Wijkkrant de Maten - juni 2020

Page 1

Jaargang 4 Juni 2020

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

WIJKKINDERBOERDERIJEN ACCRES OOK WEER OPEN Na Kinderparadijs Malkenschoten openen Kinderboerderij Laag Buurlo en Kinderboerderij De Maten ook hun deuren weer voor publiek. Vanaf deze week zijn de wijkkinderboerderijen weer op beperkte dagen toegankelijk voor publiek. Verschillende dagen Waar Kinderboerderij Laag Buurlo haar deuren op maandag, woensdag en vrijdag opent, is Kinderboerderij De Maten op dinsdag en donderdag geopend. Er is één ingang open op de boerderij en er is slechts een beperkt aantal personen toegestaan. Als dit aantal bereikt is, gaat de poort dicht en worden er niet meer mensen toegelaten. Dit alles om de veiligheid omtrent de coronamaatregelen te waarborgen. Naast het

ONDERNEMERS BLIJ

beperkte aantal personen zijn er delen met éénrichtingsverkeer en de toiletten zijn gesloten. Bezoekers wordt gevraagd om voor een bezoek thuis naar het toilet te gaan. Op verschillende plekken op de boerderij is een extra mogelijkheid om handen te wassen en/of desinfecteren. Exclusieve toegang voor risicogroepen Op dinsdagmiddag en donderdagmiddag is Kinderboerderij Laag Buurlo exclusief toegankelijk voor mensen uit risicogroepen, zodat zij ook veilig de boerderij kunnen bezoeken. Zorginstellingen kunnen een bezoek reserveren op dinsdagmiddagen via laagbuurlo@accres.nl, mensen van 70 jaar en ouder zijn welkom op donderdagmiddagen. Zij hoeven niet te reserveren. Openingstijden Kinderboerderij De Maten: Dinsdag 11.00 – 15.00 uur*, Donderdag 11.00 – 15.00 uur* *Ieder uur gaat de poort 15 minuten open. Print de woordzoeker

N

D

R

K

E

E

I

N

N

S

E

27-05-2020 17:12

G

U

P

A

Y

T

R

S

R

S

O

E

U

K

DOET U MEE? R

N

H

O

O

S

E

M

A

D

L

B

T

M

O

I

V

O

R

O

R

K

T

C

U

O

L

Y

I

M

K

A

O

R

B

E

H

E

D

I

T

E

A

S

R

T

E

C

P

D

S

A

E

E

N

T

E

J

T

E

B

B

A

L

S

T

D

D

E

E

R

A

A

R

A

U

S

O

A

N

M

T

O

P

S

U

E

T

G

E

V

E

I

E

M

U

I

S

M

A

T

J

E

N

W

K

M

U

T

S

E

N

E

N

T

E

S

E

H

E

R

E

N

K

R

I

J

G

S

L

E

N

S

I

E

L

A

P

K

U

R

D

S

E

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP LEUK CADEAU PUZZEL MEE VOOR PAPA OF OPA

BABY BROODTROMMEL CADEAU DAMES DRUKPALEIS GYMTAS HEREN HOODIE KINDEREN MOKKEN MUISMATJE MUTSEN PETTEN ROMPERTJES SHIRTS SLABBETJE SWEATERS TASSEN TEKSTEN TRUIEN

VERWEN JE OPA OF VADER MET VADERDAG... Een leuk cadeau om te geven en leuk om te krijgen!

BABY Oplossing

Sinds de uitbraak van Covid-19 en de daarbij behorende.... Lees meer op pagina 4

MUISMATJE BROODTROMMEL MUTSEN CADEAU PETTEN DAMES ROMPERTJES woordzoekerfabriek.nl woordzoeker DRUKPALEIS- maak je eigen SHIRTS GYMTAS SLABBETJE HEREN SWEATERS HOODIE TASSEN KINDEREN TEKSTEN MOKKEN TRUIEN

Wilt u iets doen voor uw buurt, wijk of dorp? Zelf een initiatief nemen .... Lees meer op pagina 7

Je kunt kiezen uit een t-shirt, pet of mok met de opdruk “mijn held, papa” of “mijn held, opa”.

Puzzel mee en maak kans op een website Drukpaleis.nl De leukstedoor... productenLees met unieke tekstenop en opdrukken! gemaakt meer pagina 19 Leuk om te geven en nog leuker om te krijgen...

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl.


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een maandelijkse uitgave waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan. Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME All-Inn verspreidingen YVONNE RECLAME Janssen Pers Gerda Hakkers, Corine Kapenga en Aart de Graaf

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 3

BESTE INWONER VAN DE MATEN U bent de laatste tijd al overspoeld met meningen over de coronacrisis. U heeft waarschijnlijk al tientallen keren een ‘rare tijd’ of ‘juist nu’ gelezen. Wees niet bang. Zulke uitspraken zult u niet in deze column tegenkomen. Het enige wat ik wil zeggen is bedankt. Bedankt dat jullie in de Maten veel thuisgewerkt hebben, zoveel mogelijk afstand gehouden hebben en bovendien voor elkaar gezorgd hebben. Een boodschapje doen voor die ene kwetsbare buurman of een belletje naar een eenzame oude vrouw. Het zijn de kleine dingen die ik in deze crisis juist nog meer ben gaan waarderen.

TENNISVERENIGING DE MATEN De Zomerpas: een Tennis Challenge op 10 gravel- en smashcourtbanen van Tennisvereniging De Maten. Misschien is jouw sportschool dicht deze zomer? Of speel jij voetbal, handbal, volleybal, badminton, hockey of een andere sport en ligt deze sport in de zomermaanden stil? Kom dan met vrienden bij ons tennissen met de Zomerpas. Onbeperkt tennissen op een van onze 10 tennisbanen wanneer jij wilt in de maanden juni, juli en augustus voor slechts € 50,- We geven je de garantie dat je altijd kunt spelen! Met de zomerpas kun je meedoen aan meerdere tennisactiviteiten van onze vereniging, conform de coronamaatregelen. Op deze manier kom je toch sportief de zomer door en blijf je aan je conditie werken! Deze actie is voor jeugd én senioren! VOL = VOL

MNP

ne JE KUNT NU OOK onli! KEN Ook voor minder validen zijn wij dé tennisvereniging AK enMAhebben A R P S F A JE wij een aanbod op maat. Stuur voor informatie een email aan: db@tvdematen.nl

Kijk voor meer informatie over de Zomerpas snel op onze website: www.tvdematen.nl.

Ik wil u dan ook vragen dit vol te houden. Nu de terrassen weer open gaan, ook in de Maten, blijft de 1.5 meter afstand gelden. Maar wat is het fijn om de lokale horeca weer te steunen! Dit keer niet door een thuisbezorgd maaltijd te bestellen maar gewoon door een kopje koffie of pilsje op het terras te nemen. Echt steunen doen we alleen wel als we ons ook aan de maatregelen blijven houden en toch meer thuis blijven dan normaal. Alleen dan houden we dit virus onder controle en kunnen we weer een beetje ons leven gaan leiden. Wat ik nog meer ben gaan waarderen is thuiswerken. Thuiswerken voelt nu namelijk niet meer als spijbelen. Misschien is het voor u, omdat u ook in de omstandigheid bent om thuis te kunnen werken, ook wel een beetje herkenbaar. Even een paar uurtjes eerder naar huis gaan om nog even rustig wat te lezen of te werken. Het was twee maanden geleden niet eens in me opgekomen. Op kantoor aanwezig zijn was toch een beetje de norm. Of dat nu productief is of niet. Toch helemaal ideaal is dat thuiswerken niet. Het fysieke contact, iemand in de ogen kunnen kijken. Dat mis ik wel. Net als u als wijkbewoner van de Maten. Voor deze crisis kwam ik regelmatig in de wijk of sprak ik wel iemand uit de Maten toevallig op straat. Dat is er allemaal niet meer bij. Daarom wil ik graag weer in contact komen met u. Misschien wilt u vertellen hoe het nu met u gaat in de wijk? Of bent u misschien een leuk initiatief gestart? Ik ben heel benieuwd naar uw verhalen. Als u het ook ziet zitten om in contact te komen, stuur dan een e-mail naar stadsdeelmanager Corine Kapenga (c.kapenga@apeldoorn.nl). Dan kijken we hoe we (digitaal) een ontmoeting kunnen organiseren. Tot hopelijk snel. Detlev Cziesso, wijkwethouder de Maten


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 4 ODE, BADM ! R O O V EN R TIJD S KIJK S WEE J OOK EEN I T E H JI KOM

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00

100

200

Twee ll' ;

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Dè Maten makelaar

Sillies - Logo

De Eglantier 300 Apeldoorn Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

Eglantier 672 Apeldoorn

A3

2018-01-31 .. ...

Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn 7329 DP DN Apeldoorn

rshmakelaars.nl

MATENSE HORECA BLIJ MET VERSOEPELING Sinds de uitbraak van Covid-19 en de daarbij behorende maatregelen heeft onder andere de horeca een flinke klap te verwerken gekregen. Zo ook voor snackbar Charly en horecabedrijf Sillies op Winkelcentrum De Eglantier. Het moment van 16 maart staat de beide ondernemers, Peter van Charly en Angela van Sillies, heel helder bij. Ongeloof, binnen 25 minuten móest de zaak op slot. Gasten die net aan hun eten zaten, een bizarre situatie. En die situatie houdt nu, ruim twee maanden later, nog steeds aan. Sillies heeft in het begin van het jaar geïnvesteerd in een volledig nieuw terrasmeubilair en kassasysteem. Daardoor is een nog efficiëntere manier van werken ontstaan. Een fikse investering voor het bedrijf, dat in maart jl. net twee jaar bestaat. De zaken gaan gelukkig goed. Sillies is langzaamaan een begrip aan het worden in De Maten en de rest van Apeldoorn. Daarom voelde de gedwongen sluiting ook als een soort van ‘straf’ voor hen. In het begin waren er zoveel onduidelijkheden vanuit de overheid. Van volledig sluiten, naar later versoepeling van afhalen en bezorgen. Peter van Charly is daar direct op ingesprongen om een bezorgservice te starten. Dat betekende wel, aanschaf van een geheel bestelsysteem, zoals fietsen en de daarbij behorende warmhoudtassen en -bakken. Dus ook weer een grote investering, in de hoop dat dat leidt tot meer omzet. Sillies is begonnen met het aanbieden van onder meer koffie, thee, broodjes ‘ to go’. Evenals een borreltas, brunch-, lunch- & bbq pakketten. Als extra evenement een speurtocht en online bingo voor volwassenen en later, wegens succes, ook voor kinderen. Mondjesmaat komt er iets omzet binnen, nog geen fractie van wat het normaal is. Maar als ondernemer niks doen, ligt niet in hun aard. Gelukkig is er steun vanuit de overheid, maar dan nog is deze hele situatie zorgwekkend. Niet alleen nu, maar ook op langere termijn gezien. De overheid heeft aangegeven dat de horeca, met aanpassingen, 1 juni open mag. Dat betekent dat er binnen 30 personen mogen zijn en op het terras “ongelimiteerd”. Beide bedrijven beschikken gelukkig over een (gedeeld) terras. De ondernemers van Charly en Sillies zijn nog in overleg met de gemeente of er ruimte is voor uitbreiding van hun terrassen, om zo meer mogelijkheid te krijgen richting hun normale omzet te gaan komen. Ook merken beide ondernemers een soort verbroedering met collega ondernemers. Shoeby Apeldoorn is bijvoorbeeld een leuke borreltassenactie met Sillies aangegaan. Manetti Coffee is een actie opgestart, Lockdowncoffee, die een gedeelte van de opbrengst naar Sillies overmaakt. Vele leveranciers en bedrijven zijn afhankelijk van de horeca. Hoe je het ook wendt of keert, elke tak is getroffen door dit virus. Samenwerking is misschien nu nog meer van belang. De regels die de overheid de horeca heeft opgelegd vergen nog wel wat uitdagingen. De komende tijd zal het voor zowel de ondernemers, personeel als hun gasten hun geduld, aanpassingsvermogen en gezond verstand vragen. Toch zien de ondernemers, Peter en Angel, het redelijk positief in. Beiden merken dat bezoeker van winkelcentrum De Eglantier reikhalzend naar de opening van de horeca op 1 juni uitkijken. Wat nog wel roet in het eten zou kunnen gooien is, dat het gaat regenen. Vandaar hun oproep aan eenieder om iedere avond de zonnegroet te doen, zodat zij hun gasten een zonnige bediening kunnen geven.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 5

EVEN VOORSTELLEN Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mezelf voor te stellen. Mijn naam is Jeannet Kamphuis, 52 jaar, getrouwd en woonachtig in het landelijke Emst. Ik vervang tijdelijk de vaste sociaal cultureel werker in de Maten, Berna Velderman, tijdens haar zwangerschapsverlof. Ik vervang haar sinds begin maart. De goed voorbereide overname bleek heel anders uit te pakken door de coronamaatregelen. Ontmoetingen organiseren in de wijk ging er ineens heel anders uit zien. Zoals Aart de Graaf, buurtregisseur in Zuidoost, in de vorige wijkkrant al aangaf: fysiek afstand houden betekent niet sociaal afstand houden. Samen met collega’s, docenten en vrijwilligers maken we gebruik van de ouderwetse telefoon en (bloemen)post om contact te houden met inwoners van De Maten. De coronatijd is ook een positieve aansporing voor nieuwe praktische oplossingen. In deze moeilijke tijd zijn er mooie dingen ontstaan. Veel mensen willen zich inzetten om anderen te helpen. Zo zijn er een aantal initiatieven op gang gekomen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen waarbij ik een steentje kon bijdragen. Zoals kleine Klus groot gebaar, een initiatief om hulpvraag en vrijwillig aanbod voor een kleine klus, zoals boodschappen doen of een luisterend oor, bij elkaar te brengen (www.apeldoornpaktaan.nl/ coronahulp). En sinds begin mei de Oppepper. Een initiatief om een creatieve, muzikale of sportieve gift voor iemand aan te vragen of aan te bieden (www.stimenz.nl/oppepper) . Heel fijn om op deze manier verbinding te leggen tussen inwoners van Apeldoorn in coronatijd. Eind juli zit mijn vervanging er op en zal Berna het stokje weer overnemen. Ik hoop dat de plekken om elkaar te ontmoeten in De Maten weer zachtjes aan open gaan en de nieuwe initiatieven blijven bestaan voor u als inwoner van De Maten. Jeannet Kamphuis 06-82712206 Sociaal Cultureel werker Zuid Oost Stimenz

WELKOM BIJ AUTOPOOL 'T VIERSCHAAR. De leden van autopool 't Vierschaar delen het bezit van twee auto’s (twee Dacia Sandero’s). Een auto delen is veel goedkoper dan eigen autobezit, omdat de kosten van aanschaf, onderhoud en verzekering gedeeld worden. De auto´s staan bij het Magistratenveld. De meeste leden wonen in deze buurt, maar de vereniging kent ook leden die wat verder weg wonen. Voor de meeste leden is het de enige auto, andere leden gebruiken de autopool om een 'tweede auto' achter de hand te hebben. Lidmaatschap van de vereniging kost € 2,50 per maand, met een borg van € 100. Vervolgens betaal je voor het gebruik van de auto, per uur en per km. De prijzen worden indien nodig af en toe aangepast. Autopool ´t Vierschaar is een non-profit, particulier initiatief. Van leden wordt een bepaalde betrokkenheid verwacht, bijvoorbeeld voor schoonmaken of factureren. Het reserveren werkt via internet. Iets voor u? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van de vereniging, Ronald Haverkamp (06-51618049 of r.m.haverkamp@gmail.com).

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven. Wij ondersteunen mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen werken we aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig en plezierig wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn. We doen dit door ambulante begeleiding en beschermd wonen aan te bieden, maar ook ondersteunen wij ouderen op het gebied van verzorging, verpleging en thuiszorg. Hierbij zijn wij gespecialiseerd in dementie en intensieve langdurige zorg. Ons werkgebied is vooral gericht op de driehoek ApeldoornHattem-Doetinchem, Brummen en Eerbeek. Regelmatig zijn wij op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s. Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar een nieuwe baan in de zorg? Bekijk dan de vacatures op www.riwis.nl en reageer direct!

OMNISPORT In Omnisport zijn de baanwielrenners weer begonnen met hun trainingen op onze baan! Met wat aanpassingen zorgen we er natuurlijk voor dat er door iedereen veilig gesport kan worden. Het is wel bijzonder fijn om weer wat leven in ons pand te hebben! De pers was tijdens de eerste trainingsdag volop aanwezig om verslag te doen van dit moment. #sportenopveiligeafstand #bijomnisport


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 6

Beste lezer, Mijn naam is Marlies Hammer-Dijkkamp. Ik ben als ouderenadviseur vanuit Stimenz werkzaam in de Maten en in Zuidwest. Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van beeldbellen. Dit kan bijvoorbeeld met Skype of FaceTime. Dit zijn digitale middelen die het mogelijk maken om elkaar te zien tijdens het bellen. Omdat ik door de Coronacrisis niet bij mensen thuis kan komen maak ik hier, indien mogelijk, gebruik van. Mevrouw Jochems (75 jaar) heeft beeldbellen ontdekt met de ouderenadviseur: “Ik wist eerst helemaal niet hoe dat moest en hoe ik dat moest installeren. Maar ik hoefde het niet te installeren. Ik heb een IPad met FaceTime waarmee ik dat kan doen. Marlies belde mij en toen kon ik gewoon opnemen. Toen zagen we elkaar en vroeg ik wat ze van mijn kapsel vond haha! Het is leuk elkaar te zien, dat maakt het toch persoonlijker dan gewoon bellen.” Ik vind het fijn om in deze moeilijke tijd iets extra’s voor de mensen te doen en te horen hoe het met ze gaat. Nu kan ik de mensen ook zien en dat maakt het gesprek wat persoonlijker. Je hebt net even een ander gesprek. Zo belde ik een 86 jarige mevrouw in Zuid en vroeg of ze een nieuwe bril had. Zulke vragen stel je niet wanneer je gewoon aan het bellen bent. Beeldbellen heeft zeker meerwaarde. Zo kun je bijvoorbeeld ook activiteiten doen op afstand (denk aan bijvoorbeeld samen muziek luisteren of vragenspelletjes). Ik raad het mensen zeker aan! Dit is een voorbeeld van hoe ik werk, maar wat doet de ouderenadviseur nog meer? De ouderenadviseurs zijn er voor alle ouderen die nog zelfstandig thuis wonen en hun mantelzorger(s) in de gemeente Apeldoorn. Wij geven informatie en advies of indien nodig bieden wij ondersteuning bij vragen over wonen, zorg en welzijn. U kunt hierbij denken aan eenzaamheid, hulp bij de huishouding, verhuizen naar een kleine woning (of zorgwoning) of bijvoorbeeld zorgen rondom persoonlijke verzorging. Er wordt samen met u bekeken welke diensten daadwerkelijk nodig zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Door middel van een gesprek brengen wij uw vragen zo goed mogelijk in beeld om vervolgens, samen met u, naar een passende oplossing te zoeken en te bekijken wie hiervoor ingeschakeld kan worden. De ouderenadviseur is onafhankelijk en er zijn geen kosten aan verbonden. Zeker in deze moeilijke tijd heeft u misschien behoefte aan advies, iemand die met u meedenkt in de mogelijkheden die er zijn of gewoon een praatje. Laat het mij dan weten, ik denk graag met u mee! Wanneer u de ouderenadviseur wilt inschakelen voor uzelf of wellicht een familielid of buurman/-vrouw kunt u contact opnemen met Stimenz: 088-784 6464. Tot ziens! Met vriendelijke groeten, Marlies Hammer-Dijkkamp, Ouderenadviseur Stimenz

