Wijkkrant de Maten - mei 2020

Page 1

Jaargang 4 Mei 2020

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

PLANNEN OUDE BUSBAAN KANAALZONE

van het park komt een nieuw kunstwerk van Marcel Smink in de vorm van een aantal ingepakte hooibalen, die op elkaar gestapeld de poort tot het park vormen. De besluitvorming voor dit kunstwerk is overigens dit voorjaar al afgerond.

De komende jaren gaat de gemeente de Kanaalzone verder inrichten. Het kunstwerk bij de Matenpoort, het park en de oude busbaan worden verwerkt in een plan, waarbij de bestaande parkstrook met monumentale bomen een belangrijk thema vormt. De Kanaalzone biedt straks volop ruimte voor wandelen, spelen, hardlopen of recreëren. Het park vormt dan een verbinding tussen de Maten en het Kanaal. Er komen lange beweegroutes waardoor je een ‘rondje kanaal’ kunt maken. Ook liggen er plannen voor een trimparcours en worden bestaande en nieuwe speelplekken met elkaar verbonden. Voor watersportliefhebbers komen er houten steigers en een botenhelling. Het asfalt van de busbaan wordt vervangen door een zachtere verharding, waardoor het gebied minder aantrekkelijk is voor doorgaand fietsverkeer en bromfietsers. Bij de ingang aan de noordzijde

Alternatief voor inloopbijeenkomst Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus is een inloopbijeenkomst niet mogelijk. Wij nodigen u daarom als bewoners van de Dreven, de Velden en de Schatkamer van Zuid uit om voor 1 juni a.s. uw mening te geven over de plannen die u kunt vinden op www. apeldoorn.nl/kanaalzone. Naast een toelichting op de plannen vindt u er een aantal uitgewerkte schetsontwerpen en uiteraard contactgegevens waar u uw reacties naartoe kunt sturen. De gemeente verzamelt de reacties en verwerkt deze zo mogelijk in de plannen.

EGLANTIER

SAMEN STAAN WE STERK Winkelcentrum de Eglantier, daar wil je winkelen.... Lees meer op pagina 5

Bent u benieuwd naar de plannen, maar kunt u niet op de website kijken? Neem dan contact op met projectleider JanEN Nijdeken via 06 39 PUZZEL MEE MAAK YVONNERECLAME 87 58 28 of mail naar j.nijdeken@apeldoorn.nl. KANS OP EEN WEBSITE VOOR

Print de woordzoeker

Y

Y

V

28-03-2020 15:47

O

N

D

E

N

E

N

A

W

E

R Z

P

K

E

V

R

L

A

J

M

E

E

O

H

I

N

V

P

E

T

Z

I

L

A

T

R

N

I

G

E

O

E

S

L

N

M

V

O

R

O

I

L

N

L

R

N

N

T

T

T

A

N

S

D

E

E

T

O

N

L

E

H

N

C

O

F

O

B

T

R

O

A

I

E

R

S

O

A

L

O

U

U

E

S

E

N

A

W

N

E

H

T

I

C

T

D

ENERGIEK

Y

O

E

R

R

P

R

R

W

K

C

E

L

E

M

N

C

M

L

E

A

E

M

E

L

U

T

E

T

O

O

A

P

I

N

T

E

L

B

A

T

I

R

C

T

T

I

F

J

I

R

D

E

B

M

T

A

N

G

I

L

J

I

T

S

S

I

U

H

E

M

E

N

E

A

I

D

E

M

L

A

I

C

O

S

INFORMATIE INTERNET BEDRIJF LINKEN COMPUTER ONLINE CONTACT ONTWERP DIGITAAL PERSOONLIJK HTML woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker SMARTPHONE HUISSTIJL APELDOORN Oplossing

P

SOCIALMEDIA TABLET TIEMES WEBSITE YVONNE YVONNERECLAME ZZP

APELDOORN BEDRIJF COMPUTER CONTACT DIGITAAL HTML HUISSTIJL INFORMATIE INTERNET LINKEN ONLINE ONTWERP PERSOONLIJK SMARTPHONE SOCIALMEDIA TABLET TIEMES WEBSITE YVONNE YVONNERECLAME ZZP

JOUW BEDRIJF!

Met deze puzzel geven wij een op maat gemaakte (basis) website* weg t.w.v. € 295,00 aan ondernemers/ zzp’ers. Ben je zelf geen ondernemer maar ken je iemand anders die een website nodig heeft, dan mag je uiteraard ook voor diegene meepuzzelen!

PUZZEL MEE

*Dit is exclusief domeinnaam en hosting

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT MET EEN WEBSITE! drukwerk

ontwerp

websites

YVONNERECLAME.NL

Puzzel kans Zit je thuis? We hebben iets leuksZo lost voor je. Een u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskrasmee verborgen inen het veldmaak met letters. Sommige lettersop worden een meermalen website gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. gemaakt door... Lees meer op pagina 23 echte speurtocht .... Lees meer op pagina 12 Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl. Inzenden kan t/m 18 mei 2020. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

Inzenden kan t/m 18 mei 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant. https://woordzoekerfabriek.nl/printen/aTFNCA4atblOVzmIo8JBDUtJMPwiTv2h.html

Pagina 1 van 1


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een maandelijkse uitgave waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan. Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME All-Inn verspreidingen YVONNE RECLAME Janssen Pers Gerda Hakkers, Corine Kapenga en Aart de Graaf

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten ONDERHOUD IN HET ZONNETJE! Veel mensen bij de gemeente werken op dit moment vanwege de coronamaatregelen vooral vanuit huis. Zo niet de mannen die het openbaar groen in de gemeente onderhouden. Zij gaan er nog steeds iedere werkdag op uit om ervoor te zorgen dat het groen om en nabij uw huis er zo netjes mogelijk bij ligt. Zij doen dit werk echter nu met een veel kleinere groep dan normaal gesproken. Dat komt, omdat een deel van hun collega's tot de kwetsbare doelgroep behoort. Zij kunnen door de corona maatregelen op dit moment niet buiten aan het werk. Ook met minder menskracht doen de mannen buiten er alles aan om het openbaar groen zo goed mogelijk te onderhouden. In De Maten heeft iedere groep zijn vaste delen van de wijk waar ze een aantal keren per jaar onderhoud plegen. Dat maakt dat ze zich zeer betrokken voelen en het als een eer ervaren dat het publieke groen er mooi bij ligt. Ze komen hierdoor ook normaal gesproken makkelijk in contact met buurtbewoners. Op die manier vormen zij ook de extra oren en ogen in de wijk, horen ze wat er bij buurtbewoners speelt. Ze maken bijvoorbeeld af en toe even ruimte voor een praatje met bewoners die wat meer alleen zijn. Onderling kennen ze elkaar ook goed en weten de mannen wat ze aan elkaar hebben. Zo heeft een groep van deze mannen ooit een mevrouw in De Dreven in hun vrije tijd helpen verhuizen, omdat deze mevrouw zelf geen familie of vrienden had die haar daarmee konden helpen. Dat ze dat hebben gedaan vinden ze de normaalste zaak van de wereld, 'dat doe je dan gewoon'. Het is dan ook de hoogste tijd om deze 'buitenmannen', die ons gezamenlijk groen jaar in jaar uit zo goed onderhouden in De Maten, een keer in het zonnetje te zetten. Op de foto's ziet u hen dan ook vol trots in het zonnetje op de foto staan.

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 3

DE THUISWERKERS Vanaf deze plaats mag ik als nieuwe buurtregisseur in de Maten mijn eerste column voor de Matenkrant schrijven. Achter mijn laptop in mijn eigen huis. Volgens de maatregelen van het RIVM werk ik zo veel mogelijk thuis. Als ik naar buiten ga, hou ik 1,5 meter afstand. Dat is best lastig als je een sociaal beroep hebt dat bestaat uit persoonlijk contact. Voor dit dilemma sta ik nu dagelijks. Ik zou dolgraag de mensen in de wijk willen ontmoeten en er voor hen willen zijn. Ik doe het even nu niet, omdat ik onze kwetsbare groepen in de samenleving zoveel mogelijk wil ontzien. Dat dilemma ervaart u als bewoner van de Maten inmiddels ook. U kunt niet meer even op bezoek bij uw oude vader/ moeder of jouw opa/oma in het verzorgingshuis. Een verjaardagsfeestje moet uitgesteld worden, omdat het niet verstandig is met veel mensen in huis te zitten. Even spontaan bij de buren langs gaan, is er niet meer bij. Zo gemakkelijk kan afstand nemen dan ook uitlopen in sociaal afstand houden. Terwijl we elkaar juist in deze tijd zo hard nodig hebben. Daarom: anderhalve meter afstand houden hoeft niet te betekenen dat we geen contact meer onderhouden. We nemen fysiek afstand van elkaar en niet sociaal. We maken gebruik van nieuwe vormen van communicatie zoals Facetime of we gebruiken desnoods de ‘ouderwetse’ telefoon. We zwaaien even als we de hond uitlaten naar de oude buurman. We bellen desnoods even met elkaar, terwijl we achter de ramen staan. Gezien de coronacrisis en de maatregelen die hiermee samenhangen zal er enige vertraging zitten in een kennismaking. Ik ben in ieder geval op onderstaand telefoonnummer bereikbaar. U kunt mij ook mailen. Ik heb een eigen Facebookpagina, voeg me toe als vriend. Mocht u toch op korte termijn een kennismaking op prijs stellen, dan hoor ik dat graag. Met inachtneming van de 1,5 meter afstand is dit wat mij betreft mogelijk. We kunnen buiten een wandeling maken in het Matenpark of een rondje door de wijk fietsen. Tenslotte nog wat informatie over mijzelf: ik ben 46 jaar oud, woon samen met mijn partner in Deventer. In de afgelopen vier jaar ben ik werkzaam geweest als buurtregisseur voor Stimenz in Zuid. In mijn vrije tijd mag ik graag hardlopen, lezen of koken. Ik hoop u te zijner tijd in een goede gezondheid te mogen ontmoeten. Tot die tijd: blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Aart de Graaf, Buurtregisseur Stimenz a.degraaf@stimenz.nl 06-13384057


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 4 DE, DMO OR BA EN! O V R TIJD EENS KIJK S WEE K HET I OM JIJ OO K

Vanaf nu kun je de Sillies Speurtocht afhalen.

