Bewonersblad Buurt - december 2020

Page 1

M AG A Z I N E VO O R E N D O O R H U U R D E R S VA N Z AYA Z • D E C E M B E R 2 0 2 0

LEVEN VANUIT VERTROUWEN Kluizenaar wordt mensenmens

Van het gas af

TEST MET ALTERNATIEF VOOR DE CV-KETEL

ALLEMAAL HELDEN

Heroes geeft basketbalclinics

buurt

1


inhoud

3

Goede buur

4

Voor lol én lastige kwesties

6

Bijbuurten

8

Kluizenaar wordt mensenmens

Een huurdersvereniging kan een hoop tijd besparen

‘Dit was een buitenkans’

Meer mensen een eigen plek door sommige woningen te delen of splitsen

10 Een band op anderhalve meter afstand

Corona of niet; op 26 september vierden we in Den Bosch Burendag

12 ‘Basketbal is echt voor iedereen’

Zayaz steunt basketbalclinics van Heroes Den Bosch

14 Geld besparen met zonnepanelen?

Honderden huurders doen het al!

Nieuwe urgentieregeling

17 ‘Een plek om tot rust te komen’ 18 Bijbuurten 20 ‘We moeten toch een keer van het gas af’

WarmteWissel zoekt naar hét groene alternatief voor de cv-ketel

22 Altijd bezig

Een overzicht van nieuwbouw-, onderhouds- en renovatieprojecten

Een bloemetje voor Ida Schot, die na 55 jaar verhuisde

24 ‘Ik hoop dat zij er net zo gelukkig worden’

COLOFON Buurt verschijnt twee keer per jaar voor alle huurders van Zayaz. Redactieadres Buurt Postbus 488, 5201 AL ’s-Hertogenbosch Redactie Marjon van Dinther (Zayaz), Laura van der Burgt; Chantal Wuijster - Skrebbel Communicatie Ontwerp & lay-out Irene Pijnenburg - Plan C Fotografie Marc Bolsius, Robert Verboon (foto’s Heroes) Drukwerk DekkersVanGerwen. Aan deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen.


goede buur

Kluizenaar wordt mensenmens Drie jaar geleden ontweek Joost Rippen (45) mensen het liefst. De enige levende wezens waarbij hij zich op zijn gemak voelde, waren katten. Maar dat was toen. Tegenwoordig zoekt hij de gezelligheid op en zet hij zich in voor zijn buurt: “Het is veel fijner om vanuit vertrouwen te leven.”

“Ik woon al achttien jaar op de Bokkelaren, maar ik was niet altijd zo’n goede buurman als nu. Ik werd vrachtwagenchauffeur om maar niet onder de mensen te hoeven komen, vooral vrouwelijk gezelschap maakte me bloednerveus. Na mijn burn-out ging het verder bergafwaarts, ik werd een kluizenaar. Door mijn drank- en drugsgebruik had ik geen normaal ritme meer en werd het een bende in huis. Dat ik overlast veroorzaakte voor anderen, hield me toen niet bezig.

Dierenasiel

Drie jaar geleden besloot ik dat het zo niet langer kon. Mijn vrijwilligerswerk in het dierenasiel in Bruchem heeft me geholpen de draad weer op te pakken. Katten trekken zich van niemand iets aan, dus als ik bij ze was, kon ik ook gewoon mezelf zijn. Ik brak met mijn verslavingen en zocht hulp voor het verwerken van mijn jeugdtrauma, want ik wist

dat daar de oorzaak van mijn problemen lag. Langzaam verdwenen mijn angsten en voelde ik me meer op mijn gemak bij mensen. Ik werkte een tijdje in de Noorderpoort, dankzij hen heb ik mijn sociale vaardigheden verder ontwikkeld. Zo vond ik mezelf terug.

Mooie dingen

Ik ben nu een betere buurman – voor mij geen aanvaringen meer. Zomers, als het op onze balkons te heet is, zit ik graag met mijn buurvrouw op de galerij bij de voordeur. Dat vind ik heel gezellig. Elke week ruim ik het zwerfafval rondom onze flat op, met een grijpstok van de gemeente. Ik wil me niet ergeren omdat anderen die rommel achterlaten, ik focus me op het goede gevoel van het opruimen. Als je positief in het leven staat, komen er mooie dingen op je pad. Dat leeft veel lekkerder.” buurt

3


Voor lol én lastige kwesties Een huurdersvereniging (HV) die voor het plezier wordt opgericht, dat zien Jeanette Thelen en Ad Lapien van de huurdersbelangenvereniging (HBV) het liefst. “Het levert huurders zoveel op als ze zich verenigen, maar mensen lijken bang voor allerlei verplichtingen. Daarom werkt een leuke aanleiding vaak het beste.” En die zijn er genoeg, zo bewijzen Theo, Huub en Gerard. Een renovatie die naar voren werd gehaald, omdat de daken erg lekten. Een beter schoonmaakbedrijf voor een appartementencomplex. Een hondenspeelveldje in de wijk. Het aanpakken van overlast. “Met een huurdersvereniging krijg je dit soort dingen gemakkelijker geregeld. Je bent sneller in staat de hele wijk te mobiliseren en omdat je namens velen spreekt, word je serieus genomen bij Zayaz of de gemeente”, stelt Jeanette. Toch komen er de laatste jaren maar weinig huurdersverenigingen bij. “De jongere generatie is meer op zichzelf gericht, er is minder behoefte aan samen optrekken”, denkt ze. “Als er iets speelt, richten ze liever een appgroep op dan dat ze een vergadering beleggen. Dat kan ook natuurlijk, maar vanuit de HBV vinden wij het jammer dat ze zich niet wat formeler organiseren. Bij grote problemen sta je dan veel sterker.”

Zayaz telt op dit moment 35 huurdersverenigingen. “De meeste zijn van appartementencomplexen”, verklaart Ad. “Bij eengezinswoningen is meestal een renovatie de aanleiding. Op zo’n moment helpt het natuurlijk enorm als je je verenigt.”

Rode loper

Voor huurders die een huurdersvereniging willen oprichten, rolt de HBV nog net geen rode loper uit: “We helpen zoveel we kunnen. We bieden voorbeelden aan van statuten, het huishoudelijk reglement en een eenvoudige begroting, we betalen het bezoek aan de notaris en de kamer van koophandel, we maken adressenlijsten. Je hoeft echt niet zelf het wiel uit de vinden”, benadrukt Ad. “Als je een huurdersvereniging opricht, betekent dat ook heus niet dat je avondenlang moet zitten vergaderen. Sterker nog: zo’n krachtenbundeling kan je juist een hoop tijd besparen.”

