Page 1

IAȘI | 17 MAI - 6 IUNIE 2019 WWW.ZILESINOPTI.RO

LA CINEMA ÎN

ȘI


Viaţa orașului

DIN REVISTĂ INTERVIU DAN HURDUC (actor) „Am jucat cu destui actori mari, și îi consider mari prin felul în care jucau, în care îmi arătau mie cum trebuie să joc”. Serile Filmului Românesc redeschid Cinefilia, Capitala Filmului Românesc, în perioada 12-16 iunie. Iașul se reumple de filme pe marile ecrane, iar invitaţii din lumea filmului vor bucura cinefilii, care deja de 10 ani, s-au educat prin filmele aduse, prin dialogurile avute și prin fenomenul pe care SFR l-a creat. De fapt, SFR a devenit fenomen. Interviu cu Dan Hurduc reamintește de faptul că Festivalul SFR este festivalul care adună la Iași, personajele cinematografiei de aur, dar și personajele cinematografiei recente și foarte recente de la noi.

1/4

EVENIMENTUL EDIŢIEI

SWIMATHON PAGINA 6 Fie că ești un părinte dedicat, un student punctual sau un ieșean optimist, această campanie crede în acel "Vreau să" care există în fiecare dintre noi. Fiind membri ai unei comunităţi, există dorinţe și idei despre cum am putea îmbunătăţi locul, serviciile sau împrejurimile în care am ales să trăim. Swimathon este al tuturor ieșenilor!

PAGINA 8 - 9

Recomandări evenimente p. 23

Recomandări teatru p. 20

City Films p. 18

PLUS: / CITY FILM

CITYZENII EDIŢIEI Ovidiu BIBER

Alexandra MAFTEI

Corina GIURGIA

P.10

P.12

P.13


Salut Iași

Alina Cojocaru Redactor șef - Zile și Nopţi Iași

EDIŢIA DE IAŞI ISSN 239 - 7186 apare lunar - gratuit nr. 5 (382) | 17 mai - 6 iunie 2019 www.zilesinopti.ro/iași www.facebook.com/ZileSiNoptiIasi Pentru publicitate în ediţia tipărită sau online, vă rugăm să ne contactaţi:

Votează Dintre toate campaniile de conștientizare a importanţei votului, mi-a plăcut foarte mult cea de acum. Nu mă refer la campaniile politice ci la cele de responsabilizare socială. În sfârșit, persoane cu notorietate publică din mediul cultural au vorbit și au îndemnat oamenii să meargă la vot. Unii au fost extrem de implicaţi (vezi Tudor Chirilă) alţii extrem de nepăsători (vezi Delia care are totuși un public tânăr de la care se așteaptă să îi plătească biletele la concert). E drept că nu îi poţi avea pe toţi însă având în vedere că urmează alegerile pentru președenţie, primar și parlament poate totuși se vor mobiliza mai mult și mai mulţi. De ce cred că e important când ești o persoană publică să contribui și la educaţia fanilor tăi? Pentru că face parte din asumarea acestei responsabilităţi atunci când decizi că vrei să ai 1 milion de persoane care să te urmărească pe Instagram. Nu toţi o conștientizează însă poate nici publicul nu îi atenţionează. Ce însă mă bucură în România în ultima perioadă e faptul că deși mulţi încă mai cântă la comanda partidului (banul nu are culoare politică, deh!) sunt din ce în ce mai mulţi care preferă publicul, oamenii și cred că au o datorie morală faţă de aceștia. Sper să urmeze și alte campanii menite să ne convingă că artistul e capabil să lase în societatea din care provine o urmă semnificativă, o implicare activă pe lângă o moștenire muzicală sau actoricească. Mai mult, e bine să se gândească că în mare parte nu creează o capodoperă muzicală ce va dăinui peste 50 de ani. Multe dintre piesele de pe radio sunt atât de consumabile și de efemere încă nu vor mai conta sezonul următor. Poate implicarea lor civică ar avea mai mult sens și ar rămâne în memoria colectivă mai degrabă pentru că au spus „EU YES la vot!” decât „Hatz, hatz, Johnule, hatz!”.

04 | EDITORIAL | SALUT IAȘI - VOTEAZA

Publisher Ștefan Andrei Neculau 0740 168 453, stefan.andrei@zilesinopti.ro Redactor-șef Alina Cojocaru alina.cojocaru@zilesinopti.ro Vânzări Ștefan Andrei Neculau 0740 168 453, stefan.andrei@zilesinopti.ro Traffic: Antal Anna-Maria, traffic@zilesinopti.ro Online/Social Media: Diana Popa, site@zilesinopti.ro Layout & DTP: Claudiu Oană, claudiu.oana@zilesinopti.ro Dacă vrei să primeşti revista Zile şi Nopţi Iași te rugăm să ne contactezi: Ștefan Andrei Neculau 0740 168 453, stefan.andrei@zilesinopti.ro Editor: SC CITY GUIDE MEDIA SRL Director General Marian Gîlea marian.gilea@zilesinopti.ro Director Executiv Marius Vâlsănescu marius.valsanescu@zilesinopti.ro Director Financiar Mihaela Oană mihaela.anutoiu@zilesinopti.ro Digital & Print Manager Aurel Martinescu aurel.martinescu@zilesinopti.ro Contabilitate Mihaela Stoica contabilitate@zilesininopti.ro

