Page 1

NEZAVISNI REGIONALNI TJEDNIK

broj 482 / godina 10 / 29.1.2013. / cijena 9 kn

issn 1334-4668

a k t ua l n o • ž u pa n i j a • pa r l a m e n t • pa n o r a m a • k u lt u r a • s p o r t • p o l j o p r i v r e da • š pa j z a • i n f o

počeo otkup zemljišta za gradnju spojne ceste zabok-krapina 7

sport Zagorska skijašica Saša Tršinski prvi puta nastupila u utrci Svjetskog kupa

32

Antonio ima tek 8 mjeseci, a njegov liječnički karton prepun je dijagnoza

6–7

Boluje od malformacijskog sindroma. Genetska je to bolest koja za posljedicu ima usporen rast i razvoj. Obitelji je potrebna pomoć.

ususret lokalnim izborima: prvi dio

AKCIJA

ZAGORSKA KREDITNA UNIJA GOTOVINSKI KREDITI do 200.000 kuna

K. Š. Ðalskog 4, ZABOK

tel: 587 300

do 01.03.2013. za OPG-ove, obrtnike i graðane. Godišnja kta 8%. Provizija 1%.

www.zskz.hr

Od sada i u Zaboku! telefon/telefax: 049/221-449

OTKRIVAMO TKO ĆE SE SVE KANDIDIRATI U VAŠEM GRADU ILI OPĆINI

4–5

hdz i sdp imaju kandidate u svim jedinicama lokalne samouprave bogata ponuda tiskanica uredski i školski pribor informatički pribor poznate robne marke u uredskom poslovanju

Provjerite!

Zivtov trg 6, Zabok, radnim danom od 7 do 17 sati, subotom od 8 do 13 sati.


2

aktualno

broj 482 / 29. siječanj 2013.

aktualno

POMOZIMO ANTONIJU

Antonio Šumak osmomjesečna je beba koja boluje od malformacijskog sindroma. Ako želite pomoći ovom posebnom dječaku javiti se možete na broj naše redakcije 049/503444 ili osobno donijeti ono što želite dati. Kontaktirati možete i mamu Marijetu na broj 097/745-9865.

SURADNJA: Potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na izbore SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a i HSLS-a

Vratila se stara koalicija i najavila Kada je riječ o kvotama, sdp-u će pripasti 16 mjesta, hns-u i hss-u po 8, hsu-u 6, a hsls-u 3 mjesta.

zajednička fotografija nakon potpisivanja sporazuma

Mirjana Bašak KRAPINA

U

svibnju će na lokalne izbore u Krapinsko-zagorskoj županiji u koaliciji izaći SDPHNS-HSS-HSU-HSLS. Međustranački sporazum o suradnji potpisali su čelni ljudi ovih pet udruženih stranaka prošlog petka u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Zajednički kandidat za župana bit će već poznato ime, Željko Kolar iz redova SDP-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Klanjca.

Zamjenici iz SDP-a i HNS-a Kolar je samouvjereno istaknuo da je ova koalicija pobjednička, a on novi župan, te da građani KZŽ nemaju alternativu. Njegovi zamjenici bit će iz SDP-a i HNS-a, rekao je šef zagorskih SDP-ovaca Siniša Hajdaš Dončić. Kada je riječ o kvotama, SDP-u će pripasti 16 mjesta, HNS-u i HSS-u po 8, HSU-u 6, a HSLS-u 3 mjesta. Siniša Hajdaš Dončić, istaknuo je zadovoljHajdaš Dončić (SDP):

siniša hajdaš dončić, predsjednik zagorskog SDP-a

Moralna i ljudska odgovornost ove koalicije je da završi započete projekte.

BROZ (HSLS):

Vjerujemo da imamo dosta kvalitetnih ljudi, odnosno gospodarstvenika koji će pripomoći ovoj koaliciji u ostvarivanju kvalitetnijeg života. stvo da ovih pet stranaka ide zajedno izbore. - To je kontinuitet dobre suradnje stranaka iz prijašnjih vremena – dodao je Hajdaš Dončić te pohvalio Krapinsko-zagorsku županiju kao najbolju regiju u Europi, odličnu u energetskoj učinkovitosti, te transparentnu u javnosti i izvješćima revizije. Najavio je niz projekata, posebice u komunalnu infrastrukturu, a za brzu i spojnu cestu Krapina-Zabok naglasio da su najvažniji zagorski prioriteti. Anđelko Topolovec, čelni čovjek ŽO HNS-a poručio je da će ova koalicija i dalje stvarati uvjete da Zagorje postane destinacija ugodna za život i rad, te da će to uz ovu državnu vlast to će ići puno brže.

Hubicki se vratila - Predsjednica ŽO HSS-a Vlasta Hubicki vraća se u 'staru koaliciju' baš kao što je to bilo i 2001. Istaknula je kako je to nastavak dobre suradnje od 2001. do

2009. kada su realizirali mnoge dobre projekte. - Zainteresirani smo za povezivanje našeg istočnog dijela i dolaska brze ceste do Marije Bistrice, te stajati uz bok dobrog župana Željka Kolara naglasila je Hubicki prilikom potpisivanja sporazuma. Josip Kovačić iz HSU-a poručio je pak da se pobjednička ekipa ne mijenja, a HSLS-ovac Žarko Broz da iako su mala stranka, vjeruju da imaju dosta kvalitetnih ljudi, odnosno gospodarstvenika koji će pripomoći ovoj koaliciji u ostvarivanju kvalitetnijeg života.


aktualno

broj 482 / 29. siječanj 2013.

PRAVDA SPORA, ALI…

Financijsko – knjigovodstvena vještačenja su pokazala, a to su potvrdili i nebrojeni svjedoci, da Znaor nije ostao dužan ni za porez ni za doprinose, niti je koga drugog oštetio u svijetu biznisa, već da poduzeće koje je završilo u stečaju njemu duguje 9.357.033,73 kune.

3

2 nova vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu Dom zdravlja Krapinsko zagorske županije bogatiji je za dva nova specijalizirana vozila za prijevoz pacijenata na dijalizu. Vozila su opremljena sa po 8 isključivo sjedećih mjesta, njihova vrijednost je oko 350 tisuća kuna.

SLUČAJ TEHNOMEHANIKA: Trgovački sud prekinuo 13 – godišnju pravosudnu agoniju

znaoru dosuđeno a pobjedu 9,3 milijuna kuna, on nikome nije dužan! Zoran Gregurek MARIJA BISTRICA

T Ova će koalicija i dalje stvarati uvjete da Zagorje postane destinacija ugodna za život i rad

Topolovec (HNS):

kolara za župana podržava koalicija

Zainteresirani smo za povezivanje našeg istočnog dijela i dolaska brze ceste do Marije Bistrice, te stajati uz bok dobrog župana Željka Kolara. HUBICKI (HSS):

Kovačić (HSU):

Ova je ekipa pobjednička.

rgovački sud u Zagrebu prihvatio je tužbeni zahtjev poznatom zagorskom gospodarstveniku Nediljko Znaoru kojemu se priznaje nešto više od 9,3 milijuna tražbine od Tehnomehanike d.d. iz Marije Bistrice, poduzeća kojemu je bio većinski vlasnik. Ovu ekskluzivnu vijest potvrdio nam je i sam Znaor, kojemu se nakon 13 godina vratio osmijeh na lice.

Pravda je spora, ali… „ Pravda je spora, ali je ipak pobijedila. Od početka 2000. otkad sam bez razloga pritvoren na 14 mjeseci do danas ja i moja obitelj živimo u agoniji, bezrazložno osramoćeni pod sumnjom da sam nekoga oštetio za puste milijune; bili smo slobodni, ali u svojevrsnom zatvoru. Sad se pokazalo da poduzeće duguje meni višemilijunski iznos, što godinama ponavljam na sudu, a ja nikome nisam ostao dužan ni kune, ni državi ni bilo kojem poslovnom partneru „ napominje Znaor. Ovom bivšem izvrsnom poduzetniku, koji je od Tehnomehanike stvorio i u međunarodnim okvirima respekta vrijedno poduzeće koje je proizvodilo i izvozilo visokokvalitetnu vatrogasnu opremu, sudilo se u nekoliko odvojenih predmeta od kojih je velika većina završila u njegovu korist. U zlatarskoj stalnoj službi Županijskog suda u Zagrebu već se 12. godinu protiv njega vodi maratonski postupak pod optužbom da je oštetio Tehnomehaniku za veliki iznos. No, financijsko – knjigovodstvena vještačenja su pokazala, a to su potvrdili i nebrojeni svjedoci, da Znaor nije ostao dužan ni za porez ni za doprinose, niti je koga drugog oštetio u svijetu biznisa, već da poduzeće koje je završilo u stečaju njemu duguje

9.357.033,73 kune, što je ovaj mjesec zaključio i Trgovački sud.

Dvostruka mjerila Sad se nameće pitanje: kako će se sud postaviti u odno-

Danas je svima jasno da je Tehnomehanika planski uništena zbog privatnih interesa, odnosno podjele provizije, a u ustima hrvatskih građana ostaje gorak okus jer je očito da kad je trajala hajka na vukove, lisice su kokoši krale.

su na rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda koje ruši sve teze ionako jako klimave i opširne optužnice. Jer, Znaor se godinama brani na isti način govoreći da je žrtva politički montiranog procesa koji je u 21. stoljeću izgubio svaku svrhu i da su on i njegova firma uništeni kako bi unosan posao oko vatrogasnih vozila radio neki drugi. To jest, u propasti Tehnomehanike poči-

nju korijeni afere Daimler u kojoj su podijeljene visoke provizije nekim hrvatskim moćnicima. O tome je svojedobno progovorio i Okružni sud u Washingtonu, dok se naše pravosuđe vrti u krugu. Sad kad je po novinarskoj procjeni svima postalo jasno da je Tehnomehanika planski uništena zbog privatnih interesa, odnosno podjele provizije, u ustima hrvatskih građana ostaje gorak okus jer je očito da kad je trajala hajka na vukove, lisice su kokoši krale. A „kokoši“ su bile masne, a one su zapravo hrvatska poduzeća nestala u pretvorbi, čime je naš narod nepovratno oštećen za stotine milijardi kuna ili dolara (svejedno je puno koja god je valuta), a počinitelji su ostali nekažnjeni. I onda se pitamo zašto u narodu vlada beznađe i poljuljane su moralne vrijednosti ?!


4

aktualno

broj 482 / 29. siječanj 2013.

ususret lokalnim izborima i. dio: Kroz sljedećih nekoliko brojeva Zagorskog lis mjesta u gradovima i općinama, a u ovom vam broju uz to, predstavljamo i zasada p

Svi gradonačelnici i načelnici

Maja Šimunić Mirjana Bašak H RVAT SKO Z AG OR J E

O

d pet jedinica lokalne samouprave u našoj županiji koje vam predstavljamo u ovom broju, svi gradonačelnici i načelnici ponovo žele osvojiti vlast u svom gradu ili općini. Jedino dugogodišnji načelnik Sv. Križa Začretja, Ivan Kranjčić, odlazi u

Protukandidat hssovom dugodišnjem načelniku Željku Lisaku bit će Jasmin Krizmanić (hns), predsjednik Uprave tvrtke Hrvatske autoceste, te bivši pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

mirovinu. U izbornoj utrci zamjećuju se i neke zanimljivosti. Tako dosadašnja zamjenica oroslavskog gradonačelnika Danica Hursa iz hns-a, na izbore kreće isključivo ispred svoje stranke i na taj način se suprotstavlja dosadašnjem kolegi Ivanu Tuđi s kojim vodi grad. U Krapini pak, Josip Horvat iz hdz-a na izbore za gradonačelnika ići će kao nestranački kandidat jer je njegova stranka izabrala Zorana Gregurovića, šefa krapinske podružnice hdz-a.

Poznati kandidati za gradonačelnike Sadašnji gradonačelnik Krapine, Josip Horvat (hdz), još nije donio konačnu odluku hoće li se kandidirati za treći mandat. Ako to i učini, bit će nestranački kandidat. Njegova stranka hdz za kandidata je izabrala Zorana Gregurovića, inače predsjednika Gradske organizacije hdz-a. Svoju kandidaturu ispred hns-a za gradonačelnika Krapine istaknuo je i ravnatelj žuc-a, Željko Vincelj. I sdp je ponudio svog kandidata za gradonačelnika Krapine. Bit će to Željko

Pavić. Juraj Srebačić (hdz), aktualni gradonačelnik Donje Stubice ponovno ide po novi mandat. Ako ga osvoji bit će mu to treći mandat na čelu grada. Donjostubički gradonačelnik ekipu neće mijenjati. Zamjenik mu ostaje dosadašnji mladi političar Luka Tepeš. Renata Dolenec (sdp), službeno je potvrdila kandidaturu za gradonačelnicu Donje Stubice. Kao kandidatkinja pojavila se i na prošlim lokalnim izborima. Dolenec će biti i kandidatkinja i ispred hns-a s kime su načelno dogovorili koaliciju. Kao zamjenika navela je Miljenka Jagarčeca, također iz redova sdp-a. Branko Mučnjak (hss), bivši gradonačelnik Donje Stubice i bivši državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja prema nekim nagađanjima također kreće u trku za gradonačelnika Donje

Stubice. Neslužbeno i Miljenko Hrenek (zs) pojavit će se na lokalnim izborima, baš kao i prije četiri godine.

Tuđa ima dva protukandidata Oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa (sdp) već odavno je potvrdio svoju kandidaturu za gradonačelnika u trećem mandatu. Na prošlim lokalnim izborima ostao je sam, jer, podsjetimo, kandidatura njegova protukandidata iz hdz-a Milana Babića je poništena zbog skupljanja potpisa ' mrtvih birača'. Emil Gredičak (hdz) također je potvrdio službenu kandidaturu. Na izbore će i Danica Hursa (hns), bivša saborska zastupnica i aktualna Tuđova zamjenica ko-

Najdugovječniji zagorski načelnik Ivan Kranjčić (sdp) više se neće kandidirati. Pročelnik Marko Kos kandidat je sdp-a za načelnika

ja je odlučila sama okušati sreću.

Poznati kandidati za načelnike Željko Lisak, gornjostubički načelnik i dalje želi biti lider općine Gornja Stubicu na čijem je čelu treći mandat. Ovaj puta, čini se, na izbore, će u koaliciji. Na proteklim lokalnim izborima Lisak je imao 6 protukandidata. Službeni protukandidat Lisaku, bit će Jasmin Krizmanić (hns), bivši pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture i sadašnji predsjednik Uprave tvrtke Hrvatske autoceste – održavanje naplate i cestarina. Zamjenik mu je Vladimir Škvorc. Kuloarske priče spominju kao kandidatkinju za načelnicu i jednu ženu, Đurđu Klanjčić kao nezavisnu kandidatkinju. Najdugovječniji zagorski načelnik Ivan Kranjčić (sdp) više se neće kandidirati. Pročelnik Marko Kos kandidat je SDP-a za načelnika. Kandidat laburista na načelnika bit će Ratko Mušica. hns je također izabrao svojeg kandidata, a riječ je o Stjepanu Ciglenečkom. Ispred koalicije hdz-hss-hsu istaknuti kandidat je Miljenko Šoštarić.

oroslavje

donja stubica

renata dolenec (sdp)

Sveti Križ Začretje ima zasada već četiri kandidata za načelnika.

branko mučnjak (hss)

emil gredičak (hdz)

ivan tuđa (sdp)

gornja stubica

juraj srebačić (hdz)

miljenko hrenek (zs)

željko lisak (hss)

jasmin krizmanić (hns)


aktualno

broj 482 / 29. siječanj 2013.

sta donosimo vam kandidate za čelna poznate kandidate za prvog čovjeka županije

i hrle po novi mandat željko kolar

željko kolar (sdp)

kandidat je koalicije sdp-hnshss-hsu-hsls za župana Krapinskozagorske županije. Kolar trenutno obnaša dužnost saborskog zastupnika i gradonačelnika grada Klanjca.

sv. križ začretje

stanko belina

na izbore za župana odlazi ispred zds-a. Belina je predsjednik Zagorske demokratske stranke, a radi kao radiolog u Općoj bolnici Zabok.

stanko belina (zds)

marko kos (sdp)

tko su kandidati za župana?

Ovo su zasada poznati pretendenti za fotelju župana. Do izbora u svibnju zasigurno će se pojaviti i još neki, uglavnom nezavisni kandidati. Među tri 'mušketira' našla se i jedna žena ispred laburista. žarko tušek

natalija lukec

natalija lukec (hrvatski laburisti)

jedina je žena koja kreće u utrku za županicu. Na izbore izlazi ispred Stranke rada - Hrvatski laburisti, a po zanimanju je magistrica politologije.

žarko tušek (hdz)

kandidat je hdz-a za prvog čovjeka županije. Zanimljivo je da je Tušek najmlađi kandidat, a prije nekoliko mjeseci postao je predsjednik Županijske organizacije hdz-a. miljenko šoštarić (hdz)

krapina

danica hursa (hns)

Aktualni gradonačelnik Krapine Josip Horvat na lokalne izbore će najvjerojatnije kao nestranački kandidat. Njegova Gradska organizacija hdz-a izabrala je novog čovjeka, mladog hdz-ovca Zorana Gregurovića.

željko pavić (sdp)

zoran gregurović (hdz)

josip horvat (hdz)

željko vincelj (hns)

ratko mušica (hrvatski laburisti)

stjepan ciglenečki (hns)

5


6

aktualno

broj 482 / 29. siječanj 2013.

POMOZIMO MALENOM ANTONIJU: Unatoč crni

KAKAV POSEL: Školska sportska dvorana u Loboru zatvorena, jer je

izvođač radova 'sfušao' milijunsku investiciju.

otpadaju pločice, žbuka i plijesni zid na dvorani staroj tek 4 godine

majka Marijeta odlučila je roditi te učiniti sv

❝ On je naš an

Marijetina je trudnoća do 20. tjedna bila ure te je u roku tri dana morala odlučiti hoće li p

Kruno Pavlina

Učenici OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora proteklog tjedna nisu imali tjelesni odgoj jer brojni tehnički nedostaci na novoj sportskoj dvorani koja se nalazi u sklopu škole, još nisu uklonjeni.

višenamjenska školska sportska dvorana ima mnogo 'falingi'

Fasada je napravljena ponovno, a koliko su manjkavi svjedoči i to da su radnici prilikom postavljanja ledobrana toliko 'šrafili' da su puknuli crjepovi.

LOBOR

T

vrtka Fenix iz Slavonskog Broda koja je gradila višenamjensku školsku sportsku dvoranu u Loboru, svoj posao nije napravila kako treba. Njihov 'aljkav' posao sve više se otkriva. To nam je potvrdio i ravnatelj loborske osnovne škole prof. Krešimir Krivdić. Demantirao je našu prvobitnu informaciju da krov prokišnjava, ali naglasio da su tu zato brojni drugi problemi i nedostaci koje izvođač mora pod hitno riješiti, vezani za hidroizolaciju, ventilaciju i struju.

Mirjana Bašak

160 učenika bez tjelesnog Iako je dvorana nova, u funkciji je svega četiri godine i učenici su je koristili za održavanje tjelesnog, sve gora situacija, sada im to onemogućuje. Upravo zbog sigurnosti djece nastave iz tjelesnog odgoja proteklog tjedna u novoj školskoj sportskoj dvorani nije bilo. Školu pohađa 160 učenika.

Problemi sa sportskom dvoranom su stari već nekoliko godina. Ugovor o gradnji potpisan je 2007., a dvorana je trebala biti završena do jeseni 2008. godine. Kod tehničkog pregleda utvrđeni su nedostaci kod završnih obrtničkih radova. Neki nedostaci su otklonjeni, pa je krajem 2008. dvorana predana na korištenje, te je izdano uvjerenje o uporabi. Prošle godine počele su padati pločice na vanjskom stubištu i terasi zbog čega prodire voda u konstrukciju nosivog zida, javlja se plijesan s unutarnje strane zida i dolazi do otpadanja žbu-

ravnatelj oš franje horvata kiša lobor, krešimir krivdić

ke. Ti nedostaci nisu uklonjeni. Utvrđen je i nedostatak probijanja strujnog napona na nekoliko utičnica, što predstavlja opasnost. Stalno slali dopise Ravnatelj Krivdić je naglasio kako su oni stalno slali dopise izvođaču radova - tvrtki Feniks izvještavajući ih o problemima. Izvođač radova već je popravljao ono što je zabrljao prilikom izvođenja radova. Fasada je napravljena ponovno, a koliko su manjkavi svjedoči i to da su radnici prilikom postavljanja ledobrana toliko 'šrafili' da su puknuli crjepovi. Školska sportska dvorana u Loboru milijunska je investicija. Doduše, sada se pokazalo i loše izgrađena. Investicija je vrijedna 10 milijuna kuna koju je tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva financiralo s 80%, a Općina Lobor s 20 % učešća. Kako doznajemo, tvrtka Feniks gradila je i sportsku dvoranu u Maču i Novom Golubovcu, te učenički dom u Pregradi.

Krapinsko-zagorska županija je osnivač oš Lobor i stav je Županije da zgrada mora biti ispravna za korištenje u djelatnosti obrazovanja te radi navedenog podržava stav i napore ravnatelja u traženju ispunjenja obaveze izvođača i drugih sudionika u gradnji da se predmetni objekt konačno dovede u stanje „bez nedostataka“ i da se za građevinu ishodi akt „uporabna dozvola“. Škola od strane Županije dobiva punu podršku te stručnu pomoć za analizu stanja građevine te postojećih nedostataka, a ukoliko se nakon 25.01.2013. uvidi da nema mogućnosti da nedostatke ukloni izvođač ili neki drugi sudionik u gradnji, ili da ih zaista nije dužan otklanjati, prema izvještaju razmotrit će se situacija oko osiguranja interventnih novčanih sredstava kako bi se nedostaci konačno uklonili, a zgrada sportske dvorane dalje koristila na siguran način – priopćili su na naš upit iz kzž.

Prošle godine počele su padati pločice na vanjskom stubištu i terasi zbog čega prodire voda u konstrukciju nosivog zida, javlja se plijesan s unutarnje strane zida i dolazi do otpadanja žbuke.

Maja Šimunić GRTOVEC

Z

agorski list na svaki apel pomoći spreman je odgovoriti. Kao što znate, dosada smo pomogli mnogim ljudima, no ovoga puta riječ je o jednom sasvim posebnom dječaku. Njegovo ime je Antonio Šumak i star je samo osam mjeseci. Na prvi pogled Antonio je divno, nasmijano dijete, no deseci papira u rukama njegove majke Marijete svjedoci su koliki je borac taj maleni dječak. On, naime, boluje od malformacijskog sindroma, genetske bolesti koja za posljedice ima usporen rast i razvoj, a kada se rodio, 21. svibnja 2012. godine dijagnoze su se zaredale jedna za drugom, svaka strašnija od one prethodne.

Brojne dijagnoze Marijetina je treća trudnoća sve do 20. tjedna bila uredna. Bebi su se veselile sestrice Lukrecija i Josipa kao i tata Josip. No uslijedio je šok. -Kad sam u 20. tjednu trudnoće išla na ultrazvuk, uslijedio je šok. Ginekologica mi je rekla da beba ima hidrocefalus te da će imati strašne posljedice. Dali su nam tri dana da odlučimo želim li pobaciti ili ću ipak roditi. No ja ni-

Marijeta: Kad sam u 20. tjednu trudnoće išla na ultrazvuk, uslijedio je šok. Ginekologica mi je rekla da beba ima hidrocefalus te da će imati strašne posljedice. Dali su nam tri dana da odlučimo želim li pobaciti ili ću ipak roditi. No ja nisam puno razmišljala. Rekla sam sama sebi da ću roditi to dijete te mu dati šansu za život

Mirjana Bašak

marijeta nam je pokazala nalaze i dijagnoze kojih ima zaista mnogo


aktualno

broj 482 / 29. siječanj 2013.

7

im prognozama koje su davane roditeljima, ve da njen sin odrasta kao sretno dijete

nđeo i veliki borac

Dosada smo uspješno, uz Vašu pomoć, pomogli brojnim obiteljima, a sigurni smo kako će tako biti i ovaj put. Pelene, vlažne maramice, dječje kašice, dječja odjeća ili koja kuna, ovoj će obitelji mnogo značiti. Kada vidite i upoznate Antonija, ne možete ostati ravnodušni, pa se tako nadamo da svi vi koji imate mogućnosti da pomognete, nećete ostati ravnodušni na ovu priču. Javiti se možete na broj naše redakcije 049/503-444 ili osobno donijeti ono što želite dati. Kontaktirati možete i mamu Marijetu na broj 097/745-9865.

Kruno Pavlina

edna, no tada je na ultrazvuku doznala da beba ima hidrocefalus pobaciti. Svom je djetetu odlučila dati šansu za život.

Pomozite hranom, pelenama, novcem... Ovih su dana bili u suvag-u, ustanovi za dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju djece s poteškoćama u sluhu i govoru, a maleni će dječak uskoro dobiti i slušni aparatić. Redovito polaze i vježbe kod

POČEO OTKUP ZEMLJIŠTA ZA GRADNJU SPOJNE CESTE ZABOK – KRAPINA Kruno Pavlina

sam puno razmišljala. Rekla sam sama sebi da ću roditi to dijete te mu dati šansu za život. - ispričala nam je Marijeta držeći u naručju malenog Antonija. Rodila je u bolnici Sv. Duh u 40. tjednu trudnoće sa mnogo straha, ali spremna na svaki mogući ishod. - Bilo je pitanje hoće li Antonio izdržati porod, ali ja se nisam predavala. Čim se rodio, odvojili su ga od mene jer je morao na promatranja. Dijagnoze su bile strašne - rupice na srcu, hipertenzija pluća, nagluhost, hidrocefalus i još mnoge druge. No njegova glavna dijagnoza je malformacijski sindrom kojeg karakterizira parcijalna trisomija dugog kraka kromosoma y - rekla nam je Marijeta. Antonio je nakon tri tjedana došao kući i tada je počela borba roditelja da svom malenom anđelu, kako ga zovu, pruže sve najbolje. Marijeta i Josip obišli su genetičare, pedijatre, neurokirurge, endokrinologe, specijaliste za sluh i fizioterapeute kako bi što više saznali o Antonijevoj bolesti i kako bi dobio najbolju zdravstvenu skrb.

Kruno Pavlina

obitelj na okupu

malena lukrecija jako je povezana s bratom

fizijatra u Krapinskim Toplicama koje su izrazito važne kako bi Antonio što bolje napredovao. Antonijev lijevi bubreg radi vrlo slabo tj. samo 39 % pa su i zbog toga potrebne posjete liječniku. Marijeta nam se pohvalila da je Antonio početi jesti na žličicu, a svaki puta kada se nasmiješio ponosno je pokazao malene zubiće. Njegove dvije sestrice, Lukrecija i Josipa jako su vezane za svog brata. -Lukreacija jako puno vremena provodi s njim, vezani su jako - rekla nam je ponosna mama. Otac Josip, kako kaže, radio je kod privatnika na crno pa je otvorio svoj mali obrt za završne radove u građevini, no kriza je pa posla nema mnogo. Obitelj Šumak za svog je ma-

log anđela spremna sve dati, no potrebna im je pomoć jer troškovi su veliki. Tu nastupate Vi dragi čitatelji. Dosada smo uspješno, uz Vašu pomoć, pomogli brojnim obiteljima, a sigurni smo kako će tako biti i ovaj put. Pelene, vlažne maramice, dječje kašice, igračke ili koja kuna, ovoj će obitelji mnogo značiti. Kada vidite i upoznate Antonija, ne možete ostati ravnodušni, pa se tako nadamo da svi vi koji imate mogućnosti da pomognete, nećete ostati ravnodušni na ovu priču. Javiti se možete na broj naše redakcije 049/503-444, naš email redakcija@zagorski-list. net ili osobno donijeti ono što želite dati. Kontaktirati možete i mamu Marijetu na broj 097/745-9865.

nakon što je uzet krak zagorske magistrale promet od zaboka do krapine odvija se sporo kroz mjesta grdenci, mirkovec, sv. križa začretje....

jurica krleža, član uprave hrvatskih cesta

ZABOK - Spojna, odnosno paralelna cesta Zabok – Krapina o čijim počecima gradnje slušamo već niz godina, konačno kreće u realizaciju. Prema podacima Ureda državne uprave Krapinsko-zagorske županije, Ispostave Zabok krenuo je otkup zemljišta za gradnju najočekivanije ceste u našoj županiji. Prva na redu je katastarska općina Zaboka na kojoj se nalazi 170 par-

cela za otkup. Cijena otkupa za poljoprivredno zemljište iznosi 40 kuna po m2, a za građevinsko 135 kuna po m2. Na cijeloj trasi spojne ceste Krapina Zabok nalazi se 500 čestica. Podsjetimo, dio ceste Zabok – Krapina koju je koristilo stanovništvo za lokalni promet uklopljen je u autocestu A2 Zagreb – Macelj, a kao kompenzacija obećanja je gradnja ove ceste. (M. Bašak)


8

županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

županija INTERVJU: Nakon što se njegovo

ime provlačilo kroz nekoliko priopćenja i komentara koji su objavljeni od strane njegovih političkih konkurenata, odlučili smo porazgovarati s pročelnikom Svetog Križa Začretja, Markom Kosom Maja Šimunić S V. K R I Ž Z AČ R E T J E

ZL: Gospodine Kos u posljednja dva broja Zagorskog lista spominje se vaše ime, evo da i sa Vama popričamo. Jeste li Vi nasljednik načelnika Svetog Križa Začretja, Ivana Kranjčića popularnog Hambe? Kos: Jesam li nasljednik o tome ipak odlučuju

građani Svetog Križa Začretje u petom mjesecu, ja zasigurno jesam jedan od kandidata za načelnika općine. ZL: Zašto komentari oko našeg kratkog upita o proračunu općine? Kos: Moram napomenuti da je u Svetom Kri-

žu Začretje politička scena vrlo interesantna. Sadašnji načelnik Ivan Kranjčić odlučio je da je ovo njegov posljednji mandat i neće se kandidirati na sljedećim izborima, što ne znači da se u potpunosti povlači sa društveno političke scene Začretja i šire. Možda upravo u ovoj odluci niz kandidata vidi svoj prostor, mislim da se dosta ljudi vidi u njegovoj fotelji pa od tud i komentari. Mi danas nastojimo funkcionirati na principu gospodarskog subjekta u okviru zakonskih odredbi koje se odnose na Jedinice lokalne samouprave, a ne na principu političke jedinice, i zato ako je načelnik ili njegov zamjenik odsutan na pitanja nastojim odgovoriti ja, ako je to moguće, ako mene nema zasigurno će vam na pitanja odgovoriti netko od mojih kolega. Naša jedinica lokalne samouprave nije beznačajna, anonimna, veličinom, po broju stanovnika smo u prvih 5 jedinica na prostoru Krapinsko zagorske županije i među 29 najvećih u Hrvatskoj. Jedna smo od značajnijih jedinica po gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta unatoč krizama i problemima. Općina ima izvrstan geo-strateški položaj, na samom smo ulazu u RH, svojevrsna smo recepcija Hrvatske. Prolaskom uskog grla Macelja i Krapine otvara se dolina kojom dominira jezgra općine svojevrstan magnet za turiste, prolaznike i gospodarstvenike. Dobro smo pokriveni komunalnom infrastrukturom, a autocesta nas povezuje sa Zagrebom i zapadnom Europom. Od strane načelnika, Općinskog vijeća i operativnog radnog tima postavljeni su visoki ciljevi, zapravo i svojevrstan izazov za svakog od nas potencijalnih kandidata. ZL: Rekli ste odluka načelnika probudila je niz političara koji upravo sebe vide u njegovoj ˝fotelji˝ zašto mislite da ste bolji od drugih? Kos: To je nemoguće ocijeniti tko je od najav-

ljenih kandidata bolji, vjerujem da svatko od nas ima svoje vrline i kvalitete, funkciju će preuzeti onaj koga građani odaberu. Malo samouvjereno će zvučati, ali mislim da mogu ovakav trend rasta i razvoja nastaviti uz kombinaciju kvalitetnih mladih stručnih ljudi i starijih iskustvenih poput sadašnjeg načelnika. Međutim važno je reći da ova općina zahtjeva cjelodnevni rad i zalaganje, mislim da je na svima nama da opravdamo povjerenje građana. Nije vrijedno spominjati i zamarati javnost o društvenom ili političkom angažmanu, nas malih političara i prepucavati se po medijima prije izbora ili brojati tko je koliko puta dao svoj doprinos na

Humanitarni turnir u belotu STIPERNICA – Forum mladih SDP-a Pregrade poziva sve na humanitarni turnir u belotu koji će se održati u subotu, 2. veljače, s početkom u 17 sati u vatrogasnom domu u Stipernici. Kotizacija izno-

si 50 kuna po paru, a sav skupljeni novac donirat će se obitelji u potrebi s područja Stipernice. Za pobjednike osigurani su pehari. Prijave na dan održavanja turnira. (Denis Vincek)

'Jesam li sljedeći načelnik o tome odlučuju birači' sjednicama Općinskog vijeća ili da li je pojedini kandidat odustao od aktivnog političkog angažmana jer njega zanima funkcija samo načelnika. Građanstvo je ionako previše opterećeno vlastitim problemima, visoka je stopa nezaposlenosti suočeni smo sa lošim gospodarskim politikama pojedinih vlada. Ljudi nisu slijepi, procjene mogu donositi samostalno, a vjerujem da će to na sljedećim izborima i učiniti. Naš je posao služba narodu, građanstvu, servis poduzetništvu. Na nama je da gradimo i održavamo komunalnu infrastrukturu, ceste, putove, vodotoke i drugo kroz različite programe gradnje, da pružimo potporu onima kojima je najteže u vidu socijalnih programa, da pružimo mogućnost onima koji žele učiti i raditi. Na nama je da stvaramo uvjete za razvoj i rast, da podupiremo udruge, sport i kulturu. Općinske investicije ne stvaraju direktno radna mjesta, ali

ekonomista, obrazovanje vezano na poljoprivredu je doškolovanje za voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo, integriranu proizvodnju, eko proizvodnju, sommelijerstvo, lovstvo, a tu su i razna školovanja vezana na prekograničnu suradnju EU, mjere ruralnog razvoja, strukturne fondove, projektni menadžment i turizam. Školovanje ne znači puno ako ga u ključnom trenutku kvalitetno ne primijenite. Jer ja zapravo jesam seosko dijete, ruralni prostor van velikih gradova iziskuje da se uz primarno zaposlenje radi još nešto kod nas je to poljoprivreda. Ako samo izađete van vlastite kuće vidjet ćete puste parcele i parcele zarasle u šikaru, poljoprivreda je ozbiljno ugrožena i ona za vlastite potrebe i profesionalna. Mali iskorak moje obitelji za spas domaćinstava je Agroturizam, cilj je prodati vlastiti proizvod na vlastitom domaćinstvu, zemlja je obrađe-

marko kos kandidat je sdp-a za načelnika sv.križa začretja

dile plodom, samo na jednom malom županijskom natječaju iskazali su se naši mali poljoprivrednici sa 3 ostvarena projekta, a u prošlosti je toga bilo i više. Svi poticaji koje je provodila i bivša i sadašnja vlast moraju uroditi plodom, svi mi koji smo korisnici takovih sredstava moramo opravdati uloženi državni kapital i kroz budući period ga vratiti u državnu blagajnu kroz rad. A zašto zapravo ne iskoristiti poticaje ako se kvalitetno ulože, svi mi priželjkujemo što kvalitetniju realizaciju fondova, a kad to ostvari netko iz vašeg kraja onda to nije dobro, za to danas postoje stroge kontrole namjenskog trošenja novca. Usudio bi se čak i reći da u maloj privredi, uslužnim djelatnostima i poljoprivredi naši poduzetnici prednjače u KZŽ što poticajima u kamatama na kradite, što u projektima male vrijednosti. Danas sredstva postoje u raznim ministarstvima, naravno put do njih nije lagan a osnovni preduvjet je projektna dokumentacija. Mislim da se rezultat apliciranja na razna sredstava, fondove i ministarstva i osjeti, a sve to je zapravo svojevrstan trening za fondove koji nas čekaju ulaskom u EU. ZL: Neki smatraju da je velika zasluga u vašem radu u vašem ocu i njegovom društveno političkom angažmanu? Kos: Naravno da veliku zaslugu u mojem ra-

možemo stvoriti i dio je već učinjen za privatni sektor investicija koji treba dati novi zamah u zapošljavanju. ZL: Govorite o poduzetništvu. I Vi ste poduzetnik? Kos: I da i ne, ja sam mali poljoprivrednik ko-

ji na zdravim temeljima svoje djedovine gradi poljoprivredno i turističko gospodarstvo – popularnog naziva Agroturizam. Početak je 1913. godine od kada domaćinstvo datira, a danas je registrirano uz malu poljoprivrednu proizvodnju kao izletište, vinotočje, kušaona i sobe za smještaj. U procesu smo gradnje mini kampa na seljačkom domaćinstvu kakvog u sjevernom djelu Hrvatske u ovom obliku ne postoji, nadam se da ćemo otvorenje proslaviti uz 100 rođendan domaćinstva ove godine i zaživjeti u punom smislu riječi. ZL: Koliko smo upoznati imate dosta visok stupanj obrazovanja pa zašto poljoprivreda? A vaša investicija u Agroturizam nije mala, od kud novac? Kos: A zašto ne poljoprivreda? Danas, zapravo

od uvijek dobar poljoprivrednik posjedovao je znanje, što se može vidjeti u starim knjigama i zapisima, ja i nisam agronom već diplomirani

na, hrana je zdravija. Preduvjete za naš Agroturizam je gospodarstvo koje je sagradio moj djed i dogradio moj otac. Što se tiče financija imam jednu poštapalicu od 2007. kada smo krenuli: ˝Vlasnik je banka, a na mene se piše kredit˝. Naravno da je glavnina financirana kreditima, izgrađena vlastitim radom obitelji i dobrih prijatelja uz potporu države. Moram reći da bi bilo nemoguće bez obitelji i prijatelja koji su danonoćno radili na ovome projektu. Kredit je naravno teško vraćat, ali živimo kao i svi, a ovaj spoj poljoprivrede i turizma kod nas je tek u počecima. ZL: Poticaji...? Kos: Vjetar u leđa, ako se kvalitetno iskori-

ste i oplemene kroz rad, ulaganje države u budućnost. Imam sreću da samo krenuli u 2007/08. godinu kada su postojali specijalizirani krediti za Agroturizam sa vrlo malim stabilnim subvencioniranim kamatama. Zaposlenje u Zagorskoj razvojnoj agenciji mi je donijelo iskustvo, naučio sam aplicirati na razne fondove, danas to radim za sebe i pomažem drugima, u sklopu općine pa i šire. Evo i neki dan smo svjedoci da su edukacije i zalaganja i općine i županije i države uro-

zvoju ima moj otac. Gledajte prije otprilike 40 godina je napravljena fotografija u ovom uredu gdje neku političku funkciju obavlja moj djed pokojni Ivica Kos nekadašnji upravitelj Poljoprivredne zadruge Začretje, prema mojim saznanjima obavljao je niz društveno političkih funkcija u Svetom Križu Začretju, znači bio je prisutan i zalagao se za razvoj svoje sredine, bio je prisutan u životu Svetokrišćana. Moj otac je vrijedna, principijelna osoba sa ponekad krutim vojničkim pogledom na odnose među ljudima, strog ali pravedan, 3 je mandata kao nestranačka osoba stajao uz bok sadašnjem načelniku i radio na razvoju općine. Danas svojim povlačenjem mlađima i školovanijima ostavlja novi prostor za rad, što je logičan slijed. Mene je djed naučio raditi, baka gospodariti, sestra dijeliti, roditelji su od mene napravili čovjeka kakav sam danas. Danas su oni ljudi u godinama i na meni je da preuzmem njihove obaveze. ZL: Tko će vaše domaćinstvo voditi kada budete izabrani za načelnika? Kos: Naše seosko domaćinstvo funkcioni-

ra kao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, vođenje će preuzeti buduća supruga i sestra, obje diplomirane ekonomistice smjera turistički menadžment koje već imaju potrebna znanja i iskustva za taj posao, naravno uz pomoć roditelja i šire obitelji. ZL: Vaši razvojni programi i programi SDP-a za dobivanje izbora? Kos: O tome ipak ne bih u ovome trenut-

ku još je relativno rano, mogu samo reći da u općini je ipak manji broj građana koji su stranački opredijeljeni i da će zasigurno naša koalicija biti SDP i građani.


Županijski centar 112

Iz policijske bilježnice

KRAPINA - Proteklog četvrtka od 4. 45 pa do 5.20 sati prekinut je promet na dionici pruge Krapina – Đurmanec zbog pada drveta na željezničku prugu u Krapini u visini naselja Hušnjakovo. Drvo su uklonili pripadnici JVP Krapina.

U 2012. godini na području koje pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska poginulo je 11 osoba. Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća.

212 nesreća ili 27,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu.

Vikend akc ij a Svinjsko carsko meso

01 .0

STOP BACANJU NOVCA: Od podstanarstva u Poljoprivrednoj zadruzi preko propalog

HUMSKI NAČELNIK VIŠE NEĆE SJEDITI U KAPELNIKOVOJ FOTELJI HUM NA SUTLI

H

Zastoj No, i taj je prostor bio potpuno neadekvatan pa je prijašnja humska vlast s načelnikom Bagolom, želeći osigurati trajno rješenje za Općinu i udruge, 2004. kupila za 246.000 kuna “Očkovu” kuću u gradnji, koja se nalazi nasuprot sadašnje zgrade Općine. - Napravljena je i projektna dokumentacija za njezinu adaptaciju i preuređenje u općinsku zgradu, no do preuređenja nije došlo jer Općina nije pribavila sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja, a sama nije imala dovoljno novca. Naime, promjena zakona o financiranju lokalne uprave iz 2007., zbog kojega je općina Hum na Sutli ostala bez poreza na dobit (4 do 5 mil. kuna na godinu), uvelike je pridonijela “zastoju” tog projekta. Novi načelnik Zvonko Jutriša, vrativši milijunske dugo-

27,99

28,99

kn/kg

Pile Roster Koka

kn/kg

Čajna kobasica Gala

21,99

53,99

kn/kg

kn/kg

Brašno T-550 glatko Čakovečki mlinovi 5 kg

Denis Vincek

Denis Vincek

2.-03.02.13.

Pečenice vlastita proizvodnja

projekta kupnje kuće “Očko” do moderne zgrade za općinske djelatnike, ali i humske udruge

um na Sutli, svojedobno jedna od najbogatijih općina u državi, ako ne i najbogatija, od 1993. (otkad se izdvojila iz prijašnje Skupštine općine Pregrada) do danas još uvijek nema primjerenu zgradu za rad Jedinstvenog upravnog odjela, načelnika i vijećnicu. Nekad, dok je bilo novca, kritičari bivše humske vlasti kažu – dijelilo ga se obilato udrugama pa općinska zgrada nikako nije dolazila na red. -Najprije su općinski uredi bili u Poljoprivrednoj zadruzi na (Gornjem) Humu, a zbog visoke najamnine preseljeni su 1997. u Dom kulture i sporta (“kuglana”) na Brodu. Iako su Dom kulture i kuglana prvotno bili dio pretvorbene mase Straže, to je 1996. vraćeno Općini pa smo napokon bili u svojim prostorijama – ističe humski načelnik Zvonko Jutriša.

9

županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Mlijeko trajno NTL 1l

15,

99

4,99 kn

kn

Pepsi 2l

Keks Batons Kraš 250 g Šampinjoni rezani Zorela 800 g

9,99 kn

Tablete Finish PB 114 reg.

8,99 kn

11,99 kn

zgrada općine trebala bi biti potpuno preuređena za deset mjeseci

Bit će to potpuno energetski učinkovit objekt s preuređenom velikom multifunkcionalnom dvoranom i uredima primjerenima za rad jedinstvenog upravnog odjela ve koje je ostavila prijašnja općinska vlast i postavivši općinsko poslovanje na zdrave noge, odmah je zaustavio sve planove i poslove preuređenja kuće “Očko”.

