Wijkkrant de Maten - november 2019

Page 1

Jaargang 4 November 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

UITVAARTVERZORGING EN AFSCHEIDSHUIS “DE OVERSTEEK” HEROPENT OFFICIEEL HAAR DEUREN Volgende week vrijdag, 15 november, is het dan zover dat we na een turbulente periode ons volledig vernieuwde Afscheidshuis kunnen gaan heropenen en kunnen tonen aan het grote publiek. Er is veel aan vooraf gegaan voordat het zover kon komen; na onze start in 2014 werd het pand gehuurd voor 1 jaar in verband met de aanstaande verbouwing die uiteindelijk pas begon in juni 2018. De verhuizing van “De Oversteek”

KERSTWANDELING

Na het grote succes van vorig jaar is er dit jaar opnieuw.... Lees meer op pagina 9

naar een tijdelijke locatie kon dankzij de Gemeente Apeldoorn toch nog doorgaan en zo hebben wij vanaf half juni 2018 onze werkzaamheden voortgezet aan de Warenargaarde 225. Een warm welkom door de buurt stond ons ten deel en vele families hebben er gebruik van gemaakt. Een half jaar werd uiteindelijk 14 maanden door diverse vertragingen in het project aan de Eglantierlaan... lees het hele verhaal op pagina 6

WEGGEEFKAST

Wie heeft er geen boeken, speelgoed of leuke snuisterijen.... Lees meer op pagina 11

PUZZEL MEE

Puzzel mee en maak kans op een behandeling bij... Lees meer op pagina 19


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten PIET GEIRNAERT De leden van de buurtraad De Hoeven hebben tijdens de vergadering in juli afscheid genomen van Piet Geirnaert. Piet heeft zich vanuit de buurtraad De Hoeven gedurende een periode van meer dan 25 jaar ingezet voor het welzijn van onze buurt. Zijn inzet en meningen werden altijd bijzonder op prijs gesteld. Jarenlang heeft hij zich ingezet voor het “groen” en “grijs” tijdens de toen nog bestaande opzichters overleggen en doorlopend ook met zijn vooral niet aflatende aandacht voor de strijd tegen geluidsoverlast van de snelwegen en het klaverblad A1/A50 en het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen in onze wijk, heeft respect afgedwongen. Hopelijk zal er eind van dit jaar meer duidelijkheid zijn over de plannen die daarover gemaakt worden. Piet kan ervan overtuigd zijn dat de buurtraad De Hoeven zich zal blijven inzetten voor het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen. Piet heeft aangegeven graag op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, maar zal zich (met zijn 80+ !!) zelf niet meer actief inzetten. Zijn jarenlange inzet verdient respect en waardering (BEDANKT PIET !). Het vertrek van Piet slaat wel weer een gat in de bezetting van de Buurtraad. Met belangrijke onderwerpen als Hoogspanningsleidingen, Verkeerslawaai, Energietransitie en Burgerparticipatie, kan onze Buurtraad nog steeds versterking gebruiken. De Buurtraad vergadert iedere eerste maandag van de maand om 20:30 in het kantoor van de Wijkraad in het wijkontmoetingscentrum De Stolp. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje aan info@wijkraadzuidoost en meld je aan voor een kennismaking.

GEWOON OMDAT RECLAME WERKT! EN HET HOEFT NIET DUUR TE ZIJN...

ontwerp

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 3

STROOIEN MAAR! Het is, als ik dit stukje schrijf, eind oktober en op dit moment nog zacht herfstweer, bijna 19 graden. Maar het weer kan in het najaar in korte tijd omslaan naar stormachtiger weer en zelfs (natte) sneeuw en ijzel als het kwik ’s nachts onder nul gaat en de volgende ochtend weer langzaam er bovenuit stijgt. En dan komen de strooiwagens weer in het straatbeeld. Maar hoe gaat dat nu met dat strooien? Waar strooien we en waar niet? En waarom nou net niet dat stukje bij u in de straat? Als we gladheid verwachten gaan strooiwagens uren van te voren de weg op. Het zout wordt op de weg aangebracht door strooiers op vrachtauto’s en tractoren. Het zout wordt nat op de weg gestrooid. Daardoor waait het niet van de weg af. Het zout zorgt ervoor dat water bij een lagere temperatuur (dan 0° C) bevriest waardoor het wegdek minder kans heeft om te bevriezen. Er wordt steeds zo’n 700 kilometer wegdek gestrooid. We strooien op hoofdwegen en – fietspaden, busroutes, ontsluitingswegen van wijken en bedrijventerreinen, wegen en (fiets)paden naar scholen, verzorgingstehuizen en locaties van hulpdiensten, het voetgangersgebied in het centrum en bij winkelcentra. Bij aanhoudende gladheid worden extra mensen ingezet om moeilijke plekken buiten de routes begaanbaar te maken, zoals seniorenflats. We strooien veel, maar niet overal. We hebben daar eenvoudigweg de capaciteit niet voor, maar het zou ook veel te belastend zijn voor het milieu. Pas dus even op als u ’s ochtends de deur uitgaat. En soms is het misschien veiliger eerst een stukje met de fiets aan de hand te lopen. De strooiroutes zijn zo uitgestippeld dat u vanaf uw woning niet ver hoeft te gaan om op een strooiroute te komen. Op onze website vindt u nog veel meer informatie over het strooibeleid. Daar treft u ook een kaart aan waarop u precies kunt zien waar er wordt gestrooid. Kijk daarvoor op https://www.apeldoorn.nl/ Gladheidsbestrijding Mocht u zelf een bijdrage willen leveren aan een schone en veilige straat, dan kan dat. U kunt ons (maar vooral uw buren, elkaar dus) een handje helpen door zelf het trottoir voor uw woning sneeuwvrij te maken of te strooien met zout uit supermarkt of bouwmarkt.

drukwerk

YVONNERECLAME.NL

Corine Kapenga Stadsdeelmanager Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 300 055 207 9090

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 4

150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

KLAAR VOOR DE FEESTDAGEN

100

200

Twee ll' ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00

De koudere dagen komen er weer aan! Laat je verwennen en verleiden door de nieuwe collectie bij ons in de winkel! Sillies - Logo

De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

Eglantier 672 Apeldoorn

A3

2018-01-31 .. ...

Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

We hebben een ruime collectie in nachtkleding en heerlijke huispakken-jassen. En natuurlijk onze zeer uitgebreide lingerie collectie die klaar is voor de feestdagen!

Dè Maten makelaar Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn 7329 DP DN Apeldoorn

rshmakelaars.nl

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl


wijkkrant de maten HALLOWEEN DE EGLANTIER Dit jaar was onze “Arabier Ahmed” op De Eglantier. Na 2017 nu nog weer eens aanwezig in de traditionele kleding uit Dubai! Tussen al die vele verklede mensen opvallend genoeg. Echter, de volgende dag heet hij weer Hans Snelleman, uw publicist van de luchtopnamen met teksten in de wijkkranten.

foto: Margareth Snelleman

Hou jij van schoon? Werk jij nauwkeurig en vind je het leuk om een praatje te maken met cliënten? Kom dan werken bij Zorggroep Apeldoorn. Wij hebben meerdere vacatures op

Iedereen droomt elke nacht drie tot vier maal intensief. Op het moment dat je daar aandacht aan geeft, ga je de dromen gemakkelijker onthouden. Dromen – ook nachtmerries – blijken dan een grote hulp te zijn voor je leven.

Praktische info

Op 21 november 2019 organiseren de Odd Fellows een avond over Graag nodigen we alle mantelzorgers in de gemeente Apeldoorn uit voor de hoe je eigen dromen te verstaan. De lezing wordt verzorgd door Week van de Mantelzorg. Maarten van Rootselaar en wordt gehouden in het Odd Fellowhuis, Violierenplein 101 te Apeldoorn; aanvang uur, inloopvoor vanaf * Het concert ‘Hollandse Meesters’ van het 20.00 ASO is toegankelijk alle mantelzorgers met zorgvrager. 19.30 uur. Toegang is gratis. Daarnaast kunt u, als mantelzorger, een keuze maken uit één van de

activiteiten. Krijgt u ondersteuning van iemand bij het uitvoeren Wanneeroverige je je eigen dromen verstaat, opent zich een rijke van uw mantelzorgtaken? Neem hem of haar mee en maak er samen een informatiebron voor je. gezellig uitstapje van.Je realiseert je bijvoorbeeld dat je echt aandacht aan iets moet geven. Of je krijgt helder voor ogen, voor Aanmelden welke keuze je in je leven staat. Het kan zijn dat je een schaduwzijde Ga ziet naar www.dekap.nl/mantelzorg/dagvandemantelzorg; vóór 31 oktober. van jezelf en ontdekt welke kwaliteit in jou tot uitdrukking wil Voor sommige activiteiten is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De komen. verdeling vindt plaats op volgorde van aanmelding. Na 31 oktober krijgt u een bevestiging toegestuurd.

