Page 1

Jaargang 7, nr. 3, december 2010

fronttaal ZENDING OVER GRENZEN

3

Terugblik 2010 In dit nummer: Projecten 2010 - 2011 Hoop en houvast (AlbaniĂŤ) Nieuws uit Oost-Europa

pag. 3 pag. 4 pag. 5


Reis met ons mee... We stappen in het vliegtuig voor een reisduur van circa vier uur. Wat zou ons te wachten staan als we aankomen? Comfortabele hotels op basis van all inclusive, prachtige stranden, zonovergoten terrasjes en volop mogelijkheden voor excursies…?

Woord van dank Voor alleenstaande senioren, arbeidsongeschikten en voor werklozen zal 2010 een zwaar jaar worden, zo voorspelde Plamen Dimitrov van de Bulgaarse Bond voor Vakverenigingen. De 85-jarige Katherina Pesheva heeft aan den lijve ondervonden dat 2010 geen gemakkelijk jaar was. De weduwe leeft een teruggetrokken en miserabel bestaan in de Bulgaarse hoofdstad Sofia en draagt ook nog eens de zorg voor haar schizofrene dochter Elena van middelbare leeftijd. Voorheen kon ze nog rekenen op financiële steun van haar andere dochter, Diana, maar zij is begin 2010 haar baan kwijtgeraakt. Nu moeten Katya en Elena zien rond te komen van een pensioentje en een toelage voor arbeidsongeschikten van minder dan 200 euro per maand. De gezondheid van Katya gaat de laatste tijd hard achteruit. Voor de steeds slechter wordende conditie van haar hart heeft ze medicijnen nodig, maar daar is geen geld voor. En ook Elena is afhankelijk van medicijnen. Hun maandelijkse inkomen is net genoeg voor de huur en het proberen weg te werken van de achterstallige gas- en elektriciteitsrekeningen. Voor de alledaagse boodschappen, zoals brood, olie, aardappels en uien, leent Katya iedere maand wat geld van de buren. Al is Katya mentaal een sterke vrouw, het water staat haar zo langzamerhand aan de lippen…

Terug in de tijd De kennismaking met het land dat we bezoeken is heel anders. We zien huizen die op instorten staan, maar die ondanks dat nog steeds worden bewoond. We struikelen over losse tegels en grote gaten in het wegdek. We zien een uitgestoken hand van een mager vrouwtje, met een trieste blik in haar ogen. Kleine kinderen klampen ons aan in de hoop wat geld of iets te eten van ons te krijgen. Een man op de hoek van de straat verkoopt geroosterde maïskolven voor slechts een paar cent. Albanië, land van mogelijkheden Ik heb het gevoel terug te zijn in mijn geboorteland, vertelt de van origine Armeense Vladimir Simonjan. Je proeft de sfeer van een regering die niet investeert in haar eigen bevolking en burgers die niet meer geloven in een betere toekomst. En dat raakt me. Samen met zes andere sponsors reisde hij naar Albanië, om een bezoek te brengen aan sponsorgezinnen. Het werd een indrukwekkende reis door een prachtig land, dat zoveel potentie heeft, maar nog steeds gebukt gaat onder ongekende armoede en corruptie. Gelegen aan de Adriatische Zee, maar toch zonder florerende havens. Mooie stranden en een prachtig, historisch achterland: in onze ogen een goudmijn voor de toeristische sector, maar nog vrijwel onontgonnen. Ontmoet Albanese gezinnen

Ontmoet Moldavische kinderen Nienke ontmoette haar sponsorkind Pavel, een guitig joch van 11 jaar. Ik realiseer me dat wat we doen misschien niet veel is, maar voor Pavel wél veel uitmaakt; Al was het alleen maar omdat het erg stoer is om bezoek te krijgen van een mevrouw uit een ver land. Zijn vriendjes willen nu ook graag zo’n sponsor.

Indringende levensverhalen, zoals het verhaal van Katya, maken vaak veel bij donateurs en sponsors los. Soms ontvangen we spontaan een extra gift, omdat een donateur of sponsor diep in het hart is geraakt en iets extra’s wil doen voor die ander in nood. Door zo’n spontane donatie konden Katya en Elena kort geleden worden geholpen: Openstaande rekeningen werden betaald, medicijnen werden aangeschaft en er werd extra, vitaminerijk voedsel gekocht. Denk alstublieft niet dat ik u alleen dankbaar ben voor de materiële hulp. Wat mij het meest dankbaar stemt, is dat God ons op deze manier laat voelen dat we er niet alleen voor staan!

2

Moldavië, een totaal andere wereld Nieuwsgierig naar ons sponsorkind, maar ook naar het land waar ik tot voor kort het bestaan niet van wist, reisde ik af naar Moldavië, samen met tien andere sponsors, schrijft Nienke Nieuwenhuizen ons. Ik stapte in een wereld van waterputten, paardenwagens, Lada’s en steenkool; een wereld van weeshuizen, eenzaamheid en ontwrichte gezinnen. Maar ook een wereld vol liefde, trots en overlevingsdrang. Waar mensen van niets iets maken, en stug doorgaan.

Sjoukje IJpenga en Sonja Slikker dragen de Albanese bevolking al jarenlang een warm hart toe. Het is een hartelijk en vriendelijk volk. De schrijnende armoede waarin velen leven, gaat ons aan het hart. Op bezoek bij onze sponsorgezinnen hebben we ervaren dat onze hulp zeer welkom is, maar ook hard nodig! Door sponsorhulp kunnen bijvoorbeeld kinderen, die anders niet naar school zouden gaan, dat nu wél. Ook kunnen jongeren een computercursus volgen. Zo worden kinderen alvast ‘voorgesorteerd’ voor een betere toekomst.

Sponsorreizen 2011 De ervaring leert dat een persoonlijk bezoek aan uw sponsorkind of -gezin een enorme bemoediging is voor het OostEuropese gezin of kind en tegelijkertijd een onuitwisbare indruk achterlaat bij de sponsor. Daarom zullen er ook in 2011 weer sponsorreizen worden georganiseerd. Ook als u nog geen sponsor bent, maar wel geïnteresseerd, dan bent u van harte welkom om mee te gaan op reis. Een uitgelezen kans om te ervaren wat persoonlijke aandacht en liefde betekent voor kansarme mensen in Oost-Europa. Voor meer informatie: Afdeling Sponsor-programma’s, telefoon (036) 536 26 55.


Ook in 2011 is uw hulp hard nodig In het afgelopen jaar hebben wij regelmatig uw aandacht en steun gevraagd voor onze projecten in Oost-Europa. We zijn dankbaar dat onze hulpprogramma’s ook in 2010 konden worden uitgevoerd. Er zijn mooie resultaten behaald, maar uw steun blijft nog steeds hard nodig! Met uw hulp kunnen we ook in 2011 weer volop aandacht geven aan de volgende projecten: Gaarkeukens / Ontmoetingscentra Veel ouderen in Oost-Europa kunnen niet of nauwelijks rondkomen van hun pensioen. Een gezonde (warme) maaltijd schiet er vaak bij in. Daarvoor kunnen ze terecht in één van de gaarkeukens. Maar de gaarkeuken betekent veel méér. Het is een sociale ontmoetingsplaats: er is een luisterend oor, een arm om je schouder en waar nodig medische ondersteuning. Voor € 3,00 per dag kan iemand een warme maaltijd nuttigen en is het mogelijk om vitamines en pijnstillers te ontvangen.

Moeder-baby programma In Albanië en Oekraïne geven wij voorlichting, medische zorg en materiële hulp aan zwangere en pas bevallen vrouwen. In onze ogen simpele dingen kunnen hét verschil betekenen tussen leven en dood. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een navelklem, verband en ontsmettingsmiddel, maar ook aan kleertjes voor de pasgeborene. Een Moeder-babypakket kost € 15,00.

Bijbels en christelijke literatuur Te weten dat er Iemand is die van je houdt en om je geeft, dat verandert levens! De verspreiding van het Evangelie gaat hand in hand met ons hulpverleningswerk. Gezinnen uit ons sponsorprogramma ontvangen een Bijbel én worden regelmatig bezocht door onze medewerkers. Kinderen uit kindertehuizen ontvangen een kinderbijbel of kunnen meedoen aan de Bijbelcorrespondentiecursus. Een Bijbel kost € 10,00.

Zomerkampen Elke zomer worden er zomerkampen georganiseerd, zodat kinderen lichamelijk en emotioneel op krachten kunnen komen. Een gezonde leefomgeving, goede voeding, sportactiviteiten en kennismaking met het christelijk geloof staan centraal tijdens deze zomerkampen. Ieder jaar weer kunnen ruim 3.000 kinderen genieten van een onbezorgde en onvergetelijke tijd! Voor € 10,00 per dag kan een kind op zomerkamp. Een zomerkamp duurt 10 dagen.

Vakopleidingen Door middel van vakopleidingen bieden we kansarme jongeren uitzicht op een goede toekomst. Opleidingen tot bijvoorbeeld monteur of naaister. Maar ook worden er computercursussen en cursussen Engels aangeboden. Jongeren die de opleiding of cursus met succes afronden, ontvangen een staatserkend diploma. Kosten variëren van € 45,00 - € 180,00 per leerling, per jaar.

Op weg naar een menswaardig en zelfstandig bestaan. U kunt het verschil maken! Helpt u mee? Stort uw bijdrage op giro 29.62.556. Hartelijk dank! Wilt u weten wat u nog meer kunt schenken, vraag dan onze Cadeaucatalogus aan. Of bezoek onze website: www.zendingovergrenzen.nl/geschenken 3


Houvast en hoop In hun armoede voelen vele miljoenen Oost-Europeanen zich door God en medemensen verlaten. In de afgelopen maanden hebben wij uw bijdrage gevraagd voor het verspreiden van Bijbels. Wij willen u danken voor uw steun! Tot nu toe hebben we al velen mogen bereiken met het Evangelie van Gods Liefde. We vertellen u er graag over.

Albanië In 1992 schudde het land het communistische juk van Enver Hoxha van zich af: Geen staatspolitie meer die al je bewegingen nauwgezet in de gaten houdt, geen bizarre politieke regels en geen vervolgingen of zware politieke straffen meer. Vrijheid! Ook religieuze vrijheid. Maar nu is er meer en meer individualiteit, ieder voor zich.

Armoede De burgers van Albanië hebben al sinds het communistische regime te kampen met grote armoede. En de onderlinge verschillen worden met de dag groter. Wandel je over de boulevard van de havenstad Durrës dan lijkt het alsof het de Albanezen goed gaat: mooie auto’s, modieuze winkels, rijk gevulde supermarkten en veel gezellige restaurants. Maar in de buitenwijken en in de omliggende dorpen leven duizenden mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Onvoorstelbaar: sommigen leven zelfs van wat de vuilnisbelt opbrengt. Uitschot De regering is deze mensen vergeten en door de maatschappij worden ze met de nek aangekeken, men laat hen links liggen vanwege hun armzalige omstandigheden. Het leven is verworden tot een overlevingsstrijd. Men probeert een baan en een beter bestaan in het buitenland (veelal in Italië) te vinden en laat gezin en kinderen vaak reddeloos achter. Wie ziet nog naar hen om…? Steeds vaker ziet Pastor Gezim Spahia nieuwe gezichten opduiken in zijn gemeente. Vanuit de buitenwijken, maar ook lopend vanuit de omliggende dorpen komen de mensen op zondag naar de samenkomst. In de kerk vind ik rust en vrede. Door de week komen kerkleden bij mij op bezoek en dat stemt mij hoopvol en blij, vertelt Hava Doci, een alleenstaande moeder. Dit is mijn familie, met een wijds gebaar duidt Ballkize Begi op de gemeenteleden, ik had een familie, maar iedereen liet me in de steek. Maar God voorzag in een veel grotere familie! Pastor Gezim is blij en dankbaar dat hij de nieuwe leden van de gemeente een eigen Bijbel kan overhandigen. Woorden van hoop en liefde bereiken nu letterlijk en figuurlijk de huizen van vele (kans)arme Albanese burgers. Dat geeft kracht en houvast in moeilijke tijden!

4


Bb

Nieuws uit Oost-Europa

Buitenlands bijpraten

Catalina: “Ik weet dat mijn ouders het beste voor mij zoeken, maar ik mis hen heel erg”.

Bouwen aan de toekomst in Oekraïne De armoede in Oekraïne is nog steeds schrikbarend: ruim 30 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Geboren op het platteland en levend van de opbrengst van het land, lukt het maar weinigen om hoger op te komen en de cirkel van armoede te doorbreken. Daarbij komt dat gezinnen het vaak alleen moeten hebben van de inkomsten van de man, want het is nog vrij ongebruikelijk dat een getrouwde vrouw een betaalde baan heeft. Grote gezinnen, grote armoede Een vraag die regelmatig wordt gesteld: Als het zo moeilijk is om rond te komen, waarom zijn de gezinnen dan toch zo groot? Uitzicht op een beter bestaan is dan toch vrijwel uitgesloten? Een terechte vraag, en een vraag waar wij als organisatie integer mee willen omgaan. Ons uitgangspunt bij het verlenen van hulp is: de bevolking ondersteunen, met respect voor de lokale cultuur. We kunnen informatie geven, kennis overdragen en adviseren, maar we willen niet onze westerse cultuur opdringen. In het overwegend agrarische Oekraïne is een groot gezin soms pure noodzaak. Het staat voor: extra mankracht op het land en tegelijkertijd voortbestaan van het boerenbedrijf. Ook de gedachte van ‘oudedagsvoorziening’ speelt nog een grote rol, want pensioenen zijn er niet of nauwelijks. Ouderen zijn daardoor aangewezen op hun kinderen. Interessant detail is dat grote gezinnen in steden veel minder voorkomen. Toekomstgericht Om de armoede te verlichten komt Zending over Grenzen deze grote gezinnen graag te hulp, met voedsel en kleding, maar bijvoorbeeld ook met schoolmateriaal voor de kinderen. Voor de lange termijn zijn we gericht op de komende generatie, die door educatie en vakopleidingen kans maken op een andere, betere toekomst. Wilt u weten welke hulpprogramma’s in Oekraïne worden uitgevoerd: www.zendingovergrenzen.nl

Alleen op de wereld..? Begin 2010 waren er ruim 35.000 ‘alleenstaande’ kinderen in Moldavië. Duizenden kinderen staan er alleen voor, omdat de ouders naar het buitenland zijn vertrokken op zoek naar een baan en een beter bestaan. Er is weinig werkgelegenheid in Moldavië, en de werkloosheid groeit met de dag. Het diepe verlangen van ouders is: een betere toekomst voor hun kinderen, maar door hun ‘heil’ ver weg te zoeken, ontberen kinderen ouderlijke zorg, aandacht en liefde. Groot gemis De negenjarige Catalina Polucciuc is slechts één van de vele duizenden kinderen die het alleen moeten zien te rooien. Haar ouders zijn naar Moskou vertrokken in de hoop op wat inkomen, zodat hun dochter tenminste naar school kan blijven gaan. Catalina woont weliswaar bij haar grootmoeder, maar echt kind zijn is er voor Catalina niet bij. In plaats van lekker spelen met vriendinnen helpt ze oma met de was, het koken, de afwas en het schoonhouden van het huisje. Ik weet dat mijn ouders het beste voor mij zoeken, maar ik mis hen heel erg. Zending over Grenzen als vangnet voor de achtergebleven kinderen Sinds kort bezoekt Catalina het Ontmoetingscentra van Zending over Grenzen in Crihane Vechi, het dorp waar ze woont. Daar heeft ze aansluiting met leeftijdsgenootjes en kan ze samen met andere kinderen spelen en sporten. Maar wat vooral belangrijk is: ze kan er terecht met al haar vragen en verdriet. Voor haar, en vele andere kinderen, is er een luisterend oor en liefdevolle aandacht. Catalina: “Ik ben blij dat ik naar de ‘Friends Club’ kan gaan. Daar voelen ze precies aan wat ik mis, en ze helpen me steeds weer!”

Neem ook eens een kijkje op onze speciale actiesite: www.helpeengezin.nu 5


Bp

Nieuws uit Nederland

Mededeling van de administratie Wilt u meer of minder post ontvangen,

Binnenlands bijpraten

dan is een telefoontje of e-mail voldoende.

Sponsors en vrijwilligers in actie Terschelling ruimt op Op initiatief van circa 15 actieve vrijwilligers werd, net als voorgaande jaren, weer een grootscheepse kledinginzamelingsactie gehouden op het eiland Terschelling. Voor het afgeven van de gebruikte kleding waren zes verschillende inzamelpunten in het leven geroepen. De enorme betrokkenheid van de eilandbewoners bij deze inzamelingsactie was duidelijk merkbaar: bijna iedereen kwam wel één of meerdere zakken brengen en bij het inladen schoot men spontaan te hulp. In totaal heeft de actie ruim 1000 vuilniszakken kleding opgeleverd. Zoveel zakken passen niet eens in één trailer… Namens de mensen in Oost-Europa: Hartelijk dank voor deze ‘warme’ actie!

Gezocht: nieuwe inzamelingsadressen

Zeeën van ruimte over? In de schuur of op zolder? En u zou die ruimte graag zinvol willen benutten? Misschien is dit het moment om u aan te melden als inzamelingsadres. Wij zijn namelijk op zoek naar nieuwe adressen (ten noorden van de grote rivieren). Voorwaarde is wel dat u een droge ruimte heeft, waar u minimaal 50 zakken kunt opslaan. Wij overleggen met u wanneer onze chauffeur de kleding komt ophalen. Inzamelingsadressen ten zuiden van de grote rivieren zijn ook welkom, maar dan dient u over een opslagruimte van minimaal 150 zakken te beschikken.

Nalaten met Rendement Onlangs mocht Zending over Grenzen een nalatenschap van ruim € 50.000,- in ontvangst nemen, van een alleenstaande dame uit Rotterdam die ons al in 1997 in haar testament had opgenomen. Met een nalatenschap kan aanzienlijk

meer werk worden verzet in OostEuropa, van het verstrekken van extra voedselhulp tot het bekostigen van een medisch noodzakelijke ingreep, van gezinshulp tot vakopleiding. Ook deze nalatenschap zal volledig ten goede komen van de projecten in Oost-Europa. Er zijn verschillende mogelijkheden bij

het opnemen van een Goed Doel in uw testament, welke ook nog eens fiscaal aantrekkelijk kunnen zijn. Alle informatie hierover vindt u in onze nieuwe brochure. U kunt deze brochure vrijblijvend aanvragen per telefoon: (036) - 536 36 15 of per e-mail: info@zendingovergrenzen.nl

Interactieve presentatie in 2011 Graag geven wij u een boeiend verslag over ons werk in Oost-Europa tijdens een bijeenkomst in uw kerk of vereniging. Een medewerker van Zending over Grenzen geeft informatie over de landen waar wij werkzaam zijn en deelt persoonlijke ervaringen. Deze interactieve presentatie wordt ondersteund met recent foto- en filmmateriaal. Is uw interesse gewekt, neem dan contact op met de afdeling Communicatie. Telefoon (036) 536 36 15. E-mailadres: info@zendingovergrenzen.nl

ZENDING OVER GRENZEN Colofon

Fronttaal is een uitgave van Zending over Grenzen en verschijnt drie keer per jaar. Redactieadres: Postbus 1222, 1300 BE Almere. Bezoekadres: Omroepweg 10, 1324 KV Almere. Tel. (036) 536 36 15. E-mail: info@zendingovergrenzen.nl Website www.zendingovergrenzen.nl Rekeningnr. 2962556. ISSN 1574-7824. Kvk. 411 88 479. Vormgeving: Wolters Vormgeving, Almere. Drukwerkbegeleiding: Mailtraffic, Zwolle.

6

België: Missie Over Grenzen, Maria-Theresiastraat 114, B-3000 Leuven Tel. (00 32) 16 204007. Fax (00 32) 16 202675.

Fronttaal winter 2010  

Het laatste nieuws van 2010, uit Oost-Europa. De nieuwe versie van de Fronttaal staat weer boordevol enthousiaste en hoopgevende verhalen. O...

Advertisement