IAȘI | 17 MAI - 7 IUNIE 2019 WWW.ZILESINOPTI.RO


Viaţa orașului

EVENIMENTUL EDIŢIEI Swimathon

Fie că eşti un părinte dedicat, un student punctual sau un ieşean optimist, această campanie crede în acel "Vreau să" care există în fiecare dintre noi. Fiind membri ai unei comunităţi, există dorinţe şi idei despre cum am putea îmbunătăţi locul, serviciile sau împrejurimile în care am ales să trăim. Visezi că ai putea construi un tobogan pentru copiii din faţa blocului sau că ar exista o aplicaţie care să îţi arate când vine tramvaiul 6 în staţie. Eşti un iubitor al naturii, iar copacii de pe străzile Iaşiului mereu îţi dau idei despre cum ar putea fi mai bine întreţinuţi. Ştii că vecinii sunt necăjiţi și nu poţi să nu observi că o lucrare la faţada de bloc nu ar strica. De câte ori vii de la serviciu observi spaţiul verde şi neîngrijit de vizavi şi ajungi să-ţi spui în mintea ta: “Mi-ar plăcea să facă cineva curat, să taie buruienile şi să pună o bancă, un foişor şi o masă de ping-pong. Aş putea să fac şi eu asta, dacă aş putea.” Tocmai pe astfel de proiecte micuţe, dar cu un potenţial

6 | CITY LIFE | SWIMATHON

imens de transformare, ne-am construit această campanie, în premieră la ediţia Swimathon din acest an. Misiunea campaniei “Mi-ar plăcea… Vreau să” este să deschidă mai multe cutii cu idei, iar membrii comunităţii să aibă încredere că Swimathon este evenimentul care le poate transforma în realitate. Ne dorim astfel ca oamenii cu idei de proiecte pentru comunitate, să identifice Swimathon ca fiind contextul perfect de strângere de fonduri pentru cauzele lor. Prin urmare: Dragă ieşean, înscrie-ţi cauza la Swimathon! Noi îţi creăm contextul perfect de strângere de fonduri pentru ca proiectele tale să devină realitate. Ideea ta va fi vizibilă şi altor membri ai comunităţii şi, împreună o puteţi susţine prin fundraising. Swimathon îşi propune să activeze spiritul de iniţiativă în rândul ieşenilor, iar, cu ajutorul proiectului tău, putem contribui cu toţii la o comunitate mai bună. Swimathon este al tuturor ieșenilor!


Viaţa orașului

INTERVIU Realizat de Romina Andreea Solodchi (voluntar SFR 9, echipa de PR)

Dan Hurduc: „Am jucat cu destui actori mari, și îi consider mari prin felul în care jucau, în care îmi arătau mie cum trebuie să joc” Serile Filmului Românesc redeschid Cinefilia, Capitala Filmului Românesc, în perioada 12-16 iunie. Iașul se reumple de filme pe marile ecrane, iar invitaţii din lumea filmului vor bucura cinefilii, care deja de 10 ani, s-au educat prin filmele aduse, prin dialogurile avute și prin fenomenul pe care SFR l-a creat. De fapt, SFR a devenit fenomen. Interviu cu Dan Hurduc reamintește de faptul că Festivalul SFR este festivalul care adună la Iași, personajele cinematografiei de aur, dar și personajele cinematografiei recente și foarte recente de la noi.

8 | CITY LIFE | INTERVIU


Viaţa orașului Ai debutat în anul 2010, cu rolul din serialul „În derivă”. Ai putea să descrii momentul în care ai devenit actor din perspectiva copilului care erai atunci? Înaintea serialului acesta, am mai jucat într-un film, a fost primul meu rol într-un film, eram așa, complet debusolat, nu știam ce trebuie să fac, să stau la locul meu, să fac bine, să nu fac rău. A trecut cu bine filmul, a ieșit bine, a fost toată lumea mulţumită de mine. Apoi a venit „În derivă”, unde am avut ocazia să joc cu Marcel Iureș. Când am auzit de Marcel Iureș nu știam cine e - „Cine e Marcel Iureș?”. Mi-a spus mama: „Măi Dane, e un mare actor.” Acolo îmi știam tot timpul textul, veneam pregătit, știam ce trebuie să fac, mă așezam și spuneam textul, toată lumea era foarte mulţumită. Și a început să-mi placă din ce în ce mai mult, am mai jucat în filme și reclame după, și-am zis: „Măi, uite, vreau să mă fac actor.” Da, e adevărat, eram un copil, nu știam ce se întâmplă, dar ușor, ușor am înţeles cum stă treaba și am intrat în pielea personajului. Cum ţi-ai descrie evoluţia de la început și până la cele mai recente roluri? Uite, la început credeam că o cheie în actorie e textul, rolul, să-l știi foarte bine ca să poţi să improvizezi, să dai nuanţe, așa că tot timpul învăţam rolul foarte bine, și mă lăudau toţi: „Mamă, ce știi rolul!”. Dar mi-am dat seama că nu asta e, în rolurile recente, și în „Aniversarea” și în „Vara s-a sfârșit”, de acum doi ani, am încercat să pun mai mult accent pe stările pe care le exprim, pe expresiile faciale, mimica, ca să transmit nu numai prin limbaj, ci prin tot corpul, un fel de teatru pus în film.

