Page 1

Jaargang 7 Juli 2021

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

NIEUWE WIJKAGENTEN ZUID OOST In het stadseel Zuid Oost zijn wisselingen en nieuwe wijkagenten gekomen. Graag stellen wij ons aan u voor. Mijn naam is Lucia Hettelaar. Ik ben sinds juni 2021 wijkagent Matenhoeve/Gaarden/Eglantier e.o/Wolthuis/Klarenbeek (gemeente Apeldoorn) Ik werk sinds 1998 bij de politie en heb de afgelopen 10 jaar als wijkagent gewerkt in het stadsdeel Zuid-west, de Rivieren-en Componistenbuurt. Dit heb ik met veel plezier gedaan maar na 10 jaar was het goed om eens van wijk te wisselen. Ik hoop ook hier samen met mijn collega’s en diverse netwerkpartners te werken aan een veilige leefomgeving. Iedere donderdagmiddag tussen 16 uur en 17 uur, ben ik aanwezig op de Eglantier 251 voor een inloopspreekuur. Ik ben John van Manen en in november 2018 wijkagent in de Matenvelden en Matendreven geworden. Daarvoor ben ik 8 jaar wijkagent geweest in Midden Nederland, maar heb uiteindelijk de overstap gemaakt naar het mooie Apeldoorn. Toen in december een collega wijkagent naar een andere regio ging, heb ik gevraagd of ik zijn wijk over mocht nemen. Zodoende ben ik vanaf 1 januari 2021 wijkagent van de Matenhorsten/Donken en Hoeken, Groot Zonnehoeve en De Voorwaarts. De diversiteit van deze wijk, waaronder zorginstellingen, winkelcentra, sportverenigingen etc., spreekt mij enorm aan. Het hebben en houden van een goed netwerk is voor een wijkagent erg belangrijk. U bent een groot onderdeel van het netwerk en dus heel belangrijk als het gaat om het melden van bijvoorbeeld heterdaadsituaties. De nieuwe wijkagente van de Matenvelden en Matendreven is Karin Brakke. Ik ben in 1980 bij de politie begonnen en werk sinds 2002 in Apeldoorn. Samen met de andere wijkagenten staan we voor veiligheid en een leefbare woonomgeving in de Maten. Problemen zijn er om op te lossen. Samen komen we er wel uit! Mocht U problemen willen melden bel dan 0900-8844 en de wijkagent neemt contact met U op of zet het probleem uit bij de collega’s of de netwerkpartners. Ik hoop U gauw eens te zien en te spreken in de wijk!

OP STAP

Op woensdag 23 juni 2021 heeft wethouder Detlev Cziesso.... Lees meer op pagina 4

IN BEELD

Ik ben: ‘Mijn naam is Gré Koelewijn. Ik ben geboren op nieuwjaarsdag... Lees meer op pagina 13

KINDERBOERDERIJ

In supermarkt de Coop aan de Snijderplaats was een actie waar... Lees meer op pagina 14


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WIJKAGENTEN Algemeen nummer 0900 - 8844 Karin Brakke (Werkgebied: Matenveld en Matendreef) Lucia Hettelaar (Werkgebied: Matenhoeve, Matengaarde en winkelcentrum Eglantier, Wolthuis, Klarenbeek, de Hooilanden) John van Manen (Werkgebied: Matenhorst, Matendonk, Matenhoek, Groot Zonnehoeve, De Voorwaarts) SAMEN 055 DE STOLP Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Oranje Praktijk (055) 533 87 00 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een maandelijkse uitgave waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan. Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME All-Inn verspreidingen YVONNE RECLAME Janssen Pers Corine Kapenga en Aart de Graaf

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten DE EGLANTIER SUMMER BEACH WEKEN Het is weer tijd voor actie, vinden de winkeliers van de Eglantier. Na een periode van noodgedwongen rust op het winkelcentrum, breekt nu weer een gezellige tijd aan. Het zomerweer breekt door, de vakantie begint en we kunnen weer winkelen zonder beperkingen. Het oude normaal keert weer een beetje terug. En dat betekent weer leven in de brouwerij op De Eglantier. In de maanden juli en augustus staat het plein in het teken van zon, zee en strand. Dat vind je onder andere terug in de aankleding, maar ook in een leuke actie. Tijdens de Summer Beach-weken kun je stempels verzamelen en daarmee kans maken op fantastische prijzen. Zo wordt er een reisje naar Ibiza weggegeven, een elektrische fiets en een I-phone, maar ook nog andere leuke prijzen. Dus het is zeker de moeite waard om mee te doen. Het grappige aan deze actie is dat je zélf kunt kiezen voor welke prijs je gaat strijden. Bij Sillies kun je jouw volle spaarkaart deponeren in één van de tonnen. Elke ton staat voor een prijs. Dus ga je voor de elektrische fiets of heb je net een nieuwe airfryer nodig? Je mag het zelf bepalen. Op 3 september om 19.00 uur wordt uit elke ton een prijswinnaar getrokken. Dus zet deze datum alvast in je agenda, want je moet wel aanwezig zijn bij de trekking. Op het plein bij Sillies komt een écht zandstrand en daar kun je elke vrijdagavond gezellig barbecuen. En er worden regelmatig leuke Summer Beach activiteiten georganiseerd. Houd hiervoor de Facebook pagina van Winkelcentrum De Eglantier in de gaten. Koopjesmarkt Ja, het mag weer! Dus op vrijdag 3 september wordt de bekende Koopjesmarkt gehouden op winkelcentrum De Eglantier, van 12.00 tot 21.00 uur. Echte koopjesjagers mogen dit niet missen, want de winkeliers stallen buiten hun laatste voorraden uit tegen superleuke prijzen. En er zijn natuurlijk ook kramen met andere leuke snuisterijen. Een gezellige braderie dus. En als je mee hebt gedaan met de Summer Beach actie, dan moet je zeker om 19.00 uur aanwezig zijn, want dan is de trekking van de winnaars.

GEWOON OMDAT RECLAME WERKT! EN HET HOEFT NIET DUUR TE ZIJN...

ontwerp

drukwerk

YVONNERECLAME.NL

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 3

VERHUIZING Een verhuizing schijnt één van de meest stressvolle gebeurtenissen te zijn. Dat klopt want op het moment van schrijven zit ik in midden in een verhuizing. Ik tik deze woorden in de woonkamer van mijn oude huis, want ik werk nog veelal thuis, maar inmiddels is de bank al opgehaald, zijn de vloerkleden uit de woning verwijderd en zijn de hanglampen opgehangen in het nieuwe huis. Ik voel me af toe een beroepsmatige verzamelaar van spullen. Ik probeer mijn weg te vinden in de looppaadjes tussen de dozen door. Daarnaast vraagt de verhuizing ook veel plan- en uitzoekwerk. Verhuizing doorgeven aan instanties, je in- en uitschrijven bij verschillende organisaties etcetera. Het lastigst vind ik het verhuizen van internetprovider. Al maanden van te voren heb ik dit doorgegeven aan de internetprovider. Daarop krijg ik een heel vriendelijk mailtje terug: ‘verhuizen kan een hele stressvolle gebeurtenis zijn, wat fijn dat je op tijd jouw verhuizing doorgeeft. Geen zorgen op de aangegeven dag verhuizen wij jouw aansluiting naar je nieuwe adres.” Wat ze er niet bij vertellen is dat je zelf de apparatuur moet verhuizen en opnieuw het modem moet installeren. Dat baart mij zorgen want ik geen held als het gaat om apparatuur aan te sluiten, laat staan een modem installeren en dan hebben we ook nog de digitale tv. Ik wil gewoon dat het werkt, vraag mij niet hoe. Ik ben zo iemand die op vakantie gelijk als eerste de wificode invult op zijn telefoon. Ik stel het daarom tot het laatst toe uit. Gelukkig kreeg ik nog weer een mailtje van de internetprovider vorige week: ‘Het is al bijna zo ver. Tip: maak foto’s hoe de apparatuur is aangesloten. Dan kun je straks sneller alles weer aansluiten op je nieuwe adres.” Bedankt, nu zie ik het helemaal zitten.” Hoe ga ik die halve foto’s waar ik op mijn kop hang om de apparatuur aan de achterkant te fotograferen nu interpreteren? Dat is volgens mij de kern van verhuizen: het loslaten dat je niet overal de controle over hebt en er op vertrouwen dat het, met hulp van anderen, ook wel weer goed komt op een nieuwe plek. In de tussentijd, blijf gezond en zorg goed voor elkaar. Mocht u op vakantie gaan, een hele fijne vakantie gewenst. Aart de Graaf, Buurtregisseur Stimenz a.degraaf@stimenz.nl 06-13384057


