GrootSneek 12-2021

Page 1

MAANDBLAD

12-2021

SIETIE VAN DER WERFF

VAN BESCHEIDEN DOARPSFAMKE NAAR ZELFBEWUSTE VERPLEEGKUNDIGE

Zadelmakersstraat 1, 8601 WH Sneek

0515-424545 | www.rooth.frl Schoonmaakonderhoud

Glasbewassing

Gevelrenovatie

Vochtbestrijding

Schoorsteenvegen

Ongediertebestrijding

Brand- en roetreiniging

Gladheidsbestrijding

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

GROOTSNEEK.NL

9e JAARGANG • NR. 99


2

NUMMER 12 • 2021

LIJSTJES Tegen het einde van het jaar komen de lijstjes weer. En dan bedoel ik niet het verlanglijstje voor de kerstcadeautjes, of het lijstje met adressen waar dit jaar wel of niet een kerst- en nieuwjaarskaart naartoe moet. Zo van: vorig jaar hebben we van Henk en Ineke géén kerstkaart gehad, dus die krijgen van ons dit jaar óók geen kerstkaart. Ik bedoel ook niet de ‘to do’ lijstjes van zaken die nog dít jaar moeten worden afgehandeld. Nee, ik heb het over de traditionele eindejaarslijstjes. Wanneer het jaar bijna afgelopen is, wordt er nu eenmaal teruggeblikt en dat gebeurt al jaren door middel van lijstjes. We kennen allemaal de Top2000, maar er zijn er veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een lijstje van. De beste films of de beste boeken, die ken ik nog wel, maar wat te denken van de beste filelezer? Echt, zo’n lijstje bestaat, en Heleen de Geest staat bovenaan dit jaar. Zelf doe ik er ook wel aan bij wijze van decembervermaak. Ik heb op Twitter enkele jaren achtereen al eens een Top 26 (A tot en met Z) uit mijn eigen boekenkast en uit mijn elpee-kast gedeeld en een striptekenaars top50. Het leukste daarvan was, dat mijn volgers daarin meegingen en hun eigen top-schrijvers- en tekenaars-lijstjes deelden. Ze doken hun eigen boeken- en platenkast in en het werden mooie social media-contacten in de kerstvakantie. Het is niet alleen terugblikken aan het einde van het jaar. Het is vooral ook de behoefte om mooie dingen vast te houden. De Top2000 is één grote memory lane vol emoties en herinneringen. Ook nieuwe liedjes vertellen verhalen. Nieuwe liedjes maken nieuwe herinneringen voor later. Eigenlijk doen wij dat ook in GrootSneek. Wij leggen mooie, persoonlijke verhalen vast van mensen uit de regio en delen die met u, onze lezers. Sommigen vertellen hun geschiedenis; waar ze vandaan komen en wat het hen uiteindelijk heeft gebracht. Terugblikken. Anderen vertellen over hun passie, over wat hen bezighoudt. Wij schrijven daarmee hun toekomstige herinneringen op. Met GrootSneek publiceren we elke maand een serie van deze verhalen. Om te bewaren. Voor later. Ying Media, de uitgever van dit blad, bestaat tien jaar. Misschien is het tijd om een toptien te maken van de beste interviews uit ons blad. Dan moet ik nog wel alle jaargangen doornemen op ISSUU, daar staan alle edities online. Leuk voor de kerstvakantie.

OPENINGSTIJDEN GEMEENTE SÚDWEST-FRYSLÂN TIJDENS DE FEESTDAGEN

SNEEK- Let op de gewijzigde openingstijden van de gemeenteloketten en de milieustraten tijdens de feestdagen. Openingstijden van de gemeenteloketten Vrijdag 24 december: geopend van 09:00 - 12:30 uur Zaterdag 25 december: gesloten Vrijdag 31 december: geopend van 09:00 - 12:30 uur Openingstijden van de milieustraten Vrijdag 24 december: milieustraten Sneek en Heeg gesloten (Bolsward en Koudum zijn tijdens reguliere openingstijden geopend) Zaterdag 25 december: alle milieustraten gesloten. Vrijdag 31 december: milieustraten Sneek en Heeg gesloten (Bolsward en Koudum zijn

tijdens reguliere openingstijden geopend) Zaterdag 1 januari: alle milieustraten gesloten. Kerstbomen ophalen Kerstbomen halen wij op in de eerste week van januari. De groene container legen we die week niet. Benieuwd wanneer je container wordt geleegd in 2022? Dit kun je gemakkelijk en snel opzoeken in de digitale afvalkalender

OPEN KERK IN WOUDSEND SNEEK- De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken en hoewel dit voor veel mensen een gezellige tijd is met familie en vrienden, zijn er ook velen die in deze donkere tijd de eenzaamheid meer voelen dan anders. Vooral nu de coronamaatregelen ook weer strenger worden kan dit extra gevoeld worden. Om dan toch even de mogelijkheid hebben contact te zoeken met iemand, is de Karmel kerk in Woudsend de komende weken geopend op donderdagmiddag van 16.00 - 17.00 uur en op zondag na de kerkdienst van 11.00 - 12.00 uur. Gewoon om mensen de mogelijkheid te geven om een moment in de kerk te zijn voor een gesprekje of even in stilte tot rust en bezinning te komen en naar de muziek te luisteren of om de kerk eens van binnen te bekijken.

Veel leesplezier!

Henk de Vries redacteur GrootSneek

DE ‘ETALAGE VAN HOOP’: GELOOF IS EEN MANIER VAN LEVEN SNEEK- Het voorportaal van de Oosterkerk staat opnieuw in het teken van Advent. Het donker van november/december en het donker van het nieuws van elke dag maakt veel mensen bang en ongerust. De boodschap voor iedereen die de komende weken wandelt langs de Etalage van Hoop is:

Hét maandblad met verhalen uit jouw regio! EERSTVOLGENDE UITGAVE: DONDERDAG 27 JANUARI 2022 KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP: WWW.GROOTSNEEK.NL VOLG ONS OOK OP SOCIAL MEDIA

Hoor! Hier klinkt een tegengeluid: Kijk! Naar het kind dat wijst naar de Lamp die niet uitgaat. Volg het kleine meisje van de Hoop. Lees het gedicht. Laat je niet ontmoedigen, door het donker en de dreiging. We gaan op weg en het wordt zeker Kerst. God met ons, Immanuel. “Geloof is waken en niet wijken, voor wat doof maakt en verblindt, hoopvol naar de sterren kijken in verwondering als een kind”, weten Ineke Faber en Anneke van der Werff. Het licht is van: Peter Verkerk.


sneek ADVENTSSTER SCHITTERT AAN DE PRINSENGRACHT IN SNEEK

SNEEK- Aan de Prinsengracht in Sneek schittert een heuse Adventsster. De adventsperiode van dit jaar loopt van zondag 28 november t/m vrijdag 24 december. Foto J.C.M van Dijk

GROOTSNEEK.NL

3

EERSTE AFLEVERING VAN DE WINTEREDITIE ‘DENKEND AAN HOLLAND’ OP 2 JANUARI SNEEK- André van Duin en Janny van der Heijden mogen zich opmaken voor een winterse editie van Denkend aan Holland. Omroep Max onthulde namelijk deze week de startdatum van het speciale seizoen dat volledig in het teken staat van de Elfstedentocht.

Denkend aan Holland Hoe is het om de Elfstedentocht per boot af te leggen? En is het überhaupt leuk om in de winter te varen? Die vragen hopen André en Janny te beantwoorden in dit nieuwe seizoen van Denkend aan Holland, inclusief dikke jassen, mutsen, thermo-ondergoed en warme chocolademelk. Het bekende duo ontdekt Friesland vanaf het water en ze bezoeken de prachtige plekken waar het water ze brengt. Sneek, IJlst en Sloten Op 2 januari starten de twee in alle vroegte, bewapend met een pannetje snert, vanuit de Zwettehaven in Leeuwarden, de officiële startplaats van de Elfstedentocht. In de eerste aflevering hopen ze al de eerste drie stempels te halen: in Sneek, IJlst en Sloten.

De eerste aflevering is te zien op 2 januari om 21:35 uur op NPO1.

UITBREIDING WOONWIJK ALD RIEN IN OOSTHEM

DE ZONNEBLOEM SNEEK ZOEKT NIEUWE BESTUURSLEDEN SNEEK- Vrijwilligersorganisatie de Zonnebloem streeft ernaar dat mensen met een lichamelijke beperking volop van het leven kunnen genieten. Zo ook in Sneek en dat doen ze al bijna 45 jaar. De voorbereidingen voor dit jubileumfeest zijn al in volle gang. Maar toch zijn er ook grote zorgen omdat er te weinig bestuursleden zijn waardoor het voortbestaan van de afdeling serieus in gevaar komt. De afgelopen 45 jaar zijn er in Sneek voor gemiddeld 200 tot 250 deelnemers vele activiteiten georganiseerd. De Zonnebloem heeft daarmee binnen de Sneker ‘mienskip’ inmiddels een belangrijke functie verworven en het zou jammer zijn als die verdwijnt.

“NEDERLANDER VERWACHT ZOMERVAKANTIE IN 2022 IN EIGEN LAND DOOR TE BRENGEN” HEEG- Uit de Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme is gebleken dat bijna de helft van alle Nederlanders ook in 2022 verwacht de zomervakantie in eigen land door te brengen. Ook blijkt dat door de pandemie de helft van de Nederlanders andere aspecten van vakantie waardeert, zoals veiligheid en zekerheid. Ook speelt het mentale aspect een grote rol en is de behoefte om er echt even tussenuit te zijn belangrijker geworden. “Dat is in ieder geval goed nieuws voor de logiesaccommodaties in onze regio,” zegt directeur Floriaan Zwart van VVV Waterland van Friesland. “We stemmen dan ook

onze campagnes hierop af en gaan in de kerstvakantie en januari Nederlanders alvast verleiden om een boeking te doen voor de zomervakantie.”

OOSTHEM-Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de gemeenteraad een voorbereidingskrediet te vragen voor de realisatie van Ald Rien fase 2. Het krediet wordt gebruikt om de haalbaarheid van de plannen te onderzoeken. Wethouder Mark de Man: “We willen vijftien woningen gaan ontwikkelen die aansluiten op de behoefte van de inwoners van Oosthem. Wij denken daarom vooral aan starterswoningen, levensloopbestendige woningen en innovatieve woon- en bouwconcepten. Gezien de marktomstandigheden is nú het moment om de ontwikkeling op te starten.” Het definitieve besluit vindt plaats in de raadsvergadering van 23 december 2021.

NYCK DE VRIES VERDEDIGT FORMULE E-TITEL MET MERCEDES

UITWELLINGERGA- Regerend Formule E-kampioen Nyck de Vries uit Uitwellingerga rijdt ook volgend seizoen in de elektrische raceklasse.

Maar zonder bestuur kan de afdeling niet verder en daarom is er nu een zoektocht gestart naar de nieuwe enthousiaste bestuursleden. Is je interesse voor de Zonnebloem gewekt en wil je meer weten? Neem dan contact op met Brenda Sterk, secretaris Zonnebloem afdeling Sneek via e-mail zonnebloemsneek@gmail.com of telefonisch via 0515-431600.

NIEUWE OLIEBOLLENKRAAM AAN HET BOSCHPLEIN IN SNEEK

SNEEK - Supertrots zijn Jannie van der Wiel-Booi en haar man Ricardo van der Wiel op hun fraaie nieuwe oliebollenkraam aan het Boschplein. “Ricardo heeft de kraam helemaal zelf gebouwd. Een gouden kerel met gouden handen”, lacht Jannie. “Alles in de kraam is het nieuwste van het nieuwst, waarbij de oven, (‘een vierpanner’) in het oog springt. Mooie lichtbakken met tips hoe je bijvoorbeeld oliebollen thuis in de oven op kunt warmen.” De oliebollenkraam blijft tot eind januari aan het Boschplein staan.

De naam van de 26-jarige coureur viel de afgelopen maanden regelmatig op het moment dat er een stoeltje vrijkwam in de Formule 1. Intussen is duidelijk dat een overstap naar de meest prestigieuze raceklasse er niet in zit. Het wordt het laatste jaar dat De Vries voor Mercedes in de elektrische raceklasse gaat rijden. Het team stopt na volgend seizoen in de Formule E, om meer de focus te leggen op de Formule 1. Dat zou een beter platform zijn voor onderzoek en ontwikkeling. De Vries is ook de officiële reservecoureur van het Formule 1-team van Lewis Hamilton. Het Formule E-seizoen begint in het weekend van 28 en 29 januari in Saudi-Arabië.


Subsidieregeling voor extra kosten controle Coronatoegangsbewijs Organisaties die te maken hebben met de verplichte controle op het coronatoegangsbewijs, kunnen vanaf deze week subsidie aanvragen voor de gemaakte kosten gerelateerd aan het controleren op coronatoegangsbewijzen. Benieuwd of jouw organisatie subsidie kan aanvragen? Check www.sudwestfryslan.nl/subsidieregeling-coronatoegangsbewijs voor meer informatie en de voorwaarden of scan de QR-code. Scan de QR-code Overzicht steun- en herstelpakketten Rijksoverheid voor meer informatie Daarnaast heeft de overheid de coronasteun voor ondernemers en werkenden uitgebreid. Je vindt het overzicht van de regelingen op de site van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen

Was je handen

Houd afstand en schud geen handen

www.sudwestfryslan.nl

Klachten? Blijf thuis en laat je testen

Zorg voor voldoende frisse lucht


sneek

5

GROOTSNEEK.NL

Sietie van der Werff, 27 lentes jong. Ooit was ze een bescheiden doarpsfamke. Ze groeide op in It Heidenskip. Op school was Sietie geen hoogvlieger. Nu woont ze nog steeds in een dorp, in Abbega, samen met haar vriend Ruurd van der Meulen. Maar ze is ondertussen wél uitgegroeid tot een zelfbewuste doortastende gediplomeerde hbo-verpleegkundige in Leeuwarden, in het MCL.

SIETIE VAN DER WERFF

VAN BESCHEIDEN DOARPSFAMKE NAAR ZELFBEWUSTE VERPLEEGKUNDIGE

Dit is een interview met een nuchtere plattelandsmeid die met plezier terugkijkt op haar jeugd in een dorp in de Friese Súdwesthoeke. Een interview ook met een bevlogen verpleegkundige die haar job nog steeds met veel plezier doet, momenteel op de corona-afdeling. Een portret van een ‘deagewoane jonge frou’, die misschien daardoor wel zo bijzonder is. Ook een ode aan al die mensen die juist in deze decembermaand wel eens vergeleken worden met engelen. Engelen zonder vleugels. De ontnuchterende reactie van Sietie van der Werff zelf: “Is’t sa?” >>

TEKST HENK VAN DER VEER FOTO'S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL


sneek

6

SIETIE VAN DER WERFF

“IK GEAN EN GIE ALTYD ÚT FAN IT GOEIE FAN DE MINSKEN”

O Op 18 juni 1994 ziet Sietie van der Werff het levenslicht op de Brânbuorren in It Heidenskip, als dochter van Els Kramer en Eelco van der Werff. Na Sietie wordt Freerk (nu 24) nog geboren. Heit Van der Werff werkt tegenwoordig bij De Boer & De Groot, waar hij bruggen restaureert en ‘opknapt’. Mem werkt in de keuken van Mariënacker in Workum en is ook nog beheerder van het dorpshuis in It Heidenskip.

IT HEIDENSKIP

“Myn jeugd yn It Heidenskip wie hiel gemoedlik, je kenne elkenien. Noch altyd sjoch ik de bern wêr’t ik op de basisskoalle mei yn’e klasse siet. Ik koe rinnende nei skoalle. Myn broerke en ik ha de skoalle gelokkich noch yn it doarp ôfmeitsje kind. No is de skoalle der net mear. It is sa sûnde, elk doarp hie syn eigen basisskoalle. Op in gegeven stuit is it net mear fol te hâlden omdat der te min bern binne dy’t der komme. De sfear thús wie goed, mem wie thús at wij út skoalle kamen. Ja, it bekende kopke tee en jûns sieten we wer mei mekoar oan tafel. Terugkijkend op haar jeugd geeft Sietie toe dat zij een ietwat onzeker meisje was, een beetje verlegen ook. Omdat het wel allemaal heel eigen was, kon de dochter van Els en Eelco van der Werff wél zichzelf zijn. In een klas met acht kinderen van verschillend leerniveau. “Dêr moatte je it dan mar mei dwaan. It wie wol in aardige klas. Sa’k sei, hiel eigen en persoanlik en de sfear wie goed. It learen kostte mij wol muoite, mar ik krige wol alle omtinken en oandacht. Trochdat ik miskyn wol wat bij oaren opseach, helle ik mijsels wolris wat nei ûnderen. Dat hoegde fansels net, want sa’n minne learder wie’k no ek wer net. Dat is wat ik mij no earst besef. Ik moast wolris nei ien ta dy’t mij testte. Dat sil ergens yn groep trije west hawwe.”

KOUDUM Na de basisschool gaat Sietie naar het Bogerman in Koudum waar ze ‘GT’ doet. Over haar tijd op de middelbare school weet Sietie het volgende te vertellen, ongetwijfeld herkenbaar voor vele kinderen die ook in een dorp opgroeiden.

“IK HÂLD GEWOAN FAN MYN WURK, LIT ÚS IT DÊR MAR OP HÂLDE”


NUMMER 12 • 2021

GROOTSNEEK.NL

7

“IT IS FOAR DE MINSKEN ALTYD SLIMMER AS FOAR ÚS AS FERPLEECHKUNDIGEN”

“Dan komt der in fyts en in rêchsek en kinst alle dagen nei Koudum fytse, yn waar en wyn. Der waard fierder ek net oer neitocht. Ik fûn it wol gesellich. Ik wie faak degene dy’t in kertier te let kaam en fierders wie der altyd wol wat. Op in gegeven stuit wie it sok min waar en it waaide, in stoarm, dat rinnende flugger gong as fytse. De âlden fan in jonge dy’t healwei wenne, hiene in hynstekarre en dêr waarden de fytsen yn setten, sa kamen we dan op skoalle. It fielde goed.” Sietie vertelt haar jeugdherinneringen met een goed gevoel. De onvermijdelijke verhalen over hoe de dorpsjeugd in een keet bij elkaar kwam, waar ze gezellig bij elkaar zaten, de eerste biertjes en wijntjes die er gedronken werden. Later met elkaar naar op stap, waarbij de keet de opstapplek voor de taxi werd. De Klink in Koudum, Ald Wâl in Heeg en de dorpsfeesten waren de bestemmingen.

PLATTELANDSMEISJE Nu, zoveel jaar later wonen Sietie en haar klasgenoten niet meer in It Heidenskip, eenvoudigweg omdat er geen voorzieningen zijn en ook omdat het knap lastig is om er aan een woning te komen. “Dochs fiel ik mij noch altyd in plattelânsfamke, soks komt miskyn ek wol troch myn jeugd. Ik seach noait grutte problemen of ha dy eins ek net ervaren. Sa as in hiel soad fan myn leeftydsgenoaten út It Heidenskip wiene wy ús net bewust fan de ‘boase bútenweareld’. Elk jier komme in soad Heidenskipsters werom nei it doarp tidens de Nasjonale Fierljep Manifistaasje. It is in in soarte fan reüny foar ús. En noch even oer dy ‘boase bútenweareld’: ik gean en gie altyd út fan it goeie fan de minsken. Naïef? Miskyn, mar it is sa’t it is. Ik bin gewoan hiel persoanlik en mei graach mei minsken omgean, miskyn is dat ek wol de reden dat ik de soarch yngien bin.”

DE ZORG IN Nadat Sietie vier jaar op het Bogerman in Koudum haar diploma GT had gehaald, ging ze naar het mbo om er een

opleiding doktersassistente te volgen aan de Fries Poort in Leeuwarden. Ook dat diploma werd gehaald en dat zij toen gekozen heeft voor de zorgrichting, bevalt de Heidenskipster prima. “Ik fûn de doktersassistenstúdzje boeiend en ik waard altyd al lutsen troch wat ik yn programma’s seach oer hoe’t it yn in sikehûs om en ta gong. Tidens de oplieding learst fansels hieltyd mear en meist staazjes rinne. Sa kaam ik ek yn it Antonius sikehûs fan Snits. Nei de oplieding foar doktersassistente hie’k al beslúten dat ik trochleare soe foar hbo-ferpleechkunde. At in oplieding je echt oansprekt, dan slagget soks. Ik ha de fjouwerjierrige oplieding oan de NHL yn Ljouwert folge. Ik ha foar de oplieding keazen omdat ik de handelingen as doktersassistente al hiel aardich fûn, mar ik woe ek graach mear ferantwurding yn myn wurk. Tidens de oplieding ferpleechkunde ha ik aardich wat staazjes rûn yn ferskillende soarten fan ynstellings, fan ferpleechhúzen oant sikenhúzen. Hjir lear ik alle basisfeardichheden, dat begjint mei it waskjen fan pasjenten. En dat seach ik earder hielendal net sa sitten. Mar jo leare minsken kennen en it is écht soarch dy’t je biede. Dat waskjen is mar sa’n lyts ûnderdiel fan je wurk, mar toch. It is foar de minsken altyd slimmer as foar ús as ferpleechkundigen. Wij wurde der net mear oars fan. At ik nei hûs ryd bin ik datsoarte fan dingen al wer ferjitten.”

WERKDRUK Ondanks alle werkdruk geeft Sietie aan dat je door de ervaring werk en privé kunt en ook móét scheiden. Anders zou het werken in de zorg onmogelijk worden. Dat wil overigens niet zeggen dat

Sietie tijdens haar werk geen emoties toont, maar om elke dag huilend thuis te komen zou niet werken. “De wurkdruk yn in sikehûs is heech, ik sil it net ûtstride. Dyn ferantwurding is grut en je moatte it goed yn’t snotsje ha wat je dogge. Ik wol gjin belangrike dingen fan pasjenten misse omdat de dokters soks ek graach witte wolle. De wurkdruk lit him omskriuwe. Dat wannear’t je net de optimale soarch jaan kinne en dat eins wol wolle, dát feroarsaket dy druk. At ik mar ienkear deis in pasjent fan bêd ôfhelje kin, mar dat trije kear folle better wêze soe. It sit yn dy lytse basale dingen. Myn grutste drive om myn wurk yn’e soarch te dwaan is dat ik minsken tidens har sykte bijstean kin en de hoop jaan kin, dat wij se mei mekoar better meitsje kinne. As soks net mear mooglik is, dan besykje wij it sa oangenaam mooglik te meitsjen. Helpe kin soms allinne al wêze troch echt te lústerjen en mei te tinken. Soms in yngwikkeld ferhaal nochris in kear ekstra út te lizzen. Dát!”

COVID-19 AFDELING Op dit moment werkt Sietie op de Covid-19 afdeling van het MCL. Dat het werken daar extra zwaar is, door alle strenge regels, staat buiten kijf. Toch zullen Sietie en haar collega’s het werk vandaag, morgen en overmorgen weer oppakken. Toch een beetje engelen waar alleen de vleugels nog ontbreken? “Ik bliuw graach in bytsje nuchter, ik hâld gewoan fan myn wurk”, zegt Sietie. “Lit ús it dêr mar op hâlde. En oer koroana ha’k fierder net de behoefte te praten. Nochris: it is sa’t it is. En dat ik no even op de foargrûn stean mei myn ferhaal. No ja, toe dan mar…”


Service staat bij Bouclé bovenaan! WIJ WENSEN U HELE FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GEZOND 2022! Natuurlijk staan wij in het nieuwe jaar weer voor u klaar om uw complete uiterlijk te verzorgen! Een warme groet, Team Beauty Centre Hair Affair

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

Tijd voor een nieuw interieur?

Uniek dineren of borrelen in een oude Doopsgezinde kerk! kerk

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INTERIEURADVIES E N L A AT J E I N S P I R E R E N !

zondag 19 december

LAZY SUNDAY LUNCH

Met F*cking good wine erbij geserveerd. Zie ook onze website!

Reserveer op tijd. Vol= vol! Reserveer via info@ponkje.nl! Kleine Palen 27 | 8601 AB Sneek Tel. (0515) 43 99 24 www.bergstra.colorsathomes.nl

Fermaningsteech 1 - 8551 SP Woudsend - T 0514 - 59 12 50

VLOEREN | GORDIJNEN | BEHANG | RAAMDECORATIE | ZONWERING | HORREN

In 2022 gezond, slank en fit worden? FIGUURA helpt! Blijvend en maximaal resultaat!

WINTERBEURT Is uw fiets aan een beurt toe? • De fiets wordt volledig nagekeken/afgesteld/gesmeerd en eventueel doorgemeten • Wielen worden gericht en op spanning gezet • Versnellingen en remmen worden opnieuw afgesteld en gesmeerd • Versleten onderdelen worden waar nodig vervangen • Ketting en schakelsysteem worden gesmeerd • De fiets wordt voorzien van de laatste nieuwe software (indien beschikbaar) • De fiets wordt grondig gereinigd • U kunt er hierna zeker weer een jaar tegen aan

Gewone fiets nú € 39,Elektrische fiets nú € 49,Prijzen exclusief eventueel te vervangen onderdelen.

Merk 2 • 8501 AN Joure • 0513 - 551813 Prins Hendrikkade 58 • 8601 CB Sneek • 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 • 8608 AA Sneek • 0515 - 413096

INFO@PROFILERODENBURG.NL

*Najaarsbeurt 25-11-2021 t/m 1-3-2022

Maak nu gebruik van onze speciale winterbeurt:

Vraag een gratis en vrijblijvende figuuranalyse aan!

FIGUURA Sneek - 0515-740975 - sneek@figuura.nl figuura.nl

FIGUURA Sneek - 0515-740975 - sneek@figuura.nl - figuura.nl


sneek

9

GROOTSNEEK.NL

VAN TRAPAUTO TOT TRAUMAHELI FOTO: STEFAN POSTMA

VOL PROGRAMMA VEILIGHEIDSDAG SÚDWEST FRYSLÂN: ORGANISATIES PAKKEN GROOTS UIT

BRANDED CONTENT

TEKST RICHARD DE JONGE

FOTO’S RICHARD DE JONGE

Dat de politie de weg afzet bij een ongeluk en dat als de situatie daar om vraagt ook vaak een ambulance bij komt kijken, hebben we allemaal wel eens gezien. Ook het blussen van een brand en het openknippen van een auto is wel eens voorbij gekomen. Maar wat doen organisaties als Rijkswaterstaat, Defensie, BOVAG, Douane, ProRail, KNRM en ANWB als het om veiligheid gaat? Daar weten we lang zo veel niet van. Juist om dát voor het voetlicht te brengen wordt 17 september volgend jaar voor het eerst de Veiligheidsdag Súdwest Fryslân gehouden. Belangrijkste plaatsen van handeling zijn het Veemarktterrein, het Martiniplein en De Kolk in Sneek. Kort gezegd wordt de Veiligheidsdag Súdwest Fryslân gehouden om het grote publiek bekend te maken de hulpverlening. In de breedste zin van het woord. Rutger-Jan Volger, samen met Johan Reinsma initiatiefnemer van deze dag: “Politie, ambulance en brandweer zijn wel bekend. Handhavers ook. Maar je hebt ook de KNRM, Reddingsbrigade, Rijkswaterstaat. Ik denk dat niet iedereen in de gaten heeft dat Rijkwaterstaat ook blauwe lichten op hun auto’s heeft. Als er op de autosnelweg een ongeluk gebeurt, is Rijkswaterstaat er vaak ook bij. Veiligheid is van ons allemaal. We hebben daar allemaal mee te maken.”

Voorafgaand aan het evenement wordt op 13 september een veiligheidscongres voor ondernemers, belangstellenden en professionals gehouden.

ELKE DRIE JAAR

DRONEDEMONSTRATIES Het programma is overvol maar is nog niet tot in detail ingevuld. Zeker is wel dat Defensie groot(s) uitpakt. Johan Reinsma: “Defensie is super-enthousiast. Als we geen vinger aan de pols houden, wordt het een defensiedag. Maar dat is nu niet de bedoeling. Misschien dat die er komt, maar voorlopig zijn we hier druk zat mee. Er komen demonstraties met drones, met honden van politie en defensie, duikers van Brandweer en Defensie geven demonstraties in een grote duikcontainer. Je gaat zien wat er allemaal bij komt kijken als er een auto-ongeluk is gebeurd. Hoe en waarmee een auto wordt opengeknipt en hoe instanties te werk gaan als een auto te water raakt.” Het evenement heeft een aanzuigende werking. Volger: “Als je de ene organisatie benadert, word je de volgende dag door de andere gebeld. Het is een sneeuwbaleffect. De mensen achter de verschillende organisaties zijn enthousiast. Voorbeeld is

natte deel nabij de Woonscheephaven te doen. Dat wilden we niet, want daar kunnen minder validen niet zo goed aan board komen. In De Kolk gaat dat wel. Daar zijn ook meer kades en meer mogelijkheden om loopplanken neer te leggen. We willen niemand uitsluiten.”

Rutger-Jan Volger

Defensie. Die pakt uit. Boten van de Marine? Geen probleem. Nou ja, een mijnenjager in de gracht wordt misschien een beetje lastig. 112Water heeft ons benaderd. Die komt met materieel. Die nemen SAR Nederland mee. Dat is een organisatie van vrijwilligers die zoekt naar vermisten.” De actieve programmaonderdelen spelen zich vooral af op het Martiniplein en op en nabij De Kolk.

NIEMAND UITSLUITEN Een dag voor jong en oud waar actief aan de verschillende onderdelen kan worden deelgenomen. Veel rijdend en rollend ma-

Johan Reinsma

terieel van de diverse organisaties. Van een trapauto van UMCG Ambulancezorg tot een traumaheli en van een ambulance tot een politiewagen. Daar kun je in en op. Volger: “Er komt ook een stukje onderwijs bij voor groepen zeven en acht. En er komt een banenmarkt voor hulpdiensten in het Atrium. Op 15, 16 en 17 september is er in de Veemarkthal een tentoonstelling van Lego Incidenten City. Die laat zien wat er gebeurt bij hulpverlening, maar dan in Lego. En er wordt rekening gehouden met mindervaliden. In het begin tijdens oriënterende gespreken kwam het idee naar voren het

De Veiligheidsdag wordt om 10.00 uur officieel geopend. De insteek is dat het evenement elke drie jaar wordt gehouden. Reinsma: “Als je het elk jaar organiseert, verliest het evenement zijn kracht. En als we het eens in de drie jaar doen, blijft het behapbaar en hebben we ook nog tijd voor andere dingen. Het trekt natuurlijk ook een behoorlijke wissel op de deelnemende organisaties. Defensie heeft zoveel spullen dat ze vrijdag al opbouwen en zondag de boel pas weer afbreken.”

20.000 BEZOEKERS Dat juist Volger en Reinsma, respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter van de Stichting SWF Events, de grote krachten zijn achter dit evenement is niet zo vreemd als je weet dat ze elkaar kennen uit het afdelingsbestuur van Veilig Verkeer Nederland. Er wordt gerekend op 20.000 bezoekers. Verdere informatie is te vinden op www.veiligheidsdagswf.nl. En op de Facebook-pagina van de Veiligheidsdag Súdwest Fryslân en op Instagram. Tijdens de dag word je via deze media ook op de hoogte gehouden.


sneek

10

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S NICKY BOSMA

GEARTSJE IS DUBBEL ERVARINGSDESKUNDIGE PABOOPLEIDING ÉN STAGE ONLINE

“CORONA VRAAGT VEEL AAN DISCIPLINE EN MOTIVATIE” Wie investeert in de jeugd kan daar op termijn profijt van hebben. Nu heeft Corona absoluut effect gehad op de ontwikkeling van onze jeugd. Geartsje Mollema (20 jaar) uit Nijlȃn is dubbel ervaringsdeskundige. Een groot deel van haar PABO-opleiding en een deel van haar stage in het basisonderwijs deed ze online.

Hoe ervaart een ‘rookie’, een nieuwkomer onderwijs tijdens en na corona?

e geschiedenis vormt je. Geartsje woont sinds haar geboorte in Nijlân en ze vindt het daar fijn. “Ik ging naar een kleine school. Het mooie van wonen in een bescheiden dorp, is dat je iedereen kent. Als je iemand tegenkomt zeg je gedag en maak je een praatje. Ik heb altijd op volleybal gezeten, gaf training en zat in het bestuur van de vereniging. Vorig jaar ben ik vanwege mijn studie gestopt. Daarnaast ben ik actief in de muziek. Ik speel alt- en tenorsaxofoon en heb jaren bij het korps CMV Excelsior Nijland gezeten. Na het behalen van mijn D-diploma wilde ik meer uitdaging, dit heb ik gevonden bij het korps in Schraard.