Tijdens de presentatie laat Maarten van Rootselaar je verschillende nog een vragen ingangenHeeft zienu om droom te onderzoeken. Het is mogelijk om een Voor vragen en/of informatie kunt u terecht bij de de Kap. eigen droom in te brengen. Je herkent tijdens avond ook thema’s E-mail: a.dusink@dekap.nl in de dromen van andere deelnemers. Dromen zorgen er voor dat je Telefoon: 055 529 55 20 in contact komt met wie je in wezen ten diepste bent. Maarten heeft Vervangende zorg over hoe je met een droom kunt werken en een rugzak aan ervaring Zoekt u vervangende zorg? Laatte het ons wetenkunnen dan gaanhebben. we samen op voelt goed aan wat deze dromen vertellen

Solliciteer direct op www.zorgvoorapeldoorn.nl

Week van de Mantelzorg

LEER JE EIGEN DROMEN TE VERSTAAN

verschillende locaties en tijden.

bent u

8 T/M 15 november 2019

mantelzorger ?

Van harte w elkom! programma

zoek!

Werkgroep Week van de Mantelzorg CODA, de Kap, Klein Geluk, MEE Veluwe, Stimenz. Mede mogelijk gemaakt door Albron, Apeldoorns Gidsen Collectief, Apeldoorns Symfonie Orkest, Atlant Zorggroep, Bowlsclub Woods Apeldoorn, CODA, Gemeente Apeldoorn, Gigant, de Hofstad, IVN, Fotograaf Kuipers, Het Kroonpad/de Zonnehoek, Muziektheater Apeldoorn, Parc Spelderholt, Phoenix Apeldoorn, Praktijkschool Apeldoorn, Rotary Apeldoorn ’t Loo, Scouting SWIII/LBP, Seniorenplatform Apeldoorn, Slagerij Oosterbeek, ZGApeldoorn.

VRIJDAG 8 NOV 20.00 - 22.00

Concert ‘Hollandse Meesters’ * Wilt u samen met degene voor wie u zorgt een avondje uit? Kom dan naar het concert van het Apeldoorns Symfonieorkest (ASO). Zij vieren hun 65-jarig bestaan met het programma ‘Hollandse Meesters’. Geniet van de romantische en dramatische klanken bij het vierde vioolconcert van Henri Vieuxtemps en de ouverture Cyrano de Bergerac van Johan Wagenaar. Daarnaast staat er muziek van Julius Röntgen en Henk Andriessen op het repertoire, met prachtige harmonieën en middeleeuws aandoende dansen. De Hofstad, Hofveld 52, Apeldoorn


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 6

UITVAARTVERZORGING EN AFSCHEIDSHUIS “DE OVERSTEEK” HEROPENT OFFICIEEL HAAR DEUREN Volgende week vrijdag, 15 november, is het dan zover dat we na een turbulente periode ons volledig vernieuwde Afscheidshuis kunnen gaan heropenen en kunnen tonen aan het grote publiek. Er is veel aan vooraf gegaan voordat het zover kon komen; na onze start in 2014 werd het pand gehuurd voor 1 jaar in verband met de aanstaande verbouwing die uiteindelijk pas begon in juni 2018. De verhuizing van “De Oversteek” naar een tijdelijke locatie kon dankzij de Gemeente Apeldoorn toch nog doorgaan en zo hebben wij vanaf half juni 2018 onze werkzaamheden voortgezet aan de Warenargaarde 225. Een warm welkom door de buurt stond ons ten deel en vele families hebben er gebruik van gemaakt. Een half jaar werd uiteindelijk 14 maanden door diverse vertragingen in het project aan de Eglantierlaan, maar in mei van dit jaar mochten we ons nieuwe pand dan eindelijk betrekken. Dan volgt er een periode van verbouwen door familie, vele vrienden, kennissen en een aantal professionals om het pand, wat casco was opgeleverd, te maken zoals het nu is. Er is hard gewerkt, alle binnenmuren zijn verwijderd wat resulteerde in 16.000 kilo puin en 12 kuub houtafval wat de mogelijkheid gaf om het pand in te delen zoals dat wenselijk was. Na 2 weken slopen kon er met de opbouw begonnen worden: muren plaatsen, kozijnen er in, stucen en afwerken. Een volledig nieuwe vloer met vloerverwarming is er aangelegd en het pand is voorzien van een geheel nieuw plafond. Al met al is er van het oude pand niets meer te zien; het is volledig opgenomen in het nieuwe. Trots zijn we op de nieuwe entree; de prachtige dubbele deuren aan de voorzijde geven nu toegang tot het pand wat ook aan de buitenzijde een volledige metamorfose heeft ondergaan. De gemetselde muren hebben plaats gemaakt voor een lichtgrijze afwerking met stukwerk in combinatie met donkergrijze kozijnen. Al met al op alle fronten een andere look. De twee opbaarkamers met eigen woonkamer zijn uitgebreid naar vier en iedere combinatie heeft nu de beschikking over een eigen keuken en toilet. Bij de lente- en de herfstkamer zijn de winter- en zomerkamer toegevoegd en iedere kamer heeft zo zijn eigen kleurstelling en inrichting. De manier van werken met de 24-uursfunctie blijft bestaan zodat families hun overleden dierbare op ieder moment van de dag of avond kunnen bezoeken. Men krijgt een sleutel van de betreffende kamer en hoeft dus niet te bellen om een afspraak te maken. Dit geeft de familie veel vrijheid en privacy. Naast de vier opbaarkamers hebben we nu ook de beschikking over een eigen zaal die gebruikt kan worden bij vertrek op de dag van de uitvaart, waar kleine condoleances kunnen worden gehouden of kleine plechtigheden tot 50 personen. Het is een royaal ingerichte zaal, ingericht met een combinatie van moderne meubels en klassieke kerkbanken. Bij grotere uitvaarten en/of condoleances kunnen we net als voorheen gebruik maken van het volledig vernieuwde kerkcentrum De Drie Ranken waar de ruimte geschikt is tot 400 personen (bij condoleances zelfs meer). Als we hier gebruik van maken is er de mogelijkheid om binnendoor, ook weer via twee dubbele deuren, van het Afscheidshuis naar De Drie Ranken te gaan een geeft dus de mogelijkheid om de opbaring en de dienst op dezelfde plek te houden. Als alle bouwwerkzaamheden zijn afgerond zal het terrein van De Oversteek en De Drie Ranken, maar ook de omgeving volledig opnieuw worden ingericht. Wel moeten we wat geduld hebben omdat, de werkzaamheden op het naastliggende terrein tot minimaal eind 2020 zullen aanhouden. De overlast zal zoveel mogelijk worden beperkt. Op de open dag kunt u kennis maken met onze medewerkers, ons pand bekijken en kunt u informatie krijgen over alle mogelijkheden hoe een uitvaart kan worden vorm gegeven. Onze kistenleverancier zal diverse soorten uitvaartkisten en andere mogelijkheden laten zien. Al onze kisten zijn milieuvriendelijk omdat ze van populierenhout zijn gemaakt. De kisten van spaanplaat met folie of fineerlaag worden door ons niet meer gebruikt. Onze bloemisten geven een impressie van hoe een bloemstuk er ook uit kan zien. De traditionele stukken maken steeds vaker plaats voor andere vormen. Kortom; er is heel veel gebeurd en wij willen u dat graag laten zien! U bent op vrijdag 15 november van 11.00 tot 19.00 uur van harte welkom in Afscheidshuis De Oversteek aan de Eglantierlaan 201 in Apeldoorn. Arthur en Anita Brinkman


de dreven

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 7

ZIEN EN GEZIEN WORDEN

SNOEIAFVAL HOORT IN DE CONTAINER

In de herfst valt veel regen, er is weinig zon en de dagen zijn kort. Het wordt vroeg donker en niet alle (natte) fietspaden en rijbanen zijn goed verlicht. Daarom is het belangrijk om goede verlichting te hebben op voertuigen zoals fiets, brommer, auto enz.

De bewoners van de Dreven wonen in een mooi groen gedeelte van de Maten. De medewerkers van beheer en onderhoud van de gemeente doen hun stinkende best om het openbaar groen netjes te houden. Toch zien wij als buurtraad steeds vaker dat er snoeiafval in plantsoenen wordt dumpt. Wist u dat het strafbaar is en u daarvoor een beste boete kunt krijgen? Het is namelijk een milieudelict.

Ook verlichting bij de voor- en achterdeur is zeer van belang. Zoals we allen weten, werken inbrekers het liefst in het donker. Daarom ook het verzoek aan buurtgenoten met hoge heggen en klimop om te denken aan een extra snoei- en opruimbeurt. Het opruimen van bladen is ook wenselijk, zodat iedereen veilig kan lopen of fietsen en het regenwater makkelijk weg kan stromen. Een opgeruimd trottoir of weg kan onnodige (fiets)ongelukken voorkomen. Hang bij een avondwandeling verlichting aan je lichaam, zodat anderen jou kunnen zien. Honden liefhebbers worden verzocht een soort verlichting aan de hondenlijn te hangen, zodat anderen ook kunnen zien waar de lijn loopt. En gaat het straks sneeuwen? Denk dan ook aan het sneeuwvrij maken van de trottoirs en het pad naar uw voordeur. Op deze manier maken we samen onze buurt veiliger!

