Page 1

GALAȚI, BRĂILA, FOCȘANI 17 FEBRUARIE - 2 MARTIE 2017 www.zilesinopti.ro

» detalii la pagina 8


SALUT, GALAȚI Dragos OHR CityZen Zile și Nopți

Am un vis! Şi visele devin realitate! Domnilor, doamnelor am o mărturisire de făcut. Am o boală gravă – dependenţă cronică...de SPORT! Ziua mea se înfăptuieşte printr-o serie de acţiuni anoste combinate cu această pasiune nemărginită pentru sport. Mi-aş fi dorit să fiu sportiv de performanţă, dar circumstanţele au fost de aşa natură încât, acum doar pot să scriu despre acest subiect şi ocazional îmi mai testez limitele cu câte un 42km o dată la 3 luni. Puţin! Foarte puţin pentru apetitul meu sportiv! Poate că dacă aş fi ales acest drum, astăzi, 15 februarie 2017 aş fi fost, conform statisticii Ministerului Tineretului şi Sportului unul din cei 80,000 de sportivi seniori legitimaţi la nivel naţional! De menţionat faptul că acest număr nu include şi legitimaţii la fotbal, dar sincer să fiu nici fotbalul nu mai este ceea ce a fost... Este clar că sportul românesc se află în acest moment într-un declin. Cum încurajăm astăzi copiii să practice judo, scrimă, lupte, gimnastică, atletism, rugby, handbal, tir cu arcul, sporturi care ne-au oferit momente speciale în ultimii 100 de ani? Şi eu unul îmi amintesc cu drag de câteva - am cântat imnul la aurul lui Covaliu la Sydney 2000, m-am bucurat pentru

vecinii noştri la aurul Cameliei Potec obţinut în 2004 la Atena, am tresărit la săriturile Sandrei Izbaşa în 2012 la Londra şi am strigat ca un smintit la cvartetul de aur al scrimei româneşti – Gherman, Brânză, Pop şi Dinu care a obţinut aurul la spadă în 2016 la Rio de Janeiro! Am avut performanţe! Trecutul ne arată că s-a putut! Avem pasiunea în sânge, avem determinarea în inimă, dar întrebarea rămâne... Cum putem aduce tinerele generaţii pe drumul succesului ? Ce trebuie să facem pentru a mai cânta imnul de 20 de ori într-o singură ediţie a Jocurile Olimpice precum la Los Angeles în ’84? Putem să mai obţinem odată bronzul la rugby la fel ca în 1924? Sigur că putem! Putem să mai luăm argintul la handbal cum am făcut-o la Montreal în ’76? Sigur că putem! Putem chiar obţine medalii la sporturi la care nu am avut performanţe! Dar pentru asta avem nevoie de investiţii – atât financiare, cât şi sufleteşti! Eu cred în sportul românesc şi vreau şi voi să credeţi! Incurajaţi-l! Mergeţi la meciuri – de baschet, de fotbal, de volei de hochei şi plătiţi bilet – 1 leu, 5, 10, cât puteţi! Haideţi să reconstruim sportul românesc!

RADAR SOCIAL MEDIA ZILE ȘI NOPȚI - EDIȚIA DE GALAȚI / BRĂILA / FOCȘANI apare bilunar - gratuit | nr. 3 (344); 17 februarie - 2 martie 2017 Contact: e-mail: zilesinopti@gmail.com, website: http://galati.zilesinopti.ro/, fb: Facebook.com/zilesinoptigalatioficial | Director Revistă: Cristian Ureche, 0745.524.799 | Publicitate Galați: Carmen Gheorghe - 0744 583 685 | Publicitate Focșani: Ovidiu Cristea - 0768 592 817 Financiar - contabilitate: Mihaela Anuţoiu | Mare Publicitate: Regia MGSI Valeria Iliescu (valeria.iliescu@mgsi.ro) Dacă doriţi să semnalaţi un eveniment la e-mail: office@zilesinopti.ro. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior. Zile și Nopţi este membru BRAT și SNA.

Ediţiile Zile și Nopţi în România: 235.000 exemplare lunar. Săptămânale: Bucureşti, Cluj, Timişoara / Arad Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Iaşi, Sibiu (Mediaş), Bacău / Piatra Neamţ / Roman, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi / Brăila, Oradea (Felix, 1 Mai), Piteşti, Bistriţa, Suceava (Rădăuţi), Tg. Mureş.


MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/ GALATI

NOU ÎN ORAȘ SALON BEAUTY

BEAUTY REVIVES

Vrei să te răsfeți într-o locație selectă și elegantă unde vei găsi personal specializat? Salonul Beauty Revives s-a deschis de curând și oferă următoarele servicii: masaj de relaxare, anticelulitic, tonifiere, pre/ post natal, împachetări cu ciocolată, șampanie, frizerie, cosmetică, micropigmentare, make-up, manichiură și pedichiură, coafură.

Adresa: str. Tecuci, nr. 198 Tel.: 0336 104 471  Beauty Revives

DEGUSTARE DE VIN

RESTAURANT

BON BON

Poți găsi restaurantul Bon Bon pe str. Oțelarilor nr. 17, o locație departe de centrul aglomerat. Odata ajuns acolo, vei fi întâmpinat de un ambient plăcut și în care poți alege să savurezi cele mai alese preparate culinare din bucătăria tradițională și mediteraneana!

2 MARTIE, HOTEL MERCUR, GALAȚI Din 2 februarie, începe seria degustărilor de vin în Galați. Crama Jidvei vine cu vinuri exclusiviste și nu numai pentru a vă încânta papilele gustative. Nu rata nici un pahar... scuze, eveniment. Adresa: str. Oțelarilor, nr. 17 Tel.: 0336 802 163  Bon Bon Restaurant

MAI MULT PE CINEMAP.RO/ PREMIERE

MAGAZIN ROCHII DE MIREASĂ

BEL AMI WEDDING DRESSES

Din 11 februarie, îți poți căuta rochia perfectă la magazinul Bel Ami. Cu un design interior care te va face să te simți ca o prințesă, la Bel Ami găsești ținute create special pentru a-ți pune în evidență feminitatea.

