Wijkkrant de maten september 2017

Page 1

Jaargang 2 September 2017

WIJKKRANT DE MATEN WIJKKRANT DE MATEN BESTAAT 1 JAAR! T E BUN D N BO VA M U J ! N BIJNE RECLAME E L E N N YVO WINK

TE E BUN RATIS D G N A T MBO V NUU

1 MI KT DOOR JU N I W E ENGELIJK GEMAA E M L E MO PUZZ

YVONNERECLAME!NL Jaargang 1

Jaargang 1

Jaargang 1

Oktober 2016

november 2016

december 2016

WIJKKRANT DE MATEN Wijkkrant de Maten WIJKKRANT DE MATEN

Jaargang 2

Hans behoort weliswaar niet tot de eerste bewoners van de Maten, maar woont er inmiddels al wel vanaf 1977.

ONDERHOUD

11

AANDACHT VOOR OUDEREN

KERSTMARKT

HET TEAM VAN WIJKKRANT DE MATEN WENST U PRETTIGE KERSTDAGEN, EEN KNALLEND OUD & NIEUW EN EEN GELUKKIG & GEZOND 2017!

Hij heeft grote delen van de Maten letterlijk uit de grond zien verrijzen. Het mooie en bijzondere van zijn werk is dat hij vanuit de lucht hier ook een prachtig zicht op had. Dat zicht wil hij graag delen. Vragend naar zijn persoonlijke voorkeur uit de vele luchtfoto’s die hij van de Maten in de loop der jaren heeft gemaakt wijst hij naar een foto van winkelcentrum de Eglantier uit 1983. Kijk, zegt Hans, het lijkt net een dorpje met die rode daken en speelse indeling, of net een burcht omgeven door landerijen. Dat is toch een prachtig gezicht! Toen hij die foto nam wist hij nog niet dat hij er ruim 10 jaar later zou gaan wonen. Je kunt hem vrijwel dagelijks aantreffen op of bij het Winkelcentrum, want Hans is een betrokken buurtbewoner, kent de ondernemers op het winkelcentrum al van het eerste uur en trekt rustig aan de bel bij de gemeente als hij ziet dat er te veel zwerfvuil op straat ligt.

De Wijkraad heeft een online enquête opgesteld waarin de Wijkraad de inwoners van De Maten om een mening vraagt. Deze is te vinden op pagina 3.

9

de eglantier 25-05-2012 Hans snelleman, al 40 jaar lucHtfotograaf van en in De maten

de wijkraad

nieuw!

Puzzel mee

PUZZEL MEE

BRANDSCHADE

RIDDERBUURT

Van de Bunt.nl Toen ik in 2010 aan de Schrijnwerkershorst kwam wonen, was er geen Buurtraad meer in de Horsten/ Hoeken. Begin 2011 deed ...

In de periode rond eind 2016 tot eind 2017 staat er een grootschalige vervanging van gas- en waterleidingen in De Maten op ...

Hoe werkt de Wijkraad en hoe is hij georganiseerd? Lees verder op pagina 5

NIEUW! Buurtrestaurant in ontmoetings-centrum de Dreven. Lees verder op pagina 13

Maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. 50,- thuisbezorgd... Puzzel mee op pagina 14

Maak kans op een gezinsarrangement voor 4 personen bij Glowgolf, puzzel mee op pagina 12

Jammer, jammer.. brandschade speeltoestel in de Gruttersdreef... lees verder op pagina 13

Bewoners van De Maten zijn er iedere eerste zaterdagmorgen... Lees verder op pagina 15

VROEGER

ERVAAR DE STOLP

BUITENSPEELDAG

HET IS NOG WINTER.. MAAR NIET LANG MEER! en Schaken tot Volksdansen, Tai Chi en Ouderen

Winkelcentrum de Eglantier is voor veel wijkbewoners de plek voor de dagelijkse boodschap of een gezellige wandeling langs de winkels. Aan de zuidzijde van het winkelcentrum ligt de Stolp; het wijkcentrum dat iedere inwoner van De Maten wel kent, maar veel zijn er nog nooit binnen geweest. Wij namen een kijkje in de Stolp.

Gym voor wat meer actie. Neem eens een kijkje op accres.nl/destolp voor het activiteiten programma.

WHATSAPPGROEPEN

MIDDEN IN HET MATENPARK

BIJ HENK OP DE MARKT

ICOON GEPLAATST

J N U O M Z B R I K O E V E T S T B R I K B Q S P T A P E L N D G E Z E V V L E L D E D D E N

Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord

Recreatie Naast de vele zalen die gebruikt worden voor Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen verschillende activiteiten is ook CODA een groot onderdeel van de Stolp. De bibliotheek is nog Volledige uitvaartverzorging steeds de plek in De Maten om kennis en informatie op te doen of een ontspannend boek te lenen. Ontmoetingsruimtes Daarnaast vind je Glowgolf, de Escaperoom en Opvallend aan de Stolp zijn de vele verschillende PARK ZONNEHOEVE KRIJGT VORM TimeFreak in de Stolp waar je met het gezin ofDETLEV CZIESSO AAN HET WOORD ruimtes die het centrum te bieden heeft. Deze vriendengroepen een leuke middag of avond kan ruimtes worden voor een laag tarief aangeboden beleven. Je kan de activiteiten combineren of en gebruikt voor bijvoorbeeld PUZZEL MEE... DE MAATworkshops, vergadeBERGHORST PUZZEL MEE... VROEGER BOOMFEESTDAG PUZZEL MEE... DE OVERSTEEK HANS SNELLEMAN ringen, activiteiten en cursussen. De zalen zijn er in uitbreiden tot een arrangement inclusief horeca of andere gezelschapsspellen als Biljart, Biljartgolf en verschillende groottes zodat er voor ieder gezelDeadline. schap een passende zaal is. De Stolp is dankzij de grote ontvangsthal en leuke bar ook geschikt Kortom, loop eens binnen bij de Stolp voor een voor een feest, een grote bruiloft of verlengde lekkere kopappartementen koffie, ontdek wat er allemaal te doen huiskamer. Puzzel mee en maak kans op een canvas Binnenkort geeft de gemeente winkelcentrum Atlant biedt in De Maten voor Puzzel mee en maakiskans op een heerlijke Bronsgietersdonk in aanbouw en in volle Boomfeestdag in Groot Zonnehoeve. Wat voor Puzzel mee en maak kans op een kaaspakket Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten. Warm, Matenpoort / Matenhoek: er is in ruim 30 jaar doek van 90x60 cm.. lees meer op pagina 11 De Maat een update. Lees meer op pagina 6 particuliere Lees meer paginavan 2 de recreatieve taart activiteiten. van Atlant. Lees meer op pagina 11 bloei. 1977 en 2009. Lees meer op pagina 12 lekkers wordt er geplant. Lees meer op pagina 19 van de Kaasman! Lees meer op pagina 11 Waardig en Waardevol. Lees meer op pagina 7 tijd veel veranderd! Lees meer op pagina 10 enverhuur. ontspan metop één Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Heeft u een vraag over de mogelijkheden voor een Activiteiten feest of het huren van een zaal? Neem dan contact Van maandag tot en met vrijdag worden er Bel dan gerust: op via 055 - 541 44 42 of vraag het aan één van de activiteiten georganiseerd in de Stolp. Van beheerders die altijd voor u klaar staan. gezelschapsactiviteiten als Sjoelen, Klaverjassen of

055 800 1998

Meer informatie? Accres.nl/destolp wijkcentrum

TUINONDERHOUD

619.362 Tuinkaart_A5Aandeslag.indd 1

juli 2017

juni 2017

WIJKKRANT DE MATEN

WIJKKRANT DE MATEN

Carolien van den Heuvel

WIJKCENTRUM DE STOLP BESTAAT 40 JAAR!

DECEMBER 2015

27-02-17 13:59

MEI 2017

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

I S

E A

L L

P A

T R E D E

E T T E N N E J O H E N N O R O K W U A N U B E D N E T T E N S N E E K L A P O D E D O O R N L N E T L L I G H E T N A E S K C I H C S I R O N K E N H O E K E N E G R O Z E

B B Q E T T S Z T R A V

U H C S

JUMBO VANDEBUNT A M E D SCHUBERTPLEIN R O W E THUISBEZORGEN O O R G GEZELLIGHEID S A BBQ E A VLEES B I E R SALADE V E R D E D GROOTZONNEHOEVE E APELDOORN H O E V E N DEMATEN DEDREVEN S R O H E D DEDONKEN I D DEHOEKEN R K K J I W RAUWKORST L S A H S A T A G E V

Wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein in de wijk De Maten bestaat dit jaar 40 jaar. Om dit te vieren organiseren de beheerders van het wijkcentrum samen met verschillende vaste huurders op vrijdag 22 september een feestelijke middag voor jong tot oud.

BUITENSPEELDAG IN DE BRONSGIETERSDONK B

S

I

U H T

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN COMPLEET BBQ PAKKET JUMBO VAN DE BUNT BEZORGT OOK UW BBQ PAKKET GRAAG BIJ U THUIS VAN JUMBO VAN DE BUNT T.W.V. 50,Inzenden kan t/m 14 mei 2017. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

de eglantier 15-08-1983

Jaargang 2

Jaargang 2

mei 2017

WIJKKRANT DE MATEN

MATENPARK VOOR EN NA DE RENOVATIE

Er zijn voorstanders, maar ook tegenstanders van deze plannen. De voorstanders willen groene energie en denken dat windmolens daaraan bijdragen. Ook vinden zij dat wij niet weg moeten lopen van onze verantwoordelijkheid, ook als dat betekent dat ze in onze “achtertuin” komen te staan; je moet tenslotte ergens beginnen en als iedereen “nee” roept, dan zul je nooit resultaat boeken. De verhalen over overlast vinden de voorstanders overdreven en onjuist. De eventuele geluidsoverlast zou weg vallen tegen het geluid van de A1 en ze komen te ver weg te staan om er echt last van te krijgen. Maar is dat wel zo? U zult gemerkt hebben dat de Wijkraad geen voorstander is van windmolens op de voorgenomen locatie. Om misverstanden te voorkomen: de Wijkraad is geen tegenstander van groene energie en zeker ook niet van windmolens, alleen niet op de voorgenomen locatie.

Na ruim 11 jaar heeft Johannes Altena zich in juni teruggetrokken als voorzitter van buurtraad de Dreven. Tijdens zijn tijd als...

april 2017

Tijd om aan de slag te gaan!

