Page 1


TITLU RUBRICĂ

DIN REVISTĂ

MUST READ

INTERVIU CU IANCU ȘERBĂNESCU, BUSCAT SKI RESORT pg. 24-25

1/4

POVESTEA CORULUI MADRIGAL PAGINA 24-25

Târgul de Crăciun PAGINA 30-31

Free in Cluj pg. 10

City Cult pg. 20

City Drink pg. 40

PLUS: NOU ÎN ORAȘ PG.8 / CREATE.ACT.ENJOY PG.21 / CITY LIFE PG.38 / CHARLIE PG.42

CITYZENII EDIției

RALUCA CIORNEA PG. 12

ALEXANDRA CRĂCIUN PG 14

GABRIEL BOTA PG. 16

ALIN VAIDA PG. 18


NOAptea Românească – Club NOA PHOTOS: RAUL GRECU

SALUT CLUJ Gânduri post-centenar Nu știu cum să iubesc România. Sau, mai bine zis, nu știu dacă pot să iubesc România așa cum fac cei care ies la parade sau țin discursuri pe la televizor. Cu steaguri și însemne naționale, cu pumni bătuți în piept, cu acel „patriotism” care apare doar în ocazii speciale. Toată ziua de centenar am stat încruntată, uitându-mă la televizor cum s-au adunat oameni prin București, Cluj, Alba Iulia, Iași și alte orașe. Îmi dădeam ochii peste cap de fiecare dată când moderatorul mai aducea o laudă țării. Mă întrebam dacă ziceau doar așa, de dragul difuzării, sau chiar credeau în ceea ce spuneau. Mă enervează pentru că ni se pare că patriotismul sau iubirea de țară se afișează cel mai bine prin cuvinte de laudă care nu au legătură cu realitatea. România nu are nevoie de iubire din asta, cum n-are nimeni nevoie de ea. E falsă, exagerată pentru câteva ore de dragul camerelor și-a gurii târgului și nu o ajută cu nimic. Nu NE ajută cu nimic. Nu iubești așa țara. Nu-ți trebuie steaguri, costume populare și defilări în spații publice ca să te poți numi „patriot”. Stăm și picăm într-o nostalgie absurdă pentru a omagia imaginea românului din trecut, cel care se punea în gură cu toate popoarele dacă trebuie. Dar nu suntem atenți deloc la ce se întâmplă acum în jur. Nu ăștia 100 de ani au fost importanți și nu pe ei ar trebui să ne concentrăm. Lăsați imaginea românului viteaz de odinioară. Hai să privim în față și să fim atenți la drum, altfel o să demonstrăm că în 100 de ani de națiune unită n-am învățat nimic.

Cătălina Mătăsaru  REDACTOR - ZILE ȘI NOPȚI CLUJ

ZILE ȘI NOPȚI - EDIŢIA DE CLUJ apare bilunar - gratuit | nr. 24 (628) | 7 - 20 decembrie 2018 Director: Dragoş Roncu (dragos.roncu@zilesinopti.ro) | Publicitate: Hunor Ferencz (0740 012 790, hunor@zilesinopti.ro) Redactor-șef: Cătălina Mătăsaru  |  Juridic: Cabinet de avocatură Radu Sora (0744 592 595, office@radusora.ro) Mare Publicitate: Regia MGSI Valeria Iliescu (valeria.iliescu@mgsi.ro) Dacă doriţi să semnalaţi un eveniment la e-mail: hunor@zilesinopti.ro | Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior. Ediţiile Zile și nopţi în România: 235.000 exemplare lunar  |  Săptămânale: Bucureşti, Timişoara / Arad  |  Bilunare: Cluj, Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Iaşi, Sibiu (Mediaş), Bacău / Piatra Neamţ / Roman, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi / Brăila, Oradea (Felix, 1Mai), Piteşti, Bistriţa, Suceava (Rădăuţi), Zile și Nopţi este Tg. Mureş. membru BRAT


NOU ÎN ORAȘ

The Cookers Pur și simplu adorăm localurile care se află în zone, să le zicem, mai ne-centrale. Au un appeal aparte și trebuie să recunoaștem că nu vrem tot timpul să ne dăm întâlnire cu aglomerația din centru.

The Cookers e un local nou care ne duce destul de departe de centru, tocmai în Mărăști pe strada Dâmboviței. E perfect dacă locuiești prin zonă, dar noi v-am recomanda să-i vizitați și de mai departe, pentru că aveți

de ce. Meniul este extrem de variat, cu un pic din toate, de la paste la burger, de la costițe la pui tikka masala. Prețurile, în schimb, par ceva ficțiune la prima vedere. Unde în oraș mai găsești burgeri la 20 de lei?

Avantajul de a nu plăti chirie în centru, na. Concluzie: mergeți la The Cookers. Cum să nu ne placă un restaurant care are deviza „nici o zi fără cheesecake?”.

Bill’s Meals Cluj-Napoca Ne îndepărtăm din nou de centru și ajungem în Bună Ziua, la Bill’s Meals, un foodtruck care vrea să ne prezinte ‘the real street food’. Cert este că e super bună. Cei care locuiesc în zonă sunt cei mai avantajați și se pot înfrupta din preparate precum quesadilla de pui, pulled pork sandwich, tortilla de patatas și nebunii din astea. Singura problemă la Bill’s Meals pentru noi este că nu e deschis și în weekend. Deocamdată puteți trece pe la truck de luni – vineri între orele 17-20.30, deși vor să adauge și preparate de mic dejun în mix destul de curând. Concluzie: Chiar dacă nu stați în Bună Ziua, treceți pe Bill’s Meals când aveți câteva ore libere. Merită din plin. 08  |  CITY LIFE  |  THE COOKERS / BILL’S MEALS CLUJ-NAPOCA


FREE @ CLUJ Târgul de Crăciun Sunt atât de multe lucruri minunate care se întâmplă (probabil chiar în acest moment) la Târgul de Crăciun Cluj-Napoca și ne e foarte greu să alegem doar 2-3 momente să vă facem o recomandare. Un eveniment îndrăgit de mulți, târgul își adaugă în fiecare an câte o piesă de puzzle și își construiește o tradiție proprie. Acum, tradiția spune că sărbătorile trebuie celebrate în Piața Unirii, cu tot familionul!

Cluj Design Christmas Edition

Desenând menstruația

Clubul de Carte Cluj Povestea uitării

Cluj Design Days revine la timp pentru Crăciun! În perioada 14-16 decembrie, ai ocazia să descoperi cele mai noi creaţii de design de obiect, design vestimentar, mobilier, bijuterie și altele, doar la Casa TIFF!

Loc în Spațiu de așteaptă pe 16 decembrie (ora 15) la Doamna T pentru o sesiune specială de desen, unde nu ai nevoie de talent artistic: Desenând Menstruația, event prin care vor să înlăture stigma legată de acest subiect.

Clubul de Carte Cluj îți dă întâlnire la Bookstory pe 17 decembrie (ora 18) pentru a discuta „Povestea uitării”, roman scris de Stefan Merrill Blok. Citește cartea și află și tu ce crede clubul despre ea!

LightsON - The light artworks circuit Un eveniment unic în Cluj-Napoca, circuitul Lights ON Romania este ceva ce trebuie văzut de fiecare clujean în parte. Event-ul prezintă câteva instalații de lumină speciale, aduse ca o alternativă artistică a iluminatului festiv. Instalațiile te așteaptă în mai multe puncte cheie din oraș, iar cei de la Cluj Guided Tours oferă și o serie de tururi ghidate pe la fiecare, unde poți descoperi și povestea lor.

10  |  CITY LIFE  |  FREE @ CLUJ


Stop Cadru Codruța Ghiran

Raluca Ciornea

Codruța Ghiran este un arhitect preocupat de tot ce ne poate ajuta să trăim în armonie cu noi și cu ceilalți. E un nume despre care veți auzi mereu atunci când intrați în contact cu acest domeniu și o personalitate menită să aducă schimbări reale și cu substanța în tot ceea ce face.

Fotografia este limbajul pe care îl stăpânește cel mai bine și are pregatită o tolba plină de povești. Vă invităm să cunoașteți oamenii faini ai Clujului, văzuți prin obiectivul ei.

Biroul de arhitectura pe care îl are în prezent se numește COSS (Codruța Small Office), iar de aici, Codruța și-a pus amprenta pe numeroase proiecte de arhitectură, mai multe proiecte de baruri, amenajări de birouri și chiar și scenografie de teatru.

12  |  CITY ZEN  |  STOP CADRU - CODRUȚA GHIRAN

Întrebata de un motto preferat, ne-am oprit la „Design is how it works - Designul este cum funcționează”. „Asta mi se pare că clarifică foarte bine o confuzie în care ne aflăm cu toții: arhitectul nu asortează culori, nu este cel care dictează latura estetică, frivolă, a unei clădiri. El are însă un important rol în a gestiona interacțiunea prezenței umane cu spațiul. Arhitectura are valențe estetice, dar nu este legată foarte mult de artă.” spune Codruța.


Ce să asculți în cele 15 minute până la lucru

Alexandra Crăciun Foodie, geek, somewhat of an artist, in a complicated relationship with Cluj. Podcaster on: www.pinchofsalt.ro/ podcast

Nu-mi vine să cred că am ajuns la episodul numărul 10 al podcastului. Atât de repede a trecut timpul, că parcă nici n-am apucat să respir, așa că-mi permit să îmi iau acum un moment să mă uit peste ce am făcut. Și, în același timp, să vă povestesc și vouă despre cele 10 episoade înregistrate până acum. Le inventariez și vedeți voi care vă place. Emisiunile sunt lucrate împreună cu echipa Radio Cluj, cărora le mulțumesc foarte mult, iar acest podcast este difuzat și pe undele Radio România. 1. Dacă vreți să ascultați ceva despre cafea bună și să învățați chestii noi despre licoarea magică pe care o bem zilnic, aflați detalii în primul episod, cu Vasi de la Let’s Coffee; 2. Dacă vreți să învățați despre ce înseamnă să ai propriul restaurant și cum să fim clienți mai buni în general, ascultați episodul doi alături de Silviu Chelaru de la Manger; 3. Discutăm apoi în episodul trei despre cum să fim mai eco și să consumăm mai puțin plastic (mai ales în alimentație) cu Maria și Lukasz Lichtenberg de la Biotrem;

4. Aflăm despre lumea cocktailurilor și tot felul de sfaturi faine despre cum să bem mai mult și mai bine (fără alcool) în episodul patru cu Marian Porumb; 5. Despre ce înseamnă să fii bucătar și cum să dăm feedbackuri restaurantelor aflăm în episodul cinci, de la Paul Adrian de la Twelve; 6. Dacă vreți să învățați despre cum să vă alegeți hotelurile/ airbnb-urile atunci când călătoriți, ascultați episodul șase, alături de Daniela Livițchi de la Double Tree by Hilton; 7. Povestim despre cum să fim clienți mai buni alături de psihologul Raluca Anton în episodul șapte; 8. Vorbim despre cum să ne alegem alimentele pe care le consumăm și de ce e important să mâncăm local cu Cristi Cismaru de la Asociația My Transylvania în episodul opt; 9. Episodul nouă este pentru cei care visează să-și deschidă un restaurant, despre ce înseamnă să ai o afacere în domeniul ospitalității cu Nicu Crăciun de la Cimbru; 10. Și pentru cei care vor să sprijine producătorii locali, puteți afla cum putem susține micii producători cu Marius Cobârzan de la Nod Verde. Despre lucrurile astea am vorbit până acum. Cu mari mulțumiri către oamenii ăștia, care au avut încredere în mine să îi înregistrez. Le găsiți și pe iTunes și pe Spotify și pe Soundcloud. Unde vreți voi. Numai să căutați „Pinch of Salt”.

14  |  CITY ZEN  |  CE SĂ ASCULȚI ÎN CELE 15 MINUTE PÂNĂ LA LUCRU


Profeții zdrențăroși Întotdeauna Celălalt am fost Eu însumi! Sau așa ar trebui!

Gabriel Bota Scriitor, poet și directorul artistic al Festivalului Internațional de Carte Transilvania, așa îl poți descrie pe scurt pe Gabriel Bota. Restul trebuie citit!

16  |  CITY ZEN  |  PROFEȚII ZDRENȚĂROȘI

Când ne gândim la Celălalt, ne punem în raport cu el, ca entitate față de care avem o responsabilitate, avem un feedback, avem un nivel de referință. Uneori bun, alteori mai puțin bun! Celălalt poate fi Oricine dar, să nu uităm că pentru el, noi înșine suntem un Celălalt, deci suntem un Orice necesar. Altfel spus, depindem fără măsură Unul de Celălalt pentru a ne da mâna și a nu aluneca pe gheața vieții. Împreună ne amortizăm căderea. Împreună visăm mai frumos. Împreună credem în bine. Împreună reușim. S-a lăsat frigul. Orașul este luminat de privirea îngerilor de sticlă și plastic. Oamenii ronțăie biscuiți și covrigi. Se grăbesc spre muncă, se grăbesc să ajungă undeva, poate fi oriunde. Trec unii pe lângă alții urmând niște pași imaginari. Dacă și-ar ridica fiecare puțin, doar puțin, privirea ar observa. Acel ceva miraculos, acel ceva ce strălucește ca o mângâiere. Acel ceva ce nu poate fi găsit decât în alt om. Propriul Suflet! Propriul suflet nu locuiește în noi, propriul suflet locuiește în Celălalt, în cel care trece pe lângă tine, îți dă bună ziua, îți dăruiește o vorbă bună, îți mângâie obrazul, te îngrijește, te adoarme, te trezește, te visează și te face să visezi! Celălalt există dacă tu exiști ca un Celălalt pentru el însuși! Nevoia, nevoia dragi prieteni, de a fi împreună pentru a fi fiecare dintre noi. Și vă zic: să nu fim noi înșine niciodată! Mai bine, mult mai bine, să încercăm să fim un Celălalt

perfect pentru Cineva. Și-atunci Nimeni și Nimic nu poate să ne contamineze ființa. Vă aduceți aminte de profeții zdrențăroși care apar prin filmele americane și strigă pe stradă că sfârșitul e aproape ori alte mesaje încurajator-descuranjante? Ei bine, asta îmi vine să fac în zilele astea de iarnă! Îmi vine să stau în Piața Unirii, acolo pe lângă vânzătorii de cozonaci și vin fiert, îmi vine să ridic vocea și brațele spre cer, îmi vine să zâmbesc și să-i opresc pe toți trecătorii și să le zic: nu există alt sfârșit mai groaznic decât cel al omului care nu are sufletul dat în grijă altui om, nu există iubire de sine există doar iubirea de cineva, există Bine, există Frumos, oameni buni opriți-vă în inima cuiva și nu mai plecați! Haideți să fim niște profeți zdrențăroși, vă provoc să veniți cu mine în centrul Clujului! Cred că astfel luminile vor fi mai mult decât lumini, oamenii mai mult decât oameni, sărbătoarea mai mult decât sărbătoare. Cred că astfel putem să avem totul fără să cerem nimic în schimb! Și, vă dați seama că nu trebuie decât să ne dăruim pe noi înșine. Pentru că întotdeauna Celălalt am fost Eu însumi! Sau așa ar trebui să fie! Mă târăsc în căutarea unei ieșiri prin care să evadez din mine. Când voi reuși, nu voi mai avea nevoie de nimic altceva decât de voi! Salutări! Cu drag, g


Teme (de casă)

Alin Vaida Alin e directorul Jazz in the Park dar în esența sa e iubitor de muzică, în special de jazz, gen pe care-l vede ca o coloană sonoră pentru viața sa.

Salutare! Când erați mici și mergeați la școală, voi cum ați fost instruiți să vă scrieți temele? Am avut discuția asta în birou într-o zi. Unii colegi scriau titlul „Temă de casă”. Alți colegi scriau doar temă (așa făceam și eu). Unii aveau un caiet special pentru asta, unii făceau în continuarea lecțiilor, în caietul materiei respective. Alții nu le făceau pur și simplu. Mi-e dor un pic de ideea de „temă”. Poate nu chiar de ce făceam sau cum făceam la școală, dar mi-e dor de ideea ca cineva să-mi recomande să studiez, să aprofundez ceva anume. Facem asta tot mai greu din proprie inițiativă, pentru că nu ne găsim timp sau motivație. E ca la sală, nu? Una e ce faci singur, alta e când un antrenor plătit urlă la tine: „Haaai, încă una!”. Cea mai mare descoperire a mea din ultimii ani este muzica. În 2012, când gândul că Jazz in the Park chiar ar putea exista, brusc am simțit datoria de a mă documenta, de a cunoaște piața de jazz, de a-mi alege preferații și de a-mi face o părere despre fiecare subgen. A durat ani până să nu-mi fie rușine să vorbesc public despre jazz. Cred că dacă nu simțeam obligativitatea asta de a învăța muzică, nu m-aș fi apucat de „studiat” jazzul. Dar sunt recunoscător până în măduvă că am făcut-o. Nu știu exact cui sunt recunoscător, dar sunt. Am descoperit multe așa: cum a influențat jazzul muzica hip-hop, ce înseamnă să improvizezi, care e diferența între jazzul de azi și cel pe care toată lumea crede că-l

18  |  CITY ZEN  |  TEME (DE CASĂ)

cunoaște. Am descoperit nume precum Snarky Puppy, Nerve, Robert Glasper, Ronnie Foster, Roy Hargrove sau Jacob Collier. Am auzit de la Marcus Miller cum poate suna o chitară bas. E foarte tare. Acum urmăresc tot ce pot din muzica asta. Pot să zic că sunt la curent. Ascult multe, știu cine e pe val și cine nu. Dar, într-o zi, m-a fulgerat un gând: pe lumea asta nu există doar jazz. Există așa multe genuri pe care nu le cunosc sau artiști mari de care doar am auzit și de la care nu le știu o piesă. Ca urmare m-am apucat să ascult. Eu le zic „teme”. În fiecare săptămână îmi aleg o trupă pe care o studiez din scoarță în scoarță. Le ascult albumele, citesc despre ele... tot tacâmul. Și, chiar dacă nu-mi plac așa tare, măcar le cunosc istoria. Până acum temele mele au fost: David Bowie, The Verve, Cypress Hill, Led Zeppelin, Prince, The Doors, A tribe called quest. Le aleg întâmplător, nu am o regulă și nu mă limitez la un gen anume. Vreau să le parcurg pe toate. Aproape fiecare articol pe care l-am scris aici l-am încheiat cu un call to action. Asta o voi face și acum: ia luați voi muzica la puricat. Sunt convins că sunt așa mulți artiști de care doar ați auzit, dar pe care nu îi știți cu adevărat. Și e foarte mișto. Temele ăstea le puteți face în autobuz, la birou sau seara înainte de culcare. Spor vă doresc! PS: Săptămâna asta mi-am propus să-l studiez pe Elton John. Se retrage din activitate la anu’.


ZILE ȘI NOPȚI  |  7 - 20 decembrie 2018  |  19


Winter Delights

Concert tradițional de Crăciun Unii oameni se apucă să asculte colinde undeva de prin noiembrie, atât de entuziasmați sunt că vin sărbătorile. Ei bine, cu cât ele se apropie mai mult, avem ocazia să ascultăm aceste colinde în cadre mai speciale. Exemplu? Winter Delights, concertul anual de la Operă care ne permite să redescoperim magia sărbătorilor cu colinde românești și nu numai. Instituția culturală clujeană să pregătește ca la carte pentru concert: va decora sala de spectacole cu mii de lumini colorate care ne vor încânta încă din momentul în care pășim în sală și ne căutăm locurile. Dar spectacolul adevărat are loc atunci când soliștii, corul și ansamblul de balet pășesc pe scena Operei. „Melodii familiare vă vor încânta, așadar, auzul, îmbiindu-vă să vă alăturați în intonarea unor versuri românești cunoscute încă din copilărie, însă nu vor lipsi nici lucrări care răsună pe întreaga planetă, răspândind cu rapiditate atmosfera de sărbătoare.” spun organizatorii. Concertul Winter Delights va avea loc în două zile, 21 și 23 decembrie, astfel dând posibilitatea mai multor iubitori de muzică să prindă bilet la spectacol. Magia va fi îndrumată de

bagheta dirijorului Flaviu Mogoșan, purtând amprenta regizorală a Alinei Simona Nistor, pe cea scenică a Ancăi Pintilie și semnătura coregrafului Pavel Rotaru. Timp de aproximativ 2 ore (va fi și o pauză, desigur), vom intra corect în atmosfera de sărbătoare, așa că nu rata acest spectacol și ia-ți bilete cât mai repede!

21 ȘI 23 DECEMBRIE OPERA CLUJ WWW.OPERACLUJ.RO

20  |  CITY CULT  |  WINTER DELIGHTS - CONCERT TRADIȚIONAL DE CRĂCIUN


Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy Ediția de Crăciun, în 3 spitale clujene

Peste 2.000 de pachete cadou vor fi pregătite de echipa și voluntarii asociației Create.Act.Enjoy pentru oameni aflați în spital! Ca într-un adevărat atelier al lui Moș Crăciun, se vor pune fundițe festive pe pachete, se vor agăța panglici la globuri, actorii își vor repeta rolurile, se va decide repertoriul muzical și toată echipa se va pregăti să facă față emoțiilor de a vizita trei spitale clujene, salon cu salon și cabinet cu cabinet. Anul acesta, pentru a treia oară, Create.Act. Enjoy realizează și ediția de Crăciun a proiectului de Terapie prin Artă, în perioada 8-12 decembrie, la Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”. În week-end, pacienții vor fi vizitați de voluntarii deveniți „Rudă pentru o zi”, iar de luni până miercuri, actorii se vor transforma în mimi muzicali și vor colinda toate

saloanele și cabinetele cu momente artistice de pantomimă, însoțiți de o coloană sonoră „portabilă”. În plus, la Spitalul de Recuperare, pacienții și cadrele medicale îi vor asculta pe pianistul Cadmiel Boțac și pe tenorul Denis Ursan într-un recital, iar la Spitalul Militar se vor face decorațiuni de Crăciun într-un atelier hand-made. Echipa ONG-ului Create.Act.Enjoy realizează încă din 2012 proiectul de Terapie prin Artă, iar ediția de Crăciun din acest an este posibilă cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local ClujNapoca, al West City Hotel și este susținută de TEDxEroilor Award prezentat de AROBS Transilvania Software. Materialele foto-video din edițiile precedente ale proiectului Terapie prin Artă se pot vedea pe pagina fb.com/Create.Act.Enjoy sau pe site-ul oficial: www.createactenjoy.com. ZILE ȘI NOPȚI  |  7 - 20 decembrie 2018  |  21


Corul Național de Cameră Madrigal - “Marin Constantin” și Cantus Mundi Un concert extraordinar de Crăciun la Cluj Pe data de 18 decembrie are loc un moment magic în Cluj: corul Magridal se întoarce în oraș alături de copiii din programul național Cantus Mundi! Concertul va avea loc pe scena Teatrului Național Lucian Blaga. Începem prin a vă zice că biletele pentru concertul de la ora 19 s-au epuizat, însă organizatorii oferă publicului încă o șansă de a asista la acest eveniment. Așadar, vă puteți cumpăra bilete pentru repetiția generală cu publicul, la preț de 40 de lei. Nu este deloc suprinzător că evenimentul este sold out la scurt timp după ce a fost anunțat. Magridal reprezintă o figură emblematică pentru scena culturală românească, având 55 de ani de activitate și susținând nenumărate concerte atât pe scene naționale, cât și cele internaționale. Concertul din 18 decembrie face parte din turneul național pe care Corul Madrigal îl va desfășura la Cluj, Brașov, Ploiești și București. Publicul are șansa să asculte minunatele opere din repertoriul de colinde românești, ocazie perfectă prin care putem descoperi magia

sărbătorilor așa cum trebuie să fie. Nu ratați ocazia de a asculta acest concert și grăbițivă să mai prindeți biletele pentru repetiția generală. Madrigal este considerat un adevărat „brand de țară”, iar faptul că membrilor din cor li se vor alătură și copii Cantus Mundi pentru această reprezentație, face momentul să fie și mai special.

18 DECEMBRIE TEATRUL NAȚIONAL LUCIAN BLAGA WWW.FACEBOOK.COM/MADRIGALOFICIAL

22  |  CITY CULT  |  CORUL NAȚIONAL DE CAMERĂ „MADRIGAL MARIN CONSTANTIN” ȘI CANTUS MUNDI


Madrigal Repeție generală cu public - Bilete: 40 lei CLUJ-NAPOCA ORGANIZATORI:

PARTENERI MEDIA:

18 dec – ora 16:30

Teatrul Național Cluj-Napoca, Sala Mare SPONSOR:

BILETE PE:


Corul Madrigal 55 de ani pe scenele lumii În anul 1963, maestrul Marin Constantin înființează Corul Madrigal, în plin regim comunist. Însă era nașterii sale nu avea să îi afecteze deloc viziunea, căci corul era o pată strălucitoare în cultura românească înecată de un regim totalitar și abuziv. În 2018, Madrigal împlinește 55 de ani de activitate, susținând peste 4500 de concerte pe scene naționale și internaționale. Pe 18 decembrie, în cadrul unui turneu național, vor susține un concert special de Crăciun și la Cluj, alături de copiii din programul național Cantus Mundi, motiv pentru care vă prezentăm acum povestea Madrigal, una dintre cele mai emblematice nume din cultura muzicală românească!

24  |  CITY STORY  |  CORUL MADRIGAL - 55 DE ANI PE SCENELE LUMII


POVESTEA MAESTRULUI MARIN CONSTANTIN Pentru a spune povestea completă a corului, trebuie să mergem tocmai în satul Urleta, județul Prahova, locul în care s-a născut dirijorul Marin Constantin. A fost atras de muzică încă din copilărie și cânta alături de mama sa în corul bisericii. Devine mai apoi dirijor și preia conducerea Ansamblului Uniunii Tineretului Muncitoresc, însă în tot acest timp visul său rămâne același: de a înființa o formație de coriști, aleși de el, pentru a cânta împreună în fața unui public iubitor de muzică. Visul i se împlinește în ‘63 când, la 37 de ani, pune bazele unui cor care și astăzi este unic în lume: Corul Madrigal. Viziunea maestrului a fost să pună în față vocile naturale ale cântăreților, care pot intra în armonie unele cu altele, fără să apeleze la instrumente sau alte „ajutoare” sonore. REPERTORIU INTERNAȚIONAL CU APROBARE Potrivit viziunii lui Marin Constantin, Madrigal avea să cânte piese care făceau parte dintr-un repertoriu internațional, lucru destul de greu de făcut în timpul regimului ceaușist când piesele interpretate în limbi străine se evitau. Dar Constantin cere permisiunea autorităților de a interpreta și câteva piese în limba franceză, italiană sau germană, argumentând că astfel le-ar fi mai ușor să creeze o conexiune și cu un public internațional. Și, cum partidul avea să se folosească de cor pentru a controla mai bine imaginea pe care România o avea în străinătate, rugămintea i-a fost ascultată atent. Madrigal a reușit să obțină această aprobare, iar acest drept

a fost extins mai apoi și către alte ansambluri contemporane. De aici, urmează cucerirea Europei prin muzică! AMBASADORI AI LIBERTĂȚII Deși primii ani de activitate se desfășurau într-un timp nefavorabil culturii libere, Madrigalul reușește să nu facă nicio concesie de viziune pentru a mulțumi regimul. Mai mult, mulți români din acea vreme îi considerau una din emblemele mișcării dizidente ale țării, în special pentru reprezentațiile cu temă religioasă pe care le susțineau în acea vreme. Așadar, cu timpul, muzica Madrigal a devenit un veritabil simbol al libertății pentru români. După căderea regimului, Madrigal își continuă drumul, susține peste 4500 de concerte sub bagheta lui Marin Constantin pe întreg mapamond și se poziționează ferm ca un etalon mondial al muzicii camerale. În 2016, primește chiar titulatura de „Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva. CANTUS MUNDI ȘI CONCERTELE DIN PREZENT În noul turneu, corul Madrigal va cânta alături de copii din

Cantus Mundi, programul național fondat de fiul mestrului Marin Constantin, dirijorul de talie internațională Ion Marin. Programul se desfăşoară cu sprijinul membrilor corului Madrigal și își propune ca, prin muzică, să treacă peste bariere sociale și să aducă tinerii și copii mai aproape de cultură, formând astfel o veritabilă comunitate. Este, în prezent, cea mai amplă mișcare de integrare socială din România, strângând sub umbrela sa peste 1000 de coruri în care fac parte aproape 40.000 de copii și dirijorii lor. Programul promovează, în același timp, muzica de cameră în toată țara, obiectiv asumat și de cei de la Madrigal. Un moment deosebit în care publicul poate să cunoască o parte din copii din programul Cantus Mundi este chiar acest turneu național al Madrigalului. Cu o istorie de mai bine de un secol, Madrigal este în acest moment un ansamblu coral de neegalat pe scena culturii românești. Asistarea la unul dintre concertele lor este o experiență cu adevărat specială, aproape spirituală chiar, și un prilej excelent prin care cei neinițiați pot face cunoștință cu muzica de cameră și cu un nume care a marcat generații întregi. ZILE ȘI NOPȚI  |  7 - 20 decembrie 2018  |  25


CE

TĂȚ

PA

UIA

RK

GE

NE

RA

L

Ă DR

LIN

TR A S

.

THE LIGHT A RT WO R K S CIRCUIT IN ROMANIA

N

R

C

L

AR

PA

RK

AN

Y

J

O ÁN

S

ST

R.

ST R

IO

IU

RA

I SAC

M SI

Ț NU

T EN

EMIL

Cluj - Napoca 16.11 — 31.12.2018

NU RF ER IL OR ST R.

CIȘ MI GI

I

R.

AL EC

AL

T U S

LE

IN

SS

SI

.

SA

RD

HO

VA

TR U S

CA

IU UL

N D RI ST

POINTS OF INTEREST

R.

1 . TÂ R G U L D E C R Ă C I U N Punctul de start/finiș 2 . V I T R I N A TA B I TA Sprectrum - Diana Buga powered by Tabita 3 . TA B I TA - R I A L D A Subtle light - Diana Buga powered by Tabita 4 . C A S A M AT E I C O R V I N (1 - 31 DEC.) Forest Spirits - Szoke Eszter și Tánczos Katalin Powered by Cluj-Napoca City Hall & Visit Cluj 5 . PA R C U L I . L . C A R A G I A L E Copacul de lumină - Leonid Tishkov powered by Moldovan 6. CURTEA SAMSARA FOODHOUSE Coloana de lumină a Infinitului - Leonid Tishkov

7. P O D U L E L I S A B E TA Mi-e Dor De Tine - powered by Caralux 8 . PA R C U L C E N T R A L - A L E E A C E N T R A L Ă Tunelul - Silviu Ciora - powered by Enel 9. PA R C U L C E N T R A L - A L E E A C E N T R A L Ă hand in hand ... - Alaa Minawi - powered by iQuest 1 0 . PA R C U L C E N T R A L - Z O N A C H I O S Red Sun - Leonid Tishkov - powered by Târgul de Cariere 1 1 . D O U B L E T R E E BY H I LT O N ( L O B BY G A L L E RY ) Traces - Anca Stătică 12. GUILDHALL Dare! - Cristina Pop-Tiron 1 3. C U RT E A H OT E LU LU I B I A S I N I Fallen Star - Leonid Tishkov powered by Daisler Print House 1 4 . B I S E R I C A S FÂ N TA T R E I M E ( 2 4 . N O I . — 1 4 D E C . ) Museum of the Moon - Luke Jerram - Asociația Daisler


M

EA

ZU

SQ

R.

.

.

TIT TR Ă S

GE

BR

.

LE

AS

S

SÁ AI

MU

R.

ST

EL

FE RD IN

LA

ST R

.

ST R.

O E Z

D

IL ÉM

AN 21

.

DE

CE

M

IE BR

19

89

BV

D.

BO

ICO

ST R

IU VIC

T I P O G R A F I E I ST R .

TR C S

CO

RE

DA

R. I SQ

IN

U

R.

EULU

L YA

NT

VI

T I S

NO

H L C

Á I J

PA U

CO

TA NS

TA

T

IC

ZA

EN

F RA

S IEI

. TR

FER

TIP

OG

MUZ

OC

PE

V RO

CU

VID

R

E

R

R

VIT

G

EO

G

B

A

I

ST

U ȚI

I IHA

T S S

INE

R.

ZU

I

U ULI

MA

ST R

NIU

.

ST R

R.

.

ND

R.

IR II

RA

ST

UI

UN

O

UL

RE

RA

UA

AN

SQ

IO

M

EM

UM

I

R.

HE

P

C.

ST

R.

R.

RG

NA

I.

NU

ST

EO ȘIN

R.

N

TIA

TH

GH ST

IO

A OC

Ă BR

ER

P

ST

D.

B N O

CO

B

V R B

AN

R.

IS

BO

LO

RM

ST

EP

N OA

OI

HE

ȚIU

ER

CA T I S R.

CE

NȚI

IC U M

U

N

KO G

ĂLN

ICE

ANU

ST R

.

REP UBL

BABEȘ V I CTO R

R. I ST

ST R .

ICI

S T R . P O TA I S S A

AV R A M I A N C U S T R .

I TĂȚ I ST R . U N I V E R S

I

S

INO TR.

I KLE

AV R

AM

IAN

CU

ST R

.

VO

ST R

.


Interviu Iancu Șerbănescu, manager Buscat Ski Resort Dragi cititori, în curând se va da startul sezonului de ski! Asta înseamnă că ne scoatem echipamentul din dulap (asta dacă îl avem, dacă nu, mergem pe principiul „și închiriat e bine”) și ne facem planul de bătaie. Dar în loc să vă uitați peste pârtiile de prin străinătate, vă recomandăm să vizitați una destul de aproape de casă: Buscat Ski Resort.

Aflată la vreo 60 de km de Cluj, Buscat vă așteaptă cu trei pârtii de ski (una pentru începători, două pentru cei mai avansați în acest sport), care împreună ajung la vreo 3km de senzații tari. Toate cele trei „drumuri” se unesc în vârful muntelui Buscat, precum și la poalele muntelui, lângă telescaun. Priveliștea din vârf este absolut minunată, iar atuul cel mai mare al resortului de ski este că pe lângă activitățile sportive ne oferă și un program de evenimente generos, de care se pot bucura și cei care nu practică neapărat sporturi montane. Pentru a da startul cum trebuie la noul sezon, l-am provocat pe Iancu Șerbănescu, managerul Buscat Ski Resort, la o mică discuție despre resort-ul Buscat. Ce surprize ne așteaptă? Ce schimbări au avut loc pe pârtii și care sunt cele mai mari provocări în managementul unui ski resort? Aflăm chiar acum de la Iancu. Lectură plăcută! Spoiler: Din acest an, va fi mult mai ușor să ajungeți din Băișoara până la pârtie. Vă lăsăm să descoperiți din interviu de ce.

28  |  CITY STORY  |  INTERVIU IANCU ȘERBĂNESCU, MANAGER BUSCAT SKI RESORT


Salut! Mai exact, de pe ce dată ne așteptați pe pârtie? Ca în fiecare an, încercăm ca la mijlocul lunii decembrie să reușim, cu ajutorul condițiilor meteo, să dăm drumul sezonului de ski. Cum vă pregătiți de obicei pentru startul sezonului de ski? Pe tot parcursul verii și a toamnei pregătim infrastructura pârtiilor, facem investiții noi, modernizăm și revizuim instalația de zăpadă artificială, utilajele și transport pe cablu. Încercăm de la an la an să morenizăm pârtiile, în așa fel încât să ajungem la rangul stațiunilor de ski din Austria. În anii trecuți mulți se plângeau că din cauza drumului oamenii ajungeam greu de la Băișoara pe pârtie. S-a făcut ceva în acest sens? Din fericire, după 10 ani de la demararea proiectului Buscat, ne putem lăuda cu 2,7 kilometri de șosea asfaltată pe drumul care leagă stațiunea Băișoara de vârful Buscat. Cu această ocazie, dorim să le mulțumim autorităților pentru că au luat măsuri în acest sens. Le suntem profund recunoscători. Am înțeles că sunt noutăți și în ceea ce privește telescaunele. Ne poți detalia? După o muncă asiduă ce a durat aproximativ doi ani, am reușit să modernizăm instalația de transport pe cablu și să îi dublăm capacitatea de transport. La Buscat merg și foarte multe familii. Le pregătiți ceva surprize copiilor în acest sezon? Odată cu începutul sezonului vom da drumul unei pârtii de inițiere dotată cu system baby lift și monitor de ski.

Și pentru adulți? Ne-ați învățat cu o grămadă de evenimente faine pe la Buscat și eram curioși ce ne așteaptă în 2018? Venim anul acesta cu mai multe party-uri pentru skiorii noștri și concursuri de ski. Nu vrem să dăm din casă, dar îi așteaptă muulte surprize pe vizitatorii pârtiei Buscat. Care sunt cele mai mari provocări care apar în timpul sezonului și cum le depășiți? Cea mai mare provocare ține de factorii de vreme. Încercăm ca indiferent de factorii meteo, să putem inaugura sezonul și să reușim până la final să menținem pârtiile în condiții optime și să gestionăm bine variațiile de flux, datorită numărului mare de turiști din timpul sărbătorilor de iarnă și a weekend-urilor, dar și să îi atragem pe turiști în extrasezon.

De asemenea, o provocare este și dorința turiștilor de a avea o pârtie ca afară, dorință pe care noi, de la an la an, încercăm să o aducem cât mai aproape de îndeplinire, dezvoltându-ne tot mai mult. Anul acesta am reușit să dublăm capacitatea de transport a telescaunului, să creem mai multe locuri de parcare și să modernizăm un al doilea punct de servire a meselor, Restaurantul cota 1600 din parcare și Cabana Lupilor de la baza pârtiei. Aveți un mesaj pentru cititori? Să investească în continuare în turismul zonal, deoarece zona Transilvaniei are vârfuri skiabile cu care chiar ne putem mândri, și numai mândrindune cu frumusețile țării noastre vom reuși să ajungem la nivelul pârtiilor din Italia și Austria. ZILE ȘI NOPȚI  |  7 - 20 decembrie 2018  |  29


PREMIERĂ

Mașinării Infernale

MAȘINĂRII INFERNALE

Regia: Christian Rivers Cu: Hugo Weaving, Hera Hilmar, Robert Sheehan, Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide și Stephen Lang Distribuitor: RO IMAGE 2000 Gen: Aventuri, SF Premieră: 14 decembrie 2018

32  |  CITY FILM  |  MAȘINĂRII INFERNALE

Filmul e bazat pe cartea lui Philip Reeve. La mii de ani după ce civilizația a fost distrusă de un eveniment cataclismic, omenirea s-a adaptat, și și-a dezvoltat un nou mod de a trăi. Acum, orașe gigantice mobile cutreieră Pământul. Tom Natsworthy (Robert Sheehan), care se trage din pătura de jos a marelui oraș pe tracțiune, Londra, se vede nevoit să lupte pentru propria supraviețuire după ce dă peste o fugară extrem de periculoasă – Hester Shaw (Hera Hilmar). Cei doi formează o alianță imposibilă care va schimba viitorul omenirii. Mașinării Infernale e o nouă aventură de proporții epice, regizată de Christian Rivers (King Kong), realizator de efecte vizuale laureat cu Oscar. Lui i se alătură cineaștii triplu laureați cu Oscar, Peter Jackson, Fran Walsh și Philippa Boyens, care au scris scenariul.

Ca să vezi adaptarea carţii care a impresionat mulţi adolescenţi


CINEMA CITY VIVO!

CINEMA CITY Iulius Mall

PROGRAM: 7 - 13 DECEMBRIE 2018

PROGRAM: 7 - 13 DECEMBRIE 2018

Tel.: 0264-202-000 www.cinemacity.ro

TITLU FILM ROMÂNĂ / ORIGINAL

AVANPREMIERĂ A DOUA ȘANSĂ 2D PREMIERĂ MOȘ CRĂCIUN ÎN ACȚIUNE 2D

PREMIERĂ MAȘINĂRII INFERNALE $

Rezervări: 0264-20 70 70 www.cinemacity.ro

DUPĂDIMINEAŢA ZIUA 10:00-13:00 AMIAZĂ 13:00-17:00

V, L, Mi - J

HORROR  H THRILLER  TH FANTASTIC  FA DRAMĂ  DR COMEDIE  CO ANIMAŢIE  AN

DIAVOLUL ÎN CARNE ȘI OARE 2D SPĂRGĂTORUL DE NUCI ȘI CELE PATRU TĂRÂMURI $ DUB SPĂRGĂTORUL DE NUCI ȘI CELE PATRU TĂRÂMURI $

ACŢIUNE  AC

12:00

14:10, 16:20 13:00, 15:10

V, L - J

14:10, 16:50 11:30

AVANPREMIERĂ A DOUA ȘANSĂ 2D

14:10, 16:50

19:30, 22:10 19:30, 22:10

DUPĂDIMINEAŢA ZIUA 10:00-13:00 AMIAZĂ 13:00-17:00

PREMIERĂ MOȘ CRĂCIUN ÎN ACȚIUNE 2D

V, L - J

PREMIERĂ MAȘINĂRII INFERNALE $

V, L - J

PREMIERĂ ROBIN HOOD 2D

V, L - J

PREMIERĂ SPĂRGĂTORUL DE NUCI ȘI CELE PATRU TĂRÂMURI $ DUB PREMIERĂ SPĂRGĂTORUL DE NUCI ȘI CELE PATRU TĂRÂMURI $ ANIMALE FANTASTICE: CRIMELE LUI GRINDELWALD $ / FANTASTIC BEASTS: THE CRIMES OF GRINDELWALD DIAVOLUL ÎN CARNE ȘI OASE 2D

S-D

S-D

S-D

14:00, 16:00 12:00

14:00, 16:00 13:40, 16:20

19:00, 21:40

11:00

13:40, 16:20

19:00, 21:40

14:30 12:00

V, L - J S-D

11:00

17:30

13:10, 15:20

17:30

15:00

17:30, 20:00, 22:30

V-J

14:50

20:40, 22:40

V, L - J

13:50, 16:50

VĂDUVE 2D

V-J

13:50, 16:50

MOROMEȚII 2D ELLIOT: O POVESTE DE CRĂCIUN 2D DUBLAT/ELLIOT: THE LITTLEST REINDEER 2D DUBBED CREED II

V-J

13:50

V, L - J

14:00

S-D

12:30

11:40

19:00

V-J

ANIMALE FANTASTICE: CRIMELE LUI GRINDELWALD $ / FANTASTIC BEASTS: THE CRIMES OF GRINDELWALD

V-J

VĂDUVE 2D

V-J

13:40, 16:30

19:20, 22:00

21:10

THE GRINCH 2 D DUBLAT PRIZONIERĂ ÎN PÂNZĂ DE PĂIANJEN 2D/ THE GIRL IN THE SPIDER'S WEB

19:40

V-J V, L - J S-D

11:20

V - L, Mi - J

18:30, 20:50 17:15, 21:40

Ma

ELLIOT: O POVESTE DE CRĂCIUN 2D DUBLAT / ELLIOT: THE LITTLEST REINDEER 2D DUBBED

S-D

CREED II

V-J

12:50

15:10

V, L - J

19:10, 21:50

13:10, 15:10

17:10

13:10, 15:10

17:10

16:00

17:50, 18:50, 21:30

16:00

17:50, 18:50, 21:30

16:00

17:50, 18:50

BOHEMIAN RHAPSODY 2D

19:20 19:20 18:10, 20:10, 22:30

S-D

20:30, 22:10

11:50

18:10

14:00

V-J

16:00

V, L - J

14:20, 16:30

18:40

14:20, 16:30

18:40

S-D

12:10

S-D

S-D

14:20 11:40

14:20 14:20

17:00, 20:40, 22:00 17:00, 20:40, 22:00 17:00, 19:50, 22:00

11:50 19:50

V - Ma V-J

18:40, 21:20

21:50

V-J

Mi - J

AVENTURILE LUI SMALLFOOT $ DUBLAT S-A NĂSCUT O STEA 2D JOHNNY ENGLISH LOVEȘTE DIN NOU/JOHNNY ENGLISH STRIKES AGAIN 2D

14:00, 16:40 14:00, 16:40

V-J

V, L - Ma

MOROMEȚII 2D

14:30

17:00, 19:30, 22:00 17:00, 19:30, 22:00

13:10, 15:20

17:30, 20:00, 22:30

S-D

SEARA 17:00-24:00

20:50

Mi - J

15:00

V, L - J

16:10

THE GRINCH 2 D DUBLAT S-D

11:00

V, L - Ma

BOHEMIAN RHAPSODY 2D

S-D

12:10

Mi - J

AVENTURI  AV

TITLU FILM ROMÂNĂ / ORIGINAL

14:10, 16:20

Ma

S-D

PREMIERĂ ROBIN HOOD 2D

21:30

Mi - J

S-D

SEARA 17:00-24:00

AVENTURILE LUI SMALLFOOT $ DUBLAT

S-D

11:30

TITLU FILM ROMÂNĂ / ORIGINAL

DUPĂDIMINEAŢA ZIUA 10:00-13:00 AMIAZĂ 13:00-17:00

AVANPREMIERĂ MAȘINĂRII INFERNALE $

V-J

PREMIERĂ SPĂRGĂTORUL DE NUCI ȘI CELE PATRU TĂRÂMURI $ DUB

S-D

14:40

12:30

SEARA 17:00-24:00

17:20, 20:00, 22:40


RECOMANDĂRI Street FOOD Festival Christmas Goodies 7-16 decembrie / Piața Muzeului Cei de la Street Food se întorc cu minunata lor ediție de iarnă! Ce înseamnă asta? Păi, înseamnă că Piața Muzeului va fi plină cu o grămadă de delicii de iarnă, de la băuturi calde care ne vor permite să înfruntăm frigul, la o mulțime de vendori care vor aduce cele mai bune preparate street food pentru degustare. Bonus: bradul împodobit oferit de La Vie en Rose va completa frumos peisajul.

Banda | spectacol găzduit 12 decembrie / ora 19 / REACTOR

Crosul Spiridușilor la Târgul de Crăciun 15 decembrie / ora 18 / Piața Unirii

HoReCa Workshops Cluj 11 decembrie / ora 9.30 / ClujHub Cei din HoReCa trebuie să rămână constant la curent cu toate tendințele care apar în industria ospitalității. Dar în momentul în care le descoperi, cum le aplici corect la propria ta afacere? Cei de la pe-plus.ro și Hospitality Culture Institute te ajută să faci chiar asta cu o seria de ateliere ce vor avea loc la ClujHub. Ia-ți bilete ASAP și descoperă noile trenduri HoReCa și cum să le aplici! 36  |  CITY EVENTS  |  RECOMANDĂRI EVENIMENTE

Welcome to GOA 20 21 decembrie / ora 22 / Upart


Nuntă la Palat 2019 Nuntă la Palat, cel mai fain târg de nunți din oraș, se întoarce în perioada 11-13 ianuarie pentru cea de-a 15-a ediție! Muzeul de Artă Cluj-Napoca va găzdui evenimentul care așteaptă viitorii miri cu o mulțime de promoții și „101 motive de bucurie”. Tema din acest an este Retro Glam Weddings, un nou trend pe care organizatorii îl aduc în lumina reflectoarelor și ne oferă șansa să-l înțelegem mai bine, pentru a fi preluat chiar pentru propria nuntă, de ce nu? Mai mult, te așteaptă și mulți designeri cunoscuți precum Romana G. Urmanczy, Oana Lupaș, Maia Rațiu, Isabela Teodor sau Alina Pușcaș Brudar care-ți vor prezenta noile colecții de nuntă. Dacă ești în plin proces de pregătire a nunții, nu rata noua ediție de Nuntă la Palat! Vei putea cunoaște și mulți profesioniști din toate domeniile relevante care-ți pot da o mână de ajutor în organizarea marelui eveniment, vei avea parte de o sumedenie de oferte speciale, precum și alte surprize pregătite de organizatori.

11 - 13 IANUARIE 2019 MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA WWW.FACEBOOK.COM/NUNTALAPALAT

COM’ON CLUJ-NAPOCA Com’ON Cluj-Napoca încurajează tinerii să acționeze și să contribuie la îmbunătățirea vieții din oraș! Dacă ai o vizune pentru un proiect care va aduce o schimbare, poți să-ți înscrii ideile pe platforma comoncluj.ro. Apoi, ideile se supun unui vot la care poate participa întreaga comunitate. Dacă ideile tale se vor afla în topul 50 de cele mai votate proiecte, Primăria Cluj-Napoca te va ajuta (la capitolul „resurse financiare”) să le și pui în practică. Inițiativa a fost creată de Grupul PONT și implementată încă din 2015, ca o mișcare de a induce participare activă în societate în rândul tinerilor, precum și a îmbunătății comunitatea clujeană. Dacă ai o astfel de idee inovatoare, intră pe platforma Com’ON, vezi regulamentul și înscrie-o. Împreună, facem comunitatea mai bună! www.comoncluj.ro 38  |  CITY LIFE  |  NUNTĂ LA PALAT 2019 / COM’ON CLUJ-NAPOCA


Ibric Coffee Shop

ÎNCEARCĂ @ IBRIC COFFEE SHOP Găsim pe la Ibric toate formele clasice de cafea: espresso, cappucino, flat white (pe care vi-l și recomandăm oficial și direct, e fix ce trebuie), și chestii din astea. Barista-ul vă e alături și vă poate ajuta cu ceva recomandări, în special în ceea ce privește acele băuturi bazate pe rețetele lor proprii. Dacă prindeți și loc în cafenea, luațivă un răzgat de câteva minute să vă beți cafeaua în local. Str. Gheorghe Șincai nr.3 0721 436 036 www.facebook.com/Ibric-Coffee-Shop

40  |  CITY DRINK  |  IBRIC COFFEE SHOP

Un loc parcă special făcut pentru cei care-și doresc o cafea bună dar sunt pe fugă: Ibric Coffee Shop, o cafenea micuță de pe Gheorghe Șincai. Aici, ne putem face plinul de cofeină chiar și când suntem în grabă să ajungem la birou sau la vreun meeting. Cei care vor să o ia mai ușor (și au noroc) pot să se relaxeze la măsuța cu vedere spre stradă sau scăunelele de prin jur, dar aici ține mult și de norocul tău. Vara era fain că puteai inclusiv să te lăfăi pe bâncile din jurul cafenelei, dar pe frigul ăsta nu credem că se vor trezi prea mulți curajoși să facă asta. Dar, dacă prinzi loc de stat, vei vedea cât de fain este să-ți bei cafeaua în oraș, dar să simți totuși că ai ceva intimitate. Un cup of joe the la Ibric e perfect să te încălzești un pic. Ei servesc doar cafea de specialitate, dar și ceaiuri sau fresh-uri pentru acele momente rare când nu vrei să bei cafea. Ah, și în perioada asta cafeneaua este și decorată fain de Crăciun, deci este acolo o atmosferă cu totul specială.


42  |  CITY FOOD  |  RECOMANDĂRI


PLACE YOUR ORDER

0753 889 880

NEXT TO THE MATTHIAS REX HOUSE

STR. VIRGIL FULICEA, NR.

2

KITCHEN OPEN ORDER

12.00 – 22.00


Charlie La Charlie mergem să mâncăm de fiecare dată când avem ceva moment de marcat, sau ceva de sărbătorit. Pub-ul are un vibe așa mai aparte și e primul care ne sare în minte atunci când avem pofte de mâncăruri decadente pentru a ne răsfăța. Pentru că merităm, cum s-ar spune dacă am fi într-o reclamă de la L’Oréal. Meniul Charlie e extraordinar de ofertant și gândit tocmai pentru a satisface până și cei mai cârcotași dintre gurmanzi. E pe pofte. Într-o zi poate vrei o salată de vinete cu chutney de roșii, altă zi poate cere un steak din ceafă de porc cu sos de hribi și cartofi wedges și la final un brownie cu înghețată de mango. Indiferent de ce nebunii alegi din meniu, experiența culinară va fi una memorabilă. Bucătăria Charlie se inspiră din mai multe zone culinare, însă un element rămâne tot timpul la fel: nu se negociază cu prospețimea ingredientelor. Tot ce se folosește prin culisele pub-ului este proaspăt și de sezon, ca mâncărurile să fie cât mai bune și sănătoase. Rezultatul se simte pe papile și oaspeții se întorc iar și iar la Charlie să-și facă plinul cu ceva bun. Apoi, e greu să iei masa la Charlie și să nu-ți iei un cocktail. Am putea vorbi despre ele non-stop, dar articolul acesta este despre mâncare, așa că nu ne mai lungim și vă dăm doar un sfat: mergeți pe mâna barmanului, vă face el ceva tare și bun. 44  |  CITY FOOD  |  CHARLIE

PIATA MUZEULUI 3 0741 055 821 WWW.FACEBOOK.COM/CHARLIEPUBCLUJ


CITY DELIVERY

BURGER HOUSE

GRANDE PIZZA

Nu credem că există vreo persoană care să nu iubească burgerii. Combină ingrediente delicioase, simple dar extrem de atractive. Dacă sunteți în căutare de un loc care livrează cu succes preparatul clasic american, vă recomandăm cu drag Burger House. Echipa este specializată în gătirea lui, iar combinațiile create de ei îmbină perfect aroma cunoscută a unui burger făcut cum trebuie cu ingrediente surprinzătoare, cum ar fi gogoșar murat sau ciuperci și mozzarella.

Grande Pizza sunt printre cei mai iubiți catereri din oraș și nu e un secret de ce. Meniul diversificat, rețetele delicioase, ingredientele proaspete și servirea rapidă îi mențin în topurile tuturor clujenilor. Fie că vreți să mâncați o pizza, un burger suculent, o ciorbă, niște paste, o salată, sau chiar și mâncare vegană sau vegetariană, Grande Pizza e alegerea perfectă - preparate pentru orice dietă și preferință, de calitate înaltă, la prețuri foarte accesibile.

0799 867 899 BURGERHOUSE.RO FACEBOOK.COM/BURGERHOUSEROMANIA

0264 959 GRANDEPIZZA.RO FACEBOOK.COM/GRANDEPIZZA

PIZZA ARTIZAN

INDIGO

Pizza Artizan a fost teasuită mult și bine înainte să se deschidă, așa că ne-am bucurat enrom când s-a ridicat așteptărilor: aluat excelent dospit timp de o zi, sos proaspăt ca la mama lui acasă, topping-uri de cea mai înaltă calitate, mozarella adevărată, rețete faine, ce mai, perfecțiune! Comandați cu încredere oricând vă apucă pofta de ceva decadent, dar cu bun simț. Aici nu o să primiți o pizza atât de încărcată încât nu mai faceți diferența între arome.

Restaurantul indian este unul dintre favoritele noastre all-time. Dar ar trebui să știți asta deja, doar lăudăm vizitele la ei de o groază de vreme. Indigo oferă o experiență completă și complet autentică când vine vorba de bucătăria Indiei: preparatele tradiționale garantează o explozie delicioasă de arome atât contrastante cât și complimentare la fiecare îmbucătură. Cu toate acestea, nu apucăm tot timpul să trecem pe la ei, iar atunci, delivery-ul ne salvează!

0722 784 926 ARTIZANPIZZA.RO FACEBOOK.COM/PIZZAARTIZAN

0740-910688 INDIGORESTAURANT.RO FACEBOOK.COM/INDIGORESTAURANT

46  |  CITY FOOD  |  CITY DELIVERY


48  |  CITY FOOD  |  RECOMANDĂRI


ZILE ȘI NOPȚI  |  7 - 20 decembrie 2018  |  49


Liquor Store Cluj

www.facebook.com/liquorstorecluj

50  |  CITY DRINK  |  LIQUOR STORE CLUJ

Sunt atâtea chestii de făcut acum în preajma sărbătorilor.. De la stresul cadourilor pentru familie și prieteni (în special pentru tata, cel mai cârcotaș dintre toți), la curățenie generală, meniul de Crăciun și cumpărarea resurselor care să te țină câteva zile când magazinele-s închise. La capitolul alcool, știm exact la cine apelăm ca să scăpăm de-o grijă: la Liquor Store Cluj, magazinul cu cea mai largă și varietă gamă de băuturi alcoolice din oraș! Găsiți aici tot ce vă trebuie pentru masa de Crăciun și party-ul de rev! Liquor Store are cam orice sticlă vrei, de la tării, la cidru, bere fancy, vinuri sau sucuri pentru cocktailuri, așa că prietenii tăi și familia pot consuma ce dorește fiecare și nimeni nu va sta bosumflat de sărbători. Liquor Store Cluj te așteaptă și cu oferte mișto, așa că rămâi cu ochii pe ei pentru promoții sau deal-uri avantajoase pentru evenimente. În plus, poți apela la ei și pentru a le lua prietenilor câteva sticle fancy drept cadou. Cine s-ar supăra să primească un whiskey fain?


POWERED BY

Follow the light & join the free guided tours 16.11 - 31.12 | Cluj-Napoca

Everyday | 6 PM | Unirii Square

WWW.LIGHTSONROMANIA.COM

CO M M U N I C AT E D

DEVELOPED

Map inside

BY

BY

Zile şi Nopţi Cluj 7 decembrie 2018  
Zile şi Nopţi Cluj 7 decembrie 2018  
Advertisement