Page 1

TRUCK I PICK-UP I VAN I BUS ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΜΗΝΙΑΊΟ FREE PRESS

LIGHT EFFECT DIVIDER COLLECTION

Ηλεκτρικά Οχήματα Daimler: Στο επίκεντρο της βιώσιμης εταιρικής στρατηγικής του ομίλου βρίσκονται τα ηλεκτρικά φορτηγά & λεωφορεία

BΡΕΣ ΤΟ NEO ΣOY ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΌ

www.youtruck.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ eNΕΡΓΕΙΑ RENAULT OPTIFUEL LAB 3 Ένα εργαστήριο καινοτομιών σε τροχούς

ΕΚΘΕΣΗ LOGISTICS LIGHT EFFECT DIVIDER Όλες οι ειδήσεις από τη μεγάλη διοργάνωση του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας

COLLECTION

Νέο FORD TRANSIT CUSTOM PHEV

Οδήγηση χωρίς περιορισμούς

ΤΑ ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΑ PICK UPS ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Nissan Navara Offroader

Ford Ranger Raptor Isuzu D-Max “Hi-Lander”


To µεγαλύτερο Ι.ΚΤΕΟ της Ελλάδας 1o ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Λεωφ. Θηβών 212, Αγ. Ι. Ρέντης ΤΗΛ.: 210. 4921000, FAX.: 210. 4900007, ΓΕΝΙΚΟΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γρηγόρης Καψοκόλης KIN.: 6983.903019 e-mail: kteol.thivon@autovision.gr http://thivon.autovision.gr

ΚΤΕΟ Λ. ΘΗΒΩΝ Α.Ε. 3o ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΣ

To µεγαλύτερο Ι.ΚΤΕΟ των Κυκλάδων

To µεγαλύτερο Ι.ΚΤΕΟ των Μεσογείων 2o ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

30ο χλµ Λεωφ. Μαρκόπουλου παράδροµος Αττικής Οδού ΤΗΛ.: 210.4921000, FAX.: 210.4900007 ΓΕΝΙΚΟΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γρηγόρης Καψοκόλης KIN.: 6983.903019 e-mail: kteopaianias@autovision.gr http://paiania.autovision.gr


ΤΕΥΧΟΣ 68

TRUCK I PICK-UP I VAN I BUS ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ FREE PRESS

www.youtruck.gr

LIGHT EFFECT DIVIDER COLLECTION

INTERNATIONAL PICK-UP AWARD 2020

Βαλάντης Πιτσικάλης

"Το 1ο Free Press για τον Επαγγελματία Οδηγό!"

INTERNATIONAL VAN OF THE YEAR 2020

Ηλεκτρικά Οχήματα Daimler: Στο επίκεντρο της βιώσιμης εταιρικής στρατηγικής του ομίλου βρίσκονται τα ηλεκτρικά φορτηγά & λεωφορεία

BΡΕΣ ΤΟ NEO ΣOY ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ

.gr

Η εμπιστοσύνη σας. Το σπουδαιότερο βραβείο που κερδίσαμε ποτέ.

ΠΡΑΣΙΝΗ eNΕΡΓΕΙΑ RENAULT OPTIFUEL LAB 3 Ένα εργαστήριο καινοτομιών σε τροχούς

Εκδότης - Διοργανωτής

ΕΚΘΕΣΗ LOGISTICS LIGHT EFFECT DIVIDER Όλες οι ειδήσεις από τη μεγάλη διοργάνωση του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας

Νέο Ford Transit Custom EcoBlue Hybrid Νέο Ford Transit Custom Plug-in Hybrid Νέο Ford Ranger

COLLECTION

Νέο FORD TRANSIT CUSTOM PHEV

Οδήγηση χωρίς περιορισμούς

ΤΑ ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΑ PICK UPS ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Nissan Navara Offroader

Ford Ranger Raptor Isuzu D-Max “Hi-Lander”

Αγαπητοί Αναγνώστες,

AD_21x28_A.indd 1

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτό το μήνα η θεματολογία του τεύχους μας, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να πάρε μια γεύση του "τι μέλλει γενέσθαι" στην αυτοκινητοβιομηχανία μέσα στην επόμενη δεκαετία. Έτσι λοιπόν, τη στιγμή που το νέο Actros ανακηρύσσεται "Φορτηγό της Χρονιάς 2020", η Daimler επικοινωνεί το χαρτοφυλάκιο των ηλεκτρικών οχημάτων της με στόχο το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2039. Αυτό περιλαμβάνει οχήματα μαζικής παραγωγής με σύστημα κίνησης υδρογόνου έως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας καθώς και ηλεκτροκίνητα οχήματα όπως το eActros που βρίσκεται ήδη στο δρόμο.

26/11/2019 18:03

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΜΑΛΙΩΡΑΚΗΣ ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΒΑΤΣΗ ART DIRECTOR ANNA ΜΠΟΥΓΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΎ MARKETING ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΆΝΗΣ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΆΝΗΣ

Στο στρατόπεδο της Renault Trucks, οι δοκιμές του πειραματικού φορτηγού Optifuel Lab 3, και συνεπώς οι προσπάθειες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των πετρελαιοκίνητων φορτηγών συνεχίζονται. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ο κατασκευαστής μεταφέρει σταδιακά καινοτομίες βελτίωσης της

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΒΑΤΣΗ ΝΑΝΤΙΑ ΠΙΠΠΟΥ

αποδοτικότητας στα φορτηγά παραγωγής του.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΟΛΟΣ

Όσοι αγαπούν τα pick up οχήματα θα βρουν ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στις σκλη-

ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΔΕΝΆΖΗΣ

ροτράχηλες εκδόσεις που κυκλοφορούν και δίνουν βαρύτητα στο "off road" μέσω ειδικού εξοπλισμού. Το Ford Ranger Raptor είναι η πιο εντυπωσιακή περίπτωση αλλά και οι προτάσεις των Isuzu και Nissan έχουν επίσης στοιχεία που θα ελκύσουν τους θιασώτες του είδους. Η πλούσια και επίκαιρη θεματολογία μας δεν αφήνει εκτός την κατηγορία των βαν οχημάτων. Αναλύουμε τα χαρακτηριστικά του Ford Transit/Tourneo Custom PHEV, της πρώτης plug-in υβριδικής έκδοσης στην κατηγορία, που δείχνει ώριμη και ικανή για αποδοτική οδήγηση χωρίς περιορισμούς. Επίσης, παρουσιάζουμε τον τρόπο που η Mercedes-Benz Vans εκμεταλλεύεται τα ελαφρά επαγγελματικά της οχήματα, προκειμένου να προσφέρει -σε συνεργασία με κορυφαίους υπερκατασκευαστές αμαξοποιούς- εξειδικευμένες λύσεις σε όλους τους τομείς του ευρύτερου κλάδου της μεταφοράς. Τέλος, απολαύστε να αφιέρωμα στη φετινή 7η Έκθεση "Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics" - "Cargo Truck & Van Expo", στην οποία η εταιρία μας συμμετείχε για να παρουσιάσει ολόκληρη τη γκάμα των υπηρεσιών που συνεχώς εμπλουτίζουμε και εξελίσσουμε με προσανατολισμό στον κλάδο του επαγγελματικού αυτοκινήτου κα στη διοργάνωση εκδηλώσεων και ειδικά σχεδιασμένων projects.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ - ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ MEDIA PRESS Β. & Σ. ΚΟΤΣΑΤΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. 26ο ΧΛΜ Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ, ΚΟΡΩΠΙ ΤΚ 19400 - ΤΘ 7648 Τηλ. 210 6620476 e-mail: kotspres@otenet.gr ΔΙΑΝΟΜΗ FUTURE PUBLISHING & CONSULTING ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 4 ΝΙΚΑΙΑ, Τ.Κ. 184 50, ΤΗΛ: 210 6196600 FAX: 210 4905970 web: www.futurepc.gr www.futurevents.gr www.youtruck.gr FUTURE PUBLISHING & CONSULTING ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 4 ΝΙΚΑΙΑ, Τ.Κ. 184 50, ΤΗΛ: 210 6196600 FAX: 210 4905970 web: www.futurepc.gr www.futurevents.gr www.youtruck.gr www.youcar.gr www.offroadfestival.gr app:

4

Youtruck active


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΈΒΑΣΕ το Youtruck Active ΔΩΡΕΑΝ!!!

Δείτε τις σελίδες του περιοδικού σε ΒΙΝΤΕΟ

Νέο Ford Transit Custom PHEV Με μηδενικές εκπομπές ρύπων αλλά και χωρίς το άγχος της αυτονομίας, η καινοτόμος πρόταση της Ford δείχνει ώριμη και ικανή για αποδοτική οδήγηση χωρίς περιορισμούς.

24

46

30

Καινούργια φορτηγά, λεωφορεία και εργοστάσια παραγωγής με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, οχήματα μαζικής παραγωγής με σύστημα κίνησης υδρογόνου και ηλεκτροκίνητα οχήματα περιλαμβάνει η βιώσιμη στρατηγική του ομίλου Daimler.

Η Mercedes-Benz Vans εκμεταλλεύεται τα ελαφρά επαγγελματικά της οχήματα προκειμένου να προσφέρει -σε συνεργασία με κορυφαίους αμαξοποιούς- εξειδικευμένες λύσεις σε όλους τους τομείς του κλάδου της μεταφοράς.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Optifuel Lab επιτρέπει στη Renault Trucks να μεταφέρει καινοτομίες βελτίωσης της αποδοτικότητας στα φορτηγά παραγωγής της. Με τo Optifuel Lab 3 ο κατασκευαστής στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης κατά 13%.

Πρόγραμμα Ηλεκτρικών Οχημάτων Daimler

6

Renault Trucks Mercedes-Benz Bodybuilder Solutions Optifuel Lab 3


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

40

55

7η «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics» - «Cargo Truck & Van Expo»

Ειδήσεις Όλα τα νέα που αφορούν την αγορά ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Διεθνείς εξελίξεις, ελληνική επικαιρότητα, ρεπορτάζ.

SERVICE TRUCK & BUS

Οι κυριότερες ειδήσεις και η ατμόσφαιρα στα περίπτερα από τις 3 εκθεσιακές ημέρες, στη μεγαλύτερη διοργάνωση για την εφοδιαστική αλυσίδα.

8

Τα «σκληροτράχηλα» Pick Ups Οι ειδικές εκδόσεις δημοφιλών pick up οχημάτων έχουν γίνει... της μόδας φέτος και φαίνεται πως είναι μια τάση που θα διατηρηθεί. Πρόκειται για εκδόσεις με ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει σε αυτά τα οχήματα να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις πιο αντίξοες οδικές συνθήκες. Ήδη τρεις εταιρίες έχουν στη γκάμα τους μια τέτοια «σκληροτράχηλη» έκδοση.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ

36

7


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέο Actros

ψηφίστηκε «Φορτηγό της χρονιάς 2020» Δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου επαγγελματικών οχημάτων από 24 ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν για πέμπτη φορά το Mercedes-Benz Actros «Φορτηγό της χρονιάς». 

Η

επιτυχημένη πορεία του φορτηγού ξεκίνησε το 1997, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο Actros και η επόμενη γενιά των οχημάτων κέρδισε το βραβείο. Με συνολικά εννέα νίκες, η Mercedes-Benz είναι πλέον η πιο επιτυχημένη μάρκα στην «κούρσα» για το βραβείο «Truck of the Year». Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φορτηγού της Χρονιάς (ITotY) ψηφίζει βάσει καινοτόμων τεχνολογικών εξελίξεων. Ο καθηγητής Dr. Uwe Baake, υπεύθυνος ανάπτυξης της Mercedes-Benz Trucks, έλαβε το βραβείο κατά τις ημέρες Τύπου της διεθνούς έκθεσης «Solutrans» για οδικές και αστικές μεταφορές στη Λυών.

8

Σύμφωνα με τους κανόνες της κριτικής επιτροπής, ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο στο φορτηγό, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στις καινοτομίες των οδικών μεταφορών, οι οποίες είναι επωφελείς για την οικονομία, τις εκπομπές ρύπων, την ασφάλεια, την οδηγικότητα και την άνεση των οχημάτων. Τα εμβληματικά αποτελέσματα της Mercedes-Benz Trucks επικεντρώνονται πρωτίστως στην εγγενή της αξία: οι περισσότερες καινοτομίες αναπτύχθηκαν με τον ακριβή στόχο να επιτύχουν αξιοσημείωτη πρόοδο στους οδηγούς, τους πελάτες και την κοινωνία στο σύνολό της. Το νέο Mercedes-Benz Actros παρέχει τις κατάλληλες απαντήσεις σε θέματα όπως η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η άνεση. Το


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

κατεβάστε το νέο app ΔΩΡΕΑΝ, και ζωντανέψτε τις σελίδες του περιοδικού!!!

.gr

H Ford κατακτά τις διεθνείς διακρίσεις "International Van of the Year" και "International Pick-Up Award" Η

κάνει αυτό με μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών, όπως: το Multimedia Cockpit, το MirrorCam αντί για τους εξωτερικούς καθρέφτες, την μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση με το Active Drive Assist ή άλλα προηγμένα συστήματα ασφαλείας όπως η πέμπτη γενιά Active Brake Assist. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι του Διεθνούς Φορτηγού της Χρονιάς είχαν αρκετό επαίνους για την εκτεταμένη λειτουργικότητα του συστήματος ελέγχου ταχύτητας (PPC), το οποίο τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαδρομές με στροφές. Εξίσου σημαντικό είναι το πλήρως ψηφιακό Multimedia Cockpit που αντικατέστησε το συμβατικό πίνακα οργάνων στο νέο Actros. Ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, Gianenrico Griffini, συνοψίζει τις ψήφους της κριτικής επιτροπής: «Με την εισαγωγή του νέου Actros, η Mercedes-Benz έφερε ένα πολύ μοντέρνο φορτηγό στους δρόμους μας, που εξομαλύνει το δρόμο για αυτοματοποιημένη οδήγηση στο μέλλον». Ο καθηγητής Dr. Uwe Baake μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων στη Λυών δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και υπερήφανοι που η κριτική επιτροπή Truck of the Year έχει αναγνωρίσει τις προσπάθειές μας τα προηγούμενα χρόνια με αυτή τη διάκριση. όλη την ομάδα. Αυτό θα μας ωθήσει πραγματικά να συνεχίσουμε να προσφέρουμε όλοι μας και να εκπληρώνουμε τα υψηλότερα αναπτυξιακά πρότυπα για τα φορτηγά μας, ειδικά όταν πρόκειται για τα μελλοντικά προσανατολισμένα θέματα ηλεκτροκίνησης, αυτοματοποιημένης οδήγησης και ψηφιοποίησης στον τομέα μας.

Ford κυριολεκτικά σάρωσε τα φετινά βραβεία στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, καθώς η ηλεκτροκίνητη σειρά Ford Hybrid Transit Custom απέσπασε τον τίτλο International Van of the Year (IVOTY) 2020, ενώ την ίδια στιγμή το Ford Ranger κατέκτησε την κορυφαία επίσης διάκριση International Pick-up Award (IPUA) 2020. Μετά την αντίστοιχη επιτυχία το 2013, η Ford είναι ο πρώτος κατασκευαστής που κερδίζει τους τίτλους IVOTY και IPUA την ίδια χρονιά για δεύτερη φορά. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λυών της Γαλλίας, τα νέα Transit Custom Plug-In Hybrid και Transit Custom EcoBlue Hybrid αναδείχτηκαν νικητές του περίοπτου ετήσιου βραβείου IVOTY από μία έγκριτη επιτροπή 25 συντακτών του ειδικού Τύπου που προέρχονταν από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εκθείασαν τα εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης της γκάμας Ford Hybrid που διατίθενται στο Transit Custom, τα οποία σχεδιάστηκαν με σκοπό να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους καυσίμου για τους διαχειριστές στόλων, να επιτρέπουν την πρόσβαση των οχημάτων που κινούν στις ολοένα και περισσότερες περιβαλλοντικές ζώνες και να προσφέρουν πρακτικές λύσεις για την επίτευξη των στόχων των επιχειρήσεων για μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης και βελτίωση της ποιότητας του αέρα. «Το Ευρωπαϊκό best seller στην κατηγορία των pick-up μοντέλων 1 τόνου ήταν η πρώτη επιλογή από την κριτική επιτροπή συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους για τον τίτλο του 2020» δήλωσε ο Sweeney. «Είναι η δεύτερη φορά που το Ranger κερδίζει αυτή τη διάκριση έχοντας προηγηθεί ένας ακόμα τίτλος το 2013, ενώ η τελευταία γενιά έχει εξελιχθεί πολύ από τότε.» Το Ford Ranger – το best-seller μοντέλο στην Ευρώπη στην κατηγορία των pick-up αυτοκινήτων* – εντυπωσίασε τους 18 κριτές τόσο με τον ισχυρότερο και οικονομικό σε κατανάλωση κινητήρα 2.0L EcoBlue diesel, όσο και με τις προηγμένες τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης, με αποτέλεσμα να κερδίσει τον τίτλο IPUA που απονέμεται κάθε δύο χρόνια.