ONDERWIJS EN CORONA Na het VMBO ging Geartsje naar het CIOS; ze koos voor de richting sport, bewegen en gezondheid. Het was een tussenoplossing, want ze wilde naar het HBO. De keuze voor de PABO werd ingegeven door wat ze tijdens het CIOS

meemaakte. “We organiseerden een sportdag in een bejaardenhuis, maar daar voelde ik me niet thuis. Dat heb ik dus weggestreept: dit wordt het niet. Voor andere schoolopdrachten hielp ik de Oranjevereniging Nijlân met activiteiten. Door het vele helpen hebben ze mij gevraagd om bij het bestuur aan te sluiten. En zo werd het de PABO. Ik had nooit gedacht dat ik deze richting op zou gaan. Maar iedereen die me kent zegt ‘dit is precies wat voor jou.’ Het grootste deel van het eerste jaar van de PABO was online. “In het begin dacht ik nog: dit scheelt me tijd. Maar op een gegeven moment is het over. Dan wil je contact hebben met je klasgenoten, heb je het gehad met elkaar alleen op het scherm zien.” Ze merkte ook wat corona van je vraagt aan discipline en motivatie. “Af en toe moet je jezelf een schop onder de kont geven. Als ik op mijn slaapkamer zat en klaar was met de online lessen, ging ik iets anders doen. Gelukkig dat we dit schooljaar weer alle lessen op school mogen volgen en dat ik nu mijn klasgenoten goed leer kennen.”


NUMMER 12 • 2021

GROOTSNEEK.NL

11

“OP EEN GEGEVEN MOMENT WIL JE CONTACT MET JE KLASGENOTEN” GEWELDIGE STAGE Stage lopen vindt Geartsje geweldig. “Stages beginnen gelijk al bij de start van de PABO. Eerst heb ik stage gelopen op groep 4 en 7 van ‘de Ark’ in Makkum. Nu loop ik stage op een combinatiegroep 7/8 op Dalton school ‘de Blinker’ in Bolsward.” Beide stages hebben wat. Mijn vorige was op een dorpsschool en ik heb wel iets met een kleine school.” Ze mist nu nog de theorie over onderwijskundige concepten zoals Daltononderwijs en de ontwikkeling van het kind. “Theorie is voor mij de verdieping.” Ze neemt haar sportachtergrond mee in de stage, bijvoorbeeld bij rekenen. Zo voegde ze een competitie-element toe aan een rekenspel. “De kinderen kregen een wisbordje van Action en ik had allerlei opdrachten uit het boek gehaald. Bijvoorbeeld met hoeveel nullen schrijf je 1,1 miljoen? Reken de omtrek en de oppervlakte uit van deze tuin.” Af en toe gooit ze er een energizer in. “Dan mogen de kinderen tijdens de les één minuutje ‘slapen’ en als de minuut voorbij is zijn ze weer wakker.”

Een top drie van favoriete vakken om te geven heeft Geartsje niet. “Taal en spelling is niet echt mijn ding, maar die geef ik wel voor mezelf als leermoment. De muzieklessen zijn natuurlijk helemaal in mijn straatje. Elke week kregen de kinderen muziekles van iemand van het Kunstcentrum Atrium; de helft van de klas doet dan keyboard en de andere helft gitaar. Door de nieuwe coronamaatregelingen mag dat nu helaas niet meer.

IMPULSEN Goed voorbeeld van een ‘inspirerende leerkracht’ is voor Geartsje is een van de docenten op het Marne College. “Bij hem wist je heel duidelijk waar je aan toe was. Dat vond ik prettig en dat merk ik ook op de stage. Een veilige leeromgeving begint al bij de kennismaking met kinderen. Voor mij betekent dat afwachten, zaken eerst even laten gebeuren.” Ook docenten op de PABO geven impulsen om na te denken over het vak. “Meestal starten wij de week met lezen. Toen vroeg een docent:’wat is daar het nut van?’ Na het weekend willen kinderen vertellen over wat ze meegemaakt hebben.” Dat is dan weer stof tot nadenken.


12

sneek

#FACETOFACE THOMAS SCHÜTZ fotografie LAURA KEIZER tekst SONJA HARKEMA

Lefgozer met een aangeboren ondernemersdrang

“Ik wil nog steeds altijd de beste zijn” Honderden kilometers heeft hij geschaatst om tot de Friese selectie te komen. Toen die droom uiteenspatte gebruikte Thomas Schütz (23) dezelfde drive om, net als zijn ouders, succes te boeken als zelfstandig ondernemer. Een duidelijk plan had hij niet. Maar Thomas bewijst dat je met een nuchtere instelling en een flinke dosis lef ook een heel eind kunt komen. Op de zelfgecreëerde bovenverdieping van zijn loods aan de Klompenmakerstraat in Sneek kun je een aardig logeerfeestje houden. Er staan vijf gloednieuwe bedden die uitnodigen om op te gaan liggen. Het is er lekker warm, het is aangekleed met gezellige tapijtjes en lampjes en je kunt er ook nog koffie krijgen. Maar aan logeerpartijtjes doet Thomas Schütz niet. Hij ziet als jonge ondernemer zijn bedden liever de deur uitgaan. In het begin van zijn ondernemerscarrière hadden de ouders van Thomas al snel door dat de Chinese zonnebrillenhandel van hun zoon geen duurzame business was. “Waarom ga je niet eens op een veilingsite kijken of er iets anders is wat je kunt verkopen? Iets wat geen rommel is”, hadden ze tegen Thomas gezegd. Zo gezegd, zo gedaan. Een paar dagen later was Thomas tien bedden rijker.

LINKSOM OF RECHTSOM Kennis van de beddenmarkt had Thomas niet. “Behalve erop slapen, had ik niks met bedden. Ik heb mezelf alles aangeleerd. In het begin vroeg een klant me wat het type matras was. Tsja, een vierkante, hahaha. Ik wist niets van alle verschillende soorten matrassen, van producten als toppers en van de verschillende type slapers die er zijn. Gaandeweg heb ik me dit eigen gemaakt.” Het bleek voor Thomas de perfecte handel. Thomas’ eerste partij bedden was al snel verkocht. “Als snel besefte ik dat het verkopen van bedden erg interessant is. Daarom ben ik me gaan verdiepen in de markt. Algauw kwam ik een vrouw op het spoor die bedden verkocht voor veel te lage prijzen. Ik kocht mijn bedden daar waar iedereen ze had kunnen kopen, maar lang niet iedereen kende dat adresje. Vervolgens verkocht ik de bedden voor een hogere prijs weer door.” Een aantal maanden later besloot Thomas zijn vaste adresje in te ruilen voor een officiële leverancier. De dame waar hij tot dan toe zijn bedden inkocht, wilde helaas geen vaste samenwerking met hem aangaan. Daar ging Thomas zijn plan. “Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom”, dacht hij. “Ik heb net zo lang bij haar bedrijf gewachten totdat er een vrachtwagen aan kwam rijden. Op een gegeven moment

had ik beet. Op de vrachtwagen stond een adres en zo kwam ik in Duitsland uit.” Leverancier? Check!

SHOWROOM AAN HUIS Het huis van zijn ouders diende als magazijn én showroom. “Ik verkocht het ene bed na het andere. In de garage had ik een bed opgezet zodat mensen konden proefliggen. En als mijn ouders niet thuis waren zette ik ook regelmatig een bed in de woonkamer in elkaar. Maar mijn ouders waren het op een gegeven moment wel zat dat er telkens bedden in de kamer stonden. En heel eerlijk gezegd was ik ook wel klaar met het telkens in elkaar zetten en uit elkaar halen van die bedden.”

BEDDENLOODS Sinds april dit jaar is Thomas eigenaar van één van de loodsen op de Hemmen in Sneek. Als je aan komt rijden, kun je er niet omheen: de vrachtwagen met daarop een enorme foto van Thomas met een matras in zijn nek. “Zodra ik de sleutel had, hebben we een verdieping in de loods gebouwd. Daar heb ik een showroom ingericht, waar mensen kunnen proefliggen. Op deze manier heb ik op de benedenverdieping nog voldoende ruimte voor opslag.” Ook al is hij pas 23, Thomas weet wel hoe je moet ondernemen. “Doordat ik in een loods zit en niet in een groot winkelpand, heb ik lagere kosten dan mijn concurrenten. Verder ben ik alleen open op afspraak en werk ik met flexmedewerkers zodat ik alleen personeelskosten heb als ik ook bestellingen heb. Zo kan ik een hele scherpe prijs bieden, waardoor klanten ons goed weten te vinden.” Thomas vertelt het alsof het de meest simpele zaak van de wereld is. Vandaag de dag verkoopt Thomas zo’n tien bedden per week, heeft hij twee bussen rondrijden, en levert hij door heel Nederland. De bedden worden gratis thuisbezorgd door één van zijn drie medewerkers. De volgende mijlpaal staat er ook al aan te komen: in het voorjaar van 2022 opent Thomas in Almere zijn tweede showroom.

KERSTBOMEN In de laatste maanden van het jaar runt Thomas samen met zijn vriend Niek de

Jong ook nog een handel in kerstbomen. Waarom ook niet? “Op een brakke ochtend in 2019 ben ik samen met Niek naar Breda gereden om bij een leverancier te kijken of het interessant was om kerstbomen te verkopen. We besloten er gewoon voor te gaan en bestelden honderd bomen. In dat najaar hebben we zo’n driehonderd bomen verkocht”, vertelt Thomas. Een goede reden om hetzelfde trucje in 2020 te herhalen. En met succes: Thomas en zijn vriend verkochten dat jaar achttienhonderd bomen. Maar het ging bijna mis… “We verkochten de bomen onder andere via bol. com, waarbij we zelf de verzending deden. We lieten de bomen door het hele land bezorgen. Tot we eind december een boete kregen van twaalfduizend euro omdat de bomen te hoog waren voor verzending. Met de vlekken in onze nek zochten we naar een oplossing. Advocaten konden niks voor ons doen. Als laatste redmiddel zijn we naar de directeur van het bezorgbedrijf gegaan. Hij streek gelukkig met de hand over zijn hart en heeft de boete gehalveerd. Anders waren we alles kwijt geweest.” Dan maar stoppen met de handel? Nee, dat doen ze niet. Ook dit jaar verkopen Thomas en zijn compagnon weer volop kerstbomen. Weliswaar via hun eigen webshop en niet weer via bol.com…

GROOT, GROOTSER, GROOTS Dat Thomas ziet waar kansen liggen, heeft hij inmiddels wel bewezen. Het is echter niet de affiniteit met zijn producten waar zijn ogen van gaan schitteren. Thomas heeft een geweldige ambitie om te presteren. Hoe en wat zijn doel is, dat weet hij niet. Maar het moet in elk geval iets zijn dat groot is. In de letterlijke zin van het woord. “Ik wil nog steeds altijd de beste zijn, dat heb ik overgehouden aan de sportwereld. Het kan mij nooit groot genoeg en ik wil altijd meer. Eenzelfde magazijn als dat van Wehkamp in Zwolle, dat wil ik ook. Met mijn bedrijf wil ik één van de groten van Nederland worden. Dat je door heel het land busjes van De Beddenloods rond ziet rijden. Maar het mag ook gerust met andere producten zijn. Als het maar groot is.” Aldus een onophoudelijk ambitieuze Thomas Schütz.


NUMMER 12 • 2021

GROOTSNEEK.NL

13

8x

Thomas

gekste dat ik ooit deed 1 Het is… “Tien bedden inkopen op een veilingsite, haha!”

geniet wanneer ik… 2 Ik“Gezelligheid om me heen heb. Ik ga graag uit eten, erop uit of stappen met vrienden. Ik kan slecht alleen zijn en heb gezelligheid om me heen echt nodig.”

heb bewondering voor… 3 Ik“Mensen die selfmade zijn, en dan bedoel ik succesvolle mensen die vanaf nul zijn begonnen. Dat komt denk ik door mijn ouders. Zij hadden ook niets toen zij hun restaurant begonnen. Mijn vader kwam ook nog eens net uit Oostenrijk. En nu hebben ze al 25 jaar een geweldig succesvol restaurant.”

at ik iedereen 4 W kan aanraden is… “Om soms een risico te nemen en niet bang te zijn om fouten te maken.”

die ik voor altijd 5 Degenen dankbaar ben zijn… “Mijn ouders en mijn broertje. Dankzij hen ben ik zoals ik ben. Als ik hulp nodig heb, zijn ze er altijd voor me. Al is mijn vader soms wat terughoudend als ik weer wat nieuws bedenk. Zo zei hij ook: ‘Jongen, wat moet je met die bedden?’, maar tot nu toe heeft hij toch vaak ongelijk, haha.”

aar ik me ontzettend aan kan 6 W storen is… “Als mensen hun afspraken niet nakomen.”

van mij vooral altijd mag 7 Wat verdwijnen is… “Herfstachtig weer. Eigenlijk zoals het nu is; vroeg donker, harde wind en regen. Ik houd niet van de kou. Tenzij er sneeuw ligt.”

grootste levensles 8 Mijn so far is… “Dat je vertrouwen moet hebben in jezelf. De mensen om je heen denken vanuit hun eigen perspectief. En ja, mijn idee kan voor een ander wellicht geen goed idee zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ik het daarom niet moet gaan doen. Als jij erin gelooft, moet je ervoor gaan.”


14

NUMMER 12 • 2021

De grutste gemeente fan Nederlân. REIN BRANDSMA VERGULD MET ONDERNEMERSPRIJS SÚDWEST-FRYSLÂN 2021

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S ERIK WEENING

“Ik fielde flinters yn myn búk” Brandsma Digitaal Meten in Bolsward is de winnaar van de Ondernemersprijs Súdwest-Fryslân 2021. Directeur Rein Brandsma weet zich enige tijd na die bijzondere avond nog precies te herinneren met welk gevoel hij op het podium stond toen het moment suprême daar was: “Ik fielde flinters yn myn búk” Dat hij blij is met de prijs is een understatement. Een terug- en vooruitblik van een innovatieve ondernemer. “Deze prijs, de onderscheiding is een mooie waardering. Klanten waardeerden ons al omdat we zo innovatief zijn en nu we Ondernemer van het Jaar zijn in SúdwestFryslân wordt er een extra stempel op gedrukt. Daar groei je even van, ik weet ook niet hoe ik het anders moet zeggen. Ik ben wel zo iemand die snel weer tot de orde van de dag over gaat. Maar mijn vrouw Linda wijst mij er gelukkig wel op dat ik best eens mag genieten van wat wij met elkaar doen. Na de opening van het nieuwe pand zei ze dat tegen mij. En terecht”, zegt Brandsma.

Tijdlijn

Brandsma Digitaal Meten 2007 Oprichting Brandsma Bouw Dienstverlening BBD-Kantoor in de slaapkamer Rein Brandsma

2009 Aankoop graafmachine, voor de grondverzettak

2010 Eerste medewerker, landmeter, in dienst

Zaak op de eerste plaats Rein Brandsma de jongste zoon in het gezin van Hendrik en Marieke die in 1968 een loonbedrijf in Wolsum oprichtten. ‘Broerke’ van drie oudere zussen. Een echt ondernemersgezin waar de zaak op de eerste plaats kwam. Rein intussen met Linda trotse heit van drie kinderen verduidelijkt met een anekdote wat hij bedoelt met ‘de zaak op de eerste plaats’. “We zouden een keer een weekend naar Sporthuiscentrum. Mem had de koffers al ingepakt, toen er een telefoontje kwam van een boer met de mededeling dat er onweer was voorspeld. Kuilen. Mem kon de koffers maar weer uitladen, er moest eerst gekuild worden en wij gingen een dag later weg.” Het ondernemerschap en het innovatieve zegt Rein van zijn vader te hebben meegekregen die ook graag wil weten waar zijn zoon mee bezig is. Dat is dus het landmeetkundig bureau in Bolsward, dat actief is in diverse sectoren. Bouw, industrie, infra en maritiem om maar eens enkele te noemen. Dat Brandsma Digitaal Meten werkt met de allernieuwste apparatuur en technieken is iets waar ze daar

2011 Aankoop schranklader met nivelleerbord, unieke tool voor de grondverzettak

2012 Tweede medewerker, tekenaar, in dienst. Standplaats is het kantoor van loonbedrijf Brandsma. Een keet wordt ingericht als kantoor.

2012 Aankoop eerste 3D laserscanner Trimble CX. Primeur voor Nederland

2013 Rein besluit om niet verder te gaan met het loonbedrijf, maar zich volledig te richten op het digitaal meten. De naam BBD wordt veranderd in BDM.

ONDERNEMING VAN HET JAAR

Súdwest-Fryslân 2021

2014 Aankoop woning + loods in Bolsward best trots op zijn. En terecht zo bleek in de ogen van de jury. Rein Brandsma ziet nu duidelijk overeenkomsten met hoe hij zijn bedrijf opbouwt en hoe zijn vader dat ooit deed.

op bedrijventerrein De Ward in Bolsward. Aantal medewerkers: vier

2015 Eerste administratief medewerker wordt aangenomen. Aantal personeelsleden: negen

“Puur vertrouwen” Wethouder Bauke Dam “Het doel van de verkiezing is het stimuleren en enthousiasmeren van het ondernemerschap in onze gemeente”, zegt Bauke Dam, wethouder Economische Zaken gemeente Súdwest-Fryslân. “Wij vinden het belangrijk om ondernemers een podium te geven, we stimuleren en helpen onze ondernemers waar het kan. Ondernemers zijn namelijk enorm belangrijk voor onze gemeente. Wij hebben betrokken ondernemers en als gemeente blijven ook graag bij hen betrokken.”

“Mijn vader heeft als oprichter van een loonbedrijf de mechanisatie meegemaakt. Heit kocht een sleepslangsysteem voor de bemesting. Hij was daarmee een van de eersten en ging met dat systeem heel Nederland door. Dat had ik met mijn scanners. Heit kocht zijn eerste tractor maar had er helemaal geen geld voor. Dat kreeg hij ook niet van de bank, maar het mechanisatiebedrijf waar hij de tractor kocht gaf hem het vertrouwen wel. Heit kreeg hem mee, ging keihard aan het werk en fietste vervolgens elk weekend met een ‘pûdsje fol mei jild’ naar het mechanisatiebedrijf om af te lossen. In 2012 kocht ik de eerste laserscanner, een investering van een ton. Dat geld had ik toen ook niet en de bank zette de voet ook op de rem. Ik ben toen naar Visser Assen, de Trimble-dealer gegaan en hij zag mij als pionier en uitvinder. Ik kreeg de 3D laserscanner mee. Diezelfde middag lag de scanner in een

2016 Aantal medewerkers: elf 2017 Aankoop eerste drone DJI Phantom 4. Aantal medewerkers: vijftien

2018 RTC-scanner eerste in Nederland. Aantal medewerkers: 20

2019 Aankoop lasertrackers, koffertje op de achterbank van mijn auto. Er stond geen handtekening of niks op papier. Puur vertrouwen.” Uiteindelijk komen de successen en de prijs die Rein Brandsma (“én myn meiwurkers…”) in ontvangst mocht nemen als ‘Ondernemer van het Súdwest-Fryslân’ is er een bevestiging van.

nu tot 0,015 mm nauwkeurig meten. Aantal medewerkers: 24

2021 Ingebruikname nieuwe pand aan De Syl 3 in Bolsward. Aantal medewerkers: 26

2021 Winnaar Ondernemersprijs Súdwest-Fryslân 2021

Ondernemersprijs Súdwest-Fryslân is een initiatief van de Ondernemersfederatie en de gemeente Súdwest-Fryslân en werd mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO en YING media.


sneek

15

GROOTSNEEK.NL

TEKST HENK VAN DER VEER

Volg ons op!

ALLIADE/GGZ ENAT HOME FIRST: SAMEN AMBULANTE ONDERSTEUNING BIEDEN, WERKEN VANUIT ÉÉN GEBOUW

Wmo-ondersteuning dichtbij huis in Súdwest-Fryslân De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) regelt hulp en ondersteuning voor burgers, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij. Het gaat in de gemeente SWF om ongeveer 1320 unieke cliënten. We belden met AtHomeFirst-directeur Joan Jonkers en hadden een kort interview met Cyril van Zuidam, directeur van Zorggroep Alliade, Douwe Weening, algemeen directeur MindUp (een onderdeel van de GGZ) en Maeike van der Lei, programmamanager GGZ. Regisseursrol van AtHomeFirst

en de GGZ doet veel in de begeleiding van mensen met psychiatrische problemen. In het samenwerkingsverband gaan we ervoor zorgen dat mensen de juiste ondersteuning krijgen. We gaan ons aandeel leveren in de Wmo-zorg en dat kunnen wij niet alleen, daarvoor hebben we organisaties om ons heen nodig die deze zorg uit kunnen voeren.”

Joan Jonkers over de rol van haar

organisatie in de samenwerking tussen beide partijen. “Wij gaan het proces van transformatie en verandering begeleiden. Een regisseursrol, dus wij gaan het niet zelf uitvoeren. Wij zullen samenwerken met verenigingen en besturen die lokaal actief zijn en gebruik maken van de voorzieningen die er al zijn, zoals dorpshuizen. Alle partijen die nu actief zijn hebben we een contract aangeboden en daarmee starten we op 1 januari. Voor de mensen die op dit moment ondersteuning ontvangen, verandert er voorlopig niets. Natuurlijk hebben wij ook een veranderopdracht en zullen we gaan kijken hoe we de ondersteuning richting cliënten dichter bij huis kunnen laten aansluiten, met gebruikmaking van lokale voorzieningen.

Joan Jonkers

Cyril van Zuidam

Cyril van Zuidam geeft aan dat er al heel veel in de wijkteams gebeurt, maar zodra er meer hulp nodig is, wordt doorverwezen naar het samenwerkingsverband Alliade/GGZ of At Home First. Dat is afhankelijk van waar de inwoner woont. De wijk- en gebiedsteams hebben van oorsprong een preventieve functie en die signaleren vaak vroeg problematiek, zodat ze in een vroeg stadium de cliënten door kunnen verwijzen naar het samenwerkingsverband. Maeike van der Lei: “We zijn nu met de

Mensen in hun eigen kracht zetten in samenwerking met wijkvoorzieningen, dat is ook een reden waarom wij in de wijk aanwezig zullen zijn met een laagdrempelige voorziening. We hebben al gesprekken gevoerd met maar liefst negentig partijen die ondersteuning verlenen. Iedere nieuwe cliënt en de cliënten met een herindicatie worden vanaf 1 januari door ons bezocht. Door onze cliëntregisseur die ook persoonlijk meekijkt naar de situatie. We willen de begeleiding anders gaan organiseren. Wat is er nu mooier dan mensen in hun eigen wijkcentrum opvangen en daar activiteiten aanbieden of buurt-ontmoetingsplekken creëren. Mensen met elkaar verbinden en ondersteunen in hun hulpvraag. Mensen niet afhankelijk maken en zelf dingen laten oppakken in een hun eigen omgeving. Positieve gezondheid Het sociale netwerk versterken en dichterbij brengen.”

voorbereidende activiteiten bezig, maar wat er verandert is dat we nog meer gaan kijken hoe we de cliënten in hun kracht kunnen zetten en daarmee het gewone leven proberen te versterken. Een mooi voorbeeld is dat je mensen naar de bestaande dagbesteding kunt sturen, maar je kunt ook kijken of iemand een plekje in de wijk kan krijgen. Door met ze te gaan wandelen of naar een biljartclub te gaan. Er voor zorgen dat de cliënt in zijn eigen omgeving een netwerk heeft, mensen waar hij op terug kan vallen.”

Veel meer samenwerking Het drietal van Zorggroep Alliade/GGZFriesland ziet het ook als een uitdaging dat in de nieuwe situatie veel meer samenwerking gaat plaatsvinden. Samen ambulante ondersteuning bieden, werken vanuit één gebouw. Zoiets is niet van vandaag op morgen geregeld; er is een paar jaar voor de verandering uitgetrokken. De partijen hopen dat de eerste resultaten volgend jaar al geboekt kunnen worden.

Het al eerder genoemde drietal Van Zuidam, Weening en Van der Lei vertellen over wat zij voor de Wmo-cliënten gaan betekenen. “De begeleiding die wij als Alliade/GGZ bieden is een hele verzameling”, weet Cyril van Zuidam. “Want het gaat erom dat wij begeleiding bieden aan burgers die hulp nodig hebben, en dat kan soms om hele basale dingen gaan: lichte hulp waarbij mensen zich toch staande kunnen houden in de maatschappij.” Zijn collega Douwe Weening vindt het eigenlijk wel uniek wat de partijen gaan doen. Hij licht toe: “Beide organisaties leveren een bepaalde zorg van ondersteuning. Alliade veel op het gebied van de gehandicaptenzorg

Douwe Weening

Maeike van der Lei

Het meest actuele gemeentenieuws vind je op: www.sudwestfryslan.nl


sneek

16

TEKST EN BEELD HENK VAN DER VEER

DOKTER HUISMANS NEEMT NA RUIM 31 JAAR AFSCHEID VAN ZIJN PATIËNTEN

“IK DRAAG DE STAF GRAAG OVER” Sytse Maarten Huismans mag gerust één van de laatste der Mohikanen van de Sneker huisdokters genoemd worden. Als wij bij hem op visite zijn, zien we in elk geval de wandelstok die bij die functie hoort in de hoek van de woonkamer staan. Omdat Sytse Maarten Huismans en z’n vrouw Hillechien Huismans-Zijlstra de dokterspraktijk overdragen aan het doktersechtpaar mevrouw Annebeth Cleveringa en de heer Maurits Klatte, bezochten we Huismans en tekenden we het volgende verhaal op. Jammer dat er geen beeldopnamen zijn, want de dokter zong ook nog voor ons…

S

Sytse Maarten Huismans wordt geboren op 18 februari 1958 in Stiens als zoon van Synodaal Gereformeerd dominee Willem Cornelis Huismans en Magdalena Hiemstra. “Ik ben het zesde van het zeven kinderen tellende gezin”, begint Sytse zijn verhaal. “Mijn oudste broer is dertien jaar ouder dan ik.”

VERLIES

In 1965 verhuist het domineesgezin naar Wartena, waar Huismans nog een paar jaren voorganger van de Gereformeerde kerk is. Nog maar 61 oud overlijdt vader Willem Huismans aan een hartstilstand. Sytse is dan nog maar twaalf jaar. Die dramatische gebeurtenis heeft eerst geen invloed op de jonge Sytse. Op latere leeftijd voelt hij het gemis van z’n vader wel zeker. “Wat had ik mijn vader graag willen laten zien hoe ik terechtgekomen ben. Ik had het graag willen delen. Als kind heb je dat zozeer niet door. Het overkomt je. Het is onomkeerbaar verlies. Later als je volwassen bent en zeker als hulpverlener kleur je dergelijke gebeurtenissen in en denk je achteraf dat het raar en onveilig voor je moet zijn geweest. Gelukkig was er altijd een vooruit, van mijn opleiding bijvoorbeeld”, weet Sytse Huismans nu.

DOKTER OF DOMINEE? Terug naar zijn jonge jaren. “Na een paar jaar moesten wij uit de pastorie van Wartena en kwamen wij uiteindelijk in Drachten terecht. Daar heb ik het gymnasium afgerond. Daar kwam ik Hillechien, mijn latere vrouw, ook tegen. Ik was een brave jongen. Gelovig, ja zeker. Samen zaten we op de jeugdclub van de kerk en in Drachten kwam ‘Youth for Christ’ van de grond, de beweging waar wij ook actief in waren.” Na het middelbaar onderwijs gaat Sytse naar Groningen en studeert medicijnen. Al snel is het voor de domineeszoon duidelijk dat hij huisarts wil worden. Heel even speelt hij nog met de gedachte om dominee te worden.

“DE MENSEN VONDEN MIJ WAT EEN STRENGE DOKTER” “Maar toen ik ingeloot werd voor medicijnen was dat voor mij een teken van God. Een van mijn broers was al bezig met een studie geneeskunde en mijn oudste broer was al psycholoog. Het helpen zit onze familie wel wat in het bloed. Geen zakenlui. Ik was trouwens ontzettend blij dat ik de studie mocht doen en dat ik huisdokter mocht worden.”

BROOD OP DE PLANK Al tijdens zijn studietijd trouwen Sytse en Hillechien. “Hokken was er niet bij.” Op de dag dat Sytse Huismans afstudeert, is de oudste dochter al geboren en er moet brood op de plank komen. Het gezin wordt gezegend met drie dochters en een zoon. De jong afgestudeerde arts krijgt eerst een aanstelling bij de Bloedbank, later bij de ambulancedienst en daarna volgt de militaire diensttijd in Leeuwarden waar Sytse op de vliegbasis als arts aan het werk kan. “Ik kwam op de vliegbasis terecht, wat wij altijd het herriebedrijf noemden, maar ik

vond het prachtig. En na achttien maanden diensttijd vervolgde ik mijn studie met de eenjarige huisartsenopleiding. De afronding daarvan was in maart 1988 en onze jongste dochter was toen net geboren. Hillechien deed in de praktijk de voorkomende werkzaamheden, heel normaal in die tijd. Zij moest op de telefoon passen. Dan kon het wel gebeuren dat één van onze kinderen met de voet tussen de deur stond te huilen, maar dat Hillechien op hetzelfde moment een hijgende patiënt aan de telefoon had met een hartinfarct. Dat was ook wel een reden dat ik niet meteen ‘in de waarneming ging’, ik heb eerst nog een halfjaartje in Bloemkamp gewerkt.”

IN SNEEK VOOR DE SOLLICITATIECOMMISSIE Uiteindelijk komt de jonge huisdokter op 1 juli 1990 naar Sneek, waar hij de praktijk van de ‘jonge’ dokter Heert Ubbens overneemt. Dat gaat uiteraard niet zomaar, ook Sytse Huismans moet voor een speciale sollicitatiecommissie verschijnen, waar-

in verschillende personen zitting hebben. Hij weet nog dat zijn mening gevraagd werd hoe hij bijvoorbeeld over abortus en euthanasie dacht. Zo’n commissie waren de dokters niet gewoon, maar het werd toentertijd opgelegd door de regering van dat moment. “Ik stond toen op een gegeven moment op nummer één en als ik eraan terugdenk, dan krijg ik er weer kippenvel van. Zo mooi vond ik het. Want in de omgeving van Sneek liggen ook wel wat roots. Pake Sipke Huismans was net als mijn vader ook dominee, en hij ligt in Loënga begraven bij de klokkenstoel. Ik vond het toch wel bijzonder dat ik in Sneek aan het werk mocht. Sneek had bovendien een goede naam onder de huisartsen. Ik heb speciaal voor dit interview een stukje van het archief van de Sneker huisartsen meegenomen. Kijk, dit schrift met notulen. Mooi toch?” Dokter Huismans en zijn vrouw zijn er duidelijk trots op dat zij opgenomen zijn in de geschiedenis van de Sneker huisartsen.


NUMMER 12 • 2021

“ER IS NIETS MOOIERS DAN HUISARTS ZIJN IN SNEEK”

GROOTSNEEK.NL

DOORPAKKEN, GÉÉN EINDELOZE KUURTJES “Met een kaartenbak waarop de gegevens van de patiënten stonden kon ik ‘los’ in een souterrain van een herenhuis in de Stationsstraat nummer 24. We hebben die ruimte laten vertimmeren en we voelden ons gelukkig. Een jaar later, 1 juli 1991, betrokken we ons huidige pand aan de Zeilstraat. De praktijken hadden allemaal hun eigen populatie, de ene praktijk was wat meer volks dan de andere. Ik zou de mensen die tot onze praktijk behoren als ‘rustig’ willen bestempelen en er zitten verhoudingsgewijs ook aardig wat senioren in onze praktijk. Families blijven vaak bij een praktijk, echt ‘dokters shoppen’ is er niet bij. Ik zie mij zelf wel als een huisarts die zich aan de regels, de standaarden van de gezondheidszorg, probeert te houden. De mensen vonden mij wat een strenge dokter. Waarom ik dat denk? Ik ben misschien wat moeilijk te peilen. Ik was er wel eentje van doorpakken. Alles wat ik deed moest binnen twee weken helpen en als dat niet zo was, dan dacht ik even na of ik wel goed

zat. Ik ben niet een dokter van de eindeloze kuurtjes. Mensen zijn tegenwoordig beter geïnformeerd, maar als puntje bij paaltje komt zijn de meeste mensen toch hetzelfde als toen ik begon. Toch zullen de reacties verschillen. nu ik afscheid neem. Je hebt vaak bijzondere dingen met elkaar beleefd.”

EINDEJAARLIED Dokter Huismans heeft het altijd als prettig ervaren dat hij goed contact met z’n collega’s in de stad had. Dat is met de komst van de Dokterswacht in 2003 wel veranderd, maar tot die tijd had hij qua diensten veel met de andere huisdokters te maken. Een keer per jaar kwamen de Sneker huisartsen bij elkaar in een speciale vergadering waar ook gezongen werd. Sytse Huismans, lang geen onverdienstelijk zanger (en hij laat het ook horen) zong dan een eindejaarlied waar hij zelf de tekst van geschreven had. Dat gaat er dit jaar door corona niet van komen, maar de collega’s houden het tegoed, verzekert hij. Eén regel mag geciteerd worden uit het lied: ‘Er is niets mooiers dan huisarts in Sneek’.

17

‘NOU DÒKTER, DAT JÚKT NYT’ “Het eerste Snekers dat ik hoorde was van een patiënt waarbij collega dokter Ubbens met een koude verdoving een aambei moest verwijderen. De betreffende patiënt zei: ‘Nou dòkter, dat júkt nyt.’” En dan is er nog die wandelstok of liever de staf, die in de hoek van de kamer staat. Wat is daar de functie van? “Dat is de stok van dokter Wim Lofvers die hij in het Rijsterbos had gevonden. Bij zijn afscheid nam Lofvers de fraai bewerkte stok mee en hij overhandigde die aan de toen langst zittende Sneker huisarts. Die moest met de stok, als een staf van Mozes, op de Sneker huisartsen passen. Sinds die tijd dragen we die stok steeds over aan de langstzittende dokter. Ik heb hem van Sjoerd Alkema gekregen en de staf gaat nu naar Gineke Kingma, die nu de titel heeft van langst zittende dokter. Want ja, ik neem afscheid. Ik draag de staf graag over.”


STOPT ERMEE!

We gaan met pensioen

2 ARTIKEL €1,e

* Goedkoopste artikel €1,* Van de originele prijs SIEP! Mannenmode - Midstraat 131 - Joure - Tel. 0513 - 413 633


sneek

19

GROOTSNEEK.NL

TEKST WIM WALDA // BEELD ALMAR SETZ

JAN COEN WIERDA UIT NIJLAND Sommige dingen hebben tijd nodig voor ze ‘gerijpt’ zijn, een mooi ‘patina’ krijgen. Bij Jan Coen Wierda (55) uit Nijland, werkzaam als Medewerker Wonen & Welzijn bij Wender Sociaal Pension Sneek, is dat zeker het geval geweest. Jan Coen voelt zich hier als een vis in het water en is er volmaakt gelukkig, maar daar is het nodige aan vooraf gegaan. Een ‘zevenmijls laarzen’ portret.

“IK BEN GELUKKIG ALS IK ANDEREN BLIJ KAN MAKEN MET DE DINGEN DIE IK LEUK VIND”

“Minolta was mijn eerste werkgever ‘Hard selling’, eelt op je ziel krijgen. Daar stond tegenover dat de begeleiding en training bij Minolta fantastisch was. Ik heb daar viereneenhalf jaar met enorm veel plezier gewerkt en heb daar in deeltijd mijn heao commerciële economie afgerond, maar toen was het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Het was de eerste van een reeks commerciële functies bij gerenommeerde bedrijven waarbij Jan Coen steeds hoger klom op de commerciële en maatschappelijke ladder. Van IT-projectleider, via vestigingsmanager bij een uitzendorganisatie, IT-consultant, senior accountmanager tot uiteindelijk een succesvol eigen bedrijf. Maar het was zowel privé als zakelijk niet alleen hosanna. Tot tweemaal toe ‘plofte’ zijn relatie en evenzovele malen kreeg hij te maken met achtereenvolgens een frauderende directeur en een dito compagnon, zodat er een behoorlijke aanslag werd gedaan op zijn vertrouwen in de mensheid. “Dat was een gevalletje van € 16.000 per maand naar nul,” blikt hij terug.

VOOROORDELEN BESTRIJDEN

‘VERHUFTERING’ VAN DE MAATSCHAPPIJ

Ik wilde met waarachtige mensen omgaan, de verbinding tussen mijn hoofd en mijn hart herstellen en kwam uiteindelijk op het boeddhisme uit. In Thailand is 95 procent van de inwoners boeddhist. Dus een ‘enkeltje Thailand’, Hang Dong, midden in de bush, 400

“Tijdens een van die gesprekken stelde ze mij de vraag die uiteindelijk mijn leven heeft veranderd: ‘Jan Coen, waar word jij nu écht blij van’. Ik moest haar het antwoord schuldig blijven. Met alleen de ‘hummende’ monniken op de achtergrond ben ik afgedaald tot de diepste krochten van mijn geest. En kwam uiteindelijk tot een antwoord: Ik word gelukkig als ik anderen blij kan maken met de dingen die ik leuk vind. Dus muziek maken, koken en communiceren en schrijven. We besloten elkaar te ontmoeten. Eerst een dag of tien in Nederland en een tijdje later twee weken in een huisje op palen op Bali met uitzicht op de Indische Oceaan. Aan het einde van die onvergetelijke twee weken heb ik mijn tickets omgeboekt naar Amsterdam.”

“DAT WAS EEN GEVALLETJE VAN € 16.000 PER MAAND NAAR NUL”

FRAUDERENDE DIRECTEUR

“Ik had mijn buik vol van de verhuftering in de maatschappij, de ‘ratrace’ in het zakenleven, de weggooi-maatschappij, de politiek. Eigenlijk in de mensheid. Het was in alle opzichten een dramatisch jaar, want de ‘internet bubbel’ barstte, ik verloor in korte tijd vijf vrienden, mijn hond ging dood, mijn vader en moeder overleden niet al te lang na elkaar, mijn relatie knapte en ik stond op straat. Ik wilde maar één ding: weg.

DIEPSTE KROCHTEN

mensen, een kroeg, een restaurant en verder niets. Ik huurde daar een rice cabin en het enige wat ik daar hoorde waren de waterbuffels en wanneer de schemering inviel klonken er monotoon gemurmelde mantra’s van de monniken van de tempel verderop.”

VERLIEFDHEID ALS EEN BOEMELTREINTJE “Ik onderhield via Facetime contact met mijn broer. Tijdens een familiereünie was ik er op die manier

virtueel ook een beetje bij. Totdat er iemand in beeld kwam, die ik al 50 jaar kende, een Sneekse, Janine Wierda, coördinerend docente van de opleiding Maatschappelijke Zorg aan de Friese Poort in Leeuwarden. Op dat moment schoot ik vol, ik kon niet verklaren waarom, en verbrak de verbinding. Een tijdje later werd ik gebeld door Janine: ‘Wij waren nog niet uitgepraat’ De zes uren daarna maakten we dat ruimschoots goed. En dat gebeurde vanaf dat moment met grote regel-

maat. Op een gegeven moment zei ik tegen haar: ‘Ik weet dat we hier allebei niet op zitten te wachten, want we hebben beiden in het leven het nodige meegemaakt, maar ik denk dat hier twee mensen verliefd op elkaar aan het raken zijn’. In een van de volgende gesprekken kwam zij daarop terug: ‘Over die verliefdheid, laten we het beschouwen als een boemeltreintje. Dat stopt op elk station. Dan kunnen we uitstappen als we dat willen’. Ik vond dat een hele mooie uitspraak.”

Tijdens mijn baan als postbode in Sneek, vroeg Janine mij: ‘Jan Coen, waarom ga jij de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroep (PBSD) niet doen? Dan kun je alles doen wat je leuk vindt; muziek maken, koken en schrijven voor en met anderen’. Ik was met stomheid geslagen, waarom had ik daar zelf nooit aan gedacht? Alsof de duivel ermee speelde, kwam ik de volgende dag in de krant een advertentie tegen dat Zienn, het sociaal Pension voor dak- en thuislozen in Sneek, mensen zocht. Ik mocht daar stagelopen en dat viel ‘keihard’ op zijn plek. Nadat ik in 2018 mijn diploma PBSD had gehaald kreeg ik een vast contract. Het lot wat deze mensen heeft getroffen, kan jou en mij ook gebeuren. Ik ben er zelf geweest…… Wat deze mensen is overkomen kan jou en mij ook gebeuren. Ik ben er zelf geweest…… Ik vind het belangrijk dat we elkaar respecteren, naar elkaar luisteren en elkaar zien om wie we zijn. Ongeacht jouw plek op de maatschappelijke ladder. En vooroordelen horen daar niet bij. Ook niet als je thuis- en dakloos bent. Sinds mijn aanstelling ervaar ik geen dag als werk, ik ben diep gelukkig in wat ik hier mag doen.”


Het verschil zien tussen feit en mening is ook een vak

Bezoek onze voorlichtingen in januari. Kijk op rocfriesepoort.nl/ voorlichtingen

Je leert ’t bij


sneek

GROOTSNEEK.NL

21

TEKST EN BEELD RICHARD DE JONGE

RONALD ZUIDERVELD VAN MCDONALD’S JOURE, LEMMER EN SNEEK

“IK DACHT, WAT IK VOOR EEN ANDER KAN, KAN IK VOOR MEZELF OOK” Zoals een Pacman, of BigMacman zo u wilt, heeft Ronald Zuiderveld de afgelopen jaren de ene na de andere vestiging van McDonald’s overgenomen. Je zou zeggen dat hij het met drie vestigingen en ruim 250 mensen op de loonlijst, druk zat heeft. Dat klopt ook, maar de honger blijft. Of misschien moeten we het hier hebben over gezonde trek. Er zijn nog wat witte vlekken op de kaart en als de mogelijkheid zich voordoet, heb je zomaar kans dat hij toehapt. De laatste keer dat hij dat deed was in Sneek. Maart vorig jaar. De inkt van het koopcontract was nauwelijks opgedroogd, toen de overheid besloot dat de restaurants dicht moesten. Daar ga je als ondernemer, net voor een flink bedrag geïnvesteerd, moet de deur op slot. Klein mazzeltje was wel, dat diezelfde overheid de volgende dag al besloot dat de McDrives weer open mochten. Om nou te zeggen dat dit de redding is geweest gaat te ver, maar het verzachtte wel de pijn. En wel zo, dat je kunt stellen dat Zuiderveld een stuk minder last van corona heeft (gehad) dan collega-horecaondernemers.

“ONS IS STEEDS TOEGEZEGD DAT WE IN JOURE ZICHTBAAR ZOUDEN BLIJVEN”

MCRONALD-BURGER Met je tijd meegaan geldt ook voor McDonald’s, al ben je je als franchisenemer wel gebonden aan bepaalde richtlijnen. “Het is niet zo dat ik zomaar een McRonald-burger kan introduceren”, grapt Ronald Zuiderveld. “En ook het peper- en zoutmengsel op de hamburger staat vast. En zo zijn er nog veel meer dingen.” Maar er is zeker ruimte voor eigen inbreng. “In Joure hebben we veel Duitse gasten. Die vroegen om grote koffie. Hadden we niet. Dat heb ik bij het hoofdkantoor aangekaart. We hebben een proef gedaan en later is het landelijk geïntroduceerd.” Intussen heb je met McCafé bij McDonald’s de wereld aan koffievariaties en wordt de koffie bereid door iemand die daar speciaal voor is opgeleid. En is er volop keuze als je er iets bij wilt.

MEGAVERBOUWING LEMMER Voor de inrichting kun je kiezen uit verschillende concepten. Zuiderveld: “Onze vestiging in Lemmer heeft een megaverbouwing ondergaan. Alleen de vier buitenmuren zijn overeind gebleven. We zijn vijf weken dicht geweest. De capaciteit van de McDrive is verdubbeld, de menuborden zijn volledig digitaal, in Lemmer is nu ook een McCafé, het terras is vergroot, het interieur is nieuw en dat geldt ook voor de keuken en de koel- en vriescellen.”

dat moesten er tweehonderd worden. Ik was gefascineerd. En gemotiveerd. Ik dacht: ‘Dit is wat ik wil’. Maar ik zat nog op school hè. Ik heb mijn ouders moeten overtuigen en kreeg een jaar van ze om me te bewijzen.” Voor de goede orde: hij was toen pas 19 jaar oud. Lang verhaal kort: van de achthonderd sollicitanten werd Ronald aangenomen. Hij ging van school, deed de twee maanden durende training en ging aan de slag.

SNELLE JELLE En met verve, want al snel schopte hij het tot ‘tweede assistent-manager’, verruilde Leeuwarden voor een net geopende vestiging in Hoorn en was daar binnen een jaar restaurant-manager. En niet veel later supervisor van de vestigingen Hoorn, Enkhuizen en Purmerend. Een ‘Snelle Jelle’, die Zuiderveld. We schrijven 1991: hij is 22 jaar oud. Na veel ervaring te hebben opgedaan, was het in 2003 tijd voor de grote stap. “Ik dacht, wat ik voor een ander kan, kan ik voor mezelf ook.” Joure en Sneek werden aangekocht, en in december 2008 opende hij samen met zijn team McDonald’s Harlingen. Deze laatste en de vestiging in Sneek werden in 2011 verruild voor Lemmer. Anderhalf jaar geleden kocht hij Sneek weer terug.

ben alle medewerking verleend en hebben zelfs nog grond geruild. Dan is het zuur dat enkele raadsleden tegen een hogere mast zijn waardoor we vanaf de snelweg nog steeds niet zichtbaar zijn.” Een mast van 22 meter mag hij plaatsen, maar die is niet zichtbaar. Nodig is dertig meter. Je kunt zeggen: wat maakt die acht meter nou uit? “Dat scheelt omzet. Dertig procent. Ik laat het er niet bij zitten”, zegt Zuiderveld strijdbaar.

ARMEN UIT DE MOUWEN De in Woudsend woonachtige ondernemer bezoekt elke dag zijn vestigingen en let daarbij op zaken als houding en kleding van het personeel, servicebeleving, netheid van terras, restaurant en apparatuur. En als hij ziet dat het (te) druk is, steekt hij zelf de armen uit de mouwen en helpt hij mee waar nodig.

ACHTHONDERD SOLLICITANTEN Ronald Zuiderveld zat nog op de meao, had een bijbaantje bij Bruna in het station van Leeuwarden, toen een collega hem vertelde over de inloopdag bij McDonald’s. Voor de eerste vestiging in Friesland, aan de Wirdumerdijk in de provinciehoofdstad, werd personeel gevraagd. Crew en management. “Ik ben samen met mijn buurmeisje gegaan. Me opgegeven voor de management-kant. Puur uit interesse. Er waren op dat moment veertig McDonald’s-vestigingen in Nederland en

EXTRA RONDJE Joure is op zijn zachtst gezegd de laatste jaren nogal een pijnpunt geweest. Zuiderveld: “We zijn afhankelijk van de snelweg. Die rotonde was fantastisch. Mensen konden een extra rondje maken om er over na te denken of ze nu wel of niet de afslag naar ons zouden nemen. Maar we wisten ook dat het zo niet langer kon. Vaak ongelukken. In 2013 was het plan definitief. Ons is steeds toegezegd dat we in Joure zichtbaar zouden blijven. We heb-

Als iemand al ruim dertig jaar werkzaam is binnen McDonald’s mag je gerust stellen dat hij ketchup in zijn bloed heeft. Het aardige is dat twee van zijn kinderen dat hebben geërfd van pa Zuiderveld. De opvolging staat bij wijze van spreken al klaar. “Belangrijk is dat ze eerst hun studies afronden en elders werkervaring opdoen. Daarna zien we wel. Voorlopig vind ik het zelf nog veel te leuk. Ik moet er niet aan denken het contact met de gasten en medewerkers te moeten missen.”


sneek

22

TEKST EN BEELD WIM WALDA

BERT ‘BANDJE’ HOLTROP

“NETFLIX IS DE REDDING VAN Hij maakte de periode mee dat iedere zichzelf respecterende dorps- of stadsgemeenschap zijn eigen videotheek moest hebben. Op de hoek van elke straat kon je er bij wijze van spreken een aantreffen. Nederland telde toen bij benadering 1200 videotheken. Anno 2021 is dat aantal geslonken tot een handvol speciaalzaken dat nog een acceptabel assortiment aan titels heeft. Een van de laatsten die dapper standhoudt tegen het geweld van streamingdiensten als Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV, NL Ziet, enzovoorts, is de 74-jarige Bert Holtrop uit Sneek, die nog steeds een rotsvast vertrouwen heeft in de toekomst van de videotheek. Onwillekeurig dringt zich de associatie op aan dat kleine dorpje in Gallië, dat er als enige in geslaagd is om de Romeinse invasie onder aanvoering van Julius Caesar te weerstaan met behulp van een toverdrank die hen oersterk en daardoor onoverwinnelijk maakt. Asterix en Obelix vormen een ware nachtmerrie voor de Romeinen uit de omliggende legerplaatsen, en zijn een doorn in het oog van Julius Caesar.

Bert Holtrop werd in Leeuwarden geboren, volgde een opleiding tot elektricien en begon een winkel in witgoed aan de Eewal in die stad. De installatietak van het bedrijf groeide als kool. In de hoogtijdagen werkten er achttien mensen, die klussen deden voor de parkeergarage op het Zaailand, vliegbasis Leeuwarden en de CCF, om een paar van zijn klanten te noemen.

ZEPERD VAN ENKELE MILJOENEN Daarnaast was hij een fervent filmliefhebber. Hij sloeg geen film in de Leeuwarder bioscopen over. Zodat het niet lang duurde of hij ging in zijn winkel aan de Eewal VHS-videobanden verhuren. Dat bleek ‘booming business’. Elke vrijdagavond was het dringen geblazen op de Eewal, zodat er, toen zijn boekhouder eind zeventiger jaren aangaf dat er wel wat financiële speelruimte was, in 1979 een bescheiden videotheek kwam in Sneek. Er volgde nog een winkel, en nog een, en nog een. De ketens schoten als paddenstoelen uit de grond; Videoland, Ster, Filmclub, Moviemax en Berts eigen Videokring. “Ik had zaken in Sneek, Leeuwarden, Harlingen, Franeker, Drachten, Oosterwolde, Heerenveen. Later kwamen daar twee in Groningen bij, Hoogezand, Emmen, Meppel, Zwolle, Alkmaar, Baarn en nog een paar in België. Ik weet nog goed dat ik mijn eerste banden kocht van Piet Bloemink, die voor de Friese Pers banden van het label ‘Video for Pleasure’ verkocht.”

Grinnikend: “Dat was een pornolabel dat ze een ‘zeperd’ van enkele miljoenen bezorgde. Hetzelfde overkwam overigens ook de Telegraaf en Philips, die zich ook hebben gewaagd aan een kort maar heel duur videoverhuur avontuur.”

35.000 EURO PER DAG De gespecialiseerde videotheken daarentegen beleefden hoogtijdagen, vooral sinds de komst van de dvd. “Dat waren tijden dat er ‘serieus’ geld binnenkwam,” blikt Bert terug. “Er waren dagen bij dat we 35.000 euro cashten. Al moet je dat ook in perspectief zien. Van de 1200 videotheken in Nederland waren er maar een slordige 300 die geld verdienden; de andere hadden meer het karakter van een veredeld buurthuis, praatje maken, shagje roken, biertje drinken.

NAAST ROMAN POLANSKI In die tijd deed ik de inkoop voor de hele keten en zat ik vrijwel wekelijks bij een première. In 2002 zat ik in Tuschinski voor een voorvertoning van de film ‘The pianist’. De stoel naast mij bleef leeg, tot vlak voor het begin van de film. Toen streek Roman Polanski, de maker van de film, er neer. Het was een indrukwekkende film over een Poolse Jood, die de Tweede Wereldoorlog overleefde en had veel parallellen met Polanski ’s eigen jeugd in het getto van Krakau tijdens WOII. Toen hij mij vroeg wat ik ervan vond, was ik sprakeloos, zwaar onder de indruk.

HAMBURGER ETEN MET WESLEY SNIPES Zo heb ik tijdens de première van de film ‘Blade’ met hoofdrolspeler Wesley Snipes een hamburger zitten eten in een Amsterdamse kroeg en zijn we daarna nog samen naar een feestje tot in de vroege uurtjes geweest. Bij een andere gelegenheid werd ik voorgesteld aan Mister Bean. Bij de première van de Clint Eastwood film ‘Pale Rider’ in Los

Angeles kreeg ik van hem een gesigneerde flyer.” Hij loopt naar de kast in zijn woning boven de videotheek en laat een ingelijste poster zien met de tekst ‘Jouw fantastische steun voor mijn films is de reden dat ik je deze speciale beloning geef’. “Prachtige herinneringen natuurlijk en stof voor mooie verhalen, maar tijdrovend en na een aantal keer is het nieuwtje er wel af. Steeds keer weer die smoking aan.”

Hypotheek oversluiten en/of hypotheek verhogen? Jeltsje Posthuma 06-18 25 44 13

Jitske Dijkstra 06-33 59 54 59

Wist u dat boeterente in veel gevallen aftrekbaar is? Laat u nu informeren over de mogelijkheden voor het oversluiten van de hypotheek! Oant Sjen!

Jitske & Jeltsje adviseren u graag! Hegedyk 1 Sneek // Snekerweg 3 Bolsward // www.hypotheekcoaches.nl


NUMMER 12 • 2021

23

GROOTSNEEK.NL

N DE VIDEOTHEEK” SLIM ONDERHANDELEN De verhalen buitelen over elkaar heen, stuk voor stuk worden ze afgesloten met een grinnikende ‘Bert Bandje’. “In Sneek hadden ze geen idee wat zich allemaal achter de deuren van ons ‘hoofdkwartier’ aan de Wijde Noorderhorne afspeelde. We hadden rond de dertig vestigingen, waarvan zes franchisers, waren goed voor 130 banen en circa vijf procent van de markt. De inkoop was een kwestie van slim onderhandelen. Kocht je bijvoorbeeld 1500 banden van een titel, zei ik steevast tegen de vertegenwoordiger: ‘Als ik er nog 100 bij doe, kan er dan een euro af?’ Dat gold dan voor de hele partij hè. Was ik per saldo goedkoper uit dan mijn oorspronkelijke deal.”

NALATENSCHAP VAN 37.000 VIDEOBANDEN De hausse voor videotheken kwam in 1997, toen de dvd zijn intrede deed. Dat magische zilveren schijfje zou de logge videobanden vervangen. Dat lukte niet helemaal, want er bleken nog steeds ‘diehards’ te zijn, die de videoband ‘eeuwige trouw’ hebben gezworen. Zoals de verzamelaar Henri Vlek uit Hallum die bij zijn overlijden in 2013 een gigantische verzameling van 37.000 videobanden naliet.

“IN SNEEK HADDEN ZE GEEN IDEE WAT ZICH ALLEMAAL ACHTER DE DEUREN VAN ONS ‘HOOFDKWARTIER’ AAN DE WIJDE NOORDERHORNE AFSPEELDE.”

Dat laat onverlet dat de dvd een niet te stuiten opmars maakte. Een opmars overigens die geen lang leven was beschoren, want in die periode maakte internet een nog grotere sprong vooruit. Dankzij de verbeterde techniek konden films gedownload worden via sites als Napster en Pirate Bay. In het buitenland werd daar streng tegen opgetreden, maar Nederland maakt daar niet zo veel haast mee. Pas in 2014 werd in Europees verband een downloadverbod van kracht. Dankzij streaming kanalen als Netflix, Disney+, Apple TV en Prime Video van Amazon, wordt er tegenwoordig vrijwel niet meer gedownload. “Maar de sector heeft daar wel een gevoelige klap van gekregen, zodat er in die periode veel videotheken failliet zijn gegaan. Zelf hebben we in die periode ook een faillissement van zeven vestigingen meegemaakt. Ik ga geen geld steken in een bedrijf waar niets meer binnenkomt”, aldus de Sneker videotheekeigenaar.

BETEKENEN DE STREAMINGDIENSTEN HET EINDE VAN DE VIDEOTHEEK? “Integendeel. Ik zie Netflix als de redding van de videotheek. Kijk naar het aanbod. Dat is versplinterd en ‘middle of the road’. Daar kom je behalve series, sci-fi en heldenfilms, geen recente bioscoopfilms tegen. Bij ons wel. Er komen gemiddeld vijftien films per jaar uit die veel mensen graag willen zien. Die hebben Netflix en Disney+, niet, maar ze liggen na een paar weken wel in de videotheek. Wij hebben per definitie na de bioscoop als eerste de nieuwste films. Een paar weken of maanden, afhankelijk van het succes, nadat een film is uitgekomen, kun je hem bij ons huren. Je komt die films niet op de betaalde streamingdiensten tegen, hoogstens oude bioscoopfilms, en dat dan ook nog mondjesmaat. Daarnaast komt het ook voor dat klanten hele oude klassiekers willen zien, bijvoorbeeld ‘12 Angry Men’ uit 1957. Die bestel ik dan, waarna ze in mijn assortiment zitten. Dat is niet van het ene op het andere moment een commercieel succes, want het betreft maar een klein groepje dat daarin is geïnteresseerd, maar volgend jaar is er weer zo’n klein groepje. De aankoop komt er dus vroeg of laat uit. Datzelfde geldt voor de vaak zeer indrukwekkende films in het genre ‘Filmhuisfilms’, dat hoort er gewoon bij. Zonder dat genre mag je je geen videotheek noemen. In het kort: ons aanbod is veel breder en de dienstverlening maatwerk.”

KRIMP IS ERUIT “Er is door Netflix, Disney+ en andere betaalde streamingdiensten flink aan de boom geschud, waardoor de ‘bokken van de geiten’ zijn gescheiden. Maar de krimp is er nu uit. Ik zie dat ook aan mijn omzet. Dit jaar 50% meer dan twee jaar geleden. Wij hebben een groep heel trouwe klanten. Sommigen zie ik al veertig jaar. Die namen vroeger hun kleinkinderen mee als ze een paar films kwamen huren. Nu komen de kleinkinderen zelf. Die hebben weliswaar geen videorecorder, maar wel een spelcomputer of desktop met cd-rom station, waar een dvd in afgespeeld kan worden.”

Oliebollenverkoop bij Optisport It Rak Van 27 tot 31 december van 12.00 tot 17.00 uur. Telefonisch bestellen via 0515 - 413 218.

Voor meer info zie: www.facebook.com/optisportitrak

Burgemeester de Hooppark 4


Alle onderstaande bedrijven wen hele fijne kerst en een gezond en

ENGINEERING • TURNKEY PROJECTEN • VERSPANING MACHINEBOUW • CONSTRUCTIEBOUW

Namens alle medewerkers wensen wij u een liefdevol 2022!

Schoenmakerstraat 17 • Sneek • 0515 44 55 30 ruitersneek.nl

fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar !

INLOOPDAG 25 JANUARI!

Installatietechnisch Installatietechnisch adviesbureau adviesbureau

T (0515) 429 777 T (0515) 429 777 o g O E info@sijperda-hardy.nl E info@sijperda-hardy.nl W www.sijperda-hardy.nl W www.sijperda-hardy.nl

n iekk toercthe cnhie vo O oogr vo

Kom naar onze inloopdag en laat u vrijblijvend adviseren.

Tip! Neem het volgende mee: een foto van uw huidige ketel, van uw huidige thermostaat en van uw rookgasafvoer door dak of gevel.

www.veenemaolie.nl

Nieuw jaars actie o n t va n : g een nie bij aanschaf v u we c v -ketel* an gratis v e en uilafsc heider.

NIEUWBOUW VERBOUW RENOVATIE RESTAURATIE

Pottenbakkersstraat 22, 8601 WS Sneek - Tel: 0515 439 454 Pottenbakkersstraat 22, 8601 WS Sneek - Tel: 0515 439 454 www.terpstradaktechniek.nl

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! Terpstrjitte 5, 8632 WJ Tirns Telefoon: 0515-569394 • E-mail: info@bootsma-tirns.nl www.bootsma-tirns.nl

Westersingel 30a Sneek

Sneek • 0515-430500 • www.vriesbouw.nl * vraag naar de voorwaarden

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond en aangenaam 2022! Tijd

16:00 – 20:00 uur

Adres

De Heerenveen De Werf Werf1,1, Heerenveen

Telefoon

0513 0513 –- 611 611300 300

Website

cvketelacties.nl energieservice.nl

Klimaatmakers

Aangesloten bij:

Telefoon 0515 41 78 85 www.dewit-dijkstra.nl

Fijne feestdagen en een gezond 2022!

Automobielbedrijf Jaarsma Ridderdijk 11b 8741 KE Hartwerd Telefoon 0515-569811 WhatsApp 06 3391 0695 E-mail info@automobielbedrijfjaarsma.nl

GARAGEBEDRIJF AUTOVERHUUR SLEEPDIENST SNEEK

0515 - 41 38 07 0515 - 41 31 23 www.bettensneek.nl

Frittemaleane 2 8605 CH Sneek tel: 0515-41 38 07 Email: garage@bettensneek.nl www.bettensneek.nl


sen u een gelukkig 2022! Wij wensen je mooie feestdagen toe en een heerlijk en vooral gezond 2022! Hegedyk 1 Sneek // Snekerweg 3 Bolsward // www.hypotheekcoaches.nl

Sjoerd Arjan. en Arjan. Sjoerd enen Arjan. Sjoerd Typisch ondernemers Typisch ondernemers Typisch ondernemer met een nine-to-fi ve nine-to-fi met een ve nine-to-fi ve De onderstaande bedrijvenmet steuneneen het goede doel. Een deel van de mentaliteit. opbrengst gaat naar de kinderen van de voedselbank Sneek mentaliteit. in samenwerking met CineSneek in Sneek, diementaliteit. bioscoopbonnen en ‘wat lekkers’ plaatst in de voedselpakketten.

Sjoerd Arjan. en Arjan. Sjoerd enen Arjan. Sjoerd Typisch ondernemers Typisch ondernemers Typisch ondernem nine-to-fi ve metmet eeneen nine-to-fi met eenve nine-to-fi mentaliteit. mentaliteit.mentaliteit.

Jouw nk RegioBa nu ook in Sneek

Singel 48 | 8601 AK Sneek | 0515 726 245 | info@vancampendijkstra.nl

Nieuw! Slim boekhouden met een Fries betrouwbare onlinescheepvaart totaaloplossing Wij wensen u fijne

Het gemak van een grotendeels geautomatiseerde administratie

museum

De krant Wenst u fijne feestdagen Nieuw! Slim boekhouden Nieuw! Slim met boekhouden een met een feestdagen en een Da’s lekker... tijd overhouden voor een potje tennis met je bijzonder goed 2022!

is gewoon leuker! vrienden. Hoe doe je dat? Met Boekhout van Kromhout. Deze betrouwbare online betrouwbare totaaloplossing totaaloplossing enderonline een gelukkig 2022! Uw krantendrukker sinds 1882 online oplossing Nieuw! boekhouden De krant slimme van Van Slim Veen & Kromhout geeftmet een

Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord T +31 (0) 527 630 200 • E info@hoekstrakrantendruk.nl

Goede feestdagen en een sportief 2022 POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

van een grotenHet gemak van een accountant bij de hand Nieuw! Slim boekhouden Nieuw! met boekhouden een een Het gemak uvrienden. deMet kostbare uren navan vijven zoals u zelf wilt: Da’sdoe lekker... tijdbesteden overhouden voor eenvan potje tennis met met je ingeautomatiseerde actuele cijfers vrienden. Hoe doeZojekunt dat? Boekhout Hoe je dat? Kromhout. MetSlim Boekhout Deze Kromhout. Deze deels deels geautomatis sturingsBetrouwbare sturingsvrienden. Hoe doe je dat? MetofBoekhout van Kromhout. DezeBetrouwbare aan betrouwbare uw relatie, uw kinderen, uw uw sport nieuwe voor zaken online betrouwbare totaaloplossing online totaaloplossing administratie administratie slimme online oplossing slimme van Vanonline der Veen oplossing &hobby, Kromhout van Vangeeft deromVeen & Kromhout geeft Tijd overhouden Betrouwbare sturingsinformatie in één muisklik informatie in één muiskl slimme online oplossing van Van der Veen & Kromhout geeft die er écht toe doen in één muisklik ondernemingsplannen uit te werken. informatie 24/7 inzicht in de prestaties 24/7 inzicht van uw inbedrijf. de prestaties U de bent altijd van van uw in uw bedrijf. bentaltijd altijd 24/7 inzicht in prestaties bedrijf. UU bent in in Overal en altijd inzicht Overal en altijd inz Altijd advies hetmet advies vanhet uw Altijdvan hetuw uw en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Da’scontrol lekker...entijd overhouden Da’s lekker... voor een tijdpotje overhouden tennis met voor jeeen potjeAltijd tennis injeactuele cijfers inadvies actuelevan cijfers control en de tijdrovende administratie decontrol tijdrovende behoort tot administratie het verleden. behoort tot het verleden. accountant bij de hand bij de hand accountant bij de hand accountant Zo kunt u de kostbare uren na vijven besteden zoals u zelf wilt: Hoe je dat? vrienden. Met Boekhout Hoe doevan jebesteden dat? Kromhout. Met Boekhout Deze u zelf vanwilt: Kromhout. Deze Zo kunt u de kostbarevrienden. uren Zo na kunt vijven u doe debesteden kostbare zoals uren na u zelf vijven wilt: zoals Betrouwbare sturings- Betrouwbare sturi aan uw relatie, uw kinderen, uw hobby, uw sport of om nieuwe slimme online oplossing slimme van Van online der Veen oplossing & Kromhout van Van geeft der Veen & Kromhout geeft Tijd overhouden voor zaken aan uw relatie, uw kinderen, aan uw hobby, relatie, uw sport kinderen, of om uw nieuwe hobby, uw sport of om nieuwe Ontdek hoeveel tijdondernemingsplannen u kunt besparen! informatie inzaken één muisklik informatievoor in één Tijd overhouden voor Tijd overhouden zakm die er écht toe doen uit te werken. 24/7 inzicht in de prestaties 24/7 inzicht van uw in bedrijf. de prestaties U bent altijd van uw in bedrijf. U bent altijd in Ga naar die er écht Altijd toe doen die er écht toe doen ondernemingsplannen uitondernemingsplannen tewww.boekhoutvankromhout.com werken. uit te werken. het advies van uwAltijd het advies va

Sneek

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl

Totaal in installatie! ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

POSTADRES Postbus 1029 8300 BA Emmeloord

T W E

+31 (0) 527 630 200 hoekstrakrantendruk.nl info@hoekstrakrantendruk.nl

Wij regelen alles voor u op het gebied van: • Duurzame installaties • Onderhoud CV • Centrale verwarming • Sanitair • Gas, water, elektrisch • Airco • Dak- en zinkwerken

MDM Installatiewerk & Service Sneek: 0515 - 43 19 59 Akkrum/Aldeboarn: 0566 - 63 15 28

informatie indeels ééngeautomatiseerde muisklik

is gewoon leuker! 24/7 inzicht in de prestaties van uw bedrijf. U benttotaaloplossing altijd in betrouwbare online Overal en altijd administratie inzicht Overal en altijd inzicht krantendrukker sinds 1882 www.friesscheepvaartmuseum.nl Altijd het advies van uw en de tijdrovende administratie behoort tot het verleden. Da’sUw lekker... tijd control overhouden Da’s lekker... voor een tijdpotje overhouden tennis met voor jeeen potje tennis metinjeactuele cijfers in actuele Overal en altijd inzicht cijfers

www.hoekstrakrantendruk.nl

ADRES Werktuigenweg 9 8304 AZ Emmeloord

Overal en altijd Het gemak van eeninzicht grotenHet gemak van een grote in actuele cijfers deels geautomatiseerdedeels geautomatiseerde administratie BetrouwbareHet sturingsgemakadministratie van een groten-

Fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2022 2!

control en de tijdrovende control administratie en de tijdrovende behoort totadministratie het verleden. behoort tot het verleden. accountant bij de hand accountant bij de h Zo kunt u de kostbare uren Zo na kunt vijven u debesteden kostbare zoals uren na u zelf vijven wilt:besteden zoals u zelf wilt: 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 23-06-14 11:42 aan uw relatie, uw1kinderen, aan uw hobby, relatie, uw sport kinderen, of om uwnieuwe hobby, uw sport of om nieuwe Ontdek hoeveel tijd u kunt besparen! Tijd overhouden voor zaken Tijd overhouden vo Ga naar www.boekhoutvankromhout.com die er écht toe doen die er écht toe doe ondernemingsplannen uitondernemingsplannen te werken. uit te werken.

ur Uw abel&co installate Ontdek hoeveel tijd u kunt Ontdek besparen! hoeveel tijd u kunt besparen! voor koop, lease of huur!

Ga naar www.boekhoutvankromhout.com Ga naar www.boekhoutvankromhout.com 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1

23-06-14 11:42

Ontdek hoeveel tijd u kunt Ontdek besparen! hoeveel tijd u kunt besparen! Ga naar www.boekhoutvankromhout.com Ga naar www.boekhoutvankromhout.com info@mdmservice.nl 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1 1 • uw

• uw schilder • uw behanger • uw glaszetter • uw schilder Daar kunt u 23-06-14 11:42 15 april 1937 • uw behangersinds blind op vertrouwen! • uw glaszetter

• uw schilder schilder • uw behanger • uw behanger • uw glaszetter • uw glaszetter

www.mdmservice.nl

185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 185401167_VdVK_Adv_Boekhout_210x260.indd 1 1

Leeuwarderkade 16 8603 CB Sneek Daar kunt u sinds 15 april 1937 Tel.: 0515-419932 blind op vertrouwen! e-mail: info@silviusschilders.nl Leeuwarderkade 16 23-06-14 8603 CB Sneek Tel.: 0515-419932

Daar kunt u Daar kunt u 15 april 1937 sinds sinds 15 aprilop 1937 blind vertrouwen! blind op vertrouwen! Leeuwarderkade 16 Leeuwarderkade 8603 CB 16 Sneek 8603 CBTel.: Sneek 0515-419932 Tel.: 0515-419932 e-mail: info@silviusschilders.nl e-mail: info@silviusschilders.nl

e-mail: info@silviusschilders.nl

• uw schilder • uw behanger • uw glaszetter

Daar kunt u sinds 15 april 1937 blind op vertrouwen!

DOUWSMA MAKELAARDIJ BV Singel 1, 8601 AG SNEEK Telefoon: 0515 460074 • email: info@douwsmamakelaardij.nl www.douwsmamakelaardij.nl

Een spetterend 2022! Leeuwarderkade 16 8603 CB Sneek Tel.: 0515-419932

e-mail: info@silviusschilders.nl

Jeltewei 244, 8622 DC Hommerts • www.hegosteen.nl

DE MOGELIJKHEDEN ZIJN EINDELOOS.

EN DAT ALLEMAAL BINNEN EEN CULTURELE EN CREATIEVE OMGEVING.

www.cks.nl

Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2022! Achterbuorren 1 • 8629 RB Scharnegoutum • T 0515-43 00 30

2

11:42


KERSTETALAGE WEDSTRIJD Stem mee en maak kans op leuke prijzen!

KOOPZONDAG 19 DECEMBER 2021 > 13-17 UUR SNEEKISMEER

MEER INFORMATIE

SNEEK.NL

Wenst u een fijne kerst en een gelukkig 2022! Leeuwarderweg 16 Sneek 0515 41 82 82 info@struiksmamakelaars.nl struiksmamakelaars.nl


sneek

27

GROOTSNEEK.NL

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S HENK VAN DER VEER EN JOS KROON

HEABELTSJE DE JONG NEEMT AFSCHEID VAN

DE BONTE SNEEKER AVEND

“Gaat ut deur òf gaat ut nyt deur?”, dat is begin december 2021 voor Yede van Dijk en Matthie Silvius de grote vraag als het gaat over het doorgaan van de twintigste editie van de Bonte Sneeker Avend, de BSA. “Het is misschien wat naïef, maar wij kunnen geen afwachtende houding aannemen, want stel dat de coronaregels versoepeld zullen worden en wij zijn er dan niet klaar voor?”, zegt Silvius aan de vooravond van wat ook meteen de laatste BSA gaat worden. Of de twintigste editie van de Bonte Sneeker Avend doorgaat blijft bij het ter perse gaan van deze GrootSneek nog loeispannend. “We pakke groat út, want Heabeltsje de Jong, de hoofdpersoan fan de BSA, houdt der met op en ok de andere rolfiguren as Wietse Wurtel, Molly, Swerius en noem se allemaal mar op nimme ouskeid”, vult Yede van Dijk aan. De laatste editie van de BSA in huidige vorm staat van 28 januari tot en met 5 februari 2022 gepland in Theater Sneek.

KLEREN VAN HEABELTSJE GAAN NAAR DE KRINGLOOP Beide aanjagers van de razend populaire BSA weten nog niet wat het vervolg op de cabareteske avonden zullen zijn. “Wat mij betreft blijft de BSA bestaan, maar er moet een andere vorm en invulling gezocht worden. Vroeger hadden we in Sneek een Nieuwjaarsshow, een revue-achtig gebeuren. Zoiets zou misschien kunnen, maar er zullen mensen moeten zijn die dat oppakken. Ik houd in ieder geval op. De klearen fan Heabeltsje gaan naar de kringloop”, weet Yede van Dijk stellig. De Sneker hoofdrolspeler die de rol van Grande Dame uit de Steenklip nu al bijna twee decennia vervult, lacht als hij de mededeling doet. Ondertussen weten hij en Silvius ook dat deze twintigste aflevering niet alleen bijzonder zal worden, maar ook emotioneel. Yede van Dijk hoopt in januari 79 jaar te worden en hij wil absoluut voor z’n 80ste verjaardag afscheid nemen. “In ’e loop fan’e jaren komme der wel wat krupsjes en ik sú ut freeslek fine at ik op ut poadium un totale black-out krije sú. Dêr droom ik wel eens van”, schetst de toneelspeler z’n grootste angst.

DANKBARE ROL De rol van Heabeltsje de Jong wordt door Yede gezien als een hele dankbare rol. Het toneelpersonage Heabeltsje ontstond in 2000 tijdens een personeelsavondje in Frittemahof, waar Van Dijk werkte als administrateur. Jan Boersma, een collega, ging in de VUT en Van Dijk wilde hem op een bijzondere manier bedanken en dat gebeurde in de vorm van een

Vlnr. Matthie Silvius - Mollie, Yede van Dijk - Heabeltsje, Jan Sluyter - Buurman Jan

schetsje met Heabeltsje de Jong in de hoofdrol. Een jurkje, een pruikje en damesschoenen waren snel geregeld. Tijdens een bonte avond, na afloop van het Iepenloftspul Poddekrûd en Goudsjeblom, wat financieel geen succes bleek, voerde Van Dijk nogmaals Heabeltsje de Jong ten tonele. Iedereen was enthousiast en ziedaar, in 2001 was de eerste BSA bij toen nog Zalencentrum Van der Wal een feit. “Er was voor die eerste voorstelling zoveel belangstelling dat we het jaar erop meteen twee avonden organiseerden”, weet Matthie Silvius de beginjaren nog te herinneren. De mensen stonden ruim voor aanvang van de BSA in lange rijen om maar een goede zitplaats te bemachtigen.” “Ik kijk er dankbaar, heel dankbaar op terug dat ik dit voor de mienskip mocht doen. De mensen vonden Heabeltsje een heel aardig ‘frommiske’. Ik hield zelf ook wel van haar. Mensen geloven in Sinterklaas maar ook in Heabeltsje. Dat vind ik het sterke van haar”, zegt Van Dijk over zijn creatie. “Heabeltsje kan ook in elke straat van Sneek wonen”, vult Silvius met een brede glimlach aan. Door het succes van Heabeltsje de Jong wordt de Grande Dame ook wel eens gevraagd om aanwezig te zijn tijdens ope-

YEDE VAN DIJK:

“IT IS NOU EENKEAR SU, MAR IK SAL HAR AANSENS OK MISSE”

ningen. Van Dijk moet zich dan thuis al verkleden en dan in de auto naar de mensen rijden die hem verwachten. “Ik fergeet noait wear un kear dat der plisykontrôle was. Ik docht, at se mij nou mar nyt anhouwe.” Het gebeurde gelukkig niet.

KNEUTERIG Matthie Silvius prijst Yede van Dijk ook als toneelspeler. “Yede was altijd heel eerlijk en bescheiden, nooit opstandig. Zijn manier van spelen is voor ons als tegenspelers heel licht. Er zijn ook spelers waar je aan moet trekken.” De charme van de eerste BSA was vooral het kneuterige, of zoals Silvius het noemt ‘amateurs met hele kleine letters’. Yede stak er met zijn rol van Heabeltsje toch wel met kop en schouders bovenuit, weet Molly, het

alter ego van Matthie Silvius. Zij is ook degene die het grootste gedeelte van de teksten schrijft. Veel namen van het begin van de BSA passeren de revue, mensen die de BSA mede groot gemaakt hebben. ‘Buurman Jan’, de veel te vroeg overleden Jan Sluyter, Gerhard de Jong als ‘Bertus‘. Willem van Netten (‘De Grote Roerganger’) met zijn vrouw Fokkelien die jarenlang de kaartverkoop perfect regelden. Sjack Bouma volgde Van Netten op en is nu floormanager.

THEATER SNEEK Gerard Hamersma regisseerde de BSA totdat de voorstellingen in Theater Sneek werden gespeeld. Voor dit podium kwam regisseur Wiesje Jansma in actie. Zij overleed dit jaar na een kort ziekbed. Een klap voor de hele BSA-crew die tot wel zo’n honderd mensen achter en voor de

schermen is uitgegroeid. Dirk de Vries nam onmiddellijk de regie over, zodat er geen tijd verloren ging. En vergeet de decorbouwers (‘de gebroeders Van Solkema’) niet, de grimeurs, ‘visitekaartjes’ en ga zo maar door. Er komt nu een einde aan het feest (‘Un groate reüny foar feul Snekers’) dat BSA heet. “Het zou doodzonde zijn als deze laatste BSA door corona niet door zou gaan. We zijn sinds deze zomer alweer druk aan het repeteren. Dat is nog daar aan toe. Maar Heabeltsje ferdiënt gewoan un geweldech ouskeid”, vertolkt Matthie Silvius haar gevoelens en die van alle andere betrokkenen. En Yede, wat vindt hij van het naderende afscheid van z’n alter ego Heabeltsje? “It is nou eenkear su, mar ik sal har aansens ok misse.”


28

sneek TEKST EN BEELD RICHARD DE JONGE

NIEUWBOUW VOOR UITPUILEND MODELSPOOR MUSEUM

“HET WORDT EEN BELEEFMUSEUM” De kogel is bijna door de kerk. Eindelijk. Na een jarenlange zoektocht, krijgt een nieuwe huisvesting van het Modelspoor Museum eindelijk zijn beslag. En wel in de vorm van een nieuw te bouwen pand nabij de entree van industrieterrein De Hemmen in Sneek. Aan de rondweg op een zichtlocatie. Met meer dan voldoende parkeerruimte. Wat wil je nog meer.

We treffen dan ook verheugde gezichten tegenover ons. Museumdirecteur Jan Willem van Beek en teammanager techniek en gebouw Auke Prins zijn blij dat er bijna duidelijkheid is. Er moeten een paar plooien worden platgestreken. Van Beek: “Er moeten nog bestemmings-technische zaken worden geregeld, maar als alles goed gaat, is er maart volgend jaar groen licht. Dan kan worden begonnen met de voorbereiding van de bouw. Het streven is dat we in 2023 open gaan op de nieuwe locatie.”

BIOSCOOPACHTIGE OMGEVING Het is nog een beetje hush hush. We mogen ook geen foto’s maken van de maquette. Zien mag wel. Oneerbiedig gezegd wordt het een blokkendoos met dito ‘doosje’ ernaast waar de kantoren in komen. Het hoofdgebouw - met een sluis verbonden - heeft deels twee verdiepingen. Het wordt totaal 2.000 vierkante meter groot. En dat is nogal een verschil met de 850 vierkante meter nu, inclusief kantoren. Van Beek: “Straks is er veel meer te zien. En vooral veel meer te beleven. Er komen drie beleefpaviljoens met een bioscoopachtige omgeving. Daar ben je als bezoeker zomaar een kwartier per paviljoen zoet mee. Gekoppeld met al

het andere dat er te zien zal zijn, is een dag niet genoeg. Ik verwacht dat mensen terug komen.”

Museumdirecteur Jan Willem van Beek (links) en teammanager techniek en gebouw Auke Prins: “Het streven is dat we in 2023 open gaan op de nieuwe locatie.”

ZELF STUREN “De NS heeft ons de kop van een hondenkop-trein aangeboden”, neemt Prins over. “Die kunnen we nu niet kwijt. In het nieuwe gebouw wel. Moet je voorstellen dat kinderen straks in de cabine zitten van die hondenkop en virtueel door Nederland rijden en zelf mogen sturen. Dat is een enorme beleving. We krijgen enorm veel aangeboden. Dat kunnen we nu lang niet allemaal kwijt.

We hebben meer dan 10.000 modellen, plus 4.000 modellen uit de Shellcollectie. 1.500 stuks kleding en attributen en meer dan 1.000 ansichtkaarten en aanverwanten. We zitten meer dan vol. Veel staat opgeslagen. Bijvoorbeeld in een aantal kantoren van Douma Staal.”

ORIËNT EXPRESS Prins verhaalt over zijn vele ritjes naar mensen die hun verzameling aan het museum schonken. “In Lunteren hebben we nog 1.000 treinen en wagons staan. Die man kocht elke nieuwe Märklin trein met bijbehorende wagons. Die staan allemaal in tubes. In het nieuwe gebouw komt een Märklin-paviljoen. Dat bouwen we samen met Märklin Duitsland.” Uit Velp kreeg het museum 50 bananendozen vol. In Best haalde Prins de Kenneth Smit verzameling. Deze man heeft voor meer dan 100.000(!) euro een Märklin-baan laten aanleggen compleet met skipistes, landschappen en meren. Straks ook te zien in het nieuwe museum. Net als 200 restauratiewagons uit Purmerend. Daar wordt een speciale expositie aan gewijd met mogelijk een deel van een restauratiewagon uit de Oriënt Express als eyecatcher.

KOSTBARE PRONKSTUKKEN Het duizelt al snel als we een rondje door het museum maken. Natuurlijk is er de


NUMMER 12 • 2021

GROOTSNEEK.NL

29

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

“Je hoeft niet treintjesgek te zijn”

“STRAKS IS ER VEEL MEER TE ZIEN. EN VOORAL VEEL MEER TE BELEVEN. ER KOMEN DRIE BELEEFPAVILJOENS MET EEN BIOSCOOPACHTIGE OMGEVING.”

Scheltema-collectie waarmee het allemaal is begonnen. Fraai is ook de Baantjer-verzameling, geschonken door de bekende misdaadroman-schrijver. Compleet met de scene ‘De moord langs het spoor’, zelf bedacht door de vrijwilligers van het museum. De Shell-collectie van een meneer die echt alles kocht waar de naam van zijn werkgever op stond. De moeite

waard is ook de vitrine van een Amerikaans tafereel. Gemaakt door een Amerika-liefhebber die het land veertien keer bezocht en aan de hand van door hem gemaakte foto’s dit tableau maakte. Trots vertellen Van Beek en Prins over de vele kostbare pronkstukken. Zoals de met de hand gemaakte modellen, van messing. Geschatte waarde? Zomaar een ton. Maar er zijn

ook kleinere schatten, zoals het doosje met een treintje die ze onder in een geschonken doos vonden. Op bestelling gemaakt. Dik 4.000 euro. En zo zijn er voorbeelden in overvloed. Veel ervan zijn nog verborgen. In de opslag. Een nieuw museum, het zal tijd worden.

Voor corona stapten jaarlijks 20.500 mensen binnen. De verwachting is dat dit op de nieuwe locatie zal groeien tot 35.000. Om alles in goede banen te leiden, heeft het Modelspoor Museum vrijwilligers nodig. Erg veel vrijwilligers. Je hoeft niet treintjesgek te zijn. Technisch onderlegd is wel handig. Van Beek: “We zoeken mensen voor de horeca, publieksmedewerkers en technische mensen. Daar kunnen mensen tussen zitten die zelf een treinbaan hebben of goed zijn in modelbouw. Je mag ook best een rugzakje hebben. Het gaat er om dat we benutten waar mensen goed in zijn.” Prins noemt het voorbeeld van een Duitse vrijwilliger, een voormalig docent elektrotechniek en twintig jaar woonachtig in Nederland. “Die sloopt grote locs helemaal uit elkaar en zet er nieuw binnenwerk in. Geweldig.” Zelf is Prins niet weg te slaan uit het museum. “Ik kwam onvrijwillig thuis te zitten en raakte een keer aan de praat met Jan Willem. We waren excollega’s bij Flach. Ik dacht aan een paar uurtjes in de week. Dat zijn er een paar meer”, lacht hij met gevoel voor understatement.


LEKKERE KERST VAN POSTHUMA CITROEN KRYSTCAKE

KERSTPAKKETTEN Op de webshop tref je een aantal leuke (borrel)pakketten aan, maar we kunnen ook pakketten op maat maken. Naast onze eigen lekkernijen verpakken we ook lokale biertjes zoals Slachtebier, en nootjes van de meiden van noten.nl uit Scharnegoutum in de pakketjes. Voor een op maat gemaakt pakket kun je contact opnemen via sales@puurposthuma.nl

Een heerlijk frisse citroencake gemaakt met 100% roomboter. Gebakken in een leuke kerstboomvorm. Lekker én leuk op een gedekte kersttafel!

25 , 5

KERSTSTOL Een kerststol mag tijdens de kerstdagen niet ontbreken. Er wordt gekozen voor de beste ingrediënten. Natuurlijk wordt er door de bakkers gewerkt met echte, 100% amandelspijs. In Posthuma’s kerststol zitten gewoon heel veel krenten en rozijnen. En deze is heerlijk gevuld met spijs. Fantastisch lekker. Hou je niet van spijs? Dan hebben we ook de appelstol in ons assortiment. Deze stol wordt gebakken in een taartvorm en bevat appel in plaats van spijs. Een lekkere frisse variant. De getoonde prijs is de prijs voor een kleine stol. Een maatje groter hebben we natuurlijk ook.

95 , 5

BESTEL ONLINE

uiterlijk 22 december puurposthuma.nl

CHOCOLADE EMPILEUR Voor de échte chocoladeliefhebber hebben onze banketbakkers deze chocolade empileur gebakken. Laagjes cakebeslag gevuld met witte chocolade mousse, melkchocolade mousse en gedecoreerd met cacao. Om je vingers bij op te eten! Tip: Gebruik de chocolade empileur om gemakkelijk een heerlijk kerstdessert op tafel te zetten.

Keatsebaen 2, tel. (0515) 33 14 06, Wommels Appelmarkt 2, tel. (0515) 57 68 82, Bolsward St. Antoniusplein 37, tel (0515) 41 64 44, Sneek Prof. B. Fridsmastrjitte 12, tel. (0515) 41 29 00, Scharnegoutum Echte Bakker Posthuma www.puurposthuma.nl

15 , 2

Erkend lid Echte Bakkersgilde


FOTO: JELLY MELLEMA

sneek

GROOTSNEEK.NL

10 jaar / 120 maanden 3650 dagen / 87.600 uren 5.256.000 minuten...

Ying Media Sneek bestaat 10 jaar! Bedankt voor het vertrouwen! Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2022!

Team Ying Media

10 Jaar / 120 maanden 3650 dagen / 87.600 uren 5.256.000 minuten... Mede door onze samenwerking bestaan wij 10 jaar! Bedankt voor het vertrouwen! Wij wensen jullie fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2022!

Lieve groet, Ying en Marianne

31


32

sneek TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO'S JELLY MELLEMA FOTOGRAFIE

MARLIES KOORNSTRA LEEFT HAAR POSITIEVE LEVEN

“IK BEN TEGENWOORDIG WEL IETSJE MINDER NAÏEF” Marlies Koornstra uit Makkum leeft haar positieve leven. Het interview zelf met deze flamboyante vrouw was al een feestje, maar juist toen we op het punt stonden om afscheid van elkaar te nemen, kwam er nog een mooie bekentenis van Marlies in haar zangerige West-Friese tongval: “Ik heb een huis, maar ik verkoop zo m’n troep en dan ga ik ergens anders wonen. Dat maakt mij niks uit. Vroeger wilde ik al een zigeunerin worden, maar dan wel eentje met een paard en wagen. Een beetje door het land trekken, laat mij maar een soort van verdwijnen. Nou ja… eh, Andries gaat mee!”

Op Koninginnedag 30 april 1964 komt Marlies Doodeman ter wereld. Haar ouders, Theo en Nel Doodeman uit Spanbroek (Noord-Holland), krijgen zelfs een briefje van de koningin: ‘Gefeliciteerd met de komst van uw dochtertje.’ Marlies is na haar broer de tweede in het kappers- en drogisterijgezin Doodeman. Na haar zullen er nog twee zusjes geboren worden. Een echt middenstandsgezin, waar ’s avonds door de kinderen handdoeken worden opgevouwen, die in het trapgat hangen te drogen.

HOKKEN Marlies: “Toen we iets ouder waren mochten we wel eens permanentwikkeltjes draaien in de kapsalon en soms ook geld tellen. Ik heb een hele fijne jeugd gehad. Na de lagere school in Spanbroek ging ik naar de mavo en daarna werken als verkoopster in een drogisterij. Eerst een half jaar bij mijn ouders, daarna in Alkmaar bij parfumerie en drogisterij Veul. Ik wilde vooral werken om niet meer naar school te hoeven. Later ben in nog naar Haarlem verhuisd en daarna weer terug naar Alkmaar. Haarlem was wel een mooie tijd, stappen tot in de ochtend en ergens om zes uur een hamburgertje eten. Ik ben wel blij dat ik dat meegemaakt heb. Ik was toen negentien jaar en heb ook even gehokt met een toenmalig vriendje. Hokken. Haha. Ik was wel een beetje recalcitrant in mijn jonge jaren, maar ook weer niet in het extreme. Altijd een beetje tot de grens, er net niet overheen. Dat was de kunst. Mijn ouders hadden mij overigens wel bijgebracht dat je mocht zijn wie je was en vinden wat je vond.”

ANDRIES “Ik heb Andries in 1987 ontmoet. We woonden na zes weken al samen. Goed is goed. Andries woonde op dat moment in Noord-Holland. We hebben elkaar in de kroeg ontmoet, zoals dat vroeger ging. Na drie maanden hebben we samen een huisje gekocht in Waarland, een klein dorpje bij Schagen.”

Andries Koornstra komt oorspronkelijk uit Makkum en blijft samen met Marlies vijf jaar in Waarland wonen. Twee kinderen verder besluiten ze het Hollandse te verlaten en het jonge gezin vestigt zich in Makkum. Het is dan 1993. “In het begin verstond ik niet iedereen, dat was wel een beetje lastig. Het duurde gelukkig niet erg lang voordat ik het Fries verstond. We hebben een huis gekocht op de Markt wat we helemaal verbouwd hebben. We hebben daar twintig jaar gewoond. Andries werkte tot z’n 42ste als bouwvakker en daarna als penitentiair inrichtingswerker. Ik zeg altijd ‘gevangenebewaarder’, P-I-W’er. Andries is nu met pensioen, hij is tien jaar ouder dan ik. We waren en zijn een gewoon gezin, beetje huisje-boompje-beestje. Met een hond en een hypotheek. Ik heb eerst bij een winkel voor huishoudelijke artikelen en speelgoed gewerkt, daarna had ik nog een eigen winkeltje met kinderkleding. Vervolgens in een dames- en herenmodezaak. Daar waar mensen zijn, wil ik werken. Ieder heeft z’n eigen verhaal.”

HORECA AAN HET STRAND “Zo’n vijftien jaar geleden begon mijn horecacarrière, in ‘Sopkafee Badhûs’ aan het strand van Makkum, bij Theo Adema. De drukte, de gezelligheid en lekker bezig zijn spreekt mij aan. Ik ben er eentje van ‘huppakee’, zeker als het druk is. Maar als het ietsje minder druk is, vind ik het ook leuk omdat ik dan meer tijd voor de gasten heb. Ik ben ook wel een luisterend oor voor mensen en ik kom ook wel eens met een ‘adviesje’ om eens een ander pad te bewandelen. Maar altijd iedereen in z’n waarde laten. Het verschil tussen de Marlies van vijftien jaar geleden en nu is wel dat ik steeds beter naar mijn gevoel luister. Ik luister naar mijn intuïtie, want de seintjes krijg je meestal niet voor niks. Als je niet naar die seintjes luistert, krijg je het deksel op je neus. Maar

daar kom je wel weer overheen. Ik ben een op en top positief mens.”

KOPEREN KEES EN DUBBELS “In juni van 2013 opende Brasserie De Koperen Kees in Sneek de deuren en daar ging ik werken, vijf dagen per week. Ik vond het superleuk om in de avondhoreca te werken en de zaak mee helpen op te bouwen, al werkte ik er ‘gewoon’. Het was ontzettend leuk, tot driekwart jaar voor de sluiting de eigenaar totaal onverwacht met de zaak stopte. Dat was in 2017. Het echte verhaal achter de sluiting weet ik nu nog niet. Ik ben veel te goedgelovig geweest, gewoon naïef. Ik ging anderhalf jaar later met Ale de Vries een eigen eetcafé beginnen: Dubbels. De eerdere eigenaar van De Koperen Kees kwam bij ons in loondienst. Het gekke was dat heel Sneek dacht dat hij de eigenaar was en bleef om die reden weg. Om dit trieste verhaal kort te houden: na een dramatische ‘bloody hotte’ openingszomer, moordende concurrentie, honderdduizend festivals waar iedereen naar toe ging, was het al snel over en uit en trok de bank de stekker eruit. Dat was wel kloten, want Ale, m’n mattie, en ik waren wel trots op wat er stond en het heeft ons bakken met geld gekost. Wat mij restte was heel veel werken, want er moest weer geld en brood op de plank komen. We hebben een stukje van ons huidige huis in Makkum verkocht en daarmee konden we onze schuld in één keer aflossen. Ik wist wel dat het goed zou komen.”

VERTROUWEN “En we hebben een streep gezet onder mensen die je niet meer wilt zien. Ik ben tegenwoordig wel een beetje minder naïef. Maar ik heb nog altijd een groot vertrouwen in de mensheid. En ik werk nu met heel veel plezier bij Pand 1738 en in mijn vrije tijd mag ik mijn hobby als nagelstyliste uitoefenen, hoe fijn is dat?!”


NUMMER 12 • 2021

GROOTSNEEK.NL

33

10 cijfers voor... Levensvragen aan Marlies KoornstraDoodeman HET LEVEN: 9 “Dat mag voor mij wel een negen hebben. Ik heb een prachtig leven, ik heb een man die heel lief voor mij is en we hebben twee prachtige kinderen, Nikki en Bonno. En we hebben Jip, ons kleinkind, die is twee nu. Het tweede kleinkind komt eraan over een paar weekjes. We zijn helemaal happy.”

PERSOONLIJKE RIJKDOM: 10 “Wat ik net opgenoemd heb is eigenlijk het antwoord op dezelfde vraag.”

WERK: 9 “Ik werk nu bij Pand 1738 in Makkum, een nieuwe zaak die in juni geopend is. Daar heb ik het onwijs naar m’n zin. Het is een hele leuke hippe toegankelijke zaak.”

DE LIEFDE: 10 “Die mag ook een tien! Kijk dat zit ’ie: Andries, mijn man. We hebben het goed samen, we hebben het héél goed. We laten elkaar vrij in dingen en zijn gewoon elke dag nog blij met elkaar. Al 35 jaar.”

VRIENDEN: 9 “De paar vrienden die we hebben krijgen ook een negen. Onze buren zijn onze vrienden, waar we een oprechte vriendschap mee hebben. En zo zijn er nog meer mensen om ons heen. Oprechte mensen, daar houden wij van. Het hoeven er niet zoveel te zijn, als ze maar eerlijk zijn.”

TEVREDEN MET JEZELF: 8 “Ja! Zal ik maar een beetje bescheiden blijven? Ik sta voor mijn dingen en ongeacht wat een ander daarvan vindt. Ik leef mijn leven.”

CULTUUR: 6 “Ik ben een beetje een cultuurbarbaar. Ik lees wel boeken, tot ergernis van Andries. In bed namelijk en dan moet het lichtje langer aanblijven. Oude gebouwen vind ik mooi, maar verder heb ik daar niks mee. Theater vind ik wel leuk, maar ik kom er te weinig.”

MAATSCHAPPIJ: 6 “Het een beetje een zootje. Krijgt nu niet meer dan een zesje/zeventje. Mensen moeten elkaar wat meer in hun waarde laten. En respect hebben voor elkaar, wat je overal ook van vindt. Punt.”

WAT MAAKT JOU GELUKKIG: 10 “Als het met mijn naasten goed gaat, meer heb ik niet nodig.”

DE TOEKOMST: ? “Daar ben ik niet zo mee bezig, het gaat zoals het gaat. Er komen dingen op je pad en daar doe je het mee. Tuurlijk zijn de kinderen en de kleinkinderen belangrijk, maar die zijn altijd belangrijk. Ik kan de toekomst geen cijfer geven, dat kan pas als ik die meegemaakt heb.”


3 ETAGES VERLICHTING!

Vloeren - gordijnen - zonwering

Vloeren - gordijnen - zonwering NIEUWE COLLECTIE IS BINNEN!

Vloeren - gordijnen - zonwering

SCHELPEN LAMPEN

25% Korting op PVC Vloeren* Al vanaf € 35,00 per m² incl. leggen en egaliseren.

Diverse varianten in 3 maten! NU AL VERKRIJGBAAR VANAF € 39,00

*Vraag naar de actie voorwaarden.

www.vandermeerheerenveen.nl *Vraag naar de aktie voorwaarden. @vandermeer1 • Like ons op Facebook

Dracht 34 • Heerenveen www.vandermeerheerenveen.nl Wij leveren onder andere: tapijt - gordijnen - zonwering (binnen en buiten) - vitrages marmoleum - laminaat - vinyl - P.V.C. vloeren - projectstoffering

Kom snel langs. Wij informeren u graag!

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

Betrouwbare duurzame CV ketels Storing? Wij Staan 24/7

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl

klaar! u r o vo

Adv. Sikma CV 260 x 94 mm.indd 1

22-01-18 15:55

ALBERTINE AGNESSTRAAT 13 - SNEEK

BUORREN 60 - WARNS

KAMPENSPAED 16 - WARNS

VRAAGPRIJS: € 169.500 K.K.

VRAAGPRIJS: € 239.500 K.K.

VRAAGPRIJS: € 839.000 K.K.

