Wijkkrant de maten juli 2017

Page 1

Jaargang 2 juli 2017

WIJKKRANT DE MATEN WIJKCENTRUM DE STOLP BESTAAT 40 JAAR!

Wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein in de wijk De Maten bestaat dit jaar 40 jaar. Om dit te vieren organiseren de beheerders van het wijkcentrum samen met verschillende vaste huurders op vrijdag 22 september een feestelijke middag voor jong tot oud. In het wijkcentrum kunt u terecht voor verschillende activiteiten zoals kaarten, biljarten, sjoelen, enz. Er zijn ruimtes te huur die heel geschikt zijn voor een workshop en/of cursus. Tevens is wijkcentrum De Stolp een mooie locatie voor feesten en partijen. Loop gerust een keer binnen om te kijken wat de mogelijkheden zijn! Bent u in de afgelopen 40 jaar betrokken geweest bij wijkcentrum De Stolp en lijkt het u leuk om erbij te zijn op de 22e of heeft u nog leuke anekdotes dan horen wij dit graag van u. U kunt hiervoor contact opnemen met de beheerders van wijkcentrum de Stolp, 055 541 44 42 | destolp@accres.nl.

VAKANTIE!

GEBOORTENIEUWS

PUZZEL MEE...

WIJ WENSEN U EEN FIJNE VAKANTIE! I.v.m. de vakantie is er in augustus geen wijkkrant, in september zijn wij er weer!

Nieuwe bewoners op de Maten. Lees meer

kinderboerderij op pagina 6

Puzzel mee en maak kans op een kip kado t.w.v. ruim € 100,00. Lees meer op pagina 9


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gerle ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 MR drs B. Mulder (055) 54 11 666 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 Tandartsenpraktijk Poort en Hanegraaf (055) 542 25 77 F.K. van der Zwaag (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96

FIETSVRIJWILLIGERS GEZOCHT Houd je van fietsen en lijkt het je gezellig om dit samen met een bewoner van woonzorgcentrum Berghorst te doen? Dan ben je de persoon die wij zoeken! Berghorst beschikt over een (elektrische) duofiets. Gezien de grote interesse van de bewoners willen wij graag ons team van vrijwilligers om te fietsen uitbreiden. Je kan zelf aangeven welke dag(en) je tijd hebt en krijgt uiteraard uitleg over het gebruik van de fiets. Voor aanmelding of meer informatie kun je contact opnemen met Marjolein Koolman, activiteitenbegeleidster bij Berghorst, via m.koolman@atlant.nl of 055 -599 76 85. Even binnenlopen bij Berghorst aan de Gijsbrechtgaarde 30 mag natuurlijk ook.

Als vrijwilliger wacht je een warm welkom!

COLOFON

DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer Riool Reinigings Service (RRS): (026) 319 46 00 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag)

Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Welzijnsnetwerk) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!).

DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst

Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga

ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Wijkkrant de Maten is mede mogelijk gemaakt door bijdrage van provincie Gelderland. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten WIJS OP WEG IN DE MATEN We kijken terug op een geslaagde week waarin een groot deel van de scholen extra aandacht had voor verkeer en parkeren. Wethouder Detlev Cziesso opende op 8 mei de actie op het schoolplein van De Horst en De Sjofar met de uitreiking van de Gouden Fietsbel aan de twee broertjes die de winnende slogan verzonnen. Daarna gingen de kinderen in een lang lint met hun eigen gemaakte verkeersborden naar de supermarkt om deze daar op te hangen. Verspreid door de week zijn er op de diverse scholen veel activiteiten geweest: een dode-hoek-les met een echte vrachtwagen voor de school, lessen banden plakken, fietstechniek, op bezoek bij rijschool Bloemzaad en een echt rijexamen proberen te maken. In de hogere groepen is de route van school naar huis besproken: wat is veilig en welke onveilige situaties kom je tegen? Ook is de politie bij de scholen langs geweest, wat voor de kinderen een grote belevenis was. TV Apeldoorn heeft de opening van de week gefilmd. U kunt dat terugkijken op https://www.rtv-apeldoorn.nl/ tv/uitzendinggemist-tv. Buurtraad De Horsten is aansluitend een actie begonnen door flyers uit te delen aan automobilisten die onhandig of gevaarlijk geparkeerd staan. Mensen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat hun geparkeerde auto ervoor zorgt dat er onveilige situaties ontstaan. Denk aan parkeren in bochten en vlak voor een drempel. Volgend schooljaar wordt de week ‘Wijs op weg in de Maten’ in elk geval herhaald.

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 3

GESLAAGD! Op het moment dat ik deze column schrijf, hangen er in de wijk vlaggen bij verschillende woningen uit met daaraan een tas. Dit als teken dat er thuis een zoon of dochter is geslaagd. Wat een heerlijk gevoel als het is gelukt. Wat een mijlpaal. Die feestelijke hoerastemming komt ook bij mij weer naar boven als ik nu door de wijk fiets. Voor sommigen is het nog spannend, die hebben een herexamen. Ik hoop voor hen dat zij alsnog zullen slagen. En dan......breekt de langverwachte zomervakantie aan. De kampeerspullen komen weer van zolder, de camper of caravan wordt uit de stalling gehaald. In sommige straten wordt het tijdelijk wat stiller. Het is fijn dat er inmiddels in de verschillende buurten al een behoorlijk aantal buurt whatsapp-groepen actief zijn. Zo kunnen bewoners in een buurt of straat elkaar helpen om de buurt ook in de zomer met elkaar in de gaten te houden. In andere straten wordt het op sommige momenten wat drukker. Dat kan zijn in de tuin of op straat met spelende kinderen of een barbecue. Het is fijn als we daarbij rekening houden met elkaar. En elkaar als dat nodig is tijdig vriendelijk aanspreken. Vaak helpt dat heel goed. De meeste mensen zijn er niet echt op uit om overlast te veroorzaken, maar hebben in alle gezelligheid even niet in de gaten dat ze toch aardig wat geluid maken. Zo wordt de zomer voor ons allemaal geslaagd!

