Page 1


Σεπτέμβριος 2013 Οι λαϊκές ονομασίες του 9ου μήνα του έτους: Τρυγητής, Πετμεζάς Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

2 9 16 23 30

3 10 17 24

4 11 18 25

5 12 19 26

6 13 20 27

7 14 21 28

8 15 22 29

Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν!

♦ Ημερολόγιο Σχολικής Ζωής για την Προσχολική Εκπαίδευση Νηπιαγωγείο 02/09/2013 Προνηπιαγωγείο Έναρξη σχολικού έτους ΖιΖάννεια Νηπιαγωγείο 11/09/2013 Προνηπιαγωγείο Αγιασμός Δημοτικού Σχολείου ΖιΖάννεια 26/09/2013

Νηπιαγωγείο Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Προνηπιαγωγείο Κρήτης «Λυχνοστάτης»

♦ Εισαγωγικό σημείωμα Αγαπητοί γονείς, Η έναρξη του σχολικού έτους 2013-2014 σηματοδοτεί για το Εκπαιδευτήριό μας μια νέα αφετηρία για την επίτευξη υψηλών στόχων ποιότητας και προσφοράς. Με αισθήματα ικανοποίησης και οφειλόμενης εκπαιδευτικής ανταπόδοσης καλωσορίζουμε στην εκπαιδευτική μας κοινότητα τις νέες οικογένειες που επέλεξαν να εγγράψουν στο Εκπαιδευτήριό μας τα παιδιά τους για τη φοίτησή τους στον Παιδικό Σταθμό «ΖιΖάννεια». Η φοίτηση των παιδιών στον παιδικό σταθμό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα γι’ αυτά. Είναι η πρώτη μετάβαση που βιώνουν, η πρώτη αλλαγή στη ζωή τους και την καθημερινότητα τους. Για να κάνουν τη μετάβαση μια θετική εμπειρία για το παιδί, οι παιδαγωγοί και οι γονείς πρέπει να συζητούν γι’ αυτά που του αρέσουν και γι’ αυτά που δεν του αρέσουν, για τις στάσεις και τις αξίες της οικογένειας και του παιδικού σταθμού. Στόχος είναι να αναπτύξουν μαζί καινούρια «τυπικά» στα οποία το παιδί μπορεί επίσης να παίξει ενεργό ρόλο και να συμβάλει έτσι στην επιτυχία της μετάβασης και προσαρμογής.


Η ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης μεταξύ παιδιού και παιδαγωγού προσχολικής ηλικίας δημιουργεί ουσιαστικά θεμέλια για τη διαδικασία καλλιέργειας, την αγωγή και τη φροντίδα του παιδιού στον παιδικό σταθμό. Σας προτείνουμε κάποιους γενικούς κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για την προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού: • Είναι σημαντικό οι γονείς να μην αναπτύξουν το συναίσθημα ότι «χάνουν» το παιδί τους. • Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας θα ενημερώνεστε με γραπτό σημείωμα για το πώς πέρασε το παιδί σας στο σχολείο, αν έφαγε, αν παραπονέθηκε ή αν πέρασε καλά. και ότι άλλο θεωρεί η παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας χρήσιμο να μοιραστεί μαζί σας. • Η παιδαγωγός του παιδικού μας σταθμού αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τις διαδικασίες αποχωρισμού των παιδιών από τους γονείς του, τους ενθαρρύνει και τους υποστηρίζει σε περίπτωση δυσκολιών. • Η διάρκεια της περιόδου ομαλής ένταξης επηρεάζεται από ίδιο το παιδί το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο στενής σχέσης, απόστασης, καθώς και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για αναπτυχθεί μια σχέση με την παιδαγωγό προσχολικής ηλικίας. • Η εντιμότητα και η ανταλλαγή πληροφοριών είναι απαραίτητες για μια καλή συνεργασία μεταξύ παιδαγωγών και γονιών. Βασικός στόχος είναι να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης έχοντας ληφθεί σοβαρά υπόψη οι προσδοκίες των γονέων σχετικά με την καλλιέργεια των παιδιών τους. Η σπουδαιότητα που έχει η περίοδος της Μετάβασης στη ζωή και το συναισθηματικό κόσμο των μικρών παιδιών αποτελεί κίνητρο για το σωστό σχεδιασμό των προγραμμάτων, των παροχών καθώς και της εσωτερικής λειτουργίας στον παιδικό σταθμό «ΖιΖάννεια».

