Wijkkrant de Maten - februari 2020

Page 1

Jaargang 4 Februari 2020

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

2016

In oktober 2016 was de eerste uitgave van deze wijkkrant die Hermien Marsman heeft uitgebracht samen met stadsdeelmanager Corine Kapenga en uitgeefster Yvonne Tiemes.

HERMIEN MARSMAN, BEDANKT!!! Zeven jaar heeft Hermien Marsman, de buurtregisseur in Zuidoost, zich met hart en ziel ingezet voor de bewoners in De Maten en Groot Zonnehoeve. Hermien heeft er mede voor gezorgd dat de wijkkrant De Maten het licht heeft gezien en nu al een aantal jaren 10 keer per maand huis- aan- huis

VERBOUWING

De Marke krijgt een nieuw gebouw op dezelfde plek als.... Lees meer op pagina 7

in de wijk wordt bezorgd met allerlei nieuws over uw buurt. Zij is, mede met woningcorporatie Mooiland en bewoners, één van de drijvende krachten achter de oprichting van het Donkhûûs en met woningstichting Ons Huis en buurtbewoners van ’t VeldHûûs. Ook de kerstdiners in de wijk de afgelopen jaren, voor mensen die het wat moeilijk hebben, zijn een initiatief van Hermien. Zij is... Lees het hele artikel op pagina 12.

WATEROVERLAST

Een van de gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland.... Lees meer op pagina 10

PUZZEL MEE

Puzzel mee en maak kans op eencadeaubon van Annebra... Lees meer op pagina 19


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 3

HUIS VAN ONTMOETING Enige tijd geleden heeft de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken haar intrek genomen in een nieuw gebouw. Behalve dat dit een kerkgebouw is, is het ook bestemd als ‘Huis van Ontmoeting’ voor alle bewoners van de Maten, ongeacht afkomst, leeftijd of geloofsovertuiging. Het is een plek waar allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden, waarin ontmoeting, welzijn en zingeving centraal staan. Twee stichtingen Om dergelijke activiteiten mogelijk te maken, zijn er twee stichtingen in het leven geroepen: Stichting Huis van Ontmoeting en Stichting Vrienden Huis van Ontmoeting. Deze stichtingen helpen bij het faciliteren en het financieel mogelijk maken van die activiteiten door het aanvragen van subsidies en het werven van fondsen. Organiseer een activiteit Hoeveel mensen zouden het niet heerlijk vinden om weer contact te hebben met anderen, iets te doen, om het huis uit te kunnen gaan? Het gebouw van De Drie Ranken biedt voldoende ruimte voor een activiteit die mensen bij elkaar brengt. Wil je iets organiseren voor de bewoners in de wijk de Maten? Kom dan in actie, maak een plan en informeer naar de mogelijkheden van het gebouw. Kijk hoeveel financiële ondersteuning je nodig hebt en zoek dan contact met de stichtingen. Doneren mag ook Ben je niet van het organiseren en wil je toch graag iets betekenen? Help de Stichting Vrienden Huis van Ontmoeting dan financieel en doneer! Alle kleine beetjes helpen. Informatie Het Huis van Ontmoeting is een nieuw initiatief. Iedereen is nog druk bezig om het handen en voeten te geven, of ‘ogen en voeten’, zoals het logo laat zien. De ogen kijken elkaar aan, ze symboliseren dat je gezien wordt. De voeten staan klaar om een stap te zetten naar de ander, naar een zinvolle ontmoeting. Kijk voor meer informatie op: www.stichtinghvo.nl.

ALLES STROOMT EN NIETS BLIJFT En dan, na ruim 7 jaar, is het tijd voor een andere stap in mijn leven. Tijd voor een nieuw hoofdstuk, een andere uitdaging. Na zoveel jaren stoppen als buurtregisseur in de Maten; grootste bloemkoolwijk van Nederland. Een moeilijke, maar ook goede beslissing. Dus deze column is de laatste van mij voor wijkkrant de Maten en Groot Zonnehoeve. En wat wil ik daar dan nog in kwijt, een moment van bezinning en terugkijken op al die mooie en soms lastige tijden. Wat hebben we met elkaar veel gedaan en bereikt. Een hele korte samenvatting; Buurtonderzoeken in de Warenargaarde, Viltmakersdonk, Klingmakersdonk en Tingietersdonk. Nog steeds zijn daar groepen buurtbewoners actief voor hun eigen buurt. Het opzetten van de buurthuiskamers DonkHuus en VeldHuus. De saamhorigheid in de Ridderbuurt. De kerstdiners die de afgelopen jaren zijn gehouden voor hen met een kleine portemonnee of netwerk. En natuurlijk de succesvolle 1e buurtcamping Matenpark in de zomer van 2019. De samenwerking met de wijkraad en de 7 buurtraden en alle netwerkpartners. Burendagen, NLDoet, dag van de dialoog, cultuur bij je buur. Te veel om op te noemen, maar wat een prachtig lijstje. En natuurlijk de Wijkkrant de Maten/Groot Zonnehoeve. Samen met stadsdeelmanager Corine Kapenga en uitgeefster Yvonne Tiemes. Wat een uitdaging was dat én wat een mooi resultaat. Blijf samen zaadjes planten voor een betere toekomst. Richt de aandacht op wat je zelf kunt doen en blijf zorgen voor een mooie leefbare wijk. Soms denk je misschien dat de resultaten te lang op zich laten wachten. Maar je doet je best en je ligt ver voor op zij die niets doen. Het is een kwestie van lange adem en doorzetten. Blijf goed opletten en geef het beste van jezelf. Dat is genoeg, wacht niet op een goede dag, maak er een! Mensen, die me kennen, weten dat ik een persoon ben die enthousiast kan zijn. Ik word warm van samen met mensen werken aan een bepaald resultaat of samen mooie ervaringen opdoen. Mijn enthousiasme is vaak aanstekelijk. En zoals met iedere kracht, sloeg mijn enthousiasme ook wel eens door. Gelukkig gaven anderen dan aan dat het ook best een onsje minder mocht. Met elkaar hebben we, allemaal met onze eigen talenten en passie, ons ingezet voor dit mooie stadsdeel van Apeldoorn. Ik heb het voorrecht gehad om met jullie te mogen samenwerken. Dankjewel daarvoor! Tot slot: Alleen ga je soms sneller, maar samen kom je verder! Het ga jullie allemaal goed, Hermien Marsman.


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 4 DE, DMO OR BA EN! O V R TIJD EENS KIJK S WEE K HET I OM JIJ OO K

Welkom op de pagina van winkelcentrum Eglantier, het grootste wijkwinkelcentrum in Apeldoorn. Hèt winkelhart van De Maten. Met

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

ruim 60 winkels met een grote diversiteit aan

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

artikelen, kan iedereen hier voor zijn aankopen

100

200

Twee ll' ;

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00

terecht. Aanvullend daarop kunt u iedere dinsdag terecht op onze weekmarkt.

