WIJKKRANT DE MATEN november 2016

Page 1

Jaargang 1 november 2016

Wijkkrant de Maten de eglantier 15-08-1983

de eglantier 25-05-2012 Hans Snelleman, al 40 jaar luchtfotograaf van en in De Maten Hans behoort weliswaar niet tot de eerste bewoners van de Maten, maar woont er inmiddels al wel vanaf 1977. Hij heeft grote delen van de Maten letterlijk uit de grond zien verrijzen. Het mooie en bijzondere van zijn werk is dat hij vanuit de lucht hier ook een prachtig zicht op had. Dat zicht wil hij graag delen. Vragend naar zijn persoonlijke voorkeur uit de vele luchtfoto’s die hij van de Maten in de loop der jaren heeft gemaakt wijst hij naar een foto van winkelcentrum de Eglantier uit 1983. Kijk, zegt Hans, het lijkt net een dorpje met die rode daken en speelse indeling, of net een burcht omgeven door landerijen. Dat is toch een prachtig gezicht! Toen hij die foto nam wist hij nog niet dat hij er ruim 10 jaar later zou gaan wonen. Je kunt hem vrijwel dagelijks aantreffen op of bij het Winkelcentrum, want Hans is een betrokken buurtbewoner, kent de ondernemers op het winkelcentrum al van het eerste uur en trekt rustig aan de bel bij de gemeente als hij ziet dat er te veel zwerfvuil op straat ligt.

de wijkraad

nieuw!

Puzzel mee

Van de Bunt.nl Hoe werkt de Wijkraad en hoe is hij georganiseerd? Lees verder op pagina 5

NIEUW! Buurtrestaurant in ontmoetings-centrum de Dreven. Lees verder op pagina 13

Maak kans op een boodschappenpakket t.w.v. 50,- thuisbezorgd... Puzzel mee op pagina 14


Belangrijke telefoonnummers Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gerle ziekenhuis (055) 581 8181

Tovertafel brengt veel plezier

Alarmnummer

112

welzijnsnetwerk Apeldoorn Zuidoost Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Volg ons op Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 Wijkraad Zuidoost Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl Huisartsen J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 MR drs B. Mulder (055) 54 11 666 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 Apotheek De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 Tandartsen Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk Van Heijst (055) 533 36 70 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 Tandartsenpraktijk Poort en Hanegraaf (055) 542 25 77 F.K. van der Zwaag (055) 541 21 41 Tandarts Beukers en Kuhlemaijer (055) 534 35 35 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 De Woonmensen Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer Riool Reinigings Service (RRS): (026) 319 46 00 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) De Goede Woning Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst Ons Huis Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst Mooiland Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) Burenoverlast, bureau buurtbemiddeling Theo Quist (06) 20 00 73 34

De tovertafel is een speels product dat cliënten in de midden- tot late stadia van dementie stimuleert in fysieke activiteit en sociale interactie. Bij Atlant zijn dit jaar een aantal van deze tovertafels in gebruik genomen. Ballen gooien, vissen vangen, bloemen verzorgen, het kan allemaal met de tovertafel. Vanuit een beamer in het plafond worden allerlei bewegende plaatjes op een tafel geprojecteerd. Raakt iemand ze aan, dan veranderen ze van richting of van omvang. Er zijn spellen op allerlei niveaus. De aanschaf van deze tafels is kostbaar en mede mogelijk gemaakt door donaties. Voor de tovertafel bij Heemhof heeft de heer Bruin een actie op touw gezet. Zijn vrouw heeft dementie en woont op Heemhof. Met de verkoop van zijn beelden en schilderijen heeft ook hij een bijdrage kunnen leveren aan deze tafel. De Bruin ziet dat de tovertafel een positief effect heeft op de kwaliteit van leven van zijn vrouw en van haar medebewoners. ‘Een mooie lach en handen die met klappen op de tafel vallen laten zien dat ze sterk reageert op de bewegende beelden en het lichtspel’.

www.atlant.nl

colofon Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Welzijnsnetwerk) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!). Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl meer informatie: www.wijkkrantdematen.nl Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Wijkkrant de Maten is mede mogelijk gemaakt door bijdrage van provincie Gelderland. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 3

Ondersteuning initiatieven op het gebied van leefbaarheid en sociale samenhang Wilt u leefbaarheid en sociale samenhang bevorderen? Dan kunt u subsidie aanvragen. Subsidiemogelijkheden: U kunt subsidie aanvragen voor gezamenlijke activiteiten van burgers die zich richten op het bevorderen van leefbaarheid en sociale samenhang. Bijvoorbeeld het in stand houden van een winkel door een stichting of coöperatie in het leven te roepen. Voorwaarden: Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Hiervoor verwijzen wij naar de Regels Ruimte voor Gelderland 2016, hoofdstuk 2.10 (Ondersteuning initiatieven op het gebied van leefbaarheid en sociale samenhang). Let op: Subsidie wordt in ieder geval geweigerd als: de activiteiten grotendeels bestaan uit het houden van een dorps- of buurtfeest, optocht, braderie of barbecue of iets dergelijks, het gaat om individuele hulpverlening of de behartiging van een persoonlijk belang. Subsidie aanvragen: U vraagt uw subsidie aan via het Subsidieportaal. Het juiste aanvraagformulier vindt u onder het programma ‘Initiatieven Leefbaarheid’. Contact: Stel uw vraag via het vragenformulier op www.gelderland.nl of neem telefonisch contact op via 026 359 99 99.

