__MAIN_TEXT__

Page 1

NOVEMBE R 2 017 M AGAZINE VO O R EN DOOR H UURD ERS VAN ZAYAZ

Zayaz bestaat 10 jaar!

Er is meer dan bingo Een mix van mensen

is het mooist klussers cadeau OP DE DAG VAN HE T HUREN

buurt

1


Inhoud

3

Het gaat niet om huizen, maar om mensen

4

Ik ben dankbaar dat ik een thuis heb

5

Dit is gewoon een hele fijne hoek

6

Bijbuurten

8

Buitenmensen bij elkaar

Directeur Mohamed Acharki vindt een huis maar een middel

Huurders van het eerste uur

Huurders van het eerste uur

Kort nieuws, tips en weetjes

Winnaars prijsvraag genieten van een picknick in Minitopia

10 Leverancier van Zayaz, dat word je niet zomaar Rondje door de stad 12 Bijzondere feitjes en lekker puzzelen 14 Mij krijgen ze niet in een koophuis

Huurders van het eerste uur

Huurders van het eerste uur

16

Tieners met toekomstplannen

15 Ik wil graag van Zayaz blijven huren

Boksers uit Boschveld blikken tien jaar vooruit

18 Helpen met je hart

20

21

22

‘Het gaat niet om huizen, maar om mensen’

Bij Copernikkel zijn het de bewoners zelf, die elkaar vooruit helpen

Ik ben blij met waar ik sta, ik ga echt geen overlast veroorzaken

Een huis is maar een middel,

Een mix van mensen is het mooist

vindt Mohamed Acharki.

Koen woont met hulp van Reinier van Arkel weer zelfstandig

Dat alle ouderen naar de bingo moeten, vinden ze bij Van Neynsel onzin

Spin in het Bossche web Maartje de Kruijff: de eerste Zayazaan

23 Wij laten ons niet voor de gek houden

Best bijzonder uit de mond van de directeur van een woningcorporatie. Het zegt wel iets

24 Klussers cadeau

over hem. Mohamed begon in

Zayaz steekt handen uit de mouwen op Dag van het Huren

26

Een fijne woonomgeving; wie wil dat nou niet?

vijf jaar de leiding. Nog geen

Over groene vingers, oranje hesjes en een beetje begrip

28

jubileum, maar zijn Zayaz-hart

Dat dit huis niet van mij is, maakt geen enkel verschil

klopt er niet minder om.

De HBV knokte voor zijn plek. Missie geslaagd.

Huurders van het eerste uur

C O L O F O N Buurt verschijnt twee keer per jaar voor alle huurders van Zayaz. Redactieadres Buurt Postbus 488, 5201 AL ’s-Hertogenbosch Redactie Marjon van Dinther (Zayaz), Laura van der Burgt, Berlicum, Chantal Wuijster, Skrebbel Communicatie, Rosmalen Ontwerp & opmaak Irene Pijnenburg, Plan C, ’s-Hertogenbosch Fotografie Marc Bolsius, John van Hamond, Naomie Vermeij ’s-Hertogenbosch Drukwerk DekkersVanGerwen, ’s-Hertogenbosch. Aan deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen.

2009 bij Zayaz en heeft sinds

Terugblikken en vooruitkijken, het geeft hem een gemengd gevoel. Eerst de trots, al zal hij dat woord zelf niet snel gebruiken: “Doordat twee woningstichtingen hun krachten bundelden, bouwden we een aantal jaren 60% van de woningen in de stad. Gigantisch veel.” Om eraan toe te voegen: “Maar dat was voor de crisis.”

Dat deed pijn Het zijn roerige jaren. De economische crisis, de problemen op de woningmarkt en in 2013 de forse bijdrage die corporaties moesten gaan betalen aan de overheid. “De huren moesten omhoog, maar we wilden de kosten niet alleen op het bordje van onze huurders laten komen. Dus hebben we ook in ons eigen vlees gesneden. Nieuwbouwplannen werden geschrapt en we namen afscheid van veel collega’s. Dat deed pijn, maar zo willen we het: eerst de huurders, dan wij.”

Droom “Het gaat om de mensen, niet om het bouwen en verhuren van huizen. Een fijn huis helpt je om zo prettig en zelfstandig mogelijk te leven. Zeker in deze tijd, waarin ook ouderen en mensen met een beperking langer thuis blijven wonen. Onze droom is dat iedereen volwaardig kan meedoen. Dat we altijd samen een oplossing kunnen vinden, of het nu gaat om wonen, geld of zorg. Daarvoor moeten we ‘schuttingen slopen’ tussen instellingen; die wil is er gelukkig.”

Krappe portemonnee Nederland groeit hard, er zijn weer veel woningen nodig.“In onze stad bekijken we samen: wat is nodig en wie bouwt wat? Zayaz kiest ervoor om te bouwen voor mensen met een krappe portemonnee en dat zo milieuvriendelijk mogelijk. We willen graag de goede dingen doen. Vooral nog beter naar de huurders luisteren. Kortom, ook de komende tien jaar zitten we niet stil!” buurt

3


‘Dit is gewoon een hele fijne hoek’

Ze werd geboren in Pakistan, maar inmiddels woont mevrouw Nalabi* alweer tien jaar in haar benedenwoning aan de Aartshertogenlaan.

Hun omgeving verklaarde Pierre en

“Mijn familie woont verspreid over de

Agnes Schippers weleens voor gek,

hele wereld, mijn huis is mijn enige

omdat ze nog steeds een woning huren

basis.”

en nooit wilden kopen. “Alleen ons huurhuis hadden we willen kopen.

“Jaren geleden vluchtte ik weg uit Pakistan, dat was een hele moeilijke tijd. Mijn familie ging niet mee naar Nederland, maar waaierde uit over de hele wereld. Mijn huis is dus de enige basis die ik heb. Daar ben ik heel dankbaar voor. Een dak boven je hoofd en twee keer per dag brood kunnen eten: dat maakt je een rijk mens. Ik heb veel mensen gezien zonder thuis, dus weet dat het ook anders kan.

We wonen hier heel fijn.” “We huurden dit huis aan de Zaanstraat 42 jaar geleden van Broederhulp; een kleine, sociale woningbouwvereniging. We hebben nooit willen verhuizen, dit is gewoon een hele fijne hoek. Het huis was niet gigantisch groot, vandaar dat we hebben aangebouwd. Dat ging niet zonder slag of stoot. We moesten voor een commissie verschijnen, die ons verzoek eerst afwees. Dat was heel krom, want bij sommige huizen was er al wel aangebouwd. Later mocht het toch. Ook maakten we zelf een vaste trap naar zolder en schaften we een HR-ketel aan. We hadden onze woning graag willen kopen, om onze investeringen terug te verdienen. Helaas is de verkoop niet doorgegaan.

