Page 1

www.zilesinopti.ro

ORADEA • 18 FEB - 3 MAR 2017 citește articolul la pag. 14 >>>


Passion

Vinul, cultura, aliment și terapie

D

acă ar fi să reunim într-un tot ceea ce religiile, mitologiile, filosofiile lumii au cugetat și mărturisit despre originea, esența, materia și rolul viței de vie și vinului de-a lungul timpurilor, am fi în fața unei adevărate biblioteci în care, inițiat și profan pot găsi nesfârșite satisfacții de meditație și educație, minunate prilejuri de încântare estetica, dar și de înfiorare metafizică. Nu trebuie decât, într-o clipă fugară, să deschidem „cărţile vinului” şi vom afla că exista o bogată mitologie a viţei de vie şi a vinului la majoritatea popoarelor antice, cu zei sau personaje titulare, precum Noe la asirieni, Osiris la egipteni, Sabazios la traci, Dionysos la greci, Bachus la romani etc. În cadrul sărbătorilor închinate lui Dionysos, bunăoară, vinul reprezentă nectarul şi ambrozia, băutura zeilor. În religia creştină, vinul simbolizează şi dăruieşte bucuria, puritatea şi viaţa, fiind băut în cadru ritualic. Pâinea şi vinul, elemente şi alimente esenţiale ale existentei trupeşti, se transfigurează în elemente liturgice, purtând către sacru şi mântuire. Vinul este oferit celor însetaţi cu îndemnul lui Isus: „Beţi dintru acesta toţi! Acesta este sângele meu.”, devenit prin euharistie element al sacrificiului suprem pentru iertarea păcatelor. Iar „pâinea cea de toate zilele” aduce omului speranţa mântuirii şi reface legătura cu izvorul binefăcător al credinţei. Nici dimensiunea filosofică a vinului nu e mai puţin ilustrată în devenirea istorică a omului. Deşi două entităţi structural diferite, vinul fiind materie iar filosofia spiritualitate, ele au convieţuit încă din Grecia antică, ca să dăm numai un exemplu, unde vinul consumat numai în grup vinul fiind considerat pe atunci băutură prin excelenţa nobilă, permisă doar anumitor categorii privilegiate a aprins spiritele erudite, contribuind astfel, în felul său, la naşterea filosofiei propriuzise. Acest consum împreună a fost denumit symposion, constituind un moment de meditaţie civilizată menită a spori cunoaşterea. Imaginea vinului nu ar fi suficient de împlinită dacă nu am privi, tot foarte pe scurt, relaţia cu fiinţa înţeleasă ca spirit. Complexitatea vinului are influenţe benefice atât asupra

| CITY PASSION | VINUL, CULTURA, ALIMENT ȘI TERAPIE

DR. ING. DORIN POPA PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PENTRU CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚIA VINULUI MILLESIME

fiinţei biologice, cât mai ales asupra interiorităţii sale, a psihismului individual. Omul este o fiinţă neliniştită, un eu mereu nemulţumit, tulburat de cohorte de întrebări şi îndoieli, între care „a fi sau a nu fi” nu este poate cea mai importantă; un eu care simte mereu nevoia unui refugiu şi a unui liman de împăcare cu sine şi cu lumea. Nu o dată l-a descoperit în vin. Mijloc dar şi simbol al exaltării vitale, al iluminării cognitive şi al eliberării din grijile „temniţei” umane - pre umane, vinul dizolvă amărăciunile neîmplinirii, scoţând insul din sclavia condiţionărilor şi tiparelor, pentru a conferi „minţii supremă strălucire, credinţelor lumină, inimii uimire”, cum stă scris într-un tratat antic, şi, finalmente, „extazul celor Aleşi”, transfigurare râvnită de mulţi dar atinsă de puţini. Iubirea ori prietenia omului cu vinul a generat o constelaţie de epitete prin care, primul atribuie celui de-al doilea însuşiri specific umane. Astfel, un vin este, printre altele, sprinten, generos, suav, tandru, corpolent, puternic etc. Certitudine şi prieten de nădejde, filtru magic al însemnării, dând clipei orizont liber şi inimii împăcare, vinul este o punte între eu şi ceilalţi, între individ şi supraindividualitate, încât nu ne mai mirăm că un mare poet al omenirii, Charles Baudelaire, putea spune acum un veac şi jumătate: „Dacă vinul ar dispărea din producţia omenirii, cred ca s-ar produce în sănătatea şi inteligenţa locuitorilor planetei noastre, un gol, o absenţă mai înspăimântătoare decât toate excesele de care este făcut răspunzător”.


Passion

Poveste de iarnă Via a adormit liniștită, sub zăpada imaculată cu împăcarea datoriei împlinite. Vinul ascuns în clar obscurul pivniţei își limpezește încă trupul înfierbântat provocând aromele din butoaie. Vinul fiert a ieșit la drumul mare aburind cristalul sloiurilor de la streșini. Totul în jur te provoacă la meditaţia „poveștilor de iarnă” cu bulgări, sănii și clopoţei. Dar mă întorc la vinul fiert nu acuzând de sacrilegiu crâșmarul, ci mai degrabă încercând cu discernământ să așezăm lucrurile în ordinea firească, având mereu vinul aproape sub toate formele care pot să ne bucure.

Vinul fiert atât cel alb dar mai ales cel roșu, încălzit până la „transpiraţie” condimentat cu arome exotice și îndulcit este o binefacere pe care o merităm cu prisosinţă în gerul iernii, dar ar fi păcat să evaporăm miresmele unor vinuri de excepţie adunate și păstrate cu grijă de primăvara până în liniștea iernii. Vinul de masă corect dar anonim, având și un preţ acceptabil justifică această alegere, însă sortimentele cu denumire de origine controlată sau cu indicaţie geografică care ne pot încânta simţurile într-o încăpere caldă privind pe fereastră uimirea fulgilor de nea, ne spun o altă „poveste de iarnă”.

ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


Cult TEATRU 1. "CABARETUL DADA" Vineri, 17 Februarie ora 19:00- Sala Mare (16+)

Spectacolul ”Cabaretul Dada” poartă semnătura regizorală a orădencei Anca Bradu şi propune un concept absolut spectaculos, în care lumea cabaretului, a războiului şi a revoluţiei se îmbină teatral pe ritmuri şi rime Dada. Războiul şi teroarea iscată în epocă de schimbările de paradigmă (atât sociale, cât şi culturale) sunt surprinse într-o notă tragi-comică şi dinamică. Spectacolul va avea două efecte contrare asupra publicului: amuzamentul prin muzică, dans, măşti, absurdul situaţiilor, dar şi conştientizarea consecinţelor pe care Primului Război Mondial le-a avut asupra fiecărui aspect al umanităţii.

2. "GULLIVER"

Duminică, 19 Februarie ora 11:00 - Sala Arcadia

Gulliver, un copil din zilele noastre, de vreo 8 - 9 ani, este atât de pasionat de jocurile video, încât ajunge să fie absorbit literalmente în lumea virtuală. Astfel, ajunge într-o altă dimensiune, unde personajele din jurului său sunt liliputane, iar el devine un uriaș virtual. Chiar dacă iniţial interacţiunea cu micuţii locuitori din Lilliput nu este una plină de amabilitate, cu timpul devin buni prieteni, iar Gulliver se transformă chiar într-un salvator.

| CITY CULT | TEATRU

3. "MIC SAU MARE?"

Sâmbătă, 25 Februarie, ora 19:00 Sala Arcadia (0-3)

„MIC SAU MARE ?” este un spectacol care le oferă celor mai mici spectatori ocazia de a pătrunde, pe înţelesul lor, în lumea magică a teatrului. Atmosfera familiară în care sunt primiţi, momentele artistice create special pentru ei şi fundalul sonor atent selectat, sunt elementele care îi aşteaptă pe copiii curioşi să facă primii paşi în lumea teatrului de păpuşi. Trupa Arcadia vă invită, astfel, la primul ei spectacol de teatru pentru copiii cu vârsta între 0 şi 3 anişori.

4. "OMULEŢ"

Duminică, 26 Februarie ora 11:00 Sala Studio Arcadia (2+)

OMULEŢ este un băieţel năzdrăvan şi curios, care în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ștrengărește prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca spiriduşului de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând însingurate de ici–colo. Totuşi, pentru ca un OMULEŢ să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băieţelului toate simţurile de care un om are nevoie.


Cult TEATRU 5. "ÎN PLINĂ GLORIE" Duminică, 26 februarie, ora 19:00 Sala Mare

ÎN PLINĂ GLORIE este o poveste extraordinară despre triumful asupra adversităţii, având, de asemenea, cantitatea potrivită de umor. Florence Foster Jenkins, cunoscută în istorie ca fiind ce mai proastă solistă de operă din lume, reuşeşte să demonstreze veridicitatea motto-ului „Orice este posibil”. Ea este dovada vie a faptului că dacă îţi doreşti ceva cu ardoare şi crezi cu convingere în visul tău, acesta poate deveni real. În ciuda ridiculozităţii proiectului şi a ironiei cu care se confruntă din partea unora, reuşeşte să cânte pe scena uneia dintre cele mai prestigioase săli de concert din New York: Carnegie Hall.

6. "ISABELA, TREI CARAVELE ȘI UN MARE MINCINOS" Duminică, 5 Martie ora 19:00 Sala Mare

„Isabela, trei caravele și un mare mincinos” este o comedie în două acte, situată temporal în secolul al XVI-lea, care pornește de la povestea unui actor condamnat la moarte pentru îndrăzneala de a juca o operă interzisă de-a lui Fernando de Rojas. Aflat pe eșafod, i se oferă acestuia șansa să joace un ultim spectacol, șansă în spatele căreia planează speranţa că între timp va fi graţiat. Spectacolul de teatru în teatru se construiește pe structura unor fapte reale, în jurului unei figuri istorice dominante, Cristofor Columb, începând cu prima întâlnire cu Isabela de Castilla, până la eșecul personal trăit după cea de-a patra expediţie. Toate aceste fapte de o adevărată importanţă istorică sunt însă rescrise într-o manieră parodică, de unde se naște, de altfel, umorul.

7. "IVAN TURBINCĂ" Sâmbătă, 11 martie, ora 11:00 - Sala Mare

Poveştile nemuritoare ale lui Ion Creangă au luminat copilăria multor generaţii. „Ivan Turbincă” face parte din seria celor mai cunoscute şi iubite poveşti, o îmbinare de satiră şi umor, care poate încânta depotrivă copii, părinţi şi bunici. Istoriseşte povestea unui ostaş rus trimis la vatră, care se hotărăşte să pornească în lume, având la el doar puţinul ce i s-a oferit după eliberare. Călătoria sa, însă, va fi una prielnică, deoarece lucrurile iau o tunură neobişnuită: dovedind că are un suflet bun, Dumnezeu îi îndeplineşte, drept răsplată, dorinţa de a-i blagoslovi turbinca, ca să poată intra în ea orice va porunci Ivan. Văzându-se cu turbinca fermecată, îşi ia nasul la purtare şi face felurite năzdrăvenii, pentru că „dacă-i dai nas lui Ivan, se urcă pe divan”, dar acestea îi pricinuiesc lui Dumnezeu supărare. Drept urmare este pedepsit pe măsura purtării sale nesăbuite. Un spectacol inedit, în regia lui Daniel Vulcu.

8. "BARACA"

Sâmbătă, 11 martie, ora 19:00 Miercuri, 15 martie, ora 19:00 - Sala Arcadia

Mare și Mic duc o viaţă simplă și liniștită, ritmată de micile job-uri și de ciondănelile cotidiene. Până în momentul în care Mare îi oferă lui Mic de ziua lui, o cască și un compleu cadou. Amândoi se lansează atunci într-un sistem artizanal și destul de ingenios de fabricare de bombe în oale de gătit sub presiune, pentru a se trezi foarte repede prinși într-o mașinărie care-i depășește. Printr-un fel de joc pervers, dintr-o mică încropeală, Baraca ajunge să fie, în final, principalul furnizor de măști de gaz pentru ministerul ...Sănătăţii! Descriind acest bârlog al marelui banditism, Baraca pune în lumină, cu un umor scrâșnitor, compromisurile politicienilor și duplicitatea marilor pieţe și a furnizorilor lor. Un spectacol inedit, în regia lui Daniel Vulcu.

ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


Lipo Terapie în timpul sarcinii și dupã naștere

A

i născut și vrei să slăbești 3, 7...10 kg însă problema e că nu prea reușești? Burtica nu vrea să dispară, celulita și vergeturile sunt la loc de cinste, grăsimea e peste tot și nici o haină nu ţi se mai potrivește? Ei bine, nu ești singură! Când începi dieta de slăbire? Optezi pentru un regim drastic? Când și cum începi exerciţiile fizice? Ce faci cu grăsimea și pielea fără tonus? Cum faci toate acestea fară a-ţi face rău ţie și copilului? Să înţelegi transformările din corpul tău

Te ajută

1 2  3  4  5  6  7  8 

Să iţi păstrezi și recapeţi silueta de dinainte de naștere

Să iei deciziile corecte pentru tine și copilul tău Să te reintegrezi mai rapid în activitatea ta după naștere

Noi știm toate acestea și

AVEM PROGRAME SPECIALE PENTRU MAMICI ÎNCĂ DIN PRIMA LUNĂ DUPĂ NAȘTERE!

Să treci peste eventualele perioade de depresie postnatala Să ţii sub control ţesutul adipos în timpul sarcinii și alăptării

Să eviţi retenţia de apă umflarea picioarelor în timpul sarcinii Să-ţi recapeţi mai repede tonusul muscular după sarcină

Vei fii o gravidă frumoasă, o mamă responsabilă și o soţie minunată, cât mai repede neafectând dezvoltarea armonioasă a copilului.

| CITY ZEN | LIPO TERAPIE ÎN TIMPUL SARCINII ȘI DUPĂ NAȘTERE


ZILE ศ˜I NOPลขI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


Reţeta lui Hădean Mușchiuleţ în crustă de seminţe Azi am de prestat pentru un eveniment important. Important pentru beneficiar și la fel de important pentru mine, care trebuie să mă îngrijesc de mâncare. Nu o să vă dau tot meniul, să nu vă plictisesc cumva, vă arăt însă a zecea parte din el (mă rog, pe acolo), un mușchiuleţ de porc în crustă din seminţe de cânepă și susan negru. Iată cum: Am marinat mușchiul (peste noapte) în zeamă de citrice cu sare, piper, coriandru, cuișoare. Am fript carnea pe toate părţile, cam șase-șapte minute, într-o tigaie antiaderentă, cu un strop de ulei. După asta, am tăvălit-o prin seminţele amestecate. Am pus-o apoi pe o foaie de copt și în cuptor (într-o tavă, firește) la 200 de grade Celsius pentru zece minute. L-am lăsat să se răcească apoi l-am tăiat în rondele.

Sursa foto: adihadean.ro

Ingrediente 1 mușchiuleţ de porc seminţe de cânepă susan negru sare, piper coriandru cuișoare AFLĂ MAI MULTE PE WWW.ADIHADEAN.RO

Am înfipt scobitori în fiecare bucată de carne, să le fie oaspeţilor ușor să mănânce (e un bufet pe model finger food, adică mănânci cu mâna iar piesele sunt mici). Ţineţi-mi pumnii! Ce spuneţi? Nu-i o idee bună pentru petrecerile de weekend cu neamurile și prietenii? Să fiţi sănătoși.

Sursa foto: adihadean.ro

| CITY FOOD | REŢETA LUI HĂDEAN - MUȘCHIULEŢ ÎN CRUSTĂ DE SEMINŢE


Abonaţi-vă la revista

MILLÉSIME! 4

apariţii la 100 de lei şi economisiţi 16 lei din preţul revistelor

Pentru abonamente şi detalii suplimentare contactaţi-ne la adresa office@millesime.ro ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


Coffee

Ristretto GO Dacă ești printre cei pentru care cafeaua nu e doar indispensabilă, ci și parte din rutina plăcută și voluntară a fiecărei dimineţi, atunci vei putea încadra subiectul următor la categoria vești bune. Succesul oricărei afaceri depinde, dincolo de marketing și advertising, de satisfacerea inteligentă a unei nevoi reale, tocmai de aceea ne-am bucurat să găsim un brand atent la nevoile clienţilor. Pentru cei care nu au timp dimineaţa să stea în cafenea, cafeaua to go este o soluţie. Din păcate, mulţi renunţă și la această alternativă pentru că în unele dimineţi e pur și simplu prea complicat. Timpul e scurt, locurile de parcare se găsesc greu, amenzile sunt mari. Aici intervine iniţiativa Ristretto Go. Suni, îţi comanzi cafeaua și îţi alegi locul de întâlnire. Fie că e una dintre intersecţiile Republicii cu Eminescu ori cu Ciorogariu, fie că e în spatele cafenelei, în parcul Traian, îţi vei primi

| CITY COFFEE | RISTRETTO GO

cafeaua la locul stabilit, fără să fii nevoit să cobori din mașină. În concluzie, Ristretto Go vine, la modul cel mai propriu, în întâmpinarea ta cu aceeași cafea excelentă cu care te-ai obișnuit. Detalii și comenzi la 0799 112 200 www.insideristretto.wordpress.com RISTRETTO STR. REPUBLICII NR.11


Tech

5 dintre cele mai bune telefoane inteligente din 2016 iPhone 7 Plus

iPhone 7

Pro:  iPhone 7 Plus realizează fotografii cu zoom 2X datorită camerei duale  Durata de viaţă a bateriei este mai mare în comparaţie cu versiunea precedentă  Rezistent la apă și rapid  Spaţiu de stocare care include și opţiunea de 256 GB. O variantă atractivă pentru cei care fac multe poze Contra:  Nu are jack-ul standard pentru căști, trebuie folosit adaptorul Lightning, adaptorul inclus sau să se folosească wireless  Designul începe să își arate vârsta  Preţul foarte mare Concluzie : Este unul dintre cele mai bune telefoane pentru fotografii din toate timpurile. De asemenea este și un telefon foarte bun

Pro:  Ambele camere sunt înbunătăţite faţă de predecesorul său, au stabilizator optic de imagine care ajută să facă poze mult mai bune, mai ales în condiţii de lumină slabă  Rezistent la apă  Procesor mai puternic  Durată de viaţă a bateriei ușor înbunătăţită Contra:  Nu are jack pentru căști  Doar iPhone 7 plus are cameră foto duală  Versiunea jet black se zgârie foarte ușor

Sursă foto: google.com

Concluzie: Camera mai bună, bateria și faptul că e rezistent la apă sunt îmbunătăţiri faţă de versiunea precedentă

LG G5

OnePlus 3T

Samsung Galaxy S7

Pro:  Designul modular unic de la L5 vă oferă posibilitatea schimbării accesoriilor  2 camere foarte bune  Spaţiu de stocare care se poate mari  Baterie detașabilă, o rarirate la telefoanele de top Contra:  Deși se pot schimba unele accesorii, nu este de ajuns pentru a face această caracteristică foarte convingătoare  Se poate accesa app drawer-ul doar într-o temă specială Concluzie : Acesta este singurul telefon high end care are o baterie detașabilă, dar din păcate părerea noastă este că nu e de ajuns

Pro:  Bateria ţine mult mai mult faţă de predecesorul lui  Face poze selfie mult mai bune  Se poate achiziţiona în varianta de 128 GB Contra:  Mai scump decât OnePlus 3 Concluzie : Este noul telefon Android pentru un buget mai redus, dar dacă deja deţii OnePlus 3 , nu ai de ce să îl schimbi

Pro:  Aspect impecabil  Cameră excelentă  Durată de viaţă a bateriei mare  Slot pentru microSD  Rezistent la apă Contra:  Magnet de amprente  Calitatea selfie-urilor lasă de dorit  Bateria nu se poate schimba Concluzie: Rapid, puternic, este telefonul pe care toţi producătorii vor să il depășească în 2017

SURSA: CNET.COM Sursă foto: google.com

| CITY TECH | 5 DINTRE CELE MAI BUNE TELEFOANE INTELIGENTE DIN 2016


| CITY EVENTS |


Cult De ce iubim femeile? “Pentru că merg pe stradă drepte, cu capul sus, cu umerii trași înapoi”

ANDRA MARTIN De ce iubim femeile - Mircea Cărtărescu (Recenzie carte)

M

ircea Cărtărescu, cunoscut autor contemporan, publică în 2004 cartea “De ce iubim femeile”. O carte nostalgică în care își amintește de adolescenţă dar și de copilărie. În general de primele lui experienţe care i-au schimbat viaţa într-un fel sau altul, prin care a devenit adultul de mai târziu, cel care scrie cartea.

“Îmi propuneam să alerg după fata care mirosea atâta de mostruos și amețitor, să o-ntorc de umăr și s-o-ntreb: 'De unde te cunosc?' sau 'Cum se numește parfumul tău?' sau 'Vrei să te măriți cu mine?'”. Putem vedea aici prezentată o iubire naivă, bulversantă, care tocmai prin aceste calităţi devine mai reală pentru cititor, mai ușor de identificat cu propriile trăiri. Cartea lui rămâne, deși realistă, boemă, dându-ţi o senzaţie de căldură, de fascinaţie misterioasă.

Autorul se judecă singur, arătând maturizarea lui și noua perspectivă cu care își privește viaţa ani mai târziu. “Știu că viața mea a fost, de fapt, un lung șir de cruzimi, nepăsări, neînțelegeri, răutăți de dragul răutăți”. De asmenea autoironia își păstrează un loc convingător, amuzant și tragic în același timp, “eram student la Litere, […] poet până-n vârful dinților (în închipuirea mea)”. El critică modul superficial de a fii al oamenilor “De obicei, nu 'ne' gândim, ci 'ne trăim, pentru că stilul de viață actual descurajează viața interioară”, dar pe lângă sărăcia interioară el amintește nu fără un ton de reproș de consumerism, o altă boală a secolului. DE CE IUBIM FEMEILE - MIRCEA CĂRTĂRESCU | CITY CULT | TEATRU

Vorbește despre frumuseţe și stil, dar un alt fel de stil “Nu poți face nimic ca să ai stil. Pentru că stilul nu îl ai, ci îl ești”, ne spune el. La polul opus, vorbește despre profunzimea interioară, “nu suntem interfața socială pe care o numim 'persoana noastră'”. Astfel reușește să păstreze un echilibru, satisfăcându-ne atât eul social, superficial, dar lăsându-ne în același timp un sentiment mult mai profund, idei la care rămâne să ne gândim după finalizarea lecturii. Întrebarea la care autorul încearcă să-și răspundă prin această carte fiind “Cine sunt eu?”, o întrebare ce și-o pune fiecare om.


Cult

ZILE ศ˜I NOPลขI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


Home Home

De ce ferestre şi uşi din lemn stratificat? Cele mai importante atribute ale lemnului în amenajările interioare sunt frumuseţea, căldura şi stilul. Lemnul dă casei un aspect natural, fie că îl alegem pentru pardoseală, perete, dar în mod special pentru ferestre şi uşi. Din punct de vedere tehnic, lemnul stratificat oferă o izolaţie superioară atât termică cât şi fonică. Ferestrele din lemn stratificat confecţionate cu utilaje performante şi echipate cu sticlă şi feronerie de ultimă generaţie, oferă cea mai bună soluţie pentru izolaţia casei dumneavoastră. Finisajele şi tratamentele existente la ora actuală conferă produsului o durată de viaţă foarte mare.

| CITY HOME | DE CE FERESTRE ŞI UŞI DIN LEMN STRATIFICAT?

O uşă bine facută din lemn stratificat, reprezintă varianta optimă atât estetic dar şi ca eficienţă împotriva frigului, zgomotului şi nu în ultimul rând a efracţiei. Lemnul stratificat este un material foarte stabil, cu o durată foarte lungă de păstrare a caracteristicilor iniţiale, asigurându-vă că ferestrele şi uşile izolează şi sunt uşor de deschis şi închis şi acum şi peste 50 sau 100 de ani.


Home Home

AFLĂ MAI MULTE PE WWW.KOMFORTWOOD.RO

Întreţinerea tâmplăriei din lemn este simplă şi ieftină iar dacă este necesar, uşile şi ferestrele dumneavoastră din lemn pot fi complet refinisate. Este de reţinut că lemnul este cel mai ecologic dintre materialele utilizate pentru ferestre şi uşi . Spre deosebire de PVC sau alte materiale, lemnul este o resursă complet regenerabilă. Komfort Wood Oradea vă oferă gama completă de ferestre şi uşi din lemn stratificat, executate în conformitate cu cele mai exigente standarde. Fie că este vorba de ferestre, uşi de intrare sau de interior, precizia tehnică şi atenţia sporită la detalii imprimă funcţionalitate, eleganţă și rafinament produselor Komfort Wood.

Bateţi întotdeauna la uşa potrivită! Vă aşteptăm cu drag la showroom-ul nostru de la fabrica din Oradea sau pe www.komfortwood.ro Komfort Wood Oradea 0745 019 335 / 0752 194 265 0259 424 424

ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


Interview

Rareș Pașca

Care a fost primul tău gând în momentul câştigării campionatului României de către Leii Roșii, sezonul 2015/16? Acela că mi s-a împlinit un mare vis. Mi-am dorit enorm titlul de campion naţional al României, care pentru mine este emblematic și reprezintă încununarea muncii mele de 19 ani încoace. Echipa ne-a impresionat plăcut şi în Champions League. Descrie-ne în câteva cuvinte experienţa din BCL. A fost o experienţă inedită să jucăm în BCL unde am întâlnit echipe din cele mai puternice campionate ale Europei. Mă bucur că debutul nostru în această nouă competiţie a fost unul onorabil și am reușit să ne calificăm în FIBA Europe Cup. Cum te-ai adaptat rolului de căpitan de echipă? În prima fază am fost surprins, dar bucuros, apoi m-am adaptat repede la noul statut de căpitan al echipei. Mă bucur că domnul antrenor și colegii mi-au acordat credit și le mulţumesc. În ciuda accidentărilor din acest an, am muncit să îmi ajut echipa și să nu dezamăgesc. Este al 8-lea tău an la echipa noastră. Ce au însemnat toţi aceşti ani pentru tine? Au fost nişte ani frumoși, aici am avut cele mai bune rezultate, am avut şi am colegi care mi-au devenit prieteni. Practic, Oradea este a doua mea casă. | CITY INTERVIU | RAREȘ PAȘCA


Interview Câteva cuvinte despre sezonul actual. E adevărat mitul conform căruia toate echipele dau 110% când întâlnesc campioana? A fost un sezon plin, cu mult mai multe meciuri decât în anii precedenţi, cu foarte multe deplasări și oboseală acumulată, dar sunt mândru de echipa noastră care a avut un parcurs frumos în BCL și care luptă în campionatul naţional să repete performanţa anului trecut. Mitul s-ar putea să fie adevărat, deoarece toţi ar vrea să învingă campioana. Cum apreciezi publicul orădean iubitor de baschet? Cât de important e publicul în meciurile de acasă? Este cel mai frumos public din ţară, iar aportul lui în meciurile de acasă este important pentru noi. Nu degeaba se spune că publicul este al şaselea jucător. Suporterii ne motivează în momentele critice, iar bucuria unei victorii împărtășită cu publicul de acasă este de nedescris. Care a fost până acum cel mai important meci din cariera ta? Cu siguranţă a fost ultimul meci al finalei Campionatului Naţional de Baschet 2015–2016, când ne-am adjudecat trofeul. Mă bucur mult că am putut contribui şi eu la această performanţă. Care este echipa ta favorită din NBA? Ai vreun jucător preferat? Nu am o echipă preferată din NBA, mai degrabă sunt un fan al baschetului european. Ce faci când nu eşti ocupat cu baschetul? Ai vreo guilty pleasure? Am activităţi obişnuite, îmi petrec timpul liber cu logodnica mea sau cu prietenii, mă bucur de o carte bună, de plimbări cu bicicleta sau de un film. Câteva cuvinte pentru fanii tăi şi ai CSM-ului? Nu pot decât să le mulţumesc acestor oameni care apreciază baschetul și iubesc echipa noastră. Atât eu cât şi colegii mei suntem recunoscători că avem atâţia suporteri care ne sprijină chiar şi în momentele dificile.

AFLĂ MAI MULTE PE WWW.CSMORADEA.RO ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


Charity O altfel de școală la Oradea prin Fondul Știinţescu și Fundaţia Comunitară

F

undaţia Comunitară Oradea a lansat la sfârșitul anului trecut prima ediție a programului Știinţescu în Oradea, din dorința de a stimula interesul și de a dezvolta abilitățile și potențialul tehnic al elevilor din județul Bihor prin finanțarea de proiecte educaționale ce propun o abordare multi-disciplinară și aplicată a științelor.

Pentru prima ediţie a programului Știinţescu Oradea am primit proiecte din toate ariile STEM (știinţe, tehnologie, inginerie, matematică), cuprinzând activităţi diverse și interesante. După o sesiune îndelungată de lucru, adunat și scăzut de puncte, treisprezece idei de proiecte au primit votul de încredere al juriului pentru a primi finanţare. DETALII: WWW.ORADEA.STIINTESCU.RO WWW.FACEBOOK.COM/STIINTESCUORADEA

Valoarea fondurilor destinate finanțării proiectelor câștigătoare a primei ediții a programului este de 112.930 lei (26.900 USD). Jumătate din această sumă este oferită de Romanian-American Foundation sub forma unei contribuții egale cu suma mobilizată de Fundația Comunitară Oradea de la finanțatorii locali: Decitex RO, CITR, Raiffeisen Bank, Celestica, Sema Express, Inteva, Faist Mekatronic, Qubiz, Holcim, Asociația Selina, Inovativ Logistic, Best Consulting, Partizan Security, Consult Center, EGV Trust.

| CITY CHARITY | O ALTFEL DE ȘCOALĂ PRIN FONDUL ȘTIINŢESCU ȘI FUNDAŢIA COMUNITARĂ


Î R C

ndrăgim pantofii stilettos roșii pentru că sunt feminini, pentru că inspiră eleganţă și senzualitate, pentru că ne aduc complimente și ne pun în valoare mult mai bine formele feminine.

Sursa foto: google.com

Pantofii stiletto roșii

Sursa foto: google.com

Style

oșul este o culoare intensă, cu multă personalitate, care atrage privirile asupra celei care o poartă iar cu atenţie, poţi obţine un look extrem de delicat.

Prima combinaţie de care vorbim e cea dintre roșu și negru. Fie că optezi pentru o ţinută complet neagră, sau în care predomină negrul, pantofii roșii vor fi punctul culminant al acesteia.

u toate acestea, atunci când îţi alegi perechea de stilettos roșii, asigurăte că optezi pentru modelul potrivit, întrucât linia de demarcaţie dintre o imagine armonioasă și una hazardoasă e extrem de fină. Principalul element de care trebuie să ţii cont pentru a evita situaţia asta e să alegi o pereche de pantofi stilettos roșii suficient de eleganţi încât să nu fie asemănaţi cu încălţămintea casual de stradă. Iar după ce ai reușit să îi achiziţionezi și au ajuns în garderoba ta, trebuie să știi cum să îi porţi.

Pantofii roșii și o ţinută albă. Ca și negrul, și albul se potrivește la orice, astfel că o ţinută complet albă va arăta miraculos cu pantofii roșii. Combinaţia dintre alb-negru completat cu roșu. Cu siguranţă știi că un look în combinaţia alb-negru este clasic. Iar din moment ce pantofii roșii merg atât de bine cu ţinutele negre cât și cu cele albe, e suficient de înţelept să ne dăm seama care e efectul unei combinaţii alb-negru completată de o pereche de pantofi stilettos roșii.

R S

Sursa foto: google.com

Sursa foto: google.com

Și gri-ul e o alegere inspirată pentru a înlocui clasica alegere de alb sau negru. Roșu se potrivește, în general, cu orice nuanţă de albastru. Look-ul navy merge de minune cu pantofii ăștia.

oșul intens oferă un contrast seducător și arată bine alături de tonuri clasice precum negru, alb, gri, bleumarin. Seara îi mai poţi purta și cu nuanţe metalizate de argintiu.

tilettos-urile într-o culoare puternică vor căpăta întotdeauna statutul unui accesoriu într-o ţinută și nu uitaţi că pantofii ridică sau coboară valoarea estetică a unui look. GIA IANC FASHION BLOGGER coffeeontherunway.com

| CITY STYLE | PANTOFII STILETTO ROȘII

Și ce spui dacă asortezi pantofi roșii la o ţinuţă roșie? În cazul în care îţi doreşti un look „all red”, întreaga ţinută va emana senzualitate. Trebuie să ai în vedere totuși un aspect important pentru o astfel de combinaţie – încearcă să alegi ţinuta și pantofii în aceeași nuantă de roșu sau măcar să alegi să porţi piese a căror nuanţă de roșu e cât se poate de apropiată una de cealaltă.


B A L C A R I TA B I L

SUNETUL TALENTULUI BAL CARITABIL Clubul Rotaract vă invită la Balul Caritabil Sunetul Talentului, care are ca scop strângerea de fonduri pentru elevii talentaţi de la Liceul de Artă. Invitatul special al serii este Dan Puric, care, prin activitatea sa, a încurajat, a susţinut și a promovat în nenumărate rânduri tinerii artiști. Rotaract este un program internaţional, sub tutela Rotary din 1968, o organizaţie non-profit a căror membri sunt lideri profesioniști ai domeniului în care activează, angrenaţi de motto-ul “Service above self” ( a servi mai presus de sine). În urma a 14 ani de activitate cu o serie de proiecte încununate de success ca: binecunoscutul proiect O cană de fericire cu o istorie de 8 ani, Astăzi tu dăruiești, Jos textila, întoarce fila, Spirit of excellence, se naște un proiect, sub forma unui Bal Caritabil, ce dorește să implice activ comunitatea în susţinerea culturii și nu în ultimul rând, în ajutorarea tinerilor talentaţi. Astfel, vă invităm să luaţi parte din lumea Rotaract, în cadrul Balului Caritabil Sunetul Talentului, menit să strângă fonduri pentru achiziţionarea unor instrumente muzicale noi pentru dotarea Liceul de Artă. Este vorba despre instrumente de suflat: Clarinet, Flaut, Oboi, Trompetă, dar și cu coarde: Vioară, Violoncel, Chitară. Ultimele pe listă, dar poate cele mai importante, pentru că Școala are nevoie pentru a susţine și mai mulţi copii, ar fi o Marimbă și un Pian de concert, dar pe care nu și le poate permite datorită costurilor mari. Suma totală se ridică la aproximativ 10.000 euro. | CITY EVENTS | SUNETUL TALENTULUI - BAL CARITABIL

Balul Caritabil Sunetul Talentului are scopul de a angrena persoanele cu un puternic simţ civic de a face bine, într-un cadru lejer, cu o mulţime de momente artistice, licitaţii și tombole cu premii surpriză și nu în ultimul rând cu o seară de distracţie. CÂND? Data: 31 martie UNDE? Locaţie: Pallazzo ACCES: 200 lei/ persoană INCLUDE: meniu Pallazo cu bar, concert Liceul de Artă, licitaţii, petrecere cu dj. Participanţii vor avea posibilitatea de a participa la o tombolă, în joc fiind puse premii speciale oferite de partenerii Rotaract. Preţul unui bilet pentru tombolă fiind de 25 lei. Persoanele care doresc sa participe la eveniment și să sprijine demersul tinerilor din Rotaract sunt rugate să contacteze clubul Rotaract Oradea, prin Delia Marian.

DELIA MARIAN TEL: 0748410235 EMAIL: DELIA.MARIAN@YMAIL.COM


DESCARCĂ GRATUIT NOUA APLICAŢIE ZILE ȘI NOPŢI

PREMIERE CINEMA

DACĂ AI O AFACERE NOUĂ ȘI VREI SĂ AFLE TOT ORAȘUL DE EA, SCRIE-NE PE ADRESA DE MAIL: ORADEA@ZILESINOPTI.RO

1. COPACUL CU POVEȘTI 2. HAI SĂ NE BATEM 3. TRAINSPOTTING 2 4. O TERAPIE PENTRU VIAŢĂ 5. JOHN WEEK: CHAPTER 2 6. AVERTIZAREA 3

ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


RESTAURANTE & PIZZERII ALLEGRIA

CARO

HANUL CU NOROC

OLD MILL

QUEEN'S MUSIC PUB

SUPPA BAR

str. Republicii nr. 33

str. M. Kogălniceanu nr. 21A

str. M. Kogălniceanu nr. 7

str. M. Kogălniceanu nr. 26

str. Primăriei nr. 23

str. Ady Endre nr. 2

0359 449 899

0755 080 114

0359 199 466

0740 155 055

0730 434 434

0721 707 478

AMERICAN GRILL

CHICKEN HOUSE

HANUL PESCARILOR

OLIVE

QUICK FOOD

SUBWAY

str. V. Alecsandri nr. 1

str. Iuliu Maniu nr. 16

Săldăbagiu de Munte

str. Menumorut nr. 9/11

str. Republicii nr. 9

Piața Unirii 2-4, Era Park,

0746 595 775

0259 411 846

0259 210 045

0754 029 060

0259 414 898

B-dul D. Cantemir nr. 12

AROMA

CIUPERCA

KFC

PAPRIKA HOUSE

RIVO RESTAURANT &

0359 444 530

str. Gen. Traian Moșoiu nr. 5

str. Graurilor nr. 1

str. Nufărului nr. 30

str. Mihai Eminescu nr. 29

LOUNGE

TAVERNA

0359 191 596

0259 411 978

0259 414 996

0758 607 269

Aleea Ștrandului nr. 3A

str. Mihai Eminescu nr. 2A 0745 144 604

BETTER FOOD

CORSARUL

LA BORCANE

PIADINERIA DUE FRATELLI

0359 444 445

str. Ady Endre nr. 41

Piața Creangă nr. 6

str. Moscovei nr. 12A

str. Republicii nr. 13

ROMANADA

THE BRIDGE

0736 244 505

0259 449 494

0259 447 746

0723 255 559

str. V. Alecsandri nr. 1

Aleea Emanuil Gojdu nr. 2 0259 472 644

BISTRO BLUES CAFFE

CRINUL ALB

LA TURCU KEBAP

PIZZA LA DANI

0761 888 686

Piața 1 Decembrie nr. 12

Parcul Traian nr. 31

str. Republicii nr. 14

Pasajul Vulturul Negru

ROSECAȘ

THE HUB (RAMADA)

0748 228 822

0259 417 731

0763 840 037

0758 632 682

str. Traian Moșoiu nr. 17

str. Calea Aradului nr. 9 0359 403 333

BURRI PIZZA

CYRANO

LACTOBAR RETRO-BISTRO

PIZZERIA DUE FRATELLI

0756 260 185

str. B. Șt. Delavrancea nr. 3

str. Republicii nr. 7

str. Republicii nr. 11

str. Roman Ciorogariu nr. 39

SCORILLO

TRATTORIA DI TOSCANA

0753 777 222

0728 284 722

0746 055 004

0359 194 194

Piața 1 Decembrie nr. 4

str. M. Kogălniceanu nr. 7 0259 420 562

BUTOIUL DE AUR

DAVID'S PIZZA & COFFEE

LAURUS MEDITERRANEAN

PIZZERIA MAMMA MIA

0799 924 555

str. Iosif Vulcan nr. 1

B-dul Decebal nr. 66

(DOUBLETREE BY HILTON)

DON FELIPE

SPOON RESTAURANT

VANDANA

0723 410 902

0359 419 142

Aleea Ștrandului nr. 9

Piața Cetății nr. 28

Aleea Emanuil Gojdu

str. Sf. Apostol Andrei nr. 24 0756 164 944

CAPITOLIUM

DON GIOVANNI

0259 259 228

0735 777 288

0259 708 989

str. Avram Iancu nr. 8

str. V. Alecsandri nr. 13

MCDONALD'S

PIZZERIA WHY NOT

STOKKER

VINOTERA

0259 420 551

str. Avram Iancu nr. 14

str. Republicii nr. 30

str. Bicazului nr. 1B

str. Petofi Sandor nr. 16

str. Căii Ferate nr. 9

0359 804 020, 0753 681 138

0259 406 141

0744 136 666

0359 444 994

0259 468 989

CAFENELE & PUB-URI AVENUE THE CLUB

CROWN PUB

HANGAR

LIFE CLUB

NEPTUN CAFFE

SHADOWS CLUB

str. V. Alecsandri nr. 5

str. Teatrului nr. 1-2

Piața Unirii nr. 2-4

str. Alexandru Vlahuță nr. 2

B-dul Dacia nr. 36

str. V. Alecsandri nr. 7-9

0755 283 683

0359 101 042, 0724 353 725

0724 415 100

0721 990 990

0746 885 450

0359 467 467

BILLYART CLUB

DOMINION CAFE

ICON CAFFE

LION CAFE

PELLINI

SILENT CAFÉ BAR

Lotus Center

str. Transilvaniei nr. 20

str. V. Alecsandri nr. 8

str. Independenței nr. 1

Lotus Center, Era Park

str. Moscovei, nr 8

0359 800 868

0737 040 875

0359 425 808

0742 035 258, 0755 348 655

0745 074 394

0259 268 698

BLACK EAGLE PUB

EDISON PUB

JUICE

LORD'S PUB

PETIT CAFE

URBAN PLACE

Piața Unirii nr. 4

Piața Unirii nr. 2-4

str. V. Alecsandri nr. 13-15

Piața Unirii nr. 2-4

Parcul Libertății

str. T. Vladimirescu nr. 75

0743 507 997

0724 313 472

0359 424 214, 0727 707 404

0733 961 221, 0722 231 575

0359 418 968

0770 133 583

BOOKAFÉ

THE PIPE

KOSHER ART

MONCA CAFFE

RA CAFE

VIOLET CAFEBAR & LOUNGE

str. Nicolae Jiga nr. 25

str. V. Alecsandri nr. 15

str. Crinului nr 2

str. Tudor Vladimirescu nr. 10

str. Republicii nr. 9

Lotus Center

0771 663 761

0736 222 222

0359 464 105

0758 002 703

0751 845 394

0359 463 356, 0723 273 149

BROADWAY COFFEE

GEKKO

LA BODEGA

MORRIGAN'S IRISH PUB

RISTRETTO

YELLOW SUBMARINE

Pasajul Vulturul Negru

str. Tudor Vladimirescu nr. 40

str. Arany Janos nr. 7

str. V. Alecsandri nr. 19

str. Republicii nr. 11

str. V. Alecsandri nr. 10

0744 720 372

0770 163 920

0735 800 070

0765 254 680

0728 830 643

0745 370 373

CAFE FREI

GREEN PUB

LAZER STAR ARENA

MOSZKVA CAFE

SEMIRAMIS CAFÉ

WINDOW PUB

str. Republicii nr. 1

Piața Unirii nr. 2-4

str. V. Alecsandri nr. 5-7

str. Moscovei nr. 8

str. Primăriei nr. 23

Pasajul Vulturul Negru

0724 557 977

0771 990 990, 0771 721 923

0755 355 317

0741 328 256

0747 129 662

0753 064 084

ZILE ȘI NOPŢI - EDIŢIA DE ORADEA apare bilunar - gratuit | Nr. 3/2017 | 18 februarie - 3 martie Project manager: Alina Teorean 0725 00 66 99 oradea@zilesinopti.ro www.zilesinopti.ro/oradea

Zile și Nopți este membru BRAT și SNA

Dacă doriţi să semnalaţi un eveniment puteţi să ne trimiteţi un e-mail pe adresa oradea@zilesinopti.ro Redacţia nu își asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior.

Ediţiile Zile și Nopţi în România: 235.000 exemplare lunar Săptămânale: București, Cluj, Timișoara/Arad Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Iași, Sibiu (Mediaş), Bacău/Piatra Neamţ/ Roman, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi/Brăila, Oradea (Băile Felix, 1 Mai), Ploieşti (Câmpina, Breaza), Piteşti, Bistriţa, Suceava (Rădăuţi), Iași, Tg. Mureș


Organizarea unei petreceri îți dă dureri de cap?

Andreea Ionescu Petrecerea perfectă

1

Tipul petrecerii Stabilește ce gen de petrecere dorești să organizezi: aniversarea cuiva, o petrecere surpriză, un botez, petrecerea burlacilor/ burlăciţelor. Te gândești la o petrecere obișnuită? O petrecere tematică? Acest prim punct, care se referă la “tipul petrecerii”, va influenţa toate celelate puncte despre care vă voi povesti în continuare. Locația Pentru a alege locaţia potrivită trebuie să ţii seama de câteva aspecte esenţiale: numărul de invitaţi, tematică și buget. Dacă organizezi o petrecere restrânsă poţi alege ca locaţie propria ta locuinţă. În cazul în care organizezi o petrecere mai mare trebuie să îţi îndrepţi atenţia către restaurantele sau sălile de evenimente din orașul tău. Poţi găsi din prima clipă o locaţie potrivită tematicii sau poţi personaliza locaţia cu decoruri speciale în tematica aleasă. În funcţie de buget decorurile pot fi închiriate sau confecţionate manual.

2

| CITY ZEN | PETRECEREA PERFECTĂ

3

Alege ziua potrivită Ziua de vineri este întotdeauna o idee nemaipomenită. Cu toţii dorim să ne destindem după o săptămână încărcată la muncă. În cazul în care petrecerea se prelungește până târziu în noapte avem ziua de sâmbătă ca zi de odihnă și relaxare totală.

4

Bugetul Banii joacă întotdeauna un rol important în organizarea unei petreceri. Concentreazăte asupra aspectelor pe care le consideri importante, ex. băutura, mâncarea, muzica. Dacă rămân bani la buget, folosește-i pentru mici surprize. Cu siguranţă invitaţii vor fi încântaţi.

5  

Fii gazda perfectă Asigură-te că toata lumea se simte bine și bucură-te de petrecere .

Până data viitoare iubiţi și lăsaţi-vă iubiţi :)


ZILE ศ˜I NOPลขI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


JOHN WICK: CHAPTER 2

Premiera în România: 17 februarie 2017 Regia: Chad Stahelski Cu: Ruby Rose, Keanu Reeves, Ian McShane, Bridget Moynahan Gen film: Acțiune, Thriller Distribuit de: Freeman Entertainment

SCANEAZĂ PENTRU TRAILER CINEMAP.RO

| CITY FILM | FILM

PREMIERĂ

John Wick 2 Acţiunea celei de-a doua părti are loc la doar o săptămână după cea din primul film și ni-l prezintă pe John care călătorește la Roma, unde trebuie să înfrunte unul dintre cei mai primejdioși asasini din lume. Așadar, revine în joc, de data asta de partea unui fost asociat, dornic să preia controlul unei organizaţii secrete de asasini. Personajul interpretat de Keanu Reeves este forţat să revină în linia întâi pentru a opri manevrele odioase ale acestei grupări. Jurământul de a-și ajuta colegul de breaslă îl obligă pe John să se confrunte cu cei mai periculoși criminali din lume.


A MONSTER CALLS

Regia: J.A. Bayona Cu: Felicity Jones, Liam Neeson, Toby Kebbell, Sigourney Weaver Gen film: Dramă, Fantastic Durata: 108 minute Premieră: 24 feb. 2017 Distribuit de Freeman Entertainment

SCANEAZĂ PENTRU TRAILER CINEMAP.RO

PREMIERĂ

Copacul cu povești Bazat pe romanul omonim scris de Patrick Ness, „Copacul cu poveşti” este povestea emoţionantă a unui băiat cu o copilărie umbrită de boala gravă a mamei sale şi vizitele nocturne ale unui monstru milenar. În fiecare seară, Conor merge la culcare cu teamă şi speranţa ca măcar o noapte să aibă un somn liniştit. Inevitabil însă, imediat după miezul nopţii, are acelaşi coşmar: din întunericul nopţii, vântul îi aduce la fereastră un monstru înspăimântător. Acesta îi va spune trei poveşti impresionante, după care îi va cere ceva cu adevărat important în schimb. Cu ajutorul acestui monstru, Conor va descoperi compasiunea, dragostea şi câţiva aliaţi pe care se va putea baza necondiţionat, în ciuda greutăţilor care îl încearcă.

T2 TRAINSPOTTING Regia: Danny Boyle Cu: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewan Bremmer Gen: dramă, comedie, ecranizare Durata: 117 min. Premiera: 24 feb. 2017 Distribuit de InterComFilm România

SCANEAZĂ PENTRU TRAILER CINEMAP.RO

PREMIERĂ

Trainspotting 2 Danny Boyle ecranizează „Porno” (romanul scris de Irvine Welsh în 2002 ca sequel) în „T2: Trainspotting”. Acesta este unul dintre cele mai așteptate filme ale anului și o ocazie cât se poate de bună pentru o nouă serie de aventuri la limita ilegalităţii pentru Renton și prietenii lui. Mark Renton (Ewan McGregor) revine după 20 de ani în singurul loc pe care-l poate numi „acasă”. La plecare nu și-a luat la revedere de la prieteni pentru că nu a avut timp de asta. Renton a fugit cu banii pe care îi obţinuse cot la cot cu Begbie, Sick Boy și Spud dintr-o afacere foarte riscantă cu droguri. Revederea s-ar putea să nu fie foarte fericită. Au trecut 20 de ani. S-au schimbat multe, dar tot atât de multe rămân neschimbate.

ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


FIST FIGHT

Regia: Richie Keen Cu: Tracy Morgan, Christina Hendricks, Ice Cube, Jillian Bell, Charlie Day Gen film: Comedie Premiera în România: 24.02.2017 Distribuit de: Freeman Entertainment

SCANEAZĂ PENTRU TRAILER CINEMAP.RO

ROCK DOG 3D

Regia: Ash Brannon Voci: Luke Wilson, Eddie Izzard, J.K. Simmons, Lewis Black, Kenan Thompson Gen: animație, comedie Durata: 80 min. Premiera: 24 feb. 2017 Distribuit de Ro Image 2000, Prorom Distribution SCANEAZĂ PENTRU TRAILER CINEMAP.RO

PREMIERĂ

Hai să ne batem Regizat de Richie Keen, filmul îi are ca protagoniști pe Ice Cube și Charlie Day, doi profesori de liceu, mai imaturi decât elevii lor. În ultima zi de școală, timidul profesor de engleză, Andy Campbell (Charlie Day) încearcă să nu-și piardă calmul din cauza farselor deplasate pe care le fac absolvenţii, a tăierilor de bugete care îi pun în pericol slujba și a managementului ineficient. Însă lucrurile se înrăutăţesc atunci când intră în conflict cu cel mai dur și fioros coleg, Ron Strickland (Ice Cube) care îl provoacă la duel după ore. Vestea confruntării celor doi profesori se răspândește rapid și ajunge să devină exact soluţia de care liceul avea nevoie. O producţie Warner Bros. Pictures, comedia „Hai să ne batem” are premiera în cinematografe din 24 februarie.

PREMIERĂ

Rock Dog 3D Un căţel rocker vrea să fie star

Într-o bună zi, un aparat de radio cade din cer direct în labele unui mastiff tibetan visător și pus pe fapte mari. Bodi aude una dintre piesele legendarului star rock Angus Scattergood, și astfel rockul îi pătrunde în inimă. Pleacă de acasă pentru a-și împlini visul în marele oraș. Aici însă atrage atenţia lui Linnux, dușmanul de moarte al lui Khampa, șeful unei haite de lupi flămânzi. Bodi trebuie să își apere familia și prietenii fără însă a renunţa la visul pe care abia l-a găsit. Vă așteaptă un film de animaţie special care omagiază cu dragoste și ironie lumea muzicii americane.

| CITY FILM | FILM


Multă lume mă întreabă dacă aceste imagini sunt reale, dacă fotografiile sunt făcute în Photoshop, dacă există așa ceva în viața reală

Adam Freundlich Astrofotografia Domeniul Cantacuzino, Florești Prahova

Secretul acestei ramuri a fotografiei constă în faptul că aparatele de fotografiat moderne au o sensibilitate mai mare la lumină decât ochiul uman. Asta înseamnă că pot percepe mai ușor lumina, deci camerele foto pot capta mai multe stele decât vede ochiul uman.

Cea dea doua condiţie necesară pentru realizarea unor astfel de fotografii este să fim întro zonă cu o poluare luminoasă cât mai mică. Poluarea luminoasă este defapt surplusul de lumină care se răspândește în atmosferă de la orice sursă luminoasă. Deci, în apropierea orașelor unde poluarea luminoasă este puternică pot fi observate mai puţine stele, atât cu ochiul liber, cât si prin intermediul aparatului foto. A treia și ultima condiţie necesară pentru a fotografia Calea Lactee este data calendaristică la care este făcută poza. Aici mă refer la poziţia și plenitudinea Lunii. Ideal ar fi ca luna să nu fie prezentă pe cer. Acestă condiţie se îndeplinește cu câteva zile înainte și după Luna nouă. În acestă perioadă, pe lângă faptul că o mare parte din Luna nu este vizibilă, această răsare de obicei în timpul zilei și apune cândva dupămasa, pe timpul nopţii nefiind prezentă pe cer.

Vârtop, Bihor

| CITY LIFE | ASTROFOTOGRAFIA


Există mai multe variante de a fotografia cerul înstelat. Una dintre ele este tehnica de fotografia într-un unghi cât mai larg cerul pentru a putea înregistra cât mai multe stele în imagine. Această tehnică am folosit-o în fotografiile prezente în acest articol. O altă variantă este de a fotografia doar o mică parte a cerului, de exemplu o planetă sau o altă galaxie. Pentru aceasta este nevoie de aparatură specială dedicată astronomiei.

Lac cetariu, Bihor

Totuși, în pofida faptului că senzorul camerei foto înregistrează mai multă lumină decât vede ochiul uman, Calea Lactee poate fi vazută și cu ochiul liber într-o zonă cu poluare luminoasă redusă. Întradevăr vedem mai puţine detalii decât apar în fotografie, dar da, galaxia poate fi observată și fară ajutorul tehnologiei. În cazul în care doriţi să observaţi sau să fotografiaţi cerul înstelat, există aplicaţii pentru telefoanele inteligente și site-uri care vă vin în ajutor. Informaţiile oferite de aceste aplicaţii ne arată atât în timp real poziţia actuală cât și poziţia viitoare a tuturor corpurilor cerești. Realizează acest lucru cu ajutorul funcţiei GPS a telefonului. O altă informaţie necesară pentru a planifica o ieșire de observare sau fotografie astronomică este poziţia viitoare a Lunii, pentru care există tabele care indică ora exactă a răsăritului și a apusului cât și procentul de vizibilitate a satelitului natural al Pământului.

Bâlea Lac, Sibiu

ZILE ȘI NOPŢI | ORADEA 18 FEB - 3 MAR 2017


www.zilesinopti.ro

ORADEA • 18 FEB - 3 MAR 2017

Zile și Nopți Oradea 18 februarie 2017  
Zile și Nopți Oradea 18 februarie 2017  
Advertisement