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Gratis parkeren

Sillies - Logo De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

A3

Datum

rev 0

2018-01-31

U kunt op ons winkelcentrum zowel boven- als

Revisie / Datum

rev . rev .

.. ...

ondergronds gratis parkeren. Bovengronds is

Maten in het werk te controleren.

Eglantier 672 Apeldoorn

Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

onbeperkt gratis parkeren. Ondergronds is de gratis parkeertijd twee uur, daarna betaalt u een kleine bijdrage. Koopzondagen De Eglantier is haar bezoekers graag van dienst. Ook op koopzondagen kunt u bij ons terecht. De goede bereikbaarheid en bovendien gratis parkeren, maakt van de Eglantier uw ideale

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

winkelcentrum.

RSH MAKELAARS

Graag tot ziens op de Eglantier! Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

Dè Maten makelaar

www.eglantier.nl

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn 7329 DP DN Apeldoorn

rshmakelaars.nl


wijkkrant de maten BESTE BEWONERS VAN DE MATEN Ik wil u via deze weg de alle het goeds voor 2020 toewensen. U zult in deze periode een aannemer zien die op diverse plekken in de Maten plantvakken gaat spitten, deze vakken worden gerenoveerd. Tevens is de bomenploeg bezig met het kappen van diverse bomen in de wijk. Deze kunnen komen uit kapverzoeken of uit de bomeninspectie/schouw. Op diverse plaatsen worden ook weer nieuwe bomen terug geplant, op plekken waar ze toekomstbestendig kunnen groeien.

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo

Ook worden er op vijf locaties een stenen (POP) huisje geplaatst in de openbare ruimte. Deze worden geplaatst door KPN in verband met glasvezel, hierbij wordt ook het nieuw netwerk uitgerold. Aanwonenden worden voor de plaatsing geĂŻnformeerd.

zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven.

Langs sommige vijvers zal een goede dunning plaats vinden van heesters. Dit gaat samen op met het waterschap. Zij gaan gelijk de vijvers opschonen.

wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn.

In het najaar hebben wij diverse stroken in het hooigras gefreesd. Hier is wilde flora ingezaaid. Hopelijk staan deze bermen er straks weer bloeirijk bij.

en thuiszorg. Hierbij zijn wij gespecialiseerd in dementie en intensieve

Tevens worden er ook een aantal fietspaden opgeknapt: Fietspad beide zijde van Laan van Kuipershof; Fietspad van Goudsmidshoeve naar Beeldhouwershoeve; Fietspad tussen Molenmakershoek en Bierbrouwershorst; Fietspad van Glazeniershorst / Bierbrouwershorst; Fietspad tussen de Pottenbakkersdonk en Bronsgietersdonk; Fietspad bij Steenhouwersdonk ter hoogte van de gymzaal en weer terug naar Radenmakersdonk.

Regelmatig zijn wij op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s. Ben jij of

Groet, Dirk Strijk Wijkbeheerder Zuidoost

Wij ondersteunen mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen werken we aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig en plezierig

We doen dit door ambulante begeleiding en beschermd wonen aan te bieden, maar ook ondersteunen wij ouderen op het gebied van verzorging, verpleging langdurige zorg. Ons werkgebied is vooral gericht op de driehoek ApeldoornHattem-Doetinchem, Brummen en Eerbeek. ken jij iemand die op zoek is naar een nieuwe baan in de zorg? Bekijk dan de vacatures op www.riwis.nl en reageer direct!

LAAT ZIEN WAAR JE GOED IN BENT! drukwerk

ontwerp

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten

DE EGLANTIER Juni 1997

Het voor vele Matenaren bekende winkelcentrum De Eglantier, gebouwd in 1981 als wijkcentrum voor de wijk De Maten. Het lijkt wel op een middeleeuws stadje. Zeker vanuit de lucht goed te zien, zoals op deze foto. De naam Eglantier komt van het Latijnse woord voor wilde roos. Dat logo staat ook op de gevel van het appartementencomplex. Dat gebouw is gedeeltelijk te zien links-midden op de foto. Er is in de loop van de tijd nogal het een en ander veranderd op De Eglantier. Het parkeergedeelte in het midden op de foto is er niet meer en is nu dakterras met beplanting en schuurtjes van de diverse bewoners. Geheel onderin beeld de Gildenlaan. Rechts de bloemenzaak Artifleur, dat een aantal jaren geleden volledig is afgebrand. Nu de locatie waar diverse appartementen zijn gerealiseerd met eronder de huidige parkeergarage. Links onder in beeld het gezondheidscentrum. Tandartsen, huisartsen, apotheek en fysiotherapie zijn er gevestigd. Geheel rechts de Warenargaarde en een gedeelte van het Matenpark met links De Violieren en geheel bovenaan Woonzorgcentrum De Matenhof. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 6

18 FEBRUARI REPARATIE-CAFÉ DE MATEN Ook in het nieuwe jaar is er op elke derde dinsdag van de maand weer een Reparatie-café. U bent van harte welkom op dinsdag 18 februari met uw koffieapparaat, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papiersnipperaar, snijmachine, warmhoudplaat, enz. Maar ook een nieuw meegebracht snoertje zetten we graag aan uw apparaat. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier gaan de toestellen niet onnodig naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze en milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Wij repareren geen stofzuigers, hogedrukspuit, bladblazer en elektrische deken. De laatsten kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop. Breng het toestel en die onderdelen mee dan proberen wij die er voor u in te zetten. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde en ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Breng één toestel mee wat weigert en de volgende maand weer een toestel. Dat verkort de wachttijd. Als het gezellig druk is moet u even wachten en zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Dus kom gerust, u bent heel hartelijk welkom. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; het adres: Eglantier 202 (ingang blijft aan het Violierenplein). Datum: dinsdag 18 februari. De tijd: 9.30 tot 11.30 uur.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 7

DOOMIJN KINDEROPVANG START KINDERDAGVERBLIJF IN BASISSCHOOL DE MARKE Vooruitlopend op de nieuwbouwplannen intensiveren openbare basisschool De Marke en Doomijn Kinderopvang hun samenwerking. Doomijn neemt, naast de huidige peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang, per eind januari 2020 ook het kinderdagverblijf onder haar hoede. Onder de naam kinderdagverblijf De Markies biedt Doomijn kleinschalige kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar. De kinderopvanglocatie aan het Holtrichtersveld 1 in De Maten laat zich het best omschrijven als kleinschalig, huiselijk en zeker niet schools. En met de groene buitenruimte is er alle plaats voor kinderen om de wereld om hen heen te ontdekken. Door de nauwe samenwerking met de basisschool, de peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang zijn de kinderen vast vertrouwd in deze omgeving en is de doorstroom heel natuurlijk.

Stedenbouwkundige Bram Vlaun (Gemeente Apeldoorn) toont het ontwerp van de openbare ruimte aan een bezoeker.