Derutno stanje – Ta je zgrada građena kao obiteljski dom – a ne javna ustanova – i nikako se ne bi uklopila za potrebe Općine i to bi se pretvorilo samo u bacanje novca. Zato sam odlučio da se adaptira postojeća zgrada, koja je bila u izrazito derutnom stanju: salonitne ploče, limarija trošna, stolarija loša, u uredima je plafon bio od obične lamperije na kojoj je bila nabacana staklena vuna – objašnjava Jutriša. Njegovim uspješnim lobiranjem i odlično izrađenim projektima osigurao je da Ministarstvo regionalnog razvoja podupre adaptaciju sa 2,8 mil. kuna, odnosno 73 posto, dok

će Općina izdvojiti 1,25 mil. kuna. Radovi su počeli prošle godine i zgrada bi potpuno trebala biti obnovljena unutar deset mjeseci. Bit će to potpuno energetski učinkovit objekt s preuređenom velikom multifunkcionalnom dvoranom i uredima primjerenima za rad jedinstvenog upravnog odjela, a načelnik više neće sjediti u kapelnikovoj fotelji (naime, dosadašnji ured načelnika nekada je bio namijenjen za potrebe prostorije Limene glazbe). Dograđuje se i kat u kojemu će se skrasiti političke stranke i udruge, a dobiva se i multifunkcionalna dvorana od 80 četvornačelnik zvonko jutriša nih metara.

89,99

Sredstvo Ajax 1l

Set lonaca emajl 3/1

kn

12,99 kn

164,99 kn

Trgovačko dioničko društvo, trgovina na veliko i malo, ugostiteljstvo, uvoz, izvoz • tel.: 049/286-063, 587-020 • fax.: 049/286-424, 286-264 web: www.trgostil.hr • e-mail: trgostil@trgostil.hr

www.zagorje.com Dnevne informacije Zagorskog lista

BAŠ SVE O ZAGORJU!


10 županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

KRAPINA- Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije skreće pažnju članstvu kako Carinska uprava Ministarstva financija danom pristupa RH Europskoj uniji započinje s nacionalnom primjenom sustava elektronske registracije i identifikacije gospodarskih subjekata koji u okviru svojega poslovanja obavljaju djelatnosti obuhvaćene carinskim zakonodavstvom - tzv. EORI sustava. Kako bi svi hrvatski poslovni subjekti koji s da-

nom ulaska RH u EU imaju namjeru poslovati odnosno obavljati djelatnosti iz nadležnosti carinskog zakonodavstva EU imali dodijeljen EORI broj, nužno je da kod mjesno nadležne carinarnice podnesu zahtjev za dodjelu EORI broja. U svrhu pravovremenog izdavanja potvrda o EORI broju, zahtjevi za izdavanje potvrda zaprimaju se u mjesno nadležnim carinarnicama od 01.02.2013. godine.Detaljnije informacije dostupne su na web stranici OKKZŽ: www.okkzz.hr.

klasične svinjske kuge

NE KUPUJTE SVINJE OD ŠVERCERA ZBOG OPASNOSTI OD SVINJSKE KUGE Ugrožene županije su Sisačko- moslavačka, Vukovarsko- srijemska i Karlovačka. Kruno Pavlina

Nove EORI brojeve zatražiti od 1. veljače 2013.

NAREDBA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Mjere za sprečavanje pojave i širenja

Mirjana Bašak ZABOK

O primopredaja ženskog ždrebeta u dvorištu obitelji ranilović u radoišću.

Veselica za Srećkicu

Uložio 50 kuna za tombolu, pa dobio ždrijebe RADOIŠČE - Kako je bilo dogovoreno na Skupštini Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, nakon odigrane tombole, sretnom dobitniku Miodragu Ranilović, proteklog je vikenda, isporučena nagrada – žensko ždrijebe Srećkica. Miodragovo ulaganje od 50 kuna u kupnju tombole, govore sve analize, bilo više nego profitabilno, stoga je dogovoreno, i ostvareno, da sve prođe u znaku toga broja. Na primopredaji se na obiteljskom imanju Save Ranilovića (Miodragovog otac) okupilo 50 ljudi, a sve njih dočekao je izuzetno bogat stol s raznovrsnim jelima i pićima, a veselica je potrajala do 5 sati ujutro. Ukupnom raspoloženju svakako su doprinijeli vicmaher Josip Dačnik, neumorni Stanislav Varga, koji je u zanosnom plesu ostao i bez pete na čizmi, a sve zahvaljujući članovima glazbenog sastava Suha grla. Vezano uz primopredaju još treba spomenuti da je Vlado Čehulić, kao kum ždrebeta, darovao rolo-balu kvalitetnog sijena, a cijeli je događaj prati-

la TV ekipa Multimedija Krog. Ozbiljnosti događaja, jer je bilo riječi i o nužnosti obnove matičnih grla s novima, davala je prisutnost Slaven Kolarića, voditelj uzgoja, a tu su još bili Miško Šklempe predsjednik Saveza udruga uzgajivača konja hrvatskih hladnokrvnjaka, Mirko Majsec, potpredsjednik toga Saveza, a ujedno i predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, Josip Plavec, predsjednik Udruge toplokrvnih konja iz Orehovca te predstavnici Udruge Potkalnički jahači. Dobitnik Miodrag zahvalio je svima na odazivu, a potaknut ostalima obećao je da će u uzgoju nadmašiti oca (ima trideset grla konja) jer će sada imati podmladak provjerenih i nagrađivanih grla konja uzgojenih u Krapinsko-zagorskoj županiji. A da se uz veliku ljubav prema konjima treba brinuti i o prehrani posvjedočio je svojim primjerom Miodragov kum Jurjak, koji je mu je uz čestitku na dobitku donio i vreću zobi. (D.K.)

d Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinarstvo Županijskoj svinjogojskoj udruzi Pikača iz Zaboka stigla je obavijest o mjerama za sprečavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge. - Iz tih razloga svi uzgajivači moraju te mjere poštivati i ne kupovati svinje švercera koji dovode svinje u Krapinsko – zagorsku županiju bez dokumentacije, markica, stavljaju svoje markice i tako gube podrijetlo odakle svinje dolaze. Osim svinja u promet se ne smije stavljati niti sperma. Ugrožene županije su Sisačko- moslavačka, Vukovarsko- srijemska i Karlovačka – upozorio je predsjednik Svinjogojske udruge Pikača, Stjepan Peček. Kako ističe Peček, upravo iz tih 'kritičnih' županija, posebice iz Sisačko- moslavačke županije šverceri dovoze svinje na naše područje zbog čega postoji opasnost da dođe do zaraze svinjskom kugom. Upozorava veterinarske stanice i inspekcije da to ovaj put spriječe. - Ukoliko ne, svi krivci koji će u tome sudjelovati biti će sankcionirani – kaže Peček. Dakle, spomenute županije smiju obavljati transport samo unutar, ali ne i svinje izvoziti van županije. Svinjska kuga prije dvije godine u našoj je županiji bila uzela maha. Kuga počinje s povišenom temperaturom 41, 5-42 Celzijusa. Kod kuge ne prelazi 42 Celzijusa i traje do uginuća. Bolesna života ne jede, malaksa i zanosi se u zadnjem kraju. Katkad zaražena svinja krvari iz nosa, a na nekim dijelovima trbuha, butinama, između pred-

MJESEC AKCIJA

LAMINATI 15-20%, TEPISONI 15%, GOTOVI PARKETI 15% POPUSTA

Oroslavje, Mokrice 186b tel. 049 285 840

osim svinja u promet se ne smije stavljati niti sperma

Kako ističe Peček, upravo iz tih 'kritičnih' županija, posebice iz Sisačkomoslavačke županije šverceri dovoze svinje na naše područje zbog čega postoji opasnost da dođe do zaraze svinjskom kugom. Upozorava veterinarske stanice i inspekcije da to ovaj put spriječe

najkritičnija je sisačko-moslavačka županija

njih nogu i ispod vrata pojave se mnogobrojna točkasta krvarenja U tom slučaju treba zvati veterinara, te ispred svinjca postaviti dezbarijere, tj. posude u kojoj je nato-

TEPISI

radno vrijeme 8:00h -19:00h subotom do 13:00h www.kreativa.com.hr

20%

pljena spužva s otopinom 55 - tne kautične sode, te na ulazu u dvorišta gdje se hrane svinje. U tim dezbarijerama se moraju dezinficirati noge prilikom ulaza u svinjac.


županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

11

ZAŠTITA DJECE: U Zelenoj dvorani održano je predavanje na temu 'Seksualno nasilje nad djecom'

'Odrastanje bez nasilja najvrjednija je stvar koju djeci možemo dati' Vijeće Europe donijelo je Konvenciju o seksualnom zlostavljanju djece, a mnoge su odredbe iz tog dokumenta postale dio Kaznenog zakona RH koji je na snazi od 1. siječnja ove godine.

gorna hitrec vodila je predavanje

Maja Šimunić ZABOK

P

roteklog je utorka u prostoru Zelene dvorane održano predavanje Gorane Hitrec na temu 'Seksualno nasilje nad djecom'. Dio je to kampanje Vijeća Europe 'Jedno od pet', ali i inicijativa udruge roditelja Korak po korak. Okupio se velik broj pedagoga, psihologa te ostalih školskih djelatnika, a skup je pozdravila i županica Sonja Borovčak. - Drago mi je što je ova-

ko velik odaziv jer ovo je jako važna tema. Ne možemo govoriti da nas nije briga što se događa iza nečijih četiri zida, ako se događa nasilje - naglasila je županica. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek istaknuvši kako živimo u vremenu u kojem se ne pridaje pažnja bližnjima i ne reagira se dovoljno na tuđu nesreću. - Radio sam u policiji i imao sam se prilike susresti s crnom stranom života. Odrastanje bez nasilja, bilo kakve vrste, najvrjednije je što djeci može-

mo dati - rekao je Hanžek. Podršku političara pohvalila je i voditeljica predavanja Gorana Hitrec. Ona je podsjetila kako je uopće problem seksualnog nasilja postao aktualan devedesetih godina. Sada već davne 1996.godine u Belgiji su otete dvije djevojčice. Opsežnom policijskom akcijom one su nađene kod otmičara koji ih je seksualno zlostavljao, sve to snimao te prodavao. Daljnjim se istraživanjima pronašlo još nekoliko dječjih kostura u njegovim dobro zakamufliranim skro-

Kruno Pavlina

HITREC: Sada već davne 1996.godine u Belgiji su otete dvije djevojčice. Opsežnom policijskom akcijom one su nađene kod otmičara koji ih je seksualno zlostavljao, sve to snimao te prodavao. Daljnjim se istraživanjima pronašlo još nekoliko dječjih kostura u njegovim dobro zakamufliranim skrovištima. Tada se javnost digla na noge i pitanje zaštite djece od seksualnih manijaka dobilo je veće značenje

zainteresiranih za temu seksualnog nasilja nad djecom bilo je mnogo

vištima. Tada se javnost digla na noge i pitanje zaštite djece od seksualnih manijaka dobilo je veće značenje - ispričala je Hitrec. Vijeće Europe donijelo je Konvenciju o seksualnom zlostavljanju djece, a većina odredbi tog dokumenta ušle su u Kazneni zakon ko-

ji je na snazi od 1. siječnja ove godine. Na predavanju je bio prikazan i dio emisije Oprah show gdje je poznata voditeljica ugostila žrtve takvog oblika zlostavljanja. Statistike kojima se u ovom trenu barata, a tiču se seksualnog zlostavljanja djece, zaista su

crne. Naime, prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, čak 150 milijuna djevojčica i 73 milijuna dječaka jesu ili su bile žrtve seksualnog nasilja, a smatra se da se takva vrsta zlostavljanja dogodio jednom od pet ispitanika, odnosno djece.


12 županija

broj 482 / 29. siječanj 2013. Marko Poljak

ZA AGROTURIZAM I INVESTICIJE U POLJOPRIVREDI 886 TISUĆA KUNA nekadašnja županijska bolnica danas je ruglo grada

ETI INŽENJERING za 30 mjeseci mora sagraditi dom za starije i nemoćne osobe

KRAPINA - U sjedištu Krapinsko-zagorske županije proteklog je tjedna potpisano 20 ugovora s korisnicima potpora za investicijska ulaganja za poboljšanje ugostiteljskih i turističkih usluga u agroturizmu. Podsjetimo, javni poziv za dodjelu spomenutih potpora bio je raspisan u listopadu, a rok prijave bio je 16. studenog 2012. godine. Pristiglo je 18 prijava, a od toga je 13 projekata bilo u skladu s Pravilnikom za te potpore i slijedom toga za ta je ulaganja odobreno 601.892 kune. Korisnici su obiteljska poljoprivredna gospodarstva: Petra Jadeka, Božidara Domitrana, Mladena Micaka, Ankice Vinceljak, Nikole Grozaja, Roberta Zdolca, Zvonka Severa, zatim: Poljoprivredna zadruga Radoboj, Srednja škola Bedekovčina, Bodren d.o.o., Vu Plavem trnacu d.o.o. i Zajednički obrt, trgovina, proizvodnja i usluge Horvatinčić. U listopadu prošle godine bio je otvoren Javni poziv za potporu za poboljšanje ugostiteljskih i turističkih usluga u agroturizmu Krapinsko-zagorske županije. Na natječaj su se mogle prijaviti aktivnosti: otvaranje, dogradnja, odnosno adaptacija objekata te za uređenje turističkih sadržaja za pružanje

robert zdolc bavi se proizvodnjom vina

ugostiteljskih usluga u agroturizmu. Pristiglo je 10 prijava, a odobreno je 7 projekata u ukupnom iznosu od 284.100 kuna. Ugovori su potpisani s korisnicama: obiteljska poljoprivredna gospodarstva: Robert Zdolc, Mladen Micak i Marko Kos, Obiteljsko gospodarstvo Kozjak, s trgovačkim društvima Bodren d.o.o., Bolfan vinski vrh d.o.o i MI BO Gorup d.o.o. Krapinskozagorska županija u prošloj godini je u svrhu provođenja mjera ruralnog razvoja objavila 13 javnih poziva i natječaja za razne edukacije u poljoprivredi, promociju i komercijalizaciju tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda. Za spomenute mjere ruralnog razvoja Krapinskozagorska županija dodijelila je 1.124.000 kuna, dok je ukupna vrijednost novopotpisanih ugovora 886.000 kuna. - Posebno treba naglasiti kako su sve mjere i procedura dodjeljivanja sredstava usklađene sa Strategijom ruralnog razvoja Krapinskozagorske županije te smjernicama Europske unije, a upravo je na taj način sastavljen i proračun za poljoprivredu za 2013. godinu, istaknula je županica Sonja Borovčak. Prema tome je za mjere ruralnog razvoja Županija do sada dodije-

lila više od 2 milijuna kuna. Nakon potpisivanja ugovora zahvalio se poznati vinogradar Zvonko Sever koji je istaknuo da moramo pomagati ono što ostvaruju naši vrijedni, ali i stručni ljudi. Od tih i takvih ubuduće treba očekivati veće rezultate na objedinjavanju naše ukupne ponude, kao što je npr. lječilišni turizam u koji se uklapa i ostala turistička ponuda. Među potpisnicima ugovora bio je i Robert Zdolc, čiji se obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi proizvodnjom kvalitetnih vina. Zahvaljujem Županiji koja osjeća što se događa na terenu i to pokušava pomoći. Držim da smo upravo mi koji se bavimo vinogradarstvom postigli u posljednjih nekoliko godina izuzetan napredak u podrumarstvu i proizvodnji vina, ističe Robert. Iako situacija na tržištu nije lako, ali izvjesno je da kvaliteta uvijek doživljava svoju valorizaciju. Taj put je spor, ali je na kraju isplativ. Moramo iskoristiti naše podneblje i maksimalno koristiti ono što je u njemu ostvarivo, a upravo proizvodnja kvalitetnih vina je sigurno jedna od tih grana, danas je to na bazi entuzijazma, ali sutra će to biti profitabilna djelatnost, uvjeren sam. (D. Kozina)

KRAPINA - Zgrade, odnosno prostor bivše bolnice u Zaboku, u vlasništvu Krapinsko-zagorske županije, koji je namijenjen za izgradnju doma za starije i nemoćne osobe, prodat će se tvrtki ETI INŽENJERING-a d.o.o. Zabok. Naime, ponuda te tvrtke na raspisani natječaj o prodaji bila najpovoljnija, rekla je to prošlog tjedna na konferenciji za novinare županica Sonja Borovčak. Prijedlog odluke, o odabiru, zapravo, jedino prihvatljive ponude, utvrdilo je nadležno Povjerenstvo, o prodaji spomenutih nekretnina, naći će se pred članovima Županijske skupštine koji donose konačnu odluku. Početna cijena u natječaju bila je tri milijuna kuna. ETI INŽENJERING-a d.o.o. ponudio je 3.200.500 kuna. Idejno rješenje za izgradnju doma za starije i nemoćne postoji, a ulaganja, prema procjeni, iznosit će od 35 do 40 milijuna kuna. Predviđeni rokovi stavljanja Doma u funkciju počet će teći nakon donošenje odluke Skupštine, odnosno potpisivanja kupoprodajnog Ugovora te plaćanja licitiranog iznosa. Projekt mora biti završen, kako je rekla županica, u roku od 30 mjeseci. Novcem dobivenim

Drago Kozina

zvonko sever zahvalio se županiji u ime svih potpisnika ugovora

STARA ZABOČKA BOLNICA KONAČNO DOBIVA FUNKCIJU

županica je govorila i o sanaciji nove bolnice

od prodaje bit će adaptirana zgrada stare osnovne škole za potrebe Doma zdravlja Zabok. Na sjednici Županijske skupštine, koja je sazvana za srijedu, 30. siječnja, jedna od značajnih točaka dnevnog reda je i Odluka vezana uz financijsku sanaciju Opće Bolnice Zabok. Županijskim vijećnicima predlaže se, kako je na konferenciji za novinare izvijestila županica Borovčak, donošenje Odluke vezane uz poziv hrvatske Vlade za provođenje sanacije Bolnice. Kao razloge za stvaranje gubitaka županica je spomenula posljedicu potpisanih kolektivnih ugovora, utvrđene limite, a što ne donosi i ne propisuje Županija. Ona, kao vlasnik, samo snosi posljedice toga na

poslovanje bolnice. Vlasništvo se ne dira, već se samo preuzima upravljanje. - Naša bolnica ima sada, istaknula je županica Borovčak, više od 28 milijuna dospjelih nepodmirenih obaveza. Izvorni prihodi Krapinsko-zagorske županije tek su nešto veći od toga iznosa, a što samo po sebi govori da ona nikako ne može preuzeti na sebe podmirivanje tih obaveza. Stoga se predlaže, a što je i jedino prihvatljivo, da u razdoblju od tri iduće godine Bolnicom upravlja Sanacijsko vijeće na čelu sa sanacijskim upraviteljem, kojeg imenuje Ministarstvo zdravlja, a jedan od članova bit će i sadašnji ravnatelj. O svemu više nakon sjednice Županijske skupštine. (D. Kozina)

Počelo školovanje vatrogasnih dočasnika

za tečaj se prijavilo 54 polaznika

KRAPINA - U Krapini je počeo tečaj za vatrogasne dočasnike. Za tečaj prijavilo se 54 polaznika iz DVD Đurmanec, G. Šemnica, G. Jesenje, Jazvine, Mače, Mihovljan, Pavlovec, Sveti Križ Začretje, Krapina i djelatnici Autoceste. Petkom, subotom i nedjeljom do 17. 03. oni će savladati teoretski i praktični program od devedesetak nastavnih sati za vatrogasne dočasnike i biti osposobljeni da uspješno djeluju u slučaju potrebe požarnih i drugih intervencija. Predavači su stručni ljudi VZ KZŽ koji iza sebe imaju već niz generacija

stručnog osposobljavanja. Organizacija rada povjerena je domaćinu, DVD Krapina. Na početku polaznike su pozdravili u ime VZ KZŽ županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić, u ime domaćina zamjenik predsjednika DVD i VZKZŽ Boris Uhernik, tajnica Tanja Matković i prvi predavač Dražen Strabić. Polaznici tečaja, mladići djevojke iz naših vatrogasnih organizacija prije dvije godina završili su tečaj za «vatrogasce s ispitom, potom položili «klasu» i evo ih opet u školskim klupama na stručnom usavršavanju (B. U.)


županija

broj 482 / 29. siječanj 2013. SVEČANO: Održana je sjednica skupštine Matice umirovljenika KZŽ

Dodijeljena priznanja istaknutim pojedincima i udrugama Kruno Pavlina

Maja Šimunić ZABOK

P

rošlog je petka održana Svečana sjednica skupštine Matice umirovljenika KZŽ povodom 20. obljetnice njezinog osnutka i rada. Na sjednici su bili prisutni predstavnici stranke umirovljenika s državne i lokalne razine, županica Sonja Borovčak i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Prisutni su se prisjetili samih početaka i osnivanja Matice umirovljenika KZŽ, ali se i osvrnuli da buduće planove koje planiraju provesti. Jedan od važnijih projekata jest svakako inicijativa da se upravo u našoj županiji održati Festival umirovljeničkih pjevačkih zborova. -Predložili smo da se festival održi zadnje subote u rujnu u Mariji Bistrici. Tog će dana biti i hodočašće umirovljenika iz cijele Hrvatske Takav smo prijedlog poslali u središnjicu Matice umirovljenika te čekamo odgovor - istaknuo je predsjednik MU KZŽ, Stjepan Šimag. Dodijeljena su i priznanja istaknutim pojedincima i udrugama. Tako su priznanja dobile udruge Bedekovčina, Donja Stubica, Hum na Sutli, Krapina, Krapinske Toplice, Marija Bistrica, Oroslavje,

KRAPINA - Gradonačelnik Josip Horvata potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aneks Ugovoru o neposrednom sufinanciranju kupnje komunalne opreme za sakupljanje komunalnog otpada na području Grada Krapine. Fond će sudjelovati u sufinanciranju nabave novih 4100 kanti za otpad sa 40 %, a Grad Krapina sa 60 %. Ukupna nabavna vrijednost novih kanti prema provedenom postupku javne nabave iznosi 409.549,00 kn bez PDVa. Svako domaćinstvo na području Grada Krapine tako će dobiti još jednu kantu za otpad potpuno besplatno sa željom

i namjerom da se otpad odvaja na samom mjestu nastanka, u domaćinstvu. Prije nekoliko godina na području Grada su postavljeni ekootoci, njih ukupno 16 gdje građani odvajaju otpad, a ova nova kanta omogućit će to u vlastitom domu. Jedna kanta će služiti za biološki otpad, a jedna za odlaganje papira, stakla, plastike i metala. Otpad iz ove druge kante ići će direktno u sortirnicu koja je sljedeća faza u konačnom završetku projekta zbrinjavanja otpada na području Grada, a gdje će se prikupljeni iskoristivi otpad (papir, staklo, plastika i metal) odvajati i pripremati za ponovno iskorištavanje. (zl)

okupio se velik broj članova i gostiju

Agencija za plaćanja u poljoprivredi dodijelila pravo na potrošnju Plavog goriva

Plavi dizel za 90.000 gospodarstava

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodijelila je pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2013. godinu, temeljem podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja u 2012. godini, a sukladno Pravilniku o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojeno plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolo-

Nove kante za sakupljanje otpada

OBAVIJEST O SMRTI

Pregrada, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Zabok, Zlatar i Zlatar Bistrica. Pojedinci kojima su pripala priznanja jesu Božena Bivol iz Zabok, Josip Kovačić iz Marije Bistrice, Vilim Mlinarić iz Bedekovčine, Željko Čleković iz Mihovljana, Ivica Hrbud iz Klanjca, Janko Knezić iz Oroslavja, Antun Kučko iz Sv.Križa Začretja, Juraj Matkun iz Krapinskih Toplica te Stjepan Šimag iz Zaboka. Nakon skupštine, svi su se gosti počastili ukusnom zakuskom Pansiona Kušan uz dobru glazbu.

vu i akvakulturi. Proteklog četvrtka pravo na potrošnju „plavog goriva“ za 2013. godinu dodijeljeno je na kartice goriva za više od 90.000 poljoprivrednih gospodarstava u ukupnoj količini većoj od 150.000.000 litara. Neizravna potpora koja je osigurana poljoprivrednicima temeljem kupnje „plavog goriva“ po povlaštenoj cijeni okvirno iznosi više od 530.000.000 kuna. (zl)

DRAŽENKO KUZEL 26.01. 2007. – 26. 01. 2013.

Vrijeme prolazi, život teče, ali bol i tuga duboko u srcu ostaje zauvijek. Neka te čuvaju anđeli. Tvoji: sin Vedran, mama Karolina, seka Slađana i šogor Boris

stjepan šimag govorio je o ostvarenjima udruge

13

Hvala rodbini i prijateljima, koji ga nisu zaboravili.


14 županija izbor novih članova upravnog odbora javnim glasovanjem.

broj 482 / 29. siječanj 2013. DRUŽENJE: U suradnji s OŠ Krapinske Toplice, djeca koja su pretrpjela traume

mozga, a liječe se u Krapinskim Toplicama, provode razna kreativna druženja

Maja Šimunić KRAPINSKE TOPLICE

40 godina rada DVD-a Petrovsko

N

ikolina i Jasmina vedre su djevojke koje su nas radosno dočekale kada smo ih posjetili u stanu Nikolinih roditelja. Odgodile su vježbe u bazenu PETROVSKO - Među dobro- štednje izostalo je pozivanje da bi ugostile našu ekipu koja voljnim vatrogasnim društvima gostiju iz prijateljskih DVD-a i je željela doznati nešto više o s održavanjem redovnih godiš- Vatrogasne zajednice, a kojih projektu Kušaona, neprofitnjih skupština, u ovoj kalendar- se na Petrovsko odazove za- noj skupini za poticanje soskoj godini, prvi su krenuli čla- vidan broj. Njihovo pozivanje cijalizacije osoba s pretrpljenovi DVD-a Petrovsko. Oni su samo je odgođeno za svibanj. nom traumom mozga. poranili iz razloga što žele do- U novo vodstvo – Upravi od- Selidba iz Moslavine biti na vremenu kako bi se kva- bor, za naredni četverogodišlitetno pripremili za ovogodiš- nji mandat članovi DVD-a Pe- i Istre u Zagorje nje obilježavanje 40. obljetnice trovsko, koje trenutno broji 68 Naime, Nikolina dolazi iz djelovanja. Naime, ovo je DVD članova, izabrali su: Željka Pre- Istre, a Jasmina iz Moslavine. osnovano 1973. godine, a pro- sečkog, predsjednik (stari i novi, Obje su doživjele teške proslava će biti održana, kako je ujedno iizaslanik u Vatrogasnu metne nesreće nakon kojih nikolina i jasmina s mamama i ravnateljom samsonom zaključeno, u svibnju – mjese- zajednicu KZŽ), za zamjenika su ostale prikovane za krevet cu zaštite od požara. Uz osta- Vladimira Korena, za zapovjed- nakon čega je uslijedilo dugolo, tada će biti i predstavljena i nika Dražena Križnika i njego- trajno liječenje i rehabilitacimonografija u kojoj će biti pri- vog zamjenika Dražena Muža- ja. -Kada se tako nešto dogodi Sonja: Kada se kazan nastanak, djelovanje i ra- ra, za tajnika Dražea Leljaka, za vašem djetetu, nemate vrezvoj ovog DVD-a, a čiji su čla- blagajnika Krešimira Presečkog, mena razmišljati o prošlosti. tako nešto dogodi novi posebno ponosni što svoju za spremištara Branka Mužara Samo gledate naprijed i borivašem djetetu, slavljeničku godinu dočekuju s te za članove Janka Poslonče- te se - rekla nam je Nikolinina nemate vremena adaptiranim domom koji je, ob- ca, Dragutina Poslončeca i Josi- mama Sonja koja je, zajedno s zirom na svoju lokaciju, ukras pa Podgajskog. Nadzorni odbor mužem Marčelom, napustirazmišljati o Petrovskog. Ova je skupština čine: Vjekoslav Frljužec, Vinko la Istru te se doselila u Kraprošlosti. Samo bila izvještajno – izborna. Zbog Hršak i Stjepan Mužar. (D.K.) pinske Toplice. Jasmina također sa svojom majkom čitav gledate naprijed i tjedan provodi u Krapinskim borite se! Toplicama. Tek nekad za vivečeri je prethodnio sastanak buzečana i zagoraca kend odu u rodnu Moslavinu. djeci s traumama mozga potreban je kontinuiran rad A kako bi ispunili djeci vrijeme koje provode na liječenju, roditelji su, u suradnji s OŠ htijevaju doživotan i kontinu- Nakon što doživite ovakav susret i ovakvu priču, ne možete ostati ravnodušni jer shvatite koliko je život nepredvidiv, ali također Krapinske Toplice koja im je iran rad. shvatite koliko je velika roditeljska ljubav. Za pohvaliti je, svakako, ustupila prostor, organizira- Odlična suradnja i inicijativa ravnatelja Štihohara da djeci ustupi prostor za druželi su već dvije radionice. -Zasa školom nje, radost i smijeh. U slučaju da postoji netko tko bi svojom doista zahvaljujemo ravnatelju škole Samsonu Štiboharu što U našim radionicama po- nacijom htio pomoći prilagodbi ulaza Osnovne škole, neka se jaje prepoznao naša nastojanja magali su i terapeuti iz bol- vi na broj našeg uredništva 049/503-444. da djeci koja su pretrpjela tra- nice Ivana i Juraj, a božićume mozga, pružimo moguć- ni su se radovi prodavali na s dječjeg odjela. Daljnji pla- kon što doživite ovakav sunost da se druže i kreativno Božićnom sajmu u Krapin- novi su, čim zatopli, orga- sret i ovakvu priču, ne moizraze. To su radionice koje su skim Toplicama na što smo niziranje novih radionica i žete ostati ravnodušni jer prilagođene njima, a oni zai- jako ponosni. Nakon druge druženja jer u tome uživaju shvatite koliko je život nesta z tome uživaju. Ne traži radionice, radovi su izlože- svi, i djeca i roditelji. - Ono predvidiv, ali također shvatise od njih savršenstvo u crta- ni u holu škole, a školska su što bismo željeli jest ostva- te koliko je velika roditeljska nju ili bilo kojoj aktivnosti na djeca imala priliku 'doslikati riti donaciju pomoću koje bi ljubav. Za pohvaliti je, svaPOSJET PRIJATELJSKOG UDRUŽENJA radionici, već je cilj da razvi- ih' te dodati neki svoj motiv se ulaz u sportsku dvoranu kako, i inicijativa ravnatejaju moždanu aktivnost i da - ispričali su nam ravnatelj prilagodio osobama s inva- lja Štihohara da djeci ustupi OBRTNIKA IZ BUZETA se osjećaju sretnim i korisni- Samson i Sonja. Na dvije ra- liditetom, da se može uči s prostor za druženje, radost i ma, što je jako važno u njiho- dionice koje su održane, su- kolicima i sl., kako bi Niko- smijeh. U slučaju da postovu oporavku - objasnila nam djelovali su Mirko, Jasmina, lina i Jasmina, ali i svi njiho- ji netko tko bi svojom donaje Sonja. Napomenula je ka- Alen, Nikola, Mijo, Nikoli- vi kolege koji se ovdje liječe, cijom htio pomoći prilagodko ozljede glave, nakon kojih na, Tihana, Andreja, Mario, mogli koristiti dvoranu za bi ulaza Osnovne škole, neka ostaju posljedice na motorni Tedi, Neno, Mladen, Sunči- svoja druženja i aktivnosti se javi na broj našeg uredsustav, kretanje ili govor, za- ca, Luka te nekoliko mama - rekao nam je Štibohar. Na- ništva 049/503-444. BUZET - U subotu, 19. siječ- druženje je potrajalo do ranja, članovi Skupštine Udru- nih jutarnjih sati što je dokaz Vilko Kukec podnio ostavku na mjesto predsjednika GO A - HSS-a i vijećnika u Zlataru ženja obrtnika Buzet su po- iznimno dobroj atmosferi i sjetili Udruženje obrtnika slaganju između Buzećana i Stubica u sklopu izleta Kra- Stubičanaca. Dogovoren je i pinsko-zagorskoj župani- uzvratni posjet na obostraji. Između dva Udruženja je no zadovoljstvo. Buzećani su još 7.10.2010. godine pot- svoj izlet započeli u Krapini ZLATAR - Vilko Kukec iz Selnice Gornje kod rekao kako će to biti odluka žo a- hss-a kzž. pisana Povelja prijateljstva gdje ih je dočekao predsjedBelca, gradski vijećnik A - hss-a i predsjednik Kukec je oduvijek bio sklon uvjerenjima sei suradnje što je razlog po- nik Hrvatske obrtničke koGradske organizacije A- hss Zlatar podnio je ljačke stranke jer se vodi načelima radićevsjeta Udruženju. U Domu more Dragutin Ranogajec. ostavku na sve funkcije u stranci. Kao razlo- štine. Bio je i u Hrvatskoj seljačkoj stranci, a obrtnika održan je sastanak Posjetili su Muzej krapinskih ge navodi uplitanje središnjice u rad gradske njegovo političko geslo je, kaže: ''Nema živoUpravnog odbora Udruženja neandertalaca,prisustvovali organizacije, poput određivanja s kime će tko ta bez vode, zemlje i pluga''. Razmišlja da se sa gostima. Nakon sastanka su manifestaciji „Vincekovo“ koalirati, odnosno namatanje volje, dok Ku- potpuno 'okani' politike, jer ga smetaju ti sitdruženje se nastavilo u re- u Gornjoj Stubici, a u nedjekec smatra kako podružnica najbolje zna s ni politički interesi, no s druge strane, misli storanu Rody u Gornjoj Stu- lju su posjetili svetište Majke kim može politički surađivati. Imao je neke da može puno toga dati građanima, posebice bici uz večeru i ples. Veselo Božje Bistričke.(zl) pretenzije za kandidaturu za gradonačelnika selu, čiji je žestoki zagovornik, pa će zasada vilko kukec vodio je gradsku organizaciju a-hss-a u zlataru Zlatara, no a - hss-ovac Stanko Majdak mu je tu odluku držati u rezervi. (M. Bašak)

Zajedničko druženje uz ples i večeru

Smetaju me sitni politički interesi

Martin Horvat

'Radionice su im terapija, ali i velika radost'


županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

15

UZ VOJNE POČASTI: Na Novom groblju u Tuhlju sahranjen je Dubravko Lunko, zagorski branitelj koji je počinio samoubojstvo

U knjizi njegova života ostalo je nedovršeno posljednje poglavlje

vatrogasci su se oprostili od svog predsjednika

Ivo Šućur TUHELJ

P

rošlog je četvrtka na novom groblju u Tuhlju, uz vojne počasti, sahranjen Dubravko Lunko, pedesetosmogodišnji hrvatski branitelj, pričuvni bojnik, umirovljenik OS RH te predsjednik DVD Tuhlja. Uz ožalošćenu obitelj, majka Mariju, suprugu Du-

Od Dubravka su se oprostili majka Marija, supruga Dubravka, sin Tihomir i brat Miro te brojna rodbina, prijatelji i suborci. bravku, sina Tihomira, brata Miru i ostalu rodbinu, od pokojnika se u ime saborskog zastupnika i gradonačelnika Klanjca Željka Kolara te predstavnika lokalne samouprave okolnih općina, mnogih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, pripadnika 103. brigade i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Hrvatske vojske, dobrovoljnog vatrogasnog društva Tuhelj, svih

prisutnih vatrogasaca, u ime žitelja općine Tuhelj i svih onih koji su ga poznavali, s tugom i ponosom oprostio se Armando Slaviček, načelnik općine Tuhelj. Pokojni Dubravko Lunko rođen je u Zagrebu 1955. godine, a osnovnu školu pohađao je u rodnom Tuhlju. Srednju građevinsku školu završio je u Zagrebu. Radio je kao referent u graditeljstvu, a poslije kao tajnik Udruženja samostalnih privrednika u Klanjcu. U obranu zemlje uključio se 1990. godine kroz opće službe bivše općine Klanjec. Zboru narodne garde pristupio je 6.listopada 1991. godine. Obnašao je dužnost ratnog zapovjednika satnije i dozapovijednika bojne 103.brigade.U rujnu 1992. ušao je u djelatni sastav Oružanih snaga RH, a umirovljen je 2003. godine u činu bojnika OS RH. Nakon umirovljenja obnašao je dužnost predsjednika podružnice Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak Klanjec. U 1982. godini jedan je od obnavljača DVD Tuhlja, bio tajnik i blagajnik, a od 2005. godine i predsjednik tuheljskih vatrogasaca. Za svoj uspješni rad i doprinos u ratu i miru odlikovan je nizom plaketa, medalja, spomenica, plamenica i drugi priznanja.

od njega se oprostio načelnik tuhlja armando slaviček

lunko je pokopan uz vojne počasti

Lunko je u rujnu 1992. ušao je u djelatni sastav Oružanih snaga RH, a umirovljen je 2003. godine u činu bojnika OS RH. Nakon umirovljenja obnašao je dužnost predsjednika podružnice Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak Klanjec. U 1982. godini jedan je od obnavljača DVD Tuhelj, a je bio tajnik i blagajnik. Od 2005. godine Lunko je bio predsjednik tuheljskih vatrogasaca.

dubravko lunko bio je predsjednik dvd-a tuhelj

bluesun hotel kaj**** Marija Bistrica

Dani Valentinova u Kaju Valentinovski menu Amorova strelica - Pjenica od sira u košarici, marinirani lungić s muštardom, čips od špeka i krumpira Poljubac žudnje - Krem juha od potočarke i vina Srce moje i tvoje u ljubavi stoje - Teleći odrezak s koricom od sira i pireom od mrkve, pureći medaljon s povrćem, salata složena s dressingom P. Bocuse Ugriz zadovoljstva - Souffle od čokolade i “home made” sladoled Koktel iznenađenja Poseban poklon: 1 ulaznica za cjelodnevno korištenje hotelske wellnesss & spa oaze

180,00 kn po osobi Ponuda vrijedi: 08.-17. veljače 2013.

049 326 600 kaj@bluesunhotels.com www.hotelkaj.hr


16 županija

Za dušu za spomenek

broj 482 / 29. siječanj 2013.

crna

Samoubojstvo u Dubravi DUBRAVA ZABOČKA - U kupaonici obiteljske kuće u Dubravi Zabočkoj kod Zaboka 72- godišnji D. M. prošlog

je četvrtka počinio samoubojstvo pištoljem. Kao razlog samoubojstva spominje se teška bolest - karcinom grla. (mb)

Piše:

Nevenka Gregurić

Svietlost svieče ..Majko Božja Sviečnica budi naša pomočnica. Ti nam budeš svieču žgala sudnji ljist h ruke dala gda nam dojde zasdnji čas. Primi majko pod okrilje svoje, sve nas… …te je pesmica tera se več duge nie čula h naša hižica. Prešlji su cajti gda je fižu došla pucica ilji več njih, na stol diela kipec Majke Božje i otpopievala pesmicu tera govori o Majke Božje Sviečnice. Denes su nekteri drugi cajti. Nema gdoj več hoditi po hiža i popievati, a bormeč nema ni gdoj hiže otprieti. Moderne življenje zaprlje je naše hižne vrata. Otpiraju se same rane hjutre gda se ž njih zide van i h večer gda se hu nje vrača. Malje gdoj več i stigne iti h cirkvu na Sviečnicu i da blagosloviti svieču tera je negda morala biti pri sake hiže. Na Sviečnicu, gda se je svieča donesla z blagoslova gazda hiže kuril je sakomu hižnom njegef las. Lukalje se kam ide dim onuga čievi je las gorel. Če je išel prema stolu, bil je te znak da bu čez ljete zdraf i vesel. Če je išle k postelje nie vljieklje na dobre. Tomu se čez ljete kaže boljest. Ak je pak dim išel prema vrati, tie hižni bu išel van. Ak je bila puca unda zamuža, a ak je bila od starca mogel bi krenuti na večne počivaljište. Svečica je čez cielje ljete bila fiže na vidnomu mestu. Ona se vužigala i metala h ruke onomu gdoj je spuščal dušu. Vužigala se i h večerku i pri nje se moljilje prie nek se svetlje vužgalje. Rabila se svečica gda je i kad čovek misljil da se z njenju goretvu zahvaljil Majke Božje za nekaj ilji pak od nje prosi. Takva šega več denes skore i nie. A takaj se na nju oče i pozabiti. Retke gde je več i šega da se dan poklje Sviečnice, na Blažove ide h cirkvu z jabuku. Jabuka se da blagosloviti i saki hižni dobi jeden komaček blagoslovljenoga sada. Jesti blagoslovljenu jabuku značilje je čuvati zube i grlje od sakojačke zloče. E gda več takve šegi nie unda se nie ni za čuditi za se zloče tere su nas pohodile. Negda se reklje ovak: „Majka Božja Sviečnica, daj mu rasvietlji pamet!“ A gda svieče nie pri nekteremi unda nema pomoči. Do svieče nič ne držiju i unda su h mraku z teruga je teške ziti. Kak hodiju po „kmice“, vidiju z svojemi betežnami očjami same kaj očeju. Žalosne je te denes gda Sviet prelazi kre njih, a oni ne vidiju ljepotu tera je. Istina, grdi su cajti. Nu navike ni niesu preveč bilji ljiepi. Triebalje bi unda hu tem „sumornem „svietu iskati „svetlost svieče“ z zericu ljiepuga pocinfrati si cajte. Treba h življenju imeti vužgatu svečicu kaj bi putec po terem hodime bil svietlji. Ne jieju se več ni blagoslovljene jabuke. Morti i radi toga kaj česa zide z naše lampi. Ideju rieči kak nam te ne blagoslovljene čube govoriju. Malje gdoj z čieve čubanjke idu grde rieči grunta o tomu kaj velji. Važne je da šlopi i baš ga briga e je nekomu nanesel z svojem larmanjem i galamu kakve zlo. Najvažniejše je da one kaj velji nekuga popljučka e bila istina ilji ne. Rečene more negda donesti veljike zlo. A gda zlo dojde teške je kesniejše iti tak nekaj popravljat, makar se velji ona starinska: „Nie važne kaj se velji, nek gdoj velji“, čoveka bolji gda ti nešče največ ničkoristi pametuje. Kaj je tu je. Tuj nie moči nič napraviti. Nekterem ni kole pune blagoslovljene jabuki nemreju pomoči. Moreju jih jesti i jesti, alji med jabučni obroki najdeju cajta da pljučkaju zloče. Takvem ni najdepša blagoslovljena svieča nemre resvietljiti mozak. Oni i dalje živiju h mraku. H mraku z teruga lučeju sviet oko sebe i grabiju priljiku kak bi drugem napravilji zlo. A gda njim se na kraju i h glave vužge svieča teške da se moreju popraviti zgrobenjki tere na svoje životne putece napraviju.

DOGODILO SE

STATISTIKA: PU krapinsko-zagorska

o stanju u prometu u 2012.

U 2012. uhvaćena 982 pijana vozača Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 212 nesreća ili 27,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu

Na zagorskim cestama 10% više poginulih nego 2011.g.

ZABOK - Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom 2012. godine obavili očevid kod 761 prometna nesreća što je u odnosu na 2011. godinu smanjenje za 6,7 posto. U 11 nesreća s poginulim osobama 11 osoba je smrtno stradalo, u 293 nesreće s ozlijeđenim osobama 75 osoba je teže, a 353 osobe su lakše ozlijeđene, dok je u 457 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U odnosu na 2011. godinu broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za 10,0 posto, nesreća s ozlijeđenim osobama manje je za 4,2 posto, a nesreća u kojima je nastala materijalna šteta manje za 8,6 posto.

Krivac brzina Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih manje za 22,7 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 1,1 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 439 osoba što je u odnosu na 2011. godinu smanjenje za 3,9 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradalo 207

sudionika od kojih su 2 osobe smrtno stradale, 28 osoba je teže, a 177 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (765 sudionika). Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 212 nesreća ili 27,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 246 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća je subota sa 139 obavljenih očevida, a najsigurnija je nedjelja sa 86 obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 16 do 17 sati s 56 obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje je od 2 do 3 sata sa deset obavljenih očevida.

