Page 1

Volkswagen 3 路 2013

www.volkswagen.fi www.volkswagen-hyotyautot.fi

Volkswagen Touareg

MAASTORADALLA Volkswagen-tila-autot

JOKA PERHEELLE OMANSA Volkswagen Caddy

APUA MAAILMALLE

Uusi Golf Variant 01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 1

22.8.2013 10.17


Sisältö

Volkswagen 3/2013

4

Lähivaloissa.

7

Volkswagen vahvoilla rallin MM-sarjassa.

8

Volkswagen Motorsport testasi Polo R WRC:tä Orivedellä.

10

Koeajossa Uusi Golf Variant.

16

Volkswagenin tila-autot Caddy/ Caddy Maxi, Touran ja Sharan.

20

Aputyttö Annukka ja Apupoika Antero kesäkuskeina.

22

Golf GTI:ssä on urheilullista tunnelmaa.

24

Touaregilla Ajoakatemian maastotestiradalla.

26

Caddy Maxi muuntuu tilataksiksi.

28

SPR:ltä apua maailmalle.

30

Jari Drake on toisen polven autokauppias.

32

Resumé

22

20 16 20

24 2

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 2

22.8.2013 10.18


10

Pääkirjoitus

Suomalaisten suursuosikki täysin uudistuneena nyt Suomessa

268

Täysin uudistunut Golf Variant, suomalaisten suursuosikki, on nyt täällä. Golf Variant on monet vuodet ollut ostetuimpien farmarimallien joukossa omassa kokoluokassaan. Malli on suosittu perheauto monestakin syystä, ei vähiten kokonsa tai monipuolisen moottori- ja varustevaihtoehtojensa takia. Uusi Golf Variant tarjoaa entistä suuremmat tilat, sen ulkonäkö on tyylikäs ja dynaaminen, ja sisällä huokuu laadun ja muotoilun leima. Auto on edeltäjäänsä kevyempi, moottorit entistä taloudellisempia ja lisäksi Golf Variantiin on saatavilla uusia kuljettajaa avustavia järjestelmiä, kuten ennakoiva turvajärjestelmä, ajoprofiilin valinta ja Dynamic Light Assist -kaukovalojärjestelmä. Golf Variantin saa myös korkeaseosetanolia hyödyntävänä MultiFuel-mallina sekä 4MOTION-nelivetoversiona. Moni suomalainen tarvitsee tilavan, hyvin varustellun ja turvallisen perheauton. Volkswagenin mallistossa on monipuolinen valikoima perheautoja, joista jokainen varmasti löytää mieleisensä. Uuden Golf Variantin lisäksi kerromme tässä lehdessä kolmesta erilaisesta mallista ja niiden omistajaperheiden kokemuksista: suosittu Touran, ylellisen avara Sharan ja järkevän tilava Caddy. Golf-mallisto on laajentunut Golf Variantin lisäksi ikonisella GTI-mallilla sekä sen sisarella GTD:llä. Molemmilla autoilla on vankka kannattajakuntansa, ja erityisesti GTI on jo käsite niin Suomessa kuin maailmalla. Volkswagen Touareg on auto, jonka ominaisuudet ovat hämmästyttävän monipuoliset. Touareg-mallisto on uusittu, ja lehden artikkeli kertoo, miten auto on sekä ylellinen että erittäin maastokelpoinen. Kerromme lisäksi Suomen Punaisen Ristin toiminnasta, Caddy Maxista tehdystä Pegasus-taksista sekä Apupoika Anteron kesätöistä. Edessänne on siis jälleen monipuolinen Volkswagen-lehti. Toivon, että viihdytte lehtemme parissa. Hyvää syksyn alkua kaikille asiakkaillemme! Heikki Ahdekivi, päätoimittaja

Volkswagen-lehteä voi lukea myös netissä: www.volkswagen.fi Tämän lehden on kustantanut Volkswagen-jälleenmyyjäsi

24 16

Lehdessämme olevissa autokuvissa saattaa esiintyä varusteita, jotka ovat lisävarusteita eivätkä kuulu maahantuontiohjelman mukaisiin autoihin.

Päätoimittaja: Heikki Ahdekivi Toimituspäällikkö: Liisa Karmakka, liisa.karmakka @vv-auto.fi Toimitus: Otavamedia Asiakasviestintä, Pietari Peutere ja Tarja Vilhunen, etunimi.sukunimi@otavamedia.fi Ulkoasu ja taitto: Jani Söderlund Julkaisija: VV-Auto Group Oy, PL 140, 01511 Vantaa, puh 010 533 8300 Painos: 260.000 kpl Painopaikka: PunaMusta Toimitusneuvosto: Heikki Ahdekivi, Jaana Ehrnrooth, Riitta Hakkarainen, Kari-Mikael Järvenpää, Liisa Karmakka, Pekka Lehtonen, Heikki Leskinen, Arto Manninen, Kirsti Palola. Osoitelähde: Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi Tietojen tekninen toimitus: DirektMedia 121 Oy, PL 136, 00521 Helsinki. Volkswagen-lehti postitetaan VV-Auto Group Oy:n rekisteriin (osoitelipukkeessa***) ja TraFiin (numerotunnus) merkityllä osoitteella. Lehti on painettu ympäristömerkin saaneelle ja PEFC-sertfioidulle ympäristöystävälliselle paperille.

441 619 Painotuote

facebook.com/ volkswagensuomi

Vo l k s w a g e n 3

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 3

22.8.2013 10.18


Lähivaloissa

Uutisia meiltä ja maailmalta

30 000 000 30 MILJOONAA GOLFIA 39 VUODESSA Volkswagenin päätehtaalla Wolfsburgissa juhlittiin kesäkuussa 30. miljoonannen Golfin valmistumista. Vuoden Autoksi Euroopassa ja maailmassa valittu menestysmalli on ehtinyt seitsemänteen sukupolveen. Ensimmäinen Golf tuli markkinoille vuonna 1974 luoden oman autoluokan, Golf-luokan. 30 miljoonaa Golfia 39 vuodessa merkitsee tasaisen vauhdin taulukolla yli 2 000 uutta Golf-asiakasta joka päivä. 30. miljoonas Golf on mallimerkinnältään

Golf TDI BlueMotion, jonka yhdistelmäkulutus on vain 3,2 l/100 km ja CO2-päästöt 85 g/km. Autossa on 1,6-litrainen TDI-dieselmoottori teholtaan 81 kW (110 hv). Vaihteistona Golf TDI BlueMotionissa on 6-vaihteinen käsivaihteisto. Auto on varustettu kaikkien Golf-mallien tapaan käynnistys- ja pysäytysautomatiikalla. Lisäksi BlueMotion-mallissa on mm. 15-tuumaiset vierintävastusoptimoidut renkaat ja pidemmät vaihteistovälitykset.

Volkswagen Golf tuli markkinoille vuonna 1974

Passat pihisteli halki Amerikan 3 litralla sadalle

Guinness World Recordsin Philipp Roberts (oik.) luovutti ennätystodistuksen Wayne Gerdesille (vas.) ja Bob Wingerille.

4

Guinness-ennätyksiin on kirjattu uusi luku: Amerikkalaiset Wayne Gerdes ja Bob Winger pihistelivät Passat 2.0 TDI:llä halki USA:n 48 osavaltion kulutuksella 3,02 l/100 km. Kiertämättä jäivät vain Alaska ja Havaiji. Matkaa ennätysajoon kertyi 13 071 kilometriä ja aikaa kului 16 vuorokautta. – Volkswagenin Chattanoogan tehtaalla

valmistetun Passat 2.0 TDI:n yhdistelmäkulutukseksi ilmoitetaan 5,5 litraa dieseliä sadalle, joten kuljettaja voi todellakin vaikuttaa itse ajotavallaan autonsa kulutuslukemiin, bloggarina työskentelevä Gerdes ja insinöörinä työskentelevä Winger painottivat ennätystodistusta vastaanottaessaan.

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 4

22.8.2013 10.18


3%

19 %

Valkoinen kasvattaa suosiotaan auton värinä. Vielä 2007 valkoisten autojen osuus ensirekisteröinneistä oli vain 3 %. Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä rekisteröidyistä autoista valkoisia oli jo 19 %. Eniten Suomen teillä liikkuu harmaita autoja, joita autokannasta on 21 %.

Hyvä esimerkki Volkswagenin innovatiivisuudesta on sarjatuotantoonkin päässyt Volkswagen XL1 -hybridiauto.

Volkswagen-konserni on innovatiivisin

VOLKSWAGEN LEADING RIDER CUP HUIPENTUU STADIKALLA Hevoset valtaavat Helsingin Olympiastadionin 14. ja 15. syyskuuta Suomen esteratsastuksen parhaimmiston kisatessa siellä GP-sarjojen finaalissa. Kilpahevoset palaavat stadionin nurmelle ensimmäisen kerran sitten vuoden 1952 olympialaisten, jolloin siellä kilpailtiin olympialaisten päätöslajissa esteratsastuksessa. Hevoset Stadikalla -tapahtuma järjestetään jalkapallon Suomi–Espanja-maaottelun jälkeen ja se huipentuu sunnuntaina kisattavaan Volkswagen Leading Rider -loppukilpailuun. Kisan voittaja pokkaa palkinnoksi vuoden autoksi valitun Volkswagen Golf -henkilöauton. Esteratsastuksen lisäksi stadionilla voi seurata koulu-, kenttä- ja lännenratsastusta. Areenalla nähdään myös vikellystä, keppihevosratsukoita ja vauhdikasta valjakkoajoa.

Volkswagen loisti etenkin moottoritekniikoissa ja älylaitteissa.

Maailman johtaviin autoalan tutkimuslaitoksiin kuuluva Center of Automotive Management ja konsultti- ja yrityspalveluyhtiö PricewaterhouseCoopers ovat jakaneet autonvalmistajille tämän vuoden innovatiivisuuspalkinnot. Yritykset tutkivat 18 suurimman valmistajan ja 52 automerkin teknistä kehitystä, uusimpia kuluttajia hyödyntäviä keksintöjä ja laitteita sekä edistyksellisiä tulevaisuustutkielmia. Kaiken kaikkiaan tutkimuksessa käytiin läpi yhteensä 791 innovaatiota. Autokonserneista ykkönen oli edellisvuoden tapaan Volkswagen, joka ainoana valmistajana pystyi tarjoamaan edellisvuotta enemmän uusia innovaatioita. Volkswagen-konserni loisti ennen kaikkea moottoritekniikoissa ja älylaitteissa.

Jouni Gustafsson on huoltoteknikkojen Euroopan mestari Huittisten Laatuautossa Huittisissa huoltoteknikkona työskentelevä Jouni Gustafsson, 31, voitti Volkswagenhuoltoteknikkojen Euroopan mestaruuden ja hopeaa maailmanmestaruuskisoissa Wolfsburgissa kesäkuun alussa. Volkswagen-huollon loppukilpailuun oli valikoitunut lähes 300 osanottajaa 80 eri maasta. Volkswagen-jälleenmyyjäorganisaatiolle rakennetussa kisassa kilpaillaan eri sarjoissa ensin kansallisella tasolla, mistä voittajat valikoituvat loppukilpailuun. Tämänvuotisiin alkukarsintoihin osallistui yli 40 000 Volkswagen-ammattilaista eri puolilta maailmaa. Huoltoteknikoiden lisäksi omat kilpailusarjat oli räätälöity myös huoltoneuvojille, varaosamyyjille ja automyyjille. Kaksipäiväisessä loppukilpailussa huollon sarjan kilpailijat pääsivät

ratkomaan yksilötehtävinä oikeasta työelämästä tuttuja tilanteita. Tänä vuonna kisattiin ensimmäistä kertaa myös joukkuetehtävässä. Huollon EM-kultamitalisti Jouni Gustafsson on työskennellyt Volkswagen-organisaatiossa kaksitoista vuotta ja syventänyt ammattitaitoaan kymmenillä Volkswagenin tekniikkaja erikoistumiskursseilla.

Jouni Gustafsson on syventänyt ammattitaitoaan kymmenillä Volkswagenin järjestämillä kursseilla.

Vo l k s w a g e n 5

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 5

22.8.2013 10.18


Lähivaloissa

Uutisia meiltä ja maailmalta

Magnus Lindbergin Kraft soi Lasisessa autotehtaassa

Ikätoverit

Kun Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki sivelee sammaleenvihreän Volkswagen Kuplan kiiltävää pintaa, on eleessä poikkeuksellista tunnetta. Sekä mies että auto ovat nimittäin samaa vuoden 1952 vuosikertaa. Matti Halmesmäki osti museoautoksi katsastetun vihreän kaunottaren keväällä Turusta, missä se oli pitänyt majaansa viimeiset 20 vuotta. Nyt sen uudeksi kodiksi tulee Halmesmäen oma yksityinen autotalli. On pääjohtajan Kupla-suhteessa mukana sentään ripaus muutakin kuin tunnetta: ripaus velvollisuuttakin. Onhan Kesko vuodesta 1977 lähtien toiminut Volkswagenin maahantuojana ja markkinoijana, ja Halmesmäki itse on ollut noin kymmenen vuotta Suomen Volkswagenin hallituksen puheenjohtajana. – Se on Keskolle hieno ja tärkeä brändi, sanoo Halmesmäki, mutta jatkaa heti, että Kuplaan liittyy hänellä kivoja nuoruusmuistoja 1970-luvulta, kun isoveljen kanssa tehtiin monia yhteisiä reissuja.

Juuret ja siivet

Halmesmäen Kuplassa on vielä kaksiosainen takaikkuna. Seuraavassa vuosimallissa se oli jo yhtenäinen. Auto näyttää kuin suoraan tehtaalta tulleelta. Oman käden jälkeäkö? Ei sentään. Halmesmäki uskoo tässäkin ammattilaisuuden voimaan ja jättää huoltotyöt asiantunteviin käsiin.

6

Eikä autolle ole juuri mitään tarvinnut tehdäkään. Oston yhteydessä vähän jarruja korjailtiin, mutta pellit olivat loistokunnossa. Ajamassa hän on toki käynyt, ja meno tuntui tasan siltä kuin hän odottikin. Kun Halmesmäen nykyinen työsuhdeauto on Audi, huomaa, että tekniikka on 60 vuodessa mennyt eteenpäin. Ennen Audeja hänen Keskon autoinaan on ollut mm. Golf ja Passat. Kuplasta kuitenkin kaikki on lähtenyt liikkeelle: – Ihmisellä on juuret ja siivet. Tämä Kupla on minulle molempia.

Miltä kuulostavat Phaetonin jarrulevy tai pakoputkisto sinfoniaorkesterin soolosoittimina? Näiden ja monen muun auton osan soveltumista soitinkokonaisuuteen voitiin kuunnella Volkswagenin Lasisessa autotehtaassa Dresdenissä järjestetyssä konsertissa toukokuussa. Teoksena soi suomalaisen nykysävellyksen mestarin Magnus Lindbergin Kraft, jonka New Yorkin filharmonikot Alan Gilbertin johdolla esittivät Dresdenin musiikkijuhliin kuuluvassa illassa. Säveltäjä vieraili etukäteen autotehtaassa valitsemassa ja ottamassa äänituntumaa erilaisten auton osien äänimaailmaan. Volkswagenin lasisessa autotehtaassa on aiemminkin kuultu musiikkia. Tehdas pelasti Dresdenin kuuluisan Semperoopperan syyskauden vuonna 2002 tarjoamalla tilansa oopperan käyttöön oopperatalon jouduttua tulvan uhriksi. Lasisessa autotehtaassa soi tuolloin Georges Bizet’n kohtalokas Carmen. Escamillon osan lauloi suomalaisbaritoni Jukka Rasilainen. Volkswagenin lasinen autotehdas valmistui vuonna 2001. Autotehtaan on suunnitellut arkkitehti Gunter Henn, joka vastasi myös Wolfsburgin Autostadtin suunnittelusta. Uudenlaista autotehdasajattelua edustavan rakennuskompleksin seiniin on uponnut 27 500 neliömetriä äänieristettyä lasia. Lähellä Dresdenin keskustaa sijaitsevassa tehtaassa valmistetaan Volkswagen Phaetonia. Lasisen autotehtaan sijainti lähellä kaupungin keskustaa vain 100 metrin päässä Dresdenin kasvitieteellisestä puutarhasta edellyttää myös uudenlaista logistiikkaa osakuljetuksiin. Osat kaupungin ulkopuolella sijaitsevan varaston ja tehtaan välillä kulkevat kaupungin yleisessä raitiotieverkostossa omissa CarGo-vaunuissaan. Magnus Lindbergin käsittelyssä muun muassa auton jouset ovat saaneet kokoaan uuden elämän.

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 6

22.8.2013 10.18


Rallin MM-sarja soralta asfaltille Rallin MM-sarjassa eletään ratkaisun hetkiä. Valmistajien ja kuljettajien maailmanmestaruudet ratkaistaan syksyn viidessä viimeisessä MM-rallissa, joista kolme ajetaan asfalttialustalla. olkswagen Motorsport taistelee jo debyyttikaudellaan tiukasti rallin molemmista maailmanmestaruuksista. Ratkaisut nähdään lokakuussa Ranskan ja Espanjan asfalttiralleissa, joita silmälläpitäen Volkswagen Polo R WRC muutetaan uusiin säätöihin. – Asfaltilla jarrut on kooltaan isommat ja samalla vannekoko kasvaa 15 tuumasta 18 tuumaan. Etujarrut ovat myös vesijäähdytetyt, Volkswagenin suomalaiskuljettaja JariMatti Latvala luettelee. – Myös voimansiirrossa tasauspyörästön lukkorampit ovat erilaiset asfaltilla kuin soralla. Lukot ovat tiukemmat, jotta kiihdytyksissä on enemmän pitoa. Auto on myös matalampi ja jousitukseltaan selvästi jäykempi, hän jatkaa. Latvala sanoo, että Ranskan ja Espanjan MM-rallit ovat luonteeltaan ja tiestöltään täysin erilaisia. – Jos sataa, niin Ranskassa kapeat asfalttitiet ovat hetkessä mudan ja liejun peitossa, kun taas Espanjan Kata-

Suomen MM-ralliin kuuluvat lentävä sora ja näyttävät hypyt.

Neste Oil Rally

1 580 kokonaispituus, km

Volkswagen taistelee tiukasti rallin molemmista mestaruuksista.

Reitin piirteet

0

100 %

0 % ASFALTTITIE 100 % SORATIE 100 % VAIKEUSTASO 100 % NOPEUS

loniassa ajetaan isoja leveitä teitä. Katalonian ralli on niin lähellä rata-autoilua kuin ralli voi vain olla. Yksi kauden kohokohdista ehdottomasti, Latvala toteaa.

”Unelmien täyttymys” Kun Ranskan kansallishymni soi Jyväskylän Paviljongissa Suomen MMrallin päätteeksi, kilpailun voittoon ajaneen Volkswagenin Sébastien Ogierien ja Julien Ingrassian kasvoilta paistoi ääretön tyytyväisyys. Kaksikon suoritus Keski-Suomen nopeilla sorateillä oli suorastaan huikaiseva: he voittivat kaksitoista rallin 23 erikokeesta, saivat lisäpisteitä Power Stage -erikoiskokeelta sekä ajoivat Ouninpohjan klassikkoerikoiskokeen ennätyksen nimiinsä. – Olen unelmoinut Suomen MM-rallin voittamisesta ja nyt se on totta. Odotin todella myös Ouninpohjaa. Se oli ensimmäinen kerta, kun ajoin sen WRC-autolla. Minulla oli jälleen kerran täydellinen auto. Se oli fantastista, ja Ouninpohjan uusi ennätys oli hieno bonus, Ogier iloitsi.

Syksyn asfalttiralleissa kilpailijoilla on apuna myös etuautoryhmät, jotka ajavat jokaisen erikoiskokeen ennen H-hetkeä ja tekevät olosuhdemuutoksista huomautuksia isäntiensä nuotteihin. Latvalan etuautoryhmän muodostaa kokenut rallikaksikko Toni Gardemeister ja Jakke Honkanen. He raportoivat mahdollisista muutoksista, onko tiellä jossain kohtaa kosteutta, vettä, hiekkaa, kiviä tai mistä toisella ajokerralla voi leikata ja mistä ei. Latvala uskoo, että kauden aikana tehty kova työ palkitaan. – Uskon, että saavutamme molemmat mestaruudet, koska Volkswagen Polo R WRC on mielestäni asfaltilla paras ralliauto, jota olen koskaan ajanut, Latvala perustelee.

Korkeuserot

84 m

221 m

korkeus merenpinnasta

324,21 erikoiskokeita, km Avainsanat

nopea mäkinen erittäin vaativa Erikoiskokeet, km

2,06 33,01 LYHIN ERIKOISKOE Killeri 1/2

PISIN ERIKOISKOE Ouninpohja

Vo l k s w a g e n 7

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 7

22.8.2013 10.18


Tarkkaa testausta

Ralliauton kehitystyössä ei sattumalle jätetä sijaa. Volkswagen Motorsport kehittää Polo R WRC -autoa Saksan ulkopuolella Kansainvälisen Autoliitto FIA:n sääntöjen mukaiset 42 päivää vuodessa. Seurasimme yhtä niistä Oriveden Talviaisissa.

8

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 8

22.8.2013 10.18


R

allin MM-sarjan säännöt sallivat kullekin autonvalmistajalle kauden aikana yhteensä 42 testipäivää, jotka jaetaan tiimin kuljettajien kesken tasan. Rallin MM-kalenteri sisältää kaikkiaan 13 MM-osakilpailua, joten autonvalmistajat eivät pysty eivätkä saa testata jokaista MMosakilpailua varten erikseen. Säännöt määräävät myös, että jokainen testipäivä on suoritettava Euroopassa. Lisäksi kukin autonvalmistaja saa valita yhden testialueen ennalta nimetyssä maassa, jossa he voivat testata vapaasti. Volkswagen Motorsportin päätestipaikka on Volkswagen Groupin testirata-alue Ehra Saksassa.

Simulaatio tulevasta Valmistautuessaan Suomen MM-ralliin Volkswagenin molemmat tehdaskuljettajat Sébastien Ogier sekä Jari-Matti Latvala käyttivät kumpikin omasta kiintiöstä kaksi testipäivää Keski-Suomessa. Latvala sanoo, että ennakkotestissä pyritään kokeilemaan uusia osia, säätöjä, renkaita sekä simuloimaan tulevat ralliolosuhteet mahdollisimman hyvin. Kaikki kokeillaan, mitään ei jätetä arvailujen varaan. – Suomen MM-rallia edeltävä testi on hienosäätöä tulevaan. Auto halutaan mahdollisimman hyväksi, jotta luottamus sitä kohtaan olisi kisassa täydellinen. Erilaisten uusien osien kehitystestit ajamme erikseen ja ne suoritetaan yleensä Ehrassa Saksassa. Latvala muistuttaa, että Suomen MM-rallia edeltävä testi on ehkä koko MM-sarjan tärkein yksittäistesti tuleviin osakilpailuihin. – Suomessa ajetaan niin kovaa, että kaiken pitää olla kunnossa. Jos autoa joudutaan säätämään kilpailun aikana, niin peli on yleensä menetetty. Toinen tärkeä testirupeama tehdään asfalttiralleja varten. Silloin auto pitää saada kahden päivän aikana mieleiseksi. – Kun olet kerran saanut jollekin ajo-olosuhteelle auton mieleiseksi, niin sen jälkeen isoja muutoksia ei enää tarvita. Suomen MM-rallin ennakkotestissä Latvala ehti kahden päivän aikana ajaa kaikkiaan yli 300 kovavauhtista testikilometriä.

Etupuskuriin oli asennettu mittalaite, joka keräsi GPS:n avulla tietoa muun muassa kuljettajan ajolinjoista sekä auton jousituksen korkeudesta eri ajotilanteissa.

Jokainen neljästä testipäivästä käynnistyi klo 8 ja päättyi klo 19. Päivän aikana käytiin useita kehityskeskusteluja.

Testitievariaatioita tarjolla 150 km:n edestä Volkswagen teki Suomen testeissä yhteistyötä Ylöjärvellä toimivan Motorsport Solutions -yrityksen kanssa, jolla on testijärjestelyjen hoitamisesta pitkät perinteet. Yhtiön toinen osakas Timo Niemi kertoo, että tiet testikäyttöön valitaan ja luvitetaan etukäteen autonvalmistajien toiveiden mukaisesti. – On varauduttava siihen, että tarjolla on kaikenlaista ja -kokoista tietä. Meillä on Keski-Suomi–Pirkanmaaalueelta valmiiksi ajo- sekä sulkuluvan alla noin 30 erilaista tieosuutta, joiden keskivertopituus on neljä kilometriä. Muutama osuus on kuuden kilometrin mittainen, yksi jopa 10 km. – Autovalmistajien toiveet muuttuvat vuosien saatossa. Kun autojen voimansiirto oli aktiivinen, toivelistalla oli pitkiä mutkia ja hyppyreitä sisältäviä teitä. Tänä päivänä hyppyjä halutaan edelleen, mutta myös tien kovuus ja sen pinnan merkitys on tärkeä, koska tallit testaavat samalla renkaita, Niemi toteaa. Suomen MM-ralliin valmistavien testiteiden turvallisuudesta ja liikenteenohjauksesta vastaavien sulku- ja järjestysmiehien lukumäärä oli tällä kertaa reilut 50. – Teiden testikäyttöön suhtaudutaan Suomessa myönteisesti. Tie kun on aina tarvittaessa käytössä, enimmäisodotusaika on 15 minuuttia. Muutamat tiehoitokunnat suuttuivat siitä, kun heidän teitään ei jonain vuonna käytettykään, Niemi hymyilee.

Vo l k s w a g e n 9

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 9

22.8.2013 10.18


UUSI GOLF VARIANT

10

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 10

22.8.2013 10.19


Odotuksen arvoinen Volkswagen esitteli suomalaisten suursuosikiksi nousseen Golf Variantin yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun uusi seitsemännen sukupolven Golf oli koeajettu Italian Sardiniassa. Istahda kyytiin ja koe odotetun uutuusmallin ensituntumat Hollannin maaseutuidyllissä.

itipä sattua. Heinäkuinen keskiviikko Hollannin Amsterdamin ulkopuolella on harmaa ja tihkusateinen. Edessäni on uusi Volkswagen Golf Variant, jonka tyylikäs Limestone Grey -metalliväri sulautuu valitettavan hyvin pilviverhoon. Mutta ei anneta sään haitata. Kävelykierros uutuuden ympärille paljastaa, että uuden Golf Variantin valtteja ovat ainakin dynaaminen muotoilu, laadukkaat materiaalit, harmoniset mittasuhteet sekä selkeät korilinjat yhdistettynä suurempiin tiloihin. Uusi Golf Variant on designiltaan tyylikäs kokonaisuus. Vaikka kyseessä on oma itsenäinen automalli, sukunäkö nykyiseen seitsemännen sukupolven Golfiin on olemassa. Muun muassa auton sivuprofiilissa Golfin Cpilarin muoto siirrettiin Variantissa kätevästi D-pilariin. Ratkaisu liittää kolmannen sivuikkunan visuaalisesti osaksi D-pilaria, samalla keventäen ja madaltaen auton sivulinjaa. Uusi Golf Variant on 23 mm edeltäjäänsä matalampi. Tästä huolimatta sen sisätilat ovat suuremmat: etuistuimilla pääntila on kasvanut 9 millillä 981 milliin ja takaistuimella 11 millillä 980 milliin. Akseliväli on pidentynyt 57 mm. Auton perustavaratila on kasvanut tasan sadalla tilavuuslitralla 605 litraan.

Ajoprofiili oman maun mukaan Hollanti on vesikanavien sekä polkupyöräilijöiden luvattu maa. Vehreässä maaseutuidyllissä maantiet seuraavat usein kanavien reunoja, joiden toiselle puolelle

Vo l k s w a g e n 1 1

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 11

22.8.2013 10.19


UUSI GOLF VARIANT

on rakennettu tuhansille pyöräilijöille oma tieverkosto. On aika startata matkaan. Sisäänkäynti ohjauspyörän taakse käy vaivattomasti. Golf Variantin ohjaamon yleisilme on selkeä ja laadukas sekä ergonomisesti viisaasti suunniteltu. Käyttökytkimiä ei tarvitse etsiä, ne ovat kätevästi käden ulottuvilla. Vartaloa tukevan ajoasennon säätää istuimen monipuolisten säätöjen avulla helposti, joten seuraavaksi peilien säädöt kohdalleen, etusormi starttinappulalle, moottori käyntiin ja tien päälle. Vaikka ensimmäiset parikymmentä kilometriä ratin takana sujuvat tarkkaillen, niin Golf Variantin välittämä ensivaikutelma pitää: auto on hiljainen, tasapainoinen ja vakaa ajaa. Ohjaamon akustiikkaa on pystytty yhä parantamaan, siksi auton matkustamismukavuus on äänieristyksen, ergonomian ja tukevasti muotoiltujen istuimien ansiosta huipputasoa. Myös sähkötehostettu ohjaus ansaitsee kiitokset tarkkuudellaan sekä tunnokkuudellaan. Golf Variantiin on saatavissa ensi kertaa alustan elektroninen DCC-säätöjärjestelmä, jonka avulla iskunvaimennusta voi nappia Uuden Golf Variantin tavaratilan perusmitat ovat pituus 1 003 mm, syvyys 1 055 mm ja korkeus 936 mm. Edelliseen malliin verrattuna kuljetustila on tasan 100 litraa suurempi 605 litraa. Selkeä ohjaamo ja huippuluokan design yhdistettynä vartaloa hyvin tukeviin istuimiin sekä kosketusnäytölliseen informaatioruutuun tekevät ohjaamosta viihtyisän.

Uusi Volkswagen Golf Variant Kohokohdat ja faktat Pituus, mm Leveys, mm Korkeus, mm Akseliväli, mm Raideleveys edessä, mm Raideleveys takana, mm Maavara, mm Lähestymiskulma edessä, astetta Jättökulma takana, astetta Ylityskulma, astetta

12

4 562 (+28) 1 799 (+18) 1 481 (-23) 2 635 (+57) 1 549 (+14) 1 520 (+12) 140 (-1) 13,0 12,4 9,9

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 12

22.8.2013 10.19


netissä! Lue lisää agen.fi lksw www.vo

Golf Variant on hiljainen, tasapainoinen ja vakaa ajaa. painamalla muuttaa enemmän urheilulliseksi tai vaihtoehtoisesti mukavuuspainotteiseksi. Järjestelmää tukee ajoprofiilin säätömahdollisuus, jonka avulla voidaan korostaa muun muassa ohjauksen ja vaihteiston luonnetta taloudelliseen tai urheilulliseen ajoon.

Maksimivoima, minimikulutus Volkswagenin ympäristövastuullinen ajattelutapa yhdistettynä BlueMotion-teknologiaan antaa autoilijalle mahdollisuuden nauttia autoilusta niin, että se kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Volkswagen Golf Variant -malliston moottorivalikoima sisältää kaikkiaan seitsemän taloudellista sekä päästöiltään yhä pienempää BlueMotion-teknologialla varustettuja bensiini- ja dieselkäyttöisiä TSI- tai TDI-moottoria, joiden keskimääräinen polttoaineen kulutus on 15 prosenttia edellisiä alhaisempi.

Koeajoautomme oli varustettu 6-vaihteisella käsivalintaisella vaihteistolla ja 110 kW (150 hv) TDI-dieselmoottorilla. Tukevan alaväännön ansiosta Golf Variantia on helppo ajaa ruuhkissa, ja moottorin suurin vääntömomentti onkin 320 Nm laajalla käyntinopeusalueella 1 750–3 000 r/min. Kurkistus koeajolenkin jälkeen tavaratilaan kertoo tilan kasvaneen edeltäjäänsä verrattuna roimasti 100 litralla 605 litraan. Tilaa voi suurentaa 1 620 litraan, taittamalla takapenkin selkänojat kahdessa 60:40-osassa eteen. Suuren takaluukun kautta tavaratilassa asioi vaivattomasti. Jos tavaratilaa tarvitaan maksimimäärä, irrotettava väliverkko sekä tavaratilan suojapeite voidaan kuljetuksen ajaksi kätevästi varastoida tilan välipohjan alle. Hyvä esimerkki uuden Golf Variantin fiksuista suunnitteluratkaisuista.

Bi-Xenon-ajovalot yhdistettynä Dynamic Light Assist -kaukovalojärjestelmään mahdollistavat ajon kaukovalot päällä ilman, että kanssa-autoilijat häikäistyvät.

Moottorivalikoima käsittää kaikkiaan seitsemän TSI-bensiini- ja TDI-diselmoottoria, joiden keskimääräinen polttoaineenkulutus on 15 prosenttia pienempi.

320 Golf Variantin 150 hevosvoimaisen TDI-moottorin suurin vääntömomentti on 320 Nm.

6-vaihteinen käsivaihteisto tai DSG-automaatti. Etuveto tai älykäs 4MOTION-neliveto, jonka saa 1.6 TDI sekä 2.0 TDI -moottoreiden yhteyteen.

Vo l k s w a g e n 1 3

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 13

22.8.2013 10.19


UUSI GOLF VARIANT

Isojen ominaisuuksien tilava perheauto Uusi Golf Variant tarjoaa ekstrasuuren tavaratilan, laadukkaan matkustusympäristön, dynaamisen moottoripaletin sekä paljon muita kuljettajan sekä matkustajien turvallisuutta ja matkustamismukavuutta lisääviä varusteita.

U

uden Golf Variantin edelliset sukupolvet ovat ylittäneet 1,8 miljoonan auton tuotantorajan. Golf Variant on designiltaan itsenäinen automalli, johon on helppo ihastua. Kyseessä ei siis ole kompromissien kautta toteutettu Golfin sisarauto vaan automalli, johon suunnittelijat pystyivät toteuttamaan kaikki ratkaisut puhtaalta pöydältä. Golf Variant sisältää useita tarkkaan hiottuja yksityiskohtia, joissa on huomioitu auton monipuolisuus arjen lukuisissa kuljetus- ja käyttötehtävissä. Uusi Golf Variant on edeltäjäänsä kookkaampi sekä kevyempi. Se on 2,8 cm pidempi, 1,8 cm leveämpi ja 2,3 cm matalampi. Peräti 5,7 sentillä kasvanut akseliväli vakauttaa auton ajokäytöstä ja se mahdollistaa myös suuremmat tilat etuja takaistuimilla sekä tavaratilassa. Kasvaneista mitoista huolimatta auton painoa on pystytty pudottamaan mallista riippuen jopa 105 kg. Keveyttä ei ole rakennettu turvallisuuden kustannuksella – päinvastoin: korirakenteissa on käytetty kuumamuovattua suurlujuusterästä, joka suojaa matkustajia esimerkillisellä tavalla koko auton pitkän eliniän.

Uusia innovatiivisia varusteita

Golf Variantiin on saatavana kolme eri varustetasoa.

GOLF VARIANTIN varustetasot ovat Trendline, Comfortline ja Highline. Kaikissa malleissa vakiona toimitetaan muun muassa kaarreajoa terävöittävä elektroninen tasauspyöränlukitus (XDS) sekä sekundäärisiä jatkotörmäyksiä ketjukolareissa vähentävä monitörmäysjarrutusjärjestelmä. Lisäksi saatavilla on muun muassa dynaaminen kaukovalojärjestelmä

Dynamic Light Assist, alustan jäykkyyttä säätelevä DCC, oman ajoprofiilin valintajärjestelmä sekä koko Suomen kattava reaaliaikaista liikennetietoa välittävä TMC-liikennetietopalvelu (Discover Media -navigaattorin yhteydessä).

Valittavissa on seitsemä eri moottorivaihtoehtoa.

Seitsemän moottorivaihtoehtoa GOLF VARIANTIIN on valittavissa seitsemän uuden sukupolven tehokasta, taloudellista sekä vähäpäästöistä TSIja TDI-moottoria, joiden keskimääräinen polttoaineenkulutus on pudonnut 15 prosenttia edeltäjistä. TSI-bensiinimootto-

14

reiden tehot alkavat 63 kW (85 hv) ja TDI-dieselmoottoreiden 66 kW (90 hv). Moottorivaihtoehdot maksimoivat voiman ja minimoivat kulutuksen, josta esimerkkinä 77 kW (105 hv) TDI, jonka yhdistelmäkulutus on 3,9 l/100 km ja päästöt vain 102

g/km. Mielenkiintoinen vaihtoehto on myös 90 kW (122 hv) TSI MultiFuel -moottori, jossa voidaan käyttää korkeaseosetanolin E85 lisäksi myös E10ja E5-bensiiniä. Myöhemmin moottorivalikoima täydentyy TGI BlueMotion -bio/maakaasuversiolla.

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 14

22.8.2013 10.19


Tavaratilan maksimikoko takaistuimet alas taitettuina on 1 620 litraa.

Tilaa kuljettaa GOLF VARIANTIN tavaratila on kasvanut edeltäjäänsä nähden 100 litralla 605 litraan. Tilan voi kasvattaa 1 620 litraan (+125 l) taittamalla takapenkin selkänojat kahdessa erikokoisessa

osassa eteen. Matala kuormauskynnys helpottaa kookkaiden tavaroiden siirtelyä. Tavaratilan välipohjan alle on suunniteltu säilytystilat pikkutavaroille sekä irrotettavalle väliverkolle ja tavaratilan

Etu- tai neliveto UUDESSA GOLF Variantin vakiovaihteisto on 5tai 6-vaihteinen käsivalintainen vaihteisto, jonka rinnalle on valittavissa moottorista riippuen 7- tai 6-vaihteinen kaksoiskytkimellä varustettu

DSG-automaattivaihteisto. 7-vaihteinen DSGkaksoiskytkinvaihteisto on mitoitettu 250 Nm maksimiväännölle ja sitä voidaan hyödyntää myös pienemmissä moottoreissa. 6-vaihteinen DSG

suojapeitteelle. Tilan maksimipituus kasvaa takaistuimen selkänoja eteen taitettuna 1 831 milliin ja etumatkustajan istuimen selkänoja eteen taitettuna (Comfortline, lisävaruste) 2 671 mm.

7-vaihteinen DSG-vaihteisto on mitoitettu 250 Nm maksimiväännölle.

mahdollistaa vaihteiston entistä paremman hyötysuhteen ja pienemmän polttoaineenkulutuksen. Golf Variant on saatavilla myös älykkäällä 4MOTION-nelivedolla.

Uudet Golf Variantit tulevat Zwickausta Uuden mallisukupolven myötä Golf Variantin tuotanto siirtyi Pueblasta Meksikosta Zwickauhin Saksaan, lähemmäs eurooppalaista autonostajaa. Golf Variantin lisäksi vuonna 1990 avatussa tehtaassa valmistetaan myös pystyperäistä Golfia ja Passat Sedania sekä koreja Phaeton- ja Bentley Continental -malleihin. Yhdessä mm. moottoreita valmistavan Chemnitzin tehtaan kanssa Zwickaun Volkswagen-tehdas työllistää noin 8 500 työntekijää. Golf Varianteja tehtaalta valmistuu 600 autoa päivässä. Zwickaun Volkswagen-tehdas on ns. Think Blue -tehdas, joka on sitoutunut merkittävään ympäristökuormituksen vähentämiseen osana kokonaisvaltaista Think Blue -ajattelua. Vuoteen 2018 mennessä ympäristökuormitusta on tarkoitus vähentää 25 prosenttia vuoden 2010 tasosta. Kuormituksen vähentäminen koskee niin CO2-päästöjä, jätteiden määrää, autonvalmistuksessa kulutettavaa energiaa per tuotettu auto kuin valmistuksen yhteydessä kulutettavaa vettäkin. Saksin osavaltiossa Saksan itäisessä osassa sijaitsevalla Zwickaulla on pitkät perinteet autonvalmistuksessa. August Horch aloitti autonrakennuksen paikkakunnalla jo 110 vuotta sitten. 1930-luvulla Saksissa valmistettiin Horchin lisäksi myös Wanderer-, DKW- ja Audi-merkkisiä autoja. Neljä merkkiä, jotka myöhemmin sulautuivat Auto Unioniksi ja sittemmin Audiksi. DDR:n aikana Zwickaussa valmistettiin Trabantmerkkisiä autoja vuodesta 1958 alkaen.

Uuden Golf Variantin edelliset sukupolvet ovat ylittäneet 1,8 miljoonan auton tuotantorajan.

Vo l k s w a g e n 1 5

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 15

22.8.2013 10.19


Joka perheelle omansa V

olkswagenin perheautovalikoimasta löytyy jokaiselle omansa, perheen koosta ja harrastuksista riippumatta. Perusperhe, kaksi aikuista, kaksi lasta ja peruskoira, tulevat toimeen vaikka Golf Variantilla. Mutta jos pääluku tästä kasvaa ja harrastukset monipuolistuvat,

16

tarvitaan jo järeämpää kalustoa. Silloin kysymykseen tulevat Volkswagenin maineikkaat tila-autot Caddy/Caddy Maxi, Touran ja Sharan. Näillä on kullakin oma ilmeensä ja oma luonteensa. Seuraavissa jutuissa esittelemme kolme tyytyväistä perhettä, jotka ovat valinneet omansa juuri tästä valikoimasta.

Caddy taipuu moneksi NE AUTOT ovat harvassa, joihin mahtuu mukavasti neljä lasta, kaksi aikuista ja mökkitavarat siihen päälle. Se on kuitenkin olemassa, Caddy Maxi. Hyvässä lykyssä sen voi bongata tässä lastissa jossain Vihdin ja Turun Kakskerran väliltä. Autossa on Ylen uutistoimittajan Mika Kriikun perhe, menossa mökille tai tulossa sieltä. Tyytyväisiä ovat niin etu- kuin takapenkkiläisetkin. Lapsista nuorimmat, eli 5- ja 8-vuotiaat, istuvat takimmaisella penkkirivillä, joka on sen verran muita ylempänä, että pikkuisimmat näkevät hyvin eteen, sivuille ja taakse. Keskirivin kansoittavat 13- ja 14-vuotiaat partiolaiset. Caddy on kokenut senkin, että ottaa kyytiinsä paitsi fillarin myös partiolaisten leirikamat aina telttoja myöten. Kuten isä Mika sanoo: – Tällaiset autot ovat harvassa.

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 16

22.8.2013 10.19


Tyytyväisiä ovat niin etukuin takapenkkiläisetkin. Autossa istutaan paljon

Tyytyväisiä ovat takapenkkiläisten lisäksi myös etupenkin aikuiset. Caddyn matkamittariin kelautuu vuodessa runsaat 30 000 kilometriä. Mökkimatka Kakskertaan on 150 kilometriä per siivu, ja Mika Kriikun työmatka Pasilaan Helsinkiin on edestakaisin sata kilometriä. Autossa istutaan yhdessä ja yksin niin paljon, että sen pitää olla iso ja mukava. Ja taloudellinen, Mika painottaa: – Edellinen tila-automme litki bensaa 11 litraa satasella, tämä Caddy dieseliä vain runsaat kuusi. Siinä on iso ero. Työmatkat ovat molemmilla aikuis-Kriikuilla pitkiä. Perheessä onkin kaksi autoa, välttämättömyyden pakosta. Eikö joskus kyllästytä ratin vääntäminen? – Eipä juuri. Vihdin ympäristö korvaa työmatkan rasitukset, Mika Kriikku kehuu kotikuntaansa. •

Kaasumiehen kaasuauto TOTTA KAI kaasumiehellä pitää olla kaasuauto. Gasumin huoltopäälliköllä Pasi Karhulalla se on Volkswagen Touran, ollut huhtikuusta saakka. – Ei kärytä, on ympäristöystävällinen, tulee käytössä edulliseksi, vääntää hyvin ja tehoa riittää, Karhula luettelee Touraninsa parhaita puolia. Karhulan voisi epäillä kehuvan kaasuautoaan vähän kuin viran puolesta, Gasumin mies kun on, mutta kyllä kiitokset tulevat myös sydämestä, eivät vain suusta. Se on Karhulan perheessä nimittäin jo toinen kaasuauto. Toinen on vanhempi vapaasti hengittävä Caddy. Koska se oli mieleinen, hankittiin Tourankin kaasukäytöllä. Sitä paitsi myös perheen muut osapuolet kuten vaimo, 3- ja 6-vuotiaat lapset sekä 30-kiloinen bokserinarttu ovat uuteen Touraniin tyytyväisiä kuten isä Pasikin. Ja heidän mielipiteeseensä ei isän kaasutausta vaikuta, ei ainakaan bokserin.

Tilaa ja taloudellisuutta

Pasi Karhula kehuu Touranissaan varsinkin sen korkeutta, tiloja, tehoja ja polttoainetehokkuutta. Bensa- tai dieselkoneen on vaikea kilpailla, kun kaksoisturbolla varustettu kaasu-Touran kulkee satasen neljällä kilolla eli kuudella eurolla, kotimaisella biokaasulla. Taloudellisuus ja ympäristökysymykset ovat perheelle tärkeitä, sillä äiti-Karhulalle työmatkoja kertyy päivässä 200 ja isälle noin 40. Rouvallekin kääntyy Pasin kertoman mukaan suu aina

Touran on perheessä jo toinen maakaasuauto. Taloudellisuus ja ympäristökysymykset ovatkin perheelle tärkeitä asioita.

Vo l k s w a g e n 1 7

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 17

22.8.2013 10.19


tää liittää trampoliiniin. Yhteisenä harrastuksena on laskettelu. Ja se on jo ihme, kun isä Vimpeli kertoo, että näillekään matkoille ei ole koskaan tarvinnut harkita suksiboksin hankintaa. Kaikki sukset ja nyssäkät mahtuvat Sharaniin, kun takarivin vasen penkki käännetään ylös ja keskirivin keskimmäinen penkki alas.

”Lasikatto ja kaikki”

Touranin korkeuden ansiosta myös takapenkiltä näkee hyvin. hymyyn, kun pääsee Touranin rattiin. Ja lapset tykkäävät Touranin korkeudesta, kun sinne saa kiivetä ja näkee hyvin. On se Pasi Karhulalle hyvä auto muuhunkin kuin perhekäyttöön: – Mentiin viisi miestä varusteineen Ilosaarirockiin. Harmi ettei kotiväki sopinut kyytiin, Karhula virnuilee. •

Hyödyllinen opetus SATTUNEESTA SYYSTÄ Tommi Vimpelin ykköskriteeri autonvalinnassa on turvallisuus. Hänen kolmen kohdan turvallisuuslistansa on seuraava: riittävä massa, hyvät turvatyynyt ja riittävä teho. Tämä ”sattunut syy” on se, että Vimpelin Volkswagen Sharanin etukulmaan rysähti tammikuussa Tampereen jäähallin lähellä toinen auto. Sharan meni lunastukseen, mutta ihmisille ei käynyt kuinkaan. Vasen etukulma meni tohjoksi, ovet vääntyivät, turvatyynyt laukesivat. – Oli aavemainen hetki istua turvatyynyjen keskellä kuin kuplassa ja haistella ruudin hajua, Tommi muistelee. Nopeasti kävi selväksi, että perhe selvisi naarmuitta. Yhtä nopeasti Vimpeli päätti, että uudessakin autossa tulee olla lujat pellit, hyvät turvatyynyt ja tehokas moottori päästä nopeasti ohi tai pois alta... Niinpä uudenkin auton merkki oli Sharan.

18

Tila riittää kaikille

Tommi Vimpeli on naistentautien erikoislääkäri Vammalassa, nykyisessä Sastamalassa. Työmatkaa Tampereen Tesomalta kertyy edestakaisin sata kilometriä. Mutta eivät työmatkat ole ainoa syy, jonka takia Vimpelin perhe tarvitsee tilavan auton. Oma mökki on Petäjävedellä 150 kilometrin päässä, appivanhempien mökki 350 kilometrin päässä Sulkavalla. Ja lapsia on kolme, jokaisella omat harrastuksensa. 11-vuotias Tuomo pelaa jääkiekkoa, 8-vuotias Eeva soittaa viulua, ja 6-vuotias Kaisa aloittaa syksyllä ”tramppavoimistelun”, jonka aikuinen yrit-

Tuomo pitää uutta Sharania kivana ja käytännöllisenä. Kiekkovarusteet mahtuvat hyvin, ja tilaa on niin paljon, ettei riitaa pikkusiskojen kanssa juuri tule. Eikä oikein voi tullakaan, koska ”iskä jättää silloin pysäkille”. Tytöt pitivät tammikuun kolaria vähän pelottavana, mutta ikävintä oli Eevan mukaan se, että pakkasessa piti odottaa tunti poliisia. Uutta autoa tytöt pitävät kivan värisenä. – Ja siinä on lasikatto, jonka voi avata, Kaisa muistaa mainita. Isä Vimpeli kehuu Sharaniaan myös sähköisesti avautuvista liukuovista ja kaukovaloautomatiikasta, jonka saa Bi-Xenonajovalojen yhteyteen. – Ei tarvitse kertaakaan räpsytellä valoja edes matkalla Ouluun. Vimpelit ovat varsinainen Volkswagenperhe. Rouvalla on oma Bora, ja isällä on ollut aiemmin Polo ja Passat. Yksi syrjähyppykin oli, tunnettu iso automerkki ja sen suurin ja tukevin malli, mutta siitä Tommi toteaa jälkikäteen vain että ”jos joku tuttava olisi ostamassa, kyllä varoittaisin”. •

Suksiboksiakaan ei ole tarvinnut hankkia, sillä kaikki tarpeellinen suksia myöten mahtuvat Sharanin tavaratilaan.

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 18

22.8.2013 10.19


www.volkswagen.fi

Volkswagen Passat. Koska elämä on valintoja. Valintaa tehdessä pitää olla vaihtoehtoja. Siksi Passat-mallisto onkin niin monipuolinen. Jo pelkästään moottorivaihtoehtojen kirjo on laaja. Valittavana on TSI-bensiini, TDI-diesel sekä TSI MultiFuel- ja TSI EcoFuel -voimanlähteitä eri teholuokissa. TSI MultiFuel -moottoreissa voidaan käyttää joustavasti etanolia sekä bensiiniä ja TSI EcoFuel -moottoreissa taas bensiiniä ja maakaasua/biokaasua.

Passat-paketti I, alk. 1.148,34 €1)

Passat Variant -paketti II, alk. 545,57 €2)

Passat-paketti III, alk 664,86 €3)

• Dynaamiset Bi-Xenon -ajovalot

• Lämmitettävä tuulilasi

• Radio- ja navigointijärjestelmä RNS 315

• LED-päiväajovalot ja -takavalot

• Lämmitettävät takasivuistuimet

• Matkapuhelinvalmius Bluetooth

• Pysäköintiavustin Park Assist 2.0

• Sähkötoiminen takaluukku

• Audioliitäntä MEDIA-IN

Passat Variant -bensiinimallisto svh alk.: autoveroton hinta 23.300 €, arvioitu autovero*) 6.949,67 €, kokonaishinta 30.249,67 € Passat Variant -dieselmallisto svh alk.: autoveroton hinta 25.430 €, arvioitu autovero**) 5.505,94 €, kokonaishinta 30.935,94 € Huolenpitosopimus alk. 35 €/kk (3 vuoden sopimus, 15 000 km/vuosi)

62,11 itin alk. 5

mm en lisälä in tö t y ä k e Polttoain hjain o o k · Kau - erillinen akku ja · Ajastin

€ 4)

Suositusvähittäishinnasto 5.6.2013 + jälleenmyyjäkohtaiset toimituskulut. *) CO2-päästöllä 142 g/km. **) CO2-päästöllä 113 g/km. Yhdistelmäkulutus 4,3 –9,3 l/100 km. CO2-päästöt 113 –215 g/km. 1)Autoveroton hinta 930 €, arvioitu autovero 218,34 €, kokonaishinta 1.148,34 € CO2-päästöllä 119 g/km. 2)Autoveroton hinta 445 €, arvioitu autovero 100,57 €, kokonaishinta 545,57 € CO2-päästöllä 116 g/km. 3) Autoveroton hinta 550 €, arvioitu autovero 114,86 €, kokonaishinta 664,86 € CO2-päästöllä 109 g/km. 4)Autoveroton hinta 465 €, arvioitu autovero 97,11 €, kokonaishinta 562,11 € CO2-päästöllä 109 g/km. Kuvan auto erikoisvarustein.

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 19

22.8.2013 10.19


Kesä kuskin paikalla Petra Sainion kesä kului Aputyttö Annukkana Volkswagen Transporterin ratissa. Hän kuljetti Rekolan Panimon oluita ravintoloihin ja kauppoihin pääkaupunkiseudulle ja välillä myös kauemmaksi, kuten Raumalle.

P

etra Sainio lastaa heinäkuisena aamuna olutlaatikoita Volkswagen Transporterin kyytiin Rekolan Panimolla Mäntsälässä. Päivän kierros on alkamassa. Nurmijärveläinen Petra sai loppukeväästä kutsun mieluisaan työhaastatteluun. Hän nappasi Aputyttö Annukan paikan, ja kesä sujui erikoisoluita valmistavan pienpanimon juomia kuljettaessa. Volkswagen-hyötyautojen Kesätyöpaikka vailla vertaa -kampanjassa Volkswagen tarjoaa kahdelle pienyritykselle kesäksi käyttöön auton ja nuoren työntekijän. Kesä on panimolla vilkasta aikaa. Petra kuljetti oluen valmistamiseen tarvittavia maltaita ja vei oluita lähialueen ravintoloihin ja kauppoihin. Lisäksi hän auttoi panimon muissa töissä. – Pullotin juomia, avustin huoltotöissä ja murskasin korianteria ja katajanmarjoja oluita varten, hän luettelee. Petra viihtyi työssä hyvin. – Autolla oli rentoa ajella ympäriinsä. Hommat olivat vaihtelevia, eikä aika käynyt pitkäksi.

Hän huomasi, että kulkupeli herätti liikenteessä paljon huomiota, ja ihmiset jäivät usein tuijottamaan erottuvaa pakettiautoa. Kampanja saa kiitosta myös Rekolan Panimoa pyörittävältä Jari Leinoselta. – Petrasta ja pakusta oli pienelle yritykselle todella paljon apua. Minulta vapautui aikaa oluen tekoon sillä aikaa kun Petra kuskasi tilauksia asiakkaille, hän iloitsee.

Petran kesätyö oli monipuolista, sillä kesä on panimolla sesonkiaikaa.

”Kulkupeli herätti liikenteessä paljon huomiota, ja ihmiset jäivät usein tuijottamaan erottuvaa autoa.”

20

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 20

22.8.2013 10.19


Vauhdikkaan kesän jälkeen Artun pesti Apupoika Anterona päättyi ja oli aika hyvästellä luotettava työpari Volkswagen Caddy.

Apupoika tuli tarpeeseen Arttu Hämäläinen työskenteli kesän Apupoika Anterona Ähtärin eläinpuistossa. Volkswagen Caddylle riitti käyttöä kesätyössä, jossa Arttu siirteli ruoka- ja juomakuljetuksia puiston alueella. JOENSUULAINEN Arttu Hämäläinen kuuli keväällä radiomainoksen, jossa Volkswagenhyötyautot haki kesätyöläistä Apupoika Anteron pestiin. Arttu valittiin satojen hakijoiden joukosta, ja nuori mies suuntasi muuttokuormansa kesän ajaksi Ähtäriin. Apupojan työssä Artulla oli käytössään Volkswagen Caddy, jolla hän kuljetti muun muassa ruokia ja juomia paikasta toiseen. – Kesätyö oli monipuolista yleismiehen hommaa, jossa auto oli jatkuvassa käytössä, Arttu kertoo. Päivittäisiä ajokilometrejä ei silti kertynyt paljon, sillä hän teki kuljetuksia lähinnä eläinpuiston sisällä. – Caddy oli tähän tarkoitukseen kätevä: se on kooltaan näppärä, mutta siihen mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Arttu huomasi, että autoilevalle apupojalle oli eläinpuistossa tarvetta. Kääntöpuolena oli, että päivät venyivät välillä pitkiksi. Työ oli Artun mieleen, ja hän löytää kampanjasta pelkästään hyviä puolia. – On hienoa, että nuorille tarjotaan mielekästä työtä. Kesätyökampanjasta on hyötyä kaikille osapuolille, hän kehuu. Kesän jälkeen Arttua odottavat uudet haasteet, kun hän suuntaa opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Sitä ennen edessä on vielä monta kesäpäivää Caddylla pörrätessä. Vo l k s w a g e n 2 1

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 21

22.8.2013 10.20


Voimaa ja varmuutta Volkswagen Golf GTI on urheilullinen auto, jossa voima ja varmuus yhdistyvät monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Ominaisuuksien monipuolisuutta vaaditaan myÜs huippusuoritukseen valmistautuvalta triathlon-urheilijalta.

22

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 22

22.8.2013 10.20


S

eitsemännen sukupolven Golf GTI:n erottaa nopeasti perusautosta. Suurten sivuilmanottoaukkojen poikittaiset listat tuovat keulan ilmeeseen terävyyttä. Ajovaloista konepellin yli A-pilariin suuntaavat muotopokkaukset korostavat GTI:n jäntevää ilmettä. Koko keulan poikki, osittain ajovalojen sisällä kulkeva punainen lista tarjoaa oman lisänsä GTI-ilmeeseen. Takana helman tummanpuhuvasta ilmanohjaimesta pilkistävät kiiltävät tuplapakoputket. Auton dynaaminen ulkoasu lupailee kuljettajalleen selvästi rankempaa suorituskykyä. Golf GTI voidaan luontevasti rinnastaa myös todellista lihasvoimaa ja kestävyyttä uhkuvaan triathlon-urheilijaan. Niin kutsutuissa Teräsmies-kilpailuissa urheilijalta vaaditaan kykyjensä täydellistä tasapainotusta vaativan suorituksen läpiviemiseksi. Triathlonin täysmatkalla kilpailuun kuuluu 3,8 kilometrin uinti, joka jatkuu 180 kilometrin pyöräilyosuudella. Viimeisenä päälle juostaan täysmaraton. GTI Golfissa urheilullisen imagon lupaukset lunastaa voimakas kaksilitrainen TSImoottori. Voimapesän kaikki 220 hevosvoimaa huolehtivat Golf GTI:n suorituskyvystä silloin, kun tarvitaan räjähtävää kiihtyvyyttä. Performance-versio tarjoaa vielä 10 hevosvoiman lisätehon. Vauhti kiihtyy nollasta sataan peräti 6,5 sekunnissa.

Urheilullista tunnelmaa Ohjaamon kuppimaiset etuistuimet antavat hyvän tuen. Nahkaisen ohjauspyörän sekä istuimien kangaspintojen saumoissa näkyvä punainen tikkaus nostattaa ohjaamon urheilullista tunnelmaa. Golfin parasta GTI-henkeä ilmentävät istuinpintojen puna-valko-harmaasävyinen ruutukuosi. Se on säilynyt GTI Golfin tunnuspiirteenä aina mallin esittelyvuodesta 1976 asti. Samanlainen hieno perinne on kuusivaihteisen manuaalivaihteiston golfpallon mallinen vaihdekepin nuppi. Triathlonissa kilpailija joutuu tasapainoile-

maan kestävyyden ja täyden suorituskyvyn välillä. Myös GTI:ssä räiskyvän suorituskyvyn rinnalla on määrätietoinen ja rauhallisempi luonne. Moottorin tarjoama reipas 350 Nm:n vääntö on matka-ajossa tervetullut vahvuus, joka tuo matkantekoon varmuutta ja mukavuutta. Tasainen ajotyyli palkitsee kuljettajan myös maltillisella kuuden litran keskikulutuksella. Heinäkuisen hämärtyvän illan GTI-verryttelylenkki vie herkullisen mutkaisille päällysteteille. GTI seuraa tarkasti kuljettajan hakemaa ajolinjaa. Kuusivaihteinen DSG-kaksoiskytkinvaihteisto on ajorytmissä valppaana mukana. Ohjaamoon kantautuva moottorin murina ja ajamisen nautinto tuovat hymyn huulille. Hiki ei vielä valu, joten tätä lenkkiä on pakko jatkaa!

Golf GTI:n ohjaamon kuppimaiset etuistuimet antavat hyvän tuen.

Finntriathlon 30 vuotta Suomalaisen triathlonin tiennäyttäjä on vuodesta 1983 järjestetty Joroisten triathlon-kilpailu Etelä-Savossa. Tämän kesän 30-vuotisjuhlakilpailuun otti osaa peräti 1 050 innokasta kilpailijaa Varkauden Laakkonen on toiminut monena vuonna Joroisten kilpailun sponsorina ja toimittanut kalustoaan kilpailuorganisaation käyttöön. Laakkosen Volkswagen-myyjä Juha Auvinen osallistui kilpailuun itsekin. – Triathlonissa viehättää sen monipuolisuus, aina treenaamisesta itse suoritukseen ja palkitsevaan maaliintuloon asti, Auvinen perustelee.

Vo l k s w a g e n 2 3

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 23

22.8.2013 10.20


30

Ilmajousituksen avulla Touaregin maavaran saa nostettua jopa 30 senttiin.

Tervemenoa maastoon

Uudistuneessa Touaregissa on kaikki ominaisuudet, joilla selvit채 haastavasta maastoajosta. Ainoa, mit채 en채채 tarvitaan, on kuskille paremmat hermot.

24

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 24

22.8.2013 10.20


A

jat vain, voit seurata noita valmiita renkaanjälkiä. Ei tämä kaadu, voit olla ihan rauhallinen, tuotepäällikkö Olli Tervonen vakuuttaa. Jepjep. Siinä vaiheessa kun kallistus alkaa olla Särkänniemen luokkaa, on rauhallisuus kokolailla kaukana. Hämeenlinnalaisen Ajoakatemian maastotestirata Katisten kartanon mailla tarjoaa kaikki mahdollisuudet testata auton suorituskykyä; on jyrkkiä nousuja, tiukkoja elephant steps -betonijärkäleitä, sivuttaiskallistusta ja mäkilähtöjä. Mutta kun alla on uusi Touareg, täytyy luottaa kulkupeliin ja ohjeisiin. Ja oikeassa Tervonen tietysti on; vaikka kallistus tuntuu auton sisällä hurjalta, auto lipuu kauniisti viistokallistuksen päästä päähän. Ei ongelmia pitävyydessä, sillä auto on suunniteltu kestämään suuretkin sivuttaiskallistumat vakaasti. Seuraavana vuorossa ovat elephant steps -betonit. Tämän ajoradan lisämukavuutena on se, että auto roikkuu hetkittäin kahden renkaan varassa ristiriipunnassa. Maahan koskee siis ainoastaan yksi etu- ja vastakkainen takarengas. Olo on auton sisällä todella absurdi,

Touareg uudistui – mikä muuttui? TOUAREGISTA on valittavana kaksi eri

versiota maastokäyttöön. 4MOTION soveltuu maastokäyttöön jatkuvan nelivetonsa ansiosta hyvin, 4XMOTIONiin on vielä lisätty muutamia rankempaan maastoajoon soveltuvia herkkuja. Näitä ovat mekaaniset lukot keski- ja takatasauspyörästössä ja auton maastossa ajokykyä parantava alennusvaihteisto. Auto on vetokyvyltään erinomainen. Lisäksi maavaraa saa ilmajousituksella kasvatettua tarpeen mukaan jopa 30 senttiin.

UUDISTUNEEN Touaregiin vakiovarusteisiin kuuluvat nyt 14 suuntaan sähkösäätöiset Vienna-nahkaistuimet, Bi-Xenon-ajovalot Dynamic Light Assist -kaukovalojärjestelmällä ja kattokaiteet. Uusilla ulkonäköpaketeilla voit muokata autostasi tyylisi mukaisen: Chrome & Style, Terrain Style tai R-Line.

Touaregista on valittavana kaksi eri versiota maastokäyttöön. Perinteinen 4MOTION sekä astetta väkevämpi 4XMOTION. Keskikonsolissa sijatsevasta säätimestä on helppo hallinnoida nelivedon eri asetuksia.

Kun kallistus alkaa olla Särkänniemen luokkaa, on rauhallisuus kaukana... mutta auto ei tunnu olevan moksiskaan. – Auto selviää ristiriipuntatilanteista hyvin. Tässä Touaregin neliveto-ominaisuudet tulevat esille. Automme on varustettu 4XMOTION-nelivedolla, jolloin keski- ja takatasauspyörästöjen mekaanisten lukkojen ansiosta meno on todella vakaata, sutimatta. Myös auton kori on todella jäykkä, vaikka auton jättäisi roikkumaan ja kiipeäisi itse autosta ulos, ovet toimivat normaalisti.

Apuna ABS ja alamäkiavustin Entä sitten jyrkät ylä- ja alamäet? Kun auton starttaa kohti jyrkkää soramäkeä ylös, voi huoletta luottaa Touaregin nousukykyyn. Alamäessä taas alamäkihidastin helpottaa elämää. – Off road -ohjelma tuo paljon sähköisiä avustimia. Alamäessä erityisen hyvä on alamäkihidastin, joka pitää vauhdin samana jarruttamalla itsenäisesti. Myös ABS mukautuu alustan mukaan. Sen jarrutussykli on pidempi kuin

tavallisen ABS:n, jolloin rengas uppoaa syvemmälle maahan ja hidastaa tehokkaammin. Tämä on nimenomaan maastoajoon tarkoitettu. Uskotaan. Silti hermo on pettää: Kun lähdetään jyrkkään alamäkeen, on lähes mahdotonta nostaa jalkaa jarrulta ja luottaa, ettei auto syöksy tuhatta ja sataa kohti mäntymetsää. Toimittaja tallaa automaattisesti jalkaa jarrulle, mutta kun lopulta jalan antaa kohota, alamäkihidastin hoitaa homman ja ottaa vauhdin kauniisti pois. Touareg tuntuu siis selviytyvän maastosta kuin maastosta. Ja sokerina pohjalla, tämä auto tulee myös säästämään karavaanareilta monet pariskuntien väliset riidat. Touaregimme on varustettu neljällä kameralla, ja peruutuskameran avulla pystyy autosta nousematta katsomaan, mihin vetokoukun osuttaa. Sangen kätevä laite kaikille, joiden aikomuksena on hinata peräkärryä, traileria tai asuntovaunua.

Vo l k s w a g e n 2 5

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 25

22.8.2013 10.20


Kun tila V ratkaisee Volkswagen Caddy palvelee muunneltavuudellaan kiitettävästi käyttäjänsä tarpeita. Tamlans Oy:n osaavissa käsissä tilaihme muuntuu todelliseksi monikäyttöisyyden ammattilaiseksi.

olkswagen Caddy edustaa käytännöllisyyttä ja vakuuttaa monipuolisuudellaan. Moottorivalikoima kattaa sekä TSI-bensamoottorit että vääntävät TDI-dieselmoottorit. Moottorien parina on kuusivaihteinen käsivaihteisto tai DSG-kaksoiskytkinvaihteisto. Caddyn muunneltava matkustamo tarjoaa hyvät tilat viidelle matkustajalle. Koriltaan 47 senttiä pidempään Caddy Maxiin mahtuu seitsemän kyytiläistä. Auton ominaisuudet on huomattu ammattiliikenteessäkin, sillä Caddy Maxi on kahden viime vuoden ajan ollut Suomen myydyin tilataksi. Tampereella toimiva Tamlans Oy on erikoistunut erikoisajoneuvojen valmistukseen. Yritys muokkaa Caddy Maxi -malleista esteettömiä ja monikäyttöisiä Pegabus-takseja. Autoihin asennettava taittuva ramppi mahdollistaa pyörätuolimatkustajan sujuvan kyytiin nousemisen.

Caddy Maxi on kahden viime vuoden ajan ollut Suomen myydyin tilataksi.

26

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 26

22.8.2013 10.20


47

Tilava Volkswagen Caddy Pegabusiin mahtuu

kuljettajan lisäksi pyörätuoli ja neljä muuta matkustajaa tai vaihtoehtoisesti kuljettaja ja kuusi matkustajaa. Muutostyö on laadultaan ja osiltaan Volkswagen-konsernin hyväksymä ja ajo-neuvolla on EU:n mukainen ajoneuvotyyppi-hyväksyntä kolaritesteineen. Valmistuvat autot yksittäiskatsastetaan Suomessa. Volkswagen Caddyn edut suunnittelu- ja valmistusprosessissa ovat auton tarkoitukseen sopiva perusmitoitus sekä taka-akselin rakenne. Myös suuren valmistajan korkea laatutaso on myötävaikuttanut mallin valintaan.

Varusteltu Lisävarusteista voidaan mainita mm. kokoon

Caddy Maxi on 47 senttimetriä perus Caddya pidempi.

taittuvat kahden hengen istuimet. Kun ramppi on taitettuna tavaratilan pohjalle, voidaan molemmat istuimet kääntää käyttöä varten esille. Tarvittaessa tilaa rullatuolimatkustajalle saadaan, kun käännetään istuimet sivuun, jolloin ne kulkevat aina auton mukana. Tehdasasenteisen takimmaisen takapenkin kiinnikkeet säilyvät muutostyössä muuttumattomina ja tehtaan penkki voidaan koska tahansa ottaa Caddy Pegabusissa käyttöön. Tamlansin taittopenkkien ansiosta Caddy muuntuu hetkessä pyörätuolitaksista seitsemän hengen tilataksiksi.

Esteetön Volkswagen Caddyn tavaratilan pohjaan asennetaan moduuli, jonka avulla lattiataso saadaan laskettua alemmaksi. Taittomekanismilla toteutettu jousikeventeinen ramppi tarjoaa pyörätuolille täysin esteettömän sisäänajon. Sisääntaitettuna ramppi muuttaa tavaratilan pohjan täysin tasaiseksi, aivan kuten alkuperäisessä, muuttamattomassakin autossa. Muutostöiden ajaksi rakenne tuetaan korigeometrian säilyttämiseksi ja valmis rakenne vastaa Caddyn alkuperäistä korijäykkyyttä. Ramppimoduulin lujitemuovinen upotusosa ja alumiinista valmistettu ajoramppi muodostavat kevyen mutta kestävän rakenteen. 80 cm leveä ramppi kantaa yli 300 kg:n painon.

Turvallinen Pyörätuolin kiinnittämiseksi kuljetus-tilaan asennetaan neljä turvavyökiinnikettä. Kaksi etummaista ovat sähkölukitteiset. Takimmaiset vyöt toimivat pikalukituksella. Pyörätuolissa istuvalla matkustajalla on käytössään Caddyn tehdasasenteinen kolmipisteturvavyö. Matkustajan ja pyörätuolin kiinnittäminen eri vöillä pienentää huomattavasti kolaritilanteessa tuoliin kohdistuvia voimia ja edesauttaa turvallista matkustamista.

Mukava

Ainoa ulkoisesti näkyvä muutos on takapuskurin jakaminen kolmeen osaan. Näistä keskimmäinen on liitetty takaluukkuun ja aukeaa sen mukana ylöspäin. Ramppimoduulin sovittamiseksi takatilaan vaihdetaan Caddyn polttoainetankki uuteen erimuotoiseen tankkiin. Takatilan ääni- ja lämpöeristystä lisätään matkustusmukavuuden varmistamiseksi.

Vo l k s w a g e n 2 7

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 27

22.8.2013 10.21


Apua maailmalle 150-vuotisjuhlavuottaan viettävän Suomen Punaisen Ristin kautta kulkee vuosittain tuhansia avustuspaketteja maailman eri kriisikohteisiin. SPR:n Kalkun logistiikkakeskuksessa avustuspakettien kuljetusten apuna on Volkswagen Caddy.

28

E

eva Pajunen, Lotta Löfberg ja Annemari Kirvesniemi SPR:n Keskustoimiston Tampereen etäpisteeltä ovat tulossa Joensuun Ilosaari-festareilta, jossa he olivat koordinoimassa vapaaehtoisia festareiden päihdetyössä. Volkswagen Caddy on ollut taas kovassa käytössä. Autoja hankittiin keväällä yhteensä yhdeksän, joista viisi on Helsingin Tehtaankadun keskustoimiston käytössä, kaksi Pihlajistossa ja kaksi täällä Kalkun logistiikkakeskuksessa Tampereella.

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 28

22.8.2013 10.21


ERU:t valmiina lähtöön

– Perillä näkee, miten pienikin apu, esimerkiksi yksi pressu voi olla jollekulle elintärkeä, SPR:n materiaalivastaava Riku Ässämäki sanoo

Tytöt purkavat Caddysta liikuteltavaa päihdetyön selviytymisasemaa. Matkassa on ollut myös festareilla jaettua Särkyvää-materiaalisettiä, jossa kerrotaan päihteistä laastareiden ja kondomin kera. Materiaalivastaava Riku Ässämäki ottaa tytöt tavaroineen vastaan. Hän on vastikään ollut järjestämässä viime kesän suururakkaa, SPR:n koulutus- ja esittelytapahtumaa Porin SuomiAreenalla. Siellä SPR pystytti esimerkiksi 81 evakuointitelttaa ja isoja hallitelttoja, joissa esiteltiin yleisölle SPR:n toimintaa sekä kotimaassa että katas-trofialueilla. Samalla koulutettiin, majoitettiin ja syötettiin satoja järjestön vapaaehtoisia. Nyt SuomiAreenalla käytettyjä tavaroita ollaan palauttamassa paikoilleen. Osa täytyy pestä, mutta sateen kastelemat teltatkin täytyy ensin levitellä kuivumaan, ennen kuin ne voidaan pakata odottamaan tositoimia.

Kansainvälistä katastrofiapua SPR:n Kalkun logistiikkakeskuksen varastossa on yllättävien tilanteiden varalta 1 500 perhetelttaa, 2 500 pressua, 15 000 huopaa, 4 000 hyt-

Talon toiselle puolelle on rakennettu näyttely Emergency Response Units -terveysyksiköistä. Yksiköt on suunniteltu nopeaan, muutaman tunnin varoitusajalla liikkeelle lähetettävään katastrofiapuun. Kirurgisine leikkaussaleineen, tarvikkeineen sekä lääkärin vastaanottotiloineen niissä voidaan hoitaa vaativiakin leikkauksia. ERU-yksiköistä rakennetaan katastrofialueille terveysasemia ja sairaaloita. Viime vuosina yksiköitä on lähetetty esimerkiksi Sierra Leoneen, Haitille, Zimbabween sekä Pakistaniin. Täällä järjestetään koulutuksia suomalaisille katastrofityöstä kiinnostuneille. Kursseilla harjoitellaan muun muassa teknisten apuvälineiden käyttöä, telttojen kokoamista tai muita perustaitoja. SPR:n henkilöreservissä on yhteensä noin tuhat henkeä, joista noin joka kymmenes on kerrallaan lähtövalmiudessa. Nyt odotellaan päätöstä hätäavusta Syyriaan. Kalkussa käy paljon ulkomaisia kouluttajia. Keskus on myös suosittu vierailukohde esimerkiksi koululuokille, terveysalan opiskelijoille ja SPR:n vapaaehtoistyötä tekeville.Kalkussa riittää vilskettä, ja Caddyilla kuljetettavaa. Hyvällä asialla ollaan. Keskuksen työntekijätkin kokevat työnsä palkitsevaksi, kun työn jäljet on nähtävissä konkreettisesti. – Perillä näkee, miten pienikin apu, esimerkiksi yksi pressu voi olla jollekulle elintärkeä, Ässämäki sanoo.

SPR:n henkilöstöreservistä joka kymmenes eli noin 100 henkeä on aina lähtövalmiina. tysverkkoa, 2 500 keittiösettiä ja paljon muuta valmiina lähtöön. Jos katastrofi niin vaatii, apupaketti saadaan matkaan maailmalle tarvittavien apujoukkojen ja kulkuneuvojen kanssa hyvinkin nopeasti. Logistiikkakeskus työllistää vajaat parikymmentä henkeä. Lisäksi keskuksessa työskentelee kolmisenkymmentä tukityöllistettyä, jotka lajittelevat ja pakkaavat SPR:n Kontti-ketjun kautta ja suoraan yrityksiltä tulleita vaatelahjoituksia. Vaatteita käsitellään vuosittain yhteensä 300 000 kiloa, ja puhtaat ja ehjät vaatteet paalitetaan ja toimitetaan eteenpäin Keski-Aasiaan ja Afrikkaan. Vastikään lähetettiin pari junanvaunullista vaatteita Kazakstaniin. Keskuksen tiloissa toimi aikoinaan Sakon asetehdas, ja osa tiloista on louhittu syvälle kallioon. Kallion suojissa pakataan nettikaupan kautta tilattuja SPR-tuotteita lähetettäväksi.

Kalkun logistiikkakeskuksen varastossa on aina valmiina muun muassa:

1 500 perhetelttaa

15 000 huopaa

2 500 4 000 keittiösettiä

hyttysverkkoa

Vo l k s w a g e n 2 9

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 29

22.8.2013 10.21


Toisen polven autokauppias Viitasaarelainen Jari Drake seuraa isänsä jälkiä Volkswagenyrittäjänä.

J

ari Drake, 51, on työskennellyt nuoresta pitäen isänsä Kalevin vuonna 1969 perustamassa autoliikkeessä Viitasaarella. – Olen kasvanut autokauppaan. Isältä siirtyi paljon tietotaitoa minulle. Nykyisin Jari Drake pyörittää Autotalo Drakea yhdessä vaimonsa Mirjan kanssa. Myös heidän tyttärensä Mia työskentelee perheyrityksessä. Kuinka työskentely vaimon ja tyttären kanssa sujuu? – Se on erittäin antoisaa. Olemme tottuneet siihen, että päivisin tehdään töitä yhdessä ja iltaisin vietetään perhe-elämää. Työasioistakin jutellaan paljon myös kotona iltaisin, Jari Drake sanoo. Mirja hoitaa muun muassa yrityksen kirjanpitoa. Jarin työnkuva on melko monipuolinen. Yrittäjän rooliin kuuluu autonpesua, henkilöstön johtamista – ja kaikkea siltä väliltä. Lähimpänä hänen sydäntään on kuitenkin autojen myynti. – Osallistun siihen niin paljon kuin ehdin. Tykkään asioida ihmisten kanssa – varsinkin, kun tässä on kehittynyt pitkäaikaisia asiakassuhteita. Sellaiset ovat tärkeitä pienellä paikkakunnalla, kuten Viitasaarella, jossa on noin 7 000 asukasta. Pitkät asiakassuhteet saavutetaan yleensä hyvällä asiakaspalvelulla, johon Autotalo Drakessa on panostettu. Yrityksen tulokset valmistajan teettämissä asiakastyytyväisyysmittauksissa ovatkin Suomen kärkeä. – Itsellä täytyy olla innostusta ja halua löytää asiakkaalle aina paras ratkaisu – niin automyynnin kuin huollonkin puolella. Siitä syntyy asiakastyytyväisyys, Jari Drake kertoo.

Jari ja Mirja Drake autotalonsa huollon sijaisajoneuvon selässä. Pyörällä voi tutustua veloituksetta Viitasaaren kauniisiin maisemiin.

KOLME KOHDETTA KAUPUNGISSA

Jari Draken matkavinkit Viitasaareen

1 30

VIITASAARI on tutustumisen arvoinen paikka. Täältä löytyy leppoisat järvimaisemat ja kaunista luontoa.

2

Tietoa Viitasaaren t tapahtumista löydä osoitteesta www.viitasaari.fi

VIITASAARELLA toimii talvella tosi hyvä hiihtokeskus: Sahis. Siellä käy paljon laskettelijoita ja lautailijoita myös naapurikunnista.

3

WILMA-MARKKINAT on suuri ja suosittu toritapahtuma. Se järjestetään joka vuosi juhannuksen jälkeen. Tapahtumalla on vuosikymmenten perinteet.

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 30

22.8.2013 10.21


01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 31

22.8.2013 10.21


Resumé

en mångsidig helhet. Golf GTI kan naturligt förbindas med en triathlon-idrottsman som utstrålar verklig muskelkraft och uthållighet. I Golf GTI löser en kraftig tvåliters TSI-motor in den sportiga imagens löften. Kraftkällans alla 220 hästkrafter sköter om bilens prestanda då explosionsartad acceleration behövs.

Tavastehus Körakademins terrängtest-

Volkswagen presenterade finländarnas storfavorit Golf Variant endast nio månader efter att nya, sjunde generationens Golf provkörts i Sardinien i Italien. Golf Variants trumfar är dynamisk formgivning, material av hög kvalitet, harmoniska proportioner samt tydliga karosslinjer förenade med större utrymmen. Till sin design är nya Golf Variant en stilig helhet. Bilen är tyst, balanserad och stabil att köra. Man har ytterligare lyckats förbättra förarkabinens akustik och därför är resekomforten på grund av ljudisolering, ergonomi och de stadigt formgivna sätena i toppklass. För första gången kan man nu till Golf Variant få DCC-elektronisk stötdämpningsreglering i tre lägen. Genom att trycka på en knapp kan man ändra stötdämpningen till sportigare eller alternativt mera komfortabel. Systemet stöds av möjligheten att reglera körprofilen. Med hjälp av den kan man betona bl.a. styrningens och växellådans karaktär mot sportig eller ekonomisk körning. Volkswagen Golf Variant -modellernas motorurval omfattar totalt sju ekonomiska TSI-bensin- eller TDI-dieselmotorer med BlueMotion-teknologi och allt mindre utsläpp 32

I VM-serien i rally är det dags för avgörande skeden. Volkswagen Motorsport kämpar redan under debutsäsongen allvarligt om båda världsmästerskapen. Volkswagen Polo R WRC:s set up ändras helt med tanke på de avgörande asfaltrallyna i Frankrike och Spanien i oktober. När Frankrikes nationalhymn ljöd i Jyväskylä Paviljongen efter att finska MMrallyt slutat, kunde man i ansiktena på Volkswagen-segrarna Sébastian Ogier och Julien Ingrassia se hur otroligt nöjda de var. Duons prestation på Mellersta Finlands grusvägar var rent av svindlande; de vann 12 av rallyts 23 specialsträckor, de tog ytterligare poäng på Power Stage specialsträckan samt satt nytt rekord på klassiska Ouninpohja specialsträckan. I Volkswagens familjebilsurval hittar varje familj sin egen. När familjen växer och hobbyna blir allt mångsidigare, behövs grövre fordon. Då kommer Volkswagens ryktbara flexbilar Caddy/Caddy Maxi, Touran och Sharan i fråga. Var och en har sitt eget uttryck och sin egen karaktär.

bana på Katinen herrgårds marker erbjuder alla möjligheter att testa bilens prestanda; det finns branta uppförsbackar, snäva elephant steps-betongblock, sidolutning och backstarter. Men när man kör med en ny Touareg måste man lita på bilen och direktiven.

Tamlans Oy som verkar i Tammerfors, har specialiserat sig på tillverkning av specialfordon. Företaget modifierar Caddy Maxi -modellerna till hinderlösa och mångsidiga Pegabus-taxibilar. I bilen monteras en hopfällbar ramp som möjliggör att en rullstolspassagerare smidigt kan komma ombord.

Via Finlands Röda Kors, som firar 150-års jubileum i år, skickas årligen tusentals biståndspaket till olika kriscentrum i världen. Vid FRK:s logistikcentral i Kalkku hjälper Volkswagen Caddy vid transporten av biståndspaketen.

Sjunde generationens Golf GTI är en sportig bil där kraft och säkerhet förenas till

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 32

22.8.2013 10.21


Volkswagen-myynti- ja huoltoverkosto. M = myynti H = huolto D = Direct Express -huolto V = välittäjä

Alajärvi Alavus Espoo Espoo Espoo Forssa Helsinki Helsinki Helsinki Helsinki Helsinki Huittinen Hyvinkää Hämeenlinna Iisalmi Ikaalinen Imatra Joensuu Jyväskylä Jyväskylä Jämsä Kajaani Kauhajoki Keminmaa Kerava Kitee Kokkola Kotka Kouvola Kuopio Kuusamo Lahti Laitila Lappeenranta Lieksa Lohja Maarianhamina Mikkeli Mikkeli Oulu Oulu Oulu Pieksämäki Pietarsaari Pori Porvoo Raahe Rauma Rovaniemi Salo Savonlinna Seinäjoki Suolahti Tammisaari Tammisaari Tampere Tampere Tampere Tampere Turku Turku Turku Vaasa Vantaa Varkaus Viitasaari Ylivieska

V V/H M/H H D M/H M/H H H H H M/H M/H M/H M/H V/H M/H M/H M/H D V M/H V/H M/H M/H V/H M/H M/H M/H M/H M/H M/H H M/H V/H M/H M/H M H M/H H D V/H M/H M/H M/H M/H M/H M/H M/H V/H M/H V H M M/H H (hyat) H H M/H H H M/H M/H M/H M/H M/H

Käyttöauto Oy Käyttöauto Oy Volkswagen Center Espoo Metroauto Oy Direct Express Otaniemi Forssan Laatuauto Volkswagen Center Helsinki Alppilan Autohuolto Oy Metroauto Oy Alppilan Autohuolto, Takkatie Veho Autotalot Oy Huittisten Laatuauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Niskan Auto Oy Autotalo Laakkonen Oy Jyväskylän Autotarvike Oy Jyväskylän Autotarvike Oy Ramppiauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Käyttöauto Oy Pörhön Autoliike Oy Autotalo Laakkonen Oy Veljekset Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Lehtoauto Ky LänsiAuto Kouvola Autotalo Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Autotalo Laakkonen Oy KK-Autoteam Oy LänsiAuto Lappeenranta Veljekset Laakkonen Oy Autotalo Lohja Oy, Lohja Bifa Ab Bilfirma Savilahden Auto Oy Savilahden Auto Oy Pörhön Autoliike Oy Suomen Autohuolto Oy Pörhön Autoliike Oy Veljekset Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Käyttöauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Käyttöauto Oy Pörhön Autoliike Oy Traktoauto Oy Savilahden Auto Oy, Savonlinna Käyttöauto Oy Paatelan Autokanava Oy Oy BN Bilservice Ab Autotalo Lohja Oy, Tammisaari Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Suomen Autohuolto Oy Laakkonen Lielahti Service Huoltokeskus Turun VV-Auto Oy LMS Service Turku Raskone Oy Käyttöauto Oy Volkswagen Center Airport Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Drake Oy Autotalo Antti-Roiko Oy

Teollisuustie 6 Telekuja 3 Piispantilantie 2 Koskelontie 19, Kehä III Miestentie 1 Haisiontie 172 Mekaanikonkatu 10 Karjalankatu 2 Neljäs Linja 3–5 Takkatie 7 Kutomotie 1 A Korkeakoskentie 75 Veikkarinkatu 7 Tampereent. 169 Marjahaankierto 9 Kortteenkatu 1 Vuoksenniskantie 111 Voimatie 4-6 Aholaidantie 2 Sorastajantie 4 (Ahjoauto) Manulankatu 1 Tikkapurontie 2 Katsastustie 1 Kauppakuja 6 Sarviniitynkatu 10 Kiteentie 48 Vaunumiehenkatu 4 Jylpyntie 6 Kymenlaaksontie Leväsentie 33 Huoparintie 8 Ajokatu 261 Kaukolantie 18 Myllymäenkatu 6 Pielisentie 82 Tammirinteentie 1 Vikingagränd Kalustekuja 1 Kaapelikatu 1 Nuottasaarentie 6 Visiolinja 4 Nuottasaarentie 6 Vilhontie 2 Permonkaarre 117 Korjuuntie 18 Ruiskumestarink. 4 Antinkankaantie 35 Kairakatu 13 Teollisuustie 25 Joensuunkatu 6 Mertajärventie 3 Pohjankaari 2 Äänekoskentie 771 Västanbyntie 1 Västanbyntie Hatanpään valtatie 42 Lokomonkatu 8 Paasikiventie 16 C Taninkatu 1 Rieskalähteentie 89 Helsinginkatu 25 Tiemestarinkatu 5 Rantamaantie 35 Kiitoradantie 2 Harjulantie 6 Hakkarilantie 2 Ratakatu 26

06-5572202 06-5150800 0105333400 010 6150 0105333841 03-4249300 0105333200 0753265510 0106150 0753265515 010569624 02-5601670 0103092800 0103092700 0102277200 03-2888400 05-4333733 0103092400 0207751500 0207751575 014-715250 0103096400 06-2313577 020 76244 09-875860 0108362000 02076244 05-2103900 0105252590 0103096000 02076244 03-8832200 02-8576500 0105252690 0103097500 019-33271 018-23300 015-320100 015-320100 020 76244 08-5540233 02076244 015-348480 02076244 02-6307300 0102277300 020 76244 044-5341800 02076244 02-7273000 015-51840 06-4185111 014-515511 019-2210200 019-2210210 03-2888111 03-2888111 0207431666 0102147050 02-338881 0207431661 0102320100 06-3156300 0105333600 0103096900 014-5772255 08-4112400

Vo l k s w a g e n 3 3

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 33

22.8.2013 10.21


Näe ja tule nähdyksi.

Suorita autollesi näöntarkastus. Hyvä näkyvyys on tärkeä osa liikenneturvallisuutta. Muista tarkistaa säännöllisesti ajovalojen kunto, teho ja suuntaus sekä tuulilasin vauriot. Myös tuulilasin pyyhkijät on hyvä vaihtaa uusiin tarpeeksi usein.

Tiesitkö että? Keskimääräisellä ajomäärällä pyyhkimen kumi liikkuu tuulilasilla n. 800 km puolessa vuodessa ja että pyyhitty pinta-ala vastaa n. 60 jalkapallokenttää. 2 sekuntia ilman vapaata näkyvyyttä 120 km:n tuntinopeudella vastaa 67 metrin matkaa, jolloin et näe mitään. Auringonpaiste, otsoni ja muut ympäristön olosuhteet vanhentavat ja heikentävät pyyhkimen kumeja. Erinomainen näkyvyys vaatii täysin toimivat etu- ja takapyyhkimet sekä vuodenaikaan sopivan tuulilasinpesunesteen.

Pimeällä normaalin näkökyvyn omaava ihminen käyttää vain viisi prosenttia näkökyvystään verrattuna päivänvaloon. Miltei puolet kuolemaan johtaneista onnettumuuksista tapahtuu pimeään aikaan. Tien ja ympäristön riittävä valaisu onnistuu vain, mikäli valot ovat oikein suunnattu ja kaikki osat toimivat oikein. Katsatustietojen mukaan joka viidennessä henkilöautossa on on vähintään yksi toimimaton lamppu ja joka kymmenennessä on liian korkealle suunnatut valot.

”Näe ja tule nähdyksi” on tärkein liikenneturvallisuuden periaate. Hyvän näkyvyyden huomiokyvyn takaamiseksi tarvitaan ensiluokkaista valaistusta.

”Näe ja tule nähdyksi” on tärkein liikenneturvallisuuden periaate.

34

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 34

22.8.2013 10.21


Volkswagenlasinpesuneste (-70°C) 1L G 052164M2

6,50 €

Polttimosarja H7 LongLife 000998204

30 €

Tuulilasin pyyhkijät Aero-tuulilasinpyyhkijänsulkasarja esim. Passat 2009-> 3C1998002

alk. 39 €

Vo l k s w a g e n 3 5

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 35

22.8.2013 10.21


vv-auto_group_hinnasto_uusi 14.8.2013 14:03 Page 1

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 36

vv-auto_

22.8.2013 10.21


vv-auto_group_hinnasto_uusi 14.8.2013 14:03 Page 2

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 37

22.8.2013 10.21


vv-auto_group_hinnasto_uusi 14.8.2013 14:03 Page 3

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 38

vv-auto_

22.8.2013 10.21


vv-auto_group_hinnasto_uusi 14.8.2013 14:03 Page 4

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 39

22.8.2013 10.21


40

Vo l k s w a g e n

01-40_VOLKSWAGEN 3 13.indd 40

22.8.2013 10.21

Volkswagen 3 2013  
Volkswagen 3 2013  

Volkswagenin asiakaslehti 3/2013