Wijkkrant de Maten - Juli 2019

Page 1

Jaargang 3 Juli 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

FOTO & STUDIO

Een complete fotozaak voor alles wat ook maar iets met beeld... Lees meer op pagina 4

FLIP ANVELINK

Deze maand is Flip Anvelink alweer 25 jaar werkzaam op... Lees meer op pagina 10

INCL. SPECIAL!

Deze maand een special over de Buurtcamping in het Matenpark van 19 t/m 21 juli!


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Wij hebben ruimte voor nieuwe collega’s!

w e r k e n b i j at l a n t. n l

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 3

ORANJEROTONDE Het WK damesvoetbal is op het moment dat ik deze column schrijf in volle gang. En het Nederlandse damesteam doet mee en is zelfs één van de favorieten. Ik vind dat een geweldige ontwikkeling. Iets waar ik als kind alleen maar van kon dromen. Als jong meisje van acht wilde ik graag voetballen. In het dorp waar ik toen woonde waren er twee voetbalclubs. Dus de stoute schoenen aangetrokken met mijn tweelingzus of we daar mochten komen voetballen. Mijn broer voetbalde tenslotte ook. We kregen echter te horen dat het niet mogelijk was, omdat ze geen kleedkamers hadden voor meisjes. In mijn jeugd heb ik dan ook vooral op straat of een pleintje in de buurt gevoetbald. Hoe anders is dat nu. Ik geniet er enorm van dat voetballen voor meisjes en vrouwen in 2019 de normaalste zaak van de wereld is. En die wereld wordt voor en door het damesvoetbal letterlijk steeds groter. Wat een prachtig voorbeeld voor alle jonge Nederlandse meiden die voetballen, en jongens natuurlijk ook ;-).

BURENDAG 2019! GRIJP JE KANS! Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. In 2019 vieren we Burendag op 28 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt Voorgaande jaren was Burendag steeds een groot nationaal feest. Op Burendag voeren buren overal in Nederland hun goede ideeën uit, van buurtontbijtjes tot zeskampen en schoonmaakacties, eventueel met een bijdrage van maximaal € 400,= van het Oranje Fonds. Dit jaar willen het Oranje Fonds en Douwe Egberts er een nóg groter succes van maken. Doe jij ook mee?

APELDOORN MATENPARK

Kom ook gezellig of kom kamperen ‘gewoon’ een dag je kijken!

De rotonde met De Drie Maagden is door buurtbewoners aan het begin van het WK mooi oranje versierd, dit is inmiddels een traditie geworden bij deze rotonde als Nederland mee doet met voetballen op een EK of WK. Na afloop van de gewonnen wedstrijden door het Nederlandse elftal komen er nu uit de omliggende buurten vooral ouders met hun kinderen spontaan hun vreugde uiten over de behaalde overwinning. Het gaat er feestelijk aan toe. Met elke overwinning komen er meer mensen op de rotonde af. Deze spontane vreugdefeestjes faciliteren we als gemeente waar mogelijk graag . De gemeente houdt daarbij samen met de politie wel de openbare orde en veiligheid in het oog, zodat het voor iedereen die daar komt ook leuk en veilig is en blijft. De Oranjerotonde is een fenomeen waar veel bewoners uit de Maten en daarbuiten trots op zijn, laten we er samen voor zorgen dat deze traditie nog jaren op plezierige en veilige wijze kan blijven voortbestaan. Corine Kapenga Stadsdeelmanager Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 4

In de hele maand juli:

Bij inlevering van je oude bikini of badpak

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Een complete fotozaak voor alles wat ook maar iets met beelden te maken heeft.

100

200

Twee ll' ;

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

We beschikken over; een mooie winkel op De Eglantier een riante studio op een industrieterrein een verkoopsite waar je unieke foto’s voor aan de wand kunt kopen een ruim aanbod fotocursussen en workshops Sillies - Logo

De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

Eglantier 672 Apeldoorn

A3

2018-01-31 .. ...

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

bij aankoop van nieuwe badkleding

Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

Wij weten wat de klant wil, vaak hebben we maar een half woord nodig. We barsten van de ideeën en vinden ons vak allemaal erg leuk. In de winkel momenteel veel cashback kortingen van veel camera- en objectieven merken. We kunnen alle merken apparatuur leveren en helpen je dan ook graag met je keuze hierin. Pasfoto’s voor allerlei documenten kunnen we zonder afspraak maken. En wil je een foto van een bestaande foto laten maken dan is dat ook geen probleem voor ons.

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

20,- korting

In onze studio kun je terecht voor allerlei fotografie, portret - groepen – producten en voor het laten afdrukken van vakwerk foto’s op allerlei materialen. Foto & Studio Kuipers De Eglantier 308 Apeldoorn www.fotokuipers.nl www.oppadmetdecamera.nl

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00 Laatste zondag van de maand koopzondag: 12.00/17.00

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn DN Apeldoorn 7329 DP

rshmakelaars.nl


wijkkrant de maten VITALITEITSCURSUS Vitaliteit betekend levenskracht. De kracht om door het leven te gaan zoals jij dat graag wilt, op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Je goed, energiek en sterk voelen. Toch kan het zo zijn dat jij je niet zo voelt. Dat jij merkt dat je op verschillende levensgebieden wordt belemmerd. Maakt jou leefstijl je fitter of juist het tegenovergestelde? In de cursus vitaliteit gaan we hier aandacht aan besteden. In 15 middagen behandelen we verschillende onderwerpen zoals: Voeding, beweging, ontspanning, mindfulness, slapen, zingeving en andere onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. Iets voor jou? De cursus loopt al bijna weer ten einde en start opnieuw op 14 augustus 2019. Vanaf 13:30 staat de koffie klaar! We starten om 14:00uur en het duurt tot 15:00.

• • •

De cursus is gratis. Voor een kopje koffie of thee vragen we €0,50 per kopje. Opgeven kan op 06-10685619.

Hopelijk tot ziens in de Matenhof, Warenargaarde 775. Bij de receptie wijzen ze u de weg! Petra van der Sluis

BRASSERIE DE ZON VERRAST VADERS OP VADERDAG. Brasserie de Zon serveerde op vaderdag een stoere Hamburger met een boeren frites aan onze gasten. De aanwezige vaders waren blij verrast en ontvingen na afloop nog een mooi fles bier als presentje om thuis nog even na te genieten van deze mooie dag. De Brasserie gelegen aan de Regenboogbrink 20 is een fijne plek om te vertoeven. Voor de Brasserie is een gezellig terras ingericht om te genieten van een heerlijk kopje koffie met gebak uit onze eigen bakkerij de Zonnehoeve. Naast onze lunchkaart kunt u gebruik maken van onze wekelijkse acties en heeft u iets te vieren zorgen wij voor een catering op maat.

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn begeleidt jongeren, volwassenen en ouderen met psychische en sociaal maatschappelijke hulpvragen bij een zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk leven. Ons werkgebied ligt in de regio’s Apeldoorn, Twello, Vaassen, Brummen, Eerbeek en Doetinchem. We zijn op zoek naar woonbegeleiders voor ons flexteam 16-24 uur per week Als woonbegeleider bied je begeleiding bij wonen, leren, werken en het onderhouden van sociale contacten in een veilig leerleefklimaat. Ben jij de flexibel inzetbare woonbegeleider die we zoeken? Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen! Wil je meer weten? Check de vacatures op onze website werkenbij.riwis.nl.

www.ambiancedekazon.nl

Het grote genieten begint bij de grootste zonweringspecialist van Nederland

**

De brasserie is 7 dagen per week open. Mocht u vragen hebben kunt u ons bereiken op tel: 06-51187441 of mailen brasserie.de-zon@sheerenloo.nl.

