__MAIN_TEXT__

Page 1

PLAN NU UW WINTERBEURT

OVER DE PLEINEN STADSFIETS € 47,50 E-BIKE € 57,50

DEVENTER

DECEMBER 2020

COMPLEET E-BIKEFIET

STANDAARD

HET FIETSENM DEVENTER! E

DEALER VAN J

DETAIL EN AFW

NIET IEDEREEN

EN UITERAARD

STAAT HOE LIC BAKFIETSEN.

ONWIJ GROOT

ONDERSTEUND

DEALER VAN D

ONDERSTEUND VANAF

Bouwkunde kookboek

03

Ik werk in de horeca

05

De Haas Verlichting

Modify

08 16-17

Edelsmederij Facet

SURPRISE!!!

25

De hele maand december geven wij de leukste cadeaus weg! Volg ons op Instagram (@blauwehand1652) en wie weet ben jij de gelukkige! Blauwe hand, Kleine Overstraat 35, 7411 JH Deventer.

Hein van Langen Tweewielers

26

Goud ongekend hoog; zilver verdubbeld in prijs. Maar hoe lang nog?

Weten wat uw sieraden waard zijn? Kom eens vrijblijvend langs bij...

€ 795,

WE HEBBEN O

ZIJN DEALER V

DRIEWIELERFIE

FIETS, ONDERS


2.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Mont Vully Mont Vully is een halfharde kaas gemaakt met gethermiseerde melk. Deze kaas is tijdens het rijpen ingewreven met Pinot Noir uit de streek, waardoor hij een uitzonderlijke smaak krijgt en geschikt is voor iedere gelegenheid! Deze kaas is zeer geschikt als dessertkaas, een mooie zachte smaak met een bijzondere uitstraling. Mont Vully is een voortreffelijke halfharde kaas, met zijn zachte, delicate textuur, zijn kleur variĂŤrend van ivoor tot lichtgeel en zijn milde en pure, licht pikante smaak, is deze originele kaas altijd een hit. Trouwens: terwijl ze rijpen in de kelder, worden de individuele kaaswielen meerdere keren per week liefdevol gewassen met Pinot Noir, de rode wijn die afkomstig is van de hellingen van de berg Vully, en verrijkt met een natuurlijke kleurstof op basis van annatto. Zilveren medaille op de Wereldkampioen Kaaswedstrijd 2018! Op de grootste internationale Cheese Contest die van 6 tot 8 maart 2018 in Madison, WI, VS werd gehouden, won de Mont Vully de zilveren medaille in zijn categorie. Verkrijgbaar bij Kaashandel de Brink, Brink 2 7411 BR Deventer 0570-612.620. www.kaashandel-debrink.nl

DE LEKKERSTE CHOCOLADEMELK OOIT! Er wordt vanuit gegaan dat Ecuador de oorsprong is van alle cacao. Met zijn tropische temperaturen, natte klimaat, heuvelachtige gebieden en vruchtbare grond is het een perfecte plek om cacao te verbouwen. Maar cacao is niet hetzelfde als chocola. En is chocola nu gezond voor je of niet? In Nederland is vooral de cacao van Blooker, Van Houten en Droste bekend. Het eindproduct van deze merken, chocola of chocolade, is echter gealkaliseerd. De cacao wordt bij alkalisatie gewassen met een kaliumcarbonaat oplossing. Na alkalisatie is tot wel 90% van de van nature aanwezige polyfenolen (stoffen die het lichaam beschermen) verdwenen, waardoor het zijn antioxidante of beschermende werking verliest.

Gezondheid

Rauwe cacao bevat meer antioxidanten, onder meer in de vorm van polyfenolen, dan de meeste groenten en fruit. Daarnaast bevat

cacao flavonolen (moleculen met bloedverdunnende eigenschappen), magnesium, ijzer en koper. Hierdoor heeft cacao een positieve invloed op het immuunsysteem, is het goed voor het zenuwstelsel en het geheugen, helpt het bij vermoeidheid, ondersteunt het de botten en helpt het bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook bevordert cacao de elasticiteit van de bloedvaten, wat bijdraagt aan een normale bloedcirculatie en bloeddruk.

De beste chocolademelk ooit

Zelf ervaren dat er verschil zit in cacao? Voor 1 kop chocolademelk heb je de volgende ingrediĂŤnten nodig: 200 milliliter volle melk (haver-, kokos of amandelmelk kan ook), 1 eetlepel suiker of honing of een mespuntje stevia, 1 flinke theelepel Theobroma Cacaopoeder en 1 mespuntje kaneel. Het recept van deze en andere lekkernijen vindt je op onze website de-stoelendans.nl. Onze hoogwaardige Theobroma Cacao uit Ecuador kun bestellen via deze website of koop je gewoon bij ons in de winkel.

NIEUWSTRAAT 53 7411 LH DEVENTER DE-STOELENDANS.NL


Over de Pleinen Deventer - December 2020

3.

LemonSanta is coming to town

Deze kerst vier je waarschijnlijk thuis. Knus, met een klein gezelschap rond het haardvuur. Nippend aan een goed glas rood, samen wachten tot de belletjes klinken. Want deze kerst staat Santa écht op de stoep. Met in zijn arrenslee de goedgevulde, ultraluxe Lemon Tree Kerstbox. Verwacht een vijfgangen diner waar zelfs Santa zijn muts voor af zet. Combinaties die verrassen, gangen die bij elkaar passen en een boterzachte, volle, rijke grand finale. Alles wat we dit jaar hebben geleerd (en dat is veel, want hé, dat was me het jaartje wel) komt samen in het kerstmenu. De lockdown, de bizarre situaties en harde regels, hebben ons ook de meest creatieve ideeën en bijzondere momenten opgeleverd. En dat proef je terug met kerst. 34 LemonSanta’s staan te popelen om met een volgeladen arrenslee de lucht in te slingeren en jullie, ondanks alles, een onvergetelijke kerst te bezorgen. Alle ingrediënten om kerst à la The Lemon Tree thuis te beleven, bevinden zich in de box. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is de gerechten als een echte chef te presenteren. Bestellen kan, zoals je van ons gewend bent, via www.thelemontree.nl.


4.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

KunstLokaal en dubbelportretten Deze week in de lessen van KunstLokaal staat het dubbelportret centraal. Er zijn door de geschiedenis heen natuurlijk fantastische portretten gemaakt. Maar bij het dubbelportret denk je misschien niet meteen aan top-kwaliteit. Niet elke portret van Maxima en Willem-Alexander is een royale titel waard. Toch zijn er wel degelijk heel spannende dubbelportretten gemaakt. Tijdens zijn lezingen over Bob Ross behandelt Peter-Frans de Graaf het dubbelportret ‘American Gothic’ van de Amerikaanse schilder Grant Wood. Daarop zijn de arts en het nichtje van de schilder te zien, naast elkaar geportretteerd. Je denkt misschien eerst dat het streng Christelijke man en vrouw zijn, maar langzaam begin je te twijfelen. De ironie lijkt er vanaf te druipen. Grant Wood wilde naar eigen zeggen geen kritiek op de personen uitten, en al helemaal niet op het plattelandsleven. Kort en goed maakt de psychologsche verhouding tussen deze twee mensen het schilderij extra interessant. Bij kunstlokaal kun je inschrijven voor lessen of voor nieuwe lezingen over bijvoorbeeld Bob Ross, waarvan nu werk in Museum More in Gorssel hangt. KunstLokaal | Droom & Daad, Stromarkt 9 open: ma-vr 12:30-17:30, za: 10-17, koopzondag 12-17 u http://krijtverfspecialist.nl http://www.kunstlokaalwebshop.nl Grand Wood, ‘American Gothic’, 1930.

Bella Roma Wij zijn open voor bezorgen en afhalen!

Het Italiaanse restaurant op de Brink met zowel voor als achter een terras, inmiddels een begrip in Deventer. Bekijk ons menu op onze website: www.bellaromadeventer.nl Bella Roma is geopend van zondag t/m donderdag van 16.00 - 22.00 uur en vrijdag en zaterdag van 16.00 uur t/m 22.30 uur. Bella Roma brink 53-59 in deventer Ontvang 20% korting bij afhalen, Bezorging binnen 8 km (minimale besteding 20,-) Eenvoudig te bestelling via de website of telefonissch


Over de Pleinen Deventer - December 2020

Ik werk in de Horeca, Mio Sogno

5.

Kelvin Lubbers (27 jaar) eigenaar van Mio Sogno: `ItaliĂŤ is mijn grote passie. Ik ben er wel twintig keer geweest en ik vind de pure Italiaanse keuken geweldig! Had ik het allemaal van te voren geweten dan had ik de opening van Mio Sogno wel uitgesteld. Maar ja, we doen wat we kunnen en we zetten de schouders eronder! Het is lastig, als startende ondernemer heb je geen recht op welke compensatie dan ook. Bij ons kun je nu van donderdag tot en met zondag van 16.00 tot en met 20.30 uur heerlijke Italiaanse maaltijden afhalen en bezorgen we binnen Deventer voor slechts 1 Euro per gerecht. We hebben de menukaart aangepast maar onze kwaliteit is uiteraard hetzelfde! Zaterdag staan we vanaf 12.00 uur buiten met soep, een broodje, koffie of warme chocolademelk met wat lekkers erbij en kun je een borrelplank bestellen voor mee naar huis. We zijn nu druk bezig met allerlei ideeĂŤn voor de feestdagen. Houd daarom onze Social Media in de gaten! Restaurantmiosogno.nl en ook op Instagram en Facebook. Bestellen kun je via Whatsapp 06-13910520 of bel 0570-220436. Tot gauw en Buon Appetito!

De Gasfabriek breidt uit! Het terrein van de Gasfabriek krijgt een grote metamorfose en uitbreiding de komende jaren. De Gasfabriek aan de Zutphenseweg 6 was jarenlang het Gemeentelijk Gas- en Energiebedrijf in een verzameling gebouwen en is later opgegaan in Essent. Nadat Essent verhuisde naar een andere locatie, kwam het in 2014 leeg te staan. Na sanering van de grond zijn in 2016 de eerste stappen gezet en zijn de panden op het terrein stuk voor stuk gerestaureerd en fasegewijs in exploitatie genomen. De Gasfabriek is inmiddels een begrip in Deventer en daarbuiten. De 40 ondernemers op het terrein en de startups van het Business Innovation Campus vormen gezamenlijk een ecosysteem en cultuur. De bedrijven werken onderling veel samen en inspireren elkaar tot groei. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer startups zich op de Gasfabriek willen vestigen en scale-ups hier willen doorgroeien. Om hiervoor plek te bieden en de functie van het Business Innovation Campus nog meer inhoud en schaalgrootte te geven, is gekozen voor een uitbreiding. Twee nieuwe campusgebouwen op het terrein, aanpak van de portiersloge en de nog leegstaande bedrijfswoning zijn onderdeel van dit plan. In totaal komt er ruim 3.500 m2 ruimte extra bij. Dit betekent een forse uitbreiding van het huidige aantal meters. Ook het Essentgebouw zal verder onder handen worden genomen. De binnenkant is al helemaal opgeknapt en op het dak liggen 500 zonnepanelen. Aan de achterzijde van het pand komen bij de parkeerplaats nog meer zonnepanelen op een carportconstructie. In totaal komen er 2700 zonnepanelen, die goed zijn om 50 huishoudens per jaar van stroom te voorzien. Zij gaan onder andere de 10 te plaatsen elektrische laadpalen van stroom voorzien. De buitenkant van het gebouw krijgt ook een nieuwe artistieke uitstraling. De werkzaamheden starten volgens de huidige planning in het eerste kwartaal van 2022. Oplevering staat een jaar later gepland. In de toekomst worden er ook verbindingen gelegd naar de nabijgelegen, nog te ontwikkelen terreinen van S/ Park en het Hartenaasje. www.degasfabriek.com


6.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

het Bouwhuis fine art & fine food

... waarvan de kwaliteit een intieme is...

Harm Janssens & Henriette Hogewind Kleine Overstraat 17 Deventer 06 51463812 info@hetbouwhuis.net www.hetbouwhuis.net

December is de feestmaand van gezellig bij elkaar zijn bij de warme kachel. Om het nog gezelliger te maken hebben wij panettone’s, chocolade noga en nog veel meer lekkers in huis gehaald. In mooie blikjes en sfeervolle verpakking. Kom en geniet van al dat lekkers. Het Bouwhuis wenst u fijne feestdagen.


Over de Pleinen Deventer - December 2020

7.

Expositie van 3 december 2020 tot en met 9 januari 2021 bij Galerie DNA Geef eens kunst cadeau! Galerie DNA organiseert regelmatig eigenzinnige en hedendaagse tentoonstellingen. Tijdens de nieuwste expositie is beeldend kunstenaar Ank Stegenga te gast met haar intuïtieve en abstracte schilderijen. Haar werk is te zien in combinatie met de beelden van galeriehouders Anneke Mensink, Diana Joseph en vaste exposant Noëlla Moen. Speciaal voor de feestelijke decembermaand worden er ook kleinere en aantrekkelijk geprijsde kunstwerken geëxposeerd. Zeer geschikt om cadeau te geven! “Zien voorbij de buitenkant” De schilderijen van Ank kenmerken zich door de kleurnuances. Haar werk kan krachtig van kleur zijn, maar ook verstild, transparant en gelaagd. In haar atelier volgt Ank een proces van experimenteren, verwonderen en zoeken naar de essentie. Ze wordt geïnspireerd door de natuur met haar kleuren, lijnen en structuren en de foto’s die ze daarvan maakt. Daarnaast vindt ze inspiratie in literatuur, innerlijke beelden en poëzie. Haar materiaalgebruik, zoals olieverf, acrylverf, vulmiddelen, inkt, krijt, houtskool en potlood versterken de diversiteit in haar werk. Behalve schilderijen maakt ze ook spontane abstracte tekeningen en werkt ze op plexiglas. Review van een bezoeker: Het werk van Ank kenmerkt zich door diversiteit. Haar veelal intuïtieve en verschillende werken kennen een mooie gelaagdheid en laten aan de kijker over wat je ziet. Er zit een verrassende diepgang in haar werk die enerzijds raakt aan kwetsbaarheid en anderzijds aan kracht. Van 3 december 2020 tot en met 9 januari 2021 zijn bezoekers van harte welkom om deze sfeervolle expositie vrijblijvend te bekijken bij: Galerie DNA, Golstraat 9 te Deventer (www.galeriedna.nl). Open op do. t/m za. 12.00 – 16.00 uur en alle (koop)zondagen in december + 3 januari 2021

KLEINE OVERSTRAAT 57 DEVENTER

T: 06 55784026 WWW.OLAVBOERKAMP.NL

GROTE OVERSTRAAT 56 DEVENTER


8.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Kerststol met kersen en noten Maak een kerststol eens anders en gebruik noten, zuidvruchten of chocoladedruppels. Het lekkerste is de stol als hij nog een beetje warm is, verwarm het brood nog even kort voordat je hem serveert en serveer met roomboter en poedersuiker. Fijne Kerst! Ingrediënten brooddeeg: 280 gram bloem, 70 gram kristalsuiker, 70 gram roomboter (kamertemperatuur), 155 gram volle melk, 6 gram gedroogde gist, 3 gram zout, 0,5 ei, 0,5 uitgeschraapt vanille stokje. Ingrediënten vruchtenvulling: 150 gram gedroogde appel/kaneel blokjes, 120 gram gedroogde kersen, 100 gram blanke kleine rozijnen, 100 gram blanke grote rozijnen, 150 gram gemengde rauwe noten. Extra nodig: 200 gram amandelspijs, 1 eidooier, scheut room, amandelschaafsel, roomboter. Bereiding Bereiding brooddeeg: 1. Verwarm de melk tot maximaal 30 graden en zet apart, doe hierbij de gist en laat +/- 10 minuten staan zodat de gist zich kan ontwikkelen. 2. Doe alle andere ingrediënten in een kom en voeg de melk met de gist toe en kneed het +/- 10 minuten tot een soepel deeg. Dit mag eventueel ook met de machine. 3. Dek het deeg af met een vochtige theedoek of folie en laat 1,5 uur rijzen op een warme plek. Bereiding vulling: 1. Was de rozijnen en de gedroogde kersen eerst even goed. Doe ze dan in een schaal en giet hier warm water op. Laat ongeveer een half uur wellen. 2. Hak de noten grof en zet apart. 3. Meng de appel/kaneel blokjes alvast met de gehakte noten Samenvoegen 1. Giet het water af van de gewelde vruchten en laat ze op een theedoek goed uitlekken. Meng ze daarna met de noten en appel/kaneel blokjes. 2. Kneed dit mengsel door het deeg en verdeel het deeg in twee gelijke delen. 3. Vet de springvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem. 4. Verdeel één helft van het deeg op de bodem van de vorm. 5. Rol de amandelspijs uit tot een plak van +/- 0,5 cm. 6. Leg de plak op het deeg en laat 1 cm van de rand vrij. 7. Leg het andere deel van het deeg bovenop het amandelspijs en dek af met folie om nog 45 minuten te laten rijzen.7. Verwarm de oven voor op 225 graden. 8. Meng een eidooier met een scheut room en bestrijk de bovenkant van het gerezen deeg met dit mengsel. 9. Verdeel wat amandelschaafsel over het deeg. 10. Zet de oventemperatuur omlaag naar 200 graden en bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar. 11. Smelt ondertussen 50 gram roomboter en gebruik dit om het brood mee in te smeren na dat het gebakken is.

Flere* 599,95 Ook verkrijgbaar als 1-lichts uitvoering à € 99,95 *Exclusief lichtbronnen

Lange Bisschopstraat 28, 7411 KL Deventer 0570 615 121 info@dehaasverlichting.nl, www.dehaasverlichting.nl


Over de Pleinen Deventer - December 2020

DELICATESSEN & CADEAUS Bri�sh Food Specialist Pontsteeg 24, 7411 KR Deventer 0570-769215, info@de3ridders.nl www.de3ridders.nl www.facebook.com/De3Ridders

OOK VOOR DE MOOISTE MOEDERDAG-, CULINAIRE CADEAUS EN CADEAU PAKKETJES HET LEUKSTE ADRES IN DEVENTER

E D R O O V K O O N E G A D T S E FE TE S R E K K E L E D N A V L E K N I W DEVENTER.

9.


10.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Onder één dak Begin november zijn Holy Cow en Bruna samengekomen onder één dak aan de Korte Bisschopstraat 37, het voormalige Chasin pand. Hier vond je in de zomer de back to school collectie van Bruna en nu de leukste items van beide winkels. Je koopt hier de meest uiteenlopende kerstkaarten, agenda’s maar ook de gekste kerstdecoratie voor in de boom, bordspellen en een brede collectie aan puzzels. Waarom echt langskomen? De grootste collectie kalenders, agenda’s, kaarten en kerstballen vind je echt bij ons in de winkel. Waar? Tegenover de Albert Heijn en naast de Bruna.

De grootste sokkenwinkel van Deventer is weer terug en vind je aan de Smedenstraat in hartje centrum Deventer. Komend vanuit de parkeergarage loop je rechtstreeks tegen de winkel van No More Boring Socks aan. Zo als de naam al doet vermoeden een winkel zonder saaie sokken. In deze winkel vind je de meest kleurrijke sokken voor mannen, vrouwen en kids. Vrolijke prints met oa. flamingo’s, teckels en andere grappige dieren. Hier worden merken verkocht zoals die van No More Boring Socks, Alfredo Gonzales en Jimmy Lion. En de topper van deze winkel is toch wel de enige echte Deventer Sok, het perfecte cadeau! Esmee: ‘Niet alle drukke prints maar ook fijne wollen sokken vind je hier. En met de feestdagen in verschiet natuurlijk ook echte foute kerstsokken. Mijn favoriet? De nieuwe serie glittersokken en uiteraard de Deventer sok met de Lebuinustoren’.

Bruna Deventer centrum

Laat je verleiden en verrassen door het grote aanbod. Kom de duizenden sokken live bekijken aan Smedenstraat nummer 1, ze zijn zeven dagen in de week geopend en een klein deel van het assortiment vind je ook online op nomoreboringsocks.com.


Over de Pleinen Deventer - December 2020

Mees(t) mooie kerst

11.

De heren en dames van Parkcafé Mees mochten na een korte succesvolle periode net als alle andere horeca helaas de deuren sluiten i.v.m. Covid19. Maar dat ze creatief zijn op het Vogeleiland blijkt wel uit de vele ideeën en projecten die in gang zijn gezet. Mees(t) uitgebreide kerstpakketten De maand december staat in het teken van honderden kerstpakketten voor talloze bedrijven, zowel binnen als buiten Deventer en groot en klein. ‘We maken de mooiste pakketten met verse lokale producten aangevuld met leuke gifts’ aldus Rogier, eigenaar bij Mees. ‘de pakketten vullen we aan met leuke cadeau items van onder andere Holy Cow, denk hierbij aan kerstdecoratie maar ook aan het Deventer Bordspel.’ Rogier: ‘we maken allerlei pakketten op maat van 10 tot 100 euro per pakket’ . Het meest originele pakket is toch ons brunch en/of borrelpakket. We stellen deze samen met de lekkerste etenswaren en drank om zelf een perfecte brunch of borrel te realiseren, zelfs met een leuk instructiefilmpje die we hebben laten opnemen bij Mees. De foto’s geven een beeld van het eindresultaat. Dus mocht je ook interesse hebben bel of mail ons dan gerust Kiosk Ondertussen wordt er middenin het park tegen Parkcafé Mees aan hard gebouwd aan de kiosk met groot terras liggend aan het water. Naast het terras rondom het paviljoen is de nieuwe horecasetting rondom de kiosk straks de nieuwste hotspot in het park met alle nodige voorzieningen. Eigenaar Wilmar: ‘Neem hier straks plaats om te genieten van heerlijk getapte biertjes, wijntjes, verse koffies en al het lekkers van onze menukaart. Uniek voor deze plek is dat er straks ook complete picknicks af te halen zijn zodat je ook in het omliggende park kan genieten van alles wat Mees te bieden heeft’. Halverwege december openen we de kiosk zodat je al kan genieten van verse wafels, warme chocomel en lekkere cappuccino’s’.

MENU 2020 24, 25, 26 & 31 DECEMBER

WE BEZORGEN IN RONDES VAN EEN UUR TUSSEN 14:00 TOT 18:00 BESTELLINGEN DIENEN UITERLIJK VOOR 23 DECEMBER BIJ ONS BINNEN TE ZIJN. OUDJAARSDAG UITERLIJK 29 DEC

台所

BOX 1

WE BEZORGEN IN: BOX 2 DEVENTER, SCHALKHAAR, DIEPENVEEN, OLST, BATHMEN, TERWOLDE, TWELLO, EPSE, GORSSEL EN WILP BOX 3

WWW.CENTRALKITCHEN.NL PROOSDIJPASSAGE 11 0570 567 927 INFO@CENTRALKITCHEN.NL

€ 41,50 2 PERSONEN 24 STUKS CHEFS CHOICE 6 STUKS YAKITORI ( ZELF OPWARMEN) JAPANSE ZOUTJES EDAMAME ( ZELF OPWARMEN) TATAKI VAN ZALM EN TONIJN 4 PERSONEN 40 STUKS SIGNATURE BOX 12 STUKS YAKITORI ( ZELF OPWARMEN) JAPANSE ZOUTJES EDAMAME ( ZELF OPWARMEN) TATAKI VAN ZALM EN TONIJN 4 STUKS SUSHI TACO’S

€ 87,50

€ 129,50 6 PERSONEN 60 STUKS SIGNATURE BOX 12 STUKS YAKITORI ( ZELF OPWARMEN) JAPANSE ZOUTJES EDAMAME ( ZELF OPWARMEN) TATAKI VAN ZALM EN TONIJN 6 STUKS SUSHI TACO’S PORK RIBS ( ZELF OPWARMEN)


12.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Shop je mooiste Scandinavische Kerstdecoratie en Kerstcadeaus bij 'blikfang', de nieuwe winkel in Deventer voor unieke woonaccessoires. Kom langs in de winkel of bezoek onze webwinkel. We versturen ook met alle plezier je cadeaus naar je familie en vrienden. blikfang, Nieuwstraat 51 Shop ook online: www.blikfang.nl

Kitchen Corner Nieuwstraat 15 7411 LE Deventer tel. 06 - 41660020 www.kitchencorner.nl

Voor de echte kerstsfeer Rookmannetjes uit het Erzgebergte Nieuwstraat 53, Deventer tel. 0570-670247 www.masterpieces.nl

Iets nodig voor Kerst? Kom eens een kijkje nemen op onze speciale kerst-afdeling en in de rest van de winkel. Je bent van harte welkom! De Ontmoeting, Nieuwstraat 19-21, Deventer tel. 0570-247956 Bestellen: App naar 06-47206422. www.deontmoeting-deventer.nl


Over de Pleinen Deventer - December 2020

13.

Wij zijn sinds kort officieel dealer van het merk TW steel. TW Steel kenmerkt zich door exclusieve horlogemodellen met Zwitsers uurwerk met 5 jaar garantie en saffierglas. Dit model in de bijlage is bij ons te verkrijgen. Betreft de Genesis Ace en kost € 949.- en is verkrijgbaar in beperkte oplage. Karesi Juwelier Winkel / Showroom: Broederenstraat 41 / 7411 LB Deventer tel. 0570 795 420 info@karesi.nl

Have a nice X-mas holiday All the time for us, kids We get up late in the morning... Have squirrels who brings us the socks! NADADELAZOS, new brand mirander – made for kids

Mismatched sokken Alpine Ski €9,95

Woof voetenwarmer €29,95

De lekkerste Kerstproducten koop je bij Baketbakkerij Chocolaterie Lentelink, Engestraat 2 - 4 tel. 0570-616964

Plint Poëziekalender 2021 €19,95

Swirl dinerkaars - goud €7,95


14.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Edelsmederij Facet, Kleine Overstraat 63, tel. 0570-546433 Voor actuele informatie kijk op de website: www.jurkenkunstvankaatje.nl

Holy Cow Grote Overstraat 49, tel 0570-785664

Ben je op zoek naar de juiste sfeer in huis of naar unieke cadeaus? Kom dan langs en kijk je ogen uit! Kristalshop Lange Bisschopstraat 20, 7411 KL Deventer www.kristalshop.nl

luxe patisserie in een nieuw jasje met verrassende smaken Rubia Patisserie, Vleeshouwerstraat 2, tel. 0570-594816


Over de Pleinen Deventer - December 2020

15.

Voor de meest sfeervolle cadeaus ben je bij D'olde Bakkerieje aan het juiste adres! Olde Bakkerieje, Walstraat 55/Golstraat 1 & 5, tel 0570-616179/06-39216012

"Op zoek naar een idee voor een cadeau? Kies een van deze prachtige Linform vazen uit ons assortiment." De vrije vogel, thuis in huis Walstraat 23, 7411GJ Deventer tel. 0570 613050 www.devrijevogelinhuis.nl

"We hopen dat we weer met een paar geliefden aan tafel mogen met Kerst. Team Dille en Kamille wenst u een gezond 2021!" Dille & Kamille, Walstraat 59, tel. 0570-615019

Happy soaps natuurlijk verkrijgbaar bij De Kruidnagel! Walstraat 19, 7411 GJ Deventer www.dekruidnagel.nl

De lekkerste koffie van Deventer is nu ook verkrijgbaar in (afbreekbare!) cups! Vooralsnog in Decaf, Colombia en Espresso Fantastico variant. Te koop in de winkel maar natuurlijk ook online: Roemarkoffiebranderij.nl Ook zijn er een drietal theevarianten verkrijgbaar in cup: rooibos, groene thee en een zwarte thee. Roemar, Walstraat 45, tel 06-42270957


16.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

To be or not to be

December = 30% korting Op onze haarverzorgings- en stylingsproducten.* * Actie geldig van 1-12-2020 t/m 31-12-2020 Actie niet geldig i.c.m. andere acties Actie niet geldig op Olaplex, tools en haarwerken

In Oktober 2019 spraken we hem voor het laatst. Nu, ruim een jaar later, ontmoeten we Peter Wellen van Modify the Hairfactory weer. Hoe is het de jonge kapsalon aan de Engestraat 10 vergaan? “Het was wel even pompen of verzuipen”. 2020 was en is nog steeds een bewogen jaar. Hoe heb jij dit ervaren? Samen met ons team waren we eind 2019 en begin 2020 goed op weg om onze salon te laten groeien. En dit ging erg goed! Veel nieuwe klanten, een steeds gevarieerder aanbod aan behandelingen en positieve reacties zorgden ervoor dat we 2020 met veel vertrouwen tegemoet zagen. En toen kwam het corona virus? Ja……dat was wat. Veel kun je bedenken als je een nieuwe zaak begint; slechte klandizie, ziekte in het team, etcetera. Hier hadden we echter geen rekening mee gehouden. 7 weken verplichte sluiting in de opstartfase van de salon, dat is echt een schrikbeeld. Hoe heb je die tijd beleefd? Stressvol aan de ene kant, want het was wel even pompen of verzuipen en aan de andere kant ook blij dat iedereen van het team gezond was. We hebben met het team de schouders eronder gezet. Grote schoonmaak in de salon, verkoop per post/ afhaal en nadenken over wat te doen als we weer open mochten. Gelukkig hadden we veel bestellingen van klanten voor kleurpakketten en verzorgingsproducten. Samen met de steunmaatregelen van de overheid, een ruimhartige opstelling van de verhuurder en


Over de Pleinen Deventer - December 2020

onze leveranciers, zijn we deze tijd doorgekomen. Is de situatie inmiddels weer zoals het was voor het corona virus? We zijn een heel eind, maar we zijn er nog niet. Een omzetverlies over 7 weken maak je niet zomaar goed. Onze klanten komen nog steeds trouw en daardoor gaan we de goede kant op. Door tegelijkertijd ons aanbod uit te breiden met bijvoorbeeld het aanbrengen van hairweaves hoop ik dat dit vreemde jaar, los van de omzet, een jaar wordt waar we tevreden op kunnen terugkijken. Wat hoop je voor de toekomst? Heel ver vooruit kijken doe ik nog niet, maar een drukke decembermaand zou in het bijzonder in dit jaar wel heel welkom zijn. Daarbij is er in Deventer nog wel plek voor een meer specifiek aanbod, dus wie weet. Als ondernemer moet je soms gaan waar niemand je nog voor ging. We gaan het zien. MODIFY the Hairfactory Engestraat 10 7411 LD Deventer Tel. 0570-248000 MODIFY the Hairfactory Willem tellstraat 3 8162 ET Epe Tel. 0578-610036 Whatsapp: 0615196950 info@modifythehairfactory.nl www.modifythehairfactory.nl

17.


18.

Over de Pleinen Deventer - December 2020


13

10

14

2

9

Blauwaderkaas uit Noord-Italie, bereid van koemelk

ALPEGGIO

Heerlijke kaas uit de Auvergne ,gerijpt op stro

6 SAINT NECTAIRE FERMIER

Stevige Engelse blauwaderkaas met een mooie kleur

5 SHROPSHIRE BLUE

de most van Barolo wijn

Italiaanse bergkaas ondergedompeld in Barolo wijn en gerijpt in

4 Testun al Barolo

Italiaanse blauwader kaas met prosecco en gekonfijte sinaasappel

3 FIOR D�ARANCIO

Bergkaas uit de Savoie , 12 maanden gerijpte kaas

2 BEAUFORT ALPAGE

1

15

3 8

4

16

Witte korstkaas uit de Savoie met truffel

12 GAVOTIN TRUFFEL

Witte korstkaas gevuld met truffel,top

11 COULOMMIERS TRUFFEL

Italiaanse schapenkaas rijk gevuld met truffel

10 PECORINO DI TARTUFO

Echte rauwe melkse boerenbrie ,afkomstig uit Ile de France

9 BRIE DE MEAUX

Gewassen rode korstkaas van schapenmelk van Corsica

8 U BEL FIURITU

Specialiteit uit de Jura ingewassen met een lokale witte wijn

7 SAINT VERNIER

Wij wensen u gezegende Kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2021

12

11

1

17

6

Fraanse geitenkaas bereid uit rauwe melk

17 BONDE MOTHAISE

Franse geitenkaas uit de Loire streek

16 SELLES SUR CHER

Beroemde geitenkaas uit de Berry in de vorm van een piramide

15 LE VALENCAY

vruchten

Heerlijke koek uit italie rijk gevuld met verse noten en gekonfijte

14 PANFORTE DI SIENA

Franse geitenkaas met een aslaagje met truffel

13 RONDE CHEVRE TRUFFEL

7

5

Over de Pleinen Deventer - December 2020

19.


20.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Geruchten Geheel tegen de landelijke stroom in slagen de Deventer antiquariaten er nog steeds goed in om hun zaken op orde te houden. Waar in andere steden de tweedehands boekenwinkels al lang uit het straatbeeld zijn verdwenen, houdt Deventer het aanbod stabiel. Er schijnt echter wel verandering op til te zijn. Zo vertelde een klant mij laatst dat onze winkel niet meer bestaat. Dat had hij althans ‘via via’ vernomen van een kennis. Een andere bezoeker van de winkel wist te melden dat we op 31 december a.s. de deur definitief gaan sluiten. Dat kwam even hard aan. Want zelf wist ik nog nergens van. Bekomen van de schrik realiseerde ik me dat we hier te maken hebben met iets wat in de volksmond ‘een gerucht’ wordt genoemd. En nog even verder redenerend kwam ik erachter dat ik ook wel wist waar dat gerucht vandaan kwam. Ik had het namelijk zelf de wereld in geholpen. Zo verkondig ik al enige tijd de stelling dat de klanten de weg naar de winkel wat minder weten te vinden. Terwijl aan de andere kant onze online verkopen maar blijven groeien. Waardoor uiteindelijk (analyseer ik dan scherp verder) de winkel op een ‘break-evenpoint’ belandt en de echte inkomsten uit de internethandel komen. Wat is dan nog te zin van een winkel? Dan kunnen we net zo goed (of: voor hetzelfde geld) alleen nog online gaan verkopen. Klanten horen dat verhaaltje aan en gaan er vervolgens mee aan de haal. Want zo vernam ik (alweer ‘via via’) dat er al een paar gegadigden zijn die de handel wel willen overnemen. Dat was me ook nog niet bekend. Maar kandidaten kunnen zich nog steeds melden! Ondertussen klopt het natuurlijk allemaal wel een beetje. We stappen over naar enkel nog online verkoop. Alleen wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog maar helemaal de vraag. Grond voor nieuwe speculaties! Wouter Waagmeester Antiquariaat Papyrus Oude Liefdes Nieuwstraat 29, Deventer

t o t E I T C A ri a u n a j d ein 2021.

en met t s a k e d en in eit / Alle boek logie / Spiritualit / Theo r u u t a r e t Fantasy / Li & F S / s r Thrille s voor n a m o R Strips &

r stu e p 0 0 , 2 €

k

Antiquariaat Papyrus Oude Liefdes | Nieuwstraat 29, 7411 LG Deventer | 0570-612461


Over de Pleinen Deventer - December 2020

21.

Voor de lekkerste en meest originele chocoladecadeaus ben je bij Sjokolaa aan het juiste adres. Laat je verwonderen in onze winkel of online op Sjokolaa.nl. Sjokolaa, Walstraat 34, tel. 0570-672988

Kwastje over kastje, Walstraat 12 tel. 06-45882376

Merel Streep (hier onder het 'Liefste lampje') en nog veel meer leuke cadeaus vind je natuurlijk bij De Hipshop! De Hipshop, ingang Roggestraat of Brink 21 (De Hip)

Borrel-op-debankplank van HĹ?k vanaf 12 euro Opties: vegetarisch/ met drankje/met virtueel borrelspel Golstraat 6 7411 BP Deventer tel. 0570 745 901


Over de Pleinen Deventer - December 2020

DGK OUTLET

22.

De meest veelzijdige winkel van Deventer met de laagste prijzen!

Niet alleen de mooiste cadeaus voor de laagste prijs maar ook heel veel kinderkleding, herenkleding, dameskleding enz enz Outlet DGK is gevestigd aan de Lange Bisschopstraat 8. Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 12:00-17:00; op vrijdag van 11:00-17:00; op zaterdag van 10:00-17:00 en op zondag van 13:00- 17:00.

Lange Bisschopstraat 8 Deventer


Over de Pleinen Deventer - December 2020

spel van de maand

23.

Zoektocht naar El Dorado: tip voor de feestdagen De race naar El Dorado is begonnen, en voor je ligt een parcours van onbegaanbaar oerwoud, kolkende rivieren en onbekende stammen. Iedere speler krijgt een deck (stapel) kaarten die zijn expeditie voorstelt. Speel de juiste kaarten en baan jezelf een weg door de jungle. Houdt ook de winkel goed in de gaten om op tijd de juiste kaarten te kopen om jouw beste expeditie op poten te zetten en als eerste de eindstreep te behalen.

maakt het overal gezellig

Waarom wil je dit spelen? Het is een ijzersterke en gebalanceerde deckbuilder. Een toegankelijk racespel van de bekende spellenontwerper Reiner Knizia . Verschillende moeilijkheidsgraden maken het voor iedereen toegankelijk. El Dorado is spel van de maand december bij Koning Willem en kosten 29,99. Het is helaas op dit moment niet mogelijk de spellen bij ons uit te proberen, omdat we vanwege de corona-maatregelen geen speeltafels in de winkel hebben. Maar we kunnen er in de winkel wel een hoop over vertellen!

kleine overstraat 24-26, deventer 06-39780535 info@koning-willem.com | www.koning-willem.com www.facebook.com/koningwillempret www.twitter.com/koningwillem_/ www.koning-willem.com

Nieuwe E8: Genot, veelzijdigheid en luxe in perfectie

Nu bij aankoop van een JURA-koffievolautomaat een JURA Care Kit t.w.v. â‚Ź 59,99 CADEAU!*

JURA is vanaf nu verkrijgbaar bij Kitchen Corner! Kom proeven en overtuig uzelf!

JURA – If you love coffee Nieuwstraat 15 | 7411 LE Deventer | info@kitchencorner.nl | www.kitchencorner.nl *Actie geldig zolang de voorraad strekt. Op is op!


24.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Athenaeumbibliotheek, Klooster 12 Boek van de maand “Joost Prinsen” Wat als je dezelfde jurk hebt gekocht als een vriendin? Is het onbeschoft seks te hebben op andermans bank? En hoe pakken we die ene vriend aan die nooit een rondje geeft? Op deze en vele andere vragen geeft Joost Prinsen al jaren antwoord in het Algemeen Dagblad, waarbij hij menig inzender op eigen treurig falen wijst. Met nooit de etiquette maar steeds het gezond verstand als uitgangspunt. Al zijn adviezen zijn nu gebundeld in dit fraaie boekje, onmisbaar voor iedereen met een schoonmoeder, een buurman, een collega of een vriend(in) waar het thuisfront niet van weten mag. ‘Al die vragen zijn te verdelen in twee soorten: valt mee en valt niet mee. “Hoe krijg ik die uitvreters van zonen eindelijk het huis uit?” Valt mee. “Waarom mag ik van mijn schoondochter ons kleinkind niet zien?” Valt niet mee.’ – Joost Prinsen Dit boek is verkrijgbaar bij: Bruna, Korte Bisschopstraat 33, 7411 HJ Deventer 0570 612 354, info@brunadeventer.nl

De Atheneumbibliotheek is gesticht in 1560 en heeft een rijke collectie handschriften en drukken die teruggaan tot in de 12e eeuw. De zusters en broeders van het Gemene Leven onderwezen aan de Latijnse School, die internationale faam genoot. Met de Latijnse School als belangrijkste opdrachtgever werd Deventer eind 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscentra van Nederland. In 1477 werd in Deventer het eerste boek van Nederland gedrukt. De stad is ook nu een grafisch centrum, met veel drukkerijen, uitgeverijen, boekhandels en antiquariaten. In de bibliotheek zijn exposities over de stadshistorie te zien.


Over de Pleinen Deventer - December 2020

VVV-tip maand

Voor je het weet is het alweer december, de cadeautjesmaand! We mogen weer lekker creatief aan de slag om het leukste cadeau te kopen voor die ene speciale persoon. Maar het is natuurlijk wel lastig om ieder jaar maar weer originele cadeaus te vinden. Heb je dat perfecte cadeautje nog niet gevonden…? Dat geeft niks maar de tijd begint natuurlijk wel te dringen! Daarom heb ik hieronder een lijstje gemaakt met cadeautips van de VVV zodat jij niet met lege handen staat in deze gezellige decembermaand. Boek Kinderen van Deventer € 7,50, pakket DAVO bier €10,00, Vondelkoek chocolade €4,95, diverse cadeau kaarten vanaf €10,00, huisjes €24,95, De artikelen zijn van links naar rechts op de afbeelding te zien. Deze artikelen zijn te verkrijgen in zowel de VVV-winkel (Brink 89) als de webshop. Dus als jij nog snel een leuk cadeautje moet scoren, kom langs de VVV-winkel of bezoek de webshop! VVV Deventer, Brink 89, 7411 BX Deventer | T 0570-710120 www.deventer.info

25.


26.

Over de Pleinen Deventer - December 2020 T.G. GIBSONSTRAAT 7, 7411RN DEVENTER 0570-750921, INFO@FIETSBEURT.NL WWW.HEINVANLANGENTWEEWIELERS.NL

PLAN NU UW WINTERBEURT STADSFIETS € 47,50 E-BIKE € 57,50

COMPLEET NIEUWE SHOWROOM DIVERSE MODELLEN E-BIKEFIETSEN, STADSFIETSEN EN BAKFIETSEN STANDAARD OP VOORRAAD. HET FIETSENMERK VAN VROEGER: BURGERS WEER TERUG IN DEVENTER! EN IN ONZE SCHOWROOM TE BEZICHTIGEN! DEALER VAN JOHNYY LOCO VOOR MENSEN MET OOG VOOR DETAIL EN AFWERKING EN ECHT IETS BIJZONDERS WILLEN... WAAR NIET IEDEREEN MEE FIETST. DIVERSE MODELLEN OP VOORRAAD EN UITERAARD DE BAKFIETSEN WAAR IEDEREEN VERSTELD VAN STAAT HOE LICHT DEZE ZIJN IN VERGELIJKING MET DE REGULIERE BAKFIETSEN.

ONWIJ GROOT ASSORTIMENT TYPEN BAKFIETSEN E-BIKE, € 1795,-.

ONDERSTEUND UITERAARD, VANAF

DEALER VAN DOHLT E-BIKES VOUWFIETSEN EN STEPS E-BIKE ONDERSTEUND, DIVERSE TYPES OP VOORRAAD VOUWFIETS E-BIKE VANAF € 795,-. WE HEBBEN ONS GESPECIALISEERD IN AANGEPASTE FIETSEN, ZIJN DEALER VAN EEN RAAM FIETSEN, DENK HIERBIJ AAN DRIEWIELERFIETSEN VOOR VOLWASSENEN, DUOFIETSEN, EASY RIDER FIETS, ONDERSTEUND OF ZONDER UITERAARD.


Over de Pleinen Deventer - December 2020

Tentoonstelling slavernij op de Antillen

Gedicht

Twee december is de dag tegen slavernij. In het Etty Hillesum centrum hangt de komende maand daarom een tentoonstelling over de slavernij op de antillen. De geschilderde doeken volgen het slavernij verleden , de afschaffing en het leven op de antillen na de slavernij. De schilderijen zijn geschilderd door Julio Juan Martina. Hij schrijft: Mijn naam is Julio Juan Martina, ik ben op 24 november 1937 in Otrobanda op Curaçao geboren. Ik ben van slavenkomaf. In mijn jonge jaren voelde ik mij minder dan de witte Nederlanders, die altijd de beste banen hadden en neerkeken op de zwarte Curaçaose bevolking. Dat vervelende gevoel kon ik pas van me afschudden na mijn middelbare school toen gedeputeerde Juancho Evertsz mij een studiebeurs aanbood om in Nederland voor onderwijzer te gaan studeren. Toen pas zag ik dat ik een verkeerd beeld had van de Nederlander. Tot mijn verbazing zag ik Nederlandse ijscoboeren, straatvegers en mannen die in vodden handelden. Ik was toen niet alleen tevreden met mijn kastanjebruine huid, maar werd er zelfs trots op. In mijn vrije tijd ging ik schilderen. Julio woon samen met zijn vrouw al geruime tijd in Deventer. Data 2 dec 2020- 8 jan 2021 Opening za en zo 13.00-16.00 uur Toegang €3,00 Reserveren kan per mail via het mailadres: administratie@ettyhillesumcentrum.nl

EICAS ZIT IN DE GROEI Wat is het toch leuk om van heel dichtbij een museum te zien ontstaan. Toen ik van de zomer zelf als vrijwilliger bij EICAS betrokken raakte waren er amper tien mensen actief. Ik keek daar toen wel van op want een paar weken erna ging EICAS preview van start: de tentoonstellingen die gelden als een soort van ‘ voorproefje ‘ in ons tijdelijke pand aan de Polstraat 6A. Maar vanaf eind juli is het aantal medewerkers heel erg gegroeid. Op dit moment zitten we al op een aantal van rond de dertig. Het mooie is dat een ieder hetzelfde uitgangspunt deelt: je inzetten voor de totstandkoming van een nieuw museum in deze prachtige Hanzestad. Maar de achtergrond van de groep is zeer divers. Dat maakt dat we nu allemaal teams hebben samengesteld met daarin een samenballing van kennis/vaardigheden: suppoosten, financiën, techniek, rondleiding, kunst kennis, communicatie. Om de haverklap zie ik weer een nieuw gezicht bij EICAS. Er zit letterlijk en figuurlijk groei in EICAS. We zijn nog steeds aan het leren en dat zullen we zeker nog een poosje blijven doen. Want de kans is groot dat er daardoor na de verhuizing naar het definitieve pand aan de Nieuwe Markt een geoliede machine staat. Jan Witting (De auteur van de column is een van de vrijwilligers van EICAS en schrijft maandelijks over het wel en wee van dit nieuwe museum)

Op dit schilderij zie je een gesprek tussen een straatverkoopster en een yaya of yechi. Een yaya was meestal een huisslavin die na de afschaffing van de slavernij bij de familie blijft wonen. Ze hield het huis schoon, kookte, was oppas van de kinderen en gaf indien nodig advies aan de familie. Dit alles tegen kost en inwoning.

27.

Gemeente Deventer brengt licht in de stad, normaal staan we nu in rijen Dickens te wachten op prachtige plaatjes van deftige dames in de Walstraat daar waar we worden overmand met spel en theater, normaal lopen hier nu schoffies en schavuiten al schoppend en struinend door de straten, weeskinderen op zoek naar onderdak rijke lui, gekkies, zwervers, dronkaards, we zien het verleden, heden en de toekomst aan ons voorbij gaan we leven in een vage droom, het is sprookjesachtig we praten over ‘het nieuwe normaal’ en niemand weet wanneer dit sprookje weer voorbijgaat want op dit moment is het allemaal even anders niemand weet hoe lang, iedereen heeft vragen er staan geen lachende Duitsers met chocomel in hun handen we zullen wachten tot deze kwade geest tot het verleden behoort hopend met smart dat er een Twist zal komen en ondertussen brengt de gemeente Deventer licht in ons hart Luukse Dingen


28.

Over de Pleinen Deventer - December 2020

Mini Oranje Museum

“De Oranjes bij de Nederlanders thuis”. Op de bovenverdieping van de delicatessenwinkel De 3 Ridders aan de Pontsteeg bevindt zich een klein, verrassend en spannend museum met objecten gerelateerd aan ons Koningshuis. Van schitterend uniek porselein tot borduurwerkjes, etc. Het is voor veel bezoekers een feest van herkenning, herinnering en verhalen. In het museum zijn heel veel objecten van en over Koningin Wilhelmina te vinden. Slechts een heel klein deel ervan kunnen we in deze rubriek laten zien. Als gevolg van de Covid 19 maatregelen is het museum gesloten. Gelukkig biedt deze rubriek de mogelijkheid toch iets van de objecten uit het museum te laten zien.

Pontsteeg 24 7411 KR Deventer 0570-769215 info@de3ridders.nl www.de3ridders.nl.

Altijd een fijne beleving Chris Rea’s Driving home voor Christmas voor de eerste keer weer op de radio te horen. Een goed moment voor kerstvoorpret. Bij Bep Dylan hebben we heel veel kerstcd’s voor € 1,00 per stuk. Maar dat niet alleen; ook heel veel kerststerren in allerlei soorten en maten. En natuurlijk verder een winkel vol met de leukste geschenken voor jou en/of je geliefden. Dus haastje-repje naar de gezelligste winkelstraat naast het gezelligste plein in de gezelligste stad van Nederland! Hans Bep Dylan, Grote Overstraat 60 www.facebook.com/Bep-Dylan


Over de Pleinen Deventer - December 2020

Ik werk in de winkel

29.

OVER DE PLEINEN

Wie: Lale Estelik Waar: Cocosh conceptstore

COLOFON

“Al jaren heb ik mijn winkel inde Spijkerboorsteeg. Door de covid-19 was het tijd om uit te voeren waar ik goed in ben en dat is klanten voorzien van stijladvies. Ik koop de mooiste kleding in met net dat beetje extra. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een eenvoudig vestje met blingbling knopen. Dat is wat ik ben, dat is waar Cocosh conceptstore voor staat! Om een beter beeld te krijgen wat ik bedoel en wat ik verkoop post ik steeds filmpjes op Social Media, hartstikke leuk om te doen maar ook leuk om klanten op ideeën te brengen wat er allemaal mogelijk is. Naast kleding verkoop ik ook mooie sieraden, leren tassen, hoeden, schoenen en niet te vergeten handgemaakt serviesgoed! Eerdaags schenk ik je er een lekkere koffie bij in zodat de beleving van mijn conceptwinkel nog duidelijker wordt! Wees dus vooral welkom en laat je verrassen!”

Over de Pleinen is een uitgave van Gezellig In B.V. Deventer. Peter Lantsheer 06-54361531. www.gezelligin.nl Deze Over de Pleinen heeft een oplage van ca. 25.000 exemplaren en wordt huis aan huis verspreid in de gemeente Deventer. Ook kunt u de krant afhalen bij Papyrus, Nieuwstraat -Kooij copy, Grote Poot Bep Dylan, Grote Overstraat - De Olde Bakkerieje, Walstraat Opmaak: YVONNE RECLAME.nl Verspreiding: All-Inn verspreidingen, Twello. Heeft u klachten over de bezorging, mail naar: bezorgers@verspreidingen.nl

Tekening: Marianne de Bakker

De redactie is niet verantwoordelijk voor inhoudelijke onjuistheden. Druk- en zetfouten voorbehouden.

De nieuwe bundel is uit! 'Mien God Martha en gieen ende'. Een gedichtenbundel met ruim 90 kwatrijnen vol humor, leuke woordgrappen en grappige gezegden. Een deel van de bundel is geschreven in het Deventer dialect. De bundel is opgevrolijkt met fraaie illustraties van Arno Rijks. De titel van de bundel 'Mien God Marha en gieen ende' is gekozen omdat deze door veel Deventenaren nog steeds gebruikt wordt als men zijn of haar verwondering ergens over uitspreekt.


OVER DE PLEINEN Mimik Theater

Mimik Film

do 10-12-2020 Uitgelezen Verhalen | Onwerkelijke verhalen | literair Za 12-12-2020 Hassan el Rahaui | Sterkte! | Cabaret Zo 13-12-2020 Steef de Jong & Groots en Meeslepend | Bloemenduel | toneel Vr 18-12-2020 Tim Hammer | De Berg van de Angst |toneel Wo 30-12-2020 Vers & Vuig | festival Vr 8-1-2021 Klaas Prins | Maar nog niet helemaal | Cabaret Za 9-1-2021 Linea Rekta | Mrs. God muziektheater Zo 10-1-2021 Nationale Reisopera / Phion| Hans & Grietje (4+) |juniorvoorstelling zo 17-1-2021 Thijs Borsten, Jeroen Zijlstra & Ernst Daniël Smid | Muzikale geloofsdialoog | muziek vr 22-1-2021 Via Rudolphi & Theater Bellevue| La Tendre Guerre| toneel

Vanaf 10 -12 Ammonite Kom Hier Dat U Kus Karakter The Mole Agent Vanaf 17- 12 Son-Mother Dna A Christmas Gift From Bob Vanaf 24- 12 The Truffle Hunters Promising Young Woman Le Meilleur Reste A Venir Undine The Human Voice Vanaf 31-12 Effacer L’Historique Sátántangó Vanaf 7-1 Rialto La Haine The Burnt Orange Heresy Vanaf 14-01 La Dea Fortuna Vanaf 21 -01 Blackbird True Mothers

MIMIK Achter de Muren Vispoort 10 7411 SL Deventer

MIMIK

Achter de Muren Vispoort 10 7411 SL Deventer

Geert Groote Huis Expositie ‘herontdekt! moderne devotie als inspiratiebron in de 19e eeuw’ In de 19e eeuw gingen mensen vanuit verschillende geloofsrichtingen op zoek naar Middeleeuwse bronnen. Geert Groote en de Moderne Devotie kwamen daardoor weer volop in de belangstelling, met een grote hoeveelheid publicaties tot gevolg. Dit ging tot ver in de 20e eeuw door. In onze expositie kunt u kennismaken met een uitgebalanceerde selectie van boeken die voortkwam uit deze herontdekking van de Moderne Devotie.

Geert Groote Huis

Lamme van Dieseplein 4 7411 LX Deventer 0570 - 85 89 99


DECEMBER AGENDA 2020 Kunstenlab

Deventer Schouwburg

wo 02 - Vrouwen op de werkvloer – De regels van het spel. 20.30 uur Zeg jij als vrouw ‘nee’ zónder schuldgevoel? Bluf jij bij de baas? De serie ‘Vrouwen op de werkvloer’ zijn inspirerende en interactieve bijeenkomsten over én met vrouwen op de werkvloer.

do 17 - Emiel van der Logt – Serieus?!. 19:30 za 19 - Jan Terlouw inspireert – Online Deventer Jan Terlouw Lezing. Online! 20:00 Bij de 4e editie van de Deventer Jan Terlouw Lezing is het podium voor politicus en schrijver Gert-Jan Segers en programmamaker Tim Hofman. Na afloop live-chat met de sprekers én Jan Terlouw.

Kunstenlab is van 5 november tot en Reusable Fireworks, Disposable Waves Alex Andropoulos 12 december 2020 t/m 7 februari 2021 Alex Andropoulos toont installaties in Kunstenlab. De sculpturen van Alex Andropoulos zijn bijna visuele gedichten waar je als kijker bij kan associëren en wegdromen. In zijn werk combineert Andropoulos geluid, beweging en gebruikte materialen. Ieder onderdeel, elk touwtje; alles is nauwgezet gecomponeerd, neergezet en verbonden. Zijn beelden lijken in eerste instantie een praktische functie te hebben en nodigen je uit deel te nemen aan een ritueel waarbij je geen idee hebt wat er staat te gebeuren.

vr 04 - Het Nationale Theater - Every Brilliant Thing. 20:30 Wat geeft het leven daadwerkelijk kleur? IJsjes? Achtbanen? Een jongetje maakt voor zijn suïcidale moeder een lijst met ‘brilliant things’. Een lijst van alle dingen die het leven de moeite waard maken. Om haar op te vrolijken en in leven te houden. En zichzelf.

zo 20 - Popquiz – Popquiz met live band. 15:00 en om 17:30 Popkenners uit Deventer en omgeving opgelet! De Deventer Schouwburg organiseert dit seizoen de Popquiz. Mét 5-koppige Live Band en als presentator Mister Popquiz Wim den Blanken.

Spatial proposals for anywhere and nowhere Erik Aardema Erik Aardema toont in de projectruimte van Kunstenlab een serie werken die voortkomt uit zijn onderzoek naar de beleving van omgeving en een specifieke locatie. Vanuit deze vraag is Erik, een jaar na zijn afstuderen in 2019 aan de Aki ArtEZ Enschede, aan het werk in het startersatelier. De subsidie vanuit het HK-labfonds en begeleiding vanuit Kunstenlab geeft hem de ruimte, tijd en expertise zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te creëren.

Kunstenlab

Havenplein 20, 7411 ME Deventer 0570 – 611848, info@kunstenlab www.kunstenlab.nl

vr 11 - Jakop Alhbom Company - Vielfalt. Na meer dan tien jaar wordt de internationale succesvoorstelling Vielfalt hernomen. Als in een surrealistische film wordt het publiek meegevoerd in dansante duetten, magische trucs en pure slapstick. Ahlbom tart de grenzen van onze verbeelding en verrijkt de fantasie.

do 24 - Släpstick – Häppy Hour . 19:00 en om 21:00 vr 25 - Släpstick – Häppy Hour. 13:00 en om 15:00 Släpstick brengt Häppy Hour voor iedereen! De mannen brengen een ode aan de muzikale komiek en geven een draai aan beroemde scènes van Charlie Chaplin, Buster Keaton en Laurel & Hardy.

Deventer Schouwburg

Leeuwenbrug 2, 7411 TJ Deventer 0900 - 3000 200 www. deventerschouwburg.nl


VAN BOER KUIPER UIT GIESSENBURG

BOEREN KRUIDENKAAS met BIESLOOK en KNOFLOOK BIOLOGISCHE OUDE BOERENKAAS

WILDE WEIDE KAAS 18 Maanden gerijpt

6,95 500 gram

8,95 500 gram

BOERDERIJKAAS met TRUFFEL 9,95 500 gram SUPER VOORDEEL ,MAG NIET GEMIST WORDEN MET KERST

UIT HET VERRE NOORDEN , FINLAND

VUOHEN GRAND RESERVE GEITENKAAS

7,95 500 gram

NIEUW IN ONS ASSORTIMENT , UIT NOORD- FRANKRIJK

CHANTERAINE

2,95 100 gram

Heerlijk zacht

BERGKAAS UIT ZWITSERLAND IN GEWASSEN MET PINOT NOIR

MONT VULLY

2,95 100 gram

PIKANTE BLAUWADERKAAS UIT NOORD-ITALIE

ALPEGGIO

2,95 100 gram

SPECIALITEIT VAN OCCELLI UIT PIEMONTE

TESTUN AL BAROLO

3,95 100 gram

Geldig t/m 24 december OP=OP

Wacht niet tot de laatste dagen i.v.m. de drukte, alles volop op voorraad Openingstijden; maandag 21 december 8.00 - 19.30 dinsdag 22 december 8.00 - 19.30 woensdag 23 december 7,30- 20.00 donderdag 24 december 7.30- 18.00

“MEEST BEKROONDE KAASSPECIAALZAAK VAN NEDERLAND” Brink 2 7411 BR Deventer 0570-612.620 www.kaashandel-debrink.nl

Profile for YVONNE RECLAME

Over de Pleinen - december 2020  

Over de Pleinen - december 2020  

Advertisement