Wijkkrant de Maten - juni 2021

Page 1

Jaargang 7 Juni 2021

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

OPEN MEIDEN EN VRIENDINNENDAG SV GROEN WIT ‘62 GROOT SUCCES! Op vrijdag 14 mei stond de 1e editie “open“ meiden- en vriendinnendag op het programma bij onze vereniging @sv Groen Wit’ 62. De 65 deelneemsters kwamen niet alleen vanuit Groen Wit maar van nog 6 verenigingen uit Apeldoorn en omstreken en ook nog meiden die momenteel (nog) niet in club verband voetballen Wat dat betreft was het een “Apeldoornse meiden en vriendinnendag”. De meiden konden na een ludieke warming up en een echte voetbalclinic verzorgd door de trainersstaf van de 1e selectie, starten met een gevarieerd programma. Zodoende maakten de 65 meiden kennis met het voetbalspelletje, onze vereniging, konden werken aan freestylskills en was het vooral erg gezellig. Speciale gasten waren: Loyce Speelman Pec Zwolle, Lotje de Keijzer FC Twente, Maud Houwers, (per 1 juli) keepster van Borussia Bocholt frauen 1 en freestyle kampioene Jasmijn Janssen.

WIE WOONT ER...

In deze editie van Wijkkrant de Maten wellicht voor een aantal van.... Lees meer op pagina 7

De organisatie meiden en vrouwenvoetbal van sv sv Groen Wit ‘62 kijkt terug op een zeer geslaagde dag. Tot volgend jaar bij de volgende Apeldoornse open meiden en vriendinnendag op vrijdag 27 mei 2022 bij sv Groen Wit ‘62 Wil je deelnemen aan een “echte” proeftraining? Dat kan! • Meiden mo15-1 dinsdag en donderdag 18:30-20:00 uur • Meiden mo17-1 dinsdag en donderdag 18:30-20:00 uur • Vrouwen 30+ vrijdag 21 mei 19:30 -21:00 uur • Vrouwen 1 vrijdag 28 mei 19:30 - 21:00 uur Aanmelden via 06-34432382.

meidenvoetbal@groenwit.nl

WERKZAAMHEDEN

Om de verkeersveiligheid op het kruispunt Matenpoort... Lees meer op pagina 10

of

via

WhatsApp

PUZZEL MEE

Puzzel mee en maak kans op een gratis rit van 3 uur voor 2 personen... Lees meer op pagina 15


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis + buitenlijn: 14 055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: 088 - 3104630 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WIJKAGENTEN Algemeen nummer 0900 - 8844 Vacature (Werkgebied: Matenveld en Matendreef) Cengiz Kara (Werkgebied: Matenhoeve, Matengaarde en winkelcentrum Eglantier, Wolthuis, Klarenbeek, de Hooilanden) John van Manen (Werkgebied: Matenhorst, Matendonk, Matenhoek, Groot Zonnehoeve, De Voorwaarts) WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Violierenplein 101, 7329 DR Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Oranje Praktijk (055) 533 87 00 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

COLOFON Wijkkrant de Maten is een maandelijkse uitgave waarin ontmoeten, verbinden en inspireren centraal staan. Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME All-Inn verspreidingen YVONNE RECLAME Janssen Pers Corine Kapenga en Aart de Graaf

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: klachten@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten DON BOSCO DE MATEN Hallo, Wij zijn twee vrijwilligers van Don Bosco de Maten genaamd Danielle en Marc. Ik ben Marc en loop hier bij Don Bosco al 8 jaar als vrijwilliger rond. Ik vind het leuk om samen met jongeren bezig te zijn en ze nieuwe dingen te leren ook hou ik me bezig met het organiseren van activiteiten met collega. Ik ben Danielle en ik loop hier 3 jaar als vrijwilliger rond en kwam hier 5 jaar geleden als doelgroep binnen. Ik help bij het organiseren van de meidengroep en andere activiteiten en veder hou ik mij zich bezig met het contact leggen met jongeren. Don Bosco is een open centrum waar iedereen welkom is en je de kans krijgt om helemaal jezelf te kunnen zijn. Wij vinden dat een belangrijk onderdeel van ons vrijwilligerswerk. Er is geen dag het zelfde en dat is juist hetgeen wat het werk voor ons zo leuk maakt. We doen ons best om voor iedereen een leuke en gezellige sfeer te creëren en waar het nodig is te ondersteunen met school of met andere persoonlijke zaken.