12 posto 'pod gasom' U prometnim nesrećama sudjelovalo je 1727 sudionika od kojih je 207 sudionika ili 12,0 posto bio pod utjecajem alkohola, dok je 2011. godine u 816 prometnih nesreća sudjelovalo 1947 sudi-

onika od kojih su 222 ili 11,4 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tijekom 2012. godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 220 osoba ili 11,3 posto i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,6 posto. Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u 2012. godini evidentirali 12 760 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 4 050 prekršaja što iznosi 31,7 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (982). Utvrđeno je i 727 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, a od ostalih prekršaja još izdvajamo 180 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 279 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, 120 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige, 82 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta,75 prekršaja odbijanje alkotestiranja, te 64 prekršaja mladi vozači. (mb)

Zapalio se auto u vožnji LAZ BISTRIČKI – Prošlog utorka, u ranim jutarnjim satima, oko 4.20 u mjestu Laz Bistrički kod Marije Bistrice buknuo je požar na osobnom automobilu u vlasništvu, 56-godišnjeg hrvatskog državljanina, kojim je upravljala 54-godišnjakinja. Požar su u 5.20 sati ugasili pripadnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok Ispostava Marija Bistrica.Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog neispravnih električnih instalacija, zbog čega je u predjelu motora izbio požar, te je vatra zahvalila i unutrašnjost vozila.U požaru je nagorio motor i poklopac motora, te je izgorjela plastika, komadna ploča u unutrašnjosti vozila, a uslijed topline napuklo je vjetrobransko staklo. Materijalna šteta cijeni se na oko pet tisuća kuna. (mb)

Pijan i s neregistriranim vozilom vozio po Zaboku ZABOK - Proteklog ponedjeljka oko 20.15 sati, policijski službenici Postaje prometne policije Krapina, zaustavili su u Zaboku neregistrirani osobni automobil kojim je pod utjecajem alkohola s 2, 8 promila alkohola upravljao 57- godišnjak za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije. (mb)

Predao policiji pištolj i streljivo DONJA STUBICA - Osoba koja je željela ostati anonimna s područja Donje Stubice je u sklopu akcije "Manje oružja, manje tragedija", protekle je srijede policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu dragovoljno predala pištolj i 7 komada pripadajućeg streljiva, izvijestila je Policijska uprava krapinsko-zagorska. Policija i dalje poziva građane da se pridruže u akciji "Manje oružja, manje tragedija". (mb)


županija

broj 482 / 29. siječanj 2013. ČITANJEM DO ZVIJEZDA: Potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem,

istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje

Najbolja ekipe OŠ Zlatar Bistrica i Pregrada GORNJA STUBICA - U četvr-

tak 24. siječnja održano je u OŠ Matije Gupca Gornja Stubica županijsko natjecanje pod nazivom Čitanjem do zvijezda. Organizira se u suradnji s udrugom pod nazivom Hrvatska mreža školskih knjižničara, a pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i izdavačke kuće Alfa. Natjecanje je to koje ima više ciljeva a najvažniji su potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje, jer je učenje na takav način najučinkovitije te potaknuti timski rad, ali i individualni napor. Konačno, radi se na unaprjeđenju životnih vještina i sposobnosti učenika. Natjecanje se sastoji od dva dijela: od kviza znanja (ekipno) i prezentacije plakata (pojedinačno). Za sudjelovanje u Kvizu znanja natjecatelji su pročitali sljedeće naslove: Želimir Hercigonja: Tajni leksikon, Branka Primorac: Maturalac, Jasminka Tihi-Stepanić: Imaš fejs!, Jadranko Bitenc: Twist na bazenu. Kao što je iz literature vidljivo, tema ovogodišnjeg kviza je suvremeni roman za mlade, stoga je za natjecanje bilo potrebno proučiti njegove odrednice u čitankama za hrvatski jezik. Ekipu čini troje natjecatelja od petog do osmog razreda. Na natjecanje dolaze u pratnji knjižničara ili nekog drugog uči-

županijsko natjecanje održano je u gornjostubičkoj osnovnoj školi

telja mentora. Tema plakata bio je roman Jasminke TihiStepanić „Imaš fejs!“ Na županijskom natjecanju, kojem su prethodila školska, sudjelovalo je 6 ekipa. Na regionalno natjecanje koje će se održati u Varaždinu plasirale su se prve dvije ekipe i oba plakata. Postignuti su sljedeći rezultati:

1. Ekipa OŠ Zlatar Bistrica: Karla Hađina, Mateja Martinjak, Glorija Čiček; mentorica Snježana Kovačević 2. Ekipa OŠ Janka Leskovara Pregrada: Sara Pondeljak, Laura Kolenko, Katarina Horvat;

mentorica Monika Topolko 3. Ekipa OŠ Donja Stubica: Silvija Lovrentjev, Eva Pelko, Sanda Stanar, mentorica Danica Pelko 4. Ekipa OŠ Matije Gupca Gornja Stubica: Lucija Drempetić, Ines Frajtag, Nikolina Haramustek, mentorica Ines KrušeljVidas 5. Ekipa OŠ Sveti Križ Začretje: Mihovilić Martina,Melanie Ptičar, Ana Majsec, mentorica Kristina Varžić 6. Ekipa OŠ Stubičke Toplice: Jelena Zrinski, Lucija Glavač, Iva Benko, mentorica Blanka Doko

Na prosudbu su stigla dva plakata:

1. Konrad Kropf, OŠ Zlatar Bistrica 2. Dora Pavalić, OŠ Stubičke Toplice

Natjecanje su pratile komisije u sastavu:

• Za kviz: mr. Jasna Milički, Brigitte Gmaz, Branka Vrbanec • Za plakate: mr. Jasna Milički, Jasminka Repar, Božena Lacković Predstavnicima naše KZŽ želimo puno sreće na regionalnom natjecanju u Varaždinu. (Koordinatorica županijskog natjecanja: Ines Krušelj-Vidas)

DND Donja Stubica okušat će se i u glumi

17

Kućna ljekarna bake Anke

Mirisna kamilica – narodni lijek

K

amilica je biljka iz naroda. Od davnina se koristi u liječenju raznih tegoba, a u njihovu čudotvornu moć uvjeravale su nas bake koje su je skupljale po livadama i vrtovima. Sjećamo se njezinog ugodnog mirisa kada bi je baka pripremala kako bi nam otklonila bolove u trbuhu. Stari ljudi najbolje znaju kako pomoći u određenom trenutku, a prije i nije bilo kojekakvih čudesnih tabletica protiv bolova. Kamilica je blagotvorna biljka, a u njezinu ljekovitost vjerovali su i stari Grci i drevni Egipćani. Egipćani su proučavali bilje još 3500 godina prije Krista, a prema zapisima i u grobnici lijepe Kleopatre pronađeni su recepti za pripravljanje biljnih ulja i kremica. Kamilica ima brojna ljekovita svojstva. Pomaže kod menstrualnih tegoba, bolova u želucu i trbuhu, opušta mišiće, smiruje živce, jača kosu, liječi hunjavicu, pomaže kod regulacije probave, štiti kožu od UV zračenja, te smanjuje bore. Oblozi od blage kamilice pomažu kod upale mokraćnog mjehura, želučanih problema…Nije dobro s njome pretjerati, jer prevelike količine mogu izazvati mučninu. Na kraju krajeva, ne morate imati nikakve tegobe da bi konzumirali kamilicu. Jednostavno si pripremite kamilicu da se opustite nakon napornog radnog dana. Njezin miris vratit će vas u dane djetinjstva. Jedino što je sve teže naći pravu i kvalitetnu kamilicu u trgovinama. Čini se da bi je ponovno morali sami sijati u vrtovima. I za kraj, drage čitateljice, evo jednog recepta kako napraviti šampon od ljekovite kamilice. Preporuča se plavušama jer na taj način mogu dodatno istaknuti svoju plavu boju kose i sjaj. Sastojci:

4 vrećice čaja od kamilice pola šalice kipuće vode pola šalice dječjeg šampona ili usitnjenog sapuna Priprema:

4 vrećice čaja uronite u kipuću vodu i ostavite pola sata da se ohladi. Umiješajte dječji šampon ili usitnjeni sapun i izmiješajte pripravak. Pripravljeni šampon nanesite na kosu, isperite i zablistajte.

KUHINJA SEVEN PANNA 255

Formiranje Dječje scene Kosjenka DONJA STUBICA - Na natječaju "Naš doprinos zajednici" kojeg raspisuje Zaklada Zamah u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva odobreno je dvadeset projekata. Iz Krapinsko zagorske županije odobrena su dva projekta i oba iz Donje Stubice. Prvi koji kreće sa provedbom je projekt Društva Naša djeca Donja Stubica pod nazivom Dječja scena Kosjenka, a drugi je Igra Akcija Koš s ciljem obnove košarkaškog igrališta čiji je nositelj Mjesni odbor Donja Stubica dok su inicijatori i provoditelji mladi kojima je stalo do uređenja terena za igranje košarke. Projekt Društva Naša djeca usmjeren je ka formiranju amaterskog kazališta u Donjoj Stubica. Dječja scena Kosjenka će objediniti sve vidove scenskog izražaja ples, pjesmu, sviranje, glumu, scenografiju, kostimografiju.

KUHINJSKI APARATI

GRATIS PLOÈA ZA KUHANJE PEÆNICA HLADNJAK SUDOPER NAPA ZA GOTOVINSKO PLAÆANJE

8.99900 kn

DIMENZIJA: 255 cm / BOJE: wenge-bež. dječja scena kosjenka će objediniti - ples, pjesmu, sviranje, glumu, scenografiju, kostimografiju.

Odabrane su teme i tekstovi, a ove subote je projekt predstavljen djeci i roditeljima. Voditeljica dramske skupine Željka Brežnjak, koja je ujedno idejna začetnica projekta, i Irena Miholić koja je zadužena za glazbene dionice imale su sastanak s djecom koja su zainteresirana za sudjelovanje na projektu. Provođenje radionica za izradu scene i ko-

stima povjereno je Anici Kondres, Saneli Kondres i Luciji Štefek, a plesači će kao i do sada biti pod vodstvom Natalije Brlet. Predsjednica i organizatorica cjelokupnog projekta DND-a Donja Stubica Renata Dolenec iznosi da je glavni cilj ovog projekta da djeca pobliže upoznaju segmente kazališne umjetnosti i da postanu dio iste. Sva zaintere-

sirana djeca će biti uključena u scenski nastup i biti dio zajedničkog projekta. Dječjoj sceni Kosjenka pridružuje se i glumački tim iz Područne škole Vučak na način da i oni pripreme jednu predstavu. Predstave će biti zabilježene na DVD-u kao i prijašnji projekt DND-a Donja Stubica - glazbeni video spotovi Zbrka i Tancaj. (zl)

EKSKLUZIVNO U LESNINI ZABOK TALIJANSKI DESIGN I KVALITETA PO NAJPOVOLJNIJIM CIJENAMA

Plaæanje moguæe i karticama do 12 rata beskamatno te potrošaèkim kreditima do 60 rata. NOVO - obroèna otplata Maestro Zaba karticom do 12 obroka - beskamatno.

SABOLIÆ

interijeri

citypark ZABOK

ZABOK • Zivtov trg 10 T: (049) 222 922 Radno vrijeme: radnim danom od 9 do 20 sati, subotom od 9 do 15 sati


18 županija

broj 482 / 29. siječanj 2013. Nakon smrti mons. Gregura, grad podno Kunagore dobio privremenog upravitelja župe i kapelana

Piše:

Tomislav Benčić

Društveno prihvatljive obitelji

N

aša zlatna mladež i dalje iz obijesti dela gluposti. Svako malo nekaj. Ili divljaju po gostionima i razbijaju, ili z autima gaziju decu po cesti ili postavljaju bombe. Svi su oni iz kak se to u zadnje vrijeme voli reči iz društveno prihvatljivih obitelji. Nije mi jasno kaj su to društveno prihvatljive obitelji? S čim se stekne ta prihvatljivost? Je to možda nasljedno? Koje je to uopče društvo? Svi se zmislimo od kad se koristi taj izraz društveno prihvatljiva obitelj. Nakon kaj je maloljetni I.P. s bijesnim autom zgazil dvije pucke prvo je bil osuđen na dvije i pol godine rešta, ali je viši sud tu presudu ukinul, jer sud koji je donesel tu presudu nije uzel u obzir da je I.P. iz društveno prihvatljive obitelji. I onda se čovek zamisli. Zna se da je otac od I.P. kupil bivšem premijeru BMW-a. onda je valjda s tim i kupil društvenu prihvatljivost. Po toj logici če ja kupim sadašnjem premijeru bemvea i ja bum iz društveno prihvatljive obitelji. Čitam sad zadnjih dana kak su deca, ovaj put ne iz društveno prihvatljivih, nego iz uglednih obitelji postavili nekakvu bombu pokraj Bana. I onda dalje čitam kak je stari od jednog od tih mladiča rekel da su si dečki malo popili, bilo im je dosadno pa su postavili bombu. Če im je baš tak dosadno u životu kaj nisu prešli delati nekaj korisno? Recimo volontirati nekam, h neki dom za decu ili nekaj slično. Da sam ja nekakva vlast našel bi ja njima zanimaciju. Da im nije dosadno. Recimo po zimi bi snijeg čistili. Po ljetu bi kosili travu ili bili pomočni bageristi negde gde se cesta dela. Da vidiš kak bi im odma bilo manje dosadno. Meni h njihovim ljetama takve stvari nisu padale na pamet. I nije mi bilo dosadno. Nisam razmišljal o tome kak bi bombe postavljal, nego sam razmišljal e bu plača na vrijeme, e bu dosta da poplatim se kaj treba platiti, e bu mi ostalo kaj da deci nekaj kupim,… I nakon kaj sam sve ovo napisal koji je odgovor na moje prvo pitanje? Čim več penez imaš to si društveno prihvatljiviji. I sad za kraj vi teri ste pristojni i maloljetni nemojte pročitati zadnju rečenicu jer je prosta. Jeb.. takvo društvo koje te prihvača onolko kolko imaš penez.

Akcije darivanja krvi u GDCK Donja Stubica DONJA STUBICA - Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica organizira dobrovoljna darivanja krvi na području svojeg djelovanja. Tako će se u utorak 29. siječnja u dvorani za sastanke Općine Stubičke Toplice u periodu od 9 do 12 sati, i isto će se dana krv moći darivati u Sportskom centru u Gornjoj Stubici od 14 do 17 sati. Slijedeći će se dan akcija darivanja krvi održati u Domu zdravlja u Donjoj Stubici s početkom u 11

sati pa sve do 13 te do 14 do 18, 30 sati. U četvrtak 31. siječnja u Oroslavju u Zagiju akcija će biti održana od 12 do 13, 30 sati te od 14, 30 do 18,30 sati. Prvog veljače akcija darivanja krvi održat će se u Domu zdravlja u Mariji Bistrici od 10 do 13 sati te od 14 do 17 sati. Iz Crvenog križa napominju kako je na akciju potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili neki drugi identifikacijski dokument s fotografijom. (mš)

Mladi svećenici brzo stekli naklonost pregradskih župljana Denis Vincek

Dnevnik tate Bena

Denis Vincek PREGRADA

V

lč. Vladimir Drnetić poslije smrti mons. Vinka Gregura imenovan je privremenim upraviteljem Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi. Rođen je 26. veljače 1985. u Varaždinu, odrastao u župi Zajezda, osnovnu školu polazio je u Budinščini. - Poziv da postanem svećenikom osjetio sam u osmom razredu. Roditelji su bili pomalo zbunjeni i iznenađeni, no s vremenom su to prihvatili tako da sam uz njihovu podršku i podršku svog župnika vlč. Marijana Piskača upisao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju, a potom i Katoličko-bogoslovni fakultet na kojemu sam diplomirao 2008. godine – ispričao nam je vlč. Vladimir svoj put. Godinu i pol proveo je svoj đakonski pastoralni praktikum u Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici, a nakon što ga je kardinal Bozanić zaredio za svećenika, slavio je 27. lipnja 2010. u župi Zajezda mladu misu. - Kaže kako je to bio njegov dosanjani san, no istodobno i početak cjeloživotnog rada s Bogom i ljudima, trenutak kada ga Bog šalje u određene smjerove. Dvije godine bio

kapelan vlč. tomislav kralj (lijevo) i privremeni upravitelj pregradske župe vlč. vladimir drnetić

je kapelan u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, a u lipnju 2012. kardinal mu je priopćio da od 10. kolovoza 2012. preuzima službu kapelana u Pregradi. – Iako sam Zagorac, u Pregradi sam bio samo jedanput, kao bogoslov, jer smo u Zajezdi nekako više bili orijentirani prema Varaždinu ili Zagrebu, a manje prema Krapini i ovome dijelu Zagorja. Pokojnom monsinjoru, kojega sam do dolaska u Pregradu poznavao samo iz viđenja, bio sam prvi kapelan u životu. Fantastično me prihvatio

i stekao sam predivno iskustvo s pregradskom župnom zajednicom – istaknuo je vlč. Drnetić koji je od studenoga privremeni upravitelj pregradske župe u kojoj je, veli, 1500 obitelji i 5200 duša, a u 2012. godini bilo je 89 sprovoda i 65 krštenja – I dok je lani bilo 19 vjenčanja, već u siječnju ove godine bila su tri i nadam se da će ih ove godine biti barem trećinu više nego lani – kaže uza osmijeh župnik Vladimir. Od prosinca je pregradska župa dobila i novoga kapela-

na. To je vlč. Tomislav Kralj, rođen 1982. u V. Trgovišću, u kojemu je završio osnovnu školu. Maturirao je u Gimnaziji u Zaboku, počeo studirati povijest i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no u to se doba u njemu iskristaliziralo poziv za duhovnim zvanjem te upisuje Bogosloviju. Mladu misu slavio je 6. srpnja 2008. u V., Trgovišću, a potom je bio kapelan u Župi sv. Josipa u Zagrebu godinu dana, a nakon toga tri godine kapelan u Retkovcu, odakle je premješten u Pregradu.

Djedici izgorjela drvena kućica GORNJA STUBICA - Protekle subote u 18.30 sati u Sv. Mateju kod Gornje Stubice izbio je požar na drvenoj kući 80-godišnjeg djedice, uslijed zapaljenja čađe u dimnjaku. Vlasnik kuće nije ozlijeđen. Županijski centar 112 dojavu o požaru zaprimio je od jedne građanke koji je potom odmah obavi-

jestio Vatrogasni operativni centar, HMP Donja Stubica i OKC PU KZ. Prema izvješću vatrogasaca na kući je počinjena velika materijalna šteta. Izgorio je krov, a nagorio kućni namještaj. Požar su gasili Zagorska JVP, DVD Sveti Matej i DVD Gornja Stubica. (M. Bašak)

foto: ilustracija

VU 'Preša' proslavila Vincekovo udruga preša proslavila je vincekovo

ŠPIČKOVINA - Postoji ona starinska uzrečica da vinograd nema gazdu nego slugu. Raditi cijele godine u trsju mukotrpan je posao. No vrijedni i marljivi vinogradari ne mare za znoj i muku. Sa ljubavlju, pažnjom i modernim tehnologijama današnji vinogradari iz Zagorja

proizvode vina vrhunskih kvaliteta za što dobivaju i svjetska priznanja. Da bi izmjenjivali iskustva udružili su se u vinogradarske udruge. Jedna od takvih je i udruga vinara „Preša“. Uz savjetovanje i međusobnu razmjenu znanja nađu vremena da proslave dane ve-

zan za vino. Vincekovo, najavu proljetnih radova u trsju koje se treba početi buditi iz „zimskog sna“ svečano su proslavili kod klijeti Stjepana Tkalec i Dragutina Zajec. Uz molitvu i blagoslov velečasnog Željka Horvat mnogi vinogradari i vinogradarke obilježili su dan

Sv. Vinka. Dobra kapljica, miris kuhani kobasica, vinskog gulaša, gibanice i „domače mužike“ uveličavalo je narodno veselje. Ni kiša, ni snijeg nisu spriječili vinogradare da duboko u noć slave jednog od svetaca, zaštitnika vinogradara.(Nevenka Gregurić)


županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

19

PUTOPIS: Martin Turk nastavlja s čitateljima Zagorskog lista dijeliti dogodovštine

s putovanja na koje se odvažio prije šezdesetak dana

ŽIVOT JE PROMJENA – KAKO PRIHVATITI IZAZOV? Pripremio: Martin Turk

O

djeca su, među ostalim, čitali dnevnik ane frank

Dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen u OŠ Zlatar Bistrica ZLATAR BISTRICA Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica organizirale su se različite radionice te se ovoj temi pristupilo na korelacijsko- integracijski način. Učenici predmetne nastave učili su o Holokaustu i strahotama koje su Židovi proživjeli tijekom Drugog svjetskog rata povezujući nastavne sadržaje iz nastave povijesti, vjeronauka, hrvatskoga jezika te u suradnji sa školskom knjižnicom koja je omogućila pristup različitim izvorima znanja kojima su se učenici služili u njiho-

vom samostalnom istraživačkom radu. Učenici su o Holokaustu istraživali iz članaka iz novina i časopisa, pretraživali su mrežne stranice na internetu te su čitali dijelove « Dnevnika Ane Frank» i gledali film o Židovima u logorima. Cilj radionica bio je definirati pojam Holokausta, poučiti učenike o stradanjima Židova u Holokaustu, istražiti mišljenje učenika o tim događajima i potaknuti ih na razmišljanje o zajedništvu, međusobnom uvažavanju, odgovornosti za sebe i druge i poštivanju bližnjih.(Snježana Kovačević)

U sklopu projekta SPRINT Zagorske razvojne agencije održat će se zanimljivo predavanje

RADIONICA 'OD IDEJE DO PROIZVODA' KRAPINA - Zagorska razvojna agencija kao dio programa prekograničnog projekta “SPRINT – Sustavna PotpoRa INovativnim i Tehnološkim tvrtkama u pograničnom području” organizira radionicu na temu „OD IDEJE DO PROIZVODA“. Između ostalog, polaznici će se upoznati sa udruga-

ma i savezima inovatora, prvim konkretnim koracima u zaštiti inovacije, smislom zaštite intelektualnog vlasništva te koliko nas ono stvarno štiti.Radionica će se održati u četvrtak u Krapini, a prijavni obrazac za sudjelovanje potrebno je popuniti najkasnije do srijede. (zl)

sjećam mir u sebi – pomislio sam te iste sekunde uronjen do grla u topli ocean negdje na jugu Sri lanke na izoliranoj plaži.. Otišao sam u dugu šetnju i naišao na plažu mojih snova. Odlučio sam se okupati. Pijesak je bio drugačiji nego na ostalim plažama, voda je bila toplija. Na horizontu je bio samo ocean. Veliko ništa. Razmislio sam o svemu. O tome kako sam dan ranije bio na noćnom kupanju u 3 ujutro i odjednom vidio veliku peraju 10 metara od sebe. Kada sam istrčao iz vode jedan otočanin mi je rekao – pogledaj malo bolje ponovno u ocean. Tamo je bilo desetak delfina. Tada sam shvatio kako sam pola sata plivao sa delfinima, a da toga nisam bio svjestan. Isto tako ljudi ne percipiraju dovoljno dobro svoju okolinu i ne primjećuju ljepotu oko sebe, ljepotu svakog trenutka.

'Sad sam potpuno miran' Sada sam ovdje, uronjen u more u mojem osobnom raju. Sam. Prije 40 minuta je pukla cijev u sobi i sve su mi stvari namočene u poplavi. Vidim da se mijenjam i ta me promjena malo plaši. Prije samo nekoliko mjeseci bi bio toliko ljut i tužan zbog namočenih knjiga, raznih uspomena, tehnike. Ali sad sam potpuno miran. Sve

martin trenutno putuje prema nepalu

vrijedne stvari nosim u sebi. Odjeća, tehnika i druge stvari mi više nisu bitne. Napokon sam shvatio kako čovjek vrijedi onoliko koliko uspomena nosi unutar svoje duše. Ljudi se pretjerano vežu za stvari, te stvari počnu vladati njihovim životima. Te stvari su počele vladati mojim životom. Ne znam tko mi je bacio pojas za spašavanje i pomogao mi da se probudim, da živim onako kako bi svatko trebao – slobodan od tereta materijalnog. Hvala ti ma tko ti bio. Ja nisam otišao u nepoznato tražiti duhovnu spoznaju o svijetu, o sebi. Ja znam tko sam, znam da se svake sekunde mijenjam kao što

se mijenjaju sva živa bića na planeti.

Promjena je konstanta Promjena je jedina konstanta. Događa se stalno. Kao što ptica kada prvi puta odleti iz gnijezda u svijet poznavajući do tada samo okruženje u kojem je rasla, tako sam se i ja maknuo iz realnosti u kojoj živimo i suočio se sa drugačijom realnošću. Tek kad upoznate drugačije poglede na život možete odabrati pravi put. Sada sam točno 60 dana na putu. Idem prema Nepalu. Iza mene je mnogo tisuća kilometara, ispred mene je velika nepoznanica. Odlučio sam razmišljati samo o trenutku u kojem jesam. Proš-

lost mora ostati prošlost, budućnost će tek doći kreirana mojim postupcima u sadašnjosti. Usporedio bi život sa rijekom. Imate brzace i imate uvale gdje voda stoji na mjestu. Na Vama je da odlučite da li se želite suočiti sa divljim brzacima, slapovima koji vode u nepoznato ili želite ostati na istom mjestu i tu graditi svoju sreću. Oba odabira su ispravna ako ste iskreni u vašim odlukama. Zato nemojte osuđivati one ljude koji izaberu nepoznat put i krenu ploviti bez kormila jer jednog dana možete baš i Vi postati isti takav putnik koji uživa u vjetru promijene kao i ja sada! www.martinturk.com


20 županija

Iz bakine pučke bilježnice P iš e :

Zoran Gregurek

Svijiečnica tuopla snijieg prinaša, mrzla ga odnaša

Č

e je Svijiečnica tuopla, snijieg prinaša. Če je mrzla, snijieg odnaša. Tuo je bile stare pravile štere su ponavlajli naši dedeki i babice gda bi došel kraj meseca sijiečnja i gda bi Sviječnica na vrata kučila, prisjećala se naša hraščinska baka Ivka izreka o Svijećnici (2.veljače). Što se još govorilo o Svijećnici ? „ Rekle se da če je Svijičenica pune vutkine dobila, v letu bu zemlja slabe pila. Ve ti bum pretumačila kaj tuo znači... Če na Svijičenicu curi dešč, sušne bu lete i ne curnjavine gda bu najpotrebneša.Ake na Svijiečnicu vidiš zelenu travu na brijiegu, Vuzem bume čakali vu snijiegu. I tak se govorile. Pratile se i jazbeca: Če jeazbec pred luknju na Svijiečnicu se vidi, onda v šumu po drva idi. Je, onda bu zima trajala još najmenje četiri tjedne, skore do samoga Grgurova gda žabe i kače zidu vun z svoji luknji „, govorila je pronicljiva starica. A vrijeme u veljači nisu samo prognozirale životinje „ Ake strehe na Svijiečnicu kaplja na zemlju kane, huda zima još 27 danof ostane. Iste znači i ove: Če je na Svijičnicu jug, dalke je još plug. Na Svijiečnicu z svijieču smudiš i dečicu. Je, da tuo nem zabila reči. Z svijieču štera se na Svijiečnicu nese na blagoslof, gda doujdeme dime, dece okoli glave tri put prejdeme i pramenek im na lasekom zasmudime. Zake ? Da budu zdravi te lete i da ni jena bolest ne imijiela nad njimi vlast. Dej i mene lasi zasmudi, rekla bi moja babica onomu šteri bi svijieču z cierkve donesel. Jer su i stari ljudi šteli biti blagoslovljeni jer se pak njimi nezna gda im duojde skrajna vure i jel budu stigli dobiti zadnju pomast „,rekla bi baka koja je i početkom veljače očekivale čestitare, koji u Zagorju u nekim krajevima još dolaze u kuće na Svijećnicu, i za njih uvijek imala spremljenu koju „banku“.

broj 482 / 29. siječanj 2013. PRVI PUT NA SKIJE: Zagorski skijaški klub već devet godina provodi škole skijanja

za djecu, ali i one nešto veće

Tisuću skijaša prošlo kroz ZASKI školu skijanja HRVATSKO ZAGORJE Kroz škola skijanja Zagorskog skijaškog kluba, koji je prvi pokrenuo škole skijanja u Zagorju, prošlo je već tisuću skijaša! Ove godine Zagorski skijaški klub proslavio je svoju devetu godinu postojanja. Želja za okupljanjem mladih ljudi zaljubljenih u ovaj prekrasan sport na svježem zraku i snijegu unatoč brojnim preprekama i dalje nas vodi. Uz dobro druženje na snijegu promoviramo Zagorje ne samo u našoj županiji, već smo prepoznati u gradu Zagrebu te brojni budući skijaši upravo odabiru naš klub zbog posebnog prijateljskog pristupa. Zaski planira ponovno aktivirati svoje članove, unaprijediti odnos sa starim i novim članovima te organizirati brojne izlete i naravno tradicionalno otvaranje sezone skijanja u 12 mjesecu 2013.godine. Pokrenuli smo ZASKI zimsku kolekciju kapa, šalova, rukavica, prsluka koje možete vidjeti na našoj web stranici www.zaski.

oni najmlađi posebno uživaju na snijegu

hr ili na facebook stranici ZASKI- Zagorski skijaški klub. Veliko hvala svima koji čine naš klub boljim, veselijim i čvršćim, jer pred nama su no-

zajednička fotografija sudionika

KRAPINA – Hrvatske ceste financiraju postavljanje pokazivača brzine na državne ceste kroz Krapinsko-zagorsku županiju. Pokazivači će se postaviti na 33 lokacije, a investicija čiji je cilj smanjenje broja prometnih nesreća i veća sigurnost sudionika, posebice djece u prometu, vrijedna je 1, 2 milijuna kuna. U tijeku je odabir izvođača. Dosada su pokazivači brzine, od strane kzž postavljeni u blizini škola. (zl)

sa svojim školama na Sljemenu, onim vikend i onim individualnim. Prijave za školu su na igor@zaski.hr ili na 098/ 857-832 ili www.zaski.hr. (zl)

Osnovano novo gljivarsko društvo u Zlataru

Medenka simpatično ime za gljivarsko društvo

Medenka je zaštićena vrsta gljive, vrlo ukusna, iako rijetka gljiva, u šumama zlatarskog kraja dosta česta i omiljena.

Edukacija Trijaža u odjelu hitne medicine

Pokazivači brzine na državnim cestama

vi izazovi koje želimo ostvariti i razveseliti što više djece, odraslih i svih ostalih željnih dobre zabave na snijegu. Zagorski skijaški klub ide dalje

DONJA STUBICA – U okviru Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, a pod nadzorom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, proteklog vikenda u Donjoj Stubici održana je edukacija djelatnika bolničkih odjela hitne medicine iz Bjelovara, Gospića, Karlovca, Našica, Pakraca, Požege, Vinkovaca, Virovitice, Zaboka i Zagreba. Prema riječima ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maje Grba-Bujević, dr. med. cilj edukacije Trijaža u odjelu hitne medicine jest „savladavanje procesa trijaže kojim se osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata te određuje redoslijed njihova zbrinjavanja“. Uz

predavanja o trijažnom procesu odraslih, trudnica i djece u odjelu hitne medicine, medicinsko-pravnoj odgovornosti osobe koja vrši trijažu te ATS trijažnoj ljestvici, edukacija, koja je okupila 30 sudionika, sadržavala je i niz interaktivnih radionica. U tu svrhu Hrvatski zavod za hitnu medicinu je svim polaznicima dostavio priručnik Trijaža u odjelu hitne medicine i DVD Hitni medicinski postupci u na odjelu hitne medicine. Uspješnom reorganizacijom hitne medicinske službe osnovat će se 21 objedinjeni hitni bolnički prijem koji će biti na raspolaganju pacijentima u Republici Hrvatskoj što će znatno doprinijeti kvalitetnijem zbrinjavanju hitnih pacijenata. (zl)

ZLATAR - Zagorci su bogatiji za još jedno gljivarsko društvo. Osnivačka skupština Gljivarskog društva "Medenka" Zlatar održana je proteklog tjedna u OŠ Zlatar. Za predsjednika je izabran Avelin Fijačko. Dopredsjednik je Vinko Dominić, tajnica i blagajnica Ivana Posarić. U upravni odbor Društva ušli su Mirica Hoić, Zvonko Puklin, Josip Kuharić i Robert Pentek. Prema riječima predsjednika Avelina Fijačko inicijativa za osnivanje gljivarskog društva postoji već nekoliko godina, a sada je ideja napokon realizirana. Situacija na terenu, odnosno u šumama u kojima berače

gljiva kontroliraju lugari i policija ubrzala je osnivanje društva, a i novi zakon nakon ulaska u EU koji regulira da svaki gljivar koji u šumi bere gljive mora imati gljivarsku iskaznicu. U planu i programu novoosnovanog gljivarskog društva su edukacije o jestivim, nejestivim i zaštićenim gljivama, te izložbe. Medenka je zaštićena vrsta gljive, vrlo ukusna, iako rijetka gljiva, u šumama zlatarskog kraja dosta česta i omiljena. Ujedno ima i simpatično ime. Medenka će se uključiti Hrvatskom mikološko-gljivarskom savezu. Članarina iznosi 100 kuna. (M. Bašak)

osnivačka skupina gd medenka


županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

21

vincekovo je proslavljeno u idiličnom okruženju

Kruno Pavlina

Uz domaće specijalitete i zagorsku kapljicu proslavljeno Vincekovo nazdravilo se domaćom kapljicom

ZABOK - Božidar Tkalčević, vlasnik Zabokya, nedavno je na idiličnom brežuljku u blizini dvorca Gjalski uredio tri starinske, zagorske hižice. Uređene su u duhu zagorske tradicije, a upravo je tamo prošlog utorka proslavljeno Vincekovo. Okupili su se prijatelji i poslovni suradnici koji su prisustvovali cere-

moniji koju je vodio biskup. Naravno, nakon same ceremonije, u ugodnom su ambijentu posluženi mnogobrojni zagorski specijaliteti poput kobasica, repe, graha te neizostavne bučnice. Nazdravljeno je, naravno, domaćim zagorskim vino, a druženje je nastavljeno do kasnih poslijepodnevnih sati. (mš)

Od klijeti do klijeti razlike su u nijansama

blagoslov trsova obavio je branimir budinski

Vincekovo u Mariji Bistrici MARIJA BISTRICA - Nakon jednotjedne odgode u Mariji Bistrici prošle je subote održana manifestacija Vincekovo 2013. Tradicionalni organizator Udruga vinogradara Marija Bistrica i ove je godine pripremila, uz pomoć suorganizatora Turističke zajednice Općine Marija Bistrica, zanimljiv program. Već u jutarnjim satima u organizaciji Planinarskog društva ''Grohot'' Marija Bistrica, na početku šetnice «Za dušu i tijele – Mirko Fulir», okupili su se planinari. Nakon šetnje šetnicom, zajedno sa ostalim sudionicima oko 13 sati okupili su se na središnjem bistričkom trgu, gdje su uz tradicionalnu bistričku dobrodošlicu i riječ organizatora nastupili Limena glazba KUD-a ''Lovro Ježek'' i Bistrički licitari, glazbeni sastav

na vincekovu se okupilo mnogo ljubitelja dobre kapljice

koji već dugi niz godina prati ovu manifestaciju. Oko 14 sati program se preselio na lokaciju vinogorja Luči breg-Borje, a vodio ga je prof. dr. Stjepan Pepeljnjak, popularni meštar Štef u pratnji članova KUD-a ''Lovro Ježek'', KUD-a ''Laz'', Bistričkih

licitara i Udruge kuburaša ''Barun Hellenbach''. Blagoslov trsja obavio je župni vikar u Mariji Bistrici vlč. Branimir Budinski, a organizator je za sve posjetitelje osigurao bogatu ponudu domaćeg vina, kuhanog vina i kobasica. (Elvis Lacković)

SLATINA SVEDRUŠKA - Ni na Grgačevom, krapinskom vinorodnom brijegu ne propušta se obilježavanje dana sv. Vinka. Bio bi grijeh da se na Vincekovo ne obavi sve ono što nalažu običaji. Naravno, od trsja do trsja, odnosno od klijeti do klijeti razlike su u nijansama kako se taj običaj oživotvoruje. Neki npr. počnu rano, a drugi završe rano (drugo jutro). Mi smo bili kod domaćina Branka Varjačića, gdje je ceremonijal-meštar bio Edo Cesarec koji je toga dana morao obići nekoliko vinograda. No, sve se stigne, samo treba dobro planirati.Što se tiče planiranja, toga nema zapadno od Krapine u Slatini Svedruškoj. Naime, tamo se zna da će

fotografija za uspomenu, onih koji su izvodili i onih radi kojih je bila ceremonija na grgačevom.

pajdaši na Vincekovo doći s posebnim, dodatnim razlogom u vinograd i klijet Vinka Hršaka. Tako se uz jedan trošak vremena (s kojim svi oskudijevamo) obave dva posla. Čestita se imendan, a onda

slijedi unikatni tradicijski obred za Vincekovo – u izvođenju PP pajdaša. Da slijedi onaj treći dio ne treba naglašavati, a to je pjesma do duboko u noć (a pjevati se ne može gladan ni žedan. (D.Kozina)


22 županija

broj 482 / 29. siječanj 2013.

poljoprivreda

mala burza radnih mjesta Hrvatski zavod za zapošljavanje • Područna služba Krapina Ispostava Donja Stubica Autoprijevoz, trgovina i niskogradnja "Bosak", Gornja Stubica, Matije Gupca 17a 1 KONOBAR/KONOBARICA Uvjeti: razina obrazovanja: završena osnovna škola, srednja škola 3 godine, vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na mobitel: 092 1074929, rad u caffe baru "MB" Gornja Stubica, rok prijave: 31.1.2013 STOLARIJA-DRVO-INTERIJER POZAIĆ Marija Bistrica, Selnica 42/B 1 STOLAR/STOLARICA Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: najava na mobitel: 091 5533864, rok prijave: 30.1.2013 Ispostava Krapina Zavod za prostorno uređenje KZŽ Krapina, Magistratska ulica 1 1 STRUČNI SURADNIK ZA INFORMACIJSKI SUSTAV PROSTORNOG UREĐENJA (M/Ž) Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, vrsta ugovora: neodređeno - novootvoreni posao, način javljanja: pismena zamolba: Magistratska 1, 49000 Krapina, obvezni probni rad od 3, magistar geografije - smjer Geografski informacijski sustavi, 1 godina radnog staža u struci. Rok prijave: 31.1.2013 Osnovna Škola Đurmanec Đurmanec, Đurmanec bb 1 UČITELJ ENGLESKOG JEZIKA/ UČITELJICA ENGLESKOG JEZIKA Uvjeti: mjesto rada Putkovec, razina obrazovanja: fakultet, radno vrijeme 8 sati tjedno, vrsta ugovora: određeno - novootvoreni posao, način javljanja: pismena zamolba: Đurmanec bb, Đurmanec 49225, rok prijave: 31.1.2013 MOZAIK KNJIGA d.o.o. za nakladničku djelatnost, Zagreb, Savska 66 10 ZASTUPNIKA/ZASTUPNICA DIREKTNE PRODAJE Uvjeti: mjesto rada: Krapinsko-zagorska županija, razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: određeno - novootvoreni posao ili ugovor o djelu, radno vrijeme: puno ili nepuno, način javljanja: e-mailom: nada.lovrencic@gmail. com, rok prijave: 31.1.2013 Srednja škola Krapina Krapina, Šetalište hrv. nar. preporoda 6 1 NASTAVNIK/NASTAVNICA POLITIKE I GOSPODARSTVA Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: osobni dolazak ili pismena zamolba: Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 6, Krapina, rok prijave: 29.1.2013 Ispostava Pregrada MINI MLJEKARA - VERONIKA d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo Desinić, Put Matije Gupca 5 3 GRAĐEVINSKA RADNIKA (M/Ž) Uvjeti: razina obrazovanja: završena osnovna škola, srednja škola 3 godine, vozački ispit: B , vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na telefon: 049 343731, mobitel: 091 8930163, pismena zamolba: Put Matije Gupca 5, Desinić, e-mailom: zvonko@veronika.hr, rok prijave: 30.1.2013 KUNŠTEK - PROMET d.o.o. za trgovinu i usluge, Hum na Sutli, Hum na Sutli 160 1 KONOBAR/KONOBARICA Uvjeti: razina obrazovanja: završena osnovna škola, srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: određeno - novootvoreni posao, način javljanja: najava na telefon: 049 341245, mobitel: 098 287129, rok prijave: 31.1.2013 POLJOPRIVREDNA - MLJEKARSKA ZADRUGA ZAGORKA, Zag. Sela, Miljana 120 3 POLJOPRIVREDNA TEHNIČARA M/Ž Uvjeti: mjesto rada Desinić, razina obrazovanja: srednja škola 4 godine, vozački ispit: B, vrsta ugovora: određeno - novootvoreni posao, način javljanja: pismena zamolba: Put Matije Gupca 5, Desinić, e-mailom: zvonko@veronika.hr, rok prijave: 30.1.2013 MINI MLJEKARA - VERONIKA d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo Desinić, Put Matije Gupca 5 6 PRODAVAČA/PRODAVAČICA Uvjeti: mjesto rada Jastrebarsko, razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, vozački ispit: B , vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na telefon: 049 343731, mobitel: 091 8930163, pismena zamolba: Put Matije Gupca 5, Desinić, e-mailom: zvonko@veronika.hr, rok prijave: 30.1.2013 'TABOR' poduzeće za projektiranje i građevinarstvo, Desinić, Petra Hohnjeca 4 1 ARHITEKT (M/Ž) Uvjeti: mjesto rada Zagreb, razina obrazovanja: fakultet, potrebno napredno poznavanje informatike, bez radnog iskustva, vozački ispit: B, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: e-mailom: tabor@ kr.t-com.hr, sve faze projektiranja i snimanje postojećih stanja, obavezno znanje rada na računalu (Arhicad, Autocad, Office paket) i vozačka B kategorije. Rok prijave: 1.2.2013 Ispostava Zabok Društvo multiple skleroze KZŽ Zabok, Trg D. Domjanića 6 1 ASISTENT/ ASISTENTICA ZA POMOĆ

OBOLJELIMA OD MULTIPLA SKLEROZE Uvjeti: mjesto rada Kraljevec na Sutli, razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: pismena zamolba: Trg D. Domjanića 6, Zabok, potreban položen tečaj za njegovatelja, rok prijave: 29.1.2013 1 KUĆNA POMOĆNICA/POMOĆNIK Uvjeti: razina obrazovanja: završena osnovna škola, srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vozački ispit: B , vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: pismena zamolba: Trg D. Domjanića 6, Zabok, rok za podnošenje prijave: 29.1.2013 1 VOZAČ/DOSTAVLJAČ/DOSTAVLJAČICA Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vozački ispit: B , vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: pismena zamolba: Trg D. Domjanića 6, Zabok, rok prijave: 29.1.2013 Auspuh-auto Šoprek Zabok, Dubrava Zabočka bb 1 AUTOMEHANIČAR/AUTOMEHANIČARKA Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, vrsta ugovora: neodređeno - novootvoreni posao, način javljanja: e-mailom: soprek@gmail.com, rok za podnošenje prijave: 29.1.2013 FERROSTIL MONT d.o.o. za usluge Zagreb, Zadarska 77 3 BRAVARA/BRAVARICE-ZAVARIVAČA/ZAVARIVAČICE- MONTERA/MONTERKE Uvjeti: mjesto rada Zabok, razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, potrebno radno iskustvo: 24 mj., vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na telefon: 049 588804, e-mailom: ivan. herceg@ferrostilmont.hr, prednost: dozvola za rad na visini, MIG/REL, rok prijave: 31.1.2013 1 DJELATNIK/DJELATNICA NA RAZRADI RADIONIČKE DOKUMENTACIJE Uvjeti: mjesto rada Zabok, razina obrazovanja: fakultet, potrebno radno iskustvo: 24 mj., vozački ispit: B, vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na telefon: 049 588870, e-mailom: kristina.jerkovic@ferrostilmont.hr, u obzir dolazi i dipl. inž. građevine, iskustvo na poslovima razrade dok. čelične konstrukcije, znanje engleskog jezika, stručni ispit nije uvjet. Rok prijave: 28.2.2013 1 PRAVNIK / PRAVNICA Uvjeti: mjesto rada Zabok, razina obrazovanja: fakultet, potrebno radno iskustvo: 24 mj., vozački ispit: B, vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na telefon: 049 588870, e-mailom: kristina.jerkovic@ferrostilmont.hr, davanje pravnih mišljenja, izrada ugovora, odluka, pravilnika, uvjet znanje jednog stranog jezika (njemački i engleski), napredno znanje Microsoft office paketa. Rok prijave: 31.1.2013 1 VODITELJ/VODITELJICA GRADILIŠTA Uvjeti: mjesto rada Zabok, razina obrazovanja: fakultet, potrebno napredno poznavanje informatike, potrebno radno iskustvo: 120 mj., vozački ispit: B, vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na telefon: 049 588870, e-mailom: ivan.puljek@ ferrostilmont.hr, položen stručni ispit, potrebna informatička znanja: Microsoft project. Rok prijave: 28.2.2013 Trgovina, ugostiteljstvo i usluge I-M promet vl. I. Ocvirek, Konjščina, Krapina selo bb 1 KONOBAR M/Ž Uvjeti: mjesto rada Bedekovčina, razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na mobitel: 098 250776, rok prijave: 9.2.2013 Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Belošević Zlatko, Zabok, Grabrovec 4 1 PROJEKTANT/PROJEKTANTICA Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, potrebno napredno poznavanje informatike, bez radnog iskustva, vozački ispit: B, vrsta ugovora: neodređeno - novootvoreni posao, način javljanja: e-mailom: belosevic.zlatko@kr.t-com.hr, uvjet za sufinanciranje zapošljavanja mladih osoba bez radnog staža, rok prijave: 29.1.2013 Proizvodnja i održavanje alatnih strojeva vl. Marijan Hrastinski, Zabok, Martinišće 84a 1 STROJOBRAVAR/STROJOBRAVARICA Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, vozački ispit: B, vrsta ugovora: određeno - povećani opseg posla, način javljanja: najava na telefon: 049 237269, mobitel: 098 713269, u obzir dolaze i zanimanja bravar, zavarivač, potrebno znanje TIG, elektro i CO2 zavarivanje, radno iskustvo prednost, ali nije uvjet. Rok prijave: 31.1.2013 MDK građevinar, trgovina, usluge i poljoprivreda vl. Dragutin Pavlinić, Veliko Trgovišće, Dubrovčan 3b 1 ŠUMARSKI TEHNIČAR/ ŠUMARSKA TEHNIČARKA Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 4 godine, vozački ispit: B , vrsta ugovora: neodređeno - novootvoreni posao, način javljanja: osobni dolazak: Dubrovčan 3 b, najava na telefon: 049 237395, mobitel: 091 5888864, emailom: ured@mdk.hr, poželjno radno iskustvo, rok prijave: 10.3.2013 DEKOR d.o.o., Zabok, K. Š. Đalskog 27/1 1 TEHNOLOG/ TEHNOLOGINJA POVRŠINSKE OBRADE METALA I GALVANIZACIJE Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 4 godine, viša ili prvostupanjska, strani jezici: engleski jezik, njemački jezik, potrebno poznavanje osnova informatike, potrebno radno iskustvo: 12 mj., vozački ispit: B, vrsta ugovo-

www. hzz.hr

SAVJETI NAŠIH AGRONOMA

Tekst pripremio: Mladen Kantoci, dipl. ing. agr.