BASISSCHOLEN DE MARKE EN DE PLOEG GAAN VERBOUWEN De Marke krijgt een nieuw gebouw op dezelfde plek als nu. De Ploeg krijgt een nieuw gebouw naast De Marke aan het Schoutenveld. De scholen krijgen een gezamenlijk groen schoolplein, dat ook beschikbaar zal zijn voor buurtkinderen. Ook de rest van het park wordt opnieuw ingericht. Op donderdag 16 januari organiseerden de Marke en de Ploeg in samenwerking met de gemeente een inloopbijeenkomst voor ouders en direct omwonenden van De Marke. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst konden zij kennismaken met de plannen voor de beide scholen. Er werden voorlopige ontwerpen en sfeerimpressies met ideeĂŤn voor de openbare ruimte getoond. Ook konden bezoekers in gesprek gaan met de scholen en de gemeente. In het voorjaar start de bestemmingsplanprocedure en wordt een tweede inloopbijeenkomst georganiseerd. Dan wordt een grotere groep buurtbewoners uitgenodigd om mee te praten over de plannen.

Doomijn streeft ernaar om op 20 januari de deuren te openen. Iedere maandag, dinsdag en donderdag is het kinderdagverblijf vanaf 7:30 uur geopend, opvang op woensdag en vrijdag is op aanvraag mogelijk. Dankzij de flexibele eindtijden bij Doomijn kunnen ouders uit drie tijden kiezen om hun kinderen weer op te halen: om 17:00, 17:30 of 18:15 uur. Bij interesse of vragen kunnen ouders terecht bij het Klantadvies van Doomijn op (038) 421 45 21 of via klantadvies@doomijn.nl.

De inloopbijeenkomst werd goed bezocht.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 8

GESLAAGDE KERSTWANDELING Het weer was goed, de sfeer was goed, kortom: het was weer goed bij de Kerstwandeling. Een kleine vierhonderd mensen gingen op weg op zaterdag 21 december. Onder leiding van een gids liepen ze vanuit De Drie Ranken via de Eglantier en het Matenpark naar Don Bosco, waar ze op het eind de kerststal vonden met Jozef en Maria en kindje Jezus. Onderweg ontmoetten ze herders, wijzen, engelen, koning Herodes, een profeet en een soldaat… De foto’s hiernaast geven wat sfeerbeelden. Voor vertrek werden heel wat kerstwensen opgeschreven en opgehangen in de kerstbomen in de hal van De Drie Ranken. Verrassend op de route was een lichtmaker, die nieuw licht maakte uit gedoofd licht. Een teken van hoop! Kinderen mochten een lontje in de vloeibare was steken. En aan het einde van de route kreeg iedereen zo’n zelfde lichtje mee naar huis. Als herinnering dat iedereen zijn of haar eigen licht mag laten schijnen in deze wereld. En er was ook nog iets warms te drinken met lekkers erbij. Mooi dat bewoners van Heemhof in rolstoelen de wandeling konden maken en bewoners van de Matenhof genoten van het koor dat onder de luifel zong. Jongeren van Don Bosco deden mee, naast vrijwilligers van de bewonerscommissie Warenargaarde en De Drie Ranken. Zo was het één groot feest van samen. Een waardig Kerstfeest! We bedanken alle sponsors voor hun bijdrage om deze kerstwandeling mogelijk te maken: Albert Heijn, COOP, DekaMarkt, Jumbo, Plus Nico de Witt, Stimenz, Gemeente Apeldoorn, Apeldoornse Houthandel, Protestantse Gemeente Apeldoorn en Stichting Huis van Ontmoeting. Namens de organisatie, Gertrudeke van der Maas

ZULLEN WE SAMEN HERINNERINGEN OPHALEN? Geen voetbalplaatjes maar foto’s met afbeeldingen over de historie van Apeldoorn. De spaaractie van Jumbo van de Bunt en Jumbo Wiegmans loopt tot en met dinsdag 17 maart.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

Klanten ontvangen vier foto’s bij elke 10 euro aan boodschappen. Het boek, dat met 342 foto’s compleet is, is het resultaat van een samenwerking met Yvonne Reclame en Coda. Met een bibliotheek, museum en archief is CODA een bron van inspiratie op het gebied van literatuur, kunst, erfgoed, innovatie en techniek - midden in het hart van Apeldoorn. Yvonne heeft het fraaie hardcover fotoboek en alle promotie uitingen ontworpen en de hele campagne gecoördineerd. Wij zijn supertrots op deze samenwerking want zonder hen was het fotoboek er nooit gekomen. De boeken zijn vanaf 23 januari gratis verkrijgbaar bij besteding boven de 20,- maar daarvoor geldt op = op! Om iedereen in de gelegenheid te stellen het boek vol te krijgen, wordt er aan het einde van de spaarperiode ook een ruilmiddag georganiseerd. Een mooie manier om aandacht te vestigen op de geschiedenis van ons dorp. “We nemen onze klanten graag mee door de jaren heen”, zegt een enthousiaste Wouter van de Bunt.

Apeldoorn, Onze Trots


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 9

EVENEMENTENAGENDA OMNISPORT APELDOORN 1 februari AV PEC Indoor Atletiek 8 februari Wedstrijden Draisma Dynamo Dames 1 & Heren 1 8 - 9 februari NK Atletiek Meerkamp 13 februari Wedstrijden Draisma Dynamo Heren 1 7 februari Ladiesnight Quiz 18+ 15 - 16 februari NK Atletiek Junioren 22 - 23 februari NK Atletiek Senioren 7 maart Wedstrijden Draisma Dynamo Dames 1 Atletiek februari In februari staat Omnisport weer in het teken van Atletiek. 8 en 9 februari is Omnisport voor de twaalfde keer het strijdtoneel voor de Nederlandse Kampioenschappen Indoor Atletiek Meerkamp. 15 en 16 februari vindt het NK Indoor Atletiek Junioren plaats. En het AA Drink NL Indoor Atletiek Senioren op 22 en 23 februari zijn de kampioenschappen waar jij Dafne Schippers, Churandy Martina en Sifan Hassan van dichtbij in actie kunt zien! Wedstrijden Draisma Dynamo Dames 1 & Heren 1 Omnisport is de thuisbasis van Volleybalvereniging SV Dynamo. Zowel Heren 1 als Dames 1 van Stichting Top Dynamo trainen in Omnisport en er vinden regelmatig wedstrijden plaats. Dames 1: 8 februari | Aanvang 16.30 uur | Tegenstander: Dros-Alterno DS 2. Heren 1: 8 februari | Aanvang 20.00 uur | Tegenstander: RECO ZVH HS 1, 13 februari | Aanvang 20.00 uur | Tegenstander: Lokomotiv NOVOSIKIRSK, 7 maart | Aanvang 16.30 uur | Tegenstander: Sliedrecht Sport DS 2 Ladiesnight Quiz 18+ Als vervolg op de succesvolle Ladiesnight Bingo van afgelopen jaar, organiseert Omnisport . 7 februari een Ladiesnight Quiz met entertainment van Miss ZsaZsa! Deuren open: 19.30 uur | Start quiz 20.00 uur. Het belooft een leuke avond te worden, met een hilarische en een beetje ondeugende quiz! Wil je meedoen? Vorm met maximaal 5 personen een team en meld je team aan via receptie@omnisport.nl. Kosten: â‚Ź20,00 per team, inclusief welkomstdrankje en een smulplankje voor het hele team.

