Apeldoorn Zuidkrant - September 2023

Page 1

“Een ‘echte’ wijkkrant waar verbinden, ontmoeten en inspireren centraal staan” Het winkelcentrum met nog Jaargang 27 - September 2023 Het Schubertplein Klinkt als muziek in uw oren Winkelcentrum Maatschappelijk betrokken in Betrokken, adviserend en verantwoordelijk. Gezellig winkelgebied met horeca en winkels. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren Voor- en met de inwoners uit Buurthuis Maasstraat Arnhemseweg 117 | 055-5332915 Aankoopmakelaar nodig? Maak een afspraak voor een adviesgesprek! www.buurman.nl Ambiance Dekazon is verhuisd! Kanaal Noord 200 7322 AD APELDOORN T 055 521 1646 info@ambiancedekazon.nl www.ambiancedekazon.nl Van de Bunt JUMBOVANDEBUNT.NL Zaterdag 2 september van 13.00 - 18.00 uur MEER INFO IN HET HART VAN DEZE KRANT. Van de Bunt
September 2023 2.
6 september geven wij bij Bos & Weide Fysiotherapie een supersnelle & stormachtige training waarmee je je alvast kunt voorbereiden op de Accres / Bos & Weide Fysiotherapie Kidsrun van vrijdag 8 september! In 1 uur trainen we je conditie, kracht, krijg je tips over hardlopen en hoe je zo snel mogelijk kunt starten. Kom dus trainen op de stormbaan, rennen en sprinten bij Bos & Weide Fysiotherapie aan de Oude Beekbergerweg 21.
IS GRATIS! Training 1: inloop vanaf 14.30 tot 15.30 uur voor groep 3, 4 en 5 Training 2: inloop vanaf 15.45 tot 16.45 uur voor groep 6, 7 en 8 Meld je nu aan! Mail je eigen naam, school + groep naar info@bosenweide.nl.
doet de kinderfysiotherapeut?
u vragen of wilt u een afspraak maken? Bel met
info@bosenweide.nl. Bos & Weide Fysiotherapie Oude Beekbergerweg 21/ 1e Wormenseweg 338 Tel: 055-5331941 E-mail: info@bosenweide.nl www.bosenweide.nl 6 KidsrunseptemberTraining bij Bos & Weide Fysiotherapie! Met spectaculaire stormbaan Doe jij ook mee?
Woensdag
DEELNAME
Wat
Onze kinderfysiotherapeuten helpen kinderen o.a. met het verbeteren van motorische vaardigheden zoals problemen met schrijven, kleuren, knippen, niet meekomen met gymles of sporten, vallen, struikelen, tenenlopen en met sportblessures. Heeft
055 – 5331941 of stuur een mail aan

WEEK VAN LEZEN EN SCHRIJVEN

Van 8 september tot 15 september 2023 staat de 'Week van Lezen en Schrijven' in het teken van het aanpakken van laaggeletterdheid in Nederland. Een aanzienlijk aantal volwassenen, ongeveer 2,5 miljoen, ervaart moeilijkheden op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Dit initiatief roept op tot bewustwording en preventie.

Binnen deze week worden bij CODA diverse kosteloze activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 9 september vindt 'BoekStart' plaats in CODA De Maten, een vrolijk voorleesmoment voor kinderen van 0-4 jaar. Hier leer je meer over het voorlezen aan baby's en peuters, inclusief kennismaking met contrastboekjes.

Op dinsdag 12 september kun je op Markt De Eglantier, De Maten genieten van koffie bereid door een barista en tevens kennismaken met TaalDigiHuis-medewerkers, taalambassadeur René en gemeentelijke beleidmakers. René deelt zijn ervaring als taalambassadeur,

KRINGLOOPWINKEL DE HOFSTAD

benadrukkend hoe het overwinnen van leesen schrijfproblemen zijn leven heeft verrijkt.

Woensdag 13 september biedt CODA dok Zuid de kans om in gesprek te gaan met TaalDigiHuis-medewerkers en de VoorleesExpress-coördinator. Hier kun je informatie inwinnen over taalondersteuning, computervaardigheden en activiteiten zoals Klik&Tik en het Taalcafé.

De 'Week van Lezen en Schrijven' trapt af op 7 september met een inspirerende bijeenkomst 'Basisvaardigheden in de Zorg', waar genodigden uit de zorgsector workshops bijwonen, gegeven door organisaties zoals Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, Stichting Pharos, Stichting Lezen en Schrijven, Lost Lemon en BlicVR. Hier wordt de link tussen gezondheid en laaggeletterdheid belicht.

DE SLEUTELDRAGER, EEN MAGISCHE THRILLER VAN APELDOORNSE SCHRIJFSTER, KRIJGT VERVOLG

Twee maanden geleden verscheen bij uitgeverij Zilverbron het eerste boek van Charlotte de Winter, woonachtig in ApeldoornZuid. Een spannend boek, dat detective, thriller, misdaadroman en fantasy combineert. De reacties en recensies op het boek zijn zó positief dat de uitgever inmiddels heeft toegezegd ook boek 2 én boek 3 te gaan

uitgeven.

“De Sleuteldrager is een intrigerende magische thriller.” (Fantasy Wereld)

“Niets is wat het lijkt.” (5 sterren - Hebban) “Dit boek is het eerste boek van een reeks, en kan niet wachten op deel 2.” (5 sterrenGoodreads)

Charlotte de Winter heeft het hele proces van schrijven, proeflezers, de zoektocht naar een uitgever en het uiteindelijke uitgeefproces beschreven in een serie blogs. Daarin schijft ze op openhartige en humoristische wijze de vele onbekende zaken waar ze tegenaan liep. Voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe een boek uiteindelijk in de boekhandel terechtkomt en welk intensief proces daaraan voorafgaat, zijn haar blogs een eye-opener.

Rennend tussen Meet&Greets, promoties en Deventer Boekenmarkt (uitverkocht) én haar gewone werk, schrijft Charlotte nu koortsachtig en met enorm veel plezier aan haar tweede boek. Dat verschijnt volgend voorjaar.

Meer over het boek en de blogs is te vinden op www.charlottedewinter.nl.

Onze financiële bijdrage aan goede doelen! Zoals u mogelijk al weet, schenken wij onze nettowinst aan diverse goede doelen. De afgelopen maanden hebben we met vreugde de volgende initiatieven ondersteund:

- Vakantiegeld Samen Delen - de nettowinst van de maand mei, ter ondersteuning van mensen in financiële moeilijkheden.

- Leger des Heils - € 1200,00 gedoneerd voor hun eetproject.

- Voices4Peru - Een bedrag van € 2500,00 voor de kerstviering van 600 kinderen.

- Christelijk Jongerencafé “Lighthouse” - Een donatie van € 1000,00 ter ondersteuning van opstartkosten.

Vrijwilligers gevraagd!

Bent u geïnteresseerd in het wekelijks bijdragen

Stop

Stop

Tot hiertoe en niet verder

Mijn muurtje mag niet wankelen

Het is veilig zo, dus stop

Stop

Dat muurtje heb ik opgebouwd

Te vaak ben ik gekwetst

Het is veilig zo, dus stop

Stop

Ik laat me niet meer raken

Moet over mezelf waken

Het is veilig zo, dus stop

Stop

De littekens zijn groot

Neem het zoals het is

Het is veilig zo, dus stop

Stop

Niet zo heel dichtbij

Een beetje mag nog wel

Het is veilig zo dus stop

Stop

Mijn muurtje mag niet wankelen

Er mag niemand doorheen

Het is veilig zo, dus stop

©hajoni

van enkele uren vrijwilligerswerk in onze kringloopwinkel? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! We hebben een enthousiast team van vrijwilligers met diverse specialiteiten. We zouden ons team graag uitbreiden met winkelmedewerkers om vaker open te kunnen zijn. Ook hulp bij sorteerwerk, schoonmaken, goederen ophalen en aanvullen van de winkel is zeer welkom. Wij bieden een gezellige sfeer, koffie/thee met lekkers, voorrang bij aankopen en 25% korting op aankopen. Interesse? Kom langs in de winkel of bel de manager, Hindrik, op 06-51080121.

Bijzondere evenementen in september

Tot en met 4 september: serviesgoed UITVERKOOP - 2 halen, 1 betalen!

Tot en met 14 september: speelgoed verkoopactie en zomerkleding UITVERKOOP.

Toekomstplannen: In oktober organiseren we een brocantemarkt tijdens de herfstvakantie.

Op 17 en 18 november: Sinter-Kerstmarkt in de Hofstadkerk!

We staan in Westenenkerpark

Op zaterdag 9 september staan we van 11.00 tot 17.00 uur met een kraam op de kunstmarkt in het Westenenkerpark. Die dag zijn er talloze activiteiten voor jong en oud. We verkopen onze “kunstvoorwerpen” en promoten onze winkel. Kom gezellig langs!

SUSAN STELT ZICH VOOR

Susan van 't Vogelnest

Misschien een beetje laat, maar ik wil me alsnog even voorstellen. Ik ben Susan en ben de nieuwe locatie coördinator/ beheerder van 't Vogelnest aan de Spreeuwenweg. Vorig jaar had ik geen idee waar ik aan begon toen ik de taken van Dik mocht overnemen. Ik wist alleen, dat 't Vogelnest een bijzonder fijne plek is, waar iedereen welkom is. Ik had een aantal avonden het eetcafé gedraaid en voelde me er geweldig thuis.

Gelukkig werd ik met open armen ontvangen door de aanwezige vrijwilligers en zonder hen had ik me zeker in de beginperiode niet staande gehouden. Zij hebben me wegwijs gemaakt en konden mij alle ins en outs vertellen.

Maar wat doe ik nu eigenlijk?

Op vaste dagen ben ik aanspreekpunt voor iedereen die binnenloopt. Ik probeer de

BURENDAG

Zaterdag 23 september is het burendag.

Bij deze nodigen we de buurt uit op het terras aan de kant van het Zuiderpark voor een hapje en een drankje. Op het podium zal een optreden zijn.

Wees welkom tussen 14.00-16.00 uur.

Wisselende winkelindeling

Onze winkelinrichting verandert regelmatig! We hebben de dvd’s weer teruggebracht, want wat is een kringloopwinkel zonder dvd’s? Achterin vindt u nu beter georganiseerd gereedschap met handige bakken voor een overzichtelijk aanbod. Of het nu gaat om tangen, schroevendraaiers, tuinslangen, fietsonderdelen, steeksleutels of hangsloten, wij hebben het in huis. Onze groenebodywarmer-vrijwilligers helpen u graag.

Weg met overbodige goederen?

Heeft u verkoopbare goederen die u wilt doneren? Breng ze op donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur, of op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Ons behulpzame team staat voor u klaar op Condorweg nr. 5 om uw donatie te verkopen voor het goede doel.

RIJBEWIJSKEURING

Vanaf 8 september hebben we een nieuwe arts gevonden die de rijbewijskering voor u verzorgd.

Op vrijdag zal ze zitting hebben in het buurthuis. Een afspraak maken gaat via het buurthuis: 055 533 13 77.

vraag van een bezoeker helder te krijgen en deze in contact te brengen met de juiste zorg- professional. Of ik verwijs mensen door naar een activiteit, als daar behoefte aan is. Soms help ik met een telefoongesprek met instanties, verduidelijk ik, maak ik een afspraak of maak een verslagje van wat er verteld of gevraagd wordt.

Daarnaast beheer ik de agenda, weet ik welke ruimtes er vrij zijn voor vergadering of activiteit. Ik zorg dat de koelkast altijd gevuld is en er voldoende koffie is voor verdere bezoekers. En samen met twee dames, probeer ik het schoon te houden. Zodat iedereen die komt, zich welkom voelt.

Als je een vraag hebt, iets wilt doen, iets zoekt of een leuk idee hebt voor een activiteit, dan ben je bij 't Vogelnest aan het goede adres.

Ik nodig jullie uit om verder kennis te komen maken. De koffie wordt vers gezet!

September 2023 3. www.sylviashaarsalon.nl kayersdijk 24 - 7332 AT apeldoorn 06-21605227 GESLOTEN I.V.M. VAKANTIE VAN 1 TOT T/M 24 SEPTEMBER
Beeldbank CODA
September 2023 4. BLOEMENMAGAZIJN MARGRIET JUMBO VAN DE BUNT
WIJNHANDEL SLIJTERIJ KOK OPTIEKHUIS
TERRE DES HOMMES MARCEL’S
OPTIEKER
HET KLETSKOPJE VIVANT MEESTER
VISPALEIS
BROODJES & ZO

6 MAANDEN BROODJES&ZO!

Het voelt nog als de dag van gisteren dat wij (Nathalie & Kaylee) onze deur voor het eerst openden, maar het is toch echt alweer zes maanden geleden. Wij willen onze klanten bedanken voor de klandizie en het vertrouwen van de afgelopen maanden.

Wij hebben in deze korte tijd een mooie en ook vaste klantenkring mogen opbouwen en daar zijn we dankbaar voor. Het herkennen van de klanten is voor ons ook belangrijk, zo voelt iedereen zich welkom en dat is wat we graag willen.

Wat wij ook belangrijk vinden, is het blijven vernieuwen van het aanbod.

Dit hebben we gedaan door nieuwe dingen op de kaart te zetten, maar dit kan ook een tijdelijke special zijn, zoals de zomer special met kip en mango.

Daarom zetten wij nu een 12-uurtje op de kaart, met voor ieder wat wils!

Voor € 9,95 krijgt u een soepje, een mini balletje gehakt en een bolletje rundvleessalade.

Hierbij krijgt u een witte of bruine boterham,

het beleg van deze boterham mag u zelf kiezen. U kunt kiezen tussen: een gebakken ei, kaasgrillworst, brie speciaal of tonijnsalade.

Nieuwe openingstijden

Wij hebben de eerste maanden met veel liefde zeven dagen per week voor u klaar gestaan, maar sinds 1 augustus zijn wij van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend en zijn wij de zondagen gesloten.

Wij zijn met vakantie van 24 augustus t/m 10 september, maandag de 11 september zijn we er weer.

Tot na de vakantie!

AL WEER EEN JAAR OP HET PLEIN

Op 29 september vieren wij een jaar vol smaak en kwaliteit bij Vispaleis Lyjanne Dochters. Met passie en zorg hebben Lyjanne en Britney gedurende dit jaar een uitgebreid assortiment samengesteld. Onze productselectie is met uiterste precisie gemaakt, omdat we alleen het allerbeste aan jou willen presenteren.

Bij ons draait alles om jouw genot en tevredenheid bij elke hap van onze heerlijke visgerechten. Onze inspanningen gaan ver om jouw viservaring onvergetelijk te maken. Van vertrouwde lekkernijen zoals haring,

NIEUW BIJ MARCELS OPTIEKHUIS!

Bij Marcel’s Optiekhuis introduceren we een grensverleggend aanbod: de multifocale I-DNAmics glazen, zo uniek als uw eigen DNA. Met behulp van baanbrekende VR-technologie analyseren we grondig uw kijkbewegingen en -eigenschappen. Dit resulteert in een op maat gesneden glas, vervaardigd met de nieuwste digitale slijptechnieken.

Onze methode houdt rekening met uw individuele kijkbehoeften. We optimaliseren de glazen volgens uw specifieke gebruik van

zalm en kibbeling tot aan smaakvolle salades en complete menu's, ons aanbod is divers en verrassend. Vispaleis Lyjanne Dochters is niet zomaar een viswinkel; het is een plek waar culinaire passie en gastvrijheid samenkomen.

We zijn trots op ons eerste jaar en kijken ernaar uit om nog vele jaren van smaakvolle momenten met jou te delen. Dank aan onze gewaardeerde klanten voor hun steun en vertrouwen. Sluit je aan bij ons jubileumfeest en proef de liefde voor vis die in elk gerecht te vinden is.

Komen jullie langs op deze feestelijke dag? Hou Facebook in de gaten voor meer info!

kijkgebieden, wat leidt tot een uitzonderlijk kijkcomfort. Ons doel is om uw visuele ervaring te verrijken en uw dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.

Deze revolutionaire benadering van multifocale glazen vertegenwoordigt een evolutie in optische precisie. Het resultaat is een geavanceerd optisch product dat niet alleen aan uw visuele behoeften voldoet, maar deze ook overtreft. Stap binnen bij Marcels Optiekhuis en ontdek de toekomst van gepersonaliseerd zicht, waar innovatie en vakmanschap samenkomen.

www.marcelsoptiekhuis.nl

Wij hebben het najaar in onze bol! Kom genieten van de vele leuke najaarsartikelen.

Kom eens

website: www. owerserviceapeldoorn.com

September 2023 5.
Schubertlaan 20, 7333CV Apeldoorn | Tel. 055-5332655 (wij zijn op zondag gesloten en bezorgen ook niet op zondag) Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur langs of bezoek onze
Een nieuwe collectie zijde bloemen, een vanouds zeer grote collectie kamerplanten. Leuke herfst cadeauartikelen en iedere dag een groots assortiment snijbloemen.

Algemene informatie: Stichting Buurthuis Maasstraat | Maasstraat 4, 7333JG Apeldoorn | 055-533 13 77 info@buurthuismaasstraat.nl | www.buurthuismaasstraat.nl

Facebook: Stichting Buurthuis Maasstraat.