ra: određeno - novootvoreni posao, način javljanja: pismena zamolba: Ulica K. Š. Đalskog 27/1, Zabok, e-mailom: zarkomiljan@strazaplastika.hr, rok prijave: 31.1.2013 Osnovna škola Stjepana Radića Brest. Orehovički, Brestovec Orehovički 40 1 UČITELJ/UČITELJICA FIZIKE Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, radno vrijeme 16 sati tjedno, vrsta ugovora: određeno - zamjena, način javljanja: pismena zamolba: Brestovec Orehovički 40, rok prijave: 30.1.2013 1 UČITELJ/UČITELJICA GLAZBENE KULTURE Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, vrsta ugovora: neodređeno - upražnjeni posao, način javljanja: pismena zamolba: Brestovec Orehovički 40, rok prijave: 30.1.2013 GRAWE Hrvatska osiguravajuće d.d. Zagreb, Ulica grada Vukovara 5 2 ZASTUPNIKA OSIGURANJA M/Ž Uvjeti: mjesto rada Zabok, razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, vrsta ugovora: neodređeno - novootvoreni posao, način javljanja: e-mailom: lidija.pek@grawe.hr, rok prijave: 31.3.2013 Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog, Zabok, Đački Put 1 1 DEFEKTOLOG (M/Ž) Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: pismena zamolba: Đački Put 1, 49210 Zabok, rok prijave: 31.1.2013 1 PEDAGOG (M/Ž) Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: pismena zamolba: Đački Put 1, 49210 Zabok, rok prijave: 31.1.2013 1 PSIHOLOG (M/Ž) Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: pismena zamolba: Đački Put 1, 49210 Zabok, rok prijave: 31.1.2013 1 UČITELJ/UČITELJICA HRVATSKOG JEZIKA Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: pismena zamolba: Đački Put 1, 49210 Zabok, rok prijave: 31.1.2013 1 UČITELJ/UČITELJICA MATEMATIKE Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: pismena zamolba: Đački Put 1, 49210 Zabok, rok prijave: 31.1.2013 1 UČITELJ/UČITELJICA NJEMAČKOG JEZIKA Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: pismena zamolba: Đački Put 1, 49210 Zabok, rok prijave: 31.1.2013 2 UČITELJA/UČITELJICE RAZREDNE NASTAVE Uvjeti: razina obrazovanja: fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: pismena zamolba: Đački Put 1, 49210 Zabok, rok prijave: 31.1.2013 Ispostava Zlatar Udruga invalida Zlatar Zlatar, Braće Radića 23 1 ADMINISTRATOR (M/Ž)-JAVNI RADOVI Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: određeno - sezonski posao, način javljanja: najava na mobitel: 099 8096766, rok prijave: 29.1.2013 1 RADNIK ZA POMOĆ U KUĆI (M/Ž) - JAVNI RADOVI Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: određeno - sezonski posao, način javljanja: najava na telefon: 049 467696, mobitel: 099 8096766, rok prijave: 29.1.2013 1 VOZAČ (M/Ž)- JAVNI RADOVI Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: određeno - sezonski posao, način javljanja: najava na mobitel: 099 8096766, vozački ispit: B i C kategorije, rok prijave: 29.1.2013 ALSTROJ-BM d.o.o. za proizvodnju i usluge, Belec, Belec 53 1 GLODAČ/KOVINOTOKAR (M/Ž) Uvjeti: razina obrazovanja: srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, potrebno radno iskustvo: 24 mj., vrsta ugovora: neodređeno novootvoreni posao, način javljanja: najava na mobitel: 099 4150199, rok prijave: 14.2.2013 Trgovina, ugostiteljstvo i usluge I-M promet vl. Ivica Ocvirek, Konjščina, Krapina selo bb 2 KONOBARA/ICE Uvjeti: mjesto rada Zlatar, razina obrazovanja: završena osnovna škola, srednja škola 3 godine, srednja škola 4 godine, vrsta ugovora: neodređeno - upražnjeni posao, način javljanja: najava na mobitel: 098 250776, kontakt kandidata sa poslodavcem – osobno - prethodna najava telefonom. Rok prijave: 13.2.2013 MIKOM d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge, Zlatar-Bistrica Silvija Strahimira Kranjčevića 8 1 DIPLOMIRANI INŽ. ELEKTROTEHNIKE (M/Ž) Uvjeti: razina obrazovanja: viša ili prvostupanjska, fakultet, bez radnog iskustva, vrsta ugovora: stručno osposobljavanje za rad, način javljanja: najava na telefon: 049 462034, emailom: mikom@mikom.hr, strani jezik: engleski, informatička znanja. Rok prijave: 31.1.2013

Prihrana ozime pšenice i ječma U

tehnologiji proizvodnje ozimih strnih žitarica (pšenica, ječam, raž, tritikale) prihrana biljaka predstavlja vrlo važnu, ako ne i najvažniju agrotehničku mjeru. U našim uvjetima ona u prosječnim godinama treba biti obavljena u vremenu od polovice veljače do početka mjeseca ožujka. Suho vrijeme tijekom ljeta i jeseni pogodovalo je ranijoj berbi kukuruza pa je sjetva ozimih strnih žita obavljena u optimalnom roku. Nakon sjetve povoljan raspored oborina pogodovao je brzom i dobrom nicanju biljaka tako da su biljke uspješno ušle u fazu busanja. Ako uzmemo u obzir da je oborina bilo dovoljno te da je bilo dosta snijega koji je djelomičnim topljenjem pogodovao ispiranju dušika u dublje slojeve te da će vjerojatno biti još oborina do prihrane, onda ovu mjeru nikako nije preporučljivo propustiti i treba je obaviti pravovremeno. Periodi hladnih noći sa niskim temperaturama i dnevnom temperaturom oko 0°C pogodni su za prihranu ozimih žitarica. Snježni pokrivač koji je prekrio polja svojom niskom vodljivošću efikasno štiti usjeve od niskih zimskih temperatura koje su ispod snijega i 3 do

8°C više nego temperature vanjske atmosfere. Zimska prihrana, pogotovo u veljači kada su žitarice u stadiju mirovanja, više je nego dobra za daljnji rast. Zatopljenjem krajem veljače dolazi do kretanja vegetacije i zbog toga je u to vrijeme iznimno važno obaviti prihranu ozimina. Neprihranjena pšenica i ječam sporije ulaze u fazu vlatanja i tijekom mjeseca ožujka može doći do uginuća biljaka na temperaturi od -3 do-5° C. Zato se ozimoj prihrani pridaje veliki značaj. Ukoliko se ozimi usjevi prihrane pravovremeno, biljke će ojačati i temperature od minus pet stupnjeva im ne mogu naštetiti. Dokazano je da su prinosi veći kada se prihrana obavlja u dva navrata i to po slijedećem modelu: 60 % potrebne količine gnojiva unosi se u periodu veljača-ožujak, a 40% se dodaje početkom travnja s počekom kretanja vegetacije, odnosno početkom faze vlatanja. Za prvu prihranu ozime pšenice u većini slučajeva biti će dovoljno 40 kg dušika na hektar što odgovara količini od 150 kg KAN-a

Iz ponude izdvajamo:

po hektaru. Druga prihrana počinje kada su biljke visine nekih 15 centimetara što se obično dešava početkom travnja. Okvirne količine za drugu prihranu su od 100 do 150 kg KAN-a po hektaru. Za ozimi ječam, raž i tritikale količine dušika se smanjuju. Prvu zimsku prihranu treba obaviti ujutro dok je zemljište još smrznuto ili ako ima snijega čija debljina ne prelazi desetak centimetara. Topljenje snijega pomoći će unošenju gnojiva u zonu korijenja te će gubici isparavanjem dušika biti manji. Mineralno gnojivo je poželjno primijeniti rasipačima gnojiva jer je doziranje ravnomjerno po površini zemljišta što je jako bitno. Ukoliko se u nekom dijelu njive nabaca više gnojiva može doći do polijeganja usjeva posebno ako se radi o gustom sklopu. Polijeganje je posebno problematično jer se mijenja svjetlosni režim čime se negativno djeluje na fotosintezu. Negativne posljedice polijeganje se nadalje očituju i u jačem napadu bolesti i štetnika i slabijoj kvaliteti zrnja.

KAN (27%) 25 kg Modro ulje 1 L Drveni briket 7,5 kg

80,00 kn 49,99 kn 11,99 kn

ZABOK

ZABOK, 103. Brigade br. 108

ZABOK, 103. Brigade br. 108

Sadnice voćaka Sadnice ukrasnog drveća i grmova Supstrati za sadnju

Ukrasne tegle i lonci Organska i mineralna gnojiva Stručni savjeti oko sadnje


vodič

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Blaževo u Krušljevom Selu

23

vodič

KRUŠLJEVO SELO - Po sedmi put tradicionalno, udruga „Petrože-Krušljevo Selo“ obilježava manifestaciju „Blaževo“, 3. veljače u kapeli Sv. Petra i Pavla..Domaćini ove manifestacije su „Petrovske rože“ i „Štrumfovi“-sekciju za djecu i mlade koja u sklopu Mreže udruga ZAGOR provodi županijski program za mlade.Tradicionalno, prije samog programa slijedi misa u 16 sati koju će predvoditi vlč.Dragutin Bosnar.Na toj će se misi prema tradiciji našeg kraja blagosloviti jabuke i grla. (zl)

krapina

gornja stubica

imendani

Gastro patrola restoran

Maxxx, Roses designer outlet

Restoran Maxxx, prostrani restoran koji se nalazi u Roses Designer Outletu. Restoran ima stotinjak sjedećih mjesta koji se prostorno nadovezuje na dječju igraonicu. Maxxx Vam nudi izbor gotovih jela, vikend ručkove za cijelu obitelj, domaća jela, jela s roštilja, pizze te jela prilagođena djeci. • Dnevna ponuda gableca • Organiziranje proslava • Catering • Dječji rođendani Maxxximalno velike porcije po Maxxximalno niskim cijenama Vrankovec 1, Sv. Križ Začretje, Tel: 385 49 227 002, Fax: 385 49 227 055, Gsm: 385 99 7383 300 e-mail: davor.kalas@maxxx-worldwide.com

muzej krapinskih neandertalaca 049 371 491 www.mhz.hr radno vrijeme Od 2. studenog do kraja veljače: 9 – 17 sati, zadnji ulaz u muzej - u 16 sati (vikendom) Ožujak i listopad Od 9 – 18 sati (zadnji ulazak u 17 sati) u tjednu i vikendom Ponedjeljkom, 1. siječnja, na Uskrs, 1. studenog, 25. i 26. prosinca

muzej seljačkih buna 049 587 881 suvenirnica: 049 587 889 radno vrijeme Od 1. listopada do 31. ožujka svaki dan od 9 - 17 h Zatvoreno: 1. siječanj, na Uskrs, 1. studeni, 25. i 26. prosinac

klanjec

valerija

sv. križ začretje galerija antuna augustinčića 049 550 343

STARA ŠKOLA Mirkovec 16, Sv. Križ Začretje T: +385 (0)49 228 091 F: +385 (0)49 228 904 E: info@stara-skola.hr www.stara-skola.hr

Provjerite zašto smo jedan od 100 vodećih restorana u Hrvatskoj. ( PRATITE NAS NA FACEBOOKU I NAŠOJ WEB STRANICI )

turizam i ugostiteljstvo

Zelenjak

dvorac začretje 098 171 11 18 mfloegel@pharma.hr Posjet uz prethodnu najavu

radno vrijeme Od 1. listopada do 31. ožujka svaki dan osim ponedjeljka od 9 - 15 sati Zatvoreno: 1. siječanj, na Uskrs, 1. studeni, 25. i 26. prosinca

zabok

jeste li znali? muzej “staro selo”

Risvica 1, Kumrovec, tel/fax: 049 550 747 www.zelenjak.com

etno zbirka “zagorska hiža” 049 221 308 099 693 87 18 Posjet uz prethodnu najavu

pregrada

Posjetite naš dvorac Mihanović gdje smo za Vas pripremili posebnu ponudu laganih jela od povrća. Opustite se i uz cvrkut ptica uživajte na prekrasnoj terasi s pogledom na zagorske brege. tradicijski turizam

Majsecov mlin

Obrtnička 47, 49240 Donja Stubica 049 288 092, 091 7666 234 e-mail: majsecov.mlin@gmail.com

Mise

marija bistrica

049 225 830 radno vrijeme Od 1. studenog do kraja veljače svaki dan od 9 – 16 sati. ožujak i listopad Tijekom tjedna Muzej radi od 9 – 16 sati , a vikendom (subota i nedjelja) od 9 -18 sati.

desinić

Tradicijski turizam Majsecov mlin u Donjoj Stubici ambijentalna je vrijednost i ljepota osebujnog zagorskog prostora. Svakodnevno, od 9 do 23 sata, nudimo Vam domaće zagorske specijalitete, jela po narudžbi i jela s roštilja te domaću kapljicu. Tradicijski opg proizvodi, domaća jela, samo su neki od razloga zašto ovo vrijedi posjetiti. Vidimo se u Majsecovom mlinu!

• ponedjeljak –  petak 10:30 i 18:00 sati • subota (u vrijeme hodočašća) 11:00 i 18:00 sati • nedjelja i blagdani 7:30, 9:00, 11:00 i 18:00 sati

Ime Valerija je latinskog porijekla i ima značenje: “jaka”, “zdrava”. Većina osoba koje se zovu Valerija žitelji su Zagreba (ukupno preko dvjesto), Osijeka (pedesetak) te Rijeke (četrdesetak).

kumrovec

“Zelenjak” je izletište i mali obiteljski hotel, ugodan objekt primjeren za poslovne susrete, obiteljske ručkove i razne svečanosti među kojima svakako i svadbene svečanosti do 200 osoba s gastro ponudom na temelju sačuvane tradicije zagorske kuhinje.

Ljudevita Gaja 4, Tuheljske Toplice 49215, tel:049 203 000, www.terme-tuhelj.hr

Utorak, 29. siječanj Valerija, Zdeslav Srijeda, 30. siječanj Gordana, Darinka Četvrtak, 31. siječanj Marcela, Viktor Veljača Petak, 1. veljače Brigita, Sever Subota, 2. veljače Svijećnica, Marijan Nedjelja, 3. veljače Blaž, Vlaho Ponedjeljak, 4. veljače Andrija, Veronika Jeruzalemska

muzej grada pregrade “dr. zlatko dragutin tuđina” 049 376 122 radno vrijeme Utorak, četvrtak, petak od 8 do 15 sati; srijeda od 12 do 20 sati; subotom, nedjeljom i praznikom od 9 do 13 sati; ponedjeljkom zatvoreno.

dvor veliki tabor 049 374 951 Listopad i ožujak: Radnim danom, osim ponedjeljka: 9 16 sati (zadnji ulaz u muzej u 15 sati) Subotom, nedjeljom i praznikom: 9 - 17 sati (zadnji ulaz u muzej u 16 sati) Od 1. studenog do kraja veljače Od 9 - 16 sati (zadnji ulaz u muzej u 15 sati)Zatvoreno: 1. siječanj, na Uskrs, 1. studeni, 25. i 26. prosinac

Da štakor može izdržati bez vode dulje od deve. Da su psi spomenuti 14 puta u Bibliji, lavovi 55 puta, ali domaće mačke nisu ni jednom spomenute. Da postoji oko 73 000 vrsti paukova.


24 panorama

broj 482 / 29. siječanj 2013.

panorama Božici Breber nagrada za moderne jaslice

Izložba mlade studentice Ivane Siketić bedekovčina – Protekle subote fm sdp-a Bedekovčina

organizirao je prvu samostalnu izložbu slika mlade i perspektivne studentice Likovne akademije Ivane Siketić. Izložba je postavljena u prostoriji nk Tondacha u Bedekovčini. Izložba je bila prodajno/humanitarnog karaktera, a nazočili su brojni gosti od kojih su se neki odlučili i za kupnju slike. (zl)

galina: publika s one prave zabav

PJEVAČ I ZABAVLJAČ: Juraj Galina od malih je nogu zaljubljenik u glazbu, a danas je poznat

Suradnja s kraljem zabavne glazbe Draženom Zečić posljednja je novos Pjesma Ako ikad odeš ti izaći će pred Valentinovo, a pjevač je samo za n bumima surađivao sa brojnim pjevačima, Marinom Tomašević, Duškom Lokinom,Irenom Kušec-Kovinčić, Kvartetom Gubec itd.S grupom Banana iz Zadra došlo je do suradnje zahvaljujući mom poznanstvu s Marinom Seko koji je klavijaturista te grupe.Vrlo sam sretan i ponosan što gostujem na njihovom albumu "Živi danas" uz Mladena Grdovića, Dražena Zečića i E.J. Matešića (Plava Trava Zaborava).Eto,ovo je još jedan dokaz da sam na pravom putu.

božica s mentoricom

brestovec orehovički - 'Čudesni svijet zagorskih jaslica i angeljeka', Županijska izložba jaslica i anđela, koju je pripremila Udruga «Angeljeki» priređena je početkom siječnja 2013. godine u oš Brestovec Orehovički. Posjetitelji su bili oduševljeni ljepotom i originalnošću izloženih radova. Već peti put organizirana izložba na temu Jaslica protezala se kroz četiri učionice i moglo se pogledati stotinjak jaslica i anđela izrađenih od različitih materijala. Za ovogodišnju izložbu osim iz Brestovca Orehovečkog pristigle su jaslice i iz osnovnih škola Mihovljan, Mače, Radoboj, Petrovsko, Bedekovčina, Marija Bistrica, Gornja Stubica, Veliko Trgovišće, iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednje škole

Bedekovčina, Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, oš pri specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i ostali pojedinci umjetnici. 11.siječnja 2013. je upriličeno svečano zatvaranje izložbe i dodjela nagrada radovima na temu jaslica i anđela koju organizira Udruga „Angeljeki“ u sklopu manifestacije Betlehem Orehovički kojoj je ovo već 13. godina postojanja. Nagrada se je dodjeljivala u kategoriji tradicionalnih i modernih jaslica. Ana i Petra Škrlec su dobile nagradu za tradicionalan prikaz jaslica, a za prikaz modernih jaslica nagradu je dobila Božica Breber, učenica 4. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod mentorstvom dr.art. Mirjane d. h. Smolić. (zl)

nagrađeni rad božice breber

Predavanje o dijabetesu konjščina - Povodom skorašnjeg Dana bolesnika koji se obilježava 11. veljače, Udruga umirovljenika Konjščina organizira predavanje o dijabetesu. O toj će bolesti, uz edukaciju o prehrani, govoriti patronažne se-

stre Barica Lugarić i Vesna Miroić, a na kraju će nazočni moći izmjeriti besplatno šećer u krvi. Predavanje će se u srijedu, 30. siječnja s početkom u 17 sati u prostorima Srednje škole Konjščina.(zl)

Maja Šimunić ZABOK

ZL: Juraj, za početak, da podsjetimo malo naše čitatelje kako je počeo tvoj glazbeni put? galina: Počeci moje pjevačke karijere ne razlikuju se previše od glazbenih početaka drugih pjevača. Počeo sam pjevati već od malih nogu.Zavolio sam glazbu vrlo rano, počeo aktivno pratiti tadašnju estradnu scenu, a u petom razredu osnovne škole sam se učlanio u KUD "Marof".Tamo sam djelovao osam godina kao član tamburaške sekcije te sam u tom razdoblju marljivo prikupljao iskustvo nastupanja pred publikom i stjecao samopouzdanje.Nakon toga, svirao sam i pjevao s raznim bendovima,uglavnom po popularnim veselicama, svadbama i sličnim događanjima. Izuzetno sam sretan što me danas publika doživljava i kao pjevača i kao dobrog zabavljača. ZL: Iza tebe su brojni nastupi. Možeš li izdvojiti neki koji ti je posebno drag

ili neki uz koji te vežu posebna sjećanja? galina: Budući da sam izdao dva nosača zvuka u Croatia Recordsu pod nazivima "Na srce mi pokucaj" i "Putovanja", bilo je puno nastupa na renomiranim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Izdvojio bih festival "Zlatne žice Slavonije", festival zabavne glazbe "Zadar 2010",televizijsku emisiju "Lijepom Našom" itd.Bilo je dosta koncerata s legendama hrvatske zabavne glazbe po cijeloj Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji.Sa svojim pratećim bendom Arena odradio sam dosta samostalnih koncerata.Teško je izdvojiti bilo koji, jer ja svaki nastup doživljavam kao jedan od najboljih i uvijek pokušavam dati sve od sebe. Tu pozitivnu energiju publika uvijek prepozna. ZL: Snimio si i mnoge autorske skladbe, a započeo si i suradnju s grupom Banana koja je naišla na odlične odjeke u javnosti. Kako je započela ta suradnja? Galina: Na svojim sam al-

ZL: Pjesma Vrata otključaj, snimljena upravo s grupom Banana, postala je zaista hit. Jesi li to očekivao?

galina:

Moram priznati da nisam očekivao da će pjesma "Vrata otključaj" doći tako brzo do publike.No,sa druge strane vjerovali smo u tu pjesmu zbog činjenice da takvih pjesama baš i nema na hrvatskoj estradi.Dobra pjesma popraćena sa spotom,dobitna je


panorama

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Novi spot mlade nade JR August održao je promociju svog novog spota u zabočkoj Zelenoj dvorani gdje su se okupili brojni prijatelji i ljubitelji njegove glazbe.

se zaželjela vne glazbe!

t kao vrstan glazbenik čije pjesme postaju pravi hitovi

Besplatna kultura Posljednjeg petka u mjesecu siječnju održana je manifestacija Noć muzeja. Vrata većine zagorskih galerija i muzeja bila su otvorena za posjetitelje, a ulaz se nije naplaćivao. Tradicionalno, najposjećeniji je bio Muzej krapinskih neandertalaca.

Predstava 'Ugledni gost' Fadila Hadžića krapinske toplice - U

st u karijeri Juraja Galine. naše čitatelje otkrio stihove pjesme.

galina: Upravo ovih dana boravim u studiju Igora Ivanovića gdje snimam svoj novi aktualni singl "Ako ikad odeš ti".Glazbu za tu pjesmu napisao je Dražen Zečić, tekst Bratislav Zlatanović dok aranžman potpisuje Marin Seko. Pjesma je ljubavne tematike, a Vama ću ekskluzivno otkriti i dio refrena:"Ako ikad odeš ti,bilo gdje i bilo s kim,znaš da ne bi mogao to preživjeti..zato nek mi oproste, ove tvoje suze sve, svakom od njih samo još više volim te". kombinacija.

ZL: Po tvome mišljenju, kakvo je stanje na hrvatskoj glazbenoj sceni? Je li dobro što se pojavljuje toliko mladih izvođača? galina: Vrlo teško mi je ocijeniti hrvatsku glazbenu scenu, no primijetio sam da se publika zaželjela one prave zabavne glazbe.Kao primjer navodim činjenicu da se sve više klapa orijentira na popularnu zabavnu glazbu. Što se tiče mladih izvođača i bendova, posebice ovih sa našeg domaćeg podneblja vrlo sam zadovoljan. Imamo puno talentiranih pjevača,pjevačica i bendova koji se na sreću mogu dokazati na festivalu "Pjesmom do srca", kojeg organizira radio "Kaj" i "Kajscena", te se na taj način mogu predstaviti široj publici. I ja sam na tom festivalu započeo svoj glazbeni put. Ovim putem im se zahvaljujem. juraj pred valentinovo izdaje novu skladbu

ZL: Ti si krenuo u suradnju s poznatim izvođačem Draženom Zečićem te snimaš novi singl. Reci nam nešto o samoj pjesmi i kada će se moći čuti? galina: Upravo ovih dana boravim u studiju Igora Ivanovića gdje snimam svoj novi aktualni singl "Ako ikad odeš ti".Glazbu za tu pjesmu napisao je Dražen Zečić, tekst Bratislav

Zlatanović dok aranžman potpisuje Marin Seko.Pjesma je ljubavne tematike, a Vama ću ekskluzivno otkriti i dio refrena:"Ako ikad odeš ti,bilo gdje i bilo s kim,znaš da ne bi mogao to preživjeti..zato nek mi oproste, ove tvoje suze sve, svakom od njih samo još više volim te". Pjesma će ugledati svjetlo dana uoči Valentinova, a planiram za nju snimiti i spot.

ZL: Planova za budućnost, pretpostavljam, ima na pretek? galina: Planova imam stvarno puno, pa čak i energije( smijeh). Dakle,uskoro s pjesmom "Ako ikad odeš ti" najavljujem rad na svom trećem albumu.Drago mi je što sam napokon pronašao ekipu koja mi stvaralački jako odgovara.Dražen Zečić, Bratislav Zlatanović,Marin Seko,Zorica Andrijašević Donna, Karlo Antolković i drugi, uz produkciju Igora Ivanovića, garancija su mi da ću imati vrlo dobar album zabavne glazbe. Namjera mi je ove godine imati puno samostalnih koncerata sa svojom pratećom grupom Arena, koja broji četiri odlična glazbenika, a od nedavno nam se pridružila i vrlo dobra pjevačica Tina.Uskoro planiram napraviti i jednu mini turneju po Zagorju s svojim dragim prijateljima pjevačima i raznim zabavljačima.Dragi čitatelji,vidimo se uskoro u Vašem mjestu! Moje aktivnosti možete pratiti i na Facebook-u na mojoj službenoj stranici.

25

fotografija iz predstave ugledni gost

Domu kulture u Krapinskim Toplicama 31. siječnja u 20 sati održat će se predstava renomiranog hrvatskog dramaturga Fadila Hadžića, Ugledni gost. Svoj je dolazak potrebno najaviti na broj telefona gospodina Ernesta Svažića 099/232-1066 ili na e-mail info@ krapinsketoplice. net najkasnije do 30. siječnja u 15 sati. Uloge igraju Snježana LančićPrpić i Milorad Bunčić. (zl)

1573.-2013.


26 panorama

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Bok škvadra! Ja sam Kitty i kao što vidite, prava sam pozerica. Stara sam tek nekoliko mjeseci i tražim topli dom. Voljela bih biti kućna maca.Kontakt za udomljavanje svih mačaka je 099/241-7462 ili 049/234-908

▶ Poklanjaju tri kujice, stare 2 mjeseca, očišćene od unutarnjih i vanjskih parazita, majka američki staford,otac mješanac mađarska vižla-irski seter. Mogućnost obilaska štenaca prije udomljavanja. Javiti se na broj 095 921 43 65 ili 099 41 40 430, mail: jelenaj03@hotmail.com.

psić aris

kujica lindy

Fašničko ludilo u Fio showu Maškare ća mogu, maškare... Pjevušit će se uskoro na gradskim trgovima. No u Fio show maškare su došle malo ranije. Naime, ekipu ove zabavne tv emisije posjetilo je vodstvo Samoborskog fašnika koji će se održati od 1. do 12. veljače. Osim maskiranih vladara Samoborskog fašnika, gledatelje pred malim ekranima Fio showa zabavljala je grupa Dinacordi. Naravno, tu su bile i standardne rubrike poput rubrike zdravlja kralja češnjaka, ali i razni smiješni skečevi i jinglovi. Naravno, u pauzama smo mogli vidjeti spotove poznatih izvođača koji su bili gosti Fio showa ili će tek biti. (M.Šimunić)

Pepi

udomite nas!

grupa dinacordi bila je zadužena za glazbu

Pepi

Bok ljudi mi smo Aris i Lindy i tražimo si dom, biti ćemo maleni rastom, pošto nam je mama veličine jazavčara (križanka krvoslijeda),stari smo dva mjeseca i idealni sam za djecu, stan, dvorište...naš vlasnik i mama teško žive ali on nam je ipak dao priliku da si nađemo dom... imate li koga za nas? kontakt 098 160 92 06 psići su pravi ljepotani

Poklanjaju se slatki i umiljati psići! Kontakt na broj telefona 0958290906.

Ne kupujte životinje. Udomite ih. Štene staro dva mjeseca, bačeno negdje na području Hraščine traži novog i dobrog vlasnika koji će mu pružiti malo topline i hrane. Čuvaju ga veterinari u ambulanti u Zlataru. Želite li udomiti ovog crnog psića, nazovite 049 46 61 11. Novi Kazneni zakon ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom Zakonu, već umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisuje da 'Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.' Kazna za mučenje (i ubijanje) životinja iz koristoljublja povećana je s kazne zatvora do jedne godine na kaznu zatvora do dvije godine, dok je kazna zatvora do tri mjeseca za onog tko 'iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme' povećana na kaznu zatvora do šest mjeseci", navodi udruga Prijatelji životinja.

gosti su bili i maskirano vodstvo samoborskog fašnika

kud ''Dragutin Domjanić''

Adamovec nastupio u Mariji Bistrici MARIJA BISTRICA - Nekolicina plesača kud-a ''Dragutin Domjanić'' iz Adamovca, pleše i u kud-u ''Laz'', te su krajem prošle godine nastupili na tradicionalnom koncertu kud-a ''Laz'' u Domu kulture u Mariji Bistrici. Upravo je nakon toga koncerta dogovoren nastup i kud-a iz Adamovca, koji se trebao održati još u nedjelju 13. siječnja. No, toga dana bilo je nemoguće stići iz Adamovca do Marije Bistri-

ce, pa je koncert odgođen i održan prošle nedjelje, u bistričkom Domu kulture. kud ''Dragutin Domjanić'' predstavio se sa ženskim i muškim zborom te tamburaškom orkestrom, a sve pod ravnanjem maestra prof. Nenada Dan Koziga. Na programu su između ostalog bila narodna te dijela Domjanića, Vinka Žganeca, Nikice Kalogjere, Corela, Andrića i Petra Gotovca. (Elvis Lacković)

koncert je bio odgođen zbog snijega 13. siječnja, pa je održan proteklog vikenda


panorama

broj 482 / 29. siječanj 2013.

zl

PRIJAVNICA ZA PREDAJU MOJEG LIKOVNOG RADA ime i prezime autora:

27

š. Gjalskog � k.49210 zabok

(dob)

adresa: telefon: naziv likovnog rada: ime i prezime jednog od roditelja: potpis roditelja kao suglasnost s uvjetima predaje likovnih radova: Radove slati ili donijeti osobno u: Zagorski list, k. š. Đalskog 4 49210 zabok

izdavač Zagorski list d.o.o. za nakladničku djelatnost tel: 049 50 34 44 fax:049 50 34 45 zagorski-list@zagorski-list.net žiro računi: pbz: 2340009-1110257486 zaba: 2360000-1101708119 oib: 99964711951

1. Radove mogu slati djeca uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole 2. Radovi mogu biti svih tehnika 3. Papir na kojemu je likovni rad ne smije biti veći od a3 297x420 4. Likovni rad se zaprima samo uz pravilno popunjenu prijavnicu objavljenu u Zagorskom listu 5. Broj poslanih likovnih radova jednog malog umjetnika je neograničen 6. Autori radova dozvoljavaju da se njihovi radovi mogu objavljivati za potrebe Zagorskog lista i njihovih oglašivača 7. Autori radova dozvoljavaju da se njihovi radovi doniraju Hrvatskoj udruzi “Muži Zagorskoj Srca”

ida puljek "vinska kraljica"

redakcija tel: 049 50 34 44 fax: 049 50 34 45 gsm: 098 982 88 62 redakcija@zagorski-list.net glavni urednik Tihomir Borovčak izvršna urednica Mirjana Bašak grafički urednik Nenad Habazin kondres taša

kondres taša

fotoreporteri Krunoslav Pavlina Martin Horvat

tjedna prognoza – Postupno toplije

S

labe oborine moguće su oko utorka, osobito krajem dana, ali ako ih i bude bit će to nešto vrlo slabo i uglavnom ograničeno na brdska područja. Uglavnom bi se radilo o nekoj vrlo slaboj kiši ili susnježici. Promjenjivo i još malo toplije bit će i tijekom srijede. Izmjenjivat će se sunce i oblaci, a ponegdje je moguća vrlo slaba kratkotrajna kiša. Vrijeme će više nalikovati ranom proljeću nego zimi. U četvrtak još malo toplije. U početku promjenjivo sa sunčanim razdobljima, a čini se u noći i ujutro moguć prolazak fronte s vlažnijim zrakom. To bi opet mjestimice moglo donijeti malo kiše, a u višim predjelima možda malo susnježice i snijega. Jutarnja temperatura od 0 do 3, a dnevna između 6 i 9 Celzijevih stupnjeva. U petak bi trebalo biti suho, a moguća su i sunčana razdoblja. I dalje ostaje toplije od prosjeka za kraj siječnja i početak veljače. I za vikend bi se zadržalo toplije i relativno nestabilno vrijeme. Jedna fronta ili ciklona mogla bi prijeći preko nas u subotu. Bit će oblačnije uz povremenu kišu. U nedjelju bi moglo zahladiti jer će vjetrovit okrenuti na sjeverne. Još su moguće oborine koje bi s padom temperature mjestimice mogle prijeći u susnježicu ili mokar snijeg. Temperatura zraka bit će bliža nuli, ali i dalje u laganom plusu.

pučka izreka tjedna

Ako je toplo oko Svijećnice snijeg ili mraz dolazi; ako je mrzlo - zima uskoro odlazi

UTO

SRI

ČET

PET

SUB

NED

direktor marketinga Goran Vrgoč novinari Maja Šimunić Ivo Šućur Tomislav Zrinšćak Tomislav Benčić Drago Kozina Nikola Capar Zoran Gregurek Željko Slunjski Elvis Lacković Denis Vincek prodaja oglasnog prostora Ana-Marija Očko Kralj tel: 049 22 20 35 049 22 20 95 049 22 22 35 fax: 049 50 00 03 marketing@zagorski-list.net tisak Tiskara Zagreb Radnička cesta 210 10000 zagreb

PON

izlasci i zalasci sunca 30. 1. 2013. izlazak 07:20 sati, zalazak 16:59 sati 15. 1. 2013. izlazak 07:15 sati zalazak 17:05 sati

meteorološki kalendar 29. siječnja 1994. god. orkanska bura u Dalmaciji, u Splitu udar od 175 km/h 3. veljače 1929. god. u Čakovcu izmjereno -35,5°C 4. veljače 1929. god. u Gospiću izmjerena dosad najniža temperatura u Hrvatskoj -36°C

Jutro 

C Jutro 

0

-2

-8 Podne 

4

C Jutro 

C

0

C Podne 

0

7

0

0 C Podne 

0

8

C

0

Podne 

0

3

1 C

0

C Jutro 

Jutro 

C Podne 

0

9 www.crometeo.hr

10

Jutro 

C Jutro 

1 C

0

C

0

Podne 

4

0

-4 C Podne 

0

C

0

3

utorkom!


28 panorama

Moje gledište

Matija Smuk

broj 482 / 29. siječanj 2013.

jr August predstavio Distort Reality sugrađanima

Piše:

Maja Šimunić

Ma kakvo povećanje nataliteta u Hrvatskoj? Budući da mi je novinarstvo struka, pratim sve moguće medije. Zadnjih dana čitala sam članke o mjerama povećanja nataliteta u Hrvatskoj te gledala jednu emisiju na javnoj televiziji koja se bavila tom temom. Čini mi se kao da nikome nije jasno koliko je skupo danas imati dijete. Zamislite, ja, srećom, radim. Završila sam fakultet, a trenutno završavam magisterij. Sretna sam što dobivam plaću. Moj dečko nije te sreće. On je nezaposlen kao i deseci tisuća ostalih Hrvata. Ima 22 godine, a već je gotovo dvije godine nezaposlen. Ne možete ni zamisliti koliko je to frustrirajuće za tako mladog čovjeka. Završio je trogodišnju školu za stolara i to je uistinu ono što voli. No u struci nema posla. Javio se na više od pedesetak oglasa za razna radna mjesta. Najgore je kada nazovete u neku tvrtku i kažete da se javljate na oglas za posao, a oni Vam kažu da već imaju radnika, a natječaj je objavljen pro forme. Sigurna sam da je svima koji traže posao, to jako poznat scenarij. Došao je do faze da bi radio bilo što, čistio WC-e, konobario, zidao, ma bilo što za redovitu plaću od makar dvije tisuće kuna. Ali u Lijepoj našoj to je nemoguća misija. Svaki dan se borimo s oglasima, molbama, životopisima, natječajima…Vlada? Nemam riječi ni komentara. Već je svima jasno da pitanje nezaposlenosti ne rješavaju uopće. Naši političari, naime, tvrde da je normalno da se sve više mladih iseljava iz Hrvatske jer to je tako svugdje u svijetu. Na njihovu mjestu ja ne bi toliko bahato konstatirala da to nije veliki problem. Kako da bilo koji mladi par poradi na natalitetu kada nema stalan posao ni zajednički krov nad glavom? Dijete nije igračka koju kad ti dosadi ugasiš i pospremiš u kutiju. Ono treba pelene, hranu, kozmetiku, odjeću, igračke, kolica, krevetić… Ma popis je beskonačan. A za sve nabrojeno trebaju novci koje većina mladih parova u Hrvatskoj nema. Draga moja Vlado, dok ne poradite na tome da mladi ljudi u naponu radne snage imaju posao, ne možete očekivati povećanje nataliteta, a ne možete očekivati ni da mladi neće odlaziti iz Hrvatske. I dok neki odlaze na godišnje odmore u Dubai, dok neki skijaju na francuskim Alpama, moj dečko i ja u internetsku tražilicu upisujemo 'burza rada' i među morem oglasa tražimo našu priliku za svjetliju budućnost. Da se razumijemo, mi ne težimo za skijanjem u Francuskoj ni egzotičnom odmoru. Mi želimo samo normalan život s prosječnim plaćama i vlastitim krovom nad glavom, a u ovom se trenutku to čini kao daleka budućnost.

ZABOK - JR August, odnosno, Nikola Vranić predstavio je prošlog petka u Zelenoj dvorani spot za svoju drugu pjesmu 'Distort Reality'. Spot je sniman na području Ivančice, ali i stare kućice koja će biti motiv objedinjenja svih četiriju pjesama i spotova iz Vranićeve kvadrilogije. Brojni su njegovi prijatelji, ali i ljubitelji njegova rada, došli na promociju kako bi mu če-

stitali na stvaranju glazbe koja je već sada nadišla okvire Lijepe naše. Podsjetimo, već nakon prve skladbe Man With Magnificent Mind, Nikolina su rad pohvalili dečki iz poznate grupe Coldplay. Nedavno su komplimente na njegovo stvaralaštvo izrekli i dečki iz benda Talking Heads. Trenutno, JR August sa svojom ekipom priprema treću pjesmu i spot. (M.Šimunić)

jr august je spot predstavio u zelenoj dvorani

Na Vjeronaučnoj olimpijadi zlatarske srednjoškolske rasturile KONJŠČINA - Na međuškolskom – županijskom natjecanje Vjeronaučne olimpijade učenika srednjih škola Krapinsko-zagorske županije održano prošlog četvrtka u SŠ Konjščina koja je bila domaćin, najbolja je bila ekipa SŠ Zlatar. Uspješnu zlatarsku ekipu činile su četiri cure: Katarina Plancutić, Andrea Benković, Magdalena Boljfetić i Silvija Cerčić. Mentorica curama bila je vjeroučiteljica Martina Sinković. Da su cure i mentorica ozbiljno shvatile ovo natjecanje dokazuje i veliki broj bodova, 318 učenice sš zlatar s mentoricom martinom sinković od maksimalnih 400. Drugo mje-

sto osvojila je SŠ Krapina. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Sveti Dominik i red propovjednika. Učenice su se pripremale iz knjige o sv. Dominiku, a test se rješavao na zaokruživanje, nadopunjavanje, povezivanje događaja i godina, te izbacivanjem uljeza u ponuđenim odgovorima. Svi sudionici olimpijade rješavali su isti test. Zlatarsku ekipu čeka novo natjecanje na razini biskupija, 15. veljače s Gradom Zagrebom, Zagrebačkom i Karlovačkom županiju. Inače, sudjelovalo je svih devet zagorskih srednjih škola. (M. Bašak)

najbolji hrvatski plesači standardnih plesova KRAPINA - Krapina, odnosno članovi Športskog plesnog kluba Habanera bili su protekle subote domaćini prvenstva Republike Hrvatske u standardnim plesovima. Organizator ove zanimljive manifestacije, koja je održana u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, bio je Hrvatski športski plesni savez, uz glavnog pokrovitelja - Grad Krapinu. Obzirom da se za sudjelovanje prijavio 91 plesni par, natjecanje je počelo u ranim poslijepodnevnim satima, a potrajalo je do iza 21 sata. S područja naše županije natjecali su se samo parovi iz Športskog plesnog kluba Habanera Krapina (Karlo Tumpić i Leona Pernjek, FilipStjepan Hanžek i Lana Pavić, Matija Kovačec i Daria Rukav, Roberto Hruševar i Karmela Per-

njek, Timon Spiegel i Lara Vidović, Hrvoje Zgorelec i Dunja Kastelan, Karlo i Marta Premužak, Nikola Šeb i Magdalena Potočnjak te Vlado Kopčić i Emilija Damić.) Većina publike bila je u dvoranu od 19 sati, kada je počeo finalni dio natjecanja u osam dobnih kategorija. Sveukupno, jer se drži da su u kategoriji od 19 do 35 godina najbolji plesači, ukupnim pobjednicima proglašeni su Viktor Szabó i Vanja Vujić – ŠPK Optimus, Zagreb. Dobra organizacija i sva iskazana susretljivost koja je potrebna kod ovakvih događaja još su jedna potvrda da je Krapina, ali i cijela naša županija, dorasla za domaćinstvo ne samo regionalnih već i ovakvih natjecanja na državnoj razini. (D.K.)

dosegnuti pobjedničko postolje velik je stimulans za daljnji rad


panorama

broj 482 / 29. siječanj 2013.