Update nieuwbouw aan De Eglantier Foto: Hans Snelleman


wijkkrant de maten VERRIJK JE WIJK In de vorige editie van de Matenkrant heb ik me aan u voorgesteld als de nieuwe buurtregisseur in Zuidoost. Ik ben gestart midden in de coronacrisis. Ondanks deze periode zie ik dat er veel initiatieven ontstaan om elkaar te helpen. Een compliment is op zijn plaats. Misschien heeft u zelf een idee om uw buren te ondersteunen? Of iets voor de buurt te doen? Verrijk je wijk met dit idee. Ik denk graag met u mee. Stuur een e-mail naar a.degraaf@stimenz.nl en ik neem contact met u op. Om u een idee te geven wat zou kunnen, geef ik een aantal voorbeelden waar aan u kunt denken: een eenmalige activiteit om elkaar beter te leren kennen; of een schoonmaakactie in de buurt; of een (klein) sociaal project om bewoners met verschillende culturen bijeen brengen; of een activiteit gericht op veiligheid; of een straatspeeldag; of... u heeft zelf een idee Aart de Graaf, 06-13384057, a.degraaf@stimenz.nl werkdagen ma, di, wo en do.

HEEFT U EEN LEUK IDEE OF INITIATIEF? Wilt u iets doen voor uw buurt, wijk of dorp? Zelf een initiatief nemen waarbij u wel wat financiële steun kunt gebruiken? De gemeente waardeert het enorm als inwoners zich voor elkaar en voor Apeldoorn inzetten! Daar willen wij graag bij helpen. Dat deden we al door het faciliteren van het online crowdfundingsplatform ‘VoorApeldoorn’. En vanaf nu versterken wij dat met de Subsidieregeling Inwonersinitiatieven waar u een beroep op kunt doen.

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

HYUNDAI I30 WAGON

1.4 CLIMA, PDC, LED, NIEUW MODEL, ZUINIG!

€ 12.440,-

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie

Onbezorgd Alarm, 72.765 km,autorijden? benzine, metallic lak,

APK

Lichtmetalen elektrische ramen. Met trots laten velgen, wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Op www.apeldoorn.nl/inwonersinitiatieven.nl leest u alle informatie over deze nieuwe regeling en hoe u een aanvraag kunt indienen. Heeft u al een idee maar twijfelt u over de vervolgstap? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met de gemeentelijke initiatievenmakelaar Meri Ismirowa. Ze zal haar best doen om u verder te helpen. U kunt haar bereiken via initiatievenmakelaar@apeldoorn.nl.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Foto: Maarten Sprangh.

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

R


Apeldoorn Zuidoost krijgt

glasvezel kpnnetwerk.nl


wijkkrant de maten MATENPOORT Hoewel ACEC een tijdje gesloten is geweest, konden we in de tussentijd wel doorwerken aan diverse buitenkunst! Na het muurproject van Suzan Drummen in de parkeerplaats van Anklaar, de monumentale Boom der Vrijheid van André Kruysen en de liggende eekhoorn 'de Notenkrakerrrr', presenteren we nu met trots een heuse 'Matenpoort', ontworpen door beeldhouwer Marcel Smink. Het financiële plaatje Anders dan sommigen denken, komt geld voor de kunst die je buiten ziet niet allemaal van de lokale overheid. Bij ACEC proberen we zo veel mogelijk externe middelen uit verschillende bronnen te sprokkelen, om op deze manier publieke kunst gefinancierd te krijgen. Zo hebben projectontwikkelaars, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, verschillende stichtingen en landelijke fondsen een duit in het zakje gedaan voor nieuwe kunstwerken. We liften ook - waar we kunnen - mee op lopende ruimtelijke inrichting. Op deze manier dragen we ook bij aan een landelijk opdrachtencircuit voor artistieke ondernemers. We selecteren met landelijke kunstprocedures en werken per kunstwerk met lokale begeleidingsgroepen van Apeldoornse ondernemers en inwoners. Ons doel is om te investeren in de stad Apeldoorn door middel van beeldende kunst. Dat geeft kleur en karakter aan een stad, onderscheidend vermogen, naast bijvoorbeeld kenmerkend groen en herkenbaar cultureel erfgoed. Zo blijft Apeldoorn je bij. Typisch Apeldoorns is natuurlijk het Apeldoorns Kanaal, van Dieren tot Hattem, met een hoogteverloop van circa 12,5 meter. Daar waar je van het Kanaal de wijk De Maten ingaat, heet het gebied ‘Matenpoort’. De ‘maten’ (grasland) hebben kunstenaar Marcel Smink geïnspireerd om te werken met de vormen van hooibalen. Hij ontwierp een soort poort, alsof er ooit een stadsmuur om De Maten zou hebben gestaan. Dit is tevens het begin van een verder te ontwikkelen groenzone, daar waar vroeger een busbaan langs het Kanaal liep. De hoogte van het kunstwerk is gelijk aan het hoogteverloop van het kanaal. Het beeld maakt onderdeel uit van de ‘Proeftuin Kunst en Landschap’, een samenwerking van ACEC met kunstorganisaties in OostNederland, waaronder de Stichting IJsselbiënnale (Deventer) en het Koelhuis (Zutphen). Dit initiatief als geheel is nu uitgesteld, maar het beeld van Marcel Smink is er straks alvast. Het beeld is groen van kleur en wordt voorzien van klimplanten. Zo is het enerzijds een monumentale doorgang, maar gaat het beeld ook naadloos op in de parkachtige omgeving.

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 9

DE OPPEPPER VOOR INWONERS VAN APELDOORN Veel mensen maken een moeilijke tijd door. Een tijd waarin het extra belangrijk is om te weten dat er iemand is die aan je denkt. Dat kan, sinds begin mei, door het geven of aanvragen van de Oppepper. De Oppepper is een creatieve gift. De eerste muzikanten, zangers, dichters en creatievelingen hebben zich aangemeld. De eerste afspraken voor een muzikale oppepper zijn gemaakt. De eerste bloemen voor de oppep actie “Een bloem voor jou” zijn in de maak. Creatieve Erica Mulder weet dat er mensen zijn die wel een oppepper kunnen gebruiken en is druk aan de slag met een Oppeppakket “ Bloem voor jou “. Het pakket met creatief materiaal om een bloem te maken door een bloempot te versieren, een bloem te tekenen of schilderen, of te handwerken is gratis aan te vragen. Wil jij een oppepper voor iemand aanvragen, of wil je een oppepper geven of maken? Super fijn dat je dat wilt doen! Meld je aan via de website van Stimenz www.stimenz.nl/ oppepper. Bel naar Stimenz 088 7846464 of mail naar oppepper@stimenz.nl Je ontvangt bij de aanvraag instructies om te zorgen voor een veilig bezoek, dat volgens de (RIVM) richtlijnen verloopt.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 10

VROLIJKE YOUTUBE SERIE VOOR KIDS: GEMAAKT IN DE MATEN

HEB JE EEN PASSIE VOOR FOTOGRAFEREN? Om in deze periode van Corona mentaal fit te blijven start per 1 juni een nieuwe activiteit, de ‘30 dagen fotochallenge’. Voor iedere dag is er een gerichte opdracht waar je actief mee aan de gang kunt. De challenge is voor iedereen toegankelijk.

Ondernemer en acteur Alex Helmers (Apeldoorn) vormt samen met collega Marieke van der Have (Westervoort) het vrolijke duo Tommie & Sofie. Vorig jaar waren ze al te zien in hun eigen YouTube-serie, gericht op kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Ze bezochten leuke en leerzame plaatsen in Gelderland en omstreken.

Heb je een camera of een camera op je telefoon... ga de uitdaging dan aan. Elke week wordt de beste / mooiste, meest sprekende foto door een jury gekozen. Na 30 dagen kiest de jury de beste foto van de maand. Naast een eervolle vermelding krijgt de winnaar een prijsje. Je doet het immers voor jezelf.

De scripts voor de nieuwe opnames bij onder andere het blotevoetenpad in Twello en het obstakelparcours in het Mheenpark, lagen al klaar. Helaas gooide de crisis roet in het eten. Het roer moest om, en ze bedachten een nieuw format. Alex en Marieke bouwden hun eigen huiskamers om tot filmstudio's. Tommie en Sofie laten nu leuke activiteiten zien die kinderen kunnen doen in en om het huis! De pientere Sofie doet alles heel netjes en precies, maar ongeleid projectiel Tommie maakt er regelmatig een potje van. Als dat maar goed gaat...

Tip: maak het voor jezelf spannender en nodig een bekende uit om mee te doen. Voor informatie over de ‘30 dagen fotochallenge’ ga je vanaf eind mei naar: www.stimenz.nl/fotochallenge-apeldoorn. Je kunt natuurlijk ook per dag meedoen.

Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering op het YouTube kanaal van Tommie en Sofie. Meer informatie over dit duo is te vinden op www.tommiesofie.nl.

www.ambiancedekazon.nl

Thuis comfortabel wonen en werken. Het textieldak Dè tuintrend van 2020

 Persoonlijk advies op maat  Beste prijs-kwaliteitverhouding

ZONWERING

 Vakkundig inmeten en monteren  Inspirerende showroom  Altijd maatwerk BUITENJALOEZIEËN

LAMELLENDAK

LUXAFLEX® RAAMDECORATIE

Ambiance zoekt jou: COMMERCIEEL TECHNISCH MEDEWERKER EN (HULP)MONTEUR Z O N W E R I N G RO L L U I K E N R A A M D E C O R AT I E T E R R A SO V E R K A P P I N G E N

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl

H O R R E N


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 11

WELKOM OP DÉ ENERGIEPAGINA VAN DE MATEN Als energieregisseur van De Maten hoop ik jou te inspireren en enthousiast te maken over de mogelijkheden tot het verduurzamen van je eigen leefomgeving. Ik werk mee in diverse verduurzamingsprojecten in de wijk. Over die projecten en initiatieven vertel ik graag meer op deze pagina. Daarnaast deel ik tips en interessante data voor in je agenda. Dit keer lees je meer over het vervolg van aardgasvrij wonen in de Matenhoeve. Daarnaast komt er deze maand een interessante zonnepanelenactie en heb ik een tip in het kader van waterbesparing. Veel leesplezier en groene groetjes van Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van deze pagina, mail mij gerust: dieuwkedeboer@de-a.nl.

HERSTART PROJECTVERKENNING AARDGASVRIJ WONEN IN DE MATENHOEVE In januari 2019 organiseerde de gemeente Apeldoorn een bijeenkomst over de toekomst van de Matenhoeve en de mogelijkheid om een deel van deze wijk van het aardgas af te halen. Meer dan 500 bewoners bezochten deze avond in schoolgebouw de Heemgaard. Dat liet wel zien dat dit onderwerp erg leeft! WARMTE UIT WATER Gemeente Apeldoorn en waterschap Vallei en Veluwe presenteerden op deze avond de eerste plannen voor een warmtenet, als alternatief om gebouwen zonder aardgas te verwarmen. De aanwezigheid van grote vijvers in de Matenhoeve biedt een mooie kans om warmte uit water te winnen en daar honderden woningen mee te verwarmen. Het ging om woningen in de Beeldhouwershoeve, Bouwmeestershoeve, Edelsmidshoeve, Goudsmidshoeve, Klokkengietershoeve, Waagmeestershoeve en Zilversmidshoeve. De gemeente diende een subsidieaanvraag in bij het Rijk om deze plannen verder uit te werken. Helaas werd deze subsidie niet toegekend. Daardoor kwam het project vorig jaar stil te liggen. VERVOLG Inmiddels heeft de gemeente het proces weer opgestart. Het plan is op punten wat verder uitgewerkt. Arno Klein Goldewijk heeft als nieuwe projectleider de rol van Pauline Tiecken overgenomen. Hij gaat de komende tijd in gesprek met verschillende organisaties, energieregisseur Dieuwke de Boer en ook met bewonersgroepen in de wijk. De gemeente laat nu een onderzoek doen naar de haalbaarheid van het uitgewerkte plan. Mocht de uitkomst positief zijn, dan wil de gemeente een nieuw projectinitiatief voor De Matenhoeve starten. De essentie van het plan blijft ‘warmte winnen uit water’. Dit najaar zal er meer duidelijk zijn. Dan wil de gemeente bewoners informeren en ook verder met hen in gesprek gaan. Heeft u voor die tijd vragen? Neem contact op met Arno Klein Goldewijk via wijkdematen@apeldoorn.nl.

ZONNEPANELENACTIE De gemeente Apeldoorn krijgt in 2020 extra geld van het Rijk om huiseigenaren te helpen met energie besparen. Ook voor bewoners van de Maten en Groot Zonnehoeve zijn er dit jaar veel kansen om geld en energie te besparen. Een deel van de bewoners in de Maten ontvingen begin mei al een brief over de gratis energieadvies actie van het Regionaal Energieloket en de mogelijkheid om hun woning aan te melden als voorbeeldwoning. Op 1 juni start ook een nieuwe zonnepanelenactie. Daarna volgen nog meer acties en activiteiten. Tijdens de zonnepanelenactie krijgen mensen een scherp aanbod voor zonnepanelen op hun huis. De actie wordt georganiseerd door het Regionaal Energieloket, in samenwerking met de gemeente Apeldoorn. De panelen worden geleverd door Apeldoornse bedrijven. Met zonnepanelen wek je zelf elektriciteit op. Heb je een gemiddeld energiegebruik en ga je je eigen energie opwekken, dan voorkom je al gauw een CO2-uitstoot van zo’n 1600 kilo. Maar dat niet alleen, zonnepanelen zijn ook financieel een slimme investering. Zonnepanelen verdien je in ca. 7 jaar terug en gaan ca. 30 jaar mee. Zonnepanelen kopen geeft meer rendement dan het geld op de bank zetten. 24 juni online informatiebijeenkomst Is mijn dak geschikt? Wat leveren de zonnepanelen op als het salderen gaat stoppen? En hoe zit het met de btw? Tijdens een online informatiebijeenkomst op woensdag 24 juni krijgen belangstellenden informatie en kunnen ze vragen stellen over de zonnepanelenactie. Deelname gaat eenvoudig via computer, tablet of telefoon. De gemeente, het Regionaal Energieloket en de installateur zijn aanwezig voor uitleg. Aanmelden voor deze online bijeenkomst kan via www.regionaalenergieloket.nl. Vul je postcode in en klik op “Bekijk de zonnepanelenactie”. Deelnemers krijgen vooraf een link toegestuurd waarmee ze aan de bijeenkomst kunnen deelnemen.

BESPAAR WATER EN DUS ENERGIE! Elke dag gebruiken we per persoon zo’n 120 liter water. Probeer je dat eens in te beelden, dat is ongeveer de inhoud van een badkuip. En het grootste gedeelte van dit water gebruiken we onder de douche. De eerste tip is dus: neem een waterbesparende douchekop. Tweede: zet een kookwekker of zandloper in je douche. Douche je met de muziek van je telefoon? Zet behalve je muziek ook je timer aan. Probeer niet langer dan 5 minuten te douchen. Of zet de douche tussendoor uit als je je haren wast.


wijkkrant de maten

APELDOORN ZUIDOOST 22-10-1997

Dit gebied is al jaren bekend als de Ecofactorij waarvan in 1997 nog geen sprake was. Het was een voornamelijk agrarisch gebied zoals op de luchtfoto te zien is en ligt ingesloten tussen de A1, A50 en Zutphensestraat. Grenst kort aan De Maten waarvan we onder andere de Barnewinkel en Zadelmakersdonk zien. Schuin door het beeld loopt de spoorlijn Apeldoorn-Zutphen. Er dwars op de IJsseldijk. Daar woonde de familie Wemerman waar ik regelmatig pens voor de honden haalde. Aan de Zutphensestraat zien we een bedrijf met rood dak. Daarin was ook een aantal jaren Aannemingsbedrijf Blikman gevestigd. Er schuin tegenover Menkveld Boomkwekerij Plantencentrum. In verband met de komst van de bedrijven op de huidige Ecofactorij is de kwekerij verhuisd naar de overkant van de Zutphensestraat. Links onder de bosrand loopt de Woudhuizermark. Het bosgebied kennen we als Het Woudhuis. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 12


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 13

DE EIKENPROCESSIERUPS RUKT OP De eerste eikenprocessierupsen zijn weer gesignaleerd. Deze harige rupsen kunnen de komende weken voor gezondheidsklachten zorgen. De eikenprocessierups kan tot half augustus voor ongemak zorgen. Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rupsen? Dan kunnen klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen ontstaan. Ziet u een rups? Meld dit dan. De afgelopen weken heeft de gemeente plekken waar veel rupsen verwacht worden preventief behandeld. Toch kan de gemeente niet helemaal voorkomen dat de rupsen zich ontwikkelen en brandharen krijgen, die voor klachten zorgen. Heeft u de eikenprocessierups ergens gezien? Meld dit dan bij voorkeur via de Buitenlijn met het formulier dat op www. apeldoorn.nl/eikenprocessierups staat, of bel met 14 055. Als u de rups ziet in een boom met een gele stip, hoeft u dit niet meer te melden. Die boom is dan al bij de gemeente bekend. Rupsen in bomen op eigen terrein Als u een nest van de eikenprocessierups op eigen terrein ziet, bel dan een gespecialiseerd bedrijf. Dat geldt voor particulieren, bedrijven en instellingen. Probeer de rupsen niet zelf weg te halen en raak ze vooral niet aan, dit levert gezondheidsklachten op. Wegens het grote aantal eikenprocessierupsen haalt de gemeente alleen nesten op openbaar terrein weg. Op www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups leest u meer informatie over de rups.

BUURTBEMIDDELING IN TIJDEN VAN CORONAMAATREGELEN We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat even stil. Veel mensen werken thuis en de kinderen zijn meer thuis dan anders. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Er is onzekerheid en soms ook wel angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook nieuwe kansen. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar en er ontstaan initiatieven om elkaar te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar weten te vinden. Maar je hoort en ziet elkaar ook meer dan in normale tijden en je kunt misschien wat minder verdragen van elkaar. Waardoor irritaties tussen buren kunnen toenemen. Om burenruzies te voorkomen, hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet. TIPS • Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren. • Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken. • Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt je niet verder. • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen. Wanneer je er toch niet uitkomt met de buren, zou Buurtbemiddeling kunnen helpen. Met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars kan er een gesprek komen met de buren en wordt geprobeerd om gezamenlijk tot een oplossing te komen. In deze tijd vinden de gesprekken zoveel mogelijk telefonisch plaats. Wanneer het weer mogelijk is zullen we bemiddelingsgesprekken volgens de richtlijnen van het RIVM organiseren. Wil je een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in jouw situatie zou kunnen doen of wanneer je je verhaal kwijt wilt, dan kan je bij Buurtbemiddeling terecht. Daar zijn we voor! Stuur een mail naar apeldoorn@buurtbemiddeling.nu of spreek een bericht in op telefoonnummer 06 2000 7334, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op Buurtbemiddeling Apeldoorn is open op maandag, dinsdag en donderdag Kijk ook op de site www.buurtbemiddeling.nu als je wilt weten hoe wij werken en voor tips.


de drie ranken

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 14

KERKTOREN WORDT BAKEN VOOR DE WIJK HARTVERWARMEND INITIATIEF In de afgelopen weken moesten we noodgedwongen thuisblijven, waardoor veel sociale contacten stilvielen. Binnen de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken ontstonden mooie initiatieven om mensen op een andere manier te bereiken met een opbeurende boodschap.

