Page 1

1 1 - 2019 7e JAARGANG • NR. 11

IN DEZE UITGAVE

TIPS & TRENDS!

JOHANNES KRAMER “Niet gelijk hebben, maar gelijk krijgen is de kunst”

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

FEESTMAAND SPECIAL


2

NUMMER 11 • 2019

opmerkelijk...

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootsneek.nl

HET BELANG VAN EEN KORREL ZOUT Tijdens een rondje met de honden door het centrum van Sneek viel mij op dat de Kerstman Sinterklaas definitief naar de achtergrond heeft verdrongen. In elke etalage de glamour en glitter van ‘Santa’ alias de Kerstman, de dikke langbebaarde Noordpoolbewoner, die elk jaar rond de kerstdagen in zijn slee, getrokken door negen rendieren, naar Nederland komt en zich in zijn conversatie met de kinderen beperkt tot de veelzeggende woorden ‘HoHoHoo’. Dan Sinterklaas, die houdt in een dik boek van elk van de circa drieënhalf miljoen kinderen in ons land een ‘staat van dienst’ bij, maakt een lange bootreis om in Sneek te komen en heeft talloze zwarte, witte, regenboog en roetveeg Pieten meegenomen om zijn pakjes, met een gemiddelde waarde van rond de 115 euro per persoon, via de respectievelijke schoorstenen bij de ‘lieve’ kindertjes te bezorgen. Is dat dan geen eerbetoon waard? Of zijn er wellicht andere redenen om de staf, de pepernoten, de pakjes en gymnastiekpieten dit jaar maar over te slaan? Zou het zo zijn dat Sinterklaas en Kerstmis te dicht op elkaar zitten voor twee verschillende etalages? Of dat de inmiddels ziekmakende traditionele humorloze discussie over discriminatie, Zwarte Pieten en het slavenverleden van VOC-grootmacht Nederland ze de keel uithangt? Zowel de voor- als tegenstanders gaan elkaar in vrijwel elke talkshow met bittere argumenten zonder een greintje humor te lijf, daarbij voorbijgaand aan het feit dat het om een kinderfeest gaat. Die discussie, als een plaat met een kras erin, ben ik zat en ik schakel over naar een ander kanaal, Comedy Channel. Mensen zouden het leven en vooral zichzelf wat vaker met een korrel zout moeten nemen. Net op dat moment geeft cabaretier Jan Jaap van der Wal antwoord op de vraag van de presentator: ‘Als je een dier zou kunnen zijn, wat zou je dan willen worden?’ Het antwoord van Jan Jaap: “Kom op zeg, ik heb al een hazenlip en een olifantenlul, waar hebben we het over…?”

Wim Walda redactie GrootSneek

GRATIS TOEGANG FRIES SCHEEPVAART MUSEUM TIJDENS X-MAS SNEEK SNEEK - Op zondag 8 december staat de binnenstad van Sneek volledig in het teken van Kerst. Het Fries Scheepvaart Museum doet daar volop aan mee. Net als in voorgaande jaren worden de deftige stijlkamers van het museum weer in kerstsfeer gebracht met originele decoraties. Dit jaar is het museum ook present met een kraam op de Kerst- en Dickensmarkt, die op het Grootzand wordt gehouden. In de kraam komt u meer te weten over het museum en kunt u zich ook aanmelden als vriend van het museum, zodat u voortaan het hele jaar gratis het museum kunt bezoeken. Tijdens de kerstmarkt krijgt u daarvan alvast een voorproefje. Want op 8 december is het museum gratis toegankelijk voor iedereen. Een mooie gelegenheid om weer eens een kijkje te nemen en te genieten van de kerstversieringen in dit sfeervolle museum.

ontwikkelde product te presenteren aan een vakjury. Deze prijs bevestigt dat wij oliebollen van ambachtelijke kwaliteit leveren. Het is echt een eer om in de wedstrijd een prijs te winnen. Het is deze week dubbel feest. We vieren namelijk ook ons 10-jarig jubileum.” In Nederland kan iedereen binnenkort weer genieten van de Sneeker oliebol. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende supermarkten. In het noorden van Nederland zijn ze onder andere te koop bij Poiesz-supermarkten.

JULIANASCHOOL VIERT APRIL 2020 HAAR EEUWFEEST MET GROTE REÜNIE SNEEK- De Julianaschool in Sneek bestaat volgend jaar 100 jaar. De huidige directeur van de school, Klaas Jan Visser, vertelt over de grote reünie en de andere activiteiten die er rond het eeuwfeest plaats zullen vinden. Op de reünie van 4 april worden alle oudleerlingen en leerkrachten om 10:00 uur verwacht in Theater Sneek, waar tot 16:00 uur het officiële reünieprogramma plaatsvindt Voor de reünie kunnen oud-leerlingen en leerkrachten zich opgeven via de site van de school:www.julianaschool-sneek.nl.

MENNO’S BÔLE NA 500 JAAR WEER THUIS IN WITMARSUM WITMARSUM - Onder grote belangstelling werd bij korenmolen De Onderneming in Witmarsum de eerste Menno’s Bôle gepresenteerd. Henk Stenvers, voorzitter van de Doopsgezinde Wereldbroederschap, sneed het eerste exemplaar aan. Het werd aan hem overhandigd door bakker en molenaar Christa Bruggenkamp en landbouwer Menno de Vries. Het brood is gebakken van de graansoort Turkey Red Wheat. Deze graansoort is door Mennonieten eeuwenlang van de ene naar de andere plek meegenomen, meestal omdat ze vanwege vervolging gedwongen waren te verhuizen. Nu, na 500 jaar, is het graan Turkey Red Wheat terug in Witmarsum, het dorp waar de kerkhervormer Menno Simons in 1469 werd geboren. Via Amerika kwam het graan bij de Witmarsumer landbouwer Menno de Vries, die het zaaide en oogstte. Bakker Christa Bruggenkamp van de Witmarsumer korenmolen De Onderneming maalde het graan en bakte er samen met Jippe Braaksma een heerlijk oerbrood van.

BEROEPENAVOND CSG BOGERMAN SNEEK - Op woensdagavond 11 december opent CSG Bogerman (Hemdijk 2) haar deuren voor de jaarlijkse beroepenavond. Leerlingen en ouders van 3,4,5 HAVO, 4,5,6 VWO en VMBO van harte welkom om zich te oriënteren in beroepen. De school is open vanaf 19.00 en de gemeenschappelijke opening start om 19.30. Er zijn twee voorlichtingsrondes, waarbij de eerste om 19:45 start en de tweede om 20:30. De voorlichtingen worden in leslokalen gegeven. Wie in welk lokaal zit en in welke ronde dat is, kun je vinden www.opberoepenavondsudwestfryslan.nl/ aanmelden/

GERHARD DE JONG EN HARM ROZENBERG ERELEDEN ROLLING HOME SNEEK- Een van de hoogtepunten tijdens het druk bezocht jubileumconcert van het 25jarige Rolling Home was de uitreiking van het erelidmaatschap aan Gerhard de Jong en Harm Rozenberg. Voorzitter George Dierijck had even na half twaalf lovende woorden voor beide mannen, die zichtbaar geroerd het erelidmaatschap in ontvangst namen.

SÚDWEST-FRYSLÂN KLEURT ORANJE SÚDWEST-FRYSLÂN - De gemeente SúdwestFryslân zegt ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Vanaf 25 november kleurt de Waterpoort in Sneek twee weken oranje, net als de houten bruggen it Krúsrak én it Dúvelsrak, in de N7. Ook het kerkje in Goënga staat in die periode in het oranje licht. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

JOHANNES DE DOPERKERK IN HOMMERTS FRAAI GERESTAUREERD SNEKER OLIEBOL WINT OPNIEUW LANDELIJKE PRIJS DRACHTEN – Al voor de zevende keer op rij wint Venemafood uit Sneek dit jaar de landelijke BakkersVakWedstrijden in de categorie Oliebollen. Desondanks blijft het een unieke prestatie dat een productiebedrijf deze prijs wint. De overige deelnemers bestaan namelijk vooral uit ambachtelijke brood- en banketbakkers. Stephan is vanzelfsprekend ook trots dat hij opnieuw een prijs in de wacht heeft gesleept. “Het blijft spannend om je eigen

HOMMERTS - Na een restauratie en renovatie van een half jaar konden de kerkgangers uit JutrijpHommerts afgelopen zondag weer plaatsnemen in ‘hun’ gerestaureerde Johannes de Doper kerk. In de komende winterperiode worden de puntjes nog op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet, maar het Godsgebouw in de tweelingdorpen ten zuiden van Sneek ziet er nu al prachtig uit. Het meest opvallende is dat de kerkbanken niet meer aanwezig zijn, maar dat de kerkgangers in een cirkel bij elkaar zitten. In het voorjaar van 2020 zal de officiële heropening van de kerk plaatsvinden.

PROMOTIE VOOR OUD SNEKER MARTIN SIKMA WAGENINGEN - Oud-Sneker en voormalig leerling van het RSG, Martin Sikma (1991), is gepromoveerd in de meteorologie aan Wageningen Universiteit op 16 oktober jongstleden. Hij ontving zijn doctorstitel dankzij onderzoek naar lokale land-atmosfeer interacties en heeft aangetoond dat kleinschalige, door planten gedreven interacties grote impact hebben op wolkenvorming en de atmosferische structuur. Zijn bevindingen zijn relevant voor het verbeteren van de weermodellen.


sneek

GROOTSNEEK.NL

3

METAMORFOSE EN UITBREIDING VOOR BLOEMENZAAK ‘BLOEMEN BIJ HELEEN’

WARM WINTERHUIS IN OUDEGA OP 7 DECEMBER OUDEGA- Op zaterdag 7 december organiseert E.M.M. Oudega van 13.30 uur tot 17.00 uur een sfeervolle kerstmarkt met als thema ‘Natuurlijk Chique’ in MFC It Joo in Oudega. Er zijn veel mooie kerstartikelen, groendecoraties, woonaccessoires om het huis van binnen en buiten mee in kerstsfeer te brengen.

SCHARNEGOUTUM - Het is alweer vierenhalf jaar geleden dat Heleen Bergstra, beter bekend als Heleen, haar bloemenzaak begon in Scharnegoutum. Heleen begon ooit bij Zwette Flora toen ze 16 jaar was en werkte daarna in tuincentra en meerdere bloemenwinkels. Maar een eigen zaak was haar ultieme doel. Heleen werkt niet alleen. Samen met haar collega Sjoukje Huitema, oud-collega Geertje de Vries en collega in opleiding Robin Kroeze is ze dag in, dag uit bezig met haar passie voor bloemen.

Nu, vierenhalf jaar na de opening, heeft de bloemenzaak een metamorfose ondergaan met als resultaat een behoorlijke uitbreiding. De winkel heeft nu een ruime open binderij, waardoor er meer interactie met klanten mogelijk is, wat Heleen belangrijk vindt. Ook leent de ruimte zich goed voor workshops. Heleen haar wens was ook dat in de winkel een plek zou komen waar klanten even kunnen zitten om rouwwerk of bruidswerk etc. te bespreken. Voor deze en andere gelegenheden is er een gezellige mini huiskamer gerealiseerd.

KERSTMARKT EN HEEL SNEEK ZINGT OP ZATERDAG 7 DECEMBER SNEEK - Zaterdag 7 december vindt er van 11.00-16.00 uur een kerstmarkt plaats in en om de St. Martinuskerk aan de Singel te Sneek. Naast de kerstmarkt kan tevens de kerk worden bezichtigd, kunnen de kinderen op de foto met de kerstman en zijn er diverse workshops en een demonstratie gipsgieten. De toegang is gratis. Om 20.00 uur vindt er in dezelfde St. Martinuskerk een samenzang plaats onder de titel “Heel Sneek e.o. zingt…… kerstliederen”. De toegang is gratis (kaars met zangboekje kosten 1 euro) en een ieder kan genieten van een prachtig kerstverhaal van pastoor Peter van der Weide, een actueel kerstverhaal van de Sneker stadsdichter Henk van der Veer, Bogerman kamerorkest onder leiding

WINNAAR LANDELIJKE GELD-TERUG-ACTIE BIJ COLORS@HOME BERGSTRA IN SNEEK SNEEK - Bij Colors@Home Bergstra in Sneek is één van de prijzen uitgereikt van de landelijke geld-terug-actie bij aankoop van raamdecoratie. Dhr. en Mevr. Wanders zijn de gelukkige winnaars en wonnen een bedrag van € 500,- terug. Hun eerste reactie was: “Wij zijn blij met de Duette’s van Luxaflex en wat een leuke verrassing!”. Bij Colors@home Bergstra is er van alles te vinden op gebied van raamdecoratie, gordijnen, vloerbedekking, pvc vloeren, verf, behang, buitenzonwering en meer. Op de foto mevrouw Wanders met de cheque van € 500,- en Jorrit namens Colors@Home Bergstra.

De winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Heleen nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen.

van Anne Oosterhaven, Muziektheater Tinto!, The Christmas Voices onder leiding van Jan Blanksma, Het MartiniJongensKoor Sneek, Capella Sneek en een duet van Pastoor Peter van der Weide en Jan Kuipers en natuurlijk de eigen gezongen samenzang van alle aanwezigen met organist Henk de Haan. De deuren gaan om 19.30 uur open!

FEMKE BUMA ZET ZICH IN VOOR ARME (WEES)KINDEREN IN WEST TIMOR

INLOOPSPREEKUUR SNEEK SNEEK - Behoefte aan een luisterend oor of heb je vragen over zorg, werk en inkomen of opvoeden? Kom dan naar het inloopspreekuur! Heb je een vraag of zoek je een activiteit of ondersteuning in jouw wijk? Bijvoorbeeld omdat je graag andere mensen wilt ontmoeten, hulp nodig hebt bij het huishouden of bij het bijhouden van je administratie? Of heb je een idee voor de wijk of over hoe je zelf een steentje kan bijdragen? Ook voor een luisterend oor kun je terecht bij het inloopspreekuur. De medewerkers van het gebiedsteam, de Papierwinkel en Sociaal Collectief staan daar graag voor je klaar. Je bent welkom op de inloopspreekuren in jouw wijk op één van onderstaande locaties in Sneek: Dinsdagmiddag 13.00-16.00 uur, Wijkgebouw So&Co, Gonggrijpstraat 52 in Sneek (zuid) Dinsdagmiddag 13.00-16.00 uur, Thomas van Aquinoschool, Louw Doniastraat 1 in Sneek (zuid) Donderdagmiddag 13.00-16.00 uur (let op: alleen tijdens oneven weken), Het Roefke, Valkstraat 17 in Sneek (noord) Donderdagmiddag 13.00-16.00 uur (let op: alleen tijdens even weken), Schuttersheuvel, Harmen Sytstrastraat 17a in Sneek (noord)

vvv waterland van frIesland fotowedstrIjd Jouw foto onder de brug? Laatste kans!

Jij kunt nog maar tot en met 30 november meedoen aan onze fotowedstrijd. Heb jij ook een favoriete plek in Zuidwest-Friesland? Of een bijzondere kijk op de bekende ‘landmarks’? Zoals bij Rien. Een inzending van Fiona van Netten Stuur jouw foto in via uniek@waterlandvanfriesland.nl (vergeet niet te vermelden waar de foto is gemaakt). En wie weet komt jouw foto in 2020 onder een brug in Zuidwest-Friesland te hangen!

Foto: Fiona van Netten bij Rien

Jouw foto onder de brug?

Door deel te nemen ga je akkoord met de actievoorwaarden, die na te lezen zijn op www.waterlandvanfriesland.nl

SNEEK - Begin 2018 bezocht een vriend van Femke Buma zijn geboorte-eiland NTT Timor-Kupang op West Timor. Hij schrok van de diepe armoede, waar met name de (wees)kinderen onder lijden. Hij wilde iets doen en riep de stichting Talitha Cumi in het leven om deze kinderen te helpen. Femke: “Zijn verhalen raakten mij. Veel arme (wees)kinderen komen uit afgelegen gebieden, gaan niet naar school en lopen groot risico om slachtoffer te worden van misbruik en moslimextremisme.” Femke besloot om de stichting te steunen door een deel van haar omzet te schenken aan Talitha Cumi. Afgelopen zomer bezocht zij de drie projecten die de stichting momenteel ondersteunt: ”We geven financiële steun voor scholing aan 50 arme kinderen die opgevangen worden door het Leger des Heils kerkje. Daarnaast ondersteunen we het weeshuis KAYAPE met bijdragen voor onderwijs, onderdak en voedsel. Ook geven we financiële steun voor de bouw van een waterput die voor (schoon) drinkwater moet gaan zorgen. We werken nauw samen met het Leger des Heils kerkje, zij houden alle uitgaven voor ons nauwkeurig bij. Elke cent komt op de plek waar het nodig is!” Kijk voor meer info op: lafemmesneek.nl/ en www.stichtingtalithacumi.nl


NEGATIEVE RENTE: GELD KRIJGEN ALS JE LEENT. Bij de Deense Jyske Bank is het sindskort realiteit. Je krijgt daar een half procent rente op een lening met een looptijd van tien jaar. Het is de wereld op zijn kop vergeleken met 10 jaar geleden. In ons land zijn we nog niet zo ver. En in Denemarken gaat het waarschijnlijk ook niet lang duren, zo leggen verschillende financieel experts uit. Toch weet niemand echt zeker waar het naartoe gaat. Het is één van die dingen die ons als makelaar bezig houdt. Rente, economische ontwikkelingen, koopgedrag. Het kan allemaal invloed hebben op de huizenmarkt. En welke tijd is nu daadwerkelijk het beste om een overstap van huis te maken? Stap voor een gesprek hierover gerust eens binnen bij Makelaardij Sneek. Wij zijn u graag van dienst!

TE KOOP! OMDAT DE TIJD NOOIT STIL STAAT

€ 177.500 k.k.

€ 274.000 k.k

€ 445.000 k.k

Duizendblad 9 Sneek

Flitsstraat 2 Sneek

Malta 53 Sneek

JOUW WONING HIER? NEEM CONTACT OP.

‘t Kleaster 8 Easterein

€ 298.000 k.k.

€ 224.000 k.k

Aldfeart 12 Wiuwert

Schierstins 26 Sneek

Annabuorren 6 Tirns

Kapelstraat 52 Sneek

‘MAKELAARDIJ SNEEK WAS GEDULDIG ALS HET KON EN DOORTASTEND ALS HET MOEST’ Cor Westerbeek

SCHAKEL ONS IEDER MOMENT IN VOOR: het verkopen van je woning aankoopadvies & begeleiding taxatie van je woning

Cor en Sjoukje wilden compacter gaan wonen en vonden hun nieuwe thuis in een modern appartement.

WOONWENSEN: Compacter wonen met levendige ligging Flexibeler en zo de deur uit kunnen stappen Geen druk van tuin en onderhoud Lees het hele verhaal op onze website

0515-431543 - www.makelaardijsneek.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

5

FNP’ER JOHANNES KRAMER

“NIET GELIJK HEBBEN, MAAR GELIJK KRIJGEN IS DE KUNST” FNP gedeputeerde Johannes Kramer verruilt met ingang van 6 januari 2020 ‘het pluche’ van het provinciehuis in Leeuwarden voor de burgemeesterszetel van de nieuwe fusiegemeente Noardeast-Fryslân. De gemeente NoardeastFryslân ontstond officieel op 1 januari 2019 na de samenvoeging van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. Hayo Apotheker is tot de installatie van ‘FNP-veteraan’ Johannes Kramer waarnemer. Deze gemeente krijgt hiermee een door de wol geverfde bestuurder, omdat Kramer ruim negen jaar Gedeputeerde in Fryslân voor de FNP is geweest – en daarvoor zeven jaar Statenlid - en als gebiedsgedeputeerde was toegewezen aan Noardeast-Fryslân. TEKST WIM WALDA // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

XX


6

NUMMER 11 • 2019

FNP’ER JOHANNES KRAMER

E

r heerst een gezellige drukte in Huize Kramer bij binnenkomst. Er staan her en der al dozen met ‘spullen van zolder’, traditioneel de doorgaans zeer rijk gevulde ‘schatkamer’ van elk gezin. In een zijkamer zitten de vier kinderen Tsjits (16), Gooitske (13), Gerrit (11) en Arjen (9) met vriendjes om een grote tafel te kletsen, studeren, gamen of een combinatie daarvan. Partner Christina Rijpkema (al bijna 25 jaar) is aan het ‘multitasken’; schenkt koffie, houdt de krieltjes in de koekenpan in de gaten, heet de interviewer welkom en vraagt en passant hoe laat Johannes naar zijn volgende afspraak toe moet. Het lijdend voorwerp van dit interview zoekt inmiddels druk naar een zakdoek want hij is snipverkouden. Bovenstaand, ietwat gechargeerd beschreven, tafereel illustreert meteen de bevlogenheid van de bestuurder Kramer, die naast zijn dagelijkse taak als Gedeputeerde van de Provincie Fryslân, meer dan veertig ambtsgebonden neventaken heeft op met name landbouw- en natuurgebied.

VOORMALIGE BOERENZOON Johannes Kramer werd op 13 oktober 1967 geboren in het ‘oude’ Antonius Ziekenhuis in Sneek als enig kind van Acronius Kramer en Gotske Kramer-Thibaudier, maar grootgebracht in Harich, waar zijn ouders een bescheiden ‘pleats’ hadden. Toen Johannes een jaar of acht was werd de pleats van de hand gedaan, omdat bij ‘heit’ suikerziekte was geconstateerd. Heit Acro-

nius kon aan de slag in de kwekerij van Wagenbrugge bij Oudemirdum. Na de basisschool in Balk ging de voormalige boerenzoon naar het vwo aan de RSG in Sneek. “Er zaten veel Gaasterlanders in Sneek op school,” aldus Kramer “Dus die dagelijkse busreis was een mooie start van de dag. Ik herinner me dat er in de pauzes en tussenuren vaak werd gekaart, onder andere met mannen als Frans Veltman (nu wethouder Fryske Marren) en Franke Doting (oud-wethouder van de voormalige gemeente Littenseradiel).”

LEIDEN Na het vwo in Sneek werd de universiteit van Leiden zijn nieuwe uitvalsbasis. Met zestien jongens en meiden in een groot studentenhuis in het centrum van Leiden, met alle geneugten van het vrije studentenleven. “Daar heb ik een prachtige tijd beleefd als student juridisch-politieke wetenschappen. De saaiheid van rechten en de vaagheid van politieke wetenschappen werden ruimschoots goedgemaakt door de colleges van onder meer hoogleraren Ruud Koole, Koen Koch en Jouke de Vries die de zout in de pap vormden. Politiek begon te leven; Johannes werd lid van de FNP en richtte samen met Marijke Brandenburg in Leiden de Fryske Studenten Beweging (FIN) op. Na zijn studie en ’des konings wapenrok’ keerde Johannes Kramer terug naar Friesland, waar hij van 1996 tot 1999 als medewerker bestuurlijk-juridische en personeelszaken bij de gemeente Vlieland werkzaam was.

DE MARK RUTTE VAN FRYSLÂN Net voor de eeuwwisseling keerde hij terug naar de wal en was in de gemeente Menameradeel achtereenvolgens jurist, griffier, hoofd algemene zaken en gemeentesecretaris. In 2002 werd hij door de toen zittende fractievoorzitter Jan van der Baan gevraagd om fractiemedewerker van de FNP in de Friese Staten te worden. Vanaf 2003 nam hij ‘het stokje’ over van Van der Baan en was vervolgens acht jaar fractievoorzitter, en lijsttrekker van de FNP. In 2011 haalden de ‘Fryske Nasjonalen’ dankzij hun felle oppositie tegen de ‘zweeftrein’ een historische overwinning van drie zetels. De FNP was van een ‘Calimero-partij’ in een keer een fenomeen geworden om rekening mee te houden. In 2010 werd hij door zijn collega-Statenleden gekozen als ‘beste politicus van het jaar’, de ‘Mark Rutte van Fryslân’, werd hij in de toespraak van de toenmalige CDK John Jorritsma genoemd.

GEDEPUTEERDE In 2011 werd hij gedeputeerde met in zijn portefeuille: Landbouw, Leefbaarheid, Wonen, Plattelandsbeleid, Regionale samenwerking, Het Iepen Mienskipsfûns, Erfgoed, Breedband, Jacht en Holwerd aan Zee. De essentie van de FNP werd door hem in de verkiezingscampagne als volgt verwoord: ‘Meer zelfbewustzijn, niet denken in achterstanden en bedreigingen, maar in kansen en mogelijkheden. Sterker worden door in te zetten op de dingen waar wij als Friezen goed in zijn. Streven naar het behouden

van het mooie en het kwetsbare van Fryslân. Niet nog meer asfalt, beton en windmolens.’ Zijn motto: ‘Niet gelijk hebben, maar gelijk krijgen is de kunst’. Hij wordt beschouwd als een stevige debater, een geduldig mens die zijn emoties niet snel de vrije loop laat en een gewiekst en constructief politicus, die bereid is, als Friesland daarmee gediend is, om compromissen te sluiten en waar mogelijk de samenwerking zoekt. “Oppositie is leuk, maar (mee)besturen is leuker” vat hij zijn benoeming als gedeputeerde samen. In het jaar dat hij begon kreeg hij meteen het strenge bezuinigingsbeleid van Staatssecretaris Henk Bleeker ‘op zijn bordje’. Over een begroting die op zijn zachtst gezegd weinig transparant was, maar waarbij het wel om honderden miljoenen ging. “Uiteindelijk zijn we daar goed uitgesprongen,” licht hij die periode toe. “Belangrijk vond ik dat de natuurtaken werden overgedragen naar de Provincie. Tijdens de onderhandelingen voelden de onderwerpen heel vertrouwd. En dat is ook niet vreemd, omdat ik de eerste acht jaar van mijn leven boerenzoon was, de boerengenen van een paar eeuwen ‘Kramer-boeren’ in mij draag en er in de familie veel over agrarische onderwerpen werd gepraat.” Tot 2012 waren landbouw en natuur voornamelijk rijkstaken, maar daarna kwamen er in hoog tempo onderwerpen op de Friese agrarische agenda zoals de superheffing, quota, wat doen


sneek

GROOTSNEEK.NL

“DE INWONERS VAN NOARDEAST-FRYSLÂN BESEFFEN ALS GEEN ANDER DAT ALS ZIJ NIETS AAN HUN SITUATIE DOEN, DAT EEN ANDER HET ZEKER NIET ZAL DOEN” we met ‘de greiden’, landschapspijn. Samengevat de discussie over de toekomst van de landbouw die momenteel culmineert in de stikstofcrisis. Een crisis overigens die we in dit artikel niet verder uit gaan diepen, omdat dit met een vergrootglas in de hand al door de landelijke en regionale bladen wordt gedaan.

BURGEMEESTER NOARDEAST-FRYSLÂN Dwars door de stikstofdiscussie heen liep de benoemingsprocedure voor het burgemeesterschap van de circa 45.000 zielen tellende fusiegemeente Noardeast-Fryslân. Deze was al veel eerder in 2019 van start gegaan. Johannes Kramer was door de vertrouwenscommissie op 16 oktober voorgedragen als kandidaat en kreeg tijdens het spoeddebat met de Friese Staten over de stikstofproblematiek het bericht dat hij het geworden was. Hij reageert “Dat was aan de ene kant pijnlijk, omdat dat in het heetst van de ‘stikstofstrijd’ gebeurde, maar aan de andere kant was het een eenmalige unieke kans die ik niet mocht laten lopen, omdat het wel eens heel lang zou kunnen duren voordat zich weer een dergelijke kans

voor een FNP-burgemeester voor zou doen.” Op 6 januari neemt Kramer op de ambtsketen over van interim-burgervader Hayo Apotheker, die tot die tijd aanblijft. Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Noardeast zit net als veel andere plattelandsgemeenten in een krimpsituatie, waardoor verpaupering op de loer ligt, maar de inwoners beseffen als geen ander dat als zij er niets aan doen, dat een ander het zeker niet zal doen. Ze zijn strijdvaardig en laten de kop niet hangen, getuige het ‘droomproject’ Holwerd aan Zee, om de Waddenkust beter beleefbaar te maken en het meerdaags kusttoerisme een ‘boost’ te geven. Dokkum heeft de handen uit de mouwen gestoken en met de admiraliteitsdagen een evenement uit de grond gestampt dat in tien jaar tijd definitief op de kaart staat. En zo zijn er talloze voorbeelden die onderbouwen dat deze gemeente geenszins van plan is om bij de pakken neer te zitten.” En Kramer kan het weten, want hij kent de gemeente Noardeast-Fryslân als (voormalig) gebiedsgedeputeerde als zijn broekzak en kan geen ‘pleats’ voorbijrijden of hij kent het verhaal erachter wel. Johannes Kramer is momenteel woonachtig in Sibrandabuorren en zal zich waarschijnlijk halverwege 2020, in verband met de overstap van de kinderen naar een andere school, in de nieuwe gemeente vestigen.