Deze windmolens moeten een hoogte gaan krijgen van, naar nu bekend, 200 meter, om enig rendement op te leveren. Dit komt omdat het gebied in een dal ligt, ook wel een windluw gebied genoemd.

TROTS

Jaargang 2

5

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn dat er de afgelopen paar weken een hevige discussie is ontstaan over het voorgenomen plan om drie windmolens te plaatsen op de locatie Beekbergsebroek. Dit is een gebied net achter onze wijk de Maten (langs de scouting Hertog van Gelre, onder het tunneltje door en je bent er).

4

Jaargang 2

maart 2017

‘ALL SOULS, ALL MATES’

WINDMOLENS: WIE WIL ZE NOU NIET?

AFSCHEID

Jaargang 2

februari 2017

Carolien van den Heuvel

4

25 JARIG BESTAAN “OP DREEF”

Ervaar de Stolp WIJKKRANT DE MATEN WIJKKRANT DE MATEN WIJKKRANT DE MATEN

PUZZEL MEE...

J J N I E L P T R E B U H C S U U O S A L A D E B M B M O Z V A N Q D E B R I K E T T E N N E T A M E D O B U N T E J T S R O W E E V E O H E N N O Z T O O R G B T S R O K W U A R S E A Z T N U B E D N A V E O A B R I K E T T E N R B I E R B G T S O N E V E R D E D Q S P E K L A P O K U E Puzzel T W mee B en maak O B kans D op E een H Obbqpakket E V E N van A Jumbo P E Lvan D de OBunt! O RLees N meer op Q pagina P 15 A N K D K L N E T S R O H E D G E Z E L L I G H E I D E T G R V A T N A R K K J I W V L E E S K C I L S A H S A L G H C S I R A T A G E V D E D O N K E N B I J U D E H O E K E N T H U I S N E G R O Z E B S I U H T

DE TEREBINT

JUMBO VANDEBUNT

HOUTSKOOL BRIKETTEN

JUMBO SCHUBERTPLEIN ZON VANDEBUNT THUISBEZORGEN ROSE SCHUBERTPLEIN GEZELLIGHEID BIER APELDOORN BBQTANG THUISBEZORGEN DEMATEN BBQ GEZELLIGHEID DEHOEKEN VLEES BBQ RAUWKORST SALADE VLEES WIJKKRANT DEDREVEN SALADE SHASLICK DEDONKEN GROOTZONNEHOEVE VEGATARISCH DEGAARDEN APELDOORN Ook dit jaar heeft “De Terebint” DEHOEVEN DEMATEN DEHORSTEN met schoonmaken! Lees meer DEDREVEN DEVELDEN DEDONKEN WORSTJE DEHOEKEN SPEKLAP RAUWKORST GROOTZONNEHOEVE

VEEL BELANGSTELLING VOOR OPENING HET DONKHÛÛS

HERONTWIKKELING

ICOON GEPLAATST

HET SLUISPLEINTJE

Herontwikkeling Drie Ranken locatie. Lees meer op pagina 9

Nieuw kunstwerk geplaatst in Groot Zonnehoeve. Lees meer op pagina 10

BBQ en gezelligheid rond de boom aan de Sluiswachtershoeve. Lees meer op pagina 11

PUZZEL MEE...

In het wijkcentrum kunt u terecht voor verschillende activiteiten zoals kaarten, biljarten, sjoelen, enz. Er zijn ruimtes te huur die heel geschikt zijn voor een workshop en/of cursus. Tevens is wijkcentrum De Stolp een mooie locatie voor feesten en partijen. Loop gerust een keer binnen om te kijken wat de mogelijkheden zijn! Bent u in de afgelopen 40 jaar betrokken geweest bij wijkcentrum De Stolp en lijkt het u leuk om erbij te zijn op de 22e of heeft u nog leuke anekdotes dan horen wij dit graag van u. U kunt hiervoor contact opnemen met de beheerders van wijkcentrum de Stolp, 055 541 44 42 | destolp@accres.nl.

VAKANTIE!

GEBOORTENIEUWS

PUZZEL MEE...

WIJ WENSEN U EEN FIJNE VAKANTIE! mee gedaan op pagina 5

Puzzel mee en maak kans op een mooie prijs van

lingeriezaak Annebra. Lees meer op pagina 13

I.v.m. de vakantie is er in augustus geen wijkkrant, in september zijn wij er weer!

Nieuwe bewoners op de Maten. Lees meer

kinderboerderij op pagina 6

Puzzel mee en maak kans op een kip kado t.w.v. ruim € 100,00. Lees meer op pagina 9

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt.

Trek een lijn over het gehele woord en Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant doe dit bij alle bovenstaande woorden. de Maten, Schimmelpenninckstraat 37, 7331 SG Apeldoorn of De niet gebruikte letters vormen de stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl oplossing.

WWW.JUMBOAPELDOORN.COM

de stolp

DE STOLP 40 JAAR

Welkom in De Stolp

VAKANTIESPEL

JEU DE BOULES

In De Stolp ontmoet je elkaar

Special in het hart van de krant over de Stolp 40 jaar! Lees meer op pagina 9

Kindervakantiespel in de Maten was weer een groot succes! Lees meer op pagina 14

Verlengde huiskamer Feesten en partijen Vergaderen Workshops Burgersveld naar Jeu Congressen Beurzen

Van groenstrook in de Boulesbaan. Lees meer op pagina 17 Ook in De Stolp: Glowgolf Apeldoorn (glowgolf@accres.nl) & Escaperoom de Stolp (info@escaperoomdestolp.nl) Meer info? Bel 055 - 541 44 42 of kijk op Accres.nl/destolp


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gerle ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 MR drs B. Mulder (055) 54 11 666 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781

WELKOM AAN TAFEL! “Iedere week eet ik een keer bij Berghorst. Dan hoef ik fijn een dag niet zelf te koken. Makkelijk én gezellig, en daarna blijf ik gezellig kaarten. Iedere keer een heerlijke middag.” (De heer Klaassen, buurtbewoner Berghorst) Aan tafel bij Atlant: eten wat u wilt, met wie u wilt, wanneer u wilt. In de restaurants van de Atlant-locaties Berghorst, Sprengenhof, Koningin Wilhelmina, Berkenhove en De Loohof worden dagelijks maaltijden geserveerd. U hebt de keuze uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. Geeft u gerust uw dieetwensen door; onze koks zijn er bekend mee. Een glaasje wijn of een ander drankje bij de maaltijd? Ook dat kan in onze restaurants. Wijkbuffet Woensdag 20 september organiseert Berghorst weer een wijkbuffet. Speciaal voor buurtbewoners wordt dan een bijzonder diner bereid. Aanmelden: bij de receptie van Berghorst. Kosten: € 13,50 p.p. (drankje inbegrepen) Aanvang: 17.00 uur Schuif een keer gezellig aan. U bent van harte welkom!

TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 Tandartsenpraktijk Poort en Hanegraaf (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96

Woonzorgcentrum Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30, 7329 CB Apeldoorn, Tel: (055) 599 76 00

DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer Riool Reinigings Service (RRS): (026) 319 46 00 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag)

Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Welzijnsnetwerk) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!).

DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga

ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

WWW.ATLANT.NL

COLOFON

Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Wijkkrant de Maten is mede mogelijk gemaakt door bijdrage van provincie Gelderland. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 3

GROTE BELANGSTELLING INLOOPAVOND HERONTWIKKELING LAATSTE FASE WINKELCENTRUM DE EGLANTIER Gemeente Apeldoorn, eigenaar (Holland Property) en de Protestantse Gemeente Apeldoorn (waartoe De Drie Ranken behoort) zijn zo dicht bij een overeenstemming over de herontwikkeling van de laatste fase van de Eglantier, dat zij gezamenlijk het plan wilden presenteren. Dinsdagavond 4 juli werden de plannen in De Drie Ranken onder grote belangstelling van belangstellenden en buurtbewoners toegelicht. De bouw van een nieuwe supermarkt en winkels, met daarboven 30 appartementen. Gedeeltelijk sloop, renovatie en uitbreiding van De Drie Ranken. Ook wordt het Violierenplein opnieuw ingericht. Nadat het plein is heringericht, keert de warenmarkt terug naar het Violierenplein.

FLOORS Hoe verzin je het? Twee Floors op één Stimenzschip, maar dat gaat verrassend goed hoor! Bij óns wel ja maar om nou te zeggen dat onze collega’s en samenwerkingspartners na 10 jaar snappen dat de ene Floor de andere niet is, nee... daar gaat het nog regelmatig mis! Telefoontjes naar de verkeerde, mailtjes naar de verkeerde en op de gangen aangesproken met de verkeerde. Je zou dus denken dat we veel uiterlijke kenmerken hebben die overeenkomen want waarom zou je ons anders door elkaar halen dan alleen met naam? Maar nee, de ene Floor is brunette en andere Floor is blondine. De ene Floor met bril, de andere zonder. Onze lengte verschilt niet veel, de lengte van het haar dan weer wel. Floor draagt wat meer printjes, Floor juist niet. Dus hoe komt dat nou toch dat Floor B. en Floor P. zo lastig uit elkaar te houden zijn? Daar doen we natuurlijk zelf ook wat in. Vanuit elkaars mailbox reageren en de telefoon opnemen met de achternaam van de ander. Hilarisch is het wel, voor ons vooral. Het was pas echt hilarisch geworden als de ene Floor eerder trouwde dan de andere. Dan waren we allebei Floor L. geworden. Is inmiddels duidelijk welke Floor nou Floor is? Wij weten het soms ook niet meer. Misschien helpt de foto. Voor de klanten die graag ondersteuning vanuit Maatschappelijk werk willen, houden we het graag simpel; vraag naar Floor! Bel gerust: 088-7846464

