Suomen Yrittäjät/Nuoriso ja opiskelija

Page 1

For those about to start up!

>> EXITENTER

s. 12–15

Yrittämistä voi harjoitella s. 6–7

Intoa ja himoa Yrittämisen megatrendit s. 16–17

Miki Kuusi: ”Uskalla hypätä” s. 18–21

Järkeä ja tunnetta s. 24–25

2015


#Opiskelijaedut Säästä yrittämisessä ja sen harjoittelussa tarvitsemistasi palveluista

opiskelijajäsen

#Yrittäjäkoulutukset Kehitä yrittäjänä tarvitsemiasi avaintaitoja

mä oon mun

pomo! oonmunpomo.fi

#Verkostotapahtumat Tutustu yrittäjiin ja muihin yrittäjäksi aikoviin

#Yrittäjämediat Seuraa yrittäjyyden ilmiöitä ja trendejä

Lue lisää ja liity www.oonmunpomo.fi

Yrittäjän muuttuva muotokuva Ei ole kauaakaan, kun yrittäjä miellettiin keski-iän ylittäneeksi, elämänkoulussa oppinsa saaneeksi mieshenkilöksi, joka kiersi maakuntaa korjaten, kuljettaen tai kaupaten. Hyviä yrittäjiä ja en sinänsä hyväksy joskus vähätteleviä kommentteja yrittäjän ”peruskuvasta”. Jokaisen kannattaa viimeistään nyt ymmärtää, että kaikenlainen yrittäjyys turvaa tämän maan hyvinvoinnin. Nyt on kuitenkin toisin. Kuvamme yrittäjästä vuonna 2015 piirtyy entistä monipuolisempana ja vetreämpänä. Nuoret ovat rohkeasti haastaneet perinteisiä käsityksiämme yrittäjyydestä niin työnteon kuin elämäntapana. Yrittäjyys ilmenee monille aikuisuuteen suuntaaville muunakin kuin toimeentulon tai voiton tavoitteluna. Vapaus ja mahdollisuus saada aikaan merkityksellisiä asioita niin pienessä kuin isossa mittakaavassa kannustavat nuoria hakeutumaan yrittäjän uralle. Tarkoituksemme tässä Suomen Yrittäjien julkaisemassa liitteessä on antaa nuorisoyrittäjyydelle sen ansaitsemaa palstatilaa sekä kertoa konkreettisista yrittäjyyteen johtavista väylistä. Suomen Yrittäjät on yrittäjien oma järjestö, johon kuuluu jo 115 000 jäsenyritystä. Yhteisömme on nyt myös uuden opiskelijajäsenyyden kautta avoin yrittäjyydestä haaveileville tai yrityksen vasta perustaneille opiskelijoille. Nuorimmat jäsenemme ovat 2000-luvulla syntyneitä. Kannamme yhä enemmän vastuuta siitä, että suomalaiset nuoret kokisivat yrittäjyyden houkuttelevana uravaihtoehtona. Työmme johtolauseena on, että yrittäjyyden ihme ei ole ylivertainen liikeidea vaan se, että joku uskaltaa sen toteuttaa. Järjestömme uudeksi arvoksi vahvistettiin juuri rohkeus – juuri tätä rohkeutta me järjestönä haluamme olla tukemassa niin nuorten yrittäjien kuin opiskelijoidenkin keskuudessa. Lähde siis mukaan ja ole näköisesi yrittäjä!

For those about to start up!

Suomen Yrittäjien opiskelijajäsenyys on starttipakettisi yrittäjyyteen!

Nuorisoyrittäjyyden nousukausi ja erään myytin kuolema Yrittäjyys on täynnä myyttejä. Niistä yksi sitkeimmistä on, että yrittäjäksi synnytään – että yrittäjäksi ei voi kuka tahansa kasvaa tai oppia. Kuten myytit yleensä myös tämä on pitkälti sepitettä, joka palvelee eritoten vanhempia ikäluokkia näiden peitellessä yrittäjyyteen liittyviä epäluulojaan. Polku yrittäjäksi oli pitkään turhan kapea ja vähänkuljettu – siis omiaan ruokkimaan käsitystä yrittäjyydestä harvojen ja valittujen urana. Myytti on lopultakin murtumassa ja polku laventumassa. Nuoret lukioissa, ammattioppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa näkevät yrittäjyyden aiempaa realistisempana vaihtoehtona. Yrittäjien koulutustausta onkin kirjavoitumassa ja -taso nousussa. Nuorisoyrittäjyyden nousukausi on huikea ilmiö, jota on syytä tarkastella eri kulmista. Perehdymme tässä liitteessä erilaisiin tapoihin kokeilla ja harjoitella yrittäjyyttä niin opinahjossa kuin sen ulkopuolella. Luotaamme startup-yrittäjyyttä korkeakouluopiskelijoiden ES-toiminnan kautta. Tutustumme liiketoiminnan kannalta kiinnostaviin megatrendeihin. Lisäksi puheenvuoron saavat itseoikeutetusti nuoret yrittäjät kokemuksineen ja vinkkeineen. Joonas Mikkilä Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien nuorten yrittäjien ja opiskelijoiden palveluista vastaava järjestöpäällikkö.

Anssi Kujala Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja ja tämän julkaisun päätoimittaja.

3


ENTERSISÄLTÖ

6 12 16 18 22 24

”Kaikkien, joilla on sellaista osaamista tai

Harjoittele yrittämistä Yrittämistä voi kokeilla kevyemmin usealla eri tavalla.

sellainen liikeidea, jolle huomaa löytyvän tarvetta ja mahdollisia ostajia, kannattaa

Startupit tulevat Opiskelijat perustavat yhteisöjä tukemaan startup-yrityksiä joka puolella Suomea.

pohtia yrityksen perustamista.”

Yrittämisen megatrendit Katso, millaisia taitoja yrittäjä tarvitsee tulevaisuudessa. Uskalla hypätä Entisen Slushin johtajan ja yrittäjän Miki Kuusen mukaan moni asia onnistuu, kun uskaltaa hypätä. Hekin yrittävät Lue 10 nuoren yrittäjän vinkit yrittämiseen. Yrityskaupalla yrittäjäksi Tuomas Tukeva toteutti unelmansa yrittämisestä ja osti Koneita.com-yrityksen.

EXITENTER Tämä puolisko on omistettu yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille ja opiskelijoille. Millaisin eväin yrittäjäksi voi ja kannattaa startata? Voiko yrittäjämäistä toimintaa harjoitella tai harjoittaa jo opiskeluaikana? Mitä on otettava huomioon yritystä perustettaessa? Näihin ja muihin kysymyksiin löydät vastauksia seuraavilta sivuilta.

Kustantaja Suomen Yrittäjien Sypoint Oy, PL 999, 00101 Helsinki Päätoimittaja Anssi Kujala Toimitus Mika Haavisto, Joonas Mikkilä ja Josi Tikkanen Graafinen suunnittelu Maarit Kattilakoski Kannen kuva VesaMatti Väärä Ilmoitusmyynti Alma360/Asiakasmedia, PL 356, 00101 Helsinki Paino Alma Manu Oy, Tampere Painosmäärä 180 000. Julkaisu jaetaan kaikille yrittäjäjärjestön jäsenille, korkeakouluihin, yrittäjyyttä painottaviin toisen asteen oppilaitoksiin, opiskelijoiden yrittäjyysyhteisöihin ja yrittäjyyskasvatusta tekeviin yhdistyksiin.

4

Yritysneuvojan

5vinkkiä Yrittäjänä uutta alaa valtaamaan Moni nuori lähtee nykyisin yrittäjäksi, koska oma työpaikka on luotava itse. Etenkin uusille, innovatiivisille aloille työpaikkoja ei aina yksinkertaisesti ole vielä syntynyt. Jonkun pitää yrittäminen uudella alalla aina kuitenkin aloittaa. Uskon, että olen varsin tyypillinen tämän ajan yrittäjä. Lähdin yrittäjäksi opintojeni valmistuttua vuonna 2009, koska mielekkäitä töitä ei finanssikriisin keskellä löytynyt. Toimin alkuun vapaana kirjoittajana ja aloin sittemmin kouluttaa yhteisöpalvelujen käyttöä tajuttuani, miten monet tulisivat tarvitsemaan apua sosiaalisen median parissa. Löysin kysynnän omalle osaamiselleni ja opin hiljalleen sekä tuotteistamaan että myymään sitä potentiaaliselle kohderyhmälleni. Näihin yli viiteen vuoteen yrittäjänä on sisältynyt monenlaista. Alussa kysyntä kasvoi varsin nopeasti, ja kädet olivatkin pian täynnä tekemistä. Vuonna 2012 tajusin, että yksin yrittämisen sijaan kannattaisi lähteä rakentamaan tiimiä. Näin vaihdoin yritysmuotoa osakeyhtiöön, ja Someco Oy näki päivänvalon. Siitä lähtien olen ollut yrittäjän lisäksi toimitusjohtaja, työnantaja ja varsinainen yritykseni jokapaikanhöylä. Hiljalleen tiimin yhä kasvaessa olemme rakentaneet prosesseja, jakaneet vastuita ja kehittäneet omaa tekemistämme. Kaikkien, joilla on sellaista osaamista tai sellainen liikeidea, jolle huomaa löytyvän tarvetta ja mahdollisia ostajia, kannattaa pohtia yrityksen perustamista. Näin voi luoda oman työnsä, tiiminsä ja toimintatapansa sekä määritellä, millaista työnteko tulevaisuudessa tulee olemaan. Minna Valtari Kirjoittaja on sosiaalisen median konsultointitoimisto Someco Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja sekä Suomen Yrittäjien nuorten yrittäjien valiokunnan puheenjohtaja.

