{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

LEES ALLES OVER DE 84ste SNEEKWEEK!

Sneekweek magazine 2019

W W W. S N E E K . N L SPECIALE UITGAVE VAN GROOTSNEEK


’t Is altyd feest in Sneek! Feul plezier, genyt met folle teugen….... mar doën foarsichtech!

0515-438860 www.thuiszorgslippens.nl


HISWA TE WATER 4 - 8 september

2,50

KORTING

bestel nu uw kaarten op hiswatewater.nl

Batavia Haven Lelystad

primeurs | proefvaren | demonstraties | 300 boten


Sneekweek

Simmer op ’e mar en yn ’e stêd Van harte welkom in Sneek! De stad die het hele jaar door bruist van de activiteiten en evenementen. En helemaal tijdens de Sneekweek, al decennia het grootste watersportevenement op binnenwater ter wereld. Met wedstrijden in zoveel prachtige klassen. Het gaat hard tegen hard op het water, de strijd om de eer, het bepalen van de beste positie in het veld, de frustratie van wegvallende wind, de power van strak aan de wind varen en precies de juiste koers vinden. De Sneekweek staat bol van de tradities die we graag willen voortzetten en die we tegelijk ook in een nieuw jasje gaan steken. Sneekweek 2.0 met een betere verbinding tussen mar en stêd, met een nieuwe invulling van activiteiten voor iedereen, een uitgebreider en aantrekkelijk programma overdag en ’s avonds voor de sfeer. Het komende jaar gaan we daar met z’n allen mee aan de slag, zodat we in 2020 een gevarieerde Sneekweek kunnen neerzetten waarin water en stad een mooi geheel vormen en waar duurzaamheid ook een belangrijke plaats in heeft. Daar nemen we dit jaar alvast een voorschot op met onze toiletvoorzieningen. Deze zijn duurzaam en zullen ook deze uitstraling hebben. Daarnaast gaan we inzetten op de inzameling van voornamelijk plastic. Dit doen we met afvaleilanden. Dit zijn containers die verspreid over de stad zorgen voor extra inzameling. Ik wens iedereen een prachtige Sneekweek toe op ‘e mar en yn ‘e stêd!

Jannewietske de Vries Burgemeester van Súdwest - Fryslân

4

Sneekweekmagazine | 2019

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


COLOFON Groot-Sneekweek-Magazine is een jaarlijkse uitgave van Ying Media i.s.m Gemeente SúdwestFryslân, KWS en Sneek Promotion. Groot-Sneekweek-Magazine wordt huis-aan- huis verspreid in de gemeente SúdwestFryslân. Ook verkrijgbaar bij de VVV, jachthavens en horeca en campings. Oplage: 40.000 exemplaren.

UITGEVER Ying Media B.V. Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745 005 E - mail info@yingmedia.nl Internet www.grootsneek.nl EINDREDACTIE Henk de Vries REDACTIE Wim Walda, Petra Miedema, Priscilla Klock, Henk de Vries en Henk van der Veer VERKOOP Ying Mellema, Meine de Vlugt, Marianne Bouwman, Mieke Alferink VORMGEVING Frans van Dam (Quod Media) FOTOGRAFIE Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Sneek Promotion, Henk van der Veer, Jan Douwe Gorter DRUK Janssen Pers VERSPREIDING FRL Verspreidingen

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. Met speciale dank aan de KWS.

Sneekweekmagazine | 2019

5


7 t/m 11 feb 2020

Hier begint je watersportseizoen

WTC EXPO Leeuwarden www.boot-holland.nl


Inhoud 8  De jeugd staat te trappelen van ongeduld  Marissa IJben, Thomas Schouten en Marlies Schouten. Drie portretten.

18 “Dragonforce nieuwe Sneekweek-eenheidsklasse”

8

in gesprek met zeil’crack’ Harry Amsterdam

24 Sneekweek ‘Wist u datjes’

Feitjes ‘ter Leering ende Vermaeck’

26  Een rondje kroegen voor Sneekweek Tijgers

Een aantal pareltjes van kroegen.

18

24

40  Jong talent aan zet in Rabo Sneekweek Slotconcert

Fenna Dijkstra en Nienke Pauluis

46  Straattheaterfestival Sneekweek

Sneek is één groot podium

26

40

50  Het economisch belang van feestgedruis Winkeliers Bas de Boer, Nina Kroon en Klaas Piet Ypma over de Sneekweek

46

En verder...

50

16 Opening Sneekweek | 29 Programma/highlights 2019 | 32 Plattegrond Sneek | 34 Muziekpleinen 38 Rabo Sneekweek Slotconcert | 44 Programma starteiland | 45 CoolKids Party | 54 Soul Sonic City 55 Beachclub Sneek | 57 Local Vibes | 58 Sneekweek Kermis | 60 Boot van het jaar | 62 Kort nieuws Sneekweekmagazine | 2019

7


DE JEUGD STAAT TE TRAPPELEN VAN ONGEDULD Wanneer je de uitslagen van de Sneekweek doorkijkt, valt op dat zelfs in de klassen waarin tot voor een paar jaar de ‘oude rotten’ de dienst uitmaakten, er nieuwkomers opduiken: jeugdige zeilers en zeilsters, die het de gedoodverfde zeiliconen moeilijk maken. Die voelen de hete adem van ‘de jonkies’ in hun nek. Het opleidingssysteem van Koen van Esch en de zijnen van het Regionaal Trainings Centrum RTC Noord in de Roerkoning op het Starteiland werpt zijn vruchten af; niet alleen op nationaal, maar zeker ook op internationaal niveau. Drie jonge KWS-talenten ‘op de pijnbank’: Marissa IJben uit Joure, en Marlies en Thomas Schouten uit Goënga.

Drie portretten. TEKST WIM WALDA • FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

8

Sneekweekmagazine | 2019

Marissa IJben 84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


Thomas Schouten Marlies Schouten Sneekweekmagazine | 2019

9


Marissa IJben (15) wil niet op de zaken vooruitlopen

M

“De Sneekweek is voor mij een feestje” Het gezin IJben uit Joure bestaat naast de twee zussen Marissa en Lisanne uit vader Jan IJben, mede-eigenaar van Ottenhome in Heeg en moeder Marlies IJsselmuiden. Beide meiden zitten op het gymnasium. Jan en Marlies hebben dankzij de zeilambities van met name dochter Marissa een agenda, waarin niet veel gaten zitten. Marlies is de grote regelneef, de planner. Het hele huis ‘is behangen’ met zeilen en je ‘struikelt’ over de aanhangers waar de boten op vervoerd worden.

De vijftienjarige Marissa reageert broodnuchter op de vraag of ze het Marit Bouwmeester binnen nu en een paar jaar moeilijk gaat maken. “Zo ver denk ik niet vooruit. Ik draai dit seizoen leuk mee in de internationale jeugd top-tien van de Laser Radiaal, maar moet gewoon nog een heleboel ervaring opdoen. Veel wedstrijden varen, kilometers maken, trainen op zeiltechniek, tactiek en strategie.” Marissa is de bescheidenheid zelve, maar haar resultaten spreken voor zich. Ze werd vijfde overall in Hyères tijdens de EK Laser 4.7; tweede onder 17 in Athene tijdens het EK Radiaal; en vierde overall tijdens de jeugd WK in de Laser Radiaal in het Poolse Gdynia.

Uitvalsbasis Langweer Al vanaf haar zesde was Marissa IJbenga in een Optimistje ‘aan het klooien’ in de vaart achter haar ouderlijk huis in Joure. Samen met haar anderhalf jaar oudere zus Lisanne. Het moederschip van de familie IJben lag in Langweer, zodat de Langweerder Wielen de uitvalsbasis werden in de weekenden. Maar op een dag tijdens een oefensessie, waarbij de wind flink doorhaalde en de jeugdige zeilertjes alles in de strijd moesten gooien om de bootjes overeind te houden, had Marissa het helemaal gehad met het zeilen. Een jaartje later echter tijdens

10

Sneekweekmagazine | 2019

Marissa IJben geconcentreerd aan het zeilen in haar Laser

de jeugdopleiding in Heeg, kreeg ze de smaak weer goed te pakken en wilde ze ook meedoen aan de combi’s. Dat zijn vier tweedaagse wedstrijden op verschillende meren in NoordNederland waarbij de jonge zeilertjes hun ‘zeilvaardigheden’ kunnen meten met andere enthousiaste kinderen die ongeveer op hetzelfde niveau zeilen. Als je daar leuk in meedraait, wat bij Marissa het geval was, word je geselecteerd voor de jeugdploeg – ze was toen elf jaar – en uiteindelijk het hoogst haalbare de kernploeg, wat een jaar later het geval was. 84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


Marissa moest zich met haar lengte van 1,78 in bochten wringen in de Optimist en stapte over naar een andere klasse, de Laser 4.7, waar ze zich meteen in het kernteam van het Watersportverbond zeilde. Vorig jaar voor het laatst overigens, omdat ze opnieuw een overstap maakte naar de Laser Radiaal met een iets groter zeil. Het programma van het Watersportverbond in samenwerking met de KWS is intensief en ambitieus. Naast een aantal wedstrijden op veelal internationale bestemmingen en uiteraard de EK’s en WK’s worden ook de nodige uren doorgebracht in de sportschool bij Thialf en in het Topzeilcentrum in Scheveningen.

Goede basis bij RTC Noord Marissa: “Ik heb enorm veel aan de trainingen van het RTC gehad. Er werd veel getraind op techniek, tactiek en strategie. Als je bijvoorbeeld bij het overstag gaan niet meer na hoeft te denken over alle handelingen die je moet verrichten, kun je je aandacht bij de wedstrijd en je concurrenten houden. En dan sta je met 2-0 voor. En zo worden alle technische handelingen tijdens het zeilen stuk voor stuk geoefend, net zolang tot je ze blindelings kunt uitvoeren.”

Het weer ‘lezen’ “Daarnaast leer je ook het weer te ‘lezen’. Wat doen de wolken, hoe zien ze eruit, wat doet de wind, is die constant of vlagerig en uit verschillende richtingen? Waar zitten bij stil weer de windbanen, is er een walletje dat trekt? Enzovoorts. Als je dat soort dingen in de praktijk kunt brengen, komen de resultaten vanzelf.” Voor Marissa betekenden die resultaten eerst het jeugdteam en later de kernploeg van de Optimisten Club Nederland (OCN).

Toekomstdromen? “In ieder geval school halen. Qua zeilen heb ik niet zulke duidelijke doelen voor ogen. Ik wil gewoon steeds beter worden. Per wedstrijd maak ik vooraf altijd wel een inschatting, dus top-tien of topvijf, maar ik denk niet twee jaar vooruit. Maar stiekem zou ik het wel heel leuk vinden om in de toekomst tegen Marit Bouwmeester te varen.

Sneekweek? “Dat is voor mij een feestje. Daar ligt de focus wat minder op het winnen van de wedstrijden, alhoewel ik weet dat zodra het startschot gaat, ik toch weer op scherp sta.”

T

Thomas Schouten (14) wil bij de wereldtop horen

“Ik ga voor de winst”

FOTO: MATIAS CAPIZZANO

In bochten wringen

Thomas Schouten tijdens WK Optimist in Antigua

Thomas Schouten (14) is op het moment van schrijven van dit artikel net een dag terug van de WK Optimist, dat dit jaar van 6 – 16 juli werd gehouden in Antigua, onderdeel van de Kleine Antillen. Samen met Yanne Broers, Hidde Schraffordt, William Zielinski en Floris Schraffordt vormde Thomas Schouten het vijftal dat Nederland vertegenwoordigde tijdens het WK.

Voor de WK waren er 255 deelnemers ingeschreven, zodat er eerst een kwalificatie plaats moest vinden voor de Gold-,Silver- en Bronze Fleet. “Ik plaatste me voor de Silverfleet en eindigde daar uiteindelijk in de middenmoot. Ik ging volledig open naar deze kampioenschappen toe, omdat ik niet wist wat me te wachten stond. Het is Sneekweekmagazine | 2019

11


Thomas en Marlies Schouten

mijn eerste WK en de omstandigheden ter plaatse waren best pittig. De baai waarin werd gevaren ligt achter een grote berg, zodat je draaiwinden krijgt en bovendien vaar je op zee, dus heb je met stroming te maken. Dat betekende dat je echt tactisch moest varen. Ik heb daar dan ook veel geleerd. Onder meer dat ik nog beter moet focussen en dat ik bij de start niet te gretig moet zijn, want ik was twee of drie keer te vroeg. Dit jaar was een jaar om zoveel mogelijk te leren en ik weet nu beter wat me het komende jaar te wachten staat. Want in 2020 is het WK op het Gardameer in Italië en dan wil ik er klaar voor zijn.”

Sport en school Thomas zit in het derde jaar van ‘!mpulse@’ in Leeuwarden Dat is onderdeel van het Piter Jelles College, waarbij de leerling veel vrijheid krijgt bij de keuze voor zijn leerproces. “Ik krijg sommige stof op vmbo-niveau en andere vakken weer op atheneum niveau”, vertelt hij. “Op die manier is het in samenspraak met de school mogelijk om sport op niveau te beoefenen. Want door trainingen en (internationale) wedstrijden ben je niet altijd in staat om het reguliere onderwijs en tentamens bij te wonen. En dat kan dan in overleg op een ander moment.”

12

Sneekweekmagazine | 2019

Fanatiek baasje Thomas is in de Optimist begonnen toen hij een jaar of acht was. Toen de familie Schouten verhuisde van Grou naar Goënga, werd hij lid van de KWS en begon zijn training bij de KWS, JWZ en RTC Noord. “Aanvankelijk zeilde ik daarnaast ook nog in de Flits, maar dat heb ik na een paar jaar laten vallen om me helemaal te kunnen richten op de Optimist, om zoveel mogelijk uren te kunnen maken.” Het moge duidelijk zijn dat het hier om een fanatiek baasje gaat. “Ik ga voor de winst”, reageert hij ernstig. “Als dat niet lukt dan baal ik uiteraard, maar probeer ik wel zelf te analyseren wat ik niet goed heb gedaan, om dat voor de volgende wedstrijd om te zetten in een leermoment. En meestal weet ik me weer te herpakken om uiteindelijk mijn doel, bijvoorbeeld een top-tien race varen op een WK, te realiseren.”

Terrein verkennen “Voor het volgende jaar wil ik me middels de Optimist Kernploeg weer kwalificeren om het WK in Italië te kunnen varen. Daarvoor vaar je verspreid door Nederland een aantal wedstrijden. Per klasse gaan er maximaal zeven deelnemers naar de EK en vijf naar de WK. Tijdens de Sneekweek ben ik er dus niet bij want dan zit ik op het Garda meer in Italië om zoveel mogelijk internationale wedstrijdervaring op te doen. En dat betekent kilometers maken. Mijn ambitie is om bij de wereldtop te horen.”

M

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


KWS. “De 29er is een enorm instabiele boot”, weet ze te vertellen. “Hij wordt wel eens spottend een ‘plank op het water’ genoemd en hij gaat hard, heel hard. “

‘Team MarMau’, met Marlies Schouten aan het roer, in actie tijdens de Hempel Sailing World Championschips in Gdynia, Polen

Marlies Schouten (15) wil naar de jeugd WK in Brazilie

M “Ik moest leren om agressiever te zeilen. Dat is wel gelukt.”

Zus Marlies is vijftien jaar, zit met een sportstatus in het vierde jaar van het gymnasium op het RSG en vaart samen met Maud Lodewijk nu bijna een jaar in de 29er. De 29er is een zogenaamde high performance skiff, ontworpen als een jeugdboot, om ze te leren om in skiffs te varen. Met als einddoel voor de toppers om over te stappen naar de olympische 49erFX. Het is een boot die al bij lage windsnelheden planeert en bij meer wind wel een snelheid van een kleine veertig kilometer per uur kan bereiken. De boot zelf heeft een hele ranke (skiff) vorm en is voorzien van kleine vleugeltjes zodat de bemanning het gewicht verder naar buiten kan brengen. “Het eerste seizoen”, vertelt Marlies lachend, “ben je alleen maar bezig om de boot overeind te houden. We zwemmen dus heel wat af. Het vraagt van de zeilers veel behendigheid en atletisch vermogen om in deze klasse te zeilen, maar als dat eenmaal lukt is het wel superspectaculair. Tijdens de U4 (United 4 zijn de kwalificatiewedstrijden voor het KNWVkernteam – red.) wedstrijden varen we op een speciale high performance baan.”

De weg naar de 29er Ze begon als achtjarige als bemanning bij Mette Rijk in de Flits. Na twee jaar wilde ze zelf sturen en deed dat met Thomas als bemanning. Daarnaast voer ze ook zelf bij het JWZ en RTC in de Optimist. Dit jaar heeft ze alleen nog maar de Flitsclubkampioenschappen meegedaan en is daar tweede geworden. Ze zet daarmee een punt achter de Flits-periode, want in 2018 is ze samen met teamgenoot Maud Lodewijk overgestapt naar de 29er bij de

Team MarMau (Marlies Maud) heeft zich dit jaar gekwalificeerd voor het Nationale Trainings Team (NTT) van de 29er. Deze ‘beloftes’ houden hun band met hun eigen Regionale Training Centrum en zeilvereniging, waar ze vooral ook doordeweeks kunnen blijven trainen. Hierdoor is school te combineren met hun sport. In de weekenden en vakanties trainen ze met de beste zeilers van het land samen. Onder begeleiding van de klasse coaches van het Nationale Training Team wordt er centraal een trainingsprogramma afgewerkt en worden er nationale- en internationale wedstrijden bezocht. Marlies en Maud kwalificeerden zich als het beste 29er meidenteam voor het Isaf Jeugd WK in Polen, waar ze als negende van de vierentwintig deelnemers finishten. “Voorafgaand aan dit WK hebben we als laatste voorbereiding met het Nederlandse Jongensteam, Canadezen en een team uit Thailand nog elf dagen fanatiek getraind bij Scheveningen onder leiding van de hoofdcoaches van het Verbond.”