ORANJE BOVEN! Afgelopen zomer was daar ineens weer het “Oranjegevoel”. Het Damesvoetbalelftal schreef geschiedenis door Europees kampioen te worden. Daphne Schippers werd voor de 2e keer wereldkampioene. En iedereen was fan of had in elk geval waardering en respect voor de prestatie. Voor de strijd, de passie, de beleving en de vasthoudendheid. Er met toewijding, onbevangenheid en overgave voor gaan. Premier Rutten noemde het team “een voorbeeld van hoe je met elkaar omgaat, hoe je een team bouwt en hoe je lol hebt met elkaar en topprestaties levert”. Er ontstond een gevoel van saamhorigheid. Volgens de definitie betekent saamhorigheid het volgende: 1) Eendrachtigheid 2) Eensgezindheid 3) Lotsverbondenheid 4) Solidair 5) Solidariteit 6) Verbondenheid. Die saamhorigheid zie je ook in wijken en buurten, eensgezind de schouders er onder om er iets moois van te maken. Solidair met elkaar, want een samenleving maak je samen. Nadat de voetbalvrouwen kampioen werden stroomde de rotonde bij de beelden van de ‘drie maagden’ weer ouderwets vol met toeterende auto’s, vlaggen en slingers. Samen vierden we de overwinning. Er werd een mooi feestje gebouwd. Dat gebeurt ook op andere vlakken in de buurt; gezelligheid, omzien naar elkaar, buurtinitiatieven. Ik word daar blij van, mensen zijn wel degelijk betrokken bij elkaar, bij hun buurt. Dit zie ik steeds meer gebeuren, de wil om er samen iets van te maken. Bijvoorbeeld bij de inspanningen rondom het DonkHûûs aan de Tingietersdonk, de actieve bewonersgroep in de Warenargaarde en de lol die ruim 70 kinderen hadden tijdens de Kindervakantiespelweek, de jeu de boulesbaan aan het Burgersveld, allerlei straatfeesten. En er gebeurt nog veel meer moois in de wijk waar ik niets van weet. Op zaterdag 23 september is het nationale burendag, ook zo’n moment waarop veel leuke activiteiten plaats vinden. Stuurt u een stukje met foto naar de wijkkrant, we plaatsen het graag. Want, zoals Loesje zo treffend zegt: “Het leven is een feest, je moet alleen wel zelf de slingers ophangen.”


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 4

WINDENERGIERAPPORT NEEMT ZORGEN EN ONRUST NIET WEG De gemeente wil een energieneutrale gemeente worden, dat wil zeggen dat alle energie die in Apeldoorn wordt gebruikt ook lokaal zou moeten worden opgewekt. Dit zou o.a. betekenen dat binnen de gemeente een dertigtal windmolens van ca. 200 meter hoog op diverse locaties binnen de gemeente geplaatst zouden moeten worden. Ter vergelijking: de molens bij Zutphen en Deventer zijn respectievelijk 121 en 131 meter hoog. Apeldoorn ligt in een windluw gebied. De gemiddelde windsnelheid is hier lager dan in de omgeving van Zutphen of Deventer, vandaar dat windmolens binnen de gemeente Apeldoorn zoveel hoger moeten zijn. En hierbij geldt: hoe hoger de windmolens, hoe meer overlast in een groter gebied. Op 21 september houdt de gemeente een hoorzitting over dit onderwerp. De Wijkraad zal dan bepleiten dat de gemeente normen stelt voor de maximale hoogte van windmolens en de minimale afstand tot woningen om ernstige overlast, geluidshinder, slaapverstoring en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Tevens zal de Wijkraad er sterk voor pleiten om het draagvlak voor plaatsing van windmolens op diverse plaatsen in de gemeente te onderzoeken. De gemeente heeft altijd aangegeven dat draagvlak noodzakelijk is om tot plaatsing van windmolens te besluiten. Tot nu toe heeft de gemeente een dergelijk onderzoek nog niet verricht. De Wijkraad roept iedereen op om op 21 september aanwezig te zijn om ons pleidooi te ondersteunen. De gemeenteraad heeft de mogelijkheden om windenergie op te wekken binnen de gemeente Apeldoorn laten onderzoeken. Het onderzoeksbureau Wing heeft de resultaten hiervan onlangs gepubliceerd. Het rapport van Wing heeft de zorgen van de wijkraad Zuidoost over ernstige overlast niet weggenomen. Integendeel. Het rapport bevestigt namelijk dat de wettelijke geluidsnormen onvoldoende bescherming bieden om ernstige geluidsoverlast en slaapverstoring te voorkomen. Het rapport vermeldt echter niet dat de gemeente – op grond van het Activiteitenbesluit Milieubeheer – strengere normen kan vaststellen, waaronder een norm die de minimale afstand tussen windmolens en woningen vastlegt. Deze afstand is namelijk bepalend voor de mate van overlast, geluidshinder, slagschaduw, slaapverstoring en gezondheidsproblemen. Strengere normen zouden de eerdergenoemde problemen voor een flink deel kunnen beperken. De praktijk leert dat op tal van plaatsen windmolens die dichtbij woningen staan voor ernstige geluidsoverlast en slaapverstoring zorgen. Volgens de vereniging van omwonenden van windturbines zou een windturbine op minstens 800 meter van een woning moeten staan om geluidshinder binnenshuis en slaap- en gezondheidsproblemen te voorkomen. In de plannen van deA, de Apeldoornse energie coöperatie, zou de kortste afstand tussen woning en windmolens zelfs minder dan 300 meter bedragen. Alleen met technische kunstgrepen zou men nog aan de wettelijke norm kunnen voldoen, maar de eerdergenoemde hinder zou in dit geval in zeer sterke mate blijven bestaan en handhaving van die normen is in de praktijk vrijwel onmogelijk gebleken. De wijkraad onderschrijft de noodzaak om energie zoveel als mogelijk duurzaam op te wekken. Maar het lijkt de wijkraad nu zinvol om de ambitie van de gemeente om alle energie lokaal op te wekken te heroverwegen. Zeker nu alternatieven beschikbaar zijn of komen. Nadere informatie over windmolens is te vinden op www.wijkraadzuidoost.nl/windmolens

is

rat

g ang

t

oeg

festival

zaterdag 9 sept 11-17 uur 20 jaar!

Oranjepark ! FEEST

LAATSTE INFORMATIEBIJEENKOMST VOOR MANTELZORGERS Afgelopen periode zijn er al twee succesvolle bijeenkomsten voor mantelzorgers uit de wijk geweest. Op donderdag 5 oktober wordt de laatste bijeenkomst gehouden, van 19:30 tot 21:00 uur in ontmoetingscentrum De Dreven (Imkersplaats 38). Deze bijeenkomst is bedoeld om u te laten kennismaken met: • andere mantelzorgers in de buurt • beroepskrachten en vrijwilligers die werken in de wijk • de mogelijkheden die er zijn voor ontmoeting en dagbesteding • de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning in Apeldoorn Tot slot gaan wij graag met u in gesprek om te weten waar u behoefte aan heeft en wat u zou kunnen helpen.

markt muziek food fun

C mondial-apeldoorn

“Ben ík mantelzorger?” U zorgt langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of buur die chronisch ziek is, psychische problemen heeft of een beperking. U doet dit vanuit vanzelfsprekendheid, omdat u een band met elkaar heeft. Dan bent u mantelzorger. Mantelzorg kan allerlei vormen van zorg/hulp omvatten, zoals huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, emotionele steun en toezicht. Voor informatie of aanmelden kunt u een e-mail sturen naar welzijnsnetwerkapeldoornzo@gmail.com of bellen naar 055-5295520. Vermeld bij uw contact uw naam, adres en telefoonnummer. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 28 september.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 5

GRATIS LEKKERE ATTENTIE BIJ BUURMAN MAKELAARDIJ Buurman Makelaardij bestaat uit 2 beëdigde makelaars: broer en zus Arjan en Erika Buurman. Samen met een enthousiaste binnendienst werken ze als een hecht team. Al bijna 50 jaar is Buurman een gevestigde naam in Apeldoorn. Door deze jarenlange ervaring kennen zij de woningmarkt door-en-door. Verkoopplannen? Heeft u verkoopplannen? En bent u benieuwd naar de waarde van uw woning? Maak nu een afspraak voor een GRATIS waardebepaling en adviesgesprek o.v.v. ‘Matenkrant actie’. U krijgt dan een lekkere attentie cadeau. Ook dingt u mee naar een geweldig barbecuepakket van Keurslagerij Oosterbeek t.w.v. € 50. Deze actie loopt tot 1 oktober. Wij nemen contact op met de prijswinnaar en maken de winnaar eveneens bekend via de facebookpagina van Buurman Makelaardij. U kunt ons telefonisch bereiken op 055-5332915. Of kom langs voor een goed gesprek en een kop koffie op ons kantoor aan de Arnhemseweg 117. Deze actie is uitsluitend voor woningen in de Maten of directe omgeving en voor waardebepalingen van vóór 1 oktober.

BETER EEN GOEDE BUURMAN! Verkoopplannen? Maak nu een afspraak voor een GRATIS waardebepaling! Bel 055-5332915 en ding mee naar een barbecuepakket t.w.v. €50 van keurslager Oosterbeek. BUURMAN MAKELAARDIJ Arnhemseweg 117 7331 BE Apeldoorn telefoon: 055 5332915 www.buurman.nl KRIJG EEN LEKKERE ATTENTIE EN MAAK KANS OP EEN BARBECUEPAKKET T.W.V. €50 VAN KEURSLAGER OOSTERBEEK.

de donken

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 10

Het DonkHûûs • een plek om elkaar te ontmoeten • een plek vóór en dóór bewoners van De Donken • een plek om activiteiten te organiseren • een plek om bijvoorbeeld te kaarten, te knutselen, koffie te drinken, te darten, een kinderactiviteit of ….(bedenk het maar) Activiteiten: • Maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 taalgroep • Met ingang van 21 september elke donderdag koffie-ochtend van 10.00 tot 11.30 uur. • Elke 2e vrijdagavond van de maand darten van 19.30 tot circa 22.00 uur. Start op 15 september • Elke 4e vrijdag van de maand kaartavond (klaverjassen en jokeren) van 19.30 tot circa 22.00 uur. Start op 29 september. Komt u ook een kijkje nemen of heeft u een leuk idee? Graag, samen maken we de buurt! In 2016 is een groot buurtonderzoek gehouden in een deel van de Donken; Viltmakersdonk, Tingietersdonk en Klingmakersdonk. Een van de dingen die opgepakt werd is de realisatie van het DonkHûûs. Het project is opgezet vanuit samenwerking tussen wooncorporatie Mooiland en Stimenz en is gerealiseerd door een groep betrokken bewoners van De Donken. Het beheer van het DonkHûûs is in handen van 4 buurtbewoners. Zij zorgen voor de sleutels, de agenda en andere afspraken. Wilt u voor uw buurt eenmalig of structureel deze ruimte gebruiken? Heeft u leuke ideeën? Laat het ons weten! Mail naar donkhuus@gmail.com of bel met de beheerders via 06-29495482. Schroom niet en maak gebruik van het DonkHûûs, u bent van harte welkom!