ZUIDERPARKFESTIVAL

In deze Zuidkrant zal het u niet ontgaan dat het Zuiderparkfestival aanstaande is.

Zaterdag 2 september a.s. is het zover. Wees vooral welkom.

OVERIGE ACTIVITEITEN 2023

Naast de vaste activiteiten hebben we ook de volgende activiteiten op het programma staan

2 september 2023 - Zuiderparkfestival

NIEUWE ACTIVITEIT OP

WOENSDAG: SAMEN KOKEN

EN/OF SAMEN ETEN

Vanaf september wordt iedere woensdag met elkaar een eenvoudige gezonde wereld maaltijd gekookt en/of gegeten.

Dag: woensdag

Tijd: 12.00-13.00 uur

Info: Iedere woensdag met elkaar een eenvoudige gezonde wereld maaltijd koken en/of eten. Inclusief een nagerecht voor €5,00. De maaltijden worden bereid met verse ingrediënten.

VAKANTIESPEELWEEK 2023

Wat hebben we een geweldige vakantiespeelweek gehad. vier dagen lang hebben wij en de kinderen genoten. Een gevarieerd programma met drumble dance, sport, spel, paardetram, kinderboerderij Malkenschoten, stormbaan, pimpen van auto’s en tassen, kledingbank catwalk, boksen,

INFORMATIEBOEKJE

Net als vorig jaar brengen we ook dit jaar weer een informateboekje uit. Tijdens het Zuiderparkfestival zullen ze uitgedeeld worden en daarna liggen ze in het buurthuis voor iedereen die hier belangstelling voor heeft.

23 september 2023 - Burendag

28 oktober 2023 - Halloween

11 november 2023 - Sint Maarten

25 november 2023 - Sinterklaasfeest

8 december 2023 - Kerststukjes maken

U bent van harte welkom.

Komt u koken vanaf 9.00 uur?

Komt u eten vanaf 12.00 uur?

NIEUW SEIZOEN BIJ BUURTHUIS MAASSTRAAT

De zomer loopt inmiddels op z’n eind. Dat betekent dat de meeste activiteiten weer gestart zijn of zeer binnenkort weer gaan starten. Op deze pagina hebben we het vaste programma nog weer even toegevoegd.

creativiteit, freestyle voetbal, bingo, patat en een heuse schuimparty en nog veel meer. Kortom een mooie week om op terug te kijken. Uiteraard willen we iedereen die ons geholpen heeft in welke vorm dan ook hartelijk bedanken. Zonder jullie had deze speelweek niet plaats kunnen vinden.

Op naar volgend jaar!

Op onze website zijn vele foto’s te vinden.

September 2023 6.

GA JE EEN HUIS KOPEN? VERGEET NIET OM DEZE VIJF BELANGRIJKE VRAGEN TE STELLEN!

Je gaat een eigen huis kopen. Wist je dat je dan een onderzoeksplicht hebt? Dit betekent dat als je een huis wilt kopen, je zélf moet onderzoeken wat de staat van de woning is, voordat je de koopovereenkomst sluit. De onderzoeksplicht is er om jou te helpen. Bekijk dus goed of er dingen niet goed werken en hoe het huis eraan toe is en vergeet niet om de onderstaande vijf belangrijke vragen te stellen.

Vraag 1: Hoe is het huis onderhouden?

Het onderhoud controleren is in de eerste plaats een kwestie van kijken. Hoe zien de kozijnen en het houtwerk eruit? En de muren en het plafond? Zie je vochtplekken? Dan is het handig te vragen waar die vandaan komen. De verkoper heeft een mededelingsplicht en moet gebreken die hij kent melden en hij moet eerlijk antwoord geven op jouw vragen. Als je serieus geïnteresseerd bent, dan kun je achter eventuele andere gebreken komen met een bouwkundige keuring.

Vraag 2: Zijn er juridische verplichtingen?

Er kunnen bepaalde verplichtingen bij het huis horen. Deze verplichtingen zoals

erfdienstbaarheden, kettingbedingen en kwalitatieve verplichtingen staan meestal in de eigendomsakte. Je buren mogen bijvoorbeeld door jouw tuin naar hun voordeur lopen. Dat heet een recht van overpad. Kijk hier goed naar in de eigendomsakte van de huidige eigenaar.

Vraag 3: Wat staat er in het bestemmingsplan?

Natuurlijk kijk je ook naar de wijk als je een huis koopt. Voel je je daar thuis?

En veilig? Zoek uit welke plannen de gemeente heeft met de wijk. Die staan onder meer in het bestemmingsplan.

Vraag 4: Is de grond schoon?

Op de website: www.bodemloket.nl kun je bekijken wat er bekend is over eventuele verontreiniging van de grond. Je kunt ook terecht bij de gemeente voor informatie.

Vraag 5: Is er sprake van erfpacht?

Als de grond in erfpacht is uitgegeven word je geen eigenaar van de grond, maar erfpachter. Je betaalt een vergoeding voor het gebruik van de grond.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen om een duidelijk beeld te krijgen van de staat van het huis. Wil je liever niet doe-het-zelven? Vraag dan advies aan iemand die wél weet hoe dit allemaal werkt, zoals een NVM-aankoopmakelaar. We helpen je graag op weg!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met : Buurman Makelaardij Arnhemseweg 117, Apeldoorn. 055-5332915, info@buurman.nl of bezoek onze website: www.buurman.nl.

VAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN!

Onderhoudsbeurt vanaf € 199,-* APK keuring € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3 liter 5w-30 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.

PEUGEOT 208

1.2 AUTOMAAT

Hét betaalbare adres

€ 12.890,-

VERTROUWD EN DICHTBIJ!

VAKGARAGE PECHHULP € 25,00

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING

Maar liefst € 85,- goedkoper dan de ANWB! Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.15 - 17.30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke avond op afspraak!

www.vakgaragevanderzande.nl

Voor meer informatie en occasions kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

ACTIVITEITEN ‘T VOGELZAAD

De activiteiten van ’t Vogelzaad – in buurtcentrum ’t Vogelnest (Apeldoorn-Zuid) starten weer!

Samen eten: 5 september 17:00-19:00 uur (elke eerste dinsdag van de maand). Twinkeltje: 7 oktober 10:00-11:30 uur (een keer per twee maanden)

WERKEN AAN EEN RELATIE

DIE TEGEN EEN STOOTJE KAN

In de week van 4 september start Stimenz in Apeldoorn met de relatietraining ‘Ik ook van jou’. Een training voor stellen die willen werken aan een sterke relatie. Verlang je ook naar een sterke relatie die tegen een stootje kan? En wil je er samen aan werken om je relatie nog leuker te maken? Doe dan mee met de relatietraining ‘ik ook van jou’. Boordevol inspiratie, praktische voorbeelden en handige tools.

Door de relatietraining ga je elkaar nóg beter leren kennen en waarderen. De training bestaat uit zeven modules; vier modules doe je online en drie modules doe je in een groepsbijeenkomst. Je gaat op een leuke en ontspannen manier met je relatie aan de slag.

Mark: “Vooraf dacht ik dat het misschien ook iets spiritueels of zweverigs zou worden, maar het tegenovergestelde is waar. Je bleef met beide voeten op de grond en het was direct toepasbaar. Het gaf je ook de ruimte en tijd om even quality time met je partner te hebben. Ik heb dat als waardevol ervaren. Ben blij dat ik heb deelgenomen aan de cursus.”

Harm & Anita: “Waardevol was dat we (her)ontdekten dat we echt aandacht voor elkaar moeten hebben in de kleine dagelijkse dingen. Dat we een stuk minder langs elkaar heen zouden kunnen leven, en hoe we dat kunnen

doen. De training gaf een goede aanleiding en een stok achter de deur om in gesprek te gaan over onze relatie en elkaar weer wat beter te leren kennen.”

De training start in de week van 4 t/m 10 september 2023 met de eerste module in het online gedeelte. De bijeenkomsten in Apeldoorn zijn op woensdagavond 20 september 2023, woensdagavond 11 oktober 2023 en woensdagavond 15 november 2023. Ze worden gehouden bij ontmoetingsplek De Graanhof. Het is geen groepstraining en je hoeft geen persoonlijke dingen te delen met andere stellen.

De kosten van deze training zijn 50,- p.p. Stimenz vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Neem bij een financieel knelpunt contact op met Stimenz om de mogelijkheden te bespreken. Voor meer info kun je hier de flyer downloaden. Aanmelden kan door te mailen naar ikookvanjouapeldoorn@stimenz.nl.

U bent van harte welkom bij ons aan de Spreeuwenweg 1a, Apeldoorn.

Meer informatie: www.tvogelzaad.nl info@tvogelzaad.nl / 06 43977028.

NOG EEN PAAR WEKEN…

Zaaien, groeien en bloeien – weet jij waar dat over gaat? Ja, heel goed, over plantjes! En… over de VakantieBijbelClub in augustus. Nog een paar weken en dan gaan we weer met elkaar knutselen, spelletjes doen, luisteren naar een Bijbelverhaal en wat lekkers eten. Want dat is wat we doen tijdens de VakantieBijbelClub (VBC). Wil je weten wát we dan precies gaan doen met ‘zaaien, groeien en bloeien’? Kom dan ook naar ’t Vogelnest in Apeldoorn-Zuid. Iedereen van 4 t/m 12 jaar oud is van harte welkom!

De VBC is van 15 tot en met 17 augustus van 14:00-15:30 uur. Op dinsdagmiddag is er zelfs een springkussen! Adres: Spreeuwenweg 1a, Apeldoorn. Iedereen mag gratis meedoen. Meer weten? Mail naar het mailadres: kinderbijbelclub@tvogelzaad.nl.

COLOFON

De Zuidkrant wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid zoals is weergegeven op de verspreidingskaart op www.mediabureauapeldoorn.nl en is gratis af te halen op diverse plekken in de wijk.

De Zuidkrant is de wijkkrant van Apeldoorn-Zuid, Ugchelen-Buiten, Ugchelen, Beekbergen en Lieren.

Uitgever: Mediabureau Apeldoorn

Oplage: 18.000 stuks

Verspreiding: All-Inn Verspreidingen

Druk: Janssen Pers

Vormgeving: YVONNE RECLAME

Eindredactie: Tekstbureau Taallent

Informatie, data en verspreidingsgebied kunt u vinden op mediabureauapeldoorn.nl

Voor meer informatie, redactie of mogelijkheden tot adverteren neem vrijblijvend contact op met: yvonne@mediabureauapeldoorn.nl

Bezorgtijden: De krant wordt vanaf dinsdag bezorgd. Klachten kunt u mailen naar yvonne@mediabureauapeldoorn.nl

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke onjuistheden in deze uitgave.

Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Mediabureau Apeldoorn.

September 2023 7.
voor alle automerken! Banden
Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.
Cruise Control, Navigatie, NAP!, 59.095 km, Benzine, Automaat 6 versnellingen, 2016 Voor al onze occasions zie onze website! Samen werken aan een sterke relatie tijdens de training ‘Ik ook van jou’ [foto: Istock]

DANSDRIEDAAGSE

Op 16, 17 en 18 augustus hebben we in samenwerking met Tim Koldenhof een onwijs leuke dansdriedaagse georganiseerd. Wat hebben de meiden goed hun best gedaan. We

NIEUW IN BERGHORST: ENGELS VOOR BEGINNERS

Wil jij Engels leren spreken en begrijpen? Op De Berghorst start dit najaar, bij voldoende aan-meldingen, een nieuwe groep voor zowel beginners als mensen die al een beetje Engels kunnen maar dit willen verbeteren.

In Engels voor Beginners leer je aan de hand van leuke alledaagse thema’s, zoals mensen begroeten, jezelf voorstellen en vertellen over je eigen dagelijks leven, eenvoudige gesprekjes te voeren. In deze cursus wordt ook aandacht

MEIDENMIDDAGEN

De zomervakantie is helaas voorbij, maar dat betekent wel dat de jeugd- en meidenmiddagen weer van start gaan! De middagen zullen plaatsvinden bij Buurthuis Maasstraat (Twilight) en buurthuis ’t Vogelnest.

Ben jij een meisje tussen de 7 en 12 jaar? Vind jij het leuk om samen met andere meiden te koken, creatief bezig te zijn, spelletjes te spelen en andere activiteiten te doen? Dan ben jij van harte welkom op onze meidenmiddag! Elke dinsdag is er een meidenmiddag bij buurthuis ’T Vogelnest (Spreeuwenweg 1A) van 14.30 tot 17.00 uur. Elke woensdag is er een meidenmiddag bij Buurtcentrum Maasstraat, Twilight (Maasstraat 4) van 14.30 tot 17.00 uur.

Heb jij op vrijdagmiddag niks te doen? Ben jij tussen de 5 en 12 jaar? En vind jij het leuk om met andere leeftijdsgenoten spelletjes te spelen, te gamen of te knutselen? Dan ben je elke vrijdag van harte welkom op onze jeugdmiddag bij ’t Vogelnest (Spreeuwenweg 1A). De middag is van 14.30 tot 17.00 uur.

Als je vragen hebt, dan kan je Jaydee Sloote van Stimenz benaderen. Ze is te bereiken via het telefoonnummer 06-52050004 of via het e-mailadres j.sloote@stimenz.nl.

Hopelijk ziet ze jullie dan!

MAANDELIJKS DE WERELDKEUKEN OP 'T VOGELNEST

Ga je mee op reis met de Wereldkeuken? Elke laatste donderdag van de maand genieten van een maaltijd uit een ander land? Op 28 september gaan we naar Italië. We hopen je te ontmoeten en maken er een gezellige avond van.

Donderdag 28 september 17.00 - 19.00 uur. Kosten: €5,00 incl. Koffie/thee. max. 12 deelnemers. Informatie en aanmelden: tel.nr. 055-533 13 36 Ontmoetingsplek ’t Vogelnest, Spreeuwenweg 1 A.

besteed aan de cultuur en het dagelijkse leven op de Britse eilanden en andere landen in de wereld waar Engels wordt gesproken.

De lessen worden gegeven door een docent aan de hand van het studieboek Fairway new 1. De cursus start op 26 september. Later aansluiten is mogelijk. De cursus is op dinsdagmiddag van 15.00 tot 16.30 uur.

Docent: P. Lössbroek

Kosten: €4,90 per les excl. lesboek en consumpties, betalen per cursus. Informatie en aanmelden: Jeannet Kamphuis 06 23132804 / j.kamphuis@stimenz.nl

TOTZO OOK WEER VAN

START IN HET NAJAAR VAN 2023!

TOTZO gaat weer van start op zaterdag 14 oktober. TOTZO is een ontmoetingsinitiatief dat mensen uit Apeldoorn bij elkaar wil brengen met als doel om nieuwe mensen te ontmoeten. Samen gezellige activiteiten ondernemen en wie weet komen daar wel mooie vriendschappen uit voort.

Afgelopen voorjaar waren er weer enkele TOTZO-bijeenkomsten waar weer mooie ontmoetingen zijn ontstaan en die we hebben afgesloten met een gezellig eindfeest!

We zijn ontzettend blij dat TOTZO ook dit najaar weer gaan starten! Dus ben jij op zoek naar nieuwe contacten? Zou je graag samen met iemand anders wat leuks willen doen? Of ben je op zoek naar iemand om eens gezellig mee te praten? Geef je dan op voor TOTZO. Of je nu 30 of 50+ bent, iedereen is welkom!

TOTZO bestaat uit vier bijeenkomsten (en voor de liefhebber een eindfeest) die in het kader staan van elkaar leren kennen en opzoek gaan naar gedeelde interesses. Om zo te ontdekken of je met iemand samen een match kan vinden om samen wat leuks te gaan doen. Het is belangrijk dat je aan alle vier de bijeenkomsten deelneemt.

Data: 14 oktober| 28 oktober | 11 november| 9 december. Tijdstip: 14.00 uur tot ongeveer 16.30 uur (Inloop: 13.30 uur). Kosten: €10,(tijdens de vier bijeenkomsten zorgen wij voor de koffie/thee en wat fris). Locatie: Ontmoet & Co, Roggestraat 35 (tegenover de brandweerkazerne). We vinden het erg leuk als je ook komt. Aanmelden kan tot 10 oktober via: totzo@stimenz.nl of 088 784 64 64.

(Zijn de kosten een financiële drempel om deel te nemen? Neem dan even contact met ons op, we denken graag met je mee)

21 SEPTEMBER OPEN DAG OP ONTMOETINGSPLEK DE GRAANHOF

Ontmoetingsplek De Graanhof biedt zeven dagen in de week ‘ontmoeting’ aan.

Op de Graanhof werken circa vijftig vrijwilligers die ervoor zorgen dat u zich welkom voelt. Een greep uit ons aanbod:

• Onze gastvrouwen en gastheren schenken koffie/thee om een gezellige ontmoeting mogelijk te maken.

• Onze kookvrijwilligers serveren op de woensdagmiddag, donderdagavond en vrijdagmiddag en -avond een warme maaltijd.

• Er worden ieder half jaar korte, creatieveof ontwikkelingscursussen aangeboden onder leiding van een deskundige docent.

