Wijkkrant de Maten - Juni 2019

Page 1

Jaargang 3 Juni 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

VRIJWILLIGERSWERK BIJ ’S HEEREN LOO Wil jij ook bijdragen aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking? Bijvoorbeeld door met hen te sporten, te shoppen of gewoon gezellig een kop koffie te drinken? Of misschien ga je liever praktisch aan de slag in de tuin of als chauffeur? Wat je ook wilt doen: Je bent van harte welkom!

Wat kun je van ons verwachten? Heb je belangstelling voor vrijwilligerswerk bij ’s Heeren Loo? Dan start je met een gesprek met onze vrijwilligerscoördinator. Je praat met haar over wat je leuk lijkt om te doen en hoeveel tijd je daaraan wilt besteden. Vervolgens kijken jullie samen welke vrijwilligersvacature het beste bij jou past.

Vrijwilligerswerk, daar word je rijker van Anja is sinds begin dit jaar vrijwilliger geworden. “We hebben de eerste keer een korte wandeling gemaakt en iets lekkers gekocht in de supermarkt. Heel voorzichtig kwamen er praatjes. De keer daarop zijn wij een eindje gaan rijden en weer kochten wij wat lekkers. Er lijkt al een stukje van herkenning te zijn. Ik ben in ieder geval blij, heel blij. Bijzonder om te ervaren dat je denkt wat voor een ander te betekenen en dat je daar voor jezelf zoveel energie uit krijgt”.

We doen graag iets terug voor jouw inzet We bieden jou een mooie vrijwilligersplaats, je bent verzekerd voor WA en ongevallen, je krijgt een eindejaarsgeschenk, reiskostenvergoeding, een jaarlijks feest als dank voor je inzet, de mogelijkheid tot scholing en volop waardering en een onbetaalbare ervaring! Word ook vrijwilliger bij ’s Heeren Loo Heb je interesse in vrijwilligerswerk? Neem dan vrijblijvend contact op met onze vrijwilligerscoördinator 06-25126920 of stuur een email naar: Vrijwilligers. Apeldoorn@sheerenloo.nl

Net als jij vinden mensen met een verstandelijke beperking het leuk om van alles te ondernemen. Dat doen ze graag samen. Want dat geeft plezier voor twee. Print de woordzoeker

18-05-19 22)31

ni 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal emaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

CENGIZ KARA Y

O

M

G

P

A

B

I

E

L

E

E

O

N

T

S

S

T

R

E

S

S

R

E

S

I

S

I

M

I

I

B

T

E

T

N

B

L

D

H

O

I

O

E

L

P

O

W

E

R

F

S

E

L

O

E

S

A

A

M

U

W

E

E

S

P

E

CONTAINER DAG J

G

O

E

D

V

O

P

P

A

N

N

I

N

G

E

E

L

E

A

S

E

N

I

R

N

D

F

U

L

N

E

S

S

E

A

C

H

Y

O

G

A

O

T

S

A

M

A

N

L

P

N

L

O

W

Y

O

G

A

O

A

A

E

I

O

I

S

C

T

H

C

A

E

N

I

S

V

E

N

I

G

O

T

S

L

K

T

S

D

S

E

O

A

Drie maal is scheepsrecht, in deze wijkkrant E meer L S V G 3F stelt de wijkagent van... ILees op pagina

Opgeruimde schuurtjes , hergebruik van spullen W E gezellige D O M dag... O NLees J meer L op pagina 7 en een

PUZZEL MEE EN WIN

Puzzel mee en maak kans op een gratis abonnement... Lees meer op pagina 23

Puzzel mee en maak kans op een gratis maand


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Wij hebben ruimte voor nieuwe collega’s!

w e r k e n b i j at l a n t. n l

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten CENGIZ KARA; WIJKAGENT IN DE GAARDEN EN DE HOEVEN EN WINKELCENTRUM DE EGLANTIER Drie maal is scheepsrecht, in deze wijkkrant stelt de wijkagent van de Gaarden, de Eglantier en de Hoeven zich voor. Cengiz Kara is sinds de zomer van 2013 wijkagent in de Maten. Hij werkt vanaf 2001 bij de politie en kwam in 2005 van Vorden naar Apeldoorn en werkte als motoragent en in de noodhulp. Hij kent de stad daardoor erg goed en weet zijn weg in de Maten prima te vinden. Als wijkagent ben je intensiever bij een situatie betrokken, je blijft er vaak bij van a tot z. In de noodhulp handel je een melding af en ga je door naar de volgende. Ook erg belangrijk, maar de langere contacten spreken hem erg aan. De meeste tijd besteedt Cengiz aan de Gaarden, het is de meest multiculturele buurt, niet alleen autochtoon en allochtoon, maar ook veel mensen met zorg, op financieel, psychisch, opvoeden en tussen buren onderling. En natuurlijk brengt ook wijkwinkelcentrum de Eglantier veel reuring met zich mee. Het Matenpark is een mooi en groen hart van de wijk, een prachtig park voor jong en oud, met mooie wandelpaden, speelplekken en ruimte om te recreëren. Er mogen van wijkagent Kara nog wel wat meer activiteiten plaatsvinden, De Buurtcamping komende zomer is een mooi begin. Cengiz Kara heeft elke dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur spreekuur in het kantoor van de beheerder van het winkelcentrum aan de Eglantier 251. Hij is daarnaast via de mail bereikbaar op cengiz.kara@politie.nl De wijkagenten zijn bereikbaar via politie.nl onder het kopje mijn buurt, u tikt uw adres in en u ziet welke wijkagent bij uw buurt hoort. Politie Apeldoorn is ook op social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram actief. U kunt hier ook met uw vragen terecht. Dit wordt centraal door het basisteam gecoördineerd, maar u vragen worden doorgestuurd naar de betreffende wijkagent.

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 3

HET BRUIST IN DE MATEN! Als het weer tijd is om de column voor de wijkkrant te schrijven is het mijn gewoonte eens door mijn agenda te bladeren. Wat is er in de afgelopen tijd gebeurt en wat staat er nog te gebeuren. Een momentje van bezinning, hoe doen we het met elkaar, zijn we op de goede weg? Mijn conclusie deze keer is dat het bruist in de Maten. En dat op allerlei gebied, dat stemt positief en biedt perspectief voor de toekomst. Legio voorbeelden op vele fronten. Buurtbewoners die activiteiten organiseren om de sociale netwerken te verstevigen. Op 11 mei maar liefst 2 ‘Grof Vuil Acties’ zowel in de Horsten als in de Zadelmakersdonk. Bewoners kunnen hun grof vuil naar een container dicht in de buurt brengen. Vrijwilligers zoeken de bruikbare spullen er uit en deze gaan aan het eind van de dag naar Foenix of hebben een nieuwe eigenaar in de buurt gevonden. Lekker kopje koffie er bij en eventueel helpen om zware spullen te sjouwen. Laagdrempelig en je spreekt je buren weer eens. En natuurlijk staat op woensdag 12 juni de buitenspeeldag weer op stapel. Een geweldig evenement in de Donken waar honderden kinderen op af komen. Complimenten voor de organisatie, al jarenlang een groot succes. En een primeur voor Apeldoorn, dit jaar voor het eerst De Buurtcamping Matenpark, dit belooft een heel spektakel te worden. Zorg dat u er bij bent van 19 tot en met 21 juli. U kunt hier meer over lezen in deze en de volgende wijkkrant. Ook als beroepskrachten werken intensief samen, het netwerk maakt ons sterk. Als ketenpartners in de wijk weten we elkaar steeds beter te vinden. Net als de bewoners maken we deel uit van de maatschappij. Tijdens onze halfjaarlijkse netwerkbijeenkomsten en inspirerende samenwerkingen leren wij van onze partners en vice versa. Dinsdag 21 mei een inspirerende bijdrage van buurtbemiddeling Apeldoorn. De Maten kent veel betrokken bewoners en we vinden elkaar gelukkig meer en meer. Een positieve conclusie zo aan het begin van de zomer. De komende weken ga ik heerlijk van mijn vakantie genieten en inspiratie opdoen voor de rest van het jaar. Ik hoop velen van u te ontmoeten tijdens een van de activiteiten. Wie weet op De Buurtcamping! Want “Alleen ga je sneller; samen kom je verder.” Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 300 055 207 9090

SCHOENREPARATIE HAGEN

150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

100

200

Twee ll' ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 4

Hagen schoenreparatie is al ruim 30 jaar gevestigd op de Eglantier. Samen met de ervaren, gediplomeerde schoenherstellers Hans Hulsman en Edward Fennebeumer, staan Ferry en Frans Hagen voor het leveren van kwaliteit. Naast de vakkundige schoenreparaties, ook een goed en eerlijk advies.

Project

Sillies - Logo

De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

2018-01-31 .. ...

Natuurlijk repareren wij versleten zolen en hakken, maar wist u dat we ook uw tas, leren jas of rugzak herstellen Dus meer dan schoenen alleen. Zijn uw hakken te hoog? Dan korten we ze naar waar mogelijk is in. Tevens zijn wij gespecialiseerd in het maken van orthopedische aanpassingen aan confectieschoenen, zoals verhogingen, afwikkelzolen etc.