Ţi-a influenţat vreodată caracterul un personaj pe care l-ai jucat? În „În derivă”, trebuia să fiu un băiat cu probleme pentru că părinţii lui erau divorţaţi, și trebuia să arăt asta, să fiu distant cu oamenii, să vorbesc tăios, cu replici. Trebuia să mă îngraș la filmare, așa că, ce făceau ceilalţi? În pauzele de la filmare veneau la mine și-mi arătau o ciocolată – „Dane, vrei o ciocolată?” și-am tot băgat în mine și Pepsi și ciocolată până când m-au îngrășat, și pot să zic că m-am îngrășat pentru rolul ăsta, după care am slăbit. Am reușit să mă păstrez fără să mă gândesc la celelalte roluri și să fiu doar eu, dar am avut un rol în „Vara s-a sfârșit”, în care trebuia să fiu un băiat din ăla rebel și șmecheraș, care ascultă rap, ceea ce nu eram eu deloc, adică eu sunt rocker, nu aveam nicio legătură cu rap-ul, trebuia să mă îmbrac cu tot felul de maieuri, ceea ce nu e stilul meu. Dar am luat din rolul ăla multe, am luat tupeul și sociabilitatea cu ceilalţi. Dintre actorii români cât și străini, pe care îi ai ca modele? Am jucat cu destui actori mari, și îi consider mari prin felul în care jucau, în care îmi arătau mie cum trebuie să joc. Cea mai mare revelaţie am avut-o când am jucat în „Aniversarea” cu Mircea Albulescu, care pe tot parcursul filmului, chiar dacă nu spune nimic, expresiile și mișcările lui fac cât toate cuvintele la un loc. Și din când în când, când filmam câte o scenă, îmi spunea: „Fă așa, nu face așa”, și îmi explica foarte multe chestii despre actorie, care chiar m-au ajutat. Un răspuns: Mircea Albulescu.

Îţi place mai mult să joci în seriale sau filme? Filmele urmăresc evoluţia unui personaj într-o perioadă de timp relativ scurtă, ceea ce te face pe tine ca actor să treci repede dintr-o stare în alta și să înţelegi cum evoluează foarte repede și schimbător. Pe când în seriale, spre exemplu „În derivă”, am jucat doar într-un sezon, și a fost pentru mine echivalentul unui film, dar am jucat în „Umbre”, în două sezoane, și acolo mi-am dat seama că trebuie să fac o schimbare, că de la sezonul 1, eram cu totul altceva în sezonul 2, ceea ce n-a fost chiar așa ușor. Deci, cred că aleg serialul, e mai interesant. Consideri că faptul că ești mai tânăr este un avantaj sau un dezavantaj? N-am făcut niciun curs de actorie, pur și simplu am mers la castinguri și m-au ales. Cred că tot timpul eram cel mai mic de pe platou, toată lumea mă lua așa frumos ca pe un copil mic și eu mă simţeam bine, îţi dai seama, să fiu bibilit de toată lumea, și atunci da, era un avantaj. Dar dezavantajul e că experienţa nu te ajută așa mult, și sunt momente în care unii actori știu ce trebuie să facă iar eu eram acolo – „Și acum ce trebuie să fac?”. Și din toate serialele și filmele am învăţat toate lucrurile astea. Ce calitate te-a ajutat să ajungi până aici? Nu pot să zic tupeul, fiindcă tupeul are sens peiorativ, așa că o să zic deschiderea, sociabilitatea și naturaleţea. Tot timpul când mă duceam la casting-uri, făceam glume, eram deschis și așa am tras atenţia.

ZILE ȘI NOPŢI | IAȘI, 17 MAI - 6 IUNIE 2019 | 9


CITYZEN

AFTERHILLS

Ovidiu Biber Founder Afterhills Pasionat de energie pozitivă, zâmbete şi culori

10 | CITY ZEN | OPINII

Fiecare ediţie e motiv pentru a analiza punctele forte și a celor de îmbunătăţit. De fiecare dată luăm în considerare feedback-ul celor care participă dar și a celor care, din varii motive, nu pot veni. De aceea schimbările de anul acesta sunt notabile. De asemenea, artiștii prezenţi la AFTERHILLS au fost aleși conform cerinţelor și așteptărilor celor care ne-au trimis feedback. Așadar, pe lângă ce am anunţat deja, pregătiţi-vă pentru noi surprize! Industria de evenimente muzicale a avut un boost incredibil în România, în ultimii ani. Competiţia este acerbă, dar avem încredere că putem aduce ceva nou pe piaţă, în special în Moldova. Vrem ca oamenii să aibă mai multe opţiuni când caută o experienţă completă de festival. Și mai credem că Moldova merită să fie clar reprezentată pe harta orașelor cu cele mai frumoase petreceri. Când știi că ai resursele necesare pentru a construi ceva valoros, n-ar trebui să lași nimic să îţi stea în cale. Iar când spun „resurse”, mă refer în special la cele umane: avem o echipă extraordinară, pasionată și disciplinată. Apoi, desigur, avem comunitatea de festivalieri din tara si mai ales, din zona Moldovei, compusă din oameni minunaţi. Considerăm că merită un festival la ei acasă, cu artiștii pe care îi îndrăgesc, cu zone de entertainment și cu toate elementele necesare unei experienţe pe care să nu o uite niciodată. Deoarece este un eveniment care se desfășoară în aer liber suntem tot timpul în alertă în această privinţă. Ne facem temele din timp, aflăm previziunile de la specialiști, încercăm date diferite și sperăm să tragem lozul câștigător: soare nu prea arzător, vânt moderat, seri calde și deloc ploaie. Ceea ce ne dorim e aproape utopic, stiu, însă credem că am reușit să ne împrietenim cu vremea în cele două ediţii și pentru a 3 a, nu vom mai avea parte de surprize neplăcute.