♦ Έναρξη μαθημάτων και ωράριο λειτουργίας Έναρξη μαθημάτων: η πρώτη εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου Λήξη σχολικού έτους: η τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου

Ωράριο Λειτουργίας: •

Προσέλευση - Δημιουργική απασχόληση στα κέντρα μάθησης: 8:00 – 9:20 • Βασικό πρόγραμμα με πολλαπλές δραστηριότητες: 9:20 – 14:15 • Δεκατιανό - Διάλειμμα: 10:00 – 10:45 • Γεύμα - ανάπαυση: 12:40 – 13:30 • Διευρυμένο ωράριο: 14:15 – 15:20 • Απογευματινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων: 15:20 – 17:30

(Τα νήπια στο απογευματινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων απασχολούνται δημιουργικά στα Μαθησιακά Κέντρα της τάξης. Ενημερωθείτε από την Υπεύθυνη Προσχολικής για λεπτομέρειες)

• Αναχώρηση ΑΑ’ μεσημβρινού δρομολογίου: 13:30 • Αναχώρηση Α’ μεσημβρινού δρομολογίου: 14:35 • Αναχώρηση Β’ μεσημβρινού δρομολογίου: 15:40

♦ Συνεργαζόμενο επιστημονικό προσωπικό Σχολική Ψυχολόγος: Μαρία Πατεράκη Λογοθεραπευτές: Βιτσαξάκης Μαρίνος – Βακωνάκης Νεκτάριος Παιδίατρος: Χριστίνα Μπασιούρη-Ανδρεαδάκη


♦ Δικαιολογητικά εγγραφής • • • •

Πιστοποιητικό Γέννησης. Βιβλιάριο Εμβολίων – Υγείας (απαραίτητα πρόσφατα αποτελέσματα Mantoux). Βεβαίωση Οδοντολογικής εξέτασης. Ατομικό δελτίο υγείας.

Επίσης, καλό είναι να εξεταστούν τα αυτάκια και τα ματάκια των παιδιών σας. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες για την εγγραφή των νηπίων στον Παιδικό Σταθμό, ωστόσο το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο τις προτείνει για τη σωστή και επιτυχημένη μαθησιακή πορεία των παιδιών.

♦ Ανακοινώσεις Πρώτες Βοήθειες Το μήνα Σεπτέμβριο οι εκπαιδευτικοί του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για ΠΟΛΙΤΕΣ» που οργανώνει το Σχολείο μας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Η εκπαίδευση αυτή, φυσικά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους ειδικούς σε περίπτωση έκτακτων συμβάντων. Προσφέρει όμως τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν προς τη σωστή κατεύθυνση με υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

Μεταφορά μαθητών και σχολικό λεωφορείο  Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής πρόκειται ν’ απουσιάσει παρακαλούμε να ενημερώνετε την Υπεύθυνη Δρομολογίων, κα Ελβίρα Κριαρά, πριν την καθορισμένη ώρα διέλευσης του σχολικού λεωφορείου στο τηλέφωνο: 6948286050.  Όταν προκύπτει αλλαγή στον προορισμό του παιδιού σας, παρακαλούμε να ενημερώνετε την Υπεύθυνη Δρομολογίων, το αργότερο έως τις 13:00, για να μπορούμε να σας εξυπηρετούμε.  Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, και κυρίως την πρώτη ημέρα επιστροφής του παιδιού σας με το σχολικό λεωφορείο, καλό είναι να το παραλάβει ένας από τους δυο γονείς. Αν για οποιοδήποτε λόγο, θέλετε να παραλάβει το παιδί κάποιος άλλος, παρακαλείσθε να ενημερώσετε την Υπεύθυνη Δρομολογίων.  Σε περίπτωση που θέλετε να στείλετε κάποιο έγγραφο ή χρήματα μέσω σχολικού λεωφορείου, θα πρέπει, αυστηρώς, να εσωκλείονται σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή τον οποίο αφορούν.  Για τα παιδιά των οποίων η μετακίνηση θα γίνεται με ίδια μέσα, οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και σταθερές σε καθημερινή βάση. Πρώτη πρωινή προσέλευση Δεύτερη πρωινή προσέλευση Πρώτη μεσημβρινή αποχώρηση Δεύτερη μεσημβρινή αποχώρηση .

8:00 - 8:30 9:20 - 9:40 14:15 - 14:40 15:30 - 15:40


Η τσάντα του παιδιού Παρακαλείσθε να έχετε πάντα μέσα στην τσάντα του παιδιού σας αντισηπτικά μαντηλάκια και μωρομάντηλα για χρήση στην τουαλέτα (παραμένουν στο σχολείο). Επίσης, απαραίτητο είναι τα νήπια να έχουν στην τσάντα τους μια αλλαξιά ρούχα, εσώρουχα, ένα ανοξείδωτο παγουρίνο με νερό, καθώς και το τετράδιο συνεργασίας, δηλαδή ένα τετράδιο 50 φύλλων, το οποίο θα χρησιμοποιούμε για την καθημερινή μας επικοινωνία και συνεργασία (στο συγκεκριμένο τετράδιο μπορείτε να γράφετε όλα όσα θεωρείτε σημαντικά για το παιδί σας, να ενημερώνετε τη Νηπιαγωγό για οποιοδήποτε θέμα, να μοιράζεστε μαζί μας κάποια σκέψη σας). Τέλος, προτιμήστε μικρές τσαντούλες πλάτης (όχι κολατσιού), εύχρηστες για τα παιδιά, χωρίς ροδάκια. Σημειώνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν και τα ίδια τα παιδιά τι ακριβώς περιέχει η τσάντα τους και ποιες θήκες μπορεί να χρησιμοποιεί. Μην ξεχνάτε να αναγράφεται το όνομα του παιδιού σας.

