Page 1

12-2019

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

3e JAARGANG • NR. 12

DIACONAAL OPBOUWWERKER

KEES VAN KORDELAAR zet de Kledingbus in voor sociaal opbouwwerk

Verkoop je woning met Makelaardij Hoekstra En ontvang 6x je favoriete woonblad plus 2 kaarten voor de VT Wonen beurs

2x

VT W on beur en s

6x

woon

blad


2

NUMMER 12 • 2019

VEEL HEIL & ZEGEN FOLLE LOK & SEINE FEUL HEIL & SEGEN

OLIEBOLLENCONCERT IN THEATER SNEEK

TOEGEWENST

Sneek - Traditioneel sluit Rolling Home het jaar weer af met het Oliebollenconcert, wat dit jaar in het teken staat van de afsluiting van het 25-jarig jubileum.

Nog even volhouden, dan zit het jaar 2019 erop en sluiten we het tweede decennium van de 21ste eeuw af. Van achterom kijken krijg je een stijve nek, misschien lopen er daarom aan het einde van het jaar wel zoveel lui met een stijve nek rond.

Ieder jaar vraagt Rolling Home weer bekende Friese artiesten om hier kosteloos aan mee te doen. Dit jaar zijn Piter Wilkens en Anneke Douma bereid gevonden om hieraan mee te werken. De presentatie ligt deze middag in handen van de bekende Omrop Fryslân verslaggever Roelof Lousma.

Een goede gewoonte is om tijdens de jaarwisseling, in gelovig Nederland tijdens de laatste zondagsdienst van het kerkelijk jaar, overledenen te herdenken. In het afgelopen jaar namen we ook in onze stad en gemeente afscheid van mensen die ons lief en dierbaar waren. Juist in de donkere dagen voor kerst laat zich het gemis altijd extra schrijnend voelen, ik maakte het heel bewust mee tijdens WereldLichtjesdag op de tweede zondag in december.

Het Oliebollenconcert vindt plaats op 28 december vanaf 14:30 uur in Theater Sneek. Kaarten zijn via theatersneek.nl te bestellen of aan de kassa. De gehele opbrengst van deze dag gaat naar een goed doel!

Tijdens die bijeenkomst in Talitha Koem aan de Harste in Sneek werd stilgestaan bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook zijn overleden. Heel emotioneel was een ouder echtpaar dat een kaarsje aanstak voor hun ongeboren kindje, dat dit jaar eindelijk geregistreerd mocht worden; “We hiene altyd in famke, mar sûnt dit jier hat se in namme, we neame har Famke!” Het nieuwe jaar, dat al voorzichtig ‘aan de deur klopt’, zal in het voorjaar in het teken staan van 75 jaar Bevrijding, dat in Sneek en heel Súdwest-Fryslân op grootse wijze zal worden gevierd en herdacht. In Sneek zijn er maar liefst drie weken voor uitgetrokken! Laat het jubileumjaar inspirerend zijn voor ons allemaal, vrede is een groot goed en is meer dan alleen afwezigheid van oorlog.

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN VOOR 26 VRIJWILLIGERS BRANDWEER SWF

De redactie van GrootSneek wenst iedereen ‘veel heil & zegen/folle lok & seine/feul heil & segen’ toe en alle andere goede wensen die ertussenin zitten. Als het u gegeven is, maak van de laatste weken van 2019 een warme tijd. Het schijnt dat de oudste bewoners van GrootSneek, die overigens geen echte kalender bezaten, tussen eind december en begin januari een midwinterfeest van twaalf nachten hielden!

BOLSWARD - Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân heeft op 12 december jl. tijdens twee bijeenkomsten in de brandweerkazerne van Bolsward, een groot aantal Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan vrijwillig brandweerpersoneel.

Misschien vindt u tussen al de eindejaarsactiviteiten nog wel even tijd om de verhalen in deze laatste GrootSneek van het kalenderjaar 2019 te lezen.

Het gaat in totaal om onderscheidingen voor 26 personen, van wie er 25 die dag werden gedecoreerd. De 26ste onderscheiding wordt op een later tijdstip uitgereikt. Vrijwilligers die zich twintig jaar of langer voor de brandweer hebben ingezet, kunnen tot 1-1-2020 in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding. (Foto: fb-pagina brandweer post Sneek)

Veel leesplezier!

Henk van de Veer uit naam van de redactie GrootSneek

PAVILJOEN WORDT BEACH

COMPLEET MET PALMBOMEN EN BU

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

SNEEK/OFFINGAWIER - André Zijlstra (40), van de Buitenplaats in Eernewoude en Eetcafé ‘t Goede in Leeuwarden wordt de nieuwe exploitant van Beachclub Sneek, het oude Paviljoen. De prachtige locatie aan het Sneekermeer heeft een totale ‘upgrade’ gekregen na een jarenlange verpaupering. Het oude paviljoen is afgebroken, de geheel vernieuwde jachthaven ligt voor de deur, zodat de bezoekers letterlijk hun boten aan kunnen leggen aan het terras. Op dat terras is plaats voor 300 bezoekers en binnen is er ruimte voor 140 mensen. De verbouwing is in het laatste stadium. “Er komen echte eyecatchers, zoals grafittischilderijen, palmbomen en een bubbelbad op het terras. De keuken is volledig open met een cheftable naast de keuken.” Beachclub Sneek hoopt volgend voorjaar open te gaan. (Foto: Henk van der Veer)


sneek

3 SNEEK VERJAARDAGS- MODELSPOORMUSEUM SNEEK ORGANISEERT KALENDER VOOR DE FRIESE MUSEUM ELFSTEDENTOCHT SAMENLOOP FRIESLAND - Vanaf 21 december is het Modelspoormuseum in Sneek VOOR HOOP een van de deelnemers aan de Friese GROOTSNEEK.NL

ontvangen ze een Fries museum Elfstedenkruisje.

museum Elfstedentocht, die speciaal wordt georganiseerd voor kinderen en hun ouders, pakes en beppes.

Sneek verjaardagskalender is een initiatief van “Sneek, Su het ut weest” en van “Sneeck, Creativ Concept en Connect”. Peter van Egmond en Mark Eldering ondersteunen de SamenLoop voor Hoop die op vrijdag 25 en zaterdag 26 september 2020 wordt gehouden van harte. Met de verkoop van deze kalender willen ze graag een bedrag doneren. Deze unieke verjaardagskalender bestaat uit prachtige foto’s van Sneek rond 1900. De kalender is vanaf nu te koop voor €12,50 bij Boekhandel van der Velde en Bruna Sneek, meerdere verkooppunten volgen.

ZEVENDE LUSTRUM VOOR ‘LEVENDE’ KERSTSTAL IN BROEREKERK

GROOT KERSTCONCERT IN MARTINIKERK IN BOLSWARD BOLSWARD - Fanfare Eendracht Maakt Macht (EMM) uit Oudega (SWF) geeft samen met Sjonggroep Majim uit Koudum een Groot Kerstconcert in de historische Martinikerk in Bolsward.

vento Fanfare Entertainment Festival in Surhuisterveen. Majim is een zanggroep bestaande uit ruim 40 leden met een zeer uitgebreid en gevarieerd repertoire zoals gospel, pop en musicalnummers, Ierse folksongs en veel meer.

Eendracht Maakt Macht is al bijna een halve eeuw een toonaangevende fanfare in Fryslân. In november werd EMM nog kampioen in de A-groep tijdens het Sur-

De historische Martinikerk vormt op 21 december het sfeervolle decor voor dit gratis toegankelijke concert. De aanvang van het concert is 20.00 uur.

OPEN DAGEN FRIESE PREMIÈRE ‘IT DEIBOEK BROMMERMUSEUM FAN ANNE FRANK’ DOOR GOËNGA FORDIVEDAESJE TOP EN TWEL GOËNGA - Van 27 tot en met 31 december zijn er Open Dagen in het brommermuseum van de familie de Jong in Goënga.

Er is een Old Timer show en een grote verzameling brom- en motorfietsen. Verder zijn er stationaireen aanhangmotoren te bezichtigen, allemaal uit de periode van 1920-1970. Dagelijks geopend van 13.30-18.00 uur. Locatie : Brommermuseum familie De jong, Midlandsdijk 2, 8628 ES Goenga .

CLUB SNEEK,

FOTO: JANNA BLOM FOTOGRAFIE

OPPENHUIZEN - In het kader van 75 jaar bevrijding brengt Toanielferiening Fordivedaesje het bijzondere stuk “It Deiboek fan Anne Frank” op de planken. Een heuse première want nog nooit eerder is de Friese vertaling van het originele Broadway-stuk “Diary of Anne Frank” op het toneel vertoond. Rense Rotsma, tekent ook dit keer voor de regie. De rol van Anne Frank wordt vertolkt door Melissa Pander, een acteertalent om in de gaten te houden.

FOTO: JAN VIJVER

SNEEK – Op woensdag 27 november is op de Waterpoort de eerste Sneek verjaardagskalender aangeboden aan Hilbert Jager en initiatiefneemsters Cindy de Vries-Neyens Ellen Bouius.

Bij de deelnemende musea uit de verschillende steden verdienen de kinderen stempels voor op hun stempelkaart, als ze de Elfstedenvragen goed hebben beantwoord. Als zij bij het bezoek aan het Modelspoormuseum binnen 1,5 uur voldoende stempels hebben bemachtigd,

Op zaterdag 21 december wordt om 10.30 uur het startsein gegeven door Johan Hoogland, Rayonhoofd van Sneek van de Koninklijke Vereniging “De Friesche Elf Steden”. Alle informatie over de Friese museum Elfstedentocht, de openingstijden en toegangsprijzen zijn ook te vinden op www.modelspoormuseum.nl.

BOLSWARD - Alweer voor de 35e maal zorgt het trio Anton van der Weide, Titus Hettinga en Hans Bouwsma voor de ‘levende’ kerststal in de Broerekerk. Dit drietal krijgt daarbij de steun van Hans Kroese en Piet van der Werf. Op vrijdagavond 20 december om 19.00 uur gaat de ‘levende’ kerststal, die t/m zondag 29 december te bewonderen is, voor het publiek open. De openingstijden zijn van ‘s morgens 10.00 uur tot ‘s avonds 21.00 uur. Behalve op kerstavond, dan is de kerststal tot middernacht te bezichtigen. De kerststal wordt jaarlijks omlijst door allerlei optredens van koren en muziekgroepen. “Koren, korpsen, muziekgroepen, mits akoestisch, kunnen zich aanmelden bij Anton van der Weide, tel. 06 21871122.

Het stuk wordt opgevoerd in It Harspit van Oppenhuizen op 23 en 24 april en 2, 3 en 4 mei. Kaarten zijn nu te bestellen via Eventbrite op de website fordivedaesjetopentwel.nl. Voor meer informatie: fordivedaesjetopentwel.nl

BBELBAD OP TERRAS!

ACTIEDAG

STICHTING HAARWENSEN IN IJLST LEVERT € 4800 OP!

NIEUWJAARSDUIK HINDELOOPEN HINDELOOPEN - Woensdag 1 januari is het weer zover! De leukste dag van het jaar in Hindeloopen: De Unox Nieuwjaarsduik. Dit jaar is het alweer de 26e editie en de organisatie hoopt weer zoals voorgaande jaren op een groot aantal deelnemers. Vanaf 13:00 uur barst het feest los in Café de Boekanier met livemuziek van Gaatze Bosma, waarna het om 14:00 uur tijd is voor de duik. Na afloop krijgen de deelnemers een kop snert en een aandenken. Aanmelden kan via: nieuwjaarsduikhindeloopen@gmail.com.

IJLST - Tijdens de derde ‘Haarwensendag’ bij ‘De Kapster’ van Claudia Dijsssel in IJlst is het mooie bedrag van € 4800 bij elkaar geknipt! Stichting Haarwensen is een stichting die belangeloos pruiken schenkt aan kinderen van 0-18 jaar die kaal zijn. Hoe belangrijk is het dat deze kinderen zich prettig voelen met mooi haar. Hiervoor is natuurlijk haar nodig, maar ook zeker geld, het kost namelijk 1500,- om een pruik aan te meten, te maken en te onderhouden. De cheque is inmiddels overhandigd!


g u r B n e d n De Va

s r e l l a n k r e b m e c e D

Extra voorraadvoordeel| 2019-prijzen | OP=OP!

Je vindt al onze decemberknallers op vandenbrug.nl/december NATUURLIJK

BIJ:

Van den Brug Sneek Kleermakersstraat 6 8601 WG Sneek T 0515 - 42 52 52

vandenbrug.nl/december

Je vindt de andere vestigingen van Van den Brug in Heerenveen, Franeker, Drachten en Buitenpost.


sneek

GROOTSNEEK.NL

5

DIACONAAL OPBOUWWERKER KEES VAN KORDELAAR:

“IK BEN ONGENEESLIJK KATHOLIEK” Als ‘hanenkam puber’ versleet hij vijf middelbare scholen. Zijn nekharen kwamen spontaan overeind bij het horen van het woord ‘moeten’ en van regeltjes en protocollen moest hij niet veel hebben. De woorden ‘recalcitrant’ en ‘antiautoritair’ stonden bij wijze van spreken met hoofdletters op zijn voorhoofd. Anno 2019 is de 55-jarige Kees van Kordelaar diaconaal opbouwwerker bij de Zalige Titus Brandsmaparochie en de Antonius van Padua parochie. Zijn verklaring voor die schijnbaar tegenstrijdige keuze: “Franciscus van Assisi en het geloof zijn leidend in mijn leven en hebben me doen inzien dat je juist vanuit de regels en de structuur vrijheid kunt ervaren. Een verhelderend gesprek met Kees van Kordelaar in de pastorie van de Franciscus van Assisi basiliek in Bolsward, zijn uitvalsbasis.

TEKST WIM WALDA FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

XX


6

NUMMER 12 • 2019

G

KEES VAN KORDELAAR VAN DE KLEDINGBUS

Geboren in Heemskerk, getogen in Utrecht, dat hij nog steeds ‘zijn stadje’ noemt. Zoals in de inleiding al genoemd, mondde zijn middelbareschoolfase uit in een ‘verkenningstocht’ langs vijf middelbare scholen vanwege de innerlijke onrust en het feit dat hij niet alles zomaar aannam. Autoriteit is iets dat je moet verdienen was zijn uitgangspunt. “Maar tegelijkertijd was ik best een ‘brave’ puber” relativeert hij die periode. “Ik liep dan wel met een hanenkam rond, maar ik heb blijkbaar een gen in me dat me op het rechte pad hield, binnen de lijntjes van de wet. Uiteindelijk heb ik het vwo gedaan op de dagschool voor volwassenen in Utrecht. Daarna ging ik Nederlands studeren, omdat ik zo van lezen hield, in de naïeve veronderstelling dat ik dan waarschijnlijk nog meer van lezen zou gaan houden. Het omgekeerde was het geval, doordat boeken wetenschappelijk ‘dood werden geanalyseerd’ en het avontuurlijke, spannende of romantische aspect verdween. Dat avontuur duurde dus niet langer dan een jaar. Ook de Pedagogische Academie was geen succes. Toen ik stage moest lopen bij de kleuters werd het zo’n onbeschrijfelijke puinhoop dat ik het advies kreeg iets anders te gaan doen en dat heb ik dan ook maar gedaan.”

“NIET GESCHOTEN IS ALTIJD MIS..” Van Kordelaar werd aangenomen als groepsleider bij Centrum De Kei, waar jongeren met een licht verstandelijke beperking worden getraind om in de maatschappij te kunnen functioneren. “Sommige van die jongeren hadden, nadat ze ‘los werden gelaten’ in de maatschappij, nog wat coaching nodig, zodat ik, genietend van de vrijheid van mijn baan, op het fietsje door Utrecht ‘mijn klantjes’ afging en ze waar nodig hielp. Ik heb daar twaalfenhalf jaar met heel veel plezier gewerkt, maar vond het daarna tijd om ‘nieuwe horizonten te verkennen’.” “Ik werd teamleider op een medisch kinderdagverblijf. Dat duurde weliswaar maar een jaar, maar ik heb dat ervaren als een verrijking omdat er een appèl werd gedaan op andere kwaliteiten. In plaats van met een cliënt discussiëren over wat hij wel of niet zou mogen uitgeven, werd aan mij nu de zorg toevertrouwd voor meervoudig gehandicapte kinderen. Dat heeft diepe indruk op mij gemaakt en heeft mij als mens ‘zachter’ gemaakt.”

STERK GEDRAGSGESTOORD LICHT VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN “De stap van een medisch kinderdagverblijf naar een gesloten afdeling voor sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapten in de kliniek van Wier in Den Dolder, was weliswaar groot, maar wel erg leerzaam. Als unithoofd leerde ik daar de wijze les om niet altijd het slimste jongetje van de klas te willen zijn. Er liepen daar zoveel mensen rond die gepokt en gemazeld waren in hun vak en bovendien slimmer dan ik, dat het veel effectiever werkte door daar intensief gebruik van te maken. Na vier jaar Den Dolder vond ik het tijd om het roer rigoureus om te gooien.”

FRANCISCUS VAN ASSISI Nadat hij ontslag had genomen in Den Dolder, sloot hij zich aan bij het Franciscaans milieuproject op Kasteel Stoutenburg onder de rook van Amersfoort. Dit project is geïnitieerd door een Franciscaner broeder, die toestemming van de orde had gekregen om in het voormalige klooster van de Franciscanen een vorm van samenleven te ontwikkelen in verbondenheid met de natuur en geïnspireerd door Franciscus van Assisi, patroon van de ecologische beweging. Dit alles in een religieus dagritme en zo sober mogelijk. Op die ‘postzegel’ bij Amersfoort bracht Van Kordelaar de volgende vier jaar van zijn leven door. Die stap kwam overigens

niet uit de lucht vallen want vanaf zijn veertiende was hij geïnspireerd door Franciscus van Assisi. Daar kwam hij na vier jaar zijn huidige echtgenote tegen. “We vonden dat de communiteit van Stoutenburg geen ideale omgeving was om een relatie te beginnen, en vestigden ons aanvankelijk in Poppenwier, later Sneek. Sinds drie jaar wonen we in Witmarsum, aangezien er gezinsuitbreiding op komst was en het huisje aan de Waterhoenstraat in Sneek daar niet op berekend was.”

DIACONAAL OPBOUWWERKER In 2012 kreeg hij, vanuit zijn baan bij het Dagcentrum De Smidsstraat van Philadelphia in Sneek, de mogelijkheid diaconaal opbouwwerker te worden bij ‘De Zalige Titus Brandsmaparochie’ in Bolsward. Voor zijn gevoel was daarmee de cirkel rond en kreeg hij de kans zijn opgedane ervaring en zijn geloof en Franciscaanse spiritualiteit in te zetten voor kwetsbare mensen en een wat mooiere wereld. Een opbouwwerker beweegt zich op het snijvlak van kerk en samenleving. Het werkveld is meestal gericht op de groep kwetsbare mensen. Dus mensen die te maken hebben met armoede, schulden, eenzaamheid, mantelzorg, dakloos zijn en/of asielaanvragen. “Op 1 februari van dat jaar begon ik met een beleidsplan en ‘veel zegen’, want ervaring met een opbouwwerker was er niet. Het betrof een pilot van drie jaar en de verwachtingen

OPBRENGST KERSTGROETEN VOOR KLEDINGBUS TRADITIONEEL WORDT IN HET LAATSTE NUMMER VAN HET JAAR EEN DEEL VAN DE OPBRENGST VAN DE ADVERTENTIE PAGINA’S MET KERSTGROETEN DOOR YING MEDIA GEDONEERD AAN HET GOEDE DOEL, DIT JAAR DE KLEDINGBUS. ZIE OOK PAGINA 26 EN 27!


sneek

route onder voorbehoud

GROOTSNEEK.NL

7

een nieuw interieur te voorzien, inclusief een gezellig zitje, een keukentje dat van alle gemakken is voorzien, en ledverlichting door de hele bus. Met name de vrijwilligers van het repair-café en Ids Veldhuis, waar de bus wordt gestald en elke dag na een rit weer aan de stroom gaat, zijn van grote betekenis geweest voor de totstandkoming van de kledingbus. Sinds 2017 rijdt de bus door twaalf plaatsen in Súdwest-Fryslân volgens een vaste dienstregeling. Van de vrijwilligers krijg ik terug dat de belangstelling nog steeds in de lift zit en dat mensen vaak al een kwartier of twintig minuten voor de komst van de bus staan te wachten. Speciaal voor de kerst is de bus helemaal in kerstsfeer gebracht. Er is een jaar lang door de kledingvrijwilligers kerstkleding verzameld, die is in de bus gehangen, de bus is versierd met slingers en kerstattributen en is volledig getransformeerd tot kerstkledingbus.”

waren hooggespannen. In eerste instantie dacht ik ‘Help, waar ben ik aan begonnen’, maar al snel werd mijn netwerk groter, zijn we hier en daar begonnen met projecten en leerde ik veel mensen kennen. Overigens doe ik nu ook hetzelfde voor de Sneker Antonius van Padua parochie, die ook meer present wil zijn in de samenleving.”

PROJECTEN “Coördinator van het budget-maatjes project, ik heb 18 vrijwilligers die ik koppel aan mensen die in de schulden zitten, of daarin dreigen te raken, of die administratief de weg wat kwijt zijn. Dat betreft ongeveer 35 à 40 koppelingen per jaar. Begonnen met een repair-café, bestaande uit enorm sympathieke bevlogen mensen die anderen helpen bij de reparatie van defecte apparaten, meubelen, vermaken van kleding etc.

Zes jaar geleden met een kledingbank begonnen in Bolsward aan de Burgemeester Praamsmalaan. Daar komen gemiddeld zo’n 150 mensen per week, die overigens niet alleen voor de kleding komen, maar minstens net zo belangrijk, zowel voor mij als opbouwwerker, de vrijwilligers die daar werken, als de bezoekers zelf, is de grote koffietafel. Die kledingbank bleek te voorzien in een behoefte en kleding bleek bij uitstek een geschikt middel om sociaal contact te bewerkstelligen.”

KLEDINGBUS “Dat contact wilde ik wel op meer plaatsen in zowel de parochie van Bolsward als die van Sneek. Probleem is dat je dat vanwege enerzijds de kosten en anderzijds de kleinschaligheid van die plaatsen onmogelijk van de grond krijgt. Zo ontstond het idee om een mobiele kledingbank te realiseren met een vaste dienstregeling. Het idee

voor ‘de kledingbus’ was geboren. Nu de realisatie nog. Ik had het plan weleens in bijeenkomsten laten vallen, maar dat werd vanwege de investering die een dergelijk project vergt als niet haalbaar afgeserveerd. Totdat ik in contact kwam met Ventura Systems in Bolsward, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de fabricage van bus-, tram, trein- en metro deursystemen. Die hebben een ‘goede doelen poot’ en hadden via de gemeente gehoord dat ik met diverse projecten bezig was. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en liet daar mijn plan voor de kledingbus vallen. Ze waren dolenthousiast en om een lang verhaal kort te maken, ze schonken ons een complete stadsbus. Dus hebben we een stichting opgericht, vrijwillige chauffeurs en gastvrouwen gezocht, de ANBI-status aangevraagd en een groot aantal fondsen benaderd. Dat leverde voldoende op om de bus helemaal te strippen en van

WAT IS ER OVERGEBLEVEN VAN HET RECALCITRANTE EN ANTIAUTORITAIRE? “Die hang naar vrijheid ben ik nooit kwijtgeraakt en nu heb ik als diaconaal opbouwwerker bovendien de mogelijkheid gekregen om vanuit die vrijheid mooie mensen te ontmoeten en sociale projecten op te zetten. Ik heb de zegen gekregen van de mensen om mij heen en vooral ook van ‘boven’ om op mijn manier mijn ding te doen in de maatschappij. Zonder al te veel regels, protocollen en plannen en heb dat met veel enthousiasme, samen met heel veel vrijwilligers en een enorme ‘drive’ gedaan. Een drive die wordt gevoed vanuit mijn geloof in God en in mensen. Ik heb dus eigenlijk geleerd dat meebewegen en je openstellen veel meer oplevert dan recalcitrant en tegen te zijn. Al blijft het natuurlijk altijd van belang om kritisch te blijven en niets zomaar aan te nemen.”


Oud kerkhof 6 - Sneek - Tel: (0515) 41 33 72

WIJ HEBBEN GESCHENKBOXEN MET MOOIE PRODUCTEN NU MET EXTRA KORTINGEN!

DECEMBER CADEAUMAAND!

Bijna 500 m² aan verlichting en technische onderdelen verdeeld over drie verdiepingen en met een ruime parkeergelegenheid naast de deur!

NU € 7,50

• Verlichting • Lichtadvies • Onderdelen • Elektronica

www.allichtverlichting.nl - www.allichtelektro.nl

Service staat bij Bouclé bovenaan! 3 ETAGES VERLICHTING!

AANBIEDING!

Kom langs in onze winkel van € 104,95 en! nu voor € 79,95 en laat u inspirer

Functionele leeslamp met 10W dimbare Led. Leverbaar in zwart, staal en brons.

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

ZIGGO MEN fashion & lifestyle

Jij bent er klaar mee? Wij zijn er klaar voor!

WINTER ESSENTIALS De dagen worden korter - de temperatuur gaat omlaag - tijd voor warme LERROS accessoires!

Volg ons

op Facebook en Instagram! Ziggo Men | Grootzand 7 | 8601 AR Sneek

www.ziggofashion.nl

maak snel een afspraak voor een GRATIS FIGUURANALYSE

Figuura Sneek Graaf Adolfstraat 37 (Hotel Amicitia) 0515-740975 figuura.nl smeek@figuura.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

9

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S SOCIAAL COLLECTIEF

PRETTIGE FEESTDAGEN Door een multiculti blik

Binnenkort wensen we elkaar bij en via Groot Sneek weer ‘prettige feestdagen. De beide kerstdagen en Oud & Nieuw zijn voor Nederlanders vanzelfsprekendheden. Moslims, Joden, Hindoes, Boedhisten, Chinezen in Nederland kennen andere feestdagen en soms een andere kalender. Dat maakt nieuwsgierig. Hoe beleven mensen met een andere culturele achtergrond deze periode? Reden voor een bezoekje aan multicultureel Vrouwencentrum Full House in Sneek. (Vanwege de privacy van de vrouwen zijn initialen gebruikt)

Enkele feesten in 2020 Vrijwilligers Wilma en Balwinder hebben me uitgenodigd om aanwezig te zijn op de wekelijkse woensdag inloopochtend. Het centrum is gezellig ingericht met planten, een grote tafel en kleine zitjes. De koffie pruttelt, het theewater kookt en vrouwen druppelen letterlijk en figuurlijk binnen. Letterlijk, want het regent. Figuurlijk, want op woensdag mag je komen op het tijdstip dat bij jou past. De meeste vrouwen begroeten elkaar met een kus. “Hier aan tafel tref je vrouwen uit heel veel verschillende landen. Uit Afghanistan, India, Jemen, Syrië, China, Somalië, Iran, Irak, Marokko. Sommigen komen hier regelmatig. Bijvoorbeeld deze mevrouw. Zij is 81, iedereen noemt haar ‘khla, dat is Arabisch voor tante. En die mevrouw daar is vandaag voor het eerst. Zij komt uit Pakistan.”

VIEREN EN VERSIEREN In Nederland is het is gebruikelijk om Kerstmis met je familie te vieren en je huis te versieren. Bij N. in huis geen kerstboom. “Ik kom uit de Spaanse Sahara, dat is in de buurt van Marokko en Algerije. Wij doen niet aan versieringen, maar wel aan lekker eten op 25 december. Couscous en traditionele gerechten. Wat we dan doen? Lezen en buren en kennissen komen op bezoek. Vroeger deden we aan Sinterklaas en Zwarte Piet, maar geen cadeautjes. Nu doen we dat niet meer, de kinderen zijn 25, 20 en 18. Die steken vuurwerk af met Oud en Nieuw, want wij hebben dezelfde kalender. Voor ons is het Suikerfeest een feestdag. Dat is het feest na de vastenmaand de Ramadan. Dan kopen we nieuwe kleren en nieuwe schoenen en bakken we koekjes.”

CHINEES NIEUWJAAR (25-01-2020) - Ook bekend als het lentefeest; het belangrijkste van de Chinese Feestdagen HOLI (09-03-2020 EN 10-032020) - Het lentefeest en tevens Nieuwjaarfeest van de Hindoes. Centraal staat de overwinning van het goede op het kwade.

BOOM, ETEN EN CADEAUS H. woont sinds 2012 in Nederland en is geboren in Jemen, een republiek in het Midden Oosten. “In 1990 is mijn land opgedeeld in Noord en Zuid Jemen. Tot die tijd kon een vrouw daar hetzelfde doen als een man. Ik zat met jongens in de klas; er waren maar weinig vrouwen die een hoofddoek droegen. Mijn studie architectuur volgde ik in Kiev, Oekraïne. Daar is de oudste van mijn zes dochters geboren. Maar toen ik terug kwam in Jemen was de situatie anders. Vrouwen mochten niet meer werken. Mijn droom stond stil. Hier kunnen mijn dochters hun droom waarmaken. Ze studeren rechten en economie. In Oekraïne vierden we het Nieuwe jaar met een mooie boom, eten en cadeaus voor de kinderen. Ik ben Moslim en vier het Suikerfeest en de Ramadan, maar neem goede Europese gewoonten over. In Rusland heb ik gezien, dat kinderen belangrijk zijn. Dat je met kinderen moet praten in plaats van te volstaan met eten, drinken en slaan. Met zeven dochters heb ik ook zeven verjaardagsfeesten te vieren. Dat doen we met de familie. We maken Arabisch eten: rijst met kip of vlees en iets zoets: chocola of taart. We zingen de jarige toe met drie liedjes in drie talen. In het Arabisch, in het Engels ‘Happy Birthday’ (Jemen

was ooit een Britse kolonie). ‘Lang zal ze leven’ in het Nederlands, omdat we in Nederland wonen.” Het Arabische Nieuwjaar heeft ze al gevierd. “Dat was twee maanden geleden. Ons jaar heeft minder dagen. “ In Nederland geven we elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar. In eerste instantie zegt H. “Ik heb alles wat ik wil: eten, een veilig huis voor mijn kinderen.” Daarna volgt er toch nog een wens voor haarzelf. “Een baan. Ik ben slim, kan wel wat doen; wil wat voor anderen betekenen.”

ALLE FEESTEN EEN BEETJE Balwinder kwam in 1984 van India naar Nederland en trouwde met een Nederlandse man. “Ik ben Sikh (een geloof dat 550 jaar geleden is ontstaan) en ga af en toe naar de Sikh Tempel in de Randstad. Van huis uit heb ik meegekregen: waar je woont is je land en pas jij je aan. Toen de opa en oma van de kinderen nog leefden, vierden we kerst elk jaar bij hen in Amsterdam. Ook thuis hebben we altijd Sinterklaas en Kerst gevierd. Als ze van school Palmpasen vierden in de kerk ging ik mee. Het Divali feest is een echt familiefeest, vergelijkbaar met kerst. Mensen bidden, maken lekkere dingen en laten ’s avond licht branden door het hele huis.“ De ochtend zit er op. Wilma eindigt: “dames, op woensdag 18 december is de laatste inloopochtend van dit jaar. Hapjes en

SUIKERFEEST (23-05-2020) - De uitbundigste gebeurtenis in het islamitische jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten OFFERFEEST (30-07-2020) - Het belangrijkste feest van de Islam. Het is een drie dagen durend feest van het offer. Iedere Moslim die er geld voor heeft, slacht dan een schaap. De dag voor het Offerfeest is een dag van bezinning, vasten en liefdadigheid.. DIVALI (14-11-2020) - Hindoestaans feest van de duizend lichtjes.

drankjes zijn welkom op deze (kerst)bijeenkomst. Daarna zien we elkaar weer in het nieuwe jaar.” Het vrouwencentrum organiseert bijeenkomsten en activiteiten, altijd met een intercultureel karakter. Adres: locatie So&Co, Gonggrijpstraat 52, Sneek. tel: 06-21187803. e-mail: vcfullhouse@gmail.com www.stichtingsociaalcollectief.nl


10

NUMMER 12 • 2019

#FACETOFACE WOUTER BANDSTRA fotografie LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL tekst HENK VAN DER VEER

Voor dominee Wouter Bandstra is

‘ut su helder as wat!’ Voor deze aflevering van Face to Face hebben we de Sneker Baptistendominee Wouter Bandstra een handvol vragen voorgelegd. Het leek ons wel toepasselijk om in het kerstnummer van GrootSneek een dominee aan het woord te laten. Uiteraard beginnen we met drie vragen die een dominee ongetwijfeld aanspreken. Vragen over Geloof, Hoop en Liefde.

WAT BETEKENT GELOOF VOOR JOU? “Als kind, opgegroeid in een warm gezin en koud rijtjeshuis in Stavoren, leerde ik al snel de positieve en negatieve kanten van ‘het Geloof’ kennen. Het positieve is dat ik als kind al leerde om God en je naaste lief te hebben en dat de ander dus niet belangrijker maar ook niet minder belangrijk is dan jezelf. Daarnaast gaf de Bijbel mij het meest bevredigende antwoord op vragen als: waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe en met name; ‘wtf’ doe ik hier?! Het antwoord dat ik kreeg: God zal er aan het einde zijn, heeft ons het leven in het begin gegeven en door aan een persoonlijke relatie met Jezus te werken, leert Hij ons wat we in de tussentijd het beste met dat leven kunnen doen. ‘Su helder as wat’. Qua negatieve ervaringen denk ik aan hoe ik destijds de omgeving ervaren heb. Wij waren baptist, niet gereformeerd, niet hervormd, niet doopsgezind, niet openbaar. Wij gingen naar het kleinste en simpelste kerkje van Staveren, een kerkje dat van oorsprong een kroeg was geweest, gekocht en omgebouwd van eigen geld. De leden kwamen uit de arbeidersklasse en het ‘betere’ volk van Stavoren keek, zo voelde ik dat, wat laatdunkend naar ons. Veel kleine dingen, zoals het zingen op de basisschool van uitsluitend hervormde liederen die je dus niet kende, gaven mij het gevoel van; we horen er niet ‘echt’ bij. Uit protest zeiden we als kinderen dan wel tegen elkaar: ‘baptist, dát is’t!’ Dat ‘anders’ zijn zorgde er namelijk wel voor dat je een sterke verbondenheid voelde met anderen uit je kerk. Samen, hoorde je er niet bij.”

EN HOOP? “Voor mij heeft het verhaal geen tragisch verloop gekregen, ik heb God nooit vaarwelgezegd en zelfs de kerk ben ik blijven liefhebben omdat de issues die speelden

mijns inziens weinig met het geloof zelf te maken hadden, maar meer gingen over de verschijningsvormen ervan. De meeste kerkverlaters zijn God niet kwijt, ze trekken alleen de vreemde nukken van die ‘vrome hapsnurkers’ niet meer. Wat mij al die jaren in de kerk heeft gehouden is denk ik, dat ik al van kinds af aan werd uitgedaagd om zelf goed na te denken over mijn geloof. Als klein, verlegen en een ietwat mollig manneke hoorde ik op zondagschool de verhalen van de Heere Jezus die uit liefde was gestorven voor alle mensen. Ik vond dat zo ontzettend lief van Hem dat ik eigenlijk gelijk al van Hem hield. Op mijn zestiende ben ik dan ook op basis van dat geloof gedoopt. Doordat je veel in gesprek was over waar je in gelooft, ontwikkelde je een doordacht geloof. Het soort geloof ‘dat het houdt’ wanneer het moeilijk wordt.”

