Page 1

VERKOOPPRIJS € 3,95

Joure Magazine BELEEF JOURE. ALTIJD GEZELLIG.

inclusief PLATTEGROND HLIGHTS’ DE LEUKSTE ‘HIG TEN EN... EVENEMEN AGENDA 2018

Ge zellig gastvrij! WWW.TEJOURE.NL


Een echt maakmuseum op een historisch industrieterrein. Beleef het maakproces van bijzondere en alledaagse dingen. Maak kennis met de makers én ga zelf aan de slag!

Museum Joure, daar maak je het! • Koffie- en theefabriek - Proef het ontstaan van Pickwick en Douwe Egberts

• Klokkenmakerij - Verbaas je over de fijne techniek van Een echt maakmuseum op een historisch industrieterrein. Beleef Friese klokken het maakproces van bijzondere en alledaagse dingen. Maak kennis • Drukkerij Maak lekker druk met authentieke met de makers én ga -zelf aanjede slag! drukpersen • Koffie- en theefabriek - Proef het ontstaan van • Metaalwarenfabriek - Ervaar het vakmanschap van Pickwick en Douwe Egberts kopergieters en zilversmeden • Klokkenmakerij - Verbaas je over de fijne techniek

van Friese klokken

Museum Joure Geelgietersstraat 1-1 drukpersen 8501 CA Joure • Metaalwarenfabriek - Ervaar het vakmanschap 0513 – 41 22 83

• Drukkerij - Maak je lekker druk met authentieke

van kopergieters en zilversmeden

www.museumjoure.nl www.museumjoure.nl

bezoekerscentrum

Doe, ontdek en beleef de geschiedenis en de natuur van het Nationaal Landschap! Vanaf 1 april t/m 31 oktober geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10-17, op zon- en feestdagen van 13-17 uur. In juni t/m augustus ook op maandag geopend van 13-17 uur. Het entreebedrag bepaal je zelf, betaal wat het bezoek je waard is. Kijk voor alle activiteiten op www.marenklif.nl! De Brink 4 | 8567 JD OUDEMIRDUM | 0514–571777

Hét bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân


Voorwoord

“Altijd gezellig Te Joure!” Deze gevleugelde uitspraak is er al jaren, maar nog steeds actueel. Met veel trots vertellen de Jousters over hun ‘vlecke’. Mooie verhalen over vroeger en nu. En wat opvalt, is dat de mensen en hun verhalen altijd gezelligheid uitstralen. Niet alleen de inwoners zelf weten dat, maar ook de mensen die naar Joure komen, merken dit op: er is altijd wat te doen! Bij bijzonderheden maken wij er weer iets moois van. De rotonde bij Joure is niet meer! Maar dan maken wij toch eerst een feestje, onder de noemer ‘het laatste rondje’. Fantastisch toch? Het zijn toch maar weer de Jousters die overal iets op bedenken! Trots zijn wij ook op dit tweede Jouster Magazine. Het is natuurlijk altijd een uitdaging om de eerste editie te overtreffen. Maar volgens mij is dat gelukt! Joure is de plaats waar Douwe Egberts eeuwen terug zijn activiteiten startte. Uiteindelijk groeiden die activiteiten uit tot een wereldmerk. Die ondernemende mentaliteit is typisch voor Jousters. Op verscheidene plaatsen in Joure komt u die handen-uit-de-mouwen-mentaliteit tegen. Zeker in de zichtbare historie, maar Joure is ook anno 2018 een levendige plaats met veel eigentijds vakmanschap. De ambachtelijke werkzaamheden van vroeger hebben plaatsgemaakt voor hoogwaardig vakmanschap. In dit magazine nemen we u graag mee op reis langs verleden en heden. Een bezoek aan dergelijke ondernemers is zeker de moeite waard! Joure heeft een gezellige winkelstraat van ongeveer een kilometer lang. Hierin zijn leuke en gezellige winkels gevestigd. Met de voorzieningen van een grote plaats en de uitstraling en gezelligheid van een dorp. Die combinatie maakt Joure gezellig. Samen met gezellige horeca is dit de perfecte combinatie voor een dag Joure.

Alsof dat nog niet voldoende is, moet u eens kijken naar de lange evenementenkalender in dit blad. Het is niet voor niets dat Joure bekend staat als plaats waar altijd wat te doen is. Niet in de laatste plaats dankzij de vele vrijwilligers, die altijd klaar staan voor inmiddels al jaren succesvolle evenementen, maar ook ideeën hebben voor nieuwe evenementen. Het zál gezellig zijn in Joure! Toeristische voorzieningen zijn uiteraard ook aanwezig. De gezellige jachthaven ligt op loopafstand van het centrum. De mogelijkheid om met uw sloep tot in het centrum te varen en daar aan te leggen, maakt het aantrekkelijk om ook via het water naar Joure te komen. Het mooie en pas vernieuwde subtropische zwembad Swimfun is een bezoek zeker waard! Activiteiten, gezelligheid, gastvrijheid en ‘het gewoon doen’ maken Joure een graag bezochte vlecke. De diversiteit in de mooie woonwijken en de gunstige ligging ten opzichte van de Randstad maken Joure een aantrekkelijke woonplaats, maar ook een gewaardeerde vestigingsplaats voor ondernemers. Wij kunnen u veel meer over Joure vertellen dan we in dit magazine kunnen vatten. Het beste advies is dus: kom het zelf ervaren!

U bent van harte welkom!

Gert van der Wiel, Voorzitter Stichting Vleckemarketing Joure.

TE JOURE

SFEER, LEVENDIGHEID EN VAKMANSCHAP

TEJOURE.NL

3


De passantenhaven

Vaar naar en door Joure en leg je boot aan in de mooie en gezellige passantenhaven! De passantenhaven ligt op loopafstand van het gezellige centrum.


I 10

12

18

24

30

526

40

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

58

42

64 56


D U O H IN Joure Magazine BELEEF JOURE. ALTIJD GEZELLIG.

40

EEN RONDLEIDING DOOR DE HISTORIE, ARJEN DE REE VERTELT

FIETSEND ONTDEKKEN BIJZONDERE FIETSROUTE VLECKE, DORP EN STAD

42

MAAKWERELD VAN JOURE KOMT HIER TOT LEVEN IN MUSEUM JOURE

KRAAMKAMER VAN HOUTEN SCHEPEN SINDS 1653 JACHTWERF DE JONG

46

EEN QUEESTE WERD VOLBRACHT IN DE DRIESSENSTRAAT. BAS EN MARINKE VERHUISDEN VAN ZWOLLE NAAR JOURE.

SFEERVOL GENIETEN JOURE IS RIJK AAN TALRIJKE GEZELLIGE RESTAURANTJES, KROEGJES EN TERRASSEN.

48

ONTMOET DOUWE EGBERTS IN LEVENDE LIJVE MET DE MEAR FRYSLAN APP!

52

OP PAD MET DE KINDEREN LEUKE KINDERACTIVITEITEN

58

DE TIJD STAAT NOOIT STIL BIJ DE JOUSTER KLOKKENMAKERIJ, EEN KIJKJE IN DE KEUKEN.

64

EVENEMENTEN AGENDA 2018 HET BRUIST IN JOURE VAN DE ACTIVITEITEN EN EVENEMENTEN

10

“SKIEDNIS LEEFT” GILDEMEESTER ARJEN DE REE

12

18

24

30

JOURE HEEFT VEEL ‘KODAKMOMENTJES’ EN EEN BRUISEND ONDERNEMERSKLIMAAT ONDERNEMER FREEK JANSEN ENTHOUSIAST OVER JOURE

34

PLATTEGROND VAN JOURE WAAR MOET U WEZEN...

36

TE LEUKE • HOTSPOTS GEZELLIG WINKELEN DOE JE IN JOURE BIJ DEZE ADRESJES

COLOFON Joure Magazine 2018 is een uitgave van Ying Media B.V. i.s.m. Stichting Vlecke marketing Joure. Joure Magazine 2018 is verkrijgbaar, in een minimale oplage van 6.500 exemplaren, bij geselecteerde adressen.

www.tejoure.nl

Uitgever Ying Media B.V. Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek T. 0515-745005 E. info@yingmedia.nl

Fotografie: Gemeente De Fryske Marren (Beeldbank). Te Joure (Beeldbank) Laura Keizer Fotografie en Orange Pictures.

Bladmanagement Marianne Bouwman

Advertentieverkoop Ying Mellema, Meine de Vlugt en Marianne Bouwman Telefoon: 0515-745 005

Vormgeving: Frans van Dam (Quod Media) Redactie Henk de Vries, Nynke Brouwer (Vlecke Marketing), Henk van der Veer en Kirsten van Loon.

Verder werkten mee Jitske de Jong, Anita Hanemaaijer, Jan Oord, Piet Postma, Harm Zuidstra en Johannes Kooistra.

De uitgevers aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van niet of onjuiste vermelding van gegevens in deze gids. De uitgevers achten zich slechts gehouden tot verbetering in de eerstvolgende editie. Aan de inhoud van deze gids kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers.

TEJOURE.NL

7


Tigh Barra, de pub van Joure is een gezellige horecagelegenheid midden in hartje Joure! Net als een pint Guinness bruist deze pub naar Ierland. Naast het ruime assortiment andere Ierse bieren en whiskey’s heeft het tevens een geweldig terras aan de winkelstraat waar u rustig kunt genieten van uw drankje! Kom eens langs! Slåinte!

Ierse gezelligheid?

0513 43 5389 | Midstraat 64 | Joure | www.tighbarra.nl


Vier het leven!

Yok Yok Mode kent een mooie Modecollectie van verschillende merken en diverse kledingstijlen: ELVIRA | GEISHA | HELENA HART | KING LOUIE SOYACONCEPT | SUMMUM WOMEN STUDIO ANNELOES | HV POLO | PARAMI SLIPPELY | SUSSKIND | ZILCH | JUUL & BELLE I SAY | ZOSO | NICK-JEAN | MAICAZZ BLOOMING | MOD | TRAMONTANA

Het team van Yok Yok Mode adviseert u graag onder het genot van een heerlijke kop koffie of thee om de juiste combinatie voor u te vinden.

Midstraat 129 | Joure T 0513 417098 | www.yokyok.nl


Beleef Joure

Gildemeester Arjen de Ree

“SKIEDNIS LEEFT” “Skiednis leeft.” Arjen de Ree uit Joure is er zeer beslist in. Historie wordt stilaan steeds belangrijker voor heel veel mensen. Arjen de Ree kan het weten. De Jouster wandelt met kleine en grote groepjes belangstellenden door het centrum van Joure. Hij vertelt dan over de historie naar aanleiding van de gebouwen en straten waar je langs komt. Arjen de Ree is namelijk gildemeester. De naam ‘gilde’ is in Joure blijven bestaan omdat Joure een hele belangrijke industrie- en handelsplaats was, een paar honderd jaar geleden. En dan moet je echt niet alleen aan Douwe Egberts denken. Er is veel meer. Tien vrijwillige gildemeesters vertellen daar zo’n 250 keer per jaar alles over. Ze hebben allemaal een eigen mooi verhaal. De gildemeesters vertellen de verhalen in opdracht van het Museum Joure en de VVV. Ze schrijven trouwens ook onderdelen van die verhalen op. Die verschijnen dan als artikel over de historie van Joure in het tijdschrift ‘Út Eigen Gea’. Maar bij de groepjes wandelaars proeven ze pas echt de belangstelling van alsmaar zeer geïnteresseerde mensen. Vandaar dat we maar een keer met Arjen de Ree zijn meegelopen. Hij was niet te stuiten. Een mooie wandeling door Joure volgt. >>> 10

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


TEJOURE.NL

11


Beleef Joure

Een rondleiding door de historie met Arjen de Ree

H

12

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

begin van Douwe Egberts; dáár was het graanpakhuis fan C.P. Cath en Zonen.

Je loopt helemaal om dat eerbiedwaardige oude en in sommige facetten ook weer nieuwe herbouwde gebouw en dan kom je ineens in de historie van Joure terecht. Arjen wijst. Dáár aan de overkant van de Grienedyk, aan de Slachtedyk, stond de zuivelfabriek van E.A de Boer en Zn; dáár was de beroemde helling van Ealtsje Holtrop van der Zee; dáár was het tweede

Joure is namelijk een merkwaardige vlecke. Het groeide van het kleine dorpje Westermar uit tot een groter geheel. Geen dorp, geen stad, maar zoals het in Fryslân heette, als je daar tussenin zat: een vlecke, met tolrecht, marktrecht en het hebben van een waag. Een rijke vlecke ook. In de Midstraat staan veel oude huizen waarvan Arjen van Ree moeiteloos

FOTO: ORANGEPICTURES.NL

et centrum van Joure laat zich wat moeilijk definiëren. Een groot aantal kroegjes, cafeetjes, restaurantjes plus de startwinkel van het VVV/museum Joure zitten aan het westelijke eind van de grote winkelstraat, de Midstraat. Dat zou je al ‘het Centrum’ kunnen noemen. Daar begin je met een kopje koffie. En dan wordt je de Midstraat direct weer uitgeloodst, richting Heremastate, het oude 18e-eeuwse bolwerk van de familie Vegelin van Claerbergen. Heremastate werd in de vorige eeuw een tuberculosesanatorium, en is in de huidige tijd in gebruik als gemeentehuis van de gemeente de Fryske Marren.


vertelt welke oude families van Joure daar woonden en hoeveel geld ze hadden. Mensen ook die de grote pakhuizen achter het gemeentehuis bezaten. En toch begint de historie van Joure niet in die Midstraat. Dat was waar de oude Griene Dyk kruiste met de Tolhuisweg/Harddraversweg. Daar lag de sluis, (die in 1883 verderop in de Sylroede is gebouwd), daar was de ophaalbrug, en daar was het Tolhuis. Dat werd gebouwd in 1825, later omgebouwd tot cafeetje, maar eigenlijk was het dat toen ook al. Daar moest namelijk de tol worden betaald om Joure binnen te varen en om Joure te passeren over de weg. Daar was het druk, dat was het centrum van waaruit Joure verder is uitgebouwd. Achter de brug richting het oosten ligt een wat breder stukje water, de Kolk. Daar lagen altijd veel skûtsjes en beurtvaarders. Daar waren ook de kleine neringdoenden, waar de schippers en hun vrouwen belang bij hadden. En omdat de scheepvaart van Joure soms naar verre zeeën ging, was dat ook nodig.

