Επαγγελματικό Όχημα - Νοεμβρίου

Page 1

ΒΡΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ

www.youtruck.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ Ποια φορτηγά και με ποιες τεχνολογίες επωμίζονται το βάρος της μετάβασης στην «πράσινη» εποχή για τη Mercedes-Benz

Νέο Nissan Townstar Μια εντελώς νέα πρόταση στην κατηγορία των vanette’s

Νέο Solaris Urbino 9 LE

Ford Ranger Raptor SE

Έλλειψη ημιαγωγών Μικρό, ηλεκτρικό λεωφορείο για αστικές /υπεραστικές διαδρομές

Αυτή είναι η νέα, μοναδική έκδοση του σκληροτράχηλου pick up

Η αυτοκινητοβιομηχανία απαιτεί να παράγονται περισσότερα τσιπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση


ΝΕΟ

ACTROS L Η Mercedes-Benz Trucks θέτει νέα πρότυπα στην premium κατηγορία φορτηγών μεγάλων αποστάσεων Το νέο Actros L, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο μοντέλο της κατασκευαστικής σειράς, προσφέρει μία ολοκληρωμένη γκάμα από χαρακτηριστικά και στοιχεία εξοπλισμού για ξέγνοιαστη οδήγηση, άνετη διαμονή και εξαιρετικά αποδοτική εργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

www.mercedes-benz.gr/trucks


ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Με το Actros L, η Mercedes-Benz έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός της για απόλυτα ασφαλή οδήγηση χωρίς ατυχήματα. Το αποδεικνύει με πρωτοποριακά συστήματα ασφάλειας, όπως το Active Drive Assist δεύτερης γενιάς για ημι-αυτοματοποιημένη οδήγηση (SAE επιπέδου 2) με λειτουργία

ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης, το νέο Active Sideguard Assist με αυτοματοποιημένη λειτουργία πέδησης, το Active Brake Assist πέμπτης γενιάς (ABA 5) με υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης και το MirrorCam που αντικαθιστά τους εσωτερικούς και ευρυγώνιους καθρέφτες.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ

Η καμπίνα οδηγού στις εκδόσεις StreamSpace, BigSpace και GigaSpace έχει πλάτος 2,5 μέτρα και εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό. Η πραγματικά άνετη διαρρύθμιση του Actros L, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη θερμομόνωση και ηχομόνωση, που προφυλάσσει από τον ανεπιθύμητο και ενοχλητικό θόρυβο, διευκολύνουν τον οδηγό στη χαλάρωσή του, ιδίως στα διαλείμματα.

Το Actros L, χάρη στην εξαιρετική σχεδίαση, τα υποδειγματικά συστήματα ασφάλειας και την άνεση που προσφέρει, αναβαθμίζει την εμπειρία του οδηγού και μετατρέπει το έργο της μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων σε απολαυστικό ταξίδι.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ

ΒΡΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ

www.youtruck.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ Ποια φορτηγά και με ποιες τεχνολογίες επωμίζονται το βάρος της μετάβασης στην «πράσινη» εποχή για τη Mercedes-Benz

Νέο Nissan Townstar Μια εντελώς νέα πρόταση στην κατηγορία των vanette’s

Νέο Solaris Urbino 9 LE

Ford Ranger Raptor SE

Έλλειψη ημιαγωγών

Βαλάντης Πιτσικάλης Εκδότης - Διοργανωτής

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Στη διάρκεια της πανδημίας, όσο αυτή επεκτεινόταν, διαπιστώσαμε ότι κανένας προορισμός δεν έμεινε ανέπαφος. Μπορεί τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας να καταργούνταν σε μια περιοχή, επιβάλλονταν όμως σε κάποια άλλη. Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες μεγάλες. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να έχουν προμηθευτές αποκλειστικά σε μία μόνο περιοχή. Το πρόβλημα αυτό είχε αναδειχθεί πάλι με ένταση στις αρχές του χρόνου, όταν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given» προσάραξε και έκλεισε την Διώρυγα του Σουέζ. Έδειξε πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι το παγκόσμιο εμπόριο και έστειλε ένα μήνυμα στις μεγάλες επιχειρήσεις για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, και τον επαναπατρισμό ορισμένων τομέων παραγωγής. Εδώ και μήνες, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) να τονίσει την σημασία που έχει να αυξηθεί γρήγορα η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατασκευή ημιαγωγών. Το μήνυμα του γενικού διευθυντή της Eric-Mark Huitema, που δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος, είναι σαφές. Προκειμένου να αποφευχθεί να ξανασυμβεί αυτό στο μέλλον, η Ευρώπη πρέπει να καταστρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στην Ε.Ε. Η αγορά αυτοκινήτου της Ε.Ε. υπέστη ήδη πτώση στις πωλήσεις μέχρι στιγμής φέτος. Και όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ACEA, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο σοβαρή τον Σεπτέμβριο, όταν οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 23,1% – σημειώνοντας τον χαμηλότερο αριθμό ταξινομήσεων Σεπτεμβρίου από το 1995. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων είναι η ενίσχυση της τεχνολογίας και της τοπικής παραγωγής στην Ευρώπη. Και αυτό πράγματι μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος.

6

Μικρό, ηλεκτρικό λεωφορείο για αστικές /υπεραστικές διαδρομές

Αυτή είναι η νέα, μοναδική έκδοση του σκληροτράχηλου pick up

Η αυτοκινητοβιομηχανία απαιτεί να παράγονται περισσότερα τσιπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΜΑΛΙΩΡΑΚΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΡΜΑΛΙΩΡΑΚΗΣ ΕΥΑ ΚΟΥΤΡΑ (Ρεπορτάζ, Επιχειρήσεις, Μεταφορές και Περιβάλλον) ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΒΑΤΣΗ ART DIRECTOR ANNA ΜΠΟΥΓΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ DIGITAL MARKETING MANAGER Ελισάβετ Κοκκώνη DIGITAL ADVERTISING Αλέξανδρος Σταμούλης ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΝΑΖΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ – ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ FUTURE PUBLISHING & CONSULTING ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΝ -ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ -ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ FUTURE PUBLISHING & CONSULTING ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΥΠΩΝ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 4 ΝΙΚΑΙΑ Τ.Κ. 184 50, ΤΗΛ: 210 6196600 FAX: 210 4905970 web: www.futurevents.gr www.youtruck.gr www.offroadfestival.gr


Upgreat. Το νέο Actros L. Πιο απολαυστική οδήγηση, πιο αποδοτική εργασία, πιο άνετη διαμονή: Το νέο Actros L επαναπροσδιορίζει την premium κατηγορία φορτηγών της Mercedes-Benz. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mercedes-benz.gr/trucks


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

40 Τα «πράσινα» φορτηγά Mercedes-Benz

Με νέα προϊόντα, τεχνολογίες και υπηρεσίες ο Γερμανός κατασκευαστής εισέρχεται πάνοπλος στη νέα «πράσινη» εποχή των εναλλακτικών συστημάτων κίνησης.

48

82 Νέο Solaris Urbino 9 LE Ένα ακόμη ηλεκτρικό λεωφορείο που προορίζεται τόσο για αστικές όσο και για υπεραστικές διαδρομές ευέλικτο και σχεδιασμένο αποκλειστικά με γνώμονα τις νόρμες μηδενικών εκπομπών ρύπων.

56 Ανανεωμένο Mercedes-Benz

74 Νέο Ford Ranger Raptor

Με μια ολοκληρωμένη τεχνολογική ενημέρωση, η MercedesBenz διασφαλίζει ότι το δημοφιλέστερο βαν της γκάμας της, το Sprinter, θα προσφέρει περισσότερη οδηγική άνεση σχεδόν σε οποιοδήποτε έδαφος.

Μια έκδοση που ενισχύει το επιβλητικό εξωτερικό και premium εσωτερικό του καθαρόαιμου pick-up, με πρόσθετες στυλιστικές πινελιές, όπως οι έντονες αγωνιστικές ρίγες, με τις χαρακτηριστικές κόκκινες λεπτομέρειες.

Sprinter

8

Νέο N Towns

Δ Ι Α Β Α Σ Ε

Special Edition

Δ Ω Ρ Ε Ά Ν

Ο Λ Α

Τ Α

Τ Ε Ύ Χ

6

κ τη

SS σι


NOEMBΡΙΟΣ 2021

10 Ειδήσεις Επιχειρείν

και Μεταφορές Ελλάδα και Διεθνείς

Nissan star

Όλα τα νέα που αφορούν την αγορά ελαφρών και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Διεθνείς εξελίξεις, ελληνική επικαιρότητα, ρεπορτάζ.

Το ολοκαίνουργιο Townstar προσφέρει μια ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική πρόταση στην κατηγορία των μικρών βαν (vanette) με επιλογές βενζίνης αλλά και με μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση.

Βρες από τον κατάλογο μας επιλεγμένα συνεργεία από όλη την Ελλάδα

SERVICE

truck&bus Συνεργεία Μηχανουργεία Ταχογράφοι Ανταλλακτικά Αξεσουάρ

64 Ένας κλάδος αναπτύσσεται

και γίνεται διεθνές μοντέλο για ην πράσινη μετάβαση

SAB: Ο πρώτος στον κόσμο χάλυβας από ιδηρομετάλλευμα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων

Η

Τ Ο Υ

68 Έλλειψη

80

ημιαγωγών

Η αυτοκινητοβιομηχανία απαιτεί να παράγονται περισσότερα τσιπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Ο Υ

by

88

| SERVICE

TRUCK & BUS

issuu.com/youtruck

9


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανανεωμένη γκάμα NISSAN

Σ

το επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε αφενός το ολοκαίνουργιο vanette Townstar (που παρουσιάζουμε αναλυτικά σε επόμενες σελίδες) και αφετέρου η απόφαση του κατασκευαστή να επαναφέρει τις ονομασίες με την κατάληξη «-star» με τα Interstar, Primastar να «αντικαθιστούν» τα NV400 και NV300 αντίστοιχα. Η Nissan εξορθολογίζει το χαρτοφυλάκιο LCV της στην Ευρώπη με αυτά τα τρία μοντέλα για να βοηθήσει τους πελάτες της με μια γκάμα προϊόντων που παρέχει αποτελεσματικές λύσεις κινητικότητας. Με το NV400 ως Interstar πλέον, η Nissan επαναλαμβάνει την παρουσία της στην κατηγορία των μεγάλων βαν ενώ ταυτόχρονα με το επανασχεδιασμένο Primastar προσφέρει μια επιλογή μεσαίου μεγέθους. Η κατηγορία των συμπαγών

10

βαν θα καλύπτεται τώρα από το ολοκαίνουργιο Townstar, με πλήρως ηλεκτρικές και βενζινοκίνητες εκδόσεις. «Με την εισαγωγή της σειράς LCV all-star, η Nissan θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, σήμερα και για τα επόμενα χρόνια. Με ευέλικτες επιλογές μετατροπής, οι ανανεωμένες επιλογές παρέχουν λύσεις σε πολλές επιχειρηματικές προκλήσεις. Από το μεγάλο φορτηγό Interstar μέχρι το ευέλικτο και βολικό μεσαίου μεγέθους Primastar και το συμπαγές, καινοτόμο Townstar, ακούμε τους πελάτες μας και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση των εξελισσόμενων αναγκών τους», δήλωσε η Emmanuelle Serazin, LCV & Διευθυντής εταιρικών πωλήσεων, Nissan Europe. Αξιοποιώντας τη δύναμη και την

κλίμακα της Συμμαχίας RenaultNissan-Mitsubishi ως μέρος του σχεδίου μετασχηματισμού Nissan NEXT, η ανανεωμένη γκάμα all-star φέρνει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική μονάδα LCV να αυξήσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά έως το 2025. «Δίνουμε προτεραιότητα στο χαρτοφυλάκιο των van και αξιοποιούμε τη δύναμη και την τεχνογνωσία της Συμμαχίας για να βοηθήσουμε στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Το ολοκαίνουργιο Townstar φέρνει ένα νέο επίπεδο σχεδίασης και μοναδικής τεχνολογίας της Nissan, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές μας στην αγορά LCV», δήλωσε η Emmanuelle. Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να προοδεύει, η αστικοποίηση αυξάνεται, οι επιχειρήσεις


Η Nissan αυτό το διάστημα κάνει ένα νέο βήμα στη στρατηγική της στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (LCV) αποκαλύπτοντας μια πλήρως ανανεωμένη σειρά ελαφρών βαν μέχρι 3,5 τόνους.

πρέπει να σχεδιάσουν την αλλαγή των κανονισμών κινητικότητας και μια αυξημένη εστίαση στην κλιματική αλλαγή. Ως ηγέτης του κλάδου στην κατηγορία e-LCV, η Nissan βασίζεται στην τεχνογνωσία και την ισχυρή κληρονομιά της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση του ολοκαίνουργιου Townstar θα διαδεχθεί το πρωτοποριακό e-NV200, ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα μαζικής παραγωγήε. Με σχεδιαστικές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από την Ariya, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού σχεδίου Kumiko στην μπρο-

στινή μάσκα και των φώτων υπογραφής, το Townstar προσφέρει τη λύση της νέας εποχής. Ως το πρώτο ευρωπαϊκό μοντέλο που διαθέτει το νέο λογότυπο της Nissan, την πλήρως ηλεκτρική και βενζινοκίνητη παραλλαγή του Townstar πλαισιώνουν τα πρωτοποριακά σχεδιαστικά στοιχεία και η τεχνολογία της Nissan. Κατασκευασμένο στην πλατφόρμα Alliance CMF-C στο εργοστάσιο Maubeuge, το κέντρο αριστείας της Alliance, το ολοκαίνουργιο συμπαγές van ανακοινώνει μια πραγματικά νέα εποχή για τα LCV στη Nissan. Ομοίως, το σημαντικά αναβαθμισμένο Primastar ξεχωρίζει με αιχμηρή και δυναμική εμφάνιση, χάρη στη νέα μάσκα, τους προβολείς LED και τις προαιρετικές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών. Επωφελείται επίσης από τα νέα Προηγμένα Συστήματα Υποβοήθησης Οδήγησης (ADAS) για βελτιωμένη άνεση και ασφάλεια, με χαρακτηριστικά όπως προειδοποίηση τυφλού σημείου, προειδοποίηση αναχώρησης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας, προσαρμοζόμενο Cruise Control και Έξυπνο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Το μεσαίου μεγέθους van Primastar προσθέτει επίσης μεγαλύτερη ισχύ με μια σειρά κινητήρων συμβατών με το Euro 6d. Αυτό διασφαλίζει ότι οι πελάτες μπορούν να επωφεληθούν από την πιο πρόσφατη τεχνολογία κινητήρων χαμηλών εκπομπών, που διατίθεται τόσο με χειροκίνητο όσο και με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Κάθε μοντέλο της ανανεωμένης σειράς allstar θα συνοδεύεται από την πανευρωπαϊκή 5ετή εγγύηση της Nissan για επιπλέον σιγουριά.

11


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Mercedes-Benz SUSTAINEER: Καινοτομίες για βιώσιμη αστική μετακίνηση

Φ

ορτηγά τελευταίου μιλίου που είναι κλιματικά ουδέτερα, παράγουν τη δική τους πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και μπορούν να βελτιώσουν ενεργά την ποιότητα του αέρα στις πόλεις: με το τεχνολογικό πρωτότυπο επίδειξης, το Sustaineer (SustainABILITY PIONeer), η Mercedes-Benz Vans μας δίνει μια απτή εντύπωση για το πώς ακριβώς η βιωσιμότητα στις λειτουργίες αστικής παράδοσης μπορεί να φανεί στο μέλλον. Το πλήρως ηλεκτρικό βαν που βασίζεται στο eSprinter συνδυάζει μια ποικιλία καινοτόμων λύσεων που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη διατήρηση των πόρων και την προστασία του κλίματος και τη βελτίωση της υγείας και ασφάλειας του οδηγού και των άλλων χρηστών του δρόμου. Αυτά περιλαμβάνουν ένα φίλτρο λεπτών σωματιδίων στην μπροστινή μονάδα και στο κάτω μέρος του αμαξώματος, ένα ηλιακό πάνελ στην οροφή, εξαρτήματα από ανακυκλωμένα υλικά καθώς και ένα σύστημα θέρμανσης που βρίσκεται κοντά στο σώμα. Οι καινοτομίες και οι τεχνικές λύσεις που διαθέτει το SUSTAINEER έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη δυνατότητα παραγωγής, έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρήση τους στις μελλοντικές γενιές οχημάτων Mercedes-Benz Vans. Η Mercedes-Benz είναι πεπεισμένη για τα οικολογικά και οικονομικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών φορτηγών και ετοιμάζεται να γίνει πλήρως ηλεκτροκίνητη πριν από το τέλος της δεκαετίας – όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς. Ως μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής «Ambition 2039», η Mercedes-Benz Vans επιδιώκει τον στόχο να καταστήσει τον στόλο των ιδιωτικών και επαγ-

12

γελματικών οχημάτων ουδέτερο από άνθρακα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους – από τη φάση ανάπτυξης έως το δίκτυο εφοδιασμού. Οι διαδικασίες κατασκευής και ηλεκτροδότηση προϊόντων μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη λειτουργία ηλεκτρικών οχημάτων. Από το 2022, η παραγωγή θα είναι ουδέτερη από άνθρακα σε όλα τα εργοστάσια φορτηγών που ανήκουν στην εταιρεία παγκοσμίως και θα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η Mercedes-Benz θα αναπτύξει διαδοχικά μια φιλοσοφία βιώσιμης επισκευής σε όλες τις κατηγορίες φορτηγών για να παρατείνει τον κύκλο ζωής των μπαταριών υψηλής τάσης που είναι εγκατεστημένες στα οχήματά της. Στα τρία σημεία της κυκλικής οικονομίας «μείωση», «επαναχρησιμοποίηση», «ανακύκλωση», μπορεί τώρα να προστεθεί ένα τέταρτο: «επισκευή». Εκτός από αυτό, η Mercedes-Benz Vans πιέζει επίσης για την ανακύκλωση των μπαταριών στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Έως το 2030, ο στόχος είναι να μειωθεί η χρήση των πρωτογενών πόρων που χρησιμοποιούνται στα συστήματα μετάδοσης κίνησης και στην τεχνολογία μπαταριών κατά 40% σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό. Για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αυτοκινητοβιομηχανία θα προμηθεύεται μελλοντικά στοιχεία μπαταρίας που περιέχουν λίθιο και κοβάλτιο μόνο από πιστοποιημένα ορυχεία. Επιπλέον, κάθε στάδιο των αλυσίδων εφοδιασμού των παρόχων κυψελών μπαταρίας θα επιθεωρείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΟΣΑ.ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ηγέτης των vanette’s είναι εδώ!

Το All new Renault Express Van ε κάτι παραπάνω από ένα σύγχρον πρακτικό και αποδοτικό van. Είνα ενσάρκωση της τεχνολογικής εξέλ και της ποιοτικής αναβάθμισης το value for money, με τη σφραγίδα πολύχρονης εμπειρίας της Renault ηγέτη στα επαγγελματικά οχήματ

M

ε στιβαρή και δυναμική σχεδίαση που υιοθετεί τη σύγχρονη στιλιστική υπογραφή της μάρκας, χάρη στα φώτα LED σχήματος “C” , με την καλύτερη αναλογία μήκους καρότσας /μήκους αμαξώματος και εφοδιασμένο με τον καταξιωμένο κινητήρα diesel 1.5 Blue dCi, με 75 και 95 ίππους, το All new Express Van είναι ένα

14

ελαφρύ φορτηγό που προορίζεται τόσο για μεμονωμένους επαγγελματίες όσο και για στόλους επαγγελματικών οχημάτων, όταν το ζητούμενο δεν είναι απλά η κάλυψη των αναγκών, αλλά η καλύτερη σχέση τιμής - μεγέθους - εξοπλισμού. Η εμβληματική προσωπικότητα του All new Renault Express Van

αναδεικνύεται εμφατικά στην εντυπωσιακή εμπρός όψη του: υψηλά τοποθετημένη μάσκα και φαρδύ καπό, προστατευτικός εμπρός προφυλακτήρας. Τα στάνταρ φωτιστικά σώματα LED σχήματος “C” εξασφαλίζουν έως και 90% καλύτερη φωτεινότητα. Τα φτερά, οι εμπρός πόρτες και η συρόμενη πλευρική πόρτα, συνθέτουν ένα αρμονικό προφίλ. Η τετραγωνισμένη σχεδίαση των θυρών συμβάλλει στην ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό του. Οι εξωτερικοί καθρέφτες εξασφαλίζουν άριστη ορατότητα. Το αεροδυναμικό καπό είναι και αυτό ανασχεδιασμένο ώστε να βοηθά στην ροή του αέρα και να συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της κατανάλωσης. Το εσωτερικό διαθέτει μοντέρνο οριζόντιο ταμπλό με καθαρές γραμμές που αναδεικνύουν την ευρυχωρία του All new Renault Express Van. Η επένδυση στις


είναι νο, αι η λιξης ου της t ως τα.

πόρτες και την οροφή παρέχει ένα αναβαθμισμένο επίπεδο αρμονίας στην καμπίνα, ενώ τα πλαστικά μέρη είναι ανθεκτικά και πλενόμενα. Οι πινελιές χρωμίου στο τιμόνι, τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού και οι χειρολαβές των θυρών, αναδεικνύουν τη λειτουργικότητα της σχεδίασης του All new Renault Express Van. Τα άνετα καθίσματα εξασφαλίζουν αυξημένη πλευρική στήριξη στο σώμα, ενώ τα μοντέρνα προσκέφαλα είναι μεγάλα και βολικά. Ο οδηγός μπορεί εύκολα να ρυθμίσει τόσο το ύψος της έδρας (+/40χλστ.) όσο και την απόσταση (+/- 110χλστ.) του καθίσματός του, αλλά και το ύψος της ζώνης ασφαλείας και του τιμονιού. Για ακόμα μεγαλύτερη άνεση στην οδήγηση, το κάθισμα του οδηγού μπορεί να εφοδιαστεί προαιρετικά και με υποβραχιόνιο. Τέλος, έχει βελτιωθεί και το επίπεδο της ηχομόνωσης με στόχο να περιοριστεί

ο βαθμός κόπωσης του οδηγού. Το All new Renault Express Van διαθέτει τις καλύτερες αναλογίες στην κατηγορία του, με 1,91 μ. μήκος χώρου φόρτωσης (με πλήρες διαχωριστικό), για ένα όχημα συνολικού μήκους 4.39 μ. και πλευρική συρόμενη πόρτα πλάτους 716 χλστ, που είναι η καλύτερη τιμή στην κατηγορία του. Πρακτικό όσο ποτέ άλλοτε, το νέο μοντέλο προσφέρει ωφέλιμο φορτίο 650 κιλών με τον κινητήρα diesel. Παράλληλα, το All new Express Van προσφέρει κορυφαία τιμή χωρητικότητας αποθήκευσης στην καμπίνα και μέγιστο όγκο φόρτωσης που φτάνει τα 3.7 μ³. Το All new Express Van διατίθεται με τον κινητήρα diesel 1.5 Blue dCi, με απόδοση 75 & 95 ίππων (220 Nm και 240 Nm ροπής αντίστοιχα), που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλω-

ση από 5,0 λ. /100χλμ. (134 γρ. CO2/χλμ.), νούμερα που του εξασφαλίζουν καθημερινή πρόσβαση στον πράσινο δακτύλιο. Σε συνδυασμό με το σύστημα Eco-Mode, που μπορεί να ενεργοποιηθεί από το ταμπλό, εξασφαλίζεται έως και 12% περισσότερη οικονομία καυσίμου. Η ένδειξη αλλαγής ταχύτητας («Gear Shift Indication») ενημερώνει τον οδηγό για το πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή ταχύτητας, εξοικονομώντας έτσι επιπλέον 5% στα καύσιμα. Το All new Express Van ξεκινάει από 14.677€ (+ΦΠΑ), ενώ καλύπτεται από εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών με όριο 100.000 χλμ. (όποιο συμβεί πρώτο και απεριόριστα για τα 2 πρώτα έτη), αλλά και με δωρεάν 5ετή οδική βοήθεια. Επιπλέον καλύπτεται από εγγύηση βαφής 3 ετών και αντισκωρική εγγύηση 12 ετών (χωρίς όριο χιλιομέτρων).

15


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτά είναι τα νέα Fiat Scudo & Ulysse

Τ

16

Η Stellantis ανακοίνωσε το λανσάρισμα δύο νέων μοντέλων, ενός πολυμορφικού minivan της Fiat και ενός μικρομεσαίου ελαφρού επαγγελματικού οχήματος της Fiat Professional, τα οποία θα παράγονται στο ιστορικό εργοστάσιο Hordain της Stellantis.

α δύο νέα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα, τόσο σε εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE), όσο και σε αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις (EV). Ειδικότερα για τις πρώτες θα εφοδιάζονται με κινητήρες diesel που θα συνδυάζονται με μηχανικά και αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Όσον αφορά στο ελαφρύ επαγγελματικό μοντέλο (LCV), διαθέσιμα θα είναι τρία αμαξώματα (Van, Combi και Cab) με στόχο την προσφορά ενός μεγάλου αριθμού επιλογών που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των επαγγελματικών, στοιχείο που χαρακτηρίζει διαχρονικά την Fiat Professional. Και τα δύο μοντέλα μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα στην οποία βασίζονται και άλλα μοντέλα του Ομίλου Stellantis, ενώ η έναρξη της παραγωγής τους θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των Fiat και Fiat Professional στη μονάδα παραγωγής του Hordain, στην οποία μεταξύ του 1994 και 2016 κατασκευάστηκαν μοντέλα τους, όπως οι πρόγονοι των νέων Fiat Ulysse (1994-2002) και Fiat Professional Scudo (1996-2016). Η λειτουργία του Ηordain ξεκίνησε το 1992, ως αποτέλεσμα μιας κοινοπραξίας των Ομίλων Fiat και PSA από το 1978, και σήμερα θα αποτελέσει το χώρο όπου θα παραχθούν δύο μοντέλα, τα οποία θα συμβάλλουν στου φιλόδοξους στόχους της Stellantis για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον αυτοκίνηση. Με έμπνευση από την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων τους, τα δύο μοντέλα ονομάστηκαν Fiat Ulysse και Fiat Professional Scudo και εκτός των άλλων θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιλογών ηλεκτροκίνησης

για μεγάλες οικογένειες, υπηρεσίες μεταφοράς προσωπικού, VIP υπηρεσίες και διάφορα άλλα επαγγέλματα. Με την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση επαγγελματικών οχημάτων στα αστικά κέντρα –λόγω και την ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πωλήσεων- οχήματα όπως το αμιγώς ηλεκτρικό Fiat Professional Scudo, θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων στις πόλεις. Αντίστοιχα το επιβατικό Fiat Ulysse, χάρη στο προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης, θα προσφέρει μια «πράσινη» εναλλακτική για τις μετακινήσεις. Το εμπορικό λανσάρισμα των Fiat Ulysse και Fiat Professional Scudo, θα ξεκινήσεις στις αρχές του 2022. Η Stellantis ήδη κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων και στοχεύει να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης των ηλεκτρικών LCV. Στόχος του Ομίλου είναι να εφοδιάσει τα μοντέλα των μαρκών του με προηγμένες τεχνολογίες σε προσιτό κόστος. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, όλα τα επαγγελματικά οχήματα της Stellantis -σε παγκόσμιο επίπεδο- θα είναι διαθέσιμα και σε εξηλεκτρισμένες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων van με ενεργειακές κυψέλες με καύσιμο υδρογόνο. Έως το 2030, τα οχήματα χαμηλών ρύπων της Stellantis αναμένεται να αποτελούν το 70% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου στην Ευρώπη και το 40% στις Η.Π.Α. Ο Όμιλος ήδη προχωρά σε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025 για την ανάπτυξη λύσεων εξηλεκτρισμού και λογισμικού.


DIRECTION Urbino 12 hydrogen


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινά πωλήσεις το ηλεκτρικό Opel Combo

Τ

ο νέο Opel Combo-e Cargo είναι τώρα διαθέσιμο για παραγγελία. Στην Ελλάδα, το αμιγώς ηλεκτρικό ελαφρύ επαγγελματικό όχημα (LCV) του Γερμανού κατασκευαστή διατίθεται με ελκυστική τιμή εκκίνησης 38.700€ (Λιανική τιμή με ΦΠΑ στην έκδοση Business). Εκτός από την κορυφαία αποθηκευτική ικανότητα και το καλύτερο ωφέλιμο φορτίο στην κατηγορία του (έως 4,4 m3 και 800 kg αντίστοιχα), το αμιγώς ηλεκτρικό συμπαγές van μπορεί να μεταφέρει μέχρι τέσσερις επιβάτες και τον οδηγό στην έκδοση crew van (εξαρτάται από την τοπική αγορά). Ανάλογα με το στυλ οδήγησης και τις επικρατούσες συνθήκες, το νέο Combo-e Cargo μπορεί να καλύψει μέχρι 275 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου 50 kWh. Οι πελάτες μπορούν να επαναφορτίσουν τη μπαταρία στο 80% σε περίπου 30 λεπτά σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Όπως τα βραβευμένα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αδερφάκια του, το μηδενικών ρύπων συμπαγές van προσφέρει λειτουργικότητα, άνεση και ασφάλεια χωρίς συμβιβασμούς. Η ολοκληρωμένη γκάμα κορυφαίων τεχνολογιών και συστημάτων υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνει από λειτουργίες όπως αναγνώριση κόπωσης οδηγού (driver drowsiness alert) και αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition), μέχρι αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης (forward collision alert) με προστασία πεζού και αυτόματο

18

φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (automatic emergency braking). Ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των άλλων χρηστών των δρόμων είναι το Surround Rear Vision, το οποίο βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων με δικυκλιστές και πεζούς όταν το όχημα κάνει δεξιά στροφή. Το Combo-e van είναι η ιδανική επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου για όσους υποστηρίζουν την “πράσινη κινητικότητα”, όπως για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως σε μητροπολιτικές περιοχές όπου η πρόσβαση σε κέντρα πόλεων επιτρέπεται μόνο σε οχήματα μηδενικών ρύπων. Ανάλογα με το τι προσφέρει η κάθε αγορά, το Combo-e Cargo διατίθεται σε δύο μήκη. Η έκδοση μήκους 4,40 m έχει μεταξόνιο 2.785mm, μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως 3.090mm, ενώ προσφέρει χώρο φόρτωσης έως 3,8m3. Η έκδοση extra-long XL μήκους 4.75 m έχει μεταξόνιο 2.975 mm και χώρο φόρτωσης έως 4,4 m3 που μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως 3.440 mm. Το Combo-e Cargo προσφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 800 kg. Επίσης έχει ικανότητα ρυμούλκησης 750 kg – η καλύτερη τιμή στην κατηγορία. Ανάλογα με το τι προσφέρει η τοπική αγορά, το Combo-e Cargo μπορεί επίσης να μεταφέρει και προσωπικό. Βασισμένο στην έκδοση XL, το crew van χωρά άνετα τέσσερις επιβάτες και τον οδηγό, ενώ φορτία και εξοπλισμός αποθηκεύονται με ασφάλεια πίσω από το διαχωριστικό. Ένα ‘παράθυρο’ στο διαχωριστικό επιτρέπει τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους Με ισχύ 100 kW (136 hp) και ροπή 260 Nm από το σύστημα ηλεκτροκίνησης, το Combo-e είναι ιδανικό όχι μόνο για αστικά περιβάλλοντα, αλλά και για διαδρομές εκτός των ορίων της πόλης. Ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου, το Combo-e μπορεί να επιταχύνει από 0 - 100 km/h σε 11,2 δευτερόλεπτα3, ενώ η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 130 km/h. Ένα προηγμένο σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης με δύο ρυθμίσεις επιλέξιμες από τον χρήστη αυξάνει περαιτέρω την απόδοση. Σε πλήρη ετοιμότητα: Ποικιλία εξοπλισμού και υπηρεσιών για άνετη επαναφόρτιση. Το Combo-e είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για ποικίλες ενεργειακές υποδομές και λύσεις φόρτισης, όπως για επιτοίχιο φορτιστή (wall-box), ταχυφορτιστή


Η Fiat Professional στηρίζει τον επαγγελματία

Σ

αλλά και σύνδεση σε οικιακή πρίζα με καλώδιο. Χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης DC 100 kW, η μπαταρία 50 kWh φορτίζει στο 80% σε 30 λεπτά περίπου. Οι επαγγελματίες που χρειάζονται πρόσθετη απόσταση από το έδαφος και ελκτική πρόσφυση στη λάσπη, την άμμο ή το χιόνι, μπορούν να αναβαθμίσουν το Combo-e με το worksite pack και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip.

Νέο Ford Ranger: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξέλιξή του

Η

Ford συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την εξέλιξη του νέου Ranger αλλά και τις εξαντλητικές δοκιμές του νέου μοντέλου-μύθου στην κατηγορία των pick-up αυτοκινήτων, στα πλέον απαιτητικά περιβάλλοντα του πλανήτη. Έως τώρα, το νέο Ford Ranger – το οποίο θα ανακοινωθεί αυτό το μήνα και θα λανσαριστεί το 2023 – έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες της ερήμου καλύπτοντας με επιτυχία περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα, απόσταση που ισοδυναμεί πρακτικά με 1.250.000 χλμ. χρήσης από πελάτες και σχεδόν 625.000 χλμ. οδήγησης σε σκληροτράχηλα εδάφη με πλήρες φορτίο.

ε μια αγορά που μεταβάλλεται συνεχώς, η Fiat Professional συνεχίζει σταθερά να στηρίζει τον επαγγελματία με ένα πλαίσιο υπηρεσιών, αλλά και προνομίων που κάνουν πιο εύκολη και αποδοτική της χρήση ενός νέου επαγγελματικού αυτοκινήτου. Με σταθερό πυλώνα της πολιτικής της μάρκας να αποτελεί η διάθεση μια πλήρους γκάμας ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων, από τα συμπαγή Panda Van και Fiorino, μέχρι τα πλήρως διαμορφώσιμα Doblo Cargo, Ducato αλλά και το νέο αμιγώς ηλεκτρικό E-Ducato, η εξειδίκευση της Fiat Professional και του προσωπικού της στις ανάγκες του επαγγελματία δίνει την ευκαιρία για την βέλτιστη επιλογή οχήματος. Με βάση τα παραπάνω, η Fiat Professional, συνεχίζει σταθερά μέχρι και το τέλος του έτους να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο προνομίων για τους πελάτες της, το οποίο περιλαμβάνει: • Χρηματικές εκπτώσεις ύψους έως και 2.000 ευρώ • Πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης • 5ετή εργοστασιακή εγγύηση με κάλυψη έως και 200.000χλμ. • 5ετή δωρεάν οδική βοήθεια Παράλληλα, με τακτικά προγράμματα δωρεάν τεχνικών ελέγχων που προφέρονται σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την ηλικία του οχήματος, αλλά και ειδικές προσφορές στη συντήρηση και τα ανταλλακτικά, η Fiat Professional φροντίζει με την ίδια προσοχή τον επαγγελματία και μετά την αγορά του αυτοκινήτου του. Τέλος, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των επαγγελματιών στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ηλεκτροκίνηση και στα LCV, η Fiat Professional με το νέο E-Ducato, επιπλέον της 5ετους εργοστασιακής εγγύησης των 200.000χλμ., προσφέρει εντελώς δωρεάν και την προγραμματισμένη συντήρηση του μοντέλου για τα πρώτα 5 έτη χρήσης, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση ενός αμιγώς ηλεκτρικού επαγγελματικού οχήματος.

19


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To E-Ducato κατακτά τον τίτλο Sustainable Truck of the Year 2022

Π

ρόσφατα, το Ducato, συμπλήρωσε 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ενώ το 2021 ήταν το πλέον δημοφιλές LCV στη Γηραιά Ήπειρο με πωλήσεις άνω των 150.000 μονάδων. Η χρονιά που φεύγει σηματοδοτείται από την 40η επέτειο του μοντέλου, αλλά και από τη δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διάθεση –για πρώτη φορά- μιας αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης. Με αφετηρία την καινοτόμα αρχιτεκτονική του μοντέλου, όπου όλα τα μηχανικά μέρη βρίσκονται στο εμπρόσθιο τμήμα, το E-Ducato σχεδιάστηκε έτσι ώστε όπως και οι συμβατικές εκδόσεις να είναι διαθέσιμο σε μεγάλο εύρος τύπων και μεγεθών αμαξωμάτων, προσφέροντας το μέγιστο ωφέλιμο όγκο και βάρος. Τα καινοτόμα προϊοντικά χαρακτηριστικά του νέου Ε-Ducato, αλλά και η φιλικότητα του προς το περιβάλλον, αναγνωρίστηκαν και από το θεσμό Sustainable Truck of the Year 2022, όπου το μοντέλο της Fiat Professional κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των Van. Η ομάδα ειδικών από το χώρο των επαγγελματικών οχημάτων που ψήφισαν στο θεσμό, εκτίμησαν -επιπλέον της αποδοτικότητας του μοντέλου- στοιχεία όπως η άνεση, η συνδεσιμότητα, το υψηλό ποσοστό εφαρμογής υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν, καθώς βεβαίως και το συνολικό κόστος χρήσης του αυτοκινήτου. Από την πλευρά του, ο κ. Gianluca Zampese, LCV Business Unit & Autonomy Manager της Stel-

20

lantis στην Ιταλία, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το βραβείο. Αποτελεί την επισφράγιση της δέσμευσης μας για περισσότερη φροντίδα προς τη φύση, αλλά και στις νέες ανάγκες των πελατών μας, οι οποίοι είναι περισσότερο απαιτητικοί, τόσο όσον αφορά στην αποδοτικότητα, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.» Με τη σχεδίαση και εξέλιξη του να έχει βασιστεί γύρω από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των αγοραστών, το E-Ducato προσφέρει ωφέλιμο όγκο από 10 έως και 17 κ.μ. και ωφέλιμο βάρος που αγγίζει τους 2 τόνους. Η τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το χώρο φόρτωσης δεν μειώνει στο ελάχιστο τις μεταφορικές του δυνατότητες, ενώ παράλληλα χαμηλώνει το κέντρο βάρους. Διαθέσιμο με δύο μπαταρίες, μια 47 kWh που προσφέρει αυτονομία έως και 235χλμ. σε αστικές συνθήκες και μία χωρητικότητας 79 kWh με αυτονομία έως και 370χλμ., το E-Ducato, είναι εφοδιασμένο και με σύστημα φόρτισης που επιτρέπει την ανάκτηση 100χλμ. αυτονομίας σε μόλις 30 λεπτά. Το Fiat Professional E-Ducato είναι διαθέσιμο και στην Ελληνική αγορά, όπου προσφέρεται με δωρεάν βασική συντήρηση 5 ετών, στοιχείο που μειώνει περεταίρω το κόστος χρήσης. Παράλληλα το μοντέλο καλύπτεται από 5ετη εργοστασιακή εγγύηση (200.000χλμ.), ενώ οι μπαταρίες του έχουν εγγύηση 10 ετών (79 kWh) ή 8 ετών (47 kWh).


e Deliver 3

scicada.eu

γεννήθηκε ηλεκτρικό

Καθαρό πλεονέκτηµα στην ηλεκτροκίνηση. Η εταιρία Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑEBE φέρνει τώρα στην Ελλάδα τη σειρά επαγγελµατικών οχηµάτων MAXUS, από τη No1 αυτοκινητοβιοµηχανία στην Κίνα και 52η εταιρία στον κόσµο (στοιχεία Fortune Global 500). Τα επαγγελµατικά βαν της MAXUS ενσωµατώνουν όλη την καινοτοµία, έρευνα και υψηλή τεχνολογία της εταιρίας στον τοµέα της ηλεκτροκίνησης. 'Ετσι, το Maxus eDeliver3 σχεδιάστηκε εξ' αρχής σαν ηλεκτρικό βαν, προσφέροντας το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης, οικονοµίας και αξιοπιστίας στις σύγχρονες επαγγελµατικές ανάγκες της πόλης. Μιλήστε µας σήµερα για να µάθετε περισσότερα για την γκάµα της MAXUS στην Ελλάδα.

maxus-motor.gr Ιερά Οδός 96–104, 10447 ΑΘήνα | Τ 210 3499311 | E info@maxus-motor.gr

Καθαρό Πλεονέκτηµα

Με την εγγύηση και την αξιοπιστία


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για 770 αστικά λ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

T

ο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην διαδικασία ανανέωσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αστικών λεωφορείων με οχήματα νέας τεχνολογίας φιλικότερα προς το περιβάλλον: ηλεκτρικά, CNG και υβριδικά. «Έχουμε εργαστεί εντατικά τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την κατάλληλη προετοιμασία της ένταξης των νέων λεωφορείων στους υφιστάμενους στόλους», δηλώνει

22

ο κ. Κώστας Καραμανλής και τονίζει ότι «στο νέο διαγωνισμό περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία στις δύο πόλεις, σε σχέση με τα λεωφορεία με συμβατικά καύσιμα, θα αποτελούν αρκετά μεγάλο ποσοστό στο σύνολο του στόλου κι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης». Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προμήθεια 770 λεωφορείων χαμηλών και μηδενικών ρύπων,

συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 383.494.800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, «υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ». Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 5 τμήματα-συμβάσεις, με τα εξής χαρακτηριστικά: ΤΜΗΜΑ 1: Προμήθεια 100 απλών αστικών λεωφορείων 12m υβριδικής τεχνολογίας EURO VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα κατά το στάδιο της


λεωφορεία Kαταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών η 29η Νοεμβρίου

κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού ΤΜΗΜΑ 2: Προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI ΤΜΗΜΑ 3: Προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ ΤΜΗΜΑ 4: Προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. ΤΜΗΜΑ 5: Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με Ασφάλεια» στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής

T

ο θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου «Οδηγώντας με Ασφάλεια» παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής. Οι τέσσερις βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής: • Κάμερα μέσα στο όχημα κατά την διάρκεια της εξέτασης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την έγγραφη συγκατάθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι κάμερες θα ανήκουν στο υπουργείο, θα εγκαθίστανται στο όχημα ειδικά για τις εξετάσεις και το υλικό θα αποθηκεύεται και θα διατηρείται για ρεαλιστικό, νόμιμο χρονικό διάστημα. • Διεύρυνση του σώματος των εξεταστών. • Δημιουργία νέου θεσμού, οι επόπτες. Αυτοί θα είναι μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικές Αρχές, Αρχές της διαφάνειας όσοι το επιθυμούν, οι οποίοι επίσης θα περνούν από ειδική εκπαίδευση και θα λαμβάνουν πιστοποίηση, ώστε στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο όχημα κατά την εξέταση και να εποπτεύουν τη διαδικασία, είτε δειγματοληπτικά, είτε επειδή υπάρχουν υπόνοιες για προβλήματα. • Η θέση του εκπαιδευτή κατά την εξεταστική διαδικασία. Ο εκπαιδευτής θα είναι στο πίσω κάθισμα, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να παρέμβει υπέρ του εξεταζόμενου. Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται επίσης η δυνατότητα εξέτασης για νέους 17 ετών και θεσπίζεται η απόκτηση προσωρινής άδειας οδήγησης για νέους 17 ετών, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να οδηγούν κανονικά, αρκεί να έχουν και έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους. Το νέο νομοσχέδιο εισάγει επιπλέον ειδικές διατάξεις για άτομα με αναπηρίες, για όσους υποψήφιους οδηγούς δεν μιλούν καλά ελληνικά αλλά και για τα ιστορικά οχήματα.

23


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ στην γ.γ. Βιομηχανίας Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

T

ις προτάσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πέτρος Μαντάς σε συνάντηση με τη νέα γενική γραμματέα Βιομηχανίας Θέμιδα Ευτυχίδου. Η συνάντηση όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, πραγματοποιήθηκε ενόψει της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου των Επιχειρηματικών Πάρκων και των Βιομηχανικών Περιοχών, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις συνεννόησης και σταθερής συνεργασίας, μεταξύ των δύο πλευρών. Τα κορυφαία θέματα, που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ στη συνάντησή του με την γενική γραμματέα Βιομηχανίας ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου που θα αντικατα-

στήσει το Ν. 3982/2011, είναι: • Η δια νόμου άμεση μετάπτωση της διαχείρισης του ΒΙΠΕ σε αυτοδιαχειριστικούς φορείς, ειδικά στις βιομηχανικές περιοχές, όπου το 50% της ωφέλιμης έκτασης έχει ήδη μεταβιβαστεί και κατέχεται από εγκατεστημένες επιχειρήσεις. • Η προστασία των κοινόχρηστων και κοινωφελών εκτάσεων στις ΒΙΠΕ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και νομολογίας αλλά και θεσμοθέτηση – δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα διασφαλίσουν αμοιβαιότητα υποχρεώσεων και συμφερόντων μεταξύ επιχειρήσεων και Φορέων Διαχείρισης.

Νέος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών ΚΤΕΛ ο Μιχάλης Σακελλαρίου

N

έο πρόεδρο εξέλεξε παμψηφεί η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Κ.Τ.Ε.Λ., 838 ψήφους επί συνόλου 838, στο 27ο Τακτικό Συνέδριό της, στις 14 Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας Μιχάλη Σακελλαρίου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, εκλεγμένος ανελλιπώς από το 1999, και είναι ο πρώτος που λαμβάνει, για δεύτερη φορά, σε συνέδριο το 100% των ψήφων. Όπως δήλωσε ο κ. Σακελλαρίου «είναι ξεχωριστή τιμή στο πρόσωπό μου και μεγάλη ευθύνη.

24

Ομόφωνη απόφαση όλων των παριστάμενων μελών της Ομοσπονδίας Είναι σημαντική η αδιάρρηκτη σχέση ενότητας που διέπει όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η εμπιστοσύνη όλων των μετόχων των Κ.Τ.Ε.Λ. προς το Δ.Σ. Η ευθύνη αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες καταστάσεις που επικρατούν στη χώρα μετά την πανδημία και τις συνέπειες που απορρέουν από αυτή». Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αστικών ΚΤΕΛ,

μετά και την ψηφοφορία, διαμορφώθηκε ως εξής: Σακελλαρίου Μιχάλης Πρόεδρος (Λάρισα), Οφίδης Αριστείδης Γενικός Γραμματέας (Κατερίνη), Μουστακλής Στέφανος Α΄ Αντιπρόεδρος (Ιωάννινα), Ιωάννου Δημήτρης Β΄ Αντιπρόεδρος (Τρίκαλα), Γούλας Νικόλαος Ταμίας (Λαμία), Ρήγα Θεοδώρα Ειδικός Γραμματέας (Πάτρα) και Κούρτης Πάνος Μέλος (Σέρρες).


To µεγαλύτερο Ι.ΚΤΕΟ της Ελλάδας 1o ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Λεωφ. Θηβών 212, Αγ. Ι. Ρέντης ΤΗΛ.: 210. 4921000, FAX.: 210. 4900007, ΓΕΝΙΚΟΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γρηγόρης Καψοκόλης KIN.: 6983.903019 e-mail: kteol.thivon@autovision.gr http://thivon.autovision.gr

ΚΤΕΟ Λ. ΘΗΒΩΝ Α.Ε. 3o ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΣ

To µεγαλύτερο Ι.ΚΤΕΟ των Κυκλάδων

To µεγαλύτερο Ι.ΚΤΕΟ των Μεσογείων 2o ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

30ο χλµ Λεωφ. Μαρκόπουλου παράδροµος Αττικής Οδού ΤΗΛ.: 210.4921000, FAX.: 210.4900007 ΓΕΝΙΚΟΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γρηγόρης Καψοκόλης KIN.: 6983.903019 e-mail: kteopaianias@autovision.gr http://paiania.autovision.gr


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

"Πράσινος" ο νέος Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Μ

ε στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προ-

βλήματος στο κέντρο της Αθήνας επέστρεψε το μέτρο του δακτυλί-

Δεν μπαίνουν πλέον ελεύθερα τα οχήματα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120g/km

ου. Με ορισμένες όμως τροποποιήσεις που σκοπό έχουν να αποτε- νται τα ταξί. Επίσης, για την είσο- μένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι λεί πλέον «πράσινο δακτύλιο», δο και έξοδό τους, τα αυτοκίνητα 2.200 χιλιάδων χιλιόγραμμων, με και δραστική περικοπή των εξαιρέ- μονίμων κατοίκων της περιοχής, βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθσεων, συνολικά κατά 50%, κυρί- που περικλείεται από τα όρια του μού κυκλοφορίας τους και με το ως για τους βουλευτές και τα κόμ- δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέ- σύστημα των μονών- ζυγών. Τον ματα. Στο πλαίσιο της προσπάθει- πει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα δακτύλιο σχηματίζουν οι λεωφόας για μείωση της ρύπανσης στο εισόδου – εξόδου, η οποία χορη- ροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζακέντρο, ελεύθερα κυκλοφορούν γείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες χάρωφ – Λ.Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου στο δακτύλιο καθημερινά, ανεξαρ- του Δήμου Αθηναίων. Από 25 Οκτωβρίου 2021 έως Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού νητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν και 22 Ιουλίου 2022 για τις ημέ- – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο ρες Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις Ανδρ. Συγγρού –Χαμοστέρνας–Πειτήτως μονών–ζυγών, τα αυτοκί-

από 120 g/km, καθώς και όλα τα ώρες 07:00 έως 20:00 και για την ραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντιοχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, Παρασκευή από 07:00 έως 15:00, νουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κα- επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλο- Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη τασκευής και οχήματα υγραερίου φορία των ΙΧ και των φορτηγών – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. εκ κατασκευής. Ελεύθερα κινού- με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτω- Αλεξάνδρας».

26


IRU: Κίνδυνος παγκόσμιου χάους στα σύνορα απειλεί την ανάπτυξη

H

δεύτερη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Βιώσιμες Μεταφορές, η οποία πραγματοποιήθηκε εικονικά και στο Πεκίνο, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις λύσεις για τις βιώσιμες μεταφορές παγκοσμίως. Μίλησαν οι αρχηγοί κρατών, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Xi Jinping να ανακοινώνει ένα νέο παγκόσμιο κέντρο γνώσης για βιώσιμες μεταφορές και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ενισχύει τη σημασία των ψηφιακών εγγράφων μεταφορών όπως το eTIR και το eCMR. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών (IRU) επισήμανε τον κίνδυνο παγκόσμιου χάους στα σύνορα και ο γενικός γραμματέας της Umberto de Pretto περιέγραψε τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι διασυνοριακές υπηρεσίες οδικών μεταφορών, που θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες ανάκαμψης από την πανδημία και την μακροπρόθεσμη επίτευξη των Στόχων

Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Αναφέροντας το χάος στα σύνορα και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που φουντώνουν σε όλο τον κόσμο, απηύθυνε επείγουσα έκκληση για συντονισμένες παγκόσμιες λύσεις στη δεύτερη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις βιώσιμες μεταφορές. «Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις και παγκόσμια ηγεσία, ιδίως από τα Ηνωμένα Έθνη και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της IRU Umberto de Pretto. «Χωρίς δίκτυα οδικών μεταφορών που λειτουργούν σωστά, δεν θα επιτύχουμε ποτέ τους SDGs (Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης), πόσο μάλλον να επιτρέψουμε στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας να ανακάμψουν πλήρως από την πανδημία», πρόσθεσε. Ο Umberto de Pretto επανέλαβε στους ηγέτες του κλάδου ότι μια παγκόσμια συντονισμένη και

Δεύτερη Διάσκεψη του ΟΗΕ, Βιώσιμη Ανάπτυξη για τις Μεταφορές ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων υγειονομικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. ««Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα αναπτυξιακά κέρδη που κερδήθηκαν με κόπο τα τελευταία χρόνια και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Umberto de Pretto. «Σίγουρα δεν μπορούμε να οδηγήσουμε την ανάπτυξη, αν δεν έχουμε φορτηγά για να μεταφέρουμε αγαθά στην αγορά ή λεωφορεία για να πάνε οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους».

27


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η Ford επενδύει στην Βρετανία 272 εκατ. ευρώ για την ηλεκτροκίνηση

H

Ford ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 272 εκατ. ευρώ σε εργοστάσιο στο Halewood, κοντά στο Λίβερπουλ, με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε μονάδα παραγωγής ηλεκτροκινητήρων για μελλοντικά, αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα Ford που θα πωλούνται στην Ευρώπη. Η παραγωγή κινητήριων μονάδων στο Halewood αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2024. Η ετήσια δυναμικότητα του εργοστασίου προγραμματίζεται να είναι γύρω στις 250.000 μονάδες. Η επένδυση –η οποία έχει και την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης μέσω του Automotive Transformation Fund– θα βοηθήσει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας της Ford στο Halewood. «Είναι ένα σημαντικό βήμα που σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση

28

100% αμιγώς ηλεκτρικά τα επιβατικά της οχήματα στην Ευρώπη μέχρι το 2030 της Ford στην παραγωγή εξαρτημάτων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη. Ενισχύει περαιτέρω την υλοποίηση του στόχου μας για 100% αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα Ford στην Ευρώπη μέχρι το 2030, με τα δύο τρίτα των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων να αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά μοντέλα το αντίστοιχο διάστημα», δήλωσε ο Stuart Rowley, πρόεδρος της Ford Ευρώπης. «Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τη βρετανική κυβέρνηση για τη στήριξή της σε αυτή τη σημαντική επένδυση στο Halewood, που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ford και τη θέση μας ως κορυφαίου επενδυτή στην αυτοκινητοβιομηχανία σε αυτή τη

χώρα». Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ της Βρετανίας δήλωσε: «Η απόφαση της Ford να κατασκευάσει τα πρώτα της εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη στο Χάλεγουντ είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στον κόσμο για την κατασκευή αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας. Σε αυτόν τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό, παγκόσμιο αγώνα για την εξασφάλιση κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει κερδισμένο». Στην φωτογραφία τα κεντρικά γραφεία της Ford Motor Company, The Glasshouse, κατασκευής 1956.


Τριαξονική επικαθήµενη νταλίκα ανατρεπόµενη τύπου πάνελ µε πλαίσιο αλουµινίου

Τριαξονικό αυτοφερόµενο βυτίο στρογγυλής διατοµής 10 διαµερισµάτων και χωρητικότητα 39000 lt. Κατασκευασµένο µε την (2007/46) οδηγία και τον κώδικα ADR 2015 για την µεταφορά επικίνδυνων εµπορευµάτων.

...ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΒΕ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ: ΑΝΤΙΚΑΛΑΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24100, ΤΗΛ: 2721069759,69128, FAX: 2721069758 2ο ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: Λ ΕΙΡΗΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ Λ. ΝΑΤΟ) ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 19300, ΤΗΛ:2105572094, FAX: 2105572093


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ο Όμιλος Volvo λανσάρει το πρώτο όχημα που χρησιμοποιεί χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων

Σ

ε μια παγκόσμια πρώτη, η Volvo Group παρουσίασε το πρώτο όχημα που κατασκευάστηκε από χάλυβα προερχόμενο από σιδηρομετάλλευμα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων από την SSAB. Το όχημα κατασκευάστηκε για να μεταφέρει φορτίο, και προορίζεται για χρήση σε ορυχεία και λατομεία. Ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα οχήματα και μηχανήματα το 2022 σε μια σειρά πρωτότυπων οχημάτων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούν χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων από την SSAB. «Η κατασκευή του πρώτου οχήματος στον κόσμο με χρήση χάλυβα χωρίς ορυκτά καύσιμα είναι ένα πραγματικό ορόσημο. Η συνεργασία μας με τον Όμιλο Volvo δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση είναι δυνατή και φέρνει αποτελέσματα», είπε ο Martin Lindqvist, Πρόεδρος και

30

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την SSAB δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση είναι εφικτή Διευθύνων Σύμβουλος της SSAB. «Μαζί, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε την επιβάρυνση στο κλίμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πελάτες μας λαμβάνουν χάλυβα υψηλής ποιότητας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Όμιλο Volvo στην έρευνα και την ανάπτυξη για την παραγωγή περισσότερων προϊόντων χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων». «Αυτή η πρωτοβουλία με την SSAB είναι σημείο αναφοράς για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Όπως τα έθνη του κόσμου συγκεντρώνονται στο COP26 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, έτσι και οι οργανισμοί και οι βιομηχανίες πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων

για ένα μέλλον χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο Όμιλος Volvo έχει δεσμευτεί σε πρωτοποριακές συνεργασίες όπως αυτή με την SSAB για την ανάπτυξη ελκυστικών, ασφαλών και αποτελεσματικών νέων οχημάτων και μηχανών, που ανοίγουν τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο σύστημα μεταφορών και υποδομών που θα υιοθετηθεί για το μέλλον», δήλωσε ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volvo. Η μετάβαση προς τον πράσινο χάλυβα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον Όμιλο Volvo, καθώς και για τις βιομηχανίες μεταφορών και υποδομών στο σύνολό τους, αν λάβουμε υπόψη ότι περίπου το 70% του βάρους ενός φορτηγού προέρχεται από χάλυβα και χυτοσίδηρο.


Η Toyota Motor Corp. επενδύει 13,5 δισ. δολ. στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών

H

Toyota ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μπαταρίες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έως το 2030. Συγκεκριμένα, η επένδυση αφορά την ανάπτυξη παραγωγής μπαταριών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για ηλεκτρικά οχήματα, και αποτελεί μέρος του σχεδίου για επενδύσεις στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών ύψους 13,5 δισ. δολ., που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο η Toyota Motor Corporation. Η Toyota Motor North America ανακοίνωσε επίσης ότι θα ιδρύσει μια νέα εταιρεία και θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών αυτοκινήτων μαζί με την Toyota Tsusho στις ΗΠΑ. Στοχεύοντας στην έναρξη της παραγωγής το 2025, το έργο πε-

ριλαμβάνει μια επένδυση περίπου 1,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2031. Η επένδυση περιλαμβάνει κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη γης και την κατασκευή εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 1.750 νέων θέσεων εργασίας στην Αμερική. Συνολικά, η Toyota έχει πουλήσει περισσότερα από 18,7 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, από αυτά τα 4,5 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Συνεργασία Stellantis και LG Energy Solution Μια νέα κοινοπραξία για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου στην Βόρειο Αμερική

O

ι Stellantis και LG Energy Solution ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, με στόχο την δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας, η οποία θα παράγει στοιχεία μπαταριών και μπαταρίες στην Βόρειο Αμερική. Πρόθεση των δύο ομίλων είναι η κοινοπραξία να δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Stellantis έως το 2030 το 40% των πωλήσεων της στις ΗΠΑ να αφορά σε εξηλεκτρισμένα μοντέλα. Με προγραμματιζόμενη έναρξη της

λειτουργίας της το πρώτο τρίμηνο του 2024, η νέα μονάδα παραγωγής στοχεύει να έχει ετήσια παραγωγή 40 γιγαβατώρες (gWh). Οι μπαταρίες που θα παράγονται θα εφοδιάζουν τα εργοστάσια συναρμολόγησης της Stellantis στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό για την παραγωγή αυτοκινήτων νέας γενιάς, από plug-in hybrid μοντέλα έως αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα που θα πωλούνται από τις μάρκες του Ομίλου. Η Stellantis στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκα-

τομμύρια ευρώ μέχρι το 2025 στην ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη λογισμικού, με στόχο να είναι 30% πιο αποδοτική σε σχέση με τον μέσο όρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η διαδικασία για την επιλογή της τοποθεσίας της νέας εγκατάστασης βρίσκεται υπό αξιολόγηση και περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα. Η δημιουργία της νέας καινοτόμου μονάδας παραγωγής, αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

31


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ζητείται από τις κυβερνήσεις της TRACECA να δράσουν για την διέλευση των συνόρων

Ο

γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Οδικών Μεταφορών (IRU) Umberto de Pretto μίλησε στην 15η ετήσια συνάντηση των χωρών της TRACECA, σχετικά με τα μέτρα που απομένει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις για την διέλευση των συνόρων. Στην συνάντηση, που φιλοξένησε η Βουλγαρία στην Σόφια, συμμετείχαν υπουργοί Μεταφορών, αναπληρωτές υπουργοί και άλλοι ανώτεροι ηγέτες από τις 13 χώρες της Διακυβερνητικής Επιτροπής TRACECA (Transport Corridors EuropeCaucasus-Asia). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και η Λιθουανία συμμετείχαν επίσης μαζί με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Ο Umberto de Pretto περιέγραψε βασικά ζητήματα που

32

Στόχος να διευκολυνθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα σχετίζονται με τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της πανδημίας στις οδικές μεταφορές και τη σημασία της υποστήριξης του κλάδου, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι στις οδικές μεταφορές θα έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια κατά του COVID. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη οι κυβερνήσεις να συντονίζουν τα μέτρα για τα σύνορα που σχετίζονται με τον COVID-19 και να επιταχύνουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης των συνοριακών διαδικασιών, ειδικά με το eTIR, για να παραμένουν τα φορτηγά και τα αγαθά σε κίνηση. Έτσι, υποστήριξε, θα διευκολυνθούν τα ολο-

ένα και πιο σοβαρά ζητήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο γενικός γραμματέας της TRACECA Asset Assavbayev ευχαρίστησε προσωπικά τον Umberto de Pretto και την IRU για τη συνεχή εστίασή τους στα σύνορα, για την εξομάλυνση των εμπορικών ροών και ειδικά για τη βοήθεια των χωρών-μελών στην εφαρμογή ψηφιακού TIR. Οι χώρες μέλη της TRACECA είναι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, το Τατζικιστάν, η Τουρκία, η Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν.


Εµπορία ανταλλακτικών για φορτηγά, λεωφορεία και τρέιλερ

Σχέση Ποιότητας, Σχέση Τιµής

 Eµπορία γνήσιων και After Market ανταλλακτικών φορτηγών, λεωφορείων και τρέιλερ  Παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες στην Ευρώπη  Πλήρης κάλυψη για όλες τις µάρκες MERCEDES, MAN, VOLVO, DAF, SCANIA, IVECO, RENAULT  ∆υνατότητα επιλογής σε περισσότερους από 160 προµηθευτές και συνεργαζόµενους οίκους από όλο τον κόσµο  Μηχανικά, µετάδοση, πέδηση, αέρα, ανάρτηση, ηλεκτρικά, φανοποιεία, λιπαντικά, αξεσουάρ

Πόντου 26 (περιοχή Β΄ ΚΤΕΟ) Τ.Κ. 546 28, Θεσσαλονίκη Τ.: 2310 778400 F: 2310 774111 Λεωφόρος Νάτο & Αγίας Σοφίας (Θέση Σπιθάρι) Τ.Κ. 19 300 Aσπρόπυργος Τ.: 210 55 777 00 F: 210 55 777 01

www.skuba.gr e-shop: store.skuba.gr


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ο Όμιλος Σαρακάκη, ο ΤΙΤΑΝ και η BlueFuel συνεργάζονται για «καθαρές» μεταφορές μεγάλων αποστάσεων

Ο

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη προμηθεύει τον Τιτάνα με τον πρώτο τράκτορα Volvo FH LNG, που κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τις μεταφορές τσιμέντου εντός Ελλάδος. Είναι μια πιλοτική δράση σε συνεργασία με την εταιρεία BlueFuel, με σημαντικά οφέλη τόσο για την ανταγωνιστικότητα όσο και για το περιβάλλον. Ο τράκτορας Volvo FH LNG της VOLVO TRUCKS, της οποίας αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας στην Ελλάδα από το 1950 είναι ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, διαθέτει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα που ισχύουν στην

φορές μεγάλων αποστάσεων. Καθώς το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι με υγροποιημένο φυσικό αέριο, προσφέρει υψηλές αποδόσεις και αξιοπιστία με έως και 20% χαμηλότερες εκπομπές CO2 καθώς και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους καυσίμου. Με την πιλοτική αυτή δράση, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ πρωτοπορεί εισάγοντας στον στόλο του το πρώτο φορτηγό όχημα που θα κινείται αποκλειστικά με «καθαρό καύσιμο», μία κίνηση που εναρμονίζεται πλήρως με την στρατηγική του Ομίλου για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του.

Τράκτορας Volvo FH LNG, σε συμφωνία με τα υψηλά πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη Ευρώπη, όπου η χρήση του LNG στις μεταφορές προχωρά με ταχείς ρυθμούς: εντός Ε.Ε., κυρίως σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, κινούνται σήμερα με LNG 12.000 βαρέα οχήματα, με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 280.000 βαρέα οχήματα μέχρι το 2030. Ο τράκτορας Volvo FH LNG με 460 ίππους και ροπή 2.300 Nm διαθέτει 6-Κύλινδρο κινητήρα αερίου 12.8 λίτρων και έχει προδιαγραφές Euro6. Πρόκειται για ένα φορτηγό που προορίζεται για βαριές εθνικές μεταφορές και μετα-

ETF και UITP: Οι δημόσιες συγκοινωνίες να τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών για το κλίμα

Η

34

διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου στην Γλασκώβη, με σκοπό να διασφαλίσει τις συμφωνίες που χρειάζονται για να την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενόψει της COP26, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) και η Διεθνής Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (UITP), ευρωπαϊκοί κοινωνικοί εταίροι, εξέδωσαν κοινή δήλωση, καλώντας τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη να θέσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες στο επίκεντρο της πολιτικής τους ατζέντας. Επισημαίνουν ότι «οι σημερινές προκλήσεις δεν θα αντιμετωπιστούν, χωρίς να δοθεί σαφής προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες ως ζωτικού πυλώνα για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι δημόσιες συ-

γκοινωνίες έχουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης. Είναι πλέον καιρός οι ευρωπαίοι φορείς λήψης αποφάσεων να αναγνωρίσουν τον βασικό τους ρόλο και να δώσουν προτεραιότητα στον τομέα αυτόν στα εθνικά τους σχέδια». Η Susanne Gällhagen, πρόεδρος της Επιτροπής Αστικών Δημόσιων Συγκοινωνιών (UPT ) της ETF τονίζει: «Σίγουρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές κλιματικές προκλήσεις χωρίς να δώσουμε προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες! Όλοι οι παράγοντες πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους –η επίτευξη ανθεκτικών αστικών δημόσιων μεταφορών υψηλής ποιότητας απαιτεί επενδύσεις, που θα διασφαλίζουν ποιοτική εργασία, ισότιμη πρόσβαση στην κινητικότητα και μειωμένες εκπομπές ρύπων».ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η Flex Trucks & Trailers επενδύει στην τεχνογνωσία και στ με τους πελάτες της

Μ

ία από τις σημαντικές πα- ση για κάθε μεταφορικό έργο, με ρουσίες φέτος στην 8η τους πιο ευέλικτους τρόπους χρηΈκθεση «Εφοδιαστική Αλυσί- ματοδότησης της αγοράς! δα & Logistics-Cargo Truck & Η συνέπεια και η αξιοπιστία της Van EXPO» 2021 ήταν η FLEX TRUCKS & TRAILERS (FTT). Η Flex Trucks & Trailers, μέλος του Ομίλου εταιρειών Θωμαΐδη, δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας και ενοικίασης/χρονομίσθωσης επαγγελματικών οχημάτων. Διαθέτει εγκαταστάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία, που έχει αποκτήσει στα περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριοποίησής της στο χώρο των διεθνών μεταφορών, μπορεί και προσφέρει τις πιο εξειδικευμένες προτάσεις για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ιδιόκτητων οχημάτων, και την ιδανική λύ-

Πρωτοποριακές και ολοκληρωμένες υπηρεσίε εμπορίας και ενοικίασης/ χρονομίσθωσης επαγγελματικ οχημάτων

εταιρείας, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων, καθώς και η συνέπεια στις διαδικασίες μεταπώλησης, εξασφαλίζουν την ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχει η Flex Trucks & Trailers. Συνεργαζόμενη με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οχημάτων έλξης ρυμουλκούμενων, η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής των πιο αξιόπιστων λύσεων ανάμεσα σε οχήματα DAF, MAN, Mercedes, Renault, Scania, Volvo. Επίσης διαθέτει όλους τους τύπους επικαθήμενων οχημάτων, ψυκτικούς θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας, Ανατρεπόμενα Φορτηγά Διαφόρων Τύπων κ.ά.

36


τη σχέση εμπιστοσύνης

ες / κών

Η FTT, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, προσφέρει επίσης οικονομικά προγράμματα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις δυνατότητές τους. Είτε πρόκειται για χρονομίσθωση, ενοικίαση ή αγορά, η εταιρεία, σε συνεργασία με τον πελάτη της, είναι σίγουρο ότι θα βρουν τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα αποπληρωμής ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του.

Delatolas: Ενίσχυση του πράσινου αποτυπώματός του με ηλεκτρικά e-van Maxus και νέο κέντρο logistics

H

Delatolas Express Cargo είναι πάροχος υπηρεσιών διανομής και logistics, επιχειρηματικά συγκεντρωμένος και σύγχρονος, ώστε να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλά κανάλια διανομής, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο οικονομίες κλίμακος για τους πελάτες του. Η εταιρεία παρέλαβε τα πρώτα πέντε αμιγώς ηλεκτρικά βαν, που θα αξιοποιηθούν για την παράδοση αγαθών σε Αθήνα και Πειραιά. Με την ενσωμάτωση των αμιγώς ηλεκτρικών e-van Maxus στον στόλο της, η Delatolas Express Cargo σκοπεύει να ενισχύσει το ήδη θετικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να καταστεί η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη εταιρεία παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, στην Aττική. Παράλληλα, η Delatolas προχώρησε στην δημιουργία πρότυπου κέντρου διανομών δεμάτων, σε έκταση 3.000 τετραγωνικών στην περιοχή του Αγίου Ι. Ρέντη (city logistics center) και σε απόσταση δέκα μόλις λεπτών από Αθήνα και Πειραιά. Με την εν λόγω κίνηση η Delatolas express cargo αυξάνει την δυνατότητά της σε 3.500 διανομές ημερησίως καλύπτοντας κατ΄ οίκον παραδόσεις, κανάλια διανομών HORECA , φαρμακεία, βιβλιοπωλεία, χρωματοπωλεία και retail.

Πρότυπο κέντρο διανομής δεμάτων σε έκταση 3.000 τετραγωνικών στον Άγ. Ι. Ρέντη

37


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ – LOGISTICS – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Τα ηλεκτροκίνητα Maxus στην Ελλάδα από την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ Μέλος του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων στην Κίνα

Η

ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά την Maxus (επίσης τις Isuzu, Scania), μέλος του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα, της SAIC. Η SAIC έχει επενδύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στη μάρκα ΜΑXUS, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, την καινοτομία και την εισαγωγή νέων προϊόντων στην γκάμα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων EV, που θέτουν ήδη τα πρότυπα για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η δύναμη της MAXUS και η επιτυχημένη πορεία της ξεκινούν από την καθαρή στόχευση και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως η ηλεκτροκίνηση και η έξυπνη συνδεσιμότητα. Η MAXUS εισήλθε στην ελληνική αγορά με το πλήρως ηλεκτροκίνητο μεγάλο βαν EV80, στα τέλη του 2019. Μετά την είσοδο και παρουσίαση του MAXUS EV80, η γκάμα επεκτάθηκε με την επόμενη γενιά EV, το e-Deliver 9, με σύγχρονη σχεδίαση και εξαιρετικές αποδόσεις στην ηλεκτροκίνητη έκδοσή του. Διατίθεται επί-

38

σης και σε πετρελαιοκίνητη έκδοση με κινητήρα Euro6D, και πλήρεις επιλογές διαστάσεων, για κάλυψη κάθε μεταφορικής ανάγκης. Τη νέα σειρά ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων eDeliver της Maxus ολοκληρώνει το μεσαίο βαν eDeliver 3. Ένα επαγγελματικό όχημα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο σχεδίασης, δυνατοτήτων φόρτωσης και απόδοσης, με προδιαγραφές που απαντούν στις ανάγκες και απαιτήσεις του τύπου των μεταφορών (κυρίως αστικών) της χώρας μας. Οι εκδόσεις αμαξώματος καθορίζονται από δύο μήκη μεταξονίου, το κοντό και το μακρύ, στα 4.555 χιλ. και 5.144 χιλ. αντίστοιχα, χωρίς διαφοροποίηση στο ύψος της οροφής. Αυτή η διαφορά του μήκους φόρτωσης της κλούβας διαμορφώνει και τον ωφέλιμο όγκο στα 4,8 και 6,3 κ.μ. ενώ και το ωφέλιμο φορτίο κυμαίνεται κοντά στον τόνο. Προσφέρει εμβέλεια μέχρι και 300 χλμ. για διανομές εντός πόλης και αποτελεί την πλέον ανταγωνιστική λύση στην κατηγορία.


ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Λόφος Kυρίλλου Gr19300 Ασπρόπυργος 2144160099 sales@flextrucks.gr flextrucks.car.gr


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τα νέα φορτηγά της Mercedes-Benz

Τα φορτηγά της επ

Με τα προϊόντα, τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες της, η Mercedes-Benz Trucks υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να παρέχει στις εταιρείες του κλάδου μεταφορών τα φορτηγά που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες τους, είτε με συμβατικά είτε με ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. 40


πόμενης μέρας

Ε

ίναι ήδη γνωστό ότι η Mercedes-Benz έχει δεσμευτεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και στοχεύει να μετατρέψει πλήρως το χαρτοφυλάκιό της σε ηλεκτροκίνητα φορτηγά έως το 2039. Ενώ ταυτόχρονα πλησιάζει σταθερά στο όραμά της για την επίτευξη οδήγησης χωρίς ατυχήματα, με τα πιο πρόσφατα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, όπως το βοηθητικό φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης με ανίχνευση πεζών,

το Sideguard Assist με ενεργή λειτουργία πέδησης και το Active Drive Assist για μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση. Τα νεότερα από το χαρτοφυλάκιο του Γερμανού κατασκευαστή αφορούν το Actros F που είναι προσανατολισμένο στην αλληλεπίδραση οικονομικής απόδοσης και λειτουργικότητας, το πολυτελές Actros L που θέτει νέα σημεία αναφοράς στην κατηγορία των premium φορτηγών μεγάλων αποστάσεων, την έναρξη της

παραγωγής πλήρους κλίμακας του eActros για μεταφορά διανομής βαρέως τύπου, του eEconic για δημοτική χρήση που θα μπει στην παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του 2022, το eActros LongHaul με εμβέλεια περίπου 500 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί για το 2024 και τέλος το GenH2 Truck με σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου με βάση το υδρογόνο που αναμένεται το 2027 και θα προσφέρει αυτονομία 1000 χιλιομέτρων ή περισσότερο.

...

41


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τα νέα φορτηγά της Mercedes-Benz

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ενεργειακή επανάσταση στον κλάδο των οδικών εμπορευματικών μεταφορών κάνει τους μεταφορείς να εστιάζουν περισσότερο από ποτέ στο ζήτημα της καλύτερης τεχνολογίας κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Η απόφαση για την πηγή της ενέργειας που θα κινήσει ένα φορτηγό, είναι μια απόφαση που πρέπει να ζυγιστεί προσεκτικά και να υπολογιστεί για όλη την περίοδο που αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Στο τέλος της ημέρας, οποιαδήποτε επένδυση σε ένα νέο φορτηγό πρέπει να κάνει απόσβεση. Και εδώ, η MercedesBenz Trucks βλέπει τον εαυτό της ως συνεργάτη ικανό να παρέχει ενεργή υποστήριξη που εκτείνεται πέρα από ​​ τα ίδια τα οχήματα, ώστε να περιλαμβάνει υπηρεσίες και λύσεις για τη μεγιστοποίηση του οφέλους στους πελάτες που χρησιμοποιούν τα φορτηγά της καθημερινά στο δρόμο.

παραδοσιακή κατηγορία πετρελαιοκίνητων φορτηγών, τα Actros F και Actros L, τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένες απαιτήσεις των πελατών όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα του κόστους, στην πρώτη περίπτωση και την υψηλή ποιότητα και την καλύτερη δυνατή άνεση οδηγού στη δεύτερη περίπτωση. Το Actros F, που ξεκίνησε να παράγεται τον περασμένο Απρίλιο, απευθύνεται κυρίως στους πελάτες που αναζητούν ένα λειτουργικό φορτηγό, αλλά δεν χρειάζονται οπωσδήποτε όλες τις νέες καινοτομίες της τελευταίας γενιάς του Actros, αλλά θέλουν ένα φορτηγό με ελκυστική σχέση τιμής-απόδοσης. Διατίθεται με Classic Cockpit και συμβατικούς εξωτερικούς καθρέφτες στον βασικό εξοπλισμό και είναι ιδανικό για χρήση σε κλασσικές και τοπικές μεταφορές, ειδικότερα ως όχημα με εναλλασσόμενη υπερκατασκευή, ανατρεπόμενη καρότσα ή όχημα μεταφοράς χύδην φορτίου. ΤΑ «ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ» ACTROS Αυτόν τον μήνα εν τω μεταξύ, ξεκινά Η Mercedes-Benz Trucks κυκλοφόρη- η παραγωγή του Actros L, της μεγασε πρόσφατα δύο νέες εκδόσεις στην λύτερης και πολυτελέστερης έκδοσης

42

της σειράς. Στις εκδόσεις StreamSpace, BigSpace και GigaSpace έχει πλάτος 2,5 μέτρα και εξαιρετικά ευρύχωρο εσωτερικό. Χάρη στην απουσία του τούνελ κινητήρα, το δάπεδο της καμπίνας είναι επίπεδο, γεγονός που συμβάλλει σε μια πραγματικά άνετη διαρρύθμιση. Η βελτιωμένη ηχομόνωση και θερμομόνωση της κα-


μπίνας προφυλάσσει τον οδηγό από τον ανεπιθύμητο και ενοχλητικό θόρυβο, διευκολύνοντας τη χαλάρωσή του, ιδίως στα διαλείμματα. Το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, το σύστημα υποβοήθησης ρύθμισης απόστασης, το MirrorCam, που αντικαθιστά τους κύριους και ευρυγώνιους καθρέφτες, αλλά και με πολλά άλλα χαρακτηριστικά ασφάλειας αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού του Actros L. ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ Με το πρώτο ηλεκτρικό φορτηγό παραγωγής που φέρει το τριάκτινο αστέρι, η Mercedes-Benz Trucks εγκαινιάζει μια νέα εποχή και, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη σαφή επιθυμία της για οδικές μεταφορές εμπορευμάτων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Το βασικό μοντέλο του eActros προβλέπεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Wörth (Γερμανία) αυτό το διάστημα. Η μπαταρία του eActros αποτελείται από τριπλή ή τετραπλή

συστοιχία μπαταριών με ενεργειακή χωρητικότητα περ. 105 kWh η καθεμία. Η μέγιστη χωρητικότητα μπαταρίας 420 kWh προσφέρει αυτονομία έως 400 χιλιόμετρα. Στην καρδιά της τεχνολογίας του ηλεκτρικού φορτηγού βρίσκεται η μονάδα μετάδοσης κίνησης – ένας άκαμπτος ηλεκτρικός άξονας με δύο ενσωματωμένους ηλεκτροκινητήρες και ένα κιβώτιο δύο σχέσεων. Και οι δύο υγρόψυκτοι κινητήρες παρέχουν συνεχώς 330 kW ισχύος και κορυφαία

απόδοση 400 kW. Επιπλέον, εάν το όχημα οδηγείται ιδιαιτέρως προνοητικά, μπορεί να ανακτά ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια που ανακτάται κατά την πέδηση επανατροφοδοτεί τις μπαταρίες του eActros και είναι ξανά διαθέσιμη προς χρήση από το σύστημα μετάδοσης κίνησης. ΜΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟ Το έως σήμερα πρωτότυπο όχημα Mercedes-Benz GenH2 Truck που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του πέ-

...

43


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τα νέα φορτηγά της Mercedes-Benz

ρυσι και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές κίνησης πήρε άδεια για χρήση σε δημόσιο δρόμο. Μέσω του GenH2 Truck, η Daimler προσδιορίζει με σαφήνεια τις τεχνολογίες που αναπτύσσει και προωθεί ταχύτατα έτσι ώστε βαρέα φορτηγά κυψελών καυσίμου να μπορούν να εκτελούν μεταφορικό έργο μεγάλων αποστάσεων, με αυτονομία που θα ξεπερνά τα 1.000 χλμ. με μια μόνο δεξαμενή καυσίμου. Ο Γερμανός κατασκευαστής σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές με πελάτες του το 2023 και να βάλει το GenH2 Truck στην παραγωγή από το 2025 και μετά. Η μεγάλη διαφορά στην τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί αφορά στη χρήση του υδρογόνου ως υγρό και όχι ως αέριο, δηλαδή με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, που «μεταφράζεται» σε απόδοση εφάμιλλη ενός φορτηγού και πετρελαιοκινητήρα. Οι ειδικοί της Daimler μπορούν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα εμπειρία για την ανάπτυξη δεξαμενών υγρού-υδρογόνου και επίσης συ-

44

νεργάζονται στενά με έναν σχετικό συνεργάτη. Όσον αφορά τις κυψέλες καυσίμου, ο κατασκευαστής επωφελείται από εμπειρία δεκαετιών, από άποψη τεχνολογίας, μεθόδων και διαδικασιών παραγωγής. Πρόσφατα η Daimler συνήψε μια συμφωνία με τον όμιλο Volvo για τη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας για την ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση συστημάτων κυψελών καυσίμου για χρήση σε βαρέα επαγγελματικά οχήματα και άλλες εφαρμογές. Μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να μειώσει το κόστος ανάπτυξης και για τις δύο εταιρείες και θα επιταχύνει την εισαγωγή στην αγορά συστημάτων κυψελών καυσίμου. Η κοινή επιχείρηση θα επωφεληθεί από την τεχνογνωσία της Daimler Truck AG και του ομίλου Volvo. Η Daimler Trucks προτιμά να χρησιμοποιεί υγρό υδρογόνο (LH2), επειδή σε αυτήν την κατάσταση, ο φορέας ενέργειας έχει πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τον όγκο από το αέριο υδρογόνο. Ως αποτέλεσμα, οι δεξαμενές ενός


φορτηγού κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιεί υγρό υδρογόνο είναι πολύ μικρότερες και, λόγω της χαμηλότερης πίεσης, είναι σημαντικά ελαφρύτερες. Αυτό δίνει στα φορτηγά μεγαλύτερο χώρο φορτίου και υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο. Ταυτόχρονα, μπορεί να μεταφερθεί περισσότερο υδρογόνο, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την αυτονομία των φορτηγών. Αυτό καθιστά τη μελλοντική σειρά GenH2 Truck, κατάλληλη για πολυήμερες μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και όπου η ημερήσια ενεργειακή απόδοση είναι υψηλή. Η Daimler Trucks προχωρά επί του παρόντος με την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών δεξαμενών του υγρού υδρογόνου που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας για φορτηγά κυψελών καυσίμου που παράγονται ήδη. Η αποθήκευση κρυογονικού υγρού υδρογόνου στους -253 βαθμούς Κελσίου είναι ήδη κοινή πρακτική σε σταθερές εφαρμογές, για παράδειγμα στη βιομηχανία ή σε σταθμούς πλήρωσης υδρογόνου.

...

45


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τα νέα φορτηγά της Mercedes-Benz

eACTROS ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ Το ηλεκτρικό φορτηγό μεγάλων αποστάσεων Mercedes-Benz eActros LongHaul θα είναι στην ίδια κατηγορία με το φορτηγό GenH2. Τα χαρακτηριστικά του θα είναι σε μεγάλο βαθμό πανομοιότυπα με αυτά της σειράς GenH2 Truck ή ενός φορτηγού με πετρελαιοκινητήρα. Η συγκριτικά μικρή αυτονομία του eActros LongHaul με μία φόρτιση μπαταρίας αντισταθμίζεται από την υψηλή ενεργειακή του απόδοση, καθώς η ηλεκτρική μονάδα έχει την υψηλότερη απόδοση μεταξύ εναλλακτικών συστημάτων κίνησης. Αυτό προσφέρει στις εταιρείες μεταφορών σημαντικά πλεονεκτήματα στα σενάρια εφαρμογής που προβλέπονται για το eActros LongHaul λόγω του χαμηλού κόστους ενέργειας. Πολλές από τις εφαρμογές μεγά-

46

λων αποστάσεων στις πρακτικές δραστηριότητες των εταιρειών μεταφορών δεν απαιτούν μια εμβέλεια μεγαλύτερη από τα περίπου 500 χιλιόμετρα που θα μπορεί να καλύψει το eActros LongHaul με μία φόρτιση. Η υποδομή φόρτισης για το eActros LongHaul μπορεί να είναι διαθέσιμη σχετικά σύντομα ενώ η κυκλοφορία του στην αγορά προγραμματίζεται για το 2025, λίγο πριν το GenH2 Truck. Η απαιτούμενη υποδομή μπορεί επίσης να δημιουργηθεί νωρίτερα - και με σχετικά χαμηλό κόστος - από τις ίδιες τις εταιρείες μεταφορών για φόρτιση στις αποθήκες τους. Αυτή η λεγόμενη φόρτιση αποθήκης είναι το πιο σημαντικό βήμα για τη χρήση του eActros LongHaul και σημαίνει ότι οι πρώτοι τομείς εφαρμογής μπορούν ήδη να καλυφθούν. Στο μέλλον, η φόρτιση σε δημόσιους προσβάσιμους σταθ-

μούς κατά μήκος των κύριων οδικών μεταφορών θα γίνει επίσης ολοένα και πιο σημαντική - μια εθνική υποδομή φόρτισης θα μεγιστοποιήσει το εύρος λειτουργίας των ηλεκτρικών φορτηγών. Νέες, πιο ανθεκτικές μπαταρίες θα συμβάλουν επίσης στην ανταγωνιστικότητα των ηλεκτρικών φορτηγών, μειώνοντας το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας για τον κύκλο ζωής ενός οχήματος. Τέλος, ξεκινά άμεσα η πρώτη πρακτική λειτουργία του φορτηγού Mercedes-Benz eEconic χαμηλού δαπέδου, το οποίο βασίζεται στο eActros και ανακοινώθηκε από την Daimler Trucks πέρυσι, με την αρχή της παραγωγής να αναμένεται το 2022. Το eEconic θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως όχημα συλλογής απορριμμάτων σε εφαρμογές διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

.


ΣΧΕΔΙ ΑΣΜ ΟΣ ΕΚ ΔΗΛ ΩΣΕΩ Ν ΥΠΟΣΤ Η ΡΙΚ ΤΙΚ ΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΙ ΚΙΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜ ΟΥ ΕΚ ΤΥΠΩΣΕΙΣ

w ww.futureve nts.g r

info@fut urevent s .gr

+30 210 6196600


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Nissan Townstar

Το ΑΣΤΈΡΙ της πόλης

48


Το ολοκαίνουργιο Townstar προσφέρει μια ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική πρόταση στην κατηγορία των μικρών βαν (vanette) με επιλογές βενζίνης αλλά και με μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση. Ενσωματώνει περισσότερες από 20 τεχνολογίες αιχμής και έρχεται να συμπληρώσει την πλήρως ανανεωμένη γκάμα επαγγελματικών της Nissan.

...

49


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η

Νέο Nissan Townstar

Nissan αποκάλυψε πρόσφατα το συμπαγές ελαφρύ επαγγελματικό όχημα Townstar που θα αποτελέσει την επόμενη γενιά vanette, η οποία θα διατεθεί φυσικά και σε ηλεκτρική έκδοση προωθώντας περεταίρω τον εξηλεκτρικό της γκάμας LCV του κατασκευαστή. Χτισμένο στην πλατφόρμα Alliance CMF-C των Renault-NissanMitsubishi, το Townstar αποτελεί «αδελφό» μοντέλο με το νέο Renault Kangoo προβάλλοντας ως κύρια χαρακτηριστικά του την ποιότητα κατασκευής και τη λειτουργικότητα. Τοποθετείται στη γκάμα ως το όχημα που θα αντικαταστήσει τα Nissan NV250 και e-NV200 ενώ είναι το πρώτο επαγγελματικό της Nissan που υιοθετεί όνομα με κατάληξη σε «star», μια τακτική του παρελθόντος που φαίνεται να επαναφέρει η μάρκα στα οχήματα βαν νέας γενιάς (Primastar, Interstar). «Προσφέροντας δύο αποτελεσματικές λύσεις κινητήρων, εργονομικό σχεδιασμό και μοναδικές τεχνο-

50

λογίες, το ολοκαίνουργιο Townstar είναι πλήρως εξοπλισμένο για να καλύψει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών», δήλωσε η Emmanuelle Serazin, LCV & Corporate Sales Director, Nissan Europe. Και συμπληρώνει: «Με αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών, περιορισμούς αστικής πρόσβασης και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για παράδοση στο τελευταίο μίλι, οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις πρέπει να βρουν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους». ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναπτύχθηκε για βέλτιστη απόδοση και ευελιξία σε αστικά περιβάλλοντα, για αυτό το Townstar διαθέτει δύο λύσεις κινητήρων σε εκδόσεις van και combi (επιβάτες) για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών. Σε αντίθεση με τη Renault και το Kangoo, η Nissan δεν προσφέρει επιλογή σε πετρελαιοκινητήρες. Έτσι, μια εκλεπτυσμένη επι-


λογή κινητήρα βενζίνης θα είναι διαθέσιμη σε χωρητικότητα των 1,3 λίτρων, πλήρως συμβατή με τους τελευταίους κανονισμούς εκπομπών ρύπων Euro 6d-Full, που αποδίδει 130 ίππους και ροπή 240 Nm, προσφέροντας ισχύ και απόδοση σε ίσο βαθμό. Από την άλλη πλευρά, σε συνέχεια της επιτυχίας του Nissan e-NV200, πρωτοπόρου οχήματος στην αγορά ηλεκτρικών LCV, η πλήρως ηλεκτρική έκδοση του ολοκαίνουργιου Townstar είναι βελτιστοποιημένη για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών. Με βελτιωμένη μπαταρία 44 kWh, προηγμένη τεχνολογία και χαμηλό κόστος λειτουργίας, το ηλεκτρικό Townstar προσφέρει μια αποτελεσματική, βιώσιμη λύση μετακίνησης. Θα συνδυάζει έξυπνη διαχείριση ενέργειας και αποτελεσματική θερμική ψύξη μπαταρίας σε ένα βελτιστοποιημένο πακέτο. Ανεπίσημα, η αυτονομία του ηλεκτρικού Townstar

...

51


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Nissan Townstar

υπολογίζεται στα 285 χιλιόμετρα. Το πλήρως ηλεκτρικό Townstar θα αντικατοπτρίζει αισθητικές ενδείξεις του Ariya συμπεριμβανομένων στάνταρ προβολέων LED και μιας αεροδυναμικής μπροστινής μάσκας που ενσωματώνει ένα περίπλοκο μοτίβο Kumiko και ένα νέο σχέδιο V-motion με φώτα ημέρας. Αισθητικά λοιπόν θα διαφέρει αρκετά από τις εκδόσεις με θερμικούς κινητήρες ωστόσο ελάχιστα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με το «αρχέτυπο» Kangoo, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η έκδοση βαν διαθέτει έναν χώρο φόρτωσης όγκου έως και 3,9 κ.μ. στον οποίο μπορούν να μεταφερθούν έως και δύο ευρωπαλλέτες. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο ανέρχεται στα 800 κιλά και η ικανότητα ρυμούλκησης στα 1500 κιλά. Στην κλούβα προσφέρουν πρόσβαση δύο μεγάλες πλαϊνές συρόμενες πόρτες και φυσικά το πίσω άνοιγμα όπου ο πελάτης μπορεί να επιλέξει δύο ασύμμετρες πόρτες που ανοίγουν στο πλάι ή μια μονοκόμματη με άνοιγμα προς τα επάνω.

Η επιβατική έκδοση combi μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά επιβατών προσφέροντας παράλληλα έξυπνες επιλογές αποθήκευσης μικρών και μεγάλων αντικειμένων έως και 775 λίτρα. Στο εσωτερικό της φέρει ποιοτικές επενδύσεις καθισμάτων και θυρών καθώς και μοντέρνο φινίρισμα στην κεντρική κονσόλα και στο ταμπλό. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ Με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών ασφάλειας και προηγμένων λειτουργιών υποστήριξης οδηγού, όπως τα


Side Wind Assist και Trailer Sway Assist, το ολοκαίνουργιο Townstar παρέχει μια ασφαλή και σίγουρη εμπειρία πίσω από το τιμόνι. Υπάρχουν επίσης μεταξύ άλλων ένα έξυπνο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης, υποστήριξη ανίχνευσης και διασταύρωσης πεζών και ποδηλατών, καθώς σύστημα παρκαρίσματος χωρίς χέρια. Η Nissan ενσωματώνει το Around View Monitor (AVM) για πρώτη φορά σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποιώντας συνδυασμό καμερών με

...


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Nissan Townstar

δυνατότητα επισκόπησης 360 μοιρών της περιοχής γύρω από το όχημα, παρέχοντας στους οδηγούς απόλυτη ηρεμία κατά τη διαδικασία στάθμευσης στα στενά της πόλης. Οι πελάτες του πλήρως ηλεκτρικού Townstar θα απολαύσουν επίσης το καινοτόμο ProPILOT, ένα προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού. Αυτό επιτρέπει στο όχημα να επιβραδύνει αυτόματα έως και σε πλήρη στάση και να επιταχύνει ακολουθώντας το μπροστινό όχημα καθώς και να διατηρεί την πορεία του στο κέντρο της λωρίδας.

54

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Βολικές λειτουργίες συνδεσιμότητας όπως τα E-Call, Apple CarPlay/ Android Auto και ασύρματη φόρτιση του τηλεφώνου θα είναι διαθέσιμες σε όλες τις εκδόσεις εξοπλισμού από το λανσάρισμα, με επιπλέον συνδεδεμένες υπηρεσίες διαθέσιμες από την κυκλοφορία της πλήρως ηλεκτρικής έκδοσης. Αυτές οι συνδεδεμένες υπηρεσίες θα απεικονίζονται μέσω μιας οθόνης αφής 8 ιντσών, η οποία συνδέεται με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 10 ιντσών μπροστά από τον οδηγό.

Η Nissan επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να παρέχει ποιότητα και σιγουριά, με τους ιδιοκτήτες σε όλη τη σειρά Nissan LCV να επωφελούνται από την κορυφαία στον κλάδο, πανευρωπαϊκή 5ετή εγγύηση ή 160.000 χιλιόμετρα, εκτός από την οκταετή εγγύηση μπαταρίας για 160.000 χλμ. εκδοχή. Αυτό περιλαμβάνει προστασία από προφυλακτήρα σε προφυλακτήρα, εγγύηση βαφής, γνήσια ανταλλακτικά και αξεσουάρ και οδική βοήθεια – παρέχοντας ολοκληρωμένη κάλυψη για περισσότερη ηρεμία.

.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ανανεωμένο Mercedes-Benz Sprinter

Πιο ολοκληρωμ

Με μια ολοκληρωμένη τεχνολογική ενημέρωση, η Merce διασφαλίζει ότι το δημοφιλέστερο βαν της γκάμας της, το προσφέρει περισσότερη οδηγική άνεση σχεδόν σε οποιοδ 56


μένο από ποτέ!

edes-Benz Sprinter, θα δήποτε έδαφος.

Σ

το επίκεντρο της ενημέρωσης του δημοφιλούς βαν βρέθηκε ο εξαιρετικά ισχυρός και αποδοτικός πετρελαιοκινητήρας 2.0 λίτρων OM 654, γνωστός από τη γκάμα επιβατικών αυτοκινήτων της Mercedes-Benz. Η τετρακύλινδρη μονάδα θα είναι σύντομα διαθέσιμη για παραγγελίες σε έως και τέσσερα επίπεδα ισχύος. Το Sprinter, στην ανανεωμένη του εκδοχή θα υιοθετήσει επίσης το άνετο αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC σε όλες τις παραλλαγές του από τη γκάμα των επιβατικών αυτοκινήτων του κατασκευαστή, συμπληρώνοντας το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων. Το τρίτο νέο τεχνικό χαρακτηριστικό, που ξεκίνησε ήδη να διατίθεται από τον Σεπτέμβριο, είναι ένα νέο σύστημα 4κίνησης, διαθέσιμο κατά παραγγελία στο Sprinter 4x4, το οποίο θα αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα εμπλοκής. Εκτός από αυτά τα

κέρδη σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, στις ανανεωμένες εκδόσεις θα υπάρχει επίσης ένα πλεονέκτημα στην εργονομία και την ασφάλεια χάρη στο «Speed​​ Delivery Door». Ο Δρ Ulf Zillig, Επικεφαλής Ανάπτυξης Mercedes-Benz Vans αναφέρει σχετικά: «Στο τελευταίο στάδιο εξέλιξης του Sprinter υπάρχει περισσότερη άνεση στην οδήγηση από ποτέ, χάρη σε μια εκτεταμένη τεχνολογική ενημέρωση. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον αυτοκινητόδρομο, σε επαρχιακούς δρόμους ή σε αστική κίνηση αλλά ακόμη και σε δρόμους χωρίς επιφάνεια, το Sprinter εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ξεκούραστη οδηγική εμπειρία και συνεπώς περισσότερη ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, το Sprinter πετυχαίνει για άλλη μια φορά αυτό που πάντα χαρακτήριζε τη σειρά μοντέλων: και πάλι θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία του!»

...

57


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ανανεωμένο Mercedes-Benz Sprinter

ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ενώ ο ισχυρός τετρακύλινδρος diesel OM 654 ήταν διαθέσιμος μέχρι τώρα μόνο στο Sprinter για το πάνελ και το πλαίσιο, με κίνηση στους πίσω τροχούς, από τον Σεπτέμβριο και μετά η MercedesBenz προσφέρει τη μονάδα ως τον μοναδικό κινητήρα καύσης για όλες τις εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της νέας τετρακίνητης έκδοσης. Ταξινομημένος σύμφωνα με το πρότυπο εκπομπών καυσαερίων Euro VI-E και Euro 6d, ο OM 654 μπορεί στο εξής να παραγγελθεί –ανάλογα με την επιλεγμένη παραλλαγή μετάδοσης κίνησης και αμαξώματος– σε έως και τέσσερις κατηγορίες απόδοσης με 84 kW/114 hp, 110 kW/150 hp , 125 kW/170 hp και 140 kW/190 hp. Το εν λόγω μηχανικό σύνολο από το χαρτοφυλάκιο επιβατικών αυτοκινήτων της Mercedes-Benz διαθέτει περαιτέρω βελτιωμένη άνεση θορύβου και κραδασμών σε σχέση με το παρελθόν. Με χαρακτηριστικά ομαλότερη λειτουργία, μεγαλύτερη ελκτική δύναμη υπόσχεται απουσία ενοχλητικών θορύβων στο εσωτερικό της καμπίνας. Εν τω μεταξύ, ο συνδυασμός μπλοκ αλουμινίου και εμβόλων από χάλυβα, η βαθμιαία διαδικασία καύσης καθώς και η επένδυση κυλίνδρων NANOSLIDE® για μειωμένη τριβή στον κινητήρα, μαζί με τη δυναμική επανακυκλοφορία καυσαερίων πολλαπλών κατευθύνσεων και την μετεπεξεργασία καυσαερίων στον κινητήρα, διευκολύνει επίσης χαμηλότερη κατανάλωση και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Λόγω της θέσης κοντά στον κινητήρα, η μετεπεξεργασία καυσαερίων λειτουργεί με μικρή απώλεια θερμότητας και σε ευνοϊκές συνθήκες.

58

To νέο Mercedes-Ben Ποικιλία εκδόσεων Το νέο σύστημα κίνησης σε όλους τους τροχούς είναι διαθέσιμο για τα Sprinter σασί, Tourer και Van, σε διάφορα μήκη και ύψη και έως 5.5 τόνους μεικτό.

Άνεση Το νέο σύστημα κίνησης σε όλους τους τροχούς διανέμει αυτόματα τη ροπή ανάμεσα στους άξονες αυξάνοντας την οδηγική άνεση. Επίσης εντυπωσιάζει με την αθόρυβη λειτουργία του.

Οδική συμπεριφορά Tο νέο Sprinter 4x4 κινείται με αυξημένη πρόσφυση και σταθερότητα , ειδικά σε ολισθηρές εκτός δρόμου διαδρομές και σε εκκίνηση σε ανηφόρα.


nz Sprinter 4x4 Σύστημα μεταβλητής κατανομής της ροπής Στην καρδιά της νέας τετρακίνησης βρίσκεται το σύστημα μεταβλητής κατανομής της ροπής με ενσωματωμένο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων. Έτσι, η ροπή κατανέμεται ανάμεσα στον εμπρός και πίσω άξονα ανάλογα με τις ανάγκες.

ΟΜ 654 Ο δυνατός και αποδοτικός τουρμποντίζελ κινητήρας OM 654 με 190 ίππους διατίθεται στο τετρακίνητο Sprinter. Ο δίλιτρος , τετρακύλινδρος κινητήρας με υπερσυμπιεστή 2 σταδιων, αποδίδει 450Nm ροπής.

9G-TRONIC Στο νέο Sprinter 4x4, η Mercedes-Benz συνδυάζει την τετρακίνηση με το 9G-TRONIC. Το εννέα σχέσεων αυτόματο κιβώτιο χαρακτηρίζεται από το χαμηλό του βάρος, το μικρό χώρο εγκατάστασης και τη μεγάλη ελκτική δύναμη.

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ Ως περαιτέρω μεταφορά από την τρέχουσα γκάμα επιβατικών αυτοκινήτων, η Mercedes-Benz συνδυάζει το υπερσύγχρονο diesel 2.0 λίτρων στο Sprinter με το άνετο αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC. Η υπερσύγχρονη μετάδοση ισχύος αντικαθιστά το προηγούμενο 7G-TRONIC PLUS. Μαζί με τα έντονα χαρακτηριστικά overdrive, οι

...

59


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ανανεωμένο Mercedes-Benz Sprinter

εννέα σχέσεις του διατηρούν τις στροφές του κινητήρα χαμηλές σχεδόν σε όλες τις οδηγικές καταστάσεις, πράγμα που σημαίνει επίσης σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου και αισθητά μειωμένους κραδασμούς και θόρυβο. Τα βελτιστοποιημένα υδραυλικά στοιχεία επιτρέπουν επίσης γρήγορες, ελάχιστα αντιληπτές αλλαγές ταχυτήτων χωρίς σχεδόν καμία διακοπή της ελκτικής ισχύος. Το «Drive Select» και τα κουπιά αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι επιτρέπουν στον οδηγό να επέμβει χειροκίνητα στο τρέχον προφίλ αλλαγής ταχυτήτων. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα: παρά τα δύο επιπλέον γρανάζια, το αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC απαιτεί τόσο μικρό χώρο Αυτό εξασφαλίζει υψηλή πρόσφυση εγκατάστασης όσο ο προκάτοχό του, και αβίαστο χειρισμό. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με το προητο 7G-TRONIC PLUS. γούμενο σύστημα τετρακίνησης με δυνατότητα εμπλοκής: εκτός από την ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ Και στην ανανεωμένη γενιά, το υψηλότερη άνεση μέσω της αυτόμαSprinter μπορεί να παραγγελθεί όχι της κατανομής της ροπής, το νέο σύμόνο με κίνηση στους εμπρός και πί- στημα λειτουργεί πολύ πιο αθόρυβα. Μόλις το απαιτήσει η κατάσταση σω τροχούς αλλά και με τετρακίνηση και μάλιστα με ένα εντελώς νέο σύ- οδήγησης, η κινητήρια ροπή τροφοστημα, που επίσης προέρχεται εν μέ- δοτείται στον μπροστινό άξονα. Εάν ρει από το τρέχον σχετικό σύστημα αυτό δεν χρειάζεται πλέον – για παστα επιβατικά οχήματα της Mercedes- ράδειγμα σε ισχυρούς ελιγμούς πέBenz. Σε αντίθεση με το σύστημα που δησης με παρέμβαση ABS – το μπροαντικαθιστά, το οποίο τροφοδοτούσε στινό σύστημα μετάδοσης κίνησης το 35% της ροπής τον μπροστινό και απενεργοποιείται και η ροπή μειώτο 65% τον πίσω άξονα σε λειτουρ- νεται στο μηδέν. Εάν υπάρχει κίνδυγία 4x4, αυτό μπορεί να κατανείμει τις νος υποστροφής ή υπερστροφής υπό ροπές μετάδοσης κίνησης πλήρως με- φορτίο, η ροπή κατανέμεται πρώτα ταβλητά μεταξύ του μπροστινού και έτσι ώστε το όχημα να σταθεροποιτου πίσω άξονα, ανάλογα με την κα- ηθεί ξανά. Μόνο εάν αυτά τα μέτρα τάσταση και χωρίς καμία παρεμβολή δεν βοηθήσουν στην εκτόνωση της του οδηγού. Η πλήρως μεταβλητή κατάστασης, παρεμβαίνουν τα συστήκατανομή της ροπής εξασφαλίζεται ματα ελέγχου ESP ή 4ETS που είναι από έναν ενσωματωμένο ηλεκτρονικά προσαρμοσμένα στο σύστημα 4x4. Το νέο Sprinter 4x4 θα είναι σύελεγχόμενο συμπλέκτη πολλαπλών ντομα διαθέσιμο στάνταρ σε συνδυδίσκων. Εάν ο πολύδισκος συμπλέκτης αποδεσμευτεί στην κανονική λει- ασμό με τον κινητήρα OM 654 140 τουργία οδήγησης, ο πίσω άξονας kW/190 hp και το αυτόματο κιβώοδηγεί εξ ολοκλήρου το όχημα. Με τιο ταχυτήτων 9G-TRONIC – και αυτον συμπλέκτη εμπλεγμένο, «μπαίνει τό μέχρι κατηγορία βάρους 5,5 τόστο παιχνίδι» ο μπροστινός άξονας. νων GVW.

60


ΠΟΡΤΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Εκτός από τα πλεονεκτήματα στην οδηγική άνεση, το Sprinter θα προσφέρει επίσης ένα ακόμη πλεονέκτημα στην εργονομία και την ασφάλεια, χάρη στο καινοτόμο σύστημα συρόμενων θυρών «Speed Delivery ​​ Door» που θα είναι διαθέσιμο από το εργοστάσιο. Πρόκειται για μια αυτόματη, ελεγχόμενη από αισθητήρα διπλή περιστρεφόμενη πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού, η οποία αντικαθιστά -κατόπιν παραγγελίας- την πλευρική συρόμενη πόρτα στο χώρο φόρτωσης. Ένας αισθητήρας ανιχνεύει τον οδηγό μόλις εισέλθει στο χώρο φόρτωσης από το κάθισμα του οδηγού. Στη συνέχεια, η πόρτα ταχείας παράδοσης ξεκλειδώνει και ανοίγει αυτόματα. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και ανακουφίζει τους οδηγούς, καθώς μπορούν να εγκαταλείψουν το όχημα με τα δέματα στα χέρια τους χωρίς να χρειαστεί να αγγίξουν οτιδήποτε άλλο και η πόρτα κλείνει αυτόματα πίσω τους. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για μεγαλύτερη ασφάλεια: η Speed Delivery ​​ Door είναι διαφανής από το εσωτερικό. Επομένως, οι οδηγοί έχουν θέα στο πεζοδρόμιο πριν αποβιβαστούν με το εμπόρευμα. Ο κίνδυνος σύγκρουσης με περαστικούς, ιδίως ποδηλάτες, μειώνεται σημαντικά.

.

61
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Περιβάλλον - Χαλυβουργία

SSAB: Ο πρώτος στ

προερχόμενος από σιδ χρήση ορυκτώ

ΈΝΑΣ ΚΛΆΔΟΣ ΑΝΑΠΤ ΔΙΕΘΝΈΣ ΜΟΝΤΈΛΟ ΓΙΑ Τ

Η

σουηδική SSAB (στο εργοστάσιο του Oxelösund) έφτιαξε τον πρώτο χάλυβα που παρήχθη με την τεχνολογία HYBRIT: δηλαδή υδρογόνο 100% αντί για άνθρακα και οπτάνθρακα (κοκ), χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων. Και

64

ο χάλυβας παραδόθηκε στον πρώτο πελάτη, τον Όμιλο Volvo, που σε παγκόσμια πρώτη, τον Οκτώβριο, παρουσίασε το πρώτο όχημα που είναι κατασκευασμένο από χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων. «Ο πρώτος χάλυβας προερχόμενος από σιδηρομετάλλευμα χωρίς

χρήση ορυκτών καυσίμων δεν είναι μόνο μια σημαντική ανακάλυψη για την SSAB, αλλά αποτελεί απόδειξη ότι είναι δυνατό να γίνει η μετάβαση και να μειωθεί σημαντικά το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας χάλυβα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα εμπνεύσει και άλλους να θέλουν να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση», λέει ο Martin Lindqvist, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SSAB. «Η βιομηχανία και ιδιαίτερα η βιομηχανία χάλυβα δημιουργούν μεγάλες εκπομπές, αλλά αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της λύσης. Για να οδηγήσεις την μετάβαση και να γίνεις παγκοσμίως το πρώτο κράτος πρόνοιας χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και δημόσιου τομέα. Το έργο που πραγματοποίησαν οι SSAB, LKAB και Vattenfall στο πλαίσιο του HYBRIT οδηγεί την ανάπτυ-

ξη ολόκληρ τελεί ένα δ υπουργός νίας της Σο «Είναι ένα ένα σημαν μιουργία μ λώς απαλ ορυκτών κ χείο μέχρι ρα έχουμε ναι δυνατό ται. Με την τεχνολογία τάβαση στη δήρου σε β επιτρέψου κάνει την μ μεγαλύτερ με να κάνο λέει ο Jan M Διευθύνων «Είναι πολ νεργασία H φορά ένα


τον κόσμο χάλυβας δηρομετάλλευμα χωρίς ών καυσίμων

ΤΎΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΆΣΙΝΗ ΜΕΤΆΒΑΣΗ

ηρου του κλάδου και αποδιεθνές μοντέλο», λέει ο Εμπορίου και Βιομηχαουηδίας Ibrahim Baylan. α κρίσιμο ορόσημο και ντικό βήμα προς τη δημιας αλυσίδας αξίας εντελλαγμένης από χρήση καυσίμων, από το ορυτον τελικό χάλυβα. Τώε δείξει μαζί ότι αυτό είό και το ταξίδι συνεχίζεν εκβιομηχάνιση αυτής της ας στο μέλλον και τη μεην παραγωγή σπογγοσιβιομηχανική κλίμακα, θα υμε στη χαλυβουργία να μετάβαση. Αυτό είναι το ρο πράγμα που μπορούουμε μαζί για το κλίμα», Moström, Πρόεδρος και ν Σύμβουλος του LKAB. λύ ευχάριστο που η συHYBRIT κάνει για άλλη μια σημαντικό βήμα μπρο-

...

H SSAB ως «Ηγέτης στην Βιομηχανία Χάλυβα» Η SSAB τιμήθηκε με το βραβείο «Ηγέτης στην Βιομηχανία Χάλυβα» στα ετήσια βραβεία S&P Platts Global Metal Awards τον Οκτώβριο. Τα βραβεία αποκαλύπτουν πολλά για την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η βιομηχανία. Οι νικητές επιλέχθηκαν από μια αμερόληπτη ομάδα εμπειρογνωμόνων με υπόβαθρο και εμπειρία που περιλαμβάνει κανονισμούς για τη βιομηχανία μετάλλων, εταιρική ηγεσία, κορυφαίους ερευνητές και διεθνείς ειδικούς μετάλλων. «Αυτή είναι μια σημαντική τιμή για το σύνολο της SSAB, καθώς και για το έργο που έχουμε κάνει για την ανάπτυξη χάλυβα χωρίς ορυκτά. Η καινοτομία ήταν πάντα ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της SSAB και τώρα δείχνουμε το δρόμο σε ολόκληρη την βιομηχανία χάλυβα», δήλωσε η Eva Petursson, επικεφαλής της Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της SSAB.

65


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Περιβάλλον - Χαλυβουργία

στά και ότι η SSAB μπορεί τώρα να παράγει τον πρώτο ελεύθερο από χρήση ορυκτών καυσίμων χάλυβα, και να τον παραδώσει στον πελάτη. Αυτό δείχνει πώς οι συνεταιρισμοί και η συνεργασία μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών και στην οικοδόμηση ανταγωνιστικότητας για τις βιομηχανίες. Ο εξηλεκτρισμός συντελεί στο να καταστεί δυνατή η διαβίωση χωρίς ορυκτά καύσιμα μέσα σε μια γενιά», λέει η Anna Borg, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vattenfall.

«ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΩΜΙΣΤΟΥΜΕ» Οι SSAB, LKAB και Vattenfall δημιούργησαν το HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, το 2016, με στόχο την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας για την παραγωγή σιδήρου και χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων. Τον Ιούνιο του 2021, οι τρεις εταιρείες μπόρεσαν να παρουσιάσουν τον πρώτο σπογγoσίδηρο με μειωμένο υδρογόνο, που παρήχθη στο πιλοτικό εργοστάσιο της

HYBRIT στο Luleå. Αυτό ο σπογγοσίδηρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πρώτου χάλυβα που κατασκευάστηκε με αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία. Ο στόχος είναι να παραδοθεί στην αγορά και να επιδειχθεί η τεχνολογία σε βιομηχανική κλίμακα το 2026. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HYBRIT, η SSAB έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Σουηδία κατά περίπου δέκα τοις εκατό και στη Φινλανδία κατά περίπου επτά τοις εκατό. «Θα έχουμε μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής με φούρνο ηλεκτρικού τόξου στο Oxelösund το 2025. Αυτή είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής εντός της SSAB που κάνει τη μετάβαση και σημαίνει ότι θα μειώσουμε μεγάλες ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τότε. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, που είμαστε περήφανοι να την επωμιστούμε, και φέρνει μεγάλες ευκαιρίες στην περιοχή», λέει ο Johnny Sjöström, Επικεφαλής του Ειδικού Τμήματος Χάλυβα της SSAB.

ΈΝΑ ΚΟΜΜΆΤΙ ΤΟΥ ΜΈΛΛΟΝΤΟΣ Το πρώτο αντικείμενο από τον πρώτο χάλυβα χωρίς χρήση ορυκτών καυσίμων «Το κηροπήγιο, με τις απαλά πτυχωτές ακτίνες του να ακτινοβολούν από το κερί, συμβολίζει το φως στο τέλος του τούνελ. Είναι σύμβολο ελπίδας. Είναι, πραγματικά, ένα κομμάτι του μέλλοντος». Lena Bergström, σχεδιάστρια

66

.


Η λαμαρίνα Hardox® 500 Tuf είναι η τελευταία αναβάθμιση της σειράς Hardox®. Η Hardox® 500Tuf συνδυάζει τις καλύτερες ιδιότητες από τα Hardox® 450 και Hardox® 500. Το αποτέλεσμα είναι μια αντιτριβική λαμαρίνα χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό στην αγορά. Το Hardox® 500 Tuf παρέχει ακραία σκληρότητα και εγγυημένη αντοχή σε μια λαμαρίνα. Οι τυπικές συνθήκες εργασίας περιλαμβάνουν τη φόρτωση και εκφόρτωση βαριών και αιχμηρών πετρωμάτων σε λατομεία και ορυχεία, χειρισμό μεγάλων και βαρέων τεμαχίων από scrap χάλυβα και υλικών κατεδάφισης όταν κομμάτια σκυροδέματος με ράβδους οπλισμού φορτώνονται ή ρίχνονται σε φορτηγά. Μάθετε την πλήρη ιστορία του Hardox® 500 Tuf στη διεύθυνση www.hardox.com

SSAB Χάλυβας Σουηδίας Μ.Ε.Π.Ε. Σμύρνης 27, 56224, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη Τ. 2310 347273 Φ. 2310 347271 contactgreece@ssab.com Explore the world of Hardox® wear plate


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Έλλειψη ημιαγωγών

Η αυτοκινητοβιομηχανία περισσότερα τσιπ στη

Ενίσχυση της τεχνολογίας στην Ευρ από υπερπόντιου

Ε

δώ και μήνες, η παγκόσμια έλλειψη τσιπ αναστατώνει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων, με σημαντικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ACEA τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί γρήγορα η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατασκευή ημιαγωγών, και προτείνει να ενισχυθεί η τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή μας από υπερπόντιους προμηθευτές. Το μήνυμα του γενικού διευθυντή της Eric-Mark Huitema είναι αναλυτικό και σαφές.

68

«Αν και η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είνα λικούς χρήστες μικροτσίπ όταν εξετάζου γή, η μετάβαση στις μηδενικές εκπομπέ ση των οχημάτων αυξάνουν δραματικά την για ημιαγωγούς. Καθώς εργαζόμαστε προ τας ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα, η επ τισμού παραμένει αβέβαιη όσο δεν έχουμ Επειδή τα μικροτσίπ είναι απαραίτητα για πο τη λειτουργία των σύγχρονων οχημάτων. Σκεφτείτε για παράδειγμα ηλεκτρικά συστήμ ματα μείωσης των εκπομπών ρύπων, χαρακτ ας, συστήματα υποβοήθησης οδηγού, λειτου αυτόνομης οδήγησης, υπηρεσίες συνδεσιμότ ακό ραδιόφωνο. Κοιτάζοντας το μέλλον, οι η για διαδικασίες που βασίζονται στην τεχνητή μίες που θα κάνουν τα οχήματά μας ακόμα π Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγ


α απαιτεί να παράγονται ην Ευρωπαϊκή Ένωση

ρώπη και μείωση της εξάρτησής της ους προμηθευτές

αι από τους μεγαλύτερους τευμε την παγκόσμια παραγωές ρύπων και η ψηφιοποίην ανάγκη της βιομηχανίας μας ος μια νέα εποχή κινητικότηπιτυχία αυτού του μετασχημαμε πρόσβαση σε αρκετά τσιπ. ολλά σημαντικά συστήματα και

ματα μετάδοσης κίνησης, συστήτηριστικά ενεργητικής ασφάλειυργίες αυτοματοποιημένης και τητας, ακόμη και κάτι σαν ψηφιημιαγωγοί είναι επίσης το κλειδί νοημοσύνη και άλλες καινοτοπιο έξυπνα. γμή είναι ότι οι κατασκευαστές

και οι προμηθευτές μηχανοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν δραματική έλλειψη μικροτσίπ. Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του COVID-19 ξεπέρασε τη διαθεσιμότητα των ημιαγωγών, καθιστώντας τους πολύ σπάνιους. Επιπλέον, οι αλυσίδες εφοδιασμού εξακολουθούν να διαταράσσονται από εθνικά σημεία συμφόρησης και lockdown που σχετίζονται με τον κορωνοϊό σε εργοστάσια που παράγουν μικροτσίπ. Με τις αποθήκες άδειες και τα αποθέματα εξαντλημένα, η έλλειψη μικροτσίπ έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή οχημάτων. Σύμφωνα με το νέο ACEA Pocket Guide, η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατακόρυφα κατά 23,3% στη διάρκεια της περσινής κρίσης, μειωμένη κατά 5 εκατομμύρια μονάδες σε σύγκριση με το 2019, ενώ η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων στην Ε.Ε. χτυπήθηκε κατά 21% το 2020. Αν και η ζήτηση των καταναλωτών για νέα οχήματα αυξήθηκε ξανά τους τελευταίους μήνες, οι κατασκευαστές της ΕΕ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν μερικές ή πλήρεις διακοπές παραγωγής στα εργοστάσιά τους λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ημιαγωγών.

...

69


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Έλλειψη ημιαγωγών

Δυστυχώς, η προκύπτουσα περιορισμένη διαθεσιμότητα νέων οχημάτων, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές των μικροτσίπ λόγω της σπανιότητάς τους, έχει βαθύ αντίκτυπο στην επιλογή των καταναλωτών και στην οικονομική προσιτότητα των νέων οχημάτων. Επιπλέον, αυτή η επιβράδυνση στην ανανέωση του στόλου οχημάτων της Ε.Ε. θέτει επίσης σε κίνδυνο τις κλιματικές φιλοδοξίες της Ευρώπης. Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο μέγεθος του αντίκτυπου της έλλειψης τσιπ στην αυτοκινητοβιομηχανία, όλα δείχνουν ότι αυτό το πρόβλημα θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανώς και μέχρι το 2022. Ως αποτέλεσμα, οι όγκοι παραγωγής στην Ευρώπη θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι από την αρχικά αναμενόμενη ανάκαμψη για φέτος και το επόμενο έτος. Με άλλα λόγια, η προσφορά δεν θα συμβαδίζει με τη ζήτηση των καταναλωτών, με τις παραδόσεις οχημάτων να αναβάλλονται. Η αγορά αυτοκινήτου της Ε.Ε. υπέστη ήδη πτώση στις πωλήσεις μέχρι στιγμής φέτος. Και όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ACEA, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο σοβαρή τον Σεπτέμβριο,

όταν οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 23,1% –σημειώνοντας τον χαμηλότερο αριθμό ταξινομήσεων Σεπτεμβρίου από το 1995. Κατά συνέπεια, η απασχόληση συρρικνώθηκε επίσης σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, τουλάχιστον προσωρινά. Αν και μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί μεγάλες απολύσεις, πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη επηρεαστεί. Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά: πώς θα το διορθώσουμε; Πρώτα απ’ όλα, αυτό είναι ένα οξύ ζήτημα της εφοδιαστικής αλυσίδας με σοβαρές και άμεσες συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τομέα αυτοκινήτων, επομένως οι πιο πιεστικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πολύ εγγύς μέλλον. Η βελτίωση της αξιοπιστίας των διαφορετικών επιπέδων της αλυσίδας εφοδιασμού μικροτσίπ πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένης της πολυπλοκότητας της αλυσίδας αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό να συμβεί ξανά στο μέλλον, η Ευρώπη πρέπει επίσης να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών στην ΕΕ. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διασφαλιστεί

"Αυτή η επιβράδυνση στην ανανέωση του στόλου

οχημάτων της Ε.Ε. θέτει επίσης σε κίνδυνο τις κλιματικές φιλοδοξίες της Ευρώπης." 70


ότι αυτή η νέα παραγωγική ικανότητα παρέχει επίσης τους σωστούς τύπους τσιπ που χρησιμοποιούνται στα μηχανοκίνητα οχήματα. Εκτός από την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής μικροσκοπικών τσιπ αιχμής τόσο μικρού μεγέθους όσο δύο νανόμετρα, η αύξηση της διαθεσιμότητας ελαφρώς μεγαλύτερων μικροτσίπ 14-28 nm θα παραμείνει προτεραιότητα για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως από τα μέλη μας. Μικροτσίπ που είναι 7 nm και μικρότερα χρησιμοποιούνται ήδη για ορισμένες πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές αυτοκινήτου αυτή τη στιγμή, αλλά οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τις προηγμένες οθόνες θα αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση του κλάδου μας για αυτά τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας στο μέλλον. Εξετάζοντας τις γεωπολιτικές διαστάσεις αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης, μπορούμε να δούμε πόσο εξαιρετικά ευάλωτη είναι η σημερινή αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών. Έχει γίνει επίσης ξεκάθαρο ότι πρέπει επειγόντως να ελαχιστοποιήσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις υπερπόντιες αγορές για αυτά τα ζωτικά στοιχεία. Η άνοδος των παγκόσμιων εντάσεων μεταξύ των μεγάλων αγορών και οι προβλέψεις που δείχνουν ότι η ζήτηση για τσιπ θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθιστούν ακόμη πιο εμφανείς τους κινδύνους της εξάρτησης από τσιπ της Ευρώπης. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτρο-

πής φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο, η Ε.Ε. εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από “τσιπ που κατασκευάζονται στην Ασία. Επομένως, αυτό δεν είναι μόνο θέμα ανταγωνιστικότητάς μας, είναι επίσης θέμα τεχνολογικής κυριαρχίας“. Ως εκ τούτου, η ACEA εκπροσωπώντας σημαντικούς τελικούς χρήστες ημιαγωγών, χαιρετίζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ευρωπαίων κατασκευαστών τσιπ για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής. Ομοίως, αναμένουμε με ανυπομονησία τον ευρωπαϊκό νόμο για τα τσιπ που η Επιτροπή πρόκειται να δρομολογήσει αργότερα φέτος. Το οποίο, σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, θα “δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού μας“. Πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατα εγκαινιασμένη Βιομηχανική Συμμαχία της Ε.Ε. για Τεχνολογίες Επεξεργαστών και Ημιαγωγών είναι πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ως ACEA πιστεύουμε πράγματι ότι η εντατικοποίηση της συνεργασίας με εταίρους σε όλα τα επίπεδα της εφοδιαστικής αλυσίδας και της κυβέρνησης είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα της Ευρώπης στους ημιαγωγούς, τόσο με στόχο την αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και την ενίσχυση της τεχνολογικής μας κυριαρχίας μακροπρόθεσμα».

.

71
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Ford Ranger Raptor Special Edition

Το Ranger Raptor, η πιο «σκληρή» έκδοση του δημοφιλούς pick up, με έρχεται τώρα ακόμα πιο θελκτικό καθώς η Ford αποκάλυψ 74 74


ε τις υψηλότερες επιδόσεις και τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη ψε πρόσφατα τη νέα έκδοση Ranger Raptor Special Edition. 75 75


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μ

Νέο Ford Ranger Raptor Special Edition

ια έκδοση που πρόκειται να παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό για να διασφαλίσει την αποκλειστικότητα, το νέο Ranger Raptor Special Edition ενισχύει το επιβλητικό εξωτερικό και premium εσωτερικό του καθαρόαιμου pick-up, με πρόσθετες στυλιστικές πινελιές, όπως οι έντο-

76

νες αγωνιστικές ρίγες, με τις χαρακτηριστικές κόκκινες λεπτομέρειες. Η νέα, εντυπωσιακή έκδοση του Ranger Raptor συγκαταλέγεται στους ήρωες του «The Good, the Bad and the Bad-RSE», μιας νέας ταινίας δράσης εμπνευσμένης από το είδος των ταινιών Western Spaghetti, που κυκλοφόρησε η

Ford στο πλαίσιο του λανσαρίσματός της. Η ταινία παρουσιάζει το βελτιωμένο στυλ και την ικανότητα υψηλής ταχύτητας του Ranger Raptor Special Edition σε κατάλληλα σενάρια εκτός δρόμου μαζί με άλλα χαρακτηριστικά μοντέλα Ranger, συμπεριλαμβανομένων των νέων παραλλαγών Wolftrak


και Stormtrak και το Ranger MS-RT εμπνευσμένο από το ράλι. Είναι γνωστό ότι το Ranger Raptor αναπτύχθηκε από τη Ford Performance ως το απόλυτο μοντέλο Ranger, διαθέτει εξαιρετικά ισχυρό πλαίσιο, προσαρμοσμένη ανάρτηση και ελαστικά και ένα πετρελαιοκινητήρα EcoBlue υψηλών

επιδόσεων για να υποστηρίξει τον τρόπο ζωής των πραγματικών λάτρεις του off-road που αναζητούν τη συγκίνηση. «Το νέο Ranger Raptor Special Edition προσθέτει ακόμα πιο δραματικό στυλ στο «κακό» φορτηγό μας, με μοναδικές εξωτερικές πινελιές και βελτιώσεις καμπίνας

που κάνουν το pick-up μας εκτός δρόμου ακόμα πιο ξεχωριστό και επιθυμητό», δήλωσε ο Stefan Muenzinger, επικεφαλής Ford Performance, Ford Ευρώπης. «Το να πρωταγωνιστήσει κανείς στη δική του ταινία Spaghetti Western είναι ο τέλειος τρόπος για να δείξετε το στυλ και τις ικανότητες εκτός

...

77


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Ford Ranger Raptor Special Edition

δρόμου του Ranger Raptor Special Edition». Το Ranger Raptor Special Edition είναι ήδη από τον περασμένο μήνα διαθέσιμο για παραγγελία στις αντιπροσωπείες της Ford στην Ευρώπη. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Διαθέτοντας μια επιλογή από έντονα χρώματα Performance Blue, Conquer Grey και Frozen White, η νέα Ranger Raptor Special Edition προσθέτει διπλές ματ μαύρες «αγωνιστικές» ρίγες με αντίστοιχες κόκκινες γραμμές αντίθεσης στο καπό, την οροφή, τις κάτω πλευρές του αμαξώματος, τα πίσω φτερά και την πίσω πόρτα τονίζουν ακόμη περισσότερο τον χαρακτήρα υψηλής απόδοσης του pick-up. Συμπληρώνοντας τις χαρακτηρι-

78

στικές αγωνιστικές ρίγες, οι μπροστινοί γάντζοι ρυμούλκησης φινιρίζονται σε κόκκινο χρώμα, ενώ οι «φουσκωμένοι» θόλοι των τροχών, οι εμπρός και πίσω προφυλακτήρες, οι χειρολαβές των θυρών και η χαρακτηριστική ανάγλυφη μάσκα της Ford διαθέτουν μαύρο ματ φινίρισμα για να δημιουργήσουν μια ακόμη πιο επιβλητική εμφάνιση από το γκρι εξωτερικό του στάνταρ Raptor. Στο εσωτερικό της διπλής καμπίνας του Ranger Raptor Special Edition, προσφέρεται μια ακόμα πιο σπορ, προσαρμοσμένη αίσθηση με κόκκινες ραφές για το τιμόνι, τον πίνακα οργάνων και των πάνελ των θυρών. Τα τυπικά δερμάτινα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί για να είναι άνετα και υποστηρικτικά είτε αντιμετωπίζουν δύσκολα εδάφη είτε


ομαλούς αυτοκινητόδρομους, και ο πίνακας οργάνων Raceway Grey, φτιαγμένος μόνο για την ειδική αυτή έκδοση προσθέτει περαιτέρω αποκλειστικότητα. ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το μοντέλο Special Edition διατηρεί το μοναδικό πλαίσιο Ford Performance του Ranger Raptor. Βελτιστοποιημένο για οδήγηση εκτός δρόμου υψηλής ταχύτητας όπου το επιτρέπουν οι κανονισμοί και οι συνθήκες, το Ranger Raptor διαθέτει 150 mm φαρδύτερο μετατρόχιο και 51 mm ψηλότερο ύψος οδήγησης από το Ranger XLT για μεγαλύτερη ικανότητα εκτός δρόμου. Η προσαρμοσμένη ανάρτηση χρησιμοποιεί διπλά ψαλίδια αλουμινίου μπροστά και αρχιτεκτονική πολλαπλών συνδέσμων πίσω, συμπεριλαμβανομένων αμορτισέρ

...

79


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Ford Ranger Raptor Special Edition

FOX με Position Sensitive Damping που μειώνει τις δυνάμεις απόσβεσης ως απάντηση σε μεταβαλλόμενα σενάρια οδήγησης. Τα ελαστικά παντός εδάφους General Grabber AT3 προσφέρουν μέγιστη πρόσφυση σε χαλαρές επιφάνειες. Το Ranger Raptor Special Edition τροφοδοτείται από τον πετρελαιοκινητήρα 2,0 λίτρων EcoBlue Bi-turbo της Ford 213 PS που αναπτύσσει ροπή

80

500 Nm, συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 10 ταχυτήτων κορυφαίας απόκρισης, κοινό με το σπορ αυτοκίνητο Ford Mustang. Το μοναδικό Σύστημα Διαχείρισης Εδάφους του Ranger Raptor επιτρέπει στους οδηγούς να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα σεναρίων εδάφους και οδήγησης, συμπεριλαμβανομένου του Baja Mode – που πήρε το όνομά του από το διάσημο ράλι της ερήμου Baja 1000 – για βέλτιστη απόδοση εκτός δρόμου.


Στη νέα ταινία της Ford «The Good, the Bad and the Bad-RSE», η Ranger Raptor Special Edition αποφεύγει τους εχθρικούς ληστές σε μια πόλη με στυλ Άγριας Δύσης, με τη βοήθεια άλλων μοντέλων Ranger. Με πολλές αναφορές σε εμβληματικές ταινίες γουέστερν, η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία, σαν μια γνήσια ταινία Spaghetti Western και ακολουθεί τα άλματα και τα power-slides του αρχικού βίντεο εκκίνησης του Ranger Raptor, το οποίο έχει προβληθεί έκτοτε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια φορές.

.

81


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Solaris Urbino 9 LE

ΕΥΕΛΙΞΊΑ

Πρόσφατα, η Solaris αποκάλυψε το ηλεκτρι Πρόκειται για ένα ακόμη ηλεκτρικό λεωφορ αστικές όσο και για υπεραστικές διαδρομές του αστικού και του προαστιακού ο 82


παντού!

ικό Urbino 9 LE χαμηλής εισόδου 9 μέτρων. ρείο της εταιρίας που σχεδιάστηκε τόσο για και παρέχει μια εξαιρετική σύνδεση μεταξύ οδικού δικτύου στα αστικά κέντρα.

... 83


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Solaris Urbino 9 LE

Η

Solaris διαθέτει τεράστια εμπειρία όσον αφορά την παραγωγή οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων. Μέχρι στιγμής, ο κατασκευαστής έχει προμηθεύσει σχεδόν 3000 τέτοια οχήματα στους πελάτες του. Το λανσάρισμα του μικρότερου ηλεκτρικού οχήματος που διατίθεται στη σειρά Solaris, το ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 8.9 LE, έγινε πριν από 10 χρόνια. Τώρα, ένα μεσαίο λεωφορείο, ακόμη πιο ευέλικτο και σχεδιασμένο αποκλειστικά με γνώμονα τις νόρμες μηδενικών εκπομπών ρύπων, έχει ενταχθεί στη γκάμα της Solaris. Το νέο Urbino 9 LE electric είναι ένα μοντέλο που κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας λύσεις που εφαρμόζονται σε οχήματα νέας γενιάς και το οποίο ταιριάζει ιδανικά στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς. Ο κατασκευστής αποφάσισε να αποκαλύψει το νέο λεωφορείο διαδικτυακά, σε διαδραστική μορφή. Το ηλεκτρικό Solaris Urbino 9 LE ανήκει στα οχήματα της 4ης γενιάς και όπως και το ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 15 LE διαθέτει χαμηλή είσοδο και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το εσωτερικό του να μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις έγκρισης τύπου κατηγορίας I ή κατηγορίας II. Οι συμπαγείς διαστάσεις του είναι ιδανικές όχι μόνο σε στενούς χώρους της πόλης, αλλά και σε απότομες κλίσεις και σε «σφιχτές» στροφές ανάβασης.

84

ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΟΡΤΙΣΗ Το ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 9 LE είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρικό κεντρικό κινητήρα με μέγιστη ισχύ 220 kW. Ο κινητήρας ψύχεται με υγρό και η κινητήρια δύναμη μεταδίδεται στον δεύτερο άξονα του οχήματος. Το σύστημα πρόωσης στο νέο μοντέλο τροφοδοτείται από ενέργεια αποθηκευμένη σε μπαταρίες Solaris High Energy, με μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, που χαρακτηρίζονται επίσης από μεγαλύτερη χωρητικότητα και επαναφορτίζονται κυρίως τη νύχτα. Η μέγιστη χωρητικότητα των μπαταριών υψηλής ενέργειας για το ηλεκτρικό λεωφορείο Urbino 9 LE ανέρχεται σε πάνω από 350 kWh. Οι πελάτες του νέου λεωφορείου μπορούν επίσης να επιλέξουν μπαταρίες Solaris High Power που


έχουν σχεδιαστεί για γρήγορη φόρτιση υψηλής ισχύος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι μπαταρίες μπορούν να επαναφορτιστούν συμβατικά χρησιμοποιώντας μια σύνδεση plug-in. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης παντογράφου, εκ των οποίων υπάρχουν τρεις τύποι, στην οροφή. Εκτός από έναν συμβατικό παντογράφο, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν νέες λύσεις γρήγορης φόρτισης. Το Solaris προσφέρει επίσης έναν ανεστραμμένο παντογράφο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν διαθέσιμος για την έκδοση 8.9. Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι ένας εντελώς νέος τύπος παντογράφου με υψηλότερο εύρος λειτουργίας κάτι που του επιτρέπει να επαναφορτίζει οχήματα διαφόρων υψών. Όπως και στην περίπτωση άλλων ηλεκτρικών λεωφορείων που κατασκευάζει η Solaris, όλες οι διαθέσιμες λύσεις μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πελατών και έτσι να είναι συμβατές με την υπάρχουσα ή προγραμματισμένη υποδομή φόρτισης του χειριστή.

Nordic. Ο εκσυγχρονισμένος σχεδιασμός παρέχει περισσότερο χώρο στο πίσω μέρος του λεωφορείου, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του ταξιδιού. Το λεωφορείο μπορεί να φιλοξενήσει οποιονδήποτε τύπο κλιματισμού από όλα αυτά που είναι διαθέσιμα στη γκάμα της Solaris, συμπεριλαμβανομένου του κλιματισμού που χρησιμοποιεί αντλία θερμότητας. Η τελευταία λύση, για να επιτευχθεί η σωστή θερμοκρασία του οχήματος, χρησιμοποιεί αέρα που εισέρχεται από έξω. Αυτό του επιτρέπει να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση του οχήματος και μεταφράζεται άμεσα σε μεγαλύτερη αυτονομία οδήγησης. Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του, το όχημα έχει χώρο για σημαντικό αριθμό καθισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι στραμμένα προς

...

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Επιπλέον, οι σχεδιαστές του μοντέλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα έχουν φροντίσει για την άνεση των ταξιδιωτών. Η αυξημένη απόσταση μεταξύ των καθισμάτων εξασφαλίζει υψηλή άνεση ταξιδιού που πληροί επίσης τα πρότυπα Bus

85


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Νέο Solaris Urbino 9 LE

τα εμπρός. Ο μέγιστος αριθμός θέσεων και για τις δύο κατηγορίες οχημάτων είναι 27. Οι επιβάτες θα επιβιβάζονται από πόρτες διατεταγμένες σε διάταξη 1-2. Επιπλέον, το λεωφορείο διαθέτει ειδικούς χώρους για επιβάτες με αναπηρία ή άτομα που ταξιδεύουν με καροτσάκια καθώς και καθίσματα εξοπλισμένα με ISOFIX, ένα σύστημα που επιτρέπει στα παιδικά καθίσματα να τοποθετούνται με ασφάλεια. Ανάλογα με τον εγκατεστημένο εξοπλισμό, το όχημα της κατηγορίας Ι παρέχει χώρο για 73 άτομα, ενώ το όχημα της κατηγορίας ΙΙ φιλοξενεί συνολικά 60 επιβάτες. ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Solaris διαθέτει καινοτόμα συστήματα που βελτιώνουν περαιτέρω την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και

86

του οδηγού. Ένας διαδραστικός πίνακας οδηγού συνδυάζει πολυάριθμα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και παρέχει πρόσβαση σε αυτόματα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Η μεγάλη γκάμα λύσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σύστημα MirrorEye, ένα σετ καμερών που αντικαθιστούν τους συμβατικούς καθρέφτες και δείχνουν στον οδηγό την περιοχή γύρω από το λεωφορείο. Το πρόβλημα των τυφλών σημείων έχει επιλυθεί, με τη σειρά του, χάρη στο σύστημα Mobileye Shield+, το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό χρησιμοποιώντας ηχητικές και οπτικές ειδοποιήσεις για τυχόν πεζούς ή οχήματα κοντά στο λεωφορείο. Επιπλέον, το ηλεκτρικό Urbino 9 LE είναι πλήρως προσαρμοσμένο ώστε να ενσωματώνεται στο σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης στόλου της Solaris, που ονομάζεται eSConnect, το οποίο εξασφαλίζει πλήρη τηλεμετρία, ανάλυση δεδομένων και την εξυπηρέτηση όχι μόνο των ελαττωμάτων που έχουν ήδη εμφανιστεί, αλλά και την πρόβλεψη περιστατικά που μπορεί να συμβούν στο εγγύς μέλλον. Τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία Urbino 9 LE έχουν ήδη προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον και μέχρι στιγμής η Solaris έχει υπογράψει συμβόλαια για την παράδοση 17 τέτοιων 9με-


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διαστάσεις: L: 9270 mm W: 2450 mm H: 3300 mm (3315 mm II class) Μεταξόνιο: 4480 mm Πρόβολος εμπρός: 2200 mm Πρόβολος πίσω: 2590 mm Ακτίνα στροφής: 9100 mm Μεικτό βάρος: 16Τ Άξονες: RL 55EC εμπρός / G150 πίσω Τροχοί: 265/70/19,5 (285/70/19,5 II class) Κινητήρας: Central traction motor (maximum power 220 kW) Μπαταρίες: Solaris High Energy (Solaris High Power as an option)

τρων λεωφορείων. Οκτώ από αυτά θα πάρουν το δρόμο για την ιταλική πόλη Μπολτσάνο. Οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές Urbino 9 LE θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους των πολωνικών πόλεων. Έξι οχήματα αγοράστηκαν από την πόλη Żyrardów, δύο μονάδες από την Cieszyn και ένα από έναν πελάτη από το Zawiercie. Αυ-

Χωρητικότητα μπαταριών: έως 350 kWh Τύπος φόρτισης: Plug-in / Pantograph Χωρητικότητα επιβατών: έως 73 ανάλογα τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό Καθίσματα: έως 31 Συστήματα υποβοήθησης: Mirror Eye / Mobileye Shield Plus, detects blind spot / Dusk and rain sensor (turns up windshields and lights) / Automatic corner lightening / Touchscreen

τές οι παραγγελίες είναι απόδειξη ότι το νεότερο λεωφορείο της Solaris είναι η σωστή επιλογή τόσο για τις μεγαλύτερες πόλεις όσο και για τις μικρότερες πόλεις. Το Urbino 9 LE electric είναι ένα νέο μοντέλο που αξίζει να ληφθεί υπόψη κατά τη μετάβαση σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον στόλους λεωφορείων.

. 87


Βρες από τον κατάλογο μας επιλεγμένα συνεργεία από όλη την Ελλάδα

SERVICE

truck&bus Συνεργεία Μηχανουργεία Ταχογράφοι Ανταλλακτικά Αξεσουάρ


∆ιασκευές Αξόνων - Πλαισίων Τετραξονικά - Τριαξονικά - Τράκτορες Υδραυλικοί και Αυτοδιευθυντήριοι Άξονες

Ευθυγράµµιση Αξόνων - Πλαισίων Καλύµπρα JOSAM Επισκευές βυτίων - Service SPITZER Αεροσυµπιεστές GHH

Toποθέτηση - Επισκευή ΑΒS Τζογόµετρο - Φρενόµετρο

Επισκευή και επικάλυψη καρότσας DURAPRO - QOUICKSILVER Πιστοποιηµένη τοποθέτηση Εγγύηση εργοστασίου για 2 χρόνια


EUROBRAKES Χ. ΕΛΙΣΣΑΙΟΠΟΥΛΟΣ - Κ. ΦΟΥΚΑΣ Ο.Ε.

Yπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής διάγνωσης βλαβών, εγκαταστάσεις και επισκευές φρένων, αναρτήσεων, ηλεκτρόφρενων, retarder, itarder, EBS-ABSECAS, κοτσαδόρων, πετάλων και εγκαταστάσεις συστήματος ανύψωσης άξονα νταλίκας.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Επιβραδυντές ταχύτητας Δισκόφρενα Δισκόπλακες Abs-Ebs-Asr-Ecas Αερόφουσκες ανάρτησης Φυσούνες αέρος Βαλβίδες αέρος Αμορτισέρ

Η συνεργασίες της εταιρείας μας με τις πιο γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο μας, εξασφαλίζει στους πελάτες μας όλα τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για μια υπεύθυνη και εγγυημένη εργασία.

Είδη αξόνων Ρεγουλατόροι αυτόματοι Ταμπούρα Θερμουίτ Μουαγιέ Ρουλεμάν Ελατήρια Τσιμούχες Δαγκάνες

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ-ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

EUROBRAKES ΟΔΟΣ ΤΕΡΜΑ Β.ΔΟΥΚΑ, ΚΟΜΒΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ-ΜΑΝΔΡΑΣ 19600 ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

elissaiopoulosfoukas@otenet.gr www.eurobrakes.gr Τηλέφωνο: 210 5559818 Fax: 210 5559818


www.viaxonathens.gr


TSERTSENES •Service •Ανταλλακτικά •Εμπορία Φορτηγών

40 χρόνια δίπλα σας

5,5 χλμ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, 57009 ΚΑΛΟΧΩΡΙ 2310 558 947, 6979 95 03 94 www.tsertsenes.gr


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.