Buurt - december 2022

Page 1

MAGAZINE VOOR EN DOOR HUURDERS VAN ZAYAZ • DECEMBER 2022 Tranen & Bossche bollen Kon het maar nóg sneller EEN GESCHENK UIT DE HEMEL Een thuis voor nóg meer mensen VERDUURZAMING: VOLLE KRACHT VOORUIT

COLOFON

Buurt verschijnt twee keer per jaar voor alle huurders van Zayaz. Redactieadres Buurt Postbus 488, 5201 AL ’s-Hertogenbosch Redactie Marjon van Dinther (Zayaz), Laura van der Burgt, Chantal Wuijster - Skrebbel Communicatie Ontwerp & lay-out Irene Pijnenburg - Plan C Fotografie Emmy de Graaf, BlikFoto Drukwerk DekkersVanGerwen. Aan deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen. inhoud 3 Goede buren Handen uit de mouwen, óók voor de buurvrouw 4 Weg met tocht, vocht en schimmel De Kruiskamp had op Burendag iets extra’s te vieren 6 Bijbuurten 8 Tot 2030 verduurzamen we 2x zoveel woningen Het is de beste oplossing voor de hoge energielasten, maar helaas niet de snelste 11 Buren helpen elkaar Heb je een uurtje? Geef het een ander 12 De Haren gaat nieuwe fase in Tranen & Bossche Bollen 14 50 jaar huren bij Zayaz Jubileumlunch bij de Soete Moeder 15 Denk nooit ‘dat overkomt mij niet’ Zayaz plaatst rookmelders in uw woning 16 Gewoon wonen mét zorg Tweeling Bert en Berry wonen in een zorgwoning van Fokus 18 Bijbuurten 20 Thuis! Bewoners vertellen hoe het hen bevalt op hun nieuwe plek 22 Een thuis voor nóg meer mensen! Hostel het Zwanenhuis geopend, eerste woningen STEK verhuurd 24 Dat verdient een bloemetje ‘Ik laat dat menske toch niet alleen zitten’

Handen uit de mouwen, óók voor de buurvrouw

Een buitenkansje, vond Karlijn het, een fijn appartement met een flinke lap tuin. Maar wat een werk! Samen met haar vader stroopte ze de mouwen op. Het gezamenlijke achterpad en de tuin van de buurvrouw namen ze in één moeite mee.

goede buren

Tegels eruit, groen erin! Steeds meer mensen doen het. Lees op pagina 18 over het NK Tegelwippen.

“Hoe zal ik het eens netjes zeggen? De tuin was niet zo goed onderhouden.” Ze lacht: “Of gewoon eerlijk: het was een bende. Van voor tot achter stenen, metershoog onkruid, verzakte schuttingen met planken om ze overeind te houden, een verrotte vlonder met tientallen bierblikjes eronder en een hoek die dienstdeed als kattenbak voor de buurtkatten. Zo zonde!”

Terras van oude tegels Karlijn kon er wel doorheen kijken. Een fijne, groene plek om te relaxen met kleurrijke bloemen, planten, vogels en vlinders, zo zou het worden. Makkelijker bedacht dan gedaan. Eenmaal bezig met beide schuttingen kwam van het één het ander. Links werd het overwoekerde achterpad opgeruimd, schoongemaakt en voorzien van een plantenborder. “En natuurlijk lieten we ook de buurvrouw rechts niet met de rommel zitten. We haalden het onkruid weg en met mijn oude tegels en tuinset maakten we een nieuw terrasje voor haar.”

Niet alleen voor eigen plezier

Onder het motto ‘durf te vragen’ benaderde ze Zayaz. “Ik had er zelf al flink wat geld, tijd en energie in zitten. Maar ik vond ook: de verbeteringen zijn niet alleen voor mijn eigen plezier. Als ik hier ooit wegga, zijn de volgende bewoners er vast ook blij mee. De algehele aanblik gaat erop vooruit. De bovenburen kijken niet meer uit op zo’n rommeltje en voor de directe buren zijn de schuttingen een heel ander gezicht. Maar omdat het mijn plan was, wilde ik hen niet om een bijdrage vragen.”

‘Miljoen kilo puin’ Zayaz stond er direct positief tegenover. Omdat we graag zien dat huurders hun tuin vergroenen én omdat Karlijn niet afwachtte, maar zelf aan de slag ging. Ze kreeg een tegoedbon van Groenrijk plus de tuinaarde die nodig is voor de beplanting. De afvoer van het puin regelt Karlijn samen met haar vader, maar Zayaz draagt wel bij in de kosten voor de stort. Karlijn: “Fijn, want het is ongeveer een miljoen kilo, haha!”

De Kruiskamp had op Burendag iets extra’s te vieren

Tocht, vocht en schimmel eindelijk verleden tijd

Op 23 september 2022 was het Burendag, een dag waarop buren overal in Nederland gezellige ontmoetingen organiseerden. Zayaz vierde deze dag in de Kruiskamp, op het veldje bij de Zeppelinstraat, Generaal Snijdersstraat, Smirnoffstraat en Van der Hoopstraat. We kozen niet zomaar voor de Kruiskamp; in deze wijk viel namelijk nóg iets te vieren: met de grondige renovatie van 338 huizen zijn de tocht-, vocht- en schimmelproblemen voorgoed verleden tijd. “Het is een enorme verbetering, we zijn heel tevreden”, zegt bewoner Sia van Rijn.

Goeie koffie, zonnetje, frietje erbij en gezellige klets; dat waren de ingrediënten die van Burendag in de Kruiskamp een succes maakten. Terwijl de kinderen knutselden aan vrolijke bijenhuisjes vol glitters, praatten de volwassenen over het wonen in hun buurt, hun ervaringen met Zayaz en natuurlijk ook de hoge energierekening. Bestuurder Mohamed Acharki van Zayaz kwam langs om een bloemetje te overhandigen aan de leden van Actiecomité Kruiskamp, om ze te bedanken voor hun inzet voor de wijk en te feliciteren met het resultaat van de renovatie. “Hij vertelde dat wij Zayaz hebben wakker geschud, toen we met ons zwartboek over de vocht- en schimmelproblemen op de stoep stonden”, zegt Sia van Rijn.

Rookmachine

Sindsdien is er een hoop gebeurd. De huizen werden grondig aangepakt; zo werden onder andere de muren en vloeren (beter) geïsoleerd, kwam er mechanische isolatie en werden tochtige kozijnen en daken beter afgedicht. Sia bood haar huis aan als proefwoning. “De aannemer zette een rookmachine bij mij neer, zodat ze precies konden zien hoe de tochtstromen liepen. Ook probeerden ze verschillende oplossingen uit voor het isoleren van de vloer.”

Gezond klimaat

Nadat de werkzaamheden waren afgerond, maakte Sia nog een ronde door de wijk en – op enkele laatste, kleine afwerkpuntjes na – is iedereen heel tevreden. “Je kunt van een huis uit 1965 natuurlijk geen nieuwbouwwoning maken, maar het binnenklimaat is nu wel een stuk comfortabeler én gezonder. Het is veel minder vochtig. We zijn blij dat Zayaz onze klachten uiteindelijk serieus nam. De communicatie tijdens de renovatie verliep soepel, de problemen zijn goed opgelost.”

4 buurt

Zo voorkom je vocht en schimmel

1 Ventileer constant! Zet een raampje op een kier, zet aanwezige ventilatieroosters altijd open en houd eventuele mechanische ventilatie aan op de laagste stand.