de gaarden

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 6

PIEP PIEP! Tijd om even te stoppen met werken. Terug van vakantie en er weer fris tegen aan. Na een paar dagen verlang je weer naar een volgende vakantie toch? Waar is het vakantiegevoel gebleven? Misschien helpen micropauzes. Bijvoorbeeld: na iedere vijfentwintig minuten vijf minuten vrij nemen. Pauze is namelijk dé manier om effectiever te werken. Er moet een balans zijn tussen energie spenderen en opladen. Mijn pauzeritueel: De timer zetten, even een kopje thee/ koffie halen, de trap oprennen o.i.d., muziek luisteren, een fruithapje en weer energiek verder. Een goed voornemen na een welverdiende vakantie. Toos Dikkers

BUURTRAAD DE GAARDEN DRINGEND OP ZOEK NAAR LEDEN De Buurtraad de Gaarden is dringend op zoek naar nieuwe leden. Belangrijke onderwerpen zijn onder meer verkeersveiligheid, groenvoorziening en kinderspeelplaatsen. Bent u geïnteresseerd in deze of andere zaken die in de wijk en in het bijzonder in de buurt spelen, dan is het lidmaatschap van de buurtraad misschien iets voor u. U kunt zich aanmelden via het e-mailadres mijngaarden@gmail. com . Om de sfeer te proeven kunt u ook eens geheel vrijblijvend een vergadering van de buurtraad bijwonen. Laat u het ons even weten dat u komt? Wat ons betreft: “Graag tot ziens”. De buurt de Gaarden vormt het groene hart van stadsdeel Zuidoost. De indeling van de woonomgeving, huur- en koopwoningen door elkaar, zorgt voor een zeer gemengde sociale omgeving. Met als extra achtertuin voor alle buurtbewoners: het Matenpark. Door de ligging van de Gaarden heeft het voor heel Zuidoost een spilfunctie op het gebied van allerlei voorzieningen. Een prachtige buurt om actief te worden en te blijven.

FILMAVOND IN DE MATENHOF SJOELEN VOOR JONG EN OUD De Apeldoornse sjoelvereniging a.s.v ’85 is weer begonnen. Kom een keer langs op maandagavond en sjoel 2 keer mee voor € 2.50 en vindt u het leuk dan kunt u als u dat wilt natuurlijk lid worden van onze vereniging. De kosten voor een lidmaatschap zijn €7.50. Wij sjoelen een heel seizoen in competitie verband. Tevens als u geen lid wilt worden kunt u ook mee sjoelen voor €2.50 per avond. Maar dan doet u niet mee in de competitie. Wij sjoelen in Wijkcentrum “De Stolp’’ Violierenplein 101, 7329DR Apeldoorn, 055-5414442 Voor meer informatie: Henri Klumper, pr-man en wedstrijdleider, 0575563860 (na 18:00 uur ‘s avonds, behalve op maandagavond, dan ben ik aan het sjoelen). Of ga naar onze website: www.sjoelclub.nl Gezellig sjoelen voor jong en oud. Wij sjoelen vanaf 19:30 uur, graag aanwezig om 19:15 uur. Op foto links staan onze kampioenen van het afgelopen seizoen. (links) Henri Klumper is onze clubkampioen en hij werd 3e bij het Nederlands kampioenschap. (rechts) Heidi Hop is kampioen van Oost Nederland geworden afgelopen seizoen

Nieuwe datum: Zoals beloofd, komt de film over Oud Apeldoorn uit de periode 19381962, aan bod op dinsdag 14 november. Martin Hekkelman neemt ons mee naar vervlogen tijden, toen “alles nog gewoon was”. Wilt u deze avond bijwonen, dan bent u van harte welkom. Aanvang 19.00 tot +/- 21.00 uur. Entree € 5,- p.p ( Dit is incl. koffie, iets lekkers en een hapje en drankje). Het adres: De Matenhof, Warenargaarde 775, 7329 GR Apeldoorn, 055 5411444

EXPOSITIE LUCHTOPNAMEN VAN DE EGLANTIER IN BIBLIOTHEEK DE MATEN Vanaf 2 september t/m 14 oktober a.s. kan men een serie luchtopnamen bekijken welke het ontstaan van De Eglantier belichten. De oudste luchtopname is van 1977. De serie gaat verder tot en met de nieuwbouw aan de Gildenlaan. Zo krijgt men een goed beeld van alle veranderingen op De Eglantier en directe omgeving. Bij alle luchtopnamen is uitleg d.m.v. tekstbordjes. De luchtopnamen zijn allemaal gemaakt door Hans Snelleman welke inmiddels al meer dan 41 jaar als luchtfotograaf bezig is. Iedereen is natuurlijk van harte welkom tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Tot dan!


de gaarden VRIJWILLIGERS GEZOCHT In De Matenhof zijn we op zoek naar vrijwilligers, ze dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van zorg.

• • • • • • • • • • • • •

Vrijwilligers die helpen in de huiskamer op dinsdagochtend en/of middag, woensdagochtend, donderdagmiddag, vrijdagochtend, zaterdagochtend en/of middag, zondagochtend en/of middag. Voor Informele zorg Koffieronde op de maandagavond, vrijdagavond en zaterdagmorgen en middag en avond, zondagmiddag en avond Kookvrijwilligers voor het ontmoetingspunt Ontbijtbuffet op dinsdagmorgen en donderdagmorgen Gastvrouw/heer receptie op vrijdagmiddag en woensdagmiddag even weken Braintrainer voor 1 of 2 deelnemers Ontspanningsavond op iedere 2e dinsdagavond van de maand Grand Café 1 maal per 4 weken op de woensdagmiddag Bingo 1 maal per 4 weken op de woensdagmiddag Avondje uit iedere laatste vrijdagavond van de maand Decoreren ongeveer 7 maal per jaar Zaterdagmiddag samen zijn op iedere 3e zaterdagmiddag

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 7

NIEUWS VAN KINDERBOERDERIJ DE MATEN Bij Kinderboerderij de Maten is een nieuw speelhuisje geplaatst. Het grappige scheve huisje is een leuke aanvulling op de speelplek bij de boerderij. Lege flessen inleveren Bij de Coöp aan de Snijdersplaats kunnen mensen lege flessen inleveren en de emballage doneren aan het goede doel. Kinderboerderij de Maten is het goede doel waar deze opbrengst naar toe gaat. Steun de kinderboerderij en lever je lege flessen bonnen in bij de Coöp. Blijf op de hoogte van de activiteiten en evenementen bij Kinderboerderij de Maten via Facebook (facebook.com/kinderboerderijdematen).

Vrijwillige inzet biedt voldoening U bent actief betrokken bij de samenleving, u doet sociale contacten op met medevrijwilligers en collega’s. U doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor uzelf.Vrijwilligerswerk biedt u kansen op persoonlijke groei, om nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden uit te breiden. Wilt u graag iets nuttigs doen, iets voor anderen betekenen en sociale contacten opdoen? Neem dan voor meer informatie contact op met Leonie de Kok van De Matenhof. Telefoon 055-5411444, mail l.dekok@degoedezorg.nl.

GA EENS LEKKER ACHTER DE GERANIUMS ZITTEN “Achter de geraniums zitten” is goed Nederlands voor; het leven volledig ongebruikt aan je voorbij laten trekken. De geranium als emoticon voor FOMO (fear of missing out). Het imago van de geranium mag dan niet best zijn, de bloem wordt volop gekocht. De geranium is ‘weer trendy’. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een half uur tuinieren per dag of zelfs alleen maar kijken naar bloemen en planten positieve gezondheidseffecten geeft en het levensgeluk verhoogt. Helaas is het verkoopseizoen net afgelopen. Heeft u geraniums: Laat achter de geraniums het leven aan u voorbij trekken.

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Toos Dikkers

WIST U DAT? ‘Het leven is als een fiets, je moet de vaart erin houden om niet om te vallen’. Er zijn biologen, die willen elanden, de ‘flaporende jumboherten’, op de Veluwe (her)introduceren ‘Nieuwsgierigheid is hét geneesmiddel tegen verveling. Er bestaat geen geneesmiddel voor nieuwsgierigheid’. ‘Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt, het goede nieuws is dat jij de piloot bent’. De sinaasappel komt uit China (‘appel sina’) en de tulp komen uit China ‘Omarm het onverwachte’. Toos Dikkers

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


de gaarden

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 8

HART VOOR DE BUURT EN EEN BEETJE VLOT MET DE PEN? Bewonersgroep Warenargaarde zoekt versterking! Door het vertrek van een van de leden is er een plekje vrij. De bewonersgroep organiseert verschillende activiteiten voor de straat zoals een dartavond in de winter, jeu de boules in de zomer, een buurtpreventie WhatsApp, Grof Vuil Aktie. Andere ideeën zijn van harte welkom. Er is een eigen Facebookpagina en als er nieuws is brengen ze huis-aan-huis een infobulletin rond. Een gezellige, actieve groep die ongeveer 1x per 2 maanden bij elkaar komt! Aanmelden kan via ons mailadres: bwgwarenargaarde@gmail.com of neem een kijkje op de Facebookpagina bewonersgroep.warenargaarde.

EEN MUSICAL MET JOU IN DE HOOFDROL! Ben je tussen de 4 en 12 jaar en lijkt het jou leuk een keer te schitteren in een musical? Nou, dat kan! Op zaterdag 21 oktober verzorgt theatergroep De Vliegende Speeldoos een heel bijzonder, leuk en flitsend programma, waarbij we in maar liefst één dag de musical ‘Mozes’ gaan instuderen! Een onvergetelijke ervaring! De musical wordt met jullie ingestudeerd onder begeleiding van echte acteurs, zangers en dansers. Aan het eind van de dag verzorgen jullie samen met hen een fantastisch en stralend optreden. Uiteraard voor echt publiek! Want voor de voorstelling zijn natuurlijk al jullie ouders, verzorgers, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, ooms en tantes en vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom om te komen kijken! De dag begint om 10.15 uur voor de kinderen van groep 3 t/m 8. Kinderen van groep 1 & 2 worden om 12.30 uur verwacht. De voorstelling van de musical begint om 16.00 uur en zal tot ca. 17.30 uur duren. Waar? Berea - de Maten, Heemradenlaan 125 (Heemgaard), Apeldoorn Wil je meedoen met deze bijzondere musical en deze leuke dag, mail dan voor 1 oktober je naam, leeftijd, basisschoolgroep en telefoonnummer naar mozesindematen@gmail.com. T.z.t. ontvang je dan van ons nadere informatie over de dag. Wilt u als ouder of belangstellende helpen om deze musicaldag tot een succes te maken? Graag! Meld u dan aan via bovenstaand emailadres. Tot ziens op 21 oktober!

