Wijkkrant de Maten - oktober 2019

Page 1

Jaargang 4 Oktober 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

‘Het is weer voorbij die mooie zomer’. Onder dat motto hebben twee bewoners in de Houtsnijdershorst op een zondagmiddag eind september een borrel in de open lucht voor hun buurtbewoners georganiseerd. Met een hapje en een drankje in de hand was het ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met nieuwe bewoners en werden

MATENPARK

onderling verhalen uitgewisseld. Gebeurtenissen tijdens de afgelopen zomervakantie, verbouwingsplannen, informatie over veranderingen en evenementen in de Maten, persoonlijke gebeurtenissen; onderwerpen te over om elkaar in een informele sfeer te ontmoeten. Een paar parasols, klaptafeltjes en -stoeltjes voor de aankleding waren voldoende om die sfeer te creëren. En zo’n pleintje tussen de huizen is daarvoor een uitgelezen plek gebleken. Deze eerste buurtborrel duurde twee uur, maar bij een vuurschaal in het midden klapten een groep bewoners pas hun stoeltjes in, toen het donker werd.

DE DRIE RANKEN

PUZZEL MEE EN MAAK PUZZEL MEE KANS OP EEN SETJE

Inzenden kan t/m 21 oktober 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

BUURTBORREL IN DE HORSTEN

DROGERBOLLEN

Drogerbollen zorgen voor 20% energiebesparing van de wasdroger en maken wasverzachter overbodig. Gebruik de droger liever helemaal niet, maar als het niet anders kan zijn deze bollen perfect om energie te besparen. De prijs wordt deze maand aangeboden door de energieregisseur van De Maten Dieuwke de Boer.

APELDOORN APPARATEN BESPAREN DEMATEN DIEUWKE DROGEN DROGERBOLLEN

Jan van den Heuvel van Ridderbuurt leidt nieuwe medewerkers.... Lees meer op pagina 8

Zoals u misschien is opgevallen, heeft de verhuizing van.... Lees meer op pagina 16

DUURZAAM ENERGIE ENERGIELABEL GROEN INSPIRATIE KLEDING MINDEREN

OPHANGEN REGISSEUR VERBRUIK WASDROGER WASSEN WATER ZUINIG

Puzzel mee en maak kans op een set Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. drogerbollen van... Lees meer op pagina 19 Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten AED-KAST GEPLAATST OP WINKELCENTRUM DE MAAT Sinds kort hangt er ook een “openbare” AED (Automatische Externe Defibrillator) tegen de gevel van de drogist op winkelcentrum De Maat. Deze is aangeschaft door winkeliersvereniging De Maat. Als er een melding binnenkomt op 112, dan wordt een groep opgeleide mensen uit de Dreven opgeroepen om vast te beginnen met reanimeren totdat de hulpdiensten er zijn. Zij halen dan zo snel mogelijk de AED op, want elke seconde telt. Maar nu worden er onbewust fietsen van winkelend publiek voor de AED gezet. Daarom doen wij bij deze een oproep aan iedereen: zet AUB geen fietsen voor de AED-kast. Als er een oproep komt hoeft men dan niet eerst alle fietsen aan de kant te zetten om de AED te pakken. Stelt u zich eens voor dat ze voor u of uw familie of buren in actie moeten komen en ze net die paar seconden te laat komen, waardoor de persoon niet meer te redden is. Hoe zou u dat vinden? Plaats daarom geen fietsen voor de AED-kast. Ziet u dat toch iemand hier een fiets plaatst, spreek deze persoon dan aan en vraag of hij/zij zijn fiets ergens anders wil neerzetten. Want elke seconde telt! Dit is de tweede “openbare” AED in de Dreven. We zijn nog op zoek naar een derde locatie in het noordelijke gedeelte van onze buurt. Op deze manier is er een goede dekking in de gehele buurt.

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 3

VISIE OF UITZICHT Dankzij iemand met visie geniet ik even van het uitzicht vanaf de uitkijktoren bij het transferium aan de Zutphensestraat. Nu is dat uitzicht misschien niet zo indrukwekkend als dat Hans Snelleman ons doorgaans te zien geeft met zijn luchtfoto’s van de wijk. Maar als u niet te veel last heeft van hoogtevrees, kunt u hier genieten van een prachtig uitzicht. Het valt me weer op hoe groen de wijk is. Uitzicht op groen en bomen geeft een grote meerwaarde aan woonplezier en gezondheid. Daar zijn al heel wat visies over geschreven. Als ik een kwartier later door de wijk fiets, zie ik dat niet iedereen (overal) uitzicht wil. Soms word er meer waarde gehecht aan beslotenheid door anderen geen uitzicht te geven in de achtertuin. Op zich begrijpelijk, die behoefte privacy. Het nadeel hiervan is de kwaliteit van het uitzicht voor de mede-buurtbewoners. Want vaak worden hiervoor houten schuttingen gebruikt, die in de massa niet voor het mooiste uitzicht zorgen. Wellicht is het een idee om de schutting(en) eens van een afstandje te bekijken en in gedachten om te vormen naar een groene klimop wand bijvoorbeeld. Misschien een nieuwe visie…? Straks een mooier uitzicht… Ook gunstig voor vogels en ander leven. Helemaal mooi wordt het natuurlijk als u dit samen met uw naaste medebewoners doet. Een onverwachts gesprek met een voormalig buurtraadslid laat mij deze middag op héél andere manier het verschil zien tussen visie en uitzicht. Vele jaren lang heeft hij zich verdienstelijk gemaakt in de maatschappij, zowel met zijn beroep, als in vele soorten vrijwilligerswerk. Inmiddels heeft hij allang de leeftijd waarop hij meer terug kan kijken, dan vooruit kan zien. Toch heeft hij uitzicht. Hij vertelt dat door de mensen om hem heen, waarmee hij lief en leed deelt, zijn leven altijd uitzicht heeft. Hij wil graag iedereen aansporen om onze medebewoners aandacht te geven, zodat er geen situatie uitzichtloos hoeft te zijn. En als zijn laatste restje ook op is? Ook daar heeft hij antwoord op en hij wijst naar boven; bij Hem in de hemel is er altijd uitzicht. Nu kan iedereen hier natuurlijk een eigen visie op hebben. Maar voor hem is dit hét uitzicht.

