Page 1


Ιούνιος 2013 Οι λαϊκές ονομασίες του 6ου μήνα του έτους: Θεριστής, Άι- Γιαννίτης Δευτέρα

3 10 17 24

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

1 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 25 26 27 28 29 Από την αρχή του Θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή!

2 9 16 23 30

♦ Ηµερολόγιο Σχολικής Ζωής για την Προσχολική Εκπαίδευση

05/06/2013 07/06/2013

10/06/2013 11/06/2013 12/06/2013

12/06/2013

19/06/2013

24/06/2013

25/06/2013

29/06/2013

Δημοτικό Νηπιαγωγείο Θεατρική Παράσταση των Γ’ και Δ’ τάξεων του Δημοτικού Προνηπιαγωγείο «Η Ανθούπολη που έγινε… Τσιμεντονεφούπολη» ΖιΖάννεια Νηπιαγωγείο Βράβευση μαθητών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα: Προνηπιαγωγείο Υγρότοποι: Μια ιστορία για το νησί μου Δημοτικό Νηπιαγωγείο Θεατρική Παράσταση των Α’ και Β’ τάξεων του Δημοτικού Προνηπιαγωγείο «Λαχανάκι και Φρουτάκια… όχι λίπος και γλυκά» ΖιΖάννεια ΖιΖάννεια Επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος» Νηπιαγωγείο Επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος» για το Προνηπιαγωγείο πρόγραμμα «Μικροί Εξερευνητές» Δημοτικό Νηπιαγωγείο Θεατρική Παράσταση των Ε’ και Στ’ τάξεων του Δημοτικού Προνηπιαγωγείο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη ΖιΖάννεια Νηπιαγωγείο Καλοκαιρινή εκδήλωση των τμημάτων της Προσχολικής Προνηπιαγωγείο Αγωγής του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου ΖιΖάννεια Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο Σχολική Αργία του Αγίου Πνεύματος ΖιΖάννεια Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο Έναρξη του καλοκαιρινού προγράμματος ΖιΖάννεια Νηπιαγωγείο Προνηπιαγωγείο Παραμυθοεξερευνήσεις ΖιΖάννεια


♦ Ανακοινώσεις Η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων στο Νηπιαγωγείο ολοκληρώνεται επίσημα την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013. Όπως ήδη γνωρίζετε το Ζάννειο Νηπιαγωγείο παρατείνει τη διάρκεια της φοίτησης των μικρών μαθητών έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013, προσφέροντας στους μικρούς μαθητές δημιουργικές καλοκαιρινές δραστηριότητες και ένα πιο ανάλαφρο πρόγραμμα διδασκαλίας. Όσοι γονείς επιθυμούν να διακόψουν τη φοίτηση του παιδιού τους για τους καλοκαιρινούς μήνες νωρίτερα, παρακαλούνται να ενημερώσουν τη Γραμματεία του Εκπαιδευτηρίου ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να προετοιμαστούν από τις Νηπιαγωγούς τα πράγματα των παιδιών. Επίσης η καλοκαιρινή εκδήλωση των μικρών μαθητών της Προσχολικής Εκπαίδευσης του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, στην αυλή του Σχολείου μας. Γι’ αυτό το λόγο το Εκπαιδευτήριο θα εξυπηρετήσει τη μεταφορά των μαθητών που επιλέγουν τη διακοπή της φοίτησής τους για το καλοκαίρι έως και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013. Παρακαλούμε τους γονείς που θα απουσιάζουν στην καλοκαιρινή εκδήλωση να ενημερώσουν έγκαιρα τη Γραμματεία του Εκπαιδευτηρίου. Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για τη συνεργασία τους.

♦ Προαιρετικές δραστηριότητες Το πρόγραμμα «Παραμυθοεξερευνήσεις» θα πραγματοποιηθεί τελευταία φορά για τη φετινή σχολική χρονιά, το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013.