OM HET RIJTJE VOLMAAKT TE MAKEN, DE LIEFDE? “Soms verbaast het me, hoe vaak het in mijn dagelijks leven toch nog om ‘mij’ moet gaan en dat het toch niets minder dan een wonder is dat Jezus ook van zo’n vreemde snuiter houdt. Waar mijn liefde vaak voorwaardelijk is, lees ik bij Hem over onvoorwaardelijk liefde geven; ver voorbij het aangename. Zijn sterven aan een absurd wreed martelwerktuig is daarvan het hoogste voorbeeld. In het programma van DWDD getiteld ‘Dit is de leven’, zag ik een autistische jongen die de hele dag met cijfers bezig was. De ‘Voice Over’ zei: ‘die cijfers heeft hij nodig om iets van houvast te hebben in een voor hem onoverzichtelijke wereld.’ Ik dacht, dat is het. God is mijn overzicht in een voor mij onoverzichtelijke wereld. De hoogste vorm van liefde.”

WAT HEB JIJ MET SNEEK EN STAVEREN? “Poe, ik denk met name de taal; ‘we kenne hier gewoan met elkaar prate’. Trouwens tegen die

machtige Waterpoort steekt het kleine Vrouwtje van Stavoren wel wat schril af. Ik zal ze eens adviseren om dat beeldje wat op te schalen.”

HOE BELANGRIJK IS DE BAPTISTEN GEMEENTE IN SNEEK E.O. VOOR JOU? “De BGS is mijn familie, ik hou van ze. Als dominee kom je direct midden in het leven van zoveel mensen terecht. Dat mensen je dat vertrouwen geven is bijzonder. Toen ik een burn-out had kon ik niets meer, behalve preken! Omdat ik de gemeente ook echt als mijn broeders en zusters zag en niet als een bedreiging. De laatste jaren verandert de gemeente behoorlijk door de aanwas van mensen vanuit veel verschillende richtingen. De ‘paplepel-bappies’ moeten soms letterlijk en figuurlijk even wat inschikken. Dat is prima. Uit ervaring weet ik hoe het is om er niet ‘echt’ bij te mogen horen en daarom zal ik pleiten voor ruimte en de ander net zoveel lief te hebben als mij (n kerk). Voor Jezus was er bij Zijn geboorte ook geen plek maar als we allemaal zo nu en dan wat inschikken is er ruimte zat, voor elkaar en voor Hem.”

“Fijne Kerst!”


sneek

GROOTSNEEK.NL

11


Fijne feestdagen. In 2020 staan wij graag weer voor u klaar. Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland

Wenst u een fijne kerst en een gelukkig 2020! Leeuwarderweg 16 Sneek 0515 41 82 82 info@struiksmamakelaars.nl struiksmamakelaars.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

13

WERK & ONDERNEMEN

Súdwest-Fryslân

WATERSPORTBEDRIJF MEESTER NAUTIC

WIL GRAAG SOCIAAL WERKGEVER ZIJN

Meester Nautic, het watersportbedrijf van Tjeerd Anne Meester aan de Hendrik Bulthuisweg op It Ges in Sneek, werd op 27 november uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Ondernemersprijs 2019 voor sociaal werkgeverschap in de gemeente Súdwest-Fryslân. runnen met jongeren die dus ‘een vlekje’ hebben. Dat doe ik nu al, maar het kan groter. Mensen benaderen met wat ze wel kunnen en niet van het negatieve uitgaan. Mensen een doel in hun leven bieden, ’s ochtends uit bed komen, omdat het op het werk best gezellig is.”

Tijdens de ondernemersavond over sociaal werkgeverschap in het Noorderkerktheater van Sneek, kozen de aanwezige ondernemers de winnaar op basis van de jurycommentaren, filmpjes en de ‘pitch’ van Tjeerd Anne Meester. Twee weken na het behalen van de prijs vragen we hem zijn ervaringen met ons te delen en uiteraard ook waar zijn affiniteit met het sociaal werkgeverschap vandaan komt. “Ik heb heel veel positieve reacties gehad nadat wij de prijs in ontvangst mochten nemen, velen hebben mij ook gevraagd om nog eens uit te leggen wat ik bedoel met werkplekken voor mensen die ‘iets’ hebben. De jongens die hier werken hebben hooguit ‘een vlekje’, ze kunnen altijd met vragen bij mij komen. Samen met een externe jobcoach ondersteun ik, waar nodig. Dat gaat over gezonde voeding, hygiënische verzorging, over hoe en wanneer je een wasmachine aan moet zetten en ga zo maar door. Ik ben soms heel meegaand, maar ook wel streng. Te laat komen bestaat niet, je komt simpelweg niet te laat op je werk. En ben je toch niet op de afgesproken tijd aanwezig, dan kost dat je een vrije dag. Dat is de enige manier waarop deze jongens snappen dat ze op tijd moeten komen.”

‘Werk-fit’ traject “Marijn en Johan, die nu bij mij werken, hadden helemaal niets met boten, maar ze vinden het werk prachtig. Het zal een probleem voor Johan worden om hier na drie jaar te vertrekken. Hij is hier nu anderhalf jaar en heeft z’n leven al op de rit, hij zou nu al zonder Wajong-uitkering kunnen en dat is mijn uiteindelijke doel. Zowel Marijn als Johan hebben allebei op deze functie gesolliciteerd. Via een contactpersoon bij het UWV

Ondernemers bekend maken met Wajongers

krijg ik wel eens een telefoontje met de vraag of ik nog ‘even wat tijd en energie in een Wajonger wil steken’. Dat wordt dan zo’n ‘werk-fit traject’. En het komt heus wel eens voor dat ze het bij ons ook niet redden. Waar ik wel vreselijk van baal is het systeem. Afgelopen zomer nog. Er zaten vijf begeleiders met zo’n jongen tegenover mij. Weet je wat zo’n jongen zegt? ‘Waarom zou ik gaan werken, ik heb toch mijn uitkering en van dat geld kan ik ook drugs kopen’. Die opmerking schoot mij wel zo verschrikkelijk in het verkeerde keelgat. Ik heb hem toen gezegd ‘Wat er ook gebeurt, ze gaan jou korten op je uitkering.’ Ik wil niet dat iemand het

gaat verkloten van ons belastinggeld. Het stoort mij dat jongens, die het wel goed doen en daarvoor eens een extraatje krijgen, vervolgens gekort worden op hun uitkering.”

Werk-fit-centrum in Súdwest-Fryslân “De manier waarop ik het bedrijf beman, zou ik wel uit willen breiden. Ik zou nog wel meer met de gemeente Súdwest-Fryslân in contact willen komen om jongeren ‘met een rugzakje’ aan werk te helpen. Een soort van werk-fit-centrum realiseren in de watersportsector, dat past toch helemaal bij Sneek Watersportstad? Een compleet watersportbedrijf

Wilt u net als Meester Nautic een sociaal werkgever zijn?

“Ik zou het toejuichen dat meer ondernemers bekend raken met wat wij doen voor Wajongers. Ik vind ook niet dat wij subsidie krijgen voor deze werknemers, het is gewoon korting op de loonbelasting. Dat wist ik trouwens eerst ook niet. De jongens die nu bij ons werken zijn super toegewijd. Ik ben echt wel trots op Johan en Marijn, hoe ze nu functioneren. Johan heeft zijn groot rijbewijs gehaald, daar hebben we samen met het UWV voor gezorgd. Ik had hem wel gezegd dat hij, wanneer hij het zou verkloten, de kosten zelf terug moest betalen. Hij heeft het rijbewijs in drie en een halve maand gehaald.”

Sociaal werkgeverschap levert niet alleen winst op voor de samenleving, maar ook voor uw onderneming. Het is een kans om vacatures in te vullen, het verbetert het arbeidsethos bij de medewerkers en het verbetert uw imago.

“Mijn affiniteit met mensen die een rugzakje met zich meedragen is uit noodzaak ontstaan. Zes jaar geleden kwam de eerste Wajonger, ik kreeg het drukker en ik had gewoon een paar extra handjes nodig. Ik vind het mooi om deze jongens te zien groeien. We moeten als maatschappij eens ophouden om overal een stempel op te drukken. Doe gewoon, ik zeg het nu gekscherend en misschien wat plat, maar ieder heeft een kont in tweeën en we schijten allemaal uit hetzelfde gat. Doe wat met Wajongers want in wezen willen ze heel graag, daarom werken bij mij ook alleen maar Wajongers en ik ben trots op ze! Als deze jongens hier na drie jaar vertrekken, komen ze terecht in de reguliere arbeidsmarkt.”

Voor meer informatie en gratis advies kunt u contact opnemen met het ‘Werkgevers-servicepunt’ van het UWV, Pastiel of ABNAMRO. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met uw accountmanager van de gemeente.

Denk bij het uitzetten van vacatures bijvoorbeeld eens aan ’jobcarving’, het knippen van functies. Zo kunt u mensen met een beperking een plekje bieden binnen uw bedrijf en benut u specialistische medewerkers efficiënter.

Op www.sudwestfryslan. nl/ondernemen vindt u de contactgegevens van de accountmanager uit uw regio. U kunt ook mailen naar:ondernemen@ sudwestfryslan.nl of bellen met 14 0515.

Het accountteam van de Gemeente Súdwest-Fryslân wenst u fijne kerstdagen en een gelukkig en succesvol 2020! Noteert u woensdag 26 februari alvast in uw agenda? Dan lanceren we het thema van de Ondernemersprijs 2020 tijdens de eerste ondernemersavond van het jaar.


14

NUMMER 12 • 2019

BEVLOGEN TEAM PEUTEROPVANG TOMMIE WIL “HET VERSCHIL” MAKEN

VERTROUWDE EN VEILIGE OM BIEDT PEUTERS ONTWIKKELIN De veranderingen in de kinderopvang volgen elkaar in een hoog tempo op. Het laatste nieuws is dat er vanuit de Tweede Kamer initiatieven worden genomen om de kinderopvang gratis toegankelijk te maken voor iedereen op basis van drie dagen per week; kinderopvang wordt in dat geval een basisvoorziening. Over het belang van de voorschoolse opvang, ook wel peuteropvang genoemd, sprak GrootSneek met het team van Peuteropvang Tommie dat gehuisvest is in de Thomas van Aquinoschool aan de Louw Doniastraat en deel uitmaakt van de Kinderwoud Kinderopvang organisatie.

D

De ontvangst is allerhartelijkst nadat de laatste peuters van de woensdagmiddag zijn opgehaald. Adri van Veen, Joke Koudstaal, Christien Bil, Evelyn Venekamp en Alies de Vries hebben, opgeteld, ver over de honderd jaar ervaring in het vak. Want dat moge duidelijk zijn; het is een vak. Op de peutergroepen Tommie en de Kameleon wordt een mix van sociale ontwikkeling, educatie en, uiteraard, zorg aangeboden. “Het bieden van kansen aan ieder individueel kind in een veilige en vertrouwde omgeving is de essentie van ons vak”, vertelt Adri van Veen, die met ruim dertig jaar ervaring de meest gelouterde vakkracht van het team is. “Ik laat me graag verrassen door de mogelijkheden van een peuter en de stappen voorwaarts die het kind maakt. Elk kind is anders en ook de individuele ontwikkeling is nooit gelijk. Ook na meer dan dertig jaar kan ik oprecht blij zijn wanneer een peuter ineens lekker begint te praten en erin slaagt zich beter verstaanbaar te maken en begrepen te voelen.” Evelyn Venekamp herkent dat gevoel: “Je kunt het ook nog breder trekken. Je hebt namelijk ook intensief contact met de ouders. Die delen hun opvoedkundige vragen met ons en dat vinden we waardevol. Ouders kunnen hier ’s ochtends altijd even een bakje koffie meedrinken en iets met ons doornemen. Soms is een kleine hint of een advies net dat zetje waardoor er thuis ook zaken soepeler verlopen. Een ‘Zo zou je het ook kunnen

proberen’ momentje. Dat kan net het verschil maken.”

GEZIEN WORDEN Termen als ‘het verschil maken’ en het gevoel geven ‘gezien te worden’ klinken meerdere malen tijdens het vraaggesprek. Joke Koudstaal: “De ene peuter is de andere niet en de ‘startpositie’ is nooit hetzelfde. Als je kindjes hebt uit Afrika of vluchtelingen uit Syrië dan is de peuteropvang regelmatig het eind van een spannende reis en het begin van een nieuw leven in een welvarend land met een andere cultuur en taal. Ga er maar aan staan. Een goede vroegtijdige voorschoolse educatie (VVE, red.) verlicht de start op de basisschool en kan voorkomen dat een vierjarige al met een vrijwel onoverbrugbare achterstand moet beginnen. Ik kan ontroerd raken wanneer ik een peuter na enkele dagdelen zie veranderen en ik het idee heb dat het kind zich letterlijk en figuurlijk ‘gezien’ weet. Christien Bil: “Ik geloof dat er op deze basisschool twintig nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. Dat is een afspiegeling van de wijken waar onze kinderen vandaan komen. Dat is in hoofdzaak lemmerweg Oost, Lemmerweg West en het Sperkhem, maar uiteraard zijn kinderen uit alle wijken van Sneek welkom. Het is een prachtige uitdaging voor ons team om het optimale uit een peuter te halen. Hem of haar echt lekker op weg te helpen.” Alies de Vries: “Ieder kind heeft een andere thuisbasis en dat zie je voor een belangrijk deel terug in het gedrag. Soms wordt er in de thuissituatie onvoldoende echte aandacht schonken aan het kroost. Dat uiten de peuters dan bij ons. De problematiek mag anders zijn dan voor kinderen met een taalachterstand, maar een maatwerkoplossing is dan evengoed nodig. Regelmatig een gesprek met de

v.l.n.r. Christien, Alies, Adri, Yvonne en Joke

ouders is daarbij de kortste klap, maar in de groep kunnen we ook bepaalde ‘settings’ creëren waarbij we het kind net dat kunnen geven wat ze nodig heeft. Een peuter die iets assertiever zou kunnen zijn zetten we bij een kind dat hier goed mee omgaat. Een goede prater kun je laten spelen met een kind dat verbaal iets achter loopt. Kleine zaken, maar o zo belangrijk.”

SIGNALERENDE TAAK Adri van Veen: “De introductie van dat koffiedrinken is destijds een hele zinvolle zet geweest. Je spreekt niet alleen ogenschijnlijk kleine probleempjes door, maar het geeft ons indirect een blik achter de schermen. Wat speelt er

Heeft u al Oudejaarsloten? Kom langs bij Cigo en maak kans op €30 Miljoen Oosterdijk 85 - T 0515 433 777

in een gezin? Hoe gaat men met veranderingen om? Hoe is de denktrant? Voor ons is dat waardevolle informatie waarmee we iets kunnen en bepaalde gedragsveranderingen kunnen plaatsen en ten positieve draaien.” Evelyn Venekamp: “Vergeet niet dat we wel degelijk een signalerende taak hebben en voor ouders de deur kunnen openen naar andere instanties, zoals de gemeente. We verwijzen regelmatig ouders naar bepaalde hulpinstanties. In de leeftijdscategorie waar wij mee werken kun je zoveel positief beïnvloeden, daar hebben de meeste mensen geen weet van. Peuters van twee en drie pakken sommige aspecten razendsnel op.”


sneek

GROOTSNEEK.NL

15

TEKST GERARD VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

GEVING GSKANSEN

Medio maart neemt ‘juf Adri’ van Veen afscheid van peuteropvang Tommie wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ze heeft daar ambivalente gevoelens over. “Ik weet nu al dat ik het vreselijk ga missen en dat geldt voor de kinderen, maar zeker ook voor ons team. Anderzijds kan ik mijn energie nu weer voor andere zaken aanwenden. Mantelzorg bijvoorbeeld of vrijwilligerswerk. Maar eerst gaan mijn man en ik buitensporig kamperen. Want ‘achterover leunen’ zit niet in de aard van dit beestje.” Waar Adri tegenstrijdige gevoelens heeft, kennen Christien, Evelyn, Joke en Alies geen enkele twijfel. “We zullen haar stuk voro stuk enorm missen.”

En met dat laatste slaat Evelyn Venekamp de spijker op de kop. Als wegbreng- en ophaal-opa besef je het belang van een kwalitatief goede peuteropvang niet altijd direct. Het idee van ‘schuif maar door de deur en maar lekker spelen’ is bepaald geen afspiegeling van de realiteit. Joke Koudstaal: “Als je ziet wat er in de ontwikkeling van een kinderbrein van twee- en driejarigen gebeurt, besef je dat wel. Je ziet de laatste tien jaar een verschuiving naar voorschoolse educatie, maar het accent blijft op het spelenderwijs ervaringen opdoen en het aanbieden van ontplooiingsmogelijkheden.” Alies de Vries: “Van mij hoeven ze niet tot tien te kunnen tellen of het alfabet te kennen voordat ze naar groep een gaan. Daar hecht ik geen waarde aan. Sociale vaardig-

heden in een veilige, vertrouwde omgeving. Dat is waar het om gaat.” Christien Bil: “Een goede basis vormen voor de toekomst is het belangrijkste. En waar dat in uitmondt is altijd afwachten. Voor de een is dat de universiteit en voor een ander is een praktisch vak de toekomst. Maar het bieden van gelijke kansen aan ieder kind vinden wij erg belangrijk.”

HECHT TEAM De vijf peuterleidsters van Tommie vormen een hecht team. Evelyn Venekamp: “Dit is een vak dat niet ophoudt als je de deur dicht doet nadat de laatste peuter is opgehaald. We nemen allemaal wel eens ‘het werk mee naar huis’. Het gebeurt dat we ook ‘s avonds nog wel eens contact hebben om een voorval door te nemen.”

Adri van Veen: “We hebben allemaal passie voor dit vak. We zijn als het ware meegegroeid. Het is duidelijk dat een peuter anno 2019 anders is dan dertig jaar geleden. Kinderen speelden bijvoorbeeld vaker op straat en waren daardoor motorisch verder dan deze generatie. Alies de Vries: “Vroeg signalering brengt ook met zich mee dat je met andere professionals kunt samenwerking. Je ziet overal Integrale Kind Centra ontstaan. Ik vind dat een goede ontwikkeling. Samenwerken met de BSO, logopediste, gedragsdeskundigen. Van mij kan het nog intensiever dan nu het geval is.” Christien Bil: “Waar we erg blij mee zijn is ons volgsysteem waar de ontwikkelingen van de peuter beschreven staan. Dat maakt de overdracht op vierjarige

20% Decorette Sneek • Singel 24, 8601AJ Sneek, 0515-412935 Decorette Wolvega • Hoofdstraat Oost 27, 8471JH Wolvega, 0561-612405

KORTING* OP

DECORETTE

www.decorettesneek.nl • www.decoretteonline.nl BINNENZONWERING De actie is geldig t/m 11 januari 2020

leeftijd aan de kleuterklassen van het primair onderwijs beter en gedetailleerder. Een nieuw kind in de kleuterklas is geen onbeschreven blad meer.” Alies de Vries: “We zouden onszelf graag als een soort ‘groep nul’ willen zien. We werken nauw samen met de school en zien daar veel voordelen in. We geven kinderen de mogelijkheid om zich zo te ontwikkelen dat de start op school zo prettig mogelijk verloopt.” Voor mij is het na anderhalf uur ‘praten over het vak’ wel duidelijk. Peuterleidsters zijn professionals en zeker geen ‘oppassers plus met een diploma’. De juffen van Tommie en de Kameleon leveren daarvoor dagelijks het onomstotelijk bewijs.


De verbouwing vordert

TIJD VOOR EEN NIEUW INTERIEUR?

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INTERIEURADVIES EN LAAT JE INSPIREREN! VLOEREN | GORDIJNEN | BEHANG | RAAMDECORATIE | ZONWERING | HORREN Kleine Palen 27 | 8601 AB Sneek Tel. (0515) 43 99 24 www.colorsathomesneek.nl

Kijk voor al onze woonacties op www.woninginrichting-aanhuis.nl

Het wordt steeds duidelijker hoe ons nieuwe kantoor aan de Leeuwarderweg er uit zal komen te zien. De buitengevel is al bijna klaar. Ook in het pand wordt hard gewerkt om onze nieuwe werkplek en de appartementen begin volgend jaar in gebruik te kunnen nemen. We hebben er veel zin in! Met de feestdagen in aantocht, nemen we ook even de tijd voor andere dingen. De deur van ons kantoor aan het Kleinzand kan daarom tussen Kerst en Nieuwjaar af en toe dicht zijn. Natuurlijk zijn we telefonisch wel bereikbaar. Na nieuwjaar gaan we ons voorbereiden op de verhuizing, en gaan de werkzaamheden van ons makelaarskantoor ondertussen natuurlijk gewoon door. Wij wensen u alvast gezellige feestdagen en een gezond en gelukkig 2020. Wie weet ontmoeten we u dan in ons nieuwe kantoor! Annet, Lolke & Marianne

OUDE KOEMARKT 38C - 8601 EK SNEEK - 0515 413 775 - INFO@TAPIJTHUISSNEEK.NL

Annet de Jong Makelaardij - Tel. 0515-412727 - www.annetdejongmakelaardij.nl

OPEN AVOND

DONDERDAG 19 DECEMBE R

Kom alles te weten over Lampe Kwartier. Bezoek de open avond 40

8

40

67

40

op donderdag 19 december bij Rabobank Sneek, Martiniplein 1.

66

2

U kunt binnenlopen tussen 18.00 en 20.00 uur. Onze makelaars en Hypotheekadviseurs van Rabobank beantwoorden graag uw woonvragen.

8 ROYALE STADSWONINGEN vanaf € 329.500,- tot € 389.000,- V.O.N. Informatie en verkoop: Smedes Makelaardij Tel: 0515-444588 | info@smedesmakelaardij.nl

www.lampekwartier.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

17

“IK ZOU HET VOOR GEEN GOUD WILLEN MISSEN” HEGEMER HENK HUITEMA

Waar veel tachtigers al een vaste zitplaats hebben achter de geraniums en gebruik maken van hulpmiddelen als stok, rollator of scootmobiel komt de 82-jarige voormalige Philipstechneut Henk Huitema elke maandag- en vrijdagmorgen op zijn fiets naar het schoolgebouw aan de Jister in Heeg, waarin de basisscholen It Wraldfinster en St. Jozefschool zijn gevestigd, om leerlingen les te geven in Duits en wiskunde. En dat zou hij naar eigen zeggen voor geen goud willen missen. TEKST EN FOTO’S WIM WALDA

“Toen ik in 2011 in Heeg kwam wonen, raakte ik bij toeval in gesprek met Willem Wendelaar Bonga, directeur van de Christelijke basisschool It Wraldfinster. Ik had mijn huis ingericht en verder niet al te veel meer om handen, maar ik zag het niet zitten om een stel geraniums te kopen en daarachter wat mij nog rest aan jaren door te brengen. Ik kreeg van Wendelaar een uitnodiging om eens een kijkje te komen nemen op de school. Van het een kwam het ander en om een lang verhaal kort te maken: ik stelde hem voor om aan leerlingen die wel een extra uitdaging konden gebruiken wat lesjes Duits en wis-, natuur- en scheikunde te geven. Ik had namelijk als technicus bij Philips 30 jaar in Duitsland doorgebracht, dus een kop vol techniek en Duits is mijn tweede moedertaal geworden. Ik heb daarna een lesprogramma geschreven, dat met de docenten doorgesproken en ben in 2011 begonnen met een groepje van zes leerlingen. Een paar jaar later kwamen daar ook leerlingen van de St. Jozefschool bij, zodat ik verdeeld over de twee scholen nu vijf groepen heb vanaf groep zes.”

ERVARINGSDESKUNDIGEN

Vlnr Mare van Wijk, Mirthe Hoornveld, Henk Huitema, Finz Galama en Luca Postma.

sche Hogeschool techneut bij Philips in Drachten. Later werd hij overgeplaatst naar Duitsland en gestationeerd in Bonn, waar hij de volgende dertig jaar van zijn leven zou doorbrengen en waar zijn kinderen en vijf kleinkinderen nog steeds wonen. Na nog eens elf jaar in Polen, eveneens voor het Philips Concern, zette hij op 74-jarige leeftijd een punt achter zijn werkzame leven en verhuisde terug naar het Heitelân, naar Heeg.

EGOÏSTISCHE MOTIEVEN “Eigenlijk zitten er ook egoïstische motieven achter dat lesgeven. Want alhoewel het enerzijds een hele leuke tijdsbesteding is, die ik niet graag zou willen missen, is het anderzijds een hele effectieve manier om lichamelijk en geestelijk ‘bij de les’ te blijven. Want linksom of rechtsom, ik ben 82 jaar.

Kinderen zijn gretig en dat moet je voeden, anders verliezen ze hun aandacht en gaan ze zich vervelen. De kinderen die mijn lessen mogen volgen hebben een extra uitdaging nodig. Bijkomend voordeel is dat de leerkracht dan meer armslag krijgt om andere leerlingen extra aandacht te geven. Naast de theorie doen we ook praktijklessen, bijvoorbeeld het bouwen van een elektromotor. Daarin leren ze hoe het principe van een dergelijke motor in elkaar steekt. Ook zelfgebouwde periscopen behoren tot de praktijklessen, de hiervoor benodigde 20 spiegeltjes kregen we kostenloos van de Glashandel Sneek.”

DANSEN OP EEN VULKAAN “Daarnaast maak ik ook wel eens gebruik van de actualiteit. In de Leeuwarder Courant -

Wat vinden de leerlingen zelf van de lessen van de Heer Huitema. Daar kunnen we kort over zijn. Finz Galama en Luca Postma, beiden uit groep acht van It Wraldfinster en Mirthe Hoornveld en Mare van Wijk uit groep acht van de St. Jozefschool, volgen naast Duits het bèta-pakket. Ze zijn unaniem in hun mening: “Het is leuk en leerzaam. Je leert bepaalde dingen uit het dagelijkse leven begrijpen; je krijgt er meer zelfvertrouwen door. Mijnheer Huitema legt alles op een hele leuke en begrijpelijke manier uit. Als je iets niet snapt, legt hij het nog eens en als het nodig is nog eens en nog eens op een andere manier uit, totdat we het allemaal begrijpen. Want sommige onderwerpen zijn best ingewikkeld.”

Of ik diep een vraag van de kinderen uit. De moeder van een meisje wilde graag weten wat een nanometer is. Dat heb ik ze vervolgens uitgelegd, waarbij ik er en passant het metrieke stelsel (de systematiek van de lengtematen) bij pak en het daardoor dus een plek geef in het geheel. In mijn lessen Duits leren ze eerst de basis en zodra ze wat verder zijn, koppel ik dat aan de wis-, natuuren scheikunde en sla ik dus eigenlijk twee vliegen in een klap.”

MIJNHEER HUITEMA IS EEN CADEAUTJE “Voor ons is Mijnheer Huitema een cadeautje” reageert Marian Tjerkstra op het verhaal van Henk Huitema. Tjerkstra is sinds 2015 directeur van de Sint Jozefschool in Heeg. “Het is best mogelijk dat we in de toekomst lessen van mijnheer Huitema gaan koppelen aan onze nieuwe Wereldoriëntatie-methode. Want er zijn onderwerpen die veel raakvlakken hebben en hoe mooi is het dan dat we dat kunnen combineren.”

GEBOREN IN DUITSLAND, GETOGEN IN VROUWENPAROCHIE Henk Huitema kwam 82 jaar geleden ter wereld in Bad Sassendorf in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, maar is getogen in Vrouwenparochie. Hij werd na de Techni-

uitgave 20-04-2019 - is bijvoorbeeld een artikel verschenen waarin werd vermeld dat op vijf kilometer diepte onder Friesland de zogenaamde ‘Zuidwalvulkaan’ ligt. Het is op die diepte behoorlijk heet: 190oC. Naar aanleiding daarvan besprak ik met de leerlingen dat Friesland op die manier onafhankelijk zou kunnen worden van fossiele brandstoffen. Door van die warmte gebruik te maken in geothermische centrales, zou Friesland wat energie betreft zelfvoorzienend kunnen worden.

Henk Huitema en Marian Tjerkstra

Henk Huitema tot slot: “Ik word hier blij van, de kinderen zijn uniek, de vragen die je krijgt doen je af en toe versteld staan en de mogelijkheden die ik op beide scholen krijg en de samenwerking zijn fantastisch. Ik zou het voor geen goud willen missen.”


18

NUMMER 12 • 2019 TEKST EN FOTO HENK VAN DER VEER

SNEEK VIERT IN APRIL

EN MEI DRIE WEKEN EEN GROOT BEVRIJDINGSFEEST De bevrijding van Sneek, volgend jaar 75 jaar geleden, wordt groots gevierd. Hiervoor is een stichting in het leven geroepen die achter de schermen al bijna een jaar druk bezig is om in de periode van 15 april (Sneker ‘Bevrijdingsdag’) tot en met 5 mei 2020 een grandioos feest te organiseren. Zo zullen er concerten plaatsvinden, wordt er een openluchtspel over de Sneker Bloednacht opgevoerd en worden de scholen actief bij de festiviteiten betrokken. Ook zal er een speciale Bevrijdingskrant verschijnen en organiseert GrootSneek een Bevrijdingsloop op 3 mei.

A

Aan de vooravond van het Bevrijdingsjaar sprak GrootSneek met Kees Poiesz, Jaitie Dijkstra, Dick Overeem en Tjitske Kuipers, een kwartet dat nauw betrokken is bij de organisatie, die verder uit tientallen vrijwilligers bestaat. In de komende uitgaven van GrootSneek besteden wij extra aandacht aan de activiteiten van ‘Sneek 75 Vrij’.

ORGANISATIESTRUCTUUR “De overkoepelende organisatie is Sneek 75 jaar vrij en die ziet toe op de totale organisatie en doet aan fondsen-

werving voor de beide onderliggende stichtingen. Dat zijn Sneek Activiteiten 2020, die in de periode van 15 april tot en met 5 mei festiviteiten organiseert. De andere stichting is Stichting Theater 2020 en die organiseert het openluchtspel in de Stadhuistuin”, legt voorzitter Kees Poiesz de organisatiestructuur uit. Naast Poiesz hebben Geert Pieter Vermeulen (penningmeester), Ebel Koppen (secretaris), Jaitie Dijkstra (bestuurslid) en Dick Overeem (bestuurslid) zitting.

Van links naar rechts: Jaitie Dijkstra, Tjitske Kuipers, Dick Overeem en Kees Poiesz

“De basis voor de aankomende festiviteiten in 2020 is het Bevrijdingsconcert uit 2015. Dat concert was zo’n succes, dat toen al vaststond dat er in het bijzondere jubileumjaar een nog grootser vervolg op zou komen”, vertelt Poiesz.

Jaitie Dijkstra, oud-notaris is door de toanielferiening gevraagd om als voorzitter te fungeren van de Stichting Theater 2020. Een taak die hij inmiddels met veel plezier op zich genomen heeft.

“In 1990 is de Oranjevereniging al begonnen met het organiseren van bevrijdingsfestiviteiten en de editie van 2015 was inderdaad een groot succes, waar we nu een vervolg aan geven”, beaamt Dick Overeem van de Oranjevereniging Sneek. Tjitske Kuipers, bestuurslid van ‘toanielferieniging Teater Snits’, vertelt over het bijzondere openluchtspel dat in de Stadhuistuin zal worden opgevoerd.

“In eerste instantie werd ik gevraagd om na te denken over stichtingsvormen en degelijke, maar dat hebben we inmiddels achter de rug. Het gaat nu over de inhoud van het stuk en over bijvoorbeeld de locatie waar het stuk gespeeld zal worden. In eerste instantie dachten we aan de Marktstraat voor het stadhuis, omdat Rasterhoff, de latere burgemeester, een overlevende van de Sneker Bloednacht is. Bouke Oldenhof vond echter meteen dat het stadhuis te veel zou afleiden, juist omdat het zo’n mooi monument is. Daardoor kwamen we bij de stadhuistuin, een prachtige locatie, ook in de optiek van regisseur Tjerk Kooistra. Het stuk mag zich gedeeltelijk toespitsen op Rasterhoff, maar we doen zeker de vier slachtoffers en hun familie niet te kort. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Het stadhuis was Rasterhoff zijn werkpaleis, maar die tuin is van alle Snekers en Súdwesthoekers.”

FOTO: 4EN5MEI.NL

SNEKER BLOEDNACHT “We wiene al fan doel om in iepenloftspul te organisearjen omdat ús toanielferiening yn 2020 al 170 jier bestiet. We hawwe doe kontakt socht mei it komité dat it Bevrijdingsfeest organisearret, omdat we net yn mekoars farwetter sitte wolle. We wiene earst fan doel om it iepenlofstspul yn juny te dwaan, mar omdat de aktiviteiten dy’t yn april en maaie spylje ús oansprekke, slút Teater Snits hjir graach by oan. It stik dat we spylje is skreaun troch Bouke Oldenhof - hij hat earst kontakt socht mei de famylje Rasterhoff - en it tema is de Sneker Bloednacht.”

Het openluchtspel, dat 11 keer opgevoerd zal worden in de periode van 17 april tot en met 3 mei, is een van


sneek

de activiteiten die tussen 15 april en 5 mei georganiseerd worden, maar er zijn nog veel festiviteiten. Kees Poiesz somt in willekeurige volgorde nog een aantal op.

PROGRAMMA VAN DRIE WEKEN “Het begint op woensdag 15 april met aan het einde van die middag de officiële opening van de festiviteiten. Dat vindt plaats in het Fries Scheepvaartmuseum, waar tevens een tentoonstelling is met fotomateriaal over hoe Sneek bevrijd is. ’s Avonds is er het Bevrijdings- of herdenkingsconcert in

GROOTSNEEK.NL

de Grote- of Martinikerk onder leiding van Anne Oosterhaven. Het Stedelijk muziekkorps en de Harmonie gaan gezamenlijk muziek maken op die avond, dat is toch best wel bijzonder. Het concert wordt op 16 april nogmaals herhaald omdat we veel bezoekers verwachten.” “Een commissie is bezig met de organisatie van een speciale parade met als titel ‘de Dag van de Vrijheid’. Er is een voorbereidingsgroep die een speciale wandeling door Sneek gaat organiseren. De oorlogsmonumenten en

graven worden opgeknapt. We willen graag dat deze monumenten en graven geadopteerd worden door scholen. In die hele periode van drie weken worden de scholen ook bij het project om het zomaar eens te benoemen - betrokken. De leerlingen zullen worden gevraagd om gedichten over de oorlog en bevrijding te schrijven, waarbij zij ook hun visie in poëzievorm over de toekomst mogen geven. Verder is er een actieve commissie die de catering zal verzorgen tijdens de verschillende festiviteiten. Klapper is het optreden van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht dat naar Sneek komt met een avondvullend programma met als thema Sounds of Freedom. Dat zal op woensdag 29 april plaatsvinden in het Theater aan de Westersingel. Al die activiteiten houden we zo laagdrempelig mogelijk, want iedereen moet het mee kunnen vieren. We hebben drie weken feest op een dag na, want op 4 mei vindt er een bijeenkomst plaats voorafgaande aan de Dodenherdenking. Na die plechtigheid wordt in de RK Sint Martinuskerk het Requiem van Mozart opgevoerd door Sneek Vocaal.”

BEVRIJDINGSVUUR EN BEZOEK CANADESE OORLOGSVETERAAN Dick Overeem vult Kees Poiesz graag aan over de activiteiten die rond 4 en 5 mei zullen worden georganiseerd.

