Wijkkrant de maten December 2017

Page 1

Jaargang 2 December 2017

WIJKKRANT DE MATEN

FIJNE FEESTDAGEN & EEN GELUKKIG, GEZOND EN LIEFDEVOL 2018 GEWENST SERIOUS REQUEST

Serious Request wordt ook in de Maten flink gesteund! Lees meer op pagina 9.

KERSTMARKT

Dit jaar organiseren we een kerstmarkt op de Regenboogbrink. Lees meer op pagina12.

TEREBINT

Ideeën kinderpanel Terebint krijgen vorm! Lees meer op pagina 18.


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 MR drs B. Mulder (055) 54 11 666 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer Riool Reinigings Service (RRS): (026) 319 46 00 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

ATLANT WENST U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN MOOI 2018! Ook in het nieuwe jaar staan wij weer voor u klaar! U kunt bij ons terecht voor advies, begeleiding, zorg en wonen. Maar ook gewoon voor een kop koffie, samen met buurtgenoten. Wij willen vooral ruimte geven: een plek om jezelf te zijn.

www.atlant.nl

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!). Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 3

LEREN VAN ELKAAR! Deze week was, zoals elke week, vol afwisseling. Mooie ontmoetingen met bewoners uit de Maten die met geweldige initiatieven bezig zijn. Zoals Koken met een Missie, al meerdere jaren koken zij voor ouderen een lekkere maaltijd die aan huis wordt gebracht. Gewoon vanuit huis, vol bezieling en passie. Of de twee vrouwen met een liefde voor breien en haken, die samen in het DonkHûûs vanaf januari elke maandagochtend klaarzitten met een kopje koffie of thee zodat er samen gehaakt kan worden. Of de leerlinge van het ROC die spontaan aangeeft mee te willen werken aan een nieuwe activiteit. Of Paul en Wilma die op Tweede Kerstdag voor een klein bedrag een kerstbrunch organiseren. Toevallig ook een week met jongeren die de opleiding sociaal werk volgen. En dan kijk je plotseling met andere ogen naar je werk. Iets wat je al jaren doet en heel ‘gewoon’ is geworden. Samen met leerlingen door de Zadelmakersdonk om de enquêtes van het buurtonderzoek op te halen. De open, onbevangen en kritische kijk op het werk. Met elkaar de wijk in en even naar de koffieochtend op het Magistratenveld. Michelle die zegt, “Wat mooi om te zien dat de bezoekers genieten van een kopje koffie, een praatje en aandacht voor elkaar. Ik dacht dat ik met jongeren wilde werken, maar dit is ook prachtig.” De spontane reacties uit de wijk naar aanleiding van de oproep in de wijkkrant van november om mee te helpen tijdens de kerstdiners. Hartverwarmend.

FIJNE FEESTDAGEN & EEN GELUKKIG, GEZOND EN LIEFDEVOL 2018 GEWENST Het jaar is bijna voorbij en via deze weg wil ik graag onze trouwe lezers bedanken voor het omarmen van weer een mooi jaar Wijkkrant de Maten. Het is een bewogen jaar geweest met vele ontwikkelingen in de wijk. Nieuwe buurtraadleden, aanleg van mooie rotondes tot aan een succesvolle opening van Het DonkHûûs. Deze wijkkrant maak ik natuurlijk niet alleen, maar samen met een groep enthousiaste mensen. Met extra dank aan iedereen die deze krant ook dit jaar heeft mogelijk gemaakt. Speciaal te noemen Wijkraad Zuidoost Apeldoorn, Hermien Marsman, buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost (Stimenz), Corine Kapenga stadsdeelmanager Zuidoost Apeldoorn (gemeente Apeldoorn). Daarnaast hebben ook Jumbo van de Bunt en Atlant de krant het gehele jaar ondersteund. Dank jullie wel! Vol trots kijk ik terug op het afgelopen jaar. We hebben samen een mooie krant neer mogen zetten en mede dankzij jullie, de trouwe lezers, gaan we er ook volgend jaar weer een bruisend jaar van maken. Dank jullie wel en namens het hele team van wijkkrant de Maten: Fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en een fantastisch 2018 toegewenst! Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME) Uitgever Wijkkrant de Maten

En dan besef je weer dat het daar om draait. Het lijkt soms een kleine steen in het water die de rimpeling veroorzaakt. Maar heel veel kleine steentjes kunnen een vloedgolf veroorzaken. Samen zijn we de samenleving en hebben we het met elkaar te doen. Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost


de gaarden 5 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR EEN LINGERIESPECIAALZAAK! Lingerie kopen is jezelf trakteren op iets moois. Mooie lingerie zit niet alleen goed, maar geeft je ook (soms onbewust) een boost van zelfvertrouwen. Het is een momentje voor jezelf (dat je dan later kan delen met anderen). En zo’n traktatie, dat is niet alleen naar buiten wandelen met je nieuwe aankoop. Nee, ook het passen, het uitkiezen en het geadviseerd of geïnspireerd worden hoort bij die verwennerij! Die beste service krijg je nog altijd in een lingeriespeciaalzaak. We geven je nog vijf redenen waarom jij voor een speciaalzaak zou moeten kiezen!

1. 2. 3. 4. 5.

Service Ruim aanbod en kwaliteit voor elke maat en elk budget Paskamerplezier De gedrevenheid en passie van de winkelier De extraatjes

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 4

2

e

BASIC

BH HALVE PRIJS

Bij een speciaalzaak winkelen is een totaalbeleving. Je wordt op en top verwend van het moment dat je de deur binnenkomt met een persoonlijke begroeting tot het moment dat je tevreden met je winkeltasje en je nieuwe aankoop buiten loopt. Geen reden meer om nog te twijfelen over het kiezen voor een speciaalzaak!

LINGERIE VOOR HAAR, VAN HEM Mannen opgelet! December is de feestmaand en wat is nu leuker dan mooie lingerie cadeau te geven aan uw vrouw of vriendin? Het team van Annebra laat u met plezier de uitgebreide collectie zien. Annebra staat al jaren bekend om haar goede service en persoonlijke contact. “Wij vinden de aandacht die wij geven tijdens het passen van een bh belangrijk: een kopje koffie, een gesprek, luisteren waar de wensen liggen. Wij willen de vrouw met lingerie mooier maken, van binnen en van buiten. Onze slogan is niet voor niets ‘Wees Mooi’. Wij zien graag dat mensen zeggen: ‘ik ga even gezellig bij Annebra langs’, in plaats van ‘ik moet weer een nieuwe bh’. Wij proberen er een feestje van te maken”, aldus Trudi van Moorselaar, eigenaresse. Annebra heeft naast een ruime keuze in lingerie ook een mooie collectie huispakken, pyjama’s, badmode, panty’s en boxershorts voor heren. Vanaf december staat ook een Kerstwensenboom in de winkel. “De vrouwen die bij ons winkelen kunnen een kerstwens op een rode Kerstbal schrijven en ophangen. Op deze manier maken wij het wat gemakkelijker voor de man die in de winkel komt, misschien hangt de wens van de vrouw wel in de boom.” Of zoek eens samen een lingeriesetje uit. Want uiteindelijk worden man en vrouw daar beiden blij van. En daar doet Annebra het uiteindelijk voor: blije mensen! Tot ziens bij Lingeriespeciaalzaak Annebra

De Eglantier 512 7329 DM Apeldoorn 055 767 6569

SUCCESVOLLE DAG VAN DE DIALOOG IN DE HEEMGAARD Op dinsdag 7 november werd in CSG De Heemgaard samen met het Welzijnsnetwerk Apeldoorn Zuid-Oost de Dag van de Dialoog georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend initiatief van Stichting Samenspraak om mensen uit Apeldoorn met elkaar in dialoog te laten gaan. Geen debat, geen discussie, maar gewoon in gesprek met mensen van verschillende achtergronden. Net als in 2016 namen ook leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) deel aan de dialoogtafels. Deze leerlingen zijn pas enkele jaren in Nederland en spreken nog niet zo goed Nederlands. Op de Heemgaard worden zij in 2 jaar tijd voorbereid op een vervolgopleiding. Verdeeld over drie tafels, gingen leerlingen samen met bewoners uit de Maten in gesprek over het thema ‘De Kracht van Samen’. Ondersteund door een gespreksbegeleider zorgde het thema voor mooie en bijzondere gesprekken en verhalen. Welke ervaringen hebben de tafelgenoten met ‘de kracht van samen’? En welke dromen hebben zij rondom dit thema? De tijd vloog voorbij. Na ruim 2 uur verlieten de deelnemers de school met nieuwe inzichten en een ervaring rijker.