Op 14 mei is de top van de toren bij De Drie Ranken voorzien van een bijzondere blikvanger. De toren wordt hiermee een opvallend markeringspunt voor de wijk. Stalen platen geplaatst Ondanks zijn hoogtevrees, klom bedenker van de toren, Ed van Gent, op die dag via de steigers omhoog om te helpen bij het bevestigen van vier grote roestvrijstalen platen van ruim vijfentwintig kilo per stuk. Als stedenbouwkundige en voormalig welstandsarchitect bij Het Oversticht in Zwolle is hij al vanaf het begin betrokken geweest bij de vernieuwbouw van De Drie Ranken. Dit was letterlijk een hoogtepunt voor hem.

Lied van Charlotte Glorie Een van die initiatieven was te lezen op de openbare Facebookpagina van De Drie Ranken (facebook.com/De-Drie-Ranken). Daar plaatste Charotte Glorie een berichtje over een lied dat zij geschreven heeft. Haar motivatie hiervoor verwoordt ze zo: ‘In deze bizarre tijd vond ik het mooi om een lied van gemis, verlangen en hoop te schrijven. Ik hoop jullie hiermee wat plezier te bezorgen en misschien een hart onder de riem te steken.’ Op YouTube te beluisteren Kleinkunstenares Charlotte Glorie treedt regelmatig op voor diverse opdrachtgevers, uit de zorg of het onderwijs. Haar lied ‘Als het weer kan’ zingt ze nu noodgedwongen thuis, terwijl ze zichzelf begeleidt op de piano. Ze heeft er een filmpje van gemaakt dat op YouTube te bekijken is. Charlotte: ‘Het leuke van deze gekke periode is, dat ik het lekker kneuterig thuis op kon nemen met behulp van mijn onvolprezen cameraman Guido. Verspreid het lied gerust, liefst niet alleen naar vrienden, maar misschien ook naar tv-, radio- of internetstations waarvan je denkt dat het er geschikt voor is. Laat het maar een hit worden die vele harten verwarmt.’

Ed van Gent op de steigers van de toren Licht in plaats van klokken Het idee voor deze platen in de toren heeft Ed samen met de Apeldoornse architect Lars Courage uitgewerkt. Het plaatsen van klokken in de toren was technisch niet verantwoord, omdat de constructie van de toren daar niet op berekend is. In plaats daarvan zal de toren licht gaan uitstralen. Ed van Gent legt het uit: ‘Als de zon schijnt, weerkaatsen de platen steeds vanuit verschillende hoeken het zonlicht en zo wordt van de toren een ware blikvanger gemaakt.’ Als het donker is, moet de toren ook te zien zijn. Daarom komt er ledverlichting bovenin die de metalen platen met strijklicht zal verlichten. De ledlampjes zijn op kleur in te stellen. Ed van Gent: ‘De kerk kent officieel zes liturgische kleuren: rood, groen, paars, (zwart), oudroze en wit. Het is de bedoeling dat de kop van de toren, afhankelijk van de periode van het kerkelijk jaar, in de kleur daarvan ‘opgloeit’. In de maand juni wordt deze verlichting aangebracht. De verlichting zal dan groen zijn. Deze kleur wordt gebruikt als er geen hoogtijdagen zijn en verwijst naar hoop, groei en toekomst.’ Symbolische functie Ed: ‘Het licht in de toren is niet alleen een baken in de wijk, maar heeft ook een christelijke symboliek. In de Bijbel staat dat je je licht niet onder de korenmaat moet plaatsen. Oftewel: ga als christen niet in een hoekje zitten, maar ga de wereld in en doe goed. Het licht is voor de hele wijk, we willen als geloofsgemeenschap van De Drie Ranken niet alleen met elkaar het geloof beleven, maar ook een Huis van Ontmoeting zijn, een kerk die naar buiten gericht is en dit is er – letterlijk – een lichtend voorbeeld van.’

Aandacht van de media Inmiddels hebben haar fans inderdaad diverse media getipt. Charlotte is met haar lied te horen geweest in het radioprogramma Andermans Veren. Ook was ze te zien in het ouderenjournaal bij omroep Max. Haar wens is uitgekomen: het lied heeft veel mensen bereikt, iets wat niet alleen voor het publiek, maar ook voor Charlotte zelf een enorme opsteker was in deze bizarre tijd.

‘Poort’ naar Violierenplein Ed van Gent kan nog meer over de toren vertellen. ‘Het zal bijna niemand opvallen, maar de toren is met 14,85 meter precies even hoog als de nieuwbouwflat aan de andere kant van de kerk. De plaats is heel bewust gekozen als markering van de rechthoek waarin De Drie Ranken is herbouwd. Van bovenaf is dat heel mooi te zien. Het is daarmee ook symbolisch een ‘poort’ naar het Violierenplein, waarmee we ons in verbinding willen stellen. Zelf zou ik graag zien dat je door de kerk kunt lopen om naar het plein te gaan, zoals dat vroeger heel gebruikelijk was. Of dat er echt van komt, weet ik nog niet,’ zegt Ed met een glimlach. Willem Olierook


de drie ranken VOORZICHTIGE START OPENSTELLING DE DRIE RANKEN De versoepeling van de maatregelen die de regering heeft aangekondigd, maakt het mogelijk om de kerk weer wat meer open te stellen. Maximaal 10 personen Per 1 juni is het weer mogelijk om overdag mensen in De Drie Ranken te ontvangen. U bent vanaf die datum weer welkom om een kop koffie te drinken of om een kaarsje te branden. Het maximale aantal bezoekers dat toegelaten kan worden, is 10 personen. De openingstijden blijven gehandhaafd van maandag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 11.30 uur. Er kunnen echter nog geen georganiseerde activiteiten plaatsvinden. Kerkdiensten Ook zijn er vanaf 1 juni weer kerkdiensten mogelijk, maar dan met kleine groepen. Tijdens de kerkdienst op zondag mogen er maximaal 30 gasten in de kerkzaal aanwezig zijn. Vanaf 1 juli mogen dat maximaal 100 mensen zijn. Voor de vieringen wordt nog een reserveringssysteem ontwikkeld om het bezoekersaantal te kunnen regelen. Wat in elk geval nog steeds geldt: houdt u aan de hygiënemaatregelen en blijf thuis, als u klachten heeft. De vieringen blijven ook na 1 juni gewoon digitaal te volgen. Ga daarvoor naar de website van De Drie Ranken: www.3ranken.nl.

YVONNE RECLAME.NL

ACTIE!! VISITEKAARTJES 500 STUKS € 14,50*

PRODUCT: VISITEKAARTJES | FORMAAT: 85 X 55 MM BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 400 GRAM PAPIER

FOLDERS 1000 STUKS € 51,00* PRODUCT: FOLDER (STAAND) | FORMAAT: A5 FORMAAT (A4 FORMAAT GEVOUWEN NAAR A5 FORMAAT) AANTAL PAGINA’S: 4| BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 170 GRAM PAPIER

FLYERS 1000 STUKS € 22,00* Foto van voor de corona tijd

NOG GEEN REPARATIECAFE IN DE MATEN! Al een behoorlijke tijd krijgt het reparatiecafé ruim aandacht in de Wijkkrant De Maten. In deze coronatijd, ook wel abnormale tijd genoemd, kan het reparatieteam u niet van dienst zijn door uw apparaten en andere voorwerpen te herstellen. Ons werk kunnen we moeilijk doen op de bekende 1½ meter. We willen altijd graag dat u mee kunt kijken. Maar eens als alles weer normaal is en u gezond bent gebleven, gaan we weer met heel veel plezier en met de nodige uitdagingen aan de slag. Wij laten u dit zeker weten via de mooie wijkkrant De Maten. Voor nu namens het reparatieteam, houd vol en blijf gezond. Zorg goed voor jezelf en elkaar.

PRODUCT: FLYER (STAAND) | FORMAAT: A5 FORMAAT BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 170 GRAM PAPIER

ANSICHTKAART 500 STUKS € 27,00* PRODUCT: ANSICHTKAART | FORMAAT: A6 FORMAAT BEDRUKKING: DUBBELZIJDIG BEDRUKT PAPIER: 300 GRAM PAPIER + ENKELZIJDIG GLANSLAMINAAT

* BOVENGENOEMDE TARIEVEN ZIJN EXCL. BTW, BESTANDSCONTROLE EN ONTWERPKOSTEN. NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE.


wijkkrant de maten SAMEN AFVAL RAPEN KAN NOG NIET. ‘ADOPTIE’ VAN JE STRAAT WEL! De maandelijkse gezamenlijke opruimacties van zwerfvuil (op zeven locaties in Apeldoorn) zijn nog niet toegestaan. Zwerfvuil heeft echter geen coronapauze. Wil je wél iets doen? Dan kan dat met een groepje van maximaal drie personen en liefst in je eigen buurt. Mijn straat adopteren, hoe doe ik dat? Wie zwerfvuil wil opruimen (graag!), kan de eigen ‘straat adopteren’. Op internet staat een kaart (https://bit.ly/adopteer-je-straat) met de straten die al geadopteerd zijn. Stuur een bericht naar zerowasteapeldoorn@gmail. com en geef aan welke straat/welk gebied je met enige regelmaat wilt opruimen. Laat ook weten hoeveel opruimsetjes je wilt hebben en wanneer je het kunt ophalen bij de receptie van de Gemeentewerf Zuid, Aruba 4 (vanaf 2 juni). Eén opruimset = 1 hesje+1 grijper+1 rol afvalzakken van Heel Apeldoorn Rein. Let op: zorg zelf voor wegwerphandschoenen of werkhandschoenen tijdens het opruimen van zwerfafval. De actuele richtlijnen voor het opruimen NederlandSchoon heeft in mei -samen met het RIVM- de richtlijnen voor het oprapen van zwerfafval aangepast. De belangrijkste wijziging is dat wegwerphandschoenen en mondkapjes niet bij het plastic afval mogen, maar bij het restafval horen. En zeker niet in de natuur!