Γενέθλια μαθητών και φιλανθρωπική δράση Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει συνήθεια κάθε φορά που ένας μικρός μαθητής είχε γενέθλια, εκτός από την τούρτα που έφερνε για να κεράσει τους συμμαθητές του, να τους κρατάει και δώρα, ενώ ο ίδιος δεν έπαιρνε δώρο από κανέναν! Αυτό ως γεγονός εκτός του ότι δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, προκαλεί και λανθασμένες εντυπώσεις στα παιδιά. Έτσι, η εκπαιδευτική κοινότητα των τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας αποφάσισε, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και ουσιαστική συμμετοχή των μικρών μαθητών να λειτουργεί διαφορετικά! Οι συμμαθητές του εορταζόμενου, αντί να του προσφέρουν κάποιο δώρο, να συνεισφέρουν ένα συμβολικό ποσό στον κουμπαρά της τάξης με σκοπό τα χρήματα που θα μαζευτούν να διατεθούν στις ανάγκες οργανισμών ή σωματείων που ασχολούνται και φροντίζουν παιδιά που το έχουν ανάγκη. (π.χ. Παιδικό Χωριό SOS, Το Χαμόγελο του Παιδιού, unicef κλπ). Με απλά λόγια, κάθε φορά που θα έχουμε γενέθλια, θα συγκεντρώνουμε όλοι χρήματα στον κουμπαρά της τάξης. Εσείς, θα ενημερώνεστε με γραπτό σημείωμα στο τετράδιο συνεργασίας για το ποιος/ποια έχει γενέθλια. Θεωρούμε πως η συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιου είδους δραστηριότητες τους προσφέρει τη δυνατότητα να εμπεδώσουν την έννοια της φροντίδας και της αγάπης προς το συνάνθρωπο, την ανθρώπινη αμοιβαιότητα!

Επικοινωνία με το Σχολείο Από το τρέχον σχολικό έτος, στην προσπάθειά μας για μια καλύτερη οργάνωση και έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό λειτουργίας του Εκπαιδευτηρίου, η τηλεφωνική επικοινωνία με το Σχολείο αλλάζει μορφή. Στο εξής δηλαδή, καλώντας μια από τις δύο τηλεφωνικές γραμμές του Σχολείου, 2810 – 320364 και 2810 – 233344, θα συνδέεστε με το τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο και θα σας παραπέμπει αναλόγως στα τμήματα Προσχολικής Αγωγής, Δημοτικού Σχολείου, Λογιστηρίου και Γενικών Πληροφοριών (Reception). Για αλλαγές δρομολογίων μπορείτε να τηλεφωνείτε στο κινητό 6948286050. Για την εύρυθμη λειτουργία του Εκπαιδευτηρίου θεωρούμε απαραίτητο να ορίσουμε τις ώρες των τμημάτων, με μοναδικό στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσής σας. Τμήμα Προσχολική Αγωγή Δημοτικό Λογιστήριο Γραμματεία – Reception Δρομολόγια - Αλλαγές

Ώρες επικοινωνίας – λειτουργίας 9:30 – 12:30 8:30 – 11:30 10:00 – 16:00 9:30 – 14:30 11:30 – 13:00


Εμβολιασμός Mantoux Ο υπεύθυνος της αντιφυματικής μονάδας του Βενιζελείου Νοσοκομείου, συστήνει η δοκιμασία Mantoux (Φυματινοαντίδραση) να πραγματοποιείται ετησίως, εφόσον αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των γιατρών.

♦ Συγκεντρώσεις γονέων Στα πλαίσια της γενικότερης εκπαιδευτικής μας φιλοσοφίας, θεωρούμε ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχει στενή συνεργασία σχολείου – οικογένειας και παράλληλος συντονισμός προσπαθειών για την επιτυχία της μορφωτικής προσπάθειας, καθώς και της ορθής παιδαγωγικής συμπεριφοράς των μικρών μαθητών. Η 1η ομαδική συγκέντρωση γονέων προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου (Δευτέρα ή Τετάρτη) οπότε και η Νηπιαγωγός του τμήματος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα, τους εκπαιδευτικούς στόχους της φετινής σχολικής χρονιάς και θα συζητήσει μαζί σας εκπαιδευτικά και λειτουργικά θέματα. Επίσης, θα γίνει προσομοίωση της λειτουργίας των τμημάτων Προσχολικής Αγωγής του Σχολείου, ξενάγηση στους χώρους του Εκπαιδευτηρίου και συμμετοχή γονέων και παιδιών στο καινοτόμο πρόγραμμα FAMILYMUSICALITY. Περισσότερες πληροφορίες θα παραλάβετε σε επόμενο σημείωμα.