• In het tuinseizoen is er een groep vrijwilligers in de Buurttuin actief, waar u

NIEUWE ONTWIKKELINGEN JONGERENCENTRUM

TWILIGHT

De afgelopen maanden hebben wij veel mooie plannen gemaakt samen met de jeugd voor het verbeteren van jongerencentrum Twilight. Op inhoudelijk vlak zijn er al een aantal grote veranderingen geweest. Zo hebben we in de vorige editie van de Zuidkrant al verteld over onze Talenthouse waarin jongeren zich inzetten om andere jongeren te helpen in het ontwikkelen van hun talenten. Ook zijn we gestart met een tienergroep die vanaf september weer elke vrijdagmiddag gaat samenkomen in jongerencentrum Twilight. De tieners hebben hier de lead in, zij bedenken wat ze willen, hoe ze dat willen gaan doen en wij helpen en ondersteunen bij de uitvoering. Iedereen vanaf 12 tot 16 jaar is van harte welkom om gezellig langs te komen!

Naast het inhoudelijke werk zijn we ook

OPEN DAG

ONTMOETINGSPLEK 'T VOGELNEST 21 SEPTEMBER

Ontmoetingsplekken in Apeldoorn zijn er voor iedereen. Op donderdag 21 september staan alle ontmoetingsplekken in Apeldoorn tussen 10.00 en 16.00 uur open voor je bezoek.

Wethouder Sunita Biharie opent deze dag

hebben verschillende dansjes ingestudeerd en de kinderen hebben ook zelf een choreografie bedacht. Ben jij benieuwd wat zij geleerd hebben? Op 2 september van 16:00 tot 16:30 zijn hun talenten ook te bewonderen op het podium van het Zuiderparkfestival!

tegen een kleine vergoeding zelf geteelde groente kunt kopen.

Om 13.00 uur onthult wethouder van Cultuur Peter Messerschmidt een kunstwerk in de tuin van ontmoetingsplek De Graanhof.

Het is een kunstwerk uitgekozen door mensen die in of bij De Graanhof wonen of werken met als thema: buurttuin, ontmoeting, natuur en verbinding. Het initiatief is genomen door de werkgroep buurttuin De Heeze. Net als de Buurttuin slaat het kunstwerk een brug tussen buurt en De Graanhof.

Wil je meer weten over onze ontmoetingen? Of wil je zelf een ontmoeting organiseren? Kom langs op onze open dag op 21 september tussen 10 en 16.00 uur. Of neem contact met ons op: Jeannet Kamphuis, Sociaal Werker Stimenz 06-23132804 of Femke den Outer, Sociaal Werker Stimenz 06-82062904.

hartstikke druk geweest met het renoveren en opknappen van het jongerencentrum zelf. En niet zozeer wij, maar vooral de jongeren! We hebben geschuurd, geschilderd, gesjouwd, geplakt en meubels in elkaar gezet. De jongeren hebben heel hard gewerkt om van hun tweede thuis een mooie, frisse en multifunctionele plek te maken. We zijn ontzettend trots op de resultaten, en willen dit graag aan jullie laten zien. Loop gerust eens binnen, je bent van harte welkom. De koffie staat klaar!

om 10 uur op 't Vogelnest! De rest van deze feestelijke dag is gevuld met een scala aan wekelijkse activiteiten en informatie over activiteiten op 't Vogelnest.

Wil je een kijkje nemen bij ontmoetingsplek 't Vogelnest? Kennismaken met onze activiteiten? Vrijwilliger worden? Kom dan naar onze open dag. Je bent van harte welkom! Ontmoetingsplek ’t Vogelnest, Spreeuwenweg

1 A, 055-533 13 36.

September 2023 8.

Voor en door inwoners Laat je inspireren door mooie verhalen uit Apeldoornse wijken en dorpen

EIGENWIJKS INSPIRATIE FESTIVAL

Voor en door inwoners

leuker door elkaar te ontmoeten en samen dingen te ondernemen.”

13:00-16:00 uur

Inwoners uit heel Apeldoorn en de omliggende dorpen krijgen tijdens het Eigenwijks Inspiratie Festival de kans om te laten zien wat zij het afgelopen jaar hebben bereikt of betekend voor hun wijk. Het festival vindt plaats op 30 september van 13.00 uur tot 16.00 uur en wordt georganiseerd door Stimenz, Samen055, Kemi Ra, Mee Samen, Don Bosco, Zuid Doet Samen en Zorggroep Apeldoorn.

A C T I V I T E I T E N

E l k a a r o n t m o e t e n

L e k k e r e t e n e n d r i n k e n

I n t e r e s s a n t e w o r k s h o p s

A c t i v i t e i t e n v o o r k i n d e r e n

Het festival zet de wijkinitiatieven van inwoners in de spotlight. Zij kunnen zich op hun eigen manier presenteren aan stadsgenoten. Daarnaast willen wij met het festival andere inwoners inspireren om ook aan de slag te gaan in hun wijk. “Wijken worden namelijk nog

VACATURES OP ONTMOETINGSPLEK DE GRAANHOF

Vrijwillige gastheer/gastvrouw voor onze gezellige bingoavond Maandelijks organiseren we op ontmoetingsplek De Graanhof een gezellige Bingoavond met een kopje koffie, een hapje en een drankje. Om het vrijwilligersteam compleet te maken zijn wij op zoek naar een vrijwillige gastheer/vrouw voor het klaar zetten van de tafels en stoelen en het serveren van de koffie, hapjes en drankjes tijdens de avond. De Bingoavond vindt plaats op de eerste vrijdagavond van de maand: 6 oktober, 3 november, 1 december.

deze maaltijd, bereiden twee bewoners (waarvan één kok) uit het asielzoekerscentrum, maaltijden uit verschillende culturen. Door hen uit te nodigen en een bijdrage te leveren aan de Wereldkeuken helpen we nieuwe wijkbewoners op weg om zich minder geïsoleerd te voelen in de wijk. Oude wijkbewoners kunnen op deze wijze kennis maken met de rijke cultuur van de nieuwe wijkbewoners. Voor het vrijwilligersteam van de Wereldkeuken zijn wij op zoek naar een vrijwilliger die samen met de twee bewoners van het asielzoekerscentrum en een aantal andere vrijwilligers het menu samenstelt, boodschappen haalt, ondersteunt bij het koken van de maaltijd, gasten ontvangt en/ of opruimt. Wil je vrijblijvend kennis maken? We vragen je te reageren als je wekelijks, één keer per twee weken of maandelijks wil helpen.

Gratis

Iedereen uit Apeldoorn en de omliggende dorpen is welkom. Er is voor iedereen wat te doen. Er zijn interessante activiteiten, zoals een inspiratiemarkt voor en door inwoners, een workshop kickboksen of longboarden, activiteiten voor kinderen en een ontmoetingsplein met gratis hapjes en drankjes. Het festival biedt naast een podium aan inwoners om elkaar te inspireren, veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen om de verschillende wijken nog mooier te maken.

L O C A T I E

P r i n s W i l l e m - A l e x a n d e r l a a n 1 4 1 9

A p e l d o o r n

Het gehele festival is gratis (toegang, eten/ drinken, activiteiten). Vooraf aanmelden is niet nodig. Het festival vindt plaats op 30 september van 13.00 uur tot 16.00 uur aan de Prins Willem-Alexanderlaan 1419 in Apeldoorn.

ACTIVITEITENAANBOD

Hersengymnastiek

Samen, maandelijks, de hersens kraken en fit maken door middel van spellen en quizzen. Natuurlijk ook een plek om gezellig te kletsen en elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Doe je mee? De activiteit wordt begeleid door een enthousiaste vrijwilliger.

Data: 13 september, 10 oktober, 8 november

13.30 – 15.00 uur. Kosten: € 1,50.

Neem voor vragen gerust contact op met: Femke den Outer f.denouter@stimenz.nl 06 82062704 Jeannet Kamphuis j.kamphuis@ stimenz.nl 06-23132804.

Ontspanning door creativiteit Op ontmoetingsplek de Graanhof wordt in het najaar een cursus gegeven om meer ontspanning en plezier te ervaren door creativiteit. Creatief bezig zijn met teken- en schildermaterialen is een manier om minder in je hoofd te zitten. Als je iets creëert kun je in een flow terecht komen en dat kan veel energie geven. Het proces is hierbij belangrijker dan het resultaat. Ervaring met creatieve materialen is niet noodzakelijk. De 10 lessen worden gegeven door Susanne Steunenberg- Kuijper in een klein groepje. Woensdag 9.30 - 11.30 uur 13 en 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 27 november, 6 en 20 december, 10 januari en 6 maart. Kosten: € 185,00 incl. materiaal. Voor opgave en meer informatie kunt u mailen of bellen naar susannesteun@upcmail.nl / 0628765375.

Workshops De kracht van het schrijven Tijdens deze workshop ga je schrijven over gebeurtenissen in je eigen leven. Je krijgt handvatten om je eigen levensverhaal vorm te geven. Deze workshop is voor iedereen die zijn/haar eigen levensverhaal op papier wil zetten. Er zijn geen specifieke vaardigheden nodig maar wel de wens om je in je eigen leven te verdiepen. Er zijn in totaal 6 workshopsdagen op: 29 september, 6, 13, 20, 27 oktober, 3 november. De kosten zijn €45,50 voor de 6 lessen. De workshops vinden plaats op vrijdag van 9.30-11.30 uur. Vrijdag 15 september kun je kennis maken door aan de introductie workshop deel te nemen. Meer info en aanmelden bij de docent van Stimenz, Aline Jansen aline.jansen@gmail.com 055-5418769.

Assertiviteitstraining In je kr8 Tijdens de cursus leer je communicatieve vaardigheden die je helpen om je

zelfvertrouwen te vergroten. Dat doen we concreet door je eigen leerwensen te formuleren en aan de hand van concrete onderwerpen oefenen, zoals wensen uiten, nee leren zeggen en grenzen aangeven. Er zijn in totaal 8 bijeenkomsten op maandagavond in De Graanhof van 19.15-21.15 uur: 2-10, 9-10, 16-10, 30-10, 6-11, 13-11, 20-11 en 4-12. De kosten zijn € 52,- voor de 8 lessen. Opgeven bij Femke den Outer f.denouter@ stimenz.nl 06 82062704 Jeannet Kamphuis j.kamphuis@stimenz.nl 06-23132804.

Cursus Iedereen is een kunstenaar

In deze leuke, kunstzinnige cursus leer je om je te uiten met allerlei materialen en verschillende technieken op een vrije manier. Het proces is belangrijker dan het resultaat. Hoe meer je het eindresultaat los kunt laten, hoe meer je geniet van wat je creëert en hoe meer je verrast zult worden door je eigen werk. Ervaring is niet nodig! Er zijn in totaal 6 lessen op woensdagmiddag van 13.30-15.30 uur. De start is op 20-9, 4-10, 18-10, 1-11, 15-11, 29-11. De kosten zijn € 111,- voor de 6 lessen, inclusief materialen. Meer info en aanmelden bij de docent van Stimenz, Astrid Kuipers 0626630393, info@praktijkdestillekracht.nl.

Koken met Wim voor jong en oud Wil je anderen ontmoeten, leren koken óf vind je het leuk om samen met anderen te koken? Ontmoetingsplek de Graanhof organiseert 1 keer per maand op zaterdag een kooksessie. Tijdens deze kooksessie ga je samen met anderen gerechten bereiden onder begeleiding van een kok. Gezamenlijk ga je van de bereide gerechten genieten. De kooksessies beginnen om 11.00 uur en rond 12.00 uur zal het voorgerecht genuttigd gaan worden. De hoofdmaaltijd en het dessert volgen daarna. De kooksessies worden afgesloten met het gezamenlijk opruimen en schoonmaken. De kosten van de boodschappen worden gezamenlijk betaald door de deelnemers. Data voor najaar 2023: 28 oktober, 25 november, 30 december. Opgeven bij: Femke den Outer f.denouter@stimenz.nl 06 82062704 Jeannet Kamphuis j.kamphuis@stimenz.nl 0623132804

Karaoke met joke Ken je dat liedje nog en hou je van zingen?

Zing dan mee! Joke vindt het leuk om samen met (buurt)bewoners een zanggroepje te starten. Te beginnen 1x per maand op de zaterdagochtend. Wie wil kan zich aanmelden bij Joke.

Vrijwilliger kookgroep donderdagavond

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die graag koken en/of helpen met de voorbereidingen voor de maaltijd van de donderdagavond. Als vrijwilliger eet je gratis mee. Wil jij de kookgroep helpen tussen 15.00 en 18.30 uur en/of tussen 17.00 en 18.30 uur?

Vrijwilliger Wereldkeuken

Voor het vrijwilligersteam van de Wereldkeuken zijn we op zoek naar versterking. Iedere vrijdagavond gaat op ontmoetingsplek De Graanhof de Wereldkeuken van start. Tijdens

DE HEEZE VIERT BURENDAG!

Op 23 september is het weer de nationale Burendag. Ook wij als bewonersgroep De Heeze doen hier weer aan mee en hebben voor de wijk een leuk programma opgezet met allerlei leuke activiteiten.

Zoals een mega springkussen, ponyrijden, kindercircus, diverse spellen en live muziek van onder andere Andy Buitenhuis en meer! Voor koffie, thee, ranja met wat lekkers wordt

Gastvrouw/-heer op zaterdag

Wij zoeken voor de zaterdagen (10.00 – 12.00 uur) een vrijwillige gastvrouw/-heer voor de koffie, het biljart en de inloop. We vragen je te reageren als je wekelijks, één keer per twee weken of maandelijks wil helpen.

Heb je interesse in een van bovenstaande vacatures? Neem gerust contact op met: Femke den Outer f.denouter@stimenz.nl 06 82062704 of Jeannet Kamphuis j.kamphuis@stimenz.nl 06-23132804.

gezorgd en ook is de ijskar er weer bij. Dit is allemaal gratis!

De burendag wordt gehouden op het speelveld voor “Vrijzicht” aan de Zichtweg en is van 11:00 tot 17.00 uur.

Kom zaterdag 23 september naar het speelveld dan maken wij er samen een mooie burendag van! Iedereen is welkom!

Tot dan!

Groet bewonersgroep “De Heeze.”

TEKEN EN SCHILDERCURSUS OP ‘T VOGELNEST

Hou je van kleur en wil je graag leren schilderen?

Deze nieuwe groep voor beginners en mensen die al schilderen en meer bij willen leren gaat in september van start. Docente Sonja begeleidt je individueel, binnen een groep van ongeveer acht cursisten. Elkaar ontmoeten en creatief bezig zijn staat centraal tijdens de cursus. Je leert over kleur, materiaal en techniek en oefent om je schildervaardigheden uit te breiden. De eerste les start je met een startpakket. Aan de lessen daarna kun je deelnemen met eigen materiaal.

10 lessen op dinsdagmiddag: 28 september, 5, 12, & 26 oktober 2, 9, 16, 23, & 30 november en 7 december.

Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Kosten: €68,00 incl. startpakket voor de eerste les

Ontmoetingsplek ’t Vogelnest, Spreeuwenweg

1 A 055-533133

Informatie en aanmelden: Jeannet Kamphuis: j.kamphuis@stimenz.nl 06-23132804 (i.v.m. vakantie reageer ik vanaf 11 september).

September 2023 9.
Foto: Ömer Çakmak
Ex per t [Plaatsnaam] [Adres] | [Telefoonnummer] exper t nl/[Plaatsnaam] | [Plaatsnaam]@exper t nl Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden Aanbiedingen gelden t/m 3 september 2023 NA DE VAKANTIE WEER... FRIS VAN START! ACER CHROMEBOOK • INTE L® CE L E RO N® N4500 P RO CESSO R • 4G B DD R4 R A M • 128G B EMM C OPS L AGGEHEUGE N • CH ROMEO S DAA R W O RDE N WIJZE R VA N STUDENTEN 222, 499,2 STUKS VOOR PER STUK 265, D R A A D LO Z E S M A R T S P E A K E R | ER A 100 • Stream al je favoriete muziek via wi of bluetooth • Eenvoudige installatie • Gebruik Sonos Trueplay voor de optimale afstelling van jouw geluid | ENVY 6020E • Printen, kopiëren en scannen • HP Smar t-app: print documenten vanaf je smar tphone • Printsnelheden tot 10 ppm (z war t) en 7 ppm (kleur) • Werk t met HP 305 car tridges 79,95 Ook verkrijgbaar: 50” 55” 65” 75” Q N E D 4 K T V | • 43" (109 cm) 4K QNED Smar t-t v • QNED -beeldscherm - Levendige kleuren gegarandeerd • True Cinema - Bekijk elke lm op hoog niveau • Game Optimizer - De belangrijk ste game -set tings bij de hand • Geavanceerde α5 AI Processor 4K Gen6 - Elk frame geoptimaliseerd 43” 109cm QNED 4K UHD SMART S L I MM E D E U R B E L | VIDE O DEURBE L 2K + BASISS TATI ON • Draadloze 2K - videodeurbel • Bat terijduur van ca 180 dagen • Lokale opslag (geen abonnementskosten) • Bekijk gemakkelijk via de app wie er voor de deur staat • Uitbreidbaar met ex tra video deurbel of camera Scan & bestel Scan & bestel 15,6” Scan & bestel Scan & bestel 149, 649, Scan & bestel exper t nl/apeldoorn | apeldoorn@exper t nl Ex per t Apeldoorn winkelcentrum de Mheen Korianderplein 33 | 055-360 0101

OPEN MONUMENTENDAGEN

Stichting WEPAC laat van zich horen met het organiseren van een kunstmarkt tijdens Open Monumentendagen.

