WIJKKRANT DE MATEN - FEBRUARI 2019

Page 1

Jaargang 3 Februari 2019

WIJKKRANT DE MATEN & GROOT ZONNEHOEVE

GROEPSAANKOOP ZONNEPANELEN APELDOORN ZUIDOOST BINNENKORT VAN START Op 12 februari starten de gemeente Apeldoorn en het Regionaal Energieloket een groepsaankoop voor zonnepanelen voor bewoners in de regio Apeldoorn Zuidoost. Met deze actie wil de gemeente duurzame energieopwekking stimuleren. De groepsaankoop bundelt de vraag naar zonnepanelen in één gebied, waardoor een scherpe prijs mogelijk is. Gemak staat ook centraal: alles is van a tot z geregeld.

NIEUWBOUWPLANNEN

Gemeente Apeldoorn heeft in 2017 het besluit genomen... Lees meer op pagina 3

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN BOODSCHAPPENPAKKET T.W.V. 50,-

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN BOODSCHAPPENPAKKET T.W.V. 50,-

Inzenden kan t/m 18 februari 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

Lees het hele artikel op pagina 9

Inzenden kan t/m 18 februari 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

De actie is opgezet in samenwerking met het Regionaal Energieloket. Het Regionaal Energieloket heeft in verschillende plaatsen in het land soortgelijke groepsaankopen georganiseerd. Door de groepsaankoop ontvangen woningeigenaren een kwalitatief goed aanbod met inkoopvoordeel. Op basis van verschillende aandachtspunten heeft het Regionaal Energieloket een keuze gemaakt voor één installateur uit de regio.

BUURTCAMPING

PUZZEL MEE EN WIN

BESTEL JE BOODSCHAPPEN VIA JUMBOAPELDOORN.COM OF DE APP!

KASSA Buurtcamping 7ZEKERHEDEN SPAARACTIE Deze zomer komt De ook KOFFIEAUTOMAAT BALLENHARRY THUISBEZORGEN naar Apeldoorn... Lees meer op pagina 21 KOOPZEGELS BLOEMEN TIRAMISU BROOD 7ZEKERHEDEN KWALITEIT KASSA KOFFIEAUTOMAAT BALLENHARRY LAAGSTEPRIJS EIGENMERK KOOPZEGELS BLOEMEN PICKUPPOINT GEITENKAAS KWALITEIT BROOD SCHUBERTPLEIN GRIEKSEYOGHURT LAAGSTEPRIJS EIGENMERK GROENTEGEITENKAAS SERVICE PICKUPPOINT SLAGERIJ JUMBO GRIEKSEYOGHURT SCHUBERTPLEIN GROENTE

SERVICE

SPAARACTIE

VANDEBUNT THUISBEZORGEN VERSEBROODJES TIRAMISU VLEES VANDEBUNT WOUTER VERSEBROODJES VLEES YVONNE WOUTER

BESTEL JE mee BOODSCHAPPEN VIA kans op een Puzzel en maak JUMBOAPELDOORN.COM OF DE APP! boodschappenpakket... Lees meer op pagina 23

Van de Bunt

Van de Bunt

    


BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Het Stadhuis: 14055 Het Werkplein Activerium: (055) 580 2000 Brandweer De Maten: (055) 533 2403 Politie: 0900 8844 Huisartsenpost Apeldoorn 0900 600 9000 Gelre ziekenhuis (055) 581 8181

ALARMNUMMER

112

WELZIJNSNETWERK APELDOORN ZUIDOOST Stimenz (088) 784 64 64 Volg ons op MEE-Veluwe (055) 526 92 00 Don Bosco de Maten (055) 542 59 51 WIJKRAAD ZUIDOOST Bierbrouwershorst 132a, 7328 ND Apeldoorn info@wijkraadzuidoost.nl, www.wijkraadzuidoost.nl HUISARTSEN J.B. van Adrichem (055) 533 71 49 W.E.G.C. Beukers en E J Kuhlemaijer (055) 534 35 35 S.A. Faber en J. Elzink-Kersten (055) 533 52 25 S.J. Roelof-Oudsen (055) 533 49 53 J. Siegelaar (055) 533 86 41 De Gaarde (055) 533 32 31 Huisartsenpraktijk Matenpark (055) 200 2033 Praktijk De Vries (055) 533 87 00 - spoednummer (055) 533 92 33 De Velden (055) 541 25 62 APOTHEEK De Maten Apotheek (055) 533 08 64

Apotheek de Gaarde (055) 5422781 TANDARTSEN Wijsman & Koster Tandartsen (055) 534 63 50 Tandartsenpraktijk van Wayenburg (055) 534 63 52 Tandartspraktijk A. Todea (055) 533 21 05 J.J. Poort, tandarts, Gezondheidscentrum De Maten (055) 542 25 77 TM tandartsen (055) 541 21 41 Samenwerkende Tandartsen De Maten (055) 539 65 87 Tandartspraktijk Arnold (055) 542 13 96 DE WOONMENSEN Algemeen telefoonnummer (055) 548 48 48 Verstopte afvoer/ riool Van der Velden: (026) 321 53 16 Glasschade (055) 548 48 48 (24 uur per dag) DE GOEDE WONING Algemeen telefoonnummer (055) 369 69 69 Spoedeisende reparatie (055) 369 69 69 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst ONS HUIS Algemeen telefoonnummer 055) 526 25 00 Spoedeisende reparatie 055) 526 25 00 (24 uur per dag) Buiten kantooruren wordt u doorverbonden naar de storingsdienst MOOILAND Reparaties en Storingen: 088 450 10 10 Glasherstel: 0800-0226688 (Service Glasherstel) Riolering: 0800-0991313 (RRS) BURENOVERLAST, BUREAU BUURTBEMIDDELING Theo Quist (06) 20 00 73 34

WELKOM AAN TAFEL! “Iedere week eet ik een keer bij Berghorst. Dan hoef ik fijn een dag niet zelf te koken. Makkelijk én gezellig, en daarna blijf ik gezellig kaarten. Iedere keer een heerlijke middag.” (De heer Klaassen, buurtbewoner Berghorst) Aan tafel bij Atlant: eten wat u wilt, met wie u wilt, wanneer u wilt. In de restaurants van de Atlant-locaties Berghorst, Sprengenhof, Koningin Wilhelmina, Berkenhove en De Loohof worden dagelijks maaltijden geserveerd. U hebt de keuze uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. Geeft u gerust uw dieetwensen door; onze koks zijn er bekend mee. Een glaasje wijn of een ander drankje bij de maaltijd? Ook dat kan in onze restaurants. Wijkbuffet Woensdag 20 februari organiseert Berghorst weer een wijkbuffet. Speciaal voor buurtbewoners wordt dan een bijzonder diner bereid. Aanmelden: bij de receptie van Berghorst. Kosten: € 14,25 p.p. (drankje inbegrepen) Aanvang: 17.00 uur Schuif een keer gezellig aan. U bent van harte welkom! Woonzorgcentrum Berghorst, Gijsbrechtgaarde 30, 7329 CB Apeldoorn, Tel: (055) 599 76 00 WWW.ATLANT.NL

COLOFON Wijkkrant de Maten is een initiatief van buurtregisseur Hermien Marsman (Stimenz) en Corine Kapenga (Stadsdeelmanager Zuid Oost) in samenwerking met Wijkraad Zuidoost en uitgever Yvonne Tiemes (YVONNE RECLAME). Uitgever: Verspreiding: Opmaak: Druk: Eindredactie:

YVONNE RECLAME Verspreidingsburo Armada YVONNE RECLAME Janssen Pers Hermien Marsman en Corine Kapenga

Advertenties, redactie en algemene informatie: yvonne@wijkkrantdematen.nl MEER INFORMATIE: WWW.WIJKKRANTDEMATEN.NL Oplage: Verspreiding:

12.000 exemplaren 10 maal per jaar huis aan huis in de Maten en Groot Zonnehoeve.

Klachten over de bezorging? Mail ze naar: yvonne@wijkkrantdematen.nl Druk- en zetfouten voorbehouden.

YVONNERECLAME.NL


wijkkrant de maten NIEUWBOUWPLANNEN VOOR BASISSCHOLEN IN DE MATEN Gemeente Apeldoorn heeft in 2017 het besluit genomen om voor meerdere scholen in De Maten nieuw te gaan bouwen; de meeste scholen zijn al 45 jaar oud. Op drie plekken in De Maten krijgen in totaal zes basisscholen nieuwbouw. De nieuwbouw gaat steeds per twee scholen van start en de schoolbesturen en de gemeente streven per locatie naar één bouwperiode. Sterrenschool De Bongerd (Leerplein055) en De Schakel locatie Muntersdonk (Veluwse Onderwijsgroep) krijgen elk een nieuw schoolgebouw op de locatie van de huidige scholen aan de Muntersdonk. De Bongerd verhuist gedurende de bouw naar het schoolgebouw naast Kinderboerderij De Maten en De Schakel neemt zijn intrek in de voormalige Eben Haëzerschool aan de Gijsbrechtgaarde. De basisscholen De Marke (Leerplein055) en De Ploeg (PCBO Apeldoorn) krijgen allebei een nieuw schoolgebouw op de locatie van De Marke aan de Holtrichtersveld. Het park naast De Marke zal een natuurlijke aansluiting op het toekomstige, gezamenlijke schoolplein krijgen met voldoende uitdaging voor alle leerlingen. De bouw start op z'n vroegst eind 2020. De Marke gaat gedurende de bouw naar een tijdelijke locatie en De Ploeg kan in het eigen gebouw blijven. Tenslotte krijgen De Sjofar (PCBO Apeldoorn) en daltonschool De Horst (Leerplein055) nieuwbouw op de locatie van de huidige scholen aan de Glazeniershorst. Beide scholen krijgen een nieuwe school en een gezamenlijk schoolplein. Dit nieuwbouwproject kan pas van start gaan als de andere bouwprojecten zijn afgerond waardoor de tijdelijke huisvesting weer beschikbaar is.

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 3

OMDENKEN, OP ZOEK NAAR EEN ANDERE KIJK! Met enige regelmaat heb ik te maken met buren die in meerdere of mindere mate overlast van elkaar ervaren. Altijd lastig, vaak kun je je verplaatsen in beide (of meerdere) buren. Maar dat lost de situatie niet op. Maar wat dan wel? Pasklare antwoorden zijn er niet, maar af en toe rekening met elkaar houden en niet op elke slak zout leggen kan helpen. Of de situatie ‘omdenken’! Hieronder een voorbeeld, met tips, die ik tegenkwam. Iemand ervaart geluidsoverlast van de benedenburen. Er zijn al een paar keer nare gesprekken met de buren geweest. Ze zeggen dat ze rekening willen houden met de buren, maar er verandert weinig. Er wordt zelfs gedacht aan verhuizen, maar huis en buurt bevalt heel goed. Het zou toch te gek zijn om vanwege de buren weg te gaan? Hieronder een greep uit de reacties vanuit ‘Omdenken’: Stel de vraag ‘Wat is het probleem?’ en ‘Is het wel een probleem?’. Waar komt de overlast vandaan, is er iets aan de hand? Als de feiten helder zijn, kun je gaan kijken of je iets aan de feiten kunt veranderen. Lukt dat? Probleem opgelost! Iemand anders geeft aan dat als je goed contact met elkaar hebt, de frustratietolerantie toeneemt. Want van onbekenden kun je nu eenmaal minder hebben. Het ‘gewenste voorbeeld’ geven. Als je de buren informeert dat je een feestje geeft, doen ze dat op hun beurt misschien ook wel. Een andere oplossing die bedacht werd, is het inschakelen van buurtbemiddelaars. Tenslotte komen we aan bij het omdenken. Herrie buren juist een bedankbriefje sturen. Door hun overlast is ergens anders een prachtige plek gevonden waar ze ieder weekend heerlijk genieten van de zon en gezellige mensen hebben ontmoet waar ze vaak leuke dingen mee doen. Zonder de overlast zouden ze deze plek nooit gevonden hebben. De reactie van de buur die de overlast meldde; Het steunt me te merken dat ik niet de enige ben die hiermee te maken heeft. Het maakt de kwestie wat lichter door het te zien als iets ‘algemeens’ in plaats van als een persoonlijk probleem. Het helpt ook om er van meerdere kanten naar te kijken: plussen en minnen naast elkaar zetten was heel waardevol. Uiteindelijk zie ik in dat het mijn probleem is en het zelf moet oplossen. Je kunt dan nog zo je gelijk hebben, maar wie gaat mij gelijk geven? Denk dat ik het vooral moet zoeken in mildheid. Het lijkt zelfs alsof de overlast wat minder wordt. Natuurlijk is het niet zo eenvoudig, maar

Foto: Gardeur Fotografie Het terrein van openbare basisschool De Marke aan de Holtrichtersveld waar de nieuwbouw voor De Ploeg en De Marke zal komen

Hermien Marsman Buurtregisseur Apeldoorn Zuidoost


de drie ranken

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 4

TWEE JEUGDRUIMTES

SYMMETRIE EN VERBINDING Het nieuwe kerkgebouw van De Drie Ranken is ontworpen door architect Arnold van Ouwerkerk. Hij heeft hiervoor veel overlegd met de gebruikers en heeft rekening gehouden met hun wensen en behoeften. Van Ouwerkerk legt uit hoe zijn ontwerp in elkaar zit. Vier kwadranten Het gebouw wordt straks verdeeld in vier delen, of kwadranten, gescheiden door twee rechte assen die elkaar kruisen, waardoor er een plusteken of kruis ontstaat. Elk kwadrant heeft een eigen functie. Het eerste kwadrant is de kerkzaal, het tweede de ontmoetingsruimte, het derde zijn de ruimtes voor de jongeren en het vierde kwadrant is het rouwcentrum de Oversteek, dat straks een deel van het nieuwe gebouw in gebruik zal nemen. Twee assen Van Ouwerkerk: ‘Dwars door het gebouw loopt een gang van de Eglantierlaan naar het Violierenplein. Dat is de ene as. Aan beide zijden is een ingang. Met die gang verbind ik twee delen van de wijk met elkaar.’ Beide entrees, van de Eglantierlaan en van het Violierenplein, worden dus even belangrijk. Van Ouwerkerk: ‘De andere as loopt van de achterzijde van de kerkzaal naar de patio en naar de vergaderruimten daarachter. Deze twee assen geven het gebouw zijn zuivere symmetrie.’

In het nieuwe kerkgebouw is plaats voor twee jeugdruimtes, een grote en een kleine jeugdruimte. De ruimtes liggen op de begane grond en zijn vanuit de grote kerkzaal te bereiken via een binnendeur. Ze zijn echter ook van buiten toegankelijk via een aparte ingang. Bij de jeugdruimtes horen ook enkele toiletten en een aparte bergruimte. De binnendeur naar de kerkzaal kan worden afgesloten, zodat de ruimtes doordeweeks kunnen worden verhuurd aan anderen. Licht en vriendelijk De kleine en grote jeugdruimte hebben veel ramen aan de kant van het Violierenplein. Dit zorgt ervoor dat ze licht en vriendelijk ogen. Dat komt natuurlijk ook door het kleurgebruik: warme blauwtinten zorgen voor sfeer. De kleine ruimte krijgt een kraanaansluiting en spoelbak, waardoor deze erg geschikt is voor de kinderopvang tijdens de kerkdienst, maar het biedt ook andere gebruiksmogelijkheden. Zo kun je er goed bloemschikken, of creatief bezig zijn. Mogelijkheden genoeg, zowel voor groepen binnen als buiten de kerk.

Patio Middenin het gebouw komt een binnentuin, of patio. Waarom een tuin in de kerk? Van Ouwerkerk legt uit: ‘Ik heb me laten inspireren door oude kloosters. Die hebben een binnenhof, ik noem het patio. Die verwijst naar de betrokkenheid van de kerk bij duurzaamheid. In de patio komt een tuin en ik zou het mooi vinden als er een boom komt, die verandert met de seizoenen.’ Of dat ook zal gebeuren, is uiteindelijk een beslissing die de kerkgemeenschap zal nemen. Hart van de wijk ‘In het hart van het gebouw komt een ontmoetingsplein’, vertelt Ouwerkerk. ‘Hier kunnen allerlei activiteiten plaatsvinden: koffie na de kerkdienst, maar bijvoorbeeld ook buurtfeesten. Dit gebouw wordt meer dan ooit een multifunctioneel centrum, het hart van de wijk.’ Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder is verschenen in Kerkmagazine (november 2018).

Flexibele inrichting Beide jeugdruimtes zullen door verschillende groepen worden gebruikt. Niet alleen jongeren, maar ook andere groepen kunnen hier straks gebruik van maken. Daarom is de inrichting heel flexibel. In de grote jeugdruimte komt bijvoorbeeld een verrijdbare bar, makkelijk verplaatsbaar meubilair, duurzame verlichting en een goede verduisteringsmogelijkheid, zodat er ook films kunnen worden vertoond. De vensterbanken worden zo diep, dat je er ook echt in kunt zitten. We moeten nog even geduld hebben voor het zover is, want het duurt nog enkele maanden tot de ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw. Hoe alles er precies uit komt te zien, is nog niet helemaal duidelijk, maar mooi wordt het in elk geval wel! Heeft u vragen over de vernieuwbouw? Stuurt u dan een mailtje naar: prbouw@3ranken. nl. Of kijk eens op de website van De Drie Ranken: www.3ranken.nl/vernieuwbouw


winkelcentrum de eglantier

De Eglantier 230, 7329 DG Apeldoorn www.dekaasman.nl

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 5

WINKELCENTRUM DE EGLANTIER LINGERIEZAAK ANNEBRA

De Eglantier 330, 7329 DK Apeldoorn www.haarstudio-stijlvol.nl

Lingeriezaak Annebra is een jonge en dynamische zaak in het winkelcentrum ‘de Eglantier’ in Apeldoorn. Ons warm en passievol team staat graag klaar om u persoonlijk en ‘op maat’ advies te geven. Wij hebben een zeer breed assortiment modieuze lingerie en badmode voor jong en oud ook op het gebied van grote maten. In het winterseizoen een ruime keuze aan nachtkleding en huispakken. Omdat lingerie vaak iets heel persoonlijks is hebben wij een zeer discrete manier van onze klanten benaderen.

Eglantier 672 Apeldoorn

bij Bosselaar Uw onafhankelijke telecomspecialist • mobiele telefonie • hosted telefonie • tv en internet • refurbished

• printers • tablets • accessoires • reparaties

www.welcombijbosselaar.nl

10 redenen voor een bezoek aan lingeriezaak Annebra; • Passie en liefde voor ons vak • Professionaliteit • Persoonlijke benadering • Wij nemen alle tijd voor u • Een luisterend oor • Ruim en modieus assortiment voor jong en oud • Regelmatig leuke aanbiedingen • Zithoekje met koffie en thee • Wij hebben onze eigen lingerie/badmode coupeuse • Bestellingen eventueel persoonlijk thuisbezorgd

Dè Maten makelaar RSH MAKELAARS

FINANCIEEL ADVISEURS

De Eglantier 656 7329 DP Apeldoorn

rshmakelaars.nl

Volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van onze nieuwste collecties en acties.

2E JANZEN PRODUCT 50% KORTING De Eglantier 250, 7329 DH Apeldoorn


de gaarden

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 6

ROMMELMARKT BIJ HEEMHOF

KINDERACTIVITEITEN WIJKCENTRUM DE STOLP

zaterdag 16 februari 2019 - 11:00-15:00 uur

Komende jaar gaan we in wijkcentrum De Stolp aan het Violierenplein 101 starten met een maandelijkse kinderactiviteit op de donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur en de donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Deze activiteiten worden gratis aangeboden en worden mogelijk gemaakt door wijkcentrum De Stolp, Accres, CODA, Cirkel Kindercoaching, Stimenz en DOOMIJN. Er is voor 2019 een mooi jaarprogramma gemaakt!

Heemhof organiseert zaterdag 16 februari een rommelmarkt. De markt wordt gehouden in het Grand Café van Heemhof aan de Beatrijsgaarde 5 in Apeldoorn. Er zullen diverse kramen staan, waarvan het merendeel met tweedehands spullen zoals boeken, Cd’s, Dvd’s en spullen voor in en om het huis. De opbrengst komt ten goede aan de bewoners van Heemhof. Hiermee worden ‘extraatjes’ georganiseerd, bijvoorbeeld optredens of uitjes. De rommelmarkt is vrij toegankelijk. Kom gezellig een kijkje nemen!

Kids Kick-Off kinderactiviteiten 2019 Donderdag 31 januari is er ter kennismaking een Kids Kick-Off georganiseerd, met allemaal leuke activiteiten zoals dansen, koken, foto props knutselen en proefjes doen. Er is een ochtendprogramma van 10.00 tot 10.30 uur en een middagprogramma van 15.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer info op accres.nl Vrijwilligers Om deze kinderactiviteiten mogelijk te maken zijn wij nog opzoek naar een enthousiaste vrijwilliger die ons kan ondersteunen tijdens de activiteit. Lijkt dit u leuk, dan kunt u contact opnemen door een e-mail te sturen naar vrijwilliger@accres.nl.

SARA NAILS, NIEUW OP DE EGLANTIER Sinds 3 maanden zitten wij met Sara Nails op winkelcentrum de Eglantier. U kunt bij ons terecht voor een uitgebreide manicure en pedicure behandeling. Ook voor een nieuwe set nagels bent u bij ons aan het juiste adres. Wij maken alleen gebruik van kwaliteitsproducten. Denk ook eens aan een nieuwe set babyboom nagels of glitternagels. Wij hopen u snel te mogen begroeten in onze salon. Sara Nails, De Eglantier 406 - 06- 24929575 Bij ons kunt u gratis parkeren! Openingstijden: maandag 12.00 tot 18.00 uur, dinsdag - woensdag en donderdag 9.30 tot 18.00 uur, vrijdag 9.30 tot 21.00 uur, zaterdag 9.30 tot 18.00 uur en koopzondag 12.00 tot 17.00 uur.

Agenda kinderactiviteiten Donderdag 31 januari Kids Kick-Off Kinderactiviteiten 2019 Donderdag 14 februari Knutselactiviteit voor Valentijnsdag Maandag 25 februari Proefjes doen (10.00 tot 12.00 uur) Donderdag 28 februari Fab Lab On Tour ( bij CODA bibliotheek De Maten) Donderdag 21 maart Vogelhuisjes maken Donderdag 18 april Paasbingo en speurtocht Donderdag 9 mei Knutselactiviteit voor Moederdag Donderdag 13 juni Knutselactiviteit voor Vaderdag Voor actuele info neem contact op met activiteiten@accres.nl of kijk op de website accres.nl/wijkcentra/agenda.


de gaarden

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 7

GESLAAGDE KERSTWANDELTOCHT Een bonte stoet van mensen liep de Kerstwandeltocht in het hart van de Maten. Eerst was er een groep bewoners van Heemhof, bijgestaan door het personeel. Vrijwilligers van Don Bosco en De Drie Ranken duwden rolstoelen. De bewoners wilden zo graag meedoen, dat het kerstdiner was vervroegd! Hulde aan het personeel van Heemhof. Na hen volgden nog ruim zeshonderd mensen, jong en oud. Het Violierenplein was een Romeins plein geworden, waar soldaten rondliepen. Ieder die kwam moest zich laten inschrijven, net als Jozef en Maria lang geleden. Via de inschrijving werden groepen gevormd, die onder leiding van een gids de tocht maakten. En er was veel te beleven onderweg, zoals de foto’s laten zien. De tocht liep via de Eglantier, langs de Matenhof door het park naar de Schans, waar koning Herodes zijn paleis had. Onderweg waren er herders, drie koningen. Een engel bracht iedereen bij de stal, waar drie verschillende baby’s de rol van Jezus op zich hadden genomen. Op die locatie, bij Don Bosco, was er nog wat lekkers te drinken. Een van de mooie dingen van deze Kerstwandeltocht was de samenwerking tussen allerlei vrijwilligers: van Don Bosco, Stimenz, De Drie Ranken en de Bewonerscommissie Warenargaarde. Door samen deze tocht te organiseren, ontstonden mooie ontmoetingen. Dank aan de winkeliers van de Eglantier en omliggende supermarkten voor gratis drinken en lekkers en de gemeente Apeldoorn voor de ondersteuning.

VEILIG FIETSEN IN DE MATEN Pas op: een gevaarlijke uitrit!

Warm, Waardig & Waardevol Eigen afscheidshuis meerdere kamers Afscheidshuis in uwmet eigen wijk De Maten Scherpe tarieven en maatschappelijk verantwoord Samenwerking met alle verzekeringsmaatschappijen Volledige uitvaartverzorging

Aan de Gildenlaan – ter hoogte van winkelcentrum De Eglantier- is de in/uitrit van een ondergrondse parkeergarage. Auto’s die deze parkeergarage uitrijden, komen meteen op het twee-richtingen fietspad. Levensgevaarlijk! De gemeente heeft aangegeven dit voor toekomstige parkeergarages anders aan te pakken. Vlak naast de uitrit zit nu een sushi bar met een thuisbezorgservice. Hier staan veel scooters op de stoep die het uitzicht voor de automobilisten belemmeren. Aan de andere kant van de uitgang een pinautomaat van de Rabobank geplaatst. Aanvankelijk reden veel automobilisten met hun auto het fietspad op, om in de buurt van de geldautomaat te parkeren. Sinds de gemeente hier een hekje heeft geplaatst, is de situatie verbeterd. Het blijft echter een plek waar je -als fietser én als voetganger- goed moet opletten.

Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Wilt u uw wensen vastleggen? Informatie of advies? Bel ons dan gerust.

Bel dan gerust:

055 800 1998

of

06 2345 9404

.

Warenargaarde 225 202Bel nu voor 06-23459404 Eglantierlaan - 7329 APvrijblijvend Apeldoornadvies - 055 800 1998 7329 GC Apeldoorn www.ahdo.nl info@ahdo.nl 055-8001998 www.afscheidshuisdeoversteek.nl

Bert Middeldorp en Anja Straathof, Fietsersbond Apeldoorn apeldoorn@fietsersbond.nl, www.apeldoorn.fietsersbond.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 8

BRIEF VAN DE MAAND Beste sociaal raadslieden,

GROEPSAANKOOP ZONNEPANELEN APELDOORN ZUIDOOST BINNENKORT VAN START Op 12 februari starten de gemeente Apeldoorn en het Regionaal Energieloket een groepsaankoop voor zonnepanelen voorbewoners in de regio Apeldoorn Zuidoost. Met deze actie wil de gemeente duurzame energieopwekking stimuleren. De groepsaankoop bundelt de vraag naar zonnepanelen in één gebied, waardoor een scherpe prijs mogelijk is. Gemak staat ook centraal: alles is van a tot z geregeld. De actie is opgezet in samenwerking met het Regionaal Energieloket. Het Regionaal Energieloket heeft in verschillende plaatsen in het land soortgelijke groepsaankopen georganiseerd. Door de groepsaankoop ontvangen woningeigenaren een kwalitatief goed aanbod met inkoopvoordeel. Op basis van verschillende aandachtspunten heeft het Regionaal Energieloket een keuze gemaakt voor één installateur uit de regio. Informatieavonden Samen met het Regionaal Energieloket organiseert de gemeente drie informatieavonden over de groepsaankoop voor geïnteresseerde bewoners. Deze zijn op 12 februari in Dorpscentrum De Brink (Loenen), op 18 februari in De Hoge Weye (Beekbergen) en op 20 februari in De Heemgaard (Apeldoorn). Inloop is vanaf 19:00 en het programma start om 19:30 uur. Tijdens de avond ontvangen bewoners meer informatie over de groepsaankoop en zullen ook andere energie partners aanwezig. Op de website www.RegionaalEnergieloket.nl/ Apeldoorn is meer informatie over de avonden te vinden.

Maandelijks ontvang ik huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebondenbudget. Mijn inkomen is ten opzichte van 2018 veranderd. Moet ik dit doorgeven aan de Belastingdienst? Met vriendelijke groet, Mevrouw G. uit Apeldoorn Dag mevrouw G, Het is raadzaam om uw inkomen even na te kijken. De Belastingdienst hanteert namelijk het inkomen van 2018. Dit kunt u doen op toeslagen.nl of u bezoekt één van onze spreekuren. Dan kunnen wij dit voor u controleren en zo nodig aanpassen. Vergeet dan niet uw inkomensgegevens en eventueel de inkomensgegevens van uw toeslagpartner en/of medebewoners mee te nemen. Met vriendelijke groet, Sociaal Raadslieden van Stimenz Voor meer informatie over dit onderwerp of andere juridische vragen kunt u terecht op één van onze spreekuren. Voor de Maten zijn dat de spreekuren in de Matenhof en de Berghorst. Het spreekuur in de Matenhof (Warenargaarde 775) is elke dinsdagmiddag van 14:0016:00 uur. Het spreekuur in de Berghorst (Gijsbrechtgaarde 30) is elke donderdagmiddag van 14:00- 16:00 uur. www.stimenz.nl

HERENKAPSALON VOOR ECHTE MANNEN!

Inschrijven Woningeigenaren in de wijken Apeldoorn Zuid en Zuidoost en in de dorpen Hoenderloo, Loenen, Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen en Klarenbeek en omgeving kunnen zich vanaf 12 februari inschrijven voor de groepsaankoop. Zij ontvangen dan per e-mail een uitnodiging om een woningopname inclusief adviesgesprek in te plannen met de installateur. Kort na de woningopname ontvangen bewoners een persoonlijke offerte en kunnen ze besluiten of ze mee doen met de actie. Inschrijven kan via www.RegionaalEnergieloket.nl/Apeldoorn Over het Regionaal Energieloket Het Regionaal Energieloket helpt woningeigenaren met energie besparen en het verduurzamen van de woning. Dit doet het Regionaal Energieloket in samenwerking met gemeente Apeldoorn en nog ruim 50 andere gemeentes in heel Nederland en ook het bedrijfsleven.

Bij inlevering ie van deze advertent75 knippen voor € 19, YX[

KNIPPEN ZONDER AFSPRAAK

Winkelcentrum Gildehof (De Maten), Snijdersplaats 4, 7328 VJ Apeldoorn, (055) 5400 455, www.knipdeman.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 9

EEN BELANGRIJKE AVOND VOOR DE HELE MATEN! Georganiseerd door de kerk De Drie Ranken, samen met anderen. De energietransitie verandert de Maten! Verander je mee? Manu Busschots en panel met deskundigen. Woensdagavond 27 februari 2019: om 20.00 uur, inloop 19.30 met koffie bij De Drie Ranken, achteringang, Violierenplein.Deze avond wordt vorm, kleur en inhoud gegeven door Manu Busschots (klimaatgesprekken.nl). Er zijn die avond panelleden die persoonlijk of professioneel betrokken zijn bij de energietransitie. Zoals iemand van gemeente Apeldoorn en de duurzame energie coöperatie deA . Wat worden de plannen van woningbouwverenigingen? Gaan de straten de komende jaren allemaal open om van het gas af te gaan? En wat komt ervoor in de plaats? Zien we dan overal zonnepanelen en warmtepompen? Of gaat het meer om onzichtbare veranderingen als isolatie en warmtenetten? Of gaat het om verrassende veranderingen als open beekjes en parkeerplaatsen op gras met een laadpaal? Niet alles wat er zal gaan gebeuren, is al bedacht. Eén ding is zeker: de energietransitie is een maatschappelijke verantwoordelijkheid en het raakt eenieder persoonlijk! We gaan op deze avond in gesprek met een aantal mensen die nu al volop bezig zijn met de energietransitie. En we gaan in gesprek met elkaar, over stellingen, mogelijkheden en motivatie. Het maakt niet uit of je nu veel of weinig doet en of je nu veel vragen of veel antwoorden hebt. Hoe pakt de Drie Ranken bijvoorbeeld zijn eigen kerk aan? Zo komen we tot allerlei stappen die je zelf kan zetten en kiezen. Wie weet wat er samen ontstaat! Zodat de energietransitie niet alleen naar de Maten komt, maar de Maten ook de energietransitie vormgeeft. Toegang gratis, maximaal 100 mensen, vol is vol(!) Graag aanmelden per mail aan Vonc@3ranken.nl.

EEN GEZOND AVONDMAALTIJD VOOR ELK KIND Ter ondersteuning van de actie “Ik ga met honger naar bed” hebben de Odd Fellows Apeldoorn recent 30 dozen met levensmiddelen ingezameld. Hiermee hebben de Odd Fellows Apeldoorn eraan bijgedragen dat veel Apeldoornse kinderen dagelijks een gezonde avondmaaltijd krijgen. Voor sommige ouders is dat helaas moeilijk te realiseren. Aanleiding voor het voeren van deze actie was het initiatief van Age Karrenbelt, eigenaar van de website www.ikgamethongernaarbed.nl. Zijn doelstelling is om zich in te zetten voor mensen die het niet zo breed hebben of in stille armoede leven. Hij vindt ook dat daarnaast elk kind recht heeft op een gezonde avondmaaltijd. Het is helaas voor sommige ouders niet makkelijk om dat waar te maken. Daarom heeft hij het initiatief genomen om daarvoor een helpende hand toe te steken door het verzamelen van levensmiddelen. Zijn doelstelling en initiatief sprak de Apeldoornse Odd Fellows erg aan. Daarom is besloten om ter ondersteuning daarvan een actie te beginnen voor het inzamelen van levensmiddelen. Het resultaat is zodanig dat straks minder kinderen met honger naar bed gaan.

Huishoudelijke hulp nodig? Diensten voor thuis is een initiatief gestart om huishoudelijke hulp socialer en prijsvriendelijker te maken. Wij rekenen namelijk maar € 17,- per uur. Daarnaast heeft diensten voor thuis ook vele andere diensten (tarief op aanvraag) die u het leven comfortabeler kunnen maken zoals: Tuinonderhoud, een klussendienst, een kapper of pedicure aan huis maar ook een kwalitatief hoogwaardige maaltijdservice. Goed om te weten: - u krijgt een vaste, betrouwbare en gescreende hulp - er zijn geen lidmaatschapskosten - u betaald veilig achteraf middels een factuur - minimale afname 2 uur Heeft u de hulp van diensten voor thuis nodig? Wij maken graag en geheel vrijblijvend een afspraak om de mogelijkheden te bespreken. Mathijs van der Zande

&

Henk van Veldhuizen

Diensten voor thuis 055-3030628 info@dienstenvoorthuis.nl www.dienstenvoorthuis.nl


wijkkrant de maten

OMGEVING HOLTRICHTERSVELD/ MUSKETIERSVELD 31-05-1981

Als vervolg op de luchtopname van de omgeving Lansiersveld-Soldeniersveld uit 2009 in de Wijkkrant De Maten van november 2018. Nu een luchtopname van bijna hetzelfde gebied maar dan uit 1981. Er wordt nog volop gebouwd aan een nieuwe wijk. Rechtsonder is het gebied Soldeniersveld al gereed. Links ervan de nieuwbouw aan de Lansiersveld zo ook voor de Holtrichtersveld en Musketiersveld. Erboven reeds bewoond, de Markerichtersveld en Ambtrichtersveld met mooi aangelegde vijvers en begroeiing hetgeen we zoals we weten in de gehele Maten het geval is. Geheel rechts een gedeelte van de Zwaardvegersveld met erboven de Landmetersveld. Op het nog braakliggende groene gedeelte grond zullen later o.a. supermarkt Plus Nico de Witt, AMI Kappers en cafetaria Charly worden gevestigd. De Musketiersveld komt rechts uit op de Heemradenlaan waarvan nog net een stukje zichtbaar is. Een luchtopname welke een klein gebied vertegenwoordigt en het verhaal hierbij eindigt. Tot de volgende editie! Foto bestellen?: hansenmarsnelleman@gmail.com Foto en tekst: Hans Snelleman

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 10

VERWERKING BLADRESTEN Gemeente Apeldoorn start met een proef om bladresten te verwerken tot bodemverbeteraar. Een speciale machine zet bladafval om in Bokashi, gefermenteerd bladafval. In het voorjaar wil de gemeente het gefermenteerde blad als voedingsstof gebruiken om de bodem te verrijken. Dit verbetert de groei van bomen, planten en grassen. In Berg en Bos wordt de proef voor het eerst uitgevoerd. Vervolgens wordt een proef gedaan in De Maten op een grasveld en onder fruitbomen, achter de volkstuinen aan de Landdrostlaan. De gemeente gebruikt 500.000 kilo van het verzamelde blad vanuit de bladcampagne om dit uit te voeren. Een speciale machine versnippert het bladafval, waarbij micro-organismen en oergesteentemeel worden toegevoegd. Vervolgens wordt het op een hoop gebracht en een periode zuurstofdicht afgedekt met plastic folie. Deze Japanse methode is een alternatieve manier voor het ecologisch verwerken van bladresten. Wethouder Wim Willems legt uit waarom Apeldoorn de proef doet: “Juist dit soort innovatieve experimenten sluiten goed aan bij onze ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Ik vind het belangrijk om onze circulaire kansen goed te benutten, en daar is deze proef een mooi voorbeeld van.�


groot zonnehoeve

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 11

NIEUW UITERLIJK VOOR ’S HEEREN LOO ’s Heeren Loo, de grootste landelijke aanbieder van zorg voor mensen met een (verstandelijke) beperking, krijgt een nieuwe huisstijl en een nieuw logo. De zorgorganisatie wil hiermee haar zichtbaarheid en herkenbaarheid verder vergroten. Dit is van belang om het onderscheid te maken in een zorgmarkt met vele aanbieders. Jan te Loeke, regiodirecteur van ’s Heeren Loo in Apeldoorn: ”We willen mensen met een beperking, hun ouders en naasten een helder beeld geven over onze ondersteuning. Er is zoveel mogelijk ondersteuning thuis, logeren, dagopvang, wonen en werken in een gewone woonwijk of op een woonzorgpark. Ons aanbod blijkt nog niet altijd bekend te zijn. Ook willen we graag zorgprofessionals beter laten kennismaken met ’s Heeren Loo en hen laten zien wat voor mooi en uitdagend werk zij bij ’s Heeren Loo kunnen doen.” In het nieuwe logo staat de relatie tussen de cliënt, verwant en zorgprofessional symbolisch weergegeven; zij houden elkaar samen vast en vormen één geheel met ieder zijn eigen kleur en nuances. Jan te Loeke: “Elke dag helpen wij om de dromen en wensen van onze cliënten te realiseren. Zorgprofessionals werken hiertoe intensief samen met cliënten en hun verwanten. Deze samenwerking is het kloppend hart van onze organisatie. Dit wilden we ook graag terugzien in ons logo.” In de loop van 2019 worden diverse uitingen aangepast. Er is ook een nieuwe website www.sheerenloo.nl gelanceerd.

TULBAND Eind december hebben we naar gewoonte bij de nieuwe bewoners, die in 2018 in Groot Zonnehoeve zijn komen wonen, een tulband bezorgd als welkom in de wijk. Deze attentie is zeer goed ontvangen, gezien de reacties die we gekregen hebben. Helaas zijn we er niet in geslaagd om alle nieuwkomers met deze traktatie te verwennen. De bewoners van de nieuwe woningen zijn vrij gemakkelijk te vinden, maar wij zijn niet altijd op de hoogte van degenen die nieuw in onze wijk in een bestaande woning zijn getrokken. Dat willen we de volgende keer graag voorkomen. Daarom roepen wij u op om nieuwkomers bij ons aan te melden op het bekende mailadres voorzitter@grootzonnehoeve.nl. Burendag De burendag vorig jaar was een groot succes. Van verschillende kanten is gevraagd dit jaar weer een burendag te organiseren. Dat doen we graag. We willen dan wel graag versterking uit de wijk. Elders in de wijkkrant ziet u een oproep om zich hiervoor aan te melden. Het gaat om mensen die bij de voorbereiding willen helpen, anderen mogelijk alleen voor hulp op de dag zelf. Van harte aanbevolen. Nieuwe leden Vorig jaar is een brief verspreid onder leden van de wijkraad om de gegevens te controleren. Daar is goede respons op gekomen. Hartelijk dank hiervoor. Ook hebben sinds burendag en rondom oud en nieuw zich 16 nieuwe leden aangemeld. Wij zijn daar erg blij mee. Dit is voor ons een steun in de rug in contacten met diverse instanties. Ook wordt het hierdoor eenvoudiger om met de leden te communiceren, bijvoorbeeld via e-mail. Als u lid wilt worden van de wijkraad/ buurtraad, vraag dan een formulier aan per e-mail voorzitter@ grootzonnehoeve.nl. Het lidmaatschap is gratis. Wij zijn van plan dit voorjaar te starten met een nieuwsbrief per e-mail. Als u daarin geïnteresseerd bent kunt u uw mailadres doorgeven.


wijkraad apeldoorn zuidoost

Wellicht heeft u deze krantenkop in de Stentor van vrijdag 18 januari jl. gezien en het betreffende artikel gelezen. Waar gaat het om? Het is een lang verhaal, maar heel informatief om te lezen door alle bewoners van onze wijk! De gemeenteraad van Apeldoorn heeft, al een paar jaar geleden, besloten dat er gekeken moest worden naar de bestaande structuren en vormen van inspraak door de burgers van de gemeente.

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 12

tijd vraagt om een vernieuwde vorm van betrokkenheid van de burger bij de gemeentelijke beleidsvorming en -uitvoering, de zogenaamde Burgerparticipatie. In twee lijvige nota’s zijn deze voornemens geïnventariseerd en worden opties voor de uitvoering ervan genoemd. Er ligt een uitgebreid advies van een Raadswerkgroep, uit eind 2017, waarin onder meer wordt gepleit voor de inrichting van een zogenaamd Initiatievenfonds: een gemeentelijk budget om ideeën van burgers een stukje verder te helpen ontwikkelen. Dergelijke initiatieven hoeven dan niet persé meer van dorps- of wijkraden te komen; ook andere verenigingen, actiegroepen en individuele burgers kunnen met hun idee bij de Gemeente aankloppen. Het benodigde budget voor het Initiatievenfonds zou, bij voorkeur, moeten komen uit een korting op de subsidies aan de DWR’en. Genoemd is een korting van 20%. Er zijn wijkraden waar zo’n korting wel kan worden opgevangen zonder dat de essentiële taken in het gedrang komen, maar bij diverse raden in kleinere dorpen zal zo’n aderlating ten koste gaan van een goede uitvoering van hun werk.

Ongeveer 40 jaar geleden heeft de gemeente Apeldoorn de dorps en wijkraden (DWR’en) ingesteld die de bewoners van een gebied in Apeldoorn vertegenwoordigen. De totaal 23 DWR’en vormen hiermee een spreekbuis van burgers naar de gemeente over zaken die de belangen van bewoners aangaan. Het is belangrijk om te weten dat een bundeling van vragen van bewoners aan de Gemeente veertig jaar geleden zeer effectief was en dat nu nog steeds is. Dit is wellicht in de huidige tijd nog belangrijker omdat de mondige burgers de Gemeente bestoken met een overvloed aan vragen en opmerkingen. Deze kunnen bij een bundeling ter plekke door de Wijkraad Een andere overweging van de Gemeenteraad veel effectiever worden behandeld door de om tot een verandering van de rol van Gemeente. DWR’en te willen komen is de bevoegdheid van de zogenaamde vóórinspraak. In de Afspraken over taken en bevoegdheden van de eerder genoemde Verordening is bepaald DWR’en zijn beschreven in een gemeentelijke dat een dorps- of wijkraad in een vroeg Verordening Dorps- en Wijkraden. Samengevat stadium om advies wordt gevraagd over een gaat het hierbij om vier punten: beleidsvoornemen van de Gemeente, voor (a) Gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen zover dat een invloed heeft in het werkgebied. over beleidsvoornemens (van de gemeente) Vaak gaat dat om zaken van ruimtelijke die het algemeen belang in het dorp of de wijk inrichting zoals verkeersveiligheid, realisatie beïnvloeden; van een nieuw bouwplan, inrichting van (b) Communicatieve taken als intermediair naar parkeerplaatsen, groenvoorzieningen, etc. Met de inwoners in het werkgebied; de toekomstige invoering van de zogenaamde (c) Betrokkenheid bij ontwikkelingen in het Omgevingswet wordt de mogelijkheid van werkgebied bij beleidsprocessen in het vóórinspraak ook aan individuele burgers of werkgebied; (actie)groepen gegeven. Dit zou, volgens (d) Betrokkenheid bij de Stadsdeelaanpak. enkele partijen in de Gemeenteraad, kunnen (moeten?) leiden tot belangrijke wijzigingen in Verder spreekt de Verordening over zaken als de Verordening, of misschien zelfs intrekking (voorwaarden voor) gemeentelijke subsidie ervan. Hiertegen ontstonden vanuit de DWR’en voor de DWR’en en over het periodiek grote bezwaren. De Omgevingswet heeft vooral verantwoording afleggen over de activiteiten. betrekking op ruimtelijke inrichting en milieu. De hoogte van het subsidie is gekoppeld aan Maar de tegenwoordige rol van de Dorps- en het aantal inwoners. Een dorps- en wijkraad Wijkraden is veel breder dan dat. Oog hebben dient de status te hebben van een vereniging voor de sociale samenhang (cohesie) in een waarvan bewoners van het betreffende dorp dorp, wijk of buurt en het vroegtijdig signaleren en wijk lid kunnen zijn. Voor onze wijk zijn van knelpunten en adviezen voor verbeteringen dat de bewoners van De Maten en van Groot daarin vormen evenzeer een rol voor de Zonnehoeve, totaal zo’n 29.000 mensen op DWR’en. Ook de actuele ontwikkelingen op het ruim 11.000 woonadressen. gebied van duurzaamheid en klimaatbeheersing De Gemeenteraad vindt dat de huidige vinden vaak op wijk- of buurtniveau plaats. De

Wijkraden maken deel uit van het zogenaamde Stadsdeelplatform waarin diverse organisaties periodiek ervaringen en behoeften met elkaar uitwisselen: de wijkpolitie, Stimenz (bijv. wijkontmoetingspunten), de wooncorporaties en de stadsdeelmanager namens de Gemeente. Tijdens een drukbezochte Politieke Markt op 10 januari hebben diverse dorps- en wijkraden hun zorgen aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt. Ook is aangegeven dat de communicatie tussen de Gemeenteraad en de DWR’en over dit onderwerp in de afgelopen paar jaren ernstig is tekort geschoten. Op diverse schriftelijk door DWR’en ingediende bedenkingen en adviezen kwamen geen reacties van de Raad. De Gemeenteraad besloot om het onderwerp te agenderen in de Raadsvergadering van 17 januari. Daarbij werden de besturen van de dorps- en wijkraden uitgenodigd om met maximaal één lid aan de discussie deel te nemen om hun standpunten nogmaals uit te wisselen of toe te lichten. Uiteindelijk mondde deze raadsvergadering uit in een voorlopig raadsbesluit om het overleg met de DWR’en opnieuw te openen. De communicatie tot nu toe verdiende volgens een aantal fracties ‘geen schoonheidsprijs’. In twee moties sprak de Raad de waardering uit voor het werk dat de dorps- en wijkraden verrichten. Dit betekent niet dat men het voornemen laat varen om de rol van de DWR’en op een andere, meer bij deze tijd passende, leest te willen schoeien. Echter, de DWR’en zullen veel nadrukkelijker bij de gesprekken over de toekomst worden betrokken. Of, zoals verantwoordelijk wethouder Wim Willems het noemde: “We beginnen als het ware met een blanco A4’tje”. De Wijkraad Zuidoost vindt dat wij ook nu al met de vragen van deze tijd meegaan, maar beschouwt de Raadsuitspraak toch als een belangrijke stap op de weg naar een meer bevredigend proces van de door de Raad gewenste modernisering van Burgerparticipatie. We onderschrijven daarom de krantenkop waarmee dit artikel begon.


de horsten - de hoeken BUURTRAAD DE HORSTEN/ HOEKEN Veel bewoners weten wel dat de Buurtraad bestaat maar weten niet precies wat de Buurtraad voor hen kan betekenen. De Buurtraad behartigt uw belangen in de buurt vanuit de gedachte de leefbaarheid en de leefomgeving te bevorderen. Samen met de Wijkraad Zuidoost worden Buurtraden door de gemeente Apeldoorn gezien als een officiële vertegenwoordiger van de inwoners van de wijk om mee te denken, mee te praten en mee te beslissen over de toekomst van onze wijk. De Buurtraad heeft regelmatig contact met de gemeente en met de wijkagent. Wellicht heeft u de afgelopen tijd leden van de Buurtraad ontmoet bij de COOP aan de Snijdersplaats om u als bewoner enkele vragen te stellen. Verder is de Buurtraad te bereiken op het volgende mailadres: buurtraaddehorsten@gmail.com Schroom niet ons te berichten. We vergaderen eens per maand en bezoeken dan ook bewoners die met bepaalde vragen of problemen zitten.

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 13

LINDEN AUTOMOVAN DER ZANDE

VASTE PRIJZEN, GEEN VERRASSINGEN! Extra (grote) beurt GRATIS APK! Plus (kleine) beurt GRATIS APK! APK keuring

€ 199,-* € 149,-* € 29,-*

Onderhoud ook mogelijk op zaterdag tot 13:00 uur!

* Incl. 3,5 liter 10W-40 motorolie, oliefilter en ruitensproeivloeistof bijvullen.*

CHEVROLET SPARK 1.0 16V LS

Hét betaalbare adres voor alle automerken! € 5.580,Onbezorgd autorijden? 2012, benzine, airco, dakrails,

mistlampen, 99.974 Met trots laten wij u weten alskm Vakgarage Voor al onze occasions zie onze website! Van der Zande voor u klaar te staan. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een nieuwe of gebruikte auto van welk merk dan ook. Wij nemen de tijd voor u en zorgen met de beste service voor uw auto. Wij zijn RDW erkend en Bovag gecertificeerd. Onze monteurs zijn goed opgeleide vakmensen, die met plezier aan alle merken auto’s werken. Ook aan de uwe. Dat komt omdat ze met de beste apparatuur werken. Bovendien worden onze monteurs regelmatig bijgeschoold.

WD EN VERTROUTBIJ! DICH U bent bij ons aan het juiste adres voor: Onderhoud & reparatie APK Banden

VAKGARAGE PECHHULP € 39,95

Schadeherstel

NEDERLAND, EUROPA EN WOONPLAATSDEKKING Alle automerken zijn bij ons welkom voor APK keuringen, regulier onderhoud, Ruitreparatie liefst € 70,- goedkoper schadeherstel en reparaties. Maar Vakantie-, zomeren wintercontroles voeren wij ook graag dan de ANWB! voor u uit. Bij ons staat kwaliteit hoog in het vaandel, wij zullen uw auto op de best Kijk op onze site of kom langs voor meer informatie. mogelijke manier onderhouden. Kom snel eens langs en laat u informeren over de vele mogelijkheden van ons bedrijf.

Accessoires

Molenmakershoek 25 Apeldoorn T. 055- 539 6543 info@vakgaragevanderzande.nlDE KOFFIE STAAT VOOR U KLAA

Van links naar rechts: Carola Joosten (algemeen lid) Jan Kalter (voorzitter) Ans Reukers (penningmeester) Dieta Friggen (algemeen lid) Vladimir Lukic (secretaris)

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:30 uur, zaterdag 09:00 - 17:00 uur en elke op afspraak! Voor meer informatie enavond occasions

kijk op: www.vakgaragevanderzande.nl www.vakgaragevanderzande.nl

* Vraag naar de voorwaarden

Molenmakershoek 25 | 7328 JK Apeldoorn | T (055) 539 65 43 | info@vakgaragevanderzande.nl

CREA DE MATEN Crea De Maten is bedacht door Kunstenaar en Coach Ilonka Modderkolk. Wekelijks kun je in het Atelier van Ilonka verschillende technieken uitproberen zodat je zelf niet alle materialen aan hoeft te schaffen. Er wordt met verf, klei, gips, decoupage, ecoline en andere materialen gewerkt. Je leert wat handige basistechnieken en slimme weetjes om iedere week met wat leuks naar huis te gaan. De groepen bestaan uit maximaal 6 personen zodat er aandacht is voor elkaar, leeftijd en afkomst doen er niet toe, samen leuke dingen maken met een kop koffie/thee en wat lekkers er bij dat is waar het om gaat. Mensen die vinden dat ze niet creatief zijn zullen verbaasd staan waar ze mee naar huis gaan. Alleen als je komt betaal je €5,inclusief alle materialen want het is geen abonnement dus je bent niet verplicht er iedere week te zijn. Mocht je meer willen, dan is er ook de mogelijkheid om schilderlessen bij Ilonka te volgen. De dagen en tijden voor Crea De Maten zijn maandag, dinsdag en woensdagmorgen van 9.30 tot 11.30 uur en dinsdag en woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Heb je vragen of wil je je opgeven, dan kan dat via de mail imodderkolk@hotmail.com of je kunt bellen naar 06-42075609. Ook op Facebook is Crea De Maten te vinden en is er Open Atelier op zaterdag 16 februari van 10 tot 15 uur, Molenmakershoek 57a loop gerust binnen!

R


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 14

HET LEVEN BEGINT BIJ VEERTIG

PROJECT STADSRANDSVERBINDING SPORTPARK DE MATEN IN VOLLE GANG

De Odd Fellows Apeldoorn organiseren onder de noemer Odd Associates een lezing op dinsdagavond 12 februari a.s. Het is de eerste avond in een serie van 8 open avonden voor belangstellenden die geïnteresseerd zijn in het doen en laten van de Odd Fellows. De lezing wordt gehouden door Rien F. Inniger en heeft als titel: “Het leven begint bij veertig”

Op het oude veld van korfbalvereniging Atalante, waar nu ook de schietvereniging Avalon zit, zijn momenteel werkzaamheden aan de gang. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het gemeentelijke project “Stadsrandsverbinding Sportpark de Maten”.

De bijeenkomst vindt plaats is het Odd Fellowhuis, Violierenplein 101 te Apeldoorn en begint om 20:00 u; inloop vanaf 19:30 u. De toegang is gratis en na afloop is er volop gelegenheid tot discussie onder het genot van een hapje en een drankje. Rien Inniger kan op smakelijke wijze vertellen uit zijn ervaringen in de grafische wereld, met alle up’s en down’s: van burn out tot een grote groep mensen die hun baan verloren en voor een hele nieuwe toekomst kozen. Ervaringen van een ander kunnen je helpen om in die drukke periode die je na je veertigste levensjaar mee maakt verantwoorde keuzes te maken. Je staat voor keuzes in je carrière, je gezin, je kinderen, wellicht kleinkinderen en nog veel meer. Hoe blijf je daarin overeind? Het tempo van onze maatschappelijke ontwikkelingen ligt hoog. Het kost moeite en veel extra inspanningen om dit tempo bij te houden. Juist dan voel je bij jezelf de behoefte om even uit deze maalstroom te stappen en tijd vrij te maken voor bezinning. Ook dat lukt niet altijd, zeker als er sprake is van een structureel verband. Voor degenen die tijd kunnen vrijmaken voor ontmoeting en inspiratie kennen we het associate programma. Dit bestaat uit 8 bijeenkomsten per jaar m.u.v. de maanden juli, augustus en december. Het is een vrij toegankelijk programma voor iedere geïnteresseerde. Tijdens deze bijeenkomsten houdt één van onze leden een inleiding over een voor hem of haar belangrijk onderwerp, gerelateerd aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Zie verder ook het artikel van Simon Haverschmidt in de Stentor van 3 januari 2019. Bezoek ook onze website www.oddfellowsapeldoorn.nl waar je meer kunt lezen over ons programma. Neem voor nadere informatie contact op met info@oddfellowsapeldoorn.nl.

Het Sportpark vormt als het ware een stapsteen tussen het Matenpark en de Beekbergsebroek, het streven is daar om een kleinschalig landschap met kleine bosjes, struwelen en elzensingels met daartussen extensief beheert grasland en ruigtes aan te leggen. Tevens wordt een wandelpad aan de oostzijde van de Landdrostlaan aangelegd in de groene zone. Dit pad sluit aan op de Trommelaarshoeve (ri. Matenpark) aan de noordzijde en op het al aangelegde pad van fase 1 (richting de Beekbergsebroek) aan de zuidzijde. Dit project wordt uitgevoerd in twee fases. In 2016 is fase 1 aangelegd: het deel tussen Rijksweg A1 en de toegangsweg naar de sportverenigingen. Dit betrof het aanleggen van de ecologische groenzone vanaf het viaduct A1 (Polderweg) tot aan deze toegangsweg, nadat het voetbalveld van Groen-Wit een kwartslag was gedraaid. Fase 2, welke nu in uitvoering is, betreft het deel vanaf deze toegangsweg tot aan de Gildenlaan. Het werk van fase 2 valt uiteen in 2 delen: 1) Aanleg ecologische groenzone op oude korfbalveld. De schietvereniging Avalon, die hier een deel van het terrein heeft gehuurd, blijft daar, de rest van het terrein wordt ingericht als ecologische groenzone. 2) Verplaatsen van een deel van het parkeerterrein: een deel van het bestaande parkeerterrein t.h.v. de Landdrostlaan wordt naar de oostzijde (voorbij de kantine van Groen Wit’62) verplaatst waardoor ruimte wordt vrijgemaakt voor de groene en recreatieve stadsrandverbinding. De planning is als volgt: momenteel wordt het grondwerk op het terrein uitgevoerd, inclusief de aanleg van een grondwal voor de schietvereniging. De komende weken zal het wandelpad worden aangebracht, wordt het nieuwe deel van het parkeerterrein aangelegd en het te verwijderen deel opgebroken en heringericht. Ook zal de beplanting/bomen worden aangebracht. Als alles volgens planning verloopt zullen de werkzaamheden begin maart gereed zijn.


wijkkrant de maten FORSE UITBREIDING WAGENPARK JUMBO BEZORGSERVICE Jumbo rijdt vanaf deze week met 4 bezorgauto’s in Apeldoorn en omgeving. Klanten kunnen bestellen via Jumboapeldoorn.com en de Jumbo apps voor smartphone en tablet. Vervolgens bezorgen medewerkers van de winkel de boodschappen bij de klanten, desgewenst tot in de keuken. Wie liever zijn online bestelling afhaalt, is welkom bij het Pick Up Point in de winkel aan het Schubertplein. “We weten dat veel van onze klanten op verschillende manieren en momenten boodschappen willen doen. Vaak komen zij hier in de supermarkt, maar op sommige momenten kiezen zij er voor om hun boodschappen online te doen, bijvoorbeeld omdat er weinig tijd is of wanneer er veel producten nodig zijn voor een verjaardagfeestje”, aldus Wouter van de Bunt, ondernemer van Jumbo Van de Bunt Schubertplein. “We hebben ook al de mogelijkheid om boodschappen op te halen bij het Pick Up Point in onze winkel, maar nu gaan we het thuisbezorgen verder uitbreiden. Zo bieden wij onze klanten maximale keuze om boodschappen te kunnen doen hoe, waar én wanneer zij willen.” Vertrouwd gezicht De supermarkt organiseert thuisbezorging vanuit de winkel. Een vertrouwd gezicht uit de winkel brengt de boodschappen bij de klant. Wouter legt uit: “Jumbo garandeert naast de laagste prijs en het grootste assortiment ook de beste service. De bezorging van boodschappen geven we dan ook niet zo maar uit handen. Onze collega’s zijn getraind in de 7 Zekerheden. Zo krijgen onze klanten ook aan huis de service die zij van ons gewend zijn.”

We horen graag van je! Werken op verschillende locaties, met verschillende doelgroepen. Lijkt jou dat leuk? Kom dan in onze flexpool werken! Wij zijn op zoek naar verzorgenden IG.

Solliciteer nu via www.zorggroepapeldoorn.nl

Thuisbezorgen Wanneer klanten kiezen voor thuisbezorgen, hebben zij de keuze uit drie tijdsvakken van drie uur: in de ochtend, middag of in de avond. Bij het plaatsen van de bestelling kunnen klanten aangeven waar hun voorkeur naar uit gaat. Geen bezorgkosten Als je vooraf geselecteerde actieproducten op Jumbo.com bestelt, dan betaal je géén bestelkosten bij het ophalen of bezorgen van je bestelling op maandag t/m zaterdag. Zo kun je makkelijk én snel boodschappen doen, zónder extra kosten. www.jumboapeldoorn.com

Comfortabel blijven wonen in uw eigen huis Huishoudelijke hulp en ondersteuning in Apeldoorn

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw huishoudelijke taken? Bijvoorbeeld omdat u een dagje ouder wordt, of een beperking heeft waardoor sommige huishoudelijke taken wat lastiger uit te voeren zijn? Schakel dan de huishoudelijke hulp en ondersteuning van AtHomeFirst in. Onze huishoudelijke hulpen komen uit Apeldoorn en zorgen ervoor dat u prettig kunt blijven wonen in uw eigen huis.

Wat maakt AtHomeFirst zo uniek? BESTEL JE BOODSCHAPPEN VIA JUMBOAPELDOORN.COM OF DE APP! Hallo

Van de Bunt

Betrokken en persoonlijk

Apeldoorn Schubertplein 1-5, plein (Zuid) WC Het Schubert jumboapeldoorn op Volg ons ook

Bel ons op 088 - 321 01 55

www.athomefirst.nl


de dreven

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 16

BEWONERSAVOND SNIPPERGROEN Op dinsdagavond 15 januari is in het Edison College aan de Walenwijngaarde door Gemeente Apeldoorn een bewonersavond gehouden met informatie over het project “Snippergroen” in de Dreven. De avond werd goed bezocht door ongeveer 90 belanghebbende bewoners. Wethouder Willems deed de aftrap van deze avond en legde kort het doel van het project uit: In de Dreven gaat het om ongeveer 210 stukjes snippergroen, die afhankelijk van de situatie wel of niet gekocht kunnen worden. Het gaat er in dit project om, dat er duidelijkheid komt over het eigenaarschap van ieder stukje grond. Vervolgens werd met behulp van een presentatie in hoofdlijnen het verloop van het proces snippergroen doorgenomen. Foto’s gaven duidelijkheid over voorbeeld-situaties. Aansluitend werd de juridische kant van het verhaal (waaronder verjaring) toegelicht. Daarna was er uitgebreide mogelijkheid tot het stellen van vragen. Na afsluiting van het plenaire gedeelte, was er voor iedereen gelegenheid om persoonlijk aandacht te vragen voor zijn/haar specifieke situatie. Voor nadere informatie zie: www.apeldoorn.nl/snippergroen of stuur uw vraag naar: snippergroen@apeldoorn.nl.

NIEUWE FASE CONNECT055 IN DE DREVEN BINNENKORT VAN START Connect055 in de Dreven: je eigen huis in 3D Om bewoners te helpen bij energiebesparing in hun eigen woning heeft de gemeente samen met architectenbureau Woonconnect het instrument Connect055 ontwikkeld. Met behulp van een 3D kopie van je eigen huis, kun je als bewoner uitproberen welke energiemaatregelen je een besparing opleveren. In 2018 hebben 353 huishoudens in de Dreven de sleutels ontvangen van hun digitale huis. Dat was nog een proefversie. Veel bewoners hebben toen al een kijkje genomen in hun woning in 3D. Bewoners en deskundigen hebben kritisch naar Connect055 gekeken. Met al die opmerkingen en suggesties is de afgelopen maanden hard gewerkt om Connect055 te verbeteren. Er is veel aandacht geschonken aan energiemaatregelen die bewoners nu al kunnen nemen en waar je sowieso later geen spijt van krijgt. Digitale sleuteluitreiking De sleutels van de vernieuwde versie van Connect055 worden binnenkort aan de 353 huishoudens uitgereikt. Adviseurs van Energiek Apeldoorn, energiecoöperatie deA en de gemeente zullen bewoners verder ondersteunen met advies. Als uit de proef blijkt dat de methode werkt, wordt Connect055 mogelijk ook elders ingezet. Maar dat is nog niet zeker. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Patrick Hulshof, projectleider Connect055, liefst per e-mail: P.Hulshof@apeldoorn.nl. Wat doet de gemeente nog meer op energiegebied? De gemeente Apeldoorn is, net als alle gemeenten in Nederland, druk bezig met het onderwerp energie. Nog niet alles is 100% duidelijk, maar wachten is geen optie nu het klimaatakkooord eraan komt en de gaskraan in Groningen in 2030 dicht gaat. Daarom is de gemeente bezig om het eigen energiegebruik in 2020 te halveren in haar eigen gebouwen. De gemeente werkt de mogelijkheden van duurzame energie binnen de gemeentegrenzen nu verder uit (wind, zon, biogas etc), net als de alternatieven voor aardgas voor verwarming. Daarnaast werkt de gemeente samen met energieregisseurs in de wijken. Zij gaan samen met bewoners en bedrijven op zoek naar kansen voor meer duurzame energie in de wijk. Energieregisseur in de Maten is Dieuwke de Boer en De Energieke Maten is als bewonersgroep zeer actief in de Maten. Energiek Apeldoorn Via www.energiekapeldoorn.nl ondersteunt de gemeente daarnaast bewoners die zelf aan de slag willen met energie besparen en duurzaam opwekken. Dat levert in veel gevallen al direct voordeel op in een lagere energierekening. Op de website vindt u tips wat u als bewoner zelf kunt doen en kunt u een afspraak maken met een energiecoach. Ook vindt u hier informatie over financieringsmogelijkheden en speciale acties, zoals de groepsaankoop zonnepanelen (zie elders in deze krant).

De kracht van WoonConnect voor gemeenten en particuliere huiseigenaren

Compleet plan van aanpak Woningeigenaren aan de knoppen bij verduurzaming Lekker langer thuiswonen

1

inzicht zelfs achter de voordeur

individuele woning

straat

wijk

beheer van complete woningvoorraad

2


de velden ZES MINUTEN ZONE IS EEN FEIT IN WIJK DE VELDEN TE APELDOORN Ruim een jaar gelden zijn wij gestart met het bedenken van een 6-minutenzone in de wijk De Velden. In een 6-minutenzone bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED (Automatische Externe Defibrillator) in. Hiermee wordt de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Op dit moment zijn er verschillende AED's geplaatst bij buurtbewoners door medewerking van Woonmensen, Gemeente en Buurtraad De Velden. Ook zijn er inwoners van de wijk De Velden die hebben bijgedragen aan dit project door middel van website 'Stichting AED Assist'. De burgerhulpverleners die zich aangemeld hebben op de website kunnen 'BurgerHarten' verzamelen. Iedereen kan stemmen. Wie veel hartjes krijgt, maakt meer kans op een gesponsorde BurgerAED. En er zijn mensen in de wijk die mee hebben gedaan met buurt AED. Een super initiatief en een compliment voor die straat dat ze zo snel het geld bij elkaar hebben gekregen. Daarnaast heeft supermarkt Plus en basisschool De Ploeg ook een bijdrage geleverd aan dit project. Zij hebben hun AED beschikbaar gesteld voor de wijk. Op dit moment zijn op de volgende plekken een AED te vinden in de wijk De Velden: Boswachtersveld 300 nummers Holtrichtersveld 600 nummers Poortersveld de 900 nummers Schepenenveld 100 nummers Supermarkt Plus Basisschool De Ploeg

In 2019 hopen we nog een AED te plaatsen richting Groen-Wit. We zijn op zoek naar een burgerhulpverlener die een AED bij zijn huis wil hebben ter hoogte van het Krijgmansveld. Bent u die persoon laat het aan ons weten via de mail: Jennybakker86@hotmail.com. Daarnaast zouden wij graag willen weten van de mensen die nog geen burgerhulpverlener zijn of ze dit willen worden. Mochten er genoeg aanmeldingen zijn, dan kijken we of het mogelijk is om het te realiseren; wel op eigen kosten, maar bij een grote groep is vaak de mogelijkheid om een goedkoper tarief hiervoor te krijgen. Wilt u graag mee doen, laat het weten via de mail: Jennybakker86@hotmail.com. Vermeld met hoeveel mensen u mee wilt doen. Heeft u een cursus reanimatie gehad, meldt u zich dan bij HartslagNu. De HartslagNu app alarmeert burgerhulpverleners om te helpen bij een reanimatie. Hierdoor vermindert het aantal sterfgevallen door een acute circulatiestilstand. Een hartstilstand kan namelijk iedereen overkomen. Hulp binnen 6 minuten is dan van levensbelang. HartslagNu zet zich in voor een optimale burgerhulpverlening, overal. Als vrijwilliger kunt u mensenlevens redden door deel te nemen aan HartslagNu. Jenny van den Belt-Bakker

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 17


de donken

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 18

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS Op woensdag 12 juni 2019 wordt op diverse plaatsen in Nederland weer de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd. In Apeldoorn vindt dit evenement plaats op meerdere locaties (zie site van Jantje Beton), o.a. op diverse speelvelden in de Bronsgietersdonk. Als je bij Google zoekt op ‘Buitenspeeldag de Donken Youtube’ krijg je een uitstekend beeld van dit succesvolle evenement. De Buitenspeeldag de Donken is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in de wijk De Maten. De organisatie doet ieder jaar haar best om iets bijzonders toe te voegen aan het toch al zeer gevarieerd programma, zodat steeds meer kinderen uit de buurt gestimuleerd worden om deel te nemen en hierdoor de mogelijkheid hebben andere kinderen te leren kennen en met hen samen te spelen. En met succes, want het aantal deelnemende kinderen groeit jaarlijks. In 2018 namen hier ruim 400 kinderen aan deel. Om hen ook in 2019 weer een leuke en veilige dag te kunnen bezorgen zijn wij op zoek naar extra vrijwilligers, die graag willen ondersteunen bij de activiteiten (van 13.00-17.00 uur). Het programma is nog niet gereed, maar denk hierbij aan het ondersteunen bij het skeeleren, de stormbaan, diverse creatieve activiteiten (o.a. kaarsen maken), het rondbrengen van hapjes en drankjes, enz. Woon je in de buurt en vind je het leuk om een dag(deel) mee te helpen en van dit buurtfeest weer een succes te maken, neem dan contact op met Nicole Drenth (drenth1968@gmail.com). Een financiële bijdrage zou overigens ook goed van pas komen, dus mocht je je bedrijfje als sponsor op de poster van de Buitenspeeldag vermeld willen zien (dat oa in de supermarkten komt te hangen en in de wijkkrant zal worden geplaatst) neem dan gerust contact met ons op hierover. Wij wachten graag jouw reactie af. Organisatie Buitenspeeldag de Donken

KOFFIEOCHTEND APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Op 6 februari hebben we van 10 tot ongeveer 12 uur ons gebouw aan de Rademakersdonk 801, open voor een kopje koffie. Iedereen, oud en jong is welkom.


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 19

ONTWERPPRIJSVRAAG OM KINDEREN EN OUDEREN SAMEN TE BRENGEN In De Maten is de gemeente gestart met het maken van plannen om de straten, pleinen en parken opnieuw in te richten. We willen daarin stimuleren dat kinderen en ouderen buiten meer bij elkaar komen. Help jij ons aan een goed idee? Kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen in De Maten nodigen wij uit om een ontwerp te maken. Op 6 maart mag iedereen die een ontwerp heeft gemaakt zijn of haar ontwerp presenteren in woonzorgcentrum De Matenhof. Een jury bepaalt dan wie het beste idee heeft en vier kaartjes wint voor het klimbos. Kijk voor meer informatie op www.gezinsstadapeldoorn.nl

OMNISPORT APELDOORN NK Indoor Atletiek Masters 1 - 3 februari - Gratis entree. Het eerste weekend van februari staat weer in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen Indoor Masters. Het strijdtoneel waar alle mannen en vrouwen van 35 jaar en ouder voor de elfde keer in Omnisport strijden voor de Nederlandse titels. NK Indoor Atletiek Meerkamp 2 - 3 februari - Gratis entree. Zaterdag 2 en zondag 3 februari is Omnisport Apeldoorn voor de elfde keer het strijdtoneel voor de Nederlandse Kampioenschappen Indooratletiek Meerkamp. De beste junioren jongens en meisjes en de beste mannen en vrouwen strijden op zowel de zevenkamp als de vijfkamp voor de Nederlandse titels. 1 - 3 februari NK Indoor Atletiek Masters | 2 – 3 februari NK Indoor Atletiek Meerkamp | 9 – 10 februari NK Atletiek Junioren 16 – 17 februari NK Atletiek Senioren

f b

g

a

c d

e

h

t (038) 421 45 21

a: PSZ/KDV Samsam b: PSZ/BSO Hobbeldebobbel/Kosmos c: KDV/BSO De Ploeg d: PSZ De Markies/Kiekeboe e: BSO De Markies f: KDV/BSO De Bongerd g: KDV Dikke Maatjes h: Adventure BSO De Maten

www.doomijn.nl

e klantadvies@doomijn.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 20

KERSTDINERS OOK IN 2018 GESLAAGD! De feestdagen liggen ruim een maand achter ons, we zijn alweer lekker op weg in het nieuwe jaar. Toch is het goed om even terug te kijken op de feestelijkheden in december 2018. Al is het alleen maar om weer een warm gevoel van binnen te krijgen in deze koude periode. Ook in 2018 zijn er kerstdiners gehouden in ons stadsdeel, mede mogelijk gemaakt door de gulle financiÍle bijdrage van de wijkraad ZuidOost en buurtraad de Dreven. Maar natuurlijk ook door de vrijwillige inzet van buurtraad de Velden, Odd Fellows, jongeren van Don Bosco, bewoners van de Ridderbuurt en andere hulpvaardige wijkbewoners. En natuurlijk stak wethouder Detlev Cziesso ook dit jaar weer zijn handen uit de mouwen. Nogmaals hartelijk dank daarvoor, mede dankzij jullie kunnen de kerstdiners doorgaan. Onze koks hadden weer een heerlijk menu samengesteld, de bezoekers hebben gesmuld en waren vol lof! Super om met elkaar medemensen een fijne avond te bezorgen. In totaal genoten zo’n 110 mensen op 18, 19 en 20 december van een voortreffelijk diner. De jongeren van Don Bosco kregen als dank voor hun inzet een bijdrage om op vrijdag 21 december hun eigen kerstdiner te organiseren. We denken alweer na over de editie 2019!

DE MATEN HIER ZIT ENERGIE IN! Het onderwerp energie is elke dag in het nieuws: het wordt allemaal weer duurder, de Groningse gaskraan moet dicht en we moeten voor het milieu een andere weg inslaan. Maar hoe kun je je huis over tien jaar nog verwarmen? Dat weet niemand echt. Veel mensen vragen zich af: hoe houd ik grip op de energie in mijn eigen huis, hoe maak ik de juiste keuze en hoe houd ik het betaalbaar? Met deze vragen is de Energieke Maten actief bezig. Deze groep bewoners van de Maten vinden energie een mooi onderwerp en willen zich inzetten voor hun wijkgenoten. De Energieke Maten willen jou helpen bij vragen over energie: hoe bespaar ik energie en kosten in mijn huis? Hoe kan ik de isolatie van mijn woning verbeteren? Zijn zonnepanelen een optie bij mij? Een adviseur van het E-team komt bij je langs voor metingen, warmtefoto's en een goed gesprek over de mogelijkheden in jouw huis. Elke besparing is goed voor je portemonnee en voor het milieu. En de Energieke Maten werkt en denkt mee over grotere onderwerpen. Zo zorgden we voor een gezamenlijke isolatie-aanpak van woningen in de Horsten en zonnepanelen in de straat. We nemen deel aan bewonersbijeenkomsten en we nemen elke vraag en elke mening serieus. Wil je een bezoek van ons of wil je meer weten over de Energieke Maten? Mail naar dieuwkedeboer@de-a.nl


wijkkrant de maten

wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 21

DE BUURTCAMPING KOMT NAAR DE MATEN! Je hebt het misschien al gehoord: deze zomer komt De Buurtcamping ook naar Apeldoorn. Tussen 19 en 21 juli wordt het Matenpark getransformeerd tot camping. De buurtbewoners van De Maten zetten zich in om een weekend in eigen park en met je eigen buurt te kunnen kamperen. De Maten is een grote, groene wijk die uitermate geschikt is om een Buurtcamping te organiseren. Op De Buurtcamping leer je namelijk ook mensen kennen van buiten je eigen hofje. Dit weekend in de zomervakantie wordt het Matenpark een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Op De Buurtcamping ben je de hele dag heerlijk buiten en is iedereen gelijk. Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit. Door samen de camping op te bouwen of een potje te badmintonnen, leren buurtbewoners elkaar tijdens een ontspannen vakantie beter kennen. Organisatietalenten en aanpakkers gezocht! Van 19 t/m 21 juli wordt het Matenpark omgetoverd tot Buurtcamping. Hiervoor zoeken we organisatietalenten uit De Maten. De voorbereidingen zijn namelijk al begonnen. Er is al een enthousiaste campingbeheerder, maar we zijn op zoek naar meer actieve buurtbewoners. De Buurtcamping zoekt daarom enthousiastelingen die een bijdrage willen leveren aan de buurt, houden van organiseren en een netwerk hebben of willen opbouwen in De Maten. Iederéén kan beheerder worden. Stichting De Buurtcamping verzorgt namelijk een heus opleidingstraject: De BuurtCampus. De beheerders ontvangen een vergoeding en worden in het hele traject ondersteund door professionals. Wil je vooral praktisch helpen met kleinere klussen of komen kamperen in de zomer, dan mag dat natuurlijk ook! Interesse? Stuur een mailtje naar matenpark@debuurtcamping.nl en kijk op www.debuurtcamping.nl voor meer informatie. Quotes: Jantine, campingbeheerder Zuiderpark “Ik had wel zin in voeten-in-de-klei-werk. Hier ben ik échte mensen met wie ik échte ervaringen heb. Ik ken nu veel mensen die op de camping staan. Dat zijn mensen die ik vorig jaar op de camping heb leren kennen en met wie ik door het jaar heen ook afspreek om elkaar te zien” Daniele, Rembrandtpark Amsterdam “Ik had eerst geen huis en geen werk. Door De Buurtcamping heb ik Hedwig leren kennen. Ik mocht deze zomer in haar huis toen zij in Frankrijk was met haar bus. En ik heb een baan als kok bij de Huiskamer van Rembrandt overgehouden aan De Buurtcamping!” Volkert, campingbezoeker, Rembrandtpark, Amsterdam “We hebben twee echt goeie nieuwe vrienden overgehouden aan De Buurtcamping van vorig jaar. Er werd een spel gespeeld waarbij je de mensen om je heen vragen moest stellen, dus zo zijn we met elkaar in contact gekomen. We zien elkaar regelmatig en ze zijn er dit jaar ook weer bij”. Aisha, campingbezoeker Zuiderpark Den Haag: “Jammer dat het niet wat langer kan duren, een hele week ofzo. Dat heb ik mensen gisteravond ook horen roepen”.

Foto’s: Fleur Okkerse


ONTDEK TEN TIJE DE UNIEKE SPORTSCHOOL IN APELDOORN DE MATEN BIEDT ONTSPANNING, PLEZIER IN GEZOND BEWEGEN IN EEN MODERNE EN RELAXTE OMGEVING.

CIRCUIT-ZAAL

YOGA STUDIO

Ten Tije sport & wellness beleving Heemradenlaan 101 7329 BZ Apeldoorn 055 - 5433266

CYCLE STUDIO

SPORTEN DOE JE BIJ TEN TIJE

GROEPSLESSEN

tentijesport.nl


PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP T.W.V. 25 EEN CADEAUBON EEN CADEAUBON T.W.V. 25,Inzenden kan t/m 24 december 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

wijkkrant de maten G R O O T Z O N N E H O E V E

S P A A N S E S L O F F E N

Inzenden kan t/m 24 december 2018. De w en zal bekend worden gemaakt in de volg

Inzenden kan t/m 24 december 2018. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

41

H 41 F ZWART C R I T S E N H O F H A G E N E N ZWART E E R E P A D E H O E K G S C H O E N R E P A R A T I E V N N E M E I R R S R E HAGEN R P H A G Z E N I S HAGEN E I N A RIEMEN A M P L H O A P E L D O O R N H E ST EGLANTIER EGLANTIER TASSEN Z E O A T G A D S L E U T E L W RE E E N W N E T A N GROOTZONNEHOEVE APELDOORN wijkkrant de maten Februari 2019 | pagina 23WIJKKRANT T NHAGEN S L E U T E L S E R V H I C E SCHOENREPARATIE DEMATEN A K K E N L R DEGAARDEN E P A R S HAGEN RIEMEN HAKKEN SEGLANTIER T A S S E N E S V J APELDOORN DEDREVEN I S Z EGLANTIER N ZOLEN E ND R A A G E DEHOEVEN D E O E O N E V E R TASSEN D E D O K R O DEMATEN DEDONKEN DEHORSTEN S E GROOTZONNEHOEVE 9 1 S D DEVELDEN N I S L S DEHOEKEN N APELDOORN S T U N E K WIJKKRANT N O D E D E K NAAMPLATEN M4 8 DEDREVEN E N DEMATEN SLEUTELSERVICE R O V I D E RITSEN H O E V L SLOFFEN LSCHOENREPARATIE W I N L E G DEGAARDEN Z O L E N R SPAANSE N DEDONKEN REPARATIE N E DEDREVEN OAPELDOORN D E H O R S DEHOEVEN T E N S A INLEGZOLEN E TL E DEHOEKEN E T U E L PORTOMONEES S R E T G SLEUTEL S FDEMATEN C R I T S E DEHORSTEN N H O N SCOOTERSLEUTEL D R SLEUTELSERVICEVETERS O H DEDONKEN Stuur de oplossing met uw contactg F H A G E N DEVELDEN E N T SINDS L O REPARATIE 1984 M O DEHOEKEN DEDREVEN of stuur het Zo lost u deze woordzoeker op: E E R E P A D E H O E K E N E P SLEUTEL RITSEN LEDERWAREN Alle woordenVOOR zitten kriskras O V SLEUTELSERVICE ADRES UW SCHOEN NDEDONKEN N E M E I R R S R E T HAGEN E V A IS HET RIEMEN verborgen in het veld met letters. PORTOMONEES REPARATIE GROOTZONNEHOEVE T E DEHOEKEN T I N A A M P L A T E N TASSEN Sommige letters worden meermalen SLEUTEL ESLEUTELSERVICE E N WVETERS N E T A M E SCHOENREPARATIE D S WIJKKRANT R gebruikt. 52 K K E N L R E P A R A T I E O H AREPARATIE Trek een lijn over het gehele woord N EZoDlost R uAdeze A G E D E U T woordzoeker op: P E SLEUTEL en doe dit bij alle bovenstaande 4 8woorden 9 1 Szitten D Nkriskras I S L S E Alle woorden. De niet gebruikte letters A RRIEMEN V I D E H O E V E N C vormen de oplossing. verborgen in het veld met letters. L E T U E L S R E T O O C S N ESommige TASSEN letters worden meermalen Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 S WIJKKRANT gebruikt. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl De Eglantier 672 E HAGEN IS HET ADRES VOOR UW SCHOENREPARATIE EN SLEUTELSERVICE

C H P T S T O

H O E N R E P A R A T I A G Z E N I S E L D O O R N H E G A D S L E U T E L W R L E U T E L S E R V I C A S S E N E S V J N E V E R D E D O K R T U N E K N O D E D K W I N L E G Z O L E N R N D E H O R S T E N S A E C R I T S E N H O N D H A G E N E N T L R E P A D E H O E K E N E N E M E I R R S R E T E V T I N A A M P L A T E E E N W N E T A M E D H A K K E N L R E P A R A T I 7329 DP Apeldoorn Trek een lijn over het gehele woord N E D R A A G E D E U T en doe dit bij alle bovenstaande 52 93 055- 534 40 28 E 4 8 9 1 S D N I S L S E woorden. De niet gebruikte letters hagen-schoenreparatie.nl R V I D E H O E V E N C vormen de oplossing. E L E T U E L S R E T O O C S 41 ZWART Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl HAGEN IS HET ADRES VOOR UW SCHOENREPARATIE EN SLEUTELSERVICE

WILLYANNE SCHIPPERS HEEFT GEWONNEN, VAN HARTE GEFELICITEERD! Prijswinnaars puzzel uitgave december. Antwoord: Hagen is het adres voor uw schoenreparatie en sleutelservice. We hebben in december weer een puzzelaar blij kunnen maken met een cadeaubon t.w.v. 25,-. Mevrouw Schippers heeft de prijs een tijdje geleden opgehaald maar hierbij willen we u nogmaals van harte feliciteren met de prijs namens het gehele team van Wijkkrant de Maten en Schoen reparatie en sleutelservice Hagen. En uiteraard hartelijk dank voor het meepuzzelen.

52

93

41 ZWART

Inzenden kan t/m 18 februari 2019. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal bekend worden gemaakt in de volgende uitgave van de wijkkrant.

PUZZEL MEE EN MAAK KANS OP EEN BOODSCHAPPENPAKKET T.W.V. 50,-

BESTEL JE BOODSCHAPPEN VIA JUMBOAPELDOORN.COM OF DE APP! 7ZEKERHEDEN BALLENHARRY BLOEMEN BROOD EIGENMERK GEITENKAAS GRIEKSEYOGHURT GROENTE JUMBO

KASSA KOFFIEAUTOMAAT KOOPZEGELS KWALITEIT LAAGSTEPRIJS PICKUPPOINT SCHUBERTPLEIN SERVICE SLAGERIJ

SPAARACTIE THUISBEZORGEN TIRAMISU VANDEBUNT VERSEBROODJES VLEES WOUTER YVONNE

Van de Bunt

    

Zo lost u deze woordzoeker op: Alle woorden zitten kriskras verborgen in het veld met letters. Sommige letters worden meermalen gebruikt. Trek een lijn over het gehele woord en doe dit bij alle bovenstaande woorden. De niet gebruikte letters vormen de oplossing.

Stuur de oplossing met uw contactgegevens op naar: Wijkkrant de Maten, Hattemsezijweg 32, 7335 JN Apeldoorn. of stuur het antwoord via de website www.wijkkrantdematen.nl


Hallo Van de Bunt

           

OPENINGSTIJDEN: MA T/M ZA 7.00 - 21.00 ZO 12.00 - 18.00

www.jumboapeldoorn.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.