9


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.gr

Ξεκινούν τα ηλεκτρικά Volvo FL & FE

Η

Volvo Trucks ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη των πωλήσεων των ηλεκτροκίνητων εκδόσεων των φορτηγών FL και FE σε επιλεγμένες αγορές εντός της Ευρώπης, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις μεταφοράς σε αστικά περιβάλλοντα. Ελλείψει εκπομπών καυσαερίων και με μειωμένα επίπεδα θορύβου, τα ηλεκτρικά φορτηγά προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες στις αστικές περιοχές. Πρώτον, τα χαμηλά επίπεδα θορύβου καθιστούν δυνατή τη διεξαγωγή παραδόσεων και συλλογής απορριμμάτων νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της εφοδιαστικής των μεταφορών και στη μείωση της συμφόρησης κατά τις ώρες αιχμής. Δεύτερον, με την καλύτερη ποιότητα αέρα και το λιγότερο θόρυβο, τα ηλεκτρικά φορτηγά δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τον κλάδο της πολεοδομίας και οδική υποδομή. Ένα ηλεκτρικό φορτηγό μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί σε χώρους φόρτωσης σε εσωτερικούς χώρους και σε περιβαλλοντικές ζώνες. «Η παγκόσμια αστικοποίηση απαιτεί την αστική εφοδιαστική και τη μεταφορά φορτηγών με μηδενικές εκπομπές και λιγότερο θόρυβο με αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη.

Με τα Volvo FL Electric και Volvo FE Electric είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε τόσο στις έντονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις όσο και στις υψηλές εμπορικές απαιτήσεις των πελατών μας», λέει ο Jonas Odermalm, VP Product Line Electromobility. Μια πρόκληση για τα συγκεκριμένα φορτηγά είναι να μεγιστοποιηθεί το ωφέλιμο φορτίο ταυτόχρονα με τη βελτιστοποίηση του εύρους οδήγησης. Οι λύσεις της Volvo Trucks θα βασίζονται σε μεμονωμένες επιχειρησιακές ανάγκες που εξετάζουν μια σειρά από παραμέτρους, όπως κύκλους οδήγησης, ικανότητα φόρτωσης και ανάλυση διαδρομής, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την χωρητικότητα της μπαταρίας με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο », συνεχίζει ο Jonas Odermalm.Τα ηλεκτρικά FL Electric και FE Electric αναπτύχθηκαν σε στενή συνεργασία με επιλεγμένους πελάτες που δραστηριοποιούνται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Η ανάδραση ήταν πολύ θετική και οι οδηγοί που συμμετέχουν στη συνεργασία είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την απόκριση της κίνησης, την απρόσκοπτη επιτάχυνση και το πόσο ήσυχα είναι τα φορτηγά. «Ενώ οι ανατροφοδοτήσεις πελατών ήταν θετικές», εξηγεί ο Jonas Odermalm, «αναγνω-

ρίζουμε ότι η χρέωση των υποδομών είναι ακόμα υπό ανάπτυξη στις περισσότερες πόλεις και εργαζόμαστε μαζί με τους δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους για να συμφωνήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επέκταση χρέωσης υποδομή. Είναι όμως σαφές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της υποδομής χρέωσης πρέπει να αυξηθεί.» «Τα ηλεκτρικά οχήματα, φορτισμένα με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, είναι πράγματι ένα ισχυρό βήμα προς πιο βιώσιμες μεταφορές εντός των πόλεων. Ωστόσο, δεν θα υπάρχει μια μοναδική πηγή ενέργειας που να αντιμετωπίζει την αλλαγή του κλίματος και όλα τα άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι διαφορετικοί τύποι μεταφοράς απαιτούν διαφορετικούς τύπους λύσεων μετάδοσης κίνησης «, καταλήγει ο Jonas Odermalm.

ΣΥΝΤΟΜΑ  Aπό τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, η κα Μαρία Ξυτάκη ανέλαβε τη θέση της Corporate Communication Manager, σε ότι αφορά τα θέματα Εταιρικής Επικοινωνίας για τα προϊόντα και υπηρεσίες του Automotive Consumer Solutions (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, ελαστικά, μπαταρίες και μηχανές θαλάσσης). Η κα Ξυτάκη κομίζει μια 15ετή εμπειρία στο Marketing & Communication στους τομείς των καταναλωτικών προϊόντων, της ενέργειας καθώς και των χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών. Είναι κάτοχος MSc στα New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και κάτοχος BSc in Psychology από το Deree College.

10


Εκποµπέσ διοξειδίου CO2 (g/km): 167. Κατανάλωση καυσίµου (lt/100km): 6.9 (Κύκλοσ πόλησ) / 6 (Εκτόσ πόλησ) / 6.3 (Μικτόσ κύκλοσ)

ΝΕΟ NISSAN NAVARA

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ & SUPER BONUS ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ

Το νέο Nissan Navara γίνεται δικό σου µε νέεσ τιµέσ, super bonus απόσυρσησ και 5 χρόνια εγγύηση! Απόκτησέ το τώρα µε νέο, πανίσχυρο κινητήρα, ιπποδύναµη έωσ 190PS, αυξηµένη ροπή, αναβαθµισµένεσ αναρτήσεισ Multi-link, νέο µηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων, ωφέλιµο φορτίο πάνω από 1 τόνο και νέεσ, αναβαθµισµένεσ τεχνολογίεσ Nissan Intelligent Mobility, Nissan Connect A-IVC και τεχνολογία Ρυµούλκησησ Intelligent Trailer Sway Assist. Μάθε περισσότερα στο nissan.gr ή σε µια Έκθεση Nissan. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

11


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.gr

Νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού στα Solaris Η

Solaris προσφέρει σήμερα προηγμένα συστήματα υποστήριξης που βοηθούν τους οδηγούς τα οποία στην ουσία εξασφαλίζουν ανεκτίμητα δευτερόλεπτα προκειμένου ο οδηγός να πράξει σωστά σε μια κατάσταση. Τελευταία, στον εξοπλισμό του Urbino προστέθηκε το «έξυπνο» σύστημα υποστήριξης πέδησης CMS ( Collision Mitigation System), με οφέλη όχι μόνο για τον οδηγό αλλά και για τους επιβάτες του λεωφορείου, ακόμα και για τους χρήστες των πολυσύχναστων δρόμων μιας πόλης. Στην πρόσφατη Busworld η Solaris παρουσίασε το εν λόγω σύστημα σε ένα Urbino 18. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται σε ένα ραντάρ τοποθετημένο στο πάνω μέρος της πρόσοψης του λεωφορείου το οποίο ανιχνεύει την πιθανότητα εμπρόσθιας πρόσκρουσης και επεμβαίνει βαθμιαία στα φρένα με τρόπο που να

είναι ασφαλής για τους επιβάτες του αστικού λεωφορείου. Εν τω μεταξύ, το σύστημα MobilEye Shield+, που χρησιμοποιεί κάμερες τοποθετημένες εξωτερικά του λεωφορείου επιτρέπουν στον οδηγό να βλέπει πολλά περισσότερα πράγματα, όπως πεζούς, ποδηλάτες, ειδικά κατά τη διάρκεια των στροφών. Το σύστημα ενημερώνει τον οδηγό για σχετικά κινούμενα εμπόδια σε απόσταση 80 εκατοστών από το λεωφορείο ή για το ενδεχόμενο σύγκρουσης τόσο με ακουστικές όσο και με οπτικές ειδοποιήσεις. Το MobilEye Shield+ ουσιαστικά αντικαθιστά τους εξωτερικούς καθρέπτες προσφέροντας -εκτός της ορατότητας- μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων όπως η κατάργηση της ανάγκης ρύθμισης των καθρεπτών και η μείωση του

Νέα σειρά ελαστικών GOODYEAR

Η

Goodyear δημιούργησε μια νέα σειρά ελαστικών για φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, με κύρια χαρακτηριστικά τη βελτιωμένη χιλιομετρική απόδοση, την καλύτερη πρόσφυση, τον χαμηλότερο θόρυβο και την εξοικονόμηση καυσίμου. Τα νέα ελαστικά FUELMAX GEN-2 ανήκουν στην «ομάδα» Goodyear Total Mobility (σύνολο υπηρεσιών στόλου) και ενσωματώνουν όλη τη σχεδιαστική καινοτομία του κατασκευαστή, διαθέσιμα για τιμόνι, διαφορικό και τρέιλερ. Το FUELMAX S GEN-2 για τιμόνι διαθέτει βαθιές εγκοπές Flexomatic για φρενάρισμα σε βρεγμένο και για δύσκολες χειμερινές

12

συνθήκες. Παρουσιάζει εξαιρετική πρόσφυση και ομοιόμορφη φθορά μέχρι το τέλος της ζωής του ενώ είναι τόσο αναγομώσιμο και και επαναχάξιμο σύμφωνα με την προσέγγιση «Multiple Life Concept». Για το διαφορικό η Goodyear προτείνει το FUELMAX D GEN-2 με μείγμα πέλματος υψηλής αντοχής στην τριβή, που ωφελεί τον τομέα της κατανάλωσης καυσίμου. Χαρακτηρίζεται από υψηλή πυκνότητα εγκοπών και χαμηλή αντίσταση κύλισης ενώ μειώνει το κόστος ανά χιλιόμετρο χάρη στις δυνατότητες αναγόμωσης και επαναχάραξης.

συνολικού πλάτους του οχήματος αφού λείπουν οι... παραδοσιακοί καθρέπτες. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι κάμερες είναι θερμαινόμενες, δεν παγώνουν, ούτε επηρεάζονται από την ομίχλη. Επισημαίνουμε ότι η νομοθεσία της ΕΕ έχει επιβάλει πολλούς από αυτούς τους τύπους συστημάτων στον κατάλογο υποχρεωτικού εξοπλισμού για νέα λεωφορεία από το 2022.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.gr

Άνεμος ανανέωσης για τα βαν της Nissan Η

Nissan προχώρησε στην ανανέωση των σειρών NV300 και NV400, με βελτιώσεις στην άνεση και στην ασφάλεια μειώνοντας επιπλέον τις εκπομπές ρύπων χάρη στους νέους, αποδοτικούς κινητήρες τεχνολογίας Euro 6d. Φυσικά ενσωματώθηκαν στον εξοπλισμό όλες οι «έξυπνες» τεχνολογίες συνδεσιμότητας και διασκέδασης, με τα γνωστά πλέον Android Auto και Apple CarPlay. Πιο συγκεκριμένα, το μεσαίου μεγέθους βαν NV300 μπορεί να εφοδιαστεί πλέον με ισχυρότερους κινητήρες ισχύος 145 και 170 ενώ τη σχετική γκάμα συμπληρώνουν οι γνωστοί κινητήρες των 120 και 95 ίππων. Το εντελώς νέο σύστημα μετάδοσης διπλού συμπλέκτη επιτυγχάνει ομαλότερη επιτάχυνση και

σημαντικά βελτιωμένη απόδοση καυσίμου. Παράλληλα, το μεγάλο βαν NV400 εφοδιάζεται με τον ίδιο κινητήρα που «φοράει» το Navara και είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις ισχύος 180 150 και 135 ίππους, με τις δυο ισχυρότερες να μπορούν να συνδυαστούν και με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Εντυπωσιακή είναι η αναβάθμιση στο εσωτερικό της καμπίνας των δύο οχημάτων, με νέο χρώμα στο ταμπλό (μαύρο αντί για το γκρι στο παλιό), νέα υφάσματα και νέο ηχοσύστημα. Μάλιστα η σχεδίαση στο ταμπλό του NV400 έχει αλλάξει ριζικά ενώ υπάρχει πλέον ένα νέο τιμόνι που προσφέρει βελτιωμένη εργονομία. Η κλασική για την κατηγορία προσθήκη

της μεγάλης οθόνης 7 ιντσών έχει τοποθετηθεί και εδώ παρέχοντας όλες τις λειτουργίες συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας καθώς και γρήγορη πρόσβαση σε χάρτες και υπηρεσίες πολυμέσων. Ειδικότερα στον εξοπλισμό του NV400 προστέθηκαν πολλά νέα χαρακτηριστικά ασφάλειας από το πακέτο «Nissan Intelligent Mobility» όπως τα Front Park Assist, Blind Spo Warning, Side Wind Alert και Lane Departure Alert. Για μεγαλύτερη ασφάλεια στο χώρο φόρτωσης έχουν προστεθεί επιπλέον κλειδαριές τόσο στις πίσω όσο και στις πλευρικές πόρτες. Αμφότερα τα οχήματα υποστηρίζονται από πανευρωπαϊκή εγγύηση πενταετούς διάρκειας της Nissan.

Βραβείο για τα Τ

ο σκληροτράχηλο ελαστικό GEOLANDAR X-MT™ της Yokohama απέσπασε το βραβείο Red Dot για το 2019, στην κατηγορία Product Design. Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό βραβείο που λαμβάνει το X-MT, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο απέσπασε το βραβείο GOOD DESIGN. Το X-MT διατίθεται σε 15 μεγέθη, από 17 έως 24 ίντσες, με εξωτερικές διαμέτρους μέχρι 40 ίντσες. Το υψηλής αντοχής χωμάτινο ελαστικό διαθέτει εκπληκτική πρόσφυση και επιβλητική εμφάνιση, παρέχοντας εξαιρετικό χειρισμό του οχήματος σε απαιτητικές off-road διαδρομές, καθώς και μια εξαιρετική ισορροπία απόδοσης και αξίας. Τα βραβεία Red Dot Award συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά βραβεία σχεδιασμού παγκοσμίως, όπου η κριτική επιτροπή αξιολογεί τις συμμετοχές και απονέμει το Red Dot σε προϊόντα που το κερδίζουν με την υψηλή τους ποιότητα σχεδιασμού. Η διαδικασία αξιολόγησης βασίζεται σε διάφορα κριτήρια αξιολόγησης, συ-

14

μπεριλαμβανομένου του βαθμού καινοτομίας, της λειτουργικότητας, της τυπικής ποιότητας, της εργονομίας, της αντοχής, του συμβολικού και συναισθηματικού περιεχομένου, της περιφέρειας του προϊόντος, της αυτονόητης ποιότητας και της οικολογικής συμβατότητας. Η γκάμα των ελαστικών της Yokohama έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του οδηγού αλλά και του αυτοκινήτου. Η ακριβής απόκριση στις στροφές, η ασφάλεια, η τέλεια πρόσφυση και η πραγματική αίσθηση του δρόμου που προσφέρουν στον οδηγό, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της υψηλής τεχνολογίας των ελαστικών Yokohama. Η εταιρεία ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΑΕ, εισάγει και διανέμει τα υψηλής ποιότητας ελαστικά Yokohama στην ελληνική αγορά, από το 1957.


15


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.gr

Εντυπωσιακά... άσχημο μεν, καινοτόμο δε! Μ

ε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη σχεδίαση, το άκρως φουτουριστικό πρωτότυπο pick up της Tesla αναμένεται να ξεκινήσει πωλήσεις περίπου στις αρχές του 2022, θέλοντας να αλλάξει τα δεδομένα της κατηγορίας. Το Cybertruck παρουσιάστηκε το τελευταίο 10ήμερο του Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Αυτοκινήτου του Los Angeles από τον επικεφαλή της Tesla,

ΣΥΝΤΟΜΑ 

κ. Elon Musk. Έχει μήκος 5.885 χιλ., πλάτος 2.027 χιλ. και ύψος 1.905 χιλ. εξασφαλίζοντας καρότσα με ωφέλιμο μήκος φόρτωσης 1.981 χιλ. Η μέγιστη απόσταση από το έδαφος ανέρχεται στα 406 χιλ., με δυνατότητα αυξομείωσης χάρη στην ειδική λειτουργία της ανάρτησης ενώ οι γωνίες προσέγγισης και διαφυγής ανέρχονται στις 35 και 28 μοίρες αντίστοιχα. Η αποκάλυψη του Cybertruck στο περίπτερο της Tesla ήταν επεισοδιακή καθώς οι πολυδιαφημιζόμενες άθραυστες γυάλινες επιφάνειες του οχήματος τελικά έσπασαν κατά τη διάρκεια δοκιμής, ομολογουμένως ωστόσο με ιδιαίτερα ασφαλή τρόπο, δηλαδή χωρίς να θρυμματιστούν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον κατασκευαστή, η βασική έκδοση με τον ένα ηλεκτροκινητήρα έχει αυτονομία 400+ χλμ, κάνει τα 0-96 χλμ/ώρα σε 6,5 δευτε-

Στην Έκθεση Cargo Truck & Van η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. παρουσίασε μεταξύ άλλων και ένα αμιγώς ηλεκτρικό, ελαφρύ φορτηγό της ADDAX, καθώς ανέλαβε πρόσφατα την εισαγωγή και διανομή των φορτηγών αυτών, για την Ελλάδα. Τα αμιγώς ηλεκτρικά ελαφρά φορτηγά ADDAX μπορούν να κινηθούν σχεδόν οπουδήποτε, έχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα στις δύσκολες συνθήκες των πόλεων. Λειτουργικά και ανθεκτικά, μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε εργασία, σε σχέση με άλλα ηλεκτρικά οχήματα. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα των φορτηγών ADDAX, είναι ότι μπορούν να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε επαγγελματία ή οργανισμού. Στο ίδιο περίπτερο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα σάρωθρα της Green Machines, που είναι εφοδιασμένα με μπαταρίες ιόντων λιθίου τελευταίας γενιάς. Διατηρούν τη φόρτισή τους σε όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, ενώ το απίστευτα χαμηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους (μόλις 3 € ανά φόρτιση), σημαίνει ότι το κόστος απόκτησης μπορεί να αποσβεσθεί σε ελάχιστο χρόνο.

16

ρόλεπτα και έχει αρχική τιμή 39.900 δολάρια. Η έκδοση με δύο ηλεκτροκινητήρες θα προσφέρει αυτονομία 480+ χλμ ανά φόρτιση, θα κάνει τα 0-96 χλμ/ώρα σε 4,5 δευτερόλεπτα και κοστίζει 49.900 δολάρια. H έκδοση με τους τρεις ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες επιταχύνουν το pickup από στάση στα 96 χλμ/ώρα σε 2,9 δευτερόλεπτα, ολοκληρώνοντας το 400άρι σε 10,8 δευτερόλεπτα., η τελική ταχύτητα θα αγγίζει τα 210 χλμ/ ώρα, με τη μπαταρία να προσφέρει αυτονομία 800+ χλμ ανά φόρτιση, και όλα αυτά σε τιμή που ξεκινά από τα 69.900 δολάρια. Ο Elon Musk ανακοίνωσε πως οι παραγγελίες του Cybertruck έχουν πλέον ξεπεράσει τις 200.000, ενώ απαντώντας σε ερώτηση στο Twitter, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Tesla να βγάλει στην αγορά, μετά το 20222023, και ένα μικρότερο pickup μοντέλο.


Τριαξονική επικαθήµενη νταλίκα ανατρεπόµενη τύπου πάνελ µε πλαίσιο αλουµινίου

Τριαξονικό αυτοφερόµενο βυτίο στρογγυλής διατοµής 10 διαµερισµάτων και χωρητικότητα 39000 lt. Κατασκευασµένο µε την (2007/46) οδηγία και τον κώδικα ADR 2015 για την µεταφορά επικίνδυνων εµπορευµάτων.

...ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΒΕ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: ΑΝΤΙΚΑΛΑΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24100, ΤΗΛ: 2721069759,69128, FAX: 2721069758 17 2ο ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: Λ ΕΙΡΗΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ Λ. ΝΑΤΟ) ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 19300, ΤΗΛ:2105572094, FAX: 2105572093


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.gr

Έρχεται το ηλεκτρικό Vivaro Α

πό το 2020, το Opel Vivaro θα προσφέρεται και ως αμιγώς ηλεκτρικό με μπαταρία. Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο μεγέθη μπαταρίας, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Το νέο Opel Vivaro-e θα διατίθεται με μπαταρία 50kWh ή 75kWh για αυτονομία έως 200 km ή 300 km αντίστοιχα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP. Η διεκπεραίωση των διανομών χωρίς εκπομπές ρύπων γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη στις αστικές περιοχές, ενώ η ζήτηση για αμιγώς ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά οχήματα αυξάνεται ανάλογα. Το Vivaro-e βασίζεται στην εξαιρετικά ευέλικτη πλατφόρμα EMP2 του ομίλου, που επιτρέπει τη χρήση συμβατικών αλλά και ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης. «Η Opel γίνεται ηλεκτρική και όλα τα μοντέλα Opel θα γί-

νουν ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2024» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Opel, Michael Lohscheller, «οι πελάτες θα μπορούν να επιλέγουν μία ηλεκτροκίνητη έκδοση από κάθε σειρά μοντέλου. Τα ηλεκτροκίνητα LCV θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το κρίσιμο «τελευταίο χιλιόμετρο» εντός αστικών περιοχών, είτε πρόκειται για οχήματα μεταφοράς προσωπικού είτε για van διανομών. Γι’ αυτό, είμαι πολύ ευτυχής που το Vivaro-e θα είναι διαθέσιμο από του χρόνου κιόλας, ενώ ηλεκτροκίνητες εκδόσεις των Opel Combo Life, Combo Cargo και Zafira Life αναμένονται το 2021». Με το νέο Opel Vivaro-e, η γερμανική μάρκα θα συνεχίσει την εμπορική επιτυχία που ξεκίνησε η πρώτη γενιά του οχήματος το 2001. Το πρώτο Vivaro ολοκλήρω-

σε τον κύκλο του το 2014, έχοντας γίνει δημοφιλές κυρίως ως shuttle bus, panel van και platform truck. Η Opel παρέδωσε πάνω από 650.000 οχήματα σε πελάτες το διάστημα αυτό. Το 2014, λανσαρίστηκε η δεύτερη γενιά, από την οποία η Opel πούλησε περίπου 310.000 οχήματα μέχρι τα μέσα της φετινής χρονιάς. Η τρίτη γενιά Opel Vivaro έφτασε πρόσφατα στις εκθέσεις των διανομέων. Το πολυτάλαντο LCV διατίθεται τώρα σε τρία μήκη αντί δύο (4,60m, 4,95m και 5,30m). Συγκριτικά με τον προκάτοχό του, έχει τώρα μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο κατά 200kg (έως 1.400kg) και η ικανότητα έλξης αυξάνεται κατά μισό τόνο (φορτίο τρέιλερ μέχρι 2.500kg).

του πανελλαδικού Δικτύου Επίσημων Διανομέων της Peugeot, καθώς και τα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Παρουσιάστηκαν οι δείκτες CSI της εταιρείας, με βάση τους οποίους η συνολική ικανοποίηση των πελατών της μάρκας ξεπερνά σε ποσοστό το 97%. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, αλλά και η εναρμόνιση της μάρκας με τις νέες προδιαγραφές χαμηλών εκπομπών ρύπων, όπως αυτές ορίστηκαν από τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Ο Γενικός Διευθυντής της Peugeot, κ. Πέτρος Πιπερίδης έκανε έναν απολογισμό

της πολύ επιτυχημένης χρονιάς που διανύεται και επιπλέον, παρουσίασε τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους της Peugeot για το 2020, δίνοντας έμφαση στην πελατοκεντρική φιλοσοφία της μάρκας, η οποία αποτελεί ορόσημο για την πορεία της Peugeot.

ΣΥΝΤΟΜΑ  Η ελληνική αντιπροσωπεία της Peugeot πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου Διανομέων της για το έτος 2019 στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής παρουσίασης του Νέου 208 και e-208. Η συγκεκριμένη παρουσίαση σηματοδότησε τη μετάβαση της Peugeot στη νέα φάση πλήρους εξηλεκτρισμού της γκάμας της, αρχής γενομένης με το αμιγώς ηλεκτρικό Peugeot e-208, το οποίο διαθέτει 340 km αυτονομία. Στο συνέδριο παρευρέθη το σύνολο

18


19


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.gr

Η Ηρώ Δουμάνη, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics

Γ

ια πρώτη φορά, έπειτα από 65 έτη συνεχούς συμμετοχής της ΟΦΑΕ στις δραστηριότητες της IRU, εκλέγεται εκπρόσωπος της ΟΦΑΕ στα συλλογικά όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, και συγκεκριμένα η Ηρώ Δουμάνη, Γενική Δ/ντρια της ΟΦΑΕ, συγκεντρώνοντας την συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των Μελών του Συμβουλίου, ως Αντιπρόεδρος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εμπορευματικών Μεταφορών & Logistics της IRU για τα έτη 2020-2021. Πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση τόσο για την ΟΦΑΕ όσο και για τους Έλληνες αυτοκινητιστές, οι οποίοι αποκτούν μια ακόμα πιο ισχυρή φωνή στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε μια περίοδο ραγδαί-

ων εξελίξεων και σημαντικών αλλαγών στην παγκόσμια αγορά των οδικών μεταφορών, είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική αγορά να εκπροσωπείται στα συλλογικά όργανα ενός Διεθνούς Οργανισμού που ασκεί επιρροή και διαμορφώνει την παγκόσμια πολιτική στον κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί. Ο Απόστολος Κενανίδης, Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΦΑΕ δήλωσε: «Νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος αλλά και δικαιωμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών στην IRU, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζεται εμπράκτως τόσο η συνεισφορά της ΟΦΑΕ στα διεθνή δρώμενα του κλάδου, όσο και η σημασία μιας μικρής μεν αλλά δυναμικής δε εθνικής αγοράς οδικών μεταφορών. Η στρα-

τηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας αλλά και η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των Ελλήνων μεταφορέων, καθιστούν τις Ελληνικές μεταφορές ως την αγορά με τις πιο υψηλές προοπτικές ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού στην περιοχή της Ευρώπης και των Βαλκανίων, αρκεί να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ αγοράς και Πολιτείας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταρυθμίσεις.

Μια άλλη Nissan!

Τ

ο όνομα "Runner Desert", είναι γνωστό στους φίλους του δημοφιλούς μεσαίου μεγέθους pickup Frontier της Nissan. H έκδοση Desert Runner προσφέρει ένα ειδικά διαμορφωμένο πακέτο off-road χαρακτηριστικών, προσιτό για την έκδοση 4x2. Ωστόσο, το Desert Runner που παρουσιάστηκε στην φετινή SEMA (Specialty Equipment Market Association), στο Συνεδριακό Κέντρο του Λας Βέγκας των Η.Π.Α. είναι κάτι διαφορετικό! Με τα χέρια των έμπειρων μηχανικών της MA Motorsports στο Glen Arm Md., που συνεργάζονται με την Nissan Motorsports, η μόνη ομοιότητα του συγκεκριμένου Desert Runner με ένα εργοστασιακό, είναι μόνο το όνομα! Η μετατροπή ξεκίνησε από τον κινη-

20

τήρα, όπου το 4λίτρο εργοστασιακό μοτέρ V6 αντικαταστάθηκε από το 5,6 λίτρων V8 Endurance® του Nissan TITAN. Το μεγάλο V8 μοτέρ υποβλήθηκε σε πλήρη ανακατασκευή συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός στροβιλοσυμπιεστή Garrett GTX3584RS, ειδικού intercooler, εκκεντροφόρων, βαλβίδων και εμβόλων της Jim Wolf Technology, καθώς και ενός ειδικού turbo header και συστήματος εξάτμισης της MA Motorsports. Ο κινητήρας αποδίδει πάνω από 600 ίππους και ροπή στρέψης 949 Nm! O νέος V8 συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο της Nissan, με συμπλέκτη της Jim Wolf Technology και ελαφρύ σφόνδυλο. Εξίσου επιθετική είναι και η ανάρτηση μεγά-

λων διαδρομών της BTF Fabrication, σε συνδυασμό με τα αμορτισέρ King Racing Triple Bypass , αλλά και με τα φύλλα σούστας Giant Motorsports Link Killer. Το Frontier Desert Runner “πατάει” γερά με ζάντες Fifteen52 TurboMac HD και ελαστικά 37 ιντσών! Σε ότι αφορά το αμάξωμα, η MA Motorsports φρόντισε για τα φτερά Fiberworx Pre Runner και κατασκεύασε νέους, εμπρός και πίσω, προφυλακτήρες μαζί με μια ειδική κατασκευή που φιλοξενεί τη ρεζέρβα. Ένα πλήρες πακέτο off-road φωτισμού από την Rigid Industries και ένα ντύσιμο εξωτερικά από την Speed Designs, ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το πακέτο.


Εµπορία ανταλλακτικών για φορτηγά, λεωφορεία και τρέιλερ

Σχέση Ποιότητας, Σχέση Τιµής

 Eµπορία γνήσιων και After Market ανταλλακτικών φορτηγών, λεωφορείων και τρέιλερ  Παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες στην Ευρώπη  Πλήρης κάλυψη για όλες τις µάρκες MERCEDES, MAN, VOLVO, DAF, SCANIA, IVECO, RENAULT  ∆υνατότητα επιλογής σε περισσότερους από 160 προµηθευτές και συνεργαζόµενους οίκους από όλο τον κόσµο  Μηχανικά, µετάδοση, πέδηση, αέρα, ανάρτηση, ηλεκτρικά, φανοποιεία, λιπαντικά, αξεσουάρ

Πόντου 26 (περιοχή Β΄ ΚΤΕΟ) Τ.Κ. 546 28, Θεσσαλονίκη Τ.: 2310 778400 F: 2310 774111 Λεωφόρος Νάτο & Αγίας Σοφίας (Θέση Σπιθάρι) Τ.Κ. 19 300 Aσπρόπυργος Τ.: 210 55 777 00 F: 210 55 777 01

www.skuba.gr e-shop: store.skuba.gr

21


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

.gr

Ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών για τις νέες κάρτες ταχογράφου

Κ

ατόπιν ερωτημάτων πολιτών και υπηρεσιών, διευκρινίζονται τα ακόλουθα σχετικά με τις κάρτες ευφυούς ταχογράφου που χορηγεί η Εθνική Αρχή Έκδοσης Καρτών από τις 18 Σεπτεμβρίου 2019 σε οδηγούς και συνεργεία: 1. Έως την έναρξη χορήγησης καρτών από τον ανάδοχο που θα αναλάβει την υπηρεσία παραγωγής καρτών ευφυούς ταχογράφου στο πλαίσιο της διακήρυξης 1/2019/53-3019 (ΑΔΑ ΩΛΓΚ465ΧΘΞ-ΕΓΨ), η Εθνική Αρχή Έκδοσης Καρτών χορηγεί κάρτες ευφυούς ταχογράφου σε οδηγούς και συνεργεία, οι οποίες έχουν εκδοθεί για την Ελλάδα από την Πολωνική Αρχή Έκδοσης Καρτών, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ κρατών μελών που προβλέπεται στο άρθρο 40 του κανονισμού (ΕΕ) 165/2014. 2. Η αμοιβαία συνδρομή στην έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου αποτελεί προσωρινό μέτρο, που διαρκεί μόνο για το χρονικό διάστημα που δεν είναι τεχνικά εφικτή η έκδοση καρτών από την Εθνική Αρχή και υλο-

ποιείται με τους όρους που έθεσε στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αμοιβαίας συνδρομής στην έκδοση καρτών ευφυούς ταχογράφου, εκτός από την Ελλάδα, τα εξής κράτη μέλη: (α) Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράγει ορισμένο αριθμό καρτών οδηγού για την Ολλανδία και (β) Η Γαλλία έχει παράγει ορισμένο αριθμό καρτών οδηγού για την Ουγγαρία. 3. Η κάρτα οδηγού που εκδίδεται με το σύστημα της αμοιβαίας συνδρομής έχει τον μορφότυπο του κράτους μέλους που την παράγει (εθνικό διακριτικό, γλώσσα περιγραφής πεδίων), αλλά στο πεδίο αριθμ. 4c αναγράφεται η αρχή έκδοσης καρτών του κράτους μέλους που χορηγεί την κάρτα στον οδηγό. Έτσι, για παράδειγμα, η κάρτα οδηγού που χορηγεί προσωρινά η Ελλάδα φέρει το εθνικό διακριτικό «PL», τα πεδία της κάρτας περιγράφονται στα πολωνικά αλλά στο πεδίο 4c αναγράφεται «Greek Card Issuing Authority» (Ελληνι-

κή Αρχή Έκδοσης Καρτών - βλ. υπόδειγμα της κάρτας στο παράρτημα). Κατά τα λοιπά, η κάρτα δεν διαφέρει ως προς το κύρος, τις λειτουργίες και τις υποχρεώσεις του κατόχου της από μια κάρτα οδηγού που παράγει και χορηγεί η ίδια εθνική αρχή, και ισχύει έως την λήξη της χωρίς να απαιτείται αντικατάστασή της όταν ξεκινήσει η χορήγηση καρτών ελληνικής έκδοσης. 4. Τα όργανα ελέγχου του άρθρου 3 της κυα Γ438/οικ.28317/2481/2009 (Β’ 989) παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους, ώστε να αναγνωρίζουν τις κάρτες οδηγού με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά όταν πραγματοποιούν καθ’ οδόν ελέγχους. Οι περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών παρακαλούνται, όταν χορηγούν κάρτα οδηγού ευφυούς ταχογράφου πολωνικής έκδοσης, να ενημερώνουν για τα ανωτέρω τους δικαιούχους και να τους χορηγούν αντίγραφο της παρούσας, το οποίο μπορούν οι οδηγοί να τηρούν επί του οχήματος για ενημέρωση των αρχών ελέγχου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εφ’ όσον απαιτηθεί.

Το νέο ΔΣ του Ινστιτούτου Logistics Management Τ

α νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος (ILME) ανέδειξε στις 30 Οκτωβρίου η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτο Logistics Management. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, στις οποίες υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή των μελών του Ινστιτούτου, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ILME διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Χανιώτης Αντιπρόεδρος: Αναστάσιος Βαμβακίδης Γενική Γραμματέας: Αικατερίνα Θεοφανίδου Ταμίας: Φίλιππος Σαλίμπας

22

Τακτικά Μέλη: Κωνσταντίνος Βούλγαρης Νικόλαος Γκότζιας Βασιλική Λαιζηνού Ευστάθιος Μακαντάσης Γεώργιος Μαλινδρέτος Αγγελική (Λίνα) Πάλλη Χαράλαμπος Σκρουφούτας

Αναπληρωματικά Μέλη: Σάββας Ασλανίδης Εμμανουήλ Βαλασκατζής Θεόδωρος Θανασάς Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι 3ετούς θητείας και ξεκινάει άμεσα με πολλές νέες ιδέες και δράσεις για το διάστημα 2019-2020. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, σε αναγνώριση του έργου του απερχόμενου προέδρου, απένειμαν στον κ. Σπύρο Ολύμπιο τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου.