Wist u dat u als bewoner van een appartement op de begane grond van een flat ook een groen container kunt aanvragen? Deze wordt kosteloos geleegd. U kunt de groencontainer www.circulus-berkel.nl/contact/

aanvragen

bij

Circulus-Berkel:

De buurtraard hebben aan Circulus-Berkel gevraagd welke voorwaarden verbonden zijn aan een groene container en we kregen de onderstaande reactie: “Het is zeker mogelijk om een groene container aan te vragen. Hieronder vindt u de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Voorwaarden voor een groene container Er kan een groene container op uw adres worden geplaatst indien u aan onderstaande voorwaarden voldoet: • De container dient uit het zicht en op eigen terrein neergezet te worden. • U dient de container aan te bieden op een plek waar andere containers ook geleegd worden, zodat de chauffeur hiervoor niet hoeft om te rijden. Waar dat voor u is kunnen wij niet voor u nakijken, maar vaak is dit bij laagbouwwoningen. Formaat De groene container is verkrijgbaar in 140 of 240 liter en wordt gratis bezorgd. Deze container wordt tweewekelijks gratis geleegd. Indien u de container aan wenst te vragen zien wij uw reactie met daarin het formaat dat u wenst te ontvangen graag tegemoet. Wij nemen daarna contact met u op over de datum van bezorging. U hoeft er niet voor thuis te blijven. www.circulus-berkel.nl/contact/ “ Laten we samen zorgen voor een mooi aanzicht in de wijk. Daar wordt iedereen toch vrolijk van? De buurtraad De Dreven hoopt dat u hieraan mee wilt werken!

KOFFIECLUB Koffieclub De Dreven is een enthousiaste club op de woensdag, die wordt bezocht door buurtbewoners die zin hebben in een kopje koffie met iets lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken is er ruimte voor gezellige gesprekken. Er wordt veel gelachen, maar er is ook tijd om van gedachten te wisselen over serieuze onderwerpen. Heb je een eenvoudige hulpvraag? Dan is er wellicht iemand die je hulp kan bieden. Buurtbewoners met inhoudelijke vragen worden verwezen naar professionals. Op 16 oktober hebben 16 bezoekers van de koffieclub een bezoek gebracht aan Ons Honk van buurtcorporatie " Zuid doet Samen" en hebben we samen genoten van een gezellige en lekkere lunch. Dit is zeker voor herhaling vatbaar! Heeft u ook zin in gezelligheid? Elke woensdag staat om 10.00 uur de koffie klaar in buurtgebouw ‘Op Dreef’.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 8

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ HET 26E WINTERCIRCUS APELDOORN Ook dit jaar staat het Wintercircus weer in Apeldoorn. Natuurlijk ziet u de tent met alle verlichting in de week voor kerst. Maar wat gebeurt er vooraf en wie zijn de mensen die dit fantastische spektakel mogelijk maken. We vertellen u er graag iets meer over… De vaste groep medewerkers en management telt gezamenlijk ongeveer 16 personen, daarnaast worden er voor o.a. horeca, scholieren ingezet en natuurlijk de artiesten zelf. In totaal wordt er met circa 40 personen gezorgd voor een geweldige show. Circusproducent, Emmanuel Horwood, is eindverantwoordelijk. Samen met echtgenote Patricia en zoon Julien Horwood, vormen ze de directie. Sacha Segers regelt alle technische zaken. Zij reizen met het circus door heel Europa en zijn slechts enkele malen in Nederland. In Apeldoorn zelf zijn Adri Lammers en Annemarie Ruis verantwoordelijk zijn voor de algehele organisatie. Van vergunning, communicatie tot aan de kaartverkoop, zij zijn het aanspreekpunt. Uiteraard zijn zij tijdens de shows ook aanwezig. Een week van tevoren arriveren de eerste wagens met materieel. De opbouwgroep bestaat uit circa 8 personen. Tijdens de shows ziet u hen onder andere als pistejongens. Op dag drie staat de piste tent meestal. Een enorme prestatie, waarna de rest van de tenten, vloeren, verlichting, water, tribunes etc. aangelegd dienen te worden. De kaartverkoop en de promotie draaien volop door. In 5 dagen verandert een nat grasveld in een complete feestlocatie. Alles wordt aangelegd, water, stroom, toiletten, douches voor de artiesten en medewerkers. Een compleet dorp ontstaat. Tijdens de show heeft iedereen een duidelijke taak. Circus medewerkers hebben altijd meerdere functies. Er wordt veel Engels gesproken, want er zijn mensen uit werkelijk alle delen van de wereld. Gelukkig is ook spreekstalmeester, Marc Boon, weer van de partij. Deze sympathieke Belg begeleidt u tijdens de show van commentaar en uitleg. Kortom een hele organisatie. En een team, dat graag in Apeldoorn is. U bent een fijn publiek, en ze delen de feestdagen graag met u!

26

STE

APELDOORN PRESENTEERT

SPA AR MEE!

WINTERCIRCUS APELDOORN

HET VOORDELIG NA AR ET WINTERCIRCUS M RN JUMBO APELDOO

VOORDELIG NAAR HET WINTERCIRCUS Voor de 26ste keer de wereldtop in Apeldoorn! Van woensdag 6 november tot en met dinsdag 17 december kan er bij de Jumbo van de Bunt gespaard worden voor een fikse korting voor kaartjes naar het Wintercircus in Apeldoorn. Bij iedere 10,- aan boodschappen en bij aankoop van geselecteerde actieproducten ontvangt de klant een Wintercircusspaarzegel. Plak deze zegel op een spaarkaart, bij 12 spaarzegels is de spaarkaart vol; wissel deze in voor een kortingsvoucher en ga voor slechts 10,- naar het Wintercircus. Nergens anders ga je zo voordelig naar het Wintercircus! Wouter van de Bunt; “We vinden het leuk om voor onze klanten iets extra’s te doen in de kerstvakantie”. Dit jaar kan je genieten van o.a. een spraakmakende papagaaienshow, verbluffende illusies, indrukwekkende acrobatiek en hilarische clownerie. De artiesten komen uit heel Europa om jou te vermaken! Zie voor het hele programma wintercircusapeldoorn.com Een verbluffend klassiek circus in een modern jasje, met prachtige kostuums, een sprookjesachtige belichting en een fantastisch liveorkest. Voor jong en oud. Verrassender dan ooit, oftewel een spektakel dat je niet wilt missen!


de gaarden

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 9

KERSTWANDELTOCHT 21 DECEMBER VAN 17.00-19.30 UUR Na het grote succes van vorig jaar is er dit jaar opnieuw een kerstwandeltocht in de Maten. Dit jaar is de tocht op zaterdag 21 december van 17.00 tot 19.30 uur. Iedereen is daarbij welkom. We maken een tocht vanuit het vernieuwde kerkcentrum De Drie Ranken over de Eglantier, langs de Matenhof, via het Matenpark naar Don Bosco. De ontvangst is in de hal van De Drie Ranken. Daar waan je je in vroeger tijden, lopend tussen Romeinse soldaten. Net als Jozef en Maria moet je je inschrijven. Zo word je ingedeeld in een groepje om de wandeling te maken, onder leiding van een gids. Elke vijf minuten vertrekt er een groep. Onderweg ontmoet je de herders, de wijzen, koning Herodes en nog meer veel. Een engel brengt je bij de kerststal, waar je de pasgeboren Jezus zult vinden. Net als vorig jaar wordt deze Kerstwandeltocht georganiseerd vanuit een samenwerking van De Drie Ranken, Don Bosco, Stimenz en de bewonerscommissie Warenargaarde. In de volgende Wijkkrant volgt nadere informatie.

GOED VOELEN APELDOORN GEEFT KINDER YOGA FEESTJES Tijdens deze kinder yoga feestjes wordt er uiteraard voornamelijk aandacht besteed aan leuke, speelse en uitdagende yoga activiteiten. Yoga wordt steeds populairder. EĂŠn van de redenen daarvoor is dat het je helpt rust te creĂŤren in je hoofd. Ook kinderen worden steeds drukker en krijgen meer en meer prikkels in hun leven: school, sport, social media, gamen en sociale activiteiten binnen en buiten het gezin. Het blijkt dat het voor kinderen ook een goede toevoeging in hun leven is om te leren de rust in hun hoofd te krijgen. Dit zal in de kinder yoga les onder andere geleerd worden. Ook wordt er op een speelse manier aan yoga houdingen gewerkt om souplesse, kracht en balans te activeren. De acrobatiek zorgt ervoor dat de kinderen leren samenwerken en samen uitdagingen aangaan. Het is bewezen dat als kinderen elkaar op een rustige manier aanraken, ze vriendelijker naar elkaar zijn en elkaar minder snel zullen pesten. Om deze reden is ook het elkaar masseren van hoofd of handen toegevoegd aan dit concept. Het blijkt dat kinderen daarna ook vol overgave met alle liefde de thuis gebleven gezinsgenoten een massage geven ;) Voor een sfeer impressie zie onze Instagram en Facebook.


VAN DER ZANDE TIJDENS DE WINTERCHECKDAG GRATIS VAKGARAGE WINTERCHECK ALTIJD VERTROUWD DICHTBIJ

wijkkrant de maten DOE DE VAKGARAGE WINTERCHECK

ONTVANGwijkkrant NU GRATIS de maten November 2019 | pagina 10 VAKGARAGE EEN KEYLESS PROTECTOR VAN DER ZANDE WINTERCHECKDAG

We zitten midden in de herfst en de winter is in aantocht. Genoeg reden om eens goed te kijken naar de staat van uw auto. In deze periode van het jaar zijn verlichting, remmen en banden van het allergrootste belang en essentieel voor uw veiligheid! Wij verzorgen dat graag voor u, dus geven wij u de mogelijkheid uw auto aan te bieden voor een wintercheck.