Wat brengt de toekomst? “Van 16-24 augustus varen we met het NTT het EK 29er op het Gardameer. We hopen in Italië de Goldfleet te halen. En in 2020 wordt het Isaf Jeugd WK in Brazilië georganiseerd en daarvoor is de doelstelling natuurlijk om ons te kwalificeren. Ik ben niet een echt agressieve zeiler. Sterker nog ik moest leren om wat agressiever te zeilen om mijn plekje op de startlijn te veroveren, maar dat is inmiddels wel gelukt. Als de resultaten tegenvallen baal ik fors, maar gelukkig kan ik dat na een kwartier van me af zetten en weer aan leuke dingen denken.”

Bemanning Maud Lodewijk “Maud en ik hebben elkaar ontmoet op een van de combi’s in de Optimistenklasse en het klikte. Ze is KWS lid geworden en trainde samen met ons. We konden prima met elkaar opschieten, werden vriendinnen, gingen samen naar alle combi’s en U4’s en hebben vorig jaar besloten samen in de 29er te stappen.“ De 29er vaart niet mee in de Sneekweek, maar Marlies komt met haar vader Marinus Schouten in het weekend in actie in de Pampus. “Rest van de week varen we niet mee”, vult Marinus lachend aan; “Mijn vakantiedagen zijn op.“ Sneekweekmagazine | 2019

13


Maandag 5 augustus

Familiedag op het starteiland! Kids day Out 13:00-17:00 UUR

Voor jong en oud!

Met boordevol activiteiten zoals legobouwedstrijden, schminken, buikglijden, DJ- en vlieger workshops.

KinderDisco 17:00-19:00 UUR

Met de zelfgemaakte mixen vanuit de DJ Workshop

vangrail & Barry Badpak VANAF 22:00 UUR

Als vanouds is de feesttent geopend met niemand minder dan Vangrail en Barry Badpak. (entree € 5,00)

ZIE OOK www.sneekweek.nl rry varen tussen Sneek en het Starteiland voor € 0,50*

Poiesz

DIENSTREGELING

2019

bo t Sneekwe e 3 t/m 8 k augustu s 2019

Sneekermeerbus Vrijdag 2 augustus start de 84e editie van de Sneekweek. Van vrijdag 2 augustus tot en met donderdag 8 augustus rijdt de Sneekermeerbus tussen station Sneek en het Sneekermeer. Betalen met contant geld is in deze bus niet mogelijk. Reis op saldo met je ov-chipkaart, koop je ticket bij de chauffeur (betalen met PIN) of koop online een Sneekermeerbus Weekticket via arriva.nl/sneekweek. Lijn 38 van Sneek Busstation naar Pont Sneekermeer Sneek, Busstation

08:45

09:15

elk half uur tot 12:45

13:10

13:30

13:50 elke 20 min. tot 3:50

Sneek, Prins Hendrikkade

08:47

09:17

elk half uur tot 12:47

13:12

13:32

13:52 elke 20 min. tot 3:52

Offingawier, Pont

08:57

09:27

elk half uur tot 12:57

13:22

13:42

14:02 elke 20 min. tot 4:02

VAARTIJDEN VANUIT SNEEK 1e OOSTERKADE

VAARTIJDEN VANAF HET STARTEILAND

09.00 11.00 13.00 15.00 17.00

10.00 12.00 14.00 16.00 18.00

uur uur uur uur uur

uur uur uur uur uur

* € 0,50 is voor enkele reis, betaling bij aan boord gaan Lijn 38 van Pont Sneekermeer naar Sneek Busstation Offingawier, Pont

08:58

09:28

elk half uur tot 12:58

13:30

13:50

Sneek, Prins Hendrikkade

09:08

09:38

elk half uur tot 13:08

13:40 14:00 14:20 elke 20 min. tot 4:20

Sneek, Busstation

09:12

09:42

elk half uur tot 13:12

13:44

14:04

14:10 elke 20 min. tot 4:10

14:24 elke 20 min. tot 4:24

zondag & woensdag vaart de Poiesz boot af en aan. op de overige dagen geldt: ! vol=varen

Puur Sneekweek. Puur

3194D90142_Noord_Sneekweek 2019_advertentie 100x140_3194D80112.indd 1

04/07/2019 09:26

www.poiesz-supermarkten.nl


Jan Kuipersweg 15 8606 KD Sneek 0515-787000 info@vanwierenwatersport.nl WWW.VANWIERENWATERSPORT.NL

ZEILMAKERIJ STERK ZUIDEND 8 • SNEEK • 0515 417 271

www.zeilmakerijsterk.nl

Smits Jachtmakelaardij Full- service Yachting

U geniet van onze full-service yachting! Smits Jachtmakelaardij bemiddelt bij de aan- en verkoop van uw motorjacht. Als u op zoek bent naar uw droomjacht, dan kunt u een ruime keuze maken uit een groot assortiment motorjachten die allemaal in uitstekende conditie verkeren. Daarnaast profiteert u van een perfecte begeleiding, goede prijsonderhandelingen en uitgebreide after-sales. Neem direct contact op!

Atico 38, afm 11.50 x 3.85 x 1.10 m, Vetus Cummins 120 PK type 6B 5.9-M dieselmotor. Vraagprijs € 99.500,-

Smits Jachtmakelaardij - René Smits N-Linschoterzandweg 20A, 3425 EK Snelrewaard

(0031) (0)6 22239207 (0031) (0)10 5118000

www.smitsjachtmakelaardij.nl info@smitsjachtmakelaardij.nl


Opening Sneekweek 2019 met Vlootschouw Sneek Op vrijdagavond 2 augustus start de Sneekweek 2019 met de traditionele Vlootschouw Sneek. Op deze avond vóór de Sneekweek - zeilwedstrijden presenteren de deelnemende zeilklassen zich onder grote belangstelling via een route door de verlichte grachten van Sneek. Het voorprogramma van de Vlootschouw Sneek begint om 19.30 uur en loopt door tot 21.30 uur. De Vlootschouw start exact om 21.30 uur met alle zeilklassen, afgewisseld met diverse muziekoptredens op meevarende pramen. De Vlootschouw eindigt met vuurwerk rond 22.30 uur. Dit jaar staan diverse watersportdemonstraties in het voorprogramma, met muziek van de band Glamrock, afgewisseld door dweilorkesten. Tijdens de Vlootschouw varen ook altijd een paar gastschepen mee, waaronder de Boot van het jaar 2019 en de boeier Catharina, met de panschipper 2019.

16

Sneekweekmagazine | 2019

BOOT VAN HET JAAR Beurtschip ‘Dorp Grouw’ wordt door Sneek Promotion benoemd tot Boot van het Jaar 2019. Dit zal gebeuren tijdens de officiële opening van de Sneekweek op vrijdagavond 2 augustus in Theater Sneek. Het originele schip verzorgde vanaf 1910 de beurtvaart van Grou naar Leeuwarden en tussen Grou en Sneek en neemt daarmee een belangrijke cultuurhistorische plaats in voor Zuidwest Friesland. Het beurtschip ligt vrijdagmiddag 2 augustus ter bezichtiging voor publiek in De Kolk en vaart ‘s avonds mee in de Vlootschouw Sneek. 84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


Programma opening Sneekweek 14.00 – 16.00 UUR Bezichtiging Boot van het Jaar voor publiek bij de Waterpoort.

14.00 - 16.00 UUR Waterpoort geopend voor publiek.

19.30 UUR Start voorprogramma Vlootschouw Sneek.

21.00 UUR OfficiĂŤle handelingen voorafgaand aan Vlootschouw.

21.30 UUR Start Vlootschouw Sneek.

PLM. 22.15/22.30 UUR Vuurwerk Voor een volledig programma van de Opening Sneekweek, Vlootschouw Sneek en de zeilwedstrijden en festiviteiten in de Sneekweek verwijzen we naar www.sneek.nl/sneekweek.

veel mee bezig. Ze hebben afgelopen seizoen hun eigen hydrofoils ontwikkeld en geproduceerd. Dit seizoen ligt de focus op een nieuwe aandrijflijn en eigen ontwikkelde foils. Hiermee hoopt het team de concurrentie voorbij te kunnen varen! Deze zomer vaart het team onder anderen races in Akkrum, Purmerend, Groningen en Monaco. Maar het vaart natuurlijk nu eerst in de Vlootschouw Sneek.

SOLAR BOAT RACING Met de Vlootschouw vaart ook de solarboat van het Team DB - 20 Solar Boat Racing mee. Dit team bestaat uit vier HBO studenten en twee leerlingen van het CSG Bogerman die in samenwerking met hun sponsoren een type V20 solarboot hebben gebouwd. Zij zijn wereldkampioen in de V20 klasse geworden.

BRANDWEERBOOT De brandweerboot begeleidde Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden van Sneek naar IJlst. Ook deze brandweerboot vaart vrijdagavond 2 augustus mee tijdens het voorprogramma en in de Vlootschouw Sneek en komt ook in actie!

Als team staan ze voor innovatie en de leden van het team zijn hier dan ook Sneekweekmagazine | 2019

17


IN GESPREK MET REGENBOOGZEILER HARRY AMSTERDAM

“wordt Dragonforce nieuwe Sneekweekeenheidsklasse”

Met geconcentreerde koppies staan ze op de kop van de steiger, turend naar de circa vijftien modelbootjes, die een meter of vijftig verder bij de bovenboei hun miniduels uitvechten. In hun handen een ‘remote controller’, waarmee de zeilbootjes radiografisch op afstand worden bediend. Dat laatste blijkt moeilijker dan het lijkt, gezien de ‘zwabberkoers’ die sommige scheepjes volgen. “Bakboord, De Jong!”, galmt het over het water en wanneer deze niet snel genoeg reageert: “Draai maar een strafrondje!” Het zijn niet de minsten die er op deze trainingsavond op de steiger staan. Naast Regenboogzeiler Harry Amsterdam zien we coryfeeën uit andere eenheidsklassen, zoals Luuk de Jong, Sander Oost, Ko Otte, Tom Otte, Peter Aukema, Rob Aukema en Karel Boersma om er een paar te noemen. Zelfs KWS-preses Karst Doevendans komt de feestvreugde even verhogen met zijn aanwezigheid. TEKST EN FOTO’S WIM WALDA

18

Sneekweekmagazine | 2019

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


Sneekweekmagazine | 2019

19


Even een stukje terug in de geschiedenis om te achterhalen waar het varen met radiografisch bestuurbare zeilboten in Sneek zijn oorsprong vindt. Harry Amsterdam, grossier in Sneekweekhoofdprijzen, blijkt de aanstichter van dit fenomeen. Hij vertelt: “Ik maakte in januari van dit jaar kennis met de ‘Dragon Force 65’, zoals deze radiografisch bestuurbare eenheidsklasse heet. In Akkrum, waar bijna wekelijks een stuk of veertig DF65 ‘diehards’ wedstrijden varen. Ik was op slag verliefd en wilde er ook een. Ik zag meteen de potentie van het ‘RC Zeilen’ (Remote Controled Zeilen – red.), misschien zelfs wel als toekomstige Sneekweek-klasse, omdat het van deze tijd is, laagdrempelig qua kosten en zeilervaring, voor alle leeftijden en vooral snel en gemakkelijk. Immers, je legt dat bootje achter in je auto, rijdt naar het water toe - geen zware auto nodig voor een trailer, geen heisa met het regelen van bemanning - , je zet het bootje in het water en zeilt weg.”

Olievlek resulteert in Sneekweek-deelname Dat het echter zo snel zou groeien had Harry Amsterdam niet kunnen voorzien. “Ik vertelde aan deze en gene wat ik in Akkrum had meegemaakt en kreeg enthousiaste reacties: ‘Bestel er voor dat geld dan ook meteen maar eentje voor mij’. Om de kosten hoef je het ook niet te laten, want je bent voor het bootje inclusief afstandsbediening een bedrag van iets meer dan tweehonderd euro kwijt. Het werkte dus als de spreekwoordelijke olievlek; jong, oud, wedstrijdzeiler, recreatiezeiler, zelfs niet-zeilers, wilden een Dragon Force 65 hebben. Met als gevolg

20

Sneekweekmagazine | 2019

dat we binnen een half jaar al een club hebben van een kleine honderd Dragon Force zeilers. Ik verwacht zelfs dat we voor de Sneekweek het honderdste lid mogen verwelkomen. We willen de ‘DF65 club in oprichting’ onderbrengen onder de vleugels van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. In de toekomst gaat een en ander organisatorisch geformaliseerd worden en moeten een paar ‘jonge honden’ het verder overnemen. Er hebben inmiddels al de nodige trainingssessies plaatsgevonden. Daarnaast hebben we deze zomer de ‘Kroon Cup’ door de stadgrachten van Sneek gevaren en onlangs is de strijd om de ‘Foarûnder Cup’ uitgevochten op het Sneekermeer, voor het Starteiland. Het leuke is dat er, vers van de pers, net is besloten om in de Sneekweek met een Dragon Force 65 (DF65) eenheidsklasse te varen.” Op het moment van schrijven van dit artikel (17 juli – red.) waren er al 26 inschrijvingen binnen, dus het is niet ondenkbeeldig dat deze klasse de traditionele recordhouders qua deelname (Optimist en Flits) in de toekomst naar de kroon gaat steken.

Hoe moet ik me zo’n Dragon Force 65 wedstrijd in de Sneekweek voorstellen? “We varen met het Startschip met alle deelnemers aan boord naar een locatie voor het Foarûnder of de Roerkoning, leggen aan beide kanten van het startschip een baantje uit en varen in twee groepen een serie wedstrijden. Vanaf de wal zijn de wedstrijden voor het publiek te volgen.

FOTO’S BOVEN: Twee van Harry’s favorieten: De nummer 1, de wirwar van bootjes tijdens zeilwedstridjen zoals hierbij de Regenboogklasse. En de ‘Aftersail’ op het starteiland.

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


batterijen in de afstandsbediening en het batterijcompartiment van de boot en varen. Ik verwacht dat deze klasse in de toekomst een grote vlucht gaat nemen.”

Tot slot: Wat zijn jouw vijf Sneekweek favorieten? “De zeilwedstrijden van de Sneekweek staan voor mij met stip op de eerste plaats. Die wirwar van bootjes, het hele Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen bezaaid met zeilboten. Als je dat bijvoorbeeld vanaf de Starttoren ziet, krijg je onwillekeurig kouwe rillingen. Vergeleken met andere evenementen steekt de Sneekweek er voor mij persoonlijk dankzij de inzet van meer dan 150 professionele KWS-vrijwilligers dan ook met kop en schouders bovenuit. Dan, als tweede: het eerste biertje na een gewonnen Sneekweekwedstrijd. Die valt er altijd heerlijk in.

FOTO: EIZE HOEKSTRA

Sneekweek, waarna er op basis van de behaalde resultaten een herschikking van de groepen plaats vindt in een Goldfleet en een Silverfleet. Op Hardzeildag kan dan in een zinderende finale de eindstrijd worden uitgevochten om de podiumplaatsen.”

Zeilen met de DF65

Let wel, dat een en ander nog tot in detail moet worden uitgewerkt, maar we denken aan een concept waarbij het aantal zeilers in het ‘try-out-jaar’ wordt beperkt tot circa dertig DF65 deelnemers. Jappie Hettinga is wedstrijdleider. Er wordt een serie wedstrijden, gevaren op bijvoorbeeld de zaterdag en de maandag van de

Zeilen met een Dragon Force 65 is volgens Amsterdam een ‘piece of cake’. “Iedereen kan het”, aldus de Regenboogzeiler. “Alhoewel ook hier geldt: ‘oefening baart kunst’. De afstandsbediening heeft twee hendels, waarmee je vanaf de wal het zeil en het roer kunt bedienen. Maar daarnaast heeft het scheepje nog talloze trimmogelijkheden, die je voor de wedstrijd, dus op de wal, in kunt stellen. Zo kun je de bolling van het grootzeil en de fok groter of kleiner maken, afhankelijk van de windsterkte, de twist van het tuig en zijn er nog wat mogelijkheden om je zeilvoering te optimaliseren. Maar dat is het ‘fingerspitzengefühl’ dat je op basis van ervaring ontwikkelt. In principe geldt: uitpakken, tuigen,

Als derde: een Sneekweektraditie die in 2011 met het overlijden van Leo Poiesz (alias Leo Knak) eindigde, was het befaamde ‘Broodje Knak’. Ik heb me laten vertellen, maar zeker weten doe ik dat niet, dat ‘een Sneker’ dat prachtige fenomeen weer oppakt. In dat geval is de eerste ‘catamaran’ of ‘broodje stereo’ (broodje met twee knakworsten – red.) voor mij. Als vierde: de ‘aftersail’ is vooral op de zondag en de woensdag (Hardzeildag – red.) een grote reünie. Je komt ‘Snekers om útens’ op het Starteiland tegen, maakt een praatje, kantelt een glaasje bier weg. Er worden sterke verhalen verteld en vriendschappen die wat verwaterd waren, worden aangehaald. Mooi. Tot slot, op de vijfde plaats: het zou mooi zijn als ik dit jaar samen met mijn bemanning Roelof de Vries en Jasper Jansen, die deze Sneekweek Albert Jan van der Wal vervangt, een hoofdprijs in de Regenboogklasse in de wacht zou kunnen slepen.” “Je ziet dat mijn Sneekweek favorieten allemaal op het zeilvlak liggen, maar dat is begrijpelijk, wanneer je bedenkt dat ik met Sneekermeerwater in plaats van moedermelk ben grootgebracht”, zegt Harry Amsterdam tot besluit.

