Wijkkrant de maten februari 2018

Page 1

Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Jaargang 3 Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Februari 2018

Volledige uitvaartverzorging

WIJKKRANT DE MATEN WERKEN BIJ ATLANT

ECOKIDS

DE OVERSTEEK

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

HAAK MAAR AAN IN HET DONKHÛÛS PUZZEL MEE EN WIN!

Lees meer op pagina 9

GAKKE GANZEN

Lees meer op pagina11

GESLAAGDE BRUNCH

Lees meer op pagina 15


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 De Kap (055) 529 55 20 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 MR drs B. Mulder (055) 54 11 666 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer Riool Reinigings Service (RRS): (026) 319 46 00 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME!). Uitgever: YVONNE RECLAME! Verspreiding: Verspreidingsburo Armada Opmaak: YVONNE RECLAME! Druk: Janssen Pers Eindredactie: Joannie Kooyman, Hermien Marsman en Corine Kapenga Algemene informatie: info@wijkkrantdematen.nl Redactie: redactie@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Wijkkrant de Maten heeft een oplage van 11.000 exemplaren per uitgave en wordt 10 maal per jaar huis aan huis verspreid in de Maten en Groot Zonnehoeve. Druk- en zetfouten voorbehouden.


wijkkrant de maten ONTMOET ELKAAR IN APELDOORN Op de website www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl staat een overzicht van alle ontmoetingsplekken en activiteiten in Apeldoorn. Wilt u meer informatie, heeft u ideeën voor een leuke activiteit of bent u op zoek naar vrijwilligerswerk? Dan kunt u contact opnemen met Joannie Kooyman, sociaal cultureel werker Zuid-Oost, via j.kooyman@stimenz.nl of 06 - 22 90 55 85.

BESPAREN OP JE GASVERBRUIK? DENK EENS AAN HET WARME WATER! Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op comfort.Zo daalt je energierekening en je stoot minder CO2 uit: beter voor je portemonnee én beter voor het milieu! In de keuken: 1. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig. 2. Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben. 3. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan. 4. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties. 5. Heb je een oude onzuinige combiketel, oude geiser of boiler? Vervang je installatie door een hoogrendement combiketel. Onder de douche: 1. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. 2. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. In winkels kom je het woord ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Op de verpakking van de douchekop staat vaak het waterverbruik vermeld. 3. Installeer een thermostaatkraan. Dan is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur. 4. Liever onder de douche dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost drie keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten! 5.Nieuwe badkamer? Overweeg een douche-wtw (warmteterugwinning). Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater. 6. Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Meer weten? Kijk op www.milieucentraal.nl. Bezoek aan huis gewenst? Zodat u inzicht krijgt in waar ú energie verspilt? Neem contact met ons op, het e-team staat paraat! energiekematen@gmail.com

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 3

BLUE MONDAY Het nieuwe jaar is al weer een maand oud, de tijd vliegt. Na alle feestelijkheden en bijzondere dagen en een paar weken vrij weer aan de slag. December was een hectische maand, waarvan de dagen voorbij vlogen. De voorbereidingen voor de kerstdiners in de Maten – en de diners zelf natuurlijk-, de laatste vergaderingen, nog een paar scholingsdagen en in eens is het jaar voorbij. Een hele blanco jaar voor de boeg! Even pas op de plaats, de tijd nemen om plannen te maken, nieuwe zaken op te pakken. Buiten is het nog steeds vroeg donker, het weer is grauw en de wind raast. De derde maandag van januari is het ‘Blue Monday’. Volgens ‘geleerden’ de deprimerendste dag van het jaar, maar dat zie ik anders. De dagen worden stiekem weer wat langer, ik zag een sneeuwklokje en hoorde heel zachtjes weer een vogeltje fluiten. Er is weer een wijkkrant in de maak, een netwerkbijeenkomst voor werkers in de wijk staat op stapel en de buurtraden draaien weer op volle toeren. In het DonkHûûs ging op 8 januari ‘Haak maar Aan’ van start, elke maandagochtend komen vrouwen bij elkaar om samen te handwerken. Vanochtend was ik even op bezoek, wat een gezelligheid en creativiteit. De groep groeit wekelijks, ook deze maandag weer een nieuweling die even komt kijken. “Volgend week kom ik mee doen” is haar reactie. Daar word ik nu blij van, mensen die genieten van hun hobby en de onderlinge contacten. Dat maakt de wereld weer een stukje mooier. En ach, die wintermaanden gaan ook weer voorbij. Voor je het weet zitten de blaadjes weer aan de bomen en schijnt de zon, dat hoort bij de seizoenen. Laten we het met elkaar ook zonnig maken en naar elkaar omzien. Dat maakt het leven een stuk plezieriger. Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost


de gaarden

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 4

VAN MADELIEFJES ZET JE THEE OF JE TEKENT ERMEE? Ik kwam een prachtige uitspraak tegen: “Als kinderen het contact met de natuur verliezen, hoe gaan ze er dan ooit voor vechten?” Zoals kinderen de natuur nodig hebben in hun opvoeding , zo heeft de natuur kinderen nodig om mooi te blijven. De natuur om ons heen is zo mooi en waardevol , dit wil ik graag aan kinderen (en ouders)meegeven. Sinds 2000 geef ik daarom “Ecokids cursussen“ via mijn eigen bedrijfje: Natuurlijkmarieke. De kinderen leren bv. over het gebruik van zintuigen bij mens en dier, maar ook over veiligheid op straat en pesten. Ze krijgen respect voor de natuur,maar ook voor elkaar, de verwondering is belangrijk. Wat gebeurt er in de herfst met het blad, wat is het nut van een worm in de grond, kun je thee maken van planten die je zomaar kunt vinden en wat als je een tekening wil inkleuren maar geen kleurtjes bij je hebt. Of zoek samen naar waterdiertjes en geef ze een naam. Voelen en ervaren waren voor mij als kind vanzelfsprekend in mijn jeugd, maar in deze tijd met computers gebeurt dat steeds minder. Zomaar een uitspraak van een kind die de cursus gevolgd heeft: Het is niet alleen leuk maar ik heb ook heel veel geleerd, daar heb ik heel veel aan omdat ik nu met biologie al dingen weet die worden gevraagd. De cursus geef ik om de week op kinderboerderij de Maten op de woensdagmiddag. Ben je 6 jaar of ouder en vind je het leuk om samen met andere kinderen op ontdekkingstocht te gaan, geef je dan nu op! Dit kan via mijn website: www.natuurlijkmarieke.jimdo.com Marieke Koning