Yritysneuvoja Malina Pursiainen YritysHelsingistä muistuttaa yritystä perustavaa seuraavista seikoista: 1. Harkitse tarkkaan yrityksen aloittamisajankohta. Suunnittelutyötä ja markkinaselvitystä voi tehdä ilman Y-tunnustakin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 2. Hyödynnä uusyrityspalveluiden maksuton luottamuksellinen yritysneuvonta. Yrityksen kannattavuus on kaiken A ja O. 3. Älä perusta yritystä kiireessä, ellei kiire johdu siitä, että maksavia asiakkaita olisi jo tiedossa tai hyvä liiketila kiikarissa. 4. Huomioi oma ajankäyttösi. Monet yrittäjät sanovat yrittämisen olevan elämäntapa, mutta vapaa-ajallekin on syytä löytyä kalenterista tilaa. 5. Yrittäjänä tarvitset motivaatiota työhösi, ripaus onnea on myös hyväksi. 5


Hulluttelu sallittu Yrittäjyyttä voi kokeilla kouluaikana harjoitusyritysohjelmien avulla. Neljä lukiolaispoikaa kehitti oman linnunpönttömallin ja ysiluokan tytöt saippuan. Teksti Joonas Aitonurmi Kuva Aleksi Poutanen

Ensi kesänä toteutuu 20-vuotiaan Samir Abdelmeguidin, yleisölle tutummin taikuri Samirin, pitkäaikainen

unelma. – Olen pyörittänyt kuusi vuotta omaa taikashowtani ja ensi kesänä

pääsen toteuttamaan ensimmäistä perustamani Sirkus Tähden kesäkiertuetta.

Abdelmeguidinin innostus taikuruutta kohtaan syttyi jo kaksivuotiaana, kun hän löysi isoisänsä taikurinsalkun. Hän otti ensi askeleet yrittäjänä vuonna 2010, kun hän perusti Vihdin 4H-yhdistyksen kautta 4H-yrityksen. Abdelmeguidinin kokee saaneensa paljon kullanarvoisia neuvoja 4Hyhdistyksestä. Yrittäjäksi voi Suomessa ryhtyä hyvin myös koululainen tai opiskelija. Apua nuorille yrittäjille tarjoavat esimerkiksi 4H-yhdistykset ja Nuori yrittäjyys ry. Villejä ideoita kannattaa kokeilla Koululainen tai opiskelija voi työllistää itsensä 4H-yhdistyksen avulla vaikka kesäksi. Tyypillisiä 4H-yrityksiä ovat esimerkiksi erilaiset avustuspalvelut, pihatyöfirmat sekä leivonnaisia ja muita käsitöitä valmistavat yritykset. – Yritysideoita kannattaa lähteä etsimään omasta lähipiiristä ennakkoluulottomasti. Myös hulluttelu omalla yritysidealla on sallittu, kannustaa 4H:n kehityspäällikkö Juha Ruuska. 4H-yritys on mahdollisuus kokeilla yrittämistä ohjatusti ja turvallisesti. 4H-yrityksen myynnin tulee jäädä alle 6 000 euroon, jotta nuori yrittäjä välttyy arvolisäverokiemuroilta. Toimintaa voi pyörittää y-tunnuksella tai vain ilmoituksella 4H-yhdistykseen. Tällä hetkellä Suomessa on noin 450 4H-yritystä. – Parasta tässä on vapaus määritellä omaa tekemistä ja mah-

Pönttöpäät nappasivat voiton sitkeällä tuotekehityksellä

Neljä helsinkiläisen Ressun lukion tokaluokkalaista osallistui hetken mielijohteesta Vuosi yrittäjänä -kurssille syksyllä 2013 ja perusti siellä Pönttöpäät-yrityksen. Yritys alkoi valmistaa linnunpönttöjä, koska ne sopivat hyvin valmistettavaksi opiskelujen ohessa. – Lähdimme myymään linnunpönttöjä maalaismarkkinoille. Panostimme paljon myyntiin, kuuntelimme tarkkaan asiakkaiden mielipiteitä ja kehitimme tuotteita saadun palautteen perusteella paremmiksi, kertoo Pönttöpäiden toimitusjohtaja Nicholas Mylläri. Panostus tuotekehitykseen kannatti. Pönttöpäät palkittiin Nuori yrittäjyys -messuilla keväällä 2014 Suomen parhaana toisen asteen NY-yrityksenä. – Yhtenä palkintoperusteena oli se, että myimme enemmän kuin vain pönttöjä: ajatusta ja tarinaa.

6

Nuori yrittäjyys innosti jatkamaan toimintaa. Nykyisin 18-vuotiaat pojat pyörittävät ValkeaPuu-nimistä osakeyhtiötä, joka tuottaa ja myy koivunmahlaa. Yrittäjät päättivät siirtyä mahlaan, koska he kokivat, että linnunpönttöjen tuotekehittely tuli jo vietyä huippuunsa. – Rehellisesti voin sanoa, että meillä oli yrityksen loppuvaiheessa pääkaupunkiseudun parhaat linnunpöntöt, Mylläri sanoo. – Vuosi yrittäjänä -kurssi oli loistava mahdollisuus. Yrittämisen vapaus ja haasteellisuus kiinnostavat meitä – ja tottakai hauskanpito kavereiden kanssa. Yrittämiseen menee aikaa, mutta tärkeää on tehdä itseään kiinnostavaa juttua, kertoo Mylläri ja muistuttaa oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemisestä.

dollisuus tienata rahaa, sanoo Ruuska. – Kannustamme jatkamaan oikeaan yrittäjyyteen ja autamme jatkosuunnitelmien teossa, jottei tapahdu väliinputoamisia.

MITÄ?

Omat taidot ja mahdollisuudet tutuiksi

3 vinkkiä ja linkkiä

Nuori yrittäjyys -yhdistys puolestaan organisoi Vuosi yrittäjänä -kurssia sadoissa toisen asteen oppilaitoksissa ja ysiluokilla ympäri Suomea. – Kurssin aikana nuoret perustavat oman yrityksen, joka toimii NY-toiminimellä. Alkupääomaa sijoitetaan 10–40 euroa, joka motivoi mutta ei aiheuta suuria kustannuksia, kertoo Nuori yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen. NY-yrityksen toiminta-aika on rajattu yhteen lukuvuoteen ja sen alainen tulo on arvolisäverotonta 8 500 euron asti. – Kurssit toimivat kouluissa, joten niistä saa opintosuorituksen, mutta suurin motivaattori on oikea tekeminen, kun harjoitellaan yrityksen pitämistä kirjanpitoineen ja vastuualueineen, hän jatkaa. Yritystä yhdessä pyörittämällä koululaiset oppivat tunnistamaan ja kehittämään omia taitojaan ja löytämään uusia mahdollisuuksia. – Asenne ratkaisee: ennakkoluulottomuus, kokeilunhalu ja verkostoituminen. Nuorilla on mielettömästi ideoita, ja kun riskit ovat pienet, kannattaa kokeilla. Uteliaisuus ja kokeilunhalu ovat keskeinen juttu yrittäjyydessä, Utriainen muistuttaa.

Harjoitusyrittäjyyden jälkeen yrittäjyyttä voi jatkaa esimerkiksi perustamalla, jatkamalla tai ostamalla yrityksen. Kolmen vinkin ja linkin avulla pääsee alkuun yritystoiminnan käynnistämisessä. l Ota yritysidea haltuun ja suunnittele hyvin, kun on riittävästi tietotaitoa, tavoitteita ja alkupääomaa. l Paperityöt kuntoon! Yrityksen perustaminen, yritysmuoto sekä pankki- ja raha-asiat kannattaa tehdä huolella, kuten myös vakutuukset, kirjanpito ja verot. Muista myös, että apua saa aina kysymällä. l Tutustu kollegoihin ja asiakkaisiin, uskalla kokeilla ja kehittää ja muista levätä.

