Wijkkrant de Maten - April 2019

Page 1

Jaargang 3 April 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

WIJKAGENTEN WEER OP VOLLEDIGE STERKTE Met de komst van wijkagent John van Manen zijn er weer 3 wijkagenten in Zuid Oost. John is in november 2018 begonnen als wijkagent in de buurten de Dreven, de Velden en Kuipersveld. Het trio wijkagenten is vanaf dat moment weer compleet. Zij stellen zich in de komende edities van wijkkrant de Maten en Groot Zonnehoeve aan u voor. John van Manen werkt sinds 2004 bij de politie en is sinds 2011 wijkagent, eind vorig jaar maakte hij de overstap van Midden Nederland naar Apeldoorn. Hij omschrijft zichzelf als bereikbaar, benaderbaar en recht door zee. Hij weet niet altijd alles, maar zoekt antwoorden en komt op de vraag terug. Een wijkagent signaleert, adviseert en verwijst door indien nodig. John neemt geen deel aan het spreekuur op de Eglantier, maar wil direct in de buurten zichtbaar zijn Hij is dan ook op zoek naar plekken waar veel bewoners komen om daar laagdrempelig aanwezig te zijn. Hierbij kunt u denken aan de supermarkten, bij scholen en dergelijke. Hebt u suggesties, hij hoort ze graag. John van Manen is de ‘man op de motor’, hij is momenteel de enige wijkagent die op de motor overal naar toe komt. De wijkagenten zijn bereikbaar via politie.nl onder het kopje mijn buurt, u tikt uw adres in en u ziet welke wijkagent bij uw buurt hoort. Politie Apeldoorn is ook op social media, zoals Facebook, Twitter en Instagram actief.

BUURTCAMPING

De kop is er af! Enthousiast verkenden de beheerders... Lees meer op pagina 3

AED

PCBO basisschool De Ploeg hangt de AED buiten... Lees meer op pagina 12

PUZZEL MEE EN WIN

Puzzel mee en maak kans op een op maat gemaakte hordeur... Lees meer op pagina 19


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

Op zoek naar een leuke bijbaan voor de vakanties? Wij zoeken jongeren die van aanpakken houden én het leuk vinden om een lach op de gezichten van bewoners te toveren. Check de vacature: www.atlant.nl/vacature/ vakantiekracht-huiskamer-enhuishouding/

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten CURSUS BUURTASSISTENT: IETS VOOR U? Omzien naar elkaar in de Maten Van oudsher is er in de verschillende buurten van De Maten betrokkenheid op elkaar. Er zijn veel buurtbewoners die wat doen voor de anderen uit de buurt. Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid biedt voor buurtbewoners van De Maten die zich (willen) inzetten voor de buurt of buurtgenoten een cursus ‘buurtassistent’ aan. Deze opleiding is echt iets voor u wanneer u als inwoner een luisterend oor wilt zijn voor andere inwoners in de wijk, verbindingen wilt leggen en mensen op weg wilt helpen. Niet vanuit een professionele benadering, maar als mede-inwoner die begrijpt wat mensen kunnen meemaken in hun leven, die belangstelling voor hen heeft en hen helpt hun eigen wensen te ontdekken en problemen te duiden. De cursus combineert de volgende onderdelen: burgerkracht, de gezondheidsgerichte benadering en de inhoud van de functie van buurtassistent. Tijdens deze cursus krijgt u de nodige achtergrondkennis, leert u de specifieke inhoudelijke aanpak en oefent u in de functie van buurtassistent. De deelname voor u als buurtbewoner van De Maten wordt gesponsord door fondsen, maar u betaalt wel €7 per cursusdag als bijdrage voor het eten. Cursusdata zijn 24-4 (16:30-20:30), 1-5 (16:30-20:30), 8-5 (16:30-20:30), 15-5 (14:00-20:30), 22-5 (10:00-17:00), 23-5 (10:00-17:00), 29-5 (16:30-20:30), 5-6 (10:00-17:00), 12-6 (14:00-18:00) & 19-6 (16:30-20:30). Interesse? Neem dan voor 10 april contact op met Aart Meiling voor meer informatie: 06- 8355 1251.

VAN DROOM NAAR DAAD, DE BUURTCAMPING KRIJGT VORM! De kop is er af! Enthousiast verkenden de beheerders van buurtcamping de Maten op maandag 11 maart het Matenpark. Samen met de wijkbeheerder en de tekenaar in de regen en kou dromen over de buurtcamping van komende zomer. Wat is de beste plek voor de ingang, waar komt de grote tent, is er voldoende plek voor sport en spel, hoe staat de zon, waar moet de dixie komen en hoeveel tenten kunnen er staan. Het komt met bakken uit de lucht, maar in de hoofden en harten schijnt de zon. Zoveel enthousiasme, ideeën en energie. Er moet nog veel werk verzet worden voor het zover is, maar alle vertrouwen in de goede afloop. Het Matenpark wordt van 19 tot en met 21 juli omgetoverd tot de eerste buurtcamping in Apeldoorn. Daar wil je bij zijn toch? Buurtcamping de Maten is op zoek naar mensen die mee willen helpen met bijvoorbeeld klussen, bij het maken van een leuk programma, de catering, de PR en nog veel meer. En natuurlijk kampeerders! Bent u nieuwsgierig en enthousiast stuur dan een mailtje naar matenpark@debuurtcamping.nl

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 3

VERANDERING VAN SPIJS.... Het is op dit moment een tijd van veranderingen. Niet allemaal ‘grote’ dingen, maar toch maakt het me soms wat onrustig. Het is wel wat veel allemaal tegelijk. Zowel in het werk als privé; een jonge hond die veel aandacht vraagt, een dochter die aan het backpacken is in Azië. De verhuizing van ons oude stekje aan de Imkersplaats naar drie verschillende plekken, sommige zelfs buiten de Maten. Uiteindelijk krijgen we een plek in wijkcentrum de Stolp met ons allen, de welzijnswerkers, het sociale wijkteam, ambtenaren van de WMO en Activerium en het CJG. . Daar zien we nu al naar uit, ook al duurt dat nog een jaartje. Nu eerst settelen in onze tijdelijke ruimtes, even wennen.... en ook dat komt goed. Collega’s die na jaren fijn samenwerken met pensioen gaan, een andere baan hebben gevonden of wegens ziekte moeten afhaken. Sommigen verlies je uit het oog, met anderen blijft het contact bestaan. Nieuwe collega’s komen en daar werk je ook weer prima mee samen en zijn ook bijzonder leuke mensen. We voeden elkaar over en weer met ervaringen, inzichten en ideeën. Het bruist en dan is verandering juist fijn. Het, samen met enthousiaste buurtbewoners, organiseren van de buurtcamping komende zomer in het Matenpark, allerlei activiteiten in de ontmoetingsplekken Matenhof en Berghorst. Jongerencentrum Don Bosco met alle evenementen voor jongeren. De opening van het VeldHuus aan het Magistratenveld. De bewoners van de ‘Ridderbuurt’ die méér dan helpende handen zijn en de hele keukeninventaris inpakken, uitpakken en op 9 april doorgaan met het buurtrestaurant op de nieuwe plek. Super bedankt ridders én jonkvrouwen. ‘Verandering is de enige constante’, geldt voor heel dingen. Al lijken de veranderingen elkaar nu in een steeds hoger tempo op te volgen. Het is meestal niet de angst voor het onbekende, maar om het bekende achter te laten. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt. Maar voor je het weet is het net of het oude al heel oud is en is het nieuwe heel gewoon.

Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 300 055 207 9090

WINKELCENTRUM DE EGLANTIER

150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

100

200

Twee ll' ;

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 4

STUKJE HISTORIE VERDWIJNT IN DE MATEN MET SLUITEN VAN VAKMAN DE BRUIN

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Na lange tijd komt er een einde aan Vakman De Bruin op de Eglantier. Al 36 jaar is de winkel een begrip in wijk de Maten. Met advies en materialen van Niek en Marwin de Bruin leerden veel Matenaren klussen, knapten ze hun huis op of ontdekte ze nieuwe hobby’s. “De rek is eruit. De mooie tijden die we hadden in de jaren ’90 zijn voorbij. Nu ook de Hornbach op minder dan 2 kilometer afstand een winkel plant, zie ik geen toekomst meer voor mijn winkel.” Aldus Marwin de Bruin.

Project

Sillies - Logo

De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

Datum

rev 0

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

Eglantier 672 Apeldoorn

A3

2018-01-31 .. ...

Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.

OPHEFFINGSUITVERKOOP

De winkel sluit medio mei 2019 definitief haar deuren. Tot die tijd is er opheffingsuitverkoop. Vanaf 30 maart: 20% korting op alles en speciale aanbiedingen tot 70% korting Vanaf 13 april 30% korting op alles en op meer artikelen tot 70% korting Vanaf 27 april (Koningsdag) 50% korting op alles en op nóg meer artikelen tot 70% korting Vanaf 11 mei totale leegverkoop alles tot 80% korting

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De Eglantier 656 7329 DP Apeldoorn

rshmakelaars.nl


wijkkrant de maten

VRAAG VAN DE MAAND Beste sociaal raadslieden, Ik heb in 2018 diverse zorgkosten gehad. Kan ik die nog opvoeren als aftrekpost in mijn belastingaangifte? Met vriendelijke groet, Mevrouw S. uit Apeldoorn --Dag mevrouw S, Onder voorwaarden kunt u nog wel enkele zorgkosten opvoeren in uw belastingaangifte. U kunt bv kosten van de fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut, logopedist, oefentherapeut, orthoptist, podotherapeut, mondhygiënist of huidtherapeut opvoeren. Ook de gemaakte kosten voor vervoer naar de arts of het ziekenhuis mogen afgetrokken worden. Wilt u de reiskosten voor een ziekenbezoek, dieet op voorschrift, extra gezinshulp of extra kleding en beddengoed aftrekken? Dat kan, maar daarvoor is een vast bedrag vastgelegd. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Afhankelijk van de hoogte van de aftrekpost en de hoogte van uw inkomen, kan dit tot een teruggave van de belasting leiden. Enkele voorwaarden voor het opvoeren van zorgkosten zijn : • Zorgkosten mogen niet worden afgetrokken als die onder het verplicht of vrijwillig eigen risico vallen; • Zorgkosten die in verband met ziekte of invaliditeit worden gemaakt, zijn de enige zorgkosten die aftrekbaar zijn; • Zorgkosten die je wilt aftrekken, mogen enkel de kosten zijn van het jaar waarin ze zijn gemaakt; • Je mag alleen een deel van de kosten aftrekken waarvoor geen vergoeding is ontvangen vanuit de basis of aanvullende zorgverzekering of bijzondere bijstand. Ook als je eerst zelf betaalt en pas later een vergoeding krijgt, mag je (een deel van) de kosten niet aftrekken; • De Belastingdienst vraagt mogelijk om bewijs. Het is daarom ten zeerste aan te raden om rekeningen, verzekeringsoverzichten en bankafschriften te bewaren.

www.ambiancedekazon.nl

ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN HORREN

Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz

Het grote genieten begint bij de grootste zonweringspecialist van Nederland

Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:0016:00 uur. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur.

Bezoek onze compleet vernieuwde showroom!

www.stimenz.nl

Kom naar onze showroom voor een uitgebreid assortiment producten die: • • •

U langer van het buitenleven laten genieten Binnen sfeer en privacy creëren Warmte binnen houden en energie besparen

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 6

AGENDA OMNISPORT 5 april Opstapavond baanwielrennen (aanmelden via www.adelaar.org/baan/baanclinics-opstaptraining/) 11 april, aanvang 19.00 uur Sportquiz 12 april Opstapavond baanwielrennen (aanmelden via www.adelaar.org/baan/baanclinics-opstaptraining/) 13 april, aanvang 16.30 uur Wedstrijden Draisma Dynamo Dames 1 26 april - Opstapavond baanwielrennen (aanmelden via www.adelaar.org/baan/baanclinics-opstaptraining/) Matenpark en omgeving 01-09-2002 Het hart van De Maten? Zo zou je het Matenpark ook wel kunnen noemen. Deze luchtopname geeft een goed beeld ervan, gemaakt op Âą 1 km hoogte waarbij veel te zien is. Het meest bekende zal ik hierbij vermelden, te beginnen met de rondweg. Dat zijn vanaf links de Heemradenlaan-Laan van Maten-Gildenlaan en Eglantierlaan. De laatstgenoemde bevindt zich onder in beeld. Deel er vanuit makend zijn winkelcentrum De Eglantier met links ervan De Drie Ranken en De Stolp. Op de hoek links De Heemhof met ernaast de Christelijke Scholengemeenschap De Heemgaard. Iets verderop Sauna & Bodycare Apeldoorn, Achmea Health Center en Christelijke School De Zonnehoek. Daarna zien we de Gaarden met diverse mooie vrijstaande woningen. Linksafslaand een stukje Laan van Kuipershof en de Laan van Maten flauw naar rechts lopend. Het grote gebouw rechts is het Edison College. Erna komen we aan op de Matenpoort met eronder Woonzorgcentrum Berghorst. Terug richting De Eglantier zien we de Gijsbrechtgaarde, Jaromirgaarde, Pallietergaarde en Warenargaarde. Tegenover winkelcentrum De Eglantier staat De Glasnost met 15 appartementen. Half in de vijver staat het appartementengebouw aan De Violieren met een prachtig uitzicht! Aan de buitenkant van de rondwegen staan ook veel woningen welke ik niet zal vermelden want dan is de pagina te klein. Wel nog even te vermelden de Americahal, welke rechts boven in beeld staat. Deze zal op termijn worden afgebroken. Tot de volgende editie!

Sportquiz 11 april Laat zien dat jij een echte sportkenner bent! Kom met je vrienden, familie of collega’s op donderdag 11 april naar Omnisport voor een gezellige sportquiz! De verschillende teams strijden tegen elkaar voor de meeste punten. Uiteraard strijd je om de eer, maar je maakt ook kans op kaartjes voor verschillende sportevents! Aanmelden via: info@omnisport.nl (teams van maximaal 5 personen).

Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

PAASACTIVITEIT WIJKCENTRUM DE STOLP Donderdag 18 april is er in wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein 10 een leuke Paasactiviteit, deze keer georganiseerd in samenwerking met wijkboerderij De Maten. Er komt een mobiele boerderij met dieren die de kinderen onder begeleiding kunnen aaien. Naast de mobiele boerderij zal er een kuikenkist zijn en er is een knutselactiviteit voor de kinderen. Er is een ochtendprogramma van 10.00 tot 11.00 uur voor de peuters en een middagprogramma van 14.30 tot 16.30 uur voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar. Naast deze activiteit staan er voor de komende periode nog een aantal leuke kinderactiviteiten op het programma. Deze activiteiten worden gratis aangeboden door wijkcentrum De Stolp, Accres, CODA, Stimenz, Cirkel Kindercoaching, wijkboerderij De Maten en kinderopvangorganisatie Doomijn. Agenda kinderactiviteiten Donderdag 18 april - Mobiele boerderij, kuikenkist en knutselactiviteit Donderdag 9 mei - Fotolijstje maken voor Moederdag Donderdag 13 juni - Natuurschilderij maken voor Vaderdag Het is mogelijk dat we u per e-mail op de hoogte houden van de kinderactiviteiten in De Stolp, stuur dan een e-mail naar activiteiten@accres.nl.


