Wijkkrant de Maten - september 2019

Page 1

Jaargang 3 September 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

DE VOORWAARTS 29 mei 1982 Een mooi overzicht van De Voorwaarts vroeger, gelegen tussen de spoorlijnen Apeldoorn-Deventer en Apeldoorn-Zutphen. De weg De Voorwaarts loopt vanaf boven naar links onder in beeld. De voormalige overweg is duidelijk te zien. De Voorwaarts liep vroeger tot aan de Auroralaan. Boven in beeld zien we een gedeelte van Groot Schuylenburg (links) met eronder de aansluitingsweg naar de Zutphensestraat, nu geheten Laan van Erica. Iets rechts van Groot Schuylenburg de sportvelden van WSV. Vanuit de Zutphensestraat links zien we o.a. de wegen Kleinzorg, Vossenweg en Meerzorg. Het gebied links van de spoorlijn Apeldoorn-Deventer was nog niet

FLIP GING VLIEGEN

Op vrijdag 26 juli jl. werd Flip daarom door de winkeliers... Lees meer op pagina 5

bebouwd en heet nu Welgelegen. Aan de rechterzijde van de spoorlijn Apeldoorn-Zutphen een nieuw deel van De Maten. Hier zien we de nieuwbouw van de Schrijnwerkershorst. Geheel onder in de hoek rechts de Ketelboetershoek met het pand van de bekende firma Wijngaards (platte dak en woning ernaast). Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman TIP: een groot aantal maanden hangt er een expositie met luchtopnamen van diverse locaties in Apeldoorn. Laat een situatie per locatie zien van vroeger en dezelfde locatie recenter. Dit alles is gratis te bekijken in de praktijk van tandarts J.J. Poort in het Medisch Centrum De Eglantier.

CREA DE MATEN

Crea De Maten is bedacht door Ilonka Modderkolk.... Lees meer op pagina 9

BUURTCAMPING

Een terugblik op de Buurtcamping in het Matenpark... Lees meer op pagina 16 en 17


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Wij hebben ruimte voor nieuwe collega’s!

w e r k e n b i j at l a n t. n l

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten WIJKRAAD APELDOORN ZUIDOOST IS OP ZOEK De Wijkraad is met ingang van 1 Januari 2020 op zoek naar een nieuwe secretaris die woonachtig is Zuidoost (De Maten en Groot-Zonnehoeve). De secretaris zal zal deel uitmaken van het Algemeen en Dagelijks Bestuur van de Wijkraad. Werkzaamheden zijn in overleg, maar omvatten in ieder geval het samenstellen van de agenda naar aanleiding van de binnengekomen stukken en het versturen van de uitnodiging voor de vergaderingen van de het Dagelijks Bestuur Vergadering en de Algemene Bestuur Vergadering. Verslaglegging (niet per se notuleren) kan onderdeel zijn van de taken. De Secretaris wordt (op afstand) ondersteund door de algemeen secretarieel medewerkster van de Wijkraad. Een jaarlijkse vergoeding op basis van de geldende richtlijnen voor vrijwilligers behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast is de Wijkraad ook op zoek naar een Notulist / Verslaglegger. Hij/zij is aanwezig tijdens de Dagelijks Bestuur Vergadering (10x), de Algemene Bestuursvergadering (10x) en de Algemene Ledenvergadering (1x) en maakt een verslag, of notulen van deze vergaderingen. Ook voor deze functie is een vergoeding in overleg mogelijk op basis van de richtlijnen voor vrijwilligers.

KOFFIECLUB DE DREVEN 13 bezoekers hebben op 12 juni genoten van een goed verzorgde lunch bij de Berghorst. De sfeer van Berghorst en deze ochtend waren goed. De groep vindt dit voor herhaling vatbaar. Koffieclub De Dreven is een koffieclub met ongeveer 18 leden. Er komen elke woensdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur 13 tot 15 bezoekers gezellig met elkaar koffie drinken. Zij bespreken deze ochtend waar zij behoefte aan hebben. Ze betalen â‚Ź 1.50 p.p. per week voor de huur en koffie met iets lekkers. De bezoekers overleggen met elkaar welke activiteit voor de groep geschikt is. Zo is het idee ontstaan om te gaan lunchen bij de Berghorst. Dit is een mooi initiatief voor en door senioren om eenzaamheid tegen te gaan en de gezelligheid en saamhorigheid te verhogen. Nieuwe bezoekers zijn van harte welkom. Voor meer informatie neem gerust contact op met de vrijwilligster mevrouw. S. Riem tel.nr. 06-41591990.

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 3

DE BUURTCAMPING, DAAR KAN GEEN GLAMPING TEGENOP! Deze zomer werd in het Matenpark de eerste editie van de buurtcamping gehouden.Voor buurtbewoners betekende dit dat ze voor hun gevoel zo’n beetje in hun achtertuin aan het kamperen waren.Het was ook een mooi moment om te testen of de net aangeschafte tent een beetje makkelijk op te zetten is en of die bevalt. De kinderen en volwassenen vonden het geweldig. Kinderen vinden elkaar op een camping sowieso makkelijk en vriendjes en vriendinnetjes zijn snel gemaakt. Ook voor volwassenen is het een manier om eenvoudig contact te maken met mensen uit de eigen woonomgeving. Het blijft bijzonder wat samen een tent opzetten, BBQ-en, van de waterglijbaan of op een yogamat in de buitenlucht oefeningen doen dan allemaal te weeg brengt. Een praatje maken, elkaar beter leren kennen en samen eten is ineens kinderlijk eenvoudig en je ontdekt snel wat je gemeenschappelijk hebt met elkaar. Zelf heb ik het jarenlang niet zo gehad met een tent op zetten, dat komt vooral omdat mijn ouders na een lange vermoeiende autorit meestal niet meer het meest vriendelijk waren. De schrik, in plaats van de schik, daarvan zat er bij mij als kind goed in, ook al vond ik het op de camping zelf als we er eenmaal stonden fantastisch. Dus meed ik kamperen jarenlang als ik op vakantie ging. Totdat glamping populair werd en je een kant-en-klaar ingerichte tent kon huren. Ik dacht bovendien dat ik niet goed was in het opzetten van een tent. Bij het uitrollen van de buurtcamping in het derde weekend van juli heb ik mijn diensten aangeboden en mocht ik een aantal kleine en grotere tenten helpen opzetten. Tot mijn verbazing vond ik dat leuk om samen te doen en ging het me best goed af. Het voordeel van een buurtcamping is dat er geen lange vermoeiende autorit aan te pas komt, je bent er zo! Je kunt meteen ontspannen en genieten en je eigen buurt/park met andere ogen bezien. Wat een mooi concept de buurtcamping, hulde aan alle vrijwillige campingbeheerders, vrijwilligers en Stimenz die dit, samen met vele sponsoren, mogelijk hebben gemaakt. De buurtcamping, daar kan geen glamping tegenop! Corine Kapenga Stadsdeelmanager Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

100

200

Twee ll' ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 4

Wilt u trakteren, iemand feliciteren of waarderen? Ga voor een heerlijke verse taart van MultiVlaai! Al ruim 30 jaar levert MultiVlaai dagelijks taarten uit de bakkerij in Limburg bij klanten door heel Nederland. Wij bieden een uitgebreid assortiment verse taarten, waaronder de klassieke appeltaart en slagroomtaart. Kies uit ons heerlijke en ruime assortiment verse taarten. Bij ons kunt u eindeloos smaken combineren het heerlijkste gebak en vlaaien die u in puntjes kunt bestellen. Bestel voor 13:00 uur, morgen in huis!

Project

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00 Laatste zondag van de maand koopzondag: 12.00/17.00

Sillies - Logo

De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

Eglantier 672 Apeldoorn

A3 2018-01-31

Uiteraard kunt u ook de heerlijkste vlaaien bij ons bestellen, wij hebben een ruime assortiment verse vlaaien. Bij MultiVlaai kunt u zowel hele als halve vlaaien bestellen, maar ook losse puntjes. Zo kunt u eindeloos combineren en verschillende smaken proeven. Naast vlaaien kunt u bij ons ook terecht voor lekkere taarten, fototaarten en speciaal gebak. Bestel vandaag voor 13:00 uur, dan heeft u de vlaai morgen in huis of op kantoor! .. ...

Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

Dè Maten makelaar RSH

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn 7329 DP DN Apeldoorn

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

rshmakelaars.nl

Multivlaai De Eglantier 341, 7329 DK Apeldoorn 055 542 6638 www.multivlaai.nl/apeldoorn_eglantier De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl


wijkkrant de maten VOETCOMFORT OPENT EEN NIEUWE LOCATIE IN SPORTWINKEL DAKA Vanaf 1 juli hebben wij een nieuwe locatie geopend in sportwinkel DAKA. Voetcomfort is een jonge onderneming waar podotherapeuten, pedicure, kousenconsulenten en orthopedisch schoenmakers samen werken binnen één organisatie. Hoogwaardige en innovatieve zorg waarbij deskundigheid, klantgerichtheid maar bovenal plezier voor werknemers en patiënten centraal staat.

Word jij onze nieuwe collega?

Onze sportpodotherapeut Angela Hendriks is gespecialiseerd in het verhelpen en voorkomen van sportblessures. “Ik vind het fantastisch om mensen te helpen en ervoor te zorgen dat ze weer zorgeloos kunnen sporten. Elke sport kent zijn eigen.NLondergrond, bewegingen YVONNERECLAME en schoeisel, waardoor elke klacht weer anders benaderd mag worden. Puur maatwerk.” De samenwerking tussen DAKA en Voetcomfort biedt jou de mogelijkheid om goede schoenen en therapie te combineren.

Riwis Zorg & Welzijn begeleidt jongeren, volwassenen en ouderen met psychische en sociaal maatschappelijke hulpvragen bij een zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk leven. Ons werkgebied ligt in de regio’s Apeldoorn, Twello, Vaassen, Brummen, Eerbeek en Doetinchem.

JAZEKER, RECLAME WERKT!

Uiteraard kun je ook voor niet sportgerelateerde voet-, knie-, heup- of rugklachten bij Angela terecht. Wil je een afspraak maken bij onze podotherapeut Angela Hendriks of vrijblijvend advies? Bel: 0570 726 “want ook jij ziet uiting nu...” 900. U kunt ook gebruik maken vandeze het gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 17:00-18:00 bij DAKA Apeldoorn (bij het Omnisport). Meer informatie? www.voetcomfort.nl.

YVONNERECLAME REGELT HET!

We zijn op zoek naar woonbegeleiders voor ons flexteam 16-24 uur per week Als woonbegeleider bied je begeleiding bij wonen, leren, werken en het onderhouden van sociale contacten in een veilig leerleefklimaat. Ben jij de flexibel inzetbare woonbegeleider die we zoeken? Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen! Wil je meer weten? Check de vacatures op onze website werkenbij.riwis.nl.

YVONNERECLAME.NL

“neem gerust eens contact op en ontdek de betaalbare mogelijkheden!”

JAZEKER, RECLAME WERKT! “want ook jij ziet deze uiting nu...”

YVONNERECLAME REGELT HET!

drukwerk

buitenreclame

ontwerp

YVONNERECLAME.NL

“neem gerust eens contact op en ontdek de betaalbare mogelijkheden!”

drukwerk

buitenreclame

YVONNERECLAME.NL

ontwerp

FLIP GING DE LUCHT IN! In de editie Wijkkrant De Maten van juli stond al een artikel over Flip Anvelink waarbij hij het 25-jarig jubileum vierde als “onze” schoonmaker van winkelcentrum De Eglantier. Op vrijdag 26 juli jl. werd Flip daarom door de winkeliers van het winkelcentrum flink in het zonnetje gezet. Hoogtepunt was voor hem dat hij een rondvlucht aangeboden kreeg van de Winkeliersvereniging De Eglantier. Dankzij mijn connecties op Vliegveld Teuge was die vlucht snel gerealiseerd, mede gezien het goede weer. Flip is maandag 29 juli gaan vliegen vanaf Teuge en vond het een grote ervaring. Als kennis van hem en fotograaf heb ik hem meegenomen naar het vliegveld en diverse opnamen van hem gemaakt rondom zijn vlucht. Bijgaande foto is er een van. Via Wijkkrant De Maten wil hij nogmaals hiervoor de Winkeliersvereniging hartelijk bedanken. Tekst en foto: Hans Snelleman


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 6

HERENKAPPER KNIP DE MAN ONDERSCHEIDT ZICH ALS KAPPER Kapsalons zijn er genoeg, zeker in Apeldoorn. En ook in de Maten zijn er voldoende te vinden. Kijk dus kritisch waarin ze zich onderscheiden en hoe de prijs/kwaliteit verhouding is, adviseert Hans Warburg van Knip de Man, eigenaar van een gespecialiseerde herenkapsalon op het Gildehof. Vakmanschap en trends Kappers worden op het mbo zowel in het dames- als herenvak opgeleid. Een aantal weet in de opleiding al dat ze het damesgedeelte (met veel kleuringen) minder leuk vinden. Sommige kappers kiezen dan ook bewust voor één richting, zoals Gert Ekkel, nieuwe herenkapper bij Knip de Man. Hij is ervan overtuigd dat het damesvak niet voor hem is weggelegd en vervolgt zijn opleiding tot herenkapper bij Knip de Man. “Met een goede basis leer je snel bij, maar kapsels zijn continu in ontwikkeling en bij Knip de Man streven ze naar een continue hoge kwaliteit en willen ze alle nieuwe coupes kunnen knippen (of scheren). Dat doen ze alleen voor heren en het vak is dan ook een echt specialisme. Vitaliteit en gezondheid Bij Knip de Man vinden ze een goede werk-privé balans belangrijk en is er oog voor de gezondheid van de werknemers. Het is nu eenmaal een heel leuk, maar lichamelijk ook uitdagend vak. “We verdelen onze uren dan ook zorgvuldig onder ons kappersteam”, vertelt Hans. Dus het kan zijn, dat je vaste kapper er niet altijd is. Maar je kunt daarvoor op vrijdag avond wel een persoonlijke afspraak maken. Houd de website in de gaten wanneer we weer op maandag open zijn, want mede om de genoemde reden kunnen we op dit moment op maandag niet genoeg kappers inroosteren. We werken daar hard aan en hopen onze klanten snel ook op maandag weer van dienst te zijn.” Gert Ekkel

www.knipdeman.nl

WORKSHOP “HOE MONTEER IK EEN FILM” Op 24 september a.s. geeft de VAAC (Vereniging van Apeldoornse Amateur Cineasten) in Apeldoorn een workshop “Hoe monteer ik een film”. Deze workshop gaat over de meest geschikte videobeelden die je zou kunnen kiezen voor een film en niet over de montagesoftware zelf. Het wordt een leerzame interactieve avond waarbij, aan de hand van speciaal voor deze workshop gemaakte opnamen, de deelnemers kunnen beslissen welk beeld- en geluidsmateriaal ze willen gebruiken om een leuke interessante film te maken. Een eenvoudig verhaal voor deze film hebben wij al opgesteld. Ook onderwerpen als te gebruiken tekstmateriaal, geluid en muziek zullen ter sprake kunnen komen. De kosten voor deze avond bedragen slechts € 5,-- Meld je nu aan, want het aantal deelnemers is beperkt, via het inschrijfformulier op www.vaacweb.nl. De aanvang is om 19.30 uur in het wijkcentrum “De Stolp” Violierenplein 101 te Apeldoorn.

ONTHULLING BANK IN MATENPARK TER NAGEDACHTENIS AAN KOOS HAM In april dit jaar overleed de voorzitter van Wijkraad Zuidoost, Koos Ham. Eind juni is er door familie van Koos Ham een bank onthuld in het Matenpark. Deze bank is geplaatst op een voor hem en zijn vrouw geliefde plek in het park, die hij zelf nog heeft kunnen uitkiezen tijdens zijn ziekteperiode. De bank staat tegenover de grote speelplaats ‘de Matenschans’ in het Matenpark ter hoogte van de stapstenen in het water. Bij de onthulling van de bank waren familie en vrienden van Koos en ook gebiedswethouder Detlev Cziesso en leden van de wijkraad Zuidoost aanwezig. Het is een heerlijke plek onder de bomen om uit te rusten of gewoon te genieten van het prachtige park, de wandelaars, fietsers en spelende kinderen.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 7

EVENEMENTENAGENDA OMNISPORT 21 & 23 september 27 - 28 september 4 – 6 oktober 16 - 20 oktober

EK Volleybal Mannen Zoeklichtdagen Internationale Jeugddriedaagse EK Baanwielrennen

EK Volleybal Mannen Van 12 t/m 29 september organiseert Nederland samen met Frankrijk, België en Slovenië het EK Volleybal Mannen 2019. De wedstrijden worden gespeeld in Rotterdam, Amsterdam en in Apeldoorn. In Omnisport wordt op zaterdag 21 september de achtste finale gespeeld en op maandag 23 september de kwartfinale. Koop je tickets online: www.volleybal.nl/ek-mannen/ tickets VACATURE: Stagiair(e) Servicebalie bij Omnisport Ben je op zoek naar een leuke en leerzame stage bij een Beurzen & Evenementen locatie? Kom dan stage lopen bij de Servicebalie! Tijdens je stage ben jij het aanspreekpunt voor onze bezoekers, relaties en collega’s tijdens grote evenementen. In Omnisport Apeldoorn is in de periode november-april een stageplaats beschikbaar bij de Servicebalie voor de opleiding Managementassistent/directiesecretaresse niveau 3/4. Ben jij de stagair(e) Servicebalie die wij zoeken? Solliciteer direct via werkenbijlibema.nl!

kinderdagverblijf - peuteropvang - buitenschoolse opvang

F

A

B

G

Apeldoorn De Maten

pcbs de Ploeg

C D E H

t

w

e


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 8

BERGHORST VIERT NIEUWE TUIN! Heerlijk op het terras genieten van het groen, de bloemen, de geuren en kleuren. De tuin aan de parkzijde van Berghorst heeft een flinke opfrisser gehad. Dat is gevierd met een gezellige avond met onder andere het alom bekende Rad van Fortuin (deze avond omgedoopt tot het ‘Rad voor de tuin’). Berghorst is ook een Ontmoetingsplek voor de buurt. Een plek waar buurtbewoners gezellig samen koffie drinken of meedoen aan activiteiten. Dus kom gerust eens buurten en een kijkje nemen. Én gezellig een kopje koffie drinken in onze nieuwe tuin! U bent van harte welkom!

WERKZAAMHEDEN RING-WEG De gemeente Apeldoorn gaat in De Maten binnenkort op verschillende plekken onderhoud op de RING uitvoeren. In september/oktober staan werkzaamheden ingepland op en nabij de kruising Gildenlaan – Laan van Erica. Aansluitend vinden in oktober/ november werkzaamheden plaats op de kruising Laan van Kuipershof – Kanaal Zuid. Hier worden ook de aanliggende fietspaden aangepakt. Ook kunnen plaatselijk kleine aanpassingen worden gedaan die de verkeersveiligheid ten goede komen. Tijdens de werkzaamheden kunt u enige overlast ervaren. De kruisingen blijven tijdens de werkzaamheden beperkt open voor verkeer. Waar nodig wordt het verkeer tijdens het onderhoud omgeleid. De aannemer plaatst voor aanvang van de werkzaamheden borden met de omleidingsroutes. Nadere info over deze werkzaamheden vind u ook op de website: www.apeldoorn.nlwegwerkzaamheden onder het kopje “De Maten”.

HET SOCIAL MEDIA CAFÉ Huishoudelijke hulp nodig? Diensten voor thuis is een initiatief gestart om huishoudelijke hulp socialer en prijsvriendelijker te maken. Wij rekenen namelijk maar € 17,- per uur. Daarnaast heeft diensten voor thuis ook vele andere diensten (tarief op aanvraag) die u het leven comfortabeler kunnen maken zoals: Tuinonderhoud, een klussendienst, een kapper of pedicure aan huis maar ook een kwalitatief hoogwaardige maaltijdservice. Goed om te weten: - u krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp - er zijn geen lidmaatschapskosten - u betaald veilig achteraf middels een factuur - minimale afname 2 uur Heeft u de hulp van diensten voor thuis nodig? Wij maken graag en geheel vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Mathijs van der Zande

&

Henk van Veldhuizen

Diensten voor thuis 055-3030628 info@dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl

Het Social Media Café Hier laten wij u zien hoe u gebruik kunt maken van WhatsApp, LinkedIn en Twitter, of hoe bijvoorbeeld de privacy instellingen ingesteld kunnen worden. Neemt u bij een bezoek aan het Social Media Café (SMC) uw smartphone, tablet of laptop mee met de daarbij behorende inloggegevens. Wij leren u het gebruik van de DigiD-code, het internetbankieren en Skype en helpen u graag met het ordenen van uw bestanden en/of foto’s. Het infopunt Wij kunnen u informeren over wonen, zorg, welzijn en activiteiten. Wij helpen u graag bij het invullen van formulieren, aanvraag kwijtschelding Tribuut en GBLT en gemeentelijke voorzieningen, zoals Regelrecht, Individuele Inkomens Toeslag etc. Wij kunnen u ook ondersteunen bij voorbereidingen van (en tijdens) het gesprek met het WMO loket en andere organisaties. Voor meer inhoudelijke vragen verwijzen wij u graag door naar de Sociaal Raadslieden van Stimenz. U vindt ons (SMC vanaf 4 september) in Woonzorgcentrum Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30 in Apeldoorn, elke woensdag van 14:00 tot 16:00 uur. Het is gratis en voor iedereen toegankelijk. Voor een kleine bijdrage is er koffie, of thee te verkrijgen en er is genoeg gratis parkeergelegenheid in de omgeving.


wijkkrant de maten HET CREATIVITEITS CENTRUM VAN DE MATEN CREA DE MATEN

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur! Crea De Maten is bedacht door Kunstenaar en Coach Ilonka Modderkolk. Ook nu weer kun je vanaf september wekelijks in het Atelier van Ilonka verschillende technieken uitproberen zodat je zelf niet alle materialen aan hoeft te schaffen. Er wordt met verf, klei, gips, decoupage, ecoline en andere materialen gewerkt. Je leert handige basistechnieken en slimme weetjes om bijna iedere week met wat leuks naar huis te gaan. Je betaald €7,- per les inclusief alle basismaterialen. De cyclus bestaat uit 6 bijeenkomsten en de groepen bestaan uit maximaal 6 personen zodat er aandacht is voor elkaar. Leeftijd, afkomst en ervaring doen er niet toe, samen leuke dingen maken met een kop koffie/thee en wat lekkers erbij dat is waar het om gaat. Mocht je meer willen, dan is er Crea De Maten +, dit is hetzelfde concept maar er wordt nog meer op de technieken in gegaan bij het schilderen en boetseren, je betaald dan €10,- per les inclusief alle basismaterialen. Ook is er de mogelijkheid om schilderlessen en verschillende workshops bij Ilonka te volgen zoals Encaustic Art (schilderen met Bijenwas) en grote beelden maken van klei en gipsverband. De dagen en tijden voor Crea De Maten zijn, dinsdag, woensdag en donderdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur en dinsdag en woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. De schilderlessen zijn op maandag. Heb je vragen of wil je je opgeven, dan kan dat via de mail imodderkolk@hotmail.com of je kunt bellen naar 06-42075609. Ook op Facebook is Crea De Maten te vinden.

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

MAZDA MX-5 1.8 TS+ LEDER, ZEER COMPLEET! 2011

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 13.940,Onbezorgd autorijden? cabriolet, benzine, handgeschakeld,

elektrische 88.378 km Met trots laten wijramen, u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

De lessen vinden plaats in mijn Atelier aan de Molenmakershoek 57A in Apeldoorn. En natuurlijk hoef je niet in De Maten te wonen om heerlijk creatief bezig te kunnen zijn! Achter het Atelier is ruimte genoeg om te parkeren. Wil je eerst even komen kijken? Er is open Atelier op zaterdag 14 en zondag 15 september van 10 tot 16 uur, je bent van harte welkom bij de Molenmakershoek 57a!

