__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NOVEMBE R 2 014 M AGAZINE VO O R EN D OOR H UURD ERS VAN ZAYAZ

Kledingbank

wil vaker open

Hier wil ik oud worden

Niet zeuren

MAAR LEUKE DINGEN DOEN buurt

1


Inhoud

3

Alsjeblieft geen gedoe

4

Rijker door te delen

6

Bijbuurten

Goede buren

8

Voor Door Met Elkaar

Kort nieuws, tips en weetjes

Alles nieuw

Terugblik op renovatie

10 Op de koffie

12

14

Bestuurder Mohamed Archarki bezoekt Thea van Liempt

Witte wandjes voor Fred

Dienstenonderneming Kroon op je wijk

Doen of niet? Een weloverwogen keuze

15 Noorderpoort doet het samen

Wijkgebouw officieel geopend

16 Bijbuurten

Kort nieuws, tips en weetjes

18 De kledingbank wil vaker open

Special kledingbank met modereportage!

Buurtdag in Boschveld georganiseerd door buurtbewoners

24

Knutselen voor de kerst

22 Niet zeuren, maar leuke dingen doen

Woonvoorziening Cello knutselt voor de kerstmarkt

C O L O F O N Buurt verschijnt twee keer per jaar voor en door alle huurders van Zayaz. Redactieadres Buurt Postbus 488, 5201 AL ’s-Hertogenbosch Redactie Inge Bosch, Karen Smits, Stephanie Teelen (Zayaz); Laura van der Burgt, Berlicum; Chantal Wuijster, Skrebbel Communicatie, Rosmalen Bijdragen van: Leoni Akkaya, Pepijn Meys en Janny Baijens Ontwerp & opmaak Creatief Planbureau, ’s-Hertogenbosch Fotografie Marc Bolsius Drukwerk DekkersVanGerwen, ’s-Hertogenbosch Aan deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen.


‘Alsjeblieft geen gedoe’ Chris aan het werk op het balkon.

Van Chris Hoevenaars hoeft het eigenlijk niet, al die aandacht. Dat hij zoveel doet voor de buurt? “Alsjeblieft geen gedoe met vlag en wimpel en de harmonie en zo. Als ze je nodig hebben, hebben ze je nodig. Zo simpel is het.”

Daar denkt Jan Korthout anders over. Van hem mogen we de heer Hoevenaars wel eens in het zonnetje zetten. Omdat hij de jaarlijkse barbecue - met zelfgemaakte saté! - regelt, de tuin bijhoudt, met kerst de hal versiert, altijd als eerste sneeuw ruimt en wat al niet meer. “Ik doe alles uit eigen vrije wil en met veel plezier. En ik ben wel de gangmaker, maar we doen het met elkaar.”

‘Altijd te bellen’ Ze hebben een lijst-voor-nood gemaakt, de flatbewoners van de Hoge Slagen. De één kun je bellen voor een praatje, de ander voor boodschappen of belastingzaken. En wie staat er bovenaan? Precies! Met achter zijn naam en nummer: ‘altijd te bellen’. En het perkje beneden, dat is zijn domein. “Straks schoffelen ze de planten eruit en laten het onkruid staan. Daar heb ik niks aan.”

Het tekent de kordate tachtiger. Hij heeft tot zijn 71e gewerkt en is nog steeds de hele dag in de weer. Veel fietsen, vroeg uit de veren voor de dagelijkse wandeling en kokkerellen, liefst voor de ‘hele reutemeteut’. “Ik ga hier toch niet achter de geraniums zitten? Ik ben hartstikke gezond. Goed eten, af en toe een borreltje en vooral’, voegt hij er op z’n mooi Bosch’ aan toe, ‘niet overal over zitten te déddelen!”

Ken jij of ben jij iemand die, net als Chris Hoevenaars, zich inzet voor straat of buurt? Wat goed! Graag plaatsen we dat verhaal in de volgende Buurt. Laat iets van je horen via onze Facebookpagina of mail naar communicatie@zayaz.nl. Natuurlijk kun je ook een van onze wijkbeheerders aanspreken. buurt

3


Rijker

door te delen

zijn ‘Wie straks in t spullen vind kerstpakket st, kan er die hij niet lu and anders via ons - iem maken’ héél blij mee nl ormetelkaar. o rd o o .v w w w Facebook: 073 Weggeefhoek

De Weggeefhoek op Facebook is zo’n succes, dat initiatiefneemster Renske Csonka besloot méér dan spullen te gaan regelen voor Bosschenaren die in armoede leven. Dus nu deelt de Stichting Voor Door Met Elkaar ook verse broodjes, warme maaltijden en boodschappen uit. Broodjes, stamppot, meubels… Op de Weggeefhoek komt van alles gratis voorbij. Iedereen mag geven, maar om iets te ontvangen, moet je lid zijn én in de omgeving van Den Bosch wonen. “De Weggeefhoek is er alleen voor mensen die leven onder de armoedegrens”, vertelt Renske Csonka. “Leden kunnen maximaal twee keer per drie dagen reageren op broodjes en maaltijden, want we willen zoveel mogelijk mensen helpen.”