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Leuk in combinatie met bijvoorbeeld een Picknick-tas € 5,(broodje ham of kaas, sapje, iets lekkers) of iets anders lekkers to go.

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

100

200

Twee ll' ;

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Sillies - Logo De Eglantier 300 Apeldoorn

Je kan de ingevulde speurtocht tot 11 mei weer bij ons inleveren. Onder de goede inzendingen worden 3 winnaars gekozen! Nu ook verse sap en smoothie to go! €3,- per fles en 4 voor € 10,De Eglantier 300 - 055 207 9090

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

A3 2018-01-31 .. ... Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 5

Dè Maten makelaar Eglantier 672 Apeldoorn

RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn 7329 DP DN Apeldoorn

rshmakelaars.nl

SAMEN STAAN WE STERK


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 6

APELDOORN PAKT AAN

‘Kleine klus, groot gebaar. In tijden van crisis, zorgen wij voor elkaar’ In deze moeilijke tijd zien we ook mooie dingen ontstaan. Veel mensen zetten zich in om anderen te helpen. Zo zijn er veel hartverwarmende initiatieven op gang gekomen. sinds het begin van de coronamaatregelen biedt vrijwilligersplatform ‘Apeldoorn Pakt Aan’ uitkomst voor het samenbrengen van vraag en aanbod. Op de website is een speciale pagina gemaakt: ‘Coronahulp: Kleine klus’. Hiermee worden hulpvragen en aanbod bij elkaar gebracht. Apeldoorn Pakt Aan hoopt hiermee de komende tijd zoveel mogelijk noodzakelijke hulpvragen van inwoners te kunnen koppelen aan vrijwilligers. Hulp nodig of hulp bieden? Wie hulp nodig heeft, kan dit melden via de website. Wie wil helpen, kan op het digitale prikbord zoeken naar kleine klussen in de buurt. Men kan hier ook hulp aanbieden. Van een keer een extra portie eten koken voor een oudere buurvrouw, iemand opbellen die eenzaam is of een boodschapje doen voor iemand. Alle hulp is welkom! Aanmelden en inschrijven kan via de website www.apeldoornpaktaan. nl/coronahulp. Wie er niet uitkomt of vragen heeft kan bellen. Een team van medewerkers is telefonisch en per e-mail bereikbaar om vraag en aanbod zo goed mogelijk aan elkaar te koppelen. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur en in het weekend van 12.00 - 16.00 uur via 088 784 64 65 of info@apeldoornpaktaan.nl. Over Apeldoorn Pakt Aan Apeldoorn Pakt Aan is dé plek voor vrijwilligerswerk in Apeldoorn. Apeldoorn Pakt Aan stimuleert en verbindt het Apeldoornse vrijwilligerswerk met onder andere een digitale vacaturebank, het aanbieden en delen van trainingen en bijeenkomsten én het organiseren van de jaarlijkse Proeverij voor vrijwilligerswerk. De samenwerkende partners van Apeldoorn Pakt Aan zijn De Kap, Stichting Present, het platform vrijwilligersorganisaties Ertoe doen, Sportraad Apeldoorn en Stimenz.

Een kleine klus, even een boodschap voor iemand doen. Foto: Freepik

THUIS ZIJN TIJDENS CORONA, WAT VINDEN DE KINDEREN ERVAN? Ik kan nu niet naar school door het coronavirus en ik ben niet de enige. Alle kinderen uit Nederland kunnen niet naar school door corona. Alle scholen geven daarom huiswerk mee zodat de kinderen thuis met school bezig kunnen. We zitten nu al een tijdje thuis en dat is best saai. Ik verveel me ook al best vaak. Als ik me verveel ga ik soms naar buiten of met mijn huiswerk vooruit werken. Ik mis mijn vrienden/vriendinnen. Ik heb hier een tip als je je vriend of vriendin mist. Ga naar elkaar brieven schrijven. Dat doe ik met mijn vriendin. Je kan met je vriend of vriendin bellen als je dat leuk vindt. Hier heb ik ook een paar dingen die je kan doen als je je verveelt. Je kan gaan tekenen of kleuren, je kan gaan buiten spelen, met iemand maar dan wel proberen op 1,5 m afstand. Je kan gaan knutselen, je kan gaan sporten en er zijn nog veel meer dingen die je kunt gaan doen als je je verveelt. groetjes Femke Ik zit thuis en dat vind ik heel erg saai en ik hoop dat we snel weer naar school mogen. Ik mis mijn vrienden en vriendinnen ook heel erg en we kunnen ook niet afspreken en dat vind ik heel stom. Mijn vriendin haar moeder was laatst ook jarig en wij gingen langs rijden en zingen vanuit de auto en het kado hadden we gegooid. Het was gelukkig niet kapot gegaan. Maar het was wel heel erg raar omdat je natuurlijk gewoon samen wilt spelen en dat mag dus niet en dat vond ik wel een beetje raar. Later hoorde ik dat mijn vriendin moest huilen, omdat ze gewoon met haar vriendinnen wilde spelen.Maar gelukkig kunnen we wel gewoon ‘facetimen’, maar toch is het anders en heel erg saai. En ik mis ook mijn meester en we zouden op Haps gaan, maar dat gaat dus ook niet door. Nu hebben we vakantie en ik zou met mijn bff (best friends for ever), van dat verhaal met die verjaardag, naar Ibiza gaan en daar had ik super veeel zin in, maar dat gaat dus ook niet door! En helaas gaat hockey ook al weken niet door. Maar gelukkig mogen we misschien snel wel weer trainen! En ik sport via youtube samen met Nathan Rutjes op Zapp. Ik hoop dat corona snel weer weg gaat en dat alles gewoon weer normaal is en dat je gewoon weer lekker samen kan tiktokken en spelen. Groetjes Jannah

Femke Methorst

Jannah Braad


wijkkrant de maten

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

HYUNDAI I30

1.6I DYNAMIC AUTOMAAT, AIRCO! (BJ 2010)

SCHOOL MAATSCHAPPELIJK WERK BASISONDERWIJS Wij kunnen ons voorstellen dat de huidige situatie rondom het coronavirus financiële onzekerheden met zich meebrengt, of dat het niet lukt om opvang te regelen voor uw kinderen omdat het niet mogelijk is om vanuit huis te werken. In die situaties, maar ook als u vragen heeft over faalangst, scheiding, opvoeding en/of gedrag, kunt u contact opnemen met het schoolmaatschappelijk werk. Omdat wij onze dienstverlening anders moeten invullen vanwege het coronavirus, zijn wij nu ook via Facebook bereikbaar! Neen gerust contact op via Messenger. Stimenz Schoolmaatschappelijk werk Basisonderwijs Apeldoorn www.facebook.com/smw.bo.apeldoorn/

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 8.950,Onbezorgd Alarm, 110.827autorijden? km, benzine, ABS,

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK

centrale elektrische ramen. Met trots vergrendeling, laten wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Liever contact via de mail of telefonisch? Stuur dan een mail naar smw-apeldoorn@stimenz.nl of bel naar het algemene nummer van Stimenz 088 784 64 64.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Mijn naam is Gerda Hakkers. Voor de basisscholen in Zuidoost ben ik de schoolmaatschappelijk werker.

Betrokken en persoonlijk

Ik ben bereikbaar van maandag t/m donderdag op 088 784 63 47 / g.hakkers@stimenz.nl

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

R


Apeldoorn Zuidoost krijgt

glasvezel kpnnetwerk.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 9

KNIP DE MAN KAN NIET WACHTEN… ! Daar stonden ze dan, met de handen vol dozen om de verbouwde en fris geverfde salon weer in te richten. Vol goede hoop dat de kappers met de nodige beschermingsmaatregelen eind april weer aan de slag konden. De afgelopen weken werkten ze bij Herenkapsalon Knip de Man in de Maten aan een salon waar álle kappers aan het werk kunnen met 1,5 meter afstand tussen de klanten en de stoelen. Maar helaas moeten de kappers – en de mannen – nog wat meer geduld hebben. Gezondheid voorop “We hadden bij sluiting van de salon half maart al wel door dat het even zou kunnen duren voor de situatie weer ‘normaal’ wordt, áls dat al weer zo wordt zoals vóór de Corona crisis”, vertelt eigenaar Hans Warburg. “Dus we besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten en de kapsalon aan te passen op 1,5 meter werkplekken. Onder andere met een mobiel kapmeubel, die we zo kunnen plaatsen dat er gegarandeerd voldoende afstand is tussen klanten. Want ieders gezondheid staat natuurlijk ook bij ons voorop!” Niet half maar goed! En als je eenmaal begint, moet je het ook goed doen, vonden ze bij Knip de Man, maar wél met lokale bedrijven om elkaar te steunen. Dus ging Bjorn van Veenendaal van BVS Dienstverlening langs iedere plafondplaat, muur en raamkozijn met een spuit of kwast, nadat de Apeldoornse Houthandel het timmerwerk verzorgde. De Jong Elektra en Kluswerken paste de elektra aan en daarna waren het planningssysteem en de website aan de beurt. “Want vanaf het moment dat we weer opengaan, werken we op afspraak zolang nodig is. Je kunt dan online je afspraken zelf inplannen, wel zo handig”, vult kapper Sybren aan. Lang-haar-challenge “We willen onze klanten uitdagen hun haar gewoon te laten groeien tot de lockdown opgeheven wordt”, vertelt Hans. “Iedereen zit in hetzelfde schuitje toch? En we zien liever gezonde mensen met wat langer haar, dan toename van besmettingen met kort geknipte kapsels. We weten dat er kappers zijn die gewoon tegen de regels in aan huis komen. Helaas kunnen we daar niets aan doen. Niet aan de kappers, die risico’s nemen voor hun inkomsten en niet aan klanten die hun kapsel op dit moment belangrijk genoeg vinden om zo iemand te bellen. Laten we met zijn allen gewoon de kapsalons