7


Vanaf vrijdag 29 november te koop!

KERSTBOMEN haal je de sfeer in huis! START VERKOOP VRIJDAG 29 NOVEMBER A.S ELKE DAG OPEN VAN 9.00 - 18.00 UUR ZONDAG VAN 13.00 - 17.00 UUR

BEZORGING DOOR HEEL SNEEK

€ 2,50

al ur!

BINNEN UITZOEKEN IN HET PAKHUIS VAN THEO RUIS OP DE SINGEL 63

OP=OP

BESTELLEN? VANAF 2 WEKEN VOOR VERKOOP!

BEL 06-22921151 OF EMAIL THEO53RUIS@GMAIL.NL

RESERVEER NU!

GRATIS KERSTBOOM, HOE WERKT DAT?

KERSTDAGEN OPEN

U zoekt een kerstboom naar wens uit, het bedrag wat de boom kost zetten we op een cadeaubon. Deze cadeaubon koopt u van ons en u krijgt de kerstboom gratis mee. De cadeaubon kunt u vanaf 1 februari 2020 weer bij ons besteden. Deze is onbeperkt geldig.

Wil jij je plekje bij KEN niet missen met de Kerstdagen? Wees er dan op tijd bij en reserveer nu!

TELEFOON 0515 - 789412

KERSTAVOND 24 december

In een fijne Kerstsfeer genieten van onze à la carte gerechten Dresscode: ongedwongen Welkom na 17.00 uur

EERSTE KERSTDAG 25 december

In een fijne Kerstsfeer genieten van onze à la carte gerechten Dresscode: ongedwongen Welkom na 17.00 uur

TWEEDE KERSTDAG* 26 december

Openingstijden

Surinaams buffet O.a. met pom, kippenpastei, kipsate, hete kippenkluifjes, saoto soep, kerrie ei, bami, nasi, bakbanaan

Maandag t/m vrijdag van 07.00 tot 17.30 uur Zaterdag van 08:30 tot 16.00 uur

Kom ook een wandeling maken in ons kerstbomen bos. We hebben vele soorten en maten, zowel gezaagd als met een pot. We vertellen u graag hoe u lang plezier heeft van uw kerstboom.

* Prijs € 32,50* volwassenen

Prijs € 13,50* kinderen van 4 t/m 12 jaar

* Inclusief amstel bier, wijn en frisdrank

Graaf Adolfstraat 37-1 Sneek T: 0515-789412 E: info@eetcafeken.nl

r!

belegd nlunch

VANAF 26 NOVEMBER

VAN THEO RUIS

ch:

unch op en vrijdag.

GRATIS KERSTBOMEN

met de

OPEN: ma. en di. 16.00-21.00 uur wo. en do. 12.00-21.00 uur vr. 12.00-21.30 uur za. en zo. 14.00-21.30 uur

www.eetcafeken.nl Bezorgtijden 17.00-20.30 uur

Graaf Adolfstraat 37 B - 8606 BT Sneek - T: 0515-789412 www.eetcafeken.nl

Winnen Aankoop!

Dit is een actie van de leden van:

met uw

Sinterklaasactie

Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de poster

Maak kans op een waardebon t.w.v. 5,10,25,50 of 100 euro! Bij besteding van minimaal 10,- Euro ontvangt u 1 lot.

Vul in en lever uw lot af bij een onderstaande Inleverpunt: Hema (Oosterdijk 32) Devo (Grootzand 20) Abbink’s Visspecialiteiten (Galigastraat 8) Poiesz Supermarkten (Boschplein 7, Keizersmantel 437, J. Douwamastraat 29), Slijterij Mitra (Normandiaplein 4) Echte Bakker Posthuma (Sint Antoniusplein 37)

Actie begint 16/11 tot 5/12, de loten kunnen tot 6/12 ingeleverd worden. De trekkingen zijn 22/11, 29/11 en 6/12.


sneek

GROOTSNEEK.NL

9

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S RIEMIE VAN DIJK EN JOANNE DAAMS

PASSIE GEREALISEERD

over creativiteit, jongeren en duurzaam ondernemen Joanne Daams is een vrouw met vele talenten en passies. In haar atelier en meubelstoffeerderij komen haar passie voor creativiteit, het begeleiden van jongeren en duurzaam ondernemen bij elkaar. Wie is zij, wat beweegt haar en hoe is het zover gekomen?

op Zoom. “In die tijd was ik nog niet bezig met mijn atelier. Wel had ik na mijn ervaring in de bruidsboetiek wat goede materialen aangeschaft. Ik bouwde een klantenkring op voor ‘mode op maat’. Dat deed ik onder andere voor vrouwelijke ondernemers. Met stofjes die ik in Antwerpen kocht, maakte ik mantelpakjes die anders waren dan het standaard donkerblauw en grijs.” Ook maakte ze een kleed voor een kindje met huidziekte. “Ik vind het prachtig als ik mensen blij kan maken met wat waar ze iets aan hebben.”

GEBOREN AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.

DEFINITIEVE OMSLAG NAAR ONDERNEMERSCHAP

“Ik kom uit een gezin met vijf kinderen en ben geboren in Tasmanië, aan de andere kant van de wereld. Mijn ouders waren daarheen geëmigreerd met de bedoeling daar de rest van hun leven te blijven. Het liep anders: mijn vader viel van het dak en werd afgekeurd. Bovendien werd zijn vader ziek en kreeg mijn moeder heimwee. Toen ik twee jaar was zijn we met een vrachtschip teruggegaan naar Nederland. Een bezoek aan dit land met ons hele gezin staat bovenaan mijn bucketlist.”

Na drie jaar in Apeldoorn een eigen praktijk te hebben gehad in opvoedondersteuning en ontwikkelingsbegeleiding verhuisden Joanne en haar gezin naar Sneek. “Ik heb nog nooit zo fijn gewoond als hier in Friesland; ik ben gek op water. In eerste instantie wilde ik ook hier aan de slag met jongeren.” Ze volgde een cursus Fries en ging solliciteren, maar de baan waar ze haar zinnen op had gezet, lukte niet vanwege een reorganisatie. “Mijn man zei toen: ‘waarom ga je niet doen wat je altijd al wilde: lekker creatieve dingen doen?’ Nu ben ik altijd wel opdrachten blijven doen naast mijn werk in de jeugdzorg. Ik heb banken gestoffeerd voor mensen uit onze vriendenkring en voor mezelf. Alleen nooit met de intentie om daar mijn werk van te maken. Toen las ik in de krant van een pilot van de gemeente Súdwest-Fryslân voor startende ondernemers. Ik besloot een businessplan te maken en mijn eigen bedrijf te starten. We verbouwden de garage in ons nieuwe huis tot atelier. Begin 2018 ben ik officieel gestart met ‘Zitpracht’.”

IETS DOEN WAARMEE JE LATER JE BROOD KUNT VERDIENEN “Ik ben opgegroeid in Drenthe, in Aalden, een plek tussen Emmen en Hoogeveen. Ik ging naar de middelbare school in Emmen en later naar het HBO in Zwolle. De Kunstacademie leek me wel wat, maar daar dachten mijn ouders anders over: je moet iets doen waarmee je later je brood kunt verdienen. Omdat ik regelmatig op kinderen paste, werd het toen HBO-Jeugdwelzijnswerk. Daar ben ik flierefluitend doorheen gegaan, vooral de creatieve vakken vond ik heerlijk.”

DUURZAAM ONDERNEMEN

RODE DRAAD IN WERKENDE LEVEN De passie voor creativiteit, jongeren en ondernemen lopen als een rode draad door Joanne’s werkende leven. Haar interesse voor textiele werkvormen zorgde ervoor dat ze een tijdje via een uitzendbureau voor een bruidsboetiek in Eindhoven werkte. Vervolgens kwam ze terecht in de jeugdzorg. “In eerste instantie als groepsleidster in een kinderhuis, later een baan in een medisch kinderdagverblijf. Mijn ideaalplaatje is om ouders met een ‘speciaal’ kind (bijvoorbeeld autistisch of adhd) een spiegel voor te houden ‘zo is je kind’ en om samen het kind op te voeden.” Toen haar kinderen kwamen, koos Joanne voor een parttimebaan als pedagogisch medewerker in een ziekenhuis in Bergen

psychotherapie en psychiatrie relatie- en gezinstherapie psychosociale therapie mental coaching (top)sporters

Leerbedrijf Joanne heeft nog wel wat ideeën hoe ze verder wil naar de toekomst. “Ik wil weer een link leggen met jeugdzorg. Misschien kan ik met mijn atelier een erkend leerbedrijf worden; ik heb ruimte om één jongere te begeleiden. Iets met weven, breien of verwerken van repen(afval) leer Wie weet wat ik later nog voor hen kan betekenen. Het eerste contact met een jobcoach van de Friese Poort is gelegd.”

“Ik wil naast het stofferen van meubels ook een lijn ontwikkelen van producten van restmateriaal. In onze consumptiemaatschappij wordt veel te veel weggegooid. Het leuke van Friesland is dat er gezeild wordt en oude zeilen worden vaak weggegooid. Zo kwam ik op het idee om daar poefen van te maken. Poefen met een verhaal. Zo heb ik voor de vrouw en kinderen van een man die overleden is, poefen gemaakt van de zeilen van de boot, waarin hij elk weekend zeilde. Een klasgenoot van mijn dochter had twee kite-zeilen waarin een scheur zat. Dan krijg je weer een heel andere poef. Iedere poef is origineel, het is maar net hoe je het zeil knipt en of je de ogen en het reefkoord erin verwerkt. Laatst stond er een vrouw voor de deur, die vroeg of ik interesse had voor het grootzeil van een skûtsje. Helaas kan ik dat nergens bergen, maar nu heb ik een fok waarmee ik wel aan de slag kan. Ook bij het klassieke stofferen werk ik zoveel mogelijk met duurzame materialen, zoals palmgras en katoen. De restmaterialen verzamel ik en voer ik in bakjes af.”

Praktijk Bogaard Van Giffenstraat 6 8601 EX Sneek Tel. 0515 418515

www.praktijkbogaard.nl • www.relatietherapie.frl


Kijk voor al onze woonacties op www.woninginrichting-aanhuis.nl DE DECEMBER CADEAU MAAND KOMT ER WEER AAN!

WIJ HEBBEN GESCHENKBOXEN MET MOOIE PRODUCTEN NU MET EXTRA KORTINGEN!

NU € 7,50

OUDE KOEMARKT 38C - 8601 EK SNEEK - 0515 413 775 - INFO@TAPIJTHUISSNEEK.NL

3 ETAGES VERLICHTING!

Kom langs in onze winkel en laat u inspireren! Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

TIJD VOOR EEN NIEUW INTERIEUR?

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INTERIEURADVIES EN LAAT JE INSPIREREN! VLOEREN | GORDIJNEN | BEHANG | RAAMDECORATIE | ZONWERING | HORREN Kleine Palen 27 | 8601 AB Sneek Tel. (0515) 43 99 24 www.colorsathomesneek.nl


sneek

GROOTSNEEK.NL

11

TEKST EN FOTO HENK VAN DER VEER

ELEFTERIOS ‘LEF’ TSAGARAKIS

VOELT ZICH EEN ECHTE SNEKER De eerste winter die Elefterios, oftewel Lef, Tsagarakis in Sneek meemaakte herinnert hij zich nog als de dag van gister. “Ik was bezig met het schilderen van appartementen aan de Bothniakade. Het was heel erg koud. Op de stadsgracht zag ik mensen met vlijmscherpe messen onder hun schoenen lopen. Ik wist niet wat ik zag. Toen ik naar buiten ging en op de gracht ging staan hoorde ik een grote krakkkk…. Kraaaaaaakkk. Ik was doodsbenauwd. Ik ben weer naar binnen gevlogen en verklaarde die Friezen voor stapelgek, wat een idioten zeg!”

KERSTKINDJE Lef Tsagarakis wordt op Tweede Kerstdag 1949 geboren in Heraklion, de hoofdstad van het eiland Kreta. Kerstkindje Lef weet zich nog goed te herinneren dat de eerste toeristen zijn vader Janis met de ezels op de foto zetten. “Oom Janis, je moet de mensen om centjes vragen”, zeiden de Grieken. “Belachelijk toch om die toeristen om geld te vragen. De ezel was gewoon het vervoermiddel van mijn vader. Die beesten hoefde je niet eens te sturen, ze wisten zo de weg wel”, verhaalt Lef over zijn jeugd op het Griekse eiland. Lef was de derde uit een gezin van vijf kinderen.

komt Lef haar daar ook opzoeken. Over en weer worden er brieven geschreven. In april van 1980 werkt Foja voor een uitzendbureau op Kreta. Lef is blij verrast. Ze gaan samenwonen. Nadat Foja twee jaar op Kreta heeft gewerkt nemen ze samen het besluit om het voor eenzelfde periode in Nederland te proberen. De teller staat inmiddels op 38 jaar!

liet mij het zinnetje ‘Harrie’s Hartige Hap’ nazeggen. Ik zei dan elke keer weer ‘Garrie’s Gartige Gap’. Uiteraard tot grote hilariteit van mijn collega’s.” Lef werkte tot z’n pensionering bij Bootsma, ook nadat het bedrijf was overgenomen door Louwsma en later Van der Geest Schilderwerken.

SCHILDER Na z’n middelbareschooltijd moet Lef twee jaar in militaire dienst en als onderofficier ook nog eens drie maanden extra. Nadat Lef is afgezwaaid wordt hij vijf maanden later alweer opgeroepen om met het Griekse leger te strijden tegen de Turken op Cyprus. Lef besluit te deserteren omdat hij weigert andere mensen te doden en gaat naar Duitsland, waar hij allerlei baantjes heeft. Door heimwee gedreven keert hij in 1979 terug naar z’n geboortegrond. Hij wordt opgepakt en kan kiezen tussen het betalen van 80 duizend drachmen, een fors bedrag , of gevangenisstraf. Lef kiets voor de boete. Dat bedrag wordt door z’n vader betaald als voorschot op z’n erfenis.

FOJA Het is oktober 1979 als Lef zijn vrouw Foja Hettinga, dochter van melkboer Hettinga uit Sneek, voor het eerst ontmoet. Vakantieganger Foja was op Kreta en Lef ziet Foja wel zitten. Als de Sneekse in die winter naar Malaga gaat voor haar werk bij Reisbureau Holland International, bezoekt Lef haar voor een maand. Als Foja het seizoen erop naar Rhodos wordt uitgezonden voor haar werk

“Ik moest toen elke drie maanden naar het politiebureau voor een stempeltje. Na zes maanden vertrouwden ze mij wel en kon ik mijn gang gaan. Ik ging naar de Espel, een school voor allochtonen, om het Nederlands beter te leren. Foja en ik woonden inmiddels op het Eiland in Sneek. Het was in het begin best wel een moeilijke situatie omdat ik nog geen werk had. Ik vond mijn eerste baantje als schilder bij Bakker. Na die eerste winter kwam ik bij Schildersbedrijf Klaas Bootsma in Tirns. Foja schreef mijn sollicitatiebrief. Toen ik op die eerste vrijdagmiddag in Tirns kwam om kennis te maken met de andere schilders, was er ook een hele grote kerel. Hij zei in het Fries, dat vergeet ik nooit meer, ‘Doch dy doar even ticht’. Ik dacht ‘verrek die vent spreekt Engels’ Doar! Het was Minne Bonnema en hij zou mijn grote vriend worden”, gaat Lef terug in de tijd.

GARRIE’S GARTIGE GAP Lef is nog altijd dankbaar dat Klaas Bootsma hem de kans gaf om een bestaan in Nederland op te bouwen. De mannen van Bootsma hielpen Lef om te integreren, hetgeen met de nodige humor gepaard ging. “Jacob Hofstra

CULTUURSCHOK “In Griekenland zijn de mensen heel gastvrij en ik vond het ook maar een beetje belachelijk dat we in Nederland afspraken moesten maken als we ergens op bezoek wilden. En als ze ergens zaten te eten, werd je niet aan tafel gevraagd, maar moest je maar plaats nemen op de bank met een kopje thee. Ik vond dat niet best. Maar goed, ik heb mij wel aangepast, al was dat best moeilijk. Het mooiste van Nederland vond ik meteen de goed geregelde zorg en de eerlijkheid van de Nederlanders. Friezen zijn rechttoe rechtaan. Bootsma betaalde altijd keurig mijn loon, in van die bruine zakjes. Elke vrijdag weer. Ik was helemaal blij verrast toen ik voor de eerste keer mijn vakantiebonnen kreeg uitgekeerd. Klaas Bootsma bracht mij die zelf. Ik had nog nooit van vakantiebonnen gehoord. Kreeg ik 800 gulden. Man oh man wat was ik blij. Ik weet ook nog dat ik toen Stifado, Grieks vlees met tomaatjes en uien had klaar gemaakt.

Decemberinkopen doe je bij CIGO!

Kleine prijsjes voor leuke kadootjes

Oosterdijk 85 - T 0515 433 777

Verrukkelijk! Klaas zei ‘smakket bêst’, hij praatte altijd Fries tegen mij. De maandag erop zijn Foja en ik naar Bert Meubelen gegaan en hebben we een tweedehands bankstel gekocht”, vertelt Lef over hoe hij en Foja het langzaam beter kregen in Nederland. Nu, jaren later, is Lef helemaal thuis in Sneek en voelt hij zich voor honderd procent opgenomen in de Sneker gemeenschap. Mannen als Harrie Koenen en Peter Schat rekent hij vanaf het begin dat hij in de Waterpoortstad kwam wonen, tot z’n vrienden. Lef voetbalde in Sneek met mannetjesputters als Rinus Rooth bij O.N.S., waar hij tegenwoordig nog vaak aan de zijlijn staat om de verrichtingen van de derde divisionist te volgen. Foja heeft na terugkomst in Nederland haar oude werk in het ziekenhuis weer opgepakt en Lef geniet inmiddels van z’n pensioen. Samen hebben Lef en Foja drie dochters gekregen: Danaë, Faidra en Alkmène. Lef en Foja hebben vijf kleinkinderen en twee schoonzonen.

VLAGGEN “In de vlaggenmast voor ons huis laat ik regelmatig verschillende vlaggen wapperen. Ik heb er iets mee, het is mijn hobby. Nu hangt de Europese vlag in top, omdat ik voor Europa ben. Maar ook de Griekse, Friese en Sneker vlag heb ik hoor! En niet te vergeten de vlag van Kreta!”


12

NUMMER 11 • 2019

#FACETOFACE HESSEL VAN DER LAAN fotografie LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL tekst HENK VAN DER VEER

“Randstad leuk, maar Sneek is als een warm bad” Hessel van der Laan (26) is de vijfde generatie van een van de oudste familiebedrijven - zo niet het oudste - van Nederland: Kledingmerk Roosenstein Wolke, sinds 1886 gevestigd in Sneek. Sinds april van dit jaar is Hessel in het bedrijf gestapt bij z’n moeder Lieseth Roosenstein en na ruim een half jaar durft de vijfde generatie het nu al aan om te zeggen dat het een uniek bedrijf is, waar hij nu aan het roer van mag staan. Een uitspraak die helemaal bij Roosenstein Wolke past, immers wie kent niet de beroemde Rooscap, de schipperspet, waar het in 1886 allemaal mee begon?!

Hessel studeerde vier jaar aan de TMO Fashion Business School in Doorn. Zijn afstudeerscriptie ging over duurzaamheid. Daarover, en over de ‘never out of stock formule’, straks meer. Maar Hessel vertelt eerst een mooie anekdote. “We verkopen al meer dan veertig jaar onze schipperstruien. Een maandje geleden kregen we een mailtje van een meneer die twaalf jaar geleden een originele Roosenstein Wolke schipperstrui had gekocht. Maar nu begonnen de boorden te rafelen en zijn vraag was of dat nog binnen de garantieperiode viel. Ik heb hem teruggemaild dat onze producten weliswaar van een hoge kwaliteit zijn, maar dat ze uiteraard niet het eeuwige leven hebben. Hij begreep dat en bestelde opnieuw een mooie schipperstrui!” Hessel kan er smakelijk om lachen.

DUURZAAMHEID Het verduurzamen van het familiebedrijf staat hoog op zijn prioriteitenlijstje. “Ik heb echt wat met duurzaamheid! Ik ben afgestudeerd op dat onderwerp. In je bedrijfsvoering houd je rekening met mens, natuur en milieu, die drie schakels zijn de pijlers als het over duurzaamheid gaat. Je moet ervoor zorgen dat jouw bedrijf uiteindelijk zo weinig mogelijk negatieve impact heeft op die drie. Sterker nog, het liefst een positieve invloed. De eerste stap die wij daarin hebben gezet is dat we de productie vanuit China terug hebben gehaald naar de EU. De regelgeving is hier veel strenger dan in Azië en onze eigen controle is hierdoor gemakkelijker, zodat we bijvoorbeeld uit kunnen sluiten dat er kinderarbeid wordt verricht tijdens het maken en produceren van onze kledingproducten. Voor ons als klein bedrijf is het lastig om zes keer per jaar naar China te gaan om daar te kijken of het allemaal klopt. Maar bij Portugal ligt dat een stuk eenvoudiger, de lijntjes zijn korter. Duurzame producten in de markt zetten van een hoge kwaliteit, dat streven wij na.” “Duurzaamheid gaat verder dan alleen maar produceren, want op een moment dat jij een product draagt dat na een aantal keren

dragen al slijtage vertoont, dan is het dus niet duurzaam. De anekdote over de schipperstrui is wat mij betreft illustratief, de trui gaat weliswaar lang mee, maar zit ondertussen ook al veertig jaar in ons assortiment. Uiteraard willen wij ook omzet draaien en iedereen weet dat kleding aan slijtage onderhevig is, dus het verkopen zal altijd doorgaan.” “Ondertussen houden we ons wel bezig met de vraag hoe onze kleding het best gerecycled kan worden. De consumptiemaatschappij waarin wij op dit moment leven heeft zijn langste tijd gehad, daar zet ik mij daadwerkelijk voor in. We zitten op een keerpunt en dat geldt niet alleen maar voor de kleding, maar ook voor het voedsel. Die bewustwording moet branchebreed opgepakt worden en daarbij zijn we in de kledingindustrie al best ver. Ik ben onlangs nog naar Portugal geweest om daar verschillende familiebedrijven te bezichtigen en dat is gewoon prachtig. Vader eigenaar, dochter achter de naaimachine, omdat ze ooit het bedrijf wil overnemen en daarom in de praktijk wil snappen hoe dingen werken. Ik zie hoe goed ze daar met hun vak bezig zijn en op die manier de hele keten verduurzamen”, zegt een bevlogen Hessel van der Laan die ook vindt dat ze nog in een transitie zitten wat verduurzaming betreft. Van ‘greenwashing’, het mooier en duurzamer doen voorkomen van een bedrijf, moet Hessel niets hebben: “Nee, het eerlijke verhaal vertellen!”

WAAROM IS FAMILIEBEDRIJF ROOSENSTEIN WOLKE UNIEK? “Als eerste is het natuurlijk een van de oudste familiebedrijven in Nederland, inmiddels al 133 jaar, dat is toch super uniek? En het product dat we maken is ook bijzonder. In de kledingindustrie zie je dat veel bedrijven heel hard scoren, maar dan ook in een keer weer weg vallen. Wij zijn daar altijd als een soort ‘steady’ onderneming doorheen gegaan. We zijn ook niet echt een modemerk met zes keer per jaar wisselende collecties. Dat zijn we nooit geweest, maar juist daardoor hebben we wel een soort

van constante kunnen vasthouden in goede en slechte tijden. Wat mij in deze afgelopen maanden vooral is opgevallen is dat de klanten die wij hebben heel divers zijn. Variërend van modezaken die kleding van ons verkopen, tot visserij coöperaties die ook onze mutsen en truien in de markt zetten. Nu ik met mijn moeder mag samenwerken is het prachtig om te zien hoe enthousiast zij nog is. De ‘neuzen staan dezelfde kant op’ en we versterken elkaar ook nog eens. Het betekent voor mij dan ook geen druk om de zaak voort te zetten. Nu ik er in zit weet ik al zeker dat het blijvend is. Het is voor mij echte intrinsieke motivatie die mij hier heeft gebracht. Ik wil met plezier naar mijn werk gaan, anders kun je dat ook niet uitstralen.”

TOEKOMST “We willen onze showroom aan de Oude Oppenhuizerweg in de toekomst verplaatsen naar de Sneker binnenstad om daar het authentieke verhaal letterlijk te laten zien. We willen dus meer zichtbaar worden. We zoeken nog een pand! Vanaf nu zijn we al druk bezig met de ‘never out of stock formule’, waarbij de collectie van Roosenstein Wolke het hele jaar door beschikbaar blijft. Je zult bij ons dan ook geen uitverkopen meemaken. Door het never out of stock verhaal hebben wij minder voorraden nodig en dus ook minder ruimte.”

TOT SLOT, WAT HEEFT HESSEL MET SNEEK? “Ik ben hier geboren, een tijdje weg geweest maar nu weer helemaal terug. Ik ben de eerste van mijn vriendengroep die nu terug is, maar dat heeft ook een reden. Het voelt zo warm! Ik heb de laatste jaren in de Randstad doorgebracht, wat ook heel leuk was trouwens. Maar terug in Sneek voelt het weer vertrouwd, prettig en fijn. Ik volleybal bij vc Sneek, heren 2 en het hele sfeertje is perfect. Ik vind Sneek fantastisch. In de Randstad is het in mijn beleving allemaal wat afstandelijker.”


sneek

GROOTSNEEK.NL

TIJDLIJN ROOSENSTEIN WOLKE Johannes Hillebrandus Roosenstein Generatie 1- 1886 Jacobus Johannes Roosenstein Generatie 2 – 1934 Frans Roosenstein & Hetty Wolke Generatie 3 – 1962 Lieseth Roosenstein Generatie 4 – 1992 Hessel van der Laan Generatie 5 – 2019

13


Rodenburg Profile is al meer dan 100 jaar een begrip in Sneek op het gebied van fietsen. Elke maand stellen wij een personeelslid voor. Deze maand:

Naam Axel Zwanenburg Woont in Sneek Woont thuis en heeft een oudere broer die ook thuis woont Leeftijd 16 jaar

Als Benjamin is Axel na een vmbo-opleiding aan het Nordwin-college bij Profile Rodenburg in Sneek beland. Al tijdens zijn stage in het laatste jaar van zijn studie konden de twee even ‘aan elkaar snuffelen’. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat Axel een contract aangeboden kreeg. Om de techniek goed onder de knie te krijgen studeert hij nu als fietstechnicus in Zwolle. Dit is een tweejarige opleiding waar hij met trein en bus naartoe reist. Ook hier is hij met zijn 15 jaar de jongste. Na deze opleiding gaat hij de opleiding ‘eerste fietstechnicus’ van een jaar doen.

Is uw fiets aan een beurt toe? Maak nu gebruik van onze speciale Winterbeurt: • De fiets wordt volledig nagekeken/afgesteld/gesmeerd en eventueel doorgemeten • Wielen worden gericht en op spanning gezet • Versnellingen en remmen worden opnieuw afgesteld en gesmeerd • Versleten onderdelen worden waar nodig vervangen • Ketting en schakelsysteem worden gesmeerd • De fiets wordt voorzien van de laatste nieuwe software (indien beschikbaar) • De fiets wordt grondig gereinigd • U kunt er hierna zeker weer een jaar tegen aan

Balhoofd

Techniek vindt hij interessant en hij vertrouwt mij zijn favoriete reparatie toe: het balhoofd van de fiets. Na enig onderzoek vind ik de volgende omschrijving: ‘Het balhoofd bestaat uit een buis waaraan aan de beide uiteinden een lager is gevat, waarin de as tussen het stuur en de voorvork kan draaien, zodat het stuur en de voorvork draaibaar zijn ten opzichte van het frame’. Dat u het maar even weet. Axel heeft eerder twee stages gedaan, bij respectievelijk een roestvrijstaalzaak en een hengelsportzaak, maar voelt zich bij Profile Rodenburg helemaal op zijn plaats. Hij vindt het leuk om mensen te helpen, ze te informeren over de nieuwste fietsen en mogelijkheden, maar hij staat ook graag in de werkplaats. Hij is erg blij met de gezelligheid en het teamverband en hoopt heel veel te leren.

Gewone fiets van € 69 nu € 39,Elektrische fiets van € 89 nu € 49,Prijzen exclusief eventueel te vervangen onderdelen.

