Kunst en Cultuurgids 0570 - 2020

Page 1

1e jaargang. 2020. Prijs 1,50

Kunst & Cultuurgids

0570

Deze gids is een uitgave van Gezellig In b.v.


Als auteur van het boek “Deventer en zijn schilders (19e en 20e eeuw)en het standaardwerk over de openbare kunst in Deventer “Beeldschoon Deventer 1250 jaar” is het een voorrecht om het voorwoord voor deze Kunst en Cultuurgids 0570 te mogen schrijven. In de stad Deventer hebben de verschillende kunsten al eeuwenlang vaak met tussenpozen gebloeid. In de muziekwereld was het Jan Pieterszoon Sweelinck te Deventer geboren in 1562 die in heel Nederland grote roem verwierf als organist en componist. In de beeldende kunst zijn het in de zeventiende eeuw de grote Ter Borch die onder andere de Deventer magistraat zo fraai afbeeldde hetgeen nu nog te zien is in het Deventer stadhuis waar het enorme schilderij pronkt. Ook van de Caravaggist Hendrik ter Bruggen (1588-1629) hingen lange tijd zijn beroemde schilderijen, voorstellende de vier evangelisten, eveneens in het stadhuis (de Oude Raadzaal). Grote roem verwierven ook de in Deventer geboren graveur Johannes van Doetecom, de predikant-dichter-historicus Jacob Revius, de bioloog L.A. Burgersdijk die vooral bekend is geworden als vertaler van het volledige werk van William Shakespeare en vele anderen op het gebied van kunst en cultuur. Van grote betekenis voor de schilderkunst is de oprichting van de Teeken-academieschool in 1800 door enige leden van het Departement der Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, kortweg het Nut geweest. Een hele generatie ambachtslieden-kunstenaars werden op deze school opgeleid door eminente leraren als J. Jansen Vredenberg , Jan Striening en Bartus Korteling. De bekendste schilder werd niettemin de in Deventer geboren Han van Meegeren (1889-1947). De belangstelling voor het werk van Van Meegeren blijft onveranderd groot: Deventer mag daar trots op zijn. Kunst en cultuur staan helaas door bezuinigingen onder druk (denk aan de dreiging van de sluiting van het Speelgoedmuseum en andere culturele instellingen), maar creativiteit op veler gebied vindt zijn weg, hoeveel strijd het ook kost. Met het Kunstcircuit, de diverse ateliers en binnenkort nieuwe musea als Eicas (European Institute for Contempary Art en Sience ), KunstaanZ (beide op de Nieuwe Markt) en Mimik blijkt maar weer hoe kunst en cultuur in de historische stad Deventer diep geworteld zijn. Henk J. van Baalen - Historisch publicist


Met het pontje oversteken Met het pontje oversteken mag bij een bezoek aan Deventer niet ontbreken. Al meer dan 50 jaar lang heen en weer, komt u ook nog eens een keer? Elke dag zijn wij hier open tot 23.00 uur, hoeft u de brug niet over te lopen.

COLOFON Kunst & Cultuur gids 0570 is een uitgave van: Gezellig In b.v., T.G. Gibsonstraat 23, 7411 RP Deventer, Peter Lantsheer 06 - 54 36 15 31, www.kunstencultuurgids.nl. Vormgeving en opmaak: YVONNE RECLAME!, Yvonne Tiemes, 06 - 27 04 25 17 www.yvonnereclame.nl, info@yvonnereclame.nl Acquisitie: Marlene Haage, marlene@gezelligin.nl Fotografie en redactie: Gezellig in b.v., Marlene Haage en VVV Deventer Kunst & Cultuur gids 0570 heeft een oplage van ca. 10.000 exemplaren en wordt verspreid onder de deelnemers, de VVV en op strategische punten zoals campings, vakantieparken en hotels in en rond Deventer. Druk- en zetfouten voorbehouden. 03 | GEZELLIGIN.NL


1

Irene Cornelissen In mijn atelier op Walstraat 63 maak ik sieraden op ambachtelijke wijze. Hier smelt ik ‘oud’ goud om voor een nieuw juweel, smeed ik unieke herinneringssieraden en ontwerp ik mijn eigen collectie. Ik ben opgeleid tot edelsmid aan de Vakschool in Schoonhoven, daarnaast heeft scholing op de kunstacademie en 15 jaar professioneel camerawerk bijgedragen aan mijn huidige manier van vormgeven. In mijn werk vind ik het belangrijk om een bepaalde sfeer over te dragen. Keywords: verweerde ruwheid, robuuste elegantie, organische structuren. Naast mijn eigen collectie zijn er ook sieraden te vinden van andere vormgevers met een organische/natuurlijke sfeer, mooi werk in diverse prijs-categorieën. Welkom!

04. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Walstraat 63 7411 GK Deventer 0570-442602 www.irenecornelissen.nl


2

Sjokolaa ‘Chocola verhoogt het geluksgevoel. Als u eenmaal onze chocola heeft geproefd wilt u niets anders meer en bent u verkocht’. Dé ambachtelijke chocolaterie van Deventer met een wisselend assortiment huisgemaakte kwaliteitsproducten. Naast de vele soorten, smaken en vormen chocola is dit ook het adres voor heerlijke taarten en voor het volgen van workshops. (deze staan aangeven op onze website)

Walstraat 34, 7411 GM Deventer 0570 - 672 988 www.sjokolaa.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 05.


Wo bi j galerie DNA

kunst met karakter

3

K o m na a r g a l e r i e D N A ! Galerie DNA toont hedendaagse en eigenzinnige kunst. DNA verwijst naar onze overtuiging dat de zeggingskracht van goede kunst zijn oorsprong vindt in het persoonlijke verhaal van de kunstenaar. Wij willen bezoekers tijdens wisselende exposities kunst laten ervaren die uitnodigt tot verbinding, dialoog en reflectie. Anneke Mensink en Diana Joseph heten u van harte welkom!

Golstraat 9, 7411 BN Deventer Open: do. t/m za. 12.00 – 16.00 uur en 1e koopzondag van de maand www.galeriedna.nl


4

Roemar De koffiebranderij van Deventer. Loop binnen voor een van de heerlijke eigen gebrande koffiemelanges. Verkrijgbaar zowel in boon als in gemalen versie. Voor de theeliefhebbers hebben wij een heuse theesteeg met honderd soorten thee die je zelf kunt scheppen! Voor workshops koffiebranden, latte-art, slowcoffee of een baristacursus is dit het adres om te bezoeken. Ook geven wij regelmatig demonstraties en proeverijen. Genieten van een heerlijk vers gezette koffie of thee kan hier natuurlijk ook. Al dan niet onder het genot van een heerlijk stuk gebak.

Walstraat 45, 7411 GJ Deventer 06 42270957 info@roemarkoffiebranderij.nl www.roemarkoffiebranderij.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 07.


5

Jurk & Kunst van Kaatje In deze vrolijke winkel vind je naast kunst en kaarten van eigen hand, bijzondere vintage en designerkledingstukken. Eigenaresse Caroline Houthuyse is kunstenaar, illustrator, colorist en geeft creatieve workshops, ook op locatie. Daarnaast maakt zij ook commerciĂŤle ontwerpen. Caroline organiseert kunstevenementen en exposeert in binnen en buitenland. Workshops o.a. Schilderen als een kunstenaar, kleur ben je zelf, spelend tekenen. Auteur van het boek: Kleur ben je zelf (4e druk)

08. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Walstraat 39, 7411 GJ Deventer 06-13753862. www.jurkenkunstvankaatje.nl Instagram: jurkenkunstvankaatje


6

Charles Dickens Kabinet In dit kleinschalige museum zijn talrijke boeken, waaronder enkele eerste drukken, prenten, fraaie kostuums en beeldjes van Dickens karakters te zien en een tafel gedekt met Dickens servies. In de bibliotheek kunt u de meest bijzondere uitgaven en knipselmappen van en over Charles Dickens inkijken. De tentoonstelling en bibliotheek is samengesteld met een groot aantal pronkstukken uit de indrukwekkende Dickens-collectie van Emmy Strik, initiatiefneemster van het Dickens Festijn dat jaarlijks in december plaatsvindt. Walstraat 20 7411 GM Deventer, 0570 649 959 , www. dickensfestijn.nl Wij zijn geopend van 12:00 tot 16:00 uurKUNST & CULTUURGIDS 0570 | 09.


7

Galerie “Bij Floors de Berg op� Een collectief van 7 kunstenaars: Judith van Westreenen beelden, Djan Mulderij keramiek, Gea Zieverink grafisch werk, Wim van der Meij etsen, Margreet Woertman hoofddeksels, Annette van Schelven sieraden en Judith Veldhoen schilderijen tot april. U bent van harte welkom.

10. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Walstraat 8 7411 GM Deventer Tel. 06-83823649 www.galeriebijfloorsdebergop.nl


8

Pakje Kunst Ook een stukje Deventer kunst in huis halen? Trek dan een pakje kunst uit de automaat bij boekhandel Praamstra en laat je verrassen wat de verschillende kunstenaars kunnen neerzetten op dit bijzondere formaat. Het kan verbazen, verwonderen, troosten en je tot lachen brengen. Er is echter ĂŠĂŠn gevaar: het kan verslaven!

Keizerstraat 2 7411 HG Deventer info@pakjekunst.com www.pakjekunst.com

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 11


9

Kunstcircuit Deventer Ben jij amateurzanger, muzikant, danser, beeldend kunstenaar, acteur, schrijver of fotograaf? Of zit je in het bestuur van een vereniging? Of ben je juist op zoek naar een vereniging? Kunstcircuit Deventer is er voor jou! Met informatie, advies en bemiddeling. En we bieden met onze projecten een podium.

12. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Keizerstraat 70, 7411 HH Deventer 0570-665083 amateurkunst@kunstcircuit.nl www.kunstcircuit.nl


10


11

KunstaanZ Deventer Een gedeelde liefde voor moderne en hedendaagse kunst en het streven dat in tentoonstellingen en presentaties in Deventer aan te bieden, liggen ten grondslag aan de activiteiten van Stichting KunstaanZ Deventer. Het aanbod van KunstaanZ omvat tentoonstellingen met moderne en hedendaagse kunst en toont schilderijen, sculpturen, ruimtelijke werk, fotografie, kunst op papier, (video)installaties, film en podiumkunsten. Deze tentoonstellingen worden geprogrammeerd op eigen instigatie en bijvoorbeeld met bruiklenen van anderen of in samenwerking met diverse partners. KunstaanZ presenteert meerdere tentoonstellingen per jaar. Dat doen we in de oude fietsenstalling aan de Brink 16 maar we verhuizen in eind 2020, begin 2021 naar een prachtig nieuw onderkomen aan de Nieuwe Markt 18 waar ook ruimte is voor vaste collectie en een permanente presentatie van het werk van Pablo Rueda Lara. Meer weten over onze tentoonstellingen en waar je die kunt bekijken? Ga dan naar www.kunstaanz.nl of volg ons op Facebook (https://www.facebook.com/kunstaanzdeventer)

14. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Brink 16 7411 BR Deventer www.kunstaanz.nl Facebook (kunstaanzdeventer)


12

Etty Hillesum Centrum Maak kennis met het Etty Hillesum Centrum Leer over de geschiedenis van Joods Deventer en over het leven en werk van Etty Hillesum (1914-‘43). In haar dagboeken verwoordde Etty haar ideeĂŤn over hoe mensen die in achtergrond en opvattingen erg van elkaar verschillen toch goed zouden kunnen samenleven. Museum, tentoonstelling, educatie, lezing, stadswandeling. www.ettyhillesumcentrum.nl

Roggestraat 3 7411 EP Devernter 0570-641003 www.ettyhillesumcentrum.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 15


13

De Hipshop De Hipshop heeft, door het jaar heen, wisselende tentoonstellingen van uiteenlopende kunstenaars. Juist ook de combinatie van deze tentoonstellingen met de winkel waar veelal innovatieve, (Dutch)design en duurzame producten samengaan met sustainable fashion maakt De Hipshop tot een uniek concept wat zeker een bezoek waard is! De Hipshop is tevens onderdeel van cultureel cafĂŠ De Hip.

16. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

ingang roggestraat /of brink 21 (de Hip) 06 44858443, huub@dehipshop.nl Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter


VVV Deventer De beste manier om de stad en haar omgeving te leren kennen is via een bezoek aan de VVV Deventer. Hier vindt u alle informatie over Deventer en de regio. U kunt er terecht voor verschillende wandelingen door de historische binnenstad van Deventer en uiteraard ook voor alle verdere informatie: waar zijn de leuke winkeltjes, waar kunt u lekker eten, welke hotels zijn er, wanneer zijn er bijzondere evenementen? Wilt u wandelen of fietsen in Salland, dan is ook hier uw startpunt! Openingstijden: maandag: 11.00-17.00 uur, dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur, zondag: 11.00-17.00 uur Brink 89 (Penninckshuis) 7411 BX Deventer 0570 - 71 01 20, info@vvvdeventer.nl www.deventer.info www.deventerwebshop.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 17


14

Galerie & Atelier Salon Silverder Ruim 50 engelen heb ik de afgelopen 3 jaar voor verschillende opdrachtgevers mogen schilderen. Je kunt mij ter plekke aan het werk zien met bladmetaal, bladgoud, tempera, pigmenten en edelstenen. In twee weken maak ik ook jouw persoonlijke Engelschilderij...... Of wil je een stoelmassage of een coaching of creatieve begeleiding....als het klikt hebben we goud in handen. Hartegroet Sil SalonSilverder Open: iedere vrijdag en zaterdag van 11.00-17.30 u en op afspraak

18. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Brink 91 7411BZ Deventer 06 - 31930396 Volg ons ook op Facebook


15

De oudste winkel van Deventer Deventer Borstelwinkel bestaat al sinds 1860 en is hiermee de oudste winkel in Deventer en is gelegen in het mooie Bergkwartier. De winkel is uniek in Nederland om de (bijna 200!) borstels en bezems in ontelbare soorten en maten, allen gemaakt van natuurlijk materiaal. U vindt hier producten van dierlijk haar (zoals varkens-, paarden-, (Chinees) geiten- en dassenhaar), struisvogelveren en plantenvezels (zoals kokos, fiber en union). De producten zijn voor zowel huishoudelijk, als persoonlijk gebruik. Menstraat 7, 7411 EX Deventer 0570 - 612780 (b.g.g. 06 - 52380351) mirjam@deventerborstelwinkel.nl www.deventerborstelwinkel.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 19


16


17


18

Dullaert Art & Antiques Verzamelaars en liefhebbers van unieke objecten kunnen hun hart ophalen bij Dullaert Art & Antiques. Wie de zaak binnenstapt wordt verrast door een bijzonder gevarieerde collectie van oude, moderne en hedendaagse kunst en antieke verzamelobjecten. Openingstijden: do.-vr.-za. 11:00-17:00 of op afspraak te bezoeken

22. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Kleine Overstraat 48 7411 JM Deventer info@dullaertantiques.com www.dullaertantiques.com


19


Atelier Margot Olde Loohuis Middelweg 44 7413 RZ Deventer 39

25

24 22 26

23

28

27 21 11

32

30

20 31 33

Vind de dichtstbijzijnde AED in Deventer.

De nummers op de plattegrond corresponderen met de nummers in de advertenties.

34


10 9

5

8 7

4

6 11

3

1 2

12 13

19

18

38

14 16

15 37

17

35 36


20

Gli Italiani Midden in het hart van het mooie Deventer vind je onze winkel/galerie. Wij verkopen prachtige zwart-wit fotografie in van de Italiaanse fotograaf Raffaele Celentano. De zorgvuldig op fotopapier afgedrukte sfeervolle beelden uit het dagelijkse Italiaanse leven zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende formaten. Waan je ItaliĂŤ en kom genieten van onze beelden! Onze openingstijden zijn: do, vrij van 11.00 - 17.30 uur en zaterdag van 11.00 - 17.00 uur. A presto!

26. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Vleeshouwerstraat 11 7411 JN Deventer 06 38348906 www.gli-italiani.nl


21

Het Bouwhuis Het Bouwhuis is gevestigd in een van de leukste straatjes in Deventer, de Kleine Overstraat. Je kunt gerust stellen dat Het Bouwhuis uniek is in de stad en misschien wel in heel Nederland. Wij, Harm en Henriette brengen een bijzondere combinatie van delicatessen en hedendaagse kunst. Bij binnenkomst wordt onmiddellijk de aandacht getrokken door een groot kunstwerk van Stefan Gross en door de hele winkel heen staan en hangen werken van een flink aantal verschillende Nederlandse kunstenaars. Verder brengen wij ruim 500 delicatessen uit binnen en buitenland. Het Bouwhuis is een winkel die alle zintuigen prikkelt. Kleine Overstraat 17 7411 JH Deventer 06- 51463812 www.hetbouwhuis.net

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 27


22

Mini Oranje Museum Het Mini Oranje Museum omvat een rijke en brede verzameling objecten gerelateerd aan ons Koningshuis, zoals dat door veel Nederlanders de afgelopen eeuwen is verzameld om uiting te geven aan hun warme gevoelens voor de Oranjes. Van schitterend uniek porselein tot borduurwerkjes, etc. Het is voor veel bezoekers een feest van herkenning, herinnering en verhalen. In het museum is tevens een muurschildering uit 1549 van de feestelijke intocht van Filips II in Deventer te zien.

28. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Pontsteeg 24 7411 KR Deventer 0570 - 769215 www.de3ridders.nl


23

Museum Geert Groote Huis Geert Groote (1340 – 1384) is de belangrijkste Deventenaar aller tijden. In Museum Geert Groote Huis vertellen we op eigentijdse wijze (met o.a. film, Virtual Reality, lichtkunst en een audiotour) zijn verhaal, hoe hij tot zijn inzichten kwam en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

Lamme van Dieseplein 4 7411 LX Deventer 0570-858999 www.geertgrootehuis.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 29


24

Kunstwerkt voor iedereen Kunstwerkt is een atelier/galerie met exposities van kunstenaars die behoefte hebben aan individuele aandacht en begeleiding. Kunstwerkt is ook een werkplaats voor iedereen die zijn of haar kunstzinnige talenten wil ontdekken en ontwikkelen. Vier dagen per week zijn we open voor dagbesteding. ’s Avonds en in het weekend vinden in het atelier cursussen en workshops plaats. Kunstwerkt werkt daarnaast samen met bedrijven op het gebied van teambuilding. Openingstijden dinsdag t/m vrijdag van 10.00 t/m 16.30 uur

30. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Nieuwstraat 20, 7411LM Deventer Marianne de Bakker - 06.24645934 Chris Visser - 06.83975314 www.kunstwerkt.info


25

Peter Munnik vrolijke schilderijen van Deventer, kleurrijke abstracte en meer figuratieve doeken U bent van harte welkom om mijn werk te bezichtigen in mijn atelier. Graag wel even van te voren bellen of het kan.

Bruynssteeg 20 7411 LT Deventer 06 – 14141490 www.munnik-art.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 31


26

Voor al uw kunstenaars benodigdheden!

Kunstlokaal | Droom & Daad Stromarkt 9 | 7411 PJ | Deventer 0570 - 78 42 99 www.droomendaad.nl | www.kunstlokaalwebshop.nl


27

Bibliotheek Centrum Bij de Bibliotheek Centrum vind je alles wat je van een bibliotheek verwacht en meer. Lees boeken, kranten en tijdschriften. Experimenteer met nieuwe technologieën. Of bekijk een digitale presentatie van onze erfgoedcollectie. Bij biebcafé Oscar geniet je van heerlijke koffie of een lekkere lunch. Of neem iets mee naar ons dakterras, waar je geniet van prachtig uitzicht over de stad. Ook onze Wifi staat open voor iedereen. Kom binnenlopen en kijk wat er te doen is, grote kans dat je zo aan kunt schuiven bij een van onze leuke activiteiten. Stromarkt 18 7411 PK Deventer 0570 67 57 00 www.bibliotheekdeventer.nl

Openingstijden: ma t/m vr 09.00 - 20.00, za 09.00 – 17.00. Zo: gesloten met uitzondering van koopzondagen: 12.00 – 17.00. KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 33


28

Athenaeumbibliotheek De oudste stadsbibliotheek van Nederland is onderdeel van de Bibliotheek Deventer. Het hart van de collectie bestaat uit vaak eeuwenoude in Deventer gedrukte boeken, incunabelen, handschriften en diverse literaire verzamelingen. Doorgaans liggen de boeken in de kluis, maar voor de wisselende exposities verhuizen geregeld bijzondere exemplaren naar de hal van de Athenaeumbibliotheek of de expositieruimte in de Bibliotheek Centrum. Ervaren gidsen kunnen meer vertellen over de collectie en de historie van de kloosterpanden. Kijk op de website naar de mogelijkheden voor een rondleiding. Openingstijden: maandag, donderdag en vrijdag 13.00 – 17.00. Dinsdag 09.00 – 17.00. 34. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Klooster 12 7411NH Deventer www.bibliotheekdeventer.nl/ athenaeumbibliotheek


Artwalk Deventer Een route met grote kunstzinnige diversiteit waar kunst bekeken en gekocht kan worden. Kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland exposeren in monumentale panden en andere bijzondere locaties binnen het idyllische Bergkwartier. Een spontane activiteit van 2 kunstenaars Anneke Mensink van Galerie DNA en Caroline Houthuyse van Jurk & Kunst van Kaatje. Om kunst in de binnenstad te verbinden en Deventer als kunstminnende stad op de kaart te zetten. Brink 89 (Penninckshuis) 7411 BX Deventer Volg ons op Facebook: Artwalk Deventer

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 35


30

Atelier Komma Bij Atelier Komma worden exposities gehouden in het hele woonhuis. Kunst en een beetje gluren zeg maar. Hier exposeren kunstenaars die “de kunst van het weglaten” verstaan. U bent welkom Tot september op afspraak. Maximaal 3 personen. Daarna iedere vrijdag van 11.00-17.00 0570-617546 of 06-25524432

36. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Achter de Muren Vischpoort 46 7411 SM Deventer m.bijkerk1949@kpnmail.nl www.atelierkomma.nl


31


Ontdek één van de oudste steden van Nederland! Ontdek de historische stad Deventer middels een boeiende wandeling langs de topstukken van de stad. Voor individuele bezoekers aan de historische binnenstad van Deventer organiseert de VVV in samenwerking met het Gilde Deventer dagelijks een stadswandeling onder leiding van ervaren gidsen. De rondleiding duurt circa 1,5 uur. Data: maandag t/m zondag Tijdstip: 13.30 uur, op zaterdag ook om 11.00 uur. Prijs: € 4,00 per persoon. Start & kaartverkoop: VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis) Voor deelname aan deze rondleiding kun je telefonisch reserveren op tel. 0570-710120 of rechtstreeks aan de balie van de VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis). Zelf op pad? Wil je Deventer liever op eigen gelegenheid ontdekken? Bij de VVV Deventer in het Penninckshuis, Brink 89, zijn diverse wandelroutes door de binnenstad verkrijgbaar. Of ontdek Deventer middels de IZI.Travel app, gratis te downloaden op je telefoon. Middels deze app kun je 6 verschillende wandelingen maken door Deventer.

38. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Brink 89 (Penninckshuis) 7411 BX Deventer 0570 - 71 01 20, info@vvvdeventer.nl www.deventer.info www.deventerwebshop.nl


32

Galerie Branka Op een mooie historische plek tussen de Lebuinus Kerk en het Oudste huis van Nederland heb ik 23 jaar geleden mijn galerie Branka geopend. In een wisselende opstelling worden schilderijen van Jan Slijkhuis en Branka Perosevic en beelden van Jos van Oosterhout gepresenteerd.

Hofstraat 2, 7411 PD Deventer 0570-616733 perosevicbranka@gmail.com www.brankaperosevic.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 39


33

Charles NiĂŤl - fine art photographer Van arts (radiotherapeut) naar fine arts (fotograaf) is in een notendop mijn levensloop. GeĂŻnspireerd op de stillevens van de Gouden Eeuw krijgt mijn werk een eigentijdse invulling van deze stijl, niet als schilderij maar als fotografische kunst. Het werk (gelimiteerde oplage) is exclusief verkrijgbaar in mijn galerie op het Grote Kerkhof 38: de kleinste fotogalerie in Nederland. Daarnaast werk ik ook met plezier in opdracht.

40. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Grote Kerkhof 38, 7411 KV Deventer 06-43586988 charlesniel@gmail.com www.charlesniel.com


34

Hotel in het huis van Deventer Betti brood & Borrel In de voormalige Latijnse school aan het grote kerkhof hebben we een kunstzinnig hotel gemaakt met een net zo bijzonder restaurant Betti. Onze tien unieke city-lofts ademen Deventer dankzij Studio Groen+Schild en het kunstenaarsduo De Spacecowboys. Bij restaurant Betti kun je je onthaasten in de rust van de binnentuin en genieten van‌ jawel Betti, half mens half hert. Kortom een hotel en restaurant bomvol kunst en cultuur. Reserveer nu: hotelinhethuisvandeventer.nl Grote Kerkhof 5 7411 KT te Deventer 06 38373773 www.hotelinhethuisvandeventer.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 41


35

KunstGoud KunstGoud is de werkplaats van edelsmid Jeanette Knigge in Havenkwartier Deventer. Jeannette maakt allerhande sieraden in opdracht. Trouwsieraden, herinnerings- of rouwsieraden, alles komt langs op de werkbank. Regelmatig verwerkt zij oude sieraden van de klant tot een nieuw dierbaar sieraad. Daarnaast maakt zij autonome sieraden en geeft ze diverse lessen en workshops op het gebied van dit mooie ambacht.

42. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Mr HF de Boerlaan 151 7411 AH Deventer 06-30349167 www.kunstgoud.nl


37


36

“Kunst daagt je uit om anders te kijken� Tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst In het Havenkwartier

foto: Eveline Visser


Op een spannende industriĂŤle locatie in het Havenkwartier organiseren we tentoonstellingen waarin experiment en onderzoek centraal staan. We bieden kunstenaars hier een podium om nieuw werk te ontwikkelen en de bezoeker een plek om avontuurlijke kunst te zien en ervaren. Je vindt ons midden in het Havenkwartier, een 100 jaar oud industrieterrein waar ook volop geĂŤxperimenteerd wordt: met de openbare ruimte. Zo is er een spannende plek ontstaan waar erfgoed, architectuur, wonen, werken, kunst, cultuur en horeca samenkomen. Bekijk onze tentoonstellingsagenda op www.kunstenlab.nl Toegang gratis Havenplein 20 in Deventer


38

Street Art Streets Murals Deventer Met Street Art Streets vertellen we de verhalen van Deventer door gebruik te maken van verschillende vormen van street art murals. Dit project is een initiatief van Deventenaren Egbert Scheffer en Mano Scherpbier. Zij vinden dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en kleur kan gebruiken. De murals zijn in de openbare ruimte in en rond het centrum van Deventer. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Gomad Mural in het Hof van Adwaita, aan de Sluisstraat 4 vind je de Murals van Joran Josua en Will-Yoow en aan de Scheepvaartstraat 7 op het Havenkwartier vind je de PUNT Mural door I AM EELCO.

46. | KUNST & CULTUURGIDS 0570

Meer informatie & route: www.streetartstreets.nl


39

Atelier Margot Olde Loohuis Welkom in het atelier van beeldend kunstenaar Margot Olde Loohuis. Hier maakt en exposeert ze haar monumentale olieverfschilderijen die gaan over de onderwaterwereld. Maak een afspraak en wie weet kan je even over haar schouder meemaken hoe dit in z’n werk gaat.

Middelweg 44 7413 RZ Deventer info@margotoldeloohuis.nl www.margotoldeloohuis.nl

KUNST & CULTUURGIDS 0570 | 47


Geniet van de skyline Vaar met het pontje de stad uit en geniet regelmatig van concerten in het oudste stadspark van Nederland, het Worpplantsoen. Maak ook eens een wandeling in natuurgebied De Ossenwaard. Wil je genieten van een hapje en drankje met uitzicht op de skyline? Laat je culinair verwennen in het IJsselhotel of proef zomerse gerechten bij Meadow op het Stadsstrand.

www.muziekkoepelneringbogel.nl www.ijsselhotel.nl www.meadow-deventer.nl