KANAALPARK Donderdag 16 januari presenteerde De Adelaar zijn plan om het Kanaalpark te veranderen in een wielerparcour. Tussen de 100 en 125 bezorgde bewoners kwamen af op deze avond. De weerstand bleek fel. De zorgen omtrent de voormalige stort, de verstoring van de natuur en het verloren gaan van woongenot kwam ter sprake. Tot nu toe werd de petitie 1150 keer getekend om het park het park te houden. Tekenen kan nog steeds op www.petities.com/ geenadelaarinonskanaalpark


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 10

WELKOM OP DÉ ENERGIEPAGINA VAN DE MATEN Als energieregisseur van De Maten hoop ik jou te inspireren en enthousiast te maken over de mogelijkheden van het verduurzamen van je eigen leefomgeving. Ik geef je tips, organiseer informatie avonden en zoek enthousiaste bewoners om samen aan de slag te gaan. In deze editie lees je over wat jij kan doen tegen wateroverlast. Daarnaast komt deel één van een drieluik over een nieuwe vorm van je huis verwarmen, namelijk door middel van een warmtepomp. Een gezin in de Maten neemt deze stap en ik neem je graag mee in het waarom, de plaatsing ervan en de ervaring. Deze editie deel 1: wat is een warmtepomp en waarom zou ik die plaatsen? Veel leesplezier en groene groetjes van Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van deze pagina, mail mij gerust: dieuwkedeboer@de-a.nl

DEEL 1: EEN WARMTEPOMP, IS DAT IETS VOOR ONS? Kees van Ginneken, lid van de Energieke Maten

Ik zit aan de keukentafel bij Lodewijk en Door Versluis in hun huis aan de Houtsnijdershorst. Lodewijk vertelt “We hebben ondertussen heel wat aan energiebesparing gedaan in ons huis: zonnepanelen op het dak, nieuwe isolerende ruiten en ook isolatie van de gevels. Die isolatie was een gezamenlijke actie met een flink aantal buren. Dat heeft ons veel woonplezier en besparing opgeleverd. We willen nu de volgende stap zetten met een warmtepomp, een hybride warmtepomp.” Een hybride warmtepomp, wat is dat? Lodewijk: “De gasketel blijft hangen en werkt samen met de warmtepomp voor de verwarming van het huis. Wanneer de buitentemperatuur onder 5 graden is dan werkt de cv-ketel en wanneer het boven 5 graden is, dan doet de warmtepomp het werk. De warmtepomp krijgt groene stroom van het net en van onze zonnepanelen. We verstoken dus minder gas en dat is goed voor Groningen en de planeet. En het gaat ons geld opleveren, want gas gaat alleen maar duurder worden.” De kosten? De warmtepomp kost ongeveer 4500 euro en we krijgen 1600 subsidie. Zijn er ook nadelen? Door reageert meteen “Je leest dat een warmtepomp lawaai maakt. De leverancier verzekert ons dat dit type dat niet doet. Dat is heel belangrijk voor ons, want we willen onze buren absoluut geen enkele hinder geven. Als onze warmteomp toch lawaai maakt, dan wordt ie weer verwijderd. Dat is de afspraak.” Wanneer gaat het gebeuren? Lodewijk: “Eind januari wordt de warmtepomp geïnstalleerd. Kom dan maar eens kijken hoe het werkt.” Dat zal ik zeker doen.

WATEROVERLAST? Een van de gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland is dat het natter wordt in het najaar, de winter en het voorjaar. De zomers worden juist droger en heter. Er is meer kans op overstromingen: de rivieren en riolering kunnen bij hevige regenval het water niet meer goed afvoeren. In de Maten zie je ook al steeds vaker grote waterplassen of ondergelopen hofjes. Je kunt zelf ook helpen om wateroverlast te beperken door een groene(re) tuin, regenton en een groen dak. Een groene(re) tuin creëer je al door een paar borders met planten en/of een stukje gras aan te leggen. Met het plaatsen van een regenton kan het regenwater afgekoppeld worden. Hiermee wordt het regenwater opgeslagen en is op elk ander gewenst moment gebruikt worden om bijvoorbeeld de tuin te besproeien. Een groen dak (sedumdak) vangt regenwater op, geeft verkoeling in de warme zomer en maakt je leefomgeving wat groener. Voor het afkoppelen van regenwater en het plaatsen van een sedumdak zijn subsidies beschikbaar waardoor het ook financieel aantrekkelijker wordt. Op www.apeldoorn.nl (zoekterm “regenwater” en “groene daken”) staat meer informatie over de subsidies en hoe die aangevraagd dienen te worden.


wijkkrant de maten EVEN VOORSTELLEN Mijn naam is Marleen van Loenen. Getrouwd en moeder van 2 (adoptie-)kinderen. Ik ben opgeleid als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. In de afgelopen 30 jaar heb ik werkervaring opgedaan in beschermde woonvormen, gehandicaptenzorg en Jeugdzorg. Mijn hart ligt bij het coachen en begeleiden van mijn medemens. Ik vind het altijd weer bijzonder als ik een periode samen met de ander mee mag wandelen op zijn of haar levenspad. Ik heb zowel de PHBO contextuele hulpverlening en het contextueel pastoraat (Koinonia) afgerond en ben recent een praktijk voor Psychosociale Hulpverlening gestart. Kernwaarden die mij typeren: Verbinding, betrokkenheid, vertrouwen, echtheid, verantwoordelijkheid, autonomie & respect. Mijn persoonlijke beeld van en relatie met God spelen mee in wie ik als hulpverlener ben. Het is afhankelijk van de behoeften van de ander hoe dit naar voren komt. Mijn eigen levenservaring, scholing, en mijn loopbaan, hebben mij veel persoonlijke en professionele groei opgeleverd. Dat wil ik anderen ook graag laten ervaren. Ik doe dat met betrokkenheid, deskundigheid en met plezier! Mijn manier van werken kenmerkt zich door een open, niet veroordelende luisterhouding. Ik wil jouw levensverhaal horen, je ondersteunen en helpen met het ordenen van jouw leven. Ik zoek naar een werkvorm die bij jou past.De contextuele benadering heeft een grote impact op mij gehad. Ik kreeg woorden aangereikt voor de ervaringen in mijn leven. En hoe helend het was om daar door middel van taal een (andere) betekenis aan te kunnen geven. Ieder mens wordt geboren binnen een familie. Deze familie laat ons kennis maken met het leven en hoe we ons dienen te verhouden ten opzichte van anderen. Binnen de contextuele benadering kijken we naar verbanden die er bestaan binnen de generaties. Je herkent mogelijk dat we liever dingen soms niet bespreken dan wel, want we zijn bang te dealen met de pijn van de ander in plaats van de ander daar zelf verantwoordelijkheid voor te laten zijn. Hoe waar.. En vaak diep in ons hart willen we dat niet. Er is bij veel mensen een verlangen om datgene op te pakken wat van hen is en aan de ander te laten wat bij de ander hoort. Soms is het ingewikkeld om in woorden te geven aan wat je van binnen ervaart en beleeft. Het werken met beeldmateriaal zoals, duplo en playmobil is hierbij helpend.