Aikido

In zijn vrije tijd speelt hij af en toe viool, maar daar is het de laatste tijd een beetje bij gebleven. Daarnaast is hij elke donderdag in de sportschool om de Japanse vechtkunst Aikido te beoefenen.

Merk 2 • 8501 AN Joure • 0513 - 551813 Prins Hendrikkade 58 • 8601 CB Sneek • 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 • 8608 AA Sneek • 0515 - 413096

INFO@PROFILERODENBURG.NL

Service staat bij Bouclé bovenaan!

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN! UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud! • dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

kinderwoud.nl

Merk 2 • 8501 AN Joure • 0513 - 551813 Prins Hendrikkade 58 • 8601 CB Sneek • 0515 - 412163 Lemmerweg 13-15 • 8608 AA Sneek • 0515 - 413096

INFO@PROFILERODENBURG.NL

*Winterbeurt van 1 november 2019 - 1 maart 2020

WINTERBEURT

De Benjamin


sneek

GROOTSNEEK.NL

15

WERK & ONDERNEMEN

Súdwest-Fryslân

FEMKE DE WEERD

BURN-OUT EN STRESSCOACH

Femke de Weerd uit Nijland, 33 jaar, getrouwd en moeder van twee zoontjes van respectievelijk tweeënhalf en een half jaar oud is sinds kort zelfstandig burn-out en stresscoach. Ze is ervaringsdeskundige, want in 2016 ‘vloog’ ze met een forse burn-out zelf ‘uit de bocht’ en dat was een ervaring die haar leven veranderde. Een portret. Femke groeide op in Folsgare. Deed na de basisschool in Folsgare achtereenvolgens VMBO aan ‘het Bogerman’, MBO Sociaal Pedagogisch Werk en een deeltijdopleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening op hboniveau. “Dat sloot goed aan bij mijn karakter van doener en doorpakker” licht ze haar keuze toe. “Een dag per week naar school en meteen in de praktijk brengen wat je hebt geleerd. Ik heb tien jaar bij Talant gewerkt, waarna ik bij Baanplus aan de slag mocht om mensen met een zogenaamde Wajonguitkering te helpen re-integreren.”

Uit de bocht In 2016, nog maar een half jaar aan de slag bij haar nieuwe werkgever, vloog ze met een kanjer van een burn-out ‘uit de bocht’ en raakte ze in de ziektewet. “Ik was zwanger en mijn jaarcontract werd na afloop niet verlengd, zodat ik mij mocht melden bij het UWV, waar ik een loopbaancoach kreeg toegewezen. Ik ben mezelf toen flink tegengekomen,” reageert ze. De oorzaak bleek een opeenstapeling van gebeurtenissen in zowel mijn privé als zakelijke leven. Zoals het onverwerkte verdriet over de dood van mijn moeder en later mijn broertje. Ik hanteerde een overlevingsstrategie van ‘niet miepen maar doortetteren’. Ik was voor de eerste keer zwanger en dat is voor een vrouw een nieuwe, spannende en emotionele periode. In mijn werk was ik heel gepassioneerd. Ik wilde die mensen helpen, maar stuitte keer op keer op protocollen en een muur van papier, wat een stuk frustratie in de hand werkte. Vergelijk het maar met een emmer die langzaam volloopt. Op een gegeven moment komt die spreekwoordelijke laatste druppel en is Leiden in last.”

Eigen baasje “In eerste instantie dacht ik: ‘Ik ga nooit meer de hulpverlening in’. Want de meeste instellingen waar je mee te maken krijgt zijn log en moeilijk in beweging te krijgen. Maar uit de testen en gesprekken met mijn loopbaancoach bleek onomstotelijk dat ik blijkbaar in de wieg ben gelegd om mensen te helpen. Dus was het alternatief om mijn gereedschapskist met tools te benutten als zelfstandig stress en burn-out coach.” “Ik ben ervaringsdeskundige en weet nu ook dat je geen burn-out hebt, maar hem ervaart. Het vraagt om een gedragsverandering, prioriteiten stellen. Een burn-out is nooit honderd procent werk-gerelateerd. Er spelen andere factoren mee. Zoals in mijn eigen geval de rollen die je jezelf in het leven oplegt en die voor honderd procent goed wilt doen. Je bent moeder, vrouw met een partner, wilt daarvoor een ‘maatje’ maar ook geliefde zijn, wilt er graag goed uit blijven zien, hebt een vriendenkring, wilt sporten, hebt je werk, wilt dat vol passie doen, wilt de kinderen perfect opvoeden, wilt dat het huis netjes is. Want we hebben allemaal basis behoeftes, vaak gevormd door de normen en waarden die we van huis hebben meegekregen of gevormd door het leven. Er moeten dus keuzes worden gemaakt, je moet prioriteiten stellen, soms moeten er rollen in het huishouden herverdeeld worden en je moet leren dat in veel gevallen ‘goed’ goed genoeg is. Anders loop je met open ogen in de valkuil die stress en op zijn slechtst burn-out heet.

het opzetten van een administratie, de belastingdienst, een bedrijfsplan, wat doe je aan naamsbekendheid, hoe ga je met klanten om, je praktijkruimte en niet te vergeten je privéleven met een man en twee kinderen. Je komt dingen tegen waar je geen kaas van hebt gegeten.”

Kruisbestuiving door intervisie “Ik heb meteen toen mijn ondernemersplannen vaste vorm kregen, mij aangemeld voor een intervisietraject Het intervisietraject vindt plaats in de vorm van zes bijeenkomsten. Ik kon instappen in een groep van vier vrouwelijke ondernemers, alle vier werkzaam in een andere branche. Dat heb ik als een enorme steun ervaren. De bedoeling is dat je in de vorm van een korte presentatie een situatie schetst over iets dat je als een probleem ervaart. Door de groep worden er kritische vragen gesteld, waardoor je eigenlijk wordt gedwongen om je eigen referentiekader los te laten en de problematiek van een andere kant te bekijken. Zo werd mij in de eerste bijeenkomst al een spiegel voorgehouden waaruit bleek dat ik mijn eigen doelgroep niet eens helder voor ogen had. Dus werk aan de winkel!

Door die intervisiegesprekken heb ik mezelf beter leren kennen en denk ik dat ik daardoor een steviger fundament onder mijn eigen bedrijf heb gelegd.”

Startpunt Ondernemers van de gemeente Súdwest-Fryslân Het startpunt ondernemers van de gemeente Súdwest-Fryslân geeft ondernemers ondersteuning bij het starten van hun bedrijf, maar ook daarna. Het Startpunt organiseert maandelijks intervisiebijeenkomsten: Voor wie: D  e startende ondernemer (tot 3 jaar) Start: eind januari 2020 Duur: 6 bijeenkomsten, 1 avond per maand Locatie: Sneek Ook organiseert het startpunt ondernemersavonden. En biedt het trainingen aan préstarters om een eigen ondernemingsplan te maken. Ondernemers kunnen er ook voor kiezen om één of meerdere losse modules te volgen. Kijk voor meer informatie op de website www.sudwestfryslan.nl en zoek op Startpunt. Ook kunt u voor meer informatie of aanmelding contact opnemen met het Startpunt Ondernemers van de Gemeente Súdwest-Fryslân via startpunt@ sudwestfryslan.nl of bellen met 14 0515.

“Coachen, dat was voor mij gesneden koek, maar bij het ondernemerschap komt veel meer kijken. Je financiën,

UITNODIGING

Ondernemersavond sociaal werkgeverschap VANAVOND WOENSDAG 27 NOVEMBER 2019 VAN 19:30 TOT 22:00 UUR IN HET ATRIUM, NOORDERKERK IN SNEEK DEELNAM E IS GRATIS!

Dit is de laatste ondernemersavond van 2019 met de finale van de Ondernemersprijs SWF, sociaal ondernemen hoe doe je dat en professioneel breakdancer Redo over het maximale uit jezelf halen! ALLE ONDERNEMERS IN GEMEENTE SÚDWEST-FRYSLÂN ZIJN WELKOM! DEELNAME IS GRATIS!

Ook in 2020 organiseren we weer ondernemersavonden. Volg ons op Facebook: Ondernemend Súdwest-Fryslân of LinkedIn Gemeente SúdwestFryslân om op de hoogte te blijven!

Aanmelden: www.eventbrite.nl en zoek op themabijeenkomst Súdwest-Fryslân.


16

NUMMER 11 • 2019 TEKST EN FOTO WIM WALDA

DOCENTENECHTPAAR IEMKE EN MARGOT VELDS-SIEMERS

VIEREN HET LEVEN VOLOP Iemke en Margot Velds uit Folsgare, beiden 76 jaar en sinds vijftien jaar ‘pensionado’, ogen minstens tien jaar jonger. Ze vieren het leven volop. Beiden brachten ze het grootste deel van hun werkzame leven door als docent – hij Duits en zij lichamelijke opvoeding - aan de Rijks Scholen Gemeenschap Magister Alvinus in Sneek. Ze kijken daar met heel veel plezier op terug. Iemke Velds heeft van moederskant Terschellinger bloed door zijn aderen stromen, wat naar boven komt in zijn, naar eigen zeggen, antiautoritaire en wat recalcitrante karakter. Van vaderskant stroomt er Sneeker bakkersbloed door zijn aderen.

TERSCHELLINGER ALLURE “Mijn vader stoorde zich behoorlijk aan mijn eerdergenoemde karaktertrekken. ‘Dat leren ze je wel af in militaire dienst’ zei hij. Waarop ik hem van repliek diende met: ‘Jij denkt toch niet dat ik in militaire dienst ga?’ Ik werd principieel dienstweigeraar en kreeg ruim twee jaar vervangende dienstplicht als verpleger in een psychiatrische inrichting. Ik had dus wat vertraging voordat ik met mijn studie aan de Rijks Universiteit in Groningen kon beginnen.” “Ik koos voor Duits, want Duitsland was toen al onze belangrijkste handelspartner. Dat duurde wat langer dan de reguliere studieduur, mede omdat ik in Sneek op de RSG al een baan van een paar uur had. Toen Margot en ik namelijk trouwden, kwam de toenmalige rector van de RSG, de heer Riel, op onze receptie en zegde mij meteen een baan van een paar uur toe in Sneek. Dat was een pracht huwelijkscadeau, dat uiteindelijk een volledige baan werd. Bovendien werd in 1973 dochter Rigt geboren. Maar uiteindelijk heb ik tussen de bedrijven door toch mijn doctoraal gehaald. Inmiddels was oud-muziekdocent Ad Houtman rector, een fantastische man, die ervoor zorgde dat onze roosters elkaar nooit overlapten zodat er altijd een van ons thuis kon zijn om voor Rigt te zorgen.”

naar zijn dochter in Sneek bracht moest ik twee uurtjes in Sneek overbruggen. Ik besloot mijn toenmalige ‘overbuurtje’ Margot op te zoeken.” Margot bleek aan het werk en dus niet thuis, zodat ik via een briefje in de bus liet weten dat ik langs was geweest. Een tijdje later vroeg ze me voor een schoolfeestje mee. Amor schoot met scherp en zo groeide er uiteindelijk wat moois tussen ons.”

MET ‘DE WATERMAN’ NAAR DE USA Margot Siemers kwam ter wereld in Heerenveen. Vader Siemers werkte daarvoor bij Brenninkmeijer aan de Oosterdijk in Sneek en voetbalde onder meer bij LSC en later bij Heerenveen in de periode dat Abe Lemstra furore maakte. Haar moeder kwam uit Joure, oh wee als ze geen DE-koffie kreeg. Na de meisjes-HBS in Leeuwarden wist ze niet zo goed wat ze wilde worden. “Ik was sportief en hockeyde en tenniste niet onverdienstelijk, waarbij ik zowel in de single als het dubbelspel met mijn zusje, Fries kampioen ben geweest. Het toeval wilde dat ik op 17-jarige leeftijd werd geselecteerd voor een studenten-uitwisselingsprogramma in Amerika. Met de boot, De Waterman, naar de USA. Ik kwam daar in de examenklas en logeerde een jaar bij een boerenfamilie.” “Terug in Nederland heb ik de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan in Groningen en werd ik daar vervanger op een meisjes-hbs als lerares LO. Ondanks het feit dat ik het in Groningen prima naar mijn zin had, ging het wel om een vervanging, zodat ik, toen er in 1967 in Sneek aan de RHBS een vacature kwam, heb gesolliciteerd en de baan kreeg.”

AMOR SCHOOT MET SCHERP

SPORTLERARES AAN DE RSG SNEEK

“Hoe het begon tussen Margot en mij? Dat berust eigenlijk op toeval. Margot en ik woonden van jongs af schuin tegenover elkaar in dezelfde straat in Leeuwarden. Later kreeg Margot een baan als sportlerares aan de RSG in Sneek. Toen ik een gehandicapte buurman

“Dat was nog in de ‘Hotze de Boer-periode’, ik was toen 22 jaar en werd de collega van Bert van der Ploeg, die de jongens onder zijn hoede had. Met Alie Steegstra - bij de leerlingen was zij beter bekend als ‘Alie Atoom’ want ze gaf scheikunde - waren wij de enige twee vrou-


sneek

GROOTSNEEK.NL

17

wen. Hotze de Boer, aanhanger van ‘mens sana in corpore sano’ (een gezonde geest in een gezond lichaam – red), was heel ‘sportminded’. De buitenlessen werden gegeven op het complex van voetbalvereniging Sneek, waar de toenmalige voorzitter Karst Doevendans regelmatig een kijkje kwam nemen. Wel grappig dat ik tegenwoordig ook vaak even ga kijken naar mijn voetballende kleinzonen op het veld waar ik bijna vijftig jaar eerder gymlessen gaf. Het zwemonderwijs heeft mij toen wel eens slapeloze nachten bezorgd. Dat vond nog plaats in het natuur-openluchtbad, waar je de bodem niet kon zien.” Naarmate de tijd vorderde werden de voorzieningen beter. Het veld achter de school kwam er en het Rasterhoff-bad werd in 1999 gesloopt en in 2001 als It Rak heropend. Tijdens haar loopbaan als lerares lichamelijke opvoeding kreeg ze de nodige, later bekende sporters onder haar vleugels. Zoals discuswerpster Bea Wiarda (meermaals landelijk kampioen), roeister Jissy de Wolf (stuurvrouw Olympische Spelen 1976) en volleybalsters Wiesje Doevendans en Jantien Berg (zeven keer op rij nationaal kampioen in de eredivisie met Tromp Olympus/Avero OS/VC Sneek) om er maar een paar te noemen. Intussen groeide de RSG Magister Alvinus door en telt tegenwoordig 2200 leerlingen. Het veld achter de school moest wijken voor de nieuwbouw. Gelukkig brachten de Sneeker Sporthal en het LSC-terrein aan de Leeuwarderweg uitkomst. “Met 61 jaar, dat was in 2004, kregen we de mogelijkheid om er een paar jaar eerder ‘uit te stappen’ en daar hebben we toen, net als heel veel andere collega’s, gebruik van gemaakt. Terugkijkend op ons werkzame leven in Sneek is er geen ander woord dan ‘fantastisch’.”

KERSTCADEAU Maar niet alles was Hosanna. Iemke liep acht jaar geleden qua gezondheid een paar ‘kleerscheuren’ op. Na klachten werd hij door de huisarts doorgestuurd naar een specialist in het Antonius Ziekenhuis, die hem op zijn beurt doorverwees naar het UMC in Groningen. Daar werden tumoren in zijn lever geconstateerd. Ik dacht toen ‘Op mijn zeventigste krijg ik echt geen nieuwe lever meer’. Maar op Eerste Kerstdag om vier uur in de morgen kregen we een telefoontje uit Groningen of we ons binnen twee uur wilden melden. Op Eerste Kerstdag kreeg ik dus een heel bijzonder kerstcadeau, een nieuwe lever, anders had ik hier vandaag niet meer gezeten.”

HET LEVEN VIEREN Ze vieren het leven volop. De reünie van de RSG werd op 2 november jongstleden bezocht en kwam meermaals in het gesprek aan de orde. Frits de Vries (Nederlands), Alie Atoom (Scheikunde), Billy (Turf) Buursma (Duits), Mijnheer Heeg (Geschiedenis), Henk Stellingsma (Engels), de heer Marra (Frans), Houtman (muziek en rector van de RSG), de heer Otto (Natuurkunde), Arie Guitar (Geschiedenis), en vele anderen passeerden de revue. Beiden hebben genoten van zowel hun leerlingen als hun vak als leraar / lerares aan de Almastraat. Waarvan akte.


18

NUMMER 11 • 2019

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S MARIEKA VAN OOSTVEEN; FOTOBEWERKING MARISKA PRINSEN

RAKEN EN VERMAK Entertrainment is leuk en leerzaam De ene heeft een achtergrond in psychologie en NLP. De andere in Personeel & Organisatie. Beiden zijn ze van het trainen en entertainen. Nu gaan ze samen ‘entertrainen’, een combinatie van raken en vermaken. Judith Jager en Anneke Jansma vertellen hoe zij er door deze mix voor zorgen dat medewerkers van bedrijven en organisaties op een ludieke en verfrissende manier kunnen leren. OP ZOEK NAAR MEER CREATIVITEIT EN EIGENHEID Judith trapt af: “Ik ben opgegroeid in Hemelum. Ik ging al jong het huis uit vanwege mijn studie aan de balletacademie. Toen mij duidelijk werd dat ik een carrière in ballet niet langer ambieerde, ben ik met die opleiding gestopt.” Terug in Hemelum was ze actief bij het dorpstoneel. Toen man en kinderen kwamen, verdween het toneel in eerste instantie naar de achtergrond. “Ik ging werken als mobiliteitsadviseur en daarna als NLP-trainer en coach. Toen las ik een oproep van Theatergroep SULT voor een acteerweekend op een boot. Ik besloot mee te doen en was weer helemaal in de ban van toneel; hoe kon het zijn dat ik dit zo lang heb laten liggen? Ik bleef actief bij SULT en kreeg meer en meer de behoefte om iets met acteren in mijn werk te doen. Maar ik wist ook: dit kan ik niet alleen. Gelukkig kende ik via mijn werk en SULT een bondgenoot, die net als ik op zoek is naar creativiteit en eigenheid.” Die compagnon is Anneke. Zij raakte besmet met het acteervirus in 2012, toen ze meedeed aan Bonifatius de Musical in Dokkum. Sindsdien is zingen en acteren haar grote passie. Ze speelde twee keer mee in de voorstellingen van SULT en sinds 2014 heeft ze haar eigen muziektheatergroep Tinto! Ze werkte tien jaar als Personeel en Organisatie adviseur op de Súdwester, een school voor

speciaal basisonderwijs in Sneek. “Daarna maakte ik de overstap naar de ouderenzorg,” vertelt ze. “Dat leek een mooie kans, maar het bleek in de praktijk anders uit te pakken. Ik besloot om eens rustig de tijd te nemen om te bedenken wat ik nu eigenlijk écht wilde. Wie ben ik, wat wil ik, hoe zien mensen mij en wat zijn mijn sterke kanten?” Ze volgde een opleiding als trainingsacteur en daarna een opleiding voor trainer communicatieve vaardigheden.

MENSEN COMMUNICATIEF VAARDIGER MAKEN Ze besloten: we doen dingen apart (Judith onder de naam Buro Aanjager en Anneke onder de naam ACTROO), maar Bedrijfsentertraining doen we samen. “Wat we doen, is de communicatie binnen teams en organisaties aan de kaak stellen, waardoor de samenwerking verbetert, er meer werkplezier ervaren wordt en er bij de deelnemers persoonlijke en professionele groei ontstaat.” Ze weten uit eigen ervaring hoe hard nodig dit is. Anneke: “In het onderwijs zie ik hoe leerkrachten soms worstelen in het contact met ouders. Leerkrachten willen hun verhaal vertellen en ouders zijn steeds mondiger. Hoe stem je in zo’n situatie jouw gedrag af op de ander? Hoe ben je oprecht geïnteresseerd in de ander en blijf je uit het oordeel? Hoe maak je echt contact met je klant?

Judith vult aan: “Het kan ook gaan over zaken als bedrijfscultuur, teams die geen team zijn (bijvoorbeeld na een fusie), omgaan met hiërarchische verhoudingen. Wat je vaak ziet is dat mensen naar een training gaan en daarna weer gewoon overgaan tot de orde van de dag. Wij willen een verandering aanslingeren die langdurig is. Wij zorgen dat dingen beter beklijven door mensen te raken en vermaken. Hoe? Door de afwisseling van een sketch, waarin veel gebeurt, gevolgd door interactie en het delen van kennis.”

SCÈNES PER THEMA Dit illustreren beide vrouwen aan de hand van een aantal scènes die ze al ‘op de plank’ hebben liggen. “In de zorg hebben medewerkers te maken met veel protocollen en procedures. Tegelijkertijd wordt van hen gevraagd om mensgericht te zijn. Als je dan bijvoorbeeld een proceduregerichte leidinggevende hebt, met een strakke wijze van aansturen, dan kan dat botsen. Dan kan het gebeuren dat zo’n leidinggevende in een ‘bilaatje’ (een tweegesprek) alleen afvinkt of de medewerker alle protocollen naleeft en de cliënt waar het om gaat, niet kent. Bij de medewerker kan dat leiden tot onbegrip, strijd, verwarring, frustratie en niet fijn kunnen werken. Zo’n uitvergrote scène zorgt voor herkenning en bewustwording. Zonder dat mensen direct aangesproken worden, houd je hen toch een spiegel voor. “

Ook bieden ze deelnemers de mogelijkheid om zelf de regisseur te worden. Judith: “Dan geven we ruimte aan het publiek. Wat gebeurt hier? Vaak blijkt uit de reactie een oordeel. Liever nodigen we deelnemers uit om ‘oordeel-loos’ en met meer zachtheid en respect naar elkaar te kijken en om zich bewust te worden van wat gedrag oproept. Daarna vragen we hoe het anders kan. Op basis van de reactie spelen we de scène nog


sneek

GROOTSNEEK.NL

19

ARJEN WERKT BIJ EMPATEC MEUBEL EN ZIT DAAR HELEMAAL OP ZIJN PLEK!

DE AANHOUDER WINT! Als ze opendoen glimlachen ze beiden van oor tot oor. De koffie staat al klaar. De knusse woonkamer is uitnodigend. De vrolijke Arjen en zijn moeder Jantine Osinga heten ons welkom. De 18-jarige Arjen werkt sinds een aantal maanden bij Empatec Meubel in Franeker. Dat was niet meteen vanzelfsprekend. Hij heeft hier, samen met behulp van verschillende partijen, hard voor gewerkt.

EN

Grote passie

Op het eerste gezicht merk je niks aan Arjen. Hij is geïnteresseerd en vertelt leuke verhalen. Maar als er wordt doorgevraagd blijkt dat Arjen al vanaf zijn eerste levensjaar zwaar diabetes heeft. Dit heeft grote invloed op zijn leven. Een van de gevolgen hiervan is dat hij veel moeite heeft met leren. Hij is snel afgeleid en is gevoelig voor prikkels. En gefocust op zijn leven met deze ziekte. Hij heeft daarom begrip en uitleg nodig. En altijd iemand om op terug te vallen. Met zijn handen werken daarentegen, daar is hij ontzettend goed in. Praktijkschool Comenius bleek dan ook een perfecte match. Gedurende vijf jaar volgde hij praktijkvakken om te ontdekken waar hij goed in was. En zo bleef meubels maken over: zijn grote passie. Arjen wilde dolgraag aan de slag bij een meubelfabriek. En zo kwam hij Empatec Meubel tegen in Franeker.

Indicatie

Arjen ging stage lopen bij Empatec en wilde hij niets liever dan blijven. Maar niet iedereen kan zomaar aan het werk bij Empatec. Hier heb je een indicatie voor nodig. In Arjen zijn geval een indicatie Beschut Werk (BSW). Deze wordt verstrekt door het UWV. En is bestemd voor mensen die veel begeleiding en hulp nodig hebben op de werkvloer. In de eerste instantie vond het UWV dat Arjen hier niet voor in aanmerking kwam. Hij had een bijbaan bij een supermarkt naast school, dus waarom zou hij dan niet bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen? Maar deze baan behouden kostte hem ontzéttend veel doorzettingsvermogen. Vanwege zijn wisselende suikerwaardes kwam hij namelijk vaak erg vermoeid thuis.

Maatwerk

De afwijzing van het UWV bleek dan ook een hele zware teleurstelling voor het gezin. Dit hadden ze totaal niet verwacht. Wat moest er dan nu van Arjen terecht komen? Maar daar lieten zijn coach bij de Gemeente, zijn Empatec jobcoach én zijn stagebelgeleider van de praktijkschool het niet bij zitten. Ze waren er allemaal van overtuigd dat Arjen bij Empatec hoort. Juist door de specifieke werkbegeleiding die wordt geboden. En het begrip voor zijn diabetes met de daarbij behorende problematiek. De Gemeente heeft daarom in overleg met Empatec besloten om wél indicatie af te geven. Een mooi voorbeeld van maatwerk. Lukt het niet linksom, dan maar rechtsom! zegt Arjen trots. Moeder Jantine is dankbaar dat verschillende mensen hebben gestreden voor de juiste werkplek voor haar zoon. De aanhouder wint! sluit Jantine trots af. En dát is waar Empatec het voor doet. De juiste werkplek bieden aan mensen. Waar ze tot hun recht komen. En alles uit zichzelf kunnen halen. een keer en bespreken wat dit heeft opgeleverd.”

om patronen te doorbreken en zich te ontwikkelen.”

Vanaf heden staat de deur van Bedrijfsentertraining open voor (leidinggevenden van) bedrijven en organisaties die toe zijn aan vernieuwing. “Je kwetsbaar opstellen, durven zeggen: ‘Het kan wel anders’, is geen falen, maar juist sterk en krachtig! Iedereen kan coaching en inspiratie gebruiken

Meer over ‘Bedrijfsentertraining ’ is terug te vinden op www.bedrijfsentertraining. nl en www.actroo.nl


WWW.TRAINWITHTHOMASKE.COM

Wat een geluk:

t20 zit bij jou in de buurt Jij denkt: fit20, fit in 20 minuten per week, dat kan niet werken? Wij weten beter, onze honderden fit20’ers weten beter, maar onze geliefde sport is (behalve fit20’en) om de wereld te willen overtuigen. Ja, de wereld, wat aardig lukt. We zitten met onze fit20-studio aan het Grootzand 60 in Sneek, vlakbij de prachtige Waterpoort in het centrum, maar we zitten ook in Dortmund. In Qatar. In Brussel. In Parijs. In de VS. We zitten op +100 locaties, en we zijn apetrots, maar onze missie is nog maar net gestart. Jouw geluk is dat wij bij jou in de buurt zitten! In onze fit20-studio staan wij te trappelen om vrijblijvende proeflessen aan te bieden.

BLACK FRIDAY WEEKEND ALLEEN DIT WEEKEND 20% KORTING OP EEN PERSONAL TRAINING TRAJECT LET'S START!

sensoren, die jou helpen bij de perfecte beweging. High tech &

Bij óns staat veiligheid centraal

MultiMotion Scootmobiel tmobiel Double rollator Stabiel LaatLight

uw rollator 2 rijs € 79, sp jaarlijks keuren/ bij ons onderhoud € 229,aan huis. advi e

-

a advies d p

ijs3€.817 sp r€ 999, ,vierijs

onss bijbijons € 3.279,9,€ 149,-

Wat je ervaart? • Een personal training van 20 minuten, die werkt. Oordeel zelf maar. • Een prettige en gemotiveerde trainer, die de formule laat ervaren en luistert naar jouw eventuele klachten en anticipeert. • Topapparatuur en sinds dit jaar:

€ 15,-

AFIKIM M

Dubbel opvouwbare, lichtgewicht rollator

Kijk op frieslandvitaal.nl voor meer informatie of bel 06 14 40 60 31 voor persoonlijk advies

LAST VAN HET PRIKKELBARE DARM SYNDROOM?

Word je darmen weer de baas met DARMGERICHTE HYPNOTHERAPIE OSTEOPATHIE VOEDING OP MAAT

BEZOEK WWW.SUO-MARTE.NL OF MAIL/BEL VOOR INFORMATIE Keizersmantel 447, 8607 GK SNEEK, 0515 460202, info@suo-marte.nl

human touch is wat wij aanbieden. • Exclusiviteit en privacy, want we trainen met maximaal 2 mensen gelijktijdig.