19

“Na afloop van de Dodenherdenking stappen lopers in de bus om in Wageningen het Bevrijdingsvuur op te halen. Op 5 mei is er een Bevrijdingslunch en komt vanuit Leeuwarden een aantal militaire voertuigen met een van de Canadese Oorlogsveteranen, die Friesland zal bezoeken. De veteraan zal op een podium op het Oud Kerkhof ontvangen worden door een afvaardiging van het college van B & W. Voorafgaand aan die tocht van de militaire voertuigen zal een doedelzakkorps spelen. Waar we natuurlijk erg trots op zijn is dat er op 5 mei op het Martiniplein een groot openluchtconcert zal worden gegeven op verschillende podia. Op 25 april komt de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht op bezoek en in het weekend van 1 mei is in Sneek de ontvangst van de Joodse onderduikers. Dat heeft allemaal te maken met het project De terugkeer van Joodse Kinderen. In dat weekend zullen we ook gastheer zijn voor de Dutch Peace Army met 60 bijzondere voertuigen, die op het Veemarktterein hun kampement zullen inrichten. Er zal dan ook een parade plaatsvinden waarbij de hele hulpverlening vanaf 1945 tot heden zich zal presenteren.” Voor meer info: www. sneek75jaarvrij.nl/


sneek

GROOTSNEEK.NL

21

TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

HYPERMODERN TANKSTATION VAN ‘DE JONGENS VAN VEENEMA’ OPEN!! Eigenlijk hebben Arnold en Freddy - samen met hun broer Harold vormen ze de directie van Veenema Olie Chemie Energie uit Sneek - helemaal geen tijd voor een interview. Immers, het grote aftellen is begonnen. Op woensdag 18 december om exact 14.00 uur plaatselijke tijd gaat het gloednieuwe tankstation aan de Lorentzstraat nummer 4 open. Op datzelfde tijdstip gaan de hekken om de pompen aan de Oude Oppenhuizerweg. Toch vinden de ‘jongens van Veenema’ in alle hectiek even een moment om te vertellen over hun nieuwe tankstation. “We gaan er straks toch ook nog even kijken hè?” Uiteraard! Eerst kort terugblikken en vooruitkijken op het kantoor aan de Oude Oppenhuizerweg over hoe het is gegaan met de plannen en de realisatie van het nieuwe station.

WITTE POMP “De geschiedenis van Veenema Olie kun je op onze site www.veenemaolie.nl lezen. Over pake Fokke, die in 1935 met Veenema Olie begon en heit Catharinus die het bedrijf voortzette. Kijk, hier in de gang hangt nog een mooie foto van heit bij de Witte Pomp, die moet mee in de krant als het kan. We weten waar we vandaan komen,” begint Arnold Veenema. Hij vervolgt met: “Heel in het kort over de geschiedenis van het nieuwe tankstation. In 2006 werd het tracé ingetekend met de bestemmingsplannen aan de rondweg. Meerdere belangstellenden kregen daarbij de mogelijkheid om de grond te kopen, waarbij wij er als de gunstigste partij uitkwamen. We zijn de bestemmingsplanprocedure in gegaan en dat heeft eigenlijk tot 2017 geduurd. Toen was het ook concreet. In het afgelopen jaar heeft ‘mem Nienke’ de eerste paal geheid, op 11 juli gingen de drie gecompartimeerde tanks van elk 80.000 liter de grond in en nu zitten we een week voor de opening. Dat is in het kort de tijdslijn.” De Texaco tankstations in de Benelux en Frankrijk zijn verkocht aan Euro Garage-Group Benelux BV, die ook de Esso-licentie van Europa heeft. De Veenema’s hebben geïnvesteerd in het complete tankstation, maar verpachten de exploitatie ervan. Ze blijven wel zelf de kaarten uitgeven voor de tankpassen en het zakelijk verkeer. Op die manier zijn de Snekers nauw betrokken bij het hypermoderne tankstation. Want dat het bijzonder is wil Freddy Veenema wel onderschrijven.

HEDENDAAGS TANKSTATION “Het vertegenwoordigt alles en meer wat je van een hedendaags tankstation mag verwachten. Daarbij maak je een keuze: alles of niets. Of een onbemand tankstation op een industrieterrein met kale pompen en voor de rest niks, of je gaat ‘volle bak’ voor full service zoals bij dit tankstation. Met een grote winkel erbij of eigenlijk een grote bakkerij, want daar komt het op neer. Het draait allemaal om

De ‘jongens van Veenema’: van links naar rechts Arnold, Freddy en Harold

OPEN!

eten en beleving. Daarnaast komt er nog eens een supermoderne kettingwasstraat bij. Vroeger lukte het misschien nog om voor ‘middle of the road’ te kiezen, maar die tijd is voorbij. Het moet ‘state of the art’ zijn en de klant wil tegenwoordig verse producten in de winkel. Daar kunnen wij nu aan voldoen. Snelheid, vers en goed. Dat is dan ook meteen de reden dat wij dat stuk verhuurd hebben omdat het horeca-aandeel zo groot is geworden. Geloof mij, dat is een aparte ‘tak van sport’ in de ‘retail business’. Dat vereist andere talenten dan die van ons als echte oliehandelaren. Daarom hebben we deze stap ook gemaakt. Het is een bewuste stap naar de toekomst”, weet Freddy. Met de EG-Group zijn de Veenema’s aan het juiste adres, zij exploiteren wereldwijd zesduizend tankstations, waarbij ze continu in de gaten houden wat hip en ‘in’ is. Voor het juiste beeld: De EG-Group heeft vijf jaar geleden Texaco Europa overgenomen. Die heeft zich opgesplitst in ten eerste een retail afdeling, waaronder de tankstations en ten tweede de oliehandel. De EG-Group heeft zich gespecialiseerd in het exploiteren van tankstations, zoals het nieuwe Veenema tankstation. De Veenema’s nemen op hun beurt een hoog volume business oliehandel van Texaco over in Noord en Midden-Nederland. Door deze intensieve samenwerking tussen de EG Group en de ‘jongens van Veenema’ zal het Texaco-merk, sterk vertegenwoordigd blijven op de Nederlandse markt.

“Op woensdag 18 december (vandaag dus, red) precies om 14.00 uur gaat het nieuwe tankstation open. Op een gegeven moment moesten we een datum en tijdstip prikken en dat is dit dus geworden. De afgelopen weken leek het wel een mierenhoop aan de Lorentzstraat, iedereen was er aan het werk, overal bedrijfsbusjes, er liepen soms wel 100 man rond. Trouwens prachtig om opnieuw te ervaren dat juist de ondernemers uit het noorden, waar wij zaken mee doen, zo’n klus ook echt klaren. Dat is toch wel een voordeel. Er zijn met elkaar 35 brandstofslangen”, leggen de gebroeders uit. Na dit enthousiaste verhaal nemen we een kijkje bij het tankstation. Daar laten Freddy en Arnold vol trots zien hoe mooi de Bakery is geworden, de tafels waaraan gegeten en gedronken kan worden. De schappen waar broodjes, maar ook beleg gekocht kan

worden. Intussen tikt de klok letterlijk en figuurlijk af naar het moment dat het publiek kan tanken en naar binnen mag. Vandaag is het zo ver! “Zullen we de foto voor de kettingwasstraat maken?”, vraagt Arnold. “Die is echt groot hoor, de auto’s worden door een ketting naar binnen getrokken. Er zal continu een medewerker bij de wasstraat staan om indien nodig te assisteren. In totaal staan er 60 mensen bij Veenema op de loonlijst. Al het personeel van het nu oude tankstation van de Oppenhuizerweg gaat mee naar de Lorentzstraat. Op hetzelfde moment dat het nieuwe station in bedrijf gaat, gaan de hekken om het oude aan de Oppenhuizerweg en wordt begonnen met de afbraak en de sanering. Zoals bekend komt op deze plaats de nieuwe Lidl winkel. De officiële opening van het tankstation aan de Lorentzstraat is in mei 2020.


OPENINGSACTIE GO FRESH BAKERY ESSO SNEEK – LORENTZSTRAAT 4 Geldig tot en met 31 januari 2020

FALL IN LOVE WITH OUR SWEETS! naar keuze bij aankoop van een koffie

1

VAN 11 TOT 14U

LUNCHACTIE Baguette gezond of filet americain & jus d’orange of smoothie

5

00

LUXE, VEGGIE OF HOT SANDWICH

00

PANINI naar keuze

naar keuze

4

50

3

50

GO FRESH BAKERY ESSO SNEEK LORENTZSTRAAT 4 • 8606 JP Sneek

TWEE SNACKS naar keuze

2 voor

2

50


sneek

23

GROOTSNEEK.NL

SNEEKER OESTERS “KIEN, KIEN, WAT KESTOU WAT…”

TEKST EN FOTO’S WIM WALDA

Het begon ruim twee maanden geleden toen Margriet de Vries op Pinterest een setje foto’s tegenkwam van beschilderde oesterschelpen. “Ik dacht toen meteen, ‘dat is leuk, dit moet ik in de groep gooien’. We hebben namelijk met zes meiden een, noem het maar ‘gezelligheidsclubje’, waarmee we regelmatig samenkomen om leuke creatieve dingen te maken. Zo hebben we, voordat de ‘oesterkoorts’ toesloeg, 3D dierenfiguren van vilt gemaakt. Als iemand dan een tot in de perfectie uitgewerkt figuurtje klaar had, compleet met zelfgemaakte kleertjes, schoentjes, accessoires en zo, klonk het in koor: ‘Kien, kien, wat kestou wat…’, gevolgd door een lachsalvo. Iedereen was meteen enthousiast over het ‘oesteridee’, dus twee weken later zaten we een beetje onwennig de eerste oesterschelpen te beschilderen.” “Al kletsend kwam toen het idee bovendrijven om de schelpen te verkopen - want vrienden en bekenden waren er lyrisch over - en de opbrengst fifty - fifty te verdelen tussen de ‘Samenloop voor Hoop Sneek’ in september 2020 en het MS Fonds. Sinds die eerste oesters steeg het enthousiasme met de dag, want de verkoop, waar we aanvankelijk best wel wat sceptisch over waren, overtrof al onze verwachtingen. De teller staat op het moment van schrijven al op 2600 euro!”

‘STINKERDS’ “In het begin was het best een hele uitzoekerij,” vervolgt Annie Haagsma. “Want hoe kom je aan voldoende oesterschelpen en een continue aanvoer, hoe krijgen we die dingen van binnen schoon, hoe krijgen we de nogal aanwezige geur eraf want het zijn ‘stinkerds’ hoor, hoe verwijderen we de pokken aan de buitenkant, welke verf en inkt moeten we gebruiken, waar halen we voorbeelden vandaan om inspiratie op te doen en niet te vergeten hoe verkopen we ze?”

Sneeker Oesters: v.l.n.r. Margriet de Vries, Annie Haagsma – Veenstra, Iety Veenstra, Annemarieke Veenstra, Klazien van der Meer Veenstra en Ina van Dalen – van Elven.

De eerste en laatste vraag losten zich eigenlijk vanzelf op, want zowel Sjoerd Schot van ’t Vaticaan als Jan Gerard van der Wal van Le Petit Bistro, waren razend enthousiast over het initiatief van de ‘Sneeker Oesters’ - de naam van het project op de site van de Samenloop voor Hoop – en zegden toe de schelpen van de bij hen geconsumeerde oesters voor ze te bewaren. Later kwamen daar Vishandel Abbink en Strandpaviljoen Thalassa in Zandvoort nog bij als incidentele toeleveranciers. De verkoop liep eigenlijk meteen al vanaf het begin als de spreekwoordelijke ‘tierelier’. Familie, vrienden, bekenden, leden van de tennisclub, gasten van ’t Vaticaan, kochten ze niet

per stuk, maar per vijf of tien tegelijk en dan tikt het lekker aan. Er zijn ook al klanten geweest die ze per dertig of veertig kochten en ze aan hun relaties geven. Bij Vishandel Abbink worden de beschilderde oesterschelpen vanaf begin december ook verkocht en er zitten nog wat ideeën in de pijplijn.

MARITIEME MOTIEVEN EN MEER “Aanvankelijk kwam onze inspiratie van het internet,” legt Margriet uit, “Voornamelijk maritieme voorstellingen zoals garnalen, een schaar van een kreeft, een zeepaardje, de kop van een vis of zeesterren, geschilderd in blauw op het witte parelmoer van de schelpen. Maar naarmate we wat meer ervaring en zelfvertrouwen kregen door de ‘Kien, kien wat kestou wat’ aansporingen, lieten we onze creativiteit de vrije loop. Andere kleuren, werken met highlights en met schaduwen, met afbeeldingen, waarbij we allemaal een eigen stijl ontwikkelden. Ik heb veel met maritieme afbeeldingen, herfsttafereeltjes met paddenstoelen en geometrische figuren. Annie en Ina ontpopten zich tot de experts in landschapjes. Klazien bleek talent te hebben voor Japanse tafereeltjes en zogenaamde ‘zen-

tangles’, ingewikkelde Escher-achtige afbeeldingen. Iety schildert fantasietaferelen en Annemarieke maakt hele kunstzinnige schelpen.

IS HET EEN OBSESSIE GEWORDEN? “Nee, zo erg is het (nog) niet,” lacht Annie, “Maar we zijn er stuk voor stuk dagelijks toch wel een paar uur mee bezig. Het is ook zo leuk om te doen en voordat je het weet ben je drie à vier uren verder. De prijs van vijf euro per stuk staat daarbij natuurlijk in geen enkele verhouding tot de tijd die je erin stopt, maar het is voor het goede doel en we willen een grote groep mensen bereiken. We waken er wel voor dat het geen ‘werk’ wordt. Het is allemaal vanuit de gezelligheidsgedachte begonnen en het moet leuk blijven. Dus series maken, daar beginnen we niet aan. Elke oester is uniek en dat maakt het beschilderen ervan ook zo leuk. We gaan volgend jaar als de ‘Sneeker Oesters’ een paar keer op de zaterdagsmarkt op het Grootzand staan en hopen in het voorjaar en zomer een plekje te bemachtigen op een of meerdere edities van de fairs van het Flinkeboskje om in september zowel de Samenloop voor Hoop als het MS Fonds een substantieel bedrag te kunnen overhandigen.” Op de achtergrond wordt net een nieuwe beschilderde oesterschelp afgeleverd en onmiddellijk klinkt het in koor: “Mooi, prachtig. Kien, kien wat kestou wat.”

MEER WETEN?

Centraal contactpersoon van de ‘Sneeker Oesters’ is Annie Haagsma- Veenstra. Bereikbaar via de mail: sneekeroesters@ gmail.com, via de Messenger van Annie HaagsmaVeenstra en uiteraard via de site van de Samenloop voor Hoop. De verrichtingen van ‘de oesters’ zijn te volgen via de respectievelijke Facebookpagina’s van de leden en de site van Samenloop.


24

NUMMER 12 • 2019

“TIJD OM DE BAKENS TE VERZETTEN” HUISARTS SJOERD ALKEMA

“Na 31 jaar in de huisartsenpraktijk te hebben gewerkt, wordt het nu tijd om de bakens te verzetten. Per 1 januari 2020 zullen we de praktijk gaan beëindigen.” Was getekend Sjoerd en Ria Alkema. GrootSneek ging op bezoek bij het doktersechtpaar dat op zaterdag 4 januari van 16.00-18.00 uur afscheid neemt van ‘hun’ patiënten tijdens een bijeenkomst in De Kajuit aan de Dompleane te Sneek. TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

“Zo’n afscheidsreceptie is niet alleen voor de mensen leuk, maar voor ons zelf ook, want het is tenslotte een afscheidsproces. We kunnen dan onder het genot van een kopje koffie of een borreltje nog even wat gedachten uitwisselen over de afgelopen jaren. En dat zijn er nogal wat geweest natuurlijk en dan is het klaar”, zegt Sjoerd Alkema (65) meteen aan het begin van ons gesprek. Voordat Sjoerd Alkema, zoon van een zelfstandig ondernemer uit Bolsward en jongste uit een gereformeerd gezin van zes kinderen, z’n eigen huisartsenpraktijk in januari 1989 begint, heeft hij vijf jaar eerder zijn huisartsenopleiding aan de RUG voltooid. In 1982 en 1983 is Alkema werkzaam in het Sint Antonius Ziekenhuis in Sneek, als ‘tropen assistent’. Het was de bedoeling om naar Nigeria te vertrekken, maar door de onrustige situatie in het Afrikaanse land gaat dat niet door. De jonge Alkema besluit om de eenjarige huisartsenopleiding te volgen, waarbij hij stageloopt bij de Sneker huisartsen Dros en Peters. Voordat hij een eigen praktijk krijgt is hij werkzaam als waarnemer, maar het blijft door het grote aanbod van huisartsen bij korte invalbeurten. Omdat het uitzicht op een eigen huisartsenpraktijk aanvankelijk niet gunstig is, verlegt Alkema letterlijk zijn grenzen en gaat naar Duitsland om zich te specialiseren met een opleiding urologie/chirurgie. In juli 1985 vertrekt hij naar Höxter aan de Wezer om nog weer later te gaan werken in Idar-Oberstein. Als er in oktober 1988 een vacature ontstaat voor een huisarts in Sneek door het vertrek van dokter Peters, weten Sjoerd en Ria Alkema-Sinia wat hen te doen staat.

sen, vertegenwoordigers van het ziekenfonds, de patiëntenraad en ga zo maar door. Die zaten allemaal aan een enorme tafel, een man of 20. Ze vroegen waar ik vandaan kwam. ‘Duitsland!’ Zover? ‘Ja, zo ver’. Maar voordat jullie verder gaan, ik geef jullie niet allemaal een hand want dat gaat allemaal van mijn tijd af. Ik wil graag meteen maar vertellen waarom ik hier ben, ik wil deze praktijk heel erg graag hebben. Om

een lang verhaal kort te maken, op 6 december 1988 kreeg ik het bericht dat we de praktijk van dokter Peters mochten overnemen. Dat was een heel bijzonder Sinterklaascadeautje!”

TERUGBLIK De afgelopen 31 jaar zijn volgens Sjoerd en Ria Alkema voorbijgevlogen, iets wat wel vaker het geval is wanneer mensen zich ergens ‘senang’ voelen. “Ik wilde vanaf het begin maar op één plek zijn en dat was Sneek. Ik houd nog steeds van mijn vak, het is een leuke plaats om huisarts te zijn, we hebben fijne collega’s en een geweldig team. En gemiddeld ook nog eens aardige patiënten. Nu na 31 jaar kan ik ook zeggen dat de sfeer tussen de Sneker huisartsen altijd prima was en is. Ik weet me nog te herinneren dat tijdens de zogenaamde huisartsendiners de vakanties werden verdeeld. Prachtig!”

OVER COLLEGA’S EN TEAM GESPROKEN, DAT WAS IN HET BEGIN TOEN JULLIE BEGONNEN NOG NIET ZO? “Toen we begonnen hadden we een assistente en een vierkante kaartenbak waar de gegevens van de patiënten werden bijgehouden. En een doos met groene kaarten, die voor een deel leesbaar waren en dat was ‘de print’ van ons huisartsenpraktijk aan de Stationsstraat 3. Ik wilde er ook niemand bij hebben, omdat ik onze praktijk naar eigen gevoel wilde ‘kneden’. Ik zei ook wel eens tegen de mensen dat ik het puur toeval vond dat we tegenover elkaar zaten. Zij hadden mij niet uitgekozen en omgekeerd ik hen niet. Ik wilde niet met kromme tenen tegenover elkaar zitten. Zo zijn we begonnen. In de periode voordat ik huisarts werd had ik in Duitsland gewerkt en daar heerste een enorme hiërarchie.”

SOLLICITATIEBRIEF GESCHREVEN MET ZILVEREN VULPEN “Na het lezen van de advertentie wisten we het meteen: ‘Die praktijk is voor ons!’ Ik heb een zilveren vulpen gehaald, tenminste hij blonk als echt zilver, en Ria heeft met die pen onze sollicitatiebrief geschreven. Zo konden ze tenminste lezen dat ik graag huisarts in Sneek wilde worden. We werden met nog 32 kandidaten uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. In die sollicitatiecommissie zaten afgevaardigden van de gemeente, verloskundigen, huisart-

“IK WAS EEN DOKTER VAN DE OUDE STEMPEL, DIE BIJ NACHT EN ONTIJ NOG OVERAL NAAR TOE GING OM PATIËNTEN BIJ TE STAAN”


sneek

GROOTSNEEK.NL

25

“IK WILDE VANAF HET BEGIN MAAR OP ÉÉN PLEK ZIJN EN DAT WAS SNEEK. HET IS EEN LEUKE PLAATS OM HUISARTS TE ZIJN, WE HEBBEN FIJNE COLLEGA’S, EEN GEWELDIG TEAM EN AARDIGE PATIËNTEN.”

ze dan een handje aan dokter geven, dat kind wilde dat natuurlijk helemaal niet. Die gaf altijd de hand die het dichtstbij is, de ‘hartehand’. Al zeiden de ouders dan weer dat het de verkeerde had was. Natuurlijk was dat niet zo, want kinderen geven een open hand, vol energie. Ik heb nooit echt voorkeuren voor een bepaalde leeftijdsgroep gehad. Het werk van een dokter bestaat voor een groot gedeelte uit geruststellen. Wat dat betreft is het internet een bron van inkomsten voor de huisartsen. Mensen Googlen, vinden iets en komen daarna bij de dokter die het dan weer mag relativeren.”

VERANDERING Na anderhalf jaar Stationsstraat betrokken Sjoerd en Ria Alkema een pand aan de Geeuwkade 22 waar dokter Nauta ook zat. Het is dan juli 1990. “Wat de grootste verandering in de afgelopen 30 jaar is geweest”, herhaalt dokter Alkema de vraag om dan weloverwogen, zoals bij al z’n antwoorden, tot de volgende formulering te komen. “Je bent van een ‘eenpitter’ met een assistente en een minimum aan administratie en dat soort dingen, tot een bedrijf geworden. Dat is allemaal geleidelijk gegaan.”

DAT EIGEN STEMPEL VAN SJOERD ALKEMA, WAT IS DAT NU PRECIES? “Ik wilde persoonlijke betrokken zorg leveren en las het patiëntendossier altijd nauwkeurig. Voor mij was het geen acht tot vijf baan. Ik wilde weten wie er voor mij zat. Ik ging ook op bezoek bij de fysiotherapeuten en andere hulpverleners, ik wilde zien naar wie ik mijn patiënten toestuurde. Ik

vond het bovendien interessant. Mijn patiënten kwamen uit de hele stad. Het mooie aan het beroep van huisarts is in vergelijking met dat van de specialisten dat je intensief contact met de mensen hebt en dat je ze steeds weer ziet. Bovendien kom je bij de mensen thuis en weet je hoe de familieverhoudingen zijn. Je staat heel dicht bij de mensen, van een ontstoken teen tot alle ernstige ziektes.”

“Ik was in die zin ook wel een dokter van de oude stempel, die bij nacht en ontij nog overal naar toe ging om patiënten bij te staan, zeker als het ging om zorg te verlenen in de laatste levensfase van iemand. Dat is ook de meest intensieve zorg, die ik ook deed in het hospice. Ik vond dat prachtig werk, in de goede zin van het woord. Kinderen op het spreekuur vond ik ook bijzonder. Van hun ouders moesten

Ria Alkema, de vrouw die Sjoerd op 10 juni 1977 leerde kennen op een feestje, weet de verandering genuanceerder te duiden. “Het is volgens mij begonnen toen de praktijkondersteuning erbij kwam, die taken overnam. Daar begint dan de grootste verandering, die zich later doorzet naar de Graaf Adolfstraat, waar een prachtige ruimte leeg stond in het gele appartementengebouw. Daar hebben de Alkema’s samen onder een dak met dokter Otto Cazemier en Anna van der Werf sinds 2008 hun praktijk onder de naam ‘Huisartsen Nij Túndoarp’. De praktijk van Alkema wordt overgenomen door het doktersechtpaar Guido Snoek en Manon Urff. Sjoerd en Ria Alkema zijn de trotse ouders van drie zonen en super trotse opa en oma van vier kleinkinderen.


EEN BIJZONDERE KIJK OP GEVELS onderstaande bedrijven wensen

Alle en een gezond en gelukkig 2020! Flyers Kennis_Opmaak 1 22-12-15 11:55 Pagina 1

Onafhankelijk adviseur – beschikt over kennis en praktijkervaring

Inventarisatie

EEN EEN BIJZONDERE BIJZONDERE KIJK KIJK OP OP GEVELS GEVELS Woning corporaties

Prioriteiten visueel - bouwkundig

Onroerend goed beheer

Flyers Flyers Flyers Flyers Kennis_Opmaak Kennis_Opmaak Kennis_Opmaak Kennis_Opmaak 1 122-12-15 1 22-12-15 122-12-15 22-12-15 11:55 11:55 11:55 11:55 Pagina Pagina Pagina Pagina 11 1 1

www.cultuurkwartier.nl

0515 - 853 853 www.patyna.nl

Monumenten

Inventarisatie Inventarisatie Inventarisatie Inventarisatie

ADVIES ADVIES ADVIES ADVIES

1

Woning Woning Woning Woning

corporaties corporaties corporaties corporaties Bedrijfspanden Onroerend Onroerend Onroerend Onroerend goed goed goed goed beheer beheer beheer beheer

Prioriteiten Prioriteiten Prioriteiten Prioriteiten visueel visueel visueel visueel --bouwkundig -bouwkundig -bouwkundig bouwkundig

ZWEMBAD IT RAK

VvE

© 2015 Geveladvies Gras

Bedrijfspanden Bedrijfspanden Bedrijfspanden Bedrijfspanden

Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling deskundigheid deskundigheid deskundigheid deskundigheid

Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling

Beoordeling proefvlakken proefvlakken proefvlakken proefvlakken -- -impregneertesten impregneertesten impregneertesten impregneertesten eindresultaat 06-12-2019 14:43 Begeleiding Begeleiding Begeleiding Begeleiding en en en en controle controle controle controle

‘Duurzaamheid’ is een tijdens tijdens tijdens tijdens de de de de uitvoering uitvoering uitvoering uitvoering Gemeenten Gemeenten Gemeenten Gemeenten mooi woord, maar de LEVENSDUUR Monumenten Monumenten Monumenten Monumenten Beoordeling Beoordeling Beoordeling is zekerBeoordeling zo belangrijk

Particulieren

Beoordeling Beoordeling Beoordeling Beoordeling offertes offertes offertes offertes

Wenst u fijne feestdagen en een spetterend 2017

Begeleiding en controle

Wij wensen tijdens u fijne feestdagen. de uitvoering Gemeenten Onafhankelijk Onafhankelijk Onafhankelijk Onafhankelijk adviseur adviseur adviseur adviseur –––beschikt – beschikt beschikt beschikt over over over over Ook in 2020 staan we voor u klaar! kennis kennis kennis kennis en en en en praktijkervaring praktijkervaring praktijkervaring praktijkervaring

Beoordeling plus plus plus plusuitleg uitleg uitleg uitleg in in in in begrijpelijke begrijpelijke begrijpelijke begrijpelijke taal taal taal taal offertes Adv. Patyna Groot Sneek Kerstgroet 120x40 mm 2019.indd Beoordeling deskundigheid

Beoordeling proefvlakken impregneertesten

ADVIES

plus uitleg in begrijpelijke taal

Particulieren Particulieren Particulieren Particulieren VvE VvE VvE VvE

eindresultaat eindresultaat eindresultaat eindresultaat

‘Duurzaamheid’ ‘Duurzaamheid’ ‘Duurzaamheid’ ‘Duurzaamheid’ is isisis een een een een mooi mooi mooi mooi woord, woord, woord, woord, maar maar maar maar de de de de LEVENSDUUR LEVENSDUUR LEVENSDUUR LEVENSDUUR is isisis zeker zeker zeker zeker zo zo zo zo belangrijk belangrijk belangrijk belangrijk

©©2015 ©2015 ©2015 2015 Geveladvies Geveladvies Geveladvies Geveladvies Gras Gras Gras Gras

Fijne feestdagen en een sportief

2020!

Samen sporten is leuker dan alleen!

• uw schilder • uw behanger • uw glaszetter • uw schilder Daar kunt u 15 april 1937 • uw behangersinds blind op vertrouwen! • uw glaszetter

Sjaerdawei 4, 8625 Sjaerdawei HS Oppenhuizen | 06-549 62 • uw||06-549 schilder Sjaerdawei Sjaerdawei Sjaerdawei 4, 4,4, 4, 8625 8625 8625 8625 HS HS HS HSOppenhuizen Oppenhuizen Oppenhuizen Oppenhuizen |06-549 |524 06-549 06-549 524 524 524 524 62 62 62 62

www.optisporthealthclub.nl/sneek www.optispor thealthclub.nl/sneek

www.optisport.nl/rak

• uw schilder www.kijkopgevels.nl • uw glaszetter • uw glaszetter • uw behanger www.kijkopgevels.nl www.kijkopgevels.nl www.kijkopgevels.nl www.kijkopgevels.nl www.kijkopgevels.nl • uw behanger

Leeuwarderkade 16 8603 CB Sneek Daar kunt u sinds 15 april 1937 Tel.: 0515-419932 blind op vertrouwen! e-mail: info@silviusschilders.nl Leeuwarderkade 16 8603 CB Sneek Tel.: 0515-419932

Daar kunt u Daar kunt u 15 april 1937 sinds sinds 15 aprilop 1937 blind vertrouwen! blind op vertrouwen! Leeuwarderkade 16 Leeuwarderkade 8603 CB 16 Sneek 8603 CBTel.: Sneek 0515-419932 Tel.: 0515-419932 e-mail: info@silviusschilders.nl e-mail: info@silviusschilders.nl

e-mail: info@silviusschilders.nl

EN IEDEREEN IJ WENSJIJ WKOM Burg. De Hooppark OOK ZWEMMEN IN 4 N EN 8605 CR Sneek FIJNE FEESTDAGE 020! T 0515-413218 REND 2 ETTEKERSTVAKANTIE? EEN SPDE

www.optisport.nl/rak

Burgemeester de Hooppark 4 8605 CR Sneek T 0515-413218 E rak@optisport.nl I www.optisport.nl/itrak

• uw schilder • uw behanger • uw glaszetter

ZWEMBAD IT RAK

elke dag tijdens opening activiteiten XM A5 poster v2 Algm.indd 1 leuke acties in de horeca kerstdagen en nieuwjaarsdag gesloten check onze website voor de openingstijden Frittemaleane 2 Tot dan! 8605 CH Sneek

GARAGEBEDRIJF tel: 0515-41 38 07 Email: garage@bettensneek.nl AUTOVERHUUR www.bettensneek.nl SLEEPDIENST www.optisport.nl/rak SNEEK

Daar kunt u sinds 15 april 1937 26-11-15 21:47 ENGINEERING • TURNKEY PROJECTEN • VERSPANING blind op vertrouwen! MACHINEBOUW • CONSTRUCTIEBOUW Leeuwarderkade 16 8603 CB Sneek Tel.: 0515-419932

e-mail: info@silviusschilders.nl Schoenmakerstraat 17 • Sneek • 0515 44 55 30 ruitersneek.nl

u fijne feestdagen - 41 Wenst 31 23 fijne0515 feestdagen en STEVEN MUISER CONSULTANCY www.bettensneek.nl en financieel management u een gelukkig ! en nieuwjaar een spetterend 2017InterimOrganisatie en advisering Wij wensen gen 0515 - 41 38 07 Burgemeester de Hooppark 4 8605 CR Sneek T 0515-413218 E rak@optisport.nl I www.optisport.nl/itrak

XM A5 poster v2 Algm.indd 1

26-11-15 21:47

Coachingen en training Administratieve dienstverlening

da fijne feest toe!

it Gerslân 1 8621 DW HEEG • T. 06-23921463 • E. info@muiserconsultancy.nl

www.muiserconsultancy.nl

Installatietechnisch Installatietechnisch adviesbureau adviesbureau

T (0515) 429 777 T (0515) 429 777 o g O E info@sijperda-hardy.nl E info@sijperda-hardy.nl W www.sijperda-hardy.nl W www.sijperda-hardy.nl

n iekk toercthe cnhie vo O oogr vo

Namens Makelaardij Hoekstra Sneek wensen wij u prettige kerstdagen en een voorspoedig 2020!

Totaal in installatie! www.optisport.nl/rak Wij regelen alles voor u op het gebied van: • Duurzame installaties • Onderhoud CV • Centrale verwarming • Sanitair • Gas, water, elektrisch • Airco • Dak- en zinkwerken

MDM Installatiewerk & Service

Sneek: 0515 - 43 19 59 Burgemeester de Hooppark 4 Akkrum/Aldeboarn: 0566 - 63 15 28 8605 CR Sneek T 0515-413218 E rak@optisport.nl

Uw abel&co installateur voor koop, lease of huur!

info@mdmservice.nl

www.mdmservice.nl


n u een hele fijne kerst EAUTY CENTRE

Pottenbakkersstraat 22, 8601 WS Sneek - Tel: 0515 439 454 Pottenbakkersstraat 22, 8601 WS Sneek - Tel: 0515 439 454 www.terpstradaktechniek.nl

Namens het gehele team wensen wij u gezellige kerstdagen & een gezond, verzorgd en gekapt 2020!

DOUWSMA MAKELAARDIJ BV Singel 1, 8601 AG SNEEK Telefoon: 0515 460074 • email: info@douwsmamakelaardij.nl www.douwsmamakelaardij.nl

VOOR UW COMPLETE UITERLIJKE VERZORGING

Kleinzand 5 - Sneek

Tel.nr.: 0515 - 413352

Bekijk ook eens onze webshop en facebook voor meer product informatie.

www.hairaffair.nl

1/8 Advertentie 125x95 mm

wij wensen u

prettige kerstdagen en een

gelukkig nieuwjaar

LEEUWARDEN 058- 215 41 57 WWW.FRLPOST.NL

Westersingel 30a Sneek

Aangesloten bij:

Telefoon 0515 41 78 85 www.dewit-dijkstra.nl

Leeuwarden • 058 - 215 41 57 • www.frlpost.nl

Nu de hele maand Februari

Gratis goodiebag*

Pupa Palette

* niet geldig in combinatie met andere acties.

Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren voor € 24,50 bij Beauty Centre Hair Affair in Sneek.

bij een behandeling in Beauty Center Hair Affair

SMAKELIJKE FEESTDAGEN!

rtingscoupon 73x50 mm

Gadgets 63,5 x 63,5 mm

Mooi nou!

www.veenemaolie.nl

Fijn en gezond 2020!

Zuivelhoeve Sneek Kruizebroederstraat 44-46 - Sneek - T 0515 43 31 54

VEEG SERVICE NIJLAND WEGENONDERHOUD

www.veegservicenijland.nl

Fijne Kerstdagen en een gezond en gelukkig 2020! Het team van GrootSneek wenst u fijne feestdagen en een goed en gezond 2020!

sneek DE OPBRENGST VAN DEZE PAGINA'S KOMT TEN GOEDE AAN DE KLEDINGBUS (ZIE OOK PAGINA 5).


28 LIFESTYLE TRENDS 2019

TIJD VOOR

LIFESTYLE TIPS & TRENDS

FEESTJES!

LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN MODE, INTERIEUR, GEZONDHEID, ETEN, BOEKEN, HAAR EN REIZEN...

Heb je een kerstdiner, nieuwjaarsreceptie, familiefeest, businessborrel of een andere leuke party? Dan ken je de keuzestress: wat doe je aan? Welke make-up past daarbij? En natuurlijk het belangrijkste: je haar. Je wilt er stralend uitzien, maar geen uren voor de spiegel staan, toch? Ik geef je wat tips! Gezond en glanzend in een mooie, romantische krul? Of toch maar een chique up-do? Om je haar goed op te steken moet je eerst nadenken over wat bij je outfit past. Ga je voor een ronde hals? Dan staat een kapsel wat strak naar achter is geföhnd of opgestoken erg mooi. Heeft je outfit een diep decolleté? Dan kun je beter gaan voor een los kapsel. Is de keuze maken toch nog lastig? Schakel dan de hulp in van je kapper. Die weet precies wat het best staat bij je gezicht en outfit. Op het Perron willen we je natuurlijk graag helpen in het maken van de juiste keuzes. En wat helemaal handig is; als je dan toch bij ons in de stoel zit kunnen we uitleggen wat we doen en wat we gebruiken, zodat je het misschien thuis in het vervolg ook zelf makkelijk kunt opsteken. Net als in de modewereld wisselen de trends op het gebied van haar ook elk seizoen. Toch moet je altijd een beetje vast blijven houden aan een kapsel dat werkt voor jou. Experimenteren mag altijd, maar kies wel een kapsel dat past bij jouw gezicht en je haartype en waar je je prettig bij voelt.

FAIDRA TSAGARAKIS Eigenaresse Kapsalon Perron 28 Sneek | www.perron28.com

Make-up kan veel doen in het gezicht van mensen. Je mooie lijnen accentueren en je minder mooie kanten camoufleren. Zowel bij vrouwen als bij mannen is make-up steeds belangrijker aan het worden.

Helaas zijn er veel namaakproducten in de handel, waarvan de prijs online of in tijdelijke winkels minder dan de helft van de normale waarde bedraagt. Wees hier alert op en weet wat je koopt! Er wordt hier veel met afvalproducten gewerkt en

Heb je je haar net gewassen dan is het waarschijnlijk te slap om er iets mee te doen. Heel belangrijk is dus ‘prepping’ van je haar. De voorbereiding is echt het halve werk, anders maak je het jezelf onnodig moeilijk! Gebruik iets wat je haar goed stroef en stug maakt zoals de Balmain Salt Spray of de all time favorite; Texturizing Volume Spray.

Ga je voor een nonchalante vlecht, zorg dat deze wat losser zit door hem voorzichtig iets uit elkaar te trekken. Ben je tevreden, dan kun je het afmaken met wat haarlak. Spray dan wel altijd met een armlengte afstand.

De zogenoemde bobby pins zijn onmisbaar bij een opgestoken kapsel! Als je schuifspeldjes gebruikt, kies dan wel speldjes die passen bij jouw haarkleur.

Fijne feestdagen en gelukkig nieuw ‘haar’!

VERRASSEND WAT MAKE-UP KAN DOEN!

Maar weten we wat er allemaal in de producten zit? Professionele producten, die bij de schoonheidssalons staan, zijn meestal uitgebreid getest en pakken positief uit als het gaat om het gebruik hiervan. De meeste producten zijn dermatologisch getest, hebben veel natuurlijke ingrediënten, zijn hypoallergeen en zijn meestal niet op dieren getest.

DECEMBERACTIE!

Deze maand hebben we een actiesetje van €17,50 klaarstaan in de salon met alle bovengenoemde producten zodat je thuis aan de slag kunt. Geen zin of tijd om het zelf te doen, dan kun je de week voor kerst ook nog bij onze stagiaire Pleuni terecht die maakt er wat moois van voor een tientje!

VERRASSENDE COMBINATIE Het is winter en nat, stormachtig. Een verkoudheid of griepje ligt helaas op de loer. Het is dan heerlijk om je te verwarmen met een kop verse thee. Ik ben zelf echt gek op thee. En dan met name thee gemaakt van verschillende (verse) kruiden. Wist je dat je verse kruidenthee ook gemakkelijk zelf thuis kunt maken met specerijen en kruiden? Naast super gezond is het ook nog eens verrassend lekker.

dat kan veel schade aan de huid veroorzaken met mogelijk de nodige allergieën er gratis bij. Wij werken met de make-up lijn van PUPA, een veel gebruikte lijn voor de visagisten van bekende Nederlanders. En niet voor niets. De PUPA lijn is uitgebreid, chic, onderscheidend en betaalbaar. De producten zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten, zijn hypoallergeen en niet op dieren getest. En hebben ook nog eens een hoge kleurvastheid. Heb je binnenkort een gala of een andere gelegenheid waar je de mooie lijnen van je gezicht wil laten accentueren? Kom dan langs bij een van onze visagisten en laat je adviseren wat het beste bij je past. Of gun jezelf eens de luxe dat wij je opmaken voor deze leuke gelegenheid. Wij laten je verrassend mooi stralen!

ASTRID HULZEBOS TEENSMA - Eigenaresse Beauty Centre Hair Affair in Sneek www.hairaffair.nl

Verse kruiden en specerijen kunnen helpen tegen allerlei kwaaltjes zoals verkoudheid, keelpijn of buikkramp. Maar ze helpen ook om lekker te relaxen of beter te slapen. In onze eetwinkel hebben we verschillende verse theeën op het menu en in de koude maanden hebben we iedere maand een andere theespecial. Voel je een beginnend griepje opkomen, of wil je even lekker ontspannen? Probeer dan onderstaand recept eens uit.

Verse tijm sinaasappel thee In sinaasappel zit veel vitamine C en dat werkt ontstekingsremmend. Tijm bevat antioxidanten en versterkt je imuunsysteem. Tijm zit vol met ijzer, vitamine A en C. Verder werkt tijm tegen een opgeblazen gevoel na bijvoorbeeld een feestje of een flinke maaltijd. Handig dus na de feestdagen. Tenslotte bevat tijm het stofje carvacrol, wat ontspannend werkt. Het verhoogt ook je energieniveau en vermindert angst. Een heel krachtig kruid dus! Recept 2 takjes verse tijm // 2 schijfjes sinaasappel // Opgieten met heet water en zo lang laten trekken als je zelf lekker vindt. // Eventueel zoeten met honing

ROOS HENDRIKS - Royaal Belegd Sneek | www.royaalbelegd.nl

Genieten!


GROOTSNEEK.NL

29

VERRASSEND LEUKE KERSTVERHALEN Donkere dagen met veel kaarsjes en lichtjes… daar mag een lekker ’kerstig’ boek (en oké, een flinke mok warme chocolademelk) niet bij ontbreken. Dit is het uitgelezen moment om in een heerlijk kerstverhaal te duiken, dus we hebben een aantal verrassende boeken voor deze tijd van het jaar op een rij gezet.

LET IT SNOW

DONKERE DAGEN

Komt deze titel je bekend voor? Misschien heb je ‘m al op Netflix voorbij zien komen, want dit boek geschreven door drie topauteurs voor jongeren - is tot een heuse kerstfilm getransformeerd. Een klein stadje wordt getroffen door een sneeuwstorm, waardoor een trein met jongeren strandt op kerstavond. Dit heeft de nodige gevolgen voor vriendschappen, het liefdesleven en de toekomst van de groep scholieren. Het boek bestaat uit drie prachtige verhalen die op verrassende wijze bij elkaar komen....

Eén ding kunnen we wel zeggen: in het boek Donkere Dagen lees je niet de standaard kerstverhalen. De beste thriller-auteurs uit Nederland hebben zich verzameld om de donkere dagen voor kerst spannender en enger dan ooit te maken.

KERSTFEEST IN HET GROTE BOS Kerstsprookjes, we kunnen er geen genoeg van krijgen. In dit adventssprookje vinden de konijntjes Nina en Flip iets vierkants met tekens erop. De slimme kraaien zeggen dat er TOMTE NAAR B op staat, wat alleen maar kan betekenen dat Tomte naar het Grote Bos zal komen. De eekhoorns weten daarop te vertellen dat het kerst wordt als huizen versierd worden, er lekker wordt gekookt en iedereen lief voor elkaar is. De dieren gaan druk aan de slag om het kerstfeest voor te bereiden, maar Tomte ontbreekt. Nina en Flip gaan hem zoeken, maar dan trekt er een sneeuwstorm over het bos....

WINTERSPROOKJES VAN ANDERSEN Hans Christian Andersen kennen we natuurlijk allemaal van sprookjes als de Prinses op de erwt en Het meisje met de zwavelstokjes. Maar nu zijn de allermooiste winter- en kerstverhalen van de sprookjesverteller samengevoegd in deze bundel. Heerlijk om zelf te lezen onder een dekentje op de bank of natuurlijk om voor te lezen. Als dat geen magische donkere dagen worden, weten we het ook niet meer!

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

LOTTE TERPSTRA - Boekhandel van der Velde Sneek | www.boekhandelvandervelde.nl

IS JOUW KERSTOUTFIT NOG STEEDS ZWART? OF ...

VERRASSEND VEEL GLAMOUR! KERSTTRENDS

Kerstoutfits zien er nog steeds grotendeels zwart uit. De kleur zwart is een kleur die waardigheid en aanzien geeft en daardoor vaak gebruikt wordt om status, autoriteit, elegantie en stijl uit te stralen. Dus vandaar ook dat je veel zwart met feestelijke gelegenheden zoals kerst ziet.

Liefhebbers van velvet en romantiek opgelet: de kersttrend ‘shades of glamour’ is helemaal voor jou. Met deze trend creëer je een rozige, luxe kerstsfeer thuis.

Zwart heeft daarbij ook nog eens de aantrekkelijke eigenschap dat het het meest afkleedt. En zwart laat zich makkelijk combineren met andere kleuren, waardoor je je outfit iets feestelijker maakt. Dit jaar zijn de metallic kleuren zoals zilver, goud en brons een mooie match, maar ook felroze, felblauw en felgroen. Rood is elk jaar weer een perfecte kerstkleur. Hou er wel rekening mee dat je met je knalrode outfit wel opvalt bij anderen. Rood is namelijk een echte eyecatcher.

Kies dus de juiste rood voor jouw kleurtype, als je het bij je gezicht draagt. De warme kleurtypes gaan voor rood met een warme (gele)ondertoon en de koele kleurtypes kiezen voor een koele (blauwe) ondertoon. Ga je liever voor veilig? Kies dan voor bordeauxrood. Kerst is hét moment voor feestelijke sieraden. Kies voor opvallende sieraden bij een eenvoudige outfit, en kies voor rustige accessoires bij een opvallende jurk. Op die manier hou je je outfit perfect in balans.

Geniet vooral van het SAMEN, want dan ben je op je allermooist! LIANA MIEDEMA - - kleurstijliste bij LIANA kleur & stijl | www.lianakleurenstijl.nl

Ronde vormen, velvet, glitters, zachte tinten en ‘a touch of gold’ wisselen elkaar af. Deze kersttrend is geïnspireerd door Londens chic met een toefje art deco. Misschien niet de standaard kerstkleuren, maar wat ons betreft wél heel erg chique en stijlvol. Dit zijn kerstballen waar je geen genoeg van kunt krijgen. Kerstkleuren voor deze trend: • wolken wit • donker roze • ossenbloed rood • pioen roze Ga op de feestelijk gedekte kersttafel voor krakend wit gecombineerd met roze tonen en een donkerrode tafelloper in velours. Een ‘touch’ van goud in bijvoorbeeld het bestek of de kaarsenhouders vormt een mooi contrast met alle zachtheid. Glinsterend glaswerk zoals cocktail- en wijnglazen zorgen voor die extra sprankeling!

Ik krijg gelijk zin in Kerst, jij ook? EVELYNE BOK - Interieurstylist Sneek | www.evelyneontwerp.nl


MELD JE AAN OF KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP:

JUWELIER

KLAAS OOSTERHOF

AANBIEDINGEN! • 14 krt. gouden ringen vanaf € 499,- per paar. • Ringen 0.333 goud nú € 299,- per paar. • Gratis graveren.

Galigastraat 11, 8601 CP Sneek Telefoon: 0515 412 694 WWW.JUWELIERKLAASOOSTERHOF.NL

CURVES SNEEK Sint Antoniusplein 41 | Tel: 0515 338961

Train with thomaske

* Alleen voor nieuwe leden.

Tweede trouwring GRATIS* GRATIS Honeymoontrip *

CURVES.NL

DECEMBER

v

Trouwen?

*INFORMEER NAAR DE VOORWAARDEN

Grote collectie ringen.

BEL OF MAIL VOOR EEN GRATIS INTAKE GESPREK!

PERSONAL TRAINING

Maak tijd voor je gezondheid!

Ervaar wat een sporten of een beweegprogramma op maat met je doet.

T. 06 - 15195808 E. trainwiththomaske@outlook.com

trainwiththomaske.com

NIEUW JA ARSA gratis

Geldig van 1 t/m 31 januari 2020

NIEUWJAARSACTIE! 12 maanden abonnement = 14 maanden sporten & een GRATIS Optisport tas

12sporttas maanden abonnemen 14 maanden sporten & een GRATIS O Leden maken o.a. gratis gebruik van: • Persoonlijke begeleiding • Fitness (cardio en kracht) • Verschillende uitdagende groepslessen • Zwembad (incl. groepslessen) • Persoonlijke schema’s • Gratis sportdrank, koffie en thee • Sauna en zonnebank • Kinderoppas

Optisport Health Club Sneek | Burgemeester de Hooppark 5 | 8605 CR Sneek T: 0515-460891 | E: sneek@optisporthealthclub.nl

De fi dage ge

7 dagen per week open!

Optisport Health Club Sneek | Burgemeester de Hooppark 5 0515-460891 | sneek@optisporthealthclub.nl | www.optisporthe

www.optisporthealthclub.nl/sneek

Geldig van 1 t/m 31 januari 2020


&FIT

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

GEZOND VAN DE NOTARIS

GROOTSNEEK.NL

31

TEKST EN FOTO’S RIEMIE VAN DIJK/NITA DE JONG

HET BEST BEWAARDE GEHEIM VAN NEDERLAND ONAFHANKELIJKE CLIËNTONDERSTEUNING (OCO)

MANTELZORGEN ZONDER JURIDISCHE ZORGEN? Bent u mantelzorger voor een dierbare? Als u niet alleen de zorg voor iemand heeft, maar ook de financiële zaken en administratie regelt, vragen instanties vaak om een juridische basis. Het levenstestament kan daarin voorzien. Met een levenstestament wordt een vertegenwoordiger aangewezen voor het geval iemand zelf geen beslissingen meer kan of wil nemen. Denk aan beslissingen over administratieve en financiële zaken, maar ook over persoonlijke en medische aangelegenheden. Belangrijk als u mantelzorger bent, want veel instanties willen alleen met u handelen als u juridisch gemachtigd bent. Denk aan de bank of het Centrum voor Indicatiestelling Zorg. Het is wel belangrijk dat degene die mantelzorg krijgt ‘op tijd’ een levenstestament bij de notaris maakt. Immers, alleen als iemand nog wilsbekwaam is kan een levenstestament worden gemaakt. Wilsbekwaam wil zeggen dat iemand de impact kan overzien van zijn of haar beslissingen. Als iemand niet meer wilsbekwaam is, moet er bij de rechter ‘bewind’ (en eventueel mentorschap) worden aangevraagd. Wij kunnen ook bij u thuis langskomen. De notaris adviseert welke route het beste is om uw wensen vast te leggen. Houdt er wel rekening mee dat de notaris u (ook) in privé wil spreken indien u een levenstestament wil maken.

Mr. Gerard Vellinga De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen www.dewit-dijkstra.nl

De Wit Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, een landelijke organisatie van 150 notariskantoren die steeds van elkaar leren en altijd aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Meer weten? Bel ons op 0515-41 78 85 of mail naar info@dewit-dijkstra.nl. Vanzelfsprekend kunt u, zoals u van ons gewend bent, altijd vrijblijvend bij ons binnenlopen aan de Westersingel 30a in Sneek.

Ze wil met de rug naar me toe op de foto. Wil zij zich niet bekend maken? Juist wel, ze wil voor méér bekendheid zorgen voor het best bewaarde geheim van Nederland: Onafhankelijke CliëntOndersteuning. Iedere inwoner die gebruik wil maken van hulp of zorg, heeft sinds vijf jaar het wettelijke recht om zich te laten bijstaan door een onafhankelijke cliëntondersteuner. Maar van dit recht wordt amper gebruik gemaakt. Mensen kunnen daardoor tussen wal en schip raken. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zet 55 miljoen euro in, om OCO beter op de kaart te zetten. IJsbrechtumer Nita de Jong van Clionn Partisipaasje legt uit wat cliëntondersteuning kan betekenen. “Neem dementie. Laatst was ik bij een boerenfamilie, ze hadden hun leven lang keihard gewerkt. De boerderij was verkocht en ze waren in een woning getrokken. Met de vader ging het steeds minder goed, maar dat besefte hij niet. De kinderen zagen het wel gebeuren. De moeder was een type van ´de schouders eronder´ en ´het komt wel goed´. Ze was in de tachtig, maar wilde niet toegeven dat ze hulp nodig had. Eén van de kinderen ‘fietste’ toen een OCO in. We zaten met zijn allen om tafel. Ik fungeerde als tussenpersoon voor de kinderen en de moeder om de problemen bespreekbaar te maken. Alle enveloppen lagen ongeopend op een grote stapel. Eén van de kinderen beloofde voortaan de administratie te doen. Een ander kind besloot één keer per week langs te komen, zodat de moeder een eindje kon fietsen zonder zich zorgen te hoeven maken over haar man. Een kleindochter bood aan om voortaan de ramen te wassen. Zo konden we in de eigen situatie een oplossing zoeken. Ik heb vervolgens geholpen een indicatie aan te vragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg. Meneer is nog een tijd thuisgebleven met een Modulair Pakket Thuis. Dat kan, zolang er 24 uur per dag iemand toezicht kan houden. Uiteindelijk is hij naar een verpleeghuis gegaan.”

Fotobijschrift Kan hier kkomen te staan

naast de tafel met zijn schouder uit de kom. We hebben toen een klachtenprocedure in gang gezet. Uiteindelijk hebben de dochters besloten, dat vader beter naar een andere locatie kon gaan. Het vertrouwen in de instelling was weg. Ze waren blij met mijn hulp. ‘Dankzij jou kregen we bevestiging: het klopt hier niet. Omdat we jou hadden, hebben we rust.’ Ik kreeg een tien op het evaluatieformulier en een groot bos bloemen.

Zo´n MPT-pakket (of een VPT, een Volledig Pakket Thuis) is óók een optie voor ouders van een kind met een beperking. “Zij willen thuis voor hun kind zorgen. Vaak zijn voor kinderen met een meervoudige beperking huisaanpassingen nodig. Die moet je weer aanvragen bij de gemeente. Hoe ingewikkeld is het voor ouders om met al die partijen aan de slag te gaan? “

Dan is er nog het verhaal van een mevrouw die nauwelijks kracht in haar handen had, vanwege een neurologische aandoening. Ze woonde zelfstandig, had een auto, maar niet genoeg kracht om de garagedeur open te krijgen. Ze deed een aanvraag bij de gemeente voor een elektrische garagedeur. Die werd geweigerd, die moest ze zelf betalen. Ik ben toen met mevrouw naar een hoorzitting geweest. Daar heb ik beargumenteerd dat ze dit maatwerk nodig had om zelfstandig te blijven wonen. Een traplift wordt wél vergoed. Uiteindelijk heeft mevrouw haar elektrische garagedeur toch gekregen.“

TIEN OP HET EVALUATIEFORMULIER

DOOR DE BOMEN HET BOS NIET ZIEN

“Een ander voorbeeld, dat je tegenwoordig veel ziet. Via het zorgkantoor kwam ik in contact met een vrouw. Haar vader verblijft in een verzorgingshuis, maar daar gaat het niet goed. De communicatie met het personeel en leiding is slecht. Pogingen van haar en haar zus om daar verbetering in te brengen, hebben geen effect. Op een dag komt vader te vallen. Hij ligt uren

Al deze verhalen laten zien, dat je in ons ingewikkelde zorglandschap door de bomen het bos niet meer ziet. “Er zijn zoveel afkortingen, alleen al daarvoor heb je een ondersteuner nodig. Ik heb een hele serie voor je: WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), WLZ (Wet Langdurige Zorg), ZIN (Zorg In Natura), PGB (Persoonsgebonden Budget), MPT (Modulair

Pakket Thuis), VPT (Volledig Pakket Thuis). Bij wie moet je zijn voor wat? Er zijn allerlei organisaties actief: de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat over de uitkeringen. Het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ) geeft indicaties af (maar ook weer niet voor alles). Het Centraal Administratiekantoor (CAK) incasseert de eigen bijdrage. Kun je me nog volgen? Er zijn te veel mensen die geen toegang hebben tot cliëntondersteuning. MEE Friesland heeft onderzoek laten doen naar de websites van gemeenten in Friesland. Slechts op zeven van de achttien websites valt iets te lezen over cliëntondersteuning. Vaak moet je dan heel diep graven. En als je dan al iets vindt, is de roep: ga maar naar de gebiedsteams van de gemeente. Daar moet je zijn voor hulp. Dat klopt, maar er zijn te veel mensen die deze hulp niet als onafhankelijk ervaren. Wat als iemand van het gebiedsteam bepaalt, dat jij genoeg hebt aan anderhalf uur per week huishoudelijke hulp en jij een andere mening bent toegedaan? Of algemener: waar moet je naar toe als je het niet eens bent ben een beslissing van de gemeente of een instantie?” “In januari start een landelijke campagne over cliëntondersteuning, waarin mensen in verschillende herkenbare situaties laten zien wat een OCO voor hen heeft betekend. Nu richten we ons nog veel op het oplossen van problemen. Liever komen we eerder over de vloer, zodat we escalaties kunnen voorkomen en mensen kunnen informeren over mogelijkheden. Een OCO stelt je gerust en brengt rust wanneer er veel in je hoofd omgaat. “ Voor meer informatie over OCO, zie: www.clionn.nl, www.meefriesland.nl, www.adviespuntzorgbelang.nl


Bij óns staat veiligheid centraal

€ 3.899, rijs

Wij wensen U

agen! Stabiel e FeestdLight fijn advi e

advies p

Scootmobiel tmobiel bij onss

2 rijs € 79, sp

bij ons

€ 3.279,9,-

€ 229,-

AFIKIM M

Stabiel Light

Kijk op frieslandvitaal.nl voor meer informatie of bel 06 14 40 60 31 voor persoonlijk advies

KOM NAAR ONZE EINDEJAARSSHOW

4 DAGEN SHOW

Vrijdag 27 december // Zaterdag 28 december // Maandag 30 december // Dinsdag 31 december //

09.00 - 18.00 09.00 - 17.00 10.00 - 18.00 09.00 - 15.00

Volop

SALE

NIEUW

IN ONZE WINKEL

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

PRESENTATIE VAN DE NIEUWSTE 2020 MODELLEN

EN VEEL AANBIEDINGEN IN KLEDING EN MODELLEN 2019 VAN O.A. BIANCHI, CANNONDALE, CUBE, COLNAGO, GIANT, FUJI, DE ROSA EN GUILLEM

T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

VEEN

REN

22 A7/E

JOU

kinderwoud.nl

HEE

RE

  •  •    • 

OUDEHASKE

W W W. H A I C O B O U M A . N L Rodenburg Profile is al meer dan 100 jaar een begrip in Sneek op het gebied van fietsen. Elke maand stellen wij een personeelslid voor. Deze maand:

Bas Kremer Sneek 37 jaar

WINTERBEURT

Geboren Drent Bas is in Emmen geboren en getogen, maar woont nu, met een tussenstop in Fort (ook Drenthe), al 28 jaar in Sneek. Samen met zijn verloofde en twee jonge dochters van drie en vijf jaar. Sinds 1 juni 2019 is hij in dienst bij Profile Rodenburg. Hij was daar al klant, maar werkt er nu ook, nadat hij via via Minze had benaderd.

Is uw fiets aan een beurt toe? Maak nu gebruik van onze speciale Winterbeurt:

Blokker had hem in huis Op zijn zeventiende is Bas begonnen bij Blokker in Sneek, waar hij negentien jaar op de loonlijst stond. De eerste jaren als zaterdaghulp en de laatste acht jaar als bedrijfsleider. Niet alleen in Sneek, maar bij diverse filalen in Friesland. De Oosterdijk en de Prins Hendrikkade zijn dus bekend terrein voor hem.

• De fiets wordt volledig nagekeken/afgesteld/gesmeerd en eventueel doorgemeten • Wielen worden gericht en op spanning gezet • Versnellingen en remmen worden opnieuw afgesteld en gesmeerd • Versleten onderdelen worden waar nodig vervangen • Ketting en schakelsysteem worden gesmeerd • De fiets wordt voorzien van de laatste nieuwe software (indien beschikbaar) • De fiets wordt grondig gereinigd • U kunt er hierna zeker weer een jaar tegen aan

Van hobby naar werk En toen was het tijd voor iets nieuws. Als klant van Profile Rodenburg hoorde ‘Oosterdijk-collega’ Bas dat er door Minze Posthuma een nieuw filiaal overgenomen werd in Joure en dat er personeel werd gezocht. De belangstelling voor fietsen zat er bij Bas al in. In de sportschool zul je hem niet tegenkomen, maar fietsen doet hij al jaren. Bij (bijna) elk weertype stapt hij op de racefiets om kilometers te maken, veel kilometers. Dus waarom niet van je hobby je werk maken? De rest is historie, want sinds 1 juni 2019 mag hij zich collega noemen van een hele leuke enthousiaste groep mannen, die als werknemer hun draai hebben gevonden bij Profile Rodenburg.

Gewone fiets € 39,Elektrische fiets € 49,Prijzen exclusief eventueel te vervangen onderdelen.

Prins Hendrikkade 58 • 8601 CB Sneek • 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 • 8608 AA Sneek • 0515 - 413096 Merk 2 • 8501 AN Joure • 0513 - 551813

INFO@PROFILERODENBURG.NL

Prins Hendrikkade 58 • 8601 CB Sneek • 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 • 8608 AA Sneek • 0515 - 413096 Merk 2 • 8501 AN Joure • 0513 - 551813

INFO@PROFILERODENBURG.NL

*Winterbeurt van 1 november 2019 - 1 maart 2020

Naam Woont in Leeftijd


sneek

GROOTSNEEK.NL

BRANDED CONTENT PAGINA

33

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

HERSTEL VAN BINNENUIT Sinds augustus dit jaar heeft Sietske Jellema haar eigen praktijk voor Homeopathie. Sietske is jarenlang werkzaam geweest binnen de gezondheidszorg. Eerst als verpleegkundige en later als beleidsmedewerker. “Homeopathie is voor veel mensen onbekend. Ik vertel daarom graag wat je ermee kan en wat de mogelijkheden zijn. In mijn praktijk zie ik patiënten van verschillende leeftijden, zeg maar van nul tot honderd. Sommigen van hen zijn vastgelopen in de reguliere geneeskunde, merken daar geen verbetering, maar willen toch graag verder. Voor veel klachten waarmee je naar de huisarts gaat, kun je ook naar de homeopaat. Je kunt denken aan klachten als een oorontsteking, acne, een burn-out, niet kunnen slapen of onrustig slapen, last van de overgang. Een homeopaat kijkt anders naar lichamelijke klachten dan een arts. Ik zie de klacht, maar ook hoe iemand mentaal-emotioneel in elkaar zit en welke middelen daarbij passen.

Klachten zijn voor mij een signaal dat het lichaam niet in balans is. Het is een teken dat je iets hebt meegemaakt waarop je niet adequaat hebt kunnen reageren en waardoor je je bent gaan afschermen of op een andere manier bent gaan compenseren. Door iets ingrijpends, zoals het verlies van je partner, je kind of je baan. Of bijvoorbeeld door je buitengesloten te voelen in een groep. Het kan iets zijn dat maanden of jaren geleden is gebeurd. Het kan jaren duren, voordat je klachten krijgt. Samen met de patiënt ga ik de puzzel van het levensverhaal leggen. Wie was je als kind, wat heb je meegemaakt aan ziekte, ongelukken, heftige gebeurtenissen? Hoe was je reactie daarop? Ieder mens heeft zijn eigen constitutie, een aanleg die bepaalt

hoe je op situaties reageert. Ik ga op zoek naar wie je in aanleg was, er zijn vaste elementen waar ik altijd naar vraag. De antwoorden zeggen iets over wie je bent en dat neem ik mee in de keuze voor een homeopathisch middel. Het middel zorgt ervoor dat de energie weer gaat stromen. De lengte van een behandeling is afhankelijk van de duur van je klachten. Iets wat je al tien jaar hebt, is niet in drie maanden opgelost. De behandeling wordt afgestemd op de patiënt. Je hebt geen verwijzing van een huisarts nodig en bij een aanvullende verzekering krijg je een deel vergoed. Mijn praktijk heet ´Binnenuit´, omdat herstel van binnenuit komt. Ik ben ervan overtuigd dat je lichaam een groot zelf herstellend vermogen heeft. Homeopathie kan je een zetje geven om weer in balans te komen. Ik stel vragen die je niet op verjaardagsfeestjes hoort. Vragen die aanzetten tot nadenken, voelen en bewustwording. Reacties die ik van patiënten krijg? Ik ben zo blij dat ik weer slaap, dat ik minder klachten heb, dat ik meer in balans ben, dat ik me bewust ben waarom ik reageer zoals ik reageer.” Homeopathie kan je volgens Sietske veel brengen.

PRAKTIJK VOOR HOMEOPATHIE ´BINNENUIT´ De Kemphaan 12 Sneek // 06 28868734 praktijkbinnenuit@homeopathiesneek.frl www.homeopathiesneek.frl

MEVR. BOERSMA (76): 'IK HAD ER ZELF GEEN ERG IN DAT IK WEINIG MEER DOOR MIJN BRIL ZAG. DE GLAZEN WAREN ZO DOF ALS MATGLAS.' Mevrouw Boersma uit Koudum draagt al 11 jaar dezelfde bril. 'Niet uit zuinigheid', zegt ze zelf. 'Ik kon maar geen andere leuke bril vinden!'. Meer huizen dan brillen Mevrouw Boersma verruilt makkelijker van huis dan van bril, zo lijkt het. Met haar 76 jaar hebben zij en haar man op diverse plekken in Nederland gewoond. Als het jongste kind de ouderlijke woning in Ede definitief de rug toekeert, besluit het echtpaar terug naar Friesland te gaan. Het stel verhuist naar Koudum dat op een steenworp van Elahuizen ligt, de geboorteplaats van mevrouw Boersma. Boddeüs Sneek De wegen van Boddeüs en mevrouw Boersma kruisen elkaar via de zus van. 'Ik was al heel lang op zoek naar een nieuwe bril. Winkel na winkel, heb ik bezocht. Het mocht niet zo zijn.' Na het wegleggen van het zoveelste montuur, geeft mevrouw Boersma de moed op. 'Ik heb gewoon geen brillenhoofd'. Ze verzoent zich met het lot dat zij en haar 11 jaar oude bril tot in de eeuwigheid met elkaar verbonden zijn. Maar dan zegt haar zus dat ze eens bij Boddeüs in Sneek moet kijken.

BODDEÜS ----- sinds 1974 ----

FRANEKER & SNEEK

Raadhuisplein 10 - 12. 8801 KX Franeker . tel. 0517 39 20 01

Rienck Bockemakade 2 (vlakbij de Waterpoort) . 8601 AC Sneek . tel. 0515 7 4 40 26

Je gelooft het niet In Sneek wordt mevrouw Boersma opgevangen door Rosalie (opticien) en Mirjam (styliste). 'Dat u daar nog door kunt zien', zegt Rosalie. 'Zelf had ik er geen erg in, maar de glazen waren zo dof als matglas', zegt mevrouw Boersma lachend. Wanneer de dames beide een montuur pakken, weet mevrouw Boersma dat het wederom een verloren middag gaat worden. 'Waar zij mee komen, is zo anders dan mijn vertrouwde bril. Dit gaat me niet staan. Ik zet een op, kijk naar mijn spiegelbeeld en je gelooft het niet: het staat goed! En die andere. Ook die staat goed!'. Mevrouw Boersma wil meteen een keus maken. Voor Rosalie en Mirjam is dat te snel. 'We gaan nog even door.' Uiteindelijk liggen er vijf monturen waaruit unaniem voor detzelfde wordt gekozen. 'Ik ben er zo blij mee! Wat een verschil. De eerste uren had ik hoofdpijn omdat ik opeens zo scherp zag! Maar iets wat beter is, went snel.'

WWW.BODDEUS.NL EMAIL@BODDEUS.NL


34

NUMMER 12 • 2019

KIES VOOR

geluk!

OM DE MAAND SCHRIJVEN ANNEMEIJS SCHUURMAN EN CHAJA ASSCHER UIT SNEEK EEN COLUMN MET ‘GELUK’ ALS INSPIRATIEBRON. ANNEMEIJS BEGELEIDT MENSEN OM GEWENSTE VERANDERINGEN TE MAKEN IN HUN LEVEN. DIT DOET ZE VANUIT HAAR PRAKTIJK VOOR HYPNOSE & VERANDERKRACHT. CHAJA GEEFT OPVOEDONDERSTEUNING EN ADVIES IN DE VERTROUWDE OMGEVING BIJ GEZINNEN THUIS. BIJ DE HULP GAAT ZE UIT VAN DE EIGEN KRACHT VAN OUDERS.

ANNEMEIJS SCHUURMAN

CHAJA ASSCHER

‘Shake it off’ Afgelopen zondag viel mijn zoontje keihard tegen de punt van een natuurstenen vensterbank. Hij had een flinke snee in zijn achterhoofd, dus we gingen direct naar de huisartsenpost. Ik was zo geschrokken van dit hele gebeuren, dat ik lange tijd stond te trillen op mijn benen.

Natuurlijke reactie

Ik realiseerde mij dat dit een hele gezonde reactie was om het voorval te verwerken. Ik liet het trillen er dus zijn, zonder het tegen te werken of op te willen lossen. Denk maar aan het dierenrijk. Zodra een dier, na een aanval van acute stress, weer in veiligheid is, schudt het de spanning van zich af. Mensen hebben deze primaire impuls van nature ook. Bij vervelende en/of gevaarlijke gebeurtenissen worden de psoas spieren (die de rug met het bekken en de benen verbinden) samengetrokken, zodat het meest kwetsbare gedeelte van het lichaam, de onderbuik, wordt beschermd. Wanneer het gevaar verdwenen is, wil het lichaam als herstel gaan trillen en schudden om los te kunnen komen van de beschermende spierspanning.

BEWEGEND DE FEESTDAGEN IN Herkennen jullie het? De decembermaand is een gezellige periode waar we allemaal naar uitkijken, maar daarnaast is er door de drukte van de feestdagen regelmatig spanning. Het is vaak een maand vol verplichtingen en regelzaken. Ook ik loop soms over door de hoeveelheden regelzaken. Surprise hier, Sinterklaasviering daar, hoe plannen we de Kerstdagen? Door de stress raak ik sneller geïrriteerd, waar mijn medebewoners op hun beurt ook weer gespannen op reageren.

Ontladen

Veelal onderdrukken we dit mechanisme, of hebben we het onszelf onbewust afgeleerd, met alle gevolgen van dien. Want wanneer het lichaam tijdens of na een stressmoment onvoldoende kan ontladen, zet ons brein deze lading om in hevige emoties, zoals schaamte of boosheid. Of in gedachten, zoals wraak, wantrouwen, veroordelen en negatieve (geloofs)overtuigingen. Laatst las ik in een wetenschappelijk magazine dat het zelfs tot chronische stress of PTSS kan leiden.

Wat kun je met elkaar gaan doen als de spanning oploopt? Bewegen!!! Beweging is heel belangrijk voor kinderen en ouders, omdat het zorgt voor de nodige ontspanning.

Spanning kan zich namelijk opbouwen, wat kan resulteren in boze en of verdrietige buien bij kinderen.

Hoe? Je kunt samen met je kind bewegingsspelletjes gaan doen in huis, om de spanning te verminderen. Zoals het aanspannen van de vuisten en daarna weer ontspannen. Dit herhaal je een aantal keer. Of samen heel hard gaan springen of stampen op de grond. Gisteren waren we thuis met elkaar in de woonkamer aan het springen. Ineens moesten we lachen en was onze boze bui meteen verdwenen als sneeuw voor de zon.

Springende feestdagen toegewenst!

Afschudden

Iets letterlijk van je afschudden is dus een geweldige oplossing om opgebouwde spanning te lozen als er iets naars is gebeurd en weer ontspannen in je vel te zitten. Zo kun je je lichaam vooroverbuigen en je armen losschudden, al staand je hele lichaam losschudden of liggend je benen losschudden. Je kunt ook een muziekje opzetten en lekker gaan dansen, huppelen of springen. Allemaal heel effectief en simpel om te doen.

En ook niet geheel onbelangrijk… dit effectieve anti-stress middel gaat je zeker geen eigen risico in 2020 kosten.

“Spanning? Blijf er niet mee zitten… Ga staan, beweeg en schud het van je af!”

Een gezamenlijke vijand Frans en Amber hebben net een tweeling gekregen. Ze hadden al een dochter van drie. Als Frans weer aan het werk is gegaan staat Amber er thuis alleen voor. Ze wil graag dat Frans haar helpt door wat met hun oudste dochter te gaan doen. En met de tweeling zou hij het meer zo moeten doen zoals zij, want zij weet inmiddels hoe de dagen met de tweeling het beste lopen. Frans denkt: “Ik kan het niet goed doen”, hij hoort haar vraag om hulp als kritiek, voelt haar afkeuring en trekt zich gekwetst terug. Dat het contact met Frans niet tot stand komt maakt Amber wanhopig, waardoor zij hem meer verwijten gaat maken. Frans heeft het gevoel te falen en stort zich op zijn werk. Hij probeert zich thuis onzichtbaar te maken om zo het conflict te vermijden. Hij is bang dat conflicten leiden tot een relatiebreuk. Amber probeert de afstand tussen hen juist te overbruggen door aan te dringen op contact. Bovenstaande is een veel voorkomend patroon tussen partners. Naarmate de één meer ‘aanvalt’ reageert de ander met nog meer ‘terugtrekken’. De ‘trigger’ om dit patroon in gang te zetten kan van alles zijn. Bij beide partners zit er achter het getoonde gedrag een heel verhaal, dat voortkomt uit eerdere ervaringen, diverse emoties en eigen angsten en behoeften.

Tijdens de therapie zal ik eerst met beide partners op zoek gaan naar het verhelderen van de negatieve interactiecirkel waarin ze terecht zijn gekomen. Vervolgens wordt gewerkt aan het begrijpen, erkennen en accepteren van zowel je eigen emoties en behoeften als die van je partner. In de praktijk zal dit invloed hebben op de interactie tussen beide. Natuurlijk zal het nog wel eens mis gaan, maar steeds vaker zal er een nieuw positiever patroon ontstaan. Als je de negatieve interactiecirkel van Frans en Amber nader bekijkt, zie je dat beiden stappen zetten die de cirkel ongewild in stand houdt. Zij wil contact en hij wil geen conflict. Op deze manier krijgen ze beiden niet wat ze willen. Dit patroon is hun gezamenlijke vijand geworden. Tijdens de therapie gaan we proberen deze vijand onschadelijk te maken.

Jan Bogaard Esther en Pieter-e feestdagen toe! wensen u fijn

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatieen gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

www.praktijkbogaard.nl www.relatietherapie.frl


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

35

GELD IS NODIG VOOR ONDERZOEK NAAR ERNSTIGE METABOLE ZIEKTEN

METERS MAKEN VOOR METAKIDS Op 3 november liep ze de marathon van New York. Ze is al druk bezig met de voorbereiding op de marathons van Barcelona en Berlijn. Doel is (uiteraard) het bereiken van de finish. Maar óók om Metakids naamsbekendheid te geven. En zo geld binnen te halen voor onderzoek naar metabole ziekten, waarvan haar dochter de variant Sanfilippo heeft. In gesprek met Gonda de Witte. TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S GONDA DE WITTE

Ze ontvangt me in hun sfeervolle woonboerderij aan de rand van Sneek. De twee honden, Puk en Ben, begroeten me enthousiast en blijven in de bench, zodat wij rustig kunnen praten. Kat Floortje vindt tijdens het gesprek een plekje op de stoel naast de brandende pelletkachel. Dochter Vera (12 jaar, waarover later meer) ligt op bed met buikgriep. Later in de ochtend vlijt ze zich met een warme deken neer op de bank in de woonkamer. Op de kast in de woonkamer een foto die laat zien hoe Gonda over de finish in New York loopt. Als ‘extra bewijsmateriaal’ toont ze een supergrote medaille en de New York Times, waarin haar naam wordt vermeld.

NOG NOOIT EEN ‘HELE’ GELOPEN “Ik heb altijd al een marathon willen lopen. Ik had wel een aantal ’halve’ gelopen, maar nooit een ‘hele’. Dit jaar besloot ik ‘Ik ga het doen’. Via google kwam ik erachter dat in november de marathon van New York is. New York, daar gaan we dan! Ik om te lopen en mijn man Andre als supporter. Het idee om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor Metakids zat al wel in mijn achterhoofd. Maar ja, dan maak je het wel beladen; dan zit er een verhaal aan vast. Het verhaal van Vera. Mijn collega Marijke is nuchter en zei ‘Doe het nou maar gewoon’. Ik was al in training en voelde me goed. Dus, ik ga het doen! Samen met Marijke heb ik het actieplan voor Metakids gemaakt.

Metakids werft fondsen, zodat kinderen met metabole ziekten (stofwisselingsziekten) behandeld kunnen worden. Metabole ziekten slopen kinderlevens en zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen in Nederland. Meer dan 10.000 Nederlandse gezinnen hebben één of meerdere kinderen in het gezin met een metabole ziekte. Met medisch onderzoek naar metabole ziekten wordt het verschil gemaakt! Dit zorgt voor vroegere diagnoses en een betere en snellere behandeling van kinderen zoals Vera. Zie ook: www.metakids.nl

GO WITH THE FLOW Ook de rest van het gezin kwam in actie om donateurs over de streep te trekken. “Onze jongste dochter Fien is een hele zondagmiddag bezig geweest om met haar telefoon een vlog van dertig seconden te maken. Best wel een uitdaging om een leuke vlog te maken, het moest wel veertig keer overnieuw. Mijn man Andre en ik hebben via social media een oproep gedaan om onze actiepagina op

de actiesite van Metakids te delen. Het is net een olievlek; ongelofelijk hoe hard dat gaat. Collega’s, vrienden, kennissen, maar ook mensen die ik helemaal niet ken, doneerden geld voor Metakids, hartverwarmend! De marathon ging van een leien dakje. “Zo tof om na zoveel trainingsuren eindelijk mijn meters te maken voor Metakids. Het

ging als vanzelf, al werd ik door de 138 donateurs gedragen. Andre stond ergens rond de 27 kilometer aan de linkerkant. Ineens hoorde ik hem schreeuwen, toen hebben we even gesproken. Zoveel enthousiaste mensen langs het parcours, overal muziek en vele ‘high fives’! Om al die handjes te slaan heb ik vast wel 46 kilometer gelopen.”

LANG TRAJECT Het duurde vier lange jaren voordat de diagnose Sanfilippo werd gesteld. “Bij deze ziekte begint de aftakeling meteen na de geboorte. Maar tot aan Vera’s derde jaar merkte je niks. Een fantastisch kind, ze deed het prima. Pas op de basisschool viel op, dat ze veel struikelde en onhandig was. Ook de spraak bleef achter, dus we gingen naar de logopediste.” Een traject langs vele hulpverlenende instellingen volgde. “Een nare tijd, het brengt negativiteit, terwijl je op zoek brengt naar iets dat je verder brengt.” Via de huisarts kwamen ze terecht bij het UMCG in Groningen, waar Vera binnenstebuiten werd gekeerd. “Daar werd de diagnose Sanfilippo vastgesteld. Het is een erfelijke en progressieve stapelingsziekte. Vera mist een enzym, waardoor haar hersencellen vol raken. Op den duur vallen alle functies uit. “Vera is een fantastisch opgewekt kind, leeft in het nu en oordeelt niet. Daar kunnen wij nog veel van leren.”

Als je haar nu ziet, zou je niet zeggen dat ze ziek is. Maar wij merken dat haar fijne motoriek steeds verder achteruitgaat, net zoals

haar spraak- en denkvermogen. Hoe het verdere verloop zal gaan weet niemand. Je weet wel dat er steeds meer functies uitvallen, maar wanneer dat gebeurt is niet bekend. Als ouder moet je altijd alert zijn, daar ontwikkel je een soort antenne voor. We hebben een heel zorgnetwerk om ons heen gebouwd. Ze gaat naar Sinne voortgezet speciaal onderwijs. Daarnaast gaat ze twee middagen voor individuele begeleiding naar Makkum. Ook gaat ze één keer per maand een weekend logeren in het logeerhuis van Wille (speciale kinderopvang). Vera is een fantastisch opgewekt kind, leeft in het nu en oordeelt niet. Vaak is ze ons voorbeeld, zoals zij in het nu leeft en geniet van de kleine dingen, daar kunnen wij nog veel van leren. New York is geweest maar geld inzamelen voor onderzoeken voor kinderen met een metabole ziekte blijft! Ik ga, samen met Andre, in het voorjaar weer in de benen. De marathon van Barcelona loop ik wederom in het Metakids shirt!! Steun Gonda, zie actievoormetakids.nl/ actie/gonda-de-witte.


Rode Kruis Súdwest-Fryslân start met nieuw project

AED PROJECT

De Rode Kruis afdeling Súdwest Fryslân, gevestigd te Sneek aan de Selfhelpweg, is een AED project binnen de gemeente gestart, met als doel om woonkernen binnen de gemeente, waar geen AED binnen redelijke afstand hangt, een AED met reanimatiecursus aan te bieden. De Stichting tot steun en bevordering van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zuidwest-Friesland ondersteunt dit project met een bijdrage.

Voor dit bedrag, aangevuld met een bijdrage van de Rode Kruis afdeling, zijn 15 AED’s met bijbehorende buitenkasten aangeschaft. Het project loopt van december 2019 tot en met april 2020. Dan zijn de 15 AED’s geplaatst en zijn er tevens mensen opgeleid om te kunnen reanimeren en de AED te kunnen bedienen. Uitgangspunt is dat de AED’s aangeboden worden aan kerken, omdat deze gebouwen vaak een goed ge herkenningspunt zijn binnen he gemeenschappen. Daarge naast kunnen ook andere na markante punten van een m AED AE worden voorzien. Afgelopen maandag is de Af eerste AED – als aftrap van ee het he project – officieel overhandigd aan de pastoor van de Rooms ov Katholieke kerk in Sneek. Ka

voor activiteiten in eigen omgeving, zoals het AED project, maar vooral ook evenementenhulpverlening bij sportevenementen, stads- en dorpsactiviteiten, (pop)concerten en Sneekweek. De opleidingen en interessante lezingen hiervoor worden intern verzorgd in ons eigen Rode Kruisgebouw in Sneek.

Wie een vrijetijdsbesteding zoekt, die leuk, boeiend en leerzaam is en ons enthousiaste Rode Kruis team wil versterken, wordt van harte uitgenodigd te bellen met Jan Bootsma, tel. 06-27 44 67 23 voor verdere inlichtingen.

A ACTIVITEITEN RODE KRUIS R

He Rode Kruis onderneemt allerlei acties Het wereldwijd om het leed van mensen te verzachwe ten en schept voorwaarden om een wederopte bouw na epidemieën en natuurrampen mogelijk bo te maken. De werkgroep AED project (v.l.n.r.) Cathy Bolwijn, Wiebe Westra, Jan Bootsma en Joke Venema

De afdeling Súdwest Fryslân ondersteunt dit met financiële bijdragen en draagt daarnaast zorg

Groen Goed Menken Groen Goed h uis

t uin

&

vi jv e r

Menken

GRATIS* Een GroenGoed voorjaar KERSTBOOM begint bij ons!Ookvoorjaar Een GroenGoed dit jaar hebben wij de Gratis kerstboom begint bij ons!weer kassaactie. Indien u onze kassa h uis

t uin

&

vi jv e r

aanbon met daarop de aan koop van Uw kerstboom bewaart en samen met de flyer inlevert in januari 2020, mag u het aan koopbedrag van de kerstboom besteden aan bloeiende kamerplanten in deze maand. Voor een Meerdere kleuren verkrijgbaar. bloeiende start van 2020! n

OP=OP

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

KERSTSTUKKEN Voor 2019 hebben wij weer inspirerende ideeën als het gaat om de kerststukken. Uiteraard kunnen wij ook kerststukken maken / verzorgen die voldoen aan uw eigen specifieke wensen. Wij kunnen in iedere kleur, stijl en grootte kerstarrangementen voor u maken / verzorgen. VerschillendeHouten uitstrakistje lingen zijn mogelijk 40 x 60 cm gevuld met zoals modern of Houten kistje violen enVoor mos voor slechts klassiek. ieder 40 xkunnen 60 cmwijgevuld met budget een passend kerstviolen en mos voor slechts arrangement maken.

14.99 99 Meerdere kleuren verkrijgbaar. 14. VANAF ZATERDAG UITVERKOOP TOT 50% OP KERST & TREND ARTIKELEN rstbome

*Geldt alleen voor echte ke


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

37

Kerstmis vieren

in het ziekenhuis

Kerst is een bijzondere tijd, waarbij naast bezinning ook huiselijkheid en gezelligheid een belangrijke rol spelen. Voor patiënten in het ziekenhuis en hun naasten is dit een extra zware tijd. Het Antonius Ziekenhuis probeert ook voor hen prettige Kerstdagen te verzorgen. Michiel van Blanken is de geestelijk verzorger van het Antonius Ziekenhuis. Hij is opgeleid tot theoloog en is predikant in Sneek. “Als geestelijk verzorger ga ik bij patiënten langs. Om een praatje te maken, ze aandacht te geven en soms ook om dingen op een rijtje te zetten. Artsen en verpleegkundigen hebben niet altijd de gelegenheid om bij de patiënten te gaan zitten en ze te vragen hoe het met ze gaat. Terwijl daar wel behoefte aan is. Ik heb geen medische achtergrond en ook geen inzage in het medische dossier, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat juist om datgene wat de patiënt wil vertellen. Dat ze weten dat ze gezien worden. Vaak gaat het daarbij ook om zingeving, maar dat hoeft niet.” Rust en bezinning vinden patiënten ook in het stiltecentrum, dat ook onder de hoede van Van Blanken valt. Iedere zondag is er een viering waarin voorgangers van verschillende kerken in en rond Sneek voorgaan. In november was er een speciale viering om de overledenen te gedenken. Het pastoraat heeft de beschikking over zo’n veertig vrijwilligers die om toerbeurt patiënten uitnodigen en naar de viering brengen.

Kerstviering Op kerstavond 24 december is er om 19.30 uur een speciale kerstviering in de centrale hal in het ziekenhuis. ‘De hele hal zit dan vol’, vertelt Van Blanken. Met patiënten, familieleden, maar ook belangstellenden uit de regio. De patiënten worden door de vrijwilligers naar de hal gebracht, zo nodig in hun bed en met de apparatuur als de situatie dat toelaat. “Er werken veel mensen mee aan de viering en alles wat er omheen wordt georganiseerd. De vrijwilligers, technische dienst, BHV’ers, het personeel in het restaurant, noem maar op.” Het is een bijzondere viering, vertelt de geestelijk verzorger. “Je staat hier midden in het leven, alles om je heen gaat door. Er lopen mensen heen en weer, op de galerijen komen mensen kijken en het is ook voorgekomen dat er een trotse vader met een pasgeboren kindje langskwam. Dat is het echte Kerst vieren: een beetje ruw, aan de rand van de stad, zoals het met de geboorte van Jezus ook ging.” De kerstviering wordt opgeluisterd door het Christelijk Mannenkoor uit Emmeloord onder leiding van dirigent Johan Bredewout. “Mensen willen graag zingen met Kerst, vooral de bekende liederen. In de viering zullen we daarom vooral veel zingen en ik houd een korte overdenking die is toegespitst op het ziekenhuis. Het kerstverhaal

heeft wel een link met het ziekenhuis: mensen zijn van huis en haard verdreven en moeten er het beste maar van zien te maken”, zegt Van Blanken. Eerste Kerstdag is er om 10 uur een viering in het stiltecentrum. Tweede Kerstdag is er geen speciale viering.

Wensboom De viering op kerstavond is zeker niet de enige aandacht die in het Antonius Ziekenhuis aan Kerstmis wordt besteed. In de hal staat ieder jaar ook een grote ‘wensboom’ waaraan iedereen een kaartje met zijn of haar wens kan hangen.”Jong en oud maken hier gebruik van,” weet Van Blanken. “Bij

‘Het kerstverhaal heeft wel een link met het ziekenhuis: mensen zijn van huis en haard verdreven en moeten er het beste maar van zien te maken’

ieder kaartje weet je dat erover is nagedacht en dat er even de tijd is genomen om het op te schrijven. En de wens om ‘beter te worden’ heeft hier natuurlijk een speciale lading.” Op vrijdag 20 december om 18 uur komt een koor van het Leger de Heils zingen in de centrale hal en op de afdelingen. Ook wordt een speciale kerstkrant gemaakt met een kerstverhaal, speciale teksten, menu’s en dergelijke. “Geen dikke krant, maar toch even extra aandacht voor de patiënt. Zo probeer je toch iets van het kerstverhaal mee te geven.” “Mensen zijn hier liever niet met kerst, dat weten we. Het is voor ons als ziekenhuis belangrijk dat je ze iets kunt bieden waaraan ze toch wat houvast hebben. Kerst is een feest van hoop, van licht dat terugkomt nadat het

donker is geweest. We hopen onze patiënten en hun naasten met de kerstviering een lichtpuntje te geven. Niet alleen voor gelovigen, maar ook voor niet-gelovigen. De viering is er voor iedereen. Mijn wens is dat mensen iets van het licht ervaren in de donkere periode waarin ze nu zitten.” En een kerstkindje op kerstavond, dat zou ook mooi zijn.


op raamdecoratie vanop het binnen label* raamdecoratie *M.U.V. van het GORDIJNSTOFFEN binnen label*

Acties gelden tot en met week 02-2020 (niet op lopende orders). Acties gelden tot en met week 02-2020 (niet op lopende orders).

*M.U.V. GORDIJNSTOFFEN

IJLSTIJLST | Tel. 0515-532 | Tel. 0515-532372 372 info@postwoonadvies.nl info@postwoonadvies.nl www.postwoonadvies.nl www.postwoonadvies.nl

Een stukje zon in uw badkamer tijdens de koude wintermaanden! De dagen worden korter en de hoeveelheid zonlicht wordt beduidend minder; de herfst- en wintermaanden komen er weer aan. Haal nu een stukje zon in huis met de Feel Good Shower! De Infrarood lampen hebben een weldagdige werking waardoor de spieren ontspannen. De Lage druk UV lampen zorgen voor extra vitamine D en een gezonde tint. Gezond van binnen en van buiten! Benieuwd wat een Feel Good Shower voor u kan betekenen? Kom langs in onze showroom voor gratis en vrijblijvend advies!

Het geluk zit in elk detail Baderie Sikma Edisonstraat 15, 8606 JH Sneek - Telefoon: 0515 425 635 - www.sikma.nl


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

39

EEN KIJKJE IN

DE OUDERENZORG

Jantina de Boer werkt als zorgkundige op de revalidatie-afdeling van woonzorgcentrum Ielânen in Sneek. De bijzondere momenten op de werkvloer en de activiteiten op de locatie deelt ze via een eigen pagina op Facebook: Jantina van Patyna.

KLASKE KNIER IN HAAR VERTROUWDE WERKOMGEVING.

VAN HUISVROUW TOT VOORVROUW BIJ EMPATEC Zorgkundige Jantina de Boer vertelt op Facebook over haar werk in de ouderenzorg

Al bijna 20 jaar werkt Jantina in de ouderenzorg en dan met name in de revalidatiezorg. Een mooie ‘tak van sport’, vindt Jantina. “Het is heel dynamisch. Iedere week komen nieuwe mensen bij ons revalideren. Bijvoorbeeld omdat ze moeten herstellen na een operatie. Ook bieden we revalidatie aan mensen met COPD en hartfalen. Ze bouwen conditie op en leren vaardigheden om beter met hun aandoening om te kunnen gaan. Ik vind het heel bijzonder om de voortuitgang te zien tussen binnenkomst en het moment dat ze weer naar huis gaan om hun leven thuis weer op te pakken. Ja, het is heel dankbaar werk.” Een paar jaar geleden werd Jantina door haar teamleider benaderd of ze over haar werk wilde vertellen op Facebook. “Ik was gelijk enthousiast. Ik vind het heel leuk om met sociale media bezig te zijn. Om met tekst en beeld een bepaald gevoel over te brengen, zodat anderen ook voelen wat ik op dat moment beleef.” Tijdens het werk heeft Jantina haar telefoon altijd bij zich. ”Als ik dan een mooi, bijzonder of ontroerend moment zie, dan kan ik dat gelijk vastleggen. Uiteraard vraag ik wel altijd toestemming.” Ook de activiteiten op de locatie deelt ze. “Er wordt hier veel voor de bewoners georganiseerd. Ik kan zelf niet overal bij zijn, maar er zijn altijd wel collega’s of familieleden van bewoners, die foto’s maken en naar mij sturen. Ik ben wel het gezicht, maar eigenlijk doen we het samen.” Jantina is altijd op zoek naar nieuwe manieren om de ouderenzorg en het

“Ik vind het leuk om mooie, bijzondere of ontroerende momenten vast te leggen en te delen” werken in de ouderenzorg beeldend te maken. “Tijdens één van mijn nachtdiensten zag ik een bewoner door de gangen dwalen. Ik heb toen een blog geschreven over het werken in de nacht. Deze blog heb ik gedeeld op mijn pagina met een foto van deze bewoner erbij. Mensen, die ook in de zorg werken, reageerden hier direct op. Ze vonden het heel herkenbaar. Op dit moment laat ik een revalidant via mijn pagina vertellen over haar revalidatietraject. Ze vertelt over haar ups en downs. Hier krijgt ze hele leuke reacties op. Mensen steken haar een hart onder de riem en dit doet haar heel goed.” Inmiddels heeft Jantina ruim 500 volgers. En hoewel haar berichten veel likes en reacties opleveren, is dat niet het belangrijkste, vertelt ze. “De ouderenzorg is zoveel meer dan het beeld wat men er vaak van heeft. Alles wat ik deel is echt. En door dit te delen wil ik juist de andere kant van de zorg laten zien.”

Ambassadeurs Jantina is één van de ambassadeurs van zorgorganisatie Patyna, die via Facebook een inkijkje geeft in het werken in de ouderenzorg. Bijna alle locaties van Patyna hebben een ambassadeur. Kijk voor alle ambassadeurs op www.patyna.nl/ambassadeurs.

Een timide dame. Netjes gekleed en donkere heldere ogen. Klaske Knier, 54 jaar. Al meer dan dertig jaar weduwe, met drie kinderen en vijf kleinkinderen. Vanuit een lange depressie kwam ze bij Empatec Verpakken in Franeker terecht. Acht jaar geleden. Een harde werker en ze kan en wil veel. Een kans greep ze: werken als voorvrouw. Klaske gaat hiervoor! Ondanks haar dyslexie heeft ze haar diploma behaald. Haar eerste! Empatec doet er alles aan om haar te helpen bij haar ontwikkeling. Hard werken

Afwachtend stapt Klaske binnen. Even aftasten nog. Tijdens het gesprek is ze ingetogen. Maar als het gaat over haar werk, gaan haar ogen stralen. Ze vertelt over haar leven. Gemakkelijk was het niet. Ook haar moeder werd jong weduwe. En bleef achter met negen kinderen. Een druk huishouden. En hard werken. De lagere school is zwaar voor Klaske. Ze wordt achteraan in de klas gezet met een kleurboek, vanwege dyslexie. Klaske wordt huisvrouw. Dus helpt ze thuis mee. De was doen, strijken en de andere kinderen verzorgen. Twee van haar broers hebben een verstandelijke beperking. Extra aandacht en zorg is nodig. Klaske pakt ook dit op. Ze weet niet beter en kan er goed mee omgaan. Dit blijkt de basis voor haar toekomst.

Betekenis

Klaske trouwt op haar 19e. Ze krijgt drie kinderen. Haar man komt om op zee. Klaske was toen 21 jaar. Een groot drama voor haar en de kinderen. Ze stond er helemaal alleen voor. Maar ook hier slaat ze zich doorheen. Klaske redt zich er goed mee. Totdat ze jaren later in een zware depressie terecht komt. Het leven breekt haar op. Acht jaar lang loopt ze bij de GGZ. Maar ook daar komt ze door wilskracht weer uit. Empatec komt op haar pad. Kijkt goed naar wat ze kan. En biedt haar buiten Empatec een passende baan. Ze moet hier keihard werken. Maar dat is niet erg. Ze wil iets betekenen en niet thuis blijven zitten.

Mogelijkheden

Klaske werkt nu bij Empatec Verpakken. Een fijne werkplek. Met ervaring op zak. Dit zet ze in! Empatec geeft haar vertrouwen en kijk naar wat ze goed kan. Empatec biedt haar daarom de opleiding tot voorvrouw aan. Ze stuurt de werkvloer aan. Mensen kunnen veel meer dan je soms denkt. Klaske ziet dat. Als je maar rekening met hen houdt, geeft ze aan. Ze kunnen altijd bij haar terecht. Met hun verdriet of voor een praatje. Door Empatec heeft ze nog meer waarde toe kunnen voegen. Aan zichzelf, geeft Klaske aan. Maar ook aan anderen. En dát is waar Empatec het voor doet. Mensen die vanuit zichzelf gemotiveerd zijn, in hun kracht zetten. En van waarde laten zijn. Ook voor anderen.


VAN DER ANNE KNOL LINDEN AUTOMOTIVE MAAK GEEN

25

Highline / Clima / Navi / Cruise

Ook is Vakgarage Anne Knol sinds kort Klompenmakersstraat een erkent KENTEKENLOKET. 6 8601 WR Dat betekent dat u bij ons terecht kunt voor een overschrijving of schorsing van een kenteken (motor, boot, auto of brommer).

WINTER

0515 - 41 22 88

SNEEK Tot snel,

One Business Line / Navi / Chroom / 63.342 km I Bouwjaar 2012

€ 13.890,-

TDI Comfort Airco / Clima I Trekhaak 214.416 km I Bouwjaar 2011

KG

€ 6.490,-

AR

OL

DEZE

Onder het genot van een hapje en 91.763 eenkm / Bouwjaar 2014 € 13.990,drankje kunt u profiteren van allerlei jubileum aanbiedingen. Wij hebben verschillende acties, demonstraties en u kunt mooie prijzen winnen. Wij hopen u te mogen ontvangen op één van deze dagen. VEENSTRABANDEN.NL MINI Countryman 1.6

Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst T 0515-531 436 - E info@garagekroes.nl

Volkswagen Golf Variant 1.6

VA

Vakgarage Anne Knol bestaat meer dan 25 jaar. Daarnaast doen de grondleggers van dit bedrijf, Anne en Hennie Knol, een stapje terug. Ze dragen Vakgarage Anne Knol met een gerust hart over aan zoon Jan Knol. Dit alles vinden we een goede reden voor een feestje.

Volkswagen Golf 1.2 TSI

garagekroes.nl KN

JUBILEUM

SLIPPERTJE

AGE ANN

Mercedes-Benz C-Klasse

Ford Fiesta1.0 Ultimate

€ 12.990,-

€ 10.590,-

W204 220 CDI Avantgarde / Trekhaak 186.263 km / Bouwjaar 2012

Anne, Hennie en Jan Knol Roel, Lieuwe, Jaap, Simon, Harm, Age en Hans BMW 3-serie 320i High Exec. Auto | 185 PK | Xenon | Sport | Camera | Stoelverw. | Navi | 129222 | 2012 € 17500

E

Navi / PDC / Cruise 44.706 km / Bouwjaar 2017

VAKGARAGE ANNE KNOL

KNOLTOPPERS VOOR U UITGELICHT! Honda Civic 1.4 Comfort Airco | Lichtmetaal | Cruise I Afleverings klaar | 92.500 km I Bouwjaar 2011

Kia Rio 1.2 CVVT Plus Pack Airco | Lichtmetaal | Mistlampen | 85.349 km I Bouwjaar 2012

€ 8.950,-

€ 8.450,-

Mercedes-Benz C-Klasse Estate 350 e Lease Edition Hybride | Vele opties | 117.741 km I Bouwjaar 2015

MINI Mini 1.5 Cooper Serious Business Lederen Sportstoelen I Navi I Panora | 52.120 km I Bouwjaar 2016

€ 25.500,-

€ 17.950,-

Chevrolet Aveo 1.2 16V LS B-clever | Airco- Alu velgen-Met.lak | 141005 | 2010 € 4500 € 6450 Chevrolet Cruze 1.6 LS | Airco-Metalic Lak- Lichtmetalen Velgen | 97977 | 2010 € 4750 Chevrolet Spark 1.0 16V LS | Airco Lichtmetaal | 93459 | 2011 Citroën DS3 1.6 e-HDi So Chic | Gekleurd Dak-lichtmetaal Airco | 173506 | 2011 € 5250 € 9750 Fiat 500 L 0.9 TwinAir Easy | Airco | Trekhaak | Bluetooth | 91047 | 2013 € 10950 Fiat 500 L 1.3 M-Jet Easy | Diesel Clima | Navi | Bleutooth | 87926 | 2013 € 4950 Fiat Panda 1.2 ACTIVE | | 90276 | 2012 € 8950 Honda Civic 1.4 Comfort | Airco | Lichtmetaal | Cruise etc | 92500 | 2011 Honda Jazz 1.4 Hybrid Elegance | Panodak | Automaat | ECC | PDC | 60652 | 2012 € 12450 € 8450 Kia cee’d 1.4 CVVT X-tra | Airco | Trekhaak | 76925 | 2011 € 6950 Kia Picanto 1.2 CVVT Comfort Pack | Airco- Metalic | 61686 | 2012 Kia Picanto 1.0 CVVT EconomyLine | Radio Cd | Afstandsbediening | 71807 | 2014 € 5950 € 8450 Kia Rio 1.2 CVVT Plus Pack | Airco | Lichtmetaal | Mistlampen | 85349 | 2012 € 4950 Kia Rio 1.4 X-pect | Nette Auto | 91205 | 2009 Kia Sportage 2.0 BusinessLine | Trekh.| Clima | Navi | Bluetooth | 1ste eig.| 52774 | 2014 € 20950 Mercedes-Benz C-klasse 200 K. Elegance | Mooie Youngtimer prima km. stand! | 148115 | 2003 € 5950 Mercedes-Benz C-klasse Estate 350 e Lease Edition | Hybride | Vele opties | 117741 | 2015 € 25500 MINI Countryman 1.6 Cooper Chili | Navi | Clima | Bluetooth Carkit en Streaming | 113769 | 2011 € 13750

Uitnodiging voor:

MINI Mini 1.5 Cooper Serious Business | Lederen Sportstoelen, Navi, Panora | 52120 | 2016 € 17950 € 7250 Mitsubishi Space Star 1.0 Bright | Airco | Lichtmetaal | Carkit | 93060 | 2015 € 7950 Opel Agila 1.2 Edition | Automaat- Met.Lak-Alu.velgen-Airco | 89663 | 2010 € 9750 Opel Corsa 1.0 Turbo Edition+ | Airco | Cruise | lichtmetaal | 62766 | 2015 Opel Zafira 1.8 Temptation | Airco- Winter wielen-Trekhaak | 164551 | 2008 € 6250 Renault Grand Modus 1.6-16V Dyn. Autom. | Airco | Cruise | Trekhaak | 93669 | 2010 € 7950 Renault Grand Scénic 1.2 TCe Bose 7p. | Navi | Clima | Trekhaak | 132221 | 2013 € 11750 Renault Twingo 1.2 16V Dynamique | Airco- Metalic lak-CrControl | 106904 | 2012 € 4940 € 4750 Renault Twingo 1.2-16V Collection | 3drs Airco Radio CD | 82441 | 2011 € 4750 Renault Twingo 1.2-16V Dynamique | Automaat | 90451 | 2008 Toyota Auris Touring Sports 1.8 Hybrid Dyn.| Trekh. | Navigatie | Airco etc | 127539 | 2015 € 14750 Toyota Avensis Wagon 1.8 VVTi Dynamic | Trekhaak-Airco-Metalic Lak-Xenon verl. | 157424 | 2010 € 9950 Toyota Verso-S 1.3 VVT-i Aspiration | Airco | Achteruitrijd camera | 39440 | 2014 € 13750 € 6950 Volkswagen Eos 1.6-16V FSI | Cabrio | Airco | Navigatie | 173592 | 2007 Volkswagen Golf Sportsvan 1.2 TSI Exec. Highl. | Autom. | NAVI | Alcantara etc... | 37357 | 2015 € 19950 Volkswagen Polo 1.0 BlueMotion Edition | 5 Drs | NAVI | AIRCO | Bleutooth | 85722 | 2015 € 10750 Volkswagen Tiguan 1.4 TSI Highline Edition Autom.| 140PK Leer | NAvi | Pano | etc | 47500 | 2015 € 27950 Volvo V70 2.0 D4 Dynamic Edition | 181PK Leer | Clima | Xenon etc. | 77254 | 2015 € 20750

18 en 19 december 2015 Van 10.00 uur tot 18.00 uur

PRIJS= PRIJS!

Het actuele en complete aanbod: www.vakgarageanneknol.nl

Wij werken altijd met ‘All-In’ prijzen. Dit is inclusief: Onderhoudsbeurt // 6 maanden Bovag garantie // 1 jaar pechhulp // APK

TREKDIJK 14 SCHARNEGOUTUM | T (0515) 41 22 12 | WWW.VAKGARAGEANNEKNOL.NL

Vernieuwde showroom met de mooie collectie

inbouwapparatuur

Koopzondag

De kerstdagen en 30,31 december en nieuwjaarsdag zijn wij gesloten

27 en 28 dec

29 december

2, 3 en 4 jan.

10.00 - 17.00 uur

11.00-17.00 uur

10.00 - 17.00

Bisschoplaan 16 Katlijk tel. 0513 541741

uur

haanstrakeukensfriesland.nl


CULTUUR

&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

41

Deur Peter van Egmond

‘Un Kuierke deur Sneek’

JOHAN WILLEM FRISOSTRAAT (DEEL 2) Foarege kear hewwe we de Johan Willem Frisostraat gedeeltelek deur weest, mar su at ik toen al skreef, is der natuurlek nòch mear te fertellen en te siën in dizze straat.

folledech oudekt en foarsiën fan un nieuwe laach modder. Waterpartijen binne anleid en bij één hierfan binne sitplakken komen dy’t útsiën over de landerijen richting de boerderij dêr’t in de oarlòch burgemeester Rasterhoff onderdoken sitten het. Kuiere we wear werom richting de stad, dan siën we an oans linkerhaan ut Woanwagenkamp, opfallend is dat dizze kampen sich feulal nabij un asfaltbult befine, nyt allienech in Sneek mar ok in tal fan andere steden. In 1975 wurdde ut kamp opknapt en kwamen der betere sanitêre foarsienings.

Om un indruk te geven fan hoe lang at dizze straat is, is’t ut makkelekst om te skriëven dat y fanou de Harinxma òf ok wel elekrise brugge noemd, helemaal deurloopt tòt an de ingang fan ut Rasterrhoffpark. Ok ut Woanwagenkamp hoart hierbij. Op ut plak fan ut húdege Rasterhoffpark wurdde sinds de opening fan ut terrein in 1954 ut Sneker oufal storten, ik weet my nòch goëd te herinneren dat ut altyd wemelde fan de meeuwen en kraaien, boven de ròtsoai. Op 28 òktober 1954 wurdde un kompostearinstallazy feestelek opend, en de kompost dy’t dit opleverde wurdde Sneker wonderkompost noemd (één fan de hoofdingrediënten kwam toen nòch redelek faak út de skiettontsjes fut). Rechts teugen de Woudfaart an, krek achter ut fiadukt over de súdeleke rondwech stonden de loadsen fan de gemeentereineging. Fanwege de ferandering in ut anbod fan oufal kwam der in 1961 un fuilferbrandingsoven, dy’t tòt omstreeks 1976 in gebrúk bleef. De skoarstiën fan dizze oven is in’t jaar 1977 sloopt. In jannewary 1979 wurdde ut terrein sloaten fanwege de nyt ferlengde

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

hinderwetfergunning deur de provincie. Sneek brocht toen ut húsfuil naar ut stòrt in Ouwsterhaule. Jarenlang het ut terrein der ongebrúkt bij leit, tòtdat ut plan fatten wurdde om hier un stadspark an te lêggen. Ut terrein is

Na ut kamp komme we ut sonwearingsbedriëf fan Greijdanus teugen fòlgt deur de Jeu de boule club. Un heel stuk nieuwbou met binnenhaven, wat te beriken is deur un ophaalbruchje is ut earste wat we siën at we ferder lope. Naast un antal winkels dy’t we in de foarege útgave benoemd hewwe, woanden hier ok tal fan minsen, út andere beroepstakken te noemen o.a. de Koopman in izerwaren August Hanewacker op nummer 7 bekend fan ut gelyknamige bedriëf dat hier un groathandel in gereedskap had. Op

nummer 14 annemmer-timmerman Pieter Bos, later fine we hier Terrazzow fan G. Andriol & Zn. en úteraard skildersbedriëf Wagenmakers. De onderdirekteur fan Lankhorst dhr A. Groen woande op nummer 15, dêr’t we later fotograaf Peter Prijs fine. Ok de eierkoopman W. Bakker woande in dizze straat op nummer 19, Hille Cnossen op nummer 30 dizze was feehandelaar mar ferhuurde ok moterboaten en auto’s. Op nummer 39 Ryksfeldwachter dhr A. Scheper in’t hús dêr’t later W. Wuring woande, en rijskoalhouder was. We kanne nòch ferskillende namen opnoeme, want we hewwe natuurlek lang nòch nyt alles benoemd, mar dêr salle we miskyn later nòch us op ferder gaan mutte. Spitechgenoech salle we wel noait mear teruch gaan, naar un tiëd, wêrin’t we de bakker, slager of groënteboer op de hoek fan de straat fine, nee even gau naar de Jonge foar un púde earpels, of un boadskapke bij de buurtsuper, sal nou tòch echt in de groate supermarkten mutte.

Onmin De wereld leeft in onmin. Ons land beeft van onmin. We hebben dus geen tijd om deze maand te genieten van ons traditionele december- gezelschapsspel: samen (veel) eten en (veel) drinken, gezellig, aankleden met lichtjes en bomentroep, pakjes, eenheid. Niets daarvan. De donkere dagen worden nog donkerder gekleurd. Dat komt van die onmin. Het gevoel van het nooit met elkaar eens te willen zijn. December doet zijn werk niet meer. Er is ineens een groot verhaal over Empatec. Dat blijkbaar volgens directeur Harry de Wit die door wethouder Gea Wielinga van Súdwest-Fryslân over de hekel is gehaald. Hij moet nu alle mensen, die hem helpen het belangrijke sociale werk te doen, uitleggen dat er geen groot tekort is. Want

dat zei Wielinga wel. Ik weet ook niet wie gelijk heeft. Want de begrotingen van Empatec zitten onder een vijftal gemeenten, dus daar begrijp je geen sodemieter van. Wie gelijk heeft mag zijn vinger opsteken en dat doen ze dan allemaal.

Rutte vragen, die doet nog meer bovenSúdwestelijke zaken. Het college is zijn beide sturen kwijt.

Nog veel erger is, in ons gewoonlijk zo gezellige mienskiplike december, dat die directeur geen gelegenheid krijgt om even met de wethouder te praten. Die antwoordt hem niet, zegt hij. En Wielinga zegt dat zoiets niet op te lossen is met een appje. Nou, dat is tenminste nog een wijze van communicatie, altijd beter dan niet communiceren.

Voorbeeldje: Het overgebleven college heeft een besluit genomen over Nij Ylostins. Elkien wilde het platgooien en dan ongeveer de helft aan appartementen weer opbouwen. Daar hebben de bewoners een hekel aan, want als hun dak wordt weggehaald, staat de kerstboom in de regen. Nu heeft het college besloten dat Nij (=nieuw) Ylostins dan maar een gemeentelijk monument moet worden. Nij Ylostins is veel, maar geen monument. Maar ja, nu moet Elkien er van afblijven.

Gea Wielinga nam de Empatec-portefeuille over van de weggestuurde Stella van Gent. Maarten Offinga zijn we ook kwijt, die moet namens alle gemeenten geld van

En verder? Dat weten ze niet. Zouden ze daar in dat college eigenlijk wel weten wat een gemeentelijk monument de gemeente kost?


42

sneek // CULTUUR&UITGAAN

D

De circusdirecteur heeft, met zijn Kerstcircus Sander & Friends, in veel harten een plaatsje veroverd. Zijn passie en enthousiasme maken hem tot een persoon die mensen niet snel vergeten. Niet alleen in zijn circus staat hij in de spotlights, zijn verhaal is meerdere keren door de media gevangen: Sander die als 3-jarige aan de hand van zijn vader en moeder voor het eerst naar het circus ging en dusdanig verknocht raakte, dat hij sindsdien maar één doel voor ogen had: met het circus mee. En dat hij uiteindelijk zijn kinderdroom waarmaakt door zijn eigen circus op te richten.

BETOVERD

Hij is door het circus ‘betoverd’. Naast zijn studie (pabo) steekt hij al zijn energie in een zoektocht naar de definitieve ingang tot die wereld. Energie heeft Sander bovenmatig veel en dat weet hij goed in te zetten om zijn doelen te bereiken. Hij vindt een plek bij een circus en pakt internationale shows mee. Maar soms, als je iets heel graag wilt, dan raak je verblind. Dan leidt die energie, waar je van overloopt en die alsmaar wordt gevoed doordat je doet wat je leuk vindt, je om de tuin en raak je de balans kwijt. Die jonge jongen, die zijn droom achterna jaagt, voelt misschien zijn eigen vermoeidheid niet.

ONGELUK Een ernstig auto-ongeluk legt het ‘jagen’ en ook zijn dromen van het ene op het andere moment stil. Het wordt een lange weg naar herstel. De gedachte dat hij misschien nooit meer goed kan lopen snijdt in zijn ziel. Die snede wordt nog dieper als hij vanuit de ambulance door het raampje een circusstoet voorbij ziet trekken. Het symboliseert zijn gedachten: dát leven, die droom is voor mij passé. Na zeven maanden revalideren start hij opnieuw. Hij vindt een baan als docent op een bassischool in Sneek en geniet van het lesgeven. Hoewel de wonden van het ongeluk zijn geheeld, heeft het afscheid nemen van het circusleven een open wond in zijn hart achtergelaten. Die liefde zit zo diepgeworteld, dat het zich fysiek begint te uiten. Tijdens de pauze van de kinderen kijkt Sander over het plein en ziet een stoet kermiswagens voorbijtrekken, de voorjaarszon tegemoet. Zijn maag krimpt ineen en hij moet overgeven. Het ‘vrije’ leven, het reizen met die wereld van verbazing komen weer boven bij die aanblik. Het op pad zijn en overal dat sprookje creëren gaf hem het ultieme geluksgevoel. Dit is zout in die open wond.

EIGEN CIRCUS Na veel wikken en wegen wat hij met dit gevoel aan moet beslist hij: een eigen circus wordt het. De hoeveelheid werk, het financiële risico en het overboord zetten van zijn privéleven, neemt hij graag op de koop toe. De familie van Sander vindt het spannend, maar is bezorgd. Vanwege die lange dagen waren ze hem immers bijna kwijtgeraakt. Maar ze zien het ook. Zonder dat circus is hij zijn leven kwijt. Het is de veelzijdigheid van het circus, het creëren van iets moois dat verbazing wekt en dat mensen blij maakt, wat Sander beweegt. De geur van de dieren, de geluiden, de sfeer. Het circus is de plek waar hij zich veilig voelt, waar hij zich vanaf zijn eerste bezoek, altijd veilig heeft gevoeld. Dat merkt het publiek, ook zij komen naar die mooie

TIEN JAAR VOL IN HET CIRCUSLEVEN CIRCUSDIRECTEUR SANDER BALK UIT SNEEK Met zijn lengte, zijn kostuum en schmink springt hij meteen in het oog naast de entree van de circustent. Hij ziet alles en de brede glimlach verlaat zijn gezicht amper. Met uitgestoken hand verwelkomt hij de bezoekers in zijn circus. De droom die, dit jaar al voor het tiende jaar op rij, werkelijkheid is.


NUMMER 12 • 2019

43

TEKST HENK VAN DER VEER // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

GROOTSNEEK.NL

plek, om te genieten van de show waarin Sander iets doet wat hij leuk vindt. Dat komt niet omdat hij er diep over na heeft gedacht, maar omdat het recht uit zijn hart komt.

tipte. Het kleine Friese circus hoefde de Rus niet eens uit te leggen wie zij waren, hij had al veel over hen gehoord.

BIOSCOOPFILM CIRCUS DOE JE SAMEN Natuurlijk is ook bij Sander niet altijd alles hosannah. Er moet veel geregeld worden, er kan eens iets tegenzitten en kosten en regelgeving vanuit de overheid blijven toenemen. Maar altijd gaat hij terug naar dat moment toen hij 10 jaar oud was en bij het circus stond. Dat gevoel giet hij uit over zijn publiek en zijn hele circus. Alles heeft een ‘Sanderaccent’. Van locatie tot decoraties. Natuurlijk doet hij dat niet alleen. Een circus doe je nooit alleen. Maar de mensen moeten het wel voor je willen doen. Sander kan rekenen op veel support van sympathisanten en zijn familie. Na het tweede jaar bij het Kerstcircus te hebben meegeholpen was het de zus van Sander die opmerkte dat ze waarschijnlijk nooit meer een normale kerst zouden krijgen. Ze kreeg gelijk. Steevast neemt ze drie weken vrij rond die periode om haar broer te helpen. Dan staat ook de broer van Sander paraat, is zijn moeder vaak aanwezig en staat zijn circusliefhebbende vader (72) steevast naast zijn zoon. Allen even breed lachend.

Dan blijkt het relatief kleine Friese circus nog meer op te vallen. De populaire kinderserie ‘De Buurtpolitie’ van de Belgische tv-zender VTM, werkt in 2018 en 2019 aan de derde bioscoopfilm. Ze zijn op zoek naar een circus dat kan figureren, acteren en als decor kan dienen. Ze struinen heel wat binnen- en buitenlands circussen af. De zoektocht eindigt wanneer ze Sander ontmoeten. Op dat moment zijn de financiën nog niet eens ter sprake gekomen. Het gaat om het gevoel en dat gevoel over kunnen brengen. Het wordt een succes en de makers benoemen de inzet van het circus als onmisbaar voor dat feit. Circus gaat over verbazing en verbeelding. Je blijft je bezighouden met wat mensen nog kan verbazen en boeien. In een wereld van Netflix, Youtube en waarin alles on-demand is te zien, moet je als mens en als ondernemer mogelijkheden onderzoeken en grenzen verleggen. Het is een wereld vol visionairs en Sander is er een van.

WAARDERING

CIRCUSDIRECTEUR EN CLOWN

Dan zijn er nog de artiesten. Je kunt je programma samenstellen, maar ben jij niet een prettige en eerlijke werkgever, dan doet dat in de circuswereld snel de ronde. Het tegenovergestelde geldt voor die ‘jongen uit Sneek’. In de binnen- en buitenlandse circuswereld valt zijn gedrevenheid om zijn dromen waar te maken op. Het is een grote gemene deler onder de circusmensen, met passie als basis. Artiesten spreken lovend over hem en waarderen de samenwerking met hem. Sander weet het, maar bedekt complimenten in zijn richting maar al te graag met een hommage aan ‘zijn’ artiesten.

In Sander zijn twee karakters versmolten. Die van directeur en die van clown. Showtjes geven en ouwehoeren, maar ook het publiek vrolijk stemmen en verbinden met de artiesten. In zijn eigen circus hoeft hij geen keuze te maken en daarom is hij beide. Het is toch zijn huis en dat is het huis van circusdirecteur clown Sander. Een prettige vorm van schizofrenie.

Dan ontvangt hij dit jaar een compliment dat hij wel moet tonen. Een Russische artiest neemt contact op met het circus. Niet zomaar een artiest. Sander zag hem twintig jaar geleden voor het eerst en wist toen al dat hij die artiest ooit in zijn eigen circus zou willen zien. Dat wordt een component van zijn droom. Het was de vermaarde Franse circusfamilie Bouglione die wist dat Sander nog een act in zijn kerstcircus kon gebruiken en de Rus

De waardering alom doet Sander veel. Tien jaar geleden maakte hij zijn droom waar met het eerste Kerstcircus Sander & Friends in Leeuwarden en Sneek en daarna zijn Circus Salto, waarmee hij van maart tot en met oktober rondreist. Dat maakte hem, toentertijd, met zijn 30 jaar de jongste circusdirecteur van Europa. Nu, met volgeboekte seizoenen achter de rug, worden de voorbereidingen weer getroffen. De tent, ineengepakt als een stuk loos doek wat nog niets doet, vouwt zich straks uit. Dan begint de betovering en staat Sander weer in de piste met evenveel enthousiasme als 10 jaar geleden.

CIRCUS GAAT OVER VERBAZING EN VERBEELDING. HET IS EEN WERELD VOL VISIONAIRS EN SANDER IS ER ÉÉN VAN.


Aan alle Snekers! Wat is’t wat niet hier met oans Sneek….ik bin blij dat ik niet in dat wespe-nêst hoef te werken dêr oppe Marktstraat! Anne andere kant: se mutte de boël wel goëd aansture dêr bij ut kolleezje, anders wurde ut ongeleide projektielen… en dy kanne gemeen steke! As ik ut beleve mach dan fier ik myn jaardachsfeestje op 31 jan. en 1 + 4 + 5 + 7 + 8 febrewary, avens om 19.50 uur in Oans Gebou anne Westersingel. Sundachmiddach 2 febrewary idder weer matinee om 14.00 uur. De prys is € 15,00 p.p. inklusyf un bakje koffy met oranjekoek. De losse kaartferkoop à € 15,00 foor niet-leden begint op dinsdach 14 jannewary 2020 by Theater Sneek fan 11.00–18.00 uur en saterdachs fan 14.00-17.00 uur. Jim kanne online kope fia www.theatersneek.nl Of anne kassa oppe Westersingel 28. Mear informaasje kyk op oanse website: www.teatersnits.frl

Groeten fan Heabeltsje de Jong fanne Stienklip.

50 mooie speciaal bieren Bier van de maand: Langunitas IPA Bier, Wijn & Weduwe Joustra Beerenburg proeverijen Vertoeven op ons verwarmd terras Wij zijn 7 dagen per week open

Irish Pub

Marktstraat 25 • 8601 CS Sneek Telefoon: 06 - 11 33 97 79

Wij wensen iedereen prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar!

Kerst Rock

met Just no Knock

Scharnestraat 17 8601 BB SNEEK 0515 415254 06 43130940

ZONDAG 22 DECEMBER VANAF 16.00 UUR Olliebollen te bestellen voor oudjaarsdag!

via cafedebakkersdochter@home.nl

Wij zijn beide kerstdagen en nieuwjaarsdag gesloten!

Jamsessie 11 januari 2019

d

fe

ca

e

kk

a eb

oc

d rs

e éd

f

Ca

h

r@

e ht

r

te

h oc

d

rs

e kk

Ba

l

e.n

om

Kerstavond Party 24-12-2019 80’s/90’s en heden!

Namens het gehele team wensen wij iedereen fijne feestdagen! VOLG ONS OOK OP

#IRISHPUBSNEEK

31-12-2018 - OUDJAARSPARTY MET HEEL VEEL LEKKERE HAPJES VAN HET HUIS 16:00 TOT 21:00 UUR.

LAAT DE WINTER MAAR KOMEN! DEZE FILMS ZIJN TE ZIEN IN CINE SNEEK! Kijk voor aanvangstijden en het totale filmaanbod tijdens de kerstvakantie op:

www.cinesneek.nl

Leeuwenburg 12, 8601 BC Sneek - Tel: 0515 412 341


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL TEKST ALBERT BOUWMAN

45

FILMWINTER SPEELT FILMS MET EEN BOODSCHAP DIE ‘BINNENKOMT’

FILMHUIS SNEEK ZET TIENDE FILMWINTER NEER

Filmwinter Dit is een kleinschalig filmfestival van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari. In vijf zalen in CineSneek worden gedurende deze dagen veertien filmhuisfilms gespeeld. Onderstaand twee twee films kort uitgelicht Meer info: www.cinesneek.nl/filmwinter

Parasite

Dit is een van de films die zich tijdens Filmwinter afspeelt. Het is een Koreaanse film waar twee gezinnen, het ene gezin dat in armoede leeft en het andere dat welvarend is, elkaar ontmoeten. Met een vleug humor krijgt de kijker een kijkje in het leven van Koreaanse gezinnen.

Capharnaum

Deze film is genomineerd door bezoekers van het Filmuis circuit als beste film van het jaar. Het verhaal speelt zich af door de ogen van een Syrisch jongetje dat met zijn ouders is gevlucht naar Libanon. Het jongetje kan niet wennen aan zijn nieuwe bestaan, ontvlucht zijn ouders en belandt zo op de straten in Beirut waar hij allemaal bijzondere ervaringen opdoet.

‘Papa? Ik weet al waarom mama nog steeds niet terug is. Je hebt allemaal vlekken in je kleren. Je schrokt je eten naar binnen en je hebt je haar niet gekamd.’ Een korte frase uit een film die typerend is voor Filmhuis Sneek. De sfeer die de film oproept, is een voorbode van de films die zich afspelen tijdens Filmwinter in Sneek, een kleinschalig filmfestival in januari. Hij stopt met eten. Verstomd door de woorden van zijn zesjarige dochter staart hij voor zich uit. Hij kan haar kant niet opkijken, omdat hij haar verdriet niet kan verdragen en omdat hij weet waarom zijn vrouw al maanden van huis is. Ze is gedeporteerd door de Russen, die haar naar een goelag (werkkamp) verbanden, omdat ze haar verdenken van een pro Estlandse manier van lesgeven. In de jaren dat ze daar is, moet haar man zo goed en kwaad als dat lukt zijn dochter opvoeden. Het meisje begrijpt weinig van wat er nu precies gebeurt. Haar vader kan haar niets uitleggen, want alles wat hij haar vertelt kan zij onbedoeld doorvertellen aan het Russisch regime. Het meisje ‘hobbelt’ van de ene in de andere ervaring. Ze verkeert in de veronderstelling dat haar moeder weg is, omdat ze stout is geweest. Het enige wat ze goed doorheeft, is dat ze op moet passen voor de ‘zwarte man’, iemand die namens het regime handelt en dat die man nooit mag weten dat haar vader diploma’s en medailles heeft gehaald voor Estlandse sportprestaties. Iemand vertelt haar dat ze zich moet gedragen als een ‘Kameraad’ en dat dan alles goed komt. Zonder benul te hebben wat daarmee wordt bedoeld, handelt ze als ‘kleine kameraad’ naar beste kunnen in de hoop dat haar moeder zo snel mogelijk terugkomt.

FILMS MET MEER OOG VOOR DETAIL

SFEERIMPRESSIE OOR FILMWINTER

De zaal zit behoorlijk vol. Grofweg honderd mensen zijn gekomen om de film, Little Comrade, te zien die zich afspeelt in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Honderd mensen die houden van filmhuisfilms, waarin meer oog is voor cultuur en natuur dan in reguliere films. Ook de verhalen zijn vaak anders. Meer oog voor detail, meer rust.

Terwijl Ger vertelt, halen sommige gasten voor Little Comrade nog even een drankje. De sfeer is gemoedelijk. De leeftijd van de bezoekers is vrij hoog. “De meesten zijn veertig plus en bovendien zijn er meer vrouwen die hierop afkomen dan mannen. In de programmering houden we daar rekening mee. Films die we te hard of juist te sentimenteel vinden, zijn niet geschikt. Al meerdere keren bleek uit de evaluaties van onze bezoekers dat die films minder werden gewaardeerd. Films met een boodschap en die ‘raken’, worden juist hoger gewaardeerd.”

Ger de Boer, programmeur van het filmhuis in Sneek, reist stad en land af om een selectie te maken van films voor Filmhuis Sneek. Eens per jaar (zie kader) organiseert het filmhuis een filmfestival onder de naam Filmwinter. Gedurende dat weekend spelen er in vier tot vijf zalen in CineSneek meerdere films per dag. “Allemaal films die het afgelopen jaar zijn verschenen plus sommige nieuwe films. De meest gewaardeerde films verschijnen opnieuw op doek. We maken daarbij onderscheid tussen verschillende categorieën, waaronder animatie, documentaires en alle continenten.”

De laatste gasten lopen met hun drankje naar binnen. Het is tijd om de film te starten. The Little Comrade mag oprecht een film worden genoemd die raakt en een boodschap heeft. De film smaakt naar meer en geeft als klein kameraadje een fijne indruk wat bezoekers van Filmwinter mogen verwachten.

Meer info: www.cinesneek.nl/filmwinter


46

NUMMER 12 • 2019

CULTUUR KWARTIER SNEEK

OPENT NIEUW SERVICEPUNT Met ingang van het nieuwe jaar opent Cultuur Kwartier Sneek een nieuw servicepunt in Kunstencentrum Atrium aan het Oud Kerkhof. Van bezoeker tot cursist en van professional tot medewerker: iedereen kan hier vanaf maandag 6 januari de gehele week van 9.00 tot 17.00 uur zijn vraag, verzoek of opmerking kwijt en wordt direct geholpen. Ook voor kaartjes van voorstellingen in Theater Sneek of Poppodium Bolwerk kan men bij het servicepunt terecht.

Hiermee verhuist de kassa van Theater Sneek aan de Westersingel naar de overkant van het water. Wel zal de kassa in het theater nog geopend zijn vanaf een uur voor aanvang van alle voorstellingen. Het servicepunt wordt gevestigd in de aankomsthal van Kunstencentrum Atrium waar nu de receptie gehuisvest is. Door het samenvoegen van de kassa met de receptie wordt de functie met ruimere openingstijden uitgebreid naar een centrale ontvangsthal van zowel bezoekers als leerlingen en cursisten, algemeen informatiepunt, uitgiftepunt van materialen, telefooncentrale en kassa.

In het Atrium Café is het mogelijk om vervolgens onder het genot van een kop koffie of thee plaats te nemen. Wiebren Buma, directeur Cultuur Kwartier Sneek: “We merken dat onze klanten onze online dienstverlening steeds beter waarderen en daar zijn we heel blij mee. Om nét dat beetje extra service te kunnen bieden en in contact te blijven met onze klanten en cursisten openen we het centrale servicepunt.” Om aan de functie-uitbreiding van het servicepunt te kunnen voldoen, ondergaan de entree en

aankomsthal van Kunstencentrum Atrium een metamorfose. Zo wordt de oorspronkelijke balie verplaatst naar de andere kant van de hal. Ook wordt de aankleding aangepast naar een meer theatra-

le en kunstzinnige sfeer die past bij alle geledingen van Cultuur Kwartier Sneek: Theater Sneek, Kunstencentrum Atrium, Poppodium Bolwerk, projectbureau Akte2 en Zakelijk & Verhuur.

De verbouwing wordt naar verwachting eind januari afgerond, waarna er een feestelijke opening zal plaatsvinden.

KUNSTENCENTRUM ATRIUM POPPODIUM BOLWERK THEATER SNEEK

KERSTDAGEN CULTUURKWARTIER.NL/KERST

Foto: Anoek van Nunen

FIJNE


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

47

IN DE SCHIJNWERPERS:

Lies van der Grient Bij Kunstencentrum Atrium halen de docenten het beste in leerlingen en cursisten naar boven. Wie zijn deze door de wol geverfde muzikanten, dansers, toneelspelers en beeldend kunstenaars? In GrootSneek komt elke maand een voorbij. Deze keer Lies van der Grient. Zij geeft sinds 2004 blokfluitles bij Kunstencentrum Atrium. In januari start ze er met een nieuwe muziekcursus speciaal voor kinderen van 5 tot 8 jaar: Toveren met Muziek. laten ervaren.” Een groot misverstand is dat een blokfluit gemakkelijk te bespelen zou zijn. “Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet”, vertel Lies. “Het komt vrij precies. Je blaast al gauw te hard of te zacht of een te hoge of juist te lage noot. En er is ook niet één blokfluit, wat wel wordt gedacht. Je hebt ze in soorten en maten, van een klein fluitje tot een contrabasblokfluit van twee meter. Ik geef op allemaal les.”

Toveren met muziek

Toveren met Muziek (UIT Festival Sneek 2019

Vanaf dinsdag 28 januari start Lies met een nieuwe cursus bij Kunstencentrum Atrium: Toveren met Muziek. “Op speelse wijze zetten kinderen hun eerste stappen in de muziek. Bij het kunstencentrum kunnen kinderen van 1-2 jaar en 2-4 jaar meedoen aan Muziek op Schoot en Muzikale Peuterpret, hierop vormt Toveren met Muziek een mooie aanvulling. Maar ook kinderen die nooit eerder met muziek bezig zijn geweest, kunnen gewoon meedoen.” De cursus bestaat uit tien lessen. Per twee lessen is er een thema. “Het overkoepelende verhaal gaat over een tovenaar uit China. Die woont op een berg en heeft helemaal niks met muziek. Maar op een dag hoort hij een fluit en raakt hij betoverd door de klank. Het maakt hem nieuwsgierig naar wat voor muziek er nog meer in de wereld wordt gemaakt en hij gaat op reis. Van Nederland tot Zweden maakt hij kennis met leuke instrumenten en bijzondere liedjes.”

op de lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV). Een hele eer natuurlijk, want Theo is een begrip in Sneek en omstreken. Heel veel kinderen – en hun ouders – hebben AMV-les van hem gehad.” Het was ook tijdens een AMV-les toen Lies als 6-jarig meisje voor het eerst in aanraking kwam met de blokfluit. “Ik vond het toen wel een leuk instrument, maar koos na AMV voor de viool en daarna dwarsfluit. Maar zo rond mijn zestiende pakte ik de blokfluit er weer eens bij en viel voor de mooie klank.”

bolwerk • vr. 20 december

‘WHAT A WONDERFUL CHRISTMAS’ LOUIS ARMSTRONG EN ELLA FITZGERALD SCHITTERDEN IN KERSTMUZIEK Als succesvol jazzmusicus moet je tenminste één keer in je leven een kerstplaat maken. Louis Armstrong, Frank Sinatra, Nat King Cole en Ella Fitzgerald moesten allen geloven aan het genre waarin Jazz, Blues en Gospel samensmelten. Deze ouderwetse feel good muziek inspireerde The Legends o.l.v. trompettist, zanger/verteller Michael Varekamp en toetsenist Wiboud Burkens om een heus kerstprogramma te maken.

‘We Will Rock You’, ‘Don’t Stop Me Now’, ‘Somebody to Love’, ‘Killer Queen’, ‘Radio Ga Ga’, ‘I Want to Break Free’, ‘A Kind of Magic’, ‘Breakthru’, ‘The Show Must Go On’ en natuurlijk ‘Bohemian Rhapsody’; de erelijst van Queen is lang en zeer indrukwekkend. Een groot aantal ‘krakers’ zal tijdens de show van Vipers voorbijkomen.

De muzikale voorstelling ‘What a Wonderful Christmas’ neemt je mee op een warme reis door Winter Wonderland. Varekamp vertelt dat er in de voorstelling verschillende kanten van kerst aan bod komen. ‘De feestelijke en uitbundige kant, soms met een knipoog, maar ook een meer serieuze kant en het familiegevoel dat bij kerst hoort.’

VRIJDAG 20 DECEMBER // ZAAL OPEN: 21.00 UUR // PRIJS: € 15,- VVK // DEUR € 17,-

FOTO: ANOEK VAN NUNEN

Als er een groep dicht in de buurt komt van Queen dan is het wel Vipers. De legendarische rockband wordt op alle fronten geïmiteerd door de Italianen. Geen detail wordt overgeslagen.

Giuseppe Maggioni (zang), Giordano Bruno (gitaar), Michele Carminati (basgitaar) en Roberto Previtali (drums) zijn enorme fans van Freddie Mercury, Brian May, John Deacon en Roger Taylor. De vier Italianen hebben sinds 2002 al meer dan duizend optredens gegeven, waarbij ze de legendarische nummers van Queen tot in de perfectie uitvoeren. Dit door de nadruk te leggen op de muzikale kracht en energie van de Britse rockgroep. Wie zijn ogen dicht doet en naar Giuseppe luistert, zal denken dat Freddie aan het zingen is. Ook worden de kledingstukken en kapsels gebruikt waar Queen bekend om stond.

Lies treedt samen met haar blokfluitleerlingen op tijdens een feestelijke kerstmiddag in Kunstencentrum Atrium op vrijdag 20 december (aanvang: 14.30 uur). Gratis entree. Kijk voor de optredens van Lies met het Cohda Kwartet op cohdakwartet.com.

Wie meer wil weten over Toveren met Muziek of de rest van het aanbod van Kunstencentrum Atrium is van harte welkom bij de infoavond op woensdag 8 januari. Van 17.00 tot 20.00 uur kan worden binnengewandeld bij de leslocatie aan het Oud Kerkhof in Sneek. Docenten zijn aanwezig om meer te vertellen over met name het cursusaanbod van januari tot aan de zomer 2020. Bijvoorbeeld: digitale fotografie, theatermaken, grime, visagie, kennismaking klassiek ballet (volwassenen) en keramiek.

Lies geeft sinds 2004 les bij Kunstencentrum Atrium. “Ik volgde Theo Wiersma op als blokfluitdocent. Hij ging zich meer focussen

QUEEN TRIBUTE

Feestelijke kerstmiddag

Informatieavond les- en cursusaanbod • 8 januari 2020

Veel te ontdekken

VIPERS

rium in Leeuwarden. Het docentschap geeft haar veel voldoening. “Ik geef niet alleen les in Sneek, maar ook via mijn eigen ‘Blokfluitschool’ in Leeuwarden en Steenwijk. In totaal heb ik 35 leerlingen, variërend van 6 tot 80 jaar oud. Daarnaast geef ik workshops en leid ik vijf ensembles waarmee ik regelmatig optreed, waarvan twee bij Kunstencentrum Atrium: het blokfluitensemble en het barokensemble. Ik vind het een mooie uitdaging om aan alle leeftijden en niveaus les te geven. Er valt voor iedereen veel te ontdekken met de blokfluit. ZZo bleken er na het conservatorium nog blokfluiten te zijn die ik nog niet kende.””

In 1984 studeerde Lies af aan het conservato-

Speciale gast tijdens deze tournee is de voormalig songfestivaldeelneemster Esther Hart. ‘Zeg ‘kerst’ en je drukt automatisch op een knopje in iemands hoofd’, vult Hart aan. ‘Dat is ook het mooie van dit soort dagen. Iedereen beleeft het op zijn eigen manier en heeft zijn of haar eigen speciale herinneringen.’ Bang dat de show te zoetsappig zal worden is Varekamp niet. De combinatie van jazz uit New Orleans met het optimistische gevoel dat daarbij hoort, met blues en gospel is een gouden combinatie die in feite draait om positiviteit. Varekamp: ‘Bedenk wat we met elkaar hebben en tel je zegeningen!’ WHAT A WONDERFUL CHRISTMAS // VR. 20 DEC. 2019 // 20.15 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL

BRANDWEERMAN SAM KOMT NAAR SNEEK FOTO: PRISM ART & DESIGN LIMITED

Tijdens deze cursus maken kinderen speelsgewijs kennis met diverse instrumenten, waaronder de blokfluit. Lies voelt zich een ambassadeur voor het instrument. Ze treedt daarom regelmatig op met blokfluitensembles. “Vaak vertel ik dan ook over mijn instrument en de muziek die wij maken. Je kunt namelijk niet alleen maar oude liedjes met een blokfluit spelen, maar ook hedendaagse muziek zoals van The Beatles. Met Erik Bosgraaf en Lucie Horsch hebben we in Nederland ook twee echte ambassadeurs. Twee topfluitisten die de wereld rondreizen en te gast zijn geweest bij de televisieprogramma’s De Wereld Draait Door en Podium Witteman. Ook het Cohda Kwartet bestaande uit vier blokfluitdocenten, waaronder ik zelf, speelt graag en zo vaak mogelijk om mensen de mooie, pure klank van ons instrument te

Brandweerman Sam komt zaterdag 21 december naar Theater Sneek en nodigt alle jonge bezoekers uit om verkleed als brandweerman of bosranger naar het theater te komen. Meer informatie op: WWW.THEATERSNEEK.NL

ROODKAPJE

ZO 5 JAN / 14.30 UUR / € 18,00 // THEATER SNEEK Neem je ingekleurde kleurplaat mee voor Roodkapje en ontvang een zakje snoep!


agenda Zaterdag 21 december

woe. 25 t/m Zo. 29 december

Zondag 5 januari

do. 16 t/m Zo. 19 januari

JOURE SPORTEVENEMENT Funrun door het centrum van Joure. Deelnemers halen (hard)lopend verkleed als kerstman of kerstvrouw geld op voor het goede doel. 14.00 uur

SNEEK CIRCUS In de jubileumeditie van Kerstcircus Sander & Friends neemt Clown Sander het publiek mee naar de betovering van het circus. Circustent Oppenhuizerweg. Woe t/m za. 12.30 en 15.30 uur / Zo. 11.00 en 14.00 uur

RIJS EXCURSIE Een frisse start van het nieuwe jaar in het Rijsterbos onder leiding van een gids. Hoofdingang Rijsterbos. 9.30 uur

SNEEK FILM 10e editie van dit filmfestival met op deze speciale jubileumeditie ook een aantal favorieten van de afgelopen tien jaar. CineSneek.

rotary santa run

woudsend in kerstsfeer WOUDSEND EVENEMENT

De Midstrjitte wordt omgetoverd tot een waar sprookje met een goedgevuld programma voor jong en oud. Centrum. 17.00-20.00 uur

kerstconcert

BOLSWARD MUZIEK Groot Kerstconcert van Fanfare Eendracht Maakt Macht (o.l.v. Paulus de Jong) en zanggroep Majim (o.l.v. Jannie Kramer). Martinikerk. 20.00 uur

kerstconcert

SNEEK MUZIEK Het Sneeker Mannenkoort EDOZA geeft het jaarlijks Groot Kerstconcert. Sint Martinuskerk. 20.00 uur

KERSTCIRCUS SANDER & FRIENDS lokkich nijjier wandeling

SINT NICOLAASGA WANDELEN Kerstwandeling in en rondom Sint Nicolaasga met onderweg verrassende belevenissen. Zalencentrum Sint Nyk. 12.30 uur

vrijdag 10 januari

krystkuier

vrijdag 27 december

mad science

LEMMER WORKSHOP Spannende workshops vol proefjes en experimenten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Woudagemaal. 10.30 en 14.00 uur

The Sunny Road show speelt eigen werk en covers. Hun liedjes bestrijken een gevarieerd terrein van folk, alternative en americana. Lewinski. 20.00 uur

STAVOREN WANDELEN Genietend van de sterrenhemel en de sfeervol verlichte boerderijen maak je een ‘kuier’ door de Noardermar. MFC De Kaap. 17.00 uur

koopZondag BOLSWARD WINKELEN

Gezellige koopzondag met extra activiteiten als snowboard simulator en arrenslee. 12.00-17.00 uur

koopZondag

SNEEK WINKELEN Extra koopzondag in december. Centrum. 12.00-17.00 uur

maandag 23 december

kerstkoopavond

SNEEK WINKELEN Extra koopavond om kerstinkopen te doen. Centrum. 12.00-17.00 uur

Zaterdag 18 januari

Elke eerste zondag van de maand. Centrum. 12.00-17.00 uur

Zaterdag 28 december

Zondag 22 december

SNEEK WINKELEN

donderdag 26 december

the sunny road show SNEEK MUZIEK

koopZondag

winterwandeling

dinsdag 31 december

swingend het jaar uit

SNEEK MUZIEK Met champagne, de lekkerste oudjaarshappen en tracks door DJ Ger de Boer swingend het jaar uit. Lewinski. 20.00 uur

woensdag 1 januari

nieuwjaarsduik

ZUIDWEST FRIESLAND SPORTEVENEMENT Op diverse plekken in onze regio kun je het nieuwe jaar beginnen met een frisse duik.

voorproefje

sneker filmwinter

koken Zonder pakjes MAKKUM WORKSHOP

Kok Pieter Hubregtse van Kookatelier Zuiderzee geeft een workshop koken zonder pakjes met als resultaat een heerlijk gerechtje. Restaurant Avondrust. 16.00 uur

Zaterdag 11 januari

schemertocht

MAKKUM EXCURSIE Ontdek de Makkumersúdwaard tijdens een schemertocht met een gids van It Fryske Gea. Makkumersúdwaard. 18.30 uur

Zondag 12 januari

ineZ timmer

BALK SOLOMUSICAL In de solomusical ‘Vijf minuten voor aanvang’ vertelt Inez het verhaal van een internationale musicalartieste. Podium Gorter. 15.30 uur

gesprek met ús foppe

LEMMER INTERVIEW In dit theatercollege is Foppe de Haan met Evert ten Napel in gesprek over motivatie en leiderschap geïllustreerd met aanstekelijke anekdotes. Hege Fonnen. 20.00 uur

donderdag 22 januari

wintervogels spotten MAKKUM EXCURSIE

Maak met een natuurgids een mooie wandeling over de Makkumersúdwaard en spot alle wintervogels die hier voorkomen. Makkumersúdwaard. 14.00 uur

Zaterdag 25 januari

wandelen door ganZenparadijs WORKUM EXCURSIE Bewonder met een natuurgids het ganzenparadijs op de Warkumerwaard. De grauwe gans, de brandgans en kolgans zijn vaste bewoners, maar ook de roodhalsgans komt bijna ieder jaar langs. Warkumerwaard. 9.30 uur

Zondag 26 januari

woensdag 15 januari

dag van de elfstedentocht SNEEK LEZING/DEBAT Deze eerste editie van de ‘Dag van de Elfstedentocht’ gaat over de Elfstedencultuur in woord, film en beeld, zoals die wordt bewaard en beheerd in musea en archieven. Fries Scheepvaart Museum. 14.00-17.30 uur

Zing mee café SNEEK MUZIEK

Onder leiding van top dirigente Akke Bosma wordt samen zingen nog leuker. Lewinski. 15.00 uur

ONZE COMPLETE AGENDA VIND JE OP: WATERLANDVANFRIESLAND.NL

2 februari 8 februari 18-21 februari 22 februari

MuZiek bij de Buren Vers Festival help pake en beppe de vakantie door Carnavalsoptocht


Beleven

FOTO: JANNY BERGH

BELIBJE

NIEUWJAARSDUIK

WOE. 25 T/M ZO 29 DECEMBER

DONDERDAG 26 DECEMBER

WOENSDAG 1 JANUARI

Nieuwjaarsduik

Onder het motto ‘10 jaar betovering’ presenteert Clown Sander, samen met artiesten uit diverse landen, voor de 10e keer op rij het Kerstcircus Sander & Friends in Sneek. Jong en oud worden in de show getrakteerd op gewaagde stunts aan de trapeze, vertederende kleine dieren, spetterende hoelahoepkunsten, vliegende diabolo’s, krachtige handstandacrobatiek en nog veel meer. Clown Sander verbindt op komische wijze de acts met zijn vertederende en magische intermezzo’s.

De Krystkuier op Tweede Kerstdag ontbreekt natuurlijk ook dit jaar niet. Strek de benen en geniet van de buitenlucht tijdens een heerlijke kerstwandeling in en rondom Sint Nicolaasga. Onderweg kom je allerlei verschillende acts tegen. Laat je onderweg bijvoorbeeld verrassen door een muzikaal intermezzo of vergaap je aan de zaagkunsten van Banzai-John die van een boomstam een kunstwerk maakt. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht.

Om het nieuwe jaar in het luiden kun je meedoen aan één van de Nieuwjaarsduiken. In Lemmer kun je alweer voor de achtste keer aan deze traditie meedoen en als een echte bikkel de vaak zeer kille wind en het ijskoude water van het IJsselmeer trotseren. Anderen kijken dik ingepakt al huiverend toe. Ook in Terherne kun je het jaar goed beginnen met een frisse start bij de Pier. En na afloop warm je je heerlijk op met een welverdiende kom erwtensoep.

WWW.CIRCUSSALTO.NL

WWW.FACEBOOK.COM/KRYSTKUIER

WWW.WATERLANDVANFRIESLAND.NL

nijs gjirrich interessant

FOTO: THEA DE JONG

Kerstcircus Sander & Friends Krystkuier

WOUDSEND IN KERSTSFEER

ZATERDAG 21 DECEMBER

DO. 16 T/M ZO. 19 JANUARI

Woudsend in Kerstsfeer

Sneker Filmwinter

De Midstrjitte van Woudsend wordt omgetoverd tot een waar sprookje. Van 17:00 tot 20:00 uur kun je genieten van de vele leuke winkeltjes, pop-up stores, horeca, muziek, kerken en molen. De livemuziek wordt verzorgd door singer-songwriter Mario Kramer en een gelegenheidskoor uit Woudsend. Beide kerken en de houtzaagmolen zijn geopend voor bezoek en er is een verscheidenheid aan lekkere hapjes verkrijgbaar. En natuurlijk komt de Kerstman ook even langs.

In de donkerste dagen van het jaar wordt tijdens de Sneker Filmwinter een bijzondere selectie van films van het afgelopen jaar gedraaid. Dit jaar viert de Sneker Filmwinter alweer haar 10e editie. Vanwege het jubileumjaar worden er ook een aantal oudere filmtitels vertoond, want 10 (oud) bestuursleden mochten een persoonlijke favoriet uit het programma van het Filmhuis van de afgelopen 10 jaar kiezen. Met een totaal aan 43 films, waaronder twee familiefilms, kan de filmliefhebber zijn hart ophalen.

WWW.WOUDSENDONLINE.NL

WWW.FILMHUIS-SNEEK.NL

UW EVENEMENT HIER? Waterland van Friesland laat elke maand in deze krant een greep uit de agenda zien van Zuidwest Friesland. Organiseer je zelf een evenement? Meld deze dan aan en mail alle informatie mét een foto naar agenda@waterlandvanfriesland.nl


NEGATIEVE RENTE: GELD KR�GEN ALS JE LEENT. B� de Deense Jyske Bank is het sindskort realiteit. Je kr�gt daar een half procent rente op een lening met een loopt�d van tien jaar. Het is de wereld op z�n kop vergeleken met 10 jaar geleden. In ons land z�n we nog niet zo ver. En in Denemarken gaat het waarsch�nl�k ook niet lang duren, zo leggen verschillende financieel experts uit. Toch weet niemand echt zeker waar het naartoe gaat. Het is één van die dingen die ons als makelaar bezig houdt. Rente, economische ontwikkelingen, koopgedrag. Het kan allemaal invloed hebben op de huizenmarkt. En welke t�d is nu daadwerkel�k het beste om een overstap van huis te maken? Stap voor een gesprek hierover gerust eens binnen b� Makelaard� Sneek. W� z�n u graag van dienst!

TE KOOP! OMDAT DE T�D NOOIT STIL STAAT

€ 309.000 k.k.

€ 219.000 k.k

€ 285.000 k.k

Tulpstraat 35 Sneek

Schierstins 32 Sneek

Tjalke de Boerstrjitte 1 Balk

JOUW WONING HIER? NEEM CONTACT OP.

Houtdyk 1 Harich

€ 549.000 k.k.

€ 179.000 k.k

Slufter 28 Sneek

Waltawei 19 Boazum

Aldfeart 12 Wiuwert

It Noard 9 Broek

SCHAKEL ONS IEDER MOMENT IN VOOR: het verkopen van je woning aankoopadvies & begeleiding taxatie van je woning

W� WENSEN IEDEREEN EEN PRETTIGE KERST EN EEN GELUKKIG NIEUWJAAR! Team Makelaard� Sneek

0515-431543 - www.makelaard�sneek.nl


SPORT

GROOTSNEEK.NL

BANDENWISSEL Wat tegenwoordig ook hip is, is om met je lichamelijke klacht naar een kliniek elders in het land te rijden omdat de zorg daar zo goed zou zijn. Grote reclamecampagnes in de media van met name privéklinieken spelen gretig in op de goedgelovigheid van de mens. Wat in de krant staat is immers altijd waar. Het gaat in de praktijk vaak om veelvoorkomende problemen zoals meniscusscheuren, spataderen en hernia’s, die soms wel heel erg gretig worden geopereerd. Deze zogenoemde laag complexe zorg kunt u vergelijken met het wisselen van zomer- naar winterbanden bij de garage. Natuurlijk zijn er goede en slechte garages maar u rijdt voor het wisselen van uw ‘rubber’ toch ook niet helemaal naar het Gooi of de Randstad omdat in de advertentie staat dat er ze daar in gespecialiseerd zijn? En uiteraard worden er bij een bedrijf dat alleen maar banden wisselt geweldige resultaten geboekt. ‘Cherry-picking’ heet dat. Het is voor de pr van z’n garage wel belangrijk dat lastige motorproblemen uit de weg worden gegaan of dat deze snel worden doorverwezen naar de concurrent. Vervolgens is het dan strategisch slim om op je website nadrukkelijk te verkondigen dat een behandeling bij diezelfde concurrent onacceptabel lang duurt. Het wordt commercieel overigens pas echt interessant als de klant er ook nog van overtuigd kan worden dat de banden niet alleen gewisseld moeten worden maar ook aan vervanging toe zijn. U wilt toch niet met uw gezin in de slip raken deze winter, mevrouwtje. Analoog hieraan levert het naar huis sturen van een patiënt zonder operatie een privékliniek ook maar een paar tientjes op. Veel beter is het voor de portemonnee wanneer besloten wordt tot een herniaoperatie of een vervanging van de kruisband. Dit levert al snel een bedrag tussen de 3000 en 6000 euro op. Zo’n herniapatiënt heeft in bepaalde privéklinieken dan ook een 5,5 keer zo grote kans om te worden geopereerd dan in andere ziekenhuizen. Met andere woorden: je hebt je operatie al bijna te pakken wanneer je je aan de balie meldt. En dan is toch echt bekend dat hernia’s bijna altijd zonder ingreep genezen en ook kapotte kruisbanden lang niet altijd geopereerd hoeven te worden. En denkt u nu echt dat dokters in grote algemene en/of academische ziekenhuizen dit soort operaties niet kunnen of willen doen? Natuurlijk wel. Het is echter heel wat anders als je een kerngezonde jong volwassene behandelt dan wanneer je een 83-jarige met suikerziekte, een getransplanteerde nier en een slechte hartfunctie wel moet opereren omdat je geen andere optie meer hebt. Complicaties liggen dan logischerwijs op de loer. De operatie zelf echter wordt op precies dezelfde wijze verricht.

51

HOE DE TOPSPORT VERDWEEN UIT SNEEK GERARD VAN LEEUWEN

We schrijven mei 2021. ONS Sneek heeft het in het eerste jaar in de Hoofdklasse zaterdag net niet gehaald en degradeert naar de eerste klasse waar als vanouds Bedum, Drenthina en Drachtster Boys op het menu staan. SWZ heeft het eveneens net niet gered omdat in de beslissingswedstrijd verloren werd van het veel te sterke Heino, dat beslag legde op de derde periode in de eerste klasse D zondag. Voorzitters Hielco Jansen van ONS en Marten Feenstra van SWZ, de door nostalgie gedreven bevechters van de GrootSneker voetbalverzuiling, doen desondanks in Groot Sneek hun beklag. Jansen is verbolgen over de getalenteerde jeugdspelers van zijn club die nog voor de winterstop door Harkemase Boys benaderd worden en geld laten prevaleren boven de clubkleuren, waardoor alle investeringen in de jeugd verdwijnen als sneeuw voor de zon. Marten Feenstra op zijn beurt is pissig over de oneerlijke concurrentie. Die onsympathieke olieboer die sv Heino aan het financieel infuus heeft en alle talenten uit Zwolle en omstreken naar zich toe trekt, haalde in de winterstop acht nieuwe spelers. 4-0 was de uitslag in de beslissingswedstrijd. Volgend jaar weer Stadskanaal en Roden. Potverdrie. Waar zijn de gouden tijden gebleven met 1500 Spakenburgers op South Park en bussen vol gezellige WKE-ers die de hele kantine aan de Molenkrite leegdronken? Ook in de Businessclub van VC Sneek heerst een serene stilte. Volleybal in de marge, pendelend tussen de eredivisie en de topdivisie. Nu de Rabobank geen plaatselijk geldpotje meer heeft en sinds kort van ‘Utrecht’ toestemming moet vragen voor het bekostigen van een reclamebord en bouwbedrijf Friso nog kampt met de stikstofcrisis is de geldstroom opgedroogd en zit good old trainer Rob Spaanstra met alleen nog regiotalenten van nog geen zestien jaar aan een dood paard te trekken. Waar zijn de bloedstollende confrontaties met Sliedrecht Sport en Set Up ’65 gebleven?

Het is een resultante van het beleid wat in de jaren 2018 en 2019 gestalte kreeg. De voetbalclubs mogen gerust de hand in eigen boezem steken en ook VC Sneek is er niet in geslaagd het commerciële tij duurzaam te keren. Het blijft allemaal ‘houtje-touwtje’ niveau. De gemeente SWF studeert nog steeds op een strategische visie qua sportbeleid. Sinds het vertrek van de inmiddels gepensioneerde “Mister Sport” van de Marktstraat, Andries de Jong moet de nieuwe beleidsadviseur zich nog steeds inwerken omdat de stapel dossiers een hoogte bereikt heeft van twee meter. Onder de rook van het crematorium van Jan Marten de Boer grazen nog steeds schapen, maar het gerucht gaat dat er nieuwe woningen gepland staan. Plan Harinxmaland is namelijk ondanks een frisse veelbelovende start toch nog politiek afgeschoten omdat Johan Feenstra in 2020 namens de PvdA nogal formalistisch vertelt dat men zich ‘om moverende redenen’ niet kan vinden in de plannen en er geen meerderheid in de raad kwam. Volgens de immer goed ingewijde Pengel was het echter een kwestie van gunnen. ‘Die rooien’ ( Stella heeft voor ons de verkiezingen gewonnen, die laten we nooit vallen) gunnen de ‘fienen’ van Maarten Offinga en Gea Wielinga niet het kleinste succes meer, laat staan een sportpark.” En burgemeester Jannewietske zag dat het goed was. Het eerste miljoen van de sportcarrousel is inmiddels naar de IJsselmeerkust gewaaid en het tweede kan lekker in de cultuursector gestopt worden. En anders zijn er wel leuke, kleine verbindende projectjes in de dorpen die, ongeacht het item, bij voorkeur de Calimerokaart trekken. Sportief Sneek is weer waar het ooit begon. Lekker rommelen in de marge. Af en toe een hoogtepuntje en that’s it. Ambitie is weer een ouderwets vies woord. We zien het gebeuren en slechts een enkeling schijnt het te betreuren. Of???? Laat 2020 het Jaar van de Verrassingen worden. Allemaal fijne feestdagen.

Over de kwaliteit van zorg zegt het pronken met goede resultaten bij jonge gezonde patiënten dan ook helemaal niets. Sterker nog: veel hoog aangeschreven artsen halen uiteindelijk veel meer uitdaging uit het helpen van zieke patiënten met complexe problemen. Van het de hele dag banden wisselen wordt toch ook niemand vrolijk. Bovendien vraag ik mij af welke garage hier uiteindelijk zijn beste monteur voor inzet.

door: Dr. Paul Rijk

Lemmerweg 22 8607 BZ Sneek

Heeg - It Gerslan 1

Vraagprijs € 265.000,- k.k. 2/1 Kap woning van spraakmakend ontwerp, met losse houten garage op vrije stand met veel privacy. Voor uitzicht op het ‘’It Heempark’’, naast de woning doorgaande weg. Gebruiksopp. ca 145m2; inhoud ca. 440m3; perceel 304m2. .

Tel: 0515-569363 info@aresmakelaardij.nl www.aresmakelaardij.nl

Ares Makelaardij: VoorGoedWonen

Fijne feestdagen en jaarwisseling In 2020 sta ik ook weer voor je klaar! Jouw financieel coach Jitske Dijkstra-Yntema Hegedyk 1 06 33 595 459 Maak een gratis afspraak op

finzie.nl​

Ook in Sneek


Manfred de Wolff Makelaar/taxateur Tryntsje Stenekes ARMT

RESERVEER NU!

KERSTDAGEN OPEN

Wil jij je plekje bij KEN niet missen met de Kerstdagen? Wees er dan op tijd bij en reserveer nu!

TELEFOON 0515 - 789412

KERSTAVOND 24 december EERSTE KERSTDAG 25 december

n kan al 00 uur!

TWEEDE KERSTDAG* 26 december

In een fijne Kerstsfeer genieten van onze à la carte gerechten Dresscode: ongedwongen Welkom na 17.00 uur

Surinaams buffet. O.a. met pom, kippenpastei, kipsate, hete kippen-kluifjes, saoto soep, kerrie ei, bami, nasi, bakbanaan

OPEN: ma. en di. 16.00-21.00 uur wo. en do. 12.00-21.00 uur vr. 12.00-21.30 uur za. en zo. 14.00-21.30 uur

DEARSUM, NUMMER 55

SNEEK, OOSTEROM 9

Klussers opgelet! In Dearsum gelegen vrijstaande woning op rustige locatie. Deze woning ligt verscholen in dit gezellige dorpje, net boven Sneek gelegen. Een huis met vele mogelijkheden. Er is een tuin rondom met vrijstaande houten berging.

Uiterst modern en goed afgewerkt kantoorgebouw. Het gebouw (2008) heeft circa 454 m² VVO verdeeld over 2 etages. Met o.a. een balieruimte met receptie, diverse kantoorruimtes, spreekkamers, 18 eigen parkeerplaatsen, airco en nog veel meer...

WOMMEL, DE JISTER 6A

ARUM, ALLENGAWEG 2

Gelegen aan vaarwater, op mooie woonstand in gewilde en kindvriendelijke woonwijk. Royale carport, open keuken, verdieping met 2 slk. (mog. 3e slk). Vaste trap naar ruime 2e verdieping, thans opslag/zolderkamer, maar ook in te richten als extra slaapkamer.

Op deze mooie locatie kunt u genieten van een weids uitzicht over de landerijen. Landelijk wonen maar dichtbij diverse uitvalswegen (o.a. A7), kortom....zeer gunstig gelegen! De woning is levensloopbestendig, maar zeker ook geschikt als gezinswoning.

Vraagprijs € 79.500,- k.k.

Vraagprijs € 585.000,- k.k.

* Prijs € 32,50* volwassenen

Prijs € 13,50* kinderen van 4 t/m 12 jaar

* Inclusief amstel bier, wijn en frisdrank

Op tweede Kerstdag zal er live muziek zijn van onze eigen huis-dj DJ Arnold Mulder.

Graaf Adolfstraat 37-1 Sneek T: 0515-789412 E: info@eetcafeken.nl

ker!

ams belegd zakenlunch

Voor u geselecteerd uit ons woningaanbod!

Uw makelaars!

unch:

uw lunch op rdag en vrijdag.

TE KOOP!

VUURWERK!

www.eetcafeken.nl Bezorgtijden 17.00-20.30 uur

Vraagprijs € 250.000,- k.k.

Graaf Adolfstraat 37 B - 8606 BT Sneek - T: 0515-789412 www.eetcafeken.nl

• • • •

Vraagprijs € 425.000,- k.k.

[ WIJ ZOEKEN! ]

Voor serieuze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar woningen met de volgende kenmerken:

SNEEK: vrijstaande woning, woonopp 200m², privacy biedende tuin, kavel van ca. 1000m² SNEEK: 2-onder-1-kapwoning met garage tot € 300.000,SNEEK: appartement centrum met woonoppervlak van 140 m² SNEEK: 2-onder-1-kapwoning ‘Bomenbuurt’ Heeft u verkoopplannen en voldoet uw woning aan één van de bovenstaande zoekcriteria? Neem vrijblijvend contact met ons op. Mogelijk hebben wij de koper voor u! Het bestaande Funda aanbod is ons bekend. Uw reactie wordt vertrouwelijk behandeld.

VERHUISPLANNEN? EN … WILT U VOLGENDE MAAND OOK UW WONING OP DEZE PAGINA?

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE WAARDE INDICATIE!

Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar! Verkoop - Aankoop - Taxaties - Advies WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl

WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor complete u op: Voor onsons complete aanbodaanbod kijkt u op kijkt www.makelaardij-delange.nl

www.makelaardij-delange.nl


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

53

TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

IJSCLUB TIRNS

VIERT 150-JARIG JUBILEUM MET EEN REÜNIE EN BOEK Het is december 1869 als in het dorpscafé van Tirns een illuster gezelschap, ‘gegoede burgers’, op uitnodiging van kastelein Eelke Aukes van der Werf bij elkaar komt om te bespreken of het ook mogelijk zou zijn ‘eener ijsclub’ op te richten. Het blijkt een schot in de roos, want ‘weldra telde IJsclub Tirns 43 leden’ en in januari 1870 is de ijsvereniging ook officieel een feit. Dokter Marginus Christianus Reginus Ledel wordt de eerste voorzitter, nee de president (!) en hij weet zich omringd door een bestuur en ‘commissarissen’. Anderhalve eeuw later is IJsclub Tirns nog springlevend, reden genoeg om dat op 25 januari 2020 te vieren met een groot feest. GrootSneek zat aan de vooravond van het jubileumjaar aan tafel met Jacob Wiersma, huidig voorzitter, Klaas Bootsma de penningmeester en Rudy Rienstra lid van de jubileumcommissie en samensteller van het boek over ‘150 jier Iisklup Turns’ en noteerde het volgende verhaal.

SOCIALE FUNCTIE “We hawwe no in relatyf jong bestjoer”, zo begint voorzitter Jacob Wiersma het gesprek, om te vervolgen met “Ik bin keazen as foarsitter doe’t ik der tidens in fergadering yn Reahûs net by wie”. Het blijk illustratief voor de sfeer van deze hoogbejaarde ijsclub. “At der wat is dan stean we der mei elkoar foar”, weet Wiersma. “Minsken hiene 150 jier lyn ek al ferlet fan wat ferdividaasje en der waarden wol riderijen holden. Allinne it wie noch net offisjeel en doe is der in iisklup oprjochte dy’t in sosiale funksje hie dy’t der mei foar soargje moast dat de minsken de lange winterjûnen noflik trochkamen. Ride en feestfiere hearden byelkoar en dat is eins no noch sa. At de gelegenheid der is om in riderij te organisearjen dan dogge we dat, mar nei ôfrin moat der ek wat wêze”, weet Klaas Bootsma.

HAWWE WE HAST WER IN FEESTJE? “Klopt”, vult oud Sneker maar sinds jaar en dag Turnser Rudy Rienstra aan. “Dat stiet allegear yn de notulen dy’t der fan 150 jier iisklup noch binne. Dat is prachtich om troch te sneupen, al wie it allinne al om it taalgebrûk. Je lêze yn de notulen in hiele ûntwikkeling fan’e wrâld mar úteraard ek fan Turns. Dat sjochst yn it lyts yn de iisklup werom. Dy feesterij is net samar wat, in gleske bier wie net allinne mar in gleske bier, mar der moast wat komme foar de minsken dy’t gjin wurk hiene. De minsken soargen foar mekoar en dat is noch altyd sa yn Turns. It sosiale ferhaal is hjir hiel wichtich. At der ris in jier net ride wurde koe seine we al gau tsjin mekoar ‘hawwe we ek hast wer in feestje?’ En dat wie altyd om’e twa à trije jier. Mar sûnt we in eigen iisbaan ha, koene we hast elk jier noch wol even ride. Yn it boek jou ik omtinken oan datsoarte fan dingen, mar ek in protte anekdoates. Oer sân bruorren Altenburg dy’t yn 1890 al in 11-Stedentocht riden bygelyks. Do sjochst yn dy notulen dat der tal fan minsken dy’t earder in rol fan betsjutting yn de iisklup spilen noch altyd in rol hawwe.” Nog altijd is bijna iedereen in het 200 inwoners tellende dorp lid van de ijsclub, waarvan de contributie een keer in de twee jaar wordt geïncasseerd. De wedstrijden van de ijsclub

Van links naar rechts: Gerard de Boer, Klaas Bootsma (bestuur), Nico Bootsma (b), Jaring Hofstee, Ruurd Veldhuis(b), Jacob Wiersma(b), Haije Schaap(b),Rudy Rienstra

HET 150-JARIG JUBILEUM ‘Het was een schoonen dag op den ijsbaan van Tirns, waarop veelen op Friesche doorloopers van den schoonen kunst van het schaatsen konden genieten.’

Tirns werden in het verleden op de Franekervaart georganiseerd, de eeuwenoude vaart die door het dorp stroomt. Als er in Tirns iets gevierd kan worden, dan wordt het niet nagelaten en de jubilea van de ijsclub vormen dan ook een rode draad in geschiedenis.

Nu het bijzondere jubileum voor de deur staat, heeft de ijsclub ook weer een jubileumcommissie in het leven geroepen die het bestuur zal bijstaan. Die commissie bestaat uit Rudy Rienstra, Gerard de Boer en Jaring Hofstee. Op de jubileumavond zal Hedman Bijlsma, de bekende publicist van vele schaatsboeken, een bijdrage leveren aan de jubileumherdenking. “Ik haw ferline jier foarsteld om ek in boek oer de histoary fan ús iisklup gear te stâlen, omdat we al safolle ynformaasje hiene, en ik bin sûnt dy tiid amper mear thús om oeral info en foto’s op te heljen”, zegt Rienstra lachend. “De minsken binne hartsikkene entûsiast!”

De Joostema baan van Tirns Joost Schaap kocht zeven jaar geleden een stuk land, waar een kademuur omheen is gelegd. ’s Winters wordt er water opgepompt en is het hopen op een ijsvloertje. De baan is een echte aanwinst voor de ijsclub van Tirns. Schaap, was 30 jaar bestuurslid van de iisklup. De ijsbaan is vernoemd naar het oud-bestuurslid. Op verzoek van het bestuur maakte hij begin 2019 een filmpje, dat op 25 januari 2020 wordt vertoond, precies een jaar nadat Schaap op 25 januari 2019 als laatste schaatser op het ijs van de Tirnser ijsbaan stond. Op 19 april kwam er een eind aan het leven van de 77-jarige Joost Schaap. Zijn uitvaart vond plaats in een tent op de ijsbaan.

Het zal niet bij een boekaanbieding blijven, er wordt op 25 januari ook een reünie georganiseerd, waarbij ongetwijfeld de oude winterverhalen de revue zullen passeren. “Hoe’t de dei der eksakt fierder útsjen sil, is noch even ôfwachtsje want de minsken koene har oant 16 desimber opjaan. Fan 14.00-16.00 oere binne der aktiviteiten foar de jeugd. Om fjouwer oere is de iepening en oant seis oere kinne de minsken at se dat wolle it doarp even yn. De tsjerke kin besjoen wurde en ek boubedriuw Bootsma is iepen. Om seis oere kin oanskood wurde foar in lekker stamppotbuffet en dan hâldt Hedman Bijlsma in nijsgjirrige lêzing mei ek muzyk fan Turns43. De band Smûk slút de dei dan ôf mei in spetterjend optreden dat oan iene oer nachts duorje sil”, licht Jacob Wiersma het programma toe.


54

NUMMER 12 • 2019 TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

SWZ BOSO SNEEK ZONDAG VIRTU ONS SNEEK EN NIJLAND IN SPORTIEVE NOOD

Halverwege de competitie kan de balans worden opgemaakt. De ene ploeg kan het kampioenschap als realistisch doel hebben, terwijl de ander hoopt nacompetitie te ontlopen of juist te behalen.

EEN RONDJE LANGS DE VELDEN… BLAUWHUIS Voor voetbalvereniging Blauwhuis is de vijfde klasse de afgelopen jaren de klasse geworden waarin men als het ware is ‘vastgeroest’. Met de doorstroom van spelers uit de gezamenlijke jeugdafdeling met IJVC ontstaat er een team met steeds meer ervaring. Na twaalf wedstrijdronden staat de equipe van trainer Bennie Zeilmaker op de zevende plaats, oftewel bovenaan in de middenmoot. Toch kunnen de mannen van het vlaggenschip uit het gelijknamige dorp nog stijgen, gezien het feit dat men twee wedstrijden minder heeft gespeeld ten opzichte van de andere teams. Grote man is Barry Hamstra, overgekomen van FC Harlingen, met vijftien doelpunten in de huidige competitie. Afgelopen zondag wonnen de groenhemden met 10-0 van VSV 31, afkomstig van Vlieland.

doelpunten topscorer van de tweede klasse K zondag.Marcel Valk, in het verleden trainer van onder andere ONS Sneek en jeugdtrainer bij LSC, zal komend seizoen het stokje van de huidige trainer Erik van der Meulen overnemen.

SCHARNEGOUTUM Vorig seizoen speelde Scharnegoutum voor promotie naar de tweede klasse. Dit seizoen verloopt het allemaal een stuk minder voorspoedig. Met zeventien punten staan de manschappen van scheidend trainer Remco Bervoets op de negende plaats. De nummer vier van de ranglijst, WZ Boso Sneek, staat echter slechts vijf punten boven hen. De winst lijkt met name te behalen in het offensieve gedeelte. Twintig doelpunten voor en 21 tegen in twaalf wedstrijden is gemiddeld genomen niet al te goed.

HEEG Nul uit acht was het resultaat na acht speelronden voor voetbalvereniging Heeg. De plaatselijke trots voetbalde vaak goed mee, maar stond vervolgens na negentig minuten telkenmale met lege handen. In de negende, tiende en elfde wedstrijd speelde Heeg vervolgens zeven punten bijeen, om vervolgens afgelopen weekend te verliezen van Oudehaske. Trainer Arjen Hoekstra vertelde weer terug te gaan naar de basis, waarna de resultaten terugkeerden. Na dit seizoen, waarbij Heeg alsnog hoopt te eindigen in de middenmoot, zal er een nieuwe trainer voor de groep staan.

IJVC In IJlst is er voor het eerst in jaren weer eens de hoop in de winterstop om mee te gaan doen aan de nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse. UDIROS en Nagele lijken met elkaar de strijd om het kampioenschap te gaan beslissen, maar de plekken daaronder geven recht op deelname aan het toetje. Onder leiding van Johan Faber, ook komend seizoen trainer van de Kypmantsjes, gaan de blauwhemden vol voor deze plaats. Negen spelers wisten al eens het net te doen trillen bij de tegenstander, waarvan Rens Soenveld het vaakst doel trof met vier doelpunten.

TOP’63 In de voetbalbijlage van augustus werd spits Roelof Booy gevraagd naar zijn verwachtingen. Hij hoopte dit seizoen wel een stap te gaan maken met zijn ploeggenoten richting de middenmoot. Zo halverwege de competitie is de oogst mager een twaalfde plaats met slechts vier punten voor op de nummer laatst. Traditioneel is TOP na de winterstop een ploeg om rekening mee te houden, waar vaak het puntenaantal toeneemt en er net geen degradatie of nacompetitie hoeft te worden gespeeld. De nieuwe trainer (de huidige trainer Henk van Hes vertrekt, red.) zal wellicht een scenario in het achterhoofd hebben dat hij in de vijfde klasse zal moeten starten.

WATERPOORT BOYS Trainer Janco Croes van Waterpoort Boys vertrekt, evenals veel oefenmeesters in de GrootSneker regio, na dit seizoen bij zijn huidige vereniging. De trainer heeft dan drie seizoenen aan het roer gestaan van WPB. Dit seizoen staan de Snekers op een vijfde plaats in

een kwalitatief sterke vierde klasse. Een aantal jeugdspelers heeft, soms noodgedwongen, al aan het niveau van het eerste elftal kunnen snuffelen. In de top van de ranglijst is nog lang niet bekend wie er kampioen gaat worden. De nummers één tot en met vijf staan slechts vijf punten van elkaar. Alles is nog mogelijk.

ONS SNEEK SWZ BOSO SNEEK ZONDAG De koploper in de eerste klasse F op zondag, SWZ Boso Sneek, moet voor komend seizoen op zoek naar een nieuwe oefenmeester. Wellicht dat deze in de Hoofdklasse actief zal zijn als de mannen van trainer Germ de Jong zo doorgaan. Met één wedstrijd minder hebben de witzwarten twee punten minder ten opzichte van de nummer één. Goudhaantje dit seizoen is wederom spits en aanvoerder Gerben Visser. Saillant detail is dat ook Klaas Boersma regelmatig zijn doelpuntjes heeft meegepikt. Hij is normaliter doelman maar maakte dit seizoen voornamelijk als linksbuiten furore.

LSC 1890 Aan de Leeuwarderweg is de weg omhoog, na een wel heel magere periode, ingezet. Ondanks dat er vaak een overwicht was, werden de punten niet direct binnengehaald. Vanaf de wedstrijd tegen DTD (8-0 winst, red.) tot aan de winst op EMMS (4-5) werden er dertien punten in vijf wedstrijden behaald en dat impliceerde in een enorme stap naar boven op de ranglijst. De blauwhemden hebben hierdoor nog steeds voldoende uitdaging in de competitie richting de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse te bewerkstelligen. De van SWZ Boso Sneek overgekomen Jorn Wester is na twaalf speelronden met tien

HJSC Na het kampioenschap in de vijfde klasse in het afgelopen seizoen heeft HJSC het nu een stuk lastiger. Na twaalf wedstrijden zijn er slecht twee winstpartijen te noteren, twee gelijke spelen en acht verliesbeurten. Acht punten prijken achter de naam van de groenhemden. De nummer zeven, Foarút heeft echter zes punten meer waardoor er nog niets verloren

Janco Kroes bezig met laatste seizoen bij Waterpoort Boys

is om rechtstreekse handhaving te bewerkstelligen. Om dat te realiseren zullen de mannen van Pope Leffring, die de onlangs onverwacht opgestapte Broer Wiebe de Ringh als interim oefenmeester tot het eind van het seizoen verving, wel meer doelpunten moeten maken dan de zestien die er tot nu toe in zijn geschoten. Zeven seizoenen lang bivakkeert ONS Sneek als hoogst spelende club uit de regio in de Topklasse/Derde Divisie. Na een zomer waarin meerdere ervaren spelers werden vervangen door jonge spelers uit de regio is de rode lantaarn in Sneek aangekomen. Inmiddels lijkt het behalen van de nacompetitie al schier onmogelijk. Met een overwinning, drie gelijke spelen en veruit het slechtste doelsaldo in de competitie lijkt een degradatie niet meer te voorkomen.

BLACK BOYS Voor voetbalvereniging Black Boys is het seizoen een stuk beter begonnen ten opzichte van de vorige jaargang. Destijds moest een inhaalrace worden gestart na de winterstop. Nu zijn de ‘swartsjes’ in de eerste elf wedstrijden al twaalf punten rijker. Met Dennis Niemarkt, al goed voor tien doelpunten, is Black Boys al jarenlang verzekerd van veel doelpunten. Wanneer Black Boys dit gemiddeld aantal punten per wedstrijd binnen blijft halen dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht om ook komend seizoen vierde klasser te zijn.