4

buurt

Vrijwilligers van het Voor Door Met Elkaar team koken iedere maand een warme maaltijd. De vrijwilligster op de foto kookt elke maand een warme maaltijd. Dit keer maakt ze een grote pan stamppot, met jus en rookworst. “Het is ongeveer een halve middag werk, vertelt ze“Mensen die via de Weggeefhoek zijn ingeloot, komen zelf met een bakje bij mij aan de deur. Dat is heel gezellig. Ik heb al veel leuke mensen ontmoet.”


Bakkers Johan de Boon en Martin de Winkel van Chez Pierre reageerden direct enthousiast op het idee van de stichting: natúúrlijk wilden ze restanten brood doneren. “We vonden het een briljant idee. Zo komt ons brood écht goed terecht”, vertelt Johan. “Afgelopen zomer liep er een mevrouw de winkel binnen om ons te bedanken voor de broodjes. Ze had ervan gepicknickt met haar kleinkinderen. Prachtig toch?”

Ze werkt fulltime en heeft een dochter, maar toch maakt Sabine van de Vondervoort graag elke week tijd voor het ophalen van verse broodjes bij Chez Pierre: “Ik wil graag iets betekenen voor anderen. Als de winkel sluit, kom ik langs om de restanten op te halen. Typisch gevalletje ‘kleine moeite, groot plezier’.”

Marja Faber maakt geen geheim van haar financiële situatie: “Ik heb een rijk leven, maar de centen ontbreken. Daar schaam ik me niet voor, er zijn meer arme mensen dan rijke hoor. De broodjes van Chez Pierre zijn een traktatie voor mij en mijn man. Het gebaar alleen al vind ik fantastisch.”

Lizette Schiltmans coördineert het uitdelen van de broodjes. “Elke dag maken we tien tot twintig gezinnen blij”, vertelt ze. Ook zamelt ze boodschappen in. “Er zijn genoeg mensen met een lege koelkast. Door boodschappen en broodjes uit te delen, helpen we hen vooruit. Wie dus straks in zijn kerstpakket spullen vindt die hij niet lust, kan er iemand anders - via ons - héél blij mee maken.” buurt

5


Uw eigen huis in de Muntel?

Besparen met

de buren

Weten hoe u kunt besparen op uw energierekening? Nodig dan een expert uit in uw huiskamer. Huurders van Zayaz kunnen zich aanmelden voor een gratis huiskamerbijeenkomst over energie; een onafhankelijk adviseur geeft u dan eenvoudige tips om kosten te besparen. Dus nodig (maximaal) acht buren uit en ontvang als gastheer of -vrouw een gratis doos met energiebesparende artikelen ter waarde van â‚Ź50,-. Meer weten? Mail naar milieu@s-hertogenbosch.nl

6

buurt

Zayaz verkoopt twaalf woningen in de Muntel. U kunt uw nieuwe woning al voor de overdracht naar wens laten verbouwen!

Wij denken graag met de toekomstige kopers mee. Wilt u graag een nieuwe keuken, badkamer, toilet, schilderwerk en stucwerk? Zayaz verbouwt de woning voordat u naar de notaris gaat. De verbouwingskosten komen bovenop de afgesproken koopsom. Dat betekent dat u het hele bedrag, de woning inclusief alle aanpassingen, kunt laten financieren. Zo voldoet u aan de hypotheekwetgeving, kunt u uw spaargeld gebruiken voor andere zaken ĂŠn voldoet uw woning aan alle wensen! Kijk op www.zayazverkoopt.nl/kopen/muntel


Wie rommelt mee? Heeft u gebruikte spullen over? Of bent u er juist naar op zoek? Kom naar de grote rommelmarkt in de Hambaken. Op zondag 23 november is het weer zover. U vindt de rommelmarkt in de hal en enkele lokalen van de Bossche Brede School aan Het Wielsem 1. U bent van harte welkom tussen 10.00 tot 14.00 uur. De entree is gratis. Voor € 7,50 (plus € 5,- borg) kunt u zelf een plaats huren. Neem voor meer informatie contact op met Mieke Verschuren, telefoonnummer 073 - 64 25 992 (graag na 19.00 uur).