CITYZEN

Alexandra Maftei Organizator Festivalul de artă și zbor Hangariada Profesor și psiholog pasionat de artă, zbor și educație.

12 | CITY ZEN | OPINII

Lecţia 2. Despre recunoștinţă

Suntem atât de prinși în fuga după ceva - un ceva mereu altul, în tranziţie, de la mic la mare, de la puţin important la absolut necesar, încât uităm să ne oprim, uneori, și să mulţumim celor care ne-au adus unde suntem (sus sau, dimpotrivă, undeva de unde mai avem nevoie să urcăm). E greu de înţeles că orice rău ne face, de cele mai multe ori, mai buni. Când suntem sleiţi de puteri, de răbdare sau de iubire, ultimul lucru pe care vrem să-l acceptăm e acela că vom fi, la final, mai avuţi decât eram fără greutatea ce ne-a îngenuncheat doar pentru a ne ridica, încă o dată. Iar cu binele lucrurile sunt și mai complicate: mai degrabă ne aducem aminte să reproșăm celor care ne-au coborât, decât celor care ne-au ajutat să urcăm. Întotdeauna avem cuiva de mulţumit, pentru tot ce ne definește ca indivizi, indiferent de moment. Sunt convinsă că aveţi în liste foști iubiţi și iubite ce v-au mușcat fără milă din suflet, cândva; colegi și colege care v-au sabotat lipsiţi de orice eleganţă atunci când aveaţi nesfârșită nevoie de ei; prieteni și prietene cu care-aţi cernut amintiri ani de-a rândul și s-au transformat în necunoscuţi, fără să vă ceară acordul. Lor, fără doar și poate, mulţumiţi-le: sunteţi ceea ce sunteţi și datorită lor. Mulţumiţile, lor, dar și celor care v-au sprijinit când nici nu speraţi să mai atingeţi linia de sosire. Recunoștinţa e și iertare, și în tot haosul cotidian, un mulţumesc spus din suflet vă poate însenina zeci de alte clipe ce vor să vină. Așadar, mulţumesc!


CITYZEN CARTEA LUNII:

XANAX este o carte care te vindecă de frica de lectură și te scoate un pic din dependenţa de Netflix Corina GIURGIA Realzator emsune „Ide ș Efecte”- VvaFM Iubtor de cărț frumoase

Cartea a apărut în 2019 la Editura TREI și costă 45 de lei.

Xanax este o nouă revelaţie pe piaţa de carte și s-a vândut, încă de la primul tiraj, complet, înainte de a intra în librării. Autorul a stat asupra scrierii ei peste zece ani. A avut o poveste mai mult decât interesantă cu publicarea, dialogul cu editurile fiind desprins parcă din filme. A crezut în carte, i-a dat credit tocmai pentru că știa că va fi un volum de succes, un volum de care publicul are nevoie. Citeam cartea în tramvai, când o doamnă așezată chiar lângă mine, timp de trei staţii, a tras cu ochiul la paginile mele. A exclamat la un moment dat, ca și cum s-ar fi trezit cu o cafea extrem de tare: “Există și așa ceva în cărţi!”. Ei bine, este nevoie de cărţi și pentru cei care, vorba autorului, n-au citit o carte-n viaţa lor. Desigur, cartea este scrisă pe mai multe straturi, dar este adaptabilă. Liviu Iancu este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnaliști de turism din România și a intrat în presă din greșeală în anul 2000, crezând că Mediafax e o agenţie imobiliară, dar s-a lămurit rapid că e mai interesant să scrii știri decât să vinzi case. De acolo a plecat la tabloidul Naţional, însă găinile care nasc pui vii fuseseră descoperite deja, ceea ce l-a făcut să migreze după un an în echipa care a lansat Business Magazin, iar peste o vreme a ajuns la Capital. După câţiva ani s-a întors la Mediafax, de unde a plecat după șapte ani, temându-se că agenţia, intrată între timp în insolvenţă și relocată într-un spaţiu mult mai mic, se va transforma într-o simplă afacere imobiliară. În prezent este jurnalist la Profit. ro, unde a publicat o serie de editorial-povești originale în peisajul presei economice românești, foarte apreciat de cititori. Câteva dintre acestea se regăsesc și în Xanax, romanul său de debut. Volumul Xanax este un fel de promisiune că poate să-i vindece pe unii de frica de lectură, adică să-i facă pe mulţi dintre cei cărora nu le place să citească sau au renunţat la asta din diverse motive să redescopere că textul tipărit poate aduce aceeași desfătare ca Facebook, Netflix sau un meci bun. Liviu Iancu spune că a vrut să facă din Xanax o armă împotriva plictiselii pe care unele cărţi o provoacă.

14 | CITY ZEN | OPINII


Ce faci în Iași?

CULTURĂ RECOMANDĂRI 19 Mai

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Chiriţa în provinţie - Coana Chiriţa este o persoană progresistă, iar intenţiile ei sunt numai de salutat. Scrisoarea trebuie adusă pe șervet și talger și să fie „prezantată’’ frumos. Ţăranii să facă bine să-și vadă de treabă, să-și păzească jiţeii și Măriucile de junele obsedat Guliţă. Dulceţurile să le facă cumnăţica, oricine, ea nu! Că doar n-o să-și ardă faţa ca gospodinile din târg. Ceaiul să bea în ,,luna lui iuli’’ cu „zahar” pe care îl iei frumușel din zaharniţă cu cleștele. Nu cu „dejitili’’! Prânzul trebuie servit la orele 5 ca la Paris, totuși înainte de cinci ceasuri se poate „chili” câte un păhărel de rachiu așa, de curaj. Soţul trebuie să se îmbrace frumos, nemţește, nu ca lautarul lui Barbu, ăla cu naiu’. Și multe alte obiceiuri „evropenești’’ care ne arată cât de înfiptă este în realitate celebra noastră moldoveancă. Atât de mult că am putea lesne întocmi după spusele ei, un cod al bunelor maniere ale moldoveanului.