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

55

UEEL KOPLOPER,

DANNY OSKAM. TEVREDEN IN ZIJN VEILIGE OPLEIDINGSOMGEVING BIJ COTTUS HEERENVEEN

NIET WERKEN BLEEK VERSCHRIKKELIJK Lasapparaten, stellages en elektro-opstellingen, klaar voor gebruik. Je voelt er de mensgerichtheid en de kennis. Bij Cottus in Heerenveen. Dé vakschool en detacheerder op het gebied van installatie en elektrotechniek. Bijna zeven jaar heeft Danny Oskam geen vast werk. Hij vindt het moeilijk om zelf ergens mee te starten. En wordt negatief over zichzelf. Wurkjouwer en Pastiel zorgen voor meer eigenwaarde, zelfverzekerdheid en de structuur die Danny mist. Cottus zorgt voor een opleiding op maat én werk. Danny gelooft weer in zichzelf, haalt zijn certificaten voor veilig werken en doet er weer toe. Dat had hij nodig! Zonder Pastiel en Cottus zat hij waarschijnlijk nog thuis. Eigenwaarde

NIJLAND Na de tweede klasse prolongatie vorig seizoen lijkt halverwege het seizoen voor Nijland hetzelfde lot te gelden als ONS Sneek. Enkel SC Joure verslikte zich deels in Nijland met een gelijkspel en verder wonnen de overige tien ploegen allemaal van de mannen Lykle Bleekveld. Koploper Burgum versloeg de ploeg van de scheidend trainer pas in de laatste minuten van de wedstrijd en ook dikke nederlagen zijn er niet te noteren. Aanvallend is het voor Nijland echter lastig om dit seizoen doelpunten te maken. Nog geen één goal per wedstrijd gemiddeld. Dat vraagt om moeilijkheden.

WOUDSEND Voor de plaatselijke voetbaltrots Woudsend zijn slechts zes behaalde wedstrijdpunten in elf wedstrijden ronduit pijnlijk te noemen. Het vooruitzicht op enkel een nacompetitie is ver te zoeken en degradatie is niet meer mogelijk omdat het al in de laagste klasse speelt. Buiten deze trieste constatering is Joeri Sybesma met vier doelpunten de clubtopscorer, het lichtpuntje van dit seizoen.

SWZ BOSO SNEEK ZATERDAG Met de aanwinsten van afgelopen zomerstop en de selectie die er al stond, hadden vriend en vijand SWZ Boso Sneek zaterdag al voor er een bal gespeeld werd als dé kampioenskandidaat

bestempeld. Na twaalf speelronden staat de ploeg echter niet bovenaan. Iets wat de mannen van het trainersduo Boot/ van Stralendorff niet gewend zijn. De meest scorende club uit de regio zal dus genoegen moeten nemen met het feit dat men geen ‘herbstmeister’ is. Maar of je wakker moet liggen van dat gegeven is een tweede. Kevin Huitema (12 doelpunten) en Jesse Lee Staalsmid (11 goals) draaien persoonlijk een uitstekend seizoen.

SDS Competitiegenoot SDS verlengde onlangs het contract met trainer Douwe Posthuma. De oefenmeester was al zeer tevreden met de ontwikkeling van zijn ploeg en de meest recente wedstrijden, de winstpartijen bij Heerenveense Boys en thuis tegen SWZ Boso Sneek deden bij velen voetballiefhebbers de wenkbrauwen fronsen. Ondanks dat scoren een lastige opgave iets blijkt is het aantal tegendoelpunten (elf na elf wedstrijden) indrukwekkend laag. Een eventuele plaats bij de top vier, op dit moment is het verschil twee punten, lijkt misschien haalbaar waardoor nacompetitie een geweldig resultaat zal zijn. Aan het bekerverlies bij LAC Frisia zal men waarschijnlijk niet zwaar tillen in het centrum van de Greidhoeke.

Vrolijk en opgewekt stapt Danny binnen bij Cottus. Net klaar met zijn werk als assemblagemedewerker. In zijn nopjes is hij. Danny rondde jaren geleden een MBO opleiding ICT af. Hij merkt dat structuur en een duidelijk doel belangrijk voor hem is. En af en toe een steuntje in de rug. Werk zoeken blijkt lastig. Met als gevolg dat hij lange tijd thuis komt te zitten. Hij ontwikkelt een slecht dag- en nachtritme. Dit zorgt voor problemen thuis. Zijn onzekerheid wordt groter en zijn eigenwaarde slechter. En het gat naar werk lijkt onoverbrugbaar.

Hulptroepen

Danny kiest er in 2012 voor om op zichzelf te gaan wonen. Via de gemeente komt hij bij Wurkjouwer terecht. Dit brengt hem weer structuur. Tuinen onderhouden is zijn dagelijkse bezigheid. Niet zijn achtergrond, maar thuis zitten was verschrikkelijk. Een coachingstraject via Pastiel geeft hem het zelfvertrouwen dat hij nodig heeft om aan de slag te gaan. Pastiel helpt hem positief naar dingen te kijken, activeert hem, helpt zijn CV op orde te maken en zijn veiligheidspapieren te halen. Bovenal maakt Pastiel inzichtelijk waar zijn mogelijkheden liggen. Met als resultaat dat Danny in mei 2019 begint bij Cottus aan een leerwerktraject in de elektrotechniek. Met nog een beetje onzekerheid, maar toch met meer zelfvertrouwen. Dat lijkt een kleine verandering, maar voor Danny een grote stap in zijn leven.

Dé match

Oeds Toonstra, Projectmanager installatietechniek bij Cottus, vindt het prachtig om te investeren in de mens die een hele weg voor zich heeft. En een steuntje in de rug te geven. Gecombineerd met de commercie. Het maatwerk tussen mens en werkgever is heel belangrijk. En mensen die echt ‘willen’! Dát is nodig voor succes. Mensen verdienen een kans en dat biedt Cottus. Iedereen heeft zijn ups en downs en zijn verleden. Ook Danny. Maar hij heeft de deur achter zich dicht gedaan en kijkt naar voren. Hij zit niet meer thuis en heeft zijn eigenwaarde terug. Trots ben ik en ik ben blij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen, sluit Oeds af. En dát is waar Pastiel het voor doet. Intrinsiek gemotiveerde mensen met een juiste samenwerking activeren en begeleiden naar werk.


Open Dag vrij 24 jan

www.rocfriesepoort.nl/opendag

Leeuwarden

Dokkum

Drachten

Sneek

Emmeloord


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

57

TEKST JOERI VAN LEEUWEN

ACROGYM-TRAINSTERS MIRJAM BOEKHOUT:

“HET MOET ALTIJD MAAR EVEN MATCHEN” Na de vakantie van de acrogym-trainsters ‘ontplofte’ hun WhatsApp chatbox. Normaal gesproken zijn de teams allemaal al ingedeeld voor de vakantie, maar door omstandigheden lukte dit in 2019 niet. Inmiddels zijn de teams ingedeeld, komen de wedstrijden er weer aan en kunnen de trainsters zich bezighouden met het inslijpen van gymnastische patronen op muziek, de kern van het ‘acroën’. Een van de trainsters is Mirjam Boekhout. “Ja, normaal gesproken doen we dat voor de vakantie, maar nu hebben we eerst drie weken getraind. Je merkt dan achteraf dat er bij de meiden toch een bepaalde onrust ontstaat. Wie wordt bij wie ingedeeld? Toen ik zelf actief was, hadden we toch een andere mindset. Je was een duo of trio en dat was het. Met een beetje geluk heb je dan enkele seizoenen dezelfde partner, maar zo niet dan had je gewoon pech en maakte je er het beste van. Dat is wel een hele verandering vergeleken met nu. Karakters moeten passen, bepaalde aspecten die worden besproken moeten worden teruggekoppeld naar de ouders. Het is gewoon een verandering van tijd”, aldus Boekhout.

ACROGYM “Het is wel eens jammer dat mensen de sport niet zo goed kennen. Hierdoor moeten we met enige regelmaat actief achter leden aan. Acrogymnastiek is een sport waarbij de combinatie van gymnastiek, acrobatiek op muziek in een samenstelling van twee of meer mensen zorgt voor een complete oefening. De oefening wordt uitgevoerd door het team met enkele verplichte onderdelen en vrij te bedenken bewegingen”, vertelt Boekhout, in het dagelijks leven werkzaam in het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen. “Als andere mensen dat associëren met een circusact, dan maakte ik mij daar in het verleden wel eens druk om, inmiddels accepteer ik dat de sport gewoon niet zo bekend is.”

LEDEN WERVEN Voor de acrogymnastiek-tak van Advendo TGP Combinatie (ATC, red.) is het dus lastig om leden te werven. “Vaak zijn het turnsters, die stoppen met turnen of die de uitdaging niet direct meer zien in hun eigen sport, die de overstap maken naar ons. Daarnaast is ‘het wereldje’ nogal klein en is het ook erg fijn als je al wat extra ervaring hebt vanuit de gymnastiek of turnen, waar toch vaak de basis is gelegd voor de ‘acroërs’. Overigens werven wij niet alleen maar voormalige

Britt (boven) en Evi

De (bijna complete) groep Acro gymnasten

topturnsters. Integendeel zou ik willen zeggen. Iedereen is welkom om een les mee te draaien om te kijken of het iets is voor hem of haar,” aldus de Sneekse.

SAMENSTELLEN De samenstelling van de teams wordt door de leiding bepaald, maar met enige nuance. Er is daarbinnen namelijk wel ruimte om nog te wisselen. “Je moet wel meiden, want het zijn voornamelijk meiden die de sport beoefenen, hebben met dezelfde kwaliteiten en dezelfde drive. Daarnaast moeten de karakters ook nog eens bij elkaar passen. Als de een het allemaal wat makkelijker opneemt dan de ander dan kan dat soms goed uitpakken, maar ook minder goed. Die inschatting maken wij vooraf en ik moet zeggen dat we dit jaar tot nu toe de juiste keuzes hebben gemaakt. Overigens hebben we nu ook een jongenspaar, dat is wel heel erg leuk!”

WEDSTRIJDEN De belasting voor de begeleiding is redelijk hoog wanneer er wedstrijden zijn. “Ondanks het gegeven dat er minder wedstrijden zijn ten opzichte van de meeste andere teamsporten, ben je als begeleider wel een dagdeel of een dag onder de pannen wanneer je mee gaat om de jeugd te begeleiden. Dat kost veel energie, want in die paar minuten moeten de sporters hun oefening goed doen, gevolgd door de ontlading achteraf. Als er meerdere paren en trio’s op de vloer komen is dat gewoon een hele drukke dag. Gelukkig kunnen we het in vieren opdelen. Iedereen van de leiding kan in principe de begeleiding op zich nemen.”

FOCUS “In de regel beginnen de trainingen zo rond de start van het schooljaar en de wedstrijden vinden plaats in februari en maart. Tot die tijd is het inslijpen van onderdelen, het ritme van de muziek en het technisch vervolmaken van de oefening een drukte van jewelste. Tijdens de eerste wedstrijden kunnen de teams zich via plaatsingswedstrijden voor het Fries Kampioen-

schap kwalificeren en ook voor de landelijke finales. Dat dit niet bij iedereen, op welk niveau dan ook, gaat lukken is wel duidelijk, maar hoe ga je daarmee om. De ene is bezig met de bestaande oefening terwijl de ander al is ‘uitgeschakeld’. Voor ons betekent dat dat de focus deels ook anders is. Voor de teams die niet meer in de wedstrijd zitten kunnen we technische dingen verbeteren of er toch voor kiezen om in te schrijven voor wedstrijden die clubs zelf organiseren”, aldus Boekhout.

ATC Waar de acro-afdeling redelijk groot is ten opzichte van de andere takken binnen ATC, is er prestatief niet een enorme drive. “Nee, als groot talent zit je bij ATC niet op de beste plaats. Dat is overigens ook niet erg. Wij kunnen heel goed begeleiden tot het één na hoogste niveau. Voor de A-lijn, moet je toch weer net bijgeschoold zijn er wij hebben als trainsters allemaal een gezin en zouden dan vrijwel fulltime moeten werken als trainster. Dat is niet de ambitie, er zijn ook nog andere leuke dingen buiten acrogymnastiek om”, besluit Boekhout.


Betrouwbare duurzame CV ketels Storing? Wij Staan 24/7

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl

aar! l k u r voo

Adv. Sikma CV 260 x 94 mm.indd 1

22-01-18 15:55

rassen met gezellige muziek, activiteiten en ter

SAMEN BOUWEN AAN SUPERJACHTEN

VR 20 FAKKELOPTOCHT

DECEMBER AANVANG 18:30 OP DE MERK

ZA 21 SANTA RUN

(VANAF 14 UUR) DECEMBER INSCHRIJVEN VIA WWW.JOURE.ROTARYSANTARUN.NL

Heb jij interesse in een mooie carriere in de wereld van de superjachtbouw?

ZO 22 KOOPZONDAG

DECEMBER VAN 12 TOT 17 UUR

Feadship is wereldwijd de meest toonaangevende ontwerper en bouwer van luxe motorjachten. Onze werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum breidt op dit moment uit met een tweede dokhal. Daarom zijn we juist voor deze locatie op zoek naar gepassioneerde collega’s, van lasser tot timmerman en van pijpfitter tot jachtschilder. Ben jij een echte teamspeler met doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel, en vind jij het leveren van kwaliteit belangrijk in je werk? Dan zijn wij op zoek naar jou!

27/28/29 BOXING DAYS MET KORTING TOT WEL 70% DECEMBER ZONDAG VAN 12 TOT 17 UUR THE FINAL KNOCK-OUT

Kijk voor voor meer info op:

werkenbijfeadship.nl

RSG MAGISTER ALVINUS

DE WERELD AAN JE VOETEN

doeDAGen maandag 27 en dinsdag januari 20 28 20

kijk oepbsite de wr meer voo rmatie info

WWW.RSG-SNEEK.NL

open dag woensdag 29 januari 2020


sneek // SPORT TEKST JOERI VAN LEEUWEN

59

GROOTSNEEK.NL

EK POWERLIFTEN LITOUWEN

HARDE LEERSCHOOL VOOR ZORIN WIJNANDS Afgelopen week was het voor Zorin Wijnands het moment van de waarheid. Hij kon zijn krachten gaan meten met de Europese top in zijn sport, powerliften. De havo 5 student van de RSG toog daarvoor naar Litouwen.

“Ja, het was voor mij een enorm belangrijk meetpunt. Vooraf had ik natuurlijk de records van de tegenstanders bekeken en op basis daarvan zou ik, in principe, vooraf op de vierde plek van de ranglijst staan. Aan de andere kant kon ik mijzelf bewijzen en achteraf gezien denk ik dat ik vorige week de sterkste van Europa was in mijn leeftijdsklasse”, concludeert Wijnands.

POWERLIFTEN Veel jongens kiezen in hun jeugd voor volkssport nummer een, voetballen. “Ik heb dat ook gedaan, maar raakte geblesseerd. Dat was dus einde oefening wat het voetballen betreft. Om het verhaal kort te houden ben ik toen gaan kijken of ik iets in de bodybuilderswereld te zoeken had en ben ik mij gaan verdiepen in de voeding rondom sporten. Inmiddels heb ik het besluit genomen om mij volledig te gaan richten op het powerliften. Dat is een combinatie van squatten, bankdrukken en deadliften. De punten op deze drie onderdelen worden bij elkaar opgeteld en daaruit komt dan een eindscore”, aldus de powerlifter.

ANDERHALF JAAR In de anderhalf jaar die volgden is er veel voor de achttienjarige veranderd. “Toen ik startte woog ik nog geen zeventig kilo en inmiddels ben ik boven de honderd kilo. Dat is wel een verschil qua lichaam. De rek is er zeker nog niet uit wat dat betreft. De categorie waarin ik zit is boven de 105 kilo en onder de 120 kilogram. Hiervoor train ik ongeveer

twaalf tot vijftien uur per week in de sportschool om mij maar te blijven ontwikkelen. Ondanks dat ik gezond eet en leef ben ik niet alleen maar qua spierkracht aangekomen, dat zou ook niet gezond zijn.”

pioen van Europa zou worden. Voorafgaand aan die poging kreeg ik een paar klappen in mijn gezicht, om me op te peppen. Daar krijg je dan zo’n adrenalinestoot van. Ik ging naar de plek toe en ik wist, dit is mijn moment, dit gaat het worden! Het lukte ook nog eens om het gewicht te liften en op dat moment kreeg ik zo’n euforisch gevoel dat ik mijn controle en focus verloor. Met het gewicht in mijn handen begon ik in mijn hoofd al te juichen en heb toen een technische fout begaan. Dat resulteerde dus in het afwijzen van een wereldrecord. Een enorm harde leerschool.”

TRAINEN “In het begin heb ik alles zelf gedaan. Dat wil zeggen dat ik zelf ging trainen en mij vervolgens ook met voeding bezig ging houden. Inmiddels heb ik een trainer en dat was voor mij wel even schakelen. In plaats van dat je zelf alles regelt, heb je nu iemand die een andere mening heeft, die meer ervaring heeft en dat heeft in het begin behoorlijk wat voeten in aarde gehad. Terugkijkend moet ik toegeven dat het mij goed heeft gedaan om met een trainer in zee te gaan”, aldus Wijnands.

TEVREDEN

ZWEMBAD

ETEN Waar de meeste scholieren met een broodbakje naar school komen is dit voor Wijnands anders. “Haha, was het maar zo. Ik kom naar school met een kilo magere Franse kwark, pasta en gehakt. Dat is anders dan de meeste van mijn klasgenoten, maar ik doe aan topsport en dat heeft consequenties. Met name de laatste twaalf weken voor een wedstrijd ben ik echt bewust bezig met het eten. Verder eet ik thuis dan ook nog kwark, gehakt en pasta, aangevuld met broccoli en wat er thuis op het menu staat. Het zijn redelijk grote hoeveelheden die ik naar binnen kan werken, maar alles met het doel om goed te kunnen trainen en verbranden om tijdens de wedstrijden te ‘knallen’.”

DISCOZWEMMEN ZAT. 28 DECEMBER 2019 (WINTERWONDERLAND) ZAT. 4 JANUARI 2020 (NIEUWJAARSDUIK) ENTREE VOOR BEIDE AVONDEN € 7,50 (COMBI-TICKET) WIL JE 1X KOMEN KOST DIT IN VOORVERKOOP € 5,30 EN OP AVOND ZELF € 6,30

Toch kan Wijnands wel tevreden terugkijken op zijn wedstrijd. “Ja, het is niet zo dat ik een slechte prestatie heb neergezet. Over drie onderdelen ben ik in vier maanden zeventig kilo vooruitgegaan. Het bankdrukken ging goed en bij het squatten zette ik een persoonlijk record neer met 242 kilo in mijn nek en schouders. Wat dat betreft ben ik tevreden maar het wereldrecord zou wel een kroon op het werk zijn geweest. Nu heb ik in maart een plaatsingswedstrijd voor het wereldkampioenschap waar ik mij voor wil plaatsen. Het is een zwaar jaar want ook de examens komen er aan en de combinatie van sporten en school is pittig. Toch is het ook een mooie uitdaging. Ik ga ervoor!”

Wenst u fijne fee en een spettere

LEERSCHOOL “Ik ben op zich enorm trots op mijn tweede plaats tijdens het EK. Toch had ik Europees kampioen kunnen worden. Tijdens mijn laatste poging powerliften stond ik op de tweede plaats en heb ik ervoor gekozen om een poging te doen om in totaal 306 kilo te liften, een potentieel wereldrecord. Wel wetende dat ik daarmee ook direct kam-

www.optispor

Burge 8605 C T 051 E rak@ I www

COMBI-TICKET SLECHTS € 7,50 KOMEN JULLIE OOK ?

Burg. De Hooppark 4 - 8605 CR Sneek

XM A5 poster v2 Algm.indd 1 T 0515-413218

www.optisport.nl/rak


Nieuwe CAPTUR

Nieuwe KADJAR

€20.290,-

€25.190,-

Nu rijklaar

of lease privé voor €349

Nu rijklaar

of lease privé voor €459 p/mnd

p/mnd

GEGARANDEERD HET MEESTE VOORDEEL IN DECEMBER BIJ ABD RENAULT! SNEEK DOKKUM DRACHTEN HEERENVEEN LEEUWARDEN

KOLENBRANDERSTRAAT 7 DE BRÊGE 6 JADE 1 SKRYNMAKKER 26 HORTENSIASTRAAT 2

Tel: 0515 - 413 291 Tel: 0519 - 820 020 Tel: 0512 - 515 615 Tel: 0513 - 650 222 Tel: 058 - 266 3555

2018

De genoemde vanafprijzen zijn Inclusief voordeel en onvermijdbare kosten nodig voor aflevering van de auto aan de klant en alleen nog geldig in 2019. De prijzen vanaf 1 januari 2020 kunnen afwijken. Afbeeldingen kunnen afwijken van genoemde versie en uitvoering. Actie geldig t/m 31 december 2019. Uiterste registratiedatum is 31 december 2019. Vraag naar de voorwaarden. ikleaseprivebijabd.nl wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden van Friesland Lease. Private Lease bedrag is gebasseerd op: 60 maanden tot 10.000 km p/jr en 8 of meer schadevrije jaren. Optionele pakketten en/of uitrusting zijn altijd de keuze van de consument en kunnen desgewenst tegen meerprijs geleverd worden.


sneek // SPORT KORT

GROOTSNEEK.NL

61

HASSIEBASSIE WANDELTOCHT IN MANTGUM BREIDT OP OUDEJAARSDAG UIT MET HARDLOOPVARIANT

ACTIE OPTISPORT HEALTH CLUB SNEEK EN PINK RIBBON LEVERT MOOI GELDBEDRAG OP SNEEK – Oktober staat al jarenlang internationaal bekend als de borstkankermaand. Optisport Health Club kwam daarom met een actie om zich in te zetten voor het goede doel Pink Ribbon. Je kon meedoen aan de actie door minimaal € 5,- te doneren aan Pink Ribbon en daarbij ontving je een weekpas om te sporten. Om Pink Ribbon extra te steunen was er de mogelijkheid om de weekpas te upgraden naar 1 maand onbeperkt sporten voor € 20,-. Ook kon je een gadget van Optisport Health Club kopen . Met deze actie is een bedrag van € 800,- opgehaald en dit mede door meer dan 100 nieuwe leden. Optisport Health Club en Pink Ribbon zijn erg trots op het binnenhalen van dit bedrag en zijn hiervoor iedereen dankbaar!

Mantgum - Sinds enkele jaren wordt vanuit Mantgum op Oudejaarsdag de Hassiebassie wandeltocht georganiseerd. Een tocht waarbij men een Hassiebassie en ‘leuk vermaak’ onderweg krijgt en een kom snert na afloop. Doel van de Hassiebassie tocht is geld in te zamelen voor Doch Dyn Dream, een stichting van twee Mantgumers (Skelte Anema en Wytske Vermeulen) die een school in Kenia aan het bouwen zijn.

Op Oudejaarsdag start de inschrijving om 12:30 uur in de Wjukken. Om 13:00 uur is de start van de 10 km wandelen en om 14:00 uur de start van 2,5 km wandelen. Nieuw dit jaar is de 15 km hardlopen, die ook om 14:00 uur start. Dit is onder leiding van triatleet Jort van Zutphen. Inschrijfgeld: 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Meer informatie en inschrijven, kijk op www.dochdyndream.nl of facebook (Stichting Doch Dyn Dream)

ROC FRIESE POORT SNEEK ZET ZICH IN VOOR KANKERPATIËNTEN

VIER DAGEN EINDEJAARSSHOW

BIJ HAICO BOUMA

OUDEHASKE – Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent bij Haico Bouma Schaatsen, Skeelers en Fietsen tijd voor de jaarlijkse Eindejaarsshow. Dit jaar is de show maar liefst vier dagen.

HESSEL DE GROOT

MET TOP DUTCH SOLAR RACING GEHULDIGD SCHARNEGOUTUM - Een prachtig resultaat, om met z’n allen heel trots op te zijn… Het team van Top Dutch Solar Racing is vrijdag in Groningen gehuldigd voor de fraaie prestatie met de zelfgebouwde zonneauto in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Hessel de Groot uit Scharnegoutum, student van het Friesland College, maakte alles mee als engineer. FC-bestuursvoorzitter Carlo Segers zette hem ruim in het zonnetje. Met een vierde plek in het eindklassement en een Excellence in Engineering Award presteerde het debutantenteam verrassend goed in de race, die in oktober voerde van Darwin naar Adelaide over een afstand van ruim 3000 kilometer.

Tijdens de Eindejaarsshow worden er allerlei spullen verkocht tegen een gereduceerd tarief. Bovendien worden de fietsartikelen van Specialized, nieuw in het assortiment, gepresenteerd. De Eindejaarsshow is dit jaar op vrijdag 27, zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Op vrijdag is de winkel geopend van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, op maandag van 10.00 tot 18.00 uur en op dinsdag van 9.00 tot 15.00 uur.

SNEEK - In mei 2020 vindt de 28e editie van de Roparun plaats. Dit sportieve evenement is bedoeld om mensen die te maken hebben met kanker een hart onder de riem te steken en natuurlijk om geld op te halen om diverse initiatieven rondom het dragelijker maken van de ziekte te ondersteunen.

De studenten en docenten van de ROC Friese Poort Sneek nemen dit jaar deel aan de Roparun. De complete organisatie wordt gedaan door studenten en docenten met cross overs tussen verschillende afdelingen. Dit initiatief steunen? Of voor meer informatie, mail naar roparun@projectbureaulink.nl , of kom gerust langs op het hoofdkantoor bij projectbureau LINK (Rabobank Martiniplein Sneek, eerste verdieping).

DRIE FRIESE ORGANISATIES SPONSOREN GEZAMENLIJK KENMERKENDE FRYSKE SPORTEN FRIESLAND - Bouwgroep Dijkstra Draisma, FB Oranjewoud en de Friese Rabobanken gaan samen het fierljeppen, schaatsen en kaatsen ondersteunen. Zij doen dit door een sponsorovereenkomst aan te gaan voor vijf jaar met de drie respectievelijke bonden. Vandaag tekenden de directieleden van de sponsoren de contracten met de voorzitters van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond (KNKB), de Fryske Ljeppers Boun (FLB) en de Sponsorstichting Gewest Fryslân KNSB. V.l.n.r., boven: fierljepper Nard Brandsma, Jan van Erve (KNKB), Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma), Durk Mous (Friese Rabobanken), Teije Dijk (FLB), kaatser Tjisse Steenstra. Onder: schaatser Tom Kant, Jorrit Volkers (FB Oranjewoud), schaatsster Janine Smit en Bauke Jonkman (Gewest Fryslân KNSB).

KO M D E Z E W I N T E R N A A R H E T WA R MST E W E L L N E S S R E S O RT VA N H E T N O O R D E N

AL VANAF

€20,00 p.p.

Woudfennen 10 | 8503 BA Joure | Tel: 0513 - 415 200 | receptie@dewoudfennen.nl | www.dewoudfennen.nl


62 17

10

22

23

26

18

21

25

20

24

19

7

7

17

14

11

17

6

8

14

8

14

11

10

2

15

18

22

17

24

15

2

22

6

15

22

17

12

22

12

6

14

22

8

17

14

7

6

10

7

6

17

22

Puzzel en win! Ook nu zijn er weer leuke prijsjes te verdienen door uw oplossing via de e-mail of traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 12-2019 tot uiterlijk 10 januari 2020. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

18 17

4 14

18

6

10

15

19

6

17

11

10

19

17 8

8

22

22 9

17

10

15

6

17

1

14

2

10 17

7

2

14

4

17

14

26

17

18

9

8

7

4 14

20

7

PUZZELPAGINA NR 12

17

5

15

11

14 14

7

5

17 8

17

22

17

15

22 11

W

9

9

15

4 14

8

19

17

H

22

18

18

5

17

6

9

13

8

12

6

7

11

5

D C

16

15

14

4

3

2

1

NUMMER 12 • 2019

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers te vinden ord wo rde het gekleu

bergschaap

deel v.e. schip

raamwerk

groothartigheid

projectiel

stannum (afk.)

muziekinstrument

onthaal

bevelen

2

slaag

pl. in Duitsland

lijfspreuk

studenteneetzaal

geneesmiddel

10

7

paardenkracht

persoon

riv. in Schotland

rondhout

plant tijdvak

staat

16

17

18

19

20

18

26

23

10

10

15

26 26

Europese hoofdstad

sterrenbeeld

deel v.e. toneelstuk

besef

26

10

6

10

9

15

18

20

22

12

26

21

8

9

10

11

12

13

21

22

23

24

25

26

4

10

13

10

1

11

A

2

1

19

11

11

4

22

1

2 22

15

19

22

24

T

1 20

26

24

10 26

26 19

1

21 11

16

17

15

6

19

15

15

17

23

8

22

26

21

15

22

1

21

26

26 10

17

26 22

11 19

9

26

1

26

2

graan

21

15

26

26

desondanks

17

C

2

15

24

scandium (afk.) Spaanse uitroep

bid (Latijn)

19 9

10

1

9

14

11

11

15

21

lege ruimte

grond met ijzer

selenium (afk.) boekhoudterm soort gedicht

15

14

historie

wiel

plant

14

19

spinsel

verlies

7

17

aanwijzend vnw.

riv. in Rusland

bijwoord

6

land in Azië

scharnier

9

5

21

4

op die manier

volzin

4

11

ridder

6

3

9

godin v.d. jacht

jaargetijde

2

N

kijkkast

judograad

buikvaas

1

nageslacht

doopakte

plant

13

hoofd v.e. moskee

22

1

17 19

19

26 2

2 11

10

8 18

10 20

11

18

26 26

19

15

klokjesbloem

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

venijn van dezelfde soort

3

ijshut

een zekere

boom

eenjarig dier

voordat

deel v. Sumatra

pannenkoekje

bedrijfsleider

vogelverblijf

zangnoot

en dergelijke

aardig

pl. in Frankrijk

5

12

riv. in Italië

8

1x WAARDEBON t.w.v. € 25,-

sportterm

inwonend

schavuit

PUZZEL EN WIN

te besteden bij

omslag

Grootzand 20

0515 41 26 76

8601 AW Sneek

devosneek.nl

pendelaar

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

TWEE KAARTEN

13

Winnaars puzzel GrootSneek 11 - 2019 Tjitske Meesters heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 gewonnen. Deze waardebon is aangeboden door en te besteden bij Devo in Sneek. Claudia Tesselaar uit Sneek heeft 2 kaarten voor de voorstelling It’s Magic gewonnen. Deze kaarten zijn aangeboden door Theater Sneek

theatersneek.nl theatersneek.nl

TONIO 12 FEBRUARI 2020

OPLOSSING EDITIE 11: Wasmachine en ochtendhumeur.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 12 VÓÓR 10 januari 2020 PER E-MAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: GrootSneek krant, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON

UITGEVER

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek De GrootSneek krant is een Telefoon 0515 745005 maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootSneek krant wordt E-mail info@yingmedia.nl huis-aan-huis verspreid in Sneek en Internet www.grootsneek.nl omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Sneek. EINDREDACTIE Wim Walda Mobiel 06 41204473 E-mail info@grootsneek.nl Oplage: 28.000 exemplaren.

REDACTIE

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

Henk van der Veer, Kirsten van Loon, Wendy Noordzij, Jan van Loon, Riemie van Dijk, Wim Walda

Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Jelly Mellema en Henk van der Veer.

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

SPORTREDACTIE

VERKOOP

Gerard van Leeuwen en Joeri van Leeuwen

Ying Mellema, Mieke Alferink en Marianne Bouwman,

VORMGEVING

DRUK

Frans van Dam (Quod Media)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


SNEEK MEER SNEEK MEER EVENEMENTEN 2020 EVENEMENTEN 2020

KOOP ZONDKAOGOP ELKE ZONDAG IN ZGUONSTDUSAG JULI, AU ELKE ZO

AG IN EN DECEMBEND R! JULI, AUGUSTUS EN DECEMBER!

JANUARI

APRIL

JUNI

SEPTEMBER

KOOPZONDAG

KOOPZONDAG & MOOI SNEEK VOORJAAR

CULTUREEL FESTIVAL UT SNEEK

75 JAAR BEVRIJDING IN SNEEK: FESTIVITEITEN

KOOPZONDAG

SHANTYFESTIVAL & SPRINGKUSSEN 11STEDENTOCHT

5 JANUARI

5 APRIL

16 T/M 19 JANUARI

SNEKER FILMWINTER

15 APRIL T/M 5 MEI

6 JUNI

7 JUNI

19 SEPTEMBER

25 EN 26 SEPTEMBER

21 JUNI

LEKKER SNEEK

SAMENLOOP VOOR HOOP SNEEK/SWF

JULI

OKTOBER

MEI

ZATERDAGMIDDAG MATINEE MARKTSTRAAT

SNEEKER DWEILDAG

KOOPZONDAG

SKÛTSJESILEN

KOOPZONDAG & MOOI SNEEK NAJAAR

CARNAVALSOPTOCHT

4 MIJL VAN SNEEK/ BEVRIJDINGSLOOP

FINALE SKÛTSJESILEN SNEEKERMEER

BUITENSTE BINNEN! EINDE TERRASSEIZOEN

CARNAVALSVIERING

ELFMEREN FIETSTOCHT

31 JULI T/M 6 AUGUSTUS

NOVEMBER

MAART

KLEINE SNEEKWEEK ZEILEN

AUGUSTUS SNEEKWEEK

KOOPZONDAG

KOOPZONDAG

KLEINTJE SNEEKWEEK STAPPERSAVOND

CULTUREEL SLOTWEEKEND

N8 VAN SNEEK

FEBRUARI

26 APRIL

KONINGSNACHT

2 FEBRUARI

KOOPZONDAG

27 APRIL

KONINGSDAG

2 FEBRUARI

MUZIEK BIJ DE BUREN 7 FEBRUARI

CULINAIRE ELFSTEDENTOCHT

3 MEI

8 FEBRUARI

VERS! FESTIVAL

3 MEI

22 FEBRUARI 23 FEBRUARI

16 MEI

21 MEI T/M 24 MEI

1 MAART

22 MEI

6 MAART

N8 VAN SNEEK

25 T/M 28 MEI

AVONDVIERDAAGSE

7 T/M 15 MAART

VOORJAARSKERMIS 28 MAART

JUNI BINNENSTE 1 JUNI BUITEN! START VAN FIETS HET GTERRATAS ELFSTEDEN SWINKT TERRASSEIZOEN MAR STRA TOCHT JUNI, GUSTUS AU , JULI EN SEPTEMBER DONDERDAGAVOND

VOOR HET ACTUELE

VOOR HET ACTUELE

OVERZICHT KIJK JE OP :

4, 11, 18 EN 25 JULI

18 T/M 31 JULI 31 JULI

7 T/M 9 AUGUSTUS

SEPTEMBER 6 SEPTEMBER

KOOPZONDAG

12 SEPTEMBER

OPEN MONUMENTENDAG & UIT FESTIVAL SÚDWEST

WWW.SNEEK.NL WWW.SNEEK.NL

OVERZICHT KIJK JE OP :

3 OKTOBER 4 OKTOBER

10 OKTOBER

1 NOVEMBER 6 NOVEMBER

14, 21 EN 29 NOVEMBER

SINTERKLAAS IN SNEEK 20 NOVEMBER

CULINAIRE 11STEDENTOCHT

DECEMBER 13 DECEMBER

XMAS SNEEK, LEKKER SNEEK XMAS & KOOPZONDAG

Wijzigingen voorbehouden

Wijzigingen voorbehouden


Wij wensen je fantastische feestdagen! onbeperkt tapas Zondag - donderdag

19,90 p.p.

VRIjdag - ZATerdag

24,90 p.p.

Een Gratis karaf Sangria

Bij bestellen van een tapasmenu in de hele maand januari 2020

patanegratapas.nl Sneek 0515 – 439 678

Deze coupon is geldig tot en met 31 januari 2020 Wij accepteren 1 coupon per tafel

Profile for Ying Media

GrootSneek december 2019  

GrootSneek december 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement