Wijkkrant de Maten - maart 2018

Page 1

Jaargang 3 Maart 2018

WIJKKRANT DE MATEN

Op 20 februari was de informatiemarkt voor de twee-onder-een-kap kavels in Villahoeve. Tijdens de leuke-buren-markt kregen geïnteresseerden niet alleen alle informatie over de kavels, energiezuinige maatregelen of de welstandscommissie, ook konden zij kennismaken met bouwbedrijven. Tijdens deze markt konden aspirant-kopers, die nog geen buren hebben gevonden om mee te bouwen, elkaar ontmoeten.

LEUKE BUREN GARANTIE IN VILLAHOEVE! Altijd al liever een goede buur willen hebben dan een verre vriend? Kies dan zelf je nieuwe buren uit en bouw samen jullie droomhuis in Villahoeve! De gemeente Apeldoorn start op vrijdag 16 maart met de verkoop van achttien kavels voor negen twee-onder-een-kapwoningen in de Villahoeve. De kavels liggen aan de Boommarter en Steenmarter in de wijk Groot Zonnehoeve. De kavels worden per twee verkocht, inschrijven kan alleen samen met de nieuwe buren die in de andere helft van het huis komen te wonen. Wethouder Mark Sandmann: “Deze kavels in een kindvriendelijke en groene wijk bieden een uitgelezen kans om alle woonwensen in vervulling te laten gaan. Of dat nu onder regie van een aannemer is, of dat u zelf uw plannen realiseert. Moderne en traditionele bouw gaan hand in hand bij deze unieke kavelverkoop, dus eigenlijk is alles mogelijk. Wonen in de Villahoeve betekent landelijk wonen met veel rust en ruimte, maar ook dichtbij alle voorzieningen. Winkels en openbaar vervoer zijn op steenworp afstand.” De start van de inschrijving voor de loting is op vrijdag 9 maart. Gegadigden kunnen vanaf 9 maart 10.00 uur tot 16 maart 12.00 uur het inschrijfformulier inleveren bij Kavels+Panden aan het Marktplein 33 in de speciaal daarvoor verzegelde brievenbus. Notariskantoor Blankhart & Bronkhorst Netwerk Notarissen verzorgt op vrijdag 16 maart de loting van de kavels bij het nieuwe Van Der Valk Hotel aan de Landgoedlaan. Meer over de kavels: www.leukeburengarantie.nl

BRASSERIE DE ZON

Lees meer op pagina 8

PUZZEL MEE EN WIN

Lees meer op pagina 9

HET DONKHÛÛS

Lees meer op pagina 15


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!). Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten UITGEVER VAN WIJKKRANT DE MATEN BREIDT UIT Vanaf oktober 2016 wordt Wijkkrant de Maten met veel succes uitgegeven door Yvonne Tiemes van YVONNE RECLAME in samenwerking met de initiatiefnemers Hermien Marsman (buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost) en Corine Kapenga (stadsdeelmanager Zuidoost). De passie voor het vak leidt haar naar een droom die werkelijk is geworden. Per 1 april a.s. heeft zij samen met haar man, Wouter van de Bunt (Jumbo van de Bunt) de Zuidkrant en Noordkrant overgenomen van Mediaburo Schoppema. Jeroen Schoppema heeft deze kranten met veel liefde gemaakt maar zijn hart ligt toch in Deventer. Dat is ook de reden dat Yvonne en Wouter al geruime tijd dromen van een krant in zuid en noord Apeldoorn “Een krant maken in ons eigen Apeldoorn is het mooiste wat er is. Wijkkrant de Maten blijft onze eerste krant waar we altijd voor blijven gaan, want ook de Maten is een wijk waar zo veel leuke dingen gebeuren, leuke mensen wonen en fantastische mensen zijn om mee samen te werken.” aldus Yvonne. Per 1 april worden de titels; ‘Zuidkrant’ en ‘Noordkrant’ uitgegeven onder de naam Mediabureau Apeldoorn. Heeft u leuke informatie dat zich afspeelt in Apeldoorn Noord of Apeldoorn Zuid? Stuur gerust een mail naar Yvonne Tiemes via het mailadres yvonne@mediabureauapeldoorn.nl of heeft u een leuk nieuwtje voor wijkkrant de Maten, dan zie ik uw mail graag tegemoet via het mailadres yvonne@wijkkrantdematen.nl.

INTERNETCAFÉ BERGHORST, VOOR AL UW DIGITALE VRAGEN! Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Maar wat als u geen computer of tablet heeft of niet goed weet hoe u deze kunt gebruiken? Dan kunt u terecht bij het internetcafé in ontmoetingsplek Berghorst. Een e-mail sturen naar uw familie? Contact met (klein) kinderen via Facebook? Een digitaal formulier invullen? Geen probleem! Ook kunnen zij u helpen met het gebruik van de smartphone. Tijdens het internetcafé staan enthousiaste vrijwilligers klaar om te helpen met de computer, tablet en/of smartphone en geven zij graag uitleg waar nodig. U kunt ook gebruik maken van één van de computers van het internetcafé. U kunt wekelijks binnenlopen bij het internetcafé op de volgende momenten: - Maandag van 10:00 tot 12:00 uur - Dinsdag van 14:00 tot 16:00 uur - Vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur Voor het internetcafé betaalt u een bijdrage van 1 euro. Meer informatie? U kunt bellen naar Berghorst: 055 - 599 76 00.

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 3

GOUD Hebt u ook zo genoten van de Olympische Spelen? Vooral bij het schaatsen zat ik vaak nagelbijtend op de bank. Blijdschap en teleurstelling lagen vaak dicht bij elkaar. Alle uitersten van het emotionele spectrum zagen we. Vreugde en blijdschap bij een gouden medaille aan de ene kant. En aan de andere kant de teleurstellingen. Als iemand een medaille op een haar na mist, bijvoorbeeld. Of de gedoodverfde favoriet die het niet waar kan maken. Ik leef óók dan 100% mee en kijk met stijgende bewondering naar de cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ die je er gratis bij krijgt. Je grote droom aan diggelen zien gaan, afschuwelijk! En de topsporter? Die zit een paar minuten verslagen op de bank, staat op, herpakt zich, en staat op weg naar buiten de pers te woord. Kun je dat ook trainen? Dat je met het afwisselen van succes en verlies, wat er bij topsport nu eenmaal bij hoort, ook beter leert omgaan met teleurstelling? Grote successen en grote mislukkingen liggen voor het gevoel en hoe daarmee om te gaan, eigenlijk heel dicht bij elkaar. De winnaar is de held en de verliezer faalt. Maar beide gooien je leven overhoop. Als je verliest, moet je leven met de teleurstelling. Als je wint, moet je leven met de druk. ’Meedoen is belangrijker dan winnen,’ zo wordt de Olympische gedachte vaak samengevat. Een schrale troost en ook wel erg eenvoudig gezegd. Het gaat niet alléén om het meedoen. Het gaat om jezelf verbeteren. Om alles te geven wat je hebt, in de wetenschap dat je niet alles in de hand hebt en dat winst en verlies twee kanten van de medaille zijn. En misschien is het juist te hanteren omdát het verschil zo klein is – als het de volgende keer nét even anders loopt, valt alles wel op z’n plek. Teleurstelling is niet leuk, maar het gaat weer voorbij. Misschien leer je dat wel, op weg naar de top. Dit kwam bij mij op, onder mijn dekentje op de bank voor de televisie: verschrikkelijk teleurgesteld zijn en tegelijkertijd de winnaar feliciteren. De tijd nemen om uit te rusten, en dan gewoon weer het ijs op voor een nieuwe race. Om jezelf te verbeteren, om de Olympische gedachte, om een nieuwe kans op goud en omdat het gewoon gaaf is om keihard te kunnen schaatsen, harde klappen op het ijs, strak door de bocht, met gejuich op de tribune. Hoe dan ook, dit is het voorbeeld dat die sporters geven: je kunt dus teleurgesteld zijn, zonder je erdoor uit het veld te laten slaan. Daar krijg je geen aparte medaille voor. Maar wel een diepe buiging. En dat kunnen we in het ‘gewone leven’ van alledag leren. Vallen en weer opstaan. Meedoen is belangrijker dan winnen en dat is goud waard.

Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost


de drie ranken

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 4

PAASMAALTIJD-VIERING MET DE (KLEIN-)KINDEREN Op zaterdag 31 maart wordt er in De Drie Ranken aan de Eglantierlaan Pasen gevierd met de kinderen. Aan lege tafels met water en brood wordt het verhaal naar Pasen toe verteld. We zingen wat met elkaar, en natuurlijk eten we: want als het dan Pasen is, dan moet dat ook gevierd worden met een heerlijke feestelijke maaltijd! Tijdens het eten kunnen kinderen iets vertellen, iets presenteren: een grap, een kunstje, een liedje? Hoeft niet, mag! En als afsluiting gaan we natuurlijk naar buiten. Iets zoeken….maar wat ook alweer? De viering duurt van 17.00-18.30 uur. De kosten worden verdeeld over de deelnemers. Voor deze maaltijdviering moet je je wel van tevoren opgeven. (Groot) ouders met (klein)kinderen. Vóór 25 maart. Ook hebben we mensen nodig die de zaal en de maaltijd helpen voorbereiden. Dat alles kun je aangeven in je mail aan Nicolet Groeneweg: nicolet@nimago.nl . Vier je (weer) mee?

PROGRAMMA VAN VONC VONC heeft als doel om prikkelende spirituele onderwerpen voor het voetlicht te brengen om zo mensen te informeren en aan het denken te zetten. De avonden van VONC worden gehouden in één van de zalen van De Drie Ranken, Eglantierlaan 202 in Apeldoorn. Voor vragen of opgave voor een activiteit, mail naar vonc@3ranken.nl FILM ‘Twelve years a slave’ Woensdag 14 maart om 19:30 uur, bijdrage € 2,50 De Verenigde Staten, 1841. Solomon Northup, een vrije zwarte man uit New York, wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. Zijn gevangenschap is een constante strijd tussen overleven en het behouden van zijn waardigheid. Informatie: de film ‘Lion’ is verplaatst van 15 februari naar woensdag 23 mei

SOCIËTEIT ‘HET TREFPUNT’ 1. Wie zijn wij? Sociëteit het Trefpunt. Een sociëteit, vereniging voor 55+. Wij bestaan al meer dan 40 jaar. Ons doel is mensen bij elkaar brengen. 2. Wanneer zijn jullie geopend? Elke donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur in de Drie Ranken aan de Eglantier. Wij huren daar een grote zaal, maar zijn een algemene sociëteit. 3. Hoe ziet de middag er uit? We openen met koffie of thee. Daarna worden er verschillende spelletjes gespeeld zoals sjoelen, rummikub, jokeren en klaverjassen. Na de pauze wordt er bingo gespeeld. We hebben ook feestelijke middagen. De zomerstop beginnen we met het nuttigen van een ijsje. 4. Kan iedereen lid worden? Ja, maar kom eens vrijblijvend een kijkje nemen. 5. Wat is er leuk aan onze vereniging? Je ontmoet mensen in een gezellige sfeer en buiten de soos gaan ze ook met elkaar om. Meerdere keren per jaar zijn er leuke middagen. Kom eens langs en proef de sfeer. De deur staat open. Als je al meer dan 40 jaar bestaat moet de soos leuk zijn. Omzien naar elkaar, elkaar helpen is ons motto. 6. Waar kan men meer info krijgen? Bel Henk Lammers telefoon 542 17 45 of Ada Westdijk telefoon 541 13 38.

Meditatie Op woensdag 21 maart en 4 april, bijdrage € 1,50 Druk, druk, druk….Wie kent dat niet? Dan kan het weldadig zijn om een uur stilte te oefenen in een kleine groep met hulp van inspirerende teksten. Die teksten stammen veelal uit oeroude tradities. Hoe leef je? Wat geeft jouw leven zin? Ook als je niets met kerken en christendom hebt kan het waardevol zijn om je hierover te bezinnen. Alle even weken op woensdag om 20 uur in de bovenbouw van De Drie Ranken, Eglantierlaan 202. De eerstvolgende avond is 21 maart . Daarna 4 april, 18 april enz. Altijd van harte welkom! Meditatie Special op 4 april: Een bijzondere meditatie, geleid door Tom Schoemaker. Hij neemt ons deze avond mee in een beeldmeditatie. Met hulp van een kunstwerk stellen we ons meditatieve vragen. Wat zie ik feitelijk, welke gevoelens roept dat bij mij op, en wat herken ik daarvan in mijn eigen leven. Lezing en workshop: Bestaat de Vrije Wil? Door Wouter Belier, filosofie praktijk, Leiden Donderdag 12 april 20.00 uur, bijdrage € 5,De vraag of we een vrije wil hebben is interessant. Kunnen we elkaar nog wel iets kwalijk nemen als er geen vrije wil bestaat? Of iemand ergens voor prijzen? Hoe moet dat met ons strafrecht? En vraag je jezelf wel eens verbijsterd af: ‘Gebeurt dit allemaal uit vrije wil?’ Je bevindt je in goed gezelschap, want de discussie over de Vrije Wil is weer losgebarsten, mede onder invloed van de neurowetenschap. Waarom is dat? Wat voor rol kan de filosofie spelen bij deze belangrijke vraag? Dr. Wouter Belier van ‘De filosofie praktijk’ uit Leiden, zal ons vertellen over verschillende filosofische denkwijzen over de Vrije Wil. In het tweede deel van de avond laat hij ons in kleine groepje ons eigen denken hierover onderzoeken. Aan de hand van eigen voorbeelden proberen we de problemen bij het debat over de vrije wil op het spoor te komen. Filosofie in de praktijk! Maximum aantal deelnemers is 25. Graag aanmelden via: vonc@3ranken.nl


WIL JE MEEDENKEN OVE DUURZAAM EN INNOVA (OV) MOBILITEIT?

wijkkrant de maten VEILIG FIETSEN IN DE MATEN Hoe zit dat? Tweerichtingenfietspaden U kent ze vast wel: fietspaden met een middenstreep, waar fietsers in twee richtingen mogen rijden. In Apeldoorn komen ze veel voor; ook in De Maten. Op de binnenring van de rondweg door de wijk kun je met de klok mee fietsen, maar ook tegen de klok in. Gildenlaan, Laan van Maten, Heemradenlaan. Handig voor fietsers. Zo kun je de hele wijk rondrijden, zonder een stoplicht tegen te komen. Deze fietspaden zorgen er ook voor dat fietsers minder vaak een drukke weg moeten oversteken. Meer ongelukken Op plaatsen waar auto's een tweerichtingenfietspad kruisen, gebeuren echter meer ongelukken dan op kruisingen met enkelzijdige fietspaden. Automobilisten weten vaak niet van welke kanten ze fietsers kunnen verwachten. En fietsers mogen er niet van uit gaan dat ze voorrang kunnen nemen. Voorrang moet je immers krijgen. Ook zijn er fietsers die denken dat ze overal in beide richtingen mogen fietsen. Niet dus! 's Avonds en 's nachts is het extra opletten. Zorg als fietser dus altijd voor goede verlichting; het kan van levensbelang zijn. Opletten! Hoe herkent een automobilist een kruising met een tweerichtingenfietspad? Een driehoekig bord, onderbord met dubbele pijlen en een drempel. Fietsers zien het bekende ronde fietsbord met een dubbele pijl eronder. En of u nu fietser of automobilist bent: blijf opletten in het verkeer! Anja Straathof en Bert Middeldorp, Fietsersbond Apeldoorn apeldoorn@fietsersbond.nl www.apeldoorn.fietsersbond.nl

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 5

OVER ROOD HELPT ONDERNEMERS MET FINANCIËLE PROBLEMEN

Het aantal zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) in Nederland groeit explosief. Jaarlijks starten er tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een onderneming, 95% start als zzp'er. Het hebben van een eigen bedrijf geeft veel mogelijkheden, maar er komt ook veel bij kijken. Veel zzp’ers lopen er tegenaan dat ze niet voldoende omzet hebben, waardoor ze in de financiële problemen raken. Of er is wel voldoende omzet, maar de administratie is niet op orde, waardoor ze op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zien. Voor alle vragen m.b.t. (door)start, schulden, administratieve achterstanden en bedrijfsbeëindiging kunt u terecht bij Over Rood Apeldoorn. Over Rood is een organisatie zonder winstoogmerk. Bij Over Rood helpen ondernemers elkaar hun problemen op te lossen en te werken aan een financieel gezonde toekomst. Ben je zzp’er/ ondernemer en heb je hulp nodig? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. www.overrood.nl apeldoorn@overrood.nl 085 -0408 414

Gemeente Apeldoorn zoekt 10 WIJKRAAD HOUDT ALGEMENE meedenkers om op dinsdag 20 LEDENVERGADERING maart vanaf 19.00 uur ideeën ervaringen te delen en mee te denken over een toekomstbeel duurzame en innovatieve (OV) mobiliteit. Opgeven voor 15 m GEZOCHT via: s.martijn@apeldoorn.nl Bent u geïnteresseerd in zaken die in uw buurt spelen? U bent van harte welkom op onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze vindt plaats op dinsdagavond 24 april in het wijkcentrum de Stolp (Violierenplein 101). Een aantal voor de bewoners van de Maten belangrijke onderwerpen komt dan aan de orde; met name zal aandacht worden besteed aan het thema Veiligheid en buurtpreventiegroepen., De eerste woningen in onze wijk zijn begin jaren zeventig gebouwd. Het wordt daarom tijd na te gaan op welke punten er in de Maten aanpassingen nodig te zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan thema’s als verkeer, parkeren, groen, veiligheid en duurzaamheid. De gemeente spreekt in dit verband over ‘revitalisering ’: het aanpassen van de wijk aan de eisen van de tijd. Met een tweetal pilotprojecten in de Dreven en de Velden wil de gemeente ervaring opdoen hoe deze revitalisering – in samenspraak met de bewoners – het best vorm gegeven kan worden. Ook dit thema komt op 24 april aan de orde. De agenda en het jaarverslag kunt u begin april vinden op www.wijkraadzuidoost.nl

De Maten is een grotere en typerende wijk van Apeldoorn. De manier waarop de wijk destijds is gebouwd is met de loop der jaren wellicht anders dan de behoeften van vandaag. Dat geldt zeker ook voor het verkeer en (openbaar) vervoer in en rond de wijk. De gemeente wil de komende jaren de wijk klaar maken voor de toekomst en doet de volgende oproep: 10 meedenkers gezocht!

Heb jij een beeld wie er over 10 jaar in de Maten wonen? Waar bewoners van de wijk dan werken, leren, winkelen of bijvoorbeeld (medische) zorg halen? Hoe ze dan reizen en wat ze belangrijk vinden? Wat er is veranderd ten opzichte van nu? Rijden er allemaal elektrische deelauto’s en fietsen en zijn er dan handige mee rijdt appjes? Zijn de fietspaden dan breder dan de autowegen? Of is er helemaal niets veranderd? Als je jouw ideeën en ervaringen wilt delen meld je dan aan voor een brainstormsessie op 20 maart om 19.00 uur. Pak de kans om samen een toekomstbeeld te maken over duurzaam en innovatief (openbaar) vervoer! Meld je voor 15 maart aan via s.martijn@apeldoorn.nl.


de gaarden

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 6

GOED DOEN Ik weet niet hoe het in uw huishouden is maar ik bezit zo’n vijf oude mobiele telefoons, u weet wel van het Finse merk dat maar één keer in de week opgeladen hoefde te worden. Nu las ik in de krant dat oude mobiele telefoons verschillende, waardevolle materialen bevatten. Ik geef een opsomming: • Koper (elektrisch circuit) • Kobalt (batterij) • Tin (printplaat) • Tantallum uit coltan (microfoon) • Silicium (chips) • Tien procent van het gewicht van een mobieltje is koper. En koper is ‘big money’. Met mijn oude mobiele telefoons en de mobiele telefoons van familie en vrienden stapte ik naar Van Uffelen, de recyclingkoning van Apeldoorn. Echter, hij wilde ze wel maar ik kreeg er niets voor terug. Ik heb internet afgestruind en kwam een bedrijf tegen, Coolrec, waar ik ze kon inleveren, de stapel was intussen gegroeid tot 30 stuks. Ik werd nog net niet binnengehaald met de rode loper. Bij de kassa werd ik verrast met een leuk bedrag en dat bedrag heb ik, zoals afgesproken, geschonken aan een goed doel. Twee vliegen in één klap: recyclen en een goed doel. Het bedrijf Coolrec heeft de medailles, goud en zilver, voor het NK schaatsen afgelopen november gemaakt van metaal dat werd gewonnen uit oude mobieltjes. Ik zag in hun loods dat medewerkers koelkasten, wasmachines en tv’s aan het strippen waren van waardevolle materialen onder het motto ‘from waste to product’. Meer lezen: www.coolrec.nl Toos Dikkers

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

INFORMATIEAVOND: VRIENDEN GEZOCHT VOOR STATUSHOUDERS! Dinsdag 13 maart 19.30 uur, Locatie Aventus. Integreren in een nieuwe samenleving en cultuur is niet eenvoudig. Het contact met Nederlanders is van groot belang om een nieuw leven op te kunnen bouwen in de Nederlandse samenleving. Met het project ‘Meet & Connect’ willen we duurzame verbinding tot stand brengen tussen Nederlanders en statushouders. Dit vanuit de overtuiging dat ieder mens vrienden nodig heeft om zich thuis te kunnen voelen. Concreet betekent dit dat we Apeldoornse gezinnen koppelen aan Apeldoornse statushouders voor een periode van een jaar. Gedurende dit jaar spreek je met elkaar af, onderneem je activiteiten en deel je je leven met elkaar op basis van vriendschap en gelijkwaardigheid. Lijkt je dit leuk? Wil je meer informatie? Kijk op onze website of kom naar de informatieavond op dinsdag 13 maart 19.30 - 21.30 uur, Locatie Aventus, Laan van de Mensenrechten 500. Meer informatie en aanmelden: mariska@presentapeldoorn.nl / www.presentapeldoorn.nl Graag tot ziens op 13 maart!