2 Zet na het opstaan uw slaapkamerraam minimaal tien minuten helemaal open, zodat de vochtige lucht naar buiten kan.

3 Zet tijdens wassen, koken of douchen altijd een raam open, tot minimaal een half uur erna.

5 Droog wasgoed bij voorkeur buiten of in een aparte, goed geventileerde ruimte.

6 Zorg dat de temperatuur in alle vertrekken altijd boven de 15° C blijft.

4 Droog na het douchen de wandtegels en de vloer.

7 Gebruik soda en lauw water om schimmel te verwijderen. Laat de muur goed drogen en verf hem daarna met schimmelwerende verf.

Op www.zayaz.nl/veilig-wonen vindt u meer informatie over het tegengaan van vocht en schimmel, of scan de QR-code voor een video. Heeft u alles geprobeerd en blijft u last houden van schimmel in huis? Neem dan contact op met onze Klantenservice, via klantenservice@zayaz.nl of 073 - 648 24 00. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Extern

adviseur Hans Hooiveld over het voorkomen van schimmel in huis

een oudere woning moet je meer je best doen’

“Als de waterdamp in je huis niet weg kan, slaat hij neer in de vorm van condens. Als je daar niets aan doet, ontstaat op den duur schimmel. Het tegengaan van vocht en schimmel vraagt veel van huurders die in een oudere, niet-geïsoleerde woning wonen. Zij moeten meer stoken en meer ventileren dan anderen. Bij nieuwbouwwoningen speelt het probleem nauwelijks, maar als je daar alle ventilatieroosters dicht houdt, wordt het evengoed vochtig en kun je ook last van schimmel krijgen. Het is dus altijd een combinatie van de staat van de woning en het gedrag van de bewoner.”

buurt 5 tips
‘Met

Win met de Waterbazencheck

Je ziet ze niet altijd, maar ons land zit vol Waterbazen. Mensen die niet klakkeloos alles door de wc of wasbak spoelen, die zorgen dat hun tuin of balkon er lekker groen bijstaat of zwerfvuil ruimen langs de waterkant. Bent u ook een Waterbaas? Doe de Waterbazencheck en win mooie prijzen. Neemt u een herbruikbare drinkbeker mee op pad? Veegt u het vet uit een koekenpan voor het afwassen? Dan scoort u punten! www.waterbazencheck.nl

Mooie praatjes, trap er niet in

Veel mensen voelen zich tegenwoordig veiliger op straat dan online. Niet zo gek, want iedereen krijgt wel eens te maken met cybercriminaliteit, van nepmails van banken tot valse WhatsAppberichtjes: ‘Mam, ik heb een nieuw telefoonnummer en mijn internetbankieren doet het nog niet. Kun je even wat voorschieten?’ Niet van echt te onderscheiden, dus blijf alert!

• Krijgt u een bericht van een ‘bekende’ met het verzoek om geld? Zorg dat u hem of haar eerst persoonlijk spreekt.

• Wees voorzichtig met ongewenste e-mails, berichten en telefoonoproepen. Klik niet op onbekende links.

• Onthoud dat banken en andere instellingen nooit om uw wachtwoord vragen.

• Versterk alle wachtwoorden (ook van uw wifi-netwerk) en gebruik ingewikkelde combinaties van nummers, letters en tekens.

• Zorg dat de systemen en programma’s op uw toestellen up-to-date zijn en installeer antivirus software.

‘Gooi daar maar neer’

Dat lijken steeds meer mensen te denken. Vuilniszakken lukraak langs de weg, etensresten op straat, oude huisraad in de struiken… Het ziet er niet alleen rommelig uit, maar trekt ook ongedierte aan. Helpt u mee om de buurt netjes te houden? Zorg dat u de Afvalkalender in huis heeft of installeer de Afvalstoffendienst app. Gooi zelf niets op straat, raap rommel op en meld zwerfafval of illegale stort via het online meldingsformulier van de Afvalstoffendienst.

Van kaatsenbal tot skeelers

Kleuters van toen en kleuters van nu op het Taxandriaplein. Ter gelegenheid van 100 jaar De Muntel laat kunstenares Monique Broekman oude tijden herleven in de muurschildering op speluitleen De Hobbel. Na wat coronavertraging werd het kunstwerk afgelopen september officieel onthuld.

Typisch Marloes

Duurzame dingen

Misschien heb je mij eerder voorbij zien komen in BUURT, waarin ik, als huurder van Zayaz, vertelde over mijn passie voor natuur en duurzaam heid en de dingen die ik op dit gebied doe. Mocht je dit artikel gemist hebben, lees dan de uitgave van afgelopen juni via www.zayaz.nl.

Een aantal jaar geleden ben ik mij gaan verdiepen in duurzaamheid. Stapje voor stapje ging ik dingen ‘groener’ doen. Zoals minder vlees eten (ik eet inmiddels voornamelijk vegan) en meer recyclen. Recyclen is voor mij een breed begrip. Zo bouwde ik laatst een egelhuis van een afgeschreven IKEA-lattenbodem – waar inmiddels een egel in verblijft, hoe gaaf! – maar ook eenvoudiger dingen zoals het opvangen van regenwater in een regenton. Doe ik alles perfect ‘groen’? Zeker niet. Ik ben dan ook op ontdekkingsreis. En een reis moet vooral leuk zijn, toch?

Graag neem ik je mee op mijn ontdekkingstocht door onderweg wat tips en ervaringen met je te delen. Je vindt ze in BUURT, op de website en de sociale media van Zayaz. Voel je niet verplicht iets met mijn tips te doen. Haal er vooral uit waar je iets mee kunt of wat je leuk vindt!

Inmiddels worden de dagen donkerder en kouder, terwijl de gasprijzen nog steeds hoog zijn. Een warme trui aantrekken zodat de verwarming een graadje lager kan, vind ik voor de hand liggen. Het werkt goed. Net als het plakken van tochtstrips op deuren. Logisch. Doen! (Pas toen ik dit vorig jaar deed, besefte ik hoe veel kou er onder de deur door kwam.)

Dus mijn eerste tip? Wanneer ik achter mijn computer aan het werk ben, leg ik een warme kruik onder mijn voeten. Want warme voeten betekent een warm lijf, is mijn ervaring. Samen met die warme trui en de tochtstrips kan mijn thermostaat zo twee graden lager. Ga jij het proberen? Laat me weten of het voor jou werkt!

Heb jij een andere goede of leuke tip op het gebied van duurzaamheid of natuur? Mail me gerust, vind ik leuk! Dat kan via communicatie@zayaz.nl.

bijbuurten

Wie weet beter wat goed is voor huurders dan de huurders zelf? Het Stedelijk Huurders Platform (SHP) controleert het beleid van de gemeente en woningcorporaties. De leden steken hun ‘voelsprieten’ uit om te weten wat er leeft in de stad. Zo kunnen ze goed advies geven over bijvoorbeeld woonlasten, energiearmoede en duurzaamheid. Het SHP is op zoek naar nieuwe leden die zich willen inzetten voor de huurders in onze stad. Iets voor u? Kijk op www.huurdersplatform-shertogenbosch.nl of bel 073 61 29 192.

Link naar filmpje

buurt 7
Denk mee, doe mee, beslis mee
Wil je meer lezen of inspiratie? Kijk op www.zayaz.nl of op Instagram @typischmarloes.

Verduurzamen is de beste oplossing voor de hoge energielasten, maar helaas niet de snelste

Sinds de energieprijzen door het dak zijn gegaan, staat de telefoon van Richard van Maarschalkerwaard (onze programmamanager verduurzaming) en zijn collega’s roodgloeiend. Veel huurders vragen om betere isolatie en zonnepanelen, om de torenhoge energierekening te temperen: “Soms zijn mensen echt wanhopig, dat is ontzettend rot”, vindt hij. “Het liefst zou ik tegen iedereen zeggen: we staan morgen bij u op de stoep. Maar dat gaat niet. Toch gaan we wel versnellen: tot 2030 pakken we twee keer zoveel woningen aan als gepland. Dan moet de helft van ons bezit zijn verduurzaamd. Het is de beste oplossing voor de hoge lasten, maar helaas niet de snelste.”