Adresa: str. Brăilei, nr. 86 Tel. : 0743.557813  BEL AMI Wedding Dresses

 AFLĂ MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/GALATI 06 | CITY LIFE | NOU ÎN ORAȘ

Adresa: str. Portului Nr. 23, 800025 Galați Tel. : 0741 816 150  Hotel Mercur

PREMIERE CINEMA 1. Hai să ne batem 2. T2: Trainspotting 2 3. O terapie pentru viață 4. Avertizarea 3 5. John Wick 2 Dacă ai o afacere nouă și vrei să afle tot orașul de ea, scrie-ne pe adresa de mail: zilesinopti@gmail.com

 CARMEN GHEORGHE


Povestea vinului Hotel Mercur

”Trebuie să te împrietenești cu vinul și să-l alegi pe acela care merită să-i spui «dumneavoastră»!” Fănuș Neagu

MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/ GALATI

08 | CITY EVENTS | DEGUSTARE JIDVEI

Jidvei, Hotel Mercur și Zile și Nopți te invită joi, 2 martie de la ora 18.00, să-ți cunoști noii prieteni din familia JIDVEI. Vinurile participante sunt ediții limitate, acestea fiind medaliate la multiple concursuri internaționale de prestigiu (Mondial du Rose, Decanter, International Wine Challenge, etc). Fine, echilibrate, surprinzătoare, vinurile din gama Owner’s Choice te poartă printre arome de flori de soc (Ana – Sauvignon Blanc) și pară coaptă și nuanțe de ananas (Maria – Pinot Gris). Mysterium este o colecție exclusivistă de vinuri cupaj cu un caracter puternic, inconfundabil. Vei putea degusta vinuri nobile precum Mysterium Riesling de Rhin+ Sauvignon Blanc și Mysterium Roze. Gama Tezaur vine cu soiul Muscat Ottonel + Fetească Neagră, un mix fin de arome exotice și autentice. Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra a primit medalia de aur în 2014 și 2015 la Concours Mondial du Sauvignon, dovedind astfel că aprecierea unui vin cu caracter de soi face granițele să dispară. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Ionuț Radu Făcăleț, certificat de către Court of Master Sommelier, care ne va împărtăși secretul vinului JIDVEI și asocierea acestuia cu preparatele culinare. Organizatorii v-au pregătit o seară de calitate, cu muzică live (formația Trio Royal), meniu special, tombolă și alte surprize. Tu cărui vin îi vei spune “dumneavoastră”?   CARMEN GHEORGHE


Controlul temperaturii produsului: SONDA DE TEMPERATURĂ Nu este un mister importanța atribuită tehnologiei din spatele cuptorului combi. Coacerea combinată cu aer uscat și abur este un progres major, cu toate că fără sondă de testare produs în puncte multiple, aplicarea acestei tehnologii nu ar avea rezultate aproximativ la fel. Această sondă este de fapt un termometru care măsoară temperatura din miezul preparatului în timpul coacerii. Dacă prima „invenție” a permis chef-ilor să furnizeze exact cantitatea de umiditate necesară pentru a crea suculența din carne și din pește, a doua a adăugat posibilitatea de a determina timpul de coacere perfect. Termometrul din sonda de produs a depășit cu mult metodele empirice de a determina „gradul de coacere”, metode care variau de la înțeparea si presarea cărnii într-o încercare de a determina rezistența cărnii, până la înțeparea cărnii cu o țepușă şi „măsurarea” căldurii prin atingerea vârfului țepușei cu degetele. În ziua de astăzi asemenea abordări par ridicole. Disponibilă în multe variante, digitală și analogică, cât să îți intre în buzunar sau alimentată de o baterie externă, sonda de produs oferă o citire rapidă și exactă a temperaturii din miezul oricărei bucăți de carne de vită sau pește. Modelele simple conțin un singur senzor poziționat în vârful sondei și trebuie poziționat cu grijă pentru a avea o citire exactă. O tehnologie similară se aplică și în cazul sondei

de produs care este conectată direct la cuptorul combi. Acestea sunt special concepute pentru a rezista la temperaturi de până la 300°C (572° F).

La unele modele de cuptoare sonda conectată la sistem are un singur senzor în vârf. Utilizatorul trebuie să aibă grijă să o introducă într-un mod corect, pentru a permite o citire exactă a miezului preparatului, mai ales în programe presetate de coacere, care au temperatură optimă presetată. O eroare în acest simplu gest poate compromite preparatul final.

10 | CITY FOOD | CONTROLUL TEMPERATURII PRODUSULUI: SONDA DE TEMPERATURĂ

Pentru a evita astfel de probleme, anumiți producători de cuptoare au creat sonde cu senzori multipli. Având de la 3 până la 6 senzori poziționați în mod egal, aceste sonde sunt mult mai ușor de utilizat. Senzorul care înregistrează cea mai mică temperatură este senzorul din miezul produsului și va determina „gradul de coacere”. Prima poză ilustrează cea mai comună poziție a unei sonde cu un singur senzor. Cea de-a doua poză ilustrează sonda cu senzori multipli penetrând dintr-un capăt în celălalt preparatul. Senzorul din exterior va înregistra cea mai mare temperatură, iar cel mai apropiat de miezul produsului va înregistra cea mai scăzută temperatură. Dacă programarea cuptorului este corectă și folosiți și sonda cu senzori multipli, nu există o scuză pentru un preparat gătit incorect.


 DAN MOȚOC

CE NE PLACE Galați

1

După un mandat în care abia se scria/vorbea despre ce mișcă prin Galați, și chiar s-au schimbat multe în bine în legislatura trecută, ne-am trezit cu un primar care postează aproape zilnic, inclusiv din toiul audiențelor ținute săptămânal. Deși se spune că un om politic este mereu în campanie electorală, n-ai cum să nu apreciezi secvențele prin care ni se demonstrează că Galațiul nu stă pe loc.

2

2

3

Nu vi se pare că alarma Ambulanțelor se aude fără oprire în acest oraș? Pare că trăim într-o eternă zonă de conflict, că frontul e la doi pași de noi... Ar fi absurd, consider, să solicit atenuarea sunetelor morbide, așadar rămânem doar cu această constatare, că zilnic se petrec lucruri care nu reclamă debușonarea unei sticle de vin.