Sneekweekmagazine | 2019

21


Proef de gezelligheid Lunch compleet 3-laagse Italiaanse tosti met solo koffie of thee en verse jus d’orange

9,50 Alleen geldig tijdens Sneekweek

Prins

In de Sneekweek:

de

rikka

Hend

ijk

rd ste

Oo

Jo

d1

ka ter us

nzan

Klei

de

Singel

g nbur

we Leeu

Halte shuttle bus

Martiniplein

Doppio Espresso Sneek Kleinzand 1 | 8601 BE Sneek

De Dorstlesser 

GROTE KAPSALON

Openingstijden tijdens Sneekweek

16:00 tot 05:00 uur

Kruizebroederstraat 47 Sneek T 0515-414485

WWW.CAPPADOCIA-SNEEK.NL

@dedorstlesser


Oude Oppenhuizerweg 55 - Sneek


Sneekweek ‘ Wist-u-datjes’ TEKST WIM WALDA

De Sneekweek, dit jaar de 84e editie (want in de oorlogsjaren 1943 en 1944 werd er geen Sneekweek georganiseerd) heeft een wagonlading historie aan zijn kont hangen. Speciaal voor de lezers van het Sneekweek Magazine van GrootSneek doken wij in de annalen om een aantal volstrekt nutteloze feiten en feitjes boven tafel te krijgen ‘ter Leering ende Vermaeck’.

1814

Is Hardzeildag nu eigenlijk voortgekomen uit de Sneekweek of is de Sneekweek ontstaan uit Hardzeildag? Met andere woorden: wat was er het eerst, de kip of het ei? Volgens de overlevering dankt de Sneekweek zijn ontstaan aan de Sneker Jacob Sjoukes Visser, van wie werd aangenomen dat hij in de Napoleontische tijd op het slagveld was omgekomen. In werkelijkheid echter bleek hij zich te hebben ontworsteld aan het strakke regime van de Franse Krijgsdienst. Hij was gedeserteerd uit het leger en kwam in 1814 met een boot terug naar zijn geboortestad Sneek. Hij werd door een vloot plezierjachtjes opgewacht op de Goingarijpster Poelen en het Sneekermeer en daar als held binnengehaald. Waarna er ter ere van deze ‘heldendaad’ zeilwedstrijden werden gehouden. Nota Bene: er zijn meer lezingen, maar aangezien dit de spannendste was, hebben we voor de legende van Jacob Sjoukes Visser gekozen.

Hoeveel deelnemers telde de eerste Sneekweek? De eerste Sneekweek in 1934 telde 177 deelnemers. Aanvankelijk werden de wedstrijden georganiseerd door de twee lokale zeilverenigingen. Los van elkaar wel te verstaan, ieder met zijn eigen boeien, wedstrijdcomité en prijzen. In 1961 werden de krachten gebundeld met de oprichting van het Sneekweek Comité. Twintig jaar later volgde een fusie: de beide verenigingen gingen gezamenlijk verder onder de naam Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS). Naar verwachting gaan er in 2019, net als in de voorgaande jaren, tussen de 700 en 800 boten van start, verdeeld over dertig klassen. Grootste klassen waren de afgelopen jaren de Valk, de O-jol en de Pampusklasse, die alle drie met bijna vijftig deelnemers aan de start verschenen. De grote klassen beginnen met kwalificatiewedstrijden, de laatste drie dagen uitmondend in Gold- en Silverfleet races. Dagelijks, vanaf 10:00 uur tot 13:45 uur vinden er rond de 35 starts plaats.

Van wie is de uitspraak: ‘Overdag om de eer, ’s avonds voor de sfeer’?

Deze sportieve krachtmeting, met niet te ‘Overdag om de eer, ’s avonds voor de sfeer’ vergeten een toen al een interessante is een uitspraak van wijlen Reina Alberda. Reina ‘aftersail’ op het Kolmeersland of Starteiland Alberda-Zondervan (1943-2006) was bestuurslid van en de Roekoepolle, bleek zo goed in de de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en werd smaak te vallen bij de Sneker watersporters vanwege haar grote betekenis voor de watersport dat het uitgroeide tot een traditie. Snekers benoemd tot erelid van de KWS en tevens werd zij waren toen dus ook al in voor een feestje. in 1992 uitgeroepen tot Schipper in de Orde van Hardzeildag was geboren. Hondertwintig de Sneker Pan. Alberda besefte als geen ander jaar later, in 1934 kwam secretaris Oly van dat de stad niet zonder het Sneekermeer de Sneeker Zeilvereniging met het plan om kan en het Sneekermeer niet zonder met de twee Sneker zeilverenigingen, de SZC de stad. voor het ‘gewone’ volk en de ‘deftige’ KZVS voor de notabelen, gezamenlijk een zeilweek, de zogenaamde Sneekweek, te houden. De Sneekweek vindt dus uiteindelijk zijn oorsprong in de eerste Hardzeildag in 1814.

24

Sneekweekmagazine | 2019

Koninklijk bezoek? De laatste keer dat een lid van het Koninklijk Huis een bezoek aan de Sneekweek bracht, was in 2010, toen Prinses Beatrix, toen nog Koningin, ter ere van het 75-jarige jubileum van de Sneekweek het Starteiland aandeed met de Groene Draeck om de KWS haar felicitaties over te brengen. We hebben Koning Willem Alexander een uitnodiging gestuurd, inclusief een banenkaart, mocht hij mee willen doen, maar we hebben nog geen reactie ontvangen. Ook komt zijn naam (nog) niet voor in de inschrijvingen voor de Sneekweek.

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


Wat is een schipper in de Orde van de Sneker Pan? De bekendmaking van Schipper in de Orde van de Sneker Pan en de procedure daaromheen is een vermaak op zich tijdens de officiële opening van de Sneekweek. De Koninklijke Watersportvereniging Sneek heeft in een eerder stadium al een voordracht voor een kandidaat bij het gemeentebestuur ingediend ter goedkeuring. Belangrijkste criterium voor de benoeming tot Panschipper is dat hij/zij zich bovengemiddeld verdienstelijk moet hebben gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor Sneek en de Sneekweek in het bijzonder. Het benoemingsritueel tijdens de officiële opening in Theater Sneek gaat gepaard met veel geheimzinnigheid. Het publiek krijgt tijdens de benoemingsspeech flintertjes informatie, uiteindelijk resulterend in de identiteit van de Panschipper. De eerste Panschipper was in 1954 Klaas Vrolijk. De laatste die het ereteken mocht ontvangen was in 2018 Piet Hibma, ‘schatbewaarder’ en meer dan twinitg jaar bestuurslid van de KWS. Het ereteken bestaat uit een koperen koekenpan met het wapen van Sneek. De Panschipper neemt op de openingsavond tijdens de Vlootschouw met zijn gezin plaats op de boeier Catharina om vervolgens een ovationeel applaus van het publiek in ontvangst te nemen.

2018

200.000

2011

100.000 DE BOOT IS VOL!

Het aantal bezoekers van de winkels en horeca in de binnenstad zit tijdens de Sneekweek behoorlijk in de lift. Ondanks de landelijke trend van dalende bezoekersaantallen, is dat sinds 2011, toen Sneek ruim 100.000 bezoekers mocht verwelkomen, de laatste twee jaren verdubbeld tot ruim 200.000. Deze produceren (cijfers 2016 gemeentereiniging SúdwestFryslân) 70 ton veegafval - bestaande uit flessen, pizzadozen, plastic bekers, blikjes en glas – en 45 ton horeca-afval (plastic bekers, flesjes, blikjes, etenswaren et cetera).

70.000kg

Vernieuwingen op zeilgebied? Van zaterdag 3 tot en met donderdag 8 augustus wordt er om de prijzen gezeild. Zondag 11 augustus wordt de Sneekweek officieel afgesloten met een Slotconcert. De ‘sportieve’ Sneekweek, editie 84, trekt ruim 700 boten in een slordige dertig klassen. Sinds de vorige editie varen ook mensen met een verstandelijke beperking mee in een aparte baan. Nieuw dit jaar is de deelname van de radiografisch bestuurbare bootjes in de zogenaamde Dragon Force 65 eenheidsklasse. Zie voor meer informatie hierover de pagina’s 18-21 van dit magazine. De KWS organiseert de zes dagen durende ‘zeilSneekweek’ dankzij de medewerking van 150 vrijwilligers.

Niet onbelangrijk voor bezoekers van het epicentrum van de Sneekweek, het Starteiland, is dat de KWS sinds dit jaar de beschikking heeft over een nieuwe, ruim bemeten, pont genaamd ‘De Sweagen’. De pont werd tijdens de eerste dag van de Kleine Sneekweek 2019 door burgemeester Jannewietske de Vries gedoopt.

Sneekweek hit!

Jannewietske wat is het stil... Iedere Sneekweek is het wachten op de zogenaamde Sneekweek hit van dat jaar. In1975 werd zelfs ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum een verzamelalbum met Sneekweek hits uitgebracht onder de titel ‘Sneek Waterpoortstad’. Dit jaar is de meezinger van het jaar afkomstig van de Zware Jongens, Fokko Dam en Arie Kuipers. De titel van het nummer luidt: ‘Jannewietske, wat is het stil…’ Met een ‘moddervette’ knipoog naar het debacle rond de Garden of Dance. Onwillekeurig dringt zich daarbij de associatie op met een in-de-winds rak tijdens een zeilwedstrijd. Er werd qua besluitvorming gelaveerd; dan weer de ene kant op, dan weer de andere. Alleen de finish ontbrak. De Garden of Dance gaat met andere woorden niet door. Sneekweekmagazine | 2019

25


TEKST WIM WALDA

een rondje kroegen voor

Sneekweek tijgers Sneek heeft, als het om uitgaansgelegenheden gaat, een hele ruime jas aan. Met andere woorden: de natte en droge horecagelegenheden zijn meer dan gemiddeld goed vertegenwoordigd. En dat resulteert in de Sneekweek, wanneer alle registers worden opengetrokken, gegarandeerd in een bruisend, stampend en vibrerend programma, variërend van Hazes en Feest DJ Maarten via John de Hakker tot Praia del Sol en Puinhoop Kollektiv. Naast de muziekpleinen in het centrum van de Waterpoortstad heeft Sneek een aantal ‘pareltjes’ van kroegen, die niet aan de muziekpleinen liggen, maar wel voor de ‘krenten in de pap’ zorgen. We maken een rondje. Waarbij we overigens niet pretenderen helemaal volledig te zijn.

Speciaal voor de echte Sneekweektijgers....

Café ’t Skûtsje Café ’t Skûtsje aan de centrale winkelstraat de Oosterdijk, met als uitbater horecaveteraan Joke Posthuma, is een ‘poepbruine’ kroeg waar het zowel overdag op het terras als ’s avonds goed vertoeven is. Tradities worden geboren, maar gaan soms ook als een nachtkaars uit. Sneekweekgangers die hadden gerekend op DJ Dieter, bekend van radio en TV, die met zijn ‘Drive-In show Safari’ al plaatjes draaide toen DJ Punish, Dirrrty Berry en Paul Elstak nog niet verder dan het stadium eicel waren, staat niet meer achter de knoppen. We zullen de muziekkeuze van dit Sneker icoon missen. Dat wordt echter gecompenseerd door de liveoptredens van verschillende artiesten. PROGRAMMA: op vrijdag en zaterdag Marco de Vries en Jos Bosma; op zondag Marco de Vries, Leo Klein & Margareth Pruijn; op de Sneker Stappersavond (dinsdag) verzorgen Marco de Vries en Hans Bakker het programma en op Hardzeildag (woensdag als uitsmijter livemuziek van Hans Bakker & Mitch de Vrind.

26

Sneekweekmagazine | 2019

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


Café ’t Singeltsje Café ’t Singeltsje, met uitbaters Rudina Slump en Wouter Slump junior, is al tien jaar gevestigd aan de Singel in Sneek, tegenover de Rooms Katholieke kerk, waar je ‘the day after’ absolutie kunt vragen voor de zonden van de avond daarvoor. Het café valt in de categorie poepbruin en beregezellig. Er worden, naast Nederlandstalige muziek, veel hits uit de periode zeventiger tot en met de negentiger jaren gedraaid. Beslist een aparte belevenis om in deze kroeg een Sneekweek avond mee te maken. PROGRAMMA: op de eerste zaterdag van de Sneekweek treedt Arno Britting op, bekend van Nederlandstalige nummers: Jij bent voor mij de ware, Wat is ie weer lekker, Jij bent als een ster en vele andere meezingers. Op de Sneker Stappersavond staat Martin de Jager achter de microfoon.

Bakkersdochter Café De Bakkersdochter is gevestigd in de Scharnestraat in Sneek met als uitbater Erica Boers, een… juist, bakkersdochter. De Bakkersdochter is een bruin café van het zuiverste water, voor veel Snekers de uitvalsbasis of afsluiter voor een kroegentocht tijdens de Sneekweek. Het café is gevestigd in een van de gezelligste kleine straatjes van Sneek, met veel ‘sneupwinkeltjes’, waar het ook overdag goed toeven is. Veel ‘echte’ Snekers komen ’s morgens eerst even een ‘bakje doen’ en een krantje lezen bij Erica. PROGRAMMA: op vrijdag treedt Johnny Kamminga op; op zaterdag speelt classic blues- en rockband Just No Knock onvervalste classic blues met snerpende gitaartjes en strakke percussion; op maandag de APK Bluesband en als afsluiter op dinsdag Johnny Kamminga.

Lewinski Barry Diphoorn, uitbaatster van ‘de culturele huiskamer’ Lewinski, gevestigd aan de Waterhoenstraat (aan de zijkant van het Firezone tankstation aan de Bolswarderweg), maakte drie jaar geleden haar eerste Sneekweek mee en trok de aandacht met haar mooie programmering van singer-songwriters en eigentijdse bands. Onder de Snekers heeft zij inmiddels een redelijk grote fanclub opgebouwd, waarbij vooral haar arrangementen van optreden en eten hoog scoren. Daar is haar partner Bob Rouwhorst medeverantwoordelijk voor. PROGRAMMA: Lewinski trapt tijdens de Sneekweek op vrijdag en zaterdag af met DJ Larry Cook en vervolgt op maandag met The Star-Kings, een authentieke Rock&Roll band. De vier mannen van The Star-Kings spelen alsof hun leven er vanaf hangt. Lewinski sluit de reeks optredens op dinsdag af met de stevige pop en rock tot swingende disco en salsa van Mr Right. Sneekweekmagazine | 2019

27


BUUR Hannah’s Dans Tuin Op de Tweede Oosterkade, met uitzicht op de Sneker grachten, is BUUR gevestigd, een informeel trendy koffie-, borrel- en streetfood café, waar het in de Sneekweek goed toeven is.

Grand Café Ludiek Rick van der Zee en Agnieszka Gruszczynska gaan met hun Grand Café Ludiek hun vierde Sneekweek tegemoet. Ludiek is een horecagelegenheid met een wagonlading historie ‘aan zijn kont’. “Die eerste Sneekweken vonden we retespannend”, vertelt Agnieszka. “Want het maakt nogal verschil of je een Sneekweek als werknemer meemaakt of dat je eigen baasje van de ‘toko’ bent. In voorgaande jaren was het ‘lang leve de lol’, maar sinds drie jaar zijn we zelf verantwoordelijk.” Inmiddels is het team van Ludiek een door de wol geverfd stel horecatijgers, draaiend als een Zwitsers klokje. “We gaan er net als vorig jaar weer een fantastisch tiendaags feest van maken. Daar ben ik van overtuigd.”

Aanvankelijk was Hannah de Boer van Buur van plan om net als vorig jaar de zakken zand weer naar buiten te scheppen voor ‘Beach bar BUUR’, maar aangezien al veel horecagelegenheden in Sneek voor een ‘beach’ gaan, is het idee ontstaan om, met een hele vette knipoog naar het niet doorgaan van The Garden of Dance, te kiezen voor ‘Hannah’s Dans Tuin’. “Tijdens de Sneekweek, de hele dag door, in onze voortuin aan de waterkant. Veel zon, BBQ, silent disco, zonnige cocktails, stoelendans, lekker eten, de bloemetjes en bijtjes tuinquiz, Bubbels en Babbels”, zo laat Hannah Boer weten. Oftewel, er is volop gezelligheid in Hannah’s Dans Tuin.”

Highlights uit het Sneekweekprogramma van Ludiek: op vrijdag reünie van de Sneekweektijgers van voorgaande edities. Op zaterdagavond en dinsdagavond Dweilorkest De Útlopers, gegarandeerd een party waarbij de pannen van het dak gaan. En op Hardzeildag Feest DJ Maarten die de resterende pannen voor zijn rekening neemt.

Straight A’s LAB In april van dit jaar opende Straight A’s LAB haar deuren op de voormalige locatie van MOOTZ. Er is flink geklust om het pand een volledig nieuwe look te geven. Aan de indeling is niet veel veranderd, maar het heeft wel een compleet nieuwe ‘look and feel’ gekregen. Het team met enthousiaste en gastvrije medewerkers maakt de beleving compleet. Tijdens de Sneekweek draait LAB met een vast team van DJ’s, elke avond aangevuld met fris talent uit Sneek en omstreken. “Muziekgenres zijn hiphop, soul, funk, disco en urban, dus zeg maar de ‘zwarte’ muziek”, aldus eigenaar Daniël Huitema.