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 3

ROUW ONDER JE DAK In maart vorig jaar viel het coronavirus ons allemaal rauw op ons dak. Het was schrikken in de eerste periode en wennen. Het maakte ons meer eensgezind, samen de schouders eronder om elkaar er zo goed mogelijk doorheen te helpen. Daarna werd het zomer en leek het virus op zijn retour. Iedereen blij, totdat in het najaar het aantal besmettingen ineens weer flink omhoog ging. Sinds begin oktober 2020 werk ook ik opnieuw bijna volledig thuis. Heel af en toe heb ik een wandeling of gesprek één op één in de wijk. In die periode tot nu heb ik inmiddels drie dierbaren verloren. Anderen om mij heen verloren ook een dierbare, een baan, een relatie, een eigen zaak of... noem maar op. Rouwen in coronatijd, hoe doe je dat? Ik vond en vind het een vrij eenzaam gebeuren. Normaal kunnen collega’s op de werkplek veel gemakkelijker zien hoe ik in mijn vel zit. Dat zien ze nu niet of veel minder. En als ze al zien dat ik verdrietig ben is daarvoor in een strak geplande onlinevergadering geen of nauwelijks ruimte voor. Dat kan heel afgesloten en onbereikbaar voelen heb ik gemerkt. Ook ik vind het dan moeilijk om me kwetsbaar op te stellen en te vragen om wat ik nodig heb. Dat is vooral een luisterend oor, iemand waarmee ik mijn gevoelens kan delen. En het liefst, iets wat nog steeds niet mag, een arm om me heen. Een appje of oprechte vraag hoe het met me is, doet ook al wonderen. Ik mis het delen van wat mij raakt. Ik weet dat ik hiermee zeker niet de enige ben. Veel mensen worstelen in deze bijzondere tijd met rouw onder hun dak. Mocht u iemand in uw omgeving kennen waarvan u weet dat die rouwt, het moeilijk heeft, durf dan een keer oprecht te vragen hoe het met diegene gaat. En luister naar hun verhaal. Weet dat het bijna altijd erg op prijs gesteld wordt. Het helpt bij het verwerken van de rouw. Dank u wel. Corine Kapenga Gebiedsmanager Zuidoost

GEWOON OMDAT RECLAME WERKT! EN HET HOEFT NIET DUUR TE ZIJN...

ontwerp

drukwerk

YVONNERECLAME.NL


winkelcentrum de eglantier

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 4

Uw wijkmakelaar Eglantier 672 Apeldoorn

De Eglantier 603 7329 DN Apeldoorn

Winkel: De Eglantier 308 | digitaal@fotokuipers.nl Studio: Sutton 3 | studio@fotokuipers.nl

De Eglantier 300 055 207 9090 150

450

Logo Sillies Lettertype ; Eerste S ;

Printservice | Pasfoto's | Omzetten beeldmateriaal www.fotokuipers.nl

Abadi Extra Light Letter 3x zo groot als de rest Gespiegeld over het middelpunt Net zo hoog optrekken als de eerst S (niet de letter grootte aanpassen omdat de letters anders ook weer breder worden)

100

200

Twee ll' ;

Tekst Coffee Food Drinks Lettertype ;

Abadi Extra Light

Verhoudingen lettergroote en tussenruimte; zie de bemating

Project

Sillies - Logo De Eglantier 300 Apeldoorn

Schaal / Formaat

nvt

A3

Datum

rev 0

2018-01-31

Revisie / Datum

rev . rev .

Maten in het werk te controleren.

Wij hebben weer de mooiste badmode voor u in de winkel!

.. ... Op ontwerp en tekening rust auteursrecht. Zij mogen zonder schriftelijke toestemming niet worden vermenigvuldigd of verstrekt aan derden in welke vorm dan ook.


wijkkrant de maten

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

JUMBO DE EGLANTIER

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN!

Hallo Apeldoorn. Ik wil ons graag even aan u voorstellen, voor wie nog wie weet dat we met onze mooie winkel zijn neergestreken op de Eglantier. Sinds enkele maanden is onze winkel geopend en hebben wij als doelstelling om de meeste klantvriendelijke supermarkt van de Maten te gaan worden! Wij hebben een mooie, nette en georganiseerde supermarkt met het grootste assortiment en aandacht voor onze klanten. Wij staan dan ook erg graag voor u klaar met erg veel enthousiasme en de juiste kennis.

Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 39,-

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

VOLKSWAGEN GOLF PLUS 1.4 TSI AUTOMAAT

WD EN VERTROUTBIJ! DICH

Kent u de Jumbo rekensom al? Beste service x Grootste assortiment = tegen de laagste prijs! Dit is de beste en sterkst groeiende formule van Nederland. Dat maakt een bezoek aan onze winkel dan ook absoluut de moeite waard. En nee dit zijn geen loze beloftes we garanderen deze met onze 7 zekerheden waarmee we ons best doen om alle klantverwachtingen te overtreffen. Daarnaast hebben we niet zoals alle andere supermarkten wekelijkse aanbiedingen maar hebben wij deze producten meerdere weken in de aanbieding! Hierdoor bent u i.p.v. 1 week bij anderen, bij ons meerdere weken goedkoop uit!

Hét betaalbare adres voor alle automerken!

Maar goed, waarom moet u nou speciaal bij Jumbo de Eglantier komen? • We zijn de grootste winkel op de Eglantier. • Jumbo bestaat 100 jaar en daarvoor zijn er fantastisch mooie producten speciaal bedacht en gemaakt zoals de worstenbroodjes Pizza. • Er zijn mooie spaaracties met Max verstappen, voor nu het aankomende EK een Snollebollekes Juichcape en heel veel producten voor het EK zijn 2 halen 1 betalen. • Lukt het niet om naar onze winkel te komen? Geen probleem, wij bezorgen vanaf 21 juni ook bij u thuis!

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden.

U bent bij ons aan het juiste adres voor:

€ 7.840,Onbezorgd autorijden? 2009, benzine, 120.622 km,

Onderhoud & reparatie APK

automaat Met trotsairco, laten trekhaak, wij u weten als Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan.

Banden

Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

Accessoires

Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

R

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

En waar wij ontzettend trots op zijn is dat wij sponsor zijn van GroenWit ’62 en WSV. Wij dragen deze clubs een warm geel hart toe. We zijn dus niet alleen de goedkoopste maar ook de leukste en gezelligste winkel van de Maten met lokale betrokkenheid. Hopelijk tot snel! Mike Niens Filiaalmanager

Warm, Waardig & Waardevol Warm, Waardig Waardevol Warm, Waardig Waardevol Warm, Waardig &&& Waardevol in in uw eigen wijk De Maten Afscheidshuis eigen wijk Maten • •Afscheidshuis Afscheidshuis in uwuw eigen wijk DeDe Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Scherpe tarieven maatschappelijk verantwoord • •Scherpe tarieven enen maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen • Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen • Volledige Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen uitvaartverzorging Volledige uitvaartverzorging • •Elke Volledige uitvaartverzorging dinsdagmorgen inloopspreekuur van 9.00 tot 11.00 uur

Wilt u uw wensen vastleggen? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie advies? dan gerust: Informatie ofof advies? BelBel dan gerust:

055800 8001998 1998 055 062345 23459404 9404 06

Eglantierlaan Eglantierlaan 201201 7329 Apeldoorn 7329 APAP Apeldoorn Eglantierlaan 202 - 7329 Apeldoorn - 055 800 1998 Eglantierlaan 202 - 7329 APAP Apeldoorn - 055 800 1998 T. 055 800 1998 | info@ahdo.nl T. 055 800 1998 | info@ahdo.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl www.afscheidshuisdeoversteek.nl


wijkkrant de maten

OMGEVING MOLENSTRAAT 03-10-1990

Terug naar 1990 zien we hier een voor velen bekend beeld van de omgeving Molenstraat. Veel op te zien aan bekende locaties en zal me wat beperken tot de belangrijkste ervan. Het meest opvallende zijn wellicht de gele bussen van de VAD aan het Sophiaplein. Het grote groene pand is het hoofdkantoor van de VAD met links ervan de restauratie en ernaast het kantoor van de chefs en chauffeursruimte. Rijden we van het Sophiaplein richting Stationsstraat, dan bevindt zich op de hoek met deze een grote witte villa. Dat was de woning van mevrouw Bakkenes, bekend van de Opel Dealer. Er tegenover de Mariakerk. Geheel onder in beeld de Hoofdstraat. Op de hoek van de Molenstraat en Korte Kanaalstraat de voormalige Ambachtsschool. Terug naar het hoofdkantoor van de VAD zien we er rechts van de Sophialaan met de Talens Verffabrieken en ernaast de Eyup Sultan Moskee, gelegen aan de Molendwarsstraat. Aan het einde van de Sophialaan komen we weer uit op de Molenstraat. Links ervan de Gereedschappenfabriek BV Damm & Zoon en erna komen we uit op het Kanaal Noord. Volgen we die naar links dan zien we de afbraak van de toenmalige Ekro Slachterijen aan het Kanaalpad. Als laatste locatie in dit verhaal de naast de Ekro gelegen VAD-garage met op de hoek links een grote woning waarin o.a. de toekomstige buschauffeurs hun theorielessen kregen. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 6