Nu wordt het Jouster skûtsje ‘s winters over de brug van de Sylroede naar de Kolk getakeld. Vroeger kon de brug nog omhoog. En kon je als schipper doorvaren. Naar de rest van de wereld, als je daar tenminste Haskerdijken of Heerenveen mee kon vergelijken. Maar die schippers voeren niet door. Die hadden handel. En als je handel wilde doen, moest je naar de smalle zijvaartjes van de Kolk. De vaartjes zijn nu straatjes. De Visstraat, de Boterstraat, de Jordaan, de Sluisdijk en de Lijnbaanstraat. Aan die straatvaartjes zat de industrie en vooral handel van Joure en dat was imposant. Want Joure ligt immers zo mooi in het midden van de provincie, de beurtvaarders konden alles goed bereiken. Zo werd Joure een centrum van boterhandel, in de tijd dat boerinnen nog zelf de boter en kaas maakten en dan naar de handelaren brachten. Er stonden op twee plaatsen in Joure, allemaal aan de achterkant van de Midstraat, boter-‘wagen’. Dan de Waag dus, als handels- en pakcentrum. Aan het Waagpleintje, achter de Midstraat ook, aan het eind van de Torenstraat, stond nog een oude Waag met een overhang waaronder indertijd in de buitenlucht de boter werd verhandeld. Het oude woonhuis van de waagmeester is een pronkje. “Later zat daar de politie in”, vertelt allesweter De Ree. “De politieman die daar woonde was een grote kerel en die heette Stavast…..”.>>> 

TEJOURE.NL

13


Beleef Joure

De klokkenindustrie was ook helemaal gericht op de scheepvaart. Die kon die geweldige staartklokken gemakkelijk vervoeren. Overigens was er toen ook al zoiets dat overheden wilden zorgen voor een geschikt economisch klimaat. En dus met regels kwamen. Zo niet in Joure. Een grietman (burgemeester) van vóór 1700 maakte het niets uit hoeveel klokkenmakers er kwamen. En dus breidde die handel en industrie zich daar ongewoon groot uit. Sterker, die bestaat nog in volle glorie, met veel oog voor traditie maar ook met zicht op de hedendaagse tijd. De traditionele kant gebruikt nog steeds veel koper. Destijds gebruikte men nog veel meer. Vandaar dat er in Joure nogal wat kopergieterijen waren. Die stonden achter de Midstraat. En aan de hedendaagse Lijnbaanstraat woonden de touwslagers die in hun tuintjes de touwen in de olietaan lieten glijden aan het zoveelste ‘opvaartje’.

De historie van Joure wordt natuurlijk bepaald door Douwe Egberts. Die begint bij Egbert Douwes, die vanuit Joure op schepen meevoer tot in de Oost (naar Indië, vanwege de koloniale waren, zoals koffiebonen), geld verdiende, trouwde met Akke Thijssens en een winkeltje in de Midstraat begon. Het is er nog steeds, zoals eigenlijk alle oude gebouwen en huizen daar nog staan. Al is er wel wat aan veranderd. De Ree vertelt, wie er woonden. Maar ook de Egbertsen zagen dat industrie achter de Midstraat loonde. De allereerste werkplaats van Douwe Egberts ligt dus weer aan diezelfde noordoostkant van de Midstraat. Daar was Johannes de Jong de tweede grondlegger van het bedrijf, dat dus later meer naar het westen verhuisde, naar de Slachtedyk . De werkplaats van de koffiebrander is nu het Museum van Joure. Ook het oude gebouw van de metaalwarenfabriek van

de familie Van Keverling is intussen onderdeel van de verhalende historie van Joure. En dan ben je bij de Overspitting. Daar werd het water weer breder en van daaruit kon je naar Heerenveen varen. Ook het armenhuis wat daar stond, waarin veel arme gezinnen met tien tot twintig kinderen huishielden, is bewaard gebleven. In het Museum is, naast historisch besef, veel te zien over de beroepen die in Joure zo sterk waren: koffiebrander, kopergieter, drukker, geelgieter, koperslager, zilversmid en klokkenmaker. Arjen de Ree haalt je dan weer terug naar de rijkdom. De Midstraat. Vertelt daar ook over. De familie Cath woonde dáár, de familie Keverling dáár. Maar dan droom je nog steeds een beetje van het Joure ten noorden van de Midstraat met die levendige bedrijvigheid in vroegere eeuwen. “Skiednis leeft”.

Big Shopper Te Joure Een must-have: deze mooie Te Joure Big Shopper met een prachtige foto van Oud Joure. De Big Shopper is onder andere te koop bij Terra Mannenmode, Holtrop Boek- & kantoorhandel, Holtrop Slaapcomfort, Ms. Frizzle Beauty Hands & Feet en bij de VVV winkel in de Midstraat. Vraag er naar!

14

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


DE TOREN / DE TOER Hobbe van Baerdt was grietman van Haskerland van 1615 tot 1650. Hij nam het op zich om een kerk te laten bouwen. Want de bestaande kerk zou binnen de sterke verdedigingswerken van Joure komen te staan. Een geschikte schuilplaats zijn voor aanvallers. En er moest verdedigd worden. De Tachtigjarige Oorlog was nog altijd aan de gang, en aan de Friese grenzen stond de bisschop van Münster, Bommen Berend. Hij wilde Noord Nederland innemen. Van Baerdt kon niet weten dat de Saksen eerst bij Steenwijk en later bij het riviertje de Tjonger zouden worden tegengehouden. Van Baerdt bouwde intussen een nieuwe kerk. In wat stilaan het centrum van Joure werd. In 1628 werd er aan de toren begonnen. Monumentaal, fors, Hollandse renaissance. Als je met Arjen de Ree naar binnen gaat, kom je in de rechtszaal terecht. En als je in een donker gat wilt kruipen, weet je hoe het voelt als je er werd opgesloten voor één of ander misdrijf. Je mag een etage omhoog, maar verder neemt hij je niet mee, want dan zijn er allemaal gevaarlijke trappen. Dus kom je niet bij de in 1953 door Douwe Egberts geschonken klokken, maar die hoor je in de Midstraat des te beter en indrukwekkender. De toren is dermate imposant dat het een begrip is. Een eethuis noemt zich ‘de Jouster Toer.’ Herkenbaar. De kerk erachter en ernaast is in 1644 gebouwd. Door dezelfde grietman. En eromheen woonden de families die Joure de kracht hadden gegeven om zo’n kerk te kunnen bouwen. Het nieuwe centrum van Joure was klaar. Kerk en toer hebben al die honderden jaren ook dienst gedaan. In 1939 werd de kerk grotendeels verwoest door brand. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd hij pas in 1947 weer herbouwd. Want Joure kan niet zonder z’n Toer.

te

SMULLEN TIP!

Jouster Meesterburger XXL

! Video: https://youtu.be/iJ_104w-NXU Vanaf tijd 3:39 een impressie tijdens het aanbieden eerste Jouster Meesterburger XXL aan burgemeester Veenstra.

De Jouster Meesterburger XXL staat op de kaart bij De Herberg te Joure, en is doorontwikkeld door de volgende personen: Obe Veldman keurslager: Runderburger 200gr. Puur rundvlees afkomstig van koeien uit DFM. Foekje van der Zee van Zee Tsiis: kaassoort Skylger. Eerst bakkerij Hallema, later Hammie Breimer: broodje diameter 17 cm met sesamzaad. Jacoba Hallema: sausbedenker remouladesaus met groene jalapenõ pepers. Arjen de Ree: Food Engineer coördinator. Ingrediënten: zoveel als mogelijk streekproduct zonder toevoeging van geur- en kleurstoffen. TEJOURE.NL

15


Verkoop, reparatie en restauratie van originele Friese, klassieke en moderne klokken. www.jousterklokkenmakerij.nl Rijkserkend restauratie/reparatie-atelier

De Jouster Klokkenmakerij Douwe Egbertsplein 8 - 8501 AB Joure - T 0513 41 41 04

samen genieten.

samen op pad en samen beleven In gemeente De Fryske Marren raak je nooit uitgekeken. Het afwisselende landschap met weidse vergezichten, grote meren en bosrijke gebieden biedt volop recreatiemogelijkheden. De talrijke historische dorpjes en de elfstedenstad Sloten zijn een lust voor het oog en nodigen uit tot een bezoek. Bovendien kent de gemeente een groot aantal verrassende evenementen, zoals het Skรปtsjesilen en de Friese Ballonfeesten. Maak ook kennis met onze prachtige plattelandsgemeente!

www.defryskemarren.nl


supe ZOM r E ACT R IE!

Natuurwinkel Joure met ons HEALTHFOODCAFÉ- gelegen aan de Tolhûswei op 5 minuten lopen van de Jouster havenheet u van harte welkom met SUPER ZOMERAANBIEDINGEN! Geldig vanaf nu tot aan einde zomer. In onze natuurwinkel verkopen wij biologische producten- o.a. verse groentes en heerlijk geurend brood- natuurlijke cosmetica en reinigingsmiddelen en natuurtherapeutische producten. Ook kunt u bij ons terecht voor orthomoleculaire- en voedingsadviezen. MUREDA

MEZZO GIORNO

EKOLAND

TERSCHELLINGER

750 ml 4,69

750 ml 6,99

500 gr. 1,89

500 ml 4,99

SPAANSE WIJN

3 voor 00

10

PRIMITIVO

HAVERMOUT

4

1

99

25

CRANBERRY SIROOP

3

99

EKOLAND

EKOLAND

GREENAGE

YOGI TEA

EXTRA VIRGIN 500 ml 5,99

ONTGEURD 550 ml 4,79

CARAMEL & ZEEZOUT 125 gr. 3,39

330 ml 1,89

KOKOSOLIE

KOKOSOLIE

CASHEW

COLD TEA

4

3

2

EKOLAND

TERSCHELLINGER

...en in ons HEALTHFOODCAFÉ

Aardbei of abrikoos 375 gr. 2,79

Jong belegen of fenegriek Per kilo 14,95

75

JAM

1

99

50

KAAS

75

Tolhûswei 2, 8501 ZR Joure Tel. 0513 - 411 871

Gezellig zitten op je gemak met fantastische zomerkorting op koffie met gebak!

3

11

Natuurwinkel Joure

1

50

KOFFIE OF THEE met GEBAK

50

95 Openingstijden Ma, di, wo en do 09.00-18.00, vr 09.00-21.00, za 09.00-17.00, zo gesloten

de hele zomer


Ambachtelijk Joure

- Museum Joure -

Het plaatsje Joure is ontzettend rijk wat de historie betreft. Het handelsverleden met de koffie en thee, zilversmeden, meubelmakers, drukkerijen, klokkenmakers, geelgieterijen en kopersmeden is een onuitputtelijke bron voor Museum Joure.

Het is niet alleen de destijdse vernuftigheid wat het alledaagse leven zo gemaakt heeft tot wat het nu is, wat je meesleept in het Museum Joure, maar ook het aanstekelijke enthousiasme van conservator Margreet van der Zee. “Je ruikt de ambachten gewoon,” zegt Margreet opgewekt. En het is zo. De geur van koffiebonen komt je in het entreegebouw tegemoet en wekt Douwe Egberts tot leven; de inkt van de grafische afdeling trekt je zo de geschiedenis van de ‘maakwereld’ van Joure in. Lopend door de verschillende gebouwen laat de nostalgische omgeving je bijna melancholisch terugverlangen naar eerdere tijden. Echt authentiek vakwerk door de mens. Maar we moeten ook eerlijk zijn. Vooruitgang is nog steeds en was ook toen een wens en dat zie je aan de machines.

DOUWE EGBERTS

In het entreegebouw van het museum is Douwe Egberts koffie het hoofdthema. Van het proces van het branden van de koffieboon tot de verschillende manieren hoe koffie werd gezet. Ook de ‘marketing’ van Douwe Egberts in vroegere tijden is opmerkelijk. Handgeschilderde schilderijen van optimaal genietende 18

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

MAAKWERELD VAN JOURE KOMT HIER TOT LEVEN

MARGREET VAN DER ZEE

koffie- en theedrinkende mensen. Ooit bij nagedacht hoe een theezakje wordt gefabriceerd? Honderden tandwieltjes, plaatjes, rolletjes en haakjes vormen een – voor die tijd hypermoderne machine welke 150 theezakjes per minuut kon maken. De hedendaagse theezakjesmachines produceren zo’n 900 zakjes per minuut. Hoewel de meubelmakers intussen uit Joure verdwenen zijn, staan in het museum de degelijke meubels uitgestald in een sfeervol tafereel met uiteraard de Douwe Egberts koffiekopjes op tafel. Uit de collectie van de welbekende DE spaarpunten.


MAAKMUSEUM

Het museum bestaat uit tien losse gebouwen. Het merendeel is origineel de plaats van ambacht. Deze gebouwen ademen de geschiedenis. Iedere dinsdag en donderdag komt een ambachtsman en/of rondleider de liefde en kennis van zijn vak delen. “Die kennis vergaat, met het gemak wat we nu hebben. In het museum is de kennis zo zichtbaar. Dan zie je letterlijk hoeveel kennis men heeft opgedaan om te komen tot de producten die wij nu kennen”, legt Margreet uit. Op de grafische afdeling zie je hoe men zetsels, zeg maar printplaten maakte voor boeken, kranten, posters of flyers en hoe men daar vervolgens afdrukken van maakte. Zoveel ‘voorwerk’ om nu met een druk op de knop van je computer een afdruk uit je printer te krijgen. Hetzelfde is de geelgieterij, al het handwerk voor het maken van haakjes, paardentuig, onderdeeltjes voor klokken en ga maar door. Bij de klokkenmakersafdeling sta je stil bij de tijd. Het is het assemblageproces wat indruk maakt, maar ook hoe men destijds omging met tijd. Een blik op je horloge - en nu telefoon –

bestond niet. De gewichten van de klok, als je die al in huis had, moest je elke dag ‘ophalen’. Was je te laat, dan ging je naar de kerktoren om te kijken hoe laat het was, om dan vervolgens je klok thuis weer ‘op tijd te zetten’.

BEZOEKEN

Veel techniek, maar ook verwondering in Museum Joure. Na een bezoek aan het museum kijk je anders naar een alledaags product. Van een horloge tot een boek. Voor kinderen is er zelfs een speciaal kistje, waarmee ze onder andere koffie kunnen malen, thee kunnen mêleren en een theezakje kunnen maken. Het museum is alle dagen geopend. Op dinsdag en donderdag komen de ambachtsmannen en rondleiders je van 13:30 tot 16:30 uur meeslepen in de geschiedenis. De overige dagen is er een audiotour tot beschikking.

Expositie Printkeunst Drukwerk. Het drukken van een krant, boekje of flyer, het maken van de teksten en de platen. De snelheid van vandaag de dag waardeert het werk niet meer. Maar het is onwijs bijzonder. Wanneer de moderne technologie ons in de steek laat, zullen wij terug moeten grijpen naar de maakkunst van die tijd. Het zien en begrijpen alleen al is fascinerend. PRINTKEUNST TITIA ZAADNOORDIJK

In Museum Joure is momenteel de dubbelexpositie Printkeunst te bewonderen, onderdeel van Lân fan Taal, één van de hoofdprogramma’s van LeeuwardenFryslân 2018. In het museum èn in Tresoar

(Leeuwarden) zijn verscheidene bijzondere drukwerken te zien. Ruim veertig professionele en amateurdrukkers uit heel Europa maakten hiervoor een speciaal drukwerk. De expositie in Museum Joure is te zien tot 8 september, in Tresoar wordt het werk tot eind december 2018 geëxposeerd. Daarnaast presenteert de Grafische afdeling van het Museum Joure in dezelfde periode een tentoonstelling van Kopperprenten.

TEJOURE.NL

19


Beleef Joure

TIP! Bezoek Penninga’s molen Penninga’s molen - de grootste korenmolen van Friesland - maalt nog steeds. Ontmoet de molenaar en luister naar zijn mooie verhalen. De molen is elke zaterdagochtend geopend van 09:30-12:00 uur.


VOOR ONDERNEMERS DIE ERUIT HALEN WAT ERIN ZIT. RONALD JANSMA, JANSMA JACHT BV SNEEK

Uw ambities voor de volle 100% waarmaken. Door 24/7 met u mee te denken op het gebied van accountancy en fiscaal advies. Meer dan 100 betrokken topprofessionals die nooit concessies zullen doen aan uw doelen en uw plannen om ze te bereiken. In voor- en tegenspoed. Uw zaken raken ons immers net zo goed.

www.kromhout.com


Een nieuwe kijk op tijd U bent van harte welkom. Wij maken tijd voor u!

Jac ten Hoeve Designuurwerken Midstraat 37 - 8501 AD Joure T 0513 - 413339 - M 06 51 34 37 35 jactenhoeve.nl Kamperbrugklok


Wonen en werken in Joure

FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Bas en Marinke verhuisden van Zwolle naar Joure

EEN QUEESTE WERD VOLBRACHT IN DE DRIESSENSTRAAT Joure is omgeven door prachtig Fries landschap met haar meren, landweggetjes en verstrekkende weilanden. Heel anders dan een stadse omgeving en toch heeft Joure genoeg te bieden om ook het stadse genoegen te ervaren, maar dan met een Fries landelijk tintje. Het is de plek waar je geduld groeit wanneer je achter een tractor rijdt op één van de smalle wegen en je dwingt te genieten van je omgeving. Het is ook de plek waar je prachtig kunt wonen; een ruime nieuwbouwwoning of een karakteristiek huis met een rijke historie. Bovendien, met de A7 voor de deur is eigenlijk alles dichtbij. 24

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


De karakteristieke huizen bevinden zich vooral in het hart van Joure. Het hart dat wordt doorkliefd door de Midstraat. Eén van haar zijtakken is de in Joure bekende Driessenstraat. Een smalle doorgang richting de winkelstraat, waar twee fietsers elkaar nog net kunnen passeren. De raamluiken aan de opvallend oude gevels worden er in de ochtend geopend en in de avond gesloten. Sommige mensen wonen er al hun hele leven en weten nog dat achter de Driessenstraat een weiland lag, waar een slootje achterlangs liep. Nu zijn er een bank, een fietsenzaak en andere bedrijven gevestigd.

VAN OVERIJSSEL NAAR FRIESLAND

Bas van Wijck (37) en Marinke Bos (33) zijn ‘vers’ in de Driessenstraat. Eind 2016 verhuisde het stel van Zwolle naar Joure. Liefde op het eerste gezicht was het in eerste instantie niet. In de wijk Assendorp in Zwolle beviel het prima. Maar door hun werk spendeerden ze grote delen van het jaar in Friesland. Marinke werkte na haar afstuderen bij haar ouders op de jachthaven in Idskenhuizen, zo’n tien kilometer van Joure. Bas werkte in Zwolle als gymdocent in het speciaal onderwijs. In 2010 >>> nam Bas, samen met de TEJOURE.NL

25


Wonen en werken in Joure

broer van Marinke, zeilschool Neptunus over, eveneens van de ouders van Marinke, en sinds 2014 runnen Bas en Marinke de zeilschool samen. Hier krijgen kinderen en volwassenen zeillessen, worden zeilkampen gehouden en organiseren ze groepsuitjes. Toen zij in Zwolle woonden, pendelden ze heen en weer en in de zomer verbleven ze de nachten vaak op het bedrijf. Door verwachte gezinsuitbreiding werd de afstand en deze situatie ongunstig. Waarop de zoektocht naar een huis in Friesland van start ging. Marinke groeide op in Idskenhuizen en wist dat ze meer reuring nodig had dan het dorpje met 430 inwoners haar kon bieden. Een lange zoektocht volgde waarbij huizen in plaatsen als Woudsend, Langweer, Sint Nicolaasga en Joure werden bekeken. Hoewel het aanbod groot genoeg was, kon niets ze echt bekoren.

ZOEKTOCHT

Met zoontje Kai op komst begon de tijd te dringen. De woning in de Driessenstraat hadden ze al eens op Funda bekeken. Op een regenachtige dag zijn ze nog eens door het straatje gewandeld. De aanblik van de straat onder een grauwe lucht kon geen interesse ontluiken en

26

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

deed hen huiswaarts keren. Een half jaar later, met lichte druk van de vorderende zwangerschap van Marinke, liepen ze nogmaals langs hun voorselectie. Ze besloten toch een bezichtiging te plannen. Toen ze het straatje inliepen kwam een flard terug van hun eerdere ervaring: ‘het enge straatje’. Maar toen verbaasden ze zich. Te midden van die straat stond toch een opvallend huis met haar mooie hoge ramen, karakteristieke dubbele voordeuren, een licht uitgesleten stoepje en knipvoegen. Het huis ademde wat uit. Eenmaal binnen was Bas vrij gauw om. Echte stenen muren, een oude schouw,

een sierlijke boog van de vroegere hal. Dit was een huis met een verhaal, waar Joure sowieso rijk aan is. Nog niet eens bekomen van de verhuizing werd zoontje Kai geboren. Bas en Marinke blikken terug op de nog onuitgepakte verhuisdozen in de woonkamer en de kraamverzorgster die spullen beter wist te vinden dan Bas zelf en schieten in de lach.

DORPSE GEMOEDELIJKHEID

Vanwege de ligging en de faciliteiten had Joure de voorkeur, maar echt kennen deden ze het dorp niet. De ligging van hun woning bood Marinke de gelegenheid, nu


BIJZONDERE HISTORIE

“Joure biedt, zeker in de zomer, ook veel. Er is ieder weekend wel wat te doen.” ze toch de tijd had, om met de kinderwagen het centrum en de omliggende wijken te verkennen. Zo leerde ze steeds meer Joure kennen. De gemoedelijkheid van een dorp, dat viel haar opeens weer op. Hier begroet men elkaar op straat. Dat miste ze toch in de stad. Beiden vinden ze het heerlijk om midden in het centrum te wonen. “Even naar de bakker, daar even koffie halen,” zegt Bas suggestief. “En de omgeving is hier prachtig. Het ademt gewoon watersport.” Dat is het niet alleen; het is ook een heel gezellig dorp. “Joure biedt, zeker in de zomer, ook veel. Er is ieder weekend wel wat te doen, waar veel mensen uit de omgeving op af komen,” vindt Marinke. “En in de winter de kerstmarkt. Ook echt compleet, waar moeite voor wordt gedaan,” vult Bas aan.

Ook viel de twee nog wat anders op. Veel mensen kenden niet alleen de straat waar ze wonen, maar ook de geschiedenis. Zo kwamen ze erachter dat hun huis van een voormalig verzekeraar is geweest. In 1902 gebouwd en aan de grootte, de stijl en het materiaal valt te herleiden dat de man wel wat te besteden had. Via een steegje bracht men in het schuurtje aan de achterkant van het huis iedere maand het verzekeringsgeld. Een houtkacheltje, waarvan de pijp nog steeds uit het dak steekt, hield het daar op temperatuur. Binnen in huis is een ingemetselde tekststeen behouden gebleven: Brandwaarborg mij. ‘Woudsend’. Woudsend verzekeringen werd in 1816 opgericht in Woudsend; naar denken handelde de verzekeraar voor deze maatschappij.

FRIESLAND ALS ACHTERTUIN

Aan de rijke historie met allerlei bijzondere verhalen ontkom je in Joure gelukkig niet. Maar Bas merkt ook op dat het een dorp is dat graag vooruit wil. Niet om groter te worden, maar om alsmaar een mooiere plek te worden. De aanpassing van de infrastructuur, zoals het verwijderen van de snelwegrotonde, belooft volgens Bas en Marinke veel goeds. “Wij zijn nu heel snel bij onze zeilschool Neptunus en vanaf Joure ben je ook zomaar halverwege het land. Vanaf hier zijn wij in twintig minuten in Leeuwarden. In Zwolle ben je in twintig minuten aan de andere kant van de stad en in Amsterdam doe je daar drie kwartier over. Eigenlijk moet je de hele provincie als je woonplaats zien,” vindt Marinke. Met heel Friesland als je achtertuin, de weidse en watersportrijke omgeving en de gezelligheid van Joure zelf, zitten Bas en Marinke wel even goed!

TEJOURE.NL

27


ONBEZORGD GENIETEN VAN HEERLIJKE TAPAS! Ben je een liefhebber van verse, verantwoorde Spaanse tapas (vlees, vis of vegetarisch)? Houd jij van lekker lang tafelen in een gezellig en ontspannen Spaans sfeertje? Dan zijn wij voor elkaar bestemd. Zorgeloos genieten van een ruim assortiment aan kwaliteitstapas voor een vast bedrag. Kortom, een compleet feest of zoals wij zeggen: es una fiesta!

VESTIGINGEN: SNEEK (0515 – 439 678) | HEERENVEEN (0513 – 645 150) | DRACHTEN (0512 – 543 597) | LEEUWARDEN (058 – 21 63 833)

W W W . PATA N EG R ATA PA S . N L


binnenvaart ••skûtsjes • roefjes • visserijwaterpoort • elfstedentocht scheepsmodellen schilderijen • werkplaatsen schaatsen • stijlkamers • • zeilsport• zilver sneekweek • zeevaart • driemasters • scheepskanonnen schaatsen • stijlkamers • waterpoort • zilver sneekweek zeevaart driemasters scheepskanonnen • • • binnenvaart • skûtsjes • roefjes • visserij • elfstedentocht • skûtsjes • roefjes • visserij • elfstedentocht schaatsen • stijlkamers • waterpoort • zilver to e g a n k e l i j binnenvaart k schaatsen • stijlkamers • waterpoort • zilver

BEZOEK NU HET VERNIEUWDE MUSEUM

da n k z i j m o d e r n e vo o r z i e n i n g e n z e e r openingstijden: openingstijden: scheepsmodellen • schilderijen • werkplaatsen • zeilsport Kom eens kijken in onzeVERNIEUWDE BEZOEK NUHET HET MUSEUM BEZOEK NU VERNIEUWDE MUSEUM sneekweek zeevaart driemasters scheepskanonnen • • • openingstijden: maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 winkel met de grootste da n k z i j m o d e r n e vo o r z i e n i n g e n z e e r to e g a n kuur e l uur ijk openingstijden: maandag t/mvozaterdag 10.00 -17.00 openingstijden: da n k z i j aan m o dbreigarens e r n ebinnenvaart o r z i e• skûtsjes n i n g e• n z e e•rvisserij to e •gelfstedentocht ankelijk openingstijden: roefjes openingstijden: keuze maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur scheepsmodellen • schilderijen • werkplaatsen • zeilsport schaatsen • stijlkamers • waterpoort • zilver scheepsmodellen • schilderijen • werkplaatsen • zeilsport in Friesland! zondag 12.00 -17.00 uur sneekweek zeevaart driemasters scheepskanonnen • • • zondag 12.00 -17.00 uuropeningstijden: openingstijden: openingstijden: maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 zondag 12.00 -17.00 uur sneekweek scheepskanonnen • zeevaart • driemasters •-17.00 maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur maandag t/m zaterdag 10.00 uur binnenvaart • skûtsjes • roefjes • visserij • elfstedentocht binnenvaart • skûtsjes • roefjes • visserij • elfstedentocht maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00uur uur schaatsen waterpoort • stijlkamers •10.00 • zilver maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 maandag t/m zaterdag -17.00 uur schaatsen stijlkamers zilver zondag -17.00 •12.00 • waterpoort •uur zondag 12.00 -17.00 uur openingstijden: zondag 12.00-17.00 -17.00uur uur zondag 12.00 -17.00 uur zondag openingstijden: 12.00 -17.00 uur zondag 12.00

zondag 12.00 -17.00 uur maandagt/m t/mzaterdag zaterdag openingstijden: 10.00-17.00 -17.00uur uur maandag 10.00 Midstraat 130 8501 AV Joure zondag 12.00 -17.00 uur maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur openingstijden: zondag 12.00 -17.00 uur Telefoon 0513 - 41 33 44 openingstijden: maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur

www.ajoure.nl Voor de echte wolliefhebber!

zondag 12.00 -17.00 uur openingstijden: kleinzand maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur 16 openingstijden: zondag -17.00 uur maandag t/m zaterdag 12.00 10.00 -17.00 uur openingstijden: maandag -17.00 uuruur zondagt/m zaterdag 10.00 12.00 -17.00 maandag -17.00 uuruur zondagt/m zaterdag 10.00 12.00 -17.00 8601 bh sneek kleinzand 16 zondag 12.00 -17.00 uur 16 kleinzand zondag 12.00 -17.00 uur

Lekker en betaalbaar 0515-414057 eten aan gezelligste 8601het bhsneek sneek 8601 bh

kleinzand1616 kleinzand plein w w wvan . f r i eJoure! sscheepvaartm 0515-414057 kleinzand 16 0515-414057 openingstijden: kleinzand 16 uur16 kleinzand kleinzand 16 kleinzand 16 kleinzand 16 8601 bh sneek maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 kleinzand 16 8601 bh sneek 8601 bh sneek wwwwww. .f frri ieesssscchheeeeppvvaaaarrttmm kleinzand 16 openingstijden: 8601 bh sneek kleinzand 16 zondag 12.00 -17.00 uur16 kleinzand openingstijden: kleinzand 16 Douwe Egbertsplein 5 - Joure 0515-414057 8601 bh sneek kleinzand 16 8601 bh sneek kleinzand 16 maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur 8601 bh sneek 0515-414057 8601 bh sneek 8601 bh sneek maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur 0515-414057 8601bh bhsneek sneek 8601 sneek 8601 0515-414057 zondagbh 8601 12.00-17.00 -17.00 uur 8601 w wbh w sneek .friesscheepvaartmuseum.nl 0515-414057 bh sneek zondag 12.00 uur w w w . f rDagelijks i e s s c h egeopend! epvaartmuseum.nl 0515-414057 0515-414057 8601 bh sneek 0515-414057 0515-414057 0515-414057 0515-414057 0515-414057 ieesa sssc415 c hee425 e pvvu aaas rte t muu u sem euumm .nnl ll 0515-414057 ww .rfirei se ss cs hc he eewwwwwepwwwwwpwv.w.f.frv.faTrifrier0513 ia . ln ea sssr chr hteheet epem pvpvu aaaas rt trm mumuu seesm umm .n.nn 0515-414057 ww w .wf0515-414057 m e . ll s c a r s u . l w w w . f r i e s s c h e e p v a a r t m u s e u m . n ww w wf..rffirreiiesesssscschchheeeeeepppvvbistrofred.nl vaaaaaarrrtttm muuussseeeuuum m...nnnll www.cafedestam-joure.nl w w m m w w w . wkleinzand w w . fwwr16wiwewws..fsfrrciih sueussueem . n..nlnll pvvraatam arrtu tm m m eesessseccp hheveeaepa uum

oure_adv_tejoure2018_1-8.indd 1

Douwe Egbertsplein 3, 8501 AB Joure

@DeStamJoure

8601 bh sneek kleinzand 16 kleinzand 16 0515-414057 8601bh bhsneek sneek 8601 w0515-414057 w w.f r i e s s c h e e p v a a r t m u s e u m . n l 0515-414057 wwwwww. .f frri ieesssscchheeeeppvvaaaarrttmmuusseeuumm. .nnl l

Hotel Bier café

DÉ DRANKENSPECIAALZAAK IN WIJN & WHISKY

Kom naar Joure, proef en beleef

Meer dan142, 1000 verschillende Winkel: Midstraat 8501 AW Joure whisky’s. Tel.Meer 0513-412022 dan 800 verschillende wijnen info@wijnkoperij-joure.nl met specialiteiten uit Italië, Oostenrijk en Spanje.

www.facebook.com/wijnkoperijjoure Ook veelzijdig in likeuren, www.wijnkoperij-joure.nl rum, grappa, cognac, enz.