20 Mai

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri MARJORIE PRIME a fost produsă iniţial de Center Theater Group, director artistic Michael Ritchie și a avut premiera mondială la Mark Taper Forum din Los Angeles, California, în 2014. MARJORIE PRIME a fost pusă în scenă de Playwrights Horizons în asociere cu Theater Masters și Visionary Playwright Award și cu fonduri suplimentare asigurate de Harold și Mimi Steinberg Commissioning Program. Piesa a fost scrisă cu sprijinul Clubbed Thumb Writers Group. A fost pusă prima dată în scenă fără costume, în 2013, în cadrul Pacific Playwrights Festival la South Coast Repertory și a fost ulterior dezvoltată cu sprijinul Roe Green Award la Cleveland Play House.

23 Mai

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri „Interviul” - „Această piesă are mai multe subdenumiri, poate de aceea are şi mai multe substraturi. Alexandr Mardan a numit-o iniţial De-a pisica şi şoarecii sau Răpitoarele, felinele răpitoare. Eu am numit-o, mai paşnic, 18 | CITY CULT | RECOMANDĂRI

Interviul, aceasta nu pare să-i ştirbească din dramatism şi acuitate. Practic, pe tot parcursul spectacolului se petrece un interviu continuu, imuabil,care are un caracter flotant. Se schimbă personajele cu rolurile, cu unghiurile de vedere. E de fapt un interogatoriu, un rechizitoriu care ni se întâmplă la un anumit moment al vieţii noastre: suntem puşi în faţa unor întrebări fundamentale: ce e dragostea, ce e fidelitatea, ce e credinţa, ce este iubirea de aproape şi mai ales ce înseamnă Iertarea. Căci mierea Iertării este un mare har şi ne dă puteri de a ne trăi viaţa mai departe, păstrând verticalitatea şi demnitatea umană.” (Emil Gaju) Se joacă în Sala Studio Teofil Vilcu de la ora 18:00. Preţ bilet: 32 de lei.

24 Mai

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Senzaţia mea e că piesa Memoria apei desacralizează mitul maternităţii pentru a-l resacraliza și restabili în final, dupa ce o judecată severă, sarcastică, nemiloasă și cinică se consumă în faţa spectatorilor. Fiinţa judecată este mama, Vi, recent decedată, iar probele acuzării sunt însăși fiicele sale, trei surori - alte trei surori! - cu biografiile lor eșuate sau doar parţial ratate, pentru ale căror nereușite o consideră principală vinovată pe mama disparută.Cele trei surori sunt atât acuzatorii cât și dovezile acuzării. Mama nu a fost capabilă să le educe cum trebuie, să le dea ce și-au dorit, să le înţeleagă sau să le iubească suficient. Speranţa îndreptăţită de acest text e aceea a unui spectacol axat pe relaţiile familiale, care spulberă clișeele dulcege ale filmelor „de familie” și ale comediei clasice, reinventând subiectul în modul cel mai viu și mai contemporan cu putinţă. Irina Popescu Boieru


Ce faci în Iași?

25 Mai

Ateneul Naţional Iasi Una dintre cele mai populare creaţii ale dramaturgiei româneşti, piesa „Take, Ianke şi Cadâr” de Ion Săpdaru, va putea fi văzută de iubitorii de teatru, într-o interpretare deosebită. Într-un mic orăşel de provincie de la începutul secolului al XIX-lea, trei negustori – un evreu un român şi un turc, prieteni de o viaţă, îşi împart clientela. Fata evreului și băiatul românului se îndrăgostesc, dar povestea de dragoste a acestora este, în concepţia taţilor lor, absolut imposibil de împlinit. Bătrânul Cadâr, veşnic îndrăgostit şi mereu pus pe șotii, face însă în aşa fel încât istoria să aibă un final fericit. Atmosfera cordială se va putea materializa și printr-o „contopire” a celor două prăvălii.

26 Mai

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Gunoierul - Un gunoier scoate la lumină secrete aparent bine ascunse ale vieţii oamenilor chiar din resturile menajere pe care aceștia le aruncă. Pornind de aici, comedia neagră crește în intensitatea de la replică la replică, întrebările și temerile personale ale fiecăruia dintre noi nu întârzie să apară. Despre „Gunoierul”, Teodor Corban și Constantin Pușcașu, principalii creatori ai spectacolului și deţinătorii rolurilor principale, afirmă că e o piesă-metaforă plină de sevă, care, deși scurtă, concentrază foarte multe idei, îndeamnă la meditaţie pe marginea unor probleme serioase de viaţă, totul oferit sub masca unui umor de bună calitate.

29 Mai

27, 28 Mai

Teatrul Naţional Vasile Alecsandri Iarna dragostei noastre - Acest spectacol este, de fapt, o frumoasă poveste de iarnă pentru adulţi. Un spectacol care îţi cerne în suflet, precum o fantastică ninsoare, speranţa, credinţa şi dragostea! Ar mai avea un subtitlu metaforic – Insula Iubirii. Aici, în această Casă, domină iubirea adevărată, cea care nu dispare odată cu trecerea anilor. Nimerind aici, dar deloc întâmplător, un om chinuit de singurătate şi angoase, se debarasează de tot ce este inutil şi obsedant, regăsindu-se pe sine însuşi, regăsind de fapt Iubirea. Altfel care ar fi scopul suprem al existenţei umane, dacă nu acest sentiment sublim?! E, dacă vreţi, o lungă epistolă teatrală către Moş Crăciun, deoarece evenimentele se petrec între minunatele sărbători de iarnă, Crăciun şi Revelion.

Ateneul Naţional Iași „Atenţie, aterizăm!” - adaptare după celebra comedie franţuzească de situaţie “Boeing Boeing” de Marc Camoletti, producţia Ateneului din Iași aduce în atenţia spectatorilor câteva situaţii pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase în apartamentul din Paris al unui arhitect cu… multă poftă de viaţă. Bernard (Daniel Onoae), tânărul arhitect de succes, Berta (Alexandra Paftală), menajera și omul de încredere al acestuia, Robert (Dragoș Maftei), un vechi prieten din provincie și cele trei stewardese – Janet (Erica Moldovan), Helga (Cezara Fantu) și Jaqueline (Ana Hegyi), toate logodite cu Bernard – sunt personajele fermecătoare, ce trebuie să se descurce în situaţii comice prin postura în care sunt puse. 20 | CITY CULT | RECOMANDĂRI


Ce faci în Iași?

EVENIMENTE RECOMANDĂRI

18 Mai

Undeground The Pub Alina Manole ajunge în Iași cu o prezentare inedită de ”Lucruri simple”! Pe 18 mai 2019, cei care vor veni în clubul Underground vor asista la un concert pe care momentan doar Vama Veche l-a mai văzut. Un dialog muzical feminin vs masculin, păcătos vs romantic, între doi artiști deja cunoscuţi în alte ipostaze: Alina Manole și Cosmin Vaman. Alina Manole vine cu Luna Pătrată, cu mărturisiri păcătoase, ironice sau jucăușe despre realitatea iubirii. Cosmin Vaman vine cu declaraţiile de dragoste, cu delicateţea iubirilor ideale și pe alocuri cu manifestul condiţiei de artist. Cei doi vor defini (aproape) tot universul de situaţii posibile în privinţa problemelor de inimă, într-un concert care îi va aduce și separat și împreună pe scenă. Ineditul apariţiei provoacă deja emoţii celor implicaţi, emoţii care se vor transfera, cu siguranţă, în rândul spectatorilor!

18, 19 Mai

Palatul Culturii Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Asociaţia „ART - Meşteşugurile Prutului”, organizează Târgul Meşterilor Populari, ce se va desfășura în perioada 17 - 19 mai 2019, pe esplanada Palatului Culturii. Cea de-a XX-a ediţie a acestei manifestări, integrată în programul dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor

22 | CITY EVENTS | RECOMANDĂRI

(18 mai), precum și Nopţii Europene a Muzeelor (18 mai), va reuni la Iași aproximativ 70 de meşteri populari din diferite zone etnografice ale României, precum și din Republica Moldova și din Bulgaria, care, prin intermediul lucrărilor lor, susţin păstrarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale şi educarea publicului tânăr în spiritul respectului pentru tradiţie şi bun gust autentic. Evenimentul include atât expoziţia cu vânzare de obiecte tradiţionale, cât și activităţi interactive de tip atelier de creaţie, în cadrul cărora vor fi ilustrate meșteșuguri tradiţionale precum: olăritul, prelucrarea lemnului, confecţionarea instrumentelor populare, industria casnică, încondeierea ouălor, confecţionarea măştilor populare.

19 Mai

Grădina Botanică Dacă e luna mai, atunci ne duelăm din nou cu păsările în cântec. Societatea Ornitologică Română organizează cu sprijinul Lidl Romania a șaptea ediţie a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se desfășoară la Iași pe data de 19 mai, de la ora 18,00. Vom asculta lucrări din repertoriul internaţional de muzică clasică și cafe concert, interpretate de Cvartetul Charism: Mădălina Mantu (vioara I), Raluca Chirilă (vioara a II-a), Andreea Prisecariu (violă), Raul Plăcintă (violoncel). După concert, ornitologii îi vor însoţi pe participanţi pe aleile din Grădina Botanică pentru a asculta și identifica fiecare cântec de pasăre. Evenimentul este gratuit, dar participanţii trebuie să achite intrarea la Grădina Botanică.


Ce faci în Iași?

EVENIMENTE RECOMANDĂRI 26 Mai

Hangariada În cadrul festivalului Hangariada, te bucuri de un show de stand-up comedy oferit de Sergiu, Toma, Cristi și Sorin, într-un mediu mai neconvenţional decât ţi-ai putea închipui: hangarul Aerodromului din Iași. Acesta va avea loc în ultima zi a festivalului și pentru a ne asigura că ne vom amuza cu toţii, vor fi două show-uri. Primul va avea loc de la 18:00 iar al doilea va fi de la 20:30.