Tukea yritystoiminnan käynnistämiseen: www.yrittajat.fi/ minustakoyrittaja/ valmis-yrittajaksi/ http://nuoriyrittajyys.fi/ ohjelmat/nextsteps/ https://oma.yrityssuomi.fi

Lisätietoja www.yrittajat.fi Vain riskinottaja voi menestyä Käsintehtyjä saippuatuotteita valmistava Saippuaa sielulle -yritys on vastaus kolmeen kysymykseen: Millä tuotteella olisi iso kohderyhmä, mitä voisi tehdä itse ja mikä olisi luonnonmukainen. Näitä kysymyksiä pohti viime lukuvuonna kuusi vihtiläistä ysiluokkalaista Vuosi yrittäjänä -kurssilla. – Yrittäminen tuntui tosi kivalta. Oppi ottamaan vastuuta ja huolehtimaan monenlaisista asioista. Vuosi yrittäjänä -kurssi auttoi meitä saamaan hyvät pohjat yrittäjyyteen, sanoo Sara Björkroth, joka lähti kurssille kavereidensa kanssa silkasta uteliaisuudesta. – Nyt yrityksemme toimii Vihdin 4H-kerhon kautta. 4H

auttaa meitä muun muassa vuosikatsauksen ja kirjanpidon tekemisessä. Sitä kautta olemme saaneet myös näkyvyyttä työllemme, hän jatkaa. Yritys myy tuotteitaan vuoden ympäri erilaissa tilaisuuksissa ja jälleenmyyntiin esimerkiksi kukkakauppoihin ja kädentaitoliikkeisiin. Saippuaa sielulle palkittiin Järvenpään NY-aluekisoissa parhaana perusasteen yrityksenä. – Yrittäminen vaatii innostusta ja aikaa. Kannattaa kokeilla ja ottaa riskiä, niin voi voittaakin, kertoo tulevaisuudessa omasta yrityksestä haaveileva Björkroth.

7


Testaa liikeideasi kevytyrittäjänä Nuorten yrittäjien ja opiskelijoiden oma verkosto Suomen Yrittäjät on yrittäjien oma järjestö, joka tarjoaa myös nuorille yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille tukea yrittäjäuran alkutaipaleelle. Yhteisömme koostuu jo 115 000 yrityksestä ja ulottuu kaikkiin maakuntiin ja likipitäen jokaiseen kuntaan. Liity mukaan!

#Yrittäjät löydät: www.yrittajat.fi Suomen Yrittajat @suomenyrittajat @suomenyrittajat Suomen Yrittäjät

Nuorten yrittäjien verkostoissa on voimaa… Yrittäjänä aloittelevan tai sellaiseksi suuntaavan nuoren ei kannata jäädä yksin. Verkostoitumalla nuorten yrittäjien kanssa alueellasi ja valtakunnallisesti saat arvokkaita vinkkejä yritystoimintaasi ja sen suunnitteluun, rakennat asiakaskuntaasi, löydät yhteistyökumppaneita sekä vankistat vertaistuen kautta jaksamistasi.

#Nuoretyrittäjät löydät: www.nuoretyrittajat.fi Nuoret Yrittajat @nyrittajat @suomenyrittajat Nuoret Yrittäjät

Haluaisitko kokeilla yrittäjyyttä ennen oman yrityksen perustamista? Nyt se on mahdollista. Kevytyrittäjänä toimit kuten yrittäjä mutta ilman yritystoiminnan kommervenkkejä.

…myös opiskelijoille Yrittäjäverkostot ovat nyt avoinna myös opiskelijoille Suomen Yrittäjien opiskelijajäsenyyden kautta! Jäsenyys tarjoaa yrittäjäksi suuntaavalle tai vasta yrityksen perustaneelle opiskelijalle etuja ja palveluita, jotka madaltavat niin taloudellista kuin henkistä kynnystä yritystoiminnan käynnistämiseen.

#SYopiskelijat löydät: www.oonmunpomo.fi Nuoret Yrittajat @nyrittajat @suomenyrittajat

”Opiskelu on siihen käytetyn ajan arvoista” Markkinointi-instituutissa opit työn ohessa, työn kautta ja alan huippujen opastuksella. 94 % asiakkaistamme suosittelee meitä, löydä sinäkin koulutuksesi: markinst.fi

Kirjanpitäjän tutkinto Koulutus alkaa 15.9. Helsinki, 22.9. Oulu

Valokuvaaja, koodaaja, kädentaitaja, bloggaaja – opiskelijalla on usein osaamista, jolla saattaisi olla kaupallistakin arvoa. Monet yritykset ja kotitaloudet eivät kuitenkaan halua ottaa palkallisia työntekijöitä täsmäkeikkoihin, vaan tilaavat mieluummin työn toimeksiantona yrittäjältä. Myydäkseen osaamistaan opiskelijalla olisi siis oltava yritys? Ei välttämättä. Voit lähteä liikkeelle myös kevytyrittäjänä ilman omaa yritystä ja valmistautua vähitellen täysyrittäjyyteen.

Mikä ihmeen kevytyrittäjyys?

myymistään palveluista asiakastaan erityisen laskutuspalveluita tarjoavan yrityksen kautta. Laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle korvauksen asiakkaalle tehdystä työstä palkkana ja hoitaa myös kevytyrittäjän puolesta verot ja palkan sivukulut, usein myös mahdolliset maksumuistutukset ja perinnät. Kevytyrittäjältä laskutuspalvelu perii palvelumaksun, joka on yleensä joitain prosentteja laskutuksen summasta. Vuokratyöstä kevytyrittäjyys eroaa siten, että kevytyrittäjä hankkii itse omat toimeksiantonsa sekä määrittelee niiden hinnan.

Kevytyrittäjyys on ilmiönä suhteellisen uusi. Kyseessä on yrittäjämäisen työnteon muoto, jossa henkilöllä ei ole rekisteröityä yritystä vaan hän laskuttaa

Laskutuspalvelu maksaa palkan henkilön tilille

Henkilö rekisteröityy verkossa laskutuspalvelun käyttäjäksi

Tiedottajan tutkinto, MTi Useita starttipäiviä vuodessa, Helsinki Talouspäällikön tutkinto Useita starttipäiviä vuodessa, Helsinki ja Oulu

8

Milloin ryhtyä varsinaiseksi yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto silloin, kun ei vielä tiedä, onko omalle osaamiselle kysyntää ja kuinka paljon liikevaihtoa syntyy. Kun liiketoiminta kasvaa ja asiakaskunta vakiintuu, on turvallista ja myös taloudellisesti järkevää siirtyä täysyrittäjäksi. Päätoimisen yrittäjyyden toteuttamiseen oma yritys on aina paras vaihtoehto.

Näin kevytLaskutuspalvelu vähentää laskusta verot, sivukulut ja palvelumaksunsa

Yrittäjän ammattitutkinto, Koulutus alkaa 22.10. Helsinki ja Oulu

Päivi Piispanen, Kartanomaa LKV Yrittäjä, LKV

Kevytyrittäjyys mahdollistaa yrittäjämäiseen toimintaan perehtymisen ilman yritystoimintaan liittyvää riskiä ja byrokratiaa. Kevytyrittäjä ei esimerkiksi ole kirjanpitovelvollinen. Kevytyrittäjyys ei sisällä kiinteitä kuluja, koska laskutuspalvelut laskuttavat asiakkaitaan vain toimeksiantokohtaisesti ilman aloitus- tai kausimaksuja.

Henkilö sopii työstä asiakkaan kanssa

Johtamisen erikoisammattitutkinto Useita starttipäiviä vuodessa, Helsinki ja Oulu Markkinointiviestinnän ammattitutkinto, markkinointiassistentti Koulutus alkaa 16.4. ja 7.10 Helsinki, 30.9. Oulu

Miksi lähteä liikkeelle kevytyrittäjänä?

PERUSTA yritys!

yrittäjyys toimii

Henkilön asiakas maksaa laskutuspalvelulle laskun

Laskutuspalvelu lähettää laskun henkilön asiakkaalle

Henkilö tekee työt ja luo laskun laskutuspalvelun verkkopalvelussa

9


Näin valmistaudut yrityksen perustamiseen Yrityksen perustaminen ja liiketoiminnan käynnistäminen on sitä helpompaa, mitä paremmin olet tehnyt pohjatyön. Seuraavaan olemme koonneet yritystoiminnan suunnittelun ja yrityksen perustamisen olennaiset vaiheet.

1

Tahtotilan määritteleminen

Yrittäjäksi aikovan tahto aloittaa yritystoiminta on kaiken lähtökohta. Tee itsellesi selväksi, onko yritystoiminnan tarkoitus olla pää- vai sivutoimista, täysin uudelle vai olemassa olevalle liikeidealle rakentuvaa, yksin vai tiimissä tapahtuvaa, uutta liiketoimintaa käynnistävää vai olemassa

olevaa jatkavaa. Ota siis selvää yrittäjyyden eri muodoista. Riippuu paljon yrittäjäksi aikovan tavoitteista, elämäntilanteesta, taustasta ja osaamisesta, millä tavalla yritystoimintaan kannattaa lähteä.

2

Yritysidean jalostaminen liikeideaksi

Tahtotilan ja yrittäjyyden muodon kir-

kastuttua on aika täsmentää yritysidea liikeideaksi. Liikeidean on oltava toteuttamiskelpoinen eli realistinen. Liikeidea kertoo, ketkä ovat asiakkaat, miten heidät tavoittaa, mitä yritys myy ja millä markkinoilla yritys toimii. Tärkeintä on, että riittävän moni asiakas on valmis maksamaan tuotteesta ja palvelusta hinnan, joka takaa yritystoiminnan kannattavuuden.

Testaa liikeideasi ennen yrityksen perustamista - Ala kevytyrittäjäksi! 1. Ei byrokratiaa 2. Ei sitoutumista 3. Ei huolia

MITÄ? 3

Liiketoimintasuunnitelman laatiminen

Liiketoimintasuunnitelma kuvaa, miten liikeideaa lähdetään käytännössä toteuttamaan tuotteen tai palvelun tarjonnan ja markkinoinnin näkökulmista. Suunnitelma sisältää lisäksi arvion toiminnan riskeistä ja markkinoiden kilpailutilanteesta sekä rahoitus-, kannattavuus- ja myyntilaskelman. Suunnitelman laatimiseen saat apua yritysneuvonnasta Uusyrityskeskuksesta tai ELY-keskuksesta.