Maten in het werk te controleren.

Eglantier 672 Apeldoorn

A3

Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

Doordat wij goedgekeurd zijn door het Schoenmakersgilde, mogen wij ons MEESTERSCHOENMAKER noemen, hetgeen betekent dat wij voor de merken van Bommel, Floris van Bommel en van Lier de orginele fabrieksmaterialen mogen gebruiken. Daarnaast zijn wij in het bezit van originele materialen van Greve schoenen. Ook voor al uw onderhoudsartikelen, inlegzolen, veters en verschillende soorten sleutels kunt u bij ons terecht. Doordat Hagen schoenreparatie naamborden levert van de firma Kramer aan de Zaan is de keuze zeer groot in alle soorten en maten naamborden. Vraag naar het modellen boek in de winkel of kijk op de website www.naambord.nl

Openingstijden: ma: 13.00/17.30 | Di t/m do: 09.30/17.30 Vrij: 09.30/ 20.00 | Zat: 09.30/17.00 Laatste zondag van de maand koopzondag: 12.00/17.00

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De 656 De Eglantier Eglantier 603 7329 Apeldoorn DN Apeldoorn 7329 DP

rshmakelaars.nl

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl


wijkkrant de maten MOEDERDAGBRUNCH VAN JUMBO VAN DE BUNT & STICHTING BUURTMENSEN WAS GROOT SUCCES!

Huishoudelijke hulp nodig? Diensten voor thuis is een initiatief gestart om huishoudelijke hulp socialer en prijsvriendelijker te maken. Wij rekenen namelijk maar € 17,- per uur. Daarnaast heeft diensten voor thuis ook vele andere diensten (tarief op aanvraag) die u het leven comfortabeler kunnen maken zoals: Tuinonderhoud, een klussendienst, een kapper of pedicure aan huis maar ook een kwalitatief hoogwaardige maaltijdservice.

Op Moederdag wil je jouw moeder natuurlijk extra in het zonnetje zetten, hoe kan je dat nou beter doen dan met een heerlijke brunch? Liefde gaat immers door de maag. Op de dag voor Moederdag stond er vanaf 11 uur stond er een uitgebreide brunch klaar op het Schubertplein. Zo’n 250 moeders werden opgegeven en verrast door hun kinderen of partner.

Goed om te weten: - u krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp - er zijn geen lidmaatschapskosten - u betaald veilig achteraf middels een factuur - minimale afname 2 uur

Tijdens de brunch was er een liveoptreden zijn het SOS Matrozenkoor Het S.O.S. Matrozenkoor bestaat uit een groep enthousiast zingende mannen uit Apeldoorn en omgeving.

Heeft u de hulp van diensten voor thuis nodig? Wij maken graag en geheel vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Stichting Buurtmensen zet zich in voor versterking van de sociale samenhang tussen buurtbewoners en het bevorderen van contacten onderling, alsmede het verbeteren van de sociale sfeer binnen Apeldoorn Zuid.

Mathijs van der Zande

&

Henk van Veldhuizen

Diensten voor thuis 055-3030628 info@dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl

De stichting probeert dit doel onder meer te bereiken door het organiseren van (sociale) buurtgerichte evenementen, activiteiten, en bijeenkomsten. En de Brunch past hier helemaal bij.

www.ambiancedekazon.nl

Het grote genieten begint bij de grootste zonweringspecialist van Nederland

**

Bezoek onze inspirerende showroom! Ontdek in onze showroom een uitgebreid assortiment producten waarmee u:  Langer geniet van het buitenleven  Sfeer en privacy creëert  Binnenklimaat beheerst  Energie bespaart

ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN HORREN

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 6

VRAAG VAN DE MAAND Beste sociaal raadslieden, Ik ga binnenkort starten bij een nieuwe werkgever. Nu heb ik een arbeidscontract toegestuurd gekregen voor een half jaar met een proeftijd van een maand. Mag dat wel? Vriendelijke groet De heer S, te Apeldoorn ----Beste meneer S, De lengte van de proeftijd moet voor u en uw werkgever gelijk zijn. Duurt uw arbeidsovereenkomst: 6 maanden of korter? Dan mag er nooit een proeftijd worden afgesproken. Duurt de overeenkomst langer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar? Dan mag de proeftijd maximaal één maand zijn. Is het een contract voor onbepaalde tijd? Dan kan er maximaal 2 maanden proeftijd afgesproken worden. Is het vooraf niet duidelijk hoe lang uw arbeidsovereenkomst zal duren? Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk een zieke werknemer vervangt of omdat u voor een project zonder einddatum bent aangenomen? Dan is maximaal 1 maand proeftijd toegestaan. Geldt er voor u een cao? Dan kunnen er andere regels gelden over de lengte van uw proeftijd. De meeste Cao’s zijn op internet na te lezen. Krijgt u bij dezelfde werkgever een andere functie? En krijgt u een nieuw contract? Dan mag de werkgever geen nieuwe proeftijd met u afspreken, tenzij aan uw functie andere eisen worden gesteld. In uw specifieke situatie is de proeftijd dus ongeldig. Mocht u toch in deze periode door de werkgever ontslag worden aangezegd, raden wij u aan om hiertegen in bezwaar te gaan. Voor meer informatie kunt u op één van onze spreekuren langskomen of op dinsdag-woensdag of donderdagochtend tussen 8.30-12.30 telefonisch informatie inwinnen via 088 7846464. Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:0016:00 uur. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. www.stimenz.nl

EEN GEZONDE START “Met gevarieerde en verantwoorde voeding en lekker bewegen krijgt een kind de beste start. Belangrijk voor de groei, ontwikkeling én voor een gezonde levensstijl op latere leeftijd. Doomijn Kinderopvang wil hierin partner zijn voor ouders,” vertelt Ylva Goor, Consulent Activiteiten. Ylva was betrokken bij de ontwikkeling van het voedingsbeleid van Doomijn. “Het beleid is opgesteld in samenspraak met ouders; het gaat tenslotte om hun kinderen. Door hen hierbij te betrekken, zien zij ook het belang in van gezonde voeding.” Gezonde keuzes Op het kinderdagverblijf, de peuteropvang en buitenschoolse opvang in Apeldoorn worden gezonde keuzes gemaakt. “Jonge kinderen beginnen net hun smaak te ontwikkelen. Gezonde alternatieven en afwisseling zijn dan belangrijk,” legt Ylva uit. “Als kinderen ouder zijn, hebben ze hun voorkeuren maar er zijn genoeg mogelijkheden die binnen het beleid passen. We letten op vetten, suikers of zout en we kiezen zoveel mogelijk voor seizoensfruit en -groenten.” Balans is het sleutelwoord binnen het beleid. Daardoor kunnen een ijsje, pannenkoeken of een handje pepernoten met Sinterklaas ook. De kinderen experimenteren zelf met eten en verschillende smaken tijdens kook- en bakactiviteiten. Actief ontwikkelen Naast gezonde voeding is er veel aandacht voor bewegen. Van buitenspelen tot beweegspelletjes en van gym- tot danslessen. Pedagogisch medewerker Suzanne Gerritsen uit Apeldoorn: “De kinderen krijgen alle ruimte om te springen, rennen, klimmen en dansen. Dit draagt bij aan de motorische en zintuigelijke ontwikkeling en een goede start.” Doomijn werkt in Apeldoorn nauw samen met sportclubs en scholen voor sport- en gymlessen. “Gedurende het jaar sluiten we onze activiteiten aan bij bijvoorbeeld de Nationale Buitenspeeldag, Modderdag en de Sportweek,” vult Suzanne aan. “Bewegen is verkennen, ontdekken en plezier maken. We stimuleren daarom bewegen al vanaf jonge leeftijd.”


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 7

CONTAINER DAG HORSTEN Opgeruimde schuurtjes – hergebruik van spullen – een gezellige dag – contact met de buurtbewoners. Na de voorbereiding is het dan zover: op 11 mei van 10.00 uur tot 14.00 uur is de actie gehouden en we kunnen het beschouwen als een zeer geslaagde dag. Naast het storten van Grofvuil werden de banden met bewoners verder aangehaald. Spullen die nog goed waren, werden apart gezet op tafels. Veel van deze spullen vonden een nieuwe eigenaar. Dit was een groot succes. Buurtbewoners die aanwezig waren, maakten een praatje bij de container, kraampjes of in de tent. Betrokkenbewoners van de Gildenhove die zorgden dat er in de recreatieruimte de mogelijkheid was om een hapje en drankje te nuttigen. Energieregisseur van de Maten, Dieuwke de Boer, heeft gezorgd dat de container op tijd werd bezorgd en dat de overgebleven spullen en spullen met een stekker door Kringloopcentrum Foenix werden opgehaald. Dank daarvoor. Wethouder Detlev Cziesso en Hermien Marsman van Stimenz kwamen ook nog even langs. Aan het eind van de actie was de container bijna vol en kon weer worden opgehaald. Een prima dag en een speciaal dankwoord aan de vrijwilligers van de Gildenhove flat met wie we deze dag samen hebben georganiseerd. De Buurtraad zou het op prijs stellen wanneer bewoners van de Horsten met ons willen meedenken en ideeën aan ons doorgeven zodat wij voor volgend jaar weer een leuke activiteit voor onze buurt kunnen organiseren. Reacties kunnen naar buurtraaddehorsten@gmail.com.

