Wijkkrant de Maten - december 2018

Page 1

Jaargang 3 December 2018

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

5

PUZZEL ME EEN CAD

De Kerstwandeltocht is een samenwerking van Stimenz, Don Bosco, Bewonerscommissie Warenargaarde en kerkcentrum De Drie Ranken en wordt mogelijk gemaakt door de Winkeliersvereniging Eglantier en de gemeente Apeldoorn.

KERSTWANDELTOCHT OP 24 DECEMBER

. . .

EGLANTIER

.

KERSTBRUNCH

Inzenden kan t/m 24 december 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

G S C H O E N R E P A R P H A G Z E N O A P E L D O O R N O A T G A D S L E U T T N S L E U T E L S E S TvanAkerkcentrum S S EDeNDrieE S Op Kerstavond wordt het centrum van de Maten ondergedompeld in Kerstsfeer. Op het Violierenplein, voor deZingang Ranken, start een kerstwandeltocht. Je waant je in vroeger tijden: Romeinse soldaten lopen overal rond. Net O als E Jozef O Nen EMaria V moet E Rje je D E D inschrijven. Zo word je ingedeeld in groepen om de kerstwandeling te maken. Onderweg ontmoet je de herders, N de wijzen, koning S T UHerodes N E enKnogN O D veel meer. Een engel brengt je bij de kerststal, waar je de pasgeboren Jezus vindt. Bij de kerststal zingt een koortje kerstliederen. De loopt N L W I N L tocht E G Z O L over de Eglantier, langs de Matenhof, via het Matenpark naar Don Bosco aan de Eglantierlaan. E O D E H O R S T E N H F C R I T S E N H Kerstwens en prijsvraag O F H A G E N E Voor je aan de wandeling begint, kun je een persoonlijke kerstwens schrijven. Op het plein staan kerstbomen, waarin je je wens kunt ophangen. De E kun R jeEtijdens P A D E H O E gids die de groepen onderweg begeleidt, zorgt ervoor dat je alles wat er onderweg te beleven is, meekrijgt. Als E groep de wandeling ook meedoen aan een prijsvraag. Wie weet maak jij kans op een prijs! De uitslag volgt in de volgende Wijkkrant.V N N E M E I R R S R E T I N A A M P Gegevens op een rijtje: Start wandeltocht om 17 uur, vanaf het Violierenplein voor de ingang van De Drie Ranken E Elke vijf E minuten N begintWeen N E T nieuwe groep aan de wandeling De wandeltocht duurt ongeveer 40 minuten en eindigt in jongerencentrum Don Bosco Voor vertrek en aan H A K K E N L R E P A het einde is er iets warms te drinken Het eerste uur is vooral bedoeld voor kinderen en hun (groot)ouders De laatste groep begint om 19.30 N naar E kerstindematen@gmail.com D R A A G E D E uur aan de wandeling Je hoeft niets te betalen, een kleine bijdrage mag natuurlijk wel Heb je een vraag? Mail E 4 8 9 1 S D N I S R V I D E H O E Tot ziens! E L E T U E L S R E Stuur de oplossing met uw conta of stuur HAGEN IS HET ADRES VOOR UW SCHO

. . .

PUZZEL MEE EN WIN

5

Winkelcentrum De Eglantier is schoon, netjes en veilig. Zรณ veilig... Lees meer op pagina 5

Op 2e kerstdag organiseert Brasserie de Zon een kerstbrunch... Lees meer op pagina 12

Puzzel mee en maak kans op een waardebon t.w.v. 25,00 ... Lees meer op pagina 23


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

ATLANT WENST U FIJNE FEESTDAGEN! Kom gezellig langs!

Ook in de decembermaand bent u van harte welkom bij onze woonzorgcentra om gezellig samen te eten of deel te nemen aan één van de vele activiteiten, zoals koersbal, zang, gymnastiek.

WWW.ATLANT.NL

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: yvonne@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten REPARATIE-CAFÉ IN DE MATEN DE DRIE RANKEN

Op dinsdag 18 december bent u van harte welkom op het laatste Reparatie-café van 2018. Hebt u een toestel wat weigert? Breng het mee. Denk dan aan uw koffieapparaat, stofzuiger, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papiersnipperaar, enz. Maar ook een snoertje vernieuwen doen we graag voor u. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier sparen we de toestellen de weg naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Geen hogedrukspuit, bladblazer, elektrische deken. Die kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Zoals eerder vermeld doen we dit op de derde dinsdag van de maand in De Drie Ranken. Als het druk is zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; Het adres: Eglantier 202 (ingang aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing); Datum: dinsdag 18 dec. De tijd: 9.30 tot 11.30 uur

Kom ook helpen ‘Bijzonder dat ik een bijdrage kan leveren aan het leven van anderen.’ (Vrijwilliger) ‘De steun van de vrijwilliger geeft mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.’ (Hulpvrager) Onze hulpvragers willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Een vrijwilliger kan daarbij helpen. Wij zoeken enthousiaste mensen die van betekenis willen zijn en hun steentje willen bijdragen aan deze veranderende samenleving.

Wil jij: • • •

een paar uurtjes per week jouw hulp aanbieden, zodat een mantelzorger even tijd voor zichzelf krijgt? bezoek brengen aan iemand die behoefte heeft aan gezelschap of er even uit wil? dit samen doen met een andere vrijwilliger of een vriend of vriendin, zodat je per toerbeurt de zorg op je neemt?

Kom dan helpen!

Betrokkenheid en motivatie zijn belangrijk, maar wij vragen ook: • affiniteit of ervaring met mensen, die extra aandacht nodig hebben. Dit vanwege bijvoorbeeld een beperkt sociaal netwerk, ouderdom, beginnende dementie, andere beperkingen • een open, respectvolle houding en een warm hart voor mensen • goede contactuele eigenschappen.

Enthousiast?

Wij komen graag met jou in contact en zorgen voor persoonlijke begeleiding. Bel of mail naar i.lely@dekap.nl of j.scheers@dekap.nl / T. 055 5295520 Voor meer informatie zie www.dekap.nl of bezoek vrijblijvend onze voorlichtingsochtend (derde donderdag van de maand) bij de Kap, Regentesselaan 2b, 7316 AC Apeldoorn.

www.dekap.nl

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 3

PIONIEREN Laatst was ik op een congres in de Noordoostpolder en daar werd verteld hoe 75 jaar geleden door Rijkswaterstaat de eerste bewoners werden geselecteerd aan de hand van allerlei criteria. Dat ging er best streng aan toe. Nieuwe grond om te ontginnen voor de boeren was in die tijd ook al schaars en daar kwam je niet zomaar voor in aanmerking. Het was, zeker in de begin jaren, echt pionieren in de polder. En de staat wilde mensen die dat aankonden, mede vanuit het gedachtegoed van de maakbare samenleving. Ik bedacht me dat de wijk De Maten ook een soort polder is. Het waterpeil van de natte hooilanden daar werd in de jaren ‘70 kunstmatig verlaagd om woningbouw mogelijk te kunnen maken. Jaarlijks wordt er in de wijk De Maten nog steeds gemiddeld een paar miljoen kuub kwelwater afkomstig uit het Veluwemassief weggepompt. In die tijd vonden velen dat bij de bouw van nieuwe woningen de menselijke maat uit het oog was verloren en dat er te weinig aandacht was voor behoeften, zoals contact met elkaar en met de natuur. De Maten is dan ook bewust zo ontworpen dat een beschutte woonomgeving zou ontstaan, toegesneden op de menselijke maat, waar ontmoeting en interactie tussen bewoners centraal staan. Ook hierbij speelde op de achtergrond de gedachte dat de samenleving maakbaar is. Voor de eerste bewoners in De Maten was het eveneens pionieren. Straten waren nog niet aangelegd en er waren in de wijk nog geen voorzieningen. In de loop der jaren pakte de maakbaarheidsgedachte in de wijk De Maten toch iets anders uit dan op de tekentafel was bedacht. Bewoners bleken meer behoefte te hebben aan privacy en de bouw van schuttingen gaf weer een hele andere invulling aan het beeld van beschutte woonomgeving. Op dit moment vindt er in De Maten opnieuw een soort pionieren plaats, grote delen van de wijk zijn toe aan revitalisering en hoe doen we dat nu deze keer zoveel mogelijk samen met de bewoners? In het Schoutenveld/Rakkersveld en in De Dreven-Noord zijn bewoners de afgelopen maanden uitgenodigd om hierin zoveel mogelijk actief mee te doen onder het motto ‘Samen maken wij de buurt’. Want alleen op die manier kunnen we echt het verschil maken! Corine Kapenga Stadsdeelmanager Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 4

WINKELCENTRUM DE EGLANTIER

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

RSH MAKELAARS Noem het gezellig, noem het overzichtelijk: onze oude locatie. Maar wij noemden het de laatste tijd: te krap!

Eglantier 672 Apeldoorn

Door de groeiende vraag op de woningmarkt hebben wij ons team de laatste tijd verder uitgebreid. Om deze reden voldoet ons huidige kantoor niet langer aan de ambities, identiteit en uitstraling die wij als RSH Makelaars nastreven. Het was dan ook hard nodig om wat ruimer in ons jasje te gaan zitten. Die ruimte hebben we gevonden schuin tegenover ons huidige kantoor. Een prachtige moderne zichtlocatie met veel mogelijkheden om onze woningen op een traditionele wijze te presenteren.

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De Eglantier 656 7329 DP Apeldoorn

rshmakelaars.nl

Wij starten het nieuwe jaar met de verbouwing van ons nieuwe pand. Het streven is om vanaf 1 maart 2019 volledig operationeel te zijn vanuit onze nieuwe locatie. Wij kijken er naar uit om u in 2019 op onze nieuwe locatie te mogen ontvangen: De Eglantier 603 7329 AN Apeldoorn

RSH MAKELAARS WENST U FIJNE FEESTDAGEN!

2E JANZEN PRODUCT 50% KORTING De Eglantier 250, 7329 DH Apeldoorn


wijkkrant de maten GOUDEN STER VOOR WINKELCENTRUM DE EGLANTIER Winkelcentrum De Eglantier is schoon, netjes en veilig. ZĂł veilig dat De Eglantier vorige week de gouden ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen heeft ontvangen. Een mooie prestatie: er is maar een handjevol winkelcentra in Nederland dat deze ster heeft. Ondernemers, gemeente, politie en brandweer werken dan ook al sinds 2005 samen om te zorgen dat het prettig winkelen, werken en wonen is in en rond De Eglantier. Elke drie jaar bekijkt het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) hoe het ervoor staat, en de score was telkens goed. Dat leverde De Eglantier al vijf 'gewone' sterren op. De gouden ster is de kroon op het werk. Woensdag 21 november vierden de samenwerkende partijen de toekenning van de gouden ster in Brasserie Sillies. Stilzitten doen ze niet, want er blijft werk aan de winkel. De politie doet bijvoorbeeld de oproep om aangifte te blijven doen bij diefstal, want er worden nog altijd gestolen fietsen en andere goederen gevonden waarvan geen aangifte is gedaan.

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn begeleidt jongeren, volwassenen en ouderen met psychische en sociaal maatschappelijke hulpvragen bij een zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk leven. Vanuit onze twee woonzorglocaties Brummen en Eerbeek biedt Riwis tijdelijke of langdurige zorg met wonen, welzijn, psychische begeleiding en ondersteuning aan ouderen en thuiszorg. Voor onze woonzorglocatie De Beekwal en voor team Thuiszorg in Eerbeek zoeken we Verzorgende A/Verpleegkundige Als verzorgende-IG/verpleegkundige (Verzorgende A) draag je zorg voor het welzijn van de cliĂŤnten en het uitvoeren van ondersteunende, verzorgende en verpleegkundige handelingen waartoe bevoegd. Wil jij aan de slag in de prachtige groene omgeving van Eerbeek? Bekijk dan de vacatures op onze website www.riwis.nl en reageer direct.

Een wereld te ontdekken

Kinderdagverblijf - Peuteropvang - Bso

Voor alle ontdekkers Bij Doomijn is er genoeg te beleven, in de speel- en ontdekkingsruimtes en met het uitdagende activiteitenaanbod voor klein en groot.

altijd in de buurt Met meer dan 25 locaties in Apeldoorn zijn we altijd dichtbij. Ontdek ons flexibele aanbod!

www.doomijn.nl

e klantadvies@doomijn.nl

/doomijn

t

(038) 421 45 21


de drie ranken

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 6 SENIOREN KERSTMIDDAG VRIJDAG 21 DECEMBER VAN 16.00 - 18.30 UUR Welkom! Elkaar ontmoeten, gezellig samen aan de koffie/thee en van 16.30- ca. 17.30 uur een viering waarin de aloude kerstboodschap zal klinken in verhalen en muziek. Het thema is: ‘Een duwtje in de rug’. We sluiten af met samen wat eten.

In Kerkcentrum De Drie Ranken zijn er in december weer veel activiteiten, waar u anderen kunt ontmoeten. Vanwege de vernieuwbouw is het gebouw bereikbaar via het Violierenplein. Ingang schuin tegenover de fietsenwinkel.

Iedere senior tussen ca. 50 en100 jaar is van harte welkom, of je nu wel of niet lid bent van een kerk. Fijn als u samen met ons kerst komt vieren. Vanwege de maaltijd is het prettig als we weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Bel of mail ons daarom even: Anneke Scherpenzeel, tel. 533 84 55 of Anneke Sijtsma, tel. 541 28 24, seniorenkerstfeest@3ranken.nl.

KERSTMARKT - ZATERDAG 15 DECEMBER 10.00 - 16.00 UUR Ondanks de vernieuwbouw van het kerkcentrum is er een kerstmarkt. Wat kleiner dan anders, maar met eenzelfde kwaliteit. Er is een grote sortering kerststukken en kerstbakjes, verloting, handgemaakte kaarsen en windlichten, beperkte aanbod boeken, kerstartikelen en kleine (originele) kerstcadeautjes. Uiteraard is er koffie/thee, warme chocolademelk en zijn er vers gebakken Hollandse wafels. Maar bovenal gezelligheid en het elkaar ontmoeten. Welkom! De opbrengst is voor de herinrichting van het nieuwe kerkgebouw. Informatie bij: Tineke Gerritsen, tel. 533 64 31, Anneke Sijtsma, 541 28 24, kerstmarkt@3ranken.nl

KERSTHERBERG 2E KERSTDAG, DINSDAG 26 DECEMBER, VAN 11.00 - 15.00 UUR Ontmoetingsplek de druif heeft de kerkzaal van De Drie Ranken sfeervol ingericht om iedereen die om welke reden dan ook, niet thuis Kerstmis kan of wil vieren te verwelkomen. Elkaar ontmoeten, een luisterend oor, gezelligheid, koffie met wat lekkers, samen wat eten en dat alles in een ongedwongen, prettige en vredige sfeer. Samen met anderen het feest van licht en warmte vieren. Er wordt naar u uitgekeken. Nadere informatie: Anneke Sijtsma, tel. 541 28 24, kerstherberg@3ranken.nl. De Kerstherberg draait op goede wil, vrijwilligers en giften. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Steun de Kerstherbergen dan met een gift. Dan maakt u het mogelijk dat de Apeldoornse Kerstherbergen doorgaan. Giften zijn welkom op rekening NL 94 INGB 0002 0756 80 ten name van Werkgroep Kerstherbergen, Apeldoorn. Bij voorbaat dank!


de drie ranken

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 7

ZORGKWEKERIJ MENKVELD HELPT KERK UIT DE NOOD

ONTMOETINGSPLEK 'DE DRUIF', EEN OPEN HERBERG

Door de grote verbouwing van kerk De Drie Ranken kan het jaarlijkse oliebollenbakfestijn daar dit jaar niet plaatsvinden. Gelukkig biedt de familie Menkveld aan de Zutphensestraat hulp.

In een vorige editie van de Wijkkrant hebben we u geïnformeerd over de gebruiksmogelijkheden van de ontmoetingsruimte die straks in het nieuwe gebouw van De Drie Ranken komt. Een van de groepen die daar te vinden zullen zijn, is ontmoetingsplek ‘de druif’. De druif bestaat al jaren, maar is misschien niet bij iedereen bekend. Daarom is het tijd voor een nadere kennismaking.

Loods wordt tijdelijk bakkerij Rond het laatste weekend van december kunnen de vrijwilligers van De Drie Ranken toch voor de zevenentwintigste keer gaan bakken, maar dan in een loods van kwekerij Menkveld. De vergelijking met het kerstverhaal dringt zich direct op: Jozef en Maria, voor wie geen plaats was in de herberg, vonden een plek bij herders in de stal.

Herders van nu De mensen van Zorgkwekerij Menkveld heten als ‘herders van nu’ hun wijkgenoten een warm welkom. Dat zit hen blijkbaar in de genen, want al jarenlang stellen Rina en Herman hun bedrijf open voor mensen met een (arbeids)beperking en voor leerlingen uit het speciaal onderwijs. ‘Deze hulpkwekers bieden wij werkzaamheden onder begeleiding aan om zo het beste uit een ieder te halen’, vertelt Rina en ze vervolgt: ‘mensen bij elkaar brengen is zó leuk!’ Inmiddels is ook de tweede generatie Menkveld al volop in het bedrijf actief. Dochter Kristy neemt haar ouders vooral veel administratief werk uit handen. Oliebollen en beignets De familie Menkveld vindt het niet meer dan vanzelfsprekend om ook De Drie Ranken onderdak te bieden en ze stellen alles in het werk om de bakkers zo prettig en veilig mogelijk hun oliebollen en beignets te laten bakken. Er zal dit jaar minder worden gebakken dan in andere jaren, omdat er alleen overdag kan worden gewerkt. Desondanks zullen er zestien kisten met appels worden geschild die uiteindelijk verwerkt zullen worden door twee bakploegen. Als op oudejaarsdag om 11 uur volgens planning bij Menkveld alles weer is opgeruimd, kan voor eenieder het gewone leven weer zijn beslag krijgen. Bestellen en afhalen Bestellen van de oliebollen en beignets kan via: oliebollen@3ranken. nl of via het invulformulier dat u in De Drie Ranken kunt ophalen. U kunt uw bestelling afhalen op zaterdagmiddag 29 december tussen 15.00 tot 17.00 uur en op maandagochtend 31 december tussen 9.00 en 12.00 uur. Locatie: De Drie Ranken, ingang Violierenplein. Willem Olierook

Wat is ‘de druif’? Op de website van De Drie Ranken staat: ‘ontmoetingsplek ‘de druif’ is een open huiskamer van en voor wijkbewoners’. De indruk van een huiskamer wordt inderdaad wel gewekt, als je er binnenwandelt: het is een gezellig geroezemoes. Zo'n veertig gasten zitten aan de koffie, gastvrouwen serveren koffie en thee of schuiven bij de gasten aan voor een praatje. Een oma geeft haar kleinkind de fles, terwijl een ander kleinkind druk in de weer is met een doos speelgoed. Een oudere heer wordt hartelijk onthaald aan een tafel vol mannen: "Hé, daar ben je! Hoe is het met je vrouw?" Koffie plus "Dat is nu precies waar het hier om gaat," zegt Anneke Sijtsma, secretaris en gastvrouw van 'de druif'. "Ik noem het ook wel koffie plus. Koffie met wat extra's: aandacht, gezelligheid, betrokkenheid. Een fijne plek waar je even op adem kunt komen of een praatje kunt maken. Waar je welkom bent, of je nu wel of geen lid bent van de kerk." De kerk ligt nu letterlijk open en biedt van buiten een trieste aanblik, maar binnen is daar niets van te merken. "We zijn altijd al een open kerk geweest," zegt Anneke lachend, "daar verandert de verbouwing niets aan." Levensverhalen Zo'n plek waar je gezien wordt, waar men je bij naam kent: het is zó belangrijk. Ik schuif bij een aantal dames aan tafel. Er worden levensverhalen en levenswijsheden gedeeld, maar ik pik ook een recept op voor extra lekkere hutspot: "Je moet eens zoete aardappels gebruiken," adviseert een van de dames enthousiast. Ik ga het zeker proberen. Doordeweeks open Er wordt gelachen en getroost, druk gepraat, maar ook stil geluisterd. De een komt hier voor de koetjes en kalfjes, de ander is blij om even thuis weg te zijn. Alles kan, alles is goed. Mensen denken bij de kerk aan de zondagse vieringen, maar de kerk is ook van maandag tot vrijdag open. Je kunt er altijd binnenlopen, maar op dinsdag- en donderdagochtend en op vrijdagmiddag staan de gastvrouwen van 'de druif' klaar. Ze maken ook nu gemoedelijk nog maar eens een rondje met de koffiepot. "Kijk," zegt Anneke, "dit is óók kerk!" Openingstijden ‘de druif’ Kom eens langs bij ontmoetingsplek ‘de druif’! U bent welkom op dinsdagmorgen van 9.30–11.30 uur, op donderdagmorgen van 10.00–12.00 uur en op vrijdagmiddag van 14.30–16.30 uur in de kerkzaal van De Drie Ranken, ingang aan het Violierenplein. Annelies Brinkhuis Heeft u vragen over de vernieuwbouw? Stuurt u dan een mailtje naar: prbouw@3ranken.nl. Of kijk eens op de website van De Drie Ranken: www.3ranken.nl/vernieuwbouw


de gaarden

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 8

LIEVE MENSEN, DANK U WEL VOOR 2018!

Foto: Angeline Dopper

Het jaar is bijna voorbij en wij hebben vele mensen mogen ontvangen in onze lingeriezaak op winkelcentrum de Eglantier. Door ons ruim en breed assortiment hebben wij vele vrouwen blij kunnen maken met een passende BH.Van jong en oud, van een eerste bh tot aan een bh zonder beugel en alles wat er tussen zit! Mooie frivole/sexy bh’s body’s tot aan bh’s die super comfortabel zitten! Met dit bericht willen we graag iedereen danken voor alle aankopen en gezelligheid in 2018. Mede dankzij u kunnen wij vol trots zeggen; dank u wel voor dit fantastische jaar en graag maken wij er samen met u een geweldig en liefdevol 2019 van. Graag tot snel bij Lingeriezaak Annebra en laat u verrassen!

LET OP! VAN 2 T/M 20 JANUARI KRIJG JE TEGEN INLEVERING VAN EEN OUDE BH 10 EURO KORTING!

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 9

ZONNEPANELEN VOOR DE BUURT OP FOENIX Meer dan tweehonderd zonnepanelen gingen op maandag 21 november de lucht in en werden geïnstalleerd op Foenix Molenmakershoek. De opbrengst van die panelen gaat naar 38 mensen uit de buurt. Foenix stelt zijn dak namelijk beschikbaar voor Buurtstroom. Een collectief om zoveel mogelijk mensen te helpen zonne-energie op te wekken. Op Foenix Aruba is nog plek voor deelnemers. Er zijn nogal wat mensen die wel zonne-energie willen opwekken, maar, om wat voor reden dan ook, op een ander dak. Zonnepanelen lonen sowieso, maar met subsidie van de provincie én het rijk, heeft Buurtstroom een manier gevonden voor een gezamenlijk zonnedak, o.a. op Foenix, met een beperkte investering en een mooie opbrengst. Het dak op de Molenmakershoek is vol en de panelen gaan de komende tientallen jaren duurzame energie opwekken. Nog ruimte op Aruba Ook het inzamelgebouw van Foenix aan de Aruba is bestemd als collectief zonnedak. Daar kunnen nieuwe deelnemers nog wel terecht. De eerste 85 panelen zijn al vergeven, er is op dit moment nog ruimte voor ca. 120 panelen. Personen of bedrijven kunnen meedoen met dit zonnedak met een adres in de postcode 7311, 7321, 7325, 7326, 7327, 7328, 7329 of 7332. Inschrijven kan vanaf één StroomDeel á €260, goed voor ca. 250 kWh per jaar. Als er voldoende deelnemers zijn, gaat het project van start. Jaarlijks ontvang je via je energieleverancier ca. €30 terug per StroomDeel. Subsidie Dit dak maakt gebruik van de ‘postcoderoosregeling’ en een provinciale subsidie. Twee regelingen die het financieel extra aantrekkelijk maken om mee te doen. Buurtstroom, de organiserende coöperatie, merkt dat sommigen het een ingewikkeld verhaal vinden en daarom laten liggen. Dat is natuurlijk jammer want het is een mooie kans. Organisator Michiel Roemer: “We proberen het een beetje makkelijker te maken. Op onze website geven we extra uitleg. Ook zitten we elke vrijdagmiddag tussen 13.30 uur en 16.00 bij Foenix Zwitsal aan de Vlijtseweg. Twijfel je eraan of dit iets voor jou is, bel of mail of kom bij ons langs. We denken graag met je mee.” Op ons dak gebeurt het! Foenix stelt zijn daken beschikbaar omdat het kringloop- en reïntegratiecentrum wil bijdragen aan een duurzaam Apeldoorn. Arjin Jans, directeur van Foenix: “Ook met onze gebouwen willen we bijdragen aan een circulaire samenleving. Het opwekken van schone energie op onze gebouwen, past daarbij. Ook óp ons dak gebeurt het. Hoe mooi is het dat mensen uit de omgeving hiervan kunnen profiteren.” All inclusive Voor wie wel zonne-energie wil opwekken, maar opziet tegen de investering, is er Buurtstroom All Inclusive. De inleg is dan slechts €30,- per StroomDeel. De coöperatie schiet het bedrag dan vrijwel geheel voor. Roemer: “Dat doen we omdat we zoveel mogelijk mensen in Apeldoorn willen helpen hun energie duurzaam te maken. Je betaalt de inleg in 10 jaar terug uit de opbrengst van de zonnepanelen. De eerste jaren blijft je energierekening ongeveer hetzelfde als nu. Daarna ontvang je jaarlijks circa €30,- per StroomDeel. Je legt zonnepanelen op een gezamenlijk dak in de buurt en je spaart er ook nog een leuk bedragje mee op! Waarom we dit doen? Omdat onze coöperatie duurzame energie voor heel Apeldoorn wil.” Meer info: www.buurtstroomapeldoorn.nl

APELDOORNSE HULPORGANISATIES ZOEKEN WERK-/OPSLAGRUIMTE Wij zijn: Derde Hands en met spoed op zoek naar een ander onderkomen om onze werkzaamheden voort te zetten. Binnenkort moeten wij het aan ons in bruikleen gegeven gemeentepand verlaten. Onze 15 vrijwilligers willen graag doorgaan met hun werk. WHOE en wij zoeken ruimte waar alle WHOE vrijwilligers gezamenlijk hun werkzaamheden kunnen verrichten; nu vindt dit op twee locaties plaats; niet erg efficiënt. De ca. 80 vrijwilligers willen daarom graag met elkaar en bij elkaar werken. WHOE en Derde Hands, beiden werkzaam op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Derde Hands bereikt daarmee mensen in alle werelddelen, WHOE voornamelijk in Oost Europa. Wij zijn nu samen op zoek naar: Een werk/opslagruimte van ca. 300m² voor Derde Hands en voor WHOE een grotere ruimte 500 – 1000m². Het liefst gaan beide Apeldoornse stichtingen om economische redenen samen onder één dak. Overigens blijven zij verder autonoom bezig met hun werkzaamheden. Belangrijke bijkomende wensen zijn gericht op het comfort van onze meestal wat oudere vrijwilligers: water, licht, warmte, sanitair en een goede parkeergelegenheid voor grote vrachtwagens; dit alles binnen Apeldoorn. Heeft u een tip? Bel ons op 055 541 72 39.of 06 54 95 06 97. Derde Hands voert noodgedwongen een totale innamestop in: op maandagmiddag 17 december en woensdagochtend 19 december 2018 kunt u voor het laatst uw goederen afleveren op de Imkersplaats 38 Apeldoorn. Daarna zijn voorlopig collega-organisaties bereid om de door u voor het goede doel bestemde goederen in ontvangst te nemen ten bate van hun eigen activiteiten. (uitgifte van goederen gaat door tot nader order). Uw goederen kunt u na 19 december voorlopig bezorgen bij onze Apeldoornse collega’s WHOE, op dinsdagen tussen 13.30 en 16.00 uur, Prinsenweide 14, www.whoe.nl Terre des Hommes, ma/vr 09.30 – 17.00 uur en za. 10.00 – 16.00 uur, Schubertplein 24, https://www.terredeshommes.nl/winkels/apeldoorn Blijf ons volgen op website www.derdehands.com, facebook en via de lokale pers; Hetzelfde geldt voor www.whoe.nl.


de matenhof

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 10

ERVAAR MEER ENERGIE DOOR YUAN GONG Elke donderdagochtend van 09:30 tot 11:00 uur is er in ontmoetingsplek De Matenhof de cursus Yuan Gong. Gong betekent ‘oefenen’ en yuan betekent ‘vanuit de bron’. Yuan Gong is een beweegmethode die erop gericht is om de aandacht meer naar binnen te brengen. De lessen zorgen ervoor dat je zowel fitter als meer ontspannen wordt.

Ontmoetingsplek de Matenhof Marktkramen met diverse artikelen in winterse sfeer, zoals  Kaarten  Kerststukjes  Sieraden  Chocolaterie  Decoratie

De methode heeft twee kenmerken; het gebeurt rustig en het gebeurt met aandacht. Doordat de oefeningen rustig worden gedaan, kunnen grenzen makkelijker gerespecteerd worden. Doordat het met volle aandacht gebeurt, wordt beter gevoeld wat wel en niet kan. Door regelmatig oefenen, gaat men het verschil merken. Kenmerkend voor de oefeningen zijn de zachte bewegingen. De lessen worden wekelijks aangeboden, met uitzondering van de schoolvakanties. Het is handig om makkelijk zittende kleding te dragen. De oefeningen worden staand of zittend op een stoel gedaan. Het laatste kwartier is gereserveerd voor uitwisseling, vragen of een kopje koffie/thee. Locatie: Ontmoetingsplek De Matenhof, Warenargaarde 775, Apeldoorn.

De Matenhof Warenargaarde 775 055 – 54 11 444

Vrijdag 14 december 15:00 —18:00 uur Koek & Zopie      

Erwtensoep Broodje bockworst Warme chocolademelk Oliebollen Appelflappen Koffie & thee

Heeft u interesse of wilt u graag eens een proefles meedoen? Neem dan contact op met de docent van Stimenz, Ina van Smaalen. Dit kan telefonisch info@Qi-rising.com. U www.Qi-Rising.com.

via 0575-442826 kunt ook kijken

of op

per de

e-mail: website

VRIJWILLIGERS

de buurt Chauffeur voor de personenbus. De activiteitenbegeleiders van de locaties organiseren voor cliënten van Klein Geluk recreatieve bus-uitjes; van musea tot ateliers, van rondritten door bijzondere gebieden en dorpen tot markten en gezellige terrasjes om een drankje te nuttigen. Vrijwilligers informele zorg. Samen met een bewoner een praatje maken, een boodschap doen of een stukje wandelen.

Vrijwilligers dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van onze zorg. Zij ondersteunen de medewerkers, waardoor er nog meer tijd en aandacht gegeven kan worden aan cliënten.

Voor Klein Geluk, locatie De Matenhof zijn wij op zoek naar: • Vrijwilligers gastvrouw/heer. Koffie en thee brengen bij de bewoners op de appartementen. Aansluitend gezellig samen zijn door middel van een praatje of een spelletje met een aantal bewoners te doen. • Vrijwilligers IZ-service. Brengen en halen van bewoners van appartement naar activiteit en weer terug. Voor de donderdag en inval. • Vrijwilligers kookgroep. Op de maandagmiddag t/m vrijdagmiddag voor het eetcafé.

Goed om te weten: Als vrijwilliger bent u verzekerd ( WA en ongevallen) en wij vragen een VOG aan. • Wij zijn KleinGeluk! Dat is de nieuwe naam voor De Zorgmensen en • De Goede Zorg samen. In de ouderenzorg vinden we de kleine dagelijkse geluksmomentjes van onschatbare waarde. Wij hebben locaties in elk stadsdeel van Apeldoorn.

U gaat voor +/- 16 bezoekers een maaltijd bereiden, samen met een collega vrijwilliger. • Vrijwilligers huiskamer. Een dagdeel vrijwillige inzet verrichten in de Huiskamer. Dit kan door bijvoorbeeld cliënten te begeleiden bij het ophalen/wegbrengen van appartement naar de Huiskamer, aandacht bieden aan de cliënten. Serveren van koffie en thee. Klaarzetten en opruimen, diverse hand en span diensten. Vooral s middags en in het weekeind. • Decoreren. Helpen met de aankleding van een nieuw thema. Bijvoorbeeld herfst, kerst, sinterklaas enz. • Duofiets vrijwilliger. samen met de bewoner een stukje fietsen in

Vrijwillige inzet biedt voldoening: • U bent actief betrokken bij de samenleving, u doet sociale contacten op met medevrijwilligers en collega’s. • U doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor uzelf. • Vrijwilligerswerk biedt u kansen op persoonlijke groei, om nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden uit te breiden. Wilt u graag iets nuttigs doen, iets voor anderen betekenen en heeft u interesse in één van deze vrijwilligers functies? Neem dan contact op met: Annelie van Bloois (Vrijwilligerstoeleider De Matenhof). Telefoon: 0800-0604, of mail: a.van.bloois@kleingeluk.nl.


de berghorst VANAF FEBRUARI 2019 START ER EEN CURSUS MINDFULNESS IN BERGHORST Vanaf woensdag 6 februari van 10:00 tot 12:00 uur zal er een cursus Mindfulness starten in Berghorst. De cursus zal starten met 6 lessen. Wilt u ontdekken hoe een beetje meer aandacht en rust, je ontspanning geeft in je bestaan? Geeft u zich dan op voor deze cursus. Aandacht is zoveel meer dan simpel ontspannen. Door echte aandacht ontdekt je dat spanning niet zomaar ontstaat. Het is een eindresultaat van een hoofd vol gedachten en hoe het lichaam daarop reageert. Vaak is dit al lang aan de gang en merk je het zelf niet op totdat er klachten komen zoals: vermoeidheid, pijnlijke spieren, slecht slapen en gevoel van overbelasting. Deze cursus werkt met simpele oefeningen. Je kan ervaren hoe je adem je helpt. Met korte meditaties kan je meer inzicht krijgen in je gedachten. Dit is belangrijk omdat je lichaam daar op reageert en je gedachten vooraf gaan aan je emoties. Tijdens de bijeenkomsten doen we allerlei oefeningen, zodat je het zelf kan ervaren en uitproberen en eventueel thuis ermee door kan gaan. Een ontdekkingsreis die niet alleen leert hoe je het nu doet, maar je ook laat zien wat je anders kan gaan doen. Je ontdekt nieuwe manieren van omgaan met de dagelijkse beslommeringen. De cursus duurt zes weken en wordt iedere week op de woensdag van 10:00 tot 12:00 uur gegeven in Ontmoetingsplek Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30 in Apeldoorn. De kosten voor deze cursus zijn €33,00 (€5,50 per les). De cursus wordt gegeven door Stimenz docent, Lies Bijl. Lies Bijl bracht deze cursus in 1996 naar Groningen en heeft ondertussen al heel wat jaren ervaring. Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer informatie, dan kunt u de volgende website bezoeken: www.relaxmore.nl.

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 11

BEGINNERSCURSUS ENGELS Wegens succes start er een nieuwe beginnerscursus Engels vanaf januari in ontmoetingsplek Berghorst. Vanaf dinsdag 29 januari 2019 begint er in ontmoetingsplek Berghorst een nieuwe cursus Engels voor beginners. Tijdens de wekelijkse lessen van 1,5 uur leert u van een docent Engels spreken, lezen en luisteren. De cursus is geschikt voor beginners. In het dagelijks leven krijgt u steeds meer te maken met de Engelse taal. Zou u graag beter Engels willen leren spreken, lezen en/of luisteren? Dan is deze cursus misschien wel iets voor u. Onder begeleiding van een docent, leert u de Engelse taal. De lessen worden wekelijks aangeboden op dinsdagmiddag van 15:00 tot 16:30 uur. De cursus duurt tot de zomervakantie, met uitzondering van de schoolvakanties. De kosten voor de lessen zijn € 4,10 per les. De docent gebruikt tijdens deze lessen het studieboek Fairway 1. Het is de bedoeling dat u dit boek zelf aanschaft. Bent u geïnteresseerd geraakt in deze cursus, neem dan contact met ons op. Mocht u interesse hebben, maar al wat ervaring hebben met het spreken en luisteren van de Engelse taal, dan is misschien een gevorderde groep iets voor u? Deze groepen bieden wij ook in Apeldoorn aan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Lössbroek (docent). Zijn telefoonnummer is: 055 – 3558675. Wilt u zich aanmelden voor deze cursus? Dan kan dat bij Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via telefoonnummer 06 – 30264432 of per mail via b.velderman@stimenz.nl. Meer weten over deze en andere activiteiten in de buurt? Kijk op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.

Wilt u zich graag opgeven voor deze cursus of meer inhoudelijke informatie weten over deze cursus, dan kunt u contact opnemen met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via telefoonnummer 06 – 30264432 of per mail via b.velderman@ stimenz.nl.

YOGA START IN ONTMOETINGSPLEK BERGHORST Vanaf maandagavond 7 januari van 19:00 tot 20:00 uur zal er een cursus Yoga gaan starten in Ontmoetingsplek Berghorst in Apeldoorn. Bij yoga gaat het om de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefen methode, die gaat over de verbinding en in evenwicht brengen van ons lichaam en geest. De laatste jaren is iedereen steeds drukker en wordt er meer van ons verwacht, waardoor ons lichaam en geest soms uit balans raken. Yoga biedt oefeningen om dit te herstellen en ons weer in evenwicht te brengen. Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet lenig voor te zijn, maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel de organen, de klieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, de bloedvaten, het evenwicht, etc. beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek, strek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De cursus begint op 7 januari en is elke maandagavond van 19:00 tot 20:00 uur tot aan de zomervakantie, met uitzondering van de schoolvakanties. De cursus wordt gegeven bij Ontmoetingsplek Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30 in Apeldoorn. De cursus wordt gegeven door een docent, die al veel groepen les heeft gegeven. Voor de yoga is het belangrijk dat je makkelijk zittende kleding aan hebt en een yoga matje, twee handdoeken en een klein kussen meeneemt. De kosten voor de les zijn €2,75 per uur. De kosten zullen per cursus betaald worden. Lijkt het u leuk om deel te nemen aan de yoga lessen of wilt u graag wat meer informatie, dan is dat zeker mogelijk. U kunt dan contact opnemen met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via telefoonnummer 06 – 30264432 of per mail via b.velderman@stimenz.nl.


groot zonnehoeve KERSTBRUNCH BRASSERIE DE ZON Op 2e kerstdag organiseert Brasserie de Zon een kerstbrunch van 12.30-14.30 uur. Op deze dag serveren wij een tal van lekkernijen in een gezellige kerst ambiance. Ons buffet bestaat uit o.a. een heerlijk verse soep • Tulband uit onze bakkerij, sterretje van zalm, Quiche Lorraine, soesjes • Mini sandwich, diverse mini broodjes,kerststol met roomboter • Diverse ambachtelijke belegsoorten. • Vruchtensappen,koffie en thee.

Prijs: 14,50 per persoon. U kunt reserveren tot 19 december. Brasserie de Zon, Regenboogbrink 20, Tel:06-51187441 brasserie.de-zon@sheerenloo.nl

BURENDAG 2019 De Burendag Groot Zonnehoeve op 22 september was een groot succes. Honderden buurtbewoners kwamen met elkaar kennis maken, genoten van de koffie en de poffertjes. En de kinderen speelden naar hartelust met de spelletjes en op het springkussen en de stormbaan. De informatiestands kregen veel bezoek, er werd geknutseld aan windlichten. Kortom een geslaagde dag. Veel bezoekers vroegen of we dit elk jaar kunnen herhalen. Als buurtraad willen we dat wel graag, maar we zouden ook graag zien dat er vanuit de buurtbewoners geholpen werd om dit soort evenementen te organiseren. Daarom willen we graag een evenementencommissie opzetten, bemenst door leden van de buurtraad en door andere bewoners. Wij mikken op zo’n 10 personen. Dan kan het werk goed worden verdeeld, is het minder een probleem als iemand een keer niet kan. De burendag is dit keer volledig gefinancierd door een budget vanuit de Wijkraad Zuidoost waar onze buurtraad een onderdeel van is. Het is echter niet gewenst om elk jaar een dergelijke grote bijdrage te vragen. Dat zou ten koste gaan van activiteiten in andere buurten. Daarom willen we dit jaar zoeken naar sponsors en een beperkte eigen bijdrage vragen van de bewoners/ bezoekers. U begrijpt dat hierdoor de voorbereidingen al weer snel van start moeten gaan. Wij doen dus een beroep op onze medeburgers in Groot Zonnehoeve om mee te doen aan de evenement commissie. U kunt u opgeven op de volgende mailadressen:voorzitter@grootzonnehoeve.nl, secretaris@grootzonnehoeve.nl.

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 12

DE PAPIERWINKEL EN LOOKADO ZIJN HELEMAAL IN KERSTSTEMMIG We gaan naar kerstmarkten en hebben al de nodige kerstpakketten gemaakt.Alle medewerkers hebben keihard gewerkt aan deze mooie producten. De komende weken kunt u ons nog op verschillende kerstmarkten tegenkomen en ook in de winkel bent u van harte welkom. Op werkdagen staan we van 8.30 u tot 17 u voor u klaar. Op 14 december tijdens het Levend Kerstspel op de Regenboogbrink zijn we ’s avonds open tot 21 uur. We verwelkomen u graag.


groot zonnehoeve LID WORDEN VAN DE BUURTRAAD De buurtraad van Groot Zonnehoeve is onderdeel van de vereniging Wijkraad Zuidoost, dat De Maten en Groot Zonnehoeve omvat. Deze vereniging is onafhankelijk. Het lidmaatschap van de vereniging is gratis voor alle bewoners van Zuidoost. De Wijkraad en ook de afzonderlijke buurtraden zijn belangrijke gesprekspartners voor de gemeente. Formeel via de wijkraad, maar ook vaak wel door rechtstreeks overleg tussen buurtraden en ambtenaren van de gemeente over zaken die de buurt aangaan. De wijkraad ontvangt subsidie van de gemeente voor haar activiteiten. Hoe groter het draagvlak van de wijk- en buurtraden, hoe duidelijker het belang ervan voor de gemeente. De buurtraad fungeert vaak als ogen en oren van hetgeen in de wijk gebeurt en waarop door de gemeente actie kan worden ondernomen. Zaken die de buurtraad heeft bevorderd of georganiseerd: • Burendag 2018 • Een welkom aan nieuwe bewoners in de wijk rond oud en nieuw met een tulband en een informatieblad • Het plaatsen van speeltoestellen, • De inrichting van het Zonnepark met amfitheater, glijbaan, kabelbaan enzovoort • Oog houden op gewenste en ongewenste ontwikkelingen in de wijk op het gebied van verkeer, openbaar groen en dergelijke • Communiceren met alle buurtbewoners U hebt allen gemerkt dat we u via drukwerk hebben geïnformeerd over de komende burendag. Op deze manier bereiken we iedereen in de buurt, maar het is een kostbare en tijdrovende activiteit. We zouden graag van iedereen een e-mailadres hebben om op korte termijn met elkaar te kunnen communiceren.

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

MAZDA 6 2.0 S-VT AUTOMAAT HATCHBACK

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor:

€ 8.440,Onbezorgd autorijden? 2008, benzine, lichtmetalen velgen,

Onderhoud & reparatie APK

173.440 km Met trotscruise latencontrol, wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 49,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Als u lid wordt van de wijkraad/buurtraad registreren we ook uw e-mailadres, waardoor rechtstreeks en snelle communicatie eenvoudiger en veel goedkoper wordt. Kortom: het heeft voordelen voor u en voor ons als u lid wordt van de wijkraad/buurtraad. Het verplicht tot niets. U kunt u opgeven door een e-mail te sturen aan voorzitter@ grootzonnehoeve.nl of aan secretaris@grootzonnehoeve.nl. Wij zorgen er dan voor dat u bij de wijkraad Zuidoost wordt ingeschreven.

We horen graag van je! Werken op verschillende locaties, met verschillende doelgroepen. Lijkt jou dat leuk? Kom dan in onze flexpool werken! Wij zijn op zoek naar verzorgenden IG.

Solliciteer nu via www.zorggroepapeldoorn.nl

R


wijkkrant de maten

NATIONAAL MUSEUM PALEIS HET LOO De winter is in aantocht, vandaar dit winterse plaatje. (Deze luchtopname is gepubliceerd in alle vier de wijkkranten) Paleis Het Loo is een voormalig koninklijk paleis en momenteel een Nationaal Museum. Het is eigendom van de overheid (Rijksgebouwendienst) en behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. Altijd druk bezocht, vooral door buitenlandse toeristen. Het paleis was de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975. Het werd het laatst bewoond door prinses Margriet. Van 1977 tot en met 1984 vond een ingrijpende restauratie plaats van het paleis en de tuinen. Doel: beiden terug te brengen in de oorspronkelijke 17e-eeuwse staat. Het paleis is na restauratie in de jaren ‘70 sinds 1984 ingericht als museum en men krijgt o.a. een indruk hoe de opeenvolgende Oranjes in het paleis leefden. Kortom beslist de moeite waard het museum eens te bezoeken. Gaan we tot slot nog even kijken naar de omgeving. Voor het paleis loopt de Koningslaan. Links ervan staat Kasteel Het Oude Loo. De Koninklijke Familie huurt het kasteel van de Staat der Nederlanden en maakt er nog regelmatig gebruik van. Onder Kasteel Het Oude Loo is een klein stukje zichtbaar van het labyrint. Rechts van het paleis loopt de Loseweg en gaat over in de Koningstraat. Erachter ziet men de woning van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 14

DROOMHUIS GEZOCHT? WIJ TIPPEN JOU ALS EERSTE! Wil jij vrijblijvend gebruik maken van het netwerk van Buurman Makelaardij? Schrijf je dan in voor onze gratis zoekservice, een nieuwe service van Buurman Makelaardij. Via de e-mail wordt je op de hoogte gehouden van nieuw aanbod. Vaak al voordat de woning op Funda staat! Neem contact met ons op en bel: 055-5332915 of voer je gegevens in via www.buurman.nl. Buurman Makelaardij, Arnhemseweg 117, 7331 BE Apeldoorn.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 15

CIRKELSPEL: KOM JE OOK SPELEN? Cirkel Kindercoaching gaat 2019 spelend van start! Ik ben Linda Kleefman de vrouw achter Kindercoaching en ouders stellen in mijn praktijk regelmatig vragen over het gebruik van een smartphone, tablet of game door hun kind. Aan de andere kant horen kinderen voortdurend wat ze allemaal moeten. Het lesprogramma op school maar ook buiten school is vol. Deze beide zaken kunnen maken dat kinderen het moeilijker vinden oplossingen te verzinnen, creatief te zijn en tot spelen te komen. We vergeten soms hoe belangrijk spelen is, juist ook ná de kleuterperiode! Hoe belangrijk het is dat kinderen zelf mogen weten wat ze doen en op welke manier. Spelen is dé manier om jezelf en de wereld te ontdekken. Albert Einstein zei ooit: spelen is de hoogste vorm van onderzoek. Vreemd genoeg wordt spelen op veel plekken toch ondergewaardeerd. Het lijkt op het eerste oog niet nuttig te zijn. Want we kunnen dit niet koppelen aan meetbare cijfers en resultaat. Wat gebeurt er als we het ‘moeten’ en ‘het resultaat’ eens loslaten? En als we ze binnen veilige kaders hun gang laten gaan? Dan ontstaat vaak een mooie flow waarin er fijne dingen gebeuren. Dan vergeten ze de tijd. Dan zie je glunderende ogen en plezier. En dat maakt weer dat ze een geluksgevoel ervaren. Dit is wat ik kinderen als coachprofessional van harte gun! Gun jij dit jouw kind ook? Dan is Cirkelspel precies iets voor jouw kind! Cirkelspel is een workshopserie van 5 woensdagmiddagen vanaf januari 2019 voor kinderen van 7 t/m 10 jaar. Hier gaan kinderen tot spelen komen. Plezier en ontmoeten is het belangrijkst. Ik zorg voor toffe materialen en de kinderen (max 6 kinderen per middag) bepalen zelf wat ze doen: spelen, ontdekken, uitbeelden, knutselen, creëren, bouwen, chillen. Binnen of buiten. Samen of alleen. Jouw kind is hierbij meer dan welkom! Op cirkelkindercoaching.nl staan de data, kosten en een aanmeldformulier voor deze middagen vermeld.

