Wijkkrant de Maten - December 2019

Page 1

Jaargang 4 December 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

WELKOM BIJ DE KERSTWANDELING IN DE MATEN OP ZATERDAG 21 DECEMBER Vanaf de Eglantierlaan loop je de De Drie Ranken binnen en waan je je in vroeger tijden: Romeinse soldaten lopen rond. Net als Jozef en Maria moet je je inschrijven. Zo word je ingedeeld in groepen voor de wandeling. De gids, die de groep onderweg begeleidt, zorgt ervoor dat je alles wat er te beleven is, meekrijgt. Onderweg ontmoet je de herders, de wijzen, koning Herodes en nog veel meer. Een engel brengt

KINDERBOERDERIJ

je bij de kerststal, waar je de pasgeboren Jezus vindt. De tocht loopt via de Eglantier en een stukje Matenpark naar Don Bosco aan de Eglantierlaan. Voor je aan de wandeling begint, kun je een persoonlijke kerstwens een kerstboom hangen. Lees verder op pagina 3.

KERSTCONCERT

PUZZEL MEE

26

STE

Het is december en dat betekent dat aan het eind van deze.... Lees meer op pagina 6

Op zondag 15 december wordt bij het Apostolisch.... Lees meer op pagina 9

APELDOORN PRESENTEERT

WINTERCIRCUS APELDOORN

Puzzel mee en maak kans op 2 gratis vrijkaarten voor het... Lees meer op pagina 19


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

ATLANT WENST U FIJNE FEESTDAGEN! Kom gezellig langs!

Ook in de decembermaand bent u van harte welkom bij onze woonzorgcentra om gezellig samen te eten of deel te nemen aan één van de vele activiteiten, zoals koersbal, zang, gymnastiek.

WWW.ATLANT.NL

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten WELKOM BIJ DE KERSTWANDELING IN DE MATEN OP ZATERDAG 21 DECEMBER (het hele artikel) Vanaf de Eglantierlaan loop je de De Drie Ranken binnen en waan je je in vroeger tijden: Romeinse soldaten lopen rond. Net als Jozef en Maria moet je je inschrijven. Zo word je ingedeeld in groepen voor de wandeling. De gids, die de groep onderweg begeleidt, zorgt ervoor dat je alles wat er te beleven is, meekrijgt. Onderweg ontmoet je de herders, de wijzen, koning Herodes en nog veel meer. Een engel brengt je bij de kerststal, waar je de pasgeboren Jezus vindt. De tocht loopt via de Eglantier en een stukje Matenpark naar Don Bosco aan de Eglantierlaan. Voor je aan de wandeling begint, kun je een persoonlijke kerstwens een kerstboom hangen. Praktisch: • Start wandeling op zaterdag 21 december om 17 uur vanuit De Drie Ranken • Ingang van De Drie Ranken: Eglantierlaan 202 • Elke 5 minuten start een nieuwe groep met de wandeling • De tocht duurt een kleine 40 minuten • Voor vertrek en aan het einde is er iets warms te drinken • Het eerste uur is vooral bedoeld voor jonge kinderen en hun (groot) ouders • Houd rekening met een wachttijd • Tijdens het wachten kun je een kerstwens schrijven • De laatste groep begint om 19.30 uur aan de wandeling • Alles is gratis, een kleine bijdrage mag natuurlijk wel • Heb je een vraag: mail naar kerstindematen@3ranken.nl • Er is extra parkeerruimte voor fietsen vlakbij de start & finish, auto’s kunnen op de Eglantierlaan parkeren. De kerstwandeltocht is een samenwerking van Stimenz, Don Bosco, bewonerscommissie Warenargaarde, kerkcentrum De Drie Ranken en pioniersplek De Vuurplaats, en wordt mogelijk gemaakt door diverse winkeliers in de Maten en de gemeente Apeldoorn. Voor meer informatie www.3ranken.nl Oproep: • We zoeken nog meerdere moeders (en vaders) met een pasgeboren baby die een gedeelte van de avond de rol van Jozef, Maria en Jezus vervullen? Graag naar kerstindematen@3ranken.nl • Steunt u de kerstwandeling met een gift? Graag! We hebben een crowdfunding opgezet om uit de kosten te komen. Ga snel naar voorapeldoorn.nl en help mee! De actie loopt tot 17 december.

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 3

GEZINSSTAD APELDOORN Misschien heeft u deze kreet wel eens ergens gelezen of gehoord: Gezinsstad Apeldoorn. Maar wat behelst dat nu eigenlijk? Gezinsstad Apeldoorn is een strategisch programma van de gemeente Apeldoorn. Apeldoorn is een fijne gezinsstad waar je lekker kunt wonen, werken, leren, opgroeien en oud worden. Dat willen we graag zo houden en daar gaat Gezinsstad Apeldoorn over. Samen met alle inwoners, instellingen en het bedrijfsleven willen we onze stad en de omliggende dorpen nóg aantrekkelijker maken. Zodat iedereen zich er helemaal thuis voelt; nu en in de toekomst. Met Gezinsstad Apeldoorn richten we ons op drie belangrijke thema’s: Buitenruimte voor iedereen, Gezond en veilig opgroeien, Generaties Verbinden. Het eerste thema is wellicht het meest zichtbaar. Onder deze noemer willen we de komende jaren extra inzetten op het realiseren van speel- en beweegprojecten. Vorig jaar zijn we begonnen met de voorbereidingen voor een aantal projecten in de binnenstad (Markstraat en Museumpassage) en zijn de eerste grote speel-en beweegproject in Zuidwest (Zichtweg), en Noordoost (een nieuwe Cruyffcourt bij het Gentiaancollege) gerealiseerd. Dit jaar en volgend jaar willen we ook in andere stadsdelen speelprojecten realiseren. In ons stadsdeel Zuidoost starten we binnenkort met een initiatief. Omdat we zichtbaar willen maken wat er al gebeurt hebben we ons het afgelopen jaar ook gericht op het ontwikkelen van een interactief platform. Hier staan al onze activiteiten en projecten op, en bezoekers kunnen ook overal op reageren. Hiervoor hebben we de website www.gezinsstadapeldoorn.nl in het leven geroepen. Op de website staat bijvoorbeeld een door de gemeente ontwikkelde ‘Buitenspeelkaart’. Hier vindt u niet alleen alle speelplekken in de stad op terug, maar u kunt ook uw reactie achter laten. Wellicht hebben wij iets over het hoofd gezien, of heeft u een vraag of opmerking over een speelplek: laat het ons weten. En: de site is interactief. Dat betekent dat u niet alleen uw opmerking kwijt kunt, maar u krijg ook een reactie van ons. Zo werken we samen aan een nog mooiere stad. Er staat nog veel meer op die site; neem gerust eens een keer een kijkje en reageer als u iets kwijt wilt, of misschien zelf een idee hebt waarmee u aan de slag zou willen. Wij vernemen het graag. Corine Kapenga Stadsdeelmanager Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 4

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

100

200

Twee ll' ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Sillies - Logo De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

A3 2018-01-31 .. ... Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

Eglantier 672 Apeldoorn

Dè Maten makelaar RSH

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn 7329 DP DN Apeldoorn

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

rshmakelaars.nl

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen & een gelukkig nieuwjaar!