VERSCHILLENDE INCIDENTEN OP OUDE BUSBAAN LANGS HET KANAAL In de afgelopen periode zijn er op de oude busbaan langs het Apeldoorns Kanaal een aantal incidenten geweest tussen hondenbezitters en weggebruikers, die een vervelende afloop hebben gehad. Als we rekening met elkaar houden dan kunnen we zulke incidenten voorkomen. Op de voormalige busbaan mag geen verkeer. Met verkeer bedoelen we auto, fiets, bromfietser en scooter. Ook verzoeken we de hondenbezitters om hun honden uit te laten op de hondenuitlaatplaats. Houdt u er rekening mee dat als u de hondenuitlaatplaats verlaat de hond aan de lijn moet. Gemeente Apeldoorn en Politie Apeldoorn

Corine Kapenga Stadsdeelmanager Zuidoost


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 4

MEER KLEUR IN DE STAD, WAT BETEKENT DIT VOOR U? Het lijkt bijna vanzelfsprekend. Apeldoorn als groene gemeente, met mooie woonwijken tussen de natuur- en recreatiegebieden. Als gevolg van de nodige bezuinigingen is het groen in de binnenstad de afgelopen jaren versoberd. Er is besloten dat het tijd is voor meer variatie, kleur en fleur in de stad. Zo worden er op verschillende locaties kleurrijke bloembollen, fleurige bloemschalen en bloeiende vaste planten geplaatst. In brede bermen wordt op veel locaties een strook ingezaaid met kleurrijke wilde flora. Dat werk wordt gedaan door de eenheid Beheer en Onderhoud van de gemeente Apeldoorn. Wie doen dit werk eigenlijk? Er werken 400 medewerkers bij de eenheid Beheer en Onderhoud van de gemeente. Daarnaast werken er 120 collega's vanuit Lucrato (voorheen sociaal werkbedrijf Felua). Zij zijn onmisbaar bij het schoon, heel en veilig houden van Apeldoorn en de gemeente biedt hen een goede werkomgeving en begeleiding. Ook zijn er jaarlijks zo'n 50 mensen die via een leerwerktraject bij Beheer en Onderhoud werken. Mensen die nu in de bijstand zitten, doen zo nieuwe vaardigheden op. Hierdoor kunnen ze naar een betaalde baan doorstromen. Ook dit vraagt natuurlijk begeleiding, maar het past goed bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente. Wat doen we nog meer? Apeldoorn is een grote gemeente en het werkveld is breed. Van wegen en parken tot begraafplaatsen en riolering. Een deel is onderhoud, maar het gaat ook om het verder door ontwikkelen van zaken zoals verkeerstechniek en afkoppelen van regenwater. We doen het echter niet alleen. We maken onze plannen samen met wijk- en dorpsraden, sportverenigingen zamelen afval in en via onderdelen zoals Apeldoorn Rein gaan bewoners ook zelf aan de slag in hun eigen buurt. Alleen zo krijgen we al het werk gedaan.

Houttuinen Noord 39 • 7325 RE Apeldoorn • Tel. 055 200 02 52 • gelderland@solar-systemen.nl • www.solar-systemen.nl


wijkkrant de maten TAKKEN RILLEN IN DE OPENBARE RUIMTE Takken rillen zijn gesnoeide takken. Deze worden vervlochten door de plantsoenvakken met als doel beschermplekken in de winterperiode te creëren voor onder ander egels. Die gemeente moet hieraan voldoen vanuit de Flora Fauna regelgeving. Wat medewerkers van de gemeente buiten nog wel eens aantreffen is, dat burgers op deze rillen allerlei (snoei)afval er bij deponeren. Het nadeel daarvan is dat het op die manier een voedingsplaats gaat worden voor ongedierte. Bovendien worden deze rillen hierdoor een soort compostrillen, waarop onkruid welig tiert. Op de ene foto ziet u een ril zoals die hoort te zijn. Op de andere foto is een ongewenst gebruik van de ril te zien, deze is bijvoorbeeld aangetroffen aan de Adelbrechtgaarde.Omdat de gemeente heeft gemerkt dat veel bewoners dit niet weten vragen wij hier bewust uw aandacht voor.

Groot Zonnehoeve PERIODIEKE SNELHEIDSCONTROLES Onze buurt Groot Zonnehoeve ligt op een aantrekkelijke route tussen De Maten en de binnenstad en de rest van Apeldoorn. Dit betekent dat mensen die niet in Groot Zonnehoeve wonen, deze route met enige regelmaat gebruiken. Ook bestemmingsverkeer voor Groot Schuilenburg en de bouw van het nieuwe Van der Valk hotel komt door de buurt. Daar is op zich niks mis mee. Ook wij als buurtbewoners rijden met regelmaat door andere buurten van Apeldoorn. Maar de wegen in onze buurt zijn niet gemaakt voor doorgaand verkeer. Ze zijn er gewoon te smal voor en mede daarom is de hele buurt Groot Zonnehoeve een 30 km-zone. Niet iedereen is ervan overtuigd dat 30 km voor onze buurt de juiste snelheid is. Overtreding van die limiet komt vrij veel voor. Daarover ontvangen wij als buurtraad en politie met enige regelmaat klachten. Naar aanleiding van deze klachten over te hard rijden op de Groene Voorwaarts en de Barnewinkel worden er in de aankomende maanden periodiek snelheidscontroles gehouden. Op zowel De Groene Voorwaarts als de Barnewinkel geldt een maximale toegestane snelheid van 30 km per uur. Ons advies is: houd er rekening mee. Buurtraad Groot Zonnehoeve en Politie Apeldoorn

SCHAPEN IN GROOT ZONNEHOEVE In de wijk Groot Zonnehoeve zijn sinds twee maanden ruim 20 bijzondere nieuwe “bewoners” gekomen. De schapen voelen zich hier inmiddels al helemaal thuis. Ze grazen er vrolijk op los tussen de tijdens de boomplantdag geplante nieuwe bomen. De schapen worden goed verzorgd. ‘s Heerenloo maakt nog een schuilplaats voor hen. De betrokken boer is eindverantwoordelijk voor de schapen, buurtbewoners houden ongemerkt een oogje in het zeil. Kinderen mogen de schaapjes (helaas) niet voeren, daar kunnen ze ziek van worden. Een kijkje nemen kan echter altijd!

