Gezellig in Doesburg 2017

Page 1

4e jaargang, 2017

Gezellig in

Doesburg www.gezelligin.nl

Inclusief handige plattegrond! De gezelligste winkels, restaurants en cafĂŠs in de leukste winkelstad van Nederland!

Stadsgids


11

BRILLEN

CONTACT OOGZORG LENZEN

Hillenaar Optiek Kerkstraat 21, 6981 CK DOESBURG 0313-476765 info@hillenaaroptiek.nl www. hillenaaroptiek.nl

BETER HOREN


17

EDELSMEDERIJ TOBIAS

PASSIE VOOR HET AMBACHT

Ontdek Edelsmederij Tobias midden in het gezellige Doesburg. In onze Edelsmederij maken we diverse sieraden van goud of zilver en kunnen we deze eventueel ook combineren met verschillende edelstenen. Edelsmederij Tobias weet zich te onderscheiden door de mogelijkheid om uw eigen ontwerp te laten smeden. Uiteraard kunt u ook terecht voor reparatie of onderhoud aan uw sieraden en/of horloges. Wij verwelkomen u graag in de Edelsmederij aan de Kerkstraat 14, hartje Doesburg.

Kerkstraat 14, 6981 CM Doesburg 0313 - 47 47 31 03 | GEZELLIGIN.NL


13


WELKOM IN DOESBURG

Fotograaf: Stichting Achterhoek weer mooi

COLOFON GEZELLIG IN DOESBURG Gezellig in Doesburg is een uitgave van: Gezellig in b.v., T.G. Gibsonstraat 23, 7411 RP Deventer, Peter Lantsheer 06 - 54 36 15 31, www.gezelligin.nl. Acquisitie: Advertising Service Center. Sven, deventer@gezelligin.nl, Druk: Koninklijke drukkerij Em. de Jong Vormgeving en opmaak: YVONNE RECLAME!, Yvonne Tiemes, 06 - 27 04 25 17 www.yvonnereclame.nl, info@yvonnereclame.nl Fotografie en redactie: Gezellig in b.v. Gezellig in Doesburg heeft een oplage van ca. 17.500 exemplaren en wordt verspreid onder de deelnemende ondernemers, de VVV en op strategische punten zoals campings, vakantieparken en hotels in en rond Doesburg. Druk- en zetfouten voorbehouden. 05 | GEZELLIGIN.NL


1

HET PAKHUYS

KROONLUCHTERS & SPIEGELS

Op zoek naar een kristallen kroonluchter voor boven uw eettafel of een klein pegellampje voor uw hal? En moet er altijd nog een antieke Franse spiegel op de schouw komen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Het Pakhuys biedt u een ruime collectie kroonluchters & spiegels, van klein tot groot. Kom langs en laat u verrassen! Iedere vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 18:00.

Roggestraat 18, 6981 BK Doesburg 0313 - 475 164, 06 - 25 36 44 40 www.hetpakhuys.com 06 | GEZELLIGIN.NL


MONTMARTRE MARKTEN OP DE LAATSTE ZONDAGEN VAN APRIL, MEI, JUNI, JULI EN AUGUSTUS

Info: info@stein.nl / www.stein.nl

In het historische centrum van de Hanzestad Doesburg worden, na het grote succes van vorig jaar, 5 Montmartre Markten georganiseerd op de laatste zondagen van de maanden april, mei, juni, juli, augustus op de Vischmarkt en de Roggestraat. De gevels van de oude panden en de sfeervolle terrassen zorgen voor de perfecte sfeer voor een Montmartre markt. Op deze markten mooie kramen met Frans gerelateerde producten, maar ook antiek, brocante, curiosa, vintage, kunst en boeken. Ook de portretschilder en de Franse musette muziek ontbreken niet.

De Montmartre markten worden gehouden op zondag 30 april, zondag 28 mei, zondag 25 juni, zondag 30 juli en zondag 27 augustus van 10.00 – 17.00 uur.

2 Een bezoek aan edelsmederij Blok in de Roggestraat is zeer de moeite waard. We hebben beide een eigen discipline. Annet maakt sieraden naar eigen ontwerp, waarbij edelmetalen gecombineerd worden met voornamelijk edelstenen. Marcel maakt groot zilverwerk, naar eigen ontwerp en in opdracht. Voor vele stukken geldt dat het verrassende unica betreft.

07 | GEZELLIGIN.NL


3

DE BONTE HOND

HUISGEMAAKTE DOESBURGSE MOSTERDSOEP

Eet- en drinkgelegenheid De Bonte Hond is gelegen aan het mooiste pleintje van de Doesburgse binnenstad. Voor wie zich een voorstelling wil maken: een rustig straatje, eeuwenoude huizen, een grote plataan, uitzicht op de enorme Martinitoren en het oudste stadhuis van Nederland, gezellige terrassen, kortom een plek waar u heerlijk kunt genieten. De Bonte Hond is reeds 27 jaar een begrip in Doesburg en omstreken. Hier wordt met liefde gekookt en dat proeft u.

Roggestraat 8, 6981 BK Doesburg 0313 - 471 500 www.de-bonte-hond.nl 08 | GEZELLIGIN.NL


doesburg

Ontdek Hanzestad Doesburg

De historische rijkdom van de Hanzestad Doesburg aan de IJssel is af te lezen van de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. Het gevarieerde aanbod van de musea prikkelt alle zintuigen. Ontdek al dwalende door de kronkelende steegjes welke bijzondere winkeltjes daar verborgen zijn en hoe goed de Doesburgse mosterdsoep smaakt. Regelmatig verlevendigen culturele manifestaties en festivals het gemoedelijke stadscentrum.

WINKELEN

Het winkelaanbod in het historische stadscentrum kenmerkt zich door een aantrekkelijke variëteit: bijzondere en gespecialiseerde winkels bieden producten aan die je niet overal vindt. De persoonlijke ontmoeting met de bevlogen en gastvrije ondernemer en/of verkoopadviseur maakt het shoppen en dus het verblijven in Doesburg tot een onvergetelijke belevenis. Naast de bijzondere boetiekjes zijn natuurlijk ook de bekendere ketens vertegenwoordigd. De winkels en de leuke eeten drinkgelegenheden wisselen elkaar af en vormen zo samen de ideale ingrediënten voor een gezellige winkelmiddag.

OVERNACHTEN

Doesburg heeft zoveel moois, dat kun je niet in een dag bekijken. Blijf daarom een nachtje slapen! Boek een kamer in Stadshotel Doesburg of in een van de romantische B&B’s. Wie van kamperen houdt, kan terecht op een van de campings. Ze liggen aan de IJssel of in het buitengebied tussen de boerderijen. Bij de passantenhaven in Doesburg en op enkele campings kun je ook je camper neerzetten.


Eetcafe en wijnbar

4

* mediterrane sf eer * heerlijk ijs * * plat du jo ur * elke dag geopend * Roggenstraat 4 * Doesburg * www.caldoefreddo.nl


RESTAURANT DE LIEFDE

5

LAAT U CULINAIR VERLEIDEN

Restaurant de Liefde een culinaire verleiding. Sinds 7 jaar zijn wij gevestigd aan het mooiste pleintje van Doesburg. Wij ontvangen u graag voor een lunch, diner, high tea, een feest of voor een van onze winnende mosterdsoepen. Een diner is bij ons een echt avondje uit. Wij leggen u compleet in de watten met onze bijzondere spijzen en wijnen. Ook hebben wij een grote keuze in bijzondere vegetarische gerechten. We hopen u binnenkort te mogen ontvangen.

Philip Gastelaarsstraat 5A 6981 BH Doesburg 0313 - 659 707 www.restaurantliefde.nl 11 | GEZELLIGIN.NL


STREEKMUSEUM

DE ROODE TOOREN 6 Streekmuseum De Roode Tooren is gelegen in het hart van de historische vestingstad Doesburg. Het toont de geschiedenis van het voormalige Richterambt Doesborgh (1340), eertijds de gemeente Doesburg en de gemeenten Angerlo en Hummelo-Keppel. Prehistorische zoogdieren, presentatie bodemvondsten, vestinggeschiedenis, handel en ambacht, religie, openbaar bestuur, kruidenierswinkel 1890, werkende tabakskerverij uit 1894, folklore en Theo Colenbrander Salon. Wisselende tentoonstellingen, erfgoed- en museumwinkel.

U bent van harte welkom, toegang gratis! Streekmuseum De Roode Tooren

Roggestraat 9-11-13, Doesburg telefoon 0313-474265 - www.deroodetooren.nl Geopend: dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur


STADSBIERHUYS DE WAAG

7

ER IS ALTIJD WAT TE BELEVEN

Stadsbierhuys de Waag is de oudste horecagelegenheid van Nederland. De plaats om even uit te rusten en te genieten van het beroemde huisgemaakte gebak, de uitgebreide menukaart of ĂŠĂŠn van die 60 heerlijke bieren. Kortom het is voor iedereen goed toeven bij De Waag, zowel binnen of op ons fantastische terras dat aan het kruispunt van fietsroutes ligt. Er is dus altijd wat te beleven. Er zijn tal van prachtige ruimtes exclusief af te huren voor groepen tot 200 personen. Kijkt u hiervoor op onze site of loop gerust even binnen.

Koepoortstraat 2-4, 6981 AS Doesburg 0313 - 479 617, info@waagdoesburg.nl www.waagdoesburg.nl 13 | GEZELLIGIN.NL


Overzicht als fundament Doetinchem Didam Warnsveld Kab. Daar boekt u meer winst mee. www.kabaccountants.nl 0314 - 37 70 00 info@kabaccountants.nl


U bent van harte welkom in het Lalique museum!

8

In Doesburg is in een oud Rijksmonument het internationale Lalique Museum gevestigd. Het museum is geheel gewijd aan de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst: Réne Lalique (1860 – 1945). Er zijn slechts vier Lalique musea in de wereld. Lalique had een grote bewondering voor de “kleine” natuur zoals de vlinder en de libelle en hij was gefascineerd door de vrouw. Lalique werkte met een microscoop en de bezoekers krijgen door het gebruik van de loep en de touchscreens in het museum deze “geheime” details te zien. De conservator geeft vaak lezingen over het leven van Lalique en de symbolen in zijn objecten onder het genot van een glas prosecco. Zo staat de pauw voor hoogmoed of onsterfelijkheid en de vrouw staat voor de betekenis van uithoudingsvermogen en intuitie. Parfumflacons zijn door Lalique fraai van uiterlijk en vanuit de gehele wereld - waaronder het “Metropolitan Museum of Art” uit New York- naar Doesburg gekomen. Société Musée Lalique Pays Bas, Gasthuisstraat 1, 6981 CP Doesburg 0313 - 471 410, info@musee-lalique.nl, www. musee-lalique.nl


Gasthuiskerk d oesburg

h e t p o d i u m va n D o e sbu r g!

10

muziek theater presentaties recepties uitvaarten vergaderingen

www.gasthuiskerkdoesburg.nl


doesburg

heeft een rijke en bewogen geschiedenis

De ligging op het punt waar de Oude IJssel en de Gelderse IJssel samen komen verklaart het strategisch belang van de stad door de eeuwen heen. De Martinikerk met de 94 meter hoge toren getuigt van de voorspoed in de beginfase van de stad. Na de 15e eeuw nam de welvaart af, onder andere door de verzanding van de Oude IJssel. De stad werd diverse keren belegerd zoals in 1572 door de Geuzen en in 1672 door de Fransen. In het begin van de 18e eeuw ontwierp Menno van Coehoorn speciaal voor Doesburg een Hoge en een Lage Linie. Uiteindelijk is de binnenstad van Doesburg redelijk ongeschonden gebleven en de ruim 150 monumenten sieren vandaag de dag het straatbeeld.


12

Appel & Ei

SCHATZOEKEN IN DOESBURG

Sommigen beschrijven winkelen bij Appel & Ei als schatzoeken, anderen als een verslaving. Appel & Ei Doesburg heeft een fijne selectie tweedehands dameskleding, tassen en accessoires uit het basissegment en hoger. De winkel ligt midden in de prachtig gerestaureerde binnenstad, vlakbij het authentieke cafĂŠ De Waag en in de buurt van het Lalique- en het Mosterdmuseum.

Kerkstraat 5, 6981 CK Doesburg 0313 - 769 010 www.appelenei.nl 18 | GEZELLIGIN.NL


14

ZENZ PROEF – VOEL – BELEEF

Bij Zenz Doesburg staan we voor Proef, Voel en Beleef. Proef – een smaakvol assortiment streekproducten uit de Liemers en Achterhoek gecombineerd met de huisgemaakte producten van De Streekfabriek. Maak kennis met mosterd, zoetigheid, bier, wijn, vleeswaren, bakproducten en sap. Voel – maak kennis met pure, helende, verzorgende zepen, bodyboters en massagebars, veelal huis- en handgemaakt. Beleef – de kunst, handgemaakte beelden en lijsten. Doe mee aan een van onze creatieve of culinaire workshops of neem deel aan een bier- of wijnproeverij.

Markt 11a, 6981 CJ Doesburg 06 - 43 47 74 59, info@zenzdoesburg.nl www.zenzdoesburg.nl 19 | GEZELLIGIN.NL


WERELDWINKEL

15 WOONACCESSOIRES EN MEER

De wereldwinkel Doesburg verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Daarbij is het uitgangspunt: eerlijke producten voor een leefbare wereld voor iedereen. In de winkel vindt u woonaccessoires , schalen ,kaarsen, divers servies, kook benodigdheden, cadeaus voor diverse gelegenheden,kaarten,sieraden, dromenvangers, gelukspoppetjes en veel meer. Zowel als design producten of als vrolijke gebruiksartikelen voor huis of tuin. openingstijden ma. 13.00 tot 17.30, di t/m vrij 10.00 tot 17.30 en zat. 10.00 tot 16.30 uur

Kerkstraat 6 6981 CM Doesburg www.doesburg.wereldwinkels.nl facebook.com/wereldwinkel-Doesburg 20 | GEZELLIGIN.NL


16

CHOCOLATERIE ALBERDECO

HET LEKKERSTE WINKELTJE VAN DOESBURG

Chocolaterie Alberdeco is te vinden in de Kerkstraat op nog geen 100 meter lopen van de majestueuze Martinitoren en is het kleinste, maar ook het lekkerste winkeltje van Doesburg. Geroemd om onze Doesburgse mosterdbonbons. De unieke variĂŤteit in bonbons (wel 81 soorten) en andere chocolade-artikelen heeft al snel tot ver over de regiogrenzen faam verworven. Wij werken met enkel verantwoorde cacao van exquise kwaliteit. Vanaf medio mei voegen wij ons heerlijke ambachtelijke schepijs toe aan het assortiment in 14 smaken. Openingstijden: Ma: gesloten, Di t/m Do: 9:00-18:00 uur Vrij: 9:00-20:00 uur, Za: 9:00-17:00 uur, Zo: gesloten

Kerkstraat 39, 6981 CL Doesburg 0313 - 484 012, info@alberdeco.nl www.alberdeco.nl 21 | GEZELLIGIN.NL


18


doesburg

oplaadpunt voor levensgenieters

Aan de IJssel, gelegen op het snijvlak van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers, ligt de Gelderse Hanzestad Doesburg. De historische rijkdom van deze stad is af te lezen van de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. Doesburg mag zich al sinds 1237 ‘stad’ noemen en het is niet verwonderlijk dat hier in De Waag sinds 1478 het oudste restaurant van Nederland is gevestigd.

KUNST EN MUSEA

Doesburg heeft 6 musea en diverse galerieën met boeiende collecties. Voor verfijnd glas- en juweelwerk ga je naar Musée Lalique. Houd je van oude ambachten? Bekijk de collectie van Streekmuseum De Roode Tooren. Oude fruitrassen kun je bekijken in Museumtuin ´t Olde Ras. Wil je weten hoe boekdrukken in vroeger tijden gebeurde? In de historische boekdrukkerij De Arend kunnen ze je er alles over vertellen. Behalve in de musea kun je ook kunst kijken in de Gasthuiskerk en in de Martinikerk. Tijdens de Culturele Zondag in Doesburg zijn er op de eerste zondag van de maand wisselende exposities.

ARRANGEMENTEN

Groepsactiviteiten, gezinsuitjes, excursies; ontdek Doesburg op een manier die bij jouw past! De medewerkers van VVV Doesburg kennen de stad natuurlijk op hun duimpje en weten wat er op de agenda staat. Daarom hebben zij een aantal aantrekkelijke arrangementen voor je samengesteld. Wil je een hele of halve dag op stap, met een paar vriendinnen of met een grote familie? Bij de VVV helpen ze je graag kiezen.


19

LEKKERSZENZO

OUD HOLLANDSE SNOEPWINKEL EN SUIKERBAKKERIJ

LekkerszenZo is een ouderwetse snoepwinkel waar je net als vroeger verschillende soorten snoep en drop kunt kiezen uit glazen potten. Er is een groot assortiment zuurstokken en lollies maar je mag ook een keuze maken uit het losse snoep,waar je nog echt voor 5 cent een snoepje kunt kopen. Je kunt ook bij ons terecht voor leuke cadeautjes,Delfts Blauwe souvenirs en originele cadeaumandjes. Uniek is onze eigen Suikerbakkerij waar je kunt meekijken hoe met een echte snoepwals op ambachtelijke wijze ons eigen snoep gemaakt wordt.

Kerkstraat 20, 6981 CM Doesburg 0313 - 482 221 www.lekkerszenzo.com 24 | GEZELLIGIN.NL


20

DOOR MODE VAN HIP TOT ZAKELIJK

DOOR Mode is gevestigd in een karakteristiek pand in de Kerkstraat 22 in Doesburg. De stijl van DOOR mode varieert van hip, trendy en stoer tot vrouwelijk, romantisch en zakelijk! Bij DOOR mode treft u de volgende merken aan: Summum Women, Sylver, La fee Maraboutee, Maison Scotch, Transmission, Japan TKY, Zenggi, Bull Sisters, No mans Land, Mos Mosh, Good Morning Universe, Anokhi tassen en shawls, p448 sneakers, Maruti shoes, Feliz shoes. Openingstijden: maandag van 13.00 - 17.30, dinsdag t/m vrijdag 10.00 -17.30 en zaterdag van 10.00 - 17.00

Kerkstraat 22, 6981 CM Doesburg 0313 - 482 718, www.doormode.nl Volg ons op Twitter en Facebook 25 | GEZELLIGIN.NL


21

LABELS BY DOOR

MET EEN BREED SCALA AAN MERKEN

Eind augustus 2016 heeft Labels by Door haar deuren geopend in een monumentaal pand aan de Kerkstraat 43. Labels by Door richt zich op het midden segment in de modebranche. Met een shop in shop van YAYA, YAYA home, Amsterdams Blauw, Penn&Ink, Alix the Label, L.O.E.S. van Studio Anneloes, Catwalk Junkie, Catharina Martins en Toms biedt zij de eigentijdse consument een breed scala aan merken. Bij Labels by Door treft u dezelfde persoonlijke aandacht als bij haar grote voorbeeld Door Mode, Kerkstraat 22.

Kerstraat 43, 6981CL Doesburg 0313 - 410 906 26 | GEZELLIGIN.NL


22

schoenen Onze collecties worden met zorg, passie en vakkennis samengesteld zodat wij exclusiviteit, kwaliteit en een goede pasvorm garanderen.

Onze merken:

Via Vai | Fred de la Bretoniere | Gabor Xsensible | Footnotes | Aqua | Think Humberto Tan | Gaastra | Cole Haan Kerkstraat 49 | 6981 CL DOESBURG tel: 0313-745555


23

JACK IN THE BOX TRENDY EN HIP

Bij jack in the box mode kun je terecht voor trendy dameskleding & hippe meisjeskleding voor een betaalbare prijs. Ook vindt je bij jack in the box de leukste accessoires om je outfit compleet te maken zoals: sjaals, tassen, schoenen etc. Volg ons ook op Facebook: jackintheboxmode voor de laatste nieuwtjes & acties. TIP: Boek een gezellige vriendinnenavond bij ons in de winkel en shop die avond met een leuke korting !!

Kerkstraat 24a, 6981CN Doesburg www.jackintheboxmode.nl 28 | GEZELLIGIN.NL


24

KUNSTBURG

EEN BIJZONDERE SPECIAALZAAK

In het hart van het pittoreske Hanzestadje Doesburg is Kunstburg gevestigd. Een speciaalzaak waar u terecht kunt voor teken- en schildermaterialen, glazuur, klei, workshops, kunst, leuke cadeautjes ĂŠn sinds kort ook voor de restauratie van objecten van keramiek en glas. Het familiebedrijf bestaat alweer sinds 2008 en is ontstaan uit de passie van moeder en zoon, Alma en Henny Noordermeer. Sinds kort heeft Nienke Noordermeer-Besijn ook haar atelier in de winkel. Nienke is gespecialiseerd in de restauratie van objecten van keramiek en glas.

Kerkstraat 34, 6981 CN Doesburg 0313 - 438 799 / 06 - 11 04 33 32 info@kunstburg.nl www.kunstburg.nl 29 | GEZELLIGIN.NL


GRATIS

10 5 4 3 2 1

7 8 9 11 6 12 16 13 14 15 17 21 18 19

20

26

Only for men Barend Ubbinkweg 9

39

38 37

36

35

22 23 32 33 30 31 24 25 29 28 27


De nummers op de plattegrond corresponderen met de nummers in de advertenties.

34


HANS-OUDERWETS LEKKER!

25

GEBAK, TAART EN MEER..

Bij HANS-Ouderwets lekker! vindt u taart en gebak gemaakt door vakmensen uit de banketbakkerij...en dat proef je! Onze producten worden bereid met biologische melk en met uitsluitend vers fruit. Ook houden we rekening met specifieke allergieĂŤn/ intoleranties. Een klein gebakje voor zomaar tussendoor, een wat groter gebakje omdat het zo lekker is, taarten omdat je jarig bent, trakteergebak om lekker van uit te delen, chocolade, thee en leuke cadeautjes. Er is voor elk wat wils. Kom het zelf proeven en ervaar de smaak van al dit moois en lekkers. Cadeautip uit Hanzestad Doesburg: Hanzebonbons verpakt in een leuk doosje met bijpassende Doesburgse kruidenthee. Daar kun je gerust mee thuis komen na een leuke dag in Hanzestad Doesburg.

Kerkstraat 38, 6981 CN Doesburg 0313 - 410 475, info@hansbanket.nl www.hansbanket.nl 32 | GEZELLIGIN.NL


doesburg

is goed te bereiken

Het centrum van Doesburg is met de auto prima te bereiken. Wist je dat je vanaf Amsterdam al in 1,5 uur in Doesburg bent? Woon je in het hoge Noorden of in het Zuiden? Dan ben je binnen 2 uur in de Hanzestad! Doesburg is bereikbaar via de A348 en de N317. Het dichtstbijzijnde treinstation is in Dieren. Dit station bereik je via de spoorlijn Arnhem-Zutphen of Dieren-Apeldoorn. Neem vanaf station Dieren, Doetinchem of Arnhem buslijn 26, 27 of 29 naar Doesburg. Stap uit bij de halte Meipoort, Kraakselaan of Koepoortwal.


HET ARSENAAL 1309

26

ER IS ALTIJD IETS TE BELEVEN

Natuurlijk, eerlijk en puur. Dat is waar het grand-café voor staat. Want of je nu bij de flexitariers, carnivoren of vegetariërs hoort: bij het Arsenaal 1309 kan iedereen zijn honger of lekkere trek stillen. De gerechten die we serveren worden gemaakt met ingrediënten die we zoveel mogelijk van dichtbij halen. Zo doen we zaken met de buffelboerderij uit Zevenaar of vind je de biologische kemperkip uit de Achterhoek op onze kaart. Daarnaast hebben we meerdere Bronckhorster bieren uit Rha op onze tap, heerlijke dranken uit de stokerij in de kelder en de Whisky winkel naast het grandcafé. En wat dacht u van onze eigen kippen? Die leggen heerlijke eieren! Maar moeilijk doen we er niet over, want eten, of je nu voor het ontbijt, de lunch of het diner gaat: het moet gewoon lekker en eerlijk zijn! Ons motto: Geniet!

Kloosterstraat 15, 6981 CC Doesburg - www.hetarsenaal1309.nl Volg ons op: Facebook, Twitter & Instagram 34 | GEZELLIGIN.NL


27

Slaapspecialist Ralph Klaassen te Doesburg is het adres voor o.a. boxspings en al uw textiel. Uiteraard monteren en bezorgen wij door heel Nederland.


SONJA BROOD EN BANKET

28

OP AMBACHTELIJKE WIJZE GEMAAKT

Sonja weet waar Abraham de mosterd haalt. De lekkerste mosterdsoep eet je bij Sonja. Bij Sonja’s brood & banket vindt u alles wat een echte bakker in huis moet hebben. Heerlijk brood en verrukkelijk gebak. Alles op ambachtelijke wijze in eigen bakkerij gemaakt. Ook kunt u hier heerlijk genieten van een perfect kopje koffie met of zonder een gebakje of lekkere koek. Als het goed weer is zit je buiten op het gezellige terras en bij minder weer, of wanneer u niet buiten wilt zitten, is binnen een sfeervolle ruimte om te smullen van al dat lekkers. Hier kunt u onder andere genieten van een heerlijke lunch en een goed glas wijn.

Ooipoortstraat 7, 6981 DS Doesburg 0313 - 482 905, info@sonjas.nl www.sonjas.nl 36 | GEZELLIGIN.NL


GROTE BEER LICHT EN ONTWERP

29

DESIGN VERLICHTING

Grote Beer = Eddy Berentsen en hij ontwerpt en maakt: - designverlichting voor binnen en buiten - robuuste tafels in vele houtsoorten, vormen, kleuren en diktes - krachtige portretten in gecoat staal van geliefden, kinderen, dierbaren, vrienden etc. Ontwerpen van Grote Beer Licht en Ontwerp zijn eigentijds, toonaangevend, modern, verrassend en onderscheidend. Maar uniek is dat u als klant alles bepalend bent! U bepaalt zelf de vorm, de maten, de kleur, het aantal lampen, dimbaarheid en afwerking. Een prachtig stuk maatwerk, precies zoals u dat wenst. Bezoek de werkplaats in de Ooipoortstraat 3 in Doesburg. Grote Beer Licht en Ontwerp is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op elke 1e zondag van de maand van 13.00 uur tot 17.00 uur. Uiteraard kunt u ook een afspraak maken als een andere tijd u beter uitkomt. U kunt mij bellen op 06-53467045 of bezoek de website: www.grotebeerlichtenontwerp.nl Via het formulier op de website kunt u uw vragen stellen of inspiratie opdoen.

Ooipoortstraat 3, 6981 DS Doesburg / 06 - 53 46 70 45 - www.grotebeerlichtenontwerp.nl 37 | GEZELLIGIN.NL


30

JETS STYLE

STOER, EENVOUD, PUUR EN TIJDLOOS

Jets Style is gevestigd in hartje Doesburg. Het is een atelier waar tassen, sieraden, lifestyle en woonaccessoires te vinden zijn die in eigen atelier ontworpen worden. Bij Jets Style zijn unieke, handgemaakte tassen te vinden die in kleine oplagen gemaakt worden. Het is belangrijk om het materiaal en het leer te zien, te ruiken en te voelen. In het atelier is een mooie collectie aanwezig, die regelmatig aangevuld wordt met nieuwe ontwerpen. De kenmerken van de producten zijn: Stoer, eenvoud, puur en tijdloos

Ooipoortstraat 1, 6981 DS Doesburg info@jetsstyle.nl www.jetsstyle.nl 38 | GEZELLIGIN.NL


eipoortstraat 4 • Doesburg • www.ter-steeg.eu

Meipoortstraat 4 • Doesburg 31 Meipoortst Meipoortstraat 4 •• www.ter-steeg.eu Doesburg • www.ter-steeg.eu

TER STEEG LEDERWAREN

Meipoortstraat 4 • Doesburg • www.ter-steeg.eu LIEFDE VOOR LEER EN KWALITEIT

ipoortstraat 4 • Doesburg • www.ter-steeg.eu

ipoortstraat 4 • Doesburg • www.ter-steeg.eu

Wij zijn een meer dan 100 jaar jong bedrijf met een grote liefde voor leer en kwaliteit. Onze collectie bestaat dan ook uit merken die dit ook hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast houden we van kleur. Naast de mooie natuurlijke tinten van Meipoor 4 • enDoesburg www.ter-steeg.eu bijvoorbeeldtstraat X-Works en MyOMy Aunts and Uncles, •hebben we veel kleurrijke merken zoals Gabs, Mywalit en Hester van Eeghen. Merken die er niet voor schuwen om leren tassen o.a. ook in geel, oranje, fuchsia of rood te maken. Dit alles levert een zeer mooie modieuze collectie op die u moet zien en eigenlijk ook moet voelen. We zijn er namelijk van overtuigd dat u een tas moet “passen” voordat u hem koopt. We helpen u dan ook graag met het maken van de juiste keuze.

Meipoortstraat 4, 6981 DK Doesburg 0313 - 472 427 www.ter-steeg.eu 39 | GEZELLIGIN.NLA


35


Laat je verrassen in doesburg MODERNE ARCHITECTUUR

De eigentijdse architectuur van de Italiaanse architect Adolfo Natalini verbindt de historische binnenstad met de levendige IJssel. De grachtenwoningen, gecombineerd met dijkappartementen en een toren van 12 bouwlagen geven de stad een herkenbare en eigentijdse dimensie.

ACTIEF IN EN ROND DOESBURG

Doesburg is een perfect startpunt om de omgeving te verkennen. Vanuit de Hanzestad volg je mooie fiets- en wandelroutes als het Graafschappad, het Hanzestedenpad of de Gelderse Kastelenroute. Doesburg ligt aan de rand van de Veluwezoom, je bent in no time in dit prachtige natuurgebied. Doesburg wordt ook wel de Poort van de Achterhoek genoemd. Bij VVV Doesburg kunt u terecht voor een uitgebreid aanbod van wandel- en fietskaarten.

LEVENDIGHEID IN DE STAD

Regelmatig verlevendigen diverse manifestaties en festivals het gemoedelijke stadscentrum. De Gasthuiskerk biedt doorlopend een inspirerend en gevarieerd cultureel programma aan. De Mosterd- & FoodDag (20 mei), de Hanzefeesten (10 juni), Doesburg Binnenste Buiten (12 t/m 15 juli) en de Kerstmarkt (9 december) trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers. De Fotograficamarkt (20 augustus) wordt bezocht door vele internationale liefhebbers. Op de eerste zondag van de maand ontpopt Doesburg zich tot het culturele centrum van de regio. Tijdens de vakanties leiden gidsen u graag rond in de stad of begeleiden u tijdens de torenbeklimming. Uiteraard kan dit ook op afspraak.


32

KADOES IEDER KADO EEN FEESTJE

Bij Kadoes tref je een ruime en aparte collectie sieraden, accessoires en woonaccessoires aan. Wij zijn een schitterende full concept store met een mooie steeds wisselende collectie. Bij ons kunt u terecht voor kleding, (woon) accessoires, sieraden en natuurlijk leuke kado’s. Kadoes is de plek voor originele, aparte, betaalbare en mooie kado’s om te dragen of voor in huis, waar iedereen blij van wordt. Bij Kadoes mag je lekker rustig rondneuzen, kijken, bedenken en weer terugkomen wanneer je maar wilt. Wij hebben alle tijd en aandacht voor jou en helpen je graag!

Meipoortstraat 18, 6981 DK Doesburg 0313 - 840 548, marianne@kadoeskado.nl www. kadoeskado.nl 42 | GEZELLIGIN.NL


33

BERTRAM & BROOD

AL BIJNA 10 JAAR EEN BEGRIP IN DOESBURG.

OP VERT DEZE PA OON VAN GINA KR IJGT U

10% KORTING

De geur van versgebakken brood en gebak komt u tegemoet wanneer u de deur opent van Bertram & Brood Doesburg. U stapt binnen in een gezellige bakkerswinkel met lunchroom waar u terecht kunt voor brood, gebak, belegde broodjes en allerlei andere lekkernijen. U kunt het meenemen of ter plekke nuttigen. Wij schenken verantwoorde koffie en thee van Peeze met een koekje uit eigen bakkerij. Ook kunt u op bepaalde dagen de banketbakker aan het werk zien in onze winkel. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur. / Zaterdag van 8 tot 17 uur. *bakkerij

*lunchroom

*take a way belegde broodjes

*smoothies

Meipoortstraat 26-28, 6981 DK Doesburg 0313 - 414 230 www.bertrambrooddoesburg.nl www.facebook.com/bertrambrooddoesburg 43 | GEZELLIGIN.NL


34

de chinees van

xiang man xiang man

DOESBURG de chinees van

Bel & b 0313 estel: -4758 11

www.xiangman.nl DOESBURG

Meipoortstraat 54

6981 DL Doesburg

Restaurant Xiang Man is een modern restaurant met traditionele Kantonese en Chinees-Indische keuken. Gastvrouw Qiao Ping zorgt met haar team voor een hartelijke sfeer waarin u zich direct thuis voelt. Er is ruime keus uit heerlijke gerechten voor een eerlijke prijs. Xiang Man serveert een aantal bijzondere specialiteitenmenu’s. Bij mooi weer kunt u buiten zitten in onze eigen tuin-terras. Xiang Man ligt centraal in Doesburg en is toch makkelijk bereikbaar. Er is parkeerruimte voor de deur. Wij bieden cateringsmogelijkheden Openingstijden: en u kunt bij ons maaltijden afhalen. maandag - donderdag van 16.00 - 21.00 uur

reserveren, bestellen of informatie: vrijdag - zondag 0313 475811 of info@xiangman.nl van 12.00 - 21.30 uur.


35

Welkom Welkom aaan an b boord oord b bij: ij: Viking A dventure S ports Viking Adventure Sports Maak een rondvaart over de prachtige rivier de “ Oude IJssel”. Maak een rondvaart rondvaart over de prachtige ivier de “IJssel” Oude IJssel”. Maak een over de prachtige rivierrde “Oude Wij organiseren diverse activiteiten oor groepen van 2 tpersonen. ot 200 Wij organiseren diverse activiteiten voor v van 2 tot 200 Wij organiseren diverse activiteiten vgroepen oor groepen van 2 tot 200 personen. Voor meer informatie: ww.vikingoutdoor.nl personen. Voor meer informatie: ww.vikingoutdoor.nl VOOR MEER INFORMATIE: WWW.VIKINGOUTDOOR.NL

Rondvaarten op Zaterdag en Zondag: RONDVAARTEN OP Rondvaarten op Zaterdag en Zondag: -­‐ 1 0.00 u ur & 1 4.00 uur. ZATERDAG -­‐ 10.00 uur EN & ZONDAG 14.00 uur. -­‐ Kosten € 10,00o p.p.

Kosten €& 114.00 0,00o uur. p.p. - -­‐ 10.00 uur (Andere dagen op aanvraag) dagen op aanvraag) - (Andere Kosten €10,00 p.p. (andere dagenbop Aanmelden ij: aanvraag)

Aanmelden Aanmelden b bij: ij: info@vikingoutdoor.nl info@vikingoutdoor.nl 47 28 28 Meipoortstraat 55, 6981 DJ DOESBURG | Tel: (0313) 0313 |4info@vikingoutdoor.nl 72828 – 06 51866608 www.vikingoutdoor.nl 0313 472828 – 06 51866608


evenementen in 2017 doesburg

8 APRIL 20 MEI 20 MEI 10 JUNI 29 JUNI

t/m 2 juli

12 JULI

t/m 15 juli

KLEURRIJK DOESBURG MOSTERD & FOOD DAG HANZE BOEKENMARKT HANZEFEESTEN KERMIS DOESBURG BINNENSTE BUITEN


20 AUGUSTUS 9 SEPTEMBER 9 SEPTEMBER 23 & 24 SEPT. 18 NOVEMBER

FOTOGRAFICAMARKT KLEURRIJK DOESBURG OPEN MONUMENTENDAG DOESBURGSE KADEDAGEN SINTERKLAASINTOCHT VANAF DE IJSSELKADE

9 DECEMBER

KERSTMARKT MET MEER DAN 140 KRAMEN. DOESBURG IN DICKENS SFEREN

www.sinterklaasindoesburg.nl

www.kerstmarktindoesburg.nl

TIP!

CULTURELE ROUTE

Iedere eerste zondag van de maand openen alle ateliers en kunstenaars hun deuren. www.culturelezondagdoesburg.nl

MONTMARTRE BOEKEN-KUNST EN CURIOSAMARKT

Laatste zondagen van april, mei, juni, juli en augustus in de Roggestraat www.stein.nl

WWW.DOESBURG.NL Volg ons ook op Facebook Ondernemers Vereniging Doesburg Mosterd & Food Dag Hanzestad Doesburg


WILLEM’S WINKEL

36

BROCANTE GLASWERKEN EN MEER...

Welkom bij Willem’s Winkel, dé plek waar u op uw gemak kunt rondkijken tussen onze boeken, brocante glaswerk en wat er op dit moment in ons assortiment zit. Dat assortiment wisselt nogal eens, dus het loont de moeite gewoon eens vaker langs te komen... van harte welkom! aan de Meipoortstraat 39 in Doesburg

Meipoortstraat 39, 6981DJ Doesburg Willem-Jan van der Sluijs, 06-22776054 sluijsvanderwj@gmail.com 48 | GEZELLIGIN.NL


37

STIPPELS EN ROZEN

U ONTVANGT BIJ INLEVERING VAN DEZE BON 10% KORTING OP EEN AANKOOP IN ONZE WINKEL.

DE LUNCHWINKEL VAN DOESBURG

We heten u graag welkom bij onze lunchwinkel Stippels en Rozen. U kunt bij ons terecht om te winkelen en om te lunchen. We verkopen sieraden (handgemaakt), sjaals, accessoires en achterin de winkel een groot assortiment aan kralen. Verder serveren we koffie of thee met huisgemaakte appeltaart of lemon cheesecake in ons gezellige zitgedeelte of stadstuin. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.stippelsrozen.nl

Meipoortstraat 35, 6981 DH Doesburg 0313 - 410 756, info@stippelsrozen.nl www.stippelsrozen.nl 49 | GEZELLIGIN.NL38

GLASATELIER JEVABA WWW.GLAS-CADEAU.NL

In ons glasatelier vindt u een grote sortering glazen voorwerpen uit eigen atelier en van glaskunstenaars over de hele wereld. Er worden werkstukken in opdracht gemaakt in de technieken: Glas in lood, Tiffany, Randlood, Glasfusing (smelten in de oven) en wij graveren op glas en spiegels teksten, afbeeldingen en foto’s. Ook worden er cursussen en workshops in verschillende van bovenstaande technieken gegeven. Tevens is er een uitgebreid assortiment gereedschap en glas voor de hobbyist. Kijk ook eens op www.glas-cadeau.nl waar u de mooiste cadeau’s vindt voor betaalbare prijzen. Openingstijden: Di. t/m zat. van 10.00u. tot 17.00u. vrijdags tot 20.00u. Ook open op de culturele zondagmiddag (eerste zondag v.d.maand) van 12.00u. tot 17.00u.

Meipoortstraat 23, 6981 DH Doesburg 0313 - 473 080 www.jevaba.nl 51 | GEZELLIGIN.NL


ONLY FOR DOESBURG MEN 39

1.350M2

FASHION BELEVING VOOR MANNEN

MANNELIJKE OPENINGSTIJDEN

4 KOOPAVONDEN PER WEEK! DOESBURG Barend Ubbinkweg 9 T+31 (0) 313 20 09 03 ZIE ONLYFORMEN.NL VOOR ALLE ADRESSEN EN OPENINGSTIJDEN VAN ONZE 14 VESTIGINGEN


vvv

doesburg

De medewerkers van de VVV Doesburg helpen je graag met het plannen van jouw eigentijdse, avontuurlijke of culturele bezoek. Kom langs in het bezoekerscentrum aan de Gasthuisstraat. Met hulp van deze Doesburgkenners beleef je de stad optimaal! Bij VVV Doesburg vind je alles wat je weten wilt over de stad en de omgeving, over evenementen, bezienswaardigheden en overnachtingen. Ook verzorgt de VVV arrangementen, stadsrondleidingen en torenbeklimmingen.

VVV DOESBURG Gasthuisstraat 13 6981 CP Doesburg

info@vvvdoesburg.nl www.doesburg.nl


CULTURELE ZONDAG DOESBURG PLATTEGROND DOESBURG

2 3

1 14 15 16 17 19 18 13

22

23 24 26

25

21 5 20 4

6 7

27 9

11 12

10

8


ELKE EERSTE ZONDAG V/D MAAND DEELNEMERS VAN DE ROUTE 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27.

Atelier aan het Putpad, Putpad 2, 6981 AK Doesburg, 0313-438371 Hist. Boekdrukkerij De Arend, Burg. Nahuyssingel 28, 6981 AE Doesburg, 0313-474945 Atelier “De Benedentuin”, Burg. Nahuyssingel 34. 6981 AG Doesburg, 06-53831844 Galerie Op het Trepken, Herenstraat 16, 6981 CT Doesburg, 0313-484117 Galerie Numero Negen, Bergstraat 9, 6981 DA Doesburg, 0313-471835 Lián Art & Gifts, Bergstraat 55, 6981 DB Doesburg, 0313-471501 Keramiek Atelier Phoenix, Bergstraat 46, 6981 DC Doesburg, 0313-650301 Galerie 8’r - Ad van den Brink, Gildehof, 6981 DJ Doesburg, 0313-479083 Galerie 8’r - Marga Bles, Gildehof, 6981 DJ Doesburg, 06-12625562 Glasatelier Jevaba, Meipoortstraat 23, 6981 DH Doesburg 0313-473080 De Swarte Ram, Ooipoortstraat 60, 6981 DW Doesburg, 0313-476239 Het Arsenaal 1309, Kloosterstraat 15 6981 CC Doesburg, 0313-475863 Salvica Sekuloski (in Het Arsenaal), Kloosterstraat 15 6981 CC Doesburg, 06-57825480 World Art Galerie de Veerpoort, Veerpoortdijk 5, 6981 LA Doesburg, 0313-840602 Galerie/atelier Derwishhuus, Heiligegeeststeeg 13, 6981 AW Doesburg, 0313-484333 Atelier Leopold, Koepoortstraat 33. 6991 AR Doesburg, 06-34193155 De lotus van Caïro, Koepoortstraat 25, 6981 AR Doesburg, 0313-472310 Podium Acanthus, Koepoortstraat 20, 6981 AS Doesburg, 0313-484176 De Waag, Koepoortstraat 2, 6981 AS Doesburg, 0313-479617 Société Museé Lalique Pays Bas, Gasthuisstraat 1, 6981 CP Doesburg, 0313-471410 Atelier Saskia ter Welle, Gasthuisstraat 16, 6981 CD Doesburg, 06-43878634 Gasthuiskerk Doesburg, Gasthuisstraat 22, 6981 CS Doesburg, 06-52646984 Zilveratelier Blok, Roggestraat 12, 6981 BK Doesburg, 0313-484771 Het Pakhuys, Roggestraat 18, 6981 BK Doesburg, 0313-575164 De Roode Tooren, Roggestraat 9 - 11, 6981 BJ Doesburg, 0313-474265 Het Bovenhuys, Kerkstraat 1 - 3, 6981 CK Doesburg, 0313-484044 Martinikerk/Grote Kerk, Markt, Doesburg, 0313-471410 Zilverschoon, Kerkstraat 29, 6981 CL Doesburg, 06-42347194


binnenste buiten in doesburg

Doesburg Binnenste Buiten is, al tientallen jaren, een jaarlijks terugkerend evenement in de tweede volle week van juli. Het is het grootste evenement in OostNederland, voor jong en oud met straattheater, muziek, dans, dweilorkesten en tal van andere activiteiten. Het historische centrum van de Hanzestad biedt een uniek decor aan dit vierdaagse feest.

STRAATFESTIVAL

Tijdens dit festival treden artiesten op uit binnen- en buitenland. Voor sponsoring bestaat de mogelijkheid het gehele festival of een gedeelte c.q. een speciale act te adopteren. De naam van uw product, dienst of bedrijf wordt dan hieraan verbonden.


BINNENSTE BUITEN 12 T/M 15 JULI


7E HANZE BOEKEN – EN KUNSTMARKT IN HET CENTRUM VAN DE HANZESTAD DOESBURG

Info: info@stein.nl / www.stein.nl

Op zaterdag 20 mei a.s. tussen 10.00 – 17.00 uur organiseert Stein Culturele Evenementen voor de 7e keer een Hanze Boeken- en Kunstmarkt in het mooie centrum van de Hanzestad Doesburg. Dit jaar wordt de markt ook weer gehouden in de Roggestraat, de Vischmarkt en een gedeelte Veerpoortstraat. Deze sfeervolle locatie is het perfecte decor voor de markt. Er zijn tientallen stands met verkoop van hoogwaardige oude en tweedehands boeken en antiquariaat. Ook zijn er mooie stands met presentatie en verkoop van verschillende kunstvormen. De standhouders komen uit heel Nederland en bieden een gevarieerd aanbod. Er wordt geen entree geheven voor de markt. Stein Culturele Evenementen organiseert door heel Nederland bijzondere Boeken – en Kunstmarkten op mooie locaties o.a. op Kasteel Middachten in De Steeg op zondag 16 juli, Kasteel Rosendael op 10 september en op Kasteel Doorwerth op zondag 11 juni. Op 20 mei wordt ook in het centrum van Doesburg de Mosterd & Food dag georganiseerd. Twee mooie evenementen op 20 mei die een bezoek aan Doesburg meer dan waard zijn. 58 | GEZELLIGIN.NL


9

Bij Gasthuis du Soleil, in het historische hart van Doesburg, komen onze twee passies samen: feesten en koken. EssentiĂŤle zaken in het leven. Bij ons kunt u die twee (leren) combineren. Of niet. Net wat u wilt.

Vraag naar de mogelijkheden!

Gastheer en Chefkok RenĂŠ van Doornum


doesburg:

oplaadpunt voor levensgenieters

De historische rijkdom van de Gelderse Hanzestad Doesburg aan de IJssel is af te lezen van de prachtige gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. Het gevarieerde winkelaanbod, de acht musea, vele galeries en de mooie horecagelegenheden met sfeervolle terrassen prikkelt alle zintuigen. Ontdek al dwalende door de middeleeuwse steegjes, welke bijzondere plekjes en panden daar verborgen liggen. Vergeet ook niet de Doesburgse Mosterdsoep te proeven.

kijk voor goede tips op www.doesburg.nl