FREEWHEELEN? Ouder, gezonder en minder eenzaam. Wetenschappers breken zich het hoofd over hoe ze mensen aan het sporten krijgen. Een initiatief is de FreeWheel Club in de Achterhoek (Ulft). Ouderen sporten samen elke ochtend van maandag tot en met vrijdag in weer en wind. Allemaal boven de 65 jaar. Een promovendus van de Universiteit van Leiden heeft de groep in Ulft onderzocht. De uitkomsten zijn positief: de ouderen voelen zich fitter, gelukkiger, slanker en minder eenzaam. Dat wetenschappers willen weten hoe ze mensen weer aan het bewegen krijgen, is hoogst actueel. 55 jaar is de leeftijd dat ouderdomsklachten opduiken: hart- en vaatklachten, suikerziekte. Ruim de helft van de 55-plussers is niet fit. Een aantal keer trainen met een fysiotherapeut kost geld en heeft bovendien weinig effect. Mensen vallen al snel terug in hun oude patronen. De FreeWheel Club kost vrijwel niets. Iedereen betaalt één euro per week. Elke zes weken testen ze bij de FreeWheel Club hun conditie. Daar is een standaardtest voor: hoe ver kun je wandelen in zes minuten? Normaal loop je per jaar drie tot zeven meter minder ver in zes minuten door veroudering. De curve van de leden gaat gestaag omhoog. Naast de harde gezondheidswinst, is er de stimulans om te komen. Als iemand een paar keer niet komt opdagen, wordt hij gebeld. Het is een grote sociale kring geworden. Het initiatief in de Achterhoek heeft navolging gekregen in Leiden, Haarlem en Vorden. In diverse wijken is er een FreeWheel Club. Een hockeyclub en een buurthuis stelden ruimte beschikbaar. Iets voor gepensioneerde sportinstructeurs en gymdocenten om een FreeWheel Club in de Gaarden te starten? Meer weten? www.freewheelclub.nl www.leydenacademy.nl/freewheelclub/ Toos Dikkers

JAN VAN DEN HEUVEL GAAT MET PENSIOEN De secretaris van buurtraad de Gaarden gaat met pensioen binnenkort. Fijn voor Jan. De buurtraad zoekt een opvolger. Wil je je inzetten voor je buurt, ben je administratief onderlegd en een teamplayer, aarzel dan niet en bel of mail. T 06- 45655471 E gaarden-wijkraadzuidoost@outlook.com Caroliene Struijs, voorzitter, neemt zo spoedig mogelijk contact met je. buurtraad de Gaarden


de gaarden

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 5

UITVAARTVERZORGING EN AFSCHEIDSHUIS DE OVERSTEEK GAAT UITBREIDEN! Goed nieuws: medio 2018 gaat Uitvaartverzorging en Afscheidshuis De Oversteek verbouwen en uitbreiden. Dit in verband met de laatste fase van de aanpassing van Winkelcentrum De Eglantier en de daarbij behorende aanpassing van kerkcentrum De Drie Ranken. Het huidige pand zal worden uitgebreid met 75 m² nieuwbouw, waarna ook het oude gedeelte een volledige metamorfose zal ondergaan. Er vindt een uitbreiding plaats van 2 naar 4 opbaarkamers met eigen huiskamer waarbij het huidige principe van een 24-uurs kamer wordt gehandhaafd, er komt een centrale ingang aan de voorzijde van het pand aan de Eglantierlaan.

Warm, Waardig & Waardevol Afscheidshuis in uw eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Ook zal er een eigen kleine zaal worden gerealiseerd voor kleine condoleances en uitvaarten met een besloten karakter. De Oversteek is en blijft volledig zelfstandig en kan voor iedereen uitvaarten verzorgen, ongeacht waar men verzekerd is. Tevens blijft het mogelijk om gebruik te maken van de ruimtes van De Drie Ranken waardoor uitvaarten en/of condoleances met grote groepen tot +/- 450 personen te realiseren zijn. Een unieke locatie in onze eigen wijk “de Maten”. Wanneer dit precies plaats gaat vinden hangt af van de start van de verbouw van het gehele project, maar we zijn inmiddels ver gevorderd met alle voorbereidingen en wij hebben er veel vertrouwen in. Wij houden u op de hoogte. www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies?

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

Eglantierlaan 202 - 7329 AP Apeldoorn - 055 800 1998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

EEN AVONDWANDELING Velen met mij maken regelmatig een avondwandeling door de Maten: een kort rondje of een wat langere ronde. Daarnaast kom je nog de vele joggers tegen, alleen of in een groep, ter voorbereiding op de Midwintermarathon. Zeker nu het nog de donkere dagen zijn, is het een genot om al die veiligheidshesjes en lichtjes, wit en rood, al van verre te zien. Het is soms best wel druk op de voetpaden. Neem je een andere route; het maakt niets uit. Ook daar wemelt het van de medewandelaars. Ik wil een pluim geven aan al deze wandelaars: jullie zijn goed bezig! Toos Dikkers

SASKIA VAN MONTFORT EN WALDA MEES IN GALERIE H10A Op 27 januari om 16:00 uur is de opening van een nieuwe expositie in Galerie H10a met grafiek van Saskia van Montfort en beelden van Walda Mees. De expositie loopt van 26 januari t/m 3 maart. Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13 - 17 uur. Saskia van Montfort zoekt in haar werk naar eigen zeggen het spanningsveld op tussen de fijne lijnen en gekleurde vlakken in contrast met het wit van het papier. De zeefdrukken hebben dieren als hoofdthema. Zo is er een serie van dierenschedels, waarbij de vorm van het dier als een soort schim aanwezig is, met op de voorgrond de schedel van dit dier. Hierbij is gebruik gemaakt van doorzichtige sheets die bewerkt zijn met lithografisch krijt om zo een schetsmatige achtergrond te creëren. Walda Mees' onderwerpkeuze wordt bepaald door haar liefde voor de natuur in brede zin en dieren in het bijzonder. In haar beelden tracht ze het karakter van het dier op te roepen en tegelijk vraagt ze aandacht voor hun pracht, kracht en eigenheid, in een jachtige wereld waar zo gemakkelijk voorbijgegaan wordt aan wat de natuur ons te bieden heeft.


de gaarden

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 6

TOOSTEN OP 2018 De bewonerscommissie Warenargaarde organiseerde zondag 14 januari van 15.00 tot 17.00 uur een ‘Nieuwjaarstoost’ voor de buurt. Onder het motto “Kom langs, deel je goede voornemens en leer je buurtgenoten kennen” was het, ondanks de kou, een gezellige boel. Lekkere warme chocomel, koffie of thee rondom de vuurkorf. Tijd voor een goed gesprek en nader kennismaken met elkaar. Kinderboerderij ‘De Maten’ schonk het hout én buurvrouw Carolien trakteerde op heerlijke bitterballen. Voor herhaling vatbaar.

1 december is huisarts Peter Dekkers zijn nieuwe huisartsenpraktijk in Apeldoorn de Maten gestart. Open voor nieuwe patiënten. www.huisartsenpraktijk-matenpark.nl of stuur ons een whatsapp: 0683778477

THEMABIJEENKOMSTEN VOOR MANTELZORGERS UIT DE WIJK Tijdens een aantal informatiebijeenkomsten voor mantelzorgers kwam vorig jaar naar voren dat er behoefte was aan verschillende themabijeenkomsten. Het Welzijnsnetwerk Apeldoorn Zuid-Oost wil u daarom van harte uitnodigen voor de eerste bijeenkomst. Thema: Vervangende zorg en vakanties Even tijd voor jezelf nemen, het klinkt zo vanzelfsprekend en logisch. Als mantelzorger kunt u zo bezig zijn met het zorgen voor de ander, dat ontspanning erbij inschiet. Terwijl het juist zo belangrijk is om af en toe even op adem te komen en nieuwe energie op te doen om de zorg te kunnen volhouden. Even respijt nemen. Even een adempauze. Maar … • Wie vangt degene voor wie u zorgt op, zodat u er met een gerust hart even tussenuit kunt gaan? • Waar loopt u tegenaan als u er even tussenuit wilt? Wat kan u helpen om het toch mogelijk te maken? • Wat kunt u vergoed krijgen? • Waar kunt u terecht voor hulp bij het regelen? • Waar kunt u naar toe op vakantie als uw partner of kind veel zorg nodig heeft? Tijdens deze bijeenkomst gaan we op deze en andere vragen in. We praten met u over welke mogelijkheden er zijn om er even tussenuit te gaan. Uiteraard is er ook gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over deze en andere onderwerpen. De bijeenkomst wordt op twee momenten aangeboden: • Dinsdag 20 februari, 14:00 – 15:30 uur, Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) • Donderdag 1 maart 19:30 – 21:00 uur, De Matenhof (Warenargaarde 775) Wilt u laten weten naar welke bijeenkomst u wilt komen? U kunt hiervoor een e-mail sturen naar welzijnsnetwerkapeldoornzo@gmail.com. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u telefonisch contact opnemen met Tineke Vollebregt, tel. 055-52 95 520.


wijkkrant de maten ACTIES HANDHAVING Als wijk-BOA (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar) van Zuid-Oost Apeldoorn werk ik nauw samen met verschillende netwerkpartners, waarbij qua overlast van de leefbaarheidsfeiten natuurlijk vooral de lijntjes met de politie heel kort zijn. Aangezien ons gezamenlijke doel is voor iedereen een veilig, schoon en aangenaam leefklimaat te behouden is het (helaas) nodig om aan bepaalde aanhoudende klachten extra aandacht te besteden. Per situatie wordt gekeken wat de beste mogelijkheden op de bewuste locatie zijn om de overlast aan te pakken. Ik zal proberen u, via de wijkkrant, van grotere acties op de hoogte te houden. Bij deze acties zijn de problemen al zo lang gaande dat er niet meer gewaarschuwd zal gaan worden, maar wij verbaliserend zullen optreden. De eerste acties starten vanaf 12 februari a.s. en zullen zijn op de Eglantier, namelijk; het berijden van brommers in het voetgangersdomein. Fietsen mag wel, maar is tijdens drukke tijden niet wenselijk. Ook zullen wij gelijk de parkeerproblemen meepakken bij de scholen de Terebint en de Schakel. Deze worden hoofdzakelijk veroorzaakt door de auto’s die daar parkeren om de kinderen naar school te brengen of op te halen. Er mag alleen geparkeerd worden op de aangewezen parkeerplaatsen, d.w.z. in de vakken. Beide locaties zullen op verschillende dagen en tijden worden gecontroleerd en indien nodig later in het jaar herhaald worden. Laten we er samen aan werken om in uw wijk deze onveilige situaties weer veilig te maken! Mocht u hierover nog vragen hebben dan kunt u die mailen naar wijkboa@apeldoorn.nl met vermelding van uw vraag, naam en telefoonnummer.

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 7 Huishoudelijke hulp nodig? Huishoudelijke Huishoudelijkehulp hulpnodig? nodig? Huishoudelijke hulp nodig? Diensten voor thuis is een initiatief gestart om huishoudelijke Diensten Dienstenvoor voorthuis thuisisiseen eeninitiatief initiatiefgestart gestartom omhuishoudelijke huishoudelijke Diensten thuis is eente maken. initiatiefWij gestart hulp socialervoor en prijsvriendelijker rekenen om hulp hulpsocialer socialerenenprijsvriendelijker prijsvriendelijkertetemaken. maken.Wij Wijrekenen rekenen huishoudelijke socialer en prijsvriendelijker te maken. namelijk maar €hulp 15,perper uur. Daarnaast heeft diensten voor namelijk namelijkmaar maar€ €15,15,-per uur. uur.Daarnaast Daarnaastheeft heeftdiensten dienstenvoor voor Wij rekenen namelijk maar € 16,per uur. Daarnaast heeft thuis ook vele andere diensten die u het leven comfortabeler thuis thuisook ookvele veleandere anderediensten dienstendie dieu uhet hetleven levencomfortabeler comfortabeler diensten voor zoals: thuis Tuinonderhoud, ook vele andere diensten die u een het kunnen maken een klussendienst, kunnen kunnen maken makenzoals: zoals:Tuinonderhoud, Tuinonderhoud, een een klussendienst, klussendienst, een een leven comfortabeler kunnen maken zoals: Tuinonderhoud, kapper ofofpedicure aan huis maar ook een kwalitatief kapper kapper ofpedicure pedicure aan aan huis huis maar maar ook ook een een kwalitatief kwalitatief een klussendienst, een kapper of pedicure aan huis maar hoogwaardige maaltijdservice. hoogwaardige hoogwaardige maaltijdservice. maaltijdservice. ook een kwalitatief hoogwaardige maaltijdservice. Goed om teteweten: Goed Goed om om teweten: weten: Goed om te weten: - u- u-krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp ukrijgt krijgt een een vaste, vaste, betrouwbare betrouwbare enen gescreende gescreende hulp hulp - u krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp - er zijn geen lidmaatschapskosten - er - erzijn zijngeen geenlidmaatschapskosten lidmaatschapskosten - er zijn geen lidmaatschapskosten - u- u-betaald veilig achteraf middels een factuur ubetaald betaald veilig veilig achteraf achteraf middels middels een een factuur factuur - u betaald veilig achteraf middels een factuur - minimale afname 11uur - minimale - minimale afname afname 1uur uur - minimale afname 2 uur Heeft uude hulp van diensten voor thuis nodig? Wij maken Heeft Heeft de hulp hulp van van diensten diensten voor voor thuis thuis nodig? nodig? Wij maken maken Heeft u ude de hulp van diensten voor thuis Wij nodig? Wij graag enenen geheel vrijblijvend een afspraak om de graag graag geheel geheel vrijblijvend vrijblijvend een een afspraak afspraak om om de de maken graag en geheel vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden tetete bespreken. mogelijkheden mogelijkheden bespreken. bespreken. mogelijkheden te bespreken. Mathijs van der Zande Mathijs Mathijs van van der der Zande Zande Mathijs van der Zande