Zayaz bezit in totaal ongeveer 13.500 woningen, waarvan we er elk jaar honderden verduurzamen. Je zou het bijna vergeten, maar de reden dat we hier zoveel aan doen, is het klimaatprobleem. We moeten met zijn allen minder en schonere energie gebruiken om de aarde leefbaar te houden. Sinds dit jaar kwam daar een tweede, dringende reden bij: de energieprijzen rijzen de pan uit. “Er is maar één manier om beide problemen voorgoed de wereld uit te helpen: onze woningen goed isoleren en ze aansluiten op groene energie, die ze het liefst zelf opwekken”, vertelt Richard.

6.000 woningen voor 2030

Zayaz wil tot 2030 ongeveer 6.000 woningen renoveren en verduur zamen. “Dat is ongeveer de helft van ons totale bezit, ontzettend veel. Het vraagt echt het maximale van onze aannemers en onze medewerkers”, zegt Richard. “De woningen met de slechtste energielabels en het hoogste verbruik komen eerst aan de beurt.

In 2028 moeten alle woningcorporaties vrijwel al hun woningen met energielabel E, F, of G hebben opgeplust; liefst naar energielabel A of B. Dat is landelijk zo afgesproken met de minister. Monumenten vallen niet onder die afspraak, maar Zayaz pakt die eveneens aan. Om huurders ook echt te laten profiteren van de isolatiemaatregelen, is landelijk afgesproken dat daar vanaf 2023 geen huurverhoging meer tegenover staat.”

Isoleren en van het gas af Zayaz stemt de volgorde waarin de woningen worden aangepakt, af met de gemeente ’s-Hertogenbosch. “Wij gaan vooral over het isoleren van onze woningen, zij gaan over het mogelijk gasloos maken van buurten”, legt Richard uit. “De gemeente gaat als eerste aan de slag met buurten waar een collectief warmtenet kansrijk lijkt en in de buurten waar relatief veel energiearmoede is. In die laatste buurten hebben wij ook vaak woningen met lage energielabels staan. Onze plannen sluiten dus goed op elkaar aan.”

Richard snapt volledig dat huurders liefst nú willen weten wanneer hun huis wordt aangepakt. “Begin 2023 publiceren we een lijst met complexen waar we het komend jaar gaan onderzoeken welke maatregelen er per woning nodig zijn. De daadwerkelijke verduurzaming van deze complexen wordt gespreid over de komende 4 jaar. Huurders krijgen een brief van ons zodra hun huis aan de beurt is.”

Slim combineren

Wat Zayaz ook vaker wil doen, is tussentijds doorpakken als we toch bij huurders aan het werk zijn. “Als Kemkens bijvoorbeeld de cv-ketel komt schoonmaken, kunnen ze meteen de eco-stand inschakelen. Dat kost weinig extra moeite, maar het levert huurders meteen iets op. En als onze wijkaannemers ergens aan de slag gaan met onderhoud, bekijken zij meteen of ze werkzaamheden slimmer kunnen combineren. Als ze bijvoorbeeld ergens het buitenwerk gaan schilderen, kunnen ze meteen het enkel glas vervangen.

8 buurt
‘Tot 2030 verduurzamen we zo’n 6.000 woningen, twee keer zoveel als gepland’

‘We blijven zoeken naar wat wél kan”

duurzaam

Voorwaarde is wel dat we op tijd aan de bouwmaterialen kunnen komen. Dat is tegenwoordig onzeker. Onze aannemers doen ontzettend hun best, maar als er ineens een glasfabriek sluit vanwege de hoge energiekosten, kunnen zij ook niets meer. Toch blijven we zoeken naar wat wél kan.”

Een ander idee dat Richard en zijn collega’s onderzoeken, is of het aanbrengen en bijvullen van spouwmuurisolatie naar voren gehaald kan worden. “Dat is relatief snel uit te voeren: je stuurt een vrachtwagen langs die de muren volspuit en klaar. Natuurlijk zorgen we er wel eerst voor dat we geen beschermde diersoorten in het nauw drijven. We hebben daar met de gemeente een vaste procedure voor afgesproken. Als we die volgen, kunnen we sneller aan de slag.”

Zonnepanelen

Zayaz doet dus haar uiterste best om nóg meer woningen nóg sneller te isoleren, maar Richard realiseert zich dat het desondanks niet voor alle huurders snel genoeg is. De tijden zijn in korte tijd enorm veranderd. “In het verleden lieten mensen zich niet altijd overtuigen van de voordelen van zonnepanelen, maar dat is nu echt anders: in de Haren doet 96% mee.

Ongeveer 1.600 woningen hebben inmiddels zonnepanelen en de teller loopt hard op. We bieden de zonnepalen steeds gericht per complex of gebied aan, de bewoners ontvangen dan een aanbod per brief. En ik zeg het nog maar eens: iedereen die de afgelopen jaren een aanbod voor zonnepanelen heeft gehad, kan er alsnog gebruik van maken.”

buurt 9
Richard van Maarschalkerwaard (midden)

Als corporatie kunnen we helaas niets doen aan de stijgende energieprijzen, hoe graag we ook willen. Wel kunnen we sneller woningen verduurzamen. In het interview op de vorige pagina leest u er meer over. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen.

Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen. Wat moet ik doen?

Eén ding is het allerbelangrijkst als u betalingsproblemen heeft: wacht niet, maar trek meteen aan de bel! Des te eerder bent u weer uit de problemen. U kunt zelf contact opnemen met de organisatie waarvan u de rekening niet kunt betalen, vaak is er een betalingsregeling mogelijk.

Maar u kunt ook gratis terecht bij Eerste Hulp Bij Geldzaken van de gemeente: (073) 615 51 55. U kunt daar ook zonder afspraak langsgaan, op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur. Het loket is ondergebracht bij Weener XL, Van Herpensweide 1, ’s-Hertogenbosch. De consulenten weten ook of u met uw inkomen in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag van € 1300,- en misschien ook voor andere vergoedingen door de overheid. Ook Zayaz denkt graag met u mee over het voorkomen van een huurachterstand. Nogmaals: hoe eerder u om hulp vraagt, hoe sneller er een op lossing komt!

Op www.zayaz.nl/achterstand leest u wat wij voor u kunnen betekenen.

Ik wil de centrale verwarming helemaal uitzetten. Is dat verstandig?

U bespaart er zeker geld mee, maar het is niet gezond! Door niet te stoken en niet te ventileren wordt uw woning vochtig, daardoor kunnen schimmels ontstaan. Daar kunt u reumatische en astmatische klachten van krijgen. Het is verstandig om de verwarming nooit lager dan 15 graden te zetten en te blijven ventileren, want droge lucht (van buiten) warmt sneller op dan vochtige lucht (van binnen). Meer over het voorkomen van vocht en schimmel leest u op pagina 21.

Kan ik mijn gasaansluiting laten afsluiten?

Ja dat kan, maar het is niet verstandig. Als u de woning over een tijdje weer op het gas wilt laten aansluiten, moet u hiervoor weer aansluitkosten betalen. Bovendien kan een onverwarmd huis gezondheidsklachten veroorzaken (zie hiervoor).

Zijn er alternatieven voor gas?

U kunt een elektrische kachel of een infrarood verwarmingspaneel aanschaffen. Daar bespaart u gas mee, maar het kost wel elektriciteit. Petroleum-, gas- of palletkachels en geisers zijn onveilig en daarom niet toegestaan. Zayaz maakt ook geen rookkanalen open, om op hout te kunnen stoken. Heeft u nog een open verwarmingstoestel dat u wilt verwijderen? Neem dan contact met ons op.