Op 9 en 10 september aanstaande, tijdens de Open Monumentendagen, organiseert Stichting WEPAC in samenwerking met galerie ArtFra, van 11.00 tot 17.00 uur een kunstmarkt in het Westenenkerpark aan de Zilverweg 32 Apeldoorn.

Door het uitgebreide en zeer gevarieerde activiteitenprogramma op deze locatie (zie bijlage), en de landelijke bekendheid van de Open Monumentendagen, wordt veel belangstelling verwacht.

Naast de kunstmarkt is er een expositie van Vereniging Oud Apeldoorn, een oud jaren 50 klaslokaal in de Rietendakschool te bezoeken, is er live muziek, zijn er door de dagen heen allerlei optredens, diverse workshops voor jong en oud, en historische wandelingen, etc. Voor iedereen wat wils! Uiteraard hoort bij zo’n dagvullend programma tegen een geringe vergoeding, ook een hapje en een drankje.

Hoewel het organiseren van de kunstmarkt dit jaar voor het eerst gebeurt, is Stichting WEPAC niet onbekend met het exposeren van kunstwerken. In de prachtige lichte ruimte van het Theehuis aldaar worden doorlopende exposities gehouden en zijn al vele werken verkocht.

Stichting WEPAC (Westenenkerpark

Activiteiten) is een maatschappelijk betrokken groep van vrijwilligers, die plaats biedt aan iedereen in de buurt of daarbuiten, die verbinding zoekt, zich gesteund wil weten en gehoord wil worden. Ze is er voor diegenen met afstand tot de arbeidsmarkt, die soms langdurig de groep komen versterken, of voor hen die maar dat éne zetje nodig hebben. Spreekt het programma je aan, wees dan van harte welkom!

Wil je meer en heb je zin om met de kunstmarkt mee te doen, dan is dat ook mogelijk. Stuur een bericht naar wepackunst@gmail.com om het inschrijfformulier te ontvangen. Voor 1 september moet dit formulier wel worden geretourneerd.

De kosten van de marktkraam (vier strekkende meter met dakje) bedragen voor één dag € 40,; voor deelname aan twee dagen € 50,-. Meer kosten zijn er niet. Bij verkoop wordt geen commissie gerekend. Wel is het belangrijk dat je de kunst zelf hebt gemaakt. De doelstelling moet het promoten van kunst zijn en geen commercieel belang!

Heb je nog vragen dan kun je contact opnemen met Esther Geus van Stichting WEPAC (email: egeus55@gmail.com, telefoon: 06-53282951) en/of Menno Vos van galerie ArtFra (telefoon: 06-39864937).

16 SEPTEMBER SPECIALE SCHOONMAAKACTIE IN HET ZUIDERPARK

Ik schrijf op maandagmiddag 14 augustus dit stukje voor de Zuidkrant. Het was, in een typische Nederlandse zomer, eindelijk weer eens een heerlijke zomerse dag. Als wethouder geniet ik nog even van mijn reces en deze dag had ik bedacht om een rondje door Zuid en Ugchelen te fietsen. Uiteraard ben ik ook langs ons mooie Zuiderpark gefietst en ik zag vele mensen aan het genieten van alles wat het Zuiderpark te bieden heeft. Er werd met en zonder hond gewandeld, langs de vijver zat men te vissen, er werd gespeeld door kinderen, geskatet, gevoetbald, gesport en geluierd in de warme middagzon. Als u mijn stukjes in deze Zuidkrant vaker leest dan weet u dat ik het Zuiderpark in mijn hart heb gesloten. Net als vele andere (voormalige) buurtbewoners.

Iedere maand trekken wij met een groep van betrokken buurtbewoners het Zuiderpark in om het zwerfafval op te ruimen. Dat doen wij altijd de derde zaterdag van de maand. In september valt de actie samen met de World Cleanup Day en met onze lokale Zero Waste Week. Veel Engelse woorden die niets anders zeggen dan dat wereldwijd vele vrijwilligers zich in zullen zetten om onze aardbol wat schoner te maken. En dat er in Apeldoorn weer een week wordt georganiseerd met vele

activiteiten om en minder rommel te maken en om rommel op te ruimen.

Van zondag 10 t/m zaterdag 16 september vindt de Zero Waste Week plaats. Mocht u willen weten welke leuke activiteiten er zijn in deze week dan vindt u hier alle informatie https://zerowasteapeldoorn.com.

Net als iedere maand bent u op zaterdag16 september van harte welkom om 9.45 uur bij het Buurthuis aan de Maasstraat. Na het drinken van een bakkie koffie of thee krijgt u dan de benodigde spullen en zullen wij ons verdelen over het Zuiderpark. Zo rond twaalf uur zijn we meestal wel klaar en ligt ons park er weer netjes bij. Wilt u komen helpen, dan kunt u naar het Buurthuis komen. Nog fijner zou het zijn als u van tevoren even laat weten dat u komt. Dat kan via: d.huizer@apeldoorn.nl.

Tot slot: de maand september zal het Zuiderpark volop bruisen. Een kleine greep uit de agenda (hou ook www.apeldoornzuid.nl in de gaten): 2 sept. Zuiderparkfestival 13.0018.00 uur, 13 september opening Cruijff Court, 23 september Burendag bij het nieuwe podium En een park dat ons zoveel heeft te bieden, verdient onze inzet om het opgeruimd te houden. Wij zien u graag 16 september verschijnen.

Namens het team, Danny Huizer

September 2023 11.
Zaterdag 30 september Open dag Residentie de Koningsschool in Apeldoorn Een warm thuis voor senioren Ga naar Korian.nl/opendag om u aan te melden, of bel ons via 085 - 808 7299. Tabakspeciaalzaak Van de Bunt Debussylaan 47, 7333 DC Apeldoorn 055-785 61 48 Opening 7 september om 9.00 uur Nieuw op Winkelcentrum Het Schubertplein!
September 2023 12. DÉ VAKKUNDIGE KAPSALON! knippen/föhnen/stylen voor € 26,50 Kinderen onder de 11 jaar € 22,75 Maak je afspraak op Knipdeman.nl/afspraak SNIJDERSPLAATS 4 / 7328 VJ APELDOORN / WINKELCENTRUM GILDEHOF TEL. 055 5400455 / www.knipdeman.nl / VOLG ONS OP M en P naar balans In Beweging In Beweging

TOEKOMSTGERICHTE

TABAKSPECIALZAAK OPENT

DEUREN IN APELDOORN

Met deze nieuwe zaak kunnen we volwassen rokers goed informeren over rookvrije alternatieven

Ondernemers Esmiralda en Wouter van de Bunt openen op donderdag 7 september 2023 een toekomstgerichte tabaksspeciaalzaak tegenover hun Jumbo op het Schubertplein in Apeldoorn. Wouter van de Bunt heeft met zijn team al die jaren ingezet om de consument goed te bedienen, waarbij de klant tevredenheid bovenaan staat. Ze hebben daarbij een goede naam opgebouwd in de wijk

WAAROM WE VAKER ONZE

MOND DICHT MOETEN

HOUDEN

Voor de een de normaalste zaak van de wereld, de ander heeft er moeite mee of is zich er niet bewust van: neusademhaling

Waarom is dat nou belangrijk? Hieronder volgen een aantal redenen:

1 De neus fungeert als een filter, de buitenlucht wordt op de juiste vochtigheid en temperatuur gebracht en gereinigd van kleine stofdeeltjes. Grotere deeltjes worden door de neusharen tegengehouden. Wanneer je door je mond ademt, wordt de lucht dus niet meer gereinigd, verwarmd en bevochtigd. Hierdoor worden de longen zwaarder belast.

2 De neus geeft weerstand aan het ademen. Door de mond ademen gaat makkelijker, zodat de ademhalingsspieren minder hoeven te doen; dit leidt tot verslapping van deze spieren en beïnvloedt onze houding.

3 Het slijm in de neus wordt niet meer door het inademen naar achteren gezogen en

en bij de omliggende wijken. Met een nieuw assortiment rookvrije producten staat het team van tabakspeciaalzaak Van de Bunt klaar om nog meer volwassen rokers goed te informeren over deze betere alternatieven.

Als het aan Den Haag ligt, wordt het vanaf half 2024 verboden om rookwaren in de supermarkt te verkopen. Dat brengt een behoorlijke wijziging in Jumbo met zich mee. Door een geplande ombouw kwam het vraagstuk van de verkoop van rookwaren op tafel te liggen. Daarbij stond centraal om een toekomstbestendige oplossing voor klanten te bieden.

De lange wachtrijen en veel verschillende handelingen bij de servicebalie zorgde er voor

hoopt zich op in de neus; hierin gaan bacteriën groeien. Als reactie zwelt het neusslijmvlies op (waardoor het door de neus ademen moeilijker wordt) en kunnen verkoudheden chronisch worden.

4 Ademen door de mond droogt de mondholte uit. Dat zorgt ervoor dat het speeksel in de mond vermindert en de zuurgraad stijgt. Zo wordt er een omgeving gecreëerd waar tanderosie en tandbederf de kop op kunnen steken. Ook een slechte adem kan hiervan het gevolg zijn.

5 Door uitdroging van de mond slikt iemand die door de mond ademt veel minder. (Wist je dat je normaal zo’n 150x per uur slikt?) Tijdens het slikken gaat de buis van Eustachius (die loopt van het oor naar de neus/-keelholte) even open, zodat vocht uit het oor en lucht in het oor kan komen. Hierdoor wordt de druk beter geregeld.

6 Bij mensen die door de mond ademen ligt de tong op de mondbodem; bij neusademers ligt de tong achter de boventanden tegen het gehemelte. Hierdoor kan de bovenkaak zich goed ontwikkelen. Dit is vooral belangrijk bij kinderen in de groei, daarom is het ook

dat klanten niet altijd snel en gemakkelijk konden afrekenen. Door te stoppen met de verkoop van tabaksproducten bij de servicebalie en deze te verplaatsen naar een aparte tabaksspeciaalzaak gaan we meer ruimte creeren in de supermarkt om de bloemenafdeling verder uit te breiden en zullen er cadeauartikelen worden toegevoegd. Een win-win situatie is het resultaat. Klanten in de Jumbo worden sneller geholpen en volwassen rokers kunnen in de tabakspeciaalzaak niet alleen snel worden geholpen, maar ook terecht voor informatie over rookvrije alternatieven die een betere keuze zijn dan het doorroken van sigaretten of shag. Tot en met eind van het jaar kunnen klanten bij de Jumbo en de speciaalzaak terecht voor sigaretten. Daarna uitsluitend in de speciaalzaak.

De opening van de tabaksspeciaalzaak zorgt voor continuiteit, het biedt klanten de service die zij verdienen en biedt de mogelijkheid om hen goed te informeren. Daarnaast zet tabakspeciaalzaak Van de Bunt 100% in op leeftijdsverificatie. Tabak- en nicotine houdende producten zijn alleen voor meerderjarigen. In de nieuwe zaak kunnen klanten ook terecht voor kansspelen.

Met deze stap waarbij zowel straks de bloemenafdeling in de supermarkt is aangepast en de nieuwe tabaksspeciaalzaak is geopend houdt het team zijn klanten centraal en kan hen ook in de toekomst optimaal bedienen. De gekozen route sluit aan bij de visie van familie van de Bunt.

bij kinderen belangrijk dat ze door hun neus ademen.

Dit zijn de belangrijkste redenen om te ademen met de mond dicht. Wat doe je zelf?

Let er maar eens op tijdens gewone dagelijkse dingen als achter de pc zitten, (huishoudelijke) klussen doen, lopen, lezen, in bed liggen ed. Ook bij normale inspanning als fietsen en rustig hardlopen moet je door je neus kunnen blijven ademen. Bij intensiever sporten kan het ook, maar dat vraagt meer training.

Een interessant boek over ademhaling is: Het nieuwe ademen van James Nestor.

Merk je dat je veel door je mond ademt en kom je er zelf niet uit?

Dan kan ademtherapie wat voor je zijn. Voor meer informatie: inbewegingnaarbalans.nl.

Gerie van de Vlekkert | Annemarie Agterberg www.inbewegingnaarbalans.nl 055 - 055 542 93 98

POFFERTJES ETEN BIJ HET PODIUM ZUIDERPARK OP BURENDAG

Zaterdag 23 september is het alweer zover! Dan wordt er Burendag gevierd in het Zuiderpark en wel bij ons mooie podium. De organisatie wil, in samenwerking met Stichting Buurthuis Maasstraat, op Burendag poffertjes gaan bakken en kosteloos uitserveren aan buurtbewoners. Dit feestelijke gebeuren vindt plaats op zaterdag 23 september van 12.00 tot 14.00 uur. Let op, wees er op tijd bij, want OP = OP. Er zullen bij droog weer tafeltjes rondom het podium staan. Mocht het weer dit onverhoopt niet toelaten, dan kunnen we gebruikmaken van een zaal in het Buurthuis Maasstraat.

Terwijl u als buurtbewoner van Apeldoorn Zuid geniet van een heerlijk portie vers gebakken poffertjes, wordt er vanaf het podium de sterren van de hemel gespeeld door de muzikanten die nu al staan te popelen om op Burendag voor u op te treden! Het belooft weer een gezellige, smakelijke en muzikale middag te worden! Mis het daarom niet!

Dit zal tevens de laatste muziekmiddag in het Zuiderpark zijn van dit jaar. Volgend jaar zullen er in de zomermaanden weer mooie optredens voor u verzorgd worden.

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe.

Wil jij ook eens gebruik maken van ons podium in het Zuiderpark of wil je meehelpen om voor komend jaar een programma samen te stellen? Stuur dan even een mailtje aan podiumzuiderpark@gmail.com.

EVEN VOORSTELLEN

Ik ben Chris Arensen en ben gastheer bij Stichting ‘kLEEF!. Eén keer per drie weken organiseer ik op vrijdag een wandeling met een klein groepje. Op de andere vrijdagen lopen andere collega’s met de groep mee.

Het is fijn dat er een plek als ‘kLEEF! bestaat, waar onze gasten even helemaal zichzelf kunnen zijn.

Waarom wandelen bij ‘kLEEF!? Ik stelde deze vraag aan een deelnemer, en het antwoord was eigenlijk heel simpel. Bij een normale wandelvereniging moet je je aanpassen aan de groep, maar bij ons is het andersom. De groep past zich aan, aan wat jij aankunt. Daarnaast is het wandelen bij ‘kLEEF! ook een goede manier om je conditie op peil te houden of op te bouwen.

Bij ons ligt de lat laag. Je kunt in jouw eigen tempo wandelen en je voelt je niet bezwaard als jouw tempo lager ligt dan gewenst. De groep begrijpt dit, zonder dat er veel woorden aan hoeven te worden gewijd.

Het wandelen biedt ook de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen, waardoor gesprekken soms gemakkelijker op gang komen. Er is weinig uitleg nodig, omdat we

elkaar begrijpen en het wandelen helpt bij het leggen van contacten.

Het is fijn om te wandelen, ongeacht het weer. Wij wandelen maximaal een uur en wij starten altijd vanuit ‘kLEEF!. En elke keer is het weer een belevenis.

Er is nog ruimte voor meer wandelaars in de groep op vrijdag. Dus mocht je geïnteresseerd zijn, laat het ons weten.

Vosselmanstraat 4 - 7311 CL Apeldoorn, 055 - 576 26 76, info@stichtingkleef.nl www.stichtngkleef.nl

September 2023 13.
Shantykoor “De Boezemvrienden” Charlotte Woudenberg
September 2023 14.

Zaterdag 2 september van 13.00 - 18.00 uur

Jaarlijks familiefestival in het Zuiderpark Apeldoorn-Zuid.

Datum: zaterdag 2 september 2023.

Aanvang: 13.00 uur en het duurt tot 18.00 uur.

Locatie: Zuiderpark ter hoogte van Buurthuis Maasstraat dat tevens voor de organisatie tekent.

Gratis toegang.

BUNGEEJUMP

PODIUM

DANSVLOER

ETEN EN DRINKEN

CAMPER GEMEENTE APELDOORN

EHBO

MARKT
Deze foto’s zijn gemaakt op het vorige Zuiderparkfestival voor een goede impressie van de gezelligheid en sfeer.
INFO

GRATIS FESTIVAL VOOR JONG EN OUD

SPRINGKUSSEN KINDERBOERDERIJ SPRINGKUSSEN INFO MARKT MARKT INFO MARKT CAPOEIRA PAARD KINDERSPEELPLEIN EHBO

PROGRAMMA 2023

MUZIEK & DANS OP PODIUM 1

Linedance

DIVERSE ACTIVITEITEN OP EN NABIJ PODIUM 2

VOETBAL

KINDERACTIVITEITEN

SPEELPLEIN

INFORMATIEMARKT

Informatiemarkt van welzijnsorganisaties uit Apeldoorn

VERLOTING

Aan het einde van de middag is er een verloting onder de bezoekers.