Huub Husman, voorzitter HV De Klokhoek:

‘Dit oogt toch veel vriendelijker?’ “Ik was op bezoek in een nieuwbouwflat in Oss en direct enthousiast over de vriendelijke manier waarop ze daar de huisregels presenteerden”, vertelt Huub. “Ik dacht: da’s ook iets voor ons. Kort nadat ik het idee had voorgelegd aan onze woonconsulent Mourad, belde kunstenaar Erik Vink. Hij heeft al op meerdere plekken creatieve oplossingen voor het presenteren van de huisregels bedacht.” Erik schoof aan bij een vergadering van de huurdersvereniging. “Ik maak sociale kunst, dat betekent dat ik samen met mensen tot ideeën kom”, vertelt hij. “De bewoners maakten een top vier van de belangrijkste huisregels, daarna bedachten we samen welke illustraties en woorden de boodschap op een vriendelijke manier overbrengen. Die verwerkte ik vervolgens in de lichtbakken die nu in de centrale hallen hangen. Ze geven bewoners en bezoekers bij binnenkomst een welkom gevoel.” De lichtbakken werden tijdens een gezellige bijeenkomst in april onthuld. Op gepaste afstand natuurlijk, dat wel.

4 4

buurt buurt


‘We komen altijd tot oplossingen’ “De bewoners van De Commissaris zijn gesteld op hun rust en zelfstandigheid, maar ze houden ook van gezelligheid en contact. In dit gebouw kan het allebei. Bij binnenkomst kom je meteen in onze gezamenlijke ruimte, waar we normaal gesproken allerlei activiteiten organiseren. Zoals kaarten, bloemschikken, schilderen, bingo en een kerstviering met kerstpakketten. Dat maakt het gemakkelijk om even aan te schuiven en bij te kletsen.

Ruim 80% van onze bewoners is lid van de huurdersvereniging, dat zegt wel wat. Twee keer per jaar hebben we uitgebreid overleg met Zayaz. Samen komen we altijd tot oplossingen. Zo zorgden we ervoor dat er zonne-panelen kwamen die de algemene ruimtes van energie voorzien, een mooie besparing. Ook regelden we dat de planten in de binnentuin worden vernieuwd, zodat we er in de zomer weer extra van kunnen genieten.”

samenwerking

Theo Rozendaal, secretaris HV De Commissaris:

Gerard Slegers, voorzitter HV Prinsenborg:

‘Het tuinfeest komt nog’ “In de zomer was het groen, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Logisch dus, dat er nooit iemand in onze binnentuin zat. Vanuit de huurdersvereniging besloten we een nieuw ontwerp te maken; daarmee zouden we dan naar de gemeente en Zayaz stappen. Paden, bankjes, plukfruit… we bruisten van de ideeën. We kregen niet alles voor elkaar, maar de gemeente gaf ons toch een mooi budget om mee aan de slag te gaan. Onze bewoonster Alice de Groot heeft de groenste vingers, zij kreeg de vrije hand. Dankzij haar en het goede advies van het tuincentrum is het een kleurrijk geheel geworden, waar altijd wel iets bloeit. We hadden een tuinfeest willen geven om de boel te openen, maar ja... Dat plan bewaren we voor volgend jaar. Laten we hopen dat we er dan met zijn allen zorgeloos van kunnen genieten. Daar was het ons tenslotte om te doen.”

buurt

5


3e prijs: Jan Steenstraat 2e prijs: Aartshertogenlaan

dstrijd 2020 veltuintjeswe Winnaars ge 1e prijs: Brede

haven

Brede haven

Tuinieren tussen de tegels

Aarthertogenlaan

Jan Steenstraat

Dat je zelfs op de plek van een paar tegels al een leuk tuintje kunt creëren, bewijzen de drie winnaars van de geveltuintjeswedstrijd die de gemeente ’s-Hertogenbosch afgelopen zomer samen met de Bossche woningcorporaties hield. Er zijn al vijfhonderd geveltuintjes in onze gemeente, vijftig ervan deden mee aan de wedstrijd. “Een geveltuintje is een typisch voorbeeld van kleine moeite, groot effect”, vindt ook wethouder Mike van der Geld: “Het fleurt niet alleen de buurt op. Elke steen die eruit gaat, maakt onze gemeente klimaatbestendiger en zorgt ervoor dat het regenwater beter weg kan. En elke plant die erin gaat, vergroot het groen en leefgebied voor bijen en vlinders.”

Tuingereedschap lenen

Het najaar is een uitstekend moment om wat tegels uit de tuin te halen, zodat u in het voorjaar de eerste plantjes in bloei kunt zien komen. Begin gewoon klein, bekijk of het iets voor u is! Op www.zayaz.nl/geveltuintjes vindt u meer informatie en tips. Voor tuingereedschap kunt u gratis terecht bij een van onze vier uitleenpunten, kijk daarvoor op www.zayaz.nl/in-en-om-het-huis

Komt Kemkens? Bevestig de afspraak! Is uw ketel aan de beurt voor onderhoud? Dan ontvangt u van onze installatiepartner Kemkens uit Oss een brief, met daarin een datum waarop zij langs willen komen. Let op: u moet deze afspraak wel bevestigen, anders komt Kemkens niet. Afgelopen jaar reageerden 600 huurders niet op de brief. Zonde, want regelmatig onderhoud is belangrijk voor een veilige, goed functionerende ketel. Even actie ondernemen dus, als u post van Kemkens krijgt.

6

buurt


We zijn dit jaar allemaal meer thuis dan anders. Er wordt gewerkt, gespeeld en gestudeerd vanuit huis en ook ons sociale leven speelt zich grotendeels in de huiskamer af. De kans is dus groot dat u meer hoort van de buren. Heeft u last van elkaar? Ga dan op tijd het gesprek aan. Wacht niet tot de stoom uit uw oren komt, probeer op een nette manier duidelijk te maken dat u overlast ervaart. Misschien hebben de buren het niet eens door, of is er een makkelijke oplossing te vinden. Komt u er samen niet uit?