STIMENZ START MET DE OPPEPPER Er komen bij Stimenz en partnerorganisaties veel signalen binnen van mensen die een moeilijke tijd door maken. Een tijd waarin het extra belangrijk is om te weten dat er iemand is die aan je denkt. Door een oppepper te geven ervaren mensen weer de verbondenheid met anderen. Een echt geluksmoment. Dus geef en vraag om die OPPEPPER! Wil jij een oppepper geven of een oppepper voor iemand aanvragen? Wil jij een oppepper geven? Ben je muzikaal, vind je het leuk om een gedicht voor te dragen, ben je kunstzinnig of sportief of iets anders? Meld je aan! Deel met ons welke oppepper je wilt geven, zodat wij je kunnen koppelen aan iemand die een oppepper kan gebruiken. Wil je een oppepper voor iemand of voor jezelf aanvragen? Super fijn dat je dat wilt doen! Meld je vanaf begin mei aan via de website van Stimenz of bel naar Stimenz 088 7846464. Je ontvangt bij de aanvraag instructies om te zorgen voor een veilig bezoek, dat volgens de (RIVM) richtlijnen verloopt.

V.l.n.r. de kappers Anas, Hans en Sybren trouw blijven die zich wél aan de maatregelen houden, om ook zó de ‘locals te supporten’ die je straks weer hard nodig hebben.” De kappersbranche (vertegenwoordigd door de ANKO) heeft een heel pakket maatregelen in petto, waarmee de kapsalons weer veilig open kunnen. Bij Knip de Man kunnen ze niet wachten, en hopen zelfs op eerder dan 20 mei. Check de site en houd de Facebook pagina van de salon in de gaten. www.knipdeman.nl

MP Nog even gdeescdhaulard... we hopen dat we pakken! snel weer op kunnen


wijkraad zuidoost CLEANTECH REGIO EN DE REGIONALE ENERGIE TRANSITIE (RES) Inleiding Op onze website (www.wijkraadzuidoost.nl) heeft u al wat kunnen lezen over de energietransitie en over de mogelijkheden voor windenergie op land (volgens GEODAN). In dit stukje willen we u informeren over de Cleantech regio en de RES. In het nationale Klimaatakkoord staan grote ambities: 49% CO2 reductie in 2030 en 100% reductie in 2050. Deze doelstellingen worden vertaald in een eenheid voor opgewekte energie, genaamd Terawattuur (Twh). Duurzame energie vormt een aandeel in het bereiken van de 49% CO2 reductie. Alle 30 regio’s in Nedeland zijn gevraagd samen 35TWh aan hernieuwbare elektriciteit op land op te wekken. Het andere deel van de totale CO2 reductie zou moeten worden ingevuld door: • Besparing • Wind op zee • Zonnepannelen op daken • Andere duurzame energie vormen als geothermie, biomassa en biogas Wat is de Cleantech Regio De Cleantech Regio is een samenwerkingsverband van acht gemeenten, ondernemers en onderwijs in onze regio. Voor de Regionale Energietransitie (RES) wordt in de Cleantech Regio samengewerkt door gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen, provincie Gelderland, Waterschap Vallei & Veluwe, Waterschap Rijn & IJssel, netbeheerder Liander en de Strategische Board van de Cleantech Regio. De gemeente Deventer doet mee in de Regionale Energie Strategie West-Overijssel. Om een Energie Transitie in de komende tien jaar mogelijk te maken, hebben inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties van zeven gemeenten, de Provincie Gelderland en de Waterschappen in de Cleantech Regio samen gewerkt aan de Regionale Energie Strategie (RES). In die strategie staat beschreven hoeveel zon- en windenergie de Cleantech Regio in de periode tot 2030 wil realiseren en welke mogelijkheden zij zien voor zon- en windenergie na 2030. Ook staat beschreven wat de warmtevraag in onze regio is en welke grotere warmtebronnen er zijn voor de verwarming van een deel van onze woningen. Een Regionale Energie Strategie maken in een duurzame samenleving, in een duurzaam landschap is zeker geen eenvoudige opgave, want we leven bij ons in de regio in een heel mooi stukje Nederland. Daar moeten we voorzichtig mee om gaan en tegelijkertijd weten we dat er geen andere weg is, want als we niets doen aan het klimaat, dan zal het klimaat wel iets met ons en onze mooie omgeving doen. Ambitie Een Cleantech groep van zeven gemeenten, twee waterschappen en de provincie Gelderland hebben voortvarend de handschoen opgepakt en zijn aan de slag gegaan. In het concept-bod RES hoe, waar en waarom, men een forse reductie van CO2 de komende jaren met de duurzame opwek van zon- en windenergie wil realiseren. Onze regio komt tot een eerste bijdrage van maar liefst meer dan 1,2 TWh van de totale 35 TWh. De Concept RES wordt uiterlijk 1 juni 2020 aangeboden aan het Nationaal Programma RES. Op basis van alle reacties die daarop volgen van het Planbureau voor de Leefomgeving, maar vanzelfsprekend ook van inwoners, partners, besturen, raden en staten, gaat de Cleantech Regio als regio verder aan de slag, om zo vlak voor 1 maart 2021 het

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 10 eerste echte bod, de RES 1.0 door de betrokken overheden in onze regio, te kunnen laten vaststellen. Dat dan vervolgens iedere twee jaar wordt herijkt. En zo is de Cleantech Regio op weg naar een energie neutrale regio; althans, dat is de bedoeling. Alles over de Cleantech regio kun u lezen op https://www.cleantechregio. nl/nieuws/1157-concept-res-gespresenteerd-overleg-inwoners-overopwek-schone-energie-blijft-van-belang Hier wordt ook het concept RES gepresenteerd. https://www.cleantechregio.nl/res/ Wat betekent dit voor Zuidoost Dit is wat de Cleantech Regio wil, maar is dat ook het goede aanbod voor onze wijk Zuidoost? De energietransitie lijkt vooral en alleen te gaan over het aardgas vrij maken van alle huishoudens en met die plannen dreigt met voorbij te schieten aan het echte doel: CO2 reductie. Een gedeelte van onze wijk is al zonder aardgas. Groot Zonnehoeve is al gebouwd (grotendeels) zonder aardgas. Bij de verschillende bijeenkomsten van de Cleantech Regio mocht iedereen meepraten en ideeën aanreiken. Echter de enquete van de RES (b)leek erg vooringenomen. Hier mocht je alleen aangeven hoe en niet waar de hernieuwbare energie opgewekt moet worden. Ook gaat men niet echt in op de kosten. Uit een artikel van www. climategate.nl blijkt hoe ongelooflijk kostbaar elektrificatie is: het zou € 33 miljard gekost hebben om een extra 0.43% van de totale energiebehoefte duurzaam opgewekt te krijgen. (https://www.climategate.nl/2020/04/ productie-hernieuwbare-elektriciteit-in-een-stroomversnelling/?utm_ source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=productiehernieuwbare-elektriciteit-in-een-stroomversnelling) De vorige poging om op de Beekbergsebroek windmolens te plaatsen heeft heel grote weerstand opgewekt bij de bewoners van het gebied, maar ook bij de inwoners van Zuidoost. De politiek heeft uiteindelijk een streep gezet door het plan om in de Beekbergsebroek windmolens te plaatsen. Hier waren wij blij mee. Niet omdat wij tegen duurzame energie zijn, maar er zouden windmolens veel te dicht op bestaande woningen in Beekbersebroek komen en ze zouden veel te dicht bij onze wijk komen. Veel hiervan is nog terug te lezen op https://wijkraadzuidoost. nl/windmolens-v2/ De Wijkraad heeft het voorstel van de gemeente om in een participatiegroep na te denken over concrete voorstellen voor energietransitie in de wijk omarmt en er is een commissie gevormd om de gemeente daarbij vanuit bewoners te adviseren. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van een woningbouw vereniging, vertegenwoordigers van de Wijkraad, bewoners en een aantal vaktechnische professionals uit de wijk. Door deze groep zal een advies aan de Gemeente worden gestuurd met aanbevelingen. Wilt u de ontwikkelingen volgen, onze website www.wijkraadzuidoost.nl en onze Facebook pagina in de gaten.