23


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Άνθρακας ή...

θησαυρός; Καινούργια φορτηγά, λεωφορεία και εργοστάσια παραγωγής με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2039, οχήματα μαζικής παραγωγής με σύστημα κίνησης υδρογόνου έως τα τέλη της επόμενης 10ετίας και ηλεκτροκίνητα οχήματα που βρίσκονται ήδη στο δρόμο περιλαμβάνει η νέα, βιώσιμη στρατηγική του ομίλου Daimler.

Η

Daimler Truck AG εφαρμόζει μια βιώσιμη εταιρική στρατηγική με στόχο να προσφέρει καινούργια οχήματα μόνον με πραγματικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα («tank-to-wheel») στις τρεις αγορές της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της NAFTA έως το 2039. Ήδη έως το 2022 σχεδιάζει να συμπεριλάβει ηλεκτροκίνητα οχήματα μαζικής παραγωγής στο χαρτοφυλάκιο των οχημάτων που διαθέτει στις βασικές περιφέρειες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας, η Daimler Truck AG θα επεκτείνει την γκάμα των οχημάτων της, προσθέτοντας οχήματα μαζικής παραγωγής με σύστημα κίνησης υδρογόνου. Στις 24 Οκτωβρίου, ο όμιλος γιόρτασε την παγκόσμια πρεμιέρα του πρωτοτύπου οχήματος με κυψέλη καυσίμου «Vision F-Cell» της μάρκας FUSO στην 46η Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο στην Ιαπωνία, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την παρουσία της στον τομέα του υδρογόνου. Επιπλέον, όλα τα εργοστάσια της Daimler Daimler Truck AG στην Ευρώπη θα έχουν

24


Πρόγραμμα Ηλεκτρικών Οχημάτων Daimler

25


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2022 ενώ θα ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα εργοστάσια. Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα εργοστάσια φορτηγών και λεωφορείων θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΟΡΤΗΓΑ Η Daimler Truck ασχολείται με τα ηλεκτρικά φορτηγά από το 2010, ενώ το 2017 παρουσίασε στην αγορά και στους πελάτες της το πρώτο της μικρό, πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό παραγωγής: το ελαφρύ Fuso eCanter. Περισσότερα από 140 eCanter βρίσκονται ήδη στα χέρια πελατών σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως μεταξύ άλλων η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και η Λισαβόνα. Το φορτηγό βαριάς κατηγορίας Mercedes-Benz eActros με αυτονομία έως 200 χλμ. χρησιμοποιείται εντατικά από

Το eActros δουλεύει ήδη! Η Mercedes-Benz έβγαλε ήδη από το 2018, το πρώτο της ηλεκτρικό φορτηγό στο δρόμο, περνώντας από το στάδιο των... εργαστηριακών δοκιμών, σε αυτό των δοκιμών υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και μεταφορικού έργου. Ο λόγος για το νέο eActros, δέκα οχήματα του οποίου -σε δύο παραλλαγές τονάζ 18 και 25 τόνων- παραδόθηκαν σε πελάτες (Dachser, Edeka, Hermes, Kraftverkehr Nagel, Ludwig Meyer, pfenning logistics, TBS Rhein-Neckar και Rigterink), προκειμένου να δοκιμαστεί η αποδοτικότητά τους σε καθημερινές συνθήκες μεταφοράς. Η ποικιλία του μεταφορικού έργου των πελατών που χρησιμοποιούν το eActros, θα επιτρέψει την χρήση διαφορετικών εφαρμογών υπερκατασκευής όπως κλούβες, ψυγεία ή βυτία και κατά συνέπεια θα αποκτηθεί μεγαλύτερη γνώση σε σχέση με την αποδοτικότητα. Μακροπρόθεσμος στόχος του κατασκευαστή είναι η εκτέλεση μεταφορικού έργου σε αστικό περιβάλλον, να γίνεται με φορτηγά παραγωγής που θα χαρακτηρίζονται από μηδενικές εκπομπές ρύπων και χαμηλά επίπεδα θορύβου. Η ευρεία παραγωγή σχετικών βαρέων οχημάτων από την MercedesBenz αναμένεται να ξεκινήσει το 2021. Χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία από ολόκληρο τον όμιλο Daimler, σχεδιάστηκε ένα φορτηγό ικανό να αντιμετωπίσει τις καθημερινές λειτουργίες μεταφοράς διανομών, ως μέλος ενός στόλου οχημάτων. Αυτό που πρέπει τώρα να αποδειχθεί είναι ότι το eActros αποτελεί και μια βιώσιμη πρόταση, τόσο τεχνικά όσο και εμπορικά ενώ παράλληλα θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν κάποιες παράμετροι που έχουν να κάνουν με το κόστος των μπαταριών και την υποδομή που απαιτείται για τη χρήση τους. Οι ηλεκτρικές εκδόσεις Actros που δοκιμάζονται αυτό το διάστημα φέρουν δύο ή τρεις άξονες και επιτελούν μεταφορικό έργο εμπορευμάτων και παραδόσεων σε αστικό περιβάλλον. Το eActros, σε σύγκριση με το πρωτότυπο ηλεκτρικό φορτηγό, που είχε παρουσιάσει ο κατασκευαστής στην ΙΑΑ του 2016 συγκεντρώνει αρκετές τεχνικές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εξασφαλίζεται τώρα από έντεκα συστοιχίες μπαταριών ενώ γενικότερα χρησιμοποιήθηκαν εξαρτήματα που είναι έτοιμα (ή σχεδόν έτοιμα) για χρήση στην γραμμή παραγωγής. Όπως είναι φυσικό, τη βάση για την εξέλιξη του ηλεκτρικού Actros αποτέλεσε το «συμβατικό» Actros το οποίο υπέστη αρκετές διαφοροποιήσεις στην αρχιτεκτονική του σασί προκειμένου να δεχθεί το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Ο κινητήριος άξονας (πλήμνης με μειωτήρες) βασίζεται στον ZF AVE 130 ο οποίος έχει αποδείξει την αξία του σε υβριδικά λεωφορεία Citaro και λεωφορεία κυψελών καυσίμου και που αναθεωρήθηκε ριζικά για να τοποθετηθεί στο eActros. Το περίβλημα του άξονα έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και είναι τοποθετημένος σε σημαντικά ψηλότερη θέση,

26

αυξάνοντας έτσι την απόσταση από το έδαφος σε περισσότερο από 200 χιλ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο αξόνων ανέρχεται στους 11,5 τόνους. Το σύστημα μετάδοσης περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκινητήρες, τοποθετημένους κεντρικά των τροχών του οπίσθιου άξονα. Πρόκειται για τριφασικούς, ασύγχρονους και υδρόψυκτους κινητήρες που λειτουργούν με ονομαστική τάση 400 Volt. Παράγουν ισχύ 125 kW ο καθένας και μέγιστη ροπή 485 Nm. Οι σχέσεις μετάδοσης μετατρέπουν αυτή τη ροπή σε 11.000 Nm στον καθένα, και έτσι το συνολικό αποτέλεσμα από πλευράς απόδοσης ισοδυναμεί με εκείνο ενός πετρελαιοκίνητου φορτηγού. Η ενέργεια για μια μέγιστη αυτονομία 200 χιλιομέτρων εξασφαλίζεται από δύο μπαταρίες ιόντων λιθίου με ισχύ 240 kWh που έχουν χρόνια τώρα αποδείξει την αξία τους σε εφαρμογές της EvoBus GmbH. Οι μπαταρίες φιλοξενούνται σε έντεκα συνολικά συστοιχίες, τρεις από τις οποίες βρίσκονται στην περιοχή του πλαι-


Πρόγραμμα Ηλεκτρικών Οχημάτων Daimler πελάτες στη Γερμανία και την Ελβετία στο πλαίσιο του «καινοτόμου στόλου» eActros. Η πρώτη παράδοση σε πελάτη έγινε το 2018. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μεσαίας κατηγορίας Freightliner eM2 και το βαριάς κατηγορίας Freightliner eCascadia υπόκεινται επίσης σε εντατικές δοκιμές από τους πελάτες μας. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Το πλήρως ηλεκτρικό Mercedes-Benz eCitaro, που παράγεται ήδη μαζικά στο Μάνχαϊμ από το 2018, δίνει στις πόλεις και στους οργανισμούς ΜΜΜ την ευκαιρία να στρέψουν τους στόλους τους στην οδήγηση με τοπικά μηδενικές εκπομπές ρύπων. Σήμερα, το eCitaro χρησιμοποιείται ήδη σε πόλεις όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο στη Γερμανία, το Όσλο στη Νορβηγία και το Ystad στη Σουηδία. Οχήματα eCitaro έχουν επίσης παραδοθεί στο Λουξεμβούργο και την Ελ-

σίου και οι υπόλοιπες από κάτω, όλες καλυμμένες -για λόγους ασφαλείαςμε ειδικά προστατευτικά κουτιά από χάλυβα. Σε περίπτωση σύγκρουσης, τα κουτιά αυτά παραμορφώνονται αποτρέποντας την καταστροφή των μπαταριών. Οι εκφορτισμένες μπαταρίες υψηλής τάσης μπορούν να επαναφορτιστούν πλήρως εντός τριών έως έντεκα ωρών, βάσει μιας ικανότητας φόρτισης από 20 έως 80 kW από μια κινητή συσκευή φόρτισης που συνήθως υπάρχει σε έναν χώρο στάθμευσης στόλου φορτηγών. Για την φόρτιση, χρησιμοποιείται το σύστημα συνδυασμένης φόρτισης CCS ενώ δύο συμβατικές μπαταρίες 12V (που φορτίζονται από τις μπαταρίες υψηλής τάσης μέσω μετατροπέα DC-DC) διασφαλίζουν ότι οι βασικές λειτουργίες του οχήματος όπως τα φώτα, οι ενδείξεις ή τα συστήματα της ανάρτησης παραμένουν σε λειτουργία ακόμα και εάν το δίκτυο υψηλής τάσης αποφορτιστεί. Το εν λόγω δίκτυο δεν τροφοδοτεί με ενέργεια μόνο το σύστημα κίνησης, αλλά καλύπτει συνολικά τις ανά-

γκες των ηλεκτροφοδοτούμενων συστημάτων όπως το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα κλιματισμού ή το ψυγείο. Ο στόλος των δέκα ηλεκτροκίνητων Actros θα παραμείνει στην υπηρεσία των πελατών της Mercedes-Benz μέχρι τα μέσα του 2020. Στόχος είναι να καθοριστούν αφενός οι ενεργειακές απαιτήσεις για μια σειρά από ειδικά σενάρια εφαρμογών μεταφοράς και αφετέρου η αποδοτικότητα του eActros, συγκρινόμενη με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των φορτηγών ντίζελ, σε πλήρη αξιολόγηση του κύκλου ζωής τους. Τα ευρήματα αυτής της ερευνητικής εργασίας θα χρησιμοποιηθούν για την βελτιστοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των φορτηγών ενώ θα δημοσιοποιηθούν στους πιθανούς πελάτες-χρήστες ώστε να προσαρμόσουν τον προγραμματισμό των δρομολογίων ή να αναπτύξουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα στις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

27


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πρόγραμμα Ηλεκτρικών Οχημάτων Daimler

βετία. Το eCitaro προωθείται συστηματικά για χρήση σε τακτικά δρομολόγια. Το 2021, το eCitaro θα κυκλοφορήσει στην αγορά με την μπαταρία νέας γενιάς και, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με μπαταρίες στερεού τύπου (μπαταρίες λιθίου-πολυμερών). Από το 2022, η μπαταρία του λεωφορείου θα διαθέτει σύστημα αύξησης αυτονομίας (μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου θα τροφοδοτεί την μπαταρία υψηλής τάσης με ρεύμα). Επιπλέον, η μάρκα Thomas Built Buses λανσάρει ένα ηλεκτρικό σχολικό λεωφορείο μαζικής παραγωγής για την αμερικανική αγορά. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η Daimler ασχολείται με τις τεχνολογίες συστημάτων κίνησης υδρογόνου εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Μέχρι σήμερα, τα οχήματα με κυψέλη καυσίμου της εταιρείας έχουν διανύσει πολλά εκατομμύρια χιλιόμετρα, αποδεικνύοντας την εμπορευσιμότητα αυτού του συστήματος κίνησης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων, όπως η διάρκεια ζωής και το ωφέλιμο φορτίο. Οι τεχνολογίες ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης και συστημάτων κίνησης υδρογόνου προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα ανάλογα με τον σκοπό που εξυπηρετούν και, συνεπώς, αλληλοσυμπληρώνονται. Το καθοριστικό κριτήριο για τους πελάτες φορτηγών και λεωφορείων είναι το συνολικό κόστος κύκλου ζωής. Πιο συγκεκριμένα, με το «Vision F-Cell», η Daimler Truck AG ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δραστηριοποίησή της στον τομέα του υδρογόνου. Η μάρκα FUSO χρησιμοποιεί αυτό το πρωτότυπο, για να δοκιμάσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου σε διάφορα επαγγελματικά οχήματα. Το σύστημα κίνησης του φορτηγού 7,5 τόνων αποδίδει μέγιστη ισχύ 135 kW. Η αυτονομία αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα. Ουσιαστικά, η αρχιτεκτονική του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης «Vision F-Cell» είναι παρόμοια με αυτή ενός ηλεκτρικού φορτηγού με μπαταρία, πέρα από τη σημαντικά μικρότερη ισχύ της μπαταρίας και τα πρόσθετα ρεζερβουάρ υδρογόνου.

28

Ο Martin Daum, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler Truck AG, αρμόδιος για τα φορτηγά & τα λεωφορεία, δήλωσε στις 25 Οκτωβρίου στην κεντρική ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Βερολίνο: «Στην Daimler Truck AG, έχουμε δεσμευτεί σαφώς για τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και, συνεπώς, για την απανθρακοποίηση του κλάδου μας. Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε οδικές μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν προσφέρουμε στους πελάτες μας ανταγωνιστικές προϋποθέσεις ως προς το κόστος και τις υποδομές, για μεταφορές με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δέκα χρόνια για την πλήρη ανανέωση ενός στόλου, φιλοδοξούμε να προσφέρουμε τοπικά στις τρεις αγορές καινούργια οχήματα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2039, σκοπεύοντας να έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση έως το 2050. Για μεταφορές με πραγματικά ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, χρειαζόμαστε ηλεκτρικά συστήματα κίνησης ή συστήματα κίνησης υδρογόνου. Ήμασταν ο πρώτος κατασκευαστής που ανέλαβε μια σοβαρή δέσμευση για την ηλεκτροκίνηση στα βαριά φορτηγά και, σήμερα, πρωτοπορούμε προσφέροντας στους πελάτες μας ηλεκτρικά οχήματα σε όλες τις κατηγορίες. Έχοντας υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση της ηλεκτρικής κινητικότητας των λεωφορείων, με ένα ηλεκτρικό αστικό λεωφορείο και παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, συνεισφέρουμε ήδη σημαντικά στα ΜΜΜ του μέλλοντος που δεν θα εκπέμπουν ρύπους σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές.» «Σε τοπικό επίπεδο παρόλα αυτά, τα φορτηγά και τα λεωφορεία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα δύσκολα θα πωλούνται από μόνα τους καθώς, ακόμα και το 2040, παρά τις προσπάθειες των κατασκευαστών, το κόστος κτήσης και κύκλου ζωής των ηλεκτροκίνητων φορτηγών και των λεωφορείων θα παραμένει υψηλότερο από εκείνο των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε κρατικά προγράμματα παροχής κινήτρων, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα φορτηγά και τα λεωφορεία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα απαιτούνται: η μετατροπή και η κλιμάκωση των διοδίων σε όλη την Ευρώπη με βάση τις τιμές CO2, από την οποία θα ωφελούνταν σημαντικά τα οχήματα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιδοτήσεων για λεωφορεία και υποδομές φόρτισης και υδρογόνου σε εθνικό επίπεδο, καθώς και ενιαία πρότυπα για τη μεταφορά και τον ανεφοδιασμό υδρογόνου».


OVERLANDER

DĒZL 580

DĒZL 780 DĒZL 780

@eGalaxy.gr

eGalaxy

#eGalaxygr

www.egalaxy.gr • 211 79 00 999 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: Λεωφ. Αλίμου 127, 16452 • ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ: Πεντέλης 2 & Χαρ. Τρικούπη, 14671


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο άλλος ΔΡΌΜΟΣ Το ερευνητικό πρόγραμμα Optifuel Lab επιτρέπει στη Renault Trucks να μεταφέρει καινοτομίες βελτίωσης της αποδοτικότητας στα φορτηγά παραγωγής της. Αυτή τη φορά, με τo Optifuel Lab 3 ο κατασκευαστής στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης κατά 13%.

Σ

την εποχή που η ηλεκτροκίνηση γίνεται της... μόδας και οι κατασκευαστές έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη σχετικών καινοτομιών, η Renault Trucks συνεχίζει την έρευνα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πετρελαιοκίνητων φορτηγών, ακολουθώντας έτσι έναν διαφορετικό δρόμο προκειμένου να προσφέρει άμεσα αποδοτικά φορτηγά στους πελάτες της. Ως γνωστό, την τελευταία 10ετία οι Γάλλοι ανέπτυξαν καινοτομίες σε τέσσερις τομείς που επηρεάζουν

30

την κατανάλωση καυσίμου: την διαχείριση της ενέργειας (κινητήρας), την αεροδυναμική, την αντίσταση από την κύλιση των τροχών και τέλος ένα σύνολο παραγόντων που αφορούν τον οδηγό. Το όλο εγχείρημα βασίζεται στην ιδέα να μειωθεί όσο τον δυνατόν περισσότερο η ενέργεια που απαιτείται να παράγει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχιση του προγράμματος, σε αντιστοιχία με τα «Optifuel Lab 1» και «Optifuel Lab 2» μέσω των οποίων η μάρκα ερευνά την αποδο-

τικότητα και την λειτουργία νέων τεχνολογιών με στόχο την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στον κλάδο των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων. Με το Optifuel Lab 3, το εργαστηριακό όχημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου συνεργασίας FALCON, ο κατασκευαστής επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά 13% σε ένα πλήρες συνδυασμό ελκυστήρων-ρυμουλκούμενου. Το Optifuel Lab 3 συνδυάζει τεχνολογίες που σχετίζονται με την αεροδυναμική, την αντίσταση κύλι-


Renault Trucks Optifuel Lab 3

σης, την υποστήριξη του οδηγού, την ενεργειακή διαχείριση και τον κινητήρα με στόχο να επιδείξει μείωση κατά 13% στην κατανάλωση καυσίμων σε σύγκριση με ένα πρότυπο Renault Trucks T και τρέιλερ. Συγκεντρώνει καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται από μια κοινοπραξία εταίρων που περιλαμβάνει τις εταιρείες Renault Trucks, Faurecia, Michelin, Total, FRUEHAUF, Wezzoo, Benomad, Styl’Monde, Polyrim, Enogia, IFP Énergies nouvelles, École centrale de Lyon (LMFA)

IFSTTAR (LTE, LESCOT). Το Optifuel Lab 3 αποτελεί μέρος του έργου FALCON (Flexible & Aerodynamic Truck for Low Consumption), το οποίο λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση μετά την επιλογή της Γαλλικής Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων BPI France . Οι τεχνολογικές εξελίξεις του Optifuel Lab 3 θα επικεντρωθούν στη βελτιστοποιημένη αεροδυναμική συνδυασμού ρυμουλκούμενων ελκυστήρων, συνδεδεμένα ελαστικά χαμηλής αντίστασης, προγνωστική εξοικονό-

31


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

μηση ενέργειας και λειτουργίες διαχείρισης ενέργειας, καθώς και βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Ο στόχος είναι να βελτιωθεί σημαντικά η αεροδυναμική του συνδυασμού ώστε να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση καυσίμου, ιδίως με την εισαγωγή ενός ρυμουλκούμενου μεταβλητής γεωμετρίας. Αναπτύχθηκε από την FRUEHAUF σε συνεργασία με το Styl’Monde για τις αεροτομές, αυτό το «προσαρμοζόμενο» ρυμουλκούμενο προορίζεται να αποκτήσει αυτόματα ένα βελτιστοποιημένο σχήμα χρησιμοποιώντας κενό χώρο φόρτωσης χάρη σε ένα ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και χειρισμού με αισθητήρες.

32

Renault Trucks Optifuel Lab 3

Η αεροδυναμική του ελκυστήρα θα βελτιωθεί επίσης με την αντικατάσταση των κατόπτρων με κάμερες και με μια νέα καμπύλη Α καμπίνας που θα βασίζεται σε διδακτορική διατριβή από το Εργαστήριο υγρής και ακουστικής μηχανικής της École Centrale de Lyon. Η ροή αέρα θα βελτιστοποιηθεί επίσης με επέκταση του εμπρόσθιου άκρου και της πόρτας και εξομάλυνση των τόξων των τροχών. Οι πλαϊνές δεξαμενές θα είναι επίσης μεγαλύτερες και θα κατασκευαστούν από εύκαμπτο υλικό από την Polyrim, όπως και οι επεκτάσεις πλευρικών εκτροπέων για την παροχή συνέχειας μεταξύ του φορτηγού και του ρυμουλκουμένου.

ΕΞΥΠΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Σε ταξίδια μακρινών αποστάσεων, η αντίσταση κύλισης των ελαστικών αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της κατανάλωσης καυσίμου. Η Michelin θα αναπτύξει ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης για το εργαστήριο, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες που προέρχονται από ερευνητικά έργα. Η Renault Trucks και η Michelin θα χρησιμοποιήσουν επίσης δεδομένα που έχουν ληφθεί από αισθητήρες εγκατεστημένους στα συνδεδεμένα ελαστικά.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τα δεδομένα πλοήγησης και κυκλοφορίας (Benomad), τα μετεωρολογικά (Wezzoo) και τα ελαστικά (Michelin) από το Optifuel Lab 3 θα χρησιμοποιηθούν από τους βελτιστοποιημένους ελεγκτές ταχύτητας και ψύξης. Αυτό το τελευταίο σύστημα θα είναι εξοπλισμένο με νέους ενεργοποιητές για τη μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτές οι εξελίξεις θα συνοδεύονται από μια νέα διεπαφή Ανθρώπου-Μηχανής ειδικά αναπτυγμένη σε συνεργασία με την IFSTTAR για να προσφέρει στον οδηγό ένα ενεργειακό σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελεσματικό και φιλικό προς το χρήστη. Ο έλεγχος του εναλλάκτη θα γίνει ακόμα πιο έξυπνος, προκειμένου να βελτιστοποι-

34

Renault Trucks Optifuel Lab 3

ηθεί η ισορροπία μεταξύ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης καυσίμου του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Για το Optifuel Lab 3 θα εκτελεστεί εκτεταμένη εργασία στη συσκευή διπλής μπαταρίας με αναμενόμενη σημαντική μείωση βάρους και βελτιωμένη απόδοση ψυχρής εκκίνησης για την μπαταρία και αυξημένη χωρητικότητα και διάρκεια ζωής ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Ολόκληρος ο κινητήρας θα επωφεληθεί από τα λιπαντικά νέας γενιάς χαμηλού ιξώδους που αναπτύχθηκαν από την Total για μειωμένη τριβή.

Επιπλέον, θα διεξαχθούν μελέτες επιδόσεων σε δοκιμαστικούς σταθμούς και θα διεξαχθούν μελέτες ενσωμάτωσης για δύο τύπους αρχιτεκτονικών συστημάτων ανάκτησης θερμότητας που βασίζονται στον θερμοδυναμικό κύκλο Rankine. Η έρευνα διεξάγεται από κοινού από τις εταιρείες Renault Trucks, Faurecia, IFPEN και Enogia. Η Renault Trucks και οι συνεργάτες της επιδιώκουν τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 13% σε ένα τυπικό ταξίδι μακρινών αποστάσεων. Το Optifuel Lab 3 ξεκίνησε ήδη τις πρώτες δοκιμές οδικής κυκλοφορίας και αναμένεται να καθορίσει τις εκτιμήσεις της εξοικονόμησης κατανάλωσης το 2020.


 Truck Park Patras

 ΕΚΤΑΣΗ PARKING

25.000m 2

 24ωρη φύλαξη με εξειδικευμένο προσωπικό

 Δωρεάν wifi υψηλών ταχυτήτων

 Εύκολη πρόσβαση στον Νέο Λιμένα Πατρών

 Σύνδεση με οδικό άξονα Πατρών Αθηνών

 Χώροι εξυπηρέτησης & υγιεινής (WC / douche)

ΙΞΙΩΝΟΣ ΠΑΤΡΑ • τηλ.: 2610 700025 • κιν.: 6989 69 85 01 • email: parkwashpatras@gmail.com35 GPS Συντεταγμένες: 38° 12’ 20.5956’’ N 21° 44’ 47.4432’’ E


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΠΑΝΤΌΣ καιρού ΚΑΙ

εδάφους!

Οι ειδικές εκδόσεις δημοφιλών pick up οχημάτων έχουν γίνει... της μόδας φέτος και φαίνεται πως είναι μια τάση που θα διατηρηθεί. Πρόκειται για εκδόσεις με ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει σε αυτά τα οχήματα να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις πιο αντίξοες οδικές συνθήκες. Ήδη τρεις εταιρίες έχουν στη γκάμα τους μια

Ford Ranger Raptor

τέτοια «σκληροτράχηλη» έκδοση.

36

Το Ford Ranger Raptor αποτελεί την πιο «σκληροτράχηλη» και αγωνιστική εκδοχή του δημοφιλούς Ranger. Δημιούργημα της Ford Performance, είναι ιδανικό για τους λάτρεις της γρήγορης, off-road οδήγησης και μπορεί να ανταπεξέρχεται στις σκληρότερες εδαφικές συνθήκες με απόλυτα σπορ στυλ. «Ξεχάστε όλα όσα νομίζετε ότι ξέρετε για τα pick-up» δηλώνει σχετικά ο Leo Roeks, Ford Performance Director, Europe. «Το νέο μας Ranger Raptor είναι ένα διαφορετικό είδος – ένα καθαρόαιμο desert racer και extreme off-roader που μπορεί να ανταγωνιστεί τους πιο σκληρούς αντιπάλους στις πιο απαιτητικές συνθήκες εργασίες».

Πράγματι, η επιβλητική παρουσία του Ranger Raptor, όπως διαμορφώνεται από τις εντυπωσιακές διαστάσεις και το extreme στυλ, υποστηρίζεται από ένα μοναδικό πλαίσιο της Ford Performance, βελτιστοποιημένο για γρήγορη οδήγηση εκτός δρόμου και ικανότητες παντός εδάφους. Κατάλληλο για να αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες εκτός δρόμου, το πολύ ανθεκτικό και ενισχυμένο αυτό πλαίσιο του Ranger Raptor χρησιμοποιεί υψηλής αντοχής ατσάλια με χαμηλή περιεκτικότητα σε κράματα, για να αντέχει την υψηλή καταπόνηση που

επιφέρει η off-road αγωνιστική οδήγηση. Ταυτόχρονα, η αγωνιστική ανάρτηση του Raptor είναι φτιαγμένη για να τα βγάζει πέρα σε δύσκολα εδάφη με υψηλές ταχύτητες, διατηρώντας παράλληλα απόλυτο έλεγχο και άνεση, με ένα φαρδύτερο κατά 150 χιλ. μετατρόχιο και αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 51 mm συγκριτικά με το Ranger XLT. Αμορτισέρ FOX με «Position Sensitive Damping» παράγουν υψηλότερες δυνάμεις απόσβεσης σε ακραίες συνθήκες για απαράμιλλη συμπεριφορά off-road, και χαμηλότερες σε μέτριες συνθήκες για


Τα «σκληροτράχηλα» Pick Ups

Είναι προφανές από τις φωτογραφίες ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εξωτερικό του pick up, όπου εντοπίζονται πολλαπλές σχεδιαστικές αλλαγές στο εμπρός τμήμα του αμαξώματος, με κορυφαίο στοιχείο τη νέα μάσκα σε Black Matte. Περιμετρικά υπάρχουν ένα ολοκληρωμένο κιτ πλαστικών προεκτάσεων φτερών, νέο κυλινδρικό σκαλοπάτι καθώς και μια ιδιαίτερη προέκταση του χώρου φόρτωσης, όλα στην απόχρωση του Black Matte. Οι τοπονται επίσης από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ) διαστάσεων 275/65/R18 δίνει φοβερό κράτημα στον δρόμο, ελάχιστες κλίσεις αμαξώματος στην άσφαλτο, και βέβαια αύξηση της απόστασης από το έδαφος κατά 20 mm- μετρημένο στο πίσω διαφορικό- λόγω υψηλότερου προφίλ ελαστικών. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πραγματικό εργαλείο περιπέτειας, που θα φτάσει με άνεση στα πιο δύσκολα και απρόσιτα σημεία, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει

Το Navara Off-Roader AT32 έχει σχεδιαστεί από την Arctic Trucks, μια Ισλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή οχημάτων 4WD για αποστολές στα πιο δύσβατα εδάφη του κόσμου. Το AT αντιπροσωπεύει το Arctic Trucks και το 32 αντιπροσωπεύει τη διάμετρο (σε ίντσες) των εκτός δρόμου ελαστικών του οχήματος. Οπτικά, η πιο σημαντική αναβάθμιση είναι η ανάρτηση του Navara, η οποία αυξήθηκε για να βελτιστοποιήσει την απόδοση

προσφέροντας πρόσθετη απόσταση από το έδαφος που φθάνει τώρα τα 243 χιλιοστά, σε σύγκριση με τα 223 χιλιοστά του «συμβατικού» Navara. Η μέγιστη γωνία προσέγγισης έχει αυξηθεί σε 35° (από 30,4°), ενώ η γωνία διαφυγής είναι στις 24° (από 22,2°). Άλλες εμφανείς βελτιώσεις περιλαμβάνουν τους μεγάλους θόλους των τροχών, σχεδιασμένους για να ενισχύσουν τη νέα ψηλότερη θέση του οχήματος, αλλά και για να προσφέρουν

Με αυτή την ειδική έκδοση, το δημοφιλές pick up της Nissan δίνει την δυνατότητα στον υποψήφιο αγοραστή για ακόμα μεγαλύτερες εκτός δρόμου επιδόσεις. Το Navara Off-Roader AT32, είναι -σύμφωνα με την Nissan- το πιο ικανό Navara που κατασκευάστηκε ποτέ. Ο Ken Ramirez, ανώτερος αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ της Nissan Europe δήλωσε: «Το Nissan Navara OffRoader AT32 είναι το πιο ικανό Navara που έχουμε πουλήσει ποτέ. Ο συνδυασμός των βελτιωμένων off-road δυνατοτήτων του και των αναβαθμισμένων εξωτερικών χαρακτηριστικών του, θα προσελκύσει ένα νέο κοινό ιδιαίτερων απαιτήσεων, τόσο για επαγγελματική χρήση όσο και για αναψυχή.»

Nissan Navara Off-Roader AT32

θέτηση μεμβρανών ηλιοπροστασίας καθώς και μαύρων ματ αυτοκόλλητων στις κολόνες των θυρών, συμπληρώνουν αισθητικά το εντυπωσιακό σύνολο, που είναι φανερό ότι έχει μεγαλώσει δραστικά την απόστασή του από το έδαφος. Η τοποθέτηση της επώνυμης ανάρτησης της ARB, OLD MAN EMU, που προσφέρει αύξηση της διαδρομής των αναρτήσεων κατά 35 χιλ., περιλαμβάνει αμορτισέρ, σούστες και παρελκόμενα. Ο συνδυασμός με τα Cooper Discoverer SST Pro (που εισάγο-

Isuzu D-Max "Hi-Lander"

Η ελληνική αντιπροσωπεία, δίνει τώρα την ευκαιρία να αποκτήσει κανείς μια μοναδική έκδοση του δημοφιλούς D-Max, που φέρει την ονομασία «Hi-Lander». Η βάση πάνω στην οποία «χτίστηκε» η νέα, εντυπωσιακή έκδοση είναι το διπλοκάμπινο αμάξωμα, με το κινητήρα των 1,9 λίτρων, απόδοσης 164 ίππων, προδιαγραφών Εuro 6b (χωρίς την χρήση AdBlue), στην έκδοση Gravity.


Nissan Navara Off-Roader AT32

Isuzu D-Max "Hi-Lander"

Ford Ranger Raptor

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ βελτιωμένη ποιότητα κύλισης στο δρόμο. Η διαδρομή των εμπρός αποσβεστήρων έχει αυξηθεί κατά 32% και των πίσω κατά 18% αντίστοιχα. Οι σπορ αποσβεστήρες διαμέτρου 2,5” (63,5 χιλ.) υποστηρίζονται από αλουμινένιους βραχίονες ελέγχου, με προεξέχοντες βάσεις θόλων αμορτισέρ μπροστά και ειδική νέα διάταξη πίσω ανάρτησης με γόνατα ελατηρίων, αλλά και ενσωματωμένο σύνδεσμο Watt που επιτρέπει την κίνηση του άξονα πάνω/κάτω με ελάχιστη πλευρική απόκλιση. Τα εμπρός φρένα χρησιμοποιούν δαγκάνες δύο εμβόλων αυξημένης διαμέτρου πάνω από 20% συγκριτικά με του «συμβατικού» Ranger, στα 51 χιλ., και αεριζόμενους δίσκους 332 χιλ. x 32 χιλ. Τα πίσω φρένα έχουν αναβαθμιστεί με δαγκάνες

διαμέτρου 54 χιλ., και αεριζόμενους δίσκους 332 χιλ. x 24 χιλ. Ελαστικά παντός εδάφους BF Goodrich 285/70 R17 δημιουργήθηκαν ειδικά για το Ranger Raptor. Τα ελαστικά 33” (838 mm) x 11” (285 mm) διαθέτουν ανθεκτικά πλευρά για να διαχειρίζονται ακόμα και τα πιο κακοτράχαλα εδάφη με.. αυτοπεποίθη-

στην άσφαλτο με σίγουρο πάτημα, και ελάχιστες κλίσεις στις στροφές. Η έκδοση «Hi-Lander» διατηρεί στο εσωτερικό το νέο πίνακα οργάνων καθώς και την φουτουριστική σχεδίαση της κεντρικής κονσόλας, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει στοιχεία όπως το νέο σύστημα πολυμέσων από την Pioneer με εργοστασιακή κάμερα οπισθοπορείας. Ο εξοπλισμός της νέας έκδοσης προβλέπει για την γραμμή κίνησης, τον συνδυασμό χειροκίνητων ή «έξυπνων» αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων με έξι σχέσεις, επιτυγχάνοντας χαμηλότερη μέση κατανάλωση καυσίμου που ξεκινά από 7 λτ/100 χλμ. Όλα τα αξεσουάρ της έκδοσης «Hi-Lander» διατίθενται ως

μεγαλύτερη προστασία του αμαξώματος κατά την ακραία οδήγηση εκτός δρόμου. Κρυμμένες από κοινή θέα, βρίσκονται οι ποδιές κάτω από το αυτοκίνητο που προστατεύουν τον κινητήρα, το σύστημα μετάδοσης, καθώς και τη δεξαμενή του καυσίμου. Οι ζάντες των 17 ιντσών έχουν σχεδιαστεί από την Arctic Trucks, ενώ τα ελαστικά των 32 ιντσών έχουν επιλεγεί ειδικά για να βελτιώσουν την πρόσφυση εκτός δρόμου, διατηρώντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις και στο δρόμο. Η τόσο μεγάλη διάμετρος των ελαστικών επιτρέπει στον οδηγό να μειώσει την πίεση σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον πρόσφυση, όπως για παράδειγμα σε μαλακή άμμο ή χιόνι. Με 20 χιλιοστά μεγαλύτερη απόσταση από

το έδαφος και με τα μεγαλύτερα ελαστικά, το συνολικό ύψος του οχήματος έχει αυξηθεί κατά 40 χιλιοστά. Για τους τυχερούς ιδιοκτήτες που επιζητούν τις απόλυτες εκτός δρόμου επιδόσεις, διατίθενται προαιρετικά μια εξάτμιση τύπου snorkel καθώς και κλείδωμα του εμπρός διαφορικού. Η εξάτμιση 38


Τα «σκληροτράχηλα» Pick Ups ση, ενώ μία δυναμική off-road χάραξη του πέλματος παρέχει αξιόπιστη πρόσφυση στο βρεγμένο, στη λάσπη, την άμμο και το χιόνι. Η αποκλειστική σχεδίαση του πλαισίου συνδυάζεται με βελτιστοποιημένη off-road γεωμετρία που προσφέρει 283 χιλ. απόσταση από το έδαφος και βάθος βύθισης 850 χιλ. Με γωνία προσέγγισης 32,50 και γωνίες ράμπας και φυγής 240, μπορεί να πηγαίνει οπουδήποτε. Το Ranger Raptor διαθέτει επίσης μοναδικές ποδιές

στο κάτω μέρος του αμαξώματος για προστασία όταν κινείται σε κακοτράχαλα εδάφη. Η νέα ποδιά αποτελείται από ατσάλι υψηλής αντοχής πάχους 2,3 χιλ. – πάνω από 60% μεγαλύτερο πάχος από της στάνταρ ποδιάς - πλέον των στάνταρ προστατευτικών που υπάρχουν για τον κινητήρα και το κιβώτιο τετρακίνησης του Ranger.

πακέτο ή και μεμονωμένα από το πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών της Isuzu. Η πλήρης έκδοση, με χειροκίνητο 6τάχυτο κιβώτιο, είναι διαθέσιμη με την τιμή να διαμορφώνεται στα 42.900 €, ενώ η έκδοση με 6τάχυτο αυτόματο/σειριακό κιβώτιο να αξίζει τα 44.700 € (συμπ. ΦΠΑ) Όλα τα D-Max εφοδιάζονται με ένα πλήρες πακέτο προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης του έργου του οδηγού κάτω από όλες τις συνθήκες όπως τα ESP, Hill Descent Assist, Hill Ascent Assist που θα κάνουν τη ζωή του οδηγού εντός και εκτός δρόμου, ακόμα πιο εύκολη.

τύπου snorkel είναι τοποθετημένη στην κολόνα Α του οχήματος, επιτρέποντας στο όχημα να βυθιστεί σε βάθος 800 χιλ., δηλαδή 200 χιλ. περισσότερο σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις Navara. Παράλληλα βελτιώνει την εισαγωγή του αέρα και προστατεύει τον κινητήρα από σκόνη και νερό. Το κλείδωμα του εμπρός διαφορικού, λειτουργεί παράλληλα με το κλείδωμα του πίσω διαφορικού του Navara, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε κάθε τύπο επιφάνειας. Τα παραπάνω νέα χαρακτηριστικά της έκδοσης Off-Roader AT32 , έρχονται να συμπληρώσουν το... οπλοστάσιο προηγμένων τεχνολογιών του υπάρχοντος Navara. Στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου περιλαμβάνονται το Hill Start Assist, το Hill Descent Control, το Intelligent Emergency Braking, καθώς και το Intelligent Around View.

Όπως συμβαίνει με κάθε ελαφρύ επαγγελματικό όχημα της Nissan, το Navara Off-Roader AT32 συνοδεύεται από πενταετή εγγύηση ή εγγύηση 160.000 χλμ, με επιπλέον εγγύηση πέντε ετών της Arctic Trucks για τα νέα εξαρτήματα. 39


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

40


Ford Transit / Tourneo Custom PHEV

Απεριόριστες ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΕΣ Με μηδενικές εκπομπές ρύπων αλλά και χωρίς το άγχος της αυτονομίας, η καινοτόμος πρόταση της Ford δείχνει ώριμη και ικανή για αποδοτική οδήγηση χωρίς περιορισμούς.

Μ

ε το καινοτόμο Transit Custom Plug-In Hybrid, η Ford καθίσταται ο πρώτος κατασκευαστής που προσφέρει μία plug-in υβριδική έκδοση στην κατηγορία van του 1 τόνου για οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η ξεχωριστή αυτή πρόταση προσφέρεται μόνο στην έκδοση L1 H1, με αμαξώματα Van ή Kombi. Το Van, πέρα από τη βασική έκδοση (Base), διατίθεται επίσης στις πλουσιότερες σε εξοπλισμό εκδοχές Trend και Limited. Σύστημα κλιματισμού και θερμαινόμενο παρμπρίζ είναι στάνταρ σε όλα τα οχήματα, ενώ ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το σύστημα ψυχαγωγίας & επικοινωνίας SYNC 3 της Ford που λειτουργεί με χρήση απλών φωνητικών εντολών ή μέσω χειρονομιών “pinch & swipe” σε μία οθόνη αφής 8”. Συνδυάζοντας τη δυνατότητα κίνησης χωρίς άγχος αυτονομίας και με μηδενικές εκπομπές ρύπων, το πρώτο στην κατηγορία του Transit Custom Plug-In Hybrid van μπορεί να φορτίζεται σε ηλεκτρική πρίζα προσφέροντας ηλεκτρική αυτονομία έως 56 km σύμφωνα με τον κύκλο NEDC, συμβάλλοντας έτσι στις μειωμένες σε τοπικό επίπεδο εκπομπές ρύπων και επιτρέποντας στο όχημα να εισέρχεται στις ολοένα και περισσότερες περιβαλλοντικές ζώνες που καθιερώνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Οι πελάτες μας θέλουν ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως ανησυχούν για την επάρκεια υποδομών και την αυτονομία. Το Transit Custom Plug-In Hybrid προσφέρει παραγωγικότητα χωρίς συμβιβασμούς, που επιτρέπει μετακινήσεις με ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων, αλλά και πλήρη ελευθερία για μεγαλύτερα ταξίδια, δήλωσε ο Ian Porter, chief programme engineer, Transit Custom, Ford Ευρώπης. Διαθέσιμο ήδη για παραγγελία και με τις παραδόσεις να ξεκινούν αυτό το διάστημα, το νέο Transit Custom Plug-In Hybrid αποτελεί μία πρακτική, πολύ παραγωγική λύση για επιχειρήσεις που υποχρεούνται να υποστηρίξουν τους στόχους μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά περιβάλλοντα, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία που προσφέρει ένας παραδοσιακός κινητήρας καύσης. Η τεχνολογία ενσωματωμένου modem FordPass Connect προσφέρεται στάνταρ, προς όφελος της απόδοσης και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του οχήματος. Μία νέα μονάδα Geofencing που θα κυκλοφορήσει από την άνοιξη του 2020 – η τελευταία θα διατίθεται και για εκ των υστέρων τοποθέτηση - θα μπορεί να επιλέγει αυτόματα το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης EV Now mode όταν το όχημα εισέρχεται σε μία περι-

41


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

βαλλοντική ζώνη. Η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να αποφεύγουν έτσι χρηματικά πρόστιμα ή ποινές. ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Με μία προηγμένη υβριδική αρχιτεκτονική, οι εμπρός τροχοί του Transit Custom Plug-In Hybrid κινούνται αποκλειστικά από έναν ηλε-

42

κτροκινητήρα 92,9 kW που αντλεί ενέργεια από μία μπαταρία ιόντων λιθίου 13,6 kWh. Ο πολυβραβευμένος 1.0L EcoBoost βενζινοκινητήρας της Ford λειτουργεί ως range extender που εξασφαλίζει συνολική αυτονομία που υπερβαίνει τα 500 km, κατανάλωση 2,7 l/100 km και εκπομπές CO2 60 g/km (NEDC). Μία υποδοχή στον εμπρός προφυλακτήρα επιτρέπει τη φόρτιση του νέου Transit Custom Plug-In Hybrid σε 4,3 ώρες μέσω οικιακής ηλεκτρικής παροχής 240-volt 10-amp, ή σε 2,7 ώρες μέσω επαγγελματικού φορτιστή οχημάτων τύπου 2 AC. Πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια ανακτάται μέσω της αναγεννητικής φόρτισης όταν το όχημα επιβραδύνει. Έχοντας στη διάθεση του τέσσερα επιλέξιμα προφίλ EV, ο οδηγός επιλέγει πώς και πότε να χρησιμοποιεί τη διαθέσιμη ενέργεια της μπαταρίας: EV Auto: στοχεύει στο βέλτιστο συνδυ-

ασμό επιδόσεων και απόδοσης. Οι αλγόριθμοι ελέγχου του οχήματος παρακολουθούν τα επίπεδα ενέργειας της μπαταρίας και την τρέχουσα οδηγική κατάσταση – π.χ. εάν το όχημα είναι στον αυτοκινητόδρομο ή σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος με συχνές στάσεις / εκκινήσεις – πριν αποφασιστεί η ανάγκη ενεργοποίησης του range extender. EV Now: εστιάζει πρωτίστως στη χρήση της αποθηκευμένης ενέργειας της μπαταρίας


Ford Transit / Tourneo Custom PHEV για οδήγηση μηδενικών ρύπων, απενεργοποιώντας το range extender μέχρις ότου τα αποθέματα ενέργειας της μπαταρίας φτάσουν σε ελάχιστα επίπεδα. EV Later: εστιάζει πρωτίστως στο range extender και αξιοποιεί την αναγεννητική φόρτιση για να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας σε ετοιμότητα για μετέπειτα χρήση. EV Charge: αξιοποιεί το range extender για τροφοδοσία του οχήματος και αναπλήρωση της φόρτισης της μπαταρίας με σκοπό την κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων με EV Now. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να επιλέξουν το επίπεδο ανάκτησης της ενέργειας και υποβοήθησης της πέδησης που παρέχει το σύστημα αναγεννητικής φόρτισης, επιλέγοντας Drive ή Low μέσω του επιλογέα ταχυτήτων.

Αφήνοντας το γκάζι σε Low-mode αυξάνεται η προγραμματισμένη επιβράδυνση (ροπή πέδησης), με τα φώτα φρένων να ανάβουν αυτόματα για προειδοποίηση των οδηγών που ακολουθούν. Λόγω της δυνατότητας ισχυρότερης επιβράδυνσης, ενισχύεται η μέθοδος οδήγησης «one-pedal driving» (οδήγηση με ένα πεντάλ) κυρίως σε συνθήκες με αλλεπάλληλα «σταμάτα-ξεκίνα» στην πόλη, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα της ενέργειας που ανακτάται και αποθηκεύεται στη μπαταρία για βελτιστοποιημένη ηλεκτρική αυτονομία. Μέσα στην καμπίνα, ένας δείκτης ισχύος/ φόρτισης αντικαθιστά το στροφόμετρο. Βελτιστοποιημένος μετά από σχόλια των οδηγών που συμμετείχαν στη δοκιμές διάρκειας ενός έτους της Ford με οχήματα Transit PlugIn Hybrid σε πραγματικές συνθήκες στο Λονδίνο, ο δείκτης παρακολουθεί την ανάκτηση

ενέργειας σε πραγματικές συνθήκες και βοηθά τους οδηγούς να μεγιστοποιήσουν την ηλεκτρική αυτονομία. Ένας μικρότερος δείκτης για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας αντικαθιστά τον δείκτη θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού του κινητήρα, ενώ την ίδια στιγμή οι λειτουργίες του υπολογιστή ταξιδιού είναι διαμορφωμένες με βάση το υβριδικό σύστημα κίνησης. Ενδείξεις EV mode, προειδοποιήσεις σέρβις, καθώς και μία ειδοποίηση σύνδεσης του οχήματος στην υποδοχή φόρτισης, εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων. Επίσης, ένα εικονίδιο που απεικονίζει το επίπεδο αυτονομίας μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων της μπαταρίας αλλά και του βενζινοκινητήρα (range extender), είναι ορατό σε όλες τις οθόνες. Το μεγάλο καθαρό ωφέλιμο φορτίο των 1.130 kg και η αμετάβλητη σε σχέση με το παρελθόν χωρητικότητα του χώρου φόρτωσης 6,0 m3 είναι αποτέλεσμα της μελετημένης, υποδαπέδιας τοποθέτησης της συμπαγούς σε διαστάσεις μπαταρίας. Ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς των επαγγελματιών, η μπαταρία καλύπτεται από εγγύηση οκτώ ετών/160,000 km.

43


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ford Transit / Tourneo Custom PHEV

Η επιβατική έκδοση Το πρώτο στην κατηγορία επιβατικό Tourneo Custom Plug-In Hybrid – που επίσης είναι ήδη διαθέσιμο για παραγγελία– μοιράζεται το ίδιο προηγμένο υβριδικό σύστημα κίνησης με το Transit Custom Plug-In Hybrid. Με κατανάλωση καυσίμου 3,1 l/100 km, εκπομπές CO2 70 g/km και ηλεκτρική αυτονομία έως 53 km (NEDC), η μπαταρία του Tourneo Custom Plug-In Hybrid καλύπτεται επίσης από την εγγύηση οκτώ χρόνων /160,000 km της Ford. Το νέο οκταθέσιο Tourneo Custom Plug-In Hybrid που κυκλοφορεί στην πολυτελή έκδοση Titanium έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ανώτερα επίπεδα άνεσης με εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία, κυρίως στο πρόγραμμα αμιγούς ηλεκτροκίνησης. Οι γενναιόδωρες διαστάσεις του εσωτερικού παραμένουν ίδιες με εκείνες της έκδοσης 2.0L EcoBlue diesel, κάνοντας το όχημα ιδανικό για πολυτελείς μετακινήσεις στην πόλη και executive shuttle για επιχειρήσεις. Το Tourneo Custom Plug-In Hybrid συνεχίζει επίσης να προσφέρει τη μοναδική στην κατηγορία του δυνατότητα συνεδριακής διάταξης των δύο πίσω σειρών καθισμάτων για άνετη πρόσβαση και βελτιωμένη επικοινωνία/συνεργασία μεταξύ των επιβατών – ή τη διάταξη σε δύο σειρές τριών καθισμάτων με κατεύθυνση προς τα εμπρός. «Μοναδικά καινοτόμο και ευέλικτο, το νέο Tourneo Custom Plug-In Hybrid προσφέρει σε ιδιοκτήτες και χρήστες το προνόμιο πρόσβασης σε περιβαλλοντικές ζώνες» δήλωσε ο Porter. ««Είτε πρόκειται για υπηρεσίες πολυτελών μετακινήσεων (shuttle services) είτε για τη μεταφορά πολυπληθών οικογενειών, το Tourneo Custom Plug-In Hybrid θα υπόσχεται ένα ξεκούραστο και πολιτισμένο περιβάλλον στους επιβάτες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε πολυσύχναστα αστικά κέντρα.»