29

dnd Zabok predstavilo projekt Zdravo i fino na 3. međužupanijskom susretu dnd-a Slavonije i Baranje

Zasladili se juhom od batata i pudingom s kremom od voća gradonačelnik hanžek je volonterkama prenio sovja iskustva s radnih akcija

dnd Zabok u projektu trans-nacionalna inicijativa mladih „omladinske brigade“

Istraživanje o prošlim danima i volonterskim akcijama

zajednička fotografija sa susreta

slatina - U organizaciji Društva Naša

djeca Slatina održan je 3. međužupanijski susret Društava Naša djeca Slavonije i Baranje. Na Susretu je, uz domaćine, sudjelovalo 13 Društava – dnd Darda, dnd Čačinci, dnd Donji Miholjac, dnd Našice, dnd Belišće, dnd Valpovo, dnd Požega, dnd Rešetari, dnd Staro Petrovo Selo, dnd Virovitica, Savez društava Naša djeca hrvatske, dnd Kutina i dnd Zabok. Sudionici su posjetili Zavičajni muzej grada Slatine, a Susret je održan u Sopju, gdje su djeca iz oš Eugena Kumičića i oš Josipa Kozarca pripremila prigodni program te je postavljena izložba Etno-eko udruge Podravski vez Sopje i izložba fotografija i radova dnd Slatina. S obzirom na to da dnd Slatina slavi 60 godina postojanja premijerno je prikazan film „60 godina dnd Slatina“, a predsjednica dnd Slatina Božica Majhen zahvalila je svima na dolasku te predstavila značajnije pro-

jekte i aktivnosti koje provodi dnd Slatina. Stručna predavanja održale su Sanja Bošnjak iz Razvojne agencije Vidra na temu eu projekata i Jasenka Borovčak, tajnica dnd-a Zabok predstavljajući projekt „Zdravo i fino“ koji se provodi u dnd Zabok s Dječjim gradskim vijećem. Kako je tema zdrave prehrane s djecom jedna od aktualnijih tema, svima se vrlo dopala ideja ovog projekta koji se može primijeniti i u drugim dnd-ovima diljem Hrvatske. Druženje je, u popodnevnim satima, nastavljeno na Pustari Višnjica, imanju koje se bavi uzgojem konja, a poznati su i po proizvodnji batata. Upravo iz tog razloga na imanju je održana gastro radionica pod vodstvom Snježane Krpes, učiteljice prirodnog kuhanja koja je sudionicima demonstrirala pripremu krem juhe od batata i slatki puding s kremom od voća, a sve u zdravim i prirodnim varijantama.(zl)

i volonterka dnd-a zvjezdana balija bila je dugogodišnja 'akcijašica' te je kolegicama prenjela svoja iskustva

ZABOK - U okviru projekta Trans-nacionalna inicijativa mladih „Omladinske brigade“ koje Društvo Naša djeca Zabok provodi kao partner sa slovenskom udrugom Društvo širjenja uporabnih znanj iz Krškog u okviru programa Mladi na djelu, a u suradnji sa Volonterskim klubom Srednje škole Zabok i Gokulom počelo je istraživanje vezano uz Omladinske radne akcije čiji su sudionici bili mnogobrojni mladi iz Krapinsko-zagorske županije, a posebno iz Zaboka. Osmero mladih volontera s voditeljicom Volonterskog kluba SŠ Zabok Anom Frgec i tajnicom dnd-a Zabok Jasenkom Borovčak krenulo je u potragu za pisanim materijalima, dokumentima i osobama koje su aktivno bile uključene u Omladinske radne akcije. Prvi izvor volonterima bio je gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek koji je također u svojim mladim danima bio „akcijaš“ te je volonterkama prenio svoja iskustva s radnih akcija. Od velike pomoći u istraživanju su nam gospodin Josip Horvatin i Josip Puh koji su 70-tih godina bili veoma aktivni i više godina sudjelovali na različitim omladinskim radnim akcijama – rekla nam je tajnica dnd-a Zabok. Zahvaljujući njima dobili smo vrlo korisne materijale – fotografije, ambleme, značke i puno informacija o načinu organiziranja radnih akcija, sakupljanju

mladih akcijaša, organiziranju jednog radnog dana. Osim što se puno radilo na omladinskim radnim akcijama se i zabavljalo – organizirane su i različite radionice i tečajevi, a mnogi su se na radnim akcijama prvi puta susreli sa rock bendovima, kao što su Prljavo kazalište, Parni valjak, Magazin, Crveni koralji i mnogi drugi. Aktivistica i volonterka dnd-a Zabok Zvjezdana Balija također je bila dugogodišnja „akcijašica“ koja je podijelila s volonterkama sva svoja iskustva i pokazala im kako su se izrađivale zidne novine, bilteni i časopisi u kojima su pisali o svojim dogodovštinama za vrijeme radnih akcija. U posjet Zabočanima tijekom veljače dolaze mladi iz Krškog kako bi im prezentirali rezultate svog istraživanja. Također će zajednički planirati volonterske akcije koje će provesti svaka grupa u svom gradu te jednu veliku zajedničku volontersku akciju u Krškom. Ovim projektom želi se mlade potaknuti da se uključe u život lokalne zajednice kroz volonterski rad, a na taj način će stjecati nova znanja i iskustva te ih širiti među svojim vršnjacima. Isto tako stvorit će se jedna nova mlada snaga koja će širiti dobru energiju u svojoj lokalnoj zajednici, ali i šire. (zl)

juha od batata


30 panorama

broj 482 / 29. siječanj 2013.

ZAGORCI POHODILI MUZEJE: Zadnji petak u siječnju rezerviran je za tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja u koju su se i ove

Noć muzeja u zagorskim Martin Horvat

Svoja vrata otvorili su drevni zagorski dvorci, muzeji i galerije koji su sv

muzej krapinskim neandertalaca - u noću muzeja održana je i modna revija poznatih hrvatskih dizajnera

modnu reviju pratio je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture siniša hajdaš dončić sa suprugom martinom

muzej seljačkih buna - ovako je izgledalo srednjovjekovna oprema

dvor veliki tabor - posjetitelji su uživali u koncertu duo harflautino

muzej krapinskih neandertalaca - posjetitelji su razgledavali atraktivne muzejske eksponate u modernom zagorskom hramu kulture

HRVATSKO ZAGORJE - U sedmu Noć muzeja, večer kada su diljem Hrvatske posjetiteljima uz besplatan ulaz bila otvorena mnoga muzejska vrata, po treći put uključio se i Muzej krapinskih neandertalaca. U Krapini je ova večer bila održana pod nazivom Fashion&Art. Domaćini su se pobrinuli, kako nam je rekla voditeljica Muzeja mr. sc. Vlasta Krklec, da ova večer, od 18 do 24 sata, uz razgledavanje muzejskih eksponata, bude posvećena glazbi, plesu i umjetnosti. Podršku ovoj manifestaciji dala je i županica Sonja Borovčak, koja je pozdravila jednu od grupa koje su obilazile Muzej, a pažnju posjetitelja izazvao je i dolazak Siniše Hajdaša Dončića, koji je bio u Muzeju u vrijeme održavanja modne revije.

Fashion &Art hr Design u krapinskom muzeju Ona je održana pod nazivom: Fashion&Art hr Design i na njoj su manekenke nosile modele po-

znatih hrvatskih dizajnerica: Ivane Popović, Martine Felja, Ivone Martinko, Danijele Štambuk i Mie Marić. Posjetitelji su bili raspoređeni u grupe (od po stotinjak posjetitelja) i one su se formirale svakog punog sata. Svaka od njih uživala je u prigodnom programu. Uz modnu reviju u Muzeju krapinskih neandertalaca još su nastupile tri skupine Krapinskih mažoretkinja, pod vodstvom Duške Kožić te krapinski glazbeni band Trnje, koji je bio cjelovečernja glazbena poveznica. Dvor Veliki Tabor u Noći muzeja posjetilo je i razgledalo oko 150 posjetitelja koji su osim razgledavanja izložbe Tajanstvena gotika - Veliki Tabor i kapela sv. Ivana, mogli uživati u impresivnom koncertu glazbenica na flauti i harfi koje djeluju pod nazivom Duo Harflautino. Čarobni zvuci ovih osebujnih instrumenata ispunjavali su vinski podrum velikotaborskog palasa. Svojom izvedbom flauti-

stica Gorana Tomašić Šragalj i Biserka Krčelić pružile su izuzetan glazbeni doživljaj posjetiteljima Velikog Tabora. Atraktivan program za posjetitelje imao je Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici. Posjetitelji su se mogli upoznati sa srednjovjekovnim oružjem i opremom, te s dvorcima iz stubičkoj kraja, dok su u radionicama u izgradnji vlastitog dvorca mogli sudjelovati i najmlađi posjetitelji. Viša kustosica Vlatka Filipčić Maligec, bila je autorica izložbe Po dragome kraju iz fundusa Zbirke razglednica i fotografija Muzeja. Izloženo je 40 - tak uvećanja te originalni predmeti. Zbirku sačinjavaju razglednice s motivima Hrvatskoga zagorja i fotografije osoba povezanih sa Zagorjem te fotografa koji su njemu djelovali i to od šezdesetih godina 19. do kraja 20. stoljeća. Zbirka oslikava baštinu Hrvatskog zagorja kroz više od 100 godina i značajna je


panorama

broj 482 / 29. siječanj 2013.

e godine uključili svi muzeji, dvorci i galerije s područja naše županije

m hramovima kulture

vojim programom oduševili posjetitelje.

Metamorfoze u Galeriji Antun Augustinčić KLANJEC - Metamorfoze su kiparska instalacija Maka Melchera u prostoru stalnog postava Galerije Antuna Augustinčića, kojima su u večeri otvorenja pridružene glazbene metamorfoze, čime je posjetiteljima u Noći Muzeja omogućeno da se i sami preobraze iz gledatelja u slušatelje glazbe i plesače. Posjetiteljima koji su uživali u programu Noći muzeja, pridružili su se i saborski zastupnik - gradonačelnik Klanjca Željko Kolar i njegov zamjenik Zlatko Brlek. (iš) muzej staro selo kumrovec - tamburaška grupa kud-a horvatska začinila je noć muzeja

U Muzeju krapinskih neandertalaca održana je revija pod nazivom: Fashion&Art hr Design gdje su manekenke nosile kreacije domaćih dizajnera

noć muzeja održan je u privatnoj muzejskoj zbirci obitelji jačmenica

kako za povijest ovoga kraja, tako i za izučavanje različitih drugih tema kao što su povijest turizma ili razvoj urbaniteta.Izložba ostaje otvorena do 25. veljače 2013. godine i može se razgledati svaki dan od 9 do 17 sati.

Film, izložbe i kajkavska poezija Izložbeni prostor Niže pučke škole u Kumrovcu, ususret 60. obljetnici Muzeja „Staro selo“ također je otvorio svoja vrata. Tradicijska ruralna arhitektura, kao dio materijalne baštine, ono je što privlači mnogobrojne posjetitelje, uz stalne muzejske ekspozicije tijekom godine upotpunjene novim sadržajima - prezentacijama i demonstracijama tradicijskih obrta, muzejsko edukativnim programima i radionicama nematerijalne baštine događanja koja nas podsjećaju na protekla vremena, a koja su protkana običajima, znanjima i vještinama koji se prenose

na mlade generacije. Pogled unazad kroz omogućila je projekcija filma o tradicijskim obrtima, vještinama i znanjima Krapinsko-zagorske županije. U sklopu programa Noći muzeja '13 otvorena je i izložba Rudija Tramišaka. Privatna muzejska zbirka Marije i Stjepana Jačmenice iz Svetoga Križa Začretja ove se godine uključila u manifestaciju Noć muzeja. Projekt je ostvaren u okviru aktivnosti Literarnog salona Jačmenica s Večeri poezije pjesnikinje Marije Hlebec iz Krapine, pod naslovom Srebrna kmica.. Noć muzeja održala se i u Velikoj galeriji Grada Zaboka po drugi puta. Osim u djelima donacije Matijaš, posjetitelji su mogli uživati i u programu koji je osmislila voditeljica galerije, Bojana Birač, a u njemu su sudjelovali usnoharmonikaš Tomislav Goluban i saksofonist Ivan Papišta. (D. Kozina, I. Šućur, M. Šimunić, M. Bašak)

galerija grada zaboka - razgledavanje umjetničkih dijela donacije matijaš

među posjetiteljima muzeja krapinskih neandertalaca bilo je i poznatih lica, među njima i glazbenik Jacques Houdek.

31


32 sport

broj 482 / 29. siječanj 2013.

sport Vaši komentari na Facebook stranici Zagorskog lista

Saša Tršinski debitirala u Svjetskom kupu MARIBOR- I to se konačno do-

Zagorski list Šesnaestogodišnja zabočka skijašica Saša Tršinski danas je odvozila prvu utrku Svjetskog kupa. U Mariboru u veleslalomu nastupila je posljednja, 68., a utrku je završila kao 56. sa zaostatkom od 5, 38 sekundi za vodećom Tinom Maze. Čestitamo Saši na debitantskom nastupu! Sigurni smo da su pred njome veliki rezultate jer šesnaest joj je godina tek :)

Damira Mikić

Nova nada! Lijepo!

Gordana Jurić-Filipaj

Samo i dalje tako! Držim fige!

Juraj Rožić

Bravo Sašica!!!

Vladimir Minđak Bravo djevojko, samo naprijed! Čestitam!

godilo, iako se moralo dogoditi 22 dana prije. Zabočanka Saša Tršinski, skijašica B ženske reprezentacije Hrvatske sa samo šesnaest i pol godina debitirala je u Svjetskom kupu. Kada već nije na Sljemenu, gdje je neopravdano izostavljena, dogodilo se to na Zlatnoj lisici u Mariboru. Zanimljivo je da je Saša upravo tamo skijaški prohodala, a ne na zagrebačkoj gori. To je ovom nastupu dalo i dodatno simboliku. Sašino izdanje što se tiče rezultata nije bilo nezaboravno. Završila je na 57. mjestu u konkurenciji 68 skijašica. Od onih koji su završile utrka Saša je bila pretposljednja, sa zaostatkom za vodećom Tinom Maze od 5.36. Trema je učinila svoje, no sa ovim nastupom nikako ne smije biti nezadovoljna. Dapače ovo je jedan veliki korak prema naprijed. Bilo joj je bitno samo da završi svoju prvu utrku, a u tome je i uspjela. Može ona i puno bolje. Uostalom to je i dokazala na jednoj od FIS utrka gdje je za Maze zaostala tri sekunde. S takvim bi se zaostatkom plasirala i u drugu vožnju. – Nastupiti u svjetskom kupu nešto je zbog čega vrijedi sav ovaj trud i odricanje koje sam uložila. Iako sam nastupila

zadnja na stazi je bilo još puno navijača. Onaj osjećaj kad staneš na rampu u startnoj kućici teško je opisati. Obuzela me je prava navala adrenalina. Bilo mi je važno da ne odustanem, a u tome sam i uspjela. – zadovoljna je bila Saša nakon utrke. No pustimo sad priče. Najvažnije od svega je da je Saša iskusila čar Svjetskog kupa, da je Sljeme konačno iza nje, a da se osmijeh vratio na njeno lice. S takvim samopouzdanjem kreće u nastavak sezone i u nove

pothvate. Vrijeme radi za nju. Nema još ni 17 godina. Ako nastavi ovim tempom još će brojne generacije Zagoraca putovati u Maribor i bodriti je na utrkama Svjetskog kupa, a nadamo se da će se i „Sljeme“ smekšati. Samo dva dana nakon Maribora Saša je nastupila na vrlo jakoj FIS utrci u austrijskom Hinterstoderu. Završila ju je na četvrtom mjestu, s time da ju je od trećeg mjesta dijelilo devet, a od drugog šesnaest stotinki. Utrci u Mariboru pretho-

dila su dva vrlo jaka slaloma u Starom Vrhu (SLO). U prvom je Saša bila osma, a u drugom je završila na devetom mjestu. Ova je utrka bila vrlo jako jer je na njoj nastupio veliki broj skijašica koje su se pripremale za Zlatnu lisicu i koje imaju iskustvo nastupa u Svjetskom kupu. Od ovoga tjedna ima ga i Saša. Ovo je svakako jedna velika stepenica u njenoj karijeri. Već je puno toga napravila, no prave stvari tek nas očekuju. (T. Zrinšćak)

Druga utrka Pokala Hrvatske u skijaškom trčanju održana je na Sljemenu

Oslabljeno Oroslavje ostavilo dobar dojam SLJEME Na Sljemenu je vožena druga utrka

hrvatskog pokala u skijaškom trčanju. Uz kružnu utrku vožen je i sprint. Iako je SKI klub Oroslavje na Sljeme doputovao bez pet vrlo važnih skijaša koji su nastupili na Topolinu, Oroslavčani nisu zakazali. U kružnim utrkama izboreno je čak devet postolja, a na ono najviše popele su se Dora Kurečić i Ana Frinčić. Isti broj postolja Oroslavčani su osvojili i u sprintu. Dora i Ana potvrdile su pobjede iz kružnih utrka, a na najviše postolje uspio se popeti i Filip Kontak. Sa osvojenih 630 bodova Oroslavje je premoćno pobijedilo u sprintu. Unatoč puno boljim uvjetima Grobničan i Ravnogorac nisu mogli pružiti ozbiljan otpor Oroslavju u sprintu. (T. Zrinšćak)

Rezultati skijaša i skijašica Oroslavja Kružna utrka Mlađi dječaci (700 m): 2. Karlo Kunštek 2:22.6, .. 5. Sebastijan Čičko 2:48.9 Mlađe djevojčice (700 m): 2. Ana Kucelj 2:37.7, … 6. Lucija Grden 3:10.7 Stariji dječaci (700 m): 2. Lovro Komljen 2:05.1, .. 5. Viktor Potočki 2:27.2 Starije djevojčice (700 m): 1. Dora Kurečić 2:15.2, 2. Vinka Kovačić 2:19.3, . 4. Suzana Kucelj 2:27.8

Kadeti (1200 m): 3. Tomislav Češković 3:46.1, . 5. Ivo Šegota 4:21.0, 5. Hrvoje Franjković 4:36.6, 7. Blaž Čajko 4:48.9, 8. Petar Potočki 6:21.8 Kadetkinje (1200 m): 1. Ana Frinčić 3:55.3 Mlađi juniori (1200 m): 4. Marko Šturlan 3:09.9 Stariji juniori (1200 m): 4. Jakov Kontak 4:05.9, 5. Pavel Potočki 4:46.8 Starije juniorke (1200 m): 3. Mihaela Visinski 4:59.4 Seniori: 2. Filip Kontak 2:54.4, 4. Jurica Veverec 3:05.4 Sprint Mlađe djevojčice: 2. Ana Kucelj, 8. Lucija Grden Mlađi dječaci: 2. Karlo Kunštek, 7. Sebastijan Čičko Starije djevojčice: 1. Dorak Kurečić, 2. Vinka Kovačić, 4. Suzana Kucelj Stariji dječaci: 1. Lovro Komljen, 5. Viktor Potočki Kadetkinje: 1. Ana Frinčić Kadeti: 4. Tomislav Češković, 5. Ivo Šegota, 6. Hrvoje Franjković, 7. Blaž Čajko, 8. Petar Potočki Mlađi juniori: 4. Marko Šturlan Starije juniorke: 3. Mihaela Visinski Stariji juniori: 4. Jakov Kontak, 5. Pavel Potočki Seniori: 1. Filip Kontak, 3. Jurica Veverec Ekipno: 1. OROSLAVJE 630, 2. Grobničan 348, 3. Ravnogorac 326, …


sport 33

broj 482 / 29. siječanj 2013. 12. kolo A-1 lige košarkaša Hrvatske, ZABOK-Križevci 93:68

Desetkovani Zabok pregazio Križevce Tomislav Zrinšćak BEDEKOVČINA

Z

abok se pred utakmicu s Križevcima našao u alarmantnoj situaciji. Sva trojica zaštićena igrača (U-19) nisu bili spremni za igru. Mu-

stapić zbog ozljede koljena, Bundović zbog ozljede leđa, a u zadnji trenutak Črnjević je dobio želučanu virozu. Od četvrtka do nedjelje Antonio nije ništa jeo, bio je pod infuzijom, no stisnuo je zube i postao jedan od heroja važne pobjede nad Križevcima. Gosti su to saznali i od po-

četka su pokušali presingom po cijelom parketu dodatno iscrpiti momčad Zaboka. To im je samo djelomično uspijevalo prvih deset minuta, a onda su u drugoj četvrtini potpuno pali i potpisali kapitulaciju. Gosti su uporno gurali loptu pod košu gdje su od-

lično reagirali raspoloženi Cvjetković i Zrnić. Zabok je u dva navrata bio na +6, no nije se u prvih 10 minuta uspio ozbiljnije odlijepiti. Nagovještaj rješenja pobjednika bila je Ležova trica za 29:20. Gosti su odmah nakon toga ušli u bonus, a Zabok je iz serije slobodnih baca-

nja došao do +14 (38:24). Od 15.-20. minute najbolji Zabokov igrač, Antonio Vlaić, odigrao je pravu malu simultanku pod košem Križevaca, pa Zabok na veliki odmor odlazi sa nedostižnih +21 (50:29). Vlaić se do poluvremena zaustavio na 12 koševa, a s druge strane odlično mu je parirao Cvjetković koji je postigao koš više. U potpunosti je razočarao najbolji igrač Križevaca, tamnoputi Rembert koji se u prvom dijelu nije upisao među strijelce. I uvodne minute nastavka pripale su Vlaiću, a odlično je odigrao i Đerman pa je bilo kakav entuzijazam gostiju brzo splasnuo. Nakon druge trice Črnjevića na semaforu je stajalo 70:43 (+27), što je bila i najveća prednost Zaboka u ovoj utakmici. Na kraju visokih 25 razlike i potpuni uzvrat za poraz u prvom dijelu prvenstva kad je Zabok u Križevcima izgubio sa devet koševa razlike.

Vlaić najbolji, Črnjević heroj utakmice Najbolji u redovima Zaboka bio je Antonio Vlaić (20 p, 8 sk). U nastavku prvenstva ovaj je stasiti Drnišanin jednostavno eksplodirao i najviše pokazao od svih igrača Zaboka. Marić i Lež dodali su po 14, no pravi je heroj Antonio Črnjević koji je dva dana bio u krevetu pod infuzijom, a uspio je postići 10 koševa uz četiri skoka. Čestitke i Bundoviću koji za osam minuta unatoč ozljeZABOK-KRIŽEVCI 

di postigao sedam koševa, a svidio se i Đerman koji je se totalno podredio momčadi, a na kojeg se Črnjević u potpunosti može pouzdati. Kod gostiju najbolji je bio Ivan Cvjetković sa 25 koševa, 6 skokova i 3 asistencije. Rembert je u nastavku uspio postići 14 koševa, a i tijekom cijele utakmice uzeo je i osam skokova.

U subotu protiv Dubrovnika U subotu u Bedekovčini gostuju Dubrovnik, momčad sa samo jednom pobjedom u ligi, nažalost izborenoj protiv Zaboka. Pobjedom u ovoj utakmici Zabok bi praktično riješio pitanje opstanka, pa će mu izuzetno biti važna podrška navijača koji su se i protiv Križevaca pokazali u pravom svijetlu. Utakmica u Bedekovčini igra se u subotu 2. 2. s početkom u 19 sati.

Ostali rezultati 12. kola:

Dubrovnik-Kvarner 2010 73:81 (Perić 27/Cinac 20, Krivec 19) Zagreb-VROS Darda 83:69 (Petrović 32, Car 25/Glavinić 25) Osječki sokol-Alkar 81:83 (Tomeljak 26, Budimir 22/ Žitko 17) Jolly JBŠ-Đuro Đaković 91:98 (Ross 36, Mrva 19/ Batina 23, Šarlija 19)

Parovi 13. kola:

ZABOK-Dubrovnik (subota 2. 2. u 19 sati) Križevci-Osječki sokol Alkar-Jolly JBŠ Đuro Đaković-Zagreb Darda-Kvarner 2010 93:68 (24:20, 26:9, 22:20, 21:19)

BEDEKOVČINA: dvorana Srednje škole, GLEDATELJA: 200, SUCI: Anzulović, Kardum, Muhvić (svi iz Zagreba). ZABOK: Kuga, Pešut 6 (2-3), Anzulović 7 (5-6), Lež 14 (4-4), Bundović 7 (3-3), Vlaić 20 (23), Črnjević 10 (1-2), Marić 14 (5-6), Mustapić, Tuđen, Vladović 9 (3-3), Đerman 6 (2-2). TRENER: Dragutin Črnjević KRIŽEVCI: Matoić, Krstanović 6 (2-4), Čusek 5, Fodor, Svoboda 6 (1-2), Hrkač 1 (1-2), Cvjetković 25 (5-5), Zrnić 9 (3-4), Demo 2, Sertić, Rembert 14 (8-10), Kapusta. TRENER: Luka Bujas SLOBODNA BACANJA: Zabok: 27/32 (84%); Križevci: 20/27 (74%) DVICA: Zabok: 24/41 (59%); Križevci 21/41 (51%) TRICA: Zabok: 6/17 (35%) (Črnjević 3, Lež 2, Marić 1); Križevci: 2/14 (14%) (Čusek i Svoboda) SKOKOVI: Zabok: 32 (23+9) (Vlaić 8, Đerman 6, Črnjević i Anzulović po 4 …); Križevci: 22 (16+6) (Cvjetković i Rembert po 6, Krstanović 4, …) ASISTENCIJE: Zabok: 11 (Đerman 4, Lež 3 …); Križevci: 11 (Hrkač, Cvjetković i Zrnić po 2 ...) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Kvarner 2010 Zagreb Jolly JBŠ Alkar Đuro Đaković ZABOK VROS Darda Križevci Osječki sokol Dubrovnik

12 12 12 12 12 12 12 12 12 12

10 9 8 8 7 5 5 5 2 1

2 3 4 4 5 7 7 7 10 11

22 +121 21 +89 20 +60 20 +50 15 +40 17 +39 17 +19 17 -87 14 -119 13 -199


34 sport

broj 482 / 29. siječanj 2013.

12. kolo košarkaške Lige bez granica

Četvrtfinale kupa regije sjever u kuglanju

Lepoglava rastužila Zabok Park

Zabok u polufinalu

ZABOK Ni odlično izdanje Peklarića nije pomoglo Zabok

kmici kuglači Zaboka uspjeli su izboriti polufinale kupa regije sjever. Na zabočkoj kuglani s tijesnih, ali zasluženih 5:3 pao je čakovečki

Parku da stigne do nove pobjede u Ligi bez granica. Bodove iz Zaboka nosi Lepoglava, a ovim neuspjehom Zabočani su se praktički oprostili od Final-foura. Nakon stalnog vodstva gostiju, Zabok Park uspijeva izjednačiti na kraju treće četvrtine, no onda su se probudili Brezovec i Komes i donijeli svojoj momčadi važne bodove. Uz Peklarića koji je postigao 24 koša, dvoznamenkast je bio i Roginić koji je upisao 13 koševa. (tz)

ZABOK U vrlo uzbudljivoj uta-

Željezničar predvođen viceprvakom Hrvatske u kuglanju, Bojanom Košakom. Već u prvom paru vidjelo se da će to biti neizvjestan dvoboj. Odličnu partiju pru-

žio je najbolji igrač Zaboka u ovoj utakmici, Zvonimir Plevnjak, koji je srušio 608 drva, a istovremeno je Predrag Turk nadvisio Pokrivača. Bojan Plevnjak bez

ZABOK PARK: LEPOGLAVA 73:84 (16:22; 26:23; 16:13; 15:26) ZABOK PARK: Borovčak 3, Zadro 8, Ivanek, Sertić, Hohnjec 9, Lež 7, Podlesek, Ciglenečki, Telišman, Tresk 9, Roginić 13, Peklarić 24. LEPOGLAVA: Štefić 8, Brezovec 23, Canjuga 4, Banić, Bajsić, Taučer 1, Karpov 2, Cujzek 2, Klapčić, Husnjak 7, Komes 25, Maček.

većih se problema obračunao sa Štrukeljom, dok je Robert Sedlar za samo šest drva izgubio bod protiv Vikerta. Iako je izgubio bod od Košaka, Maček nije dao najboljem igraču gostiju da se ozbiljnije odlijepi. Imao je čak šansu i za pobjedu, vodstvo u setovima od 2:1, no loše je odigrao prvu i zadnju stazu što je iskusni Košak znao kazniti. I na kraju prava je poslastica bila dvoboj između Zlatka Turka i Andrije Crnčeca, koju je kuglač Zaboka dobio u zadnjem setu i sa 17 drva viška. Zabočane u polufinalu očekuje sisački Zanatlija, a utakmica će se odigrati u Sisku 16. ili 17. veljače. (T. Zrinšćak) ZABOK-ŽELJEZNIČAR (ČK) 5:3 (12:12) (3400-3357)

Z. Plevnjak-Vrček 1:0 (2:2) (608-559), Pokrivač-P. Turk 0:1 (1:3) (550-576), B. Plevnjak- Štrukelj 1:0 (3:1) (551-530), R. Sedlar-Vikert 0:1 (2:2) (536-541), MačekKošak 0:1 (2:2) (567-580), Z. Turk-Crnčec 1:0 (2:2) (588-571).

Na zagrebačkoj kuglani Grmoščica održan četvrti turnir mladih u kuglanju

Pobjede Brune Pavrlišaka i Tamare Sinković ZAGREB Odličan nastup mla-

Odigrano 12. kolo pikado lige KZŽ ZABOK - Nakon zimske pauze, nastavljena je županijska pi-

kado liga. Odigrani su susreti 12. kola, a najveću pobjedu zabilježila je Oluja pobjedom nad Mišak/Pik dama rezultatom 13 : 3. Sličnim rezultatom, 12 : 4, slavila je krapinska ekipa 3u1 u Lupinjaku nad domaćom Coronom. Gostujuću pobjedu zabilježio je zabočki Four Roses na gostovanju kod Rebela rezultatom 10 : 6. Dvije neizvjesne utakmice završene su pobjedama domaćina rezultatom 9 : 7. Kod Golubeka je bio uspješniji od Žila, a Mon Ami je pobijedio Poslona. Juraj Centar je bio slobodan ovo kolo. Nakon 12. kola ekipa kod Golubeka drži prvu poziciju na tablici sa 29 bodova. Juraj Centar je sa utakmicom manje na drugom mjestu sa 25 bodova. Treće i četvrto mjesto zauzimaju Žile sa 21 bodom te Oluja sa 20 bodova. Four Roses, 3u1 i Mon Ami na svom kontu imaju 17 bodova, a slijedi ih Rebel sa tri boda manje. Posljednje tri pozicije zauzimaju Mišak/Pik dama, Poslon i Corona. Na kraju treba spomenuti da pikado savez Krapinsko - zagorske županije od ove godine ima vlastitu web stranicu (www.pikado-zagorje.com) na kojoj svi zainteresirani mogu pronaći sve o pikadu u zagorju.

Parovi 13. kola :

Four Roses - CB Corona, 3 u 1 - Kod Golubeka, Žile - Oluja Mišak / Pik dama - Mon Ami, Poslon - Juraj Centar, Rebel - slobodan 13. Kolo.

dih zabočkih kuglača na četvrtom turniru mladeži koji se održao na poznatoj zagrebačkoj kuglani Grmoščica. Mladi Zabočani i Zabočanke pod vodstvom Željka Šutine stigli su do šest postolja, a na ono najviše popeli su se Bruno Pavrlišak i Tamara Sinković najperspektivnija hrvatska kuglačica kadetske dobi. Malom Bruni izgleda svidjelo se pobjeđivati. Pobijedio je i na prošlom trećem turniru, a ovoga puta učinio je to na vrlo uvjerljiv način. Godinu dana mlađi Niko Vrgoč, završio je na vrlo dobroj četvrtoj poziciji. Među jedanaestogodišnjacima do trećeg mjesta stigao je Filip Marušić. Svoje prvo postolje pamtit će i Klara Mužar među devetogodišnjakinjama. Kod godinu dana starijih djevojčica dvostruko postolje za Zabok. Leda Pršak bila je druga, a Dalija Hamer treća. I šećer na kraju. Tamara Sinković ponovno je u pravoj formi, a kada je tako onda njene suparnice nemaju šanse. Sa vrlo dobrih 544 drva Tamara je osvojila još jednu pobjedu među kadetkinjama. (T. Zrinšćak)

Rezultati zabočkih kuglača i kuglačica U-9 (muški pomladak): 4. Niko Vrgoč 237 U-10 (muški pomladak): 1. Bruno Pavrlišak 582 U-11 (mlađi kadeti): 3. Filip

Marušić 654, 8. Toni Ljubić 597 U-12 (mlađi kadeti): 10. Božidar Mihelić 416 U-14 (kadeti): 12. Sven Finger 506, 15. Borna Bakran 489 U-9 (mlađi ženski pomladak): 3. Klara Mužar 220

U-10 (ženski pomladak): 2. Leda Pršak 647, 3. Dalija Hamer 640 U-14 (kadetkinje): 1. Tamara Sinković 544, 7. Mateja Telišman 480, 10. Andrijana Hršak 461


sport 35

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Završila županijska streljačka liga VELIKO TRGOVIŠĆE - Proteklog

vikenda na streljani u Velikom Trgovišću održano je posljednje peto kolo županijske lige u streljaštvu u disciplini serijska zračna puška. Ponovno je najzanimljivije bilo u najbrojnijim kategorijama, kod kadeta i kadetkinja. Među kadetima najbolji rezultat cijele sezone ostvario je Josip Novosel (Strijelac Krušljevo Selo) koji je pogodio 187 krugova. I takav rezultat nije mu donio pomak u ukupnom poretku, te je ostao na trećem mjestu s dva kruga manje od ukupno drugoplasiranog Valentina Tkalčevića (Tekstilac Zabok). Ukupni pobjednik lige kod kadeta je Ivan Novosel (Strijelac Krušljevo Selo). Kod kadetkinja bilo je neizvjesno do posljednjeg hica. Na kraju su po 185 krugova pogodile Magdalena Mirt (Tekstilac Zabok) i Karolina Ricijaš (Predionica Klanjec). Prvo mjesto osvojila je Mirt zbog više krugova u drugoj seriji. Na krug iza njih dvije ostala je Stela Bartolović (Predionica Klanjec). U ukupnom poretku pobijedila je Mirt s 4 kruga prednosti ispred Ricijaš, dok je treća Nikolina Mezdjić (Strijelac Krušljevo Selo). Kod seniora ligu je uvjerljivo osvojio Darko Galoić (Marija Bistrica), kojemu je na ruku išlo nenastupanje u posljednjem kolu njegovog klupskog kolege Roberta Belka. (tb) Rezultati 5. kolo: Kadeti: 1. Josip Novosel Strijelac 187, 2. Ivan Novosel Strijelac 184, 3. Valentino Tkalčević Tekstilac 180, 4. Matko Kramar Predionica

176, 5. Domagoj Lovrečki Predionica 174, 6. Filip Kreber Marija Bistrica 173, 7. Petar Jerčić Tekstilac 173, 8. Antonio Đonlagić Strijelac 172, 9. Tin Jerčić Tekstilac 171, 10. Tomislav Žiger Tekstilac 170, 11. Dominik Biserko Tekstilac 170, 12. Emil Pešt Strijelac 169, 13. Mirko Vutmej Veliko Trgovišće 168, 14. Toni Leš Predionica 167, 15. Mario Čukman Marija Bistrica 160, 16. Tomislav Babić Marija Bistrica 147, 17. Karlo Poštek Veliko Trgovišće 128, 18. David Bunčec Veliko Trgovišće 128, 19. Luka Ovčarić Veliko Trgovišće 120, 20. Denis Sinković Veliko Trgovišće 107, 21. Roko Horvatin Veliko Trgovišće 68 Kadetkinje: 1. Magdalena Mirt Tekstilac 185, 2. Karolina Ricijaš Predionica 185, 3. Stela Bartolović Predionica 184, 4. Nikolina Mezdjić Strijelac 179, 5. Tajana Sinković Tekstilac 176, 6. Ana Seleš Predionica 176, 7. Ana Žlender Veliko Trgovišće 173, 8. Ivana Šimunec Marija Bistrica 172, 9. Magdalen Milošević Veliko Trgovišće 155, 10. Antonija Vrančić Tekstilac 113, 11. Marta Kolarić Veliko Trgovišće 112, 12. Viktorija Ožegović Veliko Trgovišće 96 Juniori: 1. Martin Oborovečki Veliko Trgovišće 176, 2. Ante Šipura Veliko Trgovišće 175 Seniori: 1. Darko Galoić Marija Bistrica 179, 2. Marko Buhin Veliko Trgovišće 176, 3. Boris Galoić Marija Bistrica 173, 4. Antun Capar Veliko Trgovišće 173, 5. Nikola Gašpar Veliko Trgovišće 164, 6. Krunoslav Kolarić Veliko Trgovišće 164, 7. Mladen Jutriša Straža 154, 8. Boris Zidar Straža 150, 9. Stjepan Šurbek Straža 136 Ukupan poredak Kadeti pojedinačno:1. Ivan Novosel Strijelac 912, 2. Valentino Tkalčević Tekstilac 904, 3. Josip Novosel Strijelac 902, 4. Petar Jerčić Tekstilac 900, 5. Filip Kreber Marija Bistrica 888, 6. Toni Leš Predionica 885, 7. Domagoj Lovrečki Predionica 875, 8. Matko Kramar Predionica 867, 9. Dominik Biserko Tekstilac 865, 10. Tomislav Žiger Tekstilac 855, 11. Tin Jerčić Tekstilac 849,

12. Emil Pešt Strijelac 838, 13. Antonio Đonlagić Strijelac 830, 14. Tomislav Babić Marija Bistrica 800, 15. Vutmej Mirko Veliko Trgovišće 678, 16. Mario Čukman Marija Bistrica 657, 17. Karlo Poštek Veliko Trgovišće 581, 18. Denis Sinković Veliko Trgovišće 512, 19. David Bunčec Veliko Trgovišće 507, 20. Luka Ovčarić Veliko Trgovišće 507, 21. Mihael Brezak Tekstilac 468, 22. Mirko Babić Marija Bistrica 332, 23. Martin Oborovečki Veliko Trgovišće 184, 24. Ivica Jagar Marija Bistrica 153, 25. Karlo Klenkar Strijelac 149, 26. Ivan Kramarić Tekstilac 118, 27. Roko Horvatin Veliko Trgovišće 110, 28. Nikola Kramarić Tekstilac 109

Kadeti ekipno: 1.Tekstilac Zabok 2658, 2. Strijelac Krušljevo Selo 2649, 3. Predionica Klanjec 2627, 4. Marija Bistrica Marija Bistrica 2514, 5. Veliko Trgovišće Veliko Trgovišće 1998 Kadetkinje pojedinačno: 1. Magdalena Mirt Tekstilac 926, 2. Karolina Ricijaš Predionica 922, 3. Nikolina Mezdjić Strijelac 913, 4. Ana Seleš Predionica 889, 5. Ana Žlender Veliko Trgovišće 887, 6. Tajana Sinković Tekstilac 876, 7. Stela Bartolović Predionica 874, 8. Ivana Šimunec Marija Bistrica 866, 9. Magdalena Milošević Veliko Trgovišće 569, 10. Iva Hršak Veliko Trgovišće 529, 11. Mihaela Grah Veliko Trgovišće 523, 12. Ana Vuraić Marija

Bistrica 485, 13. Antonija Vrančić Tekstilac 363, 14. Viktorija Ožegović Veliko Trgovišće 271, 15. Marta Kolarić Veliko Trgovišće 208 Kadetkinje ekipno: 1. Predionica Klanjec 2685, 2. Veliko Trgovišće Veliko Trgovišće 2430, 3. Tekstilac Zabok 1441 Juniori pojedinačno: 1. Babić Mihael Marija Bistrica 641, 2. Martin Oborovečki Veliko Trgovišće 176, 3. Ante Šipura Veliko Trgovišće 175, 4. Babić Mirko Marija Bistrica 152 Juniorke pojedinačno: 1. Ivana Filipović Metalis 318, 2. Mihaela Šobak Metalis 289, 3. Patricija Sigal Metalis 263

Juniorke ekipno: 1. Metalis Donja Stubica 870 Seniori pojedinačno: 1. Darko Galoić Marija Bistrica 909, 2. Nikola Gašpar Veliko Trgovišće 883, 3. Boris Galoić Marija Bistrica 858, 4. Marko Buhin Veliko Trgovišće 856, 5. Krunoslav Kolarić Veliko Trgovišće 832, 6. Mladen Jutriša Straža 814, 7. Boris Zidar Straža 763, 8. Robert Belko Marija Bistrica 724, 9. Stjepan Šurbek Straža 707, 10. Antun Capar Veliko Trgovišće 343 Seniori ekipno: 1. Veliko Trgovišće Veliko Tgovišće 2580, 2. Marija Bistrica Marija Bistrica 2491, 3. Straža Hum na Sutli 2284,

Godišnja skupština AK Rudolf Perešin GORNJA STUBICA - U sport-

skom domu u Gornjoj Stubici prošli tjedan održana je redovita godišnja skupština AK Rudolf Perešin. Na skupštini je za predsjednika kluba izabran Jasmin Krizmanić, za potpredsjednika Marijan Sviben ,te za tajnika kluba Dražen Dinjar. U prošloj sezoni najveći ekipni uspjeh AK Rudolf Perešin ostvario je u Vinkovcima gdje je u vrlo jakoj konkurenciji postao državnim prvakom u krosu na 12 km. Ekipu koja je ostvarila taj uspjeh činili su: Dražen Dinjar, Matija Grabrovečki, Matija Lukina, Ivica Mucak i Željko Lukina. Nažalost, nakon tog uspjeha uslijedile su ozljede nekih važnih članova koje su onemogućile klubu da brani naslov državnih prvaka u polumaratonu iz 2011. godine, te nastup na državnom prvenstvu u planinskom trčanju gdje bi atletski klub Rudolf Perešin bio jedan od favorita za zlatnu medalju. Pojedinačno, najviše istaknuti članovi u 2012. su bili Dražen

Dinjar i Ivica Mucak. Dinjar je ostvario velike uspjehe na Prvenstvu Hrvatske na 10000 metara na atletskoj stazi gdje je zauzeo 2. mjesto, dok je Ivica Mucak bio šesti.To je bila i najjača domaća utrka u prošloj sezoni što povećava vrijednost rezultata. Dinjar se okitio i brončanom medaljom na Prvenstvu Hrvatske u polumaratonu u Zagrebu. Rezultati Dražena Dinjara i Ivice Mucaka u disciplinama polumaraton i 10 km na atletskoj stazi stavili su ih u TOP 10 najboljih rezultata Hrvatskog atletskog saveza za prošlu sezonu. Dražen Dinjar je pobjeđivao na utrkama u Zagrebu i Velikoj Gorici na 5 km, oba puta ispred kolege Ivica Mucaka koji je bio drugi. Bio je i najbolji na utrci od 12 km na Murteru, na 10 km u Murskom Središću, pobjednik utrke od 2 km u Donjoj Stubici, te je bio najbolje plasirani hrvat na međunarodnim utrkama u Rijeci, Gorskom Kotaru, Tuheljskim Toplicama i Kopriv-

nici. Bio je i drugoplasirani na utrci u Radoboju ispred kolege Ivice Mucaka. Mucak se istaknuo pobjedom na utrci građana u Varaždinu na 5 km, te 2. mjestom na utrci u Donjoj Stubici. Dražen i Ivica su predstavljali klub na međunarodnim humanitarnim utrkama u Puli gdje je Dražen pobijedio, a Ivica bio 8., te na humanitarnoj utrci sportskog brenda Brooks pod nazivom brooks - run happy and green gdje je Dražen pobijedio na utrci polumaratona, a Ivica je bio najbolji na utrci građana od 6400 metara. Klub je u prošloj sezoni organizirao tradicionalne cestovne utrke Jurjevski polumaraton i utrka građana, Modrožanska utrka koja se boduje za New Balance cestovni kup, te po prvi puta utrku na 10 km u Zlatar Bistrici pod nazivom 1. Ivanjska utrka. Glavni koordinator svih tih utrka bio je Željko Lukina koji već dugi niz godina organizira

utrke sa velikim entuzijazmom. Klub je predstavio i novo ime za narednu sezonu, Marija Špoljara koji je došao iz AK Oroslavje. On je odličan mladi trkač čiji je

najveći prošlogodišnji uspjeh pobjeda na međunarodnom polumaratonu u Hvaru. Na kraju, predstavnici kluba su svima poželjeli uspješnu i zdravu nadolazeću sezo-

nu, s nadom kako će klub obraniti naslov prvaka u krosu, te da će osvojiti neku od medalja na državnom prvenstvu u polumaratonu i planinskom trčanju. (tb)


36 sport

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Vrijedan jubilej zabočkog kluba borilačkih sportova

BTI proslavio 20 godina postojanja

Tomislav Zrinšćak ZABOK

Zlatna Katarina Jelenčić

abočki BTI proslavio je 20 godina postojanja. Vrijedan je to jubilej kluba kojeg je na svojim plećima nosio Zvonko Kar među Zabočanima znan kao Brac. Da nije bilo njegovog velikog entuzijazma BTI bi već bio prošlost. Nije mu bilo teško ni izvaditi kredit da bi pokrio troškove natjecanje ako nije mogao dobiti sredstva od grada. Često je bilo teških i bezizlaznih situacija, no Brac se nije predavao. Zahvaljujući ljudima poput Braca, zagorski ali i hrvatski sport još se nekako održava. Kada splasne entuzijazam pitanje je što će se dogoditi. No koliko dobro poznajemo Braco znamo da se njegov entuzijazam nikada neće ugasiti.

U 20 godina BTI je stigao do pet medalja sa svjetskih prvenstva u kicboxingu i tri europske medalje. Paralelno je BTI gajio i ITF Taekwondo, a u toj je disciplini osvojio četiri medalje na svjetskim i sedam medalja na europskim prvenstvima. Nekim klubovima za to nije dovoljno ni 200 godina, a kamoli dvadeset. Puno je dobrih boraca prošlo kroz BTI, no svakako moramo izdvojiti Katarinu Jelenčić vlasnicu većine ovih medalja. Za svoje je velike uspjehe bila nagrađivana i kao najbolja sportašica grada i županije, što je bila velika čast za nju, ali i za klub. Katarinina je postavila visoke standarde za koje će se buduće generacije itekako morati pomučiti da bi ju dostigle.

Z

Danas su najveće nade kluba dva Martina, Majsec i Hrastinski. Dvadeseta godišnjica proslavljena je u velikoj dvorani osnovne škole K. Š. Gjalski u Zaboku. Brac je sam vodio svoj program i u zanimljivom monologu dotakao se svih važnih događaja u protekla dva desetljeća. Od gostiju nazočnima su se obratili predsjednik Sportske zajednice grada Zaboka, Ivan Jelenčić i Zoran Cicvara čelnik kicboxing kluba Tigar iz Slunja koji je ujedno bio izaslanik Hrvatskog kicboxing saveza. Obojica su biranim riječima govorili o klubu i Karu. U središnjem dijelu priredbe Zvonko Kar podijelio je brojna priznanja ljudima koji su mu svih ovih godina pomagali. Na kraju je organiziran i bogati domjenak, a nisu izostali ni tamburaši. Iako je imao puno obaveza,

uspjeli smo s njim napraviti i mali intervju.

ZL: Brac kako si se odlučio da osnuješ klub borilačkih sportova? KAR: Prije nego što sam osnovao klub bio sam 20 godina u borilačkom sportu. Deset godina bio sam član kluba 13. maj, a deset godina Regeneracije. Smatrao sam da sam dovoljno sposoban da uđem u jedan samostalni projekt koji sam si zamišljao na jedan malo drugačiji način. Meni je primarno bilo da su mi djeca odlični sportaši i odlični učenici. Rezultat mi nije bio primaran. On dolazi sam po sebi. ZL: Bilo je puno poteškoća u radu kluba. Kad sada gledaš s ove distance bi li ponovno pokrenuo klub da si znao da će biti tako teško? KAR: Bilo je jako teško. Ali s

vremenom sam shvatio da su to zapravo slatke muke. Da nisam osnovao klub tko zna da li bi ikad bio u Koreji? Da li bi me primio predsjednik Josipović? Da li bi se ikad družio sa sportašima? Bil bi jedan običan Brac iz Jakuševca, a ovako sam ja danas sretan čovjek?

Kar: „Želim odvesti jednog Zagorca ili Zagorku na Olimpijadu ZL: Dvadeset godina je dug period. Možeš li izdvojiti neke lijepe, ali i ružne trenutke koji su obilježili rad kluba? KAR: O ružnim trenutcima ne bi govorio. Za meni je najveći uspjeh da sam stigao do Koreje. To je krov svijeta. Nadam se da ću jednog dana odvesti jednog Zagorca ili Zagorku do prave Olimpijade. Važno je da me posluži zdravlje.

ZL: Roditelji ti pružaju veliku potporu. KAR: Vrlo je opasno vrijeme. Ja od prvog dana znam što hoću. Možda me nekad neko htio okrznuti, ali svi su bili na mojoj strani i ja sam danas sretan i ponosan. Povjerenje roditelja vrlo mi je važno. ZL: Kakvi su planovi za budućnost? KAR: Potencijala imamo, podršku roditelja imam. Još jednom ponavljam najvažnije je zdravlje. Ako bude zdravlja bit će i dobrih rezultata. Ove godine Zvonko Kar bi trebao završiti izobrazbu za višeg trenera koju je započeo na Kineziološkom fakultetu. Ulaskom u EU pravila će se znatno postrožiti. Kar je na vrijeme to shvatio. Poželimo njemu i klubu još puno uspjeha u daljnjem radu.


nekretnine

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Agencija Zagorskog lista za posredovanje u prometu nekretninama

37

nekretnine

kupnja • prodaja • zamjena Sve informacije radnim danom od 15:00 do 16:00 sati na

o49 222 235

Agencija za nekretnine Zagorskog lista vrlo povoljno posreduje i savjetuje pri prodaji Vaših nekretnina 155.000 € Prodajemo kuću od cca 200m2 s uređenom velikom okućnicom površine 10.909 m2 u komadu. Sva infrastruktura, pogodno za seoski turizam (građ. zemljište). zl

* zvati poslije 16 sati

882

DESINIĆ, Velika Horvatska

Stubičke Toplice

Pregrada

270.000 €

26.000 € Prodajemo nedovršeni stambeni objekt u Dugnjevcu kraj Kumrovca. Ispod cijele kuće nalazi se podrum. Priključci vode, struje i telefona nalaze se u kući. Instalacija vode i odvoda je provedena po objektu. Sve je pripremljeno za postavu gipsanih plafona.

875

01 2333-580 i 098 509 814

Kumrovec, Dugnjevec

098 251 701

51.000 €

ZVATI POSLIJE 16 SATI

868

Kraljev Vrh, Pila

zl

871

874

098 251 701

Stubičke Toplice

098 251 701

870

zl

866

098 251 701

Krapinske Topice

098 251 701

zl

861

Zabok, centar

098 251 701

1.150 €/m2

•prodaja •potražnja •proizvodi •nekretnine •alati •vozila •posao •usluge •servisi •tehnička roba •ljubimci www.eurooglasnik.com

9.000 € Prodajem autohtonu presloženu hrastovu klet dimenzije 3,5 x 3,5 m2 s pripadajućim održavanim vinogradom cca 1.000 m2 (10 sorti bijelog nasada) između Bedekovčine i Svetog Križa Začretja (15 km od naplatnih u Sv.K.Začretju). Struja je uz parcelu. Prilaz makadom 200 m od asfalta. Kontakt Adam Končić.

860

Martinec, Vojnić Breg

zl

856

ZABOK, Centar

NA UPIT

ZVATI POSLIJE 16 SATI

857

ZABOK

www.promogradnja.hr

zl

139.000 €

NA UPIT

ZVATI POSLIJE 16 SATI

854

Sv. Križ Začretje, Kozjak

098 275 857

75.000 €

zl

853

ŽUTNICA

846

ZABOK, Grabrovec

098 251 701

098 275 857

zl

34.000 €

55.000 €

Visoka prizemnica 9x9 m, gospodarska zgrada 12x6 m s okućnicom cca 1250 m2 plus oranica od 1300 m2 uz dvorište. Struja, voda,telefon, priključak plina 10 m od kuće. Asfalt. Pogled na Belec, Zlatar, Lobor ..

Prodajemo katnicu s renoviranim kupaonicama, instalacijama struje, vode i centralnog grijanja. Garaža od cca 40 m2. Odmah je useljjiva. Papiri čisti. 773 m okućnice. Mogu biti i dva odvojena stana s posebnim ulazom i dodatnim uredom kao poslovnim prostorom

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

SNIŽENJE!

ZVATI POSLIJE 16 SATI

zl

Prodajemo novoizgrađenu obiteljsku visoku prizemnicu površine 254 m2 na okućnici od 486 čhv-a. Odmah useljivo i namješteno prizemlje Kat je rochbau. Svi priključci osim plina koji je u blizini. Centralno grijanje je na drva.

Prodajemo građevinsko zemljište pov. 950 m2 na vrlo atraktivnoj lokaciji. Svi komunalni priključci u neposrednoj blizini.

Građevinsko zemljište pov. 3482 m2, udaljeno od izlaza na autocestu Zagreb-Macelj cca 1,5 km

098 275 857

098 251 701

30 €/m2

za gradnju i opremanje 098 275 857

zl

098 251 701

098 717 559

Prodajemo kuću staru 5 godina. Tri spavaone, dvije kuhinje, dva dnevna boravka, garaža. Kombinirano grijanje na drva i plin.

SNIŽENJE!

Prodajemo kući pov. 200 m2 u mirnoj, slijepoj ulici. Priključci struje, vode, gradska kanalizacija, centralno na plin.

Sveti Križ Začretje

zl

zl

Više fotografija nekretnina s ovih stranica potražite na:

Prodajemo odmah useljivi stan površine 44 m2 na prvom katu stambene zgrade u strogom centru Zaboka. Centralno etažno na plin. Sp. soba, dnevni boravak s kuhinjom, hodnik, wc s kupaonom, ostava od cca 3 m2. Parkirno mjesto.

098 251 701

098 251 701

950 €/m2

90.000 €

835

Krušljevo selo

950 €/m2

ZVATI POSLIJE 16 SATI

ZLATAR BISTRICA

869

Prodajem odmah useljivi stan površine 60 m2 s 11 m lođe i 11 m2 terase na trećem katu stambene zgrade u strogom centru Zaboka. Dn. boravak s kuhinjom i blagavaonom. Wc i wc s ZVATI kupaonom, 2 spavaone, POSLIJE ostava, klima, park. mjesto, 16 SATI centr. etažno grijanje na plin.

29 €/m2

855

zl

099 806 84 28

18.000 €

Zabok, Hum Lug

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Krušljevo selo

Prodajemo građevinski plac (637 m2) s projektnom dokumentacijom i građevinskom dozvolom za gradnju stambenog objekta dimenzija 7x6,5 m za kojeg je već izvedena temeljna ploča. ZVATI Plaćeni priključci struje, vode POSLIJE i kanalizacije. 16 SATI

863

098 251 701

Prodajemo staru zagorsku hižu s podrumom i gospodarskom zgradom. Sve na okućnici od 1170 m2.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

867

Zabok, centar

19.500 €

NA UPIT

zl

873

Prodajemo gradilište površine 943,2 m2 uz glavnu prometnicu.

Prodajemo gradilište površine 1428 m2 u centru Bedekovčine.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

zl

Prodajem renoviranu i odmah useljivu obiteljsku kuću od cca 170 m2 na cca 1000 m2 okućnice. Kuhinja po mjeri sa svim aparatima. Svi pirključci. Centralno na plin.

098 275 857

Bedekovčina, centar

Zabok, Grabrovec

73.000 €

ZVATI POSLIJE 16 SATI

857

ZVATI POSLIJE 16 SATI

29.000 €

zl

zl

Prodajemo ili dajemo u dugoročni najam atraktivni poslovni prostor površine 100 m2 u strogom centru Zaboka u ulici Matije Gupca 72. U cijeni je i parcelirana okućnica.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Prodajem kuću neto površine 64 m2 izgrađenu 1996. na okućnici od 216 m2 udaljenu cca 300 m od bazena. Sve komunalije. Garaža s ostavom od 24 m2, terase i balkoni.

60.000 €

Zabok, Grdenci

zl

098 251 701

098 251 701

780 €/m2

80.000 €

zl

Tuheljske Toplice

34.000 €

Prodaje se kuća pov. cca 140 m2, sa dvorištem pov 724 čhv. Kuća, visoka prizemnica sastoji se od kuhinje, kupaone, blagavaonice, dnevne sobe i ostave u prizemlju te 4 spavaće sobe i velike, netkrivene terase na katu. Priključci struje, vode, plin je na zidu. Grijanje na drva. Useljivo odmah.

098 275 857

878

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Krušljevo selo

Prodajemo gradilište pov. 2636 m2 sa kompletnom projektnom dokumentacijom za dva poslovno stambena objekta. Udaljeno od centra Zaboka cca 1,5 km.

864

zl

Prodajemo kuću površine cca 150 m2 na 580 m2 okućnice u glavnoj ulici u Grabrovcu. Potrebno renoviranje.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

098 275 857

098 251 701

Prodajemo staru zagorsku hižu s podrumom i gospodarskom zgradom. Sve na okućnici od 946,8 m2. Ograđeno.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Sveti Križ Začretje

Zabok, Martinišće

28.000 €

Sveti Križ Začretje, centar, stan pov 58 m2, 2 S, sa parkirališnim mjestom. Udaljeno od škole cca 200 m, od trgovine 300 m, od ambulante 50 m.

872

879

Prodajem ili iznajmljujem kuću u strogom centru, bivši sud i gruntovnica, 600m2, pogodna za poslovni prostor, urede, hostel, dom ... Najam po 5€/m2 (min. 250 m2).

16.000 € Plin, voda iz bunara (hidropak), struja, telefon. Kuhinja s blagavaonicom, dnevni boravak, wc s tuš kabinom, na katu veća spavaonica. Grijanje je na plinske peći. Vikendica nije ucrtana no s obzirom na novi zakon ZVATI POSLIJE o legalizaciji, legalizacija 16 SATI nije upitna.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

zl

098 251 701

ZVATI POSLIJE 16 SATI

877

20.000 € Prodajemo klijet/vikendicu staru desetak godina. Struja.

* zvati poslije 16 sati

881

098 251 701

47.000 € Prodajemo prizemnicu u blizini bazena u Stubičkim toplicama. Priključak struje. Objekt je ucrtan no čeka se upis u zemljišne knjige.

zl

843

BELEC

ZVATI POSLIJE 16 SATI

098 251 701

zl


38 nekretnine

839

broj 482 / 29. siječanj 2013.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Police, Tuhelj

84.000 €

16.000 €

NA UPIT

NA UPIT

Prodajemo obiteljsku kuću površine 205 m2 izgrađenu 1985. i adaptirane 2010 godine. Okućnica 608 m2. Svi priključci. Centralno na plin. Pod račun dijelom može i stan u Zagrebu.

Gornja Šemnica, seosko imanje pov. 1053 m2 sa starom, drvenom zagorskom hižom u idiličnom krajoliku Hrvatskog Zagorja.. Udaljeno od izlaza na autocestu Zagreb – Macelj cca 4,5 km. Priključak struje i vode.

Obiteljska zgrada sa četiri odvojene stambene cjeline s namještajem. Odmah useljivo. Okućnica i okolne parcele čine 12.847 m2, više gospodarskih objekata, dva posebna gradilišta. Mogućnost okrupnjivanja susjednim parcelama do cca 30.000 m2.

ATRAKTIVNO. Prodajemo građevinsku parcelu površine 1930 m2 u ulici Stjepana Radića (adresa: N. Borovčak 65). Dozvoljena gradnja cca 1400 m2 poslovno-stambene zgrade. Djelom moguća zamjena za stambeni prostor u eventualno izgrađenoj zgradi na istoj parceli.

098 251 701

zl

837

Radoboj, Gornja Šemnica

ZVATI POSLIJE 16 SATI

15.000 €

ZVATI POSLIJE 16 SATI

803

Krapinske Toplice, Vrtnjakovec

ZVATI POSLIJE 16 SATI

774

Zabok

738

Krapina, centar

ZVATI POSLIJE 16 SATI

739

Zabok, Naselje Tomeki

ZVATI POSLIJE 16 SATI

731

717

Đurmanec. Macelj

Zabok

701

828

098 251 701

098 251 701

830

098 251 701

Zabok, strogi centar

37.000 €

125.000 €

Centar, stan na atraktivnoj lokaciji, s pogledom na bazene, pov. 40,59 m2. Sastoji se od sobe, kuhinje, predsoblja, lođe i kupaonice s WC-om. ZVATI POSLIJE Useljivo odmah.

ZVATI POSLIJE 16 SATI

16 SATI

098 251 701

Stubičke Toplice

zl

zl

823

Stubičke Toplice

Krapina

814

098 275 857

Prodajemo kuću u centru Krapine s dva etažirana stana od 65 m2 (+25 m2 terase , ) i 80 m2 s spremištem od 20 m2. Odvojeni ulazi, priključci struje i plina + kamini na drva. Garaža, parking, vrt, voćnjak ... Ulica J.Leskovara 6.

098 251 701

zl

59.000 €

39.000 €

85.000 €

90.000 €

Prodajemo obiteljsku kuću od cca 120 m2 i 300 m2 okućnice. Plinsko etažno grijanje, namještena, svi priključci. Odmah useljivo. Blizina javnog prijevoza.

Kuća za odmor ujedno i obiteljska kuća od cca 100 m2 s vinogradom od 120 čhv. Dva wc-a. Voda, struja, parking, asfalt, javna rasvjeta. Namještaj je u cijeni. Odmah useljivo.

Kuća površine cca 200 m2. Useljiva. Okućnica 511 m2. Uz glavnu prometnicu. Adresa: Krušljevo selo 155.

Prodajemo odmah useljivu kuću površine 171,44 m2. Pet soba, garaža, plin, struja, voda, kamin ... Okućnica 852 m2.

098 251 701

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

802

Zabok, Repovec

098 251 701

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

781

Oroslavje, Krušljevo selo

ZVATI POSLIJE 16 SATI

098 275 857

zl

Zlatar Bistrica

780

098 275 857

zl

1.190 €/m2

49.000 €

15 €/m2

71.000 €

Prodajemo dva potpuno nova vrhunski uređena stana (cca 55 m2 i 65 m2)na trećem katu poslovno-stambenog objekta u ulici Matije Gupca 45a u Zaboku. Lift.

Prodajemo novo adaptiranu kuću od cca 100 m2 na okućnici od 878 m2

Gradilište površine 4417 m2 u blizini tvornice Inkop uz glavnu prometnicu Zabok - Zlatar Bistrica prodajemo. Moguće kombinacije (auti, apartmani more-kopno, stanovi, zemljišta, zajedničke investicije i drugo)

Novoouređeni potpuno namješteni stan, 86,53 m2, u potkrovlju stambene zgrade. Hodnik, garderoba, blagavaonica, dn. boravak, kuhinja, izba, degažman, kupaonica, dvije spavaonice i terasa. Blizina ambulante, škole, trgovine. Svi komunalni priključci, centralno grijanje.

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

772

Krapinske Toplice, Klokovec

ZVATI POSLIJE 16 SATI

098 251 701

zl

767

Poznanovec

098 275 857

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

762

Sveti Križ Začretje, centar

098 275 857

zl

48.000 €

105.000 kn

NA UPIT

15.000 €

Potpuno obnovljena kuća Magistratskoj 16. U prizemlju od cca 30 m2 je spavaća soba, kuhinja i dnevni boravak s wc-om i tuš kabinom dok je u suterenu prostor od cca 20 m2 s wc-om. Svi priključci. Pogodno za poslovni prostor. Uporabna dozvola.

Građevinsko zemljište pov. 650 čhv. Koje se nalazi lijepom, mirnom mjestu, ispod šume. Sve komunalije u neposrednoj blizini. Udaljeno od centra Zaboka cca 1,5 km.

Obiteljska kuća od cca 250 m2, u ulici Augusta Cesarca. Centralno na plin + kotlovnica na drva i lož ulje. Novo krovište. Natkrivena terasa + mali vrt.

Vikend kuća s vinogradom stara 2 g.površine cca 20 m2. Priključak struje. Voda je u blizini. Parcela cca 720 m2.

098 251 701

zl

750

Zabok

098 275 857

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

745

Krapina, centar

098 251 701

zl

NA UPIT

68.000 €

Kuća stambene pov. 84 m2 + 40 m2 tavana koji se može urediti, a nalazi se na cca 500 čhv okućnice. Svi komunalni priključci, vrlo atraktivna lokacija, udaljeno od centra cca 600 m.

Prodaje se vrhunski građena kuća, dovršena krajem osamdesetih, površine cca 200 m2 s 700 m2 okućnice. Svi priključci. Obnovljeno krovište.

Kuća stambene pov. 84 m2 + 40 m2 tavana koji se može urediti, a nalazi se na cca 500 čhv okućnice. Svi komunalni priključci, vrlo atraktivna lokacija, udaljeno od centra cca 600 m.

098 251 701

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

736

Zabok, Hum Zabočki

ZVATI POSLIJE 16 SATI

098 251 701

zl

735

Stubičke Toplice

098 275 857

zl

140.000 €

70.000 €

117.000 €

Kuća neto površine 236,64 m2. Prizemlje;garaža, nus prostorije (43,08m2), visokoprizemlje i potkrovlje; 2 blagovaone, 2 kuhinje, 2 dn. soba, 5 soba, 2 kupaonice i 2 WC, balkon, natkrivena terasa (280,85m2. Grijanje (plin i drva), okućnica 340 čhv-a.

Kuća neto stambene pov. 118 m2 + trgovina sa skladištem (koja je u najmu) pov. 41,5 m2 te dvorišnim prostorijama pov. 172 m2. Svi priključci i centralmo na plin. Blizina centra, željezničke stanice, udaljeno od izlaza na autocestu 2 km, prodaje se s namještajem, useljivo odmah, okućnica 1532 m2.

Prodajemo odmah useljivu kuću, visoku prizemnicu od cca 240 m2 s dijelom potkrovlja od 60 m2 za urediti. Termo fasada, sve komunalije, plnisko centralno, okućnica1488 čhv, gospodarska zgrada, 2 garaže, ljetna kuhinja i ostava, radiona, vanjski wc ... .

098 275 857

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

730

Svetri Križ Začretje

098 275 857

zl

ZVATI POSLIJE 16 SATI

721

Zlatar Bistrica, Veleškovec

098 275 857

zl

15.000 €

45.082 €

HITNO

Poslovno stambeni objekt u izgradnji sa svim priključcima i razvedenim instalacijama, sve na parceli od 975 m2. Neke su prostorije dovršene.

Prodajemo ili mijenjam za manji stan u Zaboku, Oroslavju, D. Stubici ili Stubičkim Toplicama prizemnicu od cca 200 m2 s više gosp. zgrada. Okućnica 988 m2. Blizina spoja zagorske magistrale kod restorana Ribič. Svi priključci. Centralno plinsko grijanje.

zl

713

Kumrovec

098 251 701

zl

712

Stubička Slatina

098 251 701

744

Zabok, Špičkovina

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Oroslavje

733

098 251 701 zl 100.000 € Novogradnja, visoka prizemnica u nizu, stambene površine 114 m2, s garažom. Okućnica pov. 384 m2, svi komunalni priključci. Udaljeno od centra Stubičkih Toplica cca 1,2 km

098 275 857

zl

NA UPIT

Prodajemo staru drvenu kućicu površine cca 60 m2 građenu oko 1930 g. prošlog stoljeća. Sve na parceli površine od 785 m2 u blizini Dvorca Gjalski.

098 251 701

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Moguća zamjena za stan u Zagrebu ili apartaman na moru

72.000 €

Prodajemo kuću s garažom, spremištem, uredom s posebnim ulazom i sanitarnim čvorom, na katu više dnevnih boravaka i spavaćih soba. Svi priključci. Sve na cca 450 m2 dvorišta.

Krapina

718

098 275 857

zl

999 €/m2

zl

Prodajemo stan površine 105 m2 u strogom centru Zaboka Ugrađeni vrhunski materijali. Odmah useljivo.

* zvati poslije 16 sati

709

Zabok, centar

zl

098 251 701

111.110 €

23.000 €

30.000 €

55.000 €

Prodajemo odmah useljivu dvokatnicu neto površine cca 200 m2 na 1077 m2 okućnice. Sve uz glavnu prometnicu ZaprešićKlanjec u Drašama. Plin, struja. Centralno na lož ulje. Idealno za poslovni prostor.

Prodajem ili mijenjam vikendicu (struja, voda). pov. cca 70 m2 s terasom i vinogradom od cca 1100 m2 za manji stan u okolici Zaboka. Za stan bi se nadoplatilo automobilom (Reanult Clio 2005).

Kuća od cca 140 m2, s dvorištem (115 čhv) i vinogradom (323 čhv). 4km od Sutinskih. 4 km od Krapine. Prodaje se ili mijenja za stan u Zagrebu.

Kuća pov. cca 160 m2, visoki rochbau, na okućnici pov. 220 čhv. Priključci struje, vode, telefon, gradska kanalizacija, plin je u blizini.

* zvati poslije 16 sati

Zabok, centar

Kumrovec

ZVATI POSLIJE 16 SATI

098 251 701

ZVATI POSLIJE 16 SATI

831

69.000 €

ZVATI POSLIJE 16 SATI

Zabok, Gubaševo

zl

Prodajemo kuću, prizemnicu blizu centra. Nije na glavnoj cesti. Dva parkirališna mjesta, mali vrt, par voćaka, dvije natkrivene terase.

Prodajemo poljoprivredno zemljište površine 6269 m2 s neucrtanom kljeti. Moguće kupiti manju parcelu.

825

098 275 857

ZVATI POSLIJE 16 SATI

098 251 701

zl

* zvati poslije 16 sati

688

Zabok, Jakuševec

098 275 857

zl

* zvati poslije 16 sati

672

Gornja Šemnica, Radoboj

098 275 857

zl

* zvati poslije 16 sati

665

Lepajci

098 275 857

zl


zagorski oglasnik 39

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Vaše oglase možete predati: 1. usmeno putem telefonske sekretarice na broj: (049) 223  882 u vremenu od 00 do 24 sata 2. faxom na broj (049) 503 445 u vremenu od 00 do 24 sata. 3. poštom, na adresu: Zagorski list, K. Š. Gjalskog 4, 49210 Zabok 4. e-mailom na adresu: oglasi@zagorski-list.net 5. osobno u redakciju Zagorskog lista od 09 do15 sati, K.Š.Gjalskog 4, Zabok 6. uživo u programu Radio Stubice

Ponuda zemljišta u Hrvatskom zagorju 796 SVETI KRIŽ ZAČRETJE [zl] Građevinsko zemljište pov. 965 čhv, pravilnog oblika, cca 600 m od centra, sve komunalije u neposrednoj blizini. 40 €/čhv 098 275 857 766 Sv. Križ Začretje [zl] Građevinsko zemljište pov.  3233 m2, uz glavnu cestu Sveti Križ Začretje – Krapina (kraj rotora), idealno za stambeno poslovni objekt. 60 000 € 098 275 857 [zl] 771 Sveti Križ Začretje Prodajemo atraktivno građevinsko zemljište površine 703 čhv-a (2 528 m2). Blizina naplatnih kućica odnosno Roses designer outleta. 16 €/m2 098 275 857 752 Sv. Križ Začretje, Ciglenica [zl] Prodajem građevinsko zemljište površine 2960 m2, mogućnost kupnje 1237 m2, odnosno 1723 m2. Komunalije u blizini. 098 275 857 19 000 € 750 Zabok, Jakuševec [zl] Građevinsko zemljište pov. 650 čhv. Koje se nalazi lijepom, mirnom mjestu, ispod šume (koja je također na prodaju). Sve komunalije u neposrednoj blizini. Udaljeno od centra Zaboka cca 1,5 km. 20 000 € 098 275 857 727 Veliko Trgovišće, Družilovec [zl] Prodajemo tri gradilišta sve zajedno površine 766 čhv-a. 33 050 € 098 251 701 726 Zabok, Jakuševec [zl] Građevinsko zemljište 7000 m2 na ljepom mirnom mjestu,  1 km od centra Zaboka, mogućnost parcelacije. Komunalije u neposrednoj blizini. Papiri uredni. 70 €/čhv 098 275 857 724 Krap. Toplice, Gregurovac [zl] Prodajemo građevinsko zemljište cca 690 čhv usred zelenila, na lijepom, mirnom mjestu. Komunalni priključci u blizini. 50 €/čhv 098 275 857 707 Tuheljske Toplice [zl] Prodajemo gradilište u Tuheljskim Toplicama, Črešnjevec, na mirnom mjestu. Površina 1126 m2 odnosno 313 čhv. Papiri čisti. Vl 1/1. 30 €/m2 098 251 701 686 Velika Horvatska [zl] Građevinsko zemljište površine  1948 m2 prodajemo. Prekrasan pogled. Plin, voda i struja kod parcele. 20 500 € 098 275 857 682 Krap. Toplice, Vrtnjakovec [zl] Zemljište pov. 1204 čhv, komunalije u blizini, cca 1 km od centra. 19 €/čhv 098 275 857 671 Luka, Žeinci [zl] Prodajem građevinsko zemljište pov. 2524 m2 , na lijepom mjestu iznad Velikog Trgovišća, sa pogledom na Zagorje. Sve komunalije u neposrednoj blizini. 60 €/m2 098 275 857 686 Zlatar [zl] Građevinsko zemljište površine   951 čhv.  1/3 zemljišta nalazi se u građevinskoj zoni. 70 000 € 098 275 857 663 Sv. Križ Začretje, D. Pačetina [zl] Građevinsko zemljište pov.  4536 m2, komunalni priključci u neposrednoj blizini. Moguća parcelizacija. 16 €/m2 098 275 857 686 Zabok, Grdenci [zl] Gradilište uz glavnu cestu površine cca 700 m2 12 000 € 098 251 701 663 Krap. Toplice, Klokovec [zl] Prodajemo gradilište površine  247 čhv-a (889 m2) u Klokovcu udaljeno od centa 1,2 km. 20 000 € 098 251 701 630 Zlatar [zl] Građevinsko zemljište, nedaleko centra Zlatara (ul. Franje Horvata Kiša, iza kčbr. 31), pov. 884 čhv. Komunalije u blizini. 40 €/čhv 098 275 857

Svi mali oglasi objavljeni u Zagorskom listu otisnuti su u dobroj namjeri. Zbog toga Zagorski list d.o.o. osnivač i izdavač Zagorskog lista i uredništvo Zagorskog lista ne preuzimaju odgovornost za istinitost podataka koje oglašivači daju u svojim oglasima, ne snose troškove eventualno nastale štete zbog neobjavljenih, krivo objavljenih ili pogrešno dostavljenih oglasa. Mali oglasi za Rubriku “Poznanstva” mogu se predati isključivo osobno u redakciji Zagorskog lista. Male oglase za tu rubriku primljene telefonom i poštom nećemo objaviti.

NAMJEŠTENJA Instrukcija iz tehnike sigurne vožnje, na prometnicama kao za Zagreb, daje vozač D, C, E, kategorije, sa 35 g. iskustva  0   99 8213 120 Mladić 38 g., socijalni slučaj, bez vozačke dozvole, 3 g. bez prihoda, hitno traži bilo kakav posao bez obzira na struku  0   49 462 263 Ozbiljna gđa. traži posao čišćenja, pospremanja i pomaganja u kućanstvu (Zagreb i okolica)  0  91 7630 146 Par traži posao čišćenja kuća, stanova, poslovnih prostora, uređenja okućnica, farbanja ograda, dugogodišnje njemačko radno iskustvo, dolazimo odmah na području Krapine i okolice  0   95 8770 739 Tražim poslovne suradnike, nudim poslovnu suradnju i savjetujem kako održavati dobro zdravlje.  0   91 3464 477, 099 3464 477 Tražimo djelatnicu za rad na neodređeno, u caffe baru u Jakovlju.  0   99 8391 523 Tražimo osobe za rad kod kuće iz svih županija, zarada do 1 500 kn na tjedan.  0   95 5998 616 Tražimo radnike i vozače, za stalni radni odnos.  0   98 1800 851 Vozač-trgovac traži posao dostave na području Zaboka, Pregrade i okolice  0   99 8213 120

KUĆE Bedekovčina, obiteljska kuća, vl 1/1, okućnica, vrt, garaža, za 55 000 eur, prodajem ili mijenjam za stan  0   49 282 996, 098 1618 964 Čret, kuću s poslovnim prostorom, prodajem  0   91 9320 350 Đurmanec, 30 m od škole, kuća 230 m2, uređena, roch-bau, novogradnja, + građevinsko zemljište 800 m2, prodajem  0   98 1760 448 Jakovlje, kuća katnica, uređena, centralno plinsko, okućnica 800 m2, garaža 50 m2, atraktivna lokacija, vl 1/1, prodajem  0   98 1752 060 Krapinske Toplice, etaža u kući, 1. kat, poseban ulaz, tavan, svi priključci, 600 eur/m2, prodajem  0  49 233 651 Krapinske Toplice, ulica Marcela Majseca, kuću prodajem  0  49 232 046 Krapinske Toplice, zidana kuća 70 m2, vl 1/1, struja, septička jama, cisterna za vodu, prekrasan pogled, potrebno renovirati, za 19 000 eur, prodajem  0   98 9191 912 Marija Bistrica, okolica, drvena hrastova kuća, 1/2 zidane kuće (rochbau), gospodarske zgrade, cca 1 jutro okućnice, struja, voda, asfalt, 12 500 eur, prodajem  0   98 318 140 Marija Bistrica, Sušobreg Bistrički, drvena kuća, dvorište i gospodarska 0   98 1740 740 zgrada, prodajem  Plemenšćina kraj Pregrade, stariju kuću s voćnjakom, uz glavnu cestu, prodajem  0   91 5791 846

624 Sveti Križ Začretje [zl] Prodajem građevinsko zemljište u blizini željezničke stanice s ucrtanim gospodarskim objektom na parceli od 860 m2. Struja, voda, telefon i plin su uz parcelu. 60 €/m2 098 275 857

Poznanovec, kuća 128 m2, podrum, terasa, centralno, svi priključci, gospodarska zgrada, zemljište cca 730 čhv, papiri uredni, potrebna adaptacija, prodajem  0   99 6958 983

588 Pregrada [zl] Građevinsko zemljište površine 451 čhv. Udaljeno od centra cca 600 m. Svi priključci u blizini. 35 000 € 098 275 857

Radoboj, seosko gospodarstvo sa cca 600 čhv okućnice, papiri 1/1, hitno prodajem  0   98 9043 534, 091 8832 946

572 Zlatar [zl] Građevinsko zemljište pov. 546 čhv uz glavnu cestu Zlatar - Zlatar Bistrica, Zagrebačka ulica, preko puta k.br. 88. Stambeno-poslovna zona BRP 2400 m2. Sve komunalije. 58 €/čhv 098 275 857

Stubičke Toplice, Kapelščak, kuća 79 m2, okućnica 852 m2, struja, voda, plin, klima, centralno, papiri čisti, upit, prodajem  0   91 5461 981

536 Bedekovčina [zl] Građevinsko zemljište površine 1000 čhv-a u blizini Tvornice namještaja i salona GRADING prodajem. 55 000 € 098 251 701

Stubičke Toplice, komforna prizemnica 120 m2, uređena okućnica 100 čhv, svi priključci, papiri čisti, prodajem, moguća zamjena za stan u ZG-u  0   91 4071 971

U blizini Pule, Kavran, kuća 150 m2, prodajem ili mijenjam za manji stan uz nadoplatu, u blizini ZG-a  0   91 7541 183 U okolici Zaboka, useljiva kuća, okućnica i gospodarska zgrada, prodajem  0   98 9386 433 Zabok, 300 m od centra, kuću iznajmljujem  0   98 9715 446 Zabok, okolica, kuća sa okućnicom i gospodarskom zgradom, prodajem  0   49 285 479 Zabok, Ulica Matije Gupca, visoka prizemnica, prodajem  0  98 9715 446 Začretje, blizina Rosesa, kuća s okućnicom, prodajem  0   98 512 390 Začretje, kuća katnica, dvosoban i trosoban stan, terasa 35 m2, 3 garaže i dr. Dvorište i okućnica 270 čhv, a može biti i ukupno 1 550 čhv (može biti i poslovni prostor), prodajem  0   98 1658 147

VIKENDICE Povljana na Pagu, vikend kuća sa 2 etaže po 40 m2, 2 terase od 12 m2, okućnica 100 m2 i 3 parking mjesta, upit, prodajem  0   49 264 350, 099 6811 682 U blizini Zlatar Bistrice, vikend kuća cca 70 m2, vinograd i šuma, prekrasan pogled, struja, voda, centralno, telefon, građevinska dozvola, za 350 eur/m2, prodajem  0   91 7541 183 Začretje, okolica, vikendicu (klijet) na građevinskom zemljištu, prodajem  0   98 512 390

STANOVI Bedekovčina, stan u kući 90 m2, vlastiti ulaz, garaža, za 29 000 eur, prodajem  0  49 282 996, 098 1618 964 Hitno tražim jeftiniji stan ili kuću za unajmljivanje, na području Zaboka  0   98 9034 875 Hum Zabočki 3, stan od 60 m2, 2 spavaće sobe, dnevni boravak, blagavaona, kuhinja, poseban ulaz, dugoročno i povoljno iznajmljujem  0   49 221 074, 098 275 800 Krapina, 2 stana iznad trgovine, novogradnja, jedan je 66 m2, a drugi 52 m2, prodajem  0   98 250 337, 098 250 338 Krapina, stan od 40 m2, prodajem ili mijenjam  0   98 554 240 Krapinske Toplice, centar, stan 100 m2, 2 etaže, svi priključci etažirani, 85 000 eur kredit, 82 000 eur gotovina, prodajem  0  95 9009 182 Krapinske Toplice, garsonjera 23 m2, novouređeno, minikuhinja, poseban ulaz, za 1 000 kn + režije, iznajmljujem  0   91 3482 753 Marija Bistrica, centar, stan od 30 m2, iznajmljujem ili prodajem  0   49 285 119 Novouređena garsonjera, mini kuhinja, TV, kupaonica, poseban ulaz, za 1 000 kn + režije, iznajmljujem  0  49 232 409, 091 5345 544 Oroslavje, Milana Prpića 70, dvosoban stan 43 m2, kompletno namješten, odmah useljiv, klima, garaža, za 45 000 eur, prodajem  0   49 283 127, 098 9267 687 Zaprešić, centar, stan 36 m2, iznajmljujem  0   98 880 270 Voltino, garsonjera 22 m2, plinsko grijanje, iznajmljujem  0  91 5777 464 Zabok, centar (vatikan), dvosoban stan 70 m2, komforan, 3. kat, s namještajem, za 800 eur/m2, prodajem  0   49 221 753

oglasnik BESPLATNI MALI OGLASI ZAGORSKOG LISTA

OBAVIJEST U skladu s novim Zakonom o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koji je na snagu stupio 11. lipnja 2011. godine obavještavamo vas da smo zbog provođenja Zakona u praksi prinuđeni promjeniti postupak predaje oglasa prema članku 7., stavku 2. Ovoga Zakona i prikupiti vaše dodatne podatke.

Zabok, centar, jednosoban stan, iznajmljujem 0   49 226 846, 091 5845 795 Zabok, centar, mala garsonjera za 1 osobu 20 m2, centralno, polunamještena, bez aparata, potreban polog i preporuka, iznajmljujem  0   99 2503 861 Zabok, centar, potpuno preuređen i namješten dvosobni stan, parkirno mjesto iza rampe, iznajmljujem  0   98 353 408 Zabok, centar, stan 27 m2, parkirno mjesto, prodajem  0   98 250 259 Zabok, centar, stan 58 m2, polunamješten, centralno, potreban polog i preporuka, iznajmljujem najmanje na 6.mj.  0   99 2503 861 Zabok, centar, stan cca 60 m2, nenamješten, iznajmljujem  0  98 378 818 Zabok, centar, stan od 55 m2, renoviran, novonamješten, iznajmljujem  0   98 250 520 Zabok, Grdenci, stan u obiteljskoj kući, moguće korištenje garaže, iznajmljujem  0   98 891 088 Zabok, jednosobni stan, za 700 kn, iznajmljujem  0   92 2504 885 Zabok, stan 65 m2, odmah useljiv, namješten, za 900 eur/m2, hitno prodajem  0   99 2500 800 Zabok, studentica traži stan ili prikladnu sobu  0   98 317 272 Zagreb za Zagorje, stan 150 m2, 2 lođe i 2 balkona, visoki roch-bau, mijenjam za top seosko imanje na osami uz rijeku ili riječicu  0   1 6141 046, 099 5026 511 Zagreb, Prečko, jednosoban stan, blizina tržnice i tramvaja, etažno grijanje, male režije, za 1 500 kn, iznajmljujem na dulje vrijeme 0  91 7635 012 Zagreb, student grad, stan 47 m2, iznajmljujem 0  95 9261 002, 091 9131 677 Zagreb, Trešnjevka, stan od 70 m2, iznajmljujem studentima  0   92 2694 608 Zagreb, Trnsko, dvosoban stan od 48 m2, prodajem, mijenjam ili iznajmljujem  0   91 6120 006 Zagreb, Trnjanska 62, trosoban stan, iznajmljujem (može i studentima)  0   49 264 380, 091 9057 349 Zlatar, centar, stan 61 m2, novogradnja, prodajem  0   91 4124 620

Prilikom predaje oglasa, uz osnovne podatke, bit će potrebno priložiti sljedeće podatke: • Pravne osobe - ime tvrtke, sjedište tvrtke, oib, ime i prezime odgovorne osobe • Fizičke osobe - ime i prezime naručitelja, oib i njegovo prebivalište, odnosno boravište. Iz tog razloga molimo vas da tijekom raznih postupka predaje oglasa (tel., fax, mail, osobno, ...) priložite svoje identifikacijske podatke kako biste mogli uspješno objaviti oglase. U suprotnom, nećemo biti u mogućnosti objaviti vaše oglase. Identifikacijski podaci neće biti objavljeni ili dostupni drugim korisnicima, niti će od strane Zagorskog lista d.o.o. biti korišteni u druge svrhe. Htjeli bismo dodatno napomenuti kako sukladno članku 20. stavku 6. Zakona o medijima, Zagorski list nije dužan provjeravati istinitost i vjerodostojnost objavljenih oglasa te da prema Zakonu o elektroničkoj trgovini članak 18., stavak 1. nije odgovoran za sadržaj pohranjenih podatka. Isto tako napominjemo da Zagorski list nije dužan besplatno objaviti oglase za koje sumnja da su komercijalnog karaktera.

PLASTIFIKACIJA METALA 098 75 44 88

GEO LEGIN

GEODETSKE USLUGE legalizacije i upisi objekata posebne geodetske podloge (kod novogradnje) parcelacije, iskolčenja i ostalo

GRAĐEVINSKI MATERIJAL Crijep Kontinental plus, novi, zapakirani, 1 200 kom, povoljno prodajem, može i na rate  0   98 9216 956 Crijep, prodajem 

Zabok, Matije Gupca 39 098 16 40 502

0 91 8966 775

Garažu limenu, montažnu, prodajem 0   98 614 421 Keramičke cijevi duljine 100 i širine 10 cm, te barokne betonske stupiće za ograde i balkone, može ugradnja, prodajem  0   91 4124 620 Metalnu, cijevnu, građevinsku konstrukciju s čigama, prodajem  0   92 3074 269 Balkonska vrata različitih dimenzija, veće količine, prodajem  0  92 1101 170

Solarij “Lotus” UWE, za kozmetički ili frizerski salon, sa žetonjerom, cijena prema dogovoru, prodajem  


40 zagorski oglasnik

broj 482 / 29. siječanj 2013.

SPECIJALNI POPUSTI OGLAŠAVANJA ZA ZAGORSKE OBRTNIKE

MAM TREBAM MEŠTRA!