wijkkrant de maten THUISWERKEN? Maak éérst werk van uw werkplek In tijden waarin er elke dag weer nieuwe ontwikkelingen zijn betreffende het coronavirus werken we allemaal zo veel mogelijk thuis. Thuiswerken heeft zo zijn voor- en nadelen. In uw dagelijkse kloffie en met uw favoriete koffie binnen handbereik werkt u de ene na de andere klus weg. Het sociale contact met collega’s is nu ongetwijfeld minder. Efficiënter, maar we merken ook dat dit juist zo waardevol is en wordt gemist. Even een dip in uw workflow? Dan loopt u een rondje en duikt u daarna weer opgeladen achter uw laptop. Het is alleen wel noodzaak om het een en ander thuis goed te regelen. Investeer in uw gear In het Engels staat ‘gear’ voor alle spullen die nodig zijn om uw werk goed te doen. Goed om hierin te investeren. Sommige thuiswerkers investeren niet veel in hun werkplek thuis, omdat klanten of collega’s thuis niet langskomen. ‘Niemand die het ziet ...’ Keukentafels en loungebanken lijken misschien aantrekkelijk om aan en op te werken, maar uw rug zal snel protesteren. Begin met een goed bureau dat aan alle ergonomische eisen voldoet. Dus in hoogte verstelbaar, voorzien van ledlicht zonder hinderlijke schaduwen en met een stoel die u in zoveel mogelijk standen kunt verstellen. Ook een professionele printer is een investering die u veel ergernis bespaart. Een tip? U werkt thuis waarschijnlijk met meerdere apparaten, zoals smartphone, iPad en computer. U kunt thuis een netwerkje (laten) maken, waarmee u vanaf elk apparaat een printopdracht naar uw printer kunt verzenden. Niet zo fijn voor uw brein Richt uw werkplek ook echt in als een werkplek. Dus weg van de volle woonkamer en keuken. Probeer na het werk maar eens lekker te ontspannen met uitzicht op uw laptop en stápels papieren. We mogen dan in een 24/7-economie leven, maar dat betekent niet dat u nog 24/7 met uw werk geconfronteerd moet worden.

Glasvezel in Zuidoost Om optimaal thuis te kunnen werken is een snelle en stabiele internetverbinding cruciaal. Ruim 11.000 woningen in Apeldoorn Zuidoost worden op dit moment gefaseerd en kosteloos aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden in Zuidoost komen onze glasvezelvoorbereiders bij u langs om gezamenlijk het aansluitpunt in de woning en de beste aansluitroute te bepalen. De graafwerkzaamheden in het gebied starten in de eerste week van mei in het eerste aansluitgebied. Vervolgens worden de werkzaamheden wijk per wijk ingepland. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van verschillende providers.

Apeldoorn Zuidoost krijgt

glasvezel

Wilt u gebruik maken van een kosteloze glasvezelaansluiting? Geef dan toestemming op kpnnetwerk.nl/toestemming.

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT! drukwerk

ontwerp

YVONNERECLAME.NL


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 12


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 13

WELKOM OP DÉ ENERGIEPAGINA VAN DE MATEN Het is een gekke tijd. Een tijd van gezond zijn en blijven, vooral door afstand te houden van elkaar. Zo bescherm je jezelf en degenen die je lief hebt. Dat is soms lastig. En stiekem willen we zo snel mogelijk weer terug naar hoe het was. Omdat we meer thuis zijn, doen we meer in en om het huis. Misschien heb je daarom juist nu ook vragen over het verduurzamen van je huis. Ik help je graag bij deze vragen. Ook kan je een kijkje nemen op www.de-a.nl/tips voor handige tips. Ik wens je veel leesplezier en vooral veel gezondheid en thuisblijf plezier in deze tijd. Groene groetjes van Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten. Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van deze pagina, mail mij gerust: dieuwkedeboer@de-a.nl

VOORBEELDWONING IN DE MATEN

Deel 2:

EEN WARMTEPOMP, IS DAT IETS VOOR ONS? Kees van Ginneken, lid van de Energieke Maten

Nul-op-de-meter-woning (NOM- woning) Imkersdreef In de vorige wijkkrant vertelde ik over de familie Polman die aan de slag gaat hun woning te verduurzamen in samenwerking met Hogeschool Saxion en de gemeente Apeldoorn. Inmiddels is het adviesrapport opgemaakt en besproken. Daarnaast zijn diverse sensoren in huis opgehangen om metingen te verrichten. Peter en Sylvia schrijven regelmatig een blog over hun verduurzamingsreis. De blogs vind je hier: https://www.de-a.nl/duurzamewijken-de-maten/

Ik zit weer aan de keukentafel bij Lodewijk en Door Versluis in hun huis aan de Houtsnijdershorst. In januari spraken we over hun plannen met een hybride warmtepomp. De situatie is nu anders: de warmtepomp staat op het dak en ik ben benieuwd naar hun eerste ervaringen. Hoe ging de installatie? Door: “Het ging heel goed, om 9 uur begonnen ze en om 3 uur waren ze klaar, plaatsen en draaien.” En toen mocht de warmtepomp het huis verwarmen? Lodewijk: “Ja en dat deed ie in eerste instantie niet helemaal goed. Dan kwamen we ’s morgens beneden en dan was het koud. De oorzaak was snel gevonden: het lag aan de thermostaat. Nu hebben we een nieuwe en loopt het zoals we willen.” Wat is het verschil met een cv-ketel? Door: “Het huis warmt minder snel op. Dat wisten we van tevoren en we zijn er nu prima aan gewend en heel tevreden.” Lodewijk vult aan: “Voorheen zetten we ’s avonds de verwarming handmatig op 15 graden en nu gebruiken we een klokschema, waarbij de warmtepomp ’s nachts de kamertemperatuur een paar graden laat zakken. Om 6 uur in de morgen begint de warmtepomp de kamer weer te verwarmen naar 20 graden.” De vorige keer had je het over eventueel lawaai van de warmtepomp. Hoe is dat? Door: “Er is gelukkig geen lawaai. De pomp zoemt zacht, maar hij is absoluut niet storend, gelukkig.” Weet je al iets over de besparing van gas? Lodewijk: “onze leverancier Greenchoice stuurt elke maand de verbruiksgegevens. We zien over januari t/m maart een forse besparing op ons gasverbruik, zo’n 35 procent en een vergelijkbare stijging van het electraverbruik tov vorig jaar. En dat was de bedoeling: minder gas verstoken, dat is goed voor de planeet en voor Groningen. En de gasprijzen gaan stijgen dus het is ook goed voor de portemonnee. Maar het echte effect zien we over een jaar.” Dus over een jaar kom ik graag weer even langs!

Gratis energieadvies-actie De overige NOM-aanmeldingen krijgen een gratis energieadvies van het Regionaal Energieloket. Die weer als voorbeeld kunnen dienen voor buurtbewoners en andere wijkbewoners. Daarnaast krijgen mensen uit de Matenhoeven, Matenvelden en Matenhorsten ook de kans zich aan te melden voor zo´n gratis energieadvies. Binnenkort krijgen die buurten een brief van de gemeente Apeldoorn en het Regionaal Energieloket hierover. Het advies voor die woningen wordt op zo’n manier geschreven dat het ook nuttig is voor woningeigenaren uit de buurt met eenzelfde woningtype of bouwperiode. De adviezen worden anoniem beschikbaar gesteld via de site van het Regionaal Energieloket. Online informatie avond Vervolgens wordt eind juni een online informatiebijeenkomst georganiseerd. Hier worden de adviezen anoniem gepresenteerd en kunnen vragen gesteld worden. Dus houd de brievenbus, mijn social media en mijn artikelen in de wijkkrant goed in de gaten!


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 14

POSITIVITEIT Wij hebben wat kleine tips en ideeën voor u om een beetje positiviteit te brengen in deze onzekere en bijzondere dagen waarin we maar weinig contact kunnen hebben met andere mensen. Gelukstip: Vindt u het leuk om onverwacht een kaartje te krijgen? Stuur ergens in de komende week, in plaats van een appje of een email, eens een kaartje naar iemand aan wie u denkt. U maakt er niet alleen iemand ander blij mee maar zelf wordt u er ook blijer van. Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk. Het helpt je om dagelijks bij dingen stil te staan, die je blij maken, die je mooi vindt, die goed zijn, waar je van geniet.

WELKOM IN DE BRILLENKAMER ‘Mijn naam is Kirsten du Breuil – ter Horst en ik ben al meer dan 20 jaar ‘thuis in brilmode en maatwerk’. Ik ben gediplomeerd opticien en heb jarenlang ervaring opgedaan bij een zelfstandige opticien. Vanaf 1 mei draai ik mijn eigen winkel; ‘De Brillenkamer’, aan de Dorpstraat 46a in Beekbergen.U bent van harte welkom.’ Wat kunnen we in De Brillenkamer voor u betekenen? Allereerst kunnen we u een professionele oogmeting aanbieden en een montuur en glas advies op maat geven. Glazen bieden we aan in verschillende kwaliteiten en prijsklassen, van eenvoudige glazen tot de hypermoderne B.I.G. Vision glazen. Dit kan dankzij onze moderne apparatuur en de DNEye scanner van Rodenstock. Wat betreft monturen gaan we werken met verschillende merken van hypermodern en kleurrijk tot minimalistisch en/of klassiek. Ook sportbrillen en zonnebrillen behoren tot het assortiment, met of zonder sterkte. Service en aftersales vinden we erg belangrijk. Kleine reparaties en probleempjes los ik graag vlot voor u op. Als u aanvullend verzekerd bent, kunnen wij de brilvergoeding voor u declareren. Parkeren kan voor de deur en de winkel en de refractie ruimte is rolstoelvriendelijk. Bent u niet in staat om naar de winkel te komen? Dan maken we een afspraak bij u thuis! We denken graag met u mee. Het is natuurlijk een vreemde tijd om te starten. Dat deze coronacrisis er zou komen wist niemand toen wij al begonnen waren met De Brillenkamer. Maar we laten ons niet tegenhouden, maar denken in oplossingen. Dat betekent dat we hebben gekozen voor meetapparatuur die we op afstand kunnen bedienen. We hebben ook plexiglas schermen geplaatst en zullen natuurlijk hygiënisch werken. We mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk in de winkel laten. Daarom hebben we besloten eerst voor halve dagen de winkel open te doen en de uren daarbuiten privé-afspraken aan te bieden voor oogmetingen en/of brillen uitzoeken. U heeft dan de winkel en aandacht voor u alleen, we kunnen veilig werken en de tijd voor u nemen. We zijn vanaf 1 mei elke dinsdag t/m zaterdag geopend van 9.00 tot 12.30 uur. Privéafspraken draaien we op dinsdag-, donderdag- en zaterdagmiddag en op vrijdagavond. U kunt gemakkelijk uw (privé)afspraak reserveren via onze online agenda op de website. Maar bellen mag natuurlijk ook altijd op 06 – 14 66 66 01. U bent van harte welkom!