♦ Ενδυμασία μαθητή Το Εκπαιδευτήριο σας προτείνει για την καθημερινή ενδυμασία των νηπίων να αγοράσετε τη στολή του Σχολείου, που αποτελείται από μπλουζάκια καλής ποιότητας, polo πικέ κοντομάνικο και μακρυμάνικο μακό. Για παραγγελίες και διευκρινίσεις παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Εκπαιδευτηρίου. Επίσης σημειώνουμε ότι στα μπουφάν και τις ζακέτες των μικρών μαθητών, πρέπει να αναγράφεται το όνομά τους.

♦ Απαραίτητα σχολικά είδη Αφορά τα νήπια που έχουν γεννηθεί το 2010 Βιβλία: 1 παραμύθι (επιλέξτε συγγραφείς που γνωρίζετε, προσεγμένες εκδόσεις και περιεχόμενο με πλούσια εικονογράφηση, λίγες σελίδες και μικρό κείμενο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αγαπούν τις περιπέτειες) 1 πλαστικός φάκελος με 100 ενσωματωμένες διαφάνειες 1 πλαστικοποιημένος φάκελος με λάστιχο 2 απλές υφασμάτινες κασετίνες («βαρελάκι» - κυλινδρικό σχήμα) 1 ξύστρα κλειστή (που να κρατάει μέσα τα ξύσματα) 1 κουτί ξυλομπογιές staedler ή faber castell 1 ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες και απλές λαβές 2 κουτιά χοντρούς μαρκαδόρους (Giotto ή Carioca) 1 τεμάχιο κόλλα χειροτεχνίας σε σωληνάριο (atlacol) 1 μέτρο διπλόφαρδη φόδρα σε χρώμα της αρεσκείας σας 1 ποδιά εικαστικών 1 τετράδιο 50 φύλλων (συνεργασίας) 1 πακέτο (500) λευκά φύλλα Α4


Αφορά τα νήπια που έχουν γεννηθεί από τον Ιανουάριο 2011 Βιβλία: 1 παραμύθι (επιλέξτε προσεγμένες εκδόσεις και περιεχόμενο με πλούσια εικονογράφηση, λίγες και χοντρές σελίδες. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αγαπούν βιβλία με μικρές ιστορίες, ευδιάκριτες εικόνες και λέξεις και αντικείμενα αφής) 1 πλαστικός φάκελος με 100 ενσωματωμένες διαφάνειες (κα Θάλεια) 1 πλαστικός φάκελος με 100 ενσωματωμένες διαφάνειες (κα Εύα) 1 ποδιά εικαστικών 1 τετράδιο 50 φύλλων (συνεργασίας)

♦ Επικοινωνία γονέων - εκπαιδευτικών Οι Νηπιαγωγοί επικοινωνούν με τους γονείς με γραπτό μήνυμα στο τετράδιο συνεργασίας, σε περιπτώσεις που η πορεία της ημέρας για το μαθητή δεν κύλησε ομαλά (π.χ. δεν έφαγε, παραπονέθηκε έντονα, δεν είχε διάθεση ή συνέβη κάτι). Αν συμβεί οτιδήποτε έκτακτο που δημιουργεί θέμα ασφάλειας υπάρχει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία από τη Νηπιαγωγό. Τέλος, οι Νηπιαγωγοί είναι στη διάθεση των γονέων 1 φορά την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, για τηλεφωνική ή προσωπική επικοινωνία. Ωστόσο, όποτε αυτό είναι απαραίτητο, η Νηπιαγωγός είναι στη διάθεση των γονέων. Ο πρώτος μήνας φοίτησης των νηπίων στο Σχολείο έχει αρκετές μεταβάσεις και είναι απαραίτητο να υπάρχει σταθερότητα στο προγραμματισμό και την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Ταυτόχρονα, απαιτεί και την απόλυτη προσοχή των Νηπιαγωγών στα νήπια που φοιτούν στην τάξη τους. Ως εκ τούτου η εβδομαδιαία ώρα επικοινωνίας με τις Νηπιαγωγούς θα οριστεί τον Οκτώβριο. Στην προσπάθειά μας να μην αποσπάται το εκπαιδευτικό έργο των Νηπιαγωγών, σας προτείνουμε κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, να καλείτε το τμήμα της Προσχολικής Αγωγής, 9:30 με 12:30, για να ενημερωθείτε για το παιδί σας, και αν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνείτε προσωπικά με τη Νηπιαγωγό .

♦ Εκπαιδευτικές επισκέψεις (αφορούν τα παιδιά του 2010) Κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποιούνται έως και 6 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από επιστημονικό προσωπικό. Οι επισκέψεις αυτές καλύπτουν διδακτικούς στόχους του θέματος που αναπτύσσεται στην τάξη τη συγκεκριμένη περίοδο υλοποίησης της επίσκεψης.