Meer weten, kijk op: www.vakgarage.nl/premium

GRATIS OP 9 NOVEMBER 2019

ALTIJD VERTROUWD DICHTBIJ

VAN DER ZANDE

ALTIJD VERTROUWD DICHTBIJ

VAKGARAGE VAKGARAGE WINTERCHECKDAG GRATIS OP 9 NOVEMBER 2019 WINTERCHECKDAG ONTVANG NU 4X GRATIS AUTOVISIE MAGAZINE

Vakgarage van der Zande geeft u hier zaterdag 9 november BANDEN VENTILATIE van 09:00 – 16:00 uur de gelegenheid voor. Deze keuring ACCU kost u helemaal niks! Ja, u leest het goed, deze wintercheck Feestelijke RESERVEWIEL/BANDENREPARATIESET VERLICHTING is GRATIS. Uw auto wordt dan gekeurd op 20 punten. Wij Wintercheckdag zullen de staat van de accu, banden, koelsysteem, remmen, ventilatie, verlichting, en nog meer belangrijke punten Controle op 20 punten controleren. Wanneer er zaken zijn aan uw auto die aandacht Tijdens onze Wintercheckdag kunt u een gratis Vakgarage Wintercheck uit nodig hebben, bijvoorbeeld vervanging van banden of het laten voeren. monteren van winterbanden, krijgt u van ons altijd vooraf een prijsopgave. U kunt dan zelf beslissen of u de banden wilt Vakgarage van derDitZande, bij umeer in de buurt! jaar is dé uwautospecialist bezoek zelfs nog vervangen. Dit geldt uiteraard voor alle werkzaamheden welke waard, want iedereen die een gratis van toepassing zijn op uw auto. Daarnaast bieden wij alle Vakgarage Wintercheck laat uitvoeren krijgt tevens een Keyless Protector ter reparatie en onderhoud onder één dak. Zo voeren wij APK en waarde van € 17,95,-. onderhoud uit, kunnen wij uw distributieriem vervangen, airco Dit stijlvolle hoesje beschermt uw slimme service uitvoeren en een aankoopkeuring verzorgen. autosleutel tegen beïnvloeding van

Gratis GRATIS OP 9 NOVEMBER 2019 Vakgarage Wintercheck

Mocht er onderweg iets met uw auto zijn, dan biedt de Vakgarage Pechhulp pas uitkomst. Deze zeer uitgebreide service biedt Vakgarage aan haar klanten voor slechts €39,95. U maakt uw keus of u met uw huidige auto de winter doorgaat of wellicht uw auto inruilt voor een andere, in het laatste geval kunt u ook bij ons terecht. Wij beschikken altijd over een voorraad auto’s in alle prijsklassen.

EVENEMENTENAGENDA OMNISPORT APELDOORN

buitenaf. Ik zie uACCU graag op Zaterdag 9 november VENTILATIE van 09:00 - 16:00 uur

Tijdens de Vakgarage Wintercheck wordt uw auto onder andere gecontroleerd op de volgende punten: Banden Schokdempers Oliepeil Accu Verlichting Koelvloeistof Ruitenwisservloeistof Remmen BANDEN Uitlaat Airco Reservewiel/Bandenreparatieset

VERLICHTING ACCUvan harte VENTILATIE U bent welkom!

RESERVEWIEL/BANDENREPARATIESET BANDEN

VAKGARAGE VAN DER ZANDE VERLICHTING

RESERVEWIEL/BANDENREPARATIESET

ELBURG Molenmakershoek 25 | 7328 JK APELDOORN | T (055) 539 65 43

Controle op 20 punten Controle op 20 punten

VERKEERSRUBRIEK

Vakgarage van der Zande, dé autospecialist bij u in de buurt!

In het recente verleden zijn er in de wijkkrant af Vakgarage van der Zande, dé autospecialist bij u in de over buurt!de toepassing en toe vragen beantwoord van de verkeersregels bij lastige of onduidelijke verkeerssituaties in onze wijk. Vanuit de buurtraad De Hoeven is de suggestie geopperd om in de wijkkrant een rubriek aan dit onderwerp te wijden. Voor de beantwoording van binnenkomende vragen is binnen de wijkraad de nodige deskundigheid aanwezig en vanzelfsprekend kan ook een beroep worden gedaan op de politie zodat de vragen op een professionele manier zullen worden beantwoord. Maar…., dan moeten er natuurlijk wel vragen zijn. Futureseries by eXtropy Ook dit jaar worden de Future Series by eXtropy georganiseerd. Samen met IT Wanneer u een vraag heeft of uitleg wilt over de -bedrijf eXtropy organiseert de Wielervereniging AR&TV De Adelaar een serie toepassing van de verkeersregels schroom dan baanwedstrijden met als doel om jeugdrenners op een competitieve manier kennis niet die vraag aan de redactie van de wijkkrant te te laten maken met alle aspecten van het baanwielrennen. De eerste wedstrijd mailen. In de wijkkrant zal de beantwoording van was 12 oktober op de wielerbaan in Amsterdam. De serie wordt eind november uw vraag uitgebreid aan de orde komen. afgesloten met de finalewedstrijden in Omnisport Apeldoorn. 12 november Derny-trainingsavond 17 november Keirintoernooi 19 november Derny-trainingsavond 23 november Futureseries by eXtropy 24 november NK Ploegenachtervolging en Teamsprint 26 november Derny-trainingsavond 30 november Adelaar eXtropywedstrijden 7 december Futureseries by eXtropy 8 december NK Derny

Derny-trainingsavond Opgang komen met de gangmakers! Dinsdag is de derny-trainingsavond. Elke dinsdagavond (uitzonderingen daargelaten) is er een dernytraining in Omnisport. Tijdens de training kunnen wielrenners oefenen op het maken van snelheid en omgaan met bijvoorbeeld luchtweerstand. Een derny is een speciaal soort bromfiets, deze zijn er tegenwoordig zowel elektrisch als op gemengde benzine, die gevolgd wordt door de baanwielrenners. De baantrainingen starten om 18.00 uur voor de jeugdleden cat. 5-6 meisjes en 6-7 jongens. Om 19.00 uur beginnen de dernytrainingen voor alle categorieën vanaf de Nieuwelingen J/M. Kijk op de kalender van De Adelaar voor het doorgaan van trainingen.

Dus, kom maar op met uw vragen!!!


wijkkrant de maten WEGGEEFKAST IN COOP SNIJDERSPLAATS Wie heeft er geen boeken, speelgoed of leuke snuisterijen in huis die al een tijdje niet meer worden gebruikt, maar te goed zijn om weg te doen. Dat hoeft nu ook niet meer. Er is sinds kort een ‘weggeefkast’ om die artikelen een tweede leven te geven. Eric Jansen en Yvonne Meijer kwamen op het idee van zo’n kast. Maar waar plaats je die dan? Zij vonden bij bedrijfsleider Rietman van de Coop aan de Snijdersplaats een gewillig oor. Hij bood een geschikte plek in de supermarkt aan. Eind september is de ‘weggeef kast’ geplaatst, ingericht en in gebruik genomen. De artikelen kunnen gratis worden meegenomen. Maar wie spullen heeft die het waard zijn om in andere handen over te gaan, kunnen ook in de kast worden achtergelaten. Daar zijn wel voorwaarden en regels aan verbonden. Die staan op de kast te lezen. Met de bedrijfsleider is afgesproken dat de initiatiefnemers steeds een oogje in het zeil zullen houden zodat alles in en om de kast netjes blijft.

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

SKODA FABIA 1.2 TSI

AUTOMAAT, LICHTMETALEN VELGEN, TREKHAAK, CRUISE, CLIMA!

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 9.850,Onbezorgd autorijden? cruise control, 76.209 km, 5-deurs,

airco, boordcomputer, benzine Met trots laten wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

HALLO, IK BEN RENÉ WASSEVELD Regelmatig ruim ik zwerfvuil in het Matenpark op, wellicht kennen jullie me hiervan. Ik vind het belangrijk om persoonlijk een bijdrage te leveren aan het schoonhouden van onze directe woonomgeving. De wandeling is ook meteen een mooi moment om na te denken, of met iemand, die me vergezelt, eens ontspannen bij te praten. De meeste mensen in onze wijk kunnen in rust leven, maar in andere werelddelen is dat vaak niet zo. Ruim 700 miljoen mensen leven onder de grens van extreme armoede en hebben minder dan € 1,65 per dag te besteden. Zij staan dagelijks voor onmogelijke keuzes. Kinderen zijn daarbij zeer kwetsbaar en lopen een groot risico om misbruikt te worden. Verschrikkelijk vind ik dat soort misbruik! En het kán anders! Daarom zet ik een jaar van mijn leven apart om voor de meest kwetsbare kinderen in Uganda te strijden. Ik ga tussen 17 en 25 april 2020 vier dagen wandelen in dat prachtige Afrikaanse land. Geen zondagmiddag-wandelingetje, maar in totaal 106 kilometer wandelen en 2,5 km klimmen bij temperaturen tot >30 graden. Dat doe ik om aandacht te vragen voor de manier waarop Compassion (www.compassion. nl) daar samen met de lokale bevolking kinderen een eerlijke kans geeft om zich te ontplooien. Hulp via Compassion is niet gericht op de korte termijn, maar op alle facetten van het leven! De hulp is erop gericht dat mensen zichzelf leren helpen. Tijdens bezoeken aan projecten heb ik met eigen ogen gezien hoe kinderen worden geholpen om wijze volwassenen te worden, die gaan ontdekken wat het doel van hun leven is en goed voor zichzelf, hun gezin en hun gemeenschap gaan zorgen. Met mijn actie wil ik minimaal € 15.000, - inzamelen, waarmee nieuwe kinderen in de projecten opgenomen kunnen worden en de bestaande projecten verbeterd kunnen worden. Jullie kunnen me onder steunen door jullie statiegeldbonnetjes bij me af te geven. Je kunt ook doneren via mijn actiepagina. (https://www.geef.nl/nl/actie/muskathlon) De opbrengst hiervan gaat volledig naar mijn actie. Wil je meer weten? Stuur me gerust een bericht op rewa251@gmail.com. Super bedankt alvast! Mijn adres: Warenargaarde 811.

R


de matenhof

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 12

DAGBESTEDING IN DE MATENHOF In de Matenhof is er van maandag t/m vrijdag, dagbesteding. Er zijn verschillende groepen aanwezig en er worden verschillende activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld op de maandag en woensdag zijn er schildergroepen en op de dinsdag en donderdag zijn er deelnemers die begeleid vrijwilligerswerk in de Matenhof verrichten maar er zijn ook bezoekers die komen vanwege het sociale contact. Tevens is er op de vrijdagmorgen een wandelgroep, waar men zo’n vier kilometer per keer wandelt, door de wijk of het park. De dinsdag en donderdagmorgen hebben een vaste indeling met krant lezen, spel, geheugentraining, gym etc. Op de dinsdagmiddag gaat er gestart worden met een spel middag, bijvoorbeeld klaverjassen, rummikub.... en de donderdagmiddag gaat ingevuld worden met creatieve activiteiten, zoals kaarten maken. Vindt u het fijn om samen met anderen hiermee bezig te zijn, niet alleen te zitten en zoekt u een invulling voor één van deze middagen, dan nodigen wij u van harte uit om eens langs te komen. De middagen zijn van 13.30 tot 16.00 uur, maar u kunt ook later komen of eerder weg gaan. Het is vrij toegankelijk, alleen de koffie/thee kost € 0,50 per kopje. U vindt hierbij een bon voor een gratis kopje koffie/thee. Kom gezellig kijken wat wij doen op de dinsdag-donderdagmiddag. Tel: 06-31540497 Alinda v d Berg, Greet v Lohuizen en Bettine Mons

kinderdagverblijf - peuteropvang - buitenschoolse opvang

F

A

B

G

Apeldoorn De Maten

pcbs de Ploeg

C D E H

t

w

e

TEGOEDBON VOOR 1 KOPJE KOFFIE OF THEE IN DE MATENHOF TE GEBRUIKEN OP DE DAGBESTEDING VAN DINSDAG OF DONDERDAG MIDDAG


wijkkrant de maten

Omgeving Kustenaarshoeve - Juli 1988 In bijna het hart van De Maten zien we de in aanbouw zijnde woningen aan de Kunstenaarshoeve. Daar tevens in aanbouw appartementencomplex De Glasnost. Ervoor loopt de Eglantierlaan uitkomende op de Gildenlaan. Links in beeld zien we een gedeelte van het Gezondheidscentrum De Maten. Net onder het gezondheidscentrum de parkeerplaats welke er nu nog is. Echter de parkeerplaats daaronder is weg. Hier zijn nu appartementen gebouwd met de naam De Wilde Roos. Deze appartementen bevinden zich boven een parkeergarage met erboven nog een parkeerdek. Aansluitend aan de parkeergarage zijn aan de westzijde een aantal winkels gerealiseerd. Geheel rechts onder in beeld een stukje van de Vedelaarshoeve. Verder naar boven rechts van de vijver de Beiaardiershoeve. Steken we de Gildenlaan over dan zien we van links naar rechts omder andere de Tingietersdonk, Marskramersdonk, Bronsgietersdonk en een stukje Klokkengietershoeve. Er links van loopt de Valkeniersdonk. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman TIP: Een groot aantal maanden hangt er een expositie met luchtopnamen van diverse locaties in Apeldoorn. Laat een situatie per locatie zien van vroeger en dezelfde locatie recenter. Dit alles is gratis te bekijken in de praktijk van tandarts J.J. Poort in het Gezondheidscentrum De Maten.

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 13


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 14

WELKOM OP DÉ ENERGIEPAGINA VAN DE MATEN Als energieregisseur van De Maten help ik bewoners energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Ik zoek naar leuke initiatieven en enthousiaste bewoners om samen aan de slag te gaan. Deze maand heb ik weer een leuke tip voor je, maar lees je ook over de nieuwe subsidie vanuit het Rijk en heb ik een leuke informatieavond over isolatieavond gepland. Veel leesplezier en groene groeten van Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van deze pagina, mail mij gerust: dieuwkedeboer@ de-a.nl

INFORMATIE AVOND ISOLATIE Door je woning te verduurzamen gaan je energiekosten omlaag en draag je bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot. Wil jij ook besparen op je energierekening? Kom dan dinsdagavond 19 november naar de informatie avond over isolatie. In samenwerking met de energieregisseur van Zuid, Floriske ven Geest, organiseer ik een avond over isolatie. Isolatie is namelijk de basis van verduurzaming en een echte ‘no-regret’ maatregel. Ongeacht de vervolgstappen, loont isolatie altijd! Het energieverbruik verminderd, de energiekosten gaan omlaag en het wooncomfort wordt groter. Maar hoe werkt het dan precies? Wat zijn de mogelijkheden en wat levert het op? Dinsdagavond 19 november leer je hier meer over. Het is niet alleen heel gezellig, maar ook je krijgt ook tips om thuis direct mee aan de slag te gaan.

• • • • •

Wanneer: 19 november, 19:30uur – 21 uur; inloop vanaf 19.15 uur, start programma 19.30 uur. Voor wie: iedereen met een huur- of een koopwoning. Waar: afhankelijk van het aantal deelnemers: de bevestiging volgt na aanmelding via mail. Kosten: Gratis, aanmelden via dieuwkedeboer@de-a.nl Bij minder dan 10 aanmeldingen vervalt de workshop

NIEUWE SUBSIDIE VOOR ENERGIEBESPARING IN EIGEN HUIS Ben jij woningeigenaar? Dan is het goed om te weten dat er een nieuwe subsidie beschikbaar is voor het nemen van energiebesparende maatregelen. De subsidie kan worden aangevraagd voor diverse woningverbeteringen, zoals glasisolatie en andere isolatiemaatregelen. Maar ook ventilatiesystemen, warmteterugwinsystemen en het waterzijdig inregelen van de verwarming of het plaatsen van een thermostaat vallen onder de regeling. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, zijn er per maatregel diverse voorwaarden. Zo moeten er foto’s van het maakproces aangeleverd worden . De energiecoaches van Energiecoöperatie DeA en gemeente Apeldoorn kunnen je hierbij helpen. Heb je vragen, stuur mij dan een mailtje dieuwkedeboer@de-a.nl.

TIP: OPLADER UIT HET STOPCONTACT Wist je dat je oplader gewoon stroom gebruikt, wanneer deze ongebruikt in het stopcontact zit? Haal de lader er dus uit wanneer je telefoon is opgeladen! Je bespaart dan ongeveer even veel energie als er nodig is voor een badkuip vol met warm water. Dat lijkt weinig, maar kijk eens hoeveel opladers jij in huis gebruikt.


de velden

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 15

CURSUS REANIMATIE EN AED We krijgen als buurtraad vaak nog de vraag of er nog reanimatie en AED cursus gegeven gaat worden. De drie cursussen afgelopen voorjaar zijn goed bezocht en bevallen. Helaas kost het ook veel tijd om dit te organiseren. Daarom is er besloten om het niet meer te doen. Mocht u toch graag de cursus willen volgen, dan kan dit bij het rode kruis. Zij bieden deze cursus aan. Je leert tijdens deze cursus een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen, de hulpdiensten alarmeren en EHBO te verlenen bij: • Hartstilstand: Reanimatie en gebruik Automatische Externe Defibrillator (AED) • Bewusteloosheid Duur van de cursus is 4 uur klassikaal. Mocht u interesse hebben mail dan naar: apeldoorn@rodekruis.nl. Of kijk op www.rodekruis.nl

DERMATIQUE MARJO Een betaalbare Schoonheidssalon aan de Poortersveld 723 in Apeldoorn Diverse Verzorgende & Reinigende Gelaatsbehandelingen huidverbetering: o.a. acné, rosacea, couperose, wenkbrauwen verven en waxen, het gelaat ontharen, bovenlip waxen, full-Body Wax, lichttherapie, captionlak, pinkgellac, gelnagels en make-up. Mijn naam is Marjo Rietjens en ben 16 jaar eigenaar van Dermatique Marjo. Ik heb de opleiding voor schoonheidsspecialiste gevolgd aan het Gelders opleidingsinstituut in Arnhem. Mijn salon voorziet in persoonlijk advies en behandelingen op maat hetgeen volledig aan bod komt in het intakegesprek. Mijn streven gaat verder dan enkel de verzorging van lichaam en gelaat. Huidverbetering staat bij mij op de eerste plaats. Mijn specialiteit daarnaast is het ontharen van het lichaam en het gehele gelaat met verschillende soorten wax van Lycon. Dermatique Marjo is tevens leerbedrijf. Op dinsdag lopen 2 leerlingen schoonheidsspecialistes stage. Zij bieden hun eigen behandelingen aan met een introductie korting. Een interessante ervaring voor u en leerzaam voor hen.