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 7

KOPJE KOFFIE?

Wat kunnen wij voor

Heeft u behoefte aan meer contact in de wijk? Een kopje koffie en een praatje met andere mensen uit de Maten? Kom dan langs bij één van de volgende koffiemomenten: De Velden: • Centraal Wonen (Magistratenveld 613) Elke dinsdag van 10:00 tot 12:00 uur De Dreven: • Ontmoetingscentrum De Dreven (Imkersplaats 38) Elke woensdag van 10:00 tot 11:30 uur De Gaarden: • Ontmoetingsplek Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) Ma t/m zo van 10:00 tot 11:30 uur en 14:30 tot 16:00 uur • Ontmoetingsplek De Matenhof (Warenargaarde 775) Maandag van 19:00 tot 20:00 uur en di t/m do tussen 13:00 en 16:00 uur, zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur • De Drie Ranken (Eglantierlaan 202) Dinsdag van 09:30 tot 11:30 uur, donderdag van 10:00 tot 12:00 uur, vrijdag van 14:30 tot 16:30 uur De Donken: • Het DonkHûûs (Tingietersdonk 379 A) Elke donderdag van 10:00 tot 11:30 uur En wilt u meer weten over deze of andere activiteiten? Kijk dan op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl of neem contact op met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker in De Maten, via 06-22905585 of j.kooyman@stimenz.nl.

ENTHOUSIASTE VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DE MATENHOF! De Goede Zorg hecht veel waarde aan de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligers dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van leven van cliënten. Door aanwezigheid van vrijwilligers kan er nog meer tijd en aandacht gegeven worden aan cliënten. De cliënten waarderen dit stukje extra aandacht! • Maakt u graag een praatje? • Houdt u van gezelligheid? • Wilt u graag iets betekenen voor anderen? • Heeft u affiniteit met ouderen? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om het team uit te breiden. Als vrijwilliger voert u in of rond ons huis activiteiten uit die bij u passen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een praatje maken tijdens het koffie rondbrengen, samen lezen, wandelen, fietsen of een spelletje doen. Of denk aan activiteiten voor mensen uit de wijk, zoals koken of de lunch verzorgen. Tevens zijn wij met spoed op zoek naar een coördinator voor bus uitjes. Wilt u graag iets waardevols doen voor een ander, maar waar u zelf ook uw voldoening uit haalt? Neemt u dan voor meer informatie contact op met Leonie de Kok, vrijwilligerstoeleider Tel: 0800-0604 of per email: l.dekok@degoedezorg.nl of kijk op onze website: www.degoedezorg.nl

jou betekenen? • Advies en coaching • De nieuwste vacatures • Persoonlijke begeleiding • Sollicitatietraining • Een breed netwerk in Apeldoorn en omgeving

StimenzWerkt ondersteunt jongeren bij het vinden van een baan, studie of stageplek. Wij helpen jou met het maken van een professioneel CV, het schrijven van een goede motivatiebrief en het behalen van jouw doelen! Wij werken motiverend, activerend en resultaatgericht.

Kunnen wij wat voor jou betekenen? Kom kennismaken met ons team en zie wat wij voor jou kunnen betekenen. Wij zijn geopend op maandag t/m vrijdag tussen 11.00-17.00 uur. Bellen en mailen kan ook. StimenzWerkt neemt dan zo snel mogelijk contact met je op en nodigt je uit voor en eerste gesprek

StimenzWerkt | Asselsestraat 65 | 7311 ED Apeldoorn | T 06 20 6825 16 E StimenzWerkt@stimenz.nl | www.stimenz.nl | Volg ons ook op

ONTDEK JE KRACHT En word de oorzaak van een positieve verandering Soms zit het mee, soms zit het tegen. Soms zijn de tegenslagen dusdanig dat je in een situatie belandt waar je bepaald niet blij van wordt: werkloosheid, schulden, eenzaamheid, problemen met je dagbesteding, conflictsituaties, dakloosheid, verslaving. Je wilt wel anders, maar hoe pak je in hemelsnaam de draad weer op? Hoe ontdek je waar jouw kracht ligt en wat jouw talenten zijn? THEATERATELIER Elke vrijdag tussen 10.00 en 13.45 uur organiseert Stichting Levenskunst ateliers waarin je door middel van theateroefeningen je stem mag laten horen. Er wordt theater gemaakt op basis van jouw levenservaring en (eigen)wijsheid. De theateroefeningen zijn een middel om inzicht te verkrijgen in jezelf en de ander, alternatieven te ontdekken voor vastgeroeste mechanismen, het eigen functioneren te verbreden en het leven weer in eigen hand te nemen. Al spelend ontdek je wat je allemaal in huis hebt om een positieve verandering in gang te zetten in jezelf of in de samenleving. MAAR IK HEB HELEMAAL GEEN THEATERTALENT! Voor deelname aan het theateratelier heb je geen specifieke talenten nodig, je hoeft zelfs geen toneeltalent te hebben! We stellen geen bijzondere eisen. Jouw aanwezigheid is wat telt. De oefeningen die we doen zijn laagdrempelig zodat iedereen mee kan doen op zijn eigen manier. WAAR: Mudanthe, Eksterweg 71, Apeldoorn MEER INFORMATIE? info@levenskunstapeldoorn.nl of 06-10592761


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 8

VIVA ITALIA IN BRASSERIE DE ZON Brasserie de Zon organiseert dit jaar speciale themaweken. Deze themaweken zijn afgestemd op Europese landen en bijzondere happenings. In de week van 5 t/m 11 maart gaan wij van start met het thema Viva Italia. Tijdens deze week bereiden wij samen met onze medewerkers tijdens de lunch heerlijke Italiaanse gerechten, gemaakt met verse producten. Zo kunt u genieten van bijvoorbeeld minestronesoep, heerlijke Italiaanse salades, focaccia en Tiramisu voor bij de koffie. Wees welkom bij Brasserie de Zon en geniet van deze heerlijke Italiaanse keuken! Brasserie de Zon, Regenboogbrink 20 in Apeldoorn.

KOMT U OOK NAAR DE OPEN DAG VAN GROOT SCHUYLENBURG? Op zaterdag 17 maart is er een open dag op ’s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Speciaal in de Week van Zorg en Welzijn zetten we op die dag tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren open. Zo kunnen belangstellenden, zoals potentiële medewerkers en vrijwilligers en (familie van) mensen met een verstandelijke beperking, zien hoe de ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking er bij ’s Heeren Loo uitziet. Open dag Bezoekers kunnen in verschillende creatieve workshops kennis maken met mensen met een verstandelijke beperking en hun werk. Speciale rondleidingen over Groot Schuylenburg laten belangstellenden binnenkijken op verschillende woon- en dagbestedingslocaties. Ons behandelcentrum Advisium toont hoe zij mensen met een verstandelijke beperking in medisch opzicht ondersteunt. Op informatiebijeenkomsten en in een speciale kraam vertellen enthousiaste medewerkers alles wat u wilt weten over werken bij ’s Heeren Loo. Niet alleen met woorden, maar ook met ludieke activiteiten. Een mooie baan, vrijwilligers- of vakantiewerk, opleidingen en scholingen: kom vooral kijken wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast is er een creatieve informatiemarkt waar u meer informatie over alle woon-, werk- en recreatiemogelijkheden bij ’s Heeren Loo kunt krijgen. Ook verkopen dagbestedingen hier leuke producten. Uiteraard staan er enthousiaste medewerkers, vrijwilligers en cliënten klaar om al uw vragen te beantwoorden. Iedereen is welkom, ook als u gewoon uit nieuwsgierigheid een kijkje wilt nemen. Het volledige programma, inclusief tijden en exacte locatie vindt u op: www.sheerenloo.nl/weekvanzorgenwelzijn. Week van Zorg en Welzijn De landelijke Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 12 t/m 17 maart 2018. Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe de zorg werkt. ’s Heeren Loo Groot Schuylenburg doet dat op 17 maart. Meer weten over de Week van Zorg en Welzijn? Kijk dan op www.weekvanzorgenwelzijn.nl. ’s Heeren Loo ’s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg ondersteunt in gemeente Apeldoorn al 65 jaar mensen met een verstandelijke beperking. Of het nu gaat om wonen, werken of vrije tijd. Tijdelijk of wat langer, intensief of licht, bij een locatie van ’s Heeren Loo of bijvoorbeeld ambulante ondersteuning thuis.

47 NIEUWE WONINGEN IN GROOT ZONNEHOEVE Binnenkort wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van 47 woningen in de ‘Centrumlocatie’ van Groot Zonnehoeve. Het gaat om het kavel dat ongeveer halverwege de weg De Groene Voorwaarts ligt, nabij de voorzieningen van het terrein van ’s Heeren Loo; schuin tegenover de ‘schapenweide’ aan de ene kant en de ‘pluktuin’ aan de andere kant. Zoals het er nu naar uitziet, wordt in september gestart met de bouw en worden de woningen rond de zomer van 2019 opgeleverd. Alle woningen worden verhuurd. Meer informatie over deze nieuwbouwwoningen kunt u lezen via de website van projectontwikkelaar Van Wonen, via www.vanwonen.nl (het project heet Boshuizen)


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 9

JEROEN MOLENKAMP VAN HARTE GEFELICITEERD MET DIT GOED GEVULDE BOODSCHAPPENPAKKET T.W.V. € 50,00 Prijswinnaar puzzel uitgave februari Wijkkrant de Maten. De mooiste kaarten, brieven en mails zijn er binnen gekomen van lezers en puzzelaars van wijkkrant de Maten. De meeste met het juiste antwoord waaruit wij een winnaar hebben getrokken. Dit keer heeft de heer Jeroen Molenkamp een goed gevuld boodschappen pakket van Jumbo van de Bunt gewonnen t.w.v. € 50,-! Vol enthousiasme werd er door Jeroen gereageerd op het bericht dat hij had gewonnen. Samen met zijn twee dochters heeft hij op vrijdag 23 februari het boodschappenpakket overhandigd gekregen door Wouter van de Bunt. Wouter reageert vol trots: “Het is altijd leuk om mensen blij te maken met een mooi pakket, wij hopen dat familie Molenkamp ervan heeft genoten”. Het hele team van wijkkrant de Maten en Wouter van de Bunt feliciteert Jeroen Molenkamp ook via deze weg nog met deze leuke prijs!

Inzenden kan t/m 19 maart 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN CADEAUBON VAN DE FIETSENMAKER T.W.V. 50,F I E T S E N M A K E R

I

L T L K E T N A R K K J I W R M

L S L E D A Z G R

E D E H O E K E N T S N E L E D R E D N O

T E K S T K I U R B E G I I

T P E T O

S E H O T R E E N F I I R E N T E S D B R E A L A I G N E L D N A R M A A C T Z

N R I D N E N N N N E P N K

R A T C O

D S S U

T E E C A D E A U B O N T E E N

R T C O M S S D F H N L K E U I N S N

A G E N H I H R A E N S A L E I E D W D O E D N R E C V W E N S O E H 51

E E E

E T V D E D O N K E N U M A I O

R F E D E H O E V E N R E W E E D

R E 22

D M A N D E N D E W G N I T H C I L R E V

K I L O M E T E R T E L L E R N N E A S E

FIETSENMAKER REPARATIE FIETSEN TWEEDEHANDS FIETSENMAKER ONDERDELEN ELEKTRISCH FIETSEN APELDOORN WIJKKRANT GROOTZONNEHOEVE DEMATEN DEGAARDEN ELEKTRISCH DEDREVEN DEHOEVEN DEDONKEN DEHORSTEN APELDOORN DEHOEKEN DEVELDEN DEMATEN GEBRUIKT ONDERHOUD DEDREVEN NIEUW GROOTZONNEHOEVE

DEDONKEN DEHOEKEN GEBRUIKT Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen NIEUW inREPARATIE het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. TWEEDEHANDS ONDERDELEN Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. WIJKKRANT De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

I L T L K E T

E D E H O E K E N

T E K S T K I U R

S E H O T R E E N F I I R E N T E

N R I D N E N N N

D S S U T E E C

R T C O M S S D F

A G E N H I H R A E N S A L E I

E E E E T V D

R F E D E H O E V

D M A N D E N D E

K I L O M E T E R

Imkersplaats 13 7328 CG Apeldoorn 055 – 533 88 01 www.defietsenmaker.com

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

DE Fietsenmaker en Fietsenwinkel IN winkelcentrum De Maat

F I E T S E N M A

FIETSENDRAGER CADEAUBON FIETSBEL TASSEN MANDEN ZADELS SLOTEN KILOMETERTELLER VERLICHTING ACCESSOIRES

FIETSENMAKER FIETSEN GROOTZONNEHOEVE ELEKTRISCH APELDOORN DEMATEN DEDREVEN DEDONKEN


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 10

GASLEIDINGRENOVATIE IN DE HORSTEN BEGONNEN Op 25 januari was de Glazeniershorst helemaal afgesloten i.v.m. de werkzaamheden aan het gasleidingnetwerk. Er moesten 2 leidingen dwars onder de weg door worden vervangen. Al enkele dagen ervoor was men al begonnen aan de leidingen langs de weg, waardoor het verkeer maar één rijbaan ter beschikking had. Daar de Glazeniershorst een ‘drukke verkeersader’ is voor de aanvoer en afvoer van leerlingen en er in dit wegvak ook nog een onoverzichtelijk uitgang is van woonerf de Wolwevershorst, waren er verkeerslichten geplaatst met camera’s. Ondanks de wegopbreking heeft dit gelukkig niet tot lange files geleid. Alle verkeersdeelnemers bedankt voor uw begrip en geduld. Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In de Horsten is altijd wat te doen. Herman Finkers & S.Atire.

BOMEN LANGS HET WATER Er zullen flink wat bomen langs het fietspad achter de Schrijnwerkershorst gekapt worden. Het zijn hoofdzakelijk Essen die vrij dicht op het fietspad staan waardoor het asfalt omhoog komt. Ook achter het huizenblok bij de Schrijnwerkershorst 700 serie zullen bomen gekapt worden. Bij harde wind ontstaan er soms gevaarlijke situaties waarbij takken afknappen en in tuinen belanden. De bomen zijn inmiddels gemarkeerd en kapvergunningen zijn aangevraagd .

‘CULTUUR BIJ JE BUUR’ IN ONTMOETINGSCENTRUM DE DREVEN Pakt u uw agenda er even bij? Want op zaterdagmiddag 14 april komt de Apeldoornse band The Lot een aantal spetterende optredens geven. Naast songs van onder andere The Decemberists, R.E.M., David Grey, Johan, Toad The Wet Sprocket en The Jayhawks, trakteert dit vijftal zijn publiek ook op verrassende songs uit eigen album. Door de eigen draai die ze aan hun nummers geven, zijn die vaak vrolijk, sfeervol, eigenzinnig en bovenal heerlijk om naar te luisteren. Kortom: zeker een bezoekje waard! Het is geheel gratis en voor koffie en thee wordt gezorgd. Het eerste optreden zal om 13:45 uur beginnen, de tweede gaat om 15:15 uur van start en de laatste is om 16:45 uur. Komt u ook gezellig deze middag naar het ontmoetingscentrum De Dreven? Het adres is Imkersplaats 38 (achter winkelcentrum De Maat in de voormalige school).


de dreven

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 11

BUURTRAAD BESTELT EGELHUISJES BIJ VICTORIA BOYS Wist u dat egels goed zijn voor uw tuin? Egels zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin. De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid. Houten egelhuisjes bieden een droge en beschutte plek. In zo’n huisje kunnen egels een nest maken, overwinteren en jongen grootbrengen. Buurtraad de Dreven bestelde onlangs acht egelhuisjes, gemaakt van duurzaam hout bij Victoria Boys van De Passerel. Hoe het kwam Marjolein Kirchner bezocht de vergadering van de buurtraad en is vrijwilliger bij Stichting De Passerel. Zij was het die de egelhuisjes in haar eigen tuin wilde vervangen. Zij vroeg Wilco de Haas, teamcoördinator bij Victoria Boys, of deze daar gemaakt konden worden. Bij Victoria Boys, u weet wel de voetbalclub in het Orderbos, zorgen cliënten van De Passerel al jarenlang voor zorgeloos voetbal. Ze verzorgen een aantal van de voetbalvelden, houden de kantine netjes, wassen voetbaltenues, maken kleedkamers schoon en ondersteunen bij allerlei activiteiten. Ook is er een werkplaats waar pallethout wordt hergebruikt, in dit geval werden daar de duurzame egelhuisjes voor Marjolein gemaakt. Een stap verder Tijdens een volgende buurtraadvergadering waren de egelhuisjes onderwerp van gesprek en ontstond het idee om de egels ook in de wijk een veilige plek te bieden. Dit idee werd omgezet in een enthousiast gebaar en Mark Klein Kranenbarg bestelde, namens Buurtraad de Dreven, acht egelhuisjes bij Victoria Boys. Een mooie samenwerking is hierdoor ontstaan. Aan de ene kant hebben de cliënten van De Passerel een gerichte opdracht waar ze met veel plezier aan werken, aan de andere kant doet Buurtraad de Dreven iets goeds voor deze bijzondere dieren. De egelhuisjes zullen samen met Dirk Strijk (gemeente Apeldoorn) en zijn team geplaatst worden. Tot slot De egelhuisjes worden nog dit jaar in de buurt geplaatst. Wilt u rechtstreeks contact opnemen met Wilco de Haas van Victoria Boys met een vraag over of een bestelling van de egelhuisjes? Neem dan contact op via: 06-52560675. Meer informatie over De Passerel leest u op de website: www.de-passerel.nl en op de Facebookpagina: www.facebook.com/depasserel.

VERGADERINGEN VAN DE BUURTRAAD De buurtraad de Dreven vergadert elke derde woensdag van de maand in ontmoetingscentrum de Dreven. De vergaderingen beginnen om 19:45 uur en eindigen omstreeks 21:00 uur. U bent van harte welkom om eens een vergadering bij te wonen.

NIEUWE FACEBOOKPAGINA BUURTRAAD DE DREVEN Sinds 1 februari heeft de buurtraad De Dreven een nieuwe pagina op Facebook waarmee wij meer bewoners in de buurt willen bereiken. Via deze pagina zullen wij informatie vanuit de buurtraad delen, en natuurlijk ook informatie uit en over de buurt. Als u contact wil opnemen met de buurtraad dan kan dit ook via deze pagina. Stuur een chatbericht en wij reageren dan zo snel mogelijk. Het adres van de pagina is: www.facebook.com/buurtraaddedreven/ Inmiddels hebben wij al zo’n 40 volgers en wij hopen natuurlijk dat dit er nog veel meer gaan worden. Neem vooral eens een kijkje, en like en volg de pagina als u het laatste nieuws wil volgen van de buurtraad de Dreven.

EVEN VOORSTELLEN Mijn naam is Gerhard ter Mors en ik ben sinds dit jaar het nieuwste lid van de buurtraad de Dreven. Ik ben 41 jaar en woon aan de Eekschillersdreef, waar ik ook de secretaris ben van de VvE Matendreef, die bestaat uit 76 eigenaren van woningen aan de Eekschillersdreef en de Postmeestersdreef. Mijn taak binnen de buurtraad is om ervoor te zorgen dat er meer gecommuniceerd wordt vanuit de buurtraad richting de bewoners in de buurt, en de buurtraad beter vindbaar is op het internet. Dit is zo gekomen omdat ik laatst zelf op zoek was naar meer informatie over de nieuwe afzetting bij Kanaal Zuid en daar weinig tot niets over kon vinden. Nadat ik uiteindelijk telefonisch contact heb gehad met de voorzitter van de buurtraad en in dat gesprek ook te kennen heb gegeven dat er geen informatie te vinden was over de buurtraad, heeft hij gevraagd of ik bereid ben daarin in mee te helpen. Na een verdere kennismaking tijdens een vergadering van de buurtraad heb ik uiteindelijk besloten dat het mij leuk lijkt daar een rol in te spelen.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 12

WOENSDAG 14 MAART: FILMMIDDAG IN DE MATENHOF Aanstaande woensdag 14 maart organiseert ontmoetingsplek De Matenhof weer een filmmiddag voor iedereen uit de wijk. Tijdens deze middag wordt de film ‘Up’ vertoond. In deze animatiefilm maakt Carl Fredricksen duizenden ballonnen aan zijn huis vast en stijgt op om af te reizen naar de verloren dromen van zijn jeugd. Wat Carl niet weet, is dat Russell, een 8-jarige padvinder, op het verkeerde moment op de verkeerde plek is, namelijk op Carl's veranda! De film is Nederlands gesproken. De bezoekers worden om 14:30 uur ontvangen met koffie, thee of limonade. Om 15:00 uur start de film. De kosten voor de film bedragen 2 euro. Aansluitend wordt een luxe broodbuffet aangeboden met diverse broodjes, koffie, thee en sapjes. Hiervoor betaalt u 3 euro per persoon extra (totaal € 5,inclusief film). In verband met de inkoop, vragen wij u zich vooraf aan te melden. Dit kan tot maandag 12 maart, uiterlijk 17:00 uur, door een e-mail te sturen naar j.kooyman@stimenz. nl of te bellen met 06-22905585. Graag bij aanmelding doorgeven met hoeveel personen u komt en of u ook deelneemt aan het broodbuffet. Het entreegeld kunt u in de Matenhof ter plekke contant betalen.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

“DANKZIJ HULPSAAM STA IK ER NIET ALLEEN VOOR” Elvira is mantelzorger. Toen haar vader de diagnose Alzheimer kreeg, wilde ze voor hem blijven zorgen. Ze wist dat het zwaar zou worden en grote impact op haar leven zou hebben. Drie keer in de week gaat ze naar hem toe. “Hij heeft geen sociaal netwerk,” vertelt ze, “en ik kan het niet alleen. Vrij snel heb ik gezorgd voor huishoudelijke hulp. Vader wilde hulp bij het boodschappen doen, want dat lukte hem niet meer alleen. Ik kan dat niet altijd samen met hem doen, dus ging ik op zoek naar een vrijwilliger. Voor vader stond het boodschappen doen voorop, voor mij was het belangrijk dat er iemand tijd en aandacht voor hem heeft: een luisterend oor of er gewoon zijn. Toen kwam HulpSaam in beeld.” “Het verhaal van Elvira is niet uniek,” zegt Ineke Lely van de Kap, de organisatie die mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunt. “We krijgen veel van zulke vragen van mantelzorgers. Vooral voor echtparen is het fijn als er af en toe een vrijwilliger op bezoek komt die de zorg overneemt. De mantelzorger kan er dan even uit. Dat kan voorkomen dat de mantelzorger overbelast raakt.” De afdeling HulpSaam van de Kap helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Door hun ziekte en kwetsbaarheid voelen zij zich vaak eenzaam of hebben zij een beperkt netwerk waarop zij kunnen terugvallen. “De vrijwilliger ondersteunt daarmee dus niet alleen de hulpvrager,” gaat Ineke verder, “maar ook de mantelzorger. In het geval van Elvira hebben we haar gekoppeld aan Margot.” “Ik ben gepensioneerd, maar wilde me nog altijd graag inzetten,” vertelt Margot. “Situaties die net iets meer vragen, spreken me aan. Ik heb gewerkt in de zorg en voor mij is het een uitdaging om te puzzelen wat goed werkt. Dus ik nam deze vrijwilligersklus graag aan. In het begin ging ik met Elvira’s vader boodschappen doen, maar toen dat niet meer ging, kwam ik voor de ontmoeting.” “We koppelen vrijwilligers van de afdeling HulpSaam een-op-een aan iemand,” legt Ineke Lely uit. “Zij werken zelfstandig bij de mensen thuis. Onderling maken zij daar afspraken over. De activiteiten kunnen heel divers zijn. Denk aan winkelen, (rolstoel)wandelen, fietsen, samen uitstapjes maken of boodschappen voor iemand doen. In andere gevallen neemt de vrijwilliger de zorg van een mantelzorger over, zodat die even tijd krijgt voor zichzelf.” De ondersteuning van de vrijwilliger van HulpSaam is vaak eenmaal per week twee of drie uur. Soms is het incidenteel, maar doorgaans is de inzet voor langere tijd. Margot: “Voor mij is het bijzonder om zomaar toegelaten te worden in het leven van mensen en er een bijdrage aan te kunnen leveren. Het geeft mij ook veel.” “Ik ben enorm blij met Margot,” zegt Elvira. “Haar steun betekent veel voor mij. Het geeft mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.” Belangstellenden voor vrijwilligerswerk bij de Kap kunnen contact opnemen, door te mailen naar Jose Scheers, j.scheers@dekap.nl. Bellen kan ook 055 – 52 95 520. Meer informatie over de Kap is te vinden op www.dekap.nl.


de velden AUTOPOOL 'T VIERSCHAAR APELDOORN De leden van Autopool ‘t Vierschaar delen het bezit van twee auto’s (twee Dacia Sandero’s). De auto´s staan aan het Magistratenveld. De meeste leden wonen in deze buurt, maar de vereniging kent ook leden die wat verder weg wonen. Voor de meeste leden is het de enige auto, andere leden gebruiken de autopool om een ‘tweede auto’ achter de hand te hebben. Een auto delen is veel goedkoper dan eigen autobezit, omdat de kosten van aanschaf, onderhoud en verzekering gedeeld worden. Lidmaatschap van de vereniging kost € 2,50 per maand, met een borg van € 100. Vervolgens betaal je voor het gebruik van de auto, per uur en per km. De prijzen worden indien nodig af en toe aangepast. Autopool ´t Vierschaar is een non-profit, particulier initiatief. Van leden wordt een bepaalde betrokkenheid verwacht, bijvoorbeeld voor schoonmaken of factureren. Het reserveren werkt via internet. Iets voor u? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter van de vereniging, Tarika van de Wijngaard 0642476731, tarikaji@hotmail.com.

LOCATIE AED Zoals uit eerdere publicaties in de Wijkkrant en op de Website (wijkraadzuidoost.nl/velden/) blijkt, is de Buurtraad de Velden bezig om in de buurt AED’s te plaatsen. Hierbij is de 6 minuten zone een belangrijk element.

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 13

KEN UW WIJK De Maten is een betrekkelijk nieuwe wijk. En kent om die reden geen of nauwelijks een eigen historie. De historie moeten we dus zoeken in hetgeen er was voordat 30-40 jaar geleden de woningen werden gebouwd die er nu zijn. En valt er veel te vertellen over de Maten voordat het de Maten werd? Wat dacht u van het volgende? “Deze kleine boerderij dateert uit 1906. Het is het oudste nog bestaande gebouw in De Maten. Het gebruik van bogen boven de ramen, de raamvorm in de voorgevel en de indeling van het voorhuis zijn kenmerkend voor die tijd. Het middelste venster zonder luiken was oorspronkelijk de voordeur. Achter deze deur bevond zich een gang met aan weerszijden één of twee woonvertrekken. Daarachter bevond zich een klein achterhuis met stalruimte voor een paar koeien. In de jaren '50 is het rechter woonvertrek uitgebouwd en de oorspronkelijke gang bij het linker woonvertrek getrokken. Voor het voorhuis staan vier leilinden van dezelfde leeftijd als de boerderij. Het huis wordt nu bewoond door Tom Cleton die in een bijgebouw een trampolinecentrum heeft gevestigd. Hij heeft in 1959 als eerste in Nederland een trampoline (een uitvinding van de Amerikaan George Nissen in 1935) aangeschaft.” bron: www.geheugenvanapeldoorn.nl U vraagt zich af waar deze boerderij staat. Het huis staat niet in de Velden maar grenst er vrijwel direct aan. Het ligt ter hoogte van het Schepenerveld aan het Kanaal Zuid. Als u de website www. geheugenvanapeldoorn.nl bezoekt, kunt u door de cursor op een straat te plaatsen en met de muis te klikken, een aantal opties zien, zoals CODA Beeldbank.

Het is echter minder zinvol een AED te plaatsen louter op basis van geografische feiten. De AED moet ook bediend kunnen worden door burgerhulpverleners. Een AED kan eerder en met meer resultaat gebruikt worden als voldoende hulpverleners in de omgeving van de betreffende AED wonen. In verband hiermee vraagt de Buurtraad om bij de initiatiefneemster van het AED project aan te geven of u burgerhulpverlener bent en zo ja, wat uw woonadres is. U kunt mailen naar het volgende adres: jennybakker86@hotmail.com. Uw adres wordt uitsluitend gebruikt voor bovenstaand doel en vernietigd nadat een keuze met betrekking tot de locatie is gemaakt. Uiteraard kunt u ook aangeven bij het project betrokken te willen worden, graag zelfs. Wilt u meer lezen over burgerhulpverlening en het gebruik van een AED, kijkt u dan eens op hartveiligwonen.nl

WEBSITE Weet u dat de Wijkraad Zuidoost een website heeft (www. wijkraadzuidoost.nl)? En weet u ook dat op die website een pagina is gereserveerd voor de Buurtraad de Velden? Kijkt u gerust eens of er boeiende artikeltjes zijn opgenomen. En mocht u ideeën hebben om de website verder te vullen, mail dan uw bijdrage naar redactiedeveldwachter@gmail.com.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 14

OMGEVING BEIAARDIERSHOEVE 31-05-1981 Een oudje uit 1981. De omgeving van de Beiaardiershoeve. Een flink aantal woningen zijn op deze foto al bewoond en voorzien van mooie tuinen. Onderin beeld ziet men de Gildenlaan. Links in beeld de al aanwezige school PCBO De Terebint en erboven ziet men de KBS De Schakel. Ernaast in aanbouw o.a. de woningen van de Rederijkershoeve en Minstreelshoeve. Boven in beeld de Heemradenlaan met eraan gelegen de woningen van de Landmetersveld. Rechts ervan zouden woningen gerealiseerd worden met de straatnaam Magistratenveld. Een klein gedeelte er rechts van zichtbaar is genaamd Rakkersveld. Vanaf de Heemradenlaan loopt naar rechts beneden de Eglantierlaan. Op de braakliggende terreinen in beeld kom ik hieronder op terug. 10-08-2009 Weer een flink aantal jaartjes verder hetzelfde gebied maar dan volledig volgebouwd. De o.a. aan de Gildenlaan in ± 1979 geplante bomen zijn goed gegroeid en passen in het “Matengroen”. Rechts staat nog steeds PCBO De Terebint en KBS De Schakel met erboven een mooi aangelegd park tussen de Rederijkershoeve en de nu bestaande Trommelaarshoeve. Rechts boven nog een stuk Eglantierlaan zichtbaar met volwassen bomen aan beide zijden. Geheel rechts bovenin Verpleeghuis Heemhof. Een modern verpleeghuis welke zorg biedt aan cliënten met dementie of de ziekte van Huntington. Voor iedereen prima bereikbaar en grenzend aan het Matenpark en ook op loopafstand het winkelcentrum De Eglantier. Deze luchtopname toont weer goed de verscheidenheid aan woningbouw. Voor veel mensen welke van buiten komen is ook dit gebied soms een puzzel om de te bezoeken woning te vinden….. Tot de volgende editie van april 2018. Luchtopnamen en teksten: Hans Snelleman

ONTMOET ELKAAR IN APELDOORN Op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl staat een overzicht van alle ontmoetingsplekken en activiteiten in Apeldoorn. Wilt u meer informatie, heeft u ideeën voor een leuke activiteit of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker Zuid-Oost, via j.kooyman@stimenz.nl of 06 - 22 90 55 85.


de donken

wijkkrant de maten Maart 2018 | pagina 15

• • • • •

een plek om elkaar te ontmoeten een plek vóór en dóór bewoners van De Donken een plek om activiteiten te organiseren een plek om bijvoorbeeld te kaarten, te knutselen, koffie te drinken, te darten, een kinderactiviteit of ….(bedenk het maar) In het DonkHûûs vinden al diverse activiteiten plaats, zoals: - Haak maar aan! Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur samen haken en breien. Voor beginners en gevorderden. - Elke donderdag koffieochtend van 10.00 tot 11.30 uur. - Darten, jokeren of klaverjassen op vrijdagavond- om de week- van 19.30 tot circa 22.00 uur. De eerstvolgende data zijn 23 maart, 6 april en 20 april. Op 2 april, Tweede Paasdag, organiseert het DonkHûûs een leuke eierzoekwedstrijd voor de jongste buurtbewoners tot 12 jaar. De Paashaas verstopt veel lekkere eitjes, er is voor elk kind een aardigheidje. En voor de vinders van het bronzen, zilveren of gouden ei is er een extra prijsje. Inschrijven kan vanaf half 2, het zoeken begint om 2 uur tot 4 uur. De deelname is gratis! Doe mee aan deze gezellige activiteit. Misschien hebt u het al gezien. Op de open plek achter het DonkHûûs is een prachtige jeu de boules-baan aangelegd. Een baan met dubbele afmetingen zodat er 2 partijtjes tegelijk gespeeld kunnen worden. Ook is de baan groot genoeg om het, voor jong en oud, populaire Kubb-spel te spelen! Op zaterdag 7 april om 14:00 uur wordt de jeu de boules-baan officieel geopend door wethouders Detlev Cziesso en Nathan Stukker. Zij gaan de strijd aan met buurtbewoner Paul de Bruin. Dat de beste mogen winnen. Daarna is er gelegenheid om zelf ook een balletje te werpen en natuurlijk ook om Kubb uit te proberen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. U komt toch ook? Dan maken we er een gezellige middag van. Komt u ook een kijkje nemen of heeft u een leuk idee? Graag, samen maken we de buurt! Mail naar donkhuus@gmail.com of bel met de beheerders via 06-29495482. Schroom niet en maak gebruik van het DonkHûûs, u bent van harte welkom op Tingietersdonk 378A!

Spelend leren op Peutergroep De Gong! De overgang naar de basisschool is voor veel kinderen en hun ouders een grote stap. Om deze stap soepel te kunnen nemen heeft PCBO De Gong in samenwerking met kinderopvang organisatie DOK13 een nieuw concept ontwikkeld: Peutergroep De Gong. Uitdagende Peuteropvang Kindcentrum De Gong biedt opvang voor peuters van 2 tot 4 jaar. De peuters worden opgevangen in een speciaal voor hen ingerichte ruimte en worden spelenderwijs voorbereid op het basisonderwijs. Bijvoorbeeld door te werken met hetzelfde dagritme, door thema’s op elkaar af te stemmen én door op vaste momenten samen te spelen. De peuters doen

regelmatig mee in groep 1. Zo leren ze de juf en hun toekomstige klasgenootjes alvast een beetje kennen. Openingstijden en tarieven: Maandag, dinsdag en donderdag van 08.30 uur tot 13.00 uur. Op deze dagen kunnen peuters ook gebruik maken van de voorschoolse opvang vanaf 07.15 uur en/of hele dagopvang tot 18.30 uur. Peuteropvang wordt aangeboden gedurende 48 weken per jaar. Voor meer informatie en tarieven kunt u terecht op www.dok13.info of bel 06 - 50 26 48 81.

Kom je proef spelen? Neem voor proef spelen of voor een rondleiding contact op met Kitty ten Napel - Vink, directeur van Kindcentrum PCBO de Gong via 055- 542 22 93.

De Gong • Koperslagersdonk 4 • 7326 HM Apeldoorn • Tel.: 055 542 22 93 • gong.pcboapeldoorn.nl • gong.pcboapeldoorn.nl


VERDIENEN AL JE VERDIEN OP AL JE OP DAGELIJKSE BOODSCHAPPEN BESTEL EENVOUDIG OP DAGELIJKSEENBOODSCHAPPEN JUMBOAPELDOORN.COM PAPRIKA MIX 3 stuks

149 CROMA 250 gram

1 29

CHAMPIGNONS 250 gram

0

79

JUMBO SNELFILTERMALING AROMA TRADITIONEEL Pak 500 gram

3

49

WITTE BOLLEN 8 stuks

1

00

GEMENGD GEHAKT 1000 gram

4 50

JUMBO REGULAR 36 stuks

2 39 MAGERE YOGHURT 1 liter

075 HALVOLLE MELK

DOLE BANANEN

2 liter

149

Per kilo

099 BLUE BAND HALVARINE Kuip 500 gram

COLA

STOKBROOD

1,5 liter

per stuk

0

65

Hallo Van de Bunt

0

98

           

115 Zondag 12.00 - 18.00 uur

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.