Wijkkrant de Maten - september 2018

Page 1

Jaargang 3 September 2018

WIJKKRANT DE MATEN

DE BUURT IN! Wij kwamen naar u toe de afgelopen maanden. Van april tot en met oktober gaat het Welzijnsnetwerk wekelijks met de bakfiets de buurt in. We stonden onder andere op de Bierbrouwershorst, bij de supermarkten, in de Dreven, de Velden en de Donkenbuurt. Koffie, thee, ranja en een koekje in de bak en natuurlijk een belangstellend praatje. We hebben veel mensen leren kennen, hun verhaal gehoord en ons zelf laten zien. Boeiende en (soms) ontroerende verhalen gehoord en signalen opgevangen. De meeste mensen wonen met veel plezier in de wijk, velen al vanaf het begin, en willen er graag blijven wonen. De pluspunten zijn de groene omgeving, de voorzieningen in de buurt, ruime huizen, lekker dicht bij het centrum ĂŠn de uitvalswegen. Kortom een fijne leefomgeving. Zolang het weer het toelaat blijven we op pad gaan. Vindt u het gezellig als we ook een keer in uw buurt komen? Laat het weten en stuur een mail naar h.marsman@stimenz.nl.

WIE IS JOOP?

Joop Heijstek is in 1949 geboren in Hoenderloo. In Apeldoorn... Lees meer op pagina 4

WETHOUDER WILLEMS

De wethouder, die geboren en getogen is in Apeldoorn... Lees meer op pagina 8

PUZZEL MEE EN WIN

Puzzel mee en win een Nokia 3310 van Welcom bij Bosselaar... Lees meer op pagina 23


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

WELKOM AAN TAFEL! “Iedere week eet ik een keer bij Berghorst. Dan hoef ik fijn een dag niet zelf te koken. Makkelijk én gezellig, en daarna blijf ik gezellig kaarten. Iedere keer een heerlijke middag.” (De heer Klaassen, buurtbewoner Berghorst) Aan tafel bij Atlant: eten wat u wilt, met wie u wilt, wanneer u wilt. In de restaurants van de Atlant-locaties Berghorst, Sprengenhof, Koningin Wilhelmina, Berkenhove en De Loohof worden dagelijks maaltijden geserveerd. U hebt de keuze uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. Geeft u gerust uw dieetwensen door; onze koks zijn er bekend mee. Een glaasje wijn of een ander drankje bij de maaltijd? Ook dat kan in onze restaurants. Wijkbuffet Woensdag 19 september organiseert Berghorst weer een wijkbuffet. Speciaal voor buurtbewoners wordt dan een bijzonder diner bereid. Aanmelden: bij de receptie van Berghorst. Kosten: € 13,50 p.p. (drankje inbegrepen) Aanvang: 17.00 uur Schuif een keer gezellig aan. U bent van harte welkom! Woonzorgcentrum Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30, 7329 CB Apeldoorn, Tel: (055) 599 76 00 WWW.ATLANT.NL

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!). Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten COLLECTANTEN GEZOCHT VOOR DE ZIEKTE VAN HUNTINGTON Het kan iedereen overkomen, ook jou en mij. De ziekte van Huntington, een mensonterende ziekte die qua symptomen een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS lijkt. Onderzoek is nodig, veel onderzoek. In week 42 (maandag 15 t/m zaterdag 22 oktober 2018) heeft het Campagneteam Huntington een vergunning gekregen om in de Gemeente Apeldoorn te mogen collecteren. Om te collecteren zijn uiteraard collectanten nodig. Jetske de Pijper is namens de stichting op zoek. “Wil jij een steentje bijdragen door een paar uurtjes of een paar avonden mee te lopen? Op deze manier help je mee in de strijd tegen deze vreselijke ziekte, die iedereen kan krijgen. Dankzij de afgelopen acties van de stichting Campagneteam Huntington is er al geld opgehaald en met de collecte hoopt de stichting natuurlijk op een mooi bedrag, dat voor 100% naar onderzoek van de ziekte van Huntington gaat.” Wil je mee collecteren? Meld je dan aan bij Jetske de Pijper, telefoon 06-27653031of via jetskedepijper@gmail.com.

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 3

EEN STEENTJE BIJDRAGEN DOOR STENEN TE BREKEN Dit voorjaar had ik het idee om mijn achtertuin op te knappen. Daar ben ik niet aan toegekomen en dat vind ik met deze uitzonderlijk warme zomer achteraf niet erg. Wel heeft deze zomer mij met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik heb nu nog een grotendeels betegelde achtertuin met aan de randen een klein beetje groen. Het is vooral makkelijk in het onderhoud. Het helpt echter niet veel voor mijn huis en de directe omgeving om af te koelen bij hittestress. En als zich een zomerse hoosbui voordoet dan kan het water door de tegels moeizamer wegzakken in de grond. Ik ben benieuwd hoe dat bij u zit. Heeft u een tuin met veel tegels of stenen? Of heeft u juist een tuin met veel groen? Bij duurzame maatregelen voor het milieu denken we al gauw eerst aan zonnepanelen (die heb ik toevallig wel! ;-)) en isolatie van het huis. Een minder versteende tuin met meer groen, gecombineerd met bijvoorbeeld grind draagt ook bij aan verduurzaming van onze leefomgeving.

RECREATIEF VOLLEYBALLEN IN DE MATEN Hi sportieveling, of misschien niet zo’n sportieveling… De zomer is voorbij, je hebt lekker languit in de zon kunnen liggen, het was ook veel te warm om te sporten. Misschien zie je het wel aan je of anders merk je het wel aan je uithoudingsvermogen: het is tijd om te gaan sporten! Ga volleyballen: goed voor je conditie, leuk en gezellig. Als onderdeel van Dio Beemte spelen wij op dinsdagavond met een gezellige club een lekker potje recreatief volleybal. Hou je van teamsport, kun je (een beetje) volleyballen of wil je het leren? Je bent van harte welkom! De training bestaat uit een stukje conditie, een paar oefeningen en daarna een lekkere pot volleybal. We trainen in gemengd gezelschap in de leeftijd van 20 - 50 jaar. Wil je een keer vrijblijvend meedoen? Stuur dan even een e-mail naar matthias@ visualtrends.nl. Trainingsgegevens: Burgersveld 21 (gymzaal) Elke dinsdagavond 20.00 – 21.30 uur

Dit najaar vindt er in één van de pilot gebieden voor de revitalisering een onderzoek plaats naar de mate van verstening van (achter)tuinen. Daarbij wordt ook gekeken wat bewoners hieraan zelf zouden kunnen doen. De tips die daaruit komen neem ik ook graag zelf ter harte. Als mijn tuin volgend voorjaar op de schop gaat voor meer groen dan zullen er zeker tegels gebroken worden en minder terugkomen. Draagt u ook uw steentje bij?! Corine Kapenga stadsdeelmanager Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 4

WINKELCENTRUM DE EGLANTIER SHOEBY

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

Shoeby is de inspirerende fashionable retailer die iedereen op een persoonlijke, bijzondere en prijs bewuste manier helpt zich mooi te voelen en te stylen. Eigenzinnige fashion, maximaal winkelgemak en steevast scherp geprijsd: bij Shoeby weten we waar het om draait. We combineren de beste basics met de laatste fashiontrends. Bij Shoeby vind je tegenwoordig in elke winkel je eigen Shoeby stylist: Jouw Personal Shopper! Welke kleur staat jou het mooist? Wat draag je op die fijne jeans? Jouw Personal Shopper geeft modeadvies op maat en helpt zelfs je meest lastige kledingstuk perfect te combineren. Jouw Personal Shopper ként jou. En dat maakt het vinden van jouw eigen, unieke stijl een stuk gemakkelijker én leuker.

Eglantier 672 Apeldoorn

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

Twee keer per week worden de nieuwste fashion-items aangeleverd. Daarnaast biedt Shoeby een uitstekende service en mode voor een vriendelijke prijs. Het dameslabel Eksept vind je exclusief bij Shoeby. Voor heren is er het eigen label Cult Edition. Verder zijn er voor de kids de eigen labels Jill, MTC, Jilly & Mitch. Ten slotte heeft Shoeby een uitgebreid assortiment basics, jeans, schoenen en accessoires. Kleding, schoenen en accessoires voor dames, heren en kids.

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De Eglantier 656 7329 DP Apeldoorn

rshmakelaars.nl

Shoeby De Eglantier 118 7329 DC Apeldoorn 055 534 0901 www.shoeby.nl

www.welcombijbosselaar.nl

20% KORTING OP ONZE NIEUWE MERK KARMA COMA. DIT MERK IS VERKRIJGBAAR IN DE MATEN 42 TOT EN MET 48. De Eglantier 250, 7329 DH Apeldoorn


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 5

VACATURE GASTVROUWEN/ GASTHEREN BIJ STICHTING ‘kLEEF! Stichting ‘kLEEF! is een inloophuis voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Ook hun naasten en nabestaanden zijn bij ons welkom. Er werken ruim 25 gastvrouwen en gastheren bij ‘kLEEF naast ongeveer 25 professionele docenten/activiteitenbegeleiders. Op dit moment is er ruimte voor enkele nieuwe, bevlogen gastvrouwen en gastheren. De gastvrouwen/gastheren zijn oprecht betrokken bij de gast en de leefwereld van de gast. De gastvrouw/gastheer is iemand die samen met de gast zaken op een rijtje kan zetten en samen met hen kijkt waar een behoefte ligt. De gastvrouw/gastheer loopt als het ware een stukje mee op het pad. Zij informeren gasten over de diverse activiteiten die binnen ons huis georganiseerd worden. Kijk dan op de site www.stichtingkleef.nl/over-kleef/vacatures voor de gehele beschrijving van deze mooie en waardevolle functie. Voor meer informatie over Stichting ‘kLEEF! zie: www.stichtingkleef. nl en facebook www.facebook.com/stichtingkleef.