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Sinds oktober versterkt Conny Tan ons team. Met haar komst zijn we gestart met de Brazilian wax in Dermatique Marjo, en kunnen we zeggen dat we een Full BodyWax & Schoonheidssalon in Apeldoorn zijn. Sommigen kennen haar nog van “Waxing by Conny Tan”. Conny is gespecialiseerd in de Brazilian wax. Met onze kortingen voor trouwe klanten zijn we heel betaalbaar. En daar zijn we trots op! Behandelingen en prijzen ziet u op de site: www.dermatiquemarjo.nl. Natuurlijk werken we: zorgvuldig, hygiënisch en professioneel maar, de klant komt op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daar nemen we alle tijd voor. U bent van harte welkom in Dermatique Marjo. www.dermatiquemarjo.nl, 06 14 11 65 08.

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 201 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


wijkkrant de maten KLEINGELUK KRIJGT EENHOOFDIG BESTUUR Stichting KleinGeluk zal vanaf 1 januari 2020 verder gaan met een eenhoofdige raad van bestuur. Bert Blaauw zal vanaf dan als enig bestuurder de organisatie voor ouderenzorg gaan leiden. KleinGeluk is op 1 juli 2018 ontstaan uit een fusie tussen De Goede Zorg en De Zorgmensen. In het fusietraject was reeds voorzien dat de nieuwe organisatie gedurende anderhalf jaar tijdelijk een tweehoofdige raad van bestuur zou kennen. Dit om de fusie te begeleiden en de organisatie goed te kunnen inrichten, waarna de raad van bestuur voortgezet zou kunnen worden met één persoon. Ton Lijten zal per 1 januari 2020 afscheid nemen als voorzitter van de raad van bestuur. Hij heeft aangegeven toe te zijn aan een volgende levensfase, waarin hij andere activiteiten wil ontplooien. De raad van toezicht van KleinGeluk bedankt Ton Lijten voor de prettige en vakkundige wijze waarop hij de afgelopen jaren zijn bestuurdersrol heeft vervuld. KleinGeluk KleinGeluk is goed thuis in de wijken van Apeldoorn en biedt persoonlijke en kleinschalige zorg- en dienstverlening op het gebied van wonen, welzijn en (specialistische) zorg. ‘Vanuit persoonlijke geluksmomenten iedere dag de moeite waard maken’ Meer informatie is te vinden op www.kleingeluk.nl.

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 16

VACATURES WIJKRAAD: Het Wijkraadbestuur van de Wijkvereniging Zuidoost (de Maten en Groot Zonnehoeve) heeft een aantal vacatures: Secretaris van het Algemeen Bestuur: De secretaris is het adres van de vereniging. Hij/zij wordt ondersteund door het secretariaat van de vereniging. De werkzaamheden betreffen het voorbereiden van de vergaderingen, het onderhouden van contacten (doorgaans via de mail) met de Gemeente Apeldoorn, ervoor zorgdragen dat er verslag wordt gedaan van de vergaderingen en het bijhouden van de actielijst. In de week voorafgaand aan de vergadering van het Algemeen Bestuur vergadert (indien nodig) het Dagelijks Bestuur, bestaande uit de voorzitter, de penningmeester en de secretaris ter voorbereiding. Het is de bedoeling dat de verslaglegging van de vergaderingen en het bijhouden van de actielijst gebeurt door een notulist. De geschatte tijdsbesteding is ongeveer drie dagen per maand. Daarnaast kan geparticipeerd worden in overleg met de Gemeente Apeldoorn. Het tijdsbeslag daarvan is sterk wisselend. Bestuursleden van de Wijkraad ontvangen een vrijwilligersvergoeding van € 1500 per jaar. Notulist Bestuursvergaderingen: Het maken van een kort verslag van de bestuursvergaderingen en het bijhouden van een Actie- en besluitenlijst. De notulist ontvangt een vrijwilligersvergoeding van € 750 per jaar. Voorzitter Buurtraad Groot Zonnehoeve Woont u in Zonnehoeve en heeft u hart voor de wijk, wordt dan voorzitter van de Buurtraad. De Buurtraad is DE verbindende schakel tussen de buurt, de wijk, de gemeente, handhaving en nog veel meer. De tijdsinvestering is ongeveer tien uur per maand. Soms meer, soms minder.De huidige voorzitter Johan van Veen is meer dan bereid om de taken en werkzaamheden toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek! U kunt bereiken via mail op: voorzitter@grootzonnehoeve.nl

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

De voorzitter van de buurtraad is ook bestuurslid van de wijkraad. Het buurtraadbestuur bestaat uit bewoners van de verschillende onderdelen van Groot Zonnehoeve: Villahoeve, Zonnetuin oost en west, Centrum en Boskamers. Wij zien het als ons doel om samenhang in onze buurt te versterken en activiteiten te ontplooien die de leefbaarheid vergroten.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 17

STEENMARTERS De steenmarter is een zoogdier ter grootte van een slanke kat dat goed kan graven, springen en klimmen. Het is een voornamelijk carnivore omnivoor. Het voedsel bestaat uit muizen, ratten, konijnen, vogels, eieren, kikkers, insecten en wormen, maar ook vruchten worden gegeten. Overlast van steenmarters In het laatste decennium is de steenmarter opgerukt en bewoont inmiddels de gehele stad en het buitengebied. De dieren kiezen hun verblijf vaak uit in gebouwen, waarbij ook zolder, spouwen, holle vloeren en kelders van woningen uitgekozen worden. Ook holle bomen, takkenbossen en konijnenholen worden gebruikt. De steenmarter kan voor overlast zorgen en daarom vragen sommigen zich af wat de gemeente doet om de overlast te bestrijden. De overlast kan variëren van geluid en stank in huis of schuur tot opeten van kippen of doorbijten van kabels in auto’s. Beschermde diersoort De steenmarter is beschermd door de Wet Natuurbescherming. De provincie kan de soort op een vrijstellingslijst plaatsen, maar Gelderland heeft dat vooralsnog niet gedaan. De vaste verblijfplaatsen van de dieren mogen niet verstoord worden. Uiteraard mogen de dieren ook niet gevangen of gedood worden. De gemeente Apeldoorn heeft als standpunt dat preventie het beste werkt door het ontoegankelijk maken/afsluiten van plekken waar steenmarters niet gewenst zijn. Gemeente Apeldoorn bestrijdt de steenmarter niet De gemeente kan in deze problematiek weinig betekenen. In voorkomende ernstige gevallen (denk bijvoorbeeld aan steenmarters in scholen of ziekenhuizen) kan bij de provincie een ontheffing verkregen worden. Wat kunt u zelf doen? Steenmarters kunnen geweerd worden uit gebouwen door alle toegangen groter dan 4 cm te dichten of te verkleinen. Kippen kunt u veilig achter gaas houden. Voor konijnen zijn marterproof verblijven mogelijk. Er bestaat speciaal marterschroot om de ruimte onder dakpannen ontoegankelijk te maken. Houd er rekening mee dat er jonge dieren in het gebouw aanwezig zijn, dus afsluiting buiten de periode waarin jongen verwacht kunnen worden (dus buiten de maanden maart-juni). Plaatselijk kan met schrikdraad gewerkt worden. Ultrasone geluiden producerende apparaten (werken over het algemeen niet afdoende). In Duitsland zijn marterschriksets te koop die onder de motorkap elektrische schokken geeft bij aanraking. Voor kabels zijn speciale kunststoffen spiralen te koop. Op www.desteenmarter.nl/in-huis zijn meer tips te vinden over het weren en verjagen van steenmarters. Auteur: John Mulder, ecoloog bij de gemeente Apeldoorn

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

YX[

MANNEN, PROBEER EENS EEN ANDER KAPSEL UIT De dagen worden korter, al wat kouder en zo tegen het eind van het jaar denkt iedereen al een beetje na over de feestdagen. De maand december zit vol met momenten waarop je net iets meer aandacht mag besteden aan je uiterlijk. Voor gezellige eindejaarsborrels, vriendenuitjes, zakelijke dineetjes of familieaangelegenheden. Een goed kapsel hoort daar natuurlijk bij! Kies je de opvallende crop fade als Tommy uit Peaky Blinders? Of volg je nog steeds de klassieke undercut van David Beckham waar je alle kanten mee uit kunt? Probeer deze novembermaand al eens een ander kapsel uit! Check wat modellen op internet voor je naar de kapper gaat en leg ze voor aan de kappers van Knip de Man, die echt alles voor je kunnen knippen (mits je haar er ook geschikt voor is). Verras dan iedereen met een goed uitgepakte coupe in de decembermaand, zodat jij er als een echte ster uitziet dit jaar. Eventueel: Knip de Man is geopend van dinsdag t/m zaterdag en werkt vrijdag ’s avonds op afspraak.

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl


groot zonnehoeve VOORZITTER BUURTRAAD GROOT ZONNEHOEVE Woont u in Zonnehoeve en heeft u hart voor de wijk, word dan voorzitter van de Buurtraad. De Buurtraad is DE verbindende schakel tussen de buurt, de wijk, de gemeente, handhaving en nog veel meer. De tijdsinvestering is ongeveer tien uur per maand. Soms meer, soms minder. De huidige voorzitter Johan van Veen is meer dan bereid om de taken en werkzaamheden toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek! U kunt hem bereiken via mail op: voorzitter@grootzonnehoeve. De voorzitter van de buurtraad is ook bestuurslid van de wijkraad. Het buurtraadbestuur bestaat uit bewoners van de verschillende onderdelen van Groot Zonnehoeve: Villahoeve, Zonnetuin oost en west, Centrum en Boskamers. Wij zien het als ons doel om samenhang in onze buurt te versterken en activiteiten te ontplooien die de leefbaarheid vergroten.