Vaak zitten er waardevolle momenten in ons dagelijkse leven en stappen we hier zo overheen. Deze momenten gaan zien als cadeautjes, gaat ervoor zorgen dat u zich een dankbaar mens gaat voelen, bevoorrecht. Het mooie is dat dankbaar worden een vaardigheid is, u kunt het dus leren. Door op te schrijven waar u dankbaar voor bent, maakt dat u hier even echt mee bezig bent. Het blijven niet alleen gedachten, maar door woorden hiervoor te vinden en deze op te schrijven zult u zich blijer gaan voelen, positiever in het leven gaan staan en tevredener zijn. We leggen uit hoe u dit het beste kunt doen. Pak een notitieboekje. Leg dit boekje op een vaste plek. Kies vooral een plek waar u dagelijks komt en u eraan herinnert om te gaan schrijven. Vooral in het begin is deze nieuwe activiteit nog geen gewoonte. Kies voor een vast moment op de dag. Kies vooral een moment die in uw dagelijks ritme past. Misschien is dat voor u wel vroeg in de ochtend voordat alle hectiek begint. U begint de dag dan in ieder geval met een dankbaar gevoel en dat is ook heel wat waard, toch? Om de dag in gedachten door te kunnen lopen, sluit dan even je ogen, richt je aandacht naar binnen. Wees vooral nieuwsgierig welke momenten voor je waardevol zijn geweest. Waar je blij van werd, mensen van wie je het fijn vindt dat ze in jouw leven zijn, een mooi gesprek of ervaring. Of simpelweg dingen die er zijn. Schrijf dan drie dingen op waar je dankbaar voor bent zoals de vogels die fluiten, dat de thee zo lekker was vanmorgen... het mogen hele kleine dingen zijn waar u blij van werd of wat u raakte.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 15

BEACHVOLLEYBAL APELDOORN - JUNI 2015 Dit keer eens wat geheel anders. Boven het Marktplein is deze luchtopname gemaakt van het WK Beachvolleybal 2015, dat goed bezocht werd. Het vond plaats van 26 juni t/m 5 juli. Apeldoorn behoort tot een goede volleybal-gezinde stad. Mannen- en vrouwenteams van volleybalclub Dynamo zijn actief in de hoogste nationale divisies. Onder andere beachvolleyballegendes waren Richard Schuil en Reinder Nummerdor, die speelden voor de Apeldoornse club. 96 teams uit 40 landen hadden zich geplaatst voor het WK! Naast de wedstrijden zorgden dj’s, danseressen en spetterende shows voor een goede sfeer. Veel informatie van dat WK kunt u bekijken op internet. Als sluitstuk maken we een rondje om het Marktplein heen en zien rechtsonder in beeld de Marktstraat met op de hoek de bekende boekhandel Nawijn & Polak. Aan het einde van het Marktplein zien we de Stationsstraat en in het verlengde van het Marktplein de Grifstraat. Links van het Stadhuis met er tegenaan “geplakt” het oude Postkantoor met z’n rode daken zien we een stuk Deventerstraat. Linksonder de Kerklaan en geheel boven in beeld het begin van de Regentesselaan. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com.

CREA DE MATEN Ben je graag creatief bezig, maar heb je niet alle spullen in huis om zowel te schilderen, boetseren, dotpainten en met pastelkrijt/potlood te werken en wil je er niet op uit..bestel dan een Art 2 Go-kistje van Crea De Maten! Je maakt een keuze uit het aanbod op de Facebookpagina van Crea De Maten en ik zet het kistje voor je deur met alle benodigdheden en een fijne werkbeschrijving die je stap voor stap brengt naar een prachtig kunstwerk. Na 2 weken haal ik het kistje weer op of ruil hem om voor een volgend Kunstprojekt. Zo kun je veel technieken leren en uitproberen zonder dat je zelf van alles aan hoeft te schaffen. Ik bezorg alleen in Apeldoorn. Normaal geef ik 4 dagen per week les in mijn Atelier, supergezellig! Maar ook in deze tijd wil ik wat bieden voor mijn cursisten en iedereen die zich aangesproken voelt! 06-42075609 / imodderkolk@hotmail.com. www.colorfulpaintings.nl

Foto en tekst: Hans Snelleman


de gaarden

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 16

WAT EEN VROLIJKHEID

ZWAAIEN

Het optreden van Hans en Robbie is door alle bewoners van De Heemhof ontzettend gewaardeerd! Vanachter elk raam en elke deur van het hele huis werd uitbundig meegezongen en meegedanst. Wat een vrolijkheid weten deze gasten geheel belangenloos te brengen! Zelfs de buurt kwam nieuwsgierig kijken wat er bij ons in de tuin toch allemaal aan de hand was. Vrijwilligers en familie uit Apeldoorn kwamen aangefietst om mee te genieten en op gepaste afstand mee te dansen! Een mooi warm gebaar in deze bizarre tijd waar we als cliënten en medewerkers van De Heemhof erg van hebben genoten.

Lopend door het Matenpark met de nieuwe buurtregisseur Aart de Graaf voor stadsdeel Zuidoost, zagen we op bomen bij Woonzorgcentrum De Berghorst een uitnodigende tekst op bomen aangeplakt. Wij hebben dan ook spontaan uitbundig gezwaaid, we konden alleen op dat moment helaas door het tegenlicht niet goed zien of mensen binnen in De Berghorst dat ook meekregen, maar het gaat vooral om de intentie en het gebaar. Dus komt u lopend of fietsend langs een woonzorgcentrum in De Maten, zwaai dan gerust enthousiast naar de mensen er binnen. Ze zijn er blij mee en u er dankbaar voor.

Bedankt jongens!!!

Corine Kapenga, Stadsdeelmanager Zuidoost

ZUMBA

SAMEN055 OOST

Zumba lessen van Stimenz in ontmoetingsplek de Matenhof gaan online gewoon door! Wekelijks kwam de Zumbagroep van Stimenz onder leiding van Malika Manchouri bij elkaar in ontmoetingsplek de Matenhof om met veel plezier te dansen en te bewegen. De groep laat zich door het coronavirus hier niet van weerhouden. De groep komt nu online bij elkaar en danst gewoon door! Malika weet door opzwepende muziek en de leuke dansbewegingen er ook online voor te zorgen dat iedereen bezig blijft. Zo blijven de deelnemers lekker fit ondanks de coronatijd. Wil je na de coronatijd kennis maken? Meer informatie over de lessen vind je op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl/dematenhof of bel naar Stimenz via 06 82712206.

Samen055 Oost opent medio juni een nieuwe locatie in uw wijk. U kunt bij Samen055 terecht voor ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen. De partners Stimenz, MEE, Don Bosco, CJG, Wmo, Schuldhulpverlening en Activering & Inkomen werken samen voor de inwoners van uw wijk. Zij ondersteunen de inwoners met opvoedondersteuning, meedoen in de samenleving en inkomensvragen. Samen055 werkt vanuit De Stolp. Samen met de bibliotheek bieden wij een plek waar iedereen zich welkom voelt. Dagelijks is een gastvrouw/-heer aanwezig van 10.00 tot 16.00 uur om u wegwijs te maken in de ondersteuning binnen de gemeente Apeldoorn. We hopen Samen055 Oost eind juni feestelijk te openen. In verband met de corona maatregelen informeren wij u in juni over de definitieve datum. Praktische informatie over de Stolp: • Adres o Ontmoetingscentrum De Stolp, Violierenplein 101. • Openingstijden o Op afspraak dagelijks van 08.00 uur tot 17.00 uur o Inloop dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur • Meer informatie via https://www.samen055.nl


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 17

SCOOTERS OP HET FIETSPAD Op het fietspad langs het water achter de Bierbrouwershorst, Schrijnwerkershorst en de Houtsnijdershorst worden regelmatig scooters gesignaleerd. Gezien de borden aan het begin en aan het eind van het fietspad blijkt dat dit om een onverplicht fietspad gaat wat verboden is voor scooters en brommers. Misschien weten een heleboel mensen niet dat je hier niet met een scooter mag rijden en daarom ook dit bericht. Gezien de toename van scooters heeft de wijkagent recentelijk een aantal bekeuringen uitgedeeld en zal hier in de toekomst op blijven handhaven.