31 Mai

22 Mai

Teatrul Luceafărul Paula Seling, una dintre cele mai apreciate voci din Romania, va concerta la IAȘI pe data de 22 MAI, la Teatrul Luceafărul. Este artista care a lansat aproape 20 de albume și care a participat în deschiderea concertelor lui Michael Bolton și Beyoncé, vocea ei deschizând multe porţi și suflete. Paula este cunoscută în mediul internaţional pentru participarea la concursul Eurovision în 2010 și în 2014, alături de Ovi. Cei doi au obţinut pentru Romania locul 3 în 2010. Paula crează alături de band-ul ei o atmosferă deosebită la fiecare spectacol și oferă publicului o experienţă muzicală completă!

24 Mai

Complex Sunrise Ciric A rupt topurile in Romania, a dat peste cap Youtube-ul,dupa ce a scos 4 melodii din care 4 au ajuns pe locul 1 in trending ,dupa ce a demonstrat ca e cel mai bun in ceea ce face, cel mai in voga artist al momentului ajunge in Iasi #24mai sa ne arate ce inseamna talentul,finetea si hazul. Dam frau liber distractiei la Complex Sunrise Ciric,alaturi de bine cunoscutu-l ABI, intr-un decor exotic ,plin de culoare si lumini ,cu o muzica buna si energii pozitive. Portile vor fi deschise incepand cu ora 22:00, nu rata ocazia participarii la cel mai asteptat eveniment al primaverii! Bilete in avans incepand cu 70 de lei, disponibile la Complex Sunrise Ciric. 24 | CITY EVENTS | RECOMANDĂRI

Ateneul Naţional Iași Vă invităm la spectacolul pentru copii „Judecata Poveștilor” în compania minunatului magician al copilăriei, Marian Râlea! Este un eveniment interactiv, magia poveștilor fiind întregită de participarea copiilor, care devin eroi de poveste. Aceștia vor juca toate personajele principale pozitive sub îndrumarea directă a magicianului Marian Râlea, implicându-se activ în judecata acestora. Pe rând își vor face apariţia o serie de personaje din povești, personaje care au și ele ceva de spus legat de judecată care va avea loc. Cei mici alături de Magicianul Poveștilor vor dansa, vor cânta și se vor juca într-un spectacol interactiv. În această atmosferă își vor face apariţia Eroii din Povesti, care vor oferi cadouri micuţilor. Copiii se pot fotografia la finalul evenimentului cu Magicianul si personajele lor preferate.

7 Iunie

Palas Iași Festivalul girafelor - gâturile deosebite au nevoie de tratament special: berarii momentului au pregătit hamei în doze de șoc și sunt gata să vi le administreze personal. Pentru rezultate depline, vom asocia tratamentul cu street food și muzică live. Toate acestea se vor întâmpla la Iași, în Grădina Palas.


Ce faci în Iași?


MÂNCARE ADVERTORIAL

Casa Brazilor Casa Brazilor este un restaurant nou apărut pe piaţa ieșeană, bazat pe conceptul de “food house”, cu o mâncare specială, tradiţională românească, dar și bucătărie internaţională, “o mâncare sănătoasă și gustoasă”, așa cum spune și motto-ul restaurantului. Acest lucru este datorat faptului că nu se folosesc niciun fel de conservanţi sau aditivi, ingredintele pentru mâncarea provin de la fermă.

CASA BRAZILOR DIN IAȘI  Bulevardul Tudor Vladimirescu, nr. 109, în imediata apropiere a căminului studenţesc T17,  Tel.: 0733 333 500,  Facebook Casa Brazilor Iași

26 | CITY FOOD | CASA BRAZILOR DIN IAȘI

Restaurantul a fost deschis, datorită oamenilor care doresc să își comande o mâncare sănătoasă la birou, dar și acasă ( livrările la domiciliu sau la birou), produsele sunt variate, întrucât nu există un meniu standard, pentru o perioadă de câteva luni sau ani întregi, în fiecare zi, ieșenii și nu numai, pot găsi preparate noi, monotonia gastronomică lipsind cu desăvârșire. De la ciorbe acrite cu borșul tradiţional, până la supe creme din părţile asiatice, dar și fripturi apetisante din carne de vită, toate acestea vor face parte din meniul Casa Brazilor.


Ce faci în Iași?


MÂNCARE

SIMIGERIILE PETRU

CHEF GALERIE

Având 78 de ani de tradiţie, la Petru se pregătesc covrigi și produse de patiserie respectând reţetele de altădată

Urban Dining. "Cooking is love made visible"

E-mail: contact@simigeriapetru.ro Web: www.simigeriapetru.ro

VIVO - FUSION FOOD BAR IAȘI Burger Restaurant. American Restaurant. Adresă: Strada Zimbrului nr. 5, Iași Telefon: 0332 417 727 Program: L- D: 12:00- 23:00

DOAMNA CANA Cafenea din Iași prietenoasă cu mediul, cu copiii, deschisă din dorinţa de a oferi un loc relaxant și distractiv pentru toate vârstele. Adresă: str. Poligon, nr.2 (fostul Alpine Weiss) Iaşi Tel: 0771 524 823

BISTRO MOO Bistro MOO este pentru pasionaţi. De experienţe și gusturi adevărate Adresă: Zona Palas, Iași Telefon: 0744 508 171 Program: L-D: 09:00 – 23:00

Adresă: Str. Palat Nr. 3F, Iași (Parcul Palas) Telefon: 0747 858 353 Program: L-D: 12:00 - 00:00

FRANKLY BURGERS Burger restaurant Frankly este un brand prietenos și un fel responsabil de a privi mâncarea urbană. Adresă: Palas Mall (zona foodcourt) / Cafeneaua Piaţa Unirii