De prijzen worden ter beschikking gesteld door Albert Heijn, Jumbo Van de Bunt, Kletskopje, Bloemenmagazijn Margriet, slijterij Kok en Kinderboerderij Malkenschoten.

Iedereen doet gratis mee.

ETEN EN DRINKEN

LadieZfirst DJ Dirk The Poor Andy & The Real Dream Band Bungee trampoline TOERNOOI Met schminken en andere activiteiten Old school kinderboerderij en springkussen Indianen meisje Jamy Schenk PonyPret. Magic Stefan Brouwer schepijs Dansensemble Phoenix dansschool Tim Koldenhof Capoeira Drankjes en hapjes

TERRE DES HOMMES APELDOORN

Een Kringloopwinkel waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat Dit omschrijft het beste de winkel van Terre des Hommes Apeldoorn. Deze goede doelen winkel die dit voorjaar alweer haar 10-jarig bestaan vierde is inmiddels een begrip voor veel mensen in Apeldoorn en daarbuiten.

TdH Apeldoorn is een van de ruim 40 vestigingen in Nederland van Terre des Hommes Nederland die o.a. strijdt tegen kindermisbruik, kinderarbeid, uitbuiting en noodhulp biedt. Wanneer je de winkel binnenloopt zie je allerlei verschillende producten die stuk voor stuk zijn gedoneerd door particulieren en plaatselijke ondernemers.

Kleding, kleine huishoudelijke artikelen (uitgezonderd electrische apparatuur), leuke huisdecoraties, speelgoed, sieraden, multi media artikelen, boeken, puzzels, schoenen & tassen, handwerk- en hobbyspullen; alles wat een tweede leven verdient staat overzichtelijk uitgestald.

Alles netjes schoongemaakt en van een leuk prijsje voorzien door de medewerkers die met plezier dit werk doen. De mantra “Geef - Koop” is zeker goed gekozen want... door mooie schone items te doneren of te kopen helpt u mee in de strijd tegen kindermisbruik en aan een stukje duurzaamheid en minder verspilling in de wereld.

Strijd mee tegen uitbuiting van kinderen en word vrijwilliger in de winkel. Er worden nog op enkele dagdelen enthousiaste mensen gevraagd die hun tijd en vaardigheden willen inzetten voor het goede doel. En ook staat er een uitdagende functie open voor

BEN JIJ EEN ZORGPROFESSIONAL EN TOE AAN EEN NIEUWE UITDAGING?

Help KleinGeluk bij de ontwikkeling van het Volledig Pakket Thuis.

In Apeldoorn Zuid schittert de gerenommeerde ouderenzorginstelling ‘KleinGeluk,’ de trotse thuisbasis van de bekende locaties Sainte Marie en Avondzon. Binnen KleinGeluk is er een unieke kans om intensieve zorg, ondersteuning en welzijn thuis te bieden bij zelfstandig wonende ouderen in de zorgwoningen nabij locatie Avondzon. Dit doen wij met een hybride team van medewerkers thuiszorg en intramuraal.

Als jij gepassioneerd bent over het verenigen van intramurale zorg en thuiszorg, dan is dit je uitgelezen kans. KleinGeluk is op zoek naar gedreven medewerkers om haar team te versterken en samen te bouwen aan het ‘Volledig Pakket Thuis.’ Als nieuwe medewerker krijg je niet alleen de mogelijkheid om dit innovatieve zorgconcept mede vorm te geven, maar ook om persoonlijk contact en op maat gemaakte zorg te bevorderen. Hierbij wordt je inbreng zeer gewaardeerd en essentieel geacht bij het verfijnen en uitbreiden van het Volledig Pakket Thuis.

Concreet zoekt KleinGeluk naar gemotiveerde helpende plus, verzorgende IG en 1e

een winkelcoördinator, informatie kunt u vragen in de winkel, dus stap eens binnen op Schubertlaan 24, 7333 CV Apeldoorn of kijk op de site van de vrijwilligerscentrale : “Apeldoorn pakt aan”

Tijdens het openingsfestival van ZeroWaste Apeldoorn op 10 september a.s.: NewTechPark, voormalig Zwitsalterrein, Vlijtseweg Apeldoorn) staat TdH-Apeldoorn met een kraampje en geven vrijwilligers tussen 11.00-17.00 uur alle informatie over de winkel, de organisatie en het werk. Tevens doen een aantal mensen mee aan de modeshow; kleding die wordt geshowd is te koop nà de modeshow.

En kent u de website “Alle Kringloopwinkels Apeldoorn” ?

Terre des Hommes vermeldt daar altijd grandioze kortingsacties en misschien nog niet bij iedereen bekend: met de lokale stadspas Apeldoorn (regelrecht regeling) kunt u ook bij hen terecht.

KSH ORKEST APELDOORN VERHUIST NAAR APELDOORN-ZUID

Het KSH-Orkest Apeldoorn heeft zijn thuis gevonden in Apeldoorn-Zuid, gehuisvest in het gebouw van muziekvereniging Prins Bernhard aan de Groenlingweg 21 sinds juni van dit jaar. Het orkest omvat diverse segmenten, waaronder het A-Orkest, B-Orkest (voor leerlingen en herintreders), een Ensemble voor kerkdiensten en kerstevenementen, en een Egerländerkapel voor traditionele Egerländermuziek.

Opgericht in 1850, is de Koninklijke Stedelijke Harmonie (KSH) het oudste blaasorkest in Apeldoorn, met een rijke geschiedenis en koninklijke banden. Het orkest bereidt zich voor op haar 175-jarig jubileum in 2025.

Nieuwe leden zijn welkom om het orkest te versterken, evenals oud-muzikanten die

het musiceren willen hervatten. Repetities vinden plaats op dinsdagavonden om 19.30 uur. Meer informatie is beschikbaar op ksh-apeldoorn.nl of via het mailadres secretaris@ksh-apeldoorn.nl.

Wie geen lid wil worden maar wel wil steunen, kan “Vriend van KSH” worden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het orkest.

Het orkest, of een van de segmenten, kan geboekt worden voor optredens of sponsoring via info@ksh-apeldoorn.nl.

Op zaterdag 7 oktober is het orkest te horen in het Bolwerk aan de Ravelijn 55 in ApeldoornNoord tijdens “Night of KSH.” De kaartverkoop is al gestart via de website van het orkest. Voor een vroege voorproef, geniet van de muzikale klanken bij Parc Spelderholt in Beekbergen op zondag 10 september tussen 12.00 en 16.00 uur, in het kader van Open Monumentendagen.

verantwoordelijk verzorgende. Als onderdeel van het team krijg je de kans om je expertise te benutten om het nieuwe pakket vorm te geven en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Jouw rol zal van belang zijn bij het leveren van zorg die niet alleen professioneel is, maar nog meer aansluit op de individuele behoeften van de cliënten.

Maar KleinGeluk gaat verder dan alleen het bieden van zorg aan haar bewoners. Met een sterke gemeenschapsgerichte visie, opent Avondzon ook haar deuren voor de buurtbewoners. Deze unieke kans stelt hen in staat om deel te nemen aan activiteiten, gezellige koffiemomenten en gezamenlijke maaltijden tegen een vergoeding. Door deze openheid toont KleinGeluk haar betrokkenheid bij het welzijn van de gehele wijk en haar wens om een centrale rol te spelen in de lokale samenleving.

Als jij je aangesproken voelt door deze missie van inclusieve zorg en betrokkenheid, nodigen we je uit om je aan te sluiten bij het enthousiaste team van KleinGeluk. Jouw inzet en passie kunnen het leven van anderen in positieve zin veranderen, zowel binnen de muren van deze inspirerende zorginstelling als daarbuiten. Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe jij kunt bijdragen aan het creëren van een toekomst vol geluksmomenten.

www.werkenbij.kleingeluk.nl.

IN SEPTEMBER STARTEN WE MET EEN NIEUWE JOBGROUP

Opzoek naar een passende baan en daar ondersteuning bij willen? Meld je aan bij JobHulpMaatje Apeldoorn. www.jobhulpmaatjeapeldoorn.nl.

JobHulpMaatje Apeldoorn start donderdag 28 september met een nieuwe JobGroup-ronde. Zeven gratis bijeenkomsten voor werkzoekenden die moeite ervaren om aan betaald of onbetaald werk komen. Of werkenden die niet op hun plek zitten bij hun huidige baan maar ook niet goed weten wat passend werk voor je is.

Korte of langere tijd zonder werk dat is niet fijn en hoe kom ik weer aan een nieuwe baan? Werk dat echt bij mij past. Dat is niet altijd makkelijk en daar heb je soms hulp voor nodig.

JobHulpMaatje ondersteunt werkzoekenden en helpt je op weg naar werk.

Een JobGroup is een creatieve ontmoetingsplek

voor werkzoekenden, die elkaar steunen en opweg helpen om een passende baan te vinden. Samen met anderen spreek je over concrete do's en don'ts voor het vinden van passend werk. Dit doe je aan de hand van prikkelende vragen en opdrachten. Ook het uitwisselen van vacatures, sollicitatie ervaring en tips komen aan de orde. Evenals het opstellen van een motivatie brief en een CV.

Deelnemen aan een JobGroup is interessant voor alle leeftijden. Wil jij ook graag enige hulp met het vinden van een passende baan? Schroom niet! Meld je aan!! Ga naar de website voor meer info of meld je aan: www. jobhulpmaatjeapeldoorn.nl

Wilma Potkamp, Telefoon: 06-34401380

Mail: coordinator@jobhulpmaatjeapeldoorn.nl

Start: 28 september 2023

Einde: 9 november 2023

Duur: 7 weken

Locatie: Energiefabriek, Vlijtseweg 144 op het Zwitsal terrein.

September 2023 19.
Lydia en de eerste cliënte met het volledig thuis pakket.

Wil jij echt het verschil maken voor iemand?

Meedoen! Dat willen de bewoners van Het Hoogeland ook graag. Als vrijwilliger kun je van grote betekenis zijn voor iemand.

Vrijwilliger worden?

Wij bieden begeleiding, training, verzekering en een vrijwilligersvergoeding. Neem voor vragen contact op met: Marieke Dijkstra, 088-6062104, m.dijkstra@iriszorg.nl

Maatje Als maatje help je iemand weer meer grip op het leven te krijgen door samen leuke dingen te doen en er ‘gewoon’ te zijn.

Actieve duizendpoot Ben jij een sociale en flexibele vrijwilliger die op vrijdag een bezoek brengt aan één van onze woonhuizen? Wat je gaat doen is een verrassing: de ene keer een spelletje de andere keer maak je een uitstapje met een bewoner.

Huiskamer vrijwilliger Op woensdagochtend ontmoet je bewoners aan de keukentafel. Je ziet vanzelf wie er komt en waar ze behoefte aan hebben: een praatje, een spelletje, even naar buiten of de krant lezen.

Vrijwilliger Houtwerkplaats Ben je een vriendelijke creatieveling (m/v) die aan de slag gaat in de houtwerkplaats? Je werkt zelfstandig en incidenteel met bewoners aan bijvoorbeeld moestuinbakken of palletbanken. Een praatje en een grapje horen er ook bij!

WWW.IRISZORG.NL

• Afscheidshuis met 4 opbaarkamers, allen met 24-uurs functie

• Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord

• Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen

• Volledige uitvaartverzorging

• Elke dinsdagmorgen inloopspreekuur van 9.00 tot 11.00 uur

Wilt u uw wensen vastleggen, informatie of advies? Bel dan gerust: 055 800 1998.

Eglantierlaan 201

7329 AP Apeldoorn 055 800 1998 info@ahdo.nl www.ahdo.nl

Maandag, 10-12 uur

CODA Centrale Bibliotheek Vosselmanstraat 299

Dinsdag, 10-12 uur

CODA De Maten Violierenplein 102

Woensdag, 14-16 uur

dok Zuid

460

September 2023 20.
055-5268561 taaldigihuis@coda-apeldoorn.nl
KOM LANGS! HET IS GRATIS. VRAGEN OVER LEZEN EN SCHRIJVEN? TAALDIGIHUIS CODA HELPT! WEEK VAN LEZEN & SCHRIJVEN 8 t/m 15 september Bekijk het programma op: coda-apeldoorn.nl/weekvan
CODA
1e Wormenseweg
LET OP: niet in de schoolvakanties

“Nieuws uit Beekbergen en Lieren gebundeld in het DorpsVizier, de krant waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan”

NAJAARSUITVOERING VAN

HET BEEKBERGENS TONEEL

Beste donateurs, fans en liefhebbers van Het Beekbergens Toneel,

In verband met een dubbele boeking van de Hoge Weye kan onze najaarsuitvoering helaas niet doorgaan het laatste weekend van oktober, maar zijn we genoodzaakt uit te wijken naar het eerste weekend van november 2023.

Wij zijn alweer druk aan het oefenen om U een

gezellige toneelavond te bezorgen, op vrijdag 3 en zaterdag 4 november 2023. Noteer het alvast in Uw agenda.

Geniet nog van de nazomer en we zien u graag op een van onze gezellige toneelavonden.

Bestuur en leden H.B.T. secr. Gerda de Groot

2023
September

DE VELUWSE AVONDMARKT WAS WEER EEN GROOT SUCCES

Terug in grootmoeders tijd was elke donderdag in juli en augustus een betoverende gelegenheid om de Veluwse avondmarkt te ervaren. Langs deze sfeervolle markt dwaalde men tussen gevarieerde kraampjes, waar marktlui hun waar aanprezen en hobbyisten trots hun handgemaakte schatten presenteerden. Ouderwetse Nederlandse ambachten kwamen tot leven, vergezeld door boeiende optredens en een onvergetelijke ambiance. De klok sloeg 18.00 uur en het bruisende hart van Beekbergen werd omgetoverd tot een levendige ontmoetingsplek waar tradities en gezelligheid hand in hand gingen. Een reis door de tijd en een viering van vakmanschap die ons allen verbond. We hopen dat u er dit jaar weer van hebt kunnen genieten.

September 2023 22. BHV een veilig gevoel
Meekel BHV, EHBO, E-learning
EHBO reanimatie met AED ma. t/m zat. van 8:00 tot 21:00 uur zo. van 12:00 tot 18:00 uur Bakker Zoet Dorpstraat 48 7361 AW Beekbergen 055 506 0951 info@bakkerzoet.nl
www.anitameekel.nl Anita
kinder
WWW.BOERDERIJBEEKBERGEN.NL

Vereniging Dorpsraad Beekbergen en Lieren

UITNODIGING

Vanaf DV zaterdag 30 september hopen we weer te starten met het maandelijkse zanguurtje"Samen zingen uit de lied bundel van Johannes de Heer, in de Hervormde Kerk te Beekbergen waar in we met u een

HUISKAMER VAN LIEREN

De vrijwilligers van de Huiskamer in Lieren zetten iedere woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur de deur open! Wees welkom vanaf 10.00 uur en neem gerust je buurvrouw/buurman, vriend/vriendin/kennis of familielid mee!

Voor WIE?

• iedereen uit Lieren en omgeving • voorbijgangers • vakantiegangers • iedereen die van gezelligheid houdt Ook wandelaars en fietsers zijn voor alleen een koffie/thee pauze van harte welkom!

Iedereen die zin heeft in:

• een kop koffie of thee met lekkers van Echte Bakker Gerrits uit Lieren (kosten: € 0,50 cent), 2e kopje gratis!

• een fijn gesprek of het spelen van een spel (bijvoorbeeld Rummikub, Sjoelen, Poolbalspel)

• gezelligheid, gewoon samen zijn, elkaar ontmoeten, andere mensen ontmoeten, even uit de dagelijkse sleur zijn.

LUNCH:

Iedere eerste woensdag van de maand is er na de koffie om 12.00 uur een lunch tegen

aantal gevarieerde bekende liederen zingen, onderbroken met een kort mediatief moment "Op weg naar de zondag."

U bent van harte welkom! Toegang gratis. Aanvang 17.00 uur - Kerk open 16.30 uur. collecte ter bestrijding van de onkosten.

een kleine vergoeding. Graag wel even apart opgeven zodat we hier met de boodschappen rekening mee kunnen houden.

En lijkt het je leuk om 1x per maand of vaker mee te draaien in ons enthousiaste team vrijwilligers? Je bent altijd met twee personen aanwezig en alle hulp is welkom. Ook chauffeurs voor halen en brengen (vergoeding in overleg).

Kom vooral langs om de sfeer te proeven en kennis te maken. Bellen kan ook 06 22 34 76 02 of mail: huiskamervanLieren@outlook.com dan nemen wij contact met je op.

GRAAG TOT ZIENS in De Huiskamer van Lieren, Lierderstraat 7 te Lieren (achter de kerk).

MATROZEN DONEREN €4000,- AAN LOKALE GOEDE DOELEN

Het Apeldoornse SOS Matrozenkoor heeft op donderdag 3 augustus tijdens de Veluwse Markt in Beekbergen vier goede doelen in het zonnetje gezet. Er werd op deze avond maar liefst € 4.000,- gedoneerd.

Door de verkoop van cd’s, usb-sticks met eigen opgenomen muziek en de opbrengst van de tientallen optredens die het koor jaarlijks verzorgt, kon dit mooie bedrag gedoneerd worden.

Voorzitter Evert Zijlstra weet te vertellen dat het koor tussen de 40 en 60 optredens per jaar verzorgt en dat de gage voor een heel groot gedeelte de ‘goede doelenpot’ ingaat.

“We bestaan nu 23 jaar en proberen jaarlijks acht goede doelen te steunen. Naar alle

CURSUS BIJBELS HEBREEUWS

Ds. Jan Lammers uit Beekbergen start voor de negende keer een cursus Bijbels Hebreeuws. De cursus heeft vaste grond onder de voet gekregen in Beekbergen. Er is dan ook een speciale naam bedacht voor de cursus en wel BAAQA HAARIEM. Dat is Beekbergen in het Hebreeuws. HAARIEM is het woord voor bergen. BAAQA betekent “bikken”. “Beek” in “Beekbergen” hangt samen met het bikken van ijzererts in vroeger tijden in deze regio. En “bergen” slaat op de “bergen met afval” die dit bikken met zich meebracht. De Zwarte Bergweg in Lieren en de Smittenberg in Beekbergen zijn namen die daaraan nog herinneren. Ook de namen “Voskuilen” en “Wolfskuilen” van straten in Lieren lijken hiermee te maken te hebben De cursus van 2 x 10 lessen wordt gehouden in het gebouw van de hervormde gemeente (Hoogepad, Papenberg 5, Beekbergen, schijn tegenover de kerk, aan de andere zijde van de Dorpstraat) en wel op woensdagavonden van 19.00 – 20.00.

De cursus van 20 lessen van een uur kost 80 euro, 40 euro in september en 40 euro in januari 2024. De cursus begint op 13 september en vindt elke woensdagavond plaats, totdat in het betreffende semester de tien lessen bereikt zijn. Er is geen les op 18 oktober vanwege de herfstvakantie en ook niet op 1 november vanwege de dankdag voor gewas en arbeid. In januari 2024 is de eerste les gepland op 10 januari.

Deelnemers aan de vorige cursussen gaan één keer per twee weken verder met bestuderen van de onregelmatige werkwoorden en met

INFORMATIEAVOND BUDDY TO BUDDY

verwachting zullen we tegen het eind van dit jaar wederom vier goede doelen voorzien van een cheque van € 1.000,-”, vult de preses van het SOS Matrozenkoor aan.

Bikers4All, the Ben Heart Foundation, kinderboerderij Laag Buurlo en KINGS (Kinderen IN Gezond Systeem) ontvingen allen een cheque ter waarde van €1.000, te besteden aan hun goede doel, waar ze zich met hart en ziel voor inzetten.

Word ook chauffeur leerlingenvervoer!

Heb jij interesse in een parttime job als chauffeur?

Dan zijn we op zoek naar jou. Stuur een mail naar vacature@wdkgroep.nl of bel 026 - 365 31 53

Geen Taxipas? GRATIS OPLEIDING

Wel een Taxipas?

250,- STARTBONUS

Buddy to Buddy Apeldoorn zet zich in voor alle vluchtelingen die noodgedwongen hun thuisland moesten ontvluchten, en nu in de gemeente Apeldoorn zijn. Dit doen wij door ze te koppelen aan betrokken Apeldoorners. Omdat er in Beekbergen een noodopvang zit, willen wij inwoners uit Beekbergen en Apeldoorn Zuid koppelen aan deze nieuwkomers. Hen met elkaar een gastvrij welkom geven, waardoor nieuwkomers niet in eenzaamheid raken in dit voor hen vreemde land, maakt een enorm verschil. Wil jij je wereld openstellen en van betekenis zijn door jezelf te zijn? Dan nodigen wij je graag uit voor onze informatieavond op woensdag 13 september as.

Vind je het spannend, weet je niet precies wat je kan verwachten, maar wil je wel meer weten? Dat snappen we heel goed en daarom organiseren wij een vrijblijvende informatieavond in Beekbergen op woensdag 13 september in De Hoge Weye aan de Dorpstraat 28/36. Tijdens deze avond vertellen wij wat het buddyschap inhoudt en

het lezen van Bijbelteksten (groep B). Deze groep komt samen op woensdag van acht uur tot half tien. Data: 20 september, 4 oktober, 11 oktober, 25 oktober, 8 november, 22 november, 6 december. Als een les uitvalt, wordt deze later ingehaald. Deze cursus kost 56 euro, 28 euro in september, en 28 euro in januari.

Verder is een groep die één keer per maand samenkomt om Hebreeuwse teksten uit het Oude Testament te lezen (aan de hand van de efemeriden van Piet van Midden), groep C. Deze groep verdiept zich ook in de syntaxis van het Hebreeuws. Groep C komt samen op vrijdag in het Hoogepad en wel van 10.00 uur tot 11.30 uur. We gaan zoveel mogelijk uit van de “laatste vrijdag van de maand”. In maart 2024 wordt de les gehouden op 22 maart omdat het op 29 maart Goede Vrijdag is. Wie al enige kennis van het Hebreeuws heeft kan bij groep B en/of groep C aansluiten. Nadere informatie is te verkrijgen bij ds. Jan Lammers. Opgeven (het liefst per e-mail) bij ds. Jan Lammers, van Schaffelaarweg 38, 7361 AG Beekbergen; 055- 8441679, 06 4032 7109, jan@ jrlammers.nl

Ds. Jan Lammers

wat je van ons kan verwachten. Leuk als jij erbij bent. Aanmelden kan via apeldoorn@ buddytobuddy.nl en stellen wij op prijs, maar is niet verplicht. Wees welkom!

September 2023 23.
WERKENBIJWDK.NL
“ het is zo veel meer dan ‘heen en weer’ brengen... daar maak ik graag mijn werk van ”
Kareem en Arjan tijdens ons matchingsfeest Fotograaf: Rob Voss

Uitnodiging voor het Zanguurtje in de Hervormde Kerk

Samen zingen uit Joh. de Heer bundel

”Op weg naar de zondag”

Vanaf D.V. zaterdag 23 september 2023 hopen we weer te starten met de maandelijkse zanguurtjes waarin we samen met u een aantal gevarieerde bekende liederen zingen, onderbroken met een kort meditatief moment. Jong en oud zijn van harte welkom!

Aanvang 17.00 uur - Toegang gratis - Kerk open 16.30 uur

Collecte ter bestrijding van de onkosten

September 2023 24. wenz-uitvaart.nl 06 - 46 95 19 39 Ik ben Onno persoonlijk en vertrouwd
van Beekbergen
ACTIE 8,99 VAN 12,99 Bloeiende aanbiedingen! (Lupinus polphyllus) Prachtige zomerbloeier. Keuze uit diverse kleuren. Ø 19 cm. LUPINE Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig van 29 mei t/m 10 juni en zolang de voorraad strekt. Afbeeldingen kunnen afwijken. Ideale planten voor schaduwrijke hoekjes in de tuin. Ø 23 cm. TUINVAREN 10,99 15,99 PRACHTIGE BLADPLANTEN! (Keuze uit diverse soorten) Geniet van uitbundig bloeiende rozen op het terras of in je tuin. Ø 17 cm. STRUIKROOS (Diverse soorten en kleuren) 12,99 17,99 Tullekensmolenweg 37 | 7361 EN Beekbergen | 055-5063131 info@tuincentrumtullekensmolen.nl
www.tuincentrumtullekensmolen.nl Openingstijden: Maandag Dinsdag GESLOTEN 09:00 - 17:00 Woensdag Donderdag Vrijdag 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 Zaterdag Zondag 09:00 - 16:00 GESLOTEN Ideale planten voor schaduwrijke hoekjes in de tuin. Ø 23 cm. TUINVAREN 10,99 15,99 PRACHTIGE BLADPLANTEN! (Keuze uit diverse soorten) Geniet van uitbundig bloeiende rozen op het terras of in je tuin. Ø 17 cm. STRUIKROOS (Diverse soorten en kleuren) 12,99 17,99 Tullekensmolenweg 37
info@tuincentrumtullekensmolen.nl | www.tuincentrumtullekensmolen.nl Openingstijden: Maandag Dinsdag GESLOTEN 09:00 - 17:00 Woensdag Donderdag Vrijdag 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00 Zaterdag Zondag 09:00 - 16:00 GESLOTEN Uw Groen Specialist in de regio! ACTIE 8,99 VAN 12,99 Bloeiende aanbiedingen! (Lupinus polphyllus) Prachtige zomerbloeier. Keuze uit diverse kleuren. Ø 19 cm. LUPINE Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig van 29 mei t/m 10 juni en zolang de voorraad strekt. Afbeeldingen kunnen afwijken.
|
| 7361 EN Beekbergen | 055-5063131

DRUKWERK EN KANTOORARTIKELEN BIJ DE COPYSHOP

Een goed leven en mooi werk; dat zijn twee van de drie beloftes van ’s Heeren Loo. Bij de Copyshop komen deze beloftes samen. Het is een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ze verzorgen drukwerk van allerlei communicatiemiddelen. Van flyers tot visitekaartjes. Ze kunnen de materialen ook

zelf opmaken. Naast het drukwerk kan je ook bij de Copyshop terecht voor kantoorartikelen. Schrijfblokken, scharen, pennen, paperclips en nog veel meer. Je vindt het er allemaal!

Scan de QR-code of ga naar papier-winkel.nl/ kantoorartikelen en bekijk het aanbod.

Wil je iets laten drukken of ben je op zoek naar kantoorartikelen? Kom eens langs bij de Copyshop. Je vindt het aan de Regenboogbrink 30 in Apeldoorn. De dagbestedingsmedewerkers helpen je graag!

IETS BIJZONDERS DOEN VOOR CLIËNTEN VAN

in te zamelen voor het goede doel. Jaarlijks realiseert dit fonds vele projecten die ertoe doen. Steunt u Stichting Cliëntfonds, dan geeft u mensen met een beperking een beter leven, waarin ze zich kunnen ontplooien, vermaken en ontspannen.

Draagt u kwetsbare mensen een warm hart toe? En wilt u ook Iets Bijzonders doen? Help mee en doneer. Dit kan door de QR-code hiernaast te scannen. Of ga naar sheerenloo. nl/doneren en vermeld in het veld

WORD

BEGELEIDER MVG BIJ GROOT SCHUYLENBURG

Op het woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn wonen verschillende cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). Deze cliënten hebben moeite om hun emoties te verwoorden en uiten soms boosheid, angst of verdriet op verbale of non-verbale wijze.

We zijn op zoek naar mensen met een natuurlijke aanleg om deze cliënten te begeleiden. Je hoeft alleen jezelf te zijn, omdat we geloven dat wanneer jij jezelf bent, de cliënten dat ook kunnen zijn. De juiste opleiding volgt daarna wel.

Begeleider Wouter vertelt: “Het werk is niet

altijd even makkelijk, het kan soms best pittig zijn. Maar dat is juist wat het werk mooi maakt. Je moet koel blijven wanneer de gemoederen verhit raken. Het is aan ons om te doorzien wat er in iemand omgaat. Dat doe je door vertrouwen op te bouwen.

Op sommige momenten vraag je je misschien af waar je eigenlijk mee bezig bent. Maar dan besef je weer waarom je het doet: om cliënten een goed leven te geven. Dat maakt het de moeite waard!”

Scan de QRcode voor meer informatie!

Iedereen die afhankelijk is van een ander, heeft speciale behoeften. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dat niet anders. Deze behoeften gaan over goede zorg, maar ook over leuke dingen doen en plezier maken. En de behoefte om - net als ieder ander mens - erop uit te gaan. Om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe ervaringen op te doen. Allemaal zaken die het leven mooi maken en zin geven, maar niet vanuit de reguliere zorgbudgetten worden betaald. Stichting Cliëntfonds is opgericht om geld

‘Toelichtingen’: Iets Bijzonders Apeldoorn. Namens de cliënten van ’s Heeren Loo regio Apeldoorn: Bedankt!

MET EEN UURTJE PER MAAND MAAK JE IEMAND AL HEEL BLIJ!

Even een visje halen op de markt, een uurtje fietsen op de duofiets, een lekkere wandeling maken over ons woonzorgpark, snuffelen in de Hornbach of de Intratuin.

Leuk, maar vele cliënten kunnen dit niet alleen. Zij zijn op zoek naar een bezoekvrijwilliger die dit eens per week of maand zou willen doen, vooral in het

FACEBOOKPAGINA GROOT SCHUYLENBURG

weekend. Met een uurtje maak je iemand al erg blij!

Ben of ken jij iemand die een uurtje per maand (of meer) over heeft om samen even erop uit te gaan in het weekend? Kom gerust eens vrijblijvend langs om samen te kijken naar alle vrijwilligers vacatures die op dit moment openstaan.

Voor meer informatie kan je terecht bij de vrijwilligerscoördinator Inge Uiterweerd via 06 51 91 96 89 of per mail: vrijwilligers.apeldoorn@sheerenloo.nl.

Kent u de Facebookpagina van Groot Schuylenburg al? Iedere week plaatsen wij hier nieuwe berichten op. Mooie acties en initiatieven voor een goed leven voor cliënten en bijzondere verhalen over het mooie werk van medewerkers, maar ook nieuwtjes en vacatures. Volg ons snel! @Groot

September 2023 25. Woonzorgpark Groot Schuylenburg Regenboogbrink 12 7325 BA Apeldoorn 0800 - 355 55 55
’S HEEREN LOO REGIO APELDOORN
Schuylenburg – ’s Heeren Loo

VACATURE

Hey jij daar!

Ben jij helemaal in je element in de horeca en lijkt het je geweldig om te werken in een gezellige snackbar in Ugchelen met te gekke vaste klanten? Dan hebben wij dé baan voor jou!

We zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker die parttime of fulltime ons team wil komen versterken. Onze voorkeur gaat uit naar 20/30 uur per week.

Wat je bij ons gaat doen? Nou, eigenlijk van alles! Bestellingen opnemen, heerlijke gerechten bereiden, klanten blij maken met je glimlach en ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Samen met je gezellige collega's zorg je voor een topservice en een fijne sfeer.

Wat we van jou vragen? Niet veel! Gewoon een grote dosis passie voor de horeca,

een vriendelijke instelling en goede communicatieve skills. Je moet wel een beetje tegen drukte kunnen, maar dat moet voor jou als horecatopper geen probleem zijn. Ervaring is mooi meegenomen, maar zeker geen vereiste. We leren je graag de kneepjes van het vak!

Wat krijg je van ons terug? Nou, heel wat leuks hoor! Een toffe baan in een gezellige omgeving, een marktconform salaris (afhankelijk van je ervaring en leeftijd) en natuurlijk de mogelijkheid om door te groeien. En laten we onze leuke collega's niet vergeten!

Klinkt dit allemaal als muziek in je oren? Solliciteer dan vandaag nog! Stuur je cv en een korte motivatie naar het mailadres: bikkertjeugchelen@gmail.com of loop even binnen.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?

Bel ons dan op 055-542 37 24. We kunnen niet wachten om van je te horen!

September 2023 26.

EXPOSITIE VAN LEERLINGEN BETTINA REGELINGCABRERA

Publieksprijs 2023

Van 1 augustus t/m 26 september zijn de schilderijen van 19 cursisten van Bettina Regeling-Cabrera in de Sprengenhof in Ugchelen te zien.

Aan deze expositie is ook een publieksprijs gekoppeld. Iedereen kan een of meerdere stemmen uitbrengen op het schilderij dat het meest aanspreekt.

“Heel blij mag ik u deze prachtige expositie met 19 schilderijen tonen, gemaakt met veel liefde door mijn leerlingen. Beginners en gevorderden delen dezelfde passie voor de kunst en dat is wel te zien in deze collectie”. U bent van harte welkom om de expositie te bezoeken en op uw favoriete schilderij te stemmen.

TONEELLIEFHEBBERS

OPGELET!

Vanwege de lovende reacties op de toneelvoorstelling van vorig jaar, verzorgt toneelvereniging S.O.V.V. uit Apeldoorn, dit najaar 2 voorstellingen in Dorpshuis Ugchelen. Namelijk op zaterdagavond 23 september, aanvang 20.00 uur en speciaal voor de mensen die ’s avonds liever niet meer de deur uit gaan, een middagvoorstelling op zondag 24 september, om 14.00 uur. Een half uur voor aanvang is de zaal open.

Het stuk dat opgevoerd zal worden is:

“Welkom Terug tante”, van Edwin Woons. Het stuk speelt zich af in de tuin van het landgoed van (alleenstaand moeder) freule Emma van Warraven de Beaufort en haar dochter Anna. Wanneer Emma een brief

HONING-, NATUUR-, EN HOBBYMARKT IN UGCHELEN

Op zaterdag 16 september organiseert de imkersvereniging Apeldoorn-Ugchelen de 57ste Honing-, Natuur- en Hobbymarkt bij het Ugchelens Belang aan de Bogaardslaan.

Honingliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de grote variatie van uitsluitend Nederlandse honing van imkers uit de regio, waaronder de Veluwe heideraathoning. In de informatiekraam van de imkersvereniging wordt informatie gegeven over de fascinerende hobby en is een kijkje in een levend bijenvolk mogelijk.

Ook voor niet honingliefhebbers is de markt een bezoekje waard. Natuurverenigingen vertellen over de natuur dichtbij huis. Op de Hobbymarkt zijn producten te koop van zeer uiteenlopende hobby’s zoals o.a. taarten, derde wereld producten, hand- en glaswerk, sieraden, keramiek en nog veel meer.

De Natuur- en Hobbymarkt begint rond 10:00 uur. De Honingverkoop, achter het Ugchelens Belang om 10:30 uur. Beide markten sluiten om 16:00 uur. Info: www.imkers-apeldoornugchelen.nl

ontvangt waarin haar tante Lydia haar komst aankondigt, slaat de schrik haar om het hart. Tante is namelijk in de veronderstelling dat dat Emma, naast een dochter, ook een zoon, een man en een huisknecht heeft. Jarenlang heeft de freule in haar brieven naar tante gelogen over haar zogenaamd “ideale gezinnetje”. Emma moet dus wanhopig op zoek naar een echtgenoot, een zoon en een butler.

De groenteboer, de bloemist en de bizarre zoon van een evenzo bizarre schilderes, worden gedwongen het spelletje mee te spelen. Dit alles zorgt voor de nodige hilariteit. Een vlotte, moderne klucht waaraan het publiek veel plezier zal beleven.

Nieuwsgierig? Kom op zaterdagavond 23 september, of op zondagmiddag 24 september gezellig naar Het Dorpshuis.

NIEUWE AANWINST BIJ HET ENERGIEPUNT

Onlangs is er een warmtepomp bijgekomen in het Energiepunt. De Heliotherm Split wamtepomp (op de foto zie je de buitenunit). Hij heeft een afwijkende vormgeving én een laag geluidsniveau. Deze warmtepomp komt in de showroom naast andere soorten warmtepompen.

Benieuwd of een warmtepomp voor jouw woning de beste optie is? Kom langs bij het Energiepunt. De adviseurs kunnen je helpen bij de juiste keuze maken. En wist je dat je in het Energiepunt allerlei voorbeelden van verduurzaming kunt zien? Bijvoorbeeld isolatiematerialen, verschillende soorten zonnepanelen en warmtepompen, maar ook een afleverset voor een warmtenet.

Je woning verduurzamen én comfortabel wonen

FATBIKES

Immens populair zijn ze; de zogenaamde fatbikes! Toch zijn er de nodige bezwaren tegen deze fietsen met dikke banden. Ze zijn namelijk lang niet allemaal goedgekeurd en met name de ‘goedkopere’ Chinese fietsen hebben zwaardere motoren dan toegestaan. Ook zijn er in de handel gashendels verkrijgbaar, waardoor je niet meer hoeft mee te trappen om snelheid te maken. Ook dit is niet toegestaan en kan het dus zijn, dat uw aangeschafte fiets in beslag wordt genomen door de politie. Het is namelijk niet gezegd dat wat je in een Nederlandse (web)winkel kan kopen, ook toegestaan is op de weg. Vanzelfsprekend moet een verkoper je daar wel op wijzen door de juiste informatie te verstrekken. Op welke manier dan ook. Wie online iets koopt, zal die informatie meestal ontglippen. En als je iets over de grens aanschaft, ontbreekt de

GEMEENTE APELDOORN WAARDEERT VRIJWILLIGERS

Dankzij het werk van vrijwilligers is Apeldoorn mooier en leuker om te wonen, te werken of te bezoeken. Daarom wil gemeente Apeldoorn vrijwilligers bedanken met een cadeautje.

De gemeente nodigt vrijwilligers uit om een cadeautje in ontvangst te nemen.

Dit kan op 7 oktober tussen 12.00 en 14.00 uur

in Orpheus. Er zijn 1000 cadeautjes beschikbaar gesteld.

Het uitdelen van de vrijwilligerswaardering vindt gedeeltelijk vóór aanvang van de Vrijwilligersmarkt plaats.

Om 13.00 uur opent wethouder Anja Prins de Vrijwilligersmarkt. Deze duurt tot 16.00 uur. Tijdens de Vrijwilligersmarkt informeren organisaties en verenigingen bezoekers over de verschillende vormen van vrijwilligerswerk in de gemeente Apeldoorn.

Kaarten zijn vanaf 4 september te koop bij Primera Westra in Ugchelen en bij Dorpshuis Ugchelen en kosten €7,50. U kunt ook per mail kaarten bestellen via: sovvtoneel@gmail.com Wees er snel bij, want op = op. Laat u verrassen...

Wij zien u graag in Het Dorpshuis !

BOSRUITERS NAAR NK

Heb je vragen over het verduurzamen van je woning? Of wil je eens zien wat er allemaal mogelijk is op dit gebied? Kom langs bij het Energiepunt in het centrum van Apeldoorn (Paslaan 1) voor gratis en onafhankelijk advies. De medewerkers helpen je graag.

Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn.nl/energiepunt

Openingstijden:

Ma t/m vrij: 11.00 uur tot 17:00 uur

Za: 9.00 uur tot 12.00 uur

Zon- en feestdagen: gesloten

De Regiokampioenschappen die onlangs in Nijkerk werden verreden zijn succesvol verlopen voor de leden van ponyclub de Bosruiters uit Ugchelen. Julina Scheltinga werd met haar pony Blij Reservekampioen springen in de klasse 50 cm categorie A/B. Zij reed een prachtige foutloze ronde die door de juryleden met maar liefst 78 punten werd gewaardeerd. Floortje Demmers behaalde met Makelele een mooie 5e plaats in de klasse 70 cm categorie C en Kyra Klopman werd met Gruyters Bruno Mars keurig 8e in de klasse 110 cm categorie D/E.

Bij de paarden behaalde Lisa Klopman met Nashville in de klasse 110 cm een knappe 3 plaats. Met deze mooie prestaties plaatsten Julina, Kyra en Lisa zich voor de Nederlandse Kampioenschappen.

Nu de zomervakantie voorbij is valt er weer van alles te beleven bij ponyclub de Bosruiters. Zo werd er onlangs een Spelletjesdag georganiseerd en is er op 1 oktober de springwedstrijd Jumping Ugchelen. Daarnaast zijn er natuurlijk de wekelijkse dressuur en springlessen bij de vereniging.

Kinderen met een eigen of verzorgpony zijn van harte welkom om een gratis proefles te volgen. Voor nieuwe leden is er nu een speciaal aanbod: lidmaatschap en elke week les tot 1 januari 2024 voor € 45,-.

Meer informatie over de Bosruiters is te vinden op de website www.bosruiters.nl.

info sowieso heel vaak. Heb je twijfels of een specifiek exemplaar is toegestaan, beslis op zo’n moment dan ook om niet tot aanschaf over te gaan. Ga eerst na of deze e-bike wel hier op de openbare weg mag.

Wie denkt er wel mee weg te komen en ervan uitgaat nooit te worden gecontroleerd, moet zich er rekenschap van geven dat je met ondeugdelijk materiaal jezelf én andere weggebruikers in gevaar kunt brengen. Die verantwoordelijkheid wil je toch niet dragen? Bovendien zullen verzekeraars dwars gaan liggen als blijkt dat je fiets niet is toegestaan op de Nederlandse wegen. Krijg je een ongeluk, draai je dus voor alle kosten op!

Voor fatbikes gelden de regels die voor alle elektrische fietsen gelden. Ze mogen alleen de weg op als ze niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur en een vermogen hebben van minder dan 250 watt.

September 2023 27.

Word jij onze nieuwe collega?

Riwis Zorg & Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven.

Wij ondersteunen mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen werken we aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig en plezierig wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn.

We doen dit door ambulante begeleiding en beschermd wonen aan te bieden, maar ook ondersteunen wij ouderen op het gebied van verzorging, verpleging en thuiszorg. Hierbij zijn wij gespecialiseerd in dementie en intensieve langdurige zorg. Ons werkgebied is vooral gericht op de driehoek Apeldoorn-Hattem-Doetinchem, Brummen en Eerbeek.

Regelmatig zijn wij op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s. Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar een nieuwe baan in de zorg? Bekijk dan de vacatures op www.riwis.nl en reageer direct!

TANDPROTHETISCHE PRAKTIJK BROEKHUIS

dokZuid / GOED

1e Wormenseweg 324

7333 GZ Apeldoorn

Tel. 055- 534 19 41

E-mail: info@tppbroekhuis.nl

Internet: www.tppbroekhuis.nl

BEL VRIJBLIJVEND VOOR EEN

AFSPRAAK:

055 - 5 341 941

Bent u toe aan een nieuw kunstgebit of heeft u klachten met uw huidige prothese, komt u dan eens langs in mijn tandprothetische praktijk.

Het vervangen van een kunstgebit is belangrijk wanneer:

• het gebit verouderd is

• het dragen van het gebit pijnlijk is

• het gebit te los zit/ slecht passend is

• er voedsel onder komt het gezicht invalt (wangen, lippen)

Tandprothetische Praktijk Broekhuis

Het adres voor:

• nieuwe protheses

• gedeeltelijke protheses (plaatje)

• protheses op implantaten reparaties

September 2023 28.
Open dag Villa Astra / Villa Marianna Een warm thuis voor ouderen 30Zaterdagseptember Ga naar korian.nl/opendag om aan te melden, of bel ons via 085 - 808 7299

BUURTEN MET DANNY

Beste inwoner van Apeldoorn Zuid,

door, ben ik snel te vinden en kunnen we zelfs lekker binnen zitten als het slecht weer is. Ziet u dus een verdwaalde camper in de morgen van 20 september van 09.30 uur tot 11.30 uur op de parkeerplaats de Graanhof (in de Heeze). Grote kans dat ik dat ben! Kom gezellig langs voor een kopje koffie of thee. Ik kijk er naar uit om u te ontmoeten.

Danny Huizer

PODIUM HET ZUIDERPARK (EN DE ZON BEGON TE SCHIJNEN,)

De hele ochtend regen, maar aan het begin van de middag trok de hemel open en werd het een zonnige middag. Zaterdag 12 aug. jl was er voor de 2e keer een muzikale happening te beleven. De mannen van MessedUp verzorgden een akoestisch optreden afgewisseld met het bijzondere kunstfluiten van Karel Finke.

Iedereen was mooi op tijd en gezamenlijk werd de tent opgezet.

Bezoekers druppelden binnen en zaten op kleedjes in het gras. Het werd een bijzonder gezellige middag. Een mooi voorbeeld van hoe dit bijzondere podium wordt gebruikt.

Wilt u meer weten over het podium kijk dan op: https://www.youtube. com/watch?v=VlUecUI9qoY&ab_ channel=AlexSchiphorst

Hoe is het om te wonen in Apeldoorn? Wat gaat goed en wat zou beter kunnen? Vragen die ik u graag persoonlijk stel. Ik ben Danny Huizer, wethouder van de gemeente Apeldoorn en gebiedswethouder van Apeldoorn Zuid en Ugchelen. Om met eigen ogen en oren te zien en horen wat er speelt in de wijk, ga ik dit jaar met mijn camper op pad. Zo kan ik de hele wijk

VEILIG VERKEER VOOR ONZE KINDEREN (WE GAAN WEER NAAR SCHOOL)

U heeft ze vast wel eens gezien, en ze hanger er weer, de spandoeken waarop vermeld staat dat we weer naar school gaan. En met we wordt uiteraard bedoeld, onze “uw” kinderen. Het lijkt er alleen op dat de spandoeken niet meer worden gezien. Kinderen lopen steeds vaker gevaar op hun weg naar school. Ook bij scholen in Zuid en Zuidwest (Ugchelen) valt het steeds meer op dat ouders hun kinderen met auto’s naar school brengen. Dit levert tijdens de breng- en haaltijden bijzondere chaotische en, vooral voor de kinderen, gevaarlijke situaties op.

Vanuit de gemeente proberen wij hier aandacht voor te vragen door onder meer

APELDOORN WERKT AAN

EEN WERELD ZONDER AFVAL

De wereld een mooiere plek maken, klinkt als een groot en abstract doel. Toch doen we in Apeldoorn ons best om hier een steentje aan bij te dragen. Een belangrijke stap richting een duurzame toekomst is het hergebruiken van materialen. Dat betekent soms met een andere bril naar ons materiaal kijken. Iets wat afgeschreven lijkt, kan op een andere plek van waarde zijn.

Voor het onderhoud van de openbare ruimte gebruiken we veel verschillende materialen. Denk aan hout, zand, stenen en groen. Soms is het materiaal aan het einde van de levensduur. Maar dat betekent niet dat het afgeschreven is. Steeds vaker proberen we het materiaal op een andere manier te gebruiken.

de ouders er op te wijzen dat het ook hun kinderen zijn die gevaar lopen. Bij deze de oproep aan alle ouders breng uw kind lopend of met de fiets naar school. Dit is voor iedereen het meest veilig. Daarnaast hoeven de direct omwonenden geen overlast meer te ervaren van de verkeerschaos.

OPENING CRUIJFFCOURT PLUS

Het ontwerp waren wij al heel erg blij mee, nu het klaar is zien we hoe mooi het in het echt is geworden. Het Cruijffcourt plus is ongeveer drie weken geleden opgeleverd

door de aannemer en veel kinderen weten het inmiddels te vinden. Er wordt al goed gebruik van gemaakt.

De officiële opening moet nog plaats vinden en staat gepland voor woensdagmiddag 13 september vanaf 14.30 uur. Het wordt en opening met een feestelijk tintje uiteraard en wordt verricht door onze eigen wethouder

Danny Huizer.

Een nieuwe bestemming

Als het stormt, waaien er soms bomen om. In Berg en Bos zijn van omgevallen bomen een mooie nieuwe uitkijktoren en wildobservatiepunt gemaakt. De stammen van de bomen zijn ter plekke verzaagd tot balken en planken en vakkundig in elkaar getimmerd.

Hierdoor was er nauwelijks transport nodig, wat ook beter is voor het milieu. Andere mooie voorbeelden zijn hergebruikt beton bij een fietspad aan de Krimweg en het oude bushokje dat nu dienst doet als dug-out bij een tennisbaan. Van groot naar klein: de openbare ruimte biedt volop ruimte voor hergebruik.

vertelt Michiel Bruins, afdelingshoofd Beheer en Onderhoud.

Van straatsteen tot fundering Ook bij bouw of infra-projecten blijven er veel spullen over. Grond die is afgegraven, bakstenen, dakpannen en hekken. Noem maar op. Allemaal spullen die we op een andere plek nog goed kunnen gebruiken. Bij het renoveren van de straat Griffiersveld in De Maten komen bijvoorbeeld oude straatstenen terug in parkeervakken en als fundering onder de nieuwe stenen. Stenen die niet meer in de straat gebruikt konden worden, hebben nu een nieuwe bestemming op het erf van een boerderij. Door al het materiaal zo lokaal mogelijk opnieuw te gebruiken, is hier veel transport en daardoor CO2 uitstoot bespaard.

Marktplaats voor materialen

VRAAG HET ANDRÉ

Vanwege de vakantieperiode zijn er niet veel vragen de afgelopen maand binnengekomen. Wel kregen we een vraag van een bewoner waarom er nog steeds Waterwagens rondrijden. Het heeft toch veel geregend?

Van bladafval tot bodemverbeteraar

In de herfst valt het blad van de bomen en halen we dit weg om valpartijen te voorkomen. Het blad afvoeren is zonde. Want voor de bodem en het groen zitten er nog veel belangrijke voedingsstoffen in. Daarom maken we dit blad nóg iets rijker door er vitamines en mineralen aan toe te voegen. Dan komt het blad weer terug in de wijk als Bokashi om de bodem te verbeteren.

Waarom is hergebruik zo belangrijk? “Het vraagt om een andere manier van denken, maar dan blijken er ontzettend veel mogelijkheden te zijn om materialen opnieuw te gebruiken. En we weten dat het nodig is, want we gebruiken nu ruim drie keer zoveel grondstoffen dan de aarde aankan. Die uitputting moet stoppen”,

Om overgebleven materiaal op te slaan, hebben we twee materialendepots. Daar slaan we spullen op die bruikbaar zijn voor een ander project. Via een soort marktplaats maken we inzichtelijk wat er ‘over’ is. Via dit platform bieden gemeentes spullen aan voor hergebruik. Projectontwikkelaars kunnen zo makkelijk zien wat er nog opnieuw te gebruiken is.

Geïnspireerd geraakt? Dit kunt u zelf doen Waarschijnlijk heeft u zelf ook spullen liggen die u niet meer nodig heeft of kapot zijn. Gooi dit niet meteen weg, maar denk eens aan weggeven of repareren! Dat is goed voor het milieu én uw portemonnee. Op heelapeldoornrepareert.nl vindt u handige tips om zelf te repareren, ook staan er adressen van repair cafés en professionals die u kunnen helpen.

Gelukkig heeft het voor de natuur de afgelopen periode inderdaad flink geregend. De grondwaterstanden zijn voor een groot deel weer bijgevuld. Toch blijven we de jonge bomen en struiken extra water geven. Jonge bomen en struiken worden namelijk geplant met een kleine kluit wortels. Ze kunnen maar beperkt water uit de bodem halen. Voor een periode van twee tot drie jaar geven we ze daarom extra water, zeker als het droog is. Wanneer de bomen en struiken minder kwetsbaar zijn en ze zichzelf beter kunnen redden stoppen we met water geven.

Heeft u vragen over wilde flora, heesters, andere (vaste)planten of over andere zaken met betrekking tot groen onderhoud? Of bent u benieuwd wat u zelf kunt doen in uw eigen tuin? Vraag het aan André, één van onze groenspecialisten bij Beheer en Onderhoud. U kunt uw vragen mailen aan vraaghetandre@ apeldoorn.nl

September 2023 29.

COLOFON

Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid (beter bekend als Zuid Doet Samen) is een bewonerscoöperatie in ApeldoornZuid. Onze missie is het omzien naar elkaar te bevorderen. Onze buurtassistenten gaan in iedere buurt alle huizen langs om kennis met u te maken. Is uw buurtassistent nog niet bij u langs geweest? Bel ons dan voor een afspraak!

Word lid (slechts €10 per jaar) en weet: samen staan we sterk!

Buurthuis Ons Honk

Sperwerlaan 18, 7331 TX Apeldoorn

Tel.: 055-312 50 76

Mail: info@zuiddoetsamen.nl

Web: www.zuiddoetsamen.nl

Facebook: Zuid Doet Samen

BEL ONS GERUST!

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9.00-16.00 uur op 055-312 50 76. Om iets te bespreken, hulp te vragen, hulp aan te bieden of voor het maken van een praatje. Bel ons gerust!

Tot snel!

BEL GERUST UW

BUURTASSISTENT!

• Staatsliedenbuurt

André van der Nat 06-83550235 of Mirjam van Essen 06-17284301

• Rivierenbuurt

Mhamed Elouardi 06-83550560

• De Heeze, Componistenbuurt, Metaalbuurt, Westenenk, Bouwhof-noord

Tomaz Pattiapon 06-83547365

• Brummelhof, Edelmetaalbuurt, Winkewijert Vincent van Nieuwland 06-83550092

• Vogelbuurt

Anja ten Hove 06-83550009

• Metaalbuurt en Winkewijert

Jamy Schenk 0645208613

Heeft u vragen over administratie of financiën?

Bel dan onze administratie-assistent: Emmelie

Moen: 06-33376994.

BIJNA EEN JAAR HEEFT LUNE BIJ ONS STAGE GELOPEN IN DE KEUKEN

Op 7 juli hebben wij haar feestelijk gedag gezegd. Lune mocht kiezen wat de bewoners gingen eten. Zij koos ervoor om de bewoners te verblijden met pannenkoeken belegd met spek en appel. En natuurlijk mocht de stroop hierbij niet ontbreken. Wij zullen Lune haar gezelligheid en enthousiasme gaan missen en wensen haar heel veel succes in de toekomst!

SEPTEMBER

September word een drukke maand voor Buurtcoooperatie Apeldoorn Zuid en staat geheel in het teken van in contact zijn, verbinding leggen en openstaan voor en door elkaar.

Op 11 september gaan wij met de bewoners een uitstapje maken naar Amsterdam, hierbij gaan wij het Joods museum samen ontdekken en genieten van een lunch , mede mogelijk gemaakt door de vrienddenloterij. Bij terugkomst staat er een warme maaltijd klaar en sluiten wij samen de dag af op Ons Honk. Wij kijken er enorm naar uit om samen op pad te gaan!

Op 21 september is de open dag van alle basisontmoetingsplekken in de Gemeente Apeldoorn. Ook Ons Honk aan de Sperwerlaan 18 is dan geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. U bent die dag van harte welkom! Onder het genot van een goed verzorgde hightea worden onze activiteiten gepromoot. Daarnaast is er een ideeën bus aanwezig, daar

AFSCHEID VAN ANDRÉ

20 juli hebben wij afscheid genomen van André, buurtassistente van het eerste uur.

André gaat naar bijna 9 jaar trouwe dienst Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid verlaten en genieten van zijn welverdiende pensioen.

Onder het genot van een hapje en drankje werd hij door zijn mede buurtassistente uitgezwaaid door middel van een muzikaal stuk. Vincent en Tomaz achter de gitaar, Anja op de box trommel, Jamy en Mirjam achter de microfoon.

Een bord met handgeschreven kaartjes door bewoners en collega's werd overhandigd, en er werden handjes geschud en cadeaus uitgedeeld. Wij hopen André in zijn vrije tijd nog eens terug te zien bij Ons Honk.

kunt u zelf een activiteit aandragen. Van 28 september tot 4 oktober is het de Week tegen de eenzaamheid.

Het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Maar steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Van jong tot oud. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder meedoen in de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat we ons blijven inzetten voor mensen die zich eenzaam voelen. Daarom geven wij ook gehoor aan deze week door activiteiten te organiseren die met dit thema te maken hebben. Voelt u zich ook weleens eenzaam? Onder het mom van samen is sterker dan alleen, schuif aan van maandag t/m vrijdag Niet alleen onder ouderen komt eenzaamheid voor, ook onder de jeugd wordt de eenzaamheid steeds groter.

Wij zetten ons al jaren in voor deze groep mensen. Voelt u zich ook dikwijls eenzaam, en wilt u toch graag onder de mensen zijn. U kunt van maandag t/m vrijdag bij ons terecht, voor de gezellige koffieochtend, een spelletje, of gewoon een goed gesprek.

VADERTJE STAAT

Vroeger werd er nog wel een liefkozend over de overheid gesproken. Vadertje staat. Maar die tijden zijn voorbij. Er wordt nu vooral negatief over de overheid gesproken. De landelijke overheid heeft daar het meest onder te lijden. Een van de belangrijkste tegenwerpingen is dat de overheid te ver van de bevolking afstaat. Maar ook dat ze niet in staat zijn de echte problemen op te lossen. Vadertje staat is een vreemde stief oom geworden. Lokaal heeft de gemeente er ook last van, iets minder dan landelijk. Globaal gezien zijn er twee uiterste in de reacties. Er is een groep Nederlanders die zich ‘autonomen’ noemen. Ze vinden dat ze geen overheid nodig hebben en daarom ook geen belasting betalen. De groep is nog maar klein (10000 nu) maar groeit snel. Deurwaarders hebben het er maar druk mee. Een andere reactie komt van de landelijke en lokale overheden. Er worden steeds meer burgerraden ingeschakeld. Door middel van loting wordt een groep burgers bijeengeroepen om hun oordeel te geven over een probleem. De burgers worden objectief over het probleem ingelicht en krijgen ruimschoots de tijd om onder leiding van een objectieve deskundige over dit probleem te praten. De tijd die eraan besteed wordt krijgen de deelnemers vergoed.

Over de hele wereld staat de democratie onder druk. We zijn de afgelopen decennia consumenten geworden. We zijn op het ‘ik’ gericht geraakt. Maar de overheid gaat over het wij. Misschien kunnen wij daar een beetje bij helpen

Met vriendelijke groet, Ton Kunneman

ton@zuiddoetssamen.nl

Voorzitter Buurtcoöperatie

Apeldoorn-Zuid

September 2023 30.
Anja ten Hove Tomaz Pattiapon Mhamed Elouardi Emmelie Hagedoorn Mirjam van Essen Vincent v. Nieuwland Jamy Schenk

JE HAAR IN VERTROUWDE HANDEN!

Als je in de stoel van de kapper zit, dan mag je erop vertrouwen dat er een specialist aan je haar zit. Die advies geeft over welk kapsel bij je past, kijkt naar de conditie van je haar, je hoofdhuid of hoe je het beste je haar kunt verzorgen en stylen én welke producten daarvoor geschikt zijn. Claudia is een van ervaren herenkappers bij Knip de Man in de Maten en vertelt dat mensen veel niet weten over hun haar. Enthousiast deelt ze een aantal weetjes!

Grappig en nuttig! Wist je dit al?

• Heb je gemerkt dat je haar in de zon (zomer) harder groeit? Feitje: warmte zorgt voor stimulering van je bloedsomloop, waardoor je hoofdhuid beter wordt doorbloed. En dat stimuleert weer je haargroei. Overigens groeit haar zo’n 0,5 mm per dag.

KOOPAVOND MET

MODESHOW DORCAS APELDOORN

Dorcas Regiocentrum Apeldoorn houdt donderdag 19 oktober een bijzondere koopavond met een wervelende modeshow. De herfst en het winterseizoen komen er weer aan en deze avond presenteren wij het nieuwe najaar assortiment. De nieuwe wintercollectie is vanaf 19 september in de winkel! De avond duurt van 18.00 tot 21.00 uur.

Stempelkaart

De stempelkaart in de Dorcas-winkel is een groot succes. De kaart is geldig tot en met 31 december 2023. Bij elke 5 euro besteding krijgt u een stempel. Een volle kaart met 10 stempels

IN SEPTEMBER STARTEN WE

MET EEN NIEUWE JOBGROUP

Opzoek naar een passende baan en daar ondersteuning bij willen? Meld je aan bij JobHulpMaatje Apeldoorn. www.jobhulpmaatjeapeldoorn.nl.

JobHulpMaatje Apeldoorn start donderdag 28 september met een nieuwe JobGroup-ronde.

Zeven gratis bijeenkomsten voor werkzoekenden die moeite ervaren om aan betaald of onbetaald werk komen. Of werkenden die niet op hun plek zitten bij hun huidige baan maar ook niet goed weten wat passend werk voor je is.

Korte of langere tijd zonder werk dat is niet fijn en hoe kom ik weer aan een nieuwe baan? Werk dat echt bij mij past. Dat is niet altijd makkelijk en daar heb je soms hulp voor nodig.

JobHulpMaatje ondersteunt werkzoekenden en helpt je op weg naar werk.

Een JobGroup is een creatieve ontmoetingsplek voor werkzoekenden, die elkaar steunen en opweg helpen om een passende baan te vinden. Samen met anderen spreek je over concrete do's en don'ts voor het vinden van passend werk. Dit doe je aan de hand van

DEMENTIE IN JOUW OMGEVING

Hoe wij als samenleving en hoe wij zelf omgaan met dementie vinden we -ook als kerk- een belangrijk thema. Het begint met het herkennen van dementie en weten hoe je omgaat met iemand met dementie.

Help mee aan een dementie vriendelijke samenleving en een dementie vriendelijke omgeving. Kom naar de toerustingsavond en kijk wat jij kunt doen voor iemand met dementie in jouw omgeving.

• Nat haar is langer. Klopt! Door het vocht is haar een beetje zwaarder, waardoor de haren uitrekken en net een beetje langer zijn. Nat haar is ook elastischer en kan makkelijker breken dan droog haar, dus kam voorzichtig.

• Al je haar is dood: echt waar! Het enige levende deel van je haar zit in de hoofdhuid. Dus verzorg dus óók je hoofdhuid goed, want daar moeten gezonde haren uitgroeien. Al het haar dat je in de spiegel ziet, bestaat uit dood materiaal.

• De meest voorkomende kleur haar is zwart, met donkerbruin op een goede tweede plek. Slechts 2% heeft van nature blond haar. En met 1% is rood haar is nog zeldzamer.

• Huis vol haren? Schrik niet direct, het is normaal om 50 tot 100 haren per dag te verliezen! De levensduur van één haar is zo’n drie tot 7 jaar.

• Iets slechts op je geweten? Haren zijn de meest gebruikte materialen in forensisch onderzoek. Haar bevat bovendien

is goed voor 10 euro korting op uw volgende aankoop.

Stadspas

Sinds kort is Dorcas ook aangesloten bij de Stadspas Apeldoorn.

Vrijwilligers ontmoeten?

Lijkt het u leuk om een aantal vrijwilligers van de kringloopwinkel te ontmoeten? Dat kan: zij staan zaterdag 7 oktober met een stand op de vrijwilligersmarkt in Orpheus.

De kringloopwinkel van Dorcas wordt volledig gerund door vrijwilligers. De opbrengst is bestemd voor het werk van hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas. Kom langs in de Dorcas winkel. Elke dag komen weer nieuwe artikelen binnen. Misschien zit het artikel dat u

prikkelende vragen en opdrachten. Ook het uitwisselen van vacatures, sollicitatie ervaring en tips komen aan de orde. Evenals het opstellen van een motivatie brief en een CV.

Deelnemen aan een JobGroup is interessant voor alle leeftijden. Wil jij ook graag enige hulp met het vinden van een passende baan?

Schroom niet! Meld je aan!!

Ga naar de website voor meer info of meld je aan: www.jobhulpmaatjeapeldoorn.nl.

Wilma Potkamp Telefoon: 06-34401380

Mail: coordinator@jobhulpmaatjeapeldoorn.nl

Start: 28 september 2023

Einde: 9 november 2023

Duur: 7 weken

Locatie: Energiefabriek, Vlijtseweg 144 op het Zwitsal terrein.

alles wat zich ooit in jouw bloed heeft bevonden (zoals drugs).

• Mannen met petten: misschien verbergen ze een iets kaler wordend hoofd, maar je wordt zeker niet kaal door het dragen van een hoofddeksel. Een fabeltje dus!

Nog veel meer weetjes over haar, vind je op www.knipdeman.nl of vraag het je kapper!

CURSUS OMGAAN MET GELD

Stimenz biedt de cursus ‘Omgaan met Geld’ aan. Een praktische cursus waarbij je veel oefent en ervaringen met elkaar uitwisselt. Het doel is weer grip te krijgen op je inkomsten en uitgaven.

Voor wie?

• Als jij je steeds afvraagt waar je geld blijft

• Als je het lastig vindt om overzicht te hebben van wat er binnenkomt en uitgaat.

• Als je graag grip wilt hebben op je financiën

• Als je woont in de gemeente Apeldoorn

Hoe ziet de cursus eruit?

• In 4 bijeenkomsten van 2 uur worden de volgende onderwerpen besproken:

• Hoe maak je een budgetplan?

• Hoe krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven?

• Hoe kun je sparen en geld reserveren voor onverwachte uitgaven?

• Tips hoe je beter met geld kan omgaan

Wanneer en waar?

nu net zoekt daar wel tussen! Openingstijden zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

Op 10, 17, 24 en 31 oktober in wijkcentrum Orca, Germanenlaan 360

Op 23 november, 30, 7 en 14 december in buurtcentrum ’t Vogelnest, Spreeuwenweg 1a.

Kosten?

De cursus is gratis

Meer informatie?

Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen over de cursus dan kun je op de volgende manieren contact met Stimenz opnemen:

• Per e-mail: omgaanmetgeld@stimenz.nl

• Telefonisch: Op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur op telefoonnummer 088 784 6464

STUITPIJN? BLIJF ER NIET

MEE ZITTEN

Het stuitje is maar een klein botje, maar wat kan het in de weg zitten als je hier veel last van hebt. Goed om te weten dat je er niet mee rond hoeft te blijven lopen, of erger; mee hoeft te blijven zitten. Onze bekkenfysiotherapeuten kunnen je helpen.

Stuitklachten ontstaan meestal na een val of door een bevalling. Ook kunnen overgewicht of juist plots veel gewichtsverlies een oorzaak zijn van de pijn.

van de zithouding. Binnen Bos & Weide Fysiotherapie kan de bekkenfysiotherapeut deze stuitklachten behandelen door middel van de NIMOC methode. Deze behandeling is eenvoudig, pijnloos en effectief. Vaak na de eerste behandeling ervaart men al vermindering van de pijn. Dit is bij acute pijn, maar ook bij mensen die al jaren ernstige klachten hebben.

Voor deze specialistische behandeling kunt u (met of zonder verwijzing) bij Bos & Weide Fysiotherapie een afspraak maken met Eline Blanken en Cindy Wijnbergen.

Na de opleiding fysiotherapie zijn wij ons gaan specialiseren en hebben de Master opleiding Bekkenfysiotherapie gevolgd. We doen binnen deze specialisatie aan voorlichting, coachen, begeleiden en behandelen van mannen en/of vrouwen met o.a. bekkenklachten, SI gewricht, stuit- en lage rugklachten, bekkenbodemklachten zoals urine- en defecatieproblemen (ontlastingsproblemen), pijn bij vrijen of na een operatie in het bekkengebied.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over behandeling door de bekkenfysiotherapeut?

Neem dan gerust contact met ons op.

Dinsdag 26 september 19.30 uur – 21.30 uur

De Hofstad aan het Hofveld

Deze avond is georganiseerd i.s.m. voorlichters van Alzheimer Nederland afd. Oost Veluwe en is vrij toegankelijk. Wel graag aanmelden i.v.m. de catering bij: Joke Kusters tel. 06-48 78 90 09, mail j.kusters3@upcmail.nl.

De meeste mensen hebben pijn bij het zitten en worden beperkt in dagelijkse activiteiten zoals zitten, lang staan, autorijden en fietsen. Vaak is de pijn maximaal op het moment bij opstaan vanuit zithouding.

Meestal wordt bij acute stuitpijn gestart met pijnstilling en adviezen ten aanzien

Eline Blanken en Cindy Wijnbergen, bekkenfysiotherapeuten

Fysiotherapie Bos & Weide

Oude Beekbergerweg 21/dok Zuid

Tel: 055-5331941

e-mail: info@bosenweide.nl

September 2023 31.
Van de Bunt             www.jumbovandebunt.nl SPAAR MEE VOOR DE LEESBOEKJES, DRINKEBEKER, KNUFFELS, DEKBEDOVERTREK EN MEER VAN DE                                                       VAN 14,99 VOOR 8,00* VAN 9,99 VOOR 6,00* VAN 14,99 VOOR 7,50 * VAN 29,99 VOOR 17,50 *