DE GANZEN DIE BIJ DE VIJVERS IN DE SCHRIJNWERKERSHORST LEVEN, VERHUIZEN. Al geruime tijd wonen de tamme ganzen in de Horsten. 20 jaar geleden waren er zo’n 10 stuks en in de loop van de jaren is de groep flink groter geworden. Op dit moment zijn er zo’n 25 ganzen. De één vindt ze geweldig en de ander ergert zich aan de uitwerpselen en het soms opdringerige gedrag. Bij de buurtraad en gemeente zijn diverse klachten binnen gekomen. Waarschijnlijk omdat de groep zo groot is geworden zijn ook de klachten toegenomen. Als buurtraad hebben we een enquête gehouden en daaruit blijkt dat veel bewoners die dicht in de buurt van de ganzen wonen er het minste last van hebben. Zij zijn er aan gewend geraakt en vinden het gezellig. Toch nam het aantal klachten flink toe de laatste jaren. Uitwerpselen overal op de paden en velden, blokkeren van fietspaden en lawaai ‘s nachts en in de vroege ochtend als de groep de buurt in trok. Iedereen heeft wel een mening over de ganzen. “Laat de natuur z’n gang gaan”, is een veel gehoorde kreet. En daar zit nu net het “probleem”. Als je de natuur z’n gang laat gaan bemoei je je er als bewoners of passanten ook niet mee. Jarenlang zijn de ganzen gevoerd met van alles en nog wat. Van brood tot complete rijsttafels aan toe. Vreemd eten voor ganzen, die doorgaans waterplanten en gras eten, maar ach, als het er toch ligt komen ze gemakkelijk aan eten en met zoveel overtollig voedsel is het ook geen probleem als er meer ganzen bij komen. En zo geschiedde. De groep was nog veel groter geworden als de eieren niet ‘bewerkt’ waren. Soms lukte het de ganzen om toch op een beschutte plaats eieren uit te broeden waardoor de groep alsnog groter kon worden. Herhaaldelijk hebben buurtraad en gemeente verzocht de ganzen niet te voeren, maar helaas werd daar niet door iedereen naar geluisterd. In Drenthe is plaats gevonden voor de ganzen en de hele groep zal hier naar toe verhuizen. De groep halveren is geen optie omdat het groepsdieren zijn die zich aan elkaar hechten. Halveren betekent dat er in de overgebleven groep flink stress zal ontstaan en ze op zoek blijven naar hun maatjes. Gezien de huidige situatie rondom het Covid-19 virus zullen de ganzen waarschijnlijk in het najaar weggevangen en herplaatst worden.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 18

WIJ GAAN ALL-INN

BLOEI

Wijkkrant De Maten & Groot Zonnehoeve zal vanaf nu worden bezorgt door All-Inn verspreidingen. Dat betekend dat deze wijkkrant in plaats van in het weekend op dinsdag en woensdag verspreid gaat worden.

Het is de laatste weken in Nederland zonnig en voor de tijd van het jaar, warm weer. Het voorjaar hangt letterlijk in de lucht, veel bomen staan in volle bloei, je kunt de bloesem ruiken en de vogels kwetteren dat het een lieve lust is. Ook in De Maten en Groot Zonehoeve is het een prachtig gezicht, al dat ontluikende groen en bomen die in volle bloei staan. Nu we allemaal in deze tijd van coronamaatregelen terugvallen op onze directe woonomgeving is het de kunst om vooral van het ogenschijnlijk kleine te genieten en dat blijkt dan groots te zijn.

All-Inn is elke dag bezig om u te bereiken. Dit doen ze door innovatief en recht-door-zee mee te denken. Enthousiasme, kennis en doelgerichtheid zijn cultuurwaarden die in het DNA van All-Inn verweven zitten. Zij hebben alles in huis om deze krant goed te verspreiden. Hoe het begon All-Inn wordt op 1 mei 1985 geboren. Het heette toentertijd Verspreidingsburo Jansen –that’s right, bureau nog keurig met een ‘o’ geschreven. Het ‘burootje’ groeide binnen no time uit van een éénpitter in een fietsenschuurtje naar een professioneel bedrijf. Samen, innoveren en kwalificeren Door te samenwerken, te innoveren en kwaliteit hoog te houden groeide All-Inn als toonaangevend bedrijf. Gewoon, door het knettergoed, fanatiek én enthousiast te doen, samen. Hier en nu Vandaag de dag telt All-Inn heel veel enthousiaste medewerkers. Maar dat is niet alles! Daarnaast zorgen er ruim 4000 bezorgers wekelijks voor de verspreiding van reclamedrukwerk, huis-aan-huisbladen, kranten folders en flyers, waaronder nu ook wijkkrant De Maten & Groot Zonnehoeve. Veel lees- en puzzelplezier!

ASFALTONDERHOUD Op 6 mei start aannemer Schagen in opdracht van de gemeente Apeldoorn met asfaltonderhoud aan de Gildenlaan van de kruising met de Laan van Erica tot aan de ingang naar de parkeergarage Eglantier. Wat gaan we doen Het asfalt van de Gildenlaan is aan onderhoud toe. Daarom wordt er nieuw asfalt aangebracht. Ook verbeteren we de fiets- en voetgangersoversteken. Daarmee starten we op woensdag 6 mei. We verwachten het project af te ronden op zaterdag 30 mei. Bereikbaarheid Alle woningen bij aanliggende wegen blijven bereikbaar. Via bebording geven we de omleidingsroutes aan. De bewoners van de Pallietergaarde en Warenargaarde bereiken hun woning via het werkvak. Vanaf 6 tot en met 15 mei is dat via de noordzijde van het werkvak (vanuit de richting van de Laan van Erica). Vanaf 18 tot en met 29 mei is dat via de zuidzijde (vanuit de richting van de Eglantierlaan). Te voet en met de fiets is het altijd mogelijk onze werkzaamheden te passeren. De parkeergarage van winkelcentrum Eglantier blijft bereikbaar vanaf de zijde van de Eglantierlaan. De bus rijdt om via de Drapeniersdonk en Rademakersdonk. De haltes tussen de Laan van Erica en Rademakersdonk zijn dus buiten gebruik. Afsluiting zaterdag 30 mei Om de asfaltdeklaag aan te brengen is het noodzakelijk het gehele werkvak af te sluiten. Dat gebeurt op zaterdag 30 mei. Het is niet mogelijk deze werkzaamheden met de auto te passeren. Woont u in de Pallietergaarde of Warenargaarde en heeft u uw auto toch nodig op deze dag? Dan vragen wij u uw auto voor 7.00 uur elders in de wijk te parkeren. Te voet en met de fiets kunt u deze werkzaamheden wel passeren. Contact Heeft u vragen over het project? Dan kunt u contact opnemen met de uitvoerder van Schagen Dinand Klein via d.klein@schageninfra.nl. Op werkdagen is hij tijdens kantooruren ook telefonisch bereikbaar via 06 – 33 08 71 73.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 19

JUIST IN DEZE TIJD: VERBONDENHEID!

EEN AANGENAME VERRASSING Met deze insteek wordt dit jaar in Apeldoorn en Ugchelen de actie Vakantiegeld Samen Delen gehouden. In Apeldoorn Zuidoost, waar de actie ontstond, is dat al weer voor de negende keer. En de actie groeit ieder jaar.

Op vakantie gaan is niet vanzelfsprekend Waar gaat het om? In mei krijgen veel mensen die een goed inkomen hebben een mooi bedrag uitgekeerd op hun rekening. Dat heet ‘vakantiegeld’. Daarmee kunnen mensen allerlei leuke dingen doen. Een vakantie naar het buitenland, wat veel mensen gewend zijn, zit er deze zomer waarschijnlijk niet in vanwege alle reisbeperkingen. Dat is even slikken. Maar dan is het ook goed om je ervan bewust te zijn, dat heel veel mensen in Apeldoorn altijd alleen maar kunnen dromen van uitjes en vakanties, omdat ze er simpelweg het geld niet voor hebben. Wie weinig inkomen heeft, krijgt ook maar een beetje vakantiegeld. En dat geld moet ook nogal eens gebruikt worden voor andere uitgaven: een koelkast, schoolspullen of kleding, of voor het aanvullen van de voorraadkast. Juist deze mensen kunnen een extraatje erg goed gebruiken. Vakantiegeld Samen Delen Daarom wordt de actie Vakantiegeld Samen Delen gehouden. Mensen die het goed hebben worden uitgenodigd geld te delen met mensen die weinig hebben. De actie wordt georganiseerd vanuit kerken, in ZuidOost zijn dat De Drie Ranken, Berea de Maten en de Voorhof. Zij geloven dat alle mensen rijker worden als je samen deelt. Je kunt de wereld niet veranderen, maar je kunt zeker wel een verschil maken voor mensen. Dat blijkt wel uit de reacties van ontvangers van vakantiegeld in eerdere jaren: Hartverwarmend “Hartelijk dank voor uw gift. En dan heb ik het niet alleen over het geldbedrag, maar vooral over het hartverwarmende gebaar. Uw gift komt volledig ten goede aan de kinderen, de intenties erachter komen geheel ten goede aan mezelf en aan het vertrouwen in mezelf, anderen en de toekomst.” “Wij zijn heel blij dat we iets hebben ontvangen. Nu kunnen we voor de winter nieuwe schoenen en een winter jas halen. En verder, als er wat over is, zien we wel wat we er mee doen. Ik heb ook nog een paar kleinkinderen die jarig worden, dus het geld wordt goed besteed. Dank jullie wel.” “Eindelijk een dagje uit met de kleinkinderen. Na een heel verdrietig jaar.” Een gift geven Het is heel eenvoudig om een gift te geven. Dat kan via de QR-code bij dit artikel. Maar het kan ook door een bedrag over te maken op rekeningnummer NL 69 RABO 037 37 40 298, t.n.v. De Diaconie Protestantse Gemeente Apeldoorn (PKN) o.v.v. Vakantiegeld Samen Delen. Een aanvraag doen Op de website en in de folder die bij de actie hoort staat precies omschreven wanneer iemand in aanmerking komt om een bijdrage te ontvangen en welke gegevens doorgegeven moeten worden. De basis is dat iemand een jaar of langer een inkomen heeft van maximaal 110% van het minimum-inkomen. Zoveel mogelijk worden folders uitgedeeld via de voedselbank, stadsbank, bij kringloopwinkels en via maatschappelijk werkers. De folder is ook digitaal beschikbaar op de website. Uiteraard hoef je geen lid van een kerk te zijn om een aanvraag te doen voor vakantiegeld en natuurlijk ook niet om een gift te geven. Giften geven en een aanvraag doen kant tot en met 4 juni. 2020. Website: www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl Voor vragen: vsdcentraal@gmail.com.