DOPO POCO Dopo Poco - Pizza și preparate gătite pe loc și livrate acolo unde pofta te găsește. Adresă: str. Mihai Vodă Viteazul 8A, Iași, România Telefon: 0232 -22 22 11, 0233-22 22 55, 0268 32 42 32, 0256 444 666 Web: www.dopopoco.ro

Program foodcourt: 10:00 – 22:00

CASA CONAȘULUI Restaurant cu specific tradiţional românesc. Adresă: Str. Vasile Conta, nr. 9, Iași Telefon: 0747 191 175 Program: 08:00 – 00:00

CHEFFA Cheffa ia naștere din pasiunea pentru mâncarea cu gust care face ca papilele gustative să explodeze. Just come and see...or better TRY it! Adresa: zona Fundaţie, str. Râpa Galbenă nr.2 Iaşi; Telefon: 0758 852 657

DOPO POCO RESTAURANT Un restaurant de poveste în care tu ești personajul principal. Adresă: Strada Palat nr. 1, Iași, România Telefon: 0744 22 55 99, 0232 922

MAMMA MIA Locul ideal din centrul Iașului unde poţi savura NON STOP, preparate desăvârșite pentru cele mai pretenţioase gusturi!

GRINCH (nou in Iasi) Suntem locul unde poţi să fii cât de Grinch îţi dorești, mai ales când te-nsoţește o cafea aromată, un cocktail cu vino-încoace și gustări delicioase. Adresă: str. Banu, nr.8, Iaşi, Tel: 0755 689 481.

28 | CITY FOOD |

Vino acum în restaurantele noastre din centru sau comandă la 07mammamia (0762662642) și online www. mammamia.ro


Ce faci în Iași?


MÂNCARE

FENICE PALAS

SKINMusic Lounge - Club

Un restaurant tentant și sofisticat. Situat într-un important punct istoric al orașului, aproape de Palatul Culturii, în ansamblul Palas - orașul din inima orașului. Interior elegant, atmosferă luxuriantă.

Adresă: str. Sf. Lazăr nr.27 Iași, Tel: 0748 130 500

Adresă: str. Palat nr.3F Iaşi, Tel: 0332 730 889

TRIBECA PUB& CHARCOAL GRILL

CARBON RISTORANTE Surprinde o lume modernă și elegantă, bun gust, iubire de frumos ... Sharing smiles and emotions!

THE TRUMPETS Un pub britanic autentic în Palas Iași. Adresă: str. Palas nr.7A Iași Tel: 0786 364 316

Vino să descoperi gustul autentic al mâncării americane gătite direct pe cărbune @Tribeca Pub & Charcoal Gril. Adresă: Palas nr.7 Iaşi

TIME OUT Lounge. Restaurant (breakfast, dinner & brunch). Live Events. Theme Events.

Adresă: str. Palat nr.3F Iași

Adresă: Strada Carol I nr. 4, Iași Telefon: 0232 232 273 Program: L-J: 08:00 – 01:00 / V: 08:00- 03:00/ S-D: 10:00- 03:00

FILICORI ZECCHINI Cafenea, bistro. Adresă: str. Palat nr.3F Clădirea E4 Iași.

Tel: 0731 700 757

MADISON Aflat în inima orașului, cu o priveliște impresionantă spre Palatul Culturii, Madison Bistro & Lounge reprezintă locul ideal pentru fiecare moment al zilei. Adresă: str. Palat nr.7A Iași Tel:0731 700 707

CZECH IN RESTO BREWERY Atât prin designul interior, cât și prin tematica produselor de bucătărie și bar, Czech In - Resto Brewery își propune să ofere o experienţă plină de gust, completată de savoarea berii, pentru clienţii ieșeni și pentru turiștii aflaţi în frumosul oraș din inima Moldovei. Adresa: str. Palat nr.7A Iași, Tel:0799 102 102

FRATELLI - CLUB Adresă: str. Palas nr.5D Iași, Tel: 0756 561 111

30 | CITY FOOD |

MEAT CONCEPT STORE

THE BOX The Box este un concept cu totul nou pe piaţa locală, un pop-up restaurant construit într-un container de transport marfă și situat într-una dintre cele mai frumoase și romantice locaţii din Iași, pe bulevardul Copou (Carol I, nr. 3). Adresă: în Copou (Bulevardul Carol I, 0755 836 495), În Kaufland Păcurari (Nr. 92, Șos. Păcurari) și în Kaufland Alexandru Str. Th. Râșcanu 6A. Telefon: 0755 836 495 Program: L-V: 11:00 – 22:00 / S-D: 12:00 – 22:00

Meat Concept Store este un brand născut și crescut în Iași, care și-a asumat să îţi pună pe masă carne de calitate premium. Și multe altele. Ca să nu spui că n-ai știut. Te așteptăm zâmbind în cele două locaţii ale noastre, din Păcurari și Nicolina. Adresă: Șos. Nicolina nr. 23, și Str. Pacurari nr.138142 Iaşi, Telefon: 0733 253 253 Program: L-V : 08:00 – 19:00 / S-D: 08:00 – 15:00

Pe vestitul pietonal Ștefan cel Mare și Sfânt, vă așteaptă Pizzeria GOLDONI. O locaţie cu un design aparte ce contribuie prin fiecare detaliu la starea de bunăvoie. Pizzeri noștri și personalul gentil vă vor aminti cu drag de timpul petrecut aici.


Profile for Zile si Nopti

Zile şi Nopţi Iaşi 17 mai 2019  

Zile şi Nopţi Iaşi 17 mai 2019  

Advertisement