3

Mai toată România a gustat cu surprindere imaginile Galațiului care și-a cerut respectată democrația câștigată în decembrie 89. Cândva un oraș eminamente roșu, fostul Porto Franco s-a scuturat și a trimis în stradă, zile la rând, mii de oameni liberi, convinși că numai protestând civilizat le pot garanta urmașilor un trai demn. E imaginea mult îmbunătățită a unei comunități importante din România.

Brăila

4

Cartierul Brăilița a fost nominalizat într-un top național al celor mai nesigure zone. Cam în aceeași categorie se situa acum douăzeci de ani și cartierul Aviației din Galați, un colț de city prin care noaptea este mai bine să nu te aventurezi. Desigur, nu ne rămâne decât să sperăm că realizatorii acestui studiu sunt prea pretențioși pentru era în care trăim și ne plătim datoriile.

Brăila

4

Sursă de sănătate, resortul Lacu Sărat este o binecuvântare nu numai pentru brăileni, dar și pentru gălățeni sau focșăneni. N-ai nevoie de bilete de avion, nu-ți trebuie vreun împrumut la bancă și nici nu poți merge cu secretara pe malul acestui obiectiv. Ești foarte aproape de casă, deci te poți găsi pe plajă cu vecinii sau chiar cu soacra, venită la băi cu nămol pentru a-și vindeca reumatismul.

Focșani

5

Proiectul de amenajare a Crângului Petrești, pentru care Consiliul Județean Vrancea a pierdut finanțarea europeană, va fi declarat nefuncțional de către Guvern. Minusul este răsunător și dureros pentru focșăneni – fix 3 milioane de euro, fonduri europene.

Focșani

5

12 | CITY LIFE | CE NE PLACE / CE NU NE PLACE

1

Trântite din condei, parcă fără niciun studiu de fezabilitate, rutele cu dublă linie continuă de pe Drumul de Centură și de pe Bulevardul George Coșbuc sunt mostre de cum nu trebuie să strici lucrurile bune dintr-o localitate. Ca să parchezi la Păpădie, venind dinspre Patinoar, ai nevoie de încă jumătate de kilometru parcurs, pe la sensul giratoriu de la Centrul de Transfuzii. Mare Dislike, mare de tot!

Ne-am săturat să tot pomenim găurile care apar ca ciupercile după ploaie în impozantul mal al Falezei Superioare a Dunării. E funny să vizitezi Falezogaura, să faci fotografii până la epuizarea bateriei smartphone-ului, însă ce ne-om face, God help us, în ziua în care deschiderea ar fi greu de reprodus în cuvinte? Ptiu, mai bine scriam despre mărțișoare...

Redus la tăcere de mai bine de zece ani, muntele de zgură și metal din vestul urbei nu mai scoate fumul de altă dată. Combinatul siderurgic, ca revers al medaliei, nu mai ține ocupată muncitorimea dunăreană, ca în anii 90, dar măcar putem respira alt aer. În noua epocă a Galațiului, am putut zări copaci verzi cu adevărat și păsări care, surpriză, nu mai tușesc.

Despre Festivalul de Blues de la Focșani, care anul acesta va atinge a doua ediție, am văzut rânduri frumoase în media națională, nu numai în cea care monitorizează județul Vrancea. Moldova respiră și Blues, or asta n-are cum să nu miște.

Galați

CE NU NE PLACE


Noul serviciu marca evenimentedebunsimt.ro: Cabina Foto Joben! Noul serviciu marca evenimentedebunsimt.ro, Cabina Foto Joben este cea mai noua atractie in domeniul evenimentelor. Este un instrument de divertisment cu o interfata usor de utilizat si recuzita haioasa, care ii va distra pe toti. Mai mult, cabina foto Joben poate tine locul traditionalelor marturii de la eveniment. Tot acest proces este foarte simplu. Te asezi in fata camerei in ipostaza in care vrei tu, softul da start distractiei, incepe numaratoarea inversa, se declanseaza blitul si se face fotografia. Procesul se repeta de cateva ori (la alegere). In timpul numaratorii inverse va puteti rearanja, schimba accesoriile, practic puteti face tot ce va trece prin cap. Componentele Cabina noastra contine componente noi, foarte performante care ofera produsului finit, fotografia, o calitate extraordinara. Imprimanta se bazeaza pe tehnologia dye sublimation, adica o tehnica bazata pe utilizarea caldurii pentru a imprima culoarea pe material (plastic, carton, hartie sau material textil). Monitorul este un computer cu touchscreen cu diagonala de 55 cm, care permite utilizatorilor sa se poata privi ca in oglinda inainte de poza. Aparatul este unul dslr profesional iar blitul este unul calitativ cu o putere suficienta pentru o iluminare foarte buna indiferent de amplasarea cabinei. Noi credeam ca e un serviciu tare distractiv care poate scoate din carapace si cel mai morocanos oaspete. De la copii la bunici, toata lumea indrageste cabina foto iar poza de buzunar e marturia perfecta pentru un eveniment reusit. Pentru o ofertă de preț corectă, personalizată și adaptată evenimentului tău, nu ezita să ne contactezi! 0744 583 685/ 0744 558 784 sau intră pe Facebook la Joben Cabina Foto Galați! Rezervă Joben și ești în trend! 14 | CITY LIFE | CABINA FOTO JOBEN


RECOMANDĂRI

STAND UP COMEDY (GALAȚI)

PREMIERĂ (GALAȚI)

24 februarie, ora 20.00 C House Lounge Cafe De Dragobete mergi la un show de Stand Up Comedy ca la carte, oferit de Raul Gheba, finalist Românii au Talent și Marius Covache finalist IUmor.

25, 26 februarie, ora 18.00 Teatrul Muzical ”Nae Leonard” Nu rata premiera piesei ”Familia Trăsnită”!

Râzi pe săturate la Stand Up Comedy!

PETRECERE DE DRAGOBETE (GALAȚI)

24 februarie, ora 21.00 Havana Ballroom&Events Iubiți-vă și petreceți românește împreună formatia Amigo și Dj Boogy. Vă așteaptă tot felul de concursuri, premii și multă distracție. TEATRU (GALAȚI)

Vezi ”Îmblânzirea Scorpiei”!