• • • • • • •

Afval rapen mag met het gezin én met anderen. Maar: maximaal drie personen. Ben je met mensen van buiten je huishouden? Hou dan 1,5 meter afstand van elkaar. Raap afval in je eigen buurt, om drukte te voorkomen. Zwerfafval dat je niet vertrouwt, kunnen rapers het beste laten liggen. Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen, zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak. Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles met anderen. Maak je handen vaak en goed schoon. Was ze minimaal 20 seconden met zeep.

Trudy Krook en Anja Straathof

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 16

BOMEN VERPLANT Recent zijn bomen die in de directe omgeving van Omnisport stonden verplant naar De Groene Voorwaarts. Deze bomen zijn verplant vanwege de plannen van Hornbach en het maken van extra parkeervakken, waardoor deze bomen niet op hun huidige plek konden blijven staan. Vanuit bewoners van De Groene Voorwaarts was aangegeven dat zij graag wat meer bosrijke omgeving als uitstraling zouden willen. Om die reden zijn deze mooie, zware kwaliteit bomen op deze plek herplant in hetzelfde stadsdeel. Bovendien was het de wens van buurtraad en buurtbewoners om de groene zone in Groot Zonnehoeve wat meer invulling te geven dan alleen met gras en bloemrijk grasland. In deze moeilijke tijden is dat niet altijd even eenvoudig. Gelukkig heeft de wijkbeheerder, Dirk Strijk, met zijn team ook dit met een kleine ingreep weten te regelen. In het laatste grasveld zijn de vier hoeken ingeplant met grote groepen Rododendrons met in het midden een besdragende hulst. Andere vakken zijn ingeplant met grote groepen vlinderstruiken met ook daarin een besdragende hulst. In het midden is een cirkel met Sleedoorns erin aangebracht. Dit vormt een een mooie plek waarop de "Sleedoornpage " vlinders (zeldzaam soort) hun eitjes in de wintermaanden kunnen leggen. Tevens is in de cirkel wilde flora gezaaid, zodat het geheel een mooie rijke omgeving wordt. In het maaiseizoen worden in het grasland wandelpaden gemaaid.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 17

Update van Divya nadat de scholen vanaf 11 mei weer zijn begonnen: Ik ben echt heel erg blij dat de scholen weer open zijn. Ik kan mijn vrienden en juffen weer terug zien. Dat is echt heel erg fijn!

en elijkse lev Mijn dag r. a g ja a z 10 ik en hool, ya en ik b g naar sc in g ik r a Ik ben Div r, a n ke ik kwam werd wak op school. ging zo: ik e rd het al e s le a w ik nden, en dan n e k ij k mijn vrie en ging tv tv kijken nchte en nog even , n huis, ik lu te e d n ging avo bed. avond. Ik e ging naar en voor d n ga mete e r e k k o a maak ok word ik w chool. Ik s r o o Maar nu v n rke ik geen om te we tijdje heb n e e a n computer t le tijd. f wan me de he en keer a l e e e in rv s e e v ll a enge rken. Ik Blijf Chall om te we e Binnen d rg zin meer g a d e h e ook el e dat ik elk ig . Het is z e b Maar om r u u e 2 en. D ongeveer nge te do , doe ben ik en challe e g a , tekenen d n e e lk ls dans a o z leuk om e rs e te d s uk g an De allerle is elke da og meer. n challenge n e lij om b r ie n p e met pa ier. Ik b n p a le p e t ts e u m n k te utselen ik de eers n was kn nge. Toen e ll a k h om te doe ij c il e e z o et m en met de vond ik h n o g mee te do e b jk e li ng akke er de challe erd het m w d e e keer met d r ake n ik het v maar toe en leuker.

De BinnenBlijfChallenge werd georganiseerd door het Jeugdwerk van Stimenz gedurende de periode dat de scholen dicht waren. Gelukkig zijn die inmiddels weer gestart! We hopen binnenkort ook de activiteiten in de KidsHuusjes te hervatten. Informatie hierover zal bij de ingang van het DonkHuus en het VeldHuus komen te staan! Hopelijk tot snel!!!

Ik ben Lisa en ik ben 9 jaar . Ik hou van pony's rijden paarden en en Robloxen en tr ampoline sp lievelingskleu ringen. Mijn ren zijn blau w en roze m het leukste. aa r blauw blijft In mijn kam er heb ik leuk playmobil en e foto’s, mijn een stokpaar d. Toen ik ho school dichtg or de dat de ing vond ik he t niet zo heel vond het wel er g maar ik jammer dat ik mijn vrien zien en dat ik dinnen niet niet meer naa kon r sport kon. dicht omdat De school gi het coronavir ng us steeds mee landen en pl r naar andere aatsen verspr eidt. Nu moe doen voor sc t ik thuis veel hool. Als ik ’s oc htends opsta daarna reke ga ik eten en nen en spelli ng en taal en log in op een met juf belle website, daar n. Ik staat mijn ro moet doen en oster wat ik mijn rekenen en spelling en staat daar al nieuwsbegri lemaal in. En p ik moet ook lezen. De juf ee n half uur kan ik online vragen stelle n. Het is wel maar het lukt veel . En om 12 uur ben ik Dan speel ik vrij. met mijn play mobil of stok steppen of sk paard of ik ga eeleren. Ik ga ook video be opoe die zit lle n met mijn in verzorgin gshuis en m komen soms ag geen bezo fietsen we er ek even heen om even gedag buiten de po te zeggen m ort aar kunnen haar niet kn uffelen. Dat vindt ze wel raar. Ik zou wel w eer naar scho ol willen wan t ik verveel m wel een beet e je.

Update van Lisa: Ik ben heel erg blij dat ik naar school mag alleen jammer dat ik de juf niet mag knuffelen!

Zijn er dingen waar jullie als gezin tegen aan lopen en waar je graag met iemand over wilt praten? Op de website van Stimenz is het mogelijk om met een sociaal werker te chatten. www.stimenz.nl


de velden

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 18

CORONATIJD = KLUSTIJD? Zo, zegt de Vrouw tegen de Man na de eerste twee weken lockdown; het begint nu wel eens tijd te worden om van de bank te komen. Je hebt nu tijd genoeg om de schutting eens op te knappen, dus gaan de Man en de Vrouw bij de bouwmarkt in de rij staan tot ze binnen gelaten worden. Eenmaal binnen leeft de Man zich uit en hij laadt van alles in zijn karretje om een wereld schutting te maken. Onder streng toezicht van de Vrouw wordt alles piekfijn in orde gemaakt door de Man. Alleen de restanten van de oude schutting blijven over. De Vrouw zegt tegen de Man dat hij die troep de volgende dag maar even naar de vuilstort moet brengen waarop de Man antwoordt dat hij niet van plan is om anderhalf uur in de rij te gaan staan om een paar rotte plankjes weg te gooien. Resultaat; ruzie in de tent! En de Vrouw gaat mopperend vroeg naar bed. Daar zit de Man dan met een welverdiend biertje op de bank. Een briljant idee begint vorm te krijgen. Onder dekking van het nachtelijk duister verplaatst de Man de schuttingrestanten. De volgende morgen oogst de Man niets dan lof bij de Vrouw over zijn snelle opruimactie. De verplaatsing van de rommel blijkt achteraf een genereuze schenking aan de gemeente te zijn geweest, zo constateert de Voorbijganger. Deze schenking blijkt zich reeds na korte tijd op mysterieuze wijze te verspreiden in de directe omgeving en de nabij gelegen vijvers. Man en Vrouw, neem je verantwoording en ruim je troep op en laat niet de Gemeenschap daarvoor opdraaien. Hidde Posthuma

DE SPEELTUIN Poortersveld heeft een hele mooie speeltuin. Hier wordt al vele jaren fanatiek gespeeld. Vorig jaar zijn we tot de conclusie gekomen, dat er voor de wat grotere/oudere kinderen niet echt een uitdaging is om nog langer in de speeltuin te spelen. Een tafeltennistafel zou de uitkomst zijn. Na alle handtekeningen in de buurt te hebben verzameld, hebben we groenlicht gekregen en is er een mooie tafeltennistafel geplaatst. Hier wordt al veel gebruik van gemaakt. Toch is er nog één ding waar we als buurtbewoners en dan vooral de kinderen niet echt blij mee zijn: het zand in de speeltuin. Hier poepen en plassen katten graag in, waardoor het stinkt. In overleg met buurtraad en gemeente is op 7 mei het goede nieuws gekomen dat op die dag de speeltuin wordt afgegraven en boomschors wordt aangebracht. Dit heeft veel bekijks getrokken; meerder buurtbewoners en kinderen zijn even komen kijken bij de werkzaamheden.

groot zonnehoeve Beste buurtbewoners van Groot zonnehoeve, Helaas dit jaar geen fysieke burendag in de speeltuin in het centrum van onze wijk, dit in verband met de corona situatie en de beperkingen voor grote groepen. We willen wel graag iets doen met en voor onze buurt. Wie wil er meedenken met het opzetten van een online burendag? Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan een bingo met leuke prijzen van ondernemers uit onze buurt of een pubquiz. Meer ideeën zijn van harte welkom. We zijn tevens op zoek naar mensen die willen helpen bij de uitvoering. We hopen op veel aanmeldingen! Reacties kunnen naar voorzitter@grootzonnehoeve.nl.

De mannen van de gemeente hebben heel wat werk verricht in korte tijd. En wat is het resultaat geweldig. De speeltuin ziet er als nieuw uit. Het ruikt er weer aangenaam en de kinderen spelen er met plezier. Namens alle buurtbewoners en vooral de kinderen, heel erg bedankt. We hopen dat er deze zomer maximaal gespeeld wordt. Jenny van den Belt-bakker Buurtraad de Velden

foto van burendag 2018


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2020 | pagina 19

VAN HARTE GEFELICITEERD V.V. PARTROPIKA, ER WORDT EEN WEBSITE VOOR JULLIE GEMAAKT! De heer/ mevrouw Grefhorst heeft meegepuzzeld met de puzzel in de vorige uitgave voor v.v. partropika. Er is inmiddels contact gelegd en de website zal spoedig gebouwd gaan worden.

YVONNERECLAME Het juiste antwoord van de puzzel in de mei uitgave is: Yvonne Reclame het adres voor al uw reclameuitingen

Print de woordzoeker

27-05-2020 17:12

N

D

R

G

U

N

H

O

O

D

I

E

S

K

E

P

A

Y

S

E

M

A

D

L

B

T

E

I

T

R

S

M

O

I

V

O

R

O

R

N

N

R

S

O

K

T

C

U

O

L

Y

I

S

E

E

U

K

M

K

A

O

R

B

E

H

R

R

T

E

C

E

P

D

S

A

T

A

S

E

E

N

T

E

J

T

E

B

B

A

L

S

T

D

D

E

E

R

A

A

R

A

U

S

O

A

N

M

T

O

P

S

U

E

T

G

E

V

E

I

E

M

U

I

S

M

A

T

J

E

N

W

K

M

U

T

S

E

N

E

N

T

E

E

S

E

H

E

R

E

N

K

R

I

J

G

S

L

E

N

S

I

E

L

A

P

K

U

R

D

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP LEUK CADEAU VOOR PAPA OF OPA

BABY BROODTROMMEL CADEAU DAMES DRUKPALEIS GYMTAS HEREN HOODIE KINDEREN MOKKEN MUISMATJE MUTSEN PETTEN ROMPERTJES SHIRTS SLABBETJE SWEATERS TASSEN TEKSTEN TRUIEN

VERWEN JE OPA OF VADER MET VADERDAG... Een leuk cadeau om te geven en leuk om te krijgen!

BABY Oplossing

MUISMATJE BROODTROMMEL MUTSEN CADEAU PETTEN DAMES ROMPERTJES woordzoekerfabriek.nl woordzoeker DRUKPALEIS- maak je eigen SHIRTS GYMTAS SLABBETJE HEREN SWEATERS HOODIE TASSEN KINDEREN TEKSTEN MOKKEN TRUIEN

Je kunt kiezen uit een t-shirt, pet of mok met de opdruk “mijn held, papa” of “mijn held, opa”.

Drukpaleis.nl

De leukste producten met unieke teksten en opdrukken! Leuk om te geven en nog leuker om te krijgen...

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl. Inzenden kan t/m 15 juni 2020. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van deze krant. https://woordzoekerfabriek.nl/printen/YI4UVyhQhzO49RLcF0sCzbPF2FWFwAjb.html

Pagina 1 van 1


GATO NEGRO WIJNEN

DUBBELFRISSS OF BUBBELFRISSS 3 verpakkingen à 1,5 liter

Geen 18, geen alcohol

2 multipacks à 30-35,5 cl, losse flessen Geen 18, geen alcohol à 30-35,5 cl of losse blikken à 33-50 cl

Geen 18, geen alcohol

a14,37 - a15,51

a3,87 - a4,71

OF

ALLE RADLERS, CORONA OF DESPERADOS

3 flessen à 750 ml Land van herkomst: Chili

3 VOOR

3 VOOR

2 HALEN

10.–

3.–

*CORONA DUBBELFRISSS OF GATO NEGRO WIJNEN DUBB DUBBELFRISSS OF NEGRO WIJNEN ALLE RADLERS, HOLLANDSE KIES &RADLERS, MIX FRUIT GATO NEGROAARDBEIEN WIJNEN ALLE CORONA GATO 1 BETALEN à 750 ml 3 flessen 750 ml ml 3 flessen àà 750 3 flessen àà 750 Blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen 3 flessen 2 bakken 400ml gram BUBBELFRISSS BUBB BUBBELFRISSS OF DESPERADOS OF DESPERADOS Land van herkomst: Chili rood of wit pitloos Land van herkomst: Chili Land herkomst: Chili bakjevan à 125 gram, druiven multipacks àà 30-35,5 30-35,5 cl, cl, losse losse flessen flessen 22 multipacks 2 multipacks à 30-35,5 cl, losse flessen bak à 500 gram of galiameloen per stuk 30-35,5 cl cl of of losse losse blikken blikken àà 33-50 33-50 cl cl àà 30-35,5 à 30-35,5 cl of losse blikken à 33-50 cl

Land van herkomst: Chili 3 verpakkingen à 1,5 liter verpakkingen àà 1,5 1,5 liter liter 33 verpakkingen

2a14,37 VOOR - a15,51 a3,87 a4,71 aa3,87 3,87 --aa4,71 4,71

4 .– 10 3 3.–..–

VOOR 3 3 VOOR 3 VOOR 50

VOOR 3 23 VOOR HALEN

3 verpakkingen à 1,5 liter

4 .–. 10

Geen 18, geen alcohol

3.–

2 VOOR

Geen 18, geen alcohol

2 multipacks à 30-35,5 cl, losse flessen Geen 18, geen alcohol à 30-35,5 cl of losse blikken à 33-50 cl

Geen 18, geen alcohol

BRAND 2 HALEN* AMSTEL, OF GROLSCH

10.–

1 BETALEN

KIES & MIX FRUIT

Alle combinaties mogelijk Amstel 24 x 30 cl, Blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen Brand 24 x 30 cl, bakje à 125 gram, druiven rood of wit pitloos geen alcohol GeenGeen 18, alcohol Geen 18, 18, geen geen alcohol alcohol Geen Geen 18, geen alcohol Geen 18,geen geen alcohol alcohol Geen Geen 18, geen alcohol 18, geen bak à18, 500 gram of galiameloen per stuk Grolsch 24 x 30 cl of Grolsch beugel 16 x 45 cl

4 50 50 00 99 4 4 5 4. – 3 50

ALLE RADLERS, CORONA OF DESPERADOS

3 VOOR

HOLLANDSE AARDBEIEN

3

1 BETALEN

a14,37 - a15,51

3 VOOR

2 bakken à 400 gram

10.–

GATO NEGRO WIJNEN

a3,87 - a4,71

3 V

*

3 flessen à 750 ml Land van herkomst: Chili

Geen 18, geen alcohol

a3,8

3 2 VOOR HALEN

99 * 1 BETALEN

DUBBELFRISSS OF BUBBELFRISSS

3 verpa

a14,37 - a15,51

a14,37 a15,51 a 14,37 -- a 15,51

3 VOOR

4

99

BIJ AANKOOP VAN

2 OF KRATTEN DUBBELFRISSS OF NEGRO WIJNEN HOLLANDSE AARDBEIEN KIES & MIX FRUIT HOLL HOLLANDSE AARDBEIEN KIES & MIX ROBIJN MET CARE SERUM DREFT, SUNFRUIT OF FINISH GATO HEINEKEN 6-PACKS RDBEIEN KIES & MIX FRUIT AMSTEL, BRAND 3 flessen à 750 ml Blauwe bessen bakje à 125 gram, framboze Blauwe bessen bessen bakje bakje àà 125 125 gram, gram, frambozen frambozen Blauwe Blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen 2 bakken 400 gram 2 bakke bakken 400 gram 22 bakken ààà 400 gram BUBBELFRISSS OF ROBIJN CAPSULES, VAATWASTABLETTEN AFFLIGEM BELGISCH WIT OF GROLSCH Land van à herkomst: bakje 125 gram,Chili druiven rood of wit pitloo bakje àà 125 125 gram, gram, druiven druiven rood rood of of wit wit pitloos pitloos bakje bakje à 125 gram, rood of wit pitloos 3 verpakkingen àdruiven 1,5 liter Alle soorten 2 verpakkingen metmogelijk 6 flesjes WASVERZACHTER HALVE combinaties 35 bak à Alle 500 gram of galiameloen per stuk bak àà 500 500 gram gram of of galiameloen galiameloen per per stuk stuk bak bak à 500 gram of galiameloenOF per stuk 2 verpakkingen of blikjes à24 25-50 PRIJS* x 30cl cl, GEURSTOKJES 2 2 VOOR 2 V VOOR a14,37Amstel - a15,51 PER STUK a3,87 - a4,71

3 VOOR 3 VOOR

2 flacons Color, Black Velvet of Stralend wit met care serum à 735 ml, alle wasverzachters, alle capsules of alle geurstokjes