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 18

NIEUWE BUURTRAADLEDEN Enkele leden van de buurtraad hebben te kennen gegeven per 2020 hun taak neer te leggen. Het is zeer gewenst de verdeling van de buurtraadleden over de verschillende onderdelen van Groot Zonnehoeve in stand te houden. Wij zouden zeer graag mensen uit Zonnetuin en Villahoeve uitnodigen om mee te doen in de buurtraad. Ook mensen die elders wonen zijn van harte welkom. De tijdsbesteding is ongeveer vijf uur per maand, iets meer als een grote activiteit voorbereid moet worden zoals Burendag.

BESTRATING HET SPARRENBOS In opdracht van de gemeente zal er in de periode van week 44 tot en met week 48 worden gewerkt aan de bestrating van het Sparrenbos. De omwonende hebben inspraak gehad en zijn allemaal goed geïnformeerd over de planning en wat dit betekent voor de bereikbaarheid. Weer een stukje Zonnehoeve klaar! Aan de Laan van Zonnehoeve (tegenover de Americahal) wordt een appartementengebouw ontwikkeld. Daarmee komt dit gedeelte van de buurt in zijn laatste stadium. Hieronder de omschrijving zoals die door de ontwikkelaar wordt gepresenteerd. “Aan de laan van Zonnehoeve ontwikkelen we een modern appartementencomplex met in totaal 46 appartementen. Het gebouw bestaat uit een goede mix van zowel grote appartementen met een fraai uitzicht en compacte appartementen met een eigen entree op de begane grond. De appartementen zijn volledig gasloos, standaard voorzien van vloerverwarming en een warmtepomp. Het gebouw bestaat uit twee torens welke verbonden worden door de galerij aan de binnenzijde van het gebouw. Ieder appartement heeft haar eigen privéparkeerplaats. Het groen van de Groene Mal wordt naar binnen getrokken naar de parkeerhof waar zowel de privéparkeerplaatsen als de privébergingen te bereiken zijn. In het plan is veel ruimte voor groen en voor het eventueel creëren van een binnentuin.” In samenhang hiermee zal ook de verkeerssituatie bij het Station De Maten worden aangepast.

ODD ASSOCIATES EEN LEZING Op dinsdagavond 12 november a.s. organiseren de Odd Fellows Apeldoorn onder de noemer Odd Associates een lezing. Deze maakt deel uit van een serie van 8 open avonden voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in het doen en laten van de Odd Fellows. De lezing wordt gehouden door Gerrit-Jan de Nooij heeft als titel: -Het is niet wat je bent, maar wie je bentHet zijn woorden van Gerrit-Jan de Nooij die ons deze avond zal meenemen in zijn uitermate turbulente leven. De titel van deze lezing had ook heel anders kunnen zijn. “Van verpleegkundige tot internationaal zakenman” of “Van bolderkarren verkoper tot entrepreneur in de medische industrie” of “Van auteur en uitgever tot Directeur Groot Aandeelhouder (DGA)”. Het is allemaal op Gerrit-Jan van toepassing. Wat drijft deze man in zijn enorme gedrevenheid om iets voor anderen te betekenen? Vanavond zal hij daarover vertellen. En daarbij worden we zeker wat wijzer op medisch gebied maar vooral ook wijzer over de innerlijke drive van deze spreker en dat heeft weer alles te maken met zijn Odd Fellowship en dat van zijn vader. Het belooft een inspirerende avond te worden. De bijeenkomst vindt plaats in het Odd Fellowhuis, Violierenplein 101 te Apeldoorn en begint om 20:00 u; inloop vanaf 19:30 u. De toegang is gratis en na afloop is er volop gelegenheid tot discussie onder het genot van een hapje en een drankje. Jullie zijn van harte uitgenodigd. Het tempo van onze maatschappelijke ontwikkelingen ligt hoog. Het kost moeite en veel extra inspanningen om dit tempo bij te houden. Juist dan voel je bij jezelf de behoefte om even uit deze maalstroom te stappen en tijd vrij te maken voor bezinning. Ook dat lukt niet altijd, zeker als er sprake is van een structureel verband. Voor degenen die tijd kunnen vrijmaken voor ontmoeting en inspiratie kennen we het associate programma. Dit bestaat uit 8 bijeenkomsten per jaar met uitzondering van de maanden juli, augustus en december. Het is een vrij toegankelijk programma voor iedere geïnteresseerde. Tijdens deze bijeenkomsten houdt één van onze leden een inleiding over een voor hem of haar belangrijk onderwerp, gerelateerd aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen.


De grootste lingeriewinkels van Nederland!

HELE MAAND NOVEMBER! BH IN E D U O W U IL U R EN ONTVANG

€10 KORTING

*

Actie alleen geldig in de winkel en niet in combinatie met andere lopende acties. Vraag in de winkel naar onze actievoorwaarden.

*1 BH per BH

AN BIJ AANKOOP V EEN NIEUWE BH

De MEEST UITGEBREIDE collectie najaars nachtkleding ! van NEDERLAND

Zwolseweg 221 • Apeldoorn 055-2002037 bodywearsuperstore.nl

Gratis parkeren voor de winkel!

rly! en tegenover Cha


de drie ranken

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 20

HET OPEN VUUR – RUST EN INSPIRATIE ZONDER GRENZEN

PROGRAMMA DE DRIE RANKEN

Sinds kort er is er op elke week ‘Het Open Vuur’, voor mensen van ongeveer 18 tot 45 jaar die rust en inspiratie zoeken. Een half uur zonder smartphone en verplichtingen, om los te komen van de drukte van alledag en meer thuis te raken bij jezelf. Met iedere week een ander thema, waarbij we putten uit diverse religieuze en levensbeschouwelijke tradities. Er is rustige muziek vooraf en naderhand, er is luistermuziek, er zijn wat beelden die korte teksten ondersteunen. En er is vooral veel stilte, zoals een wat langere stilte van 7-10 minuten. Een adempauze midden in de week! Naderhand ben je van harte welkom om nog wat te blijven drinken bij de bar. Geen kosten, vrijwillige bijdrage is welkom.

Wijd open ogen: kunst als spiegel van de ziel Ton van de Kraats Woensdag 20 november 20:00 uur In dit VONC programma zullen wij als kunstenaar Ton van de Kraats ontvangen. Kunst raakt je als je er iets in herkent, iets wat te maken heeft met jou als uniek persoon, met wat je bent en hebt meegemaakt. ‘Met wijd open ogen’ kijken naar kunst, opent een gesprek tussen twee zielen: die van de kijker en die van de schepper. ‘Aan de hand van mijn meegebrachte schilderijen en keramiek laat ik zien hoe kunst een drager van betekenis kan zijn voor abstracte begrippen, maar ook voor gevoelens of een levenscyclus. Beeldmateriaal en de kunstwerken zelf verhelderen de uitgangspunten van waaruit ik werk en vertellen over betekenissen die in de kunst naar voren kunnen komen. We kunnen van gedachten wisselen over de waarde en functie ervan en het belang voor ons dagelijks leven.’ Laat U verrassen en komt dat beleven met wijd open ogen! (vrijwillige) Bijdrage € 5,- Graag aanmelden met een mailtje naar: vonc@3ranken.nl

De initiatiefnemers Het Open Vuur is een initiatief van De Vuurplaats, een groep die vernieuwend aanbod wil maken voor jonge mensen (tot ca 45 jaar), die belangstelling hebben voor zingeving, spiritualiteit of geloof. Ons aanbod ontwikkelen we door te luisteren naar wat mensen in onze doelgroep bezig houdt. Plaats en tijd: De Drie Ranken, ingang Violierenplein, op woensdagavond van 19.30 – 20.00 uur. Voor meer informatie: devuurplaatsapeldoorn@gmail.com of 06-53207778 Thema’s: 6 november: Engelen 13 november: Woorden van Etty Hillesum 20 november: Stilte 27 november: De uitdaging die leven heet 4 december: Kahlil Gibran over Liefde

REPARATIE-CAFÉ DE MATEN IN DE DRIE RANKEN OP 19 NOVEMBER Het zal u zo langzamerhand bekend zijn dat we elke derde dinsdag van de maand een Reparatie-café houden. De campagne van SIRE helpt u en ons onder het motto: “Waardeer het-repareer het!” Daarom bent u van harte welkom op dinsdag 19 november met uw koffieapparaat, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papiersnipperaar, snijmachine, warmhoudplaat, enz. Maar ook een nieuw meegebracht snoertje zetten we graag aan uw apparaat. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier gaan de toestellen onnodig naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze en milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. Met ingang van heden repareren we geen stofzuigers meer. De reden is dat reparaties aan stofzuigers meestal erg veel tijd vragen waardoor de wachttijden teveel gaan oplopen. Bovendien zit er bij het reparatiecafé van Foenix (in oude Zwitsal fabriek) aan de Vlijtseweg 136 een reparateur die gespecialiseerd is in het repareren van stofzuigers zodat u daar erg vlot en goed geholpen kunt worden. (Wij repareren geen hogedrukspuit, bladblazer, elektrische deken. Die kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Breng één toestel mee wat weigert en de volgende maand weer een toestel. Dat verkort de wachttijd. Als het gezellig druk is moet u even wachten en zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Dus kom gerust, u bent heel hartelijk welkom. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; het adres: Eglantier 202 (ingang nog steeds aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing]). Datum: dinsdag 19 november van 9.30 tot 11.30 uur.