SPEELGOEDBEURS DE STOLP Op 10 november 2019 word er weer een speelgoedbeurs georganiseerd in De Stolp. De beurs biedt een ruim aanbod aan tweedehands speelgoed. De beurs opent haar deuren om 10:00 uur en duurt tot 14:00 uur. De speelgoedbeurs word al enkele jaren met veel succes georganiseerd in De Stolp. Een mooie kans om speelgoed een tweede leven te geven. Er zijn al een hoop aanmeldingen binnengekomen dus verwacht een ruim aanbod aan speelgoed. De beurs opent haar deuren om 10:00 uur en duurt tot 14:00 uur bij De Stolp, Violierenplein 101 Apeldoorn.

In gedachten hierover fiets ik verder. Het is een stralende, zonnige dag en ik kijk naar de helderblauwe hemel… Ik vergeet even alle visies. Want – wát een uitzicht! Wim Mekelenkamp Regisseur openbare ruimte ZuidOost Gemeente Apeldoorn


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 4

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00 Laatste zondag van de maand koopzondag: 12.00/17.00

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

100

200

Twee ll' ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Sillies - Logo De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

A3 2018-01-31 .. ... Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

Eglantier 672 Apeldoorn

EEN BEGRIP IN APELDOORN

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

Bijna zestig jaar geleden vestigde de familie Maassen hun luxe banketbakkerij aan de Schuttersweg in Apeldoorn. Kwaliteit en vakmanschap maakten Maassen tot een begrip in Apeldoorn en omgeving. En nog steeds is Banketbakkerij Maassen hèt adres voor ambachtelijk banket, patisserie en chocolade. In 1996 nam Gé Hendricksen de banketbakkerij over als lid van een nieuwe generatie banketbakkers met passie voor hun vak. Wat bleef was de naam, de hoogwaardige producten en de bekende klantgerichte benadering. Nog steeds bereiden onze bakkers alle banket, patisserieen chocoladeproducten op ambachtelijke wijze. Maar tegelijk zijn we een modern en groeiend bedrijf met drie vestigingen in Apeldoorn en een (workshop)winkel in Ugchelen. Kortom, een verwenwinkel van formaat! De Eglantier 231 7329 DH Apeldoorn 055-533 19 64

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn 7329 DP DN Apeldoorn

rshmakelaars.nl

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl


wijkkrant de maten HERFST-EVENT BIJ NIEUWE DOOMIJN LOCATIE KANAAL NOORD Op woensdag 23 oktober opent Doomijn Kinderopvang de deuren van Kanaal Noord 350 voor een exclusief kijkje achter de schermen. Tijdens een feestelijk herfst-event met workshops, een ballonkunstenaar, een muzikale activiteit en nog veel meer kunnen ouders en kinderen vast kennismaken met de flexibele opvang op deze locatie die dit najaar geopend wordt. In november hoopt Manager Kinderopvang Marion Remer van start te gaan: “De verbouwing van de locatie is in volle gang: de groepsruimtes worden licht en modern en ook de tuin wordt flink aangepakt. We nodigen ouders en kinderen van harte uit om langs te komen, een gezellig uitje in de herfstvakantie!” Ouders kunnen rustig rondkijken in de verschillende ruimtes van het pand terwijl hun kinderen worden opgevangen door de pedagogisch medewerkers van Doomijn of zich vermaken met broodjes en popcorn bakken, ballonfiguren maken of een van de workshops. Marion is als manager van Kanaal Noord aanwezig op 23 oktober om vragen te beantwoorden. “Kom jij met je kind naar het herfst-event dan maak je kans op mooie prijzen zoals een fotoshoot of een speelgoedpakket!” Van zeven tot zeven Van de praktische ligging tot een flexibel opvang-aanbod, bij deze nieuwe locatie van Doomijn staan gemak en flexibiliteit centraal. Marion: “Halen en brengen is voor ouders eenvoudig: de locatie ligt dichtbij een uitvalsweg naar de A50 en er kan direct voor de deur geparkeerd worden.” Ideaal voor ouders die onregelmatig werken is de Superflex-opvang van 7.00 tot 19.00 uur waarbij ouders zelf kunnen bepalen wanneer ze hun kind komen brengen en halen. “Zit je eens zonder oppas of kunnen opa en oma een keertje niet? Ook dan kun je bij ons aankloppen - zelfs last minute - voor incidentele opvang,” voegt Marion toe.

Hou jij van schoon? Werk jij nauwkeurig en vind je het leuk om een praatje te maken met cliënten? Kom dan werken bij Zorggroep Apeldoorn. Wij hebben meerdere vacatures op verschillende locaties en tijden. Solliciteer direct op www.zorgvoorapeldoorn.nl

Benieuwd naar Doomijn Kinderopvang en de mogelijkheden bij Kanaal Noord 350? Kom gezellig langs op 23 oktober en maak kans op een van de mooie prijzen! Meer informatie over opvang bij Doomijn vind je op www.doomijn.nl. Wat Waar Wanneer Hoe laat

Doomijn herfst-event Kanaal Noord Doomijn Kinderopvang, Kanaal Noord 350, Apeldoorn Woensdag 23 oktober Van 13.00 tot 18.00 uur

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

e t

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


wijkkrant de maten

Centrum, omgeving markt voorjaar 1977 Weer eens een luchtopname uit de oude doos. Deze luchtopname is van het oude centrum van Apeldoorn en wordt hierbij gepubliceerd in zowel de Zuidkrant als Wijkkrant De Maten. Heel veel mensen in Apeldoorn zullen dit beeld zich nog herinneren. Centraal zien we de bekende markt met vele kramen, publiek en een gedeelte als parkeerplaats voor auto’s. De auto’s in de toen bekende “moderne” kleuren blauw, geel rood etc. Ook werd op het plein de automarkt en veemarkt gehouden. Rechts boven de markt zien we het oude stadhuis met links ernaast de ijzerzaak van Anderson. Er tegenover zat toen de Rabobank welke later verplaatst werd naar de hoek StationsstraatMarktplein. Wie kent het uit die tijd ook niet, het oude postkantoor met zijn rode daken! Geheel links ervan in het witte pand zat indertijd ook een afdeling van de politie. Onder in beeld het kruispunt met de Stationsstraat, Deventerstaat en Regentesselaan. Op de hoek wordt gebouwd aan o.a. het kantoor van Makelaar Rodenburg-Mulder-Ten Kate. Verder is het aan de lezer om meerdere bekende locaties te ontdekken. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman TIP: een groot aantal maanden hangt er een expositie met luchtopnamen van diverse locaties in Apeldoorn. Laat een situatie per locatie zien van vroeger en dezelfde locatie recenter. Dit alles is gratis te bekijken in de praktijk van tandarts J.J. Poort in het Medisch Centrum De Eglantier.