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

MERCEDES-BENZ B-KLASSE 180 AMBITION AMG LINE, NAVI, PDC, TREKHAAK

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor:

€ 18.950,Onbezorgd navigatiesysteem, autorijden? 104.313 km, benzine,

Onderhoud & reparatie APK

airconditioning Metpanoramadak, trots laten wijalarm, u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Holtkamp Financieel Advies

‘Eén aanspreekpunt voor al je financiële zaken’ Ik ben Arno Holtkamp, eigenaar van Holtkamp Financieel Advies in Apeldoorn. Met mijn allround advieskantoor geef ik je graag financieel advies, voor nu en voor later.

Heb je vragen of kan ik je ergens mee helpen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Met enthousiaste groet, Marleen van Loenen www.marleenvanloenen.nl

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

• • • •

Je kunt bij mij terecht voor: • Particuliere (schade)verzekeringen Zakelijke schadeverzekeringen Hypotheekadvies Openingsact ie Sluit je in 20 Pensioenadvies 20 een hypotheek af bij Holtkamp Financiële Planning Financieel Ad vies? Dan krijg je ee n culinaire avond voor tw ee bij Sizzles cade au!

Snel, persoonlijk en deskundig: dat kenmerkt mijn werk als onafhankelijk financieel adviseur. Dus wil je graag financieel advies, voor nu en voor later? Ik kom graag bij je langs voor een kennismakingsafspraak.

f i n a n c i e e l

a d v i e s

v o o r n u e n v o o r l at e r

Zutphensestraat 50 Apeldoorn • 06 2145 8460 contact@holtkampfinancieeladvies.nl • www.holtkampfinancieeladvies.nl

R


wijkkrant de maten

Opening Donkhûûs

Samen maken we de buurt

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 12

Jeu-de-Boulesbaan officieel geopend aan de Tinkgietersdonk

Containerdag de Horsten

Gezellig een bakkie doen

’t VeldHûûs is feestelijk geopend!

HERMIEN MARSMAN, BEDANKT!!! Zeven jaar heeft Hermien Marsman, de buurtregisseur in Zuidoost, zich met hart en ziel te hebben ingezet voor de bewoners in De Maten en Groot Zonnehoeve. Hermien heeft er mede voor gezorgd dat de wijkkrant De Maten het licht heeft gezien en nu al een aantal jaren 10 keer per jaar huis- aan- huis in de wijk wordt bezorgd met allerlei nieuws over uw buurt. Zij is, mede met woningcorporatie Mooiland en bewoners, één van de drijvende krachten achter de oprichting van het Donkhûûs en met woningstichting Ons Huis en buurtbewoners van ’t VeldHûûs. Ook de kerstdiners in de wijk de afgelopen jaren, voor mensen die het wat moeilijk hebben, zijn een initiatief van Hermien. Zij is bovendien degene die de buurtcamping naar Apeldoorn heeft gehaald. Dat was afgelopen zomer een groot succes in het Matenpark.

Buurtcamping in het Matenpark

Zij stimuleerde en ondersteunde diverse bewonersgroepen, zoals die in de Warenargaarde, bij het organiseren van bepaalde activiteiten, zoals de containeracties.Hermien is wat dat betreft een duizendpoot waar heel Zuidoost veel inspiratie, organisatietalent en begeleiding aan te danken heeft. Ze gaat binnenkort een nieuwe uitdaging aan, elders op de Veluwe. Hermien, dank je wel voor al je inzet, inspiratie, ondersteuning en durf. Het ga je goed. En kom gerust nog eens buurten in Zuidoost!

De eerste uitgave van Wijkkrant de Maten

Hermien Marsman en Corine Kapenga


de velden RECREATIEF VOLLEYBALLEN IN DE MATEN Hi sportieveling, of misschien niet zo’n sportieveling… De kerst is voorbij, je hebt lekker kunnen eten en drinken, niks was te gek. Misschien zie je het wel aan je of anders merk je het wel aan je uithoudingsvermogen: het is tijd om te gaan sporten! Ga volleyballen: goed voor je conditie, leuk en gezellig Als onderdeel van Dio Beemte spelen wij op dinsdagavond met een gezellige club een lekker potje recreatief volleybal. Houd je van teamsport en ben je een volleyballer of heb je altijd gevolleybald? Je bent van harte welkom om mee te doen! De training bestaat uit een stukje conditie, een paar oefeningen en een lekkere pot volleybal. We trainen in gemengd gezelschap in de leeftijd van 20 - 50 jaar. Wil je een keer vrijblijvend meedoen? Stuur dan even een e-mail naar matthias@visualtrends.nl. Trainingsgegevens: Burgersveld 21 (gymzaal). Elke dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur.

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 13

BUURTKOFFIE DE VELDEN

Heeft u zin in een kopje koffie of thee? Of om samen met anderen gezellig bij te kletsen over het nieuws van afgelopen week? Dan bent u van harte welkom bij Buurtkoffie de Velden! Elke dinsdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur is er Buurtkoffie de Velden. Deze ochtend wordt georganiseerd door een aantal gezellige vrijwilligers uit de buurt. De vrijwilligers en bezoekers van de Buurtkoffie zouden het leuk vinden als er meer wijkbewoners aanschuiven voor een bakje koffie of thee met wat lekkers. Heeft u op dinsdagochtend tijd en lijkt het u gezellig om eens langs te komen? Kom dan gerust langs! De Buurtkoffie is elke week bij ’t Veldhûûs aan het Magistratenveld 613 in Apeldoorn. Deze buurtkoffie is voor iedereen, zowel jong als oud. U kunt gewoon binnen komen lopen en de vrijwilligers en andere bezoekers zullen u van harte welkom heten. Mocht u hier graag meer informatie over willen of eerst eens met één van de vrijwilligers contact hebben, neem dan gerust contact op met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via 06 – 30264432.

CREA-AVOND BIJ BUURTHUIS ‘T VELDHÛÛS Eén keer in de twee weken op donderdagavond is er een gezellige crea-avond in ’t Veldhûûs. Deze avond is voor een ieder die het leuk vindt om gezellig met een groepje creatief bezig te zijn. Vindt u het leuk om bijvoorbeeld te breien, haken, tekenen, schilderen of kaarten te maken, dan bent u van harte welkom op de crea-avond. Deze avond is voor iedereen uit de buurt. Deze avond vindt één keer in de twee weken (in de even weken) plaats van 19:30 tot 21:30 uur. Dit initiatief is opgezet door een aantal enthousiaste buurtbewoners, die het gezellig vinden om met anderen lekker creatief bezig te zijn. U kunt gewoon binnen komen lopen met u eigen spullen en het idee is om af en toe een workshop te organiseren. De kosten voor deze avond zijn €1,50 inclusief koffie/thee en wat lekkers. De eerst volgende datums van de crea-avond zijn: 6 februari, 20 februari, 5 maart en 19 maart. Deze avond vindt plaats bij ’t Veldhûûs aan het Magistratenveld 613 in Apeldoorn. Bent u enthousiast of nieuwsgierig of dit iets voor u is? Kom dan gerust vrijblijvend tijdens één van deze avonden eens binnen lopen! Hopelijk tot ziens!