18 februarie, ora 18.00 Sala Mare a Teatrului" Fani Tardini" Îți propun să vezi montarea celebrei piese a lui W. Shakespeare în regia lui Ion Sapdaru. Regizorul, vechi actor cu multe premii de actorie, inclusiv un "Gopo", împreună cu trupa Teatrului "Fani Tardini" au reușit să facă un spectacol impresionant, pe care cu siguranță îl vei aprecia.

PARTY (GALAȚI)

Dansează ca și cum ”Life is a BEACH”!

24 februarie, ora 23.00 Club Infinity Vânt, frig si temperaturi scăzute... poate la alții. În plină iarna, Club Infinity îțî aduce plaja mai aproape. Ritmurile care ti-au făcut vara mai frumoasa, băuturi cu umbreluța și o petrecere cu totul și cu totul.. fierbinte!

SPORT (BRĂILA)

Mergi la duelul handbalului dunărean!

19 februarie, ora 16.00 HC Dunărea Brăila CSU Danubius Galați Sala Polivalentă Se preconizează un duel încins atât pe teren cât și în tribune, așa că nu lipsi de la un spectacol handbalistic plin de orgolii! Cel mai bun să câștige!

Aplaudă spectacolul ”Familia Trăsnită”!

TÂRG HANDMADE (GALAȚI)

Caută mărțișorul perfect!

25 februarie – 1 martie Scotocește toate stand-urile de la târgul handmade, organizat în incinta Dunărea Mall, pentru a găsi cele mai creative mărțișoare! TEATRU (GALAȚI)

Aplaudă piesa ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale! 26 februarie, ora 18.00 Sala Mare a Teatrului" Fani Tardini". Mergi să vezi cum regizorul Eugen Făt a ”înnoit” o piesă atât de cunoscută, într-o manieră care te va face să aplauzi reprezentația la scenă deschisă. CONFERINȚĂ (GALAȚI)

Ascultă-l pe Dan Puric!

2 martie, ora 21.00 Casa de Cultură a Sindicatelor Din ipostaza de scriitor, actor, regizor și cel mai important – din ipostaza de român, Dan Puric va vorbi în cadrul evenimentului, despre valorile naționale și va îndemna omul contemporan Să Fie Român. Preț bilet- 70 lei.

PARTY (GALAȚI)

DEGUSTARE DE VIN (GALAȚI)

24 februarie Daily Pub Petrece vinerea în stilul unic Blackout Friday, un party scos din tipare în care genurile muzicale sunt măiastru potrivite de Liviu.

2 martie, ora 18.00 HOTEL MERCUR Din 2 februarie, începe seria degustărilor de vin în Galați. Crama Jidvei vine cu vinuri exclusiviste și nu numai pentru a vă încânta papilele gustative. Nu rata nici un pahar... scuze, eveniment.

Ieși din tipare la Daily Pub!

ZILE ȘI NOPȚI | GALAȚI / BRĂILA / FOCȘANI, 3 - 16 FEBRUARIE 2017 | 15


6

 CARMEN GHEORGHE

lucruri mai puțin

știute despre Mărțișor

1

Primele mărțișoare datează de acum cca. 8 000 ani. Cercetări arheologice efectuate la Schela Cladovei au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul: mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât.

4

În trecut, Mărțișorul era numit “funia anului”, reprezenta cele 365 de zile ale anului și era alcătuit din împletitura a doua fire de lână: unul alb și unul negru – ce semnificau lupta vieții asupra morții și a sănătății împotriva bolii. Era purtat în general de persoanele sensibile (copii și fete tinere) și exista credința că aduce noroc și fericire.

2

Dacii purtau la gât mărțișoarele, care erau confecționate din pietricele albe și roșii. Roșu era sângele și soarele, viața, adică femeia, iar alb era claritatea apelor și reprezenta înțelepciunea bărbatului. Îmbinarea celor două culori în șnur însemna armonia celor doi.

3

La originile actuale ale Mărțișorului stă o legendă legată de Baba Dochia: umblând cu oile într-o zi de 1 martie, Baba Dochia a găsit o para, i-a făcut o “bortă” și a legat-o cu un fir de lână.

5

Cel mai lung mărțișor din lume a fost realizat în America de doi designeri români, care au realizat un mărțișor lung de 584,6 metri. A fost realizat din jad, agat, coral roșu, perle și cristale, ce au fost montate pe pene de struț, de păun și dantelă.

16 | CITY LIFE | TITLU ARTICOL


Focșani Blues Festival Muzică. Oameni. Povești.

Cătălin Horodincă Production Manager FOCSANI BLUES FESTIVAL

Pe scenă la Focșani, în prima zi de festival, în septembrie 2016 au urcat 24 Pesos.Trupa are o abordare unică a blues-ului, care aduce band-ul în avangarda scenei britanice de muzică și a fost numit “cel mai entuziast și original blues band din UK “. Ritmul si sunetul lor aduce o energie electrifiantă spectacolelor și asta le-a construit o reputație ca act live la festivaluri și concerte în Europa și UK. Începând cu 2009 , 24 Pesos au fost nominalizați de 10 ori la British Blues Awards, de 3 ori pentru cea mai buna trupă, și au scos până acum 4 albume pe piață. MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/ GALATI

"Furios de iute și foarte distractiv. Un blues de succes ce va câștiga o audiență largă". Blues Matter Magazine

18 | CITY ZEN | FOCȘANI BLUES FESTIVAL. MUZICA. OAMENI. POVEȘTI.


Încotro?? În urma protestelor cauzate de nemulţumirile provocate în rândul populaţiei de către anumite decizii luate în plan politic de conducătorii ţării, reapare în vieţile noastre o întrebare extrem de controversată: „Merită sau nu să mai rămânem în România?”. Părerile sunt împărţite, iar luând în considerare motivele fiecărui român ce răspunde la această întrebare putem spune că, orice răspuns este unul corect şi pertinent. Însă aici vreau să vorbesc despre generaţia născută dupa 1989, o generaţie care nu a trăit nici măcar o zi, în era comunistă. Este adevărat că, urmărind atent mişcarea rotiţelor sistemului, primul impuls al unui om raţional ar fi cumpărarea unui bilet de avion

20 | CITY ZEN | ÎNCOTRO??