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 6


de velden

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 7

HET KINDERKOOKCAFÉ IS WEER VAN START GEGAAN!

CREA-AVOND BIJ BUURTHUIS ‘T VELDHÛÛS

Heeft u kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar dan zijn zij van harte welkom op de woensdagmiddag tussen 14:00 en 17:00. Het kinderkookcafé vindt plaats in Het VeldHûûs, Magistratenveld 613. Naast gezelligheid met elkaar staat natuurlijk het koken centraal. Wij gaan te werk met leuke thema’s omtrent voeding en koken. Elke maand staat in het teken van een ander thema. We willen bijvoorbeeld graag samen met de kinderen: • Groente en kruiden gaan verbouwen. • Bewust bezig gaan met gezonde voeding • Uitstapjes maken naar plekken die met voeding te maken hebben. • Uw kind op een speelse manier informatie geven over voeding tijdens het maken van gerechten. • Elke laatste activiteit van de thema’s, “neem je ouders mee middag” Wij streven ernaar om al deze activiteiten kosteloos te kunnen uitvoeren. De activiteit wordt uitgevoerd door stagiaires en/of vrijwilligers, gefaciliteerd door Stimenz. De eindverantwoordelijkheid blijft bij ouders liggen, ouders zijn dan ook van harte welkom om binnen te lopen tijdens de activiteiten.

Vanaf donderdagavond 17 oktober gaat de Crea-avond bij ’t Veldhûûs van start. Deze avond is voor een ieder die het leuk vindt om gezellig met een aantal anderen creatief bezig te zijn. De crea-avond zal één keer in de twee weken plaatsvinden. Vind u het leuk om bijvoorbeeld te breien, haken, tekenen, schilderen of kaarten te maken, dan bent u van harte welkom vanaf donderdag 17 oktober van 19:30 tot 21:30 uur. Dit initiatief is opgezet door een aantal enthousiaste buurtbewoners, die het gezellig vinden om met anderen lekker creatief bezig te zijn. U kunt gewoon binnen komen lopen met u eigen spullen en het idee is om af en toe een workshop te organiseren. De kosten voor deze avond zijn €1,50 inclusief koffie/thee en wat lekkers. De crea-avond vindt één keer in de twee weken plaats (elke even week) en de eerst volgende datums zijn: 17 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november en 12 december. Deze avond vindt plaats bij ’t Veldhûûs aan het Magistratenveld 613 in Apeldoorn. Bent u enthousiast of nieuwsgierig of dit iets voor u is? Kom dan gerust vrijblijvend tijdens één van deze avonden binnen lopen! Hopelijk tot ziens!

Tijdens de activiteiten worden foto’s gemaakt voor PR doeleinden (denk aan social media, wijkkrant en website). Heeft u hier bezwaar tegen, laat het ons even weten! Voor meer informatie: Petra Tromp / p.tromp@stimenz.nl.

TRAINING VITAAL STERKER IN ONTMOETINGSPLEK BERGHORST Vanaf eind oktober zal er op de vrijdagmiddag van 14:00 tot 15:00 uur een training Vitaal Sterker worden aangeboden bij Ontmoetingsplek Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30, 7329 CB in Apeldoorn. De kosten voor vier lessen zijn €15,-. De training zal vier weken achter elkaar plaatsvinden en de lessen worden gegeven door Sven Borst, eigenaar van judo en jiujitsu sportschool Dojo. Tijdens deze vier lessen zal er gewerkt worden aan je houding, stevig staan, hoe je jezelf kunt herstellen wanneer je geduwd wordt, hoe je verbaal kunt reageren, maar ook hoe je gevaar kunt herkennen en hoe je hier op kunt reageren. Tijdens de lessen zal er ruimte zijn voor vragen en wordt er de tijd genomen om met elkaar de dialoog aan te gaan. Bent u geïnteresseerd en wilt u zich graag aanmelden voor deze training, dan kunt u contact opnemen met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz via telefoonnummer: 06-30264432 of per mail via: b.velderman@stimenz.nl.

AGENDA OMNISPORT EK Baanwielrennen - 16 - 20 oktober 2019 Van 16 t/m 20 oktober kan je in Omnisport de huidige wereldtop zien strijden om een podiumplaats tijdens het EK Baanwielrennen. Regerend Nationaal-, Europees- en Wereldkampioenen zullen aan de start verschijnen. Koop je tickets online: www.ekbaanwielrennen.nl/tickets/ Postzegelshow POSTEX - 1 - 3 november 2019 Postzegelverzamelaars opgelet! Van 1 t/m 3 november vindt postzegelshow POSTEX plaats bij Omnisport. Naast de verkoop van postzegels zijn er ook allerlei tentoonstellingen van postzegelverzamelingen. Bovendien zijn er verschillende activiteiten voor het hele gezin met een actief kijk-doe-programma. Tickets € 5,00 per persoon. De jeugd t/m 17 jaar gratis toegang.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 8

RONDJE MATENPARK Jan van den Heuvel van Ridderbuurt leidt nieuwe medewerkers gemeente rond in zijn buurt en Matenpark. Nieuwe medewerkers bij de gemeente Apeldoorn werden tijdens een regenachtige introductiedag eind september rondgeleid door het Matenpark en de Ridderbuurt in De Gaarden door Jan van den Heuvel. Hij is een zeer betrokken en enthousiaste bewoner die samen met andere buurtbewoners actief is in een buurtpreventieteam. Ook ruimen zij regelmatig in delen van hun buurt en het Matenpark zwerfvuil op. Bovendien kookt hij regelmatig voor buurtbewoners in het buurtrestaurant ‘t VeldHûûs aan het Magistratenveld 613. Jan van den Heuvel is eveneens actief als bestuurslid van buurtraad De Gaarden. De nieuwe medewerkers vonden zijn enthousiasme aanstekelijk, Bovenal vonden zij het leuk en interessant om meer te zien en horen over bewonersparticipatie vanuit de mond van een bewoner zelf.

Warm, Waardig & Waardevol

KLEINE GERECHTEN VANAF €8 BIJ RESTAURANT CHINA GARDEN!

Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen

Chinees-Indisch restaurant China Garden is sinds 1981 een begrip en zit gevestigd achter de Shell pomp, in de Maten.

Volledige uitvaartverzorging

Naast de gebruikelijke menukaart, hebben wij een nieuwe ‘’kleine kaart’’ in het restaurant. Een kaart met kleinere porties, ideaal voor kleine eters of wanneer u met uw gezelschap verschillende gevarieerde gerechten wilt delen (varken, vis, kip of ossenhaas). Wilt u liever thuis genieten van onze gerechten? Dan kunt u ook bij ons terecht voor afhaal.* Vanaf 15 tot 350 personen verzorgen we ook catering waarin alles voor u geregeld wordt: borden, bestek, rechauds en uiteraard het eten. Bel voor de mogelijkheden naar: 055-5418763 of neem ook een kijkje op onze website: www.chinagardenapeldoorn.nl. Bent u geïnteresseerd? Volg dan onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven. *Voor het afhalen van eten is er een speciale afhaallijst. Deze is niet gelijk aan de menukaart in het restaurant zelf. Raadpleeg de afhaallijst voor de exacte mogelijkheden. China Garden | Gijsbrechtgaarde 105 | 7329 CA Apeldoorn

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 201 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


wijkkrant de maten OPEN DAG TRAMPOLINE SPRINGEN Aan de rand van de Maten, Kanaal Zuid 151, staat het oudste boerderijtje van de Maten. Achter dit boerderijtje staat een loods, althans, het lijkt een loods. Het is de volledig ingerichte trampolinehal van de vereniging Cleton Sports. Wekelijks trainen hier meerdere Nederlandse kampioenen op de onderdelen trampoline, dubbel minitramp en airtumbling. Trampolinespringen is tegenwoordig heel populair, de trampolineparken schieten als paddenstoelen uit de grond. Weinig mensen weten echter dat het ook een volwaardige olympische sport is.

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

MAZDA 3 1.6 GT-M LINE AIRCO, CRUISE! 2010

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 9.890,Onbezorgd autorijden? cruise control, 86.671 km, handgeschakeld,

Cleton Sports richt zich op trampoline als wedstrijdsport, en heeft in de loop der jaren vele nationale kampioenen voortgebracht. Trampoline is voor alle leeftijden, vanaf 6 jaar kunnen kinderen hier terecht. Voor volwassenen is hebben we ook een speciaal uur. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Tom Cleton in Apeldoorn is begonnen met trampolinespringen. Om dat feit te vieren houdt Cleton Sports een open dag in de eigen hal aan Kanaal Zuid 151. Belangstellenden kunnen op zaterdag 2 november tussen 11.00 en 13.00 uur komen kijken naar de verrichtingen van de beginnende en gevorderde springers, en zelf ook een sprong wagen. Misschien bent u of zijn uw kinderen daarna zó enthousiast dat ze zelf ook lid willen worden! Voor verdere informatie: Tom Cleton via het telefoonnummer 055-5334701 ofAnneke Milius: 055-3559857/ anneke.milius@gmail.com.

elektrische ramen, benzine Met trots laten wij uparkeersensor, weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

R

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

groot zonnehoeve BURENDAG 2019

LEDEN BUURTRAAD

Helaas is er in 2019 geen burendag. Er zijn onvoldoende sponsoren gevonden om deze dag goed te kunnen organiseren. Wilt u als bewoner van Groot Zonnehoeve mee helpen om deze dag in 2020 wel te kunnen organiseren? Stuur een mail naar Voorzitter@grootzonnehoeve.nl.

Wij zoeken nieuwe leden en een nieuwe voorzitter voor de Buurtraad van Groot Zonnehoeve. Heeft u hier belangstelling voor, maak dan een afspraak met de huidige voorzitter van Groot Zonnehoeve via Voorzitter@grootzonnehoeve.nl.

WEBSITE ZONNEHOEVE De website van Groot zonnehoeve is een tijd lang niet actueel geweest. Wij zijn bezig met aanpassingen van de website en in de volgende wijkkrant zullen we hier meer over melden.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 10

DAGVERSE PRODUCTEN REDDEN VIA EEN APP Supermarkt ondernemers Wouter en Yvonne van de Jumbo in Apeldoorn Zuid zijn tevreden over de antiverspillingsapp Too good to go. “Wij werken nu zo’n vier maanden met ze samen en hebben ruim 600 maaltijden gered; aldus Wouter. Elke ochtend vullen we een aantal pakketten met producten met de datum van die dag met een totale verkoopwaarde van minimaal 15,-. Terwijl de producten anders in de afvalbak komen betaalt de klant er nu 5,- voor. De klanten weten vooraf niet wat ze krijgen, maar er zit altijd voldoende variatie in. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groente, vlees, vegetarisch en een nagerechtje”. Naast de Jumbo in Apeldoorn doen er diverse Apeldoornse ondernemingen mee met het redden van dagverse producten. Via de app van Too good to go kun je direct een bestelling doen en zien wie er bij aangesloten zijn.

DE MATEN BEETJE MEER REIN Als ruim 20 vrijwilligers een kleine twee uur enthousiast aan de gang gaan, levert dat 41 kilo zwerfafval op (met 97 blikjes en plastic flesjes), een fietswrak en een supermarktkar met folders. Indrukwekkende getallen! Vooral als je bedenkt dat al dat afval alleen werd verzameld in de omgeving van het Matenpark. Wereldwijd Zaterdag 21 september was het World Cleanup Day, een dag waarop - wereldwijd - zwerfafval werd ingezameld. Ook Apeldoorn deed mee: in acht wijken gingen jong en oud samen aan de slag. De gemeente zorgde voor materiaal voor iedereen. Bij Kinderboerderij De Maten lagen voor ons gele 'Heel Apeldoorn is Rein'-hesjes klaar, vuilniszakken en afvalgrijpers. Ook aan de jonge helpertjes was gedacht, met korte grijpstokken.

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

Peuken en snoeppapiertjes In groepjes waaierde iedereen uit, op zoek naar plastic verpakkingen, peuken, papiertjes, zakken, sigarettendoosjes, glazen flessen en snoeppapiertjes. Maar blikjes en plastic frisdrankflesjes spanden de kroon: wel twee grote vuilniszakken konden daarmee worden gevuld. Na afloop van de zwerfvuil-actie konden we tevreden terugkijken en dronken we nog even wat op het terras bij de kinderboerderij, om na te praten. Minder afval De Apeldoornse actiedag werd georganiseerd door Tiphaine Bresser, die een jaar geleden startte met de Facebookgroep 'Zero/Less waste Apeldoorn'. Deze groep telt steeds meer mensen die ideeẽn uitwisselen (en in praktijk brengen) voor geen of minder afval, om de wereld een stukje mooier te maken. Hergebruiken, minder kopen, niet kopen ... Het helpt allemaal om minder afval te laten ontstaan. En wat er niet is, hoef je ook niet op te ruimen! Ook helpen? Wie ook een handje wil helpen in de eigen buurt, is van harte welkom bij onze maandelijkse zwerfvuil-acties. Elke tweede zaterdag van de maand, van 10-12 uur. We starten en eindigen bij kinderboerderij De Maten aan de Pallietergaarde 25. Tot dan!

Bij inlevering ie van deze advertent75 knippen voor € 19, YX[

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl

Anja Straathof


de matenhof

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 11

KLASSIEK OPTREDEN IN DE MATENHOF

VRIJWILLIGERS DRAGEN IN BELANGRIJKE MATE BIJ AAN DE KWALITEIT VAN ONZE ZORG

Zondag 3 november is er een licht klassiek concert in De Matenhof. 2 klassiek geschoolde klassieke muzikanten, geven een klein concert met viool en piano.

Zij ondersteunen de medewerkers, waardoor er nog meer tijd en aandacht gegeven kan worden aan cliënten.

Het concert begint om 15.15 en duurt tot 16.30. De entree bedraagt € 5,- p.p. inclusief 2 kopjes koffie. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Bettine Mons

Voor Klein Geluk, locatie De Matenhof zijn wij met spoed op zoek naar: • Vrijwilliger organisatie bus uitjes. Iedere week is er een bus uitje voor de bewoners. Als vrijwilliger voor het organiseren van de bus uitjes bedenk je wat een leuk uitje zou kunnen zijn voor de bewoners. Kijk je naar wat het kost, of het rolstoeltoegankelijk is, er een invalide toilet aanwezig is, er mogelijkheid is om koffie te drinken, evt. te lunchen, er gereserveerd moet worden, de begeleiders ook moeten betalen en wat er te zien of te doen is . Daarnaast zit je ook bij de inschrijving (1 maal in de 2 maanden) en kunnen bewoners zich bij jou inschrijven voor een uitje. Je werkt samen met de welzijnsbemiddelaar, receptie en de coördinator van de bus. • Vrijwilliger Koersbal, Samen met een andere vrijwilligster help je de mensen bij het koersballen. Je zet de spullen klaar, helpt de bewoners tijdens het koersballen en na afloop ruim je samen weer op. Deze activiteit vindt plaats op de woensdagmorgen. Goed om te weten: Als vrijwilliger bent u verzekerd ( WA en ongevallen) en wij vragen een VOG aan. Wij zijn KleinGeluk! In de ouderenzorg vinden we de kleine dagelijkse geluksmomentjes van onschatbare waarde. Wij hebben locaties in elk stadsdeel van Apeldoorn. Vrijwillige inzet biedt voldoening: • U bent actief betrokken bij de samenleving, u doet sociale contacten op met medevrijwilligers en collega’s. • U doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor uzelf. • Vrijwilligerswerk biedt u kansen op persoonlijke groei, om nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden uit te breiden. Wilt u graag iets nuttigs doen, iets voor anderen betekenen en heeft u interesse in één van deze vrijwilligers functies? Neem dan contact op met: Annelie van Bloois (Vrijwilligerstoeleider De Matenhof). Telefoon: 0800-0604, of mail: a.van.bloois@kleingeluk.nl.

GESLAAGDE INDISCHE MIDDAG BIJ ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Afgelopen woensdag 11 september was er bij Ontmoetingsplek de Matenhof een Indische middag. Met ruim 110 bezoekers was het een erg geslaagde middag! De muziek werd deze middag verzorgd door The Eastern Collection Band. Zij speelden allerlei verschillende Indische muziek en de bezoekers genoten hier ontzettend van, er werd zelfs af en toe een dansje gewaagd! Tussen de muziek door konden de mensen genieten van een heerlijk buffet en het smaakte erg goed. Alle complimenten voor de vrijwilligers die uren druk zijn geweest in de keuken om het eten te verzorgen. Ook dank voor de vrijwilligers die ons deze middag geholpen hebben met de aankleding van de zaal, het opbouwen, de bezoekers voorzien van een plekje, drinken, eten en het opruimen. Dankzij jullie allemaal was het een geslaagde middag en hopelijk tot een volgende keer! Bent u benieuwd wat er nog meer voor activiteiten worden georganiseerd in Ontmoetingsplek de Matenhof? Neemt u dan even een kijkje op de website: www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.


DON BOSCO DE MATEN EGLANTIERLAAN 203

SPOOKTOCHT

Leerwerkbedrijf zoekt fietsen om op te knappen

Een oude fiets over? Heb je een fiets in de schuur staan die alleen maar in de weg staat? Doneer hem aan het Fietsenhoekje op woonzorgpark Groot Schuylenburg. We knappen hem op, zodat we hem daarna weer kunnen verkopen. De opbrengst investeren we in onze medewerkers en materialen. Jij ruimte in de schuur, wij mooi werk!

e Actkijes voor 'koe iets' f jouw

Het Fietsenhoekje is een leerwerkbedrijf van 's Heeren Loo in Apeldoorn. Hier kun je terecht voor reparaties aan je fiets of de aanschaf van een tweedehands opgeknapte fiets. Ook gebruiken we onderdelen van oude fietsen voor opknap-exemplaren. Het Fietsenhoekje is altijd op zoek naar fietsen die niet meer gebruikt worden.

STAP 1 : VOOR 24 OKTOBER INSCHRIJVEN PER PERSOON OF GROEP ( MAX 6) F.DREEF@DONBOSCOAPELDOORN.NL OF 06-36324387 STAP 2 : OP 25 OKTOBER TUSSEN 19:30 EN 21:00 AANMELDEN BIJ DON BOSCO STAP 3 : VERTREK GROEPJES OP BASIS VAN VOLGORDE INSCHRIJVING

Heb jij een oude fiets over die je niet meer gebruikt? Doneer hem dan aan het Fietsenhoekje. In ruil daarvoor krijg jij heerlijke zelfgebakken koekjes van ons leerwerkbedrijf Bakkerij Zonnehoeve!

Fiets brengen? Regenboogbrink 22b, Apeldoorn. Openingstijden Fietsenhoekje Maandag t/m vrijdag 9.00 - 16.00 uur Telefoon: 06 - 51 18 50 47

We kunnen jouw fiets ook ophalen met onze bakfiets. Bel dan even voor een afspraak.

HULP IN DE TUIN NODIG? Wij hebben uw tuinhulp al gevonden die uw tuin weer voorjaarsklaar kan maken en onderhouden Bent u senior en heeft u klussen in de tuin (of in huis) waar u tegen op ziet of wilt u uw tuin weer voorjaarsklaar gemaakt hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken graag onze mogelijkheden.

055 3030628 Of kijk voor meer informatie op www.dienstenvoorthuis.nl Of stuur een mail naar info@dienstenvoorthuis.nl


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 13

UNIEKE KANS: SAMEN MAKEN WE JOUW HUIS KLAAR VOOR DE TOEKOMST! Ben jij onze kandidaat voor een nul-op-de-meter-woningrenovatie?

Heb jij een koopwoning in De Maten? Of heb je er net een gekocht? En heb je een (te) hoge energierekening of te weinig comfort, maar heb je te weinig tijd, kennis of geld om zelf stappen te zetten? Pak dan nu deze unieke kans, dan zorgen we er samen voor dat je zonder extra maandelijkse kosten in een duurzame, comfortabele woning woont. Wat is het plan? Saxion Hogeschool Enschede en de Gemeente Apeldoorn willen in De Maten samen met een inwoner het avontuur aan om een woning te renoveren tot een nul-op-de-meterwoning. Dit is een woning waarin evenveel energie wordt opgewekt als wordt verbruikt. We willen laten zien wat het concreet betekent als je van het gas af wilt en zo duurzaam mogelijk en prettig wilt blijven wonen. Hoe werkt het? Na de selectie van de juiste kandidaat start vanaf 17 november de reis. Van begin tot eind word je begeleid door een ervaren energieadviseur. Samen kijken jullie naar hoe je energie kunt besparen. Daarna maken jullie een plan van aanpak met de beste maatregelen en de meest slimme financieringsmogelijkheid. Na de renovatie krijg je een lagere maandelijkse energierekening. Het bespaarde bedrag zet je in voor onderhoud, aflossing en rente. Zo woon je voor een vast maandelijks bedrag dat niet hoger is dan je huidige energierekening in een duurzaam, toekomstbestendig èn comfortabel huis. In je huis worden slimme meters geplaatst die tot eind 2022 de resultaten van jouw gedragsverandering en de maatregelen meten. In die periode ben jij een voorbeeld voor andere woningeigenaren en stel je af en toe, in overleg, je huis open voor geïnteresseerden. Ook is het inspirerend voor anderen als je je ervaringen online en offline van tijd tot tijd deelt. Hiervoor krijg je een financiële vergoeding. Wie zoeken we? • Wil jij graag een comfortabel, duurzaam huis dat helemaal klaar is voor de toekomst? En voldoe je aan deze voorwaarden: • Woon jij in een koophuis in De Maten en heb je een energielabel tussen D en G en een hoge energierekening? • Ben jij enthousiast en gemotiveerd om je eigen gedrag onder de loep te nemen en je huis onder leiding van een expert grondig te laten renoveren? • Kun je hier actief in meedoen en ruimte voor vrij maken? • En ben je bereid tijdens en na het hele proces je huis een aantal keren open te stellen en je ervaringen te delen? Pak dan nu deze kans. Ga naar www.de-a.nl/nulopdemeter. Daar vind je alle informatie over dit unieke project en het opgaveformulier. De inschrijving start 4 oktober en sluit 31 oktober. Heb je vragen? Bel of mail dan met Dieuwke de Boer, energieregisseur van De Maten: tel. 06- 48 94 59 98, nulopdemeter@de-a.nl.

WELKOM OP DÉ ENERGIEPAGINA VAN DE MATEN

GROENE TIP: VERWARMING

Alles wat je wilt weten over energie en geld besparen op je energierekening vind je hier. Deze maand staat één artikel centraal, namelijk een unieke kans om je woning energieneutraal te maken in samenwerking met Saxion Hogeschool en Gemeente Apeldoorn. Ik heb ook een tip voor de komende winter en een aankondiging voor november voor je.

Tip 1: Graadje lager Wen aan een lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager. Als je de verwarming een graadje lager zet, verbruik je minder energie. Dit zal in het begin even wennen zijn, maar al snel past je lichaam zich hierop aan en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming één graad lager en ’s nachts op 15 graden, scheelt al zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten en is ook goed voor het klimaat!

Veel leesplezier en groene groetjes van Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten. Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van deze pagina, mail mij gerust: dieuwkedeboer@de-a.nl.

De R is weer in de maand. Daarom twee verwarmingstips voor een energiezuinig en behaaglijk najaar:

Tip 2: Check je programma Heb je een automatisch programma voor je cv-ketel? Aan het begin van de winter is het slim om te kijken of dat nog past bij hoe je je tijd in huis doorbrengt. Misschien kan je verwarming een uurtje later aan of een uurtje eerder uit of zijn er dagen dat je weg bent. Door je cv-ketel daarop af te stemmen bespaar je ongemerkt energie. En tenslotte… Sluit altijd alle deuren en verwarm alleen daar waar je veel bent.

AANKONDIGING De herfst is dé tijd om na te denken over het isoleren van je woning. Wil je er meer over weten? Hoe krijg je het nu lekker warm en comfortabel in huis en waar moet je op letten? Kom dan dinsdagavond 19 november naar de workshop. Meer informatie volgt op mijn social media en de wijkkrant van november.


de donken

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 14

SPINNERSDONK, WATERLEIDINGBREUK Het was even landelijk nieuw. In de vroege zondagochtend van 22 september verdween in de Spinnersdonk de voorkant van een auto in een gat in het wegdek, ontstaan door een breuk in de waterleiding. Gelukkig was er alleen materiële schade. Vitens en gemeente Apeldoorn hebben de weg direct afgesloten. Op de foto hiernaast zijn de herstelwerkzaamheden in volle gang.

HET KIDSHÛÛS Iedere donderdagmiddag (met uitzondering van de schoolvakanties) van 15:30 tot 17:00 uur vindt het KidsHûûs plaats voor jongens en meisjes tussen de 7 en 12 jaar. Het KidsHûûs is te vinden aan de Tingietersdonk 378A, in het DonkHûûs. Tijdens het KidsHûûs worden er verschillende creatieve, leerzame en vooral leuke activiteiten georganiseerd waarbij de kinderen centraal staan. Met elkaar gaan we bezig met het maken van knutselwerkjes, het spelen van spelletjes of het maken van een simpel gerechtje. We zorgen voor een leuke middag. De activiteiten worden uitgevoerd door stagiaires en / of vrijwilligers en zijn gefaciliteerd door Stimenz (Petra Tromp – p.tromp@stimenz.nl). De eindverantwoordelijkheid blijft bij ouders liggen, ouders zijn dan ook van harte welkom om binnen te lopen tijdens de activiteiten. Tijdens de activiteiten maken we soms foto’s om te gebruiken voor PR doeleinden. Heeft u hier bezwaar tegen, laat het ons even weten!

ZATERDAG 28 SEPTEMBER BURENDAG DONKHÛÛS


De grootste lingeriewinkels van Nederland!

! d n a a m A N N O D A M I R P r e b o t Ok Alleen bij Bodywear Superstore:

20% KORTING Actie alleen geldig in de winkel. 20% cashback bij een besteding boven 100 euro. Vraag in de winkel naar onze actievoorwaarden.

OP ALLE ARTIKELEN!

bodywearsuperstore.nl

Duiven • Rijksweg 26 026-7370298 Allegeozonpendagd!!en

Gratis parkeren bij de winkels!

Apeldoorn • Zwolseweg 221 055-2002037


de drie ranken GEEN KLOKKEN IN DE TOREN BIJ DE DRIE RANKEN Bij het nieuwe kerkgebouw is een toren gepland. Deze toren wordt 14,85 meter hoog − dat zijn ongeveer vijf woonlagen − en 76 centimeter in het vierkant. Oorspronkelijk is overwogen, dat dit een toren zou worden met daarin klokken. De Kerkenraad heeft echter besloten geen klokken te plaatsen in de toren bij De Drie Ranken. Bredere functie kerkgebouw De oorspronkelijke functie van kerkklokken is het oproepen van gelovigen om naar de kerkdienst te komen. Omdat De Drie Ranken juist een open ontmoetingsplek in de wijk De Maten wil zijn voor iedereen, of je nu gelovig bent of niet, passen kerkklokken hier niet meer bij.

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 16

IS DE NIEUWE DRIE RANKEN AL IN GEBRUIK? Het antwoord op de vraag in de titel is: ja en nee. Zoals u misschien is opgevallen, heeft de verhuizing van de geloofsgemeenschap van het oude naar het nieuwe kerkgebouw pas in augustus plaatsgevonden. Deze vertraging is ontstaan, omdat de nieuwbouw op een paar belangrijke punten niet voldeed aan de gestelde eisen. Omdat in september gestart moest worden met de sloop van het oude gebouw, is besloten om toch al een deel van het nieuwe gebouw te betrekken, maar de herstelwerkzaamheden zijn nog niet klaar. Opleverproblemen Meestal ga je pas je nieuwe huis betrekken, als er na de eindinspectie geen bouwkundige problemen zijn geconstateerd. Dit geldt ook voor een kerkgebouw. Helaas kon de geplande verhuizing in juli niet doorgaan. Er zaten namelijk scheuren in de vloer van de hal en ook de afwerking van de wanden van de kerkzaal voldeed niet aan de eisen. Na intensief overleg hebben alle betrokken partijen overeenstemming bereikt over het hersteltraject. Inmiddels is men hiermee begonnen. Start bouw Jumbo Omdat de nieuwe Jumbo op de plek komt van het oude kerkgebouw, dreigde er vertraging op te treden in de bouwplanning, zolang er niet kon worden verhuisd. Daarom kreeg de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken het dringende verzoek om toch zo snel mogelijk het oude gebouw te verlaten. Na een week hard werken door vele vrijwilligers van De Drie Ranken was de verhuizing begin september een feit. Op 2 september kon de sloop van het oude gebouw beginnen en inmiddels is er gestart met de fundamenten van de nieuwbouw.

Referentiepunt Dat laat onverlet dat deze toren wel een belangrijk referentiepunt is. Kijk bijvoorbeeld maar naar de torens van de stad Zutphen: die zie je direct als je over de IJssel de stad binnenkomt. Zo herken je straks direct de plek waar de toren staat: bij de kerk. De toren verwijst naar de kerk, en andersom. Lichtpunt Als er geen klokken in komen, wat dan wel? Het plan is nu om in de nieuwe toren licht te plaatsen. Geen fel licht, zoals in een vuurtoren, maar zacht ledlicht waarmee de toren van boven wordt beschenen in de kleuren van het kerkelijk jaar. Met Kerst wit, met Pinksteren rood, en zo verder. Die kleuren zijn binnen in de kerkzaal te zien en via de toren ook buiten. Een betere verbinding tussen binnen en buiten kun je niet maken. Mochten de bewoners van De Maten zich afvragen waarom de toren van kleur verandert, dan zullen de mensen van De Drie Ranken dit met veel plezier uitleggen. Start bouw toren De bouw van de toren en de bijbehorende arcade loopt gelijk met de bouw van de Jumbo. Voor het fundament van de Jumbo en de toren moet namelijk geboord worden. Het boren staat gepland voor eind september en zal bij het verschijnen van deze wijkkrant al zijn afgerond.

Met vereende krachten wordt de vleugel verhuisd Officiële opening pas in 2020 Vanwege de herstelwerkzaamheden is het nieuwe interieur van de kerk nog niet af. Daarnaast moet er nog het een en ander worden aangeschaft, zoals een nieuwe geluidsinstallatie, en moet het orgel weer teruggeplaatst worden. De gemeenteleden hopen wel dat zij het kerstfeest dit jaar in de nieuwe kerkzaal kunnen vieren. Het eindresultaat wordt in elk geval mooi met een prachtige kerkzaal, een stilteruimte, een ontmoetingsruimte, jeugdruimtes, vergaderzalen en een patio met tuin in het midden van het gebouw. Veel van deze ruimtes zijn multifunctioneel en ook door andere groepen te gebruiken. In het voorjaar van 2020 zal het gebouw officieel worden geopend, waarbij de hele wijk van harte wordt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Heeft u vragen over de vernieuwbouw? Stuurt u dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl of kijk op www.3ranken.nl/vernieuwbouw. Ook op Facebook zijn we te vinden: www.facebook.com/De-Drie-Ranken


de drie ranken

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 17

ALL SOULS ALL MATES: ZESDUIZEND KAARSEN

LichtUur Naast de duizenden kaarsjes zijn er diverse andere activiteiten die erop zijn gericht om verbondenheid met elkaar te ervaren. Zo begint om 19:00 uur, vóórdat de kaarsjes worden aangestoken, het LichtUur in de kerkzaal van De Drie Ranken. Een uur vol muziek, voordracht, verhalen Vrijdagavond 1 november zullen in het winkelcentrum De Eglantier, en film. Thema van het LichtUur is ‘Als ik jou ooit zou vergeten’. op het plein voor brasserie Sillies, duizenden kaarsjes aangestoken worden. Deze activiteit is bekend geworden als All Souls All Mates (ASAM). De kaarsjes worden aangestoken van 20:00 uur tot 21:00 uur. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd zelf ook een kaarsje aan te steken. Saamhorigheid Samenleven vraagt om aandacht, zorg en respect voor elkaar. All Souls All Mates vraagt daar symbolisch aandacht voor. Het is een actie om stil te staan bij de mensen die gestorven zijn, die je uit het oog verloren bent, of die om welke reden dan ook speciaal voor je zijn en in je gedachten en in je hart zijn. De kaarsenactie ‘All Souls All Mates’ is bedoeld voor het De spiegeltent creëren van een avond van saamhorigheid en meeleven met elkaar voor alle bewoners van de wijk De Maten en daar buiten. Overige activiteiten Verder is er tijdens All Souls All Mates weer de ‘disgenotentafel’, de pastoraatskraam met ‘schrijf een naam’, de spiegeltent met ontelbare kaarsjes en − nieuw dit jaar − De Oversteek, een vijver waarop u bootjes met naam en lichtje kunt laten varen. U kunt zelf een naam en een tekst opgeven op de gedachtenispagina op de website van De Drie Ranken (www.3ranken.nl) of tijdens de kaarsenactie op de Twitterwall. Ook is er livemuziek in het café en kunt u een drankje krijgen. Veel belangstelling voor All Souls All Mates

Namens de ASAM-werkgroep, Vincent Althof

REPARATIE-CAFÉ IN DE DRIE RANKEN Misschien is u niet ontgaan dat SIRE een campagne is gestart. “Waardeer het - repareer het!” Daar sluiten wij ons natuurlijk vanzelfsprekend heel graag bij aan. U bent van harte welkom op dinsdag 15 oktober met uw koffieapparaat, stofzuiger, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papiersnipperaar, snijmachine, warmhoudplaat, enz. Maar ook een snoertje vernieuwen doen we graag voor u. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier gaan de toestellen onnodig naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze en milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Geen hogedrukspuit, bladblazer, elektrische deken. Die kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Breng één toestel mee wat weigert en de volgende maand weer een toestel. Dat verkort de wachttijd. Als het gezellig druk is moet u even wachten en zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Dus kom gerust, u bent heel hartelijk welkom. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; het adres: Eglantier 202 [ingang nog steeds aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing]. Datum: dinsdag 15 okt. De tijd: 9.30 tot 11.30 uur


FITNESS Fitness, maar dan van de beste kwaliteit die Apeldoorn te bieden heeft. In onze sportschool ontbreekt het je aan niets. Een gezellige ongedwongen sfeer, professionele begeleiding en de beste apparatuur behoren dan ook tot de basis. Na je sportief uitgeleegd te hebben bied onze sauna of onze goede douches even de ontspanning. Na het sporten even bijkletsen of lekker een gezond drankje doen kan in de sfeervolle lounge met bar.

ÉÉN KEER PER WEEK

€ 30,50 PER MAAND

ONBEPERKT

€ 40,50 PER MAAND

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

tentijesport.nl

P tentijesport M Ten-Tije-sport-wellness-beleving-Apeldoorn


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Oktober 2019 | pagina 19

De winnaar is Gerda Kruitbos. Van harte gefeliciteerd en hopelijk heeft deze heerlijke appelkruimelvlaai van Multivlaai gesmaakt.

Multivlaai De Eglantier 341 7329 DK Apeldoorn 055 542 6638 www.multivlaai.nl/apeldoorn_eglantier

Inzenden kan t/m 21 oktober 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

Antwoord puzzel uitgave september: Eindeloos combineren en genieten van verschillende smaken bij Multivlaai Eglantier

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN SETJE DROGERBOLLEN Drogerbollen zorgen voor 20% energiebesparing van de wasdroger en maken wasverzachter overbodig. Gebruik de droger liever helemaal niet, maar als het niet anders kan zijn deze bollen perfect om energie te besparen. De prijs wordt deze maand aangeboden door de energieregisseur van De Maten Dieuwke de Boer.

APELDOORN APPARATEN BESPAREN DEMATEN DIEUWKE DROGEN DROGERBOLLEN

DUURZAAM ENERGIE ENERGIELABEL GROEN INSPIRATIE KLEDING MINDEREN

OPHANGEN REGISSEUR VERBRUIK WASDROGER WASSEN WATER ZUINIG

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl


JUMBO VAN DE BUNT KOMT NAAR JE TOE! met liefde

oen d o z # .... t a d e w

“Het grootste supermarktassortiment van Apeldoorn e.o. tegen de laagste prijs!� Bestel via jumbovandebunt.nl of de Jumbo app en selecteer Jumbo van de Bunt Laagsteprijsgarantie

EN

Gratis bezorging bij aankoop van bepaalde actieproducten

IJD T T H C A # GEEN W

Bezorgd tot in de keuken of op het werk Eenvoudig en snel Betaal achteraf met de pin Vaste bezorgers uit onze winkel op het Schubertplein

# wij staan Alicia Patrick

voor jou kla

ar...

Sven

www.jumbovandebunt.nl

r

Xande


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.