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Want als het 's avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Met degelijk hang- en sluitwerk maakt u het inbrekers moeilijker. Hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen vermindert de kans op een inbraak met maar liefst negentig procent! De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk maakt de kans op een inbraak kleiner en de kans op ontdekking groter. Twijfelt u eraan of uw woning wel voldoende beveiligd is. Vraag dan een gratis preventieadvies aan via preventieadvies@apeldoorn.nl

Vervelen? Nog geen minuut! Op zondagavond blader ik altijd even in mijn agenda om te kijken wat de week weer gaat brengen. En ja, ik ben nog een beetje van de oude stijl, naast mijn digitale agenda heb ik er ook nog eentje op papier. Zo fijn om in één oogopslag te zien waar ik de komende week mee bezig ga. En het is elke keer weer klip en klaar, vervelen is er niet bij! Integendeel, afwisseling en afspraken voldoende. Het kostte mij even puzzelen om tijd te vinden voor deze column. Nu ben ik ook een bezige bij en doe graag heel veel verschillende dingen! Wat dat betreft kom je als buurtregisseur in de Maten wel aan je trekken. Een overleg over publiciteit voor ontmoetingscentrum De Dreven, daarna met een groepje om tafel voor de kerstdiners, nog even het voorschot terug betalen van de Grof Vuil Actie en oh ja, nu moet ik toch echt de column schrijven voor de wijkkrant de Maten. Dan nog een overleg van bewonersgroep Warenargaarde. De volgende dag om tafel met de coördinator van “Energieke Maten” en de stadsdeelmanager over plannen rondom duurzaamheid. De resultaten van buurtonderzoek de Donken en de vervolgacties vragen ook de nodige aandacht. Ideeën voor een bewonersavond in de Dreven samen uitwerken. Mee-eten bij het buurtrestaurant, altijd fijn! Daarna aanschuiven bij de buurtraad. Natuurlijk de verschillende interne overleggen en sinds kort de redactie van onze wijkkrant. En dat alles voor dit mooie stadsdeel! Een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid, daar doe ik het voor. Doet u ook mee? Hebt u een plan, idee, vraag of opmerking, laat het ons weten. Want samenleven doe je met elkaar! Een mailtje naar welzijnsnetwerkapeldoornzo@gmail.com en u hoort van ons. Hermien Marsman.


Besparen is easy! Met een topketel van Nefit

Gratis

Easy thermostaat t.w.v.

€ 257,-

Bij ons krijgt u tijdelijk extra veel voordeel Met een Nefit HR-ketel bespaart u energie. Neem de nieuwste Nefit TrendLine: samen met Nefit Easy goed voor een energielabel A+. En een energiebesparing tot € 199,- per jaar ten opzichte van een oudere HR-ketel. Kies ook voor een duurzame topketel van Nefit. Tijdelijk krijgt u er van ons een Nefit Easy bij. De slimste thermostaat van Nederland. Gratis, dat is meer dan € 250,- voordeel! Vraag ons naar de voorwaarden.

A pe Tel. 0 ldoorn 55 - 8 info@ 4 3 02 50 dgin stall www aties .dgin .nl stall aties .nl


wijkraad zuidoost

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 5

Organisatie van de Wijkraad en Buurtraden Het is nu ongeveer een maand geleden dat de eerste editie van de Wijkkrant de Maten verscheen. De indruk is dat de krant goed wordt gelezen. De Wijkraad Zuidoost heeft van diverse kanten positieve en enthousiaste reacties ontvangen op het blad en op de nieuwtjes uit enkele buurten. Naar aanleiding van onze oproep in de Wijkkrant hebben zich zelfs al enkele bewoners aangemeld bij buurtraden, met belangstelling om iets voor hun woonomgeving te betekenen. In de vorige uitgave van deze krant hebben we kort iets geschreven over de taken en positie van de Wijkraad: een vereniging van als leden ingeschreven bewoners van het Stadsdeel Zuidoost (de Maten + Groot Zonnehoeve). Leden kunnen zich in de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering uitspreken over door het Wijkraadbestuur gevoerde beleid en over de ontplooide activiteiten. En uiteraard ideeën aandragen voor nieuwe initiatieven. Zoals aangekondigd willen we in deze editie van de Wijkkrant terugkomen op een beschrijving van de organisatie van de Wijkraad.

Hoe werkt de Wijkraad en hoe is hij georganiseerd? Zuidoost is qua aantal inwoners het grootste stadsdeel van Apeldoorn: circa 7 km2, met ruim 28.000 inwoners. Het inwonertal van Zuidoost is ongeveer even groot als dat van een middelgrote gemeente als Winterswijk. Elk stadsdeel en elk dorp in Apeldoorn heeft een eigen zelfstandige wijkraad of dorpsraad. De schaalgrootten waarop de dorps- en wijkraden functioneren, verschillen sterk. De meeste wijken en dorpen tellen enkele duizenden inwoners; de grotere wijken zoals Zevenhuizen en De Maten zijn meer dan 10x zo groot. De Wijkraad is in principe voor het hele stadsdeel ingesteld. In deze grootschaligheid schuilt het risico dat een Wijkraad niet de optimale aandacht kan besteden aan lokale problemen en behoeften in buurten. Om in Zuidoost de belangen van bewoners en van de woonomgeving ‘van dichtbij’ te kunnen herkennen en de behartiging van die belangen te kunnen bevorderen, heeft de Wijkraad buurtraden gevormd die zich specifiek met hun onderdelen van de wijk bezighouden. We kennen zeven buurtraden, voor de gebieden Dreven, Horsten/Hoeken, Velden, Gaarden, Donken, Hoeven en Groot Zonnehoeve. De gemiddelde omvang van een buurt is 4.000 inwoners; dit komt overeen met een ‘groot dorp’. Elke buurtraad heeft een eigen bestuur met vertegenwoordigers van de bewoners van die buurt. Het wijkraadswerk draait volledig op vrijwilligers. Het werk wordt financieel mogelijk gemaakt door een jaarlijkse subsidie van de Gemeente Apeldoorn. De hoogte van de subsidie is gekoppeld aan het aantal inwoners van het stadsdeel. Een deel van de subsidie is bestemd voor dekking van de dagelijkse kosten. Een ander deel voor het ondersteunen of realiseren van een goed initiatief voor een buurt of voor de wijk; denk bijvoorbeeld aan de verbetering van een speelgelegenheid of aan stimulering van een evenement in de wijk. Verder is een gedeelte