Ketel

Ik vind mijn huis mooi en ik voel me er thuis. Dat ik er zuinig op ben, is een vorm van respect voor mezelf. Ik wil beslist niet klagen, maar het huis is wel oud. Omdat het niet geïsoleerd is, is het heel gehorig en ben ik veel kwijt aan stookkosten. Ook slaap ik slecht vanwege het geluid van mijn cv-ketel, die hangt op mijn slaapkamer. Maar daarover ben ik in gesprek met Zayaz. Hopelijk kan de ketel naar een andere plek worden verplaatst.

44

buurt buurt

Dagboek

Ik zou het mooi vinden als Zayaz bij de balie een dagboek neerlegt, waar huurders hun verhalen, ervaringen of problemen in kunnen schrijven. Lees dat af en toe, en ga met de mensen in gesprek. Huurders verdienen echte aandacht.”

‘Dat ik zuinig ben op mijn huis, is een vorm van zelfrespect’

Snel opgelost * op verzoek van mevrouw is haar naam veranderd.

‘Ik ben dankbaar dat ik een thuis heb’

Vorig jaar was er een renovatie in mijn complex. Maar omdat mijn keuken en badkamer vernieuwd zijn toen ik hier kwam wonen, kwam ik niet in aanmerking voor vervanging. Dat snap ik goed. Mijn wc is wel aangepakt, die is helemaal vernieuwd. Een renovatie terwijl mensen in hun huis wonen - dat is me een ellende. Ik heb zes weken gebruik moeten maken van een tijdelijk toilet en mijn hele huis zat onder het stof.

Als je Zayaz vergelijkt met Broederhulp, merk je wel verschil. Het is voor ons gevoel wat minder sociaal, de organisatie is groter en logger. We moesten na de fusie onze weg opnieuw vinden, maar als het gaat om informatievoorziening is er veel verbeterd. Er is een handig boekje met telefoonnummers en een maandelijkse e-mailnieuwsbrief waar we veel uithalen. Op het kantoor van Zayaz zijn we nog nooit geweest. Als er al contact nodig is, doen we dat telefonisch. We hebben één keer gebeld met een klacht, die is door Zayaz heel snel opgelost.

Welkom

Aan de samenstelling van de wijk merken we wel dat het beleid van woningtoewijzing is veranderd. Er wordt veel meer gemixt, dat was vroeger anders. Ik weet nog dat er een aantal jaar geleden een buitenlands gezin in de straat zou komen wonen. Toen werden de ramen beklad: hier geen buitenlanders. Vreselijk vond ik dat. Gelukkig is dat nu niet meer aan de orde. Iedereen is hier welkom.”

‘Als je Zayaz vergelijkt met Broederhulp, merk je wel verschil’

buurt

5


Let op de leidingen

Bloem lezing

WIE REPAREERT WAT?

Als het kwik weer onder nul komt, kunnen uw waterleidingen bevriezen. Gelukkig kunt dit eenvoudig voorkomen door uw woning goed te verwarmen en de buitenkraan op tijd af te sluiten. Is de leiding toch bevroren? Probeer hem dan te ontdooien met hete lucht, warme doeken of warm water. Werkt dat niet? Neem dan contact met ons op via (073) 648 2400.

Meer weten? Kijk op www.zayaz.nl (zoek op bevroren leidingen)

Afspraak maken? Regel het via Mijn ZayaZ

In mei deden we al onze huurders een zakje zonnebloempitjes cadeau, ter ere van ons tienjarig bestaan. Veel bewoners deelden op Facebook hun foto’s van uitbundig bloeiende zonnebloemen. Vonden we leuk!

Zayaz neemt veel onderhoud en reparaties aan uw woning voor haar rekening, maar als huurder heeft u ook een verzorgingsplicht. Zo bent u zelf verantwoordelijk voor: • het dagelijks onderhoud (schoonhouden, bijhouden van de tuin); • reparaties door vernieling of verkeerd gebruik; • reparaties aan voorzieningen die u zelf heeft aangebracht; • schilderwerk binnenshuis. Precies weten wie wat doet? Een volledig overzicht van uw taken als huurder vindt u in het Besluit Kleine Herstellingen, dat wettelijk is vastgelegd. U vindt dit op wetten.overheid.nl (zoek op Besluit Kleine Herstellingen). Twijfelt u? Ga dan naar www.zayaz.nl en klik op Reparatie melden. Als u aangeeft wat er gerepareerd moet worden, dan ziet u direct wat wij voor u kunnen doen. U kunt dan - indien van toepassing - ook meteen een afspraak plannen.

Woonlastendebaas.nl is verbeterd

Steeds meer huurders hebben een account op Mijn Zayaz. Daar zijn we blij mee, want op deze persoonlijke online pagina kunt u een heleboel zaken direct online regelen. Een reparatieverzoek indienen, een balieafspraak maken, een betalingsregeling treffen - u regelt het wanneer het u uitkomt. Nog geen account? Maak er een aan op www.zayaz.nl

Woonlastendebaas.nl helpt u om uw geldzaken op orde te krijgen én te houden. De vernieuwde website

is persoonlijker en gebruiksvriendelijker. Zo vindt u er bijvoorbeeld een huishoudboekje, een rekenhulp, bespaartips, informatie over subsidies of toeslagen en gegevens van de woonlastencoach die u thuis kan komen helpen. Ook vertellen andere huurders hoe zij hun lastige financiële situatie te boven zijn gekomen. 6

buurt

buurt

7


minitopia

Buitenmensen bij elkaar

Ter ere van ons tienjarig bestaan schreven we in het vorige nummer van Buurt een prijsvraag uit. Huurders die vonden dat ze de allermooiste buitenplek van de stad kenden, mochten foto’s insturen van hun tuin, balkon of prachtige uitzicht. De inzenders van de mooiste plaatjes wonnen een geheel verzorgde picknick in de tuin van Minitopia - ook al zo’n fijne plek voor buitenmensen.