Bezoek onze inspirerende showroom! Ontdek in onze showroom een uitgebreid assortiment producten waarmee u:  Langer geniet van het buitenleven  Sfeer en privacy creëert  Binnenklimaat beheerst  Energie bespaart

ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN HORREN

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 6

VRAAG VAN DE MAAND Beste sociaal raadslieden, Ik ga volgende maand op vakantie naar Frankrijk. Nu ontvang ik een uitkering en vraag ik mij af of ik wel op vakantie mag. Zo ja, ben ik verplicht om mijn vakantie door te geven? Vriendelijke groet De heer E, te Apeldoorn ---Beste meneer E, Iedereen heeft recht op vakantiedagen, dus ook mensen die een uitkering ontvangen. Krijgt u een WW-uitkering van het UWV? Of ontvangt u bijstand van de gemeente? De regels van de verschillende instanties lijken veel op elkaar, maar er bestaan wel wat verschillen. Als u een WW-uitkering ontvangt van het UWV, dan heeft u recht op twintig vakantiedagen per jaar. Als u ouder bent dan 65 jaar, dan mag u dertien weken op vakantie met behoud van uw uitkering. U moet uw vakantie uiterlijk één dag van tevoren digitaal aan het UWV doorgeven. Als u langer dan vier weken op vakantie gaat, dan ontvangt u over die dagen geen uitkering en heeft u wel een sollicitatieplicht. Als u een andere uitkering van het UWV ontvangt (bijvoorbeeld WIA of Wajong), dan hoeft u uw vakantie niet door te geven, tenzij u langer dan vier weken naar het buitenland gaat. Als u een bijstandsuitkering ontvangt van uw gemeente, dan heeft u ook recht op twintig vakantiedagen per jaar of op 13 weken als u 65-plusser bent. Op grond van de informatieplicht, moet u uw vakantie aan de gemeente doorgeven en moet de gemeente u toestemming geven. Als u deze toestemming niet heeft en u gaat toch op vakantie, dan kan de gemeente uw uitkering stopzetten. Als u langer dan vier weken op vakantie gaat, dan kan de gemeente uw uitkering direct stopzetten. Als achteraf blijkt dat u langer bent weggebleven, dan moet u (een gedeelte van) uw uitkering terugbetalen. Als u ook als werkzoekende geregistreerd staat bij het UWV, dan moet u uw vakantie niet vergeten door te geven aan het UWV. Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:0016:00. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. www.stimenz.nl

APELDOORN MATENPARK

Slaapzak, matje of tent over? n Wij kunne ze wel ! gebruiken

SPAAR BIJ JUMBO VAN DE BUNT VOOR HOGE KORTING OP WALRA BADTEXTIEL! Van woensdag 26 juni tot en met dinsdag 27 augustus kun je sparen voor hoge korting op Walra badtextiel! Bij iedere €10,00 aan boodschappen ontvang je een zegel en bij 5 zegels is de spaarkaart vol. Volle spaarkaarten kunnen t/m dinsdag 3 september 2019 worden ingeleverd. Walra badtextiel is van zware kwaliteit: heerlijk soepel én zacht. Bovendien nemen ze veel vocht op. Er is keuze uit prachtige kleuren die uitstekend gecombineerd kunnen worden. Er kan gespaard worden voor badhanddoeken, badlakens, washandjes, gastendoekjes en hamamdoeken!


wijkkrant de maten

NATIONAAL MUSEUM PALEIS HET LOO EN DE RECONSTRUCTIE VAN DE TUINEN Niet iedereen krijgt de mogelijkheid om vanuit de lucht de mooie nieuwe tuinen van Paleis Het Loo te kunnen bekijken. Vandaar nu eens niet iets uit De Maten maar algemeen. De barokke Boventuin van Paleis Het Loo was in 2007 verouderd. Een lekkende beregeningsinstallatie

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 7

en door schimmel aangetaste buxushaagjes. Aan de hand van uit Duitsland afkomstige tekeningen uit het begin van de 18e eeuw zag men hoe de tuinen er origineel uitzagen. Een reden temeer om de tuinen te renoveren. Een team van specialisten waaronder o.a. De Enk Groen & Golf voerden de opdracht uit. De figuratie is lasergestuurd uitgesneden. De linker luchtopname toont het ingewikkelde maar zeer fraaie patroon. We zullen u verdere details besparen hoe alles is gerealiseerd. Dat het een groot project was is duidelijk en het resultaat ziet u op de rechter luchtopname. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

DE ENIGE ECHTE KOFFERBAKVERKOPEN VAN APELDOORN GAAN WEER VAN START Op zaterdag 6 juli is het weer zover, de ENIGE ECHTE Apeldoornse Kofferbakverkopen gaan van start aan het Apeldoorns Kanaal. Vaak geĂŻmiteerd maar nooit geĂŤvenaard. Negen zaterdagen vanaf 9.30 - 15.00 uur struinen langs 250 standhouders die tweedehands goederen aanbieden voor heel lage prijzen. Net dat ene boek scoren of dat laatste poppetje voor je verzameling, een nieuwe stofzuiger of dat speelgoed uit het verleden, dat leuke truitje kopen of net die juiste afstandsbediening vinden. Dan even uitrusten op een terrasje bij de cateraars. Kaartverkoop grondplaatsen Vanaf 1 juni is de kaartverkoop gestart en de eerste twee zaterdagen zijn al uitverkocht. Reserveren kan via de site www.kofferbakverkopen.nl of op dinsdagmiddag vanaf 13.00 uur aan de Prinsenweide 14 in Apeldoorn. Vanaf de eerste kofferbakverkoop kunnen ook grondplekken gereserveerd worden bij de opgepimpte caravan van de organisatie halverwege het terrein. Nieuw is dat er in verband met veel gebroken glaswerk vorig jaar helaas dit jaar GEEN goederen van DUN glas (glazen, asbakken, vazen, schilderijen met glas enz. enz.) meer mogen worden verkocht. Er zijn dit jaar nieuwe cateraars met meer producten om te eten en drinken. Gratis Bezoekers van de Kofferbakverkopen hoeven ook dit jaar geen parkeergeld en entree te betalen. Ook de toiletten (Dixi's) zijn dit jaar gratis. Parkeren kan nog steeds aan de WEST-kant van het Kanaal, langs het hek naast het spoor, volg de borden vanuit alle windstreken. U mag NIET parkeren in wijk "Schatkamer van Zuid". Eenrichtingsverkeer In verband met het nieuw geplaatste hek langs het spoor is de weg te smal voor verkeer van twee kanten, daarom heeft de organisatie in samenwerking met de gemeente besloten om op de zaterdagen van de kofferbakverkopen van Kanaal zuid een eenrichtingsweg te maken van ZUID naar NOORD. Borden zullen het aangeven. Opbrengst De netto-opbrengst van de Kofferbakverkopen wordt gebruikt om de hulptransporten die de stichting W.H.O.E. organiseert te betalen, afgelopen seizoen 13 combinatie vrachtwagens! Alle info over deze landelijk bekende Kofferbakverkopen kunt u vinden op kofferbakverkopen.nl. Voor vragen mail naar info@whoe.nl.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 8

SAMEN ETEN? JA, GEZELLIG! Hebt u ook niet altijd zin om te koken. Of om alleen aan tafel te zitten met eten? Sinds enkele jaren kunt u door de weeks in de ontmoetingsplek Matenhof gewoon aanschuiven voor de warme maaltijd. Jong en oud, iedereen is welkom! We hebben vaak nog enkele plekken vrij. Maximaal 16 personen. Vol=vol. Opgave tot 24 uur van te voren. De kosten zijn € 3,50 per maaltijd (hoofdmaaltijd en toetje). Een kopje koffie of thee vooraf kost 50 cent. We eten rond half 6 in “de Dreef”. Vanaf half 5 zijn we open voor inloop en de koffie of thee of cappuccino. Voor Informatie en aanmelding kunt u bellen met de ontmoetingsplek op 0631540497. U kunt ook vrijblijvend eens binnenlopen om eerst zelf te kijken. De ingang is via de hoofdingang Matenhof. We zijn overdag open voor diverse activiteiten van 10:00 - 17:30 uur met aansluitend de warme maaltijd (eetcafe). Meer informatie over de ontmoetingsplek Matenhof vindt u in onze folder bij de balie, op Facebook en op de site ontmoetelkaarinapeldoorn.nl doorklikken naar Matenhof. We hopen u een keer te zien Namens het team ontmoeting, Agnes en Patty

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord

KOFFERBAKVERKOOP ALLE ZATERDAGEN:

Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen

JULI / AUGUSTUS

Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

KANAAL-ZUID (oostzijde)

TOEGANG GRATIS

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

INFO / RESERVEREN OP

KOFFERBAKVERKOPEN.NL


wijkkrant de maten

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

HYUNDAI IX35 2.0I BUSINESS EDITION, NAVI COMPLEET!

BEDANKT! Elma en Nicole hebben de Buitenspeeldag de Donken dit jaar voor het laatst georganiseerd. Wij hebben het jarenlang met veel liefde gedaan, maar hebben besloten om er mee te stoppen. Wel jammer dat de laatste keer in het water is gevallen, maar wij kijken vooral met veel plezier en goede herinneringen terug op de afgelopen zeven jaar, waarin wij dit evenement georganiseerd hebben. Via deze weg willen wij ál onze sponsors, deelnemers en vrijwilligers aan de Buitenspeeldag de Donken hartelijk bedanken voor hun enorme inzet en de fantastische samenwerking in de afgelopen jaren. Met dit keer een speciaal bedankje aan de ondernemers van Winkelcentrum de Eglantier, die er voor hebben gezorgd dat aan iedereen gekoelde drankjes, lekkere snacks en een heerlijk ijsje werd aangeboden (AH, DEKA, Jamin, Slagerij Jaap Oosterbeek, IJssalon Brouwer, Kaas-&Nootzaak, Chinees Restaurant Jin Long, Groente&Fruit Thijs (markt) en Spakenburgse Vishandel). Tevens dank aan Intertoys, Shoeby, Apotheek de Maten en Foto&Studio Kuipers. OPROEP Lijkt het jou leuk om volgend jaar bij jou in de buurt een buitenspeeldag te organiseren en wil je weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan contact op met Petra Tromp van Stimenz, T. 06-25009730, p.tromp@stimenz.nl. Zij helpt je graag hierbij.

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 10.690,Onbezorgd autorijden? 2011, benzine, Lichtmetalen velgen,

elektrische 187.735 km Met trots laten wijramen, u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Organisatie Buitenspeeldag de Donken Elma Dekker en Nicole Drenth

APELDOORN MATENPARK

Doneer een lek kampeerp

Werken onder schooltijd? Werken en schoolgaande kinderen lastig te combineren? Niet in onze flexpool! Daar bepaal je namelijk zelf wanneer en waar je werkt. En je hebt toch de zekerheid van een vast urencontract en een vast inkomen. We hebben ruimte voor gediplomeerde helpenden en verzorgenden IG. Interesse? Reageer vandaag nog, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Kijk op www.zorgvoorapeldoorn.nl/flexpool

R


de gaarden

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 10

FLIP ANVELINK HOUDT AL 25 JAAR WINKELCENTRUM DE EGLANTIER SCHOON Deze maand is Flip Anvelink alweer 25 jaar werkzaam op Winkelcentrum De Eglantier. Zes dagen per week maakt hij daar op het winkelcentrum de winkelstraten en de twee parkeergarages schoon. Dat doet hij al die jaren met veel plezier. Hij voelt zich betrokken bij het winkelcentrum en hij woont er ook nog eens op steenworp afstand vandaan. Hij kent alle winkeliers en ook aardig wat bezoekers van het winkelcentrum. Hij groet ze vriendelijk en staat open voor een praatje. Bij Arnold Hafkamp van Jansen en Jansen Schoenenmode drinkt hij bijna iedere morgen rond acht uur even een kopje koffie, dat is zo gegroeid en dat bevalt prima. Flip vertelt dat toen hij begon met schoonmaakwerk, hij veel heeft gehad aan de wijze raad van Christa van Gorssel, die inmiddels helaas is overleden. Zij heeft hem geleerd wanneer hij een groot deel van een plek heeft schoongemaakt, om dan terug te blikken en goed rond te kijken of hij nog iets vergeten is. Zelfcontrole noemde zij dat en zo werkt hij nog steeds. De winkeliers zijn zeer tevreden over hem. "Dankzij Flip is De Eglantier één van de schoonste winkelgebieden in Gelderland”, aldus Jos Diependaal, voorzitter van de ondernemersvereniging. Op 28 juli is het daadwerkelijk zo ver, dat is de dag waarop hij in 1994 voor dit winkelcentrum aan de slag mocht gaan. Het is dan meteen voor hem ook dubbel feest die dag, want hij is die dag jarig. Flip, van harte gefeliciteerd met je 25 jarig jubileum en met je verjaardag!

KleinGeluk is iets voor een ander betekenen Wij zijn KleinGeluk, specialist ouderenzorg in Apeldoorn op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Keuzevrijheid en eigen regie staan bij ons voorop, voor zowel cliënt als medewerker. Kijk voor onze zorg- en dienstverlening en vacatures op onze nieuwe websites! www.kleingeluk.nl werkenbij.kleingeluk.nl zorglijn@kleingeluk.nl 0800-0604

Foto: Hans Snelleman


HELP OF DENK MEE

WAT IS EEN BUURTCAMPING?

? Wil je meehelpen en do op de Bekijk wat jij kunt rtcamping.nl of matenpark.debuu vragen naar stuur je ideeën en rtcamping.nl matenpark.debuu

Elke Buurtcamping is uniek. Maar allemaal hanteren ze de volgende principes:

VOOR EN DOOR DE BUURT

De Buurtcampings worden georganiseerd door actieve en betrokken buurtbewoners. En je kan alleen blijven kamperen als je uit de buurt komt.

EEN MIX AAN KAMPEERDERS

1/3 van de plekken is gereserveerd voor mensen met een laag inkomen, 1/3 voor vrijwilligers en 1/3 voor ‘de rest’.

OP DE CAMPING IS IEDEREEN GELIJK

Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit… Je groet elkaar, helpt elkaar en maakt makkelijk een praatje.

SAMEN MAKEN WE DE CAMPING

Wij geloven dat iedereen een talent heef. Daarom vragen we elke kampeerder of ze vrijwilliger willen worden of een activiteit willen organiseren.

KLEINSCHALIG

Een Buurtcamping heef maximaal 100 tentplekken waarop maximaal 300 buurtbewoners blijven kamperen. Zo verdwijn je als individu niet in de massa.

GEEN COMMERCIEEL KARAKTER

Een vakantie in eigen park moet voor iedereen toegankelijk zijn en daarom zijn de activiteiten gratis en zorgen we dat het eten en drinken betaalbaar is.

ER IS VAN ALLES TE DOEN

Buurtbewoners, lokale organisaties en ondernemers organiseren allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, natuur, eten, sport en ontspanning.

LEAVE NO TRACE

We gaan respectvol om met de omgeving. Op maandag zie je aan niets meer dat er dat weekend een gezellige campings was…

WIE IS WIE Op de foto de campingbeheerders van De Buurtcamping Matenpark. Merith van Otterloo, Jurrijan Holtman, Romana Geerlings en Hermien Marsman


APELDOORN MATENPARK

HENGELTJE UITGOOIEN! Onder leiding van Jurrijan Holtman van out2play.nl eerst zelf je hengel maken en dan samen vissen. Hoe leuk is dat? Hengelsport Apeldoorn sponsort de dobbertjes, vislijn en haakjes. Er is ruimte voor 25 kinderen/ouders die mee willen doen aan deze clinic. Out2play zorgt ook voor heel veel sport en spelmateriaal om leuke outdooractiviteiten mee te gaan doen. Bij ‘Tante Leen’ op De Buurtcamping te verkrijgen. Je hoeft je geen moment te vervelen op 19 tot en met 21 juli.

DOE MEE, DONEER EN/OF KAMPEER! De buurtcamping is een prachtig initiatief voor en door de buurt. Dat betekent dat iedereen die in De Maten woont welkom is om een plekje te reserveren en te komen kamperen. Maar zonder vrijwilligers kan De Buurtcamping niet draaien. Dus zijn we nog hard op zoek naar een aantal vrijwilligers die willen meehelpen met de laatste organisatiezaken, maar ook tijdens het weekend zelf. Wil jij graag een activiteit begeleiden of heb je zelf een leuk idee? Meld je dan snel aan via de site! De Buurtcamping is voor iedereen! Maar een van de doelen is ook om buurtbewoners die niet op vakantie kunnen een fijn vakantiegevoel te geven. Speciaal voor hen zijn er andere prijzen voor een kampeerplek, maar het is ook mogelijk om een kampeerplek te schenken. We hebben op die manier al een paar kampeerplekken gedoneerd gekregen. Wil jij ook graag je steentje bijdragen, dan kan het doneren van een kampeerplek een heel waardevolle manier zijn. Als ondernemer in de Maten kan je ook meedoen. Door bijvoorbeeld het vlees en/ of groente voor de BBQ te sponsoren, door een ijsje te komen brengen, leuke prijsjes beschikbaar te stellen voor de afsluitende bingo, er zijn vele mogelijkheden. We hebben dus eigenlijk 2 oproepen: • Meld je aan als vrijwilliger, we kunnen je hulp ontzettend goed gebruiken! • Meld je aan als gulle gever of sponsor ons als ondernemer. Wil je meer weten, bijdragen of meedoen? Meld je snel aan via de site van de buurtcamping Buurtcamping.nl/matenpark, neem een kijkje op onze Facebookpagina De Buurtcamping Matenpark of stuur een mail naar matenpark@debuurtcamping.nl .

YOGA; LEKKER REKKEN EN STREKKEN. WAT GAAN WE DOEN OP DE BUURTCAMPING? Het programma wordt steeds duidelijker en het wordt echt heel leuk! We ontvangen jullie graag op vrijdag vanaf 15:00 uur op de camping om in te checken. We zetten de tent op, maken kennis met elkaar en wennen aan de nieuwe inrichting van het Matenpark. De eerste avond gaan we met z’n allen BBQ-en en sluiten we de avond natuurlijk af met een kampvuur. Het hele weekend zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Zo gaan we vissen, knutselen, samen koken èn afwassen, bootcampen, maar ook ontspannende yoga, voetballen en nog veel en veel meer. Wat extra leuk is om te vertellen dat we een knutsel- en spelletjesochtend hebben georganiseerd met ouderen van het verzorghuis in de buurt. Er is dus echt genoeg te doen, voor jong en oud. Maak je geen zorgen, er is ook genoeg ruimte om met elkaar te kletsen, even lekker te lezen of even helemaal niks. We hebben met iedereen rekening gehouden. Neem vooral ook je eigen favoriete spelletjes of buitenspellen mee! Op zondag rond 15:00uur sluiten we het weekend af met een gezamenlijke Bingo. Iedereen bij elkaar en winnen maar!

Lenigheid en kracht versterken en samen acro yoga doen en elkaar een hoofdmassage geven voor heerlijke ontspanning. En dat alles op een yoga matje op een mooie plek in het park. Zondag 21 juli tussen 10 en 11 uur door Merith van Otterloo van yoga & massage studio Goed Voelen (op de eerste verdieping zit bij lunchroom Sillies op De Eglantier). De les is geschikt voor jong en oud en alle niveaus. Ook als je ‘op visite’ komt op De Buurtcamping ben je van harte welkom. Goedvoelenapeldoorn.nl


GROEN WILLEN WE DOEN! De Buurtcamping is in ons prachtig mooie Matenpark, waar we in de Maten heel trots op zijn. Daarom willen en moeten we er ook zuinig op zijn. Tijdens De Buurtcamping gaan we hier op verschillende manieren invulling aan geven. We gebruiken geen plastic wegwerpservies en bestek, om het plastic afval zoveel mogelijk te verminderen. Dus neem je eigen servies mee! Van het afval dat we wel hebben, maken we een groot afvalkunstwerk. We zijn nu al nieuwsgierig hoe dat eruit gaat zien na 2 dagen kamperen. Daarnaast organiseren we duurzame workshops te organiseren, zodat we op meerdere manieren bewust bezig zijn met het thema duurzaamheid.

APELDOORN MATENPARK

WIE DURFT? WILDKAMPEREN MET JE HANGMAT In een hangmat kun je slapen waar je maar wilt. Dus waarom zouden we daar eens niet wat vaker gebruik van maken? Schuilt er een avonturier in jou, er zijn nog genoeg mooie plekjes in Nederland. Je kunt het nu uitproberen tijdens De Buurtcamping Matenpark. Door met een hangmat wild te kamperen in de vrije natuur ervaar je het ultieme gevoel van vrijheid. Wie durft? Om het niet meteen nog spannender te maken dan het al is, houden we het avontuur eerst maar dichtbij huis. Onder de deskundige begeleiding van campingbeheerder Jurrijan Holtman slaap je onder een tarp in een hangmat in het Matenpark tijdens De Buurtcamping. Het aantal plekken is beperkt, dus meld je snel aan, want vol is vol!


PROGRAMMA VRIJDAG 19 JULI (WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN)

APELDOORN

Wanneer Wat Ochtend Terrein opbouwen en mooi maken Vanaf 15.00 Tenten opzetten Tante Leen (sport, spel, tent uitleen) Eten voorbereiden Vanaf 17.30 Barbecue 19.30 Speurtocht 21.00 Verhalen bij het kampvuur

MATENPARK

PROGRAMMA ZATERDAG 20 JULI (WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN) Wanneer Wat 8.00-10.00 Ontbijt 10.00 Koffie en knutselen met jong en oud 12.30-13.30 Lunch 14.00 Jeu de boules 17.30 Diner Hele dag Sport en speluitleen bij Tante Leen Knutselen Waterglijbaan

PROGRAMMA ZONDAG 21 JULI (WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN) Wanneer Wat 8.00-10.00 Ontbijt 10.00 Yoga 11.00 Hengel maken en vissen 12.00 Lunch (zelf broodjes bakken) 14.00 Afvalkunstwerk maken 15.00 Afsluitende BINGO 16.00 Samen opruimen Hele dag Sport- en speluitleen bij tante Leen Knutselen Waterglijbaan

HET MATENPARK WORDT VAN VRIJDAG 19 T/M ZONDAG 21 JULI OMGETOVERD TOT BUURTCAMPING! Drie dagen lang is het park een gemoedelijke camping, waar buurtbewoners elkaar beter leren kennen. Van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Op De Buurtcamping ben je de hele dag heerlijk buiten en is iedereen gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit.

WIE DOET WAT? man; Jurrijan Holt veiligheid Productie en erlings; Romana Ge Participatie ördinatie en co rs e g li il jw Vri

tterloo; Merith van O ring Programme

rsman; Hermien Ma n Publiciteit Financiën e

RESERVEER JE KAMPEERPLEK

Wil je komen luieren, badmintonnen of barbecuen met de buren? Reserveer dan je tentplek op: Matenpark. debuurtcamping.nl • €15 per tent en €15 per persoon voor het hele weekend • Vrijwilligers en mensen met een kleine portemonnee kamperen met korting. Zij betalen €10 voor hun tentplek en €2,50 per persoon voor het hele weekend • Kinderen t/m 12 jaar kamperen gratis.

Mede mogelijk gemaakt door.... Een Buurtcamping organiseren kan niet zonder de (financiële) medewerking van anderen. Wij zijn dan ook erg blij met de gulle gaven van iedereen die op welke manier dan ook meewerkt. Zonder uw bijdrage kunnen we De Buurtcamping Matenpark niet realiseren. In de volgende editie van wijkkrant de Maten zetten we iedereen in het zonnetje!


De Maten daar zit energie in Er is weer veel te vertellen deze maand! Mooi om te merken dat ook in De Maten steeds meer gebeurt op het gebied van energie en duurzaamheid. Op deze pagina kom ik terug op de pilot in de Hoeven, heb ik een leuke workshop gepland en je leest over het groene estafettestokje. Ook heb ik weer een heel toepasselijke tip voor deze zomer. Ik wens jullie heel veel leesplezier. Groene groetjes van Dieuwke de Boer, energieregisseur Apeldoorn de Maten Volg mij op instagram Energieregisseur_DeMaten en facebook Energieregisseur Apeldoorn de Maten

PILOT AARDGASVRIJ WONEN IN DE HOEVEN In de vorige editie van de wijkkrant bent u geïnformeerd over het conceptplan van de gemeente om 540 van de in totaal 1900 woningen in de Matenhoeve binnen vijf jaar van het aardgas af te koppelen. Conceptplan De gemeente wil een alternatieve warmtebron aanbieden voor de aardgasgestookte CVketel en het gasfornuis. Over dat alternatief ‘aquathermie’ werden de bewoners van de Hoeven al eerder geïnformeerd. Het conceptplan ‘Thermische Energie uit Oppervlaktewater’ (TEO) haalt warmte uit het oppervlaktewater van de vijvers en sloten in de Matenhoeve. Deze warmte wordt aangevuld met warmte uit een collectieve warmtepomp, die elektrisch aangedreven wordt. Zo zal er op ieder gewenst moment voldoende warmte geleverd kunnen worden, omdat de bronnen (aquathermie en elektriciteit) elkaar aanvullen. Subsidie Specifiek voor de verdere uitwerking van het conceptplan voor de 540 woningen heeft de gemeente subsidie nodig om de techniek verder te ontwikkelen. Helaas heeft de provincie aan de gemeente eind mei laten weten dat de aanvraag voor dit jaar niet is gehonoreerd Dit betekent echter niet dat de plannen van tafel gaan. De gemeente gaat verder op zoek naar de mogelijkheden om de Matenhoeve voor te bereiden op aardgasvrij wonen. Dat kan met het conceptplan TEO zijn, waarvoor de basis immers al is gelegd, maar ook andere opties blijven in beeld. Participatie Het is heel mooi dat naast de woningstichting Ons Huis en het Waterschap ook een actieve bewonersvertegenwoordiging uit de Matenhoeve zelf actief betrokken wil worden bij de planvorming. De komende maanden zal gezamenlijk in de gevormde klankbordgroep de belangrijkste vragen, kosteninschattingen en onzekerheden worden geïnventariseerd. Doel is om tot een project te komen dat een werkend en betaalbaar alternatief biedt voor uw huidige ruimteverwarming, warm watervoorziening en het koken op aardgas*). Met het oog op 2025 en de ambitie vóór 2030. *) Dit betekent niet dat een nieuwe warmtebron goedkoper zal zijn. De ontwikkelingen op klimaatgebied vragen namelijk om duurzame investeringen.

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 11

TIP! GEEF UW TUIN VERANTWOORD WATER! In de zomerdagen heeft iedereen en alles behoefte aan extra water. Zo ook uw planten in de tuin. Door klimaatverandering waren de afgelopen jaren uitzonderlijk droog en daarmee steeg de totale waterbehoefte. Het gevolg was dat het grondwaterpeil daalde en dat agrariërs in de Achterhoek hun gewassen niet mochten sproeien. Nederland krijgt dus een watertekort en daar kunt u iets tegen doen. U kunt het gebruik van drinkwater voor uw tuin verminderen. Hier volgen vijf tips om uw tuin effectiever en zuiniger water te geven. Het milieu en uw planten zullen u dankbaar zijn!

• •

Geef uw tuin niet te veel en niet te vaak water. Meestal is 1x per 3 dagen een kwartiertje water geven per tuindeel wel voldoende in een hitteperiode. Controleer eens of uw grond echt droog is: pak een schepje en kijk of de aarde op 5 á 10cm ook droog is. Als de grond nog vochtig is, dan hoeft u geen of bijna geen water te geven! Schaf een regenton aan, of nog beter maak een wadi in uw tuin door een regenpijp af te koppelen: zo bespaart u water, ontlast u het rioolstelsel en krijgt u ook nog eens subsidie van de gemeente. Het is veel beter voor uw planten om ze vroeg in de ochtend water te geven. De planten hebben minder kans op schimmels en de bloemen blijven mooier. Als u geen “vroege “vogel” bent: zet een timer op uw buitenkraan (kost vanaf zo’n 20 euro). Het geeft u gemak en u bespaart water, want u kunt niet vergeten om de kraan uit te zetten! Water geven met een zwenksproeier is makkelijk maar er verdampt heel veel water! Heeft u veel borders met planten? Schaf dan een druppelslang aan: deze is tot 40% effectiever!

Veel plezier met uw tuin!

ENERGIEREGISSEURS STARTEN GROENE ESTAFETTE De vijf energieregisseurs in Apeldoorn zijn sinds deze maand een geheel nieuw concept gestart in Apeldoorn. Namelijk de ‘De Groene Estafette’. Wekelijks krijgt een inwoners van Apeldoorn het estafettestokje uitgereikt. Daarmee nodigen wij diegene uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en daarmee anderen te inspireren. Green Weeks: Van 1 oktober t/m 12 oktober 2019 vinden dit jaar voor de allereerste keer de Green Weeks plaats. In die weken zijn diverse groene en duurzame activiteiten gepland in Apeldoorn. Met de Groene Estafette maken de regisseurs een aanloop naar die Green Weeks. Deze interviewreeks, die door de estafette ontstaat, is wekelijks te vinden op diverse lokale sites en sociale media. Het zal een bundel van verhalen en inspiratie vormen hoe je de wereld maar ook je eigen wereld, weer een stukje duurzamer en mooier maakt. Dit estafette-interview loopt tot 3 oktober. Het stokje doorgeven: Het stokje wordt wekelijks doorgegeven aan een andere Apeldoorner die het stokje ook verdient. Op deze manier willen wij heel veel Apeldoorners, die bijdragen aan duurzaamheid in Apeldoorn, in het zonnetje zetten. Inmiddels is het stokje drie keer uitgereikt, waarvan ook al een keer aan een bewoner uit de wijk: Laura Visser. Via de facebookpagina “energieregisseur Apeldoorn de Maten” kan je alle verhalen teruglezen.


wijkkrant de maten

APELDOORN MATENPARK

Help je een handje mee?

WORKSHOP INDUCTIEKOKEN BIJ A&A KEUKENS We gaan van het gas af, hoe gaan we dan koken? Inductiekoken is een mooi gasloos alternatief. Maar is dat wel prettig? Op veler verzoek hebben energieregisseurs Floriske en Dieuwke een workshop Koken op Inductie voor bewoners georganiseerd. Nieuwe pannen? Je gebruikt gas om je huis te verwarmen en om te koken. Als we in de toekomst geen gas meer hebben, dan moeten we op een andere manier gaan koken. Inductie is hiervoor de vervanger. Hoe werkt dat nu eigenlijk? Moet ik dan nieuwe pannen kopen? Kan ik nog wel een eitje bakken? Hoe gaat dat met roerbakken? Wordt de plaat wel snel heet (genoeg)? Tijdens deze workshop willen we op dit soort vragen antwoord geven, maar we gaan dit soort vragen vooral ook testen in de praktijk!

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 12

EVENEMENTENAGENDA OMNISPORT APELDOORN 21 – 23 september EK Volleybal Mannen Koop je kaarten online: www.volleybal.nl/ek-mannen/tickets 27 - 28 september Zoeklichtdagen VLS on Tour Op zaterdag 22 juni vond de VLS toertocht in Apeldoorn plaats. Er zijn drie prachtige routes met drie verschillende afstanden: 60, 90 en 120 kilometer. Omnisport fungeert voor alle drie de routes als start- en eindlocatie. Sponsorwielertocht HomeRide Dé sponsorwielertocht van het Ronald McDonald Kinderfonds. Ook in 2019 trekt het HomeRide peloton weer door het land. Deelnemers fietsen in teamverband 500 kilometer in 24 uur om geld in te zamelen voor de Ronald McDonald Huizen en vakantiehuizen. Omnisport is het derde checkpoint in de wielertocht. Bedrijven volleybaltoernooi Zijn jullie het sportiefste bedrijf van Apeldoorn? Dan zien wij jullie graag op het Omnisport bedrijven volleybaltoernooi! Tijdens het volleybaltoernooi gaan jullie de strijd aan met andere bedrijven. Daarnaast wordt er in de avond een volledig diner buffet verzorgd. Schrijf je in met een team van minimaal zes personen via: info@omnisport.nl. De kosten bedragen € 19,95 (excl. BTW) per persoon inclusief diner.

Demonstratie chef-kok De workshop op 16 juli begint met een korte toelichting over de werking van inductie. We gaan in op onderwerpen als veiligheid, energieverbruik, onderhoud en kosten. Hierna zal chef-kok Wil Bonne van Het Jachthuis in Beekbergen een demonstratie inductiekoken verzorgen. U heeft dan volop de gelegenheid om vragen te stellen of bijvoorbeeld te testen of uw eigen pannen geschikt zijn voor inductie. Neem deze dus gerust mee! De Maten en Zuid Floriske en Dieuwke organiseren deze workshop in samenwerking met A&A keukens en Het Jachthuis. De avond is bestemd voor bewoners van de wijken De Maten en Zuid. Deze avond is geheel kosteloos en is beschikbaar voor maximaal 20 personen. Opgave verplicht! Meld je aan via de facebooklink van “energieregisseur Apeldoorn de Maten” of via www.de-a.nl.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


de dreven

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 13

BUURT AED LEIDEKKERSDREEF Om in de buurt van de Leidekkersdreef een AED 24/7 beschikbaar te krijgen is er door Bea Alberts een actie gestart. Voor deze actie (waaraan ook de Buurtraad financieel heeft bijgedragen) is voldoende geld opgehaald om daadwerkelijk een AED (Automatische Externe Defibrillator) aan te schaffen. Buurtraadvoorzitter Mark Klein Kranenbarg feliciteert (zie foto) Bea Alberts met dit succes. Deze buurt-AED hangt op een altijd bereikbare plek, die ook is aangemeld bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Zodra iemand 112 belt met een melding van een hartstilstand, dan gaat er een oproep uit om de AED te gaan halen. Anderen krijgen direct de melding om te gaan reanimeren.

Ontwerpsessie bij Basisschool de Korf. Dit was in het kader van de revitalisering van de Dreven Noord.

Hiermee maken we de kans groter te overleven in geval van een hartstilstand bij buurtgenoten.

Nieuw hek aan het spoor bij de oude busbaan.

Wij zoeken: Medewerkers

Huishoudelijke ondersteuning Sociaal contact met zorgvragers Zelfstandigheid & flexibel Tijd voor de zorgvrager Dankbaar werk Leuke collega’s

Vakantiekrachten Huishoudelijke ondersteuning Leuk bijverdienen Ervaring opdoen Fijn vakantiewerk in de buurt Bonus aan het einde v.d. periode*

‘Zorg met tijd voor elkaar’ Thuiszorg

Werk & dagbesteding

Uitgebreide vacature:

www.pgvz.nl

|

*Bij goed functioneren en een

vakantiecontract van max. 6 weken

Woonintiatieven 038 3331794

|

Ambulant

sollicitaties@pgvz.nl


de velden

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 14

REVITALISERING SCHOUTENVELD-RAKKERSVELD De voorbereiding voor de revitalisering is al een tijdje aan de gang. Dit betreft het ontwerp, de inspraak van de bewoners, de plannen van de gemeente en overige belanghebbenden van dit project. Na diverse bewonersavonden te hebben gehad, zijn de plannen concreet geworden, zie tekening hiernaast. De volgende stap wordt op dit moment ondernomen, dat betreft de bestekfase. De planning is, dat vooralsnog in het najaar, oktober/november, de uitvoering van start gaat. Dit zullen we als Buurtraad dan ook blijven volgen. Het laatste nieuws is dat de lantaarnpalen nieuwe verlichtingsarmaturen zullen krijgen en dat de bestrating van het Rakkersveld in gebakken klinkers uitgevoerd gaat worden. Hier zal ook één van de twee speelplekken verdwijnen en er zullen parkeerplaatsen verschijnen voor elektrische auto’s. Dit zullen gemeenschappelijke plaatsen worden, dus dit betekent autoaccu opladen en dan elders parkeren in de buurt, zodat een ander de laadpaal ook kan gebruiken. Tot zover de laatste actuele informatie over dit project. Rik Huisken Buurtraad De Velden

DE TAFELTENNISTAFEL

VOETSTAPJES BIJ SCHOUTENVELD EN POORTERSVELD-BURGERSVELD

De tafeltennistafel is leuk om mee te spelen. Je kan er mee tafeltennissen, dat is leuk. In het begin moest hij eerst even weg, want hij moest worden opgeknapt.

Witte voetstapjes…..? “Mama, kijk voetstapjes.” “Ja, leuk hè, ziet er gezellig uit.”

Maar nu kunnen we er lekker mee spelen. In het begin moesten we eerst heel ver lopen maar nu hoeft dat niet meer, en als je niet op vakantie gaat kan je ervoor zorgen dat het op een vakantie lijkt.

Waarom? Als uw kind(eren) via de voetstapjes naar de oversteekplaats loopt, staat uw kind(eren) op het veiligste punt om over te steken. Op dit punt kun je goed naar links en naar rechts kijken om er zeker van te zijn dat er geen verkeer aan komt. Ook voor automobilisten is het een geheugensteuntje om langzamer te rijden, omdat op deze punten veel kinderen van en naar school lopen.De witte voetstapjes zijn gemaakt ter hoogte van Schoutenveld en PoortersveldBurgersveld bij de oversteekplaatsen naar de basisscholen OBS De Marke en PCBS De Ploeg.

Want misschien ga je in de vakantie tafelen en dat is leuk voor iedereen. Toen we nog klein waren speelden we veel met de zandbak en de anderen dingen maar nu we groter zijn vinden we dat niet meer leuk. Maar nu de tafeltennistafel er is het voor ons ook leuk en voor de kinderen die ouder zijn is het leuk maar ook voor de volwassenen. Dus is het voor iedereen leuk en we zijn heel blij met de tafeltennis tafel! Groetjes Femke en Jannah. (Poortersveld)

Dit vinden wij fijn om te horen, maar deze voetstapjes hebben ook een functie. De witte voetstapjes zijn er voor de veiligheid van de kinderen.

OPROEP AAN ALLE AUTOMOBILISTEN IN DE VELDEN: Laten we met z’n allen er op letten, dat we vaart minderen bij deze oversteekplaatsen. Er wordt hier helaas te vaak te hard gereden. We hebben allemaal wel eens haast, maar uiteindelijk willen we allemaal veilig op onze bestemming aan komen. Jenny van den Belt


De grootste lingeriewinkels van Nederland!

30% KORTING LI!

HELE MAAND JU

CHANTELLE 2e artikel

50% KORTING bodywearsuperstore.nl

Duiven • Rijksweg 26 026-7370298

Gratis parkeren bij de winkels!

Apeldoorn • Zwolseweg 221 055-2002037

Acties alleen geldig in de winkel en enkel geldig op aanwezige badkleding en nieuwe collectie uitgesloten. Vraag in de winkel naar onze actievoorwaarden.

BADKLEDING


de drie ranken VERHUIZING DE DRIE RANKEN GAAT IN ETAPPES De verbouwing van de buitenkant van De Drie Ranken is bijna afgerond. Medio juli vindt de oplevering plaats. Dan kan de geloofsgemeenschap eindelijk het nieuwe kerkgebouw in gebruik nemen. Maar eerst moet er nog verhuisd worden en moet de definitieve inrichting worden afgemaakt. En dat is nog een heel logistiek proces. Ruimtes gebruiksklaar maken Na de oplevering moet het gebouw eerst zodanig worden ingericht, dat er genoeg bergruimte is om alle spullen kwijt te kunnen. De beheerders van De Drie Ranken hebben hiervoor een planning gemaakt, zodat met beperkte inspanning alle ruimtes zo snel mogelijk gebruiksklaar zijn. De geloofsgemeenschap start deels met nieuw meubilair en deels met meubilair uit de oude kerk. Op termijn volgt de definitieve inrichting, met aanvullend meubilair, aankledingsmaterialen en nieuwe technische installaties. Blauwe en rode stickers De verhuizing is al lang in voorbereiding. Bert Vink, een van de beheerders, is er al maanden druk mee. Bert: ‘We hebben een inventarislijst opgesteld van ongeveer zevenhonderd artikelen die verhuisd moesten worden. Alle groepen die gebruikmaken van de ruimtes in het oude kerkgebouw moesten hun spullen van een verhuissticker voorzien. Een blauwe sticker voor alles wat direct mee moet naar het nieuwe gebouw en een rode sticker voor alles wat tijdelijk kan worden opgeslagen. We hopen door deze truc dat de kerk niet op de eerste dag al vol staat met dozen.’

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 16

GOEDE BUREN Niet alleen kerkcentrum De Drie Ranken wordt verbouwd, ook het naastgelegen Afscheidshuis De Oversteek heeft een metamorfose ondergaan. De verbouwing nadert inmiddels haar einde. Vooral binnen wordt er nog hard gewerkt aan de inrichting. Nieuwe indeling Het nieuwe gebouw van De Oversteek is groter dan het oude. Er zijn straks vier afscheidskamers beschikbaar. In een afscheidskamer kan een overledene in huiselijke sfeer worden opgebaard en de familie is er dag en nacht welkom. Ook komt er een aparte ruimte waar men in kleine kring (tot 40 personen) een afscheidsdienst kan houden. En er is een directe verbinding mogelijk met grote buur De Drie Ranken. Zelfstandige onderneming Eigenaar en uitvaartondernemer Arthur Brinkman: ‘Hoewel De Oversteek door de bouw verbonden is aan De Drie Ranken, zijn wij een zelfstandige onderneming die zowel kerkelijke als niet-kerkelijke uitvaarten kan verzorgen.’ De ligging naast De Drie Ranken biedt De Oversteek echter wel het voordeel dat er − in samenwerking met de kerk − ruimte geboden kan worden voor een afscheid tot 450 personen. Opbaring, condoleren en de afscheidsdienst kunnen hierbij helemaal op elkaar afgestemd worden. Twee dubbele deuren vormen een inpandige verbinding met het vernieuwde kerkgebouw dat door een grondige verbouwing een licht en modern aanzien heeft gekregen.

Tijdelijke opslag Veel meubels uit het oude kerkgebouw staan al tijdelijk opgeslagen in een niet-gebruikte winkelruimte in De Eglantier. Dit is een uitkomst voor de kerk. Zo staan er vijfhonderd stoelen uit de grote kerkzaal en nog veel meer spullen, van kerstversieringen tot fietsenrekken. Bert: ‘We mogen de opslag in het winkelcentrum waarschijnlijk nog gebruiken tot oktober 2019. Dat hangt een beetje af van potentiële huurders. Zolang die niet bekend zijn, kunnen wij nog even blijven zitten.’ Verhuisperiode De inrichtings- en verhuisperiode is in twee etappes verdeeld. Bert: ‘In de eerste etappe, van half juli tot half augustus, verhuizen we de spullen die we direct nodig hebben. Daarna hebben we nog enkele maanden nodig om stap voor stap tot de nieuwe inrichting te komen. De officiële opening zal daardoor waarschijnlijk pas volgend jaar kunnen plaatsvinden.’ De verwachting is dat de buurtbewoners niet veel overlast zullen hebben van de verhuizing. Bert: ‘Het is maar een korte afstand van het oude naar het nieuwe gebouw. Grote verhuiswagens zul je dus niet aantreffen.’ Bouwhekken blijven nog even staan De bouwhekken kunnen na de ingebruikname nog niet weg, want er komt nog een arcade (een soort pergola) en een toren aan de zijde van de Eglantierlaan. Over de exacte vorm van de top van de toren wordt nog nagedacht. In elk geval is het zeker dat er geen klokken in komen. De bouw van de arcade en de toren loopt parallel aan de bouw van de Jumbo. Maar de hekken vormen geen belemmering voor de toegankelijkheid van de kerk. Zowel aan de kant van de Eglantierlaan als aan de kant van het Violierenplein heeft het gebouw elektrische deuren gekregen. Die gaan voor iedereen vanzelf open. Bert: ‘Volgens mij is dit de eerste geloofsgemeenschap in Apeldoorn die op deze praktische wijze de kerk openstelt voor de buitenwereld.’ Karen van Lente Heeft u vragen over de vernieuwbouw? Stuurt u dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl of kijk op www.3ranken.nl/vernieuwbouw. Ook op Facebook zijn we te vinden: www.facebook.com/De-Drie-Ranken.

Arthur Brinkman voor het nieuwe gebouw van De Oversteek 14.000 kilo puin Uitvaartverzorging De Oversteek draait tijdens de verbouwing gewoon door op haar tijdelijke locatie aan de Warenargaarde 225. Maar als er tijd overblijft, dan is Arthur in zijn nieuwe pand te vinden. Samen met buren, vrienden en kennissen worden veel klussen zelf ter hand genomen. Maar liefst 14.000 kilo puin, 6 kuub hout en 400 kruiwagens zand hebben ze afgevoerd. Er moet nog veel werk verzet worden, maar het plan is om in de zomer in elk geval deels open te gaan. ’Grande’ opening Als alles helemaal af is − Arthur hoopt in september − dan zal er een 'grande' opening zijn. Arthur: ‘Vijf jaar geleden, in 2014, is De Oversteek van start gegaan. Dat hebben we toen uitgebreid gevierd. Ook bij de heropening willen we er weer een feestje van maken.’ Het wordt een open dag voor de hele wijk en iedereen daarbuiten. De ingang van het Afscheidshuis ligt aan de Eglantierlaan en bestaat, niet alleen praktisch maar ook symbolisch, uit twee openslaande deuren. Men kan er dus makkelijk even binnenstappen om een kijkje te nemen. Zo zullen zowel de kerk als het Afscheidshuis na de zomer hun plaats midden in de wijk weer kunnen innemen. Annelies Brinkhuis


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 17

BUURTBOEKENKAST ZADELMAKERSDONK Lethisa Tapilawatin en Okan Aydin zijn 2e jaar studenten social work aan het ROC Aventus in Apeldoorn. Voor het vak praktijkleren hebben zij dit schooljaar bij woningcorporatie Woonmensen een onderzoek gedaan in de Zadelmakersdonk. De woensdagmiddagen werden onder meer besteed aan contacten leggen met buurtbewoners, kennismaken en het organiseren van een koffie-uurtje. Een van de buurtbewoners had op eigen initiatief een kastje met boeken geplaatst om in de buurt te ruilen. Het kastje was hoognodig aan vervanging toe en stond op een lastige plek voor de gemeente. De studenten hebben contact opgenomen met de stadsdeelmanager, wijkbeheerder en buurtregisseur om uit te zoeken wat de mogelijkheden waren. Met als resultaat een prachtige nieuwe boekenkast, gemaakt door Keten Techniek, die voldoet aan alle eisen. Deze buurtboekenkast is op 13 juni officieel geplaatst naast het speelveldje aan het begin van de straat. Neem gezellig een keer een kijkje bij de boekenkast en leg er eventueel een boek in als jullie nog een boek over hebben thuis. De algemene spelregels voor het gebruik van de buurtboekenkast staan aan de zijkant van het kastje.

WORKSHOP “HOE MONTEER IK EEN FILM” Op 24 september aanstaande geeft de VAAC (Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten) in Apeldoorn een workshop “Hoe monteer ik een film”. Deze workshop gaat over de meest geschikte videobeelden die je zou kunnen kiezen voor een film en niet over de montagesoftware zelf. Het wordt een leerzame interactieve avond waarbij, aan de hand van speciaal voor deze workshop gemaakte opnamen, de deelnemers kunnen beslissen welk beeld- en geluidsmateriaal ze willen gebruiken om een leuke interessante film te maken. Een eenvoudig verhaal voor deze film hebben wij al opgesteld. Ook onderwerpen als te gebruiken tekstmateriaal, geluid en muziek zullen ter sprake kunnen komen. De kosten voor deze avond bedragen slechts € 5,-- Meld je nu aan, want het aantal deelnemers is beperkt, via het inschrijfformulier op www.vaacweb.nl. De aanvang is om 19.30 uur in het wijkcentrum “De Stolp” Violierenplein 101 te Apeldoorn.

Woning verkopen? Informeer gratis naar ons unieke Plan van Aanpak!

Aankoop Verkoop Taxatie 055-3034934


YOGA YOGA

Elke week staan onze docenten klaar om een yin, vinyasa, board, aerial en hatha yogales te geven en dat op 17 verschillende momenten in de week.

VOOR IEDEREEN IN APELDOORN

YOGA IN APELDOORN KAN JE VOLGEN BIJ: Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

Naast de groepslessen geven we ook verschillende workshops, van meditie tot aan yoga voor mannen. Deze zijn gratis te volgens voor leden. Je hebt bij ons al een yoga lidmaatschap vanaf € 29,50 per maand, je bent dan één keer per week van harte welkom. Wil je meer genieten van de yogalessen, kan je voor € 39,- per maand onbeperkt genieten van de yogalessen. Meer informatie vindt u op yogainapeldoorn.nl

YOGAINAPELDOORN.NL

GRATIS EEN DAG YOGA bon bij Ten Tije, Bij inlevering van deze van Yoga. kunt u gratis genieten Naam: Adres: Tel.nr.:


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2019 | pagina 19

Van harte gefeliciteerd jullie hebben een maand abonnement gewonnen bij Goed Voelen!

De Eglantier 300 7329 DH, Apeldoorn info@goedvoelenapeldoorn.nl + 31 (0) 652682723

De winnaars zijn: Mechtilde Polman, Mevr. P. Oxener, Rob Brinkman, A.L.ten Broeke, Evelien Holvast, Henriëtte Jager-Koopman, Marijke Langenberg, Linda van den Heuvel, Herma Bekhof-Treep en Lisanne Vernooij! Jullie hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen en mogen contact opnemen met Goed Voelen om een afspraak te maken. Heel erg veel plezier met jullie prijs!

Antwoord puzzel uitgave juni: Yoga bij Goed Voelen is bedoeld om je lichaam en geest soepel en (veer)krachtiger te maken

Inzenden kan t/m 22 juli 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

Print de woordzoeker

24-06-19 08*47

P

R

I

N

T

S

E

R

V

I

C

E

D

F

E

V

P

N

E

T

S

J

I

L

M

C

O

M

E

B

E

P

L

O

P

E

E

T

F

S

U

T

E

R

A

R

F

O

T

N

R

A

O

Z

A

A

B

A

D

B

H

F

F

N

K

V

Ë

T

S

O

R

O

L

I

Y

U

O

O

O

R

C

A

L

E

R

F

G

L

A

F

U

E

S

T

T

W

A

A

T

O

I

E

O

O

O

R

K

M

T

O

O

A

M

A

R

I

E

P

T

T

T

T

S

U

M

C

G

F

E

I

F

A

R

G

O

T

O

F

S

D

I

U

R

B

R

E

T

B

E

G

F

K

F

'

E

L

D

R

A

S

A

E

N

T

R

E

R

M

O

A

S

K

E

S

F

R

'

N

H

A

E

E

E

F

T

T

I

S

F

U

I

E

S

O

F

T

O

E

D

N

S

J

O

T

U

S

E

P

O

I

D

U

T

S

N

D

I

O

O

F

K

S

U

I

E

G

L

A

N

T

I

E

R

I

P

S

E

E

R

U

S

R

E

K

J

I

K

E

R

R

E

V

E

N

S

K

BABYFOTOGRAFIE BRUIDSFOTOGRAFIE CAMERA’S EGLANTIER FERDI FOTO FOTOALBUM

FOTOCURSUSSEN FOTOGRAFIE FOTOKOPIEËN JOSE KINDERFOTOGRAFIE KUIPERS LIJSTEN

Puzzel mee en maak kans op een gratis set pasfoto’s!

BABYFOTOGRAFIE BRUIDSFOTOGRAFIE CAMERA'S EGLANTIER FERDI FOTO FOTOALBUM FOTOCURSUSSEN FOTOGRAFIE FOTOKOPIEËN JOSE KINDERFOTOGRAFIE KUIPERS LIJSTEN PASFOTO'S PORTRET PRINTSERVICE STUDIO SUTTON VERHUUR VERREKIJKERS

PASFOTO’S PORTRET PRINTSERVICE STUDIO SUTTON VERHUUR VERREKIJKERS

De Eglantier 308 7329 DJ Apeldoorn www.fotokuipers.nl

woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/xruHQk08VS2A6lKeMCXuzDhlQEAqGfdh.html

Pagina 1 van 1


VLEES, KIP OF VLEESVERVANGERS

WAPENAER KAAS STUKKEN

CRYSTAL CLEAR

Schaal met 2 kipkrokant schnitzels, slavinken, saucijzen, boerengehaktschnitzels, grillburgers of schaal met Veggie Chef hamburgers, falafel of kruimgehakt à 165-200 gram

Alle soorten Per 500 gram

4 VOOR

1

00

HOLLANDSE NIEUWE

4

99 Kiloprijs 9,98

4 pakken of flessen à 1,5 liter

5

00

KIES EN MIX FRUIT 3 bakken pitloze rode of witte druiven à 500 gram, blauwe bessen à 125 gram of nectarines of wilde perziken à 1 kilo

Schaal 4 haringen

2

99

3 VOOR

450

TUSSOCK JUMPER OF ALPACA WIJNEN

HOLLANDSE AARDBEIEN OF KERSEN

2 flessen à 750 ml

2 bakken Hollandse aardbeien à 400 gram of kersen à 500 gram

2 VOOR

2 VOOR

7

99

4

50

Geen 18, geen alcohol

ZOMERWIJNEN Ducale Verdicchio, Canepa Chardonnay, Excellence Sauvignon Blanc, Roche Mazet Rosé, Wateral Rosé, I Heart Cava Brut of Semi Secco, Wanted Zin Zinfandel Old Vines, Feu Rosé d’Anjou of Barton & Guestier Pinot Noir 3 flessen à 750 ml

3 VOOR

10 000 Geen 18, geen alcohol al ohol

Hallo

Geldig van wo 19 juni t/m di 16 juli 2019

Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.