gereserveerd voor besteding op buurtniveau; elke buurtraad heeft een eigen werkbudget dat onder meer wordt besteed aan een periodiek verschijnend buurtblad waarmee het wijk- en buurtraadswerk wordt gecommuniceerd naar de bewoners. Ook kunnen uit het buurtraadbudget buurtactiviteiten worden ondersteund. De Wijkraad heeft een Dagelijks Bestuur (DB), bestaande uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en één of enkele algemene leden. Daarnaast hebben we zogenaamde ‘projectleden’: bewoners die zich beschikbaar stellen om, vaak op tijdelijke basis, hun eigen expertise voor de duur van een specifiek onderwerp in te zetten, zonder zich min of meer vast aan het bredere werkveld van de Wijkraad te hoeven binden. Mogelijke onderwerpen van projecten zijn: ruimtelijke inrichting, verkeersproblematiek, jeugd en jongeren, cultuur in de buurt, milieuzaken, bevordering van duurzame energieopwekking, etc.. Momenteel zijn projectgroepen onder meer betrokken bij de volgende onderwerpen: de plannen om windmolens te plaatsen in het gebied Beekbergsebroek, de uitbreiding van de snelwegen A1/ A50 en de acties om de hoogspanningsmasten in het zuiden van de Maten te verwijderen en de leidingen/kabels ondergronds te leggen. De statuten van de Vereniging Wijkraad Zuidoost beschrijven de taken en verantwoordelijkheden van het DB en van de Wijkraad. Het DB vergadert (minstens) eenmaal per maand collectief en veel vaker bilateraal. Daarnaast is er frequent overleg met gemeentelijke diensten en andere organisaties die in de wijk actief zijn. Naast het Dagelijks Bestuur is er ook een Algemeen Bestuur. Dit AB bestaat uit het DB samen met de voorzitters van de zeven buurtraden. In de zogenaamde Algemeen Be-

stuursvergadering (ABV) worden vooral de buurt-overschrijdende zaken besproken. De ABV vindt circa 10x per jaar plaats: maandelijks behalve in de zomervakanties. Het DB wordt in de dagelijkse gang van zaken, zoals bijvoorbeeld de verwerking van post en e-mails, ondersteund door een secretarieel medewerker (ook vrijwilliger) die ook het Wijkraadkantoor op de Bierbrouwershorst beheert. Gezien de grote hoeveelheid werk die op deze medewerker afkomt, is er onlangs voor gekozen om voor het notuleren van vergaderingen extra een notulist aan te trekken. Het Wijkraadswerk biedt veel uitdagingen voor mensen die initiatief willen tonen voor verbetering van hun directe woonomgeving. Het is inspirerend om hierin samen te werken met andere bewoners van onze wijk en met organisaties binnen de gemeente. Er is in het DB altijd behoefte aan versterking en verbreding. Ook enkele buurtraden kunnen nog uitbreiding gebruiken. Heeft u zin (en tijd) om op bestuurlijk niveau iets voor uw wijk te betekenen of om iets leuks in uw buurt te organiseren, dan komen we graag nader in contact met u. Laat het ons weten, middels een mailtje aan info@wijkraad-zuidoost.nl.


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 6

ZOEKEN IN DE HOEKEN Buurtraad de Horsten/ Hoeken heeft gelukkig enkele reacties gehad van geĂŻnteresseerde buurtbewoners, die misschien actief willen gaan worden binnen de Buurtraad. De reacties komen allemaal uit de Horsten, maar niet onbelangrijk....Ook de Hoeken horen tot ons gebied! Wij zouden dan ook graag bewoners uit dit deel van onze buurt willen betrekken bij het werk van de Buurtraad. Want zeker bij onderwerpen als verkeer, evenementen, bedrijvigheid, speelvoorzieningen, parkeren etc. zouden bewoners of ondernemers van de Hoeken betrokken kunnen zijn. Tijdens onze vergaderingen is er vaak overleg met genodigden, zoals de wijkagent, de buurtregisseur, de wijkbeheerder etc. , zodat er veel onderwerpen aan bod komen en we vaak iets kunnen doen aan lastige situaties binnen onze buurt. Denkt u, "hĂŠ, dat is iets voor mij!" We vergaderen iedere eerste dinsdag van de maand in School de Horst aan de Glazeniershorst vanaf 20.00 uur. U kunt ons ook mailen: buurtraaddehorsten@gmail.com

Groot Zonnehoeve Bent u op zoek naar een kavel voor uw droomhuis?

Groot Zonnehoeve biedt u de ruimte die u zoekt. Totaal worden er ongeveer 400 woningen gebouwd, een deel daarvan bestaat uit (vrije) kavelverkoop. Met twee winkelcentra in de nabijheid, een eigen NS-station en een snel te bereiken snelweg, is Groot Zonnehoeve een aantrekkelijke wijk om te wonen. Grote winkels als de Intratuin, de Mediamarkt en de meubelboulevard liggen op loopafstand van de wijk. Ook diverse sportvoorzieningen (Omnisport, voet-, volley- en basketbal, fitness) bevinden zich op korte afstand. Groot Zonnehoeve is te volgen via twitter. U kunt vragen over deze wijk mailen naar grootzonnehoeve@apeldoorn.nl

De kinderinloop Gezellige middag met lekkere ranja

Waar? Ontmoetingscentrum De Dreven Imkersplaats 38

Voor wie? Wat?

Alle jongens/meisjes van 4 tot ongeveer 12 jaar

Gratis

Kom ook!!

Spellen, tafeltennistafel, pooltafel, PlayStation, knutselen, creatief, sport en spel, chillen en relaxen

Wanneer? Elke maandag van 15:00/17:00 Woensdag van 13:00/17:00 Vrijdag van 15:00/17:00


de Donken

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 7

aed in de Viltmakersdonk Beste Donkenaren, Voor u ligt de tweede uitgave van de wijkkrant. De eerste uitgave is goed ontvangen en heeft al wat respons uit de buurt opgeleverd. Uiteraard zouden wij van nog meer mensen willen horen wat zij belangrijk vinden en wat er verbeterd kan worden in de buurt. Een aantal bewoners van de Tingietersdonk heeft een tijd geleden de koppen bij elkaar gestoken en kwam tot de conclusie dat het wellicht goed zou zijn als er een AED (defibrillator) in de buurt zou komen. De Donken vergrijst aardig en zelfs sneller dan andere buurten in de Maten. Omdat de aanschaf vrij prijzig is, werd de gemeente gevraagd om mee te betalen. Omdat de gemeente een beperkt budget heeft, werd een tweede partner gezocht. Dat is uiteindelijk buurtraad de Donken geworden. De gemeente Apeldoorn en de buurtraad nemen ieder de helft van het bedrag voor de aanschaf voor hun rekening, waarbij de buurtraad tevens een onderhoudscontract voor een periode van 5 jaar afsluit en betaalt. Als voorzitter ben ik dit goede nieuws aan de bewoners van de Tingietersdonk gaan vertellen en zij waren hier uiteraard erg blij mee. Als de gelden binnen zijn, zal de AED besteld gaan worden en door de bewoners worden opgehangen. De bewoners hebben zich voorts aangemeld voor een cursus reanimatie en bediening van de AED via Hartveilig Wonen. Om diefstal en vandalisme te voorkomen zal de kast worden geplaatst op een goed zichtbare locatie aan de achterzijde van Viltmakersdonk nummer 1. De kast is voorzien van een pincode en verwarming. De AED zal worden aangemeld bij de Hartstichting en bij Hartveilig Wonen, zodat hulpverleners bij een oproep de locatie en pincode toegestuurd krijgen. Directe omwonenden gaan ook beschikken over de pincode, zodat, als dit nodig is, de kast open gemaakt kan worden. Hopelijk kan ik u in de volgende uitgave van de wijkkrant berichten, dat hij opgehangen is. Ik zal er ook wat foto’s bij plaatsen. Heeft u een activiteit in de Donken en wilt u deze melden in de wijkkrant, mail dan de redactie. (zie colofon). Interesse in meedenken in de buurtraad? Mail dan uw gegevens naar info@wijkraadzuidoost.nl en wij nemen contact met u op. Namens Buurtraad de Donken, Edwin Romberg, Voorzitter.