Met vriendelijke groeten, Annette Hilberts, wijkboa Zuid-Oost

KERSTDINERS OOK IN 2017 EEN GROOT SUCCES Net als voorgaande jaren werd ook in 2017 in de week voor kerst een drietal kerstdiners georganiseerd. Op 18 december in ontmoetingscentrum De Dreven, de 19e in De Stolp en op woensdag 20 december in de Matenhof. Maar liefst 130 personen smulden van een heerlijk driegangen diner. Als start een lekker broccolisoepje, gevolgd door een mals varkenshaasje met garnituur en tot slot een mini monchou-taartje. Dit jaar gekookt en geserveerd door bewoners uit de Maten, vrijwilligers, buurtraadsleden en een aantal beroepskrachten. Het diner was bedoeld voor wijkbewoners die een extraatje hard nodig hebben in verband met hun situatie, hetzij financieel of anderszins. Een mooi muziekje erbij, in de Dreven zelfs met een live-muzikant, en een gezellige sfeer. Dit jaar mogelijk gemaakt door een bijdrage van de wijkraad ZuidOost, buurtraad de Dreven en de stadsdeelmanager. Hartelijk dank hiervoor, mede dankzij jullie en de inzet van de medewerkers hadden veel wijkbewoners een heerlijke avond. Op naar de volgende editie in 2018.

&&&&

Henk van Veldhuizen Henk Henk van van Veldhuizen Veldhuizen Henk van Veldhuizen

Diensten voor thuis Diensten Diensten voor voor thuis thuis Diensten voor thuis 055-3030628 055-3030628 055-3030628 055 - 3030628 info@dienstenvoorthuis.nl info@dienstenvoorthuis.nl info@dienstenvoorthuis.nl info@dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl


Ontmoetingsplek de Matenhof

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 8

VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DECORATIE TEAM In De Matenhof doen wij ons best om verschillende keren per jaar het restaurant en andere ruimtes te decoreren in een bepaald thema. Dat kan zijn dat we het jaargetijde gebruiken, maar ook de vakantie, Pasen, Sinterklaas of Kerst is een basis. We zijn met een aantal vrijwilligers een dag druk bezig met het weghalen van het ene thema en het aanbrengen van het andere. De bewoners en bezoekers genieten van alle mooie en leuke dingen die worden opgehangen en neergezet en vinden het fijn dat er veel aandacht aan wordt geschonken. Voor het decoratie team ben ik op zoek naar enkele mensen, die zo’n 8 a 9 keer per jaar, hieraan mee willen helpen. Per kwartaal wordt er een dag ingepland (voor de kerst 2 dagen), je weet dus ruim van te voren wanneer er gedecoreerd wordt. En als je een keer niet kunt: geen probleem! Vind je het leuk om in een gezellig team bezig te zijn met decoreren en heb je af en toe een dag vrij om hieraan mee te helpen? Kom ons team dan versterken, wij kunnen je hulp goed gebruiken. Voor aanmelding of informatie: Ontspanningsleidster Bettine Mons, Woon Zorg centrum De Matenhof, ActiviteitenbegeleidingMH@degoedezorg.nl 055-5411444

HET SPREEKUUR VAN SOCIAAL RAADSLIEDEN IN DE MATENHOF U hebt er in het dagelijkse leven mee te maken: belastingaanslagen, toeslagen, uitkeringen, subsidies, wetten, regelingen, enzovoort. Soms gaat er wat fout en komt u er niet meer uit. Het is dan vaak lastig om te bepalen hoe u uw probleem het beste kunt aanpakken. Daarnaast is het ook vaak moeilijk uit te zoeken bij welke instantie u moet aankloppen. U kunt met uw vraag terecht bij de sociaal raadslieden. De hulp van sociaal raadslieden is gratis. Waarvoor kunt u bij ons terecht? Op de meeste vragen hebben de sociaal raadslieden een antwoord. Zij weten veel van wetten en regels en kunnen zo nodig opzoeken hoe het precies zit. Als zij zelf geen oplossing kunnen vinden voor uw probleem, dan weten zij bijna altijd wel een instantie waar u heen kunt. U kunt bij de sociaal raadslieden onder meer terecht voor: • het vinden van de weg in het doolhof van instellingen • het bemiddelen bij het maken van afspraken • uitleg over wetten en regels • hulp bij het opstellen van een bezwaarschrift of brief • hulp bij het invullen van formulieren • het doen van navraag bij instanties hoe uw zaken ervoor staan • het meedenken in het vinden van oplossingen voor uw problemen met uw werkgever, met de overheid en andere instanties, of met betrekking tot het huishouden. Elke dinsdag van 14:30 uur tot 16:30 uur is er voor al uw vragen een sociaal raadsvrouw in de Matenhof aanwezig.

KOM NAAR CREATIEVE HANDEN IN DE MATENHOF Vanuit ontmoetingsplek De Matenhof worden bij Creatieve Handen wekelijks creatieve activiteiten aangeboden en daarnaast kun je een spelletje spelen, tekenen of gewoon gezellig een kopje koffie of thee drinken. Creatieve Handen is bedoeld voor mensen in de leeftijd van 4 tot 100 jaar (of ouder). Het is op elke vrijdagmiddag van 14.30 tot 17.00 uur op ontmoetingsplek de Matenhof, aan de Warenargaarde 775. Deelname kost 1 euro, opgeven is niet nodig.

VITALITEITSCURSUS Vitaliteit betekend levenskracht. De kracht om door het leven te gaan zoals jij dat graag wilt, op zowel fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Je goed, energiek en sterk voelen. Toch kan het zo zijn dat jij je niet zo voelt. Dat jij merkt dat je op verschillende levensgebieden wordt belemmerd. Maakt jou leefstijl je fitter of juist het tegenovergestelde? In de cursus vitaliteit gaan we hier aandacht aan besteden. Er komen verschillende onderwerpen aan de orde zoals: Voeding, beweging, ontspanning, mindfulness, slapen, zingeving en andere onderwerpen die met vitaliteit te maken hebben. Iets voor jou? 7 Februari 2018 gaat de cursus van start. Vanaf 13:30 staat de koffie klaar! We starten om 14:00 uur en het duurt tot 15:00. • de cursus is gratis • Voor koffie of thee vragen we €0,50 per kopje • Opgeven kan op telefoonnummer 06-31540497 of 06-10685619 Hopelijk tot ziens! Petra van der Sluis


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 9

MEVROUW HERMA OTTEN VAN HARTE GEFELICITEERD MET HET EXTRAATJE VAN € 50,00 Prijswinnaar puzzel uitgave december Wijkkrant de Maten. Ook aan het eind van 2017 heeft iedereen hard gepuzzeld om een extraatje te winnen van maar liefst € 50,00 contant! Herma Otten heeft ook meegedaan en heeft dit leuke extraatje gewonnen. En dat kwam precies op het goede moment, op deze manier kon ze namelijk een nieuwe stofzuiger kopen en kwam het dus goed van pas zo aan het eind van het jaar. Wilt u ook iets leuks winnen? Puzzel maandelijks mee met de puzzel in deze wijkkrant en wie weet verrassen wij u de volgende keer met een leuke prijs! Herma namens het hele team van Wijkkrant de Maten en YVONNE RECLAME van harte gefeliciteerd met dit extraatje en hartelijk dank voor het meepuzzelen.

YVONNERECLAME.NL

HET ADRES VOOR AL UW RECLAMEUITINGEN

Inzenden kan t/m 19 februari 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN BOODSCHAPPEN PAKKET VAN JUMBO VAN DE BUNT T.W.V. 50,V A N D E B U N T

P W T A P A S O 1 7

E P U E T N E M I T R O S S A T O O R G Z

R S E L A D R E B D N O N U K I E G N U T N E R T A A N L D E N E U N E K

E D Z E

M O Z V O D D E H N O S E E V E R N D V I T N I N G A T A E P E R

A O I E K L A N T G E R I C H T E A M P H

A R P N V

B N E K E O H E D T R E A E

L T N J E S M A S E J I T R P P I E K T E S D G L A I A R L G D E D G H C D E

I

R E K I U S O W I J K K R A N T S N

J B E Z O R G E N

E N E T S R O H E D U

D E V E L D E N T N I O P P U K C I P O

E 2 4 U U R P E R D A G V 7

T 2 O R

N G R O O T Z O N N E H O E V E J U M B O

VANDEBUNT

VANDEBUNT VERSEMAALTIJDEN VERSEMAALTIJDEN GROOTZONNEHOEVE GROOTZONNEHOEVE LAAGSTEPRIJS GROOTASSORTIMENT APELDOORN LAAGSTEPRIJS DEMATEN APELDOORN DEMATEN DEDREVEN DEDREVEN DEDONKEN DEDONKEN DEHOEKEN BOODSCHAPPEN DEHOEKEN WIJKKRANT SUIKER SUIKER WOUTER GEGRILDEKIPDEGAARDEN GEGRILDEKIP PATAT PATAT DEHOEVEN KLANTGERICHT DEHORSTEN KLANTGERICHT PICKUPPOINT PICKUPPOINTDEVELDEN 7ZEKERHEDEN JUMBO 7ZEKERHEDEN 24UURPERDAG TAPAS BEZORGEN SERVICE VERSEPIZZA ONLINE

Van de Bunt

Schubertplein 1-5, Apeldoorn WC Het Schubertplein (Zuid) jumboapeldoorn Volg ons ook op

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt.

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant JUMBO VAN DE BUNT IS GEOPEND VAN 7 TOT 21 UUR de Maten, Hettemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

27 ZWART

33

www.jumboapeldoorn.com


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 10

DERDEHANDS Geachte lezers, In het begin van 2018 kijken we graag even met u terug naar 2017! Een jaar dat alweer snel voorbij gegaan is. Wij, als Derde Hands en doorgevers, hebben met jullie spullen weer veel mensen blij kunnen maken. Vooral kinderen konden hun geluk niet op bij de ontvangst van zoveel nuttige zaken als schoolmateriaal, sportkleding, beddengoed en servies. U zocht een goed tweede leven voor uw overtollige, maar nog goed bruikbare artikelen. Derde Hands kon hier gehoor aan geven, dus iedereen blij! Nu even een “helaas”: In januari was er weinig kinderkleding in onze voorraad; we moesten nee verkopen. Voor Derde Hands was dit een onbekend fenomeen en voor aanvragers teleurstellend. Deze situatie veranderde gelukkig wel, we deden in het begin zuinig aan met uitdelen en we probeerden te achterhalen waarom er zo weinig werd ontvangen. Hierbij toch ook nu nog ons verzoek om extra kinderkleding! De ontvangen sportkleding (en sportbekers) werden steeds heel enthousiast ontvangen door de aanvragers die er steeds vaker ook voor zorgen dat jeugd/jong volwassenen samen in beweging komen in allerlei landen. Men gaat er bedachtzaam mee om; de kleding wordt soms per wedstrijd uitgeleend, zodat meer personen er gebruik van kunnen maken. Blijf die overtollige sportkleding maar brengen sportgenoten, heel graag zelfs! Vooral ook nog goed bruikbare sport/ voetbalschoenen erbij. En sportattributen, voetballen etc. Voetbal als sport is zeer geliefd. Ziekenhuis- en bedrijfskleding kwam in 2017 in grote hoeveelheden bij ons binnen en ook daar bestond grote belangstelling voor. Onze vrijwilligers zijn druk bezig geweest met de sortering en eerlijke verdeling onder zo’n vijftien aanvragers. Hetzelfde geldt voor een zeer grote hoeveelheid kleurpotloden, die door de Derde Handers gesorteerd werd. Dertien verschillende kleuren en veel te veel om tellingen te doen. Hetzelfde geldt voor ballpoints. Deze spullen gaan onder de noemer Schoolmateriaal de deur uit, meestal verpakt in dozen met samengestelde inhoud met school- en kantoormaterialen. U als brenger van goederen zou ons een plezier doen met het afstaan van overtollig geworden schoolrugzakken! Tenslotte wensen wij Wim Pohlmann, ons bestuurslid en vrijwilliger van het eerste uur, heel veel beterschap en geduld toe om volledig weer de oude te worden na een hartchirurgische ingreep. Zijn verjaardag wordt altijd groots en hartelijk gevierd net na de kerst, maar deze keer zal hij het betrekkelijk rustig moeten houden omdat een spoedig algeheel herstel belangrijker is. Wij wensen hem sterkte bij het geduld oefenen, maar zien vooral uit naar zijn terugkeer in onze werkkring. Kijk voor meer informatie ook eens op onze website en facebookpagina (www.derdehands.com) en @stichtingderdehands. Het jaar 2017 zit er op, maar we kijken graag uit naar uw komst in 2018. Met vriendelijke groet, Bestuur en medewerkers Stichting Derde Hands