Kan ik zonnepanelen krijgen?

?Zayaz doet ieder jaar honderden huurders een aanbieding voor zonnepanelen. Voordat we zo’n aanbod doen, onderzoeken we eerst of de daken geschikt zijn en of er geen groot onderhoud aan het dak staat gepland. Ook appartementen kunnen in aanmerking komen. Bent u benieuwd of u een aanbod van ons kunt verwachten? Mail dan naar duurzaamheid@zayaz.nl. Heeft u al ooit een aanbod van ons gehad maar daar nog geen gebruik van gemaakt? Doe dat alsnog. Het bespaart u echt veel geld. U kunt dan rechtstreeks contact opnemen met Kemkens Solar, www.kemkens.nl/zonnepanelen/zayaz of (088) 5050 326.

Mag ik zelf zonnepanelen laten leggen?

Als u ons aanbod voor zonnepanelen liever niet wilt afwachten, mag u het ook zelf regelen. In dat geval moet de installatie wel voldoen aan onze kwaliteitseisen. Daarom moet u altijd vooraf toestemming bij ons aanvragen. Op www.zayaz.nl/ zonnepanelen leest u er meer over.

Energie besparen?

Op www.zayaz.nl/duurzaamheid-in-de-buurt leest u wat wij doen aan duurzaamheid én wat u zelf kunt doen om energie te besparen.

10 buurt

Heb je een uurtje?

Peter is een buitenmens. En een doener. Hij wist al jaren: na mijn pensioen ga ik tuinieren bij mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Lekker buiten, bezig zijn met zijn hobby én iets voor een ander betekenen.

Zo gezegd, zo gedaan. Peter meldde zich aan als tuinvrijwilliger op de website NLvoorElkaar. Julie Meijers van welzijnsorganisatie Farent pikte hem er direct uit met de vraag zich aan te sluiten bij Team Door Noord. ”We zijn maar wat blij met mensen zoals Peter. Juist dit soort praktische hulp is zo welkom. In Door Noord helpen buurtbewoners elkaar met korte klussen: een boodschap doen, de hond uitlaten, meerijden naar het ziekenhuis, een kastje in elkaar zetten of een ander klein klusje in huis. Bedoeld voor mensen die het echt niet zelf kunnen, niemand anders kunnen vragen of een krappe beurs hebben. Door Noord is heel laagdrem pelig, voor beide kanten. De hulpvrager hoeft geen formulieren in te vullen, het gaat gewoon in goed vertrouwen en hopelijk kun je zelf weer iets terug doen voor een ander. En de hulpbieder zit nergens aan vast; je meldt je aan als vrijwilliger en beslist zelf of je een klus aanneemt. Geen langdurige trajecten, niks ingewikkelds, gewoon elkaar een handje helpen.”

‘Ik kan je wel zoenen’

Dit seizoen nam Peter al zo’n 25 tuinen onder handen bij mensen bij wie dat zelf niet lukt, bijvoorbeeld door een beperking. Hij knapt de boel op, haalt onkruid weg, snoeit bomen en struiken of verzorgt de planten.

“Een verwaarloosde tuin die er weer netjes uitziet, kan zo’n verschil maken voor mensen. Het is telkens weer bijzonder. Je komt op nieuwe plekken, ontmoet andere mensen. Ik heb inmiddels een paar ‘vaste klanten’, zoals een lieve, oudere dame. Zij is zo dankbaar, dan zegt ze ‘ik kan je wel zoenen!’ en overlaadt me het liefst met koffie, soep en chocomel. Hartstikke leuk, en natuurlijk maak ik een praatje, maar ik kom echt voor de tuin. Als ik zie dat er misschien andere hulp nodig is, geef ik dat door aan Farent. Ik doe het met heel veel plezier: met vrijwilligerswerk help je niet alleen anderen, het verrijkt ook je eigen leven.”

buurt 11
Heeft u af en toe een uurtje over? Bel Team Door Noord 073 – 206 80 88 of stuur een e-mail naar doornoord@farent.nl
Geef
Hoi buurman of buurvrouw! Help jij mee? Heb je weleens een uurtje over? Dan zoeken wij jou! Buurtbewoners hebben soms hulp nodig. Bijvoorbeeld door een keertje boodschappen te doen, een maaltijd te koken, een klein klusje in of rondom huis, maatjes contact of helpen bij buurtactiviteiten. Wil je weten wat je voor je buren kunt doen? Bel 073-206 80 mail naar doornoord@farent.nl. loop op maandag- of woensdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur binnen voor een kopje koffie/thee bij Door Noord in BBS Haren Donk en Reit, Ploossche Hof 85. Samen kijken we dan wat jij voor de buurt kan betekenen. Je krijgt de ondersteuning die nodig is én het is een leuke manier om je buren te leren kennen. Welkom!
het een ander
vrijwilliger

De Haren gaat nieuwe fase in Tranen & Bossche Bollen

“Het kostte kruim en tranen, maar er is ook heel wat gelachen én gevierd met Bossche Bollen”. Een krachtige samenvatting van Mirjam Lamme. Zij kijkt terug op 2,5 jaar Gebiedsontwikkeling De Haren. “De bewoners weten waar ze aan toe zijn, de plannen zijn duidelijk, er kan gebouwd worden.

Een mooi moment om het stokje over te dragen.”

De Haren was toe aan een flinke opknapbeurt. Daarnaast is de woningnood enorm. Het plan voor De Haren: een wijk met meer, goede en duurzame woningen, waar mensen fijn, veilig en samen kunnen wonen en leven. Programmamanager Mirjam Lamme startte eind 2019 en bracht na onderzoek door Zayaz en Architectenbureau KAW alle plannen en uitvoering bij elkaar. In drie delen: renovatie & verduurzaming, sloop & nieuwbouw en de sociale wijkaanpak #onzebuurt.

Je huis op z’n kop

De eerste fase van de renovatie is afgerond. “Ik zeg het graag zoals het is: het projectteam heeft het met elkaar fantastisch gedaan. De bewoners gaven een 8,7 voor netheid en snelheid van werken, de vriendelijkheid en vooral het resultaat. Toch was het niet eenvoudig, want we wilden de huurders zoveel mogelijk keuzevrijheid geven. Uiteindelijk koos 94% van de huishoudens voor het complete pakket. En geloof me: dat vraagt veel van de bewoners, je hele huis staat op z’n kop. In totaal worden 300 huizen gerenoveerd. Het duurt nog even voor iedereen aan de beurt is geweest; in de tussentijd wordt onderhoud dat niet kan wachten natuurlijk gewoon uitgevoerd.”

Stemmen over sloop

Zes locaties kwamen in aanmerking voor nieuwbouw. De bewoners van deze blokken konden voor of tegen sloop stemmen. Geen kleinigheid! Samen met een groep bewoners uit de zes blokken is een Sociaal Plan gemaakt, vanzelfsprekend voor de stemronde zodat mensen wisten waar ze aan toe waren. In vier woonblokken stemde een meerderheid voor sloop, bij twee blokken niet. Het plan geldt voor al deze bewoners. Op een enkeling na hebben degenen die voor sloop kozen een aanbod gekregen voor een nieuwe woning, een aantal is zelfs al verhuisd. Zij zijn daarbij persoonlijk begeleid door onze woonconsulenten die voor hen een woning op maat zochten. Met de huurders van de twee woonblokken die tegenstemden, spraken we een opknapbeurt af, omdat deze woningen nog 10 tot 15 jaar blijven staan.

Enthousiasme en zorgen

De wijkbewoners praten ook mee over de nieuwbouw. “In de acht buurtbijeenkomsten varieerden de reacties van ‘prachtig, ben heel benieuwd’ tot allerlei zorgen; over het aantal woningen, veiligheid, verkeer, uitzicht en nog veel meer. Zo gaf een aantal bewoners aan dat ze geen hoogbouw willen midden in de wijk, dat er genoeg groen en speelplekken moeten blijven en hoe ze willen samenleven. Natuurlijk houden we zoveel mogelijk rekening met de wensen van de bewoners. Tegelijkertijd hebben we meegegeven dat hoogbouw wel nodig is om aan de grote vraag naar woningen te voldoen. De architect is met de wensen van de bewoners en de eisen van de gemeente en Zayaz aan de slag gegaan. In december presenteren we de schetsen.”

Delen en ontmoeten

In De Haren gaat het niet alleen om huizen, maar vooral en juist om mensen. De Buurtkamer (Vierde Haren 59) is straks de plek om vragen, zorgen en ideeën te delen en om elkaar te ontmoeten. “Immers”, zegt Mirjam, “als je aan de Tweede Haren woont, weet je niet of iemand in de Derde Haren eenzaam is, of in de Vierde Haren geholpen zou zijn met een maaltijd. Er wordt al volop meegedacht, we hoorden onder meer over een naaiatelier, de buurttuin en een koffie-uurtje. Samen met onze partners en de bewoners gaan we kijken welke kansen er zijn om de wijk te versterken.”

Per 1 januari draagt Mirjam het stokje over aan de nieuwe ontwik kelaar. Ze is trots. “Op hoe we dit samen voor elkaar hebben gekregen. Op het projectteam en vooral op de bewoners. Het viel echt niet altijd mee, ze hebben het toch maar mooi gedaan!”

12 buurt
Mirjam Lamme

Een goed Sociaal Plan voor iedereen

Samen met dochter Jazz en hond Lola verhuisde Robert Gabriël afgelopen maart van de Tweede Haren naar de andere kant van de stad. Zij vertrokken als eersten uit de wijk, om plaats te maken voor de toekomstige nieuwbouw.

Robert woonde sinds november 2018 in De Haren. “Op het moment dat ik de verfroller op de muur zette, viel de brief over de renovatie in de bus. Ik heb toen toch alles geschilderd, maar verder niets meer aan het huis gedaan. Door de onduidelijkheid over renovatie of sloop heb ik er eigenlijk nooit een echt een thuis van kunnen maken. Het had ook gebreken, er moest echt wel wat gebeuren. En al hebben we altijd rustig gewoond in De Haren, wilde ik toch verhuizen toen we de kans kregen.”

Goed luisteren

Robert werd lid van de kerngroep; bewoners die samen met Zayaz en de Woonbond het Sociaal Plan zouden opstellen. De kerngroep luisterde goed naar de behoeften, ideeën en zorgen van hun buurtbewoners. “Wij wilden een goed Sociaal Plan voor iedereen: voor degenen die wel én niet wilden verhuizen. Dat heeft ons heel wat inspanning gekost. Uiteindelijk lag er een goed plan voor iedereen”, vertelt Robert trots, “met duidelijke afspraken over bijvoorbeeld vergoedingen, garanties en maatwerk.”

Robert en Jazz wonen inmiddels met plezier aan de Oeterselaan op West. “We wonen hier aan het hofje ook lekker rustig, net als in De Haren. En tegelijk dicht bij het Paleiskwartier, de binnenstad én de school van Jazz.”

Lees hier de complete verhalen deharenheefthet.nl/verhalen

Van De Haren naar

Hintham,

wie had dat gedacht?

Tot hun eigen verrassing verruilden Tini en Dymph Kennis na zo’n 25 jaren hun huis aan de Derde Haren voor een nieuwbouwappartement in Hintham. Volgens Tini hebben ze zelfs de beste plek!

Vorig jaar september was het moment van stemmen voor of tegen de sloop en vervangende nieuwbouw. Voor Tini en Dymph was het al duidelijk. Zij zouden verhuizen naar Hintham. “Toen onze woonconsulent voorstelde om eens naar een nieuwbouwlocatie aan de Henri Bayensstraat in Hintham te gaan kijken, verklaarde ik haar in eerste instantie voor gek. Hintham? Als Bosschenaar voelde dat toch alsof ik de stad uit ging”, aldus Tini.

Op onderzoek uit

“De volgende dag ben ik toch maar op onderzoek uit gegaan. En ik was meteen enthousiast.” Een dag later was ook Dymph om: “De buurt is rustig en netjes en er is veel groen, dus ik zag het wel zitten.” In de tijd daarna gingen ze regelmatig kijken, naar de stand van de zon en naar de voortgang van de bouw. Tini: “We zitten op de beste plek: één hoog en met alleen ’s morgens en begin van de middag zon in de woonkamer.”

Na hun ‘ja’ moest er veel geregeld worden. Spullen weggooien, sorteren, nieuwe spullen kopen, werklui inplannen en meer. En dat ging perfect: een half uur na de oplevering stond de stukadoor op de stoep en al snel volgden de vloer, nieuwe meubels en het elektrisch fornuis. Inmiddels genieten Tini en Dymph van hun nieuwe, gasloze huisje.

buurt 13

Lunch met een gouden randje

Wat een feest om ruim 50 mensen in het zonnetje te zetten die al 50 jaar of langer bij ons huren. We ontvingen hen in Kloosterhotel De Soete Moeder voor een heerlijke en gezellige lunch. De mooiste verhalen en ‘kende d’n dieje nog’ vlogen over tafel.

Zo vertelde een echtpaar dat zij voor hun eerste appartementje 37 gulden per maand betaalden. Later verhuisden meneer en mevrouw naar een iets groter huis voor 75 gulden. Dat waren nog eens tijden!

Ook hoorden we over de borg van 100 gulden die huurders betaalden aan de loodgieter. Als de klacht terecht was, werd deze hersteld en kreeg men het geld terug. Zo niet, dan werden de kosten ingehouden op de borg. En een meneer uit Zuid vertelde dat hij eerst op gesprek moest bij de huurdersvereniging. De buurtbewoners hadden dus voor het zeggen wie er welkom was in de buurt.

Aan een tafel met vijf bewoners bleken er drie te verhuizen naar de nieuwbouw aan de Klokkenlaan. Een echtpaar én hun

buurvrouw. Ze hebben door de jaren heen een goede band opgebouwd en het stel helpt de buurvrouw regelmatig. Ze kijken ernaar uit om samen te verhuizen.

Aan alle tafels werden volop herinneringen opgehaald. Verhalen van vroeger, wie woonde waar, wie kende wie, en weet je nog toen… Zowel de huurders als de Zayaz-medewerkers hebben genoten.

Dit was de eerste jubileumlunch. Omdat we de groep klein wilden houden, hebben niet alle ‘jubilarissen’ een uitnodiging ontvangen. Geldt dat ook voor u? Dan bent u de volgende keer van harte welkom!

14 buurt

‘Denk nooit: het overkomt mij niet’

Waar rook is, is vuur. En hopelijk ook een rookmelder! Want rookmelders kunnen levens redden. Sinds juli van dit jaar zijn ze verplicht in elke woning. Zayaz werkt hard om dat voor elkaar te krijgen. Helpt u mee? Voor uw eigen veiligheid.

Het is weer het seizoen van kachels, kaarsen en de kerstboom. Gezellig, maar niet ongevaarlijk. Reden te meer om te zorgen voor rookmelders. ”Het is de eenvoudigste manier om je tijdig te waarschuwen voor brand”, legt projectleider Patrick Polman uit. “Zeker ’s nachts. Als je slaapt ruik je niets en merk je benauwdheid niet op. Je kunt dus in je slaap komen te overlijden. Word je pas wakker door de hitte of knetterend vuur, dan ben je meestal te laat. Een rookmelder geeft je extra tijd om snel het huis te verlaten.”

Blij dat je ze hebt Sinds 2003 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van rookmelders. Sinds 1 juli van dit jaar geldt dat ook voor bestaande woningen. In de afgelopen maanden plaatsten we er al duizenden; zo’n 85% van alle woningen. Een mooi resultaat, maar we zijn er nog niet. We hebben alle huurders benaderd, per brief, telefonisch of met een bezoek. Toch zijn er nog te veel mensen waarmee we geen contact krijgen. We blijven deze bewoners benaderen en vragen hen met klem om mee te werken aan de plaatsing. Sterker nog: bij weigering kunnen we juridische stappen ondernemen. Dus laat de rookmelders plaatsen en denk niet ‘brand overkomt mij niet’. Want is het ooit nodig, dan ben je heel blij dat je ze hebt!

Geen gedoe met batterijen

Het plaatsen kost niet veel tijd; zo’n 10 minuten per rookmelder. We staan dus zo weer buiten. Heeft u zelf al rookmelders geplaatst, dan vervangen we ze toch door nieuwe, zodat we zeker zijn van de kwaliteit en betrouwbaarheid. Zo hebben de nieuwe rookmelders een sterke accu die tien jaar meegaat. U hoeft de batterijen dus niet te vervangen. Het staat allemaal op de instructiekaart die we achterlaten in de meterkast. Net als wat te doen bij een storing of gepiep, bijvoorbeeld bij te veel damp – of rook natuurlijk! – bij het koken. Verder vragen we u alleen om de rookmelders schoon en stofvrij te houden; gaat u de kamer schilderen, plak ze dan even af. Zayaz plaatst alleen rookmelders in de vluchtwegen. De oude rookmelders die we vervangen, kunt u zelf bijvoorbeeld in de slaapkamers ophangen.

Brand in de nacht

Fatale branden komen het meest ‘s nachts voor. Een paar tips:

• Houd ’s nachts alle deuren gesloten; bij brand in de keuken of het washok kan een dichte slaapkamerdeur levens redden.

• Zet de wasdroger niet ’s nachts aan en haal steeds het stof uit het filter.

• Gebruik alleen originele opladers. Namaak opladers worden zeer warm; op de bank of onder een kussen zijn ze bijna een garantie op brand.

• Bewaar de voordeursleutel op een vaste plek; bij paniek hoeft u niet te zoeken.

• Zorg dat de vluchtwegen in uw complex vrij zijn van obstakels en brandbare spullen.

Rondom Kerst

• Laat kaarsen of bloemstukken met kaarsen nooit onbeheerd achter.

• Koop alleen geteste lichtslingers/ versiering en gooi beschadigde verlichting weg.

• Gebruik geen echte kaarsen in de kerstboom.

buurt 15

Gewoon wonen mét zorg

In de Kruiskamp hebben Bert en Berry ieder een zorgwoning van Fokus. Vanbuiten is daar niets van te zien. En dat is precies de bedoeling. ‘We willen zo normaal mogelijk wonen, in een gewoon complex met allerlei verschillende mensen. Dit is ideaal.’

De 60-jarige tweeling – Bert is 10 minuten ouder – is geboren en getogen in Drunen. Tien jaar geleden bleek dat zij een spier ziekte hebben. Een nogal late diagnose, want als kind al hadden ze moeite met lopen. Inmiddels zijn beiden aan een elektrische rolstoel gekluisterd. Berry: “Het gaat nu best hard, we gaan snel achteruit.” Bert, nuchter: “Tja, het kan zomaar gebeurd zijn, dus leef met de dag.”

Eigen leven leiden De twintig Zayaz-appartementen zijn in beheer van Fokus, een landelijke zorgorganisatie die het anders aanpakt. Manager Youssef Marwan legt uit: “De bewoners huren bij Zayaz en kopen bij ons zorg in. Onze cliënten zijn mentaal gezond en hebben volledige regie over hun eigen leven. Zij kunnen 24 uur per dag een beroep doen op ADL-ondersteuning; hulp bij dagelijkse handelingen zoals opstaan, douchen of steunkousen aantrekken. Die eigen regie, daar gaan we ver in. Wil iemand zijn medicijnen niet, dan dringen we niet aan. Onze medewerkers zeggen ook niet: ‘u ziet er wat zwakjes uit, eet u wel genoeg groente?’ Dat zou jij toch ook niet willen?”

Niet bezwaard voelen Veel vrijheid dus en op elk moment iemand in de buurt voor hand- en spandiensten. Dat hebben Bert en Berry weleens anders meegemaakt. Bert: “Ik wil niet dat de verpleging om zeven uur voor de deur staat. Ik bepaal zelf wanneer ik opsta, al is het om half elf.” Berry: “Of de thuiszorg meldt ineens dat je voortaan een mantelzorger moet vragen voor je steunkousen. Dat is geen doen. Ik heb meestal twee keer per dag hulp nodig, Bert zo’n vier tot vijf keer. We kunnen op elk moment bellen en je hoeft je nooit bezwaard te voelen. Ideaal.”

Bert woont hier nu vijf jaar, Berry kwam er 2,5 jaar geleden bij. Bert: “Op zich erg genoeg dat Berry ook aangepast moest gaan wonen, maar tegelijkertijd wel gezellig. Eerst pakte ik de bus om hem op te zoeken. Nu zien we elkaar elke dag.” Ze drinken koffie, helpen elkaar en doen samen de boodschappen; om de paar dagen naar de Helftheuvelpassage. Verder bezoeken ze graag rommelmarkten, vooral de Snuffelmarkt in de Brabanthallen of de Miniatuurbeurs in Houten.

Twee techneuten

Sinds twee, drie jaar lukt werken helaas niet meer. Berry was autocad-tekenaar en Bert computerreparateur. Het blijven echter techneuten: Berry is dagelijks in de weer met zijn 3D-printer en Berts woonkamer lijkt wel een reparatiehal vol snoeren en stekkers. Kortom, aan het koppie mankeert niks. En gelukkig maar, want die vrijheid heeft ook een keerzijde.

zomaar gebeurd zijn, dus leef met de dag’

‘Tja, het kan
16 buurt

Bert: “Je moet alles zelf regelen. Omdat je gewoon huurder bent en zorg inkoopt, heb je geen eigen begeleider of tussenpersoon. Zo wilden we beiden een nieuwe, ruimere badkamer. Deels omdat die verouderd was, maar ook omdat onze rolstoelen een flinke draaicirkel hebben. Een hele verbouwing dus. We hebben dat zelf via de WMO, met Zayaz en de aannemer geregeld. Maar daar komt wat bij kijken, hoor.”

Berry: “Veel mensen weten niet hoe ze zaken moeten regelen, ze zeggen: ‘welke brief, hoe, wat, laat maar zitten’. Niet slim, want in deze situatie heb je nu eenmaal recht op verschillende regelingen. ”De broers houden dan ook alles bij in dossiers, kennen de instanties en wetgeving en houden nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, zoals nu de energiemaatregelen. “Dat moet ook wel, denk je eens in wat onze elektrische stoelen, bedden en deuren aan stroom kosten.” Dus we kunnen jullie wel inhuren als woon zorgadviseurs? Ze moeten er beiden hartelijk om lachten. “Ja gerust, maar wel uurtje-factuurtje, hè!”

Bijzondere woonprojecten

Iedereen heeft recht op een fijne woonplek. Daar waar je je thuis voelt en zo zelfstandig mogelijk je leven kunt leiden. Oók als je zorg nodig hebt. Daarom werkt Zayaz samen met verschillende zorgpartijen in de stad. Samen ontwikkelden we al heel wat bijzondere woonprojecten, zoals Wij zijn Zuiderschans, De Vlieger, Zilverpoort en het hostel aan de Zuiderparkweg. En soms zit het bijzondere juist in het heel gewone, zoals bij Fokus.

buurt 17

Verhuis mee naar onze nieuwe Facebook-pagina!

Wegens problemen met onze oorspronkelijke Facebook-pagina hebben we een nieuwe moeten aanmaken. Volgt u ons op Facebook? Verhuis dan mee naar de nieuwe pagina, genaamd Woningcorporatie Zayaz.

Ooklenen?tuingereedschap Dat kan!

Wilt u ook in uw tuin aan de slag? Zayaz en Brabant Wonen hebben samen vier gratis Tuinuitleenservicepunten geopend, waar u allerlei soorten (elektrisch) tuingereedschap kunt lenen. Gewoon even bellen, uw legitimatie tonen en u kunt aan de slag!

• West: 06 - 43 11 58 58

• Zuid of Oost: 06 - 13 19 37 56

• Maaspoort: op dit moment geen vrijwilliger

• Rosmalen/De Groote Wielen: 06 - 49 63 59 54

We zoeken nog een vrijwilliger om de Tuinuitleenservice in de Maaspoort te runnen. Iets voor u? Neem dan contact met ons op!

Beter bereikbaar, sneller geholpen

Wij hebben onze bereikbaarheid verbeterd. Zo kunt u voortaan bij Zayaz terecht:

• Telefonisch: van ma t/m vr van 8.30 tot 16.30 uur op 073-648 24 00. Belt u voor een reparatieverzoek? Kies dan in het keuzemenu voor optie 4, u krijgt dan direct een planner aan de lijn. Buiten deze tijden kunt u dit nummer bellen voor spoedreparaties en andere dringende vragen.

• Op kantoor: van ma t/m do kunt u zonder afspraak bij ons binnenlopen, van 13.00 tot 16.30 uur aan de Eekbrouwersweg 8 in ‘s-Hertogenbosch. Maakt u liever een afspraak? Dat regelt u via de klantenservice of onze website.

• Online: via www.zayaz.nl kunt u 24/7 een reparatieverzoek inplannen, een vraag stellen via het contactformulier of een afspraak maken met een klantadviseur.

Graag tot ziens, horens of mails!

De tuin van Nourddine is weer leefbaar

De woekerende bramenstruiken in zijn tuin waren Nourddine Achi een doorn in het oog – bijna letterlijk, zo hoog stonden ze. Gereedschap om er iets aan te doen, had hij echter niet. Maar dankzij de hulp van wat vrienden en de Tuinuitleenservice is zijn achtertuin aan de Hadewychstraat nu weer begaanbaar. Nourdinne is er blij mee, maar wil meer: “De boom in de hoek vind ik mooi, die laat ik staan. Maar de wortels van de bramenstruiken wil ik nog beter weghalen. Om het probleem goed op te lossen, moeten de stoeptegels er eigenlijk uit. Kijk, bij mijn buren ligt het terras er mooi strak in, zo wil ik het ook graag. En de drie boomstronken langs de schut ting moeten ook nog weg. Ik kan dat echter niet alleen, want ik heb problemen met mijn rug. Ik hoop dat er nog een keer iemand wil helpen, zodat ik in de zomer lekker buiten kan zitten.”

18 buurt

Op 3 oktober 2022 namen we met pijn in het hart afscheid van onze bestuurder Mohamed Acharki. Hij is nu bestuurs voorzitter bij woningcorporatie Rochdale, in zijn woonplaats Amsterdam. Tijdens een open ‘Collegetour-gesprek’ blikten we terug op 10 jaar Mo als bestuurder, collega, partner, mens en maatje bij Zayaz.

Mohamed kwam in 2009 in dienst bij Zayaz als manager Klant & Wonen. Het was de HBV die hem in november 2012 bij de Raad van Commissarissen tipte als mogelijke nieuwe bestuurder, zonder dat Mohamed het wist. Het zei genoeg over het vertrouwen dat hij genoot. Toch was zijn start als bestuurder alles behalve gemakkelijk: “Zayaz zat middenin een reorganisatie en toen legde de overheid ons ineens een verhuurdersheffing van miljoenen op”, blikte hij terug. “Ik wilde de rekening niet bij de huurders neerleggen. Dat betekende echter wel dat we grote projecten moesten stil leggen en collega’s moesten laten gaan. Ik vergeet nooit meer hoe we met de overgebleven collega’s in ons nieuwe kantoor op vloedkleedjes plaatsnamen voor een moment van bezinning. We voelden allemaal heel sterk de wil om er te zijn voor de stad en onze huurders. Dat is een dierbare herinnering.”

Verbinding

In de jaren die volgden, investeerde Mohamed veel in verbinding; met de gemeente, met andere corporaties, met zorgverleners en andere instellingen. Verschillende partners vertelden hem bij zijn afscheid hoezeer ze zijn inzet waardeerden: “Mohamed is een warm mens, die je uitdaagt om stil te staan bij wat écht belangrijk is”, vond Barbara Brakkee, projectleider Thuis in de Wijk. “Mo is van mensen”, vond collega-bestuurder Harrie Windmüller van BrabantWonen. “Ik hoop dat je blijft zoals je bent: sterk zonder dominant te zijn, kwetsbaar zonder week te zijn”, wenste hij hem toe.

Mooie mensen

De laatste woorden waren uiteraard voor Mohamed: “Ik ben heel blij met wat Zayaz betekent voor de stad en trots op wat we samen hebben neergezet. Ik heb veel mooie mensen leren kennen. Afscheid nemen vind ik ingewikkeld, maar ik weet dat jullie verder kunnen zonder mij. De verbinding blijft.”

bijbuurten

Bijna 25.000 Bossche tegels gewipt!

Ook in 2022 deed de gemeente ’s-Hertogenbosch (samen met 134 andere gemeenten) mee aan het NK Tegelwippen. De missie: stoeptegels eruit, groen erin! De reden: meer groen zorgt voor koelte in de zomer, helpt de biodiversiteit en zorgt ervoor dat regenwater beter de grond in kan. Vorig jaar verruilden we samen maar liefst 30.000 Bossche tegels voor groen, dit jaar waren het er 24.775. Daarmee behaalden we een 14e plaats. Ook onze huurders deden weer mee, Karlijn Foolen was een van de koplopers. Je leest haar verhaal op pagina 3 in deze Buurt.

buurt 19
‘Mohamed is van mensen’

Thuis!

In 2022 leverde Zayaz ruim 500 nieuwe woningen op. Enkele bewoners vertellen hoe het hen bevalt op hun nieuwe plek.

Toebak (75) woont met haar man Hans (78) in de Zuiderschans

‘Het is een geschenk uit de hemel’

“Zes jaar geleden had ik een totaal ander leven: ik werkte 40 uur per week, woonde in Huize Agnes, middenin de binnenstad, en genoot van het nachtleven. Dat veranderde allemaal toen ik op mijn 38e een zwaar herseninfarct kreeg. Daarna verdroeg ik de drukte en geluiden van de stad niet meer. Toen ik hoorde dat ons gebouw gerenoveerd zou worden, wist ik dat het tijd was om iets anders te gaan zoeken. Zo’n verbouwing is echt te heftig voor mij. Weken achtereen reed ik door de stad, om te zien welke aangeboden woningen rustig genoeg waren. Dit appartement leek me perfect, maar het was een lotingwoning. Dat ik het kreeg, is een geschenk uit de hemel; ik denk dat mijn overleden ouders een handje hebben geholpen. Het groene uitzicht is zo rustgevend en het is ook hartstikke stil hier. Alleen de voetballers van OJC hoor ik weleens, maar dan doe ik gewoon oordopjes in. Ik vind het hier fantastisch.”