In een uurtje tijd vindt het e-team euro’s die je laat liggen! Het e-team van de Energieke Maten bestaat uit opgeleide vrijwilligers die samen met je bekijken waar je (per ongeluk) energie verspilt in je huis. Het e-team heeft een checklist bij zich en kan kleine besparingen direct voor je realiseren. Voor andere besparingen geven zij duidelijk en concreet advies, zodat je daar zelf mee aan de slag kunt. De praktijk wijst uit dat je een jaarlijkse besparing van zeker 200 tot 400 euro kunt vinden als je met de juiste spullen een uurtje kritisch kijkt in je huis. Dat resultaat wil jij toch ook? Meld je aan voor een bezoek van het e-team via: energiekematen@gmail.com Dan maken we een afspraak en ga je samen met het e-team aan de slag. En vind je het leuk om zelf bij het e-team te gaan horen? We zoeken nog extra mensen, die in hun eigen buurtje aan de slag willen. Wat moet je daarvoor kunnen? Het belangrijkste is dat je goed contact maakt met de mensen bij wie je op bezoek gaat. Daarnaast moet je secuur en netjes zijn. Je leert de technische achtergronden in een korte cursus. En af en toe heeft het e-team een gezellige bijeenkomst om ervaringen te delen en bij te leren over een specifiek onderwerp.

Gratis slimme thermostaat (Nefit Easy) bij aankoop van nieuwe Nefit CV-ketel Nu de kou er weer aan komt is het belangrijk om de waterdruk van uw CV-ketel na te kijken en eventueel bij te vullen. Dit zodat u niet in de kou komt te zitten... Om het voor u nog makkelijker te maken, bestaat de slimme thermostaat: Nefit Easy. Deze geeft automatisch een seintje wanneer het nodig is om bij te vullen. Het leuke is dat u de Nefit Easy thermostaat nu gratis krijgt bij aankoop van een nieuwe Nefit CV-ketel. Heeft u vragen of ontvangt u hier graag meer informatie over? Neem vrijblijvend contact met ons op: DGI Installaties, Scheerdersdonk 721, 7326 CC Apeldoorn, Tel. 055-8430250, info@dginstallaties.nl, www.dginstallaties.nl


Iets te vieren?

Benieuwd hoe je een feest kan geven in de Stolp? Martin vertelt over zijn feest in de Stolp. Wat voor een feest heeft u georganiseerd in de Stolp? Wij hebben samen met familieleden een verrassingsfeestje georganiseerd voor oma. Zij is inmiddels 85 jaar en een feestje bij haar thuis vieren is geen optie meer. De ruimte is te klein voor de groep van 20 personen en het is natuurlijk te druk voor haar als het gaat om de hapjes en drankjes. Waarom heeft u gekozen om het feest in de Stolp te organiseren? Apeldoorn is een centraal gelegen plek, dat was vooral handig voor de familie die verspreidt woont door heel Nederland. Daarnaast wilden we graag een hapje kunnen eten, wat drinken, bijpraten en ondertussen een activiteit met elkaar doen. Dit kan allemaal in de Stolp. Perfect voor onze groep in de leeftijd van 4 tot 55 jaar! De catering was Grieks eten, de bar was open en we hebben Glowgolf, de Escaperoom en tafelbiljart gedaan. Voor iedere leeftijd was er dus voldoende te doen.

Hoe was het feest? Het feest was helemaal geslaagd! Iedereen vond de combinatie van eten en spelen leuk en laagdrempeliger dan in bijvoorbeeld een bowlingcentrum waar je maar één activiteit kan doen. We hadden hier veel keus en mocht je alles zelf bepalen. In hoeverre heeft de Stolp bijgedragen aan een geslaagd feest? Het was eenvoudig geregeld met de beheerder van de Stolp. We konden onze wensen indienen en werden gastvrij ontvangen. Viert u uw volgende feest weer bij de Stolp? We zitten er aan te denken om met de familie van mijn vrouw hetzelfde te gaan doen! Met dezelfde groep zullen we het niet zo snel nog een keer doen, maar wel met één van de kinderen voor bijvoorbeeld een kinderfeestje bij Glowgolf.

Meer informatie? Accres.nl/destolp wijkcentrum

de stolp


wijkkrant de maten

power

in de huiskamer e meer plezier Met minder energi

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 9

DAG VAN DE MANTELZORG Voor iedereen die zorgt voor een ander is er op donderdag 10 november de Dag van de Mantelzorg. Wij dragen mantelzorgers een warm hart toe en steunen hen graag. Daarom zetten we hen die dag dan ook graag in het zonnetje. Hoe? Door een ontspannend avondje uit in Orpheus aan te bieden. Programma: Tussen 17.00-17.30 uur worden mantelzorgers met een drankje ontvangen in de foyer van Orpheus. We beginnen de avond met een optreden van muziektheatergroep MuSeSi. Na het diner treedt Marc de Hond op met zijn nieuwe voorstelling ‘Wie bang is krijgt ook klappen’. Rond 21.30 uur sluiten we de avond af met een drankje terwijl er ook een dansje gewaagd kan worden op de klanken van de Belastingdienstband.

Met minder energie meer plezier? Waarom heb ik een veel hogere elektra-rekening dan mijn buurman? Wat kan ik daaraan doen? Waarom zou ik led-lampen kopen? Wat kost het eigenlijk als mijn tv standby staat? Wat kost een wasbeurt? En wat levert het me op als ik een minuut korter onder de douche sta? Wat levert het op als ik mijn glas vervang door dubbel glas? Het wordt een gezellige avond bij u thuis in de huiskamer. Een opgeleide vrijwilliger praat u bij over uw energieverbruik en uw -rekening. Met elkaar gaan we kijken naar ons eigen energieverbruik en naar de mogelijkheden om daarop te besparen zonder inleveren van comfort. Een gezellige avond waarop we vooral ervaringen uitwisselen en met elkaar in gesprek gaan.

Deelnemen is geheel gratis U zorgt voor een huiskamer met maximaal 8 mensen: uw buren, familie, vrienden, noem maar op. U zorgt voor koffie of thee. Wij zorgen voor een vrijwilliger die de avond leidt. Informatie en aanmelden Voor informatie of u aan te melden kunt u contact opnemen met Marjolein Tillema. E-mail: regisseur@kerschotenenergieneutraal.nl Tel.: 06 - 528 28 625

www.kerschotenenergieneutraal.nl

Informatieavond werkzaamheden A1 Apeldoorn-Zuid Beekbergen redelijk goed bezocht Op woensdagavond 12 oktober was er in wijkcentrum de Stolp een informatieavond voor belangstellenden over de werkzaamheden aan de A1, tussen de aansluiting Apeldoorn-Zuid en het knooppunt Beekbergen. Deze avond werd georganiseerd door Heijmans en Rijkswaterstaat en werd redelijk goed bezocht. Heijmans is inmiddels gestart met de werkzaamheden aan de A1 tussen Apeldoorn-Zuid en knooppunt Beekbergen. Die werkzaamheden moeten eind 2017 gereed zijn. Eind oktober begint Heijmans met de bouw van de nieuwe verbindingsweg van Deventer naar Arnhem. De werkzaamheden starten met aanleg van het grondlichaam van de nieuwe weg. Het grondlichaam sluit aan op het nieuw te realiseren viaduct over de A50. Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.rws.nl/uitbreidinga1oost

De avond is voor alle mantelzorgers uit de gemeente Apeldoorn gratis toegankelijk. Ik? Mantelzorger? Zorgen voor je partner, ouder of kind doe je vaak als vanzelfsprekend. Het komt op je pad. Soms heel geleidelijk, soms van de ene op de andere dag. Ben je dan mantelzorger? Mensen herkennen zich niet in de term mantelzorger omdat ze ‘het gewoon doen’. Ze zorgen langdurig en intensief voor iemand uit hun eigen omgeving die door een beperking, ziekte of ouderdom ondersteuning nodig heeft. Aanmelding en informatie: De Dag van de Mantelzorg vindt plaats in Theater & Congres Orpheus, Churchillplein 1, 7314 BZ in Apeldoorn. Kijk voor meer informatie op www.dekap.nl.. Contactpersoon: Karin Fennes, De Kap, (055) 529 55 27. Email: k.fennes@dekap.nl Het is al volgende week, dus bel snel!


de gaarden

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 10

verkeersregels in het Matenpark

De Heemtuin in het Matenpark: één brok natuur!

In het Matenpark liggen verschillende paden die de woonwijken in de Maten met elkaar verbinden. Helaas vinden op die paden regelmatig conflicten plaats tussen voetgangers, fietsers, snorfietsers en bromfietsers. Om het park leefbaar te houden, heeft de gemeente Apeldoorn regels ingesteld over het gebruik van de diverse paden. Het Matenpark is daarom in 2015 in de eerste instantie aangewezen als voetgangersgebied.

Regelmatig fiets ik langs de Heemtuin naar De Eglantier. Altijd kijk ik even de Heemtuin in, want er is vaak wat te zien.

Om te voorkomen dat fietsers ver om moeten rijden en om het noordelijke gedeelte van het park te verbinden met het zuidelijke gedeelte, is het park ook gedeeltelijk voor fietsers beschikbaar gemaakt. De paden waar fietsers toegestaan zijn, zijn voorzien van een asfaltverharding. Om dit juridisch te kunnen handhaven, heeft de gemeente onder het bord ‘zone voetgangersgebied’ het onderbord ‘toegestaan fietsers op asfaltpaden’ geplaatst. Hiermee is het voor fietsers toegestaan om te fietsen op de asfaltpaden in het Matenpark. Wat geldt er nu voor bromfietsers en snorfietsers? Sinds 1999 moeten bromfietsers gebruik maken van dezelfde rijbaan als het gemotoriseerd verkeer. Daarom is het ook in het Matenpark niet toegestaan er met een bromfiets doorheen te rijden. Voor de snorfietser geldt dat deze doorgaans de regel van de fietser volgt. Omdat het verschil in snelheid tussen een voetganger en een snorfietser te groot is om van hetzelfde pad gebruik te kunnen maken, is er een aanvulling op het onderbord aangebracht ‘(geen snorfietsers)’. Kortom, alleen fietsers mogen gebruikmaken van de asfaltpaden in het Matenpark. Zij dienen er wel rekening mee te houden dat ze te gast zijn in het voetgangersgebied.

Toen ik een paar dagen geleden weer even zijwaarts de Heemtuin in keek, zette ik gelijk m’n fiets stil. Ik zag ….een enorme roofvogel, statig op een dikke tak, vlak langs het pad. Hij werd onrustig omdat ik daar stond. Maar ik mòest blijven kijken, gebiologeerd door dat enorme beest. Toen ging hij op de vleugels en vloog majestueus, de rand van de Heemtuin volgend, verder het park in. Die vleugels, prachtig van tekening! En wàt een spanwijdte! Thuis het vogelboek gepakt, roofvogels opgezocht, vleugeltekeningen bestudeerd, afbeeldingen van roofvogels in ‘zithouding’. Niet te geloven: ik had een Zwarte Wouw gezien, gewoon in onze Heemtuin. Een onvergetelijke ervaring: hij is zeer zeldzaam in Nederland! Els Willems

Onbewoond eiland in het Matenpark Het park lijkt tot rust te zijn gekomen, alle zware machines zijn verdwenen en alleen de voet-diepe sporen zijn gebleven, samen met asfalt- en gravelpaden. Maar nu start de natuur haar werkzaamheden. Bomen proberen elkaars zonlicht te stelen om zo boven alles uit te komen. Struiken rennen door het park en stoppen maar net voor een voetpad. De Urtica Dioica en de Urtica Urens met hun donkergroene zaagvormige bladeren hebben in één nacht gezamenlijk het halve park in bezit genomen. Gelukkig zijn de bladeren culinair te gebruiken en zijn ze ook heilzaam bij jicht en gewrichtsontstekingen. Langs de vijvers proberen Wilgen elkaar in het water te duwen, alleen de grote Treurwilgen staan trots op hun plek te pronken en laten voorzichtig een takje drinken van het vijverwater. Midden in het park hebben we ook een echt eiland dat nog nimmer door een mensenvoet is betreden. Het is een droom voor elk bruidspaar om elkaar op dit onbewoond eiland eeuwige trouw te beloven. Het eiland is echter alleen toegankelijk via een pad van prachtige waterlelies, die hoe lichtvoetig een bruid ook moge zijn, haar niet kunnen dragen. Voor de Bulgaarse kunstenaar Christo (81) met zijn ‘Floating Piers’ in het Lago d’Iseo Italië wellicht een uitdaging. Het zou echter te veel drukte bij ons onbewoonde eiland geven. Eiland moeilijk te vinden, gelukkig maar! Jan van den Heuvel


de gaarden

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 11

Film en broodbuffet in De Matenhof Op woensdag 23 november organiseert ontmoetingsplek De Matenhof opnieuw een filmmiddag voor bewoners uit de wijk. Aansluitend kunnen de bezoekers genieten van een broodbuffet. Tijdens deze middag wordt de film ‘Ja Zuster Nee Zuster’ vertoond. De verfilming van de succesvolle TV-serie uit de jaren ’60 speelt zich af in het rusthuis van Zuster Klivia. Maar in dit rusthuis is het alles behalve rustig. Na de film wordt een broodbuffet aangeboden met broodjes, salades, koffie, thee en sapjes. De middag begint om 14:30 uur en de kosten bedragen 6 euro. Aanmelden voor deze activiteit kan tot uiterlijk maandag 14 november bij de receptie van de Matenhof, Warenargaarde 775. De receptie is op maandag t/m vrijdag geopend van 08:30 tot 13:00 uur. Het bedrag voor de activiteit dient bij opgave bij de receptie te worden voldaan. Meer informatie over deze en andere activiteiten in de Matenhof is te vinden op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.

s short art) 3 n a zw oop v tis (in het k n a a Bij a 1 gr u t ng ontva

ele r in v jgbaa

en

kleur

ri

Verk

Winkelcentrum De Eglantier De Eglantier 512 | Apeldoorn T (055) 767 65 69 I www.annebra.nl Actie loopt t/m 19 november 2016

de hoeven Bouwmeestershoeve tijdelijk afgesloten De Bouwmeestershoeve is in de periode van 17 oktober tot 31 oktober grondig gerenoveerd. De gemeente Apeldoorn heeft de firma Schagen Infra opdracht gegeven om dit uit te voeren. Door deze werkzaamheden konden bewoners van de Waagmeestershoeve moeilijk hun straat bereiken. De Buurtraad heeft de Gemeente geadviseerd om dit probleem op te lossen door een fietsroute op de scheiding met de Klokkengietershoeve tijdelijk open te stellen voor auto’s als toegangsroute naar de Waagmeestershoeve. Daarvoor heeft men in de doorgang van de Klokkengietershoeve naar de Waagmeestershoeve de fietssluizen tijdelijk verwijderd. Deze heuvels waren ook al langer aan reparatie toe. Dit kon nu meteen worden gecombineerd. De overlast was van korte duur waarna onze buurt er weer een beetje beter uitziet.


de dreven

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 12

De Dreven een onrustige buurt? Na de zomervakantie kwamen er bij de buurtraad mailtjes van buurtbewoners binnen waarin werd aangegeven dat bewoners en winkeliers flinke overlast ervaarden van een groep jongeren. Geluidsoverlast, vandalisme en het intimideren van buurtbewoners waren aan de orde van de dag. Gesprekken met winkeliers bevestigden de leden van de buurtraad dat er nu echt actie moest worden ondernomen en er werd contact opgenomen met de wijkagent, het Edison college, Thor, jeugdwerk en de gemeente. Wat volgde was extra controle in de Maat en gesprekken met de jongeren én hun ouders. Dit is ook teruggekoppeld aan de leden van de buurtraad. Het eindresultaat is dat de rust sinds twee weken is teruggekeerd in het winkelcentrum. Ook hiervan ontvingen we een positieve mail van een bewoner boven het winkelcentrum. Voor de jongeren is plaats in ontmoetingscentrum De Dreven (Imkersplaats 38). Hier staat tafelvoetbal, een Playstation, een tafeltennistafel, darts, air-hockey, er zijn bordspellen, zithoeken, er is WiFi en altijd ruimte voor een praatje. Op 15 oktober verscheen er als mosterd na de maaltijd een artikel in de Stentor met de kop: ‘Hangjongeren bron van overlast in de Maat’. Hierin werd gesuggereerd dat de buurtraad niet op de hoogte was van de overlast en dat er niets werd ondernomen door de wijkagent, Thor en jeugdwerk. Hierboven kunt u echter lezen dat dit wel degelijk het geval was en dat er ook daadwerkelijk actie is ondernomen. Signalen die de buurtraad bereiken worden altijd serieus genomen en opgepakt! De Buurtraad is van mening dat het ontmoetingscentrum De Dreven zich nog verder kan ontwikkelen tot een plek waar jong en oud, en alles wat daar tussen zit, zich kan vermaken. Stap voor stap zijn we daar ook naartoe aan het werken. De koffieochtend is een succes, de buurtraad heeft er een vergaderplek, er zijn flexwerkplekken voor personeel van de gemeente, er is ruimte voor medewerkers van zorg- en welzijnsinstellingen, Stichting Derde Hands heeft er een onderkomen en er is een jeugd- en jongerencentrum. De Dreven is een buurt voor oud én jong. In samenwerking net jongeren moet het ook mogelijk zijn om in de toekomst te zorgen voor een prettige buurt. Zin om mee te denken? Stuur dan een mail naar: buurtraaddedreven@gmail.com of kom eens langs op een van de vergaderingen van de buurtraad. (elke 3e woensdag van de maand, vanaf 19:45 uur in ontmoetingscentrum De Dreven aan de Imkersplaats 38).

het team van wijkkrant de maten heet loïs welkom in de buurt! De Dreven heeft er een nieuwe inwoonster bij. Loïs is geboren op 10-10-2016 en wij wensen haar ouders en familie heel erg veel geluk, liefde en gezondheid met dit kleine wondertje.

Inloopspreekuur Inloopspreekuur computer, tablet en/ of mobiele telefoon in wijkcentrum Op Dreef. Heeft u een vraag of een klein computerprobleem kom dan naar het inloopspreekuur computer, tablet en/of mobiele telefoon in wijkcentrum Op Dreef. Elke 1e en 3e zaterdag van de maand zijn de clubleden van Pegagus van 11.00 uur tot 16.00 uur aanwezig in wijkcentrum Op Dreef aan de Kooikersplaats 33-35. Dit is gratis maar zonder garanties. Ook geen reparaties, zware problemen of installaties, gewoon even op weg helpen naar een ‘nieuwe’ internet-wereld, dan kunt u zelf weer verder.


de dreven

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 13

NIEUW! Buurtrestaurant in ontmoetingscentrum de Dreven! Een groep bewoners uit ‘de Ridderbuurt’ (Adelbrechtgaarde, Elegastgaarde en Arthurgaarde) organiseert elke derde woensdag van de maand een buurtrestaurant in ontmoetingscentrum De Dreven aan de Imkersplaats 38. Dit ligt achter winkelcentrum De Maat in de voormalige basisschool de Korf. Woensdagavond 19 oktober was de start, deze eerste keer in een wat kleiner gezelschap om uit te proberen. Kok Frans Braunstahl kookte en zette heerlijke Indonesische gerechten op tafel. Een geslaagd begin; lekker eten en gezellig gezelschap. Vanaf 16 november is het buurtrestaurant geopend voor bewoners uit de Maten, verzorgd door vrijwilligers uit de Ridderbuurt. Het buffet begint om 18.00 uur en binnenlopen kan vanaf 17.45 uur. De prijs voor het buffet/maaltijd is 7 euro inclusief een drankje. Graag gepast betalen. Er is plek voor maximaal 25 personen, dus wacht niet te lang met opgeven, want VOL = VOL! Als u mee wilt eten geeft u zich dan uiterlijk maandagavond 14 november voor 20.00 uur op bij: Joke Braunstahl, tel. 5338173, jokebraunstahl@gmail.com Laat het u ons weten als u opgehaald wilt worden?

Stichting Derde Hands zoekt badhanddoeken Het was weer een drukke middag bij Stichting Derde Hands. Er werden veel bruikbare goederen gebracht en gehaald. Een Filippijns kindertehuis ontving hun gewenste. Badhanddoeken is hun volgende wens; komt u ze bij ons brengen?? Een transportbusje vol Afrikanen kwam goederen afhalen; hoeveel goederen zouden daarbij in kunnen? Meer dan genoeg: 10 naaimachines, dozen met textielwaren zoals gordijnen, keukengerei, koffers. Ze zijn al vele jaren een ontvanger van goederen bij ons. Daarna weer verder met ons sorteerwerk van die dag: bedrijfskleding en veiligheidsschoenen, We hadden al 8 gegadigden gevonden in Oost Europa en Nigeria, Suriname, Congo, Burundi. U wilt u weten wie we zijn? Wij ‘’zitten’’ bij u in de buurt en wij zitten dus niet stil: Stichting Derde Hands, sinds 1978 actief met overtollige goederen uit uw huishouding of bedrijf en strijdend tegen het weggooien van bruikbare goederen. Tegenwoordig actief in De Dreven achter winkelcentrum De Maat. Elke maandagmiddag tussen 2 en 4 uur en elke woensdagochtend tussen 10 en 12 uur aanwezig. Komt u eens langs om onze ‘’zaak’’ te bekijken en kennis te maken. Verwacht geen winkel; uw schone, bruikbare goederen meebrengen kan wel. Wij verzorgen de rest! www.derdehands.com

Ontmoetingscentrum De Dreven Ontmoetingscentrum De Dreven is gehuisvest in voormalige basisschool de Korf aan de Imkersplaats 38. Sinds vorig jaar is de school in gebruik als jongerencentrum. Vanaf februari 2016 wordt elke woensdagochtend gezellig door een aantal oudere buurtbewoners koffie gedronken. De school biedt tevens onderdak aan medewerkers van het welzijnsnetwerk, zij hebben hier flexplekken en vergaderruimte. Er worden cursussen gegeven en ook de Stichting Derdehands heeft een plek gevonden in de school. Nieuwsgierig geworden of een idee voor een leuke activiteit? U bent van harte welkom. Laat het ons weten via Facebook “welzijnsnetwerk Apeldoorn Zuid-Oost’ of mail naar welzijnsnetwerkapeldoornzo@gmail.com wat dag tijd Jongerencentrum Maandag 15.00-17.00 Jongerencentrum Maandag 19.00-22.00 Koffie-ochtend Woensdag 10.00-12.00 Jongerencentrum Woensdag 13.00-17.00 Jongerencentrum Vrijdag 15.00-17.00 Jongerencentrum Vrijdag 19.00-22.00


de velden

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 14

Workshop Kaarsen maken drukker dan ooit! Woensdagmiddag 12 oktober organiseerde de Buurtkids de Velden in samenwerking met Stimenz een leuke workshop kaarsen maken voor basisschool leerlingen. Deze workshop werd gehouden in de Basisschool de Marke. Onder genot van koek en zopie kregen de kinderen onder begeleiding uitleg over hoe ze kaarsen konden maken en kleuren. Het was een super gezellig maar vooral ook een leerzame middag.

(De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.)

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door Stimenz en de Basisschool de Marke.