Geef het door via de gratis iKringloop app iKringloop is een gratis app waarmee u spullen aan een ander kunt doorgeven. U maakt een foto van de koffer, de bank of het bed waar u vanaf wilt en zet deze met enkele klikken in de ‘etalage’ van iKringloop. Als vrager kunt u heel eenvoudig achterhalen wat in uw buurt wordt aangeboden. De makers van deze app hopen dat op termijn ‘honderd voetbalvelden’ gebruikte spullen van eigenaar zullen wisselen.

e e r f r fo

De makers: “We hopen dat op termijn ‘honderd voetbalvelden’ met gebruikte spullen van eigenaar zullen wisselen.”

buurt

7


Irfan & Gulu Sayim “Tijdens de renovatie hebben we even in een wisselwoning van Zayaz gewoond, zodat we geen last hadden van het stof en de tocht. Toen de renovatie klaar was, kwamen we in een compleet nieuw huis terug. We hebben ervoor gekozen de keuken uit te bouwen en het balkon bij de slaapkamer te trekken. Dat gebruikten we toch nooit. Die extra ruimte is heel fijn. Maar het meest gelukkig zijn we met de nieuwe, grotere badkamer. We hebben nu ook boven een toilet, dus we hoeven ’s nachts niet meer naar beneden. Een luxe.”

8

buurt


Alles nieuw! In de eerste helft van het jaar werden 70 woningen aan het Martinipad grondig onder handen genomen. Keukens, kozijnen, badkamers; alles werd aangepakt. De renovatie was voor veel bewoners reden om zelf ook de mouwen op te stropen: ‘We hebben een compleet nieuw huis’.

Hennie van Vught “Het was prachtig weer toen mijn huis aan de beurt was, dus ik heb drie weken in mijn tuin gekampeerd. Ik waste af in een teiltje en at buiten, de buurman kookte voor mij. Ik vond het prima te doen, alles heeft meegezeten. Het meest gelukkig ben ik met mijn nieuwe tuindeuren, daar is de kamer zo door veranderd. Ik snap niet dat er maar zo weinig mensen voor hebben gekozen. Ook het nieuwe ventilatiesysteem vind ik heerlijk, want ik rook. Als ik nu ’s morgens beneden kom, ruikt het huis gewoon weer fris.”

Wim & Willemien Dammers “We wonen hier al 35 jaar en hebben alles altijd netjes bijgehouden. Maar toen we wisten dat er een renovatie aankwam, hebben we wat klusjes uitgesteld. Afgelopen voorjaar waren we aan de beurt. Vier weken lang stond ons huis op zijn kop, maar dat vergeet je snel als je het resultaat ziet. Bijna alles is vernieuwd: de badkamer, het toilet, de kozijnen, de ramen, de gevel. Super. Toen de bouwvakkers weg waren, hebben we zelf nog geschilderd, behangen en wat wandjes laten stukadoren. En we hebben eindelijk een nieuwe keuken gekocht. Dat wilden we al zo lang.”

buurt

9


Op de koffie

‘Hier wil ik Bestuurder Mohamed Acharki bezoekt huurster Thea van Liempt, een Bossche in hart en nieren. Sinds maart woont ze in haar nieuwe woning aan de Zuiderparkweg. ‘Dit is het voor mij. Hier wil ik oud worden.’ Wauw, Thea. Wat woon je hier mooi! “Dank je! Dat is mede mogelijk gemaakt door vrienden en familie, hoor. We hebben er heel veel aan gedaan. Er stond nog zo’n oude harmonicadeur in de woonkamer, die de ruimte in tweeën verdeelde. Die hebben we er meteen uitgehaald. We hebben de muren wit gespoten, de vloer vernieuwd en de kozijnen geschilderd. Het oogt nu veel ruimer. Ik ben er heel blij mee.” Je hebt zelfs een nieuwe keuken laten zetten, zie ik. Een flinke investering voor een huurhuis. “Klopt, maar het keukenblok dat erin zat, was ook wel erg minimaal: drie kastjes! Omdat ik zeker weet dat ik hier oud wil worden, besloot ik mezelf een nieuwe keuken cadeau te doen. De badkamer is het enige dat ik niet heb aangepast. Die is overigens ook behoorlijk basic, vind ik.”

10

buurt


oud worden’ Wist je als echte Bossche precies in welke wijk je wilde wonen? “Jazeker. Ik wilde heel graag een woning die op loopafstand van de Markt lag. Ik kom veel in het centrum. Op Zuid zit je bovendien vlakbij het Zuiderpark en Het Bossche Broek met de Zuiderplas. Ik wandel er graag, je kunt hier zelfs herten in het wild zien.”

‘De sfeer in Zuid is veel persoonlijker dan in het Paleiskwartier’ Heb je veel contact met de andere bewoners in het complex? “Zeker, er staan hier geregeld groepjes mensen met elkaar te kletsen. Dat vind ik leuk. De sfeer hier is veel persoonlijker dan in het Paleiskwartier, waar ik ook heb gewoond. Luxer, maar veel anoniemer. Een van de bewoonsters hier houdt bij iedereen een oogje in het zeil, dankzij haar hebben we snel ontdekt dat mijn buurman totaal onverwacht was overleden. Heel triest was dat.”