Sacrale dans - Els Lagerweij Donderdag 21 nov. en 19 dec.: 19:45 – 21:00 uur Sacrale dans is een meditatieve vorm van bewegen, waarbij plezier en beleving voorop staat. We dansen op inspirerende muziek uit diverse muzikale tradities, nu eens uitbundig, dan weer verstillend. Het thema sluit steeds aan bij de tijd van het jaar. De avonden kunnen ook apart bezocht worden. Danservaring is niet nodig. Inloop om 19.30 uur. Bijdrage: € 2,50. Opgave en info: vonc@3ranken.nl 'Muziek uit de hemel' woensdag 11 december, 20.00 uur De Drie Ranken Muziek uit de Russisch, Oekraïens, en Fins Orthodoxe Kerk Uit zijn grote CD verzameling laat dominee Theo Hop uit Hillegom de mooiste delen horen en geeft toelichting. De kerk zal dan sfeervol versierd zijn met iconen en veel kaarsen.'Muziek uit de hemel', Vorst Vladimir, had in 988 hoorders naar Constantinopel gestuurd om daar in de Aya Sophia een dienst mee te maken. De viering was zo mooi, 'soms wisten we niet of we op aarde of in de hemel waren...' Geloven is beleven In de westelijke kerktraditie ligt in de vieringen de nadruk vooral op het horen van het Woord. Tijdens de muziekavonden blijkt dat het in de Oosters Orthodoxe Kerk gaat om de beleving. Gezongen wordt in het kerk-slavisch; Mensen ervaren dit als een ontdekking en verrijking. Omdat deze muziekavond in de adventstijd valt zal er vooral Oosters Orthodoxe kerstmuziek te horen zijn. … een indrukwekkende avond! Bijdrage: € 5,00 Het geheimenis van Kerst voor (groot) ouders en kinderen. De Verwondering Zondag 15 december 13.30 – 15.00 uur Op deze derde adventzondag wordt het kerstverhaal verteld in een kring. Volwassenen en kinderen zijn welkom. Laat je verwonderen door het verhaal en bedenk wat jij het mooist of het belangrijkste vindt. En hoe ga jij aan de slag met dit verhaal? Kosten: € 5,- per persoon. Voor het eerste kind € 5,-. Voor elk volgend kind per gezin € 2,Info en opgave: de.verwondering.apeldoorn@gmail.com


de drie ranken

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 21

OP WEG NAAR EEN GROENE KERK

ONTMOETINGSVERHALEN GEZOCHT!

Op 10 oktober 2019 vond er een informatieavond plaats in De Drie Ranken met als thema ‘Duurzaamheid en Groene kerk’. Het nieuwe kerkgebouw is al zo veel mogelijk duurzaam gemaakt, maar er kan altijd meer gebeuren. Wat de mogelijkheden zijn, werd tijdens deze avond duidelijk.

De voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe Jumbo zijn in volle gang. Het oude gebouw van De Drie Ranken is inmiddels gesloopt. Het oude maakt plaats voor iets nieuws en dat is prima. Helaas is ook die mooie afbeelding over ontmoeting, die op de muur van de kerk stond, gesloopt. Die muurschildering was tijdelijk, maar wat blijft, is dat De Drie Ranken het Huis van Ontmoeting wil zijn voor de hele wijk.

Groene kerk De Groene kerk is een landelijk initiatief van Kerk in Actie en Tear om kerken duurzamer en groener te maken. Dan gaat het niet alleen om duurzame gebouwen, maar ook om het streven naar sociale rechtvaardigheid en om het vergroenen van de eigen omgeving. De term ‘vergroenen’ slaat dus zowel op materiële zaken als op een mentaliteitsverandering. Inmiddels is de actie uitgegroeid tot een beweging waar al veel (kerk)gemeenschappen zich bij hebben aangesloten. Een van die kerkgemeenschappen is de PKN-gemeente in Twello. Twello als voorbeeld De ervaringen van de PKN-gemeente in Twello met de invulling van het Groene kerk zijn stonden tijdens de informatieavond centraal. Enkele leden van deze kerk waren aanwezig en zij benadrukten dat het tijd kost om voldoende draagvlak in de kerkelijke gemeente en in haar omgeving te krijgen om serieus met dit onderwerp aan de slag te gaan. Het gaat er daarbij vooral om dat je tastbare en concrete mogelijkheden vindt die de mensen aanspreken. In Twello is men bijvoorbeeld actief met het planten van insectenvriendelijke bloemen. Het aantal voor de natuur zo belangrijke insecten gaat immers hard achteruit de laatste jaren. Daaromheen is een project gestart om ook op andere manieren Twello insectenvriendelijk te maken. Een groot aantal mensen van binnen en buiten de kerkgemeenschap neemt hieraan deel. De Drie Ranken al duurzaam bezig Ook De Drie Ranken is al gestart met het verduurzamen van het vernieuwde gebouw. Zoals u wellicht in een eerdere editie van de Wijkkrant heeft kunnen lezen, zijn muren, ramen, dak en vloer van het nieuwe kerkgebouw goed geïsoleerd en wordt er energie bespaard door ledverlichting en vloerverwarming en door de installatie van een warmtepomp en een warmteboiler. Maar op het gebied van (inhoudelijke) vergroening valt er nog veel te winnen.

Mensen ontmoeten elkaar Elkaar ontmoeten, daar ontkomen we niet aan. Soms is dat een vluchtige ontmoeting, soms een intense. Sommige ontmoetingen raken je en blijven je bij, andere ben je zo weer vergeten en sommige wil je graag vergeten, maar dat lukt niet. Van sommige ontmoetingen word je blij, van andere verdrietig. Sommige zou je willen overdoen, beter of anders. Andere vervullen je met warmte, waardoor je hart zwelt van trots en liefde voor jezelf en voor de ander.

Wat is jouw ontmoetingsverhaal? De Drie Ranken is op zoek naar jóuw ontmoetingsverhaal. Van een ontmoeting met een medemens die het waard is om te vertellen, omdat dit in jou iets heeft geraakt. Omdat het jouw kijk op de medemens, op een stukje van de wereld, heeft veranderd. Dat hoeft geen groot verhaal te zijn, want ook kleine verhalen kunnen je verrast hebben, als een bloem in een woestijn. Huis van Ontmoeting Waarom zoekt De Drie Ranken ontmoetingsverhalen? Omdat de kerk het Huis van Ontmoeting wil zijn in onze mooie wijk De Maten. Een huis waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, in al hun diversiteit, om te ontdekken dat solidariteit begint bij vertrouwen. Dat begint bij het op elkaar afstappen en het laten horen van elkaars verhalen.

Groene kerk en groene wijk? Van De Drie Ranken een Groene kerk maken is een volgende stap die gezet zou kunnen worden. Eigenlijk zijn er geen beperkingen in wat je als kerk kunt doen op het gebied van verduurzaming en vergroening. Het is een positief verhaal waar iedereen binnen, maar ook buiten de kerk aan mee kan doen. Wat dat betreft, een mooie kans om als kerkgemeenschap samen op te trekken met de wijkbewoners en aan te sluiten bij de al aanwezige initiatieven op dit gebied in de wijk. Het zou mooi zijn als het voorbeeld van Twello navolging krijgt in De Maten.

Opening van het gebouw met ontmoetingsverhalen Rond de officiële opening van De Drie Ranken, komend voorjaar, worden deze verhalen op een bijzondere manier opnieuw verteld. Daarom nodigt De Drie Ranken iedereen uit om zijn of haar verhaal op te sturen. Het maakt niet uit of je lid bent van de geloofsgemeenschap of niet. Je kunt je verhaal anoniem vertellen. Het verhaal mag kort zijn. Een lengte van 100 à 200 woorden is genoeg, dat is een verhaal van maximaal één minuut.

Karen van Lente

Heb je een bijzonder ontmoetingsverhaal? Stuur jouw verhaal dan op naar mijnverhaal@3ranken.nl, graag vóór 15 december.

Wilt u reageren op berichten van De Drie Ranken? Stuur dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl

Alvast bedankt!



wijkkrant de maten

wijkkrant de maten November 2019 | pagina 23

DE WINNAAR IS RODY HENDRIKSEN. VAN HARTE GEFELICITEERD MET DEZE DROGERBOLLEN!

De prijs werd deze maand aangeboden door de energieregisseur van De Maten; Dieuwke de Boer.

Antwoord puzzel uitgave oktober: Samen werken we aan een duurzame wijk in Apeldoorn zuidoost

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN BEHANDELING MET WASSEN, KNIPPEN EN FÖHNEN T.W.V. 24,95

AANDACHT ADVIES APELDOORN AUTHENTIEK BAARDEN BAKKEBAARDEN FÖHNEN

GILDEHOF HAARMODE HERENVAK KLEUREN KNIPDEMAN KNIPPEN MANNEN

PROFESSIONALS SCHEREN SNIJDERSPLAATS STYLEN TRENDS VAKMANSCHAP WASSEN

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl Inzenden kan t/m 18 november 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.



Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.