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 14

LAATSTE FASE CIRCULAIRE SLOOP AMERICAHAL Wethouder Detlev Cziesso markeerde op woensdag 15 januari jl. vanuit een hoogwerker de laatste fase van de sloop van de Americahal. Daarmee komt een einde aan ruim dertig jaar vlooienmarkten, evenementen, sportwedstrijden en concerten op deze locatie. Bijna al het materiaal wat bij de sloop is vrijgekomen, wordt hergebruikt. De firma Boverhoff en de gemeente Apeldoorn hebben de handen ineen geslagen voor deze circulaire sloop. Een groot deel van de hal komt straks weer onder de naam ‘Americahal’ in Zwolle te staan. De Americahal heeft ruim dertig jaar op deze locatie gestaan, maar maakt nu plaats voor een vestiging van Hornbach. De bouw hiervan begint als de sloopwerkzaamheden van de Americahal zijn afgerond. Ook de Laan van Erica gaat onder het mes. Om het verkeer beter te laten doorstromen worden extra opstelstroken bij de verkeerslichten op de Laan van Erica en De Voorwaarts aangelegd.

fotograaf: Rob Voss

fotograaf: Rob Voss

Leerwerkbedrijf zoekt fietsen om op te knappen

Een oude fiets over? Heb je een fiets in de schuur staan die alleen maar in de weg staat? Doneer hem aan het Fietsenhoekje op woonzorgpark Groot Schuylenburg. We knappen hem op, zodat we hem daarna weer kunnen verkopen. De opbrengst investeren we in onze medewerkers en materialen. Jij ruimte in de schuur, wij mooi werk!

e Actkijes voor 'koe iets' f jouw

Het Fietsenhoekje is een leerwerkbedrijf van 's Heeren Loo in Apeldoorn. Hier kun je terecht voor reparaties aan je fiets of de aanschaf van een tweedehands opgeknapte fiets. Ook gebruiken we onderdelen van oude fietsen voor opknap-exemplaren. Het Fietsenhoekje is altijd op zoek naar fietsen die niet meer gebruikt worden. Heb jij een oude fiets over die je niet meer gebruikt? Doneer hem dan aan het Fietsenhoekje. In ruil daarvoor krijg jij heerlijke zelfgebakken koekjes van ons leerwerkbedrijf Bakkerij Zonnehoeve! We kunnen jouw fiets ook ophalen met onze bakfiets. Bel dan even voor een afspraak.

Fiets brengen? Regenboogbrink 22b, Apeldoorn. Openingstijden Fietsenhoekje Maandag t/m vrijdag 9.00 - 16.00 uur Telefoon: 06 - 51 18 50 47


de dreven

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 15

BUURTRAAD DE DREVEN ONDERSTREEPT HET BESTAAN VAN DE KOFFIECLUB Buurtraad De Dreven vindt het belangrijk dat zo een initiatief bestaat en financieel ondersteund wordt. Dit helpt voorkomen van eenzaamheid onder inwoners ( 70 plussers), met name, alleenstaanden in deze buurt. Daarom heeft buurtraad De Dreven voor de kerstviering financiële ondersteuning geboden aan bezoekers van de koffieclub in de vorm van een lunch en een klein kerstattentie. 21 personen hebben genoten van deze gelegenheid. Bezoekers van de koffieclub bedanken buurtraad De Dreven voor dit gebaar en hopen nog meer inwoners te mogen verwelkomen.

EENZAAMHEID Eenzaamheid is een situatie die bij alle leeftijdsgroepen voorkomt en heeft altijd bestaan. Een eenzame mist een hechte en emotionele band met anderen zoals familie, vrienden, kennissen en de omgeving. Hij/zij voelt zich kwetsbaar en machteloos door schaamte over de situatie. Er is geen vertrouwenspersoon in de omgeving met wie ze de situatie kunnen bespreken waardoor de toekomst nog donkerder uitziet. Eenzaamheid is een verborgen probleem en is niet aan de mensen te zien. Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben zoals: Overlijden van een dierbare, ziekte, echtscheiding, beperkte financiële middelen en gebrek aan kennis en vermogen om de situatie te doen veranderen. Ontbreken van digitale vaardigheden kunnen ook een rol in spelen. Algemene ontwikkelingen in de maatschappij waar je zelf geen invloed op hebt kunnen het leven behoorlijk beïnvloeden. Eenzaamheid is ongezond en kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals hartklachten, overgewicht, niet meedoen in de maatschappij, ondervoeding, verwaarlozing en overlast voor de omgeving door geestelijke gezondheidklachten. Dat zijn persoonlijke belevingen en die mogen niet verward worden met alleen zijn. Inwoners die graag alleen willen zijn hebben het recht om alleen te zijn. Dat hebben we te respecteren. De metingen door RIVM en CBS laten zien dat 10% van de Nederlanders lijdt aan eenzaamheid. Eenzaamheid wordt bij hogere leeftijd sterker zoals bij 85 plussers (15% voelt zich sterk eenzaam). Opleiding en cultuur kan er ook een rol in spelen. Eenzaamheid kan niet alleen door de omgeving worden opgelost. Het zou aan te bevelen zijn dat de eenzame zelf contact probeert te leggen met de omgeving zoals de buren. Zoals gezegd “Een goede buur is beter dan een verre beste vriend”. Kom daarom eens gezellig langs bij de vele ontmoetingsplekken in de wijk, zoals De Drie Ranken, De Stolp, Het DonkHûûs, het Veldhûûs

PAASEIEREN /KUNST/ CREAMARKT Op 22 en 23 februari 2020 organiseren wij in de Stolp Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn een Paaseieren/kunst/creamarkt. Voor deze markt zijn we nog opzoek naar enkele deelnemers, bent u kunstenaar of heeft u een geweldige hobby dan zijn we op zoek naar u. Interesse? Stuur een mail naar dini@reurei.com.


de drie ranken

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 16

ROUW OP JE DAK In maart 2020 start in De Drie Ranken een nieuwe gespreksgroep ‘Rouw op je dak’, voor mensen die een dierbare naaste hebben verloren. Het doel is om ervaringen met elkaar te delen. Daarbij kunnen ook geloofs- of zingevingsvragen aan de orde komen.