Radu Niță CityZen Zile și Nopți dus spre Vest, acolo unde, cel puţin în teorie lucrurile funcţionează normal, într-o exemplară democraţie. Soluţia nu este una uşoară, pentru că istoric vorbind noi ca români nu am fost niciodată o naţiune aventurieră, cu dorinţe expansioniste, astfel că cetăţenii acestei ţări îşi găsesc de cele mai multe ori fericirea pe pământurile natale înconjuraţi fiind de locurile şi oamenii cu care au crescut. Cu toate acestea numărul românilor ce trăiesc peste hotare este dureros de mare, luând în considerare faptul că marea lor majoritate au părăsit România în căutarea unei vieţi mai bune şi nu din dorinţa de a explora noi teritorii. Tineri, bătrâni, studenţi, muncitori necalificaţi, an-

trenprenori, toate aceste categorii de români pot fi regăsite pe toată suprafaţa globului pământesc, din Italia şi până în Australia, românii pleacă în speranţa că ţara unde vor ateriza le va oferi ceea ce România nu poate şi probabil nici nu va putea prea curând. Răspunsul lor la întrebarea „Merită să rămânem sau nu?” este clar şi de înteles. Şi totuşi cum rămâne cu oamenii ce aleg să trăiască în România? Despre acest subiect, dragi prieteni, vom discuta în numărul următor..Până atunci eu sper să vă mai găsesc prin preajmă, citind Zile şi Nopţi şi servind cafeaua de dimineaţă sau ceaiul de seară în locaţiile recomandate de noi. Vă salut cu drag!


Hai noroc, ghiocelule!

Dan Moțoc

MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/ GALATI

Cum era legea aia cu falimentul personal? Îhî, proiectul care te păzește de creditori... E șmecherie curată atunci când se mărește țeava de upload din buzunar, deoarece, fără să fiu titular în naționala misoginilor, mi se pare aproape groasă, frate. Să se răcească iremediabil subsemnatul dacă investiții serioase în calitatea obrazului ca în preajma zilei de 1 Martie mai prevede calendarul! Gata cu hibernarea, trebuie să ieși la vânătoare de ghiocei, mărțișoare și alte zorzonele, indiferent că ești holtei sau ai datorii și la domiciliu. Ursule, d-aia e bine să nu fi consumat tot ce ai strâns cu colindul: acum vei avea ocazia de a-ți oferi un lifting facial de

răsunet, să tremure, să murmure întregul personal feminin care te înconjoară. Bine, ar mai exista o variantă, una austeră – te faci că februarie numără măcar 29 de zile, ratezi voluntar startul îmbrățișărilor de primăvară și mergi mai departe. Pentru ca planul să nu prezinte fisuri, antrenezi în ecuație și ceilalți camarazi mâncați de insolvență. Cât vor comenta colegele de serviciu? Cui îi pasă? Și ce te faci, însă, dacă vreun deștept va sparge gașca și vă va zâmbi, grozavul de el, de sub balotul de ghiocei? Of, de când te așteptăm, primăvară!

ZILE ȘI NOPȚI | GALAȚI / BRĂILA / FOCȘANI, 3 - 16 FEBRUARIE 2017 | 21


Blue Sun Restaurant

ZILE ȘI NOPȚI A REALIZAT ACEASTĂ RECENZIE SUB ANONIMAT ȘI A ACHITAT NOTA DE PLATĂ.

Tochitură de mistreț

Zilele trecute m-am regăsit cu un vechi prieten din copilărie, plecat de ceva ani în țări de soare pline. Cum era cazat la hotelul Galați Centrum și abia sosise de pe drum, am covenit să ne întâlnim la restaurantul hotelului, Blue Sun. Primele două ore au trecut repede, iar foamea ne-a cuprins pe amândoi. Așa că am hotărât să cinăm acolo, mai ales că atmosfera era liniștită, destinsă și distinsă, așa cum numai în hotelurile de business găsești. Au și pub-urile farmecul lor, nimic de zis, dar atmosfera unui restaurant de hotel de business este inconfundabilă. Lista meniu ne-a impresionat prin diversitatea bucătăriei internaționale, dar cuprinde și unele specialități din bucătăria autohtonă. Ne-au atras atenția câteva preparate din vânat (lucru rar prin aceste locuri), dintre care tochitura de mistreț a fost aleasa noastră pentru această cină. Am fost informați de ospătar că procesul de preparare va dura aproximativ o oră, motiv pentru care am mai comandat o sticlă de vin selecționat. La momentul anunțat ne-am delectat cu carne de mistreț sotată în aromă de usturoi, scăldată în sos de roșii coapte cu parfum de cimbru și îndulcit în vin. Această carne amintește la aspect, dar și la gust cu cea de porc, însă are savoarea și particularitățile specifice cărnii de vânat. Totul a fost acompaniat de mămăliguță, brânză de burduf și un pahr de vin roșu din parte casei.  VATEL 22 | CITY FOOD | TOCHITURĂ DE MISTREȚ

Aflat la parterul Hotelului Galati Cetrum***, restaurantul Blue Sun te ajuta sa regasesti linistea si bucuria unei mese bine pregatite, care pune la loc de cinste preparatele specifice gastronomiei mediteraneene. Strada Domnească Nr. 12

MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/ GALATI


RECOMANDARE ACQUARELLO

Cotlete de berbecuț Am vizualizat și eu clipul lui Nusret Gökçe, un bucătar turc ce a devenit faimos pe internet după ce a postat o filmare în care sărează ”artistic” o friptură de berbec. Clipul a strâns peste zece milioane de vizualizări în patru săptămâni, iar fanii l-au poreclit “Salt Bae”. Cu gândul la carnea de berbecuț și cu socoteala că mai este doar o săptămână până la începutul postului Paștelui, am rezervat o masă la Acquarello. Chef Gigi nu este, deocamdată, la fel de celebru ca Nusret, dar face niște cotlete de berbecuț în crustă de pesmet aromat ce merită gustate și chiar postate (vezi concursul nostru). Para în reducție de vin roșu, ce acompaniază cotletele, este o altă creație purtând semnătura lui chef Gigi pentru care merită faceți o rezervare la Acquarello.   VATEL

24 | CITY FOOD | COTLETE DE BERBECUȚ


RECOMANDARE PUI LA JAR

Pui la jar Dimineață, aglomerație, trafic în drum spre muncă, întâlniri cu prietenii, și în sfârșit ...acasă! În toată această agitație ne regăsim ca și clienți ai restaurantelor, fast-food-urilor, supermarketelor, pentru a ne satisface nevoile de bază. Așa a luat naștere conceptul de fast-grill, mai exact "PUI LA JAR" vis-a-vis de Tribunal. Deviza noastră: "Calitatea primează". De aici și ideea de a pregăti un pui bine rumenit în fața clientului, dându-i posibilitatea să-și aleagă în funcție de preferințele fiecăruia! Apoi, fiind o afacere de familie, e de la sine înțeles că fiecare membru al echipei își dă tot interesul. Să fie totul curat, proaspăt, iar clientul mulțumit. Ne adresăm tuturor celor care ne apreciază munca și pasiunea pe care echipa o dovedește zi de zi, precum și celor care pun accent pe prospețime, calitate și atmosfera primitoare de la Pui La Jar, vis-a-vis de Tribunal. "Pui la Jar și nu pui pe tine!" :)

26 | CITY FOOD | PUI LA JAR


RECOMANDARE CHEF DAN PRODEA

Pulpă de iepure în crustă de curmale și migdale Dragi cititori, în perioada rece corpul nostru are nevoie de proteine, dar în același timp trebuie să evităm depunerile de grăsimi. De aceea am ales carnea de iepure care are un nivel ridicat de proteine (450 g de carne de iepure conține 20,8% proteină), minerale (potasiu, calciu, magneziu), vitamine (b12, acid folic), dar cu un aport scăzut de colesterol. Am gătit o pulpă de iepure dezosată, condimentată cu sare și piper, din care obținem un rulou pe care îl trecem printr-un amestec de curmale și migdale și se gătește la cuptor. Am realizat 2 piureuri: unul de conopidă și unul de mazăre. Vă doresc poftă bună!  DAN PRODEA

28 | CITY FOOD | PULPĂ DE IEPURE ÎN CRUSTĂ DE CURMALE ȘI MIGDALE


30 | CITY FOOD | RESTAURANTE


32 | CITY BREAK | TURISM


Primăvara corpului tău - renaște! Recunoaște, abia aștepți prima zi adevărată de primăvară, primii ghiocei, bucuria Mărțișorului. În martie începe anotimpul renașterii, perioada în care totul revine la viață, încet-încet. E o perioadă fenomenal de frumoasă, exact ca tine! Nu e nimic greșit în a renaște o dată cu natura. Un corp frumos presupune sănătate, iar sănătatea înseamnă fericire. Tocmai din motivul ăsta, la aBeauty clinique suntem pregătiți să te ajutăm să obți silueta mult visată. Ți-am pregătit cele mai eficiente și moderne tratamente corporale împreună cu discounturi frumoase ca zambilele. Tratamentele de slăbire localizată VelaShape III, VelaSmooth Pro și criolipoliza originală CoolTech pot fi mărțișorul perfect. Te vei simți bine și vei arăta fix cum îți dorești la scurt timp după primele ședințe. Slăbirea pe care o vei obține va fi una treptată, prin care depozitele localizate de grăsime vor fi eliminate permanent - atât timp cât și dieta și stilul de viață se păstrează. Specialiștii aBeauty în estetică corporală și condițiile premium îți vor asigura și o experiență relaxantă care îți va reda zâmbetul. Pentru mai multe detalii intra pe www.abeauty.ro sau contactează-ne pe pagina de Facebook aBeautyclinique.

AFLĂ MAI MULTE DETALII PE WWW.ABEAUTY.RO, PE PAGINA DE FACEBOOK ABEAUTYCLINIQUE ȘI CONTACTEAZĂ-NE DACĂ ÎȚI DOREȘTI ATINGEREA OBIECTIVELOR DE AN NOU.

RESIDENZA DUTZU xxxx

VILA POTCOAVA xx

Este prin design, concept şi dotari unicul Boutique Hotel din zona Braila-Galati. Este situat în plin centru istoric al oraşului Brăila, lângă Grădina Publică. Facilităţi: TV, internet wireless, climatizare, cadă hidromasaj, parcare monitorizată. Check in: orele 13.00 - 22.00 Check out: 07.00 - 11.00

Departe de agitația cotidiană, în zona turistică Lepșa - Greșu, din Vrancea, se află unitatea noastră. Dispunem de 32 de locuri de cazare în 15 camere cu vedere la munte, TV, si baie proprie. Unitatea are 2 bucătării complet utilate, terasă, curte spatioasa și WI-FI. Scor booking.com: 8/10

Adresa: Brăila, Strada Goleşti nr. 55 Tel: 0753044303, 0339111007, 0239611049 E-mail: residenzadutzu@yahoo.com; web: residenzadutzu.ro

34 | CITY LIFE | PRIMĂVARA CORPULUI TĂU - RENAȘTE!

Adresă: vecinătatea DN 2D, km 78, Lepșa-Greșu, jud. Vrancea, Romania Tel.: 0767 667 940, 0748 224 650, e-mail: cazare.lepsa@yahoo.com fb: facebook.com/potcoavalepsa web: vilapotcoava.ro