Werken onder schooltijd? Werken en schoolgaande kinderen lastig te combineren? Niet in onze flexpool! Daar bepaal je namelijk zelf wanneer en waar je werkt. En je hebt toch de zekerheid van een vast urencontract en een vast inkomen. We hebben ruimte voor gediplomeerde helpenden en verzorgenden IG. Interesse? Reageer vandaag nog, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

Kijk op www.zorgvoorapeldoorn.nl/flexpool

R


de velden POLITIE SPREEKUURLOCATIE IN DE MATENVELDEN EN MATENDREVEN In november 2018 ben ik als wijkagent in De Maten gekomen. In de wijkkrant van mei 2019 heb ik mij uitgebreid aan u voorgesteld. In de tussentijd heb ik ontdekt dat er in De Egelantier een spreekuurlocatie is, maar dat bewoners van De Dreven en De Velden daar eigenlijk niet of nauwelijks gebruik van maken. Ik kan me niet voorstellen dat er geen behoefte is aan contact met de politie. Na overleg met diverse instanties en partners, maar ook zeker met bewoners is besloten voor de Dreven en de Velden een eigen spreekuurlocatie te gaan zoeken. Daarbij kwam de ’t Veldhuus, gelegen aan het Magistratenveld, in beeld. Ik zal daar vanaf 12 september 2019 spreekuur houden. ’t Veldhuus, Magistratenveld 613, 7327LK Apeldoorn, vanaf 12 september 2019 om de week van 18.30 tot 19.30 uur. Bij spoed belt u 112. Ook bij verdachte situaties belt u 112, bijvoorbeeld als mensen zich verdacht ophouden in portieken. Valt u iets bijzonders op? Onbekenden die regelmatig bij u in de straat parkeren? Denkt u dat er vanuit een woning drugs verhandeld worden of dat er wiet gekweekt wordt? De wijkagent wil dat graag weten. Noteer het tijdstip waarop u iets verdachts zag, kentekennummers, signalementen, alles wat kan helpen om een verdachte op te sporen. Daarmee helpt u mee om de veiligheid in uw wijk te vergroten. Elke wijkagent heeft een eigen informatiepagina. Daar vindt u een contactformulier dat u kunt invullen. Ook staan op deze pagina eventueel verwijzingen naar social media. U kunt uw wijkagent ook bellen via 0900-8844 of kunt naar het spreekuur komen.

REANIMATIE EN AED TRAINING Op dit moment hebben 12 mensen hun Reanimatie en AED training afgerond. Het zijn leerzame avonden geweest, waar ook genoeg ruimte was om goed te oefenen en vragen te stellen. De lessen zijn verzorgd door het Rode Kruis Apeldoorn en gegeven in 2x 2 uur. Wij feliciteren deze 12 buurtbewoners met dit mooie resultaat en zijn blij dat zij nu in staat zijn een AED te gebruiken. De 6-minutenzone is gerealiseerd, maar we hebben meer mensen nodig die de AED kunnen gebruiken. Daarom onze vraag: Wilt u ook een Reanimatie en AED training volgen? Bij voldoende aanmeldingen worden nieuwe lessen gepland. Graag ontvangen wij uw aanmelding per e-mail op jennybakker86@hotmail. com Alvast bedankt voor uw aanmelding!!

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 10


de gaarden OP DINSDAG 17 SEPTEMBER IS ER WEER EEN LONGPUNT IN DE STOLP Dit Longpunt is bedoeld voor ouders / verzorgers van kinderen met Astma. Er komt een allergoloog of kinderarts uit het ziekenhuis uit Deventer om hier over te spreken en eventueel vragen te beantwoorden. Er is genoeg tijd na het programma om Uw vragen te stellen. Gelieve die dag / avond geen geurtjes te gebruiken / op te doen omdat er bezoekers zijn die daar last van kunnen hebben. De avond is gratis toegankelijk en U hoeft geen lid te zijn van het Longfonds.

UITVAARTVERZORGING EN AFSCHEIDSHUIS DE OVERSTEEK NADERT (GEDEELTELIJK) ZIJN VOLTOOIING Na een aantal weken van keihard werken door vele vrijwilligers en een aantal professionals begint het Afscheidshuis vorm te krijgen. Zowel aan de binnen- als buitenzijde komt het einde in zicht.

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 11

ONTSPANNINGSCURSUS Hebt u behoefte aan: Even tijd voor uzelf?, “Ontstressen”?, Ervaren wat ontspannen kan zijn? Meldt u zich dan aan voor de ontspanningscursus bij Leeuwis Fysiogroep! Waar: Waleweingaarde 4, Apeldoorn Wanneer: donderdagavond Data: 26 september, 3, 10, 17, 24 en 31 oktober, 7 en 14 november Tijd: 19.30 - 20.30 uur Kosten: €100 voor 8 lessen Je kunt tijdelijk wat uit balans zijn, het gevoel hebben dat je geen grip hebt op je leven. Conflicten of dagelijkse ergernis, een te hoge werkdruk, teveel drukte thuis, zorgen of problemen: Al deze situaties kunnen er toe leiden dat lichaam en geest uit balans raken. Dit alles kan zich uiten in spierspanning, pijnklachten en niet meer kunnen loslaten. De cursus is voor iedereen die wil leren ontspannen. Het gaat om een cursus gericht op vaardigheden die je kunt toepassen in het dagelijks leven. Wij bieden in 8 lessen diverse ontspanningstechnieken aan, waarbij - naast ruimte voor uitleg - de nadruk ligt op zelf doen en leren ontspannen. Meer weten of wilt u zich aanmelden? Neem contact op met: Jeanne Brinkman – j.brinkman@leeuwisfysiogroep.nl Mariëlle Groot Lipman – m.grootlipman@leeuwisfysiogroep.nl Tel. 055-5343546

De tijdelijke locatie aan de Warenargaarde is inmiddels vaarwel gezegd en er is gedeeltelijk weer ingericht aan de Eglantierlaan op het zo vertrouwde plekje. Het pand heeft een metamorfose ondergaan, er is geen binnenmuur op dezelfde plek gebleven en alles maar dan ook alles is veranderd. Eind augustus wordt het plafond en verlichting aangebracht, in de eerste week van september de vloeren in de vier afscheidsruimten en daarna wordt er weer ingericht. De twee gebruikte thema’s van de “oude” Oversteek, lente en herfst worden uitgebreid naar vier: lente, zomer, herfst en winter. Het ligt in de bedoeling om in de tweede week van september het gebouw weer (gedeeltelijk) in gebruik te nemen en op niet al te lange termijn ook de rest van het Afscheidshuis. Een officiële opening volgt daarna waarbij we iedereen de gelegenheid geven een kijkje te komen nemen in het geheel vernieuwde pand. Wij kijken er naar uit !!

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 201 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 12

BRASSERIE DE ZON IS DE ONTMOETINGSPLEK VOOR JONG EN OUD Brasserie de Zon is de ontmoetingsplek voor jong en oud om gezellig een kop koffie met iets lekkers uit eigen Bakkerij te gebruiken. De Brasserie is een dagbestedingslocatie van ‘s Heeren Loo waar onze medewerkers u gastvrij ontvangen. Wij bieden onze gast een ontvangst in een ruimte welke plaats biedt voor 80 gasten. Daarnaast beschikt de Brasserie over een zonnig terras om te genieten van onze producten. Naast ons aanbod aan koffie, thee en gebak serveren wij een lunch van de menukaart Verder is er wekelijks een lunchaanbieding welke u kunt terugvinden op onze facebook pagina. Ook voor de kids verzorgen wij catering op maat en mocht u iets te vieren hebben?? Een verjaardag of jubilea..dan bieden wij de mogelijkheid een keuze te maken uit een aantal buffetten en high tea. Voor meer informatie of een bezoekje kunt ons vinden: Regenboogplein 20, Apeldoorn, Tel:06-51187441. brasseriedezon@sheerenloo.nl

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

Bij inlevering ie van deze advertent75 knippen voor â‚Ź 19, YX[

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl

MINIBIEB Wie van lezen houdt, is meer dan welkom bij de minibieb aan het Schepenenveld! Het idee is de afgelopen winter ontstaan door de vele wandelingen met de kinderwagen waarbij ik langs diverse minibiebs in de wijk ben gekomen. Daarbij puilde onze eigen boekenkast uit en 1 + 1 = een nieuwe minibieb! Dus sinds dit voorjaar staat er, in samenwerking met de heer Mekelenkamp van de Gemeente Apeldoorn voor de plaatsing en bestrating er omheen, een mooi exemplaar langs het doorgaande voetpad naar het Kanaalpark. Diverse tijdschriften, strips en natuurlijk boeken worden geleend, geruild en soms zelfs gehouden. Het kan en mag allemaal en dat 7 dagen per week, 24 uur per dag. Het aanbod in de bieb wordt wekelijks bekeken en erg verouderde of kapotte boeken worden verwijderd. De minibieb staat geregistreerd bij minibieb.nl en heeft ook een facebookpagina "minibieb - Schepenenveld". Leuk weetje: Er is ook een nieuw boek geplaatst in de minibieb en deze is geschreven door de heer Mekelenkamp. Dit boek was overigens snel weg en ik heb het nog niet teruggezien. Anneke Mokenkamp


de matenhof WIJK BBQ IN DE MATENHOF Dinsdagmiddag 2 juli was er de jaarlijkse wijk bbq in De Matenhof. Met zo’n 50 deelnemers zat het restaurant helemaal vol en er hing een leuke sfeer onder de bezoekers. Met verschillende soorten vlees, sausjes, drie soorten salades en frisdrank, was er voldoende keus voor iedereen. De salades waren ‘s morgens opgemaakt door de dagbesteding en achter de BBQ stonden twee mannen twee uur lang achter elkaar het vlees te bakken. Met behulp van verschillende vrijwilligers, is het een erg geslaagde middag geworden en ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis. Bettine Mons

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 13

VRIJWILLIGERS Vrijwilligers dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van onze zorg. Zij ondersteunen de medewerkers, waardoor er nog meer tijd en aandacht gegeven kan worden aan cliënten. Voor Klein Geluk, locatie De Matenhof zijn wij met spoed op zoek naar: • Vrijwilligers informele zorg. Samen met een bewoner een praatje maken, een boodschap doen of een stukje wandelen. • Vrijwilliger mannengroep. Op dit moment zijn er zeven mannen in de Matenhof die graag één avond in de maand bij elkaar willen komen. Ze willen dan met elkaar over “mannendingen” praten, maar zouden ook graag een keer naar het café gaan of naar een voetbalwedstrijd. De voorkeur gaat uit naar een man. Goed om te weten: Als vrijwilliger bent u verzekerd ( WA en ongevallen) en wij vragen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan. Wij zijn KleinGeluk! In de ouderenzorg vinden we de kleine dagelijkse geluksmomentjes van onschatbare waarde. Wij hebben locaties in elk stadsdeel van Apeldoorn. Vrijwillige inzet biedt voldoening: • U bent actief betrokken bij de samenleving, u doet sociale contacten op met medevrijwilligers en collega’s. • U doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor uzelf. • Vrijwilligerswerk biedt u kansen op persoonlijke groei, om nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden uit te breiden. Wilt u graag iets nuttigs doen, iets voor anderen betekenen en heeft u interesse in één van deze vrijwilligers functies? Neem dan contact op met: Annelie van Bloois (Vrijwilligerstoeleider De Matenhof). Telefoon: 0800-0604, of mail: a.van.bloois@kleingeluk.nl.

WORKSHOP LEVENSVERHAAL SCHRIJVEN Vanaf woensdagochtend 4 september van 09:30 tot 11:30 uur zal in Ontmoetingsplek de Matenhof, onder leiding van docent Aline Jansen de Workshop Levensverhaal schrijven gaan starten. De workshop zal zes weken duren. Wilt u graag uw eigen levensverhaal op papier zetten en bent u geïnteresseerd? Geeft u zich dan gerust op voor deze cursus. We staan er niet zo vaak bij stil, maar er gebeurt heel veel in een mensenleven. De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Er kunnen dan ook heel veel redenen zijn om een levensverhaal te willen schrijven: als nalatenschap voor (klein)kinderen of puur voor uzelf om meer zicht te krijgen in uw leven en om verbanden in uw levensloop te zien. Of misschien wilt u alleen uw studietijd of werkzame leven op papier zetten. Maar hoe moet u nu hieraan beginnen? Tijdens deze workshops gaan we oefenen met het schrijven van uw eigen levensverhaal en krijgt u tijdens de lessen handvatten mee om de starten met uw eigen verhaal. Voor deze workshop zijn er geen specifieke vaardigheden nodig, maar is het wel belangrijk dat u de wens heeft om u in uw eigen leven te verdiepen. De workshops worden aangeboden op 4, 11, 18, 25 september en 2 en 9 oktober van 09:30 tot 11:30 uur, bij Ontmoetingsplek de Matenhof, Warenargaarde 775 in Apeldoorn. De kosten voor de hele workshop zijn €35,-. Bent u geïnteresseerd en wilt u zich graag aanmelden voor deze Workshop, dan kunt u contact opnemen met Aline Jansen, telefoonnummer: 055-5418769 of per mail via: aline.jansen@gmail.com.

ZUMBA IN DE MATENHOF! Vanaf woensdagavond 2 oktober kunt u weer mee doen met Zumba bij Ontmoetingsplek de Matenhof. De les is van 19:00 tot 20:00 uur. Altijd al eens kennis willen maken of willen ontdekken of het iets voor u is? Dan is dit uw kans. Zumba combineert fitness met dansen. Bij deze les train je je hele lichaam op vrolijke Latijns-Amerikaanse muziek. Plezier staat voorop, waardoor je niet eens door hebt dat je aan het sporten bent. De les is voor jong en oud en je hoeft geen danser te zijn om mee te kunnen doen. Vanaf woensdagavond 2 oktober kunt u van 19:00 tot 20:00 uur mee komen doen met de Zumba. Er worden dit najaar 10 lessen aangeboden voor in totaal €27,00. De lessen worden verzorgd door Malika Machouri. U kunt zich opgeven via Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz via 06 – 30264432 of per mail via: b.velderman@stimenz.nl. Mocht u graag eerst eens een proefles willen meedoen, dan is dat ook zeker mogelijk.


Het Creativiteitscentrum van De Maten

CREA DE MATEN

Ook nu weer kun je vanaf september wekelijks in het Atelier van Ilonka verschillende technieken uitproberen zodat je zelf niet alle materialen aan hoeft te schaffen. Er wordt met verf, klei, gips, decoupage, ecoline en andere materialen gewerkt. Je leert handige basistechnieken en slimme weetjes om bijna iedere week met wat leuks naar huis te gaan. Je betaalt â‚Ź7,- per les inclusief alle basismaterialen.De cyclus bestaat uit 6 bijeenkomsten en de groepen bestaan uit maximaal 6 personen zodat er aandacht is voor elkaar. Leeftijd, afkomst en ervaring doen er niet toe, samen leuke dingen maken met een kop kofďŹ e/thee en wat lekkers erbij, dat is waar het om gaat. Er is open Atelier op zaterdag 14 en zondag 15 september van 10 tot 16 uur, je bent van harte welkom bij de Molenmakershoek 57a!

Molenmakershoek 57A | imodderkolk@hotmail.com | 06-42075609 | www.colorfulpaintings.nl


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 15

ENERGIEREGISSEUR IN DE MATEN, WAT DOE JIJ EIGENLIJK ZELF? Graag neem ik u via deze weg mee in mijn werk als energieregisseur. Wat gebeurd er in de Maten op dit gebied en welke leuke dingen kom ik allemaal tegen in de wijk? Dit keer een leuke workshop waar je je voor kan aanmelden en een tip over ledverlichting. Maar ik neem u ook graag even kort mee in mijn eigen zoektocht en verbouwing afgelopen jaar. Ongeveer een jaar geleden zijn wij thuis aan de slag gegaan met ons huis. Want naast dat onze keuken echt aan vervanging toe was, wilde ik ook wat belangrijke duurzame stappen nemen. Dit was dus een logisch moment om het wat breder aan te pakken, had ik inmiddels door mijn werk geleerd. Een energiecoach, ja ook ik heb een energiecoach om hulp gevraagd, heeft meegekeken en goeie tips gegeven wat wij zouden kunnen doen. Spouwmuur isolatie, vloerisolatie en zonnepanelen bleken de beste stappen. Dus naast het bedenken, uitzoeken en bestellen van de keuken, mocht ik ook een isolatiebedrijf en zonnepanelenbedrijf verwelkomen thuis. Wat begon als een relatief overzichtelijk plan, werd een wat grotere verbouwing. We zijn uiteraard begonnen met het verwijderen van de keuken en vloer. Hoezo ook de vloer? Tja, toen we toch bezig waren hebben we besloten ook meteen vloerverwarming te plaatsen. De spouw en vloer werd gecontroleerd. De muren bleken eigenlijk redelijk goed geïsoleerd te zijn, dus alleen de vloer moest geïsoleerd worden. Zeker toen we toch vloerverwarming gingen leggen. We hebben tenslotte liever de warmte in de woonkamer dan in de kruipruimte. De zonnepanelen bleken wat langer te duren, niet alleen omdat wij wat laat actie hadden ondernomen, maar ook omdat de levertijd momenteel langer is dan verwacht. Maar net voor zomervakantie zijn die ook gelegd. En ik moet zeggen, dat voelt toch wel erg lekker. Op die warme zonnige zomerdagen kijk ik wel wat vaker op mijn telefoon om de metertjes te zien van de zonnepanelen. Maar na een jaar plannen, denken, bespreken, investeren en organiseren is het resultaat wel echt heel fijn. We hebben die gewenste nieuwe keuken, maar tegelijkertijd ben ik vooral ook heel blij dat we een duurzamer huis hebben dan ervoor. We wekken meer duurzame energie op, we gebruiken minder energie en we genieten van een fijn huis in een super fijne wijk. Eerlijk is eerlijk, zonder goed advies, veel vragen en dubbel checken had het waarschijnlijk langer geduurd. Maar ik heb nu letterlijk de stappen doorgemaakt waar velen in Nederland, Apeldoorn en dus ook in de Maten tegenaan lopen. En het vergt tijd, dat heb ik wel gezien. Maar mijn advies is om je echt goed voor te laten lichten, door bijvoorbeeld een energiecoach of lokaal bedrijf. Heb jij vragen over wat je kan doen of juist niet? Stuur mij een mail, ik kom graag met je in contact om je verder te helpen. En volg mij ook op facebook en instagram: energieregisseur de Maten Groene groeten, Dieuwke de Boer, Energieregisseur De Maten, dieuwkedeboer@de-a.nl

TIP: WAAR “LED” IK OP?

Waar een maand geleden de zon nog onderging rond 22uur, gaat de zon inmiddels onder rond 20:30uur. Stukje bij beetje gaan de lampen binnenkort weer aan ’s avonds. Een goed moment om jullie te tippen over verlichting. Ledlampen geven langer licht en verbruiken minder energie. Ze zijn duurzaam én goed voor de portemonnee. Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is, zelfs als de lampen nog goed werken, dus heel slim. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. De aanschafprijs is misschien hoger, maar op termijn betaal je veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur. Maar geven ze mooi licht? Een veel gehoorde klacht is dat het licht van een ledlamp kil en koud is. Dat komt door de kleurtemperatuur. De standaard ledlamp heeft een hogere kleurtemperatuur dan andere lampen. Let bij het aanschaffen van een ledlamp daarom goed op de aangegeven kleurtemperatuur: rond de 2700K is vergelijkbaar met een gloeilamp. Een hogere kleurtemperatuur geeft ‘kouder’ licht terwijl een kleurtemperatuur van lager dan 2700K als warmer wordt ervaren.

OMLAAG DIE ENERGIEREKENING! Een Nederlands huishouden heeft een energierekening van gemiddeld 2.050 euro per jaar. De energierekening is de laatste jaren alleen maar gestegen. Weet u hoeveel elektriciteit en gas u gebruikt? Weet u hoe u uw rekening moet lezen? Welke apparaten veel stroom gebruiken? En kunt u uw rekening weer omlaag krijgen? Op deze vragen krijgt u antwoord in deze gratis workshop. Zo’n 88 procent van uw energierekening gaat op aan kosten waar u zelf invloed op heeft. Als u daar goed inzicht in hebt, is het makkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. We bespreken hoe de energierekening is opgebouwd en geven praktische tips om energie te besparen. Neem dus ook gerust uw eigen energierekening mee, zodat we eventuele vragen kunnen bespreken. De workshop wordt gegeven door Alco van Neck, lid van de Energieke Maten. Datum: Maandag 16 september Tijd: Inloop om 19:15 uur, start om 19:30uur Locatie: Ontmoetingsveld ‘t Veldhuus, Magistratenveld 613 Er is plek voor maximaal 15 personen en er zijn geen kosten verbonden aan deze workshop. Aanmelden graag via dieuwkedeboer@de-a.nl.


APELDOORN MATENPARK

IK WAS ERBIJ... Even voor drieĂŤn komen de eerste mensen het terrein op. Wat me gelijk opvalt en waar ik me ook wel over verbaas is de stilte. In alle rust beginnen de campinggasten hun tentje op te zetten. Hier en daar vinden de kinderen mekaar en voel je een beetje de spanning. Wat zal er allemaal gaan gebeuren en oh wat leuk om dit met je vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt te kunnen delen. De organisatie heeft hard gewerkt om een gezellige en overzichtelijke camping neer te zetten. Het zonnetje schijnt dus wat wil men nog meer. Een uurtje later is het al wat drukker maar het blijft rustig. Gesprekjes tussen de gasten komen op gang en meer kinderen verspreiden zich over de camping. De zaterdagochtend begon droog en dan is het heerlijk om vanuit je tent zo het gras op te lopen. Het beloofde weer een leuke dag te worden. Vanaf 12 uur kwamen meerdere buien over maar dat kon de pret niet drukken. De rustige, gemoedelijke sfeer bleef overheersen met dank aan de vrijwilligers die alles in goede banen leidden. Het zonnetje liet zich goed zien de laatste dag van de buurtcamping dus er kon volop genoten worden van allerlei activiteiten. Ik was ook wel benieuwd naar hoe de buurt zal reageren op dit nieuwe evenement. Vooraf was een veel genoemde opmerking: dat zal wel een herrie zijn. Nou dat was zeker niet het geval tenminste niet de keren dat ik bij de buurtcamping was. Achteraf hebben de mensen niet door gehad dat de buurtcamping er was. En degene die bang waren voor herrie moesten toegeven dat ze geen enkele geluidsoverlast hebben gehad. Dus ik kan met een gerust hart de conclusie trekken dat het een leuk en voor herhaling vatbaar evenement was. Dus op naar volgend jaar! Patricia Schildt

DE BUURTCAMPING MATENPARK Vrijdagmiddag 19 juli krijgen de kinderen in De Maten vakantie, tijd om in te checken bij buurtcamping Matenpark. Er staan een paar tenten klaar, voor degenen die geen tent hebben. Anderen nemen hun eigen kampeerspul mee. Tenten, stoelen, tafels, luchtbedden, kussens, dekbedden, alles wordt uitgeladen en opgezet. Het ziet er super gezellig uit met vlaggetjes, lampjes, speelgoed, verschillende tenten, kinderen spelen overal. De allereerste buurtcamping van Apeldoorn is begonnen! Het hele weekend is er een leuk programma voor jong en oud opgezet. Maar niks is verplicht, je mag meedoen, maar het hoeft niet. Zo is er vrijdagavond een verhalenverteller van de Drie Ranken bij het kampvuur. Zaterdag komt een tenenlezer. Zij vind het zelfs zo leuk, dat ze besluit zondag weer even langs te komen. Ook IVN komt langs voor een workshop over muizen en slangen. Ze hebben zelfs slangen mee om te aaien. De dames van kinderopvang Doomijn gaan met de kinderen een paar ouderen ophalen van zorgcentrum Heemhof en met elkaar cakejes versieren. We hebben yoga in de ochtend, een uurtje vissen met de kinderen en het hele weekend kan je spelletjes lenen bij Tante Leen. Jeux des Boules, Kubb, badminton, knutselen, hoepels, alles is er. Maar vooral en veel kletsen met elkaar. Kennismaken, lachen en slapen. Een klein beetje slapen, voor de meeste kinderen. Voor iedereen is er ontbijt, lunch en avondeten. Elke dag wat anders. Vrijdag BBQ-en we met elkaar, zaterdagavond maken we goulash samen en voor de lunch zijn er pannenkoeken gebakken en knakworstjes gegeten. En elke dag staat er een heel rijtje vrijwilligers om te helpen bij de organisatie, van controle bij de douches in de Matenhal tot helpen afwassen en koken. Het was een weekend om door een ringetje te halen. We hebben zon gehad, regen, onweer en ontzettend veel plezier. Dit initiatief is absoluut voor herhaling vatbaar, maar het was niet mogelijk geweest zonder alle geweldige sponsoren en ondersteuners van dit project. Dus we willen graag afsluiten met een ontzettend groot applaus en dank je wel voor alle vrijwilligers en sponsoren! Dank aan: Gemeente Apeldoorn, Stichting Doen, VSB Fonds, Oranjefonds, Decathlon, Stimenz, Out2Play, Outdoorevenementen, Doe Fabriek, BarrelQ, AH Eglantier, Bidfood, Coop Snijdersplaats, Domino’s pizza Arnhemseweg, De Drie Ranken, De Eglantier, Cafetaria Gildenhof, Dekamarkt De Maat, Plus Nico de Wit, Jumbo van de Bunt, Charly Eglantier, Yvonne Reclame, Mediabureau Apeldoorn, Kinderopvang Doomijn, Hengelsport Apeldoorn. Tot volgend jaar! Warme kampeergroeten van het Buurtcamping team, Jurrijan, Merit, Romana en Hermien


APELDOORN MATENPARK

BUURTCAMPING: VOLGEND JAAR WEER! Buurtcamping: volgend jaar weer! Vakantie begint in eigen buurt door Anja Straathof

BUURTCAMPING IN MATENPARK ZEER GESLAAGD Van 19 t/m 21 juli werd in het Matenpark voor het eerst in Apeldoorn een buurtcamping georganiseerd. De buurtcamping is door vrijwillige campingbeheerders uit de eigen woonomgeving opgezet en beheerd met ondersteuning en medewerking van Stimenz. Gebiedswethouder Detlev Cziesso opende de buurtcamping op vrijdagmiddag 19 juli, terwijl hij nonchalant een wc-rol onder zijn arm droeg, het symbool van de buurtcamping. Hij juicht het samen vakantie vieren en ongedwongen ontmoeten door en voor bewoners in de eigen buurt toe. Op deze wijze leer je op een ontspannen en leuke manier je buurtgenoten kennen en maak je gemakkelijk nieuwe vrienden en kennissen. En dat is in dit weekend goed gelukt. Als het aan de kampeerders ligt is er volgend jaar zomer weer een buurtcamping.

Florian van anderhalf heeft half juli zijn eerste kampeerervaring opgedaan. Op loopafstand van zijn huis, in het Matenpark. “Later deze vakantie willen we ook gaan kamperen”, zegt zijn moeder Daisy. “Deze drie dagen op De Buurtcamping vinden we een leuke manier om even te kijken of dat goed gaat met ons gezin. En het is enorm gezellig.” Op maar liefst twintig buurtcampings in Nederland zetten bewoners deze zomer hun tentjes op. In Apeldoorn had de wijk De Maten de primeur. Zo’n zeventig bewoners ontmoeten elkaar, doen verrassende activiteiten en trotseren een aantal venijnige regenbuitjes op zaterdag. De rest van het weekend zijn het weer en de sfeer uitermate zonnig. Genieten in donker Hester en haar man hebben dit weekend een groot gezin, met zeven kinderen. Niet alleen eigen kinderen, maar ook wat vriendjes. “Ze hebben een geweldige avond gehad, zo in het donker in de outdoorhoek.” Ook Lianne geniet. “Dit is een erg leuke manier om buurtgenoten te ontmoeten. Tijdens de barbecue was dat ook het geval. En de salades waren erg lekker.” Nieuwe ervaringen Voor de kinderen is de camping één groot avontuur. Het vasthouden van een slang, vissen met een zelfgemaakte hengel, broodbakken boven een houtvuur; het kan allemaal. Ook volwassenen doen nieuwe ervaringen op. Zo overnacht Lotus in een hangmat. “Ik heb heerlijk geslapen”, is haar ervaring. “En gelukkig lieten de muggen me met rust.” Dagbezoekers Het hele weekend komen buurtbewoners even kijken, tijdens hun wandeling of fietstochtje door het Matenpark. Op zaterdagmorgen zijn er wat bewoners van de Matenhof te gast. Een hele groep kinderen en begeleiders halen hen op. Samen gaan ze aan de slag met het versieren van cupcakes en doen ze spelletjes. De senioren vermaken zich kostelijk. Bingo tot besluit Het weekend wordt afgesloten met een bingo. De prijzen zijn bedacht door de kampeerders zelf. De een wint een heerlijke taart die door een andere buurtbewoner zal worden gebakken. Een uurtje yoga, hond knuffelen, Koreaanse les, en nog veel meer verrassende prijzen worden met gejuich in ontvangst genomen. Zo houden buurtgenoten onderling contact, ook na het weekend. Superleuk Op zondagmiddag kunnen campingbeheerders Jurrijan Holtman, Ramona Geerlings, Merith van Otterloo en Hermien Marsman terugkijken op drie succesvolle dagen, met dank aan alle kampeerders, enthousiaste vrijwilligers en vele sponsoren. Merith: “Het was superleuk en het is allemaal goed verlopen. We hadden maar één bijna-calamiteit. De Dixi (het mobiele toilet) zat op slot en niemand reageerde op kloppen. Toen de deur open was, bleek er niemand in te zitten. Pfff, dat was een opluchting”, zegt ze, met een grote lach op haar gezicht.


de dreven

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 18

SLOOP VOORMALIGE SCHOOL AAN DE IMKERSPLAATS EN VERVOLG Net voor de zomervakantie is begonnen met de sloop van de voormalige school aan de Imkersplaats, zie foto. De werkzaamheden zijn inmiddels afgerond, evenals de plannen voor de 18 nieuwe sociale huurwoningen van de Goede Woning. Met het ontwerp van de openbare ruimte is de gemeente nog druk bezig. Naar verwachting gaat in oktober 2019 het bestemmingsplan ter visie. Aansluitend maakt de gemeente het gebied bouwrijp (voorbereiding op bouw woningen en kabels en leidingen leggen) en vraagt de Goede Woning de omgevingsvergunning voor de nieuwe woningen aan. Als alles volgens planning verloopt, zal de plek volgend jaar weer een mooie nieuwe invulling hebben!

VAN 19 TOT 21 JULI WAS ER EEN BUURT CAMPING IN HET APELDOORNSE MATENPARK Het doel van de camping is: leer je buren kennen tijdens een ontspannen vakantie in eigen park! Doomijn Kinderopvang is ook betrokken en verbonden bij de buurt, en zij waren er natuurlijk bij! Zij hebben, samen met de kinderen van de camping, de ouderen in de omliggende verzorgingshuizen opgehaald en meegenomen naar de camping. Op de camping hebben de kinderen samen met de ouderen cupcakes versierd en gezellig koffie en thee gedronken. Na een gezellige ochtend zijn de ouderen door de kids weer thuis gebracht. Doomijn filiaal SamSam gaat per 1 september verhuizen naar basisschool De Korf aan de Voldersdreef.

HET ONTMOETINGS CENTRUM DE DREVEN Onder andere de vergaderlocatie van buurtraad De Dreven wordt gesloopt. Op deze locatie zullen 18 woningen worden gebouwd. Buurtraad De Dreven vergadert inmiddels in Basisschool de Korf aan Postmeestersdreef. We komen elke derde donderdag van de maand om 19:45 bij elkaar.


De grootste lingeriewinkels van Nederland!

ER!

Acties alleen geldig in de winkel. Geldend op de Avet-Set en RJ. Op=op. Vraag in de winkel naar onze actievoorwaarden.

PTEMB E S D N A A M E L E H

25% KORTING

op de aanwezige collectie

OP ALLE LISCA LINGERIE

25% KORTING L t/m 4XL!

bodywearsuperstore.nl

Duiven • Rijksweg 26 026-7370298

Gratis parkeren bij de winkels!

Apeldoorn • Zwolseweg 221 055-2002037


de drie ranken

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 20

DAG TEGEN DE EENZAAMHEID MAANDAG 7 OKTOBER 2019 Informatie . Ontmoeting . Gesprek

Eenzaamheid heeft vele gezichten. Oude én jonge, blije én droevige. Op deze dag willen we die gezichten laten zien, en samen nadenken over hoe je met eenzaamheid kunt omgaan. Maar ook: Wat is eenzaamheid eigenlijk? Hoe kom je eenzaamheid in de samenleving op het spoor? Hoe ga je het gesprek hier over aan? En: zijn er wel oplossingen voor? In het kader van ‘de week tegen eenzaamheid’ organiseert De Drie Ranken een middag voor vrijwilligers, belangstellenden, professionals en ervaringsdeskundigen. 13.30 uur ontvangst met thee/koffie 13.45 uur vertoning documentaire ‘The age of loneliness’ (2016, Nederlands ondertiteld) 14.45 uur koffie/thee: in gesprek naar aanleiding van wat we gezien hebben 15.30 uur in gesprek met Bart Starreveld, straatpastor in Rotterdam. 17.00 uur afsluiting met drankje Waar: kerkelijk centrum ‘De Drie Ranken’, Eglantierlaan 202 Er staat een ‘pot’ voor een vrijwillige bijdrage in de kosten. Vooraanmelding is plezierig: dagtegendeeenzaamheid@3ranken.nl.

WEERGALOOS LEVEN? Lammert Kamphuis (1983) is filosoof en schrijver. Losgemaakt van de vrijgemaakte kerk is hij momenteel docent bij ‘The School of Life’ en gevierd festival spreker. In 2018 verscheen zijn boek ‘Filosofie voor een weergaloos leven’. Waar het woordje ‘weergaloos’ staat voor: ‘niet te herhalen’. In dit boekje bespreekt hij diverse levensthema’s op een toegankelijke manier aan de hand van bekende filosofen. We maken een keuze. Voor wie wel een beetje van filosoferen houdt en na wil denken over waar je mee bezig bent. Op de avonden willen we de thema’s, waar mogelijk, verbinden met geloof en bijbel. 6x op donderdag-avond, 1x in de maand van 20.00-21.30 uur. O.l.v. Gertrudeke van der Maas en Ad Wijlhuizen (wisselend). Locatie: De Drie Ranken, Eglantierlaan 202. Opgave: adwijlhuizen@3ranken.nl, Max. aantal deelnemers: 15. Er zijn geen kosten aan verbonden. (Deelnemers dienen het boekje zelf aan te schaffen). Data: 19-9 Ik werk dus ik ben (over arbeid) 17-10 24 soorten jam (over vrijheid) 21-11 Spreken is zilver, zwijgen is… (over vriendschap) 16-01 Just doubt it (over twijfel) 20-02 Verlangensmanagement (over ontevredenheid) 19-03 Leven in een ‘anti-age’-cultuur (over de dood)

COLLEGE VOLGEN IN DE MATEN? IN OKTOBER 2019 VAN START: OUD GELEERD, JONG GEDAAN! Studenten die hun opgedane kennis delen en senioren die hier actief kennis van kunnen nemen. Dat is, kort gezegd, het doel van ‘Oud geleerd, jong gedaan’. De landelijke stichting onder deze naam (www.oudgeleerdjonggedaan.nl) traint studenten die hun kennis op een laagdrempelige manier met anderen willen delen. Nu ook in Apeldoorn! Wil je je hersenen bezighouden? Dan is dit een mooie gelegenheid! Geef je snel op want er is beperkt plaats. (max. 25 deelnemers). De eerste reeks colleges van vier bijeenkomsten, heeft als thema ‘Biotechnologie’. Student Maaike Dekker zal ons verspreid over de bijeenkomsten vertellen over hoe speciaal bier wordt bereid, hoe virussen werken, medicijnen verbeterd kunnen worden en landbouw zonder gif toch meer kan opbrengen. De colleges zijn interactief en duren een uur. Het gesprek en de ontmoeting zijn evenzeer van belang. Hoewel de colleges in een kerkgebouw gegeven worden, betreft het nadrukkelijk geen kerkelijke activiteit. Na een eerste proefserie zullen er in het nieuwe kalenderjaar meer series volgen. Dit zijn de data: College 1 op 8 oktober – ‘De verwonderlijke wereld van bier’ College 2 op 15 oktober– ‘Virussen: meer dan alleen een plaag?’ College 3 op 22 oktober – ‘Medicijnen op maat: personalized medicine’ College 4 op 29 oktober – ‘Bio(techno)logisch landbouw’ Tijd: 15:30-16:30 Inloop vanaf 15.00 uur Locatie: De Drie Ranken, Eglantierlaan 202 in de Maten te Apeldoorn. Kosten: € 20,- voor vier bijeenkomsten incl. een kopje thee/koffie. Nadere info: www.3ranken.nl/activiteiten/ oudgeleerdjonggedaan en/of bij Gert Nijmeijer: 06-5378 3808. Graag aanmelden voor de eerste college-reeks via oudgeleerdjonggedaan@3ranken.nl met vermelding van uw naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum*. Deze aanmelding wordt pas definitief na ontvangst van uw betaling van € 20 op rekening nummer: NL30 INGB 0009112921 t.n.v. Stichting Vrienden Huis van Ontmoeting te Apeldoorn. Onder vermelding van Collegereeks Biotechnologie OGJG Apeldoorn. Betaling indien mogelijk graag uiterlijk twee weken vóór de datum van het eerste college. *Bij over-intekening krijgen senioren (60+) voorrang boven niet senioren.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 21

OPEN DAG WOONGEMEENSCHAP OUDEREN Denkt u weleens na over hoe u in de toekomst wilt wonen? Op zaterdag 12 oktober is er een Open Dag bij de Apeldoornse Vereniging voor Woon-/Werkgemeenschap van Ouderen (A.V.W.O.) aan de Pallietergaarde. De woongemeenschap bestaat uit 40 sociale huurwoningen gelegen in een ring om het verenigingsgebouw “De Pallieter” in de wijk “De Maten”. De woningen zijn eigendom van De Goede Woning, waarbij verhuringen plaats vinden op voordracht van het bestuur van de A.V.W.O. In de ring ligt een prachtige binnentuin, terwijl het geheel gesitueerd is in een mooie rustige en groene omgeving tegenover de “Kinderboerderij De Maten” aan de rand van het Matenpark. Het winkelcentrum “De Egelantier” is op loopafstand bereikbaar. Nieuwsgierig? En bent u in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar? Kom dan gerust een kijkje nemen en een praatje maken op de open dag op zaterdag 12 oktober van 10.00 tot 16.00 uur aan de Pallietergaarde 232 in Apeldoorn. U bent van harte welkom! Voor meer info over de open dag van de A.V.W.O. kunt u terecht bij: Annet Smorenburg, secr. tel.: 055-5332298. E-mail: asmorenburg@hetnet.nl. Kijk voor meer informatie over De Goede Woning en de A.V.W.O. op: www.degoedewoning.nl.

EVEN VOORSTELLEN Beste bewoners, Ik wil mijzelf graag even voorstellen. Mijn naam is Fernando Dall, ik ben 26 jaar en ben geboren en getogen in Apeldoorn. Ik ben er voor jongeren uit de Maten en de aankomende tijd zal ik me vooral bezig houden met contact maken. Dit zal ik doen vanuit mijn nieuwe functie als jongerenwerker van Stimenz. Ik zal voornamelijk in de wijk Zuid te vinden zijn, maar ik zal een gedeelte van mijn contract gaan werken in de Maten. Ik sta altijd open voor een praatje en zoek graag de samenwerking met collega’s en organisaties op te verbinden. Ik ben te bereiken via: fernando.dall@stimenz.nl

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


CYCLE Je bent een fietser in hart en nieren en traint (bijna) dagelijks. Niet alleen om de nodige kilometers te maken, maar ook om je conditie op peil te houden. Snel voor of na het eten nog even op de fiets of in het weekend vroeg uit de veren – je doet het graag. In de zomer is dat meestal geen probleem, maar vooral in de herfst en winter is dat lastiger omdat het te nat of te donker is. In onze CYCLE STUDIO heb je geen last van deze weersomstandigheden en kun je dus in ieder jaargetijde maximaal aan je conditie en je kilometers werken. Alleen, of samen met je fietsmaten: wij hebben de nieuwste fietsen en het beste uitzicht!

VANAF

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

€ 29,50 PER MAAND

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

tentijesport.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2019 | pagina 23

De winnaar is Jeroen van der Bijl. De foto is inmiddels gemaakt, maar uiteraard willen wij u nog heel erg veel plezier wensen met uw nieuwe foto’s!

De Eglantier 308 7329 DJ Apeldoorn www.fotokuipers.nl

Inzenden kan t/m 16 september 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

Antwoord puzzel uitgave juli: De compleetste fotozaak voor alles wat ook maar iets met beelden te maken heeft is Foto en Studio Kuipers

Puzzel mee en maak kans op een heerlijke appelkruimelvlaai van Multivlaai

AARDBEIENVLAAI ABRIKOZENVLAAI APELDOORN BROWNIEVLAAI DONUTVLAAI EGLANTIER ELKEDAGVERS

FOTOTAARTEN FRUITVLAAI KOKOSVLAAI KRUIMELVLAAI MANGOVLAAI MOKKAVLAAITAART MULTIVLAAI

PETITFOURS RIJSTEVLAAI SLAGROOMTAART SPECIAALGEBAK TAARTEN TOMPOUCEVLAAI VLAAIEN

Multivlaai De Eglantier 341, 7329 DK Apeldoorn 055 542 6638 www.multivlaai.nl/apeldoorn_eglantier

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl


Van de Bunt

KOMT NAAR JE TOE!

“Het grootste supermarktassortiment van Apeldoorn tegen de laagste prijs!”

GEGARANDEERD

 

Online boodschappen doen en thuis of op het werk laten bezorgen                                            

Download de Jumbo app of ga naar

JUMBOVANDEBUNT.NL Van de Bunt

  


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.