Herkenning en ontmoeting De gespreksgroep ‘Rouw op je dak’ bestaat al enige jaren. Herkenning en ontmoeting zijn de belangrijkste redenen om hieraan deel te nemen, zo blijkt uit reacties van vroegere deelnemers. ‘Dat je het niet uit hoeft te leggen, dat mensen het herkennen en onmiddellijk weten wat je bedoelt, dat is zo fijn!’ Ondanks de confrontatie met het verdriet dat ook anderen met zich meedragen, zijn het toch helende ontmoetingen. We praten over elkaars ervaringen en kunnen daarbij ook kijken naar geloofsvragen die naar boven komen. Heb je steun aan je geloof, of ben je juist boos op God? Is er een leven na de dood? Informatie en aanmelden De bijeenkomsten zijn op dinsdag 3, 17 en 31 maart, 7 en 14 april, van 19.30 tot 21.30 uur. Is het vervoer naar De Drie Ranken een probleem, laat het ons dan weten, dan vinden we samen een oplossing. Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met Anneke Sijtsma, rouwopjedak@3ranken.nl, tel. 055-5412824. We organiseren dit vanuit de geloofsgemeenschap De Drie Ranken. Iedereen is van harte welkom. Ook voor mensen die niet gelovig zijn, kunnen de gesprekken helend zijn.

NIEUWE COLLEGEREEKS VAN OUD GELEERD JONG GEDAAN Na een succesvolle eerste collegereeks over biotechnologie, organiseert de werkgroep OGJG (Oud Geleerd Jong Gedaan) Apeldoorn een tweede collegereeks in De Drie Ranken. OGJG De werkgroep OGJG Apeldoorn is onderdeel van de Landelijke Stichting OGJG. De colleges worden gegeven door jonge mensen, meestal studenten die bijna zijn afgestudeerd en die veel weten over het onderwerp waarover ze spreken. Hoewel de colleges zijn gericht op senioren van 60+, zijn ze toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die niet verbonden zijn aan de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken. ICT in de samenleving Deze reeks van ook weer vier colleges heeft als thema ‘Big Brother is watching you’. Onderwerpen in deze reeks zijn: ‘De ICT’, ‘Digitale beveiliging’, ‘ICT in de zorg’ en ‘Sociaal in de 21ste eeuw’. De colleges worden verzorgd door Bob Linders op dinsdag 4, 11, 18 en 25 februari in De Drie Ranken, Eglantierlaan 202 in Apeldoorn. De colleges duren telkens een uur, van 15.30 tot 16.30 uur, met inloop vanaf 15.00 uur. De kosten bedragen € 20,00 voor vier colleges. Dit is inclusief een kopje koffie aan het begin van elk college. Aanmelden U kunt zich aanmelden via oudgeleerdjonggedaan@3ranken.nl met vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum. De aanmelding wordt pas definitief na ontvangst van uw betaling van € 20,00 voor de vier colleges op rekeningnummer NL 30 INGB 0009112921 t.n.v. Stichting Vrienden Huis van Ontmoeting, onder vermelding van Collegereeks 2 ICT OGJG Apeldoorn. Bij overintekening krijgen senioren voorrang boven niet-senioren.

VONCPROGRAMMA De Verwondering De Verwondering wil mensen Bijbelverhalen laten beleven en verstaan in onze tijd. Wat voor de een geloofsverhalen zijn, zijn voor anderen oerverhalen over mens-zijn. Voor weer anderen zijn deze verhalen onderdeel van ons cultureel erfgoed. Het zijn verhalen vol wijsheid, met ruimte om vragen te stellen en om te inspireren tot creativiteit. Verhalen op maat Voor vertellingen op maat voor jouw groep (bijvoorbeeld een buurtgroep, werkgroep, familie- of vriendengroep) kun je contact opnemen met Mariska Litjes en Els Lagerweij. Stuur een mail naar: de.verwondering.apeldoorn@gmail.com Pleisterplaatsen In maart organiseren wij drie avonden over ‘pleisterplaatsen’. Je kunt alle drie de avonden volgen of een keuze maken uit het programma. Op deze avonden komen we verschillende ‘pleisterplaatsen ’ tegen in drie wisselende werkvormen. Info en opgave: de.verwondering.apeldoorn@gmail.com.

• • •

2 maart: Godly Play-vertelling over ‘ballingschap en terugkeer’ met verwonderingsvragen en creatieve verwerking (door Mariska Litjes). 9 maart: Bibliodrama met het verhaal van de ontmoeting van Jezus en een vrouw bij een bron (door Gertrudeke van der Maas). 16 maart: Dansen op een pleisterplaats (door Els Lagerweij) Tijd en plaats: 19.45 uur – 21.45 uur in De Drie Ranken Kosten: per avond: € 5,-. Bij aanmelding voor alle drie de avonden betaal je € 12,- op de eerste avond.Info en opgave: de.verwondering.apeldoorn@gmail.com

Sacrale dans Donderdagavond 13 februari, 12 maart, 23 april, 28 mei en 18 juni, telkens van 19.45 – 21.45 uur. Inloop om 19.30 uur Het open vuur Elke donderdagavond van 6 februari t/m 2 april, van 19.30-20.00 uur. Er is een kwartier vooraf inloop Plaats: De Drie Ranken, Eglantierlaan 202. Toegang is gratis. Info: https://www.hetopenvuur.nl. Film: Camino Film over pelgrimage naar Santiago de Compostella. Nabespreking na afloop. Woensdag 19 februari 19.00 uur Plaats: De Drie Ranken.Vrijwillige bijdrage: € 2,50


wijkkrant de maten EVEN TERUGBLIKKEN OP EEN GEWELDIGE SinteKerstLUNCH In de week van het vertrek van Sinterklaas en de donkere dagen voor Kerst heeft AtHomeFirst een SinteKerstlunch georganiseerd voor hun cliënten. Het was een prachtige en gezellige lunch met mooie verhalen van cliënten bij elkaar. Een prachtige opgave van 38 cliënten die vanaf 12 uur binnenkwamen voor een gezellige lunch.De soep, de heerlijke broodjes, een lekkere kroket en bijbehorend beleg werd uitgeserveerd en de lunch kon gaan starten. Wat was het gezellig en wat waren er prachtige verhalen... Twee cliënten zaten toevallig tegen over elkaar en hadden bij elkaar op de lagere school gezeten en elkaar 75 jaar niet gezien en/of gesproken. Er werden herinneringen opgehaald en mooie verhalen kwamen zo ter sprake. Een andere cliënt van 90 jaar, kwam met een vriendin van 92 jaar. Ze kenden elkaar nog maar een half jaar, deden gezellig veel samen en hebben zo ontzettend genoten van samen eten en gezelligheid aan tafel. Daarnaast zaten twee dames gezellig met elkaar te kletsen alsof ze al jaren vriendinnen waren. Ze hebben zelf hun verhalen en verdriet kunnen delen rondom het verlies van dierbaren. Ook dat is wat de feestdagen met mensen doet. Weer een andere cliënt was net oma geworden en vertelde trots over haar kleinkind(eren), een andere dame die helaas blind is kwam met haar medewerker die haar wekelijks ondersteunt in het huishouden. Ze genoten van de lunch en ging met een grote glimlach weer naar huis. Het waren weer hele mooie verhalen en dat maakt het dat we zo genieten van deze activiteit en het ontmoeten van onze cliënten!

ZANGKOOR IN DE MATENHOF Een keer in de twee weken, repeteert het zangkoortje in De Matenhof. Het koor bestaat uit bewoners uit de Matenhof en enkele deelnemers die in de wijk De Maten wonen. Het is een gezellig klein koortje waar “met plezier zingen”, bovenaan staat. Het koor kan echter wel wat nieuwe leden gebruiken en wij zijn op zoek naar heren/dames, die het leuk vinden om met elkaar te zingen. Wij repeteren iedere twee weken op de dinsdagmorgen van 10.00 tot 11.15 uur. De kosten zijn € 2,- per keer, inclusief twee kopjes koffie/thee. Fried Zwerver leidt het zangkoor en begeleidt ook op de piano. Heeft u belangstelling om eens te komen luisteren, dan bent u van harte welkom. Voor meer informatie: Bettine Mons, 055-5411444, b.mons@kleingeluk.nl.

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 17

CULTUUR BIJ JE BUUR Boeken artiesten Cultuur bij je buur 2020 vanaf nu mogelijk In het weekend van 18 en 19 april kunnen de inwoners van Apeldoorn weer genieten van optredens en exposities bij mensen thuis in het kader van Cultuur bij je buur 2020. Het jaarlijkse evenement dat (vooral lokale) artiesten en inwoners laagdrempelig met elkaar in contact brengt. Vanaf deze week is het mogelijk artiesten te boeken via de website van Cultuur bij je buur (www. cultuurbijjebuur.nl) en zo gastheer of –vrouw te zijn van deze zevende editie. Record “Op dit moment lijkt het erop dat het aantal artiesten dit jaar records gaat breken. De aanmeldingen lopen zeer voorspoedig.” Aldus Mari van Helvoort van Cultuur bij je buur. Hij legt uit: “Op de website stellen de artiesten zich voor en kun je in de meeste gevallen ook wat van ze horen of zien. Wil je iemand bij je laten optreden, dan kan er direct een boekingsvraag via de site worden verstuurd. Daarna kunnen artiest en gastlocatie zelf nadere afspraken maken.” Het boeken van artiesten is mogelijk tot 24 februari, daarna worden alle boekingen opgenomen in de programmakrant van Cultuur bij je buur. Gastlocaties Optredens boeken is mogelijk voor huiskamers, tuinen, galeries, wijkcentra, dorpshuizen en woon-zorgcentra. Deelnemen is gratis. Daarnaast krijgen alle gastheren en –vrouwen Van Albert Heijn een ontvangstpakket met o.a. koffie en thee en van de organisatie een PR-pakket. Ontmoeting en toegankelijkheid Het evenement was altijd al laagdrempelig, maar nog niet voor iedereen. In het kader van ‘Ontmoeting en toegankelijkheid’ komt hier verandering in. Met behulp en inzet van wijkbewoners worden Cultuur bij je Buur-gidsen ingezet die ‘alleengaanders’ uitnodigen om bij een groepje aan te haken om samen op (een vooraf samengestelde) tour te gaan. Ook worden Cultuur bij je Buurmaatjes ingezet die vanuit een zorginstelling mensen meenemen en weten welke locaties voor de doelgroep geschikt en goed toegankelijk zijn. Om ook doven en slechthorenden in de gelegenheid te stellen van de voorstellingen te genieten, wordt een doventolk ingezet. Cultuur bij je buur wordt o.a. mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn, de Stedendriehoek, het Fonds Sluyterman Van Loo, Albert Heijn en GIGANT, markant in cultuur.



wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2020 | pagina 19

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN CADEAUBON T.W.V. 20,-

Print de woordzoeker

20-01-2020 09:13

V

F

R

E

Y

A

O

R

O

B

L

U

M

S

O

E

L

J

E

E

E

D

O

M

T

H

C

A

N

R

M

S

E

I

R

E

G

N

I

L

O

E

I

O

O

E

E

I

H

P

P

A

S

L

A

N

R

D

N

M

I

M

E

T

E

L

O

M

I

O

A

O

E

D

E

P

A

O

L

I

N

X

G

E

C

R

D

N

E

R

D

D

I

O

O

I

E

E

P

A

W

A

F

R

T

B

E

A

N

L

O

M

N

D

W

E

G

O

G

E

A

I

R

H

R

B

S

M

F

A

C

N

R

O

N

D

O

B

E

A

D

N

E

V

A

L

I

M

E

T

M

D

E

A

T

R

N

E

A

S

N

L

G

D

L

O

I

N

E

I

F

I

N

S

N

R

T

E

A

G

D

E

N

S

N

R

A

R

I

B

I

E

A

G

M

E

E

A

Z

A

E

A

B

A

K

O

L

X

S

N

I

N

A

V

O

N

C

A

N

R

N

O

E

O

I

I

E

M

A

R

J

O

L

E

I

N

A

B

F

B

E

R

B

R

A

P

E

R

S

O

O

N

L

I

J

K

LINGERIE FANTASIE AFTEREDEN AFTER EDEN MAGIC ANITA ANITA FELINA MAIDENFORM ANNEBRA ANNEBRA FREYA MARJOLEIN BADMODE BADMODE HEREN BOOBSENBLOOMERS MOOI BOOBS EN BLOOMERS LINGADORE NACHTMODE BOXERS BOXERS LINGERIE NINAVONC DAMES DAMES MAGIC ONDERGOED EGLANTIER EGLANTIER OROBLU MAIDENFORM ELOMI ELOMI MARJOLEIN PERSOONLIJK EXPERTISE EXPERTISE RINGELLAMOOI FANTASIE SAPPH FELINA SLIP FREYA WACOAL HEREN WONDERBRA LINGADORE

NACHTMODE NINAVONC ONDERGOED OROBLU PERSOONLIJK RINGELLA SAPPH SLIP WACOAL WONDERBRA

Oplossing

Eglantier 512 | 7329 DM Apeldoorn

woordzoekerfabriek.nl055 - maak je eigen - 76 76 woordzoeker 569 | www.annebra.nl

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/Px1ReIfUpTHFVuf2riX4G0SgGMBtOGsE.html

Pagina 1 van 2

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl. Inzenden kan t/m 10 februari 2020. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.


Apeldoorn, Onze Trots Een fotoboek vol herinneringen

Apeldtoooboreknvo, Ol nhezriennTerrinogetsn Een fo

5

4

t s e e m e d r o o v e e m r a n a a p v S g n i r e n n i r e h e l l o v e waard Apeldoorn! Bij iedere besteding van ₏10 aan boodschappen ontvangt u een setje met 4 historische foto’s. Deze actie loopt van woensdag 22 januari t/m dinsdag 17 maart 2020. te sparen bij:

Van de Bunt

Wiegmans

in samenwerking met:


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.