G A R A M N E T S U I K O 7 Z K A M E E L D K V A P E E A N R O G E H H S V E E T E D N E O E N P H N O R E O Z I D T J N O S O A R D G

N A E L B G E L U I E R S G

T M R E E A D E H O R S T E N

E J T E D W O

I E 2 E D 4 J U E G U Z O R B G P O R E O O R D O D S T A C A G H S A S Z P O P R K E T N I U M B D E D O N K U T E

J B M V G N B N T N A R K K J I W O R E R

B D E G A A R D E N

O O N L I N E N B

U M A X V E R S T A P P E N

O T A M I I J N M E V E N E N

P D E V E L D E N

P A T A T U T E

R O N E K D E O N H E D

Puzzel mee en maak kans op GEEL een boodschappenpakket GEMAK t.w.v. 50,- thuisbezorgd GROOTZONNEHOEVE door Jumbo van de Bunt.nl LAAGSTEPRIJS

APELDOORN GEEL GROOTZONNEHOEVE DEMATEN PATAT GEMAK JAM MAXVERSTAPPEN DEDREVEN LAAGSTEPRIJS WIJN WIJKKRANT DEDONKEN APELDOORN 7ZEKERHEDEN WOUTER DEHOEKEN24UURPERDAG DEGAARDEN DEMATEN SUIKER DEDREVEN BEZORGEN DEHOEVEN DEDONKEN GARANTIE DEHORSTEN LUIERS DEHOEKEN JUMBO DEVELDEN PATAT SUIKER JUMBOAPP BOODSCHAPPEN JAM LUIERS ONLINE GROOTASSORTIMENT WIJN Zo 7ZEKERHEDEN lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt.

Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Schimmelpenninckstraat 37, 7331 SG Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl JUMBOVANDEBUNTBEZORGTOOKINDEMATEN Van de Bunt

Van de Bunt.nl Schubertplein 1-5, Apeldoorn


ontmoetingsplekken Ontmoet elkaar in Apeldoorn Apeldoorn is verdeeld in stadsdelen. In elk stadsdeel vindt u meerdere ontmoetingsplekken. Een ontmoetingsplek is een locatie bij u in de buurt. Het kan een buurthuis zijn, een activiteitencentrum of bijvoorbeeld een woon/zorgcentrum. Op de ontmoetingsplekken staan vrijwilligers en/of professionals altijd voor u klaar. U kunt er terecht om een kopje koffie te drinken, mee te doen aan een cursus of workshop of informatie krijgen over wonen, zorg en welzijn. Op deze pagina vindt u maandelijks informatie over de ontmoetingsplekken in de Maten.

wijkkrant de maten november 2016 | pagina 15

Samen eten in de Maten In de Maten zijn diverse buurtrestaurants waar u terecht kunt voor een maaltijd en contact met bewoners uit de wijk. U kunt aanschuiven bij onderstaande ontmoetingsplekken: Buurtrestaurant De Velden Magistratenveld 613 Elke eerste en derde vrijdag van de maand, 18:00 uur. Kosten: € 7,Aanmelden: 06-37147045 of buurtrestaurantdevelden@gmail.com --De Matenhof Warenargaarde 775 Elke maandag t/m vrijdag, 17:00 uur. Kosten: € 3,50 Lunch: Elke dinsdag en donderdag, 12:30 uur. Kosten: € 2,Aanmelden: 055-8434681 of ontmoetingsplekdematenhof@hotmail.com Ontbijt: Elke dinsdag en donderdag, 08:45-10:00 uur. Kosten: € 2,50 Aanmelden: 055-5411444

Studiekring De Dreven In ontmoetingscentrum De Dreven is sinds kort een studiekring gestart. Een studiekring is een groep van 10 tot 15 senioren, die geregeld bij elkaar komt. Een studiekring is geschikt voor iedereen, die nieuwe dingen wil ontdekken, bereid is zich daarin te verdiepen en deze kennis met anderen wil delen. De kringen groeien vaak uit tot gezellige, hechte groepen. Tijdens de bijeenkomsten wordt gestart met een ‘rondje actualiteiten’ waarin iedere deelnemers iets vertelt over wat hem of haar afgelopen periode heeft geraakt. Vervolgens wordt door een van de kringleden een zelf gekozen onderwerp gepresenteerd, waar met de groep over gesproken wordt. De studiekring in De Dreven heeft nog ruimte voor nieuwe leden. Deze groep komt elke twee weken op woensdag bij elkaar van 14:00 tot 16:00 uur. U betaalt een bijdrage voor de koffie en thee van 2 euro. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, j.kooyman@stimenz.nl of 06-22905585.

Meer informatie Op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl staat een overzicht van alle ontmoetingsplekken en activiteiten in Apeldoorn. Heeft u ideeën voor een leuke activiteit of wilt u weten wat er nog meer te doen is? Dan kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker, via j.kooyman@stimenz.nl of 06-22905585.

De Matenhof, Het Huisje Warenargaarde 784 Lunch: Elke maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag 12:30 uur. Kosten: €2,Aanmelden: 055-8434681 of ontmoetingsplekdematenhof@hotmail.com --Berghorst Gijsbrechtgaarde 30 Ontbijt: Elke maandag t/m vrijdag, 08:30-09:30 uur. Kosten: € 2,50 Lunch: Elke dag, 12:00-13:30 uur. Kosten: € 7,60 Wijkbuffet: Elke derde woensdag van de maand, 17:00-19:00 uur. Kosten: € 13,Aanmelden: 055-5997600 of receptie.berghorst@atlant.nl --55+ eetgroep De Drie Ranken Eglantierlaan 202 8x per jaar op woensdag, 17:00 uur. Kosten: € 7,Aanmelden: 055-5421451 (Dorien Walter), 055-3604325 (Anneke Venema) of 55pluseetgroep@3ranken.nl --Buurtrestaurant De Dreven Imkersplaats 38 Elke derde woensdag van de maand, 18:00 uur. Kosten: € 7,Aanmelden: 055-5338173 of jokebraunstahl@gmail.com


Van de Bunt

komt naar je toe!

“Het grootste supermarktassortiment van Apeldoorn tegen de laagste prijs!�

gegarandeerd

Online boodschappen doen en thuis of op het werk laten bezorgen Het boodschappen doen wordt nu wel heel gemakkelijk. Wij bieden je keuze uit het grootste online supermarktassortiment van Apeldoorn tegen de laagste prijs. Als je zakelijk boodschappen bestelt, krijg je .. een officiele factuur voor de administratie. Ook kun je op aanvraag achteraf betalen.

Download de Jumbo app of ga naar

jumbovandebunt.nl Van de Bunt

Schubertplein 1-5, Apeldoorn


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.