♦ Αγωγή υγείας Τα νήπια στο δεκατιανό τους τρώνε ανά ημέρα γάλα με δημητριακά, σπιτικό κέικ και φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι, τσουρέκι με τυρί, ψωμί του τοστ με μαρμελάδα και γιαούρτι με μέλι. Τα νήπια που σχολούν με το Β’ μεσημβρινό δρομολόγιο τρώνε μικρό απογευματινό γεύμα (15:00) που περιλαμβάνει (ανά ημέρα) φρούτο, κέικ, λαχανικά, δημητριακά, τοστ μαρμελάδας. Το μηνιαίο διαιτολόγιο διαμορφώνεται με την έγκριση της Παιδιάτρου μας κας Χριστίνας Μπασιούρη - Ανδρεαδάκη. Σημειώνουμε ότι χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς τα οποία είναι ελεγμένα, πάντα φρέσκα και άριστα ποιοτικά. Τέλος, στα γενέθλια των παιδιών μπορείτε να στέλνετε τούρτα και χυμό (χάρτινα πιατάκια, κουταλάκια, ποτηράκια) και να γιορτάσετε μαζί μας αυτή τη σημαντική μέρα!


♦ Προαιρετικές δραστηριότητες (αφορούν τα παιδιά του 2010) Εργαστήρι Έκφρασης Κεντρικός άξονας των μαθημάτων του Εργαστηρίου Έκφρασης, που περιλαμβάνει Εικαστικά και Θεατρικό παιχνίδι, είναι η δημιουργία και η έκφραση με φαντασία. Έμπειροι καθηγητές αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος για το «Εργαστήρι Έκφρασης». Εικαστικά: Τα παιδιά πειραματίζονται στη ζωγραφική με διάφορες τεχνικές και υλικά, ανακαλύπτοντας την ατομική τους καλλιτεχνική τάση και ταυτότητα. Θα σχηματίσουν με απλά σχήματα την ανθρώπινη μορφή και διάφορα τοπία, θα δημιουργήσουν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, θα δημιουργήσουν εικόνες με την τεχνική του κολάζ και θα κάνουν μαθήματα μικρογλυπτικής. Θεατρικό παιχνίδι: Με ελεύθερο θεατρικό παιχνίδι, κίνηση και χορό, παντομίμα, παιχνίδια με τις αισθήσεις, παιχνίδια φαντασίας και κουκλοθέατρο τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα και ερεθίζουν τη φαντασία τους. Το Θεατρικό παιχνίδι δεν είναι μόνο ψυχαγωγία. Σήμερα εντάσσεται στο σύνολο της παιδαγωγικής πρακτικής. Είναι μέσο ενεργοποίησης, απελευθέρωσης της φαντασίας, ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας της ψυχοκινητικής έκφρασης του παιδιού. Με κύριο παράγοντα το «παιχνίδι των ρόλων» και την αισθησιοκινητική δραστηριότητα, φτάνει στο σημείο της «αυτοέκφρασης». Η συμμετοχή σε δημιουργικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, στην υποστήριξη της μαθησιακής προσπάθειας και στη συνολική ανάπτυξη των νηπίων.

Παραμυθοεξερευνήσεις Είναι μια δράση η οποία στηρίζεται στη σπουδαιότητα που έχουν τα παραμύθια στη ζωή των παιδιών. Το παραμύθι αποτελεί είδος της παιδικής λογοτεχνίας και έχει ως πρωταρχικό στόχο την ψυχαγωγία, τη συγκίνηση και την αισθητική απόλαυση. Στο πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» προσεγγίζουμε το παραμύθι διαθεματικά. Αυτό σημαίνει πως πριν και μετά την ανάγνωση του παραμυθιού, τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες που εξυπηρετούν στόχους από όλα τα γνωστικά πεδία που ορίζει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας. Η Νηπιαγωγός και Προϊσταμένη του Ζαννείου Νηπιαγωγείου, κα

Λευκαδίτη Ελένη, οργανώνει το πρόγραμμα αυτό για όσους το επιθυμούν 1 Σάββατο το μήνα.

ΒΑΒΥ YOGA Η Yoga ως πανάρχαια επιστήμη επιτρέπει στον ασκούμενο να διατηρήσει υγεία και ευεξία σε υψηλά επίπεδα, καλλιεργώντας παράλληλα δύναμη και ευλυγισία τόσο στο σωματικό όσο και στο νοητικό επίπεδο. Η Yoga για Παιδιά είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να αναπτύξουν οι μικροί μας φίλοι σημαντικές δεξιότητες σε ένα περιβάλλον που απουσιάζει ο ανταγωνισμός. Με όχημα το δημιουργικό παιχνίδι, οι λιλιπούτιοι φίλοι μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, την αναπνοή τους, τις σκέψεις τους και να ηρεμούν. Τα παιδιά εκπαιδεύονται μέσα από το παιχνίδι και την διασκέδαση. Σε μια τάξη Yoga αναπαριστούν ζώα με το σώμα τους, πηγαίνουν φανταστικά ταξίδια, συνθέτουν ιστορίες με κίνηση, παίζουν παιχνίδια αναπνοής, ζωγραφίζουν Mandala, γελάνε πολύ και στο τέλος χαλαρώνουν. Τα οφέλη που αποκτούν τα παιδιά που ασχολούνται συστηματικά με την Yoga εκτός από το δυνατό και ευλύγιστο σώμα είναι η βελτίωση της αυτοπεποίθησής τους, η καλλιέργεια της συνεργασίας, ενώ διδάσκονται να χαλαρώνουν και να συγκεντρώνονται. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να ζήσει την συναρπαστική εμπειρία της Yoga!


♦ Θεματολογία Σεπτεμβρίου Η θεματολογία που αναπτύσσεται στον Παιδικό Σταθμό ΖιΖάννεια κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς διαμορφώνεται σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, με τις προτιμήσεις των νηπίων, την επικαιρότητα και τις επιλογές της Νηπιαγωγού που είναι εναρμονισμένες με τις γνώσεις και τις δυνατότητες των παιδιών. Για το μήνα Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τα παρακάτω θέματα με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς στόχους: Το Σχολείο μου – Σεπτέμβριος ο τρυγητής

Το Σχολείο μου ♦ − − − − − − − − − −

Σώμα, κίνηση και υγεία Να απολαμβάνουν την ευκινησία τους μέσα στην τάξη Να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους αλληλεπιδρώντας με την ομάδα Να βρίσκουν ευχαρίστηση στην κίνηση, να ανακαλύπτουν και να θέτουν σε δοκιμασία τις δυνατότητες του σώματός τους Να μπορούν να απολαμβάνουν τα γεύματα και να συμβάλλουν στην δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας την ώρα του φαγητού Να καταλαβαίνουν στοιχειωδώς τις σωματικές λειτουργίες τους Να μάθουν τι κάνει καλό στο σώμα και τι βλάπτει Να μάθουν βασικούς κανόνες υγιεινής και να αντιληφθούν την σημασία της καθαριότητας μέσα στην τάξη Να θέλουν να βασίζονται στις δυνάμεις τους και να επιχειρούν καινούργια πράγματα Να εκφράζουν τις προσωπικές τους ανάγκες Να τηρήσουν τους κανόνες ασφαλείας όσον αφορά στη χρήση των υλικών

♦ Κοινωνική και Πολιτιστική Ζωή − Να αναπτύξουν το συναίσθημα ότι ανήκουν σε μια ομάδα και να εκφράζονται ελεύθερα μέσα σε αυτήν − Να γνωρίσουν και να ενταχθούν στους κανόνες της τάξης − Να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους κατά την προσέλευση και αποχώρηση του γονέα − Να δημιουργήσουν προσωπικές σχέσεις με τους νέους συμμαθητές τους − Να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στην συμπεριφορά τη δική τους και των άλλων ♦ Επικοινωνία: Γλώσσες, Γραπτός Πολιτισμός και Μέσα − Να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε μια συζήτηση και να εκφράζουν την γνώμη τους ελεύθερα − Να διηγηθούν εμπειρίες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές − Να παρατηρήσουν και να περιγράψουν το χώρο της τάξης , της αυλής και του κτιρίου του σχολείου τους − Να μάθουν να ακούν τους συνομιλητές τους χωρίς να τους διακόπτουν και να παίρνουν το λόγο την κατάλληλη στιγμή − Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο − Να συζητούν για το μοίρασμα των ρόλων στο παιχνίδι − Να διαβάσουν με την βοήθεια της Νηπιαγωγού τους κανόνες της τάξης − Να ψυχαγωγηθούν με την αφήγηση παραμυθιών


♦ − − − − − ♦ − − −

Καλλιτεχνική Δημιουργικότητα Να αποκτήσουν βασικές γνώσεις των χρησιμοποιούμενων υλικών Να μάθουν να σέβονται τις μορφές έκφρασης των άλλων Να πειραματιστούν με τα υλικά Να ζωγραφίσουν όπως μπορούν την τάξη τους Να παρατηρήσουν έργα τέχνης με θέμα το σχολείο Θεατρική Έκφραση Να μάθουν μέσα από μια θεατρική δραστηριότητα να ελευθερώνουν τα συναισθήματά τους Να παρουσιαστούν στη ομάδα με θεατρικό τρόπο χρησιμοποιώντας αντικείμενα Να γνωρίσουν την γωνιά του θεατρικού παιχνιδιού και να υποδυθούν ρόλους

♦ Μουσική − Να γνωρίσουν την γωνιά της μουσικής − Να τραγουδήσουν αγαπημένα τους τραγούδια και να μάθουν καινούργια ομαδικά τραγούδια για το σχολείο − Να μάθουν τραγούδια για την καλημέρα και την προσευχή − Να μπορούν να διακρίνουν τις έννοιες δυνατά/σιγανά, γρήγορο/αργό, ψηλό/χαμηλό − Να μπορούν να ακολουθήσουν τη μελωδία και το ρυθμό − Να φτιάχνουν μουσική ομαδικά και να μπορούν να ξεκινούν και να τελειώνουν μαζί − Να μπορούν να συντονίσουν την μουσική με την κίνηση μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια ♦ − − − −

Μαθηματικά Να προσανατολίζονται στο χώρο και στον χρόνο Να μετρήσουν με την Νηπιαγωγό τα παιδιά της τάξης Να μάθουν την ηλικία τους Να αναζητήσουν από το ημερολόγιο με την βοήθεια της Νηπιαγωγού την ημέρα και την ημερομηνία

♦ Φυσικές Επιστήμες Και Τεχνολογία-Εφαρμογές − Να ρωτούν και να ζητούν απαντήσεις σχετικά με το χώρο του σχολείου − Να παρατηρήσουν και να διακρίνουν τα καιρικά φαινόμενα, αντιστοιχίζοντας τα στον πίνακα του καιρού − Να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με τα υλικά του εργαστηρίου των φυσικών επιστημών

Σεπτέμβριος ο τρυγητής ♦ Σώμα κίνηση και υγεία − Να γνωρίσουν τα παράγωγα του σταφυλιού χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους. Να μυρίσουν, να αγγίξουν και να γευτούν − Να δραματοποιήσουν μια μέρα στο αμπέλι χρησιμοποιώντας αντικείμενα(καλάθια-καπέλασακιά) − Να κινηθούν στο ρυθμό του τραγουδιού «τσιριτρό» − Να εντοπίσουν την θρεπτική αξία του σταφυλιού − Να εκτελέσουν μαγειρική συνταγή(γλυκό σταφύλι) − Να γνωρίσουν τη διαδικασία του τρύγου και της παραγωγής κρασιού πατώντας σταφύλια − Να περπατήσουν κυκλικά και στη συνέχεια να αναπαραστήσουν τον κύκλο χρησιμοποιώντας τα μέρη του σώματός τους


♦ Κοινωνική και Πολιτιστική ζωή − Να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές σχετικές με την ηλιοπροστασία με αφορμή την δραματοποίηση μια μέρα στο αμπέλι − Να αναπτύξουν το αίσθημα του «ανήκειν» ανταλλάσοντας πληροφορίες /εμπειρίες για ο έθιμο του τρύγου − Να συνεργάζονται και να συνδυάζουν την ομαδική εργασία καλλιεργώντας την επιμονή και την υπομονή για την επίτευξη του στόχου τους ♦ Επικοινωνία: Γλώσσες, Γραπτός Πολιτισμός και Μέσα − Να μάθουν τα λαϊκά ονόματα του Σεπτέμβρη (Τρυγητής, Πετμεζάς) − Να κατανοήσουν απλές μορφές μεταφορικής χρήσης των λέξεων παίζοντας με το αίνιγμα «Έχω ένα βαρελάκι που έχει δυο λογιών κρασάκι» − Να ψυχαγωγηθούν με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για το Σεπτέμβριο − Να γνωρίσουν τον μύθο του Αισώπου «Η αλεπού και τα σταφύλια» και να κατανοήσουν το νόημά του − Να συζητήσουν βλέποντας εικόνες σχετικές με τον τρύγο − Να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο − Να υπαγορεύσουν στην Νηπιαγωγό και στην ομάδα την διαδικασία κατά την οποία τα σταφύλια γίνονται κρασί ♦ − − − −

Καλλιτεχνική Δημιουργικότητα Να ζωγραφίσουν την ιστορία του Σεπτέμβρη Να κατασκευάσουν σταφύλια χρησιμοποιώντας την τεχνική του αποτυπώματος Να μάθουν χρώματα παρατηρώντας τα διαφορετικά είδη του σταφυλιού Να γνωρίσουν και να παρατηρήσουν πίνακες ζωγράφων με θέμα τον τρύγο

♦ Θεατρική ‘Έκφραση − Να παρακολουθήσουν στον χώρο του θεάτρου το κουκλοθέατρο «Η αλεπού και τα σταφύλια» − Να μάθουν να χρησιμοποιούν τις κούκλες − Να αναπαραστήσουν με την βοήθεια της Νηπιαγωγού την παράσταση που παρακολούθησαν ♦ Μουσική − Να μάθουν τραγούδια που αναφέρονται στα σταφύλια, το κρασί και τον τρύγο ♦ Βασικές Εμπειρίες στα Μαθηματικά − Να οργανώσουν το μηνιαίο ημερολόγιο του Σεπτέμβρη και να αναζητήσουν την ημέρα της εβδομάδας που ξεκίνησε ο μήνας − Να βρούν με την βοήθεια της Νηπιαγωγού τη σειρά του Σεπτεμβρίου στο σύνολο των μηνών − Να μάθουν το σχήμα του κύκλου − Να συσχετίσουν το σχήμα του κύκλου με αντικείμενα(κύκλος-μπάλα, κύκλος-ρόγα σταφυλιού) − Να κάνουν απλές ομαδοποιήσεις με κριτήριο το χρώμα ♦ Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία − Να ρωτούν και να ζητούν απαντήσεις σχετικά με την καλλιέργεια του αμπελιού − Να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία(ήλιος, γη, νερό, αέρας) μαθαίνοντας τους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη του αμπελιού − Να γνωρίσουν τεχνικές για την προστασία του αμπελιού


♦ Μήνυμα στην οικογένεια Παιδαγωγικές Aρχές της μάθησης στα τμήματα των ΖιΖαννείων Η φοίτηση των παιδιών στον παιδικό σταθμό είναι μια στρεσογόνος διαδικασία για τους γονείς αφενός διότι αποχωρίζονται το παιδί τους και αφετέρου διότι αναγνωρίζουν ότι αποτελεί μια πρόκληση που το παιδί καλείται να αντιμετωπίσει με επιτυχία. Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη προσαρμογή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό είναι η επικράτηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και η ύπαρξη του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένας παιδικός σταθμός είναι πολύ σημαντικό να διέπεται από βασικές παιδαγωγικές αρχές, οι οποίες σε συνδυασμό με το ασφαλές και κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού, περιβάλλον θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μικρών νηπίων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται και υλοποιείται στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο ακολουθεί τις αρχές και τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Προγράμματος Παιδικών Σταθμών του Βερολίνου, το οποίο προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα από την Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Τζέλα Βαρναβά – Σκούρα. Το πρόγραμμα μας έχει ως κεντρικό άξονα την έννοια της καλλιέργειας σε οκτώ διαφορετικά πεδία τα οποία αναφέρονται παρακάτω και αναλύονται περισσότερο σε προηγούμενο έγγραφο: Σώμα, κίνηση και υγεία, Επικοινωνία: γλώσσες, γραπτός πολιτισμός και Μέσα, Θεατρική έκφραση, Βασικές Εμπειρίες στα Μαθηματικά, Κοινωνική και πολιτιστική ζωή, Καλλιτεχνική δημιουργικότητα, Μουσική, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία – Εφαρμογές. Η καλλιέργεια ως διαδικασία στοχεύει στο να διαμορφώσει κάθε παιδί την άποψή του για τον κόσμο με την απόκτηση εμπειριών, γνώσεων και ικανοτήτων ενθαρρύνοντας το να διαμορφώσει την εικόνα του εαυτού του, των άλλων και την εικόνα του κόσμου. Είναι μια απολαυστική διαδικασία που στηρίζεται στα ενδιαφέροντα των παιδιών με σκοπό να μάθουν χωρίς να πιέζονται, εξερευνώντας, ανακαλύπτοντας και λειτουργώντας βιωματικά κατά την παιδαγωγική διαδικασία. Οι κοινωνικές προεκτάσεις της καλλιέργειας όπως αυτή περιγράφεται στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα σχετίζονται με τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων, την αμοιβαία αναγνώριση και εκτίμηση, τη συνεργασία και την επιδίωξη της ανταπόκρισης από τους σημαντικούς άλλους. Στο Ζάννειο Εκπαιδευτήριο δίνουμε σημασία και επιθυμούμε να συνδυάσουμε τη δημιουργία ενός παιδαγωγικού κλίματος και την ικανοποίηση των αναγκών των μικρών μας μαθητών. Μέσα από το παιχνίδι δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να χτίσουν κοινωνικές σχέσεις συμμετέχοντας σε εμπειρίες μάθησης, όπως είναι τα σχέδια εργασίας, με βάση την ανακάλυψη και τη διερεύνηση. Θεωρούμε το περιβάλλον ιδιαίτερα σημαντικό για την κατάκτηση του προσανατολισμού, της επικοινωνίας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της ατομικής δραστηριότητας του παιδιού και γι αυτό το λόγο φροντίζουμε να παρέχουμε χώρους οργανωμένους οι οποίοι ανταποκρίνονται με ασφάλεια στις ανάγκες τους. Το παιχνίδι είναι το βασικότερο μέσο κατάκτησης γνώσεων και εμπειριών, επεξεργασίας ερεθισμάτων και ανακάλυψης νέων κόσμων. Η εξασφάλιση ποιοτικών παιδαγωγικών ερεθισμάτων είναι ο λόγος της προσεκτικής επιλογής των παιχνιδιών του Παιδικού Σταθμού μας. Η τακτική και ειλικρινής επικοινωνία με την οικογένεια αποτελεί μια ουσιαστική προσπάθεια συνεργασίας με στόχο την ενημέρωση για κάθε τομέα ανάπτυξης του παιδιού, διαδικασία την οποία επιτυγχάνουν οι εκπαιδευτικοί μέσω της συνεχούς παρατήρησης. Η επιλογή Παιδικού Σταθμού για τα παιδιά μας είναι μια σύνθετη υπόθεση και γι αυτό καλούμαστε να κάνουμε μια δύσκολη και υπεύθυνη επιλογή.

Η Διεύθυνση και οι Παιδαγωγοί του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου σας εύχονται…

Καλή Σχολική Χρονιά!!!

Επικοινωνώ ΖιΖάννεια Σεπτέμβριος 2013  
Επικοινωνώ ΖιΖάννεια Σεπτέμβριος 2013  

Επικοινωνώ ΖιΖάννεια Σεπτέμβριος 2013