1+1

Geen 18, geen alcohol

3 KRATTEN

7 VOOR 3 3 VOOR

11 4

3 VOOR

Brand 24 x 30 cl, a7,38 - 24 a14,36 Grolsch x 30 cl of Grolsch beugel 16 x 45 cl

4899 . – 10

+99

2 VOOR 99

Geen 18, geen alcohol

* HOLLANDSE AARDBEIEN GRATIS 2 bakken à 400 gram

45 2 KRATTEN

7

35

Blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen STUK bakje à 125 gram, druiven rood of wit PER pitloos bak à 500 gram of galiameloen per stuk

4

50

3 VOOR

ROBIJN MET CARE SERUM OF ROBIJN CAPSULES, WASVERZACHTER OF Geen GEURSTOKJES 2 flacons Color, Black Velvet of Stralend wit met care serum à 735 ml, alle wasverzachters, Geldig van of wo 20geurstokjes mei t/m di 16 juni 2020 alle capsules alle

499

HALVE PRIJS*

8

Alle soorten 2 verpakkingen

AMSTEL, BR OF GROLSC

3 KRATTEN

8

50% 8 KORTING

HEINEKEN 6-PACKS OF AFFLIGEM BELGISCH WIT 2geen verpakkingen met 6 flesjes ** 18, Geen 18, geen alcohol 35alcohol of blikjes à 25-50 cl 3 KRATTEN

Geen

1+1

**

PER STUK 3 KRATTEN

DREFT, SUN OF FINISH 45 PER STUK VAATWASTABLETTEN 18, geen alcohol

50% KORTING

BIJ AANKOOP VAN 50

3 KRATTEN

PER STUK

a7,38 - a14,36

3 KRATTEN

8

4

BIJ AANKOOP VAN

3 KRATTEN

PER STUK

3 KRATTEN

KIES & MIX FRUIT

2 VOOR

62e

Geen 18, geen alcohol 3 KRATTEN BIJ AANKOOP VAN

GRATIS*

2

e

Alle combinaties m Amstel 24 x 30 cl, Brand 24 x 30 cl, Grolsch 24 x 30 cl Grolsch beugel 16 x 3

7 2 KRATTEN

BIJ AANKOOP VA

28 e

PER

50 2&NEGRO VOOR HOLLANDSE AARDBEIEN KIES MIX FRUIT ROBIJN MET CARE SERUM DREFT, SUN OF FINISH ROBI DUBBELFRISSS OF GATO WIJNEN ROBIJN MET CARE SERUM DREFT, SUN6-PACKS OF FINISH HEINEKEN 6-PACKS OF RE SERUM DREFT, SUN OF FINISH HEINEKEN OF PER DU STUK HALVE 35 3 flessen à 750 ml Blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen * bakken à 400 gram OFOF ROBIJN CAPSULES, VAATWASTABLETTEN OF R* BUBBELFRISSS PRIJS ROBIJN CAPSULES, VAATWASTABLETTEN AFFLIGEM BELGISCH WIT SULES, 2 VAATWASTABLETTEN AFFLIGEM BELGISCH WIT BU ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER GRATIS PER STUK Land herkomst: Chili rood bakje van à 125 gram, druiven of wit pitloos Alle 2 soorten à 1,5 liter soorten 2 verpakkingen verpakkingen met met 6 6 flesjes flesjes Alle soorten Alle soorten 2Alle verpakkingen met 6 flesjesGeen 18, geen WASVERZACHTER OF WAS 3 ver WASVERZACHTER OF ER OF 3 verpakkingen alcohol 45 bak à 500 gram of galiameloen per stuk 2 verpakkingen 2 verpakkingen verpakkingen of blikjes blikjes àà 25-50 25-50 cl cl 2 of 2 verpakkingen of blikjes à 25-50 cl GEUR GEURSTOKJES BIJ AANKOO 2GEURSTOKJES VOOR a14,37 - a15,51 PER STU a3,87 - a4,71 a *Black Color, Black Velvet of Stralend wit 2 flacon flacons Color, Color, Black Velvet Velvet of Stralend Stralend wit 22 flacons of wit et of Stralend wit 2 flacons a14,36 aa7,38 7,38 -- a 14,36 a7,38 - a14,36 GRATIS 35 3 VOOR care serum àalle 735 ml, alle wasverzachters, car 3met KRAT met care serum 735 ml, alle wasverzachters, care serum àà 735 ml, wasverzachters, alle wasverzachters,met * 2met halen 1 betalen: 50% korting op de totaalprijs alle capsules of alle mogelijk. geurstokjes 2 VOOR alle cap alle2capsules capsules ofAlle alle geurstokjes alle of alle geurstokjes okjes PER STUK van producten. combinaties 2 VOOR 45 Jumbo van de Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5

+1 1 3 VOOR 50 +1 1 4 – 3 +. 11+ 11

1 199 +

1+1 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 2

* ** ROBIJN CARE SERUM GRATIS GRATIS TISMET OF ROBIJN CAPSULES, WASVERZACHTER OF GEURSTOKJES 2 flacons Color, Black Velvet of Stralend wit met care serum à 735 ml, alle wasverzachters, Geldig van of wo 20 mei t/m di 16 juni 2020 alle capsules alle geurstokjes

1+1

6

GRATIS**

GRATIS*

3 KRATTEN

7

8 3 VOOR GRATIS*

3 KRATTEN

8

PER STUK

Geldig van wo 20 mei t/m di 16 juni 2020

Alle soorten 2 verpakkingen

1+1

Geldig van wo 20 mei t/m di 16 juni 2020

ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER GRATIS*

3 KRATTEN

3

50% 3 8 1+ KORTI

3

Jumbo, Apeldoorn, Schubertplein 1-5

HEINEKEN 6-PACKS OF AFFLIGEM BELGISCH WIT 50 3 KRATTEN

8

2 verpakkingen met 6 flesjes Geen 18, geen alcohol of blikjes à 25-50 cl

Deze Seizoensaanbieding kan per Jumbowinkel verschillen. Kijk voor de deelnemende biermerken in jouw winkel of op Jumbo.com/bieraanbieding. Alle combinaties mogelijk. Max. 8 kratten per transactie.

6

99

GRA 3 KRATTEN

835

PER STUK

a7,38 - a14,36

2 VOOR

PE

PER STUK 3 KRATTEN

835

Jumbo, Apeldoorn, Schubertplein 1-5

Geen 18, alcohol Geengeen 18, geen alcohol

Geen 18, Geen geen alcohol Geen 18, geen geen alcohol 18, alcohol

  Geldig van wo 20 t/m di 16  juni 2020 Geldig Geldig van wo mei t/m di mei 16 juni 2020 t/m di 16 juni 2020 van 2 producten. Alle20 combinaties mogelijk. * 2 halen 1 betalen: 50% korting op de totaalprijs

99

Deze Seizoensaanbieding kan per Jumbowinkel verschillen. Kijk voor de deelnemende biermerken in jouw winkel of op Jumbo.com/bieraanbieding. Alle combinaties mogelijk. Max. 8 kratten per transactie.

DREFT, SUN OF FINISH Geen 18, geen alcohol VAATWASTABLETTEN

GRATIS*

6 +1 99 1 4 99 . – 10 6

3 KRATTEN

PER STUK

Geen 18, geen alcohol

LET OP: AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN:

Jumbo van& de Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5 Hallo ROBIJN CARE SERUM DREFT, SUN OF FINISH HOLLANDSE AARDBEIEN KIES MIX FRUIT HO 1+1 gratis: 50%MET korting op de totaalprijs van 2     Geen 18, geen alcohol Blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen 2 bakken à 400 gram OF ROBIJN CAPSULES, VAATWASTABLETTEN 2 bak MA T/M ZA 7.00 20.30 ELKE DAG EURO’S ELKE  ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER GOEDKOPER O’S GOEDKOPER bakje à 125 gram, druiven rood of wit pitloos Alle soorten WASVERZACHTER OF     bak à 500 gram of galiameloen per stuk Van de Bunt ZO 10.00 - 18.00 2 verpakkingen GEURSTOKJES Geldig van wo 20 mei t/m di 16 juni 2020 2 VOOR 2 V

Geldig

Deze Seizoensaanbieding kan per Jumbowinkel verschillen. Kijk voor de deelnemende biermerken in jouw winkel of op Jumbo.com/bieraanbieding. Alle combinaties mogelijk. Max. 8 kratten per transactie.

4+

50

2 flacons Color, Black Velvet of Stralend wit

met care àkorting 735 ml, alleop wasverzachters, * 2 halen 1serum betalen: 50% korting de totaalprijs halen betalen: 50% 50% korting op de de totaalprijs ** 22 halen 11 betalen: op totaalprijs op de totaalprijs capsules ofAlle alle geurstokjes van 2van producten. Alle combinaties mogelijk. van producten. Alle combinaties mogelijk. 22 producten. combinaties mogelijk. aties mogelijk. alle Jumbo van de Bunt, 1+1 gratis: korting op van de van 2Apeldoorn, 1+1 gratis: gratis:50% 50% korting korting op de de totaalprijs 1+1 50% op 2 totaalprijs otaalprijs van 2

1+99 1 4 3 VOOR

Deze Seizoensaanbieding kan per Jumbowinkel verschillen. Kijk voor de deelnemende biermerken in jouw winkel of op Jumbo.com/bieraanbieding. Alle combinaties mogelijk. Max. 8 kratten per transactie.

www.jumbovandebunt.nl 1 1 Geldig van wo 20 mei t/m di 16 juni 2020

GRATIS*

ELKE DAG EURO’S GOEDKOPER

Jumbo van de18,Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5 Schubertplein 1-5 Geen geen alcohol

GRATIS*

Geldig van wo 20 mei t/m di 16 juni 2020

4

* 2 halen 1 b van 2 pro 1+1 gratis: J

Jumbo, Apeldoorn


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.