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

PINNEN OP DE EGLANTIER 01 - ABN Amro, pin buiten 03 - Albert Heijn, pin binnen 30 - Hema, pin binnen 49 - Rabobank pinautomaat 50 - Readshop/ PostNL/ ING, pinnen & storten


de dreven

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 11

SAMEN STERK MET WHATSAPP BUURTPREVENTIE NU OOK BIJ JOU IN DE BUURT! WhatsApp Buurtpreventie (de Dreven Noord) is er voor de burger, maar het zijn ook extra ogen en oren voor de politie. Zodra je iets verdachts ziet of hoort, zoals (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling, dan kun je eenvoudig via jouw WhatsApp groep een melding maken. Op die manier is iedereen bij jou in de buurt direct op de hoogte. Aanmelden: dematendreven@7328hs.nl

‘EIGENWIJS GRIJS’ ZOEKT NIEUWE GESPREKSDEELNEMERS De discussiegroep / gespreksgroep ‘Eigenwijs Grijs’ is bedoeld voor inwoners uit de Maten (50+). Maar ook als u (nog) geen grijze haren heeft, bent u van harte welkom. Deze activiteit geeft u de mogelijkheid om goede gesprekken te voeren en eventueel een nieuw netwerk op te bouwen. Tijdens de bijeenkomst krijgt u de kans te praten over onderwerpen die u interesseren en die u zelf kunt aangeven. De groep bestaat uit maximaal 12 personen en komt in de even weken bij elkaar op donderdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur. De locatie hiervoor is ontmoetingscentrum De Dreven, Imkersplaats 38. Voor deelname betaalt u € 2,- per keer (incl. koffie en thee). Bent u geïnteresseerd in deelname aan ‘Eigenwijs Grijs’? U bent van harte welkom een keer aan te sluiten. Graag wel even van tevoren aanmelden door contact op te nemen met Joannie Kooyman: 06-22905585 of j.kooyman@stimenz.nl.

de horsten - de hoeken GAKKE GANZEN Al meerdere keren is er in deze Wijkkrant aandacht geweest voor de ganzen in buurt De Horsten. De populatie is de laatste jaren sterk gegroeid. Door het bijvoeren blijven de ganzen in de omgeving en trekken ook van elders dieren aan. Op verschillende manieren wordt overlast ervaren. Ganzen zijn luidruchtig. Ganzen hebben een lange broedperiode en zijn, met name in deze tijd, soms niet al te vriendelijk als je dichtbij komt. Vooral voor kinderen en honden is dit vervelend. Op grasvelden, voet- en fietspaden laten ze veel uitwerpselen achter, wat erg hinderlijk is voor spelende kinderen. Soms komen de dieren zelfs in de tuinen van bewoners. Kortom, door al deze overlast is de gemeente voornemens om maatregelen te nemen, door het grootste gedeelte van de ganzen vóór de broedperiode op een diervriendelijke manier te vangen. Buurtbewoners worden vriendelijk verzocht om deze dieren niet meer bij te voeren.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 12

hart for her 30 minutes women only workout

Een sportschool alleen voor vrouwen Bij ons doorloop je in 30 minuten een compleet circuit waarin spierversterkende oefeningen worden gecombineerd met conditionele oefeningen.

Veel vrouwen uit de Maten hebben reeds hun weg naar ons gevonden! · · · · · ·

Trainen:

Om fit(ter) te worden In een veilige omgeving In een prettige sfeer Wanneer het jou uitkomt Op jouw eigen niveau Onder begeleiding

· · · · ·

Mogelijkheden:

Betterbelly sessie Wegen en meten Voedingsconsult Cursus Sport & Voeding Stofwisselingskuur, zie ook de open info avonden hierover.

Vraag jouw gratis proefles aan

Linie 542 Apeldoorn - 055-3600790 - wilma@hartforher.nl - www.hartforher.nl

AED BIJ DE PLUS Een hartstilstand houdt zich niet aan de regels van de Winkelsluitingswet. Daarom is het van vitaal belang dat de AED’s het gehele etmaal beschikbaar zijn. In het artikeltje over de AED in De Velden wordt al aangegeven dat Erik de Witt, eigenaar van supermarkt Plus, bereid is gevonden een extra AED voor buiten aan te schaffen. Deze is inmiddels geïnstalleerd. De Buurtraad dankt de leiding van de Plus voor hun bereidwilligheid om aan het verzoek van de Buurtraad tegemoet te komen en hoopt dat hun voorbeeld navolging krijgt. Op de foto Erik de Witt van supermarkt Plus samen met Jenny van den Belt-Bakker, de initiatiefneemster om te komen tot realisatie van de 6 minuten zone binnen de Velden


de velden

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 13

AED IN DE VELDEN

EEN DAG UIT …..

Zoals al in een eerdere editie van de Wijkkrant werd vermeld, maakt een bewoonster van de Velden (mevrouw Bakker), daarbij gesteund door de Buurtraad, zich hard om de buurt te voorzien van voldoende AED apparaten. U vraagt zich af wat voldoende is. Voldoende betekent dat ieder slachtoffer die getroffen wordt door een hartstilstand, binnen 6 minuten kan worden gereanimeerd. Binnen het gebied van de Velden zijn daarom meerdere AED’s nodig.

Een dag uit het leven van een voorzitter van een Buurtraad. Besloten was dat de buurt zou worden onderworpen aan een inspectie. Op een zonnige dag in oktober verzamelden zich een aantal belanghebbenden om samen de wijk te doorkruisen op zoek naar goede en soms wat minder goede punten (ook wel verbeterpunten genoemd). Wie zijn belanghebbende in deze? In de eerste plaats de bewoners zelf. Zij willen natuurlijk in een fijne leefomgeving wonen. Zij werden vertegenwoordigd door de Buurtraad in de persoon van de voorzitter. Daarnaast de woningcorporatie en de gemeente. Tevens was een vertegenwoordiger van Stimenz aanwezig voor de sociale aspecten in de wijk.

Na het verschijnen van de vorige Wijkkrant is het een en ander gebeurd. Gesproken kan worden van een goede start. Allereerst is daar vrijwel in het hart van de Velden de AED bij supermarkt Plus van Nico de Witt. De supermarkt beschikt al wel over een AED, maar die staat binnen zodat van een 24/7 voorziening geen sprake is. In goed overleg met de voorzitter van de Buurtraad, heeft de heer de Witt besloten de AED buiten te plaatsen in een weerbestendige kast. Is dit alles? Nee, want de Buurtraad heeft besloten om ook zelf een AED met behuizing aan te schaffen. De levering van de AED heeft inmiddels plaatsgevonden. In overleg met mevrouw Bakker wordt de beste locatie gezocht, waarna AED en behuizing kan worden geïnstalleerd. Ook is er overleg met een aantal scholen diebereid zijn hun AED’s meer toegankelijk te maken voor burgerhulpverleners. U ziet het, er wordt flink aan de weg getimmerd. Maar we zijn er nog niet. Want een AED vraagt ook om jaarlijks onderhoud. In verband hiermee wordt nog nagedacht over een organisatie die onderhoud, enzovoorts op zich kan nemen. Wilt u meer weten over reanimeren of wilt u meedenken over de organisatie die de instandhouding van de AED’s zal borgen, meld u dan aan via de mail: jennybakker86@hotmail.com

BUURTRESTAURANT DE VELDEN ZOEKT LIEFHEBBERS VAN KOKEN Bij Centraal Wonen aan het Magistratenveld wordt elke eerste vrijdag van de maand gekookt voor buurtbewoners. Tijdens deze avonden komen buurtbewoners samen om te eten en elkaar te ontmoeten. Het buurtrestaurant kan wel wat extra handen in de keuken gebruiken en is op zoek naar wijkbewoners die het leuk vinden om te koken. Zou u een paar keer per jaar op vrijdag willen koken voor een groep van 15-20 personen? Of wilt u de kok helpen in de voorbereiding? Stuur dan een e-mail naar buurtrestaurantdevelden@gmail.com. Heeft u nog vragen, dan kunt u ook telefonisch contact opnemen met Joannie Kooyman (sociaal cultureel werker) via telefoonnummer 06-22905585. U mag natuurlijk ook eerst een avond meekijken, om te zien of het iets voor u is. Buurtrestaurant de Velden is aan het Magistratenveld 613.

Doel van de schouw is er voor te zorgen dat de buurt niet achteruit gaat, of zelfs verpaupert. En wat leidt tot achteruitgang? Voorbeelden te over. Sommige tuinen liggen erbij als een dependance van de tuinen van het Paleis van Versailles. Helaas zijn er ook tuinen die een verkleinde weergave zijn van een jungle in Afrika. Uiteraard werden deze laatste tuinen genoteerd in het grote boek. Deze bewoners kunnen binnenkort een schrijven van de woningbouwvereniging verwachten. We kennen in de Sierra Nevada in Californië het Sequoia National Park. Wilt u heel hoge bomen zien dan moet u die kant eens op. Maar in een woonwijk passen uit het oogpunt van veiligheid geen abnormaal hoge bomen of coniferen. Werden die aangetroffen tijdens de schouw, dan zijn ook die coniferen of bomen opgeschreven en zullen deze worden verwijderd. In verband met de veiligheid liggen bij de meeste huizen brandgangen. Dit met het doel dat bij brand de bewoners via de achterzijde van hun huis zich uit de voeten kunnen maken. En de brandweer gebruikt de gang om het huis ook vanaf de achterzijde te kunnen blussen. Wat schetst de verbazing van de deelnemers van de schouw? Er werd een carport aangetroffen die de grenzen van het perceel overschreed. Dit uiteraard ten koste van de toegankelijkheid van de brandgang. Opnieuw een verbeterpunt om te noteren. Of brandgangen die nauwelijks begaanbaar zijn vanwege de uitgroei van heggen? Ook werden plaatsen genoteerd die aandacht vragen vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid. Of speeltoestellen die dreigen in te storten. Allemaal zaken waaraan de gemeente of de woningcorporatie aandacht gaat besteden. U ziet het. Een bewogen dag voor degenen die de schouw bijwoonden. En dat allemaal met het doel de wijk leefbaar te houden.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 14

Omgeving De Eglantier 07-01-1985 Dit keer een paar winterse plaatjes. Als middelpunt W.C. De Eglantier, gebouwd in 1981. De naam is ontleend aan het Latijnse woord voor wilde roos. Rechts de Gildenlaan en naar links de Eglantierlaan. Links boven in beeld het Violierenplein en rechts boven ervan de Warenargaarde. Op het braakliggend terrein onder zou later o.a. De Glasnost komen aan de Kunstenaarshoeve. Onder op de hoek van De Eglantier ziet men het Medisch Centrum. Hierin kwamen o.a. artsen, tandartsen en een praktijk fysiotherapie. Het parkeerterrein ernaast is nog groot, want later werd er aan de linker kant gebouwd. Onderdeel werd een parkeergarage, een bovendek met parkeerruimte en een aantal appartementen, genaamd De Wilde Roos. Eén van de eerste ondernemers was Chinees Indisch Restaurant Jin Long en is er nog steeds. (Links met halfronde ramen) Daarnaast een stukje zichtbaar de Geloofsgemeenschap De Drie Ranken. Aan het Matenpark werd ook nog gewerkt. Ernaast gelegen Woon-Zorgcentrum De Matenhof, nog vergezeld van diverse bouwketen. 26-01-2013 Een sneeuwplaatje van 28 jaar later. Uit nagenoeg dezelfde hoek als de luchtopname van 1985 en nu ziet het er compact uit. Even weer wat op een rijtje: rechts de Gildenlaan en naar links de Eglantierlaan. Onder in beeld is De Glasnost te zien aan de Kunstenaarshoeve wat de beschikking heeft over 15 appartementen in het gebouw. Eén appartement is ingericht als zorgsteunpunt en ontmoetingsplek voor de bewoners. Ook de eengezinswoningen aan de Kunstenaarshoeve zijn een feit. Zoals al vermeld zou er op het linker parkeerterrein gebouwd worden en dat ziet men op deze foto duidelijk; het appartementencomplex De Wilde Roos. Middenin de Eglantierlaan zijn ook extra parkeermogelijkheden gekomen. Aan het violierenplein, achter De Drie Ranken, staan nu ook appartementen. Links om de hoek en verderop De Violieren met diverse type woningen. In de kern van De Eglantier ziet men de aangelegde dakterrassen met schuurtjes van de bewoners daar. Door de sneeuw wat moeilijker te zien. Ook een lift geeft toegang daar naartoe. Woon-Zorgcentrum De Matenhof is sterk uitgebreid. Erboven en ernaast weer de Warenargaarde. Aan de Gildenlaan bij De Eglantier ziet men het in 2012 gebouwde woon- en winkelcomplex met eronder een extra, nieuwe parkeergarage. 1 uur vrij parkeren, erna…..tja betalen. Tot de volgende editie van februari 2018. Luchtopnamen en teksten: Hans Snelleman

SHELL EN STARBUCKS VIEREN FEESTELIJKE OPENING IN APELDOORN Shell Nederland Verkoopmaatschappij en Starbucks Coffee Company vieren op 2 februari de feestelijke opening van de eerste Starbucks retailstore in Apeldoorn, gevestigd bij Shellstation Lange Amerikaweg, onderaan de afrit Apeldoorn Zuid van de A1. Koffieliefhebbers kunnen hier voortaan van hun favoriete Starbucks drankje gaan genieten. Shell en Starbucks zijn zich bewust van de toenemende verwachtingen van klanten en de vraag naar een koffie-ervaring die onderweg net zo goed is als in de winkelstraten en op andere A-locaties. Door de opening van deze store kunnen koffieliefhebbers uit Apeldoorn en ver daarbuiten zichzelf nu verwennen met een perfect handgemaakt Starbucks drankje in een unieke en uitnodigende omgeving. Door middel van deze samenwerking willen Starbucks en Shell een nieuwe standaard zetten voor koffie langs de weg en een rustige omgeving creëren waar gasten kunnen ontspannen en bijtanken. Voor het design van de store is volledig gebruik gemaakt van de royale benedenverdieping van het kantoorgebouw grenzend aan het Shellstation. Vanuit de Shellshop kunnen de gasten gemakkelijk via een doorgang de Starbucksstore bereiken en vice versa. Het palet voor het interieur van deze store bestaat uit warm hout, donker leer, veel natuurlijk licht, textuurstoffen en een hint van groene en kaki tonen die door de gehele ruimte is doorgetrokken. Met een ruim zitgedeelte binnen en buiten op het terras, en bovendien gratis Wi-Fi, is deze store een plek waar gasten kunnen genieten van een drankje terwijl ze een pauze nemen tijdens hun reis, of een zakelijke afspraak hebben. De store zal op 2 februari openen voor gasten. Vanaf die datum staat het team van storemanager Bram Bergevoet voor u klaar. Openingstijden zijn van 06:00 tot 20:30 uur op doordeweekse dagen, van 07:00 tot 20:30 uur op zaterdagen en van 08:00 tot 20:30 op zon- en feestdagen.


de donken

wijkkrant de maten Februari 2018 | pagina 15

BUURTRAAD DE DONKEN ZOEKT NIEUWE LEDEN • • • • • •

een plek om elkaar te ontmoeten een plek vóór en dóór bewoners van De Donken een plek om activiteiten te organiseren een plek om bijvoorbeeld te kaarten, te knutselen, koffie te drinken, te darten, een kinderactiviteit of ….(bedenk het maar)

In het DonkHûûs vinden al diverse activiteiten plaats, zoals: • Haak maar aan! Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur samen haken en breien. Voor beginners en gevorderden. • Elke donderdag koffieochtend van 10.00 tot 11.30 uur. • Darten, jokeren of klaverjassen op vrijdagavond- om de week- van 19.30 tot circa 22.00 uur. De eerstvolgende data zijn 9 februari, 23 februari, 9 maart en 23 maart Op zaterdag 7 april om 14:00 uur wordt de jeu de boulesbaan officieel geopend door wethouders Detlev Cziesso en Nathan Stukker. Meer over deze feestelijke bijeenkomst in de wijkkrant van maart. Komt u ook een kijkje nemen of heeft u een leuk idee? Graag, samen maken we de buurt! Mail naar donkhuus@gmail.com of bel met de beheerders via 06-29495482. Schroom niet en maak gebruik van het DonkHûûs, u bent van harte welkom op Tingietersdonk 378A!

Woont u in de Donken en lijkt het u leuk om lid te worden van de buurtraad? U bent van harte welkom een keer aan te sluiten bij één van de vergaderingen. Van alle Donken zijn nu alleen de Kloversdonk, Klingmakersdonk, Bronsgietersdonk, Tichelaarsdonk, Viltmakersdonk en Pottenbakkersdonk vertegenwoordigd. Komt u uw straat vertegenwoordigen? De vergaderdata voor het komende jaar zijn: 19 februari, 22 maart, 16 april, 24 mei, 25 juni, 20 september, 22 oktober, 22 november en 17 december. Alle vergaderingen van de buurtraad starten om 20:00 uur in De Stolp. De vergadering duurt ongeveer een uur. Daarnaast is de buurtraad op zoek naar iemand die het voorzitterschap zou willen vervullen.

GESLAAGDE BRUNCH OP 2E KERSTDAG IN HET DONKHÛÛS! Een drietal buurtbewoners, Wilma, Paul en Manita, namen het initiatief voor een heerlijke brunch op 2e Kerstdag. Maar liefst 18 bezoekers genoten van een heerlijke maaltijd in een gezellig aangekleed DonkHûûs. Het eten was lekker, de sfeer gezellig en de vuurkorf brandde mooi. De organisatoren kijken terug op een geslaagde dag. Er zijn zelfs al plannen om tijdens het Paasweekend weer een brunch te organiseren. Hou de wijkkrant van maart in de gaten voor meer informatie. Daarin kunt u ook lezen over de eierzoekwedstrijd voor de kinderen uit de buurt!

INWONER VAN DE MATEN START MINIGOLFCLUB OP BUSSLOO In de laatste uitgave van 2017 heeft Sietse van Zandvoort zijn plan om een minigolfclub op de Adventure golfbaan te starten op Bussloo mogen delen met de inwoners van de Wijk De Maten, maar helaas stond in dat verhaal een onjuist email adres. Het juiste adres is: sietsevzandvoort@hotmail.com. Voor aanmeldingen of meer informatie omtrent dit plan kan men zich melden via bovengenoemd email adres of neem telefonisch contact op: 055-5339389. Verder kan er ook al verteld worden dat er dit jaar ook een buurten/vrienden competitie zal worden georganiseerd en is er plan om groep 8 uit te nodigen van alle basisscholen in onze wijk, die zullen gaan strijden om de Maten Cup voor scholieren. Hierover leest u meer in een volgende Wijkkrant.



Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.