Stichting de Buurtmensen heeft kwetsbare oudere inwoners van Apeldoorn donderdag 16 april jl. verrast met een boeket bloemen en een pak koekjes. Medewerkers van Stimenz hebben geholpen met de bezorging van de bloemen. Het belangeloze gebaar van de Buurtmensen werd enorm gewaardeerd door de ontvangers. Medewerkers van Stimenz hadden plezier in het bezorgen van de bloemen. Een prachtige actie van de Buurtmensen aangezien hun maandelijkse busritten nu geen doorgang kunnen vinden vanwege de corona.


de drie ranken

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 20

SCHITTEREND KUNSTWERK IN DE DRIE RANKEN GEPLAATST

DE DRIE RANKEN BLIJFT VOORLOPIG GESLOTEN

Op 20 april is in de binnentuin van De Drie Ranken een bijzonder glaskunstwerk geplaatst van de gerenommeerde kunstenares Annemiek Punt. Hiermee is de inrichting van de binnentuin compleet.

Bereikbaar voor een gesprek Heeft u behoefte aan een gesprek met een van de predikanten, dan kan dat. Op werkdagen tussen 9.30 uur en 11.30 uur is er een pastor en een vrijwilliger aanwezig in de kerk. Wilt u contact met een van hen, dan kunt u op de genoemde dagen en tijden bellen naar 055-53 32 539. Iedereen in de wijk De Maten die daar behoefte aan heeft, kan hiervan gebruikmaken.

Inrichting binnentuin Hoewel de kerk door de coronacrisis is gesloten, is er de afgelopen weken − met inachtneming van de regels die de regering heeft gesteld − verder gewerkt aan de inrichting van de patio of binnentuin. Deze inrichting is geïnspireerd op de vier elementen: water, aarde, lucht en vuur. Er is aarde aangebracht, waarin, behalve siergras, een boom is geplant die met de takken omhoog reikt naar de hemel. Er is een waterelement geplaatst dat de lucht weerspiegelt. Het element vuur wilde de Kerkenraad graag laten uitbeelden met een kunstwerk. Vuur doet denken aan het pinkstervuur, dat als bezieling in en tussen mensen oplaait. Wind en vuur zijn symbolen van wat mensen beweegt en inspireert. Daarnaast moest het kunstwerk ook de vernieuwbouw van de kerk markeren, als dankbetuiging aan alle vrijwilligers die zich vol vuur hebben ingezet om dit nieuwe kerkgebouw te realiseren. Kunstwerk van Annemiek Punt Na een zorgvuldig selectieproces heeft de kerk een kunstwerk van Annemiek Punt aangeschaft. Het kunstwerk past niet alleen goed bij het thema ‘vuur’, het weerspiegelt ook de veelzijdige en veelkleurige geloofsgemeenschap van De Drie Ranken door zijn abstractie en door de frisse en heldere kleuren. Het biedt de kijker de kans om er zijn eigen interpretatie aan te geven. Dat is ook precies wat de kunstenares met haar kunst beoogt. Annemiek: ‘Het kunstwerk heeft geen naam. Mensen zijn vrij om er iets eigens in te leggen. In dit kunstwerk is de beweging leidend: de kleuren schieten naar boven, lijnen draaien in en om elkaar, het warme rood onderaan loopt naar boven toe weg in helderblauw. Ook de manier waarop het licht zijn werk doet, zorgt ervoor dat het kunstwerk altijd in beweging is.’ In de 41 jaar dat zij werkzaam is als beeldend kunstenaar heeft Annemiek Punt een indrukwekkende reputatie opgebouwd als glaskunstenares. Ze werkt met diverse kunstvormen: glasversmelten, glas-in-lood, glasblazen en schilderkunst. De opleiding voor het glazenieren en brandschilderen volgde ze in Duitsland. De techniek voor het glasversmelten heeft ze zichzelf aangeleerd, als een van de eersten in Nederland. Het kunstwerk in De Drie Ranken bestaat uit een compositie van vele glasonderdelen die met elkaar werden samengesmolten in een oven. Het kunstwerk heeft in de binnentuin een decentrale, in de nacht aangelichte plek gekregen. Door de glazen ombouw van de binnentuin is het van alle kanten goed te zien. De wens van Annemiek: ‘Ik hoop vooral dat men kracht kan putten uit dit kunstwerk.’

Net als de meeste andere openbare gebouwen en kerken, heeft De Drie Ranken sinds het begin van de coronacrisis de deuren moeten sluiten. Alle geplande activiteiten gaan niet door, maar de kerk blijft doordeweeks nog wel bereikbaar.

VAN PASEN NAAR PINKSTEREN De periode van Pasen en Pinksteren is voor veel gelovigen een tijd van samenzijn en van hoop. Twee pastores van De Drie Ranken vertellen hoe de geloofsgemeenschap, nu de kerk gesloten is en veel mensen gedwongen thuis zitten, op een creatieve manier toch kerk kan zijn. Pasen vieren in de binnentuin Gertrudeke van der Maas: ‘Pasen is voor de De Drie Ranken een belangrijk hoogtepunt van het jaar. We staan dan stil bij het lijden, de dood en de opstanding van Jezus. Dit jaar konden deze vieringen niet op de normale manier doorgaan. Dat vroeg om een creatieve oplossing.’ Gertrudeke: ‘Van de Paasnachtviering op zaterdag 11 april zijn opnamen gemaakt. Omdat er maar een paar mensen aanwezig waren, kon deze viering worden gehouden op een bijzondere plek: in de nieuwe binnentuin van de kerk. De nieuwe Paaskaars werd ontstoken, als symbool van het licht dat sterker is dan de duisternis en al het negatieve. Tegelijkertijd kwamen beelden voorbij van mensen thuis die ook een kaars hadden aangestoken. Misschien was dit nog wel ontroerender dan anders. Juist omdat mensen elkaar nu missen, was er op deze manier toch een gevoel van verbondenheid.’

De viering van de Paasmorgen is ook in de binnentuin opgenomen. Gertrudeke: ‘Pasen is het feest van het nieuwe begin, van leven dat sterker is dan de dood. Pasen is ook een voorjaarsfeest. Die morgen stond de binnentuin in bloei. Dat de natuur opnieuw tot leven komt, is ook een boodschap van hoop, juist in deze tijd.’ Pinksteren: het feest van vernieuwing Ad Wijlhuizen: ‘Op 31 mei viert de kerk straks het Pinksterfeest, het feest dat Gods Geest komt wonen in de mensen als een bron van troost en creativiteit. Pinksteren is daarmee ook een hoopvol feest. Het betekent namelijk dat er een Goede Geest in en tussen mensen rond waait die ons altijd weer nieuwe wegen laat zien. Pinksteren stemt ons dus optimistisch, zelfs in deze tijd waarin corona zo heeft toegeslagen.’ Filmpje Gertrudeke: ‘Er is van de Paasvieringen een filmpje van een half uur gemaakt. Dit filmpje is te bekijken via de website van De Drie Ranken: www.3ranken.nl. Ook voor niet-gelovigen kan dit een mooie beleving zijn.’


de velden

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 21

BERICHT VAN BUURTRAAD DE VELDEN De vergaderingen van de buurtraad zijn voorlopig opgeschort wegens de voorgeschreven richtlijnen tegen het corona-virus. Maar wij zijn natuurlijk voor jullie bereikbaar. Zijn er buurtzaken die onze aandacht nodig hebben, stuur een bericht naar: secretariaatdevelden@gmail.com. Op het moment zijn er niet veel ontwikkelingen te noemen. De gemeente heeft een update gestuurd over de werkzaamheden in De Velden; hierover staat een artikel bijgeplaatst. De ontwikkelingen aangaande de revitalisering van het Schoutenveld-Rakkersveld blijven wij volgen, maar wij hebben nu nog geen nieuwe informatie ontvangen die wij met jullie kunnen delen. En de geplande bijeenkomst over het scholen-project is uitgesteld. Tot wij weer vergaderingen mogen organiseren, houden wij u ook via de wijkkrant op de hoogte van ontwikkelingen in De Velden. Wij adviseren jullie de voorgeschreven richtlijnen te volgen. Blijf gezond en veilig.

INFORMATIE VAN DE GEMEENTE OVER DE WERKZAAMHEDEN IN DE VELDEN De afgelopen winter zijn er minder snoei-werkzaamheden verricht. Dit komt mede door een beperkte bezetting van beschikbare werknemers. En het heeft te maken met een nieuw beleid dat door de gemeente wordt uitgevoerd. Bosplantsoen maaien, zal er voor veel bewoners op een aantal plekken anders uitzien of anders uit gaan zien. Er gaat minder gemaaid worden om de biodiversiteit van de omgeving te vergroten. Bij sommige velden worden alleen de randen gemaaid; de kleine velden in de woonwijk worden in zijn geheel.gemaaid. Tevens heeft de gemeente op diverse locaties renovaties uitgevoerd. De werkzaamheden die zijn uitgevoerd, zijn onder andere plantvakken vernieuwen en bemesten. Ook de medewerkers van de bladcampagne hebben hun werkzaamheden weer uitgevoerd. Voorlopig ligt de hoofdtaak voor het groenonderhoud bij de schoffel werkzaamheden. Dit heeft alles te maken met het coronavirus. De bezetting is krapper geworden door de voorgeschreven richtlijnen en daarom zijn de werkzaamheden beperkt. De aannemers waar de gemeente mee samenwerkt ondervinden dezelfde problemen.

SCHOLEN EN GEMEENTE WERKEN VERDER AAN NIEUWE SCHOOLGEBOUWEN De basisscholen De Marke en PCBO De Ploeg en de gemeente werken aan de ontwerpen voor de nieuwe schoolgebouwen en het park. De ouders van leerlingen van de scholen en de mensen die nu naast De Marke wonen hebben de eerste plannen al kunnen bekijken. De plannen worden nu verder uitgewerkt. Zodra de bestemmingsplanprocedure start, organiseren de gemeente en de scholen een informatiebijeenkomst. Het is nog niet bekend wanneer dit moment zal zijn en hoe deze eruit zal zien. Dat komt door de coronamaatregelen en doordat het ontwerpen van de gebouwen en het park langer duurt dan verwacht. Als er hierover meer bekend is, informeren de gemeente en de scholen de buurtbewoners. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente.



wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Mei 2020 | pagina 23

VAN HARTE GEFELICITEERD THERESE TER HALLE, C. SCHUT EN LEX TAKKENBERG JULLIE HEBBEN EEN CADEAUBONNEN T.W.V. 25,GEWONNEN!

Het juiste antwoord van de puzzel in de maart uitgave is: Winkelcentrum De Eglantier daar wil je winkelen

YVONNERECLAME

Print de woordzoeker

Y

Y

V

O

N

N

O

N

T

W

E

R

P

K

E

V

R

D

E

Y

E

C

A

L

A

Z

J

M

E

E

O

H

I

N

V

P

E

T

Z

I

L

A

D

T

R

N

I

G

E

O

E

S

L

N

M

V

O

O

I

L

N

L

I

R

N

N

R

T

T

E

T

A

N

S

D

E

E

T

O

N

L

E

H

N

C

O

F

O

B

T

R

O

A

I

E

R

S

O

A

L

O

U

U

E

S

E

N

A

W

N

E

H

T

R

R

P

R

R

W

K

C

E

L

E

M

P

N

C

M

L

E

A

E

M

E

L

U

T

E

T

O

O

A

P

I

N

T

E

L

B

A

T

I

R

C

T

T

I

F

J

I

R

D

E

B

M

T

A

N

G

I

L

J

I

T

S

S

I

U

H

E

M

E

N

E

A

I

D

E

M

L

A

I

C

O

S

INFORMATIE INTERNET BEDRIJF LINKEN COMPUTER ONLINE CONTACT ONTWERP DIGITAAL PERSOONLIJK HTML woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker SMARTPHONE HUISSTIJL APELDOORN Oplossing

SOCIALMEDIA TABLET TIEMES WEBSITE YVONNE YVONNERECLAME ZZP

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN WEBSITE VOOR JOUW BEDRIJF! 28-03-2020 15:47

APELDOORN BEDRIJF COMPUTER CONTACT DIGITAAL HTML HUISSTIJL INFORMATIE INTERNET LINKEN ONLINE ONTWERP PERSOONLIJK SMARTPHONE SOCIALMEDIA TABLET TIEMES WEBSITE YVONNE YVONNERECLAME ZZP

Met deze puzzel geven wij een op maat gemaakte (basis) website* weg t.w.v. € 295,00 aan ondernemers/ zzp’ers. Ben je zelf geen ondernemer maar ken je iemand anders die een website nodig heeft, dan mag je uiteraard ook voor diegene meepuzzelen! *Dit is exclusief domeinnaam en hosting

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT MET EEN WEBSITE! drukwerk

ontwerp

websites

YVONNERECLAME.NL

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl. Inzenden kan t/m 18 mei 2020. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant. Inzenden kan t/m 18 mei 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant. https://woordzoekerfabriek.nl/printen/aTFNCA4atblOVzmIo8JBDUtJMPwiTv2h.html

Pagina 1 van 1


DESPERADOS OF AMSTEL OF PILSNERS VAN HERTOG DESPERADOS JAN, GROLSCHOF OFAMSTEL BUD OF PILSNERS VAN HERTOG M.u.v. Bud 12-pack 2 multiverpakkingen, losse flessen à 30-33 cl JAN, GROLSCH OF BUD DESPERADOS OF AMSTEL of blikken 33-50 cl VAN HERTOG M.u.v. Bud à12-pack OF PILSNERS 2 multiverpakkingen, losse flessen à 30-33 cl JAN, GROLSCH OF BUD of blikken à 33-50 cl

ARIEL PODS OF LENOR PODS, WASVERZACHTER ARIEL PODS OF LENOR OF UNSTOPPABLES PODS, WASVERZACHTER Alle soorten 2 verpakkingen OF UNSTOPPABLES ARIEL PODS OF LENOR Alle soorten PODS, WASVERZACHTER 2 verpakkingen OF UNSTOPPABLES

HOLLANDSE AARDBEIEN 2 bakken à 400 gram

HOLLANDSE AARDBEIEN

2 VOOR 2 VOOR 2 VOOR

5, 5, 5,-

2 bakken à 400 gram

HOLLANDSE AARDBEIEN

11++11 1+1

2 HALEN 12BETALEN HALEN* 1 BETALEN 2 HALEN*

M.u.v. Bud 12-pack 2 multiverpakkingen, losse flessen à 30-33 cl * of blikken à 33-50 cl

2 bakken à 400 gram

Alle soorten 2 verpakkingen

GRATIS* GRATIS*

1 BETALEN

GRATIS*

Geen 18, geen alcohol Geen 18, geen alcohol

PAMPERS

KIES & MIX FRUIT

Geen 18, geen alcohol

Elstar appels tas à 1,5 kilo, blauwe bessen bakje KIESà 125 & gram, MIX frambozen FRUIT bakje à 125 gram, druiven rood pitloos bak à 500 gram Elstar appels tas à 1,5 kilo, blauwe bessen of Conference peren bak à 1 kilo bakje à 125 gram, frambozen bakje à 125 gram, KIES & MIX FRUIT druiven rood pitloos bak à 500 gram of Conference peren 1 kilo bessen Elstar appels tas à 1,5 bak kilo,àblauwe bakje à 125 gram, frambozen bakje à 125 gram, druiven rood pitloos bak à 500 gram of Conference peren bak à 1 kilo

Premium Protection maat 1 of 2, Pure, pants of billendoekjes PAMPERS 4 pakken Protection maat 1 of 2, Premium Pure, pants of billendoekjes PAMPERS 4 pakken Premium Protection maat 1 of 2, Pure, pants of billendoekjes 4 pakken

2 2 22 22 + + GRATIS GRATIS +

3 VOOR 3 VOOR

GRATIS*

99 4 99 499 4

CRYSTAL CLEAR

LOS GANSOS WIJNEN

*

3 VOOR

*

SENSEO KOFFIEPADS

4 flessen à 750 ml Land van herkomst: Chili LOS GANSOS WIJNEN

4 pakken of flessen à 1,5 liter

CRYSTAL CLEAR

4 VOOR 4 VOOR 4 VOOR

3 verpakkingen à 36 pads

SENSEO KOFFIEPADS

a11,58 - a13,62 3 verpakkingen à 36 pads

4 flessen à 750 ml Land van herkomst: Chili

4 HALEN* 2 BETALEN 4 HALEN 2 BETALEN* 4 HALEN*

5, 5, 5,-

4 pakken of flessen à 1,5 liter

CRYSTAL CLEAR

3 VOOR 3a11,58VOOR - a13,62 49 3 VOOR 49

LOS GANSOS WIJNEN

SENSEO KOFFIEPADS a11,58 - a13,62

10 1049 10

4 flessen à 750 ml Land van herkomst: Chili

4 pakken of flessen à 1,5 liter

3 verpakkingen à 36 pads

2 BETALEN

Geen 18, geen alcohol Geen 18, geen alcohol  

Hallo

Geldig van wo 22 april t/m di 19 mei 2020    

Van de Bunt

 Geen 18, geen alcohol

Geldig wo EURO’S 22 april t/m di 19 mei 2020     ELKEvan DAG GOEDKOPER

Geen 18, geen alcohol

LET OP: AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN: T/M ZA 7.00 - 20.30 Geen 18,MA geen alcohol ZO 10.00 - 18.00 Geen 18, geen alcohol

ELKEvan DAG Geldig wo EURO’S 22 april t/mGOEDKOPER di 19 mei 2020

www.jumbovandebunt.nl

ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER

* 2 halen 1 betalen: 50% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. 1+1 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 2 * 2 halen 1 betalen: 50% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. 1+1 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 2 * 2 halen 1 betalen: 50% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. 1+1 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 2

Jumbo Van de Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5 Jumbo Van de Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5

Jumbo Van de Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.