de gaarden

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 7

PARKEREN VOOR BEZOEKERS EGLANTIER Door de bouwwerkzaamheden van De Drie Ranken kan iedereen zien dat de parkeerruimte op dit moment op het Violierenplein niet overdadig is. Dit geeft op zowel Violierenplein als de parkeerplaats bij het medisch centrum nogal eens overlast. Tijdens de markttijden is de parkeerdruk nog groter. Dit kan zelfs tot onveilige situaties leiden. Extra problemen ontstaan er als vrachtverkeer moet laden en lossen. Parkeren is alleen toegestaan in de vakken, maar niet langs de toegangswegen. Om overlast en onveiligheid te voorkomen, willen we graag bezoekers aan de Eglantier verwijzen naar de parkeergarage, met de ingang aan de Gildenlaan. In deze parkeergarage is altijd ruimte aanwezig. Hoewel u bij het inrijden van deze parkeergarage een kaartje moet trekken, kunt u hiermee twee uur lang gratis uitrijden. Voor veel bezoekers van het winkelcentrum of medisch centrum is het haalbaar om twee uur gratis van deze parkeergarage gebruik te maken. Zie voor nadere informatie: www.eglantier.nl/service/

Parkeeroverlast bij het medisch centrum Eglantier

BINGO IN DE STOLP! Op vrijdag 19 april is het niet alleen Goede vrijdag maar ook Bingoavond in de Stolp. Vanaf 19.00 uur zijn de deuren geopend en om 19.30 uur rollen de eerste nummers uit de bingomolen.

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

Er zijn verschillende en mooie prijzen te winnen tijdens deze bingo avond. Veelal aangeboden door winkeliers van de Eglantier en andere sponsoren. Er worden 13 rondes gespeeld. Een deelname boekje voor 13 rondes kost € 10,-.

REPARATIE-CAFÉ In april op de derde dinsdag, dus 16 april van 9.30 tot 11.30 uur bent u weer van harte welkom in ons Reparatie-café. Hebt u een toestel dat weigert breng het mee. Denk dan aan uw koffieapparaat, stofzuiger, föhn, mixer, fruitpers, schemerlamp, papierversnipperaar, enz. Maar ook een snoertje vernieuwen doen we graag voor u. We gaan dan samen proberen het apparaat een langer leven te geven. Dikwijls lukt het de aangeboden apparaten weer aan de praat te krijgen. Op deze manier sparen we de toestellen de weg naar de afvalberg. Wij zien het als een kosteloze milieuvriendelijke hobby. Het is dus een laagdrempelige en goedkope manier om te kijken of een apparaat nog te maken is. (Geen hogedrukspuit, bladblazer, elektrische deken. Die kunnen we niet testen.) Van soms zeer oude toestellen zijn nog onderdelen te koop en die zetten wij er dan in. Ons team bestaat uit zeer gemotiveerde ervaren reparateurs. Het geeft ons zelf ook heel veel voldoening als het lukt. We hebben in maart ons eerste lustrum gevierd en doen dit al weer 5 jaar in De Drie Ranken. Er is veel behoefte aan. Als het druk is zorgen de gastdames voor koffie/thee tegen een geringe vergoeding. Uitvoeringlocatie: De Drie Ranken; Het adres: Eglantier 202 [ingang aan het Violierenplein i.v.m. verbouwing];


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 8

ODD FELLOW WEEK De Odd Fellows Apeldoorn houden van 6 tot en met 13 april de Odd Fellow week. Dit jaar heeft een bijzonder accent omdat de Odd Fellows wereldwijd 200 jaar bestaan. De Nederlandse Odd Fellows organiseren in die week verschillende evenementen. Ook de Odd Fellows Apeldoorn leveren daaraan een bijdrage door de volgende bijzondere bijeenkomsten te organiseren. Deze bijeenkomsten zijn openbaar en gratis toegankelijk. Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Odd Fellowhuis, wijkcentrum De Stolp, Violierenplein 101 in Apeldoorn. De aanvang is om 20:00 uur en de inloop is vanaf 19:30 uur. Na afloop van de bijeenkomsten is er volop gelegenheid tot discussie onder het genot van een hapje en een drankje. Je bent van harte uitgenodigd om de bijeenkomsten bij te wonen. Lezing Odd Associates op dinsdagavond 9 april Op dinsdagavond 9 april is er lezing onder de noemer Odd Associates. Het is de derde avond in een serie van acht open avonden voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in het doen en laten van de Odd Fellows. De lezing wordt gehouden door Kees Kommer en heeft als titel: -Zijn wij mensen de enige soort op aarde die zich druk maakt over de toekomst anders dan om zich voort te planten en daarna te sterven? -Kees Kommer deelt zijn gedachten en ideeën over deze vraag vrijmoedig met ons. Kijk naar buiten, we hebben de winter gehad, het is lente, de aarde verkleurt steeds meer. Wat een paar maanden geleden nog onzichtbaar was gaat weer groeien en bloeien. Wat dood leek gaat weer leven. Miljarden microben delen zich, miljoenen vogels leggen eieren en honderd duizenden padden maken dril, allen met de bedoeling nageslacht te produceren om daardoor voort te blijven bestaan. En wij? Kortom, een verhaal met toekomst. Koffie inloopavond op woensdagavond 10 april Wil je meer dan alleen maar gezelligheid? Wil je een positieve bijdrage leveren aan je directe omgeving? Heb jij net als wij het gevoel, dat elk mens een eigen verantwoordelijkheid heeft voor de maatschappij en dat iedereen daaraan een bijdrage kan leveren. Wil jij je ideeën daarover samen met anderen delen? Doe dat dan met ons! Op woensdagavond 10 april ben je hartelijk welkom op onze informatieavond. De avond kenmerkt zich door kleinschaligheid met aandacht voor onze gast(en) op een informele wijze. Openbare bijeenkomst over het thema Compassie op 11 april In 2019 bestaan de Odd Fellows internationaal 200 jaar. Mede ter gelegenheid van dit feit hebben de Odd Felllows in Nederland en België als jaarthema “Compassie” gekozen. In deze bijeenkomst zal het thema compassie van verschillende kanten belicht worden. Na afloop is er gelegenheid voor een gedachten uitwisseling en discussie onder het genot van een hapje en een drankje.

Huishoudelijke hulp nodig? Diensten voor thuis is een initiatief gestart om huishoudelijke hulp socialer en prijsvriendelijker te maken. Wij rekenen namelijk maar € 17,- per uur. Daarnaast heeft diensten voor thuis ook vele andere diensten (tarief op aanvraag) die u het leven comfortabeler kunnen maken zoals: Tuinonderhoud, een klussendienst, een kapper of pedicure aan huis maar ook een kwalitatief hoogwaardige maaltijdservice. Goed om te weten: - u krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp - er zijn geen lidmaatschapskosten - u betaald veilig achteraf middels een factuur - minimale afname 2 uur Heeft u de hulp van diensten voor thuis nodig? Wij maken graag en geheel vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Mathijs van der Zande

&

Henk van Veldhuizen

Diensten voor thuis 055-3030628 info@dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl

WIJKBEWONERS GEZOCHT DIE EEN PASSIE HEBBEN VOOR KOKEN EN BAKKEN Sinds augustus 2018 heeft Ontmoetingsplek Berghorst een nieuwe keuken met alles erop en eraan, in één van de mooie ontmoetingsruimtes. De keuken heeft veel verschillende apparatuur en is gezellig ingericht om samen te koken en te eten. Deze keuken wordt gebruikt door de bewoners van Berghorst die samen eens met familie willen koken, de Buurthuiskamer Jasmijn die er wekelijks een lekkere lunch klaarmaakt en tijdens (wijk)activiteiten in huis. Nu zouden we het alleen zo leuk vinden om er ook kook en/of bakworkshops te gaan organiseren of een kookclubje op te zetten voor de bewoners in huis en de wijkbewoners. Nu hebben we hier alleen enthousiaste vrijwilligers voor nodig, die dit samen met de activiteitenbegeleidster van Berghorst en de Sociaal Cultureel Werker van Stimenz willen gaan uitrollen, opzetten en gaan organiseren. Heeft u een passie voor koken en/of bakken en vindt u het leuk om deze passie met anderen te delen? Dan zijn wij op zoek naar u! Mocht u geïnteresseerd zijn, dan horen wij het graag en kunt u altijd vrijblijvend eens contact opnemen met Marjolein Koolman, activiteitenbegeleidster bij Berghorst. U kunt haar bereiken per telefoon via: 055 599 7600 of per mail via: M.Koolman@atlant.nl.


wijkkrant de maten TRANSITIE NAAR EEN AARDGASLOZE WIJK Op dinsdagavond 23 april houdt de wijkraad zijn jaarlijkse ledenvergadering. Pauline Tiecken, gebiedsmanager energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, zal dan mogelijke scenario´s bespreken om in onze wijk van aardgas over te schakelen naar duurzame vormen van energievoorziening. Daarnaast komen op die avond thema´s aan de orde zoals het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen in de Hoeven en de Velden, geluidsoverlast van de snelwegen en de revitalisatieprojecten in de Dreven en de Velden. De wijkraad nodigt alle geïnteresseerde bewoners voor deze avond uit. De vergadering vindt plaats in wijkcentrum De Stolp en begint om 20:00 uur. Graag vragen wij u om zich aan te melden via wijkraadzuidoost.nl/formulieren, zodat wij met uw komst rekening kunnen houden.

GELD VERDUISTERT VAN DE WIJKRAAD ZUIDOOST Bij het opstellen van de jaarrekening 2018 van de wijkraad Zuidoost (de Maten en Groot Zonnehoeve) zijn onregelmatigheden geconstateerd in de financiële administratie. Het bestuur heeft het vermoeden dat een fors bedrag verduisterd is door de penningmeester. De wijkraad heeft daarom besloten om per direct de penningmeester op non-actief te zetten en aangifte te doen. Voor alle betrokkenen is dit een drama. Voor de bewoners in onze wijk, de buurtraden en het bestuur. Het vermoedelijk gefraudeerde bedrag is immers bedoeld om te investeren in onze mooie wijk. Tijdens de algemene ledenvergadering op 23 april zal het bestuur in gesprek gaan met de leden wat dit financieel betekent voor de wijkraad. Uit een eerste inventarisatie blijkt in elk geval dat de wijkraad wel kan blijven voldoen aan de financiële verplichtingen. Namens het Bestuur van de Wijkraad Koos Ham, voorzitter

STUDIE KRING 0m de 14 dagen op de woensdagmiddag komt een groep senioren bijelkaar in de Berghorst. Elke bijeenkomst is van 13.30-15.30 uur. De actualiteit wordt er besproken en er is altijd een zelfgekozen thema waar na de pauze aandacht aan wordt besteed. We zijn nu met een groep van 13 en er is weer plaats voor twee nieuwe mensen die ook van mening zijn dat we nooit te oud zijn om wat te leren. Maatschappelijke ontwikkelingen en kennisverrijking en je eigen ideeën willen delen in een gezellige groep: als u dáár belangstelling voor heeft, kom dan eens vrijblijvend langs om te kijken of de studiekring iets voor u is. Wel graag even vooraf een telefoontje naar Bert Buwalda: 055-5414609 of mail buwalda22@up mail.nl.

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 9

IK GEEF DE PEN DOOR AAN... Beste lezer, Zoals Marlies Hammer in de vorige wijkkrant al aangaf, ga ik mij in deze uitgave aan u voorstellen. Ik ben Carla Bonekamp en sinds 1 januari 2015 werkzaam bij de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) Gemeente Apeldoorn. De WMO heeft landelijk in januari 2015 een enorme uitbreiding van het takenpakket gekregen. Daardoor zijn er veel nieuwe WMO medewerkers uit het werkveld in Apeldoorn aangenomen, waar ik er één van ben. Uit het werkveld wil zeggen dat er mensen zijn aangenomen met kennis van bijvoorbeeld dagbesteding en of begeleiding thuis, om de nieuwe ondersteuningsvragen aan de WMO zo goed mogelijk te kunnen opvangen. Ik heb voor 2015 in de GGZ gewerkt. We hebben enkele jaren vanuit het Stadhuis gewerkt en nu werken we in de wijk in een CMO ( Centrum Maatschappelijke Ondersteuning). Apeldoorn heeft 4 wijken: Noordoost, Noordwest, Zuidoost en Zuidwest. Ik werk in uw wijk ZuidOost, de Maten. Het CMO is een samenwerkingsverband van organisaties waarin WMO consulenten, het SWT (Sociaal Wijk Team), medewerkers van Stimenz, MEE-Veluwe en Welzijn werkzaam zijn. Het grote voordeel van deze samenwerking is dat we elkaar snel kunnen spreken en snel kunnen handelen. Wat doet de WMO-consulent? De WMO-consulent krijgt meestal allerlei vragen die te maken hebben met het langer zelfstandig thuis wonen. Dat kunnen vragen zijn met betrekking tot begeleiding, vervoer, dagbesteding, aanpassingen in huis en dergelijke. De WMO consulent denkt met u mee en kijkt of het eigen sociaal netwerk en of het voorliggend veld van ondersteuners binnen gemeente Apeldoorn, denk aan Stimenz, MEE-Veluwe, Welzijn, kunnen helpen. Als zij niet kunnen helpen wordt er specialistische hulp vanuit de WMO ingezet. Het mooie van mijn werk vind ik het contact met de bewoners in de wijk en het samen zoeken naar oplossingen die binnen de WMO wet van toepassing kunnen zijn. Geen dag is hetzelfde. Als u een vraag heeft voor de WMO, dan kunt u contact opnemen met het WMO loket: • Telefoon: 14 055 (hier hoeft geen netnummer voor) dagelijks tot 12.30 uur, doorkies nummer: kies 3: WMO huishoudelijke hulp, begeleiding, vervoer • Per mail: wmoloket-instellingen@apeldoorn.nl Op mijn beurt geef ik de pen door aan het team van het Sociaal Wijk Team Zuidoost. In de volgende krant zullen zij zich aan u voorstellen. Een vriendelijke groet, Carla Bonekamp


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 10

SCHUYLTAMBOERS VIEREN 35-JARIG JUBILEUM

KLUSSEN IN DE ZONNETUIN

Het begon 35 jaar geleden met een paar mooie trommels en vier enthousiaste leden. Inmiddels bestaat drumband De Schuyltamboers uit 16 muzikanten en is het aantal instrumenten ook fors uitgebreid. Het 35-jarig bestaan van dit muziekkorps wordt gevierd op zaterdag 30 maart in het Vierhuis op Groot Schuylenburg. Een vrolijk en muzikaal feestje, waar iedereen welkom is.

Zaterdag 8 maart was de eerste klusdag in de Zonnetuin. Bewoners van ’s Heeren Loo gingen samen met buurtbewoners de tuin spitten, bloementuin aanleggen en pompoenen zaaien. Daarnaast is er geklust aan de schuur en hebben we uiteraard koffie gedronken en heerlijk eigen gemaakte taart gegeten. Het was een zeer succesvolle dag en er zullen nog meer volgen.

De Schuyltamboers zijn een begrip op zorgpark Groot Schuylenburg van ’s Heeren Loo. Elke dinsdag repeteert de band in het Vierhuis en met enige regelmaat treden ze op. De drumband bestaat uit muzikale talenten met een verstandelijke beperking. De leeftijd varieert, van 20 tot 70 jaar oud. Met zeven begeleiders zijn de repetities en optredens altijd goed georganiseerd en spelen de Schuyltamboers naar hartelust hun repertoire. Tineke: “Samen spelen is elke keer weer een feestje. Er heerst altijd vrolijkheid, iedereen heeft zin in muziek maken en ze genieten er enorm van.”