wijkkrant de maten LEDEN STEMMEN VOOR OPHEFFING WIJKRAAD Op de 2e Algemene Leden Vergadering van 2021 heeft meer dan 2/3 van de aanwezige leden voor opheffing van de Wijkraad gestemd. Op de eerste ALV van 18 mei 2021 was niet de vereiste 2/3 van alle leden aanwezig om een geldige stemming te kunnen houden. In de vergadering van 25 mei, was 2/3 van de dan aanwezige leden nodig om het besluit te bekrachtigen. Er was een aangenomen motie om opnieuw te stemmen nodig, om uiteindelijk, na een uitgebreide discussie, te komen tot dit besluit. Enkele tegen stemmers hadden gehoopt dat, door tegen te stemmen, er toch nog mensen op zouden staan die een nieuw bestuur wilden gaan vormen, om de Wijkraad voort te zetten. Dit gebeurde niet, waardoor ook zij tot de conclusie kwamen dat tegen houden van het onvermijdelijke, geen zin meer had. Besloten is om de resterende 6 maanden van 2021 te gebruiken om alle lopende zaken af te ronden en om een bestemming te vinden voor het batig saldo. Die bestemming zal volledig in lijn zijn met de richtlijnen van de vereniging. Einde van dit jaar zal er een laatste ALV worden gehouden. Daar zal het bestuur verantwoording afleggen over 2021 en de besteding van het batig saldo.

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 4

DIPLOMA-UITREIKING OPSTAP EN JUBILEUMBOEKJE 30 JAAR OPSTAP Op woensdag 23 juni 2021 heeft wethouder Detlev Cziesso Opstap diploma’s uitgereikt aan ouders en kinderen die met succes het leer- en spelprogramma van twee jaar hebben afgerond. Omdat Opstap Apeldoorn in 2021 dertig jaar bestaat, ontving de wethouder ook het speciale jubileumboekje met interviews en achtergronden uit handen van het team Opstap. Een digitale versie van het jubileumboekje is beschikbaar op stimenz.nl/ jubileumopstap. Opstap Opstap is een tweejarig leer- en spelprogramma voor ouders met kinderen van vier tot zes jaar oud. Het programma bereidt kleuters voor op groep 3 van de basisschool. Met speciaal ontwikkeld materiaal voeren ouders dagelijks speelse activiteiten uit die de ontwikkeling van de kinderen bevorderen. Contactmedewerkers nemen met de ouders de opdrachten door en bieden waar nodig ondersteuning. In themabijeenkomsten leren de ouders hoe zij hun kinderen kunnen stimuleren. Zij worden ook betrokken bij de school en maken kennis met allerlei aspecten van de Nederlandse samenleving. Het effect van Opstap is groot, niet alleen voor het kind maar voor het hele gezin. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het dankzij Opstap beter doen op school. Ze blijven ook minder vaak zitten. Opstap is stevig verankerd in de Apeldoornse samenleving. Sinds 1991 wordt het met succes uitgevoerd door Stimenz.

Het is spijtig te moeten concluderen dat de vereniging, die op 12 december 1977 is opgericht, na vrijwel exact 44 jaar, ophoudt te bestaan. Dit alles door een ondoordacht initiatief van de gemeenteraad, gretig uitgevoerd door het College van B&W om burgerparticipatie te verbeteren. Hiermee komt een einde aan 44 jaar onafhankelijke belangeloze inzet van vele vrijwilligers, die zich ingespannen hebben om de wijk De Maten en Groot-Zonnehoeve (Zuidoost), beter te maken en te behouden. Vooral de onafhankelijke status en de status die de Wijkraad had binnen de Verordening Dorps- en Wijkraden, om namens de inwoners van Zuidoost te spreken is hiermee voltooid verleden tijd; helaas. In de komende periode zal de wijkraad in principe geen nieuwe zaken meer behandelen. De Wijkraad heeft nog een aantal aanvragen lopen voor speeltoestellen. Daarnaast wil de Wijkraad ervoor zorgen dat het beheer van de AED’s goed wordt over gedragen. Eventueel kan nog besloten worden om de wijkkrant financieel te ondersteunen. Hoeveel geld er daarna nog overblijft, is nog niet duidelijk. Nieuwe initiatieven die kunnen helpen bij het besteden van het laatste deel van het batig saldo, kunnen nog in overweging worden genomen. Daarvoor kunt u zich dus nog wel melden bij de Wijkraad. Of uw aanmelding in behandeling genomen kan worden zal afhangen van het resterende saldo. De Wijkraad zal, zoals gezegd, zich bezig houden met afrondende activiteiten en het vinden van een bestemming voor het resterende saldo. Rest mij om nogmaals alle vrijwilligers van Zuidoost heel hartelijk te bedanken voor hun jarenlange inzet; Heel hartelijk bedankt!! Ook wil ik de ambtenaren van de gemeente Apeldoorn bedanken met wie wij al die jaren prettig en constructief hebben samen gewerkt. Dank je wel! Namens het bestuur van Wijkraad Zuidoost, Alex van Luttikhuizen Voorzitter

Het team van Opstap overhandigt het jubileumboekje aan wethouder Detlev Cziesso

MAMAHUUS Als je kinderen hebt is het soms best prettig om met andere ouders/verzorgers ervaringen uit te wisselen en eens te horen hoe die andere vader,moeder, verzorger met bepaalde situaties omgaat. Dat kan bij het MamaHuus in de Maten. Van 9.30 tot 11.00 uur ben je van harte welkom om aan te schuiven voor een praatje en een kopje koffie of thee. Het MamaHuus is bij twee verschillende “huusjes” in de Maten. Voor meer informatie over 't Mamahuus scan de QR code of kijk op www. ontmoetelkaarinapeldoorn.nl. Je kunt ook contact opnemen met Frank Wiersma f.wiersma@stimenz.nl en/of Ilze de Groot i.degroot@stimenz.nl Tot ziens bij het MamaHuus!!


wijkkrant de maten BURENHULPERS STELLEN ZICH VOOR In januari van dit jaar is Stimenz gestart met de Burenhulp in de Maten. Vanuit het idee: hoe handig is het als je een keer verlegen zit om hulp, je een buur in je eigen woonomgeving om hulp kunt vragen. We zijn gestart met een klein groepje enthousiastelingen en zijn inmiddels uitgegroeid tot een community van maar liefst 40 mensen verspreid over De Maten en Groot Zonnehoeve. Man, vrouw, jong, oud, de samenstelling is divers. Burenhulp website Daarnaast zijn we tegenwoordig online te vinden. De burenhulp in De Maten heeft nu ook een eigen website www.burenhulpindematen.nl Hier kun je zien wie betrokken is bij de burenhulp. Wil je zelf meehelpen of heb je een vraag voor de burenhulp. Ga www.burenhulpindematen.nl Vrijwillige coördinatoren Inmiddels zijn we als Burenhulp al weer toe aan een volgende stap. Uit de groep zelf zijn twee mensen opgestaan die wel aan de slag willen als vrijwillige coördinatoren. Zij gaan in eerste instantie Stimenz ondersteunen bij de matching van vraag en aanbod. Op termijn willen we de Burenhulp ook overdragen aan de buurt als buurtinitiatief. In dit artikel stellen zij zich voor en vertellen ze waarom ze deelnemer zijn aan de Burenhulp en wat hen daarin aanspreekt. Wie is Rai? Ik ben Rai (afkorting voor Raimund). Ik kom, zoals de naam laat vermoeden, oorspronkelijk uit Duitsland en woon nu al bijna 20 jaar in Apeldoorn, in De Maten. Ik ben vader van 3 kinderen en werk als informatie analist in Deventer bij een IT bedrijf. In mijn vrije tijd breng ik graag tijd met de familie door, klus ik graag een spel gitaar. Daarnaast vind ik het super leuk om mensen te leren kennen en te helpen. Daarom vind ik het initiatief van burenhulp in De Maten ook zo ontzetten gaaf. Hogelijk tot snel. Wie is Brenda? Ik ben Brenda en moeder van een tiener. Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. Sinds drie jaar opnieuw woonachtig in Apeldoorn en wel in De Maten. Ik vind het leuk om wat voor de buurt te doen. Wie is Aart? Ik ben Aart de Graaf, woonachtig in Deventer en sinds vorig jaar april werkzaam als buurtregisseur in De Maten en Groot Zonnehoeve. Ik hou me bezig met het stimuleren, aanjagen van bewonersinitiatieven in de wijk. In dat verband hebben mijn collega Ilze en ik ook begin dit jaar de Burenhulp opgezet in De Maten. Ik woon samen met mijn partner in Deventer, onlangs verhuisd. Ik mijn vrije tijd mag ik graag hardlopen, lezen of muziek luisteren. Wie is Ilze? Ik ben Ilze de Groot en woonachtig in Apeldoorn, ik woon samen met man Hans onze kinderen. Sinds eind 2019 ben ik werkzaam bij Stimenz als sociaal werker en een van de leukste dingen van mijn werk vind ik de verbindingen en contacten leggen tussen mensen. De burenhulp is daar een initiatief van. Ik word blij als ik zie dat mensen , buren bereid zijn iets voor een ander te willen doen. We hebben in de loop van de jaren elkaar mijns inziens allemaal wat uit het oog verloren. Ik ben werkzaam in de Stolp waar ik naast dit soort initiatieven ook individuele gesprekken met mensen heb. Neem gerust contact met me op als je een vraag hebt, iets voor een ander wilt betekenen of ergens hulp bij nodig hebt. Ik kijk graag met u mee!

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

BMW 1 SERIE 120I AUTOMAAT BUSINESS LINE 2009

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor:

€ 8.950,Onbezorgd autorijden? Cruise Control, climate control, benzine,

Onderhoud & reparatie APK

164.360 parkeersensoren achter Met trots km, laten wij u weten alsvoor+ Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

R

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

Warm, Waardig & Waardevol Warm, Waardig Waardevol Warm, Waardig Waardevol Warm, Waardig &&& Waardevol in in uw eigen wijk De Maten Afscheidshuis eigen wijk Maten • •Afscheidshuis Afscheidshuis in uwuw eigen wijk DeDe Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Scherpe tarieven maatschappelijk verantwoord • •Scherpe tarieven enen maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen • Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen • Volledige Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen uitvaartverzorging Volledige uitvaartverzorging • •Elke Volledige uitvaartverzorging dinsdagmorgen inloopspreekuur van 9.00 tot 11.00 uur

Wilt u uw wensen vastleggen? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie advies? dan gerust: Informatie ofof advies? BelBel dan gerust:

055800 8001998 1998 055 062345 23459404 9404 06

Eglantierlaan Eglantierlaan 201201 7329 Apeldoorn 7329 APAP Apeldoorn Eglantierlaan 202 - 7329 Apeldoorn - 055 800 1998 Eglantierlaan 202 - 7329 APAP Apeldoorn - 055 800 1998 T. 055 800 1998 | info@ahdo.nl T. 055 800 1998 | info@ahdo.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 6

Eén van de grootste winkelcentra van Apeldoorn en omstreken

Ruim 50 winkels

Elke dinsdag markt

Gratis parkeren

Gezellige terrasjes

Summer Beach weken op de Eglantier Maak kans che op fantastis de prijzen met spaaractie

Gezellige beachsfeer met een echt zandstrand eglantier.nl - facebook.com/winkelcentrum-eglantier


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 7

Uw wijkmakelaar Eglantier 672 Apeldoorn

De Eglantier 603 7329 DN Apeldoorn

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

100

200

Twee ll' ;

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Sillies - Logo De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

A3

Datum

rev 0

2018-01-31

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

Wij hebben weer de mooiste badmode voor u in de winkel!

.. ... Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 8

BESTE BEWONER VAN DE MATEN, Wat is het prachtig zomerweer! Graag geef ik je een paar tips om je huis ook in de zomer comfortabel te houden en niet te warm. En deze week start voor de bewoners van De Maten een nieuwe actie! Heb je koopwoning en een slimme meter van 2014 of jonger? Kijk dan vooral naar deze display voor elektriciteit én gas. Een fijne zomer en tot in september! Arjan van der Plas, Energieregisseur de Maten / arjanvanderplas@de-a.nl

ACTIE SLIMME METER: ENERGIEDISPLAY € 19,95 Is jouw energierekening hoger dan verwacht en hou je van handige gadgets? De energiedisplay Geo Trio II helpt je je verbruik op te sporen en te besparen! Deze real-time-gebruiksmeter voor gas en elektra samen sluit je aan op je slimme meter van 2014 of jonger. Tijdens deze actie betaal je slechts €19.95 (normaal €99.95) voor de Geo Trio Display. Bovendien krijg je persoonlijke instructie en handige tips waardoor je er ook echt energie mee kunt besparen. Door apparaten in- en uit te schakelen kun je zien wat het verbruik van dit apparaat is. Ook kun je heel goed waarnemen wat het sluipverbruik is van bijvoorbeeld je tv in de stand-by stand. Uit onderzoek van het planbureau voor de leefomgeving (PBL) is gebleken dat het gebruik van zo’n energieverbruiksmanager per jaar meer dan € 20,- besparing oplevert. In een jaar heb je de meter dus terugverdiend.

ONLINE WORKSHOP ENERGIEDISPLAY Op dinsdagavond 13 juli kun je de online workshop ‘Energiedisplay – maak je slimme meter echt slim’ volgen. Volg eerst de workshop als je wilt weten wat het apparaat precies doet. Of heb je er al één in huis? Dan hoor je van ons hoe het goed te gebruiken. Vervolgens kun je zelf aan de slag! Kun je niet aanwezig zijn? Meld je toch aan; na de online workshop ontvang je een mail met de video en extra tips. www.de-a.nl/agenda/energiedisplay-gebruiken

Waarom de lage prijs? Waarom je maar 19,95 betaalt voor een Geo Trio van bijna honderd euro? De Geo trio krijg je aangeboden als onderdeel van de actie ‘Maak je huis klaar voor de toekomst’ van gemeente Apeldoorn. deA voert deze actie uit in samenwerking met de gemeente. Dit jaar zijn er veel producten en activiteiten om stappen te zetten voor het verduurzamen van jouw woning. Je kunt gebruik maken van deze actie als je in een koopwoning woont in gemeente Apeldoorn, en nog niet eerder gebruik gemaakt hebt van de actie. Maximaal 1 product per adres.

HET IS ZOMER! WAT KUN JE DIRECT DOEN OM JE HUIS KOEL TE HOUDEN? • •

Kan ik meedoen? · Slimme meter van 2014 of jonger · Koopwoning · Gemeente Apeldoorn Bestel de Energiedisplay op www.de-a.nl/energiedisplay Kun je niet meedoen en wil je wel energie besparen? Niet getreurd: er zijn dit jaar veel verschillende activiteiten. Kijk ook hier: www.energiekapeldoorn.nl/jouw-huis-toekomstklaar.

Hou de felle zon buiten met een zonnescherm of hang een schaduwdoek op. Zon die niet binnenkomt, scheelt warmte, zeker als je een goed geïsoleerd huis hebt. Ook rolluiken schelen veel warmte. Hou overdag ramen en deuren dicht, sluit de gordijnen. Zet in de avond beneden een raam(pje) open en tevens een raam op de bovenverdieping. De warme lucht stijgt en verdwijnt door het bovenste raam. Frissere lucht komt door het onderste raam naar binnen. Maak je tuin groener, neem een stukje gras of haal wat tegels weg en plaats planten. Groen neemt warmte weg en geeft schaduw (en is daarnaast veel beter voor de biodiversiteit)! Bijna alle apparaten produceren ook extra warmte. Doe je lampen, computer en andere apparatuur uit!


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 9

VRIJWILLIGSTER CAROLINE: ‘DAT MENSEN HUN VERHAAL KWIJT KUNNEN, DAT VIND IK MOOI’ Nu de vaccinatiegraad toeneemt en de coronabeperkingen geleidelijk worden versoepeld, durven steeds meer mensen een beroep te doen op hulp van vrijwilligersorganisatie de Kap. Er komen veel nieuwe aanvragen binnen. De Kap is dus naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Caroline Timmer vertelt uit eigen ervaring hoe leuk vrijwilligerswerk is. De 43-jarige Apeldoornse had al veel over eenzaamheid onder ouderen gelezen, maar het besef dat ouderen tijdens de corona hele dagen thuis zaten zonder bezoek gaf uiteindelijk de doorslag om zich in april 2020 als vrijwilligster aan te melden bij de Kap. Daar werd ze gekoppeld aan een 80-jarige mevrouw die een wandelmaatje zocht. Iedere week een half uur à driekwartier samen wandelen. “Dat hebben we gedaan totdat mevrouw heel erg achteruitging en het niet meer kon”, vertelt Caroline. Nu gaat ze wekelijks bij een andere dame langs, zodat haar man - die mantelzorger is - even wat anders kan doen. Daarnaast bezoekt ze iedere twee weken een mevrouw van 87. “Even bijkletsen, koffie drinken, over vroeger praten en als het weer het toelaat gaan we naar buiten. Mevrouw wil graag weer een keer naar een tuincentrum. Dat gaan we binnenkort ook zeker een keer doen!” Caroline: “Ik praat makkelijk en luister graag naar de verhalen van anderen. Dat mensen hun verhaal kwijt kunnen, dat vind ik mooi. En het leuke is, ik krijg er zélf ook energie van. Als ik van zo’n bezoekje terug naar huis fiets denk ik altijd: ‘ha lekker, ik heb iemand blij gemaakt’”. Volgens Caroline is vrijwilligerswerk heel laagdrempelig. “Mensen denken misschien; nu moet ik iedere week tien uur komen opdraven, maar dat is dus niet zo. Bij de Kap hebben ze zoveel verschillende hulpvragen. Wandelen, administratieve hulp, tuinieren, boodschappen doen, iemand naar het ziekenhuis brengen, mantelzorgondersteuning; er zit altijd wel iets tussen dat bij je past.” Verder vindt Caroline het fijn dat ze bij de Kap één aanspreekpunt heeft. Deze coördinator informeert regelmatig hoe het gaat en met vragen, twijfels en problemen kan ze altijd bij hem terecht. “Je hoeft niet meteen alles te kunnen. De Kap organiseert namelijk regelmatig informatieve bijeenkomsten over bv. eenzaamheid, niet aangeboren hersenletsel, dementie of autisme”. Wil je net als Caroline graag op vrijwillige basis anderen helpen, heb jij enige levenservaring en kun je een bepaalde mate van zelfstandigheid aan, neem dan contact op met Nathalie Postma van stichting de Kap via mail: n.postma@dekap.nl, of bel 055 529 55 20.

www.ambiancedekazon.nl

Laat je inspireren in onze ruime showroom!  Persoonlijk advies op maat ZONWERING

TEXTIELDAK

 Beste prijs-kwaliteitverhouding  Vakkundig inmeten en monteren  Inspirerende showroom  Altijd maatwerk BUITENJALOEZIEËN

LAMELLENDAK

RAAMDECORATIE ZONWERING ROLLUIKEN RAAMDECORATIE TERRASOVERKAPPINGEN

Europaweg 216, 7336 AR APELDOORN - T (055) 521 16 46 - E info@ambiancedekazon.nl

HORREN


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 10

ZOMERPROGRAMMA IN DE WIJK De zomer staat weer voor de deur! Deze zomervakantie hoef je je niet te vervelen in Apeldoorn. In de hele stad kun je deelnemen aan sportactiviteiten of meedoen aan culturele workshops in de maanden juli en augustus. Een prachtige gelegenheid om eens iets nieuws uit te proberen en andere mensen te leren kennen! Het is belangrijk om te weten dat de activiteiten buiten alleen bij droog weer door kunnen gaan. Mocht je interesse hebben in één van de activiteiten of je willen opgeven op het adres bij de activiteit. De activiteiten moeten contant en gepast betaald worden. Deze activiteiten zullen op 1,5 meter afstand plaats vinden en je kunt alleen deelnemen als je geen gezondheidsklachten gerelateerd aan corona hebt. Het programma voor Apeldoorn de Maten bestaat uit: Dinsdag 6 juli:

FIETSROUTE RONDJE WENUM-WIESEL EN VAASSEN Tijd: Start tussen 09.00 en 12.00 uur. Kosten: €2,50 inclusief de fietsroute, iets te drinken en wat lekkers.

Deze route van 26 km gaat van Apeldoorn de Maten naar Klarenbeek en verder naar Landgoederen Brummen. Je komt langs bossen, akkers en enkele zeer natte weidegronden en kunt eindigen in het centrum van Apeldoorn voor een hapje of drankje. We fietsen in kleinere groepjes. Locatie: Startplaats bij De Matenhof, Warenargaarde 775. Opgeven op: scwinschrijvingen@stimenz.nl

Dinsdag 13 juli

BUURTPICKNICK

Tijd:14.00 tot 16.00 Kosten: vrijwillige eigen bijdrage Locatie: Matenpark, locatie eiland voormalige speeltoestel Matenschans Leer jouw buren deze zomer beter kennen tijdens de Buurt picknick. Een picknick is leuk voor jong en oud. Deze zomer organiseert Stimenz in samenwerking met wijkbewoners in iedere wijk een Buurt picknick. Kom kennismaken of lekker bijkletsen! Wij zorgen voor hapjes en wat te drinken. Neem je zelf een kleedje of stoel mee? Wil je jezelf opgeven, dan kan dit op mailadres: AanmeldingenapeldoornZuidOost@stimenz.nl of bij Aart de Graaf 06-13384057. Opgeven uiterlijk donderdag 8 juli.

Maandag 26 en woensdag 28 juli

ZUMBA

Tijd: Maandag 26 juli van 20.00 tot 21.00 uur Woensdag 28 juli van 19.00 tot 20.00 uur Kosten: €3,00 per les, contant en gepast betalen bij de docent Locatie: Sporthal Warenargaarde 230 Zin om te dansen en te bewegen op muziek? Er zijn veel manieren om fit te worden en af te vallen maar sommigen zijn gewoon leuker, zoals Zumba! Deze zomer kun je in een gezellige sfeer kennis maken met deze sport of lekker door blijven sporten. Zumba combineert fitness met dansen. Bij deze groepsles train je je hele lichaam op vrolijke Latijns-Amerikaanse muziek. Plezier staat voorop, waardoor je niet eens door hebt dat je aan het sporten bent. De les is voor jong en oud en je hoeft geen danser te zijn om mee te kunnen doen. Trek comfortabele kleding en sportschoenen aan; neem een handdoek en een flesje water mee. Opgeven op: scwinschrijvingen@stimenz.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 11

Maandag 2 augustus

SCHILDEREN ALS VAN GOGH

Tijd: 14.00 tot 16.00 uur Kosten: €15,00 per workshop (inclusief materiaal) Plaats: Matenpark (naast De Matenhof) Exacte locatie en aanvullende informatie volgt na opgave Het werk van Vincent van Gogh wordt door zijn kleurgebruik en het combineren van verschillende soorten stijlen door iedereen herkend. Hij combineerde de streepjes van de impressionisten met de stippeltechniek van de pointillisten waardoor zijn eigen specifieke schilderstijl ontstond. Van Gogh schilderde buiten en zette de eerste indruk snel op zijn doek. Hij maakte zich niet druk om perspectief en werkte zijn schilderijen later in het atelier ook niet meer bij. In de buitenlucht maak je je eigen kunstwerk geïnspireerd op de manier van werken van Van Gogh. De workshop is voor iedereen die houdt van creatief bezig zijn en open staat voor dit experiment. Ervaring is niet nodig. Voor opgave of informatie: Ellen van der Laan, 06-41263941 info@studioboulevart.nl www.studioboulevart.nl

Maandag 9 augustus

PANNENKOEKEN ETEN

Tijd: 14.00 – 16.00 uur Kosten: De activiteit is gratis, we vinden het leuk om u te ontmoeten. Locatie: het terras aan de zijkant van woonzorgcentrum Berghorst. Komt u ook gezellig een pannenkoek eten. Wij hebben heerlijk naturel pannenkoeken met stroop of poedersuiker en er zijn spek- en appelpannenkoeken. Aan de Gijsbrechtgaarde 30, u kunt er ook komen via het Matenpark. Tevens is er voor de kinderen een speurtocht een zogenoemde strooptocht. Met aan het einde een leuk prijsje voor de kinderen. Graag van te voren even opgeven als u het leuk vind om langs te komen op: aanmeldingenapeldoornzuidoost@stimenz.nl

Woensdag 25 augustus

SPEL EN SPRING FESTIJN MATENPARK

Tijd: in 2 groepen van 12.00 tot 14.30 een en van 15.00 tot 17.30 uur. Locatie: Matenpark Het spel en springfestijn is bedoel voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Er zijn allerlei springkussens, stormbanen en spelen om de kinderen lekker actief samen te leren werken. Met tussendoor een gezonde versnapering en wat te drinken in ons tentenkamp. Graag u kind van te voren opgeven en aangeven welk tijdvak uw voorkeur heeft: aanmeldingenapeldoornzuidoost@stimenz.nl Zaterdag 18 september a.s. Sportdag op World clean up day. Locatie: Matenpark In samenwerking met Jurrijan Holtman van Out2play een dag met sportieve activiteiten in het Matenpark op World clean up day. Corona heeft er voor gezorgd dat we een hele tijd gedwongen waren om onze sportieve activiteiten op te schorten. Ontdek op deze dag de schoonheid van het park, we geven er een Maatschappelijke gezonde twist aan de evenementen. Je werkt mee aan een duurzame aarde, door allerlei activiteiten te doen en tegelijkertijd het park schoner te maken en het in stand houden en schoonhouden van het Matenpark.


wijkkrant de maten HET APELDOORNS GIDSEN COLLECTIEF GAAT WEER WANDELEN, CORONAPROOF EN….. IN DE WIJK VAN UW KEUZE! Vanaf 1 juli a.s. kunt u weer wandelingen aanvragen bij het Apeldoorns Gidsen Collectief. Vanaf 10 juli t/m 28 augustus 2021 houdt het AGC elke zaterdag en zondag een geplande wijkwandeling.

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 12 u anders nooit komt, of meer van wilt weten. Ze zijn een bezoek meer dan waard, ook voor niet-Apeldoorners. En laat u verrassen door de verhalen van de gids. Maar u kunt zelf ook kiezen wanneer en in welke wijk u wilt wandelen. Op onze website, www.apeldoornsgidsencollectief.nl vindt u meer informatie o.a. over de wandelingen, tarieven en voorwaarden. Wilt u een alternatief dat ook corona-proof is, bespreek het dan met onze coördinator. Hij kijkt samen met u naar de mogelijkheden. Neem contact op via info@apeldoornsgidsencollectief.nl. Graag tot ziens!

Zaterdag 10 juli is de Parkenbuurt, een beschermd stadsgezicht, aan de beurt. Startpunt: Regentesselaan, bij Bushalte Prins Hendrikplein. Zondag 11 juli gaan we wandelen langs de Loolaan, de Allee met Allure! Startpunt: Noorderkerk aan de Piet Joubertstraat. Voor beide wandelingen geldt: Starttijd: 14:00 uur; Duur: ca 1,5 uur; Kosten: 5 Euro p.p. Reserveren (minimaal 1 dag vooraf) is verplicht via info@ apeldoornsgidsencollectief.nl. Voorlopig mijden we vanwege corona het drukke centrum. Zo kunt u Apeldoorn toch anders ontdekken. Wandel eens door een wijk waar

VAKANTIEGELD GEDEELD: IN DE MATEN BIJNA €30.000!

OFFICIËLE OPENING DE DRIE RANKEN IN SEPTEMBER

De actie Vakantiegeld Samen Delen is weer afgelopen. Ook dit jaar was het weer een groot succes. Zonder alle vrijwilligers en gulle gevers was dit niet mogelijk geweest.

De verbouwing van De Drie Ranken is al enige tijd afgerond en ook de buitenruimte is klaar. Daarom wordt het hoog tijd voor een officiële ingebruikname. Van 18 t/m 26 september 2021 zal de geloofsgemeenschap het nieuwe kerkgebouw officieel openen. In deze openingsweek worden tal van activiteiten georganiseerd, die voor iedereen toegankelijk zijn, met afsluitend een open dag op zaterdag 25 september. In de septembereditie van deze krant leest u er meer over. Reserveer de dagen alvast in uw agenda!

Mooie cijfers De actie Vakantiegeld Samen Delen heeft voor Apeldoorn, Ugchelen, Beekbergen-Lieren en Oosterhuizen maar liefst €155.077,55 opgeleverd, geschonken door 900 donateurs. Voor De Maten betekent dit dat er bijna €30.000 verdeeld kon worden over 161 aanvragers. Dat zijn huishoudens met of zonder kinderen en alleenstaanden: 202 volwassenen, 83 kinderen tot 12 jaar en 56 kinderen tot 18 jaar. Drie kerken werkten samen Vrijwilligers uit drie kerken in onze wijk hebben samengewerkt: mensen van Berea, De Drie Ranken en De Voorhof zijn met elkaar in touw geweest om de actie weer mogelijk te maken. Zonder hen was dit succes niet mogelijk geweest, maar zeker ook niet zonder de gulle gevers. Het verschil maken Met elkaar maakten zij het mogelijk dat in het hele actiegebied de aanvragende huishoudens gemiddeld €190 ontvingen, waarbij het uiteraard niet uitmaakte of de aanvrager wel of niet tot een kerkgemeenschap behoort. En geloof maar dat dit echt een verschil maakt als je al lange tijd van een minimum moet rondkomen! Het spreekt vanzelf dat niet alleen de ontvangers, maar ook de organisatie alle gevers hartelijk dank willen zeggen! Kijk voor meer informatie op: www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl Of stuur een e-mail naar: zuidoost@vsdapeldoorn.nl


de drie ranken ‘VER-DUURSAMEN’: EEN MEER DAN UITDAGEND JAARTHEMA VOOR HET KOMENDE SEIZOEN Op een warme avond in juni hebben diverse groepen van geloofsgemeenschap De Drie Ranken gebrainstormd over het nieuwe jaarthema Ver-Duur-Samen. Welke mogelijkheden biedt dit thema en hoe betrek je daar ook de mensen uit de wijk De Maten bij? Samen volhouden Om het gesprek over het jaarthema Ver-Duur-Samen te vergemakkelijken, werd het vertaald in de volgende vragen: • Wat heb ik nodig om het (leven) vol te houden? • Wat heeft de aarde van mij nodig om het vol te houden? • Wat heeft mijn geloven nodig om het vol te houden? Dit zijn geen vragen waar je een pasklaar antwoord op hebt. Maar ze waren wel inspirerend en uitdagend genoeg om ze met elkaar te bespreken tijdens de brainstormavond. Na afloop werden al voorzichtige stappen gezet richting een mogelijke invulling. In en voor De Maten In het thema Ver-Duur-Samen zit het woord ‘samen’. Hierbij denkt de geloofsgemeenschap niet alleen aan de eigen groep, maar zoekt zij ook naar mogelijkheden om in de wijk De Maten aan te sluiten bij bestaande initiatieven en om samen te werken met instanties en organisaties die in en voor de wijk actief zijn. Eerste ideeën Er is inmiddels een oriënterend gesprek geweest met diverse sociale partners. Dit heeft meteen al de volgende ideeën opgeleverd die nog verder moeten worden onderzocht: • Een ‘Duurzaamheidsmarkt’ houden in winkelcentrum De Eglantier, in het voorjaar van 2022. Daarbij wordt samenwerking gezocht met Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn deA. • Een gelegenheid voor eten en ontmoeten opzetten, in samenhang met andere, reeds bestaande eetinitiatieven. • Ervaringen uitwisselen tussen de diaconie van De Drie Ranken en Stimenz (organisatie voor sociaal werk) over de bestrijding van eenzaamheid. Voedsel en fietsen Twee initiatieven van De Drie Ranken beginnen al vorm te krijgen: • Met enkele ‘herenboeren’ (mensen die samen duurzaam voedsel produceren) afspraken maken om een deel van hun opbrengst te delen met minder draagkrachtigen. • Vanuit de werkgroep VONC (Vorming/Ontmoeting) een fietstocht organiseren voor de wijk in samenwerking met deA en het IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid). In volgende edities van de wijkkrant volgt meer informatie over deze initiatieven. Willem Olierook

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 13 Ouder worden ‘Iedereen wil oud(er) worden, maar niemand wil oud zijn’, zo luidt het gezegde. Wanneer komt het besef dat je je oud gaat voelen? Is dat wanneer je je appartement in de stad inruilt voor een huis in een buitenwijk? Wanneer je niet meer met je ouders, maar alleen naar de kerk gaat? Je bijbaan een vaste baan wordt? Of wanneer je je sportieve auto gaat inruilen voor een stationwagon voor meer ruimte voor hond en kind? Je leven verandert naarmate je ouder wordt, maar wat mij betreft blijf je altijd zo oud als je je voelt. Hiltje Talsma

VRIJWILLIGER IN BEELD Ik ben: ‘Mijn naam is Gré Koelewijn. Ik ben geboren op nieuwjaarsdag 1948 in Bunschoten. Sinds 1979 woon ik in De Maten. Vanaf die tijd ben ik ‘met hart en ziel’ verbonden aan De Drie Ranken. Ik heb ruim 40 jaar als verpleegkundige gewerkt en geniet al weer een aantal jaren van mijn pensioen. Mijn kinderen en kleinkinderen nemen daarbij een belangrijke plaats in. Evenals mijn vrijwilligerswerk.’ Ik doe: ‘Ik doe mee met de werkgroep VONC. Elk half jaar maken we een activiteitenprogramma, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten tijdens een activiteit, die zo mogelijk past bij het jaarthema van de kerk. Zoals films met een verdiepende waarde, theatervoorstellingen of een uitleg van een kunstenaar van zijn werk. Komend jaar proberen we een fietstocht in samenwerking met maatschappelijke organisaties te organiseren voor iedereen die dat leuk vindt. Het is leuk om met elkaar betrokken te zijn bij De Drie Ranken en zo mijn geloof vorm en inhoud te mogen geven.’


wijkkrant de maten STATIEGELD ACTIE VOOR KINDERBOERDERIJ DE MATEN LEVERT HOOG BEDRAG OP In supermarkt de Coop aan de Snijderplaats was een actie waar mensen drie maanden lang lege flessen konden in leveren voor kinderboerderij de Maten, die door de coronacrisis geld mis liep. De actie heeft €1158,50 opgeleverd, een bedrag waar de kinderboerderij heel blij mee is. “Wij zijn diep onder de indruk, iedereen bedankt! En zo een hoog bedrag laat zien hoe mensen meeleven met de kinderboerderij en hoe attent mensen zijn. ” Aldus Remko Groen van kinderboerderij De Maten. “En er is dubbel goed nieuws, want de kinderboerderij mag ook weer open.” De Coop op de snijdersplaats heeft nu een statiegeld actie voor het Rode Kruis en staat open voor statiegeldacties voor andere lokale goede doelen. Kinderboerderij De Maten is nu weer elke dag geopend van 10.00-16.00 uur.

Verdien

€ 12,39 per uur!

Werk dat iedereen de zomer door helpt!

AtHomeFirst is in Apeldoorn voor de zomerperiode op zoek naar helpende handen in huishoudelijk werk! De perfecte manier om je vakantiegeld te verdienen: werk dat er echt toe doet, bij jou in de buurt én je werktijden zo indelen dat je na het werken kunt genieten van de zon op het terras! Solliciteer direct via www.athomefirst.nl/vakantiewerk

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 14


wijkkrant de maten OMGEVING SOPHIAPLEINSTATIONSPLEIN 01-09-1981

Veertig jaar terug in de tijd! Veel te zien op deze luchtfoto en waar te beginnen? Dan maar onder in beeld met het station en links de fietsenstalling. Vanaf de linkerzijde zien we o.a. Chin. Ind. Rest. Ah Sing. Ernaast Taxibedrijf Blom, Chinees-Indisch Restaurant. Siang Jiang. Naar links loopt de Stationsstraat met rechts het toen bekende Café Stoffels met ernaast Hotel Suisse Restaurant. Achter die locaties zien we het Sophiaplein met de gele VAD-bussen. Het grote groene gebouw is het hoofdkantoor van de VAD (Veluwse Autobus Dienst). Links ervan het gebouw waar de chauffeurs zich moesten melden bij aanvang dienst en erachter de wachtruimte voor hun. Aansluitend de busrestauratie. Ervoor rijdt een vrachtauto van de toen bekende Rijschool Frans Kant. Achter de gestalde bussen loopt de Molenstraat met eraan gelegen de Ambachtsschool met op het schoolplein diverse leerlingen. Aan het kanaal zien we het pand van de Fa. Vorderman met de bekende molen zonder wieken. Nog even naar rechtsonder: daar zien we een geparkeerde vrachtauto van van Gend en Loos met erachter de Spoorstraat. De weg naar rechts afbuigend is de Sophialaan. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 15


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 16

DOL - DWAZE - GLAZEN - VAZEN - DAGEN!!! Vanaf 2 juli a.s. houd Kringloopwinkel de Hofstad de DOL-DWAZE-GLAZEN-VAZEN-DAGEN. Op de actietafels staan honderden vazen in alle soorten en maten: hoog, breed, plat, schuin, u kunt het niet zo gek bedenken! Bij twee kopen = de goedkoopste GRATIS! De prijzen variëren van 0,20 - 5,00 euro. Houd u van drijfbloemen, maakt u zelf bloemstukken of krijgt u elke week van uw man een bos bloemen en wilt u nu wel eens een andere vaas op tafel of de kast? Kom dan kijken en kopen! GROEN LINTJE VOOR KRINGLOOPWINKEL In het kader van wereldmilieu dag zaterdag 5 juni, werd door de fractie van Groenlinks, Apeldoornse groene helden onderscheiden voor hun inzet op gebied van natuur en milieu. Zo ook goede doelen kringloopwinkel "de Hofstad" gevestigd aan de Kayersdijk 9 in Apeldoorn. Sinds 17 augustus 2020 is deze kringloopwinkel gestart, omdat, vanwege Corona, geen rommelmarkten meer gehouden mochten worden. De netto winst uit de verkoop gaat naar goede doelen in Apeldoorn, Nederland en de Derde wereld! Na een rondleiding door enkele vrijwilligers werd het lintje uitgereikt aan vrijwilliger Rachim Sharify die het lintje opgespeld kreeg door zijn vrouw Lieke. Rachim: ‘’Krijgen en doorgeven voor weinig geld, een glimlach van de mensen, en de tevredenheid van ons" dat maakt mij blij.’’ Alle gekregen goederen worden door ruim 70 vrijwilligers nagekeken, gerepareerd en/of gerecycled in ‘’Hindrik’s milieustraatje’’ waarna ze in de winkel verkocht worden voor zeer kleine prijsjes. Na de uitreiking was het tijd voor koffie met een cupcake van Bakken & Zo met natuurlijk een groen lintje bovenop. VAKANTIE?? Gaat u binnenkort op vakantie? Voor het eerst kamperen in eigen land, of het eerst een keer uitproberen? In onze kringloopwinkel vind u alles wat u zoekt om het kamperen een beetje aangenaam te maken: Tenten, slaapzakken, luchtbedden, kooktoestellen met gasflessen, keuken gerief, vliegenmeppers, klapstoeltjes, enz. enz. Gaat u met de trein of het vliegtuig? Dan moet u ook bij ons zijn, want wij hebben prachtige koffers, weekendtassen en/of rugzakken! WE GAAN NIET DICHT! Kringloopwinkel de Hofstad heeft gelukkig genoeg vrijwilligers om elkaar af te kunnen lossen tijdens de vakantie. Daarom blijft de winkel en het inleveren van goederen gewoon open!! Maandag en woensdag van 13.00 - 17.00 uur Donderdag van 18.00 - 20.00 uur, dan kunt u ook uw overtollige GOEDE goederen inleveren aan de Condorweg 5. Zaterdag van 10.00 - 14.00 uur.

DE APELDOORNSE SJOELCLUB IS OP ZOEK NAAR NIEUWE LEDEN Eindelijk kunnen we na de onderbreking door de Corona maatregelen weer elke maandagvond sjoelen in het wijkcentrum “De Stolp” Violierenplein 101 te Apeldoorn. Ons nieuwe seizoen start op 23 augustus. Aanvang 19:30 uur De zaal is open vanaf 19:00 uur. Van jong tot oud een ieder is welkom. Sjoelen in competitie verband is leuker dan alleen thuis sjoelen. Interesse?Neem contact op met Rien Reijns rien@reijns.nl of bezoek onze website https://sjoelclub.nl/.


wijkkrant de maten WIE WOONT ER IN DE MATEN? In de laatste editie van de Matenkrant voor de zomervakantie een interview opnieuw met een schrijver. Wie had gedacht? Dat in De Maten meerdere schrijvers woonachtig zijn. Ik kreeg een mail van Joop Hoekman uit de Hoeven waarin hij zich voorstelde en aangaf inmiddels meerdere boeken op zijn naam te hebben. Hallo Joop, wie ben je en wat is je link met de Maten? “Ik woon inmiddels al weer 45 jaar in De Maten. Ik kom oorspronkelijk uit Kampen en woon hier met veel plezier. We zijn ooit als gezin even terug geweest naar Kampen. We kwamen gelijk na een jaar weer terug in De Maten omdat we het misten en in Kampen niet meer konden aarden. We zijn begonnen met een woning in de Horsten waar we bijna 20 jaar hebben gewoond en later zijn we dus “via Kampen” verhuisd naar de Hoeven. Ik heb een aantal jaren deel uitgemaakt van de buurtraad De Hoeven. Inmiddels ben ik gepensioneerd en ik heb mijn werkzame leven bij de politie doorgebracht. Ik was rechercheur en hield me in die hoedanigheid bezig met fraudebestrijding. Fraudebestrijding beperkt zich uiteindelijk niet tot één gebied en zodoende had ik mijn werkzaamheden verspreid door heel Nederland.”

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 17 Interessant zeg en ben je nu al weer aan het schrijven? Wat levert het je op? “Ik heb net een nieuw boek op de markt gebracht maar ik ben al weer aan het nadenken over een nieuw boek. Uiteraard zal dit verhaal ook weer een fraudeaspect bevatten. Ik vind het leuk om te schrijven, ik hoop de lezer veel leesplezier te bieden en ik heb niet direct een boodschap. Het is voor mij een hobby, een tijdverdrijf. Ik schrijf aan mijn boeken wanneer ik er in zin in heb en hoop dit nog lang te kunnen blijven doen.” Bedankt voor het interview Joop! ‘Wie woont er in De Maten?’ is een terugkerende rubriek. Wil je zelf een keer geïnterviewd worden of ken je een inwoner met een bijzonder talent of hobby, beroep, bezigheid? Tip dan mij (Aart de Graaf) op a.degraaf@ stimenz.nl. Reacties zijn welkom.

Je hebt inmiddels 5 misdaadromans geschreven. Hoe ben je er toe gekomen om te gaan schrijven? “Schrijven is altijd mijn hobby geweest. Ik vond het in mijn werk ook altijd een uitdaging om een onderzoek dossier goed samen te stellen. Als je een dossier schrijft dat later gebruikt wordt, bijvoorbeeld in een rechtszaak, dan is het belangrijk dat de lezer goed de rode draad kan volgen en dat wat je bedoelt ook te lezen is in het dossier. En van het één kwam het ander. Ik ben dus voor en na mijn pensionering boeken gaan schrijven. Wat ik schrijf is weliswaar fictie maar gebaseerd op zaken die ik heb meegemaakt in mijn politiepraktijk. Ik put uit de herinneringen van mijn werk en het zijn dus misdaadromans. Kan je iets vertellen over een boek dat je hebt geschreven? “Mijn nieuwste boek getiteld Hebzucht gaat over een vermissing van een vriendin van een politieman. De politieman gaat op onderzoek uit en ontdekt dat zijn vriendin heeft geïnvesteerd in een frauduleus beleggingsproject. De politieman vermoedt dat de criminele organisatie achter het beleggingsproject iets van doen heeft met de verdwijning van zijn vriendin. Hier zitten dus verschillende elementen in waar ik in mijn werk mee te maken had en bovendien zitten er spannende en verrassende wendingen in het verhaal. Het blijft uiteraard fictie maar elementen in het boek zijn dus gebaseerd op bestaande casuïstiek.”

KOFFIECLUB DE DREVEN HEEFT NIEUWE LOCATIE EN NIEUWE NAAM Koffieclub De Dreven heeft noodgedwongen als gevolg van gemeentelijk beleid haar geliefde locatie Op Dreef moeten verlaten en heeft in de Gildenhove een nieuw onderdak gevonden. De koffieclub krijgt de naam “Koffieclub Gildenhove”. Met bemiddeling van buurtregisseur Aart de Graaf heeft woningstichting ONS HUIS deze locatie aangeboden. We danken ONS HUIS voor de medewerking en daar zijn we erg blij mee. Koffieclub Gildenhove kan op elk woensdag van 10.00 – 12.00 uur gezelligheid bieden op locatie Gildenhove, Snijdersplaats 110 (ontspanningsgilde), 7328 VJ Apeldoorn. Met dank aan de ondersteuning van ONS HUIS kunnen de kosten hiervoor gelijk blijven en betaalt iedereen € 1.50 voor de koffie/thee met iets lekkers. Voor meer informatie en aanmelding kunt uw bellen naar mw. Riem (Sylvia) M: 06-41591990. Naast gezelligheid zullen regelmatig activiteiten worden georganiseerd, zoals een gezamenlijke lunch en wordt ook de mogelijkheid geboden voor persoonlijke (hulp)vragen. Denk daarbij aan WMO zaken (aanvraag keukentafelgesprek, vervoer en huishoudelijke hulp), informatie en ondersteuning in aanvragen kwijtschelding gemeentelijke belastingen en voorzieningen, aanvragen en wijzigen toeslagen en doen van belastingaangifte. Er zal ook ondersteuning worden geboden in het gebruik van het Social Media (aanpassen instellingen, opruimen bestanden enz.) en informatie over en het gebruik van bijvoorbeeld DigiD code, die door alle overheden wordt vereist. De uitvoering vindt uiteraard met inachtneming van de geldende coronamaatregelen.


LEEFSTIJL

INTERVENTIE GLI

Heb je overgewicht? Wil je gezonder leven? Wil je jezelf beter voelen?

Vergoeding vanuit de basisverzekering

WIJ KUNNEN JE HELPEN Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

tentijesport.nl

P tentijesport M Ten-Tije-sport-wellness-beleving-Apeldoorn


wijkkrant de maten LEEFSTIJL INTERVENTIE PROGRAMMA Danny ten Tije: ‘Investeer in je eigen gezondheid en kies voor ons leefstijl interventie programma’ Zodra het mocht, ging sportschool Ten Tije in De Maten weer open. De zalen zijn als vanouds gevuld met sporters die aan hun conditie werken. Minder bekend is dat de sportschool ook een beweegprogramma aanbiedt in combinatie met leefstijlcoaching, speciaal voor mensen met overgewicht. Strijd tegen overgewicht Ongeveer de helft van de Nederlandse volwassenen heeft last van overgewicht. Dat aantal is door de coronamaatregelen alleen maar toegenomen. Mensen konden niet meer sporten en zijn vaak meer gaan eten. Dit groeiende probleem probeert de overheid aan te pakken met een nationaal interventieprogramma. GLI Met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), die enkele jaren geleden door de overheid is opgezet, werken volwassenen in een tweejarig programma aan hun leefstijl, een gezonder eetpatroon en een duurzame gedragsverandering. Het doel is overgewicht te verminderen. Voorwaarden om aan de GLI deel te nemen, zijn een Body Mass Index (BMI) van 25 of meer en een doorverwijzing van de huisarts. Leefstijladvies wordt vergoed Danny ten Tije: ‘GLI bieden wij al enkele jaren aan, maar mensen kennen het nog te weinig. Daarom wil ik GLI meer bekendheid geven. Als je hiermee start, krijg je individuele begeleiding van een van onze leefstijlcoaches die je passende adviezen geeft. In het eerste jaar word je intensief begeleid en in het tweede jaar word je geholpen om het resultaat vast te houden. Het mooie is, dat je zorgverzekeraar het advies van de leefstijlcoach 100 procent vergoedt!’ Voor dit leefstijlinterventieprogramma heeft Ten Tije inmiddels twee leefstijlcoaches aangetrokken. Deze coaches hebben een speciale hbo-opleiding gevolgd en zijn BIG-geregistreerd.

GROOT ZONNEHOEVE IS EEN ACTIVITEITENTOESTEL RIJKER Het centrale punt het “Zonnepark” was al voorzien van verschillende speeltoestellen voor de allerkleinsten en is nu aangevuld met een fitness/activiteitentoestel voor jong en oud. Half juni is door de firma Kompan een fitness / activiteitentoestel geplaatst. De jeugd is zonder instructies creatief genoeg om lekker te klimmen en klauteren. Voor de volwassen sportievelingen is een app beschikbaar. Deze is te downloaden met de instructies op het toestel. Hiermee kun je precies zien hoe de spierbundels getraind kunnen worden. De Buurtraad van Groot Zonnehoeve is sinds december 2020 inactief als gevolg van de nieuwe vormen van burgerparticipatie. Toch heeft de Buurtraad dit lopende traject samen met de wijkraad Zuidoost Apeldoorn en de gemeente Apeldoorn afgerond.

wijkkrant de maten Juli 2021 | pagina 19 Beweegprogramma op maat Naast voedings- en leefstijladvies is meer bewegen de derde component van GLI. Daarom kun je tegen verhoudingsgewijs beperkte kosten bij Ten Tije ook een beweegprogramma op maat volgen, waarbij je drie keer per week onder begeleiding traint. Ook dit programma duurt twee jaar. Daarnaast kun je groepsworkshops volgen over leefstijlonderwerpen (stress, roken, slaapgebrek enzovoort), is er WhatsAppcontact mogelijk en zijn er online GLI-trainingen. Danny: ‘Hoewel mensen hun gezondheid het allerbelangrijkste vinden, besteden ze er meestal te weinig tijd aan. Maar als je investeert in je eigen gezondheid, heb je er direct profijt van. En je bent nooit te laat om ermee te beginnen. Als mensen nieuwsgiering zijn en graag meer willen weten over dit mooie programma, dan mogen ze ons altijd bellen of mailen.’ (Tel.: 055 543 32 66 of mail naar: info@tentijesport.nl)


DE GOEDKOOPSTE VAN DE EGLANTIER! Wij

IJ K OO K Z A K EL

bezorgen graag je

boodschaPpEN OMDAT JIJ HET AL DRUK GENOEG HEBT

Like ons op Facebook Jumbo de Eglantier Gratis parkeren

Like ons op Instagram Jumbo.Eglantier.Apeldoorn Meld je aan voor onze nieuwsbrief via Jumbo.com

OPENINGSTIJDEN: Ma t/m za: Zo:

SAMEN DOEN WIJ ALLES VOOR DE KLANT

8.00 – 21.00 12.00 – 18.00

Apeldoorn, de Eglantier 606

Profile for YVONNE RECLAME

Wijkkrant de Maten - juli uitgave  

Wijkkrant de Maten - juli uitgave  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded