GrootSneek 8 - 2019

Page 1

08-2019 7e JAARGANG • NR. 08

IN DEZE UITGAVE

Voetbal bijlage -2020

IJSBRECHTUMER MARIJE EN OVAN

winnen RTL tv-show en worden ereburgers van het Sardijnse Ollolai zaterdag 28 september

Kom kijken bij de Sneeker bedrijven en neem een kijkje achter de schermen. Zie ook: www.werkfestivalsneek.nl

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

SEIZOEN 2019


2

NUMMER 08 • 2019

OOST WEST, THUIS BEST Eens per jaar hebben we het gevoel écht thuis te komen. Na 50 weken logeren op de wal zijn we twee weken ‘Thuis op Terschelling’. Eigenlijk is het niets anders dan een beetje thuiskomen in jezelf, natuurlijk. Je hebt even tijd voor jezelf je gezin en voor de mooie dingen in het leven. Het maakt mij niet uit waar we op het eiland zijn. De Noordzee is ons even lief als het Wad en ook vermaken we ons in de haven van West-Terschelling net zo gemakkelijk als in het boerenlandschap van Oosterend. Fietsen, wandelen, wat sporten en vooral tijd voor elkaar. Dat ik elk plekje op het eiland paradijselijk mooi vind, maakt me nu juist de niet-

eilander, trouwens. Terschelling bestaat vanuit historisch oogpunt immers uit drie delen en dat is anno nu nog steeds zichtbaar en voelbaar. Niet alleen in het landschap, maar ook in de mensen die er wonen. Sommigen ‘om Oost’ zijn van hun levensdagen nog nooit ‘op West’ geweest, tenzij ze om wat voor reden dan ook naar de vaste wal moeten. Andersom, wie op West woont, heeft niets om Oost te zoeken.

dwazen en dan bedoelt ze niet de artiesten.

Met sommige eilanders hebben we inmiddels een persoonlijke band opgebouwd. Eentje woont in het midden, en heeft het steevast over het ‘Verre Oosten’ en het ‘Wilde Westen’. Als het Oerol komt, ontvlucht ze het eiland, want Terschelling wordt dan overspoeld door gekken en

Heel veel leesplezier. !

opmerkelijk...

Oh Ja, we zijn naast uitgever van de “GrootKranten “ook al jaren uitgever van TerschellingMagazine. Dus zit Terschelling ook ins ons hart, maar als de boot ons weer naar Harlingen brengt en we zien een half uurtje later de Waterpoort weer, zijn we ook weer thuis.

Ying Mellema, Marianne Bouwman en de redactie van GrootSneek.

Maandelijkse rubriek met opmerkelijke zaken in de regio. Is u wat opgevallen, wilt u ons deelgenoot maken van een leuke gebeurtenis, of heeft u een een aankondiging of tip voor ons, stuur deze dan naar redactie@grootsneek.nl

kapiteinswoning. Met de elfstegentocht en vaartochtjes ontdekt u historisch Woudsend met de verhalen rond de oude panden, stegen en straatjes. Alle activiteiten in het weekend zijn vrij toegankelijk.

VERHUIZING VOEDSELBANK SNEEK&WYMBRITSERADIEL

KM YACHTBUILDERS TOONT DRIE JACHTEN OP DE HISWA

SNEEK- Na een zeer lange zoektocht is de voedselbank Sneek&Wymbritseradiel er in geslaagd om een nieuw onderkomen te vinden. De omgevingsvergunning is inmiddels door de gemeente verleend en als er geen bezwaren worden ingediend kan de voedselbank na 1 september verhuizen. De nieuwe locatie is Prof. Zernikestraat 1 in Sneek. Bij velen bekend als het pand waar vroeger Lankhorst Taselaar was gehuisvest. “We huren hier een ruimte van 285 m2, ideaal om optimaal voor onze deelnemers en vrijwilligers te kunnen functioneren. We zijn dank verschuldigd aan de familie Van der Wal en Uuldriks, die ons jaren onderdak hebben geboden op onze huidige locatie aan het Top. Wij hopen natuurlijk dat de gemeenteraad dan een positief besluit op onze subsidieaanvraag heeft genomen”, aldus Tom Metz, voorzitter van de plaatselijke voedselbank. De verhuizing zal voor eind dit jaar en waarschijnlijk in november plaats vinden.

MAKKUM- Tijdens de aankomende Hiswa te Water hebben bezoekers de kans om niet minder dan drie KMY jachten te bezichtigen. Tegenover de jachten heeft de werf ook een paviljoen tentje op de kade welke gericht is op onderhoud & refits. De jachten en het tentje zijn de vinden op ligplaats B-34. Zoals de meeste mensen wellicht weten is de Bestevaer-lijn een samenwerking tussen KMY en Dykstra Naval Architects. Elk schip door hen ontworpen en door KMY gebouwd gaat te water als Bestevaer.

PVDA SWF STELT VRAGEN OVER TOEKOMSTIGE EVENEMENTEN GEMEENTETUIN SNEEK- De PvdA in Súdwest-Fryslân stelt een aantal schriftelijke vragen over wat er mogelijk is op het gebied van het organiseren van evenementen in de gemeentetuin in Sneek. Zo wil de partij onder andere weten wanneer er weer festiviteiten in de gemeentetuin georganiseerd kunnen worden, met het oog op de Sneekweek van volgend jaar. De afgelopen jaren hebben diverse evenementen waaronder de “Garden of Dance” succesvol in de gemeentetuin plaatsgevonden.

WOUDSEND PAKT UIT TIJDENS MONUMENTENWEEKEND

SWF BINDT DE STRIJD AAN MET JAPANSE DUIZENDKNOOP UITWELLINGERGA- Vorige week is de gemeente SWF de strijd aangegaan met de Japanse duizendknoop in Uitwellingerga. De duizendknoop is veel in het nieuws door de grote schade die hij kan toebrengen. Het bedrijf Ramm bv kwam langs om voor een demo van de Rootwave Pro: dit is een elektrische onkruidbestrijder voor de bestrijding van onkruiden tot in de wortel van de plant. Door de natuurlijke elektrische weerstand in de plant wordt deze elektrische energie omgezet in warmte, waardoor de plant vergaat.

WOUDSEND – Woudsend staat een heel weekend lang in het teken van Open Monumentenweekend. Op zaterdag 14 september staat de feestelijke jubileumviering van 300 jaar houtzaagmolen De Jager centraal. Op zondag 15 september wordt het jaarlijkse evenement ‘Monumenten, Muziek en Meer’ gehouden met het amateurmuziekfestival ‘Muziek aan het water’. Het hele weekend zijn alle molens, kerken en andere monumenten open voor bezichtiging. Nieuw is hierbij de bezichtiging van een unieke en geheel gerestaureerde 18-eeuwse

KUNST TEGEN LEEGSTAND IN IJLST IJLST- “Het is zonde dat er panden in onze mooie stad leegstaan en dat er niets mee wordt gedaan totdat ze verkocht zijn. Tegenwoordig worden er veel pop-upstores, tijdelijke winkels, geplaatst in dat soort panden maar in IJlst is er een ‘kunst-etalage’ geplaatst waar lokale kunstenaars een podium krijgen”, zegt Gunar Boon uit IJlst.

sneek KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP:

WWW.GROOTSNEEK.NL HEEFT U OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS WETEN!

“De eigenaar en de gemeente waren beiden erg enthousiast en het is mooi om te zien dat je met z’n allen zoiets moois kunt bereiken. Hoelang de expositie te zien is wordt bepaald door wanneer het pand wordt verkocht, maar de bedoeling is dat we dan naar het eerstvolgende pand gaan dat te koop komt te staan. Een soort rondreizende expositie.” De eerste kunstenaars zijn benaderd door Gunar. “Het wordt een mooie combinatie van schilderijen, grafiek en keramiek en gedichten”. Het zou leuk zijn als meer kunstenaars, op welk vlak dan ook, zich melden. Zowel kunstenaars als mensen die van plan zijn om hun pand te gaan verkopen kunnen contact opnemen met Gunar via 06-40884887 of gunarboon@gmail.com

WERELDPRIMEUR: DE EERSTE 3D-GEPRINTE SLOEP VAN GERECYCLED KUNSTSTOF TE WATER SNEEK – Op 10 augustus is bij de Waterpoort een wel heel bijzondere boot te water gelaten: een 3D-geprinte sloep van gerecycled kunststof uit Fries huishoudelijk afval. De SLO3P, de naam van de zes meter lange duurzame sloep, is uit één stuk geprint en wordt volledig elektrisch aangedreven door een installatie van De Stille Boot uit Heeg. Het Dordtse bedrijf 10XL is bedenker en uitvoerder van de sloep, het kunststof is verzameld door afvalbedrijf Omrin en verwerkt door Morssinkhof in hun nieuwe kunststofrecyclingfabriek in Heerenveen. De 3D-printer van deze sloep kan in 24 uur een boot van zes meter printen. Het printen gebeurt met gerecycled plastic in combinatie met glasvezel en wordt van laagje op laagje opgebouwd. “In principe kunnen we per jaar dus zo’n 365 van deze boten bouwen, maar we beginnen in eerste instantie met de helft”, aldus Gerbert Smits, oprichter en directeur van 10XL. Voor de productie van deze boten kijkt 10XL met name naar Friesland. Het is nog niet bekend wanneer de sloep daadwerkelijk in gebruik wordt genomen of wanneer de productie van de reeks sloepen begint.


sneek NIEUW IN SNEEK

BEWEEG

SPECIALISTEN SNEEK

SNEEK - Met groot enthousiasme zijn beweeg-specialisten Margriet van der Weg -Brattinga en Marika Postma, op 1 juli jongstleden met hun nieuwe beweegconcept gestart aan de Alexanderstraat 1. Het is een geheel nieuw concept en een nieuwe samenwerking waarin zij elkaar aanvullen. De aanpak bestaat uit: motiveren, mobiliseren, gedragsverandering en verandering in het beweegpatroon, ondersteund door oefeningen, die je dagelijks kunt toepassen. Als beweegspecialisten begeleiden zij het gehele proces. Voor onder andere langdurige pijnklachten, hoofdpijn, uitstralende pijn naar benen, armen of vingers kunt u bij ze terecht. Andere klachten? Ook hierin kunnen ze samen met u op zoek gaan naar een oplossing. Het zijn gemotiveerde, betrokken en professionele therapeuten, met passie voor hun vak! Aanvullende info op www.www.beweegspecialistensneek.nl

GROTE FINALES OP SPEEDWAY BLAUWHUIS BLAUWHUIS – Op zondag 1 september staat er een programma vol met autosport klaar op Speedway Blauwhuis. Deze dag staat in het teken van de tiende editie van de Stockcar F2 Supercup. Uit het binnen- en buitenland staan er deelnemers aan de start. Vorig jaar won Joshua Coleman uit Engeland. Aanstaande zondag gaan de Nederlanders er alles aan doen om deze titel terug te winnen.

De dag wordt afgesloten met de Stockcar F1 bokaal. De coureurs strijden om de hoofdprijs van 1000,- euro. Nieuw dit jaar, is dat deze titel verreden wordt over twee dagen. Op zaterdag 31 augustus staat namelijk de grote prijs van Hallum op de agenda. Dankzij de samenwerking met de Hallumer Autocross Club, strijden de coureurs in de FAC1600, Rodeo en Junioren F2 in twee dagen om de eerste prijs in het ‘Dirtweekend.’ Ook hier wordt er gestreden om een flink gevulde prijzenpot.

Omdat het circuit aangelegd is in een ovaal, zijn de races goed te volgen. De aanvang is om 11.30 aan de Remswerderleane 1b.

SCHUILT ER IN JOU EEN ÉCHTE BOUWER? KOM NAAR HET FRISO FAMILIE FESTIVAL! SNEEK - Altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen bij Friso Bouwgroep? Dat kan! Op zaterdag 14 september opent Friso Bouwgroep haar ‘Festivalterrein’ aan de Houkepoort en de Timmerfabriek in Sneek. De bouw is volop in ontwikkeling en daarom is Friso op zoek naar talenten. Werken in de bouw is ontzettend veelzijdig. Van Woonadviseur tot BIM-specialist en van Restauratiespecialist tot Tendermanager. Voor elk opleidingsniveau is er een passende functie. Tijdens het Friso Festival kun je bij het ‘Werfloket’’ informatie krijgen over opleidingen en werken in de bouw. Niet alleen voor werkzoekenden of scholieren, maar voor iedereen die benieuwd is hoe het er bij een echt bouwbedrijf aan toe gaat staan de deuren open. Naast een boordevol program-

ma met demonstraties en activiteiten voor jong en oud, is er ook een ‘Houkesloot-Tour’ door onze Timmerfabriek, u wordt met een pendelbus gehaald en gebracht. Het Friso Festival wordt gehouden op het hoofdkantoor van Friso aan de Pieter Zeemanstraat 9 in Sneek en bij Timmerfabriek Houkesloot Tingietersstraat 8 in Sneek. Tussen beide locaties rijden pendelbussen. Het begint om 11.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Meer info op: www.frisobouwgroep.nl/festival.

sneek

NIEUWE EIGENAREN

LEZZ JEANS & FASHION

SNEEK - Per 1 september worden Janna Quak en Afke Postma de nieuwe eigenaren van de kledingwinkel LEZZ Jeans & Fashion. De vernieuwde winkel zal donderdag 5 september geopend worden onder het genot van een hapje en een drankje. Tevens zijn er mooie openingsacties voor alle bezoekers. Voor beide dames, met een achtergrond in de retail, is dit ‘een droom die uitkomt!’ “Dit is een kans die we niet konden laten gaan, het was nu of nooit. We hebben er ontzettend veel zin in om deze winkel een succes te maken.” Naast de fysieke winkel wordt er ook een webshop geopend waar kleding en accessoires direct besteld kunnen worden en thuis worden afgeleverd. Volg de dames op Facebook en Instagram voor alle ontwikkelingen. Zij hopen u snel te zien bij LEZZ Jeans & Fashion op de Peperstraat 6 in Sneek.

3

GROOTSNEEK.NL

KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP: WWW.GROOTSNEEK.NL

HARINXMALAND KRIJGT UNIEKE, MILIEUBEWUSTE HUURWONINGEN

SNEEK - Ten noorden van het stadscentrum van Sneek, in de wijk Harinxmaland, worden door VolkerWessels unieke huurwoningen gerealiseerd. Het project MorgenWonen aan de “Evert Egbertsstraat”, bestaat uit 25 woningen (8 hoekwoningen en 17 tussenwoningen), die energie-nota-nul worden gebouwd met een hoogwaardige uitvoering en een luxe afwerking. De woning is uitstekend geïsoleerd en alle ramen zijn voorzien van drielaags isolatieglas. De woning heeft geen Cv-ketel maar is voorzien van een duurzame warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. In combinatie met de vloerverwarming biedt dit een zeer comfortabel binnenklimaat. Het dak is aan de meest zuidelijke kant bekleed met zonnepanelen waarmee u duurzame energie opwekt. Het huis wordt zeer compleet opgeleverd, inclusief vloer- en wandafwerking en een

Jouw foto onder de brug? Wie weet komt deze inzending van Alet Aardeman, gemaakt bij het Sneekermeer, in 2020 onder een brug in Zuidwest Friesland te hangen. Heb jij ook een favoriete plek in Zuidwest Friesland? Of een bijzondere kijk op de bekende ‘landmarks’? Ook jij kunt nog meedoen aan deze fotowedstrijd en jouw favoriete plek van onze regio met ons delen. Stuur uiterlijk 30 november 2019 jouw foto in via uniek@waterlandvanfriesland.nl (vergeet niet te vermelden waar de foto is gemaakt).

Foto: Alet Aardeman

vvv waterland van frIesland fotowedstrIjd

Door deel te nemen ga je akkoord met de actievoorwaarden, die na te lezen zijn op www.waterlandvanfriesland.nl

compleet ingerichte badkamer en keuken met luxe apparatuur. Woonoppervlakte: van ± 125 tot 131 m². Inhoud: variërend van 479 m³ tot 506 m³. Comfortabel en luxe wonen vanaf € 1.060,-- per maand. De woningen worden dus in alle opzichten gebouwd met het oog op morgen: buitengewoon duurzaam en milieubewust. Meer info Struiksma Makelaars Sneek 0515-418282. www.struiksmamakelaars.nl

EXPOSITIE

“VERSCHILLENDE FACETTEN VAN FOTOGRAFIE” VAN JELLY MELLEMA

YSBRECHTUM – Vanaf 24 augustus exposeert Jelly Mellema met haar Expositie “Verschillende facetten van fotografie” in de kerk van Ysbrechtum. Dit is in combinatie met Tsjerkepaad. Jelly Mellema is al vanaf haar jeugd bezig met fotografie. In de jaren erna heeft ze verschillende cursussen gevolgd en sinds 2007 is ze werkzaam als professioneel portretfotograaf. “Fotografie is een tweede natuur van mij, het heeft te maken met kijken. Echt kijken. Er zijn zoveel mooie mensen en situaties, die het verdienen om vastgelegd te worden.” Al deze facetten zijn binnenkort te bewonderen. Op 31 augustus, op 7 en 15 september van 13:30 uur tot 17:00 is haar werk te zien. Op 14 september is de expositie langer geopend, namelijk van10:00 uur tot 17:00 uur.


4

sneek

NUMMER 08 • 2019

IJsbrechtumer Marije en Ovan

winnen RTL tv-show en worden ereburgers van het Sardijnse Ollolai In 2018 lieten oud-IJsbrechtumer Marije Graafsma en haar partner Ovan Abdullah huis en haard achter om een nieuw bestaan op te bouwen in Italië. Het modeland stond bij het ontwerperskoppel al jaren bovenaan het verlanglijstje, maar het was het RTL4-programma ‘Het Italiaanse dorp Ollolai’, wat hen de kans bood deze stap te maken. Voor het symbolische bedrag van zegge en schrijve 1 euro kochten ze een bouwval in het Italiaanse bergdorpje Ollolai en, zo was de opdracht, moesten ze een eigen onderneming opzetten die eraan bijdroeg om Ollolai weer op de kaart te zetten. Het stel was van meet af aan publieksfavoriet en kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. TEKST KIRSTEN VAN LOON // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL EN OVN ABDULLAH

end modelabel Amkina”, blikt Ovan terug. “Amkina is Koerdisch voor: ‘Wie zijn wij’. De inspiratie voor onze ontwerpen halen we uit onze Friese en Koerdische roots. Wij maken kleding die iets toevoegt aan iemands kledingkast. Waar je na jaren nog steeds blij van wordt”, legt Marije uit.

Ze zijn een opvallende verschijning samen, Marije Graafsma (29) en Ovan Abdullah (31). Zij, slank en rank en ruim een kop groter dan hij, beiden donkere lange haren en opvallende kledij van eigen ontwerp, begeleid door twee hartelijk lachende gezichten. Marije woont al een tijd niet meer in Friesland, maar haar ouders wonen nog steeds in IJsbrechtum, waar ze zelf opgroeide.

De garage werd verruild voor een ruimere woning in Utrecht, maar daar ging een maandsalaris aan huur naartoe. “We hadden niet genoeg geld om te investeren. Dus we besloten goedkoper te gaan wonen en zo kwamen we in ’t Harde op de Veluwe terecht. Vanaf dat moment ging het sneller”, legt Ovan uit. “We werkten drie dagen per week voor een werkgever, de rest van de tijd aan ons eigen bedrijf.” In 2017, na twee jaar opbouwen, ontwerpen en bovenal doorzetten, werd de eerste collectie gelanceerd. Elegante en authentieke ontwerpen, geïnspireerd door de Friese en Koerdische klederdracht, vertaald naar het heden.

Al op de basisschool ontdekt Marije haar creativiteit. Door de naaimachine van haar moeder ontlook er een niet alledaagse interesse bij de destijds elfjarige Friezin. “Ik was heel veel aan het naaien. Ik maakte kleding, maar ik droeg mijn eigen creaties nooit. Ik heb uiteindelijk wel, in mijn middelbareschooltijd, mijn eigen galajurk gemaakt.” Ovan trekt zijn wenkbrauwen op. “Zo leer ik haar ook nog eens kennen”, lacht hij innemend naar Marije. Marije ging naar het gymnasium op het RSG in Sneek. Hoewel ze school leuk vond, met alle vrienden die ze er had, had ze minder met leren. In de zomervakanties werkte ze bij zeilschool De Friese Meren op It Ges, maar noch school, noch haar omgeving konden haar interesses op het creatieve vlak inspireren. “Als gezin maakten we veel uitstapjes naar andere steden. Op mijn veertiende zei ik al dat ik naar Amsterdam wilde verhuizen. De diversiteit, de mogelijkheden en de vrijheden, daar wilde ik heen.”

KUNSTACADEMIE “Op school was er helemaal geen informatie over de kunstwereld. Mijn interesses lagen buiten de gebaande paden. Ik wist dat ik geen medicijnen wilde studeren, dus in leren had ik geen zin.” Ze verliet school uiteindelijk met een havodiploma en vervolgde haar leerweg bij het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), waarvoor ze naar Amsterdam verhuisde. “Ik kwam echt in het getto van Amsterdam terecht, waar alles was dichtgetimmerd. Maar al die verschillende mensen vond ik razend interessant.” De opleiding was echter erg commercieel en dat stond Marije, die creatieve autonomie nastreeft, tegen. Ze stopte met de opleiding en verhuisde naar Utrecht. Ze besloot een jaar te werken en te sparen voor een cursus Italiaans in Rome. Dankzij een eerdere reis naar Rome met haar moeder, had ze daar haar zinnen op gezet. Niet wetende dat haar dat luttele jaren later zo van pas zou komen. Bij terugkeer werd ze toegelaten op de kunstacademie in Utrecht.

ITALIË Ontwerpen van Marije Graafsma en Ovan Abdullah

OVAN Ovan kwam op achtjarige leeftijd vanuit Irakees-Koerdistan naar Nederland en groeide op in Enschede. “Het was voor mij een cultuurshock, maar mijn Koerdische roots en de traditionele kledij daar, wekten ook bij mij op jonge leeftijd interesse voor mode. Ik ben naar de modevakschool en daarna naar de kunstacademie in Utrecht gegaan.” Ovan en Marije kwamen bij elkaar in de klas, maar de klik kwam pas in hun laatste jaar. “Ik woonde in Enschede. Buiten de opleiding zagen we elkaar niet, dat kwam pas toen we in de eindfase veel meer op school moesten zijn”, vertelt Ovan. Al gauw trok het stel bij elkaar in. “In een oude garage in Utrecht, echt een heel klein hok”, lachen ze beiden hoofdschuddend.

EIGEN MODELABEL In 2014 studeerden ze af. Ook Ovan streefde autonomie na, inherent aan hun vakgebied. Ze wilden een echte bijdrage leveren aan de modewereld en waren stellig: er zou een eigen modelabel komen. Daar was tijd en geld voor nodig en dat hadden ze beiden niet. “We hadden allebei een fulltime ‘bijbaan’ en iedere vrije dag spendeerden we aan onze plannen. In 2015 lanceerden we het high-

Al gauw werden ze het eens om Amkina verder uit te bouwen in het land dat de modemarkt domineert, Italië. Eerdere pogingen om een object in Italië voor 1 euro over te nemen strandden echter. Toen Marije zag dat RTL4 deelnemers zocht voor het programma ‘Het Italiaanse dorp Ollolai’, dacht ze te laat te zijn, maar reageerde ze toch. “We hadden geen tv, dus misten wij die dingen altijd”, lacht Marije. Wat schetst hun verbazing toen ze dezelfde avond nog hoorden dat ze bij de selectie zaten. Twee weken later zaten ze bij de laatste tien, waarvan er vijf stellen door zouden gaan. Toen hadden ze hun banen en huur al opgezegd. “Of we erbij zaten of niet, we gingen.” Misschien was het deze volle overtuiging van het stel, dat maakte dat ze geselecteerd werden, want ze moesten niet alleen de programmamakers overtuigen, maar ook de gemeenteraad van Ollolai en dat lukte. Marije’s familie moest even slikken toen ze hun plannen meedeelden, hoewel haar moeder extra reisjes naar Italië ook wel zag zitten. “Als ze nu op bezoek komen zie je elkaar veel langer, het contact is intenser. Eigenlijk is het heel waardevol”, vindt Marije. Ovans vader reageerde ontspannen. “Hij is zelf ook geëmigreerd met ons. Wie ben ik dan om te zeggen dat jullie het niet moeten doen?”


FOTO’:OVAN ABDULLAH

GROOTSNEEK.NL

5

Sfeerimpressie van de Bed & Breakfast in Ollolai

WINNAARS Het inwoneraantal van het dorp Ollaloi loopt steeds verder terug. Dat was de reden voor de burgemeester om dit project met RTL4 aan te gaan, om het Sardijnse dorp weer op de kaart te zetten. De plannen van Marije en Ovan om er een bed & breakfast op te zetten dat ze ‘sleep & experience’ wilden noemen, in combinatie met hun modelabel, vielen in goede aarde. “Amkina is een lifestyle en niet alleen een modelabel. Wij eten beiden plantaardig, we letten erg op de natuur en dat willen we graag meegeven. Dat sloot goed aan op het dorp, waar mensen veel meer zelfvoorzienend leven dan in Nederland. Dat zie je ook terug in ons modelabel, we werken niet met voorraad, maar op bestelling, zodat er geen stof verloren gaat”, leggen ze uit. Niet alleen het dorp omarmde Marije en Ovan, maar ook het kijkerspubliek. Verschillende media prezen hen om hun gelijkwaardige en liefdevolle relatie en de oprechtheid van hen beiden. “Je moet een team zijn en het werk voor elkaar verlichten in plaats van het zwaarder te maken”, vindt Ovan. Uiteindelijk wonnen ze het programma, waarmee ze het ereburgerschap van Ollolai en een geldbedrag verdienden.

SLEEP & EXPERIENCE Na het programma is het stel flink aan de slag gegaan met het gereedmaken van hun bed en breakfast. Er zijn nu drie kamers klaar, die elk een eigen thema hebben. In mei dit jaar werden de eerste gasten verwelkomd en de boekingen lopen goed. Vanwege de tijdrovende verbouwing was er minder tijd voor het modelabel, maar binnenkort krijgen ze in Ollolai een eigen atelier. Een nieuw project in samenwerking met de gemeente, waar ze een collectie willen maken met plaatselijke ambachten. “We zien ons zelf ook steeds meer als designers dan als modeontwerpers.”

“ALS ZE NU OP BEZOEK KOMEN ZIE JE ELKAAR VEEL LANGER. EIGENLIJK IS HET HEEL WAARDEVOL” FOTO’: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

De Italiaanse taal beheersen ze nu beiden goed en ze voelen zich thuis in het dorp. Marije: “Ik vind het leuk om nu in Nederland te zijn, maar ik mis het daar nu eigenlijk zo erg, dat ik straks ook gewoon weer naar huis wil.” “Je gaat er dertig jaar terug in de tijd. Mensen maken geen afspraken om koffie te komen drinken, maar lopen bij je binnen. Wordt er een dorpspicknick georganiseerd, dan komt iedereen. Smartphones? Velen lopen gewoon met zo’n oude Nokia rond. Mensen maken meer tijd voor elkaar en er is weinig haast. Wat ook weleens betekent dat een afspraak van tien uur, twaalf uur wordt. Maar wat een rust en dat is ook wat onze gasten in de bed and breakfast ervaren”, leggen ze uit. Het eindstation is Ollolai niet, omdat ze graag nog meer van de wereld willen zien. “We waren deze week in Sloten en daar is het ook echt heel mooi”, lacht Marije. “Maar voorlopig is het Ollolai, en over vijf of tien jaar misschien ook nog steeds.” Geen haast, alles op zijn tijd, het leven in Ollolai is goed.


BEHANDELING VAN DE MAAND

Het resultaat!

Houdt langer je bruine zomerkleur op je huid! - Intense hydratie van de huid. - Zichtbare minder droogtelijnen. - Gladde en egale huidstructuur.

CURVES SNEEK Sint Antoniusplein 41 | Tel: 0515 338961

Gezellig uit eten bij Ken? Tegen inlevering van deze advertentie:

Driegangenmenu met een welkomstdrankje

Nu € 20,00

PER PERSOON

Geldig maandag t/m zondag | Reserveren voor 16.00 uur verplicht | Aanbieding geldig tot en met 24 september 2019

Graaf Adolfstraat 37B Sneek T: 0515-789412 // E: info@kenseetcafe.nl

r!

belegd nlunch

al ur!

Na de vakantie je mooie bruine kleur langer vast houden?

Dat kan als je de huid goed hydrateerd. Deze geavanceerde behandeling is voor het herstellen van de natuurlijke vochtbalans van uw huid. En dus een goede keuze voor na je zomervakantie.

ch:

unch op en vrijdag.

Power Hyaluronic

www.eetcafeken.nl OPEN: ma. en di. 16.00-21.00 uur wo. en do. 12.00-21.00 uur vr. 12.00-21.30 uur za. en zo. 14.00-21.30 uur

Bezorgtijden 17.00-20.30 uur

Graaf Adolfstraat 37 B - 8606 BT Sneek - T: 0515-789412 www.eetcafeken.nl

normaal € 65,-

Nú € 59,Wil je volgend jaar ook geen haar meer op je benen of oksels? Begin dan nu met je behandelingen en geniet in de zomer van 2020 haarvrij!

Laserontharing De Epildream Diode Laser helpt u bij het verwijderen van ongewenste haargroei en is met zijn uitzonderlijke snelheid tot maar liefst 6 keer sneller dan andere lasers en IPL apparatuur. Dankzij het innovatieve koelsysteem is er een grote pijnreductie tijdens de behandelingen. Gemiddeld zijn er tussen de 6 en 8 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen.

U kunt al een laserbehandeling boeken vanaf € 60,-! Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. Telefoon: 0515-413352

- Snel - Effectief - Betrouwbaar - Hi-tech - Comfortabel - Vanaf € 60,-


sneek

GROOTSNEEK.NL

7

TEKST EN FOTO’S KIRSTEN VAN LOON

KEES DE JONG HAALT ‘HEEG IN VROEGER TIJDEN’ NAAR HET NU VERHALEN, ANEKDOTES EN OUDE FOTO’S

Verhalen verzamelen. Het is een liefhebberij die onbewust in winkelierszoon Kees de Jong is geslopen. In de dorpswinkels kwamen namelijk veel mensen en ieder had zo zijn eigen verhaal. De ansichtkaarten met oude dorpsgezichten, die in het winkelrek van heit stonden vulden de verhalen aan, en zetten zijn verbeelding en herinnering luister bij. Kees (75) werd in de oorlog, als eerste zoon van Botte en Griet, in Heeg geboren. Zijn vader hield er een winkel in de Harinxmastraat. “Galanteriewaren. Huishoudelijke artikelen, zo noemde je dat toen”, begint Kees. In het dorp zaten allerlei winkels weet hij nog, zo had je alleen al vijf bakkers in Heeg. De dorpelingen deden hun boodschappen zelden buiten het dorp. De vader van Kees was al de derde generatie De Jong die een winkel in het dorp hield. De lijn van winkeliers startte in 1894, toen de broers Kees en Klaas de Jong winkels openden in Heeg. Van generatie op generatie ging dat door, ook de naam Klaas en Kees werd doorgegeven. Niet alleen Botte, Kees’ vader, kwam uit een winkeliersgezin, Kees’ moeder Griet was een dochter van de kruidenier. “Bij ons werd op verjaardagen altijd over winkels en mensen gesproken. De hele familie zat in de winkels en de mensen die in de winkel kwamen brachten verhalen met zich mee.”

KANTOORBAAN Toch wilde Kees zelf eerst helemaal geen winkelier worden. “Toen ik van de middelbare school kwam vroeg mijn vader of ik in de winkel wilde, ik antwoordde dat ik reisleider of sportleraar wilde worden. Ik was gek van sport en wilde ook wel graag wat meer van de wereld zien. Volgens mijn vader kon ik daar niets mee verdienen. Na mijn diensttijd regelde hij een kantoorbaan voor mij bij Nirota in Sneek. Na een jaar had ik het daar wel gezien, een kantoorbaan was niets voor mij. Zo belandde ik alsnog in de winkel”, legt Kees uit. Naast Kees kregen Botte en Griet nog drie zonen. Toen Kees zijn weerzin van een kantoorbaan nog aan den lijve aan het ondervinden was, volgde zijn broer Jan, hun vader al in zijn voetsporen.

HERHALING VAN GESCHIEDENIS Op een feestje van zijn broer ontmoette Kees zijn vrouw Gerie. Zij trouwden in 1969. Het was een tijd waarin de watersport sterk opkwam en Heeg een geliefd dorp werd voor de watersporttoerist. Er kwam een winkel vrij op de Harinxmastrjitte 38, waar nu een kapsalon is gevestigd. Samen met Gerie startte hij daar met de verkoop van watersportartikelen en vrijetijdsartikelen, zoals tuinmeubelen. Broer Jan had de zaak van na het

FOTO BOVEN: Harinxmastrjitte in 1930 FOTO MIDDEN: Harinxmastrjitte in 1934 FOTO ONDER: De winkel van De Jong Watersport in 1985

overlijden van heit in 1973 geheel overgenomen en hernoemde de zaak ‘Warenhuis de Jong’. De De Jong-geschiedenis repeteerde zich, wederom bestierden gebroeders De Jong meerdere winkels in de hoofdstraat van het dorp. Tot op heden zitten beide zaken er nog. Ondanks de opkomst van de watersport konden ze er nog niet helemaal van rondkomen, daarom werkte Kees eveneens bij Jan in de winkel.

markt in de straat stopte en Kees en Gerie het pand overnamen. De omzet verdubbelde en aan de winkel verdienden zij een prima boterham. “Ik vond het prachtig om in de winkel te staan. Ik kon uiteindelijk ook moeilijk afscheid nemen. In 2008 nam onze zoon Arjen de winkel over, toen dacht ik: is het nu al klaar?” Gerie adviseerde hem om weg te blijven uit de winkel. “Anders wil hij zich er altijd mee bemoeien”, valt ze bij.

VERANDERINGEN Hij bleef sportfanaat; voetbalde in Heeg en schaatste wanneer het kon, maar sportleraar werd hij nooit en reisleider evenmin. “Ik heb er ook nooit meer aan gedacht”, geeft Kees toe. Hij bleek toch net zo’n winkelman te zijn als zijn familie. Samen met Gerie kreeg hij drie zonen: Erik, Arjen en Jelger. In 1990 volgden er grote veranderingen toen een super-

Er kwam ruimte voor een oude passie: reizen. Ze bezochten alle continenten onderhand wel. Hij verdient er dan wel geen geld mee, maar verzamelt wel zijn eigen verhalen. Iets wat Kees meer waard lijkt en echt lang weg uit Heeg, dat wil hij niet. “Ik ben een Hegemer in hart en nieren”, klinkt het resoluut.

HEEG VAN VROEGER Dat blijkt uit een andere passie. Al jong spaarde hij oude ansichtkaarten, foto’s en krantenknipsels van Heeg. “Ik ging daarvoor zelfs naar beurzen. Ik kan nu wel zeggen dat ik alle ansichtkaarten wel heb.” Zo’n 30 jaar geleden richtte hij met andere Hegemers de vereniging ‘Heech fan Alds’ op. Ze organiseerden reünies, en verzamelden oud beeldmateriaal. “Ik ben helemaal weg van die oude foto’s. We hebben er nu zo’n 3000. Het herinnert mij aan het leven in Heeg van vroeger; hoe de mensen waren. Ik kende er ook veel, want dat hoort bij het winkelleven. Ik heb die verhalen een beetje meegemaakt.” Al de verhalen en anekdotes die hij heeft verzameld, zitten allemaal in zijn bovenkamer. “Ik zou ze wel op willen schrijven, maar ik ben geen schrijver. Dat blijft daar gewoon maar zitten”, zegt hij tikkend tegen zijn hoofd.

Het mooiste wat hij tegenkomt vindt hij het boerenleven van die tijd. “Er waren toen mensen die veel fotografeerden, maar nooit wat lieten zien. Bij hun overlijden komen die foto’s dan ineens tevoorschijn.” Met de stichting geven ze zo’n zes tot acht presentaties per jaar. “Dat trekt toch wel zo’n 60 tot 80 mensen per avond. En er komen ook vaak oud-Hegemers, die op hun beurt weer verhalen meebrengen. Heel leuk.” Dat er steeds meer winkels en daarmee ook mensen en hun verhalen uit de Harinxmastraat verdwijnen, daar heeft Kees wel moeite mee. “Ik denk niet dat we er ons tegen kunnen verzetten, want het is gewoon zo. Vroeger kocht iedereen bij iedereen, nu winkelen mensen op een andere manier. Ach, het is de tijd”, besluit Kees.


.nl

Oud kerkhof 6 - Sneek - Tel: (0515) 41 33 72 Bij óns staat veiligheid centraal

Bijna 500 m² aan verlichting en technische onderdelen verdeeld over drie verdiepingen en met een ruime parkeergelegenheid naast de deur!

€ 3.899, rijs

Stabiel Light advi e

advies p

Scootmobiel tmobiel bij onss

€ 3.279,9,-

2 rijs € 79, sp

bij ons

€ 229,-

AFIKIM M

• Verlichting • Lichtadvies • Onderdelen • Elektronica

www.allichtverlichting.nl - www.allichtelektro.nl

Kijk op frieslandvitaal.nl voor meer informatie of bel 06 14 40 60 31 voor persoonlijk advies

Service staat bij Bouclé bovenaan!

TIJD VOOR EEN NIEUW INTERIEUR

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR INTERIEURADVIES EN LAAT JE INSPIREREN!

• INTERIEURADVIES • MAATWERK • MONTAGE

Kleine Palen 27 | 8601 AB Sneek (0515) 43 99 24 | www.bergstrasneek.nl @BergstraWonenZonwering

VLOEREN GORDIJNEN BEHANG RAAMDECORATIE ZONWERING HORREN

UW HOOFDZAAK, HOOFDZAAK ONZE KOPZORGEN!

UW HOOFDZAAK, ONZE KOPZORGEN!

• INTERIEURADVIES • MAATWERK • MONTAGE

VOOR AL UW TERRAS EN TUINPLANTEN GROOTSE ASSORTIMENT VAN FRIESLAND

Al 10 jaar zorgt het Body & Mind Center in Sneek voor balans in lichaam in geest. Kom ook bij ons nazomeren en probeer diverse yogavormen in onze wekelijkse lessen of een van de diverse workshops. EEN BEZOEK AAN GREENSALES BALK IS ZEKER DE MOEITE WAARD!

Hoe kom je bij Greensales Balk? We zitten aan de parallelweg van Balk naar Koudum: Vanaf Balk, de rotonde richting Koudum nemen, direct na rotonde de parallelweg oprijden. Vanaf Koudum, bij afslag Ruigahuizen LINKSAF de parallelweg op. Bij de borden Greensales het Tsjerkepaed inrijden.

Volg je ons al op Facebook voor de laatste aanbiedingen en tips?

Openingstijden zijn vanaf heden: Ma t/m vrij van 07.00 tot 17.30 uur. Zaterdag van 08.30 tot 16.00 uur

Neem voor meer informatie contact met ons op of kijk op onze website:

WWW.BODYMINDCENTER.NL Leeuwarderweg 4B, Sneek Harriet@bodymindcenter.nl - 06 21 49 14 07


sneek

GROOTSNEEK.NL

9

TEKST WIM WALDA // FOTO’S WIM WALDA EN FRIES SCHEEPVAARTMUSEUM

SNEEK VAN WELEER WIL SNEEK IN ZIJN OUDE LUISTER HERSTELLEN

Waterpoort- en watersportstad Sneek is zich bewust van zijn historie, maar is daar in het verleden niet altijd even zorgvuldig mee omgesprongen. ‘Meer’ is niet zelden de leidende gedachtegang geweest in veranderingen; meer omzet, meer terrassen, meer ruimte, meer mensen, meer bootjes, enzovoorts. Maar meer betekent niet altijd beter of mooier, zeker niet in de optiek van de relatief nieuwe stichting ‘Sneek van Weleer’. Deze stichting komt ‘uit de koker’ van Janny Jaasma en Henk Schram, respectievelijk voorzitter en secretaris. Janny en Henk zijn op dezelfde tijd, dezelfde dag en hetzelfde jaar geboren in Sneek, hebben bij elkaar op school gezeten, en zijn op meerdere vlakken ‘soulmates’. Beiden zien met lede ogen de historische elementen van ‘hun’ stad verwateren. Ze besloten de handschoen samen met enkele gelijkgestemde zielen op te pakken in de vorm van de stichting Sneek van Weleer. De aanleiding voor hun initiatief was de reünie van het Baarda College in 2014. Daar liepen ze elkaar tegen het lijf en bleken onafhankelijk van elkaar rond te lopen met ideeën om Sneek iets van zijn luister van weleer terug te geven. Via de Facebookpagina van ‘Sneek Suh Het Ut Weest’ bleek dat zij niet de enigen waren met frustraties ten aanzien van de langzaam afkalvende historische elementen; zie de in vaak bloemrijke bewoordingen geformuleerde frustraties over bijvoorbeeld het Sneker zwembad, het Wilhelminapark, de Stadhuistuin en meer onderwerpen die de gemoederen van Snekers bezighouden.

VOOR SNEKERS DOOR SNEKERS Maar in tegenstelling tot velen besloten zij daar iets mee te doen. Iets wat ertoe doet. De Stichting Sneek van Weleer was geboren, een stichting die mensen met een warm gevoel voor Sneek mee terug wil nemen in de tijd en daarmee wil laten zien hoe het Sneek van weleer eruitzag. Een stichting die evenementen organiseert die betrekking hebben op Sneek van weleer. Of het nu gaat om de jaren twintig

of de roerige jaren zestig, het Sneek van een willekeurige periode staat centraal tijdens die evenementen. De opbrengsten daarvan komen ten goede aan het geheel of gedeeltelijk terugbrengen van een object in zijn oude glorie. Henk Schram: “Als tuinontwerper beginnen mijn handen spontaan te jeuken wanneer ik langs het Wilhelminapark kom.” Dat park, ontworpen door tuinarchitect Gerrit Vlaskamp in Engelse landschapsstijl, werd in 1898 aangelegd ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Het Wilhelminapark is het tweede park van Nederland, na het Vondelpark in Amsterdam, dat rijksbescherming geniet. De gemeente is eigenaar van het park. “Alhoewel het park in grote lijnen nog verkeert in de staat die het had na de aanleg, heeft het een groot deel van zijn allure van toen verloren. Er zijn de nodige historische elementen verloren gegaan. Denk daarbij aan de fontein op het middenterrein die al twintig jaar buiten werking is, de Julianagondel, de kwijnende dierenverblijven, het hekwerk bij de ingang aan de Oude Dijk en de zitbanken op het middenterrein. Daarnaast zouden educatieve borden bij de bomen en bij de ingang van het park aan de Bolswarderweg geplaatst kunnen worden.”

SNEEK VAN 1920 IN HET WILHELMINAPARK “In eerste instantie wilden we al in september van dit jaar los met een evenement in en voor het Wilhelminapark,” vertelt voorzitter Janny Jaasma, “maar dat bleek geen haalbare kaart, zodat we het een jaar vooruitgeschoven hebben om zoveel mogelijk draagvlak onder bedrijven en bevolking te creëren. Wat we beogen is een evenement in het Wilhelminapark op 20 september 2020, waarbij de bezoekers op een uitgezette route worden meegenomen langs acts en muziekpodia. Verspreid door het park presenteren bedrijven, die al een eeuw deel uitmaken van de Sneker middenstand, hun geschiedenis. Hoe is het bedrijf ontstaan, hoe werd er 100 jaar geleden gewerkt, hoe zagen de mensen er toen uit.

Het park gaat in zijn geheel 100 jaar terug in de tijd. Ambachtslieden werken in de kleding van toen, met gebruik van gereedschap en technieken van een eeuw geleden aan werkstukken, die tegenwoordig veelal niet meer bestaan of volledig geautomatiseerd wordt gefabriceerd.”

TOTAALPLAATJE Daarnaast worden de vijf monumenten, die bij de aanleg van het park zijn geschonken door het Oud Burger Weeshuis, belicht door middel van een foto-impressie, zodat mensen zien hoe het er toen uitzag. Uiteraard mag in dat geheel een aantal Sneker typetjes zeker niet ontbreken, met dank aan Jan Wouter Jellema, die in het verleden een groot aantal van deze markante Snekers in zijn ‘bijnamenboek’ weer tot leven heeft gebracht. Het format, de basis voor het evenement staat vast, maar al pratende buitelen de namen van echt oude Sneker bedrijven, ideeën voor de aankleding en randverschijnselen over elkaar heen. Ook over de details is nagedacht door de werkgroep van Sneek van Weleer. “We willen een totaalbeeld schetsen,” vult secretaris Henk Schram aan, ”het plaatje moet kloppen. We hebben ook oud-wethouder Mirjam Bakker bereid gevonden om zitting te nemen in de werkgroep. Zij heeft vanuit haar wethouders periode een groot netwerk in het culturele wereldje.” Door de werkgroep is al contact gezocht met de afdeling vergunningen van de gemeente Súdwest-Fryslân en daar werd enthousiast gereageerd. Met Douwe de Groot en Evert Westerhof, de gemeentelijke contactpersonen voor het Wilhelminapark, is er een rondje

door het park gemaakt om te bekijken wat er op welke plaats mogelijk zou zijn. “En dat geeft de burger moed” reageren Henk en Janny tegelijkertijd.

SPONSOREN Maar…zoals altijd gaat de kost voor de baat uit. Henk Schram: “We bieden Sneker bedrijven een uniek podium om hun ontstaansgeschiedenis en historie gedurende de afgelopen eeuw te presenteren aan een, naar wij verwachten, breed en geïnteresseerd publiek. Met als uiteindelijke doel om met de opbrengst van het evenement de allure van het Wilhelminapark van meer dan honderd jaar geleden terug te brengen.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met secretaris Henk Schram via info@sneekvanweleer.nl. Ook vrijwilligers en particuliere donateurs zijn welkom.

PARTNERS VAN

zakelijke

Verzekeringen en advies in Súdwest-Fryslân Harry Schraa 06 - 464 271 55

Ronald Machiela 06 - 215 714 03

Peter Haitsma 06 - 825 881 90


10

NUMMER 08 • 2019


sneek

GROOTSNEEK.NL

11

#FACETOFACE ROZEMARIJN STRUBBE fotografie LAURA KEIZER tekst WIM WALDA

“Regisseren en schrijven is mijn echte passie…” Keunstwurk Adviseur Rozemarijn Strubbe uit Wommels heeft met haar 32 lentes al een indrukwekkend palmares in de kunst en cultuur opgebouwd. Zo deed ze onderzoek naar kunst en cultuur in de breedste zin van het woord, organiseerde en gaf ze workshops, liet een congres vlekkeloos verlopen, regisseert ze, schrijft artikelen voor de dorpskrant Diggelfjoer en columns over cultuur voor het Friesch Dagblad en was ze als projectleider van het Keunstwurk project ‘De Reis’ betrokken bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Face tot Face met Rozemarijn Strubbe.

Haar hoofd staat niet helemaal naar een interview want ze is vier maanden geleden bevallen van haar tweede zoon Casper en wentelt zich tijdens een half jaar ‘sabbatical’ in het ‘mama zijn’. Haar driejarige eerste zoon Benn en papa Jornt Zijlstra profiteren mee van de extra aanwezigheid van Rozemarijn, maar als ze over haar werk begint te praten, beginnen haar ogen te glimmen.

CUM LAUDE Bijna was ze 32 jaar geleden op Ameland ter wereld gekomen, waar haar vader toentertijd dominee was, maar het werd een bevalling in het ziekenhuis van Leeuwarden. De familie Strubbe woonde daarna nog een half jaar op Ameland en kwam na zes jaar standplaats Kootstertille in Wommels terecht, waar dominee Strubbe de protestantse gemeente ruim twintig jaar onder zijn hoede had. Rozemarijn was toen zes jaar. Broertje Bram is twee jaar jonger dan zijn zus. De theaterbezoekjes, die met enige regelmaat plaats vonden, maakten een diepe indruk op Rozemarijn, net als de vele boeken die ze als kind ‘verslond’. Rozemarijn ging na het basisonderwijs in Wommels en het Atheneum op het Marne College in Bolsward, naar Amsterdam om Theaterwetenschappen te studeren. Ze haalde haar Bachelor cum laude en vervolgde met een Master Kunsteducatie aan de Rijks Universiteit in Groningen, waar ze eveneens cum laude in 2011 haar Master in Arts titel behaalde. Een opleiding tot Regisseur voor de Amateurkunsten bij Keunstwurk Theater completeerde het opleidingscircuit. Daarnaast deed ze cursussen en volgde ze workshops op haar vakgebied.

ZZP’ER CULTUURBUREAU ROZEMARIJN STRUBBE “Inmiddels was ik verhuisd naar Wommels, waar ik ging samenwonen met Jornt. Ik liep stage bij Keunstwurk in Leeuwarden als laatste deel van mijn opleiding aan de RUG en kreeg daarna mijn eerste echte baan bij Meeuw Jonge Theatermakers. Voordat ik in 2015 bij Keunstwurk in dienst kwam, had ik als zzp’er mijn eigen onderneming opgericht:

Cultuurbureau Rozemarijn Strubbe. Ik wilde me breed positioneren om aan de slag te kunnen op een zo groot mogelijk creatief speelveld, waardoor ik hoopte te ontdekken waar mijn kracht lag en wat ik het leukst vond om te doen. Daar bleek al snel dat mijn hart sneller ging kloppen van het regisseren van (jeugd)amateur theaterstukken en van het schrijven.” “Toen er in 2015 ruimte kwam in de formatie van Keunstwurk heb ik gesolliciteerd. Dat was een baan waarbij ik voor een belangrijk deel bezig was met de maatschappelijke aspecten van kunst en cultuur. Na een interne sollicitatie in 2016 viel het ontbrekende stukje van de puzzel op zijn plaats; ik werd adviseur Theater en daar ligt mijn echte passie.”

REGISSEREN De liefde voor het regisseren dateert al vanaf haar middelbare schoolperiode, toen ze als profielwerkstuk de regie van het stuk Macbeth deed. Van 2010- 2012 regisseerde ze Theaterkoor Animato. “Dat was heerlijk om te doen,” vervolgt ze haar verhaal “maar tegelijkertijd merkte ik dat ik daarvoor meer handvatten nodig had. Dat was de aanleiding om de studie Regisseur voor Amateurtheater bij Keunstwurk Theater te volgen.” “Mijn afstudeerproject was de regie van jeugdtheatervoorstelling ‘Sykje om Suske’ van Hans Brans (2014) bij toneelvereniging De Takomst. Het jaar daarop heb ik bij diezelfde toneelvereniging uit het tweelingdorp Húns – Leons ‘Hiemhûntsje’ geregisseerd van Peer Wittenbols (2015) in een Friese vertaling van Akky van der Veer. Dat is een van mijn persoonlijke favorieten. Daarnaast heb ik in JellumBears bij Toneelvereniging Nij Libben workshops gegeven en het stuk ‘Drift’ van Marit de Weerd geregisseerd. Daarvoor kregen we een nominatie van de Stifting Amateurtoaniel Fryslân in het kader van de Toanielkriich voor ‘grootste jonge talent’ en ‘meest bijzondere voorstelling’.” “Toen ik zwanger werd moest ik wat ‘dimmen’ met de grotere producties, maar vrij vlot na de komst van Benn heb ik de draad weer opgepakt bij toneelvereniging

De Takomst met de regie van de Griekse tragedie ‘Antigone’ van Sophocles in een bewerking van Jibbe Willems. Mijn voorkeur ligt bij het werken met jongeren en jongvolwassenen (12-25 jaar). Die hebben enerzijds al wel een eigen mening, maar zitten nog niet vast in bepaalde patronen. Ze staan open voor adviezen en suggesties. En juist die openheid van jongeren creëert dynamiek. Als regisseur besteed ik graag tijd aan het bespreken van een stuk en de rollen daarin, zodat de spelers begrijpen wat ze spelen en zich het verhaal eigen kunnen maken.”

LEEUWARDEN-FRIESLAND CULTURELE HOOFDSTAD VAN EUROPA 2018 “Ik werd al in 2011, dus in een heel vroeg stadium, als zzp’er betrokken bij Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018 (LF2018). Ik maakte een verslag van het proces en de uiteindelijke presentatie van projecten van ‘De Reis’ aan de hand van een interview met de kunstenaar(s). De Reis was het community art programma, waar LF2018 in 2011 mee begon om te onderzoeken hoe het werkt om projecten met de mienskip te ontwikkelen en uit te voeren. Deze verslagen dienden als basis voor het ontwikkelen van ‘Het Kompas, de methodiek van De Reis’.” “De meeste artistiek leiders blijken namelijk in hun projecten weliswaar een eigen stijl te hanteren, maar werken toch vaak volgens een bepaalde methode. Die ‘grootste gemene deler’, de overeenkomstige processen in al die projecten, heb ik vastgelegd in een methodiek, zeg maar een spoorboekje, dat handvatten biedt voor makers om zelf een dergelijk project uit te voeren. En daar ben ik best trots op. Het Kompas is veelvuldig gebruikt door makers, die in het kader van LF2018 projecten in de mienskip hebben uitgevoerd.” “Van 2015-2018 werd ik vanuit mijn functie als Adviseur bij Keunstwurk projectleider van De Reis. Bij De Reis gingen initiatiefnemers, makers en ‘een’ Mienskip samen aan de slag om een bepaalde maatschappelijke verandering tot stand te brengen door het inzetten van

kunst en cultuur. De Reis moest daarvoor als vliegwiel fungeren.”

WERKT DAT VLIEGWIEL OOK NA LF2018 NOG? “Daar kan ik geen harde ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden, omdat ik sinds februari van dit jaar met zwangerschapsverlof ben, mijn eerdergenoemde sabbatical. Maar wat ik wel weet uit eigen ervaring dat het in Wommels zeker wat in gang heeft gezet. Ik heb in de projectgroep gezeten van het project ‘De Profylfoto van Klaas’. Dat was een project in samenwerking met cliënten van Talant in Wommels. Het spin-off effect daarvan is dat deze mensen sinds hun deelname aan ‘De Profylfoto’ op een vanzelfsprekende manier worden betrokken bij de activiteiten in Wommels. Er wordt gedacht vanuit mogelijkheden en niet vanuit beperkingen. Ik denk dat dat bij meer LF2018 activiteiten het geval is geweest. Aan de andere kant hoor je ook wel tegengeluiden. Het is een feit dat die mienskipsprojecten geld hebben gekost. Geld dat er een paar jaar geleden wel was, maar nu niet meer of slechts mondjesmaat. En wil je dat dergelijke maatschappelijke veranderingen in Friesland beklijven, dan moet je blijven investeren in kunst- en cultuurprojecten.”

TOEKOMST “Mijn hart ligt bij het toneel en bij het schrijven. Als ik daar financieel de ruimte voor zou krijgen, dan zou ik daar zeker meer aan willen doen. Die twee onderdelen liggen het dichtst bij mij, daar zit mijn intrinsieke motivatie en dus wil je daar met alle plezier wat harder voor lopen, zonder dat je dat als inspanning ervaart. Maar de afwisseling van mijn werk bij Keunstwurk zou ik niet willen missen.” “Verder plan ik niet te ver vooruit, omdat je dan misschien wel heel erg leuke dingen wegwuift. Ik ben een teamspeler en vind het heerlijk om met collega’s te sparren en samen dingen te doen en trots te zijn op het eindresultaat. Dus…laat die toekomst maar komen.”


Prikkelbare maag- of darmen?

Iberogast: natuurlijk en effectief geneesmiddel Maag- of darmkrampen. Maagpijn. Een vol, opgeblazen of misselijk gevoel. Allemaal symptomen die je vertellen dat je spijsvertering verstoord kan zijn. Maagof darmklachten hebben we allemaal weleens, zeker als onze maag-darmpassage verstoord is. Als je last hebt van één of meerdere symptomen dan behoor jij wellicht tot de ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders voor wie dit vaker een probleem is. Zeker als de oorzaken van je klachten onbekend zijn. Gelukkig is verlichting van je maag- of darmklachten mogelijk. Of je nu last hebt van één of meerdere klachten tegelijk. Iberogast normaliseert je maagdarmpasage Maag- of darmklachten kunnen impact hebben op je dagelijkse leven. Wanneer je maag of darmen van slag zijn, denk dan aan Iberogast. Iberogast is natuurlijk. Een geneesmiddel met 9 geneeskrachtige kruiden die samen de maag-darmpassage normaliseren en ervoor zorgen dat maag en darmen kalmeren. Tips bij maag- en darmklachten: • Eet langzaam, kauw goed en geniet van je eten • Nuttig je maaltijden zoveel mogelijk op dezelfde tijdstippen. • Beweeg dagelijks • Besteed aandacht aan een rechte, ontspannen rug 1908-NL647_IBE_HaH 265x195mm_v2.indd 1

1. Geregistreerd geneesmiddel met bewezen effectieve werking. 2. Natuurlijk; bestaat uit 9 geneeskrachtige kruiden. 3. Verlicht meerdere maag- of darmklachten (tegelijk). Effectieve verlichting Iberogast verlicht niet alleen maagklachten, maar ook darmklachten. En dat is prettig als je last hebt van meerdere klachten, zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, misselijkheid, vol gevoel en maagzuur. Geregistreerd natuurlijk geneesmiddel Iberogast heeft een unieke samenstelling. De 9 kruiden werken samen om natuurlijk en effectief maag- en darmklachten te verlichten. Iberogast is geregistreerd als geneesmiddel. Aan deze registratie ligt wetenschappelijk bewijs ten grondslag. Ook prettig om te weten is dat Iberogast, bij gebruik volgens de bijsluiter, zeer zelden bijwerkingen kent. Niet voor niets is Iberogast al meer dan 55 jaar op de markt

en in Duitsland één van de meest verkochte producten voor maag- en darmklachten*. Hoe Iberogast helpt Iberogast werkt als maag en darmen geprikkeld zijn. Het gebruik is simpel. Twintig druppels oplossen in water of vruchtensap en driemaal daags innemen. De werkingssnelheid verschilt van persoon tot persoon. Het kan zijn dat je snel van je klachten af bent. Als je klachten toch aanhouden, kun je Iberogast met een gerust gevoel een langere periode gebruiken om je maag en darmen tot rust te brengen. Het is aan te raden om Iberogast 2 weken te gebruiken om te zien of het ook voor jou werkt.**

tu in

&

&

v ijv er

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

v ijv er

Welkom thuis! Perkgoed uit Menken Goed begint bij ons!Groen Een GroenGoed voorjaar Menken h uis

t uin

&

vi jv e r

begint bij ons! Een GroenGoed voorjaar h uis

t uin

* IMS Scanning data OTC market Germany 2018. ** Raadpleeg een arts als de symptomen na 2 weken nog niet geheel zijn verdwenen of verergeren. *** Consumentenadviesprijs.

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

Terug vanGroen vakantie? Goed Een GroenGoed voorjaar tu in

Zonder recept verkrijgbaar Iberogast is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar en is verkrijgbaar v.a. € 8,90 in de verpakkingsgroottes: 20ml, 50ml en 100ml. Iberogast is zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

8/27/2019 8:11:08 AM

Menken h ui s

Ervaar in 2 weken of het ook voor jou werkt!

Lees voor gebruik de bijsluiter. Koag-nr. 80-1018-1552

Groen Goed Menken Groen Goed h ui s

4. Verkrijgbaar vanaf €8,90*** bij drogisterij of apotheek.

&

vi jv e r

Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts Kruisweg 36 Haule Hettingaweg 40 Hommerts

Dipladenia of Sundevilla Tot 70% korting!

eigen kwekerij! begint bij ons! voorjaar Verder maken wij ruimte voor het NAZOMER Een GroenGoed nieuwe seizoen en geven ACTIE!begint bij ons! kortingen tot wel 70% op: € 14,99

Rood,roze,wit of multicolor. Hoogte 70 cm, bloeit de hele zomer! Nu voor slechts

Tegen inlevering van deze advertentie

20 % korting

OP=OP

op alle Meerdere kleuren verkrijgbaar. Per stuk € 1,99 kamerplanten.

Houten kistje •Bistrostoel Cadeau- en trendartikelen Per stuk €40 39,95 x 60 cm gevuld met Houten kistje •Bistrotafel Tuinmeubelen violen en mos voor slechts Houten kistje enstuk parasols Per €40 59,95 x40 60x cm gevuld met 60 cm gevuld met 2 stoelen •Set: Tuinplanten violen en en mos voor Houten kistje violen en mos voorslechts slechts vijverartikelen en tafel € 40 125,00 x 60 cm gevuld met

14.99 3 voor € 5,00 99 99 Meerdere kleuren verkrijgbaar. 14. 14. Bij ons: ruim assortiment tuinplanten! Meerdere kleuren verkrijgbaar.

Potmaat 13 cm. Vele soorten stekperkgoed. Vers uit eigen kwekerij! Meerdere kleuren verkrijgbaar.

Bezoek nuviolen onze tuinmeubelafdeling. en mos voor slechts Nog ruime keuze in o.a. parasols en voeten!

99 14. Bij ons: ruim assortiment grote hangpotten en balkonplanten!


sneek

GROOTSNEEK.NL

13

TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

Christelijke boekwinkel het Kompas viert 40-jarig jubileum Zaterdag 31 augustus viert de Christelijke Boekwinkel het Kompas aan de Nauwe Noorderhorne 21 haar 40-jarig jubileum. Aan de vooravond van het robijnen jubileumfeest spraken we met Mirjam Luhoff, bedrijfsleidster van de winkel. Jarenlang was het pand toch de locatie waar de bekende Sneker koperslager Jan Dijkstra zijn ambacht uitvoerde? KOPERSLAGER JAN DIJKSTRA “Ja, dat klopt”, zegt Mirjam Luhoff, die een team van een tiental vrijwilligers aanstuurt. “Het Kompas zit sinds 1979 in de winkel van Jan Dijkstra, dé koperslager van Sneek. Hij heeft 40 jaar geleden zijn winkel beschikbaar gesteld voor de Evangelische Boekwinkel. Hij had slechts één voorbehoud, zijn koperwerkstukken moesten wel in de etalage worden tentoongesteld! Het voorste stuk werd toen boekwinkel en dat heeft jaren zo voortbestaan tot aan Dijkstra zijn dood. Daarna is het pand nagelaten aan Stichting Het Kompas en kon er met de uitbreiding worden begonnen.” In het 40-jarig bestaan van de Christelijke of Evangelische Boekwinkel in Sneek is het evangeliseren altijd de belangrijkste doelstelling van de stichting geweest. Verder willen de vrijwilligers van de Christelijke Boekwinkel mensen helpen bij het zoeken naar een verdieping en verrijking van hun geloofsleven. De achtergrond van de boekwinkel komt uit de protestantse interkerkelijke hoek, waarbij getracht wordt om van zoveel mogelijk kerken medewerkers aan te trekken. Op dit moment heeft zich een aantal nieuwe vrijwilligers aangemeld van kerkgenootschappen die nog niet in het team meedraaien. Een aantal kerken collecteert met enige regelmaat om de boekwinkel op die manier financieel te ondersteunen. Toch probeert de stichting uit de verkoop van boeken en andere producten zichzelf te bedruipen. Het pand is eigendom van de Stichting Het Kompas.

VERANDERINGSFASE “Wij zitten op dit moment in een veranderingsfase. Wij willen een boekwinkel zijn voor de stad en de hele regio Súdwest-Fryslân. Daarnaast willen we een stuk evangelisatie doen vanuit de winkel, als mensen hier in de winkel komen. Gister toevallig nog met iemand gebeden die wat problemen had. Maar we willen ook de mogelijkheid bieden om workshops en lezingen te houden. Of een schrijver te ontvangen. Dat willen we meer gaan promoten omdat

we achter in de winkel een tafel hebben waar zoiets kan plaatsvinden. Begrijp mij goed, het zit nog in de denkfase”, vertelt Mirjam die zelf grootgebracht is in een omgeving van ‘Vergadering van Gelovigen’. Tegenwoordig gaat zij naar de Baptistengemeente De Bron in Sneek. Omdat Mirjam Luhoff al mooi wat jaren in de Christelijke boekenmarkt rondloopt, heeft zij wel een beeld van de klanten die over de drempel van de winkel aan de Nauwe Noorderhorne stappen. “Dat zijn voornamelijk vrouwen van tussen de 30 en 50 jaar. Dat is gebleken uit een onderzoek dat gedaan is vanuit de Christelijke boekwinkel de Fakkel. Die vrouwengroep vormt het grootste deel van de klanten, er zitten ook altijd wel wat ouderen en jongeren bij de bezoekers. Maar het zijn vaak de vrouwen die voor hun familieleden spullen kopen. Dat onderzoek is van een paar jaar terug, maar mijn inschatting blijkt ook wel zo te zijn. In het najaar en de kerstperiode zijn het ook veel opa’s en oma’s die voor hun kleinkinderen boekjes kopen. En voor hun kinderen Bijbelse dagboeken. Dat publiek vormt de meerderheid zeg maar.”

BESTSELLERS In de winkel is een keur aan christelijke boeken te koop. Voor literatuur over de Islam en andere religies moet je niet in Nauwe Noorderhorne zijn. ‘Omdat het niet de doelgroep is’, die de stichting wil bedienen.

JUBILEUMDAG

ZATERDAG 31 AUGUSTUS Op zaterdag is iedereen van harte welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur in de winkel aan de Nauwe Noorderhorne 21, Sneek. Live muziek in de winkel en plezier voor jong en oud. Voor alle kinderen en bij iedere besteding in de winkel een verrassing. Om 19.00 uur is er een dankdienst in het Witte Kerkje aan de Julianastraat 5, Sneek. Ook hier bent u van harte welkom!

“Wat de bestsellers bij ons in de winkel zijn? Dat zijn toch doorgaans de romans. Heel populair zijn de boeken van Lynn Austin en Francine Rivers. Dat zijn del toppers. Werk van Marianne Grandia, een Nederlandse schrijfster doet het ook goed. Ze staat hoog in de Top-10 van Christelijke auteurs. Toch zijn het ook veel vertalingen die verkocht worden.”

Zo krijgen we ook mensen die iets persoonlijks zoeken voor bijvoorbeeld de nabestaanden van iemand die overleden is. Die klanten vragen dan naar iets tastbaars wat ze als troost kunnen geven. Je moet dan even finetunen. Wat is er gebeurd? Was het overlijden plotseling? Was het een ongeluk? Je kunt dan helpen om iets toepasselijks te vinden. Dat kan een boek zijn, een kaartje of een CD, het is maar net wat bij de persoon past.”

BIDDERS IN DE STAD Vanuit het pand aan de Nauwe Noorderhorne, de winkel is van dinsdag tot en met zaterdag open, wordt op donderdagavond een bijzondere activiteit georganiseerd. De winkel is dan niet open maar er zijn toch medewerkers aanwezig. “Op donderdag, tijdens de koopavond wordt er geëvangeliseerd in de stad. Er zijn dan bidders in dit pand om te bidden voor de mensen die in het centrum aan het evangeliseren zijn. Er komen hier sowieso regelmatig mensen in de winkel om even een praatje met ons te maken. We bieden een luisterend oor aan ieder die dat wil.

Anders dan de winkel doet vermoeden, zijn er ook andere artikelen dan boeken te verkrijgen. Dat varieert van een uitgebreide collectie kaarten (‘prikkelende Bijbelteksten of teksten met een dubbele boodschap, die tot denken over het geloof aanzetten’) tot ‘Israëlproducten’. Daarom staan er ook flessen met wijn, noten, jam en muesli uit Israël voor de liefhebbers. Volgens Luhoff worden de cadeauartikelen steeds belangrijker. Ook het Christelijke volksdeel leest steeds minder. Naast de winkel verzorgt het Kompas ook boekentafels in de kerken van de ‘Súdwesthoeke’.

Wacht niet tot de combinatie zorg en werk je teveel is!

Maak mantelzorg bespreekbaar! Daarvoor is het gratis maandelijkse

spreekuur werk & mantelzorg!

T 0515 700 267 • E chantal@mantelzorgzaken.nl

www.mantelzorgzaken.nl

VRIJDAG 13 SEPTEMBER 2019

VAN 14:00 TOT 16:00 UUR - LOCATIE: MIXL - MARTINIPLEIN 11, SNEEK

Chantal Hoevers Prins

is erkend mantelzorgmakelaar en helpt mantelzorgers


SNEEK MEER SWINGING SNEEK SWINGING SNEEK EVENEMENTEN AUGUSTUS/SEPTEMBER 2019 ZATERDAG 31 AUGUSTUS

LIVE

MUZIEK

MARKTSTRAAT & HORECA

ZATERDAG 14 SEPTEMBER

OPEN MONUMENTENDAG ZATERDAG 14 SEPTEMBER

UIT-FESTIVAL

OPENING DOOR:

SPECIAL DANCERS

OPENING

CULTUREEL SEIZOEN

ZATERDAG 21 SEPTEMBER

ZATERDAG 31 AUGUSTUS

SHANTYFESTIVAL

IN HET CENTRUM VAN SNEEK

ZATERDAG 21 SEPTEMBER

VOOR DE KIDS!

SPRINGKUSSEN 11STEDENTOCHT

14.00-18.30 UUR // 20.30-0.00 UUR

MUZIEKPLEIN MARKTSTRAAT MET STAGELINE - HENRI GROENEWOLD - ÚTLOPERS

ZATERDAG 28 SEPTEMBER

WERKFESTIVAL

20.30 - 01.00 UUR

LIVE MUZIEK IN DIVERSE HORECABEDRIJVEN www.sneekismeer.nl

SHANTY

KOREN ZINGEN

KIJK BINNEN BIJ

SNEKER BEDRIJVEN

LIVE MUZIEK!

ZATERDAG 28 SEPTEMBER

AFSLUITING TERRASSEIZOEN

WWW.SNEEK.NL

Wijzigingen voorbehouden

VOOR HET COMPLETE OVERZICHT KIJK JE OP :

WWW.SNEEK.NL

Foarferkeap Jumbo-Kooistra Wommels Jumbo-Kooistra Bolsward

lykas Bob it wollen hie

www.greidhoekfestival.nl

GRATIS !

Centrum

Tagong Foarferkeap

12-

Kassa

15,-

13-17 & 65+

5,-

Jonger as 13

FERGEES

Hjitsto Bob?

FERGEES

DE RAGGENDE MANNE THE BOOTLEG DOORS REY TRANQUILO THE KRONTJONG DEVILS SEEWOLF TURBOGURU FARSK JOHN FROST LOVE COUPLE THE BLUES BUSTERS

Keunst

DE DANSDIVISIE (FREED 6 SEPTIMBER), WILLIE DARKTROUSERS & JOOST OOMEN, FULKAAN, KAPSALON DE DEADE PUNT, MOAI YNTERAKTYF BERNEPROGRAMMA.

7 & 8 september www.heerenveensuitfestival.nl


sneek

15

GROOTSNEEK.NL TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

WICHER WIND WIL TIJDENS WERKFESTIVAL SNEEK

HET VERHAAL VAN ONDER DE LINDEN VERTELLEN AAN POTENTIËLE WERKNEMERS Op 28 september vindt de eerste editie van het Werkfestival Sneek plaats in de overslagloods van Hoekstra Transport op het industrieterrein De Hemmen in Sneek. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het ambitieuze festival al in volle gang. Mensen die op zoek zijn naar werk kunnen tijdens deze dag in contact komen met toekomstige werkgevers. Voor werknemers die zich willen laten omscholen is deze dag ook een unieke gelegenheid om op bedrijvenexpeditie te gaan en een kijkje achter de schermen te nemen bij verschillende Sneker bedrijven. Een van de deelnemers is Serre Restaurant Onder de Linden, het inmiddels ruim zestigjarige familiebedrijf in de Markstraat, hartje Sneek. We spraken vlak na de Sneekweek met Wicher Wind, de derde generatie, die samen met zijn vrouw Laura Slob (‘zij doet voor een groot gedeelte de boekhouding’) de scepter zwaait. Overigens voor de goede orde, moeder Lenie Bolhuis en vader Anne Wind zijn zeker in de ochtenduren nog regelmatig aanwezig in het fraaie horecaetablissement. Wicher is sinds 2010 voor de helft eigenaar en vanaf januari dit jaar is dat 90% geworden. “Ik ben trots op ons familiebedrijf. Uiteraard doe ik het hier en daar anders dan mijn ouders. Ik vind dat Anne en Lenie het heel goed gedaan hebben. Ze deden het in een vrij strak stramien, zij maakten de roosters en deden de bestellingen. Ik ben bezig ons team wat meer zelfsturend te maken, verantwoordelijkheden en beleving bij het team neer te leggen. ‘Wicher de suiker is op, dat moet besteld worden’; nee ‘suiker is op, ik bestel het wel even.’ Mijn stempel hoeft niet overal meer op. Hoe moeilijk is het om de bakker zelf te bellen en extra oranjekoek te bestellen wanneer dat nodig is? Niemand is onmisbaar, als de ene er niet is, dan

kan een ander het overnemen.”

HORECA ALS BINDENDE FACTOR “De reden dat wij meedoen aan het Werkfestival is omdat het algemeen bekend is dat er een tekort is aan goede mensen in de horeca. Dat geldt volgens mij momenteel voor iedere branche. Ik denk dat het Werkfestival een grote verbindende factor is tussen onder andere de bedrijven op de Hemmen, de andere industrieterreinen en in ons geval de horeca. Onze deelname geeft volgens mij ook wat sjeu aan het festival. We gaan met de horeca een mooi horecaplein maken, waaraan Van der Valk, Markt 23, De Walrus en De Stolp meedoen. Vitamine Bo komt met een stand en Henk Hanenburg van Lokaal 55 is er ook bij. Zo proberen we met zeven horecabedrijven iets leuks neer te zetten. Een beetje interactief programma te bieden, waar iets te beleven valt. Het zal niet zo zijn van ‘dit zijn wij en onze vacatures’, maar we gaan er staan met wat lekkere hapjes en drankjes. We gaan ook iets geks doen, een hindernisbaan met een dienblad lopen. Zoiets. Geen statisch gedoe met tasjes waar we wat folders in stoppen en dan zijn we weer vertrokken. Er met elkaar een mooie middag van maken, is het idee wat erachter zit.”

VERHAAL VERTELLEN De jonge patron van Onder de Linden heeft ook zeker een doel en ambitie van het groots opgezette Werkfestival waar toch zo’n 500 bezoekers verwacht worden. “Ik verwacht een mooi verbindend evenement met de mensen, laagdrempelig. En op deze manier kennismaken met bezoekers die misschien niets met de horeca hebben. Wie weet dat je op zo’n festival mensen kunt motiveren de horeca in te gaan, ze te verrassen en daardoor over te halen om voor ons vak te kiezen. Uiteraard hoop ik daar goede medewerkers te treffen. De meerwaarde van het Werkfestival is daarnaast de promotie naar buiten toe. Je krijgt de gelegenheid je bedrijf te laten zien. Met onze stands, met ons eigen brancheplein laten zien wat horeca Sneek doet. Het zou daarbij hartstikke leuk voor ons zijn als wij door het festival nieuw personeel zouden kunnen krijgen. Mensen, die nu nog weinig met de horeca hebben als potentiele werkgever, laten zien wat wij doen en wat voor werkmogelijkheden ze bij Onder de Linden hebben. We willen daar ons ‘verhaal’ vertellen.”

APK • ONDERHOUD REPARATIE • VERKOOP Ook voor onderhoud en reparatie aan caravan of camper. Tevens montage diverse modellen airconditioning! Oude Oppenhuizerweg 54 • Sneek Telefoon 0515-335314 / 06-55805444 Email: info@autobedrijfhoukesloot.nl

www. autobedrijfhoukesloot.nl

AL VER

KO C H

Wicher Wind loopt nog wel eens tegen het vooroordeel aan dat Snekers denken dat Onder de Linden een klassiek horecabedrijf is. Dan ontbreekt het er in zijn optiek aan dat mensen die dat denken juist geen ervaring hebben hoe het werkelijk bij het restaurant is. “Wij serveren ook hippe drankjes op ons prachtige terras en bij ons kun je ook lekkere borrelhapjes en frisse lunchgerechten bestellen. Weg met de vooroordelen dat zoiets bij Onder de Linden niet zou zijn!”

UNIEK FAMILIEBEDRIJF “Bij andere horecabedrijven zie je vaak dat er managers worden neergezet en dat de afstand tot de ondernemer vrij groot is. Bij ons zijn de lijntjes veel korter, maar zit ik er wel bovenop, zodat ik meteen kan bijsturen als er iets niet goed gaat. Zoiets leer je niet in een of twee jaar, ik ben er hier thuis ook in gegroeid. Daarom vind ik het ook zo fijn om aan het Werkfestival mee te doen, daar zelf ons verhaal te vertellen. We doen ook wel mee aan schoolprojecten, daar stuur ik dan liever een leerling van ons restaurant naar toe. Ik verwacht op het Werkfestival

R VOO T ONDE

RBEHO

serieuze mensen die op zoek zijn naar een baan of juist een andere baan. Het mooiste van mijn vak vind ik nog steeds om gewoon mee te lopen in de zaak en te zien dat er tevreden gasten op het terras of in het restaurant zitten. Heerlijk om met mensen te praten die tevreden zijn over ons eten. Dat is waar wij het voor doen!” Tot slot nog even over de Sneekweek, hoe is die verlopen? “Dat kon niet beter, we zijn de samenwerking met het Proeflokaal van het Gerechtshof aan gegaan en dat ging hartstikke goed. En het tweede weekend, dat is erg belangrijk geworden, het is zeker gegroeid door de culturele activiteiten. Is echt top! Het is nog meer een landelijk evenement geworden. Er kwamen tijdens het tweede Sneekweekweekend frisse en nieuwe mensen in de stad!”

zaterdag 28 september Voor meer info: www.werkfestivalsneek.nl

U D!

Heeg - Wite Mounts 1

Vraagprijs € 258.000,- k.k. De boot bij huis aanleggen? Ofwel een directe verbinding met het Heegermeer en de Fluessen? Dan is deze woning iets voor u. Met een goeie twintig minuten op het meer met sloep en motorboot.

Lemmerweg 22 8607 BZ Sneek Tel: 0515-569363 info@aresmakelaardij.nl www.aresmakelaardij.nl

Ares Makelaardij: VoorGoedWonen


BESTEL NU JOUW SEIZOENKAART OP EENMETHEERENVEEN.NL


sneek

GROOTSNEEK.NL

17

TEKST WIM WALDA // FOTO’S LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

BRANDEND CONTENT

LUCAS VAN ELVEN VAN MOLENBUUR PARTYSERVICE

“HET MOET RAAR LOPEN WIL IK NEEN ZEGGEN…” Achter de grote witte villa, halverwege de Zwettewei bij Scharnegoutum, is een cateringbedrijf gevestigd dat in 2020 zijn veertigjarige bestaan viert, Molenbuur Partyservice, met als eigenaar Lucas van Elven. Het bedrijf werd in 1980 opgericht door Willem en Thea Molenbuur in Oppenhuizen, in 2001 overgenomen door Lucas en zijn vader Cees van Elven en sinds ruim twee jaar zwaait de inmiddels achtendertigjarige Lucas er alleen de scepter. Een portret van de Scharnegoutumer ondernemer.

LUCAS Lucas voelt zich een echte Scharnegoutumer, maar kwam ter wereld in Seoul, de circa 10 miljoen inwoners tellende en meer dan 600 jaar oude hoofdstad van Zuid-Korea. Toen hij een half jaar oud was is hij, net als zijn drie jaar oudere broer Marco, geadopteerd door Cees en Dicky van Elven. Vader Cees van Elven is voor de wat oudere Snekers bekend van de Panbar (Sneeker Pan) als de rechterhand van eigenaar Eddy van der Lei. Lucas is opgegroeid in die grote witte villa, waar ook opa en oma Dijkstra (van de pottenbakkersfamilie) een etage hadden en woont daar sinds 2017 in een aangebouwde ‘loft’ met zijn vrouw Jitty van der Laan en drie kinderen (Levi van zes, Iris van vier en Suze van tien maanden) aan de boorden van de Zwette, met zijn bedrijfskeuken aan huis.

ZOEKTOCHT NAAR DE TOEKOMST Tijdens zijn schoolperiode werd al duidelijk dat Lucas én geen zitvlees had én niet zo ‘van de boekjes’ was. “Ik had moeite om warm te lopen voor dingen die ik niet leuk vond,” vertelt hij breed lachend. “Na de havo wist ik niet goed wat ik wilde. Een vriend van mij ging ‘Communicatie’ doen aan de NHL; dat leek mij ook wel wat. Een brede opleiding, waar je alle kanten mee op kon. In de praktijk echter bleek die opleiding een vergaarbak van jongeren die niet wisten wat ze wilden. De motivatie was daar ver te zoeken en de propedeuse heb ik er niet eens afgemaakt. Ik wilde aan het werk. Liefst bij het Korps Landelijke Politie, maar daar kwam ik niet tussen, omdat tijdens

de keuring naar voren kwam dat ik te weinig inlevingsvermogen zou hebben. Intussen had ik wel wat bijbaantjes in de horeca en bij Poiesz in Scharnegoutum, waar ik mijn vrouw Jitty heb leren kennen.”

OVERNAME MOLENBUUR We schrijven het jaar 2000. Willem en Thea Molenbuur besloten een punt achter de catering business te zetten. Vader Cees en zoon Lucas waren wel geïnteresseerd in een overname, maar leken in eerste instantie achter het net te vissen omdat er al een andere koper was. Dat liep echter op niets uit, zodat de familie van Elven weer in beeld kwam. Om een lang verhaal kort te maken: het hele bedrijf werd verkocht en verplaatst naar de grote loods achter het pand aan de Zwettewei in Scharnegoutum. Cees en Lucas van Elven werden in 2001 de nieuwe eigenaren van Molenbuur Partyservice (www.molenbuur-partyservice.nl)

moeten lopen dan de concurrent om ons gebrek aan ervaring te compenseren en het vertrouwen van de klanten te behouden en daarmee hun klandizie.” “Daarnaast is het werken met je eigen vader in een onderneming een heel aparte gewaarwording. Vooral omdat ik op dat moment nog thuis woonde. Buiten de werktijden ben je vader en zoon, maar tijdens het werk ben je partners in een gezamenlijke onderneming, zodat je 24 uur per dag op elkaars lip zit. Dat moet zich ‘voegen’, hetgeen met name in het eerste jaar regelmatig resulteerde in een forse woordenwisseling. Wat we echter als grootste gemene deler

DANKBAAR “In 2017 heb ik mijn vader uitgekocht. Hij liep tegen de zeventig en vond het welletjes. Terugkijkend kan ik niet anders dan dankbaar zijn dat hij in 2001 samen met mij het ‘Molenbuur avontuur’ is aangegaan. Hij was tenslotte op dat moment al vijfenvijftig, begon samen met mij, jong broekje zonder enige ervaring, een nieuw avontuur en stak zich in

de schulden, mede om mij op weg te helpen. In de loop der jaren zagen we er meer cateraars bijkomen, voornamelijk restaurants die besloten om de catering er als tweede tak bij te pakken om de bezettingsgraad van de keuken te verhogen. Ik ben echter van mening dat catering een vak apart is. Dat kun je er niet zomaar even naast doen, omdat vroeg of laat de belangen van die twee takken gaan botsen. Je kunt niet tegen de gasten in je restaurant zeggen: ‘Ik ben even een uurtje weg want ik moet een stamppotbuffet afleveren in Eernewoude’, of je cateringklant laten wachten omdat je ‘de hut’ vol hebt.”

NEEN ZEGGEN DOE IK BIJNA NOOIT “Als een potentiele opdrachtgever mij vraagt: ‘Kun jij dat maken?’ moet het raar lopen wil ik ‘nee’ zeggen. Daar komt bij dat ik van uitdagingen hou en die maak je met de veranderende maatschappij anno 2019 ook regelmatig mee. Zo heb ik wel eens een barbecue verzorgd voor een gezelschap waar twintig moslims bij zaten. Dan moet je rekening houden met de vleessoorten, het feit dat de dieren halal zijn geslacht en de ingrediënten die je in je producten gebruikt. Maar dat maakt mijn vak alleen maar interessanter.”

TWEE KAPITEINS OP EEN SCHIP De bestaande klandizie van Molenbuur Partyservice was aanvankelijk afwachtend en keek met argusogen naar wat de nieuwbakken cateraars ‘er van bakten’. “Dat was een intensieve periode,” vertelt Lucas “want je kunt wel horecaervaring hebben, maar de catering is een erg specifieke tak en er waren heel wat aspecten waar wij op dat moment geen ‘kaas van gegeten’ hadden. Hoeveel moet je bestellen, hoeveel voorraad moet je aanhouden, hoe snel koelt eten af, hoe lang zijn de aanrijtijden, is het genoeg, noem maar op. We hebben in die periode drie stappen harder

hebben is een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Op tijd zijn, zorgen dat er genoeg is, mensen blij verrassen met smakelijke producten door zoveel mogelijk met verse ingrediënten te werken; zaken die voor ons heilig waren en nog steeds zijn.”

Lucas van Elven bereidt met veel passie een koud buffet klaar in de professionele keuken.

“Of ik nu voor rondvaartbedrijven werk, bedrijven, instellingen of particulieren, ik sta 365 dagen per jaar en als het moet ook nog eens vierentwintig uur per dag, voor ze klaar. En daarmee maak ik het verschil.”


18 LIFESTYLE TRENDS

LIFESTYLE TIPS & TRENDS LIFESTYLE TIPS & TRENDS ZES SPECIALISTEN GEVEN HUN KIJK OP DE LAATSTE TRENDS OP HET GEBIED VAN MODE, INTERIEUR, GEZONDHEID, ETEN, BOEKEN, HAAR EN REIZEN...

Je huid onder de loep na de zomer! Zee, zon, zout, wind, chloor….Je huid heeft het ’s zomers zwaar te verduren en protesteert met regelmaat tegen al onze heerlijke vakantie uitstapjes. De huid laat hierdoor snel een dof en droog uiterlijk zien. Door de zon raakt je huid sneller uitgedroogd, het chloor beschadigt je huid, het zeezout maakt het stroef. Ben jij uitgerust en helemaal relaxt teruggekomen van vakantie, maar schreeuwt je huid het uit van ellende? Maak dan gelijk tijd vrij om daarmee aan de slag te gaan. Ik heb een aantal tips voor je waarmee je weer snel een gezonde en soepele huid hebt na je een zonnige vakantie! Las eerst even een rustpauze in, laat je huid bijkomen. Dit doe je door je nachtrust weer goed op te pakken.

Hydrateer… Drink genoeg vocht, het

liefst dranken zonder suikers, koolzuur en/of alcohol. ASTRID HULZEBOS TEENSMA Eigenaresse Beauty Centre Hair Affair in Sneek www.hairaffair.nl

READY TO CRUMBLE

met een goede voedende dagcrème en `s avonds met een nachtcrème.

Hydrateer… Door een extra voedende

ampul of serum onder je crème aan te brengen.

Hydrateer… Door 1 x per week een masker aan te brengen. Zeker de eerste 6 weken na je zonvakantie!! Hydrateer…. Je lichaam met een extra voedend bodyserum in plaats van een bodylotion. Hydrateer… Door een schoonheidsbehandeling te ondergaan die extra op het vochtgehalte werkt.

Als je met deze tips aan de slag gaat, heb je binnen mum van tijd je huid weer onder controle en straalt je huid. Bij een volgende zonvakantie ben je, hoop ik, bewuster met de conditie van je huid bezig en ga je voordat je weg gaat naar de zon, al met deze tips bezig en onderhoud je dat tijdens je vakantie. Smeer tijdens de zonuren dan ook nog regelmatig met een goede SPF factor. Het liefst minimaal factor 30 of 50 voor goede bescherming. Wanneer je dan terugkomt van vakantie ben je zelf uitgerust en helemaal relaxt en je huid schreeuwt het dan ook niet zo hard meer uit!

NAZOMEREN

Op een warme nazomerdag is er niets leukers dan gezellig bramen plukken. Van half augustus tot begin oktober kun je ze het beste oogsten. Doe dit in de ochtend, dan smaken ze het lekkerst. Vrijwel ieder park in Sneek heeft wel bramen die je kunt plukken. Je kunt ze meteen opeten of invriezen. En ze gebruiken voor zowel hartige als zoete recepten. Wij delen het recept voor een heerlijke bramen crumble met je. INGREDIËNTEN: - 75 gram (kokosbloesem) suiker - 75 gram lichtbruine basterdsuiker - 75 gram tarwebloem - 75 gram havermout - 75 gram roomboter - 75 gram noten (walnoten, pecannoten etc.) - 3 eetlepels gerapte kokos - 1 citroen - En natuurlijk bramen; tussen de 400 en 500 gram

Hydrateer…. Voed je huid dagelijks

Bij ons is dat de “Power Hyaluronic”en deze behandeling staat in de maand september centraal als behandeling van de maand.

BEREIDING Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een ovenschaal in van ongeveer 20x20. Meng de bramen, een halve eetlepel citroensap en de (kokosbloesem)suiker en doe dit in de ovenschaal. Meng de kokos met de havermout en basterdsuiker. Snij de boter in blokjes en kneed dit samen tot kruimels. Hak de noten en meng dit als laatste door het deeg. Verdeel het deeg over de bramen en bak de crumble in een half uurtje gaar.

Eet smakelijk!

ROOS HENDRIKS - Royaal Belegd Sneek | www.royaalbelegd.nl

De zomer is bijna weer voorbij... je huid & haren hebben lekker de zonnestralen gevoeld. Maar wat voor effect heeft die zon nou op je haar? Zonnestralen zijn zowel goed als slecht voor je lokken. Eerst het goede nieuws: door de vitamine D gaat je haar sneller groeien. Ook fijn voor je nagels, want die groeien gezellig mee. De zon stimuleert bovendien de aanmaak van keratine. Deze stof zorgt ervoor dat droog en pluizig haar weer kan herstellen. Het slechte nieuws, de zon zorgt ervoor dat je haar uitdroogt, waardoor het makkelijker afbreekt en beschadigd. En tenslotte zorgt de zon er ook voor dat je haar lichter van kleur wordt. Het is dus zeker zaak om je lokken nu extra te verwennen en herstellen met een masker of andere intense behandeling!

Ik kan je vast verklappen dat de ‘5 week treatment van Balmain’ een dikke aanrader is! Deze kuur is een complete behandeling, waarbij iedere tube is ontwikkeld voor eenmalig gebruik. Voor een optimaal eindresultaat dient de 5 Week Enriching Hair Treatment wekelijks gebruikt te worden gedurende 5 weken, om zo alle proteïne kettingen in het haar te herstellen.

FAIDRA TSAGARAKIS - Eigenaresse Kapsalon Perron 28 Sneek | www.perron28.com


GROOTSNEEK.NL

nazomeren!

19

JE INTERIEUR IN ZOMERSE SFEREN

De vakantie zit er voor de meeste mensen weer op, maar gelukkig is het mooie weer nog niet op, heerlijk nog even dat zomerse gevoel, lekker nazomeren! Dat zomerse sfeertje zien we ook graag in het interieur, tropische taferelen worden steeds vaker toegepast in de woonkamer of tuinkamer. We zien de tropische stijl in kleding en in het interieur. Van grote palmen als kamerplant tot papegaai- en flamingo-prints op stoffen. Voor de liefhebber: dit is hét moment om tropische prints, kleuren en materialen uit de kast te halen. Vind jij deze sfeer ook zo leuk? Niks moet, alles mag. Ik geef een aantal tips hoe je snel en makkelijk deze zomerhuis sfeer in je interieur brengt.

ZOMER KLEUREN

PALMEN EN TROPISCHE PLANTEN Kamerplanten zijn onmisbaar in huis. Tuincentra breiden hun afdelingen compleet uit van hangplanten tot grote, tropische palmen voor binnen tot buiten. Een paar tropische planten in huis staan bijzonder sfeervol. Denk dan niet aan kleine plantjes op de vensterbank maar investeer in een palm of grote tropische plant. Alle palmen zorgen trouwens voor een positieve invloed op de luchtvochtigheid.

TROPISCHE PRINTS Er zijn genoeg manieren te vinden om je interieur om te toveren in een tropische sfeer: flamingo- papegaai- en palmboomprints all-over. Dit thema is opgenomen in prachtige behang collecties. Denk aan behang met papegaaien of een vogelkooi om hangplanten in te zetten. Natuurlijk hoef je niet elk seizoen een nieuw behang op de muur te plakken je kunt het behang ook gebruiken om in te lijsten of om er een paneel mee te bekleden.

EVELYNE BOK - Interieurstylist Sneek | www.evelyneontwerp.nl

Ik wens je veel styling plezier!

DE ZEVEN

ZUSSEN

Als er één serie is waar we op dit moment niet omheen kunnen, is het deze wel. Er zijn nu vijf boeken verschenen en het zijn typisch van die boeken die je maar niet kan wegleggen. Kortom, betere boeken om mee te nazomeren zijn er niet! Na de plotselinge dood van hun adoptievader Pa Salt komen de zes zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis in Zwitserland. Als baby werden ze geadopteerd en allemaal krijgen ze een brief met mysterieuze aanwijzingen naar hun afkomst. Per boek gaat een andere zus op zoek naar haar ware identiteit. Je reist met hen mee naar landen over de hele wereld en niet alleen in het heden, maar je maakt ook uitstapjes naar het verleden om het verhaal van hun voorouders te lezen. Door de – prachtigeboeken heen kom je steeds meer over de zussen, die allemaal naar het Zeven Zussen-gesternte vernoemd zijn, te weten. Veel leesplezier!

LOTTE TERPSTRA - Boekhandel van der Velde Sneek | www.boekhandelvandervelde.nl

Groen en geel zijn dé kleuren die bij deze tropische interieurtrend een hoofdrol spelen. Met een groene muur ben je helemaal in stijl. Trouwens een groene wand zorgt continue voor een frisse en natuurlijke sfeer in huis. Zo haal je buiten meer naar binnen, dat werkt heel fijn. En ben jij misschien een grote liefhebber van de kleur geel? Geel is weer hip, goed in combi met goud! Hiermee is je huis in een handomdraai zonnig en vrolijk, zelfs op een regenachtige zomerdag.

HEERLIJKE NAZOMER De nazomer is de periode van begin september tot begin oktober, waarbij de temperaturen nog heerlijk zomers kunnen zijn. De kans op een warme nazomer is dit jaar 60% volgens een van de weerapps. Dus ik heb er nu al zin in! Nog heerlijk even in onze lange jurken - dé hit van deze zomer - flaneren en alvast met een paar westernboots – dé trend voor de komende winter – afstylen. Deze boots zijn zowel in een korte als lange variant en in allerlei kleuren & prints te krijgen. Ook voor de mannen! Dit is wat je kunt doen om in de nazomer alvast je ‘wintergarderobe’ langzaam te integreren in je ‘zomergarderobe’.

De trendkleuren van Pantone voor najaar/ winter 2020 zijn alweer bekend en bieden voor zowel het warme als het koele kleurtype verschillende mogelijkheden. Met de verschillende texturen, zoals satijn, fluweel, suede, leer, ribstof en grove breisels zijn ze mooi onderling te mixen tot een stijl die bij jou past. De nieuwe najaarscollectie hangt inmiddels al in de winkels. TIP! Ze je een mooie winterjas? Wacht dan niet te lang om hem te kopen (ook al is het nog zomer), want weg is weg. Vaak is het een eenmalige levering. Alvast PROOST op de NAZOMER!

LIANA MIEDEMA - kleurstijliste bij LIANA kleur & stijl | www.lianakleurenstijl.nl


20

&FIT

GEZOND

NUMMER 08 • 2019

Nazorgpoli Intensive Care helpt bij verwerking van heftige periode

Een opname op de Intensive Care (IC) is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor de naasten. De onzekerheid, angst en vaak ook verwardheid bij de patiënt grijpen diep in en de gevolgen ervan zijn maanden na de opname vaak nog merkbaar. Antonius Ziekenhuis in Sneek heeft daarom sinds dit jaar een nazorgpolikliniek voor Intensive Care patiënten en hun naasten. Christianne Balk, Hannie Sikkes en Esther Jagersma werken als verpleegkundige op de afdeling IC en hebben zich gespecialiseerd in de nazorg. Sinds 2018 is Post-Intensive-CareSyndroom (PICS) en Post-Intensive-Care-Syndroom-Familie (PICS-F) door het ministerie van Volksgezondheid erkend als nieuwe aandoening in de gezondheidszorg. “Wij zeggen altijd: er is een leven voor de IC en een leven na de IC. Ook al lig je er maar enkele dagen, de impact op jezelf als patiënt en op je familie en naasten is enorm. De gevolgen, zowel psychische als lichamelijke klachten, kunnen soms na een jaar of twee nog wel boven komen”, vertelt verpleegkundige Christianne Balk. Slaapstoornissen, concentratieproblemen, maar ook fysieke klachten komen na een IC-opname voor. Ook de gevolgen van een delier – een geestelijke toestand waarin de patiënt waanbeelden heeft en soms ook erg angstig en onrustig kan zijn – moeten niet worden onderschat. De nazorgpoli voor IC-patiënten en hun naasten is bedoeld om de betrokkenen terug te laten kijken op de heftige periode die ze hebben meegemaakt. Balk: “Het gaat om een soort herbeleving van de ziekteperiode, zodat ze dingen een plekje kunnen geven en kunnen afsluiten. Ze zien de kamer weer, ervaren soms weer wat voor angsten ze hebben meegemaakt en praten er met ons over. Wij kijken mee terug, luisteren en leggen dingen uit. Soms wijzen we op de mogelijkheden om verdere psychiatrische hulp te krijgen. Want dat is soms nodig, voor de patiënt of voor een naaste.” Geert (71) en Ynschje (68) Otten uit Lemmer weten uit ervaring hoe belangrijk nazorg na de IC is. Ynschje belandde vorig jaar met een dubbele longontsteking op de IC en heeft daar drie weken gelegen. Zelf weet ze er niet veel meer van, omdat ze veel in slaap werd gehou-

Team nazorgpoli vlnr.: Esther Jagersma, Christianne Balk en Hannie Sikkes

den. Voor haar man en kinderen was het een intensieve en heftige periode. Gesprekken tijdens de opname met artsen en verpleegkundigen hebben hen gesterkt en rust gegeven, maar ook daarna is het belangrijk om over die ingrijpende periode te kunnen praten. “Ik merk dat ik nu anders in het leven sta; je hebt de kwetsbaarheid ervan gezien. Er is voor mij heel duidelijk een periode voor de IC

en een periode erna”, zegt Otten. Zijn vrouw ervaart dat wat minder, maar heeft wel steun aan de nazorg. “Ik weet er gewoon niet zoveel meer van, maar heb wel een delier meegemaakt en dat was erg naar. Het is voor mij goed om terug te halen wat echt was en wat niet.” Waar ze beiden erg veel steun aan hadden en nog hebben is het dagboekje dat Otten op de IC kreeg aangereikt. Hij schreef hier zelf in en liet ook anderen erin schrijven. Het was toen goed om de gevoelens op te schrijven en het is nu een waardevol document om mee terug te kijken. “Je denkt dat je het allemaal wel onthoudt, maar dat is natuurlijk niet zo. Ook anderen schreven erin en zo kon je je zorgen delen.” Ynschje Otten schreef haar eigen ervaringen later ook nog in een eigen boekje. Daarnaast zijn er foto’s gemaakt. Als ze samen met Christianne Balk weer in het dagboek bladeren, komt er ruim een jaar na de opname weer veel boven. “Je kunt altijd een beroep op de nazorgpoli doen, ook al is het een paar jaar geleden. Wij merken in de praktijk hoe belangrijk het voor de patiënt en de naasten is”, zegt de verpleegkundige.

Christianne Balk bladert samen met de Geert en Ynschje Otten door het dagboek.

Nazorg De nazorg van patiënten van de IC begint al in het ziekenhuis zelf. Als de patiënten naar een verpleegafdeling gaan, worden ze de eerste drie dagen nog bezocht door de verpleegkundigen van de IC-afdeling. Deze vragen hoe het gaat en of er nog vragen zijn. Ook reiken ze als daar behoefte aan is de folder van de nazorgpoli uit. Na circa acht weken wordt de patiënt nogmaals gebeld en uitgenodigd voor een gesprek op de nazorgpoli. Een gesprek met een fysiotherapeut over de mogelijke lichamelijke klachten is hierbij ook mogelijk. Meer weten? Vraag informatie aan via: nazorgICU@antonius-sneek.nl


GROOTSNEEK.NL

21

ALLES VOOR

EEN GLIMLACH Meer dan twintig jaar was Robert Wijnja (40) het gezicht van de Bart Smit in Sneek. Toen deze speelgoedgigant vorig jaar failliet ging, moest hij plotseling op zoek naar een nieuwe uitdaging. Sinds juli werkt Robert als woonondersteuner bij zorgorganisatie Patyna.

SJONNIE SCHAAP IS VIA EMPATEC IN DIENST ALS MAGAZIJNMEDEWERKER BIJ KBC KEUKENS & BADKAMERS.

WAT DE JUISTE WERKPLEK MET IEMAND KAN DOEN!

Als hij zich voorstelt glimlacht hij van oor tot oor. Een beetje spannend vindt hij het, dat wel. Maar zodra hij begint te vertellen ontspant hij. De grapjes volgen elkaar in een rap tempo op. Het is haast onmogelijk om hem niet aardig te vinden. Hij is ontwapenend, de 35-jarige Sjonnie Schaap uit Sneek. Hij werkt sinds 2016 via Empatec bij KBC Keukens & Badkamers in Scharnegoutum. Samen met de bewoners een persoonlijke vakantiekaart maken voor de familie

Het faillissement betekende voor Robert het einde van een lange loopbaan bij Bart Smit. “Ik ben er op mijn 16e begonnen als stagiaire en heb mezelf door de jaren heen ontwikkeld tot filiaalmanager. Ik wist alle ins en outs van de winkel en kende vrijwel alle klanten. Toen ik zonder werk kwam te zitten, was mijn eerste gedachte dan ook: wat moet ik nu? Wat ik zeker wist, is dat ik met mensen wilde blijven werken. Iedereen zei toen tegen mij: ga de zorg in, dat past bij jou. Zelf wilde ik heel graag weer in een winkel werken. De detailhandel, dát was mijn vakgebied.” Bijna een jaar lang solliciteerde Robert zich een slag in de rondte. Na de zoveelste afwijzing trok hij de stoute schoenen aan en ging naar een open dag van woonzorgcentrum Frittemahof. Dit smaakte naar meer en Robert meldde zich aan voor een meeloopochtend. Hij liep mee op diverse afdelingen en maakte kennis met verschillende aspecten van de ouderenzorg. Na deze ochtend was hij helemaal om. Toen er een vacature voor woonondersteuner bij zorgorganisatie Patyna voorbij kwam besloot hij te reageren. Hij mocht op gesprek komen en werd aangenomen. Robert sprong een gat in de lucht. Nu werkt hij 32 uur per week op De Waterman in Sneek, een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie. En hij heeft het enorm naar zijn zin! “In het begin voelde ik me weer even dat kleine, onwetende jongetje. De ouderenzorg is natuurlijk heel iets anders dan de detailhandel. Maar het is ontzettend dankbaar werk. Vooral het contact met de bewoners vind ik geweldig. Ergens is het hetzelfde als bij Bart Smit. Daar werd ik blij als een kind met een glimlach de deur uit liep, hier word ik blij als ik een glimlach op het gezicht van een bewoner kan toveren. De Waterman is een kleine locatie, dus er is

”We halen alles uit de kast om de bewoners een mooie dag te bezorgen” veel tijd voor de bewoners. Wij halen hier alles uit de kast om ze een mooie dag te bezorgen.” Robert noemt De Waterman een geweldige locatie. “Als je ideeën hebt, dan is daar de ruimte voor. Ik had bijvoorbeeld bedacht om met de bewoners een persoonlijke vakantiekaart te maken en naar de familie te sturen met de tekst “Groeten uit Sneek” erop. Dit hebben we gedaan en het was ontzettend leuk. Verder zou ik heel graag kinderen naar De Waterman willen halen om samen met de bewoners een activiteit te doen, zoals voorlezen of cupcakes versieren. Ik ben alleen nog op zoek naar basisscholen of peuterspeelzalen, die dit met ons willen organiseren.” Ja, geïnteresseerden mogen zich bij mij melden, voegt Robert er lachend aan toe. Als woonondersteuner zit hij op zijn plek. “Misschien dat ik uiteindelijk wel een zorgopleiding wil doen, maar eerst nog even niet. Ik vind dit ook erg leuk. Lekker met de bewoners bezig zijn. We hebben hier veel lol met elkaar. Nee, voorlopig ben ik nog niet van plan om weg te gaan.”

Vooruit kijken

Voor KBC werkte Sjonnie bij een ander bedrijf. Daar zat hij op een gegeven moment niet meer op zijn plek. Het klikte niet meer. Het werd tijd voor iets anders. Hij is toen een aantal weken aan het werk gegaan bij Empatec, op de food afdeling. Om tot rust te komen. En om samen met zijn Empatec jobcoach Tiffany uit te zoeken wat zijn vervolgstap zou zijn. Ze moedigde hem aan om ook zelf om zich heen te kijken. Zo kwam Sjonnie op het idee om KBC te bellen. Via zijn broer heeft hij het telefoonnummer gekregen van de eigenaar. En zo geschiedde. Samen met zijn jobcoach ging hij op gesprek. Dat was best eng, maar toch ook heel leuk.

Verwachtingen overtroffen

Sjonnie wilde graag op de houtwerkplaats van KBC werken. Daar was geen extra hulp nodig. Maar in het magazijn, daar was wel ondersteuning nodig. En zo gebeurde het. Hij ging aan de slag bij KBC, als magazijnmedewerker. Collega Richard is logistiek planner bij KBC en werkt sindsdien met Sjonnie. Hij stuurt hem aan. Sjonnie overtreft alle verwachtingen. Dit komt doordat Richard de tijd neemt om hem nieuwe dingen te leren. En hem de nodige aandacht biedt. Sjonnie pakt veel verschillende werkzaamheden op. Laden en lossen van goederen, pakketten aannemen, keukens laden en formulieren invullen. Er zit een stijgende lijn in zijn kunnen. En zijn plafond, dat is nog niet bereikt! Door alle waardering die hij krijgt, ziet zijn jobcoach hem groeien als persoon.

Tiid foar in praatsje

Mensen vinden Sjonnie sympathiek. Hij heeft een gunfactor. Dat blijkt uit de positieve reacties van onder andere zijn collega’s. Aan het begin én einde van elke werkdag doet hij een rondje. Om collega’s gedag te zeggen. En een ‘praatsje’ te maken. Over voetbal bijvoorbeeld, zijn allergrootste hobby. Hij kijkt naar bijna alle wedstrijden. Maar ook chauffeurs die pakketten langsbrengen kunnen niet om hem heen. Elke dag heeft hij contact met hen. En een grapje hoort daar zeker bij. Sjonnie vindt het hartstikke leuk bij KBC. Ze behandelen mij als ieder ander die hier werkt, sluit Sjonnie glunderend af. En dát is waar Empatec het voor doet. Mensen een werkplek bieden waar ze zich thuis voelen en zich kunnen ontwikkelen. De juiste begeleiding krijgen. En gewaardeerd worden.


