__MAIN_TEXT__

Page 1

Happ

OVER DE PLEINEN

In deze tijd van weinig contact en veel thuis zitten i om is er nu in Deventer: Happy Mok! De Happy M ten bedrukken met hetgeen jij erop zou willen hebb vriendin die je zo mist of je favoriete huisdier. Miss een combinatie. Het is nu allemaal mogelijk. Marce Bisschopsstraat. De Happy Mok is er al vanaf ₏7,9 wel een mooi exemplaar te vinden. Ideaal als cadeau leuk om bijvoorbeeld je collega’s erop te laten druk logo van een bedrijf kan natuurlijk ook. Laat je ins ook nog veel meer moois te vinden is. In novembe vrijdag : 13 - 17 uur en op zaterdag : 12 - 17 uur.

DEVENTER

NOVEMBER 2020

Happy Mok/ De Kristalsh

Gridded Art van Triest onderzoekt al sinds 2020 grids. Een grid is een moeilijk woord voor rooster. Grids vind je overal om je heen: bijvoorbeeld in je agenda, wiskundeschrift, op landkaarten maar ook in gebouwen. Voor de tentoonstelling van Art in het Kunstenlab is hij bezig met de grids van gebouwen, ook wel het architecturale grid genoemd. Voor de opdracht gaan we bezig met een gezichtsfilter. Je kent ze denk ik wel van snapchat of instagram. Maar wist je dat deze filters eerst je hoofd scannen met een grid? Dit doen ze om precies te kunnen meten waar de filter moet komen. Nu mag jij je eigen grid gaan portret maken.

Een filter grid Stap 1: Maak een selfie Stap 2: Print de selfie Stap 3: Plak de foto op het raam met een wit papiertje er over heen Stap 4: Zet stippen op de meest belangrijke punten van het hoofd Stap 5: Haal het papiertje van het raam Stap 6: Trek nu lijnen tussen de punten Tadaa! je eigen gridportret

Gridded

Anthe Wormskamp

02

KunstLokaal

04

Boodschap van de vogel

07

De Haas verlichting

Nieuwstraat

08 12-13

Happy Mok

17

STEUN ONZE ONDERNEMERS, ZONDER ONDERNEMERS HEBBEN WE GEEN STAD!

In een gemoedelijke omgeving je sieraden, postzegel- of muntencollectie verkopen? Dat kan bij...

NIEUW!! Kunst & Cultuurgids www.kunstencultuurgids.nl


2.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

Lady’s blue Deze blauwe geitenkaas is een van de weinige zachte Nederlandse kazen van rauwe melk. Hierdoor heeft de kaas een romige, iets pikante smaak, maar is toch licht verteerbaar en iets frisser en scherper ten opzichte van de bekende Roquefort die van schapenmelk wordt gemaakt. De geitenmelk dankt zijn hoge kwaliteit aan de rijke begroeiing rond boerderij de Kruidenwei in Drenthe waar deze vandaan komt en aan het feit dat de geiten niet maximaal melk hoeven te produceren. De Lady Blue past goed op een plateau en is al eens uitgeroepen tot lekkerste kaas van Nederland. De kaas is vernoemd naar ‘Lady’, de zeer karakteristieke geit die de ‘leading lady’ van de kudde was en een vacht had in de kleuren van blauwschimmel. Verkrijgbaar bij Kaashandel de Brink, Brink 2 7411 BR Deventer 0570-612.620 www.kaashandel-debrink.nl

Gridded Art van Triest onderzoekt al sinds 2020 grids. Een grid is een moeilijk woord voor rooster. Grids vind je overal om je heen: bijvoorbeeld in je agenda, wiskundeschrift, op landkaarten maar ook in gebouwen. Voor de tentoonstelling van Art in het Kunstenlab is hij bezig met de grids van gebouwen, ook wel het architecturale grid genoemd. Voor de opdracht gaan we bezig met een gezichtsfilter. Je kent ze denk ik wel van snapchat of instagram. Maar wist je dat deze filters eerst je hoofd scannen met een grid? Dit doen ze om precies te kunnen meten waar de filter moet komen. Nu mag jij je eigen grid gaan portret maken.

Een filter grid Stap 1: Maak een selfie Stap 2: Print de selfie Stap 3: Plak de foto op het raam met een wit papiertje er over heen Stap 4: Zet stippen op de meest belangrijke punten van het hoofd Stap 5: Haal het papiertje van het raam Stap 6: Trek nu lijnen tussen de punten Tadaa! je eigen gridportret

Anthe Wormskamp

DELIVERY | TAKE OUT WWW.CENTRALKITCHEN.NL


Over de Pleinen Deventer - November 2020

The Lemon Tree maakt het onmogelijke mogelijk: Beleef 25 gangen voor 25 euro

3.

Dat kan toch niet uit? Eigenlijk niet. Maar we doen het gewoon. Juist nu, omdat het al donker en grauw genoeg is. Omdat we allemaal een extra reden nodig hebben voor een feestje. Stel je een grote tafel voor vol met gerechtjes, gewoon in je eigen woonkamer. Geniet met elkaar, gang voor gang en beleef de hele avond smaak na smaaksensatie. Van kwartelpoot met linzen, krab in kamille tot braam met een vleugje drop en wortel met passie. Het weekend ga je thuis uit eten met de Lemonbox maar van maandag tot en met donderdag zijn de 25 gangen te bestellen en op te halen bij The Lemon Tree in Deventer. Direct ready to go. Bestellen kan alleen per twee personen. Met aanpassingen of dieetwensen kunnen we geen rekening houden maar met zoveel gerechtjes zit sowieso iets bij wat je lekker vindt. Trek je mooiste tafellinnen uit de kast, steek de kaarsjes aan, zet een goede fles wijn koud en wij zorgen voor de rest. Samen vieren we feest op afstand. Vanaf 9 november te bestellen via de website www.thelemontree.nl

KLEINE OVERSTRAAT 57 DEVENTER

T: 06 55784026 WWW.OLAVBOERKAMP.NL

GROTE OVERSTRAAT 56 DEVENTER


4.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

KunstLokaal demonstreert op de Stromarkt! Verkoop van papiersoorten via het internet kan wel, maar het is lastig. Zelfs met goede foto’s lukt het vaak niet om het gevoel en de werking van papier te communiceren. Daarom gaat Peter-Frans de Graaf een aantal papiersoorten demonstreren op de Stromarkt 9. KunstLokaal heeft een flinke teken- en aquarelpapier papiersoortencollectie in de winkel. En in het grafisch atelier van KunstLokaal liggen de mooiste afdrukpapieren als etspapier, koperdruk en papier voor steendruk of linoleum. Grote papierleveranciers als Canson, Daler-Rowney, Arches werken aan de presentatie mee en hebben extra papier beschikbaar gesteld. Zaterdag en zondag 14 en 15 november a.s. steeds om 13, 15 en 17 uur, zal Peter-Frans geïnteresseerden laten zien welke soort papier wat kan doen met verf, krijt of inkt. Het is voor iedereen vrij toegankelijk. Wel maakt KunstLokaal een rooster voor als het te druk zou worden. U kunt ter plaatste binnenlopen, maar iemand die reserveert weet zijn/ haar plaats verzekerd via info@kunstlokaal.nl ovv naam en tijdstip: 14 nov: 13, 15 of 17 uur. 15 nov: 13 ,15, 17 uur. KunstLokaal | Droom & Daad, Stromarkt 9 open: ma-vr 12:30-17:30, za: 10-17, koopzondag 12-17 u http://krijtverfspecialist.nl http://www.kunstlokaalwebshop.nl Een foto van stuk papier helpt wel iets maar niet heel veel. Kom voelen bij KunstLokaal.

Bella Roma Wij zijn open voor bezorgen en afhalen!

Het Italiaanse restaurant op de Brink met zowel voor als achter een terras, inmiddels een begrip in Deventer. Bekijk ons menu op onze website: www.bellaromadeventer.nl Bella Roma is geopend van zondag t/m donderdag van 16.00 - 22.00 uur en vrijdag en zaterdag van 16.00 uur t/m 22.30 uur. Bella Roma brink 53-59 in deventer Ontvang 20% korting bij afhalen, Bezorging binnen 8 km (minimale besteding 20,-) Eenvoudig te bestelling via de website of telefonissch


Over de Pleinen Deventer - November 2020

Mees in the city & take away

5.

Na maanden voorbereiding en weken van verbouwen is Mees op het Vogeleiland in september open gegaan. Helaas mochten ze na 1,5 maand in verband met Covid19 de deuren alweer sluiten. De eerste periode was overweldigend. Een top team, vol terras en alleen maar blije gezichten. Bij Mees hopen ze je natuurlijk weer snel te mogen ontvangen. In de tussentijd vinden er nog enkele verbouwingen plaats en wordt er hard gewerkt aan de plannen voor aanstaande winter. Take away Tijdens deze lockdown zitten ze bij Mees niet stil, want ondertussen zijn ze geopend voor take away en delivery. Je koopt de lekkerste koffies, broodjes en taarten boven aan het loket. Geniet in het park op een van de vele bankjes of neem al het lekkers mee naar huis. In de weekenden bezorgen de jongens van Mees de bekende brunch bij je thuis. Een selectie van broodjes, zoetigheden een quiche en smoothie worden mooi verpakt en bij je thuis afgeleverd. Desgewenst met een flesje bubbels of complete taart. Mees in the City Dat ze echte koekenbakkers zijn bij Mees dat weten vele gasten al. Tijdelijk verkopen ze in de binnenstad straks kruidnoten van Van Delft, chocolade en andere lekkernijen. Je vindt dit allemaal in het geweldige pand naast de Bruna waar de komende maanden een pop-up store verrijst met de leukste gifts, boeken, kalenders kerst en nog veel meer. Kerstpakketten We maken voor vele bedrijven deze winter de leukste kerstpakketten. Het liefst met lokale producten. Het assortiment is groots, van een kleine bakpakket tot een uitgebreid brunc. Het lekkers wordt gecombineerd met leuke cadeau items van Holy Cow. Wil jij ook bestellen of mis je Mees een beetje? Kom gerust langs op het Vogeleiland of bestel al het lekkers online en je ziet het team van verschijnen www.meesdeventer.nl

E-commerce vouchers in trek bij Deventer ondernemers E-commerce heeft altijd al sterk in de belangstelling gestaan van Deventer ondernemers. Niet voor niets heeft Google Deventer verkozen tot E-commercestad van Overijssel jaren terug. We zien in de Coronatijd dat het belang van E-commerce nog verder is toegenomen. Veel winkels kampten met teruglopend winkelbezoek (zeker in het begin) en de aan de winkel gekoppelde webshop compenseerde deze terugloop geheel of gedeeltelijk. Bij veel Deventer webshops ging de rem er helemaal af, Factor 2, 3 of 4x de normale omzet is veel gehoord. We zien dat de overheid het belang van E-commerce ook inziet. De provincie Overijssel heeft afgelopen zomer en najaar 1,5 miljoen aan budget voor de ondernemers hiervoor vrijgemaakt. Ondernemers konden hiervoor een E-commercevoucher van 2.500 euro of een digitaliseringsvoucher van 10.000 euro aanvragen als zij een zelfde bedrag ook investeerden. De vouchers gingen in een recordtijd eruit. In totaal zijn er bijna 450 aanvragen hiervoor ingediend. MKB Deventer heeft zich ingespannen om zo veel mogelijk Deventer ondernemers hier bij te krijgen. Dit is gelukt, meer dan 80 Deventer ondernemers zetten nu verdere / nieuwe stappen op gebied van E-commerce / digitalisering.


6.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

Wijnspijsroute uitgesteld De Wijnspijsroute die 22 november zou plaats vinden in Deventer is helaas weer uitgesteld door de strengere maatregelen geldend binnen de horeca. De vorige keer vond deze plaats op 15 maart en was een waar feestje. De route ging langs 6 verschillende adressen die zich elk van hun mooiste kant lieten zien. De gasten werden verrast met 6 mooie gerechtjes en daarbij passende wijnen. Heel leuk om op een (mid)dag te kunnen genieten van verschillende horeca. Zo werd er bij het IJsselrestaurant een verrassend veganistisch gerecht geserveerd van knolselderij, ravioli en gepofte quinoa. St Maxime serveerde een geitenkaasterrine met biet en piccalilly. Bij ’t Arsenaal rosé gebraden kalf lende met moghrabieh, shiitakes, saus van gepofte paprika en een krokant van zwarte knoflook. De Keizerskroon had hun ‘beruchte’ Vitello Tonato met krokante zoete aardappel. St Tropez serveerde eendenborst op een bedje van venkel met een sinaasappel-karamelsaus. En tot slot kregen wij bij Huis Vermeer gerookte paling op een bedje van snijbonen en komkommer met daarbij een mousse van Granny Smith en een Lotuswortelkrokantje. Stond 22 november in uw agenda gereserveerd om deel te nemen aan de route, misschien is het dan leuk om juist deze dag toch culinair te beleven voor bij een van de Deventer restaurants van uw keuze een maaltijd te bestellen.

het Bouwhuis fine art & fine food

... waarvan de kwaliteit een intieme is...

Harm Janssens & Henriette Hogewind Kleine Overstraat 17 Deventer 06 51463812 info@hetbouwhuis.net www.hetbouwhuis.net

Bij het Bouwhuis hebben we een groot aantal producten waarmee dat kan en nog lekker ook. Wat dacht u van detoxen met deze biologische gembersiroop met citroen, kruiden en zonder toegevoegde suiker. Biologische, vegan jam met 80% fruit. Biologische chocolade pasta met minder suiker en glutenvrij. Heerlijk en verantwoord.


7.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

Gun je kinderen rust in hun volle hoofd en vertel hun de boodschap van de vogel.

Tien jaar geleden startte ik mijn eigen kindercoachpraktijk in Deventer. Mijn droom was om al mijn ervaring en kennis, die ik de vijftien jaar daarvoor had opgedaan in het werken met kinderen en jongeren, te bundelen en een praktijk te starten. In mijn praktijk ontmoet ik kinderen en jongeren met verschillende hulpvragen. Zo heeft het ene kind last van faalangst, het andere kind wordt gepest en weer een ander kind komt juist om het verlies van een ouder te verwerken. Hoe verschillend de vragen ook zijn, de kinderen willen maar één ding en dat is lekker in hun vel zitten en ontspannen door het leven kunnen gaan. Omdat dit voor veel kinderen helaas niet vanzelfsprekend is heb ik voor hun ‘De boodschap van de vogel’ geschreven. ‘De boodschap van de vogel’ ontstond tijdens de lockdownperiode van maart en april dit jaar. Ik was net gestart met het coachen van een nieuwe groep. Deze coaching sessies werden altijd afgesloten met een meditatie. Helaas konden de kinderen niet meer fysiek in mijn praktijk komen en daarom sprak ik, de zelfbedachte meditatieverhalen, in via podcast zodat ze ook thuis de ontspanning konden ervaren. Veel kinderen maakten zich zorgen in die tijd om hun opa of oma maar ook om hun ouders die ineens zonder werk kwamen te zitten. Door de meditatieverhalen kun je stil worden, ontspanning vinden en hoef je even niks. Er is veel behoefte aan rust, ontspanning en even je hoofd leeg kunnen maken. Dat merk ik aan hoe vaak kinderen de podcast beluisteren, nu 7500 keer. Het boek met de prachtige illustraties gemaakt door mijn schoonvader, maakt ‘De boodschap van de vogel’ af. Ieder verhaal in het boek heeft een eigen thema. Thema’s als pesten, zelfvertrouwen of ergens bij willen horen is herkenbaar op scholen. Daarom is dit boek ook zeer geschikt voor leerkrachten, maar ook voor professionals in de gehandicaptenzorg, psychiatrie of ziekenhuis. De boodschap van de vogel is nu te koop in de boekhandels van Deventer zoals Praamstra, maar ook in WAAR, Speel je wijs, Sundry Moves en Holy Cow. Ook te bestellen via bol.com of via de website; https://www.mamakinderenjeugdcoaching.nl/deboodschapvandevogel. Het is geschikt voor alle kinderen maar ook veel jongeren vinden het fijn om er bij weg te dromen. Voor meer informatie: Marieke Martens, 06-81307997.

Ook wij zijn gesloten, maar geen paniek: met Hōk Thuistaverne kun je lekker wegkruipen in je eigen hōkbank. We brengen het lekkerste eten gewoon naar je toe. Afhalen kan ook: in onze Hōk Winckel in de Walstraat.

ONZE FAVORIETEN

HŌK THUISTAVERNE bestel via 0570-745901 of whatsapp 06-82 76 42 58

DRIEGANGEN hapjesplank hele gerechten

31 26

FLESJE WIJN BIJ MENU

12

BORREL-OP-DE-BANKPLANK MET VLEES KAASPLANKJE

12 14 12

MEER INFO: HOKTAVERNE.NL/HOK-THUISTAVERNE


8.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

Griesmeelpudding met Tutti-Frutti Ingrediënten 4 personen Zakje griesmeel (200 gram met of zonder vruchtjes) van Mevrouw Noot, 6 dl appelsap, 1L melk, 400 a 500 gram Tutti-Frutti van Mevrouw Noot. Bereidingswijze: Doe de Tutti-Frutti in een pan en schenk het appelsap erover. Laat de Tutti-Frutti ca. 8 uur weken. Breng de melk aan de kook. Roer de griesmeel door de kokende melk en kook het in ca. 3 minuten zachtjes tot een dik mengsel. Laat het mengsel afkoelen tot lauw. Spoel een vorm of vormpjes (Kom, soepkommen of koffiekopjes) om met koud water en schep het griesmeelmengsel erin. Laat de griesmeel in de koelkast in ca. 2 uur opstijven. Kook de Tutti-Frutti in het weekvocht in ca. 15 minuten zachtjes gaar. Stort de puddinkjes op de borden en schep de Tutti-Frutti er omheen. Wist je dat TuttiFrutti zowel warm als afgekoeld erg lekker is? Eet smakelijk! De griesmeel en Tutti-Frutti haal je natuurlijk bij Mevrouw Noot in de Engestraat.

Flere* 599,95 Ook verkrijgbaar als 1-lichts uitvoering à € 99,95 *Exclusief lichtbronnen

Lange Bisschopstraat 28, 7411 KL Deventer 0570 615 121 info@dehaasverlichting.nl, www.dehaasverlichting.nl


Over de Pleinen Deventer - November 2020

LANGEDIJKER KOOLSCHOTEL Voor 4-6 personen Ingrediënten: • 1 kilo aardappelen (iets kruimig) • 600 gram witte kool (fijn gesneden) • 500 gram rundergehakt • 3 tomaten • 2 uien • 1 prei (groot) • 1½ eetlepel kerriepoeder • ½ theelepel nootmuskaat • geraspte kaas, melk, roomboter, peper & zout Handig om te hebben: Ovenschaal Bereiding: 1. Schil de aardappels en kook ze in ca. 20 minuten in een pan met kokend water en een beetje zout gaar. 2. Giet de aardappels af en stamp er een puree van met een scheutje melk, een klontje boter en een halve theelepel nootmuskaat. 3. Terwijl de aardappels koken snipper je de ui, snij je de prei in dunne ringen en kun je eventueel de kool snijden als je deze niet gesneden gekocht hebt. Verwarm de oven voor op 180 graden. 4. Verhit een beetje boter in de pan en fruit de ui aan. 5. Doe het gehakt erbij en breng op smaak met peper & zout. 6. Rul het gehakt tot het bijna bruin is en voeg dan de witte kool toe. Blijf dit al omscheppend bakken tot de kool iets zachter wordt. 7. Voeg dan de kerrie en de prei toe en bak het geheel tot het gaar is. Breng eventueel op smaak met wat extra peper & zout. 8. Doe het gehakt/ kool mengsel in een ruime ovenschaal. Bedek deze met de aardappelpuree en snij dan de tomaat in plakjes. 9. Verdeel de tomatenplakjes over de ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas naar smaak. Bij de geraspte kaas vermeld ik expres geen hoeveelheden zo kun je zelf bepalen hoeveel je lekker vindt. 10. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 20 - 30 minuten tot de kaas gesmolten is en een lekker krokant laagje heeft gevormd. Eet smakelijk!

9.

DELICATESSEN & CADEAUS Bri�sh Food Specialist Pontsteeg 24, 7411 KR Deventer 0570-769215, info@de3ridders.nl www.de3ridders.nl www.facebook.com/De3Ridders

OOK VOOR DE MOOISTE MOEDERDAG-, CULINAIRE CADEAUS EN CADEAU PAKKETJES HET LEUKSTE ADRES IN DEVENTER

E OOK VOOR D FEESTDAGEN TE DE LEKKERS WINKEL VAN DEVENTER. WE VINDEN DAT CHOCOLADE ALTIJD EEN CADEAUTJE MOET ZIJN…. Daarom zijn we al jaren fan van het Nederlandse ‘Van der Burgh Chocolaad’ uit Delft. Fair-trade chocolade, kleinschalig en met heel veel liefde gemaakt. Elke reep is zorgvuldig met de hand in de mooiste wikkels verpakt Niet de goedkoopste, maar wel de allerlekkerste chocolade! Onze favoriete reep is de romige melkchocolade met Ethiopische koffie. Daarom zijn we extra trots dat deze reep nu ook in een eigen wikkel verkrijgbaar is.

wegens vakantie gesloten van 26 mei t/m 18 juni


Over de Pleinen Deventer - November 2020

DGK OUTLET

10.

De meest veelzijdige winkel van Deventer met de laagste prijzen!

Outlet DGK heeft een brede collectie heren- , dames- en kinderkleding. Maar ook sieraden, riemen, portemonnees, tassen, rugzakken, leren koffers, trolleys, etc. Voor in huis zijn er woonaccessoires, kussens, serviesgoed maar ook boeken. Laat je verrassen door het ruime assortiment van deze winkel! Outlet DGK is gevestigd aan de Lange Bisschopstraat 8. Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 12:00-17:00; op vrijdag van 11:00-17:00; op zaterdag van 10:00-17:00 en op zondag van 13:00- 17:00.

Lange Bisschopstraat 8 Deventer


Over de Pleinen Deventer - November 2020

We hebben super leuke brillen mét een screen protector Ze beschermen je ogen tegen het felle licht van je telefoon, iPad, computer etc.. Heel handig nu we allemaal veel vanuit huis werken en lange uren achter bijvoorbeeld de computer zitten, het is namelijk minder vermoeiend voor je ogen. Uiteraard worden ze gemaakt van gerecyclede materialen, zoals je bij ons kan verwachten, bijvoorbeeld van plastic flesjes of blikjes We hebben ze zonder sterkte of mét sterkte.

11.

Nieuw werk bij Gli Italiani!

Naast de sfeervolle zwart-wit foto's van fotograaf Raffaele Celentano is er in de galerie aan de Vleeshouwerstraat nu ook werk te vinden van de fotografen Diego Arbore en Lorenzo Grifantini . Beide fotografen hebben een geheel eigen stijl van fotograferen en daarvan heeft Babette, eigenaresse van Gli-Italiani, de meest unieke beelden uitgezocht en tentoongesteld. Het geeft de galerie weer een hele andere kijk op Italië en dat is wel zo leuk, zeker omdat we nu niet makkelijk zelf naar Italië kunnen. Babette is heel enthousiast en hoopt dat haar klanten dat ook zullen zijn! Wees welkom op donderdag en vrijdag van 11:00-17:30 en op zaterdag van 11:00-17:00. Een afspraak op een andere dag is in overleg natuurlijk ook mogelijk.

Kleine Overstraat 35, Deventer

63

senses of living living, cooking, dining and more

DUURZAAM MOOIE MODE Open: di t/m za van 10.30 tot 17.30 uur Kleine Overstraat 35, info@blauwehand1652.nl WWW.BLAUWEHAND1652.NL

smedenstraat 22 www.sensesofliving.nl

smedenstraat 27


12.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

Nieuwstraat...

Unieke Scandinavisch cadeaus Blikfang is de nieuwe winkel in Deventer voor al je december cadeaus. Prachtig Scandinavisch design, van vazen, kandelaars tot warme plaids. Kom langs in de winkel of bezoek onze webwinkel. We versturen ook met alle plezier je cadeaus naar je familie en vrienden. blikfang, Nieuwstraat 51, Deventer Shop ook online: www.blikfang.nl

Iets nodig voor Sinterklaas of Kerst? Bij De Ontmoeting hebben we alles voor je in huis: Prachtige boeken, cd’s/dvd’s, leuke kaartjes, en de mooiste geschenken voor alle leeftijden. Maar ook topkwaliteit tweedehands kleding en schoeisel voor cadeauprijsjes. Kom eens een kijkje nemen op onze speciale kerst-afdeling en in de rest van de winkel. Je bent van harte welkom! De Ontmoeting, Nieuwstraat 19-21, Deventer, 0570-247956 Bestellen: App naar 06-47206422 www.deontmoeting-deventer.nl


Over de Pleinen Deventer - November 2020

13.

winkelstraat

Ben je op zoek naar een origineel cadeau of geschenk? Kookwinkel Deventer Kitchen Corner is de specialist in keukenapparaten, pannen, messen en keukengadgets. We lopen voorop als het gaat om de nieuwste trends op het gebied van koken en bakken. Kitchen Corner, Nieuwstraat 15, 7411 LE Deventer, 06 - 41660020, www.kitchencorner.nl

Unieke handpicked kleding, 100% vintage! Bleached Onion, prachtige unieke handpicked vintage kleding voor zowel dames als heren! Ben je student? Dan krijg je op vertoon van je studentenpas korting! Geopend di-do-vr & za van 11:00-17:00 Bleached Onion, Nieuwstraat 64-66, 7411LN Deventer, 06 26 66 04 80


NOVEMBER ACTIE!

DI-, WO- & DOOCHTEND TOT 12:00 UUR

€1,00/u*

Een warm welkom bij de Centrumgarage! - *Parkeren slechts €1 euro per uur op dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend - van 09:00 - 12:00 uur - de hele maand november In het centrum van Deventer

24/7 Open

Oplaadpunten Centrumgarage Op de Keizer 1 7411 TC Deventer 0570 - 616 099 www.centrumgaragedeventer.nl


Over de Pleinen Deventer - November 2020

spel van de maand

15.

Pret verzekerd met Alias: wie raadt de meeste woorden in 30 seconden? Alias is een leuk woordenraadspel met teams van 2 of meer mensen. Het doel is om jouw teamgenoten te laten raden welk woord jij aan het uitleggen bent. Dit doe je door hints te geven, zonder dat je het woord zelf zegt, of delen uit het woord. Bij elk goed geraden woord mag het team een stap vooruit zetten, en het team dat als eerste op het laatste vakje terecht komt wint het spel!

maakt het overal gezellig

Dat klinkt makkelijk, maar je hebt de tijd tegen je... Echt een aanrader. Alias heeft 3200 woorden, dus heel veel avondjes pret. Alias is spel van de maand september bij Koning Willem en kost nu slechts 14,99. Het is helaas op dit moment niet mogelijk de spellen bij ons uit te proberen, omdat we vanwege de corona-maatregelen geen speeltafels in de winkel hebben. Maar er is altijd wel iemand aanwezig om je vragen over dit spel te beantwoorden.

kleine overstraat 24-26, deventer 06-39780535 info@koning-willem.com | www.koning-willem.com www.facebook.com/koningwillempret www.twitter.com/koningwillem_/ www.koning-willem.com

Nieuwe E8: Genot, veelzijdigheid en luxe in perfectie

Nu bij aankoop van een JURA koffievolautomaat een JURA Care Kit t.w.v. e 59,99 CADEAU!*

JURA is vanaf nu verkrijgbaar bij Kitchen Corner! Kom proeven en overtuig uzelf!

JURA – If you love coffee Nieuwstraat 15 | 7411 LE Deventer | info@kitchencorner.nl | www.kitchencorner.nl *Actie geldig zo lang de voorraard strekt. Op is op!


16.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

Poort naar de Prinsenplaats Boek van de maand “Nathalie Pagie Helsinki” Een van de beste Nederlandse thrillerschrijvers.’ M.J. ArlidgeTweevoudig winnaar van de ThrillZone Award voor Beste Nederlandstalige Thriller Elk jaar in oktober gebeurt het opnieuw. Als de dagen korter worden en de inwoners de warme veiligheid van hun huizen opzoeken, wordt ergens in de stad een lichaam gevonden - vermoord en gruwelijk verminkt. Politie en justitie houden de zaak stil, zij vrezen imagoschade voor Helsinki, juist nu steeds meer toeristen de weg naar de Finse hoofdstad weten te vinden.Rechercheur Talinn Ilves mijdt de stad sinds haar tweelingzus Reval er jaren geleden is verdwenen. Maar waar ze ook heen gaat, het verlies van Reval volgt haar overal. Na acht jaar besluit Talinn terug te keren naar haar geboortestad en een laatste poging te wagen om uit te vinden wat er met haar zusje is gebeurd. Haar timing had niet slechter kunnen zijn. Want als de nachten langer worden en de herfstkou in je botten kruipt, betekent dat maar één ding. Het is bijna oktober.

De poort van de Golstraat naar de Prinsenplaats symboliseert zowel de nieuwbouw als de historie van de stad en werd na afronding van de nieuwbouw op de Prinsenplaats in 1992 in gebruik genomen. De poort is aan de zijde van de Golstraat gedateerd met het jaar 1670. Hij vormde ooit de toegang tot een fabriek in de Engestraat, maar werd in 1960 afgebroken en opgeslagen op de Gemeentewerf. Sinds 1992 siert het, enigszins breder herbouwd, deze nieuwe plek. De rijkelijk versierde poort toont ons een adelaar, symbool van het stadswapen van Deventer. Een bijzondere toevalligheid zijn de zichtbare druivenranken, aangezien op de Prinsenplaats voorheen de capsulefabriek voor wijnflessen van de familie Schimmelpenninck stond.

Dit boek is verkrijgbaar bij: Bruna, Korte Bisschopstraat 33, 7411 HJ Deventer 0570 612 354, info@brunadeventer.nl

Nieuw in de Walstraat!

Vinted! Een winkel vol nieuwe en vintage kleding voor zowel dames, heren als kinderen! Van winterjassen tot stijlvolle overhemden tot mutsen; van bekende merken als Levi’s, Jack & Jones, Tommy Hilfiger, Ice Peak, Vingino, Hugo Boss, Bandolera, Petrol en nog veel meer!! Alles tegen zeer lage prijzen! Bij besteding van €25,- en tegen inlevering van deze advertentie een camera cadeau! (vraag naar de voorwaarden; zolang de voorraad strekt)

Vinted, Walstraat 16, Deventer Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10:00-17:30 en koopzondag van 12:00-17:00 (eerste zondag van de maand)


Over de Pleinen Deventer - November 2020

Deventer Kerst 2020: The movie!

17.

2020 is een bijzonder jaar voor ons allemaal. Corona bepaalt ons leven en gooit roet in ons eten. Met zijn allen proberen we om ons niet klein te laten krijgen en ons op een positieve manier door deze periode heen te slaan. Veel activiteiten zoals het Dickens festijn en mooie kerstconcerten kunnen dit jaar niet of slechts in beperkte vorm doorgaan. Dat is echter geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten, we gaan nu eens bedenken wat er wèl zou kunnen dit jaar rondom kerst. We gaan met zijn allen een fantastische kerstfilm maken. Hoe ziet die eruit? Alle koren en ensembles, muziekverenigingen, orkesten, zangers, duo’s en andere geïnteresseerden kunnen een filmpje maken met een kerstnummer. Dat nummer kun je opnemen in een grote ruimte, buiten, in kleine groepjes, of op wat voor manier dan ook die past binnen de huidige beperkingen. Al die filmpjes worden aan elkaar geplakt en ook aan elkaar gepraat met een leuke presentatie. En bij elkaar gaat dat dan een fantastische film worden. Organisatie is in handen van Kunstcircuit Deventer en initiatiefnemer Inez van Gisteren, lid van het Wereldkoor. Wil je meedoen aan de kerstfilm, kijk op www.kunstcircuit.nl voor meer informatie en opgave. Opgave graag voor 15 november!

Happy Mok!

In deze tijd van weinig contact en veel thuis zitten is iets persoonlijks kunnen geven aan je dierbaren natuurlijk heel fijn. Daarom is er nu in Deventer: Happy Mok! De Happy Mok is een mok die in verschillende uitvoeringen leverbaar is en die je kan laten bedrukken met hetgeen jij erop zou willen hebben. Of het nou gaat om een foto van je idool, de kleinkinderen, de vriend of vriendin die je zo mist of je favoriete huisdier. Misschien wil je graag dat ene mooie gedicht wat zoveel voor je betekent of juist een combinatie. Het is nu allemaal mogelijk. Marcela denkt graag met je mee helpt je graag verder in haar winkel aan de Lange Bisschopsstraat. De Happy Mok is er al vanaf €7,95 en door de keus uit de verschillende vormen mokken is er voor iedereen wel een mooi exemplaar te vinden. Ideaal als cadeau voor de feestdagen die voor de deur staan. Voor de thuiswerkers is het ook leuk om bijvoorbeeld je collega’s erop te laten drukken zodat ze tijdens het werktijd toch binnen handbereik zijn. Gewoon het logo van een bedrijf kan natuurlijk ook. Laat je inspireren op de website happymok.nl of loop eens binnen in de winkel waar ook nog veel meer moois te vinden is. In november en december is de winkel extra vaak geopend namelijk van maandag t/m vrijdag : 13 - 17 uur en op zaterdag : 12 - 17 uur. Happy Mok leuk om te geven en misschien nog wel leuker om te krijgen!

Happy Mok/ De Kristalshop - Lange Bisschopsstraat 20, Deventer.


18.

Over de Pleinen Deventer - November 2020 T.G. GIBSONSTRAAT 7, 7411RN DEVENTER 0570-750921, INFO@FIETSBEURT.NL WWW.HEINVANLANGENTWEEWIELERS.NL

AUTHENTIEKE FIETSENWINKEL / FIETSENMAKER MET ‘OUDERWETSE’ SERVICE. SNEL-SERVICE FIETSENMAKER: S’OCHTENDS BRENGEN, S’AVONDS DEZELFDE DAG WEER KLAAR. BANDEN OF EEN KLEINE REPARATIE KUNT U GEMAKKELIJK COMBINEREN MET EEN BOODSCHAP IN DE STAD.

VELE ‘OUDERE JONGEREN’ ONDER ONS KUNNEN ZICH DE AUTHENTIEKE RIJWIELHANDEL NOG WEL HERINNEREN; GEVESTIGD AAN DE OUDE DORPSSTRAAT OF CENTRAAL GELEGEN PLEK IN DE STAD.

DAAR WAAR DE FIETSENMAKER NOG KLAAR STOND VOOR EEN

PRAATJE, OPRECHT ADVIES GAF EN DE KLANT CENTRAAL STELDE.


Over de Pleinen Deventer - November 2020

Boerenkool gerookte Amandelen De winter staat voor de deur, het is weer stamppot tijd! Deze keer een lekkere boerenkool stamppot met gerookte amandelen in plaats van worst en jus. Er zit een beetje extra boter in waardoor de stamppot wat smeuïger is zodat je de jus niet missen zal. Recept voor 4 personen. Tijd: 30 min. Benodigdheden: 400 gr boerenkool, 1000 gr kruimige aardappels, 200 gram gerookte amandelen, 35 gr boter, snufje zout en peper, evt. scheutje azijn Bereidingswijze: Schil de aardappels en snijd grote aardappels in tweeën. Doe de boerenkool en aardappels in een pan en voeg water toe totdat alles goed onderstaat. Breng het geheel aan de kook en kook de aardappels en boerenkool ongeveer 20 minuten totdat de aardappels gaar zijn. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappels gaar, en giet je het geheel af. Stamp de aardappels met de boerenkool, een snufje zout en peper, azijn en de boter fijn (evt. kun je de azijn ook weglaten). Als de stamppot nog wat te droog is, voeg je een beetje extra boter of wat melk toe. Schep deze heerlijke boerenkool op je bord en strooi er de gerookte amandelen overheen. Eet smakelijk!

19.

Moeder-dochter exposeren bij EICAS Net als veel andere ‘ takken van sport’ ondervindt ook de kunst- en cultuurwereld de nadelen van dat vervelende virus dat de hele wereld in zijn greep heeft. Toch prijzen we ons bij EICAS gelukkig dat we de deuren tijdens de tweede coronagolf nog steeds open mogen houden. Achter de schermen wordt druk gewerkt aan een nieuwe wisselexpositie. Vanaf 7 november is er de expositie Tegendraads te zien met werk van moeder en dochter. Dat is in museumland toch een zeldzaam fenomeen en daarom verheugen we ons bij EICAS zeer op deze nieuwe tentoonstelling. Moeder Corrie de Boer is inmiddels 88 en maakte in de jaren ’70 furore met haar wit linnen reliëfs. Later ging ze veel meer tekenen. Dat laatste doet haar dochter Semna van Ooy (59) ook vooral. Kom de komende maanden een kijkje nemen bij EICAS de Preview in ons tijdelijk pand aan de Polstraat 6a in Deventer. Reserveren kan via www.eicas.nl. Jan Witting

(De auteur van de column is een van de vrijwilligers van EICAS en schrijft maandelijks over het wel en wee van dit nieuwe museum)

Ik werk in de Horeca Rhandy Bishop werkt bij De Bisschop Rhandy Bishop kennen we natuurlijk als de vrolijke barman van De Bisschop maar wat houdt hem bezig in deze tijd dat de horeca weer gesloten is. “Met mijn team samen proberen wij iedere keer in te spelen op de dan geldende richtlijnen. Dat is niet altijd makkelijk maar zorgt ook wel weer voor saamhorigheid! We hopen natuurlijk dat wij snel weer open mogen. Tot die tijd organiseren wij in de weekenden onder andere online Disco-Bingo. Het leuke hiervan is niet alleen dat er hele leuke prijzen mee te winnen zijn, maar vooral dat we zo contact kunnen blijven houden met onze klanten! Dat geeft veel inspiratie om door te gaan en steeds met nieuwe dingen te komen. Ook de vele kaartjes en berichten via Social Media doen ons veel goeds! Benieuwd naar wat wij komende tijd op de agenda hebben staan? Hou dan vooral goed onze social media kanalen in de gaten! “


20.

Over de Pleinen Deventer - November 2020

Mooie samenwerking!

Everybody Hurts

Sinds kort is er op de coffee-to-go bekers bij Roemar een mooi gedicht te bewonderen van De Fluisterdichter. Zo smaakt de koffie net wat specialer. Benieuwd welk gedicht er vandaag op de bekers worden gedrukt? Kom dan gezellig langs bij Roemar in de Walstraat geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10:00-17:00 .

Bij Over de Pleinen werken ze met een strenge deadline. Wellicht is de inhoud van dit stukje daardoor allang weer achterhaald, maar toch even maar even een reactie op de persconferentie van Rutte en co gisteravond (13-10). Bij Bep Dylan houden we ons aan de adviezen van het kabinet, dus 1,5 meter afstand en mondkapje op (mocht je die vergeten zijn, oelewapper, dan zijn die gratis te krijgen bij de kassa, naast de latex handschoenen en de handgel - ook bij de deur te vinden). Verder heeft de winkel een ventilatiesysteem en doen we een beroep op je gezond verstand cq verantwoordelijksheidgevoel. Mocht je dat even kwijt zijn, loop dan gerust door, we zien je wel weer in het post-coronatijdperk. Everybody hurts in deze periode, inderdaad de één meer dan de andere, maar we zijn nog steeds geen vluchtelingen uit een platgebombardeerd Aleppo bijvoorbeeld.. Nog goed nieuws Beppie? Jazeker; de cd Automatic For The People van R.E.M. met daarop het prachtige Everybody Hurts (maar het nog veel mooiere Find The River, Nightswimming en Sweetness Follows) is in de aanbieding : €2,95. Kost niet duur!

Benieuwd naar meer gedichten van de fluisterdichter? Kijk dan op fluisterdichter.nl

Hans Bep Dylan, Grote Overstraat 60 www.facebook.com/Bep-Dylan


Over de Pleinen Deventer - November 2020

Kunstenaars ‘in de rij’

21.

OVER DE PLEINEN

In november komen er kunstenaars ‘ in de rij’ in de Pakje Kunst automaat in Praamstra. In deze maand kan je dus gericht een pakje kunst van je favoriete kunstenaar bemachtigen!

COLOFON Over de Pleinen is een uitgave van Gezellig In B.V. Deventer. Peter Lantsheer 06-54361531. www.gezelligin.nl

Eerste week 2 t/m 8 november: Ineke Mengelder, Esther Jacobse, Angel Pinxten, Baltus Wiegersma, Willemien Holterman en Jojanneke Dekens.

Deze Over de Pleinen heeft een oplage van ca. 25.000 exemplaren en wordt huis aan huis verspreid in de gemeente Deventer.

Tweede week 9 t/m15 november 2020: Berni Bierens, Marina Ruempol, Guido Orsetti, Eline Boon, Giny Jans, Boudewijn Betzema en Patricia Achenbach.

Ook kunt u de krant afhalen bij Papyrus, Nieuwstraat -Kooij copy, Grote Poot Bep Dylan, Grote Overstraat - De Olde Bakkerieje, Walstraat

Derde week 16 t/m 22 november: Edith Madou, Gea Zieverink, Joke Proper, Floor Coolsma, Myrthe van de Heijkant en Mechild Paauwe.

Opmaak: YVONNE RECLAME.nl Verspreiding: All-Inn verspreidingen, Twello. Heeft u klachten over de bezorging, mail naar: bezorgers@verspreidingen.nl

Vierde week 23/29 november: Renze Koenis, Suzette Timmers Verhoeven, Willemien van Gurp, Paola de Bruijn, Fleur Bekke en Saskia Keuris.

De redactie is niet verantwoordelijk voor inhoudelijke onjuistheden. Druk- en zetfouten voorbehouden.

SMOOTHIES Tekening: Marianne de Bakker

VOOR DE ZIEL

In deze roerige tijd brengen we 36 kaarten onder de aandacht. Kaarten met recepten die niet alleen een streling voor de tong zijn. De heerlijke, romige smoothies van verse kruiden, groenten en fruit zijn te omschrijven als ‘voedsel voor de ziel’.

eetbare planten die de natuur ons biedt. Beleef hoe smoothies het alledaagse leven veranderen. Ervaar meer energie met de toverdrank smoothie. Beleef meer vreugde met de gelukssmoothie. Of werk aan je weerstand met de magisch vurige smoothie of die voor innerlijk vuur.

Ga op ontdekkingsreis met de set kaarten ‘Smoothies voor de ziel’. Ontdek de keurrijke verscheidenheid van

Voor slechts € 6,95 laat je de stress, de stress en kun je weer even van het leven genieten.

NIEUWSTRAAT 53 7411 LH DEVENTER DE-STOELENDANS.NL


Auping Tone, onze

sterke boxspring

met een kleurrijk karakter

Auping introduceert een nieuwe boxspring: Auping Tone. Op het comfortabele matras met de topper droom je heerlijk weg. De opeenstapeling van kleurtinten in combinatie met de lage box geven Auping Tone een slanke uitstraling. Verkrijgbaar van â‚Ź 4.805,- voor â‚Ź 3.495,-

Bergstraat 3, Deventer | 0570-612097 | www.visserslaapcomfort.nl


NOVEMBER AGENDA 2020 Mini Oranje Museum

“De Oranjes bij de Nederlanders thuis”. Op de bovenverdieping van de delicatessenwinkel De 3 Ridders aan de Pontsteeg bevindt zich een klein, verrassend en spannend museum met objecten gerelateerd aan ons Koningshuis. Van schitterend uniek porselein tot borduurwerkjes, etc. Het is voor veel bezoekers een feest van herkenning, herinnering en verhalen. In het museum zijn heel veel objecten van en over Koningin Wilhelmina te vinden. Slechts een heel klein deel ervan kunnen we in deze rubriek laten zien. Als gevolg van de Covid 19 maatregelen is het museum gesloten. Gelukkig biedt deze rubriek de mogelijkheid toch iets van de objecten uit het museum te laten zien.

Kunstenlab

Geert Groote Huis

Kunstenlab is van 5 november tot en met 18 november gesloten in verband met de aangescherpte maatregelen rond Covid 19. De komende twee weken berichten we regelmatig online over onze lopende tentoonstellingen ‘GRIDS’ van Art van Triest en ‘AKI OUTside’ via onze website, facebook of Instagram. En de Kunstenlabsteeg met een speciaal gemaakte muurschildering van Art van Triest is vanaf buiten te zien!

Expositie ‘herontdekt! moderne devotie als inspiratiebron in de 19e eeuw’

Grids - Art van Triest - t/m 29 november Vanaf begin 2020 onderzoekt Art van Triest het grid in verschillende uitingen. AKI OUTside - groepstentoonstelling - t/m 29 november In het kader van talentontwikkeling werken Kunstenlab en Stichting Kunst van Hier tot Ginder structureel samen met de AKI ArtEZ in Enschede.

In de 19e eeuw gingen mensen vanuit verschillende geloofsrichtingen op zoek naar Middeleeuwse bronnen. Geert Groote en de Moderne Devotie kwamen daardoor weer volop in de belangstelling, met een grote hoeveelheid publicaties tot gevolg. Dit ging tot ver in de 20e eeuw door. In onze expositie kunt u kennismaken met een uitgebalanceerde selectie van boeken die voortkwam uit deze herontdekking van de Moderne Devotie.

Reusable Fireworks, Disposable Waves - Alex Andropoulos 13 december 2020 t/m 7 februari 2021 Installaties en performance in samenwerking met Zahar Bondar.

Pontsteeg 24 7411 KR Deventer 0570-769215 info@de3ridders.nl www.de3ridders.nl.

Erik Aardema - 13 december 2020 t/m 7 februari 2021 De relatie tussen objecten en de ruimte in schaalmodellen en maquettes.

Kunstenlab

Havenplein 20, 7411 ME Deventer 0570 – 611848, info@kunstenlab www.kunstenlab.nl

Geert Groote Huis

Lamme van Dieseplein 4 7411 LX Deventer 0570 - 85 89 99 www.geertgrootehuis.nl


BOERENKAAS JUWEEL BELEGEN 6,95 500 gram BOERENKAAS UIT DE ALBLASSERWAARD

LEKKER VOOR DE BIJ DE BORREL

BOERENKAAS MET WALNOOT VAN KAASBOERDERIJ VAN ZEEBURG UIT DOORNSPIJK

BOERENKAAS MET TUINKRUIDEN Bieslook,knoflook,selderij en peterselie

7,95 500 gram

7,95 500 gram

MET HET OOG OP BIODIVERSITEIT

TERSCHELLING SKYLGER belegen

7,95 500 gram

FRANSE SCHAPENKAAS

TOMME DE LOZAC BLAUWADER GEITENKAAS UIT DRENTE

LADY'S BLUE

FRANSE BERGKAAS UIT DE JURA

JURASSIEN 10 maanden gerijpt

UIT ITALIE,BEREID VAN BUFFELMELK

PORTA ROCCA

2,95 100 gram

2,95 100 gram

2,50 100 gram

2,95 100 gram

Geldig t/m 22 november OP=OP

“MEEST BEKROONDE KAASSPECIAALZAAK VAN NEDERLAND” Brink 2 7411 BR Deventer 0570-612.620 www.kaashandel-debrink.nl

Profile for YVONNE RECLAME

Over de Pleinen - november 2020  

Over de Pleinen - november 2020  

Advertisement