Restaurant

Van Swinderenstraat 69 | 8561 Balk - 41 82 16 Midstraat 54 | 8501 AR | Joure | TAS0513 Tel. 0514 601013 | wwww.hotelteernstra.nl

info@hotelteernstra.nl www.dejoustertoer.nl

Winkel: Midstraat 142 8501 AW Joure Tel. 0513-412022 info@wijnkoperij-joure.nl

www.facebook.com/wijnkoperijjoure

www.wijnkoperij-joure.nl

Op vertoon van deze advertentie 10% korting op alle whisky’s in het winkelschap (*niet op al bestaande acties)

CafeDeStamJoure

23-04-18 08:53


FOTO’S DOUWE BIJLSMA

Werken in Joure

JOURE HEEFT VEEL ‘KODAK-MOMENTJES’ EN EEN BRUISEND ONDERNEMERSKLIMAAT Ondernemer Freek Jansen enthousiast over Joure ‘MediaSoep.’ Baffff! Dat is wel een naam die er meteen goed in knalt. Maar wie zijn de mensen achter het Jouster mediabedrijf? Waarom vestigde deze jonge onderneming zich in de hoofdplaats van de Fryske Marren? Wat maakt Joure zo bijzonder? We vroegen het aan Freek Jansen (30), een van de drie eigenaren van MediaSoep. Kortom: wat maakt Joure zo leuk om te werken en wonen? En wat bedoelt Freek met “Kodak-momentjes”?

Joure is voorportaal van het echte Friesland

“Ik zie Joure als het voorportaal van het echte Friesland. Ze zeggen dat Friezen stug zijn, ik weet ondertussen uit eigen ervaring dat Jousters in ieder geval niet stug zijn. Ze zijn juist heel open. Natuurlijk heb ik mijzelf daarbij wat geholpen, door me wat open op te stellen en te proberen de taal onder de knie te krijgen. Jousters zijn open en warmhartig, en willen je heel graag helpen. Ze zijn in Joure niet zo zeer van de vaste klieken. Als jij je best er voor doet, is er een opening. Dat is voor ondernemers een fijne gewaarwording. Als je hier een onderneming wilt starten en je doet je best daarvoor, dan is aansluiting zeker mogelijk. Dat is een van de belangrijke zaken, die mentaliteit van de Jousters in de breedste zin, dat er toegankelijkheid is. Er wordt hier heel veel georganiseerd en er wordt snel naar buiten gekeken over wie er van buiten bij betrokken kan worden. Dat is wat anders als een ‘ons kent ons’-mentaliteit. Die mentaliteit hangt hier in Joure zeker niet!” Freek Jansen steekt meteen de loftrompet uit als het over Joure gaat. Hij vertelt hoe hij als jonge ondernemer op 17-jarige 30

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

leeftijd als Hollander naar Friesland kwam. Een mooi romantisch verhaal over een verliefde puber uit Woensdrecht, die in Joure terechtkomt en het er nog altijd uitermate naar z’n zin heeft. Ondertussen zijn we dertien jaar verder, en is het met de eerste liefde al heel lang over en uit. Freek vond nieuwe liefde bij zijn lieve vriendin en haar twee dochters (leeftijden 7 en 9). Ze zijn inmiddels twee en een half jaar gelukkig samen, vertelt hij trots. Maar hoe belandt zo’n vrije Hollandse jongen nou hier in het Friese Joure? Freek wil best even vertellen hoe het toen allemaal begon.

Wie is Freek Jansen?

“Ik ben geboren in Zoetermeer, waar ik tot mijn veertiende of vijftiende jaar heb gewoond. Ik ging daar naar de basis- en middelbare school. Waren wel wat bijzondere scholen, eerst naar het Montessorionderwijs en toen naar een school waar gewerkt werd volgens de principes van Dalton. Het was het Erasmus College, een hele vrije school. Dat sprak mij wel aan, ik hield toen ook al van vrijheid. Zoals elke puber hield ik dus niet van beperkingen, ik was zeker geen makkelijk kind! >>>


TEJOURE.NL

31


Werken in Joure

Freek Jansen achter zijn bureau in Ter Huivra.

Ondanks die vrijheid, of misschien wel daardoor, zakte ik van een havo-vwo advies af naar een vmbo niveau. Ik ging met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo uiteindelijk naar het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Dat was een wat onstuimige periode, waarbij ik ben verhuisd van Zoetermeer naar Hoogerheide/Woensdrecht waar mijn vader woonde. Op een gegeven moment moest er een specialisatierichting worden gekozen op het Grafisch Lyceum. Een specialisatie in de Multimedia. Toen kwam video en film op mijn pad. Na een jaar kwam ik er achter dat ik toch niet zo goed aardde tussen zoals ik het noem “Videofielen”. Ze werkten zich het snot voor de ogen om hun eigen camera van drieduizend euro te verdienen. Dat was nu niet bepaald mijn DNA. In diezelfde periode leerde ik via internet een meisje in Joure kennen. Ik ben dan nog maar zeventien jaar oud, maar verhuis toch naar Friesland. Ik heb toen besloten om voor Joure te kiezen, ook al omdat ik in Woensdrecht verder geen sociale contacten had. Bovendien vond ik Joure toen al zo leuk dat ik er gevoelsmatig wel een toekomst voor mijzelf zag. Mijn studie vervolgde ik in Zwolle waar ik de opleiding multimedia vormgeving ben gaan doen en ook succesvol heb afgerond. Ik woonde boven ‘The Place To Be’ in de Midstraat, het cafetaria waar de moeder van mijn vriendinnetje

32

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

“JOURE HEEFT HET KNEUTERIGE VAN EEN DORP MAAR HET BRUISENDE VAN EEN STAD.”

bedrijfsleidster was. De deal was dat ik twintig uur in de week cafetariawerk deed en in ruil daarvoor mocht ik in de bovenwoning wonen. Dat werd mijn basis en hier vanuit deed ik verder alles. Het cafetariawerk heeft er voor gezorgd dat ik mij in Joure nog meer thuis ging voelen. Hier leerde ik de taal ook beter kennen. Kijk, als ze een halve kip, ‘in heale hin’ dus’, bestellen en ik vervolgens een hele kip in de frituur gooi, dan leer je een taal op z’n snelst! Ik vind taal sowieso belangrijk, met taal kun je connectie maken. Als mensen het gevoel hebben dat ze zich op een bepaald niveau niet uit kunnen drukken in het Nederlands, waar ze dat wél in het Fries kunnen, dan betekent dat, dat jij als Hollander die hier komt en probeert te integreren, je wel iets mist. Daarom is het leren van een taal super belangrijk, vind ik. Omdat ik een positieve grondhouding heb ten opzichte van het Fries, heb ik de gunfactor zeker wel gevoeld! Later toen het cafetaria failliet ging, moest ik ook een andere woonruimte zoeken die ik gelukkig weer in Joure vond.” Freek heeft daarna nog een aantal studiebaantjes, bij onder andere McDonald’s, een Pizzeria en als schoonmaker bij Douwe Egberts. Zijn HBO opleiding Communicatie & Multimedia Design aan de NHL in Leeuwarden maakt hij niet af, omdat hij dan al helemaal los is met z’n eigen bedrijf MediaSoep. Tijd voor de studie, dat wist zijn aandacht niet meer vast te houden!


Industrieterrein De Woudfennen en ‘kodak-momentje’ de Midstraat in Joure.

MediaSoep

Samen met z’n compagnons, Bert Boersma en Jorrit Miedema, start Freek Jansen in 2012 de onderneming MediaSoep. “Om een lang verhaal kort te houden: Bert kwam mij tegen in de kroeg en daar, onder het genot van een biertje ontstonden, de eerste ideeën om samen iets te gaan doen op het gebied van moderne media. We kenden elkaar niet, maar Jorrit was wel een gezamenlijke kennis. Die had al een paar keer gezegd dat hij ons aan elkaar wilde voorstellen. Hoe bizar ook, terwijl wij in de kroeg stonden te praten, was Jorrit aan het vakantievieren op de Filippijnen. Afijn, die eerste ontmoeting ging de volgende dag verder en al spoedig was MediaSoep geboren: een internet- en mediabureau. Ons hoofdkwartier werd het tuinhuisje van Bert z’n ouders en toen het daar iets te koud bleek, konden we in het oude kantoortje van Jorrit zijn vader bij hen thuis. Hier bouwden wij onze eerste websites.” De eerste klus waar Freek verder over vertelt is die van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog en al spoedig volgden er meer ondernemers op het Waddeneiland waar MediaSoep z’n diensten succesvol aanbiedt. In 2014 is er de verhuizing naar een echt kantoorpand, aan de Marconiweg. Begin 2015 komen Lars en Annet stage lopen bij het ambitieuze trio jonge ondernemers en mag er gesproken worden van een bloeiend internetbedrijf.

“Met vier chefs en enkele hulpkoks werkten we hard om MediaSoep in Joure en omstreken op de kaart te zetten,” aldus Freek.

Toplocatie Ter Huivra

Met veel enthousiasme vertelt Freek verder over de samenwerking met Sprog, een communicatiebureau in Joure, die voortkwam uit een ontmoeting op de Business Contact Dagen Noord in 2016. “Dat gaf ons veel vertrouwen en een gevoel van erkenning.” Het zorgde ervoor dat MediaSoep zich in korte tijd met grote sprongen kon ontwikkelen en steeds professioneler werd. Ondertussen zit MediaSoep op een fantastische locatie midden in het hart van Joure, dat Ter Huivra wel degelijk is. Een toplocatie waarin MediaSoep, met twaalf medewerkers inclusief de stagiaires (“die we zeer serieus nemen en begeleiden,” zegt Freek) de komende tijd verder kan groeien. “Het is hier echt fantastisch. We zitten in een open en inspirerende werkruimte waar we met verschillende zzp’ers en bevriende bedrijven zoals Sprog uit Joure en Cacholong uit Stiens, en bijzondere klanten kunnen en mogen samenwerken.” Ter Huivra in Joure.

Joure

“In Joure wordt heel goed nagedacht over hoe dingen er uit moeten zien. In de Efteling had je vroeger paaltjes met een bordje en een gaatje erin. Daar stond dan boven ‘Kodak-momentje’ en daar kon je foto’s maken van de mooiste plekjes. Die ‘Kodak-momentjes’ zie ik nog steeds in Joure. Mooie woonerven, bruggetjes met bijpassende treurwilgen, een kronkelweggetje in plaats van een rechte weg. Qua presentatie is Joure heel erg mooi, het geeft een warm gevoel als je er binnenkomt. Joure heeft het kneuterige van een dorp maar het bruisende van een stad. Met dat kneuterige bedoel ik dat je wel tien tot twintig keer hoi kunt zeggen als je door de Midstraat loopt. Een prima gebruik omdat te doen, hoi tegen iedereen zeggen ook al ken je ze niet. Daarnaast zijn de mensen in Joure en omgeving heel ondernemend, ze willen graag dingen doen. Ze zijn ook niet bang om iets grootschaliger aan te pakken als het nodig is. Er is hier een bruisend ondernemersklimaat.” Tot slot, wil je de naam MediaSoep nog even toelichten? “Jorrit z’n moeder maakte in de weekends vaak de lunch voor ons klaar en inderdaad, daar was ook regelmatig soep bij. Dit zal vast en zeker bijgedragen hebben aan onze inspiratie. Haha! Echter, de ware reden achter onze naam is dat we het ingewikkelde internet begrijpbaar wilden maken voor ondernemers, met duidelijke taal. Vandaar de oer Hollandse naam MediaSoep!” TEJOURE.NL

33


Beleef Joure

ne

la

D

ch

ijk

te

dy

k

5 2

G

rie

ne

dy

k

P e n n in g a ’s M ol e n

i

S

we

Gr oe

ûs

Passant enhaven

To lh

2

3

Highlights Joure Museum

1

VVV Joure

Ko

A

pp

e lw

yk

Park Heremastate

Activiteiten Vakmanschap Historische panelen wandelroute

Bo

Ambachten van Joure wandelroute Uitgebreide beschrijving van beide routes verkrijgbaar bij VVV

Markt (elke woensdagmiddag) Eten & drinken

er

M

es

't Z an d

4

ing

el

lk s tr aa t

i ds tr aa t

1

Park Heremas tate Ke r

Cafés Overnachten

ks tr aa t

Ba e rd ts t ra

at

Camping /staanplaatsen campers Rondvaartboot

ev an

Zwembad

bb

Wellness

Ho

Fietsverhuur Supermarkten Gratis parkeren

we

g

7

Vita Wonen Makelaars en taxateurs

ra ve rd d Ha

Openbare Bibliotheek

rs

Geldautomaten

Van der Wiel Accountancy Bistro Fred Bosma Booze & Bites Zie voor alle adressen www.tejoure.nl

34

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

Evenemententerrein De Nutsbaan

Os D e W it t e


5

3

Jac htw erf De Jon g

Kr i m

er Joust

Toer

Tor e

nst

ra at

6

st ra at

i ds tr aa t

re

Museum Jo ure

ke b

uo r

n

4

De Kol k sloe pen hav en

E .A

ru g

eb

ie l a

an

B

M

nn

.B o rg e rst ra a t

ro m

Si

Au

ss tr aa t 7

ae s

er

ole ns t raa t

ht e

ie t

ge m

Ac

e lg

R og

Ge

6

Pa st o r

M

er

k

er

tK nol we

g

he e n

Ge

Sc

S tat io

nsst ra

at

Park Ter Huivra

Kn

oo

a

en informatie e ll a r o o v k Kij ure.nl o j e t . w w dressen op w teJoure

@ te_ joure

pp

un

t Jo

ure

TEJOURE.NL

35


Gezellig winkelen

Ken je dat, het gevoel dat je zelf vindt dat je wel een cadeautje hebt verdiend? Zo af en toe geven we hier aan toe. Dan ben je er aan toe om iets te doen wat enkel en alleen maar fijn is voor jou.

Geef jezelf een blije dag! Verwennen

Blije energie

Simpel

Zo’n blije dag geeft een bijzonder gevoel van vrijheid en luxe. Voel je het ook? Heerlijk, dat verdienen we toch allemaal? Daar zijn geen smoesjes voor nodig.

Waar ik dan aan denk, is het binnenstappen van een winkel in Joure met het doel je te laten verrassen door wat je ziet. Iets zo mooi vinden, dat je het niet kunt weerstaan. Dan laat je het vervolgens inpakken, zodat het thuis een extra feestje is om het weer uit te pakken. Dat mag dus. Je mag jezelf gewoon af en toe gruwelijk verwennen. Het kan van alles zijn. Een kussen om je bank op te vrolijken. Een nieuwe bikini waar je stralend mee de zomer in kan. Een heerlijk geurend zeepje voor in de badkamer. Een tijdschrift om later met een kop thee van te genieten. Dubbel plezier!

LiF is een online magazine over het leven én Friesland. De site staat vol blogs, events, nieuws, foto’s en illustraties en heeft een online etalage met de leukste lifestyle HOTSPOTS van Friesland, verdeeld in vier thema’s: shoppen, slapen, proeven en doen.

36

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

Vaak verzinnen we een reden om iets voor onzelf te kopen. Zodat we ons minder schuldig voelen. De kat van de buren is jarig; je hebt al een week geen koekjes gegeten of het regent... Weet je, dat is helemaal niet nodig. Laat de smoesjes maar achterwege en bedenk dat het mag. Je hebt het verdiend. Gewoon om wie je bent. Zo simpel is het toch.

Maak er dan direct een leuke dag van. Stap op de fiets, zet de zonnebril op je neus en voel de wind door je haren gaan. Fiets door onze prachtige weilanden en langs het water van de Friese Meren. We wonen hier zo ontzettend prachtig. Binnen een paar minuten voel je de rust van de natuur. Hoor je de vogels fluiten en het water kabbelen. Laat de energie stromen door zoveel blije gevoelens. Haal een lekker belegd broodje. Beter nog, ga zitten en eet je broodje ter plekke op, neem er een heerlijke thee of verse fruitsap bij. Kies daarna een ijsje uit in jouw favoriete smaak. De mijne is mango en framboos, het water loopt me nu al in de mond. Mmm.

Fijne dag!

Lotte van der Meij LiF – Leven in Friesland www.leveninfriesland.com


te leuke ts o p s t o h •

Gezellig winkelen doe je in Joure! Maar waar vind je dat leuke winkeltje, het verrassende restaurant, dat gezellige terras, het gezellige sneupwinkeltje? Tejoure.nl helpt je op weg met de ‘te leuke hotspots’!

BOSMA BOOZE & BITES

VOOR DE LEKKERSTE BORREL(HAP)!

Sinds 2016 hebben Uilke Bosma en zijn vrouw Wieke besloten om afscheid te nemen van de MITRA en een slijterij met eigen invulling te smeden. En dat is aardig gelukt, het is niet een slijterij an sich, maar een delicatessenwinkel. Want ook voor de bites (hapjes) ben je bij Bosma Booze & Bites aan het juiste adres. Gelegen in het centrum is Bosma Booze & Bites zeker een bezoekje waard! Bosma Booze & Bites Sinnebuorren 2 Tel: 0513-417994 bosma@boozeandbites.nl

MASIJE LIFESTYLESTORE

HIP WINKELEN IN HARTJE JOURE!

In de trendy lifestylestore Masije kan je heerlijk rondstruinen voor dameskleding, woonaccesoires, verrassende cadeautjes, mooie spullen voor jezelf en lekkers.

YOK YOK MODE

PERSOONLIJK ADVIES!

Welkom bij Yok Yok, een gezellige damesmodewinkel voor een breed publiek. Yok Yok heeft een mooie samengestelde damesmodecollectie van diverse merken, waaronder Summum, Soya, Geisha, Studio Anneloes en Helena Hart.

Met een goed geselecteerde collectie van merken als Be Pure, Riverdale, vtwonen en Rivièra Maison maar ook G-maxx, Cowboysbag en OOZOO aangevuld met verse thee, Tony`s Chocolonely en nog veel meer kan iedereen slagen bij Masije Masije Lifestylestore Midstraat 89 Tel: 06 82067209 www.masije.nl

Bij Yok Yok Mode kun je alle modekleding passen met persoonlijk advies van één van onze medewerkers! Yok Yok Mode Midstraat 122 Tel: 0513 417 098 www.yokyok.nl TEJOURE.NL

37


Gezellig winkelen

te leuke•hotspots

QULOTTE LINGERIE & BADMODE

LINGERIE DIE LAAT STRALEN Bij Qulotte Lingerie & Badmode vind je de beste merken, pasvormen en de stoffen. Inmiddels is Qulotte een begrip in het noorden bij vrouwen die zich lekker voelen in mooie lingerie.

De intieme sfeer van de winkel zorgt voor de perfecte setting om rustig de collectie te bekijken. Je kan rekenen op persoonlijke aandacht, goede service en deskundig advies. Qulotte laat u stralen! Qulotte Lingerie & Badmode - Midstraat 78 Tel: 0513 416 315 www.qulotte.nl

NATUURWINKEL JOURE

BIOLOGISCH GOED

Hieke Kammenga en haar team heten je van harte welkom bij Natuurwinkel Joure! Natuurwinkel Joure is een biologische supermarkt met voeding en natuurtherapeutische producten. Met een grote versafdeling voor groenten, fruit, brood, zuivel en kaas is er ruimte voor een ruim aanbod. Hieke Kammenga en haar medewerkers voorzien je graag van advies. Natuurwinkel Joure Tolhûswei 2 Tel: 0513 411 871 www.natuurwinkel.nl

TERRA 1888

GEWOON VOOR MANNEN!

Bij Terra 1888 vindt je alles op het gebied van mode voor échte mannen onder één dak. De modieuze herenwinkel bestaat al sinds 1888 en dat is iets waar we in Joure trots op zijn! Het geheim van de afgelopen 130 jaar is dat de winkel er altijd ‘gewoon voor mannen’ is geweest. Voor de man is alles te vinden op het gebied van mannenmode én schoenen. De winkel oogt fris, en heeft maar liefst een oppervlak van meer dan 650 vierkante meter. Het personeel van staat voor u klaar! Terra 1888 Midstraat 91-93 Tel: 0513–412436 www.terra-mannenmode.nl 38

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


Kom gezellig winkelen inJoure en parkeer uw auto gratis! SIEP! MANNENMODE

VAN TOP TOT TEEN GEKLEED!

Alle mannen kunnen bij SIEP! Mannenmode terecht voor mooie betaalbare actuele herenkleding om zich van top tot teen te kleden. Het aanbod van SIEP! Mannenmode varieert van casual tot zakelijk. Door de lange ervaring zien ze in één oogopslag welke maat je draagt. Zo voorkom je het vele passen. De koffie staat klaar en tot ziens bij SIEP! Mannenmode! SIEP! Mannenmode Midstraat 131 Tel: 0513 413 633 www.siep-mannenmode.nl

AJOURE BREIBOUTIQUE

VOOR DE WOLLIEFHEBBER JAC TEN HOEVE DESIGNUURWERKEN

UNIEKE BLIKVANGERS

De klok is een sfeerbepalende factor binnen het interieur. Uurwerkmakerij Jacob ten Hoeve ontwerpt en maakt klokken, waarbij het ambacht wordt gecombineerd met moderne vormgeving tot innovatieve eigentijdse design klokken. Een unieke blikvanger in het hedendaagse interieur. Dat is wat u vindt bij Jacob ten Hoeve

Ajoure is de grootste wolwinkel van het noorden en is te vinden in het hart van Friesland. Het assortiment bestaat uit 35 merken garens voor breien en haken, waardoor er voor elke handwerkliefhebber wel wat is te vinden. Voor alle seizoenen heeft Ajoure wol in huis. Ook adviseert Ajoure je graag over materialen en patronen. Kom zeker eens inspiratie opdoen en wek de wolkriebels op bij Ajoure! Ajoure Breiboutique Midstraat 130 • Tel: 0513 413344 www.ajoure.nl

Jac ten Hoeve Designuurwerken Midstraat 37 Tel: 0513 413 339 www.jactenhoeve.nl

TEJOURE.NL

39


Fietsend ontdekken!

- Bijzondere fietsroute -

Vlecke, Dorp en Stad Drie verschillende plaatsen in één route! Fietsen door een vlecke, een dorp en een stad, dat maakt deze fietsroute bijzonder. Compleet met de mooie fietspaden door het Friese landschap in al zijn verscheidenheid aan natuur en cultuur.

Zo begint deze route in de vlecke Joure. Een vlecke is een dorp met marktrechten, maar zonder stadsrechten. Al in 1466 heeft Joure marktrechten gekregen en ieder jaar op de vierde donderdag in september is de grote Jaarmarkt, Jouster Merke. Het dorp in deze route is Langweer. In het kleine maar gezellige centrum van het dorp zijn veel oude en prachtige gebouwen bewaard gebleven. De eeuwenoude lindebomen geven de hoofdstraat een schilderachtig aanzien. Sloten, “Sleat” op zijn Fries is de stad. Sloten is de kleinste stad van Friesland. Klein in vorm maar groot in uitstraling. De route is 38 km en start in Joure. Starten in Langweer (92), Sint Nicolaasga (54) en Sloten (44) is ook mogelijk.

40

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

Afstappers tijdens het fietsen... MUSEUM JOURE Douwe Egberts bouwde op dit stukje historisch Joure de eerste fabriek. De koffie ruik je hier nog altijd. Zeker als je deze zelf maalt! In de 19e eeuw gingen de Friese klokken als zoete broodjes over de toonbank. Bekijk met hoeveel vakmanschap ze gemaakt zijn. In Museum Joure zijn werkplaatsen van drukkers, koffiebrander, klokkenmaker, koperslager, theepakker en zilversmid. Op een dag zeiden de vaklui tegen elkaar: “Wat ons verbindt, is de passie en liefde voor ons vak.” Dit ervaren de bezoekers. Elke donderdag wordt er gewerkt in de drukkerij. Tijdens het museumweekend en elke donderdagmiddag in juli en augustus demonstreren ook de vaklui in de andere werkplaatsen hun vakmanschap.


Leuke pauzeplaatsen RESTAURANT DE ZEVEN WOUDEN

MUSEUM SLOTEN Museum Stedhûs Sleat is gehuisvest in het voormalige stadhuis van Sloten, gebouwd in 1759-1761. Het museum biedt een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis van Sloten. Het pronkstuk van het voormalige stadhuis is de raadzaal of ‘regtkamer’ op de eerste verdieping. Daar kunt u ieder half uur kijken naar de multimediapresentatie ‘Sloten, ideale stad’, waarin u een verrassende kijk op Sloten krijgt. WIJNGAARD DE HEIDEPLEATS De Heidepleats in Sint Nicolaasga is een bijzondere wijngaard in Friesland. Tussen Sint Nicolaasga en Joure ligt een streek genaamd De Heide. Hier wordt het beeld bepaald door een afwisselend landschap: bossen, boerderijen, weilanden, landhuizen, houtwallen, vaarten, etc. In dit landschap is in 1884 een kop-hals-romp boerderij gebouwd. De naam van de boerderij was snel bedacht: het is een boerderij (een “pleats”) in de streek de Heide, dus De Heidepleats. De streek de Heide is gelegen in de oude grietenij Doniawerstal. Na een samenvoeging van Doniawerstal en Haskerlân werd dit in 1984 de gemeente Skarsterlân. Sinds 1 januari 2014 ligt de Heidepleats in de gemeente De Friese Meren (De Fryske Marren). In de 18e eeuw is door de Grietman Johan Vegeling van Claerbergen veel gedaan om de onvruchtbare grond vruchtbaar te maken. Daardoor is deze omgeving nu zoals hij is; veel oude boerderijen, weiland, bouwland, houtwallen, bossen en water.