Naam: Hendrik de Ruiter Woont in: IJsbrechtum Leeftijd: 38 jaar Bij Rodenburg: 10 jaar

EVEN VOORSTELLEN... Profile Rodenburg is al meer dan 100 jaar een begrip in Sneek op het gebied van fietsen. Elke maand stellen wij een personeelslid voor en deze maand is dat:

Hendrik de Ruiter Van politieagent naar fietstechnicus

De in IJlst geboren Hendrik is opgegroeid in Joure. Twintig jaar geleden wilde hij nog politieagent worden. Deze ambitie veranderde snel toen hij als vakantiehulp aan de slag ging bij een profile fietsenzaak in Joure. vanaf dat moment hing hij de beoogde politiepet aan de wilgen en was hij verkocht en verknocht aan fietsen. Bij deze toenmalige eigenaar heeft Hendrik 12,5 jaar gewerkt.

Wisseling van de wacht

Op het moment dat er zich een nieuwe eigenaar aandiende in Joure hoorde Hendrik dat Minze Posthuma van Profile Rodenburg in Sneek personeel zocht. Hendrik bedacht zich geen twee keer en stapte over naar Profile Rodenburg aan de Prins Hendrikkade in Sneek. Uiteindelijk belandde Hendrik aan de Lemmerweg in Sneek. Prins Hendrikkade 58 8601 CB Sneek Tel: 0515 - 412163

Lemmerweg 13-15 8608 AA Sneek Tel: 0515 - 413096

Thuis

Hier is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit tweede filiaal van Minze Posthuma. Inkoop, verkoop, planning, reparaties; Hendrik draait er zijn hand niet voor om. Met een enorm gedreven en gezellig team staat hij hier iedere dag met veel plezier en voelt hij zich helemaal thuis.

Eigen haard

Ook thuis voelt Hendrik zich in zijn woonplaats IJsbrechtum. Sinds twee en een half jaar woont hij in dit mooie dorp IJsbrechtum samen met zijn vrouw en zoon. Natuurlijk overbrugt hij de afstand naar zijn werk en terug naar huis met datgene waar hij zo gefascineerd door is, een elektrische fiets. Gemak dient de mens. Ook in de vakantie heeft hij vele kilometers op de Veluwe afgelegd samen met zijn vrouw Marjolein en hun éénjarige zoontje Jorn. De Merk 2 8501 AN Joure Tel: 0513 - 551813

info@profilerodenburg.nl www.profilerodenburg.nl ADVERTENTIE-148mmx210mm-YFKEWOMMELS.indd 1

15-8-2019 15:54:46

Medewerkers van

café restaurant

DE KAJUIT ‘in the picture’

Emma Koopmans De 19-jarige Emma Koopmans, geboren in Helmond (NB) hee� een zusje Willemijn van 16 jaar. Toen Emma twee jaar was zijn haar ouders verhuisd naar Friesland. Na de scheiding van haar ouders woonde ze de ene week bij haar moeder in Elahuizen en de andere week bij haar vader in Sneek. Sinds een jaar woont ze volledig bij haar vader in Sneek. Via haar schoonheidsspecialiste (Pure Skin, Gerda Mintjes) vernam ze dat er bij De Kajuit nog mensen gezocht werden. Ze heeŌ toen de stoute schoenen maar aangetrokken en is naar De Kajuit gegaan om zichzelf te presenteren. AaŅe en Harald, de eigenaren van De Kajuit, waren eigenlijk op zoek naar een jongeman voor de afwas. Desondanks was er wel direct een klik en Emma werd aangenomen voor in de bediening. Emma studeert CommunicaƟe in Leeuwarden aan de NHL Stenden en dat kan prima vanuit Sneek. Ze heeŌ inmiddels haar propedeuse gehaald en gaat nu naar het tweede jaar. Naast school, werken en vrienden blijŌ er weinig Ɵjd over voor andere dingen. Naar eigen zeggen heeŌ ze ook veel slaap nodig en daar

geeŌ ze dan maar aan toe. Haar vrienden zeggen dat Emma het slapen tot een talent ontwikkeld heeŌ. Volgens haar vader is ze een workaholic, ze is open minded en meestal vrolijk. Haar favoriete vakanƟebestemming en -besteding is de wintersport in Oostenrijk. Ze skiet al sinds haar vierde levensjaar en vindt het nog steeds superleuk. De Kajuit voelt voor haar als een tweede thuis. “Ik heb leuke collega’s waar ook weer vriendschappen uit ontstaan. Het is zeker hard werken, maar het brengt ook vooral gezelligheid, verantwoordelijkheidsgevoel en het is eigenlijk nooit saai. Ik hoop hier zeker te blijven totdat ik mijn studie heb afgerond. Daarna zie ik wel verder”, aldus Emma Koopmans.

DE KAJUIT AANBIEDING Vanwege het opnieuw uitbreken van een hi�egolf bieden wij u deze week een kopje koffie, cappucino of thee met huisgemaakte appel- kruimeltaart aan voor maar € 3,00 op ons schaduw- en waterrijk terras. (geldig van donderdag 28-08 t/m zondag 01-09).

Jachthaven De Domp 1 - 8605 CP Sneek - T 0515-432503 - E info@dekajuit.com - I www.dekajuit.com


sneek // GEZOND&FIT

KIES VOOR

GROOTSNEEK.NL

23

OM DE MAAND SCHRIJVEN ANNEMEIJS SCHUURMAN EN CHAJA ASSCHER UIT SNEEK EEN COLUMN MET ‘GELUK’ ALS INSPIRATIEBRON. ANNEMEIJS BEGELEIDT MENSEN OM GEWENSTE VERANDERINGEN TE MAKEN IN HUN LEVEN. DIT DOET ZE VANUIT HAAR PRAKTIJK VOOR HYPNOSE & VERANDERKRACHT. CHAJA GEEFT OPVOEDONDERSTEUNING EN ADVIES IN DE VERTROUWDE OMGEVING BIJ GEZINNEN THUIS. BIJ DE HULP GAAT ZE UIT VAN DE EIGEN KRACHT VAN OUDERS.

geluk!

ANNEMEIJS SCHUURMAN

CHAJA ASSCHER

Kampeer sentiment Op de crematie van de vader van een vriendin van mij, vertelden zijn kinderen over dierbare herinneringen aan vouwwagen vakanties in Frankrijk. Dit deed mij terugdenken aan mijn eigen jeugd. Want als iemand mij vraagt om een gelukzalig moment van vroeger op te halen, herbeleef ik direct fijne camping-ervaringen. Magisch vond ik die.

Twijfels

Na de dienst komt thuis een gesprek op gang. Mijn vriend en ik praten over belevenissen uit onze kindertijd die we graag aan onze eigen kinderen willen doorgeven. Kamperen staat hoog op ons lijstje. Maar dan komen meteen de ‘mitsen en maren’: De jonge leeftijd van de kids, teveel spullen moeten meeslepen, de angst voor slecht weer, vies sanitair, met de hand moeten afwassen... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Toch laat het ons niet los en wint de nieuwsgierigheid het uiteindelijk van alle twijfels.

Avontuur

Terwijl ik dit schrijf, zitten we op een natuurcamping in Frankrijk. We hebben een tweedehands vouwwagen op de kop getikt en zijn het avontuur aangegaan. Op een plek waar ik vroeger met mijn ouders meerdere malen ben geweest. Een en al sentiment. Wij hebben zojuist mijn schoonouders uitgezwaaid. We wilden dit geluk graag met ze delen, dus hebben we ze voor de eerste week uitgenodigd. Ik zie mijn zoontje vrolijk steentjes gooien in de rivier, net zoals ik vroeger deed. Terwijl mijn dochter hem vanaf het picknickkleed stralend observeert. Ik vang de blik van mijn vriend en we kijken trots naar elkaar. We hoeven niks, hebben geen besef van tijd, we genieten en hebben alle aandacht voor elkaar. En JA, de kinderen zijn nog maar ukkies, we hebben regelmatig regen, koude nachten en herrie van een kinderkamp. Het sanitair is niet altijd schoon en we moeten dealen met vuile kleding en afwas in overvloed.

Maar we laten het de pret niet drukken. Want één ding staat als paal boven water... Dit zouden we voor geen goud willen missen!!!!

GELUKSGEVOEL OP VAKANTIE “Waarom wil ik eigenlijk op vakantie?” vroeg ik me in het begin van onze vakantie vertwijfeld af. Twee hele dagen in de auto gereden, moe op de camping aangekomen en in de bloedhitte onze tent opgezet. De dagen die volgden waren onrustig en we sliepen kort vanwege de warmte en het lawaai. Mijn voorstel na een aantal dagen zweten was: “Laten we naar huis gaan en gewoon weer verder gaan met waar we gebleven waren voordat we op vakantie gingen”. Ruim anderhalve week later ben ik blij dat ik niet heb geluisterd naar mijn negatieve gevoelens. We zijn allemaal tot rust gekomen, minder moe en gespannen en leven vooral in het hier-en-nu; spelletjes spelen, wandelen en zwemmen... Heerlijk.

Vakantie in binnen- of buitenland is goed voor het geluksgevoel van kinderen en hun ouders. De stoffen die vrijkomen door het genieten, zorgen ervoor dat het stressniveau van kinderen naar beneden gaat en ze zich open kunnen stellen voor creativiteit. Vakantie versterkt de familieband en er worden nieuwe herinneringen met elkaar gemaakt. Door af en toe lekker in de natuur te zijn, zorgt dit voor een betere concentratie van het kind maar zeker ook van de ouder. Ook op sociaal vlak kan er een hoop veranderen. Zo ontstaan er nieuwe vriendschappen tussen kinderen. De eerste dagen ben ik gelukkig alweer vergeten, want ook ik ben lekker in mijn element op de camping in Zuid-Frankrijk.

Fijne zomer allemaal!

“Als je denkt in beperkingen, fantaseer je de verkeerde kant uit…”

Werkt relatietherapie? Regelmatig krijg ik de vraag of relatietherapie eigenlijk wel werkt? Een logische vraag, maar tegelijkertijd niet goed te beantwoorden met een simpel ‘ja’ of ‘nee’. Ik ben er eens voor jullie ingedoken.

Relatietherapie is in de jaren ’20 ontstaan. Wat wel/niet werkt wordt pas vanaf de jaren ’80 onderzocht. Dat is als je het vergelijkt met andere vormen van therapie pas kort. Door de jaren heen zijn er verschillende soorten relatietherapie geweest die alle hun focus elders legden. En nog steeds worden er meerdere soorten aangeboden. Ik wil er twee veelvoorkomende en voor mij bekende uitlichten, waarvan ik weet dat er onderzoek aan verbonden is, zonder andere tekort te willen doen.

Je hebt relatietherapie gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van relatietherapie zoekt een balans tussen het veranderen en accepteren van bepaald gedrag van jou en je partner. Uit onderzoek blijkt dat de therapie bij ongeveer 70% van de stellen voor verbetering zorgt. En twee jaar later is dit percentage slechts licht gedaald, wat betekent dat de verbetering grotendeels blijvend is. Daarnaast heb je EFT (Emotionally Focused Therapy). Deze therapievorm richt zich op emoties en de manier waarop je aan je partner gehecht bent. Volgens Johnson, die deze therapie ontwikkeld heeft, gaat achter veel relatieproblemen één vraag schuil en dat is ‘ben je er voor mij?’ Bij deze therapievorm geeft na afloop ongeveer 70% van de stellen aan volledig hersteld te zijn van hun relatieproblemen en ongeveer 85% laat duidelijke verbetering van hun relatie zien ten opzichte van een controlegroep.

Ja, relatietherapie werkt dus (vaak)! Heb je zelf als stel ook invloed op de positieve uitkomst van de therapie? Jazeker! Het helpt als beide partners gemotiveerd zijn en zich willen inzetten voor de therapie. Bereidheid om met oprechte interesse en een licht kritisch houding naar - met name - jezelf te kijken en dit binnen de veilige setting van de therapie willen delen met je partner draagt ook bij. Daarnaast zijn onder andere gezamenlijk gedragen realistische doelen belangrijk. Net als het op gang komen van een proces, dat ook buiten de spreekkamer tijd en aandacht krijgt van beide partners. Tot slot wil ik ‘de klik’ tussen het stel en de therapeut noemen. Uit onderzoek blijkt dat deze erg belangrijk is voor een positief resultaat.

Praktijk Bogaard in Sneek is een kleinschalige praktijk voor individuele psychotherapie, psychiatrie en relatieen gezinstherapie. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het behandelen van jeugdigen en hun ouders. De praktijk wordt enthousiast gerund door Esther en Pieter-Jan Bogaard. Wij bieden een breed aanbod aan therapieën en stemmen de behandeling zorgvuldig op uw wensen af.

www.praktijkbogaard.nl www.relatietherapie.frl


24

NUMMER 08 • 2019

IN GESPREK MET VRIJWILLIGER JUTTA OOSTERLOO DIETHA PAAUW STAAT HAAR MANNETJE ALS MANAGER VAN SWIM EN SPORTFUN JOURE

HET VERSCHIL MAKEN VOOR IEMAND. DAAR DOE JE HET VOOR!

De bekende zwembadgeur komt je buiten al tegemoet. Een vrolijk geroesemoes met zwembadgeluiden daaropvolgend. Een grote, vriendelijke hal wacht je op. Bij Swim en Sportfun in Joure. Dietha Paauw staat sinds maart 2018 aan het roer als manager. En het loopt als een trein. Afgelopen jaar is social return opgenomen in het beleid. Dat lijkt een hele natuurlijke beslissing: iets terug doen voor mensen die het moeilijk hebben. Maar wat is daar nu echt voor nodig? Pastiel biedt hulp. Als dé schakel tussen de organisatie en met geschikte kandidaten die passen bij Swim en Sportfun. Sociaal ondernemen

Een welkom met een glimlach en een stevige handdruk. Dietha Paauw. En een gouden hart, blijkt later. Op weg naar de kantoorruimte krijg je een indruk van alles wat Swim en Sportfun in petto heeft: zwemmen, klimmen en sporthallen. Van alle markten thuis, lijkt het wel. Professioneel en een team dat de hele dag er bovenop zit om het te perfectioneren. Na even praten, gaat het al snel over de mens. Niet iedereen heeft altijd dezelfde kansen, opent Dietha. Ogenschijnlijk raakt het onderwerp haar. Want het komt uit haar koker, het sociaal ondernemen. Iets terug doen voor mensen die niet altijd dezelfde kansen hebben.

Match vinden

Succes

De eerste drie maanden geeft één jobcoach van Pastiel persoonlijke begeleiding aan de medewerker. En geeft advies en begeleiding aan de organisatie. Om de werknemer zo optimaal mogelijk in te zetten, binnen de mogelijkheden van de kandidaat. Swim en Sportfun geeft veel aandacht aan het proces en aan de nieuwe medewerker. Beide inspanningen geeft de kandidaat vertrouwen en vergroot de kans op succes. Het succes zit ‘m juist ook in de kleine stapjes die mensen maken in hun re-integratie. Het opbloeien als mens. Dat maakt het verschil. De eerste medewerker via Pastiel lijkt er nu een vaste aanstelling te krijgen. Een groot succes voor zowel mens als organisatie(s)! En dát is waar Pastiel het voor doet. Een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het leven van mensen. Door passend en duurzaam werk te vinden en te behouden.

BIJ TINGA STATE IN SNEEK In het mooie Sneek ligt een bijzondere boerderij met een gastvrij en zorgzaam karakter: Tinga State. Tinga State is een woonzorglocatie van Friese Staten voor mensen met dementie, Alzheimer en andere vormen van geheugenverlies. Jutta Oosterloo is sinds mei 2018 vrijwilliger bij Tinga State en wil haar ervaring als vrijwilliger bij de woonzorgboerderij in Sneek graag delen. “Het is een woonzorgboerderij midden in de wijk Tinga. Zoals de naam al verklapt, wonen de bewoners in deze prachtige Friese State en worden ze er natuurlijk ook prima verzorgd”, vertelt Jutta. De locatie biedt kleinschalige opvang voor mensen met dementie. Er zijn achttien kamers, twee gezamenlijke woonkamers (elk bestaande uit een knusse voor- en een gezellige achterkamer) en een praktisch ingerichte recreatieve ruimte. “Daar wordt van alles voor de bewoners georganiseerd”, zegt Jutta enthousiast. Tinga State is omgeven door een prachtige omheinde tuin, waarin bewoners in verschillende knusse hoekjes op bankjes of tuinstoelen kunnen genieten van het zonnetje of de schaduw. Ook kunnen ze heerlijke wandelingen maken langs de aangelegde wandelpaden in de tuin, of eventueel onder begeleiding een ommetje buiten de omheining.” “Toen ik hier begon te werken, werd ik geraakt door de fijne, gemoedelijke sfeer die er ut ta Oo binnen deze woonzorgboerderij st e r lo o heerst. De bewoners kunnen zich, voor zover dat voor hen mogelijk is, vrij door de hele boerderij bewegen, waarbij natuurlijk wel rekening gehouden wordt met hun eigen veiligheid”, legt Jutta uit. “Ze kunnen bij elkaar op bezoek gaan. Lekker in één van de huiskamers een kopje koffie drinken, een krantje lezen of een spelletje doen met het personeel of een vrijwilliger die binnen de woonzorglocatie aanwezig is. Familieleden of vrienden zijn altijd welkom. Bijna elke maand staat er een bepaald thema centraal in Tinga State. In januari was het bijvoorbeeld het thema ‘it giet oan’. In andere maanden is het de maand van de muziek of de Italiaanse maand.” In de vorm van recreatieve activiteiten wordt er aan het thema extra aandacht besteed, zoals het zelf bespelen van een muziekinstrument, een J

Vanuit de overeenkomst met de gemeente ligt er een verplichting om iets te doen met sociaal ondernemen. Maar dat duwtje had Swim en Sportfun niet nodig. Met de gedachten dat er voor iedereen een plek is op de arbeidsmarkt, zetten ze het hoog op de agenda. Pastiel blijkt dé partij. Met goed opgeleide jobcoaches, gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een bijstandsuitkering. En een persoonlijke benadering. Pastiel biedt kandidaten aan die aansluiten bij de wensen van Swim en Sportfun. Maar niet voor een specifieke functie. Ze moeten het vooral leuk vinden om er te werken. Dus wordt de kandidaat ingepast in de organisatie en opgeleid. Pastiel regelt zonder rompslomp de werkervaringsplek.

LIEFDEVOLLE ZORG zanger uitnodigen of samen een pizza of een lekker Italiaans toetje maken.” “Sinds ik bij Tinga State werk valt het mij op, dat de bewoners niet alleen heel goed door verplegend en verzorgend personeel in de gaten worden gehouden, maar dat ze ook een hele liefdevolle verzorging krijgen. Het is net of het personeel dat op Tinga State werkt elke dag op bezoek is bij hun eigen moeder of opa.” Bij de woonzorgboerderij is er altijd tijd voor een praatje of een grapje. “Als er iemand verdrietig is wordt diegene getroost of eventueel afgeleid, zodat hij of zij zo snel mogelijk weer een beetje lekker in zijn of haar vel zit”, geeft Jutta als voorbeeld. “Ik vind het geweldig dat de medewerkers op deze woonzorglocatie zich zo met hart en ziel inzetten om het de bewoners zo goed mogelijk naar de zin te maken.” Elke dag rond 10.00 uur ochtends wordt er gezamenlijk koffiegedronken. Om half 11 starten de activiteiten: zingen, knutselen, bloemschikken, breien en één keer per week wordt er voorgelezen. Ook voor bewoners die actief bezig willen zijn, is er genoeg keuze. Zij kunnen bijvoorbeeld kegelen, sjoelen, gymen of meedoen met yoga. “En we blijven niet alleen maar binnen Tinga State”, gaat Jutta verder. “Een bustochtje naar de Orchideeën Hoeve, een boottochtje op het Sneekermeer. Het kan allemaal!” Met Sint-Maarten komen er peuters langs om liedjes te zingen, met Sinterklaas zijn er cadeautjes, rond Kerst wordt er een zangkoor uitgenodigd en tijdens Oud en Nieuw worden er in de tuin van Tinga State oliebollen gebakken.“Er is dus veel mogelijk, maar niets is verplicht”, vertelt Jutta. “We proberen de mensen zoveel mogelijk te stimuleren om mee te doen met de activiteiten, maar als iemand een keertje geen zin heeft, is dat geen probleem.” “Ik ben met veel plezier vrijwilliger bij Tinga State en hoop dit werk nog heel lang te mogen doen. Elke werkdag geniet ik van het werkplezier van het personeel van Tinga State, dat van hen ook afstraalt op de bewoners. Dit zorgt mede voor de fijne, bijzondere sfeer die er heerst binnen deze woonzorgboerderij. Zie ook www.friesestaten.nl

“Familieleden of vrienden zijn altijd welkom!


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

NIEUWE BUREN!

25

TEKST EN FOTO’S RIEMIE VAN DIJK

Het bord ‘Verhuurd, nieuwe buren 142’, dat zomaar ineens in hun buurtje stond, leidde de afgelopen maanden tot verbaasde reacties in de Sneker wijk Lemmerweg-West. De inwoners van deze wijk weten inmiddels, dat dat een ‘pipowagen’ betreft. De ‘bewoners’ van deze wagen gaan van deur tot deur om zich voor te stellen. GrootSneek liep een aantal deuren mee met opbouwwerker Mirjam Krop en haar team, die een maand lang de nieuwe buren zijn van de bewoners van de Morrahemstraat en Piekezijlstraat.

PIPOWAGEN Als ik mijn fiets parkeer op het hoekje Morrahemstraat/Piekezijlstraat zie ik Mirjam druk bezig op het grasveldje waar de pipowagen staat. “Even wat hondenpoep wegwerken. Hier komen straks veel kinderen langs; dan moeten ze wel lekker kunnen spelen.” We zoeken een plekje in wat vroeger een schaftkeet was. De 7 vierkante meter grote ruimte staat vol met een tafel, banken, allerlei kratten en materialen, dus het is even ‘de buik inhouden’. “Die kratten met bekers en bidons zijn vanmiddag gebracht. Dat leidde direct tot een stroom nieuwsgierige kinderen, die direct in wagen klommen: ‘Wanneer komen jullie?’

DIT IS WAT WE GAAN WE DOEN Inmiddels komt het ene na het andere teamlid van ‘nieuwe buren’ langs. “Hoe gaat het? Net terug van vakantie? Nee joh, ik ben alweer drie weken aan het werk.“ Mirjam geeft een korte briefing voor de huis aan huis bezoekjes . “Dit is wat we gaan doen. Je krijgt een tas mee met koffiebekers, bidons, activiteitenkalenders en een lijst met straatnamen. Je belt aan en zegt: ‘Goedenavond, ik ben de nieuwe buurman/vrouw’. Daarna vertel je iets over wie we zijn, wat we willen en over de activiteiten die we de komende weken organiseren.”

HALLO, WIJ ZIJN DE NIEUWE BUREN Iedereen gaat op pad en ik ga met Mirjam mee. Ze belt aan bij het eerste adres op haar lijstje en overhandigt de koffiebeker: “Hallo, wij zijn de nieuwe buren, van de pipowagen

die verderop in de straat staat “. Reactie van de bewoonster: “Leuk, ja we hadden al gelezen over de pipowagen. Hoe lang blijven jullie hier staan?” Mirjam vertelt dat ze elke maand een andere standplaats hebben in de wijk, tot aan burendag (28 september). “Wat is dan precies de bedoeling?”, wil de bewoonster weten. “Kennismaken, van de bewoners horen hoe het gaat in de wijk, of het prettig wonen is in het buurtje, weten wat er speelt, of er genoeg te doen is voor kinderen en wat jullie zouden willen verbeteren”, legt Mirjam uit.

NIET ALLEEN VOOR KINDEREN De activiteiten rond de pipowagen zijn niet alleen bedoeld voor kinderen. “Verschillende organisaties houden spreekuur of geven voorlichting”, vertelt Mirjam. “De drempel is laag, je kunt gewoon bij hen aanschuiven. Yvonne Sieswerda, de wijkcoördinator van de gemeente, is regelmatig aanwezig om vragen van bewoners te beantwoorden en om te horen welke behoefte er is voor wat betreft de inrichting van de wijk. Daarnaast kun je terecht bij mensen van de woningcorporatie voor vragen en informatie over wonen en huisvesting. Ook het gebiedsteam en de GGD zijn regelmatig aanwezig voor vragen over gezondheid, financiën of voor zomaar een gesprek over wat je bezighoudt” Ook een paar huizen verderop hebben bewoners al gehoord van de pipowagen. “Een leuk initiatief, Kan ik ook langskomen voor een kopje thee en moet ik dan deze beker meenemen?” Mirjam vertelt dat hij direct de volgende dag om tien uur langs kan komen voor een bakje. “Ik zie hier op de kalender iets over het maken van een buurtkleed. Wat is dat”? Mirjam legt uit dat kinderen en volwassenen een vierkantje kun-

nen maken voor een buurtkleed dat op burendag wordt gepresenteerd. “Die meiden van mijn dochter zijn heel creatief. Ik zal het aan mijn dochter doorgeven.”

DEUR OP EEN KIER OPEN Hierna spreken we een aantal van de andere teamleden over de huis aan huis bezoeken. “De reacties waren heel wisselend. Bij een van de huizen bleef de deur op een kier open. De bewoner wilde het kopje wel in ontvangst nemen, maar een kalender hoefde niet. In een andere straat zeiden ze: ‘Ben je er nu pas?

Dit jaar gaan we niet op vakantie en we hoopten dat de kinderen zo wat vakantieplezier zouden krijgen’. Dat we er vanwege de Sneekweek niet waren geweest, snapten ze dan ook wel weer.” Soms ook hoort het team zaken, waar ze later iets mee willen doen. “We hebben een straat bezocht met veel ouderen. Die zeiden: ‘Meedoen, dat lukt me niet meer. Ik haal het einde van de straat niet.” Dit is iets om op te pakken na burendag. “Dan begint het eigenlijk pas”, besluit Mirjam.

NIEUWE BUREN IS EEN INITIATIEF VAN WELZIJNSORGANISATIE SOCIAAL COLLECTIEF SWF EN WONINGCORPORATIE ACCOLADE. Het kernteam bestaat uit medewerkers van Elkien en Accolade , een wijkcoördinator, Akte 2, Buurtsportcoach , het gebiedsteam en de GGD. Andere collega’s in de wijk, de wijkagent, de thuiszorg, medewerkers van Wil, de bibliotheek en van het wijkgebouw, leveren ook een bijdrage en zijn aanwezig bij de Pipowagen. Contactgegevens Mirjam Krop, Sociaal Collectief 06-13324355 // Luuk van der Wal, Accolade 06-13324355 // Facebook @nieuweburen142 // Twitter@nieuweburen142


ABONNEER JE NU!

SNEEK 31 BOLSWARD SNEEK

VIJFTIGSTE EDITIE

BELEEF 4x TERSCHELLING VOOR MAAR € 22,50 PER JAAR

AFSTANDEN 1 - 5 - 10 EN 20 KM

AUGUSTUS 2019

DE KLASSIEKER START VANAF 16.00 UUR

Ook leuk om als cadeau te geven!

Ja!

IK NEEM EEN ABONNEMENT OP TERSCHELLING MAGAZINE! 

Naam ............................................................................................................................................................................................................................................................................ Adres

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Postcode

......................................................................................................................................................................................................................................................

Woonplaats Telefoon E-mail

............................................................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................................................................

Ik geef het jaarabonnement cadeau en stopt automatisch. Het abonnement is bestemd voor:

Naam

.................................................................................................................................................................................................................

Adres

.................................................................................................................................................................................................................

Postcode Woonplaats

.............................................................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Voor een jaarabonnement van 4 nummers betaal ik € 22,50. Ik machtig Terschelling Magazine het abonnementsgeld automatisch van mijn rekening af te schrijven. Bankrekeningnummer: Handtekening:

.....................................................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................................................................................

Het abonnement loopt tot wederopzegging, tenzij wij zes weken voor afloop van de abonnementsperiode een schriftelijke opzegging hebben ontvangen. Cadeau-abonnementen stoppen automatisch na 1 jaar.

GEORGANISEERD DOOR AV HORROR SNEEK I.S.M. LAB-BOLSWARD

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVEN OP

Stuur of email deze bon naar: Ying Media BV t.a.v. Terschelling Magazine, Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek | info@yingmedia.nl

WWW.LOPENINSNEEK.NL

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met: Ying Media BV: info@yingmedia.nl of bel 0515-745005

17-04-19 07:43


sneek // GEZOND&FIT

GROOTSNEEK.NL

27

TEKST EN FOTO’S RIEMIE VAN DIJK

VAN DE NOTARIS GELD UITLENEN AAN FAMILIE. HOE HOUD JE HET GEZELLIG?

“IK BEN GEWOON GEBLEVEN” VRIJWILLIGERS PHILADELPHIA ZIJN GOUD WAARD!

Een op een aandacht van vrijwilligers is van onschatbare waarde voor een mooi en prettig leven van mensen met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB). Rita Boerkoel is een van de vaste vrijwilligers op locatie het Plevierenpad van Philadelphia. In 1992 kwam ze daar via haar dochter als vrijwilligster terecht. Via haar vrijwilligerswerk kreeg ze betaald werk. Een tijdlang combineerde ze beide. Augustus 2016 is ze met pensioen gegaan, maar Rita Boerkoel uit Sneek is nog elke week present. “Ik ben gewoon gebleven.” Wat beweegt haar en wat brengt het vrijwilligerswerk haar?

Geld uitlenen aan familie, is dat wel een goed idee? Uit onze praktijk blijkt dat het steeds vaker noodzakelijk is, omdat het bijvoorbeeld voor starters op de woningmarkt zonder dat geleende geld niet mogelijk is om een huis te kopen. Ook wordt vaak geld geleend voor het overnemen of starten van een bedrijf. Bij Netwerk Notarissen vinden we dat er niks mis is met geld lenen aan familie. De kunst is om het zakelijk te houden. En daar komt jouw notaris om de hoek kijken. Wij kunnen je helpen om een leningscontract te maken, waarin alle afspraken staan en de verschillende scenario’s zijn uitgewerkt. We merken in de praktijk dat er vaak niet wordt nagedacht over wat zo’n lening op de lange termijn betekent. We nemen daarom met je door wat verschillende scenario’s betekenen voor de lening. Een voorbeeld: Vader leent geld aan Joris, één van zijn drie kinderen. We bespreken wat er gebeurt als vader overlijdt of scheidt. Of als juist Joris overlijdt. Op het moment dat vader overlijdt en Joris het geld nog niet heeft terugbetaald, dan zit de lening in de erfenis van vader. Het hangt van hun leningscontract af, of de lening dan moet worden terugbetaald door Joris. Als dit niet het geval is, gaat de lening over op de andere erfgenamen van vader, waarschijnlijk de beide zussen van Joris. Zij willen eigenlijk dat Joris zo snel mogelijk de lening terugbetaalt, zodat er daadwerkelijk wat geërfd wordt. Gelukkig geeft het leningscontract dan aan iedereen duidelijkheid. Vaak worden er helemaal geen afspraken gemaakt over een lening. Dit leidt tot onduidelijkheid en soms zelfs tot ruzie. Het is voor de uitlener en de lener goed om te weten waar ze aan toe zijn. Een zakelijk gesprek hierover voeren is best moeilijk, maar samen met jouw notaris kun je dit prima doen. Jouw notaris kan ook het contract voor jullie maken. Er wordt dan ook rekening gehouden met de voetangels en klemmen van de Belastingdienst.

Voor vragen over het opstellen van een leningsovereenkomst kun je altijd contact met ons opnemen. Bel ons gerust eens op 0515 - 41 78 85 of mail naar info@dewit-dijkstra.nl.

Mr. Gerard Vellinga De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen www.dewit-dijkstra.nl De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, het landelijke samenwerkingsverband van ruim 160 zelfstandige notariskantoren. De Netwerknotaris adviseert u deskundig, wijst u op de voor u aanwezige risico's en draagt concrete oplossingen aan. Meer informatie op www.dewit-dijkstra.nl of bel 0515 - 41 78 85

Van links naar rechts: Ida Boonstra, Rita Boerkoel en Annemieke van der Klauw.

Altijd wel gevoel voor dit gebeuren

Iets doen waar ze blij van worden

We treffen Rita, Annemieke van der Klauw (coördinerend begeleider en aandachtsfunctionaris vrijwilligers) en Ida Boonstra (locatiemanager) op de locatie voor wonen en dagbesteding op het Plevierenpad 1 in Sneek. Prachtige schilderijen sieren de wanden van de twee verdiepingen tellende locatie, waar negentien mensen wonen en (deels) hun dagbesteding hebben. In de binnentuin waar de foto’s worden gemaakt, is het goed vertoeven. Rita trapt af: “mijn verhaal begint rond Kerst 1992. Mijn dochter liep hier stage, maar was op vakantie. Toen belden ze: ‘We zitten aan. Kan jij misschien komen? Even een paar uurtjes aanschuiven om koffie te schenken en spelletjes te doen’?”

In 2016 ging Rita met pensioen. “Maar ik zei: ik wil graag terugkomen. Dit heeft mijn hart. Ik vind het heerlijk om iets te doen waar de bewoners blij van worden. Het blij maken zit ‘m in kleine dingen”, vertelt Ida. “Onze bewoners - in leeftijd variërend van 20 tot 65 jaar zijn volwassen, maar hebben een verstandelijke leeftijd van 0-3 maanden of 3 tot 4 jaar. Sommigen kunnen lopen, anderen zitten in een rolstoel. De ene kan niet, de andere kan wel praten. Een deel van hen heeft een vorm van autisme of een andere vorm van moeilijk verstaanbaar gedrag.” Dat ze aandacht fijn vinden, ziet Rita aan kleine dingen. “Aan een glimlach, of een andere reactie als ik iemand over de wang strijk of een knuffeltje geef. Of aan hun reactie als ik binnen kom. Laatst vroeg ik: ‘Is er iemand die vandaag een wandelingetje met me wil maken?’ Eén van hen, S., bood zichzelf direct aan.”

Van het een kwam het ander “Hierna werd ik gevraagd om mee te rijden op het busje. Dagelijks ging ik op pad van half negen tot half elf samen met een chauffeur en twee bewoners. Later ben ik zelf op de bus gaan rijden. Ik ging dan mee naar bijvoorbeeld het zwemmen of de manege. Maar ja, hoe gaat dat? Zwemmen deden we in Maeykehiem in St. Nicolaasga. Dan zit je daar te zitten en te wachten. Dus ik ging al gauw meehelpen met het aan- en uittrekken van sokken en schoenen. Het was daar warm, dus ik ging in zwempak lopen. “Al snel belandde Rita dus ook in het water. Hetzelfde gebeurde op de manege: “Daar ging ik al gauw meehelpen mensen op het paard te zetten. Later werd ik door Philadelphia gevraagd om als gastvrouw in loondienst te komen. In de jaren daarna kwamen er steeds meer uren bij en ik werd assistent begeleider.”

Dreamteam zorgt voor 1:1 aandacht “Onze bewoners hebben veel aandacht nodig, het liefst een op een”, vult Annemieke aan. “Samen wandelen, samen de stad in, samen een spelletje doen. Maar door alle ontwikkelingen in de zorg, is er in het budget weinig speelruimte meer in het rooster voor leuke en fijne dingen. In de waan van de dag gaat er veel tijd in de zorg. Er zijn grenzen aan wat je aan de familie kunt vragen. Ouders zijn soms al op leeftijd; broers en zussen wonen op afstand en hebben zelf een gezin. We zijn daarom enorm blij met vrijwilligers zoals Rita. Chris die klusjes doet; Trijntje die met bewoners op

de elektrische duofiets fietst en Anneke die het volksdansen begeleidt op haar trekzak. Zij zijn vaste waarden en maken het verschil voor bewoners. Hoe mooi zou het zijn als we dit Dreamteam kunnen aanvullen met meer mensen? ”

Beeldvorming en feeling Een juist beeld van en feeling voor deze doelgroep zijn belangrijke eigenschappen van een vrijwilliger. “In onze locatie tref je een andere doelgroep dan die we op tv zien, bij Johnny de Mol “, licht Ida toe. “Hun niveau is laag. Iemand die net binnenkomt zou hen kunnen overvragen. “Ook voor Rita was het in het begin wennen. “De geluiden kwamen op me af. Bovendien kost het tijd en geduld om contact te maken. Je moet èn aanwezig zijn èn hun langzaam benaderen; anders schrikken ze.” Onderhand geniet ze met volle teugen van het ‘uit de tent lokken’ van bewoners. “Met muziek, met beweging. Liefst doe ik dat even apart, zodat een ander me niet ziet. Anders krijg je van collega’s de reactie: ‘voel jij je wel lekker’?” “Voor nieuwe vrijwilligers is hier alle ruimte voor eigen inbreng”, sluit Rita af. “Samen met de bewoners fietsen, voorlezen, zingen, een terrasje pakken, samen naar voetbal kijken, noem maar op.” Meer informatie: www.philadelphia.nl

15


28

CULTUUR

NUMMER 08 • 2019

UIT FESTIVAL

&UITGAAN TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

BRUISEND EVENEMENT ALS AFTRAP VAN HET CULTURELE SEIZOEN SWF Een lustrum van de bekende FrUITmarkt zat er vorig jaar even niet in. Na vier jaar was de traditionele aftrap van het culturele seizoen afwezig. Op 14 september 2019 vindt er echter een groots opgezet Uit Festival plaats in de binnenstad van Sneek. De vertrouwde Friese UITmarkt is vanaf dit jaar onderdeel van het festival. Aan de vooravond van het festival spraken we met Manon Talman, een van de stuwende krachten achter het evenement. “Ik mag altijd de dingen doen, die niet normaal zijn”, zegt een goedlachse Manon Talman op de eerste werkdag na haar zomervakantie in een lege foyer van Theater Sneek, waar we met haar afgesproken hebben voor een interview over het Uit Festival. “Officieel ben ik sinds 1 juli hoofd zakelijke verhuur evenementen. Heel fris en nieuw, in opvolging van Frouk Oostra ga ik samen met Hans de Lang de verhuur en evenementen draaien. Ik deed altijd Kunstbende en dat soort dingen erbij, maar dat doe ik nu dus niet meer. In oktober ga ik bij projectbureau Akte 2 een stukje invullen voor het sociaal domein”, vertelt Manon over haar werkinvulling bij Cultureel Kwartier Sneek. Veel liever dan over zichzelf praten wil Manon ons informeren over het naderende Uit Festival, te beginnen over de naam.

rondlopende artiesten, zoals je dat bij een straatfestival mag verwachten. Rond de Martinikerk vindt een aantal voorstellingen plaats en er is daar een podium, maar de gezellige kraampjes op de Westersingel en het Bolwerk zijn er gelukkig ook weer.”

SAMENWERKING CULTUURPLEIN SWF EN CULTUREEL KWARTIER SNEEK

“Het Uit Festival is een groot straatfestival waarvoor we bij de Provincie fondsen voor aangevraagd hebben en onderdeel van het Uit Festival is de Uitmarkt, zoals we dat eerder kenden onder de naam FrUITmarkt, met de kraampjes en zo. Dat breiden we nu uit met een straatfestival en internationale bands en een stukje At the Watergate legacy”, verduidelijkt Manon. In een adem wil Manon ook wel even uitleggen wat het verschil is tussen de eerdere FrUITmarkt en het naderende Uit Festival. “We blijven tijdens het Uit Festival niet alleen rond de gracht aan de Westersingel maar we gaan ook het centrum in. We hebben een podium op het Schaapmarktplein en de hele route ertussenin is er straattheater. Hele mooie kleine voorstellinkjes maar ook

Het Uit Festival wordt georganiseerd door het Cultuurplein (de samenwerkende culturele partijen in Súdwest-Fryslân) onder voorzitterschap van Hille Faber, en het Cultuur Kwartier Sneek. Het zijn niet alleen de professionele kunstenaars die in het Uit Festival participeren, maar ook de vrijwilligers die zich inzetten voor de cultuur in SWF. Tijdens het At the Watergate festival organiseerde het Cultuurplein ook de satellietpodia in de gemeente. Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat het Uit Festival voor de gehele gemeente is. “Het Uit Festival zal echt geen exclusief Sneker feestje worden onder de noemer van ‘kom hier maar heen’. Er komen in de Noorderkerk en daarvoor podia waar alle dorpen en andere steden zich gaan presenteren. Het Cultuurplein wil graag de hele gemeente laten zien en Cultureel Kwartier Sneek het Straatfestival, dat is onder andere de samenwerking. Er is gewoon heel veel behoefte aan een cultureel startpunt van het seizoen en daarvoor zijn die

Decorette Sneek • Singel 24, 8601AJ Sneek, 0515-412935 Decorette Wolvega • Hoofdstraat Oost 27, 8471JH Wolvega, 0561-612405

www.decorettesneek.nl • www.decoretteonline.nl VLOEREN | KARPETTEN | GORDIJNEN | BEHANG | BINNEN- & BUITENZONWERING | HORREN | VERF

kraampjes juist zo geschikt. Gelukkig dat de gemeente SWF daar toch weer een potje voor had. We gaan ons in eerste instantie dan ook richten op de inwoners van onze gemeente. De appelkaart voor kinderen, waarbij ze aan verschillende activiteiten mee kunnen doen en zodoende een stempeltje verdienen, is ook dit jaar weer festivalonderdeel. Een volle kaart levert een ‘goody bag’ op. Door dergelijke activiteiten trek je gezinnen naar het festival.”

GEVARIEERD PROGRAMMA Dat de Sneker binnenstad zich op 14 september zal vullen met betoverend straattheater, uiteenlopende muziek, waaronder een aantal groepen uit Duitsland, die gaan samenspelen met de Bogerman Bigband en spectaculaire dansoptredens staat buiten kijf. De dag zal in festivalsfeer worden afgesloten met een optreden van de band Los Paja Brava in Poppodium Bolwerk.

Zijn er ook nog activiteiten die Manon even extra onder de aandacht wil brengen? “Lejo, hij doet ook mee in Sesamstraat, zal er zijn. En niet te vergeten een aantal grote visuele acts, waaronder Abacus en een heuse Urban Safari. Dat laatste is een soort groepsreis door de stad, waarbij je allerlei mensen die daar zijn gaat observeren. Uiteraard ook weer optredens van MUZT, de Blue Birds steltlopers van Closeact, Hippocampus en ga zo maar door. Te veel om allemaal op te noemen. Heel

20% KORTING* OP

DECORETTE PLISSÉEN DUPLIGORDIJNEN *Vraag naar de actievoorwaarden. De actie is geldig t/m 30 september 2019

gevarieerd allemaal. Het is echt een aftrap van iets nieuws, waarbij de herinnering aan de Sneker Simmer er duidelijk zal zijn. Tel daarbij het succes van At the Watergate bij op, dat is wat wij voor ogen hebben. We kunnen veel meer dan dat we tot nu toe deden. We maken daarbij dankbaar gebruik van de ervaringen van onze eigen Sylvia van den Berg (programmeur Theater Sneek), die jarenlang het Fries Straatfestival heeft georganiseerd. Sylvia is ook verantwoordelijk voor de programmering van de deelnemende professionals. We hebben gewoon heel veel kwaliteit in ons bedrijf en dat kunnen we op deze manier laten zien. Dat zeg ik niet om op te scheppen, maar we willen het gewoon met de hele gemeente delen. Het kriebelt om het Sneker Simmer gevoel weer in de stad terug te brengen! Voor mij zal dit Uit Festival geslaagd zijn als we met elkaar een goede sfeer kunnen creëren waarbij je het gevoel krijgt dat het voor ons allemaal is. Maar daarom vind ik het nu nog best spannend. Ik ben iemand van de praktische dingen. Hoe ga je de mooie visie die in de stukken staat verbinden met hoe het echt wordt en hoe kleden we dat dan aan. Hoe zorg je voor echte meerwaarde. Cultuur verbindt, cultuur ‘triggert’ en is een middel om met elkaar dingen te gaan doen. Doe mee!” Meer info: cultuurkwartier.nl/uitfestival


GROOTSNEEK.NL

29

NIEUWE DIRECTEUR-BESTUURDER CULTUUR KWARTIER SNEEK WIEBREN BUMA

“IK BEN IN EEN WARM BAD TERECHT GEKOMEN!”

Sinds 15 april van dit jaar is Wiebren Buma directeur-bestuurder van de Stichting Cultuur Kwartier Sneek (CKS). Hij is de opvolger van Lieuwe Toren, die in mei afscheid nam. Midden in de Sneekweek, met de kermis op het Martiniplein op gehoorafstand, maken we nader kennis met de man wiens achternaam blauw bloed doet vermoeden. “Blauw bloed, maar dan wel met heel veel water dat erdoorheen stroomt”, antwoordt Buma in zijn kantoor naast Theater Sneek. TEKST EN FOTO’S HENK VAN DER VEER

Wat heeft u in de afgelopen maanden gedaan als nagelnieuwe directeur-bestuurder?

begon te draaien. Tot op de dag van vandaag zijn er verschillende eilandjes en bloedgroepen. Het is aan mij om het cement tussen die onderdelen sterker te maken, zodat het nog beter aan elkaar gaat plakken. Nogmaals, elkaar sterker maken. Daar hebben we een mooi woord voor: synergie! Ik heb mij de eerste weken dat ik hier ben, geen oordeel gevormd. Ik heb alleen maar vragen gesteld. Ik vind natuurlijk best wel iets en van kleine dingetjes heb ik meteen gezegd dat we het anders gaan doen. Er mag nog wel wat verder geautomatiseerd worden bijvoorbeeld. Daarmee knoop je de bedrijfsonderdelen ook gemakkelijker aan elkaar. De afdelingen facilitair, beheer, techniek en administratie werken voor de hele instelling. Als je die verschillende onderdelen in elkaar gaat schuiven krijg je ook veel meer onderling begrip. Lieuwe was hier 20 jaar en die heeft zoveel bereikt met z’n team, wie ben ik dan om te zeggen dat we het even allemaal anders gaan doen.”

“Ik heb vooral heel veel mensen gesproken en leren kennen. Het is voor mij een nieuwe omgeving, ik kwam uit Arnhem en heb daarvoor lang in Apeldoorn gewerkt. Je krijgt dan toch een hecht netwerk, hier zijn het dus allemaal nieuwe gezichten voor mij. Ik heb de organisatie goed leren kenen, waarbij de eerste maand Lieuwe nog aanwezig was. Er moest een begroting en werkplan voor 2020 gemaakt worden, dat voor 1 juni ingeleverd is. Daar kon ik dus eerst goed in duiken. Op het moment dat je in het Cultuur Kwartier gaat werken, word je ook meegenomen in de dagelijkse gang van zaken.”

Kunt u in het kort aangeven wie Wiebren Buma is? “Mijn voor- en achternaam verraden mijn Friese afkomst. De achternaam gaat inderdaad terug naar de adellijke Friese tak Buma, die hebben in Weidum nog altijd een familiegraf. Ik ben dus een beetje van adel, maar er is inmiddels genoeg water bij het blauwe bloed gekomen. Ik ben opgegroeid in Ermelo, omdat mijn vader met een Ermelose getrouwd was. Ik woon met mijn vrouw Anke Hobma en twee zonen in Deventer. Anke komt oorspronkelijk uit Joure.”

Wat wordt voor u de grootste uitdaging in de komende periode? “Die uitdaging zit voor mij wel in die synergie. Ik denk dat er kansen liggen om de boel verder in elkaar te schuiven.

Waarom heeft u gesolliciteerd op deze functie? Er heeft een vrij intensieve selectieprocedure plaatsgevonden…

Voordat u in Sneek werd benoemd, was u directeur van het Gelders Orkest. Wat is het verschil tussen deze twee functies? “Dit is diverser, het is lokaler maar dat is een relatief begrip omdat ‘Súdwest’ een enorme gemeente is, met ook nog een verzorgingsgebied daar omheen. Het is divers omdat het én educatie én pop én theater is. Plus nog allerlei zakelijke en maatschappelijke dienstverlening. Een orkest verzorgt concerten, het is een makende partij. Wij programmeerden, studeerden en voerden uit en in die zin onderhandelde ik ook met de zalen. Nu zit ik op de andere stoel.”

U bent onder andere verantwoordelijk voor de profilering van het Cultureel Kwartier, wat houdt dat nu in de praktijk in? “Die profilering is een ingewikkelde. Sinds 2012 zijn we Cultuur Kwartier Sneek, dat is ook zo ingezet. We zijn allemaal onderdeel van CKS. Maar je gaat niet ’s avonds naar een band in CKS, je gaat naar Het Bolwerk of je bezoekt het Theater en gaat naar

het Atrium. Dat is het spannende. De uitdaging voor mij is die vijf verschillende bedrijfsonderdelen, want we hebben ook nog Akte 2, het bureau dat allerlei onderwijs- en welzijnsorganisaties bedient en het bedrijfsbureau, samen te laten werken. Nog meer dan nu al het geval is. Op zo’n manier dat uiteindelijk, stel je er een van die vijf uit zou halen, het geheel zwakker wordt. Muzt is daar een mooi voorbeeld van. De musicalopleiding is eigenlijk een Atrium-onderdeel, maar het

wordt door het Theater echt gezien als een eigen productie ‘van ons’. De technici en ieder, die daarbij betrokken is, omarmt Muzt, het is een Cultuur Kwartier product geworden. Dat soort producten moeten we meer gaan ontwikkelen. Het Vers-festival, nog zo eentje, is van ons allemaal. Maar tegelijkertijd, en dat is het ingewikkelde ervan, gaan mensen wel naar Theater Sneek. Je moet laten zien dat de vijf onderdelen bij elkaar horen en dat daar de meerwaarde in zit.”

Met het afscheid van Lieuwe Toren, eerder al Ben van der Knaap en kortgeleden ook Frouk Oostra bent u het nieuwe gezicht. Gaat u voort op bestaande paden of bent u een nieuwe ‘culturele bezem’? “Ik begrijp wat je bedoelt. Ik ga voort op bestaande paden. Het Cultuur Kwartier Sneek, zoals dat er nu is, bestaat nog maar zeven jaar. Het heeft best wel een tijdje geduurd voordat die onderdelen elkaar begrepen en die organisatie

“Hahaha, dat laatste wist ik toen nog niet. Ik was directeur van het Gelders Orkest, dat ging fuseren met het Orkest van het Oosten, een ingewikkeld en intensief traject. Ik was van mening dat er een nieuwe directeur moest komen. Toen ben ik om mij heen gaan kijken en zag ik deze vacature voorbijkomen en ik werd er meteen heel erg enthousiast van. Toen ik hier eerder was, was ik al erg onder de indruk van de faciliteiten, echt ongelofelijk. Mijn vrouw wilde graag terug naar Friesland, haar familie woont hier. We zullen op termijn dan ook naar Friesland verhuizen. In januari zetten we ons huis in Deventer te koop. Nu ik in Sneek werk voelt dat als een warm bad, kijk alleen maar eens naar het aantal van 160 vrijwilligers. Dat is uniek en alleszeggend.”


s t r a n d pav i l j o e n

De Potvis

Zondag

1 sept. Streekmarkt

koffie • lunch • borrel • diner • feest

Suderstrand 32 | Stavoren (Marina Buitenhaven) www.de-potvis.nl | info@de-potvis.nl Iedere 1e zondag van de maand live muziek

‘Feest voor Fijnproevers’ September: 6 dagen per week vanaf 11 uur geopend (dinsdag gesloten) Oktober en november: donderdag t/m zondag vanaf 11 uur geopend

Flinkeboskje 2, Hemelum - 06 23351180 - www.itflinkeboskje.nl

Uw zonnepanelen specialist! aam z r u Du rijSD p e g Scherp uwD Vertro

Roodhemsterweg 20 • IJlst T. 0515 - 415307 • www.gebr-sikma.nl • info@gebr-sikma.nl Adv. Sikma PV 260 x 94 mm.indd 1

22-01-18 15:54

. .


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

31

STJER YN IT TSJUSTER IEPENLOFTSPUL IN JORWERD BIEDT BEZOEKERS EEN TRAGISCH VERHAAL

TEKST ALBERT BOUWMAN // FOTO'S PIET DOUMA (PDF-GRAFIE.NL)

Wie vanaf de kant van Hilaard Jorwerd binnen komt rijden, rijdt een idyllische brug over. Net voorbij de kerk en naast de plaatselijke kroeg staat het huis van de notaris. Daarachter schuilt een grote tuin met plaats voor 500 mensen die het Iepenloftspul kunnen aanschouwen. Het decor is opgebouwd tussen de bomen. Op het moment van schrijven worden de snoeren uitgerold. De fotograaf loopt rond om alle spelers stuk voor stuk op beeld te vangen. Verschillende spelers staan nog voor de spiegel hun kleding in de juiste plooien te vouwen. Er wordt gelachen. De sfeer is ontspannen. Voor het decor wordt gedanst op het podium. De choreograaf deelt nog een paar tips uit. Af en toe streelt de geur van het platteland de neus. Wie hier zo zit, verwacht niet dat zich hier de komende weken een tragisch verhaal afspeelt. “Tragisch en tegelijkertijd voor iedereen heel herkenbaar”, vertelt regisseur Tjerk Kooistra. “De onvoorwaardelijke liefde die een moeder voelt voor haar kind, is

voor iedere bezoeker herkenbaar of voor te stellen. We streven er ieder jaar weer naar om de personages interessant te maken om naar te kijken. In dit geval is dat de gemankeerde mens. De moeder is voor 99 procent blind door een erfelijke aandoening. Haar zoon heeft die ziekte ook, al is de ziekte nog niet in zo’n vergevorderd stadium als bij haar. Zij wil voorkomen dat hem hetzelfde leed overkomt. Een dure operatie kan hem dit leed besparen. Zij doet hartstochtelijk haar best om het nodige geld bij elkaar te sparen. Ze werkt in een staalfabriek waar ze met haar beperking gevaarlijk werk moet verrichten.”

Treden uit tranendal Tjerk vertelt in grote lijnen het verhaal. Terwijl hij dat doet gaat

iepenloftspul jorwerd 2019 Het Iepenlofspul in Jorwerd vindt plaats in de maand september. Er zijn inmiddels meerdere voorstelling uitverkocht. Wie nog geen toegangskaart heeft of meer wil weten, kan via www.iepenloftspuljorwert.nl zijn weg vinden.

zijn blik voortdurend van links naar rechts. Alle voorbereidingen van de spelers en van de technici houdt hij nauwlettend in de gaten. “Een verhaal moet zo pakkend zijn, dat de bezoeker voortdurend wordt meegezogen in de verschillende scenes. Voor een deel lukt dat door het theater zelf, maar natuurlijk voor een groot deel door spanning in het verhaal. Wat bijvoorbeeld te denken van de dissociatieve stoornis die de moeder heeft? Steeds als zij stress ervaart en een bepaald ritme hoort in haar omgeving, treedt ze in een andere wereld. Ze slaat geen acht meer op de wereld om haar heen, maar schept een gefantaseerde wereld waarin alles mogelijk is. Waarin mensen die overleden zijn opeens weer in levenden lijve verschijnen. Waarin ze haar beperkingen niet meer ervaart en muziek een rol speelt om haar uit haar

tranendal te trekken. De bezoeker wordt zo steeds meegenomen tussen scenes die zich afspelen in haar hoofd en die zich buiten haar afspelen.” Richting het slot wordt de kijker geconfronteerd met een tragisch eind. “Meerdere keren speelt de dood een grote rol. En toch is het niet allemaal tragisch wat de bezoeker te verwerken krijgt. In alle tragiek zitten ook zachte, mooie momenten. Gasten zullen niet onthutst of desolaat de tuin in Jorwerd uitlopen”, lacht Tjerk.

Alsof de voorstelling is begonnen Een stukje verderop zit een van de spelers te wachten. Er wordt deze avond, zoals zovele avonden in de weken voor de voorstellingen, gerepeteerd. Zij rookt een sigaret. Terwijl de rookpluimen langs haar wangen glijden, springt een van

de andere spelers op een tafel. Hij begint te dansen en kijkt de tribune in alsof de voorstelling al is begonnen. Naast zijn ferme passen begint hij te zingen. Tjerk knikt in zijn richting. “Hij is een van de dansers waarmee de moeder zich inbeeldt vaak te dansen. In het echt is de speler een professionele musicalartiest uit Amerika. Geweldig om hem hier te hebben. Dit geldt overigens voor alle spelers. Als je ziet wat zij neerzetten. Ze doen het allemaal vrijwillig en oefenen in totaal meer dan zeventig keer voordat de eerste voorstelling begint. In die weg daar naartoe voel ik me bevoorrecht dat ik dit mag doen.” Het is alweer het dertiende jaar dat Tjerk betrokken is bij het iepenloftspul. En nu al is hij bezig met de voorstelling van volgend jaar. Veel meer tijd om te vertellen heeft hij niet. Er wordt geroepen. ‘Binne jim klear?’ De sigaret wordt gedoofd. Alle spelers lopen naar voren. Het orkest neemt plaats achter de coulissen. Het repeteren begint. De avond valt en de vogels stoppen hun gezang. Het is tijd voor ‘Stjer yn it tsjuster’.


TE KOOP! Voor u geselecteerd uit ons woningaanbod!

Kijk voor al onze woonacties op www.woninginrichting-aanhuis.nl

Uw makelaars! Manfred de Wolff Antsje van Lelyveld Makelaar/taxateur Makelaar/taxateur

OUDE KOEMARKT 38C - 8601 EK SNEEK - 0515 413 775 - INFO@TAPIJTHUISSNEEK.NL

SNEEK, GUDSEKOP 28

BOLSWARD, CLAUDE FONTEIJNESTR. 2

Royale gemoderniseerde hoekwoning met garage in woonwijk De Domp. Met o.a. grote straatgerichte Z-vormige woonkamer, open keuken, 4 slaapkamers en moderne badkamer. Vaste trap naar 2e verdieping met grote zolderruimte met mogelijkheid voor extra kamers.

Gemoderniseerde twee-onder-één-kapwoning met royale zij-aanbouw (uitgebouwde keuken, L-vormige garage/berging). Gelegen op fraaie hoeklocatie. Ruime woonkamer, luxe keuken en grote garage/bering. De verdieping met 3 slaapkamers en badkamer. Vaste trap naar bergzolder.

Vraagprijs: € 225.000,- k.k.

Vraagprijs: € 212.500,- k.k.

3 ETAGES VERLICHTING!

SUPER SNEEK, FRITTEMALEANE 72

IJLST, DE KLING 8

Royaal 4-kamer appartement gelegen in een fraaie, groene omgeving aan de Noordoostzijde van Sneek. Er is voldoende parkeergelegenheid en een prima ontsluiting, zowel naar het centrum van Sneek als naar de rondweg. Ligging is nabij stadspark het Zwettebos.

Royale hoekwoning met garage. Luxe keuken v.v. diverse inbouwapparatuur. Tuingerichte woonkamer met veel licht door de vele raampartijen. Aangebouwde serre. Beschutte achtertuin op het westen. Uitstekende gezinswoning met 4 ruime slaapkamers.

Vraagprijs: € 225.000,- k.k.

Vraagprijs: €197.500,- k.k.

ABBEGA, HISSEDYK 3

SNEEK, SPINNEKOP 14

Exclusief wonen, uniek gelegen en door weilanden omgeven! In het mooie Friese weidelandschap staat deze compleet verbouwde- en gerenoveerde woonboerderij met ruime vrijstaande schuur. De boerderij ligt ca. 400 meter vanaf de Hissedyk in de weilanden. Puur onthaasten!

Keurig onderhouden en verzorgde hoekwoning gelegen op een mooie vrije hoeklocatie in de woonwijk Tinga. Een ruime eengezinswoning met extra lichtinval door het, latere geplaatste, raam in de zijgevel, 4 slaapkamers en moderne complete badkamer.

Vraagprijs: € 720.000,- k.k.

Vraagprijs: € 189.500,- k.k.

NOG MAAR 5 UNITS BESCHIKBAAR!

[ WIJ ZOEKEN! ]

ER ZOM AANBIEDING!

ZOLANG DE VOORRAAD STREKT!

Stoere tweelichts vloerlamp. in zwart en wit van € 149,95 nu voor

€ 69,95

Oosterdijk 89 Sneek • 0515-412874 • info@deboerlicht.nl • www.deboerlicht.nl

TURFSTEKERS & Seniorenmarkt GEZELLIGHEID & MUZIEK IN HET CENTRUM VAN HEERENVEEN

Voor serieuze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar woningen met de volgende kenmerken:

SNEEK, KLOMPENMAKERSSTRAAT FASE IV vanaf € 46.000,- v.o.n.

Ideale bedrijfsruimtes voor o.a. opslagdoeleinden voor bijvoorbeeld boot, caravan of camper. Prima bedrijfsruimte voor een zzp-er, klus- of schildersbedrijf. Als beleggersobject ook goed verhuurbaar en rendementsvoller dan geld op de bank!

NEN? PLAN VERHeenUIS afspraak! nde vrijblijve

Bel voor

Verkoop - Aankoop Taxaties - Advies

• SNEEK: vrijstaande woning, woonoppervlak 200m², een privacy biedende tuin, kavel van ca. 1000m² • SNEEK: 2-onder-1-kapwoning met garage tot € 300.000,• SNEEK: appartement centrum met woonoppervlak van 140 m² • SNEEK: 2-onder-1-kapwoning ‘Bomenbuurt’ Heeft u verkoopplannen en voldoet uw woning aan één van de bovenstaande zoekcriteria? Neem vrijblijvend contact met ons op. Mogelijk hebben wij de koper voor u! Het bestaande Funda aanbod is ons bekend Uw reactie wordt vertrouwelijk behandeld.

WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK TELEFOON: 0515-412345

Voor ons complete aanbod kijkt u op www.makelaardij-delange.nl WESTERSINGEL 35 • 8601 EN SNEEK

TELEFOON: 0515-412345

Voor onsons complete aanbodaanbod kijkt u op kijkt www.makelaardij-delange.nl Voor complete u op:

www.makelaardij-delange.nl

Zaterdag:

14 september Ontwerp:


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

33

Deur Peter van Egmond

‘Un Kuierke deur Sneek’

MARKTDACH Dinsdach marktdach in Sneek, suwel de feemerk as de warenmarkt op ut Groatsaan. Fan ouds het Sneek altyd ut koop- en hannelssentrum fan Súdwest - Fryslân weest. In alle froegte kwamen kooplui de stad binnen, lopens, per skip òf met peard en wagen, faak waren dit tilbury’s. Tilbury’s wurdden faak brúkt deur minsen dy’t snel kòrte oustannen oulêge moesten, su as handelsreizigers, boeren mar ok dòkters.

De tilbury was eenassech, open en wurdde trokken deur 1 peard. Kenmerkend foar dit rydtúch was ut groate spaakwiel en was tòt in ut begin fan de 20e eeuw un tipys ferfoermiddel fan stads- en dòrpsdòkters. Dinsdachmòrrens ston der un lange rij fan dizze tilbury’s parkeard op ut Oasterdyk, su dicht mogelek teugen de ramen fan de winkels an, want tròttwaars waren der nyt, en su kon ut middelste deel fan de dyk frijhouden wurde foar al ut overege ferkear.

Ouwe Koemerk, Eierbrugge, Wuttelmerk, Koarenmerk en gaan su mar deur ferwize allemaal naar de soarten hannel dy’t dreven wurdde op un bepaald plak in ’e stad. Ut Groatsaan ston an beide kanten fol met kramen, onder andere Jaap de palingboer út Volendam, dy’t paling as butter su fet ferkocht. In de jaren fyftech fine we J. de Rapper met ferse fis foar Lunchroom ‘t Grootzand’’ (‘de fijnste haring en gebakken vis, koopt u in de Rapper’s dis’).

Faak was ut ritsje naar de stad, nyt allienech bedoeld om hannel te ferkopen, mar was ut foar de frouwen ok faak de gelegenhyd om inkopen te doën, kleding, húshoudeleke artikels, mar ok drogisterij produkten konden dan anskaft wurde. En at je nagaan dat ut overgroate deel fan de boeren út de hele Súdwesthoeke hun fee op de Sneker feemerk ferhandelden, is’t nyt su moeilek om te bedenken hoe druk ut dan in de stad was. Op ferskillende plakken in de stad wurdde hannel dreven, en soms is’t an de namen nòch te achterhalen wat wêr ferkocht wurdde. ’t Skaapmerkplein, de Fismerk, de

Eelke Lok is geboren en getogen in Drachten. Als journalist van Omrop Fryslân draait hij al veertig jaar mee en is hij met name bekend van zijn verslagen van het skûtsjesilen, maar je zou hem tekort doen door hem het stempel sportjournalist te geven, want Lok is allround. Door zijn originele no-nonsense kijk op de wereld weet hij ogenschijnlijk ingewikkelde zaken vaak te relativeren en tot de essentie te herleiden. En dat is ook wat u in de columns van Eelke kunt verwachten. De vinger op de zere plek….

Uteraard magge we in dit rijtsje ok seker nyt Tiemen v/d Reijd & Trijntje de Haan

fergete, dy’t op ’e hoek Eierbrugge-Leeuwenburch stonnen. Foaral in de Sneekweek hadden se dêr gretech outrek fan paling, want de Sneekweek en paling, was toen as Oud en Nieuw met oalybollen. Later wurdde ut, oans allemaal wel bekend, de saak fan Abbink. Skeareslipe kon bij Lyckle Boom, en wie herinnert sich Henk van der Woude nyt. Harry Lighthart met bloemen was ok jarenlang un graach siëne gast op ut Groatsaan, en at we ut over bloemen hewwe denke we ok gelyk an Theo Ruis. Ferwerda, ok wel bekend as Marten Stoofpear dy’t tegare met frouw desennia lang groënte, fruit en earpels ferkochten. Nieuwenhuis met klompen en gereedskap, en Swiers mutte we natuurlek ok nyt fergete. In de fekaasy’s konnen we as kyndes ok naar de dinsdachmerk, earst un rondsje over de feemerk, dêr’t je je de ogen útsagen met al dy beesten, en at je massel (òf pech) hadden, ferdwenen je fingers in ’e bek fan un kalfke, wat docht dat ut te drinken kreech, en dan met folle

kracht begon te súgen. Met un gulden in ’e búse liepen we wel acht keer ut Groatsaan over, om dan úteindelek tòch nòch thús te kommen met twee púden stroopwafelsnippers fan fyftech sent de sak. Teuchenwoardech is de merk nyt mear as froeger, seker nyt op dinsdachs, un kwart fan ut Groatsaan is fuld met kraamkes, ut sú lêge an’t internet, der is alles te finen en goedkoper wurdt der seit, mar stroopwafelsnippers fan 50 sent kan ik der nyt fine! De Feemerk is in 1992 opgaan in dy fan Liwwarden, terwyl dy fan Sneek toch menech kear groatere antallen fee antròk, en der deur ok un hogere omset dan dy fan 058 behaalde, mar ja deskundegen besloaten om dy fan Sneek ou te stoaten.

Week Henk van der Veer zit in de redactie van Groot Sneek. Dat is volkomen terecht. Want Henk weet meer van Sneek en Snekers dan hij ooit zal opschrijven. Henk was op het Starteiland in het Sneekermeer, dat was geworden tot finish-eiland van het SKS-skûtsjesilen. Henk maakte een foto van burgemeester Jannewietske de Vries die de (Grouster) kampioen Douwe Visser liefdevol over zijn schouder streek. Logisch want Raerd ligt vlak bij Grou. Daarna liepen we samen naar de nieuwe pont, waarover Henk prachtige verhalen had. Toen ging hij aan de overkant op een bankje zitten uitkijken over ‘zijn’ Sneekermeer. Want Henk wilde eigenlijk niet terug naar Sneek. “Daar lopen ze allemaal met de kop naar beneden”, zei Henk. Hij bedoelde, dat heel

veel in Sneek wonende mensen eigenlijk hun bekomst wel hadden van tien dagen Sneekweek. “Week-tien” is een contradictio in terminis. Een in zichzelf gekeerde tegenstelling. Het merkwaardige is dat alle berichten over de Sneekweek positief waren. Als er veel wind was, waardoor veel bootjes omsloegen, dan was het een mooie hardzeildag. Als de muziek de oren van je hoofd stampte, en je over de koppen kon lopen, was het uiterst gezellig. Enkel struikelden de media over een paar lachgasballonnetjes. Je hebt twee Sneekweken. Eentje van de zeilers. Lichtblauwe overhemden en zacht-rode broeken. Die ’s morgens teksten circuleren als ‘gisteravond heerlijk met de jeneverfles gestoeid’. Zwetsen over je bootje. Prima. Leuk weekje.

De andere Sneekweek duurt tien dagen. Dat is eigenlijk één groot festival. In de stad. Ja, er zijn zeilers die wel een keertje op stap gaan. Ja, er zijn ook festivalgangers die even in een bootje stappen. Twee heel aparte werelden. Onder één naam: Sneek-week. De overheid had alles blijkbaar keurig in de hand. Tien dagen lang. De KWS levert die andere week al 84 jaar lang keurig af. En dan toch hangende kopjes. Kunnen die tien dagen niet weer een week worden. Dat wordt een discussie tussen die twee werelden. Dat wordt dus een compromis: acht of negen dagen. De tiende dag? Dan organiseert een ondernemer een leuk muziekfestivalletje ergens in de stad onder de naam ‘Een nieuwe week in Sneek’.


34

NUMMER 08 • 2019


sneek // CULTUUR&UITGAAN

GROOTSNEEK.NL

35

NIEUW SEIZOEN KUNSTENCENTRUM ATRIUM VAN START Kunstencentrum Atrium begint deze week aan het nieuwe seizoen. Er gaat weer een groot aantal lessen en cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen van start; van muziek en dans tot theater, musical, fotografie en beeldende kunst. Het aanbod is uitgebreid met enkele nieuwe lessen, waaronder ‘Toveren met Muziek’ en portret- en modeltekenen/schilderen.

Muzieklessen: cello, gitaar, harp, koperblazers, saxofoon, slagwerk, zang Muziekcursussen: begeleiden op gitaar, componeren, producer, djembé, muzikale peuterpret

De groepen van het zeer populaire KinderMuziekTheater beginnen op maandag 9 september en donderdag 12 september. Kinderen van 7 tot en met 14 jaar krijgen bij KMT les in zang, dans en spel. Van der Zweep: “Deze lessen zitten ieder seizoen propvol. Ook voor dit seizoen is er veel belangstelling. De KMT-docenten delen de groepen voor 1 september in, een flinke klus. Wie zich heeft opgegeven wordt per e-mail op de hoogte gesteld.”

Het aanbod van Kunstencentrum Atrium voor 2019-2020 bevat enkele nieuwe lessen en cursussen. Zo zetten kinderen van 5 tot 7 jaar hun eerste muzikale stappen bij de cursus Toveren met Muziek van Lies van de Grient. De eerste van tien lessen is op dinsdag 24 september. Verder geeft Fimmy Kooijker vanaf maandag 23 september de cursus portret- en modeltekenen/schilderen. Hierbij staat het menselijk lichaam centraal en er wordt gewerkt met verschillende materialen,

De Hûnekop gooide eind 2017 het bijltje erbij neer, maar kwam eind 2018 weer keihard terug met een dubbel uitverkochte editie van het Hûnekopfestival plus een nieuwe single: ‘Stront Stjonkt’. Dit jaar wordt het tienjarig jubileum groots gevierd. Ook buiten de provincie maakt de band al een tijdje furore. De Friese taal blijkt dan ook geen enkele barrière. Overal gaat het publiek met een glimlach naar huis en weet men voor altijd wat een ‘brûnwurker’ of een ‘staazjerinner’ is. De arbeidersinstelling van De Hûnekop klinkt niet alleen door in de teksten, maar blijkt ook uit hun productiviteit. Binnen acht jaar werden er vijf full-length albums, een best-off/live-dubbelalbum en een split-EP uitgebracht. Ook tijdens de optredens wordt er keihard gewerkt, want live zijn meerdere sets geen uitzondering. Het voorprogramma wordt verzorgd door Sjoerd ensa. De groep ontstaan vanuit een soloproject van Sjoerd Steegstra - bezingt in het Fries alle thema’s van het leven: van de dood, de liefde, ot het Heitelân waar de bandleden zo trots op zijn. VRIJDAG 13 SEPTEMBER // ZAAL OPEN: 21.00 UUR PRIJS: € 12,- VVK // DEUR € 14,-

Portret- en modeltekenen met Fimmy Kooijker

Theater/musical: acteren, grimeren, MUZT, improvisatietheater, theatermaken, theatersport

Friese UITmarkt Meer informatie over de lessen en cursussen is ook te verkrijgen tijdens de Friese UITmarkt op zaterdag 14 september in Sneek. Kunstencentrum Atrium is met een stand en diverse docenten aanwezig. Er kan dan ook informatie worden verkregen over de cursussen die starten in de tweede helft van het seizoen, dat in januari 2020 aanvangt.

Beeldend: beeldhouwen, edelsmeden, fotografie, keramiek, schilderen, tekenen Het gehele aanbod is te vinden op kunstencentrumatrium.nl.

GIEST MEI?

SAMEN NAAR THEATER SNEEK Meer en meer huishoudens in Nederland bestaan uit één persoon. Op dit moment bedraagt dat in de gemeente Súdwest-Fryslân 34% en in 2040 zal dat meer dan 40% zijn. Veel van deze mensen houden van uitgaan, maar aarzelen om alleen naar een voorstelling te gaan of een cultureel uitstapje te maken. Daarom heeft Cultuur Kwartier Sneek samen met het Sociaal Collectief, het Fries Scheepvaart Museum en Bibliotheken Mar en Fean de handen ineen geslagen met het project Giest mei? via de site. Onderstaande voorstellingen met een inleiding in het seizoen 2019/2020 Bij geselecteerde voorstellingen en enkele shows staat in de foyer van Theater Sneek of in het café van Poppodium Bolwerk de stamtafel klaar van Giest mei? Vanaf een half uurtje voor de voorstelling of show kan iedereen aan de stamtafel aanschuiven die het leuk vindt andere mensen te ontmoeten en samen van cultuur te genieten! Giest mei?

Bekijk de Giest mei? Selectie op theatersneek.nl/arrangement/giest-mei/. Hieronder een greep uit de Giest Mei? voorstellingen in oktober:

FOTO: RAMON KOOL

Poppodium Bolwerk trapt vrijdag 13 september het nieuwe seizoen af met een show van De Hûnekop. De band is al jaren een begrip in Friesland. Sinds 2009 maken de mannen muziek waarvan de inspiratiebronnen zeer uiteenlopend zijn: rock, country, punk, rockabilly; je hoort het allemaal terug in hun ‘arbeidersrock’.

Dans: Dance Explosion, hiphop, jazzdance, jongensdans, klassiek ballet, moderne dans

waaronder houtskool, conté, inkt en acrylverf. Deze cursus bestaat uit twaalf lessen.

Nieuw aanbod

DE HÛNEKOP Bolwerk • VRIJDAG 13 september v.a. 21.00

Muziekgroepen: accordeonorkest, gitaarensembles, popkoren, Sneker Kamer Orkest

FOTO: LOUIS MEULSTEE

FOTO: MARGON FOTOGRAFIE

Ook de startdata van de lessen en cursussen staan in de brochure en online vermeld. “Niet alles begint gelijk in de week van maandag 26 augustus”, zegt Van der Zweep. “De instrumentale en vocale muzieklessen wel; hiervoor kan tijdens het gehele seizoen worden ingeschreven. De meeste danslessen en musicalopleiding MUZT beginnen ook in de week van 26 augustus. Maar de cursussen van onze afdelingen theater en beeldende kunst starten vanaf maandag 9 september.”

het Atrium-aanbod

MARINIERSKAPEL DER KONINKLIJKE MARINE vrijdag 4 oktober 2019 De Marinierskapel, het muzikale boegbeeld van de Koninklijke Marine, is moeiteloos in staat een avondvullend programma te vullen met een muzikale show vol diversiteit aan stijlen en solisten.

. .

WOUTER MONDEN – ‘ZOMAAR’ vrijdag 25 oktober 2019 Toegankelijke, scherpe stand-up comedy met veel ruimte voor snelle interactie.

FOTO: MERLIJN DOOMERINK

Startdata

EEN Greep uit FOTO: PIETY BOUMA

Inschrijven kan nog steeds via de website van het kunstencentrum. “Op de locaties ligt onze brochure klaar met daarin het gehele aanbod”, vertelt adjunct-directeur Jan van der Zweep. “Ook op kunstencentrumatrium.nl is veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld over de kosten, de leslocaties, het aantal lesbijeenkomsten, het volgen van gratis proeflessen en de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in het lesgeld via onder meer Stichting Leergeld Zuidwest-Friesland.”

FRANCIS VAN BROEKHUIZEN & GREGOR BAK – ‘BIJ TWIJFEL HARD ZINGEN’ zaterdag 26 oktober 2019 Francis van Broekhuizen, één van de bekendste operazangeressen van Nederland, deelt haar kennis van de muziekgeschiedenis graag met haar publiek en brengt daarbij haar favoriete liederen ten gehore.

Op 14 september vindt in Sneek de aftrap van het nieuwe culturele seizoen plaats. Dit jaar net even groter, mooier en theatraler dan voorgaande edities. Met straattheater, uitbreiding van podia en nog meer verrassende optredens uit de eigen gemeente kunnen we nu spreken van een heus festival. Daarom maakt de vertrouwde Friese UITmarkt nu onderdeel uit van het FrUIT Festival. Ook de Appelkaart zal weer te vinden zijn op de frUITmarkt, de stempelkaart waarmee kinderen allerlei culturele opdrachten kunnen doen en ervaren.


agenda Zaterdag 31 augustus

vr. 13 t/m Zo. 15 september

Zondag 15 september

Zondag 22 september

JOURE MUZIEK Shantykoor de Warringers organiseert voor de 20e maal het festival, bijgestaan door vier gastkoren. Midstraat. 13.00-17.00 uur

LEMMER EVENEMENT Historisch manifestatie met de Vuurtoren Bedrijven Race. De havens liggen vol met historische boten, maak een wandeling met gids langs monumenten of ga met de bus naar het Ir. D.F. Woudagemaal (UNESCO Werelderfgoed), muziek en meer.

KORNWERDERZAND LEZING Arjen Postma is een Nederlandse boswachter, televisiepersoonlijkheid en schrijver van natuurboeken zoals ‘Buiten gebeurt het’. Als geboren verteller deelt hij graag zijn passie en kennis over de natuur. Afsluitdijk Wadden Center. 13.00 uur

SNEEK MARKT Impact Color Guard organiseert samen met duikvereniging Moby Dick een Fancy Fair voor de reis naar de wedstrijden tijdens het Winter Guard United Kingdom. Moby Dick. 10.00-16.00 uur

shanty straatfestIval

swIngIng sneek

SNEEK MUZIEK Heel veel live muziek met ‘s middags een uitgebreid swingend muziekprogramma op de Marktstraat en ‘s avonds door de hele stad muziekterrassen. Centrum. 14.00 uur

nachtvlIndernacht OUDEMIRDUM EXCURSIE

Ontdek de wondere wereld van nachtvlinders. Natuur Schuur Gaasterland. 20.00 uur

Zondag 1 september

frIese streekmarkt

HEMELUM EVENEMENT Doe je boodschappen op de eerste zondag van de maand bij de Flinkefarm. 10.00-17.00 uur

drekrace

HEEG SPORTEVENEMENT

Een uitdagend parcours met afwisselende obstakels en dreksloten. Pharshoeke. 12.00 uur

koopZondag

SNEEK VARIA Elke 1e zondag van de maand. Centrum. 12.00-17.00 uur

donderdag 5 september

allegorIsche optocht

SINT NICOLAASGA EVENEMENT Een kleurrijke, bruisende optocht van praalwagens begeleid door muziekkorpsen en showbands. Centrum. 10.00 uur-20.30 uur

Zaterdag 7 september

greIdhoek’festIval

WOMMELS FESTIVAL Eigenzinnig festival met muziek, kunst en poëzie. Walperterwei. 15.00 uur

naZomeren In lemmer

Za. 14 en Zo. 15 september

open monumentendag

ZUIDWEST FRIESLAND OPEN DAG Veel monumenten in Zuidwest Friesland zijn geopend voor publiek. Het thema van dit jaar is ‘Plekken van plezier’.

buIten gebeurt het

fancy faIr

monumenten, muZIek en meer dInsdag 24 september WOUDSEND avondvaartocht Veelzijdige activiteiten, zoals een muziekfestival, kunst- en streekmarkt, kinderactiviteiten en varen met verhalen. Centrum. 12.00-18.00 uur

MAKKUM VAREN Sfeervolle avondvaartocht met elektrische praam It Preamke. Turfmarkt 33. 20.00-22.00 uur

Zaterdag 14 september

woensdag 18 september

woensdag 25 september

SNEEK FESTIVAL

PIAAM EXCURSIE

WORKUM FOLKLORE

uIt festIval

Aftrap van het culturele seizoen met cultureel aanbod uit heel Súdwest-Fryslân, betoverend straattheater, uiteenlopende muziek en spectaculaire dansoptredens. Centrum. 13.00-22.00 uur

kaas en kaashandel WOMMELS OPEN DAG

Lezingen over kaas en het kaaspakhuis, doe-activiteiten en driemaal een vaartocht over de Bolswarder Feart naar de kerk in Iens. It Tsiispakhûs.

300 jarIg jubIleumfeest WOUDSEND OPEN DAG Feestelijk jubileumprogramma Houtzaagmolen de Jager. Opening door burgemeester Jannewietske de Vries, lezingen, demonstraties en muziek. Houtzaagmolen De Jager. 10.30-17.30 uur

artworkum

WORKUM MARKT Kunstmarkt met een zo’n breed mogelijk scala aan kunstuitingen. De Merk. 11.00-17.00 uur

comedytunes MAKKUM CABARET

Comedynight met Wouter Monden,Ronald Smink, Vincent Geers en Hassan El Rahaui. Doopsgezinde kerk. 20.00 uur

voorproefje

FESTIVAL

tIjdreIs door eendenkooI Unieke gelegenheid om de eendenkooi te bezoeken o.l.v. een natuurgids. Buismans Einekoai Piaam. 14.00 uur

vr. 20 en Za. 21 september

septemberpop

WORKUM MUZIEK Twee dagen lang feest tijdens de 32e editie. Evenemententerrein Stedspolle.

Zaterdag 21 september

shantyfestIval

Shantykoren brengen hun zeemansliederen ten gehore, verdeeld over 4 locaties door het centrum van Sneek. 13.00-18.00 uur

sprIngkussen elfstedentocht

SNEEK VARIA Spring op elf verschillende springkussens, verzamel alle stempels en krijg een medaille met Elfstedenkruisje. Centrum. 10.00-15.00 uur

Zondag 22 september HEEG BRADERIE Gezellige familiefair op landelijke locatie met stands, muziek, foodtrucks en demonstraties. Osingahuizen 22. 10.00-17.00 uur

5 oktober 6 oktober 18-26 oktober 20-26 oktober

In de vroege ochtenduren voeren de veefokkers hun beste vee aan om elkaar in het centrum van de stad, op het marktplein, de hoogste eer te betwisten. De Merk. 8.00-13.00 uur

concours hIppIque

WORKUM FOLKLORE Concours Hippique door de hoofdstraat van Workum. Geniet van mooie paarden, sjezen, en prachtige kostuums. Súd. 12.00-17.00 uur

donderdag 26 september

SNEEK MUZIEK

gravInnefaIr

veekeurIngsdag

jouster merke

JOURE EVENEMENT Op de 4e donderdag in september is het Jouster Merke met een grote braderie in de Midstraat, Agrarische Schouw (landbouwtentoonstelling), kermis en muziek. Centrum.

Vr. 27 en Za. 28. september

SanfIrdo

SANDFIRDEN VARIA

Presentatie en voorstelling van de roman Sanfirdo van Bennie Huisman. Het vervolg op het lied Simmerfamke van Sânfurd en een novelle. Kerkje Sandfirden. 20.00 uur

Sneeker DweIldag MooISneek NajaarsedItIe Strontweek Workum Gaasterlandse Natuurweek


vermaak

Foto: V.V.V Sint Nicolaasga

FerdIve daasje

Allegorische Optocht Sint Nicolaasga

ZONDAG 22 SEPTEMBER

WOENSDAG 25 SEPTEMBER

allegorIsche optocht

GravInnefaIr

Concours HIppIque

Op de eerste donderdag van september vindt traditiegetrouw de Allegorische Optocht plaats in Sint Nicolaasga. Een grote optocht van kleine en grote praalwagens verandert het centrum in een bruisende, kleurrijke wereld waarin alle fantasie en creativiteit van de bewoners tot leven komt. De muzikale omlijsting tijdens de optocht wordt verzorgd door diverse muziekkorpsen. De optocht van praalwagens wordt tweemaal verreden (10.00 uur en 20.30 uur).

De Gravinnefair is een sfeervolle nazomermarkt in Heeg op een landelijke locatie aan de Wide Wimerts. Met een gevarieerd aanbod van stands, zoals brocante, decoratiematerialen, biologische en ambachtelijke producten, trendy kleding, mooie accessoires en diverse proeverijen is er voor elk wat wils. Naast stands, foodtrucks en livemuziek zijn er demonstraties en workshops handboogschieten voor jong en oud.

Al langer dan 110 jaar kent Workum de unieke combinatie van een fokveekeuring en concours. Traditiegetrouw voeren veefokkers in de vroege ochtenduren hun beste vee aan om elkaar in het centrum van de stad, op het marktplein, de hoogste eer te betwisten. Met ’s middags een competitie wie het beste tuigpaard voor de sjees, tilbury of ander wagentype had. Dit was het begin van het stratenconcours. Het middagprogramma bestaat tegenwoordig uit een rijke variatie aan aangespannen rubrieken van Friese paarden.

WWW.ALLEGORISCHEOPTOCHT.NL

WWW.APARTHE.NL/GRAVINNEFAIR

WWW.FRIESEPAARDENCONCOURSEN.NL

NIjs gjIrrIch Interessant

Foto: Tom Goossens

DONDERDAG 5 SEPTEMBER

Monumenten, Muziek en Meer

VRIJDAG 13 T/M ZONDAG 15 SEPTEMBER

ZONDAG 15 SEPTEMBER

NaZomeren In Lemmer

Monumenten, muZIek en meer

Voor de twaalfde keer kun je Nazomeren in Lemmer. Deze historische manifestatie start op vrijdagmiddag met de Vuurtoren Bedrijven Race met authentieke vissermanaken. Op zaterdag is het hoogtepunt en zijn er talloze activiteiten. Bewonder de vele historische boten in de havens, maak een wandeling onder leiding van een gids door het historische centrum, breng een bezoek aan het Ir. D.F Woudagemaal en nog veel meer. Het nostalgische weekend wordt op zondagmiddag afgesloten met een concert van het Gelders Ensemble.

In Woudsend zijn er weer volop activiteiten tijdens het Festival Monumenten, muziek en meer. Tijdens ‘Muziek aan het Water’ treden op diverse locaties afwisselend tien orkesten en koren uit heel Súdwest-Fryslân op. Verder is er een streekmarkt met o.a. visrokerijen, kunstmarkt en een kinderplein. Een treintje met CO2-neutrale Blauwe Diesel rijdt als ‘Monumentenexpres’ door het centrum van Woudsend. Vast onderdeel is het unieke vaartochtje ‘Varen met verhalen’ met verhalenverteller Mindert Wijnstra.

WWW.OUDLEMMER.NL

WWW.WOUDSENONLINE.NL

jouw event hIer? VVV Waterland van Friesland verzamelt alle evenementen in Zuidwest Friesland. Lever jouw evenement aan via agenda@waterlandvanfriesland.nl. Onze complete agenda vind je op www.waterlandvanfriesland.nl


Samen vieren we de winst Zonnepanelen op het clubhuis? Ouder-Kind Toernooi? Doe mee met Rabo ClubSupport en deel mee in de winst. Schrijf je nu in.

Lees alles op Rabobank.nl/clubsupport


sneek

Voetbalbijlage SEIZOEN 2019-2020

De amateurvoetbalclubs in de regio Groot Sneek zijn er weer klaar voor!

Kijk voor het laatste voetbalnieuws uit de regio op: www.grootsneek.nl


EEN BIJZONDERE KIJK OP GEVELS

Flyers Kennis_Opmaak 1 22-12-15 11:55 Pagina 1

Onafhankelijk adviseur – beschikt over kennis en praktijkervaring

Inventarisatie

Wij wensen alle spelers en vrijwilligers van LSC 1890 een sportief en succesvol seizoen!!

- Schoonmaak van kantoren - Glasbewassing - Industriële reiniging - Schoorsteenvegen - Rioolreiniging - Ongediertebestrijding - Gevelreiniging - Vloeronderhoud - Zonnepaneelreiniging

plus uitleg in begrijpelijke taal Prioriteiten visueel - bouwkundig

Beoordeling offertes Beoordeling deskundigheid

ADVIES Woning corporaties Onroerend goed beheer Gemeenten

Beoordeling proefvlakken impregneertesten

Begeleiding en controle tijdens de uitvoering

Monumenten

Beoordeling eindresultaat

Bedrijfspanden Particulieren VvE

‘Duurzaamheid’ is een mooi woord, maar de LEVENSDUUR is zeker zo belangrijk

© 2015 Geveladvies Gras

SCHOONMAAKBEDRIJF

VAN DIJK DE BOER Rietdekkersstraat 2, 8601 VH Sneek (Industrieterrein De Hemmen) T 0515-41 81 00 E info@vandijkdeboer.nl info@vandijkdeboer

Sjaerdawei 4, 8625 HS Oppenhuizen | 06-549 524 62

www.vandijkdeboer.nl

SAMEN BOUWEN AAN SUPERJACHTEN Ben jij nauwkeurig en wil jij je werk tot in de puntjes uitvoeren? Solliciteer dan nu op onze vacature van:

Jachtschilder Als jachtschilder lever je werk van goede kwaliteit. Je bent verantwoordelijk voor het afleveren van spuitwerk dat voldoet aan de hoogste kwaliteit eisen. Voor het volledige profiel van Jachtschilder kijk je op werkenbijfeadship.nl of neem telefonisch of via WhatsApp contact op met Marlou van der Meulen (Adviseur P&O) via 06 12 951 056.

Kijk voor voor meer info op:

werkenbijfeadship.nl

www.kijkopgevels.nl


Voetbal bijlage

Voor u ligt de traditionele voetbalbijlage van GrootSneek!

Voor u ligt de inmiddels traditionele voetbalbijlage van GrootSneek. Aan de vooravond van elk nieuw voetbalseizoen bij de amateurs besteedt de krant extra aandacht aan het wel en wee van de clubs in de gemeente. De verwachtingen zijn veelal hooggespannen en iedereen gaat voor een prijs. Voor de een is dat handhaving op het huidige niveau maar voor de ander kan dat een felbegeerde promotie zijn. Een aandachtige lezer zal opmerken dat niet alle clubs uitvoerig aan het woord komen. Daar is een reden voor. De ruimte die we hebben toegemeten gekregen als sportredactie is nu eenmaal beperkt. Maar niet getreurd. Elke maand is er aandacht voor het amateurvoetbal in deze kolommen. Clubs die in deze special stiefmoederlijk bedeeld zijn zullen in de winterstop bij de tussenevaluatie de ruimte krijgen. En de periode tot de winterstop telt slechts vier edities. Wij wensen u veel leesplezier en hopen dat de GrootSneker teams hun verwachtingen waar kunnen maken.

Sportredactie GrootSneek

ALLEEN LSC WORDT KAMPIOEN DIT SEIZOEN Het lijkt me verstandig het verwachtingspatroon voor het komend voetbalseizoen niet al te hoog te stellen. Van de clubs in de regio GrootSneek is slechts een enkeling kandidaat voor een kampioenschap. Althans, naar mijn bescheiden mening. Sterker nog, enkele clubs zullen alle zeilen bij moeten zetten om niet af te dalen naar een lager niveau.

Dat lot blijft in ieder geval IJVC, Blauwhuis en Woudsend bespaard. Zij kunnen eenvoudigweg niet meer degraderen. Deze vijfdeklassers hoeven niet wekelijks angstig naar beneden te kijken. Blauwhuis kende vorig jaar een relatief goed seizoen. Er lijkt weer wat ‘schwung’ te komen in deze roemruchte dorpsclub. Door het samenwerkingsverband in de jeugd met IJVC kunnen junioren met meer beleid geintroduceerd worden in de harde wereld van de vijfde klasse. Het wordt weer eens tijd voor een prijsje voor de groen-witten. Ik tip ze voor een periodetitel. Dat lijkt me ook reeel voor IJVC. Eveneens een club met een roemrijk verleden. Nu kleine broer HJSC in mei de stap naar boven heeft gemaakt zou dat een mooie drijfveer kunnen vormen om ook voor promotie te gaan. Grootste obstakels zullen waarschijnlijk Udiros (met Oebele Schokker) en Irnsum zijn, die beide vanuit de zondag afdeling komen. Ook is het onduidelijk welke rol de drie polderclubs zullen spelen. In dezelfde klasse bivakkeert vv Woudsend. Niet minder ambitieus, maar het getuigt van realiteitszin om de club iets lager in te schatten dan IJVC. Gelukkig blijft de derby Woudsend- IJVC intact dit jaar. Meer beladen confrontaties in de vierde klasse zaterdag waar TOP’63, Waterpoort Boys en HJSC tot elkaar veroordeeld zijn. Dat moet haast wel spektakel opleveren. Ik vrees dat HJSC zal moeten vechten voor lijfsbehoud. De laatste loodjes in 5A waren al niet al te gemakkelijk en de kracht van de vierde klas lijkt me behoorlijk. TOP’63 presteerde vorig jaar onder haar kunnen. Met de inpassing van jongens uit de jeugd kun je

daar de klok op gelijk zetten. De ‘youngsters’ hebben inmiddels ervaring kunnen opdoen. Een middenmootpositie lijkt me haalbaar. Waterpoort Boys blaast bij monde van trainer Janco Croes ook niet al te hoog van de toren. Een periode zal gevierd worden als een echte prijs. SC Franeker, AVC uit Sexbierum en QVC lijken mij de favorieten. Op zondag zal Black Boys alle hens aan dek nodig hebben om op dit niveau te blijven. Als dat lukt mag de vlag uit op Het Schuttersveld. Een klasse hoger op zaterdag vinden we vv Heeg, SDS, Scharnegoutum en SWZ zm terug. Mooie derby’s voldoende! Het is voor mij de meest onvoorspelbare competitie in de regio. Alle vier kunnen positief verrassen. Sneek zm met haar verbrede selectie lijkt het meeste potentie te hebben, maar ook vv Heeg heeft zich versterkt. Scharnegoutum deed het vorig jaar al heel goed met een plek in de nacompetitie. SDS kende een flets seizoen, maar wellicht heeft men het gedachtengoed van de trainer nu in de smiezen en zal men met onvervalst hard werken de nodige punten bijeensprokkelen. De derde klasse kent met de ‘sleeping giants’ Heerenveense Boys en CVVO twee echte kandidaten voor de bovenste plaats. Ook Workum en Makkum zijn bekende gezichten waar het in ieder geval aan de boorden van het IJsselmeer raar kan spoken. In de zondag tweede klasse zal LSC1890 ongetwijfeld weer bovenin spelen. Doordat steeds meer zondagclubs de zaterdag verkiezen boven de zondag is dit niveau inmiddels behoorlijk gedevalueerd. Dit jaar moet het maar eens gebeuren. De selectie herbergt

Op voorhand lijken het Westerborkse VKW en SVBO de meest prominente opponenten. Grote vraag zal zijn of de speeldagkeuze voor de prestatiesport, die de club halverwege het seizoen hoopt te maken, grote invloed zal hebben. Ik vertrouw het trainer Germ de Jong toe de spelers wat in de luwte te houden van de interne discussie en zich te blijven focussen op de wedstrijden op het kunstgras van de Molenkrite.

GERARD’S

D E P RO G N O S E Eveneens traditiegetrouw, de prognose voor dit seizoen. Op de Molenkrite worden alle verloven voor de kantinemensen in april ingetrokken.

naast routine een aantal aanstormende eigen jeugdspelers. Met Jorn Wester (SWZ), Allard Westerdijk (terug van ON Groningen) en Gerrit de Vries (ONS Sneek) zijn er jongens overgekomen die het niveau verder verhogen. Dat kan een mooie en succesvolle mix worden. Ik zie zo niet wie de mannen van Erik van der Meulen zou kunnen stoppen. Handhaven zal voor de andere tweede klasser in de regio, vv Nijland, ongetwijfeld het devies zijn. Verwacht geen hooggekwalificeerd voetbal maar de onderlinge sfeer en het harde werken zullen voldoende punten opleveren om niet echt in de problemen te komen. De kampioen in 2I is al bekend. Dat wordt FC Burgum, met Be Quick Dokkum als goede tweede. In de eerste klasse zondag zal SWZ ongetwijfeld voor een toppositie gaan. Ook hier is de devaluatie van het zondagvoetbal tastbaar.

ONS Sneek zal ongetwijfeld tevreden zijn als men zich weet te handhaven in de Derde Divisie. Inmiddels is via de wandelgangen bekend geworden dat de degradatieregeling, ondanks een club minder, ongewijzigd zal blijven. Om de competitie zonder onsmakelijk toetje te beeindigen zullen er dus vier ploegen onder de South Park bewoners moeten finishen. Dat wordt een ‘hell of a job’ voor de sterk verjongde spelersgroep. Het moet voor jongens als onder andere Tom Arissen, Jan Dommerholt, Tiemen Landman het jaar van hun definitieve doorbraak worden. In tegenstelling tot de laatste jaren is door de TC van de club gekozen voor jonge, ambitieuze spelers. Als alles op zijn plaats valt zijn de bloemen ook voor Leo de Wagt en Joan van der Veen die de groep samen met de trainersstaf hebben samengesteld. Maar het moge duidelijk zijn dat het vervangen van Yume Ramos, Ale de Boer, Curty Gonzales, Michael Lanting en acht andere spelers niet eenvoudig is. Zo maar wat bespiegelingen aan het begin van een, hopelijk succesvol voetbalseizoen!

Geldig van 1 sept. t/m 31 okt. 2019

INSCHRIJFACTIE! Bij 3 maanden-abonnement 1 maand GRATIS Bij 12 maanden-abonnement 2 maanden GRATIS!

sneek

Optisport Health Club Sneek

Burgemeester de Hooppark 5, 8605 CR Sneek T: 0515-460891 | E: sneek@optisporthealthclub.nl

www.optisporthealthclub.nl/sneek SEIZOEN 2019-2020

03


Voetbal bijlage Hoofdtrainers Germ de Jong (ZO 1), Niels Boot (ZA 1) en Johan Wittermans (VR 1)

PRESTATIETEAMS SWZ BOSO SNEEK STAAN OP EEN KRUISPUNT

“Het eerste team van de zondagtak heeft in de breedte ingeboet”, concludeert Germ de Jong na het sluiten van de transferwindow. “Joran Smits, Jorn Wester en met name Kevin Huitema zullen we gaan missen. Ik heb vijftien volwaardige eersteklaswaardige spelers. Er moet dus niet al te veel gebeuren. Er zijn de laatste jaren al wat budgetbeperkingen geweest en de stroom aan nieuw jeugdig talent is ook niet oneindig. Anderzijds zie je de stormachtige ontwikkeling van Matts Bruining. Als die zo doorgaat, zie ik hem nog naar een bvo vertrekken in de toekomst. We gaan meedoen voor de prijzen met VKW, WVV, Hoogezand en SVBO als voornaamste concurrenten. Daarnaast zijn er denk ik nog twee of drie clubs die zich eenvoudig zullen handhaven, maar de rest zal voor lijfsbehoud gaan.”

De grootste metamorfose onderging echter het vrouwenteam van trainer-coach en vrouwen- en meidencoordinator Johan Wittermans: “Met het afblazen van de fusie crashte ook het samenwerkingsverband bij de vrouwen en meiden. ONS heeft nu geen vrouwenteams meer en veel meiden hebben voor ons gekozen. Ook bij SC Bolsward is het vrouwenteam ter ziele gegaan en daarvan is er ook een aantal bij ons gekomen. Ik start de

Van links naar rechts: Germ de Jong (ZO1), Niels Boot (ZA1) en Johan Wittermans (VR1)

voorbereiding al in de eerste week van augustus en heb de beschikking over een selectie met maar liefst 23 speelsters. Daarvan komen er uiteindelijk achttien in de definitieve selectie. We willen dat proces zeer zorgvuldig aanpakken, vandaar drie oefenwedstrijden en drie bekerwedstrijden. We hebben een aantal talentvolle spelers van SWZ- origine en dat wordt nu aangevuld met talenten van elders. Helaas zijn we niet ingedeeld in de tweede maar derde klasse omdat we in de nacompetitie als SVO Sneek geen team op de been konden brengen. De KNVB kon daar geen begrip voor opbrengen. We kunnen nu echter wel rustig bouwen aan een vrouwenbolwerk. Want dat zou mooi zijn. We zijn nog steeds voorstander van samenwerking in de regio en willen daar ook actief mee naar buiten treden. SC Joure en VVI zijn ook al gestopt. Dat is allemaal tegen de landelijke trend in. Wij willen hier als SWZ echt iets gaan neerzetten.”

ELFTALFOTO’S: NICO ALTENBURG

Niels Boot zag weliswaar Age Hains Boersma stoppen, maar kreeg daar Kevin Huitema en nog een aantal andere spelers voor terug. “Ik ben optimistisch gestemd. Vorig jaar was het nog wel eens passen en meten met de omvang van de selectie en dat kon je zien aan de wat mindere periode die we ook gehad hebben. Volgend jaar zijn we in de breedte sterker, mede omdat voetballen op zaterdag

een duidelijke trend is. We komen terecht in een prachtige klasse. Er ‘Even doorheen lopen’ is er niet meer bij met tegenstanders als Heerenveense Boys, CVVO, Workum en Scharnegoutum dat vorig seizoen ook al tegen promotie aan zat. De zwakste broeders zijn gedegradeerd, de stugge clubs zoals als DWP en SDS zijn er nog steeds. En Makkum, daar hebben we het traditioneel ook moeilijk mee. Het wordt een spannende competitie.”

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Nu de fusie met ONS Sneek in de ‘shredder’ is beland, staat SWZ Boso Sneek voor cruciale keuzes. Dat is het standpunt van de hoofdtrainers Germ de Jong (zondag 1), Niels Boot (zaterdag 1) en Johan Wittermans (vrouwen 1). Aan het voorspellen van een uitkomst over de dilemma’s wagen de heren zich niet, maar in het achterhoofd spelen de vraagstukken een rol voor het komend seizoen. Een andere gemeenschappelijke opvatting is dat men positief gestemd is voor de komende jaargang.

SWZ BOSO SNEEK ZO1: Bovenste rij (vlnr.): Harvey de Boer, Martin van Klaveren (teammanager) Germ de Jong (hoofdtrainer) André Semplonius (ass trainer), Herald Nauta (keeper trainer), Harry Oppers (teammanager) Koos Rijpma (fysiotherapeut) en Gerben Visser. Midden (vlnr.): Niels Bruining, Ruben Ybema, Danny Burgers, Shakur Postma, Klaas Boersma, Leon Faber en Han Miedema. Voor (vlnr.): David Veldmeier, Leon de Vries, Alwin Velds, Stefan Westhof, Fekadu Toussaint, Martijn Zwaga, Matts Bruining en Gustavo vd Veen. Op de foto ontbreken Kees Noordmans, Sidney Veldkamp, Iffy Gorissen. Rudy Mann (verzorging) en Elske Taconis (verzorging)

SWZ BOSO SNEEK ZM 1: Bovenste rij (vlnr.): Adriaan Tabbers, Julian Chessa, Geart Hiemstra, Brend Popma, Rutger Kruis, Patrick van der Velde, Marcel van der Meulen, Patrick Veenstra, Dani Mohammed en Jelmer Popma. Midden (vlnr.): Thijs Goes, Tim Posthuma, Patrick Altenburg, Hille Westerhof (leider) Dicky van der Velde (Grensrechter) Kerst Hoekstra (leider) Jesper Sjollema, Kevin Huitema en Joey Huitema. Voor (vlnr.): Daniel Bennik, Joey Westerhof, Andy de Vries, Freerk de Jong, Joel van Stralendorff (Assistent Trainer) Niels Boot (hoofdtrainer) Justin Rienks, Tjardo de Graaf, Joris Speelman en Jesse Lee Harris.

Verplichting De trainers tonen alledrie een grote betrokkenheid bij de club. “Als je ziet hoeveel vrijwilligers hier rondlopen dan mag je spreken van een grote gunfactor. “Veel mensen zijn bereid een hand uit te steken”, vertelt Johan Wittermans. Maar voor een club van deze omvang heb je ook veel handen nodig, bijvoorbeeld in de kantine. Bij de vrouwen en oudere meiden hebben we het nu zo gepland dat zij of de ouders een vrijwilligerstaak qua planning gemakkelijk kunnen combineren met een wedstrijd. In dat soort slimme oplossingen moet je denken tegenwoordig. Gerben de Jong: “Ik noem het ook regelmatig bij mijn spelers. De mensen hier verdienen voetbal met passie en als het beetje kan ook kwaliteit. Feit is dat de geldkraan behoorlijk is dichtgedraaid ten opzichte van een paar jaar geleden. Enerzijds is de club ambitieus, maar de vraag is of dat in de huidige vorm vol valt te houden. Het zou ook op breedtesport kunnen uitdraaien op den duur. Maar dat moet je dan ook duidelijk communiceren. Er is hier duidelijk behoefte aan een technisch beleid. Er zou een goede Hoofd Jeugdopleidingen moeten zijn en, sterker nog, die loopt hier gewoon rond. In de senioren was men bezig met een goede kandidaat (Marten van der Kamp, red), maar die gaat werken als scout voor SC Heerenveen. We staan nu echt op een kruispunt. Welke kant gaan we op met de vereniging. En dan heb ik het ook over de speeldag van een prestatieteam” Niels Boot beaamt deze stelling: “Het was ooit de bedoeling dat ‘zm’ een kweekvijver zou zijn voor de zondag, maar de praktijk heeft de theorie achterhaald. Zaterdagvoetbal wordt de norm. Nu al groeien we naar elkaar toe. Eersteklas op zondag en derde klas op zaterdag. Twee jaar geleden was dat verschil nog vijf klassen. Wij hebben een autonome status binnen de club in de goede zin van het woord. Zm is een hechte vriendenclub.”

Op zoek naar een leuk cadeau? Geef eens iets anders.

‘Avontuurlijke Appel’, ‘Duivelse Drop’ of toch maar ‘Fruitig Framboos’? Chocolade Bikkels zijn er in alle smaken en kleuren. Voor elk wat wils!

Oosterdijk 85 - T 0515 433 777 04

SEIZOEN 2019-2020

sneek


Voetbal bijlage Patrick Zijda, hardwerkende middenvelder van LSC

“WIJ KUNNEN MEEDOEN OM HET KAMPIOENSCHAP” Het is LSC 1890 niet gelukt om de promotie, die men zo graag wilde bewerkstelligen, naar de eerste klasse af te dwingen. In de competitie pakten de blauwhemden de eerste periode, speelden vervolgens een slechte tweede seizoenshelft, haalden weliswaar de finale van de nacompetitie maar verloren deze. Een extra herkansing leverde ook niet het gewenste resultaat op. Middenvelder en basisspeler Patrick Zijda was erbij en zag de sportieve ambitie voor de zoveelste keer uiteenspatten.

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

“In beide wedstrijden om promotie waren we de beter voetballende ploeg”, start Zijda zijn analyse. “Tegen GAVC kom je zelfs op twee nul en dat mag je nooit meer weggeven als je het mij vraagt. Vervolgens verlies je met penalty’s. In de wedstrijd daarna ben je weer de bovenliggende partij tegen SC Stadspark (Groningen, red.), passen zij zich volledig aan tijdens de wedstrijd. Zelf kop ik een bal tegen de paal een kwartier voor het einde en uit de tegenaanval scoren zij, waardoor ze de wedstrijd beslisten. Dan weet je dat het een gelopen koers is.”

Smalle selectie

kunnen. Toen we in de eerste klasse speelden waren we van elf tot zeven weg met een bus en die dagen zijn prachtig in sportief opzicht maar wel tijdrovend. In het weekend ben ik ook deels aan het werk. Mijn collega’s nemen veel van mij over als ik moet voetballen, dus het zou eventueel niet uitmaken of het een zaterdag of zondagvereniging zou zijn. Echter is het geen must om te vertrekken naar een andere vereniging”, besluit de werknemer van Zijda Yachting.

Positie het aan de mentaliteit van sommige spelers zelf ligt. “Als je nieuw bent en vanuit de jeugd of andere vereniging komt dan kan het zo zijn dat je niet direct in de basis komt te staan. In het verleden waren er voldoende spelers die dan direct weer weg gingen.”

Doel “Ik denk dat we mee kunnen doen om het kampioenschap. Zoals ik net al zei kunnen we tegenslagen beter opvangen en als we ook meer inhoud kunnen krijgen door de trainingen dan zijn dat belangrijke positieve stappen. Overigens is het wel lastig vooruitblikken. We zijn ingedeeld in een andere

In de jaren dat de 24-jarige Zijda in het eerste elftal speelt heeft hij op verschillende posities gevoetbald. De trainer en zijn speler hebben een ander idee waar hij het best tot zijn recht komt. “Ik zou zeggen dat ik een lopende spits ben. Een die het van hard werken moet hebben en gaten moet trekken voor anderen. Met de ‘razziawedstrijd’ speelde ik daar wel en scoorde ik ook direct twee keer. In de praktijk speel ik vaak als een van de twee diepgaande middenvelders. Ik ben tweebenig en pak toch redelijk vaak nog een doelpuntje mee. Komend seizoen hoop ik ook weer wat doelpunten te maken. Als je als middenvelder een stuk of vijftien maakt dan speel je mee om het kampioenschap. Twee seizoenen geleden maakte ik er een stuk of twaalf, dat was wel een goed seizoen. Of dat komend jaar weer gaat lukken weet ik niet, ik heb nooit echt een doel voor mijzelf behalve dat ik zo veel mogelijk van waarde wil zijn voor het team.”

ZWEMBAD IT FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

De afgelopen jaren startten de Snekers vaak goed in de competitie, maar een smalle selectie speelde de club vervolgens parten. Zo ook vorig jaar: “Zelf ben ik eigenlijk altijd aanwezig bij trainingen maar dat is niet voor iedereen zo en dan kun je dus ook met één keer trainen in de basis staan. De trainers hebben de afgelopen seizoenen hierdoor niet altijd goed kunnen trainen omdat er spelers makkelijk afmeldingen stuurden en ik verwacht dat dit komend seizoen wel anders is. We hebben ongeveer acht spelers bij de selectie gekregen waardoor de trainer nu ook andere keuzes kan maken. Dit was de afgelopen jaren ook wel het plan maar dat lukte niet altijd. Met de komst van de nieuwe selectieleden kunnen we ook blessures en schorsingen opvangen. Dat dit vorig jaar niet goed lukte kun je zien aan de resultaten na de winterstop.” Naast de smalle selectie is Zijda ook van mening dat

klasse dus we weten niet al te veel van onze nieuwe tegenstanders. Toch kunnen we wel een stap maken, ook tactisch. We spelen altijd ons eigen spelletje met opbouw van achteruit. Ook daarin kunnen we nog wel vooruitgang boeken vind ik. De trainer zal daar wel een leidende rol in moeten hebben naar mijn mening. Vorig seizoen stonden we tegen Roden thuis dik achter bij de rust en hebben het toen alsnog omgegooid. Of we dat niet eerder hadden kunnen doen weet ik niet. De trainer neemt de beslissingen daarin. Ik verwacht dat we bovenin mee gaan draaien. Opvallend was dat wanneer we vorig jaar speelden met een balvaste spits en veel beweging daarom heen we het beste voetbal lieten zien.”

Hogerop

A-B selectie LSC 1890 2019-2020. Achterste rij (vlnr.): Hendrik Falkena (fysio), Kevin Vellekoop (grensrechter), Gerrit Boorsma (grensrechter), Erik van der Meulen (hoofdtrainer), Marcel Priem (assistent trainer), Brenda Sytsma (verzorgster), Prem Ganpat (hoofdtrainer 2e elftal) 3e rij van links naar rechts: Maarten Kingma, Tom Doldersum, Floris Bok, Jorn de Boer, Aron Brouwer, Jolt Scholtanus, Edo Veldhuis, Kamiel Gerritsen, Alec Speelman 2e rij van links naar rechts: Jort Bloemhof, Jesper Knoop, Ramon Vallinga, Jari Boorsma, Jesse van Sermond, Jesse Molenaar, Marco Ahmed, Rene Cnossen, Patrick Zijda, Bradley Steensma Voorste rij van links naar rechts: Ronny Sytsma (leider), Steven vd Zee, Lars Bos, Jorn Wester, Gerrit de Vries, Allard Westerdijk, Rodi de Boer, Daan Daniels, Erald Pietersma (leider)

SCHRIJF JE NU IN VOOR ZWEMLES EN BETAAL GÉÉN INSCHRIJFGELD!

Wenst u fijne feestd en een spetterend

“De ambitie om hogerop te spelen bij een andere vereniging is wel aanwezig, maar niet ten koste van alles. Ik vind het ook leuk om nadien een biertje te kunnen drinken en op de fiets weer naar huis te

www.optisport.nl

DIRECT STARTEN NA DE VAKANTIE? ER ZIJN NOG ENKELE PLAATSEN BESCHIKBAAR!

KOM JIJ OOK ZWEMMEN IN DE KERSTVAKANTIE?

Bel of mail voor meer informatie: 0515-413218 of itrak-receptie@optisport.nl

Burg. De Hooppark 4 8605 CR Sneek T 0515-413218

www.optisport.nl/rak

ZWEMBAD IT XM A5 poster v2 Algm.indd 1

sneek

Burgemeest 8605 CR Sne T 0515-4132 E rak@optis I www.opti

SEIZOEN 2019-2020

elke dag tijdens opening activiteiten leuke acties in de horeca

05


De nieuwe T-Cross. Tot € 3.000 voordeel bij Van den Brug in Sneek.

Rijklaar al vanaf

€22.620

of private lease per maand vanaf

€369

De nieuwe Volkswagen T-Cross, een auto net zo veelzijdig als jouw leven. Uniek, niet in een hokje te plaatsen. Kleurrijk als geen ander en met veiligheid op de eerste plaats. Profiteer bij Van den Brug Sneek van aantrekkelijk voordeel tot € 3.000. Ga naar vandenbrug.nl en bekijk alle modellen.

CO2-emissie Volkswagen T-Cross 110-116 g/km, gemiddeld brandstof-verbruik 4,2 - 5,1 l/ 100 km. *Genoemde vanaf-prijzen zijn altijd inclusief btw, bpm, afleverkosten, recyclingbijdrage en leges. Actievoordeel geldig zolang de voorraad strekt. ** De full operational lease wordt onder het Keurmerk Private Lease aangeboden door Volkswagen Financial Services en de vanaf-prijs is inclusief BTW o.b.v. 48 maanden, 10.000 km per jaar, €500 eigen risico. Brandstof is niet inbegrepen. Vaste opzegvergoeding is 40% van de resterende leasetermijnen. Toetsing en registratie bij BKR te Tiel. | Drukfouten voorbehouden. Afbeelding kan meeruitvoeringen bevatten.

NATUURLIJK

BIJ:

Van den Brug Sneek Kleermakersstraat 6, 8601 WG Sneek T 0515 - 42 52 52 sneek@vandenbrug.nl vandenbrug.nl/volkswagen

Je vindt de andere vestigingen van Van den Brug in Heerenveen, Franeker, Drachten en Buitenpost.


Voetbal bijlage HJSC doelman Johan de Boer

“WINNEN IS HET BELANGRIJKSTE, MAAR LIEVER MET 1-0 DAN MET 5-4” HJSC werd vorig seizoen kampioen in de vijfde klasse. Een van de spelers die ervoor zorgde dat er achterin weinig tegendoelpunten vielen te noteren is Johan de Boer. De 24-jarige keeper hoefde slechts 27 keer te vissen maar verwacht komend seizoen een zwaardere klus voor de defensie. “Ik denk wel dat het een stuk zwaarder gaat worden. In de vierde klasse zijn er meer ploegen die willen voetballen, maar die ook meer kwaliteit hebben. Dat zal er weliswaar voor zorgen dat we wat vaker onder druk komen te staan, maar ook ons eigen spel kunnen gaan spelen. Ik verwacht wel dat we ons kunnen handhaven maar dat zal niet eenvoudig worden. In de thuiswedstrijden hebben we in ieder geval het publiek achter ons staan. Dat is een goed gevoel voor de spelers”, aldus de in Hommerts woonachtige de Boer.

Team “We waren vorig seizoen het meest consistent en daardoor denk ik ook de terechte kampioen. We speelden een seizoen waarin veel factoren positief uitpakten. Weinig blessures en schorsingen zorgden ervoor dat we vaak met dezelfde ploeg konden spelen waardoor we ook vastigheden konden krijgen. Dat is voor komend seizoen hopelijk weer het geval”, vertelt de doelwachter die zijn karakter als volgt omschrijft: “In de kleedkamer ben ik iemand die wat rustiger is, ik treed niet direct op de voorgrond. Overigens doe ik dat ook niet op het veld als de bal niet bij mij in

de buurt is. Ik kan wel iets gaan roepen dat de aanvallers iets moeten doen, maar een goede inschatting kan ik dan niet maken van de situatie. Ik ben een echte lijnkeeper, het meevoetballen kan wel beter. De coaching rondom mijn doel is op orde maar ook daar kan ik nog wel stappen in maken.”

De nul Waar de Boer vorig seizoen de minst gepasseerde doelman was in de vijfde klasse, wacht hem een nieuwe uitdaging voor komend seizoen. “Nee ik heb niet een specifiek aantal doelpunten in gedachten dat ik maximaal uit het net moet vissen. Ik start elke wedstrijd weer met het idee om de nul te houden. Dat is als keeper ook mijn taak, maar ik ben van mening dat het teamdoel een stuk belangrijker is. Mochten we winnen maar wel een tegendoelpunt krijgen dan is dat zo, maar ik win liever met 1-0 dan met 5-4. Dat betekent dat ik de nul heb gehouden. Overigens is dat ook zo bij een 3-0 voorsprong en dat we dan in de laatste minuut denken dat we al hebben gewonnen. Een tegendoelpunt is dan voor mij alsnog gewoon een tegenvaller.”

SELECTIE HJSC Spelers: Johan de Boer Erro Hofstra, Mark Tesselaar, Nils de Lange, Lex Potma, Bart van Kalsbeek, Pieter Wiersma, Marko Hoekstra, Sander Sijbranda, Justin Boornstra, Jeroen Kroles, Lars Palijama, Jarno Hofstra, Wiebe Jelle van der Hoek, Wietze Wempe, Tristan Kouwenhoven, Toussaint Boornstra, Thomas Bethlehem, Pieter Kor Spoelstra, Arjen Visser, Thomas Graven, Henk Sijbranda, Jetze Wiersma, Technische staf: Broer Wiebe de Ringh (Hoofdtrainer), Timo Wittermans (Assistent), Anepiet Hoekstra (Ass. Scheidsrechter), Astrid Breed (Verzorgster)

Roelof Booij, topschutter van TOP’63

“Laten we ons eerst maar eens veilig spelen” In de nacompetitiefinale was het in de vierde minuut van de wedstrijd alweer raak voor TOP’63. Doelpuntenmaker was ditmaal niet clubtopscorer Atze Atsma, maar diens natuurlijke opvolger: Roelof Booij. De blonde spits met een steeds beter wordend moyenne speelt alweer jaren in het eerste elftal van de club uit Oppenhuizen. Vorig seizoen Na de degradatie in het seizoen 2017-2018 waren de verwachtingen hooggespannen richting het vlaggenschip van TOP. Een plek in het linker rijtje was het doel. “Als je het mij vraagt dan is het verschil tussen de derde en de vierde klasse niet al te groot. Ondanks dat we degradeerden is de selectie eigenlijk intact gebleven, maar hebben we vorig seizoen gewoon niet goed gepresteerd. Pas na de winterstop ging het allemaal beter en hadden we ons zelfs rechtstreeks veilig kunnen spelen. Dat dit uiteindelijk via de nacompetitie gebeurde was enigszins teleurstellend, al hebben we de handhaving wel gevierd.”

Seizoen 2019-2020 “We hebben eigenlijk al een langere periode een vaste groep spelers, dit is komend seizoen niet anders. Vorig jaar zijn er ook jeugdspelers geweest die al mee hebben gespeeld. Dat is ook hetgeen dat de komende jaren verder ontwikkeld zal worden, die verjonging. Daarom moeten we ook niet denken dat we komend seizoen direct mee bovenin kunnen gaan draaien; laten we ons eerst maar eens veilig spelen”, vertelt Booij realistisch. “We hebben een selectie die in de laatste wedstrijden van de competitie steeds

sneek

Selectie TOP ‘63 Jesse Metselaar, Atze Atsma, Roelof Jacob Booy, Remco Regeling, Luuk Mertens, Timo Breukelaar, Wolter van Erkelens, Sander Douma, Eelco Rijkens, Wiebe de Jong, Gerben Homsma, Dylan van der Zee, Hiddo Wolters, Kevin Kroes, Wieger Baarda, Jorn Veenstra, Stephan Tichelaar, Patrick Kuipers. Hoofdtrainer: Henk van Hes. Assistenttrainer: Pieter Siem Wijnja. Leider: Jan Huisman. Verzorger: Sjaak Bakker. Grensrechter: Auke Wind.

beter ging spelen en ik verwacht dat we dat komend seizoen door kunnen zetten. Toch zijn er altijd, naast ploegen die tegenvallen ook ploegen die goed genoeg zijn voor de derde klasse. Het blijft speculeren.”

Persoonlijk Waar TOP de afgelopen jaren moeilijke seizoenen kende, was Booij juist de revelatie van het team. Een verklaring daarvoor heeft hij niet. “Ik zeg altijd dat er maar twee

spelers zijn die geen team nodig hebben om te scoren, maar die doen dat dan ook op het allerhoogste niveau. Ik ben toch afhankelijk van een eindpass en wanneer die goed is kan ik vervolgens tot scoren komen.” Het grote voorbeeld van de in Sneek woonachtige Booij is zijn teamgenoot Atze Atsma. “Zelfs nu hij al wat ouder is vindt hij het nog steeds prachtig om op zaterdag te voetballen. Hij heeft veel doelpunten gemaakt en ooit hoop ik dat misschien te evenaren. Het klikt goed tussen ons, we kennen elkaars kwaliteiten en zodoende kunnen we het ook buiten het veld goed vinden. Om zijn record in te halen moet ik nog wel tien jaar minimaal vijftien doelpunten per seizoen maken, maar ik heb hoop het te halen. Komend seizoen is het doel voor mij persoonlijk in ieder geval wel om vijftien doelpunten te maken.” SEIZOEN 2019-2020

07


Elke dag een mooie dag bij Kinderwoud!

Renault Mégane Estate 1.6

Volkswagen Golf 1.6 TDI

€ 6.890,-

€ 9.790,-

Dynamique | Clima I PDC I Trekhaak 156.084 Km I Bouwjaar 2010

• dagopvang • buitenschoolse opvang • peuteropvang • gastouderopvang

Bluemotion | Navi I Clima I Cruise 175.096 km I Bouwjaar 2014

Roodhemsterweg 14 - 8651 CV IJlst T 0515-531 436 - E info@garagekroes.nl

garagekroes.nl

T 0513 - 610 825 M info@kinderwoud.nl

Seat Ibiza ST 1.2 TDI

Ford Fiesta 1.0 Ultimate

Citroën C1 1.0 e-VTi

€ 4.290,-

€ 11.490,-

€ 8.790,-

COPA Ecomotive | Airco I Cruise | 197.430 KM I Bouwjaar 2011

kinderwoud.nl

Navi I PDC I Cruise 44.706 KM I Bouwjaar 2017

Westersingel 30a Sneek

Airscape Feel | Cruise I Airco 35.067 km I Bouwjaar 2017

Aangesloten bij:

Telefoon 0515 41 78 85 www.dewit-dijkstra.nl

VAKGARAGE ANNE KNOL

KNOLTOPPERS VOOR U UITGELICHT!

Mini Countryman

Kia Sportage

1.6 Cooper Chili Navi | Clima | Bluetooth Carkit en Streaming 113.769 km | 2011

€ 13.750,-

VW Tiguan

1.2 LS 1.6 LS 1.0 16V LS 1.0 5 Drs Exclusive Automaat 1.0-12V Séduction 1.6 e-HDi So Chic 1.2 Edizione Cool 1.2 ACTIVE 1.4-16V Ambiente 1.6 TDCI Econetic 1.3 Cool & Sound 1.4 Comfort 1.0 i-Drive Cool 5Drs 1.4 CVVT X-tra 1.2 CVVT Comfort Pack 1.0 CVVT EconomyLine 1.2 CVVT Plus Pack 1.4 X-pect 2.0 CVVT X-ecutive 2.3 Turbo Executive 180 AMG Business Solution

2012 2010 2011 2013 2010 2011 2009 2012 2005 2013 2009 2011 2013 2011 2012 2014 2012 2009 2010 2008 2018

Airco | Cruise | Airco-Metalic Lak- Lichtmetalen Velgen Airco | LMV | ML Airco | Lichtmetaal | Bluetooth Nette Auto Gekleurd Dak-LMV-Airco-ML- Diesel Trekhaak-Airco-Met.Lak Airco | Cruise Wagon Clima , Navi , Carkit etc Airco | Lichtmetaal Airco | Lichtmetaal | Cruise etc Airco Centrale deurvergrendeling Airco | Trekhaak Airco- Metalic Radio Cd | Afstandsbediening Airco | Lichtmetaal | Mistlampen Nette Auto Trekhaak | Clima | Cruise Airco-Trekhaak-Lichtmetalen velgen LED lampen voor | Camera | Navigatie etc.

€ 11.750,-

Volvo CX70

125 PK EcoBoost Titanium Clima | Bluetooth | Cruise 37.766 km | 2014

€ 29.950,-

Aveo Cruze Spark C1 C1 DS3 Panda Panda Focus 5Drs Focus Wagon Ka Civic i10 cee'd Picanto Picanto Rio Rio Sportage CX-7 B Automaat

1.2 S-Edition NR 119/275 AC | Cruise etc. | 30.083 km 2014

Ford Ecosport

1.4 TSI Highline Edition Automaat 140PK Leer | Navi | Pano | 35 .369 | 2015

Chevrolet Chevrolet Chevrolet Citroën Citroën Citroën Fiat Fiat Ford Ford Ford Honda Hyundai Kia Kia Kia Kia Kia Kia Mazda Mercedes-Benz

Suzuki Swift

2.0 Business Line Trekhaak | Clima | Navi | Bluetooth | 1ste eigenaar | 52.774 km 2014 € 21.950,-

2.0 D4 FWD Automaat Momentum 181PK Leer VOL Trekhaak | 137.703 km 2014 € 22.950,-

€ 13.950,-

€ 5.750 € 6.450 € 5.450 € 7.950 € 3.750 € 6.950 € 4.950 € 4.950 € 2.950 € 6.750 € 3.250 € 9.950 € 6.250 € 8.450 € 6.950 € 6.450 € 8.450 € 4.950 € 8.950 € 9.750 € 29.500

Nissan Opel Peugeot Peugeot Renault Renault SEAT Å KODA Suzuki Suzuki Toyota Toyota Toyota Volkswagen Volkswagen Volkswagen Volvo

Qashqai Agila 207 SW 407 Twingo Twingo Ibiza ST Fabia Alto Celerio Auris Avensis Yaris Golf Polo Up! V40

2.0 Tekna 1.2 Edition 1.4 VTi XS 1.8 SR Pack Business 1.2-16V Collection 1.2 Authentique 1.2 TDI Style Ecomotive 1.2 TSI Sprint 1.0 Exclusive Automaat 1.0 COMFORT 1.6-16V TERRA 1.8 VVTi Dynamic Business Special 1.0 VVT-i Comfort 1.4 TSI 103KW Comfortline Business 1.0 BlueMotion Edition 1.0 high up! BlueMotion 1.6 T2 Kinetic

2009 2009 2009 2008 2011 2008 2012 2014 2010 2015 2009 2009 2013 2007 2015 2012 2013

Nav | Trekhaak Airco | Trekhaak | hoge zit Cruise Control-Metalic-Airco-Trekhaak Airco | Trekhaak | Lage Kilometers Airco | Lichtmetaal Airco | Unieke stand Bleutooth, Airco, 5Drs Airco | Trekhaak Leer | Navi | Cruise | TH Clima NAVI | AIRCO | Bleutooth Airco | Navigatie | Stoelverwarming| 75 PK Clima | Cruise | Bluetooth carkit

Het actuele en complete aanbod: www.vakgarageanneknol.nl PRIJS= PRIJS!

Wij werken altijd met ‘All-In’ prijzen. Dit is inclusief: Onderhoudsbeurt // 6 maanden Bovag garantie // 1 jaar pechhulp // APK

€ 10.500 € 5.950 € 4.950 € 4.950 € 5.450 € 3.250 € 5.750 € 8.950 € 6.950 € 6.950 € 6.950 € 12.500 € 8.450 € 6.950 € 11.750 € 6.950 € 14.950


Voetbal bijlage Assistent trainer en clubicoon Lars Niemarkt

EERDER VEILIG SPELEN DOEL VOOR BLACK BOYS

Vorig seizoen was, net als dat wel vaker het geval is bij Black Boys, een veelbewogen jaar. Tien wedstrijden voor het einde van het seizoen leek handhaving een schier onmogelijke taak. Voorzitter Jan Broersma kwam het doel verdedigen, assistent-trainer Lars Niemarkt maakte zijn rentree in het eerste elftal en met hem nog enkele ‘old cracks’. De assistent van hoofdtrainer Jappie Booij zal komend seizoen, ‘in principe’, niet voetballen. “Het was een seizoen zoals we wel vaker hebben meegemaakt de afgelopen jaren. Een slechte start, oudere spelers die terugkomen om de smalle selectie aan te vullen en dan toch weer in de vierde klasse blijven. Op het einde hebben we zelfs nog meegedaan om een nacompetitieplek voor promotie. Tijdens het seizoen hadden we ineens geen doelman meer en via via kwam ik erachter dat onze voorzitter ooit wel eens gekeept had. Hij heeft het super gedaan. Dit is ongeveer een korte samenvatting van het seizoen”, aldus Niemarkt.

Komend seizoen Voor het komende voetbalseizoen heeft Lars Niemarkt meer vertrouwen in de selectie, ten opzichte van die van vorig seizoen. “We hebben meer man op papier en hoeven zodoende niet direct op de oudere, al gestopte, spelers terug te vallen. De jongere spelers heb-

ben weer een jaar meer ervaring opgedaan en kijkend naar hoe het vorig seizoen op het einde ging, verwacht ik dat we in het begin ook meer punten kunnen halen. Vorig seizoen hadden we in de voorbereiding ook nog een tegenvaller dat twee spelers, die van WPB de overstap maakten naar ons, niet speelgerechtigd waren en er andere spelers moesten worden ingepast. Dat hoeft nu niet meer, dus als wij ons niveau halen dan hoop ik wel dat we ons eerder veilig kunnen spelen. Dat is in ieder geval de doelstelling. Als je kijkt naar vorig jaar dan kun je wellicht ook nog meedoen om een toetje in de zin van nacompetitie, dat zou wel echt een enorm succes zijn.”

Persoonlijk Afgelopen seizoen was voor de 33-jarige Sneker druk. Naast zijn baan bij Niemarkt Jachtschilders stond hij ook op het veld bij Sneek Wit Zwart. “Mijn zoon speelt

daar en zijn team trainde ik ook.

Op woensdag, in het begin, en vrijdags bij Black Boys en dan in het weekend ook nog twee dagen op het veld. Komend seizoen ga ik daarom ook geen trainerscursus volgen, dat is echt te veel van het goede. Vorig jaar was dat wel het plan, maar door verschillende factoren bleek dat niet haalbaar.”

SELECTIE V.V. BLACK BOYS (een elftalfoto is nog niet beschikbaar) Spelers: Huso Boszkurt, Jan Broersma, Dennis Kempen, Richard Nieuwland, Mladen Dubravac, Rui Jorge Kelly, Max Hofstra, Arjen Brinksma, Martijn Jetten, Kewin de Jong, Harry Terpstra, Raymond Abelsma, Justin Wolfswinkel, Msokolo Ramazani, Joel Baptiste, Lars van Dijk, Dennis Niemarkt, Thierry Waffeu Talla, Mohamed Camara, Michael Jansen, Alex de Jong, Carlos Kamphuis. Technische staf:Hoofdtrainer: Jappie Booij, Ass. trainer: Lars Niemarkt, Teammanager: Sybren de Jong, Ass. Scheidsrechter: Wiepie de Vries, Verzorger: Ferry Loolofs

Jaider Pommer, spits van Scharnegoutum

“Een periode is wel realistisch” Nog voor de seizoenstart 2019-2020 zijn de verwachtingen hooggespannen bij Scharnegoutum. Vorig seizoen werd, als promovendus, een periode in de wacht gesleept in de derde klasse. Na een overwinning tegen het Lemster CVVO overleefden de voetballers uit het gelijknamige dorp zelfs de eerste ronde maar verloor men vervolgens tegen Rijperkerk. Dit seizoen hoopt aanvaller Jaider Pommer op eenzelfde scenario, wellicht met een happy end. “Ik werk in Den Haag en probeer zoveel mogelijk te spelen, maar doordat ik in ploegendienst werk lukt dat niet altijd. Voor mij is het geen optie om te gaan voetballen in Den Haag, ik vind het leuk om hier te spelen. We zijn een team met ambities en daarnaast spelen mijn vrienden hier ook. Die kilometers neem ik graag op de koop toe”, aldus de 25-jarige Pommer.

Vorig jaar “Een probleem vorig jaar was dat we misschien te weinig hebben gescoord. Verder hebben we een goed seizoen gedraaid. We hadden vooraf al de verwachting om mee te doen om een periode. Dat dat dan ook nog lukt is wel mooi, zeker omdat we nog niet lang geleden twee klassen lager speelden”, vertelt de spits.

Derde klasse Ondanks de promotie van de FC Wolvega verwacht Pommer niet ineens kampioen te worden. “Ik verwacht dat er meerdere ploegen zijn die daarom gaan spelen. Het zou mooi zijn als wij een van die ploegen zijn, maar ik verwacht ook het nodige van SWZ dat zich goed heeft versterkt en Workum en Heerenveense Boys hebben ook goede ploegen. Een periode pakken zal voor ons ook de doelstel-

sneek

Aanvaller

Achterste rij van links naar rechts: Marcel Boersma (spitsentrainer), Jacob Visser, Sibren Posthuma,RIJ Sibolt Jellema, Lanting, GijsBoersma, Vaessen, Gert vanJustin der Meer FetzeAltenburg Gaastra ACHTERSTE (VLNR): BrendWytze Popma, Age Hains Thijs Goes, Rienks,enPatrick (teammanager). Middelste rij van links naar rechts: Henk Jan Eekma (grensrechter), Johannes en Jorn Popma. MIDDELSTE RIJ (VLNR): Hille Westerhof (leider), Patrick vd Velde, Patrick Veenstra, Jesper Greidanus, Timo Jansen, Johannes Wierda, RemcoJesse Bervoets (hoofdtrainer), Jos Peterson (assistent Zijlstra, Jelmer Popma, Daniël Bennik, Aron Doevendans, Lee Staalsmid en Kerst Hoekstra (teammanager). trainer),RIJ Gerald Dotinga, Vincent van derdeHaag, en Youri Kalsbeek (materiaalman) VOORSTE (VLNR): Joey Westerhof, Freerk Jong, Alex Niels Jansen Boot (trainer), Dicky van der Velde (grensrechter), Voorste rijen van links naar rechts: Zeilstra (verzorgster), Mark Boschma, Geart Hiemstra Rinke Hiemstra. NIET OPJanneke DE FOTO:Tim Posthuma en Fred Lodewijk (trainer).Rick Atsma, Kees Becker, Gert Jan van der Berg, Jeroen Tekstra, Jos van Schepen, Jaider Pommer en Fennigje Jager-Louwsma (fysiotherapeute). Op de foto ontbreekt Robert Bervoets (keepertrainer)

ling worden, verwacht ik, al hebben we het er nog niet over gehad onderling. Ik informeer mezelf altijd over de tegenstanders. Vooraf bekijk ik vaak wel even een wedstrijdverslag

van de tegenpartij om mijn voordeel daaruit te halen, daarom denk ik ook dat we een periode kunnen pakken.”

Waar Pommer vorig seizoen achtmaal het net liet bollen, heeft hij de hoop komend seizoen vaker doeltreffend te zijn. “Het winnen is het belangrijkste, maar natuurlijk wil je als aanvaller belangrijk zijn. Je wilt altijd zoveel mogelijk doelpunten maken. Ik wil er bijvoorbeeld twintig maken, maar dan heb ik wel alle wedstrijden nodig en ik weet ook dat dit niet altijd lukt door mijn werk. Als anderen scoren ben ik ook blij hoor, een assist is ook mooi. Het leuke is dat mijn kwaliteiten door mijn trainer en mij anders worden ingeschat. Hij ziet mij meer als een aanspeelpunt, fysiek gezien is dat logisch, terwijl ik zelf meer vind dat ik in de diepte moet worden aangespeeld. Een verbeterpunt is de omschakeling van balbezit naar balbezit tegenstander. Daar kan ik nog wel een stuk beter in worden.”

SEIZOEN 2019-2020

09


Voetbal bijlage Broers Sjoerd Teake en Fokke Jan Kooistra

“IEDEREEN WIL ZICH HANDHAVEN” Op de laatste speeldag van het seizoen 2018-2019 speelde Nijland tegen Leeuwarder Zwaluwen. De club uit het gelijknamige dorp verloor ruim, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een zeer geslaagd seizoen als promovendus bleef men namelijk boven de nacompetitiegrens waardoor de dorpsclub zich handhaafde in de tweede klasse. De gebroeders Sjoerd Teake en Fokke Jan Kooistra, beiden vleugelverdedigers, beamen dat Nijland ergens om moet spelen. “Anders zijn wij ook maar een middelmatige ploeg.” Aanvallers

Kwaliteiten

Dat beide broers uiteindelijk op de backpositie terecht kwamen hadden ze zelf nooit gedacht tijdens hun jeugdjaren. Fokke Jan: “Ik was altijd linksbuiten en later spits, maar als ik in het eerste wilde spelen moest ik toch ergens anders spelen. Andere spelers zijn nu eenmaal beter op die positie. Hierdoor ben ik uiteindelijk een keer op de linksbackpositie neergezet tijdens een wedstrijd. Vanwege mijn snelheid bleek dat ik dit redelijk goed beheers.”

De kwaliteiten van beide vleugelverdedigers komen redelijk overeen. Sjoerd Teake (29) over zijn jongere broer (26): “We hebben een zeer gevaarlijke linkerkant met Nico Pieter Bonnema en Fokke Jan. Zij hebben een bepaalde klik. Fokke heeft een goede voorzet in huis, is snel en komt graag mee op.”

Sjoerd Teake: “In mijn geval werd er een keer met drie verdedigers gespeeld en werd ik door de trainer als op de rechterkant gezet. Dat bleek uiteindelijk voor mij wel de plek waar ik goed uit de voeten kon en zodoende ben ik daar uiteindelijk ook terecht gekomen. Ik zou zelf wel eens wat meer willen aanvallen. Op de trainingen kan dat wel maar tijdens wedstrijden is dat wel eens wat lastiger.”

Gevraagd naar de kwaliteiten van Sjoerd Teake, die in het voetballeven gesierd wordt met de bijnaam Turbo: “Hij is eveneens snel, verdedigend sterk en kan ook nog eens goed meevoetballen. Als hij voorin komt kan hij ook nog een goede voorzet produceren.”

Handhaving Fokke Jan, nog woonachtig in het ouderlijk

Achterste rij (v.l.n.r.): Silvan Kooistra, Marco Fijlstra, Paul Brandsma, Bouke Poelsma, Mente de Boer, Nico Bonnema, Tsjeard Weersma. Middelste rij (v.l.n.r.): Jildert de Boer, Arjan van der Wal, Johan Eppinga, Hein Damstra (Verzorger), Feike Boschma (Assistent Scheidsrechter), Siard Luinenburg, Johannes Breeuwsma, Jordi Albada. Voorste rij (v.l.n.r.):Mark Zijlstra, Sjoerd Tjalsma, Lykle Bleekveld (Hoofdtrainer), Irolt Biesma, Pyt Nota (Assistent Trainer), Fokke Jan Kooistra, Pier Gerbrandy. Op de foto ontbreken: Ruerd Bakker, Gerben de Boer, Foeke Deinum, Jan Feenstra, Jarin de Jong, Sipke Kooistra, Sjoerd Teake Kooistra, Jelmer Schraa, Menno Sweering, Eelke van der Wal, Folkert van der Werf, Andre Zeldenthuis (Keepertrainer).

huis te Hartwerd en Sjoerd Teake zijn het er duidelijk over eens wat het doel moet zijn volgend seizoen. “We hebben een kleine vereniging wat indirect ook betekent dat we een smalle selectie hebben. Die is overigens wel hecht en bijna alle trainingen zijn we volledig aanwezig. We spelen tegen grotere clubs die kwalitatief vrijwel altijd betere spelers hebben. Als je je dan kunt handhaven dan moet je tevreden zijn. Komend seizoen gaan we met een nieuwe keeper spelen en

verder zijn er nog enkele andere spelers die de selectie komen versterken. De ploeg is ervaren; achterin zeker. We spelen vanuit een gesloten organisatie, tegenstanders vinden het vervelend om daartegen te spelen. Vanuit dat verdedigingsblok hopen we komend seizoen weer regelmatig toe te slaan en zodoende de doelstelling te kunnen behalen. Maar ja, iedereen wil zich handhaven. We gaan er weer voor!”

WPB- trainer Janco Croes

“Periodetitel zou mooie verrassing zijn” Ambities heeft vrijwel iedere voetbalclub, maar bij Janco Croes, die zijn derde jaar ingaat als trainer van vierdeklasser Waterpoort Boys, overheerst het realisme. “Ik denk dat de klasse er zwaarder op geworden is in vergelijking met vorig seizoen. We zijn Sneek zm dan wel kwijt, maar met QVC, AVC, NOK, Foarut en vooral SC Franeker zijn er voldoende sterke tegenstanders aanwezig om niet direct een kampioenschap te verwachten. Franeker heeft de zondag- en zaterdagtak samengevoegd. Voor mij is dat toch wel de favoriet. goed uitgepakt. Die heeft op zijn zestiende een basisplaats veroverd. De zoon van Tinus Vermaning, Fabian, is ook een talent. Hij heeft vorig jaar al eens een kwartiertje als derde wissel mogen invallen tegen QVC. We moeten maar eens zien hoe een en ander uitpakt.” “Zelf zullen we natuurlijk ons stinkende best doen om een rol van betekenis te spelen in de vierde klasse. Een periodetitel zou al een mooie verrassing zijn. De selectie telt twintig man en dat houdt qua breedte niet over. Op de dinsdagavond traint een aantal talentvolle jongeren mee, die vanuit de Onder 17 mogen proeven aan het seniorenvoetbal. Ik ben zelf nogal terughoudend met het ‘voor de leeuwen gooien” van jeugdspelers. Met Romano Pasveer heeft het

10

SEIZOEN 2019-2020

SELECTIE WATERPOORT BOYS (recente elftalfoto is nog niet beschikbaar) Spelers: Matthijs Bakker, Marc Bles, Patrick Bles, Helder Chicote Elamba, Jesse Frolich, Tarik Hamdi, Richard Hamstra, Narek Harutyunyan, Jordi Heerings, Marcel Hempenius, Ron Stefan Huitema, Kevin Kedde, Stefan Kroon, Nordin Looijenga, Dennis Meijer, Robert Minks, Mirza Mustedanagic, Romano Pasveer, Rowan Planting, Stefan Rijpkema, Tim v.d. Werf, Syan Westra, Technische staf:, Janco Croes (Hoofdtrainer), Robert de Jong (Keeperstrainer), Bert Minks (Teammanager), Jerry van Boxtel (Ass - scheidsrechter)ontbreken nog,

Janco Croes vormt samen met leider Bert Minks het ‘management’ van het vlaggenschip van de Schuttersveldbewoners. “Mijn assistent Johan Pasveer had al vroeg aangegeven zijn assistentschap niet meer te kunnen combineren met het eigen ondernemerschap. Daarbij komt dat we nogal wat jongens hebben die met ploegendiensten te maken hebben. Hierdoor trainden we helaas ook wel eens met tien man. “Dat kun je ook wel

alleen aan”, zei Johan, en daar heeft hij gelijk in.” De selectie van waterpoort Boys onderging slechts enkele mutaties. Janco Croes: “We zijn Andy de Vries kwijtgeraakt aan SWZ en dat is een behoorlijk aderlating voor ons. Hij behoorde tot onze betere spelers, daar hoef ik niet moeilijk over te doen. Die zullen we gaan missen komend jaar. Hiertegenover staat de komst van Matthijs Bakker. Hij komt over van de Onder 19 van ONS Sneek en kan op meerdere plaatsen in de verdediging uit de voeten. Als alles meezit kunnen we een verjongingsslag maken, maar dat is nu veel te vroeg

sneek


Voetbal bijlage Reimer Hogeling

“Een periode zou mooi zijn”

Verdediger Reimer Hogeling van het IJlster IJVC verwacht niet direct dat zijn ploeg in aanmerking komt voor het kampioenschap in de vijfde klasse. “Nee, de favorietenrol ligt bij de twee toegetreden zondagverenigingen Udiros en Irnsum. Op papier is Udiros sterk en Irnsum eindigde vorig seizoen bovenin de vierde klasse. Een periodetitel zou mooi zijn. We horen hier al jaren dat we eigenlijk niet in deze klasse thuishoren en als spelersgroep zijn we het daar ook wel mee eens. Elk jaar starten we nogal stroef en als we dan op stoom komen blijkt elke keer dat we in mei net te kort komen.” Met het kampioenschap van HJSC verdwijnt volgens Reimer Hogeling, zoon van IJVC-icoon Jan, de mooiste van de vele derby’s. “Heeg speelt al twee klassen hoger en HJSC nu in de vierde klasse. Alleen Woudsend hebben we nu nog, maar dat leeft toch iets minder dan de jaarlijkse duels met HJSC. Het is te hopen dat we dit jaar een betere start beleven. Er wordt beduidend zwaarder getraind en het is ook mooi dat de jonge jongens van het derde in de selectie gekomen zijn. Die bestaat nu uit 24 man. De onderlinge concurrentie is behoorlijk toegenomen. Ik verwacht ook dat een aantal van de nieuwe jongens de stap gaat maken. Sommigen hebben vorig jaar ook al geroken aan het eerste. Zelf hoop ik dat de nieuwe trainer me een vaste positie toebedeelt. Vorig jaar pendelde ik steeds tussen het middenveld en de verdediging. Met mijn 27 jaar ben ik de op een na oudste van het team. Ze noemen ons al gekscherend “de oudjes”, haha.”

SELECTIE IJVC Spelers: Bart Zijsling, Brian Bruggenkamp, Danny Fijlstra, Dennis Smit, Dimitri Haringa, Ezra Sjoerd Sybrandy, Gerritjan Feenstra, Jan Hottinga, Jari Osinga, Jelmer de Boer, Jeroen Dijkstra, Johannes Zijlstra, Jordin Broekhuis, Jorrit Hoekstra (k), Lucas van der Kooij, Melle Kramer, Pieter Nijdam (k), Pim Goeman, Reimer Hogeling, Reinder Reitsma, Reinold Nooitgedagt, Rens Soenveld, Rick Koopman, Riemer de Boer, Sieger Zijlstra, Sjoerd Nooitgedacht (k), Yvo Baudet. Staf: Hoofdtrainer/ coach: Johan Faber, Leider: Douwe Reitsma, Grensrechter: Nolke Waltje.

Reimer Hogeling, in het dagelijks leven magazijnmedewerker bij pompen en filterleverancier Mesiay in Heerenveen, vertelt dat een mannetje uitschakelen en het coachende vermogen zijn sterkste punten zijn. “Niet voor niets hoop ik dat Jan Faber me in de

verdediging gaat opstellen. Daar kom ik beste tot mijn recht. De eerste oefenwedstrijden verliepen naar behoren. Ik hoop dat dit leidt tot een betere start want dat is het halve werk. Anders lopen we weer het hele seizoen achter de feiten aan. IJVC is een gemoedelijke ver-

eniging waar plezier maken hoog op de lijst staat en de derde helft nooit ontbreekt. Maar presteren willen we ook. Als we voorin wat meer scoren en achterin de doelpunten niet meer zo makkelijk weggeven als vorig jaar moet het toch eens een keertje lukken!”

Douwe Posthuma, trainer SDS

“VOORTBORDUREN OP DERDE PERIODE” Na een korte analyse kun je stellen dat vv SDS uit Oosterend het vorig seizoen uitstekend heeft gevoetbald. Jarenlang eindigden de witzwarten niet op een zo hoge eindrangschikking ( zevende) op de ranglijst in de derde klasse. Een positieve ontwikkeling die ook trainer Douwe Posthuma niet is ontgaan. Met name het laatste deel van het seizoen vielen de puzzelstukjes op hun plaats. “Ik denk dat we een redelijk goed seizoen hebben gedraaid. Als je de wedstrijden tegen FC Wolvega en Heerenveense Boys, die beide te sterk waren, niet meetelt, hebben we een

minimaal aantal tegendoelpunten hoeven te incasseren. Op het eind van het seizoen hielden we ook steeds regelmatiger de nul en daar willen we nu eigenlijk op verder bou-

wen. Voorin hebben we wel wat problemen gekend met het maken van doelpunten. We maakten er nog geen veertig in 26 wedstrijden, dat is niet een geweldig gemiddelde”, aldus de bevindingen van Posthuma na zijn eerste seizoen.

Winnaarsmentaliteit Posthuma was jarenlang trainer van buurman en samenwerkingspartner in de gezamenlijke jeugd vv Nijland. “Het grote verschil is dat de spelers van SDS over het algemeen wat balvaardiger zijn en ook wel het spel willen maken. Verder is het een jonge groep, ik speelde vorig seizoen regelmatig met acht spelers van onder de 23 jaar. Persoonlijk vind ik dat winnen iets meer in het DNA moet komen. Na een overwinning de volgende weer winnen en die daarna weer winnen. Nu was het soms net iets te makkelijk.”

Nieuwe spelers SELECTIE SDS Bovenste rij van links naar rechts: Pieter Sijtsma, Jaap Toering, Wiebe Heeres en Gerwin Sijbesma. Middelste rij van links naar rechts: Grensrechter Tjerk van der Pol, Robin van der Weg, Marco Rijpkema, Matthijs Postma, Hendrik de Jong, Lourens van der Pol, Bauke Dijkstra en verzorger Hennie Roubos. Onderste rij van links naar rechts: Peter Hoogerwerf, Steven van der Pol, spitsentrainer Jappie Wijnia, trainer Douwe Posthuma, assistent-trainer Robert Hoekstra, Frank Bervoets en Luuk van der Schaar.

sneek

en heeft veel snelheid en ik denk dat we de meeste teams daar wel mee kunnen verrassen. Als we tien doelpunten meer maken en dat een beetje verdelen dan kunnen we zo mee gaan doen om nacompetitieplaatsen. Dat is wel wat op den duur de ambitie hier is.”

Voorspelling “Ik vind het heel lastig om een voorspelling te doen over de titelkandidaten. Scharnegoutum deed het vorig seizoen bijvoorbeeld heel erg goed als promovendus, nu komt SWZ er weer bij en ook SVM uit een andere klasse en TONEGO als degradant kunnen zomaar mee gaan doen om de bovenste plaatsen. Daarnaast is ook Heerenveense Boys een goede ploeg dus het is lastig voorspellen om welke plekken we mee zouden kunnen doen. Zolang de verdediging stabiel is, dus gemiddeld minder dan een doelpunt tegenkrijgen dan maken we wel een kans bovenin”, aldus Posthuma.

Vorig seizoen was het scorend vermogen een belangrijk verbeterpunt. Posthuma hierover: “We hebben dit seizoen voldoende mogelijkheden voorin. Peter Hoogewerf is onder andere teruggekomen van ONS Onder 19 SEIZOEN 2019-2020

11


Voetbal bijlage Trainer Erik Beuckens

Trainer Bennie Zeilmaker

Beleving voldoende, nu nog de punten

BLAUWHUIS GAAT VOOR EEN PLEK BOVENIN

Voetbalvereniging Woudsend startte de voorbereiding op het nieuwe seizoen op 13 augustus. Trainer Erik Beuckens (44) mocht maar liefst achttien van zijn 24 selectiespelers begroeten. De afwezigen genoten nog van een late vakantie of moesten werken. “Eigenlijk was ik daar niet verrast over”, vertelt de oefenmeester die vorig jaar vanwege privéomstandigheden een jaar miste. “Vorig jaar heb ik op de meeste donderdagavonden even op het trainingsveld gekeken en toen was de opkomst vergelijkbaar. En dat tijdens een seizoen waarin er veel tegen zat en wij met EBC er qua punten negatief uit liepen. Dat zegt iets over de mentaliteit van de groep.”

Je zult mij niet horen zeggen dat we voor een top vier klassering gaan maar ik zal je verzekeren dat het voor de meeste tegenstanders lastig wordt om tegen ons te spelen. We hebben een relatief jonge selectie, met een enkeling die de dertig gepasseerd is, dus het zal niet een vlekkeloze competitie worden. We zullen best eens tegen een ‘zeperd’ oplopen, maar we gaan voor een hogere klassering dan vorig jaar. Ik wil minder vaak verliezen!

“Vorig seizoen was het beste seizoen in twintig jaar. We eindigden zelfs met een positief doelsaldo. We hebben ons kunnen versterken met drie jeugdspelers en een jongen uit Harlingen. Barry Hamstra is ons komen versterken. Die ken persoonlijk, ik kom zelf ook uit Harlingen. Barry heeft al 300 doelpunten gemaakt en dat maakt net het verschil voor ons. Verder zijn er de afgelopen jaren steeds drie jeugdspelers doorgestroomd uit de samenwerking met IJVC. Hier plukken we de vruchten steeds meer van bij Blauwhuis. Overigens is het wel zo dat we vorig seizoen pas na de winterstop wat beter zijn gaan spelen. Ik denk dat dat ook komt door het proces wat het team doormaakt met zo’n jonge selectie”, aldus Zeilmaker die een eigen makelaardij in de Friese havenstad runt.

Tactische invulling en hebben zich daarnaast nog wat versterkt. IJVC heeft op papier een vierdeklasse waardig elftal en ook Irnsum is erbij gekomen vanuit de zondag afdeling. Boornbergum, dat in mei de boot naar promotie net miste, zit er ook weer bij en met sv Nagele is er een degradant bijgekomen. Het is moeilijk voorspelbaar. Na de beker- en oefenwedstrijden hebben we een duidelijker beeld denk ik zo. We bekeren tegen Mulier, Heeg en De Walde. Tegen de laatste oefenen we ook, evenals tegen Oldeboorn. We spelen dus tegen derde-, vierde en vijfdeklassers. Zoals gezegd is de beleving ruimschoots aanwezig. Het zou mooi zijn als dit zich ook in punten vertaalt.”

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Erik Beuckens denkt dat de competitie zwaarder zal zijn dan die van vorig seizoen: “Voor mij is Udiros de gedoodverfde kampioen. Ze hebben de beschikking over Oebele Schokker

Woudsend

FOTO: LAURAKEIZERFOTOGRAFIE.NL

Volgens Beuckens zit de matige prestatie met name in het scorend vermogen van de ploeg. “We hebben niet de beschikking over een spits die er vijftien, twintig in legt. We moeten het dus hebben van een goed georganiseerde verdediging en het ‘voor elkaar willen werken’. Dat zit wel goed. Het komend seizoen hebben we de beschikking over twee herintredende spelers met ervaring, die al een stapje teug gedaan hadden. En met Woudsender Bruun Bergstra, die terugkomt van Renado, hebben we er een ervaren keeper bij gekregen. Ik heb nog samen met Bruun gespeeld. Al met al gaan we er in de breedte op vooruit.

De op- en aftreksom voor het komende seizoen in de vijfde klasse van de zondag is simpel. SC Joure en Langweer promoveerden naar de vierde klasse, SF Deinum en Blue Boys promoveerden beide niet vanuit de vijfde klasse en de nummer vijf, Blauwhuis, hoopt hierdoor komend seizoen bovenin mee te draaien. Trainer Bennie Zeilmaker verwacht dat ook te kunnen doen om in ieder geval de nacompetitie te halen.

In het voorgaande seizoen speelde de club uit het gelijknamige dorp met name vanuit de omschakeling. “De bedoeling is dat we vanaf dit seizoen zelf wat meer gaan voetballen. Met Bouwe Overwijk hebben we een jongen die wel in kan en wil schuiven. Zoals gememoreerd hebben we met Barry ook een spits die een bal kan vasthouden en die as-

pecten bij elkaar zorgen ervoor dat ik verwacht dat we ook meer vanuit de eigen kracht gaan creëren. Die intentie is in ieder geval duidelijk”, vertelt de oefenmeester.

Derde seizoen “Ik heb inmiddels wel een zwak gekregen voor Blauwhuis. Leuke mensen, fijn dorp en betrokken bij de club. Het is niet voor niets dat ik ook mee doe met het kaatsen op de Merke, ik voel me er prettig. Normaal gesproken is het zo dat ik voor mezelf een soort stelregel heb dat na drie seizoenen de meeste spelers wel eens een ander praatje willen horen. Dat gevoel heb ik op dit moment beslist nog niet. De jongens zijn enthousiast en ook het bestuur is welwillend. Mede door mijn werk is het wel eens lastig met trainingen en daarvoor heeft men alle begrip. Een ander belangrijk punt is hoe de ontwikkeling dit seizoen daadwerkelijk verloopt. Draaien we een goed seizoen dan is het makkelijker om eventueel aan te blijven dan wanneer het een teleurstelling zal worden.” Bij het ter perse gaan van deze krant, zijn er helaas nog geen foto en selectiegegevens van vv Blauwhuis beschikbaar gesteld.

Wij wensen alle teams een succesvol seizoen!

SELECTIE VV WOUDSEND 2019/2020 Spelers Brun Bergsma, Ingele Bouwma, Willem Foekema, Richard Hiemstra, Klaas de Jong, Patrick Lacroix, Rico Nagelhout, Nico Posthuma, Arjan Reekers, Wibout Reekers, Ronald Rijpkema, Joeri Sybesma, Sven Sybesma, Arjen Sybesma, Warner Talsma, Xander van der Vegt, Leo Visser, Wytse de Vries, Douwe de Vries, Marco van der Wal, Boy Wouda, Yvar Yntema, Redmer Zondervan. Staf: Erik Beuckens (Hoofdtrainer), Kor de Jong (Teammanager), Jeroen van der Meulen (Ass. scheidsrechter). Bron: www.voetbalnoord.nl

12

SEIZOEN 2019-2020

sneek


Voetbal bijlage Wessel van Netten, verdediger vv Heeg

“DERDE KLASSE IS EEN MOOI NIVEAU” Al in december wist vv Heeg de eerste nieuwe speler aan de selectie toe te voegen. De in Gaastmeer woonachtige Wessel van Netten maakte in de zomer de overstap van de oudste jeugd van ONS Sneek naar de ploeg van Arjen Hoekstra. De student Leisure en Eventmanagement aan de NHL in Leeuwarden hoopt komend seizoen van waarde te zijn voor de Hegemers. “Veel van mijn medespelers in de jeugd spelen nu in het eerste van Heeg. Voor mij was de keuze dan ook niet lastig. Als je op divisieniveau hebt gespeeld bij ONS wil je wel op een leuk niveau blijven spelen. Het voordeel is dat het wat dichterbij huis is en dat ik niet meer het ‘gevlieg’ naar Sneek heb. De derde klasse is, naar mijn verwachting, een interessant en mooi niveau”, aldus de 19-jarige verdediger.

Wessel van Netten Van Netten hoopt komend seizoen van een basisplaats af te dwingen bij de voetbalvereniging uit Heeg. “Ik ben een speler die goed mee kan voetballen. Met de trainer heb ik het nog niet besproken, maar ik verwacht dat hij in mij een coachende speler ziet die voetballend een oplossing zoekt in de opbouw. In de derde klasse wordt wat meer de lange bal gespeeld ten opzichte van de jeugd bij ONS waar tegenstanders vaak ook proberen te voetballen. De supporters kunnen in ieder geval een gemotiveerde speler verwachten die op het veld alles geeft, medespelers oppept en graag wint.” In de kleedkamer is de tiener

een rustige persoonlijkheid. “In de eerste weken en tijdens de eerste wedstrijden ben ik vaak rustig en voer ik allereerst mijn taken uit. Ik ben niet iemand die direct hoog van de toren gaat blazen.”

Verwachtingen “Persoonlijk verwacht ik een mooi seizoen waarin we als team best een uitdaging hebben. Ik heb geen idee van de kracht van de meeste ploegen tegen wie we spelen. Ik verwacht dat het meer fysiek is ten opzichte van het jeugdvoetbal. Verder hoop ik een lekker seizoen te draaien met veel minuten en wanneer ik er niet direct in sta, dat ik mezelf alsnog in de basis kan spelen. Dat is wel mijn persoonlijke doel.

VOORLOPIGE SELECTIE VAN VV HEEG Spelers: Bert de Boer, Ruerd Bouma, Wâtte Broersma, Job van Brug, Jorn Feenstra, Jan Haarsma, Rients Hietkamp, Frank Hoekstra, Johannes Hoekstra, Michiel Hoekstra, Eeuwe de Jong, Jelmer Kiestra, Wessel van Netten, Klaas Jan Ringnalda, Ruurd Ringnalda, Rein Ritzema, Vincent Rooseboom, Fokke Walinga, Christiaan Wijnja, Marten Wijnja. Staf: Arjen Hoekstra (trainer), Pieter Osinga (leider), Jan de Vries (keeperstrainer), Jan Veldhuis en Pieter Osinga (assistent scheidsrechters), John van de Velden (verzorger). De selectie wordt voor de start van de competitie teruggebracht naar max. 18 spelers (bron: vvheeg.nl)

Vrouwenvoetbal ook hier in de lift?

TEKST: GERARD VAN LEEUWEN

Deze zomer stond nu eens, in tegenstelling van wat te doen gebruikelijk is, niet volledig in het kader van de transferperikelen van de betaald voetbal organisaties. Ook de vrouwen, bekend onder de door de KNVB gehypte term ‘Oranjeleeuwinnen’ eisten de aandacht op. En terecht, gezien de prestaties die geleverd werden in Frankrijk. De echte kenners, niet geremd door supportersvisies, zagen al snel dat het team van de Verenigde Staten een klasse apart vormde. Ook Frankrijk en Engeland leken verder te zijn dan onze ‘nationale trots’, maar door een gunstige indeling aan de goede kant van het schema wisten ‘we’ via Japan (onterecht), Italië (terecht) en Zweden ( kon echt twee kanten op) de finale te bereiken. De grote vraag die resteert: is dit een eenmalige bevlieging of gaan we een hausse meemaken die naast een toename in de breedte ook leidt tot een niveauverbetering van de top in het vaderlandse vrouwenvoetbal. Immers, zowat alle internationals verdienen hun brood in het buitenland. Wordt het vrouwenvoetbal een kopie van het mannenvoetbal? Nederland opleidingsland of zal de competitie ook hier een vlucht gaan nemen, nu we na dit wereldkampioenschap toch wel degelijk in een nieuwe fase terecht zijn gekomen? Zoals altijd is het antwoord niet simpel. Bovendien zijn er grote regionale verschillen aanwijsbaar. Als ik via voetbal.nl eens ‘zap’ langs de ingeschreven meiden- en vrouwenteams in deze regio is de toename, als daar überhaupt sprake van is, gering. Natuurlijk moet je hierbij een slag om de arm houden, omdat de teams al vroeg moesten worden opgegeven door de secretariaten van de verenigingen, terwijl de finale van het Vrouwen WK de eerste week van juli plaats vond. Het zou kunnen zijn dat er eind augustus nog een fors aantal nagekomen inschrijvingen te noteren is, maar eerlijk gezegd verwacht ik dat nou niet direct. Ontwikkelingen binnen de sport ijlen nu eenmaal lang na in de regio’s buiten de Randstad.

sneek

Overigens geldt dat niet alleen in sportief opzicht maar ook op maatschappelijk en economisch terrein. De trends moeten eerst via de Afsluitdijk overwaaien, voordat hier zaken veranderen. Dat is niet erg. Vereningen met enige beleidskracht zouden nu al kunnen nadenken hoe ze de toename van meiden en vrouwen zouden kunnen faciliteren. Want daaraan schort het nogal eens. Bij de ene club ziet men het vooral als ‘lastig’ omdat de accommodatie de nodige beperkingen oplevert, een andere vereniging heeft weer moeite om

de bemensing te verzorgen. En wie regelt het ‘technisch beleid’? Doet de jeugdafdeling ‘het er een beetje bij’? Valt het onder de TC voor mannen? Moet er een bestuurslid Vrouwenvoetbal komen? Het zijn allemaal zaken die je als vereniging nu al kunt onderzoeken en invullen. Want dat er, over de hele linie gezien, in het amateurvoetbal wat vrouwen betreft veelal een soort ‘hapsnap’ beleid gevoerd wordt staat wel vast. En dat verdient deze nieuwe doelgroep niet.

SEIZOEN 2019-2020

13


FINALE Stockcar F2 Supercup

9 1 0 2 R E B M E T 0 3 . 1 1 G 1 SEP NVAN

A A Y A D N U S R UPE

S

FINALE l a a k o B 1 F Stockcar ts u O t o o h S f Silver Roo

Super Sunday! Op zondag 1 september staat een dag bomvol autosport op het programma. Twee finales in de Stockcar F1, de Silver Roof shoot-out ronde en de finale Stockcar F1 bokaal. Stockcar F2 Super Cup finale. Ontknoping Dirt Weekend in de FAC1600, Rodeo en Junioren Stockar F2. Locatie: Remswerderleane 1a, Wolsum Entree: € 12,50 Volwassenen +12jr € 5,00 6 tot 12 jaar Gratis voor kinderen tot 6 jaar

Stockcar F1 - Stockcar F2 - Stockcar F2 Junioren FAC 1600 - Rodeoklasse


sneek // SPORT

GROOTSNEEK.NL

53

TEKST GERARD VAN LEEUWEN

NIEUW PARCOURS VOOR SNEEK-BOLSWARD-SNEEK

LOOPKLASSIEKER BELEEFT 50-JARIG JUBILEUM Op zaterdag 31 augustus gaat de vijftigste editie van de hardloopklassieker Sneek-Bolsward-Sneek van start. Vanaf de leeftijd van acht jaar bestaat de mogelijkheid om mee te doen aan de loop. Spreekstalmeester Paul Clement en oud-Horrorvoorzitter Jacob Akkerman blikken alvast vooruit op de jubileumeditie van ‘SBS’.

NIEUW PARCOURS

FOTO: JOLANDASIEMONSMAFOTOGRAFIE.NL

Voor zowel de vijf als de tien kilometer is er een nieuwe route uitgestippeld. Akkerman: “De voorgaande vijf- en tien kilometer route

kende een keerpunt. Dat maakte het enigszins speciaal maar ook lastig. Nu hebben we gekozen voor een route die vanaf het Schuttersveld naar IJsbrechtum gaat, waarna de vijf- en tienkilometerlopers uit elkaar gaan. De ene groep loopt een extra stuk van vijf kilometer en de andere groep keert via het industrieterrein langs het ziekenhuis en de Franekervaart terug naar het Schuttersveld. Wij denken dat het parcours hierdoor uitdagender is geworden voor de lopers.”

JUBILEUMLOOP Voor Clement, in het dagelijks leven werkzaam op een basisschool in Heeg, is Sneek-Bolsward-Sneek een speciale loop. “Mijn vader is derde geworden bij de allereerste editie. Dat is toch wel speciaal. We hebben de ereleden van Horror uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze speciale jubileumwedstrijd. We hebben ook overwogen om alle oud-winnaars uit te nodigen, maar helaas zijn enkelen daarvan

Wedstrijdbeeld van de eerste Sneek-Bolsward-Sneek loop

niet meer onder ons. We hebben wethouder Gea Wielinga bereid gevonden om het startschot te geven op het voor deze speciale gelegenheid feestelijk aangeklede Schuttersveld.” Akkerman: “800 tot 900 lopers zou enorm mooi zijn, maar dat is naar alle waarschijnlijkheid een brug te ver. Maar we roepen via deze weg wel zoveel mogelijk lopers op om mee te doen aan de jubileumloop; tenslotte is het een bijzondere editie.”

lopen. Tegenwoordig kun je kiezen uit drie verschillende wedstrijden in een weekend en dat veel weekenden tijdens het jaar. Voor ons als organisatie was het dus cruciaal om duidelijk te krijgen waarom hardlopers kiezen voor SBS.”

FOTO: FACEBOOK.COM

“We hebben lang en intensief nagedacht over de mogelijkheden om de loop voor de deelnemers nog aantrekkelijker te maken”, vertelt de enthousiaste Clement. “Vorig jaar hebben we een dieptepunt meegemaakt in het aantal deelnemers en dan denk je al gauw ‘Waar doe je het voor?’ Maar om de stekker eruit te trekken is nooit in onze gedachten opgekomen. Er zijn verschillende redenen te aan te geven voor de terugloop van het deelnemersveld vorig jaar. Persoonlijk denk ik dat het weer een prominente factor is, overigens net als de late vakantieperiode. Vorig jaar was het weer niet geweldig, waren er veel mensen nog op vakantie, of nog niet in conditie voor “SneekBolsward-Sneek”. Dat verklaart een hoop”, aldus Clement.

VRIJWILLIGERS WEDSTRIJDKALENDER

Spreekstalmeester Paul Clement

Een belangrijke factor voor hardlopers is de keuze voor de evenementen waar ze aan mee gaan doen. Clement: “Ik ben in mijn jonge jaren zelf een vrij actieve hardloper geweest en ik moet zeggen dat er destijds weinig wedstrijden waren waaruit je kon kiezen. Daar trainde je dan ook “naartoe”, want je wilde een goede wedstrijd

Akkerman is blij met de vrijwilligers die Sneek Bolsward Sneek mogelijk maken. “Denk daarbij aan verzorgingsposten, verkeersregelaars en vele anderen. We hebben in Bolsward contact met LAB (Lange Afstandlopers Bolsward) en zij helpen ons ook met het werven van vrijwilligers en nemen de organisatie ter plaatse,

Ooglift zonder operatie Vindt u een cosmetische operatie zoals een ooglidcorrectie riskant of te duur, maak dan nu kennis met de Purebeau Fibroblast behandeling.

Deze nieuwe revolutionaire nonchirurgische behandeling is zeer effectief en een super alternatief voor plastische chirurgie.

OOGLIFT Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij Beauty Instituut de Woudfennen op telefoonnummer: 0513 - 415 200 Meer informatie op onze website.

7 DAGEN PER WEEK GEOPEND

€375,-

€299,-

OOK ZONDER SAUNABEZOEK

Woudfennen 10, 8503 BA Joure | Telefoon: 0513 - 415 200 | receptie@dewoudfennen.nl | www.dewoudfennen.nl

Jacob Akkerman

vanaf de rotonde bij binnenkomst van Bolsward tot het keerpunt en weer terug, voor hun rekening. Wij worden daarmee enorm geholpen. Erg prettig natuurlijk”, besluit de pensionado.


54

18

17

19

17

8

14

11

11

23

24

25

26

19

22

9

9

H

14

14

6

8

10 15

15

24

17

15

22

22 15

9

8

22

6

17

15

22

15

12

6

17 19

6 6

14

22

8

17

6

18

14

10 6

10

7

17

7

6

22

12

17

11

10

19

17

10

2

17

7

1

8

17

17 10

2

14

4

14

2

4

18

17

14

26

17

14

20

7

9

18

22

14 14

5

8

PUZZELPAGINA NR 08

22

17

7

5

17

11

W

15

22 11

8

7

15

4

22

8

2

17

14

11

17

10

21

17

7

7

9

13

8

12

7 20

18

18

5

17

6

D C

16

15

14

5

4

3

2

1

NUMMER 08 • 2019 6

22

18 17

Puzzel en win! Ook nu zijn er weer leuke prijsjes te verdienen door uw oplossing via de e-mail of traditionele post op te sturen. U kunt dit sturen naar: info@grootsneek.nl o.v.v. puzzeloplossing NR 08-2019 - tot uiterlijk 15 september 2019. Wij wensen u weer veel puzzel plezier!

4 14

17

19

Probeer ijke letters. staan voor gel . Gelijke cijfers ord te vinden wo rde leu het gek

scheef

kettingraadje

gezelschap

intelligent

hardlopen

als volgt

6

treuzelen

2

middag

12

een zekere voorzetsel

kleur

drom

tijdsaanduiding

bijbelse figuur

patiënt

scheepstouw Romanum Imperium

plan indianentent

feest

Noorse godheid

pl. in Israël

14

10

10

11

12

13

22

23

24

25

26

26

2

24

19

7

3

4

5

6

7

8

9

15

16

17

18

19

20

21

4

21

2

10

18

6

L

R

I

A

10

4

18 voedsel

bijbelse figuur gering beroep

in tweevoud

15

22

2

vogelnaam

19

15

26 10

1

2

mythologische figuur

1

19 8

vertrager

plechtige gelofte

13 14

soort harnas

8

oorlogsgod

11

afslagplaats bij golf

riv. in Frankrijk

componist

afvoergoot

26

2

20

2

10

26

7

26 25

9

19 10

15

10 26

2

10

medelijden

grashalm

2

houding onbehaard

denkbeeldig

1

18

21

15 11

19

2

14

7

4

4

5

26

1

10 10

20 26

2

26

10 19

9

26

10

19

6

2

12

22 1

26

22 26

2

15 23

4

26

17 26

15

vogel Chinese munt

adellijke titel

meelproduct

onverlaat

sterrenbeeld

Zwitserse plaats

5

Griekse letter hoffelijk

10 22

verrukkelijk

13

26

26

15

15

22

23

26

26

1

15

8 26

15

21 21

16

11 26

21

15

10

26

2

26

17

22

21

19

1

Gelijke cijfers staan voor gelijke letters. Probeer het gekleurde woord te vinden.

soort zeil

bijbelse figuur

verlaagde toon

3

15

11

vrouwelijk dier vis

toestel

9

17

zonderling

dik en zwaar

staat in Amerika

19

10

onzes inziens

voorzetsel

6

pl. in Engeland

in elkaar grassteppe

bot

pl. in Amerika

slot

hevig

been

7

ik

PUZZEL EN WIN

1x WAARDEBON t.w.v. € 25,-

bede stannum

vis

heerser van Venetië

interval

3

te besteden bij

9

wijze grijsaard

Grootzand 20

0515 41 26 76

8601 AW Sneek

devosneek.nl

© www.puzzelpro.nl 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Winnaars puzzel GrootSneek 07 - 2019 Sjoukje de Vries uit Hommerts heeft de waardebon t.w.v. € 25.00 aangeboden en te besteden bij Devo Sneek, gewonnen. Aagje Bakker uit Scharnegoutum heeft 2 kaarten voor de voorstelling ‘Pijnstillers’ gewonnen, aangeboden door Theater Sneek. OPLOSSINGEN GROOTSNEEK NR 07: ZWEEDSE PUZZEL: RECLAMEFOLDER // KRUISWOORDPUZZEL: FEUILLETON

COLOFON

UITGEVER

Ying Media BV Zwarteweg 4, 8603 AA Sneek De GrootSneek krant is een Telefoon 0515 745005 maandelijkse uitgave van Ying Media. De GrootSneek krant wordt E-mail info@yingmedia.nl huis-aan-huis verspreid in Sneek en Internet www.grootsneek.nl omliggende dorpen en steden in een straal van ca. 10 km van Sneek. HOOFDREDACTIE Wim Walda Mobiel 06 41204473 E-mail redactie@grootsneek.nl Oplage: 28.000 exemplaren.

STUUR UW ANTWOORDEN van PUZZEL 08 VÓÓR 15 september 2019 PER EMAIL NAAR: info@grootsneek.nl OF NAAR: GrootSneek krant, Zwarteweg 4, 8603 AA SNEEK

REDACTIE

FOTOGRAFIE

VERSPREIDING

Henk van der Veer, Kirsten van Loon, Wendy Noordzij, Jan van Loon, Riemie van Dijk, Wim Walda

Laura Keizer Fotografie, Wim Walda, Jelly Mellema en Henk van der Veer.

FRL Verspreidingen, Leeuwarden

SPORTREDACTIE

VERKOOP

Gerard van Leeuwen en Joeri van Leeuwen

Ying Mellema, Mieke Alferink en Marianne Bouwman,

VORMGEVING

DRUK

Frans van Dam (Quod Media)

Hoekstra Krantendruk, Emmeloord

Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De gegevens in deze krant zijn met zorg samengesteld. Ten aanzien van de juistheid van de inhoud hiervan kan echter geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


IS DIT HÉT MOMENT? Omdat je ruimer wilt gaan wonen of juist kleiner? Omdat de rentestand aanhoudend laag blijft óf gewoon omdat je klaar bent voor een volgende stap? Wat de reden ook is en welk moment je ook kiest: wij begrijpen dat de (ver)koop van een huis een ingrijpende beslissing is. Kies daarom voor vakmanschap, zorgvuldigheid, betrokkenheid en marktkennis. Kies Makelaardij Sneek!

€ 745.000 k.k. Het Gemaal 19 Sneek

€ 319.000 k.k.

€ 174.000 k.k

Tulpstraat 35 Sneek

Westhemstraat 26 Sneek

Korte lijntjes, snelle reactie op mail/app/telefoon. Deskundig advies, aangepast op onze wensen. Geen meeprater, maar gedegen advies, zoals het hoort. Deekland 5 Sneek

Osingahuizen 25 Heeg

Funda review: 8,9

Wat is je huis waard?

wij zoeken het uit

Dagpauwoog 4 Sneek

€ 225.000 k.k. Burgemeester Albertsstraat 18 Hindeloopen

Geau-Veste Sneek

SCHAKEL ONS IEDER MOMENT IN VOOR: het verkopen van je woning aankoopadvies & begeleiding taxatie van je woning

0515-431543 - www.makelaardijsneek.nl


SCHUILT IN JOU EEN ECHTE BOUWER? KOM NAAR HET

Altijd al een kijkje willen nemen achter de schermen bij Friso Bouwgroep? Dat kan! Op zaterdag 14 september opent Friso Bouwgroep haar ‘Festivaltterein’ aan de Houkesloot en de Timmerfabriek in Sneek. Schuilt er een ‘echte bouwer’ in jou en ben je op zoek naar een baan in de bouw? Of ben je benieuwd wat onze bouwgroep allemaal doet en wil je de fijne kneepjes van het vak leren? Een ding is zeker, op het Friso Familie Festival houden we de vakantiesfeer nog even vast en proef je de sfeer van een echt bouwbedrijf.

14 SEPTEMBER 2019 van 11.00 tot 14.00 uur PIETER ZEEMANSTR. 9 Het Friso Festival wordt georganiseerd door: Ga voor meer informatie over het festival naar

www.frisobouwgroep.nl/festival


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.