Volgend jaar kerst in een nieuw huis? Neem contact op met

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

Ook thuis in de Maten

FIJNE KERSTDAGEN & EEN GEZOND 2019!

Bij inlevering ie van deze advertent 10% KORTING! YX[ ARNHEMSEWEG 117, 7331 BE APELDOORN T: 055- 533 29 15 E: INFO@BUURMAN.NL WWW.BUURMAN.NL

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 16

EEN BUURTCAMPING IN HET MATENPARK! Elk jaar gaan buurtbewoners door heel Nederland op vakantie in hun eigen park. Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: yuppen, muurbloempjes, druktemakers, zuigelingen en senioren. Door samen een camping op te bouwen of te badmintonnen leer je elkaar beter kennen. Je bent de hele dag heerlijk buiten en iedereen is gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we ere per slot van rekening allemaal even knullig uit. We willen graag het eerste weekend van de zomervakantie in 2019 het Matenpark omtoveren tot een heus kampeerterrein. Bewoners uit de Maten én Groot Zonnehoeve kunnen dan van vrijdag tot en met zondag kamperen in eigen park. De buurtcamping zorgt voor mooie ontmoetingen en draagt bij aan het ons-kent-ons gevoel. Vrijwilligers gezocht. We zoeken actieve en sociale buurtbewoners uit de buurten die de kar willen trekken bij de organisatie van de camping. Stichting ‘De Buurtcamping’ begeleidt de beheerders en andere vrijwilligers bij de organisatie. De ideale campingbeheerder: Is ondernemend en kan goed regelen, kent veel mensen uit de buurt, kan mensen activeren en in beweging krijgen, heeft voldoende tijd beschikbaar, eerst ongeveer 4 uur per week en later meer en houdt van kamperen. We zoeken ook vrijwilligers die andere taken op zich willen nemen: PR, programma maken, opbouwen en afbreken, receptie en verzorging van de inwendige mens. Wat levert het op? De buurtcamping draagt bij aan een fijnere buurt, je doet ervaring op met organiseren, PR, enzovoort, je leert je buurtgenoten beter kennen en breidt je netwerk uit en een leuke vakantie voor je zelf en voor je buurt. Enthousiast of interesse? Neem contact op via de buurtcamping.nl of mail naar matenpark@debuurtcamping.nl.

ATHOMEFIRST BRENGT MENSEN MET ELKAAR IN VERBINDING AtHomeFirst vindt het niet alleen belangrijk dat cliënten goede (huishoudelijke) ondersteuning ontvangen, ook organiseren we graag leuke activiteiten in de wijk om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Op maandag 26 november was er dan ook een gezellige middag met Muziek voor de ‘ jeugd van vroeger’ georganiseerd in wijkcentrum de Stolp in Apeldoorn. Dit was voor cliënten en familie en/of vrienden van cliënten van AtHomeFirst. De groep ‘Blue Moonday’ speelde met enthousiasme voor een ieder herkenbare muziek ; er werd dan ook veel meegezongen, meebewogen en gedanst op allerlei muziek van vroeger. Met een hapje en drankje was het voor iedereen een hele gezellige en geslaagde middag! www.athomefirst.nl

Beste Sociaal Raadslieden, Er is beslag gelegd op mijn bijstandsuitkering. Er wordt elke maand €150,- ingehouden van mijn uitkering voor de deurwaarder. Ik kan mijn vaste lasten niet meer betalen. Mag de deurwaarder zo veel beslag leggen? Met vriendelijke groet, Mevrouw V. uit Apeldoorn ----Beste mevrouw V, De deurwaarder moet, als hij beslag legt op uw uitkering, rekening houden met de beslagvrije voet. De deurwaarder kan alleen dat deel van het inkomen dat boven de beslagvrije voet uitkomt in beslag nemen. De beslagvrije voet bedraagt in beginsel 90% van de toepasselijke bijstandsnorm. Ook moet er rekening gehouden worden met woonkosten, premie ziektekostenverzekering en mogelijk andere inkomsten van u en uw eventuele partner. Wij kunnen u helpen met het berekenen van uw beslagvrije voet. Met vriendelijke groet, Sociaal Raadsliden Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. www.stimenz.nl


de velden

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 17

BUURTFEEST POORTERSVELD 700 EN 800 NUMMERS Elk jaar hebben we gezellige buurtfeesten. Meestal in de zomer een BBQ en tegen de herfst een pizza avond. Dit jaar is de pizza avond wat later in het jaar gehouden, maar dat mocht de pret niet drukken. 17 november was de grote dag. Het weer zag er belovend uit, de parkeerplaats waar het plaats moest vinden was leeg en de sfeer in de straat perfect. Tegen 15.00 uur komen de eerste hulptroepen al aangelopen. Er wordt een grote tent opgebouwd en het springkussen wordt voor de ogen van wat opgewonden kinderen opgeblazen. Buren komen spontaan met versieringen en lampjes aan zetten. Het feest kan nu echt bijna beginnen. De straat is afgezet, zodat de kinderen veilig kunnen spelen. Tegen 17.00 uur komen de pizzabakkers van Viva La Pizza. Binnen een uur staat hun hele mobiele keuken klaar om pizza’s te bakken. Al snel rollen de eerst Margherita pizza’s uit de oven. Binnen twee seconden zijn ze uitgedeeld aan de kinderen die eigenlijk meteen zeggen dat ze meer willen. De pizza’s zijn snel klaar, waardoor niemand echt lang hoeft te wachten. Het heerlijke is, dat je van alles wat kan proeven. Salami, tonijn, vegetarisch, Hawaï, Margherita, kaas en soms een verrassings pizza. De smaak is echt verrukkelijk. Als toetje kregen we chocolade pizza met poedersuiker; deze vielen bij de kinderen natuurlijk goed in de smaak. Maar de volwassen wilde ook graag proeven van de chocolade pizza’s. De pizzabakkers zijn net zo lang doorgegaan tot iedereen verzadigd was. De sfeer was super goed. Als buren zijn we naar elkaar toegegroeid. Vele kende elkaar al, sommige kenden elkaar alleen van gezicht en anderen waren helemaal nieuw in de buurt. Dat maakte deze avond ook zo bijzonder. Tegen 22.00 uur is de buitentemperatuur al lekker gezakt; we ruimen met z’n allen op. Ons buurtfeest is geslaagd! We kijken al weer uit naar de volgende.

DE VIJVERS IN DE MATEN Zoals u ongetwijfeld heeft opgemerkt is onze wijk De Maten rijkelijk voorzien van vijvers. En ook deze vijvers behoeven onderhoud. Gedurende een korte periode wordt dit onderhoud uitgevoerd. Dat dit slechts in een korte periode voorafgaand aan de winter wordt gedaan heeft alles te maken met de relatieve rust die in het planten en dierenrijk is in getreden. De schoonmaakwerkzaamheden worden ongeveer een keer in de 10 tot 15 jaar uitgevoerd. Door de vijvers uit te baggeren wordt voorkomen dat de vijvers te ondiep worden en er in droge tijden onvoldoende water kan worden toegevoerd of dat de afvoer van het overtollige water stagneert bij hevige regenval. Misschien is het opgevallen dat de bagger en de verwijderde waterplanten enige tijd aan de waterkant blijven liggen, dit heeft tot doel dat de eventueel opgeviste amfibieën hierdoor de gelegenheid krijgen om terug te keren naar het water. Vaak is het zo dat tegelijk met de baggerwerkzaamheden ook de oeverbeplanting aangepakt wordt. Dit wordt beschouwd als een kaalslag en nog benadrukt door het toch al sombere seizoen waarin het werk plaatsvindt, maar de natuur is veerkrachtig en zal dit in het aankomende groeiseizoen ruimschoots goed maken. Alle vijvers in De Maten zijn door middel van duikers met elkaar verbonden en het zal duidelijk zijn dat juist deze duikers regelmatig aandacht nodig hebben. Met grote regelmaat worden de in- en uitgangen van deze duikers dan ook schoongemaakt om een goede doorstroming te waarborgen. Het waterschap Vallei en Veluwe is verantwoordelijk voor de waterhuishouding en deze werkzaamheden worden dan ook uitgevoerd in opdracht van het waterschap. Meer interessante informatie kunt u terugvinden op de internetsite van het waterschap.Het internet adres is www.vallei-veluwe.nl. Hidde Posthuma


de donken

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 18

BESTE BEWONERS VAN ‘DE DONKEN’.

LEKKER BRUNCHEN OP 2E KERSTDAG IN HET DONKHÛÛS Het lijkt een traditie te worden. Op Tweede Kerstdag 26 december 2018 van 11.00 tot 15.00 uur is er een heerlijke kerstbrunch in het DonkHûûs aan de Tingietersdonk 378a. Er is plek voor maximaal 20 personen, de kosten bedragen € 3,50 per persoon. Vanwege de voorbereidingen voor het eten is het noodzakelijk u op te geven. Wie het eerst komt, het eerst maalt!. Opgeven via p.bruin@hotmail.com of bel naar de beheerders op 06-29495482.

Velen van u kennen waarschijnlijk het gebouw van het Apostolisch Genootschap, op de hoek Rademakersdonk en fietspad Ericastichting. Wij willen als genootschap graag wat meer aanwezig zijn in de wijk. Niet om u te bekeren, nee, echt niet. Wel om elkaar wat beter te leren kennen. Vanaf de eerste woensdag in februari 2019 (de 6e) willen we graag de mogelijkheid bieden vanaf 10.00 uur bij ons binnen te lopen voor een gratis kopje koffie of thee. En als u wilt, een luisterend oor of een praatje. Wilt u komen helpen met koffieschenken? Ook dat horen we dan graag. We gaan dit elke eerste woensdag van de maand doen. We hopen u dan te zien. U bent van harte welkom. Op 16 december a.s. geven onze koren een kerstconcert. Hiervoor bent u van harte uitgenodigd. De toegang is gratis. Na afloop is er chocomel of glühwein met iets lekkers erbij. Maar…. kom op tijd, want vol is vol. Met een vriendelijk groet namens het Apostolisch Genootschap, Marianne Meijerink.

RENOVATIE EBENHAËZERSCHOOL AAN DE VALKENIERSDONK IS KLAAR VOOR GEBRUIK KERSTSTUKJES MAKEN Met de kerstdagen in het verschiet hebben de beheerders van het Donkhuus gemeend een avond te organiseren waarop kerststukjes gemaakt kunnen worden. De beheerders zorgen voor materiaal op basis waarvan u uw kerststukje kunt maken, maar het staat u ook vrij om zelf materialen mee te brengen om daar iets feestelijks van te maken. Aan deelname zijn voor u geen kosten verbonden.Ook de koffie en thee met het gebruikelijke kerstkransje worden u gratis aangeboden. Overige consumpties zijn verkrijgbaar voor een Euro per stuk. U bent voor deze activiteit van harte welkom op vrijdag 21 december vanaf 19.00 uur. Gezien de beperkte ruimte graag voor 15 december aanmelden op het email-adres : p.debruin@hotmail.com.

De handtekeningen zijn gezet en hiermee is de oplevering van de renovatie van de school aan de Valkeniersdonk een feit. Begin januari zullen de kinderen van de Eben-Haëzerschool – die nu nog aan de Gijsbrechtgaarde is gevestigd - het grondig verbouwde pand in gebruik nemen. Daarvoor moet er de komende weken nog wel wat gebeuren. De inrichting en verhuizing staan de komende weken nog op de agenda. Henno Westeneng van RoosRos Architecten heeft samen met aannemersbedrijf Binx uit Groenlo gezorgd voor een fantastisch resultaat. De algehele coördinatie was in handen Jan Roelofs van het adviesbureau PentaRho uit Apeldoorn. Aan de buitenzijde valt de kleurrijke school meteen op. Binnen is het pand voorbereid op het onderwijs voor de toekomst. Directeur Guus Knapen en zijn schoolteam zijn blij met de grote klaslokalen en de bijzondere ruimten zoals de aula, de onderwijswerkplaats en het atelier. De school heeft geen gasaansluiting, is helemaal goed geïsoleerd en is dus ook qua duurzaamheid op de toekomst voorbereid. Het gebied rondom de school is ook grondig aangepakt door de gemeente Apeldoorn, zodat er een goed en veilig geheel ontstaat.


wijkkrant de maten JUMBO VAN DE BUNT VIERT 5-JARIG BESTAAN Dinsdag 11 december was dé dag dat C1000 Beumer vijf jaar geleden werd omgetoverd in Jumbo van de Bunt. Supermarkteigenaar Wouter van de Bunt: ‘Wie jarig is, trakteert, heb ik geleerd en dat hebbenwe dan ook gedaan. Onder meer met een mooie winactie en natuurlijk zijn de klanten getrakteerd op iets lekkers in de winkel. Jumbo van de Bunt verloot 4 keer een minuut gratis winkelen tussen dinsdag 11 en vrijdag 15 december. Iedere dag maakte er iemand kans op een minuut gratis winkelen. Goed luisteren naar de klant, altijd topkwaliteit leveren, midden in de samenleving staan, grote maatschappelijke betrokkenheid tonen en zorgen dat je een goed team om je heen hebt. Dat zijn volgens Wouter de belangrijkste pijlers van het succes. Het team bestaat uit enthousiaste en gepassioneerde medewerkers waar Wouter en Yvonne erg trots op zijn. De winkel aan het Schubertplein is zeven dagen per week geopend en biedt een breed assortiment en uitgebreide service door betrokken medewerkers met ruime vakkennis. Plannen voor de toekomst zijn er nog genoeg, zien Wouter en zijn vrouw Yvonne. Graag willen ze de winkel op termijn vergroten om hun klanten nog beter te kunnen bedienen.

OMNISPORT Track series - 9 december. Track series is een nationaal georiënteerd toernooi. Het toernooi is verspreid over drie locaties: Amsterdam, Alkmaar en het Omnisport in Apeldoorn. Op zondag 18 november werden de Endurance races in Omnisport verreden. Op zondag 9 December staat Omnisport in het teken van de Sprint races. De sprint series beginnen op zaterdag 8 december in Amsterdam en worden op zondag 9 december in Apeldoorn voortgezet. Twee weken later worden de finales gereden in Alkmaar op 23 December. Voor meer informatie over dit evenement kun je terecht op de website van de organisatie: www.nkbaanwielrennen.nl NK baanwielrennen - 27 t/m 30 december. Van donderdag 27 t/m zondag 30 december kan je in Omnisport de huidige wereldtop zien strijden om een podiumplaats tijdens het KNWU NK Baanwielrennen 2018. Regerend Nationaal-, Europees- en Wereldkampioenen zullen aan de start verschijnen. Voor meer informatie over dit evenement en tickets kun je terecht op de website van de organisatie: www.nkbaanwielrennen.nl.

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 19

COLLECTANTEN EN WIJKHOOFDEN GEZOCHT VOOR REUMANEDERLAND Reuma is een bijna onzichtbare ziekte geworden, maar de pijn en vermoeidheid zijn wel degelijk aanwezig en de ziekte is nog niet te genezen. 1 op de 8 mensen heeft een reumatische aandoening, daarom is verder onderzoek nog steeds hard nodig. Wellicht kent u wel iemand in uw omgeving die een vorm van reuma heeft of heeft u zelf een vorm van reuma. Dan begrijpt u dat verder onderzoek erg hard noodzakelijk is. Van 18 t/m 23 maart 2019 is de jaarlijkse collecte van ReumaNederland (voorheen Reumafonds). In de Maten zijn wij dringend op zoek naar wijkhoofden en collectanten. Een wijkhoofd zorgt voor de distributie van de collectebussen met de benodigde materialen naar de collectanten in zijn wijk (ca. 15 personen) en na de collecte neemt hij/zij de bussen weer in en telt samen met de collectant de inhoud. Het geld gaat dan naar de plaatselijke organisator. Hier bent u ca. 10 tot 15 uur per jaar (februari en maart) mee bezig. Daarnaast zoeken wij nog voor diverse straten collectanten. Bent u wellicht degene die wij zoeken! Meer informatie of aanmelden kan bij Marina ter Avest, telefoon 06 – 46 11 06 95 of via m.teravest@reumanederland.nl.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 20

AGENDA

28 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn 29 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn 30 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn

Elke dinsdagmiddag van 15:00 tot 16:00 uur Activiteiten voor kinderen tot 12 jaar in het Kidshuus Elke woensdagochtend van 9:30 tot 10:30 uur Koffie en thee in het Mamahuus Elke woensdagochtend 10:00 – 11:30 uur Koffieochtend in Ontmoetingscentrum de Dreven

Let op: dit is slechts een deel van alle activiteiten in de wijk en er kunnen geen rechten aan verleend worden. Wilt u uw activiteit hierbij hebben staan? Geef het door: yvonne@wijkkrantdematen.nl!

14 december van 15:00 tot 18:00 uur Kerstmarkt bij Ontmoetingsplek de Matenhof 15 december Kerstmarkt in De Drie Ranken 16 december Kerstconcert in het Apostolisch Genootschap 16 december eXtropy-trainingen en wedstrijden in Omnisport 21 december Senioren kerstmiddag in De Drie Ranken 22 december eXtropy-trainingen en wedstrijden in Omnisport 23 december Try-out games in Omnisport 24 december van 17:00 tot 20:00 uur Kerstwandeltocht 24 december om 14:00 uur Wintercircus Apeldoorn 25 december om 13:00 uur Wintercircus Apeldoorn 26 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn 26 december Kerstherberg in De Drie Ranken 26 december Gezellig middag in Wijkcentrum de Stolp door AtHomeFirst 26 december kerstbrunch in Brasserie de Zon

HET HELE TEAM VAN WIJKKRANT DE MATEN WENST U PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN GELUKKIG, GEZOND EN LIEFDEVOL 2019!

27 t/m 30 december NK Baanwielrennen in Omnisport 27 december om 13:00 en 16:15 uur Wintercircus Apeldoorn

OP ZOEK NAAR BETAALBAAR DRUKWERK? YVONNERECLAME REGELT HET!

ontwerp

websites

drukwerk

YVONNERECLAME.NL

buitenreclame


wijkkrant de maten

DE MATEN, DAAR ZIT ENERGIE IN! Duurzaamheid, energietransitie, gasloos wonen, er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat je er iets over hoort of leest. Dat het niet goed gaat met het klimaat en de aarde, is inmiddels wel duidelijk. Er moet iets gebeuren om de grote klimaatverandering te stoppen of tegen te gaan. Hoe dan? Als energieregisseur spreek ik regelmatig mensen die met vraagtekens rondlopen hierover. Niet alleen over wat je zelf kan doen, maar ook wat gaat dat dan allemaal kosten? En die vraag snap ik heel goed. Als er al spaargeld is, kan je dat maar één keer uitgeven. Energiebesparende maatregelen In deze afbeelding zijn heel overzichtelijk de diverse maatregelen beschreven die je zou kunnen nemen om je huis te verduurzamen. Daarbij staat heel duidelijk beschreven wat die maatregel dan oplevert. Maar stuk voor stuk kosten de maatregelen ook geld om aan te schaffen, te installeren en/of uit te voeren. Mijn advies is om hier goed over na te denken, laat je goed informeren en neem vervolgens een weloverwogen beslissing.

VACATURE!

De buurthuiskamer zoekt een vrijwilliger!

VACATURE!

Gezocht: Vrijwilliger die wil helpen in de buurthuiskamer In de buurthuiskamer gevestigd in de Berghorst komen elke donderdag mensen uit de wijk bij elkaar. Ze doen veel creatieve activiteiten en ontmoeten elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee. Het is een gezellige groep waar ook ruimte is voor een grapje op zijn tijd.

De buurthuiskamer zoekt een vrijwilliger!

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste zelfstandige vrijwilliger die mee wil draaien in de buurthuiskamer. De taken zijn o.a. in gesprek zijn met de Gezocht: Vrijwilliger die wil helpen in de buurthuiskamer bezoekers, het schenken van koffie en thee, boodschappen doen voor de lunch en het klaarmaken daarvan. zijn een aantal taken graag lichten In de buurthuiskamer gevestigd in Dit de Berghorst komen elkeendonderdag we nog het en ander toe in oriënterend gesprek. mensen uit één de wijk bij elkaar. Zeeen doen veel creatieve activiteiten en ontmoeten elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee. Het is een Je werkt groep altijd samen metruimte een beroepskracht op de op donderdag gezellige waar ook is voor een grapje zijn tijd. van 10.00-15.00 uur, de frequentie bespreken wij graag met u. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste zelfstandige vrijwilliger die mee wil Belangstelling? draaien in de buurthuiskamer. De taken zijn o.a. in gesprek zijn met de Bent u degene wij zoeken kunt u contact opnemen met bezoekers, het die schenken van dan koffie en thee, boodschappen doen voor de Marjolein Koolman lunch en het klaarmaken daarvan. Dit zijn een aantal taken en graag lichten 0555997685 we nog het één en ander toe in een oriënterend gesprek. Je werkt altijd samen met een beroepskracht op de donderdag van 10.00-15.00 uur, de frequentie bespreken wij graag met u. Belangstelling? Bent u degene die wij zoeken dan kunt u contact opnemen met Marjolein Koolman 055- 5997685

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 21

Energiebesparingsmaatregelen Quick Wins Gelukkig zijn er ook maatregelen die je nu al direct kan nemen, zonder dat het je wat (veel)kost. En het levert direct wat op, namelijk: minder energieverbruik en dus kostenbesparing. Hieronder heb ik op basis van 3 thema’s snelle tips op een rijtje gezet: Verlichting: • Vervang je lampen door LED verlichting. Als je de 11 gloei- en halogeenlampen in de huiskamer en keuken vervangt door led geeft dat een besparing van zo'n € 30 per jaar op je energiekosten (prijspeil 2018). Vervang je ook de 13 resterende onzuinige lampen in huis, dan komt daar nog €15 per jaar bij. • Doe de lampen altijd uit (laat ook LED lampen niet onnodig aan) en gebruik het daglicht en laat de lampen dus langer uit. • Apparaten: • Was je was op 30 graden ipv 40 of 60 graden. En gebruik de droger weinig tot niet. • Zet alle apparaten uit. Hiermee voorkom je sluipgebruik. Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 90 euro per jaar. Driekwart daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks niet alleen veel CO2 uitstoot, maar ook tientallen euro's! Water: • We douchen gemiddeld 9 minuten per persoon. Als je dit terugbrengt naar 5 minuten bespaart een gemiddeld huishouden jaarlijks ruim 15.000 liter warm water en 60m3 gas. Dat is zo’n €60. Verwarmen: • Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden. Daarmee bespaar je gemiddeld €80 per jaar. Draai je de verwarming een uur voordat je gaat slapen al naar 15 graden, dan bespaar je nog eens €15 extra. • Gemiddeld zetten we in Nederland de verwarming op 20 graden. Zet de verwarming de komende tijd eens op 19 graden. Over het algemeen blijkt dat warm genoeg. Met deze actie bespaar je zo’n €80 per jaar. • Sluit altijd alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes die je echt vaak gebruikt. Hiermee bespaar je gemiddeld zo’n €200 per jaar. Als je deze paar tips uitvoert en de besparing bij elkaar op telt, bespaar je jaarlijks ongeveer €570. Dat vind ik snel verdiend, nog los van de uitstoot die je daarmee terugdringt. Ik wil afsluiten met te benoemen dat alle maatregelen eigenlijk te maken hebben met gedrag. We moeten iets veranderen of afleren wat we jaren gewend zijn. En verandering is nooit makkelijk. Maar er zijn hulpmiddelen zoals websites en energiecoaches die je kunnen helpen. Zij helpen je die kleine, zo belangrijke stappen te zetten. Ik wens jullie heel veel succes en plezier met het besparen! Maar vooral ook fijne feestdagen! Dieuwke de Boer - Energieregisseur De Maten

PROEVERIJ VRIJWILLIGERSWERK!

PROEVERIJ VRIJWILLIGERSWERK!

Heb je vragen naar aanleiding van dit stuk? Mail mij gerust op dieuwkedeboer@de-a.nl.


ONTDEK TEN TIJE DE UNIEKE SPORTSCHOOL IN APELDOORN DE MATEN BIEDT ONTSPANNING, PLEZIER IN GEZOND BEWEGEN IN EEN MODERNE EN RELAXTE OMGEVING.

CIRCUIT-ZAAL

YOGA STUDIO

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

CYCLE STUDIO

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

GROEPSLESSEN

tentijesport.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten December 2018 | pagina 23

WE HEBBEN IN TOTAAL 30 WINNAARS IN APELDOORN, ALLEN VAN HARTE GEFELICITEERD! Prijswinnaars puzzel uitgave november. De vrijkaarten voor Wintercircus Apeldoorn liggen voor u klaar bij Jumbo Wiegmans of Jumbo van de Bunt indien u uw prijs nog niet heeft opgehaald. Antwoord: Spaar mee en ga voordelig naar het wintercircus met Jumbo Apeldoorn. De winnaars van deze maand zijn: Martin de Kaper, T. van der Bijl, Peter de Bonte, Annerose ter Halle, Ingrid Koldenhof, Hans Acarras, Andromeda Meijer, Lola Frank, Rosalyn, M.C Zijlstra, Harry Dalhuisen, Riet Wijting, Leontine Albertus, Yvette Duijs, Ben van Laar, Ig van Loenen, Marcel (Jan) Van de Hel, Sabine Appeldoorn, Henk Schut, B.O.Rijnbeek, Christel Tulp, D. Grefhorst, Roos van Ommen, Z van Dingen, Anneke Oudhoff, Jacquline, Mw. J.W. Pelt, Al Brent, Anneke, Leferink, Leni Meijer, Gijs Borgonjen, Gerda Wijngaards, H. van den Beld, Marian, Diliana Sprenger de Rover, C Schimmelpennink, E van den Esschert, SYM Steevensz-Fonteijn, Ron van den Esschert, M Warmels, Jolanda Eijsackers, Jeannet Olierook, Lars Beekman, Mark Beekman, Rinie Beij, T. Beekman, Rick, Anita Seijnaeve, Henk G. Schuurman, E. P. Hoksbergen, Henk van Duivenboden, Baneman , Gerda Doornenbal, Trees Stens, Natascha Nicola, W. Scholten, Siena Belardinelli, Milou Jansen, Jannie uit den Bogaard.

52

93

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN CADEAUBON T.W.V. 25,Inzenden kan t/m 24 december 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

41 ZWART

G R O O T Z O N N E H O E V E

S P A A N S E S L O F F E N

C H P T S T O

H O E N R E P A R A T I E A G Z E N I S HAGEN HAGEN RIEMEN HAKKEN E L D O O R N H E S EGLANTIER TASSEN EGLANTIER ZOLEN G A D S L E U T E L W R E GROOTZONNEHOEVE WIJKKRANT APELDOORN NAAMPLATEN L E U T E L S E R V I C E SCHOENREPARATIE DEMATEN DEGAARDEN SPAANSE SLOFFEN A S S E N E S V J N APELDOORN DEDREVEN DEHOEVEN INLEGZOLEN N E V E R D E D O K R O DEMATEN DEDONKEN DEHORSTEN SCOOTERSLEUTEL DEVELDEN DEHOEKEN SINDS 1984 T U N E K N O D E D K M DEDREVEN SLEUTELSERVICE RITSEN LEDERWAREN W I N L E G Z O L E N R N O DEDONKEN REPARATIE PORTOMONEES GROOTZONNEHOEVE D E H O R S T E N S A E T DEHOEKEN SLEUTEL SCHOENREPARATIE C R I T S E N H O N D R SLEUTELSERVICEVETERS H A G E N E N T L O REPARATIE Zo lost u deze woordzoeker op: R E P A D E H O E K E N E P SLEUTEL Alle woorden zitten kriskras N E M E I R R S R E T E V A RIEMEN verborgen in het veld met letters. T I N A A M P L A T E N TASSEN Sommige letters worden meermalen E E N W N E T A M E D S WIJKKRANT gebruikt. De Eglantier 672 H A K K E N L R E P A R A T I E 7329 DP Apeldoorn Trek een lijn over het gehele woord N E D R A A G E D E U T en doe dit bij alle bovenstaande 055- 534 40 28 E 4 8 9 1 S D N I S L S E woorden. De niet gebruikte letters hagen-schoenreparatie.nl R V I D E H O E V E N C vormen de oplossing. E L E T U E L S R E T O O C S Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl HAGEN IS HET ADRES VOOR UW SCHOENREPARATIE EN SLEUTELSERVICE 52

93

41 ZWART


Geldig t/m di 1 januari 2019

Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.