PROEVEN AAN DE KERK? Het zou zomaar kunnen dat u regelmatig over de Eglantierlaan loopt en aan De Drie Ranken voorbijgaat. Ben je nieuwsgierig wat daar binnen gebeurt? Welkom! Op zondag 10 september doet deze kerk midden in de Maten mee met de landelijke Kerkproeverij: een uitnodiging om eens te ‘proeven’ wat er in een kerk gebeurt. Dat proeven kan heel letterlijk beginnen bij het ontbijt, of bij de laagdrempelige en eigentijdse viering, gevolgd door workshops met o.a. Mudanthe en over zwerfjongeren in Apeldoorn. Ook welkom bij de koffie & ontmoeting met info-tafels. Er is oppas, een eigen programma voor kinderen en voor 12+ jeugd. Voor de tijden, zie het programma op pagina 18, kijk op www.3ranken.nl of mail naarstartzondag@3ranken.nl. Het thema van dag is ‘verlangen verbondenheid’.

deze naar

Tot ziens! Gertrudeke van der Maas dominee

de horsten - de hoeken WONINGAANBOD IN DE MATEN Houtsnijdershorst 624 Vraagprijs € 199.500 k.k.

Houtsnijdershorst 202 Vraagprijs € 179.500 k.k.

• • • •

• •

Royale hoekwoning Goed onderhouden Gelegen op vrije hoek Kindvriendelijke en rustige woonomgeving

• •

Sfeervolle eengezinswoning Moderne keuken met inbouwapparatuur Onderhoudsarme tuin met groot, overdekt terras Instapklaar

Interesse? Bel snel voor een bezichtiging met Buurman Makelaardij, Arnhemseweg 117, 7331 BE Apeldoorn, telefoon: 055 5332915, www.buurman.nl


wijkkrant de maten September 2017 | pagina 9

Welkom in in De Welkom De Stolp Stolp In De Stolp ontmoet je elkaar Feest! 40 jarig bestaan van wijkcentrum De Stolp Verlengde huiskamer Feesten enaan partijen Vrijdag 22 september van 14.00 – 17.00 uur is het feest in wijkcentrum De Stolp het Vergaderen Violierenplein 101. Het wijkcentrum bestaat 40 jaar, tijdens deze middag zijn er verschillende Workshops activiteiten voor zowel jong als oud. Congressen Beurzen Activiteiten Iedereen kan gratis meedoen met de activiteiten van verschillende verenigingen, er is een OokSnelleman. in De Stolp: Voor Glowgolf tentoonstelling met 23 luchtfoto’s van de wijk De Maten gemaakt door Hans de Apeldoorn (glowgolf@accres.nl) Escaperoom de Stolp kinderen is er een Meet & Greet met Binky, een springkussen, knutselactiviteiten bij CODA&en de kinderen kunnen zich in De Stolp laten schminken door kinderdagverblijf Dikke Maatjes. (info@escaperoomdestolp.nl)

Tevens is het mogelijk om op deze middag voor een gereduceerd tariefMeer Glowgolf te spelen! info? Bel 055 - 541 44 42 of kijk op Accres.nl/destolp wijkcentrum

de stolp

Luchtfotograaf: Hans Snelleman


wijkkrant de maten September 2017 | pagina 10

Welkom De StolpinalDe 40Stolp jaar

bruisende ontmoetingsplek van De Maten In De Stolp ontmoet je elkaar

Verlengde huiskamer Feesten en partijen Vergaderen Workshops Congressen Beurzen

Ook in De Stolp: Glowgolf Apeldoorn (glowgolf@accres.nl) & Escaperoom de Stolp (info@escaperoomdestolp.nl) Meer info? Bel 055 - 541 44 42 of kijk op Accres.nl/destolp wijkcentrum

de stolp

Luchtfotograaf: Hans Snelleman

Apeldoorn - De Stolp, een herkenbare ontmoetingsplek in de wijk De Maten. Het wijkcentrum viert feest, want de eerste steenlegging is 40 jaar geleden. Een mooi moment om terug te kijken naar wat zich in de loop der tijd heeft afgespeeld. Van uiteenlopende activiteiten tot verbouwingen, De Stolp is volop in ontwikkeling. Vanwege het 40-jarig bestaan is er op vrijdag 22 september van 14.00 tot 17.00 uur een open dag. Tijdens de open dag worden 23 luchtfoto’s van de Stolp tentoon gesteld. Naast de foto’s van De Stolp zijn er ook nog vele andere foto’s van Apeldoorn te zien die zijn gemaakt door fotograaf Hans Snelleman. Daarnaast is er van 1 september t/m 15 oktober een fototentoonstelling van de Eglantier te zien in CODA. Feesten en partijen Eén gebouw met daaromheen weiland, van geluidsoverlast was nog geen sprake want de omliggende woningen werden pas later in de jaren ’70 en ’80 gebouwd. De beheerders van De Stolp organiseerden destijds een Veronica Drivein show, hier kwamen 600 jongeren op af. Ook ander muziektalent komt bij De Stolp vandaan, vele jaren is er het Concours Nieuw Talent (CNT) gehouden. Hier zijn bekende artiesten uit voortgekomen. Bijvoorbeeld Emiel Hartkamp, de voormalige producent van Frans Bauer, heeft daar zijn eerste liedjes ten gehore gebracht. Voor de jeugd werd in De Stolp een cola disco georganiseerd, de enige activiteit waarbij geen alcohol werd geschonken. Deze disco’s waren populair, gemiddeld 300 kinderen per avond gingen uit hun dak op de disco muziek. De countryliefhebber zat ook goed bij De Stolp. Countryclub Yellow Rose organiseerde regelmatig een druk bezochte countryavond. In het begin had De Stolp nog geen vast podium en de beheerders tilden zich een breuk aan de houten kubussen en platen voor een verhoging. Gelukkig werd er jaren later een echt podium gebouwd. De Stolp was ook de plek voor de Ontspanning Vereniging


wijkkrant de maten September 2017 | pagina 11

Welkom in De Stolp

Apeldoorn (O.V.A.). Een vereniging die is opgericht voor de Indische gemeenschap in Apeldoorn en omstreken. Jarenlang organiseerden zij iedere maand een dansavond met live muziek. Deze avonden kwamen er ongeveer 300 personen. De bezoekers kwamen niet alleen uit de Indische gemeenschap, maar ook uit de Nederlandse gemeenschap. Daar kon je toch kegelen? Zo’n 25 jaar geleden werd een ruimte bij De Stolp aangebouwd voor vier kegelbanen. De Stolp werd de thuisbasis voor De Apeldoornse kegelbond (AKB). Er kegelden diverse clubs, met totaal ongeveer 250 leden. Iedere avond was de kegelhal gevuld. Het kegelen was ook een populaire activiteit voor kinderfeestjes en familie-uitjes. En niet te vergeten het jaarlijkse straatkegel toernooi, een gezellig toernooi voor een ieder uit de wijk. Met lege bierkratten gestapeld tot aan het Verlengde huiskamer plafond en Hollandse muziek op de achtergrond ging dit feestje door tot in late uurtjes. In 2012 is de kegelhal verbouwd Feesten en partijen en is huurder Odd Fellows in deze ruimte gevestigd.

In De Stolp ontmoet je elkaar

Vergaderen Workshops De balletjes vlogen door de lucht. Congressen In samenwerking met de politie werd er jaarlijks een tafeltennistoernooi georganiseerd. In de middenruimte van De Beurzen

Stolp werden vier tafeltennistafels opgesteld en de balletjes vlogen door de lucht. Omdat de Speel-o-theek boven de middenruimte zit gevestigd, gebeurde het nog wel eens dat de balletjes hier terecht beheerders Ookkwamen. in De Stolp:De Glowgolf Apeldoornmoesten regelmatig de trap op en neer om de balletjes op te halen. (glowgolf@accres.nl) & Escaperoom de Stolp (info@escaperoomdestolp.nl)

Rommelmarkten en beurzen De Stolp is zeer geschikt voor verschillende beurzen en rommelmarkten. Tijdens de Bel Grootmoederstijdbeurs en Meer info? 055 - 541 44 42 of kijk op Speelgoedbeurs was het altijd een drukte van belang. Voor de Speelgoedbeurs was veel belangstelling en in de loop der Accres.nl/destolp jaren kwam zelfs de tweede generatie standhouders voorbij. Eerst stonden ouders met hun kinderen achter een stand wijkcentrum en een aantal jaren later dezelfde kinderen weer met hun eigen kinderen. de stolp Verbouwingen In de afgelopen jaren zijn er verschillende verbouwingen en werkzaamheden in De Stolp geweest. Zoals de eerder genoemde kegelhal, de ruimte van bibliotheek Coda is uitgebouwd en in de bar werden aan de voorkant een beheerderskantoor, containerruimte en kantoren voor Wisselwerk (nu stichting Sensoor) gebouwd. De ruimte van Coda is in 2014 gehalveerd om ruimte te maken voor de nieuwe activiteit Glowgolf. De Stolp heeft een inpandige aanpassing gehad voor de brandveiligheid. Zo zijn de plafonds, armaturen en gordijnen vervangen, dit resulteerde in een moderne uitstraling. Iets waar de beheerders zeer tevreden mee zijn. Huurders en passanten Diverse huurders maken al jarenlang gebruik van een ruimte in De Stolp. Daarnaast zijn er bezoekers die al meer dan 30 jaar in De Stolp komen. Het leuke hiervan is dat ze eerst als kinderen kwamen om bijvoorbeeld te tafeltennissen of kegelen. Nu zijn dezelfde kinderen volwassen en komen ze nog steeds in De Stolp komen om met hun kinderen te Glowgolfen. De Stolp ontwikkelt De tijden veranderen en ook De Stolp gaat daar in mee. Zo heeft carnavalsvereniging de Mate Meute plaatsgemaakt voor bruiloften en partijen. De rommelmarkt, Speelgoedbeurs en Grootmoedertijdbeurs hebben plaatsgemaakt voor de paranormaalbeurzen. In de zaal waar eens de computerclub was gehuisvest zit nu een sjoelclub en in plaats van de club van alleenstaanden op de vrijdagavond wordt er nu op die avond fanatiek geklaverjast. Tai Chi en Yoga zitten nu in de zaal waar voorheen het onderdeel ‘Vaarbewijs’ zat. Volksdansvereniging AVIVA huurt als enige vereniging al vanaf de beginjaren een ruimte bij De Stolp. Tegenwoordig zijn er nog veel meer activiteiten en is De Stolp een bruisende ontmoetingsplek met toegevoegde waarde, niet alleen voor de wijk De Maten maar ook voor heel Apeldoorn.


wijkkrant de maten September 2017 | pagina 12

40 jaar

In De Stolp ontmoet je elkaar

Verlengde huiskamer Feesten en partijen Vergaderen Workshops Congressen Beurzen

Ook in De Stolp: Glowgolf Apeldoorn (glowgolf@accres.nl) & Escaperoom de Stolp (info@escaperoomdestolp.nl) Meer info? Bel 055 - 541 44 42 of kijk op Accres.nl/destolp wijkcentrum

de stolp

Kleur wedstrijd

jaar

Lever de kleurplaat voor vrijdag 22 september in aan de bar van Wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein 101.

Leeftijd

Je maakt kan op mooie prijzen winnen, zoals kaartjes voor Glowgolf Apeldoorn, Kinderparadijs Malkenschoten of Aquacentrum Malkander.

Naam:

Tel.nr:

E-mailadres:

wijkcentrum De Stolp

Vrijdag 22 september 14.00 – 17.00

Leuke feestelijke activiteiten voor jong en oud! Open inloop bij verschillende verenigingen in De Stolp, een Meet en Greet met Binky, springkussen, knutselactiviteiten bij CODA en schminken bij De Dikke Maatjes.

Kom je ook? Gratis toegang! iedereen is welkom!

Welkom in De Stolp

Je kan meedoen met een kleurwedstrijd, door bovenstaande kleurplaat in te kleuren en in te leveren. Je kan ook een kleurplaat ophalen bij wijkcentrum De Stolp of er één downloaden via de link www.accres.nl/kleurplaat Lever de kleurplaat voor vrijdag 22 september in bij wijkcentrum De Stolp en maak kans op mooie prijzen zoals kaartjes Glowgolf, Aquacentrum Malkander of kaartjes voor Kinderparadijs Malkenschoten. Voor vragen of meer info neem contact op met de beheerders van wijkcentrum De Stolp, 055 541 44 42 of destolp@accres.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 13

VAN HET AARDGAS AF, BENT U ER KLAAR VOOR? Vanwege de klimaatafspraken en de opwarming van de aarde, zullen we allemaal over moeten stappen op duurzame energiebronnen. We zullen dus op een andere manier moeten gaan koken, ons huis op een andere manier gaan verwarmen. We moeten wellicht afscheid nemen van onze vertrouwde cv-ketel. Koken kan natuurlijk prima elektrisch, of met inductie. Hoewel niet iedereen het prettig vind, is dat alternatief al redelijk gangbaar. Maar hoe moet je je huis verwarmen als er geen aardgas meer is? Op de ALV van de Wijkraad Zuid-Oost heeft Rokus Wijbrans, een van de Energieke Maten, de aanwezigen uitgelegd welke mogelijkheden er zijn, en wat dat voor ons als bewoners van de wijk betekent. In grote lijnen zijn er de volgende mogelijkheden: We gaan over op geheel elektrisch verwarmen van onze woning: Dat kan door middel van een warmtepomp (of soms infrarood-panelen). U hebt dan een grote elektrische boiler nodig voor het warme water en moet een goed geïsoleerd huis hebben. Verwarmen gebeurt met een relatief lage temperatuur, dus u hebt overal vloerverwarming nodig. Dat betekent veel verbouwing in huis, een nieuw elektriciteitsnet met een grotere capaciteit – dus hoge kosten. We leggen een warmtenet aan en u krijgt stadsverwarming. Hiervoor is er relatief weinig verbouwing nodig in uw woning. Uw huidige verwarmingssysteem wordt aangesloten op de stadsverwarming. Wel is er een behoorlijk grote investering nodig om de warmte vanuit de duurzame bron naar uw woning te transporteren. De leidingen in de openbare weg moeten vervangen worden: de huidige gasleidingen kunnen namelijk geen warmte vervoeren. Dus hoge maatschappelijke kosten. We gaan over op biogas of groen synthetisch gas (waterstof wellicht) in plats van aardgas. Voordeel daarvan is dat de huidige gasleidingen gewoon gebruikt kunnen blijven worden. Nadeel van deze oplossing is, dat er veel te weinig groen of synthetisch gas zal zijn om aan de vraag te voldoen. Belangrijk is dus, dat er veel aan isolatie gedaan zal moeten worden. Overgangsfase met een een hybride warmtepomp? Deze mogelijkheid zou voor de komende jaren wel eens goed kansen kunnen bieden. Voor een relatief laag bedrag hang je naast je cvketel een tweede ‘ketel’: de hybride warmtepomp. Deze werkt op elektriciteit en verwarmt je huis met de huidige radiotoren. Bij kou of grote warmtevraag schakelt het systeem automatisch over naar de cv-ketel. Ook hierbij is het aan te raden om uw huis extra te isoleren, zodat u meer profijt heeft van de warmtepomp. Wat kunt u nu doen? U kunt aan de slag gaan met zoveel mogelijk beperken van het aardgasgebruik: isoleren van uw woning is in alle gevallen hard nodig! Daarnaast kunt u opletten op uw energieverbruik (uw gedrag aanpassen) of overgaan op elektrisch koken. Inspiratie of hulp nodig? Bel of mail Energieke Maten, of neem contact op Energiek Wonen, het energieloket van de gemeente. De Energieke Maten energiekematen@gmail.com Energiek Wonen energiek-wonen@apeldoorn.nl telefoonnummer 14 055

APELDOORN WERKT AAN DE WEG: OPKNAPBEURT FIETS- EN VOETPAD ROTONDE GILDELAAN Als het weer meezit start aannemer Netters Infra 11 september met het opknappen van het fiets- en voetpad aan de Gildenlaan. De werkzaamheden zijn van korte duur: het fietspad krijgt nieuw asfalt en het voetpad wordt opnieuw betegeld. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen worden de werkzaamheden aan het fietspad grotendeels in de avond en nacht uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden mogen alleen bussen over de rijbaan. Het overige verkeer wordt door verkeersregelaars omgeleid. De voetpaden worden overdag betegeld. Voor vragen over deze werkzaamheden kunt u terecht bij de aannemer: g.drogt@nettersinfra.nl.


de dreven

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 14

ZATERDAG 30 SEPTEMBER 12.00 - 16.00 UUR OPEN DAG ”BOV DE MATEN” “In de Maten is niets te doen… !!!” Dat is een veel gehoorde kreet van mensen in de wijk. Maar is dit ook zo? Als je bedenkt, dat er in de wijk sportclubs zijn waar verschillende sporten beoefend kunnen worden, een padvinderij waar je op avontuur kunt, wat wil je dan nog meer? O… , je kunt of wilt dit niet, of de contributies zijn te hoog? Je wilt gezellig met elkaar een kaartje leggen, rummikub, rikken, darten, knutselen/modelbouw, meer kennis over de computer opdoen, of zelfs kennis over mogelijkheden van satelliet ontvangst. Wat dacht je van een avond bingo spelen of met een groep dames gezellig knutselen bij de Creaclub. Ook is er een afdeling met postzegel verzamelaars en is er een biljart om een balletje te stoten. We hebben een mooie bar, waar het heerlijk toeven is. (Maar tijdens jeugdactiviteiten, worden geen alcoholhoudende dranken geschonken.) Dit alles kan dicht bij huis en wel in het wijkcentrum “OP DREEF” aan de Kooikersplaats 35, waar de Buurt- en Ontspannings Vereniging de Maten, kortweg B.O.V. de Maten haar activiteiten ontplooit voor jong en oud. Het gebouw is rookvrij, maar voor de rokers is een aparte rookruimte ingericht. De B.O.V. is de eerste en oudste vereniging in de wijk de Maten. Het werd opgericht in 1973 door enkele eerste bewoners van de wijk die in de Dreven kwamen wonen. De vereniging wordt draaiende gehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers en dat allemaal zonder één cent subsidie. Het is een vereniging voor het hele gezin. Het logo, man – vrouw en kind dragen dit uit. De vereniging wil een laagdrempelige vereniging zijn voor alle mensen. Ongeacht hun huidskleur, afkomst, geloof of wat dan ook. Zo zijn er mensen die de wijk de Maten en soms zelfs Apeldoorn hebben verlaten, lid gebleven. Om dit te kunnen bereiken, is de contributie voor het lidmaatschap zo laag dat het voor iedere beurs wel te doen is. Wat dacht u van € 15,-- voor het hele gezin per jaar? Voor deelname aan de activiteiten wordt soms een kleine bijdrage gevraagd. Voor meer informatie kijk op onze website; www.bovdematen.nl Op zaterdag 30 september tussen 12.00 en 16.00 uur, zetten wij de deuren open en ben je van harte welkom in gebouw “Op Dreef” aan de Kooikersplaats 35 in Apeldoorn en kun je zelf zien en ervaren wat de BOV in huis heeft. Tijdens de activiteiten ben je uiteraard ook van harte welkom. Wij hopen je snel binnen onze vereniging te kunnen begroeten aan de Kooikersplaats 35 Apeldoorn.

HAPJE ETEN IN ONTMOETINGSCENTRUM DE DREVEN Na een korte pauze in de zomermaanden gaat ook het buurtrestaurant in ontmoetingscentrum De Dreven weer van start. Elke 2e woensdag van de maand eet u voor € 7,- een heerlijke maaltijd, inclusief een drankje. Elk volgend drankje kost €1,50. Graag gepast betalen. De eerstkomende data zijn 13 september en 11 oktober. Wees er op tijd bij, want vol is vol. Opgeven, het liefst via de mail, kan bij theavandenheuvel1@gmail.com of josefienh@outlook.com of telefonisch via 055-5414243 van 6 t/m 10 september of 4 t/m 8 oktober.

KINDERVAKANTIESPEL DE MATEN EEN GROOT SUCCES Tijdens de een na laatste vakantieweek was het weer tijd voor de traditionele Kindervakantiespelweek de Maten. Van 7 tot 11 augustus werden in ontmoetingscentrum De Dreven allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Ruim 70 kinderen vermaakten zich dagen prima met het thema “Tijdreizen”. De leiding had verschillende leuke spellen bedacht zoals, tijdmachine bouwen, middeleeuwse spellen, een straatspeurtocht, op zoek naar de Ninja’s en een gezellige filmavond. En natuurlijk ontbrak de traditionele Vossenjacht niet, net als een dagje uit naar KidsPlayGround. Een jaarlijks terugkerend evenement waar kinderen volop genieten. Volgend jaar in augustus weer, hou de wijkkrant en de facebookpagina in de gaten.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 15

J U M B O V A N D IS E BDE U NGELUKKIG T G O DE HEER TINHOLT WINNAAR VAN DE U I E N N O V Y R N JUMBO SMAKELIJKE EN TOKO KADO MAND! M G S PARTY P N G E PAN N A DE L VANDEBUNT B O I I E A G T T I YVONNE GEFELICITEERD NAMENSWHET HELE TEAM VAN DE WIJKKRANT. O E T C V A R I N RECLAME Prijswinnaar Apuzzel D uitgave N juli Wijkkrant E K de Maten. P K R E W K U

E R E O E T O A P D Het is al weer even geleden dat de juli L O C S U A P E uitgave op de mat is gevallen. Er was D P L R T R O D een topscore van puzzel-reacties binnen O S A O E T I gekomen waar we uiteraard erg blij mee O T M H R J N zijn! Zo heeft ook familie Tinholt mee R E E E E T gepuzzeld en zij zijn de gelukkig winnaars N D S en geworden van de heerlijke party pan . D toko kado mand van Wijgaards Poelier en C D E H O E V E Toko Apeldoorn. O A P E L D O M N EheeftTgesmaakt A M E Wij hopen dat alles heerlijk en nogmaals bedankt N voorE het meespelen! D L E V N E K E O H E E V E O H E N

R D E N

O Z E B S I U N H E T K N O R D E D D N O

N E D E H R E K E Z N E V E Z

E R P E T N N A R K K J S I E W M E I T O

N I E L P T R E B U H C S

S W I N K E L E N

E B E S T E L L E N

THUISBEZORGEN GOEDKOOPSTE DRUKWERK SCHUBERTPLEIN GROOTZONNEHOEVE APELDOORN DEMATEN DEDREVEN DEDONKEN DEHOEKEN

Ketelboetershoek 41 7328 JE Apeldoorn 055 - 533 28 61 www.wijngaardspoeliertoko.nl

O R G

1 MINUUT GRATIS WINKELEN BIJ JUMBO VAN DE BUNT AANGEBODEN DOOR WOUTER EN YVONNE

J U M B O A P E L D O O R N . C O M E E

U 1 G O E D K O O P S T E U G D W T

M B M I T T I K E B N R E E T C S L R A O M H E E N D E D E H A P N E N E N E K E V E

O V N I G S S I T I E W K O A U A T R E T R J E E T S B O E E L T A D L E O O H

A U P I C K U P P O I N T A O V D M E H E

N U N E V E R D E D B A A D E O E V E N

D E G A A R D E N M O N N E K N O D E D N

E N E G R O Z E B S I U H T E O R

B N R W L J N E D E H R E K E Z N E D V O E O Z

U O N T W E R P E N V D B N N F L Y E R T

N V A I E J U T N A R K K J I W E N O

T G O Y R N A L N T I N I N N S E I W B E I E L N S P K T T E E R L L E E L B N E U D N H O R C O U S R N Y V N O R G

JUMBO VANDEBUNT YVONNE RECLAME THUISBEZORGEN GOEDKOOPSTE FLYER SCHUBERTPLEIN GROOTZONNEHOEVE APELDOORN DEMATEN DEDREVEN DEDONKEN DEHOEKEN

L N ! E M A L C E R E N N YVO


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 16

ORANJEROTONDE VIERT OVERWINNING EK VROUWEN Zondagavond 6 augustus kleurde de rotonde met de drie maagden opnieuw Oranje. Dit keer voor de overwinning van het damesvoetbalteam op het EK dat ook nog in eigen land werd gehouden. Waren er bij de halve finale een paar dagen ervoor nog slechts een handvol feestvierders op de rotonde, na het behalen van een glorieuze overwinning met 4-2 op het team van Denemarken was dat wel anders. Al snel stroomde de rotonde vol met veel enthousiaste buurtbewoners. Er werden vreugderondjes gereden door bewoners met de auto en de scooter en zelfs op de fiets en met een scootmobiel. De feestvreugde werd in goede banen geleid door medewerkers van Beheer en Onderhoud van de gemeente en de dienstdoende wijkagent met zijn collega's.

WAT DOEN DE MENSEN VAN KETEN FACILITAIR? Meedoen in de maatschappij is belangrijk. Als dat niet kan, is er dagbesteding. Met dagbesteding is iemand actief, heeft een regelmatig dagritme en is in contact met andere mensen. Dagbesteding voor volwassenen in de gemeente Apeldoorn is bijna altijd een algemene voorziening. Daar is geen verwijzing, beschikking of indicatie voor nodig. Onder dagbesteding verstaat de gemeente dagactiviteiten, dagopvang, arbeidsmatige dagbesteding en creatieve dagbesteding.

START NIEUW SEIZOEN ‘BEWEGEN OP MUZIEK’ IN DE STOLP Op woensdag 6 september start het nieuwe seizoen van ‘Bewegen op muziek’ in wijkcentrum De Stolp. Iedere week wordt van 13:30 tot 14:30 uur gymnastiek op muziek gegeven, onder leiding van een docent. Wilt u uw spieren soepel houden en tegelijkertijd nieuwe mensen leren kennen? Dan is deze activiteit wellicht iets voor u! Er wordt tijdens de lessen rekening gehouden met eventuele beperkingen. De cursus loopt van september t/m december 2017 en hiervoor betaalt u € 37,50 (15 lessen van een uur). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, via mailadres: j.kooyman@stimenz.nl of 06-22905585. Kijk voor deze en andere activiteiten ook op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.

Het gaat om gestructureerde ondersteuning die geboden wordt door hulpverleners aan kwetsbare doelgroepen om bijvoorbeeld ritme en structuur in de dag te brengen, vaardigheden te ontwikkelen, het bieden van een zinvolle invulling van de dag en kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. In stadsdeel Zuidoost wordt vanuit ontmoetingscentrum de Dreven aan de Imkersplaats gewerkt met mensen vanuit allerlei verschillende doelgroepen met facilitaire zaken van het werkgebouw. De locatie Imkersplaats richt zich op een brede doelgroep met het streven om zich te ontwikkelen en door te stromen. Tijdens het proces wordt per individu bekeken in welke mate begeleiding gewenst is. De begeleiding binnen facilitair bestaat uit een werkbegeleider. Deze werkbegeleider heeft ervaring in het activeren en re-integreren vanuit verschillende doelgroepen met als uiteindelijk doel naar vermogen deelnemen in het regulier arbeidsproces. Binnen locatie Imkersplaats zijn er veel mogelijkheden en verschillende werkzaamheden. Deze werkzaamheden kunnen binnen het gebouw plaats vinden of buiten. Van zelfstandig werk tot samenwerken met een team en van tuinonderhoud tot schoonmaakwerkzaamheden. Kijk voor meer informatie dagbesteding.apeldoorn.nl.

op

de

website

BESTUURDERSACADEMIE APELDOORN De eerste special zal plaatsvinden in de Nationale Sportweek op maandag 11 september en heeft als thema ‘Veilig sport- en beweegklimaat’. Eind november zal tijdens de special ‘Kascommissie’ o.a. worden ingegaan op het belang van een goede kascommissie. Vier trainingen zullen worden georganiseerd, variërend van twee tot vier avonden met als onderwerpen: het voorzitterschap, de secretaris, presenteren en krachtig besturen. Bij iedere special en training is veel ruimte voor interactie. Deelnemers geven aan dat, naast de stof van de trainer/deskundige, juist het sparren binnen de groep van grote meerwaarde is. Alleen de special ‘Veilig sport- en beweegklimaat’ is gericht op vrijwilligers in het sporten beweegveld. Het verdere aanbod is niet gebonden aan sectoren. Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht op apeldoornpaktaan.nl. De Bestuurdersacademie is een initiatief van Apeldoorn Pakt Aan en de Sportraad.


de velden FRITUUROLIE EN -VET, EEN VERGETEN GROEP De bladen staan vol over het gft, pmd en restafval. Uiteraard belangrijk hoe het verzamelen wordt georganiseerd. Maar er is meer. Wat dacht u van frituurolie of –vet. Het gft en de andere afvalstromen komen op welke wijze dan ook bij de afvalverwerkingsbedrijven. En worden daar verder verwerkt. Maar wat gebeurt er met de frituurolie? In Nederland wordt jaarlijks 23.000 ton frituurolie en -vet gebruikt (bron: MVO). 95% van die olie en dat vet verdwijnt in het restafval of via het riool. Frituurolie en frituurvet dat bij het restafval wordt gedaan schaadt het milieu en kan niet meer worden gerecycled tot biobrandstof. Dus tweemaal jammer. Olie en vet dat in het riool wordt gedaan, zorgt voor verstopping. Dit geeft veel overlast en het ontstoppen kost geld waardoor de gemeentelijke heffingen meer stijgen dan nodig is. Als inwoners van Apeldoorn wonen we in een omgeving met prachtige natuur. En we willen het milieu niet extra belasten waardoor schade wordt aangebracht aan die natuur. Daarom is de Buurtraad de Velden van mening dat we ons niet op gemakkelijke wijze van het vet en de olie moeten ontdoen. Neem de moeite om de olie of het vet in een flacon te gieten en deze te deponeren in een inzamelcontainer. Deze staat bij de Coop aan de Snijdersplaats 10. Of rij even langs het Recycleplein aan de Aruba 16. Meer weten over recycling, ga dan naar onze website www.frituurvetrecyclehet.nl/waarom-inleveren/

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 17

VACATURE IN DE VELDEN De vakantie is voor velen weer achter de rug. Met nieuwe energie bent u weer begonnen aan uw werk. Heeft u ook nog een beetje energie om in de Buurtraad zitting te nemen? De Buurtraad de Velden is op zoek naar een nieuw lid. Belangrijke onderwerpen zijn onder meer verkeersveiligheid, groenvoorziening en kinderspeelplaatsen. Bent u geïnteresseerd in deze of andere zaken die in de wijk en in het bijzonder in de buurt spelen, sluit u dan aan bij de Buurtraad. Het DB van de Buurtraad zal u graag in hun midden verwelkomen. U kunt zich aanmelden via het e-mailadres secretariaatdevelden@gmail.com. Om de sfeer te proeven kunt u ook eens geheel vrijblijvend een vergadering van de Buurtraad bijwonen. Laat u het ons even weten dat u komt? De vergaderdatum vindt u elders op deze pagina. Wat ons betreft: “Graag tot ziens”.

VAN GROENSTROOK IN BURGERSVELD NAAR JEU DE BOULES BAAN De heesters in de groenstrook waren na 40 jaar aan het eind van hun latijn. De gemeente Apeldoorn wilde deze vervangen door een grasstrook. Deze verandering bood kansen voor de buurt. Want je kunt het ook nuttig maken voor bijvoorbeeld volleybalveld, tafeltennis of doelschieten. Na een rondje langs de buurtbewoners werd er gekozen voor Jeu de boules. Er werd door de 48 bewoners/gezinnen een groepje kartrekkers benoemd om het plan uit te voeren. De buurtbewoners hebben allemaal letterlijk een duit in het zakje gedaan en de aanleg van de baan ging van start. Met toestemming en medewerking de wijkbeheerder van de gemeente Apeldoorn werd een plek vrijgehouden voor de baan voordat er gezaaid zou worden. Op zaterdag 20 mei was de baan klaar voor gebruik en werd met een hapje en drankje officieel in gebruik genomen. Dit seizoen is de Jeu de Boules baan druk gebruikt, er is al een competitie gehouden met 10 gezinnen. Fijn als buurtbewoners samen actief in de buitenlucht, zo leer je elkaar beter kennen, goed voor het buurtgevoel. De baan is beschikbaar voor alle bewoners, ook leuk om met je familie tijdens bv een verjaardagsfeest een partijtje jeu de boules te spelen.We hopen dat nog meer bewoners rond het plein mee gaan spelen. Het onderhoud van de baan doen we zelf. We hebben nog wat materiaal nodig zoals baanvegers, bankjes, jurytafel met luifel en een baankanter voor het gras. In het kader van burendag is het Oranjefonds aangeschreven om genoemde te kunnen aankopen, we hopen op een positief besluit. Het gras rondom de baan is in onderhoud bij de gemeente, die het netjes maaien. Onze buurt heeft vele talenten, zo is een bewoner die een beeld van een jeu de boules speler op voetstuk maakt. Deze krijgt binnenkort een mooi plekje. Kortom gezelligheid, contact houden met elkaar en als het nodig is elkaar helpen.

VERGADERING VAN DE BUURTRAAD BIJWONEN? De Buurtraad vergadert ongeveer 10 maal per jaar. Deze vergaderingen zijn openbaar. Wilt u meedenken of meepraten over zaken die de buurt aangaan, dan bent u van harte welkom. De eerstvolgende vergaderingen zullen zijn op maandag 11 september en maandag 23 oktober a.s. De vergaderingen beginnen om 19:30 uur en worden gehouden in OBS de Marke aan de Holtrichtersveld 1 (hoek Schoutenveld). U kunt uw vragen en opmerkingen ook mailen naar secretariaatdevelden@gmail.com.

Donald Reinink en Roel Bolt; De kartrekkers


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 18

DARTEN IN DE MATENHOF Bent u een fan van darten, gooit u graag een pijltje en woont u in de Maten? In de Matenhof staat het nieuwe dartseizoen weer voor de deur. Vanaf 27 september bent u op woensdagavond vanaf 19.00 tot 21.30 uur van harte welkom! Fijn met elkaar darten, ondertussen een kopje koffie drinken en veel gezelligheid. Deelname is gratis, een kopje koffie kost 50 cent en frisdrank 1€ per flesje. De dartavonden worden georganiseerd door bewonersgroep Warenargaarde. Opgave kan via de mail naar gerriegarrits@gmail.com. Zowel beginners als wat meer ervaren darters zijn van harte welkom. We zijn benieuwd hoeveel keer ‘180” en ‘bullseye” komend seizoen gegooid wordt.

JEU DE BOULES CLUB AVALON-SPORTS Avalon-Sports is een Jeu de Boules club aan de rand van de Maten. Een gezellige, voor iedere Matenaar gemakkelijk bereikbare vereniging, maar toch bij de meeste Matenbewoners nauwelijks bekend. Met dit artikel willen wij proberen daar verandering in te brengen. Jeu de Boules is een sport waar gezelligheid en goede sfeer voorop staan, maar waarin ook een competitie-element telt. Het is een sport die geen piekinspanning vraagt en dus tot op gevorderde leeftijd gespeeld kan worden. De meeste van onze leden spelen het spel recreatief, op eigen terrein en voor de gezelligheid. Avalon-Sports is een gastvrije club. Iedereen die, onder het genot van een kop koffie, kennis wil maken met ons en onze sport, is elke zaterdagmiddag, vanaf 13.30 uur welkom op ons terrein aan de Landdrostlaan 44. Bent u geïnteresseerd, of wilt u vooraf nog enige informatie, dan kunt kunnen bellen met 055 5063465 of 06 25475122.

UW EIGEN BETAALBARE VISITEKAARTJES, WEBSITE, FLYERS, FOLDERS EN POSTERS? DAT KAN! SNEL EN MAKKELIJK VIA YVONNERECLAME.NL

HET ADRES VOOR AL UW RECLAMEUITINGEN


ontmoetingsplekken

wijkkrant de maten September 2017 | pagina 19

ONTMOET ELKAAR IN APELDOORN

WANDELGROEP IN DE MATEN ZOEKT DEELNEMERS!

Apeldoorn is verdeeld in stadsdelen. In elk stadsdeel vindt u meerdere ontmoetingsplekken. Een ontmoetingsplek is een locatie bij u in de buurt. Het kan een buurthuis zijn, een activiteitencentrum of bijvoorbeeld een woon/zorgcentrum. Op de ontmoetingsplekken staan vrijwilligers en/of professionals altijd voor u klaar. U kunt er terecht om een kopje koffie te drinken, mee te doen aan een cursus of workshop of informatie krijgen over wonen, zorg en welzijn. Op deze pagina vindt u maandelijks informatie over de ontmoetingsplekken in de Maten.

Vind je het leuk en gezellig om te wandelen? Sluit dan aan bij onze wandelgroep! Het is voor iedereen en je mag zijn wie je bent! De wandelgroep begint na de zomer weer vanaf 6 september, elke woensdagochtend van 10 uur tot 11 uur. Het startpunt is vanuit ontmoetingsplek de Matenhof en het wandelen is gratis. Als je vooraf of na afloop een kopje koffie of thee wil drinken, kost dat €0,50. Aanmelden (is wenselijk) bij Irene Gerlich via mail igerlich@riwis.nl of via telefoon: 06-41573303. Adres: Ontmoetingsplek De Matenhof, Warenargaarde 775.

BUURTHUISKAMER DE VELDEN: LAAGDREMPELIGE HUISELIJKHEID IN DE BUURT Bent u op zoek naar een rustige ontmoetingsplek, met wel veel gezelligheid? Waar vrijwilligers wekelijks voor u klaar staan met een kopje koffie, een leuke bezigheid en een luisterend oor? Of zoekt u als mantelzorger naar een plek in de buurt waar u uw naaste met een gerust hart naartoe kunt brengen? Dan biedt Buurthuiskamer de Velden wellicht uitkomst. De huiskamer is elke donderdag geopend van 10:00 tot 15:00 uur. De eerste twee keer is gratis, daarna betaalt u € 5 per keer (incl. koffie, thee en lunch). U bent van harte welkom, de koffie staat klaar! En wilt u eerst meer informatie? Dan kunt u op donderdag van 10:00 tot 15:00 uur bellen naar de vrijwilligers: 06 - 83 15 02 21. Adres: Magistratenveld 613.

BEWEEG, DANS EN GYMNASTIEK IN ÉÉN Een uur per week heerlijk bewegen en dansen, genieten van Oriëntaalse dansgymnastiek op muziek. Leren te zorgen voor houding en conditie en ... Wij vergeten onze identiteit als vrouw niet, daardoor stralen wij zelfvertrouwen uit. Kom langs en er gaat een wereld voor je open! Je geest ontspant en je lijf geniet. Eerst een proefles? Ook dat mag, op de eerste dag.

CREATIEVE HANDEN Vanuit ontmoetingsplek De Matenhof worden bij Creatieve Handen wekelijks creatieve activiteiten aangeboden en daarnaast kun je een spelletje spelen, tekenen of gewoon gezellig een kopje koffie of thee drinken. Creatieve Handen is bedoeld voor mensen in de leeftijd van 4 tot 100 jaar. Het is op elke vrijdagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur op ontmoetingsplek de Matenhof, aan de Warenargaarde 775. Deelname kost 1 euro, opgeven is niet nodig.

De cursus bestaat uit 10 lessen op vrijdagochtend van 10:00 tot 11:00 uur. Startdatum is vrijdag 22 september om 10:00 uur. De cursus kost € 45,00. Locatie: Don Bosco De Maten, Eglantierlaan 203. Voor meer informatie en aanmelding bel je naar 06-55413228 (tussen 19:00 en 21:00 uur).

MEER INFORMATIE Op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl staat een overzicht van alle ontmoetingsplekken en activiteiten in Apeldoorn. Wilt u meer informatie, heeft u ideeën voor een leuke activiteit of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker Zuid-Oost, via j.kooyman@stimenz.nl of 06 - 22 90 55 85.


Van de Bunt

KOMT NAAR JE TOE!

www.jumboapeldoorn.com is de goedkoopste online supermarkt, sterk geworteld in Apeldoorn, Ugchelen en Beekbergen

GEGARANDEERD

Online boodschappen doen en thuis of op het werk laten bezorgen .. .. .

Wij vragen een kleine vergoeding voor het verzamelen en bezorgen van de boodschappen Wij bieden het breedste online supermarktassortiment van Apeldoorn tegen de laagste prijs Wij werken met vaste bezorgers uit Apeldoorn Wij bezorgen elke dag met een glimlach 6 dagen per week tussen Wij zorgen er voor dat u niet meer hoeft te sjouwen of de deur uit hoeft

10:00 en 21:00 uur

Download de Jumbo app of ga naar

JUMBOAPELDOORN.COM Van de Bunt

Schubertplein 1-5, Apeldoorn


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.