Is dat alles? Nee, het belangrijkste wat je ervaart is de sensatie die je voelt op je lichaam. Want fit20 is anders dan anders, je traint veilig en verantwoord op de grenzen van je prestatievermogen zonder te transpireren. Na 20 minuten besef je wat duizenden in binnen- en buitenland inmiddels hebben ervaren: doen is geloven. Dus… vraag snel jouw vrijblijvende kennismakingstraining aan via www.fit20sneek.nl.


&FIT

GEZOND

GROOTSNEEK.NL

21

EET MET JE HART GAAT DOOR OM OUDEREN UIT HUN ISOLEMENT TE HALEN

Vorig jaar startte de Junior Kamer Sneek met een pilot van hun project ‘Eet met je Hart’. De groep organiseert samen met restaurants, bedrijven en maatschappelijke instellingen waardevolle, terugkerende ontmoetingen voor ouderen. Die ouderen worden persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht door vrijwilligers.

Alie Hamersma vindt de gezelligheid tijdens Eet met je Hart heel belangrijk Een van de enthousiaste deelnemers aan het project is mevrouw Alie Hamersma-de Wilde (77) en ze geniet elke keer met volle teugen als de groep uit eten is. “Ik woon in het appartementencomplex Nij Nazareth, in Sneek beter bekend als de Banaan aan de Sytsingawiersterleane. Ik kwam op een gegeven moment bij de onderbuurvrouw en daar was een assistente van een van de huisartsen. Die assistente vroeg of wij ons wel eens eenzaam voelden en of wij er ook voor voelden om mee te doen aan ‘Eet met je hart’. Ze heeft uitgelegd wat het inhield en heeft ook mijn naam opgeschreven.”

ouderen. Inmiddels zijn er na Sneek nog twee gemeenten in het noorden die belangstelling hebben getoond om ook aan ‘Eet met je Hart’ mee te doen. In Sneek wordt nu elke maand standaard een tafel georganiseerd voor de doelgroep.

“We zijn nu een jaar los en hebben veel geleerd, we hebben onze schouders eronder gezet om dit project ook in Sneek tot een succes te maken. We hebben de ambitie om nog meer ouderen aan tafel te krijgen. Niet iedereen is gemakkelijk te vinden en het woord ‘eenzaamheid’ klinkt nu eenmaal niet zo fijn. Wie zegt nu hardop dat hij of zij eenzaam is? Een van de dingen die dit jaar nieuw is dat we een samenwerking hebben met Thuiszorg Slippens. Het staat nu op de rails en wij kunnen door”, zegt Roderick Ketelaar van de Junior Kamer Sneek.

“Niet veel later kreeg ik bericht dat ik ook mee mocht aan tafel. Ik ben er vanaf het begin dus bij gekomen en we gaan nu met z’n drieën uit eten. De twee andere vrouwen zijn zusters, van 92 en 93, dus wat dat betreft ben ik nog maar een ‘jonkie’. Ik zeg wel eens uit de gek dat ik op de beide zusters moet passen, terwijl ik toch echt niet zoveel meer kan. Ik vind het fijn om mee uit eten te gaan, want ik mag graag onder de mensen zijn. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Ik kan best alleen zijn en ik vind van alles uit, maar mijn handen en voeten willen niet meer zo goed. Wat is het dan geweldig dat je een keer per maand opgehaald wordt om met elkaar uit eten te gaan, we zijn al bij verschillende Sneker restaurants geweest.”

GRUTSKE AMBASSADEUR EN DE KLETSKASSA “Ik ben heel trots (‘grutsk op syn Frysk’) om ambassadeur van het initiatief ‘Eet met je Hart’ te mogen zijn. Het past zó bij Sneek en Súdwest-Fryslân, waar we gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan”, aldus een enthousiaste burgemeester De Vries.

AMBASSADEURS Het project kent een aantal ambassadeurs, waaronder schaatser Jan Smeekens en ook burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente SWF mag zich ambassadeur van de stichting noemen. Burgemeester de Vries was op 16 oktober ook aanwezig tijdens de aftrap van een nieuwe jaargang Eet met je Hart en overhandigde Ketelaar een euro.

“We waren al een paar keer bij Onder de Linden, bij de Koperen Kees en morgen gaan we naar Klein Java. We worden overal heel gastvrij ontvangen. We worden door een jonge vrijwilliger van huis gehaald en ook weer thuisgebracht. Het eten wordt ons door de stichting aangeboden. Als ik zelf naar een restaurant zou moeten, dan ben ik al bekaf voor ik aan het eten toe ben. Ik vind het mooi dat jonge mensen dit voor ons doen, deze jongeren hebben feeling met de ouderen. We zitten ook naast een jongere, zodat wij hun verhalen kunnen horen en omgekeerd is dat ook zo. De belangstelling is over en weer en dat vind ik even belangrijk belangrijk als het lekkere eten dat wij krijgen. Toen Jan Smeekens met ons uit eten is geweest, hebben we het natuurlijk over het schaatsten gehad. Het is dus veel meer dan alleen uit eten gaan, al is dat natuurlijk wel fantastisch!”

Het is de bedoeling dat de horeca van Sneek op de rekening van elke tafel met gasten één euro extra zet voor ‘Eet met je Hart’. Uiteraard op vrijwillige basis. De eerste burger van Sneek ontving tijdens de aftrap een tafelkaartje (‘Er zijn 70 verschillende variaties van gemaakt’) overhandigd door Femke Lageweij uit Boxtel. Zij is landelijk projectmedewerker van de

Stichting Met je Hart. Op het kaartje (‘Oh ik sta erop!’) laat de burgemeester weten: ‘In ontmoetingen zorgen we voor elkaar, zodat iedereen mee kan doen.’

IN 29 GEMEENTEN ACTIEF Lageweij vertelde dat het project in 2013 is gestart en dat de Stichting inmiddels in 29 gemeenten actief is. Er worden daarmee 2000 ouderen bereikt, met hulp van maar liefst 1000 vrijwilligers. In Sneek doen 10 restaurants mee, om in actie komen tegen eenzaamheid bij

“Ik vind het geweldig dat de horeca van Sneek dit doet en nu de Thuiszorg van Slippens erbij. Hoe mooi wil je het hebben. We krijgen dat als geschenk, als ‘mienskip’ en dat bevordert de ‘mienskipssin’. Dat vind ik dan ook een compliment waard. Ik hoop dat het project ook heel veel navolging gaat krijgen. Dat er behoefte aan is, werd mij gisteravond duidelijk toen ik het woord kletskassa hoorde. Kletskassa? Ja, dat is een lange rij voor een kassa waar mensen graag een praatje met elkaar maken om zo de eenzaamheid een beetje te verdrijven.” Voor uitgebreide info: www.metjehart.nl/gemeenten/sneek

Wacht niet tot de combinatie zorg en werk je teveel is! T 0515 700 267 • E chantal@mantelzorgzaken.nl

www.mantelzorgzaken.nl

// Praktische en onafhankelijke ondersteuning // Wegwijzer in zorglandschap // Regelt en ontlast mantelzorgers en cliënten // Creëert balans voor werkende mantelzorgers

Chantal Hoevers Prins

Erkend mantelzorgmakelaar & Pgb specialist


22

NUMMER 11 • 2019

‘De meiden van het wijkteam maken mijn dag’ Nog maar een paar jaar geleden was Gea (nu 56) een vitale vijftiger. Haar leven veranderde rigoureus toen ze ziek werd. Met de zorg en ondersteuning van het wijkteam van Thuiszorg Zuidwest Friesland leidt ze in haar woning in Sneek weer een redelijk zelfstandig leven. Gea doet open met een stralende lach. Samen met haar man bewoont ze een sfeervolle gezinswoning in Sneek. De woonkamer doet gezellig aan, met warme natuurtinten en turquoise accenten. Dit huis is echt haar plekje, vertelt ze. “Het is een leuke, rustige buurt. We wonen aan een pleintje, er komt alleen verkeer dat hier moet zijn.” Tweeënhalf jaar geleden kreeg Gea te horen dat ze de chronische longziekte COPD én een spierziekte heeft. “Mijn wereld stond op z’n kop. Het ene moment stond ik volop in het leven, het andere zat ik in een rolstoel. Het besef dat ik nooit meer zelfstandig kan lopen, sloeg in als een bom.”

Afhankelijk Gea is snel benauwd en vermoeid. Binnenshuis maakt ze gebruik van een traplift en een zogeheten ‘trippelstoel’. Als ze naar buiten gaat, is ze aangewezen op een scootmobiel, rolstoel of rollator, afhankelijk van hoe ze zich voelt. “Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen, maar dat lukt niet altijd. Hulp vragen aan anderen vind ik moeilijk, daar voel ik me nog veel te jong voor. Ondanks dat sta ik positief in het leven. Ik geniet van mijn man en onze volwassen kinderen en ik kijk er ontzettend naar uit om oma te worden, ook al kan ik dan niet achter de kinderwagen door de Efteling huppelen.”

Ei kwijt Sinds haar diagnose krijgt Gea dagelijks thuiszorg van het wijkteam van Thuiszorg Zuidwest Friesland. “Zonder thuiszorg weet ik niet of ik hier had kunnen blijven wonen. Dan was ik misschien in een verpleeghuis terecht gekomen. Dat zou een drama voor me zijn geweest.” Het wijkteam ondersteunt Gea ’s morgens bij haar persoonlijke verzorging, zoals douchen en aankleden, en bij het toedienen van medicatie. Eerder betrof de hulp ook wondzorg. Een van de vaste gezichten die Gea ziet, is wijkziekenverzorgende IG Carolien (46). “We hebben echt een band opgebouwd samen”, vertelt Carolien. “Naast praktische zorg bied ik Gea veel mentale steun. Als ze ergens mee zit, kan ze haar ei kwijt en denk ik met haar mee.”

Duwtje in de rug Dat beaamt Gea. “Dat meedenken is heel belangrijk voor me. Soms stel ik een doktersbezoek uit, omdat ik daar tegenop zie. Carolien geeft me dan een duwtje in de rug om toch te bellen.” Gea krijgt alle aandacht en tijd van ‘de meiden’, zoals ze het thuis-

‘Dit werk is veel meer dan alleen helpen met wassen en aankleden’

zorgteam noemt. “Omdat mijn man werkt, ben ik overdag vaak alleen. Als er niemand zou komen, bleef ik misschien wel de hele dag in mijn pyjama zitten, omdat aankleden me te veel energie kost. Nu denk ik: ‘Ja, we gaan er weer voor.’ Als er tijd is, drink ik zelfs koffie met de meiden. Ze maken mijn dag en daar ben ik ze heel erkentelijk voor.”

Dankbaar vak Carolien zit inmiddels twintig jaar in het vak. Als wijkziekenverzorgende IG helpt ze bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en behoren onder meer wondzorg, terminale zorg, stomazorg, medicatietoediening, cliëntobservatie en het contact met mantelzorgers, familie, kinderen, apotheek en huisarts tot haar taken. Gea: “Carolien is hiervoor geboren. Ze is kundig en zorgzaam, een echt houvast. Soms hoef ik niet te zeggen hoe ik me voel, Carolien weet precies wanneer het niet lekker met me gaat.”

Carolien glimlacht. “Wat je zegt doet me goed. In de zorg werk je met je hart en het is echt mijn passie. Dit werk is veel meer dan alleen helpen met wassen en aankleden. Het vraagt om een luisterend oor, geduld, rust, creativiteit en doorzettingsvermogen. En oog hebben voor de cliënt. Achter de naam Gea zit een persoon: wat heeft zij nodig, hoe kunnen we haar ondersteunen, zodat ze meer zelfredzaam is? Daar kijken we naar. Zo heb ik me in het ziektebeeld van Gea verdiept, om erachter te komen wat ik haar kan bieden. Mijn vak is dankbaar en afwisselend. Het geeft me veel voldoening als ik een glimlach op het gezicht van mijn cliënt kan toveren.”

‘Maak jij ons beter?’

We zijn op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk onze vacatures op www.mijnantonius.nl/vacatures.


sneek // GEZOND&FIT

DE PRAKTIJK

ALS UITGANGSPUNT VOOR LEREN

GEZONDHEID

BEGINT IN DE MOND

Alzheimer, diabetes, hart-en vaatziekten De bacteriën die geassocieerd worden met parodontitis, blijken ook een rol te spelen bij aandoeningen zoals alzheimer, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Zo zijn deze bacteriën aangetroffen in de plaques bij patiënten met hart- en vaatziekten, in breinen van mensen die aan dementie lijden en in bepaalde kankers. De genoemde aandoeningen blijken vaker voor te komen bij mensen met parodontitis, en de ziekten hebben bij deze mensen bovendien een ernstiger verloop.

Een vaccin als oplossing?

Tryntsje Lycklama à Nijeholt, praktijkopleider van locaties Frittemahof, Noorderhoek en thuiszorg It Skûlplak, vertelt dat dit concept wordt aangeboden aan volwassenen en jongeren. “De volwassenen werken en leren. Zij hebben een Foto-onderschrift: Van linksachter naar rechtsvoor: docent Bea Mali, praktijkopleider Tryntsje arbeidscontract bij Patyna. Lycklama à Nijeholt, studenten Laura Kastelijn en Christina Koenen De jongere studenten lopen stage en krijgen een stagevergoeding.” Tryntsje doet onder andere samen met de docent de intakegesprekken met studenten en begeleidt de studenten waar nodig. “Ik ben er voor studenten, maar ook voor werkbegeleiders en de teams. Als er iets speelt op de afdeling, kunnen ze mij altijd benaderen. Ik wil dat ze hier een veilige leerplek hebben. Dat ze zich thuis voelen en ook fouten mogen maken. Dat hoort er immers bij!”

Studenten Christina Koenen en Laura Kastelijn, beiden van het volwassenonderwijs, zijn zeer enthousiast over het leren op locatie: “Iedere donderdag werken wij aan het verdiepen van kennis over onze praktijkervaringen, we volgen workshops en nemen deel aan de reflectie groep. Dit vindt plaats op de ‘leerplaats’, dat is het lokaal waar we zitten. De docenten van ROC Friese Poort

23

Goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van uw gebit, maar ook voor dat van uw tandvlees. Mensen zijn soms geneigd om bloedend tandvlees, een indicatie van tandvleesontsteking, te negeren. Of ze merken niet eens dat hun tandvlees ontstoken is, bij gebrek aan pijnklachten. Onbehandelde tandvleesontsteking kan terugtrekkend en verdwijnend kaakbot tot gevolg hebben, en dat kan zelfs leiden tot het verlies van tanden en kiezen. Maar de gevolgen reiken verder dan de mond.

Begin dit jaar zijn zorgorganisatie Patyna en ROC Friese Poort een nieuw leertraject gestart: Leren op Locatie. Studenten van verschillende zorgopleidingen leren in woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek door ervaringen in de praktijk.

Bea Mali, docent van het ROC Friese Poort, vertelt dat de praktijk startpunt van het proces van leren is. Dit traject is tot stand gekomen door vraag uit het werkveld. De veranderingen in de samenleving en complexiteit van zorg vraagt om medewerkers die verantwoordelijkheid kunnen dragen, proactief zijn en 21-eeuwse vaardigheden bezitten. “Studenten hebben zelf de regie in handen. Daarnaast krijgen ze deskundige begeleiding van de docenten en hun werkbegeleiders op de werkvloer. We hebben een nauwe samenwerking met het werkveld. Voor ons als docenten is het intensief samenwerken. Het is geen klas van 23 studenten die je in één keer bedient. Hier heb je met verschillende leeftijden en opleidingskeuzes te maken.” Werkbegeleiders, docenten en studenten vormen samen een ‘learning community’. Bea gaat verder: “We hebben bijvoorbeeld een keer in de twee weken een reflectiegroep. Hier delen de studenten ervaringen, zo leren ze weer van elkaar. De visie op dit onderwijs is dat de studenten leren door te reflecteren op ervaringen.”

GROOTSNEEK.NL

“Je ontwikkelt je als student door onderwerpen uit de praktijk naar je toe te halen en je daarin te verdiepen”

Of er ook echt een oorzakelijk verband bestaat tussen deze bacteriën en de genoemde aandoeningen staat niet vast, maar dat er een samenhang bestaat, daarvan zijn wetenschappers overtuigd. Inmiddels wordt er ingezet op de ontwikkeling van een vaccin tegen deze schadelijke bacteriën. Dat vaccin is er voorlopig nog niet. Verre van zeker is bovendien of dat vaccin de ultieme oplossing zal bieden. Want wanneer we deze bacteriën onderdrukken, krijgen andere (mogelijk schadelijke) bacteriën meer kans. En niemand weet wat daarvan de gevolgen zullen zijn.

Bloedend tandvlees? Bezoek uw tandarts! Wél is zeker dat goede mondhygiëne en een goede aanpak van tandvleesontsteking en parodontitis heel effectief zijn bij de bestrijding van schadelijke bacteriën. Zo toonde Engels onderzoek aan dat mensen met diabetes 2, die lijden aan parodontitis en bij wie de aandoening goed behandeld wordt, betere bloedwaarden hebben. Verzorg uw gebit dus goed. Heeft u last van bloedend tandvlees? Aarzel niet, en maak een afspraak met uw tandarts en/of laat u doorverwijzen naar de mondhygiënist. Tandvleesontsteking en parodontitis zijn namelijk heel goed te behandelen! Neem daarnaast ook uw leefgewoonten onder de loep. Want slechte leefgewoonten zoals roken, alcohol en ongezond eten verzwakken het gebit en geven schadelijke bacteriën meer kans.

t s o P k n a Fr

komen hierheen. In de ochtend krijgen we vakken als Engels, Nederlands en rekenen.” Laura vult aan: “Daarna is het aan ons wat we willen leren. Dit kan zijn dat we op onderzoek uit gaan of dingen uit gaan werken. Dit mag hier op locatie maar ook op school in het praktijklokaal.” De praktijk staat centraal, van daaruit komen de leervragen. Laura: “Je ontwikkelt je als student door onderwerpen uit de praktijk naar je toe te halen en je daarin te verdiepen. Die kennis koppel je vervolgens aan je functioneren in de praktijk. Je daagt je zelf eigenlijk uit.” Christina: “Ja, je moet op ontdekkingsreis. Wat interesseert mij en waar wil ik meer over weten? Het is zeer leerzaam en je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Dat maakt het zo leuk!”

Frank Post heeft al meer dan 25 jaar ervaring als tandarts-implantoloog en is eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek, gezondheidscentrum Simmerdyk. Belangrijke specialismen zijn behandelingen onder volledige narcose, angstpatiënten, implantologie, parodontologie en uitgebreide esthetische gebitsrenovaties.

WWW.TANDARTSSNEEK.NL


TE KOOP! Voor u geselecteerd uit ons woningaanbod!

Uw makelaar! Manfred de Wolff Makelaar/taxateur

sneek // GEZOND&FIT TEKST HENK VAN DER VEER

ONDERWIJSVORM PERSPECTIEF 10-14 IN SNEEK DRAAIT OP VOLLE TOEREN

VERHUISPLANNEN? EN … WILT U VOLGENDE MAAND OOK UW WONING OP DEZE PAGINA?

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE WAARDE INDICATIE! VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD

ABBEGA, HISSEDYK 3

OPPENHUIZEN, KAPPENBURCH 22

Exclusief wonen, uniek gel. en door weilanden omgeven! In het mooie Friese weidelandschap compleet verbouwde- en gerenoveerde woonboerderij met ruime vrijst. schuur. De boerderij ligt ca. 400 meter vanaf de Hissedyk in de weilanden. Puur onthaasten!

Aan de rand van het dorp Oppenhuizen, vrijstaande woning op 848m2 eigen grond. De ruime woning is uitgebouwd met stenen garage met kap. Achter kunt u genieten van het vrije uitzicht over het weiland. Een fantastische plek met een privacy rijke beleving!

Vraagprijs € 375.000,- k.k.

Vraagprijs € 720.000,- k.k.

HEEG, OSINGAHUZEN 19

WOMMELS, DE JISTER 6A

Op prachtige locatie aan de rand van Heeg. Vrij uitzicht over landerijen. Vrijstaande woning met dubbele houten garage heeft ruim perceel van 830 m². Het is hier goed en beschut wonen. Ruime woonk., verdieping met 3 slks (4 kamers mogelijk). Unieke locatie!

Gelegen aan vaarwater, op mooie woonstand in gewilde en kindvriendelijke woonwijk. Royale carport, open keuken, verdieping met 2 slk. (mog. 3e slk). Vaste trap naar ruime 2e verdieping, thans opslag/zolderkamer, maar ook in te richten als extra slaapkamer.

Vraagprijs € 297.500,- k.k.

Vraagprijs € 250.000,- k.k.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST!

SNEEK, ZWANENLAAN 15

OUDEGA, SIMMERSNIE 21

Heerlijk en royaal wonen in groene omgeving! Ruime vrijstaande woning (221 m² woonoppervlak) is prachtig gelegen in rustig deel van de woonwijk Hemdijk. Onder architectuur gebouwd met veel oog voor bouwkundige details, design en materiaalkeus.

In Oudega (SWF) worden 2/1-kap woningen gebouwd aan de Simmersnie. Duurzaam energie neutraal wonen levert u financieel voordeel op. U kunt o.a. subsidie krijgen op de geplaatste installatie. Er zijn volop kansen, doe daar uw voordeel mee!

Koopsom € 249.500,- v.o.n.

• • • •

[ WIJ ZOEKEN! ]

Een feestelijke opening, waarbij de 21 leerlingen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, eigenlijk de pioniers van Perspectief 10-14, actief meededen. Zij ondersteunden de openingshandeling door een reuzenstrik door te knippen en uit volle borst het speciaal voor deze gelegenheid ingestudeerde lied ‘Onze school is magisch, daar kan niets tegenop’. Als ‘uitsmijter’ gaf een aantal leerlingen een korte presentatie over Perspectief 10-14, waar vol aandacht naar geluisterd werd.

STEVIGE BODEM VOOR NIEUWE ONDERWIJSVORM Baukje van den Berg, directeur van Perspectief 10-14 geeft aan dat er in de korte periode dat de leerlingen en het team nu ‘draaien’al een stevige bodem is gelegd voor de nieuwe onderwijsvorm.

TYPE BREKKEN

Vraagprijs € 550.000,- k.k.

“We mogen geen enkel talent verspillen, er mag geen kind verloren gaan in het systeem. Vooral in deze tijd, waarin er de afgelopen vier jaar 15 basisscholen moesten sluiten door leerlingenkrimp. Perspectief 10-14 is in mijn optiek een andere manier van naar het onderwijs kijken”. Die woorden sprak onderwijswethouder Stella van Gent van Súdwest-Fryslân op 17 oktober tijdens de officiële opening van de nieuwe onderwijsvorm in Sneek.

Voor serieuze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar woningen met de volgende kenmerken:

SNEEK: vrijstaande woning, woonopp 200m², privacy biedende tuin, kavel van ca. 1000m² SNEEK: 2-onder-1-kapwoning met garage tot € 300.000,SNEEK: appartement centrum met woonoppervlak van 140 m² SNEEK: 2-onder-1-kapwoning ‘Bomenbuurt’ Heeft u verkoopplannen en voldoet uw woning aan één van de bovenstaande zoekcriteria? Neem vrijblijvend contact met ons op. Mogelijk hebben wij de koper voor u! Het bestaande Funda aanbod is ons bekend. Uw reactie wordt vertrouwelijk behandeld.

Verkoop - Aankoop - Taxaties - Advies WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl

WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

“De kinderen komen van andere scholen, een heel gemêleerd gezelschap van verschillende niveaus komt in groep 7 binnen. Zij moeten uiteraard eerst een groep worden. Daar hebben we in geïnvesteerd en we nemen er de tijd voor. We zijn in de derde schoolweek al met elkaar op een driedaags kamp in Annen geweest en dat was zeer interessant met veel survival. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen en dat was best spannend, maar ook heel mooi. Dat vertrouwen is er na drie weken nog niet meteen. Veel feedback gesprekjes met de kinderen. Wat doet het met jezelf, met een ander, hoe komt het nieuwe allemaal over.”

ONDERNEMEN, SAMENWERKEN, VERNIEUWEN EN VERBINDEN Bij de start gaf Joop Fortuin, bestuurder van Palludara al aan wat de vier belangrijke kernbegrippen voor Perspectief 10-14 zijn: ondernemen, samenwerken, vernieuwen en verbinden. “We willen kinderen op nieuwe manieren onderwijs laten volgen. Het begrip leren door doen gaat hier in de praktijk vorm krijgen: ondernemend, vanuit samenwerking.”

Op de groep van 21 kinderen staat een volledige leerkracht en een tweede leerkracht die gedurende drie dagen extra ondersteuning Voor complete u op: Voor onsons complete aanbodaanbod kijkt u op kijkt www.makelaardij-delange.nl geeft. Deze laatste is aangesteld omdat er op

www.makelaardij-delange.nl

een geheel andere manier wordt lesgegeven en ook om een gedegen start te kunnen maken. Interim-bestuurder Koen van der Drift van CVO Zuidwest-Fryslân gaf tijdens de opening aan blij verrast te zijn dat Perspectief 10-14 qua werkwijze zo goed aansluit bij de scholen van CVO: ook daar speelt talentontwikkeling een belangrijke rol.

SAMENWERKING PALLUDARA EN CVO ZUID-WEST FRYSLÂN Palludara en CVO Zuidwest Fryslân ontwikkelen deze onderwijsvorm samen verder. Eén van de belangrijkste pluspunten is, dat leerlingen gebruik maken van vaardigheden om zich te vormen en te ontwikkelen. Er worden geen lessen verzorgd maar leeractiviteiten ontwikkeld, waarbij de leerlingen samen werken en leren om het doel te realiseren. Door gerichte aandacht leren zij bovendien om zelf eigenaar te zijn van hun leerproces.

KLANKBORDGROEP “Er is een klankbordgroep opgericht, die eens in de zes tot zeven weken bij elkaar komt, waarin 4 ouders zitten die kritisch meedenken over ons onderwijs. Ze spiegelen ons daarbij en wij ervaren dat als heel positief. De kinderen die nu meedoen aan Perspectief 10-14 voelen zich helemaal op hun plek op Hemdijk 47, waar de kinderen een aparte ingang hebben. Wij gebruiken het schoolplein van Bogerman. Dat was in het begin wel even spannend, als onze kinderen over de gangen liepen tussen de echte pubers. Maar het gaat wonderbaarlijk goed”, aldus een enthousiaste schoolleider. “Leerlingen met hun ouders kiezen voor deze onderwijsvorm om verschillende redenen. De hoofdreden is dat leerlingen met hun ouders vertrouwen hebben in het concept zoals is uitgelegd tijdens de ouderavonden en voorlichtingsmomenten op de basisscholen. Wij zijn gestart met het eerste leerjaar (groep 7) en elk jaar komt er een groep bij. Over 4 jaar verzorgen we dan onderwijs in de 4 groepen. In klas 3 en 4 zullen we steeds meer aansluiting zoeken met de onderbouw van Bogerman”, weet Van den Berg.


GROOTSNEEK.NL

25

Vrijwilligster Yvonne schildert het nieuwe logo op de muur. Jannie helpt haar hierbij. (fotobureau Hoge Noorden) TEKST HILDE KOOPMANS

UNIEKE PRODUCTEN

MET EEN MOOI VERHAAL

Werken bij Bascule is leuk. “Nu extra leuk”, geeft Jannie aan. “Want we hebben een nieuw logo en krijgen allemaal nieuwe producten.” Jannie is een van de enthousiaste medewerkers van atelier en cadeauwinkel Bascule. Een bijzondere cadeauwinkel in het centrum van Sneek waar ‘eigenmakke’ producten verkocht worden. De winkel maakt deel uit van zorgorganisatie Talant.

“De producten die wij verkopen zijn gemaakt door mensen met een beperking. Het is handwerk en hierdoor zijn alle producten uniek. Het maken van producten geeft de cliënten een zinvolle dagbesteding”, vertelt begeleidster Annelies. “Ik merk dat ze echt heel trots zijn als klanten iets mooi vinden en iets kopen. En het geeft hen veel zelfvertrouwen.”

HET IS NOOIT SAAI Jannie werkt graag in de winkel. “Ik ga altijd netjes gekleed en vind het leuk om klanten te helpen. Het is hier nooit saai. Er is veel gezelligheid en elke dag is anders.” Behalve het helpen van klanten, maakt Jannie zelf mooie dingen die in de winkel verkocht worden. “Ik ben nu aan het haken. Een woonplaid. Dat hoort bij onze nieuwe collectie. Ik maak nu al mijn derde, ” laat ze trots weten.