44


∆ιασκευές Αξόνων - Πλαισίων Τετραξονικά - Τριαξονικά - Τράκτορες Υδραυλικοί και Αυτοδιευθυντήριοι Άξονες

Ευθυγράµµιση Αξόνων - Πλαισίων Καλύµπρα JOSAM Επισκευές βυτίων - Service SPITZER Αεροσυµπιεστές GHH

Toποθέτηση - Επισκευή ΑΒS Τζογόµετρο - Φρενόµετρο

Επισκευή και επικάλυψη καρότσας DURAPRO - QOUICKSILVER Πιστοποιηµένη τοποθέτηση Εγγύηση εργοστασίου για 2 χρόνια 45


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

46


Mercedes-Benz Bodybuilder Solutions

Χτίζει λύσεις! Η Mercedes-Benz Vans εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τα ελαφρά επαγγελματικά της οχήματα προκειμένου να προσφέρει -σε συνεργασία με κορυφαίους υπερκατασκευαστές αμαξοποιούς- εξειδικευμένες λύσεις σε όλους τους τομείς του ευρύτερου κλάδου της μεταφοράς.

Ο

ι μεγάλες τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας σήμερα, όπως η ψηφιοποίηση και η ηλεκτροκίνηση προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης της κατηγορίας οχημάτων βαν ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν μεγάλες προκλήσεις. Για παράδειγμα, η αγορά για τις παραδόσεις νωπών τροφίμων προσφέρει σημαντικές εμπορικές δυνατότητες διεθνώς. Ωστόσο, η μεταφορά ευαίσθητων στη

θερμοκρασία προϊόντων απαιτεί βέλτιστη χρήση και ψύξη του χώρου φορτίου, διότι τα αγαθά αυτά απαιτούν, για παράδειγμα, διαφορετικές θερμοκρασίες αποθήκευσης. Το όχημα πρέπει επίσης να μπορεί να ενσωματωθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η ταχεία ανάπτυξη του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών ταχυμεταφοράς

βλέπουν από την μια την εκθετική αύξηση των παραγγελιών και από την άλλη τη μείωση των εσόδων ανά φορτίο. Εδώ λοιπόν υπάρχει η ανάγκη για μεγαλύτερη βιωσιμότητα και ευελιξία και οι σχετικές λύσεις φαίνεται ότι μπορούν να δοθούν με τη συνδεσιμότητα. Η Mercedes PRO αποτελεί την ψηφιακή λύση για δικτυωμένους εμπορικούς στόλους οχημάτων βελτιστοποιώντας την επικοινω-

47


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

νία μεταξύ των διαχειριστών στόλων, οχημάτων και οδηγών. Η δικτύωση επιτρέπει την απευθείας διαχείριση παραγγελιών τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το όχημα όπως είναι η θέση του, το επίπεδο του καυσίμου στη δεξαμενή και τα διαστήματα συντήρησης, όλα σε πραγματικό χρόνο. ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Το τμήμα Mercedes-Benz Vans στοχεύει να καλύψει όλες αυτές τις απαιτήσεις και ανάγκες βασιζόμενη μεταξύ άλλων στην εντατική συνεργασία με κορυφαίους υπερκατασκευαστές αμαξωμάτων. Πρόσφατα, σε μια εκδήλωση με την ονομασία «Clever Bodybuilder Solutions 2019» που πραγματοποίησε στο εργοστάσιό της στην περιοχή Ludwigsfelde, η Mercedes-Benz παρουσίασε 34 εξαιρετικές λύσεις, βασισμένες στο σύνολο των βαν οχημάτων της γκάμας της. Οι εν λόγω λύσεις καλύπτουν ανάγκες σε εννέα διαφορετικούς τομείς όπως είναι μεταξύ άλλων τα οχήματα κατασκήνωσης, επείγουσας διάσω-

48

σης, υπηρεσιών σερβιρίσματος φαγητού και ποτού, εμπορίου και βιομηχανίας. Μια από τις πιο καινοτόμες λύσεις αποτελεί το πλήρως ηλεκτρικό όχημα-ψυγείο «Arctic Fox», βασισμένο στο eVito που δημιούργησαν από κοινού Mercedes-Benz και Kerstner. Προορίζεται για παραδόσεις φρέσκων προϊόντων διατροφής σε αστικές περιοχές και με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του, είναι ότι το σύστημα ψύξης συνδέεται με το ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος, κάτι που ελαχιστοποιεί την ανάγκη για πρόσθετες μπαταρίες. Εν τω μεταξύ, οι σύγχρονες ψηφιακές λύσεις έχουν αναβαθμίσει και το ίδιο το εργοστάσιο παραγωγής στο Ludwigsfelde, που κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της ευφυούς παραγωγής και της ψηφιοποίησης της παραγωγής. Πριν από την έναρξη της παραγωγής του νέου Sprinter, η Mercedes-Benz εισήγαγε δικτυωμένες τεχνολογίες όπως η RFID (αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων) σε τυποποιημένη χρήση παραγωγής προκειμένου

να αυξήσει περαιτέρω την ευελιξία και την αποδοτικότητα στη μεταποίηση. Αυτό γιορτάστηκε από το εργοστάσιο ως ορόσημο στην πορεία προς το πλήρως δικτυωμένο «εργοστάσιο του μέλλοντος». Άλλωστε το προσωπικό του εργοστασίου έχει ήδη από το 2012 μια εκτεταμένη εμπειρία χρήσης του RFID όπου εγκαταστάθηκαν συστήματα οδήγησης χωρίς οδηγό σε ορισμένα τμήματα της γραμμής συναρμολόγησης. Σήμερα, οι εμπειρογνώμονες του κατασκευαστή δοκιμάζουν τεχνητά νευρωνικά δίκτυα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έναν ολοκληρωμένο, έξυπνο έλεγχο της παραγωγής. ΙΔΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ Το τρίτης γενιάς Sprinter αποτελεί την ιδανική βάση για μια μεγάλη ποικιλία λύσεων σε ωφέλιμο φορτίο και δυνατότητες μετατροπής. Όντας ανθεκτικό, πρακτικό και άνετο προσφέρει πολυάριθμες δυνατότητες σχεδιασμού ως λεωφορείο μεταφοράς επιβατών ή ως σασί με καμπίνα πληρώματος και με


Mercedes-Benz Bodybuilder Solutions τις τρεις παραλλαγές κίνησης, στον εμπρόσθιο άξονα, στον οπίσθιο άξονα ή σε όλους τους τροχούς. Παράλληλα, τα μεσαίου μεγέθους Vito και Vito Tourer προσαρμόζονται ιδανικά στις διαφορετικές απαιτήσεις προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εξειδικευμένη βιοτεχνία, στο εμπόριο, ή στη μεταφορά προσώπων. Τέλος, ακόμα και το μικρότερο μοντέλο της γκάμας, το Citan, αναπτύσσεται συνεχώς και εξοπλίζεται με νέα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα ο νέος πετρελαιοκινητήρας 1,5 λίτρων, με τεχνολογία AdBlue και ηλεκτρικά ελεγχόμενο στροβιλοσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας. ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα του μεταφορικού έργου απαιτεί μέγιστο επαγγελματισμό στη διαμόρφωση των οχημάτων για εμπορική χρήση ή χρήση αναψυχής. Το κέντρο μετασκευής/υπερκατασκευών (Bodybuilder Center) της Mercedes-Benz σε συνεργασία με εξωτερικές εταιρίες του είδους σχεδιάζουν λύσεις ξεχωριστά για κάθε περίπτωση με δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης μετά την πώληση. Εδώ, πολύ σημαντική είναι η συμβολή της διαδικτυακής πύλης Bodybuilders μέσω της οποίας ανταλλάσσονται πληροφορίες και δεδομένα μεταξύ της Daimler AG και των άνω των 4.000 εταίρων της που διασκευάζουν κάποιο όχημα της Mercedes-Benz Vans. Η σημασία αυτού του κέντρου πληροφοριών υπογραμμίζεται από τον αριθμό των χρηστών το 2018: περίπου 350.000 επισκέψεις, με 2,2 εκατ. προβολές σελίδων και 1,1 εκατ. διαθέσιμα προς πρόσβαση έγγραφα. Τα περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας και η συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα υψηλής αξιοπιστίας μέσα από τη δυνατότητα αξιολόγησης των VanPartners της Mercedes-Benz σε 35 χώρες. Εναλλακτικά, για πιο τυποποιημένες λύσεις και συναλλαγή με ένα τιμολόγιο (ένα σημείο επαφής και χωρίς πρόσθετο χρόνο αναμονής για τον τελικό πελάτη) ο πελάτης μπορεί να επιλέξει το όχημα που καλύπτει τις ανάγκες του μέσω του VanSolution, με μετατροπή απευθείας από το εργοστάσιο της Mercedes-Benz, οχήματα που αντιμετωπίζονται ως αυθεντικά μοντέλα του κατασκευαστή σχετικά με τη συντήρηση και τις εγγυήσεις. Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας World Conversion οι υποψήφιοι πελάτες μπορούν να βρουν ιδιαίτερα δημοφιλείς τυποποιημένες λύσεις και περισσότερες από 227 προτάσεις μετατροπής.

49


NEA ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

1 3

χρόνια

ΑΦΟΙ ΚΗΡΟΜΥΤΗ

& ΣΙΑO.E.

ΕΞΟΥΣΙΟ∆ΟΤΗΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ SERVICE ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ VOVLO, ΓΝΗΣΙΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙ∆Α ΜΑΣ

72

50

ΜΑΝ∆ΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ. Κ. 19600 ΤΗΛ.: 210 5551602, FAX: 210 5551677 E-mail: kiromit1@otenet.gr, www.kiromitis.gr


51


TSERTSENES •Service •Ανταλλακτικά •Εμπορία Φορτηγών

40 χρόνια δίπλα σας

52

5,5 χλμ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, 57009 ΚΑΛΟΧΩΡΙ 2310 558 947, 6979 95 03 94 www.tsertsenes.gr


EUROBRAKES Χ. ΕΛΙΣΣΑΙΟΠΟΥΛΟΣ - Κ. ΦΟΥΚΑΣ Ο.Ε. Yπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής διάγνωσης βλαβών, εγκαταστάσεις και επισκευές φρένων, αναρτήσεων, ηλεκτρόφρενων, retarder, itarder, EBSABS-ECAS, κοτσαδόρων, πετάλων και εγκαταστάσεις συστήματος ανύψωσης άξονα νταλίκας. Η συνεργασίες της εταιρείας μας με τις πιο γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο μας, εξασφαλίζει στους πελάτες μας όλα τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για μια υπεύθυνη και εγγυημένη εργασία.

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Επιβραδυντές ταχύτητας Δισκόφρενα Δισκόπλακες Abs-Ebs-Asr-Ecas Αερόφουσκες ανάρτησης Φυσούνες αέρος Βαλβίδες αέρος Αμορτισέρ Είδη αξόνων Ρεγουλατόροι αυτόματοι Ταμπούρα Θερμουίτ Μουαγιέ Ρουλεμάν Ελατήρια Τσιμούχες Δαγκάνες

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ-ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

EUROBRAKES ΟΔΟΣ ΤΕΡΜΑ Β.ΔΟΥΚΑ, ΚΟΜΒΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ-ΜΑΝΔΡΑΣ, 19600 ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ elissaiopoulosfoukas@otenet.gr www.eurobrakes.gr 53 Τηλέφωνο: 210 5559818 Fax: 210 5559818


SERVICE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΡΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΝΤΟΣ ΤΥΠΟΥ Ν. ΠΑΠΑΖΗΣ & ∆. ΜΕΡΤΕΚΗΣ

13ο χλµ Θεσσαλονίκης-Εδέσσης (∆ίπλα στη ΣΙ∆ΕΝΟΡ)

Τηλ.: 2310 722 161 Κιν.: 6974 360904 & 6947 834 882

®

54

.gr


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

7η Έκθεση «ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ & LOGISTICS» - «CARGO TRUCK & VAN EXPO»

Ένα ΜΕΓΆΛΟ ραντεβού της αγοράς Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, 18.000 επισκέπτες, 250 απόλυτα ευχαριστημένους εκθέτες, περί τους 600 συμμετέχοντες στα πολύ-συνέδρια LOGI.C 2019, και σημαντικές ανακοινώσεις σε θεσμικό επίπεδο τόσο από το υπουργείο Ναυτιλίας, όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης που εγκαινίασαν την έκθεση, ολοκληρώθηκε η 7η διοργάνωση της έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics» - «Cargo Truck & Van Expo», από την o.mind Creatives.

55


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Κ

ατά την διάρκεια των 3 εκθεσιακών ημερών, υψηλού επιπέδου επισκέπτες από το εμπόριο, τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν 250 εκθέτες από όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, των logistics, των εμπορευματικών μεταφορών, της συσκευασίας, και του επαγγελματικού οχήματος, επιτυγχάνοντας στοχευμένες εμπορικές συνεργασίες. Τα επιτυχημένα για όλους αποτελέσματα της έκθεσης, τόσο σε επίπεδο συμμετοχών, όσο και επισκεψιμότητας, αναδεικνύουν την σημασία της ίδιας της αγοράς μας. Μιας αγοράς στην οποία όλοι μαζί, διοργανωτές και εκθέτες, επενδύουν, πιστεύοντας ακράδαντα στη δυναμική και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της.

56

Κατά τη διάρκεια των λαμπρών εγκαινίων της, το Σάββατο, τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, μίλησαν για την εθνική προσπάθεια ενδυνάμωσης του επενδυτικού προφίλ της χώρας, κάτι που θα βοηθήσει άμεσα στην ανάπτυξη της αγοράς Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ενώ έγινε ξεκάθαρα λόγος για ενοποίηση των κατακερματισμένων έως τώρα Εθνικών Σχεδίων για την Λιμενική Πολιτική και την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η ανακοίνωση στο πλαίσιο των πολυσυνεδρίων LOGI.C, της ειδικής συμβούλου του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κας Ολυμπίας Μαρκέλου για την ανάπτυξη του εργαλείου GOV. GR το οποίο θα ενοποιεί όλες τις υπηρεσίες

από τις οποίες θα χρειάζονταν οποιοδήποτε πιστοποιητικό οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας για απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, μια σειρά εταιρικών ανακοινώσεων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εκθεσιακών ημερών, με έμφαση στο digitalization, τις λύσεις ψηφιοποίησης εγγράφων, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση στο πλαίσιο της Cargo Truck & Van Expo, έκαναν οι λύσεις που αφορούσαν στο leasing επαγγελματικού στόλου οχημάτων τόσο van, όσο και φορτηγών. Εκθέτες, επισκέπτες και διοργάνωση ανανέωσαν το εκθεσιακό ραντεβού τους για τον Νοέμβριο του 2021 στην 8η οργάνωση της διπλής έκθεσης «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics» - «Cargo Truck & Van Expo».


7η Έκθεση «ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ & LOGISTICS» - «CARGO TRUCK & VAN EXPO»

Autohellas Hertz ΔΥΝΑΜΙΚΉ ΉΤΑΝ Η ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΤΗΣ AUTOHELLAS HERTZ ΣΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΏΝ ΟΧΗΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΆΤΩΝ ΈΡΓΟΥ, Cargo Truck & Van Expo 2019 που έγινε στο Metropolitan Expo, γεγονός που επιβεβαίωσε την κυρίαρχη θέση που κατέχει η εταιρεία στον τομέα της Βραχυχρόνιας και Μακροχρόνιας μίσθωσης επαγγελματικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου. Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια της Έκθεσης, η εταιρεία παρουσίασε «επί το έργο» τις ευέλικτες και ολοκληρωμένες λύσεις AdVANtage , Rent a Van, και Ενοικίασης Μηχανημάτων. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επαγγελματίες που επιθυμούν να έχουν αποτελεσματικότητα και γρήγορη διαχείριση μεταφορών & logistics στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς: Η υπηρεσία AdVANtage, δίνει το πλεονέκτημα στις εταιρείες για ακόμη καλύτερη οργάνωση και τις απαλλάσσει από κάθε βάρος σχετικό με τη δημιουργία ή ενίσχυση εταιρικού στόλου οχημάτων καθώς περιλαμβάνει πλήρη συντήρηση και επισκευή, αντικατάσταση οχήματος σε περίπτωση βλάβης, αντικατάσταση ελαστικών, ασφάλεια προς τρίτους, ασφάλεια Ιδίων Ζημιών, πυρός/ κλοπής και 24ωρη οδική βοήθεια σε όλη την Ελλάδα. Η υπηρεσία Rent a Van καινοτομεί προσφέροντας ενοικίαση ελαφρών φορτηγών Ι.Χ. έως 3,5 τόνους και είναι ιδανική για επαγ-

57

γελματίες ή εταιρείες, που θέλουν να καλύψουν τις επιπλέον μεταφορικές τους ανάγκες ή να προχωρήσουν σε αντικατάσταση αυτοκινήτου λόγω βλάβης, καθώς και για ιδιώτες που θέλουν να μεταφέρουν προσωπικά τους αντικείμενα οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν, εύκολα και γρήγορα. Η εξειδικευμένη υπηρεσία Ενοικίασης Μηχανημάτων, προσφέρει τις πιο αξιόπιστες λύσεις στις μισθώσεις εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου. Όποια κι αν είναι η ανάγκη σας για μίσθωση -από 1 ημέρα έως 5 χρόνια- η Hertz την καλύπτει μέσω των ειδικών ευέλικτων προγραμμάτων της με αξιόπιστα μηχανήματα επώνυμων κατασκευαστών. Να τονίσουμε ότι στον τομέα των ελαφρών φορτηγών η Autohellas διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο οχημάτων Van, ενώ το 2020 ολοκληρώνεται η πρώτη του φάση τριετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής της παρουσίας στον χώρο του επαγγελματικού οχήματος.

57


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Nissan Η NISSAN ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΆΚΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΕΊΧΕ ΣΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΏΝ ΟΧΗΜΆΤΩΝ CARGO TRUCK & VAN ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΎΤΟ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΒΑΝ NV250 ΠΟΥ ΒΡΈΘΗΚΕ ΔΊΠΛΑ ΣΤΟ E-NV200, το πρωτοποριακό, αμιγώς ηλεκτρικό βαν μηδενικών εκπομπών ρύπων, που εξοπλίζεται με μια νέα μπαταρία 40 kWh και αυτονομία έως 200 χιλιόμετρα (Συνδυασμένος Κύκλος WLTP). Εμπλουτίζοντας την γκάμα των επαγγελματικών της οχημάτων με το νέο NV250, η Nissan προσφέρει στον σύγχρονο επαγγελματία ένα όχημα με βελτιωμένη ασφάλεια και αξιοπιστία, χάρη στις τεχνολογίες του Nissan Intelligent Mobility και συνοδευόμενο από την κορυφαία εγγύηση πέντε ετών / 160.000 χλμ. Οι υποψήφιοι αγοραστές του νέου NV250, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μια ευρεία γκάμα εκδόσεων, σε δύο μήκη αμαξώματος και με μια ολοκληρωμένη σειρά μετατροπών. Στα πρόσθετα βασικά χαρακτηριστικά του NV250, περιλαμβάνονται: • 800 κιλά ωφέλιμο φορτίο και δύο μήκη αμαξώματος, βελτιώνοντας τις δυνατότητες μεταφοράς φορτίων για απρόσκοπτες παραδόσεις. • Συμμόρφωση με το πρότυπο Euro6D-Temp για μειωμένες εκπομπές CO2 και βελτιστοποιημένη απόδοση καυσίμου, γεγονός που μεταφράζεται ως χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. • Βελτιωμένη ευελιξία χάρη σε ένα ευρύ φάσμα μετατροπών. Οι μετατροπές περιλαμβάνουν ξύλινη επένδυση στο πάτωμα του χώρου φόρτωσης και προαιρετικό εξοπλισμό, όπως η ψυκτική μονάδα. Με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, γίνεται αντιληπτό ότι το NV250 μπορεί να χειριστεί τα πάντα, από τις γρήγορες αστικές παραδόσεις, έως τη μεταφορά ογκωδών υλικών για εργοτάξια. Το NV250 κινείται από τον αποδεδειγμένα αποτελεσματικό πετρελαιοκινητήρα 1,5 λίτρων, διαθέσιμο σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις ισχύος, 80hp, 95hp και 115hp.

58


7η Έκθεση «ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ & LOGISTICS» - «CARGO TRUCK & VAN EXPO»

Shandong Wuzheng Hellas Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΕΊΝΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΉ ΤΗΣ WUZHENG GROUP, ΕΝΌΣ ΟΜΊΛΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΑΠΌ 50 ΧΡΌΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΊΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ & ΔΙΑΝΟΜΉ ΕΛΑΦΡΏΝ ΚΑΙ ΒΑΡΈΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΏΝ ΟΧΗΜΆΤΩΝ. Στόχος της ίδρυσής της στην Ελλάδα είναι να προωθεί, με ορμητήριο τη χώρα μας, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο Γενικός Διευθυντής της Shandong Wuzheng Hellas LTD, Λεωνίδας Δαβουλάρης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως ένας μεγάλος όμιλος επέλεξε την Ελλάδα ως κέντρο των δραστηριοτήτων του στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον της αυτοκίνησης και η εμπειρία του Wuzheng Group στην παραγωγή και διάθεση επαγγελματικών οχημάτων αποτελεί εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας για το ηλεκτρικό 3MX.» Το 3MX είναι ένα ελαφρύ επαγγελματικό όχημα τριών τροχών, το οποίο προσφέρει τα πλεονεκτήματα ενός σταθερού οχήματος και είναι κατάλληλο για οδήγηση μεγάλων αποστάσεων. Στόχος του είναι να ικανοποιεί ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών αναγκών, με έμφαση στην οικονομία, την πολυχρηστικότητα και την ασφάλεια και, φυσικά, τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και μηδενικά επίπεδα θορύβου. Με ωφέλιμο φορτίο 1000 kg, το 3ΜΧ έχει αυτονομία έως και 100 χλμ., με μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας του (έως 145 χλμ. άνευ φορτίου). Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του αποτελεί προϊόν έρευνας και συνεργασίας Ευρωπαίων και Κινέζων μηχανικών, με κεντρικά σημεία την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών και την αξιοποίηση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας. Σημείο αιχμής, ένα μοναδικό σύστημα ανεξάρτητης ανάρτησης του εμπρόσθιου τροχού (Swingram), που αποσβένει τους κραδασμούς. Επιπλέον, το ύψος του από το έδαφος εξασφαλίζει στο 3ΜΧ υψηλές επιδόσεις ακόμη και στα πιο «άγρια» εδάφη των αγροτικών περιοχών, ενώ η κατανάλωσή του είναι μόλις 11 kWh/100χλμ. Το νέο όχημα προσφέρει τη δυνατότητα διαμόρφωσης του αμαξώματος ώστε να ανταποκρίνεται με απόλυτη αξιοπιστία στις υψηλές απαιτήσεις των κλάδων της αγροτικής παραγωγής, των κατασκευών και των logistics, καθώς και σε ειδικές εργασίες, όπως ως υδροφόρο, πυροσβεστικό, γερανός, απορριμματοφόρο κ.α.

59


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

7η Έκθεση «ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ & LOGISTICS» - «CARGO TRUCK & VAN EXPO»

MAXUS PETROPOULOS ΤΟ BRAND MAXUS ΕΊΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΣΕΙΡΆ ΟΧΗΜΆΤΩΝ, ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΤΟΥ ΟΜΊΛΟΥ ΠΕΤΡΌΠΟΥΛΟΣ ΞΕΚΙΝΆΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΤΩΝ ΑΜΙΓΏΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΊΝΗΤΩΝ VAN, ΤΩΝ MAXUS EV80, ΣΕ 2 ΤΎΠΟΥΣ ΟΡΟΦΉΣ-ΜΕΣΑΊΑΣ ΜΕ 10,4 M3 ΩΦΈΛΙΜΟ ΧΏΡΟ, ΚΑΙ ΥΨΗΛΉΣ ΟΡΟΦΉΣ ΣΤΑ 11M3 ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΑ. H μπαταρία λιθίου φωσφορικού σιδήρου, χωρητικότητας 56KWh είναι η πλέον δοκιμασμένη λύση, με τα λιγότερα τοξικά κατάλοιπα στο στάδιο κατασκευής της, σταθερή απόδοση στον κύκλο ζωής της, και καλή ενεργειακή απόδοση ανά κιλό, που της επιτρέπει να προσφέρει ακτίνα δράσης έως 200χλμ σύμφωνα με το πρότυπο NEDC. Το Van  με 3,5 τόνους μικτό φορτίο, προσφέρει ωφέλιμο φορτίο 950 κιλών, και η αυτονομία του (περίπου 200 χλμ.) είναι μετρημένη φορτωμένο με μισό φορτίο σε μικτό κύκλο, που περιλαμβάνει αστικό και εθνικό δίκτυο. Ο ηλεκτροκινητήρας του  παρέχει ισχύ 92 kw και ροπή 320 Nm άμεσα και αθόρυβα, προσφέρει πολύ ευχάριστη αίσθηση κατά την οδήγηση, και εμπιστοσύνη ότι διαθέτει αρκετή δύναμη για ασφαλή οδήγηση. Καθώς η μπαταρία είναι χαμηλά τοποθετημένη-πλήρως αδιάβροχη με προστασία ΙΡ67το εξαιρετικά χαμηλό κέντρο βάρους, προσδίδει στο όχημα ασφαλές πάτημα και μικρές κλίσεις στις στροφές. H φόρτιση του γίνεται σε μόλις 2 ώρες

σε φορτιστή συνεχούς ρεύματος DC ισχύος 30kw, ενώ σε φορτιστή εναλλασσόμενου ΑC μονοφασικού ή τριφασικού ισχύος 6,6kw, διαρκεί 8,5 ώρες και συνήθως πραγματοποιείται κατά τις βραδινές ώρες. Παρέχεται εγγύηση 5 ετών για όλο το όχημα και την μπαταρία, χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων. Το σύστημα ψύξης είναι μικρής ισχύος, σχεδιασμένο για συντήρηση, κατεβάζει μέχρι + 5 βαθμούς C και τροφοδοτείται κατευθείαν από την μπαταρία, οπότε δουλεύει ιδανικά -σε αντίθεση με τα συμβατικής τεχνολογίας που παίρνουν κίνηση από τον ιμάντα του δυναμό οπότε στο ρελαντί ζορίζονται- με αποτέλεσμα να λειτουργεί ιδανικά, άρα και πιο αποτελεσματικά. Η επίπτωση του ψυγείου στην κατανάλωση ενέργειας είναι αμελητέα, ακόμα και για αυτή τη μικρή μπαταρία των 56Kwh. Μέσα σε μια ώρα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει από τους 25 στους 8 βαθμούς, με άδειο θάλαμο (που είναι πιο δύσκολο από το να είναι γεμάτος με παγωμένα προϊόντα). Η Shanghai Automotive Industrial Cooperation SAIC, είναι μια εταιρία με ετήσιο κύκλο εργασιών τα $136.39 δις το 2018, είναι #39 στο Fortune 500, κατέχει την 7η θέση ανάμεσα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων και την 10η θέση στις ισχυρότερες Κινέζικες εταιρίες. Με ετήσιες πωλήσεις 7,052 εκ οχημάτων κατέχει μερίδιο 24,1% στην εγχώρια αγορά της και σχεδιάζει την δυναμική της επέκταση στην παγκόσμια αγορά, και την εί-

σοδο της στην δυσκολότερη όλων, την Ευρωπαϊκή αγορά. Η επεκτατική της διάθεση αποδεικνύεται από τις επενδύσεις της για την παραγωγή κινητήρων που περνάνε τις αυστηρότερες προδιαγραφές καυσαερίων Euro 6 D Temp.

Stathis Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΊΝΗΣΗ, ΌΠΩΣ ΌΛΑ ΔΕΊΧΝΟΥΝ, ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ. H ΕΤΑΙΡΕΊΑ STATHIS ΠΆΝΤΑ ΚΑΙΝΟΤΌΜΑ, ΚΑΙ ΈΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΊΑ, ΔΊΝΕΙ ΠΡΏΤΗ ΛΎΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΎΞΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΏΝ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΩΝ, ΜΕΤΑΤΡΈΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΣΕ ΠΑΡΌΝ. Χαμηλότερο βάρος της μόνωσης: Χάρη στα ειδικά υλικά, μεγαλύτερων αντοχών, παρέχεται 30% εξοικονόμηση στο βάρος της μόνωσης, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται ιδιαίτερα το ωφέλιμο του αυτοκίνητου, που ήδη επιβαρύνεται από τις μπαταρίες. Ψυκτικό μηχάνημα χαμηλής ηλεκτρικής κατανάλωσης: Τα νέας γενιάς ψυκτικά μηχανήματα, έχουν μικρότερη κατανάλωση ισχύος, επιδρώντας θετικά στην εμβέλεια του αυτοκίνητου. Αυτοματισμοί για την προστασία του ηλεκτρικού κυκλώματος αλλά και της μπαταρίας.

60

Προετοιμασία για να δεχθεί αργότερα επιπλέον μπαταρίες αλλά και ηλιακά φωτοβολταϊκά. Η Stathis πιστή στις αξίες και τις βάσεις της, που την καθιέρωσαν ως τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μονώσεων σε όλο τον βαλκανικό χώρο, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας προϊόντα, με τα ίδια μοναδικά χαρακτηριστικά. • Τρισδιάστατη σάρωση - 3D scanning, του χώρου φόρτωσης. • Σχεδιασμός της μόνωσης του χώρου φόρτωσης, μέσω ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή. • Κατασκευή πάνελ και καλουπιών με μηχανές CNC. • Κατασκευή της μόνωσης στην μορφή του Kit, για την εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση στο αυτοκίνητο. • Κατασκευή διπλών πλαισίων στις πόρτες για τον περιορισμό των θερμικών απωλειών.


ΕΔΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: NTOYΡΕΪΚΑ ΓΑΪΤΑΝΙ ΤΗΛ.: 26950 26360 - 43581, FAX: 26950 24724 YΠΟΚ/ΜΑ ΑΘΗΝΑΣ: ΠΑΡΟΔΟΣ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ 80 & ΚΑΣΑΝΔΡΑΣ 34, ΤΗΛ.:210 341 30 00 - 346 92 43 FAX: 210 346 90 38

YΠΟΚ/ΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ Α' ΚΤΕΟ ΤΗΛ.: 2310 754 862-5, FAX: 2310 754 866 YΠΟΚ/ΜΑ ΠΑΤΡΩΝ: ΓΛΑΥΚΟΥ 92 ΤΗΛ.: 2610 526 800, FAX: 2610 526 890


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ • ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ • ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΨΥΓΕΙΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΒΟΙΩΤΙΑ - ΕΥΒΟΙΑ - ΛΟΚΡΙΔΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ www.kommatas.gr Η ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΚΟΜΜΑΤΑΣ ξεκίνησε σαν μια οικογενειακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό να καλύψει της μεταφορικές ανάγκες του νομού Βοιωτίας με τα υψηλότερα πρότυπα. Η μεγάλη εμπειρία μας στον τομέα αυτό, μας δίνει τη δυνατότητα να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες υπηρεσίες, είτε πρόκειται για ιδιωτικές - εταιρικές μετακομίσεις ή παραδόσεις φορτίων. Λόγω της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας μας, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας εξειδικευμένες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Έχουμε ένα εθνικό δίκτυο συνεργατών. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε άριστες ασφαλείς και γρήγορες υπηρεσίες από πόρτα σε πόρτα. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη και την παροχή εξατομικευμένων και ευέλικτων λύσεων που ικανοποιούν και ξεπερνούν τις προσδοκίες των πελατών μας σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών μας. Η ικανοποίηση και η σωστή εξυπηρέτηση των πελατών μας, είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Βασική μας προτεραιότητα, η ασφαλής και χωρίς προβλήματα και ζημιές υπηρεσία μεταφορών, σε πολύ προσιτές τιμές. Κάθε μεταφορά ή μετακόμιση προγραμματίζεται και συντονίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη.

ΕΔΡΑ: ΟΡΦΕΩΣ 126, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 2103455331-2103455007-210345008 FAX 2103451374, ΚΙΝ: 6937154828, info@kommatas.gr YΠΟΚ/ΜΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ 1ο ΧΛΜ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ-ΔΕΛΦΩΝ ΤΗΛ: 2261021159, FAX: 2261080279, KIN: 6937154826, 6937154829


Μ Ε Τ Α Φ Ο Ρ Ι Κ Ή

Σ Ύ Ρ Ο Υ

Η εταιρεία μας “ ΠΑΓΙΔΑΣ EXPRESS” που βρίσκεται στην Σύρο, εδώ και 25 χρόνια ασχολείται με επαγγελματισμό και οικονομικές τιμές με μεταφορές, μετακομίσεις, ψυγειομεταφορές και μεταφορές βαρέων οχημάτων.

Στόχος μας είναι η άμεση και επαγγελματική εξυπηρέτηση για κάθε έναν από εσάς.

Παγίδας Express Μεταφορική Σύρου

Π.ΡΑΛΛΗ 2 ΡΟΥΦ , ΤΚ:11855 ΤΗΛ: 2114073274 - 2281084585, ΤΗΛ & FAX: 2104831635 - 2281088111 pagidasexpress@yahoo.gr

www.pagidasexpress.gr

63


64


65


66


67


Η εμπιστοσύνη σας. Το σπουδαιότερο βραβείο που κερδίσαμε ποτέ.

INTERNATIONAL VAN OF THE YEAR 2020

INTERNATIONAL PICK-UP AWARD 2020

Νέο Ford Transit Custom EcoBlue Hybrid Νέο Ford Transit Custom Plug-in Hybrid Νέο Ford Ranger

68

Profile for ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΌΧΗΜΑ by YouTruck

Tεύχος 68 - December 2019  

Το Περιοδικό "Επαγγελματικό Όχημα" by YouTruck αποτελεί το χειροπιαστό αποτέλεσμα της πολυετούς εμπειρίας μας στο χώρο των ειδικών εκδόσεων...

Tεύχος 68 - December 2019  

Το Περιοδικό "Επαγγελματικό Όχημα" by YouTruck αποτελεί το χειροπιαστό αποτέλεσμα της πολυετούς εμπειρίας μας στο χώρο των ειδικών εκδόσεων...

Profile for youtruck