stimenz WIE WOONT ER IN DE MATEN? In deze editie van Wijkkrant de Maten wellicht voor een aantal van u geen onbekende. Toen ik nog maar pas in de Maten werkzaam was, kwam ik in contact met Ed Edelenbos. Hoogste tijd voor een interview. Ed woont met zijn vrouw als sinds 1978 in de Maten. Aangenaam kennis te maken Ed? Met wie heb ik het genoegen? Zijn tongval verraadt dat Ed niet oorspronkelijk uit Apeldoorn komt. Dat klopt, mijn wieg stond 80 jaar geleden in Amsterdam en voordat ik naar de Maten verhuisde, woonde ik in Alkmaar. Ik ben eind jaren ’70 hier komen te wonen en toen was er nog bijna niets. Op een paar woningen na in de Dreven en de Velden. Er was nog de Ericaboerderij, waar nu de kinderboerderij de Maten is gevestigd. De Maten was een moerasgebied, er werd wel gezegd dat als de dijk zou breken bij Zutphen of Deventer, dat we dan hier natte voeten zouden krijgen omdat het gebied laag ligt. Hoe ben je dan hier verzeild geraakt? Ik ben hier zoals meerdere mensen komen te wonen vanwege werk. Ik was broeder op een ambulance in Amsterdam. Tijdens de uitoefening van mijn werk heb ik een ongeluk gehad. Tijdens een ambulancerit kregen we een aanrijding met een tram. In de nasleep van het ongeval moest ik iets anders gaan doen omdat ik mijn beroep niet meer kon uitoefenen. Tijdens de revalidatie heeft een arts mij voorgesteld om eens te gaan praten in Hoevelaken. Dat bleek de baas van Bouwfonds te zijn. Bouwfonds was op dat moment bezig om woningen in de Maten te bouwen. Standaard werden er vijf grondgebonden woningen gebouwd die aangepast waren voor minder valide inwoners van Apeldoorn. Bij het Bouwfonds wisten dat ik een medische achtergrond had. Ze hebben mij toen gevraagd om het beheer van die woningen te doen en om er voor te zorgen dat ik kandidaten kon vinden voor de aangepaste woningen. Kon je hier een beetje aarden toen je in Apeldoorn kwam wonen? In het begin niet hoor. Het heeft drie jaar geduurd voordat ik een beetje gewend was. In het begin zei ik ook tegen mijn vrouw: ‘we gaan terug’, maar gaandeweg is het ijs gebroken. Mensen moesten natuurlijk ook aan mij wennen en omgekeerd. ‘Ik ben geen diplomaat, zeg ik altijd, maar wel recht voor z’n raap.’ ‘Dat is soms iets te direct.’ Waar ben je nu nog allemaal actief in? En waarom? Ik zit in het seniorenplatform, ik heb een kantoortje in de moskee en vandaar uit kan ik migranten helpen. Tevens mag ik graag nog elke week langsgaan bij het jongerencentrum Don Bosco. Ik heb daarnaast nog regelmatig overleg met Mooiland de woningcorporatie. Zo blijf ik fit en zo lang het nog gaat, blijf ik actief. Heb je nog tips? ‘Help elkaar waar het nodig is. Ieder mens is voor mij gelijk, respecteer elkaar. ‘ Dankjewel Ed voor de kennismaking. ‘Wie woont er in de Maten?’ is een terugkerende rubriek. Wil je zelf een keer geïnterviewd worden of ken je een inwoner met een bijzonder talent of hobby, beroep, bezigheid? Tip dan mij (Aart de Graaf) op a.degraaf@ stimenz.nl. Reacties zijn welkom.

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 7


Waarvoor kun je bij ons terecht?

Apeldoorn Pakt Aan is d plek voor vrijwilligerswerk in Apeldoorn Wij stimuleren en verbinden het Apeldoornse vrijwilligerswerk Wat bieden wij?

Vacaturebank

met vrijwilligersvacatures bij non-profit organisaties

Kleine Klus voor praktische en individuele hulpvragen

Workshops, trainingen en e-learnings voor vrijwilligers Bestuurdersacademie

voor bestuurders van verenigingen en stichtingen

Advies over vacatures, werving en vrijwilligerswerk We nemen graag jouw vrijwilligersvacature onder de loep Extra voor je vacatures

MaS

Maatschappelijke tage voor middelbare scholieren

Kijk ook eens op www.apeldoornpaktaan.nl Contact met ons opnemen? info@apeldoornpaktaan.nl of bel naar 055-5270581


De Maten daar zit energie in

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 9

HA BESTE BEWONER VAN DE MATEN, Bedankt voor alle vragen die jullie sinds de vorige keer hebben gesteld! Ik wil graag in contact komen met jullie en met je praten over het verduurzamen van je woning en van de wijk. Met de gemeente zijn we in gesprek over de ambitie van de gemeente Apeldoorn om de Maten in 2030 aardgasvrij te maken. Daarvoor heb ik jullie input nodig! Dus, heb je vragen over het verduurzamen van je woning, of wil je me wat vertellen over jouw visie over het aardgasvrij maken van de Maten, mail naar: arjanvanderplas@de-a.nl

ENERGIE BESPAREN – APPARATEN IN HUIS Energie besparen is helemaal niet moeilijk! Met zuinige apparaten sla je 2 vliegen in één klap: je bespaart geld en het is beter voor het milieu. Hierbij geef ik je een paar tips over hoe je slim omgaat met je apparaat en hoe je kunt kiezen voor zuinige apparaten. Wel zo handig om aan te pakken, want 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit! Koelkast Gaat jouw koelkast al lang mee, lees dan dit! Een koelkast van meer dan 10 jaar oud is veel minder zuinig dan de koelkasten die je nu aanschaft. Daarnaast gaat een koelkast in de loop der tijd meer energie verbruiken om hetzelfde werk te kunnen doen, hij gaat minder efficiënt werken. Het is duurzamer een koelkast van een jaar of 10 te vervangen omdat je dan zuiniger uit bent. Lever je oude koelkast in bij Circulus Aruba of bij een van de andere recycle-stations. Dan wordt je oude koelkast op een duurzame manier gedemonteerd zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Gloeilamp weggooien Een ander voorbeeld is verlichting. Veel mensen wachten met het vervangen van gloeilampen door ledverlichting totdat de gloeilamp kapotgaat. Ook dit is eigenlijk zonde. De investering in een ledlamp verdient zich binnen het jaar terug. En tegenwoordig is er voor iedere armatuur wel een led-variant te vinden. Gloeilampen kunnen bij het restafval worden weggegooid.

Deksel op de pan Naast apparaten te vervangen kun je ook veel energie besparen door dingen net iets anders te doen. Vaak gaat het om kleine dingetjes. Zet je thee, kook dan niet meer water dan dat je nodig hebt. Kook met de deksel op de pan, zet de warmtebron lager, als het water kookt. Doe de verlichting (ook led) uit in de ruimte waar je niet bent. Nog veel meer tips kun je terugvinden op de website van deA: www.de-a.nl/ tips of van Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl Nieuw energielabel Kijk bij de aanschaf van een nieuwe koelkast meteen naar het energielabel. Vanaf maart 2021 gelden er nieuwe labels voor elektrische apparaten. Dit gaat van A tot G, waarbij F gelijk staat aan het oude A+.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 10

VERKEERSREGEL-INSTALLATIE OVENBOUWERSHOEK Om de verkeersveiligheid op het kruispunt Matenpoort - Ovenbouwershoek te verbeteren gaat de gemeente Apeldoorn hier een verkeersregelinstallatie plaatsen. Een jarenlange wens van de buurt en belangenvereniging van bedrijven Matenhoek gaat hiermee in vervulling. De werkzaamheden zijn gepland in juli en augustus en zullen naar verwachting op 1 september 2021 gereed zijn. Hiervoor zal ook de kruising en de busbaan fysiek aangepast worden. Het verkeer zal zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden, waarbij uiteraard toch enige overlast te verwachten is. Eén weekend zal de kruising geheel worden afgesloten om het nieuwe asfalt aan te leggen. Ter plekke zal dit met borden worden aangegeven. Voor meer info en online tekeningen zie: www.apeldoorn.nl/kruispunt-matenpoort

BURENHULP IN DE MATEN ZOEKT KLUSSEN Wandelen, rijden, koffie drinken…. Wat kunnen wij voor u doen? De burenhulp in de Maten bestaat nu bijna een half jaar. We hebben nu al 40 bewoners die het allemaal leuk vinden om iets te doen voor iemand uit de buurt. We hebben bijvoorbeeld buurtbewoners die hun buren wel willen rijden naar het ziekenhuis of naar een vaccinatielocatie. Ook hebben we mensen die het leuk zouden vinden om met iemand te wandelen, een kopje koffie te drinken of een praatje te maken. Wordt u wel blij van het idee om met iemand koffie te drinken, te wandelen of een praatje te maken? Laat het ons vooral weten dan kunnen we u in contact brengen met één van de deelnemers van de Burenhulp. Wellicht bent u moeilijk in staat om zelfstandig naar het ziekenhuis te gaan of naar de vaccinatielocatie? Misschien heeft u een praktische vraag omdat er een boodschap gedaan moet worden of iets opgehangen moet worden. Of bent u door omstandigheden tijdelijk niet in staat uw hond uitlaten of heeft uw tuin heeft wat onderhoud nodig? We horen het graag van u waarbij we u kunnen helpen en dan kijken wij of wij er een buurtbewoner is die u kan helpen. U kunt daarvoor naar 06-13384057 of mailen naar info@burenhulpindematen.nl.

ADRES ONBEKEND HOE IS HET GEGAAN In het voorjaar van 2021 heeft Stimenz ‘Adres Onbekend’ in Apeldoorn opgezet, dit naar een idee van Welzijnsorganisatie Raster Groep in Deventer. Een activiteit waarbij mensen een brief naar een onbekende konden schrijven en/ of een brief konden ontvangen. Interessant en spannend tegelijkertijd. Daaraan vooraf ging een periode van voorbereidingen, contacten leggen, plannen, uitzoeken wie bij wie past, brieven ophalen en rondbrengen. Een leuke tijd waarin wij waardevolle contacten hebben gehad met de inwoners van Apeldoorn. Vriendelijke en open mensen die ons zo maar voor een kopje koffie uitnodigen. Voor alle deelnemers: Bedankt voor jullie vriendelijkheid en inzet! Wij kunnen met gerust hart zeggen dat het project een succes was. Ruim 45 deelnemers hebben aan het project meegedaan. Zowel volwassenen als kinderen. Het doel van het project was om verbindingen in wijken te leggen tussen de inwoners en dat de sociaal werkers de inwoners uit hun wijken konden leren kennen. En dat is gelukt. Een brief schrijven en versturen is voor sommige mensen niet meer iets wat ze vaak doen, maar wat ze wel heel leuk vinden. Rustig de tijd nemen om een brief te schrijven en te lezen gaf ze voldoening. Zij vonden het leuk om aan dit project mee te doen. Het gaf hun een goed gevoel dat zij voor een ander van betekenis konden zijn. Lezen en schrijven van een brief is een speciaal moment. De rust en de tijd te nemen om je gedachten op papier te zetten en levenservaringen met een ander te delen. Het geeft ons een nieuwe inzichten, maar ook herkenning en erkening. “Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal”, zei een van de deelnemers. “Een geschiedenis met goede en slechte gebeurtenissen. Soms is het fijn om je verhaal te kunnen delen”. Bijzonder aan dit project is dat mensen het contact met elkaar als prettig hebben ervaren. Het stopte vaak niet bij één brief. Zij stuurden elkaar een antwoord en een deel van hun wil het contact blijven onderhouden. Een correspondentie voor langere tijd. Hoe mooi is dat! Binnenkort volgt een deel twee van het project. Mensen uit deze groep die graag langer met elkaar willen schrijven worden aan elkaar gekoppeld. Zij kunnen dan iets moois met papier en pen creëren. Het boven beschreven verhaal is aan de hand van evaluatiegespreken geschreven. Nogmaals bedankt dat jullie allemaal ons hebben laten zien dat jullie er graag voor een ander willen zijn en hebben laten zien dat een oprecht vriendelijk contact van grote betekenis kan zijn. Hatelijke groet Sociaal werkers van Stimenz

VOORAANKONDIGING ZOMERPROGRAMMA IN HET MATENPARK Stimenz organiseert in samenwerking met ondernemer Jurrijan Holtman van Out2play (sport- en outdooractiviteiten) een zomerprogramma in het Matenpark. Een eerste activiteit is op woensdagmiddag 25 augustus 2021. Er zal dan voor de kinderen in de Maten een Spring- en spelfestijn worden georganiseerd. Noteer deze datum al vast in uw agenda. In de volgende Matenkrant meer hierover. (Wij volgen de richtlijnen van het RIVM rondom Corona. Daarom kunnen activiteiten alleen plaatsvinden wanneer dit volgens de dan geldende maatregelen is toegestaan.)


de drie ranken VAKANTIEGELD DELEN EN DE VOEDSELBANK STEUNEN De Drie Ranken vindt het als geloofsgemeenschap belangrijk om zich ook voor maatschappelijk relevante activiteiten in te zetten. In kerkelijk jargon heet dat diaconaal werk. In dit artikel belichten we twee diaconale activiteiten: de ondersteuning van de Voedselbank en de actie Vakantiegeld Samen Delen. Inzamelen voor de Voedselbank Een van de diaconale activiteiten die De Drie Ranken uitvoert, is het inzamelen van producten voor de Voedselbank Apeldoorn. De inzameling wordt gecoördineerd door een groep vrijwilligers die contact onderhoudt met de Voedselbank. Zo weten zij precies aan welke producten behoefte is. Elke maand worden er nieuwe producten ingezameld. Ook bonnen van Douwe Egberts kunnen worden ingeleverd. De Voedselbank haalt vervolgens de gevulde kratten in de kerk op.

Voedselbank Apeldoorn De Voedselbank Apeldoorn, die dit jaar vijftien jaar bestaat, wordt gerund door zo’n zeventig vrijwilligers en voorziet momenteel zo’n 260 mensen van levensmiddelen. De Voedselbank Apeldoorn zou niet kunnen bestaan zonder de bijdragen van Apeldoornse ondernemers, instellingen en organisaties, waaronder veel kerken. Zij bieden diensten aan, doneren een financiële bijdrage, of stellen producten beschikbaar. Dit laatste doet De Drie Ranken al vele jaren. Inleverplekken Door de verbouwing van De Drie Ranken moest de inzameling van producten tijdelijk worden gestopt, maar inmiddels is de inzameling weer opgestart. Omdat het gebouw vanwege corona beperkt open is, kunt u de producten niet altijd in de kerk afgeven. Daarom kunt u uw producten op meerdere plekken in de wijk inleveren. Wilt u weten waar deze plekken zijn, kijk dan op www.3ranken.nl/voedselbank. Daar vindt u ook informatie over het product van de maand. Meer informatie over de Voedselbank vindt u op https://www.voedselbank-apeldoorn.nl.

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 11 Samenwerking wordt gewaardeerd Wat vindt de voedselbank van de samenwerking met De Drie Ranken? Coördinator Leo van Schaick: ‘Het inleversysteem van De Drie Ranken voldoet prima. Vroeger kwamen we één keer per maand langs, maar tegenwoordig overleggen we met leden van de kerk die ook bij ons vrijwilliger zijn. Het contact is dus goed. Sommige kerken houden eenmalige inzamelacties voor de Voedselbank. Er zijn ook kerken, waaronder De Drie Ranken, die een redelijk doorlopende stroom van producten inleveren. Dat is prachtig, we zijn blij met elke donatie!’ Vakantiegeld Samen Delen 2021 De actie Vakantiegeld Samen Delen loopt al tien jaar en is opgezet vanuit De Drie Ranken. Deze actie heeft zich in de loop der jaren als een olievlek uitgebreid over Apeldoorn en omgeving. Dit jaar doen voor het eerst ook Beekbergen, Loenen en Lieren mee. Wat is het doel? Veel mensen krijgen in de maand mei hun vakantiegeld binnen. Maar lang niet iedereen maakt dit geld ook op. Daarnaast zijn er ook mensen die het financieel niet breed hebben en al geruime tijd van een minimum moeten rondkomen. De actie Vakantiegeld Samen Delen maakt het mogelijk dat zij eens een extraatje krijgen. Zo zorgt de actie ook voor verbinding tussen mensen. Actie ook dit jaar broodnodig In 2021 leven bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens in armoede, waaronder ook gezinnen met minderjarige kinderen. De coronacrisis heeft velen extra hard getroffen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat, op de dag dat de actie in april officieel werd gestart, er al tien aanvragen binnenkwamen. Tot en met 3 juni kunnen mensen een aanvraag doen en hopelijk kunnen ze allemaal worden gehonoreerd. Deelt u mee? Hoe meer mensen een donatie doen, hoe meer aanvragen er kunnen worden gehonoreerd. Als deze actie u aanspreekt, kunt u uw gift nog tot en met 3 juni 2021 overmaken op rekeningnummer NL 69 RABO 037 37 40 298 t.n.v. de Diaconie Protestantse Gemeente Apeldoorn (PKN) o.v.v. Vakantiegeld Samen Delen. Iedere bijdrage is welkom! Kijk voor meer informatie op www.3ranken.nl/diakonale-werkgroepen-vakantiegeldsamen-delen/ of op www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl.

VRIJWILLIGER IN BEELD Ik ben: ‘Mijn naam is Marten de Boer en ik ben 64 jaar. Ik woon sinds 1982 in Apeldoorn en ben lid van De Drie Ranken. Ik heb 41 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan 31 jaar op de SBO De Prinsenhof. Sinds 1 augustus 2020 ben ik vervroegd met pensioen gegaan.’ Ik doe: ‘Sinds 1982 doe ik al vrijwilligerswerk in en voor De Drie Ranken. Zo ben ik sinds 2016 jeugddiaken en probeer ik een luisterend oor te bieden voor de jeugd en verbinding te zoeken tussen jong en oud. Omdat ik een doener ben, voel ik me thuis bij het werk van de diaconie, die onder andere de inzamelactie voor de Voedselbank coördineert. We zamelen elke maand andere houdbare levensmiddelen in. Deze organisatie draag ik een warm hart toe. Daarom verzorg ik ook, namens de kerk, de reclame voor de Voedselbank op social media en dat bevalt me prima.’

Herder In de Stentor van 11 april 2021 stond een mooi artikel van herder Jeroen Huisman, die met een nieuwe kudde de heidegronden bij Ugchelen en Hoederloo begraast. Hij zegt: ‘Mijn beroep heeft met dieren, de natuur, met mensen, met alles te maken en eigenlijk dus met het hele leven.’ In de kerk en in de Bijbel is het beeld van de herder heel bekend. Jezus noemt zichzelf een Goede Herder, die zorg heeft voor ál zijn schapen. Dat is een geruststellende en troostende gedachte. Tegelijk geeft hij ons opdracht zelf als ‘herder’ in het leven te staan. Met dezelfde reikwijdte waarmee Jeroen Huisman dat doet. Gert Nijmeijer


wijkkrant de maten GOEDE DOELEN KRINGLOOP HEEFT DE ZOMER IN DE BOL! De vrijwilligers van de goede doelen kringloop de Hofstad hebben alles wat in het magazijn stond, wat met een warme zomer te maken heeft, in de winkel gezet! Kledingrekken vol met zomer kleding en slippers, schappen vol met tuinmeubels, stoelkussens, barbecues, tenten, strandlakens, windschermen, matjes, campingserviezen, thermoskannen, picknickmanden, parasols, drinkbekers, vliegenmeppers, en vele andere artikelen staan voor u klaar om gekocht te worden! Een paradijs voor zon aanbidders! Laat maar komen die zomer!! Maar ook het E.K. voetbal in juni met het NEDERLANDS ELFTAL worden niet vergeten. Honderden oranje artikelen staan keurig uitgestald en kunt u kopen voor super lage prijsjes! Vlaggetjes, t-shirts, hoeden en petten, toeters, pruiken, fluitjes, poppetjes, grote vlaggen, en nog veel meer, allemaal oranje! Ook is er een ruimen keus aan TV toestellen, om lekker buiten de wedstrijden te bekijken! Deze gezellige en zeer goedkope kringloopwinkel is open op maandag en woensdagmiddag van 13.00 - 17.00 uur, als enige kringloop in Apeldoorn op donderdag van 18.00 - 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 - 14.00 uur. Kijk voor speciale acties op de Facebook pagina van kringloopwinkel de Hofstad of op de site www.kringloopwinkel-dehofstad.nl.

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? Betrokken en persoonlijk

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 12


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 13

MAAK KENNIS MET FUN WHEELZ Wat is nu in deze tijd nog een leuk uitje? Die vraag wordt steeds moeilijker om te beantwoorden. Maar als het aan ondernemers Gaetana en Michaela ligt, hebben zij met hun gloednieuwe zaak Fun Wheelz het perfecte antwoord: met familie of vrienden (of een leuke groep?) toeren op een e-chopper van Fun Wheelz! De e-choppers zijn geruisloos, waardoor je tijdens het toeren volop de tijd hebt om gezellig met elkaar te kletsen. Ze zijn ook voorzien van allerlei snufjes om het rijden, dat door de geweldige wegligging alleen al een feest is, nog fijner te maken. Zo kun je je telefoon in een houder plaatsen en tegelijkertijd opladen om te genieten van een muziekje onderweg maar ook om een van de door Fun Wheelz aangeboden routes te volgen. Deze routes zijn met zorg samengesteld en ze brengen je op plekken waar je normaal gesproken niet zo vaak komt. Maar je mag natuurlijk ook helemaal zelf weten waar je naartoe cruist. Daarnaast krijgt iedereen een gratis foodiebag mee. Dat is zoiets als een goodiebag, maar dan met wat lekkere dingen voor onderweg. Je kunt de e-choppers huren voor 3 uur (ongeveer 30 km), 6 uur (60 km) of voor de hele dag (actieradius ligt rond 60 km). Kortom, alle reden om eens een rit te boeken via telefoonnummer 06-82 30 87 90 of per mail info@funwheelz.nl. Dus tot snel bij Fun Wheelz aan de Snijdersplaats 3 in Apeldoorn!

p Maak je afspraak poraak Knipdeman.nl/afs

Word jij onze nieuwe collega? Riwis Zorg & Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven. Wij ondersteunen mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen werken we aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig en plezierig wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn. We doen dit door ambulante begeleiding en beschermd wonen aan te bieden, maar ook ondersteunen wij ouderen op het gebied van verzorging, verpleging en thuiszorg. Hierbij zijn wij gespecialiseerd in dementie en intensieve langdurige zorg. Ons werkgebied is vooral gericht op de driehoek ApeldoornHattem-Doetinchem, Brummen en Eerbeek. Regelmatig zijn wij op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s. Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar een nieuwe baan in de zorg? Bekijk dan de vacatures op www.riwis.nl en reageer direct!


YOGA YOGA

Elke week staan onze docenten klaar om een yin, vinyasa, aerial en hatha yogales te geven en dat op 28 verschillende momenten in de week. Naast de groepslessen geven we ook verschillende workshops, van meditie tot aan yoga voor mannen. Deze zijn gratis te volgens voor leden. Je hebt bij ons al een yoga lidmaatschap vanaf € 30,50 per maand, je bent dan één keer per week van harte welkom. Wil je meer genieten van de yogalessen, kan je voor € 40,50 per maand onbeperkt genieten van de yogalessen. Meer informatie vindt u op yogainapeldoorn.nl

YOGAINAPELDOORN.NL

VOOR IEDEREEN IN APELDOORN

YOGA IN APELDOORN KAN JE VOLGEN BIJ: Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

NIEUWE YOGARUIMTE


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Juni 2021 | pagina 15

VAN HARTE GEFELICITEERD MARJOLEIN CRAMER Wat een super leuke puzzelprijs mogen we weggeven met de puzzel in de mei uitgave. Lingeriezaak Annebra heeft namelijk een cadeaubon beschikbaar gesteld t.w.v. € 25,00. Marjolein Cramer is de gelukkig winnaar van deze puzzel en heeft hier persoonlijk bericht van ontvangen! Van harte gefeliciteerd en veel plezier met deze prijs!

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN GRATIS RIT VAN 3 UUR VOOR 2 PERSONEN OP ONZE E-CHOPPERS

APELDOORN CRUISE DUURZAAM E-CHOPPER ELEKTRISCH FAMILIE FOODIEBAG FUN

GEMOTORISEERD GENIETEN GERUISLOOS GEZELLIGHEID GOEDKOOP HUREN MATEN MILIEU

NATUUR OPLADEN RELAXT ROUTE SNORFIETS STIL STOER TOEREN

Snijdersplaats 3, Apeldoorn | 06-82308790 info@funwheelz.nl

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing. Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Houtsnijdershorst 1, 7328 VT Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl. Inzenden kan t/m 14 juni 2021. De winnaar van deze puzzel krijgt persoonlijk bericht.


DE GOEDKOOPSTE VAN DE EGLANTIER!

re Wa

na

rg aa r

de

Gi l de nla an

Like ons op Facebook Jumbo de Eglantier Gratis parkeren

n la a Eg l

Ma t/m za: Zo:

Ve de laa rs ho ev e

He an nla de ra em

an rla ie t n la Eg

APELDOORN

MATHENESSERPLEIN

BIBLIOTHEEK

8.00 – 21.00 12.00 – 18.00

Ouderenuurtje (tijdens Corona) ma t/m vr: 7.00 – 8.00

VAN DUYLSTRAAT

WINKELCENTRUM VIER MEREN

Meld je aan voor onze nieuwsbrief via Jumbo.com

OPENINGSTIJDEN:

an tie r

MATEN PARK

Like ons op Instagram Jumbo.Eglantier.Apeldoorn

VIERAMBACHTSSTRAAT RAADHUISPLEIN

A28

Apeldoorn, de Eglantier 606


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.