Wijkkrant de Maten juni 2018

Page 1

Jaargang 3 Juni 2018

WIJKKRANT DE MATEN

START VERNIEUWBOUW DE DRIE RANKEN Zondag 20 mei heeft Geloofsgemeenschap De Drie Ranken op ludieke wijze de start van de verbouwing van de kerk ingeluid. Verkleed als bouwvakkers kwamen enkele leden van de kerkgemeenschap aan het eind van de viering met veel lawaai de kerkzaal in om ladders te plaatsen en stoeltjes mee te nemen. Ook hadden zij een dubbelganger van een bekende presentator, Thijs Vernieuwkerk geheten, weten te strikken om de komende periode van verbouwing op de voet te volgen in het nieuwe programma De Kerk Draait Door (DKDD). De eerste afleveringen staan al op YouTube (zoek op Thijs Vernieuwkerk, De Kerk Draait Door). Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Stem dan af op dit YouTube-kanaal. Ook zullen we u in deze krant regelmatig informeren over de verbouwing, of beter gezegd, de vernieuwbouw van De Drie Ranken. Dit kerkcentrum wordt namelijk in de komende negen maanden niet alleen verbouwd, maar ook deels vernieuwd. Het nieuwe gebouw zal multifunctioneel zijn, met plek voor iedereen, binnen en buiten de kerk. We zullen schrijven over de ‘stenen’ en over de mensen àchter die stenen. Heeft u ondertussen al vragen, stuur ze dan op naar prbouw@3ranken.nl

Lees meer op pagina 3

CEDRIC REAGEERT

Lees meer op pagina 9

n t/m 17 juni 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

GEZELLIG BAKKIE

PUZZEL MEE EN MAAK KANS O VAN APELDOORN PUZZEL MEE EN WIN IN ST G R O O T Z O N N E H O E V E L

A

L O I N E D R A A G E D E

E J D E D R E V E N N S R A C

P

S E R H D E W I J K U R K J T B R N S N E J L K D T N E E E O V D T HLees E meer S E L L R D D O T E O H W N N E I O L D N Y G

I H K E O S R

G N op I D E L K

O S S E O E V E R A N T S O E K E N R T V B D I L E C A D E E Z Y D E M19A pagina E R D G W N K L E B R P D L A

C C A N D D E R D N O I N E K N E A U N K T E N I E N I T R E T O O O O E P D S

ONLY LTB ONLY TWINLIF LTB APELDOO GROOT DEMATEN TWINLI DEDREVE DEDONK APELD DEHOEK DEMAT CARS DEDRE EGLANTI

DEDON DEHOE CARS Zo lost AlleEGLAN woord in het veld m INSTIJL worde PETRO KLEDIN Trek een lij doeWIJKKR dit bij a

De niet g


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Ben jij verpleegkundige of verzorgende IG? Wij hebben ruimte voor jou! Benieuwd hoe het is om bij Atlant te werken? Wijhebbenruimte.nl

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!). Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten EVEN VOORSTELLEN Wat leuk dat ik mij mag voorstellen in de wijkkrant: ik ben Petra Tromp en sinds een paar weken werkzaam als sociaal werker Jeugd in de Maten. Een mooie, grote wijk die ik nog aan het leren kennen ben; Waar zijn de scholen? Wat zijn de leukste plekken om te spelen? Graag wil ik samen met kinderen tot 12 jaar, ouders en buurtbewoners bekijken wat er allemaal mogelijk is in de wijk. Mijn wens is om met elkaar leuke activiteiten te bedenken en op te zetten voor de kinderen in de Maten! Heel graag kom ik dan ook in contact met mensen uit de Maten die tijd hebben voor vrijwilligerswerk en hun creativiteit, muzikaliteit, speelsheid en/of culinairiteit willen inzetten voor kinderen tot 12 jaar. Ik ben regelmatig te vinden bij de Dreven achter winkelcentrum de Maat maar het makkelijkst is om een mailtje te sturen naar p.tromp@stimenz.nl! Graag tot ziens!

GEZELLIG EEN BAKKIE DOEN? Onze bakfiets brengt ons de hele wijk door. De afgelopen weken deden we een rondje supermarkten in de Maten. Zo stonden we met onze buurtbak bij PLUS Nico de Witt, de COOP Snijdersplaats en DekaMarkt de Maat. We hadden veel bekijks met onze buurtbak en onze koffie en thee vielen in de smaak. En waar het ons vooral om gaat, de leuke gesprekken met bewoners uit de wijk! De komende tijd zijn we regelmatig met onze buurtbak op pad. Vindt u het leuk om ons te ontmoeten? We komen graag gezellig een bakkie doen bij u in de buurt, geef het door via h.marsman@stimenz.nl. De koffie is bruin en we zorgen zelfs voor een koekje erbij!

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 3

VAKANTIE KRIEBELS Op het moment dat deze wijkkrant bij u in de bus valt geniet ik van mijn vakantie. Heerlijk met manlief naar de camping in Italië. M’n voeten in de zee, de wind door m’n haar en de vrijheid van het buiten zijn. Waarschijnlijk een tripje naar Florence of Pisa als het niet te warm is. Ik kijk er naar uit. Even de boel de boel laten. Heerlijk, vakantie! Geen wekker en geen verplichtingen. Rustig aan doen en helemaal niks hoeven. Eventueel een boodschapje en dan misschien aan het eind van de middag naar het strand of vanavond na het eten lekker een ijsje eten aan de boulevard. En als we dan toch geen zin blijken te hebben, doen we het gewoon niet. Niks moet, alles mag. Na een drukke periode de zinnen verzetten en weer opladen. Want afstand nemen en nieuwe energie opdoen is soms nodig. Dan kan ik er vanaf juli weer volop tegen aan. Onder meer de resultaten uitwerken van de gesprekken die ik had met de 7 buurtraden. Wat een inspirerende bijeenkomsten en wat veel kennis van de buurt, daar word ik blij van. De resultaten zijn een mooi begin van een analyse per buurt. Die worden nog aangevuld met de kennis en ervaringen van de beroepskrachten uit Zuid Oost. Zodat we steeds beter in beeld krijgen wat er speelt en leeft en onze inspanningen daarop kunnen afstemmen. En dan blijven we natuurlijk gewoon doorgaan om met onze Buurtbak de wijk in te gaan. Koffie, thee, water en koekjes mee en met elkaar in gesprek. We komen naar u toe deze zomer! Wilt u dat we ook bij u in de buurt komen? Stuur dan een mailtje naar h.marsman@stimenz.nl of reageer op onze facebookpagina Welzijnsnetwerk Apeldoorn Zuid Oost. Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost


matenhof

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 4

DAGBESTEDING MATENHOF

VITALITEITSCURSUS IN ONTMOETINGSPLEK DE MATENHOF

Al drie jaar bieden wij in ontmoetingsplek de Matenhof dagbesteding voor jong en oud. Dagbesteding is er voor iedereen die behoefte heeft aan een zinvolle manier om de dag in te vullen en sociale contacten op te doen.

Vitaliteit betekent levenskracht. De kracht om door het leven te gaan zoals jij dat graag wilt, op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Je goed, energiek en sterk voelen. Toch kan het zo zijn dat jij je niet zo voelt. Dat jij merkt dat je op verschillende levensgebieden wordt belemmerd. Maakt jouw leefstijl je fitter of juist het tegenovergestelde? In de cursus vitaliteit gaan we hier aandacht aan besteden. Er komen verschillende onderwerpen aan de orde zoals: Voeding, beweging, ontspanning, mindfulness, slapen, zingeving en andere onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. Iets voor jou?

Voor dagbesteding bij de Matenhof heb je geen indicatie of verwijzing nodig. Op de ontmoetingsplek kunnen wij geen persoonlijke zorg leveren (hulp bij toiletgang, medicatie, en hulp bij eten). Kom je op eigen gelegenheid gezellig naar de Matenhof? Mocht je hulp nodig hebben bij het vervoer neem dan contact op met de Matenhof. Bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten zoals geheugentraining, tekenen en schilderen, creatief bezig zijn, gezelschapsspellen en beweegactiviteiten. We bekijken de mogelijkheid om de dagbesteding naar eigen wensen en behoeften in te vullen. Deelname aan activiteiten vanuit de dagbesteding zijn gratis. Voor bepaalde activiteiten waar materialen voor gebruikt worden, kan een bijdrage gevraagd worden. Voor de schilderactiviteit wordt bijvoorbeeld per dagdeel € 0,50 gevraagd. Voor de koffie en thee wordt een bijdrage gevraagd van € 0,50 per kopje. Op dinsdag en donderdag bieden wij om 12:00 uur een gezamenlijke lunch aan voor maar € 2,00. Bezoekers kunnen de hele week ook de keuze maken om vanuit huis een lunch mee te nemen. Daarnaast is er dagbesteding in de vorm van dienstverlening aan anderen. Wil je graag vrijwilligerswerk doen maar heb je hierbij ondersteuning of begeleiding nodig of is een betaalde baan (nog) een stap te ver? Bij de dienstverlening is er een professional aanwezig die je kan ondersteunen. Zo kun je meehelpen met koffie/thee schenken, tuinieren, lunch voorbereiden, boodschappen doen, schoonmaken, post rondbrengen, etc. Zo kun je kennis en vaardigheden opdoen om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dagbesteding de Matenhof is van maandag t/m donderdag geopend van 09.00 uur 16.00 uur, en vrijdagochtend van 09.00 - 12.00 uur. Het is ook mogelijk om een gedeelte van de dag aanwezig te zijn. Wil je weten of dagbesteding passend is of wil je meer informatie? Ga dan naar http://dagbesteding.apeldoorn.nl of neem contact op met ontmoetingsplek Matenhof 06-31540497. Ontmoetingsplek Matenhof, Warenargaarde 775, 7329 GR Apeldoorn.

20 juni 2018 gaat de cursus opnieuw van start. Vanaf 13:30 uur staat de koffie klaar! We starten om 14:00 uur en het duurt tot 15:00 uur. - de cursus is gratis. - Voor een kopje koffie of thee vragen we €0,50 per kopje. - Opgeven kan op nr 0631540497 of 10685619 Hopelijk tot ziens! Marjolein Vroom Petra van der Sluis

RENS GROOT HULZE EEN LINTJE Op donderdag 26 april kreeg vrijwilligster van De Matenhof, mw. Rens GrootHulze, een lintje. Zij is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. Rens werd een jaar geleden opgegeven door haar nicht Geesje de Vries. Geheel onwetend werd Rens door haar zoon meegenomen in de auto, onder het mom van een gezellig dagje uit met de familie. Toen zij echter aankwam bij Hotel De Keizerskroon, stond daar haar familie, enkele vrienden en 2 medewerkers van De Matenhof. Rens was totaal overdonderd en verbaasd en wist niet wat haar overkwam. Na de decoratie door burgemeester John Berends van Apeldoorn, was er nog een verrassing in De Matenhof. Daar werd haar een gezellige middag aangeboden en waren er de deelnemers van haar jeu des boules groep, medewerkers en vrijwilligers aanwezig. Rens heeft haar lintje gekregen voor jarenlange vrijwilligerswerk o.a. op De Matenhof. Bettine Mons Ontspanningsleidster De Matenhof


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 5

WINKELCENTRUM DE EGLANTIER HAGEN SCHOENREPARATIE Bij Hagen schoenreparatie kunt u voor meer terecht dan alleen het repareren van uw schoenen. Naast versleten zolen en hakken verzorgen wij verschillende reparaties. Wist u dat wij uw tas, leren jas of rugzak ook herstellen? Het vervangen van een rits is dan ook geen enkel probleem. Voor een kwalitatief goede leren riem bent u bij ons aan het juiste adres. Wij bieden u een ruim aanbod in dames- en herenriemen en maken deze voor u op de juiste maat. In het assortiment vindt u een brede tassencollectie. Onze damestassen zijn reeds aangevuld met de nieuwste modellen. Gaat u binnenkort nog met vakantie? Wij hebben verschillende soorten en maten in reis- en rugtassen.

Eglantier 672 Apeldoorn

Ook kunt u bij ons terecht voor het dupliceren van diverse sleutels. Vele soorten hebben wij op voorraad, onder andere fiets-, huis-, schuuren caravansleutels. Vraag gerust naar de mogelijkheden en klaar terwijl u wacht. Hagen schoenrepartie staat voor vakkundige reparaties met een goed en eerlijk advies. Ons ervaren team staat voor u klaar!

bij Bosselaar

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De Eglantier 656 7329 DP Apeldoorn

rshmakelaars.nl

Eglantier 672, Apeldoorn

Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

Gildenlaan 340, Apeldoorn 055-3017858 www.sakura-sushibar.nl

BIJ EEN BESTEDING VAN 25,- OF MEER EEN GRATIS BODYSPRAY VAN JANZEN T.W.V 14,95 De Eglantier 250, 7329 DH Apeldoorn


de gaarden

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 6

JE KUNT MEER DAN JE DENKT! Eigenaresse Esther van der Graaf van Escare ondervond veel hobbels op haar weg voordat haar zaak aan de Heemradenlaan er stond. Van diverse vrouwenopvangplekken naar een eigen bedrijf, ze vertelde over de kracht van vrouwen en dat je meer kunt dan je denkt. In 2014 kwam ze met 2 jonge kinderen vanuit Rotterdam naar Apeldoorn. Met hulp van Moviera kreeg ze woonruimte in Apeldoorn. Moviera is actief in Gelderland en Utrecht en helpt slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld om geweld te stoppen. Esther is blij met de hulp die ze kreeg, onder andere van Moviera, de bijstand en de voedselbank. Ze ziet het als tijdelijke hulpmiddelen om verder te komen. Daar schaamt ze zich niet voor, maar is dankbaar dat het bestaat. Ze zette het negatieve om in het positieve. Als kind was ze al dol op de Veluwe, nu mag ze hier wonen en is ze opgebloeid in deze prachtige omgeving. Alles gebeurt met een reden geeft ze aan, een mens maakt uiteindelijk altijd zelf de keuze. Je moet zelf aan je leven werken, stapje voor stapje is haar levensmotto. Teleurstellingen horen bij het leven, soms 2 stapjes vooruit en 1 achteruit. Esther zorgt graag, vandaar dat ze 20 jaar geleden koos voor de opleiding tot pedicure. Sinds oktober 2017 heeft de trotse en bevlogen eigenaar van Escare haar praktijk gevestigd aan de Heemradenlaan, naast de sauna. Eind dit jaar rondt ze de specialisatie medisch pedicure af. Gestart vanaf huis vanuit haar idealisme dat goede professionele voetverzorging toegankelijk moet zijn voor iedereen, ook de kleine portemonnee. Vandaar dat ze niet de hoofdprijs vraagt voor haar behandelingen.

foto: Hans Snelleman

Natuurlijk moet Esther wel een boterham verdienen en zijn de tarieven dus kostendekkend. Naast haar praktijk als pedicure is Esther ook actief als consulent van Cambridge Weight Plan, een manier om gewicht te verliezen. Esther is ervaringsdeskundige en maar liefst 20 kilo afgevallen met Cambridge. Nieuwsgierig geworden? Kijk op escare.nl of afslankenapeldoorn.nl.

SOCIAAL RAADSLIEDEN Sociaal raadslieden Stimenz nu ook aanwezig in ontmoetingsplek Berghorst. Vragen over belastingaanslagen, toeslagen, uitkeringen, subsidies, wetten en regelingen? Sinds kort kunnen inwoners uit Apeldoorn terecht op het gratis inloopspreekuur in Ontmoetingsplek Berghorst aan de Gijsbrechtgaarde 30. De sociaal raadslieden van Stimenz houden hier iedere donderdag spreekuur van 14:00 tot 16:00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig; mensen kunnen zo binnenlopen. Het spreekuur is kosteloos.

ANDRIES FIDDER EN MAARTEN LUIJK IN GALERIE H10A Op zaterdag 2 juni om 16:00 uur is de opening van een nieuwe expositie in Galerie H10a met schilderijen van Andries Fidder en beelden van Maarten Luijk. En natuurlijk exposeren wij ons eigen werk. De expositie loopt van 2 juni t/m 7 juli. De galerie is open op de zaterdagmiddagen van 13 tot 17 uur. Andries Fidder werkt naar aanleiding van situaties die hem treffen en in zijn herinnering worden ‘vastgezet’. De relatie tussen mensen is een terugkerend thema. Dat kan zichtbaar worden in abstracte en meer figuratieve stijl. Zijn schilderijen en beelden zijn een uitvloeisel van zijn zoektocht naar verwondering. De thema’s die hij gebruikt dragen dit in zich. De mens in verbondenheid met de schepping waarin het dier soms een bijzondere plek inneemt, een incarnatie van de personages die op het doek verschijnen. Het leven zelf is zijn grootste fascinatie, vooral de emoties en de kwetsbaarheid van mensen.

In het dagelijks leven hebben we te maken met allerlei financiële zaken. Soms gaat er wat fout en komen mensen er even niet meer uit. Het kan dan lastig zijn om het overzicht terug te krijgen. Mensen weten niet goed hoe het probleem aan te pakken of bij welke instantie ze moeten zijn. Dan kunnen ze met hun vraag terecht bij de sociaal raadslieden.

Maarten Luijk brengt bijzondere mythen tot leven in zijn beelden of beelden groepen. In zijn werk laat hij een groot respect zien voor alles wat met de natuur te maken heeft en wat de natuur en zijn bewoners te bieden heeft aan mystiek, verhalen en vertelsels. De natuur en haar wezens zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie, een bron van waaruit Maarten met gevoel een beeld kan creëren. Zo worden vaak dieren met mystiek door hem uitgebeeld, zoals de raaf en de uil.

Kijk op www.stimenz.nl voor meer informatie en de overige spreekuren in Apeldoorn.

Galerie / Kunstenaarscollectief Galerie H10a, Eglantier 325, 7329 DJ Apeldoorn


de gaarden

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 7

UITVAARTVERZORGING EN AFSCHEIDSHUIS DE OVERSTEEK GAAT TIJDELIJK VERHUIZEN Zoals u in de media heeft kunnen lezen wordt het laatste gedeelte van ons stadsdeelcentrum De Eglantier in de aankomende periode uitgebreid met een supermarkt, een aantal kleinere winkels en 30 woningen aan de Eglantierlaan. Om dit alles mogelijk te maken zullen Kerkcentrum De Drie Ranken en Afscheidshuis De Oversteek als eerste in dit project worden verbouwd en aangepast om deze uitbreiding mogelijk te maken. Deze aanpassing zal ongeveer 9 maanden in beslag nemen. Zoals u begrijpt heeft dat gevolgen voor de huisvesting van beiden; Kerkcentrum De Drie Ranken blijft op dezelfde locatie actief maar dan met ongeveer de helft aan ruimte tijdens de bouw. Afscheidshuis De Oversteek zal echter in die periode helemaal zijn deuren moeten sluiten aan de Eglantierlaan in verband met omgevingslawaai en bouwactiviteiten, dus is er gezocht naar een tijdelijke locatie. In samenspraak met de Gemeente Apeldoorn is deze gevonden in het voormalige gebouw van basisschool de Gong aan de Warenargaarde 225 en zullen wij per 1 juni a.s. 2 of 3 ruimten gaan inrichten om deze als afscheidslocatie te gaan gebruiken. Over 9 maanden (geplande bouwtijd) zal de verbouw van ons pand volledig zijn afgerond, verlaten wij de school weer en gaan terug naar ons vertrouwde adres aan de Eglantierlaan 201 in Apeldoorn. Op het moment dat wij de locatie in de school hebben ingericht kunt u gerust eens komen kijken in de tijdelijke afscheidsruimtes en om kennis te maken. Wij hebben op vrijdag 16 juni open huis tussen 16.00 en 19.00 uur in onze tijdelijke locatie aan de Warenargaarde 225 in Apeldoorn. Arthur en Anita Brinkman

WORKSHOP VOOR AANSTAANDE BRUGKLASSERS Op zaterdag 9 juni en zaterdag 23 juni organiseert Accres speciaal voor leerlingen uit groep 8 een workshop die hen voorbereid op de overgang naar de middelbare school. In deze workshop gaat het over weerbaar zijn, het maken van keuzes, nee-zeggen, groepsrollen en (digi)pesten.

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

CULINAIRE WANDELING DOOR BERGHORST Op woensdag 13 juni opent ontmoetingsplek Berghorst haar deuren voor geïnteresseerden. Tijdens de ‘culinaire wandeling door Berghorst’ maakt u kennis met de ontmoetingsplek onder het genot van lekkere hapjes, koffie/ thee en muziek. De entree is gratis.

Voor veel kinderen is de overstap van de basisschool naar de middelbare school best spannend. Een nieuwe omgeving waarin je niet de oudste, maar de jongste bent. De workshop Ready 2B brugklasser helpt aanstaande brugklassers steviger in hun schoenen te staan en zelfverzekerd te starten aan deze nieuwe uitdaging. In een 3 uur durende workshop komen onderwerpen aan bod zoals het maken van keuzes, houding en uitstraling, groepsrollen, jezelf presenteren, nee-zeggen en anderen aanspreken op gedrag.

Naast woonzorgcentrum is Berghorst ook een ontmoetingsplek. Op een ontmoetingsplek kunt u terecht voor activiteiten, ontmoeting, informatie en ondersteuning. Als u behoefte heeft aan een praatje of een kopje koffie bijvoorbeeld. Of om samen met mensen uit uw buurt sportief, creatief of leerzaam bezig te zijn.

De workshop Ready 2B brugklasser wordt op twee momenten gegeven in Sportcentrum Matenpark. Zaterdag 9 juni van 9.30 tot 12.30 uur en op zaterdag 23 juni van 13.30 tot 16.30 uur. Voor meer informatie en aanmelden voor een van deze workshops kijk op de website: Sportstimuleringapeldoorn.nl/ready2b.

Nieuwsgierig naar de ontmoetingsplek en de activiteiten die Berghorst voor u te bieden heeft? Kom dan langs op woensdag 13 juni tussen 14:00 en 16:00 uur. Adres: Gijsbrechtgaarde 30. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Berghorst, via telefoonnummer 055 – 599 7600. Kijk ook eens op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl om het aanbod te bekijken van Berghorst en andere ontmoetingsplekken in Apeldoorn.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 8

+ traakraaps elloV 99,3 € nav gnilatebjib t e s n e e = 9 9, 4 € f o .ezuek raan nezalg

neitfjiV slegeznezalg ellov nee = .traakraaps

nav nak nerapS m/t iem 03 ow sutsugua 82 id .8102

Schott Zwiesel ®

ej nav nerevelnI traakraaps ellov 11 id m/t nak .8102 rebmetpes

® leseiwZ ttohcS

® leseiwZ ttohcS

.lohocla neeg ,81 neeG

Inmiddels is in deze buurten een zogenaamde nulmeting uitgevoerd. Hierbij is waardevolle informatie opgehaald bij de bewoners, waarbij de huidige woonbeleving werd gepeild. De volgende stap, samen met u als bewoners, is om inhoud te geven aan de aanpak van het project. In de volgende nummers van de wijkkrant leest u hier meer over. Wij stellen het zeer op prijs wanneer u straks een actieve rol wilt vervullen.

Geen 18, geen alcohol.

Onder deze naam gaat gemeente Apeldoorn samen met u als bewoners aan de slag om de buurt te vernieuwen. Zoals u in vorige edities van de wijkkrant hebt kunnen lezen, gaat het om drie pilotbuurten in Apeldoorn, waarvan twee in de Maten. In onderstaande kaartjes kunt u globaal zien om welke buurten dit gaat.

Schott Zwiesel ®

SPAARACTIE GLAZEN BIJ JUMBO

® leseiwZ ttohcS

SAMEN MAKEN WE DE BUURT!

Woensdag 30 mei is Jumbo van de Bunt, Schubertplein 1-5, gestart met een spaaractie rondom Schott Zwiesel glazen van restaurant kwaliteit. De klanten van Jumbo van de Bunt kunnen de hele zomer sparen voor 6 verschillende sets glazen; witte wijnglazen, rode wijnglazen, bierglazen, longdrinkglazen, waterglazen en gin-tonic glazen. De glazen, van marktleider Schott Zwiesel, zijn gemaakt van Tritan kristalglas.

naa -,01 € eklE neppahcsdoob sitarg néé = .legeznezalg

Elke € 10,- aan boodschappen = één gratis glazenzegel.

Sparen kan van wo 30 mei t/m di 28 augustus 2018.

Vijftien glazenzegels = een volle spaarkaart.

Volle spaarkaart + bijbetaling van € 3,99 of € 4,99 = een set glazen naar keuze.

Inleveren van je volle spaarkaart kan t/m di 11 september 2018.

Jumbo Van de Bunt, Apeldoorn, Schubertplein 1-5

.nezjirp egal djitla né ecivres etseb ed rooV

Voor de beste service én altijd lage prijzen.

nezalg/moc.obmuJ po nedraawrooveitca ed ne salglatsirK ®natirT revo eitamrofni reem roov kjiK

Kijk voor meer informatie over Tritan® Kristalglas en de actievoorwaarden op Jumbo.com/glazen

Kijk voor meer informatie over Tritan® Kristalglas en de actievoorwaarden op Jumbo.com/glazen

Kijk voor meer informatie over Tritan® Kristalglas en de actievoorwaarden op Jumbo.com/glazen

Voor de beste service én altijd lage prijzen.

Voor de beste service én altijd lage prijzen.

glazenzegel. = één gratis boodschappen Elke € 10,- aan

Sparen kan van wo 30 mei t/m di 28 augustus 2018.

Vijftien glazenzegels = een volle spaarkaart.

Volle spaarkaart + bijbetaling van € 3,99 of € 4,99 = een set glazen naar keuze.

Inleveren van je volle spaarkaart kan t/m di 11 september 2018.

Dreven noord Het gaat in deze buurt om Hoveniersdreef, Heelmeestersdreef, Postmeesterdreef, Eekschillersdreef en Voermansdreef. De buurtraad gaat een actieve rol vervullen in het ophalen van alle wensen. De start hiervan is in juni. Meer info zie: www.apeldoorn.nl/samen-maken-we-de-buurt. Reacties welkom op: samenmakenwedebuurt@apeldoorn.nl

de dreven FEEST OP WINKELCENTRUM DE MAAT BLEEK GROOT SUCCES Dit jaar is voor het eerst op zaterdag 26 mei Maat(jes)dag georganiseerd door de winkeliersvereniging van het winkelcentrum De Maat aan de Imkersplaats. Na afgelopen kerst de aankleding op het winkelcentrum opgepakt te hebben is dit het tweede grote evenement wat de winkeliersvereniging mogelijk maakt. Het was een echt feestje, misschien net iets aan de warme kant maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren diverse activiteiten voor groot en klein. Zo was het schminken een groot succes, maar ook de ballonnenclown viel goed in smaak. Wie van een uitdaging hield kon de klimwand trotseren of kon zich lekker uitleven op het springkussen. De DJ maakte het af met heerlijke en vrolijke nootjes. Voor de lekkerbekken onder ons was er veel popcorn of blauw/roze suikerspinnen. Kortom als winkeliersvereniging De Maat kijken wij terug op een succesvol feest en wellicht een jaarlijks terugkerend evenement!

.lohocla neeg ,81 neeG

Elke € 10,- aan boodschappen = één gratis glazenzegel. Geen 18, geen alcohol.

Schott Zwiesel ®

Schoutenveld / Rakkersveld Het gaat in deze buurt om Schoutenveld ter hoogte van de 900 nummers en Rakkersveld. De eerste bewonersavond met alle uitleg over het project is in voorbereiding en zal eind juni / begin juli plaatsvinden. Hierbij zullen tevens enquêtes worden uitgedeeld, die u na afloop thuis rustig kunt invullen. Indien u niet aanwezig bent, krijgt u de enquête alsnog thuisbezorgd.

2018. di 28 augustus wo 30 mei t/m Sparen kan van

spaarkaart. = een volle glazenzegels Vijftien

glazen naar keuze. of € 4,99 = een set bijbetaling van € 3,99 Volle spaarkaart +

september 2018. kan t/m di 11 volle spaarkaart Inleveren van je

Bij elke € 10,- aan boodschappen en bij diverse actieproducten ontvangt de klant een zegel. Vijftien zegels is een volle spaarkaart. Bij een volle spaarkaart + bijbetaling van € 3,99 of € 4,99 ontvangt de klant een set glazen naar keuze.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 9

WIJKAGENT CEDRIC SOETERS REAGEERT OP ARTIKEL ‘VERWARRENDE VERKEERSSITUATIES’ In het artikel over verwarrende verkeerssituaties uit de wijkkrant mei is naar mijn mening helemaal geen sprake van een verwarrende situatie. Recht doorgaand verkeer op dezelfde weg heeft gewoon voorrang, ook bij een zogenaamde T-splitsing. De fietser of voetganger die hier wil oversteken heeft dus voorrang op rechtsafslaand verkeer uit dezelfde weg. Ook komende van de andere zijde heeft een fietser of voetganger voorrang op linksafslaand verkeer! De haaientanden staan er om aan te geven dat je verkeer op de voorrangsweg voorrang moet geven en staan er ook voor de auto's. Degenen die dit dan zo uitleggen dat de fietser voorrang moet geven moeten eigenlijk weer terug naar theorieles. Bij twijfel is het ook niet slecht om eens voorrang te geven en je als heer of dame te gedragen zeker naar een kwetsbare medeweggebruiker.

VEILIG FIETSEN IN DE MATEN Rotondes en spookfietsen In Wijkkrant De Maten van april jl. werd in het artikel ‘Rotondes en fietsers’ geadviseerd de afstand tussen rijbaan en fietspad te vergroten, zodat de automobilisten bij het afslaan beter zicht hebben op fietsers. De Fietsersbond denkt daar anders over. Het kan juist tot meer onduidelijkheid en meer ongelukken leiden. Als de afstand wordt vergroot, denken veel automobilisten dat op ze voorrang hebben op fietsers die op de rotonde rijden. Rotondes buiten de bebouwde kom zijn vaak op deze manier ingericht, en het fietspad ligt verder van de rijbaan af. Daar hebben automobilisten voorrang. De regelgeving rond rotondes verschilt binnen en buiten de bebouwde kom. In Apeldoorn geldt echter op ALLE rotondes binnen de kom, dat fietsers voorrang hebben. Een driehoekig bord en haaientanden op het wegdek maken dat duidelijk voor de automobilist. Maken fietsers geen fouten? Dat is ook niet zo. Veel fietsers rijden op de rotonde tegen het verkeer in en zijn spookfietsers. Op bijgaande foto de rotonde bij de Landdrostlaan. Een moeder met een kind in een bakfiets. Bepaald geen goed voorbeeld. Hetzelfde zie je vaak bij de rotonde bij de Matenpoort en bij De Linie (Osseveld). Levensgevaarlijk, want automobilisten houden er geen rekening mee dat fietsers op de rotonde van rechts kunnen komen. Dit spookfietsen zie je ook op heel veel fietspaden. Er zijn maar een paar dubbelzijdige fietspaden in De Maten; de rest is enkelzijdig. Daar mag je dus niet tegen het verkeer in fietsen! Hoe zit het met voetgangers op een rotonde? Een rotonde is een lange doorgaande weg. Op een doorgaande weg geldt: rechtdoor verkeer heeft voorrang op afslaand verkeer. Dus automobilisten op de rotonde die willen afslaan, moeten voorrang geven op voetgangers die bij zo’n afslag oversteken. De voetganger heeft echter geen voorrang op automobilisten die de rotonde oprijden. Tenzij er een zebrapad ligt. Bij een zebrapad moet de automobilist stoppen zo gauw een voetganger aanstalten maakt om over te steken. Daar veel automobilisten dan juist gas geven, doet de voetganger er verstandig aan eerst oogcontact te maken met de bestuurder, alvorens over te steken. Bert Middeldorp en Anja Straathof Fietsersbond Apeldoorn, apeldoorn@fietsersbond.nl, www.apeldoorn.fietsersbond.nl

WAT GAAN WE DOEN OP BURENDAG 22 SEPTEMBER? De buurtraad is van plan om op 22 september (nationale burendag) in het Zonnepark een burendag te organiseren voor de gehele wijk Groot Zonnehoeve. Wij willen op deze manier voor jong en oud een gezellig moment creëren om de samenhang te versterken. Vorige week is in de hele wijk een flyer (zie afbeelding) verspreid om de animo voor een dergelijke bijeenkomst te inventariseren. In deze wijkkrant herhalen we dit bericht. Via de QR-code kunt u een korte enquête invullen, waarin u kunt aangeven of u hiervoor belangstelling hebt. Werkt de QR-code voor u niet, kopieer dan in de webbrowser: https://bit.ly/2I30NvI .Ook willen wij graag weten of u eventueel wilt bijspringen, bijvoorbeeld bij de geplande spelletjes voor de kinderen.


groot zonnehoeve VERLENGING EXPOSITIE HET APELDOORNSCHE BOSCH Wegens grote belangstelling wordt de tentoonstelling: Het Apeldoornsche Bosch, Zij woonden hier, verlengd tot 1 september 2018. Op initiatief van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch en in samenwerking met ’s Heeren Loo is door CODA een expositie en audiotour samengesteld over het Apeldoornsche Bosch. Deze Joodspsychiatrische instelling was van 1909 tot 1943 gevestigd aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg gevestigd is. Op 22 januari 2018 is het 75 jaar geleden dat het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd werd. Deze herdenking vormde de aanleiding voor deze bijzondere expositie en audiotour. Openingstijden expositie Maandag t/m vrijdag: 10.00 uur- 16.00 uur Zondag : 13.00- 16.00 uur. Zaterdag : gesloten

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 10

VRIJWILLIGERS GEZOCHT In het zwembad van ’s Heeren Loo hebben de cliënten naast therapie ook veel plezier Michel Dam is vrijwilliger bij ’s Heeren Loo sinds 2014. Hij heeft als vrijwilliger bij het zwembad het voorrecht met mensen van over het hele terrein Groot Schuylenburg te mogen zwemmen. Daardoor heeft hij met meerdere mensen leuk contact, maar één cliënt springt er toch wel uit: Willem. Willem en Michel zijn door de tijd heen vrienden geworden. Want waar het begon met een beetje spetteren in het water, hebben ze best een band ontwikkeld. Michel: ‘Ik haal hem nu op van de woning, kleed hem om (onder toezicht) en ga zwemmen. Daarbij ga ik een keer in de week met hem wandelen en genieten van het zonnetje. Dat alles zonder een woord te spreken.’ Vrijwilliger bij ’s Heeren Loo Bij ’s Heeren Loo werken hele toegewijde medewerkers. Zij doen wat ze kunnen om elke cliënt alle aandacht te geven. Maar voor net dat beetje extra aandacht is het fijn dat er vrijwilligers zijn. Om een kopje koffie te drinken met een cliënt, een stukje te wandelen of fietsen, te helpen met koken op een groep of andere activiteiten. Lijkt het u leuk om af en toe wat tijd door te brengen met een cliënt? Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers! U bepaalt zelf hoeveel tijd u heeft en welke tijden het beste uitkomen. Onze vrijwilligerscoördinator kijkt samen met u wat aansluit bij uw wensen en interesses. Na de kennismaking volgt een introductie. In die periode ervaart u hoe het is om dit vrijwilligerswerk te doen. Na die periode bespreken we uw ervaringen, die van cliënt(en) en de begeleiders. Tijdens uw werk als vrijwilliger is er altijd een contactpersoon bij wie u met uw vragen terecht kunt. Ook zijn er speciale vrijwilligersbijeenkomsten. Ook vrijwilliger worden? Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bij 's Heeren Loo? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator Jeannette Boezerooij. Dat kan via telefoonnummer 06 25 12 6920 of via e-mail Jeannette.Boezerooij@sheerenloo.nl.

De expositie is te zien in gebouw Hannah Laan van Groot Schuylenburg 310. Het gebouw Hannah is vrij toegankelijk tijdens bovenstaande openingsuren. We nodigen u van harte uit om de tentoonstelling te komen bekijken en vragen u om deze ruimte met respect te betreden. Boekje over het Apeldoornsche Bosch Bij de tentoonstelling hoort een boekje over de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch. Dit boekje is een uitgave van het Herinneringscentrum Westerbork. Het boekje is verkrijgbaar bij Brasserie de Zon, Regenboogbrink 20. Wandeling en audiotour Het Apeldoornsche Bosch.Over het terrein zijn een wandeling en audiotour beschikbaar.De informatiepanelen geven uitleg over de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch en geven inzicht in de zorg en begeleiding uit die tijd. De audiotour is te downloaden op uw eigen smartphone, zie hiervoor toelichting en uitleg op het startpaneel. Voor bezoekers zonder smartphone is er apparatuur te leen (borgsom €50,-) in Brasserie de Zon. Startpaneel en beginpunt van de wandeling: Brasserie de Zon, Regenboogbrink 20.

VISSERIJWEEK IN BRASSERIE DE ZON Op 14 juni start het nieuwe haringseizoen. Daarom is er van 18 t/m 22 juni de Visserijweek in Brasserie de Zon. In die week hebben wij niet alleen de Hollandse nieuwe haring op het menu staan, maar ook tal van vissalades en vissoepen. Naast ons reguliere menu serveren we in deze week als warm lunchgerecht “fish and chips” en pasta met zalm en spinazie. Uiteraard bent u altijd welkom voor een heerlijk kopje koffie met vers gebak uit onze eigen bakkerij de Zonnehoeve. Met dit mooie weer is ons terras geopend! Nieuwsgierig? Kom gerust eens langs, of bel ons voor informatie of reserveringen. Ons adres: Brasserie de Zon, Regenboogbrink 20 Apeldoorn. 06-51187441 E-mail brasserie.de-zon@sheerenloo.nl


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 11

KINDERFEESTJE OP GROOT SCHUYLENBURG? Wist u dat u op Groot Schuylenburg ook een feestje voor kinderen, of een ander feestje, kunt vieren? Er is genoeg te doen! Knutselen in de Papiermakerij Onder begeleiding van onze medewerkers gaan de kinderen in de Papiermakerij zelf aan de slag. Ze gaan papier maken en papier scheppen. Daarnaast gaan ze iets knutselen, dat mogen ze zelf kiezen. Ze kunnen bijvoorbeeld windlichten maken, of kaarten of een slinger. Uiteraard krijgen ze wat lekkers te eten en drinken en mogen ze aan het eind van de middag meenemen wat ze gemaakt hebben. Lijkt u dit als volwassene ook leuk om te doen? Dan bent u ook van harte welkom! Neem voor meer informatie en de mogelijkheden van een (kinder)workshop contact met ons op: Papiermakerij, Regenboogbrink 30 in Apeldoorn Telefoon 06 – 512 420 71 E-mail opdrachten@papier-winkel.nl Bezoek Boerderij de Kakelhoeve. Boerderij ‘de Kakelhoeve' bevindt zich op het terrein Groot Schuylenburg van 's Heeren Loo. De boerderij is openbaar en toegankelijk voor iedereen. U kunt hier wandelen, spelen en de dieren bekijken/aaien. Een leuk uitje dus voor een kinderfeestje, maar natuurlijk ook voor iedere zonnige middag. Eten en drinken bij Brasserie de Zon. U kunt niet alleen terecht voor een kopje koffie of lunch bij Brasserie de Zon, u bent bij ons ook aan het juiste adres als u iets te vieren heeft. Wij bieden diverse arrangementen voor (kinder)feestjes. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee! Brasserie de Zon, Regenboogbrink 20 in Apeldoorn. Telefoon 06 – 511 874 41. E-mail brasserie.de-zon@sheerenloo.nl Taart van Bakkerij de Zonnehoeve. Geen feestje is compleet zonder taart! Bakkerij de Zonnehoeve bakt de heerlijkste taarten en gebakjes. Kom gerust langs om ons assortiment te bekijken en te bespreken wat uw wensen zijn. Geef uw wensen aan ons door en wij maken het. Wij werken alleen op bestelling. Neem contact met ons op via e-mail: bakkerij. zonnehoeve@sheerenloo.nl

’S HEEREN LOO EN PRO PERSONA WISSELEN EXPERTISE UIT Een deel van de mensen met een licht verstandelijke beperking ervaart ook psychiatrische problemen. Denk bijvoorbeeld aan trauma’s, angst en psychoses. Die combinatie (een verstandelijke beperking en psychiatrische aandoening) zorgt soms voor complexe problematiek. ’s Heeren Loo in Apeldoorn en Pro Persona in Arnhem zijn een uitwisselingsproject gestart om onderling meer kennis en kunde uit te wisselen. De organisaties beogen hiermee een betere behandeling en ondersteuning van deze doelgroep. ’s Heeren Loo ondersteunt en begeleidt mensen met een verstandelijke beperking. Pro Persona biedt specialistische geestelijke gezondheidszorg. Het uitwisselingsproject kent een praktische insteek: medewerkers van beide organisaties gaan bij elkaar aan de slag. Gebruik maken van elkaars expertise staat centraal. Aan de slag in elkaars keuken Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige van Pro Persona werkt tijdelijk op een woning van ’s Heeren Loo voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. In deze 24-uurs voorziening doet zij intensief kennis op van de doelgroep. Daarnaast kan ’s Heeren Loo haar consulteren op het gebied van psychiatrie. Vice versa werkt een medewerker van ’s Heeren Loo tijdelijk bij Pro Persona. Zij deelt daar haar kennis en leert zelf veel over psychiatrische problematiek. Door deze praktische uitwisseling is kennis en kunde voor medewerkers dichtbij en toegankelijk. Praktijksituaties zijn direct bespreekbaar en deskundigheid van medewerkers groeit. ‘Kennis vergroten is essentieel’ Jan te Loeke, regiodirecteur ’s Heeren Loo Apeldoorn: “Met dit soort uitwisselingen willen we een kwaliteitsslag maken. Iedereen heeft zijn specialisme. Onze kennis van mensen met een licht verstandelijke beperking moet veel meer naar buiten en wij moeten meer kennis van psychiatrische aandoeningen naar binnen halen. Zodat we bijvoorbeeld sneller en passend kunnen optreden bij trauma of psychose.” Ook Piet van der Zandt, directeur Pro Persona, ziet de meerwaarde: “Kennis vergroten onder medewerkers is essentieel. Kennis zorgt voor tijdig signaleren, waardoor crisissituaties voorkomen kunnen worden.” Beide directeuren zien dit eerste uitwisselingsproject als een mooie start voor meer uitwisseling van medewerkers in de toekomst.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 12

De Voorwaarts - 17-09- 2004 Behorende tot De Maten is De Voorwaarts, hier uit 2004, een nog ‘ongeschonden’ gebied. Het was toen min of meer nog agrarisch. Duidelijk te zien zijn de verschillende boerderijen. Het gebied ligt tussen de Barnewinkel en Laan van Erica waar De Voorwaarts verder gaat tot aan de spoorlijn Apeldoorn-Deventer. Links de spoorlijn Apeldoorn-Zutphen. Ernaast een gedeelte van de wijk De Maten. Later werd het middengedeelte op de foto De Groene Voorwaarts genaamd. Hier kom ik op terug bij de recentere luchtopname. Rechts van De Voorwaarts het gebied van ’s Heeren Loo, toen nog Groot Schuylenburg genaamd. Boven in beeld de Americahal en sportvelden van Voetbalvereniging WSV. Naast de Americahal de oude velden van WSV met erboven het nieuwe complex van hun. Nu is de naam WSV Apeldoorn Omnisport en kunnen er verschillende takken van sport worden beoefend zoals bv. voetbal, volleybal, basketball en meer. Ernaast het bekende Intratuin. Van het Sportstadion Omnisport Apeldoorn was nog geen sprake! Rechts is nog een stukje van de Zutphensestraat te zien en het Meubelplein. Geheel onder in beeld nog een stukje van de toen aanwezige kwekerij van de gemeente. De Groene Voorwaarts - 05-05-2016 12 jaar later hetzelfde gebied waar flink gebouwd wordt. Het is de nieuwe woonwijk Groot Zonnehoeve waar ± 600 woningen worden gebouwd. Enkele straatnamen hier zijn Dassenburcht, Eekhoorn, Hermelijn, Hazenleger en De Groene Voorwaarts. (voorheen De Voorwaarts) De wijk Zonnehoeve wordt ook wel het Apeldoornse Bos genoemd. Links het nieuwe station Apeldoorn De Maten welke in december 2006 geopend werd. Op de foto zien we de trein Apeldoorn-Zutphen staan. (rood-wit) Geheel rechts onder in beeld een gedeelte van Agrifirm, de hoofdvestiging van de landelijke land- en tuinbouwcoöperatie in het gebied Barnewinkel. Geheel rechts de Zutphensestraat met rechts ervan een stuk Woudhuis. Erboven Het Rietveld met ernaast het Meubelplein. Het gedeelte De Voorwaarts aan de overzijde van de Laan van Erica is ook nagenoeg volgebouwd met o.a. het Sportstadion Omnisport en het winkelcentrum De Voorwaarts, gebouwd in 2013 als vleugel van Omnisport. De Americahal aan de Laan van Erica zal dit jaar worden afgebroken om plaats te maken voor een vestiging van Hornbach Projectbouwmarkt met ook alles voor de tuin. Tot de volgende editie van juli 2018. Luchtopnamen en teksten: Hans Snelleman

FYSIOTHERAPIEVERGOEDING BIJ ETALAGEBENEN Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen of ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen. Een van de meest voorkomende behandelingen is een operatie, namelijk een dotterbehandeling of een bypass. “Niet nodig” zeggen fysiotherapeuten Floor Uittenbogerd en Margreet van Loon van Fysiotherapie Noordhuis. Zij doelen daarmee op een wetenschappelijk onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De conclusie van dit onderzoek was: “De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut als een dotterbehandeling. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s. Intensieve looptraining wordt sinds 1 januari 2017 vergoed uit de basisverzekering en wel voor maximaal 37 behandelingen. Daarbij moet men wel eerst het eigen risico van 385 euro betalen. Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de conditie van mensen. ”Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen”, aldus Margreet. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. Niet alleen de fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicijnen innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens de fysiotherapiebehandelingen.” ClaudicatioNet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1900 fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen. De dichtstbijzijnde therapeut bij u in de regio vindt u op de digitale Zorgzoeker van ClaudicatioNet: www.etalagebenen. nl/zorgzoeker. Patiënten met etalagebenen in onze wijk De Maten zijn van harte welkom bij Fysiotherapie Noordhuis en Leeuwis Fysiogroep, die beiden zijn aangesloten bij het ClaudicatioNet. Fysiotherapie Noordhuis (Beatrijsgaarde 1) en Leeuwis Fysiogroep (Eglantierlaan 11).


de velden DE HAAIENTANDEN In de mei editie van de Wijkkrant stond een artikel over de betekenis van haaientanden bij een tweetal verkeerspunten in de wijk. Als voorbeeld gold onder andere de T-kruising EglantierlaanHeemradenlaan. Op de foto ziet u op de voorgrond de Heemradenlaan. De weg waar een auto rijdt, is de Eglantierlaan. Fietsers die komen van de Eglantierlaan en willen oversteken naar de andere kant van de Heemradenlaan, vinden op de plaats van oversteek haaientanden op hun pad. Als nu komend van de Eglantierlaan een auto rechtsaf de Heemradenlaan opdraait, dient de fietser een tweetal regels af te wegen. En wel de regel ‘rechtdoorgaand verkeer heeft voorrang op afslaand verkeer’, waarbij de fietser het rechtdoorgaande verkeer is en de regel ‘wanneer te stoppen voor haaientanden’. In het artikel wordt eveneens gesteld dat er geen eensluidende opvatting is over de toepassing van de genoemde regels in de genoemde situaties. Zelfs politieagenten en rijinstructeurs zouden het niet met elkaar eens zijn. Toch lijkt de wet een pasklaar antwoord te hebben. Artikel 80 Reglement verkeersregels en verkeersteken 1990 (RVV 1990) meldt in hoofdstuk III, § 4, het volgende. “Haaientanden hebben de volgende betekenis: de bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg”. Nergens staat vermeld dat er een uitzondering zou zijn als het verkeer op de kruisende weg die weg zojuist is opgedraaid. Ook visueel geeft de haaientand een duidelijk signaal. Je rijdt niet blindelings tegen de punten van de haaientand in. Dus zowel intuïtief alsook wetstechnisch dient de fietser voorrang te verlenen aan het kruisende verkeer. Voordat de vraag rijst of een fietser een ‘bestuurder’ is. Ja, het RVV geeft aan dat bestuurders alle weggebruikers zijn behalve voetgangers.

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 13

DE HUISNUMMERING Toen ik enige jaren geleden in Apeldoorn kwam wonen, liep ik tegen een buitengewoon fenomeen aan. Apeldoorn heeft zogenaamde bloemkoolwijken. Wat zijn dat, vraagt u zich af. Het antwoord vindt u het volgende citaat. De nieuwe plannen beschreven wijken waarbij centrale toegangswegen leidden tot kleinere leefgebieden. De nieuwe wijken moesten mensen trekken die niet in dorpen wilden wonen, maar ook niet midden in het centrum van een drukke stad. Hofjes, een ruimtelijke structuur en groenstroken zijn kenmerkend voor de wijk die, als je er een luchtfoto van zou maken, er enigszins uitziet als de structuur van een bloemkool. Daarmee is ook gelijk de naam ‘bloemkoolwijk’ verklaard (bron: www.interveste.nl/infonet/2014/12/22/bloemkoolwijk/). De Maten is zo’n bloemkoolwijk. Dit artikel gaat echter niet zozeer over de bloemkoolwijk op zich, maar over de wijze waarop de huisnummering tot stand is gekomen. Wat is het geval? Een bepaalde straat loopt als het ware in een U vorm door de buurt. Dus 3 korte straten met aan weerszijden woningen. In totaal dus 6 zijden. En Apeldoorn heeft er voor gekozen elke zijde een aparte nummering te geven. De eerste poot van de U kent dus de huisnummers in de reeks 1-100 en in de reeks 101-200. En zo gaat dat verder. In het voorbeeld dus tot en met de reeks 601-700. In het geval er nog meer poten aan de U vorm zijn aangebouwd, kan de huisnummering nog in hogere reeksen doorlopen. Is dit logisch? De Gemeente heeft ongetwijfeld nagedacht over het waarom van de gekozen methode. Mensen die de buurt niet kennen, zullen die logica veelal niet kunnen volgen. Het ene ogenblik kijken ze naar huisnummer 220. Gaan ze de hoek om, zien ze ineens nummer 401. Verwarring alom. In andere steden vindt men vaak het hoogste en het laagste nummer aan het begin van de U vorm. En zijn er geen afzonderlijks reeksen huisnummers maar is sprake van één doorlopende reeks. De bewoners en in het bijzonder hun bezoekers moeten maar oordelen over wat volgens hen de beste methodiek is.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 14

EEN INTEGRAAL KIND CENTRUM (IKC), WAT IS DAT EIGENLIJK? In de Maten kennen we twee IKC’s, zoals ze ook wel genoemd worden: concepten waarin onderwijs en kinderopvang hand in hand gaan, samen onder 1 dak. Dit zijn Sterrenschool De Bongerd en IKC De Ploeg, beiden werken samen met Doomijn Kinderopvang. In een IKC werken kinderopvang en onderwijs nauw samen in de begeleiding van kinderen tussen 0 en 13 jaar. Kinderen komen gedurende de dag op een IKC om te leren, spelen en te ontwikkelen. Eigenlijk is binnen een IKC bijna geen overgang merkbaar tussen onderwijs en kinderopvang. Er wordt gewerkt vanuit één team met één opvoedkundig beleid. Een vertrouwde aanpak en vertrouwde gezichten dus. Uniek in Apeldoorn is dat gewerkt wordt met zogenoemde combi-functionarissen: medewerkers die bijvoorbeeld ’s ochtends de voorschoolse opvang verzorgen, daarna als onderwijsassistent in de klas staan en ook als BSO-leidster kunnen worden ingezet. Ontwikkelingskansen vergroten Kinderen die naar een IKC gaan, raken al vroeg vertrouwd met de locatie waarin ze worden gekend en veilig kunnen opgroeien. Door nauwere samenwerking tussen het kinderdagverblijf en de basisschool, vergroten we de ontwikkelingskansen van peuters. Bijvoorbeeld op vaste momenten met de peuters te spelen in de kleutergroep met een extra uitdagend aanbod. In het aanbod komen peuters vroegtijdig en spelenderwijs in aanraking met spel-, taal- en rekenvaardigheden. De doorgaande lijn naar de basisschool wordt hierdoor sterk verbeterd. Keuze en gemak Als ouder heb je altijd een keuze, je bent nooit gebonden aan de basisschool in het IKC. Je kunt dus ook alleen kiezen voor het kinderdagverblijf van 0 tot 4 jaar binnen het IKC. Maar het is wel gemakkelijk met halen en brengen van (een of meerdere kinderen) op één locatie. Bovendien zijn de IKC’s nagenoeg alle dagen van het jaar geopend tussen 07.30 en 18.30 uur. Interesse of meer informatie? Ga dan eens kijken bij Sterrenschool De Bongerd of IKC De Ploeg of bel met Doomijn 038 421 45 21.

Een wereld te ontdekken

Kinderopvang onder 1 dak van 0-13 jaar

Voor alle ontdekkers

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis

Bij Doomijn is er genoeg te beleven, in de speel- en ontdekkingsruimtes en met het uitdagende activiteitenaanbod voor klein en groot.

Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

altijd in de buurt Naast Sterrenschool De Bongerd en IKC De Ploeg zijn er nog andere geweldig leuke opvanglocaties in de Maten!

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

t

(038) 421 45 21

e klantadvies@doomijn.nl

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

www.doomijn.nl

a De Bongerd:

Muntersdonk 13 De Ploeg: Burgersveld 24


de hoeven FRAUDE

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 15 in de verzekeringsbranche. Op zich doen we vaak wat luchtig over dit soort kleine vormen van fraude, maar de schadebedragen zijn schrikbarend. Mede vanuit dat oogpunt gezien verdient de aanpak van fraude de nodige aandacht en is het melden van misstanden van groot belang.

In het vorige artikeltje in de wijkkrant heb ik aandacht besteed aan aspecten die te maken hebben met de risico’s van ons e-mailverkeer. Deze keer wil ik “de kostprijs” van gepleegde fraude voor onze maatschappij belichten en stilstaan bij de problematiek van Casussen beleggingsfraude. beleggingsfraude. De professionaliteit van de fraudeur komt vooral in beeld bij deze vorm van fraude. De Schade door fraude is gigantisch. verhalen van de criminelen klinken prachtig en Gelukkig staan we er altijd niet bij stil, maar de geboden rendementen zijn aantrekkelijk. de maatschappelijke “kostprijs” van het De lieden die zich aan deze vorm van fraude fenomeen fraude is enorm. In de eerste plaats schuldig maken hebben geen cursus aan zijn slachtoffers van fraude natuurlijk financieel een toneelschool nodig want met hun mooie gedupeerd en dat is bijzonder vervelend. Een verhalen zijn het al rasechte toneelspelers. ander aspect, en ook dat realiseren we ons onvoldoende, is de emotionele schade. Door - Beleggen in een vakantiepark. de dubieuze praktijken van oplichters loopt Ik kan in dit artikel natuurlijk geen concrete ons vertrouwen in de maatschappij een flinke namen van betrokken bedrijven noemen maar deuk op en vanuit mijn ervaringsachtergrond de manier waarop deze fraudeurs te werk weet ik dat bij een groot aantal slachtoffers de gaan laat zich wel beschrijven. Stel u bezoekt emoties hoog kunnen oplopen. In een aantal een beurs waar als beleggingsobject nieuw te gevallen levert dat zware depressies op en bouwen vakantiewoningen worden aangeboden. soms leidt dat zelfs tot zelfmoord. De financiële Natuurlijk kunt u zelf, wanneer u tenminste schade dompelt slachtoffers in diepe ellende investeert, een aantal weken gaan genieten en vanwege de ontstane schulden ontstaan van een mooie vakantie (vaak in een ver oord) regelmatig faillissementen en schuldsaneringen. in uw eigen vakantieappartement of bungalow. De financiële schade verschilt per casus maar Tussendoor wordt er zorg voor gedragen dat opgeteld gaat het om gigantische bedragen. Bij het pand wordt verhuurd en op die manier zal fraude dachten we vroeger aan wat gerommel uw belegging het nodige rendement opleveren. met getallen, een boekhouder die zijn baas De uitleg over het nieuw te bouwen onroerend benadeelde of een penningmeester van een goed is uitstekend en het reclamemateriaal dat vereniging die een beetje geld van de vereniging u meekrijgt ziet er professioneel en kleurrijk uit. “leende”, maar helaas, die beelden kloppen niet U besluit na overleg te gaan investeren (met meer. Fraude is een vorm van criminaliteit die eigen of geleend geld). de maatschappij honderden miljoenen euro’s Vanaf nu zijn er in deze vorm van fraude heel aan schade oplevert. veel scenario’s mogelijk maar ik zal er voor de leesbaarheid 2 benoemen. Wie betaalt de schade ? Voor het beantwoorden van die vraag moeten - U investeert en na een periode ons goed realiseren dat er een verschil is in van slechte informatie over de bouw blijkt slachtoffers. Ondernemingen die het slachtoffer dat het betreffende vakantiepark alleen op zijn van fraudeurs kunnen de geleden schade papier bestaat en u heeft dus geïnvesteerd gedeeltelijk fiscaal verrekenen. Anders gezegd, in “gebakken lucht”. Vanwege het feit dat het het schadebedrag wordt in mindering gebracht land waar het vakantiecomplex zou worden op de winst van het betreffende bedrijf, met als gebouwd op juridisch gebied niet te vergelijken resultaat dat de bedrijfswinst wordt verlaagd. is met de regelgeving in ons land komen de Het gevolg daarvan is weer dat er minder daders er vaak goed mee weg en zijn de belasting wordt afgedragen. Op die manier verhaalsmogelijkheden minimaal. U bent uw wordt de door fraude veroorzaakte schade bij geld kwijt en mocht u de aankoop hebben ondernemers gedeeltelijk op de maatschappij gefinancierd met een lening dan is de schade en verhaald (dus op de goedwillende burger). het leed niet te overzien. De bank in Nederland Individuele burgers die het slachtoffer zijn van waar u de financiering heeft afgesloten heeft fraude hebben die mogelijkheid niet. Ze draaien met een enkel medelijden met u en u zult de zelf volledig op voor de geleden schade. Schade afgesloten lening gewoon moeten terugbetalen. claimen bij fraudeurs is moeilijk en levert vooral Verder is in de praktijk gebleken (andere de nodige frustraties op en kost bovendien vorm van fraude) dat het door u gekochte vanwege de te voeren juridische procedures nieuwe vakantiehuis weliswaar is gebouwd, veel geld. maar hetzelfde vakantiehuis is aan meerder personen verkocht. De fraudeurs stoppen dus Voorbeeld van fraude in de verzekeringsbranche. zo wie zo de winst van de tweede verkoop in Verder is het zo dat “particuliere fraudeurs” die hun zak en gaan aansluitend meestal failliet. bijvoorbeeld de verzekering tillen (kosten van Ook hier geldt weer, met alle gevolgen van dien, een dure zonnebril/mobieltje claimen omdat dat de regelgeving ter plaatse afwijkt van onze die zogenaamd gestolen is) er indirect voor wetgeving. zorgen dat de premie voor de reisverzekering wordt verhoogd. We moeten ons terdege - Beleggen in teakhout. realiseren dat een verzekeringsmaatschappij U komt in contact met een organisatie die geen filantropische instelling is en de premie u wijst op een milieuvriendelijke belegging (inclusief met het daarin gecalculeerde verlies met een gemiddeld rendement in een door fraude) gewoon op ons als normale burgers Midden-Amerikaans land. Samengevat u verhaalt. Anders gezegd we financieren met kunt certificaten van aandelen kopen in een elkaar de criminele activiteiten van de fraudeurs teakhoutplantage. Na een aantal jaren kunt

u deze certificaten weer verkopen en krijgt u uw investering (inclusief rendement) terug. Nadat u heeft toegezegd dat u een bepaald bedrag gaat investeren wordt u “gratis” een reis aangeboden en kunt u een bezoek brengen aan de betreffende teakhoutplantage (hoe trek ik als fraudeur mensen over de streep!!. Bied ze een vakantiereisje aan die ze achteraf natuurlijk zelf hebben betaald). De eerste jaren wordt u middels nieuwsbrieven keurig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen op de plantage. De bomen groeien naar verwachting en de te veronderstelde rendementen worden naar boven bijgesteld. Tot zover niets aan de hand, totdat u aangeeft dat u de certificaten weer wilt verkopen. Dan komen er onverwachte verrassingen om de hoek kijken. De plantage waar u bent geweest was helaas niet de plantage waarin u heeft belegd, sterker nog die plantage bestond alleen nog maar op papier en er is nooit een nieuwe plantage aangelegd. Uw inleg?.....ja die bent u kwijt. Preventie. Ter voorkoming van dit soort vormen van fraude is één aspect heel belangrijk. Volg vooral “uw onderbuikgevoel” en neem geen overhaaste beslissingen. Wil je toch investeren leg die stap dan eerst voor aan een deskundige of raadpleeg een instantie zoals de Fraude Helpdesk. Is iets te mooi om waar te zijn dan is het vaak niet waar. Zoeken op Internet naar ervaringen over dit soort beleggingen kan ook verrassende informatie opleveren. Beleggen kan heel snel, maar om bij geconstateerde misstanden je geld terugkrijgen is vaak een doodlopende weg. Mocht u vragen hebben over het fenomeen fraude, neem dan contact op met de redactie van de wijkkrant en we zullen proberen uw vragen te beantwoorden. Voor verdere preventietips kunt u terecht op de websites. www.politie.nl www.fraudehelpdesk.nl Joop Hoekman, lid buurtraad De Hoeven.


de donken

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 16

WOENSDAG 13 JUNI NATIONALE BUITENSPEELDAG Dagelijks zet Enzo Knol om 16:00 uur een nieuwe video op YouTube en met enige regelmaat is er een nieuwe game uit waar je urenlang zoet mee bent. Kortom, er is altijd wat te doen. Daar waar kinderen vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu ook veel binnen. Het aantal kinderen dat dagelijks buiten speelt is drastisch gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Jantje Beton. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald naar 14 procent. Van de 1,2 miljoen basisschoolkinderen zijn er meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buiten spelen. Buitenspelen is belangrijk, niet alleen op school, maar ook in de vrije tijd. Het is gezond, goed voor de hersenontwikkeling en ziektes kunnen hierdoor voorkomen worden. Kinderen leren om te onderhandelen, om te winnen en te verliezen en ze worden daarnaast creatiever en socialer door met andere kinderen samen te spelen. Kinderen moeten kunnen ontladen van alle prikkels die ze opdoen: opdrachten op school, schermpjes, de drukkere leefomgeving en ouders die gestrest zijn. Buiten spelen helpt hierbij. Het is dus maar goed dat er binnenkort weer buitenspeeldagen worden georganiseerd. In wijk de Maten vindt de Buitenspeeldag de Donken plaats op woensdag 13 juni van 13.00-17.00 uur op een aantal speelvelden tussen de Bronsgietersdonk en de Pottenbakkersdonk. O.a. Accres, Stimenz, Don Bosco, Circus Apeldoorn en Orpheus verzorgen, met dank aan o.a. Buurtraad Zuid-Oost en de Rabobank weer vele leuke activiteiten. Vorig jaar namen ruim 350 kinderen uit de wijk deel aan dit evenement. Kom jij dit jaar ook (weer)? Deelname is gratis.

Buitenspeeldag De Donken Oa Kinderboerderij de Maten, Circus Apeldoorn, Stimenz, Accres, Don Bosco, de Woonmensen en Orpheus bieden leuke activiteiten. Kortom, voor iedereen (0-13 jaar) is er genoeg te doen en deelname is gratis. Vorig jaar namen ruim 350 kinderen hieraan deel. Kom jij ook (weer)?

SPEELS NIEUWS Ben jij tussen de zes en twaalf jaar en vind je buiten spelen ook zo leuk? Kom dan op donderdag 7 juni, 21 juni en 5 juli naar het speelveld tussen de Donken (tegenover de huisartspraktijk). Tussen 15.00 en 16.30 uur staat daar de bakfiets met allerlei leuk buitenspeelgoed. Jongere kinderen zijn natuurlijk ook welkom met hun moeder en/of vader! Deze activiteit vindt plaats bij droog weer. Contact: p.tromp@stimenz.nl Tot ziens!!

Op de speelvelden tussen de Bronsgietersdonk en de Pottenbakkersdonk.

Van 13.00 - 17.00 uur.

WOENSDAG 13 JUNI Meer weten? Ga naar www.buitenspeeldag.nl

• • • • •

een plek om elkaar te ontmoeten een plek vóór en dóór bewoners van De Donken een plek om activiteiten te organiseren een plek om bijvoorbeeld te kaarten, te knutselen, koffie te drinken, te darten, een kinderactiviteit of ….(bedenk het maar)

In het DonkHûûs vinden al diverse activiteiten plaats, zoals: • Haak maar aan heeft de komende tijd zomerstop! Vanaf maandag 20 augustus bent u weer van van harte welkom. Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur samen haken en breien. Voor beginners en gevorderden. Neemt u dan wel zelf uw garen en naalden mee? • Elke donderdag koffieochtend van 10.00 tot 11.30 uur. • Darten, jokeren of klaverjassen op vrijdagavond heeft een zomerstop van juni tot en met augustus. In de wijkkrant van september vindt u de nieuwe data. • Op woensdagavond elke week samen jeu de boulen vanaf 19.00 uur. Komt u ook een kijkje nemen of heeft u een leuk idee? Graag, samen maken we de buurt! Mail naar donkhuus@gmail.com of bel met de beheerders via 06-29495482. Schroom niet en maak gebruik van het DonkHûûs, u bent van harte welkom op Tingietersdonk 378A!


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2018 | pagina 17

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! AKP keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

KIA CEE’D SPORTY WAGON 1.4

CVVT X-ECUTIVE, NAVIGATIE, CRUISE

Hét betaalbare adres € 11.435,voor alle automerken!

Bij inlevering ie van deze advertent knippen voor € 15,YX[

Onbezorgd autorijden? 2012, handgeschakeld, stationwagon,

benzine, km Vakgarage Met trots laten wij u 74.880 weten als Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 49,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl

R

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

BOWLS EEN SOCIALE SPORT Stap in de enerverende wereld van bowls, de sport voor jongeren en nog steeds actieven. De van oorsprong Engelse sport verbindt ook in Nederland vele generaties. Bowls kan recreatief worden gespeeld, maar ook op hoog, internationaal wedstrijdniveau. Op onze website www.bowlsclub.nl kunt je een indruk krijgen van de bowlssport bij BC WOODS. We nodigen je dan ook van harte uit kennis te maken met bowls en zo te ontdekken dat er geen grenzen zijn aan deze vorm van sport. De van oorsprong Engelse sport verbindt ook in Nederland vele generaties. Bowls kan recreatief worden gespeeld, maar ook op hoog, internationaal wedstrijdniveau. Eurosport zend b.v. de Open Scottish Championship uit. Bowls is geen grote sport in Nederland. Het heeft ca. 1200 leden die aangesloten zijn bij de NIOBB en die zijn weer verbonden met het NOC/NSF. In Apeldoorn wordt zowel Indoor als Outdoor Bowls gespeeld door de grootste Bowls club van Nederland, BC Woods en wij hebben ca. 70 leden op dit moment. Van Bowls krijg je geen echte conditie, maar je staat wel ruim een uur op de baan. Lopen, rollen etc. dus veel bewegen. Blessures zal je nauwelijks krijgen of je moet de Bowl op je voeten laten vallen. Concentratie speelt een grote rol, maar uiteindelijk kun je wel lekker bewegen zonder echt moe te worden en tussendoor is er een koffiepauze en kun je met iedereen een praatje maken. Dat is naast het spel de heel belangrijke sociale factor. Maar wij hebben ook [en dan gaat het er echt serieus aan toe] de mogelijkheid om competitie te spelen [intern of regio] en voor verschillende spelers[sters] betekent dat ook aan een NK meedoen als je niveau hoog genoeg is. Ik heb iemand wel eens horen zeggen: als ik ooit nog eens aan een NK wil deelnemen, dan ga ik Bowls spelen. Nou daar heeft ie volkomen gelijk in, want een paar weken terug heeft een lid van BC WOODS zelfs aan een WK deelgenomen in Engeland. Van september tot Juni spelen wij Indoor in de WSV hal op dinsdag- en vrijdagochtend en de andere twee maanden spelen wij Outdoor op het terrein van de Hockey Vereniging Ares en dan ook op de dinsdag- en vrijdagochtend. Als je geïnteresseerd bent, kom dan eens kijken bij ons of probeer het zelf, je kunt gratis 4 lessen / instructie krijgen en het staat je helemaal vrij om daarna te beslissen of je door wilt gaan of niet. De lessen worden gegeven op de vrijdagmorgen. Bel eens met Piet Mantel 055-3555546 voor een proefles.


THE DRUM-BASED WORKOUT PROBEER DEZE LES UIT BIJ TEN TIJE SPORT

TEGEN INLEVERING VAN DEZE BON

GRATIS PROEFLES Naam: Tel.: E-mail: MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INLEVERING VAN DEZE BON VIA TEL. 055-5433266

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

NIEUW BIJ TEN TIJE

tentijesport.nl


Inzenden kan t/m 13 mei 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht e zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkran

M H E R E N O N D E R G A N N E B R A W E R E F D S E I R E G N J M R E O E D O M O E D E D O M T H C L O Y O I B N P A E G L A N T I E R D D I N B K I K D E J E N I I E I L M N H N R G N E N E R A E O R T E I V T V R E S E R V I C E Z E E S T A A K D N O T S D E D R E V E N A H E P N D E G A A R D E N Prijswinnaar puzzel uitgaveNmeiEWijkkrant Maten. I K EdeO H E D Antwoord: Wees mooi bij lingeriezaak Annebra H T N A R K K J I W L heeft I een N cadeaubon G A DterO R van E € 25,-N Carola Dassen waarde B hele team van Wijkkrant H Bde Maten T R enO gewonnen. Namens het Lingeriezaak Annabra I“Bedankt O Ovoor M hetEmeeJ puzzelen N E enBergT veel plezier met C uw O prijs!” R R I G E R E N D R

wijkkrant de maten

VAN HARTE GEFELICITEERD MET DE CADEAUBON VAN LINGERZIEZAAK ANNEBRA T.W.V. € 25,-!

O I D A N L I N R O O D L E P A

E K L A N T V R I E N D E L I J K E S W A

D H B Y E V E O H E N N O Z T O O R G

MARJOLEIN BH ANNEBRA BIKINI MARJOLEIN LINGERIE BADMODE ANNEBRA APELDOORN WIJKKRANT GROOTZONNEHOEVE DEGAARDEN DEMATEN DEDREVEN DEHOEVEN LINGERIE wijkkrant de maten DEDONKEN DEHORSTEN APELDOORN DEHOEKEN DEVELDEN DEMATEN HIPSTER FREYA DEDREVEN LINGADORE EGLANTIER

DEDONKEN DEHOEKEN HIPSTER Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen EGLANTIER inBH het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. BIKINI BADMODE Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. WIJKKRANT De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

SPORTBH NACHTMODE PANTY SERVICE WATBENJEMOOI KLANTVRIENDELIJK Juni 2018 | pagina 19 CORRIGEREND HERENONDERGOED STRING GROOTZONNEHOEVE

Lingeriezaak Annebra Eglantier 512 7329 DM Apeldoorn 055 - 76 76 569 marjolein@annebra.nl

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

WEES MOOI BIJ LINGERIEZAAK ANNEBRA

Inzenden kan t/m 17 juni 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN CADEAUBON VAN APELDOORN IN STIJL T.W.V. 25,G R O O T Z O N N E H O E V E L N

A L O I N E D R A A G E D E R

K IJ

E J D E D R E V E N N S R A C T E R L

P W U

S H I R T S J D E V E L D E N O

N E K E O H E D T W I N L I I T F E D

E D J K B N T D L O N L Y J N N

R E K J R

I H K E O S

O O R S E R L V N R I E C T G E S N D R I E O D H E N E L L D K P G T S N A L G L O E I R

S E A

S V N O K E T B L E A D Z E M R D G K E B D L I I E R T V T

E E T N D E Y A W R A

E N

C C A N D D E R D N O I N E K N E A U N K T E N I E N I T R E T O O O O E P D S L E T E B E P T L A L K

ONLY INSTIJL PETROL LTB ONLY KLEDING TWINLIFE LTB APELDOORN WIJKKRANT GROOTZONNEHOEVE DEMATEN DEGAARDEN TWINLIFE DEDREVEN DEHOEVEN DEDONKEN APELDOORN DEHORSTEN DEHOEKEN DEVELDEN DEMATEN CARS ACCESSOIRES DEDREVEN EGLANTIER BROEKEN

DEDONKEN DEHOEKEN CARS Zo lost u deze woordzoeker op: AlleEGLANTIER woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters INSTIJL worden meermalen gebruikt. PETROL KLEDING Trek een lijn over het gehele woord en doeWIJKKRANT dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

SHIRTS JURKJES OORBELLEN KLANTVRIENDELIJK SERVICE KLETSPOTTEN CADEAU BLAZER VEST GROOTZONNEHOEVE

Apeldoorn Instijl De Eglantier 250 7329 DH Apeldoorn

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl

APELDOORN IN STIJL, DE TRENDY KLEDING WINKEL OP DE EGLANTIER 52 ##


®

.lohocl

KASSA!!! WIJ ZIJN OPNIEUW DE DE GOEDKOOPSTE

Jumbo van de Bunt laat o.a. de discounters en Plus supermarkt ver achter zich!

Kassa prijsvergelijking is uitgezonden op 12 mei j.l.

Jumbo is in het tv-programma Kassa opnieuw uitgeroepen tot de goedkoopste supermarkt van Nederland. Kassa is voor deze steekproef supermarkten langs gegaan met een boodschappenlijstje en hieruit blijkt dat Jumbo niet alleen goedkoper is dan de Coop en Lidl, maar Jumbo laat zelfs Plus Supermarkt ver achter zich!

De uitkomst:

1.

2. Coop 3. Lidl

Jumbo werkt altijd aan de laagste prijzen. Daarom hebben wij als enige supermarkt altijd onze laagste prijs garantie waar je altijd op kunt rekenen.

4. Plus 5. Aldi

Schott Zwiesel ®

Geen 18, geen alcohol.

6. Albert Heijn

Elke € 10,- aan boodschappen = één gratis glazenzegel.

Sparen kan van wo 30 mei t/m di 28 augustus 2018.

Vijftien glazenzegels = volle spaarkaart.

Volle spaarkaart + bijbetaling van € 3,99 of € 4,99 = een set glazen naar keuze.

Inleveren van je volle spaarkaart kan t/m di 11 september 2018.

   OPENINGSTIJDEN: Voor de beste service én altijd lage prijzen.     MA T/M ZA 7.00 Kijk voor meer informatie over Tritan® Kristalglas en de actievoorwaarden  op Jumbo.com/glazen Van de Bunt     ZO 12.00 - 18.00

Hallo

Jumbo Van de Bunt-Tiemes, Apeldoorn, Schubertplein 1-5

21.00

www.jumboapeldoorn.com Kijk voor meer informatie over Tritan® Kristalglas en de actievoorwaarden op Jumbo.com/glazen

Voor de beste service én altijd lage prijzen.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.