HUIS

VERKOPEN? BEPAALT WAT JE BETAALT

Bij Makelaardij Friesland heb je een hoop te kiezen. We hanteren namelijk verschillende beloningsvormen. Naar welke gaat jouw voorkeur uit? Misschien heb je voorkeur voor bijvoorbeeld de ‘reguliere’ courtage, waarbij je ons een bepaald percentage van de koopprijs betaalt. Wil je liever van tevoren weten wat de kosten zijn? Kies dan voor een vast tarief.

TJALKE VAN DER WALSTRAAT 28 - KOUDUM

JASKER 59 - SNEEK

VRAAGPRIJS: € 685.000 K.K. VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD

VRAAGPRIJS: € 149.500 K.K.

Kantoor Leeuwarden:

Kantoor Drachten:

058 244 91 00

0512 36 80 36

Kantoor Heerenveen:

Kantoor Sneek:

0513 23 21 80

0515 76 80 08

Of kies voor een resultaatafhankelijke courtage. Verkopen wij jouw huis boven de vraagprijs? Dan betaal je ons een percentage over het verschil tussen vraagprijs en uiteindelijke koopsom. Welke vorm van beloning je ook kiest, onze tarieven zijn altijd op basis van ‘geen verkoop, geen kosten’. Geen resultaat betekent dus geen kosten voor jou,100% no cure, no pay!

JIJ.FRL


sneek

35

GROOTSNEEK.NL BRANDED CONTENT

TEKST EN BEELD SONJA HARKEMA

WIE WIL HET NIET: EEN PERSONAL ASSISTANT BIJ HET BOEKEN VAN JE VAKANTIE

Tietie Kiestra-Terpstra

'Grote mond, maar een klein hart hoor!'

“Ik wil mijn klanten alles uit handen nemen”

Tietie Kiestra-Terpstra (61 jaar) en werkzaam bij Empatec Kas. Dé juiste, beschutte (en beschermde) werkplek voor haar. Al pratende komt ze op haar loopfiets door de kas rollen. Iedereen die ze tegenkomt krijgt even een ‘hallo’ of een grapje. Achter de vele woorden zit een klein hart. In haar leven is veel gebeurd. Bewogen jeugd Tietie groeit op in Peins in een fijn en warm gezin. Haar moeder verliest vóór haar een jongetje. Daar wordt niet over gesproken. Ook op de basisschool gaat het niet voorspoedig. Ze merkt dat leren moeilijk gaat en raakt achterop. Tietie gaat naar de huishoudschool. Ook daar gaat het moeizaam. Speciaal onderwijs is het advies. Werken past goed Ze besluit op haar zestiende te gaan werken in een verzorgingstehuis. Het past perfect! Ze werkt hard en heeft een prachtige tijd. Totdat haar moeder overlijdt op 50-jarige leeftijd. Een grote schok in haar fijne leven. Máár dan ontmoet ze Piet. De liefde van haar leven. De lichamelijke ongemakken nemen langzaam toe bij Tietie. Na 32

jaar huwelijk overlijdt Piet na een kort ziekbed. Tietie raakt in de ziektewet en onder vrijwillige bewind voering. Een heftige periode! Van waarde door Empatec “Ik geef niet op natuurlijk! Reïntegratiebedrijf Pastiel hielp me aan een baan bij Empatec Kas. Een fijn, gezellig en hardwerkend team. Maar bovenal krijgt ze structuur en de juiste begeleiding. Ze komt er financieel weer bovenop. En ze voelt zich van waarde! ‘Ik ben nu trots op mezelf en ondanks alles heb ik een mooi leven. En Empatec speelt daar een belangrijke rol in. Ik kan hier zijn wie ik ben. Het is hier geweldig!”eindigt Tietie glimlachend.

Je bezoekt tientallen sites, bekijkt talloze accommodaties en maakt tig vergelijkingen. Aan het uitkiezen van een vakantie gaan úren verloren. Een monnikenwerk en voor sommigen een hoofdpijndossier. Froukje de Jong is sinds vorig jaar zelfstandig reisadviseur en aangesloten bij TUI At Home. Ze helpt bij het boeken van een vakantie. Gewoon bij je thuis. En voor maar € 25. Met ruim 33 jaar ervaring in de reisbranche weet ze als geen ander wat er komt kijken bij het vinden van je ideale reis.

Ik ben Tietie en ik laat me niet beperken!

5 reistips van Froukje:

in het zuiden 1 Avanndalusië, Spanje, moet je eens gezien hebben. Een prachtig gebied. Andalusië Na een kennismakingsgesprek om de wensen te bespreken, stelt Froukje een reis op maat samen. Tijdens het gehele proces, van ontmoeting tot en met de daadwerkelijke vakantie, is Froukje bereikbaar. Ook in de avonduren. “Ik wil mijn klanten alles uit handen nemen. Van het afsluiten van verzekeringen, tot het boeken van de bagage. Twee weken voor vertrek breng ik zelfs de tickets langs en ook als er op vakantie vragen zijn, sta ik paraat”, vertelt ze. Momenteel blijft het niet bij het boeken van de vakantie alleen. Corona brengt heel wat perikelen én onzekerheden met zich mee. Omdat Froukje aangesloten is bij TUI At Home, is ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Per land. Ook helpt ze bij het invullen van de juiste documenten zoals een gezondheidsverklaring of bij het plannen van een coronatest. Gaat je reis onverhoopt niet door? Dan krijg je je geld terug en helpt Froukje je verder. Froukje De Jong - TUI At Home

a eilandhoppen in 2 GGriekenland. Een diverse vakantie die ook relaxed is. l is het maar één keer, 3 Amaar je moet eens in je leven een cruisevakantie hebben gedaan. Mijn cruise door de Verenigde Arabische Emiraten vergeet ik nooit meer. is een must-do vakantie. 4 BHetali landschap, de omgeving met al die tempels: het is er adembenemend. stukje Nederland aan 5 Edeenandere kant van de wereld: de ABC eilanden. Combineer de geweldige onderwaterwereld van Bonaire bijvoorbeeld met het heerlijke sfeertje op Curaçao.


36 LIFESTYLE TRENDS

r o o v s r e k e i s s Kla m o o b t s r e k o nder de Tijdens de feestdagen is het fantastisch om een speciale editie van een echte klassieker of een mooi kerstverhaal te geven. Van fijne hardcovers tot glimmende voorkantjes in kerstige kleuren: een uitbundig boek is het perfecte cadeau voor de feestdagen.

Sanne Poppe

THE WIZAR OF OZ

DICKENS’ KERSTVERHAAL

THE GREAT GATSBY

‘The Wizard of Oz’ gaat over het meisje Dorothy Gale uit de Amerikaanse staat Kansas. Een tornado blaast haar huis naar een fantasieland, het land van Oz. Onderweg ontmoet Dorothy een bont gezelschap die de tovenaar van Oz om hulp willen vragen. Deze mooie groenmet-gouden editie is van de Puffin Clothbound Classics. Met de stoffen omslag en gouden accenten is het echt een plaatje.

In de nacht van Kerstmis laten de geesten van het verleden, het heden en de toekomst Ebenezer Scrooge zien wat zijn levenswijze voor gevolgen voor hem heeft. Is dit de man die hij wil zijn? ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens wordt opnieuw verteld door Merel Leene. Naast de mooie dieprode stoffen omslag is dit boek voorzien van spookachtig mooie zwartwitillustraties van Sophie Pluim. Perfect voor de kerst.

Dit boek met speelse omslag is onderdeel van The Wordsworth Collector’s Editions. In onze winkel hebben we een heleboel klassiekers in deze prachtig vormgegeven collectie staan, van Anne of Green Gables tot Jane Eyre. De collectie is scherp geprijsd en staat geweldig in je boekenkast.

Boekhandel Van der Velde Sneek www.boekhandelvandervelde.nl

DE WINTERGEEST Als Frederick in een sneeuwstorm terechtkomt, zoekt hij onderdak in een klein dorpje. Hij voelt zich aangetrokken tot een jonge vrouw, maar als de volgende dag aanbreekt, is ze verdwenen. Frederick besluit naar haar op zoek te gaan in de bergen. ‘De wintergeest’ is een indringend verhaal over twee geliefden, verbonden door oorlog, moed, herinnering en verlies. Deze prachtige editie heeft een winters uiterlijk met een blauw glitterige rug en een ijzige sneeuwvlok op de cover.

Kerstbrood, een smaakvolle traditie In de bakkerij genieten we volop in deze tijd. December is voor ons gewoon de mooiste tijd van het jaar. We bakken dan weer veel bijzondere en lekkere producten, speciaal voor de feestdagen: luxe desserts, borrelbroden en diverse cake tulbanden. En uiteraard mag de ouderwetse kerststol tijdens de kerstdagen ook niet ontbreken.

Je kunt de kerststol krijgen in veel varianten. Onze bakkers kiezen alleen voor krenten, rozijnen en 100% echte amandelspijs. En ben je geen liefhebber van spijs, dan hebben we een heerlijke variant met appel. Wist jij eigenlijk wel dat het kerstbrood een rijke historie heeft. De kruisridders namen heel lang geleden van hun tochten onbekende specerijen mee zoals amandelen, oranjesnippers en sukade. Samen met rozijnen, amandelspijs en een fijn deeg, worden van deze specerijen al eeuwenlang de heerlijkste kerststollen gebakken. Volgens historici kan de langwerpige vorm van de stol ook wel gezien worden als een symbool voor een wikkelkind, het kerstkind. Traditioneel neemt de kerststol een belangrijke plaats in bij het kerstonbijt en op kerstavond na de kerstnachtmis.

Hele fijne feestdagen en een goed en liefdevol 2022!

Nyncke Posthuma-Brandsma Puur Posthuma Sneek, Wommels, Bolsward en Scharnegoutum www.puurposthuma.nl


GROOTSNEEK.NL

37

Make it a December to Remember Dat ook deze decembermaand eentje ‘to remember’ wordt, is ons inmiddels wel duidelijk. Het vereist de nodige creativiteit en flexibiliteit om er met je dierbaren toch een klein feestje van te maken. Vorige maand kon je hier al meer over lezen, onder meer over vintage tafelen en kerst versieren. Ditmaal doen we er nog een schepje bovenop en deel ik de leukste feestelijke theecocktails zonder en met alcohol. Met thee uit de theewinkel op het Grootzand maak je ze heel gemakkelijk zelf.

Ilse Schuurman

Green Menthos Mojito

Orange-Grapefruit Tea & Tonic

5-6 theelepels groene thee Mint // 4 limoenen // Verse munt // Rietsuiker // Crushed ijs BEREIDING:

10 volle theelepels kruideninfusie Orange-Grapefruit // 500 ml tonic water // 1 grapefruit // Crushed ijs of ijsblokjes // Tijm

- Zet de groene thee met 1 liter water op ca. 80 °C en laat dit 3 minuten trekken. - Vul een grote kan met ijsblokjes en schenk de getrokken thee erin. - Wacht tot de thee volledig is afgekoeld. -V ul 2 theelepels rietsuiker in een groot glas, voeg een in vieren gesneden limoen en 2 takjes munt toe en plet met een stamper. - Voeg gemalen ijs toe aan het glas en vul met de thee.

BEREIDING:

Goed roeren en geniet van een perfecte, alcoholvrije mojito.

Met alcohol: Bereid je drankje zoals hierboven beschreven en voeg 2 cl gin per glas toe. Gin & Tonic & Thee.

Met alcohol: Bereid de Mojito zoals hierboven beschreven en voeg 20 ml rum toe. Thee Mojito.

FILSEN Thee & Vintage in Sneek www.filsen.nl

- Zet de kruidentheemelange met 1 liter kokend water en laat dit minimaal 15 minuten trekken. - Wacht tot de thee volledig is afgekoeld. - Snijd de grapefruit in schijfjes, snijd de schijfjes in vieren en voeg ze samen met het tonic-water toe aan de thee. - Serveer het drankje op het ijs en versier met wat tijm. En klaar is je sprankelende thee drankje.

Tip!

Melon-Mint Cold Punch 8 volle theelepels fruitinfusie Watermeloen-Mint // ½ meloen, in blokjes gesneden (gekoeld of bevroren) // 2-3 takjes munt // 1 citroen of limoen // 500 ml mineraalwater // Crushed ijs of ijsblokjes BEREIDING:

- Zet de fruittheemelange met 1 liter kokend water en laat dit minimaal 15 minuten trekken. - Schenk de thee in een kan gevuld met ijs en laat deze volledig afkoelen. - Meng de meloenblokjes, muntblaadjes en de gesneden citroenen of limoen. - Voeg alles toe aan de afgekoelde thee en vul aan met mineraalwater. Een heerlijke, verfrissende thee punch. Met alcohol: Voeg wat gin toe en maak van deze ijsthee een fruitige gin tonic.

Serveer je theecocktail in vintage kristalglazen.

Bora Bora Ice Tea 10 volle theelepels fruitinfusie Bora Bora // 50 gram aardbeien // Verse munt // Mineraalwater // IJsblokjes // ijs BEREIDING:

-Z et de fruittheemelange met 1 liter kokend water en laat dit minimaal 15 minuten trekken. -W acht tot de thee volledig is afgekoeld en giet het in een kan gevuld met ijsblokjes. -V oeg naar smaak de in plakjes gesneden aardbeien en wat mineraalwater toe. -V ersier met verse muntblaadjes. Geniet van deze ijsthee van rood en geel fruit. Met alcohol: Gebruik in plaats van het mineraalwater 50 ml Amaretto of 500 ml Prosecco en voeg een theelepel bruine suiker toe. Een zoete of bruisende verleiding.

Tip!

Experimenteer met de losse thee die je in huis hebt.

Uitpakken met je uiterlijk!!

De decembermaand is de maand waar je uitbundig met je uiterlijk om mag gaan. Extreem gewaagd met je kapsel en daarbij pak je natuurlijk ook flink uit met je make-up. Feestelijkheden zijn er in deze tijden niet in groten getale en al helemaal niet met veel publiek, maar juist in de kleinere huiselijke sfeer mag je ook uitpakken met je uiterlijk. Een mooie outfit vraagt ook een verzorgd uiterlijk. Hier hoort zeker een mooi kapsel bij, een bijpassende make-up en vergeet je nagels niet. Ga eens experimenteren met je haar of vraag je kapper eens om je te hiermee helpen. Kapsters hebben vaak leuke ideeën en handige tips voor je haar. Dit geldt natuurlijk ook voor je make-up. Durf eens een kleur te gebruiken die je minder snel pakt en niet voor doordeweeks al gebruikt. Pak eens een dikkere eyeliner dan wat je normaal zou doen. En zeker in de decembermaand mag je rode lippen dragen. Astrid Hulzebos Teensma

Beauty Centre Hair Affair in Sneek www.hairaffair.nl

Cadeautip!

Glans en glitter zijn dit najaar de trend in de beautywereld en mag je zeker gebruiken bij de finishing van je haar en make-up. Denk aan een glitter scheiding van je kapsel of bij je eyeliner of je lippen, net dat leuke glans accent. Pak helemaal uit en verras jezelf juist in deze feestmaand. Vind je het lastig of weet je niet wat je mooi staat of durf je geen keuzes te maken? Kom gerust advies vragen in de salon we helpen je graag voor je mooiste beauty uitstraling.

eschenkbox met heerlijke producten zowel voor de kapper als de G beautysalon. Bodyserum of make-up, allemaal heerlijk voor jezelf, maar ook fantastisch om cadeau te krijgen.


38

&FIT

GEZOND

NUMMER 12 • 2021

BELEVINGSGERICHTE ZORG MET AUDIOVISUELE BELEVINGEN IN WOONZORGCENTRUM HUYLCKENSTEIN

Woonzorgcentrum Huylckenstein in Bolsward, een locatie van ouderenzorgorganisatie Patyna, heeft sinds kort een Qwiek.Up. Dit is een muur- en plafondprojector die een audiovisuele beleving voor bewoners creëert.

Duwtje in de rug Duwtje in de rug

Een lange, verzorgde man met donker haar doet vrolijk zijn voordeur open. Met zijn getrimde baard, nette blouse en glanzend gepoetste schoenen is hij een opvallende Een lange, verzorgde man met donker haar doet vrolijk verschijning in Harlingen. Mohammad Daher (36 jaar). Sinds zijn voordeur open. Met zijn getrimde baard, nette blouse 2015 woont hij in Harlingen, samen met zijn vrouw Rasha (27 en glanzend gepoetste schoenen is hij een opvallende jaar) en dochters Lamar en Layan. Zijn familie, daar doet hij verschijning in Harlingen. Mohammad Daher (36 jaar). Sinds alles voor! 2015 woont hij in Harlingen, samen met zijn vrouw Rasha (27 jaar) en dochters Lamar en Layan. Zijn familie, daar doet hij Harlingen. Tien dagen later arriveren Noodlot alles voor! Mohammad groeit op in Idleb, in NoordSyrië. Rasha woont in Damascus en reist Noodlot elke zomer met haar familie af naar Idleb. Mohammad groeit steeds op in Idleb, NoordZo leren ze elkaar beterinkennen. Syrië. Rasha woont en reist De liefde bloeit op in enDamascus ze gaan trouwen. elke zomer haar familie naar Idleb. Rasha raaktmet zwanger en hetaf stel kan hun Zo leren elkaar beter kennen. geluk nietze op. Maarsteeds dan slaat het noodlot De bloeit op en ze gaandoor trouwen. toe.liefde Het land wordt getroffen een Rasha raakt zwanger en Rasha: het stel‘Het kan hun verschrikkelij ke oorlog. was geluk niet spannende op. Maar danen slaat het noodlot een hele onzekere tijd.’ toe. Hethet land wordt getroffen door is een Omdat niet langer meer veilig in verschrikkelij oorlog. Rasha: ‘Het was Syrië besluitkeMohammad te vluchten. een hele spannende en onzekere tijd.’ Mohammad: ‘Ik wilde Rasha en de baby Omdat het nietbieden. langer meer is in een toekomst Ik benveilig gevlucht Syrië besluit vluchten. om voor onsMohammad een nieuwte en veilig Mohammad: ‘Ik zoeken.’ wilde Rasha en de baby onderkomen te een toekomst bieden. Ik ben gevlucht om voor ons een nieuw en veilig onderkomen te zoeken.’

“ “

We hebben veel gekregen, We hebben hier zijn we veel gekregen, blij mee! hier zijn we Zware tocht blij mee! Via verschillende landen reist Mohammad

af naar Nederland. Mohammad: ‘De reis Zware duurde tocht 20 dagen. Het was een zware Via verschillende reist Mohammad tocht, over land landen en over zee.’ Eenmaal af naar Nederland. Mohammad: aangekomen in Nederland verblij‘De ft hijreis in duurde 20 dagen. Het was een Rasha zware verschillende asielzoekerscentra. tocht, land waar en over Eenmaal is nogover in Syrië, ze iszee.’ inmiddels is aangekomen in Nederland verblijft hij in bevallen van hun oudste dochter Lamar. verschillende asielzoekerscentra. Mohammad zet alles in werkingRasha om is Syrië, kwaar ze is inmiddels is zo nog snelinmogelij herenigd te worden bevallen hun Gelukkig oudste dochter met zijn van gezin. krijgt Lamar. hij na Mohammad zetwoning alles intoegewezen werking om enige tijd een in zo snel mogelijk herenigd te worden met zijn gezin. Gelukkig krijgt hij na enige tijd een woning toegewezen in

zijn dames in Nederland. Na een lange periode kunnen ze elkaar eindelijk weer Harlingen. Tienkunnen dagen hun latergeluk arriveren omhelzen. Ze niet zij n dames indNederland. eentweede lange op. Enige tij later wordtNa hun periode ze elkaaren eindelij k weer dochter kunnen Layan geboren daarmee is omhelzen. Ze kunnen hun geluk niet hun gezin compleet. op. Enige tijd later wordt hun tweede dochter Layan geboren en daarmee is Diploma hun compleet. Om gezin te kunnen voorzien in een inkomen, wordt Mohammad via de Dienst Sociale Diploma Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Om te kunnen voorzien in een inkomen, Fryslân (De Dienst) aangemeld bij rewordt Mohammad via deDoor Dienst Sociale integratiebedrij f Pastiel. een mooi Zaken en Werkgelegenheidtussen Noardwest samenwerkingsverband de Fryslân (De aangemeld reDienst en deDienst) jobcoach van Pastielbijvolgt integratiebedrij Pastiel. Door sassistent. een mooi hij de opleidingf voor onderwij samenwerkingsverband tussen de Tegelijkertijd loopt hij stage op een Dienst en de jobcoach basisschool. Omdat van hij Pastiel graag volgt wil hij de opleiding voor onderwij bijdragen aan de kosten die sassistent. de Dienst Tegelij kertijdmaakt, loopt werkt hij stage op een voor hem hij daarnaast basisschool. OmdatOok hijRasha graag wil in een groothandel. zit niet bij dragen de kosten die de Dienst graag stil. aan Zij heeft dezelfde opleiding voor hemBeiden maakt,hebben werkt hij daarnaast gevolgd. intussen hun in een groothandel. Ook Rasha zitheeft niet diploma gehaald. Mohammad graag stil. Zij heeft opleiding werk gevonden op dezelfde twee basisscholen gevolgd. intussen hun en Rasha Beiden wil heelhebben graag aan het werk diploma gehaald. heeft in het onderwij s in ofMohammad de kinderopvang. werk gevonden op twee Mohammed: ‘Steeds als hetbasisscholen lastig werd en Rasha heel graaginaan kregen wewileen duwtje de het rugwerk van in het onderwij s in of We de kinderopvang. jobcoach Margaret. hebben veel Mohammed: alsDienst het lastig werd gekregen, van‘Steeds zowel de als Pastiel. kregen eenmee!’ duwtje in de rug van Hier zijn we we blij jobcoach Margaret. We hebben veel gekregen, van Pastiel. Mohammad enzowel Rashade zijDienst n heel als dankbaar. Hier zijn we mee!’ Ze doen er blij alles aan om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Mede Mohammad en Rasha zijn heel dankbaar. door deze goede samenwerking tussen Ze alles aan om bijdrage de doen Dienster en Pastiel zijn een Mohammad te aan degeïntegreerd samenleving.inMede en leveren Rasha volledig onze door deze goede samenwerking tussen maatschappij . de Dienst en Pastiel zijn Mohammad en Rasha volledig geïntegreerd in onze maatschappij.

De Qwiep.Up zorgt voor audiovisuele beleving.

“In het voorjaar van 2021 hebben we binnen Huylckenstein de Qwiek. Up een week op proef gehad”, vertelt locatieverpleegkundige Sisu van den Berg. “De Qwiek.Up beviel erg goed. Graag wilden we overgaan op aanschaf, maar daar was niet genoeg geld voor.” Vandaar dat Sisu en receptiemedewerker Wiepkje Sijbesma de Bolswarder stichtingen hebben geschreven voor een fondsaanvraag. “Stichting Het Weeshuis, stichting Sint Anthony Gasthuis en de Hendrick Nannes en Catrijn Epes-stichting hebben ons alle drie een fantastisch bedrag geschonken”, vertelt Wiepkje. “Ook hadden we nog een geweldige gift staan van de cliëntenraad. Daarmee kon de Qwiek.Up besteld worden.’’ De Qwiek.Up bevat verschillende belevingsmodules: herfst en winter, lente en zomer, sterrenhemel, boswandeling, aquarium en bubbels. Daarnaast kun je ook kiezen uit boerderijleven, Oostenrijk, haven en boten, concert André Rieu in Maastricht, onderwaterleven en vogels. “Het zijn zaken die we heel gewoon vinden, maar eigenlijk heel bijzonder blijken te zijn. We gunnen onze bewoners mooie momenten, maar hun mogelijkheden om op pad te gaan zijn helaas beperkt. We hebben veelal kwetsbare ouderen met dementie. Wat is het daarom fijn als we ze die genietmomenten toch kunnen bieden. Gewoon veilig in hun vertrouwde omgeving”, vertelt Sisu. In oktober is de Qwiek.Up geleverd en hebben de medewerkers instructie en uitleg gekregen van de productspecialist van Qwiek BV. Elke maand staat de Qwiek. Up op één van de afdelingen en kan deze

“We hebben veelal kwetsbare ouderen met dementie. Wat is het daarom fijn als we ze die genietmomenten toch kunnen bieden.” gereserveerd worden door medewerkers en familieleden. Binnenkort, wanneer de maatregelen rondom het coronavirus het toelaten, zal er een feestelijke opening georganiseerd worden. De Qwiek.Up wordt dan gepresenteerd en uitgelegd. Ook worden dan de geldschieters uitgenodigd om hen te bedanken voor hun financiële bijdrage. “We hopen met de bewoners veel van de Qwiek.Up te kunnen gaan genieten”, besluiten de dames enthousiast.


39

GROOTSNEEK.NL

Het weten waard...

BRANDED CONTENT

Eén keer per kwartaal schrijven Esther Bogaard, Marije Dijkema en Sietske Jellema inspirerende teksten die betrekking hebben op hun dagelijkse werk. Bijdragen, die ‘het weten waard’ zijn! Esther als psychosociaal therapeut en relatie- en gezinstherapeut bij Praktijk Bogaard, Marije als wandel- en natuurcoach bij Marije Dijkema Wandelcoaching en begeleiding en Sietske als klassiek homeopaat bij Praktijk Binnenuit.

Bezinning Voor mijn gevoel is het jaar omgevlogen, het is alweer december! Traditiegetrouw proberen veel mensen in deze maand, met name rondom de feestdagen, tijd te maken om zowel terug- als ook vooruit te kijken. Met mooie moeilijke woorden reflectie, introspectie en ook wel bezinning genoemd. Dit levert mensen verschillende dingen op. Voorbeelden zijn herinneringen ophalen en opnieuw beleven, leren van eerdere ervaringen en ook voelen waar je wensen liggen en voorzichtig plannen maken voor de toekomst. Voor mij is het altijd bijzonder als mensen dit

voor in de therapie.

soort betekenisvolle dingen met me willen

hiervan wil ik graag met jullie delen. Deze

van mensen is velerlei. Wat ik er op dit moment

column is voorlopig even de laatste die ik schrijf.

uit wil lichten is, dat mensen vaker dan ze

Praktijk Bogaard blijft gewoon bestaan en jullie

gewend zijn, stil moeten staan bij wat er speelt

zijn nog steeds van harte welkom in de praktijk,

en wat dat voor hen (en hun naasten) betekent,

maar komend jaar vragen een aantal andere

zowel praktisch als ook op emotioneel vlak.

zaken mijn aandacht. En wat ik doe, wil ik graag goed doen, dus dat betekent (ook

In mijn praktijk bekennen mensen, vaak

voor mij) keuzes maken. In

enigszins beschaamd, dat ze naast nadelen van

dit geval leidt dat tot een

de coronamaatregelen ook voordelen ervaren.

voorlopige schrijfpauze.

Bijvoorbeeld dat hun leven minder jachtig Wij wensen iedereen hele

keuzes te maken, die leiden tot meer rust in hun

fijne feestdagen én alle

leven, is dan weer een mooi gesprekonderwerp

gezondheid en geluk toe!

re

d,

geworden is. Waarom het eerder niet lukte om

ar

Deze opmerking is in de komische context leuk

tot het maken van keuzes geleid. Een gevolg

ik gemerkt. De impact van corona op het leven

E st he r B o g a

In de theatershow ‘Adem in Adem uit’ van Jochem Myjer zit een zeer komisch stukje waarin hij een natuurwinkel bezoekt. De avocado’s die hij wil kopen zijn erg hard en niet rijp en op de vraag waarom dat zo is antwoord de dame in de winkel ‘de natuur bepaalt zelf het tempo’. Smakelijk om gelachen en de hele show is geweldig.

zijn hierin toch andere jaren dan daarvoor, heb

ut

tempo

Ook bij mij hebben momenten van bezinning

pe

Natuurlijk

delen. Afgelopen jaar en eigenlijk 2020 ook al,

lat

th ie - e n g e zi n s

er

a

en om eerlijk te zijn gebruik ik hem ook in mijn

een proces plaats dat ervoor zorgt dat de boom of plant straks weer uitbundig kan bloeien. Deze tijd leent zich dus bij uitstek om op momenten naar een rustiger tempo over te schakelen. Naar binnen te keren en even pas op de plaats te maken. Bezinnen waar je op dit moment staat en hoe het met je gaat. Vaak denk je dat het een zinloos iets is, maar juist in die rustmomenten ontstaat wel degelijk iets. Tijdens mijn coachings-gesprekken vinden bij alle cliënten de meest bepalende inzichten plaats tijdens het vertragen en stilstaan. Niet in de wandeling en het gesprek maar juist

in de stilte.

M a rije D ij k e

Dus gun je zelf een moment rust. En voel wat het met je doet en

a,

an

ch

m w

d el-

en natu u

rc o

a

welk tempo bij jouw natuur past.

“Ont-wikkelen” Het einde van het jaar brengt voor mij altijd een periode van overdenken met zich mee. Wat heb ik privé gedaan, welke lastige situaties ben ik tegengekomen, en wat heb ik daarvan geleerd? Dit doe ik niet alleen privé maar ook voor mijn praktijk. Hoeveel patiënten heb ik gezien, wat voor resultaten heb ik geboekt? Wat kan ik anders doen, hoe kan ik mensen meer van dienst zijn? Het overdenken speelt

Na verloop van tijd kwam ze terug en zei:

niet alleen bij mij. Ik

“Het brengt me zoveel. Ik ben echt aan het

zie dat ook bij mensen

ont-wikkelen. Ik laat oude patronen los,

die ik in mijn praktijk

laat overtuigingen los waarvan ik dacht dat

heb. Zo ook een vrouw die bij mij in de praktijk

ze van mij waren. Ik herstel nu en ik neem

kwam en zei: “Help ik kan niet meer, ik moet het

de tijd die ik ervoor nodig heb.” Hoe mooi

anders doen maar ik weet niet hoe.” Haar fysieke

is het om juist in deze tijd te ont-wikkelen,

klachten brachten haar letterlijk tot stilstand en

loslaten van oude patronen en situaties, en te

tot inzicht dat ze zo niet kon doorgaan. Ze nam

kunnen vernieuwen. Soms word

rust, maakte haar agenda leeg, en deed dingen

ertoe gedwongen maar heel

waar ze energie van kreeg. Als ze dat een tijdje

vaak kun je er zelf voor

had gedaan, dan ging het weer beter en waren

kiezen.

je

haar fysieke klachten verdwenen. Totdat ze alle

passend was bij haar fysieke klachten.

ont-wikkelen.

Je l

e

mooi jaar om je te

tsk

Ik wens je voor 2022 een

dat passend was bij het proces waarin ze zat en

Si e

klachten weer terugkreeg. Ze kreeg een middel

at

Althans, zo lijkt het maar onder de grond vindt

pa

momenteel is het winter en de natuur is in rust.

le m

eo

werk maar dan op een andere manier. Want

o a, k la s s ie k h

m


15 %

Een

weer verliefd 2 huis!m je >30 op Bij smart home box t.w.v. e Iedere m2 shutter € 449,= 5 elektrische

GRATIS

legkorting op de tegelcollectie CERAtouch van COREtec

gratis

De groei van Jeltehof in Hommerts

vloerverwarming onder geldig op Basswood & je nieuwe vloer Abachi collectie shutters

15% 20%

Ondernemer in de spotlight

korting op alle rolgordijnen, vouwgordijnen en multishades van de Aanhuis collectie

Dag- en zorgboerderij Jeltehof in Hommerts is zeven jaar geleden opgericht door melkveehoudersechtpaar Jos Spithoven en Sietske Havinga. Nu werken er 16 mensen en bieden ze dagbesteding aan 70 cliënten. ‘Wij zeggen deelnemers’, zegt Spithoven. Per dag komen er 20 volwassenen met een vorm van dementie, NAH- of GGZ-achtergrond en kunnen leerlingen die uitvallen op school er terecht. Op twee dagen begeleidt Jeltehof een jeugdgroep. Toen de veehouderij voor een investering stond en geen opvolger had, is

hun dag. De jeugd leert plannen, samenwerken en spelen. We runnen nu een onderneming: in de melksector kreeg je te weinig ondernemingsruimte.’ Bert Kroese, adviseur MKB bij Rabobank: ‘De switch van

2

wat jij wil!

15%

korting op smart home box van Slimmer Wonen bij elektrische raamdecoratie van Luxaflex®

korting op pvc vloeren collectie van Green-flor

10 %

10 %

korting op bijzondere wandkasten op maat gemaakt

korting op duurzame tegelvloer Creatino collectie ‘Blauw maakt gelukkig’

de Nieuwe Supreme Vinyl collectie van cotap Tijdelijk voor

€ 18,75 per m2

Het zijn gedreven ondernemers met hart voor de zorg.’

Vloeren

Duurzaam Ondernemen

€ 6 ,95 perdoen m Luxaflex®

korting op de pvc vloeren uit de nieuwe ‘Schilder’ collectie

melkveehouder naar zorgondernemer is niet zomaar gemaakt.

Weten wat Rabobank voor jou kan betekenen? Bel 088- 722 66 66

voor Laat2je

BTW10 korting op al%onze TV-kasten op maat gemaakt 10 %

de overstap naar de zorg gemaakt. ‘Dit past bij ons en geeft veel voldoening. Mensen bloeien op en voeren de regie over

Unieke collectie Marmoleum Click vloeren

korting op duettes & plissés uit onze Aanhuis collectie

Vloeren Raamdecoratie Raamdecoratie Gordijnen Gordijnen Kasten op maat Kasten op maat Verf & behang Verf & behang Stalen deuren Stalen deuren Interieuradvies Interieuradvies

WONINGINRICHTING-AANHUIS.NL WONINGINRICHTING

WONINGINRICHTING-AANHUIS.NL Woninginrichting-Aanhuis.nl Sneek Prins Hendrikkade 53, 8601 CB Sneek Telefoon: 0515-413775 Email: sneek@woninginrichting-aanhuis.nl

me m i j n e k s n i w y W dagen! noflike hoekstrasneek.nl


sneek // GEZOND&FIT EEN BIJDRAGE VAN ANTONIUS

41

GROOTSNEEK.NL

Antonius:

zorgen doen we samen Het is begin december als Willem Wijnia, verpleegkundige in Antonius, aan de laatste van zes nachtdiensten begint. “Na bijna een week ben ik een bekende verschijning voor mijn patiënten en weten ze dat ik goed op ze pas. Ze mogen mijn hulp altijd inroepen, te vaak oppiepen bestaat niet.” Willem vindt de zorgbonus ‘leuk meegenomen’, maar de échte waardering krijgt hij van zijn patiënten. “Als ik iedereen goed door de nacht heb geloodst, ben ik heel tevreden. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Antonius: één naam voor één organisatie

Zorg thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet. Om daar nog beter vorm aan te geven, gaan Thuiszorg Zuidwest Friesland, Antonius Ziekenhuis en Antonius Zorggroep vanaf 1 januari samen verder als Antonius.

Binnen deze nieuwe stichting staat samenwerking centraal:

alle zorgtaken worden gezamenlijk uitgevoerd!

Toen Willem in 1999 de opleiding tot verpleegkundige had afgerond, zat hij in dubio. “Zowel chirurgie als interne geneeskunde sprak me aan, ik twijfelde.” Gelukkig hoefde hij niet te kiezen, want in het Antonius ontstond een vacature op de afdeling Interne, Chirurgie en Urologie. “Hoe meer specialismen, hoe meer je meemaakt. Elk uur is anders.” In de afgelopen 22 jaar ontwikkelde ‘zijn’ afdeling voortdurend. “Er viel een patiëntencategorie af en er kwam iets voor terug. Wat bleef is de veelzijdigheid en juist die mix vind ik zo leuk”, verzekert Willem. “Ik heb het mooiste beroep ter wereld.”

Saamhorigheid Bovendien voelt hij zich in het Antonius Ziekenhuis als een vis in het water. “Dit is een relatief klein ziekenhuis waarin iedereen elkaar groet, die gemoedelijke sfeer spreekt me erg aan.” Corona versterkte die verbondenheid. “COVID dwong ons om over de muren van de afdelingen heen te kijken. Er ontstond een sterke behoefte om problemen sámen op te lossen”, memoreert Willem. “Die saamhorigheid is voor mij het echte Antoniusgevoel.” Volgens de verpleegkundige straalt die goede sfeer af op patiënten. “Patiënten merken dat we elkaar kennen en goed samenwerken. Dat geeft een vertrouwd gevoel.”

Kort lijntje Ook binnen de thuiszorgtak van Antonius vormen kleinschaligheid en samenwerking de rode draad. “Ons thuiszorgteam staat midden in de wijk”, vertelt wijkverpleegkundige Gerda van der Meer. Zij geeft leiding aan

een compact team van verpleegkundigen en (wijkzieken)verzorgenden. Elk wijkteam beschikt over alle noodzakelijke kennis en ervaring om cliënten goed te ondersteunen. Zo nodig schakelen zij de deskundigheid van het Antonius Ziekenhuis in. “Het lijntje met de wond- en COPD-verpleegkundigen is heel kort.” Die sterke verbinding is wat haar betreft de kracht van het Antonius. “We kunnen altijd de hulp van het ziekenhuis of andere thuiszorgteams inschakelen”, benadrukt Gerda. “Zorgen doen we samen.”

Meebewegen Gerda werkt al achttien jaar in de thuiszorg, waarvan de laatste twee jaar bij het Antonius. “De sfeer is gemoedelijk en ik voel me vanaf mijn eerste werkdag heel welkom.” De

charme van haar werk schuilt in de variatie. “Geen dag of cliënt is hetzelfde, de afwisseling is enorm.” Die grote verscheidenheid aan cliënten en ziektebeelden vraagt om een flexibele houding. Dat geldt in het bijzonder voor het contact met dementerenden. “Als je zo’n cliënt tegenspreekt, ga je botsen en dan wordt de verwarring alleen maar groter. Je moet dus voortdurend improviseren en meebewegen.” De wijkverpleegkundige is zich er terdege van bewust dat zij te gast is bij haar cliënten. “Zodra ik de voordeur open, betreed ik hun privédomein en dus pas ik me aan.” Gerda oordeelt niet over een rommelig of smoezelig interieur. “Ik heb maar te accepteren hoe anderen leven, ik laat iedereen in zijn en haar waarde.”

Laat een wens achter voor onze zorgverleners Wilt u uw zorgverlener of medewerker van Antonius bedanken of een hart onder de riem steken? Of heeft u een mooie algemene (nieuwjaars)wens? Dan ontvangen wij graag uw bericht van maximaal 100 woorden via kerst@antoniuszorggroep.nl. Vermeld uw naam en voor wie het bedoeld is. Het bericht verschijnt binnen twee werkdagen op de online wensenpagina www.mijnantonius.nl/wensen. Namens alle medewerkers en zorgverleners van Antonius: bedankt voor uw inbreng!

Voelsprieten De thuiszorgprofessionals kijken altijd met een open en brede blik naar hun cliënten. “Als ik iemands wond verzorg, probeer ik ook te achterhalen of er andere problemen spelen.” Door haar voelsprieten te gebruiken, kan ze mogelijke verergering voorkomen. “Onze signalerende rol is heel belangrijk.” Binnen het Antonius Ziekenhuis krijgt Gerda alle ruimte om zich verder te ontwikkelen. Zo volgt ze op dit moment de opleiding tot verpleegkundig consulent palliatieve zorg. “Ik wil mensen in hun laatste levensfase graag nog beter begeleiden en ondersteunen.” Is dat niet heel zwaar? “Het is intensief en tegelijkertijd geeft het me veel voldoening. Als een palliatieve cliënt zegt: ‘Gerda, wat fijn dat je er was’, geeft mij dat heel veel energie. Er zíjn voor mensen, dat is mijn drijfveer.”

Humor Naast de verdrietige momenten wordt er in de (thuis)zorg ook veel gelachen, verzekert de wijkverpleegkundige. “Humor kan helpen om het leed te verlichten”, vertelt Gerda. Collega Willem is het daar mee eens. “Natuurlijk mag er gelachen worden, zowel binnen je team als met patiënten. Humor draagt bij aan het herstel, daar ben ik van overtuigd.” Hij is nog lang niet uitgekeken in het Antonius. “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en dat hoop ik tot mijn pensioen te blijven doen. Ik ben hier helemaal op mijn plek.” Voor wijkverpleegkundige Gerda geldt hetzelfde. “Ik zorg graag voor anderen en tegelijkertijd wordt er ook goed voor mij gezorgd. Ik voel me gesteund door het Antonius en ik ben trots dat ik daar deel van uitmaak. Ik sta er nooit alleen voor.”


SNEEK

APK // ONDERHOUD // SCHADEHERSTEL // TANKSTATION

Wij wensen u fijne feestdagen en vooral veilige kilometers ingaragekroes.nl 2022! PMS 639 C

PMS 639 C

ZOEKT U EEN VERHUISBUS?

PMS 7463 PMSC 639 C

PMS 7463 C

PMS 7463 C

Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst T 0515-531 436 - E info@garagekroes.nl

Per dag vanaf

€ 72,50 INCL. BTW. 125 KM VRIJ PER DAG. - GELDIG T/M 31 DECEMBER 2021 -

“OOK VOOR ONDERHOUD AAN UW EV OF HYBRIDE!” Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst - Tel. 0515 - 531 436

www.garagekroes.nl

DE KNOL-KNALLERS

€ 11.750 Citroën C1 1.0 VTi Shine

Automaat | Camera | Trekhaak | Bluetooth I Automaat 12231 KM I Bouwjaar 2017

€ 14.950 Suzuki SX4 S-Cross 1.6 Exclusive Navigatie | Cruise | Stoelverwarming | Trekhaak Handgeschakeld | 57030 KM I Bouwjaar 2015

€ 12.750 Ford Fiesta ST Line

101 PK EcoBoost | 5Drs |NAVI | LED | CLIMA | BLUETOOTH | Voorruit vw I handgeschakeld | 47854 Km I Bouwjaar 2017

BMW Chevrolet Chevrolet Chevrolet Chrysler Citroën Fiat Ford Ford Ford Ford Ford Ford Honda Hyundai Hyundai Hyundai

1-serie Cabrio Aveo Spark Spark Voyager C1 500 EcoSport Fiesta Focus Focus Wagon Ka Kuga Civic i10 i20 Kona

118i Executive Automaat 1.4 LT Automaat 1.0 16V LS 1.0 16V LS 3.3i V6 SE Luxe 1.0 VTi Shine Automaat 1.2 S 1.0 125PK EcoBoost Trend Ultimate ST Line 101 PK EcoBoost 1.0 EcoBoost Edition Plus 1.0 Lease Edition 1.2 Titanium X start/stop 1.5 TDCi Titanium 1.4 Sport 1.0 i-Drive Cool 1.2 LP i-Drive Cool 5 Drs EV Comfort Smart 64 kWh

KM JAAR 100907 2010 93676 2012 99507 2011 88354 2011 166839 2002 12231 2017 70283 2017 87694 2018 47854 2017 79160 2014 100890 2018 109114 2012 96879 2017 170233 2013 79527 2013 47399 2016 4000 2020

€ 14.950 € 7.450 € 4.750 € 4.950 € 4.950 € 11.750 € 10.450 € 16.950 € 12.750 € 10.950 € 14.950 € 5.250 € 18.500 € 8.450 € 5.950 € 10.950 € 35.670

€ 8.450 Honda Civic 1.4 Sport

Climatecontrole | CruiseControle | Trekhaak I Handgeschakeld | 170233 KM I Bouwjaar 2013

Kia Kia Kia MINI Mitsubishi Nissan Opel Opel Peugeot Renault Subaru Suzuki Suzuki Suzuki Toyota Volkswagen

Picanto Picanto Venga Mini Space Star Qashqai Agila Astra 107 Captur Forester Swift SX4 SX4 S-Cross Aygo Up!

KM JAAR 1.0 CVVT Plusline 16904 2017 1.0 CVVT ComfortPlusLine Navigator 58330 2018 1.6 CVVT Plus Pack 41228 2012 1.6 Cooper Chili 153527 2009 1.0 Cool+ 5Drs 26410 2018 2.0 Acenta Automaat 134500 2009 1.0 Berlin 98192 2015 1.6 Cosmo Automaat 67579 2014 1.0-12V XS 93163 2012 0.9 TCe Helly Hansen 121400 2015 2.0 X Intro 109506 2011 1,2 143663 2012 1.6 Shogun 204739 2009 1.6 Exclusieve 57030 2015 1.0 VVT-I ASPIRATION 73294 2013 1.0 move up! BlueMotion 71155 2016

€ 10.450 € 10.450 € 9.750 € 6.950 € 8.950 € 10.450 € 7.250 € 12.450 € 5.250 € 11.950 € 12.750 € 6.450 € 5.250 € 14.950 € 6.450 € 8.450

ing l e d eren han

e ect b f r n i u s ie de r s e i t t a n r I tg

lijk tijde

me

Kijk voor het actuele aanbod: www.vakgarageanneknol.nl *typefouten voorbehouden

ANNE KNOL VAN DER LINDE PRIJS = PRIJS!

Van 10.00 uur tot 18.00 uur

Wij werken altijd met ‘All-In’ prijzen. Dit is inclusief: Afleveringskosten// 6 maanden Bovag garantie // 1 jaar pechhulp // APK

TREKDIJK 14 SCHARNEGOUTUM | T (0515) 41 22 12 | WWW.VAKGARAGEANNEKNOL.NL

Interieurbehandeling vanaf € 130,- tijdelijk met gratis desinfecteren (t.w.v. € 20,-), geldig t/m 31 december 2021

Sneek: 0515-412825 Emmeloord: 0527-502405

www.autoverzorgingnederland.nl info@autoverzorgingnederland.nl

bord Kroes, WVSnits, afme


CULTUUR

&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

43

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S ATELIERIDEE

HET CREATIEF COLLECTIEF ACHTER ATELIERIDEE

OPEN ATELIER IN NIJEMIRDUM Elke week komen vier familieleden in Nijemirdum bij elkaar om creatief bezig te zijn. Volgend jaar - als de garage in de tuin is verbouwd - zijn ook andere mensen welkom om aan te sluiten bij hun Open Atelier. Ze willen hun community groter maken. Creatieve kriebels? Maak kennis met de mensen achter AtelierIDEE. Op het achtererf van de woonboerderij aan de rand van het bos in Nijemirdum wordt direct duidelijk, dat de bewoners een kunstzinnige inslag hebben. Daar staan een houten giraffe en een alpaca gemaakt van resthout. Na de grote voordeur komen we via de hal in de voormalige deel. Daar zijn bewoonster en kunstenares Ria Stroes en haar in Sneek wonende zus Henny Stroes en haar kinderen Jori Stoop en Tycho Tigchelaar wekelijks druk bezig met allerlei verschillende creatieve projecten op het gebied van tekenen, schilderen, collages maken, beeldhouwen, handwerken, ‘creative coding’ en andere digitale programmeringen.

GEWOON DOEN EN ELKAAR INSPIREREN Het verhaal van dit creatieve collectief startte tien jaar geleden bij beeldhouwster Ria Stroes en Jori. Laatstgenoemde: “We zijn altijd al creatief bezig geweest. Nu zit ik op de Kunstacademie Friesland en werk dagelijks als illustrator aan mijn projecten. Hier proberen wij allerlei technieken uit en experimenteren daarmee. We zijn van het lekker bezig zijn en doen.” Twee weken na de lockdown van afgelopen winter sloot Tycho aan, die door zijn passie voor Pokemon en fotografie oog heeft voor mooie dingen. “Ik was toen al gestopt met mijn studie,” vertelt hij, “vanwege last van mijn heup. Ik ging nauwelijks ergens naar toe. Ik heb een kwart jaar thuis gezeten zonder enkele activiteit. Mijn moeder zei: ‘Je kunt wel de hele dag thuis zitten en gamen, maar het is ook goed om minstens één keer per week iets anders te doen.’ Ik was niet direct om, maar toen ik een keer bezig was, dacht ik wel: ‘Dit is fijn.’ Ik leer hier ook veel nieuwe dingen.” Jori: “Iedereen kan iets inbrengen of meenemen dat de ander kan inspireren.” Ria vult aan: “Het is het leuke aan het samen doen; elkaar stimuleren en inspireren. Ik ben zelf

kunstenaar, ik doe het elke dag en de hele dag. Nadeel van dit vak is dat je altijd in je uppie bent. Dan is het fijn om het een dag samen te doen.”

ZELF PAPIER MAKEN Ria en Jori kwamen op het idee om zelf papier te maken. Jori: “We hebben papier geschept van papierpulp en het daarna beschilderd. Hiervan hebben we een prachtige lamp gemaakt. Een andere keer heb ik een opdracht van school die inspireert. Doordat je er elke dag mee bezig bent, ontstaan gauw ideeën en begint de creatieve motor vanzelf te draaien.” Henny Stoes: “Zoiets draait dan meestal uit op een gezamenlijk project. Zo hebben we een keer van Herma Bovenkerk van het beeldhouwcentrum in Koudum bamboepennen en Oost-Indische inkt gekregen. ‘Daar kunnen jullie vast wel iets mee doen’, zei ze. Op een groot vel zijn we gaan experimenteren en daar is dit kalf uit gekomen.” In het atelier mogen we de lamp van geschept papier en het kalf met eigen ogen aanschouwen. Jori verwijst naar de eerder genoemde houten beesten achter in de tuin. “Dat is precies het idee van een open atelier: een uitdaging krijgen.”

GEKKE ZINNEN APP “Wat moet je doen als je een keer geen inspiratie hebt?”, vroeg Tycho op een goede dag aan Ria. Hij had op Internet een video gezien van iemand die een app had gemaakt, waar rare zinnen uitkwamen. Samen met Tycho

FOTO’S MET DE KLOK MEE, LINKSBOVEN BEGINNEN: Keramiek gemaakt door Henny en Tycho. Lamp van geschept papier. Kunstwerk kalf. Illustratie gemaakt door Jori en te koop in webshop.

heeft Ria toen een app gemaakt, die gekke zinnen genereert. Met 35 gekke zinnen uit de app, ‘de fantastische ideeëngenerator’ die ook op de website van AtelierIDEE staat, is het viertal aan de slag gegaan. Resultaat: een uit vijf meter bestaand beschilderd doek, dat de hele muur in de hal beslaat. Alle creatieve experimenten hebben er toe geleid, dat ieder lid van dit creatieve kwartet een eigen specialiteit heeft ontwikkeld. Tycho begon met was en dat pakte zo goed uit, dat hij nu meerdere Pokemons in klei heeft gemaakt. Jori is de illustratrice die tekst, beeld en fantasie combineert met collagetechniek en bewerkt op iPad. Henny is door Ria enthousiast gemaakt voor beeldhouwen en maakt daarnaast handwerken (“schilderen met lapjes”) en door Escher geïnspireerd lijnwerk. Ria houdt zich naast beeldhouwen bezig met schilderen en kleien, creative coding, 3D tekenen en programmering.

VOOR DE LEUK Overal, maar dan echt ook overal in de boerderij in Nijemirdum hangt eigen werk. Daarom zijn er plannen om de garage in de tuin om te bouwen tot atelier. Ria: “We willen aan het bospad een tentoonstellingsruimte maken. Niet commercieel, gewoon voor de leuk. We hopen zo mensen meer te verleiden om binnen te komen kijken. We willen een open atelier zijn, waar iedereen kan aanschuiven en mee kan doen.” Tycho: “Geen grote groepen, dat mag niet vanwege de vergunningen. Gewoon een plek waar mensen binnen kunnen lopen.” Jori: “Dus grijp je kans, weet dat we er iedere donderdag zijn. Kom maar binnen, kom maar kijken, dat kan nu ook al.” Ik als bezoeker kan deze oproep van harte ondersteunen: Geef ruimte aan je creativiteit en haal eruit wat er in zit. AtelierIDEE, met links Henny en Tycho en rechts Ria en Jori

“We willen een open atelier zijn, waar iedereen kan aanschuiven en mee kan doen”


44

NUMMER 12 • 2021

CULTUUR

&UITGAAN


CULTUUR

&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

45

KUNSTENAARS BLOEIEN OP IN

DE CULTUURTUIN

Op het moment dat kunstenaars en andere beroepskrachten in de culturele sector het bepaald niet gemakkelijk hebben, komt cultuurbureau Akte2 met een groot project dat nieuwe kansen creëert voor de toekomst. De Cultuurtuin is een programma vol inspirerende masterclasses en workshops op het gebied van educatie en participatie. Voor met name de zelfstandige cultuurprofessionals zal De Cultuurtuin zeker kansen bieden, voorspelt coördinator Kirsten Dijk. “Met elkaar gaan we aan de slag en creëren we nieuw aanbod dat past in een nieuwe tijd.” De eerste workshops en masterclasses starten in februari. Ze zijn verdeeld onder vier thema’s: eenzaamheid, jongeren, duurzaamheid en multidisciplinair werken. “De Cultuurtuin is dé plek om kennis te zaaien, ideeën te laten groeien en activiteiten te oogsten”, zegt Dijk. Zij stuurt als coördinator Cultuur & Participatie bij Akte2 het project aan. “Digitaal en fysiek gaan we werken aan nieuwe manieren om cultuur dichterbij te brengen; in het klaslokaal, op het schoolplein, in de wijk, op het podium, in het volkstuincomplex of op het digibord.”

GEEN KOSTEN De Cultuurtuin is voor iedereen in de culturele sector toegankelijk. Van muzikanten, dansers en beeldend kunstenaars tot docenten bij kunsteducatie-instellingen, leraren in het reguliere onderwijs, welzijnswerkers en bestuursleden van verenigingen. “Al deze culturele beroepskrachten kunnen aan één of meerdere sessies van De Cultuurtuin deelnemen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.”

GROEIEN NAAR NIEUWE OPDRACHTEN Daarnaast is het mogelijk om alle masterclasses en workshops die bij een bepaald thema horen, te volgen. “Na afloop van een serie

gaan de deelnemers zelf aan de slag met het ontwikkelen van een eigen, innovatief project”, vult Annemarie van der Reijden, hoofd van Akte2, aan. “Een ervaren coach gaat ze daarbij begeleiden. Het ontwikkelde project wordt door Akte2 uitgezet binnen de beoogde doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan basisscholen of bij zorglocaties voor senioren. Maar de bedenker gaat de mogelijke opdrachten die daaruit voortkomen natuurlijk zelf uitvoeren. Doe je langere tijd mee in De Cultuurtuin, dan groei je dus niet alleen dankzij de nieuwe vaardigheden die je leert, je kunt dankzij de opdrachten ook volop bloeien.” Deelname aan het langere traject vergt wel een tijdsinveste-

ring. Dijk schat in dat het volgen van een reeks workshops en masterclasses tot aan de zomer duurt en ongeveer twintig uur in beslag zal nemen. “De deelnemers ontvangen dan ook een vergoeding voor hun inzet. Per thema is plek voor maximaal vier deelnemers.”

ACTUELE THEMA’S De workshops en masterclasses worden gegeven door deskundigen uit het netwerk van Akte2. De organisatie werkt samen met verschillende provinciale en landelijke instellingen, waaronder Keunstwurk, Kultueredukaasje mei Kwaliteit (KEK) en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). De vier

thema’s zijn stuk voor stuk actuele onderwerpen en de deelnemers gaan aan de slag met maatschappelijke vraagstukken rond eenzaamheid of duurzaamheid. Verder zijn er sessies over het ontwikkelen van specifieke activiteiten voor jongeren. Voor wie handiger wil worden met audiovisuele opnameapparatuur zijn er masterclasses en workshops over multidisciplinair werken.

VERBINDER VOOR DE HELE GEMEENTE Akte2 heeft voor De Cultuurtuin een bijdrage gekregen vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie, via de zogeheten Impulsregeling culturele zzp’ers en erfgoedvrijwilligers. Het is het zoveelste mooie project van het cultuurbureau dat onlangs, in het kader van de Week

tegen Eenzaamheid, het Kom Erbij Festival organiseerde in Sneek. Dijk, Van der Reijden en de rest van het Akte2-team werken vanuit hun kantoor pal naast Theater Sneek. Het cultuurbureau maakt samen met het theater, kunstencentrum Atrium en Het Bolwerk deel uit van CKS. Van der Reijden: “Maar dit betekent niet dat we er alleen voor CKS zijn. We zetten ons in voor allerlei partijen in de gemeente en verbinden heel Súdwest-Fryslân. Daarnaast zijn we actief in de gemeente Harlingen, in opdracht van Seewyn Kunsteducatie.” Het gaat telkens om cultuurproducten op maat, waarbij Akte2 het hele traject voor haar rekening kan nemen; van idee tot resultaat. Dijk: “Dit doen we samen en in opdracht van het primair en voortgezet onderwijs, partners in het sociaal domein, bedrijven, instellingen, verenigingen en particulieren. Onze doelgroep is dan ook heel breed; van leerlingen in de eerste klas van de basisschool tot senioren.” Meer informatie over De Cultuurtuin staat op akte2.nl/cultuurtuin. Aanmelden kan vanaf januari.


ALL ALL ROUND ROUND PRODUCTIE PRODUCTIE MEDEWERKER MEDEWERKER M M // V V Al Al meer meer dan dan 150 150 jaar jaar wordt wordt er er in in hartje hartje Sneek Sneek Weduwe Weduwe Joustra Joustra Beerenburg Beerenburg gemaakt. gemaakt. Waar Waar in in 1864 1864 de de Weduwe Weduwe mee mee begonnen begonnen is is zetten zetten wij wij met met gevoel gevoel voor voor traditie traditie voort. voort. Een Een ambachtelijk ambachtelijk bedrijf bedrijf waar waar toekomst toekomst in in zit. zit. Op Op korte korte termijn termijn zijn zijn wij wij op op zoek zoek naar naar een een enthousiaste enthousiaste full full time time duizendpoot duizendpoot in in onze onze distilleerderij. distilleerderij. Wat Wat ga ga je je doen? doen? •• Meewerken Meewerken bij bij het het maken maken van van onze onze Beerenburg Beerenburg en en andere andere dranken dranken •• Meewerken in de bottelarij, bedienen van alle machines Meewerken in de bottelarij, bedienen van alle machines •• Onderhoud Onderhoud en en schoonmaak schoonmaak machines machines •• Laden Laden en en lossen lossen van van goederen goederen •• Orders Orders samen samen stellen stellen en en afleveren afleveren Wat Wat vragen vragen wij wij van van jou: jou: •• minimaal minimaal MBO MBO werkwerk- en en denkniveau denkniveau •• opleiding levensmiddelentechnologie opleiding levensmiddelentechnologie is is een een pre pre •• minimaal minimaal 33 jaar jaar werkervaring werkervaring in in vergelijkbare vergelijkbare functie functie •• heftruckcertificaat heftruckcertificaat •• goed goed kunnen kunnen ruiken ruiken en en proeven proeven •• je je bent bent gemotiveerd, gemotiveerd, flexibel flexibel en en stressbestendig stressbestendig •• je je hebt hebt een een goede goede dosis dosis humor humor Wat Wat wij wij bieden bieden •• plezierige plezierige werkomgeving werkomgeving •• werken werken in in een een klein klein en en enthousiast enthousiast team team •• korte korte lijnen lijnen en en grote grote betrokkenheid betrokkenheid bij bij het het gehele gehele bedrijf bedrijf •• een passende salariëring een passende salariëring Voor Voor vragen vragen over over deze deze vacature vacature kan kan contact contact worden worden opgenomen opgenomen met met Steve Steve Sibson Sibson via via steve@weduwejoustra.nl. Ben je geïnteresseerd? Stuur jouw schriftelijke sollicitatie steve@weduwejoustra.nl. Ben je geïnteresseerd? Stuur jouw schriftelijke sollicitatie voor voor 22 22 december december 2021 2021 naar: naar: sjanine@weduwejoustra.nl sjanine@weduwejoustra.nl

Je woning verkopen?

Uw huis (ruim) overboden?

Vraag naar onze scherpe tarieven Of scan de QR code en doe direct een aanvraag

Een huis verkopen is een gecompliceerd proces. U wilt de beste prijs, maar ook snel verkopen. Maar snel beslissen kan ook betekenen dat u niet de beste prijs krijgt. Laat Makelaardij Sneek uw gids zijn in dit ingewikkelde proces. Vakmanschap, ervaring, kennis van de markt en professionele ethiek bepalen ons beleid. Om uiteindelijk, met respect voor alle partijen, het beste resultaat te behalen voor koper én verkoper.

Zoekt u een professionele en betrokken makelaar? Nodig ons uit.

actief in Sneek e.o.

30 jaar ervaring

scherpe tarieven

persoonlijk & betrokken

Anne Stenekes Makelaar o.z.

Theo Groen Makelaar o.z.

0515 - 431543 info@makelaardijsneek.nl of whatsapp Theo: 06-50250082 Anne: 06-50250081 www.makelaardijsneek.nl


sneek // CULTUUR&UITGAAN

47

GROOTSNEEK.NL

‘Un Kuierke deur Sneek’

Deur Peter van Egmond

LELIESTRAAT

Úteraard binne we nòch nyt klaar op ut Kleinsaan, mar om ut nyt te langdraderech te maken gaan we earst weer even ergens anders heen te kuieren, en wel naar de Leliestraat. Begin jaren 10 fan de foarege eeuw was’t nòch weilaan achter de Stiënklipstraten en de Kloasterstraat, de koeien stonden flakbij de (lagere) skoal te grazen, om ut gebouw heen was’t nòch allemaal weilaan. De Looxmastraat beston al wel, en de Kloasterstraat was gedeeltelek beboud fòlgens un bewoaner dy hier in 1938 syn ferhaal over opskreef. Hierna skoaten de straten dy’t later naar ferskillende bloemen fernoemd súden wurde, as paddestoëlen de groan út.

Stoffenwinkel Siemonsma 1934.

Leliestraat, eerste pand rechts is nr 11.

Leliestraat richting Bloemstraat.

We siën dan ok na 1911 met enege regelmaat plannen tot ut bouwen fan woanings an de nieuwe straten ‘achter’ de Looxmagracht foarbij kommen, su omskreven se disse bouwterreinen in de anfragen of fergunnings want, su at ik al skreef waren de straatnamen toen nòch nyt bekend. Wij kuiere de Leliestraat mar us even deur. Ut mearendeel fan de woanings in de Leliestraat is boud tussen 1914 en 1916, op un útsondering na dy’t yts earder òf later boud binne. We lope fanou de krúsing met de Bloemstraat de Leliestraat in en siën an de linkerkant de woanings 1-7 staan dy’t rond 1914-15 boud binne in opdracht fan de heer J. Groninger. In de jaren 30 woant hier de family Hulst. De woanings 9-13 binne boud in 1914 in opdracht fan C. van Dungen, R. van der Heij en R. Vogelvanger. Op nr. 9 sat de slagerij fan Saekele Altenburg. Uteraard mutte we ok even de stoffenwinkel fan Siemonsma benoeme. De Leliestraat, mar ok angrênsende straten, binne groatendeels boud in stijl

Eelke Lok. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereldweet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten....

de vinger op de zere plek!

fan de Jugendstil-Art Nouveau, òf ok wel de Nieuwe Kunst noemd. Disse bouwstyl ontwikkelde sich fanou omstreeks 1896 in Nederlaan. De woanings Leliestraat 2-4 binne hier un moai foarbeeld fan. De familie Van der Weij, werfan’t mefrou Maria van der Weij un sear goeie músyklerares weest hewwe mut, woanden op nr. 2 Menech kyn sal in de jaren 30 met un groate booch om de drogisterij fan Zuidema an de Leliestraat 6 heen lopen hewwe, want der kwam faak de levertraan fut, werfan’t je jaren later nòch hieltyd

Leliestraat2 -4

de smaak, selfs in gedachten, wear ervare kenne. Later sat hier groëntehannelaar Th. De Jonge. De naam Zuidema kom ik in 1968 op nr. 3 teugen en dit betreft un bedriëf foar woaninginrichting. Disse bedriëfstak kwam ok al earder naar foaren in disse straat, mar dan in 1954 met de saak fan woaninginrichter C. Wester op nr. 17. Mogelek gaat ut hier om opslachrúmte, want in 1949 komme we Wester teugen op ut Oud Kerkhof 3. Om nòch even bij Leliestraat 17 wearom te kommen: we fine hier achtereenfolgens de groëntehandels fan J. Boltje (1928), Jan Pool (1935) en H. Hofman (1943). Rond 1983 is de straat herinrichten deur de gemeente en sindsdien is der nyt su heel feul mear feranderd. Wat betreft de Leliestraat is der krekt as foar de andere hier omlêggende straten un bitsje materiaal beskikber, laat staan ferhalen. Wat ik nòch wel even fertelle wil, is dat der in 1972 un family De Jong woand het, dy’t in de oarlòch Joadse onderdúkers hadden, mar ok minsen hielpen dy’t ut

anders nyt rêdden hadden. De Joadse minsen dy’t sij in ’e hús hadden, waren su dankber foar wat de family De Jong foar hun deen hadden, dat toen we tien jaar befrijd waren, se un klok kregen, en bij 25 jaar un tillefisy. De toen 84-jarege De Jong fertelde dat hij gyn kado’s hoefde, mar dêr gaven se gyn gehoar an. In datselfde jaar 1972 is de family onderskeiden op de Israëlise Ambassade in Den Haag. Ter ferdúdeleking: de family De Jong woande in de oarlòch in Nijlaam, dêr’t De Jong feldwachter was en se binne later naar de Leliestraat ferhúsd. We binne alwear an’t end fan de kuier komen, ok al is ’t ferhaal nòch nyt folledech. Mar wie weet komme we nòch us wearom. Hewwe jum op- òf anmerkings òf misskyn foto’s en ferhalen, dan hoar ik dat graach! Fijne feestdagen en un goëd en gesond 2022!

Bryfke At je toch Snits rinne of rûnride, dan sjoch je dat der hurd wurke is en wurdt om in bytsje in stap yn in nij tiidrek te meitsjen. En al sil de gemeente it net allegear betelle ha: se bin der mei ferantwurdlik foar dat dy goeie dingen allegear dien wurde. Mar dat hearre we nea.

Dat bard fansels ek yn de rest fan de gemeente. Der is wol faak krityk, je hearre weinich loofjende wurden. En at in wethâlder net noege wurdt in renoveard doarpshûs te weriepenjen, dan wit nimmen dat de gemeente dêr wat oan jûn hat. Meidroegen yn wat de mienskip graach wol.

At dan de wâl fan de Waterpoortsgracht fersakket en der hekken om hinne komme, oars sakket elkenien de ynwiete boaijum yn, dan stean we allegear op ien ein. Dat komt nammentlik wol wiidweidich en mei haadletters yn de media. En it gemeentebestjoer wurdt mei allerhande fragen bestookt, wylst se sels noch mar ien dei witte dat it gefaarlik is en dat se dêrom earst soarge ha dat soks goed ôfset wurdt.

We ha lykwols in tige betiizjende mienskip. Politisi witte dêryn gjin paad te hâlden. Nee, no moat ik ek wer earlik wêze: guon politisi witte dat net. Sa maklik giet soks. We (fer)oardiele inkeld mar, we helpe net, we fertelle se net dat se it measte fan har wurk goed dogge. Dat is de wize fan de sjoernalistiek fan hjoeddedei. Krekt de meast dwerse figuren as Baudet en Wilders wurde wiidweidich folge. De rest net. No ja, Omtzigt, mar dy

is ek al dwers. Dwersigheid is net altyd de wierheid. Op sosjale media en yn gewoane programma’s sizze minsken fan alles wat net wier is. Dan ha’k it net iens oer de lju dy’t it mei opsetsin ferkeard dogge. Dêr moat je tsjinyn gean, mar hoe kin je bepale hoe as wat? Foardat je it witte, begjin je sels ek te skreauwen en te slaan. Brûk de kryst dus no ris om in nijjierskaart oan de gemeente te stjoeren mei derop de wurdearing foar de goede dingen dy’t se dogge. Eelke Lok

Reageren? Stuur dan een email naar: eelke.lok@ziggo.nl


sneek // CULTUUR&UITGAAN

48

TEKST WIEPKJE HOEKSTRA // FOTO’S THOMAS VAER EN VERENIGING PROMOTIE LANGWEER

TWAALF KILOMETER RONDOM HET WATER VAN DE LANGWARDER WIELEN

WANDEL- OF FIETSRONDJE MET VEERPONTJE WOUDFENNEN Even ‘oerstekke’ met een pontje. Tot voor kort was dit na oktober niet mogelijk in Zuidwest-Friesland. Maar omdat deze regio het hele jaar mooi is, zijn er drie veerpontjes die dit jaar langer doorvaren: in december kun je nog steeds ieder weekend oversteken. Ook varen de pontjes in de kerstvakantie (m.u.v. feestdagen) iedere dag tot en met 31 december. VVV Waterland van Friesland heeft een aantal leuke pontjesroutes samengesteld, met adresjes om onderweg lekker op te warmen. GrootSneek gaat dit najaar op pad om de pontjesroutes te verkennen. Vandaag maken we een behoorlijke wandeltocht óf een ontspannen fietstochtje rond het water van de Langwarder Wielen, het meer dat ingeklemd ligt tussen het dorp Langweer en de A7. Langs de Noarder Alde Wei staan de Langwarder Wielen in verbinding met de Snitser Mar. Twee veerpontjes en een aantal bruggen zorgen ervoor dat je een mooi rondje om de Langwarder Wielen kunt fietsen of wandelen.

ZEILEN UIT NOODZAAK ’s Zomers is Langweer een echte toeristische trekpleister. Het is mede dankzij haar centrale ligging een watersportbestemming van formaat. In café De Drie Zwaantjes werd al in 1859 de Koninklijke Watersport Vereniging van het dorp opgericht; daarmee is deze zeilclub één van de oudste van het land. Zeilen deden de Langweerders trouwens niet alleen voor de hobby. In een door water omringd dorp was dit vaak de enige manier om je te verplaatsen.

DE MOOISTE DORPSSTRAAT TERUG IN DE TIJD Ken je Langweer al goed en wil je het dorp eens op een andere manier beleven? Download dan de MeAR Fryslân app op je smartphone en wandel met de route door Langweer terug in de tijd. Vlakbij het voormalig rechthuis kom je een gevangene tegen die z’n verhaal doet en op de pier zie je hoe boeren met hun vee in pramen over de Langwarder Wielen voeren.

WEGGESPOELD DORP Zodra je de hoofdstraat uitloopt, sta je oog in oog met het water van de Langwarder Wielen. Je gaat rechtdoor naar Boornzwaag, een dorpje dat eigenlijk aan Langweer is vastgegroeid. Hier zie je de mooie Sweachmermolen uit 1782 boven de horizon uittorenen. De oude roggemolen doet tegenwoordig óók dienst als unieke vakantiewoning voor

je hier iemand met een zuurstoffles ziet. Ook duikers maken graag gebruik van dit meertje; er is hier zelfs een onderwaterparcours aangelegd! Over het pad langs de put ga je richting de A7, waar je tweemaal onderdoor gaat om naar de overkant te komen.

maar liefst acht personen. Boornzwaag was vroeger groter, een deel van het dorp werd weggespoeld door het wassende water.

VISSERS EN DUIKERS Via een bonte verzameling aan vakantiehuisjes en boten bereik je het veerpontje dat je over de de Skarster Rien vaart. Voordat je op de pont stapt, kun je eerst nog even iets lekkers halen bij het naastgelegen restaurant Helder (vrijdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur). Eenmaal aan de overkant kom je terecht aan de rand van de zogenaamde Put van Nederhorst, een zandafgraving waar je waarschijnlijk vissers zult tegenkomen. Vanwege het diepe water is dit een ideale plek voor karpervissers. Schrik trouwens niet als

MÛZEKAMP EN PONTDYK Tussen de weilanden door wandel je nu door boerengebied met lange akkers, de ‘Mûzekamp’. Aan je rechterhand het Gravepoeltje tussen de bosjes. Je steekt het water van de Fammensrakken over en gaat aan het einde van de weg linksaf de Pontdyk op. Om de Langwarder Feart over te steken maak je nogmaals gebruik van een veerpont, ditmaal één waar ook auto’s op meevaren. FOTO THOMAS VAER

In Langweer parkeer je de auto aan de Oasingaleane, genoemd naar Syts van Osinga, grietman van de voormalige gemeente Doniawerstal. Hij liet een mooie state en oranjerie in Langweer achter. De hoofdstraat van het dorp doet met z’n dikke lindebomen, historische panden en gezellige horecazaken denken aan zo’n heerlijk straatje op de Waddeneilanden. De Buorren wordt wel de mooiste dorpsstraat van Friesland genoemd.

TERUG NAAR HET DORP Je vervolgt je tocht over de Pontdyk en vanaf de brug over de Jaansleat zie je het dorp Langweer achter de bomen alweer opduiken. Nog een paar kilometer en dan is het tijd voor een welverdiende warme chocolademelk in het centrum van het dorp. Bij Brasserie AnderS (dinsdag t/m zondag vanaf 12.00 uur) en bij Bakkerij Langweer (maandag t/m vrijdag 08.00-13.00 uur en op zaterdag tot 15.00 uur) is het ook ’s winters gezellig.

ROUTEKAART Bekijk de routekaart online en download ‘m in Google Maps.


GROOTSNEEK.NL

49

FOTO THOMAS VAER

NUMMER 12 • 2021

UIT

TIPS Kort rondje (4 km)

Wil je met de kinderen of met de hond een kort rondje wandelen? Parkeer dan in Boornzwaag en maak na de oversteek met het eerste pontje een rondwandeling om de Put van Nederhorst. In de wintermaanden kan de hond ravotten op het strandje bij de put en voor de kinderen zijn daar enkele speeltoestellen. Aan de andere kant van het meertje kun je door de bosjes terugwandelen naar pont De Woudfennen. Trek wel hoge wandelschoenen of laarzen aan, want dit traject kan modderig zijn.

Lekker retro

Geen zin in een eind lopen of fietsen? Ga dan eens lekker met z’n tweeën op een scooter door Zuidwest-Friesland toeren. In zowel Langweer, Joure als Sneek kun je een hippe retro scooter huren. Kijk daarvoor op de website van waterlandvanfriesland.nl (retroscooter-verhuur). www.waterlandvanfriesland.nl

Shoppen in Sneek

FOTO VERENIGING PROMOTIE LANGWEER

Combineer je wandeling of fietstocht met een bezoek aan het vlakbij gelegen Sneek. Veerpont de Langwarder Feart zorgt ervoor dat je maar tien kilometer verwijderd bent van de hoofdplaats van Súdwest-Fryslân.

Evenement: culinaire wandel- of fietstocht

Op zondag 19 december is er een culinaire wandel- of fietstocht rondom Langweer met heerlijke tussenstops bij vijf restaurants. Onderweg maak je een overtocht met het pontje. De starttijden zijn 11.00, 12,00 en 13.00 uur en de kosten zijn € 35,- per persoon. Meer info en opgave via: www.waterlandvanfriesland.nl/ culinairewandeltocht

Openingstijden

Ondanks een zorgvuldige inventarisatie kan VVV Waterland van Friesland geen garanties bieden met betrekking tot de openingstijden van de genoemde horeca die je onderweg tegenkomt. Wil je het zeker weten, bel dan vooraf even.

Meer leuke routes

Ontdek de andere routes met pontjes die nog in het najaar en de winter varen op: www.waterlandvanfriesland.nl/pontjes

Of scan deze QR code

Winter in de mooie dorpsstraat van Langweer


Naast evenementen geeft VVV Waterland van Friesland de komende tijd hier ook tips om eropuit te gaan. Tips om te beleven buiten in de natuur of binnen bij musea met cultuur. Strek de benen, pak de fiets of bezoek eens een museum wat al jaren bij je om de hoek zit. Geniet van Waterland van Friesland!

kijk voor meer inspiratie op:

Nijs gjirrich interessant

FOTO: CHARLOTTE DUMAS

www.waterlandvanfriesland.nL

EXPOSITIE ‘DRAGERS - WERKPAARDEN IN BEWEGING’

Charlotte Dumas

Vredeman de Vries Prijs

museum de Tiid

Voor de tentoonstelling ‘Dragers’ onderzocht de bekende Nederlandse fotograaf Charlotte Dumas het verband tussen haar eigen werk en schetsen van 19e eeuwse kunstenaars als Breitner, Mauve en Delacroix. Het werk van Dumas laat zien hoe werkpaarden in Scandinavië weer op een duurzame manier worden ingezet in bosbouw. De schetsen van de kunstenaars tonen hoe werkpaarden in de 19de eeuw werden ingezet voor transport, in de landbouw en scheepvaart. De expositie is tot en met 16 januari 2022 te zien in het Fries Scheepvaart Museum.

In Museum Joure is tot en met 9 januari 2022 het werk te zien van de zes genomineerden voor de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2021. Met deze prijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt, wil de Provincie Fryslân een impuls geven aan de vormgeving in Fryslân en de belangstelling daarvoor vergroten. Het ontwerpproces, de waarde en relevantie voor de gebruiker en de maatschappij zijn bij deze prijs het uitgangspunt. Kijk voor de genomineerde projecten op de website.

Museum De Tiid in Bolsward is een huis van verhalen en vertelt over de bijzondere geschiedenis en identiteit van deze oeroude regio. In het monumentale stadhuiscomplex komt het verleden tot leven in bijzondere collectiepresentaties en door opmerkelijke sleutelfiguren zoals Titus Brandsma, Gysbert Japicx en Trijntje Hilarides. Als museumbezoeker krijg je dilemma’s voorgelegd om je uit te dagen na te denken over jouw blik op de Friese historie.

WWW.FRIESSCHEEPVAARTMUSEUM.NL

WWW.MUSEUMJOURE.NL

WWW.DETIID.NL


winterplezier

FOTO: THOMASVAER FOTOGRAFIE

winter wille

WINTERZWEMMEN

Ganzen spotten

Schaatsen

Zwemmen in de winter is een hele ervaring, en bovendien super gezond! Er schijnt geen andere oefening te bestaan die zoveel positieve gezondheidseffecten heeft als even zwemmen in koud water. In Waterland van Friesland zijn volop zwemplekken waar je een verfrissende duik kunt nemen. En warm je na afloop op met ‘waarme poeiermolke’. Voor een veilige winterduik is het wel raadzaam om je goed voor te bereiden. Lees alle tips voor een geslaagd winterzwemavontuur op onze website.

Rond eind september komen er bijna 2 miljoen trekganzen uit hun broedgebieden bij Spitsbergen, Nova Zembla, Siberië en Scandinavië naar onze streek én tevens Nationaal Landschap. Nergens zijn de omstandigheden voor trekganzen zo geschikt als hier. Er zijn uitgestrekte weilanden en stoppelvelden van mais om te foerageren. Je vindt de ganzen onder andere rondom de Oudegaaster Brekken en Goïngarijp. Combineer het ganzen kijken met één van de pontjesroutes.

Van 19 december tot en met 9 januari kun je komen zwieren op de schaatsbaan bij RCN Vakantiepark de Potten in Sneek. Nadat je heerlijk hebt uitgeleefd op de ijsbaan, warm je je lekker op bij de kraam met winterse lekkernijen. ‘s Avonds is de baan verlicht en omringd door kerstverlichting. De toegang is voor jong en oud gratis, inclusief gebruik van materiaal. De baan zal in principe dagelijks geopend zijn vanaf 12.00 uur. Check voor je bezoek nog even de actuele openingstijden.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ WINTERZWEMMEN

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ PONTJES

WWW.FACEBOOK.COM/ RCNDEPOTTEN

waarmte warmte

FOTO: THOMASVAER FOTOGRAFIE

winterzwemmen

WINTER IN WATERLAND, DE SNEKER PAN BIJ DE WATERPOORT

Ljochtpuntsjes

Kerstshoppen

Ook in het donker zijn de 7 Elfsteden en vele dorpen in Waterland van Friesland het bezoeken waard. Wanneer de avond valt, zijn vele monumenten, skûtsjes en fonteinen verlicht. Deze winterse gezelligheid zorgt ervoor dat je helemaal in Elfstedensferen komt. Maak eens een wandeling ‘s avonds, veelal langs het water, en ontdek al deze ljochtpuntjes, oftewel lichtpuntjes. Zo bekijk je een stad of dorp ineens met hele andere ogen.

Gezellig verlichte winkelstraten, prachtige etalages en natuurlijk genoeg winkelaanbod voor de fijnste kerstinkopen vind je in Zuidwest Friesland. Kom kerstshoppen en ontdek hoe warm de winter kan aanvoelen. Zoek je een uniek kerstcadeau? Met een Friese of handbeschilderde Hindelooper kerstbal zit je zeker goed! En voor de feestdagen koop je heerlijke zoete en hartige delicatessen bij één van de ambachtelijke bedrijven. Kijk voor alle shopadressen op de website.

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ LJOCHTPUNTSJES

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ KERST

Deropút Waterland van Friesland is de naam voor de toeristische regio Zuidwest Friesland. VVV Waterland van Friesland geeft hier tips om eropuit te gaan. Meer uitjes? Kijk op: WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL/ EVENEMENTENKALENDER


HEALTH CLUB SNEEK

WINTERSTOP? Ren naar onze Health Club!

2 maanden sporten voor maar 60,bij inlevering van deze flyer! • Inschrijven kan van 1 december 2021 t/m 31 januari 2022. Vanaf het moment van inschrijven gaan de 2 maanden van start. • Na 2 maanden stopt het abonnement automatisch. • Het winterstop abonnement is gelijk aan het reguliere abonnement. Je kunt dus gebruik maken van alle faciliteiten. Optisport Health Club Sneek | Burg. de Hooppark 5, Sneek 0515-460891 | ohcsneek-receptie@optisport.nl | optisport.nl/rak

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Ellen Tryntsje

Marije

Manfred

Ook in het nieuwe jaar staan wij weer voor je klaar! We helpen je graag bij de verkoop/aankoop van je (nieuwe) (t)huis. Of heb je advies of een taxatierapport nodig? Bel Makelaardij Jan de Lange en wij regelen de rest!

Graag tot ziens!

Geselec teerd uit ons aanbod !

0515-412345 info@makelaardij-delange.nl www.makelaardij-delange.nl WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

SNEEK, WINSEMIUSSTRAAT 21 Vraagprijs: € 250.000,- k.k.

BURGWERD, SCHOOLSTRAAT 3 Vraagprijs: € 425.000,- k.k.

Staat jouw woning hier ook volgende maand?

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl


SPORT

GROOTSNEEK.NL

53

DE WINTERSE TUSSENBALANS VOETBALCLUBS GROOTSNEEK

CORONA GOOIT VOOR DERDE KEER ROET IN HET ETEN Ook in de eerste maanden van dit voetbalseizoen verliepen er veel dingen anders dan normaal. Eerst kon iedereen nog op een sportpark komen, de keer erna met aangepaste regels en een week later mochten er helemaal geen supporters worden binnengelaten op het sportpark. En dan hebben we nog de veel bekritiseerde avond-lockdown na vijf-uur ’s middags. Het verschil tussen competities is door die coronamaatregelen enorm. ONS Sneek speelde al elf wedstrijden, IJVC en Blauwhuis slechts zes. Ook per klasse is er tussen de clubs onderling een scheefgroei op de ranglijst. Op het moment van schrijven, is er ook nog niets duidelijk over de resterende wedstrijden voor de winterstop en het verdere verloop van de competities. >>> TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S NICO ALTENBURG


54

sneek // SPORT

DE WINTERSE TUSSENBALANS VOETBALCLUBS GROOTSNEEK

VIJFDE KLASSE In de vijfde klasse zondag is Blauwhuis een van de topploegen op de ranglijst. Mochten de beide inhaalwedstrijden ten opzichte van koploper Blue Boys uit Nij Beets worden gewonnen, dan zijn de groenhemden klaar om een rol van betekenis te spelen om promotie. Arjen Bogaard schoot er in de eerste zes wedstrijden vijf in en lijkt daarmee het goudhaantje te zijn voor de vervroegde winterstop.

Op zaterdag spelen Woudsend en IJVC in de vijfde klasse A Noord. Voor Woudsend lijkt een plek in de top van de ranglijst ver weg. Met slechts zes punten uit acht wedstrijden en zes gemaakte doelpunten lijkt een plaats in de onderste regionen een zekere zaak. Aan de positieve kant van de ranglijst staat IJVC. De club, die onder trainer Johan Faber al enkele seizoenen prima draait en sportief bouwt aan haar toekomst heeft de maximale score uit de gespeelde wedstrijden behaald. Echter heeft VV Heerenveen dat ook gedaan en reeds twee wedstrijden meer gespeeld. Het doelsaldo spreekt wel in het voordeel van de ‘Kypmantsjes’. Vijf spelers vonden minimaal drie keer het net en Reinder Reitsma zelfs zeven maal. De onderlinge clashes met VV Heerenveen zullen voor IJVC de belangrijke graadmeters zijn richting de resterende wedstrijden van dit seizoen, wanneer dit doorgang mag krijgen.

VIERDE KLASSE In de zondag vierde klasse B speelt Black Boys. De club, die dit seizoen voor het eerst resideert aan de Molenkrite op Sportpark Tinga, heeft in de eerste zeven wedstrijden evenveel punten bijeen kunnen spelen. Het aantal gemaakte doelpunten lijkt de mannen met de ‘swarts-

jes’ vooral in de problemen te brengen. Zes gemaakte doelpunten, waarvan de helft geproduceerd door Yannick Luhoff, is gemiddeld gezien problematisch. Het aantal tegendoelpunten is met twaalf absoluut niet gek voor een team op de tiende plaats van de ranglijst. Top ’63 is met de ambitieuze trainer Arjen Hoekstra al twee seizoenen aan het kijken of ze aan kunnen haken bij de bovenste plaatsen in de vierde klasse. Dit wil echter nog niet vlotten, gezien de ranglijst. Mochten de bespelers van sportpark De Bou een inhaalwedstrijd winnen, dan komen ze op tien punten van de huidige koploper Foarút, terwijl Sc Bolsward qua verliespunten nog betere papieren heeft. “We hebben in het begin best wel gezocht naar de juiste formatie om in te spelen. 1-3-4-3 of -1-4-3-3”, zegt Hoestra. “Inmiddels hebben we de juiste formatie gevonden. In het begin kregen we wat te veel doelpunten tegen. Hierdoor is er meer rust in de ploeg, alleen hebben we nog niet veel kunnen doen sinds de KNVB weer wat coronamaatregelen moest nemen. In de wedstrijden ervoor konden we ook niet altijd beschikken over alle spelers in verband met blessures. Als wij compleet en fit zijn dan

kunnen wij ons zeker handhaven in de vierde klasse en misschien zelfs nog wel een periode pakken.” HJSC speelde in de vierde klasse met negen wedstrijden het maximaal aantal. Het zoet der overwinning heeft men nog niet geproefd, wel werd er vier maal gelijkgespeeld. Met name het gelijkspel tegen SC Bolsward is op basis van de ranglijst knap te noemen voor de groenhemden.


NUMMER 12 • 2021

GROOTSNEEK.NL

55

LSC 1890 IS DIT SEIZOEN ENORM GOED GESTART. EEN KEURIGE TWEEDE PLAATS, MET SLECHTS EEN KEER PUNTVERLIES, ZORGT VOOR EEN POSITIEVE ONTWIKKELING AAN DE LEEUWARDERWEG.

Waterpoort Boys is de derde ploeg uit de GrootSneek regio in deze vierde klasse zaterdag. De geelblauwen, met het Schuttersveld als habitat, speelden voor de competitie slechts zeven wedstrijden en verzamelden daarin evenveel punten. WPB heeft in het seizoen 2021-2022 een ervaren topschutter aan zich weten te binden: Dennis Niemarkt, die de afgelopen seizoenen uitkwam bij de voormalige buurman Black Boys. Hij liet het net al vier maal bollen.

DERDE KLASSE 27 punten uit negen wedstrijden is de maximale score voor Sneek Wit Zwart. De samenvoeging van de zondagselectie en zaterdagselectie van vorig seizoen werpt dus zijn vruchten af. Kevin Huitema (negen) en Jorn Wester (elf) gaan aan kop in het topscorersklassement. Beide topschutters verzorgden samen ruim de helft van de productie van SWZ. Of de stand op de ranglijst een voorschot is op een eventueel kampioenschap lijkt nog onduidelijk. VV Workum speelde een keer gelijk en won alle overige wedstrijden waardoor het gat tussen beide teams slechts twee punten is. De eerste wedstrijd na de winterstop zal direct een clash zijn tussen beide clubs. SWZ heeft in ieder geval al een alternatief voor promotie bijeen ge-

speeld door de eerste periode te winnen, wat recht geeft op deelname aan een eventuele nacompetitie. De club steekt echter niet onder stoelen of banken dat het gaat voor het kampioenschap. SDS start komende zomer met een nieuwe trainer. Huidig trainer Douwe Posthuma verlaat sportpark De Skoalleseize en zal worden opgevolgd door Remco Bervoets, die op zijn beurt nu als ad interim trainer is van VV Scharnegoutum voor de rest van dit seizoen. De zwart witten uit Oosterend bungelen aan de onderzijde van de middenmoot met acht wedstrijden en evenveel punten. Douwe de Val is tot eind van dit kalenderjaar trainer van Scharnegoutum. Door werkzaamheden binnen de KNVB heeft hij besloten de samenwerking op te zeggen. Interim trainer Bervoets zal de tweede seizoenshelft het grillige karakter qua uitslagen moeten voorkomen. Twee gelijke spelen, waaronder tegen kampioenskandidaat Workum, werden opgevolgd door onder andere een 7-2 overwinning tegen Makkum en een 5-2 nederlaag tegen TONEGO (Luttelgeest). Voor voetbalvereniging Heeg is de contractverlenging met trainer Lykle Bleekveld een duidelijk signaal over hoe

tevreden de club is. Een keurige zevende plaats is voor de derdeklasser een prima resultaat. Daarbij wel de aantekening dat er dertien punten werden verzameld in negen wedstrijden, terwijl andere ploegen onder Heeg op de ranglijst staan met vaak ook een wedstrijd minder.

TWEEDE KLASSE In de tweede klasse doet Nijland niet veel anders dan de afgelopen seizoenen. De ploeg verliest in het begin van het seizoen regelmatig wedstrijden en krabbelt richting de winterstop vervolgens weer op. De eerste zes wedstrijden gingen verloren door het keurkorps van trainer Martin de Jong. Vervolgens werd er twee keer gelijkgespeeld waardoor de rode lantaarn tijdens de kerstdagen in Joure staat en niet op het Zweitse Huitema complex. Wat wel zorgen baart is het doelsaldo. Slechts vijf keer konden de blauwhemden juichen en al 21 maal konden de tegenstanders blij zijn met een gemaakt doelpunt. Normaal gesproken is het aantal tegendoelpunten minimaal en is Nijland juist daarom een moeilijk te bespelen team. De andere blauwhemden in een tweede klasse spelen in Sneek. LSC 1890 is dit seizoen enorm goed gestart. Een keurige tweede plaats, met slechts een keer

puntverlies, zorgt voor een positieve ontwikkeling aan de Leeuwarderweg. Tarik Bourabka, sinds dit seizoen overgekomen van LAC Frisia en met een verleden bij SWZ, wond in zijn eentje al tien keer het net. Patrick Zijda (vijf) en Noël Wever (vier) hebben ook een substantieel aandeel in de positie van de ploeg die door Marcel Valk wordt getraind.

HOOFDKLASSE In de Hoofdklasse werden dit seizoen al meerdere malen wedstrijden afgelast. Voor ONS Sneek werden de wedstrijden tegen SV Urk en DETO Twenterand van het programma geschrapt. Met twaalf uit elf is het nog verre van zeker dat ONS Sneek zich wel even veilig gaat spelen. De ploeg, die ook komend seizoen nog zal worden getraind door Jan Vlap, blijkt overgeleverd aan de vorm van de dag. Er werd vier keer gewonnen en zeven maal verloren. Zo werden er knappe overwinningen geboekt tegen onder andere RKAV Volendam en NSC Nijkerk, maar ging men ook de bietenbrug op tegen laagvliegers ASV De Dijk en Noordscheschut. De ontluisterende nederlaag tegen Eemdijk vlak voor de ingelaste winterstop (1-9) was een pijnlijke voor de oranjehemden.


ALLE KOOPJESJAGERS OPGELET!

KERST

SALE GAAT VAN START

Op alle kerstballen, kerstdecoratie, sterren, kerstglitterspullen, kerstslingers, kerstornamenten, kerstverlichting en showmodellen kunstkerstbomen

TOT 50% KORTING DEZE ACTIE GAAT VAN START OP 16 DECEMBER. DE ACTIE GELDT NIET OP ALLE AL LOPENDE ACTIES. KIJK VOOR DE ACTIEVOORWAARDEN IN DE WINKEL.

LAATSTE KOOPZONDAG

19 DECEMBER Geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

-----------

-------------------------------------------------------------------

OPENINGSTIJDEN Ma t/m za 9.00 - 17.00 uur.

GRATIS PARKEREN

It Fliet 3 • Witmarsum • www.groencentrumwitmarsum.nl


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

57

TEKST EN BEELD WIM WALDA EN STICHTING SPORT EN BEWEGEN RAERD

‘WAAR EEN KLEIN DORP GROOT IN KAN ZIJN…’ WIJNAND VERHOEF, BESTUURSLID VAN DE STICHTING SPORT EN BEWEGEN RAERD

De bijna 700 inwoners van Raerd, Rauwerd in het ‘Hollands’, hebben ‘mienskipsin’ tot een kunst verheven. Met negen sportclubs, net zo veel sociaal-culturele verenigingen en zelfs een eigen skûtsje (De Raerder Roek), hoeven de Raerders zich niet te vervelen. Onlangs is het voorzieningenniveau verrijkt met een gymzaal, die van niveau ‘deplorabel’ is opgewaardeerd tot ‘helemaal bij de tijd’. Wij gingen in gesprek met Wijnand Verhoef, bestuurslid van de Stichting Sport en Bewegen Raerd over het hoe en waarom en over mienskipsin in Raerd. Wijnand Verhoef, van oorsprong afkomstig uit Haulerwijk, dus geboren op het ‘drielandenpunt’ tussen Friesland, Groningen en Drenthe, woont sinds 1999 in het dorp halverwege Sneek en Leeuwarden. Samen met zijn vrouw Harmke, zorgde hij in die periode voor uitbreiding van de Raerder bevolking met drie nieuwe inwoners. Die zijn nu respectievelijk 15, 12 en 10 jaar oud. De integratie van ‘de Verhoefjes’ verliep voortvarend zodat zij al snel deel uitmaakten van de mienskip. Wijnand werd voorzitter van de gymnastiekvereniging O.S.O. en in 2018 bestuurslid van de Stichting Sport en Bewegen Raerd.

WAAROM EEN STICHTING SPORT EN BEWEGEN RAERD? “Toen ik voorzitter was van de gymnastiekvereniging gonsden er al geruchten dat de gemeente het gedateerde gymzaaltje van basisschool ‘t Raerderhiem, tevens de thuisbasis van de Raerder gymnasten, af wilde stoten, omdat het in de verste verte niet meer voldeed aan de veiligheidseisen. De leerlingen van de basisschool werden voor de gymles met een bus vervoerd naar de sporthal in Sijbrandaburen. Een groep betrokken inwoners is vervolgens om tafel gegaan om te inventariseren of, waarom en onder welke voorwaarden een eventuele overname van het gymlokaal zinvol zou zijn. Tenslotte hadden we al een dorpshuis en een sportkantine bij het kaatsveld, beide ressorterend onder de Stichting Dorpshuis Raerd. Bovendien verkeerde het gebouw in een deplorabele conditie; het stonk er, de houten vloer was krom en wrak en als je er hard op zou springen was het risico om erdoorheen te gaan niet denkbeeldig. Maar

aan de andere kant was de gymzaal wel van wezenlijk belang voor ons dorp. Immers, als de leerlingen van ’t Raerderhiem voor de gymles met een bus naar Sijbrandaburen gebracht konden worden, zou het op termijn voor te stellen zijn dat ze ook voor het overige onderwijs naar het buurdorp zouden worden verwezen, waardoor Raerd zijn basisschool zou verliezen. Bovendien was de zaal het thuishonk van de gymvereniging. Gesprekken met de gemeente Súdwest-Fryslân volgden en er werd in 2018 een Stichting Sport en Bewegen Raerd opgericht met als doel de gymzaal te behouden voor de Raerder mienskip, omdat er als rechtspersoon deuren voor je opengaan die voor particulieren gesloten blijven. Ik werd toen bestuurslid.”

BRUIDSSCHAT “We konden het pand van de gemeente overnemen voor een symbolisch bedrag en kregen ook nog een bescheiden bruidsschat mee in de vorm van een reservering voor onderhoud dat al jaren niet was uitgevoerd. Uiteraard was dat in de verste verte niet voldoende om het zaaltje weer up to date te brengen, dus zijn wij op zoek gegaan naar instanties die initiatieven als dat van ons financieel ondersteunden. En dat bleken er nogal wat te zijn, mits de juiste wegen worden bewandeld. Het Iepen Mienskipsfûns van provincie Fryslân was een van de belangrijkste subsidieverleners, maar daarnaast waren er talloze organisaties, bedrijven en particulieren die sympathiseerden met ons project om op deze manier de leefbaarheid van ons

dorp in stand te houden. Al met al hebben we uit verschillende bronnen voldoende geld bij elkaar weten te brengen om de gymzaal weer in tiptop conditie terug te brengen, zodat het er nu mooier bij ligt dan in de gemeentelijke periode ooit het geval is geweest. Vrijwilligers hebben in dat proces een cruciale rol gespeeld; zonder hen zou dit alles nooit mogelijk zijn geweest.” Zo is het dak opnieuw verlat, geïsoleerd en voorzien van nieuwe goten. Is de wrakke houten vloer compleet vernieuwd en voorzien van vloerverwarming. Verder zijn er zonnepanelen geplaatst, alsmede een warmtepomp, zodat het zaaltje in de ‘van-het-gasaf-optocht’ vooroploopt. De energiekosten van het zaaltje zijn daarom te verwaarlozen. Al het verfwerk binnen en buiten is opnieuw gedaan, eventueel verrotte kozijnen zijn vervangen. Het zaaltje is voorzien van een invalidentoilet. Bovendien zijn vrijwel alle sportattributen vervangen.

Wijnand Verhoef: “Er wordt dus druk gebruik van gemaakt en dat is fantastisch, want daar hebben we het tenslotte voor gedaan.”

Alhoewel de gymzaal volgens de officiële eisen te klein is als gymzaal, is de basisschool in Raerd weer terug. De gymnastiekvereniging, van oudsher de hoofdhuurder, is dolblij met ‘hun nieuwe accommodatie’. Daarnaast zijn er allerlei ideeën ontstaan voor nieuwe activiteiten, zoals ‘freerunning’, kindertoneel, musical, ‘krasse knarren’ gymnastiek, pilates enzovoorts. “Er wordt dus druk gebruik van gemaakt en dat is fantastisch, want daar hebben we het tenslotte voor gedaan.”

ONDERDEEL VAN STICHTING DORPSHUIS RAERD “Het doel van de Stichting Sport en Bewegen Raerd is gerealiseerd. Waarschijnlijk wordt de gymzaal in de toekomst ondergebracht bij de Stichting Dorpshuis Raerd. Dat is efficiënter omdat je voor zowel de gymzaal als de sportkantine en het dorpshuis vrijwilligers nodig hebt en dat is gemakkelijker te organiseren door deze drie accommodaties onder dezelfde vlag te laten varen. Dan kunnen wij in Raerd weer nieuwe snode plannen bedenken.”


sneek // SPORT

58

TEKST EELKE LOK // FOTO'S DOUWE BIJLSMA, GEWOAN DWAAN

HENK HOSPES OVER HET OLYMPISCH KWALIFICATIE TOERNOOI (OKT) IN THIALF

GEEN KWALIFICATIE? DAN BLIJF JE IN FEBRUARI THUIS! Nederlandse schaatsers zijn absoluut nog niet bezig met de Olympische Winterspelen die vanaf 4 februari in China zullen worden gehouden. Terwijl dat toch hun richtpunt zou moeten zijn. De schaatsers richten zich noodgedwongen op de kwalificatie voor die Spelen. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) vindt tussen kerst en Nieuwjaar plaats in Thialf, Heerenveen. Geen kwalificatie? Dan blijf je in februari thuis! Dat Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) is een grote emmer spanning en stress voor de betrokkenen. Eén van die betrokkenen is Henk Hospes uit Heerenveen. Trainer van de noordelijke opleidingsploeg, ook sterk betrokken bij het half-professionele schaatsteam van het Gewest Fryslân.

het Amerikaans te doen. Bij de eerste drie, anders ga je niet mee. De zoon van Henk Hospes, Jesper, net als heit Henk een sprinter, was voor de Olympische Spelen van Sotchi in 2014 de vierde man. Ook al was hij daar achter drie Nederlanders waarschijnlijk gewoon vierde geworden, hij zat thuis.

Hospes heeft als schaatser nooit een OKT meegemaakt. In die tijd stelden de bondscoaches en technische commissie de ploegen samen. Dan was je verzekerd van veel verbale tegenstand. Toen is besloten

Het OKT in Heerenveen is dus een spannend toernooi. Dat merkt het publiek ook onmiddellijk. Maar drie weken voor kerst is het allerminst zeker of dat publiek wel mag komen, gezien de corona. Om het toch

“DE KERSTMAALTIJD NEMEN WE WEL EEN WEEKJE EERDER” helemaal mee te laten beleven, nemen we het OKT van dag tot dag door aan de hand van Henk Hospes.

TWEEDE KERSTDAG 26 DECEMBER AANVANG: 14.00 UUR

“Topschaatsers in Nederland beleven kerst nooit echt. We hadden vroeger al óók nog het kerstsprinttoernooi op Thialf. We zijn niet anders gewend. De kerstmaaltijd nemen we wel een weekje eerder”, aldus Hospes. Over de 1000 meter dames: “Ik denk dat Jutta Leerdam Femke Kok net de baas is. Al zit de Nij Beetse vanwege de 36.96 in Salt Lake City, een nationaal record, wel weer aardig in haar vel. In principe denk ik dat Irene Wüst uit Heerenveen ook nog mee zou kunnen. Misschien ook een verrassinkje van onze kant: Lotte van Beek of Sanneke de Neeling. Of van Jorien ter Mors, maar die is altijd heel erg heen en weer.” De 5000 meter heren: “Ik ben ervan overtuigd dat Sven Kramer het gaat redden. Ja, er kan nog veel afhangen van de loting en stress, maar ik ben er echt van overtuigd: Sven redt het. Hij is de tien kilometer vergeten. Dit is zijn enige doel. Al is hij misschien niet de eerste, want Patrick Roest en Jorrit Bergsma uit Aldeboarn doen ook mee. Met Sven win je de ploegachtervolging, dus ze zouden hem ook nog kunnen meenemen als hij vierde is. Dan gaat het ten koste van Marwin Talsma uit Sneek. Ik denk dat die China niet haalt. Sven wel. Ik heb geen vraagtekens.”

Sven Kramer

DINSDAG 28 DECEMBER Antoinette de Jong

MAANDAG 27 DECEMBER AANVANG: 17.25 UUR

500 meter heren: “Verbij is de coolste. N’tab lijkt ook wat vaster in z’n schaatsen te staan. Zal ik eens een verassing noemen? Marcel Scheperkamp wordt denk ik de derde man. Mooi dat de 500 meter nu weer uit twee ritten bestaat en dat de scherpste tijd als kwalificatienorm geldt. Dan is één foutje niet meer dodelijk. Het is voor ons niet helemaal eerlijk: wij moeten ons komend weekend in Alkmaar nog kwalificeren voor het OKT. Anderen hoeven dat niet, die worden voor een ritje naar Calgary gestuurd om voor de nodige olympische punten te zorgen. Anders kunnen we niet eens met negen mannen en vrouwen naar China. Ik denk dat we toch geen kans hadden. Wel goed is, dat onze jongens en meiden zo’n spannend toernooi kunnen ervaren. Heel belangrijk. Alleen kunnen ze er voor dit seizoen niks meer mee verdienen, want er zijn geen world cups meer dit seizoen.” Dan de 3000 meter dames: “Schouten natuurlijk. En natuurlijk Antoinette de Jong uit Oudehaske, dit seizoen veel bewuster en ‘ouder’ geworden. Die rijdt echt goed. De derde? Joy Beune misschien, zou dat kunnen? Benieuwd. Melissa Wijfje, Heerenveen tegenwoordig, doet het ook goed. Ze zit nu bij Jillert Anema en heeft dus wat meer ervaring op het langere werk.”

AANVANG: 16.30 UUR

“Ja, ik weet ook niet waarom die aanvangstijden zo verschillend zijn. Lastig, ook voor de schaatsers, om een ritme te hebben. Het zal wel van de televisie afhangen. Korte spannende programma’s…” Over de 500 meter dames: “Kok en Leerdam, hier in de andere volgorde. De derde? Michelle de Jong. Het kan ook een verrassing zijn, dan komen bij ons Helga Drost en Femke Beuling naar voren. En, laat ik maar eens wat noemen, als Esmé Stollinga ineens die 37’er zou rijden, ja, dan kan ze er best bijzitten. 10.000 meter mannen: “Bergsma en Roest. Geen twijfel. Talsma is weer reserve.”

Michelle de Jong


NUMMER 12 • 2021

GROOTSNEEK.NL

“MOOI DAT DE 500 METER NU WEER UIT TWEE RITTEN BESTAAT EN DAT DE SCHERPSTE TIJD ALS KWALIFICATIENORM GELDT”

Patrick Roest

DONDERDAG 30 DECEMBER AANVANG: 17.55 UUR

Henk Hospes over de laatste dag. Wie heeft er nog wat over? 5000 meter dames: “Schouten en De Jong opnieuw. Misschien komt Sanne in ’t Hof er net als op het NK nog bij, die heeft ook de afgelopen weken op de World Cups goed gepresteerd.” 1500 meter heren: “Krol, Nuis en Roest. Daar komt niemand aan. Ik kijk die dag naar Jur Veenje uit onze toekomstploeg. Hij kan misschien 1.46 neerzetten, wat zou dat mooi zijn voor de Earnewâldster. Hij is dit jaar al in China geweest met andere rijders uit de ontwikkelingsploegen met trainer Peter Kolder. Dat was goed bevallen. Maar niet echt. Dan is het OKT wel een echte stap.”

WOENSDAG 29 DECEMBER AANVANG: 18.20 UUR

1500 meter dames: “Ireen Wüst en Antoinette de Jong, ús Heerenveense froulju. Ireen Wüst Ook geen twijfel. En ik denk toch dat Irene Schouten derde kan worden. Zij wordt de koningin van de Spelen. Op de drie en de vijf kilometer is ze een klasse apart. De 1500 meter kan ze steeds beter aan, als ze ietsje sneller begint. Dan ook nog de ploegachtervolging en de massastart. Ik reken op vijf medailles. Irene en Jorrit Bergsma zijn de exponenten van de basis leggen op de marathon. Dat werkt voor de lange afstanden, minder voor allrounders. Daarom zie je Sven nu ook pas doorschuiven. Als Irene Schouten tekort komt? Dan is er ruimte voor onze dames, zoals Lotte van Beek. Die wordt weer langzaam de oude. Sanneke de Neeling groeit ook weer.” 1000 meter heren: “Ja, Krol en Verbij komen er, Nuis en Otterspeer moeten strijden om de derde plek. Wij komen er niet aan te pas. Al ben ik benieuwd naar Gijs Estes. Die is bij topsportteam Reggeborgh geweest. Hij is nu weer bij ons, en dat voldoet hem beter.”

Jorrit Bergsma met dochter Barbara en zoon Brent. (Foto Hedman Bijlsma)

Hier moeten we dus Hospes even onderbreken, want hij zal zelf niet vertellen wat zijn discipelen wél doen: de prettige wijze waarop hij met hen omgaat via het Triple A principe: Aandacht, Acceptatie en Aanpassen. Het werkt.

VRIJDAG 31 DECEMBER Het blijft spannend. Dan wordt de ploeg samengesteld. Want er zijn natuurlijk aanwijsplekken, ook al in verband met ploegachtervolging en massastarts. En er kunnen maar negen mee. Daarom is het dubbel belangrijk dat Sven de vijf kilometer haalt. Hij kan dan op de ploegachtervolging en bovendien met Jorrit Bergsma in de massastart. Zie je hoe belangrijk die eerste dag is. Chef de MissionCarl Verheijen

“IRENE SCHOUTEN WORDT DE KONINGIN VAN DE SPELEN”

59


Hou jij van een uitdagende functie met veel afwisseling? Vi je het leuk om mensen aan te sturen Vind stur en samen met elkaar mooie projecten pr neer te zetten? Denk jij in oplossingen en werk jij gestructureer gestructureerd. eerd. Werk je graag in een jong team en vind je het leuk om klanten te inspirer inspireren? eren? Dat zijn wij op zoek naar jou! Ter uitbreiding itbr itbreiding van team Handel- en Onderhoudsbedrijf Wagenaar zijn wij op zoek naar een Ben jij een allround timmerman die van aanpakken weet en niet terugdeinst voor een uitdaging? Heb jij ervaring met zowel nieuwbouw van woningen, renovatie van woningen als het verbouwen van woningen? Wil jij werken binnen een gezellige groep met jonge enthousiaste collega’s? Dat zijn wij op zoek naar jou! Ter uitbreiding van team Handel- en Onderhoudsbedrijf Wagenaar zijn wij op zoek naar een

Timmerman (40 uur)

Over Handel- en Onderhoudsbedrijf C.J.L. Wagenaar Chris Wagenaar is in 2002 begonnen als zzp’er. Bijna 20 jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een betrouwbaar bouwbedrijf met 10 timmermannen. Wat onderscheidt ons van andere bedrijven? Gevraagd en ongevraagd meedenken met onze klant, een nette manier van werken en minimaal conform afspraak opleveren. Persoonlijk contact vinden we essentieel. We doen net even dat stapje extra. Dingen twee keer doen? Daar hebben we een hekel aan! We denken goed na vóór we beginnen en doen ons ‘stinkende best’ bij alles wat we doen. Als de klant tevreden is, ruimen we alles op en dan gaan we pas weg. Dit is hoe wij werken bij Wagenaar. Binnen ons bedrijf vinden we het belangrijk dat iedereen met plezier zijn werk uitvoert en hiermee een positieve bijdrage levert aan het bedrijf. Wat kunnen wij vertellen over de functie? Als timmerman voer je op verschillende onderhouds en/of woningbouwprojecten gedurende de verschillende bouwfasen alle voorkomende werkzaamheden uit. Je weet hoe kundig, veilig en zorgvuldig er met materiaal en materieel om moet worden gegaan. Je hebt ervaring met het werken in deze rol. Hoe ziet jouw dag eruit? In de ochtend starten we met een kop koffie en een praatje met collega’s de dag op, vervolgens vertrek je alleen of samen naar een project. Deze projecten zijn elke keer anders en daardoor zijn je werkzaamheden afwisselend. Na een werkdag keer je terug naar de zaak en tref je voorbereidingen voor de klus van de volgende dag. Samen met je collega’s sluit je de werkdag af. Wat zoeken wij in jou? Als timmerman ben je het visitekaartje van Wagenaar. Je bent inzetbaar bij de diverse bouwfasen binnen het vakgebied als renovatie, onderhoud, nieuwbouw, en verbouw. Verder zoeken wij in jou: • Minimaal mbo-niveau 3 bouwopleiding afgerond • Minimaal 3 tot 5 jaar ervaring als Timmerman • Een flexibele instelling en doorzettingsvermogen • Je kunt vooruitkijken (proactief) • Je werkt graag in een team en kan ook goed zelfstandig werken • Je bent verantwoordelijk en accuraat • VCA- certificaat of bereid zijn deze te halen • In bezit van een rijbewijs B • In bezit van een karrijbewijs BE of bereid deze te behalen

Werkvoorbereider/Projectleider (40 uur) Over Handels- en Onderhoudsbedrijf C.J.L. Wagenaar Chris Wagenaar is in 2002 begonnen als zzp’er. Bijna 20 jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een betrouwbaar bouwbedrijf met 10 timmermannen. Wat onderscheidt ons van andere bedrijven? Gevraagd en ongevraagd meedenken met onze klant, een nette manier van werken en minimaal conform afspraak opleveren. Persoonlijk contact vinden we essentieel. We doen net even dat stapje extra. Dingen twee keer doen? Daar hebben we een hekel aan! We denken goed na vóór we beginnen en doen ons ‘stinkende best’ bij alles wat we doen. Als de klant tevreden is, ruimen we alles op en dan gaan we pas weg. Dit is hoe wij werken bij Wagenaar. Binnen ons bedrijf vinden we het belangrijk dat iedereen met plezier zijn werk uitvoert en hiermee een positieve bijdrage levert aan het bedrijf. Wat kunnen wij je vertellen over de functie? Als de wensen in kaart zijn gebracht houdt de werkvoorbereider/projectleider zich bezig met de voorbereiding van de aangenomen werken. De voorbereiding bestaat uit het bestellen van materiaal en materieel, het informeren en instrueren van de groep collega’ collega’s en van de klanten. Je zorgt voor een goede coördinatie van de aangenomen werken, zodat deze tijdig en binnen het vastgestelde budget worden gerealiseerd. Als het project is gestart is het aan jou de taak om alles tot in de puntjes te regelen. Je kunt je als werkvoorbereider/projectleider inleven in de klant en in het project waar je aan werkt. Als jij je werk hebt gedaan, is het project succesvol afgerond en de klant tevreden. De werkzaamheden waar je verantwoordelijk voor bent zijn: • Het opstellen van planningen voor de projecten in samenwerking met de eigenaar • Je bent het aanspreekpunt voor de projecten die jij leidt • Opvragen en het kritisch beoordelen van offertes van materieel en materialen en van onderaannemers • Het inkopen en bestellen van materieel, materialen en het regelen onderaannemers • Signaleren van knelpunten binnen de projecten of in de samenwerking met de klant en hierop inspelen. • Het bewaken van de gemaakte kosten en registreren van meer- of minder werk. • Gedurende het project voor extra werkzaamheden offertes opstellen. Wat zoeken wij in jou? Als werkvoorbereider/projectleider ben je een spin in het web bij Wagenaar. Je bent bekend met zowel nieuwbouw-, onderhoud-, verbouw- als renovatie van woningen. Je vindt het niet erg om ‘s avonds op bezoek te gaan bij klanten als dit voorkomt. Ook beschik je over leidinggevende kwaliteiten. Verder zoeken we in jou: • Minimaal 5 tot 10 jaar werkervaring als werkvoorbereider/projectleider in de bouwbranche • Een goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift • Een gedegen vakkennis en je bent op de hoogte van de ontwikkelingen in de branche • Een flexibele instelling •V Verantwoordelijkheid en je werkt accuraat • Communicatieve vaardigheden en je bent een echte teamplayer. • VCA-certificaat of bereid zijn deze te halen • In bezit van een rijbewijs B

Wat kan C.J.L Wagenaar jou bieden? Onze medewerkers vormen het succes van ons bedrijf. Wagenaar helpt om het beste uit jezelf te halen in een prettige werkomgeving met jonge gemotiveerde collega’s. Het arbeidsvoorwaardenpakket is vanzelfsprekend goed en afgestemd op het niveau van de functie. Wat kun je in ieder geval verwachten: • Een marktconform salaris conform de bouw-cao • Een fijne groep collega’s • Na een jaar bij wederzijdse tevredenheid een vaste aanstelling • Mogelijkheid om je verder te ontwikkelen • Overuren uitbetaald

Wat kan C.J.L Wagenaar jou bieden? Onze medewerkers vormen het succes van ons bedrijf. Wagenaar helpt om het beste uit jezelf te halen in een prettige werkomgeving met jonge gemotiveerde collega’s. collega’ Het arbeidsvoorwaardenpakket is vanzelfsprekend goed en afgestemd op het niveau van de functie. Wat kun je in ieder geval verwachten: • Een marktconform salaris volgens de bouw-cao • Een fijne groep collega’s collega’ • TTelefoon van de zaak • Na een jaar bij wederzijdse tevredenheid een vaste aanstelling • Mogelijkheid om je verder te ontwikkelen

Solliciteren? Krijg jij een goed gevoel bij deze functie en bij ons mooie bedrijf? Laat het ons weten! Stuur jouw CV met een korte motivatie naar erwin.henstra@bentacera.nl. Reageren kan t/m 23 december. Mocht je vragen hebben over deze functie, neem dan contact op met Chris Wagenaar (Eigenaar C.J.L. Wagenaar)

Solliciteren? Krijg jij een goed gevoel bij deze functie en bij ons mooie bedrijf? Laat het ons weten! Stuur jouw CV met een korte motivatie naar erwin.henstra@bentacera.nl. Reageren kan t/m 23 december. Mocht je vragen hebben over deze functie, neem dan contact op met Chris Wagenaar (Eigenaar C.J.L. Wagenaar)

Klein kantoor zoekt groot talent Wij zijn een klein advieskantoor. Zes ervaren mensen. Nuchtere, harde werkers met maar één doel voor ogen: gewoon heel goed werk afleveren voor de klanten. Otto Visser is eigenaar en aanvoerder van het team. Een ervaren RA die de grote kantoren heeft verruild voor een eigen praktijk. Otto Visser Accountants werkt voor grote en kleine MKB-bedrijven, starters en eeuwoude familiebedrijven. Wij verzorgen de administratie, doen aangiften en stellen rapportages op, waaronder de jaarrekening, en geven fiscale adviezen. Maar bovenal zijn we een sparringpartner voor onze klanten. Hun uitdagingen zijn onze uitdagingen. Het gevoel een klant écht te kunnen helpen is wat ons drijft.

We zoeken twee nieuwe collega’s:

Administratief-secretarieel • Ondersteunt het team • Energiek, initiatiefrijk en flexibel • Licht administratief werk • Klantcontact, afspraken, dossiermanagement • Excellent gevoel voor dienstverlening • 20 uur

Assistent-accountant • Administratieve opleiding • Enige jaren ervaring • Ambitie om door te groeien • Zelfstandige werk(st)er • Teamplayer • Minimaal 32 uur

Wil je meer weten over één van beide functies, bel dan met Otto Visser: 06 53 57 21 69

Onze belofte aan onze nieuwe collega’s

• Prima werksfeer en professionele omgeving • Ruimte voor eigen initiatief • Studie wordt gestimuleerd • Thuiswerk in overleg mogelijk • Passende honorering Heb je interesse? Stuur dan je cv met een prikkelende motivatie naar: otto@ottovisseraccountants.nl Prinses Julianapark 7 8601 GJ Sneek Telefoon 0515 740 810 www.ottovisseraccountants.nl info@ottovisseraccountants.nl


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

61

OVERWELDIGENDE DEELNAME PUBQUIZ FOPPE FONDS VC SNEEK

START WINTERZEILEN SNEEK- De helden van het KWS29er Squad startten afgelopen zondag met de wintertrainingen onder leiding van Annemieke Bes op het Sneekermeer. Deze winter trainen de zeilers elke zondag op het Sneekermeer.

SNEEK - Naast het presteren op het veld voelen de dames van VC Sneek zich ook buiten hun volleybalaspiraties heel erg thuis bij de organisatie voor goede doelen. Afgelopen vrijdag hielden de dames een Pubquiz voor het Foppe Fonds waarbij ieder lid van VC Sneek in een team van vier personen mocht deelnemen. Vooral de Sneker jeugd meldde zich massaal aan, getuige maar liefst twintig ploegen. De volwassenen deden het met de helft waardoor het totale aantal op 30 participerende teams uitkwam. “Een groot succes”, constateerden de dames van VC Sneek verheugd. Ook Foppe de Haan zou namens zijn fonds een goedkeurend duimpje hebben opgestoken. Aan de publiciteit vooraf heeft het in elk geval niet gelegen. Via alle bekende social media en aankondigingen met Foppe en dames 1 werd groots het voorbereidende werk gedaan. Het enthousiasme van de dames betaalde zich uiteindelijk uit in een grote deelname vanuit de club. Onder de indruk Dames 1 heeft afgelopen zomer kennis gemaakt met Foppe de Haan waarbij hij hen heeft verteld over het Foppe Fonds. Onder

de indruk van zijn verhaal hebben ze als team besloten iets te willen doen om het Foppe Fonds ook bij alle sponsoren, vrienden, leden en vrijwilligers onder de aandacht te brengen. Dit met als doel dat het Foppe Fonds nog meer kinderen, waarvoor dit niet vanzelfsprekend is, worden geholpen om te kunnen sporten. Mooie prijzen Tijdens de quiz waren er vier rondes met in elke ronde drie blokken. De jeugdquiz boog zich drie kwartier over de vragen terwijl de volwassenen ongeveer twee uur hun hersenen mochten pijnigen. De

mooie prijzen beschikbaar gesteld door Swimfun Joure - Jumpstyle Heerenveen Ballorig Sneek - Elfstedenhal Leeuwarden - Poiesz Supermarkten B.V. - De Koperen Kees - Bistro Jikke - Onder de Linden - ’t Vaticaan - De Tuut van Sneek - Fiftysix Bloemen Kroon - Vonk - Douglas Sneek - Strikwerda & Smit en Roosenstein & Wolke motiveerde extra. Hoeveel de opbrengst in totaal zal zijn, is nog ongewis, omdat de actie nog loopt. Feit is wel dat de club een heel mooi bedrag aan het Foppe Fonds kan doneren. Bron: Persbericht VC Sneek

ORANJE O.19 EN FENNA MEIJER VOOR 2E KWALIFICATIERONDE NAAR PORTUGAL SNEEK - Stadsgenote en SC Heerenveen-speelster Fenna Meijer die vorige maand met Oranje o.19 aan de Algarve een trainingsstage afwerkte moet - mits ze in de selectie wordt opgenomen - voor de tweede ronde van de EK-kwalificatie opnieuw naar Portugal. Begin april moeten de vrouwelijke Oranje-talenten zich in het Zuid-Europese land ten koste van het gastland, Roemenië en Spanje voor de eindronde van het EK zien te kwalificeren. De verdedigster plaatste zich eind oktober met Oranje o.19 voor de tweede ronde door na een ruime zege op Oekraïne en een nipte nederlaag tegen Oostenrijk in de beslissende poulewedstrijd met Schotland af te rekenen. In de zogenaamde ‘eliteronde’ staat de eerste wedstrijd op 6 april op de rol en daarin is Portugal de tegenstander. Drie dagen later wacht de confrontatie met de Roemeense speelsters en op 12 april wordt de poule afgesloten met de wedstrijd tegen Spanje. Waar deze drie krachtmetingen worden afgewerkt en hoe laat er wordt afgetrapt, is nog niet bekend.

In de aanloop naar de eindronde van het EK worden zeven ‘eliteronden’ georganiseerd. Alleen de nummer één van elke poule kwalificeert zich voor het eindtoernooi dat van 27 juni tot en met 8 juli 2022 in de omgeving van Ostrava in Tsjechië wordt gehouden en waarvoor de Tsjechische dames automatisch zijn geplaatst.

het eindtoernooi deelnam, kroonde zich in deze leeftijdscategorie één keer tot Europees kampioen en wel in 2014. Vivianne Miedema werd bij die editie met zes goals topscorer en vier jaar eerder kroonde Lieke Martens zich tot beste schutter, al moest ze die titel wel met een Duitse speelster delen.

Die eindronde is overigens de eerste sinds 2019, want zowel in 2020 als in 2021 werd het eindtoernooi vanwege de coronapandemie door de UEFA van de agenda afgehaald. Nederland dat negen keer aan

Friezin Sisca Folkertsma haalde in het seizoen 2015-2016 de statistieken, toen zij over het gehele seizoen met elf doelpunten de meest trefzekere speelster was.

Aan alle Sneekers en lui fan búten, Wat is’t wat met alle plagen dy’t over oans heen komme: Idder niet un oferskot aan múzen, wêrdeur de boeren hun laan onder water sette moesten, dan komt er un slakkeplaach: de Groënedyk lei besaaid met dy slymerege beesten….ik durfde der niet mear te fietsen hur, bang dat ik útglyde sú. En krek as je dinke, nou gaat ut de goeie kant op…. komt de buxusmot op besoek…en dat waren der un heleboel! Wietse het de strúkjes roaid. Ut sit oans niet met….dy croma golf laat sich ok weer gelde….. Hooch tyd foar wat fleurechs: fan’t foarjaar hè’k myn jaardach overslagen, dus ik bin er in twee jaar tyd, maar één jaar ouwer op wurden! As ik ut beleve mach, dan fier ik eind jan. foar de 20e kear met jim allemaal myn jaardach: op 28 + 29 jan. en 1 + 2 + 4 + 5 febr. Sundachmiddach 30 jan. idder weer matinee om 14.00 uur. De prys is € 16,= p.p. inkl.koffy met oranjekoek. (inkl.serv.kst).

Groeten fan Heabeltsje de Jong fanne Stienklip De kaartverkoop foar niet-leden begint op maandach 10 jan.fanaf 11.00 uur anne kassa en online. Kassa en servicepunt: Oud Kerkhof 11, 8601 EE Sneek Openingstijden ma t/m vr 9.00 tot 17.00 uur 0515-431400 - service@cks.nl Mochten de foarstellingen fanwege corona niet deurgaan, dan krije jim ut geld fanne krt. retour. Siën foar openingstyden fan ut Atrium in deze onsekere tyden even op de site fan: www.theatersneek.nl


62 17

10

22

23

26

18

21

25

20

24

19

14

11

6

17

7

10

14

2

15

11

17

15

8

6

22

15

22

17

11

12

15

10

6

17 22

19

6

12

6

14

22

8

17

17

14

6

7

7

6

17

Puzzel en win! Iedere maand is er een leuk prijsje te winnen door uw oplossing via de email of met traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. PUZZELOPLOSSING NR 12-2021 - tot uiterlijk 20 januari 2022. Wij wensen u veel puzzel plezier!

18 17

4 14

18

6

10

10

19

17

10

2

22

22 9

15

8

17

24

10 17

7

2

1

14

17

18 14

4

17

14

26

18

22 2

4 14

20

7

15

PUZZELPAGINA NR 12 sneek

17

5

8 11

14 14

7

5

9

8

7

17

11

17

7 17

8

14

14

22

17

15

22

8

W

9

9

15

4

8

19

17

H

22

18

18

5

17

6

9

13

8

12

6

7

11

5

D C

16

15

14

4

3

2

1

NUMMER 12 • 2021

17

22

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers te vinden ord wo rde het gekleu

gevangenbewaarder lengtemaat

7

riv. in Rusland

brilslang

motorraces

opmerkelijk

booggewelf

4

slotwoord

grappenmaker

gebergte (Spaans)

pl. in Flevoland

kwelling

nauwe doorgang

olm

12

Ned. rivier

dierengeluid

Burgerlijke Stand

zangstem

kwaad versvoet

riv. in Spanje

melkklier Afrikaanse hoofdstad

riv. in Frankrijk

bijna

eirond

10

metselspecie

riv. in Frankrijk

zeedier

speling

16

domoor

legerrang

keukengerei

8

Russisch gebergte

als onder

Spaanse groet

circusbaan

1

aan zee

ambtshalve

3

jaargetijde

19

3

vrouwelijk dier onder leiding van schaal

vrouwelijk dier

4

kledingstuk

13

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

14

22

12

13

25

1

4

13

18

10

O

20

21 21

23 14

4

13

4 21

12

14

9

13

4

4

16

10

22

15

21

15

21

21

12 26

10

21

24

21 1

3

22

3

22

17

1 21

22

5 23

21

10

4 21

15

21

21

19

13

6

15

3

4

21 5

10

21 16

19

22 19

18 17

12 22

4 16

4

14 13

17

S

20

3 11

15

12

8

7

2

22

19

21

23

21

T

15

18

10

16 3

21

21

17 17

11

14

15

18 pensioenuitkering (afk.)

land in Afrika

12

21

4

echtgenoot

dochter van Cadmus

groot kapmes

11

R

7

op de wijze van

agent

10

22

15

echtgenoot

9

1

21

wier

vliegende schotel

8

15

8

beroep

7

14

10

riv. in Limburg

6

3

22

voordat

5

2

L

niemendal

4

1

2

slaapplaats

bijbelse reus

inspanning

6

deel v.e. geweer

eenzijdig

17 3

14

11

tragedie

11

Griekse godin

vleugel

behaaglijk (Ind.)

bitterheid

met dank

sine anno

insect

breuk

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

tijdstip

planeet

kosmos

trompetvogel

tijding

5

9

werkweigeraar

PUZZEL & WIN

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Geheel verzorgde lunch voor 2 personen

12

Winnaar puzzel grootsneek 11-2021 M.E. Buzink uit Jutrijp heeft de waardebon voor een diner gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij De Walrus in Sneek. OPLOSSING EDITIE 11-2021: Zweedse puzzel: vluchtstrook // Kruiswoordpuzzel: bitterbal

COLOFON

GrootSneek is een maandelijkse uitgave van Ying Media. GrootSneek wordt huis-aan-huis verspreid in Sneek en omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Sneek.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 12 VÓÓR 20 januari 2022 PER EMAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: Grootsneek, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

UITGEVER

EINDREDACTIE

VORMGEVING

DRUK

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek Telefoon 0515 745005 E-mail info@yingmedia.nl

Richard de Jonge

Frans van Dam (bliidd.nl)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

REDACTIE

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

Wim Walda, Henk van der Veer, Eelke Lok, Riemie van Dijk, Ynte Dragt en Sonja Harkema, Richard de Jonge

Laura Keizer Fotografie, Johan Brouwer, Johan Vogelzang, Ynte Dragt, Nicky Bosma, Wim Walda, Almar Setz en Henk van der Veer

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

SPORTREDACTIE

VERKOOP

Joeri van Leeuwen en Gerard van Leeuwen

Ying Mellema, Mieke Alferink Geart Jorritsma, Marianne Bouwman.

REDACTIETIPS? info@grootsneek.nl

BLADMANAGEMENT Oplage: 28.000 exemplaren.

Nicky Bosma(nicky@yingmedia.nl)

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

DE EERSTVOLGENDE UITGAVE VAN MAANDBLAD GROOTSNEEK VERSCHIJNT OP: DONDERDAG 27 JANUARI 2022


VERS

VOOR JO U

BEREID T RU F F EL DELUXE

Lekker voor erbij! 4 Crispy Shrimps met chili dip

Single & Double McCafe Gold Gradient TOP LEFT (0, 29, 96, 0) BTM RIGHT (0, 45, 100, 0) MID MARK AT 60 -45 DEGREE ANGLE

Je beste bakkie van de dag

point locations of these supplied ts are automatically set dependent gradient’s size ratio. However, when den Arches appear on a gold gradient, tion of the midpoint of the gradient ed to be adjusted, dependent on the of the Golden Arches, to ensure y. Refer to the McCafe Color heet for more details.

Even langs McCafé

HEROPENING M c D O N A L D’S

Lemmer WIJ ZIJN OPEN MET DE FEESTDAGEN ZIE WWW.MCDONALDS.NL VOOR EXACTE OPENINGSTIJDEN

HAPPY HOLIDAYS


EP:

4K 50 HDR

! E I T C A R E P SU

INCH

127 cm

4K QLED TV QE50Q67A • 100% Kleurvolume: pure kleuren en helder beeld • Air Slim Design: super dunne TV van 25 mm • Quantum HDR: realistisch helder beeld tot 1000 nits

699,-

KOM 18 DECEMBER LANGS VOOR ONZE JURA DEMONSTRATIE! We geven je graag het beste koffie advies

EP:Mensonides - Sneek Normandiaplein 5D - 8603 CS Sneek - Tel.: (0515) 75 63 83 - www.epmensonides.nl - sneek@epmensonides.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.