KOM JIJ KOM JIJ

VAKANTIEWERKEN? VAKANTIEWERKEN?

Dat kan bij Zorggroep Apeldoorn en omstreken, op 19 locaties in Apeldoorn, Beekbergen en Twello Dat kan bij Zorggroep Apeldoorn en omstreken, op 19 locaties in Apeldoorn, Beekbergen en Twello

KIJK OP: ZORGVOORAPELDOORN.NL KIJK OP: ZORGVOORAPELDOORN.NL


wijkkrant de maten

Een groot gedeelte van De Maten op deze luchtopname. Voor velen een leuk zoekplaatje ook al zal ik bij deze opname wat beschrijvingen doen. Onder in beeld de bekende volkstuintjes van de Eerste Apeldoornse Volkstuindersvereniging ofwel EAV. Geheel rechts een gedeelte van de sportvelden van SV Groen Wit ’62. Bij de sportvelden is de rotonde duidelijk te zien. Deze verbindt de drie wegen Landdrostlaan, Gildenlaan en Heemradenlaan. Laatstgenoemde loopt flauw gebogen door tot aan de Laan van Maten. Rechts achter de Heemradenlaan zien we het Matenpark met geheel boven in beeld het Omnisport Apeldoorn. Gaan we van daar naar links dan komen we uit bij het centrum van Apeldoorn. Naar linksonder zien we een gedeelte van Apeldoorn-Zuid en een lange bomenrij waarachter het kanaal zich bevindt. Onder in beeld het bedrijventerrein Kuipersveld. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 8

BALANS AANBRENGEN IN EEN ONVOORSPELBAAR LEVEN. HOE DOE JE DAT? Op dinsdagavond 11 juni a.s. zal Ruud Winters een inleiding houden met als titel ‘Balans aanbrengen in een onvoorspelbaar leven. De lezing vindt plaats in het Odd Fellowhuis Apeldoorn, buurtcentrum “De Stolp, Violierenplein 101 te Apeldoorn. Het is een avond in een serie van 8 avonden die dit jaar de Apeldoornse Odd Fellows organiseren, onder de noemer van de Odd Associates. Dat zijn open avonden voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in het doen en laten van de Odd Fellows. De toegang is gratis en na afloop is er volop gelegenheid tot discussie onder het genot van een hapje en een drankje Je bent welkom vanaf 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur. Over deze vraag spreekt deze avond Ruud Winters. Ruud neemt ons mee in onze levensloop waarin de spanning zo vaak voelbaar is tussen enerzijds de keuzes die we zelf maken en waar we ook verantwoordelijk voor zijn, terwijl tegelijkertijd het lot onze wegen kan kruisen. Hoe verhoudt zich dat tot onze persoonlijke ambities, tot onze uitdagingen, tot de zo geprezen dynamiek van het leven?


wijkkrant de maten

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

VRIJWILLIGERS BIJ KLEIN GELUK GEZOCHT Vrijwilligers dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van onze zorg. Zij ondersteunen de medewerkers, waardoor er nog meer tijd en aandacht gegeven kan worden aan cliënten. Voor Klein Geluk, locatie De Matenhof zijn wij op zoek naar: • Vrijwilligers gastvrouw/heer. Koffie en thee brengen bij de bewoners op de appartementen. Aansluitend gezellig samen zijn door middel van een praatje of een spelletje met een aantal bewoners te doen. • Vrijwilligers IZ-service. Brengen en halen van bewoners van appartement naar activiteit en weer terug. Voor de donderdag en inval. • Vrijwilligers kookgroep. Op de maandagmiddag t/m vrijdagmiddag voor het eetcafé. U gaat voor +/- 16 bezoekers een maaltijd bereiden, samen met een collega vrijwilliger. • Vrijwilligers huiskamer. Een dagdeel vrijwillige inzet verrichten in de Huiskamer. Dit kan door bijvoorbeeld cliënten te begeleiden bij het ophalen/wegbrengen van appartement naar de Huiskamer, aandacht bieden aan de cliënten. Serveren van koffie en thee. Klaarzetten en opruimen, diverse hand- en span diensten. Vooral s’middags en in het weekeind. • Decoreren. Helpen met de aankleding van een nieuw thema. Bijvoorbeeld herfst, kerst, sinterklaas enz. • Duofiets vrijwilliger. Samen met de bewoner een stukje fietsen in de buurt • Vrijwilligers informele zorg. Samen met een bewoner een praatje maken, een boodschap doen of een stukje wandelen. • Begeleider bus • De activiteitenbegeleiders van de locaties organiseren voor cliënten van Klein Geluk recreatieve bus-uitjes; van musea tot ateliers, van rondritten door bijzondere gebieden en dorpen tot markten en gezellige terrasjes om een drankje te nuttigen. U rijdt de bus naar het uitje en weer terug. U begeleidt de mensen bij in en uit stappen en tijdens het uitje. Goed om te weten: Als vrijwilliger bent u verzekerd ( WA en ongevallen) en wij vragen een VOG aan. Wij zijn KleinGeluk! Dat is de nieuwe naam voor De Zorgmensen en De Goede Zorg samen. In de ouderenzorg vinden we de kleine dagelijkse geluksmomentjes van onschatbare waarde. Wij hebben locaties in elk stadsdeel van Apeldoorn. Vrijwillige inzet biedt voldoening: • U bent actief betrokken bij de samenleving, u doet sociale contacten op met medevrijwilligers en collega’s. • U doet iets waardevols voor een ander, maar óók voor uzelf. • Vrijwilligerswerk biedt u kansen op persoonlijke groei, om nieuwe ervaringen op te doen en vaardigheden uit te breiden. Wilt u graag iets nuttigs doen, iets voor anderen betekenen en heeft u interesse in één van deze vrijwilligers functies? Neem dan contact op met: Annelie van Bloois (Vrijwilligerstoeleider De Matenhof). Telefoon: 0800-0604, of mail: a.van.bloois@kleingeluk.nl.

MINI CABRIO 1.6

ONE ANNIVERSARY CABRIOLET LEDER!

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor:

€ 11.940,Onbezorgd autorijden? 2010, benzine, Lichtmetalen velgen,

Onderhoud & reparatie APK

elektrische 133.730 km Met trots laten wijramen, u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Bent u graag behulpzaam?

ZORGSAAM ZOEKT HUISHOUDELIJKE HULP Zorgsaam is op dit moment op

zoek naar mensen die onze leden kunnen ondersteunen bij het

uitvoeren van de huishoudelijke taken. Heeft u enige ervaring

als huishoudelijke hulp en vindt u het fijn om andere mensen

behulpzaam te zijn? Geef u dan

nu op als huishoudelijke hulp bij Zorgsaam.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Christa Hofman, coördinator dienstverleners. Telefoonnummer; 055 - 588 98 58 (bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur) E-mail; info@zorgsaam.nl

Oost west, thuis best

R


de velden GEZOCHT: GROENE VINGERS VOOR DE BUURTTUIN! Vind je het leuk om tuinen te ontwerpen of heb je leuke ideeën voor de tuin? Of lijk het jou juist leuk om samen een stuk tuin te onderhouden (bijvoorbeeld een moestuin) en in contact te komen met andere buurtbewoners? Grijp dan nu je kans! De gemeenschappelijke tuin van het VeldHûûs aan het Magistratenveld 613 gaat op de schop. We willen het graag met u tot groei en bloei brengen. Samen maken wij de buurt sterker en gezelliger dan ooit. Spreekt dit je aan en zou je graag onderdeel hiervan uit willen maken?

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 10

EEN GOED BEGIN VAN DE WEEK! Tijdens de spectaculaire en gezellige opening op 30 maart van ’t VeldHûûs aan het Magistratenveld 613 kwamen er allerlei leuke ideeën voorbij. Daarom starten we met ingang van juni 2019 met inloopochtenden op de zondag. Gezellig samen een kopje koffie drinken, een goed begin van de week! Lijkt het jou leuk om deze koffieochtend van 11:00 tot 13:00 bij te wonen en kennis te maken met mensen uit de buurt, dan ben je van harte welkom!! Vanaf het najaar organiseren we maandelijks een gezellige avond. Er is ruimte voor een praatje, spelletjes –zoals kaarten, rummikubben of andere bordspelen-, biljarten, creatieve bezigheden, etcetera. Heb je hier interesse in laat het weten via de mail op magistratenveld613@onshuis.nl. Twijfel niet en kom gerust een kijkje nemen. In de wijkkrant van september volgt hierover meer nieuws.

Mail ons dan naar magistratenveld613@onshuisapeldoorn. nl. Met elkaar maken we er een prachtige plek van om in te tuinieren en te ontspannen. Voor en door de buurt!

CURSUS REANIMATIE EN AED Heeft u zich al aangemeld? De cursus is voor iedereen toegankelijk: vaders, moeders, grootouders, buren, vrienden. Iedereen is welkom. Ook als u niet in de buurt De Velden woont, zien wij uw aanmelding graag tegemoet.

AAN ALLE BEWONERS VAN DE WIJK DE VELDEN

Belangrijke informatie: • de cursus wordt gegeven op basisschool De Ploeg (Burgerveld 24) • de kosten bedragen €40,00 en u krijgt hier een rekening van per mail of post (vergoeding is meestal via uw zorgverzekering te regelen) • het aantal deelnemers per cursus bedraagt maximaal 12 personen • de cursus wordt gegeven in 2 x 2 uur Data en tijden van de cursus: • van 19.30u - 21.30u • donderdag 6 juni en donderdag 13 juni • maandag 17 juni en maandag 24 juni

Graag nodigen wij u uit om de volgende vergadering van buurtraad De Velden bij te wonen. Tijdens onze vergaderingen bespreken wij de aandachtspunten in onze wijk en ondernemen actie waar mogelijk. Bij onze vergaderingen zijn ook mensen aanwezig van o.a. de gemeente en organisaties als Stimenz (sociaal werk), maar ook de wijkagent.

U kunt uw aanmelding sturen naar jennybakker86@hotmail. com. Graag de volgende informatie in uw e-mail aangeven: naam, adres, telefoonnummer, cursus op donderdagavond of maandagavond en indien van toepassing het aantal personen die u aanmeldt.

Onze volgende vergadering is op maandag 17 juni om 19.30 uur in basisschool De Marke (Holtrichtersveld 1).

Alle data hebben nog voldoende plek, dus geef u vooral op!!

Wij zorgen voor koffie, thee en iets lekkers. Tot dan!! Buurtraad De Velden

Alvast bedankt, Jenny van den Belt-Bakker Buurtraad De Velden


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 11

VADERDAG ACTIVITEIT IN WIJKCENTRUM DE STOLP Donderdag 13 juni worden er in wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein 101 leuke Vaderdagactiviteiten voor de kinderen georganiseerd. Tijdens het ochtendprogramma van 10.00 tot 11.00 uur kunnen de peuters samen met een ouder/begeleider speuren in de natuur met de Natuurlijk Avontuurlijke speurtocht van Cirkel Kindercoaching. ‘s Middags is er van 14.30 tot 16.30 uur een natuurlijke knutselactiviteit, samen met Natuurlijk Marieke van Ecokids gaan ze een natuurlijk schilderijtje maken voor Vaderdag. Naast deze activiteit staan er voor de komende periode nog een aantal leuke kinderactiviteiten op het programma. Deze activiteiten worden gratis aangeboden door wijkcentrum De Stolp, Accres, CODA, Stimenz, Cirkel Kindercoaching, wijkboerderij De Maten en kinderopvangorganisatie Doomijn. Agenda kinderactiviteiten Donderdag 13 juni - Speurtocht en natuurschilderij maken voor Vaderdag Donderdag 10 oktober - Kinderboekenweekfeest Woensdag 23 oktober - Spelletjes activiteiten herfstvakantie Donderdag 24 oktober - Fab Lab On Tour (CODA) Op de hoogte blijven? Het is mogelijk dat we u per e-mail op de hoogte houden van de kinderactiviteiten in De Stolp, stuur dan een e-mail naar activiteiten@accres.nl.

IMC BASIS – MARKT OP 6 EN 7 JUNI Op donderdag 6 juni en vrijdag 7 juni organiseren de leerlingen van de groepen 7, 8a en 8b van openbare basisschool De Marke van 13.00 uur tot en met 14.00 uur een ware ondernemers markt. Zij hebben voor het vak IMC Basis 4 lessen ondernemen gehad, waarbij ze in groepjes een bedrijf hebben gestart met de daarbij behorende bedrijfsnaam, een pakkende slogan en een product of dienst dat ze op de markt kunnen verkopen. Aan de bank hebben ze in een pitch aangegeven welke kosten eraan verbonden zullen zijn en hoeveel geld ze dus van de bank nodig hebben. Zodoende hebben alle bedrijven een startkapitaal ontvangen om hun producten en diensten werkelijkheid te laten worden. Zo kunt u bijvoorbeeld uw interieur van uw auto laten schoonmaken, een handmassage krijgen, u kunt lekkere hapjes eten, cake versieren en ga zo maar door. Alle bedrijven proberen om in ieder geval hun startkapitaal terug te verdienen. De winst wordt aan een goed doel geschonken. De markt wordt gehouden in de hal van de school aan het Holtrichtersveld 1.

GEZOCHT: BUURTSPOTTERS Vind je het leuk om te fotograferen of om stukjes te schrijven? Heb je oog voor wat er in de Maten gebeurt? Combineer die twee dan en word Buurtspotter voor Wijkkrant de Maten. Denk aan een foto van mooie plant of bloem in een tuin, een gesprekje tussen eigenaar en hond (ja, die praten met elkaar!), rondscharrelende eenden, opa die met zijn kleinkind wandelt, of een bijzondere plek in de Maten. Is dit iets voor jou, reageer dan naar info@wijkkrantdematen.nl.

KOFFERBAKVERKOOP ALLE ZATERDAGEN:

JULI / AUGUSTUS

KANAAL-ZUID (oostzijde)

TOEGANG GRATIS

INFO / RESERVEREN OP

KOFFERBAKVERKOPEN.NL


de donken

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 12

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS BUITENSPEELDAG Om ook dit jaar weer alle (mogelijk 400) kinderen een leuke en vooral veilige dag te kunnen bezorgen. Zijn wij op zoek naar extra vrijwilligers, die graag willen ondersteunen bij de opbouw (10.00-12.00 uur), rondbrengen van hapjes en drankjes en/of activiteiten (van 13.00-17.00 uur). Woon jij in de buurt en lijkt het je leuk om op deze dag een aantal uren mee te helpen, neem dan contact op met de organisatie. Alle hulp is van harte welkom! Organisatie Buitenspeeldag de Donken Contactpersoon is Nicole Drenth. Zij is bereikbaar op 06-34246056 of via drenth1968@gmail.com.

• • • • • •

WAT?

Buitenspeeldag de Donken Veld 1: springkussen, sjoelen, eendjes hengelen, theater, kinderboerderij en diverse spelletjes

WAAR?

Op speelvelden in de Bronsgietersdonk en Pottenbakkersdonk

Veld 2: diverse sportieve en creatieve activiteiten. Denk aan een hindernisbaan, Circus Apeldoorn, schilderen, knutselen, kaarsen maken, schminken, haarcreaties, enz. Veld 3: workshops skeeleren (DNIJ)

LET OP:

Voor het skeeleren dien je je eigen materialen mee te nemen. Om mee te mogen doen is minimaal een helm verplicht. Knie-, elleboog- en polsbeschermers worden aanbevolen, maar zijn niet verplicht. Heb je geen helm dan kun je er een van ons lenen (beperkte voorraad). Meedoen doe je volledig op eigen risico. Er is een EHBO-er aanwezig, maar de organisatie draagt geen verantwoordelijkheid voor verlies, diefstal, ongelukken, enz.

HOE LAAT?

Van 13.00 – 17.00 uur

PRIVACY

Er worden die dag diverse foto’s en films gemaakt die voor media doeleinden gebruikt kunnen worden.

Meer weten? Ga naar buitenspeeldag.nl

Tevens dank aan: Don Bosco, Kinderboerderij de Maten, Kunststudio Tiggeloven, Mc Donalds, Rodenburg Makelaardij, Match Loenen, Circus Apeldoorn, Politie Apeldoorn, e.a.

een plek om elkaar te ontmoeten een plek vóór en dóór bewoners van De Donken een plek om activiteiten te organiseren een plek om bijvoorbeeld te kaarten, te knutselen, koffie te drinken, te darten, een kinderactiviteit of ….(bedenk het maar)

In het DonkHûûs is van alles te doen, zoals: • Haak maar aan! Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur samen haken en breien. Voor beginners en gevorderden. Steekje laten vallen? Geen probleem, Bets en Janny halen het weer op! • Elke dinsdag- en donderdag koffieochtend van 10.00 tot 11.30 uur. • Samen kaarten op vrijdagavond -om de week- van 19.30 tot circa 22.00 uur. De data in de zomerperiode zijn 31 mei, 14 juni, 28 juni, 12 juli,26 juli, 9 augustus en 23 augustus. Noteer ze in de agenda en kom er gezellig bij. • In de zomerperiode elke woensdagavond jeu de boules vanaf 19.00 uur tot 21.15 uur. Gezellig in de buitenlucht samen een balletje gooien. Komt u ook een kijkje nemen of heeft u een leuk idee? Graag, samen maken we de buurt! Mail naar donkhuus@gmail.com of bel met de beheerders via 06-29495482. Schroom niet en maak gebruik van het DonkHûûs, u bent van harte welkom op Tingietersdonk 378A!


wijkkrant de maten PLAN BUURT SCHOUTENVELD/ RAKKERSVELD GEPRESENTEERD AAN BEWONERS Op woensdagavond 24 april konden bewoners en omwonenden van het Schoutenveld/ Rakkersveld in de Passerel het ontwerp voor de openbare ruimte bekijken. Dit definitieve ontwerp is tot stand gekomen mede dankzij alle input van bewoners en omwonenden. Deze avond werd goed bezocht. Zo’n 50 bewoners hebben zich laten informeren over hoe het ontwerp er uiteindelijk uit zal zien. Waardering buurtbewoners De reacties waren vooral positief. Bewoners waarderen met name de wegversmalling van het Schoutenveld in combinatie met verkeersdrempels/plateau, die zullen worden aangebracht om de snelheid uit het verkeer te halen. Daarnaast is er een mooie oplossing gevonden voor de verkeersafwikkeling van de busjes voor het halen en brengen van cliënten van de Passerel op hun eigen terrein vanaf het Schoutenveld. Hierdoor hoeven de busjes niet meer door het Rakkersveld. Ook zijn de bewoners enthousiast over de materiaalkeuze van de nieuwe gebakken klinkers en algehele uitstraling van het plan. Enkele laatste opmerkingen die bewoners op deze avond hebben gemaakt worden waar mogelijk nog verwerkt en dan starten wij met het inplannen van de uitvoering. Met de uitvoering van dit plan zal dit najaar worden gestart. Ontmoeten in de buurt De zoektocht naar het elkaar kunnen ontmoeten in de buurt en het kunnen ontplooien van buurtactiviteiten viel heel mooi samen met de komst dit voorjaar van een buurthuiskamer “het VeldHûûs” aan het nabijgelegen Magistratenveld. Heeft u hiervoor interesse? Stuur dan een e-mail naar: magistratenveld613@onshuis.nl Afkoppelen regenwater In de Passerel stond ook een regenzuil, deze is bedoeld om het regenwater af te koppelen van het vuil water riool. Van de aanwezigen was zo’n 20% geïnteresseerd in de zuil, of informatie daarover. Hier zijn we blij mee, maar het kan natuurlijk beter. Om het riool minder te belasten in de toekomst (er komt mogelijk extremer weer) en het schone water niet te verspillen willen we graag zoveel mogelijk huizen afkoppelen. De genodigden krijgen zeer binnenkort een brief met meer informatie. Hierin geven wij ook antwoord op de door jullie gestelde vragen. Er kwamen veel reacties op de vorm van de zuil, we kunnen vast verklappen dat jullie straks kunnen kiezen uit 2 varianten... Houdt uw brievenbus in de gaten! Voor nader informatie over dit project en de revitalisering kunt u terecht op de website van de gemeente Apeldoorn: www.apeldoorn.nl/samenmakenwijdebuurt Ook hangen de tekeningen in de Passerel en kunt u daar de regenzuil bekijken.

DON BOSCO Don Bosco zet zich in voor de jeugd en jongeren in wijk de Maten. Naast inloop en verschillende activiteiten, gaan we ook regelmatig met jongeren op kamp. In april zijn we met 24 jongeren naar Don Bosco Assel op de heide gegaan. We hebben een weekend vol met activiteiten, vermaak en diepgang gehad. In een weekend als dit brengen we veel en intensief tijd met de jongeren door. Hierdoor komt er veel naar boven, waar we eventueel samen met de jongeren mee aan de slag kunnen. De groep was erg hecht en de activiteiten waren een groot succes. Voorbeelden van de activiteiten zijn levend stratego in het bos, survivalbaan bij de Hoendeloogroep, Menstruatie-challenge ( ja die bekend is van TV, met een apparaatje zodat de jongens ook eens konden voelen hoe een menstruatie voelt), nachtdropping wat eindigde in een spooktocht, voetbal, maar ook rustige activiteiten zoals een potje weerwolven en over de Streep. Naast dit alles was er ook nog voldoende ruimte voor vrije tijd zodat iedereen ook kon relaxen. Naast kampen hebben we nog veel meer activiteiten. Volg ons op social media om op de hoogte te blijven van de komende activiteiten.

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 13


energieke maten

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 14

DE MATEN, DAAR ZIT ENERGIE IN! Als energieregisseur werk ik samen met andere bewoners en diverse partners aan het verduurzamen van onze leefomgeving. Ik zoek altijd de verbinding en mooie initiatieven om daarmee verder te bouwen. De eerste maanden heb ik met veel mensen kennis gemaakt en uitgezocht wat er precies leeft. Inmiddels zijn er in De Maten verschillende projecten en initiatieven gestart. Via deze weg wil ik jullie maandelijks op de hoogte houden van alles de diverse pilots en initiatieven, maar ook tips geven en jullie op de hoogte brengen van de mooie aanbiedingen. Heb je vragen of ideeën? Mail mij op dieuwkedeboer@de-a.nl

MINDER HITTESTRESS IN DE MATEN In de vorige editie hebben het gehad over klimaatadaptatie. Maar wat betekent dat nou precies voor ons? In dit artikel maken we klimaatadaptatie concreet met een voorbeeld. Weet je het nog? Vorig jaar was het warm, droog en stoffig van april tot oktober. De verandering van het wereldklimaat was volop te merken in alle straten van de Maten. Niemand vindt die hitte en het stof in de lucht prettig. Maar het is zelfs schadelijk en gevaarlijk: als mensen te weinig drinken, kunnen ze minder hard werken en kwetsbare mensen kunnen gevaar lopen. Dat heet ‘hittestress’. Het gevaar van hittestress wordt groter, want die hete periodes gaan we helaas vaker meemaken. Toch kun jij - en kunnen wij samen - iets doen om de gevolgen in jouw huis en in onze wijk te beperken. In de stad wordt het in de zomer nog warmer dan buiten de stad. Dat merk je goed als je de Maten uit fietst: zodra je onder de snelweg door bent, wordt het snel frisser en dat voelt heerlijk. Tussen de huizen is het warmer, doordat steen, beton en asfalt de zonnewarmte goed opnemen en de lucht verder opwarmen. Maar als we willen dat het niet zo heet wordt, kunnen we er gelukkig wel iets aan doen: zorg voor meer groen en meer schaduw. Bomen en planten geven schaduw en laten veel water verdampen via hun bladeren en dat geeft koelte. Meer groen: doen! Als je bomen, struiken, vaste planten, bloembollen en andere vormen van groen plant, dan levert dat veel positieve effecten op voor je leefomgeving: het wordt minder warm, je krijgt een betere luchtkwaliteit en het verbetert de waterhuishouding. En het is beter voor vogels en insecten. Wat kun je nog meer doen? • Vang regenwater op en geef dat aan de planten op warme dagen. • Vervang de tegels in je tuin door gemakkelijke planten of zet potten met grote planten op de tegels of je balkon. • Begin een moestuin en ervaar het plezier van je eigen groenten en vruchten. • Trek vogels en andere dieren naar je tuin en ondersteun de biodiversiteit. • Kijk op www.operatiesteenbreek.nl voor meer ideeën. Wil je meer weten over hittestress en andere effecten van de klimaatverandering op je woonomgeving. Kijk dan naar www.klimaatatlas.nl en klimaatvalleienveluwe.nl.

TIP! Het is weer lente. Een goed moment om te kijken of je de was buiten kunt drogen. De wasdroger is namelijk koploper in het gebruik van huishoudelijke energie. Als je je energiegebruik wilt verminderen is het daarom zinvol je wasdroger minder te gebruiken. Een zuinigere manier om je was te drogen is namelijk je was buiten aan de lijn of binnen op een rek te hangen. Energieverslinders Gebruik de wasdroger daarom alleen als deze echt nodig is. Nieuwere typen drogers zijn meestal zuiniger dan oudere. Door je wasgoed altijd aan de lijn te hangen bespaar je natuurlijk het meest. Maar ook af en toe de was buiten hangen, heeft direct effect op je energieverbruik. Droogadvies voor buiten: • Zon is niet nodig, wind wel • Droog gekleurde was binnenstebuiten tegen het verkleuren • Kan de was naar buiten of niet? Gebruik een buienradar én je gezond verstand.

PILOT AARDGASVRIJ WONEN IN DE HOEVEN Op 28 januari dit jaar organiseerde de gemeente een bijeenkomst voor bewoners van de Matenhoeve. Samen met de bewoners willen we stap voor stap gaan toewerken naar een toekomstbestendige en duurzame buurt, waarbij op termijn het aardgas uit de buurt zal verdwijnen. Aardgasvrij wonen De komende jaren willen we (een deel van) de Matenhoeve klaarmaken voor aardgasvrij wonen. Voor 540 van de in totaal 1900 woningen in de Matenhoeve, ligt er een concept plan om deze binnen 5 jaar van het aardgas af te koppelen. Een alternatieve duurzame warmtebron zorgt dan voor de verwarming van deze woningen. De warmte wordt gehaald uit het oppervlaktewater van vijvers en sloten in de Matenhoeve. Dit noemen we ook wel ‘aquathermie’. In de zomer warmen deze zodanig op dat er met een speciale techniek de warmte gewonnen wordt, opgeslagen onder de grond en het hele jaar rond via een warmtenet aan de huizen wordt geleverd. We gaan niet van vandaag op morgen van het gas af. En ook niet overmorgen. Het wordt een proces van jaren, waarin we samen met u stap voor stap de veranderingen willen doorvoeren. We willen u daar zo vroeg mogelijk bij betrekken. Uw huis hoeft niet in één keer geschikt gemaakt te worden. Wij willen u juist ondersteunen in het nemen van de kleine stappen. Ook daarmee kunt u uw energierekening al positief beïnvloeden. Subsidie aangevraagd Specifiek voor het concept plan voor de 540 woningen hebben we subsidie nodig om de techniek verder te ontwikkelen. Wij hopen dat we in aanmerking komen voor subsidie. Dan kunnen we dit plan verder uitvoeren met alle betrokken partijen, zoals woningstichting Ons Huis, het Waterschap en de bewoners. Begin juni hopen we op groen licht, zodat we de plannen verder kunnen uitwerken. Er bestaat echter ook een kans dat de subsidie niet wordt toegekend. Dat betekent niet dat de plannen volledig van tafel gaan. We gaan dan op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de Matenhoeve alsnog voor te bereiden op aardgasvrij wonen.


energieke maten

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 15

PILOT “DIGITAAL HUIS” IN DE DREVEN Uit gesprekken met bewoners blijkt dat velen energie een ingewikkeld onderwerp vinden, en tegelijkertijd raakt het ons allemaal. Wat kan ik doen? Welke opties zijn er? Welke maatregelen passen bij mijn huis? Wat is voor mijn huishouden interessant om uit te zoeken? Wat zijn de eerste stappen die ik kan nemen voor energiebesparing in mijn huis? Of wat zijn nu de volgende acties die ik nog kan doen, nadat ik mijn vloeren heb geïsoleerd en kozijnen met dubbelglas heb laten plaatsen. De gemeente Apeldoorn gaat in samenwerking met deA onderzoeken op welke manier bewoners geholpen zijn in het beantwoorden van dit soort vragen. We starten met hulp aanbieden bij 100 woningen in de Dreven. Bewoners ontvangen binnenkort brieven en materiaal. Zoals bijvoorbeeld een “sleutel” van hun 'digitale huis' op het online platform Connect055. Het idee is dat het 'digitale huis' u als bewoner van de Dreven helpt om uw echte huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Wij zijn erg benieuwd of dit u inderdaad helpt of dat er nog wat anders nodig is. Deze eerste 100 huishoudens zijn een kleine pilot. Wanneer we weten op welke manier bewoners zich het best geholpen voelen, gaan we waarschijnlijk breder in de Dreven aan de slag. Woont u in de Dreven? Dan hoort u binnenkort van ons!

GROFVUILACTIE IN DE ZADELMAKERSDONK Een grofvuilactie is ideaal om je huis en schuur op te ruimen. Maar het is ook gewoon heel gezellig om met je buurt te doen. Het is een perfect middel om meer in contact te komen met je buren. Dit keer was het de beurt aan de Zadelmakersdonk op dezelfde dag als de grofvuilactie in de Horsten. Het enthousiasme kwam vooraf wat rustig op gang. Na de eerste flyer ronde waren er een paar enthousiaste bewoners. Dus besloten we nogmaals te flyeren en de bewoners uit te nodigen voor een kopje koffie bij de bakfiets van Stimenz ter voorbereiding op de grofvuilactie. Daarna konden we definitief aan de slag met de organisatie. Een leuke groep vrijwilligers uit de buurt staken hun handen uit de mouwen om ons te helpen. Zaterdag 11 mei was het zover, van 12:00 – 16:00uur konden de mensen hun grofvuil brengen. Is het kapot, vies of echt niet meer te gebruiken dan mag het in de container van Circulus – Berkel. Alles wat heel, schoon, herbruikbaar en netjes is zetten we apart voor andere buurtbewoners om mee te nemen. Want er is altijd iets dat jij zelf niet meer gebruikt, maar je buurman of buurvrouw wel. Wat niet meegenomen is, neemt Foenix aan het eind van de dag mee. Net als alle spullen met een stekker. Wederom weer een top samenwerking tussen Circulus – Berkel, Foenix, Buurtraad de Donken, Energieregisseur De Maten, Don Bosco, MEEVeluwe en uiteraard Stimenz. Ieder droeg een steentje bij. Van een kopje koffie en thee, lekkere broodjes bij de lunch en een zithoekje, alles was geregeld. Ook wijkwethouder Detlev Cziesso kwam even langs. Op precies het goede moment, want er moest een volle bus uitgepakt worden. Goed om te zien dat dit soort acties en inzet gewaardeerd worden. Op naar een volgende ronde van de grofvuilactie ergens in De Maten!

WAAROM ZIJN ZONNE- PANELEN EEN GOED IDEE? Zonne-energie is een energiebron zonder vervuiling. De energie van de zon kun je gebruiken door zonnepanelen te plaatsen. Dat is goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt lager en je verdient je investering binnen ongeveer zeven jaar terug. Na die zeven jaar geniet je nog ongeveer 18 jaar van gratis stroom. Omdat je zelf je energie opwekt, ben je ook minder afhankelijk van de eventuele stroomprijsstijgingen. CO²-verlaging Naast dat je bespaart in energiekosten, draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Je verlaagt namelijk de CO²- uitstoot. Wist je dat één paneel per jaar genoeg energie levert om 2276 liter thee te zetten? Dat zijn ongeveer 30 kopjes thee per dag! Om duurzame opwek in Apeldoorn te stimuleren startte de Gemeente Apeldoorn een groepsaankoop voor zonnepanelen in één gebied. Op 20 februari was er een informatieavond hierover in De Heemgaard voor de mensen uit de Maten. Met name het ontzorgen van de aanschaf en installatie is een belangrijk onderdeel van een collectieve inkoop. De actie was ontzettend succesvol en de maximale capaciteit was al snel bereikt. De eerste daken worden inmiddels gevuld met zonnepanelen. Dat is heel goed nieuws, want steeds meer mensen verlagen zo hun energierekening en hun CO²-uitstoot. Zonnepanelenactie Heb je deze collectieve actie gemist en heb je ook interesse in zonnepanelen? Dan is er een nieuwe zonnepanelen-actie waaraan je kunt meedoen Na de isolatieactie organiseert coöperatie deA nu een zonnepanelenactie. Kijk op de website voor meer informatie https:// www.de-a.nl/zonnepanelen/ Geen geschikt dak? Helaas kan het ook zijn dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelendat of dat je geen eigen dak hebt. Een mooie oplossing daarvoor is Buurstroom. Dan wek je wel schonezonneenergie op, maar de panelen liggen op een dak bij je in de buurt. Voor De Maten zijn er nog enkele panelen beschikbaar op het inzamelgebouw van Foenix op Aruba: buurtstroom.de-a.nl/ buurtstroom-foenix-aruba/ Kijk op deze link voor meer informatie en meld je snel aan voordat deze vol zit.


de matenhof SPELLETJES IN ONTMOETINGSPLEK MATENHOF Houdt u van spelletjes en hebt u de maandagmiddag vrij, dan bent u van harte welkom in de Matenhof! Van 14.30 - 16.00 u spelen we daar klaverjassen, sjoelen, rummicub en met de Brain trainer. De inloop is al vanaf 14.00 uur. Er is op dit moment 1 klaverjasgroepje, maar we willen graag ook een tweede groep vormen. Verder helpen vrijwilligers met “hersens laten kraken”, vraag- en antwoordspelletjes en ook gewoon gezellig een praatje maken. Jong en oud, iedereen is welkom! De middag kost 1 euro inclusief 2 consumpties. Drankjes hierna o.a. advocaatje met slagroom, pilsje, jus d’orange enz. zijn tegen een redelijke prijs te koop. Nb: Ook de jeu de boules groep van de dinsdagmiddag kan nog uitbreiding gebruiken. Het is van 15.00 -16.00 u in het Matenpark net vóór de Matenhof. Bankjes rondom. Ook deze activiteit kost 1 euro incl consumptie. Eerste keer gratis. U kunt zo binnen lopen. Meer informatie is te verkrijgen bij Ontmoetingsplek de Matenhof zelf 06 - 31540497 of via Agnes Goselink tel 06 - 30725943.

KAARTJES METHODIEK BIJ ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Zou u graag eens willen deelnemen aan een activiteit? Zoekt u iemand bij u in de buurt die houdt van dezelfde hobby’s als u? Of bent u het zat om veel thuis te zitten? Misschien is het mee doen aan de kaartjesmethodiek bij Ontmoetingsplek de Matenhof op woensdagochtend 19 juni dan iets voor u! Op woensdagochtend 19 juni van 09:30 tot en met 11:30 uur zullen de Welzijnsbemiddelaar van de Matenhof en de Sociaal Cultureel Werkers van Stimenz een bijeenkomst houden bij Ontmoetingsplek de Matenhof voor de wijkbewoners. Tijdens deze bijeenkomst zal er door middel van een kaartjesmethodiek met de deelnemers bekeken worden wat men graag zou willen doen op het terrein van tijdsbesteding. Aan de hand van kaartjes zullen de deelnemers een selectie maken van activiteiten of uitspraken, die op dat moment hun leven plezieriger zouden maken. Ieder doet dit persoonlijk en daarna zal er gezamenlijk dieper worden ingegaan op de zojuist gekozen kaartjes. Tijdens deze ochtend zal er samen gekeken worden naar nieuwe ideeën, activiteiten of kunnen er misschien zelf wel matches gevormd worden. Lijkt u het leuk om hier aan deel te nemen, dan bent u van harte welkom. Deze ochtend zal ongeveer 2 uur duren en hier zitten geen kosten aan verbonden. Deze ochtend is voor zowel voor mannen als vrouwen en voor elke leeftijd. U kunt zich opgeven voor de kaartjesmethodiek via Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz via de mail: b.velderman@stimenz.nl of per telefoon: 06 – 30264432. Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of twijfels hebben, neem dan ook gerust contact op.

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 16

HULP GEZOCHT VOOR DE THEMAMIDDAG: INDONESIË BIJ ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF Op woensdagmiddag 11 september 2019 van 16:00 tot 18:30 uur zullen we bij Ontmoetingsplek de Matenhof een themamiddag organiseren waar het land Indonesië centraal staat. Om deze middag te laten slagen zijn wij op zoek naar wijkbewoners die ons willen helpen of eventueel spullen ter beschikking willen stellen voor deze middag. Voor de themamiddag zijn wij op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met koken, hapjes willen maken of de middag samen met ons willen verzorgen. Daarnaast zijn we ook nog op zoek naar een dans en/of zanggroep en Indonesische spullen, zoals bijvoorbeeld traditionele kleding en accessoires. Mocht u ons kunnen helpen en het leuk vinden om een steentje bij te dragen aan deze middag die georganiseerd wordt voor zowel de wijkbewoners in de Maten als de bewoners van de Matenhof, dan horen wij het graag. U kunt contact opnemen met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz. U kunt haar bereiken per telefoon via: 06 – 30264432 of per mail via: b.velderman@stimenz.nl.


wijkkrant de maten MATENPARK Nu het mooie weer er weer aan komt, komen de scooters en snorfietsers weer uit de stalling. De afgelopen jaren is gebleken dat er in deze periode vaker scooters en snorfietsers te vinden zijn in het Matenpark dan in de rest van het jaar. Is het onwetendheid of negeert men de aanwezige borden? We weten dat het een snelle sluiproute is om van A naar B te komen, maar weet ook dat het niet voor niks is dat scooters en snorfietsers niet welkom zijn. De aanwezigheid van de rijders zorgt er namelijk voor dat de veiligheid van de andere parkgebruikers in het geding komt. We hebben het dan over de hondenbezitters, de mensen die in het park komen voor hun wandeling en de vele kinderen die er spelen op de speelplekken. Voor deze gebruikers is het park juist bedoeld. Het jammere in deze is dan dat juist deze doelgroep het park gaat mijden vanwege de snel rijdende scooters en snorfietsers. Om de veiligheid te verbeteren zijn wij als politie dan ook bezig met een project om zo te zorgen dat het park uiteindelijk weer gebruikt wordt door de juiste doelgroep en dat de scooters en snorfietsers weer gebruik gaan maken van de omliggende routes. Wijkagent Cengiz Kara en Aspirant Jurgen Koch

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

INTERNETCAFÉ IN ONTMOETINGSPLEK BERGHORST Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Maar wat als u geen computer heeft of niet goed weet hoe u deze computer kunt gebruiken? Dan kunt u terecht bij het internetcafé in ontmoetingsplek Berghorst. Een e-mail sturen naar uw familie? Een profiel op Facebook aanmaken? Een digitaal formulier invullen? Een spel installeren op uw tablet? Geen probleem! Tijdens het internetcafé staan enthousiaste vrijwilligers voor u klaar om u te helpen met de computer en uitleg te geven waar nodig. Ook kunnen zij helpen met het gebruiken van een tablet, smartphone of laptop. U kunt bij het internetcafé terecht op: • Maandag van 10:00 tot 12:00 uur • Vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur Voor deze activiteit betaalt u een bijdrage van 1 euro. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ontmoetingsplek Berghorst via: 055 – 5997600

www.athomefirst.nl

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 18

BUURTSCHOUW

EIEREN ZOEKEN IN DE PLUKTUIN

De buurtraad heeft op woensdag 8 mei een buurtschouw gedaan met een afvaardiging van de gemeente. Een aantal eerder ingebrachte punten zijn met elkaar op de locatie bekeken. Door samen de situaties op de locatie te bekijken ontstaat bij beide partijen een goed begrip.

Zaterdag 20 april hebben kinderen uit de wijk paaseieren gezocht in de pluktuin. Ouders namen een picknick kleed en een hapje en een drankje mee. Een leuke activiteit voor de kinderen en een gezellige middag voor de ouders. Een mooie manier ook om je buren in de wijk beter te leren kennen. Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag.

Bent u benieuwd naar welke punten, dan kunt u het verslag opvragen via mail bij Voorzitter@grootzonnehoeve.nl.

BURENDAG 2019 Om de burendag 2019 te kunnen organiseren zijn wij dringend op zoek naar sponsoren. Binnenkort zullen wij de bewoners van Groot Zonnehoeve actief vragen met wat en hoe zij de burendag 2019 kunnen en willen steunen. Wilt u nu alvast info, stuur een mail naar Voorzitter@grootzonnehoeve.nl.


De grootste lingeriewinkels van Nederland!

I!

N U J D N A A M E L E H

20% KORTING

ACTIE

6+3! GRATIS en

e or

!

!

Al

le

bij

Body

wear Sup

ers

t

OF

Duiven • Rijksweg 26 026-7370298

Op alle NACHTMODE voor hem & haar 2e ARTIKEL*

50% KORTING

3+1 GRATIS Apeldoorn • Zwolseweg 221 055-2002037

Gratis parkeren bij de winkels!

bodywearsuperstore.nl

Wij hebben de GROOTSTE

COLLECTIE badkleding van Nederland!

Acties alleen geldig in de winkel. Vraag in de winkel naar onze actievoorwaarden. *De korting geldt op het goedkoopste artikel.

op de aanwezige badkleding


de drie ranken

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 20

18 JUNI REPARATIE-CAFÉ DE MATEN IN DE DRIE RANKEN

Donderdag 13 juni, van 19.45 uur tot 20.45 uur. Kerkcentrum De Drie Ranken, Eglantierlaan (ingang achterzijde) Sacrale dans, Dit is een meditatieve vorm van bewegen, waarbij plezier en beleving voorop staat. Passen zijn eenvoudig te leren. Danservaring is niet nodig. Deze dansvorm wordt gegeven door Els Lagerweij. Bijdrage: €2,50. Graag aanmelden met een mailtje naar: vonc@3ranken.nl (ook voor informatie).

In juni op de derde dinsdag, dus 18 juni bent u weer van harte welkom in ons Reparatie-café. Hebt u een toestel wat weigert breng het mee. Denk dan aan uw koffieapparaat, stofzuiger, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papierversnipperaar, enz. Maar ook een snoertje vernieuwen doen we graag voor u. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier sparen we de toestellen de weg naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Geen hogedrukspuit, bladblazer, elektrische deken. Die kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. Als het gezellig druk is zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; Het adres: Eglantier 202 [ingang aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing]; Datum: dinsdag 18 juni. De tijd: 9.30 tot 11.30 uur

NIEUWE KERKZAAL VAN DE DRIE RANKEN: RUIMTE VOOR ONTMOETING Nog even en dan wordt het nieuwe gebouw van De Drie Ranken opgeleverd. We hebben in eerdere edities van de wijkkrant al verteld hoe het gebouw er vanbinnen uit zal zien. Wat daarbij nog niet aan bod is gekomen, is de kerkzaal. Kleiner, maar praktischer De nieuwe kerkzaal wordt iets kleiner dan deze was, maar de indeling zorgt ervoor dat er straks wel meer multifunctionele gebruiksmogelijkheden zijn dan voorheen. Zo komt er geen podium voor de liturgische vieringen meer, maar staat het meubilair straks in het midden van de ruimte. Dit meubilair is eenvoudig te verplaatsen, afhankelijk van de functie die de zaal krijgt. Er zal straks plek zijn voor ruim driehonderd zitplaatsen. Zo’n veertig daarvan bevinden zich op een balkon dat boven de toegangsdeuren komt. Plaats van ontmoeting Interieurarchitect Pim van Dijk heeft de nieuwe inrichting van de kerkzaal uitgewerkt, in nauwe samenwerking met de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken. Daarbij is hij uitgegaan van de overtuiging dat de kerkruimte van de toekomst allereerst een plaats voor ontmoeting is. Of dat nu voor mensen binnen of buiten de kerk is. Aandachtswand Een opvallend aspect van de nieuwe inrichting is de lichte achterwand, recht tegenover de ingang van de kerkzaal. Van Dijk noemt dit de aandachtswand, want daar wordt de aandacht van de (kerk)bezoeker straks naartoe getrokken. Links en rechts van deze wand komen er twee verticale strips met led-verlichting, waarin je met een kleurenmixer de liturgische kleur kunt instellen. Hun gloed straalt af op de hele wand. De aandachtswand is multifunctioneel, want hij kan bijvoorbeeld ook goed dienst doen als projectiescherm. Dit biedt de mogelijkheid om de kerkzaal voor bepaalde gelegenheden gemakkelijk in te richten als filmzaal. Impressies van de nieuwe kerkzaal Orgel Het orgel wordt straks tegen de wand geplaatst waar het glas-in-loodraam zit, aan de linkerkant van de kerkzaal. Dat wordt de ‘muziekwand’, want ook de vleugel komt daar te staan. Er zullen nog wel wat maanden overheen gaan, voordat het orgel wordt teruggeplaatst, want daarvoor moet de kerkzaal droog genoeg zijn. Ook komt er in een later stadium een nieuwe geluidsinstallatie, zodat de kerkzaal een goede geluidskwaliteit krijgt voor zowel spraak als muziek. Dat zal ook het geluid van het orgel ten goede komen. Een heleboel details die te maken hebben met de inrichting, zijn nog niet ingevuld. Daarvoor moet de nieuwe kerk eerst in gebruik genomen worden. Mocht u nieuwsgierig zijn naar het eindresultaat, dan moet u nog even geduld hebben. Pas als de inrichting zo ver is gevorderd, dat een optimale beleving van de ruimtes mogelijk is, komt er nog een feestelijke opening. Daarvoor worden ook de bewoners uit de wijk uitgenodigd. Heeft u vragen over de vernieuwbouw? Stuurt u dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl of kijk op www.3ranken.nl/vernieuwbouw. Ook op Facebook zijn we te vinden: www.facebook.com/De-Drie-Ranken.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 21

LEUK; KAMPEREN IN JE ACHTERTUIN! Boek nu je minivakantie en kom kamperen in het Matenpark van vrijdag 19 t/m zondag 21 juli! Je geniet een weekend lang van de natuur, je eigen buurt, lekker eten en drinken, allerlei activiteiten én natuurlijk van het contact met elkaar. De Buurtcamping zorgt voor mooie ontmoetingen en draagt bij aan het buurtgevoel. Kosten We willen graag een mooie mix aan buurtbewoners op de camping. Daarom is 1/3 van de plekken gereserveerd voor vrijwilligers, 1/3 voor mensen met een kleinere portemonnee en 1/3 voor overige buurtbewoners. De kosten voor deze minivakantie zijn:€ 15,- per tent en € 15,p.p. voor het hele weekend, € 10,- per tent en € 2,50 p.p. voor vrijwilligers en mensen met een kleine portemonnee. Kinderen t/m 12 jaar kamperen gratis. Let op! • Alleen bewoners met de postcodes 7325, 7326, 7327, 7328 en 7329 kunnen komen kamperen • Per reservering zijn maximaal 1 tent en 6 personen toegestaan • Mensen met een kleine portemonnee kunnen korting krijgen • Door je aan te melden als vrijwilliger krijg je korting • Heb je speciale wensen waar we je misschien bij kunnen helpen? Heb je bijvoorbeeld geen kampeerspullen? Of heb je niet de mogelijkheid om met IDEAL te betalen? Neem dan even contact op met matenpark@debuurtcamping.nl, dan komen we er vast samen uit.

DE BUURTCAMPING IS VOOR IEDEREEN, STEEKT U OOK DE HANDEN UIT DE MOUWEN? Merith van Otterloo vormt samen met Jurijan Holtman, Romana Geerlings en Hermien Marsman het kwartet dat -als (vrijwillige) campingbeheerdersde komende maanden De Buurtcamping Matenpark op poten zet. De aanvraag voor een vergunning is de deur uit, er zijn fondsen aangevraagd, een veiligheidsplan gemaakt en nog meer regeldingen. Dat was het taaie deel van het werk, nu zijn we met praktische dingen aan de slag. Daarbij kunnen we nog heel veel meedenkers en meehelpers gebruiken. Iedereen kan een bijdrage leveren. Van knutselaars tot bouwers en van duurzame kampeerders tot EHBO’ers, van receptionisten tot entertainers, van koks tot afwassers. Mensen met interesse in de natuur kunnen bijvoorbeeld een speurtocht maken voor de kampeerders, of een leuke activiteit voor de kinderen opzetten. En natuurlijk zoeken we ook mensen die handig zijn met social media of die graag achter de computer zitten. De ‘droomtekening’ van onze camping hebben is in het voorjaar al gemaakt. De camping komt vlak bij de skatebaan, aan de kant van De Heemgaard. Daar komen verschillende hoeken met activiteiten, zoals de receptie en een outdoor-hoek. Om er een leuk terrein van te maken, zoeken we een groepje klussers en knutselaars, die kleinere en grotere onderdelen helpen maken. Ook de hulp van ondernemers uit de Maten is van harte welkom. Zij kunnen helpen met materialen of levensmiddelen. De camping is er immers ook voor gezinnen die zo’n mini-vakantie niet zelf kunnen betalen, maar er wel bij horen. Vrijwilliger worden, graag! Want we kunnen het niet alleen! Kom dan op zaterdag 8 juni om 15.00 uur naar de skatebaan. Wil je graag helpen, maar kun je die dag niet stuur dan een mailtje naar matenpark@de buurtcamping.nl. Alle info (en aanmelden) op https://matenpark.debuurtcamping.nl/



wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2019 | pagina 23

Marie Besaris heeft een heerlijk kopje koffie met een stuk taart voor 2 personen gewonnen.

Van harte gefeliciteerd!

De Eglantier 300 - 055 207 9090 www.silliesapeldoorn.nl

150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

100

200

Twee ll' ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Antwoord puzzel uitgave mei: Heerlijk genieten met het hele gezin of met een stel vriendinnen met of zonder kinderen bij Sillies in Apeldoorn. Print de woordzoeker

18-05-19 22)31

Project

Inzenden kan t/m 10 juni 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

Schaal / Formaa Datum

Y

O

M

G

P

A

B

I

J

G

O

E

D

V

O

P

E

L

E

E

O

N

T

S

P

A

N

N

I

N

G

E

S

T

R

E

S

S

R

E

L

E

A

S

E

N

I

R

E

S

I

S

I

M

I

N

D

F

U

L

N

E

S

S

I

B

T

E

T

N

B

E

A

C

H

Y

O

G

A

O

L

D

H

O

I

O

E

T

S

A

M

A

N

L

P

N

L

P

O

W

E

R

F

L

O

W

Y

O

G

A

O

A

I

E

L

S

V

G

F

W

E

D

O

M

O

N

J

L

S

E

L

O

E

S

A

E

I

O

I

S

C

T

H

C

A

A

M

U

W

A

E

N

I

S

V

E

N

I

G

O

E

E

S

P

E

T

S

L

K

T

S

D

S

E

O

A

E

P

E

L

R

L

E

Y

F

E

C

E

E

S

N

C

(

V

E

E

K

Y

E

R

Y

E

L

E

L

O

)

H

K

R

A

S

I

C

O

H

T

O

O

I

F

I

G

I

Puzzel mee en maak kans op een gratis maand abonnement voor 1 yoga les per week naar keuze!

I

G

E

S

N

R

T

G

E

M

G

R

J

F

N

N

Doe mee... want we geven 10 abonnementen weg.

A

K

E

E

G

A

S

S

A

M

N

A

P

K

E

G

BEACHYOGA BEACHYOGA EASYYOGA EASYYOGA EFFECTIEF EFFECTIEF EGLANTIES GOEDVOELEN EGLANTIES MASSAGE GOEDVOELEN MERITH MASSAGE MINDFULNESS NAMASTE MERITH ONTSPANNING PERSONALCOACHING POSITIEVEWERKING POWERFLOWYOGA PROEFLES SILLIES SOAP SOUPLESSE STOFWISSELING STRESSRELEASE TOEGANKELIJK

MINDFULNESS NAMASTE ONTSPANNING PERSONALCOACHING POSITIEVEWERKING POWERFLOWYOGA PROEFLES

Revisie / Datum

Maten in het werk te c

SILLIES SOAP SOUPLESSE STOFWISSELING STRESSRELEASE TOEGANKELIJK YOGA

De Eglantier 300 7329 DH, Apeldoorn info@goedvoelenapeldoorn.nl + 31 (0) 652682723

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/VNEuPklkYuxwLXBtDlbxWsgsfpEOogPd.html

Pagina 1 van 2


Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.