“Wij krijgen echt heel vaak complimenten”

SHOP IN SHOP Op dit moment wordt er druk geklust in de winkel. “Er komt een shop in shop”, vertelt Annelies. “Hiervoor is een speciale lijn van Eigenmakke producten samengesteld. Deze producten zijn bij Bascule in Sneek te koop, maar ook bij Pand 30 in Burgum en Kado en Sa in Leeuwarden. Beide ook dagbestedingslocaties van Talant. En vanaf 28 november zijn de producten online verkrijgbaar via de website eigenmakke.nl.”

EIGENTIJDS De eigentijdse producten die in de winkels van Talant te vinden zijn, worden in verschillende ateliers/dagbestedingslocaties van Talant gemaakt. Zelfs de stoffen verpakkingen zijn ‘eigenmakke’. De producten zijn van goede kwaliteit én betaalbaar, maar vooral het verhaal erachter is bijzonder. “ “Als ik aan klanten in de winkel vertel dat mensen met een beperking de producten maken, zijn klanten vaak verbaasd. Met name over de kwaliteit van de producten. Wij krijgen echt heel vaak complimenten.”

Gert is trots op zijn werk! “Mijn naam is Gert en ik werk bij Bascule. Bij Bascule doe ik hele leuke dingen en daar ben ik heel tevreden mee. Ik houd van tekenen en schilderen. Ik heb mijn eigen expositie en mijn schilderijen kunnen ook verhuurd of verkocht worden. Ik maak graag schilderijen van tvseries waar ik van houd. Opdrachten vind ik ook heel leuk om te doen, zoals geboortekaartjes ontwerpen en de ‘eigenmakke’ kaartjes.”

Gert voor zijn kunstwerken. Trots laat hij één van zijn ansichtkaarten zien. (Foto door De Bey Communicatie.)

De eigentijdse producten worden in verschillende ateliers van Talant gemaakt. KUNSTATELIER

INSPIRATIE

Behalve een handwerkatelier, heeft Bascule ook een kunstatelier. Hier worden prachtige kunstwerken gemaakt voor de kunstuitleen en verkoop. Gert is één van de kunstenaars. Wie bij de Bascule binnenloopt, ziet een grote foto van hem hangen waarop hij trots zijn werken laat zien. Naast dat Gert goed kan schilderen, heeft hij ook een heel mooi handschrift. Deze talenten komen samen op de hippe ansichtkaarten die zijn opgenomen in de lijn van Eigenmakke producten.

“Het is hier echt heel leuk”, besluit Jannie. “Ik kan er niets anders van maken.” Annelies is het hier roerend mee eens. “Op deze werkplek kan ik twee van mijn passies combineren; het ondernemen - ik kom uit een ondernemersgezin - en het begeleiden van mensen met een beperking. De vernieuwingen in de winkel geven mij veel inspiratie en een enorme boost. En niet alleen mij, maar ook de cliënten die hier werken.”


APK • ONDERHOUD REPARATIE • VERKOOP Ook voor onderhoud en reparatie aan caravan of camper. Tevens montage diverse modellen airconditioning!

Oude Oppenhuizerweg 54 te Sneek Telefoon 0515-335314 Email: info@autobedrijfhoukesloot.nl

HOEKSEIZE 8 - 8711 HR WORKUM MOBIEL 06 - 22 85 44 13

www. autobedrijfhoukesloot.nl

‘Winter Winkel Weekend’

FLINKE WINTER FAVORIETEN 2019

7 & 8 december | Locatie Zeilschool de Morra Buorren 31 te Hemelum | www.itflinkeboskje.nl

OPEN DAG/REÜNIE

B&B YACHTING Alles over een geweldige zeilvakantie aan de Turkse Zuidkust

ZONDAG 8 DECEMBER In samenwerking met Krekt Sailing organiseert B&B Yachting een reünie/ open dag. Het is altijd leuk iedereen weer te zien en om ook nieuwe mensen met dezelfde interesses te ontmoeten. Deze keer is er voor een andere setting gekozen om het voor iedereen nog leuker en informatiever te maken.

ABONNEER JE NU!

BELEEF 4x TERSCHELLING VOOR MAAR € 22,50 PER JAAR

ER WORDEN DIVERSE LEUKE WORKSHOPS AANGEBODEN: (NIET VERPLICHT) 10:00 uur 11:15 uur 12:30 uur 13:30 uur 15:00 uur

Marifoon gebruik Basis navigatie in kustwater Uitgebreide lunch met soep en broodjes Introductieles Vaarbewijs/ ICC Manoeuvreren, hoe doe je dat?

Ook leuk om als cadeau te geven!

Ja!

IK NEEM EEN ABONNEMENT OP TERSCHELLING MAGAZINE! 

Alles onder het genot van een hapje en drankje!

Naam ............................................................................................................................................................................................................................................................................ Adres

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode

Woonplaats Telefoon

Locatie: Tijnjehoeve - Horsewei 10 8526 DS Boornzwaag (Nabij Sneek)

......................................................................................................................................................................................................................................................

E-mail

............................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

Naam

.................................................................................................................................................................................................................

Adres

.................................................................................................................................................................................................................

Postcode Woonplaats

.............................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik € 22,50. Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Bankrekeningnummer: Handtekening:

.....................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar. Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

TM-abonnement_adv_TM_2-1.indd 1

17-04-19 07:43


CULTUUR

&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

27

TEKST RIEMIE VAN DIJK // FOTO’S RIEMIE VAN DIJK/MARCEL VAN DE POL

SELFMADE MAN MARCEL VAN DE POL VAN KLEIN JAVA VIERT 25-JARIG JUBILEUM Wie de achterpagina van de Groot Sneek van oktober heeft bekeken zal het niet ontgaan zijn: Indonesisch Restaurant ‘Klein Java’ aan de Wijde Noorderhorne in Sneek bestaat 25 jaar. Eigenaar Marcel van de Pol laat dat niet onopgemerkt voorbijgaan. Voor een bedrag van € 25,00 kunnen gasten genieten van een driegangenmenu. Een gesprek over hoe het ooit begon, 25 jaar Indonesische keuken, gasten en gastheerschap, ups & downs en bewust leven.

OVER HOE HET OOIT BEGON “Ik ben een echte Sneker en heb in veel Sneker horecabedrijven gewerkt”, trapt Marcel af. “Bij onder andere Hotel Bonnema, de Hindelooper Kamer en bistro Montmartre. Toen ik mijn dienstplicht moest vervullen ging ik naar de Limoskazerne in Nijmegen. Hoewel ik niet superfanatiek was, zwaaide ik af als korporaal. Een kwestie van gewoon luisteren en je ding doen. Je bent onderdeel van een groep. Dat werkt in mijn bedrijf precies zo. Een afwashulp die het goed doet, kan doorgroeien naar assistent kok of medewerker bediening. Thuis kookte zijn moeder uit de Indonesische keuken. “Op een gegeven moment zei ik tegen haar: ik kan een eethuisje overnemen. Kun je me daarbij helpen? Overdag werkte ik bij een baas en ’s avonds had ik mijn eigen toko. Ik begon op Singel 65, een restaurant met zeven tafeltjes. Mijn oom, vader, moeder en zus hielpen me mee. We kookten volgens mijn moeders recepten. Het was een succes, we zaten elke dag vol. Maar de locatie was slecht en in de zomermaanden was er niets te doen. Sinds 22,5 jaar zitten we op de huidige

locatie. Sneek is een mooi toeristisch plaatsje, ’s zomers zitten we vrijwel elke dag vol.

OVER DE INDONESISCHE KEUKEN Klein Java is nu een begrip, maar 25 jaar geleden was er nog niet de variatie aan eetculturen zoals we die nu kennen. ‘Indiëgangers’, mannen die in de vorige eeuw als soldaat in Indonesië vochten, brachten hun herinneringen aan het lekkere eten mee terug naar huis. Ze spraken over nasi puti (witte rijst) of nasi koening (gele rijst). Anderen leerden de keuken kennen via Indonesische buren en kennissen. Het merendeel van de Nederlanders kwam in aanraking met Indonesisch eten via Chinees Indische restaurants. De nieuwe generatie gaat vaker met vakantie naar het buitenland en vindt deze keuken geweldig.” De authentieke Indonesische keuken kent vele gerechten. “Vegetarisch, met vis, met vlees” en smaakvariaties. “We serveren pittige en milde rijsttafels.” Indo food is healthy food. “In Aziatische landen komt minder kanker voor dan in westerse welvarende landen. Dat heeft onder andere te maken met het gebruik van kruiden zoals citroengras, geelwortel, gember en laos.

OVER GASTEN EN GASTHEERSCHAP Spreek bij Marcel nooit over klanten. “Wij ontvangen gasten; zij kunnen hier rustig twee tot drie uur lang tafelen. Gasten ontvangen we met een mooi gedekte tafel met tafellinnen, mooie wijnen en prima service in de bediening. Bediening met gevoel, je gasten moeten zich ‘senang’ voelen. Drinken is begeleiding van het eten: het moet toegevoegde waarde geven. Het is een misverstand dat wijn niet past bij de Indonesische keuken. Ik ben een echte wijnliefhebber en dat zie je direct bij binnenkomst aan het grote wijnrek. Vooral rosé past goed bij onze gerechten. Wij schenken de wijn altijd uit aan tafel.

OVER UPS & DOWNS IN 25 JAAR Moeder Zusan

Marcel kende na de vliegende start ook mindere jaren. “Tijdens de economische

crisis trokken zakenmensen minder snel de creditcard. Daarnaast deed ik nog meer mijn best om mensen over de streep te halen en omzet binnen te halen. Juist van tegenslagen leer je. Je moet van het negatieve iets positiefs maken. In zijn privéleven kreeg Marcel te maken met een scheiding. “Gelukkig hebben we in het belang van de kinderen goede afspraken kunnen maken over het co-ouderschap van de kinderen. Door de week bij mij en in het weekend bij hun moeder. Toen de oudste haar propedeuse had behaald, zijn we daar samen naar toe geweest.” Het 25-jarig jubileum is voor Marcel het absolute hoogtepunt. “We zijn landelijk bekend geworden door een publicatie in een tijdschrift. We staan in de top tien van betere Indonesische restaurants in Nederland; in 2015 waren we tweede. Zo’n bericht deel ik natuurlijk via Social Media. We zijn het enige Indonesische restaurant in Friesland en krijgen mensen uit heel Nederland. Dan varen ze ‘s zomers met de boot door Friesland en steken ze even aan in Sneek.“

20% Decorette Sneek • Singel 24, 8601AJ Sneek, 0515-412935 Decorette Wolvega • Hoofdstraat Oost 27, 8471JH Wolvega, 0561-612405

www.decorettesneek.nl • www.decoretteonline.nl VLOEREN | KARPETTEN | GORDIJNEN | BEHANG | BINNEN- & BUITENZONWERING | HORREN | VERF

KORTING* OP

DECORETTE TAPIJT *Vraag naar de actievoorwaarden. De actie is geldig 1 t/m 31 december 2019

OVER BEWUST LEVEN Meer dan vroeger denkt Marcel na over het leven. “Ik heb nog twee andere bedrijven gerund, maar die heb ik afgestoten. Door de week drink ik geen alcohol meer. Verder heb ik het kickboxen weer opgepakt; twee keer per week sta ik in de dojo. Het is een fysieke uitlaatklep, maar ook karaktervormend. Je wordt er rustiger van en dat is handig als je een stressmoment hebt. Hier geen Gordon Ramsay taferelen!” “Ik geniet van leuke dingen doen met mijn twee dochters. Met ze uit eten gaan, zodat ze hun smaakpapillen ontwikkelen. Leuke feestjes vieren of op een mooie zomerdag met een motorboot het water op. Ik zie mezelf als een selfmade man. Ik heb het allemaal zelf gedaan op basis van recepten van mijn moeder.” “Kijkend naar de toekomst ga ik deels mee in nieuwe concepten voor de Indonesische keuken. Misschien zoiets als de ‘gastrobar’ van Ron Blaauw in Amsterdam. Uit eten gaan hipper maken waardoor je nieuwe doelgroepen bereikt.”


28

NUMMER 11 • 2019

JAN NOTA WIL MENSEN VERMAKEN

TEKST EELKE LOK // FOTO'S FOTOGRAFIE JELLY MELLEMA

BIER, DAAR KUN JE OVER ZINGEN, VERTELLEN EN ‘STACHELEN’ Is hij nu entertainer, troubadour, muzikant, leraar, campingbeheerder, theeschenker, bierverkoper of boompjeskweker? Jan Nota uit Pingjum aarzelt. Dan: “Fan alles in lyts bytsje, tink. Mar ik ha it smoardrok, dus ik ha wol wat goed dien.” Hij kijkt om zich heen in z’n boomkwekerij/camping de ‘Nije Trije’, in het hart van het driehoekje Witmarsum, Pingjum en Arum. Het is dus goed de 38 jaar dat Jan Nota op de wereld is even op een rijtje te zetten: Jan werd geboren in Tjerkwerd; deed de middelbare landbouwschool. Dan word je bijna automatisch ingelijfd bij Haarsma in Tjerkwerd, het bedrijf in ontwerp en uitvoering van infrastructurele werken. “Ik waard grûnwurker, ik fûn it ferskriklik.” Bij zijn examen landbouwschool had hij een gitaar gekregen. En intussen met drie vrienden een bandje opgericht, ‘Pledget’. Ze speelden een tijdje, maar het viel uit elkaar door de verschillende toekomstverwachtingen. Nota ruilde zijn elektrische gitaar in voor een akoestische en ging solo op pad. Troubadour. Omdat hij de schurft had aan het grondwerk volgde hij een opleiding voor leraar. En omdat hij eens op een avondje van de Piet Bakkerschool, de school voor speciaal onderwijs in Sneek, speelde kreeg hij als dank daarvoor een baan aan die school. “Tolve jier dien, machtich.”

KWEKERIJ Hij huwde. Dan krijg je schoonouders. Die hadden een boompjeskwekerij in Pingjum. Jan Nota en zijn vrouw (en hun drie

kinderen) namen drie jaar geleden het bedrijf over, hechtten er een minicamping aan vast en hadden het er zo druk mee dat de schoonouders nog altijd meedoen. Want Jan stopte in januari als leraar, maar zet dat werk wel door: hij verzorgt op eigen bedrijf vier dagen dagbesteding voor jongeren die de kracht of mogelijkheden niet hebben om volwaardig in het arbeidsproces te treden. De kwekerij van haagjes en boompjes is “in paradyske.” Dus staan er nu ook achttien campingplaatsen, een woonwagen, twee appartementen en trekkershutten. Dat wordt nog uitgebreid. Er is een theeschenkerij. Soms zegt Jan Nota tegen de rondtrekkende campingbezoekers dat hij ’s avonds daar even zal optreden. Zijn vrouw sleept dan een varken op de barbecue en iedereen heeft een gezellige avond.

PLEZIER Z’n ogen beginnen te leven. Mensen plezier en gezelligheid geven, dat geeft zijn leven ook plezier. En hij doet niet anders. Jan Nota treedt zo’n honderd keer per jaar op in allerhande variaties. Dat wil zeggen: hij is dezelfde troubadour, z’n publiek is divers.

Toen hij begon te zingen in z’n theeschenkerij “sloech ik in soad bier yn, mar dy minsken woene inkeld mar tee ha. Doe siet ik mei tefolle bier.” Nota bedacht avonden waarop hij dat bier zou kunnen slijten. Dat leidde tot wat hij momenteel doet: het organiseren van bierproeverijen annex zang en verhalen over bier. Jan Nota houdt van bier, in de goede betekenis van het woord. Hij studeerde bierkunde. Snoof de Guinnessverhalen op, kan ze ook vertellen. Schreef liedjes over bier. “Bier is yn”, zegt Nota en verwijst naar de gevarieerde bierstellingen in de supermarkten. Veel mensen willen die bieren proeven. Bij Nota is dat proeven uniek.

BIERSTACHEL Jan Nota laat een ‘bierstachel’ zien. Van oorsprong Oostenrijks, maar Nota heeft er hier vijftig van laten maken. Een ijzeren plaatje, daar kan een brandertje op staan en een stokje met een brandpunt in hangen. Stokje wordt warm en dat steek je in een glas bier. De suiker verdwijnt. Dan proef je het echte lauwwarme bier. Een verslaggever hoort geen oordeel te vellen, maar deze vond het echt lekker. Jan Nota gebruikt er Friese biermerken voor. Die komen er steeds meer.

Hij koopt het bier met wat reductie in, maar Nota is niet in dienst van Frysk bier. Hij gebruikt Friese merken, omdat Fryslân en de Friese taal voor hem heel belangrijk zijn. Naast het glas lauwe bier ligt z’n laatste cd. “Blinder”, allemaal Friestalig werk. Dat hij ten gehore brengt als het publiek wil luisteren. Als hij niet meer als behang is, dan speelt hij alles. Je kunt roepen wat je wilt, Jan Nota speelt het. Van Creedence Clearwater Revival tot aan Arie Kuiper met wie hij een “bierstachellied” maakte. “Da’s karnaval fansels.” Ach, als het publiek zich maar vermaakt. Hij doet het op partijtjes, in eigen theeschenkerij, voor groepen en wordt ook veel los ingehuurd.

AAIPOP Want hoe mooi het is een ander te vermaken. Het blijft een stukje werk

in dat uitgebreide assortiment wat hij daarvan al heeft. Jan Nota geeft toe dat het gezin er misschien wel onder te lijden heeft, maar zijn gezinsleden hebben er ook nog steeds plezier in. “Ik hie eartiids ien doelstelling: ik wol in kear op Aaipop (Frysktalig popfestival in Nijlân –red.) optrede.” De eerste keer moest hij voorspelen. “En ik wie ynienen alle teksten en muzyk kwyt.” Een jaar later ging de wens toch in vervulling. Hij heeft er nu al een paar keer gespeeld. Doel bereikt. Jan Nota grijnst. En wijst om zich heen: “Dit ek.”


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

‘Un Kuierke deur Sneek’

29

Deur Peter van Egmond

JOHAN WILLEM FRISOSTRAAT Diskear gaan we ut Sperkhem in, en wel de Johan Willem Frisostraat. Feul fan oans salle de geur fan fers bakt broad nòch goëd herinnere kanne mòrrensfroech, tenminste at de wyn de goeie kant op ston, want anders wurdde dy al snel opslokt deur de soms indringende geur fan Wouda’s Meel.

Karakteristyk an de Johan Willem Frisostraat was dat der hast op elke hoek wel un winkel te finen was. Su waren der bakkers, slagers un groënteboer, en úteraard krúdeniers. Eén fan dy bakkers was de bakkerij fan Wagenaar op nr 42. Pieter Wagenaar en syn frou Aaltje lieten dit pand bouwe in 1935. Ut hele gesin Wagenaar was werksem in de bakkerij, su ok de beide dòchters Johanna en Jannie. Un aardege bijkomstigheid is, dat Pieter en Aaltsje de groatouders waren,

Op de foto vlnr de dochters Johanna en Jannie van bakker Piet Wagenaar. Voor Aaltje, de vrouw van de bakker

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

fan Alice Booij en Johanna was har moeke. De bakkerij wurdde later ferkocht aan Ten Dam dy’t de bakkerij foartsette. Uteraard wille we ok seker de bakkerij fan Kuiper nyt foarbij gaan late op nr 20, earder was dat de bakkerij fan A. Faber onder de naam bakkerij ‘t Sperkhem’’. Op nr 1 woande bruchwachter Jan Franckena, dizze was mogelek de allerearste bruchbediende fan de earste Elektrise Brugge fan Sneek, namelek de Harinxmabrugge dy’t in 1920 in gebrúk nomen is. Kommend jaar bestaat de brugge dus 100 jaar. Op de hoek met de Willem Lodewijkstraat fine we op nr 9 in de jaren 20 fan de foarege eeuw de winkel fan H. Rienstra, disse ferkocht krúdeniers- en grutterswaren, mar ok tabak, sigaren, sigretten, wyn en likeur. Na Rienstra kwam in 1927 Roelof Kluin in het pand en startte hier syn Vivowinkel. In 1960 nam soan Gerrit de saak over fan syn fader Roelof, en runde de saak samen met echtgenoate Mieke. Op 10 april 1978 moesten se fanwege gesondhydsredenen stoppe met de saak.

Ids Modderman dy’t handelde in krúdenierswaren en groënten was te finen op nr 12. Op nr 18 fine we de drogisterij fan Asman, dêr’t je in de jaren 30 ok terrecht konnen foar ut herstellen fan elektrise apparaten en ut maken fan lichtdrukken, froeger was ut nyt ongebrúkelek om ferskillende fakgebieden te kombinearen. Later sat in dit pand Ammerlaan dy’t hier ok un drogisterij-parfumery dreef. De rundkalfs en farkensslagerij fan R.R. Westra was te finen op nr 22, dêt’t later G. de Jonge met syn Markthal in groente en fruit sat. De Sperkhemskoal of froeger ‘Skoal 1’ was festegd op nr 23 en is in 1987 ferfongen deur nieuwbou. Ok un kapper ontbrak der nyt, met o.a. in de jaren 70 op nr 12 ‘Kapsalon Femia’, later De Boer en tòt op heden ‘De knipperij’. Slagerij Rijpkema wat foarheen slagerij Witteveen was sat op nr 25, na Rijpkema fòlgde J. Gorter in de saak op, en ok het P. Feenstra der nòch even insitten, inmiddels is de slagerij krekt as de feule andere winkels ferleden tyd.

De Kristeleke Skipperskoal òftewel de Willem Lodewijkskoal op nr 63 is krekt as de Koaningin Wilhelminaskoal, dy’t de ingang an de Frederik Hendrikstraat het, boud in 1930 naar un ontwerp fan de Liwadder arzjitekt Lou Reinalda in de styl fan de Amsterdamse Skoal. Ok de Apostolise Kerk op nr 57 is in disse styl boud, mar dan naar un ontwerp fan H. Bunders út Hilversum. We binne wat op en del gaan in de Johan Willem Frisostraat, en hewwe un antal winkels en skoalen an deen, mar natuurlek is der nòch feul mear te fertellen, mar salle hier in un fòlgende útgave ferder metgaan mutte.

Vuurwerk Burgemeester Jannewietske de Vries zei dat Groot Sneek zo’n verschrikkelijk grote gemeente is, dat een eventueel vuurwerkverbod niet gehandhaafd kan worden. Wij kennen nog wel een aantal criminele activiteiten die minder lawaai maken en dus helemaal niet bestreden kunnen worden, maar alla: Jannewietske vroeg ons de rommel toch maar niet af te steken.

Want dat was het ergste: wij wisten er geen hout van. Terwijl de provinciale media vertelden dat na een periode van hoogoplopende spanningen de vuurwerkbom was gebarsten. Maar de slangenkuil waarover ze het nu hebben, hebben ze nooit eerder iets gezegd of geschreven, over ge-vlogd, ge-Facebookt, ge-Twitterd of ge-weet-ik-wat. Wij wisten van niks.

Twee dagen later vloog het hele gemeentehuis in de hens omdat haar wethouders en raadsleden allemaal rotjes smeten. Het knalde de deuren uit.

De Groot Sneker politici wisten allemaal alles precies. De meesten zaten al bij Offinga in de carbidbus. Die wisten al, voordat Stella door de lucht vloog, hoe ze de rotzooi zouden opruimen. CDAfractievoorzitter Attema zei binnen een half uur, nog voordat de bevolking van Groot Sneek ook maar even een minuutje kreeg om na te denken, dat ze contact zouden zoeken met een andere partij dan de PvdA, die aan Stella hing. Dat zal

Sterker, wethouder Stella van Gent knalde ook de deur uit. Op straat gekwakt door wat wij dachten dat haar collega’s waren, maar dat niet meer wilden zijn.

nog best moeilijk zijn, want ChristenUnie man Gert Schouwstra verspeelde veel krediet, vanwege zijn kritiek op Offinga’s begroting. Want de rest van het college heet nu even ‘Offinga’. Omdat het volgens de media niets anders was dan dat Stella en Maarten niet met elkaar door dezelfde deur naar die slangenkuil konden. Twee totaal verschillende karakters. Ik ken beiden, weet absoluut niet hoe ze werken. Als je luistert naar de mienskip, blijkt dat de meesten daar Stella wel zien zitten en op z’n zachtst gezegd twijfels hebben over Maarten. Als intussen alles ‘opgelost’ is, voordat dit geschrift is verschenen, dan is met die mening helemaal geen rekening gehouden. Maar het ging de raad toch juist om die mienskip?


30

NUMMER 11 • 2019

NOVEMBER/DECEMBER programma

Datum

Voorstelling

vr. 29-11

Nederpop All Stars Zelfs je naam is mooi

za. 30-11

ABBA Gold Europe The Tribute Band to ABBA

zo. 01-12

De Grote Sinterklaas Show 3+

zo. 01-12

Oratoriumvereniging Bolsward Messiah Locatie: Martinikerk Bolsward

di. 03-12

Huub Stapel (Try-out) Het Huwelijk

wo. 04-12

Tryater Raze om protters

vr. 06-12

Tineke Schouten Highlights

za. 07-12

Susan Visser, Jelka van Houten e.a. De Verleiders Female

zo. 08-12

Jouster Fanfare Fiene Ferhalen

wo. 11-12

Lebbis De ervaring: Bovengrens II

za. 14-12 & zo. 15-12

Kerstconcert LET it SNOW! Cultuur Kwartier Sneek productie

di. 17-12

Explosive Light Orchestra A Celebration of ELO & Jeff Lynne

wo. 18-12

Cultuur Kwartier Sneek productie i.s.m. Nootstroom De vier jaargetijden van Vivaldi

Foto: Florian Cats

TÜÖTTENZAAL

RAZE OM PROTTERS

BOLWERKZAAL

Foto: Ben van Duin

LAATSTE KAARTEN

DE VERLEIDERS FEMALE

TINEKE SCHOUTEN

Datum

Voorstelling

vr. 29-11

The Hillbilly Moonshiners play Mumford & Sons

za. 30-11

Legion of the Damned + Insurrection + Marching Through Corpses

za. 07-12

Pater Moeskroen

zo. 08-12

Handsome Johnny

do. 12-12

The Exploited + Rawside

vr. 13-12

Comedy Club Sneek #5

za. 14-12

Focus + Scarlet Stories

Foto: Roy Beusker

Foto: Dirk Hopgendoorn Moens

NOORDERKERKZAAL

STE T A A L

Giest mei?

Voorstelling

za. 07-12

Chris Hinze Incredible India

za. 14-12

Janneke de Bijl Zonder zin kan het ook

EN!

RT KAA

Meer informatie? Kijk op THEATERSNEEK.NL

PATER MOESKROEN

Datum

HETBOLWERK.NL

THE HILLBILLY MOONSHINERS


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

31

IN DE SCHIJNWERPERS:

Saskia Wagenvoort Bij Kunstencentrum Atrium halen de docenten het beste in leerlingen en cursisten naar boven. Wie zijn deze door de wol geverfde muzikanten, dansers, toneelspelers en beeldend kunstenaars? In GrootSneek komt elke maand een voorbij. Deze keer Saskia Wagenvoort. Naast het geven van cursussen in visagie en grimeren heeft zij het als grimeuse de komende weken erg druk met de voorbereidingen op de grote kerstvoorstelling van Cultuur Kwartier Sneek. Deze is in december te zien bij Theater Sneek. En dus moeten de cursisten, die variëren in leeftijd (dames van dertien tot over de vijftig jaar en ook mannen) voldoende inspiratie hebben. “In iedere les staat een thema of onderwerp centraal. Vooraf mail ik cursisten foto’s en plaatjes, maar vaak gaan ze zelf ook op zoek op internet en komen met goede en verrassende ideeën naar de les.” Hetzelfde geldt voor de cursus grimeren. “Bij grime moet ook het totaalplaatje kloppen. Daarom besteed ik ook aandacht aan haar, kleding en accessoires. Dan komt de grime pas echt tot zijn recht.” In haar cursussen behandelt Saskia diverse technieken die bij meerdere

Saskia aan het werk tijdens de voorstelling Shrek de Musical van MUZT Musicalopleiding (2019).