4

Starttirahan hakeminen

Ole hyvissä ajoin yhteydessä TE-toimistoon, joka selvittää mahdollisuutesi starttirahan saamiseen. Yritystoimintaa ei tule aloittaa ennen starttirahapäätöstä. Muista rahoitusmahdollisuuksista saat tietoa pankistasi ja yritysneuvojaltasi.

5

Yritysmuodon valitseminen

Yrityksen toiminnan luonne vaikuttaa olennaisesti yritysmuodon valintaan. Myös pääoman tarpeella sekä yrityksen perustamiseen osallistuvien henkilöiden lukumäärällä on oma merkityksensä. Vaihtoehtoja ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta. Vinkkejä soveltuvimman yritysmuodon valintaan saat yritysneuvojaltasi.

Yrittäjäksi voi kouluttautua Yrittäjän menestystä tukee vankka yrittäjyysosaaminen, jota yrittäjäksi suuntaava tai yrittäjänä jo toimiva voi vahvistaa suorittamalla yrittäjätutkinnon. Yrittäjätutkinnot tarjoavat tehokkaan, joustavan ja tuetun tavan kehittää yrittäjyystaitoja ja yrityksen kilpailukykyä. Yrittäjän ammattitutkinnon voit suorittaa jo yrityksesi ideointi- tai käynnistysvaiheessa. Tutkinto muodostuu valmistavista opinnoista, yrityskohtaisesta ohjauksesta sekä omaan liikeideaan tai yritystoimintaan liittyvistä käytännön tehtävistä. Yrittäjätutkintoihin valmistava koulutus on yhteiskunnan tukemaa. Maksettavaksesi jää usein vain pieni opiskelumaksu sekä tutkintomaksu. – Yrittäjätutkinto on joustava tapa lisätä yrittäjänä tarvittavaa osaamista sekä saada yrityskohtaista ohjausta. Opinnoissa voi painottaa tarvitsemiaan aiheita, ja tutkinto suoritetaan aina kehittämällä omaa yritystoimintaa. Koulutus yhdistettynä viralliseen näyttötutkintoon mahdollistaa lisäksi osallistumiskustannusten pysymisen alhaisina, kehitysjohtaja Jorma Kukkeenmäki Suomen Yrittäjäopistolta toteaa.

www.yrittajat.fi/tutkinnot/

6

Perustamisilmoituksen jättäminen

Yrityksen perustaminen edellyttää perustamisilmoituksen tekemistä viralliseen Yritys- ja yhteistietojärjestelmään. Samalla ilmoituksella voit ilmoittautua myös arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Ilmoittautuessasi saat yrityksellesi yritystunnuksen (Y-

Lisätietoja www.yrittajat.fi

Tärkeitä sivustoja www.yrittajat.fi/minustakoyrittaja www.yrityssuomi.fi www.uusyrityskeskus.fi www.finnvera.fi/Liiketoiminnan-aloittaminen www.finnvera.fi/static/yrittajatesti www.perustayritys.fi www.ytj.fi

10

tunnus), jota tarvitaan mm. laskuihin ja sopimuksiin sekä viranomaisasiointiin.

7

Kirjanpidon ja vakuutusten järjestäminen

Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia. Yrittäjän kannattaa lähes poikkeuksetta ulkoistaa kirjanpito eli ostaa palvelu tilitoimistolta. Näin voit keskittyä tärkeimpään eli tulojen hankkimiseen. Yritys ja yrittäjä itse tarvitsevat usein myös vakuutuksia, joilla voidaan pienentää yritystoiminnan riskejä. Suurin osa vakuutuksista on vapaaehtoisia, ja niistä voit keskustella vakuutusyhtiösi kanssa. Ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän työeläkevakuutus eli YEL-vakuutus, joka on otettava, jos yrittäjäeläkkeen perusteet täyttyvät. Lisätietoa yrittäjäeläkkeestä saat eläkevakuutusyhtiöiltä. Lähteet: YritysHelsinki: Opas Yrittäjyyteen 2015 (www.yrityshelsinki.fi/fi/ opas-yrittajyyteen) Suomen Yrittäjät: Minustako yrittäjä (www.yrittajat.fi/minustakoyrittaja)

11


Ilmiön todellisen laajuuden arvioimista vaikeuttaa se, että termille startup ei ole selkeää määritelmää. Termillä tarkoitetaan kuitenkin yleensä nuorta innovatiivista yritystä, joka kykenee kasvamaan nopeasti. Usein tällaisen yrityksen kasvua rahoitetaan pääomasijoituksilla, jotka kattavat yrityksen alkuvaiheessa tekemiä tappioita. Onnistuessaan yritys löytää markkinoille hyvin sopivan tuotteen ja saavuttaa valtavan kasvun. Aalto-yliopiston tutkijat arvioivat Tilastokeskuksen lukujen perusteella, että Suomessa on noin 12 000 innovatiivista nuorta yritystä. Suomi ei ole ainoa maa, joka toivoo startupeilta paljon. Digitaaliset tuotteet ja palvelut nousevat yhä suurempaan osaan taloudessa. Digitaalisten palveluiden ja tuotteiden kehittäminen ei vaadi yhtä suuria määriä tuotantotekijöitä kuin perinteinen talous. Näin pienet yritykset voivat kehittää niitä siinä missä suuretkin.

Startup–termille ei ole vakiintunutta määritelmää.

Startup – suomi sanakirja Bisnesenkeli = Yksityishenkilö, joka sijoittaa yritykseen sen alkuvaiheessa Bootstrapping = Vaihe, jossa yritys pyrkii toimimaan mahdollisimman pienellä rahoituksella Exit =Yrityksen myyminen

Näin startupbuumi syntyi Opiskelijat ovat perustaneet startup-yhteisöjä eri puolille Suomea.

Ei enää suuryhtiöihin

Boost Turku, vasemmalta Erika Halonen, Tommi Laine ja Leo Kadieff. Taustalla SIROIC:n Satu Lummevuo ja Petri Hiipakka sekä WebAitio Oy:n Teijo Pöyhönen.

Teksti Josi Tikkanen Kuva Vesa-Matti Väärä Leo Kadieff on juuri palannut Barcelonasta, jossa hän oli avaamassa ovia Boost Turussa syntyneille yrityksille. Se on yksi tapa, jolla Boost Turun puheenjohtaja auttaa startup-yrityksiä kasvuun. Nyt puheenjohtaja on taas Kupittaalla Boost Turun päämajassa, jossa Turun korkeakoulujen yrittäjähenkiset opiskelijat kohtaavat. Boost Turku on opiskelijoiden

12

vuonna 2009 perustama yhteisö, joka järjestää yrityskiihdyttämäohjelman ja yli 100 tapahtumaa vuodessa. Tulostakin on syntynyt, Kadieff kertoo. 45 yritystä, joista edelleen pyörii 18. Ne työllistävät yli 100 henkeä ja ovat keränneet rahaa 5,8 miljoonaa euroa.

Tärkeä ilmiö Se, mitä tapahtuu Turussa, tapahtuu nyt myös muualla Suomessa. Ensiksi

se tapahtui pääkaupunkiseudulla. Aalto-yliopiston opiskelijat perustivat Aalto Entrenepreneurship Societyn vuonna 2008. Tämän jälkeen AaltoES on perustanut yrityskiihdyttämö Startup Saunan ja alkanut pyörittää Slush-kasvuyritystapahtumaa, joka on kasvanut suurimmaksi alallaan Pohjois-Euroopassa. Nyt startupeista tuntuvat puhuvan kaikki.

Startup-buumin toinen puoli on muuttuva talous, jota finanssikriisi kiihdytti. Vuonna 2008 alkanut kriisi yhdessä digitaalisen talouden kanssa on aiheuttanut sen, että perinteiset suuryhtiöt ovat olleet kroonisella laihdutuskuurilla. Näin suuret yhtiöt eivät ole enää lahjakkaille nuorille kiinnostavimpia työpaikkoja. Siksi Suomessakin iso joukko nuoria on päätynyt startupiin Nokian ja metsäjättien sijaan. Kadieff käyttää nyt aikansa Boost Turussa muiden yritysten auttamiseen. Yrittäjäperheen vesa on jo aiemmin perustanut useita yrityksiä, mutta seuraava muhii jo mielessä. Kadieff uskoo, että esimerkiksi moni kauppakorkean opiskelija valitsee perinteisen suuryhtiöputken sijaan yrittämisen – Työpaikkoja on nyt vähemmän, mutta suuryhtiöiden työpaikkoja ei myöskään koeta enää niin miellyttäväksi. Minulla on kaksi hyvää kaveria, jotka aloittivat konsultoinnissa, mutta ovat nyt terveysalan yrittäjiä ja erittäin tyytyväisiä.