Kijk op www.zayaz.nl/problemen-met-de-buren voor tips, of schakel buurtbemiddeling in.

bijbuurten

Allemaal binnenblijven

stoom Wacht nietortoetn de uit uw komt

Een klein feestje Het appartementencomplex bestaat al een jaar langer, maar voor huurdersvereniging Sirius is 2020 het jubileumjaar. Omdat we al tien jaar heel blij zijn met de onderlinge samenwerking, kwam wijkbeheerder Nellie het bestuur namens Zayaz feliciteren. “Wij hebben veel aan deze mensen”, vult woonconsulent Mourad vanuit huis aan; hij is verkouden en kon niet meekomen. “Dankzij hen zijn we goed op de hoogte van wat er speelt in het gebouw. Ze zetten zich echt in voor alle huurders en de sfeer blijft altijd positief. Dat werkt heel prettig.” Marcel Rombouts, voorzitter van het eerste uur, beaamt dat. “Zayaz neemt onze signalen serieus. Zo hebben ze op ons aandringen besloten het geplande schilderwerk naar voren te halen, dat was echt nodig.” Naast hun aandacht voor nuttige zaken maakt de huurdersvereniging ook tijd voor leuke dingen. “Het zou mooi zijn als we ons jubileum eind december met alle leden kunnen vieren, maar daar durven we nu nog niet vanuit te gaan. Ach, dan wachten we wel tot komende zomer, bij de jaarlijkse barbecue. We houden het gewoon tegoed.”

buurt

7


Woningen delen of splitsen: meer mensen een eigen plek In onze stad zoeken 11.000 mensen actief naar een sociale huurwoning. Helaas duurt het jaren voordat de woningzoekenden een woning krijgen. De nood is dan ook hoog. Samen met onze partners in de stad realiseren we op allerlei manieren zoveel mogelijk woonruimte voor woningzoekenden. Dat doen we in de eerste plaats door woningen bij te bouwen, maar we werken ook aan andere manieren, zoals het delen of splitsen van een woning.

Er zijn steeds meer mensen die in hun eentje een woning zoeken, maar het grootste deel van ons woningaanbod bestaat uit eengezinswoningen. Door een klein deel van deze woningen op te splitsen in zelfstandige appartementen, of ze geschikt te maken om te delen, kunnen we meer mensen aan een woning helpen. Iedereen kan in aanmerking komen: jongeren, senioren, maar bijvoorbeeld ook ouders en kinderen die een woonoplossing met (mantel)zorg zoeken. Het delen of splitsen van een woning is één van de woonoplossingen die we inzetten. Het moet passen bij jou als persoon, of bij de levensfase waarin je zit. Het is daarom niet voor iedereen een oplossing, maar wel een manier om extra huishoudens te kunnen helpen aan passende woonruimte.

Splitsen

Een gesplitste woning is een volwaardig en volledig zelfstandig appartement voor maximaal twee personen, dat meestal één verdieping van een voormalige eengezinswoning beslaat. Je hebt je eigen keuken en badkamer en betaalt zelf je huur, gas, water en licht. Voor een gesplitste woning kun je huurtoeslag aanvragen.

8

buurt

Delen

Als je een woning deelt, woon je met meerdere mensen in één huis. Je betaalt ieder een deel van de huur, je kunt in de meeste situaties geen huurtoeslag krijgen. Jullie bepalen zelf hoe je samenleeft. Het is fijn als je elkaar kent en dezelfde levensstijl hebt, zodat je goede afspraken kunt maken over het huishouden. Als een van de huurders vertrekt, krijgt de andere huurder de kans om een nieuwe huisgenoot aan te dragen.

Wat komt waar?

Op dit moment worden er op drie plekken in de stad woningen gedeeld en op vier plekken hebben we woningen gesplitst. Met deze zeven woningen hebben we 18 huishoudens aan woonruimte kunnen helpen. Dat zijn 11 extra huishoudens ten opzichte van de normale manier waarop we woningen verhuren. Om te bepalen of een woning geschikt is, kijken we naar het type woning, het aantal m2 woonoppervlak, de plattegrond, de buurt en de mogelijkheden voor verbouwing. Voor iedere verbouwing is een vergunning nodig van de gemeente, waarbij bijvoorbeeld de leefbaarheid, maar ook de parkeerdruk in de buurt wordt beoordeeld.


woonvormen

Twee vrienden, één woning: ‘Een buitenkans!’ Martijn en Pablo (25 en 26 jaar) zijn een van de eerste ‘woningdelers’ in Den Bosch. Ze groeiden samen op in de Graafsewijk en zijn bevriend sinds hun twaalfde. Allebei zochten ze al een hele tijd naar een woning. “Als jongere kom je bijna niet aan een huis. Kopen of particulier huren is veel te duur en de wachtlijsten voor sociale huur zijn lang; we stonden allebei al een jaar of zeven ingeschreven”, vertelt Pablo. Dus toen hij op de site van WoonService las over deze woning in de Kruiskamp, kwam hij meteen in actie. “Martijn wilde ook het huis uit, dus dit zou een mooie oplossing voor ons zijn. Ik ben er meteen achteraan gegaan.”

Geen last, wel verrast

Sinds mei 2020 delen de vrienden een woning. De eerste verdieping is opgedeeld in twee slaapkamers met elk een eigen badkamer. De woonkamer, keuken en tuin zijn van hen samen. Volgens Pablo is het een prima plek. “Er wonen hier veel verschillende mensen; alleenstaanden, stellen met kinderen, ouderen. We hebben van niemand last, en nee haha, zij ook niet van ons. Toen we er net woonden en er nog geen corona was, hebben we een klein feestje

gegeven. Dat hebben we netjes van tevoren gemeld bij de buren, ze waren volgens mij zelfs een beetje verrast.” Ook het samenwonen bevalt ze goed. “We zagen elkaar al zo vaak dat het samenwonen vanzelf gaat”, vindt Martijn. Pablo beaamt dat: “Ik denk dat je ook met een onbekende op deze manier kunt samenwonen, als je goede afspraken maakt. Maar met een goede vriend is dit natuurlijk wel een buitenkans!”

buurt

9


Burendag schept een band, zelfs op anderhalve meter afstand!

Corona of niet; op 26 september vierden we in Den Bosch gewoon Burendag. Zelfs op anderhalve meter afstand lukte het buurtgenoten om de onderlinge banden aan te halen en hun buurt te verbeteren. In Het Bont Paardje werden kruiden, bijen- en vlinderplanten in de binnentuin gezet. Bij jongerencentrum Poort 5 maakten jongeren houten bankjes bij het speelveld. En in ’t Zand organiseerden vrijwilligers op meerdere plekken leuke activiteiten voor jong en oud. Vanuit onze tuktuk deelden wij op het Sint Luciaplein koffie, thee en (gezonde) snacks uit. De opkomst was goed en het zonnetje liet zich regelmatig zien; we kijken terug op een geslaagde dag!