Poštovani obrtnici, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i u 2012. godini osigurala je za vas posebne uvjete oglašavanja u Zagorskom listu. Popusti sežu čak do 65% u odnosu na redovne cijene. Nazovite nas slobodno u naš odjel prodaje i marketinga kako bi ostvarili ove, samo za obrtnike naše županije, posebne uvjete. Brojevi telefona su (049) 222 095, (049) 222 035, mail na koji možete poslati upit je: marketing@zagorski-list.net, a slobodno dođete i do nas u Zagorski list, u naše sjedište u Zaboku u ulici k.š.Gjalskog 4. Kava ide na naš račun. Vaš Zagorski list

ZAGORSKA KREDITNA UNIJA

SOBOSLIKARI

GRAĐEVINA

“Mazalo” usluge i trgovina M: 091 372 4933 KRAPINA Soboslikarska i licilacka radnja “LEljak” ÐURMANEC T: 049 347 729 M: 091 347 7299 Soboslikar i ličilac Mirko Bukovšak PREGRADA T: 347 453 M: 091 347 4534 Soboslikar i ličilac Mirko Bukovšak PREGRADA T: 347 453 M: 091 347 4534 “COLOR-MONT SIGAL” soboslikarski obrt DONJA STUBICA T: 287 593 M: 098 250 888 Soboslikarsko-ličilački obrt “Kičin” ZLATAR T: 462 317 M: 098 460 248 Bojosan Bratković soboslikarski obrt M: 098 963 4602 ZABOK Soboslikar i ličilac Burić Ivan T: 556 803 TUHELJ Bojenje «Rudi», soboslik, stak.tapete T: 556 643 V. TRGOVIŠĆE Soboslikar i ličilac Knezić Petar T: 223 423 M: 098 424 160 ZABOK “Soboslikar i ličilac” Lončarević Zvonko T: 223 687 ZABOK Soboslikar Zajec Željko M: 098 69 33 58 V. TRGOVIŠĆE

M&M graditeljstvo, prijevoz, trgovina i usluge M. Herak PETROVSKO M: 098 411 736 T: 049 348 059 Graðevinarstvo, trgovina i usluge, V. Gorican PETROVSKO T: 049 348 136 M: 098 287 131 “FRLJA” graðevinarstvo, usluge i trgovina, PETROVSKO M: 098 795 264 “BOJENJE I AKUSTIKA” PREGRADA T: 049 238 849 M: 099 575 3093 Interijeri Božurić ZABOK M: 098 168 3819 091 503 0108 Završni radovi ,građevinarstvo Čaržavec Miro TUHELJ M: 091 436 0039 F: 503378 HERC INTERIJERI niskogradnja i usluge TUHELJ M: 091 520 8869 “DOM” graditelj V. TRGOVIŠĆE M: 098 9817 133 Građevinsko instalaterski obrt “Zeko” ZABOK T: 205 300 M: 098 604 733 “KOLGRAD” graditeljstvo ZABOK T: 222 289 M: 098 702 794 «GTG» građevinarstvo-transport ZABOK T: 226 807 M: 095 234 2345 MDK V. TRGOVIŠĆE T: 237 395 M: 091 588 88 64 Građevinarstvo Posavec Tomislav TUHELJ T: 556 012 M: 092 1033 184 Zidar-fasader Postružin Stjepan V. TRGOVIŠĆE M: 091 584 0038 T: 236 694 Građevinarstvo Puhek Ivan V. TRGOVIŠĆE F: 557 509 M: 091 6556 111

ELEKTROINSTALACIJE JAKE I SLABE STRUJE Elektroservis, trgovina i usluge KRanjcec M: 098 197 4553 GORNJE JESENJE “BIŠKUP” servis - trgovina - ugostiteljstvo usluge GORNJA ŠEMNICA T: 049 349 300 M: 091 509 2713 “B & B” graðevinarstvo i elektroinstalacije PETROVSKO T: 348 115 M: 098 332 066 “ETIM” PREGRADA T:  376 133 M: 098 380 971 “TEHNOELEKTRO” RADOBOJ T: 349 142 M: 098 378 178 ELEKTRO-PLAST Bakran Nedjeljko T:  249 213 098 460 015 ZABOK K-Elektro T:  226 671 ZABOK RTV-elektro servis i trgovina Piljek T:  222  151 M: 091 520 88 71 ZABOK ELBUK elektroinstalacije T:  213 510 M: 091 524 ZABOK EL-IT električarski radovI, servis i graditeljstvo M: 098 981 8817 ZABOK AE STUDIO elektroinstalacije, popravci i usluge ZABOK M: 099 82 16 396 ELEKTROMONTelektroinstalaterski radovi TUHELJ F: 556 094 “ELMO” ELEKTROTEHNIČKI OBRT ZABOK T:  222 351 M: 098 98 17146 „ABN-S“ elektoinstalacije i usluge Vrgoč Zoran M: 099 330 9627 ZABOK

KROVOPOKRIVAČI PODOPOLAGAČI Obrtništvo “Krivec” podopolagački radovi PREGRADA T: 377 178 M: 091 526 7191 “JAGIĆ” ŠTUPARJE T: 348 463 M: 091 388 7047 STOLARIJA HAUS DONJA STUBICA T: 213 264 KROVOPOKRIVAČKA I KERAMIČARSKA RADNJA ZLATAR T:  467 298 KERAMIČARSKI OBRT “BALIĆ KERAMIKA” ZLATAR M: 098 752 707 “DREMOVIĆ” podopolagač (parket) V. TRGOVIŠĆE M: 098 981 7078 PARKETAR GAŠPAR SNJEŽANA ZABOK T: 236 645 M: 098 966 3684 PIRAMIDA krovopokrivački tesarski radovi, svjećarstvo i trgovina ZABOK T: 213 491 M: 098 973 0561

UVOĐENJE I ODRŽAVANJE VODOVODNIH, PLINSKH I INSTALACIJA GRIJANJA I KLIMATIZACIJE “Vodomontaža-Vuzem” ÐURMANEC M: 099 412 7539 “Instalacije i trgovina Vugrinec” PETROVSKO M: 098 901 7765 “TERMO SOPOT” PREGRADA T: 376 848 “CENTRO PLIN” ŠKARIĆEVO T: 345 045 M: 098 981 7005 Termoinstalacije “CENTRO-PLIN” SV. KRIŽ ZAČRETJE T: 227 036 M: 098 196 9100 B.M.S.građevinske instalacije ZABOK T: 226 688 M: 098 251 632 “PVSB” metal, voda, plin ZABOK T: 226 463 M: 099 285 6699 Vodo-plinoinstalater Cujzek Zdravko ZABOK T: 213 414 M: 098 378 961 FRI KIM INSTALACIJE ZABOK M: 098 376 632 M: 099 800 3960 Instalacije centralnog grijanja Herceg Ivica V. TRGOVIŠĆE T: 236 260 F: 237 229 INstalacije “HRŽINA” ZABOK M: 098 363 714 grijanje i klimatizacija Kovaček Dragutin V. TRGOVIŠĆE T: 236 400 M: 091 517 0022 ZABOK-MONTAŽA zabršni radovi i ugostiteljstvo ZABOK M: 091 253 9854 F:225 557 Trgovina-plinoservis “Mlakar” ZABOK F: 223 970 M: 098/ 978 905 Ventilacija »Rafaj» ZABOK T: 226 453 M: 099 694 9634

ISKOPI, ASFALIRANJE DRAKOP prijevoz i građevinarstvo ZABOK M: 098 376 664 ”HERCKOP” prijevoz i strojni iskop ZABOK T: 213 716 M: 098 587 836 Storjni iskop-transport Zajec Vladimir ZABOK T: 226 442 M: 098 231 273

GRAĐEVINSKA LIMARIJA BRAVARSKO-LIMARSKA RADIONA DONJA STUBICA T: 213 201 M: 099 536 406 “GRALIM” LIMARIJA I DIMNJAČARSTVO KULJAK KONJŠČINA T: 465 280 M: 098 937 1334 VODOLIM ANDA TUHELJ T: 232 958 M: 098 981 7027 Limarsko-oblagački obrt «ZAGORJE» ZABOK M: 098 9094 840 Limar-vodoinstalater Slovenec Marijan T: 556 580 M: 091 1556 580 V. TRGOVIŠĆE

STOLARI Stolarija Štor LEPAJCI M: 099 252 3733 “INTER-MS-STOLARIJA” proizvodnja, trgovina PETROVSKO M: 091 525 1858 «Stolarija Balija» ZABOK M: 098 98 17 052 T: 221 015 Proiz. građ stolarije Kanceljak Krešo V. TRGOVIŠĆE M: 098 314 580 Stolarija Lovrek Dubravko V. TRGOVIŠĆE F: 557 646 M: 098 721 208 Stolarija Meglić Franjo V. TRGOVIŠĆE M: 098 914 2578 F: 556 087 Drvostil Ovčarić, stolarija V. TRGOVIŠĆE M: 098 752 797 T: 237 114 Stolarija Sinković Mladen V. TRGOVIŠĆE M: 099 556 1240 Stolarija D&M V. TRGOVIŠĆE M: 098 9588 988 Stolarija Škalec V. TRGOVIŠĆE T: 556 042 M: 091 251 7888 “Drvoobrada” ZABOK T: 236 605

KERAMIČARI Keramika-ugostiteljstvo “FIL” ZABOK T: 215 045 M: 098 9131919 Keramika Kanceljak V. TRGOVIŠĆE M: 091 791 7571 T: 236 106 Kanižaj keramika V. TRGOVIŠĆE T: 236 835 M: 098 927 2189 Kerafas završni keramičarski radovi ZABOK T: 236 476

OTKUP METALA Obrt za otkup i preradu metala “I & N-METALI” KONJŠČINA T: 465 474 M: 098 166 5263

ADAPTACIJE “Adaptacija” LOBOR T: 430 79 M: 098 460 380M&M graditeljstvo, prijevoz, trgovina i usluge Vl. Milan Herak PETROVSKO M: 098 411 736 T: 049 348 059

AKCIJA

Vrstan ste majstor? Želite da i Vaš kontakt bude na ovome popisu? Nazovite na 0   49/222 235 i 0   49/222 035 svakim radnim danom od 8 do 16.

GOTOVINSKI KREDITI do 200.000 kuna

K. Š. Ðalskog 4, ZABOK

GARAŽE Zabok, strogi centar, iznajmljujem garažu, cijena po dogovoru 0   49 223 804

LOKALI I UREDI Krapina, uz centar, ulični poslovni prostor 45 m2, parking, prodajem  0   98 9828 949 Lupinjak, na katu benzinske postaje, poslovni prostor 50 m2, vrlo atraktivna lokacija, veliki parking, iznajmljujem  0   91 6347 530 Objekt 135 m2, izgrađen 1980.g., visina je 3 m, građevinska dozvola, vl 1/1, potrebna je adaptacija, jer je korišten kao gospodarska zgrada, prodajem ili iznajmljujem  0   49 222 199 Oroslavje, centar, caffe-bar iznajmljujem  0  49 283 933, 095 8266 000 Ugostiteljski objekt, jako dobra lokacija, blizina Tuheljskih i Krapinskih Toplica, iznajmljujem  0  91 5409 178 Zabok, blok kolodvor, potpuno uređeni lokal 50 m2, iznajmljujem ili prodajem  0   98 415 107 Zabok, centar, poslovni prostor cca 60 m2, iznad frizerskog salona, poseban ulaz, iznajmljujem  0   98 378 818 Zabok, centar, poslovno stambeni objekt u privatnoj kući, vrlo povoljno i hitno prodajem ili iznajmljujem, moguće preuzimanja kredita  0   92 3074 269 Zabok, kiosk kod Fine, pogodan za razne djelatnosti, za 5 700 eur, prodajem  0   98 251 701 Zabok, okolica, poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji, kafić 36 m2 sa 36 m2 terase + veliki parking, iznajmljujem  0  49 221 734, 099 6950 808 Zabok, poslovni prostor 24 m2, u blizini Kiwi-ja, iznajmljujem  0   92 2504 885

SOBE Zagreb, Trešnjevka, 2 sobe, čajna kuhinja, kupaona, u prizemlju obiteljske kuće, sa centralnim, svaka 1 100 kn sa režijama, za 2 studenta, iznajmljujem  0   91 5908 757

GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE Andraševec, 2 km od centra Oroslavja, građevinsko zemljište 1 500 m2, cijena na upit, prodajem 0  98 1760 448 Bedekovčina, industrijska zona, zemljište 2 540 m2, vrlo povoljno i hitno prodajem  0   98 1975 966 Bedekovčina, iza crkve Sv. Barbare, vikend zemljište, pogodno za gradnju vikend kuće, voćnjak i vinograd, uz parcelu su asfalt, struja, voda i telefon, prodajem  0   99 8275 077 Donji Brestovec, Zlatar Bistrica, gradilište 1 025 m2, struja na parceli, prodajem  0  49 467 387, 098 9186 618 Hum Zabočki, gradilište 170 čhv, temelji, građevinska dozvola, prodajem  0   99 2005 001 Kraljevec Gornji, kod Budinšćine, seosko imanje, prijenos 1/1, prodajem  0   42 204 299 Krapina, okolica, više gradilišta na prodaju ili zamjenu  0  98 9828 949 Krapinske Toplice, Klokovec, gradilište 747 čhv, kod dvorca uz desnu obalu Kosteline, za stambenu izgradnju, 100 eur/čhv, prodajem  0   1 2420 136, 091 9401 345 Lobor, zemljište 4 189 m2 s 2 klijeti, vinograd i voćnjak, struja uvedena, voda u blizini, papiri uredni, prodajem  0   98 703 146

Lug Zabočki, atraktivno građevinsko zemljište 800 m2, sve komunalije do gradilišta, za 20 000 eur, prodajem  0   98 857 766 Lug Zabočki, građevinsko zemljište 1 100 m2, komunalije uz parcelu, asfalt, ulaz s 2 strane, 30 eur/m2, prodajem  0  91 9164 000, 095 9045 905 Lug Zabočki, građevinsko zemljište 649 čhv, 80 eur/čhv, prodajem  0   49 223 464 Oroslavje, gradilište 700 čhv, prilazni put s 2 strane, sve komunalije uz parcelu, prodajem  0   99 6701 520 Pregrada, udaljeno od centra 1, 5 km, atraktivno građevinsko zemljište 1,800 m2, sve komunalije u blizini, vrlo povoljno prodajem  0   98 548 751 Strmec Stubički, građevinsko zemljište 3 800 m2, sva infrastruktura, lokacijska dozvola za kuću s garažom, oaza mira, cijena na upit, prodajem  0   91 2643 531 Tisanić Jarek, 3 km od Zaboka, gradilište 2 168 m2 (602 čhv), asfalt, cesta, struja, voda, plin, telefon, prodajem  0   98 9920 094 U blizini Stubičkih Toplica, građevinsko zemljište 30 000 m2, papiri 1/1, prodajem  0   99 6824 974 Uz glavnu cestu Brezova-Mirkovec, gradilište 3 548 m2, struja, plin, voda, telefon, zona dozvoljene gradnje, moguća parcelacija, vl 1/1, prodajem  0   49 222 199 Veliko Trgovišće, centar, vikendaško zemljište 1 500 m2, prodajem  0   99 5931 146 Zabok, ispod crkve Sv. Antuna, zemljište 433 i 532 čhv, prodajem  0   98 9920 094 Zabok, Kotarice, vinograd 236 čhv, prostor za izgradnju vikendice, na betonskim stupovima i žici, priključak struje na parceli, papiri čisti, prodajem  0   98 9137 926 Zabok, Tisanić Jarek, građevinsko zemljište 1 400 čhv, sve komunalije uz parcelu, prodajem  0  98 9239 916 Zabok, Tisanić Jarek, građevinsko zemljište 500 čhv, pogodno za gradnju kuće ili vikendice, komunalije uz parcelu, asfalt, prodajem 0  98 9239 916 Zabok, Zabočka cesta, 2 građevinska zemljišta 180 i 360 čhv, nasuprot dječjeg igrališta, prodajem  0   98 9216 956 Začretje, građevinsko zemljište, povoljno prodajem  0   49 227 235, 091 9135 119 Začretje, preko puta Rosesa, građevinsko zemljište (voćnjak) 512 čhv (1842 m2), plin, struja, voda, kanalizacija, prodajem  0   91 5410 401 Zlatar Bistrica, gradilište 1 500 m2, kraj benzinske pumpe, svi priključci na gradilištu, dozvoljena gradnja, prodajem  0  49 462 384, 091 5744 491 Zlatar, Cetin, drvenu klijet sa 850 m2 zemlje i toliko šume, prodajem  0   91 4124 620

POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE Andraševec, kraj Oroslavja, poljoprivredno zemljište, prodajem 0   91 3363 961

tel: 587 300

do 01.03.2013. za OPG-ove, obrtnike i graðane. Godišnja kta 8%. Provizija 1%.

www.zskz.hr

Andraševec, vinograd 160 čhv, prodajem  0   99 6701 520 Brezova, livada 2 500 čhv, ispod autoputa, prodajem  0   98 9137 926 Dajem u najam i obradu vinograd 120 čhv, u Repovcu kod Lovačkog doma (dajem grožđe osim crnog)  0   49 221 753 Dubrovčan, Mrzlo Polje, vinograd 1 300 m2, struja i voda na parceli, pogled na Sljeme i Sloveniju, prodajem ili iznajmljujem  0  91 5424 196 Hum na Sutli, zapuštena njiva 770 čhv za 4 000 eur, šuma 320 čhv za 1 500 eur i voćnjak 320 čhv uz asfaltiranu cestu za 3 500 eur, prodajem  0   49 223 464 Komor Začretski, mladi vinograd s voćnjakom 350 čhv, asfalt, struja i voda pored parcele, prodajem  0   98 9239 916 Krapina (Vidovec), voćnjak, jabuke 190 kom na 840 čhv, preko puta voćnjaka oranica 1 000 čhv, mogućnost priključka svih komunalija, povoljno prodajem  0   49 349 230, 091 1352 053 Kupujem šumu u okolici Zaboka  0   98 9352 450 Marija Bistrica, okolica, šuma cca 800 čhv, tehnika hrast-bukva, prodajem  0   98 318 140 Marija Bistrica, vinogradarsko zemljište 164 čhv, drvena klijet, struja, voda, asfalt, vl 1/1, prodajem  0   49 468 220 Pregrada, 1 000 čhv poljoprivredne zemlje pokraj dvorca Gorica, prodajem  0   91 9320 350 Radoboj, poljoprivredno zemljište (kod Pavrlišak) 1600 + 600 čhv, pogodno za vinograd, voćnjak, prodajem  0   98 9043 534, 091 8832 946 U blizini Stubičkih Toplica, na brežuljku, vinograd od 100 čhv, povoljno prodajem  0   49 283 223 Donja Stubica, vinograd prodajem  0   95 8244 704

OSOBNI AUTOMOBILI Alfa Romeo 146, 1 8 TS, 140 ks, 1997.g., 105 000 km, veliki servis, zimske i ljetne gume sa felgama, za 2 300 eur, prodajem  0  99 6988 567 Audi B4, 1995.g., karavan, prodajem  0   91 5916 919 Autoplin sa ugradnjom, bez atesta, za bilo koji auto koji nema plastičnu granu, prodajem  0   95 5392 044 Ford Escort, 1996.g., prodajem  0   98 1640 556 Ford Fiesta 1 3 clx, 1992.g., dobro stanje, prodajem  0   49 289 461, 099 6985 734 Ford Mondeo 1 8 td, 1996.g., reg, prodajem  0   49 444 410 Golf 2, dizel, prodajem  0  91 5797 159 Golf 5 dizel, 2005.g., 103 000 km, ručna klima, centralno, el podizači, metalik boja, 5 vrata, prodajem  0   91 6022 789 Golf 2 1 6, dizel, prodajem 0  91 5379 291 Kia Sportage 2 0 i, 4x4, 1997 g., reg, nove gume, prodajem  0  49 214 522 Škoda Felicia, 1996.g., prodajem  0   98 9818 815 Lada Niva, 1996.g., reg, odlično stanje, prodajem  0   99 2210 710


zagorski oglasnik 41

broj 482 / 29. siječanj 2013. TERETNI AUTOMOBILI Kombi Citroen 2 0, dizel, 1997.g., reg do 7.mj./13.g., za 1 000 eur, prodajem  0   99 2005 001 Mercedes Sprinter, 1998.g., sa sandukom, dupla kabina, prodajem  0   99 7968 440 Prodajem automobil Audi A6, 2,8 quattro,  200 ks, benzin + plin, 2000 g., 300 000 km.

098 250 391

Lancia Dedra 1 6, 1996.g., 138 000 km, vlasnik, reg do 5.mj./13.g., tamnosiva, full oprema osim klime, odlično stanje, za 1 900 eur, prodajem  0   97 7278 304 Mercedes 190 d, reg, prodajem  0   98 345 608 Mercedes 190, prodajem  0  49 283 479 Mercedes Vito 2 3, reg, klima, koža, prodajem  0   98 754 638 Mitsubishi Lancer, 1 5 glx, 1990.g., metalik srebrni, servis, mala potrošnja, bez ulaganja, za 1 100 eur, prodajem (Zlatar)  0   91 9266 069 Opel Astra 1 4 16 v, 2007.g., + plin, reg do 8.mj./13.g., 111 000 km, ful oprema, odličan, prodajem  0  98 771 323 Opel Astra 1 4, 1994.g., reg, prodajem  0   49 236 700 Opel Corsa 1 2, 1996.g., odlično stanje, tamno plavi, za 2 200 eur, prodajem  0   91 9758 986 Opel Kadett 1 3, benzinac, 1982.g., reg do 6.mj./13., uskoro oldtimer, 103 000 km, crveni, odlično stanje, prodajem  0   91 5314 494 Opel Kadett 1 4 S, karavan, odlično stanje, 500 eur, prodajem 0  98 839 524 Passat 1 9 tdi, 90 ks, 1997.g., 280 000 km, crni, automatska klima, el. paket, šiber, odlično stanje, prodajem, moguća zamjena za Golf 3, Clio ili slično, do 3 000 eur  0   98 1979 988 Passat 1 9 tdi, 1996.g., metalic sivi, reg, prodajem  0   98 383 866 Peugeot 206, 2003.g. i Opel Kadett, 1991.g., prodajem  0  98 378 993 Peugeot 307 sw, 1 6 e, 2003.g., full oprema, redovito servisiran, za 5 150 eur, prodajem  0   98 245 206 Polo 1 4, 1995.g., 44 kw, reg do 9. mj./13.g., prodajem  0   49 236 181 Renault Laguna 2 2 dti karavan, 2003.g., ful oprema, metalik srebrna, uščuvana, prodajem  0   91 5141 846 Renault Thalia, 2002.g. prodajem  0   98 531 457 Renault Twingo 1 2, 2008.g., klima, alu felge, sport paket, prodajem  0   99 8066 727 Rover 416 Si, 1995.g., prodajem  0   91 4124 620 Škoda Fabia, 1 4 mpi, 2001.g., benzinac, prodajem  0   95 9102 793 Škoda Felicia, 1998.g., dobro stanje, 140 000 km, jako povoljno prodajem  0   98 1640 582 Škoda Octavia Elegance, 1 9 tdi, 2001.g., reg do 11.mj./13.g., klima, putno računalo, zračni jastuk, daljinsko centralno, alu felge, metalik srebrni, eurokuka, uščuvan, prodajem  0   91 5314 494 Toyota Corolla 1 3 xli, 1991.g., metalik sivi, nikad karamboliran, 208 000 km, 5 vrata, nove gume, mala potrošnja, za 1 000 eur, prodajem (Pregrada)  0  98 250 638

OLDTIMERI Opel Olympia, 1956.g., prodajem  0   91 3490 505

AUTO DIJELOVI Alu felge 5 5 16 h2, skoro nove, prodajem  0   49 283 127, 098 9267 687 Autoprikolicu 180x100, nosivosti 500 kg, uređena, potrebna registracija, povoljno prodajem (Vižovlje 46)  0   49 236 082 BMW dijelovi, e 39 linija, pumpa goriva, visko, štojergreti za xenon lampe, prodajem  0   97 7278 304 Čelične felge 13", sa 4 rupe, 2 kom, 100 kn/kom, prodajem  0   98 9137 926 Čelične felge 14", 2 kom, prodajem  0   92 1101 170 Dijelove Siere i Yuga, prodajem  0   92 3074 269 Gume 225 65 16, prodajem  0   98 9352 450 Gume Bridgestone Touranza, ljetne, 195x50x15, jako dobre, 4 kom, vrlo povoljno prodajem  0  97 7278 304 Gume Michelin, nove, 205/60 x 15 M + S, 2 kom, prodajem  0  91 4124 620 Gume s felgama 55/70/13, prodajem  0   98 9346 606 Gume Sava Eskimo M+S, skoro nove, prošle 3 000 km, 175x70x13, na alu felgama za Golf 1, 2 i 3, sa 4 kuke, te kuka za Golf 2, prodajem 0  91 5314 494 Krovni nosači za Renault Clio, sa 2 vrata, te ljetne, polovne gume 195x65x15 continental njemačke, 6 kom, jeftino prodajem  0   91 5314 494

MOTOCIKLI APN6, prodajem 0   91 5379 291 ATV Quad, 200 ccm, malo vožen, prodajem  0   99 7672 980 Tomos 14 tls, 1977.g., 2. vlasnik, sa papirima, prodajem  0   91 3490 505

BICIKLI I MOPEDI Trimbicikl, prodajem 0  98 9920 094

TV Plasmu Philips 110 cm, prodajem  0   92 1101 170 Panasonic LCD 82 cm, prodajem  0   98 383 866

INFORMATIKA Osobna računala poznatih proizvođača, malo korištena, već od 500 kn, sa jednogodišnjom garancijom, prodajem ili mijenjam za razne stvari  0   92 3074 269 Preko 80 igrica za Play Station 2, prodajem  0   98 527 224

GLAZBALA Dječju harmoniku 16 basa, odlično stanje, nekorišteno, prodajem  0   98 527 224 Električne orgulje "ElgamMatch 6", 230 V - 50 HZ, dvoredna tastatura, nožne pedale, automatski 7 takt ritma + vibrator zvuka, prodajem  0   49 264 380, 091 9057 349

Gitarsko pojačalo Fender Vibro Champ, bendžo sa 6 žica, električnu gitaru i mandolinu, prodajem  0   49 283 127, 098 9267 687 Klasični koncertni klavir: "Anton Pokorny in Wien Schuler von Bosendorfeer", potpuno uščuvan i ispravan, te uštiman, vrlo povoljno prodajem  0  49 466 444, 098 1885 050 Mikrofon Shurer PS6D i mikrofon Dynamic 600, sa kablovima, ukupna cijena je 800 kn, prodajem  0   99 6957 266 Novu električnu gitaru, za 200 eur, i tranzistorsko pojačalo 100 w, jeftino prodajem  0   49 233 651

ELEKTRONIKA Samostojeća sobna klima Gorenje, potpuno ispravna, prodajem 0   91 3490 505

UMJETNINE Domaće platno, prodajem 0   99 7504 984 Domaće platno, prodajem 0  49 464 151 Kupujem sliku ulje, sat, stilski namještaj i ukrasne predmete  0   91 4848 510 Staru drvenu škrinju 100x60x60, prodajem  0   99 5931 146 Vilerovi gobleni (Wiehler Gobelin), 7 kom-zima, 2 brod, pejzaž, 3 cvijeće, u kompletu 1 100 kn, u kompletu, prodajem  0   98 9828 949

FILATELIJA Poštanske markice, NDH, Jugoslavije, Republike Hrvatske, Njemačke, sve kompletne kolekcije, prodajem 0   49 283 127, 098 9267 687

ODJEĆA I DJEČJA OPREMA Dječja kolica s nosiljkom, prodajem 0   49 213 071 Dječja kolica 3 u 1, za djevojčice, prodajem  0   1 3393 069 Poludugu žensku kožnu bundu vel. 38, prodajem  0   91 7630 146 Skije i pancerice, vel 38, nerabljene, skije 170, vrlo povoljno prodajem  0   99 2524 108

SPORT I ORUŽJE Inox kubura, prodajem 0  91 3490 505 Lovačku pušku i lovački pištolj, prodajem  0   99 4214 404 Lovačku pušku, rusku bokericu cal. 12, rabljenu, u vrlo dobrom stanju, prodajem  0   1 3470 570 Nove skije Fisher sa okovima, pancericama br 42 44, prodajem  0   99 8664 192 Pi?tolj "Češka Zbrojovka" dugi 9, sa pratećom opremom, imaocu dozvole, prodajem  0   98 527 224 Revolver Taurus, mod. 85, kol. 38 spec., 25 kom streljiva, futrolu, pribor za čišćenje, cijev 2 inča, malo korišten, za 2 000 kn, isključivo imaocu dozvole, prodajem  0   98 1979 988

NAMJEŠTAJ Namještaj za ljekarnu, povoljno prodajem 0   49 228 027 Novu kuhinju, 2 m dužine, boja trešnja, 3 sudopera, prodajem 0  49 556 736 Sobni regal, 2 dječja pisaća stola, predsoblje s ormarom, stol za razvlačenje, prodajem  0   49 284 675 Spavaća soba, kao nova je, prodajem ili mijenjam  0  49 467 387, 098 9186 618 Starinske krevete, ormar i komode, stare 60 g., prodajem  0  91 9320 350 Stolicu za ljuljanje, prodajem  0   98 9920 094 Trosjed i dvosjed, eko koža, prodajem  0   91 1823 804 Trosjed i dvosjed na razvlačenje, prodajem  0   91 5703 395

BIJELA TEHNIKA Frižider, prodajem 0   49 466 947 Perilica rublja Quadro vm-ai 0042, malo korištena, pod garancijom još 2 g., za 1 000 kn, prodajem  0  98 1760 178 Polovni frižider 180 l i plinsku fasadnu grijalicu, prodajem  0  49 233 651 Škrinja Gorenje 300 l, stara 2 5 g., povoljno prodajem  0   98 531 323

ŠTEDNJACI I PEĆI 2 kamina, 1 kalijeva peć, 1 kaminska peć i 2 maja 12, prodajem 0  98 9562 237 Kamin na drva, prodajem 0  49 264 177 Kombinirani bojler Junkers, prodajem  0   98 531 287 Nove, nekorištene radijatore lipovica, 42 članka, prodajem  0  99 4561 300 Peć na kruta goriva, prodajem  0   91 3363 961 Petažna peć za centralno grijanje, emocentral 23/20 kw, gusnata, prodajem  0   98 819 252 Plinske peći Maja, 3 kom, prodajem  0   49 214 884 Plinski bojler Vaillant 18 kv, plinski plamenik Weishaupt za centralno grijanje i rezervoar za lož ulje 2 000 l, prodajem  0   91 4124 620 Plinski kamin, prodajem 0  98 1813 948 Plinski plamenik Lamborghini, za centralno grijanje, rabljen, sa garancijom, prodajem  0   99 2524 108 Plinski protočni bojler, prodajem  0   49 214 699 Plinsku peć Junkers, prodajem  0   99 3001 535 Plinsku peć Maja, prodajem  0   91 9320 350 Prenosivi dimnjak sa kapom, visok 5 m, za lož ulje ili plin i plinsku peć 8 kw, prodajem  0   99 5931 146 Štednjak na drva za centralno grijanje, prodajem  0   98 378 055 Štednjak za centralno grijanje, prodajem  0   91 7286 513 Štednjak za centralno, prodajem  0   49 238 440

ALATI I STROJEVI

TRGOVINA OPREMOM ZA CENTRALNO GRIJANJE, VODU I PLIN

Veliko Trgovišæe K. Š. Ðalskog 26A T: (049) 236 100 F: (049) 236 270 mip@mip-ivetic.hr

od 7 do 17 sati subotom do 14

Aparat za elektro-zavarivanje Gorenje-Varstroj, vareks 160/180 A, jednofazni i trofazni, 500 kn, prodajem  0   49 213 059 Aparat za točenje pive, sa 2 izlaza, vodeno hlađenje, sa dosta pribora, prodajem  0   49 283 127, 098 9267 687 Automatsku puhalicu na kompresor, za tekuće i pastozne supstance, 50 ml 1 l, kompresor 1 5 kw i šivaću mašinu Singer iz 1930.g., očuvanu, prodajem  0   98 9920 094

MEDIJI • večernji list - krapina Frana Galovića bb, Krapina, tel/fax: 315 024 • htv krapina tel: 300 383, fax: 300 381 • radio stubica 95,6 + 106,9 Mhz Toplička 10/II, Donja Stubica tel: 288 005, fax: 286 150 www.radio-stubica.hr radio-stubica@radio -stubica.hr • radio kaj 88,9; 89; 94,8; 96,6; 97,2; 99,7 Mhz F. Galovića bb, Krapina tel.: 370 555, • fax: 370 556 www.kaj.hr, marketing@radio-kaj.hr • radio zabok 87,8 MHz Matije Gupca 74, Zabok tel.: 503 455 • fax: 503 456 • www.radio-zabok.com • info@radio-zabok.com • radio zlatar 97,9 Mhz Zagrebačka 3, Zlatar tel/fax: 466 885, 466 665 radio-zlatar@radio-zlatar.hr • radio hrvatsko zagorje krapina 91,5 / 97,9 / 99,2 / 102,2 / 104,9 MHz Šetalište hrv. nar. preporoda 13, Krapina tel/fax: 372 068, 371 250 • soundset krapina 92,8 MHz A. Mihanovića 4 , KRAPINA tel: (049) 371 008, fax: 370 943 e-mail: 049@radio.hr • radio marija bistrica 100,4 Mhz Trg I. Pavla II 24, M. Bistrica tel/fax: 468 696, 468 707 radio-marija-bistrica@ kr.htnet.hr • soundset oroslavje 89 Mhz Kamenjačka 27, OROSLAVJE Tel/Fax 049/264 286 e-mail: oroslavje@soundset.hr SERVISNE INFORMACIJE • informacije: 11888 • policija 192 374 311, Krapina 225 111, Zabok • vatrogasci 93 225 281, Zabok, 372 049, Krapina • hitna pomoć: 94 • hak - pomoć na cesti: 987 • vlak: www.hznet.hr, 060 333 444 221 075 - Zabok 371 012 - Krapina • bus: (http://bilbo.akz.hr) 221 077 - Zabok 315 018 - Krapina • bolnica: 204 000 - Bračak 204 000 - rodilište, Zabok • dom zdravlja: 371 622 - Krapina 221 939 - Zabok • crveni križ: 371 141 - Krapina • ljekarna: ZABOK (0 24) - od

ponedjeljka do subote od 7 do 20 sati, nedjeljom i praznikom od 9 do 12 sati, a jedina u županiji dežurna je non-stop - treba doći do ljekarne i pozvoniti na zvonce - ili nazvati: 221 618 • tel/fax: 221 213. • veterinarska ambulanta: 221 604 - Zabok 098 621 083 • benzinske: ina (www.ina.hr): Krapina (jug), A.Mihanovića bb • 370 535 Jakovlje, Autocesta-istok: 01 3352 034 Jakovlje, Autocesta-zapad: 01 3352 055 europetrol, Zabok, Hum Zabočki • 222 152 • elektra: 9820, 225 456 • zagorski vodovod: 588 640 - Zabok 430 053 - Lobor • hitne intervencije na odčepljivanju kanalizacije 095  234 23 45 • plin: 371 170 - Krapina 587 151 - Zabok • hp - hrvatska pošta: 9832 • ht (www.htnet.hr) 221 111 • 062 077 077 • transceste: 382 888 • hrvatske šume: 371 123 - Krapina 466 215 - Zlatar 287 893 - Donja Stubica • hrvatske vode: 587 100 - Veliko Trgovišće • fond za privatizaciju: 376 248 - Pregrada • zavod za mirovinsko osiguranje: 371 177 - Krapina zavod za poljoprivredno savjetodavnu službu: 371 914 - Krapina • zavod za zapošljavanje: 382 250 - Krapina • zavod za zdravstveno osiguranje: 371 259 - Krapina • gospodarska komora: 371 883 - Krapina • obrtnička komora: 300 545 - Krapina • općinski sud: 371 624 - Krapina, 226 580 - Zabok 426 857 - Zlatar • općinsko državno odvjetništvo: 426 999 - Zlatar 371 074 - Krapina, 221 595 - Zabok • županijski sud: 426 800 - Zlatar • županijsko državno odvjetništvo: 426 900 - Zlatar • tz županije: 233 653 - Krapinske Toplice

Radio Hrvatsko zagorje Krapina d.o.o.

www.rhzk.hr


42 zagorski oglasnik Banzek za piljenje drva i 2 trofazna cirkulara, prodajem  0  99 6917 006 Grijač za staklenike, plastenike ili u građevinarstvu, većeg kapaciteta, plinski-automatik, prodajem  0   99 2524 108 Hidrauličnu pumpu i hidraulični cilindar pogodan za izradu kalača drva, prodajem  0   98 527 224 Šivaću mašinu Privileg, sa capicom, kvalitetnu i očuvanu, cijena po dogovoru, prodajem  0   91 7630 146 Šivaću mašinu, prodajem 0  49 444 244 Kupujem inkubator manjeg kapaciteta  0   99 2524 108 Motornu pilu Husqarna i Alpina 550, prodajem  0   99 6742 716 Raznog elektromaterijala, ostatak od gradnje (žice, kutije, ormarići itd.), prodajem  0   99 2524 108 Šivaću industrijsku mašinu "Nechi" Bagat, prodajem  0   49 213 518, 095 8379 395

POLJOPRIVREDNI STROJEVI Deutz Fahr, 1999.g., reg, prodajem  0   91 5379 291 Dvoredna sijačica Olt, novi tip, za 2 300 kn, prodajem  0  99 8130 446 Dvoredna sijačica Olt, novi tip, i rasipač za gnojivo, prodajem  0   95 8443 534 Ferguson 533, prodajem 0  99 6700 672 Flaksericu, čistač šikare Husquarna, prodajem  0   99 8614 054 Frezu za kultivator Labinprogres, novu i novu prskalicu Goldoni, prodajem  0   98 378 055 IMT 533 sa kabinom i bočnom kosom, te prikolicu, prodajem  0   91 5641 030 IMT 560 i traktor IMT 539, frezu Batuje, utovarivač, okretač sijena, balirku, berač kukuruza, prodajem  0   99 5028 355 Kupujem inox bačvu za vino 100 500 l  0   99 4184 366 Inox bačvu 620 l, prodajem  0   99 7728 557 Inverzija za Tomo Vinković, stariji tip, prodajem  0   98 9514 122 Jednobrazni plug okretač za Tomo Vinković, prodajem  0   98 827 821 Jednofazni cirkular, samohodnu vrtnu kosilicu i inox bačvu 150 l, prodajem  0   98 614 421 Kabina za traktor Zetor 4718, original češka, prodajem  0   98 9514 122 Kosu za kultivator Mio Standard, kultivator Gorenje sa freom, dizel, prikolicu kiper, prodajem  0   91 5797 159 Kosu za motokultivator Gorenje, prodajem  0   99 8490 521 Kupujem rotobrane 2 2, 1 m i gajbe za zečeve  0   91 5797 159 Kupujem stariji traktor, može i neispravan, ali kompletan  0  49 285 119 Kupujem traktor 

0 99 8292 220

Kupujem traktor IMT 533, 539 ili 540, te povoljne priključke i traktorske gume 11 2 28 ili 12 4 28  0   98 9352 450 Leđna motorna prskalica za vinograd i voćnjak, plug okretač za motokultivator Goldoni ili Labinprogres, ružilicu za kukuruz Plamen i muljaču za grožđe, stojeća sa pumpom, prodajem  0   91 3490 505 Mlin na elektromotor, prodajem  0   1 3393 004 Mlin na kamene sa elektromotorom, hrastov-ručni rad, uščuvan, prodajem  0   98 318 140 Mlin na kamene, prodajem  0   49 214 699 Motokultivator Labin, 14 ks, naftaš, freza 3 š, prikolica diferencijal-kiper, plug-za oranje, za okapanje, za vađenje krumpira, podvozak za kopačicu (frezu), prodajem  0   49 221 139 Motornu špricu Stihl SG, 17 electronic, odlično stanje i flaksericu Stihl FS 36, duga, odlično stanje, prodajem  0   92 2878 019

Novi motokultivator Mio, linija Honda GX, upotrebljavan samo 5 radnih sati, hitno prodajem zbog bolesti  0   49 222 199 Plug 14", 2 brazde MT i roto kosu SIP 135, prodajem  0   95 1370 535 Prikolicu za traktor, jedna osovinska, jake konstrukcije, sanduk 2 5 kubika, paše za sve vrste traktora, povoljno prodajem (Vižovlje 46)  0   49 236 082 Rasipač za gnojivo, ispravan, za 1 000 kn, prodajem  0   98 9514 122 Samoutovarnu prikolicu SIP i tanjurače, prodajem  0   98 1934 505 Samoutovarnu prikolicu, frezu, gumenjak, prodajem  0   49 289 650 Sijačica za kukuruz, pneumatska, 2 i 4 reda, prodajem  0   95 9944 222 Sijačicu, rasipač umjetnog gnojica, tanjurače, traktorsku špricu KŽK, mlin čekičar, prodajem  0  91 5756 475 Starinsku drvenu prešu za grožđe, srednje veličine, 2 200 kn, prodajem  0   99 1951 300 Talijanski malčer Feri 2 m, prodajem  0   91 5916 919 Tanjurače i sijačicu, prodajem  0   91 5703 395 Tanjurače, prodajem  0  98 9352 093 Tanjurače, prodajem  0  49 500 392 Tomo Vinković sa priključcima, cirkular, utovarnu prikolicu, plug Batuje 10", brane, mlin, samohodnu kosilicu, okretač sijena, Zetor, prodajem  0   49 376 659 Kupujem traktor do 15 000 kn  0   99 4184 366 Traktor Ferguson 555, reg, prodajem  0   91 7895 596 Traktor Ferguson IMT 539 s kabinom, plug, prikolicu kiper, sijačicu, prodajem  0   49 223 363 Kupujem traktor i motokultivator  0   49 215 349 Traktor IMT 560, frezu 160 Batuje, plug 12", utovarivač gnoja, prikolicu za drva, cirkular, prodajem  0   49 444 410 Traktor Ursus, 1978.g., 1. vlasnik, prodajem  0   98 9788 787 Traktor Zetor, cirkular, traktorsku gajbu, samoutovarnu prikolicu SIP, plug Batuje, brane, mlin na kamene, samohodnu kosilicu dizel, okretač sijena, prodajem  0   98 424 120 Traktor, kombajn, plug, balirku, prodajem  0   95 5954 677 Traktorska prikolica, domaća proizvodnja, kvalitetne izrade, nova, nekorištena, gume 16" i traktorski plug Leskovac, dvobrazni, super stanje, cijena po dogovoru, prodajem  0   49 226 463, 098 825 669 Traktorsku kosu IMT, bočnu, za Ferguson, povoljno prodajem  0   91 4124 620 Zaprežnu sijačicu kukuruza i zaprežni plužec, prodajem  0  98 527 224 Zetor 3511, 1997.g., reg godinu dana, sijačicu Olt stara 2 g. i željezna kola, prodajem  0  49 462 384, 091 5744 491 Željezni gumenjak, prodajem  0   49 349 115

VRT Baroknu betonsku vrtnu garnituru, prodajem 0   98 9352 450 Divovske tikve Giant Atlantic i Oregonka, u našem podneblju uzgojena do 140 kg, mlada se konzumira u kulinarstvu, a zrela je izvrsna za stočnu hranu, slanje pouzećem, prodajem  0   49 222 199 Konzumne tikve hokaido, buternutt, breskorke, muškatna tikva, kornišoni, ovogodišnji svježi ubir, za 30 kn/kg, prodajem (okolica Zaboka)  0   49 222 199 Koštice, tikve golice Gleisdorf, nuškatna, domina, domaće zagorske buče, svilenka, krastavci, rog paprike, 20 vrsta cvijeća, može i slanje pouzećem, prodajem  0   49 222 199 Sadnice voćaka, starinske sorte, čemprese i ukrasne grmove, prodajem  0   99 2540 099

broj 482 / 29. siječanj 2013. Svježe buče, za pite, njoke, varivo, za 15 kn/kg, možemo i očistiti, prodajem  0   49 222 199 Thuje columne, smaragd već od 0 5 m, lovor višnja, ligustrum i razne vrste ukrasnog drveća, dostava, prodajem (Stubica)  0  49 286 169, 098 349 560

DOMAĆE ŽIVOTINJE Bređe ovce, prodajem 0  91 7845 431 Bređu junicu, prodajem  0  49 289 335 Domaće zečeve, prodajem  0   98 9089 924 Domaće purice, prodajem  0   91 5526 692 Zagorski purani, 2 kom, prodajem  0   49 287 698 Žensko tele, prodajem  0  49 227 604 Guske, mlade, očišćene, za 60 kn/kg, prodajem  0   98 1760 178 Guske, prodajem  0   49 461 419 Guskina jaja, prodajem  0  91 9197 682 Janjce za obradu ili rasplod, mesnate pasmine, prodajem  0   49 232 670 Jarca i koze, prodajem  0  49 461 037 Jarca i koze, prodajem  0  98 585 545 Kravu simentalske pasmine staru 18 mj., bređa 4 mj., prodajem 0  49 461 846 Krmaču 280 kg i svinju za obradu 200 kg, prodajem  0   49 285 119 Krmaču 200 kg i domaće zagorske purane, prodajem  0   49 213 664 Kuniće za rasplod, prodajem  0   98 9741 755 Kupujem krmaču ili svinju do 200 kg  0   49 462 333 Lovke za hvatanje štetočina i lovke za hvatanje krtica, prodajem  0   49 236 196 Mladu svinju oko 150 kg, za obradu ili rasplod, prodajem (okolica Zaboka)  0   92 1138 800 Mušku svinju 110 kg, prodajem  0   49 221 139 Nazimice 70 kg i dojke 25 30 kg, prodajem  0   91 7966 013 Odojke 35 kg, 10 kom, prodajem  0   49 492 043 Odojke, 3 komprodajem  0  49 227 988 Odojke 20 35 kg, svinje 130 kg i krmaču s 10 odojaka, prodajem  0   91 5061 434 Odojke 30 kg, 2 kom, prodajem  0   91 5797 159 Odojke 30 kg, prodajem  0  49 222 550 Odojke 30 kg, prodajem  0  99 6881 929 Odojke 30 kg, prodajem  0  91 4334 080 Odojke 30 kg, prodajem  0  1 3393 004 Odojke i 2 svinje 50 kg, prodajem  0   95 8675 433 Odojke iznad 30 kg, prodajem  0   92 3083 991 Odojke landras, prodajem  0   49 289 650 Odojke, prodajem  0   98 332 103 Odojke, prodajem  0   99 5136 352 Odojke, prodajem  0   49 289 681 Odojke, prodajem  0   49 214 149 Odojke, prodajem  0   49 236 712 Odojke, prodajem  0   98 575 017 Odojke 30 kg, 2 kom, prodajem  0   49 238 440 Kupujem 2 odojka  0   49 238 280 Kupujem 8 odojaka  0   98 584 018 Par odojaka, prodajem  0  49 214 481 Pijetlove američke bijele brame, 6 kom, stare 7 mj., za 100 kn/kom i zečeve orijaše, stare 6 mj., za obradu ili rasplod, oko 5 6 kg, za 150 kn/kom, prodajem  0   49 464 494 Purane i purice, prodajem  0   49 227 238 Svinje 110 130 kg, 6 kom, za 14 kn/kg, moguća obrada, prodajem (okolica Klanjca)  0   98 1383 207 Svinje 120 kg, 2 kom, prodajem  0   49 468 326 Svinje 130 260 kg, prodajem  0   1 3353 227 Svinje oko 140 kg, prodajem  0   49 557 453 Svinju 140 kg, prodajem 0  95 8960 476 Svinju 180 kg, prodajem  0  49 236 443

Svinju 180 kg, prodajem  0  99 1963 128 Svinju 200 kg, prodajem  0  49 228 376 Svinju za obradu 150 kg, prodajem  0   49 236 184 Ženske i muške svinje 100 kg, 2 kom, prodajem  0   98 9788 787 Ženske svinje 50 kg, 2 kom, prodajem  0   99 7517 982 U zamjenu za svinje, odojke ili krmaču za daljni rasplod, izvodim radove autolimarije, lakiranja ili bravarije  0   95 5392 044 Zagorske purane, prodajem  0   49 214 699

KUĆNI LJUBIMCI Čistokrvni dalmatinski pas, 6 kom, prodajem  0   49 285 119 Njemačkog ovčara, prodajem  0   91 5335 689 Njemačku kratkodlaku ptičarku, utakmica ce, prodajem ili mijenjam za oštrodlakog jazavčara ili jazavčarku sa rodovnicom  0   92 1138 800 Poklanjam kujicu terijerku, kratkodlaku, pogodnu za lov  0   49 458 254 Profesionalno šišanje i uređivanje pasa već za 100 kn. Veterinarska stanica Bedekovčina. Nazovite za rezervaciju termina.  0   98 9373 767

POLJOPRIVREDNI PROIZVODI Balirano sijeno i baliranu slamu i kukuruz u zrnu, prodajem 0  99 6905 788 Balirano sijeno i slamu, prodajem  0   99 5028 355 Balirano sijeno i slamu, prodajem  0   49 444 410 Balirano sijeno, prodajem 0  49 213 229 Baliranu slamu, prodajem  0   49 214 447 Baliranu slamu, prodajem  0   49 284 062 Baliranu slamu, prodajem  0   91 5916 919 Baliranu slamu, prodajem  0   91 5891 674 Baliranu slamu, prodajem  0   49 227 988 Baliranu slamu, prodajem  0   49 289 284 Bijeli kukuruz, prodajem  0   95 8675 433 Bijelo kvalitetno vino i rakiju lozovaču, prodajem  0   49 444 094 Bijelo kvalitetno vino, grožđe i rakiju šljivovicu staru 10 g., prodajem  0   49 439 524 Bijelo vino, prodajem  0  95 8244 704 Bijelo vino, prodajem  0  91 5068 374 Bučino ulje, prodajem  0  49 208 504 Cijepljeno vino i nohu, prodajem  0   49 461 419 Crno vino, mala cijena, ne boli glava, vinogorje Budinšćina, prodajem  0   98 9596 553 Domaće bijelo i crno vino, jabučni ocat, te rakiju šljivovicu i lozovaču, prodajem  0   99 4561 300 Domaće bijelo vino i rakiju lozovaču, prodajem  0   49 492 043 Domaće crno vino frankovku, prodajem  0   49 232 001 Domaće kvalitetno bučino ulje, prodajem  0   49 208 334 Domaći grah i bijeli luk češnjak, prodajem  0   49 214 522 Domaći rozi krumpir, prodajem  0   49 467 743 Jabučni ocat, domaći, stari nasad, za 10 kn/l, prodajem  0   98 1760 178 Jabuke domaće, slamu u balama i ječam, prodajem  0   98 251 588 Ječam, kukuruz i baliranu slamu, prodajem  0   49 461 040 Kukuruz 2 5 t i ječam 1 t, prodajem  0   98 9686 317 Kukuruz 2 5 t i ječam 1 t, prodajem  0   49 466 469 Kukuruz i ječam, prodajem  0   49 213 003 Kukuruz u zrnu, krumpir i domaću mast, prodajem  0   49 342 165 Kukuruz u zrnu, prodajem  0   99 3001 535

Kukuruz u zrnu, prodajem 0   98 1934 505 Kukuruz u zrnu, prodajem  0   98 1888 956 Kukuruz u zrnu, prodajem  0   49 412 546 Kukuruz u zrnu, prodajem  0   49 221 074, 098 275 800 Kukuruz u zrnu, prodajem  0   49 236 184 Kukuruz u zrnu, prodajem  0   98 1329 226 Kukuruz u zrnu, prodajem  0   49 213 643 Kvalitetno bijelo vino, prodajem  0   98 857 852 Pšenica, urod 2012.g., 2 tone, za 2 kn/ kg, prodajem (Kraljevec na Sutli)  0   49 554 783 Rakiju šljivovicu, prodajem  0   91 7895 596 Rakiju lozovaču i šljivovicu, prodajem  0   99 1992 456 Rakiju lozovaču i šljivovicu, te koštice od domaćih buča, prodajem  0   49 468 326 Sijeno i otavu u kockama, za 1 kn/kg i kukuruz u zrnu tvrdunac zlatko, za 2 kn/kg, prodajem  0  98 1383 207 Sijeno i otavu, balirano kocka, prodajem  0   49 233 013 Sijeno i otavu, te 1 t kukuruza iz 2011 g., prodajem  0   49 213 674 Sijeno, kvalitetno, prodajem ili mijenjam za kukuruz ili razno  0   49 557 339 Slama, kockaste bale, prodajem  0   49 213 699 Slamu u balama i kukuruz u vrečama, prodajem  0   49 289 119 Slamu u kockastim balama, prodajem  0   91 5061 434 Svinjsku mast, proizvedena 12. mj./12.g., prodajem (Kraljevec na Sutli)  0   49 554 783 Svježi kravlji sir i vrhnje, prodajem  0   49 285 479 Tvrdo baliranu slamu i zob u zrnu, prodajem  0   98 1976 356 Tvrdo baliranu slamu za 10 kn i stajski gnoj, prodajem  0   99 2030 363 Tvrdo baliranu slamu, kukuruz i ječam, prodajem  0   98 9290 901 Tvrdo baliranu slamu, prodajem  0   49 213 528 Vino 500 l, bijelo, kvalitetno, povoljno prodajem  0   98 624 493 Zob i kukuruz u vrečama, prodajem  0   98 9089 924 Zob, prodajem  0   49 213 908

MEDICINSKE USLUGE Bolesnu ili zdravu, pokretnu ili nepokretnu žensku osobu, primam k još jednoj u sobu. 0   98 562 209 Fotelju za masažu, prodajem  0   49 376 703 Mikroskop Reichert, monokularni s imerzijom, električnu saunu u obliku pokrivača i body masažer, prodajem  0   98 9920 094 Nova invalidska kolica, u pola cijene, prodajem  0   49 233 651 Pelene za odrasle, više vrsta proizvođača, za 2 kn/kom, prodajem  0   49 222 199

PODUKA Dajem instrukcije za OŠ i SŠ. Kemija, biologija i matematika. 0   98 9343 587 Nudim instrukcije iz engleskog jezika za OŠ i SŠ. Izvorna govornica, povoljno! Zabavite se uz učenje jezika i dajte svojoj djeci priliku za bolju budućnost.  0   98 209 082 Poduku iz njemačkog i latinskog daje profesor, prevodi i njemački za potrebe mature i diplomske ispite.  0   98 698 975

www.zagorje.com Dnevne informacije Zagorskog lista

Pripreme za prijemni ispit na Likovnu akademiju i ostale umjetničke škole i fakultete. 0   98 835 432

ŽENIDBA I UDAJA Dalmatinac želi upoznati žensku osobu do 40 g., radi braka  0   91 9214 009 Muškarac mirne naravi, usamljen i u penziji, želi da mu se javi žena do 60 g., za druženje i obostrano uljepšavanje života u teškim tre0   99 7853 786 nucima  Muškarac 40 g., neženja, sportaš, 175/75, traži ozbiljnu marljivu curu, katolkinju, 30 35 g., za brak, avanture isključene.  0  95 8770 739 Muškarac 50-ih g., želi upoznati slobodnu ženu, za ozbiljnu vezu.  0   91 7341 583 Muškarac 53 g., obrazovan, razočaran, napušten, u tegobama, traži srodnu dušu da propješaće ostatak 0   97 7974 231 životne staze  Muškarac 56 g., 180/85, SSS, rastavljen, zaposlen, posjedujem kuću i auto. Tražim ženu za zajednički život, te moguć brak.  0  98 9362 656 Neženja 46 g., zaposlen, situiran, dobre naravi, želi upoznati slobodnu žensku osobu bez obaveza, za ozbiljnu vezu i brak, prednost oko0   91 5409 104 lica Zaboka.  Pristojan muškarac, situiran, srednjih g., živi sam u vlastitom stanu, bez obaveza, traži urednu i poštenu ženu za zajednički život. (Mo0   98 9764 022 guć brak)  Situirani muškarac traži žensku osobu do 55 g., za ozbiljnu vezu.  0   99 7873 870 Tražim žensku osobu 40-ih godina za druženje.  0   98 251 936 Umirovljeni udovac 56 g., lakši invalid, traži žensku osobu do 55 g., za suživot.  0   98 854 282 Zdravstveni radnik, 52 g., 178/85, SSS, sportaš, situiran, poklonik zdravog i razumnog života, traži žensku osobu radi braka i obitelji  0   95 8672 473 

OSTALO Bosch 5 38D, sa priborom i koferom, servisirana, za 200 eur, prodajem  0   95 5148 845 Bukova drva, cjepanice 1. klasa, mogućnost piljenja, besplatna i brza dostava, prodajem  0   98 578 251 Drva za ogrjev, prodajem  0   99 4080 145 Drva za ogrjev, prodajem  0   91 7895 596 Drva za ogrjev, prodajem  0  98 378 101 Drva za ogrjev, prodajem  0   98 9643 686 Drvo agacije, prodajem  0  98 9352 450 Fosne divlje tešnje 5 cm, prodajem  0   91 7630 256 Kupujem šumu za rušenje, može i samo stabla, na području Stubičkih Toplica i okolice  0   98 378 101 Mirogoj, grob sa spomenikom, 1. razred, polje 50, ustupam  0  91 9320 350 Orahove trupce debljine oko 50 cm, potrebno rušenje, prodajem  0   49 213 059 Suhe hrastove fosne, prodajem  0   91 7845 431 Šumu (80% bukva i 20% hrast), industrijsko drvo, prodajem  0  99 5037 395 Zabok, novo groblje, grobno mjesto, ugravirani spomenik, grob je prazan, za 3 000 eur, prodajem  0  98 9927 996 Hrastov seljački pod, prodajem  0   98 250 391

BAŠ SVE O ZAGORJU!


špajza 43

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Mali Zagorci rođeni proteklog tjedna u ob Zabok Djevojčice su rodile: Ivana Tomašković, Veliko Trgovišće Diana Piljek, Ciglenica Zagorska Mirela Vešligaj, Jakuševec Snježana Žabek, Veleškovec Marija Pišković, Lepa Ves Martina Salar, Samci Suzana Šimunec, Marija Bistrica Maja Bratković, Klokovec Nikolina Turnšek, Mali Tabor Mateja Kosalec, Zlatar Bistrica

Dječake su rodile: Monika Bokun, Zlatar Bistrica Marijana Kučko, Križanjče Tanja Klobučar, Macelj Donji Suzana Čavlek, Klokovec Snježana Martinić, Donja Stubica

Maja Bratković i kćer Sara

Mateja Kosalec i kćer Hana

Mirela Vešligaj i kćer Nika

Štedite od početka Svaki mjesec malo para, sve je deblja Bubašpara!

Pratite nas i na našoj Facebook stranici. Predlažite teme, raspravljajte s nama o aktualnim događanjima i osvajajte nagrade.

Zagorski list Zagorskim bebama Drage mame, ne zaboravite izrezati ovaj kupon Zagorskog lista i preuzeti svoju poklon vrećicu s vrijednim i korisnim proizvodima za Vas i Vašu bebu. Poklon vrećica preuzima se u Ljekarni Krapinsko-zagorske županije u Ulici Matije Gupca 63 u Zaboku uz predočenje potvrde o rođenju djeteta ne starijeg od 05. svibnja 2011. i ispunjenog kupona iz Zagorskog lista. Poklon je namijenjen isključivo bebama rođenim u ob Zabok, a može se podići u roku od 30 dana od rođenja djeteta.

Ime i prezime

Adresa

Telefon

e-mail

www.mustela.com.hr


44 špajza 482

kupon nagradne križaljke

broj 482 / 29. siječanj 2013. NAGRADNA KRIŽALJKA Dobitnica nagradne križaljke

Nagradni pojam

MARA PODJAVERŠEK, TUHELJ 37, 49215 TUHELJ Nagradni pojam iz prošlog broja ZIMSKA SLUŽBA

Ime i prezime

Nagradu za križaljku osigurao je Zebrano, a sretni dobitik neka se javi u Zagorski list

Adresa

Kupon pošaljite na adresu: Zagorski list, k. š. Đalskog 4, 49210 zabok najkasnije do petka 1. veljače 2013. Sretnog dobitnika očekuje poklon paket Zebrano!

HOROSKOP OVAN (21.ožujka-20. travnja) Najviše će vam od ruke ići poslovi koji zahtijevaju komunikacijsku vještinu i pismenost. Ojačat će i vaše ljubavne spone s partnerom. Zdravi ste. SAVJET TJEDNA: Budite aktivni! BIK (21.travnja-21. svibnja) Poslovi će vam ići od ruke, a mogli biste osim pohvala dobiti i novčanu nagradu. S partnerom biste trebali češće provoditi vrijeme. Napunite baterije. SAVJET TJEDNA: Polako vozite! BLIZANCI (22. svibnja-21. lipnja) Planirati ćete sastanke, putovati, kratko rečeno, briljirati. Vaših pet minuta stiglo je i u ljubavi. Priđite osobi koja vam se sviđa. Premalo ćete spavati. SAVJET TJEDNA: Odmorite se! RAK (22. lipnja-22. srpnja) Čekajte prave prilike za akciju. Ni na ljubavnom planu nije onako kako bi trebalo biti. Pronađite način kako ugoditi partneru. Pazite na ozljede! SAVJET TJEDNA: Ne budite napeti! LAV (23. srpnja-22. kolovoza) Zvijezde će vam biti i više nego naklonjene. Iskoristite ove pogodnosti na ljubavnom planu. Dotjerajte se i izađite van. Osim povremenog umora, blistat ćete. SAVJET TJEDNA: Ne budite lakovjerni! DJEVICA (23. kolovoza-22. rujna) Ma kako teško bilo u zadnje vrijeme na poslovnom terenu iz borbe ćete izaći kao pobjednik. Prema partneru ćete često biti i ljubomorni. Potreban vam je čvrsti san. SAVJET TJEDNA: Ne pretjerujte s hranom! VAGA (23. rujna-22. listopada) Netko će znati cijeniti vašu predanost poslu. S partnerom očekujte prolazna nezadovoljstva. Više razgovarajte o problemima. Trošit ćete previše energije. SAVJET TJEDNA: Čuvajte snagu! ŠKORPION (23. listopada-21. studenoga) Bit ćete nemotivirani za rad. U komunikaciju s partnerom potrebno je uložiti puno više strpljenja nego što ga imate. Pad imuniteta. SAVJET TJEDNA: Posjetite okulista! STRIJELAC (22. studenoga-21. prosinca) U poslu opreznije birajte suradnike. Netko vam iza leđa ogovara. Raspoloženje će vam se popraviti pa ćete biti društveni i otvoreni za ljubav. Bit ćete skloni ozljedama. SAVJET TJEDNA: Slušajte svoju savjest! JARAC (22. prosinca-20. siječnja) Vaše poslovne obveze će se povećati, pa ćete morati obavljati i poslove za koje niste plaćeni. Bit ćete sumnjičavi i ljubomorni prema partneru. Puno stresa. SAVJET TJEDNA: Vježbajte! VODENJAK (21. siječnja-18.veljače) Bit će sve manje briga i problema, a sve više razloga za zabavu. Samci bi se mogli zbližiti s nekim koga dugo poznaju. Vjerovat ćete u ljubav. Zdravlje u redu. SAVJET TJEDNA:Izađite na kavu s društvom! RIBE (19.veljače - 20.ožujka) Moguće su pogreške i kritike u radu, ali ništa ozbiljno. Budite iskreni s partnerom i ne budite nagli u zaključcima. Otvorena su vam vrata ljubavi. SAVJET TJEDNA: Svako zlo za neko dobro!

poznati rođeni u znaku vodenjaka

Nikola Vranić, glazbenik, rođen 30.01.1989.

Kaj su to blagdani bez purice s pravim zagorskim mlincima? Zanimljive recepte sa zagorskim mlincima potražite na www.zebrano.hr, a popis prodajnih mjesta sa Zebrano zagorskim mlincima potražite na www.zebrano.hr/prodajna-mjesta/

ZANIMLJIVOSTI A) Kod snimanja filmova je često angažirano dosta statista, pa govorimo o masovkama. Jedno od najvećih okupljanja statista, zabilježeno je kod nastanka filma „Ghandi“, gdje je u scenariju pogreba velikog indijskog pacifiste statiralo preko 300 000 ljudi!

B) Očno ogledalo ili prve naočale, pojavile su se u Njemačkoj u 13.stoljeću a napravljene su od prozirnog dragog kamena berila. Antika nije poznavala naočale sa optički djelotvornim staklima. Kina i Japan su u mnogočemu pioniri tehničkog napretka, ali naočale su im donijeli europski misionari tek u 15.stoljeću!

C) Indijski su kemičari nedavno otkrili mrkvu kao reagens i time unaprijedili ekološku tehnologiju(green chemistry). Naime, bez redukcije ketona se teško može proizvesti neki lijek, jer se karbonilna skupina mora reducirati u hidroksilnu skupinu gdje nasta je alkohol. Baš tu pomaže mrkva zbog enzima hidrogenaza, koji je vezan za stanične stjenke i on reducira ketone. Ali se to događa tek ako je mrkva narezana na komadiće.


špajza 45

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Male zimske radosti

Snježni auto i iglu

S obzirom da smo na stranicama našeg tjednika objavljivali snjegoviće, na redakcijski e-mail stiglo nam je nešto još zanimljivije. Naime, mama Sandra i njezin sinčić Manuel umjesto snjegovića, uz tatinu pomoć, napravili su snježni auto iglu. Očigledno je da Manuel uživa u igri na snijegu, a iglu je opremio i dekorirao. (zl)

Kalendar za vjernog čitatelja Mario Tomić iz Oroslavja redovito čita Zagorski list. Upravo ga je zbog toga i izrazito razveselila činjenica da je, kupivši Zagorski list, osvojio kalendar Zagorskog lista 'Šege pod stari krovi'. Naša će ekipa i ovog tjedna obilaziti trgovine, tko zna, možda sretnemo baš vas. (kp)

MOZGALICE Koja je riječ ispravno napisana? b) SUMLJIV

KOKER ŠPANIJEL

Broj patuljaka u priči o Snjeguljici x broj mušketira + broj Alibabinih hajduka

LABRADOR

c) SUMNIV

ČIUVAVA

d) SUMLIV

Vodoravna rješenja daju i okomita

Koji ćeš broj dobiti kad izračunaš ovo:

SIJAMSKA MAČKA

a) SUMNJIV

MAGIČNI KVADRAT

Pronađi uljeza:

Koji je sljedeći broj u nizu?

100 95

1

1 knjiga (lat.) Marka Uvodića 2 rusko muško ime 3 probran, izabran 4 godišnjaci, ljetopisi (lat.) 5 rano voće

2

3

90 1

1 vulkanizer 2 vrsta sove 3 nije velik 4 Pulski biser 5 vidar, ljekarnik

2

3

4

4

5

5

85

80

75

?


46 špajza

broj 482 / 29. siječanj 2013.

Pratite nas na Facebook-u: facebook.com/pages/Bistro-Kod-Golubeka-Zabok Free wirelless

CINESTAR NOVI ZAGREB (Avenue Mall) Av. Dubrovnik 16, 10 020 Zagreb 13 kino dvorana i 2970 sjedećih mjesta CINESTAR ZAGREB (Branimir centar) Branimirova 29, 10 010 Zagreb 9 kino dvorana i 1927 sjedećih mjesta CINESTAR ARENA IMAX (Arena centar) Laniste 32, 10 020 Zagreb 10 kino dvorana, od kojih su 2 dvorane Gold Class i 1 IMAX dvorana.

Rezervacije: www.blitz-cinestar.hr ili broj telefona: 060 32 32 33

CD

NAJAVE FILMOVA

Datumi prikazivanja su informativnog karaktera i kao takvi su podložni promjenama.

IVICA I MARICA Ivica i Marica su se iz uplašene dječice pretvorili u neustrašive lovce na vještice! Nakon brojnih bajkovitih ekranizacija, svoj je red dočekala i bajka Ivica i Marica. Pod redateljskom palicom Tommya Wirkolea film će prikazati život odraslih Ivice i Marice. Jeremy Renner i Gemma Arterton glume brata i sestru, koji nakon proživljene traume i bijega iz kuće medenjaka odluče svoj život posvetiti lovu i ubijanju vještica. Redatelj: Tommy Wirkola Uloge: Jeremy Renner, Gemma Asterton Žanr: fantazija, akcija U kinima od 31. siječnja LINCOLN Višestruki Oskarovac, Steven Spielberg na velika platna donosi priču o čovjeku koji je promijenio svijet i tijek povijesti, priču o velikom borcu za ljudska prava i predsjedniku Sjedinjenih Američkih država- Abrahamu Lincolnu. Dok se građanski rat razbuktava, američki predsjednik, kojeg utjelovljuje izvanredni Daniel Day-Lewis, bori se sa stalnim krvoprolićem na bojištu i sa velikim nesuglasicama unutar vlastitog kabineta vezanim uz njegovu namjeru da oslobodi sve robove. Uloge: Daniel Day-Lewis, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones Žanr: drama, povijesni Redatelj: Steven Spielberg U kinima od 31. siječnja

Željko Bebek do prije nekoliko godina vjerovao je da više nikad neće snimati nove pjesme. Jednostavno, smatrao je da za time nema potrebe nakon karijere pjevača u najvećem rock bendu svih vremena ovih prostora i nakon solističke karijere u kojoj su mu neki od najvećih skladatelja regije napisali neke od svojih najboljih pjesama. Uslijed, kako sam kaže, krize autora na ovim prostorima bez ikakvih problema dozvolio si je diskografsku pauzu od punih dvanaest godina. No, prevarili biste se kad biste pomislili da je Željko samo sjedio kod kuće sa svojom obitelji, jer nakon stadionske turneje Bijelog Dugmeta 2005. godine zaredali su se rasprodani dvoranski koncerti koje je održavao u kombinaciji s Alenom i Tifom. U međuvremenu se često i rado

SUBOTA 20:00 h late night swimming - maskaparty na bazenima

odazivao na pozive prijatelja da pjeva duete i tako je prilikom gostovanja na albumu Crvene jabuke (ponovno) upoznao njihovog producenta Branimira Mihaljevića. Razgovarali su o Željkovim idejama i razmišljanjima o glazbi te se tada rodila ideja o suradnji koja je dovela do albuma "Kad poljubac pomiješaš sa vinom".

Aquarius records poklanja cd Željka Bebeka: "Kad poljubac pomiješaš s vinom"

SUBOTA TS Vinski brati Početak u 20 h Uživajte svakodnevno uz najbolju „LAVAZZA“ kavu i najbolje GABLECE i ROŠTILJ u gradu! BESPLATNA DOSTAVA: 049/223 223; 098/250 125 Info: 099/7640 135, kodgolubeka@ email.t-com.hr

KNJIGA

Gordana Frgačić: Zašto smo manje plaćene?

Sposobne ste, pametne, obrazovane i vrijedne, no ipak vam stalno izmiču unapređenja koja dobivaju vaši muški kolege, pa čak i oni puno manje sposobni od vas? Na istoj ste poziciji kao vaši muški kolege, no ipak, oni imaju veće beneficije i za isti rad bolje su plaćeni? Visoko ste pozicionirane, no ipak ne dovoljno visoko da budete u upravi i donosite strateške odluke? Istraživanja potvrđuju da su žene za isti posao u prosjeku manje plaćene od muškaraca. Gordana Frgačić taj problem, koji većina nastoji obraditi »u rukavicama«, naziva pravim imenom i potkrjepljuje konkretnim primjerima. Knjiga Zašto smo manje plaćene? bez cenzure razotkriva predrasude i stereotipe s kojima se žene svakodnevno suočavaju u svojim radnim sredinama, ali i izvan radnog mjesta. Svi su primjeri istiniti i dogodili su se u stvarnim

Dobitnica cd-a predstavljenog u prošlom broju je SUZANA JURETIĆ, S. RADIĆA 1, 49210 ZABOK Svoj cd će dobiti poštom na kućnu adresu.

482

SVAKODNEVNO HAPPY HOUR 06:00-08:00 kava s mlijekom + ˝mali“ 10 kn 12:00-15:00 kava s mlijekom + juicy vita 10,00 kuna VIKENDOM Voćne rakije, bambus i litra+voda po promo cijenama NEDJELJA DAN KUHANOG VINA U KAIBARU

POSLJEDNJA BITKA Veliki povratak najvećeg akcijskog junaka Arnolda Schwarzeneggera, u prvoj glavnoj ulozi nakon Terminatora 3. Schwarzenegger glumi bivšeg policajca iz Los Angelesa, koji završava kao šerif u malom gradiću na američkoj granici s Meksikom. Iako se čini da će njegov posao biti miran, on je prisiljen da pomogne u lovu na jednog od najopasnijih i najtraženijih narko bossova, koji je pobjegao iz FBI-ovog konvoja sa zatvorenicima. Redatelj: Jee-woon Kim Žanr: akcija, triler Uloge: Arnold Schwarzenegger, Eduardo Noriega, Forest Whitaker Država: SAD U kinima od 31. siječnja

Željko Bebek: "Kad poljubac pomiješaš sa vinom"

Nakon izvrsnog vikenda sa After Partyima, a možete se i sami uvjeriti kak je bilo na facebooku Ilir bara, ovog vikenda očekuje Vas nešto sasvim drugačije :) Krenimo: Subota 02.02.  Pošto je sve u znaku brojke 2 mi imamo dupli party Vodka & Red Bull Party 2 hostese, 2 plasačice, 2 dj-a, 2 fotografa i 2 akcijske cuge!  Tko rezervira 2 boce unaprijed 3 bocu dobije gratis Posebna akcija za Parove - (2 pića ) Chivas Cola + Martini, Jacky Cola + Vodka Jamnica Sensation (piće za nju i njega), Jager Cola + Juice Vodka (piće za nju i njega), Balić - Cola +Gin Tonic Nema smisla da tražite bolje ponude, dođite na iskušano najbolju zabavu u Zagorju, Vaš Ilir bar! 

PONEDJELJAK Jamnica sensation 7 kn UTORAK   Cedevita/Juicyvita   7 kn SRIJEDA   Kuhano vino crno/bijelo 7 kn ČETVRTAK   Topla čokolada Eraclea 12 kn PETAK   1 + 1 HAPPY HOUR sva žestoka pića, platiš 1 dobiš 2 SUBOTA   HAPPY HOUR subotom: Medica, Beck's, Jaegermeister, Jack Daniel's party NAPOMENA ***dozvoljeno pušenje*** 

SUBOTA Tomi i Vladek, unplugged rock svirka Ledena kava = 7 kn Sa hladnim danima počela sezona prirodnih Gourmet čajeva

KNJIGA

SRIJEDA "Sweets For My Sweet" Sve vrste vruće čokolade 20% off... ČETVRTAK "Breaking the Ice" Kuhano vino 20% off. najbolja uvertira za vikend!! PETAK "Let it snow we have it all" Sva vina u ponudi 25 % off. Powered by Vina Žerjavić... SUBOTA Winter classics party@Stara pošta... Formula je dobitna, ne treba je mijenjati stoga i ove subote dođite i zabavite se uz odličnog D.J. Velju te neodoljivi LiV party... powered by Vina Žerjavić..  NEDJELJA "ANTIOKSIDAY" prirodna limunada i svi okusi Rauch sokova 20% off... 

Od ponedjeljka 28.01. do petka 01.02. u Staroj školi očekuju Vas brojna iznenađenja, uz svaki gablec desert iznenađenja gratis, a uz svaki ručak ili večeru poklanjamo gostima 1h odmora i opuštanja u saunama (bio sauna i finska sauna ) te u jacuzziju. Na sat vremena zaboravite brige sve, dođite i uvjerite se!!! SMIJEH NAM JE HRANA, A HRANA LIJEK!! Za više informacija na: info@stara-skola.hr ili 049/228-091 više na www.stara-skola.hr

Provedite ugodnu večer u Caffe baru Queen.. Sve atraktivne sportske događaje pratite u Queenu u sportskom paketu Max TV-a

Marina Fiorato: Boticellijeva tajna

Otkrijte tajnu skrivenu u jednoj od najkontroverznijih slika zapadne umjetnosti

tvrtkama, iako je njihov identitet ostao sakriven. Autorica ističe da velik broj žena za te probleme često krivi druge (odnosno muškarce), no zapravo žene i same griješe, same sebe sabotiraju i postavljaju si prepreke, uskraćuju uspjehe i ponavljaju iste pogreške koje ih pretvaraju u loše statističke podatke.

VBZ poklanja knjigu Gordane Frgučić: Zašto smo

manje plaćene?

U gradu-dragulju kojim vlada moćna obitelj Medici, lijepa Luciana Vetra povremeno radi kao model, a češće kao prostitutka. Kad je dugogodišnji ljubavnik preporuči svome prijatelju slikaru, Luciana niti ne sluti da će poslužiti kao nadahnuće za Floru, središnji lik Botticellijeva remek-djela Primavera ili Alegorija proljeća. No vječna slava ima svoju cijenu, a cijena bi ovaj put lako mogla biti njezin život. Dok po renesansnoj Italiji bježi s ukradenim predloškom slike, Luciani će pomoći jedini muškarac koji nije podlegao njezinim čarima – svećenik-novak, brat Guido della Torre. Odgonetajući tajne upisane na slici i slijedeći njihov trag kroz sedam moćnih gradova-država, fratar i kurtizana naći će se u smrtnoj opasnosti, ali i otkriti da skrivena poruka krije jednu od najzagonetnijih političkih urota njihova vremena – trag koji vodi sve do Lorenza Medicija Veličanstvenog. Dobitnik knjige predstavljene u prošlom broju je MIROSLAV BATKOVIĆ, CAFFE BAR „MATISSE“, ZELINSKA 5, 10000 ZAGREB Knjigu će dobiti poštom na kućnu adresu.

482

Profil poklanja knjigu Marina Fiorato: Boticellijeva tajna

Ime i prezime:

Ime i prezime:

Ime i prezime:

Adresa:

Adresa:

Adresa:

Kupon pošaljite na adresu: Zagorski list, k. š. Đalskog 4, 49210 zabok najkasnije do petka, 1. ožujka 2013.

Firenca, 1481.

Dobitnica knjige predstavljene u prošlom broju je ANITA KRALJ, ĐURMANEC 226, 49225 ĐURMANEC Knjigu će dobiti poštom na kućnu adresu.

482

UTORAK   IRISH DAY, sva irska cuga po promo cijeni SRIJEDA   ČOKOLADNI DAN, sve tople čokolade iz Eraclea asortimana po promo cijeni 12 kn ČETVRTAK CRAZY BAR Koštice, kiki riki se vraćaju u grad, uz Staropramen happy hour, Staropramen 0,30 l  9,5 kn, Staropramen 0,50 l 14,5 kn PETAK     FIFTY G unplugged domaći rock band ponovo kod nas Specijalna  ponuda: Ožujsko 0,50L 12 kn, Guinness 0,50L 26 kn SUBOTA .....neke bude.... NEDJELJA   WINE DAY, sva buteljirana vina 20% popusta & vina na čaše.... Sauvignon Zdolc 0,10l 11 kn, Šiler Baranjski 0,10l 11 kn     ........i dalje najbolji za nedjeljnu kavicu, pivicu detaljno na www.templebar.hr i facebook-u

Jedini u Zagorju nudimo original češki točeni Budwaisser po promo cijeni Jackie i Jackie Cola po promo cijenama Vikend mjAack Daniel's ili Jackie Colu po super cijeni. Tajlandska kava (spoj kave, čokolade i karamela) FREE INTERNET Zatražite svoju Java karticu i dođite na gratis kavu! Cijeli tjedan velika Žuja, Karlovačko i Pan po 12 kn, vrijedi za sve goste! Prvi i jedini urbani bar u Zagorju!

Kupon pošaljite na adresu: Zagorski list, k. š. Đalskog 4, 49210 zabok najkasnije do petka, 1. ožujka 2013.

Kupon pošaljite na adresu: Zagorski list, k. š. Đalskog 4, 49210 zabok najkasnije do petka, 1. ožujka 2013.


špajza 47

broj 482 / 29. siječanj 2013. PETAK Započnite vikend svojim omiljenim pićem, zabavite se na zabavnim aparatima i okušajte sreću na Hattrick kladionici NEDJELJA Ugodno druženje u dobrom društvu uz najfiniju Pascucci kavicu i Jaffa sokove

PETAK PROSLAVA 11. GODIŠNJICE RADA CAFFE BARA TIN - 1.DIO SVIRKA LIVE: ACOUSTIK SOUL odličan duo koji prvi put nastupa u Tinu i izvodi obrade domaćih i stranih rock klasika + rođendanska iznenađenja, nagrade za goste.... SUBOTA PROSLAVA 11.GODIŠNJICE RADA CAFFE BARA TIN- 2.DIO SVIRKA LIVE: FUCKING CUNTS Texas hold´em liga - turnir 8 / 9 + party time : bambus.... NEDJELJA Nedjeljna kavica i zabava uz razne zabavne igre, CBC kladionicu i internetcaffe, pogledajte sve najvažnije

utakmice liga petice, lige prvaka, teniske mečeve, NBA utakmice i ostale najvažnije sportske događaje LIVE

PETAK I SUBOTA Veliki bambus 9,00 kuna Mali bambus 7,00 kuna Gemišt 5,00 kuna BESPLATNA DOSTAVA Provjerite gdje su najbolje pizze u Zagorju!! Tel: 049 282 259 Mob: 098 937 7777

SUBOTA PARADA PARTY by DJ M@rek & DJ Drazz! Najveći hitovi domaće i strane estrade uz 5 pića po promo cijeni! Zabavite se uz pikado, biljar i air hockey. FREE INTERNET! PUŠENJE DOZVOLJENO!

Charlotte Rogan: U čamcu

KNJIGA

U ljeto godine 1914., Grace bježi s mladim Henryjem Winterom u London, gdje će se par zbog neodobravanja njegove imućne obitelji potajno vjenčati. Kad na otmjenom putničkom brodu kojim se vraćaju kući u Ameriku dođe do zagonetne eksplozije, Henry žrtvuje vlastitu sigurnost i omogućuje Grace mjesto u čamcu za spašavanje, za koji će se ubrzo shvatiti da je preopterećen. Da bi neki preživjeli, neki će morati umrijeti, morat će sami skočiti u ledeni ocean. Ili biti gurnuti. No koji je to zakon, koje je to pravilo koje jasno kazuje tko mora umrijeti? Na pučini nasred Atlantskog oceana, s vremenom koje se sve više pogoršava i zalihama hrane i vode koje se smanjuju, brodolomci su uhvaćeni u opako nadmetanje između nesmiljenog ali

iskusnog mornara i zagonetne žene s iznenađujućim moćima uvjeravanja. Grace je znala da će odabirom strane zapečatiti svoju sudbinu, ali morat će se snaći kako bi preživjela. Jer kad dođe vrijeme odluke tko mora napustiti čamac ona će biti podjednako teška kako za one koji ostaju tako i za one koji moraju otići u smrt.

KNJIGA

Ovo izdanje donosi povijesni razvoj Metropolitanske knjižnice od njena nastanka (1093/1094) do danas. Ova vrijedna i bogata crkvena knjižnica razvijala se i rasla usporedo s biskupijom. Stvarana je mahom iz ostavština kanonika, biskupa i pojedinih svećenika. Najstariji rukopisi koje čuva potječu iz 11. stoljeća. Iz tog su vremena liturgijski rukopisi: Evangeliarium, Sacramentarium sanctae Margaretae i Agenda pontificalis. Ta mala skupina liturgijskih rukopisa, može se reći, tvori jezgru Metropolitanske knjižnice. Velike zasluge za život i rad Metropolitanske knjižnice ima i nad/biskup Haulik (1837-1869) koji je knjižnicu otvorio javnosti 1846. godine. Danas je Metropolitanska

Dobitnica knjige predstavljene u prošlom broju je LIDIJA POŽGAJ, RATKOVEC 31A, 49250 ZLATAR Knjigu će dobiti poštom na kućnu adresu.

482

Mozaik poklanja knjigu Charlotte Rogan: U čamcu

Vladimir Magić - Metropolitanska knjižnica u Zagrebu

MMC

02. i 03. VELJAČE 2013. subota i nedjelja u 19:00 h kino dvorana zabok

svećenikova djeca

knjižnica pohranjena u zgradi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu. Knjižnica Metropolitana zauzima visoko mjesto u našoj kulturnoj i nacionalnoj povijesti. Ona je spomenik pisane riječi.

U jednom dalmatinskom otočnom gradiću mladi katolički svećenik don Fabijan zavidi starijem svećeniku na popularnosti među građanima. Nakon što je Papa odredbom dopustio uporabu kondoma u nekim slučajevima, mladi svećenik počinje bušiti kondome koje bogobojazni trafikant Petar prodaje na svojem kiosku. Marin, pobožni mjesni ljekarnik, udružuje se s njima i počinje podmetati vitaminske tablete umjesto kontracepcijskih pilula u svojoj ljekarni. Trojica urotnika doslovno dokidaju

Hrvatski državni arhiv poklanja vodič: Vladimir Magić - Metropolitanska knjižnica u Zagrebu

Zabok Vam poklanja dvije ulaznice 482 POU za kino predstave*

Ime i prezime:

Ime i prezime:

Ime i prezime:

Adresa:

Adresa:

Adresa: Tel:

Tel. broj: Kupon pošaljite na adresu: Zagorski list, k. š. Đalskog 4, 49210 zabok najkasnije do petka, 1. ožujka 2013.

kontracepciju na otoku, a kako broj neželjenih trudnoća raste, don Fabijan daje sve od sebe kako bi uvjerio parove da se vjenčaju na pravi kršćanski način. Status don Fabijana kao svećenika počinje rasti. Vijest o demografskoj eksploziji na otoku daleko se čuje, strane TV postaje i parovi bez djece počinju pohoditi ovaj mali dalmatinski otok. Kada policija krene istraživati nestanak trudnice, a političari preispitivati eksploziju otočke stope nataliteta, don Fabijan shvaća da su stvari izmakle kontroli.

Dobitnici karata u prošlom broju su LIDIJA POŽGAJ, RATKOVEC 31A, 49250 ZLATAR JOSIP BENČIĆ, ZAGORSKE BRIGADE 32, 49222 POZNANOVEC Dobitnici neka se jave u marketing Zagorskog lista

Dobitnica zbirke predstavljene u prošlom broju je IVA PETRAČIJA, K.Š.ĐALSKOG 82, 10000 ZAGREB Knjigu će dobiti poštom na kućnu adresu.

482

Svećenikova djeca

Kupon pošaljite na adresu: Zagorski list, k. š. Đalskog 4, 49210 zabok najkasnije do petka, 1. ožujka 2013.

Kupon pošaljite na adresu: Zagorski list, k. š. Đalskog 4, 49210 zabok najkasnije do petka, 1. ožujka 2013. * Ulaznice su iskoristive u roku od 15 dana od objave dobitnika


Noćna patrola ZABOK- Nakon kraće siječanjske stanke u zabočkom City caffe-u dobar provod smo nastavili protekle subote uz nastup Kikija Rahimovskog. Publika je uživala uz dobru glazbu, a veselo smo proslavili i rođendan jedne mlade dame. Detaljne galerije fotografija s noćnih provoda te informacije i najave za sljedeća događanja diljem Zagorja redovito pratite na portalu ZagorjeByNight.com. (mh)

PRIČA IZ DAVNINE

Dinastija Petra Hohnjeca Desinić razvila u najjače trgovačko središte u Zagorju DESINIĆ - Pitoreskno naselje Desinić prvi puta se spominje

davne 1334. godine kao sjedište rimokatoličke župe Svetog Jurja, a u vrijeme Banovine Hrvatske i današnje Republike Hrvatske i sjedište općine. Kralj Rudolf već 1592. godine daje mjestu status slobodnog sajmenog središta. Glavni lik naše priče je ugledni veletrgovac i poduzetnik Petar Hohnjec. Prije njegova dolaska u Desić, svoju djelatnost decenijama je razvijala obitelj Hoch, njemačkog podrijetla. No, pod pritiskom poduzetnije dinastije Hohnjec, postupno je gubila pozicije i nestajala sa desinićke trgovačke scene. Petar Hohnjec i njegova supruga Paula u prvoj polovici 20. stoljeća, sagradili su desetak objekata za ugostiteljstvo, trgovinu i proizvodnju. Supružnici Petar i Paula, koji su se prije početka drugog svjetskog rata odselili u Beč, imali su sina nasljednika Željka koji je oženio Slovenku Miju iz Ptuja, te dvije kćerke. Anđela je bila udata za starojugoslavenskog oficira koji je nestao u ratnom vihoru te se preudala za nekog zagrebačkog lječnika, a Erna je bila udata za Brebera, s kojim se odselili u Ameriku. I za njima se gotovo gubio svaki trag. Tek prošlog ljeta jedan od nasljednika se pojavio u Desiniću. Konobarica Vesna koja već 20 godina radi u Bistrou „Zagi“ priča nam: - Prošlog ljeta u naš lokal je došao jedan vremešni

vicevi ☺ moj vic Darko Fiket, radijski voditelj i župni suradnik u Sv. Jeleni Križarici

Djevojka nakon naručene pjesme na omiljenoj radio emisiji, pozdravlja: - "Pozdravljam roditelje a posebno mamu i tatu!" gospodin, star otprilike 85 godina. Kaže, došao je iz Amerike i želio bi pogledati svoju sobu na katu iznad našel lokala. Kako je bila nedjelja, nikako nismo mogli doći do ključa. Vani ga je čekala ženska srednjih godina, navjerojatnije njegova kćerka. Otišao je razočaran što joj nije mogao pokazati kuću u kojoj je živio prije odlaska u Ameriku. Na žalost, nisam ga stigla pitati kako se zove - kazala je Vesna. (iš)

Valentinovo u restoranu

9 771334 46600 8

00513

Zaboky

Èetvrtak, 14. i subota 16. veljaèe 2013. Uz tamburaški sastav BRAJDE. Rezervacije na (049) 223 113

Zagorski list 482  
Zagorski list 482