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 5


de gaarden

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 6

WILLY BRANCKAERTS EN MIRJAM VAN OOSTVEEN IN H10A Galerie H10a laat van 30 juni tot en met 5 augustus schilderijen zien van Willy Branckaerts en keramiek van Mirjam Van Oostveen. De opening was op vrijdag 30 juni om 19.30 uur. Willy Branckaerts (1964) is als zoveel kunstenaars een verzamelaar. Op zijn atelier stapelt hij allerlei materiaal op dat mogelijk ooit nog wel eens ergens voor kan dienen ; oude stukken behangpapier, gebroken sierlijsten, een oude plank,… Hij maakt handig gebruik van de enorme diversiteit aan (afval)materialen welke zo een nieuw recht van bestaan verwerven als onderdeel van een artistiek concept. Het zijn altijd restanten, dingen die waardeloos zijn geworden; weggeworpen, afgebroken, afgescheurd. Maar altijd zijn ze getekend door de tijd. In zijn oudere werk is vooral het verweerde behangpapier prominent aanwezig, getranscendeerd in abstracte trompe l’oeils. In het recentere werk krijgt het figuratieve meer aandacht als ook maatschappelijke thema’s zoals in zijn Kruisweg 2.0 van 2015; waar, als afdekmateriaal gebruikt, karton met verfvlekken en tape resten als drager dient. Ook nu dienen er doeken die als afdekmateriaal werden gebruikt als drager. Het begin is niet langer het bekende witte doek maar een drager met reeds een geschiedenis in zich. Mirjam van Oostveen (1972) maakt beelden als persoonlijkheden. Een dagelijkse bron van inspiratie zijn de vele gezichten en uitdrukkingen van mensen met elk hun eigen geheimen, verhalen en karakteristieke eigenschappen. In haar beelden gaat zij vaak uit van introverte uitdrukkingen die de kijker in verwarring kunnen brengen of juist ruimte geeft voor een eigen interpretatie. Ze werkt graag met contrasten tussen innerlijk en uiterlijk en zoekt de interactie met de kijker. De beelden zijn gemaakt van steengoed keramiek waarbij Mirjam graag veel van de huid laat zien en ze deels voorziet van een mat steenachtig glazuur in natuurlijke tinten. Galerie H10a is gevestigd in Winkelcentrum De Eglantier 250 in Apeldoorn, en is geopend op vrijdag en zaterdag van 13 – 17 uur. Naast deze expositie is ook het eigen werk van het kunstenaarscollectief H10a te zien: Anneke Eggermont, Ineke Moes, Gerard Oltmans, Roel Ottow en Kees Woestenenk.

WEETJES?

FYSIEK WIJKBEHEER

Niet-gedane zaken blijven knagen. Spijt knaagt het meest bij niet gerealiseerde voornemens.Stommiteiten die wij begaan, betreuren we minder diep.

Buurtraad de Gaarden heeft nog een budget beschikbaar voor fysiek wijkbeheer en is op zoek naar initiatieven vanuit de Gaarden. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van een bankje, een speeltoestel of een prullenbak.

Afrikaans gezegd (Swahili) Europeanen weten de tijd Maar wij hebben de tijd. Toos Dikkers

Heeft u een idee, dan ontvangt buurtraad de Gaarden graag een reactie voor 1 augustus as. Mailadres: mijngaarden@gmail.com Toos Dikkers

NIEUWE BEWONERS OP KINDERBOERDERIJ DE MATEN Er is weer leuk geboortenieuws te melden vanuit onze kinderboerderij. Er zijn geitlammetjes geboren en ons Shetlandveulen is ook geboren. Inmiddels zijn deze nieuwe bewoners te zien op de kinderboerderij. Buiten de nieuwe bewoners zijn er ook leuke activiteitenmiddagen op de kinderboerderij. Op 16 juli staat de volgende op de agenda. Tijdens deze middag zijn er verschillende leuke extra activiteiten buiten wat er altijd al te doen is op de boerderij. Er is een springkussen, je kunt touwtje trekken, schminken, popcorn bakken, eendje hengelen en oud Hollandse spelletjes spelen. Natuurlijk kun je ook een rondje pony rijden. Sommige activiteiten kosten een muntje. Deze zijn voor € 1,- te koop tijdens de activiteitenmiddag.


de gaarden HITTE-EILANDEN Er is momenteel veel informatie beschikbaar over klimaatveranderingen. Extremere winters (kou en veel sneeuwval) en zomers (hoge temperaturen en veel regenval). Het hitte-eiland effect is het fenomeen dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in een landelijk gebied. Steden zijn warmer omdat beton en asfalt veel meer warmte absorberen dan het bladerdek van planten en bomen. In combinatie met de warmte die in steden wordt gegenereerd, onder meer door auto’s en airconditioning, worden de steden ‘hitte-eilanden’ in het omliggende landschap. In 2012 heeft TNO onderzocht, bij 73 grootste gemeenten, waar de hitte-eilanden zich bevinden (hitte-eiland kaart). De toptien ergste hitte-eiland effect wordt aangevoerd door Den Haag (zand en veen). Apeldoorn (zand) staat op de 16e plaats. De bodemsoort is een bepalende factor. Bij droge gronden wordt het overdag sneller warm maar ’s nachts koelt het sterker af. Ik was benieuwd naar de resultaten in de Maten en specifiek in de Gaarden maar navraag, bij de gemeente, heeft opgeleverd dat het onderzoek nog niet gedetailleerd genoeg is om van hitteeiland effect te spreken. Lees meer: www.scientias.nl en www.piramidestad.nl Toos Dikkers

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 7

KINDERBOERDERIJ DE MATEN STAAT NIET STIL Kinderboerderij De Maten wil graag het educatie-aanbod uitbreiden. Wat is er mooier om de kinderen in de praktijk te laten zien hoe de weg van ei naar kip wordt afgelegd? Dit gebeurt niet alleen door middel van activiteiten op de boerderij, maar ook door daadwerkelijk de kip te zien broeden en uit eieren de kuikens zien komen. Middels crowdfunding heeft de kinderboerderij ook dit jaar voldoende geld bij elkaar weten te krijgen om een broedhok voor kippen te creëren. De kip kan in dit hok ongestoord broeden. Kinderen kunnen door kijkgaten de kip zien zitten. Ook kunnen de kinderen kijken naar wandelende takken en agaatslakken in de nieuwe kijkkast op de boerderij. Peuteruurtje Iedere maandag en vrijdag ochtend om 10:00 uur is er een peuteruurtje voor de kleintjes. Tijdens dit peuteruurtje wordt er vaak voorgelezen, activiteiten gedaan en natuurlijk een liedje gezongen. Voor de ouders en opa en oma’s is dit een mooi moment om in contact te komen met andere ouders/verzorgers om aan hun sociale contacten te werken.

ICE = IN CASE OF EMERGENCY Voer ‘ICE’ ook in in jouw mobieltje! Laat hulpverleners niet onnodig kostbare tijd verliezen bij calamiteiten met het zoeken naar belangrijke telefoonnummers van je ouders, partner, kinderen of iemand anders die gebeld moeten worden. Sla onder de naam ICE het telefoonnummer op in je mobieltje van de personen die moeten worden gebeld in een noodgeval!

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten

HEEFT U EEN LEUKE FOTO OF FILM VAN ONZE WIJK? De Stolp, het zalen- en vergadercentrum in het hart van de Maten, viert– samen met zijn vaste huurders – op 22 september zijn 40-jarig bestaan. De wijkraad vergadert regelmatig in de Stolp en zal dan ook met een stand bij dit jubileum aanwezig zijn. Heeft u een foto of film die iets kenmerkends of leuks van onze wijk laat zien? Stuur deze dan naar info@wijkraadzuidoost.nl. Een selectie van de inzendingen zullen we bij onze presentatie bij het jubileum gebruiken én plaatsen op de Facebook-pagina en de homepage van de wijkraad (www.wijkraadzuidoost.nl).

Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 8

SLAKKEN: VRAATZUCHTIG ÉN NUTTIG Slakken zijn misschien wel de minst gewenste tuinbezoekers. Dit hebben ze te danken aan hun enorme vraatzucht. Maar in de ene tuin is haast geen slak te bekennen, terwijl de buurman met lede ogen moet aanzien hoe dit volkje in het voorjaar zijn jonge aanplant als sneeuw voor de zon weer laat verdwijnen. Kortom de ene tuineigenaar heeft in het geheel geen last van slakken, terwijl de ander heuse moordneigingen krijgt bij de aanblik van dit diertje. Ook in de Horsten zijn er tuinen die geteisterd worden door deze beesten. Waarom heeft de één zoveel slakken in de tuin en hoeft de ander er zich helemaal niet druk om te maken? En als men dan zo’n last heeft van de slakken, hoe kan de plaag dan worden aangepakt? Om hier achter te komen moet je eerst weten waar de slak van houdt en waar hij bang voor is. De ideale leefomgeving en natuurlijke vijanden van slakken Slakken hebben zo hun voorkeuren als het gaat over planten en schuilplaatsen. De Hosta (hartlelie), Iberis (scheefbloem), Ligularia en verschillende slasoorten zijn favoriet en ideaal als voedingsbron. Daarbij houden slakken van vochtige omstandigheden. Vochtige plaatsen als onder potten en stapels hout, afgevallen bladeren rondom heggen (met name Coniferen) zijn geliefde schuilplaatsen. Slakken hebben veel natuurlijke vijanden. Vogels zoals merels, lijsters, spreeuwen en eksters, maar ook eenden en kippen eten slakken. Verder zijn egels, kikkers, padden en insecten zoals spinnen en larven van libellen en vliegen natuurlijke vijanden. Dus, wat te doen? • Koester de natuurlijke vijanden van de slak, zoals merels, eenden, egels, kippen, kikkers en padden. Voordeel: je krijgt er vrienden bij. Nadeel: plan werkt op lange termijn en werkt niet altijd in een afgesloten tuin (hoe zou een egel ooit in onze ingesloten tuin terecht kunnen komen?) • Door de tuin regelmatig te schoffelen droogt de aarde sneller uit. • Losse tegels, lege bloempotten of stapels hout vormen een perfecte vochtige schuilplaats. Verwijder onnodige materialen en verplaats materiaal regelmatig om de onderliggende aarde te laten drogen. • Geef in de zomer je tuin water in de ochtend, zodat het gewas en de grond eromheen droog is tegen de tijd dat het avond wordt. Hiermee maak je het onaantrekkelijker voor slakken om in de tuin te blijven. • Knoflook is giftig voor slakken. Knoflookplanten zullen ze omzeilen. Ook mijden ze plaatsen en planten die met knoflookextract zijn bespoten. Een voordeel is dat bespoten eitjes niet meer uitkomen als ze bespoten zijn met knoflook-extract. • Kopermetaal is giftig voor slakken. Er zijn speciale koperstrips verkrijgbaar die om potten te plakken zijn om te voorkomen dat de slakken omhoog kruipen. Dit werk zelfs onder vochtige omstandigheden. Vooral NIET gebruiken: Zout Het is een truckje uit grootmoeders tijd om slakken te bestrooien met zout. Slakken kunnen absoluut niet tegen zout. Maar het is een verschrikkelijk dieronvriendelijke manier om het diertje te doden. De slak wordt door het zout letterlijk langzaam weggevreten omdat het zout al het water uit de slak onttrekt. Het heeft hetzelfde effect als zoutzuur op de mens heeft. Uiteindelijk blijft er van de slak alleen een beetje slijm over. Het is een gruwel om deze manier toe te passen en hierbij doen wij dan ook de oproep om vooral geen zout te gebruiken. Mocht dat je geen moer kunnen schelen, bedenk dan dat zout schadelijk is voor de bodem en planten.

PANNENKOEKEN VOOR ‘OPA EN OMA’ IN GILDENHOVE Op zondag 4 juni was het Nationale Opa & Oma Dag. Om hier aandacht aan te geven hebben een aantal kinderen uit de Maten op woensdag 31 mei pannenkoeken gebakken in de seniorenflat Gildenhove aan de Snijdersplaats. Een tiental ouderen kreeg die middag een door de kinderen zelfgebakken pannenkoek voor de lunch. Er was soms enige verwarring of er nu één met spek of met kaas was besteld, maar uiteindelijk heeft iedereen een pannenkoek naar zijn of haar keuze gekregen. De middag was zeer geslaagd en voor zowel de kinderen als de ouderen ‘voor herhaling vatbaar!’.

DE BUURTRAAD DE HORSTEN / HOEKEN WENST IEDEREEN EEN GOEDE ZOMER TOE.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 9

WIJ FELICITEREN MEVROUW SCHUTZE MET HET BADPAK VAN LINGERIEZAAK ANNEBRA! I uitgave J K juniK Wijkkrant R A Prijswinnaar W puzzel

I L E K N I J N N Schutze E D bericht L E had V Nadat mevrouw R gewonnen, O O Tontving Z de O gekregen datG ze had D E een D enthousiaste R E V redactie van A de wijkkrant A S te R S daar O reactie: “Helemaal gek,EwatTleuk, R S K ben ik heel blij mee! Ik ga er deze week D En dat is K wat O ze heeft nog even heen.” S N A C K K gedaan. P I O R Samen met haar E dochter T Sis ze O bij LingeriezaakN Annebra Lgeweest, S Pwaar E haar dochter een prachtig badpak E D T van R hetPmerk Sunflair heeftTuitgekozen, € 99,95. O t.w.v. O O O S O H D E Namens Trudi en Rvan Moorselaar R U hetKteam van Wijkkrant de Maten; heel O N C erg veel plezier gewenst met dit nieuwe H K E T badpak J A van Lingeriezaak Annebra. E E D E D N E K de Maten.

N T W T E D N N E N O R I N J E S K T N T O A D F E E D L P G A E O

N E T I E T I L A I C E P S L L I R G A H

E D E H O E V E N

O V E N B O U W E R S H W O E K R D E D

K A N T E N K L A R E M A A L T I J D E N

I

P

P O E L I E R

D E M A T N E K E N W J E I M D A N N E K P O P K I K N V

WIJNGAARDS POELIER KIP WILD OOSTERS SNACK GRILLSPECIALITEITEN OVENBOUWERSHOEK GROOTZONNEHOEVE APELDOORN DEMATEN DEDREVEN DEDONKEN DEHOEKEN

Inzenden kan t/m 31 juli 2017. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN TOKO KADO MAND EN DE PARTY PAN T.W.V. RUIM € 100,00! W I J N G A A R D S P N E T S R O H E D

I S N R D S 2

J L E O E R

K E I D O D E S K C I T S T O H T

N A P E L L D O E O R D N L K E I D E W I J

K K N L T R T K O K O S P R O D U C T E N

R A N N I W D E V E Z O N E V E S O O 7 U W K N R E O O K E N P E O O D E E K D K O J A P D E G E K E

T T S D N N

N E T I E T I R L I A J I S C T E T P A S F L E L L I I R G A A O H

E D E H O E V E N

A

O V E N B O U W I E R S N H O E K R D E D

K A N T E N K L A R E M A A L T I J D E N

I L 1

P

D V E 9 M A T N E E N J I E D N R E P P O I K N W K

P O E L I E R K W E M A N K O K N

WIJNGAARDS POELIER KIP WILD OOSTERS SNACK GRILLSPECIALITEITEN OVENBOUWERSHOEK TOKO KADO MAND GROOTZONNEHOEVE T.W.V. € 50,00 APELDOORN WIJNGAARDS DEDREVEN DEMATEN POELIER DEDONKEN DEDREVEN KIP DEHOEKEN DEDONKEN WILD WIJKKRANT OOSTERS DEGAARDEN DEHOEKEN

+

SNACK APELDOORN DEMATEN

DEHOEVEN DEHORSTEN DEVELDEN

GROOTZONNEHOEVE KANTENKLAREMAALTIJDEN

PARTY PAN T.W.V. € 54,95 EETWINKEL KIPPENDIJEN HOTSTICKS KROEPOEK RIJSTTAFEL KWEMANKOK KETJAP KOKOSPRODUCTEN GRILLSPECIALITEITEN OVENBOUWERSHOEK

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt.

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Schimmelpenninckstraat 37, 7331 SG Apeldoorn Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande AL SINDS 1927 UW POELIER EN TOKO IN DE WIJK of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

WIJNGAARDS POELIER TOKO APELDOORN KETELBOETERSHOEK 41, 7328 JE APELDOORN, TEL: 055 - 533 28 61

WWW.WIJNGAARDSPOELIERTOKO.NL


de donken

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 10

ZOMERSE BUITENSPEELDAG DE DONKEN GROOT SUCCES Op woensdag 14 juni vond de Nationale Buitenspeeldag plaats. In Apeldoorn werd deze o.a. georganiseerd in de Bronsgietersdonk, ook wel de Buitenspeeldag De Donken genoemd. Dit evenement werd dit jaar voor de 5e keer georganiseerd en was wederom een groot succes. Er waren allerlei sportieve activiteiten, zoals een stormbaan, Shaolin Kungfu en sumo worstelen, maar ook vele activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Kinderen konden djembé of een ander muziekinstrument bespelen. Bij de kraam van de Chinese school konden kinderen hun eigen naam in het Chinees leren schrijven. En bij de kraam van het Proef-lokaal konden ze mini-taartjes en mini-pizza’s bakken. Ook konden ze schilderen, tekenen, knutselen en zich laten schminken. Net als alle voorgaande jaren was de mobiele kinderboerderij van de partij, wat door zowel jong als oud zeer op prijs wordt gesteld. Medewerkers van Foto&Studio Kuipers liepen met camera’s rond en boden kinderen de kans om foto’s te leren maken van een of meerdere activiteiten. Deze kun je vinden op de site van Foto&Studio Kuipers onder Buitenspeeldag: www.fotokuipers.nl/home/buitenspeeldag-de-donken-2017/. Kortom, er was genoeg te doen, voor alle leeftijden. En RTV Apeldoorn was er weer bij om hier verslag van te doen. Wij willen graag iedereen bedanken die heeft deelgenomen en/of een bijdrage heeft geleverd aan de Buitenspeeldag De Donken. Organisatie Buitenspeeldag De Donken

Foto; Shaolin Kungfu

Foto: Hans van der Linden

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN MANTELZORG Mantelzorger worden is geen keuze. Het overkomt je. Soms heel plotseling, soms sluipt de zorg er langzaam in. Blijk je ineens mantelzorger te zijn. Als mantelzorger heeft u vaak als vanzelfsprekend de zorg op u genomen, “Dat doe je gewoon!”. Het blijkt dat veel mensen zich zelf daarom niet zien als mantelzorger. Ben ík mantelzorger? U zorgt langdurig en onbetaald voor een familielid, vriend of buur die chronisch ziek is, psychische problemen heeft of een beperking. U doet dit vanuit vanzelfsprekendheid, omdat u een band met elkaar heeft. Dan bent u mantelzorger. Mantelzorg kan allerlei vormen van zorg/hulp omvatten, zoals huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, emotionele steun en toezicht. Om te zorgen voor een goede balans tussen de mantelzorg en het leiden van uw eigen leven, kan het belangrijk zijn om de zorg te delen. Daarom nodigt het Welzijnsnetwerk Zuid-Oost u graag uit voor een bijeenkomst voor mantelzorgers in Zuid-Oost. Deze bijeenkomst is bedoeld om u te laten kennismaken met: • andere mantelzorgers in de buurt • beroepskrachten en vrijwilligers die werken in Zuid-Oost • de mogelijkheden die er zijn voor ontmoeting in de wijk (vb. www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl) • de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning in Apeldoorn (vb. http://wegwijzermantelzorgapeldoorn.dekap.nl) Tot slot, maar zeker niet het onbelangrijkste, willen wij graag weten waar u behoefte aan heeft. Wat zou u kunnen helpen? Hiervoor gaan wij graag met u in gesprek. U bent van harte welkom op één van de volgende bijeenkomsten: • Maandagochtend 17 juli van 10.00 tot 11.30 uur in ontmoetingsplek Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) • Dinsdagmiddag 29 augustus van 13.30 tot 15.00 uur bij ontmoetingsplek De Matenhof (Warenargaarde 775) • Donderdagavond 5 oktober van 19.30 tot 21.00 uur bij ontmoetingscentrum de Dreven, (Imkersplaats 38) Voor informatie of aanmelden kunt u een e-mail sturen naar welzijnsnetwerkapeldoornzo@gmail.com of bellen naar 055-5295544. Vermeld bij uw contact de datum van uw voorkeur en uw naam, adres en telefoonnummer. Aanmelden kan tot uiterlijk 12 juli.


de velden

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 11

SOCIALE COHESIE EN BARBECUE Het is zaterdag 10 juni 2017. De weergoden laten zich van hun beste kant zien. Droog en afwisselend zonnig. Ideale omstandigheden om een barbecue te houden. Een tweetal gezinnen aan het Magistratenveld had het idee dat het tijd werd dat oude en nieuwe bewoners in hun woonomgeving elkaar eens nader zouden moeten leren kennen. Daartoe nodigden zij de omwonenden binnen een straal van ongeveer 50 meter uit voor een barbecue. Zoals gebruikelijk bij een barbecue werd de genodigden gevraagd hun eigen vlees en een drankje mee te nemen. Een heel geslaagde actie. Buren die je nauwelijks van gezicht kent, blijken eenzelfde soort beroep te hebben uitgeoefend. Of tijdens een praatje blijkt dat sprake is van wederzijdse kennissen. Of je hoort van een van de buren over het veiligheidssysteem dat in een drone is ingebouwd. En dat is nu precies de bedoeling van zo’n barbecue of welk ander soort buurtfeestje dan ook. De buren krijgen figuurlijk gesproken een gezicht. De sociale cohesie van een buurt wordt hiermee vergroot. De sfeer in een buurt wordt vriendelijker dan wanneer je nooit een woord met elkaar hebt gewisseld. Mist u ook wel eens het “wij-gevoel” in uw woonomgeving? Laat u door het bovenstaande inspireren om ook eens, al dan niet samen met een goede buur, een soortgelijke activiteit te organiseren. U zult er geen spijt van krijgen.

WATERSCHAP U kent het aanslagbiljet van de GBLT dat jaarlijks op uw deurmat valt. En via die aanslag betaalt u Watersysteemheffing en Zuiveringsheffing. Maar of u door middel van dat aanslagbiljet een verbinding legt met het Waterschap, is de vraag. Toch is die verbinding er. De GBLT heft en int waterschapsbelastingen voor een aantal waterschappen en gemeenten, waaronder Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Apeldoorn. U heeft normaliter weinig contact met het Waterschap. Toch is het Waterschap een belangrijk orgaan. Zij is immers verantwoordelijk voor talloze zaken die direct of indirect met water te maken hebben. De zuivering van rioolwater is een belangrijke taak die bij het Waterschap ligt. Verder moeten alle beken en sloten (watergangen genoemd) regelmatig worden uitgediept om het regenwater voldoende te kunnen afvoeren. U zult denken dat er in de Velden nauwelijks watergangen zijn. Als u kijkt op de website www.vallei-veluwe.nl en doorklikt naar Actueel > Digitale kaarten, vindt u het “ABC vanaf 2017 beheer en onderhoud”. Als u inzoomt op de kaart, ziet u in de Velden heel wat kilometers aan watergangen. En die watergangen kunnen dichtgegroeid zijn met waterplanten of riet. Dit kan leiden tot wateroverlast. Of er zijn problemen met een duiker (kokervormige constructie die bedoeld is om watergangen aan weerszijden van een weg met elkaar te verbinden). Of u maakt zich zorgen over de kwaliteit van het water. In al die gevallen kunt u contact opnemen met het Waterschap via de website vallei-veluwe.nl/loket/meldingen-klachten. Neemt u eens de moeite om wat te surfen op de website van het Waterschap en laat u verrassen door de vele interessante informatie. www.vallei-veluwe.nl

BIJVERDIENEN? BEZINT EER GE BEGINT Alle leeftijdscategorieën zijn in meer of mindere mate vertegenwoordigd in de Velden. Daarom is een fiscaal getint artikeltje speciaal gericht op de senioren zeker geen verspilde moeite. Ontvangt u binnenkort een AOW uitkering? En ontvangt u daarnaast een redelijk pensioen? En wilt u na uw pensionering onder het motto “ik wil wel wat doen, maar het moet niet op echt werk gaan lijken” nog op bescheiden wijze wat bijverdienen? Dan kunt u te maken krijgen met een onplezierige verrassing van de Belastingdienst. Die verrassing heeft te maken met de ouderenkorting. Nadat op basis van het verzamelinkomen (inkomen box 1, 2 en 3) de verschuldigde inkomstenbelasting is berekend, wordt een aantal heffingskortingen hierop in mindering gebracht. Een van die kortingen is de ouderenkorting. Voor 2017 bedraagt die korting € 1.292,00 indien het verzamelinkomen minder bedraagt dan € 36.057,00. Is het verzamelinkomen gelijk aan of groter dan € 36.057,00, dan bedraagt de ouderenkorting slechts € 71,00. U ziet de bui al hangen. Komt uw verzamelinkomen in de buurt van het grensbedrag (€ 36.057,00), dan kan een kleine bijverdienste betekenen dat het grensbedrag wordt overschreden waardoor de ouderenkorting met meer dan € 100,00 per maand afneemt. Als u erover denkt om een paar uur per week bij te verdienen, wees dan gewaarschuwd. Gaat u eerst eens na of uw bijverdienste opweegt tegen de meer verschuldigde belasting. Waarbij het niet alleen gaat om het vrijwel wegvallen van de ouderenkorting (zie hiervoor) maar ook over het feit dat de werkgever een laag percentage loonheffing (schijf 1) inhoudt terwijl bij een inkomen waarop hier wordt gedoeld, inkomstenbelasting in schijf 3 is verschuldigd.


APELDOORN, STADSPARK BERG & BOS TARIEVEN: ONLINE € 9,- KASSA € 10,-

F i l m pro gra m ma

VUE OPENLUCHT FILMFESTIVAL DAG 1 - 11.08.2017

Valerian and the City of a Thousand Planets

DAG 2 - 12.08.2017

Baywatch

DAG 3 - 13.08.2017

Despicable Me 3 (originele versie)

DAG 4 - 14.08.2017

Hampstead (voorpremière)

DAG 5 - 15.08.2017

War for the Planet of the Apes

DAG 6 - 16.08.2017

Girls Night Out

DAG 7 - 17.08.2017

Beauty and the Beast

DAG 8 - 18.08.2017

Annabelle: Creation

DAG 9 - 19.08.2017

Hitman’s Bodyguard

openluchtfilmfestival.nl OPENLUCHT FILMFESTIVALAPELDOORN @OPENLUCHTFILM #OLFF17

GEORGANISEERD DOOR


ontmoetingsplekken

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 13

ONTMOET ELKAAR IN APELDOORN

BERGHORST ZOEKT VRIJWILLIGERS DUO-FIETS

Apeldoorn is verdeeld in stadsdelen. In elk stadsdeel vindt u meerdere ontmoetingsplekken. Een ontmoetingsplek is een locatie bij u in de buurt. Het kan een buurthuis zijn, een activiteitencentrum of bijvoorbeeld een woon/zorgcentrum. Op de ontmoetingsplekken staan vrijwilligers en/of professionals altijd voor u klaar. U kunt er terecht om een kopje koffie te drinken, mee te doen aan een cursus of workshop of informatie krijgen over wonen, zorg en welzijn. Op deze pagina vindt u maandelijks informatie over de ontmoetingsplekken in de Maten.

Ontmoetingsplek Berghorst heeft sinds kort een duo-fiets in huis. Op deze fiets zit je met z’n tweeën naast elkaar en kunnen mensen die niet meer (zelfstandig) kunnen fietsen alsnog genieten van een mooie fietstocht. Voor deze duo-fiets zijn vrijwilligers nodig. Lijkt het u leuk om af en toe met bewoners uit de wijk een stukje te fietsen? Neem dan voor meer informatie contact op met Berghorst via telefoonnummer 055 - 599 76 00.

NIEUW: DISCUSSIEGROEP ‘EIGENWIJS GRIJS’ In de Maten wordt komende zomer een nieuwe discussiegroep opgezet, bedoeld voor senioren. Op latere leeftijd gaan soms contacten verloren, waardoor ook een goed gesprek met iemand kan wegvallen. In deze leeftijdsgroep hebben mensen veel gemeen met elkaar, ongeacht welke achtergrond ze ook hebben. De discussiegroep ‘Eigenwijs Grijs’ biedt de mogelijkheid om goede gesprekken met leeftijdsgenoten te voeren en eventueel een nieuw netwerk op te bouwen. Tijdens de discussiegroep krijgt u de kans te praten over onderwerpen die u interesseren en die u zelf kunt aangeven. Van deelnemers wordt gevraagd een of meerdere onderwerpen aan te geven waarover hij of zij het graag zou willen hebben en daar de mening van anderen over te horen. Er wordt van u verwacht dat u het door uw gekozen onderwerp inleidt, samen met de groepsleidster. De discussiegroep zal bestaan uit 8 tot max. 10 personen en vindt 1x per 2 weken plaats op donderdagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur (in de even weken) bij ontmoetingscentrum De Dreven. De begeleiding van ‘Eigenwijs Grijs’ is in handen van een ervaren begeleidster die zelf al een tijdje senior is. Deelname aan de discussiegroep kost € 2,- per keer (incl. koffie en thee). Bent u geïnteresseerd in deelname aan ‘Eigenwijs Grijs’? U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomst op donderdag 13 juli om 10:00 uur in ontmoetingscentrum De Dreven (Imkersplaats 38). Deze bijeenkomst is gratis. Om u aan te melden of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman: 06-22905585 of j.kooyman@stimenz.nl.

MATENHOF ORGANISEERT BUURT-BBQ Op dinsdag 1 augustus organiseert ontmoetingsplek De Matenhof een barbecue voor bewoners uit de buurt. U bent van harte welkom bij dit gezellige buurtfeestje! Voor een bijdrage van € 7,50 per persoon krijgt u vlees, salades en een drankje. De zaal gaat op 1 augustus open om 16:30 uur en de barbecue duurt van 17:00 tot 19:00 uur. Het adres is: Warenargaarde 775. Inschrijven kan tot uiterlijk 18 juli bij de receptie van De Matenhof tussen 08:30 en 13:00 uur of bij het eetcafé tussen 18:00 en 19:00 uur (ma t/m vr). Het bedrag dient op het moment van inschrijving contant te worden betaald. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met De Matenhof via telefoonnummer 0800 0604 (gratis).

MEER INFORMATIE Op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl staat een overzicht van alle ontmoetingsplekken en activiteiten in Apeldoorn. Wilt u meer informatie, heeft u ideeën voor een leuke activiteit of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker Zuid-Oost, via j.kooyman@stimenz.nl of 06 - 22 90 55 85.


de dreven

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 14

HONDENUITLAATPLAATS BIJ HET KANAAL Er was veel belangstelling voor de vergadering van buurtraad de Dreven op woensdagavond 21 juni 2017. Dit, naar aanleiding van het voorval dat een mevrouw bij de oude busbaan bij het kanaal, ter hoogte van de Dreven (onze mooie Kanaal-boulevard) is mishandeld door een passant op de fiets, die daar niet mag fietsen. Onderstaand bord is daar geplaatst en wordt door fietsers, brommers, motoren en zelfs auto’s regelmatig niet gezien of genegeerd. Voor alle duidelijkheid dit bord betekent: Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- en trekdieren of vee. Deze borden zijn geplaatst aan de noordzijde vanaf de Matenpoort, aan de zuidzijde vanaf de Laan van Kuipershof en ook nog een keer aan weerszijden van de burg richting noord en zuid. Naar aanleiding hiervan hebben een aantal buurtbewoners contact opgenomen met de voorzitter van buurtraad de Dreven. Ze worden regelmatig geconfronteerd als ze op de oude busbaan aan het wandelen zijn met fietsers, scooters, motoren en zelfs met auto’s, die volgens de bebording daar helemaal niet horen. Dat leidt soms tot gevaarlijke situaties. De wijkagent en wijkbeheerder waren ook op de buurtraadvergadering aanwezig. De wijkagent heeft aangegeven hier al op bekeurd te hebben en dat ook met enige regelmaat te zullen blijven doen. De wijkbeheerder onderzoekt de mogelijkheden. Totale fysieke afsluiting zit er echter niet in. De oude busbaan moet bereikbaar blijven voor hulpdiensten en onderhoud aan de bermen en het kanaal. Verder wordt opgemerkt dat er door de gebruikers van de kofferbakverkoop vaak rotzooi wordt achtergelaten (scherven, vieze troep) in de groenstrook. Honden verwonden zich hieraan en dit brengt voor de hondenbezitters kosten met zich mee. In de vergadering zijn suggesties gedaan voor andere locaties die wellicht geschikt zouden zijn voor dit evenement. Daarnaast gaven diverse bewoners die direct achter het fietspad wonen aan dat zij last hebben tijdens de kofferbakverkoop van muziek, baklucht, lawaai etc. Zowel de wijkbeheerder als de wijkagent hebben aangegeven hiermee aan het werk te gaan. Buurtraad de Dreven

PROJECT WOONWENSEN VAN WONINGEIGENAREN RIETDEKKERSDREEF EN GRUTTERSDREEF De gemeente Apeldoorn inventariseert in samenwerking met het bedrijf Woonconnect woonwensen van woningeigenaren die wonen aan de Rietdekkersdreef en de Gruttersdreef. Lokale Apeldoornse bedrijven ontwikkelen op basis van die wensen verschillende aanpassingen, speciaal voor deze woningen. Begin juli zullen alle bewoners een brief ontvangen, waarin de bewoners worden opgeroepen om aan te geven welke woonwensen zij hebben. In september 2017 krijgen alle bewoners een ‘digitale sleutel’ van hun eigen woning. Zij kunnen daarmee op de computer in 3D hun eigen huis bekijken. In het 3D-model zitten de verschillende aanpassingsmogelijkheden. Uiteraard worden energiebesparende maatregelen en zonnepanelen meegenomen in het aanbod. Bewoners van deze buurt kunnen zo in 3D zien hoe hun huis eruit ziet met bijvoorbeeld een aanbouw, nieuwe kozijnen met openslaande deuren, een nieuwe badkamer, zonnepanelen, noem maar op. Zo krijgen woningeigenaren in deze buurt inzicht in de mogelijkheden én de kosten van een aanpassing of verbouwing. Het is uiteindelijk aan bewoners zelf om te beslissen welke aanpassingen ze willen en kunnen doen. Op eigen kosten, maar die kunnen door deze aanpak wel lager zijn dan aanpassingen die bewoners op eigen initiatief doen. Vooral als meerdere bewoners dezelfde aanpassing willen uitvoeren. Woont u aan de Gruttersdreef of Rietdekkersdreef en wilt u meedenken? Neem dan contact op met Patrick Hulshof van de gemeente Apeldoorn. E-mail: g.hulshof@ apeldoorn.nl. Telefoon: 06-14220421. Hier kunt u natuurlijk ook terecht voor al uw vragen en opmerkingen.

KOM NAAR HET KINDER VAKANTIESPEL DE MATEN! Het Kindervakantiespel de Maten organiseert van 7-11 augustus 2017 een spelweek voor alle kinderen van basisschoolleeftijd om samen te speuren, te rennen en te ontdekken. Dit jaar zullen de kinderen samen met het team van vrijwilligers een tijdmachine bouwen en op een spelende manier de meest vreemde wezens ontmoeten. Opgeven is niet nodig; kom maandagochtend naar het Jongerencentrum de Dreven (Imkersplaats 38) en geniet de hele week! Het Kindervakantiespel is toegankelijk voor alle kinderen van 5-12 jaar. Het programma gaat van start om 09:00, en eindigt om 11:45. Het middagprogramma start om 13:15, tot 15:15. Overblijven is mogelijk voor €1,- per dag. Voor een hele week plezier kan er een weekkaart aangeschaft worden voor €15,00 maar ook losse dagen zijn mogelijk voor €2,50. Eén van de dagen gaan we met de kinderen een dagje weg naar een speciale locatie. Iedereen mag mee, maar zonder weekkaart kost dat wel €7,50. Regelrechtstrippen kunnen ook gebruikt worden. Het team draait al jaren, met ondersteuning van Stimenz, en elk jaar mogen we steeds meer kinderen verwelkomen! Daar zijn wij heel blij mee, dus kom vooral kennismaken op de maandagochtend! Er worden spellen gespeeld als speurtochten, vossenjachten, levende spellen, estafetteraces, sport en waterspelletjes en nog veel meer! Voor vragen zijn wij te benaderen via kvsdematen@gmail.com of via facebook op Kindervakantie Spel de Maten.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten juli 2017 | pagina 15

OMGEVING WARENARGAARDE 15-08-1983 Deze oude luchtopname toont de ontwikkeling van het gebied tegenover de Ericastichting. De Ericastichting loopt bijna midden boven in beeld en is moeilijk te zien vanwege de reeds aanwezige grote oude bomen. Links in beeld de Tichelaarsdonk en geheel rechts de Rademakersdonk. Beiden boven in beeld. Er tussenin de Steenhouwersdonk . Centraal in beeld Kinderboerderij De Maten. In oktober 1980 geopend en wordt druk bezocht door ouders met kinderen. Er zijn dierenweiden, een knuffelwei, volières, eendenvijvers en moerasje. Tevens een kleine beestjestuin met voederautomaat (tegen betaling) en terras met koffieloket. Voor de kids is er limonade te verkrijgen. Kortom, voor groot en klein van alles te beleven!

Luchtopname: Hans Snelleman

Van rechts naar links is de Gildenlaan te zien. Daaronder wordt druk gewerkt aan de realisering van woningen en school PCBO De Gong en PCBO Emmaschool. Ook het gebied van Kinderboerderij De Maten is nog vrij kaal. Het linker tracé zal het huidige Pallietergaarde worden. Het groene veld zal derhalve vol gebouwd worden met woningen. 15-10-2007 Dezelfde omgeving maar nu 24 jaar later. De Pallietergaarde is geheel gevormd door woningen en park en rechts aangesloten aan Kinderboerderij De Maten. Ook hier zien we diverse veranderingen en voltooiingen van het eerder braakliggende gebied. Rechts bovenin beeld goed te zien de locatie van het Leger Des Heils De Enk. Eronder de basisscholen PCBO Emmaschool en De Gong. Geheel links in beeld nog een gedeelte van de Jaromirgaarde. Ook weer duidelijk is, dat na zoveel jaren de mooie begroeiing van de omgeving hier goed uitkomt. Kortom, een stukje Maten wat veel uitstraalt v.w.b. leefbaarheid wat lang niet overal het geval is binnen Nederland.

Luchtopname: Hans Snelleman

CHAKRADANCE™ VANAF SEPTEMBER IN DE DREVEN Chakradance™ is een welzijnsbeweging in de vorm van dans. Het maakt gebruik van je eigen spontane beweging, op specifieke chakra-resonante muziek, met als doel genezing of het vrijgeven van oude, vastzittende, emotionele blokkades en het herstellen van jouw gehele energiesysteem. Denk hierbij aan ‘dynamische meditatie bewegingen op muziek’ of als de ‘muzikale zus van yoga & zumba’. Chakradance is toegankelijk voor iedereen en voor elke leeftijd. Jouw lichaam bepaalt zelf hoe dynamisch je danst. Je kunt de lessen ook zittend volgen indien je niet lang kunt staan, het gaat om de innerlijke dans. Je hoeft geen danservaring te hebben om deel te nemen aan een Chakradance les. Op vrijdag 1 september wordt een proefles Chakradance™ gegeven in ontmoetingscentrum De Dreven. Daarna worden de lessen als cursus aangeboden op maandag- en vrijdagavond. De kosten voor de proefles zijn 5 euro. Wanneer je daarna besluit om deel te nemen aan de cursus wordt dit bedrag in mindering gebracht op het inschrijfgeld. De kosten voor de cursus zijn, naast éénmalig € 15 inschrijfgeld, € 35 per maand. Wanneer je per 2 maanden of in één keer voor een heel seizoen betaalt, ontvang je korting. Kijk voor meer informatie of om je op te geven voor de (proef)les op de website: www.dancegarden.eu of neem telefonisch contact op via 06 391 44 395.


DE HELE ZOMER LANG VOORDELIG BBQ’EN BIJ JUMBO VAN DE BUNT

! OOK THUISBEZORGD

00 10 4 VOOR

                

       

                                      

Hallo Van de Bunt

           

Zondag 12.00 - 18.00 uur

* Openingstijden: maandag t/m donderdag 7.00 - 20.00 vrijdag 7.00 - 21.00 zaterdag 07.00 - 20.00 zondag 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.