De pluktuin is een stuk tuin van de Zonnetuin. Deze is gelegen midden in de groenstrook van Groot Zonnehoeve. ’s Heeren Loo beheert deze tuin en doet dit graag met een aantal buurtbewoners.

35-jarig jubileum Dit jaar bestaat de Schuyltamboers 35 jaar. Op zaterdag 30 maart was het groot feest om dit jubileum met mee te vieren. Onder het genot van een hapje en een drankje was het genieten van een feestelijk optreden. Swiebertje, Jan Smit en John Denver Trommels, tamboerijnen, triangels en blaasinstrumenten brachten samen een scala aan smaken ten gehore: van oud-Hollandse nummers tot carnavalskrakers, van bekende marsen tot Swiebertje, van Jan Smit tot John Denver. Bedenk het, en de Schuyltamboers spelen het. Tineke: “Alles wat een goed ritme heeft, vind je terug in ons repertoire.” Meer weten? Wil je meer weten over De Schuyltamboers, of wil je eens komen kijken? Je bent van harte welkom bij de repetities, elke dinsdag van 19.00 tot 20.15 uur in het Vierhuis. Of neem contact op met Tineke Gerritsen: 055 533 64 31. Wij zijn ook op zoek naar nog meer enthousiaste leden!

SJOELVERENIGING A.S.V.’85 Afgelopen zaterdag 9 maart behaalde 7 leden van de Apeldoornse sjoelclub een afvaardigingplaats voor deelname aan de Nederlandse sjoelkampioenschappen op 20 april in Barneveld. Van de 80 deelnemers van afdeling oost Nederland waren er maar liefst 7 deelnemers van Apeldoorn die een beker wonnen. Hier kunnen we uiteraard heel erg trots op zijn!


matenhof

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 11

ONTWERPWEDSTRIJD KINDEREN GROEPEN 6, 7 EN 8 In februari is er voor de kinderen van groepen 6, 7,en 8 vanuit de gemeente Apeldoorn een prijsvraag uitgezet om een ontwerp te maken voor de openbare ruimtes in De Maten. De vraag aan de kinderen was om iets te ontwerpen wat jong en oud verbindt. Op woensdagmiddag 6 maart kwamen er 20 kinderen hun ontwerp presenteren en werd er door de jury, bestaande uit enkele mensen van de gemeente Apeldoorn, Dhr. Klein Kranenbarg, bewoner in De Matenhof en Bettine Mons, welzijnsbemiddelaar in De Matenhof, één ontwerp uitgekozen dat geprobeerd wordt te realiseren door de Gemeente Apeldoorn. Het was een nek aan nek race tussen de nummers één en twee en ook de kinderen die de tweede prijs behaalden, mogen samen met de jongens met de eerste prijs, mee gaan helpen denken met de gemeente. Het was een erg geslaagde middag en alle kinderen die hieraan mee hebben gedaan en ook mooie ontwerpen hadden, werden bedankt voor hun waardevolle inzendingen. Anna Reith, gemeente Apeldoorn Bettine Mons, welzijnsbemiddelaar De Matenhof.

BIJEENKOMST IN DE MATENHOF VOOR DE WIJKBEWONERS Op woensdagochtend 1 mei om 09:30 uur zullen de Welzijnsbemiddelaar van de Matenhof en de Sociaal Cultureel Werkers van Stimenz een bijeenkomst houden bij Ontmoetingsplek de Matenhof voor de wijkbewoners. Tijdens deze bijeenkomst zal er door middel van een Kaartjesmethodiek met de deelnemers persoonlijk bekeken worden wat er voor hem of haar het belangrijkste is in het dagelijks functioneren en wat men graag zou willen doen op het terrein van tijdsbesteding. Aan de hand van kaartjes zullen de deelnemers een selectie maken van activiteiten of uitspraken, die op dat moment hun leven plezieriger of gelukkiger zouden maken. Ieder doet dit persoonlijk en daarna zal er gezamenlijk dieper worden ingegaan op de zojuist gekozen kaartjes. Tijdens deze ochtend zullen er dan thema’s naar voren komen, die het meest bij de groep spelen en er zal samen gekeken worden of hier nieuwe ideeën, activiteiten of matches gevormd kunnen worden. Lijkt u het leuk om hier aan deel te nemen, dan bent u van harte welkom. Deze ochtend zal ongeveer 2 uur duren en hier zitten geen kosten aan verbonden. Deze ochtend is voor zowel voor mannen als vrouwen en voor elke leeftijd. U kunt zich opgeven via Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz via de mail: b.velderman@stimenz.nl of per telefoon: 06 – 30264432. Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen of twijfels hebben, neem dan ook gerust contact op.

CULTUUR BIJ JE BUUR IN DE MATENHOF In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april, is er weer Cultuur bij je Buur in Apeldoorn. Ook in De Matenhof is er dit weekend een leuk optreden waar u gratis naar toe kunt. Op zondagmiddag komt Fellows, een driemans formatie, met veel plezier voor u spelen en zingen. Het repertoire bestaat o.a. uit The Beatles, Simon and Garfunkel, country – en folkmuziek. U bent van harte welkom om dit optreden bij te wonen. Aanvang 15.00 tot 16.15 uur. Vanaf 14.30 uur kunt u binnen komen. De toegang is gratis, inclusief een kopje koffie/thee. Wilt u een donatie geven voor Cultuur bij je Buur, dit is altijd mogelijk! Graag tot zondagmiddag 14 april. Bettine Mons, welzijnsbemiddelaar.

FILMMIDDAG Woensdag 24 april Ontmoetingsplek De Matenhof (Warenargaarde 775) Film: Mary Poppins. Ga mee met de "perfecte" Mary Poppins, als ze ieder huishoudelijk klusje in een spelletje verandert en iedere dag in een wonderlijk avontuur. Raak betoverd dooronvergetelijke figuren, zoals bijvoorbeeld schoorsteenveger Bert met zijn vele talenten. 14:15 uur Ontvangst met koffie, thee, limonade 14.30 uur Start film (incl. korte pauze) 17:00 uur Verwacht einde. Kosten: € 2,- per persoon. Aansluitend om 17:00 uur kunt u deelnemen aan het eetcafé voor een warme maaltijd. Hiervoor betaalt u € 3,50 per persoon extra. Aanmelden is mogelijk t/m 12 april bij de receptie van de Matenhof (geopend ma t/m vr 08:30-13:00 uur), of via de zorglijn van Klein Geluk: 0800-0604


de velden

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 12

AED BIJ PCBO BASISSCHOOL DE PLOEG PCBO basisschool De Ploeg hangt de AED buiten, zodat deze 24 uur per dag beschikbaar is. De heer Teunissen is al 8 jaar directeur van basisschool De Ploeg. Hij heeft zich de afgelopen maanden ingezet om de AED, die eerst binnenin de school hing, naar buiten te verplaatsen, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Basisschool De Ploeg is gevestigd in de buurt de Velden en heeft ongeveer 260 leerlingen. Maar de school wordt niet alleen bezocht door leerlingen. Dagelijks zijn er o.a. ouders/verzorgers en opa's en oma’s die in en om de school aanwezig zijn. En juist daarom is het zo belangrijk dat de school een AED ter beschikking heeft. Op initiatief van een aantal directeuren van het PCBO Onderwijs is het idee ontstaan om scholen van een AED te voorzien. Dit idee is goed opgepakt door de scholengemeenschap PCBO en zij zijn hiermee aan de slag gegaan. Er is gekeken welke scholen geen AED in de buurt hebben en deze scholen hebben als eerst een AED gekregen. De AED van de basisschool De Ploeg doet nu mee in de 6-minuten-zone van de wijk de Velden. De 6-minuten-zone betekent, dat om de 6 minuten een AED hangt in de wijk die 24 uur per dag beschikbaar is voor gebruik. Directeur Teunissen is heel blij dat hun school in aanmerking hiervoor is gekomen, omdat hij in het verleden een situatie heeft meegemaakt dat iemand is overleden. Als er toen een AED in de buurt beschikbaar zou zijn geweest, dan had die persoon het misschien overleefd. Op basisschool De Ploeg is iedere dag een bedrijfshulpverlener aanwezig die weet hoe een AED werkt. Dat geeft een veilig gevoel. Leerlingen van groep 7 en 8 hebben uitleg gekregen van het nut en belang van een AED: wat is een AED en waar wordt deze voor gebruikt. Maar ook, omdat AED's nu op veel meer openbare plekken hangen. Het is goed dat ze weten hoe ze kunnen helpen, maar ook leeftijdsgenoten kunnen informeren hoe belangrijk het is dat je niet zomaar een AED-kast openmaakt. Heeft uw basisschool nog geen AED? Ga dan in gesprek met het schoolbestuur. Binnenkort worden door het Rode Kruis cursussen Reanimatie & AED gegeven op basisschool De Ploeg. U kunt u zich hiervoor inschrijven via jennybakker86@hotmail.com.

AAN ALLE BEWONERS VAN DE WIJK DE VELDEN Graag nodigen wij u uit om de volgende vergadering van Buurtraad De Velden bij te wonen. Tijdens onze vergaderingen bespreken wij de aandachtspunten in onze wijk en ondernemen actie waar mogelijk. Bij onze vergaderingen zijn ook mensen aanwezig van o.a. de gemeente en organisaties als Stimenz (sociaal werk), maar ook de wijkagent en specialisten, zoals de projectleider van het Revitaliseringsproject Schoutenveld-Rakkersveld. Onze volgende vergadering is:datum: maandag 29 april tijd: 19.30u locatie: basisschool De Marke, Holtrichtersveld 1. Wij zorgen voor koffie, thee en iets lekkers. Tot dan!!


de horsten - de hoeken

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 13

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

FORD FOCUS

1.6 COMFORT, AIRCO, 5 DEURS!

KNIP DE MAN VOOR ECHTE MANNEN IN DE MATEN

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor:

€ 7.640,Onbezorgd autorijden? 2011, benzine, Lichtmetalen velgen,

Als je in Apeldoorn winkelcentrum Gildehof noemt, moet men zich altijd eerst even oriënteren. Ja, daar bij die vernieuwde COOP, die goed zichtbaar is vanaf de rondweg ten hoogte van het Shell benzinestation. Velen zullen ook zeggen: daar waar die gezellige buurtkapper zit. Dat is inderdaad Knip de Man, herenkapsalon voor echte mannen! Binnenlopen wanneer je wilt Eigenaar Hans Warburg is al jaren werkzaam in de kapperswereld en alweer 15 jaar op deze plek op het Gildehof. “Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat de drempel om bij ons binnen te lopen laag is, dus dat mannen geknipt kunnen worden zonder afspraak. Of gewoon voor een praatje of wat gezelligheid. We staan de hele dag voor het raam naar bekenden te zwaaien! Die buurtfunctie hebben we toch een beetje, zonder dat het hier nou een bruine kroeg is.” “Die zit trouwens ook op het pleintje”, lacht hij. “Al doen wij met de gemeente als kapsalon mee met een experiment om af en toe aan onze klanten een drankje te mogen schenken”.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

OMNISPORT SPORTQUIZ Laat zien dat jij een echte sportkenner bent!

Donderdag 11 april in het Sportcafé van Omnisport

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

APK

elektrische ramen, km Met trots laten wij uhatchback, weten als 99.696 Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Hoge kwaliteit “Los daarvan staan we natuurlijk bekend om de kwaliteit van ons knipwerk”, vervolgt Hans. “Dat is echt bovengemiddeld hoog. Dat houd ik iedere dag scherp in de gaten. Hier wordt nog ouderwets vakwerk geleverd door een topteam. Maar tegen een fatsoenlijke prijs, dat is onze standaard.” En ze werken met echte herenproducten die niet overal te koop zijn. Loop eens binnen bij deze Matense kapper of kijk op www.knipdeman.nl.

YX[

Onderhoud & reparatie

19:00 uur inloop 19:30 uur start de quiz Deelname is gratis Teams van maximaal 5 personen

Aanmelden via: info@omnisport.nl Win kaartjes voor verschillende sport events!

R


de dreven

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 14

LET OP! PARKEREN IN DE DREVEN

KOFFIEOCHTEND DE DREVEN IS VERHUISD!

De gemeente heft het voornemen om in het voorjaar de half verharde parkeerplaatsen in de buurt aan te pakken. Bij vooraankondiging zullen er borden geplaatst worden zodat u exact weet wanneer. U kunt hier dan als bewoner rekening mee houden en zorgen dat de parkeerplaats leeg is.

Woensdag 13 maart was de laatste koffieochtend bij locatie de Dreven aan de Imkersplaats 38. De koffieochtend moest verhuizen in verband met het slopen van de oude locatie. De afgelopen weken zijn we samen druk op zoek geweest naar een nieuwe locatie en gelukkig hebben we een nieuwe locatie kunnen vinden. Vanaf woensdag 20 maart konden we terecht bij Op Dreef, aan de Kooikersplaats 25 in Apeldoorn. Dit is een mooie samenwerking tussen Accres, de bezoekers van de Koffieochtend en Stimenz. Hier zijn wij erg blij mee!!

Het gaat om de parkeerplaatsen op de locaties Kooikersdreef, Imkersdreef en Muldersdreef. Dank voor uw medewerking!

Vindt u het ook eens gezellig om een keer een kopje koffie of thee te komen drinken op de woensdagochtend tussen 10:00 en 11:30 uur? Dan bent u van harte welkom. U kunt gewoon binnen lopen en dan zullen de vrijwilligers en andere bezoekers u van harte welkom heten. Mocht u hier graag meer informatie over willen of eerst eens met één van de vrijwilligers contact hebben, neem dan gerust contact op met Berna Velderman, Sociaal Cultureel Werker bij Stimenz, via 06- 302 644 32.

Kinderdagverblijf - Peuteropvang – Buitenschoolse opvang bij Doomijn

f b

g

a

c d

Apeldoorn De Maten

e

h

t (038) 421 45 21

a: PSZ/KDV Samsam b: PSZ/BSO Hobbeldebobbel/Kosmos c: KDV/BSO De Ploeg d: PSZ De Markies/Kiekeboe e: BSO De Markies f: KDV/BSO De Bongerd g: KDV Dikke Maatjes h: Adventure BSO De Maten

www.doomijn.nl

e klantadvies@doomijn.nl


wijkkrant de maten SPAAR BIJ JUMBO VAN DE BUNT VOOR DE LEUKSTE DAGJES UIT Ook dit jaar kunnen klanten met de Jumbo ‘Dagje Uit’ spaaractie weer genieten van de leukste uitjes. Al jaren is de spaaractie succesvol en ieder jaar komen er nieuwe dagjes uit bij. Zo kunnen de spaarders dit jaar ook gaan klimmen en klauteren in Monkey Town, genieten van een High Tea bij Fletcher Hotels of een bioscoopje pakken bij de Vue bioscopen. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om met elkaar te sparen in de ‘Dagje Uit’ groepsapp. Zo wordt het nog aantrekkelijker en makkelijker voor groepen om samen te sparen voor een leuk familie of vrienden uitje. Veel keus en hoge korting De keuze is groot, want klanten kunnen kiezen uit 77 verschillende dagjes uit, variërend van een dagje dierentuin of pretpark tot een bezoek aan theater, museum of sauna. Voor elk wat wils dus. De kortingen kunnen flink oplopen, tot wel 77% van het entreegeld. Top attracties van vorig jaar Vorig jaar vielen een aantal attracties in de prijzen. Uit reacties van 75.000 bezoekers kwam Dierenpark Amersfoort als hoogst gewaardeerd ‘Dagje Uit’ uit de bus. Terwijl Avonturenboerderij Molenwaard als het meest verrassende uitje en Julianatoren als leukste ‘Dagje Uit’ werden beoordeeld. Leuke uitjes bij Jumbo van de Bunt in de buurt: 1. De Apenheul 2. Julianatoren 3. Monkey town 4. Vue bioscoop 5. High tea bij een Fletcher hotel

Vakantiebaan Op zoek naar een leuke vakantiebaan die ook nog eens heel goed verdient? Wij zoeken vakantiewerkers voor de keuken en schoonmaak. In de maanden juni tot en met september voor diverse locaties. Minimaal 16 jaar. Uitstekende verdienste (minimaal € 7,25 per uur) en werktijden en -dagen in overleg.

Kijk op www.zorgvoorapeldoorn.nl en reageer vandaag nog!

Hoe werkt het? De ‘Dagje Uit’ spaaractie start woensdag 13 maart en loopt tot en met dinsdag 30 april. Bij besteding van elke 10 euro aan boodschappen ontvangt de klant een speciale Dagje Uit-kortingsmunt ter waarde van € 2,50. Ook zijn er wekelijks extra kortingsmunten te krijgen bij aankoop van actieproducten. De korting is stapelbaar tot € 25,per kaartje. Het verzilveren van de kortingsmunten kan tot en met 5 januari 2020. Kijk voor de voorwaarden en voor alle dagjes uit op jumbo.com/dagjeuit.

DE HOOGSTE

KORTIN G

OP DE LEUKSTE

DAGJES UIT

25,-

TOT WEL KORTING OP EEN ENTREEKAARTJE BIJ 77 DEELNEMERS

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Hallo

Van de Bunt

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


de donken

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 16

KAARTEN IN HET DONKHÛÛS Komt u ook kaarten in het DonkHûûs ? De eerstkomende datum is 5 april 19 april waarna het om de week is, dus 3 mei, 17 mei, 31 mei, 14 juni, enzovoort. We zien u graag!

11 MEI GROFVUIL ACTIE IN DE ZADELMAKERSDONK IN APELDOORN Op zaterdag 11 mei van 12:00 tot 16:00 uur organiseert Buurtteam de Donken in samenwerking met Dieuwke de Boer, energieregisseur van de Maten en een aantal buurtbewoners een grofvuil actie voor alle bewoners aan de Zadelmakersdonk in Apeldoorn. Het is deze dag mogelijk om al uw oud vuil te komen brengen en daarbij ook even gezellig een kopje koffie en/ of thee te komen drinken. De bewoners die aan de Zadelmakersdonk wonen, hebben ondertussen allemaal ook een flyer in de brievenbus gekregen met meer informatie. Mocht u geen grofvuil hebben, maar het wel gezellig vinden om even langs te komen dan bent u ook van harte welkom! Mocht u aan of rondom de Zadelmakersdonk wonen en graag een steentje willen bijdragen deze dag, door bijvoorbeeld te helpen met het vuil scheiden, koffie en/of thee te zetten, de lunch te verzorgen, spullen bij mensen thuis op te halen etc., dan kunt u zich aanmelden per mail via: buurtteamdedonken@gmail.com. U kunt ook bellen naar één van de leden van het Buurtteam via: 06 – 30264432. Op dinsdag 9 april om 14:00 uur zal er een bijeenkomst plaatsvinden bij Don Bosco de Maten, Eglantierlaan 203, over deze grofvuilactie. Het buurtteam, de energieregisseur en een aantal vrijwilligers die zich al hebben opgegeven, zullen hierbij aanwezig zijn. Mocht u geïnteresseerd zijn en kunnen op 9 april, dan bent u van harte welkom om bij deze bijeenkomst aan te sluiten.


de drie ranken

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 17

DUURZAAM BOUWEN

PROGRAMMA VONC

In het nieuwe gebouw van De Drie Ranken komen veel energiebesparende elementen. Karel Stolk, lid van het Projectbureau van de kerk, legt uit hoe het gebouw energiezuinig wordt gemaakt. Daarnaast wil de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken ook duurzaam handelen.

Lezing: Stress en prestatiedruk onder jongeren door Dirk van de Glind - Woensdag 10 april om 20:00 uur Studiestress is een probleem waar steeds meer studenten en scholieren last van hebben. Hoe komt dat? Is de huidige generatie jongeren niet weerbaar genoeg of te veel in de watten gelegd? Of is het systeem van onderwijs de oorzaak? (Vrijwillige) bijdrage € 5,- Graag aanmelden bij vonc@3ranken.nl.

Geen koude voeten meer Karel Stolk is als lid van het Projectbureau van De Drie Ranken nauw betrokken bij de technische aspecten van het bouwproces. Karel: “We maken een flink verduurzamingsslag met deze vernieuwbouw. Alle muren, zowel de bestaande als de nieuwe, worden goed geïsoleerd en we krijgen een geïsoleerde vloer, in plaats van koude betontegels. Natuurlijk worden het dak en de ramen ook geïsoleerd en er komen overal in het gebouw moderne, tochtvrije deuren.” Daarnaast is goed gekeken naar de technische installaties, zoals verwarming en verlichting. Karel: “We stappen over van een verwarmingsinstallatie met hoge temperatuur naar laagtemperatuurverwarming. Dit is grotendeels in de vorm van vloerverwarming met op een aantal plaatsen ondersteunende radiatoren en convectors. Zo heeft niemand meer last van koude voeten. Bovendien bespaart het energie, omdat het efficiënter is. Ook met de nieuwe ledverlichting die we in het hele gebouw aanbrengen, kunnen we veel besparen.” Luchtwarmtepomp Karel: “We behouden onze cv-gasketels, want die zijn nog maar zo’n vier jaar oud. Maar we zetten hier wel een luchtwarmtepomp naast. Die kan ons gebouw verwarmen, zolang de buitentemperatuur niet beneden de vijf graden komt. Als het buiten kouder wordt, gaan de cv-ketels meedraaien.” Hoe werkt zo’n luchtwarmtepomp precies? Karel: “De afgezogen ventilatielucht is warm. Deze warmte wordt eruit gehaald via een warmteterugwinningssysteem. De warmte wordt vervolgens weer in de vers ingeblazen lucht ‘gestopt’. Dus we hebben wel verse lucht, maar die wordt direct al voorverwarmd.” Groene energie Karel: “Alles bij elkaar verwachten we ongeveer 60 procent op ons gasverbruik te kunnen besparen. Het elektriciteitsgebruik zal door de ledverlichting dalen, maar ook weer stijgen door de luchtwarmtepomp. Daarom vinden wij het belangrijk dat we hiervoor duurzaam opgewekte (groene) elektriciteit gaan gebruiken. Die kunnen we inkopen, of we kunnen die in een later stadium zelf gaan opwekken. Daar zijn we nog niet uit. We kijken momenteel naar de mogelijkheden om na de oplevering zonnepanelen te plaatsen op het dak.” Heeft u vragen over de vernieuwbouw? Stuurt u dan een mailtje naar prbouw@3ranken.nl of kijk op www.3ranken.nl/vernieuwbouw. Ook op Facebook zijn we te vinden: www.facebook.com/De-Drie-Ranken.

PALMPAASTOCHT VOOR KINDEREN OP ZONDAG 14 APRIL

Documentaire: Stress to Impress woensdag 24 april om 19:30 uur Een deadline halen op je werk, de beste cijfers halen op school, vaak naar de sportschool en nog even een perfecte post op sociale media zetten: veel jonge mensen ervaren prestatiedruk. In de documentaire ‘Stress to impress’ onderzoeken millenials Sanne (23), Tom (22) en Alain (25) prestatiedruk in hun generatie. (Vrijwillige) bijdrage € 2,50; aanmelden is niet nodig. Film - Jonge Helden in de Oorlog Donderdag 2 mei 2019 om 19:30 uur De filmvertoning zal worden ingeleid door producer Ada Bruil. Ook zijn aanwezig enkele acteurs. Na de filmvertoning zullen we in gesprek gaan met Ada en oma Mina. Vrijwillige bijdrage € 2,50; graag aanmelden met een mailtje naar vonc@3ranken.nl.

DUURZAAM KERK-ZIJN Niet alleen door duurzaam te bouwen laat de geloofsgemeenschap van De Drie Ranken zien dat zij verantwoord met de omgeving en het milieu wil omgaan. Ook op andere terreinen wordt dit zichtbaar. Klimaattafel in De Drie Ranken De oecumenische werkgroep VONC organiseerde op 27 februari jl. een klimaattafelbijeenkomst die voor iedere belangstellende te bezoeken was. Hoe komt een kerk erbij om zoiets te organiseren? Hans Segaar van VONC: “Wij willen een geloofsgemeenschap zijn die open is naar de samenleving. Dan betekent dit dat wij ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen.” Verschillende deskundigen zaten aan de klimaattafel, zoals klimaatpsycholoog Manu Busschots en vertegenwoordigers van Energieke Maten, deA, enkele woningbouwcorporaties, de wijkraad de Maten en de gemeente Apeldoorn. Met de vele aanwezigen werd er over klimaatverandering en energietransitie gesproken. Een zinvolle avond! Reparatiecafé bestaat vijf jaar Nog zo’n mooi en duurzaam initiatief is het Reparatiecafé. Dat wij ons milieu onnodig belasten met onze wegwerpmaatschappij, beseffen we steeds meer. Enkele bevlogen techneuten uit De Drie Ranken weten dit allang. Zij staan elke maand voor ons klaar om geheel belangeloos kapotte huishoudelijke apparaten tegen een geringe vergoeding en soms zelfs gratis te repareren.

Alle kinderen in de leeftijd van de basisschool zijn welkom voor een palmpaastocht samen met hun (groot)ouders. Welkom op zondag 14 april vanaf 15 uur in De Drie Ranken (ingang Violierenplein). Wat gaan we doen? In de kerk kunnen de kinderen hun palmpaasstok zo nodig nog in elkaar zetten (kruis maken) en/of met crêpepapier versieren. Daarna maken de kinderen met hun (groot)ouders in groepjes een korte wandeling door het Matenpark. Onderweg worden korte verhalen verteld die horen bij Palmpasen: over de weg van koning Jezus. Na elk verhaal krijgen de kinderen lekkernijen en symbolen voor aan de palmpaasstok. Ouders helpen de kinderen met het vastmaken aan de stok. De tocht duurt ongeveer 30 minuten. In de kerk is dan nog iets lekkers te drinken.

Afgelopen maart bestond het Reparatiecafé alweer vijf jaar. Een mooie gelegenheid om dit team eens in het zonnetje te zetten, vond de kerk. Alle leden van het Reparatiecafé hebben een cadeautje ontvangen met een hartelijk woord van dank erbij. Hopelijk zetten ze hun werk nog jaren voort! Het eerstvolgende Reparatiecafé is op dinsdag 16 april van 9.30 tot 11.30 uur. Locatie: De Drie Ranken, ingang Violierenplein.



wijkkrant de maten

wijkkrant de maten April 2019 | pagina 19

SABINE APPELDOORN HEEFT GEWONNEN, VAN HARTE GEFELICITEERD! Prijswinnaars puzzel uitgave maart. Antwoord: Met enthousiasme en creativiteit zoeken ze bij Stijlvol Haarstudio een haarstijl die bij u past. Dank jullie wel voor de vele inzendingen zowel per mail als per post. DE EGLANTIER 330 7329DK APELDOORN 055-5419061

Sabine Appeldoorn heeft de puzzel in de maart uitgave gewonnen en heeft de prijs overhandigd gekregen door eigenaresse Justa Brouwer.

Inzenden kan t/m 15 april 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

Van harte gefeliciteerd Print de woordzoeker en veel plezier met deze prijs!

23-03-19 08)37

DEKAZON X

E

L

F

A

X

U

L

U

H

E

Y

F

M

O

S

T

G

R

Z

O

T

S

E

I

K

R

A

M

E

V

G

E

N

I

E

O

S

R

E

T

T

U

H

S

A

T

V

E

N

B

A

N

N

E

G

V

I

N

T

K

A

B

O

G

G

G

P

E

I

N

N

A

J

A

S

M

M

G

U

N

N

E

E

T

B

I

E

L

A

P

N

C

B

N

W

I

I

W

L

E

K

D

N

S

E

E

S

D

I

I

G

T

R

A

D

I

I

E

J

C

C

E

C

K

A

P

O

H

E

P

O

N

U

K

I

H

A

H

R

Z

N

P

R

C

W

O

O

E

L

A

D

E

R

R

E

S

C

A

D

I

D

R

R

G

L

Z

R

R

O

N

E

R

E

K

I

L

N

U

N

I

O

O

O

M

I

N

N

A

M

R

J

R

I

E

S

P

R

N

G

E

L

H

O

R

R

E

N

E

W

T

L

A

M

E

L

L

E

N

D

A

K

V

E

V

E

D

O

J

A

L

O

E

Z

I

E

E

N

O

N

N

O

R

N

T

E

R

R

A

S

H

E

A

T

E

R

LUXAFLEX AMBIANCE SOMFY MARKIES APELDOORN TERRASHEATER OVERKAPPING DEKAZON UITVALSCHERM woordzoekerfabriek.nl (https://woordzoekerfabriek.nl/) - maak je eigen woordzoeker ROLGORDIJNEN EUROPAWEG VAKSPECIALISTEN ROLLUIK GENIETEN VERLICHTING SCREEN HORREN VOUWGORDIJNEN SERRE JALOEZIEEN WINDWERING SHUTTERS LAMELLENDAK ZONNESCHERM

Puzzel mee en maak kans op een op maat gemaakte hordeur!

AMBIANCE APELDOORN DEKAZON EUROPAWEG GENIETEN HORREN JALOEZIEEN LAMELLENDAK LUXAFLEX MARKIES OVERKAPPING ROLGORDIJNEN ROLLUIK SCREEN SERRE SHUTTERS SOMFY TERRASHEATER UITVALSCHERM VAKSPECIALISTEN VERLICHTING VOUWGORDIJNEN WINDWERING ZONNESCHERM

Deze hordeur wordt op maat gemaakt en geplaatst, full-service, t.w.v. € 426,00

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website Pagina 1 van 1www.wijkkrantdematen.nl

https://woordzoekerfabriek.nl/printen/7c297c0a748436c8cfe2f214f833a20c.html


DE HOOGSTE

KO RT IN G

OP DE LEUKSTE

DAGJES UIT

SPAAR BIJ JUMBO VAN DE BUNT VOOR DE HOOGSTE KORTINGEN OP DE LEUKSTE DAGJES UIT! ZOALS PRETPARKEN, DIERENTUINEN, MUSEA, (INDOOR) SPEELPARADIJZEN, WELLNESS, ACTIEVE UITJES, HIGH TEA'S EN THEATER & FILM.                                                                 

25,-

TOT WEL KORTING OP EEN ENTREEKAARTJE

ZIE VOOR VERDERE INFORMATIE WWW.JUMBO.COM/DAGJEUIT

Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.