De winnaars! ‘Ik ben elke dag blij dat ik van dit schitterende uitzicht mag genieten’

‘Ons tuintje heeft een geschiedenis van 21 jaar, elke plant heeft een verhaal’

‘Moet je kijken wat een uitzicht ik heb vanaf mijn flat’

‘Ik zit graag in mijn achtertuin, maar ook de jonge zwanen bij KC De Springplank vind ik prachtig’

Netty van Aanholt kijkt uit over de Groote Wielenplas

Agnes Schippers woont in de Zaanstraat

Claudia van Dijk woont in de Van Heelustraat

Josje van Eerd woont in de Hambaken

8

buurt

buurt

9


Leverancier bij Zayaz, dat word je niet zomaar

Bij Zayaz en de huurders komen heel wat leveranciers over de vloer. Aannemers, schilders, keukeninstallateurs, cv-monteurs... Maar wie voor Zayaz wil werken moet heel wat in huis hebben. Zoals? Werk leveren van hoge kwaliteit, een goede prijs, zorgen voor tevreden huurders, en waar het kan milieuvriendelijke en onderhoudsvrije materialen gebruiken. En liefst ook nog iets extra’s doen voor de maatschappij. Zo is elk bedrijf met een groot contract bij Zayaz verplicht om op een of andere manier een steentje bij te dragen. Bijvoorbeeld door op de bouwplaats een jongere op te leiden die anders niet zo snel aan werk zou komen, of iemand in dienst te nemen met een beperking. Voor wat hoort wat! Ook vandaag wordt er weer overal gewerkt in de stad. We maken een rondje.

INSTALLATIEBEDRIJF KEMKENS

BOUWBEDRIJF VAN WIJNEN

Verraste bewoners

Allemaal aan de tablet

‘Van niemand geen last nie’

Kemkens zorgt dat het lekker warm is én blijft in de woningen van Zayaz. Onze huurders zijn bovendien heel tevreden over hun klantvriendelijkheid. Aan de Van Broeckhovenlaan zit Annemarie nog tussen de verhuisdozen, maar ze kreeg gisteren Kemkens al over de vloer. Nadat Erik het tweejaarlijks onderhoud aan de cv had gedaan, vond Annemarie zijn jas. In de cv-kast, over de strijkplank. Vandaag haalt Erik hem op en neemt even tijd voor een bakkie. “Ik krijg de hele dag koffie aangeboden”, vertelt de servicetechnicus, “maar ik probeer het tot drie te beperken.” Erik werkt al 17 jaar met veel plezier bij Kemkens en komt dus geregeld bij Zayaz-huurders over de vloer. “Leuk werk, middenin de samenleving, je komt overal en ziet van alles. Elke dag is anders.”

Van Wijnen onderhoudt de woningen in de Kruiskamp, Maaspoort, De Vliert en De Groote Wielen. Komt er een woning leeg, dan bekijkt Zayaz wat er moet gebeuren. Bij deze flat aan de Helftheuvelpassage is dat: compleet strippen. Zo werkt tegelzetter Mari van Zeeland soms in een lege woning en dan weer bij de huurders thuis. Het maakt hem niets uit. “Hier hoef ik niet op de rommel te letten”, lacht hij. “Maar bij mensen thuis is het natuurlijk wel gezelliger.” Mari is vandaag alleen aan het werk, zodat hij snel op een spoedklus af kan. “Zie ik bij een lekkage dat de badkamer erg verouderd is, dan overleggen we met Zayaz of het tijd is voor een hele nieuwe. Zo kun je nog eens iemand verrassen.”

Hun medewerkers staan 24 uur per dag en zeven dagen per week klaar voor de huurders van Zayaz. De groen-oranje busjes van Pennings zijn een vertrouwd beeld in Zuid, Centrum en Noord, waar de wijkaannemer dagelijkse reparaties, renovaties en onderhoud uitvoert. En dat al sinds de tijd van SSW en SWH, vertelt teamleider Michiel Vorstenbosch. Ook bij Pennings staat de tijd niet stil. Michiel: “We zijn volop bezig om al het werk te digitaliseren. De reparatieverzoeken van Zayaz komen via de webservice binnen, worden verwerkt en ingepland en verschijnen à la minute op de tablet van één van de 13 servicemedewerkers. Die ziet direct waar en hoe laat hij verwacht wordt.” Snel, makkelijk en weinig kans op fouten. Prettig voor iedereen en vooral voor onze huurders!

De deur zwaait met Bossche gastvrijheid open. Natúúrlijk mogen we even binnenkomen. Mevrouw Bolwerk laat trots haar gezellige huis zien - en buiten is het al net zo netjes. Dankzij Tieh die deze week de buitenboel schilderde. Ze hebben wat afgelachen samen: Tieh die lekker in het zonnetje stond te dansen tijdens het schilderen. Tieh kwam 14 jaar geleden uit Sudan naar Nederland en werkt alweer 12 jaar bij Maas. “Sinds vijf jaar als voorman en leermeester. Mooi werk, zeker bij zulke bewoners! We maken altijd goede afspraken en proberen zo min mogelijk overlast te bezorgen.” Mevrouw Bolwerk: “Overlast? Ik heb van niemand geen last nie. Niet van de buurt, niet van de schilders, en van hem al helemaal niet, toch jongen?”

Jas vergeten!

10

buurt

BOUWBEDRIJF PENNINGS

MAAS SCHILDERWERKEN


10 jaar ZayaZ in

1

feiten & cijfers Veel bewoners weten het nog wel. De twee bekende Bossche woningstichtingen

4 5 6

6

7

8 9

SSW en SWH gingen samen verder onder de naam Zayaz. Wat gebeurde er sinds 2007? We pakten er de jaarverslagen eens bij. Zomaar wat feiten en cijfers.

Aantal woningen van ZayaZ

Nieuwe woningen opgeleverd

Hier zien we het aantal huurwoningen in 2007 en in 2016. Daarnaast verhuurt Zayaz garages, parkeerplaatsen en soms kantoor- of winkelruimten.

In 2007 werd vooral gebouwd in nieuwbouwwijk De Groote Wielen. In 2016 leverden we nieuwe woningen op in De Compagnie (Kruiskamp) en de tijdelijke woningen in Empel-Zuid.

2007 12.261 woningen in bezit 2016 13.174 woningen in bezit

Aantal woningen verkocht

8

Soms verkoopt Zayaz een aantal woningen. Zo wordt een eigen huis voor meer mensen bereikbaar. We gebruiken het geld voor onderhoud en nieuwbouw.

2007 2016

42 64

3

2007 2016

Toewijzing van een woning verloopt meestal via WoonService en soms via directe bemiddeling, bijvoorbeeld bij spoedzoekers of woningen voor vluchtelingen.

2007 2016

1045 973

Het gaat hier om alle medewerkers van Zayaz. Fulltime en parttime, in de wijken en op kantoor.

2007 139 medewerkers 2016 132 medewerkers

Aantal reparatieverzoeken Huurders kunnen 365 dagen per jaar, 24 uur per dag bij ons terecht met een reparatieverzoek. Onze eigen onderhoudsmedewerkers voeren kleine reparaties en inspecties uit. En anders gaat de wijkaannemer aan de slag.