Wat vind je ervan dat de overheid van mensen verwacht dat ze meer voor elkaar gaan zorgen? “Nou, ik doe met liefde wat boodschappen voor mijn buurvrouw. Toen ze ziek was, hing ik de was weleens voor haar op. Maar het gaat me te ver om te verwachten dat buurtgenoten elkaar ook gaan wassen. Dat is iets voor professionals, vind ik.” Voel je je veilig hier? “Ik wel. Maar toen ik hier net woonde en de gordijnen in de slaapkamer opende, stonden er op een ochtend twee mannen met een bivakmuts buiten. Bleek dat ze samen met de politie een gewapende overval aan het reconstrueren waren, die bij mijn overburen is gepleegd. Dat was wel even schrikken. De wijkbeheerder van Zayaz waarschuwde me nog dat ik mijn ramen beter gesloten kon houden. Ze vroeg ook of ik hier prettig woonde, dat vond ik attent. Toch heb ik geen last van angst. Ik heb goede sloten en de sociale controle is hier goed.” Voor elk nummer van Buurt bezoekt onze bestuurder Mohamed Acharki een willekeurige huurder van Zayaz. Hun verhaal lees je hier terug.

buurt

11


Witte wandjes voor Fred Abdyl Duraku

“Je kunt mensen blij maken met hele kleine dingen. Laatst kwam ik bij een oudere vrouw op bezoek, waar de gordijnen bijna van de muur vielen. De rails moesten gewoon even opnieuw worden vastgemaakt. Ze was zo dankbaar toen ik klaar was. Door je best te doen voor anderen, stimuleer je hen om zelf ook in beweging te komen. Laatst hielp ik iemand in de tuin, de bewoonster kon het werk niet meer overzien. Nu hij weer netjes is, houdt ze hem zelf bij. Fred vertelde tijdens het schilderen dat hij graag weer wilde fietsen. Toen heb ik een fiets voor hem geregeld. Bewegen is goed voor zijn gezondheid.”

Peter de Laat

“Veel mensen wonen alleen, zijn ziek of al wat ouder. De kinderen wonen vaak ver weg, die komen echt niet op en neer om een lamp op te hangen. De Klussendienst is dan een uitkomst. Er is zoveel behoefte aan, ik kwam dit jaar al meer dan vijftig keer in actie. Mijn werk varieert van vloerbedekking leggen tot een muurtje witten en helpen met een verhuizing. Zo heb ik veel leuke mensen leren kennen, ze zijn echt blij dat je komt. Soms koppel ik mensen in de wijk aan elkaar, zodat ze samen koffie kunnen drinken of boodschappen kunnen doen. Mensen vooruit helpen, dat is het mooie van dit werk.”

12

buurt


Fred Dekker

“Vroeger deed ik alles zelf. Maar sinds een jaar of acht tob ik met mijn gezondheid. Mijn knieën zijn kapot en ik ben heel snel buiten adem. Hulp accepteer ik graag, maar erom vragen doe ik niet. Dat zit niet in mijn aard. Ik weet dat mensen me best willen helpen, maar ze hebben het vaak te druk. Dat Peter en Abdyl bij mij kwamen schilderen, waardeer ik daarom zeer. Ik keek al jaren tegen die vergeelde wanden aan, nu zijn ze weer prachtig wit. Eigenlijk moet er nog veel meer gebeuren. Mijn tuin is een bende en in de keuken bladdert de verf af. Ze hebben me beloofd dat ik daar ook nog hulp voor krijg.”

ienst De Klussend van de is onderdeel op ming Kroon wijkonderne ers ppelt bewon je wijk. Zij ko n en vragen aa met wensen en. kunnen help bewoners die ang t de samenh Dat versterk in de buurt. weegt.nl boschveldbe

buurt

13


Kunt u uw nieuwe huurwoning betalen?

Nieuw:

online woonlastenrekenhulp WoonService Uw ideale huurwoning op het oog? Per medio november kunt u op de website van WoonService bij elke aangeboden woning zien wat de totale woonlasten van de woning zijn. Een goede basis voor een weloverwogen keuze.

meer genieten

met minder

Bent u uw woonlasten de baas? Wilt u graag minder geld uitgeven en toch blijven genieten van het leven? Zou u gebaat zijn bij een advies op maat door een woonlastencoach? Op www.woonlastendebaas.nl vindt u bespaartips die u helpen meer te doen met minder. Interessante kost voor iedereen, ook als u niet op uw geld hoeft te letten.