de gaarden

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 5

OLIEBOLLENACTIE DE DRIE RANKEN 2017 In De Drie Ranken worden op 29 en 30 december (voor de 26e!) keer oliebollen en appelbeignets gebakken. De opbrengst is voor 50% bestemd voor de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn en de andere 50% is bestemd voor de kerkelijke wijkkas ter dekking van wijkgerichte activiteiten. Ook worden er oliebollen gebakken voor de Voedselbank. Bestellen kan door uw bestelling door te geven via het mailadres oliebollen@3ranken.nl. Geef duidelijk uw naam aan en hoeveel zakken oliebollen en appelbeignets u wilt hebben. De prijzen zijn: 10 oliebollen voor € 5,50 en 5 appelbeignets of ananasbeignets voor € 5,50. Via de mail bestellen kan tot 29 december 12.00 uur. De verkoop is op zaterdag 30 december van 08.00 – ca. 14.00 uur bij de ingang van kerkgebouw De Drie Ranken, Eglantierlaan 202. Daar kunnen ook de bestellingen worden opgehaald. We hopen er ook dit jaar weer een geslaagde actie van te maken! De oliebollencommissie: Bert Wolters, Karel Stolk, Tijs Winkels.

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

KERSTMARKT IN DE DRIE RANKEN Zaterdag 16 december 10.00 - 16.00 uur aan de Eglantierlaan 202. Grote sortering kerststukken, kerstkaarten, kleine kerstcadeautjes, verloting, 2e handsboeken, 2e handsmarkt, kaarsen te kust en te keur, creatieve workshops en nog veel meer. Naast koffie/thee is er ook warme chocolademelk, Hollandse wafels,en kniepertjes. En bovenal gezelligheid en andere mensen ontmoeten. Wees welkom! Net als bij de oliebollenactie is de opbrengst is voor 50% voor de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn en voor 50% voor de wijkkas van De Drie Ranken voor de organisatie van wijkgerichte activiteiten. Informatie bij: Tineke Gerritsen, tel. 533 64 31, Anneke Sijtsma, 541 28 24, kerstmarkt@3ranken.nl

KERSTHERBERG IN DE DRIE RANKEN Iedereen die, om welke reden dan ook, thuis geen Kerstmis kan of wil vieren is op 2e Kerstdag 26 december van 11:00 tot 15:00 welkom in De Drie Ranken (Eglantierlaan 202). Bij Ontmoetingsplek de Druif in de sfeervol ingerichte hal is er mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, een luisterend oor, gezelligheid, koffie met wat lekkers, samen wat eten en dat alles in een ongedwongen, prettige en vredige sfeer. Samen met anderen het feest van licht en warmte vieren. Voor wie wil zijn er gezelschapsspelletjes en vast anderen die mee willen doen! Er wordt naar u uitgekeken. Nadere informatie: Lia Benschop, tel. 541 54 47, kerstherberg@3ranken.nl.


de gaarden

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 6

KERSTNACHTVIERING IN DE DRIE RANKEN Welkom in een uur van warmte en licht! Thema van de kerstnacht is ‘Vertrouw maar…’. In een onveilige wereld werd Jezus geboren. De wereld vandaag kan je ook angstig maken. Daarom zoeken we naar wat ons hart verwarmt en ons hoop geeft. Het kind wijst ons de weg! Koor Pur Sang en medewerking van jongeren maken de viering extra feestelijk. Uw aanwezigheid ook! Adres: Eglantierlaan 202, aanvang 21 uur.

1 december start huisarts Peter Dekkers zijn nieuwe praktijk in Apeldoorn de Maten. Open voor nieuwe patiënten. www.huisartsenpraktijk-matenpark.nl

OPENING RESTAURANT DE BRINK IN DE MATENHOF Op donderdagmiddag 23 november was de officiële opening van het restaurant De Brink in De Matenhof. De opening werd verricht door 2 bewoonsters van De Matenhof, samen met dhr. Bert Blaauw, directeur-bestuurder. In oktober is er veel werk verzet door verschillende bedrijven, het gehele restaurant is opgeknapt en er is een mooie moderne keuken geplaatst. Het geheel heeft een uitstraling van een grand café gekregen, met als middelpunt een grote leestafel waar men de krant kan lezen, een kopje koffie kan drinken en elkaar ontmoeten. Ook de heerlijke zitbank met aparte tafeltjes, nodigt uit om met elkaar een spelletje te doen of een praatje te maken. Naast de bedrijven die het werk uitvoerden, was er ook het personeel wat heeft geholpen en verschillende vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. Kortom, met elkaar is er voor gezorgd dat de bewoners van De Matenhof en bezoekers uit de wijk kunnen genieten van een prachtig restaurant. Bettine Mons, ontspanningsleidster De Matenhof

SENIOREN KERSTMIDDAG IN DE DRIE RANKEN Op vrijdag 22 december kunt u van 16.00 tot 18.30 uur terecht bij de senioren kerstmiddag in de Drie Ranken aan de Eglantierlaan 202. Elkaar ontmoeten, gezellig samen aan de koffie/thee en van 16.30ca. 17.30 uur een viering waarin de aloude kerstboodschap zal klinken in verhalen en muziek. Het thema is: ’Door de ogen van een kind’. We sluiten af met een eenvoudige maaltijd. Iedereen is welkom, of je nu wel of niet lid bent van een kerk. Fijn als u samen met ons kerst komt vieren. We kijken naar u uit. Vanwege de maaltijd is het prettig als we weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Bel of mail ons daarom even: Anneke Scherpenzeel, tel. 533 84 55 of Anneke Sijtsma, tel. 541 28 24, seniorenkerstfeest@3ranken.nl.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 7

OMGEVING SCHRIJNWERKERSHORST 31-05-1981 Deze maand nemen wij u mee naar Matenhorst en wel de omgeving van de Schrijnwerkershorst en Bierbrouwershorst. Nog vele kale vlakten na de bouw van de woningen en veel diversiteit in woningbouw. Op de luchtopname zijn nog enkele bouwketen te zien. Rechts, van boven naar beneden, de aanleg van het huidige fietspad naast de vijver en het spoor. Veel van de toen al aanwezige bomen zijn gespaard gebleven. Aan de rechterzijde van het beeld ziet u de splitsing van het spoor Apeldoorn-Deventer en Apeldoorn-Zutphen. De spoorwegovergang links was toen nog beveiligd met rode knipperlichten bij nadering van de treinen. Typerend zijn de volkstuintjes naast het spoor waarvan er nog steeds enkele aanwezig zijn. Boven in beeld het braakliggende terrein wat later Matenhoek zou worden. Geheel boven de reeds aangelegde Wagenmakershoek. 15-07-2009 28 jaar later en volledig volgebouwd en deel uitmakend van Matenhorst. Tussen de bomen is hier en daar iets te zien van het mooi geasfalteerde fietspad, lopend vanaf de Molenmakershoek tot Laan van Erica. Daar overgestoken loopt het fietspad helemaal door richting kanaal. De spoorwegsplitsing is net niet te zien maar wel het spoor naar Zutphen. Ook de indertijd gebouwde fietstunnel staat net niet op de luchtopname. Deze kwam dus in de plaats van de spoorwegovergang. Ook op deze luchtopname naast het spoor nog enkele volkstuintjes. Aan de Molenmakershoek staan op de luchtopname veel tegenwoordige bedrijven. Het roomkleurige gebouw in het midden boven in beeld is van Schut Kunststof Kozijnen. Diverse bedrijven hebben zich indertijd gevestigd aan de Matenhoek. Hierbij wil ik het voor deze editie laten maar nog één ding: de kleuren van de auto’s zijn langzamerhand ook ‘moderner’ geworden! Tot de volgende editie van februari 2018. Luchtopnamen en teksten: Hans Snelleman

KOKEN MET EEN MISSIE In 2014 startte in Apeldoorn het particuliere initiatief ‘Koken met een Missie’. Voor ongeveer 20 ouderen wordt 3 maal per week een gezonde maaltijd gekookt en thuis gebracht. Veel ouderen hebben een laag inkomen en geen of weinig hulp van mantelzorgers of familie. ‘Koken met een missie’ vraagt een eigen bijdrage van € 2,50 per maaltijd. Op dit moment zit de groep vol en is er géén ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Het moet wel haalbaar blijven en 20 maaltijden is het maximum. Vele handen maken licht werk en daarom is de groep op zoek naar meer dames en heren die de groep willen versterken als vrijwillige kok. Daarnaast is er behoefte aan chauffeurs die zelf beschikken over een auto en voor onze ouderen de maaltijden rond willen brengen. Al is het 1 of 2 keer per maand, alle hulp is welkom. ‘Koken met een missie’ kookt op de maandag, woensdag en de vrijdag Help ‘Koken met een missie’ hun droom waar te maken om met elkaar een warme deken kunnen zijn en blijven voor deze ouderen. Interesse om een steentje bij te dragen? Laat het weten via de mail aan m-joosten@live.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 8

VUURWERK Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas zijn er ook elk jaar ernstige gewonden en soms zelfs doden te betreuren door vuurwerk. Vaak doordat niet iedereen verantwoordelijk omgaat met vuurwerk of doordat het (meestal zware) vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Het zware knalvuurwerk veroorzaakt het meeste letsel en de meeste schade en overlast. De politie wil de online handel in illegaal vuurwerk terugdringen. Zodra de politie online handel in verboden vuurwerk tegenkomt, worden kopers en verkopers achterhaald en gaat de site op zwart. Een andere maatregel is het online frustreren van de handel in illegaal vuurwerk. In samenwerking met partners als Instagram en Facebook zijn daardoor al meerdere websites en forums uit de lucht gehaald. Welk vuurwerk is veilig? Aan al het vuurwerk zit risico, daarom is het belangrijk alleen goedgekeurd consumentenvuurwerk te kopen bij erkende verkooppunten en de gebruiksaanwijzing goed te lezen. U herkent goedgekeurd vuurwerk aan: • een Nederlandse gebruiksaanwijzing. • dat u het alleen op 29, 30 en 31 december kunt kopen. Valt een van deze dagen op een zondag? Dan mag vuurwerk ook worden verkocht op 28 december. • de aanduiding ‘geschikt voor particulier gebruik’. • een vermelding of afbeelding die duidelijk maakt welke effecten u kunt verwachten van het soort vuurwerk. • de naam, de handelsnaam (of handelsmerk) en de naam en plaats van de vestiging van de fabrikant en de importeur (of handelaar). • het toegekende artikelnummer en productiejaar. • CE-keurmerk op nieuw vuurwerk. Wanneer mag ik vuurwerk afsteken of bezitten? Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag u vuurwerk afsteken. Valt een van de verkoopdagen (29, 30 en 31 december) op een zondag? Dan mag er op die dag geen vuurwerk worden verkocht. Het is dan wel toegestaan vuurwerk te verkopen op 28 december. U mag geen vuurwerk op de openbare weg bij u hebben vóór en ná de verkoopdagen. Shows met professioneel vuurwerk mogen het hele jaar door worden gehouden. Dit geldt alleen voor deskundigen met een speciale training en een vergunning.

WINTERCIRCUS APELDOORN

&

Het wintercircus komt weer naar Apeldoorn van zaterdag 24 december t/m zaterdag 30 december 2017. Verschillende acts zullen in het teken staan van dieren, acrobaten op dunne koorden en clowns! Dit spektakel op de Voorwaarts mag je niet missen! Het programma duurt ongeveer 2 uur en een kwartier. Tot en met dinsdag 6 december konden de klanten van Jumbo van de Bunt sparen voor een fikse korting voor kaartjes naar het Wintercircus in Apeldoorn. Bij een volle spaarkaart kan men voor slechts € 10,- naar het Wintercircus in plaats van € 25,-. Wouter van de Bunt: “We vinden het leuk om voor onze klanten iets extra’s te doen in de kerstvakantie”. Showtijden Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

24 december 25 december 26 december 27 december 28 december 29 december 30 december

14:00 uur 13:00 uur 13:00 & 16:15 uur 13:00 & 16:15 uur 13:00 & 16:15 uur 13:00 & 16:15 uur 13:00 & 16:15 uur


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 9

OMNISPORT STEUNT SERIOUS REQUEST MET ‘WIELERBAAN-TAFEL’ Omnisport levert een unieke tafel af bij de 3FM Serious Request veiling die online geopend wordt op 12 december. De tafel bestaat uit bijzondere stukken hout van de oude wielerbaan die in 2014 aan vervanging toe was. Wie op zoek is naar een tafel met een bijzonder verhaal hoeft niet verder te zoeken. De koper van de ‘wielerbaan-tafel’ steunt hiermee de gezinnen in crisisgebieden zodat zij met elkaar herenigd worden. Van het hout is met hulp van de cliënten van Pluryn een unieke tafel gemaakt. Het midden van de tafel is het hout van de finishlijn waar onder andere Marianne Vos overheen fietste toen ze wereldkampioen werd. De cliënten van Pluryn zijn erg enthousiast over het project. “Een leuke kans voor onze mensen om te laten zien wat voor mooi werk ze kunnen maken”, zegt projectleider Wilco Westrik. Rob en Michiel, cliënten van Pluryn, zijn maar wat trots dat ze deze klus mogen doen en hopen dat de tafel veel geld gaat opbrengen. Ben jij ook zo benieuwd hoe de tafel eruit ziet? Neem dan een kijkje in de niet-in-de-winkel-te-koop-winkel vlakbij het Glazen Huis tijdens de actieweek van 3FM Serious Request van 18 tot en met 24 december. Meer weten over de veiling van de tafel? https://veiling.3fm.nl/. Meer weten over de mogelijkheden binnen Omnisport en aankomende evenementen? Kijk dan op www.omnisport.nl.

APELDOORN GOT TALENT Drie Apeldoornse zorgorganisaties hebben de krachten gebundeld. Op maandagavond 11 december om 19:00 uur organiseren Atlant, Zorggroep Apeldoorn en De Klup ‘Apeldoorn Got Talent’ in de Grote Kerk in Apeldoorn! Een avond vol prachtige optredens met onder andere breakdance, muziek en zang, dans, poëzie, koor en een special act! De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Serious Request! Komt u ook onze bewoners en cliënten aanmoedigen?! We hopen natuurlijk op heel veel bezoekers zodat we veel geld in kunnen zamelen voor het goede doel, maar vooral natuurlijk om onze deelnemers aan te moedigen! Want iedereen heeft wel een talent: zang, dans, muziek, toneel of een gedicht. Als je ouder wordt, zorgbehoevend bent of een beperking hebt, wil het nog niet zeggen dat je niet iets met je talent wilt of kunt doen. Vanuit die gedachte kwam het idee om een talentenshow te organiseren, om zo mensen een podium te geven. En om mensen te stimuleren om hun talent in te zetten en te delen met anderen. Zorg dat u aanwezig bent bij dit unieke festijn en steun Serious Request! Kaartverkoop: www.orpheus.nl, Kaarten kosten € 15,00 (€ 7,50 voor bewoners en cliënten van de organisaties)

JONGEREN VAN DE DRIE RANKEN IN ACTIE VOOR SERIOUS REQUEST Net als op veel andere plekken in Apeldoorn zijn ook de jongeren tussen de 4 en 20 jaar van De Drie Ranken al druk bezig geld in te zamelen. Zo stonden ze eind augustus op de kofferbakverkoop bij het kanaal, in september werden er een bingo en verloting georganiseerd, in oktober was er een lopathon en zijn er windlichten verkocht, in november waren er filmavonden en een statiegeldflessenactie en in december een Sinterklaasfestijn. Jong en oud ontmoetten elkaar en merkten hoe leuk het is om samen wat te doen voor anderen, die het minder hebben. Samen doen, samen plezier! Eind november stond de teller op €1400,-. Wat mooi om te zien en te ervaren wat jongeren in hun mars hebben. Vrijdag 22 december gaan ze met een grote groep en een zak vol geld + cheque naar het Glazen Huis op het Marktplein. Wie weet..... ziet u hen dan. Contact: Marten de Boer, jeugddiaconie@3ranken.nl.


de dreven EVEN VOORSTELLEN Mijn naam is Herbert, 43 jaar jong en ik woon in de Dreven. Het lijkt me leuk en interessant om deel uit te maken van de buurtraad. Het bevorderen van de leefbaarheid, het behartigen van algemene belangen van de inwoners en ook het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving in onze buurt zal ik als nuttig werk zien en mij hiervoor sterk maken. De buurtraad vergadert elke derde woensdag van de maand vanaf 19:45 uur in Ontmoetingscentrum De Dreven aan de Imkersplaats 38.

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 10

VERKEERSSITUATIE IN DE OMGEVING VAN DE SCHOLEN OBS DE KOSMOS EN PCBO DE KRING Er zijn plekken rondom de scholen waar het ’s ochtends en 's middags bij het in- en uitgaan van school druk is met auto’s. Door de werkzaamheden in de buurt zijn deze plekken op dit moment nog drukker geworden. Door middel van de nieuwsbrieven hebben wij ouders gevraagd om hier in rij- en parkeergedrag rekening mee te houden. Langs de rand van veld aan de Voldersdreef zijn parkeervakken en verdrijvingsvlakken gecreëerd, om zo die situatie overzichtelijker te maken. Het verdrijvingsvlak is daar neergelegd om ervoor te zorgen dat kinderen en ouders veilig kunnen oversteken (kijkhoek vrijhouden), hier mag dan ook niet stilgestaan of geparkeerd worden met de auto. Via deze weg willen graag uw aandacht hiervoor vragen. Over de verkeerssituatie rondom de scholen is afgelopen week contact geweest met de buurtraad. Vanuit de gemeente wordt gekeken naar een manier om het verdrijvingsvlak langs het veld beter te markeren. In een eerder stadium heeft de politie aangekondigd het rij- en parkeergedrag te komen controleren. Vanuit de scholen zullen we ouders regelmatig informeren en attenderen op het belang van de verkeersveiligheid in de buurt en rondom de scholen. Het is fijn om er samen voor te mogen zorgen dat iedereen, en met name kinderen, veilig door de buurt kunnen wandelen en fietsen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

OUDE BUSBAAN VEILIGER! De oude busbaan (Kanaal Zuid) wordt momenteel veiliger gemaakt voor voetgangers. De gemeente is namelijk begonnen met het afsluiten van de oude busbaan. Officieel is de oude busbaan voetgangersgebied en na diverse onveilige en onwenselijke situaties waarbij fietsers, scooters en auto’s betrokken waren is besloten dit gebied alleen toegankelijk te maken voor voetgangers. De gemeente plaatst hekken aan beide kanten bij de Matenpoort en aan de Laan van Kuipershof. Ter hoogte van de fietsbrug komt een hekwerk met kettingen. Op deze manier wordt dit gebied onbereikbaar voor fietsers, scooters en auto’s en kan je hier, al dan niet met hond, prettig wandelen. Bij het plaatsen van het hekwerk is rekening gehouden met bereikbaarheid voor hulpdiensten. Bij calamiteiten (of evenementen) zijn het hekwerk of de kettingen makkelijk te verwijderen.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 11

PRETTIG WONEN MAAR TOCH…

HET E-TEAM

In de 43 koopwoningen aan de Houtsnijdershorst en de Prentsnijdershorst is het goed wonen, maar helaas zijn de woningen niet bijster goed geïsoleerd. Dat kan je ook niet verwachten van huizen die in de jaren 70 zijn gebouwd. Geen spouwmuurvulling, beneden en boven enkel glas, minimale dakisolatie en achter de houten gevelbekleding een piepschuim plaatje van een vinger dik.

In een uurtje tijd vindt het e-team euro’s die je laat liggen! Het e-team van de Energieke Maten bestaat uit opgeleide vrijwilligers die samen met jou bekijken waar je (per ongeluk) energie verspilt in je huis. Het e-team heeft een checklist bij zich en kan kleine besparingen direct voor je realiseren. Voor andere besparingen geven zij duidelijk en concreet advies, zodat je daar zelf mee aan de slag kunt.

Geen huis hetzelfde Vandaag de dag zijn er van de in het begin volstrekt identieke woningen bijna geen twee meer hetzelfde. Bijna iedereen heeft wel wat gedaan met het huis en dan met name de isolatie. Geen huis hetzelfde meer dus, de één liet dubbel glas plaatsen, de ander regelde spouwmuurisolatie en zo zijn er nogal wat varianten te noemen. Of die maatregelen de beste keuze waren en of er niet teveel werd betaald was, bleef vaak onduidelijk. Samen doen Enkele van de bewoners van het Horstenbuurtje zijn lid van de Energieke Maten en ook zij proberen de kwaliteit van hun huis te verbeteren. Uit gesprekken in de buurt blijkt al gauw dat zij niet de enigen zijn die vervolgstappen willen maken in de verduurzaming. Zo ontstaat een plan om samen een opzet te maken voor een aantal goede isolatiemaatregelen waaruit gekozen kan worden. Alle bewoners worden uitgenodigd voor een informatieavond in de buurtschool. Een ‘menukaart’ Een deskundig bureau doet onderzoek om te komen tot de beste oplossingen voor deze woningen. Dat levert een ‘menukaart’ op met een scala aan te nemen maatregelen. Per maatregel wordt ook steeds de prijsindicatie, de kostenbesparingsindicatie en de CO2 reductie aangegeven. Iedereen kan nu eenvoudigweg maatregelen uitkiezen die voorgaande acties aanvullen. Duidelijk wordt welke aanpassingen nuttig, haalbaar en - niet onbelangrijk - betaalbaar zijn. Aan de slag Ruim dertig bewoners bezoeken de informatieavond en daarvan geeft de helft aan een vrijblijvende offerte te willen ontvangen. Het gaat dan om 42 maatregelen, variërend van alleen spouw- of vloerisolatie tot glasvervanging, zonnepanelen, hybride warmtepompen of combinaties daarvan. Gekozen wordt voor zo mogelijk lokale bedrijven. De Energieke Maten verzamelt de aanvragen en benadert de verschillende bedrijven. Die zullen op hun beurt contact opnemen met de geïnteresseerden voor een bezoek aan huis en het aanbieden van een persoonlijke offerte. Geklop en gezaag Het blijft niet bij vrijblijvende offertes: om de haverklap rijden er deze zomer vrachtwagens en busjes in alle formaten en kleuren door de buurt. Hier gaan de oude ramen eruit en HR++ erin, daar wordt de vloer geïsoleerd of de spouw gevuld en op enkele daken verschijnen zonnepanelen. Nog is niet alles uitgevoerd en wel omdat de aannemers het ongelooflijk druk hebben en er een groot gebrek aan personeel is. Op het programma staat nog het volgende: isolatie van houten geveldelen en het plaatsen van hybride warmtepompen in combinatie met zonnepanelen. Met name het installeren van de warmtepompen MENUKAART vraagt veel van de installateurs. Het is een vrij Houtsnijdershorst / Prentsnijdershorst nieuwe techniek. Om tot een goed resultaat te komen worden zij ondersteund door enkele andere leden van de Energieke Maten die hier veel verstand van hebben. Dat kunnen jullie ook! De positieve gevolgen van deze actie voor de bewoners van de Horstenbuurt zijn een reden om te bekijken of dit in andere buurtjes van koopwoningen ook te verwezenlijken is. Samen met buurtgenoten de verbetering van je huis aanpakken levert wat op en de buurt hoeft het niet alleen te doen. De Energieke Maten komen graag vertellen hoe je het aan kan pakken en wie de partners kunnen zijn.

Menukaart Energiebesparende Maatregelen Houtsnijdershorst / Prentsnijdershorst

1

Energieke Maten: Martien Verdonk en Lodewijk Versluis. Mail ons via energiekematen@gmail.com of bel met Marjolein Tillema, 06 – 528 28 625.

Zodra het koud genoeg is, nemen ze hun warmtecameraatje mee en kun je zelf zien waar de warmtelekken in je huis zitten! De praktijk wijst uit dat je een jaarlijkse besparing van zeker 200 tot 400 euro kunt vinden als je met de juiste spullen een uurtje kritisch kijkt in je huis. Dat resultaat wil jij toch ook? Meld je aan voor een bezoek van het e-team via: energiekematen@gmail.com. Dan maken we een afspraak en je gaat samen met het e-team aan de slag. En vind je het leuk om zelf bij het e-team te gaan horen? We zoeken nog extra mensen, die in hun eigen buurtje aan de slag willen. Wat moet je daarvoor kunnen? Het belangrijkst is dat je goed contact maakt met de mensen bij wie je op bezoek gaat. Daarnaast moet je secuur en netjes zijn. Je leert de technische achtergronden in een korte cursus. En af en toe heeft het e-team een gezellige bijeenkomst om ervaringen te delen en bij te leren over een specifiek onderwerp. Energie besparen met het e-team Warm aanbevolen door De Energieke Maten


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 12

7 TIPS OM GELD TE BESPAREN MET JE VERWARMING

INWONER DE MATEN START MINIGOLFCLUB

Het wordt weer kouder, dus de kachel gaat weer aan. Hét moment om te kijken naar je stookgedrag. (Bron: Milieucentraal). Tip 1: Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 190 euro per jaar. Tip 2: Zet je thermostaat 's nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. Tip 3: Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 70 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Tip 4: Zet de thermostaat op 15 graden als je overdag weggaat. Hiermee bespaar je gemiddeld 130 euro per jaar. Tip 5: Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 60 euro per jaar. Gebruik eventueel een kruik. Tip 6: Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 15 euro per jaar. Tip 7: Bekijk de automatische instellingen van je thermostaat: is de kachel inderdaad uit op de momenten dat je weg bent?

Sietse van Zandvoort, bewoner van de Kunstenaarshoeve, wil in 2018 een minigolfclub starten op recreatie terrein Bussloo. Pal naast de alom bekende Pitch and Put baan bevindt zich een Adventure golfbaan. Sietse van Zandvoort, een verwoed minigolfer, met zo’n 40 jaar ervaring heeft in het bekende midgetgolf, heeft met de baanbeheerder Bas van Roosmalen een ambitieus plan.

KERSTMARKT REGENBOOGBRINK Dit jaar organiseren we weer een sfeervolle kerstmarkt op de Regenboogbrink op Groot Schuylenburg. Komt u ook op vrijdag 15 december van 18.00 tot 21.00 uur? Om 19.00 uur starten we met samenzang in het Vierhuis. Na het zingen volgen we een wandelroute over het terrein van Groot Schuylenburg. Onderweg komen we langs diverse locaties met een levend kerstspel en muziek. De wandeling eindigt op de Regenboogbrink bij de stal met Jozef, Maria en het kindje Jezus. De kerstmarkt op de Regenboogbrink begint al om 18.00 uur. Daar kunt u bij onze Papierwinkel terecht voor mooie kerstkaarten en kerstcadeautjes, een beker warme drinken chocomelk bij braserie de Zon, lekkere oliebollen halen bij bakkerij de Zonnehoeve, en nog veel meer. Op kinderboerderij de Kakelhoeve kunt u kameel rijden, een tochtje maken in een huifkar en broodjes bakken bij een kampvuur. We verwelkomen u graag op 15 december!

Een club starten, die in 5 jaar tijd kan groeien tot 75 leden De clubavonden starten in april op maandag, aanvang 18.30 uur. Naast een vaste clubavond mag je dagelijks gebruik maken van de baan. Minigolf is geschikt vanaf 10 jaar. Naast een clubcompetitie wil de nieuwe club ook een toernooi organiseren in het najaar van 2018 voor wedstrijdspelers en recreanten. Ben jij sportief, sociaal en lijkt minigolf je wel wat? Of heb je vragen? Meld je dan aan via het mailadres: sietsevzandvoort@hotmail.com.


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 13

SPAR OP REGENBOOGBRINK IN TOP 5 VAN DE REGIO

BUURTPREVENTIEGROEP GROOT ZONNEHOEVE

Het afgelopen jaar is de SPAR op de Regenboogbrink regelmatig bezocht door een mysteryguest. Dit is een klant die net doet alsof hij een gewone klant is, maar hij of zij beoordeelt de locatie en het team op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding, service, productkwaliteit, klantvriendelijkheid, uitstraling, etc. Als deze mysteryguest eenmaal weer in de auto zit, dan legt ie alles vast wat ie gezien heeft.

Op 22 november heeft in het politiebureau een bijeenkomst plaatsgevonden van ruim 20 bewoners uit Groot Zonnehoeve (Boskamers). Het doel was om te komen tot de oprichting van een WhatsApp–groep Buurtpreventie. Deze buurtpreventiegroepen worden georganiseerd door de gemeente Apeldoorn in samenwerking met de politie. (zie foto) Tijdens de bijeenkomst is een presentatie gegeven over hoe de politie de samenwerking met buurtpreventiegroepen ziet. Het initiatief is genomen door Pauline Steeghs, één van de nieuwe bewoners van Groot Zonnehoeve, waar de politie en de buurtraad van harte bij zijn aangesloten. Besloten is inderdaad van start te gaan en de andere bewoners uit te nodigen mee te doen. Hoe completer de deelname hoe effectiever de buurtpreventiegroep kan functioneren.

Uit alle beoordelingen zijn rapportcijfers uit voort gekomen. De beoordelingen van de SPAR op Regenboogbrink delen we graag met u: Het personeel krijgt een 9,2. De service wordt gewaardeerd met een 9,3 De productkwaliteit is een 8,1 De deskundigheid krijgt een 8,5. De SPAR-Holding heeft Nederland verdeeld in 6 regio’s en onze SPAR behoort tot de VIJF besten van onze regio. Wij zijn heel trots op alle medewerkers en vrijwilligers! Wist u dat de SPAR ook een pakketpunt is voor PostNL? U kunt hier uw pakketjes laten bezorgen of versturen.

ROEMEENSE DELEGATIE BEZOEKT GROOT SCHUYLENBURG Maandag 13 november kreeg 's Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg hoog bezoek uit Roemenië. Twee ministers en drie directeuren van zorginstellingen uit Roemenië bezochten de locaties waar onze cliënten werken. De gasten brachten een bezoekje aan Brasserie de Zon, de Papierwinkel, de SPAR, het Fietsenhoekje en Bakkerij de Zonnehoeve. Daar kregen ze uitleg over de productieprocessen, de verschillende certificaten die er zijn en wat dit betekent voor onze cliëntmedewerkers. Er werd benadrukt dat alle medewerkers een eigen taak hebben en gelijk zijn aan elkaar. De cliëntmedewerkers zijn zichtbaar trots op hun werk. Zij deelden hun dromen voor de toekomst, bijvoorbeeld de wens om in een reguliere bakkerij te werken. De Roemenen hebben genoten van alles wat ze hoorden en zagen op Groot Schuylenburg. Ze hebben boodschappen voor thuis gedaan in de SPAR, waar ze onder de indruk waren van Matthijs, die met een spraakcomputer werkt en zijn functie als caissier volledig beheerst. Ook hebben ze leuke eigengemaakte producten in de Papierwinkel gekocht. Hopelijk heeft onze werkwijze onze Roemeense gasten geïnspireerd, zodat hun bezoek bijdraagt aan een beter leven van de gehandicapten in Roemenië.

De groep richt zich op de ‘Boskamers’. Dit is een samenhangende cluster in Groot Zonnehoeve. De begrenzing van de Whatspp-groep is: Barnewinkel tussen Groene Voorwaarts en Zutphensestraat, Krepelsbosch, Dennenbos, Sparrenbos, Lariksbos. Ook de paar woningen aan de overkant van De Groene Voorwaarts worden uitgenodigd mee te doen. Later zal de groep worden uitgebreid naar de nog te bouwen woningen tussen het Lariksbos en de ingang Groot Schuylenburg. In totaal betreft dit zo’n honderd woningen.


de velden

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 14

DE VOORZITTER AAN HET WOORD Nog even en 2017 zit er alweer op. Voor mij zeker een bijzonder jaar. Per 1 januari heb ik de voorzittershamer overgenomen van Albert van Bemmel. Albert heeft bijna 10 jaar, met grote passie, leiding gegeven aan het dagelijks bestuur van de Buurtraad de Velden. Overal in de Velden tref je nog sporen aan van de nalatenschap van Albert van Bemmel. Tevens, zo gaat dat nu eenmaal, waren er nog een aantal bestuursleden die het tijd vonden om ook te stoppen en het aan een nieuwe groep enthousiastelingen over te dragen. Terugkijkend kan ik concluderen dat het allemaal naadloos is verlopen. Toen mij werd gevraagd of ik de functie van Albert wilde overnemen, hoefde ik niet lang na te denken. Aan vrije tijd en motivatie ontbrak het me niet. Ik woon ongeveer 20 jaar in de Velden en zie bepaalde gedeelten er niet op vooruit gaan. De buurtraad zet zich in voor de leefbaarheid in de Velden. Ook de verkeersproblematiek (lees te snel rijden o.a. Schoutenveld, Holtrichtersveld en Musketiersveld) vraagt om aandacht. Naar het zich laat aanzien wordt in 2018, in het kader van de revitalisatie van de Maten, het Schoutenveld aangepakt en zullen er onder meer verkeersvertragende maatregelen worden genomen. Op initiatief van de buurtraad de Velden is de aanplant van de rotonde Heemradenlaan – Gildenlaan – Landdrostlaan gerealiseerd. Wat gelijk ons hele budget opslokte. De gemeente heeft het, op ons verzoek, mogelijk gemaakt een speeltoestel, een picknicktafel en een prullenbak te plaatsen. In samenwerking met de Wijkraad, waar de buurtraad onderdeel van is, hebben we de plaatsing van drie windmolens in Beekbergsebroek tegen kunnen houden en daarmee een boel ergernis en gezondheidsklachten weten te voorkomen. Zaken welke nog op het verlanglijstje staan zijn o.a. de hoogspanningskabels, die we onder de grond willen. Hiervoor is echter geld vanuit Den Haag nodig. Vanuit de gemeente is toegezegd dat het snel kan zodra het geld beschikbaar komt. Wat ook onder het hoofdstuk gezondheid valt, is het verzoek van een buurtbewoonster om het gebied de Velden te voorzien van voldoende AED’s (Automatische Externe Defibrillator). Het bestuur heeft zich hier inmiddels in verdiept en is momenteel in overleg met diverse partijen om dit te realiseren. Daar dit alweer de laatste wijkkrant van 2017 is wens ik via deze weg een ieder fijne feestdagen en een goed uiteinde toe, ook namens mijn medebestuursleden. Gerrit van der Heide Voorzitter buurtraad De Velden

REANIMATIE DOOR BUURTBEWONER BINNEN 6 MINUTEN HELPT LEVENS REDDEN Wijkraad de Velden gaat de Hartstichting helpen bij haar missie om slachtoffers van een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten te helpen. Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. Er is een systeem dat buurtbewoners van een slachtoffer oproept om te reanimeren bij een hartstilstand. Dankzij snelle reanimatie kunnen op die manier vele levens worden gered. Buurtbewoners in actie Om levens te redden is snel handelen bij een hartstilstand van levensbelang: 112 bellen, reanimeren en een AED inzetten. De eerste 6 minuten zijn daarin cruciaal. In veel gevallen duurt het langer voordat professionele hulpverleners ter plaatse zijn. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld, ontvangen zij een bericht op hun telefoon. Reanimeren en AED In het bericht staat de locatie van het slachtoffer. Meerdere mensen in de omgeving krijgen de oproep. De burgerhulpverleners krijgen de mededeling om direct naar de locatie te gaan of eerst een AED op een specifiek adres op te halen. De kans is groot dat de burgerhulpverleners eerder zijn dan de hulpdiensten en zo de belangrijke eerste minuten kunnen overbruggen. Door je aan te melden als burgerhulpverlener kun je levens redden in je buurt. Ik roep alle mensen die recent hebben leren reanimeren op zich te registreren als burgerhulpverlener. Voor wie? Iedereen van 18 jaar en ouder met een geldig reanimatiecertificaat kan burgerhulpverlener worden. Je staat dan vrijwillig aangemeld bij het oproepsysteem en kunt via de website of app aangeven op welke tijden en adressen je oproepen wilt ontvangen. Ook kun je je GPS aanzetten en zo steeds op je exacte locatie worden opgeroepen. Landelijk netwerk Met een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners kunnen slachtoffers van een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten geholpen worden. Op die manier kunnen jaarlijks zo’n 2500 levens worden gered. In totaal zijn hiervoor minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig. Aanmelden Heeft u recent leren reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener via www.hartveiligwonen.nl. Mocht u graag meedenken over hoe we de 6-minuten-zone het beste kunnen creëren in de Velden, neem dan via de mail contact op met jennybakker86@hotmail.com


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 15

MEVROUW GOMES-DEIJS HEEFT 2 PRACHTIGE BOEKETTEN GEWONNEN VAN ARTIFLEUR BY EDWIN, GEFELICITEERD! Prijswinnaar puzzel uitgave november Wijkkrant de Maten. Het blijft elke maand weer spannend hoeveel puzzel antwoorden er binnen komen. Dit keer heeft mevrouw Gomes-Deijs de puzzel gemaakt en het antwoord op een mooi kaartje geschreven. Edwin heeft 2 prachtige boeketten gemaakt welke de winnares met alle tevredenheid op vrijdag 24 november in ontvangst heeft genomen. Dat is iets dat wel aan Edwin overgelaten kan worden, het maken van de mooiste boeketten!

51

Hartelijk dank voor het meespelen mevrouw Gomes-Deijs en nogmaals van harte gefeliciteerd namens het hele team van de wijkkrant en Artifleur by Edwin.

F r e s h

i d e a s

b y

55

E d w i n

Imkersplaats 11, 7328 CG Apeldoorn | 055- 737 02 11 www.artifleurbyedwin.nl

PUZZEL MEE EN MAAK OP EEN EXTRAATJE VAN Inzenden kan t/m 22 december 2017. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

50 EURO VOOR EEN BRUISENDE JAARWISSELING G R O O T Z O N N E H O E V E Y 0 U R K U

E E Y N E K N O D E D E H O E V E N E J I

B C V E D E V E L D E N N K O O N I C I T

O L O R C S O U F E N G T N N E E L L G

O A P E L D O O R N N E E K L N T K A E E

R M N D E D R E V E N E D A I E R T M D V

T E N E L T I W I S E N E A N R A H E N E

E U K H A N E IJ J T G E G M E E A C O E R

K I R O M E D K F E I T A E R C K I N I W

A T E E E T E K N D L S A G E L T R T R IJ

A I W K W A R R A E R R T C A H E W V K

R N K E

T G U N E M E E E A N E F G D R O H D E A A L A M E C I G L E R T N K R

J E R E N D N T E E O E N M M I S E P A A

E N D P O S T E R S O D L P E G N O 1 L N

S E M E I T E N N O V Y U O K 2 A D 8 K T

VOORIEDEREEN POSTERS DOELGERICHT APELDOORN YVONNERECLAME ONLINERECLAME DEMATEN DRUKWERK DEDREVEN UNIEK RECLAMEONTWERP DEDONKEN DRUKWERK UITGEVERWIJKKRANT DEHOEKEN RECLAMEONTWERP WIJKKRANT UITGEVERWIJKKRANT RECLAMEUITINGEN RECLAMEUITINGEN DEGAARDEN POSTERS DEHOEVEN ANSICHTKAARTEN ANSICHTKAARTEN GEBOORTEKAARTJES DEHORSTEN GEBOORTEKAARTJES DEVELDEN GROOTZONNEHOEVE GROOTZONNEHOEVE VOORDELIG KLANTVRIENDELIJK APELDOORN YVONNETIEMES OPMAATGEMAAKT YVONNERECLAME CREATIEF DEMATEN

DEDREVEN

ZoDEDONKEN lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. DEHOEKEN Sommige letters worden meermalen gebruikt.Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

YVONNERECLAME.NL

HET ADRES VOOR AL UW RECLAME UITINGEN YVONNE RECLAME WENST U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GELUKKIG 2018

51

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

55

G E R E

B O O R T C L A M E

E K U I

A T

A I

R T J N G E

E S N E

YVONNERECLAME


ontmoetingsplekken ONTMOET ELKAAR IN APELDOORN Apeldoorn is verdeeld in stadsdelen. In elk stadsdeel vindt u meerdere ontmoetingsplekken. Een ontmoetingsplek is een locatie bij u in de buurt. Het kan een buurthuis zijn, een activiteitencentrum of bijvoorbeeld een woon/ zorgcentrum. Op de ontmoetingsplekken staan vrijwilligers en/of professionals altijd voor u klaar. U kunt er terecht om een kopje koffie te drinken, mee te doen aan een cursus of workshop of informatie krijgen over wonen, zorg en welzijn. Op deze pagina vindt u maandelijks informatie over de ontmoetingsplekken in de Maten.

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 16

INFORMATIEPUNT: VOOR VRAGEN OVER WELZIJN, WONEN EN ZORG Het informatiepunt is er voor al uw vragen over wonen, welzijn en zorg. Wilt u bijvoorbeeld weten hoe u vervoer of een maaltijdservice kunt regelen of heeft u administratieve vragen? Of misschien vraagt u zich af hoe bepaalde zaken zijn geregeld binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of hoe u huur- of zorgtoeslag aanvraagt? Of bent u op zoek naar een leuke activiteit in de buurt of vrijwilligerswerk? Dan kunt u terecht bij de informatiepunten in de wijk.

TAALGROEP DE DONKEN

Bij het informatiepunt zijn vrijwilligers aanwezig waar u uw vragen aan kunt stellen en die samen met u gaan zoeken naar een passend antwoord. Tijdens de openingstijden kunt u gewoon binnen lopen, een afspraak maken is niet nodig. In de Maten zijn twee informatiepunten:

Kent u iemand die beter Nederlands zou willen spreken en schrijven? Of heeft u hier zelf baat bij? Kom dan naar de Taalgroep in de Donken. Elke maandag wordt van 14:00 tot 15:30 uur Nederlandse les gegeven, met uitzondering van de schoolvakanties. De lessen vinden plaats in het DonkHûûs (Tingietersdonk 379 A, onderin de flat). Voor deelname betaalt u 1 euro per keer, inclusief koffie en/of thee. Om u aan te melden kunt u contact opnemen met Marja Bijsterbosch: 06 - 83 36 66 36 of via het mailadres marjabijsterbosch@live.nl.

Informatiepunt Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30 Openingstijden: woensdag en donderdag tussen 14:00 en 16:00 uur T: 055 - 357 81 70 E-mail: infopuntberghorst@gmail.com Informatiepunt De Matenhof, Warenargaarde 775 Openingstijden: maandag en donderdag tussen 13:00 en 17:00 uur T: 055 - 541 14 44 E-mail: infopuntmatenhof@gmail.com

MEER INFORMATIE Op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl staat een overzicht van alle ontmoetingsplekken en activiteiten in Apeldoorn. Wilt u meer informatie, heeft u ideeën voor een leuke activiteit of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker Zuid-Oost, via j.kooyman@stimenz.nl of 06 - 22 90 55 85.

15 DECEMBER: KERSTMARKT IN DE MATENHOF Op vrijdag 15 december wordt van 14:30 tot 18:00 uur een kerstmarkt georganiseerd in ontmoetingsplek De Matenhof. Tijdens de kerstmarkt vindt u verschillende kramen met kerstkaarten, kerststukjes, sieraden, kaarsen en nog veel meer. Daarnaast is er ‘Koek & Zopie’ in de vorm van onder andere erwtensoep, broodje rookworst, warme chocolademelk, oliebollen, glühwein, koffie en thee. Tijdens de kerstmarkt maak je ook nog kans op leuke prijzen! Voor de kinderen is er een grabbelton en ook kunt u lootjes kopen voor de verloting. Kom op 15 december naar de kerstmarkt, ontmoet elkaar en proef de kerstsfeer! Een deel van de opbrengst van de kerstmarkt gaat naar het Glazen Huis van Serious Request, die dit jaar in Apeldoorn staan. Het geld wat wordt opgehaald wordt gebruikt om ouders en kinderen te herenigen, die elkaar zijn kwijtgeraakt door een ramp of conflict. Voor meer informatie over de kerstmarkt, kunt u contact opnemen met de Matenhof: 055-5411444 of activiteitenbegeleidingMH@degoedezorg.nl.


de donken

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 17

LEKKER BRUNCHEN OP 2E KERSTDAG IN HET DONKHÛÛS • • • •

een plek om elkaar te ontmoeten een plek vóór en dóór bewoners van De Donken een plek om activiteiten te organiseren een plek om bijvoorbeeld te kaarten, te knutselen, koffie te drinken, te darten, een kinderactiviteit of ….(bedenk het maar)

Activiteiten: • NIEUW! Met ingang van 8 januari 2018; elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 samen haken en breien. Voor beginners en gevorderden, hulp bij lastige steken aanwezig. • Elke donderdag koffieochtend van 10.00 tot 11.30 uur. • Darten, jokeren of klaverjassen op vrijdagavond- om de week- van 19.30 tot circa 22.00 uur. De eerstvolgende data zijn 22 december, 5 januari, 19 januari, 2 februari en 16 februari. Komt u ook een kijkje nemen of heeft u een leuk idee? Graag, samen maken we de buurt! Mail naar donkhuus@ gmail.com of bel met de beheerders via 06-29495482. Schroom niet en maak gebruik van het DonkHûûs, u bent van harte welkom op Tingietersdonk 378A!

HAAKT U OOK AAN? Hebt u ook zin in gezellig samen haken of breien met anderen? Schuif dan aan op de maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Je neemt je eigen project en spullen mee en gaat lekker aan de slag. Meedoen is gratis, er is deskundige hulp aanwezig en natuurlijk een lekker kopje koffie of thee. Iedereen is welkom of u nu nog nooit een haak- of breinaald in de handen hebt gehad of al veel ervaring hebt. We starten in het nieuwe jaar op 8 januari. We zien u graag in het DonkHûûs aan de Tingietersdonk 378A.

Op Tweede Kerstdag 26 december 2017 van 11.00 tot 15.00 uur is er een heerlijke kerstbrunch in het DonkHûûs aan de Tingietersdonk 378a. Er is plek voor maximaal 24 personen, de kosten bedragen € 3,50 per persoon. Vanwege de voorbereidingen voor het eten is het noodzakelijk u op te geven. Wie het eerst komt, het eerst maalt!. Opgeven via donkhuus@gmail.com of bel naar de beheerders op 06-29495482.

HET ENNEAGRAM VOOR OPVOEDERS EN KINDEREN Hoe waardevol is het als je je eigen gedrag, gedrag van je (klein-) kind, partner, familielid, vrienden, collega of werkgever beter gaat begrijpen? Hoeveel heb je ervoor over om je minder zorgen te maken, minder frustratie of betere communicatie te ervaren met anderen? Deel je ervaringen met anderen en ervaar wat het Enneagram je daarbij inzicht kan geven middels ‘Huiskamer gesprekken’ en/ of workshops. Yvette Mulder is leerkracht in het basisonderwijs maar ook coach, therapeut en trainer in het Enneagram. Ze ondersteunt mensen in hun persoonlijke ontwikkeling of bij het inzichtelijke brengen van gedrag. Dit doet ze onder andere door middel van huiskamergesprekken, workshops, persoonlijke coaching en EIK-therapie. Wat is het Enneagram? Het Enneagram is een psychologisch model wat uitleg geeft over 9 persoonlijkheidstypes. Yvette zet dit model ondersteunend in tijdens de gesprekken. Het geeft herkenning en inzicht in oorzaak van gedrag waaronder ook van kinderen en opvoeders. Bewustwording hierop kan uiteindelijk communicatie en omgang met anderen verbeteren. In gemoedelijke sfeer en huiskamersetting bij jou thuis met genodigden als vrienden, bekenden, ouders van klasgenootjes van je kinderen of familieleden gaat ze met jullie in gesprek. Ze vindt het leuk om daarbij kennis te delen, maar ook te horen wat er leeft bij ouders en grootouders. Tijdens het gesprek maakt ze gebruik van verschillende werkvormen die ruimte geven om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Een keertje ervaren wat een huiskamergesprek is? Dat kan! In de maanden januari en februari geeft Yvette drie huiskamergesprekken in de huiskamer van buurtkamer ‘Het Donkhûûs aan de Tingietersdonk 378A voor € 5,- per keer. Vrijdag 12 januari thema ‘Enneagram en opvoeden van kleuters.’ Vrijdag 26 januari thema ‘Enneagram en opvoeden van kinderen van 6-12 jaar.’ Vrijdag 9 februari thema ‘Enneagram en opvoeden van pubers.’ Tijd: 9.30-11.30 uur inclusief pauze met koffie/thee en mini informatieboekje. Opgave via onderstaand mailadres gewenst. Liever een huiskamergesprek bij je thuis organiseren? Vraag de folder aan via; info@gesprekmetyvet.nl en krijg als gastvrouw een persoonlijk coachgesprek cadeau. Workshops voor persoonlijke ontwikkeling In januari start Yvette ook een cursus van vier zaterdagochtenden over ‘Enneagram voor je persoonlijke ontwikkeling.’ Ontdek wat je persoonlijkheidstype is en wat deze informatie je een bron van herkenning, bewustwording en informatie kan geven en effect heeft op je persoonlijke groei. Workshop ‘Kleur je karakter’ Ervaar wat het inkleuren van het Enneagram voor een inzicht kan geven in je persoonlijkheid en de uitdagingen die momenteel in je leven hebt aan te gaan. Woensdagavond 10 januari 2018 van 19.00 – 22.00, prijs € 35,- inclusief werkboek. Leer je kwaliteiten kennen en in te zetten en je valkuilen om te buigen tot een positieve verandering in je leven. Cursusdagen: 13 januari, 20 januari, 3 februari, 24 februari van 09.30 – 12.30 uur. Informatie via info@gesprekmetyvet.nl


de hoeven

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 18

IDEEËN KINDERPANEL TEREBINT KRIJGEN VORM Een poosje geleden zijn Corine Kapenga (stadsdeelmanager) en Hermien Marsman (buurtregisseur) op bezoek geweest bij het kinderpanel van PCBO De Terebint aan de Rederijkershoeve. De school vierde in 2016 haar 40-jarig jubileum. Het schoolplein is toen heringericht en prachtig geworden. Maar natuurlijk konden niet alle ideeën uitgevoerd worden, het plein is vol en het geld op. Het kinderpanel, waarin alle groepen van de school vertegenwoordigd zijn, hebben de wensen toegelicht. Vooral voor de wat oudere basisschoolkinderen missen nog speeltoestellen. Gelukkig had de stadsdeelmanager dit jaar nog eenmalig wat geld beschikbaar. Samen met de kinderen is gekeken naar een goede plek in de openbare ruimte en geschikte toestellen. De Terebint is onderdeel van de buurt en kinderen zijn ook buurtbewoners. De school stelt haar schoolplein na schooltijd beschikbaar voor de buurt en op het grasveld tussen de Rederijkershoeve en Bakershoeve komen nieuwe speeltoestellen. Nog voor de jaarwisseling wordt er een klimboog, dubbele schommel en nestschommel geplaatst. De officiële opening is in het voorjaar van 2018 door het kinderpanel. De kinderen hopen dat de wethouder hun daarbij gaat helpen. Directeur Hans Tjalsma heeft het kinderpanel bij elkaar gehad om te vertellen over de nieuwe speeltoestellen. De kinderen waren zo enthousiast, “Cool” was nog de meest gematigde uitdrukking. Ze willen ook heel graag meedenken over de opening van de toestellen. De keuze van de toestellen werd ook geweldig gevonden. Vervolgens kregen ze allemaal een kopie van de plannen en vlogen ze dolblij naar de klas om het goede nieuws te vertellen.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2017 | pagina 19

PILOTS REVITALISERING OPENBARE RUIMTE IN DE MATEN De eisen van de tijd en de wensen van bewoners vragen om een nieuwe kijk op de kwaliteit van de wijk. De komende jaren pakt de gemeente de openbare ruimte in oudere wijken aan. We kijken van groen tot parkeren, van verkeersveiligheid tot speelvoorziening, van ondergrondse voorzieningen tot meubilair en van klinkerverharding tot locaties voor sociale ontmoeting. Om hier ervaring mee op te doen, zijn er drie pilot-gebieden aangewezen: De Dreven noord en SchoutenveldRakkersveld in De Maten en één in Zuid. Uiteraard doet de gemeente de uitwerking hiervan niet alleen, wij willen dit heel graag samen doen met bewoners, buurtraad, woningbouwcorporaties en scholen. Denk bijvoorbeeld eens na of uw buurt niet mooier zou zijn met groene afscheidingen i.p.v. massale houten schuttingen. En gezien het belang van het klimaat, is er nu gelijk de mogelijkheid om het hemelwater van de riolering af te koppelen. En zo zijn er meer zaken op te noemen, zoals het verduurzamen en isoleren van uw woning. Kortom, met revitalisering gaat het niet om standaard één op één vervanging van de openbare ruimte, maar een compleet vernieuwde leefomgeving. Een duurzame aanpak staat voorop, waarmee uw buurt weer ruim 30 jaar vooruit kan. De globale planning voor de pilotgebieden start met een planfase in 2018, de uitvoering in 2019 en de evaluatie in 2020. Belanghebbenden zullen uiteraard in een vroeg stadium betrokken worden. De notitie die ten grondslag ligt aan deze revitalisering komt in december ter inspraak.

NIEUWE WATER- EN GASLEIDINGEN Vitens en Liander vervangen in Apeldoorn 46 kilometer water- en gasleiding in twee jaar tijd. Dat is noodzakelijk om water en gas te kunnen blijven leveren in de toekomst. Momenteel zijn er volop werkzaamheden in De Maten. Bewoners hebben hier last van en vragen zich af waarom geulen en stoepen zo lang openliggen. Het antwoord komt van de projectleider van Vitens, Joris Quik. Wat gebeurt er nou echt onder de stoep? Joris Quik: “Wanneer wij in een nieuwe straat beginnen, leggen we eerst een noodleiding aan voor water. Bewoners houden dus water tijdens ons werk. Dat vinden we heel belangrijk, maar daardoor duurt het werk in de straat wat langer. Vervolgens verwijderen we de rest van de straattegels en scheppen het zand weg. De waterleiding ligt op minstens een meter diep om niet te bevriezen in de winter. Er moet dus heel wat zand worden weg geschept.” Is er niet ook een noodleiding mogelijk voor gas? Joris: “Bij de gasleiding kan dit niet. Het is te gevaarlijk om een noodleiding voor gas aan te leggen. Daarom is er wel altijd een onderbreking van de gastoevoer noodzakelijk, maar nooit langer dan een dag. De meeste bewoners hebben daar begrip voor. We melden het dan ook ruim van tevoren.” Na aanleggen van de water-noodleiding vervangen jullie de leidingen. Hoe? Joris: “We graven de oude waterleiding uit. Deze verwijderen we en voeren we meteen af. We hebben meestal een grote container in de wijk staan om deze oude leiding tijdelijk in op te slaan. Als de oude leiding eruit is, gaat meteen de nieuwe waterleiding erin.” En wat gebeurt er met de gasleiding? Joris: “We moeten de bestaande gasleiding eerst isoleren. Aan beide kanten van het deel dat we vervangen, plaatsen we een eindkap. Hierdoor wordt de leiding ‘drukloos’ gezet en is de gastoevoer onderbroken. Hierna verwijderen we de oude en leggen de nieuwe gasleiding op zijn plek. Deze moeten we vervolgens heel goed testen op veiligheid. Als alles werkt zoals het moet, verbinden we de nieuwe gasleiding met de bestaande en hebben de huizen weer gas.” Dan is het klaar? Joris: “Voor het water nog niet. Door de werkzaamheden kan er vuil in de nieuwe waterleiding zijn gekomen. Daarom moeten we de leidingen langdurig doorspoelen en wordt het water getest in ons laboratorium. De uitslag van de test duurt een paar dagen om zeker te weten dat het water helemaal schoon is. Is alles oké, dan zetten we alle huisaansluitingen over op de nieuwe leiding. De bewoners merken hier dus de weinig van omdat ze al die tijd water via de noodleiding hebben gekregen. Wanneer het laatste huis is overgezet, halen we de noodleiding weg.” Nu moet de straat natuurlijk weer worden hersteld. Joris: “Inderdaad. Dat doen de stratenmakers van de gemeente. Wij geven een seintje dat we klaar zijn en zij zorgen ervoor dat de straat eruitziet alsof er niets is gebeurd. Hier en daar ligt dan nog een bergje zand of wat stenen, maar het is echt de bedoeling dat dat tijdelijk is en dat de straat er snel weer perfect bij ligt. Helaas kan door slecht weer vertraging ontstaan en liggen straten langer open. Heel vervelend voor de bewoners, maar we doen ons best om alles zo snel mogelijk weer in orde te maken.” Waar kunnen bewoners terecht als ze nog meer vragen hebben? Joris: “We hebben een website www.onderhoudinapeldoorn.nl met informatie over de planning. Hier is ook een contactformulier om vragen te stellen of een klacht in te dienen. We bekijken dit dagelijks en lossen eventuele problemen meteen op. Voor de bewoners wil ik er nog aan toevoegen dat we het werk zo goed en zo snel mogelijk uitvoeren zodat de werkzaamheden in De Maten voor 1 april 2018 (als er niets tegenzit) zijn afgerond. In de kerstperiode zorgen wij ervoor dat de overlast minimaal is door de sleuven te verdichten en tijdelijk te bestraten bij de toegang tot de woningen.” Op de website staat een video van de werkzaamheden in de Lekstraat. Je ziet wat er allemaal bij komt kijken, vanaf het begin tot het einde. https://onderhoudinapeldoorn.nl/video-gas-en-waterleidingen-vervangen


Van de Bunt

KOMT NAAR JE TOE!

WWW.JUMBOAPELDOORN.COM is ook de goedkoopste online supermarkt voor uw kerstboodschappen!

GEGARANDEERD

Online boodschappen doen en thuis of op het werk laten bezorgen .. .. .

Wij vragen een kleine vergoeding voor het verzamelen en bezorgen van de boodschappen Wij bieden het breedste online supermarktassortiment van Apeldoorn tegen de laagste prijs Wij werken met vaste bezorgers uit Apeldoorn Wij bezorgen elke dag met een glimlach 6 dagen per week tussen Wij zorgen er voor dat u niet meer hoeft te sjouwen of de deur uit hoeft

10:00 en 21:00 uur

Download de Jumbo app of ga naar

JUMBOAPELDOORN.COM Van de Bunt

Schubertplein 1-5, Apeldoorn


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.