Fotografie Omtoveren Naast heeft geven van cursussen verzorgt Saskia ieder seizoen de grime bij grote producties van Cultuur Kwartier Sneek (CKS), zoals de Atrium Dansdagen en de musicals van MUZT Musicalopleiding, In december heeft zij het druk met de kerstvoorstellingen van CKS in Theater Sneek. “Vooral in de laatste week voor de shows. Maar het is gelukkig bekend terrein; het is vooral een kwestie van veel glitter en blush. De MUZT-musicals vergen meer tijd, met veel karakters op het podium. Met name als er spelers snel van karakter moeten wisselen, is het een uitdaging. Het is best lastig om in slechts een paar minuten tijd een wolf om te toveren naar een koningin.” Saskia vraagt bij grote projecten zoals de MUZT-mu-

Inmiddels is Saskia ook al zo’n zes jaar een succesvol fotografe die regelmatig exposeert en veel in opdracht werkt. Afgelopen september was haar werk te zien bij de tweede editie van het prestigieuze Masterly The Hague. In de ruimte waar haar foto’s hingen stond ook een vaasje dat door prinses Margarita is ontworpen. Saskia: “Bij Masterly The Hague draait het om moderne kunst die is geïnspireerd op klassieke werken. Ik maak vooral portretten. Vaak zie je daarbij bloemen terug. Wat mijn foto’s verder kenmerkt, is een naturelle, serene look. Hoewel ik ook van heel uitbundig en veel kleur houd.” Wat er zes jaar geleden even een keer bij kwam, is flink uitgegroeid. “Met visagie en styling deed ik veel in opdracht, waarbij ik samenwerkte met

Mixed en Stitched Phography

fotografen – nog steeds trouwens. Maar bij mij ontstond de behoefte om zelf de foto’s te gaan maken. Want het wringt af en toe dat je een plaatje in je hoofd hebt, maar dat iemand anders uiteindelijk de foto maakt. Tijdens de lerarenopleiding kregen we fotografie en ik zat dag en nacht in de doka. Ik was een beetje vergeten hoe leuk ik het fotograferen vond, maar gelukkig moedigde een model mij aan om het weer te proberen.”

VERFRISSENDE SCHERPZINNIGE IDEEËN, STERKE ANALYSES EN INSPIRERENDE LEVENSLESSEN

bolwerk • ZATERDAG 7 december

FOTO: DIRK HOOGENDOORN

Volkskrant (****): “Lebbis is in vorm en weet zijn bekende, knalgroene boodschap haarscherp en humoristisch te verwoorden. NRC (****): “Verfrissend hoe Lebbis altijd zegt waar het op staat.”

Al ruim dertig jaar is Pater Moeskroen een begrip in menig club, kroeg, festival, theater en partytent. Aanstekelijke folk, knallende feestnummers en meeslepende ballades; de vijf multi-instrumentalisten brengen het allemaal ten gehore met hun omvangrijke arsenaal bestaande uit banjo’s, fluiten, mandolines, accordeons en wat al niet meer. Pater Moeskroen kent een gevarieerd, volledig Nederlandstalig repertoire met elementen uit de folk, klezmer en punk. De band staat garant voor veel kolderieke muzikale fratsen, maar er is ook plaats voor ontroering en diepgang. Het idee voor Pater Moeskroen ontstond in 1985, toen Martien van Oostrom, Ad Grooten en Wilbert van Duinhoven met een straatmuziekgroep door Frankrijk trokken. Toen zij daarna de Belgische stad Moeskroen aandeden, was er gelijk ook een naam. Zes jaar later kreeg de groep landelijke bekendheid dankzij de nummers ‘Roodkapje’ en ‘Hela Hola’ (nummer 11 in de Top 40). Beide singles werden door Peter Koelewijn geproduceerd. Inmiddels heeft de band meer dan twintig albums afgeleverd. De laatste verscheen dit jaar: De Reservebelgen. Ook werden recentelijk nieuwe versies van ‘Roodkapje’ en ‘Hela Hola’ opgenomen die ongetwijfeld voorbij zullen komen bij het concert in Het Bolwerk. ZATERDAG 7 DECEMBER // ZAAL OPEN: 21.00 UUR // PRIJS: € 14,- VVK // DEUR € 17,-

sicals vaak (ex-)cursisten om haar te helpen “Alleen is het voor mij een te grote klus. Ik bereid alles wel goed voor. Zo hang ik voor mijn assistenten voorbeelden van het gewenste resultaat op in de kleedkamers en zoek ik de kleurcodes uit.”

LEBBIS

PATER MOESKROEN Pater Moeskroen scoorde in 1991 een grote hit met het nummer ‘Roodkapje’. De groep stond daarmee maar liefst veertien weken in de Nederlandse Top 40, met een tweede plek als hoogste notering. Op 7 december reist de band met een nieuw album op zak af naar Poppodium Bolwerk.

thema’s kunnen terugkomen. “Na twee of drie lessen zie ik cursisten groeien en meer durven. Dan ‘valt het kwartje’ en beginnen ze prachtige dingen te ontwerpen. Dat is heel leuk om te zien. In goede sfeer mooie dingen maken met mensen, daar houd ik van.”

FOTO: SASKIA WAGENVOORT

Inspiratie

In zijn vorige voorstelling heeft cabaretier Hans Sibbel, beter bekend onder de naam Lebbis, gekeken waar we te ver gaan: nog meer eten, meer reizen, meer series kijken. Meer, maar het brengt ons weinig. In zijn nieuwe voorstelling kijkt hij hoe we weer iets kunnen ervaren. Waar is de lef in ons leven om nieuwe dingen te beleven en ontdekken. De pers was bijzonder lovend over Bovengrens I en vond het met name verfrissend hoe Lebbis altijd zegt waar het op staat. Hij toont ons zijn persoonlijke

zoektocht naar een moderne, verantwoorde levensstijl en probeert zo ook in zijn eigen leven een bovengrens aan te houden. Bovengrens II borduurt verder op het thema van de overvloed, dat volgens Lebbis onverminderd actueel is. Zijn zoektocht naar een bewustere omgang met de wereld krijgt in Bovengrens II een vervolg, waarin ongetwijfeld ook de hoop op een betere toekomst doorklinkt. LEBBIS – DE ERVARING: BOVENGRENS II // WO. 11 DEC. 2019 // 20.15 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL

FOTO: MARTIN OUDSHOORN

“Goed kijken, een beeld voor ogen hebben en aan de slag gaan. Visagie is een kwestie durven en het gewoon doen”, vertelt Saskia. “Als het niet wordt wat je voor ogen hebt, haal je het er weer af en begin je opnieuw.” Saskia’s cursisten kunnen de make-up op zichzelf aanbrengen, maar vaak werkt een model meenemen of uitproberen op een andere cursist beter. “Het geeft meer vrijheid om te experimenteren. Een model heeft zeker invloed op wat je met de visagie wilt doen. Als je bijvoorbeeld iemand ouder wilt maken, dan werkt het lastiger op een zestienjarige. Maar het model is niet doorslaggevend. Belangrijker is het beeld wat je in je hoofd hebt.”

JANNEKE DE BIJL

LAAT ZIEN DAT HET ZONDER ZIN OOK KAN! Na het winnen van zowel de jury- als de publiekprijs van het festival Cameretten in 2017 wist Janneke de Bijl het zeker en gooide ze het roer om van filosoof naar cabaretière. Haar huidige voorstelling ‘Zonder zin kan het ook’ verwijst naar een uitspraak van haar vriend. “Als hij zegt ergens geen zin in te hebben, zegt hij ‘zonder zin kan het ook’, een enorme dooddoener. Het slaat ook wel iets breder op het leven vind ik. Ik probeer het tragische van het alledaagse leven in woorden te vatten. Mijn favoriete momenten zijn de momenten dat het publiek lacht omdat ze mijn ‘gekte’ herkennen”. De voorstelling is verfrissend voor zowel mannen als vrouwen. De Bijl belicht het thema relaties eens vanuit een andere hoek. Het liefst gebruikt ze humor die een beetje wringt, zodat je wel moet lachen maar ook een beetje die tragische, pijnlijke kanten van het leven voelt. Met die combinatie van emoties stuurt De Bijl de mensen graag terug naar huis. JANNEKE DE BIJL // ZA. 14 DEC. 2019 // 20.15 UUR // WWW.THEATERSNEEK.NL

VIER PAKJESAVOND IN THEATER SNEEK

Theater Sneek organiseert in samenwerking met Tryater op woensdag 4 december een pakjesavond, voorafgaand aan de voorstelling Raze om Protters. Met lekkere warme chocolademelk en een kop snert komen we in de foyer van Theater Sneek bij elkaar om Pakjesavond te vieren. Kijk voor meer informatie op onze site: WWW.THEATERSNEEK.NL/VOORSTELLING/ PAKJESAVOND


agenda vrIjdag 29 november

Zondag 1 december

Zaterdag 7 december

vrIjdag 13 december

SNEEK EVENEMENT Sinterklaasfeest voor alle 70-plussers met een gezellig programma. Zuiderkerk. 14.00-16.45 uur

SNEEK MARKT Markt, workshops en lezingen op gebied van duurzaamheid. Kunstencentrum Atrium. 11.00-17.00

KORNWERDERZAND LEZING Mini-collegetour over de reislust van vissen en de Vismigratierivier. Afsluitdijk Wadden Center. 19.30-20.30 uur

luIsteren op locatIe

KoopZondag

SNEEK MARKT Gezellige kerstmarkt in en rondom de St. Martinuskerk. Koop leuke kerstspulletjes en bezichtig de historische kerk uit 1872. Sint Martinuskerk. 11.00-16.00 uur

Drie verrassende concerten op drie verschillende locties. 20.00 uur

In december is het elke zondag koopzondag. Centrum. 12.00-17.00 uur

groat Sneker SInteklaZefeest flower power markt

IJLST MUZIEK

Zaterdag 30 november

wInterfaIr ARUM MARKT

Gezellige fair met kraampjes in en om Herberg de Gekroonde Leeuw, het voormalig tramstation van Arum. 13.00-18.00 uur

aquadIsco JOURE ZWEMMEN

Dansen en zwemmen op de nieuwste hits. Het zwembad wordt omgetoverd tot een heuse disco. Swimfun. 19.00-21.00 uur

avondwandelIng LEMMER WANDELEN

Een gids neemt je mee in de geschiedenis én spannende verhalen, zoals over Captain James Boorder en de aanval op Lemmer in 1799. VVV Lemmer. 19.30 uur

enge buren

LEMMER THEATER Enge Buren speelt hun allerlaatste theaterprogramma ‘Basta!’. Theater De Hege Fonnen. 20.00 uur

SNEEK WINKELEN

de grote sInterklaasshow SNEEK THEATER

Vrolijke Sinterklaasvoorstelling met veel spektakel en geschikt voor de hele familie. Na afloop is er een meet & greet met Sinterklaas en zijn pieten. Theater Sneek. 13.00 / 15.00 / 17.00 uur

hymn to the VIrgIn

SNEEK MUZIEK Sneeker Cantatekoor zingt tijdens dit concert de mooiste Ave Maria’s en andere muziek rondom Maria. Doopsgezinde kerk. 16.00 uur

messIah

BOLSWARD MUZIEK Oratorium Vereniging Bolsward zingt Messiah van G.F. Händel m.m.v. van Het Promenade Orkest, solisten, koor en Hinsz-orgel. O.l.v. Pauli Yap. Martinikerk. 15.00 uur

kerstmarkt

heel sneek ZIngt SNEEK MUZIEK

SANDFIRDEN MUZIEK

flInke wInter favorIeten HEMELUM EVENEMENT Geniet van een mooie selectie aan deelnemers, livemuziek, workshops, lezingen en foodtrucks in een oude melkfabriek. Zeilschool de Morra. 11.00-18.00 uur

Zondag 8 december

wInterwandelIng RIJSTERBOS EXCURSIE

Wandeling door het eeuwenoude Rijsterbos. Hoofdingang Rijsterbos. 9.30-11.30 uur

x-mas

SNEEK WINKELEN

Op 4 en 23 december zijn er extra koopavonden. Centrum. Tot 21.00 uur

cécé

KOUDUM MARKT

DELFSTRAHUIZEN DOEN

Heerlijk en relaxt koeknuffelen met een Friese koe. Boerderijrecreatie. 9.30 uur

woensdag 11 december

voorproefje

strúntocht MAKKUM EXCURSIE

Maak onder leiding van een gids een strúntocht over de Makkumersúdwaard. 14.00-16.00 uur

21 december 26 december 27-29 december 16-19 januarI

Wintereditie van Smûk op Sânfurd met een avond vol kaarslicht, luisterliedjes en gedichten door het combo AnnaMae. Kerkje van Sânfurd. 20.00 uur

Za. 14 en Zo. 15 december

Lemster DIckens FestIjn Sfeervol winterevenement met winterfair, straattheater en veel muziek met als decor het historische Lemmer eind achttienhonderd. Centrum. Za. 16.00-21.00 uur / Zo. 14.00-19.00 uur

let It snow SNEEK MUZIEK

Gezellige familievoorstelling m.m.v. leerlingen en docenten van Kunstencentrum Atrium. Theater Sneek. Za. 16.00 en 19.30 uur / Zo. 16.00 uur

Zondag 15 december

SNEEK MUZIEK

Band Cécé uit IJlst speelt de muziek die hen inspireert en heeft een afwisselend en verrassend muziekrepertoire. Lewinski. 15.30 uur

ONZE COMPLETE AGENDA VIND JE OP: WATERLANDVANFRIESLAND.NL

smûk op sanfûrd

LEMMER EVENEMENT

Zaterdag 7 december

Sfeervolle winterfair met een grote variatie in producten en ambachten, een modeshow en muziek. Kassen FleurigBuiten. Za. 13.00-20.00 uur / Zo. 11.00-17.00 uur

MAKKUM THEATER

Za. 7 en Zo. 8 december

koopavond

koeknuffelen

debby petter

Met de liefde voorbij vertelt Debby Petter in een meeslepende lichte en radeloze monoloog over liefde en geluk. Doopsgezinde kerk. 20.00 uur

Za. 30 nov en Zo. 1 dec

wInterfaIr

Zaterdag 14 december

Heel Sneek zingt kerstliederen. Iedereen kan genieten van een prachtig kerstverhaal, kerstgedicht, diverse koren en gezellige kerstliedjes. Sint Martinuskerk. 20.00 uur

SNEEK EVENEMENT Extra koopzondag met Lekker Sneek, Kerst & Dickensmarkt en vele extra kerstactiviteiten. Centrum. 12.00-19.00 uur

woensdag 4 december

neusje van de palIng

sIngIng swIngIng poëZIe SNEEK POËZIE/MUZIEK

Dichters van binnen en buiten Friesland presenteren hun gedichten in muzikale vorm. Lewinski. 15.00 uur

kerstconcert

HEEG MUZIEK Kerstconcert Crescendo Heeg met mannenkoor Ons Genoegen en solo trompettist Hessel Buma. R.K. Kerk. 20.00 uur

Kerstconcert Bolsward KrystkuIer St. Nyk BoxIng Days Joure Sneker FIlmwInter


Vermaak

FOTO: ALIETTE MIEDEMA

FerdIve daasje

FLOWER POWER MARKT

ZONDAG 1 DECEMBER

ZATERDAG 7 DECEMBER

LuIsteren op LocatIe

Flower Power Markt

Heel Sneek ZIngt kerstlIederen

Luisteren op Locatie in IJlst trakteert je wederom op een verrassende muzikale avond met drie concerten op drie locaties. To Twelve neemt je mee op een ‘folky’ reis. Albert Jan de Boer (bariton) en Pieter Bogaert (pianist) brengen een deel van hun tweede liedprogramma Liederkreis opus 39 van Robert Schumann. En The Poelmann Brothers spelen poëtische luisterliedjes met vertolkingen van o.a. Boudewijn de Groot en Robert Long.

De Flower Power Markt in Sneek is een markt waar je heerlijk inspiratie kunt opdoen en shoppen op het gebied van duurzaamheid. Zo vind je er trendy handgemaakte producten, vintage, kleding, sieraden en accessoires, en andere duurzame goodies. Ook zijn er diverse lezingen en miniworkshops. Of ruil je kleding, boeken en/of biologische zaden om voor andere exemplaren. En dat allemaal in de sfeer van de Flower Power tijd.

Overdag wordt er in en rondom de Sint Martinuskerk in Sneek een gezellige kerstmarkt georganiseerd en kun je tegelijkertijd de prachtige kerk uit 1872 van architect Pierre Cuypers bekijken. ’s Avonds staat er een gezellig zangfestijn op het programma voor iedereen die van zingen houdt. Kom alvast in de kerststemming en luister naar prachtige kerstverhalen, de liederen van de diverse Sneker koren en zing zelf heerlijk mee!

WWW.IJLST750.NL

WWW.FLOWERPOWER.FRL

WWW.SNEEK.NL

SUGGESTJE SuggestIe

FOTO: MAARTEN VAN DER WAL

VRIJDAG 29 NOVEMBER

FLINKE WINTER FAVORIETEN

ZATERDAG 7 EN ZONDAG 8 DECEMBER

ZONDAG 15 DECEMBER

FlInke WInter FavorIeten

SIngIng SwIngIng PoëZIe

De Flinke Winter Favorieten wordt dit jaar voor de tweede maal gehouden op zeilschool de Morra in Hemelum. Volgens het vertrouwde concept van de Flinke Favorieten wordt er met een mooie selectie aan deelnemers, livemuziek, workshops, lezingen en foodtrucks een ideale winkelstraat gecreëerd voor jong en oud. Laat je verleiden door de fijnste delicatessen, sla vast je kerstcadeaus in of kom gewoon jezelf verwennen in de speciale winterse sfeer in de oude melkfabriek.

Poëzie in een swingend jasje, want op het podium in Lewinski krijgen dichters de mogelijkheid om hun gedichten in muzikale vorm te presenteren. Ze kunnen zich daarbij zelf begeleiden of muzikanten kunnen hen daarbij ondersteunen De gedichten worden in het Fries, Nederlands, Stadsfries en Engels voorgedragen door dichters van binnen en buiten Friesland. Jazz zangeres Annemiek Zijlstra zal daarnaast een aantal Jazzstandards ten gehore brengen.

WWW.ITFLINKEBOSKJE.NL

WWW.LEWINSKI.NL

UW EVENEMENT HIER?

Waterland van Friesland laat elke maand in deze krant een greep uit de agenda zien van Zuidwest Friesland. Organiseer je zelf een evenement? Meld deze dan aan en mail alle informatie mét een foto naar agenda@waterlandvanfriesland.nl


De verbouwing is begonnen vlo eren kar petten

Ook voor projectadvies & -realisatie loopt u binnen bij Post!

gordijn en raamdeco ra tie sh utters zonwerin g e n m eer. . .

vo o lo r p op r t u oje bi cta nn d en vie bi s & jP O rea ST li . sa

ti

e

Vanaf 15 oktober jl. wordt er hard gewerkt aan het nieuwe kantoorpand van Annet de Jong Makelaardij aan de Leeuwarderweg. De binnenzijde wordt geheel nieuw ingedeeld als kantoorpand met veel meer lichtinval en twee appartementen die volgende jaar in de verhuur komen. Elke dag zie je meer de contouren van de nieuwe situatie. Alhoewel collega Marianne vorige week wel erg bedenkelijk keek op locatie, in haar toekomstige werkplek. De reacties zijn ontzettend leuk en de na de plaatsing van het bouwbord stoppen diverse mensen om te kijken.

n g ewo woon on ad a d vi e s & rea lisa tie

U vi ndt P OST in IJ lst a a n het Fr isia plein 2. nf o r mat i eAnnet ? Zi edewJong w w.p os t woona dvies.nl of bel - 0www.annetdejongmakelaardij.nl 515 532 372. Makelaardij - Tel. 0515-412727

Wij zijn aangesloten bij:

ok

POST Woonadvies & Realisatie Frisiaplein 2 Ijlst www.postwoonadvies.nl Tel: 0515 532 372

O

We blijven ook updates via de social media geven en de volgende keer laten we meer zien van de opbouw.

vloeren · karpetten · gordijnen · raamdecoratie shutters · zonwering · en meer...

Wij zijn aangesloten bij:

WORD ABONNEE! EN ONTVANG HET MAGAZINE DAT SCHAATSEN NÓG LEUKER MAAKT IN DE BRIEVENBUS!

6 nummers voor maar € 24,95 per jaar

Of neem een proefabonnement van drie nummers

HET MAGAZINE DAT SCHAATSEN NÓG LEUKER MAAKT!

CLAUDIA PECHSTEIN "IN DUITSLAND LIGGEN ZE TE SLAPEN"

JOCHEM UYTDEHAAGE "SCHAATSEN IS GEEN ROCKET SCIENCE"

KOEN VERWEIJ

RIJD JE OP DE IJSBAAN WEL ECHT 400 METER?

"IK KOM TERUG VOOR OLYMPISCH GOUD"

voor maar

€ 14,95

NR.01 • 25STE JAARGANG 2019/20 PRIJS: € 5,95 • WWW.PROSKATING.NL

CONTROVERSIEEL

0000611199

88 718868 718868 582690 582690

GA NAAR www.proskating.nl/abonneren OF BEL Tel. +31(0)251-25 79 24

Ook leuk als cadeau!


SPORT PRETECHO Tot voor kort was echografie een betrouwbaar onderzoek dat werd gedaan in het ziekenhuis door ervaren mensen om zwangerschappen te beoordelen, buikklachten te analyseren en trombosebenen uit te sluiten. De laatste tijd zien we echter een wildgroei aan echografisch onderzoek in allerlei perifere {(para)medische} praktijken, waarbij de echo wordt verricht door personen met diverse achtergronden. Wat moet je ook als de zorgconcurrent een echoapparaat in huis haalt ? Grote kans dat mensen weglopen. Het is immers bekend dat patiënten graag beeldmateriaal van hun lichaam willen omdat ze dan pas het gevoel hebben serieus genomen te worden. Het maken van echo’s is geen zogeheten voorbehouden behandeling. Dat betekent dat iedereen een echoapparaat uit de kast kan trekken en ongeremd mag roepen wat hij allemaal meent te zien. U ook? Ja, u ook. Trek een witte jas van de bakker aan, zet een vensterglasbril op de neus en u kunt met uw echoapparaat langs de deuren en braderieën. De term pretecho krijgt nu ook een andere betekenis. U smeert uw buurman giechelend in met gel en gaat eens kijken wat hij onder de leden heeft. Roep maar wat. Dolle pret natuurlijk. Niemand controleert of u het goed ziet en u zelf al helemaal niet. Dat de beste man vervolgens slapeloze nachten heeft omdat u zijn nier kunt vinden of omdat u met al uw ervaring de darmen niet helemaal vertrouwt maakt de lol voor sommigen misschien alleen nog maar groter. Uiteraard is de mogelijkheid van een laagdrempelige echo om de hoek een welkome ontwikkeling, mits deze wordt verricht met deugdelijke apparatuur door een goed getrainde onderzoeker. In de praktijk komt het nu echter vaak voor dat patiënten met allerlei bevindingen worden geconfronteerd door een onderzoeker die niet gehinderd wordt door enige kennis en/of ervaring. Dit kan tot veel bezorgdheid en onrust leiden. Het werkt een beetje als een glazen bol op de kermis. Voor de waarzegster is het makkelijk om van alles over de toekomst te roepen. Het komt echter maar zelden voor dat goedgelovigen aan hun zieneres terugkoppelen hoe het in werkelijkheid is afgelopen. Voor de beroepsgroep ook maar goed ook want anders zou men al snel op zoek kunnen naar ander werk.

35

GROOTSNEEK.NL

GERARD VAN LEEUWEN

FACEBOOK IS EEN RIOOL

Social media worden steeds belangrijker in de beeldvorming voor sporters en sportverenigingen. De toppers hebben allemaal Instagram- of Twitteraccounts met duizenden of soms miljoenen volgers. Een duur pr- of marketingbureau bewaakt het profiel en het imago en ‘vermarkt’ een en ander. Negatieve reacties worden gefilterd of omgebogen waarna er op diverse bankrekeningen positieve ontwikkelingen zijn waar te nemen. Iedereen blij. Hoe anders zijn de belevenissen van sportverenigingen op de elektronische snelweg. Wekelijks kun je genieten van gekleurde wedstrijdverslagen of ‘goed-nieuwsshows’. Het zijn veelal onschuldige, veelal niet al te waarheidsgetrouwe schrijfsels. Al wordt er met tien nul verloren, word je binnen een uur met 3-0 ‘weggetimmerd’ of overspeeld binnen anderhalf uur, de scribent ziet altijd lichtpuntjes, of weet andere zalvende woorden te vinden. ‘Geen geluk’ of ‘domme pech’ zijn veel gebezigde verklaringen. Of uiteraard de arbitrage, die vrijwel nooit in het voordeel fluit van het eigen team. De keerzijde van deze onschuldige digitale woordenbrij is de kwaadaardige toon die op Twitter en, vooral, Facebook wordt gebezigd. Veelal zijn politici de gebeten hond, vooral nationaal, maar soms ook lokaal. Ook in Sneek geven sommige onderwerpen toetsenbordridders en –prinsessen voldoende munitie om helemaal los te gaan. Recent onder andere over de Garden of Dance, de Sneekweek in bredere zin en de sloop van het beroemde, in sommige ogen beruchte, Boumapand aan de Leeuwarderweg. Incidenteel is de sport ook in beeld. Zo nodigde de inmiddels ter ziele gedragen fusie tussen SWZ Boso Sneek en ONS Sneek Facebookleden uit om hun, veelal ongenuanceerde, meningen te ventileren. Voor mij

is het wel duidelijk dat dit platform een beeld geeft wat er zoal in de onderbuiken van al dan niet hardwerkend Nederland omgaat. Meest trieste geval in ons sportwereldje was de volledig ontspoorde discussie rond een twaalfjarige speler van LSC die te verstaan was gegeven om naar een andere club uit te kijken omdat men aan de Leeuwarderweg geen kans zag hem passend te trainen of te coachen. Over de kwestie zelf heb ik geen mening omdat ik er niets vanaf weet. Over het niveau van de ‘posts’ wel. Die vond ik ver beneden de maat. Ik kan de frustraties van de moeder volledig begrijpen, maar door derden werd er van alles en nog wat bijgehaald. Daarbij spanden verkapte bedreigingen aan het adres van de trainer en de boodschapper van het nieuws namens LSC de kroon. Oude, fossiele opvattingen over de verenigingen werden maar weer eens van stal gehaald. Elitair, kakkers, et cetera. De tijd van de verzuiling kwam weer eens ongepolijst naar boven. Toen ik het las, dacht ik: hoe moet je hier nu als vereniging op reageren. De toon was immers al lang gezet? Je transparant opstellen en genuanceerd openheid geven is een optie, maar dit herbergt het gevaar in zich dat dit op haar beurt weer nieuwe reacties uitlokt die de zaak nog erger maken. Het LSC- bestuur koos ervoor om het dood te zwijgen en daar heb ik alle begrip voor. Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten is een veelgehoord advies in de pr- wereld. Ik denk dat het bestuur wijs gehandeld heeft. En ik hoop dat de moeder het voorval inmiddels een plekje heeft weten te geven. Het allerbelangrijkste is echter dat het spelertje in kwestie behouden blijft voor de mooie voetbalsport. Voor mij ben je, ongeacht je kwaliteit, een toppertje. In welke kleur je ook speelt.

Het is natuurlijk heel hip om als zorgverlener een echoapparaat als marketingmiddel in je praktijk te gebruiken, maar het volledige gebrek aan feedback is toch een zorgwekkende constatering. Niemand die de onderzoeker vertelt of het eigenlijk wel klopt wat hij allemaal meent te zien en of hij bijvoorbeeld een kniepees niet aanziet voor de meniscus of andersom. Was dat maar zo. In dat geval zou hij er namelijk iets van kunnen leren en zal hij misschien dezelfde beelden de volgende keer anders interpreteren. Het is een beetje als met mijn kinderen die menen dat ze de leerstof van hun tentamens goed kennen omdat ze de proeftoetsen ontzettend makkelijk vinden. Keer op keer moet ik ze dan uitleggen dat ze dan wel eerst even de antwoorden moeten controleren voordat ze zo tevreden zijn met zichzelf.

door: Dr. Paul Rijk

Je woning verduurzamen?

Ook in Sneek

Lemmerweg 22 8607 BZ Sneek

Ik kan je er alles over vertellen! Jouw financieel coach Jitske Dijkstra-Yntema Hegedyk 1 06 33 595 459 Maak een gratis afspraak op

finzie.nl​

Heeg - It Gerslan 1

Vraagprijs € 265.000,- k.k. 2/1 Kap woning van spraakmakend ontwerp, met losse houten garage op vrije stand met veel privacy. Voor uitzicht op het ‘’It Heempark’’, naast de woning doorgaande weg. Gebruiksopp. ca 145m2; inhoud ca. 440m3; perceel 304m2. .

Tel: 0515-569363 info@aresmakelaardij.nl www.aresmakelaardij.nl

Ares Makelaardij: VoorGoedWonen


36

NUMMER 11 • 2019

SNEKER KICKBOX-TALENT LARS

“OVER VIJF JAA

BOB (L) EN BARRY (R) ZIJN DE TROTSE EIGENAREN VAN CULINAIR PODIUM LEWINSKI. SINDS KORT WERKT MARCO (M) BIJ HEN. ZE ZIJN ONTZETTEND BLIJ MET HEM!

IEDEREEN HEEFT HET RECHT OM TE DOEN WAT HIJ WIL!

Achter de gevel van een oude sigarenfabriek in Sneek schuilt een ware verrassing. Culinair podium Lewinski. Eenmaal binnen staan overal authentieke stoelen, banken en tafels. Allemaal met een verhaal. Je voelt je er meteen thuis. Instrumenten sieren het plafond. Kunst her en der. Maar de grootste trots is toch wel het podium, waarop een piano prijkt. Regelmatig treden hier mensen op, van toneel tot aan muziek. Jong zangtalent een opkomend toneel een kans geven. Dát is wat trotse eigenaren Bob Rouwhorst en Barry Diphoorn graag willen. Een culinair podium

Vijf jaar geleden kwam de voormalige sigarenfabriek in Sneek op Barry haar pad. Via via kwam ze in contact met Bob. Ze hadden vrijwel meteen een klik. Samen hebben ze het concept van Lewinski verder uitgerold. Lewinski is niet in één woord te vatten. Een culinair podium, een authentieke woonkamer, een tweede thuis. Er wordt gezongen en gedanst. En eten kun je er ook. Regelmatig staan ze in de keuken. Want naar muziek luisteren op een lege maag is er bij hen niet bij.

Teamwork

Niet alleen jong muziektalent krijgt een kans bij Lewinski. Bob en Barry werken met een fijn team, waar ze altijd op kunnen rekenen. Ook de 19-jarige Marco maakt sinds een aantal maanden onderdeel uit van het team. Pastiel had Lewinski benaderd. Of ze kandidaat Marco een kans wilden geven. En zo gebeurde het. Hij kon meteen aan de slag als afwasser. In het begin moest hij wel wennen. Op tijd komen bijvoorbeeld, dat bleek best wel lastig te zijn voor Marco. Bob heeft in alle openheid met hem hierover gesproken. En was positief verrast over Marco zijn reactie. Hij begreep dat dit niet kon en nam het gelijk serieus. Marco is iemand die kaders nodig heeft. En hele duidelijke grenzen. En dat geeft Lewinski hem. Samen met de jobcoach van Pastiel.

Doen wat je wilt

Marco zit helemaal op zijn plek. Nu hij eenmaal heeft geproefd aan de horeca wil hij meer. Hij vindt het werk zó leuk dat hij binnenkort wil starten met een koksopleiding. De collega’s zien Marco groeien. Hij is enorm veranderd, in positieve zin. Hij kan goed reflecteren. Bob merkt dat het samenwerken met Marco hem goed doet. Bob wordt er zelf geduldiger van. Ze hebben een goede klik. Ik hoef mij niet aan te passen en kan volledig mezelf blijven, geeft Bob aan. We zijn ontzettend blij met Marco. Iedereen heeft het recht om te doen wat hij wil. En dat is precies wat Marco bij ons doet, sluit Bob vrolijk af. En dát is waar Pastiel het voor doet. De juiste match vinden tussen werkgever en werknemer. Waarin beiden zichzelf kunnen zijn. En van elkaar kunnen leren.


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

37

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

CNOSSEN AMBITIEUS

R WIL IK WERELDKAMPIOEN ZIJN” Op een druilerige dinsdagmiddag begin november komt Lars Cnossen terug van zijn stage. De zeventienjarige gaat vanavond nog ‘even’ trainen voor het inmiddels bekende kickboksgala in Oppenhuizen. Een thuiswedstrijd voor de in Sneek woonachtige sporter, die ambitieus is en veel over heeft voor zijn sport. Vader Simon Cnossen, zelf oud- vechter, begeleidt zoon Lars.

O

“Op dit moment traint Lars eigenlijk vrijwel elke dag. Hij vindt dat ook geen opgave en heeft plezier in de sport. Dat is het voornaamste”, aldus vader Simon. “Nee hoor, dat klopt. Het is wel eens zo dat ik na de training ook nog wat extra’s doe. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een kwartier hardlopen in een hoog tempo om zodoende nog wat conditie extra op te doen.” Het is voor vader en moeder Cnossen belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de trainingen. “Ik ben heel blij met Peter Dollenkamp als trainer. Hij weet hoe het is om te vechten, weet wat hij doet met de trainingen en heeft een duidelijke mening over hoe kickboksers zich moeten gedragen zowel binnen als ook buiten de ring.”

DISCIPLINE “Ik vind het geen probleem om thuis te blijven op een zaterdagavond hoor. Na de wedstrijd is het ook wel eens gezellig maar in het traject daar naartoe kan ik dat best laten gaan en keuzes maken”, aldus de jonge kickbokser. Simon Cnossen: “We hebben het ook wel eens aan Lars gevraagd. Wil je echt niet mee? Het antwoord daarop is dan ook wel helder en duidelijk. Die discipline is voor sporters erg belangrijk en dat kunnen wij als ouders ook alleen maar toejuichen.”

“DIE DISCIPLINE KUNNEN WIJ ALS OUDERS OOK ALLEEN MAAR TOEJUICHEN.”

RITME Waar er bij veel sporten wekelijks wedstrijden zijn tussen teams of individuen is dat bij het kickboksen anders geregeld. Simon: “Dat klopt. Zo zijn er in het noorden niet heel veel wedstrijden en dan heb je ook nog eens te maken met de fysieke voorwaarden. Elke week een wedstrijd vechten is niet te doen. Toch is het wel belangrijk om wedstrijden te vechten om je te ontwikkelen. De leercurve is belangrijk en daarvoor is regelmatig een wedstrijd vechten, om het trainen om te zetten in de praktijk, zeer belangrijk.”

OORDEEL Verreweg de meeste gala’s worden drukbezocht. “In het verleden zijn er veel negatieve dingen gebeurd, maar de laatste jaren is het qua veiligheid en organisatie allemaal wat scherper en gebeuren er geen gekke dingen meer rond het kickboksen. Mocht er ooit wel weer eens wat gebeuren dat komt het direct onder een vergrootglas, dat weet je gewoon en dat is wel eens jammer. Bij de meeste voetbalwedstrijden, ook op professioneel niveau, zijn er ook wel eens ‘akkefietjes’ maar die worden vaak met de ‘mantel der liefde’ bedekt. Mede door Rico Verhoeven is het kickboksen in Nederland weer een positiever imago aan het opbouwen, waarbij hij naast dat imago ook nog een prachtige sportman is met enorme prestaties.”

FANS In Oppenhuizen was twee weken geleden het gala. Waar Lars’ vader mee is geweest naar al zijn wedstrijden, is diens moeder nog nooit aanwezig geweest. “Nee, ik vind het vreselijk om te zien en dat het dan ook nog je zoon is maakt het alleen maar onaantrekkelijker om naar te kijken. Simon en Lars kijken ook wel eens op de bank naar een wedstrijd. Daar hoef ik niet zo nodig naar te kijken.” Simon: “Het is natuurlijk wel zo dat het een contactsport is en dat dit goed in de gaten wordt gehouden is een understatement. Er was zeker meer ‘eigen publiek’ in Oppenhuizen. Het maakt Lars overigens helemaal niets uit. Die is altijd gefocust op de wedstrijd en wordt daar niet warm of koud van.”

het spelletje. Lars is daarin niet snel van zijn stuk te brengen”, aldus vader Cnossen.

AMBITIE? “Wereldkampioen”, aldus Lars Cnossen gedecideerd op de vraag waar hij over vijf jaar staat. “De ambitie is er in ieder geval. Of het haalbaar is zal blijken. Het zou mooi zijn dat ik dan ook fulltime bezig kan zijn met mijn sport.” Lars’ vader vult aan: “Zoals het nu gaat kunnen we alleen maar tevreden zijn over de ontwikkeling van Lars. Als je in de A-categorie vecht dan komen er gewoon scouts van bonden kijken om vechters aan zich te binden. Je hebt het dan over een fulltime verband met dien verstande dat de sporters een minimaal aantal wedstrijden moeten vechten.”

INTIMIDATIE

KWALITEITEN

“Voor wedstrijden hanteren we in de kleedkamer altijd een bepaalde opbouw richting het tijdstip waarop ik in de ring stap.“ Eerst is Peter altijd de handen aan het inzwachtelen zodat alles goed gereed is voor de wedstrijden. Vervolgens draaien ze wel wat warm. Het komt wel eens voor dat de tegenstander in dezelfde kleedkamer zit. “Overigens zit niet iedereen altijd in dezelfde focus richting wedstrijden. Het is al eens voorgekomen dat er wat intimiderend gedrag van de tegenstander naar voren komt. Dat is ook een deel van

“Als je het mij vraagt dan zou ik zeggen dat qua techniek zijn dekking eigenlijk altijd goed verzorgd is. Verder heeft hij zijn techniek goed onder de knie. Hij maakt veel combinaties, een beetje de Dutch Style.” Lars zelf kijkt er iets anders naar: “Ik ben een vechter met het hart. Ik ga altijd voor de KO van de tegenstander. Dat is het doel elke wedstrijd weer. Om daarvoor goed voor de dag te komen bekijken we onder andere samen filmpjes om de zwakke plek van tegenstanders te ontdekken.”


VAN DER ANNE KNOL LINDEN AUTOMOTIVE MAAK GEEN

25

SLIPPERTJE Highline / Clima / Navi / Cruise

Ook is Vakgarage Anne Knol sinds kort een erkent KENTEKENLOKET. 6 8601 WR Klompenmakersstraat Dat betekent dat u bij ons terecht kunt voor een overschrijving of schorsing van een kenteken (motor, boot, auto of brommer).

WINTER

Tot snel, SNEEK

One Business Line / Navi / Chroom / 63.342 km I Bouwjaar 2012

0515 - 41 22 88

€ 13.890,-

Anne, Hennie en Jan Knol Roel, Lieuwe, Jaap, Simon, Harm, Age en Hans

Airco / 45.379 km / Bouwjaar 2013

€ 6.490,-

KG

AR

OL

DEZE

Onder het genot van een hapje en 91.763 een km / Bouwjaar 2014 € 13.990,drankje kunt u profiteren van allerlei jubileum aanbiedingen. Wij hebben verschillende acties, demonstraties en u kunt mooie prijzen winnen. Wij hopen u te mogen ontvangen op één van deze dagen. VEENSTRABANDEN.NL MINI Countryman 1.6

Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst T 0515-531 436 - E info@garagekroes.nl

Kia Picanto1.0 CVVT ISG

VA

Vakgarage Anne Knol bestaat meer dan 25 jaar. Daarnaast doen de grondleggers van dit bedrijf, Anne en Hennie Knol, een stapje terug. Ze dragen Vakgarage Anne Knol met een gerust hart over aan zoon Jan Knol. Dit alles vinden we een goede reden voor een feestje.

Volkswagen Golf 1.2 TSI

garagekroes.nl KN

JUBILEUM

AGE ANN

Citroën C1 1.0 e-VTi

Ford Fiesta1.0 Ultimate

€ 7.990,-

€ 10.590,-

Airscape Feel / Cruise / Airco 35.067 km / Bouwjaar 2017

E

Navi / PDC / Cruise 44.706 km / Bouwjaar 2017

VAKGARAGE ANNE KNOL

KNOLTOPPERS VOOR U UITGELICHT! Renault Clio Estate 0.9 TCe Limited Clima Bluetooth | Navigatie Lichtmetaal | 33.809 Km Bouwjaar 2016

Kia Rio1.2 CVVT Plus Pack Airco | Lichtmetaal Mistlampen | 85.349 km Bouwjaar 2012

€ 12.750

€ 8.450,-

Suzuki Swift 1.2 S-Edition NR 119/275 AC | Cruise etc | 30.083 km Bouwjaar 2014

Volvo V70 2.0 D4 Dynamic Edition 181PK Leer | Clima | Xenon Bouwjaar 2015 | 77.254 km

€ 11.750,-

€ 21.500,-

Chevrolet Chevrolet Chevrolet Citroën Fiat Fiat Fiat Honda Honda Hyundai Kia Kia Kia Kia Kia Kia Mercedes-Benz Mercedes-Benz Mercedes-Benz MINI

Aveo Cruze Spark DS3 500 L 500 L Panda Civic Jazz i10 cee’d Picanto Picanto Rio Rio Sportage C-klasse C-klasse C-klasse Estate Countryman

1.2 16V LS B-clever Airco- Alu velgen-Met.lak € 4.500 1.6 LS Airco-Metalic Lak- Lichtmetalen Velgen € 6.450 1.0 16V LS Airco | LMV | ML € 4.950 € 5.950 1.6 e-HDi So Chic Gekleurd Dak-lichtmetaal Airco € 9.750 0.9 TwinAir Easy Airco | Trekhaak | Bluetooth € 10.950 1.3 M-Jet Easy Clima | Navi | Bleutooth € 4.950 1.2 ACTIVE 1.4 ComfortAirco | Lichtmetaal | Cruise etc € 9.950 1.4 Hybrid Elegance Panodak | Automaat | ECC | PDC € 12.450 1.0 i-Drive Cool 5Drs Airco Centrale deurvergrendeling € 5.950 1.4 CVVT X-tra Airco | Trekhaak € 8.450 1.2 CVVT Comfort Pack Airco- Metalic € 6.950 1.0 CVVT EconomyLine Radio Cd | Afstandsbediening € 6.450 1.2 CVVT Plus Pack Airco | Lichtmetaal | Mistlampen € 8.450 € 4.950 1.4 X-pect Nette Auto 2.0 BusinessLine Trekhaak | Clima | Navi | Bluetooth € 20.950 200 K. Elegance Prima km. stand! geen roest! € 5.950 350 e Lease Edition Hybride | Leer | Volle auto INCL BTW € 29.500 € 27.500 350 e Lease Edition Hybride | Vele opties € 13.750 1.6 Cooper Chili Navi | Clima | Bluetooth Carkit

Uitnodiging voor:

Mitsubishi Opel Opel Renault Renault Renault Renault Smart Suzuki Toyota Toyota Toyota Toyota Toyota Volkswagen Volkswagen Volkswagen Volkswagen Volvo

Space Star Agila Corsa Clio Estate Grand Modus Twingo Twingo fortwo coupé Swift Auris Auris Touring Sports Avensis Wagon Verso-S Yaris Eos Golf Sportsvan Polo Tiguan V70

1.0 Bright Airco | Lichtmetaal | Carkit 1.2 Edition Automaat- Met.Lak-Alu.velgen-Airco 1.0 Turbo Edition+ Airco | Cruise | lichtmetaal 0.9 TCe Limited Clima | Bluetooth | Navigatiel 1.6-16V Dynamique Automaat Airco | Cruise | Trekhaak 1.2-16V Collection 1.2-16V Dynamique Automaat Electric drive | Geen wegenbelasting Airco 1.2 S-Edition NR 119/275 AC | Cruise etc 1.6-16V TERRA Airco | Trekhaak 1.8 Hybrid Dynamic Trekhaak | Navigatie | Airco etc 1.8 VVTi Dynamic Trekhaak-Airco-Metalic Lak-Xenon verl. 1.3 VVT-i Aspiration Airco | Achteruitrijd camera 1.3 VVT-i Idols 1.6-16V FSI Cabrio | Airco | Navigatie 1.2 TSI Executive Highline Automaat | Navigatie 1.0 BlueMotion Edition 5 Drs | NAVI | AIRCO | Bluetooth 1.4 TSI Highline Edition Automaat 140PK Leerc 2.0 D4 Dynamic Edition 181PK Leer | Clima | Xenon etc.

18 en 19 december 2015

€ 7.250 € 7.950 € 9.750 € 12.750 € 7.950 € 4.750 € 4.750 € 9.750 € 11.750 € 6.950 € 14.750 € 9.950 € 13.750 € 3.450 € 6.950 € 19.950 € 10750 € 27.950 € 21.500

Van 10.00 uur tot 18.00 uur Het actuele en complete aanbod: www.vakgarageanneknol.nl

PRIJS= PRIJS!

Wij werken altijd met ‘All-In’ prijzen. Dit is inclusief: Onderhoudsbeurt // 6 maanden Bovag garantie // 1 jaar pechhulp // APK

TREKDIJK 14 SCHARNEGOUTUM | T (0515) 41 22 12 | WWW.VAKGARAGEANNEKNOL.NL


sneek

GROOTSNEEK.NL

39

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

HARDLOOPSTER VERA DE VRIES

Anne van Dijk

Vakbondsbestuurder FNV Metaal in Friesland.

Slapend dienstverband om werknemers niet te hoeven betalen. Na de nodige processen gevoerd door vakbonden en advocaten, is het nu verboden voor werkgevers om werknemers die meer dan twee jaar arbeidsongeschikt zijn en niet meer aan het werk kunnen bij de werkgever, in dienst te houden. We praten dan over een zogenaamd ‘slapend dienstverband’. Dat werd en wordt gedaan door werkgevers om de vakantiedagen en dergelijke die de werknemer nog te goed heeft niet te hoeven betalen. En om de wettelijke ontslagvergoeding te omzeilen. Een vergoeding overigens die werkgevers in de toekomst met terugwerkende kracht declareren bij een fonds. Werkgeversorganisaties doen zielig over hun plicht om af te rekenen. Werknemers zijn immers al twee jaar doorbetaald. Wat zij daarbij vergeten te vermelden is dat eerder premies betaald werden voor het doorbetalen via de ziektewet. Dat is afgeschaft, ook de premiebetaling. Werkgeversorganisaties waren van mening men zich met de bespaarde premies wel kon verzekeren, bij verzekeringsmaatschappijen. Echter de markt, waar de werkgevers zeggen voorstander van te zijn, is hard en genadeloos. Als je je verzekert en je moet een beroep doen op de verzekering, dan verhoogt de verzekeraar steevast de premies. Eigenlijk zouden werkgeversorganisaties moeten erkennen dat een collectieve voorziening voor zieke werknemers zo gek nog niet is vooral voor kleine bedrijven. Verwijtbaar aan de werkgeversorganisaties is dat zij vergeten dat zij premievoordeel hebben. Verwijtbaar is dat zij altijd opvoeren dat er werkgevers zijn die de eindafrekening niet kunnen betalen. Zij geven een voorstelling van zaken dat faillissementen alleen maar samenhangen met werknemerskosten. Onzin natuurlijk. Bovendien kunnen de werkgevers de lage wettelijke ontslagvergoeding declareren. Verwijtbaar is dat werkgeversorganisaties collectieve voorzieningen verketteren terwijl ze die juist voor kleine bedrijven zouden moeten nastreven. Vragen? Kom eens langs op het Antoniusplein in Sneek.

FNV spreekuurlocatie in Sneek Sint Antoniusplein 38 8601 HP Sneek Maandag: 19.00 - 20.00 uur

DROOMT AL JAREN VAN DE OLYMPISCHE SPELEN Eindelijk mocht Vera de Vries meedoen met de trainingen van MiLa Sneek toen ze oud genoeg was. Twee jaar lang moest ze wachten om te kunnen trainen met andere hardlopers, iets wat haar grote droom was. De enthousiaste Bogerman havist hoopt komend voorjaar haar middelbare school af te ronden om daarna in de regio Arnhem te gaan wonen en zich daar aan te sluiten bij een loopgroep, waarbij een officiële sportstatus het allemaal een stuk aangenamer maakt. “Ik was een meisje van nog maar zes jaar toen ik op atletiek ging. Daar heb ik vervolgens al heel vroeg de keuze gemaakt dat ik binnen de atletieknummers het hardlopen het leukste vond. Ik was daar ook het beste in en dan heb je natuurlijk al snel het gevoel dat je dat ook het leukste vindt. Van de overige onderdelen vond ik het verspringen het leukste”, vertelt de inmiddels zeventienjarige hardloopster.

ONTWIKKELING De afgelopen periode behaalde de Vries, woonachtig in Sneek, enkele goede resultaten. “Ik train er elke dag wel voor. Ik heb een heel ander leven dan mijn leeftijdsgenoten. Ik wil slagen in het hardlopen en heb daar heel veel voor over. Ik ga bijna nooit naar een feestje en ‘stap’ nooit. Als ik thuiskom van school dan trek ik mijn hardloopschoenen aan en ga ik eerst trainen. Vervolgens eten we vroeg, ga ik mijn huiswerk maken en dan lig ik ook vroeg op bed. Voor mij is het niet meer dan een bepaalde levensstijl. Voor de trainingen krijg ik nu schema’s maar voorheen deed ik dat op eigen houtje. Duurloopjes, kortere afstanden, langere afstanden. Per week loop ik ongeveer een kilometer of zeventig en af en toe dan nog wedstrijden.”

ETEN Hardlopen kan niet zonder brandstof. Voor de Vries is dat een hele puzzel. “De kosten voor het eten zijn thuis ook wel erg gestegen door mijn sportieve leven. Over het algemeen eet ik de hele dag door, gezond en calorierijk

om voldoende te kunnen verbranden. Op school kan ik tijdens de pauzes steeds een nieuw broodbakje pakken en ik eet dagelijks pannenkoeken of pasta. Het is van belang om mijn voeding goed in balans te hebben om niet af te vallen. De diversiteit in eten is er wel maar ik eet relatief veel”, aldus de Vries, die hoopt fysiotherapie te kunnen gaan studeren komend schooljaar. “Overigens is het niet alleen eten en hardlopen, maar ook de rust die ik nodig heb. Ik lig vaak genoeg voor negen uur al te slapen. Dat heeft ook wel een bepaalde wisselwerking in ons gezin, mijn zusje maakt haar huiswerk bijvoorbeeld beneden als ik ga slapen. Ik kan dus wel zeggen dat het fijn is dat er zo met mij wordt meegedacht.”

loopgroepen zijn aangesloten.” Door deze ambitie zal de Vries ook de deur van het ouderlijk huis achter zich dicht trekken. “Mijn vader zegt altijd dat ik dingen gewoon moet proberen. Als je dat niet doet, dan zul je ook nooit ontdekken of het zou zijn gelukt. Ik wil dus gaan ervaren hoe ver ik kan komen. Mijn allergrootste droom is om ooit deel te nemen aan de Olympische spelen maar of dat haalbaar is moet blijken in de toekomst; daar heb ik geen idee van. Ik wil in ieder geval de uitdaging aangaan om sneller en beter te worden. Als ik in een ander jaar was geboren, met iets minder concurrentie, dan was een EK nu al een realistisch doel geweest.”

VLOG AMBITIE Waar veel leeftijdsgenoten van de Vries andere keuzes maken qua studie is het voor de Sneekse duidelijk. “Ik wil mijn plafond op het gebied van hardlopen ontdekken. Daarvoor ga ik naar Gelderland verhuizen om bij een loopgroep aan te kunnen sluiten. Bij die groep zijn er allemaal goede hardlopers, die met elkaar trainen, dezelfde leefstijl hebben en ook qua resultaten al het nodige hebben gepresteerd. Daar kan ik stappen maken in mijn ontwikkeling en dat is ook de belangrijkste reden om daar naartoe te gaan. In het noorden is er weinig concurrentie, terwijl mijn belangrijkste tegenstanders op het nationale vlak bij dezelfde of andere

Naast het hardlopen en school is de scholiere ook nog eens bezig met het bijhouden van een wedstrijdvlog. “Ja, ik heb er veel plezier in om te hardlopen en laat dan ook graag zien hoe ik mij aan het voorbereiden ben, laat beelden van de wedstrijd zien en hoe ik me daarna voel. Ik haal veel plezier uit wedstrijden en zo blijf ik nog wat langer in die bepaalde ‘flow’ hangen. Mijn doel is niet om zoveel mogelijk views te krijgen, maar gewoon de wedstrijd te herbeleven door er mee bezig te zijn. Een voorbeeld is de 4mijl van Sneek. Een heel mooi evenement waarbij ik, ondanks mijn niet verwachte tweede plaats, ook nog eens bekenden zie lopen. Dat is toch ook wel mooi.”

“Ik heb een heel ander leven dan mijn leeftijdsgenoten”


Printen • Kopiëren • Lamineren • Inbinden • Posters t/m A0 • Flyers • Briefpapier Visitekaartjes • (Gekleurd) papier • Periodieken • Vormgeving • Trouwkaarten Geboortekaarten • Rouwwerk • Kerstkaarten • Enveloppen • Bouwtekeningen en advies!

Neem gerust een kijkje op onze website: www.copytoprint.nl

Copy to Print • Graaf Adolfstraat 36C • 8606BT Sneek info@copytoprint.nl • www.copytoprint.nl • 0515-432044


sneek

GROOTSNEEK.NL

41

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

SDS TRAINER DOUWE POSTHUMA

“HET TEAM MAAKT STAPPEN DIT SEIZOEN” Na negen competitiewedstrijden, die werden afgesloten met vijftien punten, is een eerste idee over de ranglijst wel helder. Zo ook in de derde klasse A, waar Workum bovenaan staat met SWZ Boso Sneek. In Oosterend staat er dit seizoen een jonge selectie, die in de middenmoot bivakkeert. Aan het roer staat Douwe Posthuma, gepokt en gemazeld in de derde klasse. Hij ziet zijn ploeg grote stappen maken. “De jongens gooien in elke training en wedstrijd enorm veel energie. Het is een team met steeds meer een eigen gezicht. Daarmee bedoel ik te zeggen dat er steeds meer naar een vaste basis en vaste formatie wordt toegewerkt. De spelers weten hierdoor beter wat er van ze wordt gevraagd. We wisselen niet van formatie. Daarbij hebben we een jonge ploeg die stappen maakt, beter wordt en uiteindelijk dan ook resultaten zal gaan boeken. Daarvan ben ik vast overtuigd.”, aldus de oefenmeester.

LANGE TERMIJN “Op dit moment ga ik niet zeggen dat we kampioen gaan worden. Dat is ook niet realistisch zo eind november. SWZ Boso Sneek is daarvoor gewoon te sterk, ondanks dat we zaterdag van ze wonnen, net als Heerenveense Boys. Vorig jaar was dat met FC Wolvega ook zo. Die ploegen hebben gewoon heel veel ervaring binnen de lijnen staan. Veel spelers die al op een hoger niveau hebben gespeeld. Daarin komen wij tekort op dit moment. Uiteindelijk verwacht ik wel dat, als zulke ploegen door promotie eruit gaan, wij een van de ploegen zijn die dan om de prijzen kunnen gaan spelen”, vertelt Posthuma, bezig aan zijn tweede seizoen bij de club uit Oosterend.

TOEKOMST SCOREND VERMOGEN Waar de trainer in de voetbalbijlage van deze krant nog aangaf de hoop te hebben meer doelpunten te gaan maken om wedstrijden makkelijker te beslissen, is deze wens nog niet bewaarheid. “Dat is nog steeds wel een probleem. We werken er hard aan, maar het heeft ook te maken met vertrouwen. Tegen Rottevalle voor de beker misten we in eerste instantie een stuk of zeven kansen en toen we er een in schopten was de ban gebroken. Dat is ook het geval in andere wedstrijden. Wij scoren moeilijk en dat heeft deels te maken met een gebrek aan F OTO NL : W W W. S D S. ervaring. We spelen met twee diepe spitsen van 22 en 18 jaar. Toch heb ik er wel vertrouwen in dat dit gaat komen. Onze spitsentrainer, Jappie Wijnia, is topscorer aller tijden van SDS. Hij is er op donderdag ook druk mee bezig om de spitsen de techniek van scoren bij te brengen.”

“Ik heb aangegeven dat ik voor 1 december uitsluitsel wil van de club. Zelf heb ik een positief gevoel bij de spelers, de bestuursleden en ook met de club in het algemeen. SDS is een vereniging met een groot potentieel en ik zie het wel zitten om daarin op langere termijn ook mijn bijdrage aan te kunnen leveren”, vertelt de trainer. “Op korte termijn krijgen we er een speler bij na de winterstop die in Wommels gaat wonen. We hebben ook al enkele spelers die in de jeugd spelen en op de donderavond aansluiten, en af en toe eens invallen en ervaring opdoen bij het eerste om ook op termijn aan te sluiten. We hebben enkele goede en jonge spelers, aangevuld met de ervaring van een Erik Haitsma die als centrale verdediger een goed seizoen draait. Een mooie mix.”

WEINIG DOELPUNTEN Waar het aanvallend nog niet geweldig loopt, is Posthuma van mening dat het verdedigend prima staat. “Ook daar zijn we druk mee bezig. De organisatie moet goed staan. Ondank dat we niet heel veel weggeven, krij-

gen we nog wel makkelijk goals om de oren. Vrijwel elke kans die we weggeven vliegt erin. Dat is voor ons best frustrerend, want je weet dat je dan weer moet scoren. Buiten dat zijn we ook al vaak op achterstand gekomen, waardoor het best een prestatie is dat we nu op vijftien punten staan. Aan de andere kant hadden we in een of twee wedstrijden ook nog wel meer doelpunten tegen kunnen krijgen.”

len om vervolgens de komende jaren weer de stap omhoog kunnen zetten richting de top van de derde klasse”, aldus Posthuma.

REALISTISCH “Wanneer we eindigen in de top zeven, het linkerrijtje, dan denk ik dat je mag zeggen dat je op een prima plaats geëindigd bent. Een geweldig geslaagd seizoen zou een positie bij de top vijf zijn. We hebben echt wel een paar goede ploegen in de competitie. Een competitie die sterker is dan vorig seizoen. Het zou dus knap zijn wanneer we onze doelstelling zouden kunnen waarmaken. Clubs als Heerenveense Boys en SWZ zijn normaal gesproken te goed voor deze klasse, maar ik verwacht ook dat Workum, Scharnegoutum, CVVO en wij prima resultaten kunnen neerzetten. Het zou mooi zijn om ons dit jaar verder te kunnen ontwikke-

STUDENTENKORTING Samen sporten is leuker dan alleen!

www.optisporthealthclub.nl/sneek


D D! B A A A J I ORR B O U V N0 OP 2

Stoerder en completer zowel van binnen als van buiten

DE NIEUWE

ZOE Rijklaar:

€25.390,-

incl. BTW/BPM

Snel laden

door unieke cameleon lader

395km

actieradius WLTP

8 jr garantie op de batterij

Batterijhuur: vanaf €74 p/mnd

Rijklaar incl. Batterij €33.590,Vanaf €42 p/mnd netto bijtelling

Nieuwe 52 kWh-batterij

4% BIJTELLING DIT JAAR RIJDEN!

MILIEU INVESTERINGS AFTREK MIA 2019

2018 De genoemde vanaf prijs is een consumentenadviesprijs, onvermijdbare kosten - nodig voor aflevering van de auto aan de consument. De rijklaarprijs is gebaseerd op een basisuitvoering. Batterijhuur prijs van €74 p/mnd is tot 7500km per jaar. Op www.abdrenault.nl/nieuwe-zoe vind u de maand bedragen per kilometer categorie. Schrijf- en drukfouten voorbehouden.


sneek

GROOTSNEEK.NL

43

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

INITIATIEFNEMER ALBERT JAN VAN DER WAL

“HOOP OP VOLDOENDE ANIMO VOOR EEN NIEUWE RUGBYVERENIGING” Anne van der Velde Curves Sneek

De focus op gewicht? In de prinsjesdagplannen van dit jaar is weinig terug te lezen over het vorig jaar afgesloten nationale preventieakkoord waarin met veel bombarie roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik teruggedrongen gaat worden. Wat wil je bereiken? Vaak komt daar de wens tot gewichtsvermindering naar voren. Natuurlijk willen ze ook een betere conditie en zich fitter voelen, maar op de een of andere manier staat gewichtsverlies bijna altijd boven aan het prioriteitenlijstje. Vervolgens gaan wij het gesprek met onze potentiele leden aan en leggen daarin uit dat lichaamsgewicht de resultante is van een aantal zaken als leefstijl, erfelijke belasting en sociale omgeving. Erfelijke belasting heb je geen invloed op, je sociale omgeving gedeeltelijk, maarje leefstijl heb je volledig in eigen hand. Belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl is bewegen. Natuurlijk zijn voeding, roken, alcohol, stress(reductie) en een gezonde slaap ook heel belangrijk, maar wij houden ons voornamelijk bezig met bewegen. En dan specifiek spierkrachtversterking. Het advies van de nationale gezondheidsraad is minimaal 150 minuten gematigd intensief bewegen per week (onder andere in de vorm van wandelen, fietsen, tuinieren etc) aangevuld met 2x 30 minuten spierkrachtversterking. Als je dat met beide handen en gestructureerd aanpakt, zal je lichaamsvetpercentage dalen en je spiermassa stijgen. Deze verandering leidt tot een verhoging van de stofwisseling en als je dan ‘in al je wijsheid’ zorgt voor de juiste brandstof (lees gezonde voeding) in de juiste hoeveelheid en zeker niet te weinig, dan zal er uiteindelijk een gewicht voor je uitrollen dat bij je past. Een lager gewicht is geen doel op zich, maar een resultante van een gezonde leefstijl!

Half november, de kou komt in het land. Buitensportverenigingen werken naar de winterstop toe, indoorsporten beginnen weer of zitten al midden in de competitie. Voor Albert Jan van der Wal uit Sneek is dit allemaal niet het geval. Hij is, samen met oud leden van de Rugbyclub Sneek, bezig om een nieuwe club op te richten. Een reanimatie waarin van der Wal het initiatief nam. “Ik moet eerlijk bekennen: het is natuurlijk ook eigenbelang. Ik heb voorheen bij Grutte Pier in Leeuwarden gespeeld en vervolgens zijn we voor werk naar Haarlem gegaan. Daar heb ik ook gespeeld maar door twee opgelopen breuken (in hand en gezicht, red.) en gezinsuitbreiding is het rugbyen even op een laag pitje beland. Nu begint het toch weer te kriebelen en heb ik research gedaan in Sneek om te kunnen rugbyen. De dichtstbijzijnde verenigingen zijn in Leeuwarden en Heerenveen en dat viel mij wat tegen. Reden om te onderzoeken of we de sport in Sneek nieuw leven in kunnen blazen,”aldus van der Wal.

OUD LEDEN “Ik heb eerst gekeken op internet en sinds 2004 blijkt er in Sneek geen club meer te zijn”, vertelt van der Wal. “Ik heb in mijn netwerk van rugbyers gevraagd of ze oud-spelers kennen van de vorige club en zodoende ben ik aanraking gekomen met enkele leden en heb uitgelegd wat ik wil proberen te bereiken. Vanwege hun leeftijd is niet iedereen van deze groep meer actief als speler, maar ze willen achter de schermen wel helpen met het optuigen van de nieuwe vereniging. Voor mij is het fijn dat het dan wat breder wordt gedragen dan alleen door mij. Voor mij is het dan ook waardevol om te kijken wat zij kunnen doen, zelf ambieer ik bijvoorbeeld geen bestuursfunctie.”

RUGBY De afgelopen jaren is rugby groeiende in Nederland. “Het is een sport die steeds meer tot de verbeelding spreekt. Het initiatief dat ik in Sneek heb aangezwengeld is niet het enige initiatief wat er loopt in Nederland. Er zijn nog een stuk of zeven andere initiatiefnemers die met hetzelfde bezig zijn. Door deze ontwikkeling is de bond ook positief gestemd. In Friesland is de regio Sneek een zwarte vlek op de kaart van de bond”, vertelt van der Wal.

JEUGD Zoals elke generatie heeft de jeugd altijd specifieke bezigheden. Momenteel is de trend minder bewegen en minder contact. Van der Wal denkt daar met RCS (Rugby Club Sneek, red.) in een gat te kunnen springen. “Rugby is voor iedereen, groot en sterk maar ook klein en wendbaar. Zelf speelde ik in een lager team in Haarlem voordat ik met de selectie mee kon gaan spelen. In mijn team had ik

een bepaalde rol maar toen ik vervolgens bij de selectie kwam was er iemand die veel groter en sterker bleek. Je kunt dan alsnog sporten, alleen op een andere positie. Het beeld dat de discipline kenmerkend voor deze sport is, is wel gerechtvaardigd. Het is een fysieke sport waarbij lichaamscontact regelmatig aan de orde is. Door het hanteren van strikte regels richting tegenstander en scheidsrechter komen respect en discipline zeker om de hoek kijken.”

GOOGLE Van der Wal is van plan om een paar open trainingen te organiseren waar iedereen aan mee kan doen. “We hebben niet zo heel veel nodig om te kunnen trainen, een stuk gras van ongeveer 40 meter volstaat. Daarop ben ik gaan zoeken via Google en heb ik contact opgenomen met ONS Sneek. Zij stonden er niet onwelwillend tegenover om eventueel trainingen te faciliteren op een inloopstrook. Overigens zijn er ook nog andere locaties, zoals het oude honkbalveld, op het Schuttersveld. We hebben naast het veld eigenlijk alleen nog maar een kleedkamer nodig om te beginnen.”

TRAININGEN De rugbybond van Nederland is zogezegd te spreken over de ontwikkelingen van de nieuw op te richten club en ook de gemeente Súdwest-Fryslân is op de hoogte van de plannen van Van der Wal. “Zij vinden het een mooi initiatief en wanneer er een vereniging uit gaat ontstaan zullen zij ook meedenken

over een locatie enzovoorts. De bond zelf gaf aan om de trainingen op zich te nemen om op die manier een goede start te kunnen maken, door middel van een soort clinic. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Ook is er een lid van de oude vereniging die papieren heeft om voor de groep te mogen staan. Op termijn hoop ik ook dat er voldoende animo is om wedstrijden te gaan spelen. Heerenveen en Leeuwarden hebben al aangegeven dat ze best eens willen oefenen als het zover is. Zij zijn ook gebaat bij tegenstanders uit de buurt. We hebben minimaal 25 leden nodig om een vereniging te worden en voor wedstrijden is het minimale aantal spelers toch wel 15. Voor thuiswedstrijden zal dat niet snel een probleem worden, maar voor de uitwedstrijden, bijvoorbeeld in Almelo is dat wat minder makkelijk te realiseren, maar dat zijn praktische problemen en nu nog toekomstmuziek. Eerst maar eens een paar trainingen organiseren en kijken of er voldoende animo is.”


NUMMER 11 • 2019

HEKKENSLUITER DERDE KLAS VV HEEG BLIJFT HOOPVOL EN STRIJDBAAR

“EEN PLEKJE ONDERAAN DE MIDDENMOOT MOET NOG KUNNEN”

TEKST JOERI VAN LEEUWEN // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

44

Enkele weken geleden werd bekend dat voetbalvereniging Heeg op zoek moet naar een nieuwe trainer. De huidige trainer, Arjen Hoekstra, en de clubbestuurders hebben aangegeven dat de drie seizoenen durende overeenkomst niet wordt verlengd. “In het eerste jaar zijn we gepromoveerd en vorig seizoen hebben we een uitstekend seizoen gedraaid. Het kan dan zomaar gebeuren dat het dit seizoen net wat moeilijker loopt. Dan is het beter voor de vereniging dat er een nieuwe trainer komt. In de komende seizoenen zullen er nog genoeg talentvolle spelers vanuit de jeugd doorstromen. Er zit toekomst in de club,” aldus Hoekstra.

PRESTATIES Door verschillende factoren heeft vv Heeg nog geen echte ‘potten kunnen breken’ in de competitie. Toch is de oefenmeester positief gestemd over zijn spelers. “We hebben in het begin een groot deel van de top van de huidige ranglijst gehad en vervolgens enkele wedstrijden met een minimaal verschil verloren. De werklust op het veld is goed, maar wanneer de tegenstander op voorsprong komt blijkt het voor ons lastig om een wedstrijd alsnog te

doen kantelen. Dat heeft deels met vertrouwen te maken en ook met de speelwijze. Deze hebben we aangepast zoals we de afgelopen jaren al hebben gespeeld en waar we ook resultaten mee hebben geboekt.”

BLESSURES “Een andere reden waardoor de prestaties nog niet geweldig zijn, zijn de blessures dit seizoen. De selectie is door de blessures vaak aangevuld met jonge spelers, van wie je niet mag verwachten dat ze er al direct ‘staan’ of wedstrijden beslissen. Overigens loopt de ziekenboeg steeds verder leeg waardoor we, hopelijk, binnenkort met een volledig fitte selectie kunnen werken. We komen in de komende periode ploegen tegen wie we de punten kunnen en moeten pakken”, vertelt de immer bevlogen Hoekstra.

TYPISCH Heeg speelde onlangs een typerende wedstrijd voor de valse start van dit seizoen. Tegenstander was Workum, oud- werkgever van de in Oudega woonachtige oefenmeester. “We waren de eerste 35 minuten de betere van de twee en kwamen op 1-0. Vervolgens kregen we een doelpunt tegen

waarna de kopjes gingen hangen en na de 2-1 was dat helemaal het geval. Als je dan vervolgens kijkt naar de uitslag, 5-1, dan kun je wel concluderen dat we niet bepaald in ‘de flow’ zaten. Vorig seizoen werden dan de mouwen opgestroopt en bleef er spanning in de wedstrijd, helaas was dit nu niet meer het geval.

BASIS

JEUGD De jeugdteams van de samenwerkende teams Oudega, HJSC en Heeg ( OHH) hebben de afgelopen seizoenen meer dan goed gepresteerd. “Het mooie daaraan is dat de aansluiting naar de senioren daardoor makkelijker te doen is. Dat is een mooi gegeven voor de doorstroom van de jeugd maar ook voor de toekomst van de verenigingen. De jeugd heeft wat dat betreft altijd de toekomst en dat is dus de komende seizoenen wel goed geregeld. Voor mij was dat ook een van de redenen om mijn vertrek aan te kondigen. De meeste spelers uit de huidige selectie heb ik ook in de jeugd onder mijn hoede gehad waardoor het voor de club ook goed is om een andere trainer voor de groep te hebben”, aldus Hoekstra, clubman in hart en nieren.

ZWEMBAD IT

Om de prestaties te bevorderen gaat Heeg weer terug naar het systeem waarin ze de afgelopen seizoenen succesvol punten bijeen speelden. Hoekstra: “Dan zijn wij een moeilijk te bespelen ploeg die vanuit een bepaalde verdedigende discipline kan spelen. Nu iedereen bijna weer fit is en de toekomstige tegenstanders van een iets minder kaliber, althans gezien de ranglijst, kunnen we hopelijk wat punten bijschrijven, waardoor het op de ranglijst ook weer wat beter voor ons gaat ogen. We gaan dus terug naar de basisprincipes van afgelopen seizoenen. Dan komen de automatismen op het veld ook terug. We hadden gehoopt dit seizoen in het linkerrijtje terecht te kunnen komen maar dat is te veel gevraagd. Maar onderaan de middenmoot lijkt mij haalbaar. In ieder geval moet rechtstreekse handhaving mogelijk zijn.”

Wenst u fijne feestda “Ik heb paar wekenspetterend geleden tien minuten eneen een 2 gesprekken gevoerd en individueel zijn de GESPREKKEN

spelers er op gebrand om in de derde klasse te blijven. We hebben er ook de kwaliteiten voor om dat voor elkaar te krijgen. Daarnaast zullen er ook gesprekken gaan plaatsvinden om mijn positie over te nemen en ik zal kijken wat de toekomst mij gaat brengen. Die gesprekken zullen in de komende periode wel gaan volgen. Eerst is er alles aan gelegen om het dit seizoen gewoon te redden in de derde klasse. Daar horen wij nu zeker in thuis.”

www.optisport.nl/r MO OIE PRIJZEN TE WINNEN!

KERSTBINGO! Zaterdag 21 december 2019 KOM JIJ OOK ZWEMM EN IN DE KERSTVAKANTIE

Zaal open 19:30 uur // Bingo start 20:30 uur

Kosten in de voorverkoop: 1 pakket € 18,- en 2 voor € 32,Op de avond zelf € 20,- per pakket.

Burgemeester Burg. De Hooppark 4 8605 CR Sneek 8605 CR Sneek T 0515-413218 T 0515-413218 E rak@optispo

I www.optispo www.optisport.nl/rak


sneek

GROOTSNEEK.NL

45

DE CEES CLEMENTCROSS

IN RASTERHOFFPARK OP 8 DECEMBER SNEEK - Atletiekvereniging Horror organiseert op zondag 8 december in het Rasterhoffpark nabij Hotel van der Valk (voor alle hardlopers) de Cees Clement Cross.

IJLSTERS ERNST WEISTRA EN IRENE ROSIER WINNAARS OP KATSU GALA WINSUM - Dit weekend werd het Katsu Gala 2019 voor de negentiende keer in Winsum ( Gr) gehouden, georganiseerd door Dojo Katsu. Irene Rosier kwam als eerste op de mat voor Kyokushin Karate IJlst. Ze kwam uit tegen Kayleigh de Geus van Sportschool Da Graca uit Zoetermeer. Beide vechters waren zeer gewaagd aan elkaar. Deze partij duurde drie rondes, maar Irene won overtuigend op beslissing van de scheidrechter. Ernst Weistra kwam uit tegen Jakub Lewandowski van Ronin Dojo uit Polen. Hij was zeer gemotiveerd om deze partij te winnen, dat liet hij ook zien op de mat. Jakub was sterk maar Ernst heeft deze partij gewonnen na twee rondes met goed geplaatste low kicks en stoten op het lichaam.

KAATSTER SJANET WIJNIA WINT GOUDEN WIMPEL WOMMELS - Als vierde vrouw in de geschiedenis won Sjanet Wijnia uit Wommels de vier belangrijkste dameskaatspartijen: de Ald Meiers Partij (2014), de Jonge Famme Partij (2016), de Frouljus PC (2017) en dit jaar pakte ze de winst op het Dames NK. Voor deze fantastische prestatie ontving zij begin deze maand tijdens een feestelijke huldiging de Gouden Wimpel. Gea Wielenga van de gemeente Súdwest-Fryslân was hierbij aanwezig.

Om half elf lost oud Nederlands kampioen op de 5 en de 10 kilometer Cees Clement zelf het startschot voor de recreatieve Trailrun over 3,7 – 7,4 of 11 kilometer. Vanaf 12.30 uur vinden de starts plaats van de wedstrijd. Het slotnummer is de lange afstand voor dames(6 kilometer) en heren(10 kilometer). De winnaars van dit nummer ontvangen de Cees Clement wisselbokaal. Ditmaal is het Open Noordelijk

Veldloopkampioenschap aan de Clementcross verbonden. Ook atleten die niet woonachtig zijn in Groningen, Friesland of Drenthe kunnen aanspraak maken op de titel. De wedstrijd is toegankelijk voor licentiehouders van de Atletiekunie en niet-licentiehouders. Een flink aantal Noordelijke toppers heeft zich inmiddels aangemeld. De winnaars van de lange cross van 2018, Fleur Baljet uit Meppel en Janco Rijpstra uit Leeuwarden komen naar Sneek om hun titel te verdedigen. Voor informatie zie www.avhorror.nl rubriek “evenementen.”

SCHAATSTOCHT

BIDDINGHUIZEN

BSOSPORTIEF

KINDERWOUD EN SWZ BOSO SNEEK FEESTELIJK GEOPEND SNEEK - Sinds 1 oktober 2019 zijn Kinderwoud Kinderopvang en SWZ Boso Sneek van start met de nieuwe BSO-locatie BSOsportief. Een buitenschoolse opvang voor kinderen van 7 t/m 12 jaar die van sport en bewegen houden. Op BSOsportief verzorgen enthousiaste pedagogisch medewerkers een leuk en gevarieerd aanbod sport- en spelactiviteiten. Om dit te realiseren werken Kinderwoud en SWZ Boso Sneek nauw samen. De BSO is gehuisvest in een eigen groepsruimte op de voetbalclub en maakt gebruik van alle faciliteiten. Naast een rijk programma met beweegactiviteiten is er bij BSOsportief ook aandacht voor gezonde voeding en spelend leren. Natuurlijk is er ook voldoende tijd voor vrij spel en het spelen met vriendjes en vriendinnetjes.

IJlst- Leon Priest uit IJlst en zijn Cios-vrienden Jordy van Workum en Michiel Kok, organiseren op 30 november een schaatstocht in Biddinghuizen voor hun eindexamen van hun opleiding.

Het is een tocht voor recreatieve schaatsers . Er is professionele begeleiding aanwezig. Er kan een afstand van 33 of 66 kilometer geschaatst worden. Het is ook een meetmoment voor schaatsers die mee willen doen aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Het is een eindexamen opdracht vanuit het Cios IJs- en Skate sport. Voor meer info: schaatstocht@gmail.com

KOOS NEDERHOED NAAR CHINA ALS VAR

IJlst – Internationaal scheidsrechter Koos Nederhoed is door de wereldvolleybalbond FIVB aangewezen als Video Assistent Referee (VAR) tijdens het wereldkampioenschap voor clubteams dames in het Chinese Shaoxing. Het evenement wordt gehouden van 2 december t/m 9 december.

BSOsportief is geopend op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 18.00 uur. Kinderen en ouders reageren positief, de dinsdag groep zit dan ook al vol.

sneek

KIJK VOOR HET LAATSTE SPORTNIEUWS OP:

WWW.GROOTSNEEK.NL

WE GE N S S U CC E S V E R L E N G D T / M 1 9 D E C E MB E R !

Dag entree + GRATIS Shower Foam (200 ml - t.w.v. € 8,50)

Verleng je wellness-momentje! Hou dat wellness-momentje thuis nog even vast. Bij een online of telefonische reservering van een sauna dag entree (op maandag t/m donderdag) ontvang je nu namelijk een heerlijke Shower Foam van het merk Scrub & Rub helemaal gratis. Deze heerlijke gel verandert onder de douche in een mousse. Door de volle en romige textuur is de foam zijdezacht voor de huid. Voorwaarden: Alleen geldig in combinatie met een online of telefonische reservering voor een losse wellness dag entree op maandag t/m donderdag, niet geldig in combinatie met andere acties of (actie)arrangementen. Actie loopt t/m 30 november, m.u.v. schoolvakanties (regio Noord). Je ontvangt de Shower Foam bij vertrek na je bezoek aan de Woudfennen. Je ontvangt willekeurig de geur ‘Mystery’ of ‘Magical’.

Woudfennen 10 | 8503 BA Joure | Tel: 0513 - 415 200 | receptie@dewoudfennen.nl | www.dewoudfennen.nl

dag entree

28,50 + PER PERSOON

SHOWER FOAM t.w.v. 8,50

GRATIS


46 3

2

1

10

22

26

17

21

25

20

24

19

23

18

14

11

6

17

7

10

2

15

17

14

11

24

15

8

17

6

22

15

22

11

15

12

6

17 19

22

6

12

6

14

22

17

8

17

6

18

14

10

10

19

17

10

17

7

2

14

4

2

22

22 9

15

8

17

10

1

14

2

17

18

17

14

26

18

22

4 14

20

7

15

6

10

7

PUZZELPAGINA NR 11

17

5

8 11

14 14

7

5

9

8

7

17

11

17

7 17

8

14

14

22

17

15

22

8

W

9

9

15

4

8

19

17

H

22

18

18

5

17

6

9

13

8

12

6

7

11

5

D C

16

15

14

NUMMER 11 • 2019

4

17

22

7

6

Puzzel en win! Ook nu zijn er weer leuke prijsjes te verdienen door uw oplossing via de e-mail of traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 11-2019 - tot uiterlijk 10 december 2019. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

18 17

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers vinden te ord wo het gekleurde

Zuid-Am. cowboy grammatica

13

voederbak

bodem

namiddag

2

politiechef

regio

ratel

1

gorilla

9

voorheen

gezellig praten

groet

grootmoeder

14

vogel

deel v.e. wet

serie

24 28

34 40

rap

niet rechtstreeks

alstublieft (Franse afk.)

niemendal

10

show

26 30

grappenmaker

muziekinstrument

27 31

33 36

41

37

42 47 52

38

43

44

48

49

53

54

55

39 45

50 56

58

59

haaruitval

11

22

57

bemiddelaar

idee

10

18

25

35

51

9

21

29

46

taille riv. in Frankrijk

8

17

32

7

roklengte

7 13

20

12

echtgenoot

1

6

16

23

onzes inziens

lusthof

Europese hoofdstad

5

19

longkwaal

cilinder

4

15

werelddeel

muziekinstrument

schoft

3

12

loflied

schuin

2

beschadiging

60

© www.puzzelpro.nl

ontwerp

60

12

39

6

40

23

49

17

35

25

soort zeil zangnoot

vogel

deel v.e. zin

schuw

vleessoort

toorn

4

pers. vnw. afgemat brede laan

usus externus

liefdesgod

in orde

Ned. schilder

smalen

6

deel v.e. fuik paardengeluid

hetzelfde

Europeaan

roem

muziekstuk

geschrift de dato

deel v.d. bijbel

touw (Ind.)

venster spijskaart

gil

rugaandoening

bloeiwijze

8

strijder

Horizontaal: 1 balsport 6 zeevis 12 gier 13 lichaamsdeel 14 kruipend dier 17 vaccineren 19 pl. in Gelderland 20 deel v.e. korenhalm 22 koordans 23 handvuurwapen 25 tandglazuur 27 hoofdstad van Zwitserland 28 Fins bad 30 tuinkamer 32 energie 33 streling 35 prikkende plant 37 dierenopvang 40 pl. in Zuid-Jemen 42 afwisselende beweging 44 stadium 46 plaaggeest 48 gestremde melk 50 een beetje 51 sierplant 54 reiziger 57 rekening 58 steenresten 59 kleurstof 60 soort beer. Verticaal: 1 bedrijfstak van o.a. hotels 2 pl. in Italië 3 poes 4 manier van kijken 5 onheilsgodin 7 Algemeen Beschaafd Nederlands 8 deel v.d. hals 9 hok met gaas 10 binnenkomst 11 geleend bedrag 15 dopingmiddel 16 schaapkameel 17 deel v.h. oog 18 voordat 21 ad acta 24 met plakband bevestigen 25 computertoets 26 huurvorm (Engels) 27 epistel 29 niet in werking 31 gebouw in Amsterdam 34 aankleedmodel 35 handel 36 lichtpaars 37 openbare functie 38 neerstortende sneeuw 39 langharige jachthond 41 mannetjesbij 43 overdreven 45 schutsluis 47 grove vezelstof 49 echt waar 52 masker 53 Local Area Network 55 grootvader 56 borstbeen.

3

metaal

Breng letters uit de puzzel over naar de hokjes met het corresponderende nummer.

PUZZEL EN WIN

klein hert

1x WAARDEBON t.w.v. € 25,-

Europese hoofdstad

Latijnse bijbelvertaling

houten hamer

11

te besteden bij

5 vak

Grootzand 20

0515 41 26 76

8601 AW Sneek

devosneek.nl

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

TWEE KAARTEN

Winnaars puzzel GrootSneek 11 - 2019 Mw. M.H. Stienstra uit Sybrandaburen heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij Devo Sneek, gewonnen. Dhr. G.R. Koopmans uit Sneek heeft 2 kaarten voor de voorstelling van Nederpop All Stars gewonnen, aangeboden door Theater Sneek..

theatersneek.nl theatersneek.nl

EXPLOSIVE LIGHT ORCHESTRA 17 DECEMBER 2019

OPLOSSING EDITIE 10: Zweedse puzzel: Jachtluipaard en Sudoku: 77895

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 11 VÓÓR 10 december 2019 PER E-MAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: GrootSneek krant, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

COLOFON

UITGEVER

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek De GrootSneek krant is een Telefoon 0515 745005 maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootSneek krant wordt E-mail info@yingmedia.nl huis-aan-huis verspreid in Sneek en Internet www.grootsneek.nl omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Sneek. HOOFDREDACTIE Wim Walda Mobiel 06 41204473 E-mail info@grootsneek.nl Oplage: 28.000 exemplaren.

REDACTIE

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

Henk van der Veer, Kirsten van Loon, Wendy Noordzij, Jan van Loon, Riemie van Dijk, Wim Walda

Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Jelly Mellema en Henk van der Veer.

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

SPORTREDACTIE

VERKOOP

Gerard van Leeuwen en Joeri van Leeuwen

Ying Mellema, Mieke Alferink en Marianne Bouwman,

VORMGEVING

DRUK

Frans van Dam (Quod Media)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


De 100% elektrische e-Golf nog dit jaar tegen een bijtelling van slechts 4% of stap 2020 in voor €299 Private Lease per maand

De 100% elektrische e-Golf is vertrouwd en vernieuwend tegelijk. Met een actieradius van 230 kilometer brengt deze volledig elektrische Golf je verder dan ooit. Rijd nog dit jaar nog een eGolf tegen een bijtelling van 4% en kies uit onze ruime voorraad. Of stap 2020 in en ga voor Private Lease voor slechts €299* per maand. Bij Van den Brug in Sneek vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Bezoek vandenbrug.nl of kom dit jaar nog langs in de showroom in Sneek.

BIJ: NATUURLIJK

* De full operational lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services en de vanaf-prijs is inclusief BTW o.b.v. 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

Van den Brug Sneek Kleermakersstraat 6, 8601 WG Sneek T 0515 - 42 52 52

vandenbrug.nl/volkswagen

Je vindt Van den Brug ook in Heerenveen, Drachten, Buitenpost en Franeker.


Profile for Ying Media

GrootSneek november 2019  

GrootSneek november 2019  

Profile for yingmedia
Advertisement