Uw

14

buurt

Niet alleen de huur bepaalt of een woning betaalbaar is. Ook andere woonlasten spelen een rol. Zo kan een energiezuinige woning met een hogere huur soms voordeliger zijn dan een woning met een lagere huur, die minder goed ge誰soleerd is. Op www.woonservicedenbosch.nl ziet u bij de advertentie meteen wat de geschatte lasten voor een beschikbare huurwoning zijn. Daarbij gaat het ook om servicekosten, gas, water, elektra en de heffingen van de gemeente en het waterschap. De kosten voor gas, water en elektra hangen onder andere af van uw gezinssituatie, van de kwaliteit van de woningen en van het gedrag van de bewoners. Wie alleen woont, verbruikt minder dan een gezin met vier kinderen. Met die verschillen is rekening gehouden in het overzicht op de website.

ing g? n o w uur het oo h e l op idea

Huurachterstand voorkomen Met deze nieuwe service helpen we woningzoekenden om goed inzicht te krijgen in wat een woning kost en een weloverwogen keuze te maken al dan niet te reageren op een beschikbare huurwoning. Zo willen we voorkomen dat huurders - eenmaal verhuisd naar hun nieuwe woning - te maken krijgen met huurachterstand, omdat ze hun vaste lasten hebben onderschat.


Noorderpoort doet het samen Kleurrijk. Dat is het eerste wat bij je opkomt als je binnenstapt. ‘Noorderpoort Samen Doen’ staat er veelkleurig op de gevel. De vrolijk geschilderde stoelen, fleurige jurken in het naaiatelier, knutselende kinderen en de vele culturen die hier samenkomen. Bewoners van de Hambaken lopen in en uit. Voor een kop koffie, een vraag of zomaar een praatje. En zo was het bedoeld toen eind augustus de deuren na twee jaar weer open gingen. Het pand is van de gemeente en de wijkbewoners zetten hun schouders eronder. Van, voor en door bewoners moest het worden. En dat is gelukt: Noorderpoort leeft weer. Er is altijd wat te doen in de bar, de speelhoek, de leeszaal, muziekschool of het naaiatelier. Er is zelfs een winkel waar je gratis kleding en speelgoed kunt shoppen.

Geen toeval

Vijfentwintig vrijwilligers houden het buurthuis draaiende. Ook coach Zarghona Popal is er dagelijks te vinden: “Iedereen hier zet zich met hart en ziel in. Onze vrijwilligers zijn vaak mensen die hun baan verloren hebben. Als je ziet wat een energie er terugkomt als ze hier aan de slag gaan en weer onder de mensen zijn. Sommigen hebben juist nu weer een baan gevonden. En dat is geen toeval! Mensen hebben elkaar nodig. Hier ontstaan nieuwe contacten en vriendschappen. En het mooie is: het gebeurt vanzelf.”

Zarghona Popal

buurt

15


T S F R E H

Gratis gluren bij de buren Waarom heeft die mevrouw verderop altijd de gordijnen dicht? Wat denkt de man die iedere dag hetzelfde rondje met zijn hondje loopt? In een stad wonen heel veel mensen samen, maar wat weten ze eigenlijk van elkaar? De gratis straattheatervoorstellingen Staat van de Straat van afgelopen oktober gaven daar een antwoord op. Met een koptelefoon op zochten Bosschenaren naar verborgen gesprekken op onverwachte plekken in de wijk. Staat van de straat is onderdeel van OOG Den Bosch, en werd gerealiseerd door De Muzerije en Het Zuidelijk Toneel. Stadskunstenaar Lucas De Man wil zo de menselijke kant van de stad laten zien. Meer weten?

www.oogdenbosch.nl

16

buurt


Zayaz gaat digitaal

Voortaan ook online, vanaf het voorjaar 2015: • een reparatieverzoek inplannen • een afspraak maken • huur betalen

U kunt zich vanaf het voorjaar ook aanmelden voor een digitale nieuwsbrief van Zayaz. Bovendien kunt u voortaan online uw mening geven over de dienstverlening van Zayaz. En als u zich opgeeft voor ons digitaal klantenpanel, kunt u 3x per jaar meepraten over een bepaald thema. De resultaten hiervan leggen wij voor aan onze huurdersbelangenvereniging. Deze vereniging van Zayaz is er voor u. Denk met hen mee! Ga naar www.zayaz.nl/email geef uw emailadres aan ons door en maak kans op 1 van de 20 lunchbonnen van In de Roos ter waarde van € 50,-.

n e n Woo oudhuish es coachen één d r o w

O en van SM s e h c a co eam. ls één t e woon a d r n e a d r a e v nuari g e Divers , dat w Vanaf ja es van h c a o c overeen d k u r e o t h s t co de huis amen z telt traje r w e k v , n ” le ken doe willige an wer “Onze aar vrij H n n te ga . e O m a M s strome n nS MO uit beslote men va S o ij o b K ie a ak er In oners d e aanp begeleid en bew en. “D lp g e ij r h k s e e van it t oach et team op de r h r woonc t e e d r m e g het leven v nvoegin bineren om hun e same m o D c . d e e puls. W eg heel go bevalt e pakw ieuwe im D n r. n a e a e lk e nnen geeft ren van ten, ku t le Divers e n z e in n e samen an beid e straks beste v w ie d s coache en.” veertig begeleid r e t e b nog mensen

Bereken of u recht hebt op geld Wilt u weten of u recht hebt op een vergoeding van de gemeente, bijvoorbeeld voor bijzondere (ziekte)kosten, sport, of een computer voor uw schoolgaande kinderen? Dat ontdekt u in tien minuten op www.berekenuwrechtplus.nl Door een aantal vragen te beantwoorden over uw levenssituatie en inkomen, weet u direct waar u recht op hebt. Met de uitkomst kunt u een aanvraag doen bij het Wmo-loket van de gemeente.

buurt

17


Helemaal happy met een outfit van de Kledingbank? Schitteren in een tweedehan

Twee cliënten en een vrijwilligster doken in de rekken en poseren professioneel v

De Kledingbank De dozen staan hoog opgestapeld. De rekken hangen overvol. De aanvragen stromen binnen. Veertig vrijwilligers en nog steeds is hulp hard nodig om iedereen te kunnen helpen. Toen de Kledingbank in januari 2013 haar deuren opende, hadden de initiatiefnemers dit ‘wrange succes’ nooit verwacht. Voorzitter Monique Bredeveld: “Blijkbaar voorzien we in een enorme behoefte. Met meer vrijwilligers kunnen we vaker open en meer tijd besteden aan elke cliënt. Soms komen er gezinnen met zeven kinderen, dan is er amper tijd voor een praatje. En dat is juist zo belangrijk, want het gaat hier om meer dan alleen de kleding.”

18

buurt

Geen losers “Als je hier íets leert, is het wel dat armoede iedereen kan overkomen”, vertelt Monique. “Het zijn vaak hardwerkende mensen die van het minimumloon niet hun hele gezin kunnen onderhouden, of die buiten hun schuld door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Mensen die een beroep doen op de Voedselen Kledingbank zijn echt geen losers. En tweedehands kleding is zeker geen rommel.” En dat wil de Kledingbank wel eens laten zien. Zo ontstond het idee van een high fashion fotoshoot. Collega Lonneke Voets regelde in no time een club enthousiastelingen. Een mooi voorbeeld van hoe het eraan toe gaat bij de Kledingbank.


nds feestjurk? Nou en of dat kan!

voor onze fotograaf.

wil vaker open! Make-up artist Caro Alvarez en IngeDinge-eigenaresse Inge Jeunink als kapster gingen aan de slag met Hanneke, Belinda en Hedy die zich ontpopten tot ware fotomodellen. Modellen met een boodschap: ‘Je schamen? Helemaal nergens voor nodig, je bent echt de enige niet!’.

dat moet nieuw zijn. ‘Vers ondergoed’ noemen we dat”, lacht Monique. “Zo krijgen we ook regelmatig panty’s en sokken van een groothandel in de Maaspoort. Nieuw in de verpakking, daar zijn we zo blij mee.”

Schatkamer ‘Vers ondergoed’ Naast kleding is er ook grote behoefte aan huishoudtextiel. De Kledingbank is dan ook altijd op zoek naar handdoeken, dekbedden en dekbedovertrekken. Maar ook een donatie wordt goed besteed. “Al is het maar vijf euro, daar kunnen we toch weer vijf kinderonderbroeken van kopen. Want ondergoed,

“En kijk hier eens”, met een bijna geheimzinnig gezicht trekt ze een deur open. En inderdaad, het lijkt de schatkamer van Sinterklaas wel: een kamer barstensvol speelgoed, hoog opgestapeld tegen de wanden. “Onze nieuwe tak, de Speelgoedbank!” Hier gaan kinderharten sneller van kloppen. En Sinterklaas zelf? Die is in deze dure weken natuurlijk ook van harte welkom!

buurt

19


Outfit Hanneke

De trui past precies bij haar ogen. “Ik heb er nog nooit zo mooi uitgezien”, straalt ze. In het dagelijks leven valt er voor Hanneke niet zo heel veel te lachen; ze heeft maar liefst drie chronische ziekten. Soms kan ze lopen, maar meestal heeft ze haar scootmobiel hard nodig. “Mensen hebben zo snel een oordeel. ‘Gisteren zag ik je nog lopen, nu zit je in een wagentje. Hoe kan dat?’ En als ik eens op een terrasje zit: ‘Jij loopt toch bij de Voedselbank?’. Dat een vriendin mij dan trakteert, weet niemand. Die vooroordelen zijn lastig, maar ik schaam me nergens voor. Ik ben hier hartstikke blij mee. Ik zie er weer chic uit en voel me veel zelfverzekerder.” Hanneke barst van de ideeën en bestookt de Bossche politiek met haar plannen: een bezorgdienst voor mensen die moeilijk bij de Voedselbank kunnen komen, een ontbijtservice voor kinderen die met een lege maag naar school moeten, en nog veel meer. “Er is zoveel verborgen armoede, ik kom op voor die groep!”

Trui €4,Ketting €1,50 Jeans €5,Grote sjaal met zakken €3,50

VrijwilligsterHedy “Ik heb altijd veel gewerkt, zou niet anders willen. Tegen mijn man zei ik vroeger al: na mijn pensionering ga ik vrijwilligerswerk doen. Iets met bejaarden of bij de Zonnebloem, whatever. Toen ik over de Kledingbank las, heb ik mij na enige aarzeling aangemeld. Ik heb er geen dag spijt van gehad. Ik vind het geweldig, het is helemaal mijn ding! Het geeft zoveel voldoening om mensen met een blij gezicht te zien vertrekken, hartstikke tevreden met hun nieuwe kleren. Toch is het wel een beetje dubbel: het is jammer dat dit moet bestaan in een land als Nederland, maar wel goed natuurlijk dat het er is. Je weet maar nooit: als het mij zou overkomen, zou ik in ieder geval blij zijn dat ik hier terecht zou kunnen.”

‘Helemaal mijn ding’ 20

buurt

Outfit Hedy Wit heren (trouw)pak €17,50 Bruine glittertop €3,50 Pumps €5,Hoed €2,Tas €2,-


Make-

up artis

Belinda t Caro

Alvare

z aan h

et wer

k.

‘Hartstikke spannend’

“Toen ik werd gevraagd voor de mode-shoot, moest ik er even goed over nadenken: Doe ik het wel, doe ik het niet? Ik vind het hartstikke spannend.” Ze is blij dat ze het gedaan heeft. “Ik wil het taboe doorbreken. In het begin schaamde ik me dat ik bij de Voedsel- en Kledingbank kom. Maar ik zie nu wel dat ik echt niet de enige ben, er zijn zoveel mensen die het niet alleen redden.” Belinda had een goede baan als dierenartsassistente. Na drie jaarcontracten leek er bij de volgende verlenging geen vuiltje aan de lucht. Toch stond ze onverwachts op straat. Met gezondheidsproblemen daarbij opgeteld ging het snel bergafwaarts met de financiën. “Ik heb 40 euro in de week, ik moet dus over elke euro nadenken. Het is zeker drie jaar geleden dat ik voor het laatst echt gewinkeld heb. Dus dit is super.” Ze gooit haar voet op tafel: “Kijk, deze laarzen heb ik ook hier vandaan, echt iets voor mij toch?”

Outfit 1 Belinda Poncho €4,50 Jeans €5,Geel hemdje €1,50 Laarzen €7,50 Tas €2,-

Zo werkt het

IngeDinge is een initiatief van Inge Jeunink. In deze tweedekans kledingwinkel kan iedereen van dinsdag t/m zaterdag terecht voor kleding-voor-een-prikkie. Een deel van de opbrengsten gaat naar de Kledingbank, die daarnaast een kleine subsidie krijgt van de gemeente voor de vaste lasten. Voor de Kledingbank is een verwijzing nodig van de Voedselbank of een andere officiële instantie. Datzelfde geldt voor de Speelgoedbank die onlangs opende in hetzelfde pand.

Hulp gevraagd!

Met meer vrijwilligers kan de Kledingbank nog meer mensen helpen. Iets voor u? De Kledingbank zoekt kledingsorteerders, cliëntbegeleiders, administratieve krachten en mensen die de website en social media bijhouden.

Outfit 2 Belinda De Kledingbank Kooikersweg 549 www.kledingbankdenbosch.nl kledingbankdenbosch kledingbank073

Doneren aan de Kledingbank? IBAN NL58RABO0394567366 t.n.v. Stichting Kledingbank ’s-Hertogenbosch e.o.

Jurk €4,50 Bontje €4,50 Pumps €5,00 Clutch €2,Ketting €1,50


‘Niet zeuren, maar samen leuke dingen doen’ Wethouder Jeroen Weyers is gevraagd om de gevelornamenten te onthullen. “Ik was al bang dat ik het abseilend moest doen. Maar gelukkig niet, dank daarvoor!” grapt hij. De wethouder complimenteert de wijkbewoners met wat zij hier samen voor elkaar krijgen. De buurtbewoners ‘kraakten’ het braakliggend terrein aan het spoor en maakten er een stadstuin van. “Dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid kan ik wel waarderen.”

22

buurt

Kunstenares Christine Jetten (l.) ho één buurtvergadering bij te wonen aangestoken te worden door de e plannen. “Dat moet mogelijk word direct.” De kunstenares wiens wer te zien is, ontwierp de gevelornam


Een mooie wandelroute tussen het station en de Verkadefabriek, dat was het idee van de wijkbewoners. Met geveltuintjes, kunstige gevelornamenten, een pluktuin en hoog in de bomen zelfgemaakte vogelhuisjes. Boschveldweg? Boschveldboulevard! “Het buurtcomité is destijds ontstaan omdat er veel overlast was”, vertelt secretaris Anniek van Aert. “Inmiddels is dat helemaal omgedraaid. Niet zeuren, maar samen leuke dingen doen, daar knapt een wijk van op!”

Buurtbewoners Coby Boom en Henk van Gulik nemen hun bezoek én het hondje mee op sleeptouw door de wijk. “Ik ga ook geregeld naar de karaoke bij ‘Ali van Het Spoor’. Ik geef niks om karaoke, maar zingen met de buurt is gezellig!”

Nolan van vijf jaar heeft ook een vogelhuisje gemaakt. “Papa heeft het geschuurd en ik geschilderd. Zie je dat aan de zijkant?” vraagt hij trots. “Een tandeloze draak!”

De ‘gekraakte’ tuin.

oefde maar n om enthousiaste den, dacht ik rk wereldwijd menten.

“Ik heb het mooiste tuintje van de buurt”, roept Robert Kuijs naar de fotograaf. Hond erbij, even poseren. buurt

23


Knutselen voor Kerst In de woonvoorziening van Cello aan de Zesde Donk wordt alweer volop geknutseld. Over een paar weken is het immers weer kerstmarkt. Een idee van de buurtbewoners. En de cliënten? Die vinden het maar wat leuk. Zo’n anderhalf jaar geleden vroegen de bewoners alle buren op de koffie - mét Bossche Bollen. Buurvrouw Anita was een van de gasten: “Het klikte meteen. Voor we het wisten waren we plannen aan het maken voor een kerstmarkt. Gewoon gezellig om elkaar beter te leren kennen, dat was het idee. Inmiddels hebben we van de zomer ook nog een rommelmarkt gehad en nu dus weer volop in de voorbereidingen voor Kerst.”

Appelflappen van Dominique

Op zaterdagavond 13 december tussen 19.00-21.00 is het zover. Dan wordt het parkeerterrein omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt met muziek, vuurkorven, glühwein, kraampjes, knutselen, schminken, en een heuse Kerstman. De bewoners kijken ernaar uit. Ook Dominique is dit jaar weer van de partij: “Ik kook graag, vrijdag heb ik nog een Afrikaans recept gekookt, helemaal alleen. Misschien ga ik appelflappen bakken en die verkopen in een kraampje.”

Van het een komt het ander

We zijn heel blij met deze betrokken buurtbewoners, zegt clustermanager Caroline Mulder. “Van het een komt het ander. Niets groots, gewoon kleinschalig in de wijk. En juist dát werkt, zoals de Buurttuin en de Huiskamer van de Buurt, fantastische initiatieven. Onze bewoners hebben inmiddels echt een eigen plek in de wijk. Zo hebben zij nu zelf bedacht om te gaan schoonmaken rondom de Ploossche Plas. Dat soort ideeën kunnen we alleen maar toejuichen.”

Ben heeft zijn bloempot al bijna af. Bij welke buurtbewoner staat die straks te pronken?

Bezoekadres Ketsheuvel 12a ‘s-Hertogenbosch

Openingstijden balie Ma t/m vrij van 8:30 tot 12.30 uur ‘s middags op afspraak

Contact 073 - 648 24 00 klantenservice@zayaz.nl www.zayaz.nl

Storingen cv-installaties Kemkens 0412 - 63 05 55

Glasbreuk Glasservice Noord 073 - 641 74 39

Verstopping riolering Van der Velden 073 - 622 04 00

Profile for Woningcorporatie Zayaz

Bewonersblad Buurt, woningcorporatie Zayaz, 's-Hertogenbosch  

Twee keer per jaar brengt Zayaz het bewonersblad Buurt uit. Een blad vol inspirerende verhalen van huurders en nieuws uit de wijken. Dit num...

Bewonersblad Buurt, woningcorporatie Zayaz, 's-Hertogenbosch  

Twee keer per jaar brengt Zayaz het bewonersblad Buurt uit. Een blad vol inspirerende verhalen van huurders en nieuws uit de wijken. Dit num...

Profile for zayaz
Advertisement