Founderi = Yrityksen perustaja Investori = Sijoittaja Pitchaus = Idean, tiimin ja mahdollisesti ansaintamallin nopea esittely esimerkiksi sijoittajille Product/market-fit = Tuotteen sopivuus markkinoille ja tuon markkinan merkittävyys Sijoituskierros = Yritykset keräävät tyypillisesti useita rahoituskierroksia, jotka yleensä ovat edellistä suurempia Skaalautuva bisnesmalli = Liiketoimintamalli, jossa tuottojen kasvaessa kulut eivät kasva samassa suhteessa Valuaatio = Arvio yrityksen arvosta rahassa. Tehdään kun yritys hakee sijoitusta.

13


Mieti näitä ennen kuin perustat startupin

MYÖS Täällä on toimintaa: Arcada ES Hanken ES Helsinki Think Company Joensuu ES LAMK ES Laurea ES Metropoli ES Mikkeli ES

Jaakko Hyytiäinen oli strategiakonsulttina kansainvälisessä yrityksessä. Silti hän valitsi startup-yrittämisen. Lue, miten hän teki päätöksen. Olin opiskeluaikanani mukana perustamassa Peruutusaika.fi-sivustoa. Sain kuitenkin strategiakonsultoinnista erittäin houkuttelevan tarjouksen. Poissaollessani Peruutusajassa vauhti kiihtyi, ja minulle tarjottiin mahdollisuutta tulla takaisin lisäomistuksella tai jäädä hiljaiseksi omistajaksi. Matemaattisena henkilönä lähdin hakemaan myös logiikkaa päätökseni tueksi. Liikeidean arvon määrittäminen on ikuinen mysteeri, johon ei varmasti ole oikeita tai vääriä vastauksia. Mahdollisia lopputulemia on loputtomasti, ja niiden todennäköisyyksien määrittäminen on täysin mahdotonta.

”Tärkeintä suunnitelmassa on asettaa jokin tavoiteaika, sillä loputtomiin toimintaa ei voi jatkaa ilman riittäviä tuloksia.”

Ensimmäisen etapin tavoitteita mietittäessä olisi hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita: l Tuleeko yrityksen tuotteesta ylivertainen kilpailijoihin nähden ainakin jossain asiakasryhmässä? l Paljonko liikevaihtoa tarvitaan omavaraisuuteen? l Onko liiketoiminta skaalautuvaa? l Saako yritys uusia asiakkaita merkittävästi helpommin ensimmäisen etapin jälkeen ja miksi? l Mitä merkittäviä mahdollisuuksia avautuu tämän etapin jälkeen? l Paljonko rahaa tarvitaan seuraavassa vaiheessa? l Kasvaako valtasi toimialalla suhteessa muihin? Kun tavoitteet on määritetty, tarvitaan suunnitelma niiden täyttämiseksi. Suunnitelman avulla pystytään arvioimaan koko liiketoiminnan realistisuutta. Suunnitelmassa tulisi olla realistisia laskelmia ainakin seuraavista asioista: l Montako potentiaalista asiakasta tuotteella tai palvelulla on? l Montako asiakasta on mahdollista kontaktoida? l Mikä on myynnin todennäköisyys (closing rate)? l Mikä on uuden asiakkaan kustannus? l Montako asiakasta tarvitaan? l Riittääkö tiimillä kykyä kehittää tuote haluttuun pisteeseen tavoiteajassa? Tärkeintä suunnitelmassa on asettaa jokin tavoiteaika, sillä loputtomiin toimintaa ei voi jatkaa ilman riittäviä tuloksia. Jaakko Hyytiäinen on muun muassa kampaamoaikoja välittävän peruutusaika.fi:n toimitusjohtaja.

14

OULU Oulu SES Perustettu: 2010 Toiminta: Noin 30 tapahtumaa vuodessa. Yrityksiä: Toiminnassa mukana olleet henkilöt ovat perustaneet n. 20 yritystä viiden vuoden aikana. >> ouluses.com

VAASA

KUOPIO

Vaasa ES Perustettu: 2015 Toiminta: Tapahtumia ja koulutuksia Yrityksiä: Ei vielä perustettu

Kuopio ES Perustettu: 2011 Toiminta: Tapahtumia ja yhteistyötä korkeakoulujen ja hautomoiden kanssa. Yrityksiä: Esimerkiksi Carrot Unlimited Oy, Irofit Technologies. >> kuopioes.fi

TAMPERE

TURKU Boost Turku Perustettu: 2009 Toiminta: Yrityskiihdyttämöohjelma ja noin sata tapahtumaa vuodessa Yrityksiä: Kiihdyttämöohjelmasta syntynyt 45 yritystä >> boostturku.com

Tampere ES Perustettu: 2014 Toiminta: Tapahtumia Yrityksiä: Syntynyt muutama >> tampere.es

JYVÄSKYLÄ Jyväskylä ES Perustettu: 2013 Toiminta: Tapahtumia Yrityksiä: Perustettu 47 >> jkles.fi

PK-SEUTU

LAPPEENRANTA

Aaltoes Perustettu: 2008 Toiminta: Alkuvaiheen firmojen kiihdytys ja inkubointi, opiskelijoiden inspirointi, kansallinen ja kansainvälinen vaikuttaminen yrittäjyyden hyväksi Yrityksiä: Suorasti ja epäsuorasti n. 500, DrawElements (Google osti 2014), Kippt (Coinbase osti 2014) >> aaltoes.com

LUTES Perustettu: 2011 Toiminta: Paljon erilaisia tapahtua vuoden aikana sekä yrityshautomo kesällä. Yrityksiä: Opiskelijat ovat saaneet kipinän perustaa yrityksen tilaisuuksissa. Varovasti arvioiden tällaisia yrityksiä on noin 15. >> lutes.fi


Fiksu kääntää megatrendit bisnekseksi Mistä on tehty tulevaisuuden menestysyritykset? Futuristi suosittelee palaamaan perusasioihin ja panostamaan globaaleihin ilmiöihin. Teksti Kristiina Markkanen Piirros Karoliina Hellberg

”Ihan sama mitä kukakin osaa, mutta jos siitä ei osaa kertoa,

Jos tietäisimme, minkälaisia tulevaisuuden menestysyritykset ovat, olisimme jo perustaneet ne. Koska viisastenkivet toimivat toistaiseksi vain satukirjoissa, on tyydyttävä spekulointiin. Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen antaa yrittäjäksi mieliville neljä vinkkiä.

Vinkki yksi: Seuraa megatrendejä ja volyymi on taattu Hiltunen pitää jatkuvasti silmällä tulevaisuuden megatrendejä, eli pitkän aikavälin ilmiöitä, jotka ovat jo läsnä arjessamme ja hyvin todennäköisesti tulevat muokkaamaan vahvasti tulevaisuutta. Niitä ovat muun muassa ilmastonmuutos, digitalisaatio, kaupungistuminen, väestönkasvu ja väestön ikääntyminen. Kun näille aloille pystyy iskemään oman bisnesideansa, todennäköisyys menestyä on suurempi kuin pienemmillä aloilla. Megatrendit koskettavat laajoja ihmismassoja, Hiltunen sanoo. – Suomi ikääntyy nopeasti. Ikääntyneet eivät ole nuorelle ehkä seksikkäin kohderyhmä, mutta siellä on paljon potentiaalia. Jo nyt on tekeillä paljon innovatiivisia mobiilipalveluita ja muita tuotteita ikääntyville kansalaisille.

16

Yksi niistä on Pieni piiri -sovellus, jonka avulla voi soittaa videopuheluita muutamalla napin painalluksella ilman monimutkaisia rekisteröitymis- ja käyttöohjeita.

Vinkki kaksi: Opettele hahmottamaan tiedettä ja tutkimusta Hiltunen kannustaa tieteen tekijöitä yrittäjiksi. Tutkijoiden ja tutkijoiksi haluavien kannattaa miettiä tarkkaan, miten tutkimuksen hedelmiä tai erilaisia tutkimusmenetelmiä voisi kaupallistaa. – Suomessa ei myydä halpoja käsiä, mutta meillä on arvokasta pääomaa korvien välissä. Fakta on, että kun saadaan aikaiseksi jotain uniikkia ja hinta kohdalleen, kysyntää on vääjäämättä. Yhteiskunnan tukia voisi hänen mielestään kohdistaa enemmän esimerkiksi tutkimustyötä tekeviin, korkean teknologian kasvuyrityksiin. Ne voivat tuntua yrittäjän uraa aloittelevasta pelottavilta, mutta on osoitettu, että menestyä voi. Hyvä esimerkki tieteeseen nojaavasta palvelusta on maailmanvalloitusta tekevä MyDogDNA. Se on korien geenitestauspalvelu, jonka avulla koiranomistajat saavat tietoa muun

muassa lemmikkiensä perinnöllisistä sairauksista.

sillä ei ole mitään

Vinkki kolme: Vahvista itsetuntemusta ja viestintätaitoja Monet aiemmin poikkeuksellisina pidetyt taidot, kuten koodaaminen ja harvinaisten kielten osaaminen, ovat yleistymässä. Pian koulussa opetetaan koodaamista kaikille, ja pitkälle kehittyneet käännösohjelmat ratkovat yhä ketterämmin kielipulmia. – Perustaidot unohtuvat helposti digimurroksessa, Hiltunen harmittelee. – Jos teknologia pätkäisee täysin, on tärkeää osata myös pilkkoa puut ja sytyttää nuotio. Mitä teknologiakeskeisemmäksi maailma muuttuu, sitä tärkeämmiksi sosiaaliset ja kulttuuriset taidot tulevat. Nuoren yrittäjän kannattaa hioa monialaisuutta ja yleissivistystä. – Esimerkiksi väittelytaidot, itseilmaisu ja -tuntemus ovat ominaisuuksia, jotka eivät saa tarpeeksi huomiota julkisessa puheessa. Omien tunteiden ymmärtäminen ja itsensä hallitseminen ehkäisevät loppuunpalamista. – Poikkitieteellisyyttä ja tiedonhakutaitoja kannattaa harjoittaa. Pitää olla tietoinen siitä, mitä eri alojen ihmiset te-

arvoa.”

kevät. Esimerkiksi tuotekehitys ei etene pelkästään insinöörin osaamisella. Kenties tärkeimpinä taitoina Hiltunen pitää itseilmaisua ja viestintää. – Ihan sama mitä kukakin osaa, mutta jos siitä ei osaa kertoa, sillä ei ole mitään arvoa.