2007 2016

2007 19.704 (gemiddeld per reparatiebon € 243,-) 2016 18.558 (gemiddeld per reparatiebon € 177,-)

buurt

12

13

14

15

16

17

18

Aantal ZayaZ medewerkers

Voordat een nieuwe huurder een woning in gebruik neemt, bekijken we wat er moet gebeuren. We zorgen dat het onderhoud netjes geregeld wordt.

912 (gemiddeld per woning € 3.077,-) 895 (gemiddeld per woning € 2.099,-)

10 11

205 nieuwe woningen opgeleverd 123 nieuwe woningen opgeleverd

4

Aantal huurwoningen toegewezen

Onderhoud aan de woning bij nieuwe bewoners

12

3

5

Lekker puZZelen! Horizontaal

Verticaal

3. Hoeveel jaar bestaat Zayaz? 4. Zayaz heeft een samenwerkingsovereenkomst met het werk ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Hoe heet dit bedrijf? 5. Zelfs buiten onze stad is deze lekkernij beroemd. 6. Wat is de afkorting voor een duurzame, energieneutrale woning? 7. Hoe heet de kathedraal van onze stad? 9. Wat is de naam van de nieuwe burgemeester van ’s-Hertogenbosch? 12. Hoe heet het natuurgebied aan de rand van de stad? 16. In het voormalig kantoorpand van Zayaz zijn woningen gevestigd voor spoedzoekers. Welke naam heeft het gebouw gekregen? 17. Welke bijnaam kreeg ’s-Hertogenbosch tijdens de 80-jarige oorlog? 18. Hoe heet het bewonersblad van Zayaz?

1. In een elektrische sloep kun je varen onder onze mooie stad. Waar vaar je dan doorheen? 2. Wat is de naam van de bekendste schilder van ’s-Hertogenbosch? 8. In de wijk Hambaken heeft het klussenproject in 2012 opvolging gekregen. Onder welke naam? 10. Aan de Parade ligt een eetcafé/bardancing genoemd naar de Latijnse vertaling van onze stad. Hoe heet deze horecagelegenheid? 11. Wat is het logo van de gemeente ’s-Hertogenbosch? 13. Welk project stimuleert mensen in de wijk Boschveld om te ontmoeten, werken en ontwikkelen? Wijkwinkel… 14. Hoe heet ’s-Hertogenbosch tijdens carnaval? 15. Zayaz is een keerwoord; je kunt het ook van achter naar voren lezen. Hoe noem je zo’n woord?

1. binnendieze 2. jeroenbosch 3. tien 4. weenerxl 5. bosschebol 6. nom 7. sintjan 8. talentbazaar 9. jackmikkers 10. silvaducis 11. kroon 12. bosschebroek 13. copernikkel 14. oeteldonk 15. palindroom 16. ordune 17. moerasdraak 18. buurt

2

2

buurt

13


‘Mij krijgen ze niet in een koophuis’

Toen Mieke Philippa een tijdje geleden even niet bereikbaar was, belde haar familie ongerust de politie. “Die brak de voordeur open, het was een vreselijke bende. Maar drie uur later had Zayaz alles hersteld.”

Mevrouw Lenting huurt in oktober

“Ik woon sinds 2005 aan de Hudsonlaan en naar volle tevredenheid: een rustige flat, rustige buurt en winkels dichtbij. Ik ben heel tevreden met de ruimte, het enige nadeel is misschien mijn kleine balkon. Ik nodig graag mensen uit om te eten, maar dat past hier echt niet. En in de zomer is het veel te warm. Dat ik sinds kort weer sta ingeschreven bij WoonService, heeft daar echter niets mee te maken. Ik word een jaartje ouder en in de toekomst woon ik liever in een complex met een lift. Haast heb ik niet, dus ik kijk goed rond of er wat bij zit. De wijk maakt me niet zoveel uit.

al vijftig jaar een woning van Zayaz. Ze heeft in die jaren zelf het nodige aan haar woning gedaan, maar een seventies-keuken vervangen die nog prima is? Da’s onzin.

Opgeruimd

“Mij krijgen ze niet in een koophuis. Ik woon hier zó graag, mijn huis voelt als een warme deken. Ik heb wel eens nachtmerries dat ik hier weg moet, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen. Het stukje leven dat nog voor me ligt, wordt steeds korter. Dat beangstigt me. Ik probeer lekker bezig te blijven, alles wat ik nog zelf kan doen, doe ik zelf. Zo blijf ik fit.

Een tijdje geleden was ik wat langer van huis dan normaal. Toen ik terugkwam, had de politie de voordeur opengebroken. De gang lag vol versplinterd hout en gebroken glas, het was vreselijk en ik voelde me heel naar. Maar binnen drie uur had Zayaz alles opgeruimd, de sponning gemaakt en er een nieuwe ruit ingezet. Zo fijn! Het valt me op dat Zayaz heel actief is in de buurt. Ik zie overal bouwborden staan. Ze timmeren duidelijk aan de weg.

Mooi gebaar

In 2008 is de boel hier prachtig gerenoveerd. Hoewel mijn huis alleen nieuwe voegen kreeg, ontving ik toch een vergoeding voor de overlast. Dat vind ik een mooi gebaar. Een nieuwe keuken hoefde ik niet, deze is nog prima. Hij dateert uit 1979 en ik vind hem mooi, dus ik doe hem er niet uit. Ik hou niet van de standaard witte kastjes. Als ze nog te koop waren, had ik zelfs een bruine koelkast.

Goud waard

‘Zuid is toch een dorpje op zich. Mijn dorpje’

14

buurt

Als het gaat om reparaties, is Zayaz goud waard. Ze bellen netjes van tevoren, zodat ik niet de hele dag thuis hoef te zitten. Er komen altijd keurige mensen, die ik zonder zorgen mijn huis binnenlaat. Na afloop bellen ze nog even om te vragen hoe de reparatie verlopen is. Dat vind ik heel netjes. Klachten over Zayaz heb ik eigenlijk niet. Ja, er zijn in de loop der jaren wel strengere regels gekomen die minder leuk waren. Over de wijk ben ik te spreken. Zuid is toch een dorpje op zich. Mijn dorpje. De mensen die er wonen, blijven lang, dus iedereen kent elkaar. We hebben een Huurdersvereniging die eens per jaar een feestavond organiseert. Dat is altijd gezellig.”

Geen computer

‘Ik wil graag van Zayaz blijven huren’

Als ik Zayaz nodig heb, bel ik meestal gewoon. Een computer heb ik niet, maar ik heb vaste adresjes waar ik gebruik kan maken van internet. Als ik Zayaz bel, word ik altijd netjes te woord gestaan en krijg ik duidelijk antwoord op mijn vragen. Door mijn fijne ervaringen kom ik straks het liefst weer in een woning van Zayaz terecht.”

‘In de toekomst woon ik liever in een complex met een lift’ buurt

15


Tieners met toekomstplannen Tien jaar bestaan is een hele tijd – vooral als je kind bent. En tien jaar vooruit kijken is helemáál ingewikkeld als je zo jong bent. Toch waren wij benieuwd hoe de jonge boksers van Boksveld Fit zichzelf zien als ze volwassen zijn. Waar dromen ze van?

Zakarija (13): “Ik zit ook nog bij een andere boksschool, ik kom hier om extra te trainen. Ik vind het fijn om sterk te zijn, want als iemand dan stoer tegen je doet, kun je meteen iets terugdoen. Over tien jaar heb ik een eigen autobedrijf, ergens op de grens met België. Daar zijn de auto’s goedkoper, zegt mijn oom. Ik zou het niet erg vinden om te verhuizen. Als ik maar goed verdien.”

Yesser (7): “Toen ik drie was, heb ik ook al een keer op boksen gezeten. Maar toen moest ik eerst mijn zwemdiploma’s halen. Vandaag is de eerste keer dat ik weer kom boksen, ik vind het heel leuk. Mama hoopt dat ik over tien jaar studeer, maar ik wil gewoon vrachtwagenchauffeur worden. Ik vind vrachtauto’s mooi. Later ga ik met mama trouwen, we blijven altijd hier wonen.”

Yassin (11): “Over tien jaar woon ik in het buitenland, zeker weten. Macedonië is mooi, daar ben ik op vakantie geweest. Thailand lijkt me ook wel wat, daar heb ik plaatjes van gezien. Ik wil later graag naar de universiteit, maar eigenlijk wil ik profvoetballer worden, of chauffeur van vette auto’s voor bruiloften. Het liefst rijd ik in een Bentley, die zijn snel en mooi.”

Achmed (13): “Nu speel ik nog bij CHC, maar over tien jaar voetbal ik bij Ajax als middenvelder. Het kickboksen helpt me om sterker te worden op het voetbalveld. Mijn conditie is beter en ik kan mezelf beter verdedigen in duels. Verhuizen naar Amsterdam zie ik niet gebeuren. Ik wil hier blijven, in West 2. Al mijn vrienden wonen hier.”

Yassine (12): “Ik ben vrij groot voor groep acht, dat komt omdat ik veel groenten eet. Gewoon gezond eten, weet je. Over tien jaar ben ik advocaat. Of piloot. Piloot, dat lijkt me vet. Ik vind school wel leuk, ik wil best verder leren als ik dan kan worden wat ik wil. Ik kom nog niet zo lang naar Boksveld Fit. Vooral het sparren tegen elkaar vind ik leuk. Soms krijg je een klap, soms deel je er een uit. Daar leer je van.”

Omar (8): “Op straat daagden kinderen mij weleens uit. Sinds ik hier boks, weet ik hoe ik moet reageren. Nu heb ik geen last meer van ze. Over tien jaar woon ik nog steeds bij mijn ouders, maar dan ben ik al wel aan het werk. Ik word piloot. Dan vlieg ik mensen naar vakantiebestemmingen in verre landen. Mijn ouders neem ik gewoon mee. Ik wil ook trouwen en kinderen, maar hooguit twee. Anders wordt het te druk in huis.”

10 Bryan, sportmedewerker van de gemeente: “In de drie jaar dat Boksveld Fit bestaat, hebben we al veel talent gespot. Er zitten echt jongens bij die ver kunnen komen in de vechtsport. Maar daar gaat het ons niet alleen om. Zayaz, de gemeente en Divers steunen dit project omdat ze geloven dat het kinderen helpt in hun ontwikkeling. Reginald van Osch, onze trainer, brengt ze respect bij. Voor zichzelf, voor elkaar en voor de ander. Hij leert ze zelfstandig te worden, elkaar te helpen en dóór te gaan, in plaats van af te haken. ‘Als Boksveld-bokser ben je een voorbeeld voor anderen’, zeggen we tegen ze. Op die verantwoordelijkheid spreek ik ze ook aan als ik ze in de wijk tegenkom. Ik merk dat ze dat serieus nemen.

16

buurt

Dit schooljaar startten we op alle basisscholen in West met workshops Kick Fit. We weten dat kinderen in deze wijken te weinig bewegen. Daar willen we verandering in brengen door ze kennis te laten maken met kickboksen; maar ook tennis, dans en voetbal worden aangeboden. Wie boksen leuk vindt, kan doorstromen naar Boksveld Fit. In plaats van contributie te betalen, doen alle kinderen in de loop van het jaar iets terug voor de wijk.”

Fuad (12): “Ik boks hier al twee jaar. Lekker moe worden, daar hou ik van. De andere jongens ken ik uit de wijk, het zijn mijn vrienden. Over tien jaar woon ik nog steeds hier, want het is gezellig. Maar dan heb ik wel een eigen huis, misschien ben ik al wel getrouwd. Ik wil graag drie kinderen, ik zal ze leren dat ze respect moeten hebben voor ouderen. Dat heb ik zelf ook. Mijn leven is perfect als ik een goede baan heb. Een goed leven, dat wil ik.”

buurt

17


HELPEN

Geen hulpverleners, geen ambtenaren, geen zakenlui - bij Copernikkel zijn het de bewoners zelf, die elkaar vooruit helpen. Gewoon uit saamhorigheid. Voor niks. Of je nou graag kookt, kleding maakt of klust - óf als je juist iemand zoekt die dat voor je kan doen - in Boschveld zoeken je wijkgenoten graag mee naar oplossingen. “Alle initiatieven komen uit onszelf. Het is fijn om de dingen samen aan te pakken.” Kijk, zo’n sterk netwerk steunt Zayaz nou graag; zowel financieel, als in praktische zin. Bijvoorbeeld door het geven van opdrachten aan de Klussendienst en de BoschveldWereldKeuken van de Copernikkel.

met je hart

‘Een fiets geeft je vrijheid’ Faisa Alim werkt in de fietswerkplaats “Het is moeilijk om in je eentje op nieuwe mensen af te stappen, daar weet ik alles van. Daarom was ik blij dat iemand mij meenam naar de fietswerkplaats. Ik wilde graag iets doen met mijn tijd, maar ik wist helemaal niets van fietsen. Ze leerden me hoe ik een band moest plakken en een lampje kon vervangen - ik vond het nog leuk ook. Ik begon mijn kennis door te geven aan andere wijkbewoners. Wie nog niet kon fietsen, bood ik aan het te leren. Dat is belangrijk: een fiets geeft je vrijheid. Je bent niet meer afhankelijk, het is zo fijn als je de deur uit kunt wanneer jij dat wilt. Ik vind het mooi als mensen na een aantal weken op de fiets stappen en zelf wegrijden; hup, de wereld in.”

18

buurt

‘Je leert de hele wereld kennen’ Hamdija Habibovic werkt voor de Klussendienst “Ik werkte vijftien jaar als schilder, totdat ik gezondheidsklachten kreeg. Thuis zitten was niets voor mij, ik wilde me nuttig maken. Daarom meldde ik mezelf aan als vrijwilliger bij de Klussendienst. Eerst alleen als schilder, maar nu doe ik veel meer. Door mijn ziekte kan ik niet zo ver vooruit plannen, ik weet ’s morgens pas wat ik aankan die dag. Hier is dat geen probleem. Ik vind het mooi dat ik op mijn manier toch iets kan betekenen, want er woont hier een grote groep die geen commercieel klusbedrijf kan betalen. Zij zijn heel blij met onze hulp én de gezelligheid die we meebrengen. Zo ontstaan er veel mooie, nieuwe contacten in de wijk. De mix van culturen in Boschveld is een rijkdom; via de mensen leer je hier de hele wereld kennen.”

‘Hier telt iedereen mee’ Joanda van Geffen is gastvrouw “Vroeger hield de stad voor mij op bij het station; nu weet ik dat er nog een hele wereld achter ligt. Ik heb Boschveld leren kennen als een gezellig dorp, waar ik me echt thuis voel. Sinds ik als gastvrouw bij Copernikkel werk, heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen. Ik help wijkbewoners met allerlei vragen, meld ze aan als vrijwilliger en zoek met ze mee naar passende activiteiten. Vooral buitenlandse vrouwen denken soms dat hun wensen en kwaliteiten niet belangrijk zijn. Dat probeer ik ze zo snel mogelijk uit het hoofd te praten. Hier telt iedereen mee. Zelf heb ik ook de Klussendienst al eens ingeschakeld. Hamdija en zijn collega’s doen hun werk met meer liefde dan een commercieel bedrijf. Dat voelt extra goed.”

buurt

19


PARTNERS AAN HET WOORD

Eens in de war, nu sterker dan ooit Ooit was Koen zo in de war, dat hij ervan overtuigd was dat iemand hem constant achtervolgde. Dankzij goede medicijnen is die tijd gelukkig voorbij. “Mensen moeten weten dat je kunt herstellen van psychiatrische problemen.” Tot pakweg 2013 had Koen zijn leven prima op de rit. “Ik woonde op mezelf en werkte als automonteur, maar langzamerhand kreeg ik steeds meer last van angsten en waanideeën; ik dacht dat ik overal werd afgeluisterd en achtervolgd. Ik begon fouten te maken en verloor mijn baan. Uiteindelijk werd ik gedwongen opgenomen bij Reinier van Arkel”, vertelt hij. “Door goede medicijnen werd het langzaam weer rustig in mijn hoofd. Dat was zo’n opluchting. Na een maand of zes kon ik mijn leven weer gaan opbouwen.”

huisgenoot had”, vertelt hij. In 2015 besloot de overheid te snoeien in het aantal beschermde woonvormen zoveel mogelijk normale huisvesting, met passende begeleiding aan huis werd het devies. “Bij Koen was dat toch al de bedoeling, maar zijn proces werd hierdoor wel versneld”, vertelt woonbegeleider Aafke Tennekes. “En met succes: sinds mei woont Koen weer zelfstandig. In het begin kwamen we drie keer per week langs om te kijken hoe het ging, nu nog maar één keer. Het gaat supergoed.”

Begeleiding aan huis Superstabiel Koen startte in een beschermde woongroep voor zes personen. “Toen dat goed ging, verhuisde ik naar een hat-woning van Zayaz, waar ik nog maar één

Hoewel Koen trots is op zijn herstel, weten zijn nieuwe buren niets van zijn verleden. “Er zijn veel vooroordelen over schizofrenie, niet iedereen kan daarmee omgaan”,

verklaart hij. “Toch wil ik ook graag laten zien dat je normaal kunt functioneren met zo’n diagnose. Ik neem trouw mijn medicijnen, sport twee keer per week, werk in een fietswerkplaats en ga regelmatig de stad in - ik ben superstabiel. Ik ben blij met waar ik nu sta; ik ga echt geen overlast veroorzaken.” Goed overleg met Zayaz is belangrijk om de stap naar de wijk te laten slagen. “Onze samenwerking is echt verbeterd”, vindt Aafke. “We kunnen in het huurcontract vastleggen dat mensen onze hulp de eerste twee jaar lang móeten accepteren en dat ze geen overlast mogen veroorzaken. Bij Koen waren die afspraken niet eens nodig, hij is echt een inspirerend voorbeeld.”

‘Een mix van mensen is het mooist ’ Dat ouderen massaal naar de bingo moeten om eenzaamheid tegen te gaan, vinden Ron Hanegraaf en Léonce van Leeuwen van Van Neynsel nogal bekrompen. “Dat mensen even oud zijn, wil niet zeggen dat ze ook dezelfde dingen leuk vinden. Wij willen wijkbewoners met dezelfde interesses samenbrengen.” De grote tafel in de huiskamer van Steunpunt De Westhoek in Boschveld zit vol, maar toch is het relatief rustig tijdens de wekelijkse koffieochtend. “Normaal gesproken komen er meer mensen, maar ja: je kunt ze niet dwingen hè…”, constateert een van de mannen nuchter. “Ik ken genoeg bewoners die nauwelijks de deur uitkomen. Ik snap dat niet. Hier is elke maandag gratis koffie. Dat is toch gezellig?”

Woonbegeleider Aafke: ‘Koen is echt een inspirerend voorbeeld’

Groet en Ontmoet

Loop ook eens binnen! Kom vanaf dinsdag 28 november op dinsdagmorgen gerust eens aan in de huiskamer van De Westhoek, Van Leeuwenhoekstraat 2. Neem deel aan een activiteit en geniet aansluitend van een lunch voor € 3,50. Iedereen is welkom!

20

buurt

Steunpuntbeheerder Ron en projectmedewerker wijksteunpunten Léonce halen álles uit de kast om mensen samen te brengen - mits ze dat zelf willen natuurlijk. “Iedereen mag activiteiten organiseren in onze huiskamer, ook mensen uit de wijk, zolang de ouderen die bij ons wonen er ook iets aan hebben”, vertelt Léonce. “Vorig jaar serveerden kinderen uit de wijk hier een kerstlunch, dat was zo leuk dat we meer wilden doen. Samen met andere partners in de wijk organiseerden we daarom in maart het

initiatief Groet en Ontmoet. Leon Pijnenburg, de sociaal wijkbeheerder van Zayaz, kent veel mensen. Dat was heel waardevol. Hij benaderde de dames van de wereldkeuken voor het maken van lekkere hapjes. Zij namen familieleden mee en die raakten weer in gesprek met onze bridgeclub. Hartstikke leuk! Die mix van mensen, dat is het mooist.”

Alles kan

Na die succesvolle Groet en Ontmoet werd het een stuk drukker tijdens de vaste koffieochtend op maandag. “Als de eerste horde eenmaal is genomen, lopen mensen gemakkelijker binnen”, vertelt Ron. “Sindsdien geeft één van onze bewoners hier computerles. We kaarten, biljarten en bingoën ook, maar we willen meer doen. Gezonde lunches maken, wandelen, yoga - alles kan, als er vraag naar is.” Ook voor (hulp)vragen kunnen mensen in de huiskamer terecht. “We schepen niemand af met een folder, maar brengen de juiste mensen met elkaar in contact”, zegt Léonce. “Verbinding, daar gaat het om.” buurt

21


Huurders Belangen Vereniging (HBV) praat overal over mee Maartje de Kruijf was in 2007 een van de eerste ‘Zayazanen’. Nu is ze, zoals ze het zelf noemt, een ‘soort linkerhand’ van de directeur. “Zijn rechterhand, dat is de secretaresse, die is pas echt onmisbaar.” Maar vlak Maartje niet uit. Bij Zayaz kent zij iedereen, en iedereen kent haar. Ook in Den Bosch is Maartje inmiddels een bekend gezicht. Dat moet ook want, zo zegt de bestuursadviseur: “We hebben elkaar hard nodig in de stad. We willen en kunnen het niet alleen. Pas hadden we een chatsessie met 55 mensen, van huurders tot wijkwerkers, van deurwaarders tot politieagenten. Allemaal mensen die op een of andere manier met Zayaz te maken hebben. We zijn heel benieuwd naar wat zij van ons vinden, daar kunnen we weer van leren.”

Puzzelstukje

Spin

in het Bossche web 22

buurt

Het gaat Maartje aan het hart dat veel mensen niet goed kunnen rondkomen. Zayaz kan daar iets in betekenen, maar niet alleen. Zij stak daarom veel energie in het bij elkaar brengen van organisaties die hier samen de schouders onder willen zetten. Ze legt uit: “Als er grote financiële problemen zijn, is de huur slechts een stukje van een ingewikkelde puzzel. Wij zijn met de gemeente, banken, verzekeraars, energieleveranciers, zorgorganisaties en nog veel meer partijen om de tafel gegaan. Als je er op tijd bij bent, kun je samen grotere problemen voorkomen.”

Aan de balie

Zoals alle medewerkers van Zayaz, staat ook Maartje geregeld gasten te woord aan de balie. Als werkplek kiest ze vaak een plekje dichtbij de Klantenservice. “Niet echt rustig natuurlijk, maar voor je het weet zit je alleen maar achter je computer of te vergaderen. Het is fijn om dagelijks te zien en te horen wat onze huurders bezighoudt. Daar doen we het tenslotte voor!”

10 jaar ‘Wij laten ons niet voor de gek te houden’ 10 jaar Zayaz betekent ook 10 jaar HBV. We schuiven aan bij de club die knokte voor hun plek. Missie geslaagd? Met vlag en wimpel. “We willen niet meebesturen, wel meepraten. Over alles, vanaf de eerste ideeën. Die ruimte is er nu.”

Toen

Gevraagd naar de start van HBVZayaz, spreken de gezichten van de leden-van-het-eerste-uur boekdelen. Vertel! “Soepel was anders. De vijf huurdersverenigingen van SWH en SSW samenbrengen, dat betekende verschillende bloedgroepen mengen”, leggen zij uit. “Vervolgens moesten we onze plek als serieuze gesprekspartner veroveren. Beslissingen hoorden wij achteraf; Zayaz wist zelf wel wat het beste was voor de huurders. Daarin is een flinke move gemaakt. Met respect ertegenaan duwen, noemen we dat, en volhouden. Het is ons gelukt. We hebben eerlijke en gelijkwaardige gesprekken, worden niet voor de gek gehouden.”

Nu

“Onze medezeggenschap gaat ver. Zelfs tot aan de inrichting van het kantoor. Niet dat de kleur van de stoelen ons zo interesseert, maar wel hoe de huurders ontvangen worden; dat ze zich welkom voelen. Zo worden we ook betrokken bij de werving van medewerkers voor de klantenservice en hebben we een stem bij het aannemen van commissarissen. Verder praten we mee over veiligheid, de staat van de woningen en bekijken we mee welke renovaties het eerst uitgevoerd worden. Onze grootste verdienste? Soms kunnen we de stichting bewegen om uitzonderingen op de regels te maken. Daar zijn we trots op.”

Straks

“We vinden dat Zayaz nog te vaak zegt: volgens de wettelijke regels kunnen we dat in rekening brengen. Volgens ons kun je daar wat minder strikt mee omgaan, zeker als mensen in de knel dreigen te komen. We zien dat Zayaz zijn stinkende best doet - steeds meer - en het beste voor de huurder wil, maar het moet wel betaalbaar blijven. Soms brengt dat ons in een spagaat, kunnen we dingen niet goed uitleggen aan de huurders. Dan zeggen ze: ‘jullie zijn er toch voor ons?’ Klopt, en waar het kan vechten we als leeuwen, maar het moet wel redelijk blijven. Want een gezonde organisatie is ook in ons belang.”

buurt

23


“Dit komt als geroepen, mijn huiskamer kan wel een lik verf gebruiken”, dacht onze huurder Yvonne meteen, toen ze in het vorige nummer van Buurt las dat een aantal Zayazmedewerkers zich aanbood als klusser. Omdat Zayaz tien jaar bestaat, besloten we huurders te helpen bij een klus in of om het huis, die zij zelf niet voor elkaar krijgen. Want wie jarig is, trakteert, nietwaar? In de week vóór 7 oktober - de jaarlijkse Dag van het Huren - staken we dus op verschillende plekken de handen uit de mouwen. Zo ook bij Yvonne. “Ik ben door allerlei lichamelijke beperkingen niet in staat zelf de boel te verven. Ik vind het super dat deze mensen dit voor me doen. Ik heb flink moeten opruimen voordat de kasten van de muur konden, maar dat had ik er graag voor over. Het was de laatste weken behoorlijk kaal en hol hier binnen, na vandaag kan ik het weer gezellig maken.”

24 24

buurt buurt

Klussers cadeau buurt

25


Een fijne woonomgeving;

wie wil dat nou niet?

Kibbelende buren, troep op straat en een verloederde parkeerplaats. Daar word je niet blij van. Waar groene vingers, oranje hesjes en een beetje begrip voor elkaar zomaar toe kunnen leiden...

Eén en één is twee, soms drie

De Hambaken in 2005. ‘Die jeugd geeft alleen maar overlast’ en ‘Ouderen zijn zeurkousen en politiebellers’. Dat kan anders, dacht de toenmalige wijkbeheerder en jeugdregisseur Leon Pijnenburg. Hij zag aan de ene kant de wil van jongeren om iets nuttigs te doen, en aan de andere kant de vele verwaarloosde tuintjes van ouderen in de wijk. Eén en één is twee. Via het Klussenproject, opgezet door Zayaz en Divers, gingen ze aan de slag. Vooral de koffiepauzes bij de bewoners thuis leverden verrassende en vaak ook leerzame contacten op. Als tegenprestatie nam Zayaz de groep eens per jaar mee naar de Efteling. Het project groeide in 2012 uit tot de Talentbazaar. Meer dan 40 jongens en meisjes liepen trots rond in hun bodywarmers en deden klussen thuis bij mensen die het niet zo breed hadden. Zayaz pakt dit mooie project, dat in 2013 de Vrijwilligersprijs van Den Bosch won, dit jaar weer op. Nu met de jongere kids uit de wijk.

26

buurt

Waar groente, fruit en gezelligheid groeit

Een donkere plek met veel overlast; de parkeerplaats achter het Wielsem was vroeger geen plek waar je graag kwam. Met hulp van Zayaz en de gemeente legden buurtbewoners hier hun moestuin ‘Sunflower’ aan. Zij eten voortaan vers uit eigen tuin en onderhouden het samen. Een tuin die niet alleen groenten en fruit oplevert, maar ook verbondenheid en een betere sfeer in de buurt!

‘Dit jaar zetten we een aantal diehards in het zonnetje’

Proper Jetje: bijna meer kinderen dan afval

Om de paar maanden struinen ze de Kruiskamp/Schutskamp af. Vele tientallen basisschoolkinderen in oranje hesjes, op zoek naar zwerfafval. Het schoonmaakproject dat zes jaar geleden werd opgezet door Zayaz, BrabantWonen, Divers en de gemeente was en is nog steeds een groot succes. Tegenwoordig grotendeels geregeld door de bewoners zelf. “Soms hebben we meer dan honderd kinderen, meer dan er afval ligt. Een luxeprobleem”, glundert vrijwilligster Edith van Dongen. “Dit jaar zetten we een aantal diehards in het zonnetje, sommigen hebben al dertig kruisjes bij hun naam staan.” Het zijn vooral achtstegroepers, voor het laatst van de partij omdat ze naar de middelbare school gaan. Ze zijn een ervaring rijker: het plezier van samen zorgen voor een schone buurt.

‘t Zand: groen, groener, groenst

In het najaar van 2013 ging Groengroep ‘t Zand Noord van start met een missie: een groene wijk met mensen die elkaar kennen. Nu, vier jaar later, mag het resultaat er zijn. Zomaar een paar cijfers: de bewoners plantten 36 lei-fruitbomen, 24 blauweregens en 30 klimrozen tegen de gevels, bouwden 40 nestkastjes, legden 25 geveltuintjes aan en zaaiden minituintjes in aan de voet van 40 bomen. Waar verandering is, is weerstand, ook dat ondervond de vrijwilligersgroep: sommige mensen vonden het rommelig worden in de wijk. Maar langzamerhand stalen het groen, de vogels, vlinders en bijen de harten van veel bewoners. En steken velen enthousiast de handen uit de mouwen om ‘t Zand te laten groeien en bloeien. Jaar in jaar uit, straat voor straat. En ze zijn nog láng niet klaar.

buurt

27


‘Dat dit huis niet van mij is, maakt geen verschil’ Peter van Haaren huurde tien jaar geleden zijn eerste woning van Zayaz aan de Van Heelustraat, maar woont sinds kort samen in de Van Ysselsteinstraat. “Dit is echt mijn plek, ik voel me hier thuis. Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik in een huurhuis zit.” “Ik ben pas verhuisd naar de woning van mijn vriendin, om samen te gaan wonen. Nu woon ik vlakbij het Taxandriaplein, dat is wel even een andere sfeer dan in Zuid. In de flat waar ik eerst woonde, was iedereen erg op zichzelf. Nu woon ik in een echte volkswijk, lekker levendig. Al moest ik er in het begin wel aan wennen dat iedereen bij mooi weer buiten voor het huis zit. Maar inmiddels sluit ik gezellig aan.

Boos geworden

Over Zayaz ben ik goed te spreken. Ik vind de service en de woningen heel goed, ik heb geen negatieve ervaringen. Hoewel.. Eén keer had ik een scheur in de muur van mijn appartement. Toen ik daarvoor belde, werd ik vriendelijk te woord gestaan en er kwam ook snel een stukadoor langs. Daarna wilde ik de muur schilderen. Maar toen mijn neef - die ook stukadoor is - de muur zag, bleek dat hij helemaal

niet goed was afgewerkt. Ik belde Zayaz en vroeg of ze opnieuw wilden komen. Ik moest wel even boos worden voordat dat lukte, maar uiteindelijk is het allemaal netjes opgelost.

‘Bij mooi weer zit iedereen op straat’ Thuis

Ik ben helemaal gelukkig in de wijk waar we nu wonen. Dat dit huis op papier van Zayaz is en niet van ons, maakt geen enkel verschil. Als je je niet thuis voelt in je eigen huis, doe je iets niet goed. Natuurlijk moest ik even slikken toen ik na tien jaar ging verhuizen. Ik heb fijn gewoond in Zuid, maar ik heb het met een goed gevoel afgesloten. Ik ga hier voorlopig niet weg.”

Bezoekadres Eekbrouwersweg 8 ‘s-Hertogenbosch

Openingstijden balie Ma t/m vrij van 8:30 tot 17.00 uur alleen op afspraak

Contact 073 - 648 24 00 klantenservice@zayaz.nl www.zayaz.nl

Storingen cv-installaties Kemkens 0412 - 63 05 55

Glasbreuk Glasservice Noord 073 - 641 74 39

Verstopping riolering Van der Velden 073 - 622 04 00

Profile for Woningcorporatie Zayaz

Bewonersblad Buurt, woningcorporatie Zayaz 's-Hertogenbosch, editie november 2017  

Bewonersblad Buurt, woningcorporatie Zayaz 's-Hertogenbosch, editie november 2017  

Profile for zayaz
Advertisement