‘Die twee van ons maken er echt wat van’

“Na 47 jaar in Vlijmen gewoond te hebben, vonden we het tijd voor een appartement; we zijn beiden niet zo mobiel meer. Hier wonen we vlakbij onze dochters en de kleinkinderen, ideaal. Ik mis mijn tuin wel, maar Hans vindt het zalig dat hij nu geen heggen meer hoeft te snoeien. De aanloop naar de verhuizing was best stressvol. Vooral omdat de oplevering enkele maanden werd uitgesteld en wij ons huis al verkocht hadden. We lopen nog steeds wel tegen verbeterpunten aan; zo zijn de parkeerplekken nog niet duidelijk toegewezen en is de techniek voor sommige ouderen echt te ingewikkeld. Maar los daarvan is het fijn hier, alles is even nieuw en prachtig. Op elke etage woont een jonger stel, dat leuke dingen organiseert voor de bewoners. Die twee van ons maken er echt wat van. Al met al was het een goed besluit, we zijn precies op tijd verhuisd.”

20 buurt
Janny Mandica Káric (44) woont met haar hond Katootje aan de Vlietdijk in Rosmalen

Sanne van Eck (27) woont in de Orthenpoort

‘De rust na een drukke dienst is heerlijk’

“Eigenlijk had ik het nog prima naar mijn zin in het studentenhuis waar ik woonde, maar deze kans kon ik niet laten schieten. Ik stond al sinds mijn 18e ingeschreven en had al wel eens op een woning gereageerd, maar ik eindigde altijd ergens onderaan. Dit keer had ik geluk. Dat ik met mijn middeninkomen in aanmerking kwam voor dit hoekappartement, had ik nooit verwacht. Het is lekker licht, heel energiezuinig en het ligt ook nog eens vlakbij de binnenstad. Ik vond het wel even wennen om niet de hele dag vriendinnen om me heen te hebben, maar het is ook fijn om na een drukke dienst in het ziekenhuis lekker rustig thuis te komen. Mijn ex-huisgenootjes komen gelukkig vaak op bezoek. Een paar meiden wonen nog in het studentenhuis, eentje huurt inmiddels particulier en een ander is hard op zoek naar een eigen plek. Het is niet gemakkelijk om een fijne woonruimte te vinden. Ik heb echt mazzel gehad.”

buurt 21

Een plek waar je jezelf kunt zijn

Op 19 juli werd de nieuwbouw aan de Zuiderparkweg feestelijk geopend. Het project bestaat uit twee gebouwen: één pand met 20 reguliere, sociale huurappartementen en één gebouw met een hostelfunctie: Het Zwanenhuis. Hier krijgen 30 dakloze mensen met ernstige psychiatrische problemen en verslavingen 24-uurs zorg en intensieve begeleiding. Zayaz realiseerde het hostel samen met Reinier van Arkel, Novadic Kentron en de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Jezelf zijn

Maaike Huiberts is een van de coördinatoren van het Zwanen huis: “Onze bewoners vallen overal buiten de boot. Ze passen niet binnen de GGZ, omdat ze een verslaving hebben. Ze passen niet binnen de verslavingszorg, omdat volledig stoppen met drank en drugs niet realistisch is. En ze vallen ook vaak buiten de maatschappij, omdat ze niet voldoen aan het beeld dat wij hebben van burgers. Maar hier in het hostel krijgen ze de ruimte om zichzelf te zijn, met alles wat ze met zich meenemen.” Haar collega-coördinator Lex de Groot ziet dat ook zo: “Het hostel is een plek waar mensen zichzelf mogen zijn. Het is mooi om te zien dat wij de bewoners kunnen helpen met het herwinnen van vertrouwen in de hulpverlening, de maatschappij én zichzelf.”

Dansje op straat

Hans Timmermans huurt een van de woningen naast het hostel. Last van zijn buren heeft hij totaal niet: “Als er iets is, kunnen we de begeleiding bellen. Maar dat is nog nooit gebeurd. Soms roept er weleens eens iemand wat, of er wordt gezongen of gedanst op straat. Dat vind ik juist wel leuk. We hoeven toch niet allemaal hetzelfde te zijn?”

Al in 2009 besloot de gemeenteraad dat er een aantal hostels in ’s-Hertogenbosch komt. Het eerste hostel kwam in 2014 aan de Van Broeckhovenlaan. In 2010 is gestart met de voorbereiding van het tweede hostel aan de Zuiderparkweg.

22 buurt
Appartementen en hostel aan Zuiderparkweg feestelijk geopend

STEK: duurzaam wonen mét je buren

Wonen in een duurzaam, houten huis midden in een groene omgeving. Aan een erf dat de bewoners samen delen, inrichten én verzorgen. Dat is STEK in een notendop. In totaal bestaat deze nieuwe buurt in de Groote Wielen straks uit twaalf erven met zo’n 200 houten woningen; allemaal duurzaam en grotendeels circulair gebouwd. De bewoners richten hun erf, het buurthart en het vele gemeenschappelijke groen in de buurt samen in. Misschien komt er wel buurtakker of een speelbos. Ook delen de huurders spullen met elkaar, zoals bijvoorbeeld een auto, fiets of scooter. Duurzaam wonen mét je buren, dat is STEK.

Verschillende woonbehoeftes

Zayaz en woonstichting JOOST willen met STEK aansluiten bij de verschillende woonbehoeftes die mensen hebben. De een woont graag in een rijtjeshuis met een eigen tuintje en auto voor de deur. Er zijn ook mensen die liever op een andere manier wonen en meer met elkaar willen delen. STEK is bedoeld voor bewoners die duurzaam en zelfvoorzienend willen leven en samen willen zorgen voor hun buurt, elkaar en het groen.

Zayaz deed al eerder ervaring op met andere, niet-traditionele manieren van wonen; bijvoorbeeld in Minitopia, Boschgaard, aan de Aartshertogenlaan en De Vliert. Het leerde ons dat we veel meer aan bewoners zelf over kunnen laten dan we altijd dachten. Binnen STEK is Zayaz daarom niet de partij die alles bepaalt, maar vooral faciliteert. Bewoners krijgen volop ruimte om zelf met ideeën te komen en aan de slag te gaan, binnen de kaders die we met elkaar stellen.

Interesse?

Trekt het je aan om in STEK te wonen? De eerste 30 woningen zijn inmiddels in de verhuur gegaan, de andere 175 volgen begin volgend jaar. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Kijk dan op www.stekindegrootewielen.com wat je hier voor moet doen. De online test helpt je om te ontdekken of STEK bij jou past.

project

buurt 23

‘Ik laat dat menske toch niet alleen zitten’

“Ik woon hier nu zo’n dertien jaar. De buurvrouw zag ik voor het eerst toen ze ontredderd buiten stond omdat ze geen eten in huis had. Ik zei: ‘pak je tas en portemonnee, we gaan boodschappen doen’. Sindsdien kom ik er zo’n 5, 6 keer per dag, soms wel meer. Ze is inmiddels 87 en heeft best veel hulp nodig. Ik doe het graag, want dan hoeft ze niet naar een verpleeghuis. Zelf zou ik wel naar een seniorenwoning willen, maar ik laat dat menske toch niet alleen zitten. We zijn als moeder en zoon geworden. Zolang ze er is, zorg ik voor haar!”

“Zelf vindt Christ het heel normaal wat hij voor zijn buurvrouw doet, maar ik vind het super bijzonder. En ik heb vergelijkingsmateriaal genoeg; er zijn heel wat buren die elkaar niet eens kennen. Negen van de tien keer dat ik in de wijk ben, is Christ niet thuis maar bij de buurvrouw. Hij gaat zelfs mee naar ziekenhuisafspraken. Hij maakt haar leven zoveel fijner. Het bloemetje, dat hij meer dan verdiend heeft, bracht hij meteen naar haar toe. Dat zegt toch alles!”

buurt 24
Meer weten? Kijk op zayaz.nl bloemetje
voor...
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.