Lunch & Diner De Zeven Wouden ligt midden in het historische Friese vestingstadje Sloten. Een ideale uitvalsbasis voor een lange dag fietsen langs de Friese meren. En wat te denken van het glooiende en bosrijke Gaasterland en de vele oude bezienswaardige dorpjes? Na zo’n prachtige tocht kom je weer helemaal op krachten bij De Zeven Wouden. Schuif aan op het ruime terras aan het water voor een drankje en hapje. Of geniet van je lunch of diner in het sfeervolle monumentale pand. Voorstreek 120 8556 XV Sloten +31 (0)514 53 12 70 info@dezevenwouden.com www.dezevenwouden.com

PAVILJOEN RESTAURANT BADMEESTER KEIMPE Paviljoen Restaurant Badmeester Keimpe is gelegen aan de rand van het pittoreske Friese dorpje Balk. Als je op het terras van dit restaurant zit, heb je een prachtig uitzicht over het Slotermeer. Dat is nog eens lekker ontspannen. Bijvoorbeeld met een lekker glaasje Cava in de zomer of een Glühwein bij het vuur in de winter. Je kunt hier natuurlijk ook terecht voor een kopje koffie met gebak, een borrel, een lunch of een diner. De huisgerookte paling is een echte aanrader. In de omgeving van dit restaurant maak je kennis maken met de Friese Meren. Tsjamkedykje 10 8561 HA Balk +31 (0)514 60 14 18 welkom@badmeesterkeimpe.nl www.badmeesterkeimpe.nl

TEJOURE.NL

41


Beleef Joure

JACHTWERF DE JONG

KRAAMKAMER VAN HOUTEN SCHEPEN SINDS 1653

Het begrip van Eeltsje Holtrop van der Zee nog altijd levend Als je vanaf de Jouster sluis door de Sylroede naar Joure vaart, dan ga je als toerist meestal rustig aan de kant liggen. Tussen de tientallen andere boten en bootjes die Joure aandoen en daar prettig toeven. Als je nog verder door zou varen, kom je namelijk op een helling terecht. Dus blijf je lekker liggen. Dan kijk je wel naar die werf, naar een ferm stukje Jouster verleden wat nog altijd in vol ornaat wordt gebruikt. Nog steeds zijn daar nauwgezette houtbouwers bezig om schitterende aantrekkelijke teakhouten sloepen te construeren en te verzorgen. “De kraamkamer voor houten schepen”, zo noemt werfbaas Aaldert de Jonge dit prachtige hoekje van Joure. In het lijvige boek ‘Troch de wyn’, over Friese vaartuigen en de daaraan gekoppelde bedrijven en mensen, staat: “Op een rijzige oude houten loods staat in bladderende letters: Jachtwerf de Jong. Dwars erop staat een tweede kleine, houten loods. Daarvoor het kleine witte huisje van de werfbaas. Een paar statige oude bomen maken het plaatje compleet. Met een beetje fantasie lijkt het alsof je het einde van de voor-vorige eeuw binnenvaart.” Je kunt je wel wanen in het jaar 1893, toen Auke van der Zee de werf overnam van heit Eeltsje Holtrop van der Zee, maar de realiteit is dat deze werfgebouwen er ongeveer pas sinds de jaren 1975 staan. Maar de tekst is begrijpelijk. Je kijkt namelijk aan tegen een monument van de Friese scheepsbouw. De helling werd al opgericht in 1653. Geen wonder. Elders in dit blad staat de geschiedenis van Joure, dat indertijd een zeer belangrijk handelscentrum in Fryslân was. Waterwegen kwamen van alle kanten Joure binnen en stroomden ook weer door naar veel andere plaatsen in de provincie. Vergeet niet dat er in Fryslân toen meer vaarwegen dan gewone straten waren. Over die waterwegen voeren de schippers. Toen, in 1653, voeren ze ook nog heel ver weg. Ze lieten in hun Joure grote zeeschepen bouwen. Die de boter van de Jouster boerinnen over de hele aarde rondbrachten. En terugkwamen met producten die voor Nederland nieuw waren en waarin ook weer handel zat. >>>

42

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


TEJOURE.NL

43


Beleef Joure

Sijmen Geerts beheerde toen de werf, met zijn zonen. Ze hadden toen de werf, het huis en de smederij op dezelfde plaats aan de Kolk. Daar waar de scheepvaart Joure nog binnenvoer. De helling bestond al lang, maar in 1856 zette de familie Geerts alles te koop.

Eeltsje

Een scheepsbouwer uit IJlst kocht de helling. Eeltsje Holtrop van der Zee. Hij werd in de historie de grote man van de helling. Hij was geboren in

1823. Stond dus met 33 jaar midden in het leven. Dat moest ook, want de tijden waren wat minder. Hij had echt moeite de werf goed aan de gang te zetten. Toen de tijden even beter werden, slaagde hij daarin. Want hij was een van de besten in het vak van scheepsbouwer. Vergeet niet dat je toen alleen nog maar met hout werkte. Dat was op zichzelf al een kunst. De prachtigste boeiers, tjotters, en Friese jachten die Eeltsje bouwde voor met name de upper ten van Fryslân, varen nog steeds rond. De mooiste boeier heeft een grote mastwortel. Het is het Statenjacht van de provincie Fryslân, de boeier ‘Friso’. In 1893 gebouwd in Joure voor Mr. B. Ph. Baron van Harinxma thoe Slooten. De commissaris van de Koningin, maar die had hem voor eigen gebruik. De boeier verdween later naar Holland, maar werd door het Friese bedrijfsleven teruggekocht en definitief aan de provincie gegeven. Die hem nog altijd trouw laat onderhouden. Een zeer mooi schip, deze ‘Friso’. Kunst van Eeltsje Holtrop.

44

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

Auke

Rond 1893 nam zijn zoon Auke van der Zee de helling over. Eerst bleef heit Eeltsjebaes, zoals hij werd genoemd, er nog rondlopen. In 1901 stierf hij. Toen pas durfde Auke van der Zee ook ijzeren schepen te gaan bouwen. Dat heeft zijn vader nooit toegestaan. Of beter, dat deed een kunstenaar toen niet. Auke bouwde skûtsjes en andere ijzeren scheepjes. En hoewel hij de artisticiteit van zijn vader niet had, had Auke wel het een en ander van de oude scheepsbouwer geleerd. Net als vele andere jonge scheepsbouwers die op diverse


“Hout leeft, heeft alles, je kunt er fantastisch mee werken” werven aan de skûtsjes begonnen, maar eerst stage liepen bij Eeltsjebaes. Auke liet het zien in 1908, de Gudsekop, een zeilend veerscheepje dat hij bouwde voor schipper Walma van Joure. Je ziet bijna het gevoel voor hout in het ijzer terug. Het schip bestaat nog als monumentje van de veerscheepjes, waarvan er in die jaren zo talloze door Fryslân voeren, en Joure als begin- of eindpunt hadden.

Doorstart

Echter van 1910 af bouwde Auke van der Zee geen roefschepen meer. Hij legde zich toe op motorjachten, veerscheepjes en houtbouw. Maar in 1939 was dat ook afgelopen. Auke stierf berooid, had het succes van zijn vader niet te gelde kunnen maken. De Douwe Egbertsfamilie had intussen Joure als kindje aangenomen en zorgde dat in 1940 de helling een doorstart kreeg. De familie Van der Meulen kwam er aan het roer. Houtwerkers. Nog altijd populair. Ze maakten er weer een florerende helling van. Maar kregen later bij de Sneker Woudvaart meer ruimte. Abele de Jong nam de helling over na een grote verbouwing. Hij specialiseerde zich in houten vletten. Bovendien was hij een van de weinige hellingbazen die Pampuszeilboten maakte.

Grootmeester

Allemaal profiteerden ze van de naam van de grootmeester. Eeltsje Holtrop van der Zee, hún grote voorbeeld. Die is geëerd als beste scheepsbouwer van Fryslân. Die volgens de historie gewoon om een in aanbouw zijnd schip heen liep, zijn tabakspruim tegen de reling spuwde en zei: “Daar komt het zwaard.”

Aaldert de Jonge (37) moet er om lachen. Aaldert komt van Irnsum, kwam via een vriendin in de jachtbouw terecht. Hij werkt sinds 1998 op de werf. Nam hem in 2009 over. Maar de kunstjes van Eeltsje kent hij niet. “Wij hebben een tekening, daar wordt naar gewerkt.” Wat hij wel van Eeltsjebaes overhield, is liefde voor hout. Als je er naar vraagt, lichten zijn ogen plotseling op en begint hij enthousiast te vertellen wat je met hout kunt doen en wat hout met jou doet. “Hout leeft, heeft alles, je kunt er fantastisch mee werken. Natuurlijk doen we ook ander werk, meest in de restauratie- en opknapsfeer.” Maar als er hout is, dan leven Aaldert en zijn zes, zeven medewerkers zich helemaal uit.

Begrip

Het hout van De Jonge is anders dan het eikenhout waarmee Eeltsje en Auke eertijds aan de gang moesten. Dat is aan bederf onderhevig. De Jonge bouwt teakhouten sloepen. Teakhout is tropisch hardhout. Als De Jonge het van de importeur krijgt, moet hij het zes jaar laten drogen. Het hout is vet. Zes jaar hout vooruit bestellen. Als er een sloep klaar is, moet hij weer bestellen. Teakhout wordt evenwel steeds schaarser. Dus wordt het alsmaar duurder. Maar als je zo’n sloep maakt, dan is dat voor tien jaar.

AALDERT DE JONG

De bestellingen lopen door, er is een wachtlijst. Jachtwerf De Jonge mag dan een houtkraamkamer zijn, er wordt ook veel ander werk verricht. Een oude loods biedt 150 jachten elke winter onderdak. Er is veel reparatie en onderhoud. Het werken met hout is en blijft het mooist. Al hoef je bij een sloep het hout niet zo ver te buigen als eertijds onder invloed van haardvuur bij de boeiers geschiedde. Toch kun je er uren naar kijken. Klanten worden steeds op de hoogte gehouden van de vorderingen, dan komen ze even. Dan ruiken en voelen ze zich weer even in 1893. En dan ben je het helemaal eens met Aaldert de Jonge: “We werken hier op een begrip”.

TEJOURE.NL

45


Snel en met passie geleverd! Of het nu gaat om tabak en tabaksbenodigdheden of om koffie, zoetwaren, frisdranken, ijs en snacks of om schoonmaakproducten en kantoorartikelen, FOOX levert het van harte en alles in één stop! Door jarenlange ervaring en onze passie kunt u rekenen op een hoge servicegraad, kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat is wat wij noemen: toegewijde distributie!

groothandelsorganisatie

Onze vestigingen vindt u in:

bergsma I franeker

willie robben I ‘s-hertogenbosch

hoogeveen

de smet I oostburg

zuid-nederland I venlo

west I waddinxveen

info@foox.nl

I www.foox.nl


De gemakkelijkste winkel voor wenskaarten, kansspelen, pasfoto's, tijdschriften en cadeaukaarten!

De Merk 3 - 8501 AN JOURE T 0513 41 35 01

BY SIEP! MANNENMODE STAAN MAN EN SERVICE CENTRAAL

Midstraat 131 - Joure T 0513 413633

SIEP! MANNENMODE

WWW.SIEP-MANNENMODE.NL

Rondvaartbedrijf P. Brouwer Geheel verzorgd genieten van Frieslands natuurschoon op het comfortabele passagiersschip Simmerwille Dag-, middag- of avondtochten met uw vereniging, bejaardensociëteit of familiedagen.

Elfmerentocht Restaurant Die Gaststube Midstraat 53 | 8501 AE Joure T 0513-414100 | www.diegaststube.nl

3 augustus 10 augustus 17 augustus 24 augustus

Vertrek Slachterdyk Joure 09.30 uur. Aankomst ±17.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan boord of via het VVV-Joure. (volw. € 25,00 en kinderen t/m 12 jr. €10,-) meer info zie website!

Inlichting: ( T ) 0513 - 41 33 72 ( M ) 06 - 531 543 08

www.rondvaartbedrijfbrouwer.nl


Beleef Joure in AR!

ONTMOET DOUWE EGBERTS IN LEVENDE LIJVE MET DE MEAR FRYSLAN APP! Maak kennis met al het moois wat Joure en Fryslan te bieden hebben op het gebied van cultuur en historie.

MeAR Fryslan is een Augmented Reality (AR) app met wandel-, fiets- en autoroutes door Friesland. Met AR voeg je virtuele elementen toe aan de werkelijkheid. Op die manier worden er toevoegingen getoond die er niet echt zijn. De app leidt je, met behulp van GPS, door de mooiste Friese steden en dorpen langs diverse unieke belevingspunten. Friesland zit vol met verhalen om te vertellen op het gebied van historie en cultuur. Verhalen die veel interessanter worden wanneer je zelf op die locatie aanwezig bent (location-based storytelling). Zie de geschiedenis tot leven komen op de plaats waar die geschiedenis gemaakt is.

48

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


De route zorgt voor verrassingen. In Joure komt Douwe Egberts bijvoorbeeld tot leven middels deze innovatieve AR techniek. In Stavoren is dat “het vrouwtje van Stavoren” en in Sneek poortwachter Symen Douwes (gespeeld door Freark Smink). En de oude Ylostins is te zien zoals hij vroeger in IJlst stond, in Bolsward kun je een kijkje nemen in het oude stadhuis etc.etc. De gebruiker van de app kan zelf een taal kiezen (Nederlands, Engels, Duits of Fries). Bij het downloaden van de app (MeAR Fryslan) en het downloaden van de wandeling is internet nodig. Tijdens de wandeling werkt de app vervolgens offline. De app is gratis. Sommige routes in de app worden gesponsord en zijn daardoor ook gratis. Andere routes kunnen voor een klein bedrag (maximaal 2,99) via Ideal aangeschaft worden.

Bedrijven kunnen aan de MeAR Fryslan app deelnemen door middel van de bedrijvenlijst. Mocht de gebruiker van de app onderweg zin hebben in een hapje/ drankje, op zoek zijn naar een slaapplek of gewoon benieuwd zijn welke interessante ondernemingen zich in de buurt bevinden, dan kan hij/zij deze bedrijvenlijst raadplegen. Op deze manier kan de gebruiker zelf zien welke interessante bedrijven er in de buurt zijn en de app geeft vervolgens aan hoe ver men van dit bedrijf verwijderd is. Door slechts één druk op de knop wordt de gebruiker, middels GPS, de weg naar het bedrijf gewezen. Nieuwsgierig geworden? Benieuwd hoe dat er uit ziet? Neem dan alvast een kijkje op de website www.mearfryslan.nl

TEJOURE.NL

49


Sfeervol genieten

Sfeervol

Genieten

Joure is rijk aan talrijke gezellige restaurantjes, kroegjes en terrassen. Er is voor ieder wat wils: van een lekker schepijsje tot culinaire hoogstandjes. Proef het te Joure en laat je verrassen!

WOK MING

Wok Ming is een wok restaurant in hartje Joure. Wok Ming is gespecialiseerd in de Aziatische keuken maar serveert ook Europese gerechten. Een avondje onbeperkt wokken of grillen in het luxe en sfeervolle restaurant in de Midstraat is een ware belevenis. Kies zelf uw ingrediënten van het wokbuffet en zie hoe de kok er in de wok een heerlijk gerecht van maakt. Speciaal voor de kinderen beschikken wij over een prachtige speelkamer. Hier tref je nog die ouderwetse gezelligheid. Kom langs en ervaar het zelf. Midstraat 173 Tel: 0513 413 727 www.wokming.nl

RESTAURANT DE JOUSTER TOER

Restaurant ‘De Jouster Toer’ is sfeervol en eigentijds, met een unieke ligging tegenover het meest markante bouwwerk van Joure, De Jouster Toer. Patron cuisinier Johan Schotanus bereidt met zijn team gerechten, geïnspireerd op de Franse en Friese keuken. Verse en veelal regionale producten zijn het uitgangpunt in de ambachtelijke keuken. Het team van Restaurant ‘De Jouster Toer’ verwelkomt je graag. Midstraat 54 Tel: 0513 418 216 www.dejoustertoer.nl

CAFÉ DE STAM

Café de Stam is laagdrempelig en voor iedereen, vanaf 18 jaar, toegankelijk. Een potje poolen, bijkletsen onder het genot van een drankje of op een zomerse dag lekker chillen op het terras. Café de Stam organiseert regelmatig evenementen, dus houd de website en Facebook in de gaten! Je bent van harte welkom. Douwe Egberts Plein 3 Tel: 0513 414 918 www.cafedestam-joure.nl

50

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


IRISH PUB TIGH BARRA

Tigh Barra is een gezellige pub in hartje Joure met een mooi terras aan de winkelstraat. Bij binnenkomst waan je je in hartje Ierland. Dit is mede door het ruime assortiment aan Ierse bieren en whiskey’s. Feesten, vergaderingen en borrels met een hapje erbij, het is allemaal mogelijk bij Tigh Barra. Loop eens binnen en laat je verwelkomen door ons vriendelijke personeel.