Epilarea definitivă SPL Yperion Paris Prin tratamentul de epilare definitiva se obtine distrugerea permanenta a radacinilor de par (foliculilor) in procent maxim posibil de atins de 90-95% pentru femei si 70-75% pentru barbati, cu variatii pentru fiecare zona a corpului. Lumina intens pulsata patrunde in piele si este absorbita de melanina din firele de par. Aceasta lumina puternica, tinteste cu precizie fara a leza epiderma, ridica temperatura firului de par pana la 72 grade, conduce apoi caldura catre radacina parului (folicul), unde temperatura ajunge la 40-42 grade. In acest fel, foliculul lezat se distruge, devine incapabil sa mai produca fire de par. Sute de foliculi de par sunt astfel anihilati cu fiecare impuls de lumina. Aceste fire de par tratate prin metoda de epilare definitiva SPL cad in aproximativ 10-20 zile, ritmul de eliminare difera de la persoana la persoana. De cate sedinte SPL avem nevoie? Cat timp dureaza o sedinta de epilare definitiva? In cursul consultatiei gratuite ce precede initierea tratamentului vi se va face o evaluare a numarului de sedinte recomandate, ce tine cont de mai multe variabile. Rezultatele si numarul sedintelor depind de: culoare pielii, culoarea si grosimea firului de par, adancimea la care sunt radacinile, ciclul de crestere al parului, zona de tratament, factorii genetici individuali, intensitatea luminii setate, modalitatea de epilare a

pacientei. Firul de par are 3 faze de crestere: faza de crestere activa – anagen, faza de regresie, cand cresterea este oprita – catagen si faza de pauza, cand parul este in pregatire pentru o noua crestere – telogen. Ca toate celelalte metode care folosesc lumina pentru reducerea parului (laser sau IPL), tratamentul este eficient doar in faza anagena. La un anumit moment, numai un anumit procent de foliculi se afla in faza de crestere activa; de aceea tratamentul va necesita cateva proceduri efectuate la 4 saptamani una de cealalta, pentru a fi cat mai eficient. Este dificil sa spunem un numar exact de sedinte, fiecare persoana este unica, astfel incat, riguros stiintific este a nu se generaliza numarul necesar de sedinte pentru definitivarea tratamentului. In plus, exista cicluri diferite de crestere a firului de par! De exemplu, axilele au un alt ciclu de crestere a firului de par fata de mustata sau gambe, motiv pentru care nu te poti apropia de finalul tratamentului dupa acelasi numar de sedinte. Putem insa mentiona un numar estimativ de sedinte comun pentru toate zonele corpului. In medie, este nevoie de 6-8 sedinte. Multiple sesiuni de tratament sunt necesare pentru ca gradul de clereance (de curatare a zonei) sa se apropie de maximum posibil. Sedintele pot dura de la cateva minute pana la ceva mai mult de o ora, in functie de suprafata ce urmeaza a fi tratata.

36 | CITY LIFE | EPILAREA DEFINITIVĂ SPL YPERION PARIS

Care este intervalul de timp intre sedinte? Sedintele urmatoare sunt programate cand parul incepe sa creasca din nou. In general, intalnirile sunt fixate la distanta de 4 saptamani. Cat de eficient este tratamentul? Se fac sedinte de intretinere? In general persoanele cu par de culoare neagra si piele alba raspund excelent la tratament, indiferent de sex sau zona tratata. In ordinea raspunsului la tratament, cele mai bune rezultate se obtin la: axile, inghinal, picioare, brate, iar la fata – perciuni, gat, frunte, barbie, mustata. In urma tratamentului pilozitatea se reduce cu cca 90-95%. Pentru cele 5-10% fire fine si care cresc mult mai incet, sunt necesare sedinte de intretinere la aproximativ 6 luni. Firele ramase dupa ciclul de sedinte de tratament vor deveni foarte subtiri si depigmentate, avand un aspect usor asemanator cu velus-ul (puful).

Estetiq Solutions Galati str. Brailei nr 3 (langa cladirea Vox Center, zona Potcoava de Aur) www.epilare-definitiva-galati.ro Info tel/programari: 0744 566 333, 0765 448 999


Familia Phoenix a impresionat la Cupa Transilvania

La Tg. Mureş s-a desfăşurat zilele trecute Cupa Transilvaniei la minibaschet masculin, competiţia la care Galaţiul a fost reprezentat de clubul Phoenix cu două echipe: Phoenix 1 şi Phoenix 2. Ambele echipe au avut comportări foarte bune atât pe teren cât şi în afara lui, s-a împletit utilul cu plăcutul, pe lângă meciuri copiii vizitând şi obiective turistice din zonă. Galeria dotată cu întreg arsenalul: tobe, steaguri, vuvuzele, formată dintr-un grup numeros de părinţi a fost prezentă la faţa locului şi a creat de asemenea o atmosferă

incendiară. „A fost cel mai puternic turneu de pregătire înainte de Liga Naţională de minibaschet din vară de la Mangalia. Copii au luptat şi au jucat foarte bine, am obţinut patru victorii din cele şase meciuri disputate, cu regretul înfrângerii la limită din semifinale cu Ploieştiul. Vom munci în continuare mai mult şi ne propunem să ajungem cât mai departe”, a declarat antrenorul Andrei Maxim. Phoenix 1 s-a clasat pe locul VI după ce a înregistrat rezultatele: 88-9 cu Gladius 2 Tg. Mureş, 22-13

38 | CITY LIFE | FAMILIA PHOENIX A IMPRESIONAT LA CUPA TRANSILVANIA

cu Laguna 1 Bucureşti, 34-29 cu Galactica Braşov, 26-28 cu Ploieşti Baketball, 38-34 cu BC Mureş şi 23-36 cu CNAV 1 Bucureşti. Lotul de jucători: Andrei Cristea, Mario Oprea, Vlad Ioan, Ciprian Şuşnea, Luca Şerban, Ştefan Boroş, David Bordeianu, Adrian Avram, David Vlad, Mihnea Tudoriu, Robert Fudulu, Iustin Buruiană. O evoluţie curajoasă au avut-o şi colegii mai mici de la Phoenix 2 care au obţinut trei victorii: 39-20 cu U BT 4 Cluj Napoca, 46-6 cu Gladius 2 Tg. Mureş, 20-17 cu LPS Tg. Mureş şi trei înfrângeri: 22-39 cu Eko Sighet, 2-62 cu CNAV 1 Bucureşti şi 24-38 cu Lucky Dragons. „Am prezentat un lot format jumătate din copii născuţi 2006 şi cealaltă jumătate 2007-2008. Deşi mai mici ca restul, copiii nu s-au dat la o parte chiar dacă diferenţa de gabarit ne-a dezavantajat, au câştigat trei meciuri şi-i felicit. Vreau să mulţumesc părinţilor care ne-au sprijinit şi ne-au încurajat, am avut cea mai frumoasă galerie. Familia Phoenix a impresionat din toate punctele de vedere”, a concluzionat antrenoarea Cristina Nini. Lotul de jucători: Matei Stanciu, Andrei Grigoriu, Luca Arfire, Tudor Păncescu, Matei Boşneagă, Roberto Dimachi, Răzvan Gârz, George Sîrghe, Sebastian Boghean, David Brăilescu, Rareş Şerban, David Mărgărit, Florin Mitrofan, Eduard Nuţescu. Alături de echipele deplasatela Tg. Mureș a fost și coordonatorul Centrului de Copii și Juniori al clubului Phoenix, Dalibor Destanovic.


CINEMA CITY BRĂILA Promenada Mall Brăila, Rezervări: 0239 60 67 67 www.cinemacity.ro

PROGRAM 17 - 23 FEBRUARIE 2017 TITLU FILM ROMÂNĂ / ORIGINAL

AVANPREMIERĂ HAI SĂ NE BATEM 2D / FIST FIGHT 2D

DIMINEAȚA 10:00 - 13:00

SEARA 17:00 - 24:00

Gen

N-15

CO

Mi

19:40

DR

J

19:40

AVANPREMIERĂ T2: TRAINSPOTTING 2 2D / T2: TRAINSPOTTING 2 2D

V, L - J

PREMIERĂ O TERAPIE PENTRU VIAȚĂ 2D / A CURE FOR WELLNESS 2D

N-15

PREMIERĂ AVERTIZAREA 3 2D / RINGS 2D

N-15

DR, HO

PREMIERĂ JOHN WICK 2 2D / JOHN WICK:CHAPTER 2 2D

N-15

AC, CR

S-D

11:30

V-J V, L - J S-D

S-D N-15

14:30

18:50, 22:00

14:30

18:50, 22:00

15:10

17:40, 20:00, 22:10

14:00, 15:20, 16:30

18:00, 19:00, 20:30, 21:40

14:00, 15:20, 16:30

18:00, 19:00, 20:30, 21:40

MI, TH

11:30, 12:50

V, L - Ma

CINCIZECI DE UMBRE ÎNTUNECATE 2D / FIFTY SHADES DARKER 2D

DUPĂ-AMIAZĂ 13:00 - 17:00

Rating

13:30, 14:40, 16:00 12:10

13:30, 14:40, 16:00

DR, RO

Mi

13:30, 14:40, 16:00

J

13:30, 14:40, 16:00

V, L - J

17:10, 18:20, 19:40, 20:50, 22:10 17:10, 18:20, 19:40, 20:50, 22:10 17:10, 18:20, 19:50, 20:50, 21:50 17:10, 18:20, 19:50, 20:50, 22:10

14:20, 16:30

18:40

14:20, 16:30

18:40

LEGO BATMAN:FILMUL $ DUBLAT / LEGO BATMAN MOVIE $ DUBBED

AG

LEGO BATMAN:FILMUL $ / LEGO BATMAN MOVIE $

AG

AN

CU TOȚII LA SURF 2: MANIA VALURILOR 2D DUBLAT / SURF'S UP! 2: WAVEMANIA 2D DUBBED

AG

AN

RESIDENT EVIL: CAPITOLUL FINAL $ / RESIDENT EVIL: THE FINAL CHAPTER $

N-15

AC, SF, HO

V-J

GOANA DUPĂ AUR 2D / GOLD 2D

AP-12

AV, TH

V-J

AG

AV, CO

V-J

SPLIT 2D / SPLIT 2D

N-15

HO, TH

V-J

TRIPLU X: ÎNTOARCEREA LUI XANDER CAGE $ / XXX: THE RETURN OF XANDER CAGE $

AP-12

AC, AV

V-J

19:10

V - Ma

19:50

CÂINELE, ADEVARATUL MEU PRIETEN 2D / A DOG'S PURPOSE 2D

SAROO: DRUMUL SPRE CASĂ 2D / LION 2D CRĂIASA ZĂPEZII 3: FOC ȘI GHEAȚĂ $ DUBLAT / THE SNOW QUEEN 3 $ DUBBED ASSASIN'S CREED: CODUL ASASINULUI $ / ASSASIN'S CREED $

AP-12

AN

DR

AG

AN

N-15

AC, AV

DE CE EL?2D / WHY HIM?2D

N-15

CO

MARELE ZID $ / THE GREAT WALL $

AP-12

AC, MI

HAI SĂ CÂNTĂM! $ DUBLAT / SING!$ DUBBED

AG

AN, CO

VAIANA $ DUBLAT / MOANA $ DUBBED

AG

AN

S-D

12:10

V-J

16:50

V, L - J S-D

13:30, 15:30 11:30

13:30, 15:30 21:50 17:20 14:30

22:20

Mi - J

21:00

V, L - J S-D

17:20

13:10 11:10

13:10

V-J

21:30

V - Ma

19:30, 21:00

Mi - J

19:30

V-J

16:40

V, L - J

14:00

S-D

11:40

S-D

11:00, 12:00

14:00


PREMIERĂ

A CURE FOR WELLNESS

Regia: Gore Verbinski Cu: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth Gen film: Mister, Thriller Durata: 146 minute Premiera în România: 17 februarie 2017 Distribuit de Odeon Cineplex

SCANEAZĂ PENTRU TRAILER CINEMAP.RO

42 | CITY FILM | PREMIERE

O terapie pentru viaţă Thriller psihologic regizat de Gore Verbinski

Ai putea crede că nimic rău nu se poate întâmpla într-un SPA de lux din Alpii Elvețieni. Lockhart (Dane DeHaan) ajunge în locul în care cei mai mulți visează să se relaxeze, dar descoperă că lucruri bizare și inexplicabile se întâmplă cu pacienții tratați la centru. Mașinăriile din hotel și mai ales apele minerale par a fi concepute pentru scopuri sumbre. Misterioasa Hannah (Mia Goth), și ea pacientă în tratament, l-a avertizat că nimeni nu pleacă din sanatoriu! Lockhart începe să simtă că se întâmplă lucruri misterioase în clădirile castelului cu SPA-ul de lux și să suspecteze că de fapt a devenit prizonier și cobai al unor medici cel puțin suspicioși.


Zile și Nopți Galați 17 februarie 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you