♦ Εκπαιδευτικές ∆ράσεις και Προγράµµατα Καλοκαιρινή Εκδήλωση για το 2013 Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας, η καλοκαιρινή μας εκδήλωση. Οι μικροί μας μαθητές θα μας παρουσιάσουν με θεατρικό τρόπο, όσα οι ίδιοι είδαν, βίωσαν και έμαθαν μέσα από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Υγρότοποι: Μια ιστορία για το νησί μου», στο οποίο συμμετείχαν τα τμήματα του Προνηπιαγωγείου και του Νηπιαγωγείου μας. Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τα νήπια του Εκπαιδευτηρίου μας, μέσα από την οποία θα ταξιδέψουμε μαζί τους στον υγρότοπο του Αλμυρού, θα τον δούμε μέσα από τα μάτια τους και θα λάβουμε τα μηνύματα που θέλουν να μας στείλουν, με σκοπό την περιβαλλοντική μας αφύπνιση. Ένα παραμύθι που τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν, αφού επισκέφθηκαν το χώρο και μετά από επεξεργασία του θέματος μέσα στην τάξη, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς! Παράλληλα, τα μικρά ΖιΖάννεια θα παρουσιάσουν μικρές εκπαιδευτικές σχολικές δράσεις. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να τους απολαύσουν σε στιγμές δημιουργικότητας, παιχνιδιού και χαράς τις οποίες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν με άλλο τρόπο. Η επιλογή των δραστηριοτήτων αυτών έγινε μετά από σχετική συζήτηση με τους μικρούς μαθητές με κύριο κριτήριο επιλογής το γεγονός της δικής τους αυτοπεποίθησης και ευχαρίστησης για αυτό που θα παρουσιάσουν. Πρόγραμμα Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Η μετάβαση στο Δημοτικό σχολείο αποτελεί για τους μικρούς μαθητές ένα μεγάλο και καθοριστικό πέρασμα από την προσχολική στη σχολική εκπαίδευση και ένα σημαντικό βήμα για την αρχή μιας υγιούς και σωστής σχέσης μεταξύ παιδιού και σχολείου. Η Προϊσταμένη και οι εκπαιδευτικοί του Ζαννείου Νηπιαγωγείου θέλοντας να προετοιμάσουν τα παιδιά για αυτή την τόσο σημαντική μετάβαση οργάνωσαν και υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετάβασης, οι φάσεις του οποίου παρουσιάζονται και αναλύονται παρακάτω.


Φάση Α-Μάρτιος 2013: επίσκεψη του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Νηπιαγωγείο Τα παιδιά άκουσαν πολύ προσεκτικά και ρώτησαν τις απορίες τους. Μετά από προτροπή του βάλθηκαν να εντοπίσουν και να επισημάνουν όλες τις διαφορές που έχει μια τάξη Νηπιαγωγείου από μια τάξη Δημοτικού σχολείου και αμέσως μετά επισκέφτηκαν την Α’ τάξη για να την εξερευνήσουν. Φάση Β-Απρίλιος 2013: συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» Τα παιδιά συμμετείχαν κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας σε δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο, παράλληλα με τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου και τους δασκάλους τους. Έτσι ήρθαν πιο κοντά στο κλίμα που επικρατεί στο «μεγάλο σχολείο» όπως το αποκαλούν καθώς και στις απαιτήσεις αυτής της βαθμίδας Φάση Γ – Μάιος 2013: Συμμετοχή στις ρουτίνες και τα μαθήματα της Α’ τάξης

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013: επίσκεψη στη Σχολική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά παρατήρησαν το χώρο και τον σύγκριναν με αυτόν της Βιβλιοθήκης που υπάρχει στην τάξη τους. Αναρωτήθηκαν για τους κανόνες της και απάντησαν σε ερωτήσεις γύρω από αυτούς. Ακόμη, οι μικροί μας μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα διαφορετικά είδη βιβλίων που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη ̇ τα παρατήρησαν, τα σύγκριναν τα ξεφύλλισαν και διάλεξαν ένα βιβλίο που διαβάσαμε όλοι μαζί. Τρίτη 21 Μαΐου 2013: γνωριμία με το δάσκαλο της Α’ τάξης. Οι μικροί μαθητές παρατήρησαν τις ομοιότητες και τις διαφορές που είχε Α’ τάξη σε σχέση με τη δική τους και προβληματίστηκαν γύρω από τους κανόνες που βοηθούν το μάθημα να κυλήσει ομαλά. Συμμετείχαν σε μάθημα Μαθηματικών όπως ακριβώς γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο. Συζήτησαν για τους αριθμούς, τους έγραψαν στον πίνακα, ζωγράφισαν καραμέλες και τις μέτρησαν και βρήκαν τους αριθμούς στο αριθμητήριο.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013: τα παιδιά έκαναν ένα πρωτότυπο μάθημα Μελέτης Περιβάλλοντος στην αίθουσα υπολογιστών, μαζί με τους μαθητές της Α’ τάξης. Οι μικροί μαθητές παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε μια παρουσίαση με θέμα τα σχολεία του κόσμου, την οποία πραγματοποίησε ο δάσκαλος της Α’ τάξης με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα. Τα παιδιά προβληματίστηκαν σε σχέση με τα διαφορετικά σχολεία που υπάρχουν και λειτουργούν στον κόσμο και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις των μεγαλύτερων μαθητών πάνω σε αυτό το θέμα.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013: τα παιδιά έκαναν ένα μάθημα Γλώσσας. Μίλησαν για το γράμμα «Μμ», άκουσαν τραγούδια που περιείχαν λέξεις από «Μμ» και βρήκαν πολλές λέξεις που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα τις οποίες έγραψαν, διάβασαν και χώρισαν σε συλλαβές. Το κλίμα που επικρατούσε στην τάξη ήταν πολύ ευχάριστο και τα παιδιά ήταν πολύ ικανοποιημένα που ήξεραν τόσα πολλά πράγματα για το μάθημα της Γλώσσας.