28

Sneekweekmagazine | 2019

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


PROGRAMMA / HIGHLIGHTS Sneekweek 2019 VRIJDAG 2 AUGUSTUS

WOENSDAG 7 AUGUSTUS

OPENING SNEEKWEEK MET VLOOTSCHOUW SNEEK 14.00 - 16.00 uur Waterpoort Sneek open ter bezichtiging 14.00 - 16.00 uur Bezichtiging ‘Boot van het jaar’ bij De Waterpoort 19.30 uur Voorprogramma muziekoptredens en (watersport)demonstraties 21.30 uur Feestelijke opening Sneekweek met de Vlootschouw Sneek 22.30 uur Start Sneekweek Kermis 22.30 uur Start Sneekweekfeesten met div. Muziekpleinen in centrum Sneek

v.a. 10.00 uur Sneekweek Zeilwedstrijden 10.00 - 17.00 uur Hardzeildagbraderie v.a. 13.00 uur Sneekweek Kermis v.a. 13.00 uur Muziek in de stad 17.00 - 20.00 uur Oude Vat Putkapel ‘s avonds Muziekpleinen in het centrum Sneek

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

DONDERDAG 8 AUGUSTUS v.a. 10.00 uur Sneekweek Zeilwedstrijden v.a. 13.00 uur Sneekweek Kermis (laatste dag) v.a. 13.00 uur Muziek in de stad 14.00 - 16.00 uur Sneekweek Kindermiddag Schaapmarktplein ‘s avonds Swingterras & muziekpleinen

v.a. 10.00 uur Sneekweek Zeilwedstrijden v.a. 13.00 uur Sneekweek Kermis v.a. 13.00 uur Muziek in de stad 14.00 - 16.00 uur Waterpoort Sneek open ter bezichtiging ‘s avonds Muziekpleinen in het centrum Sneek

13.00 - 18.00 uur Sneekweek Straattheaterfestival ‘s avonds Muziekpleinen in het centrum Sneek

ZONDAG 4 AUGUSTUS

ZATERDAG 10 AUGUSTUS

v.a. 10.00 uur Sneekweek Zeilwedstrijden 12.00 - 17.00 uur Koopzondag v.a. 13.00 uur Sneekweek Kermis v.a. 13.00 uur Muziek in de stad 12.00 - 17.00 uur Koopzondag 14.00 - 22.00 uur LocalVibes @Lokaal55 14.00 - 22.00 uur Soul Sonic Wijde Noorderhorne 17.00 - 20.00 uur Oude Vat Putkapel 20.00 uur Sneekweekproms in St. Martinuskerk ‘s avonds Muziekpleinen in het centrum Sneek

13.00 - 18.00 uur Sneekweek Straattheaterfestival ‘s avonds Muziekpleinen in het centrum Sneek

MAANDAG 5 AUGUSTUS v.a. 10.00 uur Sneekweek Zeilwedstrijden v.a. 13.00 uur Sneekweek Kermis v.a. 13.00 uur Muziek in de stad ‘s avonds Muziekpleinen in het centrum Sneek

DINSDAG 6 AUGUSTUS v.a. 10.00 uur Sneekweek Zeilwedstrijden v.a. 13.00 uur Sneekweek Kermis v.a. 13.00 uur Muziek in de stad 14.00 - 16.00 uur Sneekweek Kindermiddag Wijde Noorderhorne ‘s avonds Muziekpleinen in het centrum Sneek

VRIJDAG 9 AUGUSTUS

ZONDAG 11 AUGUSTUS 12.00 - 17.00 uur Extra koopzondag 13.00 uur Rock Kerkdienst met U2 coverband in de Looxmagracht 15.30 uur Voorprogramma Sneekweek Slotconcert met Jeugd 16.30 uur Rabo Sneekweek Slotconcert in de Looxmagracht 19.00 uur Einde Sneekweek festiviteiten

(wijzigingen voorbehouden)

Voor het gehele programma kijk op:

www.sneek.nl/ sneekweek Sneekweekmagazine | 2019

29


De wind in de zeilen met Makelaardij Hoekstra Met ons verkoop je snel je woning voor de maximale prijs!

Neem contact met ons op! Westersingel 32, Sneek

sneek@makelaardijhoekstra.nl

0515 - 43 00 06

makelaardijhoekstra.nl

etten Eddy van NMakelaar


Gehele Sneekweek bezorging in Sneek en omgeving!

PROGRAMMA SNEEKWEEK 2019 Vrijdag 2 augustus

Johnny Kamminga

PRINS HENDRIKKADE 16 SNEEK

#PATATFORLIFE LUNCH - DINER - LATE NIGHT SNACK

WWW.TAMMYSCAFETARIA.NL

Zaterdag 3 augustus

Just No Knock

Maandag 5 augustus

APK Blues band Dinsdag 6 augustus Scharnestraat 17 8601 BB Sneek • 0515 415 254 cafedebakkersdochter

Johnny Kamminga

Sneekweek 2019!!

SNEEKWEEK PODIUM 2019

MARKTSTRAAT 25 - SNEEK

Wij zijn te vind Nieuw: vanaf april totte vinden bij Wij zijn november 2018 Jachthaven De Domp 1 in Sneek, opSneek, op lo elke dag vanaf 11 uur loopafstand van het centrum! geopend

Jachthaven De Domp 1 8605CP SNEEK 0515-432503 dekajuitsneek

Jacht 8605

0515

deka

* Het goedkoopste luch gerecht is gratis *geldig tot 1 november 2018

WWW.DEKAJUIT.COM

WWW.DEKAJU


WAAR GEBEURT HET? 32

Sneekweekmagazine | 2019

D

A B Schaapmarktplein Be C Beach Club 23 - Klein D Koperen Kees muziek E Stadsplein Wijde Noo F De Kroon muziekplein

2019

G Ouwe Vat Muziekplein

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


8

D

t

agrach

Looxm

G

9

E C

A

B

F

8

www.grootsneek.nl

www.sneek.nl

www.gemeenteswf.nl

eestenboel

ne Kerkstraat kplein orderhorne

n

n

7 Locatie Kindermiddag (2 locaties) 8 Opstapplaats electr. sloepen 8 11Fontains 9

Tourist Info

Locatie Looxmagracht drijvend podium (11 augustus) Opstapplaats rondvaarten

Sneekweekmagazine | 2019

33


HET PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG OP DE MUZIEKPLEINEN IN HET CENTRUM VAN SNEEK!

MUZIEKPLEINEN S Marktstraat DONDERDAG 1 AUGUSTUS

DINSDAG 6 AUGUSTUS

VRIJDAG 9 AUGUSTUS

20.00 - 23.00 Driving Back (songs jaren 80 en 90)

15.00 - 18.30 Bruno Rummler and Band 19.30 - 01.00 Lounge Music en daarna een feestje met DJ Jan Augenbroe en coverband Guilty Pleasure

14.00 - 18.30 Straattheater (13 - 18u) door de gehele stad. DJ Lourens Lefreak met heerlijke zomerse klanken en activiteiten voor de kinderen. 18.30 - 01.00 Lounge and More met DJ Jan Augenbroe en de top 100 formatie KROEPIN.

VRIJDAG 2 AUGUSTUS 16.00 - 18.30 Dweilorkest De Putkapel 21.30 - 01.00 Band Kings of Diamonds samen met DJ Bert ter Wolde

ZATERDAG 3 AUGUSTUS 14.00 - 18.30 Berry Lee and the Boogiemaster (onvervalste rock and roll) en de Heegemer Dekdweilers 18.30 - 01.00 Lounge music en feestmuziek met DJ Erik Ferwerda en de grooveband met blazers, GROOVE DEPARTMENT.

ZONDAG 4 AUGUSTUS 14.00 - 18.30 Grytz en Grize van jaren 80 tot heden en Heegemer Dekdweilers. 18.30 - 01.00 Lounge music met DJ Dan Daniels en band the Bad Shoes

MAANDAG 5 AUGUSTUS

WOENSDAG 7 AUGUSTUS

14.00 - 18.30 The Starkings samen met de Heegemer Dekdweilers maken van de Hardzeildag een feest 18.30 - 01.00 Lounge Music en alle hits van de jaren 80 tot heden met DJ Dan Daniels en de nummer 1 band VANGRAIL.

DONDERDAG 8 AUGUSTUS 14.00 - 18.30 Lounge and More met DJ Micel S en voor de kinderen kleuren en tekenen met een heel mooi springkussen. 18.30 - 01.00 Lounge en alle hits van toen en heden met DJ Dan Daniels en de 9 koppige band GROOVE DEPARTMENT.

ZATERDAG 10 AUGUSTUS 14.00 - 18.30 Straattheater (13 - 18) door de gehele stad en DJ Michel and Mr FERD&Stanley on Sax 18.30 - 01.00 Frieslands nummer 1 feestband de SUSKES samen met DJ Erik Ferwerda.

15.00 - 18.30 Two Faces Rock classics 18.30 - 01.00 Lounge music en daarna feest met DJ Erik Ferwerda en de top 100 band LEAD

Muziekplein Cafe ‘t Ouwe Vat

Muziekplein de Kroon

VRIJDAG 2 AUGUSTUS

Muziekplein Koperen Kees

VRIJDAG 2 AUGUSTUS

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

vanaf 16:30 De Putkapel vanaf 21:00 The Bountyhunters feat. Johannes Rypma

Vanaf 21:30 Roadhouse bluesband, stevige Blues en Rock & Roll

Vanaf 20:00 Kevin & Andre band XL Muziekterras

MAANDAG 5 AUGUSTUS

DINSDAG 6 AUGUSTUS

vanaf 21:30 Folkert Hans

SNEKER STAPPERSAVOND Vanaf 21:30 The Given Horse (Radio 3FM noemde ze ‘een stoerdere versie van Acda en de Munnik’)

Vanaf 21:00 KEK live band Muziekterras

vanaf 21:00 Coverband SMÛK

ZATERDAG 3 AUGUSTUS vanaf 20:00 Sipke de Boer

ZONDAG 4 AUGUSTUS

DINSDAG 6 AUGUSTUS vanaf 21:00 Sipke de Boer

WOENSDAG 7 AUGUSTUS vanaf 16:30 De Putkapel vanaf 21:00 Coverband SMÛK

34

Sneekweekmagazine | 2019

Vanaf 22:00 DJ Dirrty Berry Muziekterras

ZONDAG 4 AUGUSTUS

MAANDAG 5 AUGUSTUS Vanaf 21:00 Bakker & Niehaus

DINSDAG 6 AUGUSTUS Vanaf 21:00 Bakey Town Piano party

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


SNEEKWEEK 2019 Beestenboel

Schaapmarktplein

VRIJDAG 2 AUGUSTUS

MAANDAG 5 AUGUSTUS

DONDERDAG 8 AUGUSTUS

21:00 - 22:30 Jimmy james 22:30 - 00:00 Praia del Sol 00:00 - 01:00 Puinhoop Kollektiv

20:00 - 22:00 Renco 22:00 - 23:00 Praia del Sol 23:00 - 00:00 Kris Kross Amsterdam 00:00 - 01:00 Rob Lee

17:00 - 21:00 Salsa workshop/demonstratie 21:00 - 00:00 Balbino 00:00 - 01:00 Sam Blans / Mc Knowledje

Sexy Saturday

DINSDAG 6 AUGUSTUS

Sneeker Stappersavond

Superclassics

20:00 - 22:00 Mr FerD 22:00 - 23:00 Nafthaly Ramona 23:00 - 00:00 Praia del Sol 00:00 - 01:00 Noisy Champ

20:00 - 22:00 No Heroes 22:00 - 23:30 Kroegtijgers 23:30 - 01:00 Billy the Kit/MC Marboo

ZONDAG 4 AUGUSTUS

WOENSDAG 7 AUGUSTUS

20:00 - 22:00 Robin Roij 22:00 - 23:00 Casper Fok 23:00 - 00:00 Johnny 500 00:00 - 01:00 DJ Punish

20:00 - 22:00 Michael Fortera 22:00 - 23:00 Praia del Sol 23:00 - 00:00 Quintino 00:00 - 01:00 Crooxs / Mc Marboo

- Go with the Flow-schouw

Manic Monday

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

Crazy Sunday

Party Hard-zeildag

Beach Club Sneek Kleine Kerkstraat

Latin Carnaval

VRIJDAG 9 AUGUSTUS 20:00 - 22:00 Dirtybeatsz 22:00 - 00:00 Rave van Fortuin 00:00 - 01:00 Superclassics/Mc Martin

ZATERDAG 10 AUGUSTUS

90’s are back

20:00 - 21:00 Danny de Boer 21:00 - 22:30 Mr bermuda 22:30 - 23:00 T-Spoon 23:00 - 00:00 Sweet le Freak 00:00 - 01:00 Team TNT

Stadsplein Wijde Noorderhorne VRIJDAG 2 AUGUSTUS Vanaf 22:00 Good times met DJ Eddy van Netten

VRIJDAG 2 AUGUSTUS

DINSDAG 6 AUGUSTUS

20:00 - 01:00 Gespuys: van alle markten thuis // Van Netten, Kroon and more..

20:00 - 01:00 Gespuys: van alle markten thuis // Van Netten, Kroon and more..

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

WOENSDAG 7 AUGUSTUS

Vanaf 14:00 Soul Sonic city

20:00 - 01:00 House & Dance classics // Dirrty Berry & Edwin

20:00 - 01:00 Festimi Soundsystem All Night Long

ZONDAG 4 AUGUSTUS

DONDERDAG 8 AUGUSTUS

20:00 - 22:00 Stratos Cumulus Bruce Willes & Daniel v/d Zwaag 22:00 - 01:00 Dimitri

20:00 - 22:00 Pim & Rick 22:00 - 01:00 Pablo Discobar Soundsystem

DINSDAG 6 AUGUSTUS

MAANDAG 5 AUGUSTUS

VRIJDAG 9 AUGUSTUS

Vanaf 20:00 Ladi Dadi, Hip Hop Classics

20:00 - 01:00 House & Dance classics //Dirrty Berry & Edwin

20:00 - 22:30 Bruce Willes 22:30 - 01:00 Detroit Swindle

ZATERDAG 10 AUGUSTUS 20:00 - 01:00 Gespuys: van alle markten thuis //Van Netten, Kroon and more

Vanaf 20:00 The Beatles Sessions - The Beatles Tributeband

ZONDAG 4 AUGUSTUS MAANDAG 5 AUGUSTUS Vanaf 20:00 Broken Brass Ensemble, Soundboxx

Vanaf 20:00 Roadhouse bluesnight

WOENSDAG 7 AUGUSTUS DONDERDAG 8 AUGUSTUS Vanaf 20:00 Surprise night

VRIJDAG 9 AUGUSTUS Vanaf 20:00 Funky Rootz

ZATERDAG 10 AUGUSTUS

OP BEPAALDE DAGEN IS ER MIDDAG PROGRAMMERING!

Vanaf 20:00 Hayfever

Sneekweekmagazine | 2019

35


SNEEKWEEK 2019

ZONDAG 4 AUGUSTUS EN LIVE BAND:

DE LEKKERSTE SOUL, FUNK, DISCO EN OLD HIPHOP GEDRAAID DOOR DJ’S:

DNS

COLD CRUSH

KNOWLEDGE BEDEAC UW GASTHEER: MC SHERLOCK

SOUL VIBRATION

KIDS CORNER MET SPRINGKUSSEN, SCHMINKEN, SPEELVELD, WATERPRET, ENZ VERDER: FOODTRUCK, AMERICAN BBQ, SPECIAALBIER BAR, ZITZAKKEN, EN MEER

LOKATIE: STADSPLEIN WIJDE NOORDERHORNE AANVANG: 14:00 UUR ENTREE: GRATIS

FACEBOOK: FACEBOOK.COM/SOULSONICPARTIES INSTAGRAM: SOULSONICEVENTS


HET SNEEKWEEK PROGRAMMA VAN

PROEFLOKAAL HET GERECHTSHOF & GRANDCAFÉ DE WALRUS

Sneekweek PARTY CAFÉ

Vrijdag 2 aug Dan Daniels

Zaterdag 3 aug Chris Hendrix

Dinsdag 6 aug Feest DJ Sipke Vanaf 22:00 uur

S U T S U G U A 0 1 m / t 2

AFTER PARTY L A A Z S U R L A W

ER Z A L E G S E IT V IN S E NO HERO S D N IE R F & S E M A J JIMMY S IC S S A L C R E P U S S E KROEGTIJGERS INVIT Elke avond Vanaf 0 0 :0 0 u u r !! !


TEKST WIM WALDA • FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Rabo Sneekweek Slotconcert Dé muzikale afsluiter van de sneekweek!

Op zondag 11 augustus zal voor de vijfde keer een semiklassiek Rabo Slotconcert ten gehore worden gebracht in de Looxmagracht, als afsluiting van de Sneekweek. Een ander geluid, dan er in de rest van de Sneekweek te horen is op de verschillende muziekpleinen. Met het nieuwe Sneekweek Straattheaterfestival op zowel vrijdag 8 augustus en zaterdag 9 augustus wordt hiermee het tweede weekend van de Sneekweek dan ook een ware culturele belevenis. Een waardige afsluiting van een week vol zeilwedstrijden en vele festiviteiten.

DEBASIC XL Het orkest DEBASIC XL zal het openlucht grachtenconcert uitvoeren met dit jaar als speciale solisten Janneke Brakels, Maaike Kampen en Jelle B. De Friese zanger heeft onlangs aangekondigd binnen afzienbare tijd te gaan stoppen met zijn artiestenbestaan, maar zal op 11 augustus nog alles geven tijdens zijn performance op het Rabo Sneekweek Slotconcert. De muzikale leiding is in handen van Theo Brouwer. DEBASIC XL bestaat uit zowel amateurs als professionals met strijkers, blazers en een ritmesectie, met leden verspreid over de hele provincie en ver daar buiten. Voorafgaand aan dit concert zal om 13:00 uur een openbare gezamenlijke kerkdienst worden gehouden, met een fantastische

38

Sneekweekmagazine | 2019

U2 Coverband. Ook een aantal jeugdige muziekcursisten zal een kans krijgen hun muzikale talenten voor een groot publiek ten gehore te brengen.

Bijdrage sloepplaats Het muzikale programma is voor het publiek langs de kades gratis toegankelijk; voor de sloepen wordt een kleine bijdrage gevraagd van twintig euro per sloep, als tegemoetkoming in de kosten. Hiervoor hoeft u zich niet aan te melden. Betaling vindt ter plekke plaats. Wilt u in uw eigen sloep vooraan op een VIP plaats? Dan kunt u zich aanmelden via info@ sneekpromotion.nl.

Sponsors Rabobank Sneek-ZWF is hoofdsponsor van het Slotconcert. Ook dragen OBW Sneek, de gemeente SWF, Sneek Promotion, 84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


RABO SNEEKWEEK ABO SNEEKWEEK SLOTCONCERT PROGRAMMA ZONDAG 11 augustus LOOXMAGRACHT

LOTCONCERT

(In verband met nog te plannen onderhoud aan de kade zal de Looxmagracht vanaf twee meter uit de kant afgezet worden voor het publiek.)

13.00 UUR – 14.30 UUR

Sneekweek Rock Kerkdienst met U2 tribute band. Openbare Rock Kerkdienst met medewerking van een fantastische U2 tribute band. Deze openbare kerkdienst wordt mede mogelijk gemaakt door de gezamenlijke kerken in Sneek.

14.30 – 15.00 UUR

Soundcheck DEBASIC XL

15.30 – 16.15 UUR

Korte optredens door jeugdige muziekcursisten onder leiding van Kees Romers (saxofoondocent) en Pieter Klaas de Groot (drumdocent) van Atrium Sneek.

ZONDAG 11 AUGUSTUS 13.00-14.30 UUR ROCK KERKDIENST MET U2 COVERBAND ONDAG 11 AUGUSTUS 16.30-18.30 UUR RABO SNEEKWEEK SLOTCONCERT Vereniging Ondernemend Sneek, Lionsclub Sneek Waterstad en de gezamenlijke horecabedrijven uit Sneek hun steentjes bij. De Sneker horeca wil hiermee graag iets terugdoen voor de Snekers in verband met de overlast die de Sneekweek voor omwoners vaak met zich meebrengt.

Het is voor de ontwikkeling van jong muzikaal talent in Sneek en regio Súdwest Fryslân belangrijk dat iedereen vanaf jonge leeftijd uitgedaagd wordt om deel te nemen aan het culturele leven door onder andere muzieklessen te volgen en aan de praktijk te proeven. Het Rabo Slotconcert wil met dit voorprogramma een aantal jonge muzikanten een podium bieden om zichzelf op dit vlak te ontwikkelen en de mogelijkheid te krijgen om voor een groot publiek hun muzikale talenten ten gehore te brengen.

DEBASIC MET OPTREDENS VAN JANNEKE BRAKELS, 4.30 UUR ROCK KERKDIENST MET U2 COVERBAND MAAIKE VAN KAMPEN EN JELLE B 8.30 UUR RABO SNEEKWEEK LOCATIE: SLOTCONCERT LOOXMAGRACHT SNEEK DEBASIC MET OPTREDENS VAN JANNEKE BRAKELS, Lionsclub Sneek Waterstad geeft zo’n honderd senioren de mogelijkheid om het Rabo Slotconcert bij te wonen in samenwerking met diverse thuiszorg instellingen. Zoals ieder jaar worden tijdens deze muzikale middag deze oudere gasten voorzien van een lekker drankje en een hapje en, waar nodig, geholpen door de professionele medewerkers. Hiermee willen zij ook de ouderen betrekken en de Sneekweek voor deze senioren een extra feestelijk tintje geven.

MAAIKE VAN KAMPEN EN JELLE B

LOCATIE: LOOXMAGRACHT SNEEK

WWW.SNEEK.NL

www.sneekismeer.nl 16.30 – 18.30 UUR

Rabo Sneekweek Slotconcert

WWW.SNEEK.NL www.sneekismeer.nl GEZAMENLIJKE KERKEN VAN

SNEEK

GEZAMENLIJKE KERKEN VAN

SNEEK

Met medewerking van het orkest DEBASIC XL, Janneke Brakels, Maaike Kampen en Jelle B. Muzikale leiding: Theo Brouwer.

Sneekweekmagazine | 2019

39


Fenna Dijkstra en Nienke Pauluis

JONG TALENT AAN ZET IN VOORPROGRAMMA RABO SLOTCONCERT Voorafgaand aan de vijfde editie van het Grote Rabo Slotconcert van de Sneekweek, op zondag 11 augustus op het grote ponton-podium in de Looxmagracht, treden er talenten van het Kunstencentrum Atrium op, waaronder het duo Nienke Pauluis en Fenna Dijkstra. De nummers die zij ten gehore brengen tijdens dat optreden blijven tot het ‘moment suprême’ een verrassing voor het publiek. TEKST EN FOTO’S WIM WALDA

Dat wordt best wel een spannend optreden, zo vinden Fenna en Nienke. De filosofie achter het ‘uurtje jong talent’, met medewerking van Kees Romers (saxofoondocent) en Pieter Klaas de Groot (drumdocent) van Kunstencentrum Atrium, is dat jonge muzikanten een podium wordt geboden. Ze worden uitgedaagd om wat ze hebben geleerd voor een groot publiek te laten horen. Dat is aan de ene kant een beetje eng, maar aan de andere kant is het onderdeel van hun muzikale en maatschappelijke ontwikkeling.

Fenna: paardensport als échte passie De veertienjarige Fenna Dijkstra uit Sijbrandaburen is visueel gehandicapt. “Ik zie eigenlijk helemaal niets”, verduidelijkt ze. “Maar ik ben zo geboren en weet dus niet beter. Ik kan me voor mijn eigen gevoel prima redden. Ik zit op het Atheneum en heb vreselijk veel plezier in muziek maken, vooral samen. Maar een nog grotere droom is om iets in de paardensport te gaan doen. Daar ligt mijn echte passie.”

40

Sneekweekmagazine | 2019

Fenna Dijkstra (links) en Nienke Pauluis hebben zin in het optreden tijdens de Rabo Sneekweek Slotconcert.

Fenna zit al zes jaar op saxofoonles op het Atrium, zingt en is autodidact op de piano. De lessen zijn een keer week van saxofoondocent Kees Romers en daarnaast oefent ze twee à drie keer per week. Ze vindt het naar eigen zeggen erg leuk om, naast saxofoon en zang, piano te spelen

en heeft dat zichzelf aangeleerd. Tijdens het optreden met Nienke, voorafgaand aan het slotconcert in Sneek, speelt ze dan ook piano in plaats van saxofoon. Fenna: Dijkstra “Ik kan geen noten lezen, dus moesten we een list verzinnen.

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


In het begin speelde ik vooral samen met mijn moeder, die ook saxofoonles heeft. Zij speelde dan een stukje voor en ik speelde het op gehoor na. Nu komt het steeds vaker voor dat ik een bepaalde saxofoonpartij krijg die vooraf is ingespeeld op CD of MP3.” Moeder Jeldau: “Zij gaat veel sneller dan ik. Het instuderen van een bepaalde saxofoonpartij kost mij veel meer tijd dan Fenna.” “Daarnaast zijn er veel muziekstukken op CD ingespeeld voor mensen met een visuele handicap”, vult Fenna aan. “En als iets niet op CD is te krijgen, speelt docent Kees Romers mijn partij voor mij in op een MP3 en stuurt mij die via de mail. Ik ben redelijk in staat om de nuances zoals harder, zachter, sneller, langzamer te volgen, dus studeer ik dat op deze manier in. Op de les zelf, of wanneer we met onze band spelen, geeft hij dan nog aanvullende aanwijzingen.” “Ik vind muziek maken, vooral met de band, heel erg leuk om te doen, maar ik droom van een carrière in de sport, paardrijden. Dat ik niets zie speelt daarbij voor mij geen enkele rol. Ik doe het gewoon en voel precies aan het paard wat er goed en wat er fout gaat.”

Nienke: dromen van een musicalcarrière Nienke Pauluis is dertien jaar en een vriendin van Fenna. Ze zingt en speelt gitaar en piano. Ze zit op het Bogerman, speelt mee in ‘de Bogies’ en heeft uiteraard de ambitie om op den duur mee te gaan spelen in de Bogerman Big Band. Daarnaast speelde ze ook mee in de musical SHREK! van de musicalopleiding MUZT van het Kunstencentrum Atrium. Nienke is de benjamin bij MUZT en ze is er dan ook best een beetje trots dat ze door de audities is gekomen. Haar ogen beginnen te stralen zodra ze het over musical heeft. “Dat vind ik fantastisch”, vertelt ze. “En ik droom dan ook van een vervolgopleiding in de musical richting.” De dochter van Michel Pauluis en Bregje Hamelynck van Zelfoogsttuin Us Hof in Sijbrandaburen weet precies wat ze wil. Nienke zingt en speelt ‘voor de leuk’, zoals ze het zelf noemt. Ze is vijf jaar geleden begonnen met gitaarlessen bij Thomas Zoetelief bij het Atrium, maar is na vier jaar overgestapt op zanglessen van docent

Dennis Dronkers om zangtechniek beter onder de knie te krijgen en gaat nu naar het derde jaar van MUZT.

Samen in een band Fenna en Nienke spelen beiden in een band, die drie jaar geleden is ontstaan uit klasgenootjes van basisschool De Lege Geaen in Sijbrandaburen. De bandleden hadden ook muziekles bij Kunstencentrum Atrium in Sneek. “We spelen muziekgenres als rock, pop, funk, dus heel divers”, vertelt Fenna Dijkstra. Er wordt eenmaal per week geoefend in het Atrium onder leiding van bandcoach Thomas Zoetelief. “Thomas geeft aanwijzingen”, vult Nienke aan. “Hij helpt je individueel, als je iets niet helemaal begrijpt en dirigeert waar nodig. Zo geeft hij bijvoorbeeld met handgebaren aan wanneer de drumster los mag met een solo, of de zangeres moet invallen.”

Beide dames hebben enorm veel zin in hun optreden in het voorprogramma van het Rabo Sneekweek Slotconcert.

Sneekweekmagazine | 2019

41


De totaalbeleving van Ideetje wonen

De totaalbeleving van Ideetje wonen

Urenlang heerlijk struinen.Op ruim 1300 m2 vindt u leuke woonaccessoires en grote ideeën voor complete make-overs voor je inrichting. Ideetje Wonen in Sneek is het walhalla voor wie van landelijk, puur natuurlijk, stoer en stijlvol wonen houdt. Daarnaast legt Ideetje Wonen zich ook toe op het stylen van plezierjachten.

Stundenlang wunderbar stobern.Auf mehr als 1300m2 finden Sie tolle Wohnaccessoires und kreative Ideeen Fur eine komplette Neugestaltung Ihrer Einrichtung. Ideetje Wonen ist eine wahre Fundgrube fur jeden,der landisches, naturliches und stilvolles Wohnen liebt.

Naast 1001 artikelen voor het interieur van de woning, voeren we ook complete metamorfoses uit voor uw vakantiewoning of plezierjacht met bijzondere en unieke exemplaren. Geef uw woning een nieuwe “look & feel”. En wij leveren door heel Nederland!

Zu den 1001 Einrichtungsprodukten verfugen wir uber ein grosses Sortiment einzigartige Stucke und haben schon viele Freizeityachten und Wohnungen mit einer hubschen Einrichtung versehen. Geben Sie Ihre Wohnung eine neue „look & feel“. Und wir liefern nach Deutschland!

Ideetje Wonen Grootzand 35, Sneek (0515) 431 485 www.ideetjewonen.nl info@ideetjewonen.nl

Ideetje Wonen Grootzand 35, Sneek (0515) 431 485 www.ideetjewonen.nl info@ideetjewonen.nl


Op alle fronten sterk in huis! verzorging verpleging technische zorg begeleiding personenalarmering huishoudelijke zorg

0515-438860

Westereems 12a - 8602 CR Sneek info@thuiszorgslippens.nl www.thuiszorgslippens.nl 150126 thuiszorg slippen adv SN 266x192 op alle fronten.indd 1

24-09-15 09:51

Altijd op zoek naar schonere brandstoffen, met betere prestaties

keuken open van 18:00 tot 21:00 Veenema Olie, Chemie en Energie Druk, druk, druk? Waar haal je toch de energie vandaan? Bij Veenema in Sneek natuurlijk. Als 100% familiebedrijf weten we wat erbij komt kijken om de zaak draaiende te houden. Als leverancier van o.a. GTL Diesel (Gas To Liquid) doen we daarom net dat beetje meer. GTL zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en is bovendien niet gevoelig voor bacterievorming. Dus ook voor uw ultra schone brandstof vaart u naar de jongens van Veenema. Raadpleeg onze website voor de verkooppunten.

Non-stop Veenema T (0515) 42 01 51 |

veenemaolie.nl

Waterhoenstraat 2, 8601 XT Sneek 06 12 04 52 71 • www.lewinksi.nl


&KONINKLIJKE WATERSPORTVERENIGING SNEEK presenteren op het STARTEILAND 3-8 augustus CAFÉ & RESTAURANT ‘IT FOARÛNDER’

1‘ 9

PROGRAMMA

SNEEKWEEK ZATERDAGMIDDAG

ZATERDAGAVOND

Sneekweek terras BREND NEW

Feesttent

PUTKAPEL

21:00 OPENINGS ZEILERFEEST met Captain Midnight XL

ZONDAGMIDDAG

ZONDAGAVOND

Sneekweek terras

CafeÉ

14:00 DJ RAWRY | VANAF 16:00 UTLOPERS EN LIVE BAND SMUK!

22:00 FEESTCAFÉ met DJ Robin E

MAANDAGMIDDAG

MAANDAGAVOND

Sneekweek terras

Feesttent

FAMILIE DAG

€5,-

22:00 VANGRAIL | 23:00 BARRY BADPAK

MET BOORDEVOL ACTIVITEITEN ZOALS BUIKGLIJDWEDSTRIJDEN, LEGO BOUWEN, KIDS DJ WORKSHOP, WORKSHOP VLIEGER MAKEN. DISCOFEEST VOOR DE KIDS

DINSDAGAVOND

Cafe

22:00 FEESTCAFÉ met DJ Rawry

WOENSDAGAVOND

Sneekweek terras

FEEST DJ MICHEL S VANAF 16:00 UTLOPERS & MET COVERBAND PHOENIX

DONDERDAG

FoodFest

voor meer informatie

SNEEKWEEK .nl

WOENSDAGAVOND

Feesttent

22:00 FEESTDJ MICHEL S Midnight XL NIEUW STARTEILAND met Folkert Hans


CoolKids party

tijdens de Sneekweek kindermiddagen Op dinsdag 6 en donderdag 8 augustus organiseert Sneek Promotion in samenwerking met Circus Salto twee Sneekweek kindermiddagen in het centrum van Sneek. Dinsdag 6 augustus

Gratis toegang

Op dinsdag 6 augustus is er op het podium van de Wijde Noorderhorne een optreden van de CoolKids party, boordevol liedjes, dansen en veel interactie! Kids kunnen zich laten schminken en lekker losgaan op het Waterpoort springkussen.

Op beide Sneekweek kindermiddagen kunnen kids gratis meedoen tussen 14.00 en 16.00 uur. De kinderen kunnen zich laten schminken als een piraat, zeemeermin of een mooie vis. Mocht je wat anders willen worden, dan mag dat ook. Vermaak is er voor kinderen van alle leeftijden! Voor de papa’s en mama’s is er een terras in de buurt, waar ze kunnen genieten van een verkoelend drankje.

Donderdag 8 augustus Op donderdag 8 augustus verschijnt de CoolKids party in de buurt van het Schaapmarktplein, maar of dat goed komt is de vraag… Want de stoere Aat Stuntpiraat is in aantocht hij gaat op zoek naar een schat in de buurt van het Schaapmarktplein! Al zoekend naar de schat vermaakt hij jong en oud met stoere en gekke piratencapriolen. Wie helpt Aat Stuntpiraat de schat te vinden? Ga met het hele gezin op de foto, verkleed als een piraat. Er wordt een mooie foto van jullie gemaakt in de fotobooth!

Meer informatie over het Sneekweekprogramma is te vinden op de website www.sneek.nl/sneekweek.

Sneekweekmagazine | 2019

45


Twee dagen lang het Sneekweek Straattheaterfestival

SNEEKWEEK EINDIGT MET SPETTE Het Sneker centrum vormt op vrijdag 9 augustus en zaterdag 10 augustus van 13.00 tot 18.00 uur het decor van bizarre straattheatervoorstellingen en muzikale acts. Op verschillende locaties, verspreid over de binnenstad, zijn de hele middag zeer vermakelijke en bijzondere acts uit binnen- en buitenland te zien. Elk op hun eigen ludieke manier vermaken de artiesten het publiek van jong tot oud. Kom zelf kijken en aanschouw Sneek als één groot podium van straattheaterartiesten en muzikale acts, want het Straattheaterfestival Sneekweek is gratis toegankelijk en een uitje voor het hele gezin! De volgende acts kunt u op het Straattheaterfestival Sneekweek verwachten:

1

3

5

7

2 4

8 6

1 DE DODORIDERS Ze bestaan nog! Deze twee reuzendodo’s zoeken naar voedsel. Pas op: niet voeren! Hun berijders hebben al moeite genoeg om ze in toom te houden. 2 DE FUNFARE Geweldige muziek en knotsgekke humor van trio De Funfare met hippe muziekjes, vrolijke klanken en gekke loopjes. Loopt en zingt u mee? 3 SERENATA MEXICANA Een muzikaal duo zonnige, echte Mariachi’s met muziek vol onverhulde hartstocht, levensvreugde en uitbundig feest. 4

ROWDY ROBERT’S PIRATES MAGIC SHOW

Robert ‘Rowdy’ Blake is de eerste bootsman/ piraat op zeilschip de DUTCH LADY met de snelste vingers van de Friese Meren. Hij vertoont zijn kunsten met humor, magie, vingervlugheid, en natuurlijk samen met zijn wasbeertje Rambo ‘Cheeky’ Raccoon.

46

Sneekweekmagazine | 2019

5 DE RE-CYCLISTS Trio de Re-Cyclists is gekleed in prachtige kostuums, gemaakt van alles wat wij achteloos weggooien: bierblikjes, plastic tassen en kapotte fietsbanden. We horen ze op hun hoge stelten aankomen met hun swingende Re-Cycle Song als zij zoekend naar afval rondtrekken. Hoe goed recycled u? Doe mee aan de vrolijke Re-Cycle Afvalrace. Wie wint, wordt gekroond tot de nieuwe Re-Cycle Koning of Koningin en maakt een ereronde op de mobiele troon door de straten. 6 DE BROMSNOR Ook in Sneek worden de regels strenger! Gelukkig is daar Bram op zijn elektrische scootertje. Niets ontsnapt aan zijn scherpe ogen: van onvoldoende profiel op uw schoenzolen tot ongeoorloofde steekwapens zoals nagelvijltjes. Hij deelt zijn bekeuringen op deze feestelijke dag wél gratis uit. Wat zegt u? Een borreltje? Nou graag!

7 ERNEST THE MAGNIFICO Wij presenteren u de charmante, Australische Chippendale onder de stuntmannen: Ernest The Magnifico met zijn doldwaze comedyshow. ‘Levensgevaarlijke’ stunts, acrobatiek, slapstick , een pogo-stick en power-race-auto en bovenal hilarische humor. 8 DE JONGE HONDEN Drie meer dan levensgrote honden, aangelijnd door hun baasje. Hector, Fiffie & Blaffie snuffelen, blaffen en rennen naar lieve lust. Onze reuzenpuppies zijn erg enthousiast, maar hun baasje Leo staat er bóven en probeert uit alle macht de boel kort te houden. Even de hond uitlaten is een ritueel van alledag en kan geen problemen geven. Of toch? Je mag met de jonge honden spelen, Maar eh... wél op eigen risico! Het gehele programma met blokkenschema’s van de diverse acts ligt bij de winkels en horecazaken rondom de diverse speellocaties.

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


REND CULTUREEL SLOTWEEKEND

9

12

13

15

17

16

10

14 11

9 BUBBLUSION Zij is de enige bubbleologist van Nederland. Saskia kan je alles over zeepbellen vertellen, maar vooral laten zien. Het lijkt onmogelijk totdat blijkt dat het wél kan! Wie stapt er in de mega-zeepbel? En na afloop van de show gaan we natuurlijk samen aan de slag in de grote zeepbel-workshop. 10 DE ZINGENDE ZUSTERS Zij doen samen met één vrijer, De Kat van Ome Willem, Op de step, De Twips… Kent u ze nog? Tijdens een heerlijk oer-Hollands en gezellig meezing-muziekprogramma komen alle bekende Nederlandse liedjes voorbij van Annie M.G. Schmidt uit ‘Ja Zuster, Nee Zuster’. Zing en swing mee met De Zingende Zusters! 11 HET RAD VAN FORTUIN Jongleur de Dutchjuggler komt met zijn Rad van Fortuin. Wie durft? Pak uw kans, geef een draai aan het rad, en win een fortuin… Of niet. Dan is het Game Over, maar er is altijd een nieuwe ronde met nieuwe kansen!

12 FIETS JE SCHILDERIJ Neem plaats op de fietsen, trap op de pedalen, kies je kleuren en zie hoe jouw eigen schilderij ontstaat. Een super-herinnering en een prachtige souvenir voor iedereen, want je krijgt je schilderij als cadeau mee naar huis! 13 PIZZA PRONTO Petro is bezorger voor Pizza Pronto. Hij wil graag weten wie die 28 Quattro Stagioni besteld heeft en even afrekenen! En pronto…. voordat alles koud is. 14

THE JOLLY WALKERS EN DE GANZENFANFARE

Met tromgeroffel, gefluit en gegak trekken zij door de straten: de Ganzenfanfare. Deze unieke en verbijsterende combinatie van mens, muziek en gans brengt groot en klein in verrukking als ze als echte fanfare voorbij marcheren. Gebaseerd op de eeuwenoude traditie van het ganzenhoeden, brengen ‘The Jolly Walkers’ deze originele ganzenfanfare met rasechte Toulouser ganzen.

15 DE TIME TRAVELER Mary is het even kwijt. Welk jaar is het? Waar zijn we? In haar zwevende luchtballon is zij samen met haar pratende papegaai Coco op zoek naar een schat. Misschien wil je haar even helpen? Er is plaats voor twee extra passagiers. Let op: het kan een paar eeuwen duren voor je weer terug bent! 16 THE FUNK SWEEP Groovy Funk on the go, het enige volledig mobiele, superswingende funky orkest van Nederland. En wil je echt los gaan en je zangcarrière een boost geven, than GRAB THE MIC! Hij hangt er voor jou! 17 DE TROTSE ROTSEN Op bezoek in Sneek: een rondwandelend ‘stenen’ echtpaar die met hun kinderwagen vol keitjes, vol trots hun kinderen laten zien en hun ‘kleintjes’ uitdelen aan het publiek. Lees de boodschap!

Sneekweekmagazine | 2019

47


SNEEKWEEK ACTIE Alle 3-zits Ricardo classic banken in ecoleer

nĂş

20% korting

geldig t/m zaterdag 10 augustus 2019 zolang de voorraad strekt!

Grootzand 35 8601 AR Sneek tel: 0515-431485

www.ideetjewonen.nl Mail: info@ideetjewonen.nl Volg ons op: Facebook & Instagram


ek

groot

sneek

wenst iedereen een gezellige Sneekweek! Kijk voor het laatste ‘sneekweek’ nieuws op:

www.grootsneek.nl

• • Schoonheidssalon • Pedicure • Zonnecabine • Beauty supplementen • Visagiste

• Kapsalon

dames/heren/kinderen

Reformhuis de Vries 2e Oosterkade 25 | 8603 CK Sneek Tel: 0515 - 412106 www.reformhuisdevries.nl

• • • • •

Uw adres voor: • Natuurgeneesmiddelen • Homeopathie • Voedingssupplementen • Reformvoeding • Verzorgingsartikelen • Tevens praktijkadres voor iriscopie

• • •

Volg onze Sneekweekakties

op Facebook en Instagram!

“Wij brengen alvast een toast uit op de Sneekweek!” Het team van Ziggo Fashion & Lifestyle

Welkom deze dagen op Grootzand 18, 7 en 21 Wij staan op 3 locaties voor jullie klaar! Grootzand 18 | 8601 AW Sneek | 0515-756397

www.ziggofashion.nl

-

-

Massage Kinder Make-Up Feestjes Workshops Cadeaubonnen Definitief ontharen Permanente make-up

Bewezen kwaliteit: Onafhankelijk getoetst, ISO 9001-HKZ gecertificeerd Compleet assortiment: Genees-, verband-, hulpmiddelen en Vichy huidverzorging Deskundig: Apotheker beschikbaar voor advies. Deskundigen aanwezig voor voorlichting over CARA, diabetes, voeding en incontinentie Privacy: Spreekkamer aanwezig voor voorlichting en persoonlijk advies Bezorgen van uw medicijnen is (gratis) mogelijk Bezoek ook onze internetsite: www.apotheeksasburg.nl 24 uur per dag informatie over geneesmiddelen en gezondheid Mogelijkheid om uw medicatie op te halen uit de servilockers in apotheek Sasburg en in de Poiesz Supermarkt te IJlst Samenwerking met de Spoedapotheek te Sneek Samenwerking met Apotheekit Noard voor alle receptuur

Openingstijden ma - vrij 08 00 - 18 00 uur zat 11 00 - 13.00 uur

Ype Staakstraat 1 8607 BH Sneek (Lemmerweg) Naast het nieuwe politiebureau Telefoon 0515-411 711 Fax 0515-411 612


DRIE WINKELIERS OVER DE SNEEKWEEK

Het economisch belang van feestgedruis TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

Aan de vooravond van de 84ste Sneekweek interviewen wij een drietal Sneker retailers om te vragen hoe zij de ‘Week Van Tien Dagen’ beleven. Wat voor herinneringen hebben de winkeliers aan de Sneekweek? Duiken ze bijvoorbeeld in het feestgedruis van de Sneker binnenstad? Stappen ze ook echt op de Sneker Stappersavond? En niet onbelangrijk: wat is het economisch belang van de Sneekweek voor deze retailers?

We gingen op bezoek bij Bas de Boer (eigenaar van Bakkerij De Haan op het Hoogend), Nina Kroon (storemanager Fiftysix) en Klaas Piet Ypma (eigenaar Cigo aan de Oosterdijk).

Een retailerdrieluik over de Sneekweek. 50

Sneekweekmagazine | 2019

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


“Tradities blijven smaken, dat geldt ook voor de Sneekweek” mensen op de Geeuwkade en de Lemmerweg, het bruggetje waar het publiek op stond en waarvan ik wel eens dacht: ‘Zo meteen zakken ze er allemaal door heen’. Later woonden mijn ouders op de Waterpoortsgracht, mijn moeder woont er na het overlijden van pa nog steeds trouwens. Wat dat betreft heb ik nog altijd hetzelfde uitzicht als jongetje van toen, als ik bij de opening van de Sneekweek bij ma ben.”

Bas de Boer Bakkerij De Haan

“Weet je wat het is? Aan de producten die wij in de bakkerij verkopen hangen herinneringen. Dat merk ik elk jaar weer tijdens de Sneekweek. Dan komen hier mensen in de winkel voor een suikerbrood of een oranjekoek, die ze dan meenemen naar huis. Het zijn niet alleen typische Friese producten, maar het brengt hen ook vaak weer terug naar hun kindertijd, toen ze op zondagmorgen bij hun ouders of grootouders een stukje oranjekoek kregen. Dat gevoel willen ze dan tijdens de Sneekweek opnieuw weer proeven. Letterlijk dus. Dat is voor mij trouwens de Sneekweek ook, herinneringen aan vroeger ophalen. Ik merk dat, nu ik ouder word, steeds meer. Ja, je mag het best een reüniegevoel noemen, want daar komt het wel op neer.”

Aan het woord is Bas de Boer (47), eigenaar van Bakkerij De Haan op het Hoogend in Sneek. Daar, aan hetzelfde Hoogend, woonde de familie De Boer op nummer 9, één van de mooiste locaties van Sneek. Het is immers een hanestap van de beroemde Sneker Waterpoort vandaan. Daar, aan De Kolk, was bij elke opening van de Sneekweek de Vlootschouw, waar Bas ook mooie herinneringen aan heeft. “Oma woonde toen nog op de Waterpoortsgracht, waar mijn grootouders een sigarenzaakje hadden. In het witte huisje, wat er nu niet meer is. Ik zat dus als klein jongetje eersterangs. Meestal wel tegen de benen van de oude mensen aan kijkend, dat dan wel weer. Vanaf dat punt, bij oma voor de deur, waar horden mensen zich aan de Vlootschouw vergaapten. Duizenden

Uitzonderlijk Het bleef tijdens de Vlootschouw voor Bas niet alleen bij het kijken naar al die bootjes die voorbijvoeren. “We mochten wel eens meevaren op een boot van de waterpolitie, omdat mijn vader als begrafenisondernemer wel eens ‘zaken’ met de politie deed. Hij kende deze mensen dus goed. Ik vond dat natuurlijk als jongetje geweldig. Trouwens, ik heb samen met mijn vader ook wel mee gevaren als ‘sleep’ in de Vlootschouw. Dan bekeek je het even van de andere kant. We zaten dan in de sloep van pa, die de toepasselijke naam ‘Uitzonderlijk’ (Lees uitzonder-lijk) droeg! Die sloep is later gestolen en hebben we nooit meer teruggezien.” Bas heeft wel een idee wat er gebeurd is. “Volgens mij hebben ze die in België omgesmolten en hebben ze er Tupperware bakjes van gemaakt. Die verhalen vertellen we elkaar in de Sneekweek.” Altijd reuring Tot slot, niet alleen achteromkijkend, maar ook even naar de toekomst van de Sneekweek. Hoe kijkt Bas de Boer nú naar de Sneekweek? “Er is nog altijd reuring. Dinsdagavond ga ik meestal nog even een biertje drinken in de stad en verder kom ik niet. Als ik ’s nachts en ’s morgens vroeg voor het raam sta te werken in de bakkerij hoor ik de stappers zeggen: ’Wat ruikt het hier lekker’. Ik zeg dan altijd, standaard: ‘Nivea!’ En verder weet ik ook wel waar de Sneekweek naar toe moet. Op de gebaksdozen van ons staat deze zin: ‘Tradities blijven smaken’. Laten we maar bescheiden en gewoon doen. En in ieder geval een keer naar de Sneekermeer.” Sneekweekmagazine | 2019

51


“Feestvieren en bikkelen, maar tien dagen is erg lang, hoor!” Nina Kroon (22) is niet alleen storemanager bij Fiftysix, maar ook nog eens een op en top jonge Sneekse, die zeker wel een mening over de Sneekweek heeft. “Ik heb heel veel met de Sneekweek! Vroeger als klein meisje betekende het, dat ik met mijn ouders naar de kermis ging. Toen ik een jaar of dertien, veertien was, mocht ik al wel eens een avondje op stap. ‘Voor twaalf uur thuis zijn’, kreeg ik dan als standaardregel mee. Maar het was geweldig. Tegenwoordig zit ik zo in die Sneekweek, dat het bijna elke avond feest is. Als we ’s avonds de deur bij Fiftysix sluiten, is het meteen een eerste biertje pakken en dan gaat het weer los! Maar de volgende morgen wel weer in de winkel zijn!” Aan alles is te merken dat Nina met veel genoegen over de Sneekweek praat en dat zij het hele gebeuren intens met haar leeftijdsgenoten beleeft. Het kost haar ook geen enkele moeite om het ultieme Sneekweekgevoel onder woorden te brengen. “Dat is voor mij toch wel op zondag naar het Starteiland, waar mijn hele familie aanwezig is. En uiteraard de Putkapel. Er spelen twee neven van mij in de kapel, Ids en Johannes Silvius. Na het optreden op het Starteiland met z’n allen door naar ‘t Ouwe Vat, dat is voor mij wel typisch Sneekweek. Dat was ook altijd zo op de woensdag. En dan was de Sneekweek ook klaar en werd het niet doorgetrokken naar het tweede weekend.”

Nina Kroon

Verlenging Nina heeft ambivalente gevoelens als het over de verlenging van de Sneekweek gaat. “Aan de ene kant vind ik het gewoon goed omdat wij het in de winkel lekker druk hebben. Maar voor mij, en ik denk voor veel jongeren, is het na woensdagavond ook wel goed om weer in het gareel te komen. Nogmaals, voor de winkel en de horeca vind ik de verlengde Sneekweek super. Wij houden echt wel van een feestje en willen dan alles ook wel mee pakken, maar tien dagen is erg lang, hoor!”

52

Sneekweekmagazine | 2019

Fiftysix

Overdag is het voor Nina en haar collega’s van Fiftysix bikkelen in de winkel, maar het voelt door de drukte van veel toeristen als een feestje. De locatie waar Fiftysix zit, het Leeuwenburg, zit aan het Schaapmarktplein, waar elke avond een groot feest is. Overdag is het in en rond de winkel ook een drukte van belang. Nina ziet dat de Sneekweek ook alleen maar groter wordt. Zij en haar leeftijdsgenoten zien de Sneekweek als een festival, waar door de horeca prima op wordt ingespeeld. Volgens Nina zou de organisatie er goed aan doen om ook jongeren te betrekken in de programmering van de Sneekweek. Omdat jongeren vaak goede ideeën hebben en ook weten te vertellen waarom zij naar de Sneekweek komen. Sneekweekkleding “Wij komen elk jaar ook met de speciale Sneekweekkleding. Daar zit trouwens een groot brein achter en dat is meneer Niels Diekstra. Vanaf maart is hij er al mee bezig

om met een goed idee te komen en dat te bespreken met het merk, Kultivate. Samen maken ze de Sneekweek T-shirts. Er wordt naar bepaalde trends gekeken en daar wordt op ingespeeld. Verder vraagt hij ook naar onze mening, naar wat wij ervan vinden. En zo ontstaat er wat. Wij mogen de voorbeelden dan ook van commentaar voorzien. Dit jaar is de panterprint een item wat iedereen heel tof vindt, lekker fout. Het mag ook best een tikkeltje tegen het randje aan zitten, van ‘kan dit of kan dit niet’. Voor de dames dus een panterprint en voor de heren een allover print met kleine Waterpoortjes erop. De ‘Leipe Sneekweek Ouwe’-tekst is dit jaar ook weer helemaal terug! Het is een oude, maar wel een ‘gouwe ouwe’. Zeker weten!” Tijdens de Sneekweek zullen dit jaar ook weer vijftig strandstoelen en zitzakken rond het Fiftysix pand worden opgesteld, waarop de prints van de Sneekweekshirts zijn afgedrukt.

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


“Ik voel mij wel als ambassadeur van Sneek en de Sneekweek” Klaas Piet Ypma Cigo

“Sneekweek is voor mij altijd een hoop werk. Véél werken, dat is het eerste wat mij te binnen schiet als je mij vraagt, wat ik met de Sneekweek heb. In de Sneekweek zie ik veel mensen die ik anders niet zie, oude bekenden dus. Maar het betekent voor mij ook dat ik de stad in ga om met vrienden de Sneekweek te vieren. Natuurlijk!” Klaas Piet Ypma (52), franchiser van de Cigo winkel op de Oosterdijk in hartje winkelcentrum van Sneek, hoeft er niet lang over na te denken als we hem aan de vooravond van de 84ste Sneekweek enkele vragen over de voor Snekers ‘Moeder Aller Weken’ stellen. Nog altijd op stap Klaas Piet moet lachen om zijn eigen nostalgische gedachten. Wat betekent de Sneekweek nú voor hem? “Inderdaad, je wordt ouder en daarom moet je de momenten meer uitkiezen. Ik heb niet meer dat gekke kriebelige Sneekweekgevoel dat ik vroeger wel had. Ik kan tenminste niet elke avond meer op stap, omdat ik nu ook andere verplichtingen heb. Die vriendengroep is in de loop van de jaren

wel iets kleiner geworden, maar we gaan nog altijd op stap. Daarbij vind ik de dinsdag, de Sneker Stappersavond het gezelligst. Ze zeggen niet voor niets dat het de Sneker Stappersavond is. Je komt allemaal bekenden tegen die je 25 jaar geleden ook tegen kwam. We gaan meestal naar de Marktstraat en daarvoor zijn we al even op de kermis geweest. We zien altijd wel waar we eindigen, overal waar het gezellig is, blijven we hangen. Toen ze op de Wijde Noorderhorne nog het Hollandse Podium hadden, vond ik het daar ook heel gezellig. Het is allemaal wel groter geworden, de week is tien dagen geworden. Als ik eerlijk ben, mag het om mij wel weer terug naar de oude situatie, van vrijdag tot en met Hardzeildag. Ik vind het te lang voor iedereen. Aan de andere kant begrijp ik het ook wel dat de jeugd andere dingen wil. Hun muziek is anders dan in onze tijd, dat is ook logisch. Niks mis mee. Mijn smaak gaat meer uit naar de eighties, de nineties en de Hollandse hits.” Friese producten Als winkelier op één van de drukste locaties in de Waterpoortstad, en dat niet alleen tijdens de Sneekweek, ziet Klaas Piet Ypma dat er ook dingen veranderen.

“Het is volgens mij ietsjes minder druk dan een aantal jaren geleden. Ik denk dat het komt omdat de jeugd vastgehouden wordt op RC de Potten, daar wordt ook van alles georganiseerd. De Sneekweek is ook uitgerekt en er is daardoor minder geld te besteden. De supermarkten zijn ook veel langer geopend dan vroeger. Op zondagmorgen liepen er dan drommen mensen in de stad om boodschapjes te doen, ze blijven nu meer waar ze zitten. Toch blijft de Sneekweek economisch gezien wel belangrijk voor ons. De braderie op de Hardzeildag is nog altijd een topdag. Ik vind het lastig om te zeggen waar de Sneekweek naar toe moet. De jeugd wil de Garden of Dance, ze willen het festivalgevoel en daar zullen we echt wat mee moeten doen. Het trekt zeker publiek. De locatie blijft problematisch. Het ligt allemaal heel gevoelig. In de Sneekweek verkopen mijn Friese producten veel beter dan in de rest van het jaar. De Friese schuddebollen, de magneetjes, de sleutelhangers, de stickers en noem maar op. Ik houd er zeker rekening mee en heb voordat de Sneekweek begint mijn voorraad erop aangepast. Als retailer voel ik mij echt wel een ambassadeur van Sneek en van de Sneekweek. Ik wens de toeristen graag de weg!” Sneekweekmagazine | 2019

53


4 augustus - Stadsplein Wijde Noorderhorne “Kijk, daar! Ja, daar gaat het podium komen!”, wijst Daniël Huitema (44), organisator van de Soul Sonic City editie 2019. Hij wijst naar het Stadsplein van de Wijde Noorderhorne. “Zet zondag 4 augustus alvast maar even in de agenda, want het belooft een beregezellig festival te worden voor jong en oud.” Dat doen we, maar toch eerst die naam even. Het was toch…? “Ja, ik weet wat je wilt vragen”, zegt Daniël Huitema en hij legt uit: “Het was vier jaar lang Soul Sonic Outdoor en dat is nu Soul Sonic City geworden. Om de doodeenvoudige reden dat het festival nu in de stad is. De locatie is wel veranderd, maar de ijzersterke formule, daar hebben we niets aan veranderd, hoor. Het evenement is net als voorgaande jaren kindvriendelijk en daardoor zeer geschikt voor gezinnen en families.”

Soul Vibration “Niet alleen het publiek dat wij willen trekken is onderscheidend van andere festivals, maar ook de muziek die wij brengen is dat. Vanaf twee uur ’s middags bouwen we een feestje met de lekkerste soul, funk, disco en wat old school hiphop. Bepaalde muziekstromingen die elke keer terugkeren, daar is men zo langzamerhand aan gewend. Maar wij komen met de oudere soul, funk en disco en die hoor je niet al te veel. Het is een evenement waarbij we de diepere soul onder de aandacht brengen; niet alleen de classics die men zich nog herinnert uit de seventies en eighties. Het is gewoon hele goede muziek, die we weer willen laten herbeleven in Sneek, en die we graag laten presenteren door onze dj’s. Maar we hebben er ook een hele mooie live soulband bij, compleet met trombone, tenorsaxofoon, gitaren en zangeressen. Dat wordt een heel dik feest. Ik heb het dan over Soul Vibration, zij spelen puike

54

Sneekweekmagazine | 2019

soul uit de jaren ‘60/’70. Het is gewoon een heel lekker sfeertje en daarmee geven wij een heel andere invulling aan de muziek in de Sneekweek. Voor veel mensen is de Sneekweek house, shanty’s en coverbandjes en daar doe ik zeker niet denigrerend over, maar de soul sound mag er ook zeker zijn. Wij willen het publiek dat geïnteresseerd is in deze muziek ook iets bieden in dit genre. Het maakt de Sneekweek cultureel een stukje breder dan dat het nu is. Het voegt zeker iets toe.”

Minifestival Soul Sonic City is het oude concept op een nieuwe locatie. Het is best spannend hoe dat zal uitpakken, maar het gaat zeker een succes worden, daar is Daniël Huitema van overtuigd. Soul Sonic is een concept van Straight A’s Entertainment. Daniël Huitema en Jelte Zeilstra zijn de ondernemers en stuwende krachten van Straight A’s Entertainment, en worden daarbij gesteund door een heel team van medewerkers. Dat het evenement is verplaatst naar het Muziekplein Wijde Noorderhorne komt ook omdat de voormalige locatie aan de Oude Oppenhuizerweg niet meer beschikbaar was. In de voorbereiding van deze Sneekweekeditie is daarom samenwerking gezocht met de Stichting Wijde Noorderhorne. Daniël Huitema: “Zoals onze bezoekers gewend waren bij de Soul Sonic festivals in de Sneekweek van voorgaande jaren, zullen er nu ook weer verschillende relax locaties op het terrein zijn. De Wijde

Noorderhorne wordt omgebouwd tot een soort minifestivalterrein. We hebben plannen om er een groot stuk gras neer te leggen, zodat je het gevoel van een weide krijgt. En vergeet niet dat aan de Wijde Noorderhorne allemaal leuke eettentjes zijn. Dat is ook het mooie van deze locatie, er zitten zo langzamerhand heel fijne restaurants en dat zijn ook zeker niet de minste horecagelegenheden. Het is echt kwaliteit en zeker als ik naar de diversiteit kijk, is er zóveel. Voor kinderen komen er speelattributen en een springkussen; ze kunnen zich gratis laten schminken en noem maar op. Er komen grote tafels waar gezinnen aan kunnen zitten. Het zal fraai gedecoreerd worden. Het wordt een heel leuk evenement met relaxte muziek. Het is bovendien gratis. We beginnen om twee uur ’s middags en gaan door tot één uur ’s nachts. We bouwen de spanning een beetje op, waarbij je op een gegeven moment de band krijgt zodat er ook iets valt te zien. Zoals het nu staat hebben we het vaste Soul Sonic dj-team staan. Dat zijn dus DJ Knowledge, dj DNS, dj Cold Crush en ik ga er zelf ook nog staan draaien. En we hebben Sherlock als MC.” Tot besluit: “Het wordt gewoon een unieke beleving”, weet Daniël nu al.

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl

TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

Soul Sonic City


The place to beach

Beach Club Sneek 2-10 augustus - Kleine Kerkstraat

In de Sneekweek is de Kleine Kerkstraat ‘the place to beach!’ Van vrijdag 2 augustus tot en met zaterdag 10 augustus wordt het voormalig Neighboursplein omgetoverd tot Beach Club Sneek. Negen avonden lang is dit de plek die in het teken staat van zomerse sferen, strandballen, parasols, beachflags, bloemen en planten. Onder het genot van een drankje, dansend op zwoele soul, disco, funk, reggae en wereldmuziek, waan jij je helemaal vrij van de dagelijkse hectiek. Voeg hier nog een vleugje zomerse house aan toe en je hebt alle ingrediënten voor het ultieme beach gevoel. Beach Club Sneek wordt georganiseerd door Jeroen Broeders van Club 1841 en Eldad Lasker van Markt 23. De twee horecaondernemers waren toe aan iets anders. “Na drie jaar wilden wij wel weer eens wat nieuws. Herkenbare, maar vooral dansbare muziek die voor meerdere doelgroepen aantrekkelijk is en waar je zowel met je vrienden als met je ouders op kan dansen.” Het idee was in eerste instantie een mix van dj’s en livemuziek. Toch hebben Jeroen en Eldad uiteindelijk gekozen voor dj’s. “Onze generatie is opgegroeid met elektronische muziek. De nadruk zal dan ook liggen op house, maar een goede plaat is een goede plaat en er zullen zeker klassiekers van ABBA en Earth Wind & Fire voorbij komen. De huidige generatie groeit ook op met

elektronische muziek, weliswaar in een ander jasje, maar we zien steeds vaker dat juist jongeren de muziek van vroeger waarderen. Er is een groeiende vraag naar een alternatieve muziekstijl.” Genoeg redenen om een breed muzikaal speelveld samen te stellen. Zowel lokale en internationale dj’s zorgen voor een unieke muzikale omlijsting van Beach Club Sneek. Of het nu gaat om classic house, obscure disco, Afrikaanse funk, soulful techno of elk ander genre van over de wereld, zij spelen het! De line-up is dan ook veelbelovend. Zeggen de namen Detroit Swindle en Pablo Discobar Soundsytem al niet genoeg? Sneekweekmagazine | 2019

55


kleinzand 16 kleinzand 16

scheepsmodellen ••schilderijen • werkplaatsen • zeilsport • zeilsport scheepsmodellen schilderijen • werkplaatsen sneekweek • zeevaart • driemasters • scheepskanonnen sneekweek zeevaart driemasters scheepskanonnen • • • binnenvaart • skûtsjes • roefjes • visserij • elfstedentocht binnenvaart •schaatsen skûtsjes• stijlkamers visserij ••elfstedentocht • roefjes ••waterpoort zilver schaatsen • stijlkamers • waterpoort • zilver

openingstijden: maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur zondag 12.00 -17.00 uur

kleinzand 16 8601 bh sneek 0515-414057

w w w.f r i e s s c h e e p v a a r t m u s e u m . n l openingstijden: kleinzand 16 maandag t/m zaterdag 10.00 -17.00 uur 8601 bh sneek zondag 12.00 -17.00 uur

0515-414057

w w w.f r i e s s c h e e p v a a r t m u s e u m . n l

Heerlijk

dagje Vlieland of Terschelling In één dag het gevoel alsof je wel twee weken op vakantie bent geweest? Kom naar Terschelling of Vlieland. Voel het witte zand tussen je tenen, geniet van de dennengeur in de bossen en proef de vele smaken op de gezellige terrasjes. Wie neem jij mee? Het Fietsdagarrangement is geldig van 1 april t/m 31 oktober. Boek via www.rederij-doeksen.nl of bel 088 - 9000 888 (lokaal tarief)

slechts

31,-

pp


TEKST HENK VAN DER VEER

Local Vibes

4 augustus - Lokaal 55 Oude Oppenhuizerweg ‘Local Vibes’ is een nieuwe naam voor een festival dat in Sneek al bekend is. Zo zou je het muziekfestijn het beste kunnen omschrijven. ‘Local Vibes’ vindt plaats op zondag 4 augustus bij Lokaal 55 aan de Oude Oppenhuizerweg. Het eerste gedeelte van de naam verwijst uiteraard naar Lokaal 55 zelf, en dat er bewogen en gedanst gaat worden is ook duidelijk. Henk Hanenburg, samen met zijn echtgenote Hanneke eigenaar van Lokaal 55, wil met de mensen uit de omgeving een mooie middag van ‘Local Vibes’ maken, zo laat hij weten.

Henk Hanenburg: “Je mag ‘Local Vibes’ zien als een minifestival met dj’s en bands, waar we vorig jaar al mee begonnen zijn en dat is zeker een mooie aanvulling. Er komt een beetje straattheater bij en daarnaast hebben we foodtrucks en barretjes. Mensen uit Sneek of misschien nog beter uit de regio Groot Sneek komen deze kant op. Dat gaat allemaal gebeuren op zondag 4 augustus tussen twee en tien uur.” Waarin willen jullie je onderscheiden met dit festival? “Het is niet zozeer dat wij ons willen onderscheiden. We willen gewoon iets doen wat bij onze locatie past en bij het publiek dat hier vaker komt. Veel mensen komen niet alleen op die zondagmiddag in de Sneekweek, maar zien we op verschillende momenten in het jaar. Het is ook ‘ons kent ons’, het is een beetje een reünie. Mensen waar ik vroeger bij op de middelbare school zat komen hier op deze eerste Sneekweekzondag in augustus naar toe. Veel van de gasten komen later weer terug om met het werk iets te doen, om te genieten van een diner. Of om een kookworkshop te organiseren, hun verjaardag te vieren of de dag van hun leven te beleven. Het publiek dat hier komt, is heel breed, van jong tot oud. Mensen die graag uit willen, maar ook gezinnen waar van de jongere kinderen naar hartenlust kunnen spelen op de speeltoestellen naast Lokaal 55. Oudere jeugd vindt het ook gezellig om te komen. Soms zie je drie generaties binnenkomen. Dat is toch wel gaaf.”

Wat voor muziek speelt er tijdens Local Vibes? “Niet te harde muziek! De volumeknop gaat omlaag, maar disco doet het altijd goed. Blues, lounge en soul, kortom muziek die herkenbaar is. We zijn nu, twee weken voor het festival, bezig om de laatste dj’s vast te leggen. Ed Real, Eddy van Netten, die hier vorig jaar ook was, zal er zeker bij zijn. Verder een aantal dj’s die regelmatig bij ons draaien als we feesten en partijen hebben. Grote kans dat er dit jaar ook een vrouwelijke dj bij is. De dj’s treden in de Tuin aan het Water op, maar het mag niet te hard. Tussen acht en tien is er wel een soort climax waarbij er lekker gedanst kan worden. Ervoor is het borrelen, kletsen, lachen, kijken naar bootjes en elkaar ontmoeten.” Komt er ook livemuziek? “Ja, onze huisband Time Out treedt op en via muziekdocent en rasartiest Kees Romers zijn we vorig jaar in contact gekomen met een jonge band, die luistert naar de naam Sound Boxx. En misschien komt er nog een derde band, maar dat is op dit moment nog even afwachten.” En waar spelen die bands? “Vóór in de tuin van Lokaal 55. Als je aan komt rijden, fietsen of lopen, zie je meteen een podium. Time Out speelt meerdere sets en rondt in de derde set af met de drummer van Slagerij Van Kampen. Die derde set laten we dan ook bij de dj’s achter in de tuin spelen.”

Toch is het muziekfestival zoals jullie dat de afgelopen vier jaar organiseerden nu anders. Wat is het grote verschil tussen toen en deze jaargang? “We hebben de tuin aangepast. Er is een heuse strandbar bij gekomen. Verder zijn we bezig met straattheater; mensen die een onverwacht optreden kunnen verzorgen. Laat je verrassen, zouden we willen we zeggen. We hopen op nog meer beleving met meer bars, meer food, externe foodtrucks en kleinere podia. En we zitten natuurlijk aan één van de mooiste plekken aan het water.” Wat verwacht je van de publieke belangstelling? “Dat is altijd moeilijk in te schatten. Het eerste jaar dat we hier dit muziekfestijn hadden, nu vier jaar geleden, waren er duizend mensen. Elk jaar kwamen er zo’n tweehonderd mensen bij. Vorig jaar zaten we op zo’n 1600 à 1700, waarvan driehonderd kinderen en dat is extra mooi, want wie de jeugd heeft…! We zijn trouwens niet heel fanatiek bezig met promoten; het verhaal over dit festival moet het zelf doen. We kunnen de dag voor ‘Local Vibes’ nog een diner verzorgen voor een oma die tachtig jaar wordt. Die moet dan ook het gevoel hebben dat wij er helemaal voor haar en haar gasten zijn. Je moet dan niet aan het opbouwen zijn voor het festival. We willen het niet groter maken qua bezoekers, maar wel de kwaliteit blijven verbeteren.” Sneekweekmagazine | 2019

57


Sneekweek Kermis 2 t/m 8 augustus 2019 Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Booster Maxxx

Around The World

Mini Cars

Power Polyp

Snow Jet

3 halen 2 betalen

3 halen 2 betalen

ontvangt u 3 ritten voor 10 euro (geldig op maandag, dinsdag en donderdag)

Boobytrap Hotel XXL

ontvangt u € 0,50 korting

4 halen 3 betalen

(niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen)

ontvangt u € 0,50 korting per persoon per rit

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Miami - Trip

Salto Trampoline

Rainforest (glazen doolhof)

Glücks Prinz verloting

Lucky Cranes

3 ritten voor 5 euro of 7 ritten voor 10 euro

1 euro korting bij aankoop van 4 minuten springen

4 ritten voor 10 euro

geen 12 loten maar 15 voor 5 euro of geen 30 loten maar 35 voor 10 euro

Er kan er maar 1 de GULSTE zijn en dat zijn de grijpers van Bosma-Witstijn

Nostalgische draaimolen met orgel

Woensdag 7 augustus 11.00 uur - 13.00 uur Prikkelarme kermis

Maandag 5 augustus Vanaf 15.00 Bezoek van de helden van Toy Story

Tegen inlevering van deze bon

Lijntrekspel bij 6 of 9 keer touwtjes trekken 1 euro korting voor één (SUPER)UITZOEKPRIJS Per persoon, per deelname

4 ritten voor de prijs van 3

14.00 uur gratis schminken door Diana`s Schminkpaleis

Maandag 5 augustus van 13.00 - 14:00 uur mogen mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking gratis gebruik maken van de kermisattracties (met een begeleider). Diegenen die hier gebruik van willen maken, kunnen zich op 5 augustus om 12.45 uur melden bij de poffertjessalon. Hier worden de toegangsbewijzen uitgedeeld.

Dinsdag 6 augustus 12.30 uur Uitreiking kermisprijzen in de Poffertjessalon vanaf 21.00 uur Ladies Night; op stap met korting

15.00 uur Clown Dessalles

Donderdag 8 augustus Alweer de laatste kermisdag

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Miami Trip (wip) Eendjes vangen

Autoscooter Route 66

ontvangt u € 0,50 korting ontvangt u 1 extra per persoon per rit

prijsje bij deelname

4 ritten voor 6 euro, 10 ritten voor 10 euro of 30 ritten voor 25 euro

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Kop van Jut

Skeeball (Bowling Palace)

Bussensport

Pusher schuivenspel

Hollandse gebakkraam

ontvangt u € 0,50 korting per spel op de kinderjut

40 ballen voor 5 euro Speelmunten verkrijgbaar aan de kassa

1 euro korting op de 2 spellen

bij aankoop van 10 euro aan muntjes 500 punten cadeau

15 oliebollen voor 10 euro

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Tegen inlevering van deze bon

Snacks

Churros en frisdrank

Suikerwerken Nougat

Suikerspin

Poffertjes en Pannekoekensalon

IJssalon

Vanaf een middelportie Churros 2 stengels extra

Alle kermisstokken van 2 euro per stuk, nu 8 stuks voor 10 euro

gratis kopje koffie of thee bij een portie poffertjes of een pannenkoek

bij 1 ijsje vanaf 2 euro gratis dip

Tegen inlevering van deze bon

Shooting-Game Bij besteding van € 5,2 schoten extra bij ster, beestjes of tanden schieten. Sneekweek aanbieding geen 20 schoten maar 30 schoten voor € 10 bij beestjes of sterren schieten. LET OP kinderen altijd prijs

1 frikandel, bamischijf of kroket voor 1 euro

50 cent korting op een normale suikerspin

Voor de kermis op het Martiniplein en Oud Kerkhof gelden de volgende openingstijden: Vrijdag 2 augustus van 14.00 uur t/m 19.00 uur en van 22.00 uur t/m 01.00 uur. Overige dagen van 13.00 uur t/m 01.00 uur.

www.sneekweekkermis.nl facebook.com/sneekweekkermis instagram.com/sneekweekkermis


SNEEKWEEK

KERMIS 2 t/m 8 augustus

De Sneekweekkermis staat bekend als een van de gezelligste van Nederland. De draaimolens, autoscooters, schiettent, oliebollenkraam en tientallen andere attracties maken het tot een echte familiekermis. Het is daarnaast de kermis met de meest spectaculaire attracties van de provincie. Zo is de hoogste Booster van Nederland weer aanwezig en zal op veler verzoek de Around the World weer worden geplaatst. Dit is een molen waarmee je naar een hoogte van zestig meter zweeft en vervolgens kunt genieten van een adembenemend uitzicht over Sneek en wijde omgeving.

Vijf primeurs De Sneekweekkermis telt dit jaar maar liefst vijf nieuwe attracties. Zo komt het Boobytrap Hotel XXL (een groot funhouse) voor de eerste keer naar Sneek. Twee attracties komen uit Duitsland. Dat zijn de Power Polyp en de Glücks Prinz (een grote verlotingszaak). Nieuw zijn ook het spel Prijsbal en de snelheidsmolen Snow Jet 2.

Woensdag 7 augustus: Prikkelarme kermis op Hardzeildag Op woensdag 7 augustus is er van 11.00 uur tot 13.00 uur ‘prikkelarme kermis’. De muziek gaat dan uit en er branden minder lampjes. Hiervoor gaat de

kermis op Hardzeildag twee uur eerder open dan op andere dagen. Zo wordt het mogelijk dat iedereen tijdens de komende Sneekweek kermis kan vieren.

Ook voor de kleinste gasten De Sneekweekkermis is een echte familiekermis en daarom is er ook voor de jongste kermisbezoekers weer van alles te doen. Natuurlijk komt de prachtige, nostalgische draaimolen weer terug, evenals de Salto Trampoline, de Lucky Duck, waar je eendjes kunt vangen, het touwtje trekken en andere leuke spelletjes. Dit jaar kun je ook in de Mini Cars stappen. Er komt bovendien een speciale Kop van Jut voor de kleine krachtpatsers. Maandag 5 augustus komen Woody en Buzz Lightyear van Toy Story langs Op woensdag 7 augustus blaast Clown Desalles weer de mooiste ballonnen voor je op. Ook Diana’s Schminkpaleis ontbreekt dit jaar niet. Sneekweekmagazine | 2019

59


Beurtschip ‘Dorp Grouw’ Boot van het Jaar 2019 Beurtschip ‘Dorp Grouw’ wordt benoemd tot Boot van het Jaar 2019 door Sneek Promotion tijdens de officiële opening van de Sneekweek op vrijdagavond 2 augustus in Theater Sneek. Het originele schip verzorgde vanaf 1910 de beurtvaart van Grou naar Leeuwarden en tussen Grou en Sneek en neemt daarmee een belangrijke cultuurhistorische plaats in voor Zuidwest Friesland. Het beurtschip ligt vrijdagmiddag 2 augustus ter bezichtiging voor publiek in De Kolk en vaart ‘s avonds mee in de Vlootschouw Sneek. Het beurtschip ‘Dorp Grouw’ kwam na enige omzwervingen terecht in Zoutkamp, waar het werd ingezet voor de garnalenvangst. In 1962 werd het vissersschip, dat nog altijd de contouren van een beurtschip had, voorzien van een kottersteven, met behoud van de originele steven. Sinds 1988 deed het dienst als recreatievaartuig. Begin 2011 kwam het schip te koop en het werd gekocht door een

60

Sneekweekmagazine | 2019

groep liefhebbers die het onderbrachten in de stichting ‘Dorp Grouw’, met als doel het schip te restaureren naar de oorspronkelijke vorm en uitvoering. Het schip is in 3,5 jaar tijd in de oude luister teruggebracht door een team van werkzoekenden, geleid door projectleider Bryan Kes en Age Veldboom. Het resultaat is de terugkeer van het enige originele beurtscheepje, gebouwd op de Jouster werf van Auke Holtrop van der Zee, voor de Friese wateren. Een uniek schip en een waardig vertegenwoordiger van de traditionele Friese scheepsbouw.

Leer-werktraject Een aantal mannen, waaronder Harry Amsterdam, Tony Brundel, Jelle Talsma en Berend Mink, vonden dat dit beurtschip

weer moest varen, omdat het een historisch schip is. Het is toen gekoppeld aan een leerwerkproject, waar meer dan tachtig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan mee deden. Daar zat ook een Syrische man bij, die in Syrië een schildersbedrijf had. Door aan het project mee te werken, heeft hij de Nederlandse taal beter geleerd. Harry Amsterdam, voorzitter Stichting Dorp Grouw: “Veel jongelui die aan dit project meewerkten, hebben een vak geleerd. Ze leerden ijzer bewerken, zoals lassen en klinken en hout- en schilderwerk. Ze hebben het schip weer opgebouwd en meer dan veertig hebben daarna weer een baan gekregen. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


Speciale editie

Sneekweek

2019

Maatregelen tijdens de Sneekweek 2 t/m 11 augustus 2019 Stremming tijdens de vlootschouw (vrijdag 2 augustus) Verkeer op het water Vanaf 16.00 worden de bruggen in Sneek niet meer bediend. Dit betekent dat de doorvaart via Sneek tussen de Snitsermar en de Brekken, IJlst/Heeg of Bolsward v.v. niet meer mogelijk is. Deze stremming duurt tot zaterdagochtend 3 zodra de ligplaatsen vol zijn. Kijk op onze website voor een volledig overzicht van bruggen en stremmingen.

van de kade, is het verboden plaats te nemen op de strook met de parkeervakken. Vanaf de rijbaan is voldoende zicht op het podium.

Bij het VVV, campings, jachthavens en stations is een folder verkrijgbaar met de vertrek- en aankomsttijden. De dienstregeling is verder in te zien op www.arriva.nl. De pont van/naar het Starteiland Wegsleepverordening Voor de gehele gemeente geldt voor voertuigen vaart van 08.00 tot 02.00 uur. een Wegsleepverordening.

Parkeren In de Sneekweek kan geparkeerd worden op alle parkeerterreinen met uitzondering van het Martiniplein. Op de website www.sudwestfryslan.nl (zoekwoord: parkeren) kunt u een parkeerfolder downloaden.

Wegverkeer Vanaf 20.00 uur tot het einde van de vlootschouw Taxistandplaatsen zijn diverse wegen in het centrum afgesloten. De parkeerplaatsen langs de Prins Hendrikkade Een volledig overzicht van alle stremmingen zijn aangewezen als taxistandplaats. Daarnaast staat op de www.sudwestfryslan.nl zijn er taxistandplaatsen op de Gedempte Poortezijlen. Pampuskade Tijdens de Sneekweek mogen alleen pleziervaartuigen met een maximale lengte van 15 meter afmeren aan de Pampuskade. Rondvaartbedrijven en overige passagiersschepen ( o.a. bruine vloot) kleiner/groter dan genoemde afmeting kunnen geen gebruik maken van de Pampuskade voor een op/afstapplaats en overnachting. Een alternatief is eventueel af te meren in de Schuttevaerhaven. Maar vanwege de drukte in de Sneekweek biedt dit weinig kans op een garantie. Een andere mogelijkheid is om een

Ook op deze locatie kan geen garantie worden geboden voor grotere schepen.

Verkeersmaatregelen Sneekweek Vanwege de opbouw van de kermis is het gedeelte van de binnenstad tussen de Oude Koemarkt en de Stationsstraat vanaf woensdag 31 juli 17.00 uur afgesloten. Van vrijdag 2 tot en met zondag 11 augustus zijn diverse wegen in het centrum afgesloten voor voertuigen en alleen toegankelijk voor voetgangers. Een volledig overzicht staat op de website van de gemeente. • Binnenstadbewoners- en bedrijven met een parkeervergunning mogen het gebied met hun auto via de kortste route in- en uitrijden, • Op een deel van de Oppenhuizerweg en op de Jousterkade wordt een maximum snelheid van 30km/uur ingesteld. Deze maatregel wordt ondersteund door plaatsing van tijdelijke drempels. • Op zondag 11 augustus is de Looxmagracht afgesloten voor verkeer tijdens het slotconcert. Vanwege de staat

Parkeerverbod Paviljoenwei Er geldt een parkeerverbod op het deel van de Paviljoenwei, vanaf de toegang tot RCN camping de Potten tot aan de pont. Na de toegang naar RCN camping de Potten verwijzen parkeerregelaars u naar het evenementenparkeerterrein. Hier kunnen ongeveer 600 auto’s parkeren. Busjes en terrein wagens kunnen niet op dit terrein parkeren. Bestuurders hiervan worden verwezen naar de parkeerterreinen van het dagrecreatieterrein “de Potten”. Weggebruikers zijn verplicht de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen (art. 8 RVV).

Sneekermeerbus

De Sneekermeerbus rijdt van 3 tot en met 9 augustus van het busstation naar de Snitsermar en vica versa. Van 3 tot en met 8 augustus tot ’s nachts 04.24 uur en op 9 augustus tot wanneer het nodig is, maar tot uiterlijk 04.24 uur. Haltes: NS Station, Prins Hendrikkade, Boeierstraat Middelzeelaan, De Domp. De Potten en het Paviljoen. Een ritkaart enkele reis kost € 3,00 zowel te voldoen met OV-chip als via de pin bij de chauffeur. Een Sneekermeerbus week-ticket (uitsluitend e-ticket) € 25,00. Het is niet meer mogelijk om contant te betalen.

Alcoholverbod

Op de openbare weg binnen de bebouwde kom van Sneek is het altijd verboden alcoholhoudende drank te nuttigen en aangebroken flessen, blikjes etc. met alcoholhoudende drank bij je te hebben. (artikel 2:48 Algemene Plaatselijke Verordening Súdwest-Fryslân) Dit verbod is niet van toepassing op terrassen waarvoor vergunning is verleend (ingevolge artikel 2.3.1.2 lid 4 van de Algemene Plaatselijke Verordening Sneek).

Verbod verkoop lachgas

Op de openbare weg en op de evenemententerreinen is het verboden ballonnen met lachgas te verkopen.

Glas en blik Vanwege de veiligheid is het niet toegestaan om binnen te stadsgrachten van Sneek flessen, blikjes en dergelijke bij je te hebben, met het kennelijke doel deze op de weg te nuttigen of te laten nuttigen. De horeca mag geen drank in glas en/of blik verstrekken. Tijdens de Sneekweek is er cameratoezicht in de binnenstad.

Uitbreiding terras Sneekweek Verschillende horecabedrijven mogen hun terras uitbreiden tijdens de Sneekweek 2019. Zij hebben hiervoor een vergunning gekregen.

Toiletten Voor een vast bedrag per dag kun je de hele dag gebruik maken van de toiletten.

Kamperen Kamperen kan op de reguliere campings. Kijk hiervoor op www.vvvsneek.nl. Ook richt de gemeente een tijdelijk kampeerterrein in, vlakbij de Snitsermar. Zie ook www.sneekweekcamping.nl.

INFORMATIE OVER DEZE PAGINA Team Communicatie | E-mail: communicatie@sudwestfryslan.nl | Telefoon: 14 0515 | www.sudwestfryslan.nl

Sneekweekmagazine | 2019

61


Kort nieuws TEAMWEDSTRIJDEN REGENBOOG OP ZONDAG EN DINSDAG In de jaarlijkse strijd tussen de Regenboogzeilers van Friesland (KWS) en Holland (KWV De Kaag), hebben de Hollanders tijdens de Kaagweek 2019 een 3-0 winst gepakt. Tijd voor revanche voor de Friese KWS-mannen tijdens de Sneekweek. Daarvoor hebben ze dit jaar weer 2 dagen de tijd. Deze teamwedstrijden worden gehouden op zondag 4 en dinsdag 6 augustus, na afloop van de reguliere wedstrijden.

Wist je dat…

Beestenboel festival dit jaar een heuse Latin-night organiseert?

Het belooft een attractieve strijd te worden inclusief teampresentatie op het water op zondag, livestreaming, muzikale ondersteuning van de Útlopers en een spectaculaire prijsuitreiking op het podium voor het Foarûnder op dinsdag! De eerste teamwedstrijden tussen de Friese en Hollandse zeilers werden in 1918 gehouden. Tijdens de oorlog werden ettelijke wedstrijden ‘afgeblazen’ en in 2003 werden ze afgebroken. De stand tot en met de Kaagweek 2019: Holland won op de Kagerplassen 59 keer en op het Sneekermeer 41 keer; Friesland won op de Kaag 19 keer en op Sneek 36 keer. Eindstand tot nu toe: Holland 100 keer winst – Friesland 55 keer winst.

Deze avond bevat optredens van salsa team Lo Cura, workshops gegeven door SalseroMboka en een Zuid Amerikaanse brassband met samba danseressen. Dit alles ondersteund door Latin DJ Lil Latino! Eenieder is van harte uitgenodigd op donderdag 8 augustus vanaf 17:00 uur om deel te nemen aan de workshops. Om 21:00 uur wordt het podium overgenomen door DJ Balbino en Sam Blans met ondersteuning van MC Knowledge die tot 1 uur doorknallen.

FOTO: THOMAS VAER

#LOVEFRYSLAN LETTERS TIJDENS DE SNEEKWEEK

Ook G-zeilers doen mee aan de Sneekweek

MAAK EEN SELFIE ALS HERINNERING In de periode van 30 juli tot en met 12 augustus staat de landmark met de letters ‘(love) fryslân’ weer in Sneek. Dit jaar kun je de twee meter hoge letters vinden bij de Pampuskade, op het grasveld bij de loopbrug naar het Eiland. Bezoekers – en ook inwoners – kunnen hier een mooie fotoherinnering maken aan de Sneekweek 2019.

Tag je foto op facebook en instagram met #sneekismeer, #sneekweek2019 en #lovefryslan.

Vorig jaar vond tijdens de Sneekweek met groot succes de eerste start van de G-klasse zeilen plaats. Een speciaal opgestelde Sneekweek wedstrijdserie voor zeilers met een verstandelijke beperking welke mogelijk wordt gemaakt door het Foppe Fonds, in samenwerking met KWS-Sneek, Sport Fryslân en deelnemende zeilverenigingen. Het meedoen aan de Sneekweek en het ervaren van de geweldige sfeer was voor de zeilers én organisatie een onvergetelijke gebeurtenis. Daarom zijn ook dit jaar de G-zeilers weer van de partij tijdens de Sneekweek.

62

Sneekweekmagazine | 2019

84e Sneekweek - 2 t/m 11 augustus 2019 - www.sneek.nl


IS DIT HÉT MOMENT? Omdat je ruimer wilt gaan wonen of juist kleiner? Omdat de rentestand aanhoudend laag blijft óf gewoon omdat je klaar bent voor een volgende stap? Wat de reden ook is en welk moment je ook kiest: wij begrijpen dat de (ver)koop van een huis een ingrijpende beslissing is. Kies daarom voor vakmanschap, zorgvuldigheid, betrokkenheid en marktkennis. Kies Makelaardij Sneek!

Apollovlinder 52 Sneek

Lindenlaan 10 c Sneek

€ 309.000 k.k. Osingahuizen 25 Heeg

€ 274.000 k.k.

€ 745.000 k.k

Flitsstraat 2 Sneek

Het Gemaal 19 Sneek

Korte lijntjes, snelle reactie op mail/app/telefoon. Deskundig advies, aangepast op onze wensen. Geen meeprater, maar gedegen advies, zoals het hoort. Funda review: 8,9

Wat is je huis waard?

wij zoeken het uit

€ 259.000 k.k. Terp 36 Wommels

SCHAKEL ONS IEDER MOMENT IN VOOR: het verkopen van je woning aankoopadvies & begeleiding taxatie van je woning 0515-431543 - www.makelaardijsneek.nl

St. Elisabethleane 6 Sneek


Met gevoel voor traditie zetten wij de historie voort waar de Weduwe in 1864 mee begonnen is. Nog steeds maken wij met dezelfde kruiden, hetzelfde product, volgens dezelfde receptuur. Kom een keer kijken, in één van de oudste panden (anno 1484) van Sneek, waar al meer dan 150 jaar Weduwe Joustra Beerenburg wordt gemaakt. Geniet niet alleen van de sfeer, maar uiteraard ook van de Beerenburg, die écht lekkerder smaakt als u bij ons bent geweest.

WEDUWEJOUSTRA.NL

GEEN 18, GEEN ALCOHOL

Profile for Ying Media

Sneekweek Magazine - 2019  

Sneekweek Magazine - 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement