__MAIN_TEXT__

Page 1

M EI 2 017 MAGA ZINE VO O R EN DO O R HU URD ERS VAN ZAYAZ

Wonen in een zeecontainer

Klein huis, maar grote tuin

Stofhappen in Orthen

Lekkers uit de buurt

met een snufje extra aandacht buurt

1


Inhoud

3

Door Proper Jetje kent Edith bijna iedereen

4

Als wij iets doen, is er geen houden meer aan

6

Bijbuurten

8

Waar je voor zorgt, daar ga je van houden

Goede buren

Hambaken Events dendert door Kort nieuws, tips en weetjes

’t Zand wordt elk jaar mooier

9 Samen stofhappen 10

Rinus van Geurp en Jan Vonk over de renovatie van 98 woningen in Orthen

Bestuurder Mohamed Acharki gaat op de koffie bij… Theo Braams, in de flat van zijn ouders

12 Thuis Afgehaald, maar dan anders

Lekkers uit de buurt, met een extra snufje aandacht

14 Struisvogelpolitiek werkt niet!

Zayaz en gemeente trekken snel aan de bel bij betalingsproblemen

16

Social return op de bouw

18

Bijbuurten

Oud kantoor, nieuwe kansen Kort nieuws, tips en weetjes

20 Het koophuis voorbij

Wonen in een tiny house, zeecontainer of schottenkeet

22

Hoera! We zijn jarig!

23

Lien & Stien zijn blij met Rien

Zayaz viert haar tienjarig bestaan

Het seniorencomplex aan de Aartshertogenlaan heeft een huismeester

24 Ik vond haar meteen speciaal

Mieke is het buurmaatje van Zoya

C O L O F O N Buurt verschijnt twee keer per jaar voor alle huurders van Zayaz. Redactieadres Buurt Postbus 488, 5201 AL ’s-Hertogenbosch Redactie Marjon van Dinther (Zayaz), Laura van der Burgt, Berlicum, Chantal Wuijster, Skrebbel Communicatie, Rosmalen Ontwerp & opmaak Irene Pijnenburg, Plan C, ’s-Hertogenbosch Fotografie Marc Bolsius Drukwerk DekkersVanGerwen, ’s-Hertogenbosch. Aan deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen.


‘Door Proper Jetje ken ik bijna iedereen’ Edith van Dongen is een echte Bossche, ze woont al 33 jaar in de Schutskamp. De bewoners lopen de deur niet plat bij elkaar, maar door haar werk voor Proper Jetje heeft Edith veel contacten in de wijk. En daar vloeien vanzelf allerlei andere activiteiten uit voort.

Toen Edith in 1984 in de wijk kwam wonen, was ze de eerste van de tweede lichting. “Iedereen woonde hier al vanaf de oplevering; ze kenden elkaar allemaal. Wij voelden ons in het begin echt de vreemde eend in de bijt.” Dat gevoel van vroeger maakt dat Edith zich nog goed kan verplaatsen in de Syrische gezinnen die vorig jaar in de buurt kwamen wonen. “Zij spraken de taal niet eens, moet je nagaan hoe moeilijk het dan is. Ik steek die mensen graag een hart onder de riem. Als ze een goede start maken, verloopt hun integratie een stuk soepeler.”

Chocolade Aanbellen en een praatje maken - zo simpel kan het volgens Edith zijn. Samen met buurtgenoot Angelique Pelders doet ze dat regelmatig. Ze organiseren vijf keer per jaar een schoonmaakactie in de wijk; Proper Jetje genaamd. “Wij hebben 25 vrijwilligers die meedoen, een ongekende luxe. Aan het eind van het jaar gaan we bij

iedereen langs met een doos chocolade. Die persoonlijke waardering vinden we belangrijk.”

Betrokken En dan is Edith ook nog wooncoach en bezoekt ze minima elders in de stad. “Je moet het wel afbakenen, anders wordt het te veel. Maar soms hebben mensen gewoon even wat extra aandacht nodig. Als ze alles weer goed op de rit hebben, doe ik weer een stapje terug.”

Kent u of bent u iemand die, net als Edith van Dongen, zich inzet voor straat of buurt? Wat goed! Graag plaatsen we dat verhaal in de volgende Buurt. Laat iets van u horen via onze Facebookpagina of mail naar communicatie@zayaz.nl. Natuurlijk kunt u ook een van onze wijkbeheerders aanspreken.

buurt

3


‘Als wij iets doen, is er geen houden aan’ Tonny Keyzer, Jolanda Herber en Bert Donkersloot

Halloween, de ijzingwekkende start van Hambaken Events

#saamhorigheid is het motto van Hambaken Events. Want feest maak je samen!

4

buurt


Hambaken Events

Hoe een balletje kan rollen... Zó zit je aan de keukentafel kinderen te schminken en zó bedenk je met je broer een Halloweenfeest voor de buurt. Jolanda Herber en Bert Donkersloot gingen voortvarend aan de slag: Hambaken Events was geboren. Het idee was trick or treat voor de kinderen, maar binnen de kortste keren liep het ‘gigantisch uit de klauwen’, aldus Bert. Van het een kwam het ander: filmpjes over de griezelige Noorder Hein warmden de kinderen op voor het feest. Op de avond zelf joegen figuren met hakbijlen en grote snavels de buurtbewoners de stuipen op het lijf; er was een scare zone op het basketbalplein - véél te spannend voor de jongste bezoekers - en een wedstrijd voor de mooist versierde tuin. Kortom, een groot succes. De veertig kinderen die ze hadden verwacht, werden er uiteindelijk meer dan honderd. “Zo gaat dat eigenlijk altijd bij ons,” lacht Jolanda, “als wij iets doen, is er geen houden aan.” ‘Kei- en keileuk’ was het, in de woorden van Tonny Keyzer-Straatman, die zich al snel daarna aansloot bij de commissie. Een aanwinst, want Tonny lééft voor de wijk, vertelt Jolanda. Dat vindt Tonny nou ook weer overdreven, maar wel zegt ze stellig: “Als je iets wil, dan moet je er ook iets voor doen. Niet binnen gaan zitten klagen over de buurt, maar hup handen uit de mouwen!”

Wijkfeest met Rodeostier

De driemanscommissie komt inmiddels elke twee weken samen en het ene plan volgt het andere op. Nog geen maand na Halloween volgde het Midwinterfeest, en intussen zijn de voorbereidingen voor het grote wijkfeest op 1 juli in volle gang. Wat er staat te gebeuren? De ideeën buitelen over elkaar heen: van een rodeostier tot een countryhoek en van een demonstratie kickboksen tot een multiculturele foodstraat. Hoe dan ook, het gaat weer knallen. Laat dat maar aan deze drie over!

Vele handen maken licht werk Hambaken Events kan altijd enthousiaste vrijwilligers gebruiken! Iets voor u? Kijk op www.hambaken-events.nl of op facebook.

Agenda Wat staat er verder op de agenda? 1 juli Wijkfeest 13 oktober Movie Horror Dropping 14+ 27 oktober Hambaken Halloween 23 december Midwinterfeest

buurt

5


Houd de brandgang schoon ĂŠn veilig Woont u naast een brandgang? Fijn als die netjes en opgeruimd is. En wel zo veilig ook, want in geval van nood moet de brandweer erdoor kunnen. Zet er daarom geen afval of oude spullen neer. Houd de stoep schoon en snoei geregeld takken die de doorgang belemmeren. Misschien wel gezellig samen met de buren! Heeft u zelf niet het juiste gereedschap? Leen het gratis bij onze tuingereedschap uitleenservice. Meer weten? Kijk op zayaz.nl > onze projecten > sociale projecten > tuingereedschap uitleenservice

6

buurt

Handen uit de mouwen

Jaarlijks steken duizenden vrijwilligers waaronder onze koning en koningin - de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Ook in Den Bosch werd er weer hard gewerkt, dit jaar op 10 en 11 maart. In Antoniegaarde kreeg de muur een mooi kleurtje, zodat de fotoclub er kan exposeren. En in de Landstrekenlaan werden de tuinen klaargemaakt voor het voorjaar. Een geslaagde dag met een mooi eindresultaat!


’t Meijerke

Het begon ooit met een wekelijks kopje koffie voor buurtbewoners. “Maar noem het inmiddels gerust de

huiskamer van de buurt”, zegt Jetty Lobregt. Als drijvende kracht achter ’t Meijerke bedenkt ze telkens weer iets nieuws om de ouderen een leuke dag te bezorgen. “Ook uit andere wijken weten ze ons al te vinden; huisartsen sturen zelfs mensen naar ons toe als ze bijvoorbeeld eenzaam zijn.” Dat vraagt om ruimere openingstijden en nog meer activiteiten. ’t Meijerke is daarom voortaan elke maandag en dinsdag open van 14.00 tot 16.30 uur en op donderdag de hele dag. Jetty zou daar graag elke eerste woensdag van de maand aan toevoegen, van 16.00 tot 20.00 uur. “Dan kunnen we gezellig samen eten. Veel mensen vinden de avonden lang duren en dan is dit een fijn uitje. Een vrijwilliger is van harte welkom!” Jetty heeft meestal zo’n 15 bezoekers over de vloer. Hoewel mannen welkom zijn, bestaat het gezelschap vooral uit dames. Handwerkende dames, welteverstaan. Want de breigroep van ’t Meijerke is een begrip. Als hofleverancier van Oeteldonkse sjaals en sinds kort zelfs als officiële breigroep van het Nationaal Ouderenfonds.

Goed verzekerd voorkomt veel ellende Stel, de waterleiding van uw bovenburen knapt en u staat tot uw enkels in het water. Of erger nog: er breekt brand uit. Wat dan? Uw woning moet hersteld worden en misschien kunt u er een tijdje niet wonen. Met een inboedelverzekering voorkomt u hoge kosten. De verzekeraar vergoedt ook de schoonmaakkosten en in veel gevallen zelfs een tijdelijk verblijf ergens anders. Geen overbodige luxe dus, zo’n verzekering. Meer weten? Kijk eens op www.nibud.nl

Iets voor u?

Loop gerust eens binnen bij ’t Meijerke aan de Gervenstraat (tegenover Nieuwehagen, begane grond van Walstede). Vrijwilliger worden? Graag! Bel dan naar Jetty, 06 11 31 80 26 of mail haar op jetlobregt@home.nl

buurt

7


‘Waar je voor zorgt, daar ga je van houden’ Wie regelmatig door de wijk ’t Zand wandelt, ontdekt er elk jaar wel iets nieuws. Vogelhuisjes, geveltuintjes, leifruit, blauweregens. Schilderijen aan de muur, keramiek van kunstenares Christine Jetten. Lichtpatronen aan de Boschveldweg. Waar komt al die creativiteit en daadkracht in ’t Zand toch vandaan? “Het begint meestal in Groengroep ‘t Zand”, vertelt buurtbewoonster Ans de Vries. “Elk jaar bedenken we nieuwe dingen die de wijk mooier maken. Pas hadden we nog een rozenplantdag.” Het vinden van enthousiastelingen en budget is volgens Ans helemaal niet moeilijk. “Nee hoor. Je moet gewoon klein beginnen. Bedenk iets leuks voor één straat. Bel overal aan, om te kijken wie er mee willen doen. Prik een datum, maak een aankondiging en ga aan de slag. Je zult ontdekken dat instanties, bedrijven én bewoners best iets willen bijdragen als je met een goed idee komt. En als het eerste plan eenmaal is uitgevoerd, dan komen er vanzelf nieuwe. Waar je voor zorgt, daar ga je van houden. Zo wordt het steeds fijner in je wijk.”

8

buurt


Renovatie in Orthen

Samen stofhappen Rinus van Geurp heeft zijn drie weken stofhappen net achter de rug, buurtgenoot Jan Vonk is in mei aan de beurt. Maar liefst 98 woningen in Orthen worden grondig onder handen genomen. “Het zijn zware weken, zeker voor ouderen en gezinnen met kleine kinderen. Maar ze doen er alles aan om het leed te verzachten.” Eerlijk is eerlijk, de renovatie in Orthen was hard nodig. “Ik ben hier bijna 65 jaar geleden geboren. Ik kan me niet herinneren dat we ooit eerder zo’n grote renovatie hebben meegemaakt”, vertelt Rinus. “De huizen waren vrijwel niet geïsoleerd en het sanitair was stokoud. Wij hadden boven nog zo’n oud lavet met twee kranen; een warme en een koude. Het was niet meer van deze tijd.”

Alles nieuw Sinds de bouwploeg Rinus’ huis onder handen nam, heeft hij overal dubbel glas, spouwmuurisolatie, een nieuwe keuken, douche en toilet, een nieuwe meterkast, riolering en buitendeuren. Binnenkort wordt de buitenboel nog geschilderd, het dak opnieuw geïsoleerd en de schutting vervangen. “En dat alles zonder huurverhoging”, zegt hij tevreden.

Jan Vonk en Rinus van Geurp

Complimenten Bij Jan moet de verbouwing nog beginnen, maar er tegenop zien doet hij niet. “We horen wel terug dat mensen het zwaar vinden. Dat kan ik me best voorstellen, vooral als je ziek bent of een baby hebt. Maar Zayaz en de aannemer doen er alles aan om de ellende te beperken. Er is een proefwoning waar je kunt koken, douchen en wassen. Ze komen direct kijken als je klachten hebt en maken je huis netjes schoon als ze klaar zijn. Ik vind complimenten op zijn plaats.” Beide heren hopen dat na de renovatie ook de pleintjes in de wijk worden aangepakt. “Er zijn veel verschillende ideeën over de inrichting. Daarover moeten we het als buurt eerst eens zien te worden.”

buurt

9


Minder happig d Bestuurder Mohamed Acharki gaat op de koffie bij Theo Braams aan het Goulmy en Baarplein. In de flat waar eerst zijn ouders woonden. Batikdoeken, schaduwpoppen en kunstig houtsnijwerk; stap over de drempel en je waant je in verre landen. Hier woont een wereldburger. Theo Braams, ‘geboren Zaankanter’ en opgegroeid in Rotterdam, wilde altijd al weg, vertelt hij. “Veel te koud hier, ik hou van warmte. Ik vertrok op de bonnefooi naar Zuid-Afrika, bleef daar vijf jaar en woonde later in Singapore, Hongkong en Jakarta.” Mohamed: “Avontuurlijk! En uiteindelijk in Den Bosch terechtgekomen. Hoe lang inmiddels? Theo: “Sinds 1987. Twintig, nee dertig jaar alweer, time flies. Ik kreeg een huis in De Donk, geen beste buurt toen. Ik weet nog: ik gaf daar computerles op school. Hadden we twintig spiksplinternieuwe computers en binnen twee weken een inbraak – alles weg! De wijk is in de loop der jaren echt opgeknapt. En sinds twee maanden woon ik dus hier.” Mohamed kijkt verbaasd rond. “Twee maanden? Het lijkt alsof je hier al lang woont, hoe komt dat?” Theo lacht: “Natuurlijk door mijn eigen spullen, maar misschien omdat ik me hier zo thuis voel. Ik heb het overgenomen van mijn ouders, die hier jarenlang woonden.”

10 10

buurt buurt


Op visite

an Theo dacht ‘Goed geregeld!’ “Zo simpel was dat nog niet! Ik dacht, Zayaz zal wel happig zijn, een huis met vijf slaapkamers en een tuin ruilen voor dit kleine flatje. Maar zo werkt het systeem niet. ‘Niet voordringen, meneer’ en ik ging op de wachtlijst. Uiteindelijk kreeg ik het via WoonService, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Dan had deze prachtige vloer er misschien uit gemoeten, pure kapitaalvernietiging! Old fashioned misschien, maar dat ging me aan het hart, hoor.” “Snap ik. Je hebt een emotionele band met dit huis, het zou niemand iets kosten, en toch… Het systeem, daar lopen we zelf ook geregeld tegenaan. Maar zeg eens: je bent al dertig jaar huurder. Hoe doen we het? Zijn we zo vooruitstrevend en betrokken als we zelf graag denken of blijft het gewoon een stoffige corporatie?” Theo denkt even na. “Eigenlijk heb ik nooit zoveel met jullie te maken gehad. Een keer was ik echt pissig; dat ging over een stukje grond naast mijn huis in De Donk. Uiteindelijk is dat netjes opgelost. Over de oplevering van dat huis maakte ik me trouwens grote zorgen. Tegels op de vloer, granol op de muren, hout in de keuken; had dat eruit gemoeten, dan was ik zo vijfduizend euro kwijt

geweest. Ik sliep er gewoon slecht van. Maar jullie opzichter stelde me gerust en heeft zelfs nog met de verhuizing geholpen. Echt top!”

‘De telefoon, dat was vroeger een drama. Dat gaat stukken beter’ “En verder”, een schalkse blik richting Mohamed, “zorgen jullie in ieder geval goed voor jezelf, met dat schitterende pand. Ik ben er een paar keer geweest. Veel dames en weinig heren, viel me op, maar wel allemaal heel vriendelijk en behulpzaam. Nou, op eentje na dan, die vond ik nogal haaibaaierig. En de telefoon, dat was vroeger een drama. Dan zetten ze je in de wacht of beloofden terug te bellen en je hoorde er nooit meer wat van. Dat gaat stukken beter.”

“Goed om te horen. Verder nog tips voor ons?” “Wat ik écht leuk vond, was de wandeling door de Muntel vorig jaar op de Dag van het Huren. Eerst koffie bij het kloosterhotel, ik wist niet eens dat het bestond. Den Bosch is prachtig, een en al historie. Mooi om zo de stad te leren kennen en andere mensen te ontmoeten. Dat soort dingen mogen jullie wel vaker doen!” buurt

11


Thuis Afgehaald, maar dan anders

Lekkers uit de buurt, met een snufje extra aandacht Vindt u dit ook zo’n mooi idee? U leest er meer over op www.thuisafgehaald.nl Voor wie een kok zoekt: www.thuisafgehaald.nl/aanmelden en voor mensen die graag voor een ander wil koken: www.thuisafgehaald.nl/kokworden

12

buurt


Dagelijks smullen honderden mensen in Nederland van de maaltijden van kokende buurtgenoten. Met een schaaltje en een klein bedrag halen zij hun avondeten op bij een thuiskok in de buurt. Dat is het idee achter Thuis Afgehaald. Steeds meer mensen kunnen wel wat hulp gebruiken bij de avondmaaltijd. Omdat ze ziek zijn bijvoorbeeld, niet meer mobiel of omdat ze er alleen voor staan. Hoe fijn is het dan als er af en toe een buurtgenoot langskomt met een verse maaltijd? Daarom is Thuis Afgehaald uitgebreid met koks die net dat stapje extra willen doen. Met deze vrijwilligers maak je persoonlijke afspraken. Zo brengt hij of zij het eten thuis, desgewenst op vaste dag(en) in de week, en dieetwensen zijn geen probleem. Sinds kort kun je ook in Den Bosch een oproep doen voor hulp rond de avondmaaltijd; Thuis Afgehaald is hier gekoppeld aan Divers Welzijn. En óf het idee ook aanslaat in onze stad! Al 150 mensen gaven aan te willen koken voor een buurtgenoot die ze daarmee een groot plezier doen.

Monika Kowalewska

projectcoördinator bij Divers Razend enthousiast is ze over het initiatief. Monika: “Dit is echt een uitkomst voor mensen die wat ouder, ziek of slecht ter been zijn. En er ontstaan zulke leuke contacten! Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Zo is één van de koks een mevrouw wiens man is overleden, haar kinderen zijn het huis uit en ze vindt het zonde om alleen voor zichzelf te koken. Dus brengt ze een paar keer in de week eten naar haar buren. Maar we zien ook gezinnen die juist iemand gezellig bij hen thuis uitnodigen.” Monika’s eigen rol is ook niet verkeerd. Ze gaat hoogstpersoonlijk proeven en kennismaken bij nieuwe thuiskoks. “Onlangs mocht ik stoofschotel proeven bij een Surinaamse mevrouw. Niet normaal, zo lekker!” Vervolgens zoekt ze naar mooie matches tussen koks en buurtgenoten die wat extra hulp rondom het avondeten kunnen gebruiken. 

Anine Vloedgraven brengt elke maandagavond…

… lekkere Hollandse pot bij meneer Hoeben

Anine meldde zich begin dit jaar aan als vrijwillige thuiskok. “Het is zo’n kleine moeite”, vindt ze. Hoewel, eerst dacht ze gewoon wat extra te koken op maandagavond. Maar met de eigentijdse kost die bij Anine thuis op tafel komt, doet ze meneer Hoeben écht geen plezier. Hollandse pot moet het zijn: rodekool met verse worst, bloemkool met een papje, gehaktballetje. Dus kookt ze apart, ook geen probleem. “Soms vraag ik wat hij wil eten, soms bedenk ik zelf wat. Ik breng het warm en de week erop krijg ik de schaaltjes weer netjes schoon terug. Komt het zo uit, dan blijf ik even voor een praatje. Vooral als ik merk dat hij zijn verhaal kwijt wil, zoals nu over de aankomende renovatie. Daar is hij wat onrustig over. Ik vind het fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen. En meneer Hoeben is een gezellige man!”

Meneer Hoeben (72) woont al twintig jaar in Orthen. Hij vertelt: “In 2008 kreeg ik een herseninfarct en raakte ik in coma. Na twee maanden in het ziekenhuis mocht ik thuis verder revalideren. Mijn vrouw zorgde daarna voor me. Tot haar dood, drie jaar geleden, ze was pas tweeënzestig. Door het infarct begrijp ik niet alles meteen en mijn rechterbeen en -arm willen niet meer. Dus heb ik veel hulp nodig. De thuiszorg komt me twee keer per dag wassen, aankleden en medicijnen geven. En iemand moet me helpen met de post en de computer, want ik gooi alles in de war. ‘Wordt het geen tijd om te verhuizen’, vroeg iemand me pas. Ik had ‘m bijna met mijn stok geslagen. Nóóit ga ik hier weg, tot ze me moeten wegdragen! Daarom ben ik ook zo blij met Anine. Ze kan goed koken, lekker vlees met aardappels. En jus, véél jus, want zo ben ik het gewend.” buurt

13


Jantien: “Het aanvaarden van hulp lucht vaak enorm op”

14

buurt

Struisvogelpolitiek werkt niet!


We snappen best dat het even schrikken is: betaal je één keer de huur niet op tijd, neemt Zayaz meteen contact op. Door al bij de eerste maand huurachterstand naar oplossingen te zoeken, voorkomen we erger. Want een ding is zeker, bij geldproblemen werkt struisvogelpolitiek averechts. Sinds vorig jaar trekken onze incassomedewerkers al bij één maand huurachterstand aan de bel. De reden daarvoor is simpel: als de achterstanden eenmaal oplopen, wordt het steeds lastiger om eruit te komen. En van deurwaarders en ontruimingen wordt niemand gelukkig.

Overzicht scheelt veel

Soms zijn huurders met een eenmalig weekje uitstel al geholpen, maar soms is er meer aan de hand. In zo’n situatie maken we samen duidelijke afspraken over de huur; en als het nodig is, schakelen we extra hulp in. Zo kan woonlastencoach Jantien Petersen van de gemeente bij huurders op bezoek gaan. “Woningcorporaties melden mensen met betalingsproblemen bij mij aan. Ik neem dan zo snel mogelijk contact op, om te kijken wat we kunnen doen. Het maken van een overzicht van inkomsten en uitgaven scheelt vaak al enorm. Maar ik help ook bij het treffen

Gratis spelen

Voor alleenverdieners met een jaarinkomen onder de € 24.000,biedt Kanteel gratis peuterarrangementen aan. Kinderen vanaf 2,5 jaar kunnen twee vaste dagdelen per week gratis komen leren, ontdekken en spelen. U leest u er meer over op www.kanteel.nl/peuterarrangement.

van betalingsregelingen. Door mijn werk heb ik een groot netwerk en ken ik de regels, ik weet vaak waar mensen moeten zijn.”

Schaamte opzij

Huurders mogen de hulp van Jantien of haar collega’s ook weigeren, ze zijn niets verplicht. Toch merkt Jantien dat het aanvaarden van hulp vaak enorm oplucht. ”Als je je schaamte opzij zet en de situatie onder ogen ziet, ontdek je dat er een oplossing voor je problemen is.”

Eerste hulp bij geldzaken

Elke dinsdag en donderdag zijn er in Den Bosch bijeenkomsten voor iedereen die eerste hulp bij geldzaken kan gebruiken. Medewerkers van de gemeente, Juvans Maatschappelijk Werk en Bureau Sociaal Raadslieden zitten dan voor u klaar om u te helpen met al uw vragen over geld. Bel de gemeente voor exacte tijden en locaties: (073) 615 51 55.

Budget tips Wacht niet!

Verandert uw inkomen? Wacht niet tot er achterstanden ontstaan! Maak meteen een overzicht van uw uitgaven en bepaal wat u gaat schrappen.

Neem er twee

Werk met twee bankrekeningen. Op de eerste komt uw inkomen binnen, daarvan betaalt u automatisch alle vaste lasten zoals huur, gas, water en licht. Op de tweede stort u maandelijks geld voor de boodschappen. Alleen dat bankpasje gebruikt u. Zo weet u precies wat u te besteden heeft en hoeft u zich nooit zorgen te maken over de vaste lasten.

buurt

15


Oud kantoor, nieuwe kansen Op de plek van het oude kantoor van Zayaz aan de Ketsheuvel, verrezen het afgelopen half jaar 57 sociale huurappartementen onder de nieuwe naam Ordune. Vlak voor de oplevering spraken we op de bouwplaats met oude rot in het vak Bart Manders en de 19-jarige Mohamed uit Somalië. Een gesmeerde samenwerking. Drie jaar geleden kwam Mohamed met zijn familie aan in Nederland. Na anderhalf jaar in een asielzoekerscentrum in Heerlen, kreeg het gezin een woning toegewezen in de Hambaken. Mohamed deed de inburgeringscursus, leerde Nederlands en ging bij Weener XL aan de slag als inpakker. Hij liet zien wat hij in zijn mars heeft en kon al snel via social return* aan de slag op de bouwplaats van Ordune.

Aanpakker

Uitvoerder Bart Manders van Bouwbedrijf Hendriks uit Oss, is al 28 jaar leermeester. “Meestal heb ik jongens die bouwkunde doen op het mbo of vroeger de lts. Mohamed had nog niet eerder in de bouw gewerkt, maar er is altijd wel iets nuttigs te doen. Muren voorstrijken bijvoorbeeld of oude vloerbedekking van de trappen halen. Het belangrijkste is dat hij graag wil werken. Hij is altijd netjes op tijd en pakt alles aan. Zulke jongens hebben we graag”. Natuurlijk vraagt het wat aanpassing, van beide kanten. Zo vertelt Mohamed: “Op vrijdag moet ik eigenlijk naar de moskee voor het middaggebed, maar dat doe ik niet onder werktijd. Ik ga dan even apart zitten om te bidden.” Geen probleem, vindt ook Bart, die wel snapt dat het voor Mohamed niet altijd makkelijk is. “Hij spreekt al goed Nederlands, maar als wij Bosch praten onder elkaar, kan hij ons echt niet verstaan.” Tijdens het gesprek loopt ook Dennis Verkuijlen even binnen. Hij is Mohameds contactpersoon bij Weener XL, regelde de

plaatsing bij Bouwbedrijf Hendriks en neemt geregeld een kijkje op de bouw. Om zijn pupillen een goede start te geven, zoekt Dennis waar het maar kan naar kansen voor een opleiding of betaalde baan. Daarvoor bemiddelt hij tussen werkzoekenden, werkgevers en scholen. Zo gaat Mohamed binnenkort de cursus VCA (veiligheid op de bouw) doen en kijken ze samen naar de mogelijkheden voor een leerwerktraject: deels werken, deels naar school. Daar is wel een proefplaatsing voor nodig. Dennis gooit meteen maar een balletje op: “Kan hij dan geen stageplaats bij jullie krijgen, Bart?”

Ook voor de buurt

De 57 kleine appartementen zijn bedoeld voor spoedzoekers, starters, studenten en vergunninghouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning). Ook de San Salvator gemeenschap uit Orthen huurt en beheert twee ruimtes in Ordune. Pastor Franneke Hoeks vertelt: “Er komt een klein kantoortje en ruimte voor onze groepen. Maar bovenal willen we hier een fijne plek creëren voor de huurders én mensen uit de buurt. Wij hebben veel ervaring met vergunninghouders, we waren ook betrokken bij de noodopvang in Rosmalen. Het is vaak lastig voor hen om aansluiting te vinden. Hier willen we mensen uit het complex en uit de buurt met elkaar in contact brengen en een luisterend oor bieden. Er komt een dagelijkse inloop voor koffie en een praatje, en we willen met elkaar koken en eten. Hoe het er precies uit gaat zien, ontdekken we graag samen met alle bewoners!”

Social Return: voor wat hoort wat Zayaz vindt het belangrijk dat iedereen in onze samenleving meedoet en meetelt. Daarom verwacht zij als tegenprestatie van haar opdrachtnemers, in dit geval van Bouwbedrijf Hendriks, dat zij kansen creëren voor mensen die niet zo makkelijk aan een baan komen. Met goede begeleiding doen zij werkervaring op, wat weer betere vooruitzichten geeft op een vaste baan.

16

buurt


Social return bij verbouw kantoor naar appartementencomplex Ordune buurt

17


Onbezorgde Zomer Bent u de komende maanden dagjes weg of met vakantie? Breng uw buren dan op de hoogte. Zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er bewoond uitziet, bijvoorbeeld door post weg te halen of lampen aan te doen. Blijft u thuis? Doe dan hetzelfde voor uw buurtgenoten. Meld verdachte situaties altijd bij de politie.

App je buurt schoon

Kapotte lantaarnpaal? Vies bushokje? Gedumpte vuilniszakken? Voortaan appt u dit soort problemen en ergernissen ter plekke door aan de gemeente. Download de gratis app BuitenBeter. In vier stappen stuurt u de locatie, het probleem en foto door, zodat de gemeente er meteen werk van kan maken. Het was nog nooit zo simpel om uw buurt prettig te houden.

18

buurt


Hoe digisterk bent u? Kunt u wel wat hulp gebruiken in de digitale wereld? Dan zijn de nieuwe cursussen ‘Klik & tik’ en ‘Digisterker’ bij de bibliotheek een aanrader! Deze zijn speciaal voor mensen die nog weinig doen met de computer of tablet. Klik en tik is een beginnerscursus. Voor wie al wat meer ervaring heeft, is er Digisterker. De cursussen zijn gratis te volgen bij de bibliotheek (Centrum en Rosmalen). Lees meer op www.bibliotheekdenbosch.nl

Nog één en p o l s r e e k Op 19 januari 2017 begon de sloop van een aantal duplexwoningen aan de JP Coenstraat/ Dirk Hartogstraat in de wijk Schutskamp. Ze maken plaats voor 72 nieuwe appartementen, die dit voorjaar gebouwd gaan worden. “De appartementen zijn niet heel groot, ze hebben maximaal twee slaapkamers. Daardoor kunnen we de huurprijs laag houden”, vertelt projectconsulent Nathalie van Esch. “Alle generaties zijn welkom, maar oudbewoners hebben wel voorrang als we woningen gaan toewijzen.” Voorlopig is dit het laatste project waarbij Zayaz woningen sloopt en vervangt door nieuwbouw.

Honderden huurders vertellen Ruim 750 huurders hebben zich aangemeld voor het huurderspanel van Zayaz. In dit panel denken huurders mee over verschillende onderwerpen rondom wonen. Het eerste onderzoek ging over de staat en het onderhoud van de woning; het meest populaire onderwerp onder de panelleden. Maar liefst 450 huurders hebben onze vragen beantwoord. Wij zijn erg blij met deze enorme respons! Ook meedenken? Aanmelden kan via www.zayaz.nl/huurderspanel

buurt

19


Het koophuis voorbij Wytse Bakker woont in een tiny house

‘Ik leef nu veel meer buiten’ “Mijn huis in Zoetermeer staat te koop, maar ik werk al enige tijd in Den Bosch. Dat ik als proefpersoon tijdelijk in dit piepkleine huisje mocht wonen, was voor mij een uitkomst. Ik heb wel wat mooie designmeubelen moeten opslaan die hier niet in pasten, maar missen doe ik niks. Ik ben een expert geworden in het vinden van inklapbare of opblaasbare spullen. Het is een sport geworden om zo functioneel mogelijk om te gaan met de ruimte die ik heb. Ik leef veel meer buiten nu. Er staan altijd regenlaarzen bij de deur, die trek ik aan als ik naar de gezamenlijke moestuin loop, of eieren uit ga halen. Het is toch geweldig om zo elke morgen wakker te worden? Ik geniet ontzettend van de rust en de ruimte. Mijn tiny house heeft zonnepanelen en een composttoilet, ik belast het milieu dus niet. Ook de andere bewoners van Minitopia leven zo duurzaam mogelijk. We lozen ons afvalwater in een rietveldje, dat het water zuivert. Het is een manier van leven geworden waar ik me heel goed bij voel.” Meer weten over tiny houses? www.tinyhousenederland.nl

20

buurt


Tot oktober 2017 wordt Minitopia in De Slagen bevolkt door pioniers. Zij leven liever in een tiny house, zeecontainer of houten keet dan in een koophuis met een tophypotheek. ‘Je hebt veel minder nodig dan je denkt.’

Mieke Billekens woont samen met Thomas Trum in een houten keet

‘Ze staan gewoon op Marktplaats’ “Eerst huurden we een flat, maar we misten een tuin. Bij de vader van een vriend zagen we een schottenkeet in de tuin staan, ze worden vaak gebruikt als bouwkeet in de wegenbouw. We vonden het meteen geweldig: een houten bouwpakket! Ze staan gewoon te koop op Marktplaats, voor minder dan tienduizend euro heb je een hele mooie. Wij kochten de keet waar het tijdelijke VVV-kantoor van Den Bosch in heeft gezeten. Geen hypotheek voor ons dus, woonlasten hebben we nauwelijks. Vooral in het voorjaar is het hier geweldig. Vogels, eekhoorns, eenden… Alles komt voorbij. We genieten enorm van ons eigen stukje natuur. Het enige waaraan ik nog moet wennen, is de kou. Als je ’s winters thuiskomt, moet je eerst de houtkachel een uur flink stoken, voordat het een beetje aangenaam wordt. We vinden het jammer dat we hier over een tijdje weer weg moeten. Maar het huis is redelijk makkelijk te verplaatsen. We zouden het dus zo kunnen verhuizen naar een andere plek.”

Remko Boer woont in een zeecontainer

‘Ik kan best met minder ruimte toe’ “Ik huurde een groot appartement van 120 vierkante meter, voor ruim duizend euro per maand. En dan had ik niet eens een tuin. Ik was benieuwd of ik ook met minder tevreden kon zijn. Dus toen ik hoorde dat hier bij wijze van experiment een verbouwde zeecontainer te huur kwam, meldde ik me direct aan. Nu heb ik nog slechts 24 vierkante meter, en mijn huur is minder dan de helft. Ik heb wel wat spullen moeten opslaan en de was doe ik ergens anders, maar dat maakt me niks uit. Het slaat toch nergens op dat we allemaal een eigen wasmachine hebben, terwijl we hem maar af en toe gebruiken? We hebben veel minder nodig, als we meer zouden delen. Ik geniet enorm van de buitenruimte die ik hier heb. Kleine huizen met grote tuinen zijn er nauwelijks, en dat terwijl de groep eenof tweeverdieners zonder kinderen steeds groter wordt. Die hoeven helemaal geen groot huis, maar willen vaak wel een tuin. Ik zou het mooi vinden als er wijken kwamen, waar je je eigen huis kunt meenemen. Of als je een woonabonnement kon nemen, waarmee je kunt verhuizen naar ingerichte huurwoningen in allerlei steden in het land. Een beetje meer creativiteit in de woningmarkt mag best.”

buurt

21


Hoera! We zijn jarig! Dit jaar bestaat Zayaz tien jaar. Daarom organiseren we enkele leuke acties voor onze huurders. Heeft u zin in een zomerse picknick in de stad? Bent of kent u iemand die écht geholpen zou zijn met een klusser in huis? Ter ere van ons jubileum maakt u er kans op!

10 jaar 1 De

allerbeste buiten

Geniet u elke dag opnieuw van uw heerlijke tuin, balkon of het prachtige uitzicht vanuit uw huurhuis? Denkt u weleens: dit is echt de mooiste buitenplek van de hele stad? Doe dan mee met onze prijsvraag. Stuur vóór 16 juni een foto van uw ‘allerbeste buiten’ naar communicatie@zayaz.nl en maak kans op een geheel verzorgde picknick voor twee personen in Minitopia – ook al zo’n fijne buitenplek.

2 Tien

klussers staan klaar

Op zaterdag 7 oktober is het de jaarlijkse Dag van het Huren. Medewerkers van Zayaz grijpen die datum aan om tien huurders te helpen bij een klus in of om het huis, die zij zelf niet voor elkaar krijgen. Bent of kent u iemand die wel een paar extra handen kan gebruiken? Stuur ons dan vóór 16 juni een e-mail via communicatie@zayaz.nl en overtuig ons ervan dat we langs moeten komen. We gaan geen grote verbouwingen doen, maar eenvoudige klussen als schilderen, tuinieren of meubels in elkaar zetten nemen we met veel plezier aan.

3 Iedereen

in het zonnetje

Afgelopen maand viel er bij al onze huurders een zakje zonnebloempitten op de mat; onze manier om u in het zonnetje te zetten. We hopen dat iedereen de pitten zaait, zodat de hele stad komende zomer wordt opgefleurd met enorme zonnebloemen. We zien de resultaten graag terug op onze Facebookpagina. Geen groene vingers? Dan kunt u ze altijd nog opeten!

22

buurt


Lien & Stien zijn blij met Rien Sinds begin van dit jaar heeft het seniorencomplex aan de Aartshertogenlaan een huismeester. Bewoners Lien van Laarhoven en Stien Kerkhof zijn blij met de komst van Rini van Gelder. Lien woont al 22 jaar in haar appartement, Stien 12 jaar. Ze zijn tevreden met hun woning, maar als er een probleem is, trekken ze meteen bij Zayaz aan de bel. “Ze kennen me daar”, vertelt Stien. “Als er gedoe is in het complex, ben ik negen van de tien keer degene die er melding van maakt. Bij technische problemen staat Zayaz meteen klaar, maar bij problemen tussen bewoners is dat lastiger. Daar zijn natuurlijk ook geen pasklare oplossingen voor.”

Sinds januari komt Rini vier dagen per week even zijn ronde doen. “Ik vervang lampen, houd de hal en de galerijen netjes, repareer piepende deuren en meer van dat soort klusjes. En als het nodig is, spreek ik bewoners aan op rommel of overlast.” Lien en Stien knikken instemmend. “Ook dat is prettig. Rini kan als huismeester net wat meer zeggen dan wij als bewoners. Hij kan namens ons allemaal spreken.”

Zorgen voor elkaar Lien had al eens een brief gehad van Zayaz over de mogelijkheid om met het hele complex een huismeester in te huren, maar ze vond het veel te duur. Pas jaren later hoorde ze dat er al mogelijkheden waren voor € 4,- per huishouden per maand. “Ik besloot meteen alle deuren langs te gaan. 42 van de 60 bewoners stemden in met mijn voorstel; precies de benodigde 70%.” Ook Stien ging akkoord. “Er wonen hier alleen ouderen. Sommige mensen zijn al negentig, natuurlijk helpen we die met het tillen van boodschappen of vuilniszakken. Maar een huismeester kan toch net wat meer betekenen.”

Wilt u ook een huismeester in uw complex? Neem dan contact op met Zayaz Klantenservice: (073) 648 24 00 of kijk op www.zayaz.nl voor meer informatie.

buurt

23


Mieke is het buurmaatje van Zoya

‘Ik vond haar meteen speciaal’ Mieke Reijner zat net even van de zon te genieten in het Prins Hendrikpark, toen een jonge vrouw met een baby op het bankje naast haar kwam zitten. “Ze lachte en wees naar de bloem in mijn haar, zo kregen we contact. Ze sprak geen Nederlands of Engels, maar maakte duidelijk dat ze was gevlucht. We ontdekten dat we vlakbij elkaar woonden.” Mieke besloot Zoyas buurmaatje te worden. “Ik wil haar helpen een goede start te maken.” Normaal gesproken zou Mieke niet snel op het idee zijn gekomen om buurmaatje te worden. “Het Buurmaatjesproject is een initiatief van Divers; de organisatie waar ik zelf werk als opvoedondersteuner. Zo’n dubbele pet kan lastig zijn”, vertelt ze. Maar voor Zoya maakte ze graag een uitzondering. “Ik vond haar speciaal. Het was moedig dat ze me benaderde, ondanks dat ze mijn taal niet sprak. Ze wil echt iets van haar leven maken. Het is toch mooi om daarbij te helpen?”

Niks moet

Mieke bracht Zoya in contact met Vluchtelingenwerk en nam haar mee naar de Dreumesgroep van Divers, die ze zelf begeleidt. “Daar kwam ze in contact met andere moeders. Eén van hen werd een goede vriendin, die tevens voor haar tolkt. Dat helpt enorm. Ook introduceerde ik Zoya bij De Slinger en de bieb, waar taalles wordt gegeven. Daar is ze fanatiek mee gestart.” Mieke en Zoya bezochten tevens een nieuw koffietentje in de wijk, en een winkel voor tweedehands kleding. Veel tijd of moeite kost het Mieke niet. “Welnee joh! Ik moet niks, en Zoya ook niet. We vinden het gewoon leuk om af en toe samen dingen te ondernemen. Ik vind het geweldig om te zien hoe ze haar eigen weg vindt. Ze heeft mij steeds minder nodig.”

Bezoekadres Eekbrouwersweg 8 ‘s-Hertogenbosch

Openingstijden balie Ma t/m vrij van 8:30 tot 17.00 uur alleen op afspraak

Contact 073 - 648 24 00 klantenservice@zayaz.nl www.zayaz.nl

Storingen cv-installaties Kemkens 0412 - 63 05 55

Glasbreuk Glasservice Noord 073 - 641 74 39

Verstopping riolering Van der Velden 073 - 622 04 00

Profile for Woningcorporatie Zayaz

Bewonersblad Buurt, woningcorporatie Zayaz 's-Hertogenbosch, editie mei 2017  

Twee keer per jaar verschijnt ons bewonersblad Buurt. Een blad vol inspirerende verhalen van huurders en nieuws uit de wijken. In deze mei e...

Bewonersblad Buurt, woningcorporatie Zayaz 's-Hertogenbosch, editie mei 2017  

Twee keer per jaar verschijnt ons bewonersblad Buurt. Een blad vol inspirerende verhalen van huurders en nieuws uit de wijken. In deze mei e...

Profile for zayaz
Advertisement