YOGA IN APELDOORN Vind je innerlijke rust & verbeter je gezondheid! Ontdek yoga in 5 verschillende vormen bij Ten Tije sport & wellness beleving Apeldoorn. Yoga is gezond voor lichaam en geest, daarom staan elke week onze docenten klaar om board, yin, vinyasa, aerial en hatha yogales te geven. En dat op 18 verschillende momenten in de week. Elke vorm van yoga heeft zo zijn specifieke doel. Zo is er dus voor iedereen een yoga les. Ook benieuwd welke les erbij jouw past? Deze vormen worden er gegeven:

• •

Board yoga brengt jouw yogasessie naar een hoger niveau. In deze yogavorm beoefen je yoga op een yoga board. Door het gebruik van de yoga board verbeter je je balans & coördinatie; essentiële onderdelen voor je dagelijkse activiteiten. Yin Yoga is een rustige meditatieve vorm van yoga waarin houdingen langer worden vastgehouden. Yin Yoga focust minder op spieren maar veel meer op je bindweefsel en je energiebanen. Ideaal als je flexibeler wilt worden en als je je wilt verdiepen in het meditatieve aspect van Yoga. Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga waarbij houdingen uitgevoerd worden op het ritme van de ademhaling. Hierdoor ontstaat een ‘flow’ die zorgt voor zowel dynamiek als voor geestelijke rust. De lessen zijn over het algemeen vrij uitdagend. Aerial Yoga. Een doek, je lichaam en de zwaartekracht, meer heb je niet nodig voor Aerial Yoga. Tijdens het spelen met de zwaartekracht, bouw je met plezier aan kracht, souplesse, vertrouwen en balans en krijg je de massages van het doek er gratis bij. Met kinderlijke speelsheid, ga je jezelf nog verbazen waartoe je in staat bent. Hatha yoga is de klassieke vorm van yoga zoals de meeste Nederlanders het kennen. De nadruk ligt op een rustige, regelmatige ademhaling en het versterken & soepel maken van je lichaam in statische poses (geen flow). Deze zachte les is ideaal voor beginners en mensen die tot rust willen komen.

“Met een beetje hulp kom ik er wel”

Als je alledaagse dingen als wonen, werken, leren of vrije tijd ingewikkeld vindt, dan helpen wij je graag weer op weg. Riwis Zorg & Welzijn begeleidt jongeren, volwassenen en ouderen met psychische en sociaal maatschappelijke hulpvragen bij een zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk leven. Riwis Zorg & Welzijn T 0900 – 24 24 241 E zorgservice@riwis.nl W www.riwis.nl

Riwis Zorg & Welzijn beste leerbedrijf 2017 van Gelderland! Naast groepslessen geven wij ook verschillende workshops. Een yoga workshop is net even anders dan de wekelijkse lessen. Het is een prachtige manier om te verdiepen in een specifieke yogavorm. Tijdens een workshop duik je de diepte in, doorbreek je standaard patronen, doe je nieuwe inspiratie op én ontmoet je nieuwe Yogi’s. Voor meer informatie kijk je op tentijesport.nl of yogainapeldoorn.nl. En uiteraard ben je van harte welkom in onze yoga studio aan de Heemradenlaan 101.


de drie ranken

SOCIËTEIT ‘HET TREFPUNT’ 1. Wie zijn wij? Sociëteit het Trefpunt. Een sociëteit, vereniging voor 55+. Wij bestaan al meer dan 40 jaar. Ons doel is mensen bij elkaar brengen. 2. Wanneer zijn jullie geopend? Elke donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur in de Drie Ranken aan de Eglantier. Wij huren daar een grote zaal, maar zijn een algemene sociëteit. 3. Hoe ziet de middag er uit? We openen met koffie of thee. Daarna worden er verschillende spelletjes gespeeld zoals sjoelen, rummicub, jokeren en klaverjassen. Na de pauze wordt er bingo gespeeld. We hebben ook feestelijke middagen. De zomerstop beginnen we met het nuttigen van een ijsje. 4. Kan iedereen lid worden? Ja, maar kom eens vrijblijvend een kijkje nemen. 5. Wat is er leuk aan onze vereniging? Je ontmoet mensen in een gezellige sfeer en buiten de soos gaan ze ook met elkaar om. Meerdere keren per jaar zijn er leuke middagen. Kom eens langs en proef de sfeer. De deur staat open. Als je al meer dan 40 jaar bestaat moet de soos leuk zijn. Omzien naar elkaar, elkaar helpen is ons motto.

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 6

‘Oerboek van de mens’ Lezing: Coen van ‘t Riet Donderdag 20 september 20:00 uur Het ‘Oerboek van de Mens’ is geschreven door Carel van Schaik (antropoloog) en Kai Michel (historicus) en gaat over de bijbel als ‘dagboek van de mensheid’. Lang geleden ontwikkelde de mens zich van jager naar landbouwer. In deze overgang zien de auteurs, symbolisch, de zondeval: de mens verwerft bezit en verdedigt dat met hand en tand. Er ontstaan conflicten en ook ziekten en honger door misoogsten. Dit alles moest verklaard worden. De mens gelooft dat het onheil een straf van de goden is en probeert zich daar tegen te wapenen door geboden en verboden die er op gericht zijn de goden gunstig te stemmen. Het boek vertelt hoe de Joodse Hebreeuwse bijbel stapje voor stapje ontstaat onder invloed van deze omstandigheden. En ook hoe het idee van een hemel of hiernamaals pas in de laatste delen van het oude testament opkomen. Verder verschuift gaandeweg de voorstelling over God van een collectief straffende God naar een troostende God met wie de mens een persoonlijke verhouding kan hebben. Het Oerboek laat zien hoe het godsbeeld van het Israëlitische volk zich ontwikkelt vanuit allerlei oude, natuur-religies met meerdere goden, naar het monotheïsme. Een culturele evolutie van de mens en van menselijke voorstellingen. Over dit buitengewoon interessante boek zal Ds. Coen van ’t Riet ons meer vertellen en met ons in discussie gaan. Locatie: Drie Ranken, Eglantierlaan 202, Apeldoorn. Toegangsprijs: (vrijwillige) bijdrage € 5,- Graag aanmelden met een mailtje naar: vonc@3ranken.nl.

6. Waar kan men meer info krijgen? Bel Henk Lammers telefoon 542 17 45 of Ada Westdijk telefoon 541 13 38. 7. Speciale middagen 4 oktober - Hebben wij een speciale bingo met levensmiddelen manden. 22 november - Is onze sinterklaasmiddag. Misschien komen Sint en Piet wel langs. En we sluiten deze middag af met een lopend buffet met hutspot, boerenkool en zuurkool 13 december - Kerstmiddag. Deze is heel bijzonder. Film: Va, Vis et Deviens Dinsdag 25 september 2018, 19:30 (!) uur De geschiedenis van de tienduizenden Ethiopische Joden die in 1984 naar Israël emigreerden wordt in deze film verteld door de ogen van één enkel kind. Ga, leef en wordt, zegt de moeder van de negenjarige. Om hem te redden van de hongerdood die hem vast en zeker in het Ethiopië van 1984 wacht, ziet zijn katholieke moeder maar één oplossing: hij moet mee met de tienduizenden Ethiopische Joden, de Falashim, die in het kader van Operatie Mozes naar Israël worden gehaald. Op de vlucht is hij een naamloze jongen. Later wordt hij Schlomo genoemd. Voor de Frans-Roemeense regisseur Radu Mihaileanu is die kwestie van die naam belangrijk. Verliest een mens met zijn naam ook zijn identiteit? De film gaat niet alleen over de zoektocht van een jonge Joodse immigrant naar zijn identiteit maar ook over de moeizame integratie van de Falasha-joden in het moderne Israël. De sociaal-culturele verdeeldheid in het huidige Israël en de rassendiscriminatie (zelfs binnen de Joodse bevolking) worden in de film scherp in beeld gebracht. De filmvertoning met korte nabespreking vindt plaats in de Drie Ranken, Eglantierlaan 202 in Apeldoorn. Vooraf aanmelden is niet nodig. Vrijwillige bijdrage € 2,50,-.


de drie ranken

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 7

JOOP HEIJSTEK – BEWAKER BELANGEN GEBRUIKERS DE DRIE RANKEN Het projectbureau van De Drie Ranken heeft Joop Heijstek gevraagd contact te onderhouden met de uitvoerder over allerhande praktische aangelegenheden die zich in de dagelijkse voortgang van de verbouwing kunnen voordoen. Hij bewaakt daarbij vooral de belangen van de gebruikers van De Drie Ranken, zodat zij tijdens de verbouwing veilig en zo min mogelijk gestoord hun activiteiten kunnen voortzetten. Zo is Joop bijna dagelijks op de werkvloer te vinden. Wie is Joop? Joop Heijstek is in 1949 geboren in Hoenderloo. In Apeldoorn zat hij op een christelijke lagere school. Daarna volgde hij de opleiding timmeren aan de lts. Hij klom op tot voorman, of regisseur in de bouw, zoals hij zelf deze functie noemt. De laatste vijftien jaar van zijn beroepsmatige leven was hij als leraar en instructeur verbonden aan het mbo-onderwijs. Nu is hij met pensioen. Praktische zaken Een paar voorbeelden van de praktische zaken waarmee Joop zich bezighoudt, zijn de toegang tot de kerk en de wateroverlast in augustus. Begin augustus werd de Maten getroffen door fikse stortbuien, waarbij het hemelwater ook door het platte dak van De Drie Ranken sijpelde. ‘Het lastige bij een plat dak is dat het heel moeilijk is de exacte locatie van de lekkage te vinden’, licht Joop toe. ‘We zijn zo’n dertig uur bezig geweest om het lek op te sporen.’ Over de toegang via de achterzijde van De Drie Ranken zegt Joop: ‘Door verkeerd geparkeerde auto’s was de bereikbaarheid heel slecht. In overleg met de politie en met parkeerbeheer zijn er paaltjes geplaatst en is de situatie weer veilig.’ Het contact met de uitvoerder noemt Joop constructief en prettig. ‘We spreken dezelfde taal’, verklaart Joop. ‘Alleen als het op geld aankomt, kunnen we nog wel eens verschillen van mening’, zegt hij met een grote glimlach. Toekomstbeeld Wanneer Joop door het onttakelde kerkgebouw loopt, ziet hij het nieuwe dat uit het oude zal opbloeien al duidelijk voor zich. ‘Bouwen is mijn leven’, zegt Joop, ‘niet alleen met hout en stenen, maar juist ook met mensen. Samen iets moois tot stand brengen, daar gaat het om in het leven, zo is zijn overtuiging. Voor hem is het geloof daarin een stimulerende en onontbeerlijke kracht. Heeft u vragen over de activiteiten tijdens de vernieuwbouw, stuur dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl.

BANNERS BIJ DE DRIE RANKEN GEPLAATST De verbouwing van het kerkgebouw De Drie Ranken gebeurt rigoureus. Het lijkt wel alsof de kerk helemaal wordt gesloopt en zal verdwijnen, maar niets is minder waar. Duidelijkheid over de vernieuwbouw is daarom gewenst. Inmiddels is men begonnen met het fundament van het nieuwe gebouw. Om de omwonenden te informeren over het verdere verloop, zijn er enkele weken geleden twee banners opgehangen aan de hekken rond de bouwplaats. Er staat informatie op over de duur van de verbouwing en ook een mooie artist impression van het eindresultaat. Het duurt nog even, maar dan staat er ook een schitterend gebouw! Ondertussen is De Drie Ranken gewoon open. Loop daarvoor even om naar de ingang aan het Violierenplein.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 8

WAAR KUNT U PINNEN IN DE WIJK? Annette Hilberts, Team THOR, handhaving openbare ruimte/wijkboa de Maten, heeft uitgezocht waar er nog te pinnen is in de Maten. Het blijkt dat bijna alleen nog op Winkelcentrum de Eglantier pinautomaten te vinden zijn:

• • • • • •

HEMA: Eglantier 128 Readshop, Eglantier 422 (ook geld storten) ABN-AMRO; Eglantier 412 Albert Heijn; Eglantier 234 RABO: Gildenlaan 390 Supermarkt PLUS Nico de Witt Musketiersveld 115

WETHOUDER WIM WILLEMS BRENGT ZOMERS KENNISMAKINGSBEZOEK AAN STADSDEEL ZUIDOOST Op donderdag 16 augustus bracht wethouder Wim Willems een kennismakingsbezoek aan Stadsdeel Zuidoost. Hij werd daarvoor eerst gastvrij ontvangen op ontmoetingscentrum De Dreven. De wethouder, die geboren en getogen is in Apeldoorn, wilde graag horen en met eigen ogen zien hoe het met De Maten en Groot Zonnehoeve gaat. Hij was vooral benieuwd naar hoe bewoners participeren en elkaar ontmoeten in de wijk. Het was een prachtige zomerse dag en op de fiets bezocht hij daarna nog onder andere het Donkhûûs en de voormalige buurthuiskamer aan het Magistratenveld. Mocht u leuke ideeën hebben om met uw buren iets gezamenlijks te doen en daarbij advies kunnen gebruiken neem dan gerust contact op met Hermien Marsman, de buurtregisseur h.marsman@stimenz. nl of Corine Kapenga, stadsdeelmanager Zuidoost c.kapenga@apeldoorn.nl.

REPARATIE-CAFÉ IN DE MATEN Op elke derde dinsdag van de maand is er een reparatie-café in De Drie Ranken. Een ieder die het jammer vind een defect toestel weg te gooien, is daar van harte welkom met huishoudelijke apparaten. Denk dan aan een mixer, schemerlamp, stofzuiger, boormachine, broodrooster, föhn, koffieapparaat, papiersnipperaar, enz. Kortom, spullen die onder de arm kunnen worden meegenomen zijn welkom. (geen hogedrukspuiten, bladblazers) Meestal lukt het uw toestel weer aan de praat te krijgen. Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit negen zeer bekwame ervaren reparateurs. Maar we zien het als een hobby. Daarom is het ook gratis omdat we er lol in hebben. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Zoals eerder vermeld doen we dit op de derde dinsdag van de maand in De Drie Ranken. Als het druk is zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Het adres: Eglantier 202; Datum: dinsdag 18 september. De tijd: 9.30 tot 11.30 uur

Fotograaf: Cor Traarbach - Op de foto: met oranje hes onze chef Fred van Dommelen, Markerichtersveld vooraan rechts techneut Dick van Leeuwen, Pachtersveld.


de gaarden

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 9

ZWERFVUIL Sinds de oprichting van de ‘Ridderbuurt’ bestaande uit de Adelbrechtgaarde, Arthurgaarde en de Elegastgaarde, ruim 4 jaar geleden is er een groepje bewoners bezig om de Ridderbuurt en omgeving vrij te houden van zwerfvuil. Deze groep van 11 bewoners, waaronder de coördinator Henk van Vulpen, vinden het belangrijk om daadwerkelijk bezig te zijn met het schoonhouden van hun buurt en aangrenzende fietspaden langs de Laan van Maten, Heemradenlaan en een deel van het Matenpark. Hiermee zijn ze elke eerste zaterdagmorgen in de maand bezig. De Gemeente geeft ondersteuning door het verstrekken van gele hesjes, prikstokken, knijpers en plastic zakken die op de daarop volgende maandag worden opgehaald. Vanwege dit prachtige initiatief heeft de voorzitter van de Buurtraad de Gaarden Caroliene Struijs besloten om deze groep wat lekkers te geven als dank. Voor alle lezers van de wijkkrant De Maten een voorbeeld om te volgen. 'Hiermee wordt uw buurt mooier en uw buurtcontacten beter'.

ODD FELLOWS? Elke wijk is een bonte verzameling mensen met verschillen en overeenkomsten. Dit maakt het leven zo boeiend en het zou best interessant zijn om van iedere bewoner te weten wat hem of haar bezighoudt. Het zou zelfs interesse op kunnen wekken voor u nooit eerder aan had gedacht. Zo wonen er in de wijk De Maten een aantal “Odd Fellows”. “Odd Fellows?”, zult u denken, “Nooit van gehoord!” Het is een wereldwijde organisatie die volgend jaar al 200 jaar bestaat. Ze past heel goed in deze tijd omdat aandacht, vriendschap, verdieping en compassie voor de leden belangrijke aandachtspunten zijn. In de Stolp komen (twee)wekelijks twee groepen van deze organisatie bijeen in het Odd Fellowhuis. Odd Fellows delen een gezamenlijk ideaal dat er op neer komt dat we goed voor elkaar, de aarde en onszelf moeten zorgen en we zijn niet gebonden aan een geloof, kerk, of politieke stroming. Hun symbool – bestaande uit 3 verbonden schakels - staan voor: Vriendschap, Liefde en Waarheid. Op de bijeenkomsten is de ontmoeting belangrijk. Elkaar informeel treffen met als belangrijk onderdeel de bijeenkomst in de bezinningsruimte waar vooral rust en stilte belangrijk zijn en volgens een mooi rituaal woorden worden gesproken en naar muziek geluisterd om alles tot je door te laten dringen. Eén van de leden houdt een bijdrage. Deze kan over verschillende onderwerpen gaan, zijn meestal filosofisch ethisch van aard maar altijd persoonlijk. Later op de avond wordt daarover nagepraat. Dat levert zeer inspirerende gesprekken op omdat de leden verschillen in achtergrond en in denken. Niet alleen aandacht voor elkaar maar ook voor de wereld is belangrijk. Er worden dan ook acties gehouden voor goede doelen: meestal kleinschalig en uit de Apeldoornse samenleving. Deze worden financieel gesteund en soms door fysieke inzet. Kortom, Odd Fellows zijn een bonte verzameling mensen met een ideaal die door aandacht, compassie en verdieping streven naar meer harmonie in de samenleving. Meer informatie? kijk op onze website: Apeldoorn.oddfellows.nl. Ook bestaat de mogelijkheid - informeel en tot niets verplichtend - een koffieavond te bezoeken. Elke tweede woensdagavond in de maand om 20.00 u in het Odd Fellowhuis in de Stolp: Violierenplein 102. (12 september, 10 oktober, 14 november en 12 december)

FILMMIDDAG IN DE MATENHOF Op dinsdag 2 oktober organiseert ontmoetingsplek De Matenhof een filmmiddag voor jong, oud en alles wat daartussen zit. Tijdens deze middag wordt de film ‘Wild’ vertoond. In deze film uit 2017 worden een buizerd, een vos, een edelhert en een wildzwijn, gedurende de vier jaargetijden gevolgd. Je ziet de Veluwe in al zijn schoonheid en met alle uitdagingen die de seizoenen voor de dieren met zich meebrengen. U bent van harte welkom vanaf 14:30 uur in de Matenhof, waar u wordt ontvangen met koffie, thee of limonade. Om 15:00 uur start de film en de verwachte eindtijd is 17:00 uur. De entree is gratis. Aansluitend kunt u voor € 3,50 aanschuiven bij het eetcafé voor een heerlijke maaltijd. Let op: voor het eetcafé is beperkt plek, meldt u op tijd aan. Aanmelden voor de filmmiddag kan tot zondag 23 september bij de receptie van de Matenhof (Warenargaarde 775, geopend maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 13:00 uur). U kunt ook contact opnemen met de Zorglijn: 0800-0604 of zorglijn@degoedezorg.nl. Graag bij uw aanmelding doorgeven of u ook wilt deelnemen aan het eetcafé. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.


de gaarden

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 10

VRAAG VAN DE MAAND Dag Sociaal Raadslieden, Mijn partner en ik willen van elkaar scheiden. We wonen inmiddels al een tijdje niet meer bij elkaar. Ons gezamenlijke inkomen was vrij hoog, maar nu ik alleen ben, leef ik van een minimum inkomen. Heb ik nu recht op toeslagen van de Belastingdienst? Met vriendelijke groet, Mevrouw de V. -------Dag mevrouw de V, Bedankt voor uw vraag. Nu uw financiële en leef situatie is veranderd, heeft u mogelijk recht op toeslagen. Omdat u gehuwd bent, bent u toeslagpartners voor de Belastingdienst. Een echtscheidingsverzoek en een verhuizing naar een ander adres zorgt ervoor dat u geen toeslagpartners meer bent van elkaar. Dit moet u digitaal doorgeven aan de Belastingdienst. De gemeente doet dit niet voor u.

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Om recht te hebben op toeslagen geldt er ook een inkomens- en vermogensgrens. Wij kunnen voor u een berekening maken of er recht is en wat de hoogte wordt van de toeslagen. U kunt daarvoor één van onze wijkspreekuren bezoeken. Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz -------Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:0016:00 uur. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. www.stimenz.nl.

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

WORKSHOP ‘ONTDEK DE KUNST IN JEZELF’ BIJ ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Vanaf donderdag 13 september start in ontmoetingsplek de Matenhof de workshop ‘Ontdek de kunst in jezelf’. Tijdens deze zes lessen van 2 uur, ontdekt u onder begeleiding van een docent de kunst in u zelf. Tijdens deze workshops gaat u aan de slag met verschillende materialen en maakt u kennis met verschillende technieken. Wilt u leren op een vrije manier creatief bezig te zijn? Dan zijn deze workshops zeker iets voor u. Aan de hand van een thema gaat u op creatieve ontdekkingsreis. Door vrij aan de slag te gaan met verschillende materialen, zoals krijt, stift, verf en ecoline, zult u soms versteld staan van wat u zelf creëert. Tijdens deze workshops maakt u kennis met verschillende technieken. De thema’s van deze lessen zullen, energie, lijnenspel en kleur zijn. De lessen worden één keer in de twee weken aangeboden op donderdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur. De cursus kost € 66,00 voor 6 lessen (€ 11,00 per les). Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met de docent, Ellen van der Laan. Dit kan telefonisch via 06-41263941 of per e-mail via info@studioboulevart. nl. U kunt ook kijken op de website www. studioboulevart.nl. Meer weten over deze en andere activiteiten in de buurt? Kijk op ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.


de gaarden ERVAAR MEER ENERGIE DOOR YUAN GONG Vanaf donderdag 6 september zal in ontmoetingsplek De Matenhof de cursus Yuan Gong weer starten. Gong betekent ‘oefenen’ en yuan betekent ‘vanuit de bron’. Yuan Gong is een beweegmethode die erop gericht is om de aandacht meer naar binnen te brengen. De lessen zorgen ervoor dat je zowel fitter als meer ontspannen wordt. De methode heeft twee kenmerken; het gebeurt rustig en het gebeurt met aandacht. Doordat de oefeningen rustig worden gedaan, kunnen grenzen makkelijker gerespecteerd worden. Doordat het met volle aandacht gebeurt, wordt beter gevoeld wat wel en niet kan. Door regelmatig oefenen, gaat men het verschil merken. Kenmerkend voor de oefeningen zijn de zachte bewegingen. De cursus start weer op donderdag 6 september, van 09:30 tot 11:00 uur. De cursus duurt 15 lessen en zal tot het eind van dit jaar duren. De kosten van deze cursus bedragen €84,75 (€5,65 per les). De lessen worden wekelijks aangeboden, met uitzondering van de schoolvakanties. Het is handig om makkelijk zittende kleding te dragen. De oefeningen worden staand of zittend op een stoel gedaan. Het laatste kwartier is gereserveerd voor uitwisseling, vragen of een kopje koffie/thee. Locatie: Ontmoetingsplek De Matenhof, Warenargaarde 775, Apeldoorn. Voor meer informatie en/ of aanmelden kunt u contact opnemen met de docent van Stimenz, Ina van Smaalen. Dit kan telefonisch via 0575-442826 of per e-mail via info@Qi-rising. com. U kunt ook kijken op de website www.Qi-Rising.com.

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 11

CURSUS ENGELS IN ONTMOETINGSPLEK BERGHORST Vanaf dinsdag 25 september start in ontmoetingsplek Berghorst een cursus Engels. Tijdens de wekelijkse lessen van 1,5 uur leert u van een docent Engels spreken, lezen en luisteren. De cursus is geschikt voor zowel beginners als meer gevorderden. In het dagelijks leven krijgt u steeds meer te maken met de Engelse taal. Zou u graag beter Engels willen leren spreken, lezen en/of luisteren? Dan is deze cursus misschien wel iets voor u. Onder begeleiding van een docent, leert u de Engelse taal. De lessen worden wekelijks aangeboden op dinsdagmiddag van 14:00 tot 15:30 uur. De cursus kost € 45,00 voor 12 lessen (€ 3,75 per les). De docent gebruikt tijdens deze lessen het studieboek Fairway new 1. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Lössbroek (docent). Zijn telefoonnummer is: 055 – 3558675. Wilt u zich aanmelden voor deze cursus? Dan kan dat bij Elise Vlietstra, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via telefoonnummer 06 – 54238675 of per mail via e.vlietstra@stimenz.nl. Meer weten over deze en andere activiteiten in de buurt? Kijk op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.

RIJDEN MET BROMMER OF SCOOTER OP WINKELCENTRUM DE EGLANTIER NIET TOEGESTAAN De wijkboa (gemeentelijke Bijzondere OpsporingsAmbtenaar) bezoekt en controleert een aantal keren per week het winkelcentrum De Eglantier. Het rijden met een scooter of een brommer in het winkelgebied is niet toegestaan. Toch komt dit helaas nog te vaak voor. Om er voor te zorgen dat het winkelcentrum een gebied blijft met een voldoende plezierig en veilig winkelklimaat handhaaft de wijkboa hierop. Daarnaast handhaaft ook de wijkagent. Er wordt niet meer eerst voor gewaarschuwd. Bij een geconstateerde overtreding wordt dan ook bekeurd. Dat kan aardig oplopen in de kosten. Een bekeuring bedraagt 140 euro exclusief 9 euro administratiekosten. Daarnaast dient bij controle/ handhaving ook een ID/rijbewijs te kunnen worden getoond. Voor het niet kunnen tonen daarvan komt daarbovenop dan nog een bekeuring van 95 euro exclusief diezelfde administratiekosten. Het mooiste is natuurlijk als dit er toe leidt dat bezoekers met een scooter of een brommer in het vervolg inzien dat het voor een ieder op het Winkelcentrum veiliger en prettiger is dat daar niet wordt gesnord.

DRAAGT U DE WARENARGAARDE EEN WARM HART TOE? Geachte medebewoners van de Warenargaarde. Naar aanleiding van het vertrek van enkele bewonerscommissieleden zijn wij op zoek naar buurtbewoners die ons willen komen ondersteunen. Allereerst zoeken we iemand die de functie van het secretariaat op zich wil nemen. De taken bestaan uit het notuleren van de vergaderingen en deze verzenden naar de andere commissie leden. Het verzorgen van alle schriftelijke zaken, voldoende kennis van de Nederlandse taal is een vereiste. Natuurlijk zijn andere buurtbewoners die in de commissie willen plaats nemen van harte welkom! Spreekt de bewonerscommissie je aan? Meldt je dan bij G. Garrits op Warenargaarde 838. Met vriendelijke groet: De Bewonerscommissie van de Warenargaarde.


wijkkrant de maten

Kom ook helpen ‘Bijzonder dat ik een bijdrage kan leveren aan het leven van anderen.’ (Vrijwilliger) ‘De steun van de vrijwilliger geeft mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.’ (Hulpvrager) Onze hulpvragers willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Een vrijwilliger kan daarbij helpen. Wij zoeken enthousiaste mensen die van betekenis willen zijn en hun steentje willen bijdragen aan deze veranderende samenleving.

Wil jij: • • •

een paar uurtjes per week jouw hulp aanbieden, zodat een mantelzorger even tijd voor zichzelf krijgt? bezoek brengen aan iemand die behoefte heeft aan gezelschap of er even uit wil? dit samen doen met een andere vrijwilliger of een vriend of vriendin, zodat je per toerbeurt de zorg op je neemt?

Kom dan helpen!

Betrokkenheid en motivatie zijn belangrijk, maar wij vragen ook: • affiniteit of ervaring met mensen, die extra aandacht nodig hebben. Dit vanwege bijvoorbeeld een beperkt sociaal netwerk, ouderdom, beginnende dementie, andere beperkingen • een open, respectvolle houding en een warm hart voor mensen • goede contactuele eigenschappen.

Enthousiast?

Wij komen graag met jou in contact en zorgen voor persoonlijke begeleiding. Bel of mail naar i.lely@dekap.nl of j.scheers@dekap.nl / T. 055 5295520 Voor meer informatie zie www.dekap.nl of bezoek vrijblijvend onze voorlichtingsochtend (derde donderdag van de maand) bij de Kap, Regentesselaan 2b, 7316 AC Apeldoorn.

www.dekap.nl

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 12 Vanaf deze editie zullen wij ons niet zozeer meer focussen op luchtopnamen van De Maten maar in zijn algemeenheid luchtopnamen van Apeldoorn, waarbij diverse locaties ouder en recenter te zien zijn met teksten. Niet alleen voor de “oud” Apeldoorners interessant om te zien, maar natuurlijk ook voor bewoners welke uit gebieden buiten Apeldoorn zich hier hebben gevestigd. Veel kijk- en leesplezier! De Voorwaarts - 14-04-2015 We beginnen na deze zomer toch weer even met een luchtopname uit De Maten. Gezien de komende veranderingen een luchtopname van De Voorwaarts. Onder in beeld de bekende Americahal die binnen afzienbare tijd ruimte gaat maken voor een vestiging van de Projectbouwmarkt Hornbach. Erboven het Omni Sport Centrum Apeldoorn. Vele sportactiviteiten vinden hier plaats waaronder volgend jaar het EK baanwielrennen! Links ervan vestigingen van o.a. Fit For Free, Prénatal, Mediamarkt, Decathlon en Burger King. Achter deze bedrijven de sportvelden van Sportvereniging WSV met rechts ervan de schaatsbaan en Intratuin. Rechts ervan loopt de Zutphensestraat met erboven Het Rietveld met Woonboulevard Apeldoorn. Daar vandaan naar beneden de Laan van Erica met rechts in beeld een gedeelte van ’s Heeren Loo en De Groene Voorwaarts. Links in beeld de spoorlijn Apeldoorn-Zutphen met de rood-witte trein de Spurt. Links ervan, als laatste vermeld, de woningen aan de Houtsnijdershorst en Schrijnwerkershorst. Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman


wijkkrant de maten WAT ALS KOSTEN EEN ROL SPELEN IN DE KEUZE VAN KINDEROPVANG?

Een wereld te ontdekken

Kinderopvang onder 1 dak van 0-13 jaar

Ben je op zoek naar kinderopvang? Dan ga je natuurlijk als eerste kijken naar een plek waar je kindje in goede handen is. Of de locatie in de buurt is en jij als ouder een goed gevoel hebt bij de medewerkers, de ruimtes en de visie van de organisatie. Pas dan komen tarieven en contracten om de hoek. Of ben je soms nog aan het overwegen of kinderopvang financieel haalbaar is? Misschien twijfel je tussen twee aanbieders en tellen de kosten toch mee in de keuze? In alle gevallen hieronder een paar handige tips.

Voor alle ontdekkers Bij Doomijn is er genoeg te beleven, in de speel- en ontdekkingsruimtes en met het uitdagende activiteitenaanbod voor klein en groot.

Vergelijk niet alleen op uurtarief Het maandbedrag hangt af van een aantal factoren. Het uurtarief is er slechts één van. Het aantal uren opvang dat je per dag afneemt is een andere, net als het aantal weken opvang per jaar. Op deze manier kan een hoger uurtarief uitkomen op een lager maandbedrag.

altijd in de buurt

Voorbeeld (kader): Roos heeft gedurende 48 weken, 2 dagen per week opvang nodig van 8.30–17.00 uur.

Naast Sterrenschool De Bongerd en IKC De Ploeg zijn er nog andere geweldig leuke opvanglocaties in de Maten!

Aanbieder A Biedt 52 weken, Open van 7.30-18.00, € 7,90 per uur, Bruto € 700,70 Aanbieder B Biedt 48 weken Open van 7.30- flex eindtijden € 8,69 per uur (10% toeslag) Bruto € 660,44 Aanbieder C Biedt 48 weken Open van 7.30-18.30 € 7,90 per uur Bruto € 695,20 Hoe flexibel is je contract? Kijk goed naar het contract dat je afsluit. Je betaalt voor de dagen en weken die je in je contract afneemt. Ben je flexibel in dagen, dagdelen of is er keuze uit aantal weken óf in eindtijden? Flexibiliteit kan zorgen voor een slimme inzet van opvang en lagere kosten. Let wel op! Zogenaamde ‘flexibele’ uurtarieven vallen soms weer hoger uit. Check of je recht hebt op kinderopvangtoeslag Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst (én de kinderopvangorganisatie voldoet aan de eisen van de Wet Kinderopvang), dan kun je een deel van de kosten vergoed krijgen. Bereken dus altijd wat je netto betaalt, dat zijn je werkelijke kosten. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt onder andere af van je inkomen en leefsituatie. Reken vooraf uit wat je betaalt Ga voor meer informatie naar www.belastingdienst.nl/toeslagen en klik op ‘kinderopvangtoeslag’. Maak ook gebruik van een rekentool van de aanbieder, dan weet je nog exacter vooraf waar je op uitkomt. Dit artikel is tot stand gekomen met Doomijn Kinderopvang, de grootste aanbieder van kinderopvang in Apeldoorn. Met meer dan 25 locaties in Apeldoorn is er altijd wel een vestiging bij jou in de buurt. Ga naar www.doomijn.nl en klik op de button kosten berekenen. Dan ontdek je wat opvang in een Doomijn locatie kost.

t

a De Bongerd:

(038) 421 45 21

e klantadvies@doomijn.nl

www.doomijn.nl

Muntersdonk 13 De Ploeg: Burgersveld 24

Altijd dichtbij www.zorggroepapeldoorn.nl Van verpleging en verzorging tot geriatrische revalidatie, van crisisopname tot dagactiviteiten.

Voor meer informatie, of een persoonlijke kennismaking belt u met het Zorgservicebureau 055 - 549 52 49


wijkkrant de maten ‘LEKKER ALS HET WEER LUKT’ Mevrouw Bep Ploeger is bijna vier jaar vrijwillige wijkcoördinator bij de Kap. ‘Na mijn eerste kennismaking met de Kap was ik gelijk enthousiast,’ vertelt ze. ‘Ik stapte in een nieuwe, heel andere wereld dan ik gewend was. Ik ontmoette veel bijzondere mensen. Tot op de dag van vandaag haal ik er veel voldoening uit.’ ‘Hoe ik zo bij de Kap ben gekomen? Ik heb jarenlang op een basisschool voor de klas gestaan. Toen ik met pensioen ging, wilde ik actief blijven, maar wist ik nog niet precies op welke manier. Op een donderdagmorgen ben ik naar een informatiebijeenkomst van de Kap gegaan om eens te horen wat daar allemaal kon. Ik wilde eigenlijk iets bij mensen thuis gaan doen, maar aan het eind van de bijeenkomst had ik een andere keuze gemaakt. Vrijwillige wijkcoördinator Iemand met een hulpvraag neemt contact op met de Kap. Uiteindelijk komt die vraag dan bij mij. Ik bel de hulpvrager op en maak een afspraak voor een intake. Tijdens mijn bezoek bespreken we wat precies nodig is. Ik zoek dan bij mijn vrijwilligers wie het beste bij deze hulpvraag past. Zei ik dat? Zei ik ‘mijn vrijwilligers’? Ik heb zeker een band met de vrijwilligers, met de een wat meer dan met de ander. Dat komt doordat de ene vrijwilliger een paar uurtjes per week iets kan doen, de ander meerdere dagdelen. Dan heb je ook heel ander contact. Minimaal twee keer per jaar bespreek ik met de hulpvrager en vrijwilliger hoe het gaat. Heel soms kan ik geen passende vrijwilliger vinden. In zo’n geval kan ik er een ‘lenen’ uit

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 14

een andere wijk of we gaan te rade bij een collega-instelling. Eén keer heb ik echt geen match kunnen maken. Dat is dan niet fijn voor alle betrokkenen, net zoals wanneer ik echt geen vrijwilliger kan vinden. Dat zijn dan ook de enige dingen die niet leuk aan dit werk zijn. In het begin wist ik nog niets, Ik heb toen veel advies gevraagd aan de beroepskracht van de Kap. Nu weet ik bij wie ik moet zijn. Laatst heb ben ik in een bijzondere situatie zelf contact op gaan nemen met een ouderenadviseur van de gemeente. Ik kreeg ook een opleiding. Eerst een algemene cursus over vrijwilligerswerk, later meer gericht op mijn werkzaamheden. De Kap begeleidt mij heel goed en zorgvuldig. Het is een vriendelijke en warme organisatie, met altijd een luisterend oor. Ik mag aangeven wat ik moeilijk vind en waar ik hulp nodig heb. Die krijg ik dan ook! Met de andere vrijwillige coördinatoren heb ik maandelijks een bespreking. Daarin blikken we terug op de afgelopen tijd, wat loopt er goed en waar loop ik tegenaan. We kijken naar openstaande hulpvragen: waar kan ik nog geen passende vrijwilliger vinden, heeft een ander er eentje die vrij is? En we hebben het over bijzondere situaties. Bijzondere situaties Want die zijn er zeker. Een enkele keer ben ik onder de indruk van wat ik tegenkom, van wat mensen kan overkomen in het leven. Ik kom in situaties bij mensen die geen netwerk hebben. Ik kreeg bijvoorbeeld te maken met een alleenstaande, dementerende mevrouw. Er was een mantelzorger die niet zo veel begreep van deze mevrouw. Ik koppelde hen aan een vrijwilliger die langzaam een vertrouwensrelatie met mevrouw opbouwde. Nu gaan ze samen eens per week boodschappen doen. En dat terwijl deze mevrouw twee jaar niet buiten de

deur was geweest. Soms kom ik schrijnende gevallen tegen. Dan kom ik ook bij de grens: waar eindigt het vrijwilligerswerk en waar begint het werk van een beroepskracht? De Kap doet bij een hulpvraag in het eerste contact daarin al veel, maar soms kom ik het in de praktijk tegen. Dit vrijwilligerswerk heeft me zo veel geleerd. Ik wil zelf zo lang mogelijk zelfstandig en actief zijn. Het is belangrijk om zo lang mogelijk positief in het leven te staan. De vele eenzaamheid die ik zie, verbaast me soms. Ik kom bijvoorbeeld wel eens in een wooncentrum voor ouderen. Daar wonen honderd mensen en wij gaan er bij mensen op bezoek omdat ze eenzaam zijn. Dat is toch vreemd? Daarom is het zo belangrijk dat je belangstelling blijft houden voor wat er om je heen gebeurt, zodat je in gesprek kunt blijven. Binnenkort stop ik met mijn werkzaamheden van vrijwillige coördinator voor de Kap. Waarom? Ik heb er geen tijd meer voor. Maar ik blijf vrijwilliger: ik ga iedere week bij twee mensen op bezoek om te helpen. Dat blijf ik doen. Daarnaast ga ik twee keer per week op bezoek bij iemand uit mijn schoonfamilie. En binnenkort word ik oma en onze zoon heeft gevraagd of ik wil gaan oppassen. Dat ga ik zeker doen! Het betekent wel dat de Kap nu op zoek is naar een nieuwe vrijwillige coördinator. Wat ik zeker zal gaan missen, is dat heerlijke gevoel als ik na een gesprek met een hulpvrager naar huis fiets en denk: ‘Lekker, het is weer gelukt om een mooie koppeling te maken!’ Belangstellenden voor vrijwilligerswerk bij de Kap kunnen contact opnemen, door te mailen naar info@dekap.nl. Bellen kan ook 0 55/5 295 520. Meer informatie over de Kap is te vinden op www.dekap.nl.


de dreven

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 15

KETEN FACILITAIR Wie zijn we? Facilitair betekent letterlijk ‘’dienstverlening’’. Dit is ook wat wij doen! Wij verlenen diensten aan anderen. Keten facilitair is een arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Deze afstand willen we verkleinen. Het gaat om ontwikkeling van jezelf, om daarmee je eigen zelfredzaamheid te vergroten. Wij bieden allereerst een veilige plek die op jou gericht is, omdat jij er mag zijn. Je hebt talenten, je hebt een eigen tempo, je hebt eigen ervaringen, je hebt zelf ideeën en gedachten: je bent uniek! Wij nemen de tijd om jou te leren kennen en wij willen graag samenwerken om je doelen te bereiken! Wat doen we? Dienstverlening (Facilitair) is erg breed. Denk bijvoorbeeld aan het wassen/poetsen van auto’s, het opknappen van meubels, het schoonmaken van gebouwen, opknappen van tuin, verhuizen en ga zo maar door. Door al die werkzaamheden zoeken we steeds naar wat bij jou past. En daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. Dit maakt het werk bij keten facilitair ook leuk en uitdagend. Maar de grootste uitdaging is om uit te vinden wat jouw kracht is! Wat bieden wij? Keten facilitair bied een leuke werkplek onder begeleiding van werkbegeleiders. Wij bieden onze deelnemers mat name veiligheid en ruimte om zichzelf te zijn. Met al je vragen, al je opmerkingen en je persoonlijke verhaal. In deze dagbestedingsplek, helpen we je met het leren van de volgende zaken: - Structuur en dagritme. Op tijd komen en regelmaat waardoor je je beter voelt. - Contact met andere mensen. Collega`s en mensen die we helpen. Hoe gaan we met elkaar om en wat vinden we daarin lastig. Je mag daarin leren om jezelf te blijven. Daarnaast kun je verhalen uitwisselen, grappen maken en dingen samen doen. - Zingeving. Door werkzaamheden uit te voeren en het contact met anderen, voel je je niet alleen nuttig, maar ben je het ook! . - Eigen kracht. Welke vaardigheden je hebt, kun je ontdekken door de diverse werkzaamheden en jouw bijdrage hieraan. Samen met je werkbegeleider, en op de achtergrond een trajectbegeleider, zoeken we naar jouw kracht en hoe je die kunt vergroten waardoor het actief deelnemen aan de maatschappij (weer) in zicht komt. Voor wie zijn we er? Keten facilitair is er voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die, om wat voor omstandigheden dan ook, een baan onder werkdruk niet zien zitten. Iedereen die kampt met problemen als deze kunnen bij ons terecht! Als je denkt: dit is iets voor mij, neem dan contact op met een van de werkbegeleiders! Keten Facilitair Imkersplaats 38, Apeldoorn ketenfacilitair@apeldoorn.nl 06-23224957 ‘’Weet je wel hoe uniek je bent?!’’

JETTY BEDANKT! Na ongeveer 8 jaar nam Jetty Bennink afscheid als vrijwilligster bij de koffieochtend in de Dreven. Zij heeft vele jaren op woensdagochtend gezorgd voor de koffie, thee en een koekje. Niet te sterk, niet te slap, maar precies goed! Altijd een praatje en een luisterend oor en natuurlijk ook de zorg voor een bloemetje of een kaartje als er een bezoeker jarig is. Daarvoor willen we haar hartelijk bedanken. Op woensdag 11 juli nam Jetty officieel afscheid. Als blijk van dank kreeg ze verschillende bossen bloemen en andere presentjes. Het stokje is overgenomen door Thea Bronkhorst. Zij schenkt nu de koffie in ontmoetingscentrum de Dreven aan de Imkersplaats 38 (in de oude basisschool de Korf achter winkelcentrum de Maat). Elke woensdag van 10 tot 11.30 bent u van harte welkom. Loopt u ook eens binnen?

ITALIAANSE MAALTIJD IN ONTMOETINGSCENTRUM DE DREVEN Na een korte pauze in de zomermaanden staan de vrijwilligers van het buurtrestaurant in ontmoetingscentrum De Dreven weer te trappelen om te beginnen. In september wordt er Italiaans gekookt. U bent van harte welkom op dinsdag 11 september. Voor € 7,- krijgt u een heerlijke maaltijd -inclusief een drankje- voorgeschoteld. Elk volgend drankje kost €1,50. Graag gepast betalen. In verband met de verschijningsdata van deze krant is het kort dag, dus graag zo snel mogelijk opgeven. Uiterlijk maandag 10 september. Opgeven, het liefst via de mail, kan bij theavandenheuvel1@gmail.com of telefonisch via 055-5414243. De data voor de rest van 2018 zijn 9 oktober, 13 november en 11 december. (elke 2e dinsdag van de maand!). Inloop vanaf 17.45 uur, de maaltijd wordt om 18.00 uur opgediend.


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 16

BURENDAG GROOT ZONNEHOEVE ZATERDAG 22 SEPTEMBER De buurtraad van Groot Zonnehoeve heeft deze zomer niet stil gezeten! Tussen alle vakanties door zijn de leden van de Buurtraad druk bezig geweest met de organisatie van de eerste burendag voor Groot Zonnehoeve op zaterdag 22 september. Voor de zomer is er een flyer rondgestuurd waarin bewoners hebben kunnen aangeven of zij interesse hadden in een burendag. Hier zijn veel enthousiaste berichten uit de wijk op terug gekomen waarop de organisatie in volle gang is gezet! Omdat de wijk nu voor een groot gedeelte is bewoond, is deze dag bedoeld om samen met elkaar als bewoners van Groot Zonnehoeve kennis te maken en te ontdekken wat onze wijk te bieden heeft en nog kan gaan bieden. Er zijn leuke activiteiten voor de kinderen en er is een hapje en een drankje. Waar zijn de activiteiten? De activiteiten zijn in en rond het park (bij de glijbaan) van Groot Zonnehoeve. Het start om elf uur (11:00 uur) en het is afgelopen om twee uur (14:00 uur) Welke activiteiten zijn er? Er is onder andere een stormbaan, een springkussen, schminken en diverse spelletjes voor kinderen. Zie bijgaande foto voor een indruk. In samenwerking met de papierwinkel van ‘s Heeren Loo kan er een windlicht worden gemaakt. Er is iemand aanwezig van natuurzaken om met elkaar te ontdekken wat er groeit en bloeit in onze in wijk. Tevens is er een informatiestand van de Wijk/Buurtraad. Hier is een ideeënbus aanwezig waar tips kunnen worden aangegeven voor nieuwe of voor betere zaken in onze wijk. Deze ideeën worden dan door de Wijk/ Buurtraad ingebracht bij de gemeente. En dit alles natuurlijk onder het genot van een drankje en een hapje! Wij zoeken nog hulp ! Wij zoeken nog hulp op deze dag. Wij zoeken vooral hulp bij de begeleiding van de spelletjes. Kunt u een half uur tot drie kwartier helpen bij een spel dan zou dit heel fijn zijn! U kunt zich opgeven via email buurtraad@grootzonnehoeve.nl of op de dag zelf bij de stand van de Buurtraad. Wij hopen veel inwoners van onze wijk te zien om er met elkaar een gezellige dag van te maken! Hartelijke groet Buurtraad Groot Zonnehoeve

VAKANTIE HERINNERINGEN OP EEN POSTER De scholen zijn weer begonnen, de meeste vakanties voorbij. Heeft u op vakantie mooie foto’s gemaakt? Bij de copyshop op Groot Schuylenburg kunt u uw mooiste vakantiefoto laten printen als poster. De copyshop beschikt over een plotter, die op verschillende groottes en papierdiktes kan printen. Kom gerust langs in onze winkel om uw wensen te bespreken. U vindt de copyshop in de Papierwinkel, Regenboogbrink 30 in Apeldoorn. U kunt ook mailen naar opdrachten@papier-winkel.nl.

DE KLUS-O-THEEK IS VERNIEUWD De Klus-o-theek is al jaren onderdeel van de papierwinkel op Groot Schuylenburg. De Klus-otheek is gespecialiseerd in allerhande sticker- en inpakwerk. Dat doen we niet alleen voor interne opdrachtgevers van ’s Heeren Loo, maar ook voor bedrijven in en rond Apeldoorn. We pakken bij de Klus-o-theek bijvoorbeeld bloembollen in, en verzorgen mailingen. We hebben bij de Klus-o-theek een aantal nieuwe enthousiaste medewerkers. Zij gaan graag aan de slag met nieuwe klussen! Kleine, maar ook middelgrote bedrijven zijn welkom om eens te komen kijken en te informeren naar de mogelijkheden van de Klus-o-theek. Denk aan het wegen en tellen van producten, stickeren van inpakmateriaal, vouw- en raapwerk. De medewerkers laten graag zien wat ze allemaal kunnen! Benieuwd of de Klus-o-theek iets voor u kan betekenen? Kom gerust langs of bel voor een afspraak via telefoonnummer 06-23283048. Ons adres is: Laan van Groot Schuylenburg 417. We zijn open op werkdagen van 8.30 – 16.30 uur.


wijkkrant de maten

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

VRIJWILLIGERS GEZOCHT Vrijwilligers dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van onze zorg. Zij ondersteunen de medewerkers, waardoor er nog meer tijd en aandacht gegeven kan worden aan cliënten. Voor Klein Geluk, locatie De Matenhof zijn wij op zoek naar: • Vrijwilligers gastvrouw/heer • Vrijwilligers IZ-service • Vrijwilligers kookgroep • Vrijwilligers huiskamer • Vrijwilligers handwerken • Vrijwilligers informele zorg Goed om te weten: Bij aanvang van de vrijwillige inzet wordt een actuele verklaring omtrent gedrag (V.O.G.) gevraagd. Vrijwillige inzet biedt voldoening: - U bent actief betrokken bij de samenleving, u doet sociale contacten op met medevrijwilligers en collega’s. - U doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor uzelf. - Vrijwilligerswerk biedt u kansen op persoonlijke groei, om nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden uit te breiden. Wilt u graag iets nuttigs doen, iets voor anderen betekenen en heeft u interesse in één van deze vrijwilligers functies? Neem dan contact op met: Annelie van Bloois (Vrijwilligerstoeleider De Matenhof). Telefoon: 0800-0604, of mail: a.van.bloois@kleingeluk.nl.

CREATIEVE HANDEN!

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

DACIA DUSTER 1.5 DCI LAURÉATE 2WD, LAGE KM STAND!

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 8.740,Onbezorgd autorijden? handgeschakeld, 6 versnellingen,

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie

cruise control, km Met trots laten wij udiesel, weten85.154 als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 49,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

Hou je van knutselen, heb je zin in een spelletje of wil je gewoon gezellig een praatje maken onder het genot van een kopje koffie of thee? Kom dan gezellig op de vrijdagmiddag (14:30 - 17:00) naar Creatieve Handen! (deelname inclusief 1 kopje koffie/thee/ranja bedraagt €1,-) Ontmoetingsplek de Matenhof Warenargaarde 775, Apeldoorn Tel: 06-31540497

Bij inlevering ie van deze advertent 10% KORTING! YX[

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl

R


de donken

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 18

HAAK GEZELLIG AAN IN HET DONKHÛÛS!

ONTMOET JE BUURTGENOTEN

De handwerkochtend is weer gestart. Elke maandagochtend van 10 tot 12 uur, onder de deskundige begeleiding van Janny en Bets, samen haken, breien of handwerken. Onder het genot van een kopje koffie en een praatje gezellig aan de slag. Komt u er even niet uit of wilt u een andere steek leren? Janny en Bets helpen u graag. De kosten zijn €1 per keer, dit bedrag gaat in de pot om samen iets leuks van te gaan doen. Interesse? Kom er bij in het DonkHûûs aan de Tingietersdonk 378A. U bent van harte welkom.

Het DonkHûûs organiseert een alternatieve burendag op zaterdag 6 oktober 2018 van 13.00 tot 17.00 uur. Een leuk evenement om uw buurtgenoten te ontmoeten! GROTE SCHOONMAAKACTIE Kinderen verzamelen zwerfvuil in de Tingieters-, Viltmakers- en Klingmakersdonk onder begeleiding van een volwassene. De gemeente Apeldoorn stelt plastic zakken, grijpstokken etc. beschikbaar. Volle zakken graag inleveren bij het Donkhuus en leveren € 1 op. KLEEDJESMARKT RONDOM DONKHÛÛS Een eerdere carportverkoop was een grootsucces ! Daarom organiseren we een kleedjesmarkt rondom het DonkHûûs. Het aantal beschikbare plekken is beperkt, dus wees er snel bij. Reserveren van een plek kan, zo lang de voorraad strekt, bij p.debruin@hotmail.com. SPRINGKUSSEN Kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen, bij de Jeu de boulesbaan.

PROGRAMMA DONKHÛÛS VANAF SEPTEMBER 2018

DE INWENDIGE MENS Natuurlijk is er ook aan wat te eten en drinken gedacht. • Ranja, koffie en thee zijn gratis. • Frisdrank of een biertje kosten € 1. • Een stokje saté of broodje hamburger (van de keurslager!) zijn erg lekker en voor een klein bedrag te verkrijgen. • Voor de kinderen zijn er gratis pannenkoeken

• een plek om elkaar te ontmoeten • een plek vóór en dóór bewoners van De Donken • een plek om activiteiten te organiseren • een plek om bijvoorbeeld te kaarten, te knutselen, koffie te drinken, te darten, een kinderactiviteit of ….(bedenk het maar) In het DonkHûûs vinden diverse activiteiten plaats, zoals: - Haak maar aan! Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur samen haken, breien of handwerken. Voor beginners en gevorderden. Hulp aanwezig. - Elke dinsdag koffieochtend van 10.00 tot 11.30 uur. - Van oktober tot april elke woensdagavond darten vanaf 19.30 uur. - Koffieochtend op donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur. - Vanaf 21 september om de vrijdag een gezellige kaartavond vanaf 19.30 uur. Van harte welkom op 21 september, 5 en 19 oktober. Komt u ook een kijkje nemen of heeft u een leuk idee? Graag, samen maken we de buurt! Mail naar donkhuus@gmail.com of bel met de beheerders via 06-29495482. Schroom niet en maak gebruik van het DonkHûûs, u bent van harte welkom op Tingietersdonk 378A!

SPEELS NIEUWS DE DONKEN Ben jij tussen de zes en twaalf jaar en vind je buiten spelen ook zo leuk? Kom dan op donderdag 6 september, 20 september en 4 oktober naar het speelveld tussen de Donken (tegenover de huisartspraktijk). Tussen 15.00 en 16.30 uur staat daar de bakfiets met allerlei leuk buitenspeelgoed. Jongere kinderen zijn natuurlijk ook welkom met hun moeder en/of vader! Tot ziens!! Petra Tromp - p.tromp@stimenz.nl Deze activiteit vindt plaats bij droog weer.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT Ben jij creatief? Dol op koken? Sportief? Dan ben ik op zoek naar jou! Voor verschillende kinderactiviteiten in De Maten ben ik op zoek naar vrolijke en enthousiaste vrijwilligers die ongeveer één keer per week een activiteit willen organiseren en uitvoeren voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Ben jij geïnteresseerd? Dan ontvang ik graag een berichtje van je! Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op. Petra Tromp Sociaal werker Stimenz - p.tromp@stimenz.nl


de hoeven

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 19

In dit artikeltje wil ik u informeren over een vorm van fraude waaraan recentelijk in de landelijke pers ook de nodige aandacht is besteed. Het gaat hierbij om “erfenisfraude”. Deze titel dekt niet helemaal de lading. Deze fraudevorm wordt eigenlijk pas ontdekt nadat iemand in de familie is overleden en vandaar de benaming “erfenisfraude”. Verder een korte toelichting op het aspect dat fraude als criminaliteitsvorm ook wordt gebruikt om andere criminaliteitsfenomenen zoals drugshandel en witwassen te faciliteren. Erfenisfraude. In de landelijke pers is recentelijk aandacht geweest voor deze vorm van fraude. Ook bij de Fraude Helpdesk komen regelmatig van dit soort meldingen binnen en die zaken zijn altijd “doorspekt” met ontzettend veel emotie. Voorbeeld. In de familie is sprake van een oudere moeder of vader en de kinderen nemen de mantelzorg van de nog steeds thuiswonende oudere op zich. Eén van de kinderen heeft vaak de regie en behartigt dan ook meestal de financiële belangen van de al dan niet dementerende oudere. Veelal woont deze zoon of dochter in de buurt terwijl de andere kinderen om uiteenlopende redenen minder zorg aan de oudere kunnen besteden. Op zich allemaal heel normaal en begrijpelijk. Gelukkig is er meestal niets aan de hand en is er onderling volledige openheid van zaken over de geld- en bankzaken van de oudere. Toch gaat het helaas af en toe mis en wordt er door de mantelzorger gefraudeerd. Het begint vaak in het klein. Er worden boodschappen gedaan voor de oudere en de kosten daarvan worden vanzelfsprekend verrekend met het huishoudgeld van de oudere moeder of vader. Af en toe betaalt de mantelzorger ook zijn of haar eigen boodschappen (gedeeltelijk) met het geld van de oudere. Deze uitgaven zijn, wanneer ze binnen de perken blijven, niet goed te controleren, maar het gaat ook om ernstiger vormen. Er zijn genoeg voorbeelden bekend zoals het tanken van benzine, het boeken van vakantiereisjes, de aankoop van dure sierraden en geluidsapparatuur en dat allemaal ten laste van de bankrekening van de persoon die men verzorgt. Zelfs zijn er gevallen bekend van het afsluiten van een extra hypotheek door de oudere. Het slachtoffer lijdt aan de ziekte Alzheimer en heeft geen enkel idee wat er met zijn of haar vermogen gebeurd. Het geld is zogenaamd bestemd voor de verbouwing van het huis van de oudere, maar er wordt geen steen gestapeld en het geld verdwijnt in de zakken van de frauderende mantelzorger. Pas na het overlijden van de oudere (en vandaar de naam erfenisfraude) komt de aap uit de mouw en blijkt dat de erfenis voor de familieleden al behoorlijk door de frauderende

mantelzorger is “afgeroomd”. U kunt zich voorstellen welke emoties er dan naar boven komen. Soms gaat het om bedragen van tienduizenden euro´s, maar er zijn ook meldingen bekend waarbij het om nog grotere bedragen gaat. Na de begrafenis of crematie van de overledene breekt een “emotionele oorlog” uit met alle desastreuze gevolgen van dien. Preventie. Vooral in deze familiekwesties gaat hem vaak om vertrouwen en gelukkig wordt dat meestal niet beschaamd. Toch is het aan te bevelen om periodiek (al naar gelang het vermogen van de oudere) als kinderen “de koppen bij elkaar te steken” en elkaar te informeren over het financiële huishoudboekje van de persoon die wordt verzorgd. Alle betrokkenen hebben dan zicht op de financiën. Natuurlijk is er geen behoefte aan een vorm van kascontrole, maar het kan geen kwaad om samen regelmatig de financiële situatie te bespreken. Fraude in relatie tot andere criminaliteit. Fraude is geen “zelfstandig” misdrijf maar meer een containerbegrip waaronder kort samengevat misdrijven vallen zoals het plegen van valsheid in geschrifte, oplichting en flessentrekkerij. Ook de misdrijven belastingfraude en sociale zekerheidsfraude vallen onder dat begrip. Witwassen. Het witwassen van criminele vermogens gaat vaak gepaard met het plegen van bovengenoemde misdrijven. In het kader van dit artikeltje zal ik zo eenvoudig mogelijk één van de vormen wat witwassen beschrijven. Een variant die al lange tijd bestaat en nog steeds actueel is. Voorbeeld loan- back constructie. Stel iemand heeft 1 miljoen euro verdiend met de handel in verdovende middelen. In ons land is het dan eigenlijk best lastig om dat geld, zonder in beeld te komen bij de opsporingsinstanties, uit te geven. Het kopen van een huis of dure auto met cash geld zal bij de politie en belastingdienst de nodige bellen laten rinkelen en worden er onherroepelijk de nodige vragen over de herkomst van het geld gesteld.

Om de herkomst van dat geld af te schermen gaat de crimineel bijvoorbeeld over tot de oprichting van een buitenlandse rechtspersoon, bijvoorbeeld een Limited (een rechtspersoon naar Engels recht). Het door hem verdiende geld wordt door tussenkomst van derden (medeplichtigen) op een bankrekening van het nieuwe Engelse bedrijf gestort en aansluitend leent dat bedrijf het geld weer door aan het bedrijf van de crimineel in Nederland. Van deze handelwijze worden keurige aktes gemaakt en het lijkt alsof de crimineel nu beschikt over legaal geld. In vaktermen noemen we dat de loan-back constructie (het teruglenen van je criminele geld). De lieden die deze witwasconstructie van de crimineel mogelijk maken noemen we in de praktijk “facilitators” De voor de “geldlening” gemaakte overeenkomsten zijn natuurlijk allemaal als frauduleus te betitelen. Er is namelijk helemaal geen sprake van een echte lening. De constructie is puur opgezet om de herkomst van het geld (verdiend bij de handel in verdovende middelen of andere criminele activiteiten) af te schermen. De hierboven beschreven versie van deze constructie is nog als eenvoudig te betitelen. In de praktijk is deze vorm van witwassen inmiddels vele malen “technischer” geworden. Denk daarbij aan het gebruik van meerdere buitenlandse rechtspersonen en het “rondpompen” van het criminele geld over diverse bankrekeningen. Dat alles met het doel de herkomst van het geld af te schermen en het werk van opsporingsinstanties te bemoeilijken. De hierboven beschreven loan-back methode is natuurlijk maar één van de vele constructies die criminelen en hun facilitators toepassen. Creativiteit kan deze lieden dan ook niet worden ontzegd en de overheid zal steeds meer moeite moeten doen om de methodes van het witwassen op te sporen en te ontrafelen, zodat de criminele winsten in beslag kunnen worden genomen. Voor verdere preventietips kunt u terecht op de volgende websites: www.politie.nl, www.fraudehelpdesk.nl Joop Hoekman lid buurtraad De Hoeven.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 20

CENTENKWESTIES IS VERHUISD Gratis deskundig advies bij inloopspreekuur Centenkwesties Geldzorgen? Veranderingen in de financiële situatie? Vragen over toeslagen of uitkeringen? Sinds 1 juli 2018 is Centenkwesties verhuisd naar de Matenhof. Inwoners uit de wijk de Maten in Apeldoorn kunnen terecht bij inloopspreekuur Centenkwesties, iedere dinsdag tussen 14:00 uur en 16:00 uur in de Matenhof, Warenargaarde 775.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

‘’Bij ons kunnen mensen hun verhaal doen’’ zeggen de medewerkers van Centenkwesties. ‘’We horen wat de situatie is en kijken dan wat nodig is’’. Iedereen met financiële vragen of problemen kunnen zonder afspraak binnenlopen. Soms is dit alleen een adviesgesprek en soms zijn er vervolgafspraken nodig. Centenkwesties biedt alle deskundigheid onder een dak. Voor vragen over schulden of vragen over uitkeringen is er een medewerker van de gemeente Apeldoorn aanwezig. Voor juridische vragen en vragen over toeslagen en belastingen is er iemand van de Sociaal Raadslieden aanwezig. Heeft u behoefte aan een gesprek over uw persoonlijke situatie of heeft u extra ondersteuning nodig, dan zijn er ook sociaal werkers beschikbaar van Stimenz en Mee Veluwe. Er kan ook hulp van vrijwilligersorganisaties worden ingeschakeld zoals schuldhulpmaatje, de Kap en Humanitas. ‘’Samen sparren over je financiële situatie’’. Dat maakt Centenkwesties laagdrempelig en effectief voor inwoners met financiële vragen. ‘’Loop dus gerust binnen, de koffie staat klaar’’.

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

Centenkwesties in de Matenhof, Warenargaarde 775

REVITALISERING SCHOUTENVELD RAKKERSVELD Samen maken wij de buurt Onder deze werknaam is de gemeente met bewoners volop aan de slag om te komen tot een plan voor het opknappen van de openbare ruimte. Een van de drie pilotgebieden is de buurt Schoutenveld – Rakkersveld (zie plattegrond). Op woensdagavond 3 juli was er een eerste bewonersavond in dagcentrum De Passerel, dat midden in het gebied ligt. Alle aanwezigen werden door de medewerkers van de Passerel onthaald met koffie, thee en een lekker plakje cake. Wethouder Willems deed op deze avond de aftrap. Hij benadrukte dat hij sterk betrokken is bij het project en graag het gesprek met bewoners aangaat. Projectleider Marcel Westdijk gaf een uitleg over het proces en het verdere verloop van dit project. Vervolgens zoomde Theo Straatsma, als ontwerper, in op allerlei bijzonderheden en kansen die hem in de buurt waren opgevallen. Als laatste gaf bureau Right Marktonderzoek een terugkoppeling van de resultaten van de nulmeting die in mei is gehouden. Met een score van 40% is de deelname aan deze meting hoog te noemen. Als afsluiting, onder het genot van een vers bakje koffie (of glas water tegen de warmte), kregen alle aanwezigen de gelegenheid zich te buigen over tekeningen van het gebied. Daar kwamen ook de eerste ideeën en kansen naar boven borrelen. Iedereen kreeg een formulier mee waarop deze ideeën, kansen en uiteraard ook de knelpunten aangegeven konden worden. Deze formulieren zijn na afloop ook huis-aan-huis bezorgd bij alle bewoners die deze avond niet aanwezig konden zijn. Inmiddels zijn de reacties binnengestroomd bij de gemeente, waarvoor hartelijk dank! Op dit moment worden deze reacties verwerkt tot een globaal schetsontwerp. Tijdens de volgende bewonersavond wordt dit schetsontwerp gepresenteerd, waarbij nog volop mogelijkheid is om hier reactie op te geven. Woont u in het gebied en mocht u de eerste avond hebben gemist, kom dan in ieder geval naar de volgende bewonersavond. U ontvangt hiervoor nog een uitnodiging.


de velden

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 21

ENQUETE

VAN DE VOORZITTER

Alweer enige tijd geleden, om precies te zijn op zaterdag 2 juli, hebben wij, buurtraad De Velden, een promotieochtend gehouden bij de Plusmarkt aan het Musketiersveld.

Op het moment dat ik dit schrijf zie ik om mij heen iedereen weer terug komen van vakantie. Nog een paar dagen en de scholen beginnen weer. Ook de Buurtraad begint weer op te starten en gaat er weer met nieuwe energie tegenaan om de belangen van de buurt en haar bewoners zo goed mogelijk te behartigen.

Deze actie was enerzijds bedoeld om de buurtbewoners kennis te laten maken met de Buurtraad en de activiteiten van de Buurtraad en anderzijds om te ervaren wat er leeft onder de bewoners. Dit laatste is gedaan door de bezoekers van de Plusmarkt aan te spreken en ze een vragenlijstje voor te leggen. Op dit lijstje waren drie opmerkingen geformuleerd en was de mogelijkheid gegeven op zelf een actie of opmerking te noteren. Gevraagd werd om met een cijfer van 1 t/m 4 aan te geven welke van de onderwerpen de meeste aandacht zou verdienen. De volgende aandachtspunten zijn genoemd; • Verkeersveiligheid in de buurt m.n. rondom de scholen en controle op snelheid. • Verbeteren van aanzicht van de buurt, zoals groen en bestrating. • Opvang van – en tijdsbesteding voor jeugd van 10 tot ca. 16 jaar. • Ruimte voor eigen aandachtspunt. De resultaten. Even een opmerking vooraf; we zijn ons er van bewust dat het aantal geënquêteerden slechts een fractie is van het totaal aantal bewoners van de Velden en dit mag niet gezien worden als een representatieve steekproef. Desondanks leek het ons een aardige manier om de meningen te peilen. Van de 250 formulieren zijn er 127 ingevuld terug ontvangen en de resultaten zijn hierna in de vorm van zogenaamde taart grafieken weergegeven. Wellicht verdienen deze grafieken enige toelichting. Aangenomen wordt dat de grafiek titel voor zich spreekt, wel is deze aangevuld met het aantal keren dat dit punt aandacht heeft gekregen. De kleuren in de grafieken staan voor het belang dat men hecht aan het onderwerp, dus blauw heeft de hoogste prioriteit en paars de laagste prioriteit. In of naast de “taartpunten” staan de stemmen die zijn uitgebracht; als aantal en als percentage van het onderwerptotaal. We nemen aan dat de grafieken voor zich spreken. De laatste grafiek, ‘Eigen opmerking’ vereist nog enige aanvulling. Het is ons gebleken dat er toch redelijk wat opmerkingen zijn gekomen van zeer uiteenlopende aard. Een kleine bloemlezing lijkt hier op zijn plaats: o Meer en goede speeltoestellen en meer speelgelegenheid. o Te weinig parkeerplaatsen. o Meer prullenbakken. o Hoogspanningsleidingen ondergronds brengen. o De wijkagent moet zich meer in de wijk laten zien. o Parkeerhavens maken op het Musketiersveld. o Meer veldbloemen zaaien o Onderhoudsstaat schuttingen. o Controle op criminele activiteiten. o Verduurzaming van de wijk. o Overlast van hondenpoep en uitbreiding uitlaatplaatsen. o Meer aandacht voor de oudere wijkbewoners. Dit zijn slechts enkele van de opmerkingen die we hebben ontvangen. Het feit dat er hier enkele genoemd zijn wil niet zeggen dat aan de overige gemaakte opmerkingen geen aandacht wordt besteed door de buurtraad. Wij gaan door op de ingeslagen weg door samen met u de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Hidde Posthuma Namens Buurtraad De Velden

Tijdens de vakantie heeft ons bestuurslid Hidde Posthuma de tijd gevonden om een analyse te maken van de beleving van het wonen in de Velden, kenbaar gemaakt tijdens onze promotiedag bij De Plus supermarkt. De uitslag vindt u elders op deze pagina. De uitkomst zullen we zeker ter harte nemen en daar waar mogelijk aan werken om dingen te realiseren c.q. te verbeteren. In het Boswachtersveld is een AED geplaatst, gesponserd door De Woonmensen. Nu is het wachten nog op school De Ploeg, welke heeft toegezegd ook een AED te zullen plaatsen en dan kunnen we stellen dat in de buurt de Velden een 6-minutenzone is gecreeerd. Natuurlijk hopen we dat de AED’s niet nodig zijn, maar mocht het toch gebeuren dat iemand een hartstilstand krijgt, dan is de kans dat je het overleeft binnen de Velden aanzienlijk groter. De revitalisering van het Schoutenveld en het Rakkersveld vragen momenteel ook onze aandacht. De Buurtraad heeft haar wensen ten aanzien hiervan kenbaar gemaakt en gaat binnenkort weer met ontwerpers en bewoners rond de tafel om de plannen te bespreken. Ook het Waterschap en de Gemeente blijven we volgen of ze zich houden aan de toezegging de vijvers te snoeien en schoon te houden. Als laatste , maar ook niet onbelangrijk, zet de buurtraad zich in om de politiek te bewegen tot het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels. In Den Haag is de wet tot wijziging van de elektrciteitswet 1998 door beide kamers goed gekeurd. Nu is het aan de plaatselijke politiek om druk in Den Haag uit te oefenen om de nodige gelden beschikbaar te stellen De buurtraden in combinatie met de wijkraad zal druk op de politiek blijven uitoefenen tot we eindelijk die kabels onder de grond krijgen. Gerrit van der Heide Voorzitter Buurtraad de Velden


YOGA YOGA

VOOR IEDEREEN IN APELDOORN

Elke week staan onze docenten klaar om een yin, vinyasa, board, aerial en hatha yogales te geven en dat op 17 verschillende momenten in de week. Naast de groepslessen geven we ook verschillende workshops, van meditie tot aan yoga voor mannen. Deze zijn gratis te volgens voor leden. Je hebt bij ons al een yoga lidmaatschap vanaf € 28,50 per maand, je bent dan één keer per week van harte welkom. Wil je meer genieten van de yogalessen, kan je voor € 37,50 per maand onbeperkt genieten van de yogalessen.

YOGA IN APELDOORN KAN JE VOLGEN BIJ:

Meer informatie vindt u op yogainapeldoorn.nl

YOGAINAPELDOORN.NL

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten September 2018 | pagina 23

VAN HARTE GEFELICITEERD MET HET GEZINSARRANGEMENT VOOR GLOWGOLF APELDOORN! Prijswinnaar puzzel uitgave juli Wijkkrant de Maten. Antwoord: Minigolf is nog nooit zo leuk geweest De heer Erik Kral heeft dit gezinsarrangement voor Glowgolf Apeldoorn gewonnen. Wij hopen dat u erg heeft genoten van de prijs en dat u een volgende keer weer gezellig met ons mee puzzelt!

Inzenden kan t/m 17 september 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN NOKIA 3310 G R O O T Z O N N E H O E V E R

E N E T A M E D R G L A N

O V N E A R D E R

R T A V B J A P E L D O O R N N S L E H V

T H P O M E L L E B D E L D O A N S K T E R N I S D V W IJ E N L E C I O E M O

E W E V C O T S O S A A H T I P T E A G T O O K K O H B V R K E B I

N E R B O I S N S T E E L R A N A E R T J G R E A A S E R A P T O O E S N J E L

D A B O N N E M E N T E N

R A N K A M E I S T A G R I A D P N E U R K T S J S E N T D R A M R W D E K E I C E

A S C R E E N P R O T E C T O R S A L S

G T N B N E D L E V E D D E H O R S T E N

E D E D R E V E N E D E H O E V E N I E

D E W I E K A A R P S F A R E D N O Z

BOSSELAAR BOSSELAAR BELLEN EGLANTIER EGLANTIER TV GROOTZONNEHOEVE SERVICE WELCOM WELCOM WIJKKRANT APELDOORN APELDOORN DEMATEN DEGAARDEN DEMATEN DEDREVEN DEHOEVEN DEDONKEN DEHORSTEN DEDREVEN DEHOEKEN DEVELDEN DEDONKEN MOBIEL REPARATIE DEHOEKEN INTERNET SMARTPHONES MOBIEL

INTERNET Zo lost u deze woordzoeker op: BELLEN TVAlle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. SERVICE Sommige letters worden meermalen WIJKKRANT gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

TABLETS HOESJES POWERBANKS ABONNEMENTEN SCREENPROTECTORS GERT ASTRID DESKUNDIG ZONDERAFSPRAAK GROOTZONNEHOEVE

bij Bosselaar

bij Bosse

Welcom bij Bosselaar De Eglantier 119 7329 DC Apeldoorn 055 – 303 09 97

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl Het team van Welcom bij Bosselaar helpt je graag en staat voor onvoorwaardelijke service.

bij Bosselaar


CRYSTAL CLEAR 4 pakken of flessen à 1,5 liter

4 VOOR

4

00

ARIEL, LENOR OF DASH PODS WASMIDDELEN OF LENOR WASVERZACHTERS

DR. OETKER BIG AMERICANS PIZZA’S

2 verpakkingen

2 VOOR

1+1

GRATIS*

KIES & MIX VLEES OF VIS

DOUWE EGBERTS SNELFILTERKOFFIE

3 VOOR

2 VOOR

2 dozen

400

M.u.v. duoverpakking en aroma variaties 2 pakken à 425-500 gram

3 bakjes met de sticker ‘kies & mix 3 voor 7,50’

750

849 3 VOOR OOR

3 VOOR

7500

750 3 VOOR

750

KNORR WERELDGERECHTEN OF TRATTORIA

PITLOZE WITTE OF RODE DRUIVEN

PAMPERS LUIERS, PANTS OF BILLENDOEKJES

2 pakken

2 bakken à 500 gram

M.u.v. Splashers luiers 3 pakken

1+1

2 VOOR

GRATIS

*

300

2+1 GRATIS*

                               

Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.