Vinkki neljä: Muista, että pelkkä hauska idea ei riitä Pienyrittäjävoittoisessa maassa kasvuyritykset ja niiden ympärille muodostunut aktiivisuus herättävät paljon kiinnostusta. Startup-kulttuuri on Hiltusen mielestä saavuttanut miltei absurdit mittasuhteet. – Yrittäjyyttä hypetetään nyt paljon.

On hyvä, että startupeista puhutaan ja yrittäjyyttä pidetään hyvänä juttuna. Mutta kun nuoria kannustetaan yrittäjiksi, olisi hyvä tehdä selväksi, millaisia taloudellisia riskejä siihen liittyy, Hiltunen sanoo. Hän on huomannut trendin, jossa keksitään hyvä liikeidea ja sitten jäädään odottamaan, että joku ostaa sen korkealla hinnalla. – Pitäisi painottaa enemmän sitä, että pelkkä hauska idea ei riitä kannattavan ja jatkuvan liiketoiminnan pyörittämiseen.

Startup-piireissä olisi siis hyvä päästä eroon lyhytjänteisestä nopeasti bisnes isoksi ja sitten sillä rahoiksi -ajattelusta. Pitkäjänteisyyttä ja taloudellisia kestäviä perusteita yrittäjyyden peruspilareina tulisi korostaa nykyistä enemmän. Hiltunen pitää omistajanvaihdosta hyvänä väylänä yritysmaailmaan myös tulevaisuudessa. – Sehän on ideaalitilanne! On surullista, jos vanhempi sukupolvi jää eläkkeelle, eikä bisnekselle löydy jatkajaa. Yrityskauppa on tosin usein tyyriimpää kuin startupin aloittaminen.

17


“Moni asia palaa siihen, että uskaltaa vain hypätä” Miki Kuusi arvostaa kulttuuria, jossa sallitaan tyhmät ideat. Kasvuyritystapahtuma Slushin entinen toimitusjohtaja siirtyi syksyllä täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja nauttii joka sekunnista. Teksti Kristiina Markkanen Kuvat Aleksi Poutanen

”Kaikki lähtee siitä, että tuodaan ihmisiä yhteen.

Pari vuotta sitten Miki Kuusi halusi lisää tilaa Kaapelitehtaalle. Oli Kuusen luotsaaman startup-tapahtuma Slushin aika, eivätkä neliöt riittäneet tuhansille kävijöille. Vaihtoehtoja tilaongelman ratkaisuksi oli kolme: Kaapelitehtaan pihalle hankittaisiin katos, talo tai laiva. – Kun lähdimme tekemään Slushia ensimmäistä kertaa, meille sanottiin päin naamaa, ettei se tule onnistumaan, Kuusi kertoo. Parissa vuodessa Slush kasvoi niin paljon, että viime marraskuussa se järjestettiin Messukeskuksessa ja esiteltiin Times Squarella. – Jos jotain opin Slushista, se on, että pitää vaan uskaltaa hypätä. Kuusi hyppäsi viime vuoden lopulta Wolt-nimiseen startupiin. Käyttäjä pystyy Wolt-sovelluksella tilaamaan

18

ja maksamaan ruokaa jo matkalla ravintolaan tai kahvilaan. Kun tilaus on valmis, käyttäjä saa ilmoituksen ja räätälöidyn tervehdyksen paikan päällä. – Ihmisillä on koko ajan taskussaan älypuhelin, jossa on enemmän tehoa kuin laitteessa, jolla lähetettiin ihminen kuuhun. Silti sillä tehdään tosi vähän, Kuusi taustoittaa. – Woltin pointti on pohtia pitkällä aikavälillä, voitaisiinko maailmasta tehdä henkilökohtaisempi ihmiselle: esimerkiksi juuri tervehtiä nimellä, kun tulee ravintolaan sisään.

Kun kysyy alkuvaiheen yrityksiin sijoittavilta, mihin he sijoittavat, vastaus on yksimielinen: 10 prosenttia ideaan ja loput tiimiin.”

Kaiken takana on ihminen Woltin perustajat ovat tunteneet toisensa pitkään ja tehneet keskenään töitä ristiin rastiin. Tiimi koostuu Kuusen lisäksi Slushin

19


Startups!

asettaa riman tarpeeksi korkealle. Kaikki ei ole mahdollista, mutta hyvin moni asia on, jos sitä lähtee tekemään. Internetin myötä meillä on Kuusen mukaan rajattomat mahdollisuudet tehdä asioita. – Ei kukaan tarvitse tutkintoa voidakseen oppia uutta.

KUKA? entisistä koodaajista ja graafikosta Oskari Petaksesta, Elias Pietilästä ja Mika Matikaisesta sekä media-alan ammattilaisesta Juhani Mykkäsestä. – Kun perustaa yrityksen ihmisten kanssa, se on vähän kuin menisi heidän kanssaan naimisiin. Yrityksen kokoonpano on kaikki kaikessa. – Harvoin mennään naimisiin jonkun kanssa, jota ei tunne tai jonka kanssa ei tule toimeen. Kuusen asenne yrittäjyyteen on ihmislähtöinen. Hyvä liikeidea ei korjaa huonoa tiimiä, mutta hyvä tiimi voi korjata huonon idean. – Kaikki lähtee siitä, että tuodaan ihmisiä yhteen. Kun kysyy alkuvaiheen yrityksiin sijoittavilta, mihin he sijoittavat, vastaus on yksimielinen: 10 prosenttia ideaan ja loput tiimiin. Ihmisten yhteen saattamiseen perustuvat myös kasvuyrityshautomot Startup Sauna ja Aalto Entrepreneurship Society eli Aalto ES. Uteliaisuus ajoi Aalto-yliopistossa rahoitusta opiskelleen Kuusen mukaan molempiin. – Aalto-yliopisto on siitä fantastinen, että siellä on kauppis, taideteollinen ja teknillinen korkeakoulu samassa

20

Miki Kuusi Kuka: 25-vuotias Wolt-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Opinnot: Aloittanut rahoituksen opinnot Aalto-yliopistossa vuonna 2009. Mitä: Wolt on mobiilisovellus, jonka avulla voi tilata ja maksaa lounaan tai take away -kahvin matkalta sekunneissa. Lanseerattiin helmikuun lopulla Applen ja Androidin mobiililaitteille. Ketkä: Woltin perustivat Miki Kuusi, Oskari Petas, Elias Pietilä, Juhani Mykkänen, Mika Matikainen ja Lauri Andler. Rahoitus: Yrityksen riskirahoituksesta vastasivat muun muassa F-Securen perustaja ja entinen toimitusjohtaja Risto Siilasmaa, Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja johtava ohjelmoija Visa Forstén sekä pääomasijoitusyhtiö Inventure.

paikassa. Ajauduin nopeasti pääaineestani TKK:lle ja tuotekehityksen tutkimus- ja oppimisympäristö Design Factoryyn eli siihen kenttään, josta Aalto ES sai alkunsa. Paras tapa löytää ihmisiä on tehdä jotain yhdessä.

Tutkinto ei ole välttämättömyys, asenne on Vaikka Kuusi ei koe yliopisto-opintojen olevan edellytys yrittäjäksi haluavalle, se on oiva ponnahduslauta. – Aallossa vitsailtiin aikanaan, että Suomen paras yritystukimuoto on opintotuki. Opiskelijan on sen avulla mahdollista perustaa vaikka jonain kesänä kaveriporukan kanssa firma ja yrittää pyörittää sitä pari kuukautta. Kuusi on viettänyt paljon aikaa Piilaaksossa ja Stanfordin yliopistossa. Siellä ihmisten asenteet ja tekemisen meininki ovat täysin eri luokkaa kuin Helsingissä. – Opiskelijoista huokui läpi, että he ajattelevat pystyvänsä mihin tahansa. Tajusin, että vaikka he olivat skarppeja, eivät he olleet sen kummempia kuin muutkaan. Heillä vain oli huikea asenne. – Isoin kysymys onkin, uskaltaako

Yrittäminen on rakentamista

”Rakastan

Kuusta harmittaa välillä negatiivissävytteinen kuva, jota yrittäjyydestä maalataan. – Yrittämisestä puhutaan helvettinä, jossa kaikki on monimutkaista ja ikävää. Ihmiset käyttävät valtavasti aikaa yrityksen perustamiseen liittyvien velvollisuuksien ja verotuksen vatvomiseen. Kuusen mielestä käytännön asioihin ei kannattaisi antaa hidastaa liikaa. – Käytännön jutut selvittää helposti Googlesta. Perustin ensimmäisen yritykseni parikymppisenä, tehtiin muun muassa varainhankintaa Aallolle. Googlasin alkuun, kuinka perustetaan osakeyhtiö. Siitä oli hyvä lähteä rakentamaan. Sitä yrittäminen on Kuuselle: asioiden rakentamista. – Rakastan sitä, kun tyhjästä alkaa kasvaa jotain. En haluaisi tehdä mitään muuta kuin mitä me tehdään nyt. Kaapelitehtaan pihalle ei koskaan raahattu risteilyalusta saati rakennettu taloa. Sen sijaan sisäpihalle järjestettiin lämmitetty teltta ja muutama pienempi vene. Niihin ei olisi päädytty, ellei aluksi olisi ehdotettu laivaa ja taloa.

sitä, kun tyhjästä alkaa kasvaa jotain. En haluaisi tehdä mitään muuta kuin mitä me

Miten huolehdit tulevaisuutesi turvasta?

Ready Perustamassa yritystä, eikä hajuakaan miten hoidat eläkeasiasi?

Set

tehdään nyt.”

Tekemällä oppii Miki Kuusen mukaan tekemällä oppii parhaiten. On uskallettava kokeilla, ottaa riskejä ja epäonnistua. – Jos ryhtyy johonkin ja kaikki sanovat, että tämähän on loistavaa, todennäköisesti tekee jotain väärin. – Monet kasvuyrittäjille annettavat neuvot ovat aika skitsofreenisiä. Pitää oppia epäonnistumaan, mutta ei saa luovuttaa. Pitää ajatella isosti, mutta lähteä rakentamaan pienistä lähtökohdista. Pitää kuunnella asiakkaita ja hakea palautetta, mutta samaan aikaan osata olla kuuntelematta muita.

Valitse työeläkeyhtiösi ja ota pakollinen yrittäjän eläkevakuutus. Se turvaa yrittäjän polkuasi.

GO! Hei, homma kunnossa! Ahkeroi töitä ja nauti kirsikoista eläkkeellä.

Työeläke.fi Yksinkertaisesti YEL:stä


Myös he yrittävät 1. Kuka?

2. Mikä yritys?

3. Mitä tekee?

4. Milloin perustettu?

5. Miten päätit aloittaa yrittäjänä?

6. Mikä on hauskinta yrittämisessä?

7. Mikä on ollut vaikeinta?

8. Anna vinkki yrittäjyyttä pohtivalle.

22

1. Suvi Widgren, 31 2. Stylehunter Oy 3. Pyörittää viittä VILA-vaatemyymälää ympäri Suomea. 4. 2006 5. Se oli pikkutytön unelma olla jotenkin tekemisissä muodin kanssa. Opiskellessani 22-vuotiaana Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrittäjyyden erikoisyksikkö Tiimiakatemiassa luin Jari Sarasvuon kirjaa Sisäinen Sankari, jossa luki ”Jos et itse toteuta omaa unelmaa, niin ei sitä kukaan muukaan tee puolestasi!” 6. Upeat ihanat ihmiset ympärillä joka päivä! Olen oman kalenterini herra. 7. Koskaan et ole valmis, aina voi oppia uutta. 8. Rohkeasti tartu toimeen. Ota puhelin käteen ja soita ja selvitä asioita. Huuda oma unelmasi maailmalle, niin saat yllättävän paljon kannustusta. Vähättelevät ihmiset kannattaa jättää omaan arvoonsa. Kun ryhdyt yrittäjäksi, tsemppaava ympäristö on kultaakin kalliimpi.

1. Oskari Uotinen, 28 2. InFlow ja Intosome Oy 3. Intosome Oy on asiakkailleen digitalisaation strateginen kumppani, InFlown kautta koulutan pääsääntöisesti opettajia tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämisessä. 4. 2010 ja 2011 5. Jäin ilman töitä opiskelujen loppuvaiheessa ja aloitin yrittäjänä kokeillen ja pikkuhiljaa, kun opintotukikin vielä juoksi. Hyvät kokemukset merkitsivät yrittäjäksi jäämistä. 6. Hauskinta on itsensä toteuttaminen ja kokonaisvastuu. Tätäkin kirjoittaessa tulin toimistolle haipakkaviikon jälkeen sunnuntai-iltana salitreenin jälkeen. Ja vieläpä mielelläni! 7. Kokonaisvastuu ja myynnin ja toteuttamisen tasapainoilu. Kun on kädet täynnä työtä, pitää koko ajan muistaa myös markkinoida ja myydä, jotta töitä riittää myös jatkossa. 8. Testaa ideaasi, verkostoidu ja uskalla kysyä. Yritys ei toimi ilman ihmisiä ympärillä.

1. Jaakko Männistö, 26 2. Tapin feedback 3. Yritys erikoistuu paikanpäällä tapahtuvan asiakaspalautteen keräämiseen ja sen integroimiseen muuhun tietoon sekä analytiikkaan. 4. 2012 5. Vanhemmat ovat aina olleet yrittäjiä, mutta itsellä varmaankin tärkein hetki oli yrittäjähenkisten perustajaosakkaiden löytyminen. 6. Saa tehdä mitä haluaa ja nähdä kaikki seuraukset. 7. Saa tehdä mitä haluaa, mutta ei tiedä mitä pitäisi tehdä - joka aamu sama homma. 8. Kuuntele faijaas – se on sua kokeneempi ja viisampi – mutta älä välttämättä usko.

1. Netta Herranen, 29 2. Studio Pepita 3. Käsintehdyt uniikkikorut ja pienesineet. 4. 2011 5. Yrittäjäksi päädyin nopeammin kuin oli tarkoitus. Paikallinen koruliike halusi opinnäytetyömallistoani myyntiin, ja niinpä heti korusepäksi valmistuttuani perustin yritykseni. 6. Yrittäjän vapaus. Uusiin ihmisiin on yrittäjyyden kautta entistä helpompi tutustua, varsinkin yrittäjäjärjestön tilaisuuksissa. 7. Minulle vaikeinta on ollut hallita (turhaa) stressaamista. Myös luovaa työtä tekevänä ajanhallinta on ollut hieman hankalaa, raja työ- ja vapaa-ajan välillä on hyvin häilyvä. 8. Jos yrittäjyys yhtään kiinnostaa, anna mennä ja ota hyppy tuntemattomaan. Luota itseesi ja omiin taitoihisi. Järki mukana sijoituksia tehdessä – pienellä pääsee hyvin alkuun. Kysele kokeneempien yrittäjien neuvoja ja ohjeita.

1. Mathias Dahlqvist, 22 2. JIM Services Oy 3. Ohjelmistokonsultointia pääasiassa. 4. 2014 5. Olen pienestä saakka yrittänyt työllistää itseäni kaikilla mahdollisilla tavoilla. Ensimmäisen yrityksen perustin 2012. Tällä hetkellä olen osakkaana 3 eri yrityksessä. 6. Vapaus! Tietenkin vapaus tulee vastuulla, mutta tällä hetkellä parasta on se, että työni ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, Käytännössä voin tehdä töitä missä vaan milloin vaan. 7. Tällä hetkellä vaikeinta on ymmärtää vakuutusten, pitkien sopimuksien, verojen ja muun byrokratian päälle. 8. Jos löydät jotain, mitä haluat lähtemään toteuttamaan, tee se! Älä mieti liikaa tylsää byrokratiaa tai muuta, ne voi jättää ammattilaisille. Intohimolla ja hyvällä porukalla pääsee pitkälle!

1. Antti Koskinen, 25 2. Markkinointitoimisto FissioMedia Oy 3. Sähköisen markkinoinnin ratkaisut, videotuotanto. 4. 2013 5. Ymmärsin, ettei minulle ole mitään hävittävää, kun kokeilen nuorena yrittämistä. Osaaminen, kokemus ja kontaktit säilyyvät, vaikka bisnes ei kantaisikaan. 6. Uusien ratkaisujen keksiminen asiakkaiden ongelmiin. 7. Asiakkaiden kylmäkontaktointi omien palveluiden myymiseksi. Sen takia ryhdyinkin aktiivisesti verkostoitumaan, jotta voisin tehdä kauppaa tuttujen kanssa. 8. Anna mennä. Kokeile. Liikeidean ei tarvitse olla kovin kummoinen, jotta pärjää, kunhan vain tekee riittävästi töitä asiansa eteen.

1. Kasimir Sandman, 18 2. Lasten Kaivos Oy 3. Tarjoaa matkailualan palveluita ja vastaa lasten teemapuiston toiminnasta. 4. 2014 5. Yrittäjäksi lähteminen tarjosi vapauksia toiminnan kehittämiseen ja oman uran luomiseen. Myös tekemisen into innosti yrittäjäksi. 6. Vapaus kehittää yritystoimintaa ja luoda itse aikataulut. Työn monipuolisuus ja erilaisten ihmisten tapaaminen työssä. 7. Vastuu toiminnasta ja tarpeellisen informaation saanti. Yritystoimintaan kuuluu paljon byrokratiaa. 8. Yrittäjyyttä voi aloittaa pienellä toiminnalla ja pitää sitä enemmänkin harrastuksena tai sivutoimena, johon ei tarvitse suurta pääomaa, Kokemuksen ja asiakassuhteiden lisääntyessä toimintaa voi laajentaa.

1. Jarna Kaplas, 28 2. Konttiravintola Morton 3. Meillä on merikontteihin rakennettujen ravintoloiden perhe, johon kuuluu tällä hetkellä kaksi konttiravintolaa, mutta perheenlisäystä odotellaan. 4. 2010 5. Alussa oli unelma, jota kaikki pitivät epärealistisena. Ja sen jälkeen tuli halu toteuttaa ja näyttää, että se onnistuu. 6. Se, että voin kehittää itseäni asioiden parissa, mitä rakastan. 7. Nuorena yrittäjänä toimimisessa on etunsa, mutta myöskin välillä haasteensa. Osaamista ja kokemusta ei oteta aina vakavasti. 8. Pohdi: Mikä on pahinta, mitä sinulle voi tapahtua ryhtyessäsi yrittäjäksi? Luulen, ettet keksi yhtään oikeasti vakavasti otettavaa syytä olla ryhtymättä.

Rohkeutta, järkeä, itseluottamusta, verkostoitumista ja intohimoa.

1. Hannu Pöntinen, 26 2. Autohuolto Pöntinen Oy 3. Huoltaa ja korjaa henkilö-, paketti- ja kevytkuorma-autoja Mikkelissä. 4. 2014 5. Olen yrittäjäperheestä, ja vaikka olenkin työskennellyt vieraan palveluksessa vuosia, niin aina olen tiennyt, että joku päivä perustan oman yritykseni. 6. Ohjat on omissa käsissä. Onnistuessaan jossakin asiassa voi hymyillä peilin edessä ja epäonnistuessaan ei myöskään auta muu kuin katsoa peiliin. 7. Ei tule mieleen mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa asiaa. Hyvin valmistautumalla ja asioihin perehtymällä on välttänyt monet sudenkuopat. 8. Muistakaa yritystä suunnitellessanne, että yrittäjyyden perimmäinen tarkoitus on maksaa yrittäjän asuntolaina ja tuoda leipä pöytään. Jos se ei sitä tee, niin se on vain kallis harrastus.

23


24 “Halusin jo kouluikäisenä yrittäjäksi. Silloin mielikuvani ammatista perustui siihen, että insinööri keksii härvelin, patentoi sen ja käynnistää siitä liiketoiminnan. En keksinyt kehityskelpoista härveliä, ja yrittäjyys jäi siltä erää haaveeksi. Vuonna 2007 kaverini osti yrityksen. Ajattelin, että viis keksinnöstä: yrityskauppahan sopii minulle paremmin. Viisi vuotta ja monta ostoyritystä myöhemmin tärppäsi ja kriteerit täyttävä yritys löytyi. Olin silloin 31-vuotias ja paperiteollisuuden palveluksessa mielekkäässä palkkatyössä. Yrityskaupan toteuttaminen päivätyön ohella oli hektistä. Etsin yritystä, jonka liiketoiminta oli taloudellisesti vakaata ja jossa oli potentiaalia kehittyä kansainväliseksi. Toimialalla tai sijainnilla ei ollut juuri väliä, mutta halusin päästä hyödyntämään liiketoimintaosaamistani uudessa yrityksessä. Vihdoin löysin puun- ja metallintyöstölaitteita maahantuovan ja eteenpäin myyvän koneita.com:in. Sen arvo oli korkea, joten varauduin haastaviin rahoitusneuvotteluihin. Sain kuitenkin eri tahoilta paljon neuvoja ja avuksi tilintarkastajan ja juristin. Olin laatinut liiketoimintasuunnitelman, joka

Tuomas Tukeva, ostaja:

“Innoistuin yrittämisestä työskennellessäni taikurina 1970-luvulla. Postimyynti kiehtoi minua ja Yhdysvaltainmatkoilla tutustuin alaan enemmän. Kaikki alkoi siitä, kun tilasin ulkomailta 144 kappaletta autokompasseja. Ne olivat käteviä, ja ajattelin niiden myyvän hyvin ja niin kävikin. Tuotteiden ja kauppojen määrä lisääntyi oman toiminimen myötä. Kaikki myymäni tuotteet ovat olleet lähtöisin harrastuksistani ja asioista, joista olen kiinnostunut: amatööriradio- ja erikoisradiolaitteista akupunktiotuot-

Heikki Kulju, myyjä:

vakuutti rahoittajat. Siitä yrityskauppa lähti rullaamaan mutkitta. Yritys oli jo ostohetkellä elinvoimainen ja vakiinnuttanut markkina-asemansa Suomessa. Vahvalta perustalta oli hyvä laajentaa toimintaa heti ulkomaille. Palkkasimme viime vuonna työntekijän Viroon ja avasimme verkkokaupan kolmella kielellä. Seuraavaksi suuntaamme Ruotsiin ja Norjaan. Heikki on luottanut kykyyni viedä liiketoimintaa eteenpäin, joten minun ei ole tarvinnut stressata hänen elämäntyönsä jatkumista. Etenkin alkuvaiheessa hän sanoi suoraan, jos oli eri mieltä tekemisistäni. Arvostin sitä ja hänen neuvojaan kovasti.”

Teksti Kristiina Markkanen ja Joonas Aitonurmi Kuva Juha Harju

teisiin. Konepuolen maahantuonti ja myynti alkoi vuonna 1999, kun tilasin omaan käyttööni maantyöstölaitteita Kiinasta. Myyntivaiheessa yritys oli erittäin hyvässä lyönnissä ja sillä oli kasvupotentiaalia ulkomaille. Menestys oli usean asian summa: hyvät tuotteet johtavilta valmistajilta, tuotteiden saatavuus varastostamme, huolto- ja asiakaspalvelu ja hyvä porukka toimipisteessämme Lapualla. Tavoitteenaani oli myydä yritys, kun liiketoiminta on saatu hyvään malliin. Lapseni jatkoivat työskentelyä yrityksessä, kun uutta omistajaa lähdettiin etsimään Suomen yritysmyynnin kautta. Kun Tuomas tuli isänsä kanssa käymään, tiesin heti, että jatkaja on siinä. Neuvottelukyky, innostuneisuus ja välittäminen osuivat kohdalleen Olihan myynti aikamoinen projekti, kun pikkutarkkaa tehtävää oli paljon. Eräänä viikonloppuna istuimme Tuomaan kanssa kymmeneksi minuutiksi alas ja hoidimme asiat selväksi. Yrityksen myynnistä on kulunut nyt pari vuotta, mutta autan ja neuvon Tuomasta tarpeen tullen ja toimin rahoittajana yrityksessä. Hyvä keskusteluyhteys ja funtsaaminen on tärkeää. Täytin juuri 65 vuotta. ja nyt on jälleen aikaa taikurihommille.”

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen oli itsekin aloittaessaan nuori yrittäjä. 1990-luvun alussa hän perusti julkisia tiloja sisustavan HM Profiilin 28-vuotiaana. – Yrittämisessä yhdistyvät energisyys ja halu tehdä asiat toisin, omalla tavallaan, mikä on ominaista juuri nuorille. Mäkynen pitää omistajanvaihdoksia ja nuorten yrittäjien nousua tärkeänä Suomen elinvoimaisuuden kannalta. Yrittäjien ikärakenne on sellainen, että omistajanvaihdoksia on saatava liikkeelle huomattavasti nykyistä enemmän. – Moni yrittäjä on laskenut osaksi eläkettään yrityksen myyntivoiton. Mäkynen näkee suurena yhteiskunnallisena menetyksenä etenkin kasvukeskusten ulkopuolella lopettavat yritykset. Toimivan yrityksen ostaminen voi olla keino pienentää yrittämisen aloittamiseen liittyvää riskiä. – Tutkimukset osoittavat, että vakiintuneen yrityksen selviytymismahdollisuudet ovat suuremmat kuin vasta aloittaneen yrityksen ja usein omistajavaihdos on mahdollisuus kehityshyppyyn.

Jyrki Mäkynen: Omistajanvaihdos hyvä tapa aloittaa yrittäminen

Yksi yrityskauppa toteutti kaksi unelmaa

Yrittäjä Heikki Kulju mahdollisti yrittäjäksi haluavan Tuomas Tukevan siirtymisen unelma-ammattiin. Yrityskaupassa omistus ja vastuu vaihtuivat mutkitta.

Mitä tekee: tarjoaa laajan valikoiman erilaisia koneita ja niden lisätarvikkeita Työntekijät: Suomessa viisi ja Virossa yksi Perustettu: 1979 Omistus vaihtui: 2012

Koneita.com

FAKTA

Heikki Kulju, 65, on työskennellyt muun muassa yrittäjänä ja taikurina.

Tuomas Tukeva, 33, on koulutukseltaan konetekniikan diplomi-insinööri ja tehnyt muun muassa kansainvälisen kauppaa paperiteollisuudessa.

Silta

25


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.