Παρασκευή 24 Μαΐου 2013: ήταν για τα παιδιά μια πρόκληση, αφού ήταν εξαρχής ενημερωμένα ότι θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα σαν πρωτάκια! Ακολουθήσαμε το ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και κάναμε Γλώσσα, Μουσική και Θεατρικό Παιχνίδι όπως ακριβώς προβλέπονταν για τα παιδιά της πρώτης. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν που θα περνούσαν μια ολόκληρη μέρα στο Δημοτικό σχολείο και προβληματίστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, με ζητήματα όπως «που θα κάνουμε διάλειμμα;», «θα φάμε πρωινό στην τραπεζαρία;». Ωστόσο η μέρα μας κύλησε ομαλά και τα παιδιά την απόλαυσαν σαν κανονικά πρωτάκια. Κάποιοι από τους μικρούς μας μαθητές ανέφεραν ότι ανυπομονούν να πάνε στην πρώτη και κάποιοι άλλοι ότι θα ζητήσουν από τους γονείς τους να τους ψωνίσουν τη σχολική τους τσάντα. Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013: συμμετείχαν σε μάθημα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με την καθηγήτρια Πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου. Ευχόμαστε με την ίδια ευχαρίστηση, την οποία έδειξαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Μετάβασης, να προσαρμοστούν και να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες της φοίτησης τους στο δημοτικό σχολείο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη θετική διάθεση που επέδειξαν και για αυτήν τους την προσπάθεια!!!

♦ Εκπαιδευτικές επισκέψεις Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 τα νήπια θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος» για το πρόγραμμα «Μικροί Εξερευνητές».

♦ Εκπαιδευτικά Προγράµµατα Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Υγρότοποι: «Μια ιστορία για το νησί μου» Κατά το μήνα Μάιο, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα: Υγρότοποι: «Μια ιστορία για το νησί μου». Σε συνεργασία με τη WWF, τα νήπια του Εκπαιδευτηρίου μας, είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν ένα θέμα περιβαλλοντικής σημασίας, με έναν άμεσο και βιωματικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επισκεφθήκαμε τον υγρότοπο του Αλμυρού δύο φορές, με σκοπό την παρατήρηση του χώρου, αλλά και των αλλαγών στις οποίες υπόκειται, ανάλογα με την εποχή. Όσα είδαμε και γνωρίσαμε βιωματικά, τα μεταφέραμε στην τάξη, όπου μέσω της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιο μας, επιχειρηματολογήσαμε, μυηθήκαμε στη γραφή με σκοπό να στείλουμε ένα σημαντικό για εμάς μήνυμα, καλλιεργήσαμε τη μαθηματική σκέψη, εκφραστήκαμε μέσα από τα εικαστικά και τη δραματοποίηση και πάνω απ’ όλα ευαισθητοποιηθήκαμε για ένα σημαντικό ζήτημα, αναπτύσσοντας την περιβαλλοντική μας συνείδηση. Πρόσκληση σε εκδήλωση της WWF με αφορμή το πρόγραμμα Υγρότοποι: Μια ιστορία για το νησί μου Το WWF Ελλάς σας προσκαλεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 20:00, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για μία εκδήλωση διαφορετική από όσες έχετε συνηθίσει. Ο πρωτότυπος διαγωνισμός«Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου» ολοκληρώνεται μετά από μία πολύ πετυχημένη χρονιά και οι μαθητές της Κρήτης παρουσιάζουν τις δικές τους αφηγήσεις για τους υγρότοπους του νησιού και μας καλούν να δούμε με άλλο μάτι την υπέροχη φύση της Κρήτης. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τουςνησιωτικούς υγρότοπους και υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».


Στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος υπήρξε να ανακαλύψουν οι μαθητές τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους ερευνήσουν, να απολαύσουν τη φύση και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση. H Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς, σημείωσε σχετικά: «Μικροί παραμυθάδες και σκηνοθέτες από όλη την Κρήτη, με τη βοήθεια των δασκάλων τους, ιστόρησαν τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα των υγρότοπων της Κρήτης. Στην ουσία καταθέτουν έναν λόγο, μια άποψη για το μέλλον του νησιού. Μην περιμένετε καμία κοινοτοπία! Το φρέσκο βλέμμα των παιδιών της Κρήτης θα σας εντυπωσιάσει. Μια νέα γενιά με ευαισθησίες, φαντασία, ανησυχίες, υψηλό καλλιτεχνικό αισθητήριο και διάθεση για δουλειά καταθέτει το έργο της». Στην εκδήλωση θα βραβευτούν και θα προβληθούν αποσπάσματα από τα παραμύθια και τα βίντεο που ξεχώρισαν, ενώ θα παρουσιαστούν απολαυστικά στιγμιότυπα από τις συμμετοχές όλων των μικρών παραμυθάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

♦ Θεµατολογία Ιουνίου Για το μήνα Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τα παρακάτω θέματα με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς στόχους:

Ήρθε το καλοκαίρι!- Ιούνιος ο Θεριστής

Ήρθε το καλοκαίρι! ♦ Προφορική επικοινωνία − Να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά της εποχής του καλοκαιριού − Να περιγράψουν προσωπικές εμπειρίες από προηγούμενες καλοκαιρινές διακοπές − Να εκφράσουν με σαφήνεια τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις τους και να καλλιεργήσουν την αφηγηματική τους ικανότητα, συζητώντας που και πως θα ήθελαν να περάσουν τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους − Να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τον προφορικό τους λόγο με την εκμάθηση αινιγμάτων, γλωσσοδετών και παροιμιών

♦ Γραφή και Ανάγνωση − Να γράψουν όπως μπορούν τη λέξη καλοκαίρι − Να ακούσουν και να απομνημονεύσουν έμμετρα κείμενα για το καλοκαίρι και τη θάλασσα − Να προσπαθήσουν να διαβάσουν προτάσεις με τη λέξη καλοκαίρι − Να διακρίνουν και να απομονώσουν ορισμένες συλλαβές ή φωνήματα σε συγκεκριμένες λέξεις και να τις αντικαταστήσουν με άλλες − Να γράψουν σε μια λίστα τα πράγματα που είναι απαραίτητα για τη θάλασσα και το μπάνιο

♦ Μαθηματικά − Να ερμηνεύσουν γενικά στοιχεία του κόσμου που τα περιβάλλει μέσα από διαδικασίες ομαδοποίησης − Να οργανώνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους για τους αριθμούς − Να ταυτίσουν τον αριθμό με την αντίστοιχη ποσότητα και να τους γράψουν σε χαρτί − Να μετρήσουν και να κάνουν υπολογισμούς μέσα από αναπτυξιακά κατάλληλες δραστηριότητες


♦ Περιβάλλον − Να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από μια επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης − Να μάθουν τους βασικούς κανόνες προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία − Να μάθουν να συνεργάζονται αρμονικά στο πλαίσιο της ομάδας και να τηρούν τους κανόνες ενός παιχνιδιού − Να δοκιμάσουν φρούτα του καλοκαιριού και να αντιληφθούν τη θρεπτική τους αξία − Να «διαβάσουν» χάρτες και να εντοπίσουν τις χώρες που έχουν χειμώνα όταν η χώρα μας έχει καλοκαίρι

♦ Δημιουργία και έκφραση − Να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά διάφορα υλικά και να αναπτύξουν την αισθητική τους γνωρίζοντας έργα μεγάλων ζωγράφων που έχουν θέμα το καλοκαίρι − Να εμπνευστούν από τη μουσική ακρόαση και να εκφραστούν εικαστικά − Να εκφραστούν δημιουργικά με το σώμα τους και να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες

♦ Πληροφορική − Να αναζητήσουν πληροφορίες στο διαδίκτυο γράφοντας τη λέξη «Καλοκαίρι» − Να αναζητήσουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο για το μέρος που θα ήθελαν να περάσουν τις διακοπές τους

Ιούνιος ο Θεριστής ♦ Προφορική Επικοινωνία − Να μιλήσουν για τα λαϊκά ονόματα του Ιουνίου και του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα και να εξηγήσουν από πού προέκυψαν − Να μάθουν παροιμίες για τον Ιούνιο και να συζητήσουν την ερμηνεία τους

♦ Γραφή και Ανάγνωση − Να απομνημονεύσουν και να ψυχαγωγηθούν με τα περιπαιχτικά δίστιχα που έλεγαν στη γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα − Να διαβάσουν μια συνταγή για ψωμί και να απολαύσουν την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών που μιλούν για το αλεύρι, το ψωμί και το σιτάρι

♦ Μαθηματικά − Να μετρήσουν με αυθαίρετες μονάδες μέτρησης τις ποσότητες των υλικών που χρειάζονται για να φτιάξουν ένα ψωμί − Να ρωτήσουν πόσο κοστίζει ένα ψωμί και να υπολογίσουν τα νομίσματα που χρειάζονται για περισσότερα − Να οργανώσουν το ημερολόγιο του Ιουνίου

♦ Περιβάλλον − Να αναζητήσουν πληροφορίες για το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου − Να γνωρίσουν τη διαδικασία του θερισμού − Να γνωρίσουν το έθιμο του Κλήδονα

♦ Δημιουργία και Έκφραση − Να αναπαραστήσουν το έθιμο του Κλήδονα − Να γνωρίσουν έργα του Βαν Γκογκ που έχουν θέμα το θερισμό

♦ Πληροφορική − Να αναζητήσουν πληροφορίες και εικόνες στο διαδίκτυο για το θερινό ηλιοστάσιο


♦ Μήνυµα στην Οικογένεια ♦ Μήνυµα στην οικογένεια Η Σεξουαλική Αγωγή των Μικρών Παιδιών Η οικογένεια αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο φορέα ηθικών και κοινωνικών αξιών. Οι γονείς οφείλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους τις πεποιθήσεις και τις αρχές που θεωρούν ιδανικές για την ομαλή κοινωνική και προσωπική τους ανάπτυξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σεξουαλική αγωγή των παιδιών. Η σεξουαλική αγωγή δεν έχει ακόμα εισαχθεί συστηματικά στη σχολική εκπαίδευση. Αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τους γονείς, οι οποίοι συχνά νιώθουν αμηχανία μπροστά στο ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τα σχετικά θέματα στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με τα παιδιά τους. Ωστόσο, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι αποτελούν τον πιο αξιόπιστο φορέα μεταλαμπάδευσης των σχετικών πληροφοριών. Ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι οι γονείς διαχειρίζονται το θέμα αυτό, θα ασκήσει καθοριστική επίδραση στην αντιμετώπισή του, από την πλευρά των παιδιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πληροφόρηση αυτή θα αποτελέσει κύριο μέλημα των παιδιών μας και οφείλουμε να φροντίσουμε οι ίδιοι για το περιεχόμενό της. Η λανθασμένη πεποίθηση ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά και τελειώνει με την περιγραφή των κινδύνων που κρύβει η ερωτική πράξη, συχνά στέκεται εμπόδιο στην ώριμη και υπεύθυνη προσέγγιση του θέματος από την πλευρά των γονέων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος, τις ανατομικές και λειτουργικές διαφορές των δύο φύλων και τα συναισθήματα που γεννά η συντροφικότητα. Κάποια από αυτά τα θέματα, σε μια πρώιμη μορφή, απασχολούν τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία και οι περισσότεροι γονείς έχουν εμπλακεί σε σχετικούς διαλόγους, μεταφέροντας πληροφορίες που διαισθητικά θεωρούν σωστές. Πρέπει να γίνει κατανοητό το γεγονός, ότι η άσκηση της σεξουαλικής αγωγής αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα που άπτεται της ομαλής ανάπτυξης των παιδιών. Η προσέγγιση του θέματος αυτού μπορεί να διευκολυνθεί για τους γονείς, αν οι ίδιοι καταφύγουν στη σωστή σχετική ενημέρωση, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία που προσφέρεται σήμερα γύρω από το θέμα της σεξουαλικής αγωγής. Παράλληλα κρίνεται σκόπιμη η προσπάθεια δημιουργίας ή διατήρησης μιας ζεστής στοργικής σχέσης με τα παιδιά, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαδικασία. Σχετικά με την ενημέρωση των παιδιών προτείνεται, οι γονείς: 1) Να φροντίζουν ώστε οι απαντήσεις τους σε σχετικά ερωτήματα των παιδιών να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους. 2) Να λένε την αλήθεια στα παιδιά, χωρίς να δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις και ενοχές που θα συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. 3) Να ενημερώνουν τα παιδιά για αυτά που τα ίδια ρωτούν, χωρίς να επεκτείνουν τον διάλογο σε θέματα που δεν θίγονται από τα ίδια. 4) Να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να μη γίνονται μάρτυρες της σεξουαλικής τους ζωής.

Μαρία Πατεράκη Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Επικοινωνώ Νηπιαγωγείο Ιούνιος 2013  

Επικοινωνώ Νηπιαγωγείο Ιούνιος 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you