DOPPIO ESPRESSO JOURE

Doppio Espresso Joure ligt pal aan het begin van de Midstraat, dé winkelstraat van Joure, met voldoende gratis parkeergelegenheid. Elke leeftijdsgroep geniet dagelijks van het lekkers wat Doppio te bieden heeft. Doppio Espresso Joure is als locatie ook prima af te huren voor vergaderingen, bruiloften en feesten. Vraag naar de mogelijkheden en tot ziens bij Doppio Espresso Joure. Midstraat 7 • Tel: 0513 789 425 www.doppio-espresso.nl

Midstraat 64 Tel: 0513 435 389 www.tighbarra.nl

DIE GASTSTUBE

Duitse gezelligheid ervaar je in Restaurant ‘Die Gaststube’ in Joure. Hier staan heerlijke Duitse gerechten en gezelligheid centraal. Ons restaurant bevindt zich in de sfeervolle winkelstraat van Joure, op loopafstand van de haven. In ‘Die Gaststube’ kan je rekenen op heerlijk eten, vriendelijke bediening en een unieke sfeerbeleving. Midstraat 53 • Tel: 0513 414 100 www.diegaststube.nl

EEN BEETJE FRANKRIJK IN FRIESLAND: BISTRO FRED Een authentieke bistro in het hartje van Joure. Bij Bistro Fred is het genieten in een ongedwongen en gastvrije ambiance. Onder leiding van Patron-Cuisinier Fred Wielinga komen er heerlijke gerechten uit de keuken; bereid met verse streekproducten uit nabijgelegen dorpen. De Franse keuken loopt als een rode draad door de menukaart. Leuk voor lunch, diner of gewoon voor de borrel! Douwe Egbertsplein 5 Tel: 0513-415425 www.bistrofredjoure.nl

elegenheden g s n a a g it u e er d n a Alle : in Joure vindt je op E.NL WWW.TEJOUR

TEJOURE.NL

51


Voor jong & oud!

Op pad met de kinderen! LEUKE KINDERACTIVITEITEN IN JOURE!

Wat gaan jullie vandaag doen? Voor jong en oud is er in Joure van alles te beleven. Hieronder een overzicht van de leukste uitjes met kinderen en leuke dingen om te doen met kinderen in Joure. Ook in de mooie groene omgeving van Joure is er van alles te beleven voor kinderen van elke leeftijd. Heel veel plezier!

Subtropisch Zwembad Swimfun

Lekker genieten van een dag vol waterpret? Swimfun Joure is de perfecte plek voor plezier en vertier! Al regent, sneeuwt of hagelt het, het zwembadparadijs is altijd lekker warm en aangenaam. Voor alle leeftijden biedt het zwembad plezier, of je nou rustig baantjes wil trekken of je komt om vrij te zwemmen en te spelen, er is voor iedereen genoeg te doen. Naast het zwembad zijn er nog veel meer leuke extra’s. Spannende avonturen in de jungle van de snelle wildwaterbaan die je mee voert op een hoogte van bijna vijf meter! Hier heb je stroomversnellingen die kronkelen door de jungle, langs allerlei watervallen en dwars door donkere grotten. Ook verschillende glijbanen ontbreken niet in dit zwembad. Zo heb je de Magic Oval, die wordt gezien als de spannendste glijbaan van het zwembad. Deze glijbaan is maar liefst 55 meter lang en hier mag je zonder, maar ook met een band vanaf roetsjen. Daarnaast is er de Tube Slide, deze baan ligt onder een prachtige sterrenhemel en biedt 35 meter glijplezier. Ben je helemaal van het avontuur? Snel je dan naar binnen als de bel klinkt (wel voorzichtig natuurlijk met de natte grond), want dan komen de hoge golven in het golfslagbad. Verder is er een buitenzwembad en voor de allerkleinsten een peuterbadje.

JJ OO UU 52

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


Puzzelmuseum Joure Speelbos Joure

Het kinderspeelparadijs Speelbos Joure aan de Marconiweg is het ideale uitje voor kinderen van 1 t/m 12 jaar. Met een oppervlakte van 1500 vierkante meter is dit een prachtige plek voor kinderen om zich heerlijk te vermaken. Er zijn veel leuke dingen te beleven, zoals vier ballen kanonnen, een ballenvulkaan en een heuse jungle. Een glow in the dark voetbalveld, een doolhof en zelfs een spookhuis. De kinderen kunnen dus lekker klimmen, klauteren en ravotten. Genoeg te beleven dus! Ook voor kinderfeestjes en klassenuitjes verzorgt Speelbos Joure arrangementen met allerlei hapjes en drankjes. Genoeg speeltijd om lekker uit te razen.

Een museum boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels. In dit museum is het mogelijk om puzzels te bekijken; schuifpuzzels, constructiepuzzels, geduldspelletjes, optische illusies en nog veel meer. Aan gelegenheid om zelf te puzzelen ontbreekt het ook niet. U wordt tijdens uw bezoek aan het Puzzelmuseum op een leuke en enthousiaste manier verrast door magisch entertainment. Het Puzzelmuseum biedt arrangementen aan voor kinderen, familiefeesten en scholen. Er wordt ook een workshop gegeven op aanvraag; een demonstratie van bijzondere puzzels waarna er vervolgens zelf actief gepuzzeld gaat worden.

Jouster Strand

Heerlijk verkoelen op een warme dag, gewoon in Joure. Zandkastelen bouwen, kuilen graven, voetballen en volleyballen op het zand, het kan allemaal op het Jouster Strand Woudfenne. Met gratis gebruik van surfplanken en de vele speeltoestellen is dit strandje een heerlijke plek om een middag te vertoeven.

Party- en zalencentrum ‘t Haske

Party- en zalencentrum ‘t Haske bestaat uit diverse zalen en vergaderruimtes, zes bowlingbanen, een bar, ontvangstruimte en toneel. Je kunt in dit party- en zalencentrum bowlen, midgetgolfen, Friese Oud-Hollandse spelletjes spelen, puzzelen en nog veel meer. Een ideale plek voor een avond gezelligheid. Ook dineren is mogelijk bij ’t Haske. Er worden verschillende buffetten aangeboden. Ben je meer van het gourmetten? Ook dat is mogelijk bij het party- en zalencentrum ‘t Haske.

Midgetgolfen in Joure

R E

Bij Party- en zalencentrum ‘t Haske kan naast bowlen ook gemidgetgolft worden. Op het terrein rondom ’t Haske ligt een in 2010 geheel vernieuwde midgetgolfbaan. Met achttien wedstrijdbanen kunt u met mooi weer heerlijk een balletje slaan. ’s Avonds zijn de banen verlicht, wat voor een extra gezellige sfeer zorgt.

Kijk voor voor meer informatie op: www.tejoure.nl TEJOURE.NL

53


Beleef Joure

IN HET KAMELEONDORP

komen verhalen tot leven!

“Weet je hoeveel Kameleonboeken er in Nederland verschenen zijn? Achttien miljoen, acht-tien- miljoen boeken!” Nop de Graaf exploitant van het Kameleondorp in Terherne spreekt het gigantische getal enigszins theatraal uit.

KAMELEONDORP TERHERNE, FIERLJEPPEN (SLOOTJE SPRINGEN MET DE POLSTOK)

54

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


VAREN MET DE KAMELEON

“De Kameleonboeken is gemeengoed, je zou kunnen zeggen dat het cultureel erfgoed is. Waarom er zoveel Kameleonboeken verkocht zijn? Het is eigenlijk heel simpel, goed overwint van het kwaad, respect, vertrouwen, natuur en opkomen voor zwakkeren, het zijn allemaal sleutelwoorden voor de Kameleonserie. Die thema’s nemen wij ook mee naar onze bezoekers. We proberen de mensen die in het Kameleondorp komen heel actief te laten zijn. Bij grote attractieparken, ik noem geen namen, staan de mensen heel vaak te kijken en te wachten en in het Kameleondorps is iedereen actief. In Terherne kun je dingen doen, het mee maken”, weet De Graaf.

hier altijd terecht. We hebben vaste standaard dingen, maar daarnaast nog een heleboel andere activiteiten. Eerst even de standaarddingen op een rijtje. In de eerste plaats is daar het dorpje Lenten op ware grote nagebouwd in de Kameleonboerderij midden in het dorp. Er is altijd een thema van waaruit wij activiteiten organiseren. We hebben er de pratende melkbussen. De melkbussen zijn van de wagen afgevallen en zijn spontaan gaan praten. We helpen ze een handje, want je mag ze aanslingeren waarna je een diepe stem krijgt die verhalen vertelt.”

Onder de slogan ‘Kameleondorp Terherne, daar komen de verhalen tot leven’ wordt er reclame voor het ‘leukste uitje van Friesland’ gemaakt. De bevlogen Nop de Graaf geeft graag meer info over het Kameleondorp.

“Verder is er nog een groot speel erf met boomhutten, het gezonken schip. En we hebben Paal 43 een hele grote ruimte met een filmzaaltje en een heel grote overdekte groene weide waar je allerlei spelen kan spelen. Dan kun je nog aan boord stappen van de boerenpraam die geduwd wordt door

“In de Kameleonboeken is het altijd vakantie en mooi weer. Toch draaien wij hier nu ook in de winter activiteiten. We hebben inmiddels drie jaar een wintersprookje gehad helemaal in de wintersfeer, met andere woorden je kunt

NOP DE GRAAF

de oh zo sterke Kameleon. Je krijgt dan de prachtige omgeving van Terherne te zien. En last but not least hebben we het Avontureneiland, waar je het allemaal zelf kunt beleven. Het ligt ongeveer een kwartiertje varen vanaf Terherne. Het eiland is twee hectare groot, waar we inmiddels onze eigen drinkwater maken. Het wordt er helemaal gezuiverd. Er is een eigen polder met een windmolen. Daar op het eiland nemen wij de mensen mee terug naar de elementen van de natuur.” Volgens De Graaf is het Kameleondorp geschikt voor drie generaties en mensen van allerlei pluimages. “Er is voor iedereen wel wat wils. Het speciale aan het Kameleondorp is de herkenbaarheid. Als je hier komt waan je je in de wereld van de Kameleon. Het draait om verhalen, waar je zelf een rol in kunt spelen. We nodigen mensen uit om actief te zijn, bezoekers zijn voor ons geen nummers. We willen graag dat mensen met elkaar in contact komen, we zitten hier niet achter een venster.” Voor meer info: www.kameleonterherne.nl TEJOURE.NL

55


Joure en water Het is heerlijk genieten op de wateren rondom Joure. Voor optimale waterpret kun je in Joure uiteraard ook een sloep huren.


Beleef Joure

De tijd staat nooit stil bij de Jouster Klokkenmakerij Halverwege de negentiende eeuw was Joure het bloeiende en indrukwekkende hart van de klokkenindustrie in Nederland. Waren het eerst de stoelklokken die gretig aftrek vonden, later waren het vooral de Friese staartklokken die tot ver over de Nederlandse grenzen werden verkocht. Van al die tientallen klokkenmakers zijn er nu nog maar twee over in Joure. Wij bezochten de Jouster Klokkenmakerij aan het Douwe Egbertsplein en praatten met kunstschilderes Lipkje Ferwerda.

Letterlijk met een kwast in haar hand verwelkomt Lipkje ons op een zonnige voorjaarsmorgen in maart. “Ik mag vanmorgen even op de winkel passen”, zegt Lipkje opgewekt. Dennis Canrinus, sinds vijf jaar eigenaar van de Jouster Klokkenmakerij, laat zich verontschuldigen, hij is naar een klant. Lipkje heeft de verontschuldiging nog maar amper uitgesproken of de winkelbel klingelt

58

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

weer. Dennis Canrinus stapt de bescheiden showroom met groene toonbank en plavuizen op de vloer binnen, geeft ons een stevige hand en zegt tegen Lipkje dat hij iets vergeten is. Vervolgens richt hij zich weer tot ons: “Lipkje is het visitekaartje van ons bedrijf, je kunt haar alles over de klokkenmakerij vragen, we hebben geen geheimen!” Lipkje lacht. We geloven de eigenaar van de Jouster


“HET IS EEN GIGANTISCHE GESCHIEDENIS WAAR WIJ HET OVER HEBBEN. JOURE EN FRIESE KLOKKEN ZIJN ONLOSMAKELIJK MET ELKAAR VERBONDEN” Klokkenmakerij meteen. Canrinus kan het niet laten om toch alvast enthousiast over het oude ambacht te vertellen, voordat hij naar zijn klant vertrekt. “Er zijn in Joure 220.000 klokken gebouwd, bij negentig verschillende klokkenmakers, die allemaal ook nog weer eens knechten hadden. Die mensen verkochten hun klokken overal, niet alleen in eigen omgeving, maar over de hele wereld. Voordat ik vijf jaar geleden deze prachtige zaak overnam, had ik er ook al vijftien jaar gewerkt. Mijn liefde voor klokken moet je zoeken bij mijn voorvaderen. In 1692 was er een Cancrinus, wie z’n naam in 1780 veranderd is in Canrinus, al klokkenmaker. Dat is dus een oude pake van mij geweest. In die zin zit het dus in mijn genen, ik zal wel een reïncarnatie van die voorvader zijn. In feite wordt er in onze klokkenmakerij nog precies zo gewerkt als 400 jaar geleden. Ik vind het priegelwerk prachtig en mijn fascinatie voor antiek is groot.”

DE WINKEL

Als Dennis dan voor de tweede keer op deze morgen het pand verlaat, gaat Lipkje verder waar haar werkgever geëindigd is. “Het is een gigantische geschiedenis waar wij het over hebben. Joure en Friese

klokken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kijk hier in de winkel en je ziet de Friese Staartklokken, de Friese Stoeltjesklokken, de Friese Schippertjes. We noemen dat allemaal Friese klokken, maar de kenners zien wel degelijk verschillen. Vooral het binnenwerk is nog al eens anders. Ik zie dat niet hoor, ik ben vooral van het schilderwerk. We gaan zo naar boven waar het schildersatelier is. Daar kun je zien hoe ik iedere wijzerplaat beschilder.”

AMBACHTSBEDRIJF

Dat De Jouster Klokkenmakerij een echt ambachtsbedrijf is, moge duidelijk zijn. Vanuit de winkel komen we in de werkplaats, waar oude klokken worden gerestaureerd, maar ook nieuwe Friese klokken het levenslicht zien. Het uurwerk wordt geheel in de eigen werkplaats gemaakt. De pilaren, de tandwieltjes en de rondsels worden door Dennis Canrinus zelf gedraaid en

gefreesd. Verschil met vroeger is wel het materiaal, dat tegenwoordig van een betere kwaliteit is. Toen waren de materialen naar verhouding veel duurder dan het uurloon. Elke Friese klok heeft een wekkerwerk. In de werkplaats van de Jouster Klokkenmakerij, met zware gietijzeren machines, hangen verschillende antieke klokken die op een restauratiebeurt wachten. Er zijn ook nieuwe exemplaren, die klaar zijn voor aflevering. Allemaal naar de smaak van de klant. Veel klokken vinden hun weg naar Canada en Amerika, daar waar Friezen naar geëmigreerd zijn. >>>

TEJOURE.NL

59


Beleef Joure

60

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018


“Waarom we een Friese Staartklok een Friese Staartklok noemen?”, herhaalt Lipkje onze vraag, om twee tellen later het antwoord te geven. “Omdat het onderste gedeelte van de klok een staart is. Moeilijker is het niet. De klok hiernaast heeft een extra kap bovenop, is ook ietsjes groter dan de andere klokken. Het is een burgemeestersklok, heeft een beetje meer cachet. Het is een hele oude klok, ik schat uit 1850. Toen de klok hier kwam was ie helemaal geruïneerd, ik heb er bij het schilderen een hele klus aan gehad. Ik heb de kleuren weer helemaal naar voren gehaald. Er hangen ook klokken die we in feite alleen maar hoeven schoon te maken, die moeten vooral oud blijven. Kijk deze klok eens, mocht terug gebracht worden naar de staat zoals hij ooit gemaakt was. Dit exemplaar heb ik ook helemaal antiek gehouden, ik heb alleen de becijfering een klein beetje opgehaald. De klant bepaalt de keuze!” We maken een aantal foto’s en volgen daarna Lipkje naar het schildersatelier.

SCHILDERSATELIER

“Schilderen is een kunstje. Het is een ambacht. Ik noem mij dan ook geen kunstenares, maar een ambachtsvrouw, net zoals een goede siersmid, die mooie hekken en dergelijke maakt”, is het eerste wat Lipkje zegt als we op haar werkplek zijn aangekomen. Ze heeft inmiddels de schildersschort aan gedaan en vertelt verder. Met veel vakmanschap schildert Lipkje de wijzerplaten, de bruidsringen en verder kunnen de opdrachtgevers zelf bepalen welke versieringen aangebracht worden.

“Wij restaureren niet alleen oude klokken, wij maken ook nieuwe. Afgelopen week heb ik weer een groot aantal kasten in de grondverf gezet. Die kasten worden gemaakt van massief eiken of mahonie hout. We kijken dan altijd goed naar de houtstructuur, die moet goed zijn. We gaan voor kwaliteit. Klanten kunnen ook hier zelf de kleur bepalen. De kast kan gelakt of in de was gezet worden. De meerminnen en de kast worden door een houtsnijder gesneden. Boven op een Friese klok staat vaak een atlas met twee engelen, je hebt ze van hout en van messing of aluminium is. Vroeger was dat lood. Die moeten ook allemaal op kleur gebracht worden, zoals ook deze houten engelen en Atlas, die hier liggen. We hebben altijd voorraad, want we zijn ook gewoon een fabriek. Ik heb het vak geleerd van Harmen Timme, ik ben gewoon naast hem gaan zitten en heb de kunst afgekeken. Wat Harm schilderde was van een enorm niveau. Hij zei toen ik hier begon ‘als je mijn opvolgster wilt worden, moet je het ook zo kunnen’. Ik moest dus hoog instappen! Het gekke is dat we de winkel vol hebben met klokken, maar iedereen wil er toch zijn eigen schildering op. Mensen kunnen het krijgen zoals ze het willen. Ik heb wel eens een vliegtuig met een streep er achter geschilderd, was voor een piloot. Kapitein Rob en zijn schip heb ik ook ooit geschilderd. Paarden, portretten, dorps- en stadsgezichten, het is maar net wat de klant wil!”

REVIVAL FRIESE KLOKKEN

“Tot voor kort vonden jonge mensen een oude Friese staartklok aan de muur oubollig, nu merk je dat er stylistes zijn die de Friese klok herontdekken. Industrieel design is helemaal hot, de muren mogen weer ruw met een Chesterfield bank en erboven een bombastische Friese staartklok. Een plaatje! Als dat vervolgens in trendy woonmagazines gepubliceerd wordt dan hoor ik in de winkel, dat mensen de oude klok van pake en beppe onder het bed vandaan halen. Ze komen bij ons om te vragen hoeveel een restauratie kost. We hebben het druk! Er is een upgrading van Friese klokken.”

TEJOURE.NL

61


WWW.TEJOURE.NL


Boerebrulloft

FOTO’S: PITER VAN DER MEER

Ieder jaar weer trekt deze bijzondere bruiloft in Joure duizenden toeschouwers! Het gaat dan ook niet om zomaar een trouwerij maar om een traditionele Boerebrulloft zoals vroeger. In 2017 vormden Janna van der Meer en Sjoerd Miedema het bruidspaar. Dit jaar is de Boerebrulloft op 25 juli 2018


G D J I T L A Joure, altijd gezellig!

EVENEMENTEN AGENDA 2018

27 APRIL 2018

Koningsdag in Joure

Tijdens Koningsdag is er van alles te doen. Vrijmarkt, muziek en volop gezelligheid.

10 MEI 2018

Hemelvaart Festival

In Park Heremastate: livemuziek tijdens het Hemelvaart Festival. Met bekende & minder bekende bands, zangers en zangeressen en een muziekmarkt. Voor jong & oud. Gratis entree en attracties voor de kinderen. Vanaf 15:00 tot en met 21:30 uur.

10 MEI 2018

16-dorpen fietstocht

Fiets mee voor het goede doel: KWF kankerbestrijding. De fietstocht gaat door de prachtige omgeving van Joure. Er zijn drie verschillende afstanden, 25, 75 en 120 km. Alle fietsen zijn welkom!

12 MEI 2018

Elfsteden Oldtimerrally

De Elfsteden Oldtimerrally doet Joure aan! De auto’s (450) én motoren (200) komen tussen 08:30 en 11:00 via de Harddraversweg Joure binnenrijden en zullen hun route door Joure – ook (deels) door de Midstraat – vervolgen. 64

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

12 MEI 2018

Brocante markt

Kom elke tweede zaterdag van de maand sneupen op de Brocante markt! Je vindt er een divers aanbod van curiosa, vintage, mooie brocante en hippe en stijlvolle woonaccessoires.

19 MEI 2018

Joure Onder De Wol

Tijdens dit hippe wolfeest kun je kennismaken met de veelzijdigheid van wol: spinnen, breien, vilten. Kom kijken hoe de schapen van de schaapskudde Joure van Landschapsbeheer Terra live worden geschoren.

19 MEI 2018

Opening watersport seizoen

Feestelijke opening van het watersport seizoen. Met markt, muziek & gezelligheid.

26 MEI 2018

Grasbaan races

Voor alweer de 48e (!) keer organiseert M.C. Flying Boetoe de traditionele Grasbaanraces op de Nutsbaan in Joure. Een vol grasbaanprogramma met verschillende klassen. Volop spektakel. Toegang is gratis.

9 JUNI 2018

Vroem! Oldtimer festival

Klassieke bolides en hun trotse bezitters staan centraal tijdens Vroem! Dit bijzondere evenement staat bol van activiteiten voor jong & oud. Met auto’s, brommers, live muziek, een onderdelenmarkt en een kinderplein.

9 JUNI 2018

Brocante markt

Kom elke tweede zaterdag van de maand sneupen op de Brocante markt! Je vindt er een divers aanbod van curiosa, vintage, mooie brocante en hippe en stijlvolle woonaccessoires.

6 JULI 2018

Swipedei

Harddraverijen met de strijd om de Gouden Swipe. De paardenkoersen worden verreden op de Nutsbaan. Een prachtige sfeervolle grasbaan, nabij het centrum.

14 JULI 2018

Brocante markt

Kom elke tweede zaterdag van de maand sneupen op de Brocante markt! Je vindt er een divers aanbod van curiosa, vintage, mooie brocante en hippe en stijlvolle woonaccessoires.


G I L L E Z E G Voor het complete overzicht kijk je op WWW.TEJOURE.NL

25 JULI 2018

11 AUGUSTUS 2018

Boerebrulloft

Ieder jaar weer trekt deze bijzonder bruiloft in Joure duizenden toeschouwers! Het gaat dan ook niet om zomaar een trouwerij maar om een traditionele Boerebrulloft zoals vroeger.

25 T/M 29 JULI 2018

Brocante markt

Kom elke tweede zaterdag van de maand sneupen op de Brocante markt! Je vindt er een divers aanbod van curiosa, vintage, mooie brocante en hippe en stijlvolle woonaccessoires.

24 AUGUSTUS 2018

Friese Ballonfeesten

Het grootste ballonnenfestival van Nederland biedt weer een prachtig schouwspel! Dat moet je zien!

29 JULI 2018

Joure Swingt!

Volop muziek Te Joure! ‘s Middags zijn er op vele plekken optredens van diverse artiesten en bands.

25 AUGUSTUS 2018

Koopzondag met kidsmiddag Het is altijd gezellig winkelen Te Joure. Deze koopzondag is er ook een kidsmiddag.

10 AUGUSTUS 2018

Shanty straatfestival

Gezellig meedeinen! Prachtige zeemansliederen uitgevoerd door de vele aanwezige shantykoren in de Midstraat.

8 SEPTEMBER 2018

Romantische markt

Waan je Te Joure als op Mont Martre in Parijs. Ruim 250 kramen toveren de Midstraat om tot een prachtige en vooral romantische markt.

Brocante markt

Kom elke tweede zaterdag van de maand sneupen op de Brocante markt! Er is divers aanbod van curiosa, vintage, mooie brocante en hippe en stijlvolle woonaccessoires.

13 T/M 15 SEPTEMBER 2018

Rockopera Tommy

In het kader van Leeuwarden Fryslân 2018 wordt in Park Heremastate de musical ‘Tommy’ opgevoerd: een internationaal verhaal van toepassing op ons allemaal. Over wat ons in het dagelijks leven bezighoudt als het gaat om geloof, hoop & liefde.

27 SEPTEMBER 2018

Jouster Merke

De jaarmarkt ‘Jouster Merke’ is een eeuwenoude traditie die al meer dan 550 jaar vele boeren en burgers trekt. Tevens is de Agrarische schouw in Park Heremastate.

30 SEPTEMBER 2018

Mode koopzondag

Deze koopzondag staat in het teken van de nieuwste mode. De Midstraat is een grote rode loper waarop de trends op het gebied van mode geshowd worden.

Zomer koopavonden mét live muziek! Elke vrijdagavond (11 mei t/m 21 september) koopavond te Joure met live muziek!

TEJOURE.NL

65


Beleef Joure VERVOLG EVENEMENTEN AGENDA 2018

Het bruist in Joure van de activiteiten en evenementen.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP:

WWW.TEJOURE.NL Te Joure |

30 SEPTEMBER 2018

Jouster Merke loop

Begin je zondag lekker actief en doe mee met de 36ste Jouster Merkeloop. Deze hardloopwedstrijd voert je langs de mooiste plekjes van Joure en omgeving.

1 OKTOBER 2018

Jouster Merke Koersen

Rondvliegende modderkluiten en juichende mensen op de banken. De sfeer is geweldig bij deze harddraverijen, waarbij gestreden wordt om de bekende Jouster Stoeltjesklokken.

3 NOVEMBER 2018

Jouster Fanfare presenteert: De Jouster Toer

Een lokaal project in het kader van Kulturele HaadstĂŞd 2018. Een uniek project waarbij muziek en onze historische Jouster Toer centraal staan. Speciaal voor dit project wordt door Componist PaulLovatt Cooper (Engeland) een muziekstuk gecomponeerd. In dit muziekstuk komt onder andere het verhaal van bekende Jouster Sieger Bijsterveld tot leven.

17 NOVEMBER 2018

Intocht Sinterklaas

Met zijn stoomboot vaart de goedheiligman samen met zijn Pieten de Jouster haven binnen. Daarna zet de Sint op zijn witte schimmel koers naar de Midstraat.

TEJOURE.NL MAGAZINE 2018

VVV WINKEL JOURE De winkel van VVV de Friese MerenGaasterland is gevestigd in een prachtig monumentaal pand aan de Midstraat 99.

16 DECEMBER 2018

Kerstmarkt

Kom helemaal in de kerstsfeer op de kerstmarkt. E zijn diverse kraampjes in de Midstraat en er is (kerst)muziek.

27,28 EN 29 DECEMBER 2018

Boxing Days

Traditioneel na de kerst: de Boxing Days in Joure! Pak je voordeel tijdens deze grote uitverkoop en scoor de leukste en mooiste koopjes!

Voor het complete overzicht kijk je op: WWW.TEJOURE.NL

66

te_joure

Op deze unieke locatie vindt u naast de VVV ook het Museum Joure met een expositieruimte, een koffiekamer en een oudheidskamer. In de VVV-winkel vindt u veel vertrouwde producten: diverse cadeaubonnen, souvenirs, reisaccessoires en toeristische magazines. Ook is er een actueel aanbod aan kaarten, boeken en gidsen van Nederland en heel Europa.

GEOPEND VAN DINSDAG T/M ZATERDAG VAN 10.00 - 17.00 UUR. VAN MEI T/M OKTOBER ZIJN WE OOK OP MAANDAG GEOPEND VAN 13.00 - 17.00 UUR.


ALLURE

M I D S T R A AT 1 | 8 5 0 1 A C J O U R E | 0 51 3 41 4 0 0 5 | 0 6 4 8 0 7 3 7 1 2 | WAT Z E VA N D E R WA L . N L

WvdW_Adv_225x297_Def.indd 1

31-07-17 19:29


Waar vrouwen houden van winkelen, houden mannen vooral van niet winkelen. Meer dan ooit zijn wij de winkel voor die mannen. Daarom zie je heel prominent twee concepten in onze winkel:

Kies een van de stijlen op de poppen.

Wij zoeken, jij gaat passen. Heeft hij geen tijd? Zoek dan iets moois voor hem uit! Hij past het gewoon thuis. Wat bevalt hou je, de rest mag je binnen 14 dagen terugbrengen.

Geslaagd! Tijd voor andere dingen!

Te r r a 1 8 8 8 • M i d s t r a a t 9 1 - 9 3 J o u r e • w w w. t e r r a - m a n n e n m o d e . n l

Profile for Ying Media

Joure Magazine 2018  

Advertisement