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl


wijkkrant de maten SINTERKLAAS TOCH MET DE BOOT ÉN AMERIGO NAAR APELDOORN Het was druk op de kades van de vijver bij winkelcentrum De Eglantier. Bij ’t Bolletje zou Sinterklaas aankomen, met de boot. Waar hij eerst met de trein in Apeldoorn aankwam, zou Sinterklaas nu onderweg zijn met de boot. In het water kwamen luchtbellen omhoog, zou Sinterklaas met een duikboot komen? Terwijl de kinderen en hun ouders vol smart stonden te wachten en te zingen kwam er in de verte een eerste boot, opgeladen met pieten en pakjes. Maar zoals dat altijd gaat met pieten waren ze weer onvoorzichtig en menig pakje viel overboord. Gelukkig was daar een Piet, Kleine Piet, zoals Tom (speaker) hem later noemde. Deze Piet sprong in het water en redde de pakjes. Omstreeks 11.00 uur was het eindelijk zo ver, Sinterklaas kwam inderdaad met de boot aangevaren. Sinterklaas is aangekomen, op winkelcentrum De Eglantier. Maar de grootste verrassing moest nog komen: Sinterklaas had niet paard Ozosnel meegenomen, maar Amerigo, die eigenlijk al met pensioen is. Speciaal voor De Eglantier had Sinterklaas Amerigo meegenomen, om er nog één keer op te rijden. Samen met alle kinderen ging Sinterklaas op weg, over De Eglantier naar het Franse Pleintje. Daar aangekomen werd Sinterklaas op de hoogte gebracht van de avonturen van de dappere Piet. Hij werd naar het podium gehaald en daar stond hem een verrassing te wachten: Sinterklaas benoemt deze dappere Piet tot Gouverneur in de orde van de Gouden Pepernoot. Abseil-Piet heeft alles gezien en heeft gezorgd voor de speciale mantel van de Gouverneur. Deze kwam van zeer hoog, aan een koord, langzaam naar beneden, waarna Sinterklaas dappere Piet de mantel omhangt. Als cadeau mag deze dappere Piet voor de allerlaatste keer op Amerigo rijden. Als laatste komt abseil-Piet langs het lange, lange touw zelf naar beneden en kan het feest echt beginnen. Sinterklaas heeft tijd voor alle kinderen en gaat met iedereen die maar wil op de foto.

Hou jij van schoon? Werk jij nauwkeurig en vind je het leuk om een praatje te maken met cliënten? Kom dan werken bij Zorggroep Apeldoorn. Wij hebben meerdere vacatures op verschillende locaties en tijden. Solliciteer direct op www.zorgvoorapeldoorn.nl

Winkelcentrum De Eglantier kijkt terug op een zeer geslaagde intocht, met veel kinderen, ouders en opa’s en oma’s. Het ietwat koude en soms natte weer mocht de pret niet drukken. Ook het feit dat er geen incidenten zijn gebeurd draagt bij aan een zeer geslaagde ochtend.

Foto’s:Angela Stouten


de gaarden

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 6

KINDERBOERDERIJ DE MATEN VUURWERKVRIJE ZONE Het is december en dat betekent dat aan het eind van deze maand weer oud en nieuw wordt gevierd. Dit jaar zijn er in Apeldoorn drie kinderboerderijen aangewezen als vuurwerkvrije zone. De kinderboerderij De Maten is hier één van. Ewald van Kampen, de locatiebeheerder van kinderboerderij De Maten, is hier blij mee. Vanaf begin december kan hij aan de dieren merken dat bij hen de stress toeneemt door het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Vooral de paarden en ezels, die in ieder geval ‘s nachts het hele jaar buiten in de paddock staan (zie foto), reageren hier heel heftig op. Ze worden schrikachtig en hyperalert. Het zou geweldig zijn voor de dieren als er meer rekening met hen wordt gehouden. Een tip van Ewald is dan ook om als je (toch) vuurwerk afsteekt dat zo ver mogelijk, liefst minimaal 50 tot 100 meter, van de kinderboerderij vandaan te doen.

VERVANGING HEEMBRUG MATENPARK Ter hoogte van de Heemruin en De Matenschans in het Matenpark wordt tussen 27 november en 24 december de Heembrug vervangen. Dit kan tijdelijke overlast geven.

Evenementenagenda

OMNISPORT APELDOORN 15 december 22 december 27 december 21 december 28 & 29 dec. 7 – 12 januari

Sotra wedstrijden NK Omnium Internationaal jeugdtoernooi Futureseries By Extropy Spirituele beurs Kwalificatie Toernooi Volleybaldames

Sotra wedstrijden Op zondag 15 december 2019 wordt de 5e Isokin-Indoor Track Meeting (IITS) van RTC Team Sotra gehouden in Omnisport. De wedstrijd wordt georganiseerd voor CD-, AB-junioren en Senioren. Tijdens deze wedstrijden komen de verschillende looponderdelen aan bod: 60 meter sprint, 60 meter horden en de rondbaan onderdelen. Daarnaast zal verspringen dit jaar ook onderdeel uitmaken van de wedstrijd. NK Omnium: Op zondag 22 december wordt het NK Omnium verreden in Omnisport. Op dit NK zijn de Elite en belofte mannen en vrouwen, junioren en juniorvrouwen te bewonderen. Tijdens dit NK worden de volgende onderdelen verreden: Scratch, Temporace, Afvalkoers en Puntenkoers. Olympisch Kwalificatie Toernooi Volleybaldames De vrouwen van Oranje hebben een doel, zij willen zich voor de tweede keer op rij plaatsen voor de Olympische Spelen. In 2016 behaalde de ploeg een vierde plaats, tijdens Tokio 2020 wil het team die prestatie overtreffen. Jij kunt ze steunen in hun jacht op dat ene beschikbare ticket! Kom van 7 tot en met 12 januari naar Apeldoorn en juich de Volleybaldames naar de winst!


de gaarden

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 7

MET OVERWELDIGENDE BELANGSTELLING Op vrijdag 15 november om 11.00 uur is aan de Eglantierlaan 201, Afscheidshuis De Oversteek onder grote belangstelling heropend door de beide moeders (zie foto) van Arthur en Anita Brinkman, eigenaren van Uitvaartverzorging en Afscheidshuis De Oversteek. Nadat het lint was losgemaakt en de deuren geopend, stroomden de mensen letterlijk naar binnen en dat is zo gebleven tot 19.00 uur, het einde van de zeer geslaagde open dag. Wij mochten ruim 575 bezoekers ontvangen deze dag en iedereen was zeer enthousiast over het eindresultaat. De vier thema’s van de opbaarkamers met eigen woonkamer kwamen mooi tot uiting, mede door de aankleding met bloemen van The Styling Company, één van onze samenwerkende partners. Ook de catering was prima in orde, alles geleverd door Brasserie de Zon van ’s Heerenloo, waar mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt hun steentje bij konden dragen aan de zeer gelaagde dag. In onze eigen zaal kon men rustig genieten van een kopje koffie met wat lekkers. Aan het einde van de dag zijn veel ouderen in onze wijk nog blij gemaakt met één van de vele boeketten die we op deze dag mochten ontvangen van collega’s, vrienden en bekenden. Mooi dat we ook dat nog konden doen. Wij zijn klaar voor de toekomst en bedanken iedereen nogmaals voor het bezoek, de vele warme reacties en goede wensen. Arthur en Anita Brinkman

STAND VAN ZAKEN BOUW JUMBO EGLANTIER

Huishoudelijke hulp nodig? Diensten voor thuis is een initiatief gestart om huishoudelijke hulp socialer en prijsvriendelijker te maken. Wij rekenen namelijk maar € 17,- per uur. Daarnaast heeft diensten voor thuis ook vele andere diensten (tarief op aanvraag) die u het leven comfortabeler kunnen maken zoals: Tuinonderhoud, een klussendienst, een kapper of pedicure aan huis maar ook een kwalitatief hoogwaardige maaltijdservice. Goed om te weten: - u krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp - er zijn geen lidmaatschapskosten - u betaald veilig achteraf middels een factuur - minimale afname 2 uur Heeft u de hulp van diensten voor thuis nodig? Wij maken graag en geheel vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Mathijs van der Zande

&

Henk van Veldhuizen

Diensten voor thuis 055-3030628 info@dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl

Het zal u niet ontgaan zijn dat de bouw van de Jumbo aan het Violierenplein is gestart. Eind september verscheen er een enorme heistelling om ervoor te zorgen dat de nieuwe supermarkt met bovenliggende appartementen op een stevig fundament komen te staan. Intussen worden de eerste contouren zichtbaar op de bouwplaats. Vanuit de gemeente wordt achter de schermen gewerkt aan het ontwerp van het nieuwe Violierenplein. Een behoorlijke puzzel die bijna gelegd is. Het definitieve ontwerp hopen wij te kunnen presenteren op een inloopbijeenkomst op dinsdagavond 4 februari aanstaande. Uitnodigingen daarvoor worden te zijner tijd verspreid. Zoals het er nu naar uitziet kan de winkel begin 2021 de deuren openen. Ook de markt zal dan weer zijn oude plek op het Violierenplein hebben ingenomen.


wijkkrant de maten

Omgeving Pallietergaarde Juli 1988 Deze keer een luchtopname van de Pallietergaarde en omgeving. Een net nieuw gebouwd gedeelte van De Maten, vooral te zien aan de net aangebrachte beplantingen. Vanuit de lucht is het een speels ingericht wijkje met vooral lichtgekleurde woningen. Aan de rechterzijde is men nog bezig het nu aanwezige voet- en fietspad aan te leggen. Er rechts van een stukje Jaromirgaarde. Op de voorgrond loopt de Gildenlaan met geheel links een stukje van de Tichelaarsdonk. Kijken we naar de woningen linksboven dan zijn we in de Warenargaarde met de Christelijke Lagere School De Ark en ernaast de gymzaal. Er tegenover de Kinderboerderij De Maten welke nog op de foto kaal eruitziet en in de loop der jaren sterk is uitgebreid. Aansluitend zien we boven in beeld een gedeelte van het Matenpark met vijver. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 8


de donken

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 9

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR NIEUWE LEDEN

VERGADERSCHEMA BUURTRAAD DE DONKEN

Buurtraad de Donken zoekt leden. Wilt u meedenken over het wel en wee in de buurt dan bent U bent van harte welkom om aan te schuiven bij de vergaderingen van Buurtraad De Donken. De vergaderdata staan genoemd in het hiernaast staande artikel.

Wij vergaderen maandelijks in de Stolp. Wilt u er ook een bijwonen, schuif gerust eens aan!

Namens buurtraad de Donken bedankt.

Tijdstip is 20:00 uur locatie de Stolp (kantoor wijkraad).

FEESTELIJK KERSTCONCERT MET KOFFIE OP 15 DECEMBER

De data zijn: 20 januari, 17 februari, 16 maart, 20 april, 18 mei, 15 juni, 21 juli, 19 oktober, 16 november en 21 december.

Rademakersdonk 801 Apeldoorn

Op zondag 15 december wordt bij het Apostolisch Genootschap aan de Rademakersdonk 801 een vrij toegankelijk kerstconcert uitgevoerd. Het muzikale programma wordt verzorgd in een warme kerstsfeer in de feestelijk versierde zaal. De ontvangst is vanaf 10.00 uur met een kopje koffie, het concert begint om 10.30 uur en na afloop is er voor iedereen een hapje en een drankje. Het wordt een concert om het kerstgevoel dichtbij te brengen en even wat rust te bieden in de hectische feestdagen. Iedereen die wil komen luisteren, is van harte welkom.

Kerstwijding en verdieping > 24 december 19.30 Eerste kerstdag 25 december > aanvang kerstdienst 10.30


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 10

WELKOM OP DÉ ENERGIEPAGINA VAN DE MATEN Als energieregisseur van De Maten help ik bewoners energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Ik geef je tips, organiseer informatie avonden en zoek enthousiaste bewoners om samen aan de slag te gaan. Via de wijkkrant deel ik wat er allemaal speelt op het gebied van duurzaamheid. In deze laatste editie van 2019 heb ik zelfs twee super handige tips voor je. Maar ik vertel ook wat meer over de energiecoach. De energiecoach is er namelijk speciaal voor jou. Veel leesplezier en groene groetjes van Dieuwke de Boer, energieregisseur De Maten Heb je vragen of ideeën naar aanleiding van deze pagina, mail mij gerust: dieuwkedeboer@de-a.nl.

VRAAG NU EEN GRATIS GESPREK MET DE ENERGIECOACH AAN! Je wilt je huis verduurzamen. Maar welke maatregelen zijn er eigenlijk en welke maatregel past nu goed bij jouw huis? In Apeldoorn zijn er energiecoaches met wie je, geheel vrijblijvend en kosteloos, een gesprek kan aanvragen. Zij komen bij je thuis en helpen je met deze vragen. Ze bekijken je huis én je energiegebruik. Informatie en tips Tijdens het gesprek krijg je informatie en tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Welke stappen leveren je geld op? Wat scheelt comfort en hoe verminder je je energieverbruik? Wil je ook geld besparen op je energierekening? De energiecoach bij je thuis: - bekijkt je huis én energiegebruik - bespreekt wensen en mogelijkheden - geeft informatie en tips - is onafhankelijk en kosteloos Velen gingen je voor en hebben ontzettend veel aan hun tips gehad. Wacht niet langer en plan een gratis gesprek in. Meer informatie kan je opvragen bij mij, dieuwkedeboer@de-a.nl.

DUURZAME DECEMBER FEESTTIP! Laat de cadeauverpakking zitten! Miljoenen meters aan pakpapier dat eenmalig gebruikt wordt, echt zonde toch? Wil je toch graag inpakken? Gebruik dan bijvoorbeeld sjaaltjes (van de kringloop of oude van jezelf), hergebruik inpakpapier, neem een oud stuk behang wat nog over is of een stukje krant (pas op afgeven!). Veel inpak- en feestplezier!

TIP! Tochtwering: plezier!

kleine

maatregel,

groot

In een tochtig huis heb je de neiging om de verwarming wat hoger te zetten, omdat het koud aanvoelt. Daarmee wordt het niet comfortabeler, en de energierekening gaat omhoog. Tochtwering heeft veel meer effect. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tochtstrip, een isolatiegordijn of een tochtklep voor de brievenbus. Het huis blijft warmer en wordt behaaglijker, terwijl de stookkosten omlaag gaan. Kleine maatregelen met groot plezier!


wijkkrant de maten FILM: TOUS LES SOLEILS De combinatie van zuiderse ingetogen maar ook temperamentvolle sfeer, maakt deze feel good film tot een verhaal over de mens in al zijn eenvoud en complexiteit. Woensdag 18 december 19.30 uur De Drie Ranken, ingang Violierenplein. Bijdrage € 2,50.

DOOMIJN KINDEROPVANG FLEXIBEL EN VEELZIJDIG Als ouder kan je week behoorlijk hectisch zijn. Je herkent vast de uitdaging om de balans te vinden tussen werk, huishouden, sporten – jijzelf én de kinderen – en tijd voor je vrienden. Met kinderopvang die aansluit bij jouw ritme, gaat het allemaal net even wat makkelijker! Bij Doomijn Kinderopvang ben je hiervoor aan het juiste adres, want met meer dan veertig locaties in en rondom Apeldoorn is Doomijn altijd dichtbij. En met locaties vlakbij de uitvalswegen ben jij zó op weg naar je werk.

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

HYUNDAI I10

1.2 PLUS AIRCO, FACELIFT!

U WIJ WENSEANGEN! D FIJNE FEEST

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 5.940,Onbezorgd autorijden? parkeersensor, 97.016 km, 5-deurs,

U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK

metallic lak, alarm, Met trots laten wijairco, u weten alsbenzine Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Bij Doomijn in Apeldoorn is er veel mogelijk. Met de flexibele eindtijden op alle locaties is er altijd kinderopvang die aansluit bij jouw situatie. De flex-opvang geeft je nog meer ruimte: geef tot twee weken van tevoren aan wanneer je een halve of hele dag opvang nodig hebt. Heb je behoefte aan nóg meer keuzevrijheid? Op kinderdagverblijf Kanaal Noord en Het Kleine Woud heb je met het Superflex-pakket opvang van 7 tot 7 uur. Je bepaalt helemaal zelf wanneer jij je kind, voor minimaal drie uurtjes, komt brengen. Superflexibel dus! Ook op de buitenschoolse opvang wordt er met je meegedacht. In de vakanties hoef je bij Doomijn geen vaste dag af te nemen, maar kies jij op welke dagen en hoe vaak jouw kind naar de bso gaat. Betaal niet meer dan nodig Alleen betalen voor de opvang die je afneemt? Niet meer uren afnemen dan je daadwerkelijk nodig hebt? De flexibele eindtijden gelden op alle kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties van Doomijn in Apeldoorn. Het loont de moeite om eens een proefberekening te maken, want als je alleen betaalt voor de opvang die je écht nodig hebt, kan dat wel tot € 100,- per maand schelen. Zo ben je bij Doomijn wel heel voordelig uit! Van baby tot bso Doomijn is er voor kinderen en ouders als expert in ontwikkeling en partner in opvoeding. Van baby tot peuter en van kleuter tot tiener: op de kinderdagverblijven, peuteropvang en de buitenschoolse opvang zetten kinderen elke dag stappen in hun groei en ontwikkeling. Het is er veilig en vertrouwd en kinderen hebben alle ruimte om zichzelf en nieuwsgierig te zijn. Dus of je nu een baby verwacht of jouw kleuter komend jaar voor het eerst naar school gaat; de pedagogisch medewerkers van Doomijn hebben oog voor ieder kind en zijn er elke dag met liefdevolle zorg, de volste aandacht en de leukste ideeën. Kijk voor meer informatie over opvang bij Doomijn op www.doomijn.nl of neem contact op met de afdeling Klantadvies via klantadvies@doomijn.nl of (038) 4214521.

Fijne feestdagen! Wij wensen alle inwoners van Apeldoorn Fijne Feestdagen en we zorgen ook graag in 2020 weer met alle aandacht voor u! Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

R


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 12

Apeldoorn, Onze Trots lantier. omgeving Matenpark-Eg 1) (31-05-198 van De Eglantier. Het begin van de bouw p, links ervan De Rechts reeds De Stol links het Medisch Drie Ranken en geheel n de GildenlaanCentrum op de hoek va in beeld de Eglantierlaan. Boven lt Vi makersdonk en woningen aan o.a. de Bronsgietersdonk. leman Fotograaf: Hans Snel

Samen herinneringen ophalen is het leukst, doe je mee? Er wordt binnenkort meer over verteld.

kinderdagverblijf - peuteropvang - buitenschoolse opvang

F

A

B

G

Apeldoorn De Maten

pcbs de Ploeg

C D E H

t

w

e


de velden VERSCHILLENDE AED KASTEN IN DE WIJK, HOE WERKEN ZE EIGENLIJK? In de wijk de Velden zijn in twee jaar tijd veel AED kasten geplaatst. We hebben om de zes minuten in de wijk een AED staan. Deze AED’s zijn beschikbaar bij een noodoproep. Dit is mede mogelijk gemaakt door de buurtraad de Velden, wooncorporaties, burger initiatief, winkeliers en scholen. Bijna alle AED kasten zijn voorzien van een code. Deze code wordt door hart veilig beschikbaar gesteld bij een noodoproep. Mensen die geregistreerd staan als hulpverlener krijgen deze code via de app bij een noodoproep. Mocht u de AED nodig hebben in een noodsituatie, neem contact op met 112, meldt het incident en vraag om de code van de AED waarbij u staat. Toch zien we dat hulpverleners niet altijd weten hoe de kast open moet, dit omdat er ook vele verschillende kasten in omloop zijn. Daarom een korte uitleg over de kasten die in de wijk de Velden hangen. In de volgende straten in de wijk de Velden zijn AED’s beschikbaar: - Poortersveld 900 nummers - Schepenveld 100 nummers - Burgersveld onder de 100 nummers - Boswachtersveld 300 nummers - Zwaardvegersveld onder de 100 nummers - Holtrichtersveld 600 nummers - Musketiersveld 100 nummers Six Case AED kast Na het intoetsen van de juiste code zakt de onder bak automatisch naar beneden en is de AED gemakkelijk uit te nemen. De bak kan weer handmatig omhoog geduwd (met twee handen) worden als de AED weer terug gezet wordt. Let op: de bak komt met een behoorlijke snelle vaart naar beneden, schrik hier niet van. Groene AIVIA kast Toets gebruikerscode in om kap te openen. Open de kap van de Aivia door deze omhoog te trekken. De visuele waarschuwing wordt gegeven door het knipperen van de rode controlelamp. De Aivia is uitgerust met een lichtsensor. Bij onvoldoende licht knipperen de witte controlelampjes om de plaats van de Aivia aan te geven. Neem de defibrillator. AED binnen/buiten kast Deze kast is niet voorzien van een code. Bij openen geeft hij een luidt alarm. Bij het dicht doen van de kast zal het alarm weer uit gaan. Philips AED met Rotaid buitenkast

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 13

KERSTLUNCH VOOR OUDEREN IN APELDOORN BREIDT UIT Organisatie ouderenlunch zoekt entertainment en kerstgeschenkje Ook dit jaar krijgen ouderen in Apeldoorn een volledig verzorgde kerstlunch aangeboden door het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met Van der Valk Hotels en Restaurants. Dit jaar wordt in Apeldoorn op twee plekken een Kerstlunch georganiseerd. Zowel Van der Valk Apeldoorn als De Cantharel bieden deze lunch aan op respectievelijk 11 en 16 december. Samen met de vrijwilligers van het Nationaal Ouderenfonds maken zij het dit jaar mogelijk dat 200 ouderen kunnen genieten van een compleet verzorgde middag. Koorzang en geschenken gezocht Tijdens de kerstlunch zijn er muzikale intermezzo’s. De ervaring is dat ouderen zeer genieten van koorzang of een artiest met voor hen herkenbare (kerst)muziek. Organisatievrijwilliger Carlie van Teeckelenburgh-Huisman: “We zijn voor woensdag 11 december nog op zoek naar een koor die vrijwillig een bijdrage wil leveren aan het compleet maken van een feestelijke middag. Daarnaast zorgen we elk jaar dat de gasten een kleinigheidje mee naar huis krijgen. Ook hiervoor zijn productdonaties nog zeer welkom!” Deelname aan kerstlunch is gratis Ouderen genieten tijdens het evenement van een heerlijk lunch met voor-, hoofd- en nagerecht. Er is volop gelegenheid om nieuwe contacten aan te gaan met tafel- en buurtgenoten. Mogelijk komen daar weer mooie vriendschappen uit voort. De deelname is kosteloos en ouderen worden opgehaald en weer thuisgebracht door vrijwilligers.

KAST OPENEN: Met een korte draai naar links draait u de kap van de achterwand. De kap zal via de nylon band blijven hangen en u heeft volledige toegang tot de AED. Tijdens het openen zal het alarmsysteem direct worden geactiveerd.

Kerst vier je samen Meer dan een miljoen ouderen zijn eenzaam en veel van hen brengen ook de kerstdagen alleen door. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert daarom door heel Nederland speciale kerstdiners voor eenzame ouderen.

KAST SLUITEN: Om de kast weer te sluiten plaatst u de kap circa 15 centimeter tegen de klok in op de achterwand. Zorg tegelijkertijd dat de slothaak, bevestigd aan de onderzijde van de achterwand, zich in de kap begeeft. U kunt nu de kap weer naar rechts draaien en sluiten tot u niet meer verder kunt draaien. Bij een correcte sluiting zal de haak door de uitsparing in de kap vallen. Het alarmsysteem zal tevens een kort tweetonig signaal afgeven om aan te geven dat het is geactiveerd.

Contact met de organisatie Zangkoren, muzikanten of andere donateurs kunnen contactopnemen met Carlie van Teeckelenburgh, vrijwilliger kerstcoördinatie Apeldoorn: 06 536 11 778 of per mail via kerst.nof@gmail.com.

Bent u hulpverlener in de wijk de Velden, ga vooral een keer langs bij de dichtstbijzijnde AED, zodat u weet waar deze hangt indien u een oproep ontvangt. Mocht u nog vragen hebben. Mail gerust naar secretariaatdevelden@gmail.com, onderwerp AED. Met vriendelijke groet, Jenny van de Belt-Bakker


Actie alleen geldig in de winke

l en niet in combinatie met

andere lopende acties. Vraag

in de winkel naar onze actiev

oorwaarden.

*

-50%

Op elk 2e basisartikel Actie alleen geldig in de winkel en niet in combinatie met andere lopende acties. Vraag in de winkel naar onze actievoorwaarden.

De grootste lingeriewinkel van Nederland!

HELE MAAND DECEMBER!

1 + 3 GRATIS

Zwolseweg 221 • Apeldoorn 055-2002037 bodywearsuperstore.nl

Gratis parkeren voor de winkel!

tegenover Charly!


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 15 Woensdag 27 november kwam hij naar het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Apeldoorn. Kees Erends (lid Raad van Bestuur) en Jan te Loeke (regiodirecteur) gaven hem een rondleiding en gingen in gesprek. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink is in juni 2019 in een tv-show van KRO-NCRV gekozen tot eerste 'minister van Gehandicaptenzaken'. Rick zet zich in voor mensen met een handicap in Nederland. Een belangrijke focus in zijn lobby is bijvoorbeeld dat alle kinderen met een beperking in hun eigen omgeving naar school kunnen gaan en kunnen spelen in hun eigen buurt.

Kees Erends, Rick Brink en Jan te Loeke in gesprek over de zorg die ’s Heeren Loo biedt op Groot Schuylenburg.

RICK BRINK BRENGT BEZOEK AAN ’S HEEREN LOO IN APELDOORN Een warm onthaal door Beste Vlogger Dion, het bezoeken van een Very Intensive Care woning en een kijkje in de Innovatieruimte. Het werkbezoek van Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink aan Groot Schuylenburg was veelzijdig, indrukwekkend en ‘fantastisch leuk’, aldus Rick zelf.

Leerwerkbedrijf zoekt fietsen om op te knappen

Een oude fiets over? Heb je een fiets in de schuur staan die alleen maar in de weg staat? Doneer hem aan het Fietsenhoekje op woonzorgpark Groot Schuylenburg. We knappen hem op, zodat we hem daarna weer kunnen verkopen. De opbrengst investeren we in onze medewerkers en materialen. Jij ruimte in de schuur, wij mooi werk!

e Actkijes voor 'koe iets' f jouw

Het Fietsenhoekje is een leerwerkbedrijf van 's Heeren Loo in Apeldoorn. Hier kun je terecht voor reparaties aan je fiets of de aanschaf van een tweedehands opgeknapte fiets. Ook gebruiken we onderdelen van oude fietsen voor opknap-exemplaren. Het Fietsenhoekje is altijd op zoek naar fietsen die niet meer gebruikt worden. Heb jij een oude fiets over die je niet meer gebruikt? Doneer hem dan aan het Fietsenhoekje. In ruil daarvoor krijg jij heerlijke zelfgebakken koekjes van ons leerwerkbedrijf Bakkerij Zonnehoeve! We kunnen jouw fiets ook ophalen met onze bakfiets. Bel dan even voor een afspraak.

Fiets brengen? Regenboogbrink 22b, Apeldoorn. Openingstijden Fietsenhoekje Maandag t/m vrijdag 9.00 - 16.00 uur Telefoon: 06 - 51 18 50 47

Vloggende ontvangst Bij aankomst op Groot Schuylenburg werd Rick ontvangen door een vloggende Dion. Dion is onlangs uitgeroepen tot Beste Vlogger van Nederland op de Special Media Awards (voor mensen met een verstandelijke beperking). Hij heette Rick van harte welkom, stelde hem wat vragen en wenste hem veel plezier. Een eerste kennismaking Kees Erends en Jan te Loeke vertelden hem uitgebreid over de complexe intensieve zorg op het woonzorgpark. Kees: “Als het met iemand echt niet meer gaat, iemand loopt vast, worden wij gevraagd. Hier op Groot Schuylenburg leveren we zeer complexe zorg. Onze Very Intensive Care woningen zijn daar een voorbeeld van. Wat mij betreft is dit werkbezoek voor hem een eerste kennismaking met deze doelgroep en wordt hier zeker vervolg aan gegeven. Hier vindt prachtige zorg plaats, daar zijn we trots op.” Rick beaamt: “Ik ben minister voor álle mensen met een beperking. Ik ken niet één doelgroep die zo groot is, maar ook niet één doelgroep die zo divers is. Ik wil dus ook kijken wat ik voor deze doelgroep kan betekenen. Minister zijn is nodig.” Very Intensive Care Rick bezocht allereerst een VIC-woning. VIC staat voor Very Intensieve Care. Hier wonen mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking die vaak moeilijk verstaanbaar gedrag vertonen en vastgelopen zijn in eerdere situaties. In de VIC-woningen wordt gewerkt aan een sterke vertrouwensband tussen bewoners en begeleiders. Jan te Loeke, directeur op Groot Schuylenburg: “Dat het team hier weet wat er nodig is, maakt dat het lukt.” Manager Yvonne vult aan: “Het neemt soms een jaar in beslag om een client goed te leren kennen. Kleine dingen snappen, iemands verleden kennen. We realiseren veel door de continue nabijheid van begeleiders.” Rick bezocht samen met een begeleider de huiskamer en maakte kennis met de bewoners. Die wilden graag weten wie hij was en wat hij kwam doen. Innovatie uitproberen Vervolgens nam Rick een kijkje in de Innovatieruimte op Groot Schuylenburg. Hier maakt ’s Heeren Loo het leven van mensen met een verstandelijke beperking leuker, mooier en makkelijker met behulp van zorginnovatie. Rick kreeg uitleg over een VR-bril, een speciale game-controller en de Wonderfoon, een omgebouwde oude draaischijftelefoon die mensen met een beperking mooie liedjes of verhalen laat horen. “Dit gaat me helpen” Rick aan het einde van zijn werkbezoek: “Ik heb een hele goede indruk gekregen van mensen met diverse beperkingen en achtergronden. Dat gaat me verder helpen in mijn werk als minister van Gehandicaptenzaken. Ik hoop, en weet wel zeker: tot ziens.”


de drie ranken

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 16

ALL SOULS ALL MATES GOED BEZOCHT

KERST, WAT VIEREN WE EIGENLIJK?

In winkelcentrum De Eglantier vond op vrijdagavond 1 november weer het lichtjesfeest All Souls All Mates plaats. Inmiddels is dit initiatief van De Drie Ranken uitgegroeid tot een mooie traditie voor de hele wijk De Maten om met het aansteken van een kaarsje een dierbare te gedenken.

Het kerstfeest is voor veel mensen synoniem voor gezellig met familie en vrienden eten, we geven elkaar cadeaus en we genieten van het sfeervol samenzijn. De christelijke betekenis van het kerstfeest komt daardoor op de achtergrond te staan. Wat vieren we eigenlijk met kerst?

Licht-Uur All Souls All Mates begon met het Licht-Uur in De Drie Ranken. Er werden verhalen verteld en gedichten voorgelezen, afgewisseld met livemuziek van het ensemble The 4 of Us. Het thema was: ‘Als ik jou ooit zou vergeten… – oud verdriet?’ Uit de verhalen en de muziek kwam naar voren dat verdriet of verlies nooit echt verjaart, maar soms door een bepaalde gebeurtenis ineens heel erg aanwezig en heftig kan zijn. Na het afsluitende lied ‘Halleluja’ van Leonard Cohen gingen de deelnemers van het Licht-Uur gezamenlijk naar het winkelcentrum om daar met de meegenomen vlammetjes de zesduizend (!) waxinelichtjes aan te steken, wat niet meeviel door de aanwakkerende wind. Kaarsjes Dit jaar was de opstelling van de kramen van All Souls All Mates verplaatst van de entree van De Drie Ranken naar het Franse pleintje bij café-restaurant Sillies van De Eglantier. Het ‘even stilstaan bij onze overleden dierbaren’ is immers niet iets wat per se bij ‘de Kerk’ hoort, maar het geldt voor iedereen. Je kon kiezen op welke manier je iemand wilde gedenken. Zo kon je op de kunstmatige vijver een bootje laten varen met naam en kaarsje. Er was een Gedenkmuur waar doorgegeven namen op een scherm werden getoond. Ook de Spiegeltent was er weer: rivieren van licht, elk vlammetje een ziel. Aan de Disgenotentafel kon je tafelen met een verloren dierbare en hem of haar een boodschap schrijven. Een speciale kraam was ingericht voor het schrijven van een kaartje en als je wilde, kon je daarbij met iemand in gesprek gaan. Ierse folkmuziek van The Coincidences zorgde voor een ingetogen sfeer.

Ondanks dat het niet koud was, vonden de kopjes koffie, thee, chocolademelk en glühwein gretig aftrek. Mooi om te zien dat soms hele gezinnen de moeite namen om op deze avond hun dierbaren te herdenken. All Souls All Mates voorziet duidelijk in een behoefte.

Geboorte van Jezus Met kerst vieren christenen al eeuwen de geboorte van Jezus. In dit kind, geloven zij, is de liefde zichtbaar geworden. Ad Wijlhuizen, een van de pastores van De Drie Ranken, licht toe: ‘De Liefde met een hoofdletter richt zich op de heelwording van mens en wereld. We vieren het tijdens de donkerste dagen van het jaar, als een lichtfeest. Als een feest van hoop en uitzicht, midden in wat soms puinhopen zijn en verdriet heet.’ Geen gemakkelijk woord Dat ‘liefde’ geen gemakkelijk woord is, blijkt ook uit het leven dat Jezus zal leiden. Het gaat door diepten heen. Zoals veel levens. Ad: ‘Maar dat de liefde overwint, dát blijft, onveranderlijk, de boodschap. Daar geloven wij in. En daar willen we in blijven geloven. Goed om dat met elkaar te bedenken en te vieren.’ Iedereen is van harte welkom bij de kerstvieringen in De Drie Ranken: op Kerstavond om 21.00 uur en op Kerstmorgen om 10.00 uur.

17 DEC. REPARATIE-CAFÉ DE MATEN IN DE DRIE RANKEN Het zal u zo langzamerhand bekend zijn dat we elke derde dinsdag van de maand een Reparatie-café houden. U bent van harte welkom op dinsdag 17 dec.+ 21 jan. met uw koffieapparaat, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papiersnipperaar, snijmachine, warmhoudplaat, enz. Maar ook een nieuw meegebracht snoertje zetten we graag aan uw apparaat. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier gaan de toestellen niet onnodig naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze en milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Wij repareren geen stofzuigers, hogedrukspuit, bladblazer en elektrische deken. De laatste kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop. Breng het toestel en die onderdelen mee dan proberen wij die er voor u in te zetten. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Breng één toestel mee wat weigert en de volgende maand weer een toestel. Dat verkort de wachttijd. Als het gezellig druk is moet u even wachten en zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Dus kom gerust, u bent heel hartelijk welkom. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; het adres: Eglantier 202 (ingang nog steeds aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing). Datum: dinsdag 17 december + 21 januari De tijd: 9.30 tot 11.30 uur.


de drie ranken

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 17

KERSTACTIVITEITEN

OLIEBOLLENACTIE

In de maand december zijn er veel activiteiten gepland in kerkcentrum De Drie Ranken. Voor het eerst in het nieuwe gebouw. Er komt een Kerstmarkt, een Kerstmiddag voor senioren en er is een Kerstherberg.

Zoals elk jaar, houdt De Drie Ranken ook dit jaar weer een oliebollenactie. Evenals vorig jaar wordt er uitgeweken naar Kwekerij Menkveld voor het bakken van de bollen. Maar de verkoop vindt wel plaats bij de kerk.

Kerstmarkt Op zaterdag 14 december wordt er tussen 10.00 en 16.00 uur weer een Kerstmarkt gehouden in De Drie Ranken. Omdat er nog hard geklust wordt in het nieuwe gebouw, is er minder ruimte beschikbaar voor de Kerstmarkt. Maar de kwaliteit van de aangeboden producten is er niet minder om! Er is een grote sortering kerststukken en kerstbakjes, handgemaakte kaarsen en windlichten, een beperkt boekenaanbod, een aantal grote en kleine quilts, gehaakte spencers, vestjes en haarbanden, kerstartikelen en kleine (originele) kerstcadeautjes. Ook vindt er een verloting plaats. De opbrengst is bestemd voor de inrichting van het nieuwe kerkgebouw.

Bakken bij Menkveld Vanwege werkzaamheden in het nieuwe kerkgebouw, kan daar nog niet gebakken worden. Gelukkig zijn de oliebollenbakkers van De Drie Ranken ook dit jaar weer van harte welkom bij Kwekerij Menkveld aan de Zutphensestraat. Op maandag 30 december zal daar worden gebakken.

Uiteraard is er koffie, thee en warme chocolademelk en zijn er vers gebakken kniepertjes. Maar bovenal vindt u er gezelligheid en alle gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Wees welkom! Voor meer informatie over de Kerstmarkt kunt u terecht bij: Tineke Gerritsen, tel. 533 64 31, of Anneke Sijtsma, 541 28 24, of via kerstmarkt@3ranken.nl. Kerstmiddag voor senioren Op vrijdagmiddag 20 december is er van 16.00 tot 18.30 uur een Kerstmiddag voor senioren. Tijdens deze middag is er gelegenheid elkaar te spreken onder het genot van een kopje koffie of thee. Van 16.30 tot 17.30 uur is er een viering waarin de aloude kerstboodschap zal klinken in verhalen en muziek. Het thema is: ‘Mens van Licht’. De overweging wordt gehouden door mevrouw Geerten Groenland en sopraan Martine Alink zal enkele liederen zingen. Maar ook zelf zingen we de oude en vertrouwde liederen. We sluiten af met samen wat eten. Iedere senior in de leeftijd van circa 50 tot 100 jaar is van harte welkom, of u nu wel of niet lid bent van een kerk. Fijn, als u samen met ons kerst komt vieren! Oliebollen en beignets De eerste oliebollen zullen al maandagmiddag 30 december vanaf 15.00 uur verkocht worden. De appel- en ananasbeignets komen later op de maandag in de olie en zullen op dinsdagmorgen 31 december vanaf 8.00 uur beschikbaar zijn.

Vanwege het bereiden van de maaltijd is het prettig als we weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Bel ons daarom even: Anneke Scherpenzeel, tel. 533 84 55, of Anneke Sijtsma, tel. 541 28 24, of mail ons via seniorenkerstfeest@3ranken.nl. Kerstherberg Op tweede kerstdag, dinsdag 26 december, is er van 11.00 tot 15.00 uur een Kerstherberg bij Ontmoetingsplek de druif in De Drie Ranken. De ruimte is gezellig en sfeervol ingericht om iedereen te verwelkomen die, om welke reden dan ook, niet thuis Kerstmis kan of wil vieren. U vindt er gelegenheid elkaar te ontmoeten, een luisterend oor, gezelligheid, koffie met wat lekkers en u kunt samen wat eten. Dit alles in een ongedwongen, prettige en vredige sfeer. Samen met anderen het feest van licht en warmte vieren. Er wordt naar u uitgekeken. Nadere informatie: Anneke Sijtsma, tel. 541 28 24, kerstherberg@3ranken.nl. De Kerstherberg draait op goede wil, vrijwilligers en giften. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Steun de Kerstherbergen dan met een gift. Dan maakt u het mogelijk dat de Apeldoornse Kerstherbergen doorgaan. Giften zijn welkom op rekening NL 94 INGB 0002 0756 80 ten name van Werkgroep Kerstherbergen, Apeldoorn. Bij voorbaat dank!

Opbrengst De opbrengst is dit jaar voor de inrichting van de vernieuwde kerk, maar er zal ook worden gebakken voor de voedselbank, zodat ook minder draagkrachtigen van de lekkernijen kunnen genieten. Bestellen Wilt u oliebollen of beignets bestellen? Dat gaat het eenvoudigste door een e-mail te sturen naar oliebollen@3ranken.nl. Geef dan uw naam door en hoeveel zakken oliebollen, appel- en/of ananasbeignets u wilt hebben. De prijzen dit jaar: € 6,00 voor een zak met 10 oliebollen en € 6,00 voor een zak met 5 appelbeignets of ananasbeignets. U kunt uw bestelling tot zondagochtend 29 december doorgeven.



wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2019 | pagina 19

LOUISE TEN BROEKE, VAN HARTE GEFELICITEERD! JE HEBT EEN BEHANDELING MET WASSEN, KNIPPEN EN FÖHNEN GEWONNEN T.W.V. 24,95 Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl Antwoord puzzel uitgave november: Knip de man is de kapsalon voor echte mannen

26

STE

ADEMBENEMEND APELDOORN ARTIESTEN CIRCUSPISTE CLOWNERIE DIABOLOS EZELS

GASTVRIJHEID GENIETEN GOOCHELACT HARTVEROVEREND INDRUKWEKKEND JONGLEREN JUMBO

PAARDEN PAPEGAAIEN TENT VANDEBUNT VOORWAARTS WIEGMANS WINTERCIRCUS

APELDOORN PRESENTEERT

WINTERCIRCUS APELDOORN

MA AK KANS OP OR O V N E T R A A K J I R 2V S U C R I C R E T N I W T E H

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

Inzenden kan t/m 20 december 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.


DUBBELFRISSS OF BUBBELFRISSS 4 pakken of flessen à 1,5 liter

2+2

CRYSTAL CLEAR

KERSTWIJNEN

4 pakken of flessen à 1,5 liter

Villebois Petit Sauvignon, Trentham Estate Chardonnay, Signe Bourgogne Chardonnay, Mezzacorona Pinot Grigio Riserva, Terra Pura Single Vineyard Carmenere, Marques de Montanana, Cru la Maqueline Bordeaux, Cheval de Ka Katarzyna Cabernet e Monbazillac Sauvignon of Chateau Poulvere 3 flessen à 750 ml/375 ml

4 VOOR

5

00

GRATIS

*

3 VOOR

1500

Geen 18, geen alcohol

BIJ AANKOOP VAN

SUN, DREFT OF FINISH VAATWASTABLETTEN 2 pakken à 14-81 stuks

1+1

2 KRATTEN

25% KORTING BIJ AANKOOP VAN

GRATIS*

3 KRATTEN

33% KORTING

GROLSCH, , AMSTEL, BRAND OF KORNUIT Grolsch à 24x30 cl, Amstel à 24x30 cl, Brand à 24x30 cl of Kornuit à 24x30 cl

Bijvoorbeeld:

BIJ AANKOOP VAN

4 KRATTEN

40% KORTING

Grolsch krat 9,95 Bij aankoop van 4 kratten

Geen 18, geen alcohol

HEINEKEN 12-PACKS OF ALLE LEFFE, HERTOG JAN OF BUD

ARIEL, LENOR OF DASH PODS

verpakkingen, verpakking met 4 of 6 blikjes of Heineken verpakking met 12 blikjes M.u.v. kratten

1+1

2

e HALVE

Alle soorten 2 verpakkingen

GRATIS*

PRIJS*

KIES EN MIX FRUIT Kanzi appels tas à 1 kilo, blauwe bessen bakje à 125 gram, frambozen bakje à 125 gram of mandarijnen net à 1 kilo

3 VOOR

4

50

Geen 18, geen alcohol

Hallo Van de Bunt

           

* 2+2 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 4 producten. Alle compinaties mogelijk 1+1 gratis: 50% korting op de totaalprijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk. 2e halve prijs: 25% korting op de totale prijs van 2 producten. Alle combinaties mogelijk.

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.