10

buurt


Wilt u volgend jaar ook meedoen met Burendag? Kijk of u een financiĂŤle bijdrage kunt aanvragen bij het Oranjefonds. Meer informatie vindt u op www.burendag.nl.

buurt

11


‘Basketbal is echt voor iedereen’ Het liefst hadden de profspelers van Heroes Den Bosch gewoon het hele jaar door op de basketbalpleintjes in de wijken gestaan, om Bosschenaren in beweging te brengen. Maar door corona liep het dit jaar anders. “Normaal organiseren we onze clinics voor iedereen, maar door corona ontvingen we nu groepjes kinderen bij de outdoor courts van Maaspoort Sport en Events. Het plezier was er niet minder om”, vertelt Sam Vinck van Heroes Den Bosch. Van de pleintjes in de stad tot de bomvolle stadions in de Amerikaanse NBA - basketbal is bij uitstek een sport voor mensen in alle soorten en maten (al helpt het wel als je lang bent, natuurlijk). “Rijk, arm, bruin, wit en alles daartussenin; het is een van de meest multiculturele sporten die er bestaat”, stelt Sam. “Als profclub zien wij het als onze taak om mensen samen te brengen en te entertainen, zowel op het veld als daarbuiten. De clinics dragen daarnaast bij aan de gezondheid van mensen en de leefbaarheid in de wijken. Kinderen kijken letterlijk op tegen onze boomlange spelers. Zij beseffen dat ze een voorbeeld zijn en vinden het prachtig om de kinderen iets bij te brengen. De klik is op het veld snel gemaakt.”

Spontaan meedoen

Basketbal verbindt en het is nog gezond ook. Voor Zayaz is het reden om de clinics van Heroes Den Bosch te ondersteunen, samen met BrabantWonen en bouwer Van Wijnen. “Juist in de wijk werkt zo’n clinic goed. Het lokt mensen van alle leeftijden naar buiten en nodigt uit om spontaan een potje mee te doen. Voor onze wijkbeheerders is het bovendien een mooie kans om nieuwe mensen te leren kennen. Maar met corona is dat nu

12

buurt

niet handig”, vertelt Saskia Leferink, manager team wijken bij Zayaz. “Dit jaar hebben we daarom kleine groepjes kinderen naar de Maaspoort gehaald. Zo konden we toch iets doen, binnen de richtlijnen van het RIVM.”

Meer dan een zak geld

Van Wijnen sponsort Heroes Den Bosch al jaren en steunt ook de clinics. “Voor ons houdt sponsoring meer in dan een zak geld brengen, in ruil voor een reclamebord”, verklaart marketingmanager Natasja van der Wijst. “Op deze manier kunnen we iets extra’s doen voor de wijken waar wij aan groot onderhoud doen. Nu Zayaz en BrabantWonen ook betrokken zijn, kunnen we nog meer mensen bereiken. Zij hebben rechtstreeks contact met huurders.” Door corona zijn de plannen voor fysieke kleedkamersessies over voeding, gezondheid, samenwerking en leiderschap even op de lange baan geschoven. “Maar dat is een tijdelijk probleem”, benadrukt Sam. “Bij Heroes Den Bosch geven we niet zomaar op. We zoeken nu naar digitale oplossingen en zodra het kan, pakken we de draad weer op.”


Op de hoogte blijven?

Kijk op www.heroesdenbosch.com, www.zayaz.nl, of volg ons op Facebook.

buurt

13


Geld besparen met zonnepanelen? Honderden huurders doen het al! Met zonnepanelen op je dak wek je overdag je eigen energie op, waardoor je minder stroom hoeft in te kopen. En wat je op zonnige dagen teveel opwekt, lever je terug aan het netwerk. Met jouw groene stroom werk je mee aan een beter milieu en je krijgt er nog een vergoeding voor ook. “We merken dat huurders soms moeite hebben om het te geloven, maar uit onze eerste ervaringen blijkt dat zonnepanelen altijd lonen”, vertelt projectconsulent Marc de Koning. Ongeveer twee jaar geleden gingen binnen Zayaz de eerste stemmen op: moesten we niet eens werk maken van zonnepanelen op onze woningen, als duurzame investering in een beter milieu? Marc zag wel wat in dat idee en werd kartrekker van de eerste fase, die begin 2019 startte. “We wisten dat huurders interesse hadden. Ook bij renovaties kregen we regelmatig de vraag of we zonnepanelen konden leggen”, vertelt hij. “We besloten een proef te starten in enkele wijken, zodat we hier ervaring mee konden opdoen.”

‘Zonnepanelen zijn net zo normaal als een nieuwe keuken’

Marc de Koning

14

buurt

Inhaalslag

Onafhankelijk adviseur Maarten Corpeleijn van Huur & Energie Consult stond al meer dan veertig woningcorporaties bij op dit gebied. Hij begeleidde ook Zayaz tijdens de eerste aanbiedingsronde. “In 2012 liepen woningcorporaties nog achter op particuliere huiseigenaren, maar nu gaat het ook in de huursector hard. In 2019 kregen 60.000 huurwoningen in ons land zonnepanelen, voor nieuwbouwwoningen is het steeds meer de standaard”, vertelt hij. Uiteraard heeft Maarten zelf thuis ook zonnepanelen. “Door mijn werk twijfel ik allang niet meer aan de voordelen. Maar voor huurders ligt dat anders, die moeten vaak nog overtuigd worden. Mensen willen weten of de omvormer herrie maakt, waar de kabels komen te lopen, of er iets kapot kan gaan en of ze moeten schoonmaken. Over al die zaken moet je in gesprek als je mensen enthousiast wilt maken; wijzen op het klimaatprobleem en een aantrekkelijk rekensommetje voorschotelen is niet genoeg. Mensen willen weten wat het precies betekent in hun situatie. Zayaz heeft dat goed aangepakt.”

Gunstige ligging

Begin 2020 kregen de eerste huurders een aanbieding voor zonnepanelen: 70 in de Aa-wijk (Martinipad), 98 in Orthen Rechts (in en rond Schanswetering) en 130 in de Schutskamp (in en rond Dirk Hartogstraat). “We kozen voor deze woningen omdat de daken en de ligging geschikt zijn voor zonnepanelen, en hier de komende jaren geen werkzaamheden aan het dak zijn gepland”, verklaart Marc. “Nadat wij de proef per brief hadden aangekondigd, gaven we het stokje over aan de leverancier die we hadden geselecteerd, Greenchoice. Zij bekeken met luchtfoto’s en slimme software wat er op de daken paste en deden alle huurders een aanbod op maat. Vervolgens zouden ze alle wijken intrekken om verdere uitleg te geven, maar dat is door corona helaas niet meer gelukt in Orthen Rechts en de Schutskamp. Daar hebben huurders alle uitleg via de mail en telefoon gekregen.” Uiteindelijk deden 122 huurders mee, zij zijn samen goed voor 922 zonnepanelen. “Een deelname van 41% is een heel mooi resultaat, zeker nu we door corona beperkt werden in de communicatie met huurders”, vindt Marc. > pagina 16


Bart van der Elst heeft sinds begin 2020 zonnepanelen:

‘De mensen in onze wijk zijn heel tevreden’ “We waren heel blij dat Zayaz eerst aan ons dacht, toen ze een proef met zonnepanelen wilden starten. Al toen onze woningen aan het Martinipad in 2014 werden gerenoveerd, vroegen we erom, maar dat was kennelijk nog te vroeg. Als huurdersvereniging hebben we echt ons best gedaan om mensen te informeren over de voordelen. Hoewel sommigen de rekenvoorbeelden niet vertrouwden, reageerde de meerderheid positief. Ongeveer de helft van onze wijk deed mee. Ikzelf ook, natuurlijk. Ik kreeg mijn panelen in april. Het plaatsen was in een halve dag gepiept, we hebben er totaal geen rommel van gehad. Er loopt nu binnen een kabel vanaf het dak naar beneden, waar de omvormer hangt. Die is ongeveer zo groot als een schoenendoos. Als je een zolder hebt, hangen ze hem meestal daar, maar wij hebben een plat dak dus bij ons hangt hij in de gang. De plek konden we zelf kiezen, hij hangt redelijk uit het zicht. Elke maand krijg ik een terugkoppeling van energieleverancier Essent, waarin staat wat ik heb verbruikt. Ik ben onder de indruk van het aantal kilowattuur dat ik al heb terug geleverd. Nou hadden we wel een extreem zonnige zomer, maar die krijgen we de komende jaren alleen maar meer. Ik verwacht dat ik straks bij de eindafrekening minimaal tweehonderd euro heb verdiend, daar heb ik de extra servicekosten dan al vanaf getrokken. Als secretaris van onze huurdersvereniging heb ik de cijfers goed bestudeerd, ik weet dat de meeste mensen gemiddeld zoiets overhouden. In onze wijk zijn alle gebruikers heel tevreden. Op deze manier helpen we het milieu én onze eigen portemonnee een handje. Ik ben ervan overtuigd dat over tien jaar iedereen zonnepanelen heeft.”

buurt

15


“De aanbieding loopt nog, ik weet op dit moment nog niet hoeveel huurders zullen meedoen”, zegt Marc. “Het valt ons wel op dat niet iedereen zich zomaar laat overtuigen door de rekenvoorbeelden, dat is jammer. Mensen kijken toch nog een beetje de kat uit de boom.” De plaatsing van de zonnepanelen is begonnen in oktober en loopt door tot het eerste kwartaal van 2021.

Dochter

Maarten Corpeleijn

Uit de cijfers blijkt dat alle huurders met zonnepanelen geld overhouden. “Afhankelijk van het aantal panelen dat je kiest – zes, acht of tien – ga je meer servicekosten aan Zayaz betalen. Bij tien panelen is dat € 16,13 per maand. “De energiemaatschappij verrekent vervolgens per jaar met de huurder wat hij aan energie verbruikt en terug levert. Hoe groot je voordeel is, hangt af van je verbruik en van het aantal zonuren per jaar. Dit kan variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar”, vertelt Marc.

Geloven

In het najaar van 2020 ontving een tweede groep van bijna vierhonderd huurders een aanbieding voor zonnepanelen: 198 in de Sprookjesbuurt (in en rond de Bijenkoningin), 144 in de Vliegeniersbuurt (in en rond de Churchilllaan) en 37 in de Verzetsheldenbuurt (in en rond Coba Pulskensstraat).

‘Huurders moeten overtuigd worden, een goed aanbod alleen is niet genoeg’

16

buurt

Met de kennis en ervaring die we in deze eerste en tweede fase opdeden, bepalen we hoe we verdergaan met het aanbieden van zonnepanelen. “We weten dat meer bewoners ze willen. En ook huurdersverenigingen van complexen zijn geïnteresseerd in zonnepanelen om de kosten voor de elektra in algemene ruimtes omlaag te brengen. Dat scheelt weer in de servicekosten. Het liefst willen we hen allemaal bedienen en gaan we maatwerk leveren. Dat vraagt een andere werkwijze dan de aanpak per wijk. Mijn collega Jolein van Hoogstraten is hier inmiddels mee aan de slag, zij heeft het stokje van mij overgenomen”, besluit Marc. “Terugkijkend op de proef ben ik trots dat we op deze manier samen investeren in een schonere aarde. Ik heb een dochter van drie, die ik graag een betere wereld wil nalaten. Ik ben blij dat ik dit project heb kunnen doen.” Ook Maarten is optimistisch over de toekomst van zonne-energie: “Er zijn in Nederland al heel veel huurders die de stap hebben gezet. Mensen die eerst de kat uit de boom wilden kijken, zien nu dat het een goed idee is en sluiten aan. Zonnepanelen zijn inmiddels net zo normaal als een nieuwe keuken.”

Meer weten?

Op www.zayaz.nl/zonnepanelen vindt u een folder met rekenvoorbeelden. Uiteraard kunt u ook bellen naar 073 648 2400 of een e-mail sturen aan klantenservice@zayaz.nl.


regeling

Een plek om tot rust te komen Met de nieuwe urgentieregeling, die op 1 oktober is ingevoerd, kunnen we mensen die buiten hun schuld om in een noodsituatie terecht zijn gekomen, met spoed écht verder helpen. Floor* (18) is een van hen. “Een eigen plek is voor mij net zo belangrijk als die 21 uur therapie per week.” “Het was vroeger vaak chaotisch in ons gezin, we hebben veel meegemaakt. Als oudste kind deed ik mijn best om zo goed mogelijk te zorgen voor mijn moeder, broertje en zusje; ik denk dat ik mezelf zo langzaam ben verloren. In de puberteit werd ik steeds vaker overspoeld door mijn emoties; in tien minuten kon ik van blij naar boos gaan, en weer terug. Ik was ook heel impulsief; als ik in Parijs op een terras wilde zitten, dan ging ik gewoon. Leuk, maar ook vermoeiend en zeker niet altijd verstandig. Gelukkig heb ik geen schulden gemaakt. Op mijn achttiende kreeg ik de diagnose borderline, een persoonlijkheidsstoornis. En dat gaat dus niet zomaar over, daar moet ik heel hard voor werken. Ik ben gestopt met mijn studie verpleegkunde en krijg nu 21 uur per week therapie. In overleg met mijn therapeuten besloot ik uit huis te gaan. Een moeilijke stap, want ik ben nog best jong. Maar ik heb een plek nodig waar ik helemaal tot rust kan komen. Gelukkig zie ik mijn moeder nog vaak, ze is heel trots op me. Eerst kreeg ik een plek bij Kamers met Kansen, zodat ik kon leren voor mezelf te zorgen. Maar het samenleven met andere jongeren werkte totaal niet. Al die onrust in huis, het delen van een keuken en een badkamer, gedoe over schoonmaken – ik trok dat echt niet. Ik moest daar weg. Samen met mijn begeleider heb

ik daarom urgentie-plus aangevraagd. In november kreeg ik via Zayaz een eigen woning toegewezen, in de binnenstad nog wel. Ik ben er heel blij mee, maar vind het ook spannend. Ik wil zo graag dat het lukt. Gelukkig krijg ik nog twee jaar begeleiding. Als het dan nog steeds goed gaat, krijg ik van Zayaz een huurcontract voor onbepaalde tijd. Ik hoop dat ik tegen die tijd klaar ben met de intensieve therapie en weer op school zit. Een stabiel leven en een baan in de ouderenzorg, daar werk ik naartoe.” * Naam en foto zijn gefingeerd. Urgentie krijg je niet zomaar. De situatie moet zó dringend zijn, dat er binnen drie maanden een andere woning moet zijn. Sinds 1 oktober geldt er in ’s-Hertogenbosch een nieuwe regeling voor urgentie. Hiermee kunnen we mensen die met spoed een huis nodig hebben, écht verder helpen – ook door mee te denken over oplossingen als urgentie er niet in zit. Via onderstaande link kunt u meer lezen over de nieuwe regeling en checken of u aan de voorwaarden voldoet. www.woonserviceregionaal.nl/media/3103/ stappenplan-urgentie.pdf buurt

17


Merc_809 | Copyright by creativ collection Verlag GmbH, Germany | www.ccvision.de

Merc_809

Mercedes-Benz Sprinter, Kasten, Kompakt, A1, 1 Schiebet. (2018) 1:30 L: 5.267 B: 2.020 H: 2.360 R: 3.259

Dit is Robert, aangenaam! Merc_809

Met je hoofd op de bus

Merc_809

Omdat onze onderhoudsbussen dag in, dag uit worden ingezet voor onze huurders, leek het ons niet meer dan logisch om dat ook zichtbaar te maken. Sinds kort staan er dus foto’s van huurders op. Fadie Murad is een van hen. “Ik huur bij Zayaz én heb er stage gelopen. Dat was leuk en leerzaam, dus ik dacht: waarom niet? Bovendien vond ik het wel tijd voor een fris koppie op de bus”, verklaart hij. “Ik heb ook al eens model gestaan voor een sportmagazine van school en voor de plaatselijke fitnessclub, maar dit is de eerste keer dat de hele stad me kan zien. Het lijkt me wel gaaf om mezelf te voorbij te zien komen op straat.”

De Hambaken en De Slagen hebben sinds april 2020 een nieuwe wijkbeheerder: Robert de Peffer. Robert is geen onbekende binnen Zayaz. “Ik werkte elf jaar bij een particuliere verhuurder, waarvan ik twee jaar heb gewerkt voor een project van Zayaz”, vertelt hij. Samen met zijn collega’s zorgt Robert ervoor dat het schoon en veilig blijft in de wijk. “Ik krijg ongelofelijk veel energie van onze huurders. De verhalen, de emoties die loskomen; ik vind het elke keer weer een uitdaging om de juiste hulp voor mensen te vinden.” Problemen en lastige situaties bespreekt hij in het leefbaarheidsoverleg, waaraan de politie, gemeente, Farent, de Brede Bossche School en alle Bossche woningcorporaties deelnemen. “Het is echt fijn om achteraf te horen dat we voor iemand het verschil konden maken”, vindt Robert. Valt u iets op in de wijk? Is ergens afval gedumpt? Heeft u zorgen over uw buren? Meld het aan uw wijkbeheerder. U kunt hiervoor het contactformulier op onze website invullen, of bellen met de klantenservice via 073 – 648 24 00. Zij zorgen ervoor dat uw bericht bij de wijkbeheerder terecht komt. Maar u kunt hem of haar natuurlijk ook gewoon op straat aanspreken.

18

buurt


bijbuurten

Wonen doen we samen

Mensen een fijn thuis geven, dat is waar woningcorporaties voor zijn. Daarom investeren we niet alleen in huizen, maar ook in mensen. In de landelijke campagne ‘Wonen doen we samen’ laten bijna driehonderd woningcorporaties zien waar ze voor staan. Ook Patrick Fonck, een van onze huurders, werkt mee aan de campagne. Op www.wonendoenwesamen.nl vertelt hij hoe hij zijn leven mede dankzij een tijdelijke woning weer op de rit kreeg: ‘Ik heb een heftige tijd meegemaakt. In korte tijd verloor ik alles wat eerst vanzelfsprekend was: mijn baan als ICT-manager, mijn huwelijk en mijn huis. Het was een moeilijke tijd, waar ik veel van heb geleerd. Pas als je al je zekerheden kwijt bent, ontdek je wat écht belangrijk is. Je huis is onderdeel van je basis, en die heb ik nu weer terug”.

Zingende telegrammen voor De Slagen Dit jaar bestaat de eerste wijk van Den Bosch-noord vijftig jaar. Om dat te vieren, ontvingen onze huurders van De Slagen een klein cadeautje per post. De tien huurders die al vanaf dag één aan de Slagendreef en de Tweede Slagen wonen, hebben we extra in het zonnetje gezet. Zij werden verrast met een zingend telegram op straat, waarin het duo Erik en Anne persoonlijke informatie over alle jubilarissen had verwerkt. Daarna hebben we met zijn allen geproost op De Slagen. Op de volgende vijftig jaar!

buurt

19


Een warm huis met (veel) minder gas Hij had heus wel verwacht dat er een paar huurders interesse zouden hebben in het testen van een verwarmingsinstallatie die 80% minder gas verbruikt. Maar dat hij zéventig aanmeldingen zou krijgen, dat verraste projectleider Richard van Maarschalkerwaard behoorlijk. “Ik was al blij geweest met vijf reacties. Dit onderwerp leeft echt!” Woningcorporaties moeten in 2050 energieneutraal zijn. Samen met zeven andere Brabantse corporaties schreef Zayaz daarom eind 2019 een prijsvraag uit, de WarmteWissel, waarin bedrijven werden opgeroepen om hét groene alternatief voor de gasgestookte cv-ketel te ontwikkelen. Richard stond aan de wieg van dit initiatief.

Het was jouw idee om op zoek te gaan naar een vervanging voor de cv-ketel, toch?

“Dat klopt. Corporaties investeren nu vooral in isolatie, maar er moet ook een oplossing komen voor het gasverbruik. Er zijn natuurlijk al warmtepompen, maar dat zijn hele dure oplossingen. De corporaties zoeken betaalbare, compacte alternatieven, die geen ingrijpende aanpassingen aan de woningen vragen. Bewoners mogen niet inleveren op wooncomfort en de energiekosten moeten gelijk blijven, of – liever nog – dalen.”

En dat kán dus?

“Absoluut. Het was heel erg gaaf om tijdens de finaledag in maart 2020 te zien hoeveel mensen daar goede ideeën over hebben. Er dongen maar liefst 48 inzendingen mee naar de hoofdprijs. De drie winnaars mogen hun oplossingen gaan uittesten in de woningen van de acht corporaties.”

Was je verrast door de interesse onder huurders voor zo’n testinstallatie?

“Behoorlijk, ja. Ik had vijfhonderd huurders een brief gestuurd, in de hoop misschien vijf reacties te krijgen. Dat werden er dus zeventig! Bij het maken van een eerste selectie hebben we gekeken naar woningen met energielabel B of C, een bepaald verbruik en een minimale oppervlakte. Om uiteindelijk tot een keuze te komen, hebben we ook de motivatie van de huurders meegewogen. Zo viel de keuze op Teun en Hetty Heijns in De Donk.”

Wat voor installatie krijgen Teun en Hetty precies?

Ze krijgen een duurzaam, thermisch energiesysteem van Fectum. Op het dak komen zonnecollectoren met buizen, die warmte transporteren naar een buffervat van 120 liter, waarin water wordt voorverwarmd. Daarna gaat het water door de bestaande cv-ketel, voor eventuele bijverwarming. Hiermee kun je dus tot 80% besparen op gas en CO2-uitstoot. Het systeem draait al in een lege woning van BrabantWonen en wordt dit jaar nog in zeven bewoonde woningen geplaatst. Een daarvan is van Zayaz, daar wonen Teun en Hetty.”

Hoe lang duurt de test?

“We willen in elk geval een volledig stookseizoen proefdraaien. In die periode gaan we precies bijhouden hoeveel gas er nog nodig is, hoeveel CO2 het systeem bespaart en hoe praktisch en comfortabel het systeem voor de bewoners is. We zijn heel benieuwd of we de beoogde besparing van 80% ook echt gaan halen. Als het systeem naar behoren functioneert, mogen Teun en Hetty de installatie houden.”

Ben jij optimistisch over de oplossing van het klimaatprobleem?

“Ik weet zeker dat we uiteindelijk helemaal van de fossiele brandstoffen verlost zullen zijn, maar of het snel genoeg zal zijn, is onduidelijk. We moeten op veel vragen nog een antwoord vinden. Het is een spannende tijd.”

Meer weten? Richard van Maarschalkerwaard

20

buurt

Kijk op www.warmtewissel.nl


‘We moeten toch een keer van het gas af’ Huurders in De Donk testen dit jaar hét groene alternatief voor de cv-ketel

“Ja, we zetten de kachel zo laag mogelijk en letten op ons waterverbruik, maar we zijn echt geen milieutijgers hoor”, lachen Teun en Hetty Heijns, als hen wordt gevraagd naar de reden van hun aanmelding voor de proef met het nieuwe verwarmingssysteem van Fectum. “We doen dit vooral voor onze kleinkinderen, we willen ze een schone wereld nalaten.” Ja, er komt volk over de vloer en er zal heus weleens iets niet naar behoren werken. Er komt een kastje te hangen bij de thermostaat, dat de temperatuur in de woonkamer gaat bijhouden. Ook moet er nog het nodige geruimd worden op zolder, om plaats te maken voor de boiler die straks wordt aangesloten op de zonnecollectoren. Maar dat deert het echtpaar allemaal niet. “Sommige buurtbewoners snappen niet dat we zin hebben in al die trammelant, maar wij laten het gewoon over ons heenkomen”, zegt Hetty. “We moeten toch een keer van het gas af, dus waarom niet nu meteen? Laat ons maar meehelpen bij het zoeken naar de beste oplossing.” Bang om tijdens de komende winter in de kou te zitten, is Teun niet. “De bestaande cv-ketel blijft gewoon hangen, dus als de zonnecollectoren en de boiler uit mochten vallen, dan vallen we terug op het oude systeem. Als het goed is, besparen we straks 70-80% op onze gasrekening. Daar zeggen wij geen nee tegen.”

buurt

21


Zayaz huisvest ruim 30.000 mensen in meer dan 13.000 woningen. Samen met onze partners in de stad bouwen we voortdurend aan goede huizen in alle soorten en maten. In deze tijd vraagt dat de nodige aanpassingen. Onze aannemers doen hun best om de werkzaamheden zo veel mogelijk door te laten gaan, natuurlijk onder de geldende veiligheidsmaatregelen. We bekijken dagelijks wat kan en wat niet. Hierdoor zullen sommige projecten vertraging oplopen, wat heel vervelend is, vooral voor de bewoners. Maar de gezondheid van mensen staat voorop. Wij hopen op uw begrip.

Opknapbeurt voor 153 woningen in Kruiskamp In Kruiskamp knapten we 153 eengezinswoningen op. De woningen zijn gemoderniseerd en beter geĂŻsoleerd: ze hebben nu energielabel A. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een beter binnenklimaat. Voor de bewoners was deze periode niet altijd gemakkelijk: de onverwachte tegenslag die er zo nu en dan was, vroeg geregeld wat extra van ze. Toch hebben we het werk met elkaar tot een goed einde gebracht en kunnen de bewoners nu weer prettig wonen.

Onderhoud 119 liften Ons bezit telt 119 liften, die allemaal vier keer per jaar worden onderhouden; Mitsubishi onderhoudt vijf liften op de Hoge Slagen, Skylift doet de rest. Naast dit normale onderhoud hebben we een meerjarenplanning voor grote(re) onderhoudsbeurten, zoals vervanging van kabels, motoren en liftdeuren. Elke achttien maanden worden de liften gekeurd. Mocht het ondanks deze inspanningen toch gebeuren dat er iemand komt vast te zitten, dan proberen Skylift of Mitshubishi binnen een uur ter plaatse te zijn. Voor andere storingen geldt een norm van twee uur.

Bouw Zuiderschans in volle gang De Zuiderschans is sinds 1972 een begrip in Den Bosch. In het voorjaar sloopten we het oude gebouw, om ruimte te maken voor iets nieuws. In september sloeg wethouder Geers samen met anderen symbolisch de eerste paal in de grond. Inmiddels is Dura Vermeer volop bezig met de bouw. De nieuwe Zuiderschans biedt straks plek aan 83 sociale huurappartementen voor 65-plussers en 44 woningen voor mensen met dementie. Zo stellen we senioren in staat om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, met zorg dichtbij. Ouderenorganisatie Van Neynsel levert de zorg. Lees meer op zayaz.nl/zuiderschans.

Woningen op tijdelijke locatie De Vliert In maart 2021 verwachten we bij Stadion De Vliert 54 flexwoningen op te leveren voor kleine huishoudens die actief op zoek zijn naar een woning. De woningen blijven tien jaar staan. Het gaat om drie verschillende type woningen met een woonkamer en keuken, badkamer met toilet en een eigen buitenruimte. Ook is er een gemeenschappelijke berging. De woningen worden via loting verdeeld. Hiervoor moet je ingeschreven staan bij WoonService Regionaal. Interesse? Houd WoonService vanaf januari 2021 in de gaten.

Sprookjesbuurt In deze buurt isoleerden we eerder al de daken; nu isoleren we ook de kruipruimte en herstellen we de gevelisolatie. Om de huizen nog verder te verduurzamen, kunnen bewoners bovendien kiezen voor twee duurzaamheidspakketten. Pakket 1 brengt de woning van energielabel C naar A, o.a. door het vervangen van de voordeur en een aantal ramen. Pakket 2 is een voordelig aanbod voor zonnepanelen. Bewoners die hiervoor kiezen, betalen hiervoor servicekosten, maar besparen uiteindelijk op stroom. Lees meer op zayaz.nl/project/sprookjesbuurt

22 buurt


projecten Wonen met zorg aan de Zwartbroekweg Samen met Vivent Het Andere Wonen bouwen we sinds december 2019 aan een plek waar mensen met geheugenproblemen persoonlijke zorg krijgen. In het nieuwe woonzorgcomplex in de Maaspoort komen zestien

appartementen met één of twee slaapkamers en een aparte ontmoetingsruimte voor bewoners. Ook komt er een woning voor de zorgverleners. We verwachten dat de appartementen begin 2012 klaar zijn. De verhuur, zorg en ondersteuning wordt geregeld door Vivent Het Andere Wonen.

De Haren De komende jaren gaan we stap voor stap een groot aantal woningen in De Haren opknappen. Een flink project, waarvoor we de afgelopen jaren veel onderzoek deden. We vroegen de bewoners naar hun mening, onderzochten vochtproblemen en brachten flora en fauna in kaart. Voor de beschermde diersoorten zijn nestkasten geplaatst. Inmiddels staat vast dat we zo’n driehonderd woningen gaan verduurzamen. We zijn gestart met het experiment ‘Verduurzamen op maat’ aan de Derde Haren 39 t/m 63, waarin we onderzoeken we hoe we bewoners meer keuze kunnen geven. Er is een modelwoning ingericht om alle duurzaamheidsoplossingen te testen. De ervaringen verwerken we in een definitief renovatieplan voor de rest van de wijk, dat in 2021 zal starten.

We onderzoeken ook of het haalbaar is om méér, en andere soorten woningen bij te bouwen in De Haren. De kans bestaat dat een aantal woningen op termijn plaats moet maken voor nieuwbouw. Uiteraard bekijken we heel zorgvuldig wat kan, wat past en wat wenselijk is. Zodra we de eerste uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek hebben, gaan we hierover met bewoners en de gemeente in gesprek. We verwachten daar begin 2021 mee te starten. Meer weten? Kijk op www.zayaz.nl/project/de-haren

buurt

23


“Zayaz is blij met bewoners zoals Ida, die op latere leeftijd hun eengezinswoning willen verruilen voor iets kleiners. Er zijn immers gezinnen genoeg voor wie zo’n ruime woning ontzettend welkom is. Met onze verhuisregeling namen we voor haar zoveel mogelijk drempels weg, maar dan nog is een verhuizing heel wat. Ida heeft het afgelopen jaar heel wat voor haar kiezen gehad. Maar ondanks alles blijft ze positief en een prachtig mens. Dit bloemetje is haar dus meer dan gegund.” Fiona van Hoesel, klantadviseur

‘n bloemetje voor...

‘Ik hoop dat de nieuwe bewoners er net zo gelukkig worden’

“Ik woonde al 55 jaar met veel plezier in de Rudolf Van Baarlestraat en zonder de renovatie woonde ik er waarschijnlijk nog. Maar al dat stof en die bouwvakkers over de vloer – dat zag ik niet meer zitten. Toen Zayaz me een appartement aanbood, besloot ik te verhuizen. Dat was niet gemakkelijk, want ik liet een heel leven achter. Pas later kwam de opluchting. Het zal best vreemd zijn, als er straks in mijn oude huis ineens gordijnen van een ander hangen. Ik hoop dat er een jong gezin in komt, dat er net zo gelukkig wordt